Lördag 21 september 2019

Resultat & Årsbästa

 Sök på friidrott.se 

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Frida Hogstrand och Daniel Bergin i nya roller på Svenska Friidrottsförbundet.

Frida Hogstrand och Daniel Bergin i nya roller på Svenska Friidrottsförbundet.
Foto: Gustav Orbring

Daniel ny tävlingsansvarig - Frida
tar över på barn- och ungdomssidan

SEP
20

Nu står det klart att det blir dubbla personalförändringar på tävlings- respektive barn- och ungdomssidan på Svensk Friidrotts kansli. Anna Linner Bassani har avslutat sin tjänst som tävlingsansvarig, och blir istället klubbchef hos Örgryte IS.
     Daniel Bergin, barn- och ungdomsansvarig i 14 år hos SFIF, tar över efter Anna och tillträder sin tjänst 1 oktober.
     – Det känns väldigt bra att vi nu har gjort klart med Daniel Bergin som ny tävlingsansvarig efter Anna Linner Bassani. En oerhört viktig och central funktion på många sätt. Daniel har en stor erfarenhet av tävlingar och arrangemang på olika nivåer och är dessutom väl etablerad i friidrotts-Sverige sedan drygt tio år på förbundskansliet, säger generalsekreterare Stefan Olsson.
     
     ”Känns naturligt och spännande att hon tar över”
     Frida Hogstrand tar parallellt över Daniel Bergins roll som barn- och ungdomsansvarig. Frida har de senaste två åren bland annat jobbat med det nya konceptet landslagets friidrottsskola, samt friidrott i skola.
     – Frida Hogstrand har jobbat med barn- och ungdomsfrågor under det senaste året och det känns både naturligt och spännande att hon nu tar över uppdraget efter Daniel Bergin. Frida har visat stor passion och engagemang i dessa viktiga frågor och mycket fokus kommer ligga på fortsatt implementering av nya tävlingsformer för barn och ungdomar, säger Stefan Olsson.
     Daniel och Frida inleder sina nya tjänster 1 oktober. För tävlingsfrågor fram till dess, kontakta marknadschef Jan Larsson.
     /Gustav Orbring

Daniel Ståhl klar för BAUHAUS-galan 2020.

Daniel Ståhl klar för BAUHAUS-galan 2020.
Foto: Deca Text & Bild

BAUHAUS-galan får ny form

SEP
20

BAUHAUS-galan får nya förutsättningar från och med nästa år. Internationella friidrottsförbundet IAAF väljer att minska på antalet Diamond League-galor, och nu står det klart att galan på Stockholms Stadion blir en av dem som tappar DL-status. Men det behöver inte betyda att galan kommer tappa i dignitet, tvärtom.
     – Detta påverkar inte alls vår ambition att BAUHAUS-galan även i fortsättningen ska vara en av världens bästa friidrottsgalor. Nu har vi möjlighet att göra precis den tävling vi vill ha, utan att vara styrda av direktiv från Diamond League. Vi kan själva välja vilka grenar som ska ingå i BAUHAUS-galan, och inte som tidigare få ett antal grenar tilldelade. Vi kan också helt fritt besluta hur vi ska använda våra pengar. Nu slipper vi att vara upplåsta av Diamond Leagues regler, säger meeting director Jan Kowalski i ett pressmeddelande.
     
     Ståhl: ”Alla friidrottares gala”
     Glädjande nog för BAUHAUS-galan har ett nytt sponsoravtal på fem år med BAUHAUS tecknats vilket säkrar ekonomin den närmaste framtiden, och till galan 2020 står det nu klart att Daniel Ståhl kommer medverka. Han blir den andra svenska stjärnan att skrivas in i startlistorna efter Armand Duplantis.
     – BAUHAUS-galan är alla friidrottares gala. Jag ser fram emot att komma och tävla på galan söndag 24 maj, säger Daniel Ståhl.
     Läs mer här.
     /Gustav Orbring

Dags att söka: Utomhustävlingar 2020

SEP
20

September innebär tid för tävlingsarrangörer att planera för nästa års arrangemang. Sista dagen att söka sanktion för tävlingar utomhus under nästa år är 30 september. Sanktion söks i friidrottens IT-system FRIDA, som man kommer åt via Idrott Online. Och för de föreningar som redan arrangerat lopp i år - glöm inte att skicka in redovisningsblanketten till Gunilla Dahlén om ni inte redan gjort det. Blanketter finns att hämta här.
     För att kunna planera tävlingssäsongen behöver man veta vilka datum det är planerat att hållas mästerskap både i Sverige och internationellt, detta kan man hitta i det centrala programmet 2020, som nu är påfyllt med datum för utomhussäsongen.
     Den som är uppmärksam ser nog snabbt att det saknas några svenska mästerskap, dessa saknar fortfarande datum och/eller arrangör och kommer att fyllas på i kalendern så snart det är bestämt.
     Har du frågor om sanktioner kan du kontakta Frida Lindström.
     Här kan du läsa mer om hur du söker sanktion.
     /Frida Lindström

Från Örbyhus till Rom till Doha:
”Det känns som att jag är på gång"

SEP
18


     
     Simon Pettersson har verkligen visat VM-form de senaste veckorna. 66.39 i VM-genrepet i Växjö, och god känsla i kastningen generellt. Friidrottskanalen var och besökte Simon i hans hemtrakter Örbyhus, där en helt ny kastplan invigdes i augusti.
     - Här kunde man kasta 45 meter, 46.5 om man kastar mer till vänster. Så förklarar Simon hur det var att förhålla sig till den lilla ”gräsplätt” som tidigare utgjort hans hemmaplan.
     Den där dagen blev det istället 62.5 meter, inför ett hundratal personer som hade samlats för att se invigningstävlingen.
     - Det var verkligen god stämning, jag hoppas det ska bli en tradition. 62.5 meter i vindstilla är bra. Det hade räckt till final på många mästerskap, säger Simon.
     Sedan i söndags är Simon i Rom på precamp inför VM i Doha. Och på lördag nästa vecka kliver han in i mästerskapet.
     - Min förhoppning är att göra bättre ifrån mig än tidigare VM, då jag blev 11:a 2017, säger han.
     Se hela intervjun i spelaren ovan.
     /Gustav Orbring & Daniel Bergin

Svenska M40-stafettlaget, från vänster; Robert Kronberg, Lion Martinez, Anders Logg och Mattias Sunneborn, vars stafett fick ett oväntat slut.

Svenska M40-stafettlaget, från vänster; Robert Kronberg, Lion Martinez, Anders Logg och Mattias Sunneborn, vars stafett fick ett oväntat slut.
Foto: Jenny Åkervall

Bästa svenska veteranmästerskapet på 15 år

SEP
18

Veteran-EM i friidrott är över för den här gången. Ett framgångsrikt mästerskap för Sveriges del, trots stundtals svåra väderförhållanden och en omdiskuterad diskning av det svenska stafettlaget på 4x100m M40.
      
      Storslam för Ulla Karnebäck
      VEM:s drottning var utan tvekan Tureberg FK:s Ulla Karnebäck som deltog i sex individuella grenar i K65 och tog medalj i samtliga: guld på sjukamp, guld på 300m häck, guld på 80m häck, brons på 400m, brons i längdhopp och silver på 800m.

Läs mer Läs mer...

Det var på Bauhaus-galan 2018 som Mondo vann sin första Diamond League-seger. Den 24 maj nästa år är han tillbaka på Stockholms Stadion.

Det var på Bauhaus-galan 2018 som Mondo vann sin första Diamond League-seger. Den 24 maj nästa år är han tillbaka på Stockholms Stadion.
Foto: Deca Text & Bild

”Vi är väldigt glada att BAUHAUS-galan lever vidare minst fem år till”

SEP
17

I mer än ett halvt sekel har vi haft en friidrottsgala i världsklass på Stockholms Stadion och nyligen blev det klart att titelsponsorn Bauhaus och arrangören Stadionklubbarna är överens om en fortsatt satsning på förstklassig friidrott och publikfest. Det handlar om ett femårsavtal som löper 2020–2024.
     – Bauhaus-galan är vår största och viktigaste internationella friidrottsgala och vi är glada att Bauhaus förstärker sitt stora och långsiktiga samarbete. Galan betyder mycket för svensk friidrott på flera olika plan, inte minst möjligheten att se världens bästa friidrottare live, säger Jan Larsson som är marknadschef på Svensk Friidrott.
     Även Bauhaus marknadsdirektör Johan Saxne ser fram mot ett fortsatt samarbete.
     – Det är en stor ära för oss på Bauhaus att fortsätta bygga svensk idrott i allmänhet och svensk friidrott i synnerhet, säger Johan.
     
     Mondo redan klar
     Datumet för Bauhaus-galan 2020 är söndag 24 maj och redan nu är det klart att Armand ”Mondo” Duplantis tävlar på Stockholms Stadion då. Det var på just Bauhaus-galan som Mondo 2018 vann sin första Diamond League-seger efter en riktigt spännande fight med världsmästaren Sam Kendricks.
     /Jonas Hedman

SM-pokalen: Rafflande avslutning väntar i terräng-SM

SEP
17

Efter JSM-USM-mångkampen i Varberg leder Malmö AI alltjämt kampen om att bli bästa SM-klubb 2019. De samlade ihop åtta poäng mot nio för sammanlagda tvåan Hässelby som alltså plockade in lite men ändå är 30.5 efter. Trean Spårvägen tog inga poäng den gångna helgen men behåller tredjeplatsen ytterligare 29 p efter.
     Inför avslutande terräng-SM i Umeå om en knapp månad är det alltså fördel MAI men det är långt ifrån avgjort. I fjolårets terräng-SM på Öland tog MAI 3 poäng, Hässelby 35 och Spårvägen 54 så det ser ut att bli två spännande dagar på Mariehemsängarna i Västerbottens residensstad den 12–13 oktober.
     Aktuell ställning SM-pokalen – alla 156 klubbarna
     Ymer bästa förening på JSM-USM i mångkamp
     /Jonas Hedman

Dubbelseger i F17-sjukampen tack vare fr v Ebba Åhman, silver, och Sophie Reid, guld, bidrog till att IK Ymer blev bästa klubb i Varberg.

Dubbelseger i F17-sjukampen tack vare fr v Ebba Åhman, silver, och Sophie Reid, guld, bidrog till att IK Ymer blev bästa klubb i Varberg.
Foto: Deca Text & Bild

Ymer bäst i JSM-USM mångkamp

SEP
17

Tio klasser hade sina mångkampsmästerskap i Varberg i helgen och flest poäng räknat på de sex främsta samlade IK Ymer med 12.5. Detta fördelat på fem aktiva som tog tre medaljer – guld för Sophie Reid i F17 där Ebba Åhman tog silver samt andraplats i M22 genom Simon Larsson som gjorde sin första tiokamp med seniorredskap. Näst mest poäng tog Hässelby följt av Örgryte, MAI, Falun, Lidköping och Valbo.
     I SM-pokalen avancerade Ymer från 17:e till 14:e plats och har nu 101.5 poäng – 28 fler än i fjol.
     Ymers poängplockare på JSM-USM i mångkamp
     Totalt tog 32 föreningar poäng i Varberg
     Aktuell ställning SM-pokalen
     /Jonas Hedman

Anmäl dig till löptränarkursen i GBG

 16 sep, 2019.Vill du ha kunskap och inspiration för att utvecklas i din tränarroll och ta nästa steg med de aktiva att prestera på en högre nivå? Löptränarkursen genomförs av Svensk Friidrott och är för dig som vill vidareutbilda dig och få mer djupgående kunskaper i träningsplanering, formtoppning - prestera bäst när det gäller, alternativ träning, helt enkelt löpning i teori och praktik.

Läs mer Läs mer...

Seger för Stockholm på Arosvallen

 16 sep, 2019.Säsongens tredje regionmästerskap för 13–14-åringar var Svealandsmästerskapen som genomfördes i Västerås den gångna helgen med Stockholm som segrare i distriktstävlingen.

Läs mer Läs mer...

Lysande halvmara av Hanna
– femma genom tiderna

 16 sep, 2019.Det var många svenskar som utnyttjade den platta och snabba banan i Köpenhamn halvmaraton på söndagen vilket resulterade i en rad personliga rekord trots blåst.

Läs mer Läs mer...

JSM: Första mångkampsguldet
för Angel Richmore

 15 sep, 2019.Andra dagen av JSM-USM i mångkamp i Varberg inleddes med ett kort skyfall just innan tävlingarna började klockan nio men sedan var det uppehåll hela dagen med undantag för några korta skurar på förmiddagen.

Läs mer Läs mer...

JSM: Philip Stömne höll undan

 15 sep, 2019.I P19-tiokampen i Varberg startade Valbos Philip Stömne söndagen med en trehundrapoängsledning och den var intakt när dagen summerades. 6.759 poäng var bara tolv färre än då han blev JNM-femma i Uppsala i juni då det blåste friska vindar på 100 m, häck och längd så detta var prestationsmässigt en bättre insats.

Läs mer Läs mer...

USM: Ebba dagens överraskning

 15 sep, 2019.F16-sjukampen i Varberg var riktigt jämn efter första dagen där det skilde mindre än 150 poäng mellan de åtta främsta. Avgörandet kom i näst sista grenen spjut där Kvarnsvedens Ebba Hedberg fick på en härlig träff i blåsten. 40.37 med 500 g-redskapet var pers med hela 4.5 meter och gav massor med pluspoäng.

Läs mer Läs mer...

JSM: Första titeln för Amanda

 15 sep, 2019.I K22-sjukampen gjorde Lidköpings Amanda Holmberg inga misstag andra dagen och drygade ut ledningen. Hon var helt överlägsen och 5.295 poäng innebar nästpers och bara 140 p från det personliga rekordet från SM för en månad sedan. Guldet är hennes första i mångkamp.

Läs mer Läs mer...

USM: Suverän P17-seger för Robin

 15 sep, 2019.IFK Lidingös Robin Isaksson har haft problem med en fot vilket gjort att han inte fått ut max i höjd. Så var det även denna gång men i övrigt gjorde han en solid serie med sju grensegrar där han avslutade med 2:52 på 1000 m. Det innebar 6.721 poäng och en överlägsen seger.

Läs mer Läs mer...

Fler nyheter

JSM: Jämnt mellan Andreas och Simon
JSM: Utmärkt start för Amanda
USM: Lysande inledning av Elliot
Med-svenska-ögon-rapport
från sista genrepet i Polen

USM: Härlig träff i kula av Sophie
Simon 66.39 i VM-genrepet
Castorama: Ásdís i rekordform

Läs mer Nyhetsarkivet