Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Onsdag 24 maj 2017

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Frida Hogstrand
redaktör
073-626 98 88

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Historien om ett svenskt rekord

Blev inte bara svenskt rekord
<br/>utan även världsårsbästa!

Blev inte bara svenskt rekord
utan även världsårsbästa!
Foto: Ulf Friberg

MAJ
23

Även om friidrott är en utpräglad resultat- och rekordsport finns det alltid en intressant men ofta ”oskriven” story om hur ett specifikt resultat blev till. I synnerhet gäller det för de längre löpsträckorna där de möjliga scenarierna som leder fram till en viss sluttid kan variera enormt.
     Förra våren tittade vi närmare på hur det gick till när Sarah Lahti putsade bort ett par sekunder på Midde Hamrins svenska 10000m-rekord 31:57.15 som stått ohotat i över 25 år. Sarahs nya rekord blev dock inte mer än tre månader gammalt: Vid OS i Rio i augusti kapade hon själv bort ytterligare drygt 26 sekunder när hon kom 12:a på 31:28.43.
     Men inte heller det rekordet fick något längre liv för vid årets upplaga av ”Payton Jordan Invitational” i Palo Alto (Californien) den 5 maj triumferade Meraf Bahta på 31:13.06! Därmed hade på ett år Middes i över kvartsseklet rekordmässiga tid från Finnkampen 1990 förbättrats med i det närmaste trekvarts minut!
     Är därmed sista ordet sagt för ett bra tag framåt? Visst kan det bli så – tillfällena att sätta rekord på 10000m är väldigt få – men en närmare analys av Merafs lopp nu i år visar ändå att det faktiskt fanns flera faktorer som inte alls var optimala.
     I vår specialartikel ”Merafs väg till 10000m-rekordet” har vi brutit ned det i 200m-portioner för att urskilja alla detaljer. Vi har också matchat Merafs mellantider nu mot Sarahs i rekordloppet på OS för att se var det var någonstans som Meraf hämtade de där 15 sekunderna som hon sänkte rekordet med.
     / A. Lennart Julin

Återkoppling från Riksidrottsmötet

MAJ
23

Under helgen som gick samlades idrottssverige för riksidrottsmötet i Karlstad. Här följer en sammanställning över intryck och beslut från dagarna.
     
     - I mina ögon var det ett positivt möte med stor enighet och där idrotten står stark tillsammans. Det var stor uppslutning kring RFs vision Strategi 2025 och inga egentliga stridsfrågor. Vi var kanske den idrott som var flitigast uppe i talarstolen och det är min uppfattning att friidrotten genom många och kloka inslag möttes av stor respekt och förtroende av övriga idrotter. RIM är ett forum som gav oss möjlighet att knyta viktiga kontakter för framtiden, berättar Stefan Olsson, generalsekreterare.
     
     NADO-frågan
     Det beslut som fattades i frågan beskrivs mer utförligt i den här artikeln. Arbetet inför mötet var omfattande – intern beredning, externa kontakter med Wada, Dopingkommissionen och regeringen samt flitiga kontakter med de större förbunden. Detta arbete gjorde starkt intryck på delegaterna på mötet.
     
     Friidrottens övriga motioner
     Utöver NADO-frågan hade friidrotten lämnat in motioner om samordnat elitstöd med SOK, införande av etisk kod samt införande av visselblåsarfunktion. Samtliga dessa motioner fick stämmans gillande.
     
     Jämställdhet
     Stämman beslutade om att införa 40-60% regel för styrelser och valberedningar inom specialidrottsförbunden, här ligger friidrotten i framkant redan. I tillägg diskuterades behovet av att öka jämställdheten i kommittéer, ledningsfunktioner på kanslier och inom landslagsarbetet framöver.
     
     Ansökningar från nya förbund
     Tio idrotter hade ansökt om medlemskap i RF, däribland Friskis&Svettis som också var närvarande i Karlstad. Stämman beslutade att inte ge något förbund inträde men till 2019 kommer det göras en utredning med huvudfrågeställningarna; Vad är idrott? Hur många förbund skall det finnas? Vad är en förening? samt Hur ser ett medlemskap ut?
     
     Förtroende för friidrottens företrädare
     Styrelseledamot Johan Storåkers valdes in i valberedningen (nyval) och vår landslagsläkare Sverker Nilsson valdes in i Dopingkommissionen (nyval). Mycket glädjande då Johan har stor erfarenhet av både svensk idrott och valberedningsarbete och Sverker stor kunskap och ett genuint engagemang kring antidoping. Björn Eriksson, tidigare ordförande för Svensk Friidrott, omvaldes som ordförande och Kerstin Rosén och Leif Thunman avtackades som Lekmannarevisorer och avslutade därmed sina respektive långa engagemang inom RF.
     
     Mer information
     Ni som är intresserade av att veta mer om Riksidrottsmötet kan ta kontakt med delegaterna (Björn O Nilsson, Karin Lundgren, Johan Storåkers, Stina Hedvall och Anders Tallgren) eller läsa mer om det här.
     
     /Hillevi Thor

     

Jakob Samuelsson imponerade i den inledande mångkampen för säsongen.

Jakob Samuelsson imponerade i den inledande mångkampen för säsongen.
Foto: Jonas Anshelm

Formbeskedet: Pers med 475 poäng
"Finns mycket kvar att hämta"

MAJ
23

Han hade en period av skador. 2016 fick han avbryta mångkamps-SM på grund av smärta. ”Utomhussäsongen avslutas med en avbruten mångkamp. Känns väl dock som det perfekta slutet på jävla massa besvikelser. Men nästa säsong lär inte kunna gå annan än bättre så.. Vi hörs”, skrev Jakob på sitt Instagramkonto i samband med mångkamps-SM.
     Stödet haglade in. Många peppade honom inför ett bättre kommande år. De sa att han kommer tillbaka starkare till nästa år. Att han skulle vila. Ladda om. Att pallen i Italien var hans.
     Han vann övertygande P19-klassen på mångkamps-SM i Rimnershallen 11-12 februari. Satte pers i sjukampen på 5.255 poäng. Han började träna inför utomhussäsongen och la in en satsning som aldrig förr. Han var på träningsläger i Torremolinos i början av april innan hann smygstartade säsongen med Hellaskastet och Danderyds Ungdomsspel. Förra helgen kom mångkampsdebuten för säsongen. Tillsammans med fyra andra åkte han över till schweiziska Landquart och mångkampstävlingen Mehrkampf Meeting. Han åkte dit med tanken om att han skulle göra en bra tävling, helst ville han ta kvalgränsen 7.150 till JEM i Grosseto.
     En tog sig an grenarna som en bulldozer. Gick på smash i varje uppgift den helgen. Resultatet? Fullständigt utplånat pers. Totalpoängen 7.620 var en förbättring med 475 poäng.
     – Helt klart över förväntan sett till att ha varit den första mångkampen för i år. Allra skönast i helgen var ändå, även om jag fick ut väldigt mycket så finns det mycket kvar att hämta. Allt var inte hundra procent. Men att persa med nästa 500 poäng ändå, ja det är grymt, säger Jakob.
     
     Gjorde entré i den högre ligan
     
Det nya perset innebar även att Jakob tar sig upp som trea på den svenska all-time-high listan i P19-klassen. Resultatet 7.620 poäng räckte med andra ord för att gå om bror Fredrik Samuelssons 7.573 från 2013.
     – Träningen har flutit på, jag har inte haft några större bekymmer som stört träningen. Framförallt har jag kunnat träna lite mer än tidigare utan att det påverkat återhämtningen, säger Jakob om varför han tror resultaten visat sig nu.
     Helgens tiokamp slutade med pers i 6 av 10 delgrenar där Hässelbykillen bland annat fick till det i söndagens diskus. Jakobs längsta kast 48.52 var en förbättring på nästa fyra meter! Trots slutresultatet och förbättringar i mer än hälften av grenarna känner Jakob att det finns mer att hämta. Han menar dock att snabbheten för långsprint förbättrats en hel del och att han försökt hänga på Fredrik mycket under träningarna för långsprint.
     – Framförallt så missade jag lite i staven, där brukar jag vara ganska säker på 4.60-4.70 men från helgen fick jag bara med mig 4.50. Sedan tycker jag väl att vindarna kunde varit bättre i spjutet och på 1 500 meter finns det en hel del att plocka, säger han.
     Jakob satsar på att få tävla på i JNM i mångkamp som i år hålls i Kuortane, Finland 10-11 juni. Men det stora målet är helt klart JEM i Grosseto enligt honom själv.
     
     Om du nu får åka till Grosseto, vad är målet i den tävlingen?

     – Första målet är att försöka matcha denna helgs serie och om det leder till en bra placering är det bara en bonus. Jag har en ganska tuff åldersklass, poängen jag gjort nu har oftast räckt till medalj, om man sett till tidigare år, men jag tror att det kommer krävas åtminstone ett par hundra poäng till för att stå på pallen. Jag är redan nu hur peppad som helst för att gå ut och visa vad jag går för inför en större publik.
     Innan Italien väntar studenten för Jakobs del. Efter studenten planerar han hitta ett arbete han kan kombinera tillsammans med träningen.
     
     Alla resultat från mångkampen
     /Frida Hogstrand

Inför sommarens European Youth Olympic Festival (EYOF)

Lisa tog silver 2015

Lisa tog silver 2015
Foto: Daniel Bergin

MAJ
23

23-29 juli går European Youth Olympic Festival (EYOF) av stapeln i Győr i nordvästra Ungern. Tävlingen är ett landslagsuppdrag för P/F16, med födelseår 2001. Detta var en tävling där Motalas Maja Nilsson hoppade hem silvret och Hässelbys Lisa Gunnarsson blev silvermedaljör i stav för två år sedan på, då i Georgien. Det var också på denna tävling där IF Götas Henrik Larsson satte tog hem guldet på den då nya perstiden (10.73).
     Varje land får skicka en trupp med högst en deltagare per gren. En aktiv får göra högst två individuella grenar och som mest en löpgren längre än 200 meter. Sista dag att kvala är 30 juni.
     – Till en början var det 30 juni som gällde. Jag försökte ändra datumet till 2 juli för att kunna nyttja Världsungdomsspelen i Göteborg. Detta fick jag först ja men nu här i veckan dessvärre ett nej, därför gäller 30 juni nu, säger landslagsledare för ungdomslandslaget Rafael Askros.
     
     Long list
     
Innan 5 juni ska Rafael skicka in Sveriges long list för tävlingen, denna innehåller hälsodeklaration, information samt foto på alla kandidater som kan tänkas vara aktuella för mästerskapet. Detta behövs för ackrediteringar bland annat.
     – Detta är något som många aktiva kommer få fylla i. Reglerna är som sådana att är du som aktiv inte med på listan får du inte heller komma till start, oavsett hur bra du presterat.
     Rafael har skickat ut ett mail till de aktivas föreningar som han tror kan kvala in till mästerskapet, detta baserat på förgående inomhus- och utomhussäsong. Att du får ett mail betyder med andra ord inte att du är uttagen till EYOF.
      – Vi räknar med att ta ut ca 10 deltagare. Eftersom 16 är en ålder där allt kan hända uppmanar jag er som har tankar på EYOF, eller har en aktiv i tankarna som ni tror kan kvala in, att kontakta mig direkt i början på nästa vecka. Gör detta om hen inte redan fått long-listmailet så hen kan läggas till, säger Rafael.
     
     Inbördes möten viktigt
     
Inga uttagningar kommer ske förrän 26 juni och Rafael uppmanar alla som satsar på att få en plats till EYOF att möta sina största tänkbara konkurrenter på så många tävlingar som möjligt innan sista kvaldag.
     – Först och främst kommer ni hjälpa varandra till förhoppningsvis bättre resultat. Men det kommer även vara dessa inbördes möten som avgör om det är fler än en som klarat kvalgränsen.
     Den uttagna truppen har en gemensam samling på Världsungdomsspelen lördag 1 juli. Mer information kommer.
     – En "sollning" inför EYOF kommer ske redan i maj då antal resenärer skall in och sedan i juni, halvvägs in på kvaltiden, ska long list vara inne. Vem var det som sa att det var enkelt med uttagningar till OS? Proceduren kan göra att aktiva som kvalat inte blir uttagna och det kan givetvis göra dem besvikna. Däremot är detta en säkerhetsåtgärd för att bland annat göra tävlingen så bra som möjligt och det fungerar precis likadant på stora OS, avslutar Rafael.
     
     Kvalgränser och mer information
     Frågor om mästerskapet? Kontakta Rafael Askros
     /Frida Hogstrand

Kevin Fankl, Sebastian Ruthström, Jakob Samuelsson, Lovisa Östervall och Emelie Nyman Wänseth var alla på plats.

Kevin Fankl, Sebastian Ruthström, Jakob Samuelsson, Lovisa Östervall och Emelie Nyman Wänseth var alla på plats.
Foto: Jonas Anshelm

Framgångar från Mehrkampf Meeting

MAJ
22

I helgen genomfördes för 34:e gången mångkampstävlingen Mehrkampf Meeting. Tillsammans med tre coacher och fem aktiva var jag (Jonas Anshelm) på plats för att stötta våra aktiva. Jag själv var på plats för att coacha Lovisa Östervall från Upsala. Tävlingsdagarna bjöd på ett mycket fint och proffsigt genomfört arrangemang med omkring 300 deltagare från sex olika länder. Under lördagen var det 14 grader och molnighet med bitvis starka vindar. Under söndagen så var det klar himmel, mindre vind och 24 grader.
     
     Jakobs superserie
     
Bäst gick det för Hässelbys Jakob Samuelsson som slaktade sitt pers med hela 475 poäng. Jakob slutade som vinnare i P19- klassen med fina 7.620 poäng. Det är personligt rekord och för upp honom på tredjeplats på den svenska genom-tiderna-listan för juniorer. Med detta resultat så klarade han även JEM-kvalgränsen med råge.
     I sin tiokamp satte han pers i sex av delgrenarna, monsterpers! Jakob inledde med 11.45 på 100 meter vilket var pers med 0.14. Han fortsatte med 6.70 i längdhoppet som var mångkampspers. Därefter 15.89 med 6 kg-kulan (även detta mångkampspers) och 1.86 i höjd (två centimeter från pers) innan första dagen avslutades med 51.01 på 400 meter – personbästa med över sekunden. Andra dagen inledde Jakob med 15.52 på 110 meter häck med enmetershäckarna vilket var personbästa med 0.28. Sedan fick han på det ordentligt i sjunde grenen diskus. Han kom till Landquart med ett pers på 44.70 och i söndags blev det hela 48.52 meter! I spjut blåste det en ofördelaktig motvind på 3-5 m/s men Jakob lyckades ändå få i väg spjutet 63.40 i sista, personbästa med 1,5 meter.
     
     Även Emelie under JEM-gräsen
     
F19-vinnaren i flickklassen, Östersunds Emelie Nyman Wänseth, som gjorde comeback efter sin knäskada hon ådrog sig på Nordiska Mästerskapet på Island i fjol, gjorde sjukampsdebut med seniorredskapen. Det gick så pass bra att hon samlade ihop 5.299 poäng och klarade även hon kvalgränsen till JEM i Grosseto. Emelie satte pers i två av delgrenarna, spjut och kula. I spjut kom hon över 40 meter för första gången.
     
     Känningar
     
Andra svenska deltagare med till Landquart var Ullevis Kevin Fankl och Spårvägens Sebastian Ruthström i seniortiokampen. Kevin missade lite i höjden stannade på 7.149 poäng medan Sebastian var på väg mot dryga 7.000 poäng men bröt avslutande 1500 meter på grund av förkylning och astmakänning. Kevin slutade på 6.525 poäng.
     I kvinnornas K22 kom Lovisa Östervall, Upsala, till start. Hon fick däremot avbryta sin sjukamp i höjdhoppet. Hon inledde mycket övertygande men fick efter känning i hälsenan bryta tävlingen.
     
     Alla resultat från mångkampen
     /Jonas Anshelm

Det blev 1.85 för Trångsvikens Erika Kinsey på Jamaica.

Det blev 1.85 för Trångsvikens Erika Kinsey på Jamaica.
Foto: Daniel Kinsey

Erika: "Glad att kunna hoppa igen"

MAJ
22

Angelica Bengtsson och Erika Kinsey gjorde båda sina säsongsdebuter under helgens fartfyllda friidrottshelg. Erika Kinsey var på plats i Kingston, Jamaica. Erikas debut slutade i en femteplats på 1.85. Levern Spencer, Saint Lucia vann den kvinnliga hoppningen på 1.90. 32-åringen var därmed nära säsongsbästa då hon onsdagen tidigare hoppat 1.92.
     ”Första tävlingen gjord. Inte min bästa men en okej start efter mina skador. Glad att kunna hoppa igen, hungrig på mer”, skriver Erika på sitt Instagramkonto.
     Angelica Bengtsson drog även hon igång årets utomhussäsong under helgen. Lördagens tävling på Skruvs Idrottsplats bjöd på 4.20 i stavhoppet. 23-åringen hoppade även längd där längsta hopp mätte 5.38, några decimeter från förgående sommars pers (5.66). Helgens spjutkastning resulterade i ett nytt pers för Hässelbytjejen: 35.05.
     /Frida Hogstrand

Två personliga rekord i Nordic Challenge

Lisa njuter av debuten i Danmark

Lisa njuter av debuten i Danmark
Foto: Privat

MAJ
21

Under denna intensiva tävlingshelg avgjordes även Nordic Challenge 10 000 meter i Danmark. Det svenska laget bestod av Gabriel Steffensen, Mölndal, Robin Lindgren, Frida Kristiansson, båda Örgryte, och Lisa Ring, Nocout. För Lisa innebar tävlingen landslagsdebut. Artikeln innehåller rättelse av resultat enligt uppdaterad resultatlista.
     
     Damsegern gick till danska Simone Glad, men därefter kom Lisa och Frida. Lisa och Simone hade länge sällskap i täten och trots att Lisa fick släppa på sista varvet kom hon i mål på den nya personliga rekordtiden 34:07:49, och det i sitt andra banlopp för året. Frida tog tredje platsen med tiden 35:56:55.
     
     - Jag är så glad över mitt lopp och min debut i blå-gult! Jag hade en lätt känsla och behöll den varv efter varv. Jag höll varven på 83 sekunder som jag hade tänkt, trots stark vind på ena sidan. Danskan låg hela tiden bakom mig. Vinst och under 34 fanns kanske men det spelar ingen roll. Jag är nöjd med hur jag genomförde debuten mentalt och fysiskt, trots min rädsla för bana. Idag njuter jag av att titta på Köpenhamn maraton och är väldigt tacksam för all pepp hemifrån!, berättar Lisa.
     
     Det var inte bara Lisa som sprang sitt snabbaste i Danmark, utan även Gabriel Steffensen satte ett nytt personligt rekord. Nya tiden lyder 30:03:31 och gav honom en bronspeng. Robin Lindgren kom på sjunde plats och gick i mål på tiden 32:16:87.
     Uppdaterad resultatlistan hittar du här.
     /Hillevi Thor

Fantastiska 82.39m i slägga kastade 16-årige Ragnar Carlsson i helgen. Längre än någon annan jämnårig i Sverige någonsin kastat - och tionde genom tiderna bästa resultat i världen.

Fantastiska 82.39m i slägga kastade 16-årige Ragnar Carlsson i helgen. Längre än någon annan jämnårig i Sverige någonsin kastat - och tionde genom tiderna bästa resultat i världen.
Foto: Deca Text & Bild

Ragnar - tidernas tionde bästa!

MAJ
21

De svenska framgångarna under kastgalan Hellesche Werfertage i Tyskland fortsätter. Under söndagen skrällde 16-årige Ragnar Carlsson, Falun, rejält när han fick iväg släggan 82.39m. Det är det längsta någon i samma ålder kastat i Sverige någonsin och det tionde genom tiderna bästa i världen.
     Resultatet innebar en rejäl putsning av Ragnar Carlssons personliga rekord 78.28m och en storseger i släggtävlingens U18-klass i tyska Halle. Tvåan Gabriel Caus, Rumänen, kastade som längst 70.05m.
     Att Ragnar Carlsson är i storform märktes redan i första kastet i tävlingen som mätte 78.81m. Därefter följde en kanonserie med flera långa kast: 79.80, 74.43, 81.16, 82.39m.
     Ragnar Carlsson satsar i sommar som två år för ung att ta sig till JEM19 i Italien, men då med 6kg-släggan.
     /Jenny Åkervall

Sverige ska vara ett föredöme i antidopingarbetet

MAJ
21

Svenska Friidrottsförbundet hade motionerat till Riksidrottsmötet 19-21 maj 2017 ("RIM17") i Karlstad om att ge Riksidrottsstyrelsen (RS) i uppdrag att initiera en process mot en fristående Nationell Anti-Doping-Organisation. RS stödde inte vår motion utan föreslog att RF-stämman istället skulle uppdra till RS att, om världsantidopingorganisationen (WADA) ändrar förutsättningarna för svenskt antidopingarbete, vidta åtgärder för att säkerställa en godkänd svensk ordning.
     
     Under Riksidrottsstämman arbetades fram ett alternativt förslag vilket även beslutades av RIM17:
     att RF-stämman uppdrar till RS att skyndsamt föra dialog med världsantidopingorganisationen (WADA) och regeringen i syfte att säkerställa att Sverige uppfyller världsantidopingkoden; och
     att RF-stämman uppdrar till RS att vidta åtgärder för att säkerställa en godkänd svensk ordning; och
     att återrapportering till SF sker hösten 2017 och att processen är transparent och inkluderande; och
     att motionen därmed får anses besvarad.
     
     - Vår motion bifölls visserligen inte av RIM17, men jag är ändå mycket nöjd över det omarbetade förslaget, vilket även beslutades. Nu kan vi gemensamt med full kraft och gemensamt med hela den svenska idrottsrörelsen, WADA och regeringen se över bästa sättet att driva svensk NADO i framtiden för att uppfylla regelverk och tillfredsställa behov. Vi kommer från Svensk Friidrotts sida att bidra i denna process efter bästa förmåga, säger Björn O. Nilsson, Förbundsordförande.
     
     /Hillevi Thor

Framgångsrik första dag i Halle

MAJ
20

Första tävlingsdagen vid den klassiska kastargalan i tyska Halle blev en framgång för den svenska truppen på plats. Starkast lyste stjärnglansen kring Daniel Ståhl som med ännu ett kast över 68 meter befäste sin plats i den absoluta världseliten i diskus. Men många andra utmärkte sig också.
     I damernas spjuttävling gjorde 28-åriga Anna Wessman från Växjö sitt näst bästa kast i karriären. Med resultatet 60.18 placerade hon sig trea, bara nio centimeter från andraplatsen och med VM-kvalgränsen 61.40 inom räckhåll. Kastet är hennes näst längsta någonsin efter förra årets personliga rekord på 61.42m.
     En annan som presterade nära sitt pb var IF Götas Oscar Westlund som gjorde sin andra tävling över 72 meter och placerade sig på en åttondeplats i herrarnas slägga. Dagens fjärde och längsta kast landade på 72.35m bara sju ynka centimeter från det personliga rekordet på 72.42m.
     Fanny Roos, Athletics 24 Seven, blev trea i damernas kultävling med resultatet 17.28m, en bit från sitt pb 18.13m men inte långt ifrån VM-kvalgränsen 17.75m. Både Fanny Roos och Marinad Petersson får under morgondagen nya chanser att jaga kvalgränser då de även tävlar i U23-klassen i sina respektive grenar.
     /Jenny Åkervall
     
     

En centimeter kan betyda mycket. 22-åriga Marinda Petersson från Malmö sprängde under lördagen en drömgräns när hon kastade 70.01m i slägga i tyska Halle.

En centimeter kan betyda mycket. 22-åriga Marinda Petersson från Malmö sprängde under lördagen en drömgräns när hon kastade 70.01m i slägga i tyska Halle.
Foto: Deca Text & Bild

Marinda sprängde 70-metersgränsen

MAJ
20

Så kom det äntligen - släggkastet över 70 meter. MAI-tjejen Marinda Peterssons utvecklingskurva fortsätter att peka rakt uppåt och under helgens tyska kastgala sprängde hon en drömgräns när hon kastade 70.01 meter.
     Det gav 22-åringen en fjärdeplats i släggtävlingen som vanns av OS-guldmedaljören och världsrekordhållaren från Polen, Anita Wlodarczyk.
     
     Pb med över 60cm
     Marindas toppnotering kom i fjärde omgången och innebar att hon slog förra årets personliga rekord 69.43 med över 60cm. Marinda Petersson klarade redan i mars kvalgränsen till JEM23 i Polen och dagens kast var bara en meter från kvalgränsen till VM i London som är 71 meter.
     - Hon tävlar även imorgon i U23-klassen så vi får se vad hon kan göra då, säger hennes tränare Stellan Kjellander som inte är förvånad över att resultaten kommer nu. Kjellander tränar även MAI:s Ida Storm som ligger tvåa på den svenska genom-tiderna-listan med 70.97 och som placerade sig femma i Halle. Idas bästa kast mätte 69.35m, alltså inte långt ifrån hennes personliga rekord.
     - De har båda tränat hårt under lång tid och sporrat varandra. Jag tycker inte det är konstigt att resultaten kommer men det ska ju göras också, säger han.
     
     Världsrekordhållaren Wlodarczyk på plats
     Motståndet i damernas släggtävling i Halle var bästa tänkbara. Segrade gjorde OS-guldmedaljören och världsrekordhållaren från Polen, Anita Wlodarczyk. Hennes längsta kast mätte 76,32m. Marinda Petersson hade samma resultat som tredjeplacerade kinesiskan Liu Tingting, 70.01m, dock med ett sämre andraresultat.
     /Jenny Åkervall

Under helgens kastgala i tyska Halle slog Daniel Ståhl än en gång till med ett diskuskast över 68 meter. Det fjärde i karriären - och tredje bara i år.

Under helgens kastgala i tyska Halle slog Daniel Ståhl än en gång till med ett diskuskast över 68 meter. Det fjärde i karriären - och tredje bara i år.
Foto: Deca Text & Bild

Ståhl över 68m igen!

MAJ
20

Svenska diskuskastare är glödheta - och hetast av dem alla är utan tvekan Spårvägens Daniel Ståhl. I tyska Halle drämde Ståhl än en gång till med ett diskuskast över 68 meter, 68.07 för att vara exakt, vilket gav en överlägsen seger i tävlingen.
     Längsta kastet kom i femte omgången i en stabil serie som började med ett kast på 64.57m. Därefter följde två övertramp och sedan ökade Daniel Ståhl till 65.30 för att i femte slå till med 68.07. Sjätte och sista kastet mätte 66.94m som även det hade räckt till seger i tävlingen. Tvåan, Andrius Gudzius från Litauen, längsta kast mätte 66.70m.
     - Detta var Daniels bästa tävling någonsin. Han kastar över 68 meter i vindstilla och slår i princip hela världseliten, konstaterar hans tränare Vésteinn Hafsteinsson.
     
     Fjärde kastet i karriären över 68m
     Dagens toppresultat var Daniel Ståhls fjärde kast i karriären över 68 meter. Och tredje gången bara i år. Förra året noterade han fantastiska 68.72 vid SM i Sollentuna som fortfarande är personbästa. I år har han redan hunnit kasta 68.36 och 68.11 under en träningstävling i Salinas i Kalifornien.
     - Det är viktigt att få så många tävlingar på så hög nivå, konstaterar Vésteinn Hafsteinsson som menar att det lossnade rejält för Daniel Ståhl på SM förra året.
     - Sedan följde han upp med att slå hela världseliten i Diamond Leauge i september. Han börjar känna sig hemma i världseliten helt enkelt.
     
     Ännu en fin insats av Simon Pettersson
     En annan diskuskastare som gjorde bra ifrån sig i Halle är 23-årige löftet Simon Pettersson, Upsala. Han kastade som längst 62.74 och det var längst i diskustävlingens B-grupp som tävlade under något sämre vindförhållanden än A-gruppen. Simon satte för bara en vecka sedan ett rejält nytt personligt rekord då han vid en internationell diskustävling i tyska Wiesbaden fick iväg diskusen 64.77. Mindre än kvartsmetern från IAAF:s VM-kvalgräns 65.00.
     /Jenny Åkervall

Malin Strand och Mustafa Mohamed efter prisutdelningarna i Göteborg.

Malin Strand och Mustafa Mohamed efter prisutdelningarna i Göteborg.
Foto: Hillevi Thor

SM-guld till Malin och Musse

MAJ
20

De svenska mästarna över halvmaraton heter Malin Strand, Sävedalens och Mustafa Mohamed, Hälle. De korsade mållinjen på 1:17:53 respektive 1:05:18. Malin ledde länge och kunde hålla undan för silvermedaljören Ida-Maria Nicklasson, Finspångs, med 14 sekunder, och bronsmedaljör Johanna Bäcklund, Runacademy, med 38 sekunder.
     - Det kändes bra halvvägs genom loppet men sen fick jag en svacka ungefär vid avenyn. Men så fick jag höra att jag fortfarande hade en lucka bakåt och då kände jag att jag skulle fixa det. Men jag trodde nog inte på det förrän jag kom in här. Det är fantastiskt, det här kommer jag leva på länge, säger en mycket glad Malin efter loppet.
     Musse låg länge i klunga tillsammans med Mikael Ekvall, Strömstad, Ebba Tulu Chala, Huddinge och Abraham Adhanom, Eskilstuna. Men en tid innan mål kunde han skapa sig en lucka bakåt och kom in på Slottskogsvallen strax före Ebba och Mikael. I mål var marginalen till Ebba 6 sekunder och Mikael 23 sekunder.
     - Vi låg tillsammans och kunde hålla ett tempo som passade min plan, inte alltför fort. Vi passerade milen på drygt 30. Under de sista kilometrarna kände jag att jag skulle klara det och då kunde jag springa och njuta. Det här är verkligen jätteroligt!, säger en nöjd Mustafa i målområdet.
     Här hittar du alla resultat från SM och Göteborgsvarvet
     /Hillevi Thor

Fler klarade JEM-kvalgränser

MAJ
20

De kvinnliga kastarna fortsätter leverera i kasttävlingen Hellesche Werfertage i Tyskland. 19-åriga Vanessa Kamga, Upsala, längsta kast i diskustävlingen mätte 48.47m och med det placerade hon sig fyra i U20-klassen. Kastet var förvisso en bit ifrån hennes färska personliga rekord 52.47m men visade ändå att hon ligger stabilt över kvalgränsen till Junior-EM i Italien som är 46.50.
     Även Mathilda Eriksson, Huddinge AIS, klarade precis JEM19-kvalgränsen med fyra centimeter. Hennes andra och längsta diskuskast mätte 46.54.
     I släggtävlingen U20 placerade sig Grete Ahlberg från Hammarby på en fin andraplats och klarade även hon kvalgränsen till Junior-EM. Hennes längsta kast mätte 60.70m, en bra bit över JEM19-kvalgränsen som är satt till 57.50m.
     /Jenny Åkervall

Hillevi Carlsson, Falun, satte ett rejält pb och vann överlägset släggtävlingen i klassen U16 i tyska Halle.

Hillevi Carlsson, Falun, satte ett rejält pb och vann överlägset släggtävlingen i klassen U16 i tyska Halle.

Hillevi inledde med seger i Halle

MAJ
20

De svenska kastarna inleder starkt i den årliga kasttävlingen Hellesche Werfertage, som just nu äger rum i Helle, Tyskland.
     15-åriga släggkastaren Hillevi Carlsson från Falun var först ut att tävla i slägga klockan nio på morgonen och gjorde det med besked. Fjärde kastet mätte 57.43m, ett kast som innebar ett rejält personligt rekord mot förra årets 54.81 och som gav henne en övertygande seger i släggtävlingen. Tvåan kastade som längst 45.80m.
     
     Pb och klarad kvalgräns för Amanda
     Även Amanda Malmehed från Göta gjorde ett mycket fint resultat i kultävlingen U20 i Halle, där hon satte nytt personligt rekord med tio centimeter. Femte stöten mätte 14.44 och med det placerade hon sig på en sjätteplats. Detta innebär också att Amanda har klarat kvalgränsen till Junior-EM som går i Grosseto i Italien senare i sommar.
     
     Följ resultaten i Halle här
     
     /Jenny Åkervall

Musse ser fram emot att springa på hemmaplan är laddad för att tampas om SM-guldet.

Musse ser fram emot att springa på hemmaplan är laddad för att tampas om SM-guldet.
Foto: Deca Text & Bild

Inför ett varmt Göteborgsvarvet

MAJ
19

Fjolårets vinnare Richard Mengich och Viola Japchumba var på plats på Göteborgsvarvets presskonferens tillsammans med SM-utmanarna Mikael Ekvall, Mustafa Mohamed och Hanna Lindholm. Under morgondagen kommer de, tillsammans med runt 60 000 andra löpare, att gå parallella matcher under vad som förväntas bli en riktigt försommarvarm halvmaraton. Friidrottarna Kajsa Bergkvist och Charlotte Karlsson gör debuter, på och vid sidan av banan.
     
     Upprepar Mengich sitt livs lopp?
     Richard Mengich, Kenya, har sprungit Göteborgsvarvet fyra gånger tidigare, vunnit två gånger och satte genom sin vinst 2016 nytt banrekord på 59:35. Det var första gången någon klarat av att springa de 21 098 metrarna i Göteborg under 60 minuter. Han säger själv att det var ”hans dag” förra året och ska göra allt för att försvara sin seger även i år. På startlinjen kommer även förra årets tvåa och trea, Geoffrey Yegon och Leonard Langat, båda Kenya, stå. De har presterat starkt under det gångna året och har alla goda möjligheter att utmana Mengich ordentligt.
     
     Japchumba satsar på nytt banrekord
     Även Viola Japchumba, Kenya, satte banrekord 2016, 68:01, och har nu siktet inställt på att sänka det ytterligare. Hon har haft ett fint år sen senast hon besökte Göteborg, bland annat genom att ett fantastiskt rekordlopp i Prag tillsammans med landsmaninnan Joyciline Jepkosgei. Bland utmanarna till Japchumba återfinns bland andra kenyanskan Fancy Chemutai, som nyligen början tävla internationellt men gjort det med eftertryck.
     
     Utmanare till SM-guldinnehavaren
     Mikael Ekvall, Strömstad, och Mustafa (Musse) Mohamed, Hälle, skojar inledningsvis kring ålder, erfarenhet och spurtstrider men uttrycker att de själva ser sig som utmanare till Abraham Adhanom, Eskilstuna, som tog hem SM-guldet 2016 på 1:04:50. Både Mikael och Musse är väl bekanta med Varvet-banan men det är första gången de springer samtidigt. Musse är den senaste svensk som vunnit Varvet, 2002 och 2004, men har de senaste åren inte sprungit loppet på grund av bansatsningar och skador. Han ser fram emot loppet och säger att han ska njuta eftersom han är tveksam till hur många fler chanser han får. Det är Mikael som innehar det svenska rekordet, 1:02:29, och han är även uttagen till sommarens VM-mara.
     
     Ewerlöf i Varvetdebut?
     Då Lisa Ring, Nocout, springer Nordic Challenge i Danmark i helgen och Louise Wiker, Hässelby, inte kommer till start på grund av en stukad fot står fältet mer öppet i damernas SM-klass. Emma Björkman (tidigare Nordling), Enhörna, och Hanna Lindholm, Huddinge, har det gemensamt att de startade sina löparkarriärer mer privat och först senare började träna mer organiserat. Hanna säger att hon trivs med att hålla jämn fart och ska fokusera på att göra sitt eget lopp. Även värmen som väntas är en aspekt som kommer att påverka upplägget. Då 2016 års damvinnare Isabellah Andersson, Hässelby, inte heller deltar kan morgondagen bli Emmas eller Hannas. Malin Ewerlöf, Lidingö, har många lopp bakom sig men inget Göteborgsvarv. I höstas nöp hon Lidingöloppets andraplats bakom Maria Larsson, Örgryte, och det blir spännande att se hur hon och de andra i damklassen tar sig an banan och kampen om SM-placeringarna.
     
     Organisationen förberedd på värmen
     Temperaturen ser ut att nå över 20-gradersträcket i Göteborg på lördagen och bara tunna moln och en lätt vind kommer att svalka löparna. Men varvsgeneral Bo Edsberger säger att organisationen är förberedd på ännu högre temperaturer så även om många löpare kommer känna av värmen så finns det en god beredskap.
     
     Charlotte Karlsson och Kajsa Bergqvist teamar upp med SVT
     För Charlotte Karlsson, Hässelby, och Kajsa Bergqvist innebär årets Göteborgsvarv nya arbetsuppgifter. Charlotte kommer att göra debut som kommentator för SVT och Kajsa Bergqvist kommer, enligt information från SVT, delta som löpande reporter, då Stephan Wilson som gjorde en succéartad startspurt 2016 inte kan delta.
     Starten går kl 13.00 och SVTs sändning pågår i SVT1 12.30-14.55. Målkamera visas på svtsport.se och SVT Play 13.55-19.
     /Hillevi Thor

Erika gör sin tävlingsdebut imorgon, lördag, i Kingston.

Erika gör sin tävlingsdebut imorgon, lördag, i Kingston.
Foto: Deca Text & Bild

Fartfylld friidrottshelg: Angelica, Erika, Göteborgsvarvet, Halle...

MAJ
19

Det blir mycket friidrott till helgen i alla hörn och kanter. Erika Kinsey gör sin säsongsdebut på Jamaica Invitational i Kingston på lördag.
     En stor trupp svenskar åker iväg till tyska Halle för den populära kasttävlingen Hallesche-Werfertage. På plats kommer bland annat Spårvägens Daniel Ståhl, Axel Härstedt från Malmö, Athletics 24 Seven:s Fanny Roos och Marinda Petersson från Malmö. Tävlingen går både lördag och söndag (20-21 maj).
     
     Lisa debuterar
     
På Hvidovre Stadion, Köpenhamn, avgörs Nordic Challenge 10 000 meter där det svenska laget består av Robin Lindgren, Örgryte, Gabriel Steffensen, Mölndal samt Nocout:s Lisa Ring och Örgrytes Frida Kristiansson. För Lisa blir det första seniormästerskapet i gul-blått. Från förra årets upplaga åkte svenska truppen hem med fyra medaljer och ett gäng personliga rekord, från just Danmark men då i Allerød.
     I Köpenhamn maraton springer närmare 700 svenskar från alla delar av Sverige. En mara Studenternas Emil Jansson blev bästa svensk på under förra året med tiden 2:46:52.
     Ännu mer långlopp blir det! Under onsdagen (17 maj) inledes Varvetveckan i Göteborg med över 80 000 anmälda löpare - och först ut var Trailvarvet. Fram till på söndag håller veckan på där avslutande lopp är Lilla Varvet i Slottsskogen för barn 7-13 år. Under morgondagen (lördag 20 maj) går Göteborgsvarvet av stapeln där även SM halvmaraton avgörs. En intressant start kan Strömstads LK:s Mikael Ekvall stå för, då han finns med i startlistorna.
     
     2x Bengtsson
     
Angelica Bengtsson gör säsongsdebut på Marknadsspelen i Skruv där tävlingsdebutens innehåll kan bli intressant. Angelica ställer inte bara upp i sin huvudgren utan kastar även spjut och hoppar längd på Skruvs Idrottsplats. I längdhoppet får Angelica sällskap av bland annat lillasyster Gabriella Bengtsson från arrangörsföreningen Skruvs IF. Angelica har ett pers på 34.67 i spjut och 5.66 i längdhoppet. Athletics 24 Sevens Lisa Linnell är anmäld till 100 meter häck, höjdhopp, kula och längdhopp.
     
     Kraftmätningens start
     
För friidrottare födda 02-04 drar Kraftmätningen igång med första avstamp Campus friidrottsarena i Umeå denna helg. Resterande kvaltävlingar går 3 juni, 4 juni och 18 juni. Finalen går senare på Tibblevallen i Täby 2-3 september med möjligheten till stafett under Finnkampen på Stockholm Stadion.
     I Huddinge tävlar svenska mästaren från Sollentuna, Benjamin Mullen från Tureberg, är anmäld till gulddistansen 400 meter samt även häckversion där han slutade femma i finalen. Hässelbys Fredrik Samuelsson är också anmäld till Huddingespelen där han tävlar i längd, diskus och 100 meter häck.
     
     Alla aktuella tävlingar
     /Frida Hogstrand

RIM vägskäl för antidopingarbetet

MAJ
19

Under helgen samlas företrädare för hela idrottsrörelsen i Karlstad för Riksidrottsmötet (RIM). En av de frågor som Svensk Friidrott brinner extra för, och även sänt in en motion till RIM om, är att en oberoende antidopingorganisation (Nado) även bör bildas i Sverige. Allt för att bekämpa doping i samhället, såväl inom idrotten som utanför. Svaret från Riksidrottsförbundet inför RIM är dock att inte yrka bifall för motionen.
     Företrädare för Svensk Friidrotts styrelse och ledning har tillsammans med Arne Ljungkvist, Carolina Klüft och Stefan Holm skrivit en debattartikel om kring motionen. Den publiceras idag i Nya Wermlands Tidningen och kan läsas i sin helhet här.
     - Inom friidrotten arbetar vi aktivt med att förebygga och bekämpa doping, både här i Sverige och internationellt. Frågan om en oberoende antidopingorganisation är därför väldigt angelägen för oss och vi ser ingen anledning till att idrotten i Sverige ska vänta längre och riskera att hamna på efterkälken. Helgens möte blir ett vägskäl där idrottens roll som samhällsaktör i en central folkhälsofråga kan komma att ifrågasättas om inte vi tar ett beslut i rätt riktning, säger Björn O Nilsson, ordförande Svensk Friidrott.
     Här kan du hitta mer information om Riksidrottsmötet samt alla handlingar.
     /Hillevi Thor

Emil 8:32 - Hanna 2:02!

MAJ
19

Hässelbys Emil Blomberg och Turebergs Hanna Hermansson kom till torsdagens "USATF Distance Classic" i Los Angeles-förorten Eagle Rock med 8:34.81 (hinder) resp 2:03.32 (800m) som personliga rekord - och de åkte därifrån med 8:32.27 resp 2:02.82!
     För Emil - överraskande EM-finalist i fjol i Amsterdam - innebar 2½-sekundsperset att han gjorde den bästa svenska hindertiden på sju år (sedan 2010) och att han var bara sju tiondelar från att ta sig in på vår topp-10 genom tiderna! Dock kanske glädjen grumlades något av att det fattades försmädliga 27 hundradelar till kvaltiden för VM i London i augusti!
     För Hanna - som ju är inne på sitt blott tredje år som friidrottare - var det inte heller mer än dryga halvsekunden som fattades till en plats på svenska topp-10 "all-time". Och det fanns definitiv mersmak: Hanna hade placerats i D-heatet som hon vann solklart med nästan sekunden efter att ha passerat halvvägs på 60.2! Så inte heller för Hanna känns VM-gränsen (här 2:01.00) utom räckhåll.
     Med i nattens tävling var också Örgrytes Maria Larsson (16:40 på 5000m) och Lidingös Anna Silvander (2:07 på 800m).
     / A. Lennart Julin

Nu är malmötjejen redo för längre kast.

Nu är malmötjejen redo för längre kast.
Foto: Deca Text & Bild

Marinda laddar inför Halle:
"Vill kasta så bra som möjligt"

MAJ
18

2016 innehöll allt. Marinda Petersson kammade hem vinsten i JSM, Nordiska-Baltiska mästerskapen och på Friidrotts-SM på Sollentunavallen.
     Som en fjäder i hatten satte hon dessutom mästerskapsrekord (69.22) på självaste Friidrotts-SM.
     Hon blev uttagen till sina första internationella mästerskap: EM i Amsterdam och Finnkampen i Tammerfors. I Finnkampen satte hon finländskorna på plats och vann, detta i sin andra tävling i landslagskläderna - version senior. I augusti blev hon utnämnd till Svensk Friidrotts Månads Friidrottare för sina prestationer.
     – Min utveckling har gått snabbt framåt nu de senaste åren. Jag är själv ganska förvånad att det gått så bra men det är jättekul såklart. Jag har tränat hårt så det är kul att det släpper då också, säger Marinda.
     
     Redan klarat kvalet
     Och inte har tävlingssäsongen 2017 startat sämre. Marinda började sin utesäsong för ungefär två månader sedan i spanska Vecindario, Las Palmas på den årliga Europacupen vinterkast. Premiärkastningen innehöll kastare som JVM-vinnaren från 2013 Réka Gyurátz och Alona Shamotina, segrarinnan på JVM 2014 (Marinda slutade då 9:a). På Europacupen i mars slog malmötjejen dem båda genom att få iväg släggan till 67.95-markeringen i tredje omgången. Hon kastade därmed också förbi kvalgränsen till JEM i Polen (62.00).
     
     ”Gäller att göra sitt bästa”
     Sedan dess har 22-åringen tränat på tillsammans med klubbkompisen Ida Storm och tränare Stellan Kjellander. Marinda och Ida är trea respektive två på den svenska genom-tiderna-listan med 69.43 och 70.97. Att träna tillsammans med Ida ser Marinda som en stor fördel.
     – Det är jättekul att ha med Ida i träningsgruppen. Det blir verkligen motstånd i varje pass så det gäller att man gör sitt bästa, säger Marinda och skrattar.
     I år är det stora målet JEM i Polen där hon vill ta sig upp och slåss om topplaceringarna. Malmökastaren ser också just Réka Gyurátz från Ungern och ukrainskan Alona Shamotina som två starka konkurrenter i Polen. Marindas pers 69.43 från förra sommaren är spännande nära dröm-70 och då ska man inte glömma att kvalgränsen till London-VM inte är en omöjlighet..
     
     Vad tror du krävs för att nå 70 meter?
     – Jag vet inte, jag hoppas jag tar reda på det snart, säger hon.
     
     Till helgen väntar den årliga kasttävlingen Hallesche Werfertage i Halle, Tyskland. Från Sverige åker ett stort antal kastare där två av dem är just Stellans Marinda och Ida. Förra året mätte Marindas längsta kast 66.18 som gav tredjeplatsen i U23-klassen. Vad satsar hon på i år?
     – Jag vill kasta så bra som möjligt men jag vill inte sätta några krav, säger hon.
     Tidigt imorgon fredag går minibussen för malmögänget mot Tyskland. Marinda kastar i seniorklassen samt i U23-gruppen. I seniorgruppen får hon och Ida tuffast möjliga motstånd av ingen mindre är 80-meterskasterskan och olympiska mästarinnan från Rio, Anita Wlodarczyk. Förutom polskan är fem kastare över 70 meter (utan Ida inkluderat) anmälda.
     
     Startlista inför Halle
     /Frida Hogstrand

Boka Finnkampståget senast 28 maj

MAJ
18

Missa inte chansen att få uppleva mer av Finnkampen! I sommar hålls den stora uppgörelsen mellan Finland och Sverige på Stockholm Stadion. För den som vill vara på plats men bor i Göteborg eller Malmö finns möjligheten att åka med Finnkampståget. Finnkampståget är en paketresa från Malmö via Göteborg till Stockholm där tåg, boende och biljett för båda dagarna ingår i priset. Du väljer själv om du hoppar på i Malmö eller i Göteborg. På resan från Göteborg finns tillfälle att delta i aktiviteter och träffa friidrottsprofiler.
     
     Mer information om Finnkampståget
     Bokning Göteborg
     Bokning Malmö
     /Frida Hogstrand

Det är inte första gången som Michaela tävlar i Recklinghausen

Det är inte första gången som Michaela tävlar i Recklinghausen
Foto: Deca Text & Bild

Michaela och Malin till Tyskland

MAJ
18

Vi går mot ännu en friidrottshelg fylld av tävlingar runt om i världen. Ett litet svenskt stavhoppsgäng åker till den tyska stavhoppstävlingen Marktplatzspringen i Recklinghausen. Örgrytes Michaela Meijer och Malin Dahlström, Ullevi, gör båda säsongsdebut i fredagens hopptävling, en tävling Michaela slutade tvåa i förra året på höjden 4.41 efter hemmahopparen Martina Strutz 4.51. Svenskorna får under morgondagens hoppning möta just tyskan, som även hon gör sin säsongsdebut i tävlingen hon vunnit totalt sju gånger, varav fyra 2013-2016. 2010 satte svenskan Malin Dahlström stopp för segern när hon gick in och vann tävlingen före just Martina Strutz. För VM-kval krävs 4.55.
     I det manlig hoppningen får vi se SM-trean från i somras Filip Gyllensten, Kville, och Rasmus Carlsson från Örebro debuthoppa för säsongen på det tyska marknadstorget. Gränsen för VM-kval är 5.70.
     /Frida Hogstrand

RFs arbete för mer idrott i skolan i mål

Barn som närmar sig målet i Lilla Varvet, Göteborg.

Barn som närmar sig målet i Lilla Varvet, Göteborg.
Foto: Deca Text & Bild

MAJ
18

Att rörelseglädje, fysisk aktivitet och idrott är någonting riktigt bra, för ung som gammal, är ingen nyhet för idrottsrörelsen. Men det har länge varit svårt att få politikerna att se hur viktigt det är att detta också är en del av skolans vardag. Men nu har Riksidrottsförbundet, genom ett gediget och tålmodigt arbete, fått ett riktigt positivt återspel från regeringen.
     Under tisdagen presenterade regeringen ett förslag om utökat antal undervisningstimmar i ämnet idrott och hälsa och övergripande satsningar på fysisk aktivitet i skolan. Idrotten välkomnas också till att samarbeta med skolan, allt för att säkra att våra unga får röra på sig varje skoldag.
     
     - Det här är ett riktigt bra förslag kring en mycket viktig fråga och vi är glada över att Riksidrottsförbundet och idrottsrörelsen äntligen fått gehör från regeringen. Mer idrott i skolan kommer att säkerställa att alla barn och ungdomar kommer att röra sig mer och även få en närmare kontakt med idrottsrörelsen, säger Björn O. Nilsson, ordförande Svensk Friidrott.
     
     - Många av våra föreningar arbetar aktivt med samarbeten med skolor i dess närhet och vi ser hur värdefullt det är för alla parter. Vi har länge haft skolsamverkan som en del av vår utvecklingsplan och ser det som ett område som vi kan utveckla ännu mer. Förslaget är kommer att underlätta för både skolor och föreningar och vi ser fram emot att vara en del av att se ännu fler barn och unga med spring i benen, säger Stefan Olsson, generalsekreterare Svensk Friidrott.
     
     /Hillevi Thor

Förbundsstarter? Dags för anmälan

MAJ
18

Vid våra mästerskap och internationella tävlingar är det alla förbundsstarters ansvar att sköta våra starter. Som förbundsstarter är du i en särskilt utsatt position och därför krävs det bra och kunniga starters för att få igång så rättvisa lopp som möjligt.
     Nu bjuder vi in till en ny kurs för dig som vill utbilda dig till förbundsstarter. Tillfället till att utbilda sig går i samband med SAYO i Sollentuna 9-11 juni med sista anmälningsdag är 28 maj.
     Direkt till anmälan
     /Frida Hogstrand

Högintressant trippel i Bauhausgalan

Prispallen från ISM 2014, vem kommer att nå längst i årets Bauhausgala?

Prispallen från ISM 2014, vem kommer att nå längst i årets Bauhausgala?
Foto: Deca Text & Bild

MAJ
17

Vid ISM 2014 stod Meraf Bahta, Charlotta Fougberg och Sarah Lahti på prispallen tillsammans efter 3000 metersloppet. Sedan dess har svensk löpning fortsatt att utvecklas på ett imponerande sätt och på årets Bauhausgala kommer de tre olympierna och svenska rekordinnehavarna att mötas över samma distans.
     Meraf Bahta satte nyligen nytt svensk rekord på 10 000 meter. Sarah Lahti debuterade i halvmaraton i mars och passade samtidigt på att även sätta ett nytt svenskt rekord. Gemensamt har de förbättrat de svenska rekorden över distanser mellan en mile (1609 meter) till halvmaraton (21,1 kilometer) totalt elva gånger det senaste året. Charlotta Fougberg innehar sedan juli 2014 det svenska rekordet över 3000 meter hinder.
     - Jag ser verkligen fram emot loppet! Det är otroligt roligt att vi har så många duktiga löpare nu och den här trippeln har visat god form under vintern och våren. Tror också att de är sugna på att visa framfötterna inför sommarens mästerskap, säger Karin Torneklint, förbundskapten Svensk Friidrott.
     Med stor sannolikhet kommer vi även se Meraf, Charlotta och Sarah ta sig an finskorna på löparbanorna på Stadion under Finnkampen i september.
     /Hillevi Thor

Friidrottskanalen sänder Stafett-SM

MAJ
17

Idag är det sista anmälningsdag till Stafett-SM i Malmö. Svenska Friidrottsförbundet kommer vara på plats på under stafetthelgen 27-28 maj och sända tävlingen live. Kan du inte vara på plats i Malmö? Då kan du se tävlingen live från Malmö på Friidrottskanalen. Priset för en dag är 39 kronor eller 59 kronor för båda dagarna.
     Till Friidrottskanalen
     /Frida Hogstrand

Niklas över VM-gränsen

MAJ
17

Kampen om de tre svenska platserna i manlig diskus vid VM i London i augusti hårdnar till ytterligare sedan Spårvägens Niklas Arrhenius vid tävlingar i Orem (Utah) noterades för tre kast på 63.90 eller längre med 65.01 i topp. 65.01 innebar inte bara årsbästa utan att han precis överträffade VM-kvalgränsen.
     Den har sedan tidigare klarats av klubbkamraten Daniel Ståhl medan Upsalas Simon Pettersson häromdagen var bara 23 cm ifrån. Och sedan skall ju självklart OS-finalisten Axel Härstedt också räknas in i ekvationen. Det är alltså inte omöjligt att Sverige kommer att ha fler kvalificerade i grenen än vad vi får skicka till VM.
     För Axel och Simon gäller det primärt att ta sig över 65m-gränsen och nästa möjlighet till det ges nu till helgen i den klassiska kastargalan i tyska Halle, där ju även Daniel skall starta.
     / A. Lennart Julin

Senaste veckan
Veckan 17.5 - 24.5

Historien om ett svenskt rekord
Även om friidrott är en utpräglad resultat- och re...

Återkoppling från Riksidrottsmötet
Under helgen som gick samlades idrottssverige för ...

Formbeskedet: Pers med 475 poäng
"Finns mycket kvar att hämta"

Han hade en period av skador. 2016 fick han avbryt...

Inför sommarens European Youth Olympic Festival (EYOF)
23-29 juli går European Youth Olympic Festival (EY...

Framgångar från Mehrkampf Meeting
I helgen genomfördes för 34:e gången mångkampstävl...

Erika: "Glad att kunna hoppa igen"
Angelica Bengtsson och Erika Kinsey gjorde båda si...

Två personliga rekord i Nordic Challenge
Under denna intensiva tävlingshelg avgjordes även ...

Ragnar - tidernas tionde bästa!
De svenska framgångarna under kastgalan Hellesche ...

Sverige ska vara ett föredöme i antidopingarbetet
Svenska Friidrottsförbundet hade motionerat till R...

Framgångsrik första dag i Halle
Första tävlingsdagen vid den klassiska kastargalan...

Marinda sprängde 70-metersgränsen
Så kom det äntligen - släggkastet över 70 meter. M...

Ståhl över 68m igen!
Svenska diskuskastare är glödheta - och hetast av ...

SM-guld till Malin och Musse
De svenska mästarna över halvmaraton heter Malin S...

Fler klarade JEM-kvalgränser
De kvinnliga kastarna fortsätter leverera i kasttä...

Hillevi inledde med seger i Halle
De svenska kastarna inleder starkt i den årliga ka...

Inför ett varmt Göteborgsvarvet
Fjolårets vinnare Richard Mengich och Viola Japchu...

Fartfylld friidrottshelg: Angelica, Erika, Göteborgsvarvet, Halle...
Det blir mycket friidrott till helgen i alla hörn ...

RIM vägskäl för antidopingarbetet
Under helgen samlas företrädare för hela idrottsrö...

Emil 8:32 - Hanna 2:02!
Hässelbys Emil Blomberg och Turebergs Hanna Herman...

Marinda laddar inför Halle:
"Vill kasta så bra som möjligt"

2016 innehöll allt. Marinda Petersson kammade hem ...

Boka Finnkampståget senast 28 maj
Missa inte chansen att få uppleva mer av Finnkampe...

Michaela och Malin till Tyskland
Vi går mot ännu en friidrottshelg fylld av tävling...

RFs arbete för mer idrott i skolan i mål
Att rörelseglädje, fysisk aktivitet och idrott är ...

Förbundsstarter? Dags för anmälan
Vid våra mästerskap och internationella tävlingar ...

Högintressant trippel i Bauhausgalan
Vid ISM 2014 stod Meraf Bahta, Charlotta Fougberg ...

Friidrottskanalen sänder Stafett-SM

Idag är det sista anmälningsdag till Stafett-SM i ...

Niklas över VM-gränsen
Kampen om de tre svenska platserna i manlig diskus...

Förra veckan
Veckan 10.5 - 17.5

Högintressant trippel i Bauhausgalan
Friidrottskanalen sänder Stafett-SM

Niklas över VM-gränsen
Ännu ett pers av Suldan i Solihull
Målet: Få friidrotten mer jämställd
Formia lockar för träningsläger
Jiannis efter säsongsöppningen:
”Målet är 83 meter – minst”

I fokus: Rotationskula och diskus
Ny supertid av Ida Nilsson:
”Jag ville gärna slå rekordet”

Simon 23 cm från VM-kval!
Shanghai-toppar: Manyonga, Miller-Uibo, Thompson, Kipyegon & Lyles
Shanghai: Daniel stabil trea
Shanghai: Lugn diskusöppning, sedan ökas det.
Daniel till slut trea - slog OS-mästaren

Styrelsens syn på EAA's förslag om rekordnoteringar
På TV lördag eftermiddag:
Diamond League med Daniel Ståhl

Dags att jaga kvalgränser
Månadens Friidrottare för februari:
"Varför inte gå för guldet?"

Specialartikel: Från Miro till Mondo
Countdown Malmö Games: 100 dagar

Två veckor sedan
Veckan 3.5 - 10.5

Specialartikel: Från Miro till Mondo
Countdown Malmö Games: 100 dagar
Söka föreningsstöd?
Sista ansökningsdag 14 maj

Gladys: ”Nu är jag hungrig på mer”
Detta hände också i helgen...
Landslagsuppdrag?
Kom ihåg antidopingkörkortet

Övriga svenskar i Palo Alto
MERAF BAHTA 31:13.06!!!
Svenskt rekord och världsårsbästa!

Meraf springer fort
Doha DL: Kim 8:a i premiären
Doha DL: Röhler nästan 94 i spjut!
Doha: Röhler 93.90 - 2:a genom tiderna
Doha: Fanny 9:a på 16.82
Meraf m fl i Palo Alto i natt
Friidrotts-SM i Helsingborg: Biljettförsäljningen öppen!
På TV i kväll:
Doha öppnar Diamond League-året

Smartare föreningar i Halland
Inför DL: Hur bra koll har du?
”Förutsättningarna är kanon”
Därför föreslår EAA nya regler för världs- och Europarekord
En riktig friidrottsfredag väntar
Nu har utestatistiken öppnat!