Måndag 27 januari 2020

Resultat & Årsbästa

 Sök på friidrott.se 

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


USA-helgen: Pers igen för Ellen!

Nytt skolrekord för andra helgen i rad!
<br/>Och nytt svenskt årsbästa också igen.

Nytt skolrekord för andra helgen i rad!
Och nytt svenskt årsbästa också igen.

JAN
27

Förra helgens felfria hoppning upp t o m nya personbästat 1.85 indikerade att det knappast var något max för Ullevis Ellen Ekholm. Och det underströk hon genom att addera ytterligare en 1 cm upp till 1.86 nu i helgen hemma i Lexington (Kentucky).
     I samma tävling blev det ett lyft på korta häcken för MAI:s Adriana Janic som putsade 0.04 på sitt två år gamla personliga rekord ned till 8.29. Därmed fattas nu bara 0.03 till en plats på topp-10 genom tiderna!
     Hanna & Yolanda i NYC
     Turebergarna Hanna Hermansson och Yolanda Ngarambe hade – från sina resp baser i Los Angeles och Atlanta – sammanstrålat i New York där Hanna sprang majlen och Yolanda 3000m.
     Efter att ha passerat 1500m på nya årsbästat 4:18.63 gick Hanna i mål som 5:a på 4:37.56 medan Yolanda efter ett 9-blankt upplägg i två kilometer tröttnade något på slutet och landade på 9:14.88.
     Awet 14:39 på 5000m
     5000m är en sparsamt förekommande inomhusdistans genom att den inte finns med då internationella mästerskapsprogrammet. Men i USA kör man det i universitetsmästerskapen.
     Det fick Awet Mengsteab som pluggar i Iowa att testa distansen i fredags vilket resulterade i 14:39.54, faktiskt hans första tid under 15 minuter någonsin, utomhus inräknat.
     Vinterns samlade USA-resultat
     / A. Lennart Julin

Världsårsbästa av Montler i Malmö

JAN
26


     
     Thobias Montler inledde längdsäsongen inomhus på bästa sätt, när han slog till med 8.10 under Pallasspelen hemma i Malmö på söndagen. Montler ökade för varje hoppomgång; 7.62, 7.76, 7.87, 7.95, 8.00 och 8.10 lyder hans hoppserie. Noterbart är att han överträffade den svenska kvalgränsen för EM i Paris i sommar på 7.95 - och framförallt innebär 8.10 nytt världsårsbästa i en dock väldigt ung inomhussäsong. Upp till IVM-kvalgränsen är det 10 centimeter.
     På 60m häck för herrar gick Malmös Max Hrelja åter under 7.80, när han kammade hem finalen på 7.79 - endast tre hundradelar från hans nysatta PB.
     Repris Pallasspelen dag 2 finns nu här.
     Reprisen från dag 1 hittar du här.
     /Gustav Orbring

David Nilsson (åttondeplatsen) fick kliva upp på pallen i Japan.

David Nilsson (åttondeplatsen) fick kliva upp på pallen i Japan.

Nytt PB av David – nära seger i Osaka

JAN
26

I natt inledde David Nilsson sin landsvägssäsong 2020, med ett halvmaraton i Osaka, Japan.
     Den svenska rekordhållaren på maraton gjorde ett starkt lopp, och nya perset 62:05 var bara sju sekunder från seger. Det gör också att David krymper avståndet ner till Napoleon Solomons svenska rekord på 61.17. Ett lite överraskande formbesked för David, med tanke på att han haft en lugnare period efter svenska rekordet på maraton i Valencia i slutet av 2019.
     - Jag kände mig inte i speciellt bra form när jag gick in i det här loppet. Jag har legat på 80km i veckan de senaste åtta veckorna, och mitt hårdaste träningspass har varit 15:35 på 5km. Förhoppningsvis kan perset bidra till att komma tillbaka till ordentlig träning igen, skriver han på Instagram.
     David går i och med tiden upp till femma genom tiderna i Norden på distansen.
     /Gustav Orbring

Angelica segrade i Sätra på 4.62

JAN
25


     
     Det blev som väntat svensk seger i den internationella stavtävlingen i Sätrahallen på lördagskvällen. Angelica Bengtsson försvarade segern från förra året när hon tog 4.62. Svenskan försökte även på IVM-kvalhöjden 4.70 men där tog det stopp. En lyckad tävling, trots att hon varit krasslig i veckan. Det tyder på att det finns ännu mer att ge i vinter för Hässelbyhopparen.
     I herrtävlingen blev det norsk seger i form av Pål Lillefosse som satte nytt personligt rekord med 5.60.
     Repriser från tävlingarna hittar ni på friidrottskanalen.se.
     /Gustav Orbring

Vill din förening prenumerera på sin egen klubbstatistik?

JAN
24

Det nya resultat- och statistiksystemet växer sakta men säkert fram och kommer bl a möjliggöra djupare och fler typer av årsbästalistor. Föreningar kommer också få möjlighet att prenumerera på sin egen årsstatistik och om det informerar vi i Stockholm, Lund och Göteborg i mars.
     Så notera följande datum eller – ännu bättre – gå redan nu in och anmäl dig via länkarna nedan.
     • Stockholm tis 3 mars
     • Lund ons 4 mars
     • Göteborg tor 19 mars
     Vi vill också tipsa om den nya resultatlistemallen i Excel för mindre tävlingar som gäller sedan 14 januari och laddas ner på R&S-sidan. För att statistiksystemet ska fungera är det också viktigt att alla föreningar tillgängliggör sitt medlemsregister i IdrottOnline. Så här långt har 197 föreningar gjort det. Om din förening saknas på denna lista så gör integrationen så snart som möjligt. Det tar bara några minuter och steg-för-steg-beskrivning finns här.
     Mer info om statistiksystemet
     /Jonas Hedman

Dubai: Hanna bröt

JAN
24

Med 21 grader och framförallt 74 % luftfuktighet vid starten i nattmörkret var betingelserna för snabba tider inte alls lika gynnsamma som de brukar vara i Dubai Marathon.
     Huddinges Hanna Lindholm gjorde ändå en satsning mot de OS-meriterande 2:28 som var hennes ambition med resan till Dubai. Hon höll nödvändig fart på den första halvan med 5 km-bitarna på 17:44 - 17:26 - 17:32 - 17:47.
     Men på den andra halvan började det gå allt tyngre (18:27 - 18:31 - 18:52) och därmed försvann alla möjligheter att prestera det Hanna åkt till Dubai för att göra.
     De mindre gynnsamma väderbetingelserna märktes också på tiderna framme i täten. Efter fyra år i följd med segertider under 2:04:30 vanns årets lopp på 2:06:15.
     / A. Lennart Julin

Stadion Marathon - ett kallt
maraton med varm atmosfär

 22 jan, 2020.
   
   Varje år arrangeras hundratals lopp runtom i Sverige. Loppspektrat rymmer allt från jättearrangemanget Göteborgsvarvet med tusentals löpare, till små lopp som Jordgubbslunken i Kristinehamn för några få som letar efter nästa utmaning. Det är lopp med alla möjliga underlag och förutsättningar; Tjurruset som innebär lera och svåra hinder, eller ett maratonlopp uppe vid Kebnekaise. Eller varför inte 5-kilometerslopp som Vårruset?
   Svensk Friidrott kommer under 2020 uppmärksamma lite olika typer av lopp och arrangörer som varje år kämpar och sliter för att få ihop deltagare, drägliga banor, logistik o.s.v.

Läs mer Läs mer...

Spåret GP närmar sig:
Njut av höjdpunkterna från 2019

 21 jan, 2020.

Läs mer Läs mer...

Tävlingsfrågor i fokus för motionerna till årsmötet

 21 jan, 2020.Det är framförallt tävlingsfrågor som berörs i de 14 motioner som inkommit inför årsmötet i Uppsala. Tre av dessa innehåller förslag kring stafett-SM och de delar en målbild om ett större deltagande. Ta del av alla motioner här. Förbundsstyrelsen gjorde en första genomgång av motionerna vid styrelsemötet under den gångna helgen och arbetar nu med att ta fram yttranden.

Läs mer Läs mer...

Thorkildsens tränare gästade
utvecklingsträffen i spjut i Växjö

 21 jan, 2020.I helgen arrangerade Prestationscentrum kast i Växjö en utvecklingsträff i spjut för två grupperingar, landslag och juniorer, tillsammans med sina tränare. Norske Åsmund Martinsen, tränare för dubble OS-guldmedaljören Andreas Thorkildsen, gästspelade som föreläsare och instruktör med både teoretiska och praktiska inslag. Ansvarig för landslagsgruppen var Kari Kiviniemi, och för juniorgruppen Anders Walther.

Läs mer Läs mer...

USA: Ellen 1.85 – Hanna 9:09

 20 jan, 2020.Det är inte bara här hemma som innesäsongen varvarade upp på allvar den gångna helgen utan samma gällde för universitets- och skolfriidrotten i USA. I år är det ett 30-tal svenskar som berörs och det är inte bara Lisa Gunnarsson som fått en bra start på 2020.
   Äntligen!
   Till den kategorin hör t ex även Ullevis Ellen Ekholm som i lördags vid tävlingar i College Station (Texas) hoppade felfritt ända upp t o m 1.85. Man kan gissa att Ellen i alla fall tänkte ett ”Äntligen!” eftersom det tidigare perset 1.83 var nästan 4½ år gammalt.
   Det härstammade nämligen från JEM i Eskilstuna i juli 2015 då hon – genom att just ”när det gällde” förbättra sig med 3 cm – tog en då högst otippad bronsmedalj. Sedan dess har Ellen – som nu är inne på sitt fjärde år vid University of Kentucky – tangerat det perset tre gånger och samlat på sig ytterligare 16 tävlingar där hon stannat på 1.80-1.82!
   Hanna 3000m-löparen!
   Nytt pers också för

Läs mer Läs mer...

Världsårsbästa av Angelica

 19 jan, 2020.Svenska rekordhållerskan och VM-sexan Angelica Bengtsson gjorde sin näst bästa årsdebut när hon i hemmahallen i Växjö på söndagen flög över 4.67.

Läs mer Läs mer...

Fler nyheter

Max Hrelja sexa genom tiderna
Snabba 60 m-tider i Växjö och Sätra
Lysande återkomst av Khaddi
USA: Lisa 4.50 som vinnare i Reno
Inkomna nomineringar:
"Omval" vanligaste ordet

Den nya resultatmallen är på plats

Läs mer Nyhetsarkivet