Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Söndag 28 augusti 2016

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


DL Paris: Meraf 4:03 - ändå 12:a!

AUG
27

Det kvinnliga 1500m-loppet på Diamond League-galan i Paris kom att bli årets i särklass bästa och t o m ett av de allra bästa någonsin vad gäller toppbredden med 3:55/3:56/3:57 för topp-3 och ytterligare tre på låga 3:58. Man får gå tillbaka nästan tjugo år (till galan i Monaco 1998) för att hitta något likvärdigt.
     Segern gick till brittiskan Laura Muir som ännu en gång "lurade" konkurrenterna genom att direkt hänga på hararna och sedan stå distansen ut. VM-suveränen Faith Kipyegon var en av dem som felbedömde Muir och hann aldrig närmare än 1.5 sekund innan loppet var slut.
     Segertiden för Muir var sensationella 3:55.22 - pers med ett par sekunder - som förde upp henne till 13:e plats genom tiderna. Och bortsett från Genzebe Dibaba i fjol har ingen sprungit fortare sedan 1997!
     Den typen av lopp var inte Meraf Bahta mogen att hantera. Meraf levererade en jämnfartsinsats (65.1 - 65.4 - 65.3 tre första varven, 64.5 sista varvet) som landade på 4:03.24. Det var tempohöjningen på tredje varvet initierad av Muir (61.2!!) som Meraf inte förmådde matcha.
     Avskedsgalan på "Stade de France" bjöd också på ett världsrekord då Bahrains Ruth Jebet presterade tre raka hinderkilometrar under 3:00 på vägen till 8:52.78. Det innebar att Galkinas rekord som stått sig sedan OS-finalen 2008 kapades ned med mer än sex sekunder i ett enda svep.
     / A. Lennart Julin

SM2: Nya mästare på hinder

AUG
27


     Hinderfinalen levde ända fram till mållinjen där Vidar Johansson kunde konstatera att Emil Blombergs försök att spurta ikapp inte var tillräckliga. Första initiativet i finalen togs av Napoleon Salomon. Drygt ett och ett havlt varv från mål ryckte den nyblivne turebergaren med Vidar Johannson, Sävedalen och Emil Blomberg, Hässelby i släptåg. Men när Vidar ökade farten 250 meter från mål släppte 2013 års mästare medan Blomberg utmanade hela vägen till mål där det skilde bara en kvarts sekund efter en sista kilometer på 2:48.8.
     Desto mindre jämnt var det bland tjejerna. En förkyld Charlotta Fougberg lämnade återbud till hinderfinalen vilket försatte Maria Larsson i favoritrollen. Ingen av de övriga tre finalisterna kunde hänga på. Det blev en resa i sjunkande fart för Öisaren, som via 3:16 och 6:36 erövrade SM-guldet på banrekordet 10:04. Det dröjde över en halvminut innan någon annan passerade mållinjen.
     – Jag försökte springa jämnt och bra. Men det är svårt att kunna motivera sig själv trots att det gör väldigt, väldigt ont. Man måste plåga sig trots att man vet att man egentligen inte behöver det. Springer man för att kvala, eller om man har någon kamp, så är det lättare att klara den smärtan. Men springer man själv så är det bara en själv mot smärtar. Och smärtan nog vann i dag. Men jag tycker inte att jag kan klandra mig för det, sade Maria, som bärgade sitt första SM-guld för två månader sedan på 10 kilometer landsväg.
     /Lorenzo Nesi

Dubbelt Lidingö på 1500 meter. Ifjol vann Anna Silvander före Charlotte Schönbeck. Nu var det Sofia Öberg som var närmast bakom på 1500 meter.

Dubbelt Lidingö på 1500 meter. Ifjol vann Anna Silvander före Charlotte Schönbeck. Nu var det Sofia Öberg som var närmast bakom på 1500 meter.
Foto: Deca Text & Bild

SM2: Repristitlar på 1500 meter

AUG
27

1500-finalen väcktes till liv av Staffan Ek efter 850 meter. Huddingelöparen fick med sig spårvägarna Kalle Berglund och Johan Walldén via 29 sekunder mellan 800 och 1000.
     Kalle gick om 200 meter från mål. Elmar Engholm var på uppgång och hade tagit sig förbi Walldén. In på upploppet kom Elmar allt närmare Kalle, som hade börjat jubla trettiotalet meter från mål och fick trycka till för att försvara segern från Söderhamn-SM.
     Sista varvet tog bara 55 sekunder, inklusive jublet, ännu kvickare för Elmar. Staffans brons var ohotad.
     I kvinnliga finalen var det hemmalöparen Yolanda Ngarambe som tog befälet, i nästan samma skede som Ek i manliga. Men på sista bortre lång sköt Lidingös Anna Silvander fram och lät aldrig klubbkamraten Sofia Öberg få någon chans att utmana. Därmed upprepades båda gulden från Söderhamn på 1500 meter.
     /Lorenzo Nesi

SM2: Seger direkt efter skadorna
för Alexander & Elin

AUG
27


     För ett par veckor sedan hade det varit svårt att tro att Elin Westerlund och Alexander Brorsson skulle bli svenska mästare. Båda häcklöparna var borta på grund av skador.
     Men Alexander kom tillbaka den gångna helgen på Folksam Challenge. Fjärdeplatsen på 14.75 följt av 15.77 i ett extralopp skvallrade inte om guldform, men så var de i kraftig motvind och i det första loppet var han bara fyra hundradelar bakom statistikettan Anton Levin.
     På Sollentunavallen började Atleticums regerande mästare med att vinna försöksloppet på 14.28, just före MAI:s Levin, fortfarande i motvind.
     Finalen blev en huggsexa. Anton Levin hade initiativet med Spårvägens Marvin Tay som trasslade till det. På ytterbanan kom Jonathan Holm, men den som var starkast över sluthäckarna var Brorsson, 14.27, knappa tiondelen före Levin. Fjärde guldet för Brorsson och tredje i rad.
     Elin Westerlund hade lagt ner säsongen efter kraschen i EM-försöken, men kom till slut ändå till start på SM. I försöksloppet var hon efter 16-åriga Amanda Hansson, Hässelby, och persande Madeleine Eriksson, Lidingö, i kraftig motvind
     Men i finalen tog spårvägaren kommandot före Amanda, som i sina första lopp över seniorhäckarna tog sig ner till 13.64. Men Elin vann på 13.42, sex år efter premiärguldet.
     Malin Skogström, Hässelby, grep bronset med en hundradel till Maja Rogemyr, Göta.
     - Just nu är kroppen sliten efter de här två loppen, men jag känner inte av knät något när jag springer. Jag har fortfarande kvar mitt benmärgsöden men det stör mig inte, berättade Elin efter finalen.
     - Jag fick kämpa, efter försöksloppet trodde jag inte att jag hade så mycket krafter över huvud taget. Det var mycket vilja i det här loppet. Men det var superskönt.
     - Jag har ju persat varje gång här i år, utom just den här gången, men en vinst på SM får duga också.
     /Lorenzo Nesi

IF Götas Oscar Vestlund avgjorde SM-finalen med 70.32.

IF Götas Oscar Vestlund avgjorde SM-finalen med 70.32.
Foto: Deca Text & Bild

SM2: Första guldet för Oscar

AUG
27

Manliga släggfinalen på Sollentunavallen blev precis som i fjol en uppgörelse mellan Spårvägens Elias Håkansson och Göras Oscar Vestlund där Elias ledde till nästa sista omgång. Där kontrade Elias med 70.32 och vann med två meter vilket innebär både revansch och allra första SM-guldet.
     
     Ny trippel för Spårvägen
     Manliga kulfinalen har resulterat i sju raka guld för Spårvägen och tre tripplar på de fyra senaste åren. På Sollentunavallen kom fjärde trippeln och det var Daniel Ståhl som vann tack vare personliga rekordet 19.38 i sista med Niklas Arrhenius tvåa och lillebror Leif trea. Därmed försvarade Daniel guldet från Söderhamn i fjol och har chans att bli dubbelvinnare i och med att diskus avgörs under söndagen.
     
     Fjärde raka för Sofia
     Den kvinnliga diskusfinalen genomfördes i en ogynnsam vind vilket innebar att det enbart var vinnaren Sofia Larsson från Ullevi som tog sig över 50 meter (50.42). Silvret tog Motalas Anna Karlsson på 47.89 och bronset Fanny Roos på 47.37.
     /Jonas Hedman

Andra raka SM-guldet för Sofie Skoog.

Andra raka SM-guldet för Sofie Skoog.
Foto: Deca Text & Bild

SM2: Sofie testade personligt rekord

AUG
27

En vecka efter sjundeplatsen i Rio var Sofie Skoog på plats i solskenet på Sollentunavallen och visade att formen är fortsatt god.
     Nyckelhöjd i det 13 tjejer stora fältet blev lite överraskande 1.79 som fyra klarade och ingen mäktade sedan med 1.83. Ingen utom Sofie. Hon tog fyra raka höjder till och med 1.90 i första försöket och gjorde sedan tre försök på personliga rekordhöjden 1.95 där det första var det bästa.
     – Det här var hur kul som helst! Formen verkar ju sitta i, jag har inte lämnat den i Rio! säger Sofie.
     – Det kändes jättebra trots att det blåste så mycket och man fick korrigera hela tiden. Första hoppet på 1.95 kändes jättebra och sista var rätt okej men det blev lite för många på kort tid. Men jag behöver många försök så kommer det.
     – Det kändes nära på 1.95 och jag har ju två tävlingar kvar! När det känns så här bra vill jag ta nån centimeter till.
     Men andra raka SM-guldet blev det och en segermarginal på elva centimeter till tvåan Emma Green och tredjeplatsen som delades av Ebba Jungmark och Gefles Caroline Andersson.
     
     Michels tionde guld
     Även Hammarbys Michel Tornéus kom direkt från Rio och höll nu undan för det yngre gardet i längdfinalen tack vare 7.74. Men det var hans enda lyckade hopp i en tävling där marginalen till tvåan Andreas Carlsson var 15 cm. Bronset till Eskilstunas Johan Taléus som satte årsbästa med 7.49.
     Guldet var Michels tionde i SM utomhus där det första kom 2005 och han blev därmed den meste mästaren eftersom han nu har en mer än Mattias Sunneborn.
     
     Angelica hoppade på nordisk rekordhöjd
      OS-deltagaren Angelica Bengtsson vann sin fjärde SM-titel i stav varav tredje i följd där 4.35 räckte. För på den höjden rev likaledes OS-meriterade Michaela Meijer ut sig.
     Angelica lade sedan upp ribban på 4.72 – en centimeter över Wilma Murtos nordiska rekord vilket dock blev för högt denna gång.
     – Jag var nervös idag eftersom jag var så otroligt besviken efter OS. Men det kändes rätt bra vid uppvärmningen och helt plötsligt var det kul igen. Och jag hanterade vindarna bra tycker jag. Det känns bra att få med den här känslan inför nästa år.
     – Skit samma att jag inte klarade 4.72, det viktiga var att jag kände att jag var högt över och har kapacitet för höjden. Tredje försöket kändes jättebra men jag skulle ha bytt till en styvare stav.
     – Nu blir det Finnkampen och sen har jag fått ut min sorg efter OS och blickar mot nästa år.
     /Jonas Hedman

Benjamin Mullen, t v, var en av sex förstagångsvinnare under lördagen. T h Felix Francois som slutade fyra.

Benjamin Mullen, t v, var en av sex förstagångsvinnare under lördagen. T h Felix Francois som slutade fyra.
Foto: Deca Text & Bild

SM2: Hemmaseger för Benjamin!

AUG
27

Andra SM-dagen på Sollentunavallen genomfördes i blåst, sol och 23 grader där det blåste runt på ett sätt som påverkade många grenar.
     Manliga 400 m-finalen blev en spännande kamp om segern mellan Gefles Erik Martinsson, Ullevis Dennis Forsman och Turebergs Benjamin Mullen där den sistnämnde var starkast på slutet och vann med en tiondel på 47.12 före Erik.
     Det innebar personligt rekord för Ben med tre tiondelar och karriärens första SM-titel! Erik var med 47.21 bara 0.02 från sitt personliga rekord medan bronset togs av Dennis på årsbästat 47.41.
     – Det var stenhårt idag och jag är så förvånad att jag vann. Allt stämde, hemmapubliken hjälpte mig och jag hade fru och barn på plats som var ett jättestöd, säger Ben.
     – Jag skulle ju bara hänga på idag men plötsligt var jag längst och när det var 50 meter kvar förstod jag att det skulle gå vägen.
     
     Första guldet för Matilda
     I kvinnliga 400-finalen handlade det om två tjejer – Hässelbys regerande mästarinna Lisa Duffy och Ullevis Sverige-etta Matilda Hellqvist.
     Ullevi-tjejen hade övertaget hela vägen och höll undan till en 0.16-seger på 54.04 – bara 0.01 från pers.
     /Jonas Hedman

På TV i kväll:
Meraf i OS-finalrepris i Paris

AUG
27

För litet drygt en vecka sedan i 1500m-finalen i Rio tog Meraf Bahta den främsta svenska placeringen genom att komma 6:a. Det kvinnliga 1500m-loppet på lördagskvällens Diamond League-gala "Meeting de Paris" ser ut att bli en re-run av OS-finalen då alla de tio bästa i Rio utom tvåan Dibaba är uppsatta för att springa igen nu.
     Till dessa nio kommer tre OS-semifinalister, en semifinalist från 800m plus starka etiopiskorna Tsegay och Embaye. Så det kommer att bli en ny supertuff utmaning för Meraf som i Diamond League före OS ju hade placeringssviten 3:a-2:a-3:a i Oslo, Stockholm resp London. Något favoritskap behöver hon dock inte beväras av nu när årets odiskutabla nr 1 Faith Kipyegon alltså finns på startlistan.
     Kenyanskan är förstås inte den enda färska olympiska mästaren som sätter sin världs-1:a-status på spel i ”Meeting de Paris”. I samma kategori finns även Ryan Crouser (kula), Sandra Perkovic (diskus), Kerron Clement (400m häck), Ruth Beitia (höjd), Ruth Jebet (3000m hinder), Tianna Bartoletta (längd) och Thomas Röhler (spjut).
     Tävlingen nu blir f ö sista gången - i alla fall inom överskådlig framtid - med världsfriidrott på mäktiga "Stade de France"-arenan, som ju sett både VM 2003 och en sedan 1998 obruten svit av Golden/Diamond League-galor. 2017 flyttar nämligen "Meeting de Paris" över till mer intima Charléty-stadion.
     TV12 sänder direkt 20.00-22.00 (1500m med Meraf kl 21.05).
     / A. Lennart Julin

Vinnaren Tom Kling-Baptiste (96), trean Austin Hamilton, t h, och fyran Tony Darkway (51).

Vinnaren Tom Kling-Baptiste (96), trean Austin Hamilton, t h, och fyran Tony Darkway (51).
Foto: Deca Text & Bild

SM1: Tom under mästerskapsrekordet

AUG
26

Manliga 100 m höll hög nivå i det närmast perfekta förhållandena med runt 22 graders värme och vindar som pendlade kring och över 2.0 m/s. I den första semifinalen rusade Huddinges Tom Kling-Baptiste i mål på 10.33 i godkänd vind med MAI:s Austin Hamilton tvåa på svenska juniorrekordet 10.40. Den andra vanns av Hammarbys Tony Darkwah på 10.48 före Götas Henrik Larsson 10.51 vilket innebar personbästa för båda.
     I finalen blixtrade Tom iväg till en tiondelen stor seger på lysande 10.27 – 0.02 under svenska rekordhållaren Peter Karlssons 20 år gamla mästerskapsrekord. Men det blåste för mycket, +2.9, så något rekord blev det inte.
     Odain Rose tog silvret på 10.37 och Austin Hamilton bronset på 10.39 med Darkwah som fyra på 10.42.
     Guldet var Toms fjärde på distansen men 10.27w är inte det snabbaste någon sprungit på SM. 1995 noterade MAI:s Lars Hedner 10.19w i semifinalen och det var just på Sollentunavallen.
     /Jonas Hedman

Suverän seger med tävlingens fyra längsta kast!

Suverän seger med tävlingens fyra längsta kast!
Foto: Deca Text & Bild

SM1: Premiärnvinnaren Marinda

AUG
26

De senaste 19 åren har SM-vinnaren i slägga hetat antingen Cecilia Nilsson eller Tracey Andersson men efter 2016 års tävling är det en ny tjej på tronen – 21-åriga Marinda Petersson! MAI:aren har verkligen fått ett lyft i år och en dag när det inte stämde för svenska rekordhållerskan Tracey Andersson klev Marinda fram och dominerade finalen totalt.
     Hon hade tävlingens fyra längsta kast och slog till med mästerskapsrekordet 69.22 i femte omgången vilket bara var 21 cm från hennes personliga rekord. Det gamla hade Tracey Andersson på 68.74 från 2013.
     – Jag är chockad. Det här betyder jättemycket och nu vill jag göra de där 70 meterna så fort som möjligt, sa Marinda till SVT.
     Fyra av hennes fem godkända var över 67 meter och det femte 66. Silvret tog Hässelbys Ida Storm på 66.79 medan bronset gick till Tracey Andersson på 64.50 efter en serie som bara innehöll två godkända kast.
     
     Malin dagens gladaste
     De som var med på SM i Falun 2010 minns ganska säkert den glädje som Västerås Malin Marmbrandt utstrålade efter att ha tagit första SM-guldet som var i tresteg. Sedan dess har hon huvudsakligen satsat på längd och i år förbättrat sig till 6.50. På fredagen kom karriärens andra SM-titel då Malin slog till med 13.11 i trestegsfinalen – personbästa med sju centimeter och seger med 24 – efter en serie där även det andra godkända hoppet mätte över tretton meter.
     Silvret tog Rebecka Abrahamsson på 12.87, tre cm före Örebros Fanny Ernestam. OS-resenären Erika Kinsey gjorde sitt första gästspel i grenen på 1.5 år och slutade femma på 12.60.
     /Jonas Hedman

SM-guld nummer fem.

SM-guld nummer fem.
Foto: Deca Text & Bild

SM1: Världsklass av Kim Amb

AUG
26

Spjutfinalen innehöll OS-mannen Kim Amb som var lite revanschsugen efter att ha missat finalen i Rio med 1.5 meter. Då kastade han 80.49 och på Sollentunavallen blev det hela 83.46 uppnått i tredje omgången vilket är Kims femte bästa resultat.
     Silvret tog Örebros Jiannis Smalios på 79.60 – årsbästa med två meter och bara metern från det sex år gamla perset – medan Södertäljes Gabriel Wallin var trea på 76.96. Bakom medaljtrion satte Rydös Jonathan Harley ett jättepers genom att förbättra sig med hela fyra meter till 73.28!
     Guldet var Kims femte på de senaste sex åren, i Umeå 2014 var han trea.
     Se Kims vinnarkast
     
     Oscar tillbaka högst upp
     Stavfinalen blev ingen av de bättre resultatmässigt men i ett mästerskap är det som bekant placeringarna som räknas. Och den kunde inte ha blivit bättre för 41-årige Oscar Janson från Ullevi som var ensam om att klara 5.09.
     Därefter höjde han ribban till 5.26 – en centimeter över det M40-europarekord han satte i Göteborg för sex veckor sedan. Det gick inte vägen denna gång men kanske i Finnkampen om en vecka?
     Silvret tog Högbys mångkampare Marcus Nilsson på 5.00, samma höjd som trean Filip Gyllensten från Kville.
     SM-titeln var Oscars fjärde och kom tolv år efter den första och sex år efter den senaste som var SM i Falun 2010. Med sina 41 år blev han den äldste SM-vinnaren genom tiderna i stav. Kjell Isaksson var "bara" 31 när han vann sin sista utomhustitel 1979 och 38 när han blev ISM-vinnare sista gången 1986.
     /Jonas Hedman

SM-historiens minsta segermarginal på 10 000 m.

SM-historiens minsta segermarginal på 10 000 m.
Foto: Deca Text & Bild

SM1: Tidernas jämnaste spurt

AUG
26

Manliga 10 000 m innehöll hela 31 man och det blev jämn och fin fart hela vägen där Strömstads Mikael Ekvall och Eskilstunas Abraham Adhanom stod för det mesta av dragjobbet.
     Efter halvtidspassering på 14:54 bestod klungan av nio man men på andra halvan minskade det till en kvartett och ut på näst sista varvet handlade det om Ekvall och Mustafa Mohamed.
     Musse låg i rygg och vägrade ge sig trots Mickes hårdkörning och i utgången ur sista kurvan skaffade han sig ett litet, litet övertag. Men Micke kom tillbaka de sista 30 meterna och det var bara tack vare en fällning som Musse lyckades hålla undan och det med den minsta av marginaler – 0.01! Segertiden blev 29:22.07 och bronset tog Abraham på 29:31.55 medan Ebba Tulu Chala var fyra bara sekunden efter.
     Guldet var Musses 22:a individuella och han tog det med den minsta segermarginalen i SM-historien vilket inte vill säga lite.
     För 10 000 m har funnits på SM-programmet allt sedan premiären 1896 så detta var 121:a gången. Vid flera tillfällen genom åren har det skilt bara två tiondelar och vid två tillfällen – 1913 och 1914 – endast en. Men den tidigare minst segermarginalen var faktiskt 0.02 från SM i Malmö 1979 då Enhörnas Matts Jansson spurtslog maratonlöparen Tommy Persson.
     
     Första guldet för Malin
     Det kvinnliga milloppet avgjordes också i spurten men där blev segermarginalen för Spårvägens Malin Liljestedt drygt två sekunder sedan hon dragit upp spurten 200 meter från mål. De sista två kilometerna drog Hässelbys Louise Wiker och hon gav Malin en fight även sista halvvarvet.
     Segertiden skrevs till 34:54.59 och bronset togs av Cecilia Norrbom på 35:03.17 sedan hon dragit de första 5.5 kilometerna. Fyra blev Sävedalens Malin Strand som med 35:11.92 i säsongsdebuten satte personligt rekord med hela 1:42.
     Guldet var Malins allra första och det kom samma år som hon fyllde 36 och året efter att hon blivit mamma för andra gången. Tidigare har hon två silver och två brons på 5000/10 000 m och i terräng.
     Se SVT:s 29 minuter långa sammandrag från första dagen
     /Jonas Hedman

SM1: Förvånad Khaddi vann 100 m

AUG
26


     
     Khaddi Sagnia, Ullevi, tog ett oväntat SM-guld på 100 meter när Friidrotts-SM inleddes i strålande väder på Sollentunavallen på fredagen. Den nya personliga rekordtiden 11.48 för upp henne som delad sexa genom tiderna tillsammans med Carolina Klüft.
     Det var en rafflande 100-metersfinal i fina förhållanden på fredagskvällen. Förutom Khaddi persade även bronsmedaljören Elin Östlund, KFUM Örebro, och SM-segraren från 2014 Isabelle Eurenius, Spårvägen, som blev fyra.
     Khaddi Sagnia var minst sagt förvånad när hon mötte pressen i den mixade zonen.
     – Det här hade nog ingen räknat med, skrattade Khaddi.
     Sanna Kallur, Falu IK, tog hem silvret fem hundradelar bakom Khaddi. Hon menade att hon tappade för mycket i starten och inte lyckades ta igen det under själva loppet.
     * 100-metersresultaten.
     /Magnus Fridell

Svenskt juniorrekord!

AUG
26

Malmös Austin Hamilton satte nytt svenskt juniorrekord i semifinalen på 100 meter. Austin sprang in i mål på 10.40, två hundradelar snabbare än Upsalas Erik Hagbergs tre år gamla rekord. Austin blev tvåa i semifinalen efter Huddinges Tom Kling Baptiste som även han sprang mycket bra, 10.33.
     * Sverigebästa genom tiderna P19
     /Magnus Fridell

Härstedt trivdes i Rio

AUG
26


     
     Axel Härstedt, Malmö, var en av de mest framgångsrika svenskarna på OS i Rio. Friidrottskanalen träffade honom i samband med dagen pressträff inför SM i Sollentuna. I intervjun berättar han dels om upplevelserna i Rio och dels om varför svenska diskuskastare presterat så bra i år.
     /Magnus Fridell
     

Fulla av iver att tävla igen efter OS.

Fulla av iver att tävla igen efter OS.
Foto: Fredrik Trahn

Från OS i Rio till SM i Sollentuna

AUG
26

Knappt har de 15 svenska OS-deltagarna kommit hem från OS i Rio innan det är dags att kora de svenska mästarna i Sollentuna i helgen. Och att suget att tävla i SM efter OS är stort visade flera av OS-svenskarna vid dagens presskonferens i Sollentuna.
     Sofie Skoog och Lovisa Lindh var några av de som presterade allra bäst i Brasilien och just de två var de som strålade allra mest idag och längtade efter att få tävla igen. Båda satte ju också personliga rekord i OS när det gällde som allra mest.
     - Jag har gått som på moln efter OS och det har varit omtumlande. Jag är lite trött och jetlaggad men jag mår bra och är väldigt glad och jag ska verkligen försöka ladda om till SM. Jag vill bara tävla igen, berättade Sofie Skoog.
     - Det här hade jag knappt vågat drömma om innan OS. Jag hade som mål att ta mig till final men att hoppa så bra som jag gjorde det hade jag aldrig trott innan den här säsongen. Det har flutit på så bra i sommar och nu vill jag avsluta säsongen på ett bra sätt med SM, Diamond League i Zürich och sen Finnkampen.
     
     Utvecklat taktiska förmågan
     Lovisa Lindh som imponerade så stort i Rio i sitt försöksheat och i semifinalen med sin styrka de sista två hundra metrarna hoppas att hon lyckats behålla formen. Den taktiska förmåga som hon utvecklat de senaste åren tillsammans med tränaren Johan Wettergren har hon visat fina exempel på både under EM och OS.
     - Det har gått väldigt bra den här sommaren och formtoppningen har jag lyckats extremt bra med. Nu är jag redo för SM och jag vill verkligen springa bra i slutet av den här grymma säsongen. Efter SM blir det kanske nån gala och Finnkampen som ju är säsongens roligaste tävling, sa Lovisa Lindh.
     
     Diskusduell att se fram emot
     En duell att se fram emot i helgen är Daniel Ståhl och Axel Härstedt i diskus. Duellen uteblev i Rio då ju Härstedt var den av de två som tog sig till final och slutade på tionde plats. Båda kastarna har haft en jämn säsong på hög nivå där Ståhl var den som inte riktigt fick till det i OS-kvalet. Att formen finns där visade har direkt när han kom hem och kastade 64.76 i Helsingborg.
     - Det har varit en superstabil säsong förutom vid OS. Jag har varit skadefri och haft en bra stabilitet. Har stått mycket och nött i ringen och fått den säkerhet jag behöver. I SM blir det både kula och diskus och jag ska försöka ta SM-guld och kasta långt här i Sollentuna och i de tävlingar som är kvar på säsongen, sa Daniel Ståhl.
     Axel Härstedt var mycket nöjd med sitt OS-äventyr.
     - Det var fantastiskt att komma till final och bli tia i OS, otroligt inspirerande för framtiden. Framför allt ger det stor erfarenheten av att vara med i final i ett stort internationellt mästerskap och nästa gång ska jag slå flera av de där killarna, sa Härstedt.
     - Jag är lite osäker var formen står då jag peakade i Rio men jag ska försöka kasta långt här. Jag vill avsluta säsongen på bästa sätt, kasta långt och ha roligt som jag kan ta med in i höstträningen.
     /Fredrik Trahn

Live: Presskonferens inför SM

AUG
26

Så följer du Friidrotts-SM

AUG
26

Klockan 12.20 börjar första gren under den andra dagen av årets Friidrotts-SM. Friidrott.se och Friidrottskanalen kommer att finnas på plats under hela mästerskapet.
     * Liverapport
     * SVT Sports livesändning
     * Liveresultat
     * Friidrottskanalen
     * Svensk Friidrott på Twitter
     /Magnus Fridell

DL: Rogestedt nia i Lausanne

AUG
25

Johan Rogestedt visade vid kvällens Diamond League-gala i Lausanne att den fina sommarformen sitter i. I ett mycket snabbt 1 000-meterslopp, som vanns av Ayanleh Souleiman från Djibouti på det nya världsårsbästat 2:13.49, blev Stenungsundslöparen nia på 2:17.88. Tiden är ganska exakt två tiondelar från hans svenska rekord som han satte vid Göteborg Friidrott Grand Prix i mitten av juli.
     Loppet gick i en väldig fart redan från början och Johan lade sig direkt långt bak i fältet. Första 400 meterna passerades av täten på ungefär 53 sekunder och Johan låg redan då två och en halv sekund efter.
     Efter 800 meter hade Souleiman tagit initiativet ordentligt och passerade på knappa 1:46. Johan hade då tappat ytterligare till täten och passerade på dryga 1:50. Han gjorde dock en stark insats på slutet och passerade tre löpare på upploppet.
     Ser man till mellantiderna var det mycket av ett jämnfartslopp för Johan som hade sina tvåhundringar på 27.7 - 28.0 - 27.7 - 27.4 - 27.1
     Men han var inte helt nöjd med sin insats.
     – När jag sprang svenskt rekord för ett tag sen var jag jättenöjd, nu är jag nästan missnöjd, sa han till TV12 efter loppet men medger att han lärde sig mycket av att vara med och möta flera av världens absolut bästa löpare.
     – Det är väldigt kul att vara här och få springa en Diamond League-tävling på riktigt, det tar jag med mig.
     Johan Rogestedt är anmäld till både 800 meter och 1 500 meter på SM nu i helgen.
     /Magnus Fridell

Hanna siktar på pallen i SM-debuten

AUG
25


     
     Hanna Hermansson är fotbollstjejen som blev medeldistansare och som på bara något år slagit sig in i Sverigeeliten på 800 meter. I helgen tävlar Turebergslöperskan i sitt första SM. Friidrottskanalen träffade henne på dagens presskonferens.
     /Magnus Fridell

LIVE: Presskonferens inför Friidrotts-SM

AUG
25

Nu startar Friidrottskanalen

AUG
25

Svensk Friidrott öppnar idag en ny videoplattform - friidrottskanalen.se. Här kommer vi att samla intervjuer, reportage och livesändningar tillsammans med allt tidigare videomaterial i en och samma miljö.
     I flera år har friidrott.se i mindre skala producerat filmmaterial som publicerats på flera olika plattformar. Nu samlas allt på samma ställe på friidrottskanalen.se.
     – Vi gör med Friidrottskanalen en satsning på rörlig media samtidigt som vi också anpassat friidrott.se till det nya formatet. På Friidrottskanalen kommer vi att utveckla vårt arbete med film, till en början med mer intervjuer och reportage och i framtiden även med studiosändningar, magasin och med livesändningar av friidrottstävlingar som inte sänds i tv, säger Jan Larsson, marknadschef på Svensk Friidrott.
     Till Friidrottskanalen söker vi också material från friidrotten runt om i Sverige. Alla kan lätt dela med sig av sitt filmade material som vi sedan kan paketera och publicera.
     Se såväl nya som äldre intervjuer och minnesvärda ögonblick på friidrottskanalen.se.
     * Intervju med Jan Larsson om Friidrottskanalen.
     /Fredrik Trahn

På TV i kväll:
Johan Rogestedt i Lausanne

AUG
25

Knappt har OS-friidrotten tagit slut så går Diamond League igång igen. Efter ett drygt månadslångt uppehåll väntar nu fyra tävlingar på bara sexton dagar med start i kväll med Athletissima i Lausanne.
     Några av deltagarna kommer dit med pinfärsk status som olympisk mästare att försvara - Omar McLeod, Elaine Thompson, Dalilah Muhammad, Matt Centrowitz, Michelle Carter, Caterine Ibarguen och Tianna Bartoletta - och många fler lär starta fyllda av revanschlust efter att ha missat Rio-guldet, t ex Renaud Lavillenie och Asbel Kiprop.
     Kanske ännu starkare vilja att visa klass finns dessutom hos dem som aldrig ens fick vara med i OS, i synnerhet då Kendra Harrison som i sista tävlingen före OS - DL i London - satte världsrekord på 100m häck.
     För det svenska intresset på torsdagskvällen står Johan Rogestedt som fått en plats i ett 1000m-lopp fullmatat med toppnamn från både 800m och 1500m:
     Nicholas Kipkoech, Marcin Lewandowski, Jonathan Kitilit och Robert Biwott kommer nerifrån och Matt Centrowitz, Asbel Kiprop, Ayanleh Souleiman, Silas Kiplagat och Filip Ingebrigtsen uppifrån. En riktigt spännande mix.
     Totalt är man 13 plus två harar, så även om det blir bra fart (beställt är 53/1:47.5) lär det bli tätt om positionerna. Kan Johan få ett någorlunda rent lopp finns goda möjligheter att sänka det drygt månadsgamla svenska rekordet 2:17.67 från FGP i Göteborg.
     * Arrangörens hemsida
     TV12 sänder direkt från Lausanne kl 20.00-22.00.
     / A. Lennart Julin

Save the date: Träff för långloppsarrangörer 26-27/11, Stockholm

AUG
25

I år arrangeras rekordmånga Godkända lopp inom friidrotten. Samtidigt hårdnar konkurrensen om deltagarna och det är viktigt att vi arbetar tillsammans för att utveckla arrangemangen. Därför bjuds alla föreningar som arrangerar långlopp och som är intresserade av att utveckla dem in till en träff med inspiration och kunskapsdelning helgen den 26-27 november i Stockholm. (Observera att det datum som skrevs i gårdagens nyhetsbrev till föreningar och distrikt var fel!). Markera datumet i kalendern, inbjudan med mer detaljer kommer inom kort. Är du intresserad av att få en inbjudan sänd direkt till dig, skicka ett mail till hillevi.thor@friidrott.se.
     /Hillevi Thor

I fjol blev det SM-guld på 400 meter häck. I år får Joel Groth följa tävlingarna från läktaren i stället.

I fjol blev det SM-guld på 400 meter häck. I år får Joel Groth följa tävlingarna från läktaren i stället.
Foto: Deca Text & Bild

Starkare än innan är Joel på väg tillbaka från skadan

AUG
24

Starkare än innan är Joel på väg tillbaka från skadan
     För ett år sedan vann Joel Groth SM-guld på 400 meter häck. Dessutom vann han både 400 meter och långa häcken på Finnkampen i Stockholm. Framgångarna fortsatte sedan på inomhus-SM där han vann 400 meter, men därefter har det varit tyst om Bollnässprintern.
     – Jag skadade mig på träningslägret i Italien i maj. Då visste vi inte riktigt vad det var, jag fick lite ont i vänstra knät och var lite stelt och så. Sen visade det sig att jag hade fått en liten bristning där en av de främre lårmusklerna fäster med knäskålssenan, berättar Joel när friidrott.se ringer upp honom.
     Det här var mitt under den intensiva kvalperioden inför EM i Amsterdam, mästerskapet som länge hade varit Joels stora mål för säsongen. Därför tog han inte känningarna på ordentligt allvar berättar han.
      – Vi gjorde en chansning och körde på, då visste vi inte att det var en bristning.
     Och den chansningen skulle kosta honom resten av säsongen.
     – Det hade gått över på några veckor om vi gjort rätt och tagit det lugnt, berättar Joel och fortsätter:
     – Sommarens mål var EM, så resten av säsongen var egentligen inte så viktig. Hade jag EM som mål så var jag ju tvungen att försöka.
     
     Ville inte se EM
     
Det var dessutom mentalt jobbigt för honom att inte få tävla. Han hade tidigt haft siktet inställt på EM och därför blev det så klart en stor besvikelse när han inte fick möjlighet att ens försöka kvala. Det var till och med så jobbigt att han ett tag kände att han inte ville se några TV-sändningar alls från EM.
     – Men efter ett tag kände jag att jag ju ändå är friidrottsintresserad, och det var kul att se många svenska framgångar på EM. Det var inspirerande så klart.
     Något annat som också inspirerat honom är Sanna Kallurs väg tillbaka till tävlingsbanan.
     – Hennes resa blir mer intressant när man har helt panik efter två månader med skador. Hon har ju gjort den här resan under åtta år, konstaterar han.
     
     Gått snabbare än planerat
     
Nu börjar det dock kännas bättre. Efter en sommar som han till stor del tillbringat i gymmet så har läkprocessen gått snabbare än planerat. Joel siktar på att vara helt färdig med rehabträningen till det att uppbyggnadsperioden sätter igång, allt för att få så bra förutsättningar som möjligt inför nästa år.
     Timmarna i gymmet har dock inte varit de roligaste.
     – I början var det mycket stakmaskin. Det var sedan en liten befrielse när man fick börja köra i vatten.
     Han har dock lärt sig hantera den mentala påfrestningen att inte få tävla.
     – Problem kommer alltid att komma, det handlar bara om hur man tacklar dem och går vidare. Jag tror att jag ska kunna vända det här till något positivt tillslut.
     Han berättar också att han har enlångsiktig planering, och är det någon gång han ska vara skadad så är det nu.
     – Min absoluta topp ligger flera år framöver, och den planen kan vi alltid luta oss mot. Då kan man hitta någon tröst i det, att det inte var i år det gällde. Det har också varit en bra erfarenhet att vara skadad. Jag är ju van att alltid kunna springa, så det blir en mental press att inte få göra det.
     
     Kunnat stärka kroppen
     
Det har dock inte varit helt bortkastat att vara skadad, berättar Joel. För första gången på länge har han fått ha semester vilket också gjort att han kunnat hämta lite energi. Dessutom har han fått möjlighet att stärka upp kroppen ordentligt.
     – Jag har haft tid att kunna stärka många delar som inte var lika starka förut. Vi har helt klart förändrat träningen utifrån förutsättningarna. Jag känner mig väldigt stabil och stark inför grundträningen.
     Nu ligger allt fokus på nästa år, och då är det ett annat stort mästerskap som hägrar – VM i London.
     – Jag tror jag har kapacitet att ta mig dit. VM ligger också bättre till under säsongen jämfört med EM i år.
     
     Tror på Isak
     
Hur mycket tävlande det blir i vinter kan han inte svara på än, men han tror att han kommer att vara sugen på att tävla ganska mycket då det inte blev någon utomhussäsong.
     – Det är dock inget mål att göra några supertider. Fokus kommer hela tiden att ligga på utomhussäsongen.
     Till helgen väntar SM, ett mästerskap som Joel länge hoppades kunna vara med på för att försvara guldet från i fjol. Nu blir det inte så och Joel vet vem han tror tar hem guldet i år.
     – Jag tror på Isak Andersson på SM. Han känns hetast, men många har varit jämna i år.
     /Magnus Fridell

SM i siffror och återkomster

AUG
24

På fredag inleds den 121:a upplagan av de svenska mästerskapen i friidrott med Turebergs FK som värd på Sollentunavallen. En djupdykning i anmälningslistorna, som rymmer nästan 800 starter (en klar ökning), ger vid lag att största grenen överraskande nog är 5000 meter män, med 43 anmälda.
     Det kan i viss mån förklaras av den svaga nivån i år, bara fyra man under 14:15. Det verkar locka löpare från kortare distanser, som Jonas Leanderson, MAI, Staffan Ek, Huddinge (som vann 3000 meter inomhus) och Wille Levay, Spårvägen. 5000 meter är en av hela 16 grenar som har stängts för efteranmälan.
     På den kvinnliga sidan lockar sprint mer, med 200 meter i topp, 28 anmälda. Största teknikgrenarna är manliga spjutet och kvinnliga längden, som har 25 vardera. Hinderlöpningen har fortfarande svag attraktionskraft, tio respektive åtta anmälda. I regel försvinner i snitt var fjärde till var femte anmälde när det väl är dags för start, annars kan det bli intressant att sortera ut 36 löpare på manliga 10 000 meter.
     Största toppbredden bland männen har 200 meter, där årets 13 bästa finns i startlistan. Längd (12/12), kula (11/11) och 400 meter häck (11/11) kommer därefter, men det är även värt att nämna att de 15 diskuskastarna är alla bland årets 17 högst rankade. 100 meter häck (16/17) och stav (14/15) är grenarna där nästan alla tjejer är med. I förstnämnda signaleras en comeback av vinterns mästarinna Elin Westerlund, Spårvägen, som skadade sig efter sin bästa säsongsöppning, där toppen på 13.11 ledde till EM i Amsterdam.
     Andra återkomster som skulle kunna bli av om anmälningarna realiseras i starter på Sollentunavallen är:
     *Michel Tornéus, Hammarby, i tresteg, som han vann senast SM hölls i 08-området, Stadion, 2012.
     *Sanna Kallur, Falun, på 100 meter slätt. Första gången sen SM i Umeå, för två år sedan. Hennes väg korsas för övrigt av längdhopparna Khaddi Sagnia, Ullevi, och Erica Jarder, Spårvägen. Khaddi har inte heller tävlat på distansen på två år.
     *Toppduon i kula på fjolårets SM, spårvägarna Niklas Arrhenius och Daniel Ståhl, som inte har tävlingsstött i år förrän Nik tjuvstartade häromdagen hemma i Utah.
     *Gamla tvekampen på 400 meter mellan Nil de Oliveira, Spårvägen (som visserligen sprang distansen i juni), och Johan Wissman, Hässelby. Tillsammans har de sju titlar. Johans senaste var segern på Finnkampen för två år sedan.
     *Fredrik Johansson, Växjö, som erövrade fem raka hinderbrons 2008-12. Han har inte känt på vattengraven efter 2013.
     *Regerande mästaren på 110 meter häck, Atleticums Alexander Brorsson, som öppnade säsongen i Helsingborg i helgen.
     Alla föranmälda till SM.
     /Lorenzo Nesi

700 svenskar åker tillsammans till Finnkampen i Tammerfors. Foto: Tallink Silja Line.

700 svenskar åker tillsammans till Finnkampen i Tammerfors. Foto: Tallink Silja Line.

Bara enstaka platser kvar till Finnkampsbåten

AUG
24

Finnkampsbåten är båten som tar den svenska friidrottspubliken till Finnkampen i Tammerfors 3-4 september. Nu finns det endast ett fåtal platser kvar till båtresan innan de 700 platserna är utsålda.
     - Finnkampsbåten har verkligen blivit en succé. Vi har nyligen fått in ett par sena återbud så nu finns det fåtal platser kvar innan båten blir utsåld, säger Jan Larsson, Svensk Friidrotts marknadschef.
     I år blir det delvis ett nytt upplägg kring Finnkampsbåten då Finnkampen går på den nyupprustade Ratina stadion i Tammerfors då Olympiastadion i Helsingfors håller på att renoveras. Det innebär att det i paketresan ingår busstransfer mellan Åbo och Tammerfors.
     Finnkampen går 3-4 september och Finnkampsbåten är en paketresa fredag till måndag 2-5 september. I paketet ingår båtresa med Tallink Silja Line med hytt tur och retur Stockholm-Åbo, underhållning och Finnkamps-uppsnack, transfer till Tammerfors med hotellboende, biljetter till Finnkampen och supporterkit. Arrangörer är Svensk Friidrott tillsammans med Tallink Silja Line.
     Här bokar du de sista biljetterna till Finnkampsbåten.
     /Fredrik Trahn

På lördag startar Castoramasäsongen

AUG
23

På lördag startar årets Castorama-säsong. Castorama, som startade 1981, är en kastmångkamp där föreningar runt om i landet anordnar sina egna deltävlingar. Svensk Friidrott ansvarar för att sammanställa resultaten med utgångspunkt för inkomna resultatlistor.
     Charmen med Castorama är att tävlingen är öppen för alla friidrottare som representerar en svensk friidrottsförening. Det betyder att det ofta dyker upp personer som vanligtvis inte tävlar så mycket i kastgrenarna.
     Castorama omfattar individuella tävlingar för män och kvinnor samt en gemensam lagtävling.
     Årets Castoramasäsong pågår mellan 27 augusti och 23 oktober.
     * Mer information om Castorama.
     * Resultatarkiv.
     /Magnus Fridell

A. Lennart Julin om sista OS-dagen

AUG
22


     
     OS är slut och den sista svenska friidrottsinsatsen stod Sofie Skoog för när hon kom sjua i höjdfinalen. Friidrottskanalen lät experten A. Lennart Julin kommentera Sofies insats och också göra en snabb analys av svenskarnas insatser, och han menar att det var en ganska väntad utdelning av svenskarna.
     En längre analys kommer framöver.
     /Magnus Fridell

Daniel Ståhl över 64m i Helsingborg

AUG
21

Det var en solig och trivsamt varm eftermiddag när årets sista Folksam Challenge-tävling arrangerades i Helsingborg. Hedens IP är (ö)känd för att bjuda på ganska frisk blåst och denna dag var inget undantag. Vinden på upploppet pendlade mestadels mellan –2.0 och –2.5 m/s.
     Det innebar motsvarande medvind för deltagarna i diskus. Duellen mellan OS-tian Axel Härstedt, MAI, och Spårvägens Daniel Ståhl var tävlingarnas på förhand mest intressanta programpunkt. Trots ganska ogynnsamma förhållanden fick publiken se inte mindre än fem kast över 60m.
     Ståhl var den som hade bäst klipp i armen denna dag och avslutade med fina 64.76. Han hade dessutom två kast till över 62.50 medan Härstedt som längst nådde 60.77.
     – Det var en bra tävling även om vinden var sådär, var Daniel Ståhls kommentar till sin egen insats. Så här efter OS känns det bra att vara stabil över sextio meter. Mitt mål är att slänga riktigt långt i de tre tävlingar jag har kvar på säsongen: SM, Finnkampen och Diamond League i Bryssel.
     De enda som på allvar kunde dra nytta av vindförhållandena var trestegshopparna, även om protokollen var nersållade med övertrampskryss. Västerås Malin Marmbrant bjöd med sina 12.91 statistiktvåan Jasmin Sabir, Hammarby, hårt motstånd. Sabir fick i sista omgången till segerresultatet 12.97 i något för stark medvind.
     Godkänd vind hade däremot hennes klubbkamrat Erik Ehrlin som var bara tre cm ifrån sitt eget svenska årsbästa med resultatet 15.81.
     /Anders Hansson

Vidar Johansson var en av dagens svenska segrare.

Vidar Johansson var en av dagens svenska segrare.
Foto: Deca Text & Bild

Flera fina resultat under andra 22-årsmästerskapsdagen

AUG
21

Hammarbys Javob Ewertzh var en av dem som presterade riktigt bra under den andra och avslutande dagen av Nordisk-Baltiska 22-årsmästerskapen i finska Esbo. På 200 meter persade 21-åringen med sex hundradelar när han kom femma på 21.28.
     På 3 000 meter hinder vann Sävedalens Vidar Johansson på 9:11.46 i ett lopp som tycks ha gått förhållandevis långsamt då tiden är nästan en halv minut från hans årsbästa. Vidar var också klart snabbast, tvåan Karl Mäe från Estland kom i mål över nio sekunder efter svensken.
     Ymers Andreas Carlsson, som i går satte årsbästa i höjd, fortsatte att imponera även i dag. 7.57 i längd räckte till en fjärdeplats, och det är karriärens näst längsta hopp för årets Sverigetvåa.
     De svenska killarna vann också den långa stafetten. Laget, bestående av Lidingös Andreas Movin, Ullevis Dennis Forsman och Alexander Lundskog samt Gefles Erik Martinsson, tog en klar seger och kom i mål på 3:10.39, knappt fem sekunder före tvåan Danmark.
     På tjejernas 800 meter blev det årsbästa för både Sävedalens Linn Söderholm och IFK Göteborgs Madeleine Björlin Delmar. 2:09.42 respektive 2:12.42 räckte till en fjärde- och en sjundeplats.
     Gnistans Rebecka Abrahamsson blev tvåa i tresteget efter att ha hoppat 12.63 som längst, och i kulan fortsatte Atleticum Växjös Fanny Roos att imponera. I fredags blev det 17.41 hemma i Ljungby och i dag 17.27 och en överlägsen vinst. Tvåan Kaisa Kymäläinen, Finland, var över två och en halv meter bakom Fanny.
     Även i släggan blev det svensk seger då Malmös EM-deltagare Marinda Petersson kastade en väldigt jämn serie med fyra kast över 65 meter och 65.66 som längst.
     * Samtliga resultat från avslutande dagen av Nordisk-Baltiska 22-årsmästerskapen.
     /Magnus Fridell

Foto: Deca Text & Bild

OS9: Sofie 7:a i höjdfinalen

AUG
21

Höjdhoppsfinalen kom som väntat att präglas av det hårdhänta höjningschemat: Redan på ingångshöjden 1.88 var det 29% rivningar, på andrahöjden 1.93 ökade det till 67%, på tredjehöjden 1.97 var det uppe i 87% och på fjärdehöjden 2.00 nåddes maximala 100%.
     I slutänden tog alltså ingen 2.00 och bara fyra 1.97´medan åtta stannade på 1.93 och fem redan på 1.88. Dvs de viktiga medaljplaceringarna sorterades ut inbördes bara på rivningar på vägen:
     Veteranen Ruth Beitia vann på att hon var helt ren t o m 1.97, Bulgariens Demireva tog silver tack vare bara en rivning, Kroatiens Blanka Vlasic fick brons på att hon tog 1.97 i andra medan USA:s statistiketta Lowe blev utan medalj p g a 1.97 i tredje.
     
     Rekordhög starthöjd
     För Sofie Skoog var det någonting helt nytt att börja så högt som 1.88 (bara 6 cm från perset) men lyckligtvis hade hon kvar sin imponerade i-sitt-livs-form från kvalet två dagar tidigare kvar och flög högt över i första försöket.
     Men sedan skulle hon alltså direkt få ge sig på en halvdecimetern högre höjd. Man förstod på förhand att den höjningen skulle bli tuff för de allra flesta och att den som lyckades ta 1.93 i första skulle säkra en placering på övre halvan bland de 17 i finalen. För sedan väntade ju 1.97 som ingen i fältet hade visat någon stabilitet på under sommaren.
     
     Sexa efter 1.93
     Och Sofie klarade 1.93 direkt - trodde alla. Men just när det skulle jublas föll ribban. TV-repriserna visade att det var en lätt, lätt smekning som fick ribban att falla. Men det var bara fem av de övriga 16 som klarade i första så chansen till en bra placering var inte borta.
     Och den chansen tog Sofie som fixade 1.93 med viss luft i andra, vilket innebar att hon skulle ligga 6:a när det var färdighoppat på höjden.
     Nästa höjd var alltså 1.97 och det var uppenbart att den som skulle klara skulle vara med i medaljresonemanget. När det var dags för Sofie hade tre prövat och bara Beitia klarat. Även Sofie rev utan att vara nära och det andra försöket var i stort sett identiskt.
     
     1.97 inte alls långt borta
     Efter att ha laddat på ordentligt blev det tredje försöket hennes bästa, men ändå inte bra nog för att klara. Men det hade säkert räckt till på 1.95 och kanske med litet tur också 1.96 om ribban legat där.
     För OS-debuterande 26-åringen Sofie blev det till slut en delad 7:e placering. Inte illa av en tjej som hade 1.72 som pers som junior (19-års) och som tog 1.80 första gången som 22-åring.
     / A. Lennart Julin

OS9: Sofies OS-final

AUG
21

Vi kommer att som tidigare under detta OS följa upp utvecklingen i svenskgrenarna via vår live-rapportsida.

Senaste veckan
Veckan 21.8 - 28.8

DL Paris: Meraf 4:03 - ändå 12:a!
Det kvinnliga 1500m-loppet på Diamond League-galan...

SM2: Nya mästare på hinder
Hinderfinalen levde ända fram till mållinjen där...

SM2: Repristitlar på 1500 meter
1500-finalen väcktes till liv av Staffan Ek efter ...

SM2: Seger direkt efter skadorna
för Alexander & Elin

För ett par veckor sedan hade det varit svårt at...

SM2: Första guldet för Oscar
Manliga släggfinalen på Sollentunavallen blev prec...

SM2: Sofie testade personligt rekord
En vecka efter sjundeplatsen i Rio var Sofie Skoog...

SM2: Hemmaseger för Benjamin!
Andra SM-dagen på Sollentunavallen genomfördes i b...

På TV i kväll:
Meraf i OS-finalrepris i Paris

För litet drygt en vecka sedan i 1500m-finalen i R...

SM1: Tom under mästerskapsrekordet
Manliga 100 m höll hög nivå i det närmast perfekta...

SM1: Premiärnvinnaren Marinda
De senaste 19 åren har SM-vinnaren i slägga hetat ...

SM1: Världsklass av Kim Amb
Spjutfinalen innehöll OS-mannen Kim Amb som var li...

SM1: Tidernas jämnaste spurt
Manliga 10 000 m innehöll hela 31 man och det blev...

SM1: Förvånad Khaddi vann 100 m
Khaddi Sagnia, Ullevi, tog ett oväntat SM-guld...

Svenskt juniorrekord!
Malmös Austin Hamilton satte nytt svenskt juniorre...

Härstedt trivdes i Rio
Axel Härstedt, Malmö, var en av de mest framgå...

Från OS i Rio till SM i Sollentuna
Knappt har de 15 svenska OS-deltagarna kommit hem ...

Live: Presskonferens inför SM
...

Så följer du Friidrotts-SM
Klockan 12.20 börjar första gren under den andra d...

DL: Rogestedt nia i Lausanne
Johan Rogestedt visade vid kvällens Diamond League...

Hanna siktar på pallen i SM-debuten
Hanna Hermansson är fotbollstjejen som blev me...

LIVE: Presskonferens inför Friidrotts-SM
...

Nu startar Friidrottskanalen
Svensk Friidrott öppnar idag en ny videoplattform ...

På TV i kväll:
Johan Rogestedt i Lausanne

Knappt har OS-friidrotten tagit slut så går Diamon...

Save the date: Träff för långloppsarrangörer 26-27/11, Stockholm
I år arrangeras rekordmånga Godkända lopp inom fri...

Starkare än innan är Joel på väg tillbaka från skadan
Starkare än innan är Joel på väg tillbaka från ska...

SM i siffror och återkomster
På fredag inleds den 121:a upplagan av de svenska ...

Bara enstaka platser kvar till Finnkampsbåten
Finnkampsbåten är båten som tar den svenska friidr...

På lördag startar Castoramasäsongen
På lördag startar årets Castorama-säsong. Castoram...

A. Lennart Julin om sista OS-dagen
OS är slut och den sista svenska friidrottsins...

Daniel Ståhl över 64m i Helsingborg
Det var en solig och trivsamt varm eftermiddag när...

Flera fina resultat under andra 22-årsmästerskapsdagen
Hammarbys Javob Ewertzh var en av dem som prestera...

OS9: Sofie 7:a i höjdfinalen
Höjdhoppsfinalen kom som väntat att präglas av det...

OS9: Sofies OS-final
Vi kommer att som tidigare under detta OS följa up...

Förra veckan
Veckan 14.8 - 21.8

Daniel Ståhl över 64m i Helsingborg
Flera fina resultat under andra 22-årsmästerskapsdagen
OS9: Sofie 7:a i höjdfinalen
OS9: Sofies OS-final
Sofi Flink en av flera mästare
Lag-USM: Kamp om guldet hela vägen
OS9: Inför nattens höjdfinal
OS8: Hur fort sprang Bartoletta?
OS8: Nattens fem finaler - med facit
OS8: Nattens fem finaler
Ett extra öga på kastare och hoppare
Julin kommenterar sjunde OS-dagen
Fanny jagar nytt pers på hemmaplan
Ovanliga starter i lag-USM
OS-deltagare intar Helsingborg
OS7: Lovisa 10:a på 800m!
OS-natten: Lovisa springer semi
OS7: Sofies bästa någonsin
- klar för OS-final!

Julin kommenterar sjätte OS-dagen
OS7: Sofie & Erika i höjdkval
Flera löpledarutbildningar i höst
OS6: Fattades 1½ meter för Kim
OS6 natten: Kim i spjutkval
OS6: Den kenyanska paradoxen
Julin kommenterar femte OS-dagen
OS6: Lovisa till semi med nytt pers
Julin kommenterar Bahtas sjätteplats
OS6: Lovisa eftermiddagens svensk
OS5: Vägen till 6:e platsen
OS5: Meraf 6:a på 1500m
OS5: Inför Merafs final i natt
OS5: Inga avancemang
OS: Får man vinna på fall?
OS5: Fyra nya svenskar + Meraf
Sommarens friidrottsskolor lockade tusentals barn
Från Folksam GP till världsrekord!
Julin analyserar tredje OS-dagen
Tre veckor till Finnkampen - ungdomstruppen klar
Sofie Skoog om sina OS-minnen
OS3: Bolt och ett världsrekord!
OS3: Meraf klar för final!
Sverige trea i landskampen
OS3: Meraf i natt
OS-natten: Inget svenskt, men ....
Sverige totaltvåa efter första dagen i 19-årslandskampen

Två veckor sedan
Veckan 7.8 - 14.8

Sverige trea i landskampen
OS3: Meraf i natt
OS-natten: Inget svenskt, men ....
Sverige totaltvåa efter första dagen i 19-årslandskampen
Etiopisk dubbel dubbel på Söder
A. Lennart Julin analyserar första
OS-svenskarna

OS2: Axel 10:a i OS-debuten
OS2: Charlotta 0.62 från final
OS2: Charlotta & Axel
Med pappa vid sin sida ska Kim till OS
OS: Meraf klar för semi
OS över för Michel
OS: Sarahs väg till rekordkrossen
OS: Axel säkert till final
OS: Sarah Lahti 12:a på 31:28!
Nu börjar OS!
Magisk stämning på söders höjder
Juniorlandskamp i regn och rusk
"Släggparadoxen"
Med inspirationskällan vid sin sida ska Sofie Skoog till Rio de Janeiro
OS: Fredagens startlistor
OS: De första startlistorna ...
Fyra års längtan är över
Jonny Holm tillbaka i OS-truppen
Svenska längd-hoppet lever sin dröm
JSM-USM: 52 nya svenska årsbästan
Nordiska 19-årskampen och Nordiska Baltiska 22-årsmästerskapen väntar
Diskutera SM-utredningen -
inbjudan till Workshop i Göteborg

Till Rio via Rio -
lyckat förläger i Rio Maior

JSM3: Simon över 63 i diskus!
USM3: Sprint OCH häck
JSM3: Sex killar på 21.32-21.42!
USM3: Soloföreställning och tvärtom
JSM3: Dominant kasttrio i P17
USM3: Snabbhet vs uthållighet
JSM3: Säkra distansvinnare
JSM3: Trivsamt för trestegen
USM3: Ragnars & Elinas tredje guld
JSM3: Häck i mot och med
USM3: Flitigt medel/långdubblande
JSM3: Sex gånger 800 meter
USM3: Axelinas andra dagens första
JSM3: Söndagens första mästare