Torsdag 19 september 2019

Resultat & Årsbästa

 Sök på friidrott.se 

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Från Örbyhus till Rom till Doha:
”Det känns som att jag är på gång"

SEP
18


     
     Simon Pettersson har verkligen visat VM-form de senaste veckorna. 66.39 i VM-genrepet i Växjö, och god känsla i kastningen generellt. Friidrottskanalen var och besökte Simon i hans hemtrakter Örbyhus, där en helt ny kastplan invigdes i augusti.
     - Här kunde man kasta 45 meter, 46.5 om man kastar mer till vänster. Så förklarar Simon hur det var att förhålla sig till den lilla ”gräsplätt” som tidigare utgjort hans hemmaplan.
     Den där dagen blev det istället 62.5 meter, inför ett hundratal personer som hade samlats för att se invigningstävlingen.
     - Det var verkligen god stämning, jag hoppas det ska bli en tradition. 62.5 meter i vindstilla är bra. Det hade räckt till final på många mästerskap, säger Simon.
     Sedan i söndags är Simon i Rom på precamp inför VM i Doha. Och på lördag nästa vecka kliver han in i mästerskapet.
     - Min förhoppning är att göra bättre ifrån mig än tidigare VM, då jag blev 11:a 2017, säger han.
     Se hela intervjun i spelaren ovan.
     /Gustav Orbring & Daniel Bergin

Svenska M40-stafettlaget, från vänster; Robert Kronberg, Lion Martinez, Anders Logg och Mattias Sunneborn, vars stafett fick ett oväntat slut.

Svenska M40-stafettlaget, från vänster; Robert Kronberg, Lion Martinez, Anders Logg och Mattias Sunneborn, vars stafett fick ett oväntat slut.
Foto: Jenny Åkervall

Bästa svenska veteranmästerskapet på 15 år

SEP
18

Veteran-EM i friidrott är över för den här gången. Ett framgångsrikt mästerskap för Sveriges del, trots stundtals svåra väderförhållanden och en omdiskuterad diskning av det svenska stafettlaget på 4x100m M40.
      
      Storslam för Ulla Karnebäck
      VEM:s drottning var utan tvekan Tureberg FK:s Ulla Karnebäck som deltog i sex individuella grenar i K65 och tog medalj i samtliga: guld på sjukamp, guld på 300m häck, guld på 80m häck, brons på 400m, brons i längdhopp och silver på 800m.

Läs mer Läs mer...

Det var på Bauhaus-galan 2018 som Mondo vann sin första Diamond League-seger. Den 24 maj nästa år är han tillbaka på Stockholms Stadion.

Det var på Bauhaus-galan 2018 som Mondo vann sin första Diamond League-seger. Den 24 maj nästa år är han tillbaka på Stockholms Stadion.
Foto: Deca Text & Bild

”Vi är väldigt glada att BAUHAUS-galan lever vidare minst fem år till”

SEP
17

I mer än ett halvt sekel har vi haft en friidrottsgala i världsklass på Stockholms Stadion och nyligen blev det klart att titelsponsorn Bauhaus och arrangören Stadionklubbarna är överens om en fortsatt satsning på förstklassig friidrott och publikfest. Det handlar om ett femårsavtal som löper 2020–2024.
     – Bauhaus-galan är vår största och viktigaste internationella friidrottsgala och vi är glada att Bauhaus förstärker sitt stora och långsiktiga samarbete. Galan betyder mycket för svensk friidrott på flera olika plan, inte minst möjligheten att se världens bästa friidrottare live, säger Jan Larsson som är marknadschef på Svensk Friidrott.
     Även Bauhaus marknadsdirektör Johan Saxne ser fram mot ett fortsatt samarbete.
     – Det är en stor ära för oss på Bauhaus att fortsätta bygga svensk idrott i allmänhet och svensk friidrott i synnerhet, säger Johan.
     
     Mondo redan klar
     Datumet för Bauhaus-galan 2020 är söndag 24 maj och redan nu är det klart att Armand ”Mondo” Duplantis tävlar på Stockholms Stadion då. Det var på just Bauhaus-galan som Mondo 2018 vann sin första Diamond League-seger efter en riktigt spännande fight med världsmästaren Sam Kendricks.
     /Jonas Hedman

SM-pokalen: Rafflande avslutning väntar i terräng-SM

SEP
17

Efter JSM-USM-mångkampen i Varberg leder Malmö AI alltjämt kampen om att bli bästa SM-klubb 2019. De samlade ihop åtta poäng mot nio för sammanlagda tvåan Hässelby som alltså plockade in lite men ändå är 30.5 efter. Trean Spårvägen tog inga poäng den gångna helgen men behåller tredjeplatsen ytterligare 29 p efter.
     Inför avslutande terräng-SM i Umeå om en knapp månad är det alltså fördel MAI men det är långt ifrån avgjort. I fjolårets terräng-SM på Öland tog MAI 3 poäng, Hässelby 35 och Spårvägen 54 så det ser ut att bli två spännande dagar på Mariehemsängarna i Västerbottens residensstad den 12–13 oktober.
     Aktuell ställning SM-pokalen – alla 156 klubbarna
     Ymer bästa förening på JSM-USM i mångkamp
     /Jonas Hedman

Dubbelseger i F17-sjukampen tack vare fr v Ebba Åhman, silver, och Sophie Reid, guld, bidrog till att IK Ymer blev bästa klubb i Varberg.

Dubbelseger i F17-sjukampen tack vare fr v Ebba Åhman, silver, och Sophie Reid, guld, bidrog till att IK Ymer blev bästa klubb i Varberg.
Foto: Deca Text & Bild

Ymer bäst i JSM-USM mångkamp

SEP
17

Tio klasser hade sina mångkampsmästerskap i Varberg i helgen och flest poäng räknat på de sex främsta samlade IK Ymer med 12.5. Detta fördelat på fem aktiva som tog tre medaljer – guld för Sophie Reid i F17 där Ebba Åhman tog silver samt andraplats i M22 genom Simon Larsson som gjorde sin första tiokamp med seniorredskap. Näst mest poäng tog Hässelby följt av Örgryte, MAI, Falun, Lidköping och Valbo.
     I SM-pokalen avancerade Ymer från 17:e till 14:e plats och har nu 101.5 poäng – 28 fler än i fjol.
     Ymers poängplockare på JSM-USM i mångkamp
     Totalt tog 32 föreningar poäng i Varberg
     Aktuell ställning SM-pokalen
     /Jonas Hedman

Anmäl dig till löptränarkursen i GBG

Suldan Hassan en av föreläsarna

Suldan Hassan en av föreläsarna
Foto: Deca Text & Bild

SEP
16

Vill du ha kunskap och inspiration för att utvecklas i din tränarroll och ta nästa steg med de aktiva mot att prestera på en högre nivå? Löptränarkursen genomförs av Svensk Friidrott och är för dig som vill vidareutbilda dig och få mer djupgående kunskaper i träningsplanering, formtoppning - prestera bäst när det gäller, alternativ träning, helt enkelt löpning i teori och praktik. Kursen hålls i Friidrottens Hus i Göteborg helgen 18-20 oktober 2019.
     Föreläsare på kursen är bl.a. Daniel Cortobius, Suldan Hassan, Sonja Roxner, Linda Berntsson, Oskar Käck, Sverker Nilsson.
     För att gå kursen krävs det att man tidigare har gått Löpledarkursen, Löpträningsutbildningen steg 1. I undantagsfall kan andra meriter räcka, som till exempel att man själv varit aktiv på hög nivå.
     Sista anmälningsdag är fredag 27 september!
     Till anmälan
     /Jenny Sundqvist

Det var gott om orange tröjor med 08fri. på högt upp i resultatlistorna på Svealandsmästerskapen i Västerås. Foto: Fredrik Enander

Det var gott om orange tröjor med 08fri. på högt upp i resultatlistorna på Svealandsmästerskapen i Västerås. Foto: Fredrik Enander

Seger för Stockholm på Arosvallen

SEP
16

Säsongens tredje regionmästerskap för 13–14-åringar var Svealandsmästerskapen som genomfördes i Västerås den gångna helgen med Stockholm som segrare i distriktstävlingen. Detta efter en klar förstaplats poängmässigt med trippelsegrar i P14 80 m häck och stafetterna i P14 och F13. Uppland var i likhet med de senaste åren ohotad tvåa medan det i kampen om tredjeplatsen skilde blott sex poäng mellan Västmanland och Värmland.
     Svealandsmästerskapen 13–14 år: 1) Stockholm 1942 p; 2) Uppland 1535; 3) Västmanland 1108; 4) Värmland 1102; 5) Södermanland 664.5; 6) Närke 573; 7) Gästrikland 566; 8) Dalarna 482; 9) Gotland 171.
     Resultat
     • Lördag
     • Söndag
     /Jonas Hedman

Hanna Lindholm har nu bara Sara Lahti, Isabellah Andersson, Evy Palm och Midde Hamrin före sig i halvmaratonstatistiken.

Hanna Lindholm har nu bara Sara Lahti, Isabellah Andersson, Evy Palm och Midde Hamrin före sig i halvmaratonstatistiken.
Foto: Deca Text & Bild

Lysande halvmara av Hanna
– femma genom tiderna

SEP
16

Det var många svenskar som utnyttjade den platta och snabba banan i Köpenhamn halvmaraton på söndagen vilket resulterade i en rad personliga rekord trots blåst. Bästa svenska var Huddinges Hanna Lindholm som nådde målet som 18:e tjej på 1:11:57 och därmed gick in som femma genom tiderna i Sverige. Hon förbättrade sitt sju månader gamla personliga rekord med 41 sekunder efter en offensiv satsning med 33:37 på första milen vilket var tre sekunder snabbare än då hon för tre veckor sedan vann Finnkampen på 10 000 m bana. Andra milen gick på 34:40 sedan 5 km-avsnitten avverkats på 16:45, 16:53, 17:07 och 17:33.
     Sju svenskor sprang under 1:20 och fem av dem satte personliga rekord. Förutom Hanna även Roslagens Carolina Wikström som förbättrade sig med en dryg minut till 1:15:49, Huddinges Camilla Elofsson sänkte sitt pers med nära fem minuter till 1:16:31 och Örgrytes Johanna Larsson kapade med 1:16:47 drygt 1.5 minut på sin bästa tid. Studenternas Johanna Salminen har satt personbästa på alla distanser i år och förbättrade sig nu med nästan tre minuter till 1:18:37.
     
     Världsrekord
     Snabbast av alla på Köpenhamns gator var Kenyas trefaldige världsmästare på distansen, Geoffrey Kamworor, som med 58:01 förbättrade världsrekordet med 17 sekunder. Bakom honom gjorde David Nilsson sin andra halvmara på en vecka och blev med 1:03:48 21:a, bara 18 sekunder från årsbästat. Totalt gjorde elva svenskar under 1:10 av vilka åtta satte personliga rekord. Bland dem märks Romas Fred Grönwall som med 1:07:22 förbättrade Joakim Ronstens 32 år gamla distriktsrekord för Gotland med en dryg minut.
     
     Bästa toppbredden genom tiderna
     Så här långt i år har sex svenskar gjort under 1:04 och elva kvinnor under 1:17 vilket är bästa facit genom tiderna på herrsidan och det tangerat bästa på damsidan. 1986 var det lika många då Midde Hamrin toppade statistiken på 1:11:41 som är hennes personliga rekord och placerar henne fyra på den svenska genom-tiderna-listan.
     Resultatbörsen
     /Jonas Hedman

Strålande sjukampsdebut med seniorredskap för MAI:s Angel Richmore som vann F19-guldet efter jättepers i spjut.

Strålande sjukampsdebut med seniorredskap för MAI:s Angel Richmore som vann F19-guldet efter jättepers i spjut.
Foto: Deca Text & Bild

JSM: Första mångkampsguldet
för Angel Richmore

SEP
15

Andra dagen av JSM-USM i mångkamp i Varberg inleddes med ett kort skyfall just innan tävlingarna började klockan nio men sedan var det uppehåll hela dagen med undantag för några korta skurar på förmiddagen.
     – Det var svalare än på lördagen, 13–14 grader, och hård, byig vind som bl a gjorde att ribban blåste ner flera gånger i höjd och stav. Det var svårhoppat i stav där flera av säkerhetsskäl hoppade med kort ansats, säger landslagsledaren Ulrik Mattisson.
     I F19 ledde Hässelbys Klara Rådbo med 82 poäng inför söndagens tre avslutande grenar. Skadekänning gjorde att hon nöjde sig med ett hopp i längd och när MAI:s Angel Richmore med 5.46 hoppade dryga halvmetern längre så tog hon ledningen sammanlagt med 71 poäng. I spjut förvånade Klara sig själv och alla andra med att förbättra sitt personliga rekord med en halvmeter till 41.57.
     Det är inte lätt att träffa rätt i spjut i hård blåst men det lyckades även Angel med. Hennes 44.79 innebar pers med över 2.5 meter och därmed var guldet i praktiken klart sedan båda kommit i mål inom en sekund. Angel landade på 5.173 poäng i sjukampsdebuten med seniorredskap vilket innebar en segermarginal på 123 poäng och hela den skillnaden fanns i längd.
     Angel tog USM-brons i sjukamp i fjol och vann JSM-guld i längd i Göteborg för en månad sedan. Nu kom första mångkampsguldet.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

JSM: Philip Stömne höll undan

 15 sep, 2019.I P19-tiokampen i Varberg startade Valbos Philip Stömne söndagen med en trehundrapoängsledning och den var intakt när dagen summerades. 6.759 poäng var bara tolv färre än då han blev JNM-femma i Uppsala i juni då det blåste friska vindar på 100 m, häck och längd så detta var prestationsmässigt en bättre insats.

Läs mer Läs mer...

USM: Ebba dagens överraskning

 15 sep, 2019.F16-sjukampen i Varberg var riktigt jämn efter första dagen där det skilde mindre än 150 poäng mellan de åtta främsta. Avgörandet kom i näst sista grenen spjut där Kvarnsvedens Ebba Hedberg fick på en härlig träff i blåsten. 40.37 med 500 g-redskapet var pers med hela 4.5 meter och gav massor med pluspoäng.

Läs mer Läs mer...

JSM: Första titeln för Amanda

 15 sep, 2019.I K22-sjukampen gjorde Lidköpings Amanda Holmberg inga misstag andra dagen och drygade ut ledningen. Hon var helt överlägsen och 5.295 poäng innebar nästpers och bara 140 p från det personliga rekordet från SM för en månad sedan. Guldet är hennes första i mångkamp.

Läs mer Läs mer...

USM: Suverän P17-seger för Robin

 15 sep, 2019.IFK Lidingös Robin Isaksson har haft problem med en fot vilket gjort att han inte fått ut max i höjd. Så var det även denna gång men i övrigt gjorde han en solid serie med sju grensegrar där han avslutade med 2:52 på 1000 m. Det innebar 6.721 poäng och en överlägsen seger.

Läs mer Läs mer...

JSM: Jämnt mellan Andreas och Simon

 14 sep, 2019.JSM-USM i mångkamp i Varberg bjöd på sol, blåst och 15-16 grader inledningsdagen vilket var helt okej förhållanden även om vinden kändes för tjejerna på 200 meter.

Läs mer Läs mer...

JSM: Utmärkt start för Amanda

 14 sep, 2019.Lidköpings Amanda Holmberg fick en strålande start på K22-sjukampen på Påskbergsvallen i Varberg genom att sätta personligt rekord i tre av fyra grenar första dagen.

Läs mer Läs mer...

USM: Lysande inledning av Elliot

 14 sep, 2019.Suverän ledare i P16-tiokampen i Varberg är Turebergs Elliot Duvert som fick en flygande start med 14.78 på 110 m häck som var hans första lopp under 15 sekunder även om det blåste +3.5.

Läs mer Läs mer...

Fler nyheter

Med-svenska-ögon-rapport
från sista genrepet i Polen

USM: Härlig träff i kula av Sophie
Simon 66.39 i VM-genrepet
Castorama: Ásdís i rekordform
Europamästaren Tage tackar idrotten att han lever

Daniel anförde rekordår i Diamond L

Läs mer Nyhetsarkivet