Måndag 14 oktober 2019

Resultat & Årsbästa

 Sök på friidrott.se 

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Nominera Årets unga ledare

OKT
14

Den nya utmärkelsen "Årets unga ledare" ska hylla ledare mellan 18-30 år som har varit en förebild och inspirationskälla under året.
     Känner du någon som stämmer in på denna beskrivning? Skicka då in din nominering till Freja Avebäck, ordförande för Ungdomsrådet, senast 1 december. Utmärkelsen delas ut i samband med Förbundsårsmötet i mars 2020.
     Läs mer här
     /Gustav Orbring

Carolina Wikström och David Nilsson tog båda sina första segrar i ett soligt Hässelbyloppet på söndagen.

Carolina Wikström och David Nilsson tog båda sina första segrar i ett soligt Hässelbyloppet på söndagen.
Foto: Deca Text & Bild

Hässelby: Segrar för David & Carolina

OKT
14

Under söndagen arrangerades Hässelbyloppet i Stockholm, ett 10km-lopp som brukar locka några av Sveriges vassaste landsvägslöpare – och tusentals motionärer. I år saknades dock en del tunga namn på grund av krocken med terräng-SM uppe i Umeå. Men för dem som ville byta ut snö och nollgradigt (i Umeå) mot elva grader och sol, så var Hässelby rätta platsen att springa på.
     Det blev Högbys David Nilsson, samt Roslagens Carolina Wikström som tog hem herr- respektive damklassen.
     David, som nyligen stod för den snabbaste marathontiden på 29 år i Berlin, gick loss från konkurrenterna tillsammans med John Kingstedt tidigt i loppet. De följdes åt drygt halva vägen (14:59 efter 5 km), men sen ryckte David till seger på 30:24. John kom i mål på 30:41. Det var Davids andra Hässelbyloppet i karriären; 2011 slutade han femma (då faktiskt snabbare med 30:21).
     På damsidan blev det även där en förstagångssegrare när Carolina Wikström vann på 34:41 – över minuten före IFK Lidingös Rebecka Öberg på andraplatsen. Carolina gjorde två ganska jämna splits (17:13, 17:29) på en bana som är lite tuffare andra halvan, och det tenderar inte sällan att bli ganska kraftigt positiva splits i Hässelby.
     Resultaten
     /Gustav Orbring

Brigid Kosgei satte nytt världsrekord i Chicago. Och Eliud Kipchoge sprang marathonsträckan på under två timmar. Foto: Wikipedia/Deca Text & Bild

Brigid Kosgei satte nytt världsrekord i Chicago. Och Eliud Kipchoge sprang marathonsträckan på under två timmar. Foto: Wikipedia/Deca Text & Bild

Världen enades i marathon i helgen

OKT
14

Från Göteborg till Wien till Melbourne till Chicago. Den gångna helgen var en av de stora 2019 när det kommer till marathonlöpning. Det arrangerades marathonlopp i städer som Göteborg, Eindhoven, Chicago, Melbourne, Köln, München och Lübeck. Listan kan göras ännu längre.
      På många sätt blev det också den mest framgångsrika marathonhelgen någonsin, på grund av två orsaker: kenyanskan Brigid Kosgei slog Paula Radcliffes 16 år gamla världsrekord när hon vann Chicago Marathon på 2:14:04 i går. Och det var ingen liten sänkning: dryga minuten snabbare än 2:15:25 som var Radcliffes rekord.

Läs mer Läs mer...

Maratonlöparen Samuel Tsegay gjorde sitt första SM-lopp och vann direkt.

Maratonlöparen Samuel Tsegay gjorde sitt första SM-lopp och vann direkt.
Foto: Jonas Hedman

Terräng-SM: Seger i SM-debuten
för Hälles Samuel Tsegay

OKT
13

Nya mästerskapsdistansen 10 km (tidigare 12) på terräng-SM i Umeå blev en guldkamp mellan regerande mästaren Napoleon Solomon från Tureberg och Samuel Tsegay från Hälle. Till slut skilde bara sex sekunder till Samuels fördel och därmed blev han svensk mästare för första gången.
     Gårdagens 4 km-vinnare Mohammad Reza från Spårvägen tog ledningen från start och passerade första två kilometern med tiotalet meters försprång på 6:08 närmast följd av Samuel, Napoleon, Turebergs Daniel Lundgren och Spårvägens John Foitzik.
     Men vid 4 km (12:21) var Samuel och Nappe loss och höll sedan undan hela vägen via 18:30 på 6 km och 24:38 på 8 km. Med ett varv kvar hade den förstnämnde en ledning på sex sekunder till Nappe som sedan hade knappt det dubbla till Mohammad följt av samma avstånd till Daniel. Samuel höll undan även på sista varvet till seger i SM-debuten.
     – Jag har bra koll på Napoleon och vet hur bra han är. Även om jag tyckte att jag hade kontroll på sista varvet så var jag inte säker på segern förrän alldeles på slutet eftersom jag varit skadad, säger Samuel.
     Han är 30 år, kommer från Eritrea men bor sedan ett drygt år i Göteborg tillsammans med fru Samrawit Mengsteab och deras två barn. Det är samma Samrawit som vann guld på 4 och 10 km under helgen.
     – Jag har gjort 2:07 på maraton och hoppas kunna kvala in till OS i Tokyo nästa år. Planen är att göra en kvalificerande tid till våren, säger Samuel som är eritreansk medborgare.
     Han är med andra ord en världslöpare och fick nyligen sitt SM-tävlingstillstånd vilket möjliggjorde SM-debuten som slutade med bästa möjliga resultat.
     
     Ny lagmedalj till IFK Umeå
     Det blev alltså två premiärvinnare för manliga seniorer denna helg eftersom Spårvägens Mohammad Reza vann 4 km igår. På söndagen tog han brons på 10 km på 31:01 – sex sekunder bakom Napoleon och med Daniel Lundgren fyra ytterligare fem efter.
     Bakom dem slutade Archie Casteel sexa och John Foitzik åtta vilket innebar att Spårvägen tog lagguldet för andra dagen i rad och för fjärde året i rad på långa banan.
     Dessutom även bronset tack vare andralaget. Silvret gick till IFK Umeå tack vare Robin Rohlén (sjua), Martin Nilsson (tia) och Patrik Wikström (24:a) som därmed tog helgens andra lagmedalj efter brons på korta banan. 800 m-specialisten Robin hade med andra ord en utmärkt helg med sjundeplatser på både långa och korta banan.
     Men lagtävlingen var riktigt jämn där det bara skilde tre platspoäng mellan de tvåan, trean och fyran – Spårvägen 17, Umeå 41, Spårvägen lag 2 42 och Sävedalen 44.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

IFK Umeås Moa Lundgren före Hälles Samrawit Mengsteab i 10 km-loppet.

IFK Umeås Moa Lundgren före Hälles Samrawit Mengsteab i 10 km-loppet.
Foto: Jonas Hedman

Terräng-SM: Andra titeln för Samrawit

OKT
13

Efter guldet på 4 km i Umeå på lördagen var Hälles Samrawit Mengsteab favorit även på nya distansen 10 km (tidigare åtta). Och i bara tre grader och med snö på marken infriade hon förväntningarna och vann. Men med 35:30 var hon bara sju sekunder före längdskidåkaren Moa Lundgren från arrangerande IFK Umeå.
     Och det var Moa som tog ledningen från start där Samrawit var ensam om att följa. Inledande 2 km-varvet gick på 6:51 och Moa drog även det andra och passerade 4 km på 14:00. I det läget var Hässelbys Sanna Mustonen trea på 7:11 med Örgryte-duon Sara Holmgren och Johanna Larsson i rygg.
     Men direkt efter varvningen höjde Samrawit farten, fick lucka och passerade sedan 8 km på 28:16. Avståndet till Moa växte dock aldrig riktigt mycket och med två kilometer kvar var hon bara elva sekunder bakom följd av en ensam Sara Holmgren (28:50) och Sanna Mustonen.
     Sista varvet bevakade Samrawit ledningen och vann med åtta sekunder på 35:30.
     – Det var tuffare idag än på korta banan igår. 10 km är lite långt, jag trivs bättre på fyra kilometer. Men jag behövde inte gå för fullt idag och hade koll på Moa, säger Samrawit.
     
     Moa Lundgren dagens överraskning
     Loppets stora överraskning var arrangörsföreningens Moa Lundgren som är längdskidåkare med ett JVM-guld och en sjundeplats i världscupen i sprint som främsta meriter.
     – Jag brukar springa Lidingöloppet men det här är första gången jag är med i terräng-SM. Detta var första gången jag sprang i spikskor och jag fick dem strax före start men det fungerade bra, säger Moa.
     Hon inleder skidsäsongen redan om en månad så några fler terränglopp blir det inte i år.
     – Jag har tränat 20 timmar den här veckan och hade kanske haft lite lättare ben om jag släppt på träningen. Men jag har fokus på skidsäsongen. Jag gillar att tävla och det här var kul så det kan säkert bli fler terräng-SM i framtiden.
     – Taktiken var att bara hänga med i början men när ingen sprang på så hamnade jag själv där framme.
     Bronset tog Örgrytes Sara Holmgren på 36:05 före Hässelbys Sanna Mustonen 36:28 och Örgrytes Johanna Larsson 37:04. Det resulterade i ÖIS första kvinnliga terräng-SM-lagguld genom tiderna där åttan Hanna Michaelsson kompletterade segertrion. Silvret till Hässelby och bronset till FK Studenterna.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Simon Sundström drar före Emil Danielsson och Sebastian Nilsson men i mål var ordningen en annan.

Simon Sundström drar före Emil Danielsson och Sebastian Nilsson men i mål var ordningen en annan.
Foto: Jonas Hedman

M22: Trio gjorde upp om segern

OKT
13

I 8 km-loppet i M22 var det en trio som gick loss på första varvet – Lidingös U23-EM-trea på hinder Simon Sundström, Spårvägens U23-EM-finalist på 5000 m Emil Danielsson och Mölndals Sebastian Nilsson.
     De passerade två kilometer på 6:18 med Simon först och läget var oförändrat vid andra varvningen (12:44). I uppförsbacken efter 5 km gick Emil fram, fick en liten lucka men de två var tillbaka i rygg strax efter. Men när Emil dök upp efter 5.5 km var han ensam där framme och den ledningen behöll han hela vägen in via 19:04 på 6 km.
     Med segertiden 25:15 var han tio sekunder före Sebastian som i sin tur var tre före Simon.
     – Jag kände att jag hade ett litet övertag när jag gick fram men det var inte menat som ett avgörande ryck. Och jag var trött på sista varvet, underlaget var tuffare idag än igår och det fastnade snö under spikskorna, säger Emil.
     – Jättekul att vinna, det var första gången i M22 på terräng-SM även om jag sprungit distansen i JEM-sammanhang och i USA. Annars trivs jag bäst på 4 km, fortsätter Emil som var fyra på den distansen på lördagen.
     Emil har i sommar satt personbästa på bl a 1500 m (3:43.19) och 3000 m (7:58.19) och var för andra året i rad med i Finnkampen.
     – 3000 m-tiden är jag mest nöjd med. Det var ett sololopp och bland det bästa jag gjort. Inför nästa år är det stora målet att kvalificera mig till EM i Paris.
     Lagtävlingen blev riktigt jämn och slutade med att IFK Lidingö vann med en enda platspoäng före Spårvägen – 19 mot 20 – med Hässelby trea på 26.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Fjärde raka JSM-guldet i terräng för Sävedalens Sara Christiansson.

Fjärde raka JSM-guldet i terräng för Sävedalens Sara Christiansson.
Foto: Jonas Hedman

K22: Ny seger för Sara

OKT
13

Äldsta juniorklassens 6 km såg inte oväntat Sävedalens Sara Christiansson längst fram direkt från start i snön. Hon tog silver på seniorernas 4 km på lördagen bara sekunden från segern och var nu redo för en ny topprestation.
     Redan efter 500 meter hade hon fått lucka och passerade 2 km på 6:55 – 30-talet meter före Huddinges Hanna Bergström som tog brons i lördagens seniorlopp på 4 km.
     Sara utökades avståndet kontinuerligt och via 13:57 på 4 km nådde hon målet på 21:13 – 28 sekunder före tvåan.
     Och vem tog silvret?
     IFK Umeås Moa Gålnander sprang ikapp Hanna på sista varvet men Huddinge-löparen var starkast i spurten och fixade silvret med fyra sekunders marginal.
     Guldet var Sara Christianssons fjärde raka i terräng i juniorsammanhang. Efter seger med 32 sekunder i F19 4 km 2016 vann hon K22 6 km med drygt 1.5 minut i både Flemingsberg 2017 och på Öland i fjol.
     – Det var tufft idag och jag blev trött på sista varvet på det sugande underlaget. Jag använde 9 mm-spikar igår men bytte till 12 mm idag och fick bra fäste, säger Sara.
     – Terräng passar mig så jag hoppas bli uttagen till NM om en månad och sedan till 22-årsklassen på terräng-EM i december, säger Sara som vann senior-NM i terräng 2017.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Senior-SM-silver på 4 km dag ett och junior-SM-guld på 8 km dag två för Eskilstunas Emil Millán de la Oliva.

Senior-SM-silver på 4 km dag ett och junior-SM-guld på 8 km dag två för Eskilstunas Emil Millán de la Oliva.
Foto: Deca Text & Bild

P19: Suveränt sololöpning av Emil

OKT
13

P19-loppet över 6 km innehöll tre meriterade killar i form av Högbys JVM-löpare i terräng Omar Ismail, Eskilstunas JEM-åtta på 5000 m Emil Millán de la Oliva och Växjös JEM-tvåa på 3000 m hinder Omar Nuur. Trion gick loss från övriga i stort sett direkt och det var gårdagens senior-SM-tvåa på 4 km Emil som drog.
     Första varvet gick på 5:59 och när killarna dök upp igen efter 3.3 km hade Eskilstuna-löparen fått en 40 m-lucka. Det avståndet drygade han ut och passerade 4 km på 12:12 med Nuur tvåa på 12:26 och Ismail trea på 12:29. Allt medan Joakim Thåströms Vita febern strömmade ur högtalarna.
     Till slut blev segermarginalen 28 sekunder sedan Emil nått målet på 18:29. Omar Nuur fixade silvret på 18:57 medan bronset gick till fjolårsvinnaren Omar Ismail på 19:10. Därmed blev det samma toppduo som i P17 i fjol.
     – Taktiken var hårdkörning från start, precis som på 4 km igår. Det är bästa möjligheten för mig att vinna. Jag körde med 9 mm-spikar och det gick bra första varvet men sedan blev det nog lite uppsprunget för det släppte lite på andra och tredje varvet, säger Emil.
     – Det har varit ett bra år där jag är mest nöjd med mina svenska juniorrekord på 5000 och 10 000 m. Det enda jag inte är helt nöjd med är JEM i Eskilstuna där jag blev åtta på 5000 m.
     /Jonas Hedman

Vitt på marken, snö i luften och 12 mm-spikar under fötterna när Täbys Emilia Lillemo vann F19-klassen.

Vitt på marken, snö i luften och 12 mm-spikar under fötterna när Täbys Emilia Lillemo vann F19-klassen.
Foto: Jonas Hedman

F19: Tredje raka för Emilia

OKT
13

Det var +1 grader och helt vitt på Mariehemsängarna i Umeå när andra dagen av terräng-SM inleddes klockan 10.30. Först ut var F19-loppet över 4 km där IFK Umeås skidåkare Ida Lundgren var mest offensiv och hade några meters lucka efter 500 meter. Men när tjejerna kom tillbaka inom synhåll efter 1.5 km efter att ha vänt längst bort på banan var det JEM-trion från Borås som gått loss – AIK:s Vera Sjöberg, Västerås Elsa Wallenius och Täbys Emilia Lillemo.
     Emilia drog och passerade halvvägs på 7:16. I näst sista backen efter 2.5 km fick hon lucka och den växte in till mål där 14:30 innebar en segermarginal på nio sekunder.
     De sista 600 meterna började Vera glida ifrån Elsa och fixade silvret med fyra sekunder.
     – Jättekul att vinna. Det var tufft motstånd med Vera och Elsa och jag var inte säker på seger förrän på upploppet. Taktiken var att hänga med i början och sedan försöka gå ifrån på andra varvet och det fungerade, säger Emilia.
     3000 m hinder är hennes huvuddistans och där slutade hon i somras fyra på junior-EM i Borås.
     – JEM och seniorfinnkampen var det roligaste tävlingarna i år. Men jag hade hoppats springa lite fortare än de 10:16 jag gjorde, men jag får sikta på att göra under tio nästa år istället. Annars är nästa stora mål U23-EM i Norge 2021.
     /Jonas Hedman

Terräng-SM: Stenhård guldfight mellan Samrawit och Sara

 12 okt, 2019.Kvinnliga 4 km på terräng-SM i Umeå handlade om Sävedalens Sara Christiansson och Hälles Samrawit Mengsteab som i somras vann Finnkampen på 5000 m.

Läs mer Läs mer...

Seger i SM-debuten för Mohammad

 12 okt, 2019.Korta banans 4 km på terräng-SM i Umeå genomfördes i fyra graders värme och blev ett händelserikt och spännande lopp. Överraskande vinnare blev Spårvägens SM-debutant Mohammad Reza som efter att ha dragit större delen av sista varvet var en sekund före 19-årige Emil Millán de la Oliva från Eskilstuna.

Läs mer Läs mer...

P17: Andra raka för Sharmarke

 12 okt, 2019.I P17-P16-loppet över 4 km utkristalliserade sig en kvartett med tre P17-killar och en från P16 – Theo Mattei, Sävast Skiteam, (P16), Anders Danielson Frost, Dala-Järna, Nils Bredin, Hälle, och hans klubbkamrat Sharmarke Ahmed.
   På andra varvet fick Theo och Sharmarke lucka och när de åter dök upp 800 meter från mål hade den sistnämnde fått lucka.

Läs mer Läs mer...

F16: Vilken spurtduell

 12 okt, 2019.På terräng-SM på Öland i fjol var Växjös Tilde Axelsson-Fröjdenlund helt överlägsen i F15 och vann 4 km med nära minuten. Nu tog ledningen i F17-F16-loppet men det blev helt annorlunda.

Läs mer Läs mer...

P15: Jonathan starkast på slutet

 12 okt, 2019.I yngsta pojkklassens 4 km var det i slutet på första varvet en trio som gick loss – Mölndals Jonathan Grahn, Hässelbys Linus Jansson och Umedalens Benjamin Edman.

Läs mer Läs mer...

F15: Johanna från start till mål

 12 okt, 2019.I somras vann IS Götas Johanna Hofvendahl 2000 m i F15-klassen på USM i Trollhättan och på lördagen kom ett nytt guld när hon i stor stil vann 4 km terräng i Umeå.

Läs mer Läs mer...

VSM: Tesfaldet tryckte gasen i botten

 12 okt, 2019.Lördagens sista veteranlopp på terräng-SM i Umeå var det för klasserna M35-M55 över 8 km. Där lade Tesfaldet Negash från Brännans FF i Härnösand i högsta växeln från start och gick oss redan på första varvet.

Läs mer Läs mer...

VSM terräng: Seger för Annika

 12 okt, 2019.Veteranloppet över 8 km för K35-K55 blev helt odramatiskt eftersom Björnstorps K40-löpare Annika Faager lämnade alla bakom sig redan på första varvet. Hon genomförde de fyra varven på 31:19 och vann med 1,5 minut före Jenny Wikedal från arrangerande IFK Umeå.

Läs mer Läs mer...

VSM terräng: Spännande fight i M60

 12 okt, 2019.I 6 km-loppet för veteranklasserna 60 år och äldre ledde Björnstorps Jerry Olsson hela vägen men skuggades av Jens Bylund från Umeå-klubben Jalles TC bara några meter bakom.

Läs mer Läs mer...

Fler nyheter

VSM terräng: Rose Marie dagens första vinnare
Sugande terräng-SM-bana i Umeå
Rösta på Tilde som årets nykomling!
Castorama har passerat tusen!
Terräng-SM: Upplagt för nya dueller
Årsskiftesövergångar:
Sista dag för inlämning 15/10

Påminnelse:
Utbildningsträff medel-/långdistans

Vilken klubb vinner SM-pokalen?

Läs mer Nyhetsarkivet