Torsdag 23 maj 2019

Resultat & Årsbästa

 Sök på friidrott.se 

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Första gången 4 september 1971 i Malmö och senaste gången här i Azusa den 19 april 2019.

Första gången 4 september 1971 i Malmö och senaste gången här i Azusa den 19 april 2019.

Kompletta svenska 20m-historien:
49 år, 11 man och 92 tävlingar

MAJ
23

Då den 4 september 1971 i Malmö var det nog få som förväntade att det skulle skrivas svensk kulstötningshistoria även om Ricky Bruch en vecka tidigare vunnit kulan i Finnkampen på 19.75. Men det var ju ändå alltid diskus som stod i fokus på hans kasttävlingar, kulan var bara en sidogrej för honom.
     Men just den här dagen blev kulan alltså huvudsaken för det var där och då som den svenska 20m-historien startade: Med en stöt som mättes till 20.04 höjde Ricky sitt eget rekord i grenen med 11 cm.
     Fortfarande exklusivt
     Trots att detta alltså hände för snart 48 år sedan har 20m-resultat aldrig blivit någon vardagsföreteelse för oss.
     Faktum är att på detta knappa halvsekel har Ricky bara fått tio efterföljare och räknar man samman alla dessa elvas 20m-tävlingar fattas det (per idag) fortfarande åtta stycken innan mann nått totalt hundra stycken.
     Fast nu pekar mycket på att ”dröm-100” kan bli verklighet inom en ganska snar framtid tack vare MAI:s Wictor Petersson. Wictor som fyllde 21 för några veckor sedan har ju redan gjort två 20m-tävlingar i år och det dessutom med god marginal: 20.67 resp 20.70 och med ytterligare fyra 20m-stötar i båda serierna.
     Från Ricky till Wictor
     Eftersom det mesta av den svenska 20m-historien ligger så pass långt tillbaka i tiden att få har egna minnesbilder – t ex gjordes 72 av 92 tävlingar faktiskt innan Wictor själv ens var född – har vi i en specialartikel sammanställt och analyserat den kompletta svenska 20m-historien.
     Läs artikeln ”Den svenska 20-metersklubben” som förutom alla sifferfakta också innehåller bilder på alla de så här långt elva ”klubbmedlemmarna”!
     / A. Lennart Julin

Fedrick Dacres, Kendra Harrison och Ramil Guliyev kommer till BAUHAUS-galan.

Fedrick Dacres, Kendra Harrison och Ramil Guliyev kommer till BAUHAUS-galan.
Foto: Deca Text & Bild

Många världsettor till BAUHAUS-galan

MAJ
23

Fem män och fem kvinnor. Alla tio toppar IAAF:s världsrankinglista och kommer till Stockholms Stadion för BAUHAUS-galan 30 maj. En av dem är världs- och europamästaren Ramil Guliyev som toppar ett startfält på 200m med de fem främsta på världsrankingen. Samma situation har vi även i damernas höjdhopp, där Mariya Lasitskene kliver in i tävlingen som världsetta. I diskus får vi se en glödhet duell mellan en Daniel Ståhl i god form och ettan på världsrankingen Fedrick Dacres. Men det är Daniel som har kastat längst i år – 70.56.
     
     ”Den mest spännande löparen i världen just nu”
     Till BAUHAUS-galan kommer även ett av friidrottsvärldens hetaste affischnamn just nu – Michael Norman som är snabbast i världen i år på 400m. 43.45 är den fjärde snabbaste tiden genom tiderna, och bara fyra tiondelar från Wayde van Niekerks världsrekord.
     – Michael Norman är den mest spännande löparen i världen just nu. Jag tror att han till och med kan utmana världsrekordet på 400 m på Stockholms Stadion, säger Jan Kowalski som är Meeting Director för BAUHAUS-galan.
     Mer läsning och hela listan med de tio världsrankingettorna hittar du på bauhausgalan.se.
     /Gustav Orbring

Två svenska segrar i Bergen

Wictor Petersson.

Wictor Petersson.
Foto: Deca Text & Bild

MAJ
23

Det blev två svenska grensegrar när den nordiska bansäsongen drog igång på allvar med Trond Mohn Games i Bergen. I den tolvgradiga vårkvällen och i ett lätt duggregn vann Wictor Petersson kula med 19.71 och Andreas Otterling längdhopp på 7.53. Det sistnämnda resultatet uppnåddes i en motvind av -2,4 m/s.
     Tävlingens huvudnummer var 3000m där Henrik Ingebrigtsen spurtade hem segern före serben Bibic med tiden 7:52.71. Bakom dessa noterades goda tider av Finlands Topi Raitanen, 7:56.10 och hemmasonen Marius Vedvik som fick 7:56.26. Napoleon Solomon sprang in på dryga 8:12. På 1500m fick Filip Ingebritsen något överraskande se sig slagen av tjecken Filip Sasinek. Johan Rogestedt trivdes inte i det råkalla vädret utan kom i mål på 3:51.73.
     Diskus vanns av säsongens norska stjärnskott Ola Stunes Isene på 62.94. Damernas spjuttävling bjöd på en bra duell med både Kara Winger, USA och norskan Sigrid Borge över 60 meter. Amerikanskan drog det längsta strået med 60.80. Spårvägens isländska spjutkasterska Asdis Hjalmsdotter råkade i det sista uppvärmningskastet ut för en ljumskskada och kom därmed aldrig till start till tävlingen.
     Länk till resultat
     /Jonas Mellblom

Suldan och kompisen Simon Sundström efter persloppen på Mt SAC Relays (foto: Suldans instagram)

Suldan och kompisen Simon Sundström efter persloppen på Mt SAC Relays (foto: Suldans instagram)

Suldan Hassan ”Månadens” i april

MAJ
22

Hur skall man bära sig åt för att bli utsedd till ”Månadens friidrottare” av friidrott.se? Ett gott råd till den som undrar är att försöka göra något liknande det som Ullevis Suldan Hassan presterade förra månaden:
     Nämligen att slå till med ett riktigt dunderpers som dessutom gör att man klättrar in på topp-10 genom tiderna!
     I Suldans fall var det vid klassiska ”Mt SAC Relays” i Californien som han den 19 april på 5000m i ett svep kapade bort nästan halvminuten på personliga rekordet och med sina 13:31.35 dessutom svarade för det snabbaste loppet på distansen av en svensk på över tio år!
     Fokus på Gävle och U23-EM
     I vår Månadens-intervju berättar Suldan om loppet, träningens som ligger bakom lyftet och om planerna för sommaren. Vad gäller planerna är U23-EM i Gävle i mitten på juli förstås det givna säsongsmålet för 21-åringen Suldan.
     Läs hela intervjun ”Fem varv från mål gick jag upp och drog eftersom jag kände mig stark”!
     / A. Lennart Julin

MAI:s Olivia Stridh med guldjubel under stafett-SM 2018.

MAI:s Olivia Stridh med guldjubel under stafett-SM 2018.
Foto: Deca Text & Bild

Deltagarrekord väntas på stafett-SM
– Friidrottskanalen livesänder

MAJ
22

I helgen stundar stafett-SM på Stockholms Stadion för seniorer, juniorer, ungdomar och veteraner. Och det verkar bli rekordmånga deltagare som gör upp om medaljerna. I nuläget är hela 370 lag anmälda, vilket innebär en tangering av det tidigare rekordet. Det är också 60 lag fler än när Stadionklubbarna senast arrangerade mästerskapet 2015.
      
      Revanschläge för MAI på korta stafetten
      Flera spännande dueller väntar, inte minst mellan Spårvägen och Malmö AI på korta stafetten. Vi har bland annat tre spännande MAI-lag på 4x100m där första laget består av Austin Hamilton, Kasper Kadestål, Thobias Montler och Jean Christian Zirignon. De ställs bland annat mot ett starkt lag från Spårvägen med Odain Rose, Dennis Leal, Marvin Tay och André Drummond. MAI 1 lär säkert vara revanschsuget efter diskningen i finalen förra året.

Läs mer Läs mer...

Inför Bauhausgalan:
And the winners are ....

Van vinnare, fast nu 15 år senare
<br/>är OS-guld och lagerkrans ersatta
<br/>av Stadionbiljetter!

Van vinnare, fast nu 15 år senare
är OS-guld och lagerkrans ersatta
av Stadionbiljetter!
Foto: Gordons förlag

MAJ
21

Den andra etappen av ”Fantasy Diamond League” – där man skall tippa vinnarna i DL-galorna – avgjordes i Shanghai i helgen och visade sig betydligt tuffare än den första. Då i Doha hade 18 av de 50 som antog utmaningen från Stadionklubbarnas Elias Shilazi 174 poäng eller mer toppat av Stefan Holm och Ola Emriksson på 200 p.
      Men i Shanghai förlorade ett betydande antal ”säkra” vinnare – t ex Gong i kula, Hassan på 1500m och Coleman på 100m – plus att ett par andra – Manyonga i längd och Gardiner på 400m – var sista-minuten-strykningar. Följden blev väldigt mycket blygsammare poäng för tipparna: 18 över 174 p byttes till en enda över 174 p: Mark Nielsen på 195 p!
      Stefan höll 1:a platsen
      Vilket gjorde att Mark klättrade från en diskret delad 35:e plats upp till 4:e! Ända upp i topp räckte det ändå inte eftersom han hade 50 p att ta in på Stefan Holm. Denne hade visserligen

Läs mer Läs mer...

”Att få träffa dessa kvinnor gav
oss mycket kunskap och energi”

MAJ
21


      
      För en dryg månad sen hölls den första träffen i Svensk Friidrotts nätverk för kvinnliga tränare. Tränare från föreningar runt om i Sverige men även Schweiz och Danmark, samlades i Växjö för att under intensiva dagar få dela med sig av sina erfarenheter, lyssna till föreläsare och tillsammans prata om arbetet framåt.

Läs mer Läs mer...

Hallmans vår nya partner

 21 maj, 2019.Svensk Friidrott har tecknat ett treårigt avtal med Hallmans Försäljnings AB som officiell leverantör av idrottspriser. Hallmans är en ledande aktör inom branschen och har lång erfarenhet av att bland annat leverera medaljer, pokaler och märken till förbund och föreningslivet.
   – Vi ser fram emot att samarbeta med Hallmans när det gäller vårt eget behov av idrottspriser men också utveckling av samarbeten och koncept riktade mot våra medlemsföreningar och distriktsförbund, säger Jan Larsson, marknadschef på Svensk Friidrott.

Läs mer Läs mer...

Missa inte att söka föreningsstöd!

 20 maj, 2019.Vi har kommit till slutet av 2019 års första ansökningsperiod. Nu på söndag, den 26 maj, är det den sista ansökningsdagen för att söka föreningsstöd för sommarens (och tidig hösts) föreningsaktiviteter. Stämmer er förenings intentioner in på kriteriet "att utveckla verksamheten så att barn och unga i åldern 7-25 år väljer att idrotta i förening och stimuleras till ett livslångt idrottande i föreningsidrotten"?
    I så fall går det att söka ekonomiskt stöd för dem från Idrottslyftet. Missa inte den möjligheten!

Läs mer Läs mer...

Du har väl inte missat SM-sidan?

 20 maj, 2019.Den 30 augusti – 1 september är det dags för Sverigeeliten att samlas i kampen om SM-medaljerna på Tingvalla i Karlstad. Det kommer bli en riktig friidrottsfest! Och redan nu kan ni gå in på arrangörerna IF Götas specialgjorda SM-hemsida för att få all info inför mästerskapet. Här finns bland annat Sveriges bästa där ni hittar svenska rekord, SM-rekord, regerande svenska mästare och årsbästan 2019 som kommer uppdateras kontinuerligt. På hemsidan kan ni även köpa biljetter till mästerskapet, och boka boende i Karlstad under SM-helgen (där det finns rabatterade priser för deltagare).

Läs mer Läs mer...

Lovisa stod för kanonserie i Ljungby

 20 maj, 2019.Högbys Lovisa Karlsson imponerade i F19-klassen i mångkampstävlingen i Ljungby. Serien 5559 poäng är nytt personligt rekord och tar henne upp som åtta genom tiderna i F19 i Sverige. Det överträffar kvalgränsen till U20-EM i Borås med stor marginal, och placerar henne dessutom som trea i F19-klassen i Europa just nu.
   Lovisa inledde tävlingen strålande med 13.79 på 100m häck (underskriden U20-gräns i grenen individuellt med över tre tiondelar). Och även i längd stod hon för ett fint resultat: 6.12 vilket också är över kvalgränsen (på 6.10).
   Samtliga resultat

Läs mer Läs mer...

Karlsruhe: Andreas Almgren 3:40!

 18 maj, 2019.Turebergs Andreas Almgren var det stora svenska glädjeämnet när 4:e årgången av löptävlingen "Lange Laufnacht" genomfördes på lördagskvällen i ett litet kyligt och småregnigt Karlsruhe i sydvästra Tyskland.
   I det manliga A-heatet på 1500m skuggade Andreas länge Stenungsunds Johan Rogestedt runt 5:e/6:e plats i tätgruppen och passerade på ungefär 59 - 1:57.5. Vid klockringningen (2:42) var Johan uppe som 3:a, men sedan blev hans steg tyngre.
   Däremot var Andreas pigg, gick om Johan och hängde fortsatt på täten. Även om han fick se Belgiens Isaac Kimeli till slut glida ifrån till ohotad seger var Andreas klar trea i mål.
   Snabb klättring på medeldistanslistan
   Och tiden 3:40.18 innebar att han kapade nästan fyra sekunder från det 16 dagar gamla perset från "Payton Jordan".
   Det innebar dessutom att han klättrade

Läs mer Läs mer...

Robel och Charlotta halvmaramästare

 18 maj, 2019.Göteborg har under veckan fyllts av löpningsupplevelser, med lördagens Göteborgsvarv som kronan på verket. Löparna bjöds på riktigt fina väderförutsättningar och båda segrarna i det svenska mästerskapet på halvmaratondistansen, Robel Fsiha och Charlotta Fougberg, höll för favoritskapet.

Läs mer Läs mer...

Fanny sjua i Shanghai

 18 maj, 2019.Fanny Roos var den enda svenska deltagaren i DL Shanghai. Kultävlingen genomfördes tidigt i tävlingen och Fanny slutade på sjunde plats genom den fjärde stöten som mätte 18.30.
   - Jag missade lite tekniskt i början men fick till en stöt som var ok. Jag försökte fokusera på tekniken och när jag satte den så blir det ju tydligt längre. Känner mig ändå nöjd med att jag kunde vända det även om jag öppnade dåligt, säger Fanny till TV4 efter tävlingen.
   - Mitt mål med säsongen är att stöta längre än förra året, 18.68, och höja min lägstanivå. Det blir ganska många tävlingar nu och i juni och nästa tävling är Bauhausgalan i Stockholm 30 maj, avslutar Fanny.

Läs mer Läs mer...

USA: Yolanda 2:02 på 800m!
Nu skall det avgöras:
Vilka vinner Bauhaus-biljetterna?

USA: Kalle 3:37 direkt i premiären
Stjärntätt på BAUHAUS-galan i längd
Anna Linner Bassani till Örgryte IS
Ny tävlingsansvarig sökes

På väg mot U23-EM i Gävle:
Simon Sundström

Sverige på fötter – alla i rörelse!

Läs mer Nyhetsarkivet