Fredag 24 oktober 2014

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

A. Lennart Julin
redaktör
08-30 13 33

Information och
media

Magnus Fridell (vik.)
073-506 21 74
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Starten flyttas för första
"Certifierad Coach"-kursen

OKT
23

För två veckor presenterade vi den nya tränarutbildningen "Certifierad coach" som vänder sig till tränare med aktiva i junioråldern. Svensk Friidrotts ambition var att snabbt komma igång med denna viktiga och efterfrågade utbildning med upptakt redan den första helgen i december.
     Många har visat intresse för utbildningen men samtidigt uttryckt att de inte med så förhållandevis kort varsel funnit det möjligt att ändra i sina tidigare planer för vintern. Därför har kursansvariga nu beslutat att flytta fram startträffen med tre och en halv månad till den 20-22 mars 2015, dvs till efter avklarad inomhussäsong.
     Samtidigt har förstås sista anmälningsdag flyttats fram på motsvarande sätt. Så stoppdatum är nu i stället den 10 februari 2015.
     Läs mer på infosidan om "Certifierad coach"-utbildningen!

Hur blir det om tio månader?

OKT
23

Inför Beijing-OS 2008 fanns det betydande farhågor att de periodvis svåra luftföroreningarna i den kinesiska huvudstaden skulle besvära de tävlande. Men sedan de kinesiska myndigheterna inför tävlingarna då stängt ett stort antal fabriker och kolkraftverk i området och infört körbud för flera hundra tusen tunga fordon blev OS-luften helt OK.
     Men det var alltså en tillfällig lösning och att smogproblematiken i den kinesiska huvudstaden består fick deltagarna i söndagens Beijing Marathon erfara. Luften var då så dålig att det höjdes röster för att loppet skulle ställas in av omtanke om deltagarnas hälsa.
     Nu blev det inte så, men många löpare valde att springa loppet med olika typer av ansiktsmasker för att försöka filtrera bort så mycket som möjligt av den stora mängden ohälsosamma partiklar i luften de skulle andas.
     Om mindre än ett år - sista veckan i augusti - skall Beijing vara värd för friidrotts-VM och frågan är nu hur arrangörerna tänkt göra för att säkerställa att luftkvaliteten skall komma att vara acceptabel. Är man beredd till liknande drastiska och kraftfulla åtgärder som vid OS 2008 fast det är "bara" ett VM?
     Om inte, hur skall man garantera att luften inte blir hälsovådlig för de tävlande? Särskilt utsatta blir ju marathonlöparna som skall göra en andningsintensiv maxinsats under dryga två timmar.
     PS. Just nu när det skrivs (torsdag kväll) är luften i Beijing "very unhealthy" enligt en kinesisk webbsida! Framförallt är det partikelhalterna som är extremt höga.

Truppen till NM-terrängarna

OKT
23

I november 1997 i Helsingfors var det premiär för nordiska mästerskap i terränglöpning och när det den 8 november är dags för upplaga nr 18 av NM-terrängerna är tävlingarna tillbaka i Helsingfors-trakten, närmare bestämt i förstaden Vanda.
     Sverige representerar som vanligt med lag i alla fyra tävlingsklasserna M, K, P19 och F19. Den trupp som ansvarige landslagsledaren Stefan Olsson idag presenterar bygger naturligtvis i huvudsak på hur det såg ut vid SM-tävlingarna i Eskilstuna häromsistens.
     Mest NM-meriterad sedan tidigare är Strömstad LK:s Mikael Ekvall som gör sin femte start (en som junior, fyra som senior) och som ju både 2011 och 2012 belade silverplatsen på männens 9 km-lopp.
     Fast flest NM-starter har ändå Hässelbys Andreas Åhwall som först gjorde tre år som junior och nu skall springer för fjärde gången som senior.
     På den kvinnliga sidan är Charlotta Fougberg regerande mästare sedan 2013, men hon och vår andra EM-medaljör på långdistans i Zürich Meraf Bahta står över NM nu. Båda satsar på terräng-EM i luciatid i december och för att kunna prestera på topp där efter en lång och intensiv bansäsong som för dem slutade först i mitten av september med Kontinentalcupen behöver de kunna fokusera på träningen i november.
     I P19 kommer Sverige till start med ett framtidslag som visserligen innehåller tre JVM-finalister - Kalle Berglund (Spårvägen, 800m), Andreas Jansson (Hässelby, 10000m) och Wille Levay (spårvägen, 1500m) - men som ändå består bara av löpare som har minst ett år kvar i åldersklassen (dvs födda 1996 eller senare).
     I F19-laget finns också två JVM-deltagare från i somras, nämligen Sarah Lahti (Hässelby, 5000m) och Carolina Johnson (Linköping, hinder).
     * Hela den svenska truppen till NM-terrängerna den 8 november
     * Svenska NM-terräng-historiken
     * Hemsidan för NM-terrängerna

Rekordstor tränarträff

Johan Wettergren ansvarar på lördag
<br/>eftermiddag för punkten 'Hinderlöpning'.

Johan Wettergren ansvarar på lördag
eftermiddag för punkten 'Hinderlöpning'.
Foto: Deca Text & Bild

OKT
22

SFIF:s satsning tillsammans med Tränarföreningen på ett stort Tränarforum den här hösten fick det önskade gensvaret: Den ambitiösa målsättningen på 150 anmälningar uppfylldes - och det med viss råge t o m.
     För deltagarna kommer det att bli två intensiva dygn i Örebro från fredag eftermiddag till söndag lunch. Ett 20-tal föreläsare kommer att bjuda på teori och praktik för sprint, medel/lång, hinder, häck, höjd, stav, längd, tresteg, kula, diskus, slägga, spjut, mångkamp - och friidrott generellt.
     Och mellan de schemalagda punkterna kommer det att finnas utrymme för också informellt tanke- och kunskapsutbyte.
     "Tränarforum 2014" i Örebro drar igång på Scandic Väst i Örebro på fredag kl 16.30!

Önskas:
Resterande Castorama-listor!

OKT
22

Samtidigt med att terrängerna i Eskilstuna avslutade SM-året gick också 2014 års Castorama-säsong i mål den gångna helgen. Det var stor aktivitet in i det sista med hittills inrapporterat 16 tävlingar från lördag-söndag 18-19 oktober.
     Men vi har känslan av att det nog var fler än så och för att kunna komma tillbaka inom en riktigt snar framtid med en slutredovisning av hur det gick individuellt och i lag vill vi ha in alla resterande resultatlistor (inte bara från helgen nu utan även tidigare) så snabbt som möjligt.
     SFIF Statistik tillhanda senast den 31 oktober är kriteriet för att kunna räknas med i årets Castorama-serie. (Den som ev är osäker på vad som kommit in kan kolla vår sammanställning över hittills inrapporterade Castoramor!)
     I vår förhands inför den sista helgen spekulerade vi litet i om Spårvägen som i fjol skulle kunna spurta om länge ledande Ullevi "på de sista meterna". Och så ser det ut att ha blivit genom att "Spåret" återigen fick in några starka serier sista helgen. Definitivt besked om utgången av lagtävlingen får dock anstå tills vi vet att vi fått in alla resultat.

Ännu en målgång i Eskilstuna

OKT
21

Den senaste helgens terränger i Eskilstuna var årets elfte och sista senior-SM och därmed också den sista chansen för föreningarna att inhösta poäng i kampen om mästerskapsstandaren.
     Redan före helgen var det dock - om än inte i teorin så - i praktiken klart att Spårvägen (män) och Hässelby (kvinnor) skulle ta hem årets standar. De slutliga segermarginalerna skrevs till 55 resp 78 poäng.
     För Spårvägens män var det en återerövring av den topposition man belade både 2011 och 2012, men som man förlorade till Hässelby förra året. Vinnarpoängen är också den näst högsta någonsin bakom endast de 199 p man själv noterade 2012.
     För Hässelbys kvinnor var det tredje raka och slutsumman 180 p är historiens tredje högsta total bakom deras egna 194 p år 2008 och 189 p år 2009.
     Jämför man listorna för män och kvinnor är överensstämmelsen god i toppskiktet: Samma 3-i-topp (dock i litet olika ordning) och åtta på manliga topp-10 finns med också på kvinnliga topp-10.
     Även en jämförelse mellan 2014 och 2013 visar en stor överensstämmelse: Exakt samma klubbar på topp-10 för männen och exakt samma klubbar på topp-7 för kvinnorna.
     Vad gäller antalet föreningar som plockade poäng var det i båda klasserna som vanligt ett femtiotal som lyckades: Snitten för de närmast föregående tio åren är 55.7 resp 53.1 och nu 2014 blev man 56 resp 50.
     Kompletta slutställningarna för 2014 års mästerskapsstandar

I den amerikanska terrängen

Emma på väg mot SM-silvret
<br/>på hinder i somras i Umeå.

Emma på väg mot SM-silvret
på hinder i somras i Umeå.
Foto: Deca Text & Bild

OKT
21

För oss på hemmaplan är det fortfarande litet ovant med mästerskap i terräng på hösten. Men i den amerikanska universitetsfriidrotten har terränglöpningen varit just precis en höstaktivitet med säsong från månadsskiftet augusti/september fram till mästerskapen i senare delen av november.
     Det brukar vara ganska många svenska löpare som pluggar/tävlar därborta på höstarna, men det här året har inneburit en markant nedgång i den svenska aktiviteten. Detta eftersom ingen ny verkar ha åkt över samtidigt som flera som var där förra året nu är tillbaka i Sverige.
     I full aktion har dock Hässelbys Agnes Sjöström varit med fem tävlingar som gett bl a två 2:a platser plus en 33:e (av 265 fullföljande!) i Madison, som är en av säsongens konkurrensmässigt tuffaste tävlingar.
     Ser man strikt till placeringar har Örgrytes Emma Dahl varit framgångsrikast med två suveräna segrar: I Memphis den 27.9 vann hon ett 6 km-lopp med 40 sekunder på 21:05 och i lördags hemma i Little Rock ett 5 km-lopp med 28 sekunder på 17:15.
     Båda tiderna var dessutom "rekord" för hennes skola UALR på dessa distanser, vilket föranledde skolans hemsida att videointervjua Emma:
     Se videointervjun!
     Sprungit bra därborta i höst har även Hässelbys Sanna Mustonen gjort. Hon kom 22:a i en stortävling i Seattle för två veckor sedan och den fina formen tog hon sedan med sig hem på en snabbvisit: Sanna blev ju efter en mycket stark avslutning bronsmedaljör (med snudd på silvret) på långa banan vid SM i Eskilstuna.
     Av universitetssäsongen återstår nu i princip "Conference" i månadsskiftet och sedan "Regionals" och "Nationals". Om det blir start i "Nationals", dvs NCAA-mästerskapen den 22 november beror dock i huvudsak på om laget på det egna universitet klarar av att kvala in.
     Svenska USA-resultatbörsen med höstens terrängresultat

Årets övergångslista

OKT
20

Listan över anmälda föreningsbyten till tävlingsårsskiftet den 15 november är denna gång nog den kortaste någonsin genom att omfatta endast 117 aktiva födda mellan 1942 och 2000.
     Särskilt lugnt är det på elitsidan. Applicerar man kriteriet "stabil seniorlandslagsnivå 2014" är faktiskt Fanny Roos det enda namnet. Hon går från Ljungby till nya Atleticum Växjö. Vidgar man kriteriet till "på årsbästa topp-10 2014 ute och/eller inne" får man också med:
     Jonas Meyer (kula, till Örgryte), Matilda Hellqvist (400m, till Ullevi), Johanna Holmén Svensson (400m häck, till Ullevi), Caroline Sandsjoe (60m inne, till MAI), Margot Gustafsson (200m inne, till Råby-Rekarne), Emma Tuvesson (60m häck inne, till Hammarby), Evelina Erlandsson (höjd inne, till IF Göta) och Izehi Ileso (tresteg inne, till Mölndal).
     Hela listan på årets övergångar

Här i början anförde Hässelbys Andreas Åhwall en tätgrupp på drygt tio löpare. Blivande vinnaren Abraham (11) avvaktade fortfarande och samma gällde ännu mer fjolårsmästaren och blivande tvåan Mikael (här i rött linne bakom klubbkamraten Johan Larsson)

Här i början anförde Hässelbys Andreas Åhwall en tätgrupp på drygt tio löpare. Blivande vinnaren Abraham (11) avvaktade fortfarande och samma gällde ännu mer fjolårsmästaren och blivande tvåan Mikael (här i rött linne bakom klubbkamraten Johan Larsson)
Foto: Deca Text & Bild

Terräng-SM 2:
Medaljtrion permuterad

OKT
19

För ett år sedan blixtrade en då i princip okänd Abraham Adhanom iväg direkt i 12 km-loppet och det tog ett bara tag innan de överrumplade konkurrenterna kunde fånga in honom. Och i slutänden var det bara två som lyckades komma före honom i mål: Strömstads Mikael Ekvall och Hässelbys Haben Idris.
     I år visste alla vem Abraham Adhanom var, om inte så efter hans guld igår på korta banan. Abraham själv valde en litet mer återhållsam öppningstaktik, där han höll sig inne i en tätgrupp på ett tiotal löpare. En bit in på det tredje 2 km-varvet höjde han dock trycket, kom loss och sedan blev det sololöpning till segern.
     Haben var den som följde närmast sedan klungan spräckts, medan den regerande mästaren Mikael fanns en bit bakom och dessutom växlade mellan att gå litet starkare och att tappa någon placering. Fast ut på näst sista rundan intog Mikael ändå andraplatsen och därifrån och in höll han faktiskt samma fart som Abraham i täten.
     I kampen om bronset kunde Haben precis hålla undan för Strömstads Johan Larsson, så det blev alltså samma medaljtrio som i fjol även om alla tre tog en annan placering (Abraham 3:a - 1:a, Mikael 1:a - 2:a och Haben 2:a - 3:a) nu!
     Lagtävlingen stod som igår mellan Spårvägen och Hässelby och precis som då slutade det med fördel "Spåret" på bättre jämnhet: Placeringarna 6-8-9 inom 29 sekunder mot placeringarna 3-5-14 spridda över drygt tre minuter. (Strömstad LK som kom 2-4 individuellt saknade tredjeman.)

Guld både individuellt och i lag både igår och idag för Meraf, lagguld både igår och idag för Linn (t v) och Lisa (t h).

Guld både individuellt och i lag både igår och idag för Meraf, lagguld både igår och idag för Linn (t v) och Lisa (t h).
Foto: Deca Text & Bild

Terräng-SM 2:
Ännu mera Meraf

OKT
19

Igår på 4 km kom Meraf Bahta litet efter i starten, men idag kopplade hon greppet direkt och körde hela vägen i ett tempo som gjorde att ledningen stadigt växte till tvåan MAI:s Louise Nilsson. I mål hade gapet dememellan kommit upp i dryga minuten (66 s).
     Bakom dessa två skiftade loppet ansikte flera gånger. Hässelbys Lena Eliasson var trea de första kilometerna, men tröttnade och fick se sig infångad och frånsprungen av Hammarbys Hanna Lindholm. Länge såg Hannas brons säkert ut, men på sista tredjedelen hittade Hässelbys Sanna Mustonen en högre växel.
     På slutvarvet passerades Hanna och Sanna gick dessutom så starkt att även Louise Nilssons "bombsäkra" andraplats kom under attack. Sanna plockade hela vägen men Louise kunde hålla undan - fast med en endaste sekund!
     Därbakom blev det till slut en slags "återsamling" med Hanna, Hälles Lisa Öhberg, Studenternas Frida Lundén, Akeles Cecilia Kleist och Hälles Linn Nilsson passerande mållinjen i den ordningen inom bara nio sekunder!
     Lagtävlingen gick - precis som på korta banan - säkert till Hälles Meraf, Lisa och Linn. Meraf lade grunden med sin dryga-minut-seger och Lisa och Linn besegrade båda Hässelbys nr 2.

Andreas (118) blev ett par gånger på sista varvet ensam i täten, men terrängdebutanten Kalle (123) kunde komma igen och dessutom spurta ifrån på slutet.

Andreas (118) blev ett par gånger på sista varvet ensam i täten, men terrängdebutanten Kalle (123) kunde komma igen och dessutom spurta ifrån på slutet.
Foto: Deca Text & Bild

Terräng-SM 2:
Manliga juniorerna

OKT
19

M22 8 km blev - efter strykningar av Lidingöloppsstarka John Börjesson (skadad) och Alexander Palm (sprang seniorernas långa i stället) - en ren solouppvisning av Fredrikshofs Napoleon Solomon.
     Andraplatsen hölls länge av Huddinges John Kingstedt men han fick på slutvarvet se sig upphunnen och passerad av Örebros Linus Rosdahl. Med klubbkamraterna Albin Olausson som 4:a och Martin Regborn som 6:a blev det även lagguld för Linus.
     P19 6 km skulle egentligen ha kunnat kallas P18 6 km eftersom 96:orna dominerade tätskeendet hela vägen och till slut tog de fem första placeringarna i mål. Som väntat bestämde Hässelbys Andreas Jansson farten i loppet från start.
     Sällskapet krympte allteftersom och ut på sista varvet hade Andreas skakat av sig alla - trodde man. Men Spårvägens Kalle Berglund - enl uppgift i sitt livs första terränglopp - kämpade sig tillbaka till kontakt bara för att förlora den igen med kilometern kvar.
     Kalle kunde dock bita ihop en gång till och in på det långa upploppet var man återigen två tillsammans. Och där hade JVM-finalisten på 800m Kalle krafterna till att spurta ifrån JVM-finalisten på 10000m Andreas!
     Sävedalen hade 3:an (Gabriel Steffensen) och 4:an (Vidar Johansson) men fick ändå ge sig för Spårvägen där 1:an Kalle hade support av 5:an Wille Levay och 6:an Anders Fox.

Skidåkningen är normalt prio 1 för Hedda Bångman men löpningen verkar gå minst lika bra!

Skidåkningen är normalt prio 1 för Hedda Bångman men löpningen verkar gå minst lika bra!
Foto: Deca Text & Bild

Terräng-SM 2:
Kvinnliga juniorerna

OKT
19

Igår på seniorernas korta bana fanns Örgrytes Maria Larsson och GKIK:s Tova Eurén med därframme och gick i mål som 3:a resp 7:a. Så det var inte oväntat att de skulle dominera K22 6 km idag. I början sida vid sida innan Maria började dra ifrån för att till slut vinna med 34 sekunder: 21:48 mot 22:22.
     I F19 4 km tog Linköpings Carolina Johnson ett tidigt grepp och byggde en växande ledning till Trångsvikens Hedda Bångman. Som mest handlade det om knappt tio sekunder vid varvningen.
     Men sedan vände trenden och Hedda började knapra tillbaka sekund för sekund. Strax innan man kom in på det långa upploppet blev det skifte i täten och Hedda kunde gå i mål nio sekunder före. Hennes segertid hade räckt till 10:e plats i gårdagens seniorlopp.
     Inga lagtävlingar i dessa två kvinnliga juniorklasser.

Abraham med sitt allra första och sitt allra andra senior-SM-guld!

Abraham med sitt allra första och sitt allra andra senior-SM-guld!
Foto: Deca Text & Bild

Terräng-SM 2:
Favoriter i repris!

OKT
19

Visserligen var sträckorna dubbelt resp tre gånger så långa som igår och banan mer tunglöpt efter regnet, men det hindrade inte att seniorernas långa banor såg samma segrare som de korta igår.
     Segermarginalerna för Hälles Meraf Bahta på 8 km och Eskilstunas Abraham Adhanom på 12 km blev förstås större än igår på 4 km. Meraf hade till slut hela 1:06 tillgodo på sin tvåa Louise Nilsson (MAI) medan Abraham gick 21 sekunder snabbare än Mikael Ekvall (Strömstad).
     Alla resultat via resultatlänken "Dag 2" i högerspalten.

Terräng-SM dag 2:
Långa och juniorerna

OKT
19

Avslutningsdagen av terräng-SM i Eskilstuna innehåller seniorernas långa banor (12 resp 8 km) och de fyra juniorklasserna F19 4 km, P19 6 km, K22 6 km och M22 8 km. Första start är kl 11.00 och de sista priserna delas ut kl 15.15.
     Nattens regn har visserligen upphört men banan lär ändå ha blivit ett snäpp mer tungsprungen av alla nederbörd.
     Dagens resultat uppdateras i realtid.

På TV söndag kväll:
Gunde mötte Carro

OKT
19

I tredje avsnittet i serien "I huvudet på Gunde Svan" tar han sig an mångkamp med Carolina Klüft som inspiration och läromästare. Den avslutande utmaningen gäller dock inte en hel sjukamp utan begränsar sig till spjutkastning.
     TV4 sände "I huvudet på Gunde Svan" söndag kväll kl 20.00-21.00. Missade man det då finns möjligheten att se det i efterhand på TV4 Play!

Precis som på EM i somras blev det guld för Meraf och silver för Charlotta och här på SM kompletterades man av Marias brons.

Precis som på EM i somras blev det guld för Meraf och silver för Charlotta och här på SM kompletterades man av Marias brons.
Foto: Deca Text & Bild

Terräng-SM:
Titelförsvararen

OKT
18

Totalt genomfördes under den första tävlingsdagen SM i två seniorklasser, sex ungdomsklasser och arton veteranklasser, men det var bara i en av dessa 26 olika SM-tävlingar som årets vinnare tog guld även för ett år sedan vid SM-terrängerna i Falun!
     Det lysande undantaget var Hälles Meraf Bahta som visserligen inte rusade direkt till täten efter startskottet, men som tog kommandot efter någon kilometer och sedan sololöpte ostressat till seger med 15 sekunder.
     Offensivast i början var i stället Örgrytes Maria Larsson som sedan Meraf passerat var en ensam tvåa under större delen av loppet. På slutet blev dock Maria infångad av Ullevis Charlotta Fougberg som tog hand om silvret.
     Bakom topptrion blev det en del skiften mellan inledningen och slutet. Hässelbys Sarah Lahti och GKIK:s Tova Eurén var offensiva i början men föll sedan tillbaka något medan Hässelbys Madeleine Larsson och Hälles Linn Nilsson klättrade genom fältet till placeringarna 4 och 5 i mål.
     Med Meraf suverän 1:a, Linn 5:a och Lisa Öhberg 9:a vann Hälle laget överlägset före Hässelby (4:a - 10:a - 11:a).

Långdistansaren Abraham (12) duellerade med medeldistansaren Jonas (26) om guldet på 4 km.

Långdistansaren Abraham (12) duellerade med medeldistansaren Jonas (26) om guldet på 4 km.
Foto: Deca Text & Bild

Terräng-SM:
Uthållighet vs snabbhet

OKT
18

Manliga korta banan var ett lopp som kändes intensivt levande från första steget till det sista. I början var det fjolårsmästaren Andreas Åhwall (Hässelby) och Eskilstunas veteran (37 år) Abraham Adhanom som byttes om i fronten skuggade närmast av MAI:s Jonas Leanderson, Fredrikshofs Napoleon Solomon, Spårvägens Alexander Palm och Enhörnas Jonas Leandersson.
     Abraham fortsatte offensiven och på den andra kilometern var det bara MAI-Jonas som kunde bibehålla kontakten medan övriga bildade en något utdragen klunga. Efter den största backen en bit in på andra varvet testade Jonas en attack och fick några meters lucka till Abraham.
     Men denne vägrade att ge sig, sög in de förlorade meterna igen och passerade Jonas med ca sexhundra meter kvar och det visade sig vara avgörande. Så duellen mellan Abrahams 10 km+ uthållighet och Jonas 1500m-snabbhet slutade på den på något kraftsugande banan med vinst för uthålligheten,
     Första SM-guldet för Abraham (som kom till Sverige för ett par-tre år sedan) medan Jonas får vänta ett tag till på sitt första som senior. Däremot har han ju gott om guld från ungdoms- och junioråren (bl a fyra i terräng).
     Bakom de två duellanterna demonstrerade Andreas Åhwall ännu en gång sin förmåga att placera sig högt just på 4-kilometern. För trots att han föll tillbaka en del i mitten av loppet gick han så starkt på slutet att det blev ännu en medalj. Närmast utanför pallen följde sedan 20-årige Napoleon och 21-årige Alexander.
     Lagtävlingen blev också en duell där Spårvägens till slut triumferande med 2 sekunder över Hässelby: 36:22 mot 36:24. Det var en jämnhetens triumf med de tre spårvägarna inom 20 s på placeringarna 5-9-10 medan hässelbyarna var spridda på 38 s och placeringar 3-8-17.

Emil Danielsson skuggades in i mål av Suldan (t v) och Warsame (t h) Hassan.

Emil Danielsson skuggades in i mål av Suldan (t v) och Warsame (t h) Hassan.
Foto: Deca Text & Bild

Terräng-SM 1:
16/17-åringarna

OKT
18

Dala-Järnas Emil Danielsson (P17) såg till att trycket fanns där i täten direkt från start. Men Ullevis Suldan Hassan (P16) matchade och de två sprang ifrån övriga under det första varvet. På det andra kunde MAI:s 800m-specialist Warsame Hassan gå loss från nästa klunga och sakta men säkert äta in avståndet till tätduon.
     Upplagt för rafflande avslutning alltså, men det visade sig att Emil trots sitt jobb i täten hela vägen var den starkaste även på slutkilometern och han vann knappt men ändå säkert två sekunder före Suldan (som alltså tog hem P16) och fyra före Warsame.
     Märkligt nog var segermarginalen ännu mindre i lagtävlingen: Warsames MAI fick 39:24, Sävedalen också 39:24 och Suldans Ullevi 39:30! Guldet till MAI på att deras tredjeman var fyra sekunder före Sävedalens vid målgången!
     I flickloppet saknades fjolårets dominant Ebba Andersson och det var länge en ganska stor samlad klunga där man såg Hässelbyduon Astrid Rosvall och Klara Henriksson längst fram i frontlinjen. Inför avgörandet på den sista kilometern var det fyra kvar i resonemanget.
     Precis som bland pojkarna visade sig den som jobbat mest i täten också vara starkast på slutet och Astrid vann säkert. Strax bakom spurtade MAI:s Patricia Striner till sig andraplatsen före F16-vinnande Cornelia Karlsson (Sävedalen).
     Mycket Hässelby i lagtävlingen där förstalaget tog guld nästan tre minuter före Sävedalen och där andralaget tog brons.

Terräng-SM 1: 15-åringarna

Mika vann F15 med 10 sekunder.

Mika vann F15 med 10 sekunder.
Foto: Deca Text & Bild

OKT
18

Ganska tidigt i F15-loppet skiljde de tre förhandsfavoriterna Vilma Jonsson (Danderyd), Mika Söderström (Vallentuna) och Emma Magnusson (Mölndal) ut sig från det övriga fältet och vid varningen efter 2 km hade dessutom Vilma och Mika dragit ifrån Emma en bit.
     Men en bit in på andra varvet tröttnade Vilma och Mika sololöpte till guldet medan Emma kunde jobba sig ikapp Vilma och också gå ifrån en hel del.
     P15-loppet hade en huvudperson från i stort sett första steget i Västerås Vasco Vilaca. Den som längst följde någorlunda nära var Norrköpings August Mollén. Men på andra varvet var Sävedalens Omar Abdullah piggare och kunde säkra silvret med 12 sekunder både framåt till Vasco och bakåt till August.

Suveränt försvarat terrängguld för Meraf!

Suveränt försvarat terrängguld för Meraf!
Foto: Deca Text & Bild

Terräng-SM 1: Abraham och Meraf mästarna

OKT
18

Det inledande soliga vårvädret gled under eftermiddagens lopp alltmer över till årstidens normala gråa och duggregniga. Men betingelserna för löparna var ändå utmärkta med ett fast och fint gräsunderlag och en löpvänlig kupering.
     Årets seniorguld på korta banorna (4 km) gick till Eskilstunas Abraham Adhanom och Hälles Meraf Bahta. Det sistnämnda helt väntat och helt ohotat medan Abraham fick jobba hårt för att skaka av sig MAI:s Jonas Leandersson på den sista kilometern.
     Alla resultaten finns redan uppe!

Terräng-SM dag 1

OKT
18

Vädret kunde inte vara bättre för den första dagens tävlingar i Vilstaområdet i sydöstra Eskilstuna. Trots andra halvan av oktober kan vädret bäst beskrivas som vårlikt med blå himmel, sol och temperatur kring tio grader.
     Tävlingarna startar kl 12.00 med de kvinnliga veteranerna, första seniorloppet (M 4 km) skickas iväg kl 14.10 och följs av K 4 km 25 minuter senare innan dagen avslutas med ungdomsklasserna som från kl 15.05 går i turordningen F15, P15, F16-17 och P16-17.
     Resultaten uppdateras löpande hos Racetimer.

På TV lördag kväll: Emma

OKT
18

Emma Green var en av gästerna i lördagskvällens Go' kväll i SVT1. Programmet sändes kl 18.15-19.00.
     Den som missade den sändningen kan se programmet i efterhand via SVT Play.

IAAF:s Årets-finalister

På galan den 21 november vet vi vilka
<br/>som blir de slutliga vinnarna.

På galan den 21 november vet vi vilka
som blir de slutliga vinnarna.

OKT
17

Idag offentliggjorde Internationella Friidrottsförbundet IAAF vilka 3+3 av de ursprungligen 10+10 kandidaterna som gått vidare till det slutliga avgörandet om IAAF:s "Årets manlige friidrottare" och "Årets kvinnliga friidrottare".
     Som vi förmodade när den ursprungliga kandidatlistan presenterades väckte namnet Justin Gatlin - den 2006-2010 dopingavstängde sprintern - starka reaktioner. T o m IAAF:s egen vice ordförande Sebastian Coe sa sig vara "obekväm" med att Gatlin - med sin bakgrund - var en utvald kandidat till en sådan hedersutmärkelse.
     Så därför var det inte helt oväntat att Gatlins namn - trots att han var suverän världsetta på både 100m och 200m - inte skulle finnas kvar efter nästa gallring. De tre det kommer att stå emellan om det manliga priset är i stället Mutaz Essa Barshim (höjd), Dennis Kimetto (marathon) och Renaud Lavillenie (stav).
     Och de är väl kvalificerade: Både Kimetto och Lavillenie har satt världsrekord i år och Barshim gick in som världstvåa genom tiderna. Fast i det perspektivet känns det märkligt att inte sommarens enda kvinnliga rekordsättaren - Anita Wlodarczyk (slägga) - kom med i kvinnliga finalfältet.
     Det består i stället av Valerie Adams (kula), Genzebe Dibaba (1500m-5000m) och Dafne Schippers (sprint). Adams hade ytterligare ett förlustfritt år, Dibaba satte två lysande världsrekord inomhus (1500m och 3000m) men frågan är hur Schippers kan platsa, när det handlar om att vara årets världsetta alla kategorier.
     Visst tog holländskan en imponerande dubbel på EM, men när hon mötte global konkurrens i Diamond League-finalerna blev det 4:e plats på 100m resp 3:e på 200m. Och hennes topptider 11.03/22.03 toppar inte världsårsbästa och gör heller inga avtryck högt upp i genom-tiderna listorna.

Sparsamt med genrepandet

OKT
17

Sedan terräng-SM förra året flyttade från slutet av april till andra halvan av oktober har tävlingen för många av de bästa som satsade hårt på bansäsongen kommit att bli första starten efter säsongsvilan. Så inför helgens SM i Eskilstuna är det ganska sparsamt med färska tävlingsformbesked.
     Det gäller t ex sådana som EM-medaljörerna Meraf Bahta (sedan i fjol regerande mästare på både korta och långa) och Charlotta Fougberg, vilka båda senast tävlade på Kontinentalcupen i Marrakech för en dryg månad sedan. Meraf är dubbelanmäld på terrängerna också i år medan Charlotta är uppsatt bara på 4 km.
     Apropå EM så är faktiskt alla våra fyra 800m-löpare i Zürich anmälda nu, dvs Johan Rogestedt, Andreas Almgren, Rickard Gunnarsson och Lovisa Lindh. Av dem levererade Andreas ett mycket intressant formbesked i söndags när han i konkurrens med alla milspecialister kom 6:a på Hässelbyloppet med tiden 31:20.
     1500m-löparen Jonas Leanderson övertygade också i söndags då han utklassningsvann 4 km på Skånes DM i Helsingborg. Jonas radade ju upp SM-titlar i terräng i tonåren så vi vet att han behärskar även den löpningsbranschen. Den här gången får han dessutom möta sin namne Jonas Leandersson (med två s) från orienteringslandslaget som nu skall göra ett av sina tyvärr ganska fåtaliga gästspel i löpningen.
     Lena Eliasson har samma idrottsbakgrund men har det här året gett löpningen ett litet större utrymme, vilket resulterat i bl a starter på VM-halvmaran och EM-maran samt SM-guld på halvmaran. Av sina EM-kollegor får hon nu på långa banan (8 km) sällskap av Frida Lundén, Hanna Lindholm och Charlotte Karlsson.
     På temat "färska formbesked" noterar man från den senaste helgen Louise Nilssons suveräna dubbel (4 och 8 km inom någon timme) på Skånes DM i Helsingborg, Staffan Eks klara seger före Johan Hydén på 4 km i Huddinge och regerande 4 km-mästaren Andreas Åhwall förstaplats vid Östergötlands öppna DM i Malmslätt.
     Fjolårsmästaren på 12 km Mikael Ekvall tog ett break efter EM i augusti men visade med segern på 15 km vid Lidingöloppet sista helgen i september att den alltid goda höstformen i terräng är på gång igen. Så han får nog gälla som favorit nu även om fjolårets tidige utbrytare Abraham Adhanom så sent som i söndags visade styrka i Hässelbyloppet.
     * Startlistorna för helgens terräng-SM
     * Resultaten från förra årets terräng-SM
     Terräng-SM-helgen omfattar inte bara seniormästerskapen (med korta banorna på lördagen och långa på söndagen) utan också USM, JSM och VSM. Första tävlingsstart är kl 12.00 på lördagen och sista prisutdelning är planerad till kl 15.15 på söndagen,
     * Hela tidsprogrammet

Senaste veckan
Veckan 17.10 - 24.10

Starten flyttas för första
"Certifierad Coach"-kursen

För två veckor presenterade vi den nya tränarutbil...

Hur blir det om tio månader?
Inför Beijing-OS 2008 fanns det betydande farhågor...

Truppen till NM-terrängarna
I november 1997 i Helsingfors var det premiär för ...

Rekordstor tränarträff
SFIF:s satsning tillsammans med Tränarföreningen p...

Önskas:
Resterande Castorama-listor!

Samtidigt med att terrängerna i Eskilstuna avsluta...

Ännu en målgång i Eskilstuna
Den senaste helgens terränger i Eskilstuna var åre...

I den amerikanska terrängen
För oss på hemmaplan är det fortfarande litet ovan...

Årets övergångslista
Listan över anmälda föreningsbyten till tävlingsår...

Terräng-SM 2:
Medaljtrion permuterad

För ett år sedan blixtrade en då i princip okänd A...

Terräng-SM 2:
Ännu mera Meraf

Igår på 4 km kom Meraf Bahta litet efter i starten...

Terräng-SM 2:
Manliga juniorerna

M22 8 km blev - efter strykningar av Lidingöloppss...

Terräng-SM 2:
Kvinnliga juniorerna

Igår på seniorernas korta bana fanns Örgrytes Mari...

Terräng-SM 2:
Favoriter i repris!

Visserligen var sträckorna dubbelt resp tre gånger...

Terräng-SM dag 2:
Långa och juniorerna

Avslutningsdagen av terräng-SM i Eskilstuna innehå...

På TV söndag kväll:
Gunde mötte Carro

I tredje avsnittet i serien "I huvudet på Gunde Sv...

Terräng-SM:
Titelförsvararen

Totalt genomfördes under den första tävlingsdagen ...

Terräng-SM:
Uthållighet vs snabbhet

Manliga korta banan var ett lopp som kändes intens...

Terräng-SM 1:
16/17-åringarna

Dala-Järnas Emil Danielsson (P17) såg till att try...

Terräng-SM 1: 15-åringarna
Ganska tidigt i F15-loppet skiljde de tre förhands...

Terräng-SM 1: Abraham och Meraf mästarna
Det inledande soliga vårvädret gled under eftermid...

Terräng-SM dag 1
Vädret kunde inte vara bättre för den första dagen...

På TV lördag kväll: Emma
Emma Green var en av gästerna i lördagskvällens Go...

IAAF:s Årets-finalister
Idag offentliggjorde Internationella Friidrottsför...

Sparsamt med genrepandet
Sedan terräng-SM förra året flyttade från slutet a...

Förra veckan
Veckan 10.10 - 17.10

IAAF:s Årets-finalister
Sparsamt med genrepandet
Med sikte på fler stora internationella arrangemang!
Två redskap för utveckling
Castorama:
Dags för allra sista svängen

Förbundskansliet:
Magnus vikarie för Fredrik

OBS: Sista dagen ...
Via Hong Kong till Beijing?
Ett citat
Från Umeå till Söderhamn
till Sollentuna

VM 2015:
Kvalperioden pågår, men ...

Marorna: Bekele chanslös i Chicago, Sophia 2:51 i Umeå
Hässelby: Abraham snabbast av femtusen
Årets i Europa:
Lavillenie & Schippers

Vinterns galaprogram
Löparhelgen:
Mycket mara - men inte bara!

Euromeetings:
Två svenskar i nya styrelsen

Vilka springer terräng-SM?
Diskussioner pågår i Baku

Två veckor sedan
Veckan 3.10 - 10.10

Löparhelgen:
Mycket mara - men inte bara!

Euromeetings:
Två svenskar i nya styrelsen

Vilka springer terräng-SM?
Diskussioner pågår i Baku
Midsommar i Tjeboksary
"Certifierad coach"
- en ny tränarutbildning

European Athletics
hedrar Arne Ljungqvist

Europas friidrott möts i Baku
Det råder högsäsong!
VM 2019:
Asien, Amerika eller Europa?

Har vi fått en ny spjutvärld?
3:a på Vallen - 2:a i världen
Johans bästa lopp hittills?
På TV söndag eftermiddag:
Tjur Ruset-reportage

PS. Om "Årets" i världen
Vilka blir "Årets" i världen?
Löpningshelgen innehåller ...
På TV: Meraf hos Skavlan
Den nya kulturministern