Onsdag 30 juli 2014

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

A. Lennart Julin
redaktör
08-30 13 33

Information och
media

Fredrik Trahn
010-476 53 31
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter

JVM: Hur fem blev elva!

Kalle toppade svenska 'plusligan':
<br/>30:e på pappret blev 7:a i verkligheten!

Kalle toppade svenska 'plusligan':
30:e på pappret blev 7:a i verkligheten!
Foto: Deca Text & Bild

JUL
29

Förutom det mest uppenbara - att räkna medaljer och andra framskjutna placeringar - kan man utvärdera ett mästerskap också genom att ställa utgångsläget mot utfallet. Alla i en trupp åker ju inte med realistiska medaljmöjligheter utan vissa med uppgiften att i bästa fall konkurrera om avancemang från kval och försök.
     Ett praktiskt och konkret mått på "bäst när det gäller"-förmågan är därför att jämföra de aktivas förhandsranking enl årsbästa (som f ö ligger till grund för all seedning och heatindelning) med den faktiska slutplaceringen. I teorin borde detta bli ett nollsummespel för de deltagande länderna, dvs att plus och minus jämnar ut sig.
     Hur lyckades då Sveriges JVM-trupp i en sådan analys? Ser vi till helheten vet vi att det blev tre medaljer och totalt elva poängplatser (topp-8). Tittar man ingångsvärdena (årsbästa) för de startande i Eugene skulle Sverige ha tagit en medalj (Sofi Flink) och ytterligare fyra poängplatser (Andreas Almgren, Emma Stenlöf, Fanny Roos och Sofia Linde).
     Och visst tog Sofi medalj och visst kom Andreas, Emma, Fanny och Sofia på topp-8 - ja, för Andreas blev det t o m medalj. Men det riktigt intressanta var ju att det totalt blev tre medaljer och inte en och elva poängplatser och inte fem. Dvs ytterligare sex starter som inte "skulle" ge topp-8 placeringar kom att göra det i verkligheten.
     Det handlade om Irene Ekelund (6:a/2:a - på pappret 11:a/10:a), Elienor Werner (7:a - 10:a), Thobias Nilsson Montler (8:a - 25:a), Elise Malmberg (8:a - 28:a) och Kalle Berglund (7:a - 30:e)!
     Men det stannar inte där: Tittar man på hela truppen så gjordes totalt 28 starter. Av dessa förbättrade sexton (57%) sin utgångsplacering, fem (18%) matchade och sju (25%) tappade. Dvs tre av fyra gick minst jämnt med sitt pappersjag. I snitt förbättrade sig varje truppmedlem med 3.7 placeringar!
     Och egentligen var utfallet ännu bättre eftersom de som från början var högt rankade ju inte hade speciellt mycket utrymme för att klättra. I synnerhet inte Sofi som var rankad etta och som förlorade guldet med 15 cm i tävlingens allra sista kast. Det är ju knappast ett misslyckande att missa guld med en hårsmån på ett VM!
     Och för svenskt vidkommande var detta JVM alltså långtifrån något nollsummespel, det var i stället väldigt mycket plus. Det var därför vi tog 36 poäng (på pappret skulle det ha varit 20 p) och i poängligan kom på 13:e plats bland de 163 deltagande nationerna.

Nästan 700 på SM

JUL
29

Bland de nästan 700 starterna på Friidrotts-SM i Umeå, som inleds på fredag, finns större delen av EM-truppen representerad, inklusive Abeba Aregawi. Några av av de andra medel/långlöparna har dock valt att stanna kvar på hög höjd för att förbereda EM.
     Även våra nykorade JVM-medaljörer Irene Ekelund, Sofi Flink och Andreas Almgren återfinns i startlistorna. Flest anmälda är det på 200 meter för män (35) och tämligen överraskande 5000 meter kvinnor (28). Bland de grenar som går direkt till final finns kulan (11 av vardera kön), som avgörs under den första tävlingskvällen.
     SM-helgen är också den sista under vilken EM-kvalificerande resultat kan uppnås. Aktuella namn är t ex Jonas Leandersson (1500m), Olle Walleräng (5000m), Daniel Lundgren (3000m hinder), Gabriel Wallin (spjut), Linn Nilsson (1500m), Frida Persson (400m häck), Michaela Meijer (stav), Khaddi Sagnia (längd) och Fanny Roos (kula).
     Alla föranmälda till SM.

Läget tre dagar före SM

JUL
29

Om bara tre dagar drar stora mästerskapsmånaden augusti igång med Friidrotts-SM i Umeå som sedan kommer att följas i rask takt av JSM och USM en vecka senare och så förstås EM i Zürich veckan därefter.
     Det statistiska utgångsläget inför augusti finns nu tillgängligt i de efter den senaste intensiva tävlingshelgen uppdaterade årsbästalistorna:
     Årsbästa utomhus 2014

Andreas hade bara övermän från Kenya på pojkarnas 800m.

Andreas hade bara övermän från Kenya på pojkarnas 800m.
Foto: Deca Text & Bild

Ett verkligt minnesvärt JVM

JUL
28

Friidrottens 15:e JVM avslutades på söndagen i Eugene och det kan finnas anledning att sätta in det svenska utfallet i ett historiskt perspektiv. Den spontana känslan var att det gick ovanligt bra och den känslan bekräftas av de objektiva siffrorna:
     Antal medaljer: Det blev alltså 3 stycken nu (två silver och ett brons) och detta facit har bara överträffats en gång tidigare (Santiago 2000) och tangerats en gång (Lissabon 1994). I genomsnitt har det på de 14 tidigare mästerskapen blivit knappt 1.4 medaljer.
     Antal poängplatser: Här blev det till 11 stycken, vilket är nytt rekord. Tidigare toppnotering var 9 (Santiago 2000 och Bydgoszcz 2008) och snittet låg på 4.8.
     Poängligan: Räknat på 8-7-6-osv poäng för placeringarna 1-2-3-osv blev årets svenska summa 36 p. Det är den i särklass näst bästa någonsin bakom Santiagos 41 p. Snittet för 1986-2012 ligger på 18.2 p, dvs årets utfall var dubbla snittet.
     I år blev Sverige nr 13 i poängligan strax bakom Frankrike och före länder som Polen, Spanien, Ukraina och Italien. Så nog var Eugene 2014 ett verkligt minnesvärt JVM för svenskt vidkommande!
     PS. Av de övriga nordiska länderna hade även Norge ett mycket bra JVM med två medaljer och totalt 23 p som gjorde dem till delad nr 20 i poängligan. Finland hade som bäst en 7:e plats medan Danmark och Island blev utan topp-8-placeringar.

Foto: Deca Text & Bild

JVM6:
Andreas 1:45 och brons!!!

JUL
28

Vilket lopp av Andreas Almgren!
     JVM-brons och 1:45.65!!!!
     Bara två tiondelar från svenska SENIOR-rekordet!
     Och 18-årige Kalle Berglund tog ytterligare en sekund på sitt pers när han blev sjua på 1:47.31!
     Loppet fick det väntade upplägget, dvs de två kenyanerna stack direkt till täten. Fast att de skulle springa SÅ fort hade nog inte ens de själva tänkt sig: Klart under 24 på 200m och 49.4 vid 400m!
     Ingen vågade riktigt gå med men även de som släppte en bit öppnade snabbare än någonsin. Andreas på 5:e platsen hade runt 51 blankt halvvägs. På sista bortre lång utmanades han av USA:s Kinnaird, men höll emot och gick in i sista kurvan (1:18.1 på 600m) som femma med viss kontakt fram till trean och fyran.
     Och på upploppet kunde Andreas alltså ta sig förbi etiopiske Umar och brasilianske André fram till bronsplatsen. Ja, det var faktiskt så att svensken tog in märkbart på andre kenyanen Masikonde. Men han som körde från start - Alfred Kipketer - stod distansen ut och vann suveränt på 1:43.95!
     TV12 repriserar nattens direktsändning från det sista finalpasset i Eugene med start kl 08.40 på måndagsmorgonen.
     PS. Med facit i hand är det också intressant att kolla in den intervju med Andreas Almgren som friidrott.se gjorde efter Folksam GP i Karlstad för 11 dagar sedan!

JVM6: Sista finalpasset
- med Andreas & Kalle!

JUL
27

Vi hade rubricerat gårdagens JVM-förhands "Bara Andreas & Kalle" syftande på att de var de enda svenskarna som skulle tävla. Men det de presterade vara sannerligen inte något "bara" eftersom båda genom kombination av fysisk kapacitet och smart agerande avancerade till final på 800m.
     Vi nämnde igår den stora skillnaden mellan försök och semi på 800m vid ett internationellt mästerskap. Men skillnaden mellan semi och final är egentligen ännu större. I semin finns det deltagare som bara springer för att säkra avancemang, men i finalen finns inget att hålla igen på för dem.
     Ett mycket troligt scenario i natt är därför att de två 1:45-kenyanerna Kipketer och Masikonde kommer att satsa på riktigt hård fart från första steget för att utnyttja sitt övertag i maxkapacitet. Så räkna med att de ca 54 som man öppnade på i semin kommer att bytas mot klart under 52.
     Frågan är då hur övriga kommer att förhålla sig till en sådan seniorelitfart. I flickornas final häromdagen följde i stort sett alla i ett utdraget fält med Hinriksdottirs 56-sekunders rusning i fronten och andravarvet blev tungt för alla (särskilt för isländskan som helt slut klev av 50 meter från mål).
     Sammansättningen av finalfältet är minst sagt intressant: 48 killar startade i försöken och nu återstår 8 av dessa. Två länder har med båda sina löpare - Kenya och Sverige!! I övrigt är det en vardera från Brasilien, USA, Storbritannien och Etiopien.
     Nattens 800m-final startar kl 01.15.
     Sista finalpasset på JVM i Eugene direktsänds i TV12 från kl 23.45 och i Eurosport 2 från kl 24.00.

Nordisk-Baltiska 22 års:
Daniel Ståhl 63.61!

Johan snuddade redan ifjol vid dröm-70,
<br/>nu skedde det och med nästan 3 m marginal.

Johan snuddade redan ifjol vid dröm-70,
nu skedde det och med nästan 3 m marginal.
Foto: Deca Text & Bild

JUL
27

Även dag 2 av Nordisk/Baltiska för 22-årsjuniorer svarade Spårvägens Daniel Ståhl för det svenska toppresultatet. Efter perset 18.90 i kula igår följde idag 63.61 i diskus, hans fjärde bästa tävling hittills! I serien fanns också ett 62m-kast.
     Diskusen bjöd f ö på en av två svenska dubbelsegrar genom att Daniels träningskompis Simon Pettersson (Upsala) kom tvåa på 52.93. För den andra dubbelsegern stod MAI-duon Daniella Busk och Pernilla Nilsson på 200m: 23.88 resp 24.22 i kännbar motvind (1.4 m/s).
     Övriga svenska guldmedaljer under söndagen erövrades av MAI:s Melker Svärd Jacobsson (5.42 i stav), Huddinges Eleni Larsson (64.99 i slägga), Öresunds Lina Bengtson (14.04 i kula) samt Hammarbys Jasmin Sabir (12.65 i tresteg).
     Nära-nära för Huddinges Fredrick Ekholm på häck (förlorade på tusendelar) och för Faluns Johan Carlqvist i spjut där jätteperset 72.89 (förbättring med 3½ meter) var bara 14 cm från vinnarnoteringen.
     Alla resultaten

Johans första 45:a sedan '11

JUL
27

Johan Wissman deltog på lördagen utom tävlan vid belgiska mästerskapen i Bryssel och noterade som tvåa (bakom Kevin Borlee) i andra försöksheatet tiden 45.93.
     Nytt årsbästa och den snabbaste tiden Johan har gjort sedan SM i Gävle för i det närmaste tre år sedan (3 augusti 2011)!

... precis som Kalle!

På allra sista stegen pressade sig Kalle förbi Franzmair - och det betydde final för Kalle men inte för österrikaren.

På allra sista stegen pressade sig Kalle förbi Franzmair - och det betydde final för Kalle men inte för österrikaren.
Foto: Deca Text & Bild

JUL
27

Kalle Berglunds utgångsläge i den tredje semin var inte alls lika gynnsamt som Andreas i den andra. Såg man till årsbästa skulle han komma 8:a och sist, så det behövdes karriärens bästa lopp för chans till avancemang. Och det var precis vad Kalle levererade!
     USA:s Kinnaird använde samma taktik som kenyanerna i de två första heaten, dvs att styra loppet från täten i bra men inte mördande fart: 25.5 - 53.9 - 1:21.4. Kalle hamnade i den bakre delen av fältet litet instängd inne vid sargen (ca 5:a/6:a) men med kort bit fram.
     In på sista bortre lång var Kalle nere som 7:a och man undrade om han skulle behöva backa sig ut och sedan få en lång väg runt för att ta sig fram på utsidan. Men då öppnade sig en lucka på insidan som Kalle var blixtsnabb att utnyttja.
     Så vid 600m var han uppe som 4:a och hade utrymme att gå för fullt. Längst fram höll Kinnaird säkert undan, men plötsligt såg man hur till synes säkre tvåan Franzmair (Österrike) oväntat började stumna. Brasiliens André passerade och tog den andra säkra finalplatsen.
     Och därbakom kom Kalle i full fart och slank också han förbi Franzmair precis före mållinjen. Så Kalle var alltså trea i mål, men hade han sprungit fort nog för att bli en av de två som avancerade på tid? I första semin hade trean haft 1:48.81, i den andra 1:49.79 och Kalle hade ... 1:48.57!
     Han var alltså snabbaste trean av alla! Och sänkte personliga rekordet med närmare sekunden.
     Sveriges andre manliga JVM-finalist någonsin heter Kalle Berglund!

JVM5: Andreas till 800m-final

Steget bakom ledande kenyanen på den finalgivande andraplatsen - där fanns Andreas hela loppet och ingen kunde störa bakifrån!

Steget bakom ledande kenyanen på den finalgivande andraplatsen - där fanns Andreas hela loppet och ingen kunde störa bakifrån!
Foto: Deca Text & Bild

JUL
27

Vi berömde igår Andreas Almgren och Kalle Berglund för deras sätt att genomföra sina försöksheat - vad skall man då säga efter semifinalerna: Både Andreas Almgren och Kalle Berglund gick ju till final!!
     Återigen gjorde båda precis "rätt" i det som kanske är allra mest komplext taktiskt i hela friidrotten, nämligen semifinaler på 800m. Ett ögonblicks ouppmärksamhet eller ett felaktigt positionsval kan vara skillnaden mellan avancemang och chanslöshet.
     Andreas i den andra semin hade det bästa utgångsläget på pappret: Näst bäst på årsbästa och supersäker heatseger i försöken. När favoriten Masikonde (Kenya) satsade på att styra loppet från täten såg Andreas till att utnyttja sin speed till att vara i rygg på ledaren in i andra kurvan.
     Och där stannade han. Farten längst fram var tillräckligt hög för att ingen skulle våga utmana under vägen och när det var dags att slå till i utgången ur sista kurvan var det Andreas som hade bäst kraft näst Masikonde. Ingen av de bakom hade minsta chans att svara. Trean var nästan sekunden bakom Andreas i mål!
     Sveriges första manliga JVM-finalist någonsin heter Andreas Almgren!

Nordisk-Baltiska 22 års:
Fyra guld dag 1

En dubbelmästare

En dubbelmästare
Foto: Deca Text & Bild

JUL
26

När den första dagen av årets Nordisk-Baltiska 22-årsmästerskap genomfördes på Österbro stadion i Köpenhamn blev den svenska utdelningen fyra mästerskapstitlar:
     * MAI:s Daniella Busk vann individuella 100m säkert på 11.77 i lätt motvind och bidrog sedan med en stark tredjesträcka till guldet på 4x100m.
     * Spårvägens Axel Bergrahm var med sina 47.96 ensam under 48 på manliga 400m.
     * Kvinnliga stavhoppet vanns av Örgrytes Michaela Meijer på 4.17 sedan Hässelbys Angelica Bengtsson stått över till 4.27 efter sin ingångshöjd 4.12.
     För dagens bästa svenska resultat svarade Spårvägens Daniel Ståhl som i "hobbygrenen" kula höjde perset från 18.78 till 18.90. Det gav andraplatsen bakom finske Arttu Kangas 19.41.
     Alla resultaten

JVM5: Bara Andreas & Kalle

JUL
26

Beroende på tillfälligheternas spel (och dagsprogrammets utformning) har faktiskt 24 av 26 i den svenska JVM-truppen tävlat klart under de fyra första av de totalt sex tävlingsdagarna i Eugene.
     De enda två som kommer att vara i aktion i kväll är 800m-killarna Andreas Almgren (Tureberg) och Kalle Berglund (Spårvägen) som har sin semifinalomgång kl 01.30 i natt. (Inget försökspass idag och finalpasset börjar redan kl 23.30).
     Försöken hanterade de två övertygande och framgångsrikt men semifinalerna lär få en helt annan och mycket intensivare karaktär. I försöken var det 48 startande som skulle bli 24, dvs en halvering, medan vi nu har 24 som skall bli 8, dvs två tredjedelar skall elimineras.
     Tre semifinaler innebär det inte sällan något lotteribetonade kvalformatet "topp-2 + 2 tider" (lotteriet handlar framförallt om de två tiderna).
     De sex försöksheatsvinnarna är fördelade på tre i semi 1, två i semi 2 och en i semi 3. Att det inte är 2+2+2 beror på att seedningen även i semiomgången enl internationella reglerna faktiskt baseras på årsbästa helt utan hänsyn till hur man sprang i försöken.
     Ett upplägg vars sportslighet man kan diskutera. Kalle med årsbästa 1:49 seedas alltså lägre än etiopiske Lencha (åb 1:46) som Kalle höll bakom sig försöksloppet.
     Andreas springer i andra semin och möter 1:45-kenyanen Masikonde och fyra 1:47/1:48 varav han hade två bakom sig i sitt eget försöksheat.
     Kalle springer i tredje semin och möter 1:46-löparna Franzmair (östterikare som övertygade i försöken) och Lencha (som var bakom Kalle i försöken) plus fyra på 1:47/1:48 inkl 1500m-fyran André från Brasilien.
     Det blir alltså oerhört tufft att ta sig vidare till final eftersom bara topp-2 i resp semi är säkra. Räkna med lopp fyllda av positionskamper och rytmstörningar. Det gäller verkligen att ligga rätt in i sista kurvan.
     TV12 börjar sända kl 23.15 och Eurosport 2 kl 23.30.

Åttonde raka för Jonas!

JUL
26

Det kraftigt kuperade 78 km-loppet Swiss Alpine verkar vara som gjort för Moras Jonas Buud. Han debuterade i loppet 2007 med att vinna - och så har det bara fortsatt!
     Så när han idag efter drygt fyra timmars löpning fångat in länge ledande schweizaren Beat Ritter och sedan gått ifrån med åtta minuter in till mål var det åttonde raka segern i loppet som Jonas bärgade.
     Det blev f ö svenskt även på 5:e, 6:e och 10:e plats i årets lopp.
     Arrangörens resultatsida

Sanna med nr 283!

Sanna med nr 283!
Foto: Lars Skoglund

Sanna tillbaka på banan!

JUL
26

Idag gjorde Susanna Kallur sin första tävlingsstart på över fyra år - sedan Lag-EM i Budapest den 20 juni 2010 - när hon sprang 100m slätt vid Sparbanksspelen i Leksand. Sanna noterade 11.92 i +1.0 vind.

Favoriten Whitney fick ge allt för att hålla Irene bakom sig.

Favoriten Whitney fick ge allt för att hålla Irene bakom sig.
Foto: Deca Text & Bild

JVM4: Silver för Irene

JUL
26

Irene Ekelunds till JVM perfekt inprickade formtopp höll i sig över 200m-finalen där hon med ett nytt lopp under 23 sekunder var klar tvåa bara 0.15 sekunder bakom guldmedaljören Whitney från USA.
     Sett till årsbästa inför JVM var differensen mellan dem i det närmaste en hel sekund (0.94). Ja, på pappret skulle Irene inte ens ha varit i final men i verkligheten alltså silvermedaljör med nästan två meter ned till bronset!

Foto: Deca Text & Bild

JVM4: Fanny 6:a och rekord

JUL
26

I en bakom suveräna kinesiskan Guo hyperjämn kulfinal med placeringarna 2-8 samlade inom bara 48 cm tog Fanny Roos - med nya svenska juniorrekordet 16.29 i sjätte och sista stöten - hem sjätteplatsen.
     Men oj så jämnt det var. Hon hade samma resultat som femman och var bara 36 cm från silvret!

Så ser full kontroll ut!

Så ser full kontroll ut!
Foto: Deca Text & Bild

JUL
25

Andreas i andra heatet såg till att slippa trängseln genom att trycka på i början. Och från 200m (26.4) styrde han hela resten av loppet från täten via 55.2 - 1.23.0 till 1:50.27. En seger präglad av total kontroll!
     I morgon natt blir det alltså semifinaler på 800m med två svenskar!!

På väg in som 8:a på världsårsbästa!

På väg in som 8:a på världsårsbästa!

Världsklass på Källbrink!

JUL
25

VM-medaljören Ayanleh Souleiman klättrade upp till 8:e platsen på världsårsbästalistan med sina 1:43.69 som 800m-vinnare vid "Rekordjakten" sent på fredagskvällen på Källbrinks IP i Huddinge!
     Loppet vann han med nästan fyra sekunder före USA:s OS-medaljör på 1500m Leo Manzano (1:47.58).
     På 1500m - som vanns på 3:38 av etiopiern Cheru - noterade Spårvägens Johan Walldén nästperset 3:42.25 och Björnstorps Staffan Ek sänkte sitt personbästa till 3:44.14.
     Två 98:or sprang också bra: På 800m förbättrades sig MAI:s Warsame Hassan till 1:50.79 och på 1500m Lidingös Simon Sundström till 3:59.09.

Hur säkert som helst tvåa i heatet.

Hur säkert som helst tvåa i heatet.
Foto: Deca Text & Bild

JVM4: Kalle & Andreas
hur säkert som helst vidare!

JUL
25

Sällan eller aldrig har vi sett två svenska 800m-löpare agera med en sådan självklar auktoritet i försöken på ett globalt mästerskap som Kalle Berglund och Andreas Almgren gjorde nu.
     Kalle var först ut i heat nr 1 och när ingen verkade vilja sätta sin prägel på loppet gled han fram till täten in på det första upploppet. Kalle fick ostörd passera 400m på 57.3 och sedan började han trycka och efter en tvåhundring på 27 blankt var man loss tre i täten (= så många som skulle gå vidare på placering).
     Och Kalle hade sedan inga som helst problem - såg nästan litet förvånad ut när han kollade runt - att hålla andraplatsen in i mål med bl a 1:46-etiopiern Lencha bakom sig. Tiden för Kalle 1:50.99, dvs andra varvet på 53.73.

JVM4 i natt: Irene & Fanny

JUL
25

Nattens finalpass kommer att ha två svenska intressen. Dels Fanny Roos vars kulfinal startar kl 03.35, dels Irene Ekelund vars 200m-final har starttiden 04.55.
     Fanny var fjärde bäst i kulkvalet tidigare i kväll och Irene var som bekant snabbast i semifinalrundan förra natten.

JVM4: Inga avancemang
i häck, diskus eller spjut

JUL
25

I häckförsöken lyckades varken Adriana Janic eller Elise Malmberg - trots hjälpsam medvind - matcha sina topptider från tidigare i sommar utan gick i mål på som heat-5:a på 14.01/+1.7 resp heat-6:a på 14.19/+1.5.
     Topp-4 plus 4 bästa tiderna i övrigt gick till semi och sista tid vidare blev 13.90, dvs några hundradelar sämre än Adrianas och Elises årsbästan (13.78 resp 13.84).
     För diskuskillarna Viktor Gardenkrans och Gustav Liberg skulle det inte räcka att matcha årsbästaresultaten på 55 meter utan dessa skulle behöva överträffas med åtminstone ett par meter. Det fanns inte den här dagen utan Viktor stannade på 52.72 och Gustav på 53.12.
     11 man klarade direktgränsen 59 meter och för 12:e och sista finalplatsen krävdes 58.61.
     Knepiga vindförhållanden - framförallt i den andra gruppen som kastade rakt in i en synnerligen frisk motvind - höll ned resultatnivån i pojkarnas spjutkval. Direktgränsen 72.00 överträffades i ett enda av 91 kast i kvalet och strecket drogs i stället vid 66.70.
     Quincy Andersson fick inte alls till det: Första utanför sektorn, andra så kort att han trampade och det tredje 61.58 alldeles ute vid sektorsgränsen.

JVM4: Svenskt x8 i kväll

JUL
25

Junior-VM:s fjärde tävlingsdag har inletts på Hayward Field. Under det första passet har vi fyra svenska löpare och lika många kastare i gång med följande kvalvillkor:
     19.00 Diskus, kval
     Direktkvalet är satt till 59 meter, men på de två senaste mästerskapen har det räckt med under 57 meter. Viktor Gardenkrans med 55.36 i år har en tuff uppgift i och med att endast en av de övriga 13 diskuskastarna i den första gruppen har sämre årsbästa. Men kom ihåg att MAI:aren nådde nästan 58 meter redan för två år sedan.
     19.10 Kula, kval
     Ljungbys Fanny Roos har halvdussinet tävlingar i år över 15.80 som ger en finalplats, men förmodligen behövs det inte ens 15 meter jämnt. Fanny hamnade precis utanför finalen för två år sedan, då hon stötte 14.32 i Barcelonas kval.
     20.00 100m häck, försök
     Fyra främsta per heat + fyra tider kvalar in till semifinal. MAI:s Adriana Janic (h3, kl 20.14) rankas som nummer fem i sitt lopp, men med ett par tjejer inom en tiondel, Elise Malmberg, Hässleholm, (h4, kl 20.21) har ett liknande läge, som nummer sex med tre konkurrenter inom ett par tiondelar.
     20.15 Diskus, kval 2
     Ullevis Gustav Liberg med ett personlig rekord satt i år på 55.76 startar från ett lika svårt läge som Viktor Gardenkrans i den tidigare gruppen
     21.50 800m, försök
     48 löpare ska halveras till semifinalerna genom att Topp-3 i de sex heaten avancerar tillsammans med de sex snabbaste av de övriga. Spårvägens Kalle Berglund springer i det första mot främst fyra löpare av 1:46-1:48-kaliber. I efterföljande lopp är Andreas Almgren, Tureberg, den med det bästa rekordet. Grenen är inte lika vass som i Barcelona, som slutade så här snabbt.
     23.10 Spjut, kval 2
     Quincy Anderssons direktkval är 72 meter, 69 centimeter kortare än vad MAI:aren kastade på Göteborg GP, för en månad sedan. Men det kan mycket väl räcka med under 70 meter trots att 24 av de 31 kvalande har kastat längre än så i år. Quincy har också fördelen av att veta hur det gick för den första, avklarade gruppen.

Foto: Deca Text & Bild

JVM4: Fanny direktkvalade

JUL
25

Efter 14.86 i första kom 16.03 i andra kvalstöten för Fanny Roos. Därmed överträffade hon direktkvalgränsen 15.80 med god marginal (även om kulan landade oroväckande nära sektorsgränsen) och kan börja ladda för finalen som går redan i kväll lokal tid (dvs i natt svensk tid).
     Till slut räckte det med 15.08 i kvalet för att ta en av de 12 finalplatserna och bara tre stötte längre än Fanny.

JVM3: Irene semisnabbast

JUL
25

Irene Ekelund imponerade stort genom att vinna sin 200m-semifinal i suverän stil på 22.97w/+2.5. Halvsekunden snabbare än tidigare i sommar och hennes tredje snabbaste lopp totalt i karriären.
     Precis som i försöken startade brittiskan Hylton litet snabbare och ledde knappt ur kurvan - och precis som i försöken var Irenes avslutande femtio meter särklassiga och hon vann med nästan fyra tiondelar!
     De två följande semifinalerna vanns säkert av Ecuadors Tenorio och USA:s Whitney på 23.16/+1.2 resp 23.05/+1.4 och det mesta tyder därför på att kampen om finalmedaljerna kommer att stå mellan dem och Irene.
     I finalen kl 04.55 natten till lördag har Whitney bana 3, Irene bana 4 och Tenoro bana 6.
     PS. Apropå det här med värdet av att springa på i försöken: Hur gick det för manlige 100m-vinnaren Williams som "bromsade" sig in som heattrea i försöken. Jo, han fick sämsta banan (ettan) i sin semi och var chanslös (6:a på 21.10) på avancemang. Italienaren Spanò som precis passerade i försökshetet fick i stället springa på bana 6 i sin semi och persade.

Foto: Deca Text & Bild

JVM3: Wille 9:a

JUL
25

Pojkarnas 1500m-final styrdes från täten av de två kenyanerna och Wille Levay tog inledningsvis en position i den bakre delen av fältet. Men det innebar inte att det gick långsamt, 59.2 var faktiskt ungefär samma som han hade i försöksheatet i förrgår.
     På andra varvet sjönk farten i täten (en 63:a) och fältet trycktes ihop. Wille passerade 800m på ca 2:02. Därframme skruvade sedan favoriten Sawe upp farten igen och fältet började dras ut och en tätgrupp på fyra försvann ifrån övriga.
     Wille fanns med i bakre delen av klungan runt 10:e platsen ut på sista varvet. Och precis som i försöken hade han en tempohöjning att plocka fram: Återigen under 58 på sistavarvet och det var precis sånär att han blev 8:a i mål.
     Willes 3:45.31 var nästpers (efter tiden i försöken) och tre ynka hundradelar från att ge en poängplats. Och 9:e är också den klart bästa svenska insatsen på manliga 1500m vid ett JVM. Tidigare har vi som bäst haft två 12:e platser (1998 och 2010 - se historiken!)

Foto: Deca Text & Bild

JVM3: Thobias 8:a

JUL
25

Thobias Nilsson Montler visade åter sina mästerskapskvaliteter: I fjol var han en otippad 8:a på UVM och nu blev det en ny sensationell 8:e plats när Thobias (25:a på årsbästa inför JVM) noterade karriärens hittills längsta hopp 7.65w/+2.7!
     Och bakom toppresultatet fanns också karriärens klart bästa hoppserie hittills: 5.95w/+2.1 - 7.64w/+2.5 - 7.65w/+2.7 - 7.42/+1.5 - 7.56/+1.1 - X/+1.1.
     Då skall man veta att Thobias fixade JVM-kvalet 7.55 så sent som den 6 juli när han hoppade 7.58 i tyska Mannheim. Så nu i JVM-finalen hade han tre av karriärens så här långt fyra bästa hopp!

En riktigt bra dag

En riktigt bra dag "på jobbet" för Elienor och coach Conny Silfver.
Foto: Deca Text & Bild

JVM3: Elienor 7:a

JUL
25

16-åriga debutanten Elienor Werner tangerade sitt personliga rekord 4.20 och blev 7:a i stavfinalen.
     Och vägen dit bjöd på stabil hoppning av det slag man vill se, framförallt i mästerskap där "onödiga" kryss på vägen kan bli väldigt kostsamma placeringsmässigt:
     Elienor tog nämligen 3.80, 3.95 och 4.10 direkt i första försöken och det tangerade perset 4.20 i andra.
     Så de sex konkurrenter som besegrade Elienor gjorde det i kraft av att hoppa högre (dvs klara 4.25 eller mer).

JVM3: Lysande svenskpass!

JUL
25

Även om Sofis silver i spjut förstås utgjorde toppen var hela det tredje finalpasset minnesvärt för svenskt vidkommande:
     * 16-åriga debutanten Elienor Werner tangerade sitt personliga rekord 4.20 och blev 7:a i stavfinalen.
     * Thobias Nilsson Montler visade åter sina mästerskapskvaliteter: I fjol var han en otippad 8:a på UVM och nu blev det en ny sensationell 8:e plats när Thobias (25:a på årsbästa inför JVM) noterade karriärens hittills längsta hopp 7.65w/+2.7!
     * Wille Levay var på 1500m bara en hårsmån (tre ynka hundradelar) från en poängplats när han till slut blev 9:a på nästperset 3:45.31.
     * Irene Ekelund imponerade stort genom att vinna sin 200m-semifinal i suverän stil på 22.97w/+2.5. Halvsekunden snabbare än tidigare i sommar och hennes tredje snabbaste lopp totalt i karriären.

Foto: Deca Text & Bild

JVM3: Sofi 15 cm från försvarat guld!

JUL
25

Mästerskapsspecialisten Sofi Flink gjorde det igen: Efter silvret på UVM 2011, guldet på JVM 2012 och guldet på JEM 2013 blev det nu silver på JVM 2014.
     Och det var sannerligen inte långt borta att det blivit ännu ett guld. För i sitt sista kast (naturligtvis) ökade Sofi till 56.70 vilket gav henne ledningen med 72 cm före ryska Starygina.
     Men ryskan hade sitt sista kvar och den här gången fick hon också sista ordet, fast med bara 15 cm marginal: 56.85!
     Även om Sofis silver i spjut förstås utgjorde toppen var hela det tredje finalpasset minnesvärt för svenskt vidkommande:

JVM3: Den svenska natten

JUL
24

Fyra finaler och en semifinalomgång har svenskt deltagande i nattens tävlingspass:
     03.00 Stav, final
     Efter två raka vinster för Angelica Bengtsson (vars mästerskapsrekord är 4.50) är det återigen Hässelby i final, nu med Elienor Werner, yngst av alla 14 deltagare. Lutkovskaja vann JEM19 ifjol och har fyra tävlingar på 4.40-4.50 och framstår därför som klar favorit, i synnerhet som Peinaido som besegrade ryskan på UVM inte klarade sin ingångshöjd i kvalet.
     03.10 200m, semi
     Irene Ekelund förväntas kunna ta sig till final med mindre möda än på 100 meter. Läs mer i specialtext!
     03.35 Längd, final
     Thobias Nilsson Montler är vår förste manlige längdhoppare i en JVM-final. Redan det är en bedrift för MAI-hopparen som inte hade många bakom sig i ranking in till Hayward Field.
     Kvalet höll en oväntat låg nivå. Asiatiske mästaren Wang (8.10 i år) stod i särklass. Det kan till och med bli en kinesisk dubbel då White inte visade tillnärmelsevis den kvalité som räckte till över åtta meter när de amerikanska uttagningarna avgjordes i Eugene i början på månaden. UVM-mästaren från 2011 Lin har nämligen en omvittnad mästerskapskyla.
     04.30 Spjut, final
     Stor press på Sofi Flink att försvara sin titel från Barcelona, men Västerås-kasterskan har klarat av favoritskap förut. Lyckas hon med det följer Sofi i Carolina Klüfts och Angelica Bengtssons spår som en av de få som vunnit JVM två gånger.
     Kroatiskan Kolak som såg ut som det främsta hotet före kvalet hade fullt sjå att ta sig till final. Hon klarade sig till slut med 33 cm. Där var det i stället polskan Andrejczyk som kastade längst, över 56 meter, för andra gången i år. Se även upp för hennes landsmaninnan Witek och norskan Obst, som var nära att besegra Sofi i Oslo i maj.
     05.40 1500m, final
     William Levay, Spårvägen, stod för en mycket strong insats i försöken, där han såg till att det blev fart från början och ändå kunde avsluta med 57.1 (43.0 på sista 300m). Eftersom de efterföljande heaten hade mer av karaktären ”vi avgör det på slutet” var det onekligen kenyanen Sawe som vann Willes heat som gav det bästa intrycket.
     Brassen André imponerade också. Jama Aden-tränade djiboutiern Mouhyadin hade den snabbaste avslutningen. De borde göra upp om medaljerna tillsammans med 3:35-kenyanen Ngetich. Hur långt kan Wille nå, och är han återhämtad från sitt bästa lopp i karriären från i förrgår?

JVM3: Irenes semifinal

JUL
24

Som vi påpekade tidigare var det viktigt och värdefullt att Irene sprang på för seger och bra tid i sitt försöksheat. Hur viktigt och värdefullt ser man av hur heatindelning och banordning blev för de tre semifinalerna.
     Naturligtvis finns det ingen "enkel" semi på ett VM men Irene slipper i natt båda amerikanskorna (Whitney och Martin) plus 100m-tvåan Tenorio. Och det beror inte på "tur i lottningen", eftersom semifinalerna sammansätts efter en fast formel baserad på försökstiderna.
     Irene var tredje snabbaste heatvinnaren i försöken och slipper därmed de två snabbaste (Whitney och tyskan Lückenkemper) och ställs i stället mot den fjärde bästa, jamaicanska Whyte. Vid första anblicken var de två jämna tidsmässigrt (23.47 mot 23.48) men väger man in att Irene hade -1.8 i vind och Whyte +1.9 blir bilden en helt annan.
     Övriga som Irene får möta är Herrera 23.70/+1.9, Hylton 23.78/-1.8 (som hon slog i försöken), Tjernagel 23.75/+1.9 och Atcho 23.94w/+2.1.
     I banlottningen kunde Irene hamna varsomhelst mellan trean och sexan och hon hamnade på sexan med Whyte närmast innanför sig.
     Irene springer i första semin (kl 03.10) och vid seger där är hon garanterad en mittenbana också i en final.
     PS. 100m-vinnaren Asher-Smith kom aldrig till start i 200m-försöken och 100m-5:an Swoboda bröt direkt i sitt heat.

JVM3: Viktig heatseger

JUL
24

Inga som helst problem för Irene Ekelund i försöksheatet på 200m. Visserligen startade brittiskan Hylton på banan innanför snabbare och kom ut ur kurvan i viss ledning, men Irenes finish förde henne ikapp och förbi till seger med drygt tre tiondelar på 23.47.
     Dvs bara 0.04 från årsbästat och det från bana 2 och i en kännbar motvind av 1.8 m/s.
     Även om topp-3 gick vidare på placering var det viktigt och riktigt att Irene sprang för segern och inte nöjde sig med att glida in som tvåa. För med sju heat blir man ju som tvåa seedad högst på 8:e plats i semifinalerna (alltså efter alla heatvinnarna).
     En som inte fattat systemet var manlige 100m-vinnaren Williams som slog av på slutet i sitt 200m-heat och blev bara trea, vilket innebär en 19:e seedning till semin (killarna hade hela nio heat). Han är därmed garanterad en av de två innersta banorna i semin!
     För Irene väntar nu semiomgången kl 03.10 i natt.

Joensuu: Sofie 1.87!

JUL
24

I torsdagkvällens elittävling i finska Joensuu höjde IF Götas Sofie Skoog sitt årsbästa med en centimeter till 1.87 när hon kom delad etta i kvinnliga höjdhoppet.
     Michel Tornéus vann naturligtvis längdhoppet där alla hans fyra godkända hopp hade räckt till seger. Det allra längsta mätte 7.85.
     I hinderloppet var Daniel Lundgren för tredje gången på en månad under 8:40 utan att ändå nå den eftertraktade EM-gränsen 8:37.50. I dag blev det 8:39.88 för Daniel.
     Övriga svenska resultat: Snudd på årsbästa i spjut för Jiannis Smalios (75.14) och 2:07 på 800m för Charlotte Schönbeck.
     Alla resultaten i Joensuu

JVM3: Ingen hinderfinal

JUL
24

När Carolina Johnson var en av de 19 startande i andra heatet visste man att de tio första hade god chans att gå vidare eftersom 6:an i första heatet hade gjort måttliga 10:25.
     Så chansen fanns för Carolina (pers 10:16) och hon låg inledningsvis bra med strax framför mitten av fältet. Fast farten var ganska tuff och hon passerade 100m på ca 3:21, dvs ett tempo för en sluttid drygt tio sekunder under pers.
     För tufft visade sig senare i loppet, när Carolina med tre varv kvar tvingades ge upp kontakten med topp-10-gänget och därmed finalchansen. Till slut blev det en 15:e plats i mål på tiden 10:40.68. För att gå vidare på tid kom det att krävas 10:19.29.

JVM3: Svenskt i kväll och natt

JUL
24

Två inslag under "förmiddagspasset" följs av en handfull svenska finaler under natten när den tredje tävlingsdagen på Junior-VM hålls i Eugene.
     19.05 3000m hinder, försök
     Obegripligt nog har de 39 avprickade smälts ihop i bara två heat. Carolina Johnson får därför räkna med trängsel och tilltrasslade situationer fram emot de fem placeringarna som garanterar final. Därutöver går fem vidare på tid. Fyra av konkurrenterna har sprungit under tio minuter, sen är det ett hopp ner till en kvarett på runt 10:15, som Linköpings löpare ingår i.
     20.40 200m, försök
     Förutsättningarna för Irene Ekelund som springer i det första av sju heat är att vara bland de tre främsta eller förlita sig på någon av de tre bästa återstående tiderna. Det senare borde kunna undvikas eftersom brittiskan Hylton är den enda som ska kunna matcha MAI-sprintern. Polskan Swoboda känner vi igen som den som varit en till två hundradelar före Irene i finalerna på 100 meter såväl i Eugene om ifjol i Donetsk, men hon håller inte lika bra på 200. Hon var t ex nästan sekunden bakom på Sollentuna GP.
     -------------------------------------------------------------------
     03.00 Stav, final
     Efter två raka vinster för Angelica Bengtsson (vars mästerskapsrekord är 4.50) är det återigen Hässelby i final, nu med Elienor Werner, yngst av alla 14 deltagare. Lutkovskaja vann JEM19 ifjol och har fyra tävlingar på 4.40-4.50 och framstår därför som klar favorit, i synnerhet som Peinaido som besegrade ryskan på UVM inte klarade sin ingångshöjd i kvalet.
     03.10 200m, semi
     Irene Ekelund förväntas kunna ta sig till final med mindre möda än på 100 meter.
     03.35 Längd, final
     Thobias Nilsson Montler är vår förste manlige längdhoppare i en JVM-final. Redan det är en bedrift för MAI-hopparen som inte hade många bakom sig i ranking in till Hayward Field.
     Kvalet höll en oväntat låg nivå. Asiatiske mästaren Wang (8.10 i år) stod i särklass. Det kan till och med bli en kinesisk dubbel då White inte visade tillnärmelsevis den kvalité som räckte till över åtta meter när de amerikanska uttagningarna avgjordes i Eugene i början på månaden. UVM-mästaren från 2011 Lin har nämligen en omvittnad mästerskapskyla.
     04.30 Spjut, final
     Stor press på Sofi Flink att försvara sin titel från Barcelona, men Västerås-kasterskan har klarat av favoritskap förut. Lyckas hon med det följer Sofi i Carolina Klüfts och Angelica Bengtssons spår som en av de få som vunnit JVM två gånger.
     Kroatiskan Kolak som såg ut som det främsta hotet före kvalet hade fullt sjå att ta sig till final. Hon klarade sig till slut med 33 cm. Där var det i stället polskan Andrejczyk som kastade längst, över 56 meter, för andra gången i år. Se även upp för hennes landsmaninnan Witek och norskan Obst, som var nära att besegra Sofi i Oslo i maj.
     05.40 1500m, final
     William Levay, Spårvägen, stod för en mycket strong insats i försöken, där han såg till att det blev fart från början och ändå kunde avsluta med 57.1 (43.0 på sista 300m). Eftersom de efterföljande heaten hade mer av karaktären ”vi avgör det på slutet” var det onekligen kenyanen Sawe som vann Willes heat som gav det bästa intrycket. Brassen André imponerade också. Jama Aden-tränade djiboutiern Mouhyadin hade den snabbaste avslutningen. De borde göra upp om medaljerna tillsammans med 3:35-kenyanen Ngetich. Hur långt kan Wille nå, och är han återhämtad från sitt bästa lopp i karriären från i förrgår?
     JVM:s start- och resultatsida för kvällen och natten.

Foto: Deca Text & Bild

JVM2: Sofia 6:a & Emma 8:a

JUL
24

Utan att på något sätt få till några personliga superserier jobbade våra sjukampande Sofia Linde och Emma Stenlöf på så bra att båda till slut placerade sig på topp-8 som 6:a resp 8:a.
     Emma var den som hade det relativt sätt bästa flytet och låg 5:a/6:a i princip hela vägen med Sofia ett par snäpp bakom. Men ett riktigt inspirerat 800m-lopp av Sofia - 2:16.49 som var bara hundradelar från perset - förde till slut upp henne till positionen som bästa svenska 54 poäng och två placeringar före Emma.
     Uppe i toppen blev det väntad medaljtrio med brittiska 17-åringen Morgan Lake i topp på 6.148 före cubanska Rodriguez 6.006 och holländska Visser 5.948.

JVM2: Irene 6:a

JUL
24

Flickornas 100m såg på förhand ut att bli en oviss prestigematch mellan USA och Storbritannien om medaljerna men i praktiken visade sig brittiska Dina Asher-Smith vara i en klass för sig:
     Snabbast i försöken, snabbast i semi och vann finalen med solklara 16 hundradelar på 11.23 i motvind. USA fick nöja sig med ett brons eftersom Ecuadors Tenorio var nr 2 genom alla tre ronderna.
     Överhuvudtaget var situationen väldigt stabil tävlingen igenom med samma topp-6 i alla tre omgångarna. Och 6:a hela vägen var Sveriges Irene Ekelund som sprang bättre och bättre för varje omgång och närmade sig dem framför.
     En illustration: I försöksloppet var hon 0.19 bakom brittiskan Henry men i finalen där brittiskan kom fyra skiljde bara 0.05. (På årsbästa inför JVM hade diffen dememellan f ö varit 0.29!)
     Vi hade ju en 100m-semifinalist även bland pojkarna genom Austin Hamilton. Att han skulle kunna klara den tuffa gallringen från 24 ned till 8 finalister var egentligen ingen realistisk tanke. Till det hade det krävts pers med nästan en och en halv tiondel.
     Men Austin som kom in i semin som sista tid (motsvarar alltså 24:e plats) men i semiomgången blev det en ändå ranking som nr 15.
     Apropå 100m-tävlingarna: En riktigt tung dag för Jamaica som faktiskt inte fick ens någon finalist för vare sig flickor eller pojkar!

Michel i Finland i kväll

JUL
24

Det är få tävlingar under JVM-veckan, men ikväll har ett halvdussin svenskar tagit sig till Joensuu Games, nästan borta vid ryska gränsen.
     Michel Tornéus, som alltid har trivts i Finland, är en av blott fyra längdhoppare. Daniel Lundgren fortsätter jaga EM-kvalgränsen 8:37.50, som han har varit så nära vid flera tillfällen. Jiannis Smalios möter världsettan i spjut Abdelrahman. Sofie Skoog och Erika Wiklund hoppar höjd, Charlotte Schönbeck springer 800 meter.
     Startlistorna på Joensuu Games.

JVM2: Elise 8:a

JUL
24

Att verklig tävling "man-mot-man" - i synnerhet tävling med mästerskapsnerv - är något helt annat än statistik bevisade verkligen Elise Malmberg nu.
     Sett till årsbästa sommaren 2014 var Elise nr 28 bland de startande inför längdhoppet i Eugene. Upp till topp-12 (= finalplats) fattades på pappret 17 cm.
     Men i kvalet blev det ändå en 11:e plats för Elise och nu i JVM-finalen klättrade hon ytterligare tre placeringar upp till en slutlig 8:e plats, dvs hon gick 20 snäpp bättre i verkligheten än vad "pappret" indikerade!
     De formella hopplängderna i finalen var blygsamma för såväl Elise (5.95 som längst) som övriga, men det berodde på att hela tävlingen genomfördes i en stabil motvind som snittade ca 2 m/s (dvs det hade varit snudd på perfekt om man fått köra åt andra hållet).

JVM2: Fredrik 12:a

JUL
24

Efter den ösregniga inledningen av den andra tävlingsdagen för tiokamparna skiftade vädret ansikte, molnen skingrades, solen började värma och de avslutande tre grenarna kunde genomföras i allt bättre betingelser.
     För både Fredrik Samuelsson och Andreas Gustafsson blev det 4.40 i stav och de följde upp med 52.64 resp 45.44 i spjut. Därmed låg de 12:a resp 26:a inför avslutande 1500m, placeringar de där med stabila insatser försvarade (Fredrik) resp förbättrade med två enheter (Andreas).
     Slutpoängerna blev 7.513 (årsbästa, bara 29 p från pers) resp 7.068 (56 p från pers).

JVM2: Marinda 9:a

JUL
24

Hade Marinda Petersson lyckats göra om sin kvalkast (61.97) i finalen hade det räckt till en 7:e plats. Men nu blev det 60.47 som längst på de tre första försöken vilket gav en 9:e plats, dvs inga fler chanser.
     5000m-finalen kom att präglas av tempoväxlingar och det passade inte Sarah Lahti. Hon var med i huvudklungans bakre del efter en kilometer (3:13 var en ganska OK öppningsfart). Men sedan började rycken, Sarah tappade kontakten med klungan, hamnade ensam och bröt ungefär halvvägs.
     Nattens enda svensk i kval/försök var Fabian Delryd som jagade en plats i höjdfinalen. Formella kvalgränsen var satt till 2.19 men det visade sig att det i verkligheten räckte med 2.10 utan rivningar.
     Fabian klarade visserligen just 2.10 men hade tre rivningar på vägen fram dit och då blev totalplaceringen som nr 16, dvs utanför de topp-12 som avancerade till finalen.

JVM2: Fyra på topp-8!

JUL
24

Den svenska utdelningen den första egentliga finaldagen blev fyra - snudd på fem - poängplatser: Sexa kom Irene Ekelund på 100m och Sofia Linde i sjukamp, åtta blev Elise Malmberg i längd och Emma Stenlöf i sjukamp och Marinda Petersson tog en nionde placering i slägga. Därtill hade vi tiokamparen Fredrik Samuelsson som tolva.
     Dessa fyra poängplatser på en dag skall jämföras med att vi för de senaste sex JVM:en snittat 4.3 poängplatser - på hela mästerskapen! Både 2010 och 2012 blev det totalt fem på topp-8! Nu har vi alltså redan fyra med fyra dagar kvar!

JVM2: Minst fem
svenska finaler i natt

JUL
24

Nattpasset i Eugene inleds med Marinda Petersons släggfinal. Under småtimmarna blir det också direktfinal på 5000 meter för Sarah Lahti, i längd för Elise Malmberg samt eventuell på 100 meter för Irene Ekelund och Austin Hamilton, ifall de tar sig vidare från semifinalerna.
     Därutöver avslutas mångkamperna med vår blågula kvartett, där Emma Stenlöf ligger 5:a och där även Sofia Linde är med i kampen om poängplatserna (topp-8). En kvalomgång också: Fabian Delryd i höjd. Alla tider och premisser:
     02.30 Slägga, final
     Marinda Petersson, MAI, går in i finalen rankad som nr 8 genom sitt nya pers från kvalet, 61.97. Den främsta svenska släggplaceringen på JVM är så här långt Karolina Pedersens sjunde plats i Beijing för åtta år sedan.
     02.30/03.50 Tiokamp, spjut (ännu inte klart i vilken grupp)
     Fredrik Samuelsson, Hässelby, är på 16:e plats och Andreas Gustafsson, Falun, 28:e efter sju grenar. Fredrik går fortsatt jämnt mot sin toppnotering medan Andreas tyvärr tappade rejält i den ösregnsdrabbade diskusen. Stavhoppet pågår och i skrivande stund har både Andreas och Fredrik klarat 4.40.
     03.00 100m, semi
     Tre semin där MAI:s Irene Ekelund springer i den första. Endast de två första i varje är garanterade finalplatser. Brittiskan Henry var ett par tiondelar före Irene i försöksloppet. Ecuadors Tenorio var ännu snabbare (11.27) när hon ensam fick springa om efter protest. Avancemang på tid kan kräva under 11.50.
     03.15 Höjd, kval
     2.19 är begärt för direktfinal. Innan dess ligger ribban på 2.17 och 2.14. Täbys Fabian Delryd har hoppat 2.16 vilket han delar med elva andra kvalhoppare. 13 har årsbästan på 2.18 - 2.26.
     03.20 100m, semi
     Ett riktigt svårt uppdrag för Austin Hamilton, MAI, att nå final när han är en av de fyra som inte sprungit under 10.50. Det har de övriga 20 semifinalisterna gjort, ner till Bromells nysatta juniorvärldsrekord på 9.97. Samma premisser som för tjejerna: topp-två/semi + två tider.  
     04.05 Längd, final
     Elise Malmberg är Sveriges första längdfinalist sen Erica Johansson vann 1992. Hässleholmaren har det sämsta resultatet i sommar av de tolv finalisterna, men har hoppat längre både inomhus och ifjol.
     04.10 Sjukamp, 800m
     Emma Stenlöf, Västerås, håller fortfarande femteplatsen trots att varken längd och spjut var riktigt på topp. Finns därför två som kan hota i kampen om att bli femma. Sofia Linde ligger nia inför 800m tätt inbakad i en klunga på sex som kämpar om placeringarna 8-13.
     04.40 5000m, final
     De 15 finalisterna är nästan delade i två grupper där Sarah Lahti, Hässelby, är på papperet tämligen jämn med sju andra 16-minuterslöpare.
     05.17 Tiokamp, 1500m
     Fredrik Samuelsson, Andreas Gustafsson
     05.40 100m, final
     Ev Irene Ekelund
     05.55 100m, final
     Ev Austin Hamilton

JVM2: Emma kvar som 5:a

JUL
23

När sjukamperskorna drog igång sin andra dag var det redan fullt ös på regnet, vilket märktes på resultatnivån där bara en tog sig över 6 meter.
     Ledande Morgan Lake stannade visserligen på 5.90 men går ändå in i de två sista grenarna med en ledning på 142 p före holländska Visser och 171 p före cubanska Rodriguez.
     Emma Stenlöf började med ett knappt tramp som var uppemot sex meter. De två övriga hoppen blev sämre - 5.70 och 5.71 - och luckan upp till fyran Leffler växte från 4 till 88 poäng. Ned till 6:an har Emma 76 p i marginal.
     Sofia Linde är efter sina 5.70 på en 11:e plats - men med bara 40 p upp till 6:an i denna bakom topptrion mycket täta tävling.
     För Emma gav spjutet tyvärr inga pluspoäng: Med 37.84 ökade avståndet upp till 4:an Leffler med ytterligare 33 p till 121 p, vilket i praktiken är ointagligt eftersom tyskan är en starkare 800m-löpare.
     Dessutom har efter spjutet andra tyskan Grauvogel liksom amerikanskan Moore krupit oroväckande nära bakifrån. Inför 800m handlar det nu om att Emma har bara 3 resp 3½ sekund att gå på för att få sin nuvarande femteplats som slutplacering.
     Sofia klättrade uppåt igen efter spjutet (38.89) och är nu 9:a med god möjlighet att passera 8:an (18 p upp) - fast samtidigt jagas hon själv av fyra tjejer inom 48 p (ca 3½ sekund) bakom sig.

Foto: Deca Text & Bild

JVM2: Tiokamp i ösregn

JUL
23

Dagen som började i grått med 14-15 grader och ett stilla regn förvandlades allteftersom till något mittemellan häll- och ösregn under den andra tävlingsdagens förmiddag i Eugene.
     För tiokamparna var det helt OK under häckloppen där Andreas Gustafsson persade (14.73) och Fredrik Samuelsson noterade rejält årsbästa (14.90) - båda i lätt motvind. Men när det var dags för dem att kasta diskus i den andra gruppen var väderbetingelserna vidriga.
     Fredrik lyckades dock få till 40.02, mindre än två meter från pers, medan Andreas stannade på 29.60. I sammandraget är placeringerna inför stavhoppet 16:e (med hygglig kontakt upp emot 10:e platsen) resp 28:a.
     Frågan nu är väl hur det blir med stavhoppet som skulle bli rent farligt om inte regnet lugnar ned sig. Kommer man månne att flytta inomhus med det?

Foto: Deca Text & Bild

JVM2: Thobias till final

JUL
23

En dag när det var 14-15 grader varmt och mulet var direktkvalgränsen 7.70 utom räckhåll för alla utom kinesen Wang.
     Thobias Nilsson Montler öppnade med 7.19 och ökade till 7.37 i andra och låg därmed faktiskt så högt som 6:a efter två ronder av tre.
     Efter 7.05 i sista var det bara för Thobias att vänta och se och faktum var att han blev passerad av bara en enda konkurrent ytterligare i den sista ronden. Så Thobias vidare till final som 7:a totalt - vilket kan jämföras med den 25:e plats han hade inför kvalet räknat på årsbästa!
     Så precis som bland flickorna igår skördade kvalet verkligen många offer bland de på förhand topprankade: Av de 13 som gjort 7.70 förut i år missade mer än hälften (sju) finalen, bl a statistik-4:an Boer och -5:an Rock.
     Men alltså inte statistik-25:an Thobias!

JVM1: Den upphävda diskningen

JUL
23

I flickornas försöksomgång på 100m inträffade något som aldrig tidigare hänt, i alla fall inte i den här typen av storinternationella mästerskapssammanhang: En diskning för tjuvstart upphävdes av juryn.
     Det gällde Ecuadors Tenorio som diskades av de ansvariga funktionärerna för en tjuvstart i sitt försöksheat (det tredje). Ett antal TV-repriser visade direkt efter återkallningen för "omvärlden" klart och tydligt att Tenorio INTE var först iväg utan snarare tillhörde "den bakre delen av klungan". Det var ingen som tjuvade,
     Men varför blev Tenorio då diskad? Enda förklaringen måste vara att den elektroniska kontrollutrustningen indikerade en otillåten "reaktionstid" (dvs under 0.100 s) och då är de internationella reglerna i princip tvingande för startfunktionärerna.
     De kan "köra över" utrustningen om de är säkra på att den visat fel, men det var närmast omöjligt för dem att veta i stunden. För starterna till skillnad från all världens TV-tittare hade ju inte tillgång till videorepriserna som rullade och som klart visade att Tenorio inte tjuvstartat.
     Nu blev det i stället juryn som - efter en protest från Ecuador - fick fatta beslutet efter att ha granskat all bevisning. Följden blev sedan att Tenorio fick göra ett sololopp två timmar senare för att gå vidare på tid. (Det var tur att inte nästa omgång skulle gå förrän nästa dag.)
     Men händelsen understryker hur oklokt det varit att i de internationella reglerna lägga "det slutliga avgörandet" hos en teknisk utrustning vars funktion ingen kan garantera. Det är inte första gången som oskyldiga blivit diskade p g a tekniska fel, men glädjande nog kunde det potentiella justitiemordet i alla fall den här gången göras ogjort.

Inget EM för Isabellah

JUL
23

En tids problem med en inflammation i en sena i foten har gjort att Isabellah Andersson på senare tid inte alls har kunnat träna på det sätt som är nödvändigt för att förbereda sig för EM-maran den 16 augusti i Zürich.
     Så Isabellah som tog brons för fyra år sedan i Barcelona har därför nu tillsammans med sin tränare Lars Andersson tagit beslutet att lämna återbud till EM-starten om knappt fyra veckor:
     – Hon har haft ont i en fotsena som är irriterad. Det är väldigt olyckligt att det kom just nu. Hon har kunnat komma ut och jogga men tyvärr inte kunnat träna ”på riktigt”. Hon får ont efter 30 minuters jogg, så då måste hon stanna, förklarar Lars Andersson.
     Isabellahs återbud innebär att Hanna Lindholm (Hammarby) - som var uttagen som reserv - i stället nu kommer att få chansen att springa i Zürich
     – Hanna är debutant och får göra sitt bästa av situationen med det korta varsel som det nu blev, säger förbundskapten Karin Torneklint.
     Allt om marathonuttagningarna till EM

JVM2: Thobias går in i elden

JUL
23

Thobias Nilsson Montler är den ende ny svensk som träder in på andra tävlingsdagens förmiddagspass (kl 19 svensk tid! MAI:s 18-åring går in i längdkvalet som delad 25:a av 28 med 7.58 från juniorgalan i Mannheim i början på juli.
     7.70 är begärt för direktplats i finalen. Samma resultat gällde senast (2012) i Barcelona, men då räckte det med 7.54. Thobias lyfte sig rejält i kvalet på UVM ifjol, då han persade med 7.37 och slutade sen som åttonde man i finalen.
     Båda mångkamperna fortsätter förstås idag. I sjukampen har de tre stora medaljfavoriterna utkristalliserat sig, Lake (1.94 i höjd), Visser och Rodríguez. Emma Stenlöf är femma, tätt intill fyran Leffler, men 109 poäng från bronset.
     Efter första dagen ligger hon marginellt efter sin persserie, som slutade på 5.795. Då hoppade Emma 5.87 i längd (decimetern från sitt bästa) innan hon avslutade med nya pers i såväl spjut (41.56) som på 800 meter (2:22.45). Sofia Linde har inte fått det att stämma, och ligger på tionde plats.
     Fredrik Samuelsson inleder dag 2 på den övre halvan av sammandraget, som 14:e man. 3.945 poäng är - främst tack vare en stark insats i kula - elva fler än halvvägs in på de 7.542 poäng som gav en sjunde plats på JEM19 för ett år sedan. Andreas Gustafsson går helt jämnt med sin debutserie från i våras.
     Alla informationslänkarna för JVM finns i rutan högst upp i högerspalten!
     TV4 Sport sänder (med engelsk kommentator) direkt från förmiddagen i Eugene med start kl 18.50.

JVM1: Fredrik ligger 14:e

JUL
23

Fredrik Samuelsson och Andreas Gustafsson startade sitt tiokampande med 11.20/+1.0 resp 11.21/+0.5 på 100m. De ger dem 24:e resp 26:e plats efter gren 1. Efter 6.74w/+2.7 i längd ligger Andreas kvar som 26:a medan Fredrik efter 7.03/+1.7 klättrade till 21:a.
     Fredrik klättrade vidare tack vare nya uteperset 14.62 i kula och var efter tre grenar uppe på 14:e plats (av 34 startande). Jämförde man med persserien från JEM i fjol 7.542 låg Fredrik plus 97 p.
     Andreas noterade 12.86 i kula och var därmed 27:a totalt inför höjdhoppet. Det slutade med 1.96 för båda svenskarna och det var ganska jämna även på 400m (50.44 för Andras och 50.74 för Fredrik). Så när det är halvtidspaus i tiokampen är de 14:e (Fredrik) resp 26:a (Andreas) i sammandraget.

Foto: Deca Text & Bild

JVM1: Andreas 16:e på 10000m

JUL
23

Direktfinalen på 10000m fick det väntade utfallet, dvs en intern östafriskansk uppgörelse om topplaceringarna på tider en bra bit under 29 minuter. Det blev favoritseger genom att Ugandas Chelgtegei (ende med pers under 28) vann före 2 x Kenya. Etiopien kom förvånansvärt nog med bara en man till start och han blev sexa.
     För Andreas Jansson med ett personbästa på 30:20 gällde det att hitta sitt eget tempo och inte bry sig om rusningen framme i täten. Det lyckades han bra med och gick i mål som nr 16 totalt (av 38 startande) på 30:38.
     Med tanke på att Andreas har ett år kvar som junior och att det blir JEM nästa år är det värt att notera att han nu blev nr 5 av 17 startande européer.

JVM1: Irene säkert vidare
- oflyt för Emilia

JUL
23

Med 11.55/-0.6 på en trygg andraplats bakom brittiska Henry (11.36) i fjärde heatet säkrade Irene Ekelund sin plats i semirundan på 100m.
     När alla sju försöksheaten var sprungna låg Emilia Kjellberg tack vare sitt nya personliga rekord 11.79/+0.3 i femte heatet just utanför semifinalfältet som fjärde och tid.
     Så kom en protest - som gick igenom - mot tjuvstartsdiskningen av Ecuadors Tenorio i tredje heatet. Följden blev att Tenorio fick springa ett eget "heat" två timmar senare där hon noterade 11.27.
     Men Emilia hade verkligen maximalt oflyt den här dagen: Sista tid vidare nu blev 11.77, dvs bara två hundradelar snabbare, och tre löpare gick dessutom vidare på placering på sämre tider än hennes 11.79. Allra långsammaste trean var nästan en och en halv tiondel långsammare (11.93).

Foto: Deca Text & Bild

JVM1: Marinda till final

JUL
23

För våra släggkastande Marinda Petersson och Alessandra Wall var gränsen satt till 59.50, något som Marinda överträffat tidigare i sommar med ett par meter medan det var precis i nivå med Alessandras pers.
     Båda började med ogiltiga kast men i andra slog Marinda till med 61.97 - nytt personligt rekord - och därmed var finalplatsen ordnad. När kvalet summerades visade det sig att det var 6:e längst totalt, att direktgränsen klarades av nio tjejer totalt och att strecket drogs vid 57.17.
     Alessandra hade två kast över 56½ men eftersom det längsta mättes till 56.72 kom det att fattas 45 cm. Slutplaceringen i kvalet blev 14:e vilket var identiskt med hennes ingångsranking enl årsbästa.

Foto: Deca Text & Bild

JVM1: Elise till final

JUL
23

Direktkvalgränsen var satt till tuffa 6.30, men bara tre klarade den och det verkliga strecket kom att dras vid 6.03. Elise Malmberg öppnade med 6.04/+0.8 i första, så utan att hon själv då var medveten om det hade hon därmed ordnat en av de 12 finalplatserna.
     Hur tufft ett mästerskapskval kan vara visas av att av de fem med bäst årsbästa (6.45-6.68) inför Eugene var det bara två som gick vidare. Och av de 19 som var rankade före Elise missade drygt hälften (10).
     Det blir f ö 3 x Norden i finalen eftersom Elise får sällskap där av Norges Akpana Assa (6.39, nytt norskt juniorrekord och längst av alla i kvalet) och danmarks Martha Traoré (6.14).

Senaste veckan
Veckan 23.7 - 30.7

JVM: Hur fem blev elva!
Förutom det mest uppenbara - att räkna medaljer oc...

Nästan 700 på SM
Bland de nästan 700 starterna på Friidrotts-SM i U...

Läget tre dagar före SM
Om bara tre dagar drar stora mästerskapsmånaden au...

Ett verkligt minnesvärt JVM
Friidrottens 15:e JVM avslutades på söndagen i Eug...

JVM6:
Andreas 1:45 och brons!!!

Vilket lopp av Andreas Almgren! JVM-brons och 1:4...

JVM6: Sista finalpasset
- med Andreas & Kalle!

Vi hade rubricerat gårdagens JVM-förhands "Bara An...

Nordisk-Baltiska 22 års:
Daniel Ståhl 63.61!

Även dag 2 av Nordisk/Baltiska för 22-årsjuniorer ...

Johans första 45:a sedan '11
Johan Wissman deltog på lördagen utom tävlan vid b...

... precis som Kalle!
Kalle Berglunds utgångsläge i den tredje semin var...

JVM5: Andreas till 800m-final
Vi berömde igår Andreas Almgren och Kalle Berglund...

Nordisk-Baltiska 22 års:
Fyra guld dag 1

När den första dagen av årets Nordisk-Baltiska 22-...

JVM5: Bara Andreas & Kalle
Beroende på tillfälligheternas spel (och dagsprogr...

Åttonde raka för Jonas!
Det kraftigt kuperade 78 km-loppet Swiss Alpine ve...

Sanna tillbaka på banan!
Idag gjorde Susanna Kallur sin första tävlingsstar...

JVM4: Silver för Irene
Irene Ekelunds till JVM perfekt inprickade formtop...

JVM4: Fanny 6:a och rekord
I en bakom suveräna kinesiskan Guo hyperjämn kulfi...


Andreas i andra heatet såg till att slippa trängse...

Världsklass på Källbrink!
VM-medaljören Ayanleh Souleiman klättrade upp till...

JVM4: Kalle & Andreas
hur säkert som helst vidare!

Sällan eller aldrig har vi sett två svenska 800m-l...

JVM4 i natt: Irene & Fanny
Nattens finalpass kommer att ha två svenska intres...

JVM4: Inga avancemang
i häck, diskus eller spjut

I häckförsöken lyckades varken Adriana Janic eller...

JVM4: Svenskt x8 i kväll
Junior-VM:s fjärde tävlingsdag har inletts på Hayw...

JVM4: Fanny direktkvalade
Efter 14.86 i första kom 16.03 i andra kvalstöten ...

JVM3: Irene semisnabbast
Irene Ekelund imponerade stort genom att vinna sin...

JVM3: Wille 9:a
Pojkarnas 1500m-final styrdes från täten av de två...

JVM3: Thobias 8:a
Thobias Nilsson Montler visade åter sina mästerska...

JVM3: Elienor 7:a
16-åriga debutanten Elienor Werner tangerade sitt ...

JVM3: Lysande svenskpass!
Även om Sofis silver i spjut förstås utgjorde topp...

JVM3: Sofi 15 cm från försvarat guld!
Mästerskapsspecialisten Sofi Flink gjorde det igen...

JVM3: Den svenska natten
Fyra finaler och en semifinalomgång har svenskt de...

JVM3: Irenes semifinal
Som vi påpekade tidigare var det viktigt och värde...

JVM3: Viktig heatseger
Inga som helst problem för Irene Ekelund i försöks...

Joensuu: Sofie 1.87!
I torsdagkvällens elittävling i finska Joensuu höj...

JVM3: Ingen hinderfinal
När Carolina Johnson var en av de 19 startande i a...

JVM3: Svenskt i kväll och natt
Två inslag under "förmiddagspasset" följs av en ha...

JVM2: Sofia 6:a & Emma 8:a
Utan att på något sätt få till några personliga su...

JVM2: Irene 6:a
Flickornas 100m såg på förhand ut att bli en oviss...

Michel i Finland i kväll
Det är få tävlingar under JVM-veckan, men ikväll h...

JVM2: Elise 8:a
Att verklig tävling "man-mot-man" - i synnerhet tä...

JVM2: Fredrik 12:a
Efter den ösregniga inledningen av den andra tävli...

JVM2: Marinda 9:a
Hade Marinda Petersson lyckats göra om sin kvalkas...

JVM2: Fyra på topp-8!
Den svenska utdelningen den första egentliga final...

JVM2: Minst fem
svenska finaler i natt

Nattpasset i Eugene inleds med Marinda Petersons s...

JVM2: Emma kvar som 5:a
När sjukamperskorna drog igång sin andra dag var d...

JVM2: Tiokamp i ösregn
Dagen som började i grått med 14-15 grader och ett...

JVM2: Thobias till final
En dag när det var 14-15 grader varmt och mulet va...

JVM1: Den upphävda diskningen
I flickornas försöksomgång på 100m inträffade någo...

Inget EM för Isabellah
En tids problem med en inflammation i en sena i fo...

JVM2: Thobias går in i elden
Thobias Nilsson Montler är den ende ny svensk som ...

JVM1: Fredrik ligger 14:e
Fredrik Samuelsson och Andreas Gustafsson startade...

JVM1: Andreas 16:e på 10000m
Direktfinalen på 10000m fick det väntade utfallet,...

JVM1: Irene säkert vidare
- oflyt för Emilia

Med 11.55/-0.6 på en trygg andraplats bakom britti...

JVM1: Marinda till final
För våra släggkastande Marinda Petersson och Aless...

JVM1: Elise till final
Direktkvalgränsen var satt till tuffa 6.30, men ba...

Förra veckan
Veckan 16.7 - 23.7

JVM2: Emma kvar som 5:a
JVM2: Tiokamp i ösregn
JVM2: Thobias till final
JVM1: Den upphävda diskningen
Inget EM för Isabellah
JVM2: Thobias går in i elden
JVM1: Fredrik ligger 14:e
JVM1: Andreas 16:e på 10000m
JVM1: Irene säkert vidare
- oflyt för Emilia

JVM1: Marinda till final
JVM1: Elise till final
JVM1: Nattens premisser
JVM1: Emma ligger 5:a
JVM1: Austin till semi
JVM1: Final för Elienor
JVM1: Wille till final!
JVM1: Sofi direktkvalade
Åtta nya till Zürich
JVM1: Kvällens premisser
JVM: De svenska chanserna
Årsbästalistorna uppdaterade
Tisdag kväll börjar JVM!
SM-milens banlängd felaktig
Ute i Europa:
Emma 1.93 i debuten

Erik Ehrlin flög 16.28!
Wissmans snabbaste på 2 år
Heusden-Zolder:
Merafs bästa lopp!

På TV i kväll: Heusden
Karibiskt i Sundsvall
Monaco bästa galan i år
På bortaplan i helgen
På TV i kväll: Monaco
med Michel & Daniel

På hemmaplan i helgen
Eftertraktat nytt stipendium
Två nya svenska årsbästa
Nya till EM:
Daniella och Angelica

Svenska toppar i Karlstad GP:
Michel och Charlotta!

På Tingvalla och på TV:
Karlstad GP i kväll

Från Malmö till Borgholm

Två veckor sedan
Veckan 9.7 - 16.7

Nya till EM:
Daniella och Angelica

Svenska toppar i Karlstad GP:
Michel och Charlotta!

På Tingvalla och på TV:
Karlstad GP i kväll

Från Malmö till Borgholm
Andra raka för Lomnicky
Michel i Karlstad
Irene i Karlstad
Charlotta i Karlstad
Även släggor på stan!
På TV i kväll: Luzern
Nu är Daniel svensk!
SM-milen:
Förväntningarna infriades

Inte riktigt "nästan som Bolt"
Helgens höjdpunkter:
Ida över 69 i slägga

SM-milen:
Ababa premiärmästare

DL Glasgow:
Charlotta 4:a på 9:23!

SM-milen: Fridas första
SM-milen: Dubbelt Hälle
I Malmö i eftermiddag:
Premiärupplagan av SM-milen

På TV i eftermiddag:
DL Glasgow 2 med Charlotta

DL Glasgow: 2:a - 6:a - 7:a
På TV ikväll: DL Glasgow
med Erica, Abeba och Meraf

Var brukar milen vara snabb?
I väster-, öster- och söderled
22 svenska mästare på lördag
– Vi hoppas naturligtvis på att bli ännu bättre!
Månadens i maj heter MAI!
Våra Diamond League-rekord
Musse tillbaks på milen
På Tingvalla om en vecka