Torsdag 23 maj 2019

Resultat & Årsbästa

 Sök på friidrott.se 

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Suldan och kompisen Simon Sundström efter persloppen på Mt SAC Relays (foto: Suldans instagram)

Suldan och kompisen Simon Sundström efter persloppen på Mt SAC Relays (foto: Suldans instagram)

Suldan Hassan ”Månadens” i april

MAJ
22

Hur skall man bära sig åt för att bli utsedd till ”Månadens friidrottare” av friidrott.se? Ett gott råd till den som undrar är att försöka göra något liknande det som Ullevis Suldan Hassan presterade förra månaden:
     Nämligen att slå till med ett riktigt dunderpers som dessutom gör att man klättrar in på topp-10 genom tiderna!
     I Suldans fall var det vid klassiska ”Mt SAC Relays” i Californien som han den 19 april på 5000m i ett svep kapade bort nästan halvminuten på personliga rekordet och med sina 13:31.35 dessutom svarade för det snabbaste loppet på distansen av en svensk på över tio år!
     Fokus på Gävle och U23-EM
     I vår Månadens-intervju berättar Suldan om loppet, träningens som ligger bakom lyftet och om planerna för sommaren. Vad gäller planerna är U23-EM i Gävle i mitten på juli förstås det givna säsongsmålet för 21-åringen Suldan.
     Läs hela intervjun ”Fem varv från mål gick jag upp och drog eftersom jag kände mig stark”!
     / A. Lennart Julin

MAI:s Olivia Stridh med guldjubel under stafett-SM 2018.

MAI:s Olivia Stridh med guldjubel under stafett-SM 2018.
Foto: Deca Text & Bild

Deltagarrekord väntas på stafett-SM
– Friidrottskanalen livesänder

MAJ
22

I helgen stundar stafett-SM på Stockholms Stadion för seniorer, juniorer, ungdomar och veteraner. Och det verkar bli rekordmånga deltagare som gör upp om medaljerna. I nuläget är hela 370 lag anmälda, vilket innebär en tangering av det tidigare rekordet. Det är också 60 lag fler än när Stadionklubbarna senast arrangerade mästerskapet 2015.
      
      Revanschläge för MAI på korta stafetten
      Flera spännande dueller väntar, inte minst mellan Spårvägen och Malmö AI på korta stafetten. Vi har bland annat tre spännande MAI-lag på 4x100m där första laget består av Austin Hamilton, Kasper Kadestål, Thobias Montler och Jean Christian Zirignon. De ställs bland annat mot ett starkt lag från Spårvägen med Odain Rose, Dennis Leal, Marvin Tay och André Drummond. MAI 1 lär säkert vara revanschsuget efter diskningen i finalen förra året.

Läs mer Läs mer...

Inför Bauhausgalan:
And the winners are ....

Van vinnare, fast nu 15 år senare
<br/>är OS-guld och lagerkrans ersatta
<br/>av Stadionbiljetter!

Van vinnare, fast nu 15 år senare
är OS-guld och lagerkrans ersatta
av Stadionbiljetter!
Foto: Gordons förlag

MAJ
21

Den andra etappen av ”Fantasy Diamond League” – där man skall tippa vinnarna i DL-galorna – avgjordes i Shanghai i helgen och visade sig betydligt tuffare än den första. Då i Doha hade 18 av de 50 som antog utmaningen från Stadionklubbarnas Elias Shilazi 174 poäng eller mer toppat av Stefan Holm och Ola Emriksson på 200 p.
      Men i Shanghai förlorade ett betydande antal ”säkra” vinnare – t ex Gong i kula, Hassan på 1500m och Coleman på 100m – plus att ett par andra – Manyonga i längd och Gardiner på 400m – var sista-minuten-strykningar. Följden blev väldigt mycket blygsammare poäng för tipparna: 18 över 174 p byttes till en enda över 174 p: Mark Nielsen på 195 p!
      Stefan höll 1:a platsen
      Vilket gjorde att Mark klättrade från en diskret delad 35:e plats upp till 4:e! Ända upp i topp räckte det ändå inte eftersom han hade 50 p att ta in på Stefan Holm. Denne hade visserligen

Läs mer Läs mer...

”Att få träffa dessa kvinnor gav
oss mycket kunskap och energi”

MAJ
21


      
      För en dryg månad sen hölls den första träffen i Svensk Friidrotts nätverk för kvinnliga tränare. Tränare från föreningar runt om i Sverige men även Schweiz och Danmark, samlades i Växjö för att under intensiva dagar få dela med sig av sina erfarenheter, lyssna till föreläsare och tillsammans prata om arbetet framåt.

Läs mer Läs mer...

Hallmans vår nya partner

MAJ
21

Svensk Friidrott har tecknat ett treårigt avtal med Hallmans Försäljnings AB som officiell leverantör av idrottspriser. Hallmans är en ledande aktör inom branschen och har lång erfarenhet av att bland annat leverera medaljer, pokaler och märken till förbund och föreningslivet.
     – Vi ser fram emot att samarbeta med Hallmans när det gäller vårt eget behov av idrottspriser men också utveckling av samarbeten och koncept riktade mot våra medlemsföreningar och distriktsförbund, säger Jan Larsson, marknadschef på Svensk Friidrott.
     
     ”Väldigt glada och stolta”
     – Vi på Hallmans Försäljnings AB är väldigt glada och stolta över att få möjligheten att samarbeta med Svensk Friidrott som är ett starkt och framstående förbund som vi delar värderingar med. Vi ser fram emot att få leverera kvalitet och service till Svenska Friidrottsförbundet, dess distriktsförbund och anslutna föreningar de kommande 3 åren! säger styrelsens Per Blomström.
     
     Så beställer du Hallmans produkter
     Under rubriken "Friidrottsaffären" på startsidan finns det nu möjlighet att beställa medaljer, pokaler och ungdomsmärken via de olika länkarna. Du hittar sektionen i vänsterspalten på startsidan.
     /Gustav Orbring

Missa inte att söka föreningsstöd!

MAJ
20

Vi har kommit till slutet av 2019 års första ansökningsperiod. Nu på söndag, den 26 maj, är det den sista ansökningsdagen för att söka föreningsstöd för sommarens (och tidig hösts) föreningsaktiviteter. Stämmer er förenings intentioner in på kriteriet "att utveckla verksamheten så att barn och unga i åldern 7-25 år väljer att idrotta i förening och stimuleras till ett livslångt idrottande i föreningsidrotten"?
      I så fall går det att söka ekonomiskt stöd för dem från Idrottslyftet. Missa inte den möjligheten!
     
     Ansök senast 26 maj!
     På informationssidorna här på friidrott.se om Idrottslyftet finns allt om kriterier, ansökningsförfarande etc. Se särskilt sidan "Projektstöd 2019" som mer detaljerat anger de huvudområden som gäller för att utvecklingssatsningarna skall kunna få stöd från Idrottslyftet.
      Handläggningen av ansökningarna sker fortlöpande med ambitionen att de skall ha behandlats inom två-tre veckor efter att de kommit in.
     /Björn Lindén

Du har väl inte missat SM-sidan?

MAJ
20

Den 30 augusti – 1 september är det dags för Sverigeeliten att samlas i kampen om SM-medaljerna på Tingvalla i Karlstad. Det kommer bli en riktig friidrottsfest! Och redan nu kan ni gå in på arrangörerna IF Götas specialgjorda SM-hemsida för att få all info inför mästerskapet. Här finns bland annat Sveriges bästa där ni hittar svenska rekord, SM-rekord, regerande svenska mästare och årsbästan 2019 som kommer uppdateras kontinuerligt. På hemsidan kan ni även köpa biljetter till mästerskapet, och boka boende i Karlstad under SM-helgen (där det finns rabatterade priser för deltagare).
     Till hemsidan för SM i friidrott 2019.
     Passa även på att följa Friidrotts-SM 2019 på Facebook och Instagram. Där dyker det kontinuerligt upp nyheter och erbjudanden.
     /Gustav Orbring

Högbys Lovisa Karlsson in som åtta genom tiderna i F19 i Sverige.

Högbys Lovisa Karlsson in som åtta genom tiderna i F19 i Sverige.
Foto: Deca Text & Bild

Lovisa stod för kanonserie i Ljungby

MAJ
20

Högbys Lovisa Karlsson imponerade i F19-klassen i mångkampstävlingen i Ljungby. Serien 5559 poäng är nytt personligt rekord och tar henne upp som åtta genom tiderna i F19 i Sverige. Det överträffar kvalgränsen till U20-EM i Borås med stor marginal, och placerar henne dessutom som trea i F19-klassen i Europa just nu.
     Lovisa inledde tävlingen strålande med 13.79 på 100m häck (underskriden U20-gräns i grenen individuellt med över tre tiondelar). Och även i längd stod hon för ett fint resultat: 6.12 vilket också är över kvalgränsen (på 6.10).
     Samtliga resultat
     
     Klarad kvalgräns till U23-EM för Andreas
     Utomlands stod Falu IK:s Andreas Gustafsson för en fin tiokampsserie i mångkampstävlingarna i schweiziska Landquart i helgen. Efter pers på 100m (11.12), kula (12.91) och 110m häck (14.56) blev det också pers i totalserien – 7400 poäng. Det är klarad kvalgräns till U23-EM i Gävle med hundra poängs marginal. Andreas slutade tvåa i tävlingen, endast 27 poäng bakom vinnaren Gao Finlay.
     Samtliga resultat
     
     Angelica inledde med seger
     I Marknadsspelen i Skruv drog Angelica Bengtsson igång med säsongen utomhus, och vann tävlingen på 4.45. Hon hade även bra försök på 4.55 men fick nöja sig med det förstnämnda.
     /Gustav Orbring

Karlsruhe: Andreas Almgren 3:40!

 18 maj, 2019.Turebergs Andreas Almgren var det stora svenska glädjeämnet när 4:e årgången av löptävlingen "Lange Laufnacht" genomfördes på lördagskvällen i ett litet kyligt och småregnigt Karlsruhe i sydvästra Tyskland.
   I det manliga A-heatet på 1500m skuggade Andreas länge Stenungsunds Johan Rogestedt runt 5:e/6:e plats i tätgruppen och passerade på ungefär 59 - 1:57.5. Vid klockringningen (2:42) var Johan uppe som 3:a, men sedan blev hans steg tyngre.
   Däremot var Andreas pigg, gick om Johan och hängde fortsatt på täten. Även om han fick se Belgiens Isaac Kimeli till slut glida ifrån till ohotad seger var Andreas klar trea i mål.
   Snabb klättring på medeldistanslistan
   Och tiden 3:40.18 innebar att han kapade nästan fyra sekunder från det 16 dagar gamla perset från "Payton Jordan".
   Det innebar dessutom att han klättrade

Läs mer Läs mer...

Robel och Charlotta halvmaramästare

 18 maj, 2019.Göteborg har under veckan fyllts av löpningsupplevelser, med lördagens Göteborgsvarv som kronan på verket. Löparna bjöds på riktigt fina väderförutsättningar och båda segrarna i det svenska mästerskapet på halvmaratondistansen, Robel Fsiha och Charlotta Fougberg, höll för favoritskapet.

Läs mer Läs mer...

Fanny sjua i Shanghai

 18 maj, 2019.Fanny Roos var den enda svenska deltagaren i DL Shanghai. Kultävlingen genomfördes tidigt i tävlingen och Fanny slutade på sjunde plats genom den fjärde stöten som mätte 18.30.
   - Jag missade lite tekniskt i början men fick till en stöt som var ok. Jag försökte fokusera på tekniken och när jag satte den så blir det ju tydligt längre. Känner mig ändå nöjd med att jag kunde vända det även om jag öppnade dåligt, säger Fanny till TV4 efter tävlingen.
   - Mitt mål med säsongen är att stöta längre än förra året, 18.68, och höja min lägstanivå. Det blir ganska många tävlingar nu och i juni och nästa tävling är Bauhausgalan i Stockholm 30 maj, avslutar Fanny.

Läs mer Läs mer...

USA: Yolanda 2:02 på 800m!

 18 maj, 2019.Under inomhussäsongen i vintras gällde länge "pers i varje lopp" för Turebergs Yolanda Ngarambe och inledningen av utomhussäsongen följer nu samma imponerande mönster: För två veckor sedan 15:38 på 5000m och nu i natt 2:02.18 på 800m!
   Och det är också rejäla kapningar det handlar om: På 5000m i Palo Alto var det dryga minuten, vilket i och för sig kanske inte var så konstigt med tanke på att Yolanda bara sprungit sträckan någon gång tidigare.
   Snudd på topp-10 genom tiderna!
   Men 800m har varit hennes huvudsträcka under i stort sett hela karriären och ändå: Nu i Marietta (Georgia) sänkte hon sig med sekunder eftersom tidigare persen var 2:05.06 utomhus och 2:04.02 inomhus!
   Faktum är att Yolanda i natt var bara tolv hundradelar från att ta sig in på vår topp-10 genom tiderna!
   Så den som efter 15:38-loppet som gjorde henne till vår 9:a genom tiderna på 5000m drog slutsatsen att hon nu

Läs mer Läs mer...

Nu skall det avgöras:
Vilka vinner Bauhaus-biljetterna?

 17 maj, 2019.I morgon lördag i Shanghai går årets andra Diamond League-gala. Det innebär även andra och sista steget i den utmaning i ”Fantasy Diamond League” där biljetter till årets tredje DL-tävling – Bauhausgalan på Stockholms Stadion – står på spel.
   Det var ju Stadionklubbarna som utlovade två biljetter till årets gala den 30 maj till var och en som kunde besegra deras Elias Shilazi i att tippa vinnare vid galorna i Doha den 3 maj och Shanghai den 18 maj sammantaget.
   En utmaning som 50 personer antog inför Doha-galan och inte nog med det: Inte mindre än 29 av dem besegrade Elias – som i fjol slutade 9:a totalt i världen i ”Fantasy Diamond League”! Så utgångsläget är litet småtufft för Elias och Stadionklubbarna – men gynnsamt för utmanarna nu när allt alltså skall avgöras i Shanghai.
   Både biljetter och prestige på spel
   Kan Elias rädda prestigen åtminstone delvis och klättra i listan genom

Läs mer Läs mer...

USA: Kalle 3:37 direkt i premiären

 17 maj, 2019.Spårvägens Kalle Berglund öppnade sin tävlingssommar med 3:37.84 vid "USATF Distance Classic" i Eagle Rock (Kalifornien). Det var Kalles hittills snabbaste start på en utomhussäsong. Fast ännu mer glädjande än själva tiden - knappt 1½ sekund från pers - var att Kalle vann loppet.
   För tävlingen - som arrangeras av USA:s friidrottsförbund - samlar alltid ett gäng av de främsta amerikanerna och Kalle var nu bara nr 5 sett till personbästat. Själva loppet hade ett ganska stabilt upplägg med 58½-varv fram till spurten där Kalle avgjorde med en 56.3-runda.
   Hanna 2:a på 800m
   Även Turebergs Hanna Hermansson gjorde en stark insats på fredagskvällen i Eagle Rock (förort till Los Angeles). Hon hade den här gången valt 800m och precis som för Kalle var det avslutningen som övertygade.
   Vid klockringningen låg Hanna sist av de sju i A-heatet men på andra varvet var hon i stället snabbast av alla och blev till slut 2:a i mål på 2:03.21 slagen bara av

Läs mer Läs mer...

Stjärntätt på BAUHAUS-galan i längd

 16 maj, 2019.Torsdagen 30 maj är det dags för Diamond League-tävlingen BAUHAUS-galan på Stockholms Stadion. Och i herrarnas längdtävling kommer vi få se ett suveränt startfält göra upp om segern. Thobias Montler, som slagit sig in i världseliten efter en silvermedalj på inomhus-EM i vintras, ställs bland annat mot Juan Miguel Echevarría.
   
   ”Monsterhopp” på BAUHAUS-galan 2018
   Kubanen var kanske ett av de största utropstecknen på tävlingen förra året när han slog till med vad som kallades för ett ”monsterhopp” – 8.83 meter i en vind som endast var 0.1 m/s för stark för att kunna få rekordstämpel. Det är bara tolv centimeter ifrån det 27 år gamla världsrekordet. Ett rekord som mycket väl kan vara i fara om två veckor. Echevarría har nämligen hoppat ännu längre i år. 8.92 (även detta i för stark medvind) på en tävling i Kuba för två månader sedan.

Läs mer Läs mer...

Fler nyheter

Anna Linner Bassani till Örgryte IS
Ny tävlingsansvarig sökes

På väg mot U23-EM i Gävle:
Simon Sundström

Sverige på fötter – alla i rörelse!
Utvecklingsträff i kast i Växjö:
”Det ser bra ut inför sommaren”

08fri. söker ny verksamhetschef
”Det är så inspirerande att se de bästa tävla på riktigt”
Arenan i Åkersberga officiellt invigd

Läs mer Nyhetsarkivet