Torsdag 18 juli 2019

Resultat & Årsbästa

 Sök på friidrott.se 

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Bakom kulisserna: Så laddar
landslaget inför U20-EM i Borås

JUL
17


     
     Friidrottskanalen var på plats på Hindesgården utanför Borås där det svenska landslaget kommer bo under U20-EM. Häng med Tilde Johansson, Carl Bengtström och Carl af Forselles och se hur de laddar inför mästerskapet som drar igång på torsdagen!
     Om du inte redan har gjort det, passa på att ladda upp inför U20-EM med att se alla avsnitt av det nordiska TV-magasinet som sändes i fem avsnitt under U23-EM i Gävle i förra veckan.
     /Gustav Orbring

Junior-EM nummer 26 är invigt.

Junior-EM nummer 26 är invigt.
Foto: Jonas Hedman

Färgstark invigning av U20-EM i Borås

JUL
17

49 nationer är representerade på U20-EM i Borås och samtliga återfanns i flaggparaden på Stora Torget under onsdagskvällens invigning. Stora delar av den svenska truppen var på plats och fick under den sköna solen bl a höra tal av borgmästare Ulf Olsson och Svenska Friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers.
     Junior-EM nummer 26 är nu invigt och torsdag förmiddag kl 9.55 börjar tävlingarna där Upsalas Hugo Sörby i släggkvalet är först ut av svenskarna.
     /Jonas Hedman

Familjen Magnell Millán de la Oliva. Fr v Alice, Emil, Alba, Fidel och Anna. Längst bak morfar Klasse.

Familjen Magnell Millán de la Oliva. Fr v Alice, Emil, Alba, Fidel och Anna. Längst bak morfar Klasse.
Foto: Jonas Hedman

Skön lagkänsla på U20-EM i Borås

JUL
17

Att gemenskapen och lagkänslan är en viktig faktor på U20-EM i Borås är tydligt. Det märks också i form av att många har nära och kära på plats för att heja och stötta och en som har bra stöd är Emil Millán de la Oliva, Eskilstuna FI, som har hela familjen på plats när han springer direktfinalen på 5000 m på söndag.
     – Det känns bra, verkligen kul med junior-EM på hemmaplan. Vi kom hit igår tisdag och jag har idag kört några intervaller här på Ryavallen. Jag känner mig taggad, formen är på plats och det ska bli intressant, säger Emil som gör sitt andra arenamästerskap efter att i fjol varit sjua på 3000 m på ungdoms-EM.
     På Ryvallen såg han sin 14-åriga lillasyster Alice Millán de la Oliva vinna 1500 m på 4:40.04 i testtävlingen.
     – Det var inspirerande, hon satte pers med tre sekunder så det går uppenbarlingen att springa fort här, säger Emil och ler.
     – Eftersom jag tävlar bland de sista så kommer jag att heja på mina lagkamrater fram till dess och träna lätt.
     På plats är hela familjen Millán de la Oliva med mamma Anna, pappa Fidel, systrarna Alice och Alba och morfar Klasse. Bästa tänkbara stöd med andra ord.
     Missa inte direktfinalen på 5000 m på söndag klockan 16.20 med Emil Millán de la Oliva.
     /Jonas Hedman

Redo att ta Ryavallens banor i besittning är fr v Amy Hunt, Storbritannien (200 m), Leo Neugebauer, Tyskland (tiokamp), Carl Bengtström (400 m häck) och Tilde Johansson (längd och 100 m häck).

Redo att ta Ryavallens banor i besittning är fr v Amy Hunt, Storbritannien (200 m), Leo Neugebauer, Tyskland (tiokamp), Carl Bengtström (400 m häck) och Tilde Johansson (längd och 100 m häck).
Foto: Deca Text & Bild

U20-EM: Carl och Tilde är laddade

JUL
17

Dan före dan var två svenska medaljhopp några av deltagarna på presskonferensen på Textile Fashion Center i Borås – Örgrytes 400 m häck-löpare Carl Bengtström och Falkenbergs längdhoppare Tilde Johansson.
     – Det här ska bli jättekul! Det är verkligen hemmaplan eftersom Falkenberg bara är 13 mil bort. Formen känns bra och jag hoppas på bra resultat i både längd och 100 m häck, säger Tilde.
     När startlistorna publicerades tisdag kväll var semifinalerna på 100 m häck strukna vilket innebär försök på semitid. Det betyder att Tilde springer sitt första häcklopp på fredag kl 11.48, hoppar längdkval lördag förmiddag, springer häckfinal samma kväll och så längdfinal söndag förmiddag kl 11.18 (finaldeltagandet bygger förstås på att hon tar sig dit).
     
     ”Jag har närmare hem än till arenan”
     Carl Bengtström gör sitt femte mästerskap och efter att ha varit riktigt nära final på junior-VM i Finland i fjol är målet nu medalj.
     – Det var riktigt inspirerande att se Henrik Larsson ta guld på 100 m på U23-EM i Gävle förra helgen. Precis som Tilde kommer jag ha släkt och vänner på plats som hejar och mina föräldrar är faktiskt längdfunktionärer. Svenska truppen bor i Hindås och därifrån har jag närmare hem än till Ryavallen, säger Carl som springer försök på 400 m häck på fredag kl 13.13, semifinal på lördag och final på söndag om allt går som planerat.
     Med på presskonferensen var även tyske tiokamparen Leo Neugebauer som toppar världsstatistiken för P19 med 7.886 poäng.
     – Det var inspirerande att se min landsman Niklas Kaul vinna U23-EM i Gäve på 8.572 poäng som är mästerskapsrekord och jag hoppas själv kunna göra åttatusen, säger Leo.
     En stor favorit är även brittiska 200 m-löperskan Amy Hunt som i år förbättrat sitt personliga rekord till 22.42 med vilket hon är hela åtta tiondelar före tvåan i europastatistiken.
     TV4 sänder hela mästerskapet, dvs både för- och eftermiddagspassen, totalt ca 34 timmar. Merparten av sändningarna går i Sportkanalen men delar visas i TV12 (hela schemat). Dessutom kan allt ses via CMore.
     Allt info inför U20-EM uppe i högerspalten.
     /Jonas Hedman

Både aktiva och ledare är som synes redo för det som komma skall. På torsdag börjar U20-EM på Ryavallan. Foto: Josefin Brander

Både aktiva och ledare är som synes redo för det som komma skall. På torsdag börjar U20-EM på Ryavallan. Foto: Josefin Brander

Dags för nytt EM på svensk mark

JUL
16

Tre dagar efter U23-EM i Gävle invigs på onsdag kväll U20-EM i Borås som arrangeras på Ryavallen. Det är verkligen en unik mästerskapssommar på svensk mark och efter tre medaljer förra veckan finns förutsättningar för fler kommande veckoslut. 17 pojkar och 20 flickor är uttagna att representera Sverige och de samlades i Hindås i måndags.
     – Truppen består av 37 aktiva och 13 coacher och vi bor på Hindåsgården Hotel & Spa 25 minuters bilresa från Borås där också Norge och Rumänien huserar. Vi körde ett miniprecamp måndag-tisdag som förutom träning innehöll sociala aktiviteter, mediaträning och att skapa lagkänsla, säger landslagsledaren Rafael Askros.
     – Vi var på Ryavallen och tränade under tisdagen. Kastarna åkte till kastplanen medan stafettlöparna var på Landevi IP i Landvetter där svenska rekordhållerskan i längd, Erica Johansson, hjälpte oss in.
     
     Längd bästa grenen
     Erica Johansson är den enda svensk som tagit medalj i två U20-EM – silver i Varazdin 1989 och guld i San Sebastian 1993 och däremellan var hon fyra i Thessaloniki 1991.
     Att det kan bli medaljer för Sverige även i Borås rådet det inget tvivel om. Falkenbergs Tilde Johansson har radat upp fina längdresultat och till och med förbättrat Ericas svenska juniorrekord med en centimeter till 6.73. Tilde springer även 100 m häck och har även där kapacitet till en framskjuten placering.
     – Jag tror på 3–5 medaljer men vårt fokus är att alla ska prestera på topp utifrån sina förutsättningar och förhoppningsvis sätta personligt rekord. Detta är ett bra tillfälle att skaffa sig mästerskapserfarenhet för 2022 kliver den här åldersgruppen ut i seniorvärlden på allvar, säger Rafael.
     
     Flera med mästerskapsrutin
     Tilde Johansson gör sitt tredje mästerskap efter europeiska ungdoms-OS 2017 och ungdoms-EM i fjol. En som också varit med i mästerskap tidigare är Örgrytes långsprinter och häcklöpare Carl Bengtström som faktiskt gör sitt femte mästerskap och i vintras gjorde seniordebut på inne-EM i Glasgow. Då sprang han 400 m slätt medan det nu blir 400 m häck där han i fjol satte svenskt juniorrekord med 50.20.
     Årets U20-EM är det 26:e sedan det fick officiell status 1970. En gång tidigare har Sverige stått som värd och det var i Eskilstuna 2015 då det blev fem medaljer. Hur många blir det denna gång?
     TV4 sänder hela mästerskapet, dvs både för- och eftermiddagspassen, totalt ca 34 timmar. Merparten av sändningarna går i Sportkanalen men delar visas i TV12 (hela schemat). Dessutom kan allt ses via CMore.
     All info om U20-EM i Borås uppe i högerspalten.
     /Jonas Hedman

Svensk mästare i fjol och nu alltså 70m-man.
<br/>foto: Evelina Nilsson

Svensk mästare i fjol och nu alltså 70m-man.
foto: Evelina Nilsson

Mattias ny över 70 i slägga

JUL
16

Förste svenske 70m-kastare i slägga blev Thommie Sjöholm när han vid en collegetävling i El Paso (Texas) den 23 april 1980 noterade 70.52. Men även om det alltså snart har gått fyra decennier har Thommies efterföljare över ”dröm-70” faktiskt inte blivit fler än 15 stycken.
     Den allra senaste tillkom så sent som för tre dagar sedan då Skellefteås Mattias Lindberg vid tävlingar i tjeckiska Kladno fick upp ett kast som flög förbi 70m-linjen till 70.50. Extra efterlängtat säkerligen för Mattias som hade årsbästat över 69 men under 70 alla de tre närmast föregående åren - plus hade 69.22 som bäst i år fram till i lördags.
     / A. Lennart Julin

Den 24-25 augusti gör Michel Tornéus sin 13:e och sista finnkamp och helgen efter sitt sista SM.

Den 24-25 augusti gör Michel Tornéus sin 13:e och sista finnkamp och helgen efter sitt sista SM.
Foto: Deca Text & Bild

Michel Tornéus avslutar karriären

JUL
16

Idag meddelade vår främste manlige längdhoppare genom tiderna att detta blir sista säsongen. Michel Tornéus har tagit sex mästerskapsmedaljer med IEM-guldet i Prag 2015 som höjdpunkt och han har hoppat över åtta meter fler gånger än någon annan svensk.
     ”Friidrott har varit min värld sen jag var 6 år gammal men jag har nu beslutat att 2019 blir min sista säsong. Det är dags för mig att göra något nytt, vad det är vet jag inte riktigt än,” skriver Michel på Instagram.
     Men han kommer att tävla klart säsongen vilket innebär Folksam GP-galan i Göteborg den 16/8, Finnkampen på Stockholms Stadion 24–25/8 och Friidrotts-SM i Karlstad 30/8–1/9. Det innebär att vi väntar med att summera Michels fantastiska karriär som bl mycket annat innehåller 48 åttameterstävlingar.
     /Jonas Hedman

Till minne av Anders Faager

SM 1972 i Umeå blev karriärens främsta
<br/>med guld på 100m (bilden) och 200m
<br/>samt silver på 400m.

SM 1972 i Umeå blev karriärens främsta
med guld på 100m (bilden) och 200m
samt silver på 400m.

JUL
16

Under midsommarhelgen nåddes vi av beskedet att Anders Faager avlidit efter en tids sjukdom. Han blev 72 år.
      Anders var en stor profil i svensk friidrott. Han började dock sin framgångsrika idrottskarriär som basketspelare i KFUM Nässjö innan friidrotten tog över. Under åren tävlade han för IK Sisu, Wärnamo SK, KFUM Örebro och MAI.
      Sitt genombrott fick han vid SM 1969 då han tog guld på både 100m och 200m och han blev redan det året "Stor grabb" nummer 255. Sammanlagt blev det tio SM-guld: Tre på vardera 100m och 200m och fyra i stafett, men i "paradgrenen" 400m blev det faktiskt bara ett silver.
      Men där förbättrade han å andra sidan i fyra etapper det svenska rekordet som Hans-Olof Johansson haft på 46.7 sedan 1962 ned till 45.9.
      Fortfarande rekordinnehavare
      I stafett 4x400m har Anders fortfarande

Läs mer Läs mer...

Fyra kast i rad över 70 meter för Daniel Ståhl. Hans tidigare bästa var tre i samma tävling från Diamond League-premiären i Doha i maj.

Fyra kast i rad över 70 meter för Daniel Ståhl. Hans tidigare bästa var tre i samma tävling från Diamond League-premiären i Doha i maj.
Foto: Deca Text & Bild

FGP: Ståhl fyra över 70meter!

JUL
15

Det var teknikgrenarna som dominerade på Påskbergsvallen och allra mest imponerade Daniel Ståhl med en av diskushistoriens bästa serier någonsin: 67.99-68.79-70.78-70.36-70.89-70.37. Resultaten blir ännu mer fantastiska av att serien gjordes i en lätt medvind.
     
     Den drygt tretusenhövdade publiken var med på noterna och jublet ville aldrig sluta varje gång han kastade över 70 meter. Toppresultatet 70.89 är Daniels tredje genom tiderna efter de svenska rekorden i Sollentuna respektive Bottnaryd.
     
     -Jag har aldrig sett Daniel bättre än idag , aldrig sett någon bättre kastning överhuvudtaget säger tränaren Vesteinn Hafsteinsson. Med dagens serie blev Daniel tredje kastare som haft fyra kast över 70 meter i en tävling . Tidigare har Virgilius Alekna och Gerd Kanter haft fyra kast i en tävling över 70 meter.
     
     -Men det var inte i medvind inne på en arena så detta är den bästa serien någonsin, säger Hafsteinsson.
     Daniels huvudkonkurrent Fedrick Dacres förvandlades idag till en statist trots ett så fint resultat 65.24. Trea i tävling kom Simon Pettersson på 6179 och besegrade starka kastare som Martin Kupper och Ola Stunes Isene.
     
     / Jonas Mellblom

Seger på 6.65 för Tilde Johansson i Varberg som denna sommar gjort 6.61 eller längre i samtliga fyra längdtävlingar. När året började var det perset 6.50.

Seger på 6.65 för Tilde Johansson i Varberg som denna sommar gjort 6.61 eller längre i samtliga fyra längdtävlingar. När året började var det perset 6.50.
Foto: Deca Text & Bild

FGP: Tilde 6.65 i motvind!

JUL
15

De drygt tretusen åskådarna på Påskbergsvallen fick se Falkenbergs Tilde Johansson totalt respektlöst ta sig an världshoppare som Jamaicas Tissana Hickling och Australiens Brooke Stratton . I en motvind av 1,0 m/s hoppade 6.65 i den fjärde omgången.
     
     I de första omgångarna hade Tilde ett par långa övertrampshopp i den lätta motvinden .
     Men i det de båda sista omgångarna stämde ansatsen bättre och bästahoppet följdes upp av 6.59 i den sista omgången. Med tanke på motvinden får dagens resultat ses som minst lika bra som perset från Karlstad på 6.72.
     
     Hickling på andraplatsen fick med sina 6.41 finna sig i att bli ordentligt distanserad av Tilde Johansson som nu siktar in sig på den kommande helgens Junior-EM i Borås . -Där blir det både 100m häck och längd, säger hon med tillförsikt i rösten.
     
     / Jonas Mellblom

Vill du återuppleva U23-EM i Gävle?
Se alla fem avsnitt av TV-magasinet

 15 jul, 2019.

Läs mer Läs mer...

FGP: Lovisas bästa på två år

 15 jul, 2019.Lovisa Lindh närmar sig toppformen på 800meter. I dagens Folksam GP lopp var hon med nya årsbästat 2:00.72 endast tolvhundradelar från VM-kvalgränsen.

Läs mer Läs mer...

FGP: Wictors näst bästa , 20.56

 15 jul, 2019.Tre dagar efter Junior-EM bronset nådde Wictor Petersson toppformen. I en stenhård duell egyptiern Mostafa Amer Hassan stötte Wictor först 20.36 för att i den femte omgången klippa till med 20.56,bara fjorton centimeter från personbästat från Kalifornien i mitten av april.

Läs mer Läs mer...

Måns Roos slår jättepers i diskus

 15 jul, 2019.Folksam GP tävlingarna är nu igång på Påskbergsvallen i Varberg och att det går att kasta långt i diskus visar Mölndals Måns Roos i P17. Han kom till tävlingen med ett pers på 47.23 och ökade under tävlingen detta inte mindre än tre gånger,med 53.18 som bäst.

Läs mer Läs mer...

Universiaden: Tre svenska finalister

 15 jul, 2019.Något i skuggan av U23-EM i Gävle gick förra veckan Universiaden (”VM för studenter 25 år eller yngre”) i italienska Neapel. Det var en kalenderkrock som påverkade det svenska deltagandet eftersom målgrupperna överlappade och de som var aktuella för U23-EM prioriterade Gävle.
   Den svenska truppen till Neapel kom till slut att bestå av två manliga och tretton kvinnliga aktiva. Av dessa tog sig tre vidare till final:
   IF Götas Evelina Erlandsson (delad 6:a höjd), Sävedalens Linn Söderholm (9:a 1500m) och Spårvägens Sara Lennman (10:a kula). Dessutom nådde Ullevis Lisa Lilja (200m) och Johanna Holmén Svensson (400m häck) sin resp semirunda.
   Svenska resultaten finns i vår resultatbörs
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

U23-EM: Sverige åtta i poängligan

 15 jul, 2019.Ett guld, två brons och hela 18 topp-8-placeringar blev Sveriges facit i U23-EM i Gävle vilket innebar tolfte plats i medaljligan och åttonde när det gäller nationspoäng (topp-8). Tre medaljer är just över snittet utslaget över de tolv mästerskap som genomförts sedan premiären 1997 medan antalet topp-8-placeringar – 18 – är det klart bästa. Tidigare toppnoteringen var 13 från Amsterdam 2001.

Läs mer Läs mer...

U23-EM: Jakob femma i diskusfinalen

 14 jul, 2019.I diskusfinalen följde Jakob Gardenkrans upp kvalet med att kasta en meter längre – 57.86 – vilket räckte till en fin femteplats. Detta efter att ha ha gjort ett övertrampskast på en bit över 58 meter som dock inte var så långt att det skulle räckt till fjärdeplatsen. Vann gjorde Sloveniens Kristjan Ceh på 63.82.

Läs mer Läs mer...

Fler nyheter

U23-EM: Brons för Simon Sundström
U23-EM: Kaiza decimetern från brons
U23-EM: Andreas nia i tiokampen
U23-EM: Tuff öppning av Sara på 5000
U23-EM: Andreas går för sju-å-fem
U23-EM: Andreas tolva inför stav

Läs mer Nyhetsarkivet