Andra raka SM-guldet på 10 000 meter för Samrawit

Lovisa Modig, Samrawit Mengsteab och Julia Nilsson. Medaljörerna på damernas 10 000 meter Lovisa Modig, Samrawit Mengsteab och Julia Nilsson.

Första guldet under SM i Norrköping bärgades av Samrawit Mengsteab som i regniga förhållanden kunde ta hem en klar seger på damernas 10 000 meter.

Förhandsfavoriten Samrawit Mengsteab från Hälle IF gick i från övriga löpare direkt och öppnade i ett tempo som indikerade på en sluttid runt 32:30. Andra kilometern gick något långsammare men luckan ned till övriga hade vuxit till 150 meter i det lätta regnet. Efter 4000 meter började tvåan och trean i loppet ta in något på Samrawit och ledningen hade krympt till 100 meter.

Lovisa Modig från Torsby LK, som även är längdskidåkare på hög internationell nivå, och IK Pallas Julia Nilsson tog stadigt in sekunder varje varv och ledningen var nere i 18 sekunder som minst. Julia drog flitigt i kampen om silver och brons där Lovisa höll sig fastklistrad i hennes rygg när Samrawit åter ökade avståndet när det återstod tre kilometer av loppet.

Med fyra varv kvar gick Lovisa om Julia och fick en lucka ned till Pallastjejen. Lovisa tog in något på Samrawit samtidigt som avståndet bakåt ökade men placeringarna höll sig i mål och Samrawit kunde ta hem andra raka SM-guldet på 10 000 meter efter att ha vunnit även i Borås 2021.

Segerresultatet skrevs till 34:34.21 och Lovisa Modig som aldrig sprungit ett banlopp på 10 000 meter gick i mål på 34:53.22, Julia Nilsson som tog bronset satte personligt rekord med 35:08.42.

– Loppet kändes okej och jag är glad att jag kunde ta hem guldet, sa Samrawit efter loppet.

Lovisa Modig tog i sin första SM-start i friidrott ett silver och var både chockad och nöjd efteråt.

– Jag har sprungit lite testlopp och tyckte det skulle vara kul att vara med på SM. Mina förväntningar inför var inte jättehöga men jag tänkte ändå att jag skulle testa att gå för medalj och det gick ju jättebra, säger Lovisa.

Se alla resultat från damernas 10 000 meter.