Söndag 17 november 2019

Resultat & Årsbästa

 Sök på friidrott.se 

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Nia genom tiderna i Sverige i halvmaraton. Detta efter att ha förbättrat det personliga rekordet med hela 5:45 till 1:12:24.

Nia genom tiderna i Sverige i halvmaraton. Detta efter att ha förbättrat det personliga rekordet med hela 5:45 till 1:12:24.

EM-kval och jättepers av Sanna

NOV
17

Hässelbys Sanna Mustonen, 28, gjorde sitt livs lopp när hon i Boulogne-Billancourt utanför sprang i mål som sexa i halvmaratonloppet på 1:12:24. Därmed underskred hon EM-kvalgränsen till mästerskapet i Paris nästa sommar efter att ha förbättrat sitt tre år gamla personliga rekord med nästan sex minuter. Tiden placerar henne nia genom tiderna i Sverige.
     – Målet var EM-kvalgränsen 1:13:00 och det lyckades! Det här är det bästa jag gjort hittills i karriären. Det var jämn fart hela vägen och även om jag gjorde mitt eget lopp så hade jag många killar att springa med, säger Sanna som nu gjorde sin tredje halvmara och faktiskt bara var 24 sekunder från VM-kvalgränsen.
     Det var 4-5 grader, svag vind och en flack bana även om det fanns några backar. Sanna avverkade de fyra 5 km-avsnitten på 17:00, 17:11, 17:02 och 17:26.
     – För en månad sedan satte jag personligt rekord på 10 km med 33:35 i Hytteplanmila i norska Røyse. Nu hade jag 34:11 på första milen och 34:28 på den andra.
     En viktigt anledning till det fina lyftet under hösten är att Sanna bytt tränare. Sedan ett halvår tillbaka är det Christian Mundt som skriver program till henne.
     – Nu springer jag längre intervaller i högre fart och har mer vila mellan kvalitetspassen.
     2020 inleder Sanna med ett halvårslångt träningsläger i USA.
     – Ett stort mål nästa år är EM-halvmaran i Paris i månadsskiftet augusti-september. I nuläget har jag bara en annan tävling inplanerad och det är 10 000 m bana i Stanford i början av april.
     Segrare i Boulogne-Billancourt var Nancy Jelagat, Kenya, på 1:08:24. Snabbast i herrklassen var Felix Kipkoech med 1:00:12.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Glädjebesked för diskusen och Daniel Ståhl.

Glädjebesked för diskusen och Daniel Ståhl.
Foto: Deca Text & Bild

Diskus med i BAUHAUS-galan!

NOV
15

På fredagen annonserade World Athletics ut hur grenprogrammet för Diamond League-säsongen 2020 kommer se ut. Och den enda manliga diskustävlingen i huvudprogrammet av DL nästa år kommer hamna på Stockholms Stadion och BAUHAUS-galan 24 maj. Grenen kommer ingå i TV-sändningen och det blir samma prispengar som för de ordinarie DL-grenarna.
      I förra veckan meddelade WA att diskus, tresteg, 200m, 3000m hinder och 5000m inte längre kommer vara en del av Diamond League-finalen – och bara finnas med i ett fåtal av galorna under året. Diskus fick en manlig och en kvinnlig tävling, och den manliga hålls alltså i Stockholm.

Läs mer Läs mer...

Gjert Ingebrigtsen var en av föreläsarna under förra helgens löparkonferens.

Gjert Ingebrigtsen var en av föreläsarna under förra helgens löparkonferens.
Foto: Deca Text & Bild

Stort intresse för löparkonferensen:
”Bästa konferens vi varit på”

NOV
15

Förra helgen genomfördes löparkonferensen i Göteborg som är första konferensen av fem som ingår i utbildningen ”Certifierad Coach”. Under konferensen låg fokus på medel-/långdistans. Uppslutningen var enorm, med över 120 personer närvarande.
     En av anledningarna till det var de tunga profiler som kom och föreläste, inte minst Gjert Ingebrigtsen – tränare och pappa till Henrik, Filip och Jakob som alla tre är världslöpare på 1500m och 5000m.
     
     ”Otroligt nöjda med konferensen”
     Andra föreläsare var bland annat Dan Pfaff (världstränare, USA), Lisbeth Wikström Frisén (doktor i idrottsmedicin), Mikael Matsson (doktor i fysiologi) och Stefan Pettersson (magister i klinisk nutrition & dietist hos SOK).
     – Vi är otroligt nöjda med konferensen och den respons vi fått. Många som återkopplat och sagt att det var den bästa konferens de varit på. Kul! säger Ulf Friberg som är ansvarig för prestationscentrum medel-/långdistanslöpning.
     /Gustav Orbring

WA:s respons efter DL-kritiken:
”Ni har vårt engagemang i frågan”

NOV
15

I förra veckan sände flera av världens främsta diskuskastare och deras tränare, utifrån initiativ från Vesteinn Hafsteinsson och Daniel Ståhl, ett öppet brev till Sebastian Coe, ordförande för Internationella Friidrottsförbundet. Detta som en reaktion på beslutet om att exkludera diskus och flera andra friidrottsgrenar från Diamond League-serien.
      Nu har World Athletics svarat på brevet.
      
      ”Självklart svåra beslut”
      I brevet lyfts på nytt bakgrunden till beslutet, med nya krav från TV-bolagen om kortare tävlingsprogram (de vill korta ner sändningarna från 120 minuter till 90) för att ”göra Diamond League till en mer intensiv och underhållande produkt”.

Läs mer Läs mer...

Kvaltävlingsarrangörer sökes

NOV
15

Den nationella klubblagstävlingen Kraftmätningen kommer under 2020 att avgöras för 15:e året i rad och nu söker vi arrangörer till kvalomgången. Kvaltävlingarna ska genomföras från mitten av maj till mitten av juni och vår målsättning är att hitta 8-10 arrangörer med god geografisk spridning i landet.
     Kvalomgångarna är en endagstävling och innehåller grenarna 800 m, 80 m häck, höjd, längd, kula och spjut för klasserna P15 och F15, samt en mixstafett över 6x200 m. De föreningar som arrangerar kvaltävling får ett arrangörsbidrag.
     Är din förening intresserad? Kontakta då Frida Hogstrand
     Mer information om Kraftmätningen.
     /Frida Hogstrand

I Eskilstuna FI har OCR-löpningen varit en del av verksamheten i flera år. En av de stora profilerna är Elin Härkönen (t.h.) som vann EM-guld i OCR 2018. 
<br/>Foto: Jari Forsman

I Eskilstuna FI har OCR-löpningen varit en del av verksamheten i flera år. En av de stora profilerna är Elin Härkönen (t.h.) som vann EM-guld i OCR 2018.
Foto: Jari Forsman

Nu ska OCR-löpningen in i friidrotten

NOV
14

Under förbundsårsmötet togs beslut om att inkludera Svenska OCR-föreningen SOCRA (Swedish Obstacle Course Race Association). SOCRA är en ideell förening med ambitionen att stötta OCR-utövare i Sverige. OCR är en blandning av löpning och hinder. SOCRA inkluderar såväl motionär som elit, och vill främja sporten och dess tillväxt både nationellt och internationellt. Inkluderingen inleds med en prövoperiod på fem år.
      – Vi ser fram emot flera spännande år tillsammans. Hinderbana är en fantastisk kombination av styrka, teknik och uthållighet som kan utmana de flesta, säger Malin Spång, ordförande för SOCRA.
      
      Arbetet framåt
      Svensk Friidrott har tagit fram en styrgrupp som kommer utse arbetsgrupper inom tävling, anläggningar, utbildning, föreningsutveckling o.s.v.

Läs mer Läs mer...

Bengtström, Aurell och Hansson (bl.a.) fick stipendier av Ungdomsfonden under FÅM i våras.

Bengtström, Aurell och Hansson (bl.a.) fick stipendier av Ungdomsfonden under FÅM i våras.
Foto: Deca Text & Bild

Ansök nominering till ungdomsfonden

NOV
14

Nu kan ni som förening eller distrikt nominera era mest lovande aktiva upp till 19 år att få stipendium av Ungdomsfonden, som innefattar Edvind Wide-stipendiet.
     Årligen skall medel ur fonden tilldelas ledare och/eller ungdomsaktiv (upp till 19 år), minst en man och en kvinna, som gjort förtjänstfulla insatser inom ungdomsfriidrotten. Edvin Wide-stipendiet skall årligen utdelas till en lovande tjej och kille upp till 19 år gamla inom medel- och långdistanslöpning.
     Gå in här för att läsa mer om stipendierna, och för att lämna ert/era förslag! Förslag lämnas senast 15 december.
     /Gustav Orbring

EM-femman från 2018 Napoleon Solomon anför det svenska laget i Portugal.

EM-femman från 2018 Napoleon Solomon anför det svenska laget i Portugal.
Foto: Deca Text & Bild

Nio uttagna till terräng-EM i Lissabon

NOV
14

Landslagsledare Lorenzo Nesi presenterade denna vecka sin första uttagning till terräng-EM som avgörs i Lissabon, Portugal 8 december.
     Precis som förra året i Tilburg får Napoleon Solomon (Tureberg), Robel Fsiha (Spårvägen) och Adhanom Abraha (Eskilstuna) åka på herrsidan. ”Nappe” fixade då en fin femteplats, samtidigt som Adhanom slutade på 33:e plats och Robel på 40:e. Däremot finns inte terräng-NM-vinnaren 2019 David Nilsson (Högby) med i truppen. Det beror på att han troligen springer Valencia Marathon veckan innan.
     I M22-klassen återfinns Simon Sundström och Emil Danielsson precis som förra året (Emil 31:a och Simon 40:e 2018). Där tillkommer nu också Ullevis Suldan Hassan. I P19 hittar vi Eskilstunas Emil Millán de la Oliva (med förra året) och Växjös Omar Nuur.
     På damsidan hittar vi en deltagare i Sävedalens Sara Christiansson som deltar i K22-klassen.
     Eventuella laguttagningar kvarstår, och kan tillkomma fram till 26 november.
     Till uttagningssidan
     /Gustav Orbring

Angelica Bengtsson och Vésteinn Hafsteinsson nominerade till priser.

Angelica Bengtsson och Vésteinn Hafsteinsson nominerade till priser.
Foto: Deca Text & Bild

Fem (!) nomineringar till Idrottsgalan
- bästa noteringen på 12 år

NOV
13

Daniel Ståhl, Armand Duplantis, Tilde Johansson, Vésteinn Hafsteinsson och Angelica Bengtsson. Alla fem är nominerade till priser på Idrottsgalan som hålls i Globen 27 januari.
     Under eftermiddagen presenterades de nominerade till priserna Årets manlige idrottare, Årets kvinnliga idrottare och Årets nykomling. I den förstnämnda kategorin hittar vi våra två VM-medaljörer Daniel Ståhl och Armand Duplantis. Tilde Johansson, som i år slagit juniorrekord i längd, vunnit två U20-EM-medaljer och var ytterst nära VM-final, är nominerad till Årets nykomling.
     I förmiddags annonserades det ut att Vésteinn, som tränar t.ex. Daniel Ståhl, Simon Pettersson och Fanny Roos, är nominerad till just årets tränare. Samt att Angelica Bengtsson är nominerad till årets prestation, efter den makalösa stavfinal hon gjorde på VM i Doha. Efter att ha brutit staven på svenska rekordhöjden 4.80 fick hon göra om försöket (som var det sista), och lyckades. Det räckte till en fin sjätteplats.
     Fem nomineringar är den bästa noteringen för friidrotten på tolv år. 2008 blev det hela sju nomineringar.
     Hela historiken för friidrotten på Idrottsgalan hittar du här.
     Mer om nomineringarna hittar ni på Expressen, där också de andra nomineringarna avslöjas.
     /Gustav Orbring

EM i Berlin 2018 slutade med succé för Armand Duplantis med karriärens första mästerskapsguld.

EM i Berlin 2018 slutade med succé för Armand Duplantis med karriärens första mästerskapsguld.
Foto: Deca Text & Bild

EM 2022 till OS-staden München

NOV
12

Precis som 2018 kommer friidrotts-EM 2022 arrangeras i Tyskland. Nu är det Münchens tur att hålla i mästerskapet, samma år som 50-årsjubileet av det OS som arrangerades där 1972.
     Den gången tog svensken Ricky Bruch hem sin enda OS-medalj, med ett brons i diskus. Och München har visat sig vara en framgångsrik mästerskapsstad historiskt för Sverige. EM hölls här 2002, och då blev det hela fem (!) medaljer, varav tre guld, för svensk del.
     Och precis som 2018 i Berlin kommer sex EM arrangeras parallellt; friidrott, cykel, golf, gymnastik, rodd och triathlon. Friidrottstävlingarna kommer avgöras på den gamla OS-stadion. Datum för EM 2022 är 11-21 augusti.
     ”Vi är väldigt glada över att EM återigen arrangeras i Tyskland efter succén i Berlin 2018. Vi vet att friidrotten är stark i landet, med många passionerade supportrar”, säger EAA-presidenten Svein Arne Hansen i ett pressmeddelande.
     EM 2020 arrangeras i Paris.
     /Gustav Orbring

Nästan två miljoner till friidrotten

NOV
12

Totalt delar ideella Folkspel ut hela 189 miljoner kronor till drygt 8 000 föreningar som har sålt Bingolotter, Sverigelotten och andra Folkspelsprodukter under året. Till föreningar verksamma inom friidrott delar Folkspel ut hela 1 906 900 kronor och allra störst utdelning får Eslövs IF som får 216 840 kronor.
     ”Vi hoppas och tror att överskottet vi delar ut ska ge klubbar och organisationer växtkraft och att det helt enkelt bidrar till ett bättre Sverige”, säger Hans Sahlin, vd för Folkspel, föreningslivets eget spelbolag.
     
     Västra Götaland får mest
     När Folkspel summerar överskottet från senaste verksamhetsårets försäljning landar det på hela 189 miljoner kronor. Pengar som går direkt tillbaka till de föreningar som har varit med och sålt Folkspels produkter under året. Det är det största överskottet sedan 2009.
     Ullareds Idrottsallians i Halland är den förening som har sålt bäst i landet och får därmed ta emot det största överskottet. Hela 842 000 kronor landar på deras klubbkonto.
     Det län som tilldelas största summan är Västra Götaland, där överskottet till föreningar och organisationer uppgår till hela 36 830 000 kronor. Därefter följer Stockholms län där föreningarna får dela på 23 360 000. Av riksorganisationerna går det största överskottet, 3 347 000 kronor till Rädda Barnen.
     Läs mer på Folkspels hemsida, och se hur stor utdelningen blivit i respektive län.
     /Gustav Orbring

David Nilsson, tvåa från höger, blev sjunde svensk att vinna terräng-NM individuellt. Guld blev det också i lag tillsammans med fr v Daniel Lundgren, Adhanom Abraha och Simon Sundström.

David Nilsson, tvåa från höger, blev sjunde svensk att vinna terräng-NM individuellt. Guld blev det också i lag tillsammans med fr v Daniel Lundgren, Adhanom Abraha och Simon Sundström.
Foto: Deca Text & Bild

Dubbla guld på terräng-NM i Finland

NOV
10

Det blev en lysande svensk avslutning på terräng-NM i finska Vierumäki som avgjordes i sex plusgrader på ett regntungt 1.5 km-varv på söndagsförmiddagen. Facit blev två guld, två silver och ett brons i seniorklasserna och på juniorsidan silver och brons.
     Manliga 9 km-loppet dominerades av Högbys David Nilsson och Eskilstunas Adhanom Abraha där den förstnämnde var starkast och vann med två sekunder. Brons till Adhanom och guld till Sverige i lagtävlingen. Davids seger var Sveriges sjunde på herrsidan i terräng-NM som hade premiär 1997.
     På kvinnliga 7.5 km hängde Sävedalens Sara Christiansson med danska VM-sjuan på 3000 m hinder, Anna Emilie Møller, in på slutvarvet och fick till slut bara se sig slagen med fem sekunder. Silver blev det även i lagtävlingen.
     I juniorklasserna blev det två individuella fjärdeplatser som bäst tack vare Växjös Omar Nuur och Västerås Elsa Wallenius.
     De sju medaljerna i Finland kan jämföras med nio på Island i fjol och lika många i Danmark 2017.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Terräng-NM: Äntligen guld för David

 10 nov, 2019.Vår främsta maratonlöpare David Nilsson från Högby kom till terräng-NM i finska Vierumäki med fyra individuella medaljer där fullträffen saknades. Men på den 9 km långa gräsbanan gjorde han ett lysande lopp och vann guldet med två sekunder på 27:09.

Läs mer Läs mer...

Terräng-NM: Sara Christiansson utmanade VM-sjuan Møller

 10 nov, 2019.Kvinnliga loppet över 7.5 km på terräng-NM i Vierumäki blev en spännan kamp om guldet hela vägen där Sävedalens Sara Christiansson var med längst fram hela vägen. På sista varvet handlade det om henne och danska VM-sjuan på 3000 m hinder från Doha, Anna Emilia Møller, och till slut skilde bara fem sekunder i mål. Silver alltså för Sara som tog sin tredje raka TNM-medalj efter guld 2017 och brons i fjol.

Läs mer Läs mer...

JNM terräng: Omar Nuur i silverspurt

 10 nov, 2019.I P19-loppet över 6 km i Vierumäki sträcktes fältet ut redan på det första av de fyra 1.5 km-varven. Växjö JEM-silvermedaljör på 3000 m hinder Omar Nuur anförde klungan efter första rundan (4:14) med Hässelbys Andreas Carlsson, Sävedalens Eric Jälknäs och Västerås Hassan Abdiqadir en bit bakom.

Läs mer Läs mer...

JNM terräng: Lagsilver för tjejerna

 10 nov, 2019.Nordiska mästerskapen i terräng i finska Vierumäki inleddes på söndagsförmiddagen i 6 grader och på en blöt gräsbana på 1.5 km.

Läs mer Läs mer...

Öppet brev till Coe
från Ståhl och Hafsteinsson

 8 nov, 2019.Idag sände flera av världens främsta diskuskastare och deras tränare, utifrån initiativ från Vesteinn Hafsteinsson och Daniel Ståhl, ett öppet brev till Sebastian Coe, ordförande för Internationella Friidrottsförbundet. Detta som en reaktion på beslutet om att exkludera diskus och flera andra friidrottsgrenar från Diamond League-serien.

Läs mer Läs mer...

Upplagt för medaljer i terräng-NM

 7 nov, 2019.På söndag är det dags för terräng-NM i finska Vierumäki som ligger tolv mil nordöst om Helsingfors mellan Lahtis och Heinola. Sverige ställer som alltid upp med fulla lag i såväl senior- som 19-årsklasserna och det finns flera medaljchanser.

Läs mer Läs mer...

Fem grenar utesluts ur DL 2020

 7 nov, 2019.Diskus, 3000m hinder, tresteg och 200m kommer inte vara en del av Diamond League nästa år. Det annonserades ut av internationella friidrottsförbundet IAAF under onsdagskvällen.
   IAAF har tidigare gått ut och sagt att de vill korta ner antalet grenar i det 90-minutersprogram som Diamond League-tävlingarna kommer utgöras av nästa år, för att få allt att gå ihop. Nu står det alltså klart vilka. Anledningen till varför just dessa grenar stryks är baserat på undersökningar gjorda i flera länder via sociala medier bland annat.

Läs mer Läs mer...

Sök föreningsstöd fram till 8/12

 6 nov, 2019.Nu är det är hög tid att ansöka föreningsstöd för era föreningsprojekt. Det finns medel kvar att fördela mellan inskickade ansökningar så vänta inte för länge. All information finns här d.v.s. för vilka utvecklingsområden samt möjligheter som finns att söka stöd för inom idrottslyftet.
   Handläggningen kommer ske fortlöpande, och ambitionen är att ansökan ska handläggas inom två-tre veckor från inskickandet av ansökan.
   Idrottonline är öppen fram till söndagen den 8 december.
   /Björn Lindén

Läs mer Läs mer...

Fler nyheter

Stor hoppträff i Karlstad i helgen
Musse spände bågen i New York
Så var veteranombudskonferensen
BAUIS Mini Friidrottsskola: 4-kamp
för barn som vill prova på friidrott

Välkända aktiva agerade tränare vid
utvecklingsträffen i lång sprint/häck

Lysande ungdomsår för Tureberg
Miljonstöd till nya rörelseprojekt
– bland annat inom friidrotten

Läs mer Nyhetsarkivet