Tisdag 28 april 2015

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

A. Lennart Julin
redaktör
08-30 13 33

Information och
media

Magnus Fridell (vik.)
073-506 21 74
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Medaljer m m hos Sporrong - böcker m m hos Sisu.

Medaljer m m hos Sporrong - böcker m m hos Sisu.

Hitta till föreningsshoppen!

APR
27

När vi nyligen presenterade det nya friidrottsskolematerialet "Atle & Frida" sades att materialet smidigt kunde beställas från "den nyöppnade Föreningsshoppen på nätet". Några lade säkert märke till detta och ville veta mer om denna nya internetservice.
     Jo, det är så att Svensk Friidrott just har inlett ett samarbete med Sporrong kring en webbshop för föreningarna där det - till att börja med - går att handla såväl ungdomsmärken som mästerskapsmedaljer för veteraner förutom då de nya friidrottsskolepaketen.
     Ett perfekt komplement alltså till motsvarande webbshop för friidrottsböcker och DVD:er som Svensk Friidrott redan sedan några år haft i samarbete Sisu Idrottsböcker.
     Snabblänkar till dessa två webbshoppar finns nu upplagda under den samlande rubriken "Föreningsshop" här i spalten till vänster på friidrott.se:s förstasida!

Hur blev marathonmånaden?

APR
26

Vi har vant oss vid att april varje vår bjuder på en serie spektakulära internationella stormaror. I år blev det inte riktigt det överflöd av supertider vi brukar se, förmodligen delvis beroende på vädret med en hel del regn, rusk och blåst (t ex motvind i Boston).
     Allra snabbast gick det - som sig bör med tanke på startfältens kvalitet - idag i London. Hararna plus tio man passerade halvvägs på 1:02:20 men i slutänden visade det sig att bara två man - Wilson Kipsang och Eliud Kipchoge - hade kapacitet att köra även andra halvan i det tempot. Typiskt är att jämnfartslöpande spanjoren Javier Guerra till slut blev 7:a på 2:09:33.
     Avgörandet mellan Kipsang och Kipchoge föll inte förrän på den sista kilometern, då den senare kunde gå ifrån med några meter och vinna på 2:04:42 mot 2:04:47.
     I det kvinnliga loppet skulle hararna dra för 2:18 men ingen var intresserad och man passerade i stället halvvägs med ett 2:23-upplägg. Här kom avgörandet några kilometer från mål när Tigist Tufa attackerade och kom loss.
     Det övertaget kunde hon sedan försvara hela vägen till seger med knappt tjugo sekunder före Mary Keitany och Tirfi Tsegaye, alla tre på 2:23-tider.
     Mönstret i London med fördel Kenya på herrsidan (fyra första) och fördel Etiopien på damsidan (fyra av fem första) gällde i stort sett för alla storloppen under denna aprilmånad.
     Det spännande nu är att se vilka tre löpare av vardera könet som Kenya och Etiopien mobiliserar till sommarens VM i Beijing. Överflödets förbannelse kan göra det svårt att välja och dessutom kan vissa topplöpare föredra att springa en lukrativ höstmara. T ex blir nästan-alltid-världsrekord-Berlin (fem gånger rekord på senaste åtta åren) en omöjlighet.
     Aktuella resultatbörsen

USA-helg med diskusfokus

Dubbla 57m-tävlingar

Dubbla 57m-tävlingar
Foto: Hans Üürike

APR
26

Litet grand av återhämtningshelg för våra USA-baserade friidrottare, där många hade fått tävlingsledigt inför sina snart aktuella Conference-mästerskap.
     Men en del intressant hände ändå och det framförallt i diskus. Upsalas Simon Pettersson - på läger i södra Kalifornien med sin träningsgrupp - visade att han fortsätter att utvecklas i rask takt:
     49.71 för två år sedan då Simon började prioritera diskus (tidigare gällde mångkamp), 55.39 i somras (på SM) och så nu i april 2015 först 57.98 i torsdags i Chula Vista och sedan 57.15 på lördagen i La Jolla.
     Bland diskustjejerna blv det persnära 54.63 för träningskompisen Heidi Schmidt (Spårvägen) i La Jolla och perset 48.96 för Huddinges kulspecialist Frida Åkerström i Philadelphia.
     I hoppgrenarna noterar man 1.84 i Des Moines för Trångsvikens Erika Kinsey (gick efter säkrad seger sedan direkt till 1.89) och 12.88w/+2.8 i tresteg för Gnistans Rebecka Abrahamsson i Philadelphia. Det var Rebeckas längsta hittills i karriären, 13 cm längre än godkänd-vind-perset.
     Av den stora grupp kortdistanslöpare som varit på läger den senaste tiden i Florida passade MAI:s Philip Nossmy och Anton Levin på att testa häckformen i Gainesville med 13.94 resp 14.32 som utfall.
     Aktuella resultatbörsen

På TV söndag morgon:
London Marathon

APR
26

Årets bästa mara - sett till startfältets meriter - går på söndagens förmiddag i den brittiska huvudstaden. Den kvinnliga eliten startar kl 10.20 och den manliga kl 11.10.
     Eurosport sänder direkt från kl 10.09 och fram t o m manliga elitens målgång, dvs åtminstone till ca kl 13.20.

Utspridd löparlördag

APR
25

Sista löparlördagen i april såg inget "dominerande" lopp utan även om milen var den klart dominerande distansen hade de bästa löparna spritt ut sig på många ställen:
     Lerumsloppet (Lerum): Högbys David Nilsson (32:06) fick två veckor efter sin 2:17-mara se sig besegrad av Yared Admasu (31:38) och Ullevis SM-sjua Fredrik Johansson (31:55). Hälles SM-åtta Lisa Öhberg (37:40) särklassig bland kvinnorna.
     Laxaloppet (Halmstad): Säkra vinnare Ullevis Nuray Yassin (32:26) resp MAI:s SM-femma Nora Falaki (35:30).
     Kumla Stadslopp (Kumla): KFUM Örebros SM-fyra Josefin Gerdevåg (36:21) besegrade Örebro AIK:s Mikaela Kemppi med 50 sekunder.
     UT-milen (Ulricehamn): Akeles Anders Kleist (32:03), danske Morten Martinussen (32:15) och Hälles Erik Öhlund (32:39) manlig topptrio. Mullsjös Jenny Johannesson (37:58) och Ullevis Karin Nilsson (38:30) snabbat av kvinnorna.
     Skrylleloppet (Södra Sandby): SM-trean Louise Nilsson (MAI) vann med nästan fyra minuter på 36:14.
     Kvarnloppet (Jakobsberg): Hässelbys Oskar Majling klart snabbast (32:39).

Här i starten har Isabellah både mössa och sällskap men det ändrade sig ganska snart och till målet kom Isabellah barhuvad och nästan fem minuter före tvåan.

Här i starten har Isabellah både mössa och sällskap men det ändrade sig ganska snart och till målet kom Isabellah barhuvad och nästan fem minuter före tvåan.
Foto: Ryno Quantz

Isabellah + 2.168 tjejer till

APR
25

Favoriten Isabellah Andersson dominerade från det allra första steget den andra upplagan av kvinnoloppet Women's Health Halvmarathon i Stockholm. Redan efter första halvmilen var ledningen 51 sekunder och Isabellah fortsatte hela loppet ut att på varje kilometer gå drygt tio sekunder plus gentemot närmaste konkurrent.
     Denna närmaste konkurrent var länge klubbkamraten i Hässelby Lena Eliasson som dock efter drygt en och en halv mil fick släppa förbi sig Studenternas mer jämnfartslöpande Frida Lundén.
     Vädret var bra för löpning med undantag för en ganska jobbig vind som deltagarna sällan kom i lä för. Isabellahs segertid 1:13:20 skall ses i ljuset av detta och av det faktum att hon distanserade Frida med 4:41 och Lena med 5:39.
     För Lena och Frida stod ju på SM-pallen på halvmaran båda de två senaste åren. Så loppet blev också litet av ett genrep inför årets SM-halvmara som går om två veckor i samband med Kungsholmen Runt.
     Dagens lopp var dock primärt en breddaktivitet som samlade inte mindre än 2.169 fullföljande tjejer, en ökning med cxa en tredjedel sedan premiären i fjol.
     Alla resultaten

Intensiv löparlördag

APR
24

Med innesäsongen avslutad och med en vecka kvar till första nationella arenatävlingen härskar alltså långlöpningen oinskränkt den här helgen med totalt tio lopp i vår nationella kalender. Alla faktiskt på lördagen, medan samtliga de europeiska stormarorna med London i spetsen kör på söndagen.
     Störst deltagarmässigt här på hemmaplan blir andra upplagan av Women's Health Half Marathon i Stockholm, en bara-kvinnor-halvmara som samlat litet drygt tretusen förhandsanmälningar. Loppet går i den östra delen av innerstaden med två varv på Djurgården och en slinga inne på Östermalm.
     Storfavorit är svenska rekordhållaren Isabellah Andersson, som ju visade vinnande form så sent som i lördags med sin övertygande seger på SM-milen. Bland de anmälda finns också den sedan i höstas regerande svenska mästarinnan på halvmaran Lena Eliasson.
     I halvmarakalendern för lördagen finns också Skövde och Säter. Sistnämnda har även helmara för den som så önskar och vill man springa ännu längre bjuder Laxå på ett trail-lopp över 44 km.
     Nöjer man sig med någon mil eller ännu kortare finns alternativ i Halmstad, Lerum, Jakobsberg, Kumla, Ulricehamn och Södra Sandby.
     Aktuella kalendern

Nytt stort pris för unga ledare

APR
24

Det är lätt att tro att det här med "unga ledare" är en modern tanke som uppstått som en reaktion mot en upplevd evig dominans av personer i "mogen" ålder på idrottsorganisationernas ledande positioner. Men faktum är att vid framväxten av den svenska idrottsrörelsen för drygt hundra år sedan var flera av de tongivande slående unga.
     T ex valdes sådana med tiden legendariska idrottsledare som J Sigfrid Edström och Sven Låftman till ordförande i Svenska Idrottsförbundet (som Friidrottsförbundet hette från början) redan som 32- resp 30-åringar!
     Och Hugo Levin blev sekreterare i förbundet redan som 24-åring, var med i tävlingsledningen för friidrotten vid Stockholms-OS som 26-åring och valdes in i RF-styrelsen som 31-åring. Levin var en visionär och oerhört kreativ ledare som verkade inom flera idrotter där han startade nya föreningar, skapade nya tävlingar och tog initiativ till nya arenor.
     Tragiskt nog rycktes Hugo Levin dock bort endast 32 år gammal efter att ha smittats av den s k spanska sjukan, en extremt dödlig form av influensa som under en pandemi 1918-1920 skördade kanske uppåt 100 miljoner offer över hela världen.
     Man kan bara spekulera i vad Hugo Levin kunnat åstadkomma om han som Edström och Låftman hade fått chansen till en full livsgärning som idrottsledare. Men nu har i alla fall ett glädjande initiativ tagits för att lyfta fram och hedra minnet av en idrottsledare som trots att han bara blev drygt trettio år hade hunnit med att åstadkomma så otroligt mycket.
     I augusti ifjol bildades nämligen en stiftelse till hans minne med syftet att dela ut ett årligt pris till en ung idrottsledare/ idrottsorganisatör som visat "utmärkt engagemang och stort ledarskap till svensk idrotts bästa". Priset är på hela 50.000 kr och skall delas ut för första gången den 9 augusti i sommar på Liseberg i Hugo Levins hemstad Göteborg.
     Pristagaren får inte vara äldre än Levin var vid sin förtida bortgång, dvs högst 32 år. I år gäller alltså att priset skall gå till någon som är född 1983 eller senare. Visst finns det kvalificerade kandidater inom svensk friidrott? Förslag måste vara inskickade senast den 31 maj.
     Läs mer om Hugo Levin-priset på dess egen hemsida.

Maramånadens Grande Finale

APR
23

April har ju kommit att bli den internationella marathonlöpningens förlovade månad och kommande söndag är den sista i månaden i år och mycket passande kommer det allra bästa till sist: London Marathon!
     Återigen har nämligen arrangörerna i London lyckats samla på sig de vassaste startfälten i marathonvärlden. I år på manliga sidan t ex har man aktuelle världsrekordhållaren Dennis Kimetto, förre rekordhållaren Wilson Kipsang och ytterligare sju löpare med personbästa under 2:05.
     Och i kvinnliga startlistan finns sju som varit under 2:21 anförda av Edna Kiplagat (dubbla VM-guld), Mary Keitany (två gånger i London under 2:20 som vinnare) och Florence Kiplagat (världsrekord på halvmaran i år).
     Många svenskar kommer som vanligt att finnas med, men inget av de svenska toppnamnen satsar på London i år. Så de svenska "London-rekorden" 2:13:19 (Anders Szalkai 1999) resp 2:29:57 (Isabellah Andersson 2012) lär stå sig minst ett år till. Precis som att topplaceringen fortsatt kommer att tillhöra Evy Palm genom 3:e platsen hon erövrade 1988.
     * Svenska London Marathon-historiken
     * Hemsidan för London Marathon
     Eurosport kommer att direktsända loppet på söndag i drygt tre timmar med start kl 10.09.

På väg mot otippat brons vid inne-EM i Prag!

På väg mot otippat brons vid inne-EM i Prag!
Foto: Deca Text & Bild

Månadens i mars:
Andreas Otterling förstås!

APR
23

En månad med ett internationellt mästerskap innebär tuff konkurrens om att bli "Månadens" här på friidrott, Men för mars 2015 var valet ganska självskrivet: IEM-bronsmedaljören Andreas Otterling!
     Det var bara precis att han alls blev uttagen Inne-EM i Prag, det var knappast tippat av någon att han skulle gå till final där (var 16:e på årsbästa inför) och även om han varit näst bäst i kvalet var medaljen i finalen en riktig högoddsare.
     Och detta händer alltså för en nästan 29-årig f d trestegshoppare som p g a skada varit borta från tävlingsbanorna i nästan ett år 2013-2014 och som tidigare gjort tre mästerskapsstarter av typen stopp-redan-i-kvalet.
     Klart man vill veta mer om varför karriären sett ut på det sättet. Och det får man veta i vår Månadens-intervju "Var väl eufori kan man säga"!

– Var väl eufori kan man säga!

APR
22

Sedan Andreas Otterling sommaren 2012 blivit Sveriges fjärde 8m-hoppare har det varit ganska tyst - fram till bronset på inomhus-EM. Men var har han varit, och vad har hänt, under de här knappa tre åren?
     – Det är ganska mycket som hänt. Det blev mycket strul och många skador efter 8.03-hoppet. Jag hade problem med ryggen hela tiden och hoppade trots att jag hade ont.
     Orsaken till ryggproblemen var svår att hitta, men det visade sig till slut att Andreas hade benpålagringar på bägge höfterna samt att det hade bildats brosk.
     – Jag kände att jag var tvungen att göra något, för det funkade inte riktigt.
     Andreas opererade höfterna med en veckas mellanrum i november 2013, och det var mycket en chansning att göra det.
     – Det var ju inte i höfterna jag hade ont, men jag hade alltid varit stel i dem och många hade sagt att det kunde vara just i höfterna som det stora problemet låg. Höfterna är väldigt sammankopplade med ryggen så det var värt ett försök.
     Efter operationerna väntade en lång tid av rehab:
     – Det tog tre månader innan jag kunde börja jogga lite lätt. Allt gick dock väldigt segt och som vanligt när man försöker ta sig tillbaka från en operation tog det mycket längre tid än vad man trodde från början.
     Att ha genomfört operationerna var dock skönt även om han stundtals hade ont.
     – Det var jobbigt när smärtan gick fram och tillbaka. Jag var väldigt osäker på om jag skulle kunna tävla alls i somras.
     I juni kom han igång och kunde börja springa ordentligt. Hoppningen började han dock först två veckor före SM i Umeå.
     – Då kände jag direkt att allt satt kvar. Det var inga problem att hitta tillbaka till känslan i hoppningen och det var först då som jag kände att jag verkligen skulle kunna börja tävla igen.
     I SM slutade han fyra på 7.59, ett resultat som han var förhållandevis nöjd med efter den minst sagt tuffa uppladdningen. Och känslan av att inte ha ont var såklart befriande.
     – Det var väldigt skönt att inte ha ont i ryggen. Det var ju ett tag sedan jag gjorde en längdtävling utan smärta.
     I början av september väntade Finnkampen där Andreas fick chansen att hoppa när Michel Tornéus valde att avstå. Och den chansen tog Andreas verkligen vara på: Segern var den första för honom i längd i Finnkampen (tidigare hade han vunnit i tresteg) och bara att vara tillbaka i landslaget var så klart väldigt positivt.
     – Allt hade gått så fort, från att vara skadad till att vinna Finnkampen. Det var jätteroligt!
     Under skadeperioden hade Andreas inte haft någon tränare, men under sommaren fick han hjälp av Leif Robertson. Deras samarbete utvecklades under hösten och Andreas blev en del av Leifs träningsgrupp. Med där är även Andreas sambo, längdhopperskan Malin Marmbrandt.
     – Det känns som att jag har hittat en bra harmoni i allt. Vi har en väldigt bra grupp som inspirerar mycket.
     Till en början fortsatte han att köra rehabträning för höften och han hittade många övningar som även skulle stärka honom som längdhoppare. Och han kunde genomföra grundträning helt utan smärta.
     – Jag kunde köra alla pass utan problem, vilket så klart var det viktigaste.
     En annan sak i träningen som Andreas tror har gjort att han utvecklats mycket är att de kört mer löpning än vad han gjort tidigare.
     – Det har varit min svaghet, att jag varit lite för långsam. Nu känns löpningen mycket bättre.
     När de första tävlingarna i vintras drog igång hoppade Andreas ganska stabilt runt 7.60. Men han kände redan på lägret inför säsongen att det fanns betydligt mer att ge, vilket han visade på XL-galan. Genom hopp på 7.81 och 7.87 var kvalgränsen till inomhus-EM klarad och ännu ett internationellt mästerskap väntade.
     – Det kändes jätteroligt. Det är sådana tävlingar man vill göra och IEM hade varit målet hela säsongen. Det var där det skulle hända.
     Längdkvalet inledde tävlingarna i Prag och redan i första hoppet kände Andreas att han hade en bra dag.
     – Hoppet var ganska långt men tyvärr övertramp. Men kroppen kändes bra, det kunde bli långa hopp.
     I andra hoppade han 7.62, vilket inte skulle räcka till final. Så han satsade allt på en riktigt bra plankträff i tredje försöket, vilket han också fick. 7.96 stod det på resultattavlan, kvaltävlingens näst längsta hopp.
     Två svenskar i final alltså, och det var en nöjd Andreas som såg fram emot finalen:
     – Det är där man vill vara. Inomhus är man garanterad sex hopp, så det kändes som världens chans.
     Finalen inleddes lite trevande:
     – I första hoppet kändes benen som spagetti. Kvalet satt nog kvar ganska mycket och jag var inte jättevan att hoppa två dagar i rad. Det hände ingenting i hoppet, jag bara dök ner, men det blev i alla fall 7.70. Då förstod jag att det skulle bli bra bara jag fick igång benen ordentligt.
     I andra hoppet blev det dock övertramp, i tredje likaså.
     – Det kändes bättre och bättre rent hoppmässigt. Även om det var övertramp var det skönt att komma igång.
     Fjärde hoppet mätte 7.87.
     – Det var helt okej resultatmässigt, men hoppmässigt kändes det fortfarande som att det inte var speciellt bra. Det borde kunna bli längre.
     – Jag visste att Michel hade hoppat 8.30 och tjecken 8.10, så jag var tvungen att chansa och få bra plankträffar för att kunna konkurrera.
     I femte hoppet landade han väldigt nära 8m-linjen. På resultattavlan kom 7.97.
     – Det var en ganska dålig landning och jag trodde inte att det skulle vara riktigt så långt som det var.
     Han var nu uppe på bronsplats, men blev nedputtad igen av greken Tsátoumas som hoppade 7.98. Allt skulle avgöras i sista.
     – Jag tänkte att bara jag gör en ordentlig landning så skulle det bli bra. Det var inte alls så nervöst som man kan tro.
     Den här gången blev det en helt perfekt plankträff, nästan så att han snuddade plastelinan, och Andreas flög långt. Hur långt visste han dock inte själv.
     – Jag hörde att de på läktaren skrek och det var först då som jag förstod att det var ett riktigt bra hopp.
     När resultatet 8.06 kom upp spred sig en svårbeskrivlig känsla i Andreas kropp.
     – Det var väl eufori kan man säga. Det var dock inte klart eftersom greken hade ett hopp till, men jag kände att jag kunde vara nöjd med vad jag hade gjort.
     Det räckte dock hela vägen till bronset.
     Efter IEM har Andreas hamnat i en delvis ny situation. En medalj är alltid bra att komma med när man försöker hitta tävlingar utomlands. Han har också fått hjälp av Daniel Wessfeldt som manager, så det lär bli en helt annan tävlingssommar än vad han är van vid.
     – Det är så nytt för mig, så jag vet fortfarande inte vilka typer av tävlingar jag får chans att vara med på. Tanken är dock att försöka få så bra motstånd som möjligt hela tiden.
     Andreas studerar juridik vid Stockholms Universitet, men att kombinera studerandet med en internationell friidrottskarriär kan bli svårt.
     – Fram till sommaren kör jag på som vanligt med skolan, sen får vi se i höst. Kanske tar jag ett break nästa vinter för att satsa mot inomhus-VM och OS.
     Målsättningen är först och främst att klara 8.10, det vill säga kvalgränsen till VM i Beijing i sommar. Väl där vill han prestera så bra som möjligt.
     – Målet är inte bara att ta sig dit, det ska gå bra där också!
     Efter inomhus-EM har han haft en hård träningsperiod och han känner att han hela tiden ligger på en högre nivå än tidigare.
     – Det gör stor skillnad att man kan köra på och inte känna av några skador. Jag blir inte lika nedtränad nu även om jag kör hårt. Det kan bli bra det här!
     Om det blir något mer trestegshoppande vet han inte.
     – Som det ser ut just nu är det inget jag kommer att göra den närmaste tiden, men jag tror att jag någon gång i framtiden kommer att hoppa mer tresteg. Jag tränar fortfarande ganska likt en trestegshoppare så det skulle vara kul att se hur långt jag kan hoppa.

Sanna-dokumentären pågår

Van vid intervjumikrofoner

Van vid intervjumikrofoner
Foto: Ryno Quantz

APR
22

Idag onsdag publicerades på dt.se den fjärde delen av fem i MittMedias webbdokumentär om Sanna Kallurs karriär.
     Efter "Skadan" i torsdags, "Uppväxten" i lördags och "Träningen" i måndags är rubriken den här gången "Familjen". Den femte och avslutande delen i serien kommer sedan nu på fredag.
     Den som till äventyrs missat något av de fyra första avsnitten kan ta igen det utan problem eftersom alla delarna finns fortsatt tillgängliga på dt.se.
     Till startsidan för dokumentärserien "Häckdjävulen".
     

Sommarlov = Friidrottsskolor
- Atle och Frida visar vägen!

APR
22

Allting pekar entydigt på att det blir både sommar och sommarlov om bara ett par månader. Och då är det perfekt att anordna idrottsskolor för barn och ungdomar som vill pröva på friidrott.
     Något som vi vet att många vill eftersom vår idrott har ett så brett utbud av aktiviteter inom löpning, hopp och kast att det alltid finns något för alla som vill "göra idrott" oberoende av om man är stor eller liten och av om man känner sig snabb, uthållig, spänstig eller stark.
     Till den här friidrottsskolesommaren har ett helt nytt "paket" av deltagarmaterial tagits fram. Basen i paketet är en serietidning (manus av Henrik Morell, bilder av Mathias Frykholm) med huvudpersonerna Atle och Frida som under en friidrottsskolevecka får pröva på olika grenar. I paketet ingår också klistermärken och guldmedalj!
     Läs mer om Atle & Frida!
     Deltagarmaterialet har redan testats av några friidrottsskolor och då blivit väldigt uppskattat av både ledare och deltagare. T ex säger Anette Persson, friidrottsskoleansvarig i IF Kville, så här:
     - Ledarna har läst högt ur tidningen i slutet av varje pass. Barnen har gillat att sitta i ring och lyssna och det har också blivit en bra rutin för att varva ned efter passet. Efter varje gren får de sitt klistermärke och alla verkar nöjda och stolta.
     Nu finns Atle & Frida-paketet också färdigt att införskaffa för alla andra föreningar som vill utnyttja det i sina friidrottsskolor. Beställer gör man snabbt och smidigt genom den i dagarna nyöppnade Föreningsshoppen på nätet!
     Beställningssidan för Atle & Frida-paket

Sökes: FIG-tränare

APR
21

I augusti börjar ett nytt läsår på våra friidrottsgymnasier och två av dem behöver till dess engagera varsin ny lärare/tränare:
     * Riks-FIG:et i Falun utlyser en tillsvidareanställning på heltid.
     * NIU-FIG:et i Uddevalla erbjuder en projektanställning på 60-100 %.
     Sista ansökningsdagar är 5 maj (Falun) resp 20 maj (Uddevalla).
     Fullständiga utlysningar finns på vår "Nya tjänster"-sida.

Don't try this at home!

APR
21

Renaud Lavillenie testade en ny ribbpassage på träningslägret i San Diego i förra veckan. Ribban på 5.00.
     Se videoklippet på hans facebook-sida!

Senaste veckan
Veckan 21.4 - 28.4

Hitta till föreningsshoppen!
När vi nyligen presenterade det nya friidrottsskol...

Hur blev marathonmånaden?
Vi har vant oss vid att april varje vår bjuder på ...

USA-helg med diskusfokus
Litet grand av återhämtningshelg för våra USA-base...

På TV söndag morgon:
London Marathon

Årets bästa mara - sett till startfältets meriter ...

Utspridd löparlördag
Sista löparlördagen i april såg inget "dominerande...

Isabellah + 2.168 tjejer till
Favoriten Isabellah Andersson dominerade från det ...

Intensiv löparlördag
Med innesäsongen avslutad och med en vecka kvar ti...

Nytt stort pris för unga ledare
Det är lätt att tro att det här med "unga ledare" ...

Maramånadens Grande Finale
April har ju kommit att bli den internationella ma...

Månadens i mars:
Andreas Otterling förstås!

En månad med ett internationellt mästerskap innebä...

– Var väl eufori kan man säga!
Sedan Andreas Otterling sommaren 2012 blivit Sveri...

Sanna-dokumentären pågår
Idag onsdag publicerades på dt.se den fjärde delen...

Sommarlov = Friidrottsskolor
- Atle och Frida visar vägen!

Allting pekar entydigt på att det blir både sommar...

Sökes: FIG-tränare
I augusti börjar ett nytt läsår på våra friidrotts...

Don't try this at home!
Renaud Lavillenie testade en ny ribbpassage på trä...

Förra veckan
Veckan 14.4 - 21.4

Sökes: FIG-tränare
Don't try this at home!
Isabellahs alla SM-segrar
Allra sista inneuppdateringen?
Webb-TV nu i eftermiddag:
Boston Marathon

USA-helgen:
8:36 - 13:54 - 16:38 - 68.01

SM-milen: Frida & Joel
årets 22-årsmästare

SM-milen: Isabellahs 26:e
SM-milen: Abraham starkast
SM-milen startar kl 14.30!
Uppmärksammat studiebesök
Får inte missas:
Sanna-dokumentären

Helgens friidrott
- i när & fjärran

Det blir ett junior-SM också!
SVT direktsänder Junior-EM
Europaförbundet reagerar
RF besökte FIG Sollentuna
VM 2021 till Eugene -
stor svensk besvikelse

Nu på lördag årgång nr 2
Klart med kvaltävlingarna
till Kraftmätningen

Förbundsstarterkurs på gång
Hillevi ska leda satsningen
Svenska Löpare

Uppdaterade mästerskaps- och utmanargrupper

Två veckor sedan
Veckan 7.4 - 14.4

Förbundsstarterkurs på gång
Hillevi ska leda satsningen
Svenska Löpare

Uppdaterade mästerskaps- och utmanargrupper
Björn Eriksson föreslås till ny
ordförande för Riksidrotten

SJ ny resepartner
för Svensk Friidrott

Rotterdam: David 2:17
24-timmars: VM-brons
och EM-guld för Maria

Medalj på gång!
Följ IAU VM-EM 24 timmar
EA-valen: Toralf omvald,
Svein Arne ny ordförande

I helgen: 24-timmars-VM
I helgen: M som i marathon
Nya satsningar i sommar?
Rekord som Guinness missat
JEM-medaljerna:
100% "Made in Eskilstuna"!

Friidrotts-Europa skall välja
JEM: Hundra dagar kvar!