Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Onsdag 22 maj 2019

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Inför Bauhausgalan:
And the winners are ....

Van vinnare, fast nu 15 år senare
<br/>är OS-guld och lagerkrans ersatta
<br/>av Stadionbiljetter!

Van vinnare, fast nu 15 år senare
är OS-guld och lagerkrans ersatta
av Stadionbiljetter!
Foto: Gordons förlag

MAJ
21

Den andra etappen av ”Fantasy Diamond League” – där man skall tippa vinnarna i DL-galorna – avgjordes i Shanghai i helgen och visade sig betydligt tuffare än den första. Då i Doha hade 18 av de 50 som antog utmaningen från Stadionklubbarnas Elias Shilazi 174 poäng eller mer toppat av Stefan Holm och Ola Emriksson på 200 p.
     Men i Shanghai förlorade ett betydande antal ”säkra” vinnare – t ex Gong i kula, Hassan på 1500m och Coleman på 100m – plus att ett par andra – Manyonga i längd och Gardiner på 400m – var sista-minuten-strykningar. Följden blev väldigt mycket blygsammare poäng för tipparna: 18 över 174 p byttes till en enda över 174 p: Mark Nielsen på 195 p!
     Stefan höll 1:a platsen
     Vilket gjorde att Mark klättrade från en diskret delad 35:e plats upp till 4:e! Ända upp i topp räckte det ändå inte eftersom han hade 50 p att ta in på Stefan Holm. Denne hade visserligen inte någon lyckad dag – bara tre inprickade vinnare mot åtta i Doha – men fick ändå ihop 161 p vilket räckte till en säker totalseger.
     Dessutom räcker Stefans poäng efter två av fjorton tävlingar till en stark 23:e plats i hela världen i årets ”Fantasy Diamond League” – faktiskt är han bara 24 p bakom totalledaren.
     Så förhoppningsvis kommer Stefan och övriga svenskar som kanske genom den här utmaningen upptäckte denna tippningsliga att hänga i året ut. En morot skulle kunna vara att försöka överträffa den 9:e plats i totalen som Stadionklubbarnas Elias Shilazi tog förra året.
     Elias höll 30:e platsen
     Hur gick det då för Elias Shilazi i specialutmaningen om biljetter till Bauhausgalan? Han låg ju på 30:e plats efter Doha? Jo, ganska precis som förra gången: Han passerade sex man men blev i sin tur passerad av sex andra så han stannade kvar på sin 30:e plats.
     Vilket innebär att Stadionklubbarna – som nog lär överväga extraträning för Elias om man i framtiden skall våga göra en liknande utmaning – nu måste vara beredda på att dela ut 2 x 29 = 58 gratisbiljetter.
     Läs mer på Bauhausgalans hemsida!
     / A. Lennart Julin

”Att få träffa dessa kvinnor gav
oss mycket kunskap och energi”

MAJ
21


     Nätverket besökte under den första träffen Sundströms fabriker i Lagan.
     

     För en dryg månad sen hölls den första träffen i Svensk Friidrotts nätverk för kvinnliga tränare. Tränare från föreningar runt om i Sverige men även Schweiz och Danmark, samlades i Växjö för att under intensiva dagar få dela med sig av sina erfarenheter, lyssna till föreläsare och tillsammans prata om arbetet framåt.
     
     Inspiration, erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling
     Svensk Friidrott har tillsammans med samarbetspartnern Sundström Safety AB bildat ett nätverk för kvinnliga ledare som idag är elittränare på senior- och juniornivå. Tanken med nätverket är dels att skapa mötesplatser för tränarna men också för att bidra med inspiration, erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling.
     – Det här en viktig fråga för oss att jobba med då vi ser att vi har väldigt få kvinnliga elittränare idag och att det inte blir mycket bättre under åren som gått, säger förbundskaptenen Karin Torneklint om uppstarten av nätverket.
     För Svensk Friidrott är frågan kring just jämställdhet och tränare prioriterad. Ett av verksamhetsmålen är att uppnå en mer jämställd ledarstab bland våra tränare och lyckas med att ha en representation på 40% av det underrepresenterade könet. I dag är det inte muntra siffror som visas upp när det kommer till representation av kvinnliga tränare på de stora mästerskapen. På de senaste tre genomförda EM har det varit under 10% kvinnliga coacher till våra aktiva, vilket visar på hur mycket jobb vi har framför oss.
     
     ”Är väldigt glad att det börjar bli verklighet”
     Målsättningen med att uppnå mer jämställda ledarstaber går även i linje med Riksidrottsförbundets Strategi2025 och utvecklingsresan ”Jämställdhet för en framgångsrik idrott”, och att det är en central fråga framåt även för Svensk Friidrott förstärker Stefan Olsson, generalsekreterare på Svenska Friidrottsförbundet.
     – Vi är i grunden en jämställd idrott på många olika nivåer och i de flesta situationer. Men ett stort undantag har varit avsaknaden av kvinnliga elittränare. Vi har länge pratat om att vi borde göra något och jag är också väldigt glad att det nu börjar bli verklighet och att få ta del av den entusiasm och inspiration som den första träffen gav, säger Stefan Olsson.
     
     Positiv inför fortsättningen
     Han fortsätter:
     – Det är viktigt att det inte bara blir ett ”tomtebloss”. Nu har vi startat upp det här nätverket och det är förhoppningsvis bara början på en resa som kommer att skapa nya attityder och stärka verksamheten i framtiden, så det ska bli oerhört spännande och inspirerande att följa fortsättningen!
     För förbundskapten Karin Torneklint gav träffen i Växjö också en bra känsla för arbetet framåt.
     – Att få träffa dessa kvinnor gav oss mycket kunskap och energi för att jobba vidare med frågan – hur vi kan få fler kvinnor som elittränare.
     Vill du veta mer om nätverket – kontakta Azuka Nnamaka, azuka.nnamaka@friidrott.se
     /Azuka Nnamaka

Hallmans vår nya partner

MAJ
21

Svensk Friidrott har tecknat ett treårigt avtal med Hallmans Försäljnings AB som officiell leverantör av idrottspriser. Hallmans är en ledande aktör inom branschen och har lång erfarenhet av att bland annat leverera medaljer, pokaler och märken till förbund och föreningslivet.
     – Vi ser fram emot att samarbeta med Hallmans när det gäller vårt eget behov av idrottspriser men också utveckling av samarbeten och koncept riktade mot våra medlemsföreningar och distriktsförbund, säger Jan Larsson, marknadschef på Svensk Friidrott.
     
     ”Väldigt glada och stolta”
     – Vi på Hallmans Försäljnings AB är väldigt glada och stolta över att få möjligheten att samarbeta med Svensk Friidrott som är ett starkt och framstående förbund som vi delar värderingar med. Vi ser fram emot att få leverera kvalitet och service till Svenska Friidrottsförbundet, dess distriktsförbund och anslutna föreningar de kommande 3 åren! säger styrelsens Per Blomström.
     
     Så beställer du Hallmans produkter
     Under rubriken "Friidrottsaffären" på startsidan finns det nu möjlighet att beställa medaljer, pokaler och ungdomsmärken via de olika länkarna. Du hittar sektionen i vänsterspalten på startsidan.
     /Gustav Orbring

Missa inte att söka föreningsstöd!

MAJ
20

Vi har kommit till slutet av 2019 års första ansökningsperiod. Nu på söndag, den 26 maj, är det den sista ansökningsdagen för att söka föreningsstöd för sommarens (och tidig hösts) föreningsaktiviteter. Stämmer er förenings intentioner in på kriteriet "att utveckla verksamheten så att barn och unga i åldern 7-25 år väljer att idrotta i förening och stimuleras till ett livslångt idrottande i föreningsidrotten"?
      I så fall går det att söka ekonomiskt stöd för dem från Idrottslyftet. Missa inte den möjligheten!
     
     Ansök senast 26 maj!
     På informationssidorna här på friidrott.se om Idrottslyftet finns allt om kriterier, ansökningsförfarande etc. Se särskilt sidan "Projektstöd 2019" som mer detaljerat anger de huvudområden som gäller för att utvecklingssatsningarna skall kunna få stöd från Idrottslyftet.
      Handläggningen av ansökningarna sker fortlöpande med ambitionen att de skall ha behandlats inom två-tre veckor efter att de kommit in.
     /Björn Lindén

Du har väl inte missat SM-sidan?

MAJ
20

Den 30 augusti – 1 september är det dags för Sverigeeliten att samlas i kampen om SM-medaljerna på Tingvalla i Karlstad. Det kommer bli en riktig friidrottsfest! Och redan nu kan ni gå in på arrangörerna IF Götas specialgjorda SM-hemsida för att få all info inför mästerskapet. Här finns bland annat Sveriges bästa där ni hittar svenska rekord, SM-rekord, regerande svenska mästare och årsbästan 2019 som kommer uppdateras kontinuerligt. På hemsidan kan ni även köpa biljetter till mästerskapet, och boka boende i Karlstad under SM-helgen (där det finns rabatterade priser för deltagare).
     Till hemsidan för SM i friidrott 2019.
     Passa även på att följa Friidrotts-SM 2019 på Facebook och Instagram. Där dyker det kontinuerligt upp nyheter och erbjudanden.
     /Gustav Orbring

Högbys Lovisa Karlsson in som åtta genom tiderna i F19 i Sverige.

Högbys Lovisa Karlsson in som åtta genom tiderna i F19 i Sverige.
Foto: Deca Text & Bild

Lovisa stod för kanonserie i Ljungby

MAJ
20

Högbys Lovisa Karlsson imponerade i F19-klassen i mångkampstävlingen i Ljungby. Serien 5559 poäng är nytt personligt rekord och tar henne upp som åtta genom tiderna i F19 i Sverige. Det överträffar kvalgränsen till U20-EM i Borås med stor marginal, och placerar henne dessutom som trea i F19-klassen i Europa just nu.
     Lovisa inledde tävlingen strålande med 13.79 på 100m häck (underskriden U20-gräns i grenen individuellt med över tre tiondelar). Och även i längd stod hon för ett fint resultat: 6.12 vilket också är över kvalgränsen (på 6.10).
     Samtliga resultat
     
     Klarad kvalgräns till U23-EM för Andreas
     Utomlands stod Falu IK:s Andreas Gustafsson för en fin tiokampsserie i mångkampstävlingarna i schweiziska Landquart i helgen. Efter pers på 100m (11.12), kula (12.91) och 110m häck (14.56) blev det också pers i totalserien – 7400 poäng. Det är klarad kvalgräns till U23-EM i Gävle med hundra poängs marginal. Andreas slutade tvåa i tävlingen, endast 27 poäng bakom vinnaren Gao Finlay.
     Samtliga resultat
     
     Angelica inledde med seger
     I Marknadsspelen i Skruv drog Angelica Bengtsson igång med säsongen utomhus, och vann tävlingen på 4.45. Hon hade även bra försök på 4.55 men fick nöja sig med det förstnämnda.
     /Gustav Orbring

Karlsruhe: Andreas Almgren 3:40!

En blivande 1500m-specialist?

En blivande 1500m-specialist?
Foto: Deca Text & Bild

MAJ
18

Turebergs Andreas Almgren var det stora svenska glädjeämnet när 4:e årgången av löptävlingen "Lange Laufnacht" genomfördes på lördagskvällen i ett litet kyligt och småregnigt Karlsruhe i sydvästra Tyskland.
     I det manliga A-heatet på 1500m skuggade Andreas länge Stenungsunds Johan Rogestedt runt 5:e/6:e plats i tätgruppen och passerade på ungefär 59 - 1:57.5. Vid klockringningen (2:42) var Johan uppe som 3:a, men sedan blev hans steg tyngre.
     Däremot var Andreas pigg, gick om Johan och hängde fortsatt på täten. Även om han fick se Belgiens Isaac Kimeli till slut glida ifrån till ohotad seger var Andreas klar trea i mål.
     Snabb klättring på medeldistanslistan
     Och tiden 3:40.18 innebar att han kapade nästan fyra sekunder från det 16 dagar gamla perset från "Payton Jordan".
     Det innebar dessutom att han klättrade från 21:a till 6:e plats på vår sammanställning över Sveriges bästa medeldistansare!
     För kvällens andra svenska personbästa svarade Ullevis Alexander Lundskog som fortsatte sin omskolning till 800m (från långa häcken) med att komma 3:a i B-heatet på 1:51.42.
     Övriga svenska Karlsruhe-tider finns i aktuella resultatbörsen!
     / A. Lennart Julin

Glädjen hos Robel Fsiha och Charlotta Fougberg när de närmar sig målgången i Göteborg.

Glädjen hos Robel Fsiha och Charlotta Fougberg när de närmar sig målgången i Göteborg.
Foto: Deca Text & Bild

Robel och Charlotta halvmaramästare

MAJ
18

Göteborg har under veckan fyllts av löpningsupplevelser, med lördagens Göteborgsvarv som kronan på verket. Löparna bjöds på riktigt fina väderförutsättningar och båda segrarna i det svenska mästerskapet på halvmaratondistansen, Robel Fsiha och Charlotta Fougberg, höll för favoritskapet.
     Robel Fshia, Spårvägen, hängde inledningsvis på tätklungan men var tvungen att släppa efter knappa halvtimmen. Mållinjen korsades på 1.03:02 och silvret gick till Niklas Jonsson, Huddinge (1.06:14) och bronset till Jonas Leandersson, Göta (1.06.54).
     I damklassen var det en tätare uppgörelse och de två förhandsfavoriterna Charlotta Fougberg, Ullevi, och Hanna Lindholm, Huddinge, höll länge ihop. Men vid 15 kilometer hade Charlotta skapat en lucka på 7 sekunder och kunde sen hålla ledningen in i mål. Tiden slutade på 1.13:16, vilket också var en sjunde plats totalt.
     - Det känns otroligt bra att kamma hem guldet på hemmaplan! Jag har hört mitt namn så många gånger under loppet, det kändes som alla kände mig. Nu ska njuta av att få vara med vänner och familj efter att ha varit borta och tränat i en månad, säger en glad Charlotta Fougberg till GPs reporter efter vad som var hennes andra halvmaratonlopp i karriären.
     Hanna Lindholm, som har en tävlingsintensiv period bakom sig med ett starkt Hamburg Marathon för tre veckor sen och en seger på Kungsholmen Runts 10 km-lopp förra veckan, tog sen silvermedaljen på 1.14:20. Cecilia Norrbom, Spårvägen, gick i mål strax därefter på 1.16:10 och belönades med bronset. Alla tre är bland de kvinnliga maratonlöpare som är aktuella för VM i Doha – Stockholm Marathon 1 juni återstår som observationstävling.
     
     Andra raka för Kimining och Gichia vann damduellen
     Shadrack Kimining, Kenya, som spetsat in sig på att återupprepa fjolårets seger i Göteborg, lyckades hålla tempot uppe tillsammans med de andra i tätklungan och under loppets gång fann sig konkurrenterna tvingade av släppa. Han kom i mål på 1.00:38 och tio sekunder efter honom kom landsmannen Jairus Birech. Birech sprang tidigare hinder och blir spännande att följa framöver. Trea blev Isaac Tamoi, Kenya, på 1.00:59.
     Även på damsidan blev det en kenyansk toppuppgörelse och länge såg Cynthia Jerop ut att kunna ta hem segern. Men Tabitha Gichia kom starkt de sista två kilometrarna, kunde passerade Jerop bara en liten bit utanför Slottsskogsvallen och i mål skiljde det 8 sekunder. Gichias sluttid blev 1.08:18, Jerops 1.08:26 och Ruth Chebitok var trea på 1.09:06.
     
     Ett mål för många
     Göteborgsvarvet är inte bara en målsättning för de främsta löparna utan det 40:e Varvet samlar omkring 60 000 löpare, varav 36 procent är kvinnor, som med egna mål och resor tar sig runt de 21 kilometerna i Göteborg.
     Göteborgsvarvets resultattjänst
     /Hillevi Thor

Fanny sjua i Shanghai

MAJ
18

Fanny Roos var den enda svenska deltagaren i DL Shanghai. Kultävlingen genomfördes tidigt i tävlingen och Fanny slutade på sjunde plats genom den fjärde stöten som mätte 18.30.
     - Jag missade lite tekniskt i början men fick till en stöt som var ok. Jag försökte fokusera på tekniken och när jag satte den så blir det ju tydligt längre. Känner mig ändå nöjd med att jag kunde vända det även om jag öppnade dåligt, säger Fanny till TV4 efter tävlingen.
     - Mitt mål med säsongen är att stöta längre än förra året, 18.68, och höja min lägstanivå. Det blir ganska många tävlingar nu och i juni och nästa tävling är Bauhausgalan i Stockholm 30 maj, avslutar Fanny.
     Vann kultävlingen gjorde Chase Ealey, USA, som haft en stark resultatutveckling efter att ha gått över till rotationsteknik. Hennes längsta stöt kom i andra omgången, 19.58, och utmanades bara av Gong Lijiao, Kina, som i sista omgången stötte 19.44.
     
     Avgörande avslutningar
     Premiärmötet Samba – Benjamin, på 400m häck, blev till den duell som många väntade sig. Benjamin ledde inledningsvis, i sista kurvan är de jämsides men Sambas starka avslutning, där han kan hålla steget hela vägen, gör att han går förbi vid tionde häcken och till slut vinner med 53 hundradelar, på 47.27. På herrarnas 5000 meter var tempot växlande och klungan var länge samlad. Men på sista varvet tryckte Etiopiens Yomif Kejelcha på, skapade sig en ledning och gick sen i mål på 13:04.16. Tävlingen avslutades med en seger och nytt PB på 100m för 200m-specialisten Noah Lyles, USA, på 9.86, som efter en blixtrande avslutning gick i mål en hårsmån före landsmannen Christian Coleman.
     Resultat Diamond League Shanghai
     /Hillevi Thor

Dagens rörliga TV-bilder:
Shanghai och Varvet

MAJ
18

Den här lördagseftermiddagen behöver den friidrottsintresserade verkligen split vision:
     * Kl 13.00 börjar TV4:s direktsändning från Diamond League i Shanghai med svenskt deltagande av Fanny Roos.
     * Kl 13.00 går också startskottet för eliten (inkl SM halvmarathon) i GöteborgsVarvet som webbsänds live av GöteborgsPosten
     / A. Lennart Julin

USA: Yolanda 2:02 på 800m!

MAJ
18

Under inomhussäsongen i vintras gällde länge "pers i varje lopp" för Turebergs Yolanda Ngarambe och inledningen av utomhussäsongen följer nu samma imponerande mönster: För två veckor sedan 15:38 på 5000m och nu i natt 2:02.18 på 800m!
     Och det är också rejäla kapningar det handlar om: På 5000m i Palo Alto var det dryga minuten, vilket i och för sig kanske inte var så konstigt med tanke på att Yolanda bara sprungit sträckan någon gång tidigare.
     Snudd på topp-10 genom tiderna!
     Men 800m har varit hennes huvudsträcka under i stort sett hela karriären och ändå: Nu i Marietta (Georgia) sänkte hon sig med sekunder eftersom tidigare persen var 2:05.06 utomhus och 2:04.02 inomhus!
     Faktum är att Yolanda i natt var bara tolv hundradelar från att ta sig in på vår topp-10 genom tiderna!
     Så den som efter 15:38-loppet som gjorde henne till vår 9:a genom tiderna på 5000m drog slutsatsen att hon nu "blivit" långdistansare och lämnat rötterna på kort medeldistans måste tänka om. Yolanda är helt enkelt bättre på allt!
     Och vad kan det då bli på 1500m hemma på Bauhausgalan om knappt två veckor?
     / A. Lennart Julin

Lördag eftermiddag: DL i Shanghai
Blir långa häcken höjdpunkten?

Fanny i högklassig kultävling

Fanny i högklassig kultävling
Foto: Deca Text & Bild

MAJ
17

På lördag eftermiddag (svensk tid) avslutas den asiatiska delen av Diamond League 2019 då kinesiska Shanghai står värd för årets andra DL-gala.
     Det direkta svenska intresset finns i kvinnlig kula där Fanny Roos kommer att få tufft motstånd eftersom nio av tio konkurrenter har personbästa över 19 meter! Klar favorit är de senaste årens nr 1 Gong Lijiao som dessutom alltså har hemmaplansfördel.
     Av Europas bästa saknas egentligen bara Schwanitz eftersom Guba, Marton och Dubitskaja är med. Fast den mest spännande starten gör USA:s Chase Ealey som toppar världsårsbästa på 19.67. Hon har höjt perset med över metern i år efter att i höstas ha bytt från glid till rotation!
     Vilka är redan i form?
     Eftersom många inte har tävlat alls – eller inte på allvar – tidigare den här säsongen är det inte helt lätt att spekulera i troliga höjdpunkter.
     Vi vet ju inte något konkret om aktuell formstatus på sådana 2018-stjärnor som Christian Coleman (möter bl a Noah Lyles på 100m), Salwa Eid Naser (möter bl a Sydney McLaughlin på 400m) eller Sergej Sjubenkov (möter bl a Omar McLeod och Orlando Ortega på 110m häck).
     Och ännu mindre om sådana ”gamla stjärnor” som Bohdan Bondarenko (första höjdtävlingen sedan sommaren 2017) och André De Grasse (springer 200m mot bl a Ramil Gulijev).
     Kan gå riktigt fort på häck
     Men två grenar som bara måste bli bra är manliga 400m häck och 5000m:
     På häck möts för första gången någonsin 2018 års suverän Abderrahman Samba (46.98 då) och USA:s Rai Benjamin (47.02 på universitetsmästerskapen i fjol). De har ju bara Kevin Young (46.78 för 27 år sedan) före sig genom tiderna och dessutom har båda noterat imponerande slättpers nu redan i april (44.60 resp 44.31).
     Kejelcha jagar revansch
     På 5000m bjöd etiopiska trion Selemon Barega, Hagos Gebrhiwet och Yomif Kejelcha vid DL-finalen på ett lysande lopp där de noterade 12:43 – 12:45 – 12:46 och gick in som nr 4, 5 och 7 genom tiderna. Nu är alla tre med igen!
     Och vi vet att Kejelcha – som gjorde ”jobbet” i Bryssel men ändå slutade 3:a – utvecklats ytterligare bevisat bl a av innevärldsrekordet på engelska milen. Och för ett par veckor sedan på ”Payton Jordan” i Palo Alto ”joggade” han bara med till dess två varv återstod. Då släppte han loss och brände av sista 800m på 1:53!
     TV4 sänder direkt från Shanghai lördag kl 13.00-15.00.
     / A. Lennart Julin

Nu skall det avgöras:
Vilka vinner Bauhaus-biljetterna?

Elias - under hård press efter
<br/>30:e platsen i Doha-tipsen!

Elias - under hård press efter
30:e platsen i Doha-tipsen!

MAJ
17

I morgon lördag i Shanghai går årets andra Diamond League-gala. Det innebär även andra och sista steget i den utmaning i ”Fantasy Diamond League” där biljetter till årets tredje DL-tävling – Bauhausgalan på Stockholms Stadion – står på spel.
     Det var ju Stadionklubbarna som utlovade två biljetter till årets gala den 30 maj till var och en som kunde besegra deras Elias Shilazi i att tippa vinnare vid galorna i Doha den 3 maj och Shanghai den 18 maj sammantaget.
     En utmaning som 50 personer antog inför Doha-galan och inte nog med det: Inte mindre än 29 av dem besegrade Elias – som i fjol slutade 9:a totalt i världen i ”Fantasy Diamond League”! Så utgångsläget är litet småtufft för Elias och Stadionklubbarna – men gynnsamt för utmanarna nu när allt alltså skall avgöras i Shanghai.
     Både biljetter och prestige på spel
     Kan Elias rädda prestigen åtminstone delvis och klättra i listan genom en riktigt stark insats i Shanghai-tipsen? Eller kommer han rentav att släppa ännu fler förbi sig? Och kan Stefan Holm försvara sin ledande position? Svaren på dessa frågor får vi i morgon eftermiddag.
     För er som är med i kampen om Bauhaus-biljetterna gäller att Shanghai-tipsen för att räknas måste vara inlämnade senast två timmar före tävlingsstarten, vilket innebär lördag förmiddag svensk tid.
     / A. Lennart Julin

USA: Kalle 3:37 direkt i premiären

Började med seger.

Började med seger.
Foto: Deca Text & Bild

MAJ
17

Spårvägens Kalle Berglund öppnade sin tävlingssommar med 3:37.84 vid "USATF Distance Classic" i Eagle Rock (Kalifornien). Det var Kalles hittills snabbaste start på en utomhussäsong. Fast ännu mer glädjande än själva tiden - knappt 1½ sekund från pers - var att Kalle vann loppet.
     För tävlingen - som arrangeras av USA:s friidrottsförbund - samlar alltid ett gäng av de främsta amerikanerna och Kalle var nu bara nr 5 sett till personbästat. Själva loppet hade ett ganska stabilt upplägg med 58½-varv fram till spurten där Kalle avgjorde med en 56.3-runda.
     Hanna 2:a på 800m
     Även Turebergs Hanna Hermansson gjorde en stark insats på fredagskvällen i Eagle Rock (förort till Los Angeles). Hon hade den här gången valt 800m och precis som för Kalle var det avslutningen som övertygade.
     Vid klockringningen låg Hanna sist av de sju i A-heatet men på andra varvet var hon i stället snabbast av alla och blev till slut 2:a i mål på 2:03.21 slagen bara av rutinerade amerikanskan Kate Grace.
     Arrangörens resultatsida
     / A. Lennart Julin

Vasst elitfält väntar till Göteborgsvarvet i år.

Vasst elitfält väntar till Göteborgsvarvet i år.
Foto: Deca Text & Bild

40:e Göteborgsvarvet i helgen

MAJ
16

I helgen är det dags för stor löparfest i Göteborg när 40:e upplagan av Göteborgsvarvet går av stapeln. Över 60 000 löpare väntas komma till start, och i tillägg nästan perfekta löparförhållanden. I startlistorna hittar vi hela åtta löpare som gjort under timmen på halvmaraton, bland annat kenyanen Richard Mengich som är den enda som gjort Göteborgsvarvet under 60 minuter.
     På svensksidan väntar en spännande kamp om SM-medaljer mellan Hanna Lindholm och Charlotta Fougberg på damsidan. På herrsidan kommer Robel Fsiha till start. Robel, som är tvåa genom tiderna i Sverige på distansen.
     För dig som vill följa tävlingen men inte kan vara på plats går det bra att följa Göteborgspostens livesändning.
     Mer om tävlingen hittar du på göteborgsvarvet.se.
     
     Ljungbys kompletta mångkampstävling
     Kommande helg är det dags för Ljungby mångkamp som är en av mycket få kompletta mångkampstävlingar i Sverige. Faktum är att tävlingen i Ljungby samt en mångkamp i Boden i mitten av augusti och en i Varberg i september utgör hela utbudet av tvådagarstävlingar i mångkamp (bortsett från SM). Efter en titt i startlistorna förstår man snabbt att Ljungby mångkamp kommer att bli en viktig observationstävling för NM för juniorer och ungdomar som avgörs i Uppsala 8-9 juni.
     Ljungby mångkamp utgör också startskottet för andra året av Säsongsmångkampen – den satsning på att höja intresset för mångkamp och öka antalet tävlingstillfällen i mångkamp för ungdomar 12–15 år. Hela utbudet av mångkampstävlingar för denna åldersgrupp presenteras här.
     
     Andra tävlingar av intresse i helgen:
     Diamond League-cirkusen rullar vidare till Shanghai på lördag, där Fanny Roos är enda svenska med i tävlingen.
     Dessutom är flera svenskar i farten på andra sidan Atlanten. Natten till fredag springer Kalle Berglund 1500m och Hanna Hermansson 800m i Eagle Rock. Natten till lördag springer Yolanda Ngarambe 800m i Marietta, Atlanta.
     Av intresse är också en tävling i Karlsruhe, Tyskland, där vi finner en mängd svenskar i startlistorna. Tre av dem är Lisa Havell på 5000m, samt Andreas Almgren och Johan Rogestedt på 1500m.
     Samtliga tävlingar hittar ni i ”veckans tävlingar” i högerspalten.
     /Gustav Orbring

Thobias Montler ställs mot världsstjärnan Juan Miguel Echevarría på Stockholms Stadion 30 maj.

Thobias Montler ställs mot världsstjärnan Juan Miguel Echevarría på Stockholms Stadion 30 maj.
Foto: Deca Text & Bild

Stjärntätt på BAUHAUS-galan i längd

MAJ
16

Torsdagen 30 maj är det dags för Diamond League-tävlingen BAUHAUS-galan på Stockholms Stadion. Och i herrarnas längdtävling kommer vi få se ett suveränt startfält göra upp om segern. Thobias Montler, som slagit sig in i världseliten efter en silvermedalj på inomhus-EM i vintras, ställs bland annat mot Juan Miguel Echevarría.
     
     ”Monsterhopp” på BAUHAUS-galan 2018
     Kubanen var kanske ett av de största utropstecknen på tävlingen förra året när han slog till med vad som kallades för ett ”monsterhopp” – 8.83 meter i en vind som endast var 0.1 m/s för stark för att kunna få rekordstämpel. Det är bara tolv centimeter ifrån det 27 år gamla världsrekordet. Ett rekord som mycket väl kan vara i fara om två veckor. Echevarría har nämligen hoppat ännu längre i år. 8.92 (även detta i för stark medvind) på en tävling i Kuba för två månader sedan.
     Han minns tillbaka till den fantastiska tävlingen förra säsongen.
     – Det var en minnesvärd dag! Träffen kom i sjätte och sista omgången så jag var ganska trött men minns att plankträffen och uthoppet var riktigt bra. Det ska bli jättekul att tävla på BAUHAUS-galan igen. Publiken inspirerar verkligen till bra resultat, säger Echevarría.
     
     Stenhård konkurrens för Thobias
     På BAUHAUS-galan möter Echevarría OS-mästaren Jeff Henderson, världsmästaren Luvo Manyonga och europamästaren Miltiádis Tentóglo. Och så svenske Thobias Montler förstås.
     – Det ska bli riktigt kul. Få saker är så inspirerande som att möta världseliten för då måste man verkligen prestera, säger Thobias, som hoppade 8.09 på BAUHAUS-galan förra året.
     Läs mer på bauhausgalan.se.
     Mer läsning: Yolanda Ngarambe inför Diamond League-debuten på Stockholms Stadion
     /Gustav Orbring

Anna Linner Bassani till Örgryte IS
Ny tävlingsansvarig sökes

MAJ
16

Anna Linner Bassani, idag tävlingsansvarig på Svensk Friidrott, kommer efter sommaren att gå vidare till rollen som klubbchef i Örgryte IS Friidrott.
     - Det ska bli väldigt roligt och spännande att få jobba hemma i Göteborgsfridrotten igen och ta mig an uppdraget som klubbchef i ÖIS. Föreningen har i flera år varit på stark frammarsch. Det kommer att innebära nya bekantskaper och arbetsuppgifter och jag hoppas kunna tillföra energi och erfarenhet både till ÖIS och till Göteborgs friidrottsdistrikt, säger Anna Linner Bassani.
     - Vi har respekt för Annas nya vägval och är väldigt glada för att hon kommer att finnas kvar inom friidrotten. Anna bidrar med stort engagemang, kunskap och driv och vi ser fram emot att ha fortsatt kontakt i framtiden, säger Stefan Olsson, generalsekreterare Svensk Friidrott.
     
     Rekryteringsprocessen uppstartad
     
Anna kommer att finnas kvar i rollen som tävlingsansvarig över Friidrotts-SM i Karlstad, sista helgen i augusti. Det innebär att Svensk Friidrott nu söker en ny tävlingsansvarig; en roll som på många sätt är spindeln i nätet för friidrottens tävlingsverksamhet. Tjänsten är utlyst och sista ansökningsdag är 12 juni.
     - Tjänsten jag lämnar är otroligt rolig och utvecklande, men för mig har resandet varit utmaningen då jag bor kvar i Göteborg men arbetet både kräver tid på kansliet i Stockholm och andra resor. Men jag har lärt mig oerhört mycket om friidrott och om mig själv och uppmanar alla intresserade att söka. Svensk Friidrott är på väg mot någonting stort och vill man vara med på en resa, kunna utveckla och arbeta för friidrottens bästa är det här en perfekt tjänst, avslutar Anna Linner Bassani.
     Läs mer om tjänsten som tävlingsansvarig
     /Hillevi Thor

Hammarby är ett av lagen som gör upp om en finalplats i Kraftmätningen i helgen.

Hammarby är ett av lagen som gör upp om en finalplats i Kraftmätningen i helgen.
Foto: Deca Text & Bild

Kval i Kraftmätningen i helgen

MAJ
15

Samma helg som Finnkampen genomförs varje år 15-åringarnas inofficiella lagmästerskap Kraftmätningen. Årets final går alltså 24-25 augusti med Tibblevallen i Täby som tävlingsplats.
     I helgen inleds de första två kvaltävlingarna till finalen i augusti. Den här veckan handlar det om Nyköping och Umeå där det finns elva respektive två lag anmälda. Två lag vardera från Huddinge AIS och Hässelby SK och därutöver lag från Turebergs FK, Hanvikens SK, Hammarby IF, Hellas FK och Linköpings GIF gör upp om finalplatserna i Nyköping.
     I Umeå är det ett pojklag från Umedalens IF och ett mixat lag från IFK Umeå som väntas komma till start.
     Totalt genomförs åtta kvaltävlingar mellan den 18 maj och den 15 juni.
     Allt om Kraftmätningen 2019.
     /Gustav Orbring

Fjolåret resulterade i bland annat SM-silver i Eskilstuna före Efrem Brhane.

Fjolåret resulterade i bland annat SM-silver i Eskilstuna före Efrem Brhane.
Foto: Deca Text & Bild

På väg mot U23-EM i Gävle:
Simon Sundström

MAJ
15

IFK Lidingös hinderlöpare Simon Sundström hade ett bra 2018 med stora perssänkningar på alla distanser. Den trenden fortsatte under våren med ordentliga förbättringar på både 5000 m och specialgrenen 3000 m hinder. Det lovar gott inför U23-EM i Gävle 11–14 juli som är det stora målet för sommaren.
     I april och början av maj var Simon på höghöjdsläger i USA med flera andra svenska medel-långdistansare och passade då på att göra två tävlingar. I mitten av april sänkte han det personliga rekordet på 5000 m med 18 sekunder till 14:00.82 och i början på maj gjorde han 8:42.43 på 3000 m hinder som är åtta sekunder bättre än fjolårsperset. Det följde han upp med att bli trea på 10 km i Kungsholmen Runt i lördags på 30:11, hela 2.5 minuter under det tidigare perset.
     – Jag är väldigt nöjd med formen och känslan och är förhoppningsfull inför säsongen! Det känns bra att redan ha kvalat in till U23-EM som jag verkligen ser fram mot, inte minst när formen är så bra, säger Simon.
     Att springa så fort under ett träningsläger när formen inte borde vara på topp tyder på att ytterligare ett utvecklingssteg tagits.
     – Jag har aldrig tävlat så tidigt på säsongen men trots att det var i samband med träningsläger så gick det bra. Jag hade det ganska tufft på den höga höjden jämfört med flera andra och då brukar man kunna få ut mer när man åker ner på lågland. Så blev det också, jag fick ut bra effekt när jag sprang 5000 m på Mt SAC nere i Los Angeles.
     
     Sexa på U20-EM 2017
     3000 m hinder är Simons huvuddistans men med 14:00.82 på 5000 m kvalade han in till Gävle även i den grenen.
     – Jag har nog bäst chans på hinder så därför väljer jag det. Jag var sexa på U23-EM i Italien för två år sedan men är bättre nu. Om jag kan behålla den här formen kan jag nog vara med och slåss om medaljerna.
     Simon kom hem från USA för 1,5 vecka sedan och första hinderloppet blir i Belgien i slutet på maj.
     – Jag var nöjd med 8:42 men tror att det kan gå ännu lite snabbare. Loppet i USA gick för långsamt i mitten och sedan snabbt på slutet med 64 sekunder på sista varvet. Det var som ett mästerskapslopp vilket var kul men kanske inte optimalt för att göra tid.
     
     Bara ett hinderlopp till
     Planen är att hinderloppet i Belgien blir Simons enda före U23-EM i Gävle.
     – Det sliter ganska mycket med hinder och jag har ju redan kvalat. Hinderträningen och steganpassningen kan jag göra på träning istället där det sliter mindre.
     – Jag springer troligen 1500 m på Sollentuna GP den 18 juni och åker sedan på träningsläger dagen efter.
     Vi önskar Simon lycka till i förberedelserna inför U23-EM i Gävle som alltså invigs om mindre än två månader.
     Allt om U23-EM i Gävle
     Biljettförsäljningen
     /Jonas Hedman

Senaste veckan
Veckan 15.5 - 22.5

Inför Bauhausgalan:
And the winners are ....

Den andra etappen av ”Fantasy Diamond League” – dä...

”Att få träffa dessa kvinnor gav
oss mycket kunskap och energi”

Nätverket besökte under den första träffen Sunds...

Hallmans vår nya partner
Svensk Friidrott har tecknat ett treårigt avtal me...

Missa inte att söka föreningsstöd!
Vi har kommit till slutet av 2019 års första ansök...

Du har väl inte missat SM-sidan?
Den 30 augusti – 1 september är det dags för Sveri...

Lovisa stod för kanonserie i Ljungby
Högbys Lovisa Karlsson imponerade i F19-klassen i ...

Karlsruhe: Andreas Almgren 3:40!
Turebergs Andreas Almgren var det stora svenska gl...

Robel och Charlotta halvmaramästare
Göteborg har under veckan fyllts av löpningsupplev...

Fanny sjua i Shanghai
Fanny Roos var den enda svenska deltagaren i DL Sh...

Dagens rörliga TV-bilder:
Shanghai och Varvet

Den här lördagseftermiddagen behöver den friidrott...

USA: Yolanda 2:02 på 800m!
Under inomhussäsongen i vintras gällde länge "pers...

Lördag eftermiddag: DL i Shanghai
Blir långa häcken höjdpunkten?

På lördag eftermiddag (svensk tid) avslutas den as...

Nu skall det avgöras:
Vilka vinner Bauhaus-biljetterna?

I morgon lördag i Shanghai går årets andra Diamond...

USA: Kalle 3:37 direkt i premiären
Spårvägens Kalle Berglund öppnade sin tävlingssomm...

40:e Göteborgsvarvet i helgen
I helgen är det dags för stor löparfest i Göteborg...

Stjärntätt på BAUHAUS-galan i längd
Torsdagen 30 maj är det dags för Diamond League-tä...

Anna Linner Bassani till Örgryte IS
Ny tävlingsansvarig sökes

Anna Linner Bassani, idag tävlingsansvarig på Sven...

Kval i Kraftmätningen i helgen
Samma helg som Finnkampen genomförs varje år 15-år...

På väg mot U23-EM i Gävle:
Simon Sundström

IFK Lidingös hinderlöpare Simon Sundström hade ett...

Förra veckan
Veckan 8.5 - 15.5

Kval i Kraftmätningen i helgen
På väg mot U23-EM i Gävle:
Simon Sundström

Utvecklingsträff i kast i Växjö:
”Det ser bra ut inför sommaren”

Sverige på fötter – alla i rörelse!
08fri. söker ny verksamhetschef
Arenan i Åkersberga officiellt invigd
”Det är så inspirerande att se de bästa tävla på riktigt”
USA: I skuggan av ett världsbästa
USA: Mondo över dröm-6 igen!
Löparlördagen: Snabba milar
Visst blev Mondo EAA:s månadens
Växjökast: Juniorerna gladde mest
Det var en gång på Sätra IP ....
Intensiv TV-sommar väntar!
Störningar på smfriidrott.com
Kvinnligt höjdhopp
– en högklassig Stadiontradition

Ny chans att bli ”Certifierad coach”
Två nya tjänster:
Friidrottstränare och projektledare

Mondo nominerad av Europaförbundet
Till minnet av en höjdhoppstävling

Två veckor sedan
Veckan 1.5 - 8.5

Två nya tjänster:
Friidrottstränare och projektledare

Mondo nominerad av Europaförbundet
Till minnet av en höjdhoppstävling
Vem prickade in flest vinnare i Doha?
Hur bra var egentligen Daniels serie?
Löparmånaden maj har rivstartat
Dags att söka: Inomhustävlingar nästa vinter (2019/2020)
Inte bara vi som imponerades ...
Doha: Erika tvåa i höjd
Doha: Daniel dominerade totalt!

På TV i kväll: Diamond League
i Doha med Daniel och Erika

USA: Yolanda 15:38 på 5000m!
I gryningen i USA:
Svenska löpare på "Payton Jordan"

Tippa DL bättre än Elias
– vinn biljetter till BAUHAUS-galan!

Samtidigt i Växjö
Emil en vinnare i Italien
Prestationscentrum mångkamp:
Näst sista pusselbiten på plats