Lördag 14 december 2019

Resultat & Årsbästa

 Sök på friidrott.se 

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Utdrag ur belastningsregistret

DEC
13

Från och med 1 januari 2020 ska alla specialidrottsförbund och idrottsföreningar inom Riksidrottsförbundet begära att ledare uppvisar ett begränsat registerutdrag ur Polisens belastningsregister. Detta gäller för alla ledare som är 15 år och uppåt i verksamheten och som arbetar med, eller på annat sätt har direkt och regelbunden kontakt med barn. Barn är alla under 18 år. Kontrollen av utdragen är en förebyggande åtgärd som tillsammans med andra insatser ska öka tryggheten i en idrottsförening. Detta är något som ska gälla för alla oavsett hur länge en person verkat i föreningen.
     
     Beslutet fattades på Riksidrottsmötet
     Beslutet om att specialidrottsförbund och idrottsföreningar ska begära att registerutdrag ska uppvisas fattades på Riksidrottsmötets stämma 2019 och regleras i Riksidrottsförbundets stadgar §5.8.
     Har din förening redan kommit igång och redan fått in en rutin kring hantering av detta? Hör av dig till Frida Hogstrand så kan vi inom Svensk Friidrott hjälpas åt att sprida goda exempel till fler.
     Läs mer här!
     /Gustav Orbring

Ny dopinglista från 1 januari

DEC
13

Nu finns en svensk översättning av den nya dopinglistan, som träder i kraft den 1 januari 2020. Den visar vilka substanser och metoder som är förbjudna att använda inom idrotten från och med nästa år. Ett annat verktyg som är viktigt för aktiva är Röd-Gröna listan - där en snabb sökning ger svar på om ett läkemedel är dopingklassat eller inte. Röd-Gröna listan omfattar inte kosttillskott, då dessa klassas som livsmedel.
     
     - Vi uppmanar alla att granska den nya listan och kontinuerligt stämma av sina eventuella mediciner mot Röd-Gröna listan. Samtidigt vill vi understryka vikten av att inte använda kosttillskott. Detta då kosttillskott inte granskas och godkänns på samma sätt som läkemedel och då kan, avsiktligt eller oavsiktligt, kan innehålla förbjudna substanser. Dopingtesterna blir allt bättre och identifierar idag minsta spår av förbjudna substanser, säger Sverker Nilsson.
     
     Nya app för vistelserapportering
     
Wada lanserade nyligen en ny app, Athlete Central, för aktivas vistelserapportering i Adams. Information om detta har gått ut till alla som är registrerade för vistelserapportering.
     
     Läs mer
     Nya dopinglistan
     Sökverktyget Röd-Gröna listan
     Svensk Friidrotts syn på kosttillskott
     Nya appen Athlete Central
     /Hillevi Thor

Fakturering och årsavgift 2020

DEC
13

Svensk Friidrott kommer från 1 januari 2020 gå över till att skicka fakturor till föreningens e-postadress istället för att skicka dem via post. Nedan följer viktig information som alla föreningar som är medlemmar i Svensk Friidrott behöver ta till sig och följa.
     
     Säkerställ att era kontaktuppgifter i IdrottOnline är uppdaterade.
     All fakturering kommer att synkroniseras med den mejladress föreningen uppgett i IdrottOnline. Detta innebär att er förenings kontaktuppgifter i Idrott Online måste vara uppdaterade och uppdateras så fort det blir förändringar.
     Alla föreningar ska säkerställa att uppgifter finns registrerade för:
     - Kontaktinformation Förening
     - Styrelse och administratörer
     
     Nytt: Utebliven betalning av årsavgift innebär uteslutning ur Svensk Friidrott
     Årsavgiften 2020 kommer i februari mejlas ut till alla föreningar och de föreningar som inte betalat sin årsavgift enligt förfallodatum och heller inte inkommit med betalning efter påminnelser, kommer att uteslutas ur Svensk Friidrott, senast den 31 maj 2020.
     
     Om IdrottOnline
     IdrottOnline är det digitala verktyg som Svensk Idrott gemensamt bestämt att använda. Verktyget ägs och förvaltas av Riksidrottsförbundet (RF) och fungerar som samlingsplats för all data och information om Svensk Idrotts verksamhet – och är därigenom den enda källa som Svensk Friidrott har för att hämta fakta om våra föreningar.
     
     Har ni problem med IdrottOnline?
     Om ni har problem med inloggning på Idrott Online eller behöver nytt användarnamn alt lösenord kontaktar ni Idrott Online Support på telefon 08-699 61 50 mån-tor 12.00-15.00
     Ni kan även gå in på www.idrottonline.se och läsa mer om hur Idrott Online fungerar, funktioner, utbildningar och webbsupport.
     Har ni övriga frågor kan ni kontakta Anna Jonsson på anna.jonsson@friidrott.se.

Flera SM-arrangörer 2021 klara

DEC
12

I fredags fattade tävlings- och arrangemangskommittén beslut om arrangör för sju SM-tävlingar 2021. Junior-SM inomhus och utomhus är placerade - och det blir Skellefteå AIK respektive Turebergs FK som står för arrangörskapet 2021.
      IJSM kommer avgöras i Florahallen, som just nu håller på att byggas och förväntas stå klar runt sommaren 2020.

Läs mer Läs mer...

Idrottens idéprogram baseras på Barnkonventionen, som nu blir lag.

Idrottens idéprogram baseras på Barnkonventionen, som nu blir lag.

FN:s barnkonvention blir lag

DEC
12

Från och med 1 januari 2020 är FN:s barnkonvention lag i Sverige. Barnkonventionen slår fast att barn är egna individer med egna rättigheter som måste tas på allvar och respekteras av alla vuxna runt omkring dem. Barn är inte föräldrars eller andra vuxnas ägodelar. Barns bästa ska vara normgivande för verksamheten och barn har rätt att göra sin röst hörd och vara delaktiga i beslut som rör dem. All verksamhet som riktar sig till barn ska bedrivas ur ett barnrättsperspektiv och i enlighet med barnkonventionen. Barn ska själva få vara med och forma sin idrott.
     
     Alla barn har samma rättigheter
     FN:s barnkonvention innehåller mänskliga rättigheter för barn. Barn är alla under 18 år. Ett barn behöver inte göra någonting för att förtjäna rättigheterna, utan mänskliga rättigheter är något alla föds med. Alla barn är olika men har exakt samma rättigheter, och alla rättigheter är lika viktiga. Barnkonventionen består av 54 artiklar som skyddar barns rättigheter.
     
     "Idrotten Vill" - baseras på barnkonventionen
     Idrottsrörelsens idéprogram ”Idrotten Vill” och dess värdegrund baseras på barnkonventionen, och som medlem i Riksidrottsförbundet (RF) följer vi de stadgar och styrdokument som finns tillgängliga, och kan därför känna oss trygga med att de är i linje med barnkonventionen. Men mycket mer behöver göras för att barns rättigheter ska tas tillvara på riktigt och att all idrott för barn lever upp till det som står i RF:s stadgar, anvisningar för barn- och ungdomsidrott och Idrotten Vill.
     
     Läs mer:
     Åhus FIK i Öllsjö har skapat en tävling med barnen i fokus
     Barnombudsmannen har skapat en hemsida och en app som riktar sig till barn och unga där de kan lära sig mer om sina rättigheter -
     RF:s stadgar
     Idrottsrörelsens idéprogram Idrotten Vill
     RF:s Anvisningar för barn- och ungdomsidrott
     /Frida Hogstrand & Gustav Orbring

Nu finns uttagningskriterier ute/inne

DEC
11

Hur ser uttagningskriterierna ut för inomhussäsongen och arenasäsongen 2020? Dessa finns nu publicerade under elit och landslag.
     För inomhussäsongen har kriterier till Nordenkampen i Helsingfors och inomhus-VM i Nanjing (Kina) släppts. För utomhus: Europacupen kast och 10 000m, landskampen mot Finland och Estland i mångkamp, EM och Finnkampen.
     /Gustav Orbring

Deri Thomas, ansvarig för Parkrun Sverige, hämtade utmärkelsen.

Deri Thomas, ansvarig för Parkrun Sverige, hämtade utmärkelsen.

Parkrun årets samhällsprojekt 2019

DEC
10

Friidrottsföreningen Parkrun vinner utmärkelsen Årets Samhällsprojekt 2019 av Dagens Industris tidskrift "Sport & Affärer". Tidningen utser varje år (utöver årets samhällsprojekt) Årets idrottsevenemang, årets idrottsförening, årets idrottsarena, och årets idrottssponsor.
     Motiveringen lyder:
     ”Motionskonceptet Parkrun har under det senaste året växt och etablerats på nya orter med över 10 000 registrerade deltagare, mycket tack vare det enkla och inkluderande konceptet som bygger på att alla kan vara med under roliga och trygga förhållanden. Genom att varje vecka samla människor med olika bakgrund som kostnadsfritt kan gå eller löpa en utsatt sträcka i parkmiljöer eller grönområden, gör Parkrun en viktig insats för folkhälsan.”
     
     "Vi är oerhört glada!"
     Deri Thomas, som är ansvarig för Parkrun Sverige, tog emot priset:
     – “Vi är oerhört glada över att våra evenemang har fått detta erkännande. Jag vill rikta ett stort tack till alla som har varit inblandade i att få Parkrun att växa inom landet – till alla som har hjälpt till som volontärer och alla fantastiskt engagerade individer som har varit en del av kärngrupperna vid våra nio nuvarande event. Vi ser fram emot att starta upp nya evenemang under 2020 och att välkomna ännu fler personer att upptäcka våra gratis 5km-event varje lördagsmorgon,” sa han efteråt.
     Friidrottskanalen träffade Deri under Haga Parkrun 2018, och träffade dessutom grundaren för Parkrun, Paul Sinton-Hewitt.
     Intervju med Deri
     Intervju med Paul
     Vill ni veta mer om Parkrun? Gå in på deras hemsida.
     /Gustav Orbring

Delad glädje är dubbel glädje heter det och så var det verkligen för Samrawit Mengsteab och Robel Fsiha som är kusiner.

Delad glädje är dubbel glädje heter det och så var det verkligen för Samrawit Mengsteab och Robel Fsiha som är kusiner.
Foto: Deca Text & Bild

Terräng-EM: Historisk insats

DEC
08

Det svenska friidrottsåret fick ett fantastiskt avslut i och med terräng-EM i Lissabon där Sverige för första gången tog två seniormedaljer i ett och samma mästerskap – guld för Spårvägens Robel Fsiha och brons för Hälles Samrawit Mengsteab. Guldet var Sveriges första genom tiderna på herrsidan i dessa sammanhang.
     – Mitt mål var att ta guld och jag är så lycklig. Jag har tränat på hög höjd i Etiopien och fokuserat extra mycket på backträning vilket jag hade nytta av idag, säger Robel till Europeiska Friidrottsförbundets hemsida.
     Även Samrawit var förstås nöjd med sin insats.
     – Det känns jättebra. Jag trodde inte på medalj när jag kom hit eftersom träningen inte gått helt enligt plan. Det var en tuff bana men bra förhållanden i övrigt, säger Samrawit till Europeiska Friidrottsförbundets hemsida.
     
     Första guldet på 23 år
     Robels guld var Sveriges andra genom tiderna i terräng-EM. Det första tog Hässelbys Sara Wedlund i Belgien för 23 år sedan. När Robel fått medaljen och Du gamla du fria spelades sjöng svenskarna på plats med så högt att det hördes ut i webbsändningen – ett härligt avslut på en lysande dag i Parque de Bela Vista.
     Terräng-EM i Lissabon är ett av våra bästa genom tiderna. Vid sidan av de två medaljerna slutade manliga laget femma som är en tangering av den bästa svenska placeringen från 2007 då Mustafa Mohamed var tvåa och Erik Sjöqvist fyra.
     För övriga topplaceringar stod Växjös Omar Nuur som individuell sjua i P19 där laget nådde samma placering. M22-laget var nia, Suldan Hassan elva i samma klass och Sara Christiansson 16:e i K22.
     Resultaten
     Sveriges medaljer i terräng-EM
     Hela den svenska terräng-EM-historiken
     /Jonas Hedman

Sveriges femte terräng-EM-medalj på herrsidan blev den första av guld! Foto: Karin Grute Movin

Sveriges femte terräng-EM-medalj på herrsidan blev den första av guld! Foto: Karin Grute Movin

Terräng-EM: GULD FÖR ROBEL FSIHA

DEC
08

Spårvägens Robel Fsiha gjorde för sitt livs lopp när han vann terräng-EM i Lissabon efter lysande avslutning på sista 1.5 km-varvet. Han var helt överlägsen sista kilometern och vann med elva sekunder på 29:59. Guldet är Sveriges första manliga genom tiderna i terräng-EM.
     Robel var med längst fram i tätklungan efter två minuters löpning och låg sedan bland de tre främsta hela vägen. En efter en släppte och till slut var det bara Turkiets förre EM-vinnare i terräng, Aras Kaya, kvar. Med runt en kilometer kvar till mål ryckte Robel i en uppförsbacke, fick lucka och avståndet växte sedan till elva sekunder i mål.
     Leende kunde Robel korsa mållinjen som europamästare – Sveriges första i terräng på herrsidan. Tidigare medaljer är Claes Nybergs silver i just Portugal 1997 följt av Mustafa Mohameds tre raka pallplaceringar 2006-2008.
     
     17:e man i terräng-VM
     Robel kommer från Eritrea, bor sedan flera år i Gävle med fru och två barn och blev svensk medborgare för ett år sedan. Han var 40:e man när han debuterade i det svenska landslagslinnet i terräng-EM för ett år sedan. Men i februari var han med 1:01:19 i halvmaraton bara två sekunder från det svenska rekordet och månaden efter 17:e man i terräng-VM i Danmark och då bäste europé. Sjuttondeplatsen är den bästa genom tiderna av en svensk.
     Efter en sommar med skadestörningar vann Robel i september Lidingöloppets tremil innan han nu i Lissabon gjorde karriärens hittills främsta prestation.
     
     Femteplats i lagtävlingen
     Bakom Robel var Napoleon Solomon länge näst bäste svensk men han bröt efter drygt sju kilometer och hejade på Robel längst banan på slutvarvet. Näst bäste svensk blev istället Turebergs Daniel Lundgren som 28:a på 31:32 följd av Strömstads Mikael Ekvall 35:a på 31:42 och Eskilstunas Adhanom Abraha 41:a på 31:58.
     Lagtävlingen vanns av Storbritannien med Sverige femma – 19 platspoäng bakom fyran Turkiet – trots att Napoleon bröt.
     Fjolårets europamästare Filip Ingebrigtsen slutade tolva – nästan en minut bakom Robel.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Lysande avslutning resulterade i brons för Samrawit Mengsteab från Hälle IF.

Lysande avslutning resulterade i brons för Samrawit Mengsteab från Hälle IF.
Foto: Deca Text & Bild

Terräng-EM: Brons för Samrawit

DEC
08

Två svenska EM-medaljer inom loppet av 42 minuter – först guld för Robel Fsiha och sedan brons för Hälles Samrawit Mengsteab. 29-åringen sprang tillsammans med Irlands Fionnuala McCormack och fightades om tredjeplatsen andra halvan av loppet och avgjorde några hundra meter från mål. I sista långa nedförslöpan gled Samrawit ifrån, fick några meter och vann till slut med två sekunder.
     Vann gjorde Turkiets Yasemin Can som med 26:52 var 15 sekunder före Norges Karoline Bjerkeli Grøvdal som tog sin femte medalj efter fyra raka brons. Samrawit var 36 sekunder efter och tog nu Sveriges sjätte medalj på damsidan i terräng-EM.
     Sara Wedlund tog silver 1995 och guld 1996, Högbys Johanna Nilsson brons 2005 och Meraf Bahta brons 2014 och silver 2017.
     Samrawit bor sedan mer än fem år i Göteborg med man och två barn. Hon blev tävlingsklar för Sverige 2018 och debuterade i det blågula landslagslinnet på terräng-EM i fjol då hon var 23:a. I somras vann hon Finnkampen på 5000 m, SM-guld på 10 000 m och dubbla terräng-SM-titlar i Umeå i oktober. EM-bronset är hennes främsta merit hittills.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Terräng-EM: Åtta i mixstafetten

 8 dec, 2019.För tredje året genomfördes mixstafetten över 4x1.5 km på terräng-EM och för Sverige blev det en åttondeplats sedan man slutat fyra 2017 och sexa 2018.

Läs mer Läs mer...

JEM i terräng: Omar Nuur sjua

 8 dec, 2019.På söndagsförmiddagen inleddes terräng-EM i Portugal som gick i Bela Vista-parken utanför Lissabon. Det var 13-14 grader när tävlingarna inleddes med P19-loppet över 6.2 km kl 11.00 svensk tid.

Läs mer Läs mer...

Terräng-EM: Suldan elva i M22

 8 dec, 2019.M22-loppet över 8.2 km i Lissabon innehöll fyra svenskar av vilka Ullevis U23-EM-fyra på 5000 m från Gävle i somras, Suldan Hassan, lyckades bäst och spurtade i mål som elfte man på 24:58 – 24 sekunder från brons. Bara två svenskar har placerat sig bättre i dessa sammanhang genom tiderna – Napoleon Solomon (sexa 2016 och åtta 2015) samt Alexander Söderberg (tia 2009).

Läs mer Läs mer...

Terräng-EM K22: Sara spände bågen

 8 dec, 2019.Sävedalens Sara Christiansson var Sveriges representant i K22-loppet över 6.2 km och kom iväg riktigt bra i starten. Hon låg sedan med i tätklungan i drygt halva loppet innan Danmarks titelförsvarare Anna Emilie Møller sprängde klungan.

Läs mer Läs mer...

Parafriidrott blir en del av SFIF

 5 dec, 2019.En inkluderande idrott för alla innebär att barn och vuxna i olika åldrar och med olika förutsättningar och bakgrund ska känna sig välkomna till idrotten och Svensk Friidrott.
   Tillsammans med Svenska Parasportförbundet har Svensk Friidrott därför inlett ett samarbete för att skapa de bästa förutsättningarna för att parafriidrotten ska bli en del av Svenska Friidrottsförbundet.

Läs mer Läs mer...

Utlysning Förbundsårsmöte 2020

 4 dec, 2019.Den 28-29 mars 2020 arrangeras Svensk Friidrotts förbundsårsmöte och det är SM-arrangerande Uppsala som är samlingsplatsen. Under förbundsårsmötet samlas friidrottsrörelsen för att gå igenom föregående år, diskutera och ta ställning till motioner och styrelseförslag samt välja ledamöter och ordförande till förbundsstyrelsen. Organisationsutredningen och strategiarbetet kommer att få ett naturligt fokus men även flera andra framtidsfrågor kommer sannolikt att stå på dagordningen.
   

Läs mer Läs mer...

OCR: Eskilstuna FI ser inga hinder

 4 dec, 2019.
   
   OCR-löpningen gör nu intåg i Svensk Friidrott. Men på flera håll har löparformen varit en självklar del inom friidrottsverksamheten. Det kanske bästa exemplet på det hittar vi i Eskilstuna. I Eskilstuna FI inleddes OCR-verksamheten 2016, då några av de äldre friidrottarna hade provat på hinderbanelopp under 2015 och tyckte det var ett bra alternativ när man började trappa ner elitsatsningen.

Läs mer Läs mer...

Fler nyheter

Gör december till en ljusare månad
David Nilsson slog det 36 år gamla svenska rekordet i maraton
Seger och nytt pers för Linn Nilsson
Årets Idrottsförbund: Svensk Friidrott
Årets friidrottare: Daniel Ståhl
Alla vinnarna på Friidrottsgalan 2019
Hässelby i topp på juniorsidan

Läs mer Nyhetsarkivet