Dubbla segrar under terräng-SM för både Mengsteab och Almgren

Almgren Mengsteab

Det blev dubbla segrar på både dam- och herrsidan när Andreas Almgren och Samrawit Mengsteab tog hem guldmedaljerna på såväl 4 som 10 kilometer under helgens terräng-SM.

Söndagens terräng-SM bjöd på torrare väder än under lördagen och löparna fick springa under en klarblå himmel och lysande oktobersol.

Vid lunchtid drog 10-kilometersloppet för seniordamerna och för K22. Under lördagens 4-kilometerslopp var det Hälle-löparen Samrawit Mengsteab som tog hem sin tredje raka seger i terräng-SM. Frågan var om hon skulle klara av att fylla på med ytterligare en titel idag?

Efter första varvet kunde man se en kvintett bestående av just Samrawit Mengsteab tillsammans med Sara Christiansson, Anastasia Denisova Thor, Hanna Lindholm och Charlotte Andersson.

När halva loppet hade gått verkade det som att segern skulle komma att stå mellan Samrawit Mengsteab från Hälle, Sara Christiansson från Sävedalen, Charlotte Andersson från Umeå. När 4 kilometer återstod hade Samrawit dragit ifrån rejält och sprang i ensamt majestät i ledningen. Sara Christiansson valde att bryta loppet efter 6 kilometer, vilket öppnade upp det lite för löparna som varit bakom henne.

Samrawit Mengsteab lyckades ta sin fjärde raka SM-titel i terränglöpning när hon dominerade i princip hela loppet och gick i mål på 35.00.

– Jag ville ju ta båda distanserna, men man kan aldrig veta, säger hon efter målgång och fortsätter skrattande:

– Loppet kändes bra, men 10 kilometer är alltid lite för långt. Men banan var bra, inget kladd.

Charlotte Andersson sprang i mål som tvåa och försvarade därmed sitt silver från förra årets 10-kilometerslopp. Bronset knep maratonspecialisten Hanna Lindholm från Högby IF.

Samrawits klubb Hälle IF tog också hem lagtävlingen före Örgryte IS och hemmaklubben Hässelby SK.

I K22-klassen var Emilia Brangefält från Västerås FK snabbast, före hemmalöparen Ida Blom från Hässelby och Ebba Berglin från Mölndals AIK.

Stark tio i täten länge under männens lopp

Efter damernas lopp var det dags för herrar och M22 att ta sig an banan över 10 kilometer.

Gårdagens segrare på 4 kilometer, Andreas Almgren från Tureberg, sprang båda distanserna under förra året och tog då hem segern på 4 kilometer och kom in som tia på 10 kilometer. Skulle kan klara av att förbättra den positionen i årets lopp?

Samuel Tsegay från Hälle IF och Hässelbys Samuel Russom låg i tät tillsammans med Emil Danielsson från Spårvägen och Andreas Almgren upp till den första varvningen, men tätt därefter låg ett pärlband av löpare som jagade.

Vid den andra varvningen var Keep Up RC:s Mohammadreza Abootorabi nästan i rygg på ledarkvartetten.

Ledarkvartetten blev en ledartrio med Samuel Tsegay, Samuel Russom och Andreas Almgren med Mohammadreza Abootorabi några sekunder efter när det var ett varv kvar.

Under sista kilometern hade Samuel Tsegay tappat och Samuel Russom tryckte på, men mot Andreas Almgren fanns inget att göra. Han flöt ifrån alla andra på det långa upploppet och gick i mål som segrare på 29.21.

– Jag kände mig väldigt bekväm genom hela loppet, det var egentligen bara när det var en dryg kilometer kvar som det började komma lite trötthet. Det kändes bra och så visste jag att jag på upploppet har en bra spurt så det var bara att sträcka ut steget, säger en nöjd Andreas Almgren efter loppet.

Han har haft en fantastisk säsong på bana i år och han vill inte påstå att den här dubbelsegern på 4 och 10 kilometer terräng har gjort att han sadlat om.

– Det kan jag inte säga, jag sprang mitt första terränglopp någonsin förra året och det här var första gången som jag sprang 10 kilometer för fullt, men jag vet att jag är bra grundtränad och är man stark så funkar de flesta distanser.

Den rafflande lagtävlingen vanns av Hälle IF före Hässelby SK och Keep Up RC.

I M22-klassen var hemmalöparen Yohannes Kiflay från Hässelby snabbast och vann före Benjamin Claesson från IFHP Huskvarna och Erik Linnér från IFK Umeå.

Ungdomarnas lopp gick först under söndagen

Först ut under söndagen var ungdomsstafetten över 2 kilometer för pojkar och flickor 13. Sedan var det dags för F19 och P19 att springa sitt lopp på 6 kilometer, tre varv på den två kilometer långa slingan över Grimsta-fältet.

Det blev Nova Ojutkangas från Västerås FK som var snabbast bland flickorna före tvåan My Rundgren från Luleå FIF och IFK Göteborgs Saga Provci.

På pojkarnas lopp blev det jämt ända fram till det långa upploppet där Gabriel Claesson från IKHP Huskvarna drog ifrån och vann före Hugo Unosson från Högby IF och Albin Gezelius, IFK Mora.

Du kan se alla resultatlistor från helgens terräng-SM via den här länken.