Uphill mountain race med systrarna Elkott Helander först ut på trail-VM i Thailand

Elkott Helander Systrarna Sanna och Lina Elkott Helander var första svenskar ut på trail-VM 2022.

Nu har de första svenska tävlande på trail-VM i Thailand inlett sitt tävlande. Lina och Sanna Elkott Helander inledde med Uphill mountain race.

Trail-VM i Thailand är i full gång och redan i mästerskapets första lopp fick vi se svenska löpare på startlinjen. Och det var ingen lätt start som systrarna Lina och Sanna Elkott Helander bjöds på. Loppet heter Uphill mountain race och det innebär enkelt drygt 1000 meter positiv höjdskillnad på en bana som mäter 8,5 kilometer. Målet var placerat på toppen av berget.

Med strålande sol och 30 graders värme blev loppet minst sagt utmanande redan från start.

– Det var en väldigt snabb start med tuff värme och extremt tempo på den platta delen på asfalt men det gick bättre och bättre ju högre upp jag kom, säger Lina Elkott Helander efter målgång.

Efter den inledande asfaltsträckan på ett par kilometer tog hårt packade lerstigar vid, upp för berget till målgången i byn Ban Khun Chang Khian.

– Det var en häftig upplevelse att springa i djungeln och roligt att komma fram till en by före målgången, säger Sanna Elkott Helander efter målgången.

Lina kom i mål på en 29:e plats på 1:04.57 och Sanna kom i mål som 43:a på 1:11.55. Vann gjorde Allie McLaughlin från USA på tiden 55:15.