Onsdag 21 augusti 2019

Resultat & Årsbästa

 Sök på friidrott.se 

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Emil Millán de la Oliva slog det svenska juniorrekordet på 5000 m med fyra sekunder och underskred som första svenska 19-årsjunior 14 minuter.

Emil Millán de la Oliva slog det svenska juniorrekordet på 5000 m med fyra sekunder och underskred som första svenska 19-årsjunior 14 minuter.
Foto: Jonas Hedman

Nytt svenskt juniorrekord av Emil

AUG
20

Många har varit nära men det svenska juniorrekordet på 5000 m på 14:01.66 har ändå stått sig i över 19 år. Men på onsdagskvällen fick Eskilstunas Emil Millán de la Oliva till en härlig träff i Studenternas Sommarspel på Stockholms Stadion när han spurtade i mål på 13:57.64.
     – Det här rekordet har varit mitt mål hela sommaren. Jag hoppades kunna ta det på U20-EM i Borås men insåg att det var väldigt tufft att springa själv, säger Emil.
     – Det här är det bästa jag gjort. Under 14 slår allt! Jag har fått dra alla lopp själv tidigare men det här att få ligga bakom var något annat.
     
     Idealiska förhållanden
     Det var i det närmaste perfekta förhållanden på Stockholms Stadion med 16 grader och en vind som mojnat ordentligt när kvällens femte (!) 5000 m-heat sköts iväg. Högbys David Nilsson drog första 3000 meterna på 8:23 och sedan borrade Spårvägens Mohammad Reza vidare längst fram. Hela tiden Med Emil just bakom.
     Med 300 meter kvar stötte Emil men Mohammad svarade men i sista kurvan var Emil starkast och vann med två sekunder.
     – David Nilsson gjorde ett jättebra dragjobb första 3000 och det tackar jag honom för. Så långt kändes det bra men sedan när vi passerade vid målet och det stod fem varv kvar så var det tufft mentalt. Men sedan såg jag att han ändrade till fyra. Fem varv var för en varvad löpare, och sedan gick det bättre och jag tänkte att det här kan gå.
     – När klockan ringde tänkte jag att nu drar jag på en långspurt, säger Emil som hade 2:44 på sista kilometern och 62 på slutvarvet.
     Han satte pers med nio sekunder och Mohammad, som gjorde loppet sista 2000 meterna och hade 13:59.01, med hela 20.
     
     Siktar på ett ännu äldre rekord
     Emil var förra året UEM-sjua på 3000 m och satte i slutet på maj i år personligt rekord på 5000 m på 14:08.76. På U20-EM Borås slutade han åtta på 14:24 och så sent som i söndags blev han fyra på nästperset 14:22 i Nordiska juniorlandskampen i Norge. Men några trötta ben märktes inte på tisdagskvällen.
     – Nu siktar jag på Mustafa Mohameds svenska juniorrekord på 10 000 m, 29:32.20 från 1998, på SM i Karlstad, avslutar Emil som är född 2001 och alltså är junior även nästa år.
     Det tidigare svenska juniorrekordet på 5000 m hade Spårvägens Gustav Svedbrant med 14:01.66 från 2000.
     De tio bästa 19-årsjuniorerna
     /Jonas Hedman

Castorama 2019 drar igång

AUG
20

Det var hösten 1981 som kastmångkampen Castorama föddes och det innebär att årets upplaga blir den 39:e årgången av denna moderna tradition i svensk friidrott.
     Tävlingsperioden omfattar som vanligt åtta veckor från slutet augusti till strax efter mitten av oktober. Årets exakta datum är fr o m lördag 24 augusti t o m söndag 20 oktober.
     Tävlingsupplägget är som det alltid varit: En kastfyrkamp där grenarna avgörs i ordningen kula – spjut – diskus – slägga och där alla använder seniorredskap och har rätt till fyra försök i varje gren.
     Föreningarna arrangerar sina egna tävlingar (så många man vill under perioden) på hemmaplan (med distriktssanktion) och rapporterar sedan in resultaten till SFIF Statistik (smidigast görs det via mejl).
     SFIF sköter sedan sammanställningen av resultaten individuellt (män resp kvinnor) och i lag (gemensamt för män och kvinnor där varje förening får räkna sina 12 bästa aktiva poängmässigt). Lägesrapporter kommer att publiceras kontinuerligt på friidrott.se!
     Alla kan kasta!
     För att få ihop kompletta lag lär de flesta föreningar behöva mobilisera fler medlemmar än de uttalade kastspecialisterna. Flera föreningar brukar använda Castorama som en gemensam säsongsavslutande aktivitet där man – aktiva i alla åldrar, föräldrar, tränare m fl – samlas och umgås (korvgrillning brukar vara uppskattat) samtidigt som man kör igenom de fyra kasten.
     I lagtävlingen utdelas priser till de tre bästa föreningarna sammanlagt i form av presentkort på resp 4.000, 2.500 och 1.500 kr att använda till inköp av kastredskap.
     Dessutom finns fyra uppmuntringpris i form sådana presentkort på vardera 1.500 kr som alla övriga föreningar som får ihop fullt lag (dvs minst 12 aktiva som genomfört en Castorama-serie) har chans på.
     + Så gick det förra året
     + All information om årets Castorama
     / A. Lennart Julin

Daniel Ståhl har haft ett fantastiskt 2019 hittills.

Daniel Ståhl har haft ett fantastiskt 2019 hittills.
Foto: Deca Text & Bild

Daniel Ståhl redo för Finnkampen

AUG
20

När Daniel Ståhl kliver in i diskusringen på Stockholms Stadion på söndag eftermiddag så är det inte bara en svensk trippelseger som är målet utan flera rekord är i fara. Bland annat har han chans att bli främste diskuskastaren genom tiderna räknat på tio-bästa-snittet under en och samma säsong som ligger på just under 70 meter.

Läs mer Läs mer...

Stort fokus under blandade heatet för K35 och K40 på 1500m.

Stort fokus under blandade heatet för K35 och K40 på 1500m.
Foto: Tomas Bengtsson

Rekordstort deltagande i veteran-SM

AUG
20

Aldrig tidigare har så många deltagit i ett veteran-SM i friidrott som under den gångna helgens mästerskap på Källbrinks IP i Huddinge. Närmare 700 personer från 180 föreningar gjorde under tre tävlingsdagar över 2100 starter - och det är drygt 500 fler än någonsin tidigare.
      - Det var ett väldigt lyckat arrangemang i år, av många anledningar, kommenterade veterankommitténs Anna Ek efteråt. Det stora deltagarantalet, stämningen och att arrangemanget var proffsigt. Bland annat hade arrangören Huddinge AIS investerat i lasermätning på kastgrenarna och det var väldigt uppskattat. Man hade också läkare på plats alla dagar och projektet 08fri.Masters erbjöd gratis idrottsmassage hela helgen vilket var en fantastisk service för de tävlande, menade Anna Ek.

Läs mer Läs mer...

SM-pokalen: Hässelby plockar in

AUG
19

Den gångna helgen var Malmö AI och Hässelby några av de klubbar som tog poäng på Lag-USM i Uppsala. Men det var Hässelbys Fredrik Samuelssons sju poäng som vinnare av tiokamps-SM i Falun som verkligen krympte avståndet i totalen i jakten på SM-pokalen.
     I sammandraget skiljer det nu bara 2.5 poäng mellan MAI och Hässelby när tre SM-tävlingar återstår – Friidrotts-SM, JSM-USM mångkamp och terräng-SM i oktober. Kommer avgörandet redan på Friidrotts-SM i Karlstad om knappt två veckor då 792 poäng står på spel?
     Aktuell ställning SM-pokalen
     /Jonas Hedman

Kinsey, Ståhl och Duplantis klara för Finnkampen på hemmaplan.

Kinsey, Ståhl och Duplantis klara för Finnkampen på hemmaplan.
Foto: Deca Text & Bild

17 (!) VM-svenskar till Finnkampen:
”Kommer bidra till grym stämning”

AUG
19

Näst intill samtliga svenskar som hittills ingår i truppen till VM i Doha finns med i truppen till Finnkampen på Stockholms Stadion i helgen. Vi hittar inte mindre än sex som är topp tio på världsrankingen: Daniel Ståhl (1:a), Armand Duplantis (2:a), Erika Kinsey (3:a), Thobias Montler (6:a), Fanny Roos (7:a) och Angelica Bengtsson (10:a). Det blir med andra ord en Finnkamp med rejäl stjärnglans.
     – Det kommer bli mycket spännande matcher då jag känner att även Finland har friidrottare av hög internationell klass. Roligt också att många av våra VM-klara ställer upp och gör dubblar, som Yolanda Ngarambe, Fanny Roos, Tilde Johansson och Erika Kinsey, säger förbundskapten Karin Torneklint.
     – Våra kanske två största världsstjärnor i form av Daniel Ståhl och Armand Duplantis kommer givetvis också bidra till en grym stämning på stadion. Men i Finnkampen är det ju också alla kamper i varje gren som ger den där extra spänningen och stämningen – och då är alla i laget viktiga för vårt mål en dubbelseger!
     
     Sista Finnkampen för Michel – första för Tilde
     Två profiler som står på varsin sida av sin Finnkampskarriär är Michel Tornéus (svenska rekordhållaren) och Tilde Johansson (svenska juniorrekordhållaren). Finnkampen blir Michels trettonde och sista medan längdkollegan Tilde Johansson gör sin första. Hon kommer dessutom dubblera och springer även 100m häck.
     Totalt består truppen av 17 finnkampsdebutanter.
     Till uttagningssidan
     All information om Finnkampen hittar du på Finnkampen.se.
     /Gustav Orbring

Tredje raka Lag-USM-guldet för MAI vilket ingen förening lyckats med tidigare. Foto: Linus Boyer

Tredje raka Lag-USM-guldet för MAI vilket ingen förening lyckats med tidigare. Foto: Linus Boyer

Lag-USM: MAI vann jämnaste finalen

AUG
19

Upsala Friidrottsarena var platsen för årets Lag-USM-final som blev den hittills mest spännande i tävlingens 34-åriga historia och slutade med att Malmö AI och Tureberg stannade på samma poäng. Inför de två avslutande 4x100-stafetterna skilde bara tre poäng mellan MAI, arrangerande Upsala IF och Tureberg.
     Men så tog Turan en 11-poängare genom att vinna pojkstafetten där Upsala var sjua och MAI åtta.
     Inför tävlingens sista gren som var flickstafetten ledde Turan med fyra poäng före MAI som i sin tur var en halv före Upsala. MAI behövde alltså ha tre lag mellan sig och Tureberg och det kunde väl inte gå även om laget så när som på en löpare var identiskt med den kvartett som vann USM-guldet i maj?
     – Då var det väldigt nervöst och det räknades frenetiskt, berättar MAI:s lagledare Robin Åkesson.
     MAI-kvartetten Olivia Stridh, Nikki Anderberg, Milla Svanberg och Ida Staafgård gjorde allt rätt och vann på 47.27 medan Tureberg var trea i mål på 50.32. Men två lag i första heatet sprang snabbare så det blev fyra lag emellan och därmed stannade både MAI och Tureberg på 128 poäng. Det innebar att guldet gick till MAI tack vare fler grensegrar – fem mot tre. Segermarginalen är den minsta någonsin, 1986 och 1998 skilde en poäng när Heleneholm resp IF Göta triumferade.
     
     Bäst genom tiderna
     Guldet var MAI:s tredje i rad – något ingen annan klubb lyckats med tidigare – och åttonde totalt med vilket de är mesta mästare före IFK Växjö med fem. MAI tog nu fem grensegrar och alla kom på flicksidan – Ida Staafgård (200 m), Rebecka Krüeger (stav), Victoria Quainoo (kula och slägga) och 4x100-laget.
     – Riktigt kul att vinna och jag har haft förmånen att få vara med alla tre gångerna. Men det var nära att vi inte fått ihop lag p g a sjukdom och småskavanker. Som vanligt är det viktigt att påpeka att alla poäng räknas. Nils Nilsson Gott testade tresteg för första gången förra veckan och hoppade nu 12.09 vilket gav tre poäng. Och Una Ademovic testade 1500 m hinder för första gången och tog en poäng. En viktig poäng, säger Robin.
     – Vi har haft flera bra tränare de senaste åren som möjliggjort tre raka Lag-USM-segrar. Tränare som tar ansvar och byggt en struktur som jag hoppas vi får med oss även i framtiden. Det är en härlig stämning i truppen och jag vill också lyfta fram assisterande lagledaren Albert de Caprétz och tränarna Birgitta Svensson och Markus Mandl, säger Robin.
     För segerlaget väntade sedan en åtta timmar lång hemresa i minibussar och klockan hann bli över midnatt innan de var hemma.
     
     Riktigt bra 100 m-lopp
     Vid sidan om lagdramatiken noterades en rad bra individuella resultat. Ungdoms-OS-vinnaren på 400 m, Turebergs Emil Johansson vann utan att behöva gå för fullt och mötte en dryg timme senare Täbys Zion Eriksson på 100 m. Denne vann på 10.64 med Emil som tvåa på 10.75 och därmed blev ordningen densamma som på USM helgen före. Båda bara runt tiondelen från de personliga rekorden från Trollhättan.
     300 m häck vanns av ungdoms-OS-vinnaren på 400 m häck, Oskar Edlund från Täby, som förbättrade sitt svenska årsbästa med knappt två tiondelar till utmärkta 36.94. Bakom honom var ett år yngre Markus Moberg med 37.45 snuddande nära sitt eget svenska P16-årsbästa.
     Nytt svenskt årsbästa blev det även i tresteg tack vare Lidingös David Århammar som förbättrade sig med 16 centmeter till 14.14. Pers noterar man även för Lidingös spjutsegrare Robin Isaksson med 58.76.
     
     Starkt soloinsats av Tilde
     Dagens största segermarginal stod Växjös Tilde Axelsson Fröjdenlund för på 1500 m hinder som hon vann med 20 sekunder på 5:01.83. Det innebar pers med åtta sekunder och bara fem från Julia Svennblad svenska årsbästa i F17. 200 m vanns av MAI:s Ida Staafgård på personliga rekordet 25.40 som endast var tiondelen från det svenska årsbästat i F16.
     MAI:s segerlag (bilden ovan). Stående fr v Ida Staafgård (200 m och stafett), Victoria Quainoo (kula och slägga), Elias Hedner (100 m och stafett), Adam Svensson (höjd), Una Ademovic (1500 m hinder), Nils Nilsson Gott (tresteg och stafett), Andreas Jönsson (400 m och stafett), Modou Lamin Bah (3000 m), Joseph Lindvall (300 m häck och stafett) och Emilia Mandl (längd och 800 m).
     Knästående Rebecka Krüeger (stav), Nikki Anderberg (stafett), Milla Svanberg (300 m häck och stafett), Olivia Stridh (stafett) och Andreas Henriksson (diskus). På bilden saknas Mattis Kinman (spjut).
     Resultat Lag-USM
     /Jonas Hedman

Suverän seger på 3000 m hinder på lördagen och 5000 m på söndagen (bilden) för Omar Nuur.

Suverän seger på 3000 m hinder på lördagen och 5000 m på söndagen (bilden) för Omar Nuur.
Foto: Deca Text & Bild

NJLK: Tredjeplatser i båda kamperna

AUG
18

Nordiska juniorlandskampen i norska Kristiansand slutade med tredjeplatser för både pojk- och flicklaget sedan Finland vunnit med betryggande 27 poäng på manliga sidan och Norge med 5.5 för flickor.
     För pojkarna resulterade söndagen i två 1:a-, två 2:a- och fyra 3:e-platser där segrarna togs av Växjös Omar Nuur på 5000 m och Faluns Ragnar Carlsson i slägga. Omar följde upp hindersegern från lördagen på bästa sätt och blev därmed en av två manliga individuella dubbelvinnare där den andra var Norges Henrik Flåtnes (längd och tresteg).
     På 5000 m satte Eskilstunas Emil Millán de la Oliva upp bra fart från start med 2:49 på första kilometern med Omar närmast och drog ända till sista kilometern. Då gick Omar fram och var helt överlägsen på slutvarvet fram till seger med tre sekunder på 14:17.11. Tiden var personligt rekord med 17 sekunder medan Emil slutade fyra på nästperset 14:22.
     
     Andra raka för Ragnar
     I slägga gjorde Ragnar Carlsson årets fjärde tävlingen och förbättrade även årsbästat för fjärde gången. Med 73.89 försvarade han segern från Hvidovre i fjol och var 2.5 meter före Finlands Oskari Lahtinen.
     I stav slutade Märstas Simon Thor tvåa och klarade med 5.02 för första gången dröm-5 utomhus (5.05 inomhus i vintras). Andraplats blev det även för Hässelbys Carl af Forselles i längd som hoppade längre och längre för nästan varje omgång. Två gånger överträffade han sitt färska pers 7.30 även om det blåste för mycket. Detta med 7.39 i fjärde och 7.51 i femte som bara var en centimeter från segern.
     Bakom dem blev det tredjeplatser för Johan Claeson på 400 m häck (52.80), Erik Johansson i längd (7.43w), Ivar Moisander i slägga (67.86) samt för 4x400-laget.
     Poäng P19: 1) FIN 212; 2) NOR 185; 3) SWE 179; 4) DEN/ISL 121.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Ny fyra på F19-listan genom tiderna på 3000 m hinder – Emilia Lillemo.

Ny fyra på F19-listan genom tiderna på 3000 m hinder – Emilia Lillemo.
Foto: Deca Text & Bild

NJLK: Suverän soloseger för Emilia

AUG
18

Söndagens tävlingar i Nordiska juniorlandskampen i Kristiansand resulterade i en suverän seger på 3000 m hinder för Täbys Emilia Lillemo. Hon tog ledningen från start och höll farten bra hela vägen till en 22 sekunder stor seger på 10:21.09 – personbästa med knappt två sekunder. Det innebar att hon nu är vår fjärde snabbaste F19-tjej genom tiderna.
     På 200 m var MAI:s Wilma Rosenquist med 24.57 tvåa, bara 14 hundradelar från segern i ett lopp som vanns av Norges Henriette Jæger. Utöver det blev det ytterligare en topp-3-placering tack vare Skellefteås Cornelia Nilsson som var trea i tresteg. I andra omgången överträffade hon med 12.32 sitt utomhuspers med 23 centimeter och totalperset med tre men i för mycket medvind. Det följdes av 12.38 i godkänd vind och ett ännu längre i sista som dock var övertramp. Fram till andraplatsen fattades en enda centimeter och till segern dryga decimetern.
     
     Pers för Linn och Kajsa
     Riktigt glada var även höjdhopparna Linn Hertz Saebbö och Huddinges Kajsa Engblom som båda satte personligt rekord med 1.70 som femma resp sexa.
     Noterbart är att Sverige och Finland enbart ställer upp med 18–19-åringar medan Norge och Danmark/Island även har yngre med i laget och även dubblerar i en större utsträckning. Det märktes på bl a 100, 200, 800 och längd där det blev norska grensegrar av tjejer yngre än 18 år.
     Poäng F19: 1) NOR 204; 2) FIN 198.5; 3) SWE 148.5; 4) DEN/ISL 134.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Medaljtrion i Falun med vinnaren Fredrik Samuelsson i mitten, t v tvåan Andreas Gustafsson och trean Rasmus Elfgaard.

Medaljtrion i Falun med vinnaren Fredrik Samuelsson i mitten, t v tvåan Andreas Gustafsson och trean Rasmus Elfgaard.

Fjärde mångkampstiteln för Fredrik

AUG
18

Andra dagen av mångkamps-SM i Falun bjöd på helt okej väder med 18-talet grader och uppehåll. Tiokampen slutade med en över fyrahundra poäng stor seger för Hässelbys Fredrik Samuelsson som blev mästare för fjärde gången. Söndagen resulterade i 14.62 på 110 m häck, 43.79 i diskus, 4.71 i stav, 57.73 i spjut och 4:57.93 på 1500 m vilket gav 7.873 poäng – det bästa SM-resultat på 21 år och den sjätte bästa serien genom tiderna i en SM-tävling.
     Fredrik var dock inte nöjd eftersom målet var att klara VM-kvalgränsen 8.200 poäng.
     – Jag är glad över guldet – mitt åttonde totalt om man även räknar inomhus – men målet var VM-kvalgränsen även om jag visste att det skulle bli tufft. Häckloppet var okej men jag hade hoppats på mer i diskus och då gick luften ur mig lite, säger Fredrik.
     – I stav tog jag 4.71 och stod sedan över 4.81 eftersom jag behövde 4.91 för att ha en chans på kvalgränsen men det gick inte. 57.73 i spjut var stabilt men sedan nöjde jag mig med 4:57 på 1500 m.
     – För att nå åttatusen poäng hade jag behövt 4:37 som kunde ha gått, för 8000-serier samlar jag gärna på mig. Men nu fanns inte motivationen där helt enkelt.
     Besked om det blir någon VM-start för Fredrik lär dröja tills kvalperioden tar slut den 6 september. I nuläget är Fredrik 22:a på listan med sina 8.165 från Götzis i fjol och de 24:a bästa kvalar in så det blir en spännande väntan.
     – IAAF har bantat ner antalet platser i VM och OS från 32 till 24 vilket gör det än svårare att komma med. Dessutom är det oklara besked om världsdelsmästare är direktkvalade eller inte.
     
     Ny stabil serie av Andreas
     Silvret i Falun tog Andreas Gustafsson som har Lugnets IP som hemmaplan. Med 7.437 gjorde sin fjärde serie över sjutusenfyrahundra för året och var bara 74 p från perset från U23-EM i Gävle. När säsongen började var hans personliga rekord 7.298 så han har verkligen höjt både topp- och lägstanivån. Medaljen var hans tredje raka och han har nu en av varje valör.
     Trea slutade Rasmus Elfgaard som fick ett fint lyft i Lag-EM i början på juli då han med 7.017 för första gången tog sig över sjutusen poäng. Nu stannade han på 6.676 och tog sin första SM-medalj.
     Anm.: Bara två man har nått en högre SM-poäng än Fredrik Samuelssons 7.873 – Sten Ekberg och Henrik Dagård. Sten 8.246 ’92 (mästerskapsrekordet) och 8.015 ’90 samt Henrik 7.960 ’90, 7.919 ’98 och 7.884 ’89.
     Resultat SM mångkamp
     /Jonas Hedman

Medaljörerna med vinnaren Bianca Salming i mitten, tvåan Amanda Holmberg, t v, och trean Jonna Lindéen. Foto: Maria Samuelsson

Medaljörerna med vinnaren Bianca Salming i mitten, tvåan Amanda Holmberg, t v, och trean Jonna Lindéen. Foto: Maria Samuelsson

Nytt SM-guld för Bianca Salming

AUG
18

Mångkamps-SM i Falun resulterade i tredje sjukampsguldet för Turebergs Bianca Salming som utan att hitta flytet vann med 175 poäng på 5.610. Efter bl a 1.85 i höjd och personliga rekordet 14.22 i kula på lördagen följde 5.25 i längd, 42.58 i spjut och 2:16.65 på 800 m på söndagen.
     – Totalpoäng är jag inte nöjd med men höjd och framför perset i kula är bra. I längd hade jag två långa hopp som var knappa övertramp och så blev det bara 5.25 i sista. När man trampar över flyttar man tillbaka ansatsen och då blev det plötsligt vindstilla och då missade jag plankan helt. Men så är det ibland, säger Bianca.
     Hon har i sommar höjt det personliga rekordet i spjut med 3.5 meter till 50.26 och var aktuell för Finnkampen i den grenen. Men så blir det inte utan finnkampsdebuten sker istället i höjd.
     – Det ska bli jättekul! Och att hoppa på Stockholms Stadion är verkligen något jag gillar.
     Efter Finnkampen väntar Friidrotts-SM i Karlstad där det troligen blir höjd och spjut och sedan eventuellt också JSM i sjukamp i Varberg.
     
     Pers av Amanda och Jonna
     Upsalas Lovisa Östervall bröt efter efter andra grenen höjd vilket resulterade i att silvret gick till Lidköpings Amanda Holmberg som förbättrade sitt ett år gamla personliga rekord med 221 poäng till 5.435. Medaljen var hennes första i sjukamp och andra totalt efter brons på 400 m häck i Eskilstuna i fjol.
     Även bronsmedaljören Jonna Lindéen från Kalmar SK satte personbästa genom att samla ihop 4.967. Detta efter pers i kula på lördagen och alla tre grenarna på söndagen. SM-medaljen är hennes första och hon blev nu andra kvinna genom tiderna i Kalmar SK att ta SM-medalj. De första var Hanna-Mia Persson som tog sex medaljer i stav åren 1999–2005.
     Resultat SM sjukamp
     /Jonas Hedman

Michaela Meijer blev dagens bästa svensk med en femteplats.

Michaela Meijer blev dagens bästa svensk med en femteplats.
Foto: Deca Text & Bild

DL: Svåra väderförhållanden ställde
till det för svenskarna i Birmingham

AUG
18

Under söndagseftermiddagen tävlade svenskkvartetten Michaela Meijer, Angelica Bengtsson, Kalle Berglund och Andreas Kramer tätt inpå varandra i Diamond League-galan i Birmingham.
     Den enda riktiga Diamond League-gren för dagen som var intressant med svenska ögon var damernas stavhopp. Det skulle visa sig bli svåra väderförhållanden för duon Meijer-Bengtsson, och de andra stavhopparna - med väldigt stark vind.
     Michaela började dock optimistiskt med två nollor i protokollet på 4.40 respektive 4.55. Men på 4.65 tog det stopp, och Örgryte-hopparen slutade femma. Vid hennes sista försök på höjden var vinden så kraftig att hon aldrig inledde ansatsen, utan istället tickade klockan ner på noll när hon försökte vänta in vinden - och hoppet genomfördes aldrig.
     Angelica fick problem redan på sin ingångshöjd 4.40 med en rivning, två rivningar sedan på 4.55 och även för henne tog det slut på 4.65. En kvaltävling återstår nu i kampen om en finalplats i Diamond League.
     
     Långsammare för "Rekord-Kalle" i dag
     Blott två dagar efter svenska rekordloppet i Göteborg var Kalle Berglund tillbaka på banan för 1500m i Birmingham, dock utan Diamond League-status för dagen. Svåra vindförhållanden även där, och det var inga jättetider att prata om i mål. Kalle slutade på 14:e plats med tiden 3:45.35.
     Andreas Kramer var dagens sista svensk, och slutade nia i 800m-loppet på 1:47.60.
     Resultaten
     /Gustav Orbring

Fabian Delryd tillbaka på banan

 17 aug, 2019.Uppsala-spelen fungerar som observationstävling inför Finnkampen i flera grenar vilket gjorde att flera av våra bästa sökt sig till Uppsala Friidrottsarena. Andra dagens tävlingar innehöll bl a en comeback av Täbys Fabian Delryd som gjorde sin första tävling på fem månader och klarade 2.16. Detta i andra försöket innan det tog stopp på 2.20.

Läs mer Läs mer...

Malin Marmbrandt 7:a alltime

 17 aug, 2019.På hög höjd i spanska Sierra Nevada förbättrade Västerås Malin Marmbrandt på lördagen sitt två år gamla personliga rekord i längd med sex centimeter till 6.58. Detta trots en motvind på 1.0 m/s. Därmed avancerade hon från nionde till sjunde plats på den svenska genom-tiderna-listan.

Läs mer Läs mer...

NJLK: Fyra blågula grensegrar

 17 aug, 2019.Höjdpunkten under första dagen av Nordiska juniorlandskampen i norska Kristiansand var Caisa-Marie Lindfors seger i diskus på svenska juniorrekordet 55.46. Annars var det pojkarna som lyckades bästa med tre grensegrar.

Läs mer Läs mer...

Mångkamps-SM: Fredrik och Bianca övernattar i ledning

 17 aug, 2019.Första dagen i Falun bjöd på okej väder inledningsvis med 17-18 grader och sol innan det mulnade, temperaturen sjönk några grader och det började blåsa en del till tiokampens femte gren 400 m. Leder efter första dagen gör Hässelbys Fredrik Samuelsson i tiokampen och Turebergs Bianca Salming i sjukampen och båda har kopplat stadiga grepp inför söndagen.

Läs mer Läs mer...

Nytt svenskt juniorrekord

 17 aug, 2019.I Nordiska juniorlandskampen i norska Kristiansand vann Upsalas Caisa-Marie Lindfors diskus på 55.46 som är nytt svenskt juniorrekord. Segermarginalen blev över fem meter och är en förbättring av klubbkamraten Vanessa Kamgas ett år gamla notering med 55 centimeter.

Läs mer Läs mer...

Kalle Berglund klar för Doha

 17 aug, 2019.Publiken i Göteborg fick uppleva ett imponerande rekordlopp av Kalle Berglund på fredagskvällen när han sprang 1500m på 3:34.89 och för andra gången på bara ett par veckor satte svenskt rekord på sträckan. Nu har han också fått besked från förbundskapten Karin Torneklint att VM-platsen är säkrad!
   Se alla som är klara för VM-truppen

Läs mer Läs mer...

FGP: Ännu ett pers för Sara

 17 aug, 2019.I kvinnliga 3000 m-loppet i Göteborg utnyttjade Sävedalens Sara Christiansson fördelen av hemmaplan med att sänka sitt personliga rekord med åtta sekunder till 9:01.42 efter offensiv löpning de sista varven. Därmed avancerade hon till elfte plats på den svenska genom-tiderna-listan.

Läs mer Läs mer...

FGP: Simons hittills bästa på hinder

 17 aug, 2019.De svenska höjdpunkterna på Folksam GP-galan i Göteborg var segrarna för Kalle Berglund på 1500 m på svenska rekordet 3:34.89, Armand Duplantis 5.90 i stav och Thobias Montlers strålande längdcomeback med 7.97/8.17w. Men publiken på Slottsskogsvallen – den största på flera år med dryga tretusen – fick också se en rad bra insatser av andra svenskar i det helt okej vädret med 17-18 grader.

Läs mer Läs mer...

Nytt rekord igen av Kalle Berglund – tre svenskar under 3:40

 16 aug, 2019.Tre gånger har han satt svenskt rekord i år och i Göteborg GP på fredagskvällen kom det fjärde då Kalle Berglund med 3:34.89 sänkte sin egen två veckor gamla notering med 1.18 och vann loppet.

Läs mer Läs mer...

Fler nyheter

FGP: Suverän seger av Armand Duplantis – testade 6 meter
FGP: Härlig comeback av Thobias
FGP: Utmärkt kulserie av Wictor
Yolanda klar för VM
och viktig Finnkampsdubbel

Mångkamps-SM: Spännande VM-jakt för Fredrik Samuelsson
USM: Hammarby bäst i Trollhättan
Hur går det i Finnkampen?
VM-duon klara för Finnkampen

Läs mer Nyhetsarkivet