Söndag 29 november 2015

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Ansvarig utgivare
Anders Albertsson
072-249 53 50

Redaktionen
friidrott.se

Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och
media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Nya former av löpning ska utredas

NOV
28

Löpningen utvecklas ständigt och hela tiden kommer det fram nya former av löpning. På Svensk Friidrotts styrelsemöte den 13 november beslutades att ge generalsekreterare Stefan Olsson i uppdrag att tillsammans med personalen se över vilka löpformer som finns och komma med förslag till styrelsen med vilka löpformer som bör involveras i friidrotten.
     Styrelsen beslutade även att ge tävlingskommittén i uppdrag att genomföra en SM-utredning i vilken den på årsmötet 2014 beslutade standarutredningen även ska inkluderas. Bakgrunden till SM-utredningen är att tävlingskommittén upplever det som att det blir allt svårare att sätta ett bra SM-program i god tid, mycket på grund av att det kommit flera nya SM-tävlingar de senaste åren. SM-programmet påverkar samtidigt standarberäkningen vilket gör att de två frågorna hänger ihop.
     Mer information om styrelsemötet 13 november finns under fliken styrelsemöten.
     /Magnus Fridell

Kriterier för nästa års mästerskap är klara

Karin Torneklint har satt upp
<br/>gränserna för nästa års
<br/>landskamper och mästerskap.

Karin Torneklint har satt upp
gränserna för nästa års
landskamper och mästerskap.
Foto: Ryno Quantz

NOV
27

Förbundskapten Karin Torneklint har i dag presenterat uttagningskriterierna för sommarens mästerskap. Kriterierna följer de gränser som Europeiska respektive Internationella Friidrottsförbundet har satt upp och Karin Torneklint räknar med varierande storlek på trupperna.
     – Jag tror att vi blir ungefär sju som åker till inomhus-VM i Portland, ungefär 60 till EM i Amsterdam och 15 till OS i Rio, säger Karin Torneklint.
     Sedan tidigare har fyra aktiva fått OS-klartecken av Sveriges olympiska kommitté, SOK; Angelica Bengtsson, Khaddi Sagnia, Abeba Aregawi och Daniel Ståhl.
     Kriterier för fler tävlingar kommer att publiceras löpande, likaså vad som kommer att krävas för att bli uttagen till ungdoms- och juniormästerskap.
     * Kriterier för mästerskap och landskamper inomhus.
     * Kriterier för mästerskap och landskamper utomhus.
     * Kriterier för mästerskap och landskamper terräng och landsväg.
     /Magnus Fridell

Besökarna fick möjligheten att springa 60 meter på tid i Jämtkrafthallen.

Besökarna fick möjligheten att springa 60 meter på tid i Jämtkrafthallen.
Foto: Jämtland Härjedalens Friidrottsförbund

Full fart under 60-årsjubileet

NOV
27

Förra lördagen firade Jämtland-Härjedalens friidrottsförbund 60 år. Det firades med öppet hus i Jämtkrafthallen i Östersund, ett samarrangemang mellan länets friidrottsklubbar, dit allmänheten bjöds in att prova friidrottens olika grenar.
     – Det kom ett 60 tal personer, säger Gunilla Löthagen Sjöstrand, ordförande i Jämtland-Härjedalens Friidrottsförbund och även ledamot i Svensk Friidrotts styrelse.
     Gunilla berättar att all besökare fick chansen att springa 60 meter på tid. Inga speciella heatindelnignar gjordes utan olika åldrar sprang tillsammans. I de sju heaten deltog föräldrar och bar, den yngsta bara fyra år gammal.
     – Vi hade också åtta ensamkommande flyktingkillar som sprang, säger Gunilla och berättar att dagens snabbaste tid noterades av Oliver Danielsson, 14 år och tävlandes för Östersunds GIF, som satte nytt personligt rekord med fem hundradelar med tiden 7.29. Oliver var även Sverige-etta i P14-klassen i somras på 80 meter.
     Det fanns även möjlighet att springa två hinderbanor samt prova på att hoppa stav.
     – Det kom önskemål om att prova på-dagen skulle bli ett årligen återkommande inslag varje år vilket vi i styrelsen tog till oss, säger Gunilla.
     Resultat finns på distriktets hemsida.
     /Magnus Fridell

Angelica Bengtsson blev
Årets Friidrottare

NOV
26


     Det absolut finaste priset på gårdagens Friidrottsgala var det till Årets Friidrottare som gick till Angelica Bengtsson. I vår intervju summerar hon sin säsong och berättar om sina känslor över att få ett pris hon längtat efter.
     A. Lennart Julin sammanfattar kvällen och berättar om årets 10-bästalista.
     
Expressens segerintervju med Angelica.
     /Magnus Fridell

Årets prestation i Folksam Grand Prix: Erika och Andreas

NOV
26


     Erika Kinsey och Andreas Almgren tilldelades Folksams pris för Årets prestation i Folksam Grand Prix vid Friidrottsgalan i går. Tyvärr hade ingen av dem möjlighet att vara på plats på galan utan deras priser hämtades av Karin Torneklint respektive Urban Aruhn.
     Andreas befinner sig på träningsläger i Portugal och Erika är kvar hemma i USA. De skickade dock varsin hälsning.
     
     Juryns motiveringar
     Andreas Almgren:
     Efter litet skadebekymmer under våren blev GP-tävlingen hemma i Sollentuna säsongsdebut, men av det märktes absolut inget: Futtiga 14 hundradelar från svenska rekordet i ett 800-meterslopp där Andreas på slutet spurtade ned allt motstånd inklusive två blivande VM-finalister!
     
     Erika Kinsey:
     För ett år sedan på Karlstad GP kom Erika diskret fyra på 1.81. Men i år gick hon in på 1.80, var ensam kvar efter 1.86, tog 1.94 och hade sedan dessutom tre utmärkta försök på 1.98. Det var en uppvisning av höjdhopp i världsklass Erika bjöd Karlstadpubliken på!
     /Magnus Fridell

Prisutdelarna Ulf Karlsson och Peter Mårtensson tillsammans med Stefan Slättman (i mitten).

Prisutdelarna Ulf Karlsson och Peter Mårtensson tillsammans med Stefan Slättman (i mitten).
Foto: Ryno Quantz

Stefan är Årets barn- och ungdomsledare

NOV
26

Sundsvalls Stefan Slättman fick ta emot City Gross pris för Årets barn- och ungdomsledare på gårdagens Friidrottsgala.
     – Det är jätteroligt och väldigt överraskande, säger Stefan som är tränare för en grupp 14- och 15-åringar i Sundsvall.
     Han lyfter fram att de är en grupp ledare som försöker se till att både de själva och ungdomarna har roligt.
     – Vi försöker också alltid förnya oss och ta inspiration från andra idrotter, säger Stefan.
     Priset tror han blir en motivation, dels för träningsgruppen, dels för hela föreningen.
     – Det är kul och viktigt att man syns. Det är en stor konkurrens mellan idrotter och andra aktiviteter, så det här blir en extra sporre naturligtvis. Förhoppningsvis kan det få några extra att fortsätta träna. De har hamnat i en ålder nu när mycket annat lockar, konstaterar Stefan.
     
     Juryns motivering
     Priset till årets barn- och ungdomsledare tilldelas en tränare som aldrig har tänkt att hans gamla kunskaper om friidrott kan appliceras på 2010-talet.
     Istället söker han på ett prestigelöst sätt ny kunskap i utbildningar och föreläsningar, vilket resulterar i en verksamhet i Galaxgruppen i Sundsvalls Friidrott där både ungdomar och föräldrar utvecklas och känner stort engagemang för friidrotten.

     /Magnus Fridell

Katrin Klaup fick ta emot priset av den tidigare förbundskaptenen Ulf Karlsson och Peter Mårtensson från City Gross.

Katrin Klaup fick ta emot priset av den tidigare förbundskaptenen Ulf Karlsson och Peter Mårtensson från City Gross.
Foto: Ryno Quantz

Årets tränare: Katrin Klaup

NOV
26

Katrin Klaup, tränare till bland andra Ullevis Khaddi Sagnia, tilldelades City Gross pris för Årets tränare på Friidrottsgalan i går.
     – Det betyder jättemycket. Det är stor glädje, lite pirrigt också. Men det är många som är värda det här priset, säger Katrin.
     Katrin och Khaddi har genomgått en enorm resa tillsammans det senaste året. Katrin berättar att det var en ganska lång period som de kämpade att komma upp i toppen igen och planen inför nästa år är klar.
     – Vi drömmer om den stora festen OS, men först är det en inomhussäsong som ska göras.
     Katrin vill inte säga riktigt vad hon tror om Khaddis utveckling framöver, men man ser på henne att hon har stora förhoppningar.
     – Jag har jättelång erfarenhet, och jag kan inte säga att jag tror eller att jag drömmer, utan jag ser vilken nivå hon har. Jag vet vilka saker hon måste förbättra, säger Katrin lite kryptiskt.
     Juryns motivering löd:
     Hon är kanske en av landets absolut mest välutbildade tränare; analytisk, metodisk, noggrann och långsiktig. Hon älskar mångkamp och med rötterna i Estland har Friidrottens Hus i Göteborg varit hennes hemmaplan under flera decennier. Sedan 2012 är hon tränare för Khaddi Sagnia som i år fick sitt stora genombrott med finalplatsen på VM i Peking.
     /Magnus Fridell

Klara Bodinson fick ta emot priset av Bauhaus sponsringsansvarige, Emmy Lennevald.

Klara Bodinson fick ta emot priset av Bauhaus sponsringsansvarige, Emmy Lennevald.
Foto: Ryno Quantz

Klara och Joel stod för bäst insatser på Finnkampen

NOV
26

På Friidrottsgalan tilldelades Bollnäs Joel Groth och Sävedalens Klara Bodinson Bauhaus pris för Årets prestation på Finnkampen.
     – Det är jättekul, det är det. Det är lite mäktigare än vad man tänkte sig det här med Friidrottsgalan, man visste inte riktigt vad det skulle vara, men det är jättekul, säger Joel Groth.
     Han berättar att Finnkampen var en skön avslutning på ett år som gick mycket bättre än 2014.
     – 2014 var väldigt frustrerande och gick lite upp och ner. Men i år släppte det ordentligt och Finnkampen var en fin avslutning. Det känns skönt att bli belönad för ens insatser.
     Juryns motivering löd:
     Joel hade gjort ett par Finnkamper tidigare men då hade det handlat om 200m och kort stafett. I år var det dags för Joel 2.0 – 400m-specialisten – att Finnkampsdebutera och det gjorde han med bravur: Ohotad 1-varvsvinnare såväl med som utan häckar!
     
     Klara fick revanch
     Sävedalens Klara Bodinson var väldigt glad över glasstatyetten från Kosta.
     – Jättekul, jag var nominerad förra året men då blev det inget pris, säger Klara.
     Hon berättar att hon hoppades på att få ta emot priset.
     – Det är ju tre stycken som slås om priset och alla har lika stor chans. Men jag är väldigt nöjd med min Finnkamp, så jag hoppades så klart på att vinna.
     Motiveringen från juryn löd:
     Efter tre andraplatser, två tredje och en fjärde i de sex första Finnkampsstarterna blev Klara nu äntligen en vinnare när hon tog hem hinderloppet. Och detta dagen efter att hon hade besegrat alla finländskorna också på 5000m genom att sänka personbästat med halvminuten!
     Expressens segerintervjuer med Klara och Joel.
     /Magnus Fridell

Bäst i Sverige 2015 - Angelica Bengtsson.

Bäst i Sverige 2015 - Angelica Bengtsson.
Foto: Ryno Quantz

Angelica Årets friidrottare

NOV
25

Angelica Bengtsson blev dubbelt prisad på Friidrottsgalan. Först fick hon priset ”Årets prestation i landslaget” och hon fick även utmärkelsen ”Årets friidrottare” som avslutade Friidrottsgalan på Stockholm Waterfront.
     * Svenskt inomhusrekord och medalj på inomhus-EM, brons.
     * Svenskt rekord på lag-EM, trea.
     * Svenskt rekord och främsta svenska placeringen på VM, fyra.
     Den meritlistan från de internationella seniormästerskapen kunde ingen annan svensk matcha eller överträffa detta år.
     - VM i Peking var en riktigt bra tävling där jag tog alla höjder i första försöket och det tog mig till fjärdeplatsen och svenskt rekord. Det här var verkligen stort, det kunde jag inte tro för ett år sedan. Nu känns det som en seniormedalj på ett internationellt mästerskap är inom räckhåll och jag längtar verkligen till OS i Rio nästa år, sa Angelica Bengtsson.
     
     10-bästalistan Årets Friidrottare
     1) Angelica Bengtsson
     2) Michel Tornéus
     3) Abeba Aregawi
     4) Khaddi Sagnia
     5) Daniel Ståhl
     6) Andreas Otterling
     7) Erica Jarder
     8) Erika Kinsey
     9) Jonas Buud
     10) Michaela Meijer
     /Fredrik Trahn

Carolina Klüft var Friidrottsgalans konferencier och hyllade Angelica och Michel för Årets prestation.

Carolina Klüft var Friidrottsgalans konferencier och hyllade Angelica och Michel för Årets prestation.
Foto: Ryno Quantz

Årets prestation i landslaget: Angelica och Michel

NOV
25

Michel Tornéus och Angelica Bengtsson tilldelades Bauhaus pris för Årets prestation i landslaget. För Michel, som hade en mycket bra inomhussäsong men en utomhussäsong som präglades av känningar och en evig jakt på formen, var det skönt att få vinna.
     – Det är kul att få vinna, jag har ju ett inomhus-EM-guld i bakfickan. Men samtidigt märker man att konkurrensen blir tuffare och tuffare, de yngre kommer där bak och gör bra ifrån sig på banan och det ser jag bara som positivt. Nästa år blir det ett svårt jobb för juryn.
     Han berättar att han nu är tillbaka i full träning igen.
     – Jag tränar på bra. Jag var nere på Fuerteventura förra veckan med SOK och tränade och fick lite extra inspiration från alla andra som var där nere.
     – Jag är redan nu väldigt fokuserad på nästa år och har stängt av rätt mycket runt omkring bara för att koncentrera mig på det jag ska göra. Det känns som att jag har väntat på det här året i fyra år nu, att få en ny chans i OS, säger Michel som var ytterst nära medalj i London 2012.
     Vad gäller inomhussäsongen är inget bestämt än. Han vet att om det känns bra så kommer han köra inomhus.
     – Jag vet att jag är bra inomhus och då känns det dumt att inte slås om VM-titeln. Men först och främst vill jag känna att jag känner mig redo. Är jag sugen åker jag till IVM.
     
     Juryns motiveringar
     Michel Tornéus:
     ”Retfullt nära” hade länge varit något av Michels tema på de internationella mästerskapen, men när det 2015 äntligen smällde till var det med besked: Nya svenska rekordet och världsårsbästat inomhus 8.30 vid inne-EM i Prag gav en utklassningsseger hela två decimeter före tvåan.
     
     Angelica Bengtsson
     ”Bäst när det gäller” kan kännas som en klyscha men i fallet Angelica 2015 stämmer det verkligen: Tre seniorlandslaguppdrag under året och varje gång svenskt rekord! Den absoluta höjdpunkten var förstås fjärdeplatsen i VM-finalen!
     /Magnus Fridell

Prisutdelare var Hillevi Thor och Malin Ewerlöf.

Prisutdelare var Hillevi Thor och Malin Ewerlöf.
Foto: Ryno Quantz

Svenska löpares hederspris: Jonas Buud

NOV
25

För första gången delades Svenska Löpares hederspris ut på Friidrottagalan, och den som fick ta emot priset var IFK Moras VM-guldmedaljör i 100 kilometer, Jonas Buud, som var mycket nöjd efter prisutdelningen.
     – Det är riktigt trevligt och det känns jättehäftigt att visa att friidrotten också finns utanför stadion och att vi uppmärksammas.
     Jonas Buud har varit med länge och är något av en pionjär och förgrundsgestalt inom svensk ultralöpning. Han menar att det under hans karriär har hänt mycket som gjort att ultralöpningen fått ett uppsving.
     –. Jag sprang mitt första VM för sex sju år sedan, och det har hänt jättemycket sedan dess vad gäller allt från uppmärksamhet och support till resultat.
     – Jag hoppas att jag har varit med och bidragit till det ökade intresset, jag har ju tagit några medaljer. I år vann vi ju även lagtävlingen på 100 kilometer, och det skulle vi inte ha kunnat drömma om för några år sedan, säger Jonas.
     
     Juryns motivering
     Löparvågen som sköljt fram under de senaste åren handlar inte bara om att det blir fler som springer utan också om att det kommer fler tävlingsformer. Avgörande för det är att det finns ”affischnamn” vars personligheter och elitprestationer väcker intresse och inspiration.
     Ultralöpningen och dess varianter har funnits länge men då som något för en liten skara invigda. Men på bara några få år har ultra blivit en etablerad del av löpningen här i Sverige, kanske den snabbast växande. Och den snabba utvecklingen beror säkert mycket på den ”breda marknadsföring” som Jonas Buud stått för genom sin långa rad av VM-medaljer och andra internationella framgångar.

     Expressens segerintervju med Jonas.
     /Magnus Fridell

Priset delades ut av Emmy Lennevald, Sponsringsansvarig på Bauhaus och inomhusvärldsrekordhållaren i höjdhopp, Kajsa Bergqvist.

Priset delades ut av Emmy Lennevald, Sponsringsansvarig på Bauhaus och inomhusvärldsrekordhållaren i höjdhopp, Kajsa Bergqvist.
Foto: Ryno Quantz

Årets genombrott:
Michaela och Andreas

NOV
25

Bauhaus pris för Årets genombrott i landslaget gick till Michaela Meijer och Andreas Otterling.
     – Det är jättekul, jag blev jätteglad. Det är en egoboost som man kan behöva nu under grundträningen och som man blir ordentligt motiverad av, säger Michaela Meijer som minst sagt är värd priset efter en succéartad säsong som innehöll flera personliga rekord, start i inomhus-EM, silvermedalj på junior-EM och VM-final.
     – Det var skönt när det väl släppte, då släppte det på riktigt. Det har varit skönt att etablera sig på högre höjder.
     Michaela kom i vintras tillbaka efter en svår skadeperiod och hon hade inte riktigt kunnat förutspå året så som det blev.
     – Inomhus-EM hade jag nog räknat med att jag skulle ta mig till, likaså junior-EM. Men VM, nej. Och absolut inte VM-final.
     Inför nästa år har OS största fokus, berättar hon.
     – Jag ska försöka kvala så tidigt som möjligt så att jag slipper jaga kvalgränser och kan fokusera ordentligt. Jag känner att hoppar jag okej och är på en bra nivå för mig så ska det inte vara några problem.
     
     Juryns motivering
     Första senior-SM-guldet redan som 16-åring visade talangen. Men en envis knäskada kom sedan att stoppa upp utvecklingen för Michaela i några år. Men hon gav inte upp och nu som 22-åring klev Michaela rakt in i den internationella senioreliten som nia på inne-EM och finalist på ute-VM.
     
     Sent genombrott för Andreas
     
Det manliga priset gick till Örebros Andreas Otterling, som i år har fått ett sent genombrott, 29 år gammal.
     – Det känns kul, det är ju lite speciellt att slå igenom så här sent, men det är verkligen jättekul att man kan få det här priset när man är 29 år, sa Andreas efter prisutdelningen.
     Andreas tror att han kan vara en förebild för andra som väntar på det stora genombrottet.
     – Vi har ju haft ett gäng nu med Erica Jarder och Charlotta Fougberg som också har varit in min ålder när de tagit sina första seniormedaljer, så det känns som att det förändras lite. Om man verkligen håller i och kämpar så kan det släppa ordentligt, och det hoppas och tror jag att många tar efter.
     
     Juryns motivering
     
Ordet genombrott förknippas oftast med tonåringar men emellanåt dröjer lyftet till internationell nivå. För Andreas kom det vid en ålder av 28 år 7 månader och 9 dagar i form av bronsmedaljen på inne-EM i Prag! Och att det var just klivet upp till det internationella toppskiktet bekräftade Andreas många gånger om under sommaren.
     Expressens intervju med Michaela Meijer efter prisutdelningen.
     /Magnus Fridell

Prisutdelare var stavhoppslegendaren Kjell Isaksson och Kalle Hultenheim, VD för Atea.

Prisutdelare var stavhoppslegendaren Kjell Isaksson och Kalle Hultenheim, VD för Atea.
Foto: Ryno Quantz

Årets prestation i SM: Tom

NOV
25

Tom Kling-Baptiste fick ta emot Ateas pris för Årets prestation i Friidrotts-SM.
     Det var en nöjd Huddinge-löpare som tog emot priset, även om han kände att det skulle ha kunnat gå ännu bättre under säsongen.
     – Jag är ganska nöjd med säsongen som helhet, men jag hade lite för få lopp i bra förhållanden, det var väldigt många motvindslopp. Jag känner att även om jag persade på 200 meter så fick jag inte ut allt, jag ligger någonstans där emellan 20.55 och 20.81. Jag hade behövt något lopp till i bra förhållanden. Men som sagt, 10.35 och 20.81 är helt okej, men det kändes som att det fanns lite till.
     Han lovade också att försöka försvara priset även nästa år.
     – Jag ska göra allt jag kan, skrattde Tom.
     Juryns motivering löd:
     Konkurrensen om titeln ”Sveriges snabbaste man” kändes ovanligt tuff i år men på plats i Söderhamn var det aldrig något snack. På både 100 och 200 meter var det Tom i spets från start till mål. Och snabbare än de 20.55 Tom noterade på 200 har tidigare bara tre svenskar någonsin sprungit på distansen.
     Friidrott.se:s förhandsintervju med Tom inför Friidrottsgalan.
     /Magnus Fridell

Prisutdelare var stavhoppslegendaren Kjell Isaksson och Ateas VD Kalle Hultenheim. Foto: Ryno Quantz.

Prisutdelare var stavhoppslegendaren Kjell Isaksson och Ateas VD Kalle Hultenheim. Foto: Ryno Quantz.

Årets prestation i SM: Khaddi

NOV
25

Khaddi Sagnia fick Ateas pris för Årets prestation i Friidrotts-SM. Och det var en strålande glad Khaddi som mötte pressen efter prisutdelningen.
     – Det känns skitbra, verkligen. Det visar att man har gjort en väldigt bra säsong med väldigt bra resultat, det betyder verkligen jättemycket, sa hon.
     Khaddi berättade att hon hade lite på känn att hon skulle vinna priset.
     – Det var lite 50/50. De andra, Angelica och Sofie, gjorde ett väldigt bra SM, men tydligen var det jag som gjorde det bäst. Och det var ju skönt, skrattar hon.
     Juryns motivering löd:
     Med föregångare som Erica Johansson och Carolina Klüft på SM-tronen var mästerskapsrekordet i längdhopp självklart högklassigt inför årets Friidrotts-SM i Söderhamn. Men det hindrade inte Khaddi från att först tangera gällande 6.71 redan i kvalet och sedan öka på det med ytterligare sju centimeter till 6.78!
     Expressens intervjur med Khaddi precis före och efter prisutdelningen.
     /Magnus Fridell

Två av Sveriges största Friidrottstalanger, Angelica Bengtsson och Irene Ekelund, är självklara gäster på Friidrottsgalan.

Två av Sveriges största Friidrottstalanger, Angelica Bengtsson och Irene Ekelund, är självklara gäster på Friidrottsgalan.
Foto: Ryno Quantz

Så följer du Friidrottsgalan

NOV
25

I kväll är det dags för den årliga Friidrottsgalan där årets främsta svenska friidrottsprestationer ska hyllas.
     I år har alla som vill möjlighet att följa delar av galan live genom SportExpressens sändning som dels går att se här på friidrott.se, dels på sportexpressen.se.
     Sändningen startar 17.00 och pågår till 18.30. Därefter går det att följa galan via Svensk Friidrotts olika sociala medier:
     - Facebook
     - Twitter
     - Instagram.
     Självklart går det också att följa galan här på friidrott.se
     /Magnus Fridell

Ebba Jungmark var en av de tio friidrottarna på OS-träningslägret. Foto: SOK

Ebba Jungmark var en av de tio friidrottarna på OS-träningslägret. Foto: SOK

Fuerteventura vägen till Rio

NOV
25

Förra veckan var tio landslagsfriidrottare med på SOK:s stora samling på Fuerteventura i Spanien. Träningslägret med sikte på OS i Rio de Janeiro nästa år var förlagt till anläggningen Playitas och totalt var det över tvåhundra aktiva och ledare från många av de olympiska idrotterna.
     – Det var ett mycket bra läger och vi hade ett otroligt intensivt program. Förutom bra träning ett eller två pass om dagen var det också mycket information inför OS, föreläsningar och teambuilding-övningar, berättar förbundskapten Karin Torneklint.
     Från friidrottslandslaget var Khaddi Sagnia, Ebba Jungmark, Erica Jarder, Emma Green, Michel Tornéus, Daniel Ståhl, Michaela Meijer, Markus Johansson, Kim Amb och Charlotta Fougberg med, som alla ingår i SOK:s Topp- och talangprogram.
     – Nästa gång vi ses så här många från alla idrotter då är vi på OS-precamp i Portugal strax innan vi åker till Brasilien.
     Fyra friidrottare är redan uttagna till OS.
     /Fredrik Trahn

Äntligen fick Jonas Leanderson smaken av guld i munnen.

Äntligen fick Jonas Leanderson smaken av guld i munnen.
Foto: Deca Text & Bild

Månadens i oktober:
Jonas Leanderson

NOV
24

I sin första tävling för säsongen lyckades Malmös Jonas Leanderson med något han längtat efter länge – ta sitt första senior-SM-guld. Redan förra året var det nära, men då gjorde ett taktiskt misstag att han fick se sig besegrad i terräng-SM:s fyrakilometerslopp av Eskilstunas Abraham Adhanom. I år var det däremot Jonas som drog det längsta strået.
     Men det var en lång väg dit. En återkommande stressfraktur i smalbenet hindrade honom från att träna och tävla under hela sommaren. Redan vid beskedet var han dock fast besluten om att det var till Terräng-SM han skulle vara tillbaka.
     I vår månadens-intervju berättar 24-åringen från Blekinge om sin resa tillbaka från skadorna, det kommande distansbytet och varför han alltid springer med spikskor på terräng-SM.
     Jonas avslöjar också att han nu uppnått ett av sina undermedvetna mål – att bli friidrott.se:s Månadens Friidrottare.
     /Magnus Fridell

Träffa landslagsstjärnorna
på Kosta julmarknad

NOV
24

Tre landslagsfriidrottare, Alexander Brorsson, Elise Malmberg och Nadja Casadei, samt förbundskapten Karin Torneklint besöker Kosta julmarknad nu på torsdag och fredag. De kommer dels ha autografsignering på Sportshopen i Kosta Outlet, dels leda ett träningspass för alla som är intresserade.
     Karin Torneklint kommer också att hålla en föreläsning på torsdag kväll med temat ”Att leda ett landslag – den nya generationen”.
     Aktiviteten görs genom ett samarbete mellan Craft och Svensk Friidrott.
     Mer information finns på Destinationkosta.se.
     /Magnus Fridell

Majoriteten löpare bakom Carolina och Hanna

Carolina Johnson

Carolina Johnson
Foto: Deca Text & Bild

NOV
24

Linköpings Carolina Johnson, tävlandes för UCLA, kom på en 75:e plats när de amerikanska NCAA-skolorna hade sina nationals i helgen. Sexkilometersloppet i Louisville, Kentucky, sprang Carolina på 20:41, och var 73 sekunder efter segrande Molly Seidel. Hon hade närmare 180 löpare bakom sig i mål.
     Inför loppet publicerade Carolinas skoltidning ett porträtt av henne där hon bland annat berättar om att hennes satsning på löpningen startade först för tre år sedan.
     I Charlotte, North Carolina, hade NAIA-skolorna sina nationals, och där kom Hanna Hermansson på en hedrande 27:e plats bland de 321 startande i femkilometersloppet. Hannas tid, 18:07, var cirka 50 sekunder efter vinnaren Kellian Hunt.
     Samtliga resultat finns i vår resultatbörs.
     /Magnus Fridell

Anders Olsson fick motta Prinsens plakett ur händerna på Åke Jönsson från Sveriges Centralförening för idrottens främjande.

Anders Olsson fick motta Prinsens plakett ur händerna på Åke Jönsson från Sveriges Centralförening för idrottens främjande.
Foto: Stockholm Marathon Gruppen/ Marathon.se

Marans grundare prisad

NOV
24

Stockholm Marathons grundare, Hässelbyledaren Anders Olsson, har tilldelats Prinsens plakett från Sveriges Centralförening för idrottens främjande.
     – Jag vill inte ta åt mig äran när vi är många som arbetar och gör det här tillsammans, säger Anders Olsson till Marathon.se.
     Ända sedan 1948 har priset, som är svensk idrotts finaste ledarpris, delats ut. Fram till 1960-talet kunde både aktiva och ledare tilldelas priset, men därefter är det enbart ledare som gjort betydande insater inom idrotten som kan tilldelas priset.
     Priset är instiftat till minne av pris Gustaf Adolf, som var ordförande i Sveriges Centralförening för idrottens främjande.
     Det har varit vanligast med ledare för olika framgångsrika landslag, men i år valde Sveriges Centralförening för idrottens främjande att dela ut priset till en person som betytt väldigt mycket för folkhälsan i landet.
     – Stockholm Marathon och andra lopp som Anders har varit med och skapat är stora idrottsevenemang, de betyder också mycket för folkhälsan, säger Åke Jönsson som är styrelseledamot i Centralföreningen för idrottens främjande till Marathon.se.
     Två plaketter delades ut i år och förutom Anders Olsson fick även Riksidrottsförbundets tidigare ordförande, Karin Mattsson Weijber motta Prinsens plakett.
     En längre artikel finns på Marathon.se.
     /Magnus Fridell

Hela 6.78 blev det i SM-finalen för Khadd

Hela 6.78 blev det i SM-finalen för Khadd
Foto: Deca Text & Bild

Friidrottsgalan: Khaddi Sagnia

NOV
24

Inför Friidrottsgalan publicerar friidrott.se intervjuer med de som är nominerade till galans olika priser. Turen har nu kommit till Ullevis längdhopperska Khaddi Sagnia som är nominerad till Ateas pris för årets prestation i Friidrotts-SM. Redan i kvalet tangerade hon ett 18 år gammalt SM-rekord med 6.71. I finalen blev det ännu längre.
     – Ett efterlängtat SM-guld, ett nytt mästerskapsrekord, ett nytt personbästa och ett jäkligt stort leende var det jag åkte hem med.
     
     Hur var SM i Söderhamn?
     – Tävlingen var helt fantastisk med härlig publik och ett riktigt bra väder. Jag var väldigt nervös inför tävlingen, bland annat för att jag ungefär två veckor tidigare hade fått en smäll i låret som gjorde att jag inte tävlade något alls. Jag fick avbryta mina hoppass på träningen och fokusera på rehab för att låret skulle få vila och visa lite power inför SM och VM. Jag kan därför konstatera att det gick över förväntan då jag alltså kunde förbereda mig så väl inför SM.
     – Ett efterlängtat SM-guld, ett nytt mästerskapsrekord, ett nytt personbästa och ett jäkligt stort leende var det jag åkte hem med.
     
     Hur ser du på säsongen i sin helhet?
     – Jag är väldigt nöjd med min säsong. Den gick till och med bättre än vad jag och min tränare hade väntat oss. Däremot kom det upp lite smågrejer, till exempel smällen i låret, som gjorde att vi fick ändra lite i planerna men som inte i det stora hela gjorde så mycket skada. Vi jobbade väldigt smart med valet av tävlingar och därför tror jag att jag kunde hålla en väldigt bra och jämn nivå under säsongen.
     
     Vad betyder nomineringen för dig och din fortsatta satsning?
     – Den, och allt annat bra jag får i livet, betyder väldigt mycket för mig och min satsning. Jag är väldigt noga med att alltid fira mig själv varje gång jag gjort något bra och det tycker jag är väldigt viktigt att man gör för att på något sätt berömma sig själv och våga vara stolt över sina prestationer. När man kämpar hårt och tränar som vi friidrottare, så sitter det väldigt fint med belöningar som detta. Det är ett bevis på de hårda arbetstimmar som jag lägger ner varje dag. Och sedan så innehåller min träning väldigt mycket skratt och vilja också, något som hjälp mig nå extra långt.
     Samtliga nomineringar till Friidrottsgalan.
     /Magnus Fridell

Expressen förutspår vinnarna

NOV
23


     Expressen kommer att sända direkt från Friidrottsgalan på onsdag. I vår intervju berättar reportern Ludvig Holmberg vilka han tror vinner de olika priserna.
     Expressen har också intervjuat de som slåss om priset som Årets Friidrottare.
     20 november: Angelica Bengtsson
     21 november: Daniel Ståhl
     22 november: Khaddi Sagnia
     Michel Tornéus 23 november.
     Karin Torneklint om Abeba Aregawi 24 november.
     /Magnus Fridell

Tom Kling-Baptiste hade inte en enda finländare framför sig i sina tre grenstarter i årets Finnkamp.

Tom Kling-Baptiste hade inte en enda finländare framför sig i sina tre grenstarter i årets Finnkamp.
Foto: Ryno Quantz

Friidrottsgalan:
Tom Kling-Baptiste

NOV
23

Inför Friidrottsgalan publicerar friidrott.se intervjuer med de som är nominerade till galans olika priser. I dag är det Huddinges sprinter Tom Kling-Baptiste som blickar tillbaka på sitt år.
     Tom är nominerad till Bauhaus pris för årets prestation i Finnkampen och Ateas pris för årets prestation i friidrotts-SM.
     – Jag blev riktigt överraskad när jag kom i mål och såg tiden 20.55!
     
     Hur var Finnkampen och SM?
     – Båda tävlingarna är riktiga höjdpunkter på säsongen och jag hade tidigt målsättningen att vara i form både på SM och på Finnkampen. SM i Söderhamn är ändå den tävling jag är mest nöjd med under säsongen då jag lyckades ta en dubbel på sprintdistanserna i hård konkurrens. Jag hade inte gjort så många 200-meterslopp under året, och jag tror inte jag gått under 21 sekunder tidigare under säsongen, så jag var inte helt säker på hur 200 meter skulle gå. Men jag hade en skön känsla efter semifinalen och ville verkligen ge allt i finalen. Jag blev riktigt överraskad när jag kom i mål och såg tiden 20.55!
     
     Hur ser du på säsongen i sin helhet?

     – Jag är nöjd med min säsong med två SM-guld och ett nytt personbästa på 200 meter. Jag hade önskat att springa fler lopp i bättre förhållanden. I så fall hade jag nog kunnat sänka mig mer på distanserna. Det är även kul att lämna säsongen med två medvindstider på 10.13 och 20.55.
     
     Vad betyder nomineringen för dig och din fortsatta satsning?
     – Det är kul att ens prestationer blir uppmärksammade och det ger en motivation när man går in för grundträningen. Det är också bra att prestationen uppmärksammas för sponsorer.
     Alla nomineringar till Friidrottsgalan.
     /Magnus Fridell

SM-guldet i Söderhamn var karriärens första för Sofie Skoog.

SM-guldet i Söderhamn var karriärens första för Sofie Skoog.
Foto: Deca Text & Bild

Friidrottsgalan: Sofie Skoog

NOV
22

Friidrott.se publicerar inför Friidrottsgalan intervjuer med de som är nominerade till galans olika priser. Turen har nu kommit till IF Götas höjdhopperska Sofie Skoog som är nominerad till Ateas pris för årets prestation på Friidrotts-SM. I Söderhamn tog hon karriärens första SM-guld och klarade även kvalgränsen till VM i Peking.
     – Det är lycka, stolthet och eufori - kort sagt ett av de lyckligaste ögonblicken i mitt liv. Jag tog allt i första, inklusive min nya personliga rekordhöjd.
     
     Hur var SM i Söderhamn?
     – Det är jättesvårt att förklara i ord. Jag får en speciell känsla bara av att tänka tillbaka på den där augustieftermiddagen. Det är lycka, stolthet och eufori - kort sagt ett av de lyckligaste ögonblicken i mitt liv. Jag tog allt i första, inklusive min nya personliga rekordhöjd. Jag hade någon slags självklarhet i varje hopp samtidigt som jag var nervös. Det var en så häftig känsla!
     
     Hur ser du på säsongen i sin helhet?
     
– Det här har varit min hittills bästa säsong, såväl på toppen som på bredden. Jag känner hur jag tog ett steg uppåt i min satsning och det gav mig mersmak inför framtiden.
     
     Vad betyder nomineringen för dig och din fortsatta satsning?
     – Jag är jättestolt över att vara nominerad. Det är en ära att uppmärksammas för en fin prestation. Det ger glädje och motivation.
     Samtliga nomineringar till Friidrottsgalan.
     
/Magnus Fridell

Charlotta kom tvåa på 3 000 meter hinder på Finnkampen efter träningskompisen Klara Bodinson.

Charlotta kom tvåa på 3 000 meter hinder på Finnkampen efter träningskompisen Klara Bodinson.
Foto: Deca Text & Bild

Friidrottsgalan:
Charlotta Fougberg

NOV
22

Inför Friidrottsgalan publicerar friidrott.se intervjuer med de som är nominerade till de olika priserna. Nu har turen kommit till Ullevis hinderspecialist Charlotta Fougberg som är nominerad till Bauhaus pris för årets prestation i Finnkampen där hon bidrog till en svensk dubbelseger i 3 000 meter hinder samt vann 5 000 meter med ett nytt personligt rekord.
     – Finnkampen var magisk.
     
     Hur var Finnkampen på Stadion?
     – Den var magisk! Stämningen var fantastisk och att jag och Klara Bodinson tog två dubbelsegrar. Att där och då sätta nytt personligt rekord var stort!
     
     Hur ser du på säsongen i sin helhet?
     – Den var inte så som jag hade önskat, så att få avsluta med flaggan i topp gav mig mer energi och inspiration inför uppbyggnadssäsongen. Jag ser verkligen fram emot 2016!
     
     Vad betyder nomineringen för dig och din fortsatta satsning?
     – Det är otroligt kul och inspirerande att bli nominerad. Det är alltid roligt att bli uppmärksammad på att jag gjort något bra för landslaget.
     Se samtliga nomineringar till Friidrottsgalan.
     /Magnus Fridell

Senaste veckan
Veckan 22.11 - 29.11

Nya former av löpning ska utredas
Löpningen utvecklas ständigt och hela tiden kommer...

Kriterier för nästa års mästerskap är klara
Förbundskapten Karin Torneklint har i dag presente...

Full fart under 60-årsjubileet
Förra lördagen firade Jämtland-Härjedalens friidro...

Angelica Bengtsson blev
Årets Friidrottare

Det absolut finaste priset på gårdagens Friidrot...

Årets prestation i Folksam Grand Prix: Erika och Andreas
Erika Kinsey och Andreas Almgren tilldelades Fol...

Stefan är Årets barn- och ungdomsledare
Sundsvalls Stefan Slättman fick ta emot City Gross...

Årets tränare: Katrin Klaup
Katrin Klaup, tränare till bland andra Ullevis Kha...

Klara och Joel stod för bäst insatser på Finnkampen
På Friidrottsgalan tilldelades Bollnäs Joel Groth ...

Angelica Årets friidrottare
Angelica Bengtsson blev dubbelt prisad på Friidrot...

Årets prestation i landslaget: Angelica och Michel
Michel Tornéus och Angelica Bengtsson tilldelades ...

Svenska löpares hederspris: Jonas Buud
För första gången delades Svenska Löpares hederspr...

Årets genombrott:
Michaela och Andreas

Bauhaus pris för Årets genombrott i landslaget gic...

Årets prestation i SM: Tom
Tom Kling-Baptiste fick ta emot Ateas pris för Åre...

Årets prestation i SM: Khaddi
Khaddi Sagnia fick Ateas pris för Årets prestation...

Så följer du Friidrottsgalan
I kväll är det dags för den årliga Friidrottsgalan...

Fuerteventura vägen till Rio
Förra veckan var tio landslagsfriidrottare med på ...

Månadens i oktober:
Jonas Leanderson

I sin första tävling för säsongen lyckades Malmös ...

Träffa landslagsstjärnorna
på Kosta julmarknad

Tre landslagsfriidrottare, Alexander Brorsson, Eli...

Majoriteten löpare bakom Carolina och Hanna
Linköpings Carolina Johnson, tävlandes för UCLA, k...

Marans grundare prisad
Stockholm Marathons grundare, Hässelbyledaren Ande...

Friidrottsgalan: Khaddi Sagnia
Inför Friidrottsgalan publicerar friidrott.se inte...

Expressen förutspår vinnarna
Expressen kommer att sända direkt från Friidrott...

Friidrottsgalan:
Tom Kling-Baptiste

Inför Friidrottsgalan publicerar friidrott.se inte...

Friidrottsgalan: Sofie Skoog
Friidrott.se publicerar inför Friidrottsgalan inte...

Friidrottsgalan:
Charlotta Fougberg

Inför Friidrottsgalan publicerar friidrott.se inte...

Förra veckan
Veckan 15.11 - 22.11

Friidrottsgalan: Sofie Skoog
Friidrottsgalan:
Charlotta Fougberg

Friidrottsgalan: Joel Groth
Friidrottsgalan:
Kalle Berglund

Hopparna dominerar
SportExpressen direktsänder från Friidrottsgalan
Årets 10-bästa lista är här
Friidrottsgalan:
Michaela Meijer

Markus snart tillbaka i ringen
Historien om 10-bästalistan
Friidrottsgalan:
Elise Malmberg

Carolina springer Nationals
Friidrottsgalan: Maria Jansson
Kvartett klara för OS
Inspirationsbank ska få fler unga att bli ledare
Friidrottsgalan:
Angelica Bengtsson

Helgens fokus:
mångfald och verksamhet

Kraftfullt och välkommet
Friidrottsgalan: Kajsa Berg
Ännu ett pers av Annelie

Två veckor sedan
Veckan 8.11 - 15.11

Ännu ett pers av Annelie
Fyra veckor kvar till EM
Friidrottsgalan: Jonas Buud
Thore ska skipa rättvisa i europaförbundet
Mästerskapstider i
USA-terrängen

Hon kan bli årets nykomling
Ny tjänst:
Grengruppschef sprint/häck

Fem friidrottare i RF-råd
Friidrottsgalan: Daniel Ståhl
Mångkampssamling i Sätra
Stort intresse för tränarenkät
Friidrottsgalan: 2 veckor kvar
Friidrottsgalan:
Andreas Otterling

Nytt starterråd bildat
Olle och Napoleon två av åtta
Friidrottsgalan: Erika Kinsey
"Det är helt oacceptabelt!"
Friidrottsgalan: Lovisa Lindh
I kväll: Kommentar
om Wada-rapporten

Kubansk inspiration
i Falköping

Återblick på terräng-NM
Tufft för de svenska tjejerna
Hård spurt gav Suldan brons