Tisdag 16 juli 2019

Resultat & Årsbästa

 Sök på friidrott.se 

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Fyra kast i rad över 70 meter för Daniel Ståhl. Hans tidigare bästa var tre i samma tävling från Diamond League-premiären i Doha i maj.

Fyra kast i rad över 70 meter för Daniel Ståhl. Hans tidigare bästa var tre i samma tävling från Diamond League-premiären i Doha i maj.
Foto: Deca Text & Bild

FGP: Ståhl fyra över 70meter!

JUL
15

Det var teknikgrenarna som dominerade på Påskbergsvallen och allra mest imponerade Daniel Ståhl med en av diskushistoriens bästa serier någonsin: 67.99-68.79-70.78-70.36-70.89-70.37. Resultaten blir ännu mer fantastiska av att serien gjordes i en lätt medvind.
     
     Den drygt tretusenhövdade publiken var med på noterna och jublet ville aldrig sluta varje gång han kastade över 70 meter. Toppresultatet 70.89 är Daniels tredje genom tiderna efter de svenska rekorden i Sollentuna respektive Bottnaryd.
     
     -Jag har aldrig sett Daniel bättre än idag , aldrig sett någon bättre kastning överhuvudtaget säger tränaren Vesteinn Hafsteinsson. Med dagens serie blev Daniel tredje kastare som haft fyra kast över 70 meter i en tävling . Tidigare har Virgilius Alekna och Gerd Kanter haft fyra kast i en tävling över 70 meter.
     
     -Men det var inte i medvind inne på en arena så detta är den bästa serien någonsin, säger Hafsteinsson.
     Daniels huvudkonkurrent Fedrick Dacres förvandlades idag till en statist trots ett så fint resultat 65.24. Trea i tävling kom Simon Pettersson på 6179 och besegrade starka kastare som Martin Kupper och Ola Stunes Isene.
     
     / Jonas Mellblom

Seger på 6.65 för Tilde Johansson i Varberg som denna sommar gjort 6.61 eller längre i samtliga fyra längdtävlingar. När året började var det perset 6.50.

Seger på 6.65 för Tilde Johansson i Varberg som denna sommar gjort 6.61 eller längre i samtliga fyra längdtävlingar. När året började var det perset 6.50.
Foto: Deca Text & Bild

FGP: Tilde 6.65 i motvind!

JUL
15

De drygt tretusen åskådarna på Påskbergsvallen fick se Falkenbergs Tilde Johansson totalt respektlöst ta sig an världshoppare som Jamaicas Tissana Hickling och Australiens Brooke Stratton . I en motvind av 1,0 m/s hoppade 6.65 i den fjärde omgången.
     
     I de första omgångarna hade Tilde ett par långa övertrampshopp i den lätta motvinden .
     Men i det de båda sista omgångarna stämde ansatsen bättre och bästahoppet följdes upp av 6.59 i den sista omgången. Med tanke på motvinden får dagens resultat ses som minst lika bra som perset från Karlstad på 6.72.
     
     Hickling på andraplatsen fick med sina 6.41 finna sig i att bli ordentligt distanserad av Tilde Johansson som nu siktar in sig på den kommande helgens Junior-EM i Borås . -Där blir det både 100m häck och längd, säger hon med tillförsikt i rösten.
     
     / Jonas Mellblom

Lovisa Lindh hade en spurtstrid med  Catriona Bissett som australiensiskan vann med tre tiondelar på 2:00.44.

Lovisa Lindh hade en spurtstrid med Catriona Bissett som australiensiskan vann med tre tiondelar på 2:00.44.
Foto: Deca Text & Bild

FGP: Lovisas bästa på två år

JUL
15

Lovisa Lindh närmar sig toppformen på 800meter. I dagens Folksam GP lopp var hon med nya årsbästat 2:00.72 endast tolvhundradelar från VM-kvalgränsen.
     
     Polska Anna Dobek agerade hare och drog första varvet på strax under 59 sekunder. Loppet utvecklades till en stenhård duell med australiensiskan Catriona Bisset som i en hård upploppsfight plockade hem segern med med 2.00.44.
     Lovisas tid är hennes bästa på över två år sedan perset 1.58.77 i Lausanne för två år sedan och var ett besked på att den positiva trenden från Luzern förra veckan håller i sig .
     
     I morgon åker hon till Schweiz för träning på hög höjd i St Moritz. Nästa tävling är planerad till Lag-EM andra helgen i augusti.
     -Det var skönt att få ett lopp idag i bra förhållanden och utan strul. Jag är nöjd med tiden. Hade varit bättre att klara kvalgränsen redan nu. Men jag ligger redan bra till för att komma med till Doha och har en månad på mig att tävla när jag kommer tillbaka från höghöjdslägret, säger Lovisa Lindh
     
     / Jonas Mellblom

Seger på 20.56 för Wictor Petersson i Varberg som bara var 14 centimeter från sitt personliga rekord.

Seger på 20.56 för Wictor Petersson i Varberg som bara var 14 centimeter från sitt personliga rekord.
Foto: Deca Text & Bild

FGP: Wictors näst bästa , 20.56

JUL
15

Tre dagar efter Junior-EM bronset nådde Wictor Petersson toppformen. I en stenhård duell egyptiern Mostafa Amer Hassan stötte Wictor först 20.36 för att i den femte omgången klippa till med 20.56,bara fjorton centimeter från personbästat från Kalifornien i mitten av april.
     
     -Tekniken stämde inte hundra men jag fick bra stöd från publiken, då flög kulan, säger Wictor som förutom de två 20 metersstötarna hade ytterligare tre godkända mellan 19.73 och 19.88.
     
     Bakom honom gladde Viktor Gardenkrans med sitt nya personbästa 18.50. Att det inte var någon tillfällighet visade han med en näst bästa stöt på 18.38.
     
     Bland damerna fortsatte Fanny Roos raden av 18 meterstävlingar. I dag blev slutresultatet 18.33 som återigen visar den nya nivå hon befinner sig på som kulstöterska.
     
     / Jonas Mellblom

Måns Roos slår jättepers i diskus

Måns Roos.

Måns Roos.
Foto: Deca Text & Bild

JUL
15

Folksam GP tävlingarna är nu igång på Påskbergsvallen i Varberg och att det går att kasta långt i diskus visar Mölndals Måns Roos i P17. Han kom till tävlingen med ett pers på 47.23 och ökade under tävlingen detta inte mindre än tre gånger , med 53.18 som bäst. Med detta går han upp på andraplats i sverigestatistiken för pojkar 17år.
     Resultatet visar också att det trots svaga vindar går att kasta riktigt långt i diskus på Påskbergsvallen vilket lovar gott inför kvällens världsklassduell mellan mellan Fedrick Dacres och Daniel Ståhl.
     Under förtävlingarna har också damernas B och C finaler på 800m bjudit på inte mindre än tio nya pers. Snabbast sprang Ängelholms Ellinor Aurell som vann på B-finalen på 2:10.09 vilket var pers med inte mindre än fyra sekunder.
     / Jonas Mellblom

Evelina Erlandsson var felfri t o m 1.80 i finalen vilket gav en delad 6:e plats.
<br/>foto: Adam Stigborn

Evelina Erlandsson var felfri t o m 1.80 i finalen vilket gav en delad 6:e plats.
foto: Adam Stigborn

Universiaden: Tre svenska finalister

JUL
15

Något i skuggan av U23-EM i Gävle gick förra veckan Universiaden (”VM för studenter 25 år eller yngre”) i italienska Neapel. Det var en kalenderkrock som påverkade det svenska deltagandet eftersom målgrupperna överlappade och de som var aktuella för U23-EM prioriterade Gävle.
     Den svenska truppen till Neapel kom till slut att bestå av två manliga och tretton kvinnliga aktiva. Av dessa tog sig tre vidare till final:
     IF Götas Evelina Erlandsson (delad 6:a höjd), Sävedalens Linn Söderholm (9:a 1500m) och Spårvägens Sara Lennman (10:a kula). Dessutom nådde Ullevis Lisa Lilja (200m) och Johanna Holmén Svensson (400m häck) sin resp semirunda.
     Svenska resultaten finns i vår resultatbörs
     / A. Lennart Julin

Våra tre medaljörer i Gävle. 100 m-vinnaren Henrik Larsson flankerad av bronsmedaljörerna Wictor Petersson (kula), t v, och Simon Sundström (3000 m hinder).

Våra tre medaljörer i Gävle. 100 m-vinnaren Henrik Larsson flankerad av bronsmedaljörerna Wictor Petersson (kula), t v, och Simon Sundström (3000 m hinder).
Foto: Deca Text & Bild

U23-EM: Sverige åtta i poängligan

JUL
15

Ett guld, två brons och hela 18 topp-8-placeringar blev Sveriges facit i U23-EM i Gävle vilket innebar tolfte plats i medaljligan och åttonde när det gäller nationspoäng (topp-8). Tre medaljer är just över snittet utslaget över de tolv mästerskap som genomförts sedan premiären 1997 medan antalet topp-8-placeringar är det klart bästa. Tidigare toppnoteringen var 13 från Amsterdam 2001.
     Bakom de tre medaljörerna tog Sverige fem 5:e-platser, en 6:e, fem 7:e och fyra 8:e-platser vilket resulterade i 56.5 poäng. Tre gånger har en högre poäng nåtts – Bydgoszcz 2017 (66), Amsterdam 2001 (62) och Bydgoszcz igen 2003 (58).
     Så både medalj- och poängmässigt var detta vårt fjärde bästa mästerskap trots att några potentiella medaljörer inte var med – Armand Duplantis (stav), Lisa Gunnarsson (stav) samt Felix Svensson och Henrik Larsson (båda 200 m). Uppenbart finns en bra toppbredd i de här viktiga årgångarna på tröskeln till senioråldern.
     – Dessa fyra dagar visar att svensk friidrotts framtid ser ljus ut med bra prestationer i alla grengrupper. Det är även en insats som präglas av en otroligt fin laganda inom truppen där aktiva tar hand om varandra i med och motgång. Det gör det lättare att gå ut och prestera, säger landslagsledaren Jonas Anshelm.
     
     Åtta personliga rekord
     Vädret varierade under de fyra tävlingsdagarna och det var inte alltid förhållanden som innebar förutsättningarna för att prestera på personlig rekordnivå. Men det noterades åtta personbästan av fyra aktiva. Av dessa stod trestegshopparna Emelie Nyman Wänseth och Gustaf Bålström för fem. Emelie satte pers i både kval och final (två gånger) där hon med 13.49 slutade sexa och Gustaf två gånger i kvalet (som bäst 15.80).
     På 3000 m hinder satte Leo Magnusson personligt rekord med en sekund i försöken och tog sig till final där han förbättrade sig med ytterligare sju sekunder till 8:50.55 och slutade sjua. I tiokampen klättrade Andreas Gustafsson till nionde plats efter att ha höjt perset med 41 poäng till 7.511.
     
     "Ett enormt arbete har lagts ner"
     Att det var ett lyckat arrangemang på Gunder Hägg-stadion råder det ingen tvekan om.
     – Svenska Friidrottsförbundet vill tacka den Lokala Organisationskommittén, Gävle kommun och Europeiska Friidrottsförbundet för ett mycket gott samarbete och starkt engagemang som gjort U23-EM till en succé. Det är ett enormt arbete som lagts ner och jag känner djup tacksamhet för det, säger Svenska Friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers.
     Nästa U23-EM arrangeras i Bergen 2021 men redan på torsdag är det ett nytt mästerskap i Sverige då Borås tar emot Europas bästa i 19-årsklassen (U20-EM).
     Alla svenska placeringar i U23-EM i Gävle
     Medaljtablån
     Nationspoängen
     Se alla fem avsnitten av Nordiska magasinet från U23-EM
     /Jonas Hedman

Vill du återuppleva U23-EM i Gävle?
Se alla fem avsnitt av TV-magasinet

JUL
15


     Med start onsdag kväll förra veckan sändes ett nordiskt TV-magasin, med störst fokus på Sverige, Norge och Danmark, varje dag fram tills sista mästerskapsdagen av U23-EM i Gävle på söndagen.
     Studion var belägen precis i anslutning till Gunder Hägg-stadion, och fick besök av ett flertal friidrottsprofiler. Vi har visat höjdpunkter från de nordiska friidrottarna - med lite extra fokus på medaljörerna; Henrik Larsson, Wictor Petersson, Simon Sundström och danskan Anna Emilie Möller. Dessutom en hel del bakom kulisserna-material!
     I spelaren ovan kan ni se det femte och avslutande avsnittet som sändes i går. Men går ni in på Nordicathletics.tv kan ni nu se alla avsnitt.
     /Gustav Orbring

Stabil final av Jakob Gardenkrans som var metern från brons.

Stabil final av Jakob Gardenkrans som var metern från brons.
Foto: Deca Text & Bild

U23-EM: Jakob femma i diskusfinalen

JUL
14

Jakob Gardenkrans följde upp kvalet med att kasta en meter längre i finalen – 57.86 – vilket räckte till en fin femteplats. Detta efter att ha ha gjort ett övertrampskast på en bit över 58 meter som dock inte var så långt att det skulle räckt för att bli fyra. Vann gjorde Sloveniens Kristjan Ceh på 63.82.
     Jakobs femteplats är den näst bästa av en svensk i diskus i U23-EM. 2013 var Daniel Ståhl fyra och 2017 nådde Simon Pettersson femte plats. Båda ingår i samma träningsgrupp som Jakob som leds av Vésteinn Hafsteinsson.
     Mästerskapet var ett fint steg framåt för Jakob som nu gjorde sitt femte och sista junior/ungdomsmästerskap och nådde sin första final.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

IFK Lidingös Simon Sundström tog Sveriges andra U23-EM-medalj på 3000 m hinder genom tiderna.

IFK Lidingös Simon Sundström tog Sveriges andra U23-EM-medalj på 3000 m hinder genom tiderna.
Foto: Deca Text & Bild

U23-EM: Brons för Simon Sundström

JUL
14

Lidingös Simon Sundström gjorde ett taktiskt riktigt bra lopp i finalen på 3000 m hinder och ledde in på upploppet där två man spurtade förbi. Men det blev brons på 8:45.82 – barara tre sekunder från det personligar rekordet – och därmed tog Simon Sveriges tredje medalj i detta mästerskap.
     Det blev ett förhållandevis långsamt lopp med 3:01 på första kilometern och andra 3:00 på den andra. I princip alla var med i klungan inklusive Sävedalens Leo Magnusson.
     Simon låg längst fram i andra spår utvändigt de sista två varven och var den som drog upp spurten med 350 meter kvar och ledde in på upploppet.
     Där spurtade tysken Frederik Ruppert och fransmannen Alexis Phelut förbi till 8:44.49 resp 8:45.04 men Simon höll undan där bakom och tog bronset på 8:45.82.
     – Det känns så bra! Jag var väldigt nära guldet men jag är ändå nöjd med brons. Jag är också väldigt nöjd med hur loppet utvecklade sig och hur jag löpte taktiskt, säger Simon.
     Medaljen är Sveriges andra på 3000 m hinder i U23-EM.
     – Loppet kändes bättre än försöken eftersom benen var lättare. Det var ovant att springa ett taktiskt lopp, jag är van att tryck på från start för att göra en bra tid.
     En gång tidigare har en svensk tagit medalj på hinder i U23-EM – 2001 i Amsterdam då Spårvägens Henrik Skoog nådde samma valör.
     En riktigt bra insats stod även Sävedalens Leo Magnusson som slutde sjua. Han satte pers med en sekund i försöken och nu blev det ytterligare sju sekunder bättre – 8:50.55!
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Kaiza Karlén gjorde sitt fjärde junior/ungdomsmästerskap och har varit topp-5 i samtliga.

Kaiza Karlén gjorde sitt fjärde junior/ungdomsmästerskap och har varit topp-5 i samtliga.
Foto: Deca Text & Bild

U23-EM: Kaiza decimetern från brons

JUL
14

Det blev ingen lätt start för Kaiza Karlén i längdfinalen eftersom hon trampade över i de två första hoppen men räddade sig vidare i tredje då hon hoppade 6.21 trots bara tån på plankan. Det var alltså ett hopp som i effektiv hopplängd var runt 6.35.
     Det följdes av 5.96 i fjärde och 6.33 i femte med halva plankan kvar som blev hennes längsta sedan hon åter nått 5.96 i sista.
     Därmed slutade hon femma – bara en decimeter från bronset.
     – Jag är besviken. Jag nådde upp till mitt bästa. Det var tufft att börja med två övertramp men jag bestämde mig för att fixa det. Flyttade tillbaka ansatsen lite och tog mig vidare, säger Kaiza.
     – Men jag fick inte till det och det blev nervöst när jag sedan bara hade ett hopp kvar. Fysiskt hade jag en bra dag men mentalt fungerade det inte. Det är ju medalj som gäller på mästerskap och jag är inte nöjd idag. Men det kommer fler chanser.
     Kaiza har i junior/ungdomsmästerskap nu silver, brons, en fjärde- och en femteplats när hon nu avslutade juniorkarriären.
     Vann gjorde Frankrikes Hilary Kpatcha på 6.73.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Tredje tiokampen för året och tredje personliga rekordet – 7.400, 7.470 och 7.511.

Tredje tiokampen för året och tredje personliga rekordet – 7.400, 7.470 och 7.511.
Foto: Deca Text & Bild

U23-EM: Andreas nia i tiokampen

JUL
14

På avslutande 1500 m i tiokampen hade Andreas Gustafsson vittring på personligt rekord och sjutusenfemhundrapoäng men då behövde han sänka sitt pers på 4:34 med två sekunder.
     Och det lyckades! Andreas nådde målet på 4:31.16 – pers i grenen, personligt rekord sammanlagt med 7.511 p och en slutlig niondeplats.
     – Jag är nöjd! Det var mycket upp och ner. På 100 m gjorde jag mitt livs bästa lopp men det var tyvärr motvind. Kulan var dålig, där vet jag inte vad som hände. Men avslutningen dag ett var helt fantastisk med publiken och stämningen här inne, jag kände verkligen stödet, säger Andreas.
     – Det var härligt att avsluta första dagen bra med 1.94 i höjd och 49.82 på 400 m. Men i dagens första gren 110 m häck orkade jag bara fyra häckar, 400 m-loppet satt nog i. Sedan bra i stav med utomhuspers trots väldigt många hopp och så pers på 1500 m. Det var på tiden att jag slog det, summerar Andreas.
     Suverän vinnare blev Tysklands Niklas Kaul som satte nytt mästerskapsrekord med 8.572 p.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Sara Christiansson och slutliga fyran Miriam Dattke (3).

Sara Christiansson och slutliga fyran Miriam Dattke (3).
Foto: Deca Text & Bild

U23-EM: Tuff öppning av Sara på 5000

JUL
14

Sävedalens Sara Christiansson hade femte bästa årsbästat av finalisterna med sina 15:45 och gick också ut hårt. Men det blev tufft sista kilometern och hon kom i mål på 15:e plats på 16:13.72.
     Milvinnaren Alina Reh från Tyskland satte upp hög fart och fick bara med sig hindersegrarinnan Anna Emilie Møller från Danmark som skuggade hela vägen.
     Bakom dem bildades en andraklunga med Sara, tyskan Dattke och italienskan Antón. Sara passerade 1000 m på 3:06 och 2000 m på 6:10 men fick på tredje släppa duon och sprang själv fram till slutkilometern.
     3000 m passerade hon på 9:21 men tappade sedan via 12:41 på 4000 m till en slutlig 15:e plats på 16:13.
     Längst fram gällde kampen om segern också vem av Reh och Møller som skulle ta sitt andra guld. Det visade sig bli danskan som blixtrade iväg i en härlig spurt sista 150 meterna och vann med fyra sekunder på 15:07.70. Därmed satte hon inte bara personligt rekord utan slog också Loa Olafssons 41 år gamla nationsrekord med en sekund.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

U23-EM: Andreas går för sju-å-fem

 14 jul, 2019.Tiokampens åttonde gren stav blev ett fint lyft för Andreas Gustafsson där han trots många rivningar till slut klarade 4.60 i sista försöket. Personligt rekord utomhus med två centimeter och årsbästa med 15 (inomhus gjorde han i vintras 4.67).
   Därmed tog han in det han tappade på häck på förmiddagen och är 12 poäng före persserien.

Läs mer Läs mer...

U23-EM: Andreas tolva inför stav

 14 jul, 2019.I tiokampen inledde Faluns Andreas Gustafsson andra dagen med 14.97 på 110 m häck i nollvind och 38.72 i diskus. På häck tappade han fyra tiondelar jämfört med sin persserie på 7.470 poäng och gick lite plus i diskus (en meter).

Läs mer Läs mer...

U23-EM: Tufft för stafettlagen

 14 jul, 2019.Manliga 4x100-laget var sjua på 40.39 i det första av två heat och blev elva i sammandraget. För final krävdes 40.05 för att gå vidare på tid. I laget sprang Max Hrelja, Marcus Torneé, Joel Bengtsson och Anders Pihblad. Både individuella ettan Henrik Larsson (sliten) och åttan Austin Hamilton (skadad) saknades.

Läs mer Läs mer...

U23-EM: Femteplats för Suldan

 13 jul, 2019.Det blev en tät och spännande direktfinal på 5000 m där Ullevis Suldan Hassan var med längst fram under de sista 1600 meterna. Efter en långsam inledning med 3:14 på första kilometern skruvades farten upp med 2:45 på den tredje (3000 m på 8:55). Suldan låg ibland i den främre delen av den 24 man stora klungan, ett tag sist men var uppe som tvåa efter 3400 meter.
   Ut på sista varvet handlade det om sex man av vilka 10 000 m-vinnaren Jimmy Gressier och Suldan var två. Den starke Gressier tog position snett utanför ledaren med 200 meter kvar samtidigt som

Läs mer Läs mer...

U23-EM: Kasper inte långt från medalj

 13 jul, 2019.MAI:s Kasper Kadestål hade lottats till bana åtta i 200 m-finalen och var bra med genom kurvan, tappade lite mark på upploppet och var i mål inte mer än 15 hundradelar från bronset på 21.24. Det innebar sjundeplats i nollvind där avståndet till det färska personliga rekordet var lika litet och tiden densamma som i semin två timmar tidigare.

Läs mer Läs mer...

U23-EM: Maja sjua i höjdfinalen

 13 jul, 2019.Alla tre svenskorna tog sig till final och bäst lyckades Örgrytes Maja Nilsson som förbättrade sitt årsbästa med sex centimeter och slutade sjua på 1.85. Detta sedan 1.89 blev för högt denna dag. Bäst när det gäller vilket vi sett prov på i flera tidigare junior/ungdomsmästerskap. Detta var Majas fjärde mästerskap där facit är guld i UEM 2016, brons i U20-EM 2017, sjundeplats i JVM 2019 och nu alltså en ny sjundeplats.

Läs mer Läs mer...

Fler nyheter

U23-EM: Andreas på väg mot pers
U23-EM: Dubbla pers för Gustaf
U23-EM: Kasper i final på 200 m
U23-EM: Årsbästa i höjd av Andreas
U23-EM: Minna spände bågen
U23-EM: Femte gången gillt för Jakob
GULDMEDALJÖREN HENRIK LARSSON

Läs mer Nyhetsarkivet