Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Söndag 27 maj 2018

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Så kan löpträning och löpargrupper lyfta föreningen

När: 27 september 2015

Var: Lidingö


Seminariet tilldrog sig stort intresse från föreningarna redan på förhand och 48 representanter samlades på söndagsmorgonen på ett soligt Lidingö. Seminariet var utformat för att inspirera och dela konkreta råd och tips för hur löpargrupper kan startas upp och utvecklas i våra föreningar. Det var även den första aktiviteten under Svenska Löpares paraply.
 
Staffan Movin, ordf. Lidingöloppet och En Svensk Klassiker välkomnade deltagarna och gav en kort introduktion till hur de stora arrangörerna tillsammans med förbundet arbetar kring Svenska Löpare, för att ge ännu mer kraft åt löpningen inom rörelsen.

 
Programmet fick sen en flygande start genom Willy Berggrens entusiastiska beskrivning av starten för den nya löpningssatsningen inom Hammarby. Inför första tillfället hade över 700 anmält intresse och vid passet dök drygt 100 upp för att springa. Willy beskrev också att utgångspunkten för löpträningen är mätbara framsteg, upplevelser och gemenskap. Med god grundplanering och stor glädje når man sedan långt.
 

Svenska Löpares målsättning

Därefter presenterade Hillevi målsättningarna och innehållet i Svenska Löpare. Projektet omfattar ett mer aktivt arbete för att utveckla och kommunicera löpningen inom friidrotten och seminariet i sig är en del av projektet. Fler liknande tillfällen för inspiration och kunskapsdelning planeras framöver och fokus ligger att dela kunskap kring hur föreningar har lagt upp planeringen, hur de kan passa i olika föreningars vardag, identifiera vilka utmaningar som finns och vilka ämnesområden som behöver utvecklas ytterligare.  
 
Efter en fikapaus där många små samtal kom igång presenterade Daniel Cortobius lärdomar från arbetet med Roslagen springer, en löpargrupp i Rånäs 4H. Eftersom Norrtälje är en mindre ort skiljde sig arbetet något från det inom Hammarby. Daniel framhöll att det är viktigt att lägga en grundplanering, att introducera löpningens olika moment steg för steg och att arbeta aktivt med inspiration och symboliska värden som en T-shirt.
Peder Lindberg från IFK Lidingö är ledare för Lidingös löpargrupp Run Lidingö Run.

 
Peder Lindberg från IFK Lidingö gav sen sina perspektiv på att vara ledere i Lidingös löpargrupp Run Lidingö Run, men delade även med sig flera erfarenheter från sitt arbete som gymnastiklärare. Peder uttryckte bland annat att han inte bara ser en löparvåg utan även en prestationsvåg. Många har idag viljan att prestera snabbt, vilket medför att många därför riskerar att skada sig. Det är därför viktigt att träningen planeras för att vara både mångsidig och långsiktig.


Cirkelträning för vuxna

Charlotte Schönbeck var sist ut i talarledet och kom direkt från arbetet med Lidingöloppsarrangemanget. Charlotte leder idag cirkelträning för vuxna i föreningen, något som visat sig vara väldigt populärt och som tillsammans med löpträningen ger en riktigt bra träning för både ledare och medlemmar. Ett råd som Charlotte ger är att våga fråga de aktiva i föreningen om inte de vill hjälpa till som ledare. Hon upplever själv att ger mycket att kunna bidra till den förening som stöttar henne under karriären och att responsen från deltagarna är väldigt positiv och värdefull.
Charlotte Schönbeck var en av föreläsarna.

Seminariet avslutades med en öppen frågestund och många funderingar dök också upp under seminariets gång. Några av de ämnen som berördes gällde skador, kost, ledarrekrytering och övergripande planering. Det var inte bara talarna som hjälpte till att räta ut frågetecknen utan många deltagare delade med sig av sina erfarenheter och vad som fungerat för dem.

 
– Vi är den enda löparklubben för vuxna i Västerås så det är värdefullt att träffa andra föreningar och prata om hur vi kan bli ännu bättre. Vi vill fortsätta att växa sakta så att vi hela tiden kan hänga med och stötta våra medlemmar. Jag tycker att det är väldigt bra att förbundet fokuserar mer på löpningen nu, eftersom den är en så viktig del för många föreningar, säger Timothy Barbitta, ordförande i Västerås Löparklubb.  
 

"Kunskapsdelning är viktigt"

Efter seminariet valde en mindre grupp att följa med på en rundvisning på Grönsta Gärde där starten för Lidingö Tjejlopp ägde rum. Frågor om flöden, säkerhetsplanering och organisation lyftes. Gruppen fick inte bara möjlighet att se målgången för eliten utan också glädjen i ögonen hos barnen som precis sprungit och nervositeten hos de som skulle ge sig ut på milen.

svenskalopareseminarium15.jpg

Västerås Löparklubb, från vänster Timothy Barbitta, Simon Sköld och Mikael Jonsson. 

– Det var väldigt roligt att så många kom och var delaktiga under seminariet. Kunskapsdelning är väldigt viktigt och vi kommer att fortsätta jobba med att skapa forum för att träffas, få inspiration och utbyta tankar. Det är ju sällan som det finns en enda lösning som passar alla.  För mig var det också väldigt roligt att få komma igång och träffa alla engagerade föreningar. Det finns så många goda och smarta exempel att ta del av!, berättar Hillevi Thor, projektledare.
 
Presentationsmaterialet från seminariet, samt den guide för löpargrupper som sammanställts, finns tillgängliga för den som är intresserad. Maila Hillevi på hillevi.thor@friidrott.se så sänder hon den till er.

 

Kontaktperson

Gunilla Dahlén

Gunilla Dahlén

a 010-476 53 33
e-postKontaktperson

Hillevi Thor

Hillevi Thor

a 010-476 53 51
e-post


 

lopkal14omslagM2.jpg

GRATIS!


Avdelningar

Löpträning september 2015


 

Mer om motion