Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Söndag 11 december 2016

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Det svenska M22-laget är laddade inför dagens tävlingar.

Det svenska M22-laget är laddade inför dagens tävlingar.
Foto: Deca Text & Bild

Så följer du terräng-EM

DEC
11

I dag avgörs terräng-EM i Chia på Sardinien. Tävlingarna sänds live i TV4 Sport med start klockan 10.10.
     Först ut är Flickor 19 där Sverige har Sävedalens Sara Christiansson på startlinjen.
     Nästa lopp med svenskt intresse startar klockan 11.10 då Hässelbys Isabelle Brauer och Linköpings Carolina Johnson ger sig iväg i K22-loppet.
     11.50 är det dags för M22 där Sverige har ett helt lag anmält.
     Charlotta Fougberg, Ullevi, är enda svenk idet kvinnliga seniorloppet klockan 12.30 och Spårvägens Olle Walleräng startar tillsammans med Högbys David Nilsson i det avslutande manliga seniorloppet klockan 13.10.
     I högerspalten här bredvid finns det länkar till mer information om terräng-EM.
     Loppen sänds även på European Athletics hemsida.
     
/Magnus Fridell

Julkalendern: Lucka 10

DEC
10


     
     EM i Göteborg 2006 på Ullevi blev en formidabel svensk succé med sex medaljer inför fulla läktare. Inomhus-EM i Göteborg 2013 blev en minst lika stor succé, även där med sex svenska medaljer, fullsatta läktare och folkfest på Scandinavium och på Svenska mässan.
     Erica Jarder fick sitt internationella seniorgenombrott med en bronsmedalj i längd och Abeba Aregawi tog ohotad guldet på 1500 meter. Silver tog Michel Tornéus i längd och Ebba Jungmark i höjd och brons tog även Moa Hjelmer i 400m och Emma Green Tregaro i höjd.
     Luta dig tillbaka och njut av den svenska friidrottsfesten på Friidrottskanalen.
     /Fredrik Trahn

Khaddi osäker om inomhussäsongen

DEC
09


     
     Khaddi Sagnia hade en säsong med både toppar och dalar. Mästerskapen EM och OS gick inte riktigt så som hon hade hoppats, men avslutande SM och Finnkampen var desto bättre.
     Under hösten har Ullevihopperskan tränat mycket rehab för att få bukt på känningarna som stört henne under året.
     För Friiidrottskanalen berättar hon om året och sina planer för 2017.
     /Magnus Fridell

Svensk Friidrotts jullunch med media.

Svensk Friidrotts jullunch med media.
Foto: Fredrik Trahn

Summering och blickar framåt

DEC
09

”Det har varit ett år fullt av utmaningar men också väldigt många glädjestunder”. Så summerade generalsekreterare Stefan Olsson och ordförande Björn Nilsson friidrottsåret 2016. ”Fyra medaljer vid EM i Amsterdam var min höjdpunkt”, summerade förbundskapten Karin Torneklint.
     Svensk Friidrott och landslaget summerade året och presenterade planerna för 2017 under en jullunch tillsammans med media i Stockholm under fredagen. Och det var med full energi inför nästa år som planerna presenterades.
     Karin Torneklints landslagsår är förstås fokuserat på Nordenkampen i Tammerfors och inne-EM i Belgrad under vintern. Nordenkampen ser ut att bli än viktigare nu då exempelvis Globen-galan har försvunnit som en av vinterns stora möjligheter till tufft motstånd.
     
     En mer demokratisk friidrott

     Björn Nilsson har snart gjort sitt första år som ordförande och talade mycket om det arbete som görs inom den internationella friidrotten, senast förra helgen då IAAFs extra kongress röstade igenom nya stadgar som ska borga för en mer demokratisk friidrott.
     - Det kommer vi alla inom friidrotten att må bra av. Tidigare har makten legat hos få personer men med den här nya arbetsordningen borgar det för en ny era inom friidrotten som kommer att bli mer demokratisk, sa Björn Nilsson.
     
     Ingen inomhussäsong för Aregawi
     Stefan Olsson betonade det stora arbete som Svensk Friidrott gör inom antidopingområdet och tog också upp Abeba Aregawi som inte planerar någon inomhussäsong.
     - Hon har under hösten gått den antidopingutbildning som alla andra som är aktuella för landslaget ska göra och styrelsen kommer vid nästa möte i januari att ta upp hennes tillfälliga avstängning från landslaget som hon har sedan i somras, sa Stefan Olsson.
     Olsson informerade också om planer för kommande internationella mästerskap i Sverige.
     - I första hand ligger vi väldigt bra till för junior-EM 22 år i Gävle 2019 och det pågår även en förstudie om ett eventuellt EM i Göteborg 2022 tillsammans med flera andra idrotter.
     /Fredrik Trahn

Axel Härstedt vid SM i Sollentuna.

Axel Härstedt vid SM i Sollentuna.
Foto: Deca Text & Bild

Julkalendern: Lucka 9

DEC
09

Diskuskastaren Axel Härstedt har haft ett av sina bästa år i karriären i år. Toppen på säsongen prickade han in på OS i Rio de Janeiro då han blev tia i finalen och var den bäst placerade svenska manliga deltagaren i OS.
     ”OS-finalen var antagligen mitt livs mest högkvalitativa idrottsprestation”, sa Härstedt under hösten till friidrott.se.
     Vid SM i Sollentuna var Härstedt tvåa med 63.49 i den högkvalitativa diskustävlingen.
     /Fredrik Trahn

Förra året blev Napoleon Solomon individuell åtta i M22. I år kan han mycket väl förbättra det resultatet tror landslagsledare Lorenzo Nesi.

Förra året blev Napoleon Solomon individuell åtta i M22. I år kan han mycket väl förbättra det resultatet tror landslagsledare Lorenzo Nesi.
Foto: Deca Text & Bild

M22-laget har chans på topp 8

DEC
08

På söndag avgörs terräng-EM i Chia, nästan längst ner på sydöstra Sardinien. Sverige skickar en trupp bestående av 12 aktiva där det manliga 22-årslaget är flest.
     Kriterierna för att bli uttagen bygger på att man ska ha en chans att bli topp 8 som lag och topp 25 individuellt och landslagsledare Lorenzo Nesi menar att det gäng som är uttagna absolut uppfyller det kravet.
     – Det är tolv lag anmälda och ett flertal av dessa har bara minimiantalet med sig vilket gör det riskfyllt för dem. Så om det verkligen blir tolv till start, och framförallt tolv i mål, är väl osäkert, säger Lorenzo.
     Historiskt sett har det varit ovanligt med svenskt lag i 22-årsklassen, men de senaste åren har de svenska lagen varit framgångsrika. För två år sedan tog Sverige till och med ett brons och då kom Turebergs Napoleon Solomon, som i år är den man på förhand har kanske störst förväntningar på, på en individuell 13e-plats. Förra året blev ”Nappe” åtta i juniorklassen och Lorenzo menar att han absolut har potential att få en ännu bättre placering i år, hans sista år som junior.
     – Springer han så pass bra som han gjorde nu i Holland, jämnt med senioreuropéer som är före David Nilsson och knappt bakom Sondre Nordstad Moen, norrmannen som är väldigt duktig i terräng, då har han en god chans.
     Lorenzo lyfter fram att britterna brukar vara väldigt duktiga i juniorklassen.
     – De brukar driva fram folk väldigt tidigt och har ofta juniorer som vinner i 16-, 17-årsåldern, och det brukar hålla i sig upp till 22-årsklassen. Men sen är de inte lika vassa i senioråldern.
     
     Tre seniorer
     
Sverige kommer till Chia med tre seniorlöpare; Högbys David Nilsson, Spårvägens Olle Walleräng och Ullevis Charlotta Fougberg, som laddat upp på hög höjd i Sydafrika under några veckor.
     Både David och Ola stod för fina insatser i fjol då de kom på 10e respektive 14e plats.
     – Kan de upprepa fjolårets placeringar så är det väldigt bra. Historiskt sett är det inte så många svenskar som placerat sig topp 20, säger Lorenzo.
     
     Andra förutsättningar för USA-löparna
     
Till slut blev det bara tre juniortjejer som kom med till terräng-EM; Linköpings Carolina Johnson och Hässelbys Isabelle Brauer i K22 och Sävedalens Sara Christiansson i F19. Den stora favoriten Sarah Lahti lämnade för någon vecka sedan återbud på grund av en ryggskada.
     Lorenzo menar att Carolina och Isabelle har lite andra förutsättningar än de andra då de kommer från den amerikanska universitetsterrängsäsongen och således har tävlat ganska flitigt under hösten. Men å andra sidan har de en transatlantisk resa och en ordentlig tidsomställning att ta hänsyn till.
     – Det är ju en oerhört tuff konkurrens när man springer terräng i USA och de kommer med största sannolikhet ha högre placeringar i ett europeiskt mästerskapsfält än vad de hade i den amerikanska universitetsfinalen. Dels för att det är fler deltagare och dels för att det är en helt annan klass.
     Väderprognosen i Chia talar om ungefär 17 grader och sol med lätt molnighet när loppen avgörs på söndag, det vill säga betydligt varmare än vad det är här i Sverige. Den 1 500 meter långa banan består av torrt gräs med några artificiella hinder med stockar. Det är något som Charlotta Fougberg lockas av.
     – Det är ju väldigt trevligt med lite hinder tycker jag. Det passar mig som hinderlöperska bra, säger hon i en intervju med Marathon.se.
     Terräng-EM sänds live i TV4 Sport med start klockan 10.10 på söndag förmiddag.
     * Svenska truppen
     * Startlistor
     * Svensk terräng-EM-historik
     /Magnus Fridell

Julkalendern: Lucka 8

DEC
08


     
     Redan 2010 tog Khaddi Sagnia guld i ungdoms-OS i tresteg. Sedan följde friidrottskarriären en slingrig väg. Det skulle dröja till 2015 innan hon slog igenom ordentligt på seniornivå, då som längdhoppare, genom att blir sjua på VM i Peking.
     Uppladdningen för det mästerskapet gjorde hon tillsammans med landslaget på VM-precamp i japanska Marugame. En del i uppladdningen var Khaddis fasta övertygelse om att vilja lära sig en del japanska. Något som gick något sämre än själva längdhoppandet. Se resultatet på Friidrottskanalens avdelning Bakom kulisserna.
     /Fredrik Trahn

Inomhus-SM 2018 till Gävle

DEC
08

När Svensk Friidrotts tävlingskommitté hade möte i Göteborg förra veckan utsågs en rad nya arrangörer av centrala tävlingar 2018.
     Två av inomhusmästerskapen kommer att arrangeras i två av landets nyaste friidrottshallar då Gefle IF står som värd för inomhus-SM i den hall som planeras öppna under början av 2017 och Upsala IF arrangerar IJSM/IUSM17 i IFU Arena som öppnade i höstas. Gefle får också ansvar för Nordisk-Baltiska juniormästerskapen den sommaren.
     Sommarens ungdoms- och juniormästerskap kommer att gå i Stockholm där Hammarby arrangerar ungdoms-SM och Huddinge junior-SM/ungdoms-SM17.
     Se alla arrangörer av 2018 års centrala tävlingar.
     
/Magnus Fridell

Snart tusen antidopingutbildade

Generalsekreterare Stefan Olsson.

Generalsekreterare Stefan Olsson.
Foto: Ryno Quantz

DEC
08

I våras beslutade förbundsstyrelsen om ett förstärkt antidopingprogram med åtta konkreta åtgärder inom antidopingområdet. I dagsläget har nära tusen friidrottare antidopingutbildats sedan i dess.
     Den första och kanske viktigaste punkten i programmet är ett ”antidopingkörkort” som alla aktiva och ledare i landslaget måste ha klarat för att bli uttagna. 412 personer har hittills tagit antidopingkörkortet och 951 har gått den inledande utbildningen.
     - Vi arbetar på bred front med antidopingarbetet och med åttapunktsprogrammet som vi sjösatte i våras. Jag är imponerad över att vi har antidopingutbildat så många som nästan tusen personer under året. Jag anser att Svensk Friidrott är i yppersta världsklass i antidopingarbetet, men vi kan alltid göra mer säger Stefan Olsson, generalsekreterare i Svensk Friidrott.
     - Dock är arbetet tidskrävande och därför har vi beslutat att flytta fram kravet om antidopingkörkort för landslagsuppdrag till 1 juni 2017.
     
     Åttapunktsprogrammet i förkortad version med aktuellt läge för respektive punkt:
     
     1. Antidopingkörkort
     Beslut: Alla landslagsaktiva och landslagsledare ska senast 1 januari 2017 vara utbildade i RFs dopingregelverk, antidopingarbete och förhållningssätt till doping. Därefter ska de genom ett kunskapstest certifieras för att bli uttagen i landslaget.
     Aktuellt läge: Svensk Friidrott har under året utbildat 951 aktiva och ledare genom föreläsning i antidoping. Av dessa har 412 personer genomfört hela utbildningen som består av en föreläsning och en webutbildning med kunskapstest och utfärdande av antidopingkörkort. Utbildningen är tidskrävande och därför har Svensk Friidrotts styrelse beslutat att 1 juni 2017 är det datum som gäller för antidopingkörkortet för att bli uttagen i landslaget.
     
     2. Öronmärkta medel från nya och befintliga samarbetsavtal
     Beslut: Svensk Friidrott förbinder sig att tillföra medel från nya och befintliga samarbetsavtal till antidopingarbetet.
     Aktuellt läge: Svensk Friidrott har i år investerat 4,6% av intäkterna från avtal med samarbetspartners till antidopingarbetet. Bland har 280 000 kr lagts på dopingkontroller.
     
     3. Policy för aktiva som befinner sig i en internationell miljö för träning
     Beslut:
Svensk Friidrott ska ta fram en policy för aktiva och ledare som permanent eller i perioder vistas i en internationell miljö. Dessutom ska kontakten med landslagsaktiva som befinner sig utomlands ökas.
     Aktuellt läge: Svensk Friidrott har påbörjat arbetet med att ta fram en policy för aktiva och ledare som permanent eller i perioder vistas i en internationell miljö. Likaså har arbetet med ökad medicinsk kontakt med landslagsaktiva utomlands inletts.
     
     4. Årlig information och uppdatering av preparat på dopinglistan
     Beslut:
I november varje år ska Svensk Friidrott informera om förändringar och uppdateringar av listan med förbjudna dopingpreparat. Informationen ska breddas till alla berörda parter.
     Aktuellt läge: Svensk Friidrott har i november informerat det medicinska nätverket via ett nyhetsbrev om förändringar och uppdateringar av listan med förbjudna dopingpreparat. Nyhetsbrevet finns också under antidopingavdelningen på friidrott.se.
     
     5. Utländska aktiva i sommarträning i Sverige
     Beslut:
Svenska föreningar får ibland besök av utländska aktiva som tränar i föreningens miljö. Vid sådana besök rekommenderas den aktuella föreningen att informera den aktive om Svensk Friidrotts antidopingarbete och säkerställa att inga förbjudna preparat används av den aktive.
     Aktuellt läge: Svensk Friidrott har via friidrott.se informerat friidrottsföreningarna att de som tar emot utländska aktiva ombeds kontakta Svensk Friidrott om detta för dialog.
     
     6. Antidopingambassadörer i landslaget
     Beslut:
Svensk Friidrott ska utse minst en antidopingambassadör i respektive grengrupp vars uppdrag bland annat är att sprida information om antidopingarbetet till andra landslagsaktiva och vara en del i Svensk Friidrotts kommunikation om antidopingarbetet.
     Aktuellt läge: Svensk Friidrott har fört en dialog med Aktivas råd där samtliga ledamöter sagt ja till uppdraget som antidopingambassadör.
     
     7. Utökad information på friidrott.se
     Beslut:
Svensk Friidrott ska redovisa på friidrott.se vad man gör inom antidopingområdet och hur samarbetet med RF ser ut samt tydligt och öppet redovisa de aktiviteter som genomförs. Likaså ska presentationer och filmer om antidopingarbetet finnas tillgängliga för besökarna att ta del av.
     Aktuellt läge: Svensk Friidrott har uppdaterat samtlig information under avdelningen antidoping på friidrott.se, främst gällande nyheter på antidopinglistan, kostinformation och länkar till RFs antidopingutbildning med presentationer och filmer. Utskick har gjorts till samtliga landslagsaktiva 2015-2016 med information om var och när de olika antidopingföreläsningarna äger rum.
     
     8. Ökade krav på ”Vaccinera klubben”
     Beslut:
RFs program ”Vaccinera klubben” används i liten omfattning av landets friidrottsföreningar. Svensk Friidrott ska kräva från föreningar som arrangerar SM-tävlingar, Folksam Grand Prix och andra liknande tävlingar att de är ”vaccinerade mot doping”. Kravet ska även gälla föreningar som har aktiva som ingår i Mästerskaps- och Utmanargruppen.
     Aktuellt läge: Svensk Friidrott kommer under 2017 att kräva av föreningar som arrangerar SM-tävlingar, Folksam Grand Prix och andra liknande tävlingar att de är ”vaccinerade mot doping”. I dagsläget har 72 friidrottsföreningar genomgått RFs program ”Vaccinera klubben mot doping”.
     
     /Fredrik Trahn

Lydia Sundin blir nästa års Kranskulla i Vasaloppet.

Lydia Sundin blir nästa års Kranskulla i Vasaloppet.
Foto: Vasaloppet

Diskuskasterskan blir kranskulla

DEC
07

Att vara kranskulla under Vasaloppet är något som väldigt många unga tjejer i Dalarna drömmer om. För IFK Moras Lydia Sundin är drömmen nu verklighet. Första söndagen i mars nästa år ska hon ta emot segraren i det klassiska skidloppet vid målet i Mora.
     – Det är jättehäftigt! Först förstod jag inte riktigt, det tog ett tag att smälta det hela, att jag skulle bli kranskulla, säger den 22-åriga diskuskasterskan.
     Etta av kraven för att kunna bli utsedd till kranskulla är att man är aktiv i någon av Vasaloppets ägarföreningar, IFK Mora och Sälens IF, dock behöver man inte vara skidåkerska. Det händer att det är fotbollsspelare eller gymnaster som blir valda, men det är ovanligt.
     Lydia Sundin är 22 år gammal och en av landets bästa diskuskasterskor. I somras gjorde hon debut i juniorlandslaget och kom fyra på SM i Sollentuna, och det tror hon är en av anledningarna till att Vasaloppet valde just henne till kranskulla.
     – I år har det gått ganska bra för mig, och det var nog något som gjorde mig till ett alternativ. Sen går de väldigt mycket på hur man är som person, de hör sig för om vem man är, så det är kul, skrattar Lydia som beskriver sig själv som en glad och positiv person som kan bjuda på sig själv.
     
     ”En chock”
     
Beskedet tog Lydia emot i början av november, och hon beskriver det som en chock.
     – Jag förstod inte riktigt att jag skulle bli kranskulla. Det är en sådan rolig grej att bli när man är medlem i någon av de här klubbarna.
     Trots att hon inte är skidåkare så har hon en lång relation till Vasaloppet. Under många år har hon arbetat som funktionär på loppet, och hon berättar att loppet, eller loppen som det faktiskt handlar om i dag, är något som berör alla i Mora under en intensiv vecka i början av mars varje år.
     – Det är väldigt mycket fart och så i lilla Mora. Det är en rolig grej!
     Som så många andra unga tjejer i Mora har Lydia drömt om att få det ärofyllda uppdraget. Hon och hennes lillasyster brukade prata om att få stå där och vänta in segraren med kransen i famnen.
     – Vi var väl lite så att vi tyckte att det skulle vara väldigt häftigt om man blev kranskulla någon gång, men sen började man bli lite för gammal för det. Jag trodde att det var 20-åringar som blev valda och att det därför var lite sent för mig, så det är ju jättehäftigt att få bli det när man ändå haft de tankarna, medger hon.
     Nu stundar några månades förberedelser. Lydia tänker höra sig för med tidigare kranskullor om deras erfarenheter och något hon redan hört är att det är bra att vila och äta mycket, för det är ett hårt jobb som väntar.
     – Vi håller på under alla loppen, så det är lite mer än en vecka. Sen är det lite arbete inför också. Det är en stor grej, det är det!
     
     Lyckosam säsong
     
Lydias friidrottssäsong har varit väldigt bra. På junior-SM satte hon nytt personligt rekord genom att kasta 46.68. Hon fick för första gången dra på sig landslagskläderna när hon var med i Nordiska juniormästerskapen i Esbo och i Sollentuna blev hon alltså SM-fyra.
     – Nordiska var en jättehäftig grej att göra och jag var väldigt nervös. Det var ju min första landskamp, och allt det där med att bära landslagsdräkten och så, det var en stor grej! Sen hade vi väldigt roligt, vi var ett väldigt roligt gäng som åkte.
     Hon är otroligt nöjd men känner samtidigt att det finns mycket mer att hämta, och till sin hjälp har hon tränaren Mats Olsson på Dala Sports Academy i Falun.
     – Jag älskar ju att träna och har tränat jättehårt inför i år. Och samarbetet med Mats har givit mig ett jättelyft.
     Till nästa år vill hon ta ytterligare steg i sin utveckling, och hon säger att det självklart är ett mål att ytterligare förbättra sitt personliga rekord.
     – Sen vill man ju bara bli så bra man någonsin kan för varje år. Vi pratar mycket hela tiden jag och Mats om hur vi ska lägga upp träningen, sen pratar jag mycket med pappa också som är gammal kastare. Det blir väldigt hårt nu i vinter för att få en tuffare fysik. Till sommaren blir det mycket explosivitet så att det smäller till liksom.
     Men först är det alltså Vasaloppet som gäller, ett minne hon alltid kommer att bära med sig.
     – Det ska verkligen bli jättekul!
     /Magnus Fridell

Daniel Ståhl är en av dem som har saknat att få sex försök på sig i varje Diamond League-tävling.

Daniel Ståhl är en av dem som har saknat att få sex försök på sig i varje Diamond League-tävling.
Foto: Deca Text & Bild

Efter kritiken - Diamond League återinför sex omgångar

DEC
07

Förändringar väntar i Diamond League. Från och med nästa år koras vinnarna direkt i två avgörande finalen där totalt 30 miljoner kronor ska delas ut i de 32 grenarna. Man återgår också till sex omgångar i kastgrenarna samt längd och tresteg.
     IAAF Diamond League är den främsta tävlingsserien inom den internationella friidrotten. I det nya formatet kommer aktiva att samla poäng i de tolv inledande tävlingarna för att kvala in till finalerna i Zürich och Bryssel. Där börjar alla om från noll och vinnarna plockar hem nästan en halv miljon kronor var. Övriga finalister delar på en lika stor pott.
     Tidigare var det den som samlade flest poäng under hela säsongen som vann vilket kunde göra att spänningen och dramatiken var helt försvunnen när det blev dags för final då Diamond Race redan kunde vara avgjord.
     Den svenska Diamond League-tävlingen Bauhaus-galans ordförande Jan Kowalski är nöjd med förändringen.
     – Bra med en avslutning med riktiga finaler, där vinnaren blir Diamond League Champion.
     – Det blir lättare att förstå, och vi har en spännande säsong att se fram emot, inte minst med den skandinaviska Diamond League-veckan med tävlingar i Oslo 15 juni följt av BAUHAUS-galan 18 juni på Stockholms Stadion, säger han i ett pressmeddelande.
     
     Ståhl ser fram emot sex omgångar
     Inför årets Diamond League infördes regeln om att bara tre omgångar skulle genomföras i kast respektive längd och tresteg, där de fyra främsta fick göra ytterligare ett försök. Regeln möttes direkt av kritik och nu väljer man att gå tillbaka till sex omgångar för alla, något som välkomnas av årets världsetta och Diamond Race-tvåan i diskus, Daniel Ståhl.
     – Det är bra att få kasta sex omgångar och inte bara tre eller fyra omgångar som det var i år. Vi får synas mer i tv, säger han.
     Nästa års Diamond League-säsong inleds i Doka, Qatar, den 5 maj.
     /Magnus Fridell

Hässelby SK är en av många klubbar som årligen arrangerar Friidrottsskolor.

Hässelby SK är en av många klubbar som årligen arrangerar Friidrottsskolor.
Foto: Ryno Quantz

Julkalendern: Lucka 7

DEC
07

Friidrottsskolor genomförs på hundratals platser runt om i Sverige varje sommar och under många skollov, ofta som dagläger. För klubbarna är det ett utmärkt sätt att rekrytera nya barn och ungdomar till verksamheten och göra klubben mer känd på orten. Det är också ett bra sätt att ge klubbens egna ungdomar möjligheten att prova på att vara ledare.
     Svensk Friidrott erbjuder de föreningar som arrangerar friidrottsskolor deltagarmaterialet ”Atle & Frida”. Materialet består av en serietidning, klistermärken och en medalj. Målgruppen är unga nybörjare i friidrott och målet att de nya friidrottarna och deras föräldrar snabbt ska få en förståelse för vilka moment friidrottens löp-, hopp- och kastgrenar består av.
     /Fredrik Trahn

Överallt är det folk. Det är full aktivitet i Friidrottens Hus en helt vanlig torsdagskväll i början av december.

Överallt är det folk. Det är full aktivitet i Friidrottens Hus en helt vanlig torsdagskväll i början av december.
Foto: Magnus Fridell

Reportage: En kväll i Friidrottens Hus

DEC
07

Varje dag, året om, pågår det friidrottsverksamhet över hela landet. På idrottsplatser, i gymnastiksalar och motionsspår och i de 25 fullstora friidrottshallar som finns.
     Friidrott.se tog tåget till Göteborg och tillbringade en helt vanlig torsdagskväll i Friidrottens Hus, själva hjärtat i Göteborgsfriidrotten. I vårt reportage berättar vi om hur aktiva och ledare från alla Göteborgsföreningar turas om att använda redskapen, samsas om ytorna och hjälper varandra. Vi berättar om en gemytlig stämning och träffar såväl ungdomar som precis inlett sin karriär som elitaktiva med internationella mästerskapsmedaljer hängandes hemma i prisskåpet.
     Läs "En kväll i Friidrottens Hus - navet i Göteborgsfriidrotten".
     /Magnus Fridell

Sofies mål för inomhussäsongen: Hoppa högt

DEC
06


     
     Sofie Skoog var en av många nominerade på Friidrottsgalan men trots att hon i år haft sitt livs bästa säsong så räckte det inte till något pris. Götatjejen var dock inte besviken för det utan ser nomineringarna som ett bevis på att fler än hon tycker att hennes säsong varit bra.
     Friidrottskanalen träffade henne i samband med galan.
     /Magnus Fridell

Förra året höll Arne Ljungqvist en uppskattad föreläsning på Svensk Friidrotts årsmöte i Söderhamn. Nu är det Stockholms friidrottsföreningars tur att lyssna på honom.

Förra året höll Arne Ljungqvist en uppskattad föreläsning på Svensk Friidrotts årsmöte i Söderhamn. Nu är det Stockholms friidrottsföreningars tur att lyssna på honom.
Foto: Deca Text & Bild

Arne Ljungqvist gästar Stockholms årsmöte

DEC
06

I kväll är det årsmöte i Stockholms Friidrottsförbund och mötet kommer att inledas med ett samtal mellan Johan Storåkers, ordförande i Stockholms Friidrottsförbund och styrelseledamot i Svensk Friidrott, och Arne Ljungqvist, tidigare bland annat vice ordförande i både internationella friidrottsförbundet, IAAF, och den internationella antidopingorganisationen WADA.
     – Samtalet kommer att handla om friidrotten lokalt, nationellt och internationellt, i går, i dag och i morgon, säger Johan Storåkers som uppmanar alla som har möjlighet att lyssna på en av Sveriges främsta friidrottsledare på både nationell och internationell nivå någonsin.
     – I och med att IAAF hade extrakongress i helgen, som redan före den genomfördes var omdiskuterad, kommer det bli mycket intressant att höra vad Arne har att säga om bland annat friidrottens trovärdighet och framtid, menar Johan.
     Årsmötet hålls i Sätra Friidrottshall och samtalet mellan Arne och Johan inleder med start klockan 18.00.
     /Magnus Fridell

Julkalendern: Lucka 6

DEC
06


     
     EM i Barcelona 2010 kom att bli ett omvälvande mästerskap för det svenska landslaget. Efter ett lyckat precamp i Palafrugell på Costa Brava-kusten inleddes mästerskapet i moll med många tunga svenska besvikelser.
     Förbundskapten Stefan Olsson gjorde allt för att hitta ljusglimtar, grep ett halmstrå och sa till media att han ändå tyckte det var positivt att förväntningarna kommit ner på en rimlig nivå i förhållande till den trupp som han hade. Kanske var det det som tände svenskarna och vände till att mästerskapet slutade i dur.
     Isabellah Andersson gjorde den bästa svenska EM-maran någonsin och blev femma. I efterhand har hon belönats med bronsmedaljen efter dopingförseelser av konkurrenter före henne.
     Emma Green kom till mästerskapet med en minst sagt strulig säsong med en öm hälsena. Så sent som sista tävlingen innan EM fick Emma avbryta. Istället tog hon ett brejk och satsade allt på EM som verkligen gav frukt. Hon persade två gånger och hoppade 2.01 som gav henne silvret bakom Blanka Vlasic.
     Höj volymen och njut av den dramatiska höjdfinalen i Barcelona i Friidrottskanalen.
     /Fredrik Trahn

Några som vunnit SM i Kils färger: Leif Andersén, Stefan Holm, Lars-Erik Nilsson, Lars Enqvist och Lage Tedenby.

Några som vunnit SM i Kils färger: Leif Andersén, Stefan Holm, Lars-Erik Nilsson, Lars Enqvist och Lage Tedenby.
Foto: Anders Borgström

Kalle Wikström hedrad

DEC
06

När Kalle Wikström, bördig från Finland, slog sig ner i Kil betydde det ett uppsving för friidrotten. Under den skicklige och starkt engagerade tränarens ledning lät Kil snart höra talas om sig inte bara på värmländsk utan också på nationell nivå. En lång rad friidrottare har blivit svenska mästare i klubbens färger!
     Kalle gick bort 1993 efter att ha varit verksam på orten i mer än 30 år, men arvet efter honom lever i hög grad!
     Och när kommunen, efter medborgarförslag från Janåke Halth, styrelsemedlem i Värmlands Idrottshistoriska sällskap, beslutade att uppkalla en gata efter Kalle, blev det stor uppslutning vid invigningen. När namnskylten på den lilla gatstumpen invid klassiska Sannerudsvallen avtäcktes, så var fler än 50 personer samlade!
     Kalle Wikström betydde mycket för friidrotten i Kil och den här hyllningen från Kils kommun har stor betydelse för den värmländska friidrottsrörelsen.
     /Anders Borgström

Foto: Privat

Följ Adams löparresa i bloggen Kilometerverket på svenskalopare.se

DEC
05

Hundratusentals svenskar använder dagligen löpning som sin motionsform. Adam Wahlfeldt är en av dem. Nu har han börjat blogga på svenskalopare.se.
     Adam är en helt vanlig småbarnsfar, make och motionär "som tar sin löpning på lite för stort allvar." I bloggen Kilometerverket delar han med sig av sina tankar om löpning i stort och vägen till en riktigt snabb maraton. Adam kommer blanda krönikor, intervjuer, reflektioner, tips och tricks.
     – Vare sig du är nybliven löpare eller redan frälst är min förhoppning att du ska hitta inspiration och motivation för din egen löpning här på Kilometerverket, skriver han.
     
     Löpning för löpningens skull
     Första inlägget är en krönika:
     Multna löv. Fuktig höstluft. Elljusspår. Mina första minnen av löpning är synonymt med det som vintersportare kallar barmarksträning. En träningsform som, precis som namnet antyder, bedrivs på bar backe i väntan på is och snö. En övergångsfas. Ett nödvändigt ont för att orka jaga en puck i 60 minuter.
     
     Löpning har funnits med av och till sedan tonårens barmarksträning. Vare sig det rört sig om vasaloppsstart eller stundande badsäsong har löpning varit ett troget redskap i träningslådan. Men löpningen har alltid varit instrumentell. Ett medel för att nå andra mål. Fram till för två år sedan.

     Läs hela krönikan på svenskalopare.se.
     * Direkt till bloggen Kilometerverket.
     /Magnus Fridell

Folkhälsostipendium till Göteborgs Friidrottsförbund och Varvet

DEC
05


     
     Göteborgs Friidrottsförbund och Göteborgsvarvet har tilldelats 2016 års folkhälsostipendium av Folkhälsokommittén i Västra Götalandsregionen. Stipendiet, som är på 50 000 kronor, har de fått för hälsoprojektet "HEJA", som står för Health, Empowerment, Joy, Activity, och är en satsning på löparskolor för bar och ungdomar i flera områden i förorten Angered.
     – Det är med glädje jag tilldelar Göteborgs Friidrottsförbund och Göteborgsvarvet folkhälsostipendiet. Med sitt engagemang för att få människor att tro på den egna kroppens förmåga och den gemensamma lyckan i att tillsammans med andra uppnå personliga mål, bidrar stipendiaten till en jämlik hälsa och till ett gott liv i Västra Götaland, säger Gunnel Adler, ordförande i folkhälsokommittén i ett pressmeddelande.
     Estelle Montler är projektledare för "HEJA" och berättar i Friidrottskanalens intervju mer om projektet.
     /Magnus Fridell

En enig friidrottsvärld röstade ja till IAAFs nya stadgar som ska borga för mer demokrati, jämställdhet och insyn. Foto: Björn O. Nilsson.

En enig friidrottsvärld röstade ja till IAAFs nya stadgar som ska borga för mer demokrati, jämställdhet och insyn. Foto: Björn O. Nilsson.

Stor enighet för IAAFs nya stadgar

DEC
05

Helgens extrakongress för IAAF slutade med en bred enighet kring förslaget till nya stadgar. Bakgrunden är den korruption inom organisationen som uppdagades ifjol. Tack vare en gedigen förankringsprocess resulterade omröstningen i att 182 nationsförbund röstade för förslaget, 10 röstade nej och 5 lade ned sin röst.
     Som ett led i att skapa en ökad transparens genomfördes den elektroniska omröstningen för första gången i IAAFs historia så att det direkt efter omröstningen redovisades hur respektive land röstat.
     - Den stora vinnaren är på beslutet är friidrotten som nu har fått en transparent, demokratisk och mer jämställd organisation säger förbundsordförande Björn O. Nilsson.
     Stadgeändringarna sker i två steg. Vid årsskiftet införs en så kallad integritetsenhet som ska vara en del av IAAF men arbeta helt självständigt med en separat styrelse i syfte att skydda friidrottens integritet. Ändringarna innebär även en omdefiniering av roller och ansvar för styrelsen, ordförande med flera.
     2019 träder helt nya stadgar i kraft som bland annat bidrar till att skapa mer utrymme för de aktivas åsikter och en succesivt ökad jämställdhet.
     /Toralf Nilsson

Foto: Deca Text & Bild

Julkalendern: Lucka 5

DEC
05

Landslaget mötte våren på den amerikanska västkusten. Här i Portland Oregon fanns åtta svenskar på startlinjen i ett inomhus-VM som gick ovanligt sent i mars.
     De unga löparna Lovisa Lindh (800 m), Sarah Lahti (1500 m) och Andreas Kramer (800 m) imponerade alla där det två senare var mindre än sekunden från en finalplats.
     Men det var i det kvinnliga höjdhoppet som Sverige satte avtryck med både Sofie Skoog och Erika Kinsey i final. Skoog slutade femma och Kinsey åtta på samma höjd 1.93 där båda sedan hade bra försök på 1.96.
     /Fredrik Trahn

Med uppemot åttahundra 7-12-åringar i aktion på banorna var det fullt även på publikutrymmena från morgon till kväll i lördags i Sollentuna Friidrottshall.

Med uppemot åttahundra 7-12-åringar i aktion på banorna var det fullt även på publikutrymmena från morgon till kväll i lördags i Sollentuna Friidrottshall.
Foto: alj

Fullt hus i hall nr 25

DEC
04

Den officiella invigningen genomfördes för ett par veckor sedan, men i lördags testades funktionen hos Sollentuna Friidrottshall för första gången på allvar med Turebergs ungdomstävling "SAYO Indoor".
     Tävlingen har genomförts sedan 2005 (dvs elva årgångar) i Sätra men kunde nu alltså flytta "hem" till Sollentuna.
     "Funktionstesten" gick utmärkt då det på ganska precis åtta timmar genomfördes sammanlagt ca 1.600 starter fördelat på 40 tävlingsgrenar för barn/ungdomar födda mellan 2004 och 2009.
     Resultatlistan
     Genom höstens tillskott i först Uppsala (IFU Arena) och sedan alltså Sollentuna finns det nu inte mindre än 25 inomhusarenor med permanenta 200m-rundbanor med doserade kurvor i Sverige. Och nr 26 - hallen i Gävle - är också på gång!
     Se hela förteckningen över våra friidrottshallar med rundbanor!
     / A. Lennart Julin

Ungefär 800 svenska supportrar intog Tammerfors i september. I februari är det dags igem

Ungefär 800 svenska supportrar intog Tammerfors i september. I februari är det dags igem
Foto: Ryno Quantz

Häng med Klubb Sverige till Nordenkampen

DEC
04

Klubb Sverige, friidrottens supporterklubb, har på kort tid blivit en stor succé. Tidigare har resor arrangerats till Finnkampen i Helsingfors, Nordenkampen i Växjö, EM i Amsterdam och nu senast Finnkampen i Tammerfors.
     I Februari är det dags för ännu en resa till Tammerfors när Nordenkampen avgörs den 11 februari.
     I samarbete med Tallink Silja arrangerar Klubb Sverige en båtresa till Helsingfors och vidare till Tammerfors.
     – Efter två succéer med Finnkampsbåten och en väldigt lyckad Nordenkamp på hemmaplan i Växjö förra året, tar vi nu konceptet med supporterbåten även till Nordenkampen. Denna supporterresa har ungefär samma stil som Finnkampsbåten, men i lite mindre format. Lite gemytligare och lite närmare, säger Magnus Malmsborg, marknadskoordinator på Svensk Friidrott och den som driver arbetet med Klubb Sverige.
     Silja Serenade avgår klockan 16.45 fredagen den 10 februari och ankommer Helsingfors på lördagsmorgonen. Därefter väntar en bussresa till Tammerfors där det kommer att serveras en lunch med uppsnack och uppladdning inför tävlingen på eftermiddagen. På kvällen går bussar till Åbo för övernattning på hotell innan båten går tillbaka till Stockholm på söndagsmorgonen och är åter i hamn vid 18-tiden på kvällen.
     Antalet platser är också begränsat till 50 stycken. Bokningen görs via Tallink Silja och öppnar den 6 december.
     Läs mer om Supporterbåten till Nordenkampen.
     /Magnus Fridell

Julkalendern: Lucka 4

DEC
04


     
     Att vara på ett landslagsprecamp inför ett stort mästerskap har länge visat sig vara en bra uppladdning. Det handlar lika mycket eller ännu mer om att komma i mental form än i den fysiska som förhoppningsvis redan finns där. Socialt umgänge och humor är viktiga komponenter för att komma i rätt balans.
     Inför VM i Daegu i Sydkorea 2011 var landslaget på precamp i Mokpo. I Friidrottskanalens arkiv i avdelningen ”Bakom kulisserna” finns många godbitar. Bland annat den här klassikern då Niklas och Leif Arrhenius bjöd på humor och underhållning i skön landslagsklass.
     /Fredrik Trahn

Senaste veckan
Veckan 4.12 - 11.12

Så följer du terräng-EM
I dag avgörs terräng-EM i Chia på Sardinien. Tävli...

Julkalendern: Lucka 10
EM i Göteborg 2006 på Ullevi blev en formidabe...

Khaddi osäker om inomhussäsongen
Khaddi Sagnia hade en säsong med både toppar o...

Summering och blickar framåt
”Det har varit ett år fullt av utmaningar men ocks...

Julkalendern: Lucka 9
Diskuskastaren Axel Härstedt har haft ett av sina ...

M22-laget har chans på topp 8
På söndag avgörs terräng-EM i Chia, nästan längst ...

Julkalendern: Lucka 8
Redan 2010 tog Khaddi Sagnia guld i ungdoms-OS...

Inomhus-SM 2018 till Gävle
När Svensk Friidrotts tävlingskommitté hade möte i...

Snart tusen antidopingutbildade
I våras beslutade förbundsstyrelsen om ett förstär...

Diskuskasterskan blir kranskulla
Att vara kranskulla under Vasaloppet är något som ...

Efter kritiken - Diamond League återinför sex omgångar
Förändringar väntar i Diamond League. Från och med...

Julkalendern: Lucka 7
Friidrottsskolor genomförs på hundratals platser r...

Reportage: En kväll i Friidrottens Hus
Varje dag, året om, pågår det friidrottsverksamhet...

Sofies mål för inomhussäsongen: Hoppa högt
Sofie Skoog var en av många nominerade på Frii...

Arne Ljungqvist gästar Stockholms årsmöte
I kväll är det årsmöte i Stockholms Friidrottsförb...

Julkalendern: Lucka 6
EM i Barcelona 2010 kom att bli ett omvälvande...

Kalle Wikström hedrad
När Kalle Wikström, bördig från Finland, slog sig ...

Följ Adams löparresa i bloggen Kilometerverket på svenskalopare.se
Hundratusentals svenskar använder dagligen löpning...

Folkhälsostipendium till Göteborgs Friidrottsförbund och Varvet
Göteborgs Friidrottsförbund och Göteborgsvarve...

Stor enighet för IAAFs nya stadgar
Helgens extrakongress för IAAF slutade med en bred...

Julkalendern: Lucka 5
Landslaget mötte våren på den amerikanska västkust...

Fullt hus i hall nr 25
Den officiella invigningen genomfördes för ett par...

Häng med Klubb Sverige till Nordenkampen
Klubb Sverige, friidrottens supporterklubb, har på...

Julkalendern: Lucka 4
Att vara på ett landslagsprecamp inför ett sto...

Förra veckan
Veckan 27.11 - 4.12

Fullt hus i hall nr 25
Häng med Klubb Sverige till Nordenkampen
Julkalendern: Lucka 4
Julkalendern: Lucka 3
Castoramas uppmuntringspriser
Andreas Otterling ansluter till IFK Lidingö
Sverige stödjer IAAFs förslag vid extra kongress
Nu börjar innesäsongen på allvar
Julkalendern: Lucka 2
Klart för SM i Eskilstuna 2018
Höga toppar i årets Castorama
Julkalendern: Lucka 1
Utlysning av Förbundsårsmötet 2017
Angelica Bengtsson tveksam till inomhussäsongen
Kvalgränserna till inomhus-EM klara
Svenskt M22-lag i terräng-EM
Lästips i novembermörkret: Elin Westerlund – Månadens i juni
Fina priser till friidrottsledare
Trots veteran-VM-succén siktar Sunneborn på revansch nästa år.
Spännande loppnyheter i Stockholm och Göteborg inför 2017
Fortsatt erfarenhetsutbyte kontentan av lyckat långloppsforum
Maria Jansson:
"Det bästa lopp jag någonsin gjort"

Framgångsrik svensk löparhelg i Europa
VM 100 km: Frida Södermark 10:a
VM 100 km: Elov 11:a - Fritjof 14:e
Så följer du VM 100 km

Två veckor sedan
Veckan 20.11 - 27.11

VM 100 km: Frida Södermark 10:a
VM 100 km: Elov 11:a - Fritjof 14:e
Så följer du VM 100 km
Taktiklopp att vänta för svenskarna
Se de bästa bilderna från Friidrottsgalan
Sex nominerade till ungdomsrådet
Inför VM 100 km: Världsmästaren Buud tonar ner förväntningarna
Svenska tränare på spjutkonferens i Finland
Meraf: Jag är väldigt, väldigt glad
Meraf dubbelt prisad på Friidrottsgalan
Glada pristagare på minnesvärd gala
Live från 17.00 - Friidrottsgalan
Favorit i repris - Kallur betygsätter sin säsong
Carolina Klüft hyllar årets främsta friidrottsinsatser
Sista chansen att tycka till om
SM-utredningen

Förlängd chans att söka föreningsstöd
Tumme upp för verksamhetsplanen
Efter 28 års väntan är Sollentunas friidrottshall invigd
Jättepers och nära VM-kval för Lisa
Kling-Baptiste: ”Känslan var att det fanns mer i kroppen”