Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 18 januari 2019

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Filip Björklund, Max Hrelja och Elias Martinsson möts i Växjö.

Filip Björklund, Max Hrelja och Elias Martinsson möts i Växjö.
Foto: Deca Text & Bild

Hett startfält väntar i Växjö

JAN
18

Till helgen väntar en av vårens största inomhustävlingar i Sverige, när ett starkt startfält kommer till Quality Hotel Games i Växjö. Närmare 3000 grenstarter väntas till tävlingen vilket är nytt rekord. Flera heta dueller väntar – inte minst i hoppgrenarna.
     Angelica Bengtsson och Michaela Meijer kommer pressa varandra flera gånger den här vintern (båda är anmälda till Just Pole Vault i Sätra nästa helg, och Spåret 100 GP 4 februari) – och nu tävlar duon i Växjö. Växjö-baserade Angelica lär säkerligen vilja bjuda publiken på show.
     Till höjdtävlingen kommer tre av Sveriges främsta hoppare – Örgrytes Maja Nilsson, Götas Sofie Skoog och Mölndals Ebba Ljungmark.
     På herrsidan då? Där hittar vi de hetaste duellerna på 60m slätt och häck. I det förstnämnda fallet hoppas Götas Henrik Larsson följa upp strålande 6.71 (under IEM-kvalgränsen och pers med 14 hundradelar) som han gjorde i Örebro förra helgen. Han ställs bland annat mot MAI:s Thobias Nilsson Montler, som alltså väljer att säsongsdebutera i sprint (nästa vecka öppnar han längdsäsongen i Pallasspelen i Malmö – en tävling som Friidrottskanalen sänder).
     På korta häcken ställs MAI:s Max Hrelja, Sverigetvåa 2018, mot Alexander Brorsson (Athletics 24Seven), som sprang på 8.01 i Karlskrona förra helgen.
     Ni kan se tävlingen live på Telekonsult Arenas Youtube-kanal.
     Till tävlingens hemsida.
     
     Andra tävlingar att se fram emot i helgen
     Som nämnt tidigare i veckan gör Armand Duplantis och Lisa Gunnarsson säsongsdebut i Reno, Nevada i USA. En annan svensk som tävlar utanför landsgränserna är Götas Erica Jarder som ska hoppa längd i Riga.
     Fabian Delryd gör comeback efter sju månaders skadefrånvaro i Täby Vinterspel i Sätrahallen. I samma tävling gör Moa Hjelmer säsongsdebut på 200m, Bianca Salming ställer upp i fem grenar och Malin Marmbrandt hoppar längd. Många skäl att följa friidrott i helgen alltså!
     Till tävlingsprogrammet
     /Gustav Orbring

Rabatt på redskap hos Unisport

JAN
18

Tillsammans med vår officiella leverantör av friidrottsutrustning - Unisport - har Svensk Friidrott nu gjort det möjligt för föreningar att köpa redskap till sin barn- och ungdomsträning till riktigt bra priser.
     Friidrottsföreningar som beställer utrustning från Unisport alltid har en generell rabatt på 12% jämfört med ordinarie katalogpris.
     Läs mer och beställ här.
     /Gustav Orbring

Örgrytes Carl Bengtström slog förra sommaren det 31 år gamla svenska juniorrekordet på 400 m häck då han noterade 50.20 i debuten på distansen. Det gör honom till en medaljkandidat på U20EM i Borås.

Örgrytes Carl Bengtström slog förra sommaren det 31 år gamla svenska juniorrekordet på 400 m häck då han noterade 50.20 i debuten på distansen. Det gör honom till en medaljkandidat på U20EM i Borås.
Foto: Deca Text & Bild

”Målet är folkfest med fyllda läktare!”

JAN
18

Två Europamästerskap i friidrott i Sverige samma månad! Det har aldrig hänt förut men blir verklighet i juli med U23EM i Gävle följt av U20EM i Borås helgen efter den 18-21 juli. Då tävlar Europas bästa juniorer på Ryavallen och bland dem finns Faluns släggkastare Ragnar Carlsson som i fjol var fyra i junior-VM på svenska juniorrekordet 77.62. Till medaljhoppen hör även Örgrytes 400 m-häcklöpare Carl Bengtström och Växjös långdistansare Omar Nuur. En som ser fram mot U20EM extra mycket är projektledaren Tommy Andersson i IK Ymer som är arrangör tillsammans med Borås stad.
     – Det är fantastiskt roligt att få vara med och jobba med ett sånt här evenemang och jag ser verkligen fram mot den 18 juli då det drar igång! Detta är en fantastisk möjlighet för staden och föreningen, säger Tommy som ansvarat för en rad större friidrottstävlingar sedan 2005, bl a Friidrotts-SM 2013 och Kretsloppet.
     – Känslan så här ett halvår före är ganska bra. Vi satte tävlingsorganisationen redan för ett år sedan där Måns Åkerberg är tävlingsledare och Linus Wirén andreman. Tävlingsfunktionärerna är till 85 procent klara.
     
     Vill du jobba som volontär?
     När det gäller de 400 volontärerna så är hälften tillsatta. De jobbar med allt från hotell och parkering till logistik och försäljning.
     – Volontärerna är en viktig del av evenemanget och alla är välkomna att ansöka. Så sent som förra veckan öppnade vi www.teamboras.se där man kan anmäla sig, säger Tommy.
     Det faktum att Gävle arrangerar U23EM helgen före skapar samarbets- och samordningsmöjligheter.
     – Hållbarhetsarbetet är en sådan sak liksom produktionsbolag för TV-produktionen. Häckar, hoppmattor och kastredskap är något vi kommer att låna av varandra.
     Borås är Sveriges trettonde största stad med 111.000 invånare och för att härbärgera 1500 aktiva, ledare och tränare krävs det mycket hotellkapacitet.
     – Staden har inte tillräckligt med sängplatser så vi kommer att använda fem orter inom 35 kilometers radie när det gäller boendet. Det är viktigt att transporter, boende och mat fungerar bra för att de aktiva ska kunna prestera så därför lägger vi extra mycket jobb på att få till detta så bra som möjligt.
     
     Emma Green ambassadör
     Före detta höjdhopparen Emma Green är ambassadör för U20EM och kommer hjälpa till att marknadsföra mästerskapet. Hon kommer också att hålla föredrag för bl a högstadieelever.
     – Emma är också med i den skolsatsning för ungdomar i årskurs 3-6 som har namnet ”Lilla EM”. Den innefattar 25 skolor som via deltävlingar möts i en final på Ryavallen den 14 maj. Eleverna bjuds sedan in till mästerskapet i juli, säger Tommy.
     När det gäller egna aktiva så har IK Ymer förhoppning om att få med två.
     – Häcklöparen Julia Wennersten och medeldistansaren Eric Källman har båda varit med i ungdomsfinnkampen och har chansen. Sedan finns det några medaljkandidater som inte kommer så långt härifrån – längdhopparen och mångkamparen Tilde Johansson från Falkenberg och 800 m-löparen Gaël De Coninck från Göteborg.
     Tommy Andersson har själv varit mångkampare och det är grenar han ser fram mot extra mycket.
     – Vi har ju flera bra svenska mångkampare i bl a Tilde Johansson och Hässelbys Carl af Forselles så det blir extra kul.
     – Målet på Ryavallen den 18-21 juli är att det ska bli en folkfest med fyllda läktare och en härlig stämning! avslutar Tommy Andersson.
     Mer om U20EM i Borås:
     • Ett år kvar: Borås vill upprepa friidrottsfesten från 2015
     • www.boras2019.com
     • Anmäl dig som volontär
     Mer om U23EM i Gävle:
     • Vad gör Mondo, Lisa och Andreas om ett halvår?
     • Ett år kvar: Gävle laddar för mästerskapsdebut
     • www.gavle2019.com
     /Jonas Hedman

Hanna Hermansson debuterar på 1500m inomhus på Spåret 100 GP.

Hanna Hermansson debuterar på 1500m inomhus på Spåret 100 GP.
Foto: Deca Text & Bild

FGP Sätra: Hanna har siktet på IEM

JAN
17

Premiären för inomhusgalan Folksam Grand Prix, eller Spåret 100 GP, i Sätrahallen måndagen 4 februari närmar sig med stormsteg. Ett startfält av hög kvalitet är det som väntar tittarna och besökarna. En debutant i sammanhanget: EM-sjuan 2018 Hanna Hermansson – som gör sin första 1500m-tävling inomhus.
     – Jag ser verkligen fram mot att tävla i Sätra och det ska bli jättekul att testa på den distansen som gick så bra i somras. Jag har faktiskt aldrig sprungit 1 500m inomhus tidigare, och nu kommer jag få grymt motstånd från både svenskt och internationellt håll. Jag siktar på EM-kval direkt, säger Hanna Hermansson i ett pressmeddelande.
     
     Bjuds på tufft motstånd
     Även om Hanna aldrig tävlat på 1500m inomhus tidigare har hon visat vilken internationell kaliber hon håller på distansen. 4:07.16 under EM i Berlin gav henne en sjundeplats i finalen och en fjärdeplats i Sverige genom tiderna. Nu siktar hon alltså på att springa under 4:16, som är kvalgränsen till inomhus-EM i Glasgow i mars.
     Hanna ställs mot tufft motstånd. Från svenskt håll handlar det om Sverigetvåan 2018, Hälles Linn Nilsson – men även Spårvägens Lisa Havell och Lidingös Anna Silvander. Bland de utländska löparna finner vi etiopiskan Axumawi Embave, tidigare medaljör på inomhus-VM.
     Mer läsning: Angelica mot Michaela i stavtävlingen
     För mer information: Se högerspalten.
     Läs också Jonas Hedmans längre intervju med Hanna som publicerades under mellandagarna.
     /Gustav Orbring

Kalle Berglund fick, vid ISM i Gävle 2018, ta emot sitt SM-guld av Johan Storåkers.

Kalle Berglund fick, vid ISM i Gävle 2018, ta emot sitt SM-guld av Johan Storåkers.
Foto: Deca Text & Bild

Johan Storåkers brett nominerad till ordförandeposten

JAN
17

Efter valberedningens sammanställning av de nomineringar som inkommit till ordförande- och ledamotsposter i Svensk Friidrotts styrelse syns ett tydligt mönster. Johan Storåkers, idag ledamot i förbundsstyrelsen och ordförande i Stockholms Friidrottsförbund, har ett stort antal nomineringar från både distrikt och föreningar. Sittande ledamöter, som är uppe för omval, har även de ett tydligt stöd.
     
     Kajsa Bergqvist föreslagen
     Till valberedningen har det också inkommit förslag på ordförandekandidater och bland dem återfanns Kajsa Bergqvist, tidigare höjdhoppsstjärna, som vid sidan av sin aktiva karriär också har meriterande erfarenheter från arbete inom den internationella friidrottsrörelsen. Bergqvist har i dagsläget inte möjlighet att åta sig ett ordförandeuppdrag men såg det som ett intressant uppdrag för framtiden.
     Läs alla inkomna nomineringar
     /Hillevi Thor

Lisa Gunnarsson och Armand Duplantis tävlar i USA natten till lördag.

Lisa Gunnarsson och Armand Duplantis tävlar i USA natten till lördag.
Foto: Deca Text & Bild

Mondo och Lisa säsongsdebuterar:
”Ska bli väldigt kul att inleda 2019”

JAN
17

Det har snart gått ett halvår sedan Armand Duplantis tog EM-guld i en historisk stavfinal. Efter en höst med fokus på Universitet hemma i Louisiana väntar nu ett nytt tävlingsår. Natten till lördag tävlar han och nya träningskompisen och JVM-silvermedaljören 2018 Lisa Gunnarsson i Pole Vault Summit i Reno, Nevada. En tävling som brukar locka hårt internationellt motstånd.
     – Det ska som vanligt bli väldigt kul att inleda ett nytt tävlingsår och jag hoppas att 2019 ska bli ännu bättre än 2018, säger ”Mondo” och tillägger att formen känns väldigt bra inför säsongsdebuten.
     Mondo ställs mot norrmannen Sondre Guttormsen, norska rekordhållaren som slutade på en utmärkt sjätteplats på EM 2018, och kanadensaren Shawn Barber som vann VM-guld i Peking 2015 på suveräna 5.90 - men har inte nått samma höjder senaste säsongerna.
     
     Dramatik för Mondo i Reno förra året
     Mondo har blandade minnen från tävlingen; 2018 inleddes också i Reno och då hoppade han 5.83 – med lånad stav! Ett fantastiskt resultat som skulle innebära nytt juniorvärldsrekord. Men bara dagarna senare förklarades rekordet ogiltigt på grund av att sprintarna som ribban lades upp på var för långa.
     Men oavsett så hintade Mondo redan då om vilka höjder som skulle komma under 2018.
     Lisa ställs framförallt mot grekiskan Katerina Stefanidi, som gör comeback i tävlingen tre år efter senaste starten. En annan konkurrent är kinesiskan Xu Huiqin, som kommer till Sätrahallen för Just Pole Vault 26/1 - en tävling som sänds i Friidrottskanalen.
     Följ resultatrapporteringen live på tävlingens Twitter-konto.
     Till tävlingens hemsida
     /Gustav Orbring

Motionerna är en av grundpelarna för friidrottens gemensamma utvecklingsarbete. Här pågår rösträkning vid förbundsårsmötet i Helsingborg 2017.

Motionerna är en av grundpelarna för friidrottens gemensamma utvecklingsarbete. Här pågår rösträkning vid förbundsårsmötet i Helsingborg 2017.
Foto: Hillevi Thor

13 motioner till förbundsårsmötet

JAN
16

Tisdagen den 15 januari var sista dag för inlämning av motioner till förbundsårsmötet och nu har alla inkomna motioner sammanställts.
     De flesta motionerna rör regel- och tävlingsfrågor, men här återfinns också förslag på förändringar kring utbildningar och förutsättningarna för terränglöpning.
     Nu tar styrelsen vid för att gå igenom motionerna och förbereda yttranden inför förbundsårsmötet. Det är sen viktigt att alla distrikt har full representation vid årsmötet, så att de beslut som fattas görs med försäkran om att alla röstberättigade fått säga sitt.
     Samtliga motioner
     /Hillevi

Deadline för föreningsenkäten söndag

JAN
16

I Svensk Friidrotts verksamhetsinriktning 2014-2020 finns inriktningen och målsättningarna för Svensk Friidrotts verksamhet. För att följa upp på vårt gemensamma arbete mot målen distribueras årligen en digital föreningsenkät till alla friidrottens föreningar. Vi saknar fortfarande svar från en majoritet av föreningarna och deadline närmar sig. Det är viktigt att så många föreningar som möjligt fyller i enkäten, då den ger oss en bild av hur friidrotten ser ut och mår, och därigenom är underlag för utvärdering och utvecklingsplaner.
     Till och med kommande söndag, 20 januari, finns möjlighet för de föreningar som missat att besvara föreningsenkäten att göra det. Därefter stängs enkäten för sammanställning och analys.
     Klicka här för att nå enkäten.
     /Gustav Orbring

Fabian Delryd gör comeback efter sju månader: ”Lever för att tävla”.

Fabian Delryd gör comeback efter sju månader: ”Lever för att tävla”.
Foto: Deca Text & Bild

Fabian Delryd redo för comeback
i helgen – siktar på pers direkt

JAN
15

Efter succén tidig sommar 2018 med mäktiga 2.33 i Täby Open och Diamond League-debut i Oslo fick höjdhopparen Fabian Delryd problem med ett överbelastat knä. Han stod över EM i Berlin för att bli helt återställd inför 2019. På söndag, drygt sju månader efter hans senaste tävling, gör han comeback i Sätra.
     – Det ska bli grymt kul att tävla igen. Det är det jag lever för och har verkligen saknat det, säger Fabian och tillägger:
     – Det tog ett tag att komma igång efter rehab med knäet, att vänja senor och ligament med löpning och hopp. Jag fick verkligen vara försiktig med stegringen. Men lägret i Stellenbosch, Sydafrika i december var bra, med bra förhållanden. Fysiskt sett så är jag i bättre form än någonsin, säger Fabian.
     Just Täby Vinterspel är en tävling Fabian trivs i. De två senaste åren har det blivit pers.
     – Jag satsar på att hålla den trenden även i år, säger han.
     
     ”FGP i Sätra kommer bli en högklassig tävling”
     Nu väntar intensiva veckor för Täbyhopparen. Efter söndagen åker han ner till kontinenten med två tävlingar i Tjeckien i slutet av januari – för att sedan delta i Folksam GP-tävlingen i Sätra.
     – Det ska bli riktigt kul med Folksam GP. Ulf Saletti har fått fram ett bra startfält med flera andra 2.30-hoppare så det kommer bli en högklassig tävling.
     När vi pratar om den långa säsongen som väntar, och vad han tar med sig för erfarenheter från förra året berättar han att han kommer tänka om lite mellan tävlingarna.
     – Jag kommer ta det lugnare på träningarna. Jag måste lita på att min teknik sitter och är stabil, så jag inte känner att jag måste hoppa så mycket på träning. Men jag bär också med mig ett större självförtroende inför den här säsongen. Nu har jag på papper att jag har höga höjder i mig, säger han och syftar naturligtvis på 2.33-hoppet i Täby Open förra året.
     Och det är inget dåligt resultatmål Fabian satt upp för sig själv 2019:
     – Det enda målet för mig det här året är att hoppa över 2.40.
     Till Täby Vinterspels hemsida.
     /Gustav Orbring

Vem är ägare av det svenska inomhusrekordet i stav när säsongen är slut? Angelica Bengtsson och Michaela Meijer möts två gånger inom loppet av nio dagar – 26 januari och 4 februari.

Vem är ägare av det svenska inomhusrekordet i stav när säsongen är slut? Angelica Bengtsson och Michaela Meijer möts två gånger inom loppet av nio dagar – 26 januari och 4 februari.
Foto: Deca Text & Bild

Måndag 4 feb: Folksam GP inomhus med världselit i Sätra

JAN
14

Om tre veckor är det premiär för Folksam GP inomhus då ”Spåret 100 GP” arrangeras i Sätra söder om Stockholm. Stora delar av den svenska eliten kommer att vara på plats och de får möta bra internationellt motstånd, och i flera grenar handlar det om världsklass.
     – Spåret 100 GP är den bästa svenska inomhustävlingen 2019 och kommer att sändas i TV12. Vi kommer bl a att få se en stavduell mellan svenska rekordhållerskan Angelica Bengtsson och Michaela Meijer, säger Ulf Saletti som är ansvarig för startfälten.
     
     Angelica vs Michaela i stav
     Angelica Bengtsson satte två svenska rekord i somras – 4.72 och 4.73 – och återtog då rekordet från Michaela som var skadad. Hon gjorde comeback i lördags då hon klarade 4.50 så det kan bli en spännande duell den 4 februari. Faktum är att de möts i just Sätra redan veckan före i Just Pole Vault den 26 januari som sänds på webben i Friidrottskanalen.
     De är 1,5 år sedan Angelica och Michaela senast möttes på allvar men att Michaela är redo för höga höjder visade hon i comebacken för två dagar sedan då hon testade 4.75.
     ”I’am coming for you, Angelica!” hälsade Michaela med ett leende på Instagram!
     
     Flera svenska rekordchanser
     Bland övriga svenska stjärnor finns EM-silvermedaljören på 800 m, Andreas Kramer, svenska rekordhållerskan i kula, Fanny Roos, och fjolårets höjdkomet Fabian Delryd (världsnia med 2.33). Det blir också en spännande 400 m-duell mellan Moa Hjelmer och Matilda Hellqvist.
     En intressant start gör även 2017 års inne-EM-5:a på 3000 m, Jonas Leanderson, som i december sprang 10 km väg på utmärkta 28:41.
     Startfälten indikerar att det finns rekordchanser i flera grenar.
     ”Spåret 100 GP” arrangeras av Spårvägens FK som fyller 100 år 2019.
     Mer info om “Spåret 100 GP” den 4 februari
     /Jonas Hedman

Irene snuddade vid IEM-gränsen

JAN
13

Den gångna helgen var ovanligt händelserik med tanke på att vi bara är halvvägs in i januari och förutom de fem som klarade sina respektive kvalgränser till inne-EM i Glasgow så noterades det flera andra intressanta resultat.
     På 60 m var Irene Ekelund med 7.44 i Örebro bara 0.02 från IEM-kvalgränsen vilket var endast hundradelen långsammare än hennes bästa tid i fjol då hon vann inne-SM. Fort gick det även i Göteborg där Hässelbys Jessica Östlund filade ner sitt två år gamla personliga rekord med 0.01 till 7.49.
     
     Snabbt i häck
     På 60 m häck sänkte Lidingös Fredrick Ekholm sitt svenska årsbästa två gånger om i Örebro – 7.94 i försöken och 7.92 i finalen vilket bara var fyra hundradelar från pers.
     I Karlskrona gjorde Athletics 24Sevens Alexander Brorsson sin första tävling på elva månader och vann på 8.01. IEM-kvalgränsen är 7.86.
     UEM-vinnaren i längd, Falkenbergs Tilde Johansson, sprang i Varberg sitt första lopp på seniorhäckar och vann på 8.43.
     På 400 m gjorde Bollnäs Alexander Nyström, som nyligen klivit upp i P16, sitt blott tredje lopp på distansen och förbättrade sig med 1.5 sekund till utmärkt 49.17.
     Alla helgens resultat
     /Jonas Hedman

Snabbt på häck brukar betyda långt i längd för Khaddi Sagnia som på söndagen noterade 8.17 på 60 m häck.

Snabbt på häck brukar betyda långt i längd för Khaddi Sagnia som på söndagen noterade 8.17 på 60 m häck.
Foto: Deca Text & Bild

Fem klarade IEM-kvalgränsen redan i säsongsdebuten

JAN
13

I fredags hoppade Erika Kinsey 1.90 i höjd, igår tog Michaela Meijer 4.50 i stav och Melker Svärd Jacobsson 5.71 och under söndagen klarade ytterligare två sin resp kvalgränser till Glasgow i början på mars.
     För direkt i första tävlingen slog Khaddi Sagnia till med 8.17 på 60 m häck hemma i Göteborg och underskred därmed IEM-kravet med sju hundradelar. Tiden är 0.03 från det personliga rekord hon satte för ett år sedan som innebar IVM-kval. Men det är längd som är prioriterat för Khaddi även fortsättningsvis och det ska bli spännande att se när hon säsongsdebuterar i den grenen.
     Årsdebut gjorde även fjolårets sprinterkomet Henrik Larsson från IF Göta som i Örebro rusade 60 m på 6.71 – personbästa med 14 hundradelar och 0.05 under IEM-gränsen. Lägg till detta Fredrik Samuelssons fina sjukamp i Sätra i helgen som mycket väl kan räcka till IEM.
     Säsongen har börjat riktigt bra och fram till inne-EM väntar Folksam GP-galan i Sätra måndag 4 februari med världselit på plats, Nordenkampen i norska Baerum 10 februari och inne-SM i Norrköping 16-17 februari.
     /Jonas Hedman

DM-medaljörerna i sjukamp med fr v tvåan Thobias Thorwid, AIK, vinnaren Fredrik Samuelsson, Hässelby, och trean Anton Johansson, Spårvägen. Prisutdelare var Hasse Sköldsäter.

DM-medaljörerna i sjukamp med fr v tvåan Thobias Thorwid, AIK, vinnaren Fredrik Samuelsson, Hässelby, och trean Anton Johansson, Spårvägen. Prisutdelare var Hasse Sköldsäter.
Foto: Jonas Hedman

5.967 poäng av Fredrik Samuelsson – kan räcka till inne-EM

JAN
13

Andra dagen av mångkamps-DM i Sätra resulterade inte riktigt i samma fina flyt som på lördagen för Hässelbys Fredrik Samuelsson men han höll ihop det fint ändå. Med 5.967 poäng gjorde han sin näst bästa serie och var bara 48 p från det två år gamla personliga rekordet. Faktum är att bara två svenskar, förutom Fredrik själv, någonsin nått en högre poäng och detta kan mycket väl räcka till inne-EM i Glasgow i början på mars.
     Efter att ha gått plus på persserien i samtliga fyra grenar under lördagen tangerade Fredrik 60 häcktiden med 8.18 följt av 4.70 i stav och 2:45.32 på avslutande 1000 m.
     – Det är blandade känslor. Första dagen kändes jättebra men idag var det sämre. Men om jag ska sätta prestationen i ett större perspektiv så trodde jag inte att jag skulle göra en så bra poäng redan nu, säger Fredrik som missade världsårsbästat i sjukamp med en enda sekund på 1000 m.
     – På häcken var jag för högt över häckarna och hade för lite attack, jag hade hoppats på en tiondel bättre. I stav tog jag 4.70, bytte till en styvare stav och det fungerade inte även om jag var uppe på höjden i första på 4.80. Jag borde ha klarat 4.80 eller 4.90. På 1000 m var målet 2:44.20 som hade inneburit världsårsbästa totalt, men jag missade med en sekund.
     
     Årsdebut för Bianca Salming
     Bianca Salming kom hem från ett månadslångt träningsläger i Sydafrika så sent som i tisdags, anmälde sig till femkampen i torsdags och vann nu på 4.048, knappt trehundra poäng från perset. Serien: 60 m häck 9.36, höjd 1.75, kula 13.29, längd 5.50 och ett sololopp på 800 m på 2:18.16.
     Precis som Fredrik var hon med i inne-EM för två år sedan då hon slutade tia (Fredrik var femma). Även Bianca har IEM som mål och nästa chans för båda att förbättra poängen är på inne-SM i mångkamp i Uppsala om tre veckor.
     /Jonas Hedman

Michaela Meijer och Melker Svärd Jacobsson kommer tävla i Just Pole Vault i Sätra 26 januari som sänds i Friidrottskanalen.

Michaela Meijer och Melker Svärd Jacobsson kommer tävla i Just Pole Vault i Sätra 26 januari som sänds i Friidrottskanalen.
Foto: Deca Text & Bild

Michaela och Melker klarade EM-kvalgränser i stav

JAN
13

Efter ett 2018 som p g a skada bara innehöll tre stavtävlingar gjorde Örgrytes Michaela Meijer på lördagskvällen comeback och visade direkt att hon är tillbaka på högsta nivå. Hon vann i franska Orléans på 4.50 efter att ha avslutat med tre försök på 4.75 – fem centimeter över det svenska inomhusrekordet och två över Angelica Bengtssons utomhusrekord från i somras.
     Michaela tog 4.20, 4.40 och 4.50 i andra försöket och besegrade tvåan i tävlingen med 20 centimeter. Segerresultatet innebar också att hon klarade EM-kvalgränsen till Glasgow som är just 4.50.
     Även Melker Svärd Jacobsson gjorde årsdebut i Orléans och fixade även han EM-kvalgränsen (5.65) genom att klara 5.71. Det räckte till en tredjeplats på samma höjd som vinnaren Axel Chapelle. Melker tog 5.31, 5.45 och 5.55 i första försöket och sedan 5.71 i andra innan han avstod vidare hoppning.
     Både Michaela och Melker tävlar i Just Pole Vault i Sätra 26 januari där bl a också Angelica Bengtsson kommer vara med. Just Pole Vault har ett internationellt startfält och webbsänds i Friidrottskanalen.
     Se filmklipp på Michaelas 4.50-hopp på Instagram
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Napoleons bästa lopp!

JAN
12

På lördagseftermiddagen ingick terräng-EM-femman Napoleon Solomon i Europas lag i terrängloppet i skotska Stirling vilket slutade med en meriterande andraplats – bara några steg från seger i 8 km-loppet.
     Loppet bestod av sex varv med olika längd och Nappe var med i tätklungan hela vägen. Kring 6 km ryckte amerikanen Hillary Bor och fick en lucka på 30-talet meter till en fyramannaklunga där Nappe var med. På näst sista korvarvet sprang Bor fel och plötsligt var Turebergs-löparen och spanjoren Adel Mechaal ensamma längst fram med Nappe som anförare.
     Bor jobbade sig framåt och var ikapp ut på sista varvet liksom amerikanen Leonard Korir. Det blev till slut en spurtstrid mellan framför allt Nappe och Bor där den sistnämnde till slut vann med några steg på 23:48. Nappe fick samma tid medan trean Mechaal och fyran Korir var en sekund efter.
     Insatsen får betecknas som Nappes bästa hittills eftersom han slog alla européer inklusive britterna och bara fick ge sig för Hillary Bor.
     Great Stirling XCountry är en lagtävling med tre deltagare som även innehåller ett kvinnligt lopp och en stafett. Europa vann med platssiffra 55 före Storbritannien 84 och USA 90. Nappe har varit med i en gång tidigare – 2017 – då han blev 15:e man en knapp halvminut från åttondeplatsen. Dagens Napoleon Solomon är två klasser bättre!
     Högbys Omar Ismail representerade Europa i den mixade terrängstafetten för juniorer över 4x1.5 km (två killar och två tjejer) där han sprang tredjesträckan. Omar, som var 20:e i JEM-terrängen i december, förde upp laget från tredje till första plats och det blev till slut också seger för Europa i 19-årsklassen.
     Se webbsändningen från Nappes 8 km-lopp som börjar efter 45:25 och där den sista spännande slutminuten inleds 1:09:00.
     /Jonas Hedman

14.56 i kula är bara 11 centimeter från det tre år gamla totalperset.

14.56 i kula är bara 11 centimeter från det tre år gamla totalperset.
Foto: Jonas Hedman

Utmärkt förstadag av Fredrik

JAN
12

Hässelbys Fredrik Samuelsson stod för en utmärkt inledning av sjukamps-DM i Sätra där han efter första dagen ligger +69 p på sin personliga rekordserie 6.015 p från inne-EM för två år sedan. Fredrik gick plus i alla fyra grenarna – 7.05 på 60 m (pers med 0.01), 7.43 i längd (4 cm från inneperset), 14.56 i kula (11 cm från totalperset) och 2.05 i höjd (3 cm från totalperset).
     – Jag är jättenöjd! Det här hade jag inte förväntat mig redan i mitten på januari. Jag missade starten lite på 60 m men bra avslutning. I längd var det pigga ben och 7.43 i sista var med bara tån på plankan så det var 7.60+ i effektiv hopplängd, säger Fredrik.
     – Kula är den gren jag är mest nöjd med. Vi har ändrat lite i starten med mer benjobb och i sista fick jag till det med 14.56. Jag gjorde 14.67 med gummikula för tre år sedan så detta är bra.
     I höjd tog han fyra raka höjder till och med 2.05 i första försöket och testade sedan pershöjden 2.08 utan att vara riktigt nära.
     – 2.05 är jag också riktigt nöjd med för det stämde inte optimalt i ansatsen.
     Fredrik hade bra stöd av familjen och övriga på plats i Sätrahallen och det taktfasta klappandet hördes ordentligt i längd, kula och höjd.
     – Min hejaklack gör mycket! Det är därför jag höjer mig, så mycket kredd till familj och vänner!
     Målet för inomhussäsongen är IEM i Glasgow i början på mars. Kvalreglerna är komplicerade och är en kombination av fjolårets tiokampsstatistik och årets sjukampsranking.
     – 5.950 kan räcka men kanske behövs 6.000. Det beror bl a på vilka som väljer att tävla i vinter.
     Under söndagen väntar 60 m häck, stav och 1000 m och kanske får vi söndag eftermiddag se en sextusenpoängsserie av Fredrik.
     Filmklipp från 2.05-hoppet på Instagram
     /Jonas Hedman

Erikas bästa årsdebut!

JAN
12

2018 blev Erika Kinseys hittills bästa år som höjdhoppare bevisat av att hon av Track & Field News rankades som nr 9 i världen. Fjolåret avslutades den 1 september i Tammerfors med segern på 1.90 i Finnkampen.
     Nu drygt fyra månader senare öppnade Erika sitt 2019 på den nivå hon avslutade 2018:
     Efter 1.71, 1.76, 1.81 och 1.84 i första försöken var tävlingen i Lexington (Kentucky) vunnen och Erika höjde direkt till 1.90 som fixades i tredje.
     Därmed var karriärens bästa årsdebut ett faktum. Erika avslutade med tre försök på 1.94 som - om hon klarat - skulle ha inneburit nytt inomhuspers.
     / A. Lennart Julin

Henrik Larsson, Erika Kinsey och Fredrik Samuelsson tävlar i helgen.

Henrik Larsson, Erika Kinsey och Fredrik Samuelsson tävlar i helgen.
Foto: Deca Text & Bild

Inomhussäsongen brakar loss

JAN
11

Att inomhustävlingarna börjar dugga allt tätare märks nu när andra helgen i januari väntar. Vi har många svenska aktiva i farten på alla olika nivåer i landet – och dessutom några som inleder tävlingssäsongen i USA.
     En av dessa är Trångsvikens Erika Kinsey, som ska hoppa höjd i Lexington, Kentucky.
     I Stirling, Storbritannien, fortsätter Turebergs Napoleon Solomon terrängtävlandet när det vankas 8 km i det internationella loppet Great Stirling XCountry.
     
     Intressanta 60m-dueller i Örebro
     Hemma i Sverige då? I Örebro arrangeras Örebro Indoor Games och där finner vi namn som Henrik Larsson och Irene Ekelund på 60m. Två spännande starter. Henrik gjorde 6.85 förra säsongen, vilket placerade honom som nummer elva i årsbästastatistiken. Lite längre ner i den listan finner vi också två av hans konkurrenter i helgens tävling, och de är båda MAI-killar: Jean Christian Zirignon (6.92) och Douglas Hellbratt (6.99). Irene, snabbast i Sverige på 60m förra säsongen, lär få tufft motstånd bland annat av hemmalöparen Ida Thunberg, KFUM Örebro, som öppnade säsongen i Uppsala förra helgen på 7.69.
     Tävlingens hemsida
     
     Fredrik Samuelsson med IEM-fokus i Sätra
     I Sätra väntar en viktig sjukamp (mångkamps-DM) för Fredrik Samuelsson, som har siktet inställd på inomhus-EM i Glasgow första helgen i mars. Målet är att ta en av de sex IEM-platser som är kvar att slåss om (sex aktiva har redan fått inbjudan på 2018 års utomhusranking). I P19-klassen blir det en intressant tävling mellan Carl af Forselles, Emil Uhlin, Simon Thor och Benjamin Tinglöf där samtliga har landslagsmeriter från förra året.
     Tävlingens hemsida
     Till tävlingsprogrammet
     /Gustav Orbring

Jenny Åkervall & Mattias Sunneborn bakom projektet 08fri Masters.

Jenny Åkervall & Mattias Sunneborn bakom projektet 08fri Masters.

Nytt Stockholmsprojekt för att få
in fler till veteranfriidrotten

JAN
11

Stockholms Friidrottsförbund har, med hjälp av ett ekonomiskt stöd på 4.3 miljoner kronor från Region Stockholm, nu sjösatt projektet 08fri Masters. Det tvååriga projektet har som syfte att hjälpa fler äldre att må psykiskt och fysiskt bättre med hjälp av veteranfriidrott.
     – Projektet kommer ge stöd till föreningar och tränare som redan idag bedriver träning för äldre eller vill starta nya träningsgrupper. Vi kommer även erbjuda många intressanta föreläsningar och inspirationspass, säger Mattias Sunneborn, som är huvudansvarig för projektet tillsammans med Jenny Åkervall – två välkända namn inom veteranfriidrotten.
     
     ”Träningen inom friidrotten är positiv för äldre”
     – Det känns otroligt roligt att få den här möjligheten att sprida kunskap om friidrottsträning och dess fördelar. Jag träffade till exempel en grupp äldre damer på Bosön för ett tag sedan. Alla är över 70 år. De hade tränat tillsammans i över tio års tid och beskrev hur det hade gett dem ett helt nytt liv, både på ett socialt och fysiskt plan. Många äldre är ensamma och träning i grupp kan vara ett sätt att bryta den isoleringen och öka livskvalitén. Dessutom har vi ett grundläggande problem med att de folkhälsorelaterade sjukdomarna – diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och psykisk ohälsa – ökar dramatiskt i alla åldersgrupper och träning kan definitivt bidra till att bryta den utvecklingen, säger Jenny och fortsätter:
     – Allt mer forskning uppmärksammar att den typen av träning som vi gör inom friidrotten är positiv för just äldre. Tung styrketräning till exempel, motverkar den muskelförlust som tilltar i 60-årsåldern, förebygger fallolyckor, påverkar diabetes och hjärt- kärlsjukdomar och har dessutom visat sig förebygga demens bland äldre, säger hon.
     
     Hoppas projektet ska drivas mot veteran-VM 2022
     Jenny Åkervall har som mål att projektet ska fortsätta drivas vidare efter de två första åren.
     – Veteran-VM går ju i Sverige (Göteborg) 2022, och då känns det naturligt att jobba mot den perioden. Jag är helt övertygad om att intresset för veteranfriidrotten kommer öka de närmaste åren, säger hon.
     Nu hoppas Jenny och Mattias att projektet ska ge ringar på vattnet till föreningar även utanför Stockholm.
     – Vi hoppas givetvis att liknande projekt kommer starta över hela Sverige för att hjälpa fler människor att må bättre och få en stimulerande och rolig ålderdom, säger Mattias.
     /Gustav Orbring

Armand

Armand "Mondo" Duplantis och Lisa Gunnarsson vet hur det är att bestiga prispallen i internationella juniormästerskap. Om sex månader har de chansen igen!
Foto: Deca Text & Bild

Vad gör Mondo, Lisa och Andreas Kramer om ett halvår?

JAN
11

Inom loppet av 1,5 vecka i juli arrangerar Sverige två europamästerskap för juniorer och först ut är U23EM i Gävle följt av U20EM i Borås. Operativ arrangör av förstnämnda mästerskap för 20-22-åringar är Gefle IF och Gävle kommun och tävlingarna inleds om exakt sex månader – torsdagen den 11 juli. Förberedelserna är sedan länge i full gång och projektledaren Andreas Segermark, som tillträdde i september, är full av förväntan.
     – Det här är väldigt kul och det ska bli spännande med ett internationellt mästerskap i Gävle! Just nu jobbar vi bl a med att sätta det sista i tävlingsorganisationen och få till slutdetaljerna i tidsprogrammet, säger Andreas som bor i Gävle sedan 13 år och har stor erfarenhet av att leda stora evenemang både inom idrott och musik.
     – Största utmaningen är att hålla ihop allt eftersom det är ett stort och spretigt projekt. Mycket logistik, boende för 1500 aktiva och ledare och inte minst tävlingsfrågor. Allt från att ta fram häckar och annan utrustning till att organisera gångtävlingarna som kommer att genomföras på en 1 km-bana nere på stan vid Gavleån.
     
     Hur många medaljer tar Sverige?
     Att förutsättningarna för en friidrottsfest på Gunder Hägg Stadion är riktigt bra förstår man eftersom aktiva som stavhopparna Armand ”Mondo” Duplantis och Lisa Gunnarsson kommer liksom 800 m-löparen Andreas Kramer. Mondo och Andreas tog guld resp silver på senior-EM i somras och är båda svenska rekordhållare med 6.05 resp 1:45.03. Mondo och Lisa vann båda U20EM 2017 och har fler medaljer från internationella juniormästerskap medan Andreas är titelförsvarare efter sin seger i Polen för 1,5 år sedan.
     Sverige har ytterligare ett tiotal med kapacitet att placera sig bland de åtta främsta varav några även har medaljchans.
     – Vi försöker sprida ut grenarna med störst svenskintresse så bra som möjligt över de fyra tävlingsdagarna så att det ska bli en så fin publikupplevelse som möjligt. Lokalt hoppas vi så klart också att någon eller några Gefle IF-aktiva ska kvalificera sig.
     I augusti arrangerade Gefle IF och Gävle kommun Nordiska-Baltiska mästerskapen för 20-22-åringar på Gunder Hägg Stadion vilket resulterade i 14 blågula guld.
     – Det var nyttigt att få erfarenhet av en större tävling även om det var tufft vädermässigt med åska, regn och blåst. Dagen före tävlingsstart den 10 juli kommer vi köra en testtävling med fyra grenar för att trimma in allt med prisutdelningar, kameror och så vidare.
     – Funktionärer och volontärer är viktiga i ett sånt här mästerskap och vill man vara med och hjälpa till så är det bara att höra av sig. Vi behöver allt från chaufförer till folk som jobbar med ackreditering, avslutar Andreas.
     En gång tidigare har Sverige arrangerat U23EM och det var för 20 år sedan. Då på Ullevi i Göteborg 1999 blev bästa svenska placeringen en fjärdeplats. 2019 känns det som att möjligheterna för medalj är betydligt bättre!
     Läs mer om U23EM i Gävle på www.gavle2019.com
     Just nu går det att köpa rabatterade biljetter!
     /Jonas Hedman

Senaste veckan
Veckan 11.1 - 18.1

Hett startfält väntar i Växjö
Till helgen väntar en av vårens största inomhustäv...

Rabatt på redskap hos Unisport
Tillsammans med vår officiella leverantör av friid...

”Målet är folkfest med fyllda läktare!”
Två Europamästerskap i friidrott i Sverige samma m...

FGP Sätra: Hanna har siktet på IEM
Premiären för inomhusgalan Folksam Grand Prix, ell...

Johan Storåkers brett nominerad till ordförandeposten
Efter valberedningens sammanställning av de nomine...

Mondo och Lisa säsongsdebuterar:
”Ska bli väldigt kul att inleda 2019”

Det har snart gått ett halvår sedan Armand Duplant...

13 motioner till förbundsårsmötet
Tisdagen den 15 januari var sista dag för inlämnin...

Deadline för föreningsenkäten söndag
I Svensk Friidrotts verksamhetsinriktning 2014-202...

Fabian Delryd redo för comeback
i helgen – siktar på pers direkt

Efter succén tidig sommar 2018 med mäktiga 2.33 i ...

Måndag 4 feb: Folksam GP inomhus med världselit i Sätra
Om tre veckor är det premiär för Folksam GP inomhu...

Irene snuddade vid IEM-gränsen
Den gångna helgen var ovanligt händelserik med tan...

Fem klarade IEM-kvalgränsen redan i säsongsdebuten
I fredags hoppade Erika Kinsey 1.90 i höjd, igår t...

5.967 poäng av Fredrik Samuelsson – kan räcka till inne-EM
Andra dagen av mångkamps-DM i Sätra resulterade in...

Michaela och Melker klarade EM-kvalgränser i stav
Efter ett 2018 som p g a skada bara innehöll tre s...

Napoleons bästa lopp!
På lördagseftermiddagen ingick terräng-EM-femman N...

Utmärkt förstadag av Fredrik
Hässelbys Fredrik Samuelsson stod för en utmärkt i...

Erikas bästa årsdebut!
2018 blev Erika Kinseys hittills bästa år som höjd...

Inomhussäsongen brakar loss
Att inomhustävlingarna börjar dugga allt tätare mä...

Nytt Stockholmsprojekt för att få
in fler till veteranfriidrotten

Stockholms Friidrottsförbund har, med hjälp av ett...

Vad gör Mondo, Lisa och Andreas Kramer om ett halvår?
Inom loppet av 1,5 vecka i juli arrangerar Sverige...

Förra veckan
Veckan 4.1 - 11.1

Inomhussäsongen brakar loss
Nytt Stockholmsprojekt för att få
in fler till veteranfriidrotten

Vad gör Mondo, Lisa och Andreas Kramer om ett halvår?
Förbundsårsmötet 2019:
Motioner & nomineringar senast 15/1

Hässelby tog flest SM-poäng
Stjärnorna slipar formen i Sydafrika
Generation Peps nya verksamhetschef
Se heta stavtävlingen live på FK
Dags för mer diskushistoria 30 maj?
Ansök om friidrotts-SM 2021
Nytt nordiskt rekord för Jonas i M45
Det hände på friidrott.se under julen
Meraf Bahta friad av Dopingnämnden
Mångkampare i farten i helgen

Två veckor sedan
Veckan 28.12 - 4.1

Meraf Bahta friad av Dopingnämnden
Mångkampare i farten i helgen
Hela svenska 8-metershistorien!
Från Boston till Düsseldorf:
World Indoor Tour 2019

- Målet är medalj i Glasgow!
Två svenska världsettor 2018
Landslagsklass i Göteborg
Vinterväglag i Vallentuna
Historien om en bild
Svenska Diamond League-året 2018
På SVT Play: Hårds historier
VM tillbaka i Europa 2023
Månadernas friidrottare 2018
Äntligen: Statistiken har öppnat!