Onsdag 17 juli 2019

Resultat & Årsbästa

 Sök på friidrott.se 

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Svensk mästare i fjol och nu alltså 70m-man.
<br/>foto: Evelina Nilsson

Svensk mästare i fjol och nu alltså 70m-man.
foto: Evelina Nilsson

Mattias ny över 70 i slägga

JUL
16

Förste svenske 70m-kastare i slägga blev Thommie Sjöholm när han vid en collegetävling i El Paso (Texas) den 23 april 1980 noterade 70.52. Men även om det alltså snart har gått fyra decennier har Thommies efterföljare över ”dröm-70” faktiskt inte blivit fler än 15 stycken.
     Den allra senaste tillkom så sent som för tre dagar sedan då Skellefteås Mattias Lindberg vid tävlingar i tjeckiska Kladno fick upp ett kast som flög förbi 70m-linjen till 70.50. Extra efterlängtat säkerligen för Mattias som hade årsbästat över 69 men under 70 alla de tre närmast föregående åren - plus hade 69.22 som bäst i år fram till i lördags.
     / A. Lennart Julin

Den 24-25 augusti gör Michel Tornéus sin 13:e och sista finnkamp och helgen efter sitt sista SM.

Den 24-25 augusti gör Michel Tornéus sin 13:e och sista finnkamp och helgen efter sitt sista SM.
Foto: Deca Text & Bild

Michel Tornéus avslutar karriären

JUL
16

Idag meddelade vår främste manlige längdhoppare genom tiderna att detta blir sista säsongen. Michel Tornéus har tagit sex mästerskapsmedaljer med IEM-guldet i Prag 2015 som höjdpunkt och han har hoppat över åtta meter fler gånger än någon annan svensk.
     ”Friidrott har varit min värld sen jag var 6 år gammal men jag har nu beslutat att 2019 blir min sista säsong. Det är dags för mig att göra något nytt, vad det är vet jag inte riktigt än,” skriver Michel på Instagram.
     Men han kommer att tävla klart säsongen vilket innebär Folksam GP-galan i Göteborg den 16/8, Finnkampen på Stockholms Stadion 24–25/8 och Friidrotts-SM i Karlstad 30/8–1/9. Det innebär att vi väntar med att summera Michels fantastiska karriär som bl mycket annat innehåller 48 åttameterstävlingar.
     /Jonas Hedman

Till minne av Anders Faager

SM 1972 i Umeå blev karriärens främsta
<br/>med guld på 100m (bilden) och 200m
<br/>samt silver på 400m.

SM 1972 i Umeå blev karriärens främsta
med guld på 100m (bilden) och 200m
samt silver på 400m.

JUL
16

Under midsommarhelgen nåddes vi av beskedet att Anders Faager avlidit efter en tids sjukdom. Han blev 72 år.
     Anders var en stor profil i svensk friidrott. Han började dock sin framgångsrika idrottskarriär som basketspelare i KFUM Nässjö innan friidrotten tog över. Under åren tävlade han för IK Sisu, Wärnamo SK, KFUM Örebro och MAI.
     Sitt genombrott fick han vid SM 1969 då han tog guld på både 100m och 200m och han blev redan det året "Stor grabb" nummer 255. Sammanlagt blev det tio SM-guld: Tre på vardera 100m och 200m och fyra i stafett, men i "paradgrenen" 400m blev det faktiskt bara ett silver.
     Men där förbättrade han å andra sidan i fyra etapper det svenska rekordet som Hans-Olof Johansson haft på 46.7 sedan 1962 ned till 45.9.
     Fortfarande rekordinnehavare
     I stafett 4x400m har Anders fortfarande del (tillsammans med Erik Carlgren, Kenth Öhman och Ulf Rönner) i det svenska rekordet 3:02.57 satt i OS-finalen i München 1972 där laget blev 7:a.
     Totalt gjorde Anders 50 individuella starter i 31 landskamper (inräknat inomhus).
     Parallellt med sin aktiva karriär studerade Anders, som många av de aktiva på den tiden, på GIH och utexaminerades som gymnastikdirektör.
     Jag såg värdet av att fortsatt dra nytta av idrottsmän med en lång framgångsrik karriär även när de avslutat den. Så jag anställde Anders som chefstränare för våra sprinters liksom jag anställde Anders Gärderud för medel-långdistans. De hade båda valt att avsluta sina karriärer efter OS-säsongen 1976.
     Förbundets ekonomichef
     Efter några år som tränare beslöt sig Anders för att byta bana och slutade sin anställning för att studera ekonomi vid universitetet i Lund. När han 1985 var klar med sina studier anställde jag honom ännu en gång, nu som ekonomichef.
     Något år efter att jag slutat som GS i förbundet för att bli GS för VM i Göteborg anställde jag honom ännu en gång som ekonomichef. Den här gången inom organisationskommittén för VM.
     Efter VM återvände Anders till sin tidigare tjänst på förbundet för att några år senare på nytt flytta till Lund för att tillträda posten som VD för Gerdahallen, där han var kvar till sin pensionering 2013.
     Vid sidan av sina anställningar var Anders starkt engagerad i svensk idrottsmedicinsk förening där han under många år var revisor.
     Anders var alltid väldigt plikttrogen och engagerad och ställde alltid höga krav på sig själv.
     Stor glädjespridare
     Anders var en mycket social och generös person med ett brett kontaktnät och han var oerhört trofast sina vänner in i det sista och var mån om att hela tiden hålla kontakten.
     Anders var en stor glädjespridare och det blev aldrig tråkigt i hans sällskap. Jag hade glädjen att känna honom väl i 44 år och saknaden är stor.
     Den kommer att bli påtaglig vid årets Finnkamp. För Anders gjorde till tradition att han alltid bjöd på en långlunch dagen före Finnkampen - så blir det inte i år.
     Vila i frid Anders.
     / Ulf Ekelund

Fyra kast i rad över 70 meter för Daniel Ståhl. Hans tidigare bästa var tre i samma tävling från Diamond League-premiären i Doha i maj.

Fyra kast i rad över 70 meter för Daniel Ståhl. Hans tidigare bästa var tre i samma tävling från Diamond League-premiären i Doha i maj.
Foto: Deca Text & Bild

FGP: Ståhl fyra över 70meter!

JUL
15

Det var teknikgrenarna som dominerade på Påskbergsvallen och allra mest imponerade Daniel Ståhl med en av diskushistoriens bästa serier någonsin: 67.99-68.79-70.78-70.36-70.89-70.37. Resultaten blir ännu mer fantastiska av att serien gjordes i en lätt medvind.
     
     Den drygt tretusenhövdade publiken var med på noterna och jublet ville aldrig sluta varje gång han kastade över 70 meter. Toppresultatet 70.89 är Daniels tredje genom tiderna efter de svenska rekorden i Sollentuna respektive Bottnaryd.
     
     -Jag har aldrig sett Daniel bättre än idag , aldrig sett någon bättre kastning överhuvudtaget säger tränaren Vesteinn Hafsteinsson. Med dagens serie blev Daniel tredje kastare som haft fyra kast över 70 meter i en tävling . Tidigare har Virgilius Alekna och Gerd Kanter haft fyra kast i en tävling över 70 meter.
     
     -Men det var inte i medvind inne på en arena så detta är den bästa serien någonsin, säger Hafsteinsson.
     Daniels huvudkonkurrent Fedrick Dacres förvandlades idag till en statist trots ett så fint resultat 65.24. Trea i tävling kom Simon Pettersson på 6179 och besegrade starka kastare som Martin Kupper och Ola Stunes Isene.
     
     / Jonas Mellblom

Seger på 6.65 för Tilde Johansson i Varberg som denna sommar gjort 6.61 eller längre i samtliga fyra längdtävlingar. När året började var det perset 6.50.

Seger på 6.65 för Tilde Johansson i Varberg som denna sommar gjort 6.61 eller längre i samtliga fyra längdtävlingar. När året började var det perset 6.50.
Foto: Deca Text & Bild

FGP: Tilde 6.65 i motvind!

JUL
15

De drygt tretusen åskådarna på Påskbergsvallen fick se Falkenbergs Tilde Johansson totalt respektlöst ta sig an världshoppare som Jamaicas Tissana Hickling och Australiens Brooke Stratton . I en motvind av 1,0 m/s hoppade 6.65 i den fjärde omgången.
     
     I de första omgångarna hade Tilde ett par långa övertrampshopp i den lätta motvinden .
     Men i det de båda sista omgångarna stämde ansatsen bättre och bästahoppet följdes upp av 6.59 i den sista omgången. Med tanke på motvinden får dagens resultat ses som minst lika bra som perset från Karlstad på 6.72.
     
     Hickling på andraplatsen fick med sina 6.41 finna sig i att bli ordentligt distanserad av Tilde Johansson som nu siktar in sig på den kommande helgens Junior-EM i Borås . -Där blir det både 100m häck och längd, säger hon med tillförsikt i rösten.
     
     / Jonas Mellblom

Lovisa Lindh hade en spurtstrid med  Catriona Bissett som australiensiskan vann med tre tiondelar på 2:00.44.

Lovisa Lindh hade en spurtstrid med Catriona Bissett som australiensiskan vann med tre tiondelar på 2:00.44.
Foto: Deca Text & Bild

FGP: Lovisas bästa på två år

JUL
15

Lovisa Lindh närmar sig toppformen på 800meter. I dagens Folksam GP lopp var hon med nya årsbästat 2:00.72 endast tolvhundradelar från VM-kvalgränsen.
     
     Polska Anna Dobek agerade hare och drog första varvet på strax under 59 sekunder. Loppet utvecklades till en stenhård duell med australiensiskan Catriona Bisset som i en hård upploppsfight plockade hem segern med med 2.00.44.
     Lovisas tid är hennes bästa på över två år sedan perset 1.58.77 i Lausanne för två år sedan och var ett besked på att den positiva trenden från Luzern förra veckan håller i sig .
     
     I morgon åker hon till Schweiz för träning på hög höjd i St Moritz. Nästa tävling är planerad till Lag-EM andra helgen i augusti.
     -Det var skönt att få ett lopp idag i bra förhållanden och utan strul. Jag är nöjd med tiden. Hade varit bättre att klara kvalgränsen redan nu. Men jag ligger redan bra till för att komma med till Doha och har en månad på mig att tävla när jag kommer tillbaka från höghöjdslägret, säger Lovisa Lindh
     
     / Jonas Mellblom

Seger på 20.56 för Wictor Petersson i Varberg som bara var 14 centimeter från sitt personliga rekord.

Seger på 20.56 för Wictor Petersson i Varberg som bara var 14 centimeter från sitt personliga rekord.
Foto: Deca Text & Bild

FGP: Wictors näst bästa , 20.56

JUL
15

Tre dagar efter Junior-EM bronset nådde Wictor Petersson toppformen. I en stenhård duell egyptiern Mostafa Amer Hassan stötte Wictor först 20.36 för att i den femte omgången klippa till med 20.56,bara fjorton centimeter från personbästat från Kalifornien i mitten av april.
     
     -Tekniken stämde inte hundra men jag fick bra stöd från publiken, då flög kulan, säger Wictor som förutom de två 20 metersstötarna hade ytterligare tre godkända mellan 19.73 och 19.88.
     
     Bakom honom gladde Viktor Gardenkrans med sitt nya personbästa 18.50. Att det inte var någon tillfällighet visade han med en näst bästa stöt på 18.38.
     
     Bland damerna fortsatte Fanny Roos raden av 18 meterstävlingar. I dag blev slutresultatet 18.33 som återigen visar den nya nivå hon befinner sig på som kulstöterska.
     
     / Jonas Mellblom

Måns Roos slår jättepers i diskus

Måns Roos.

Måns Roos.
Foto: Deca Text & Bild

JUL
15

Folksam GP tävlingarna är nu igång på Påskbergsvallen i Varberg och att det går att kasta långt i diskus visar Mölndals Måns Roos i P17. Han kom till tävlingen med ett pers på 47.23 och ökade under tävlingen detta inte mindre än tre gånger , med 53.18 som bäst. Med detta går han upp på andraplats i sverigestatistiken för pojkar 17år.
     Resultatet visar också att det trots svaga vindar går att kasta riktigt långt i diskus på Påskbergsvallen vilket lovar gott inför kvällens världsklassduell mellan mellan Fedrick Dacres och Daniel Ståhl.
     Under förtävlingarna har också damernas B och C finaler på 800m bjudit på inte mindre än tio nya pers. Snabbast sprang Ängelholms Ellinor Aurell som vann på B-finalen på 2:10.09 vilket var pers med inte mindre än fyra sekunder.
     / Jonas Mellblom

Evelina Erlandsson var felfri t o m 1.80 i finalen vilket gav en delad 6:e plats.
<br/>foto: Adam Stigborn

Evelina Erlandsson var felfri t o m 1.80 i finalen vilket gav en delad 6:e plats.
foto: Adam Stigborn

Universiaden: Tre svenska finalister

JUL
15

Något i skuggan av U23-EM i Gävle gick förra veckan Universiaden (”VM för studenter 25 år eller yngre”) i italienska Neapel. Det var en kalenderkrock som påverkade det svenska deltagandet eftersom målgrupperna överlappade och de som var aktuella för U23-EM prioriterade Gävle.
     Den svenska truppen till Neapel kom till slut att bestå av två manliga och tretton kvinnliga aktiva. Av dessa tog sig tre vidare till final:
     IF Götas Evelina Erlandsson (delad 6:a höjd), Sävedalens Linn Söderholm (9:a 1500m) och Spårvägens Sara Lennman (10:a kula). Dessutom nådde Ullevis Lisa Lilja (200m) och Johanna Holmén Svensson (400m häck) sin resp semirunda.
     Svenska resultaten finns i vår resultatbörs
     / A. Lennart Julin

Våra tre medaljörer i Gävle. 100 m-vinnaren Henrik Larsson flankerad av bronsmedaljörerna Wictor Petersson (kula), t v, och Simon Sundström (3000 m hinder).

Våra tre medaljörer i Gävle. 100 m-vinnaren Henrik Larsson flankerad av bronsmedaljörerna Wictor Petersson (kula), t v, och Simon Sundström (3000 m hinder).
Foto: Deca Text & Bild

U23-EM: Sverige åtta i poängligan

JUL
15

Ett guld, två brons och hela 18 topp-8-placeringar blev Sveriges facit i U23-EM i Gävle vilket innebar tolfte plats i medaljligan och åttonde när det gäller nationspoäng (topp-8). Tre medaljer är just över snittet utslaget över de tolv mästerskap som genomförts sedan premiären 1997 medan antalet topp-8-placeringar är det klart bästa. Tidigare toppnoteringen var 13 från Amsterdam 2001.
     Bakom de tre medaljörerna tog Sverige fem 5:e-platser, en 6:e, fem 7:e och fyra 8:e-platser vilket resulterade i 56.5 poäng. Tre gånger har en högre poäng nåtts – Bydgoszcz 2017 (66), Amsterdam 2001 (62) och Bydgoszcz igen 2003 (58).
     Så både medalj- och poängmässigt var detta vårt fjärde bästa mästerskap trots att några potentiella medaljörer inte var med – Armand Duplantis (stav), Lisa Gunnarsson (stav) samt Felix Svensson och Henrik Larsson (båda 200 m). Uppenbart finns en bra toppbredd i de här viktiga årgångarna på tröskeln till senioråldern.
     – Dessa fyra dagar visar att svensk friidrotts framtid ser ljus ut med bra prestationer i alla grengrupper. Det är även en insats som präglas av en otroligt fin laganda inom truppen där aktiva tar hand om varandra i med och motgång. Det gör det lättare att gå ut och prestera, säger landslagsledaren Jonas Anshelm.
     
     Åtta personliga rekord
     Vädret varierade under de fyra tävlingsdagarna och det var inte alltid förhållanden som innebar förutsättningarna för att prestera på personlig rekordnivå. Men det noterades åtta personbästan av fyra aktiva. Av dessa stod trestegshopparna Emelie Nyman Wänseth och Gustaf Bålström för fem. Emelie satte pers i både kval och final (två gånger) där hon med 13.49 slutade sexa och Gustaf två gånger i kvalet (som bäst 15.80).
     På 3000 m hinder satte Leo Magnusson personligt rekord med en sekund i försöken och tog sig till final där han förbättrade sig med ytterligare sju sekunder till 8:50.55 och slutade sjua. I tiokampen klättrade Andreas Gustafsson till nionde plats efter att ha höjt perset med 41 poäng till 7.511.
     
     "Ett enormt arbete har lagts ner"
     Att det var ett lyckat arrangemang på Gunder Hägg-stadion råder det ingen tvekan om.
     – Svenska Friidrottsförbundet vill tacka den Lokala Organisationskommittén, Gävle kommun och Europeiska Friidrottsförbundet för ett mycket gott samarbete och starkt engagemang som gjort U23-EM till en succé. Det är ett enormt arbete som lagts ner och jag känner djup tacksamhet för det, säger Svenska Friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers.
     Nästa U23-EM arrangeras i Bergen 2021 men redan på torsdag är det ett nytt mästerskap i Sverige då Borås tar emot Europas bästa i 19-årsklassen (U20-EM).
     Alla svenska placeringar i U23-EM i Gävle
     Medaljtablån
     Nationspoängen
     Se alla fem avsnitten av Nordiska magasinet från U23-EM
     /Jonas Hedman

Vill du återuppleva U23-EM i Gävle?
Se alla fem avsnitt av TV-magasinet

JUL
15


     Med start onsdag kväll förra veckan sändes ett nordiskt TV-magasin, med störst fokus på Sverige, Norge och Danmark, varje dag fram tills sista mästerskapsdagen av U23-EM i Gävle på söndagen.
     Studion var belägen precis i anslutning till Gunder Hägg-stadion, och fick besök av ett flertal friidrottsprofiler. Vi har visat höjdpunkter från de nordiska friidrottarna - med lite extra fokus på medaljörerna; Henrik Larsson, Wictor Petersson, Simon Sundström och danskan Anna Emilie Möller. Dessutom en hel del bakom kulisserna-material!
     I spelaren ovan kan ni se det femte och avslutande avsnittet som sändes i går. Men går ni in på Nordicathletics.tv kan ni nu se alla avsnitt.
     /Gustav Orbring

U23-EM: Jakob femma i diskusfinalen

 14 jul, 2019.I diskusfinalen följde Jakob Gardenkrans upp kvalet med att kasta en meter längre – 57.86 – vilket räckte till en fin femteplats. Detta efter att ha ha gjort ett övertrampskast på en bit över 58 meter som dock inte var så långt att det skulle räckt till fjärdeplatsen. Vann gjorde Sloveniens Kristjan Ceh på 63.82.

Läs mer Läs mer...

U23-EM: Brons för Simon Sundström

 14 jul, 2019.Lidingös Simon Sundström gjorde ett taktiskt riktigt bra lopp i finalen på 3000 m hinder och ledde in på upploppet där två man spurtade förbi. Men det blev brons på 8:45.82 – barara tre sekunder från det personligar rekordet – och därmed tog Simon Sveriges tredje medalj i detta mästerskap.

Läs mer Läs mer...

U23-EM: Kaiza decimetern från brons

 14 jul, 2019.Det blev ingen lätt start för Kaiza Karlén i längdfinalen eftersom hon trampade över i de två första hoppen men räddade sig vidare i tredje då hon hoppade 6.21 trots bara tån på plankan. Det var alltså ett hopp som i effektiv hopplängd var runt 6.35.

Läs mer Läs mer...

U23-EM: Andreas nia i tiokampen

 14 jul, 2019.På avslutande 1500 m i tiokampen hade Andreas Gustafsson vittring på personligt rekord och sjutusenfemhundra poäng men då behövde han sänka sitt pers på 4:34 med två sekunder.

Läs mer Läs mer...

U23-EM: Tuff öppning av Sara på 5000

 14 jul, 2019.Sävedalens Sara Christiansson hade femte bästa årsbästat av finalisterna med sina 15:45 och gick också ut hårt. Men det blev tufft sista kilometern och hon kom i mål på 15:e plats på 16:13.72.

Läs mer Läs mer...

U23-EM: Andreas går för sju-å-fem

 14 jul, 2019.Tiokampens åttonde gren stav blev ett fint lyft för Andreas Gustafsson där han trots många rivningar till slut klarade 4.60 i sista försöket. Personligt rekord utomhus med två centimeter och årsbästa med 15 (inomhus gjorde han i vintras 4.67).
   Därmed tog han in det han tappade på häck på förmiddagen och är 12 poäng före persserien.

Läs mer Läs mer...

U23-EM: Andreas tolva inför stav
U23-EM: Tufft för stafettlagen
U23-EM: Femteplats för Suldan
U23-EM: Kasper inte långt från medalj
U23-EM: Maja sjua i höjdfinalen
U23-EM: Dubbla pers för Gustaf

Läs mer Nyhetsarkivet