Tisdag 28 juni 2016

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och
ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis
Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se
Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och
media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Sarah Lahti i blickfånget inför premiären av Folksam Grand Prix-serien med tisdagens Sollentuna GP.

Sarah Lahti i blickfånget inför premiären av Folksam Grand Prix-serien med tisdagens Sollentuna GP.
Foto: Deca Text & Bild

Sarah inte rädd för fart

JUN
27

Sarah Lahti är den holländskbaserade skånska löparen tävlandes för Hässleby som gjort ett imponerande lyft det senaste året. Med flera svenska rekord i ryggen i år är det i sommar 10 000 meter i EM och OS som är det största för Sara. I morgon jagar hon fart på 1500 meter i Folksam Grand Prix Sollentuna.
     - Det blir ett bra sprintpass och fartträning med 1500 i morgon, speciellt inför sista kilometern på tio tusen, det är ju då det avgörs, berättade Sarah vid dagens presskonferens.
     Med en femteplats på den europeiska årsbästalistan är Lahti helt plötsligt med i toppdiskussionerna inför EM.
     - Jag har bra möjligheter och jag är i bra form och har inte behövt hoppa över någon träning på länge så förhoppningsvis kan jag göra ännu bättre ifrån mig än vad statistiken visar, men jag vill vara lite försiktig att spekulera.
     - När jag satte det svenska rekordet hade jag räknat med att springa snabbare för jag hade det i kroppen, det var egentligen inget jättebra lopp.
     - Ja, jag har nog rätt höga krav på mig själv innan jag blir nöjd, jag vill alltid mer. Jag vet ju hur fort jag har sprungit på träning och då blir jag ibland besviken när jag inte får ut den farten på tävling.
     
     Besvären är borta

     Svaren bakom framgångarna är som så ofta en längre period av sammanhängande träning utan skador och sjukdom. Borta är besvären med astma och problem med foten. Året har också innehållit träningsläger i både i Australien, USA och Tyskland som gett bättre effekt än tidigare.
     Träningsdosen har ökats en aning men framför allt körs träningen med mer kvalitet och mer kontrollerat som Sara själv beskriver det. Favoritpasset är 8x1000 och något hatpass finns inte i Sarahs värld. ”Alla pass har sin egen tjusning”.
     Då Sarah bor i Holland är det med extra längtan hon ser fram emot EM.
     - Ja, jag bor ju bara en timme från Amsterdam så det känns verkligen som hemmaplan med EM för mig.
     
     Angelica Bengtsson gör säsongsdebut i Sollentuna och var vid dagens presskonferens full av tillförsikt inför premiären:
     - Jag har inte tävlat sedan februari och sedan dess har jag verkligen tagit tag i problemen med baksidan och handen. Sedan i vintras har jag tränat mycket alternativt men jag har gjort det ordentligt för att få ordning på allt igen.
     - De senast två tre veckorna har jag kunnat både springa och hoppa utan problem och hålla på och träna i timmar till jag blir trött utan att få ont. Det var många år sedan. I lördags hoppade jag mitt fjärde pass sedan i vintras, man kan säga att det är det första riktiga seriösa passet på väldigt länge.
     - Det ska bli kul att tävla igen men jag vet inte riktigt vad det kan bli men jag ser verkligen fram emot det. I sommar blir det förutom Sollentuna GP bara mästerskapen EM, OS, SM och så Finnkampen.
     
     Meraf Bahta som också var med på presskonferensen berättade att det enbart blir 5000 meter vid EM i Amsterdam, distansen där hon är regerande europamästare:
     - Jag hade gärna sprungit både 1500 och 5000 på EM men jag har bestämt tillsammans med min tränare Ulf Friberg och Karin Tornklint att det bara blir 5000 m.
     /Fredrik Trahn

Angelica, Meraf och Sarah inför Sollentuna GP.

Angelica, Meraf och Sarah inför Sollentuna GP.
Foto: Deca Text & Bild

Dags för Folksam Grand Prix

JUN
27

Så är det dags för premiären av året Folksam Grand Prix. Årets galaserie om tre tävlingar inleds i Sollentuna på tisdagskvällen som för många blir en sista finslipning inför EM i Amsterdam nästa vecka.
     Årets Folksam Grand Prix består av tre kvällsgalor utspridda under sommaren:
     28 juni Sollentuna GP Sollentunavallen
     15 juli Göteborg Friidrott Grand Prix Slottsskogsvallen
     27 juli Karlstad GP Tingvalla IP

     - Folksam Grand Prix är en av våra prestigetävlingar där vi med duktiga lokala arrangörer skapar högklassisiga galor under sköna sommarkvällar. Främst är det en stor möjlighet för våra aktiva under toppskiktet att möta tufft svenskt och internationellt motstånd på hemmaplan. Och så är det ett perfekt tillfälle att visa upp vår elit för den svenska publiken, både live och i tv, säger Jan Larsson, marknadschef på Svensk Friidrott.
     I Sollentuna finns både världsstjärnor och många av de främsta svenskarna på startlinjen, bland andra Kalle Berglund, Andreas Kramer, Johan Rogestedt, Daniel Ståhl, Irene Ekelund, Meraf Bahta, Sarah Lahti, Emma Green, Sofie Skoog, Angelica Bengtsson, Michaela Meijer, Lisa Gunnarsson och Khaddi Sagnia.
     Allt om Folksam Grand Prix.
     /Fredrik Trahn

Maria Larsson, Örgryte IS är tillbaka i landslaget.

Maria Larsson, Örgryte IS är tillbaka i landslaget.
Foto: Deca Text & Bild

EM-truppen spikad

JUN
27

Truppen till EM i Amsterdam är nu klar och förbundskapten Karin Torneklint gjorde idag de sista uttagningarna. Totalt består truppen av 60 aktiva.
     Fem aktiva fick idag klartecken till individuell start: Jonas Leanderson, Malmö AI, 1500m; Gabriel Wallin, Södertälje IF, spjut; Johan Wissman, Hässelby SK, 200m; Maria Larsson, Örgryte IS, 3000mh och Sofia Larsson, Ullevi FK, diskus.
     Till det tog Torneklint också ut stafettlöpare till tre stafettlag.
     - Det känns bra att truppen nu äntligen är klar. Det blev exakt 60 aktiva, kul att så många visat bättre och bättre form under de sista veckorna, säger Torneklint.
     - Jag har idag bland annat tagit ut Gabriel Wallin som visat grym form och som var bara 19 cm från OS nomineringsgräns igår. Roligt är också att Maria Larsson är tillbaka liksom Jonas Leandersson. De har verkligen visat att det går att komma tillbaka efter skadebekymmer.
     - Vi har under de sista två åren satsat mer och mer på stafett vilket resulterat i tre lag till EM. Det ska bli oerhört spännande att se hur långt de kan gå.
     Den kompletta EM-truppen.
     /Fredrik Trahn

Till Amsterdam via Sollentuna

JUN
27


     
     Med lite drygt en vecka kvar till EM är det nu den sista finslipningen av formen som gäller för landslaget. En hel del aktiva väljer Folksam Grand Prix i Sollentuna i morgon som den sista tävlingen inför avresan till Amsterdam.
     Kalle Berglund är EM-uttagen på 800 m och är en av dem som tävlar på Sollentunavallen på tisdag kväll, bland andra tillsammans med Andreas Kramer som är uttagen på samma distans till junior-VM i Polen i slutet av juli.
     Friidrott.se tog en pratstund med Berglund inför Bauhaus-galan för att höra hur han själv ser på säsongen.
     /Fredrik Trahn och Magnus Fridell

Johan klippte EM-gränsen

Medalj om halsen efter JEM19
<br/>för 15 år sen. Nu är Johan 
<br/>åter EM-aktuell!

Medalj om halsen efter JEM19
för 15 år sen. Nu är Johan
åter EM-aktuell!
Foto: Deca Text & Bild

JUN
26

Ifjol toppade Johan Wissman de svenska 200-listorna (för vilken gång i ordningen?) med 20.74, från La Chaux-de-Fonds.
     I år ser det likadant ut efter att hässelbyaren återvänt till de snabba schweiziska banorna. Den nästan identiska tiden är 20.76, ett par tiondelar under EM-gränsen, satt under kvaltidens sista dag.
     Det skulle innebära sjätte Europamästerskapet i rad för Johan, som debuterade för 14 år sedan i München och fyra år senare erövrade silvret på Ullevi efter svenska rekordet 20.38, i såväl semi som final.
     Det slutgiltiga svenska EM-laget presenteras i morgon. Så här långt är 18 män och 25 kvinnor uttagna.
     /Lorenzo Nesi

Det lyckosamma äventyret i Colombia kan få en fortsättning i Polen.

Det lyckosamma äventyret i Colombia kan få en fortsättning i Polen.
Foto: Deca Text & Bild

JVM-kval av Kaiza Karlén

JUN
26

Andra tävlingsdagen på juniorgalan i Mannheim resulterade i ett JVM-kval-resultat. Det var Arvikas Kaiza Karlén som hoppade två centimeter över det begärda för att delta i Bydgoszcz om en knapp månad.
     Kaiza, som fyller 18 mot slutet av året, har bara hoppat längre vid ett tillfälle. 6.24 gav ett Ungdoms-VM-silver i somras.
     Alla resultat i Mannheim.
     /Lorenzo Nesi

Gabbe snuddade vid OS-kval

Gabriel Wallin

Gabriel Wallin
Foto: Deca Text & Bild

JUN
26

I Saarijärvi fick Gabriel Wallin på hela 82.81 i spjut på söndagseftermiddagen. Det är svenskt årsbästa, nästan fyra meter över EM-kvalgränsen och faktiskt bara 19 cm från SOK:s OS-nomineringsnivå!
     82.81 och kom i första omgången och resulterade i seger i tävlingen för Gabbe som var 24 cm före Lettlands Zigismunds Sirmais. Serien i sin helhet: 82.81, 74.61, 73.12, x, x, x.
     Resultatet är Gabbe näst bästa genom tiderna, bara 52 cm från det personliga rekord han satte på Hässelby IP för tre år och en dag sedan.
     Han tog verkligen sista chansen inför EM i Amsterdam eftersom det just idag är sista dagen att kvala in.
     /Jonas Hedman

Lisa fransk mästarinna

JUN
25

Den ännu 16-åriga Lisa Gunnarsson blev idag fransk mästarinna i stavhopp. Med 4.50 i tredje försöket tangerade Lisa, som i Sverige representerar Hässelby SK, sitt eget ungdomsvärldsbästa, satt för fyra veckor sedan, också i Frankrike.
     EM-uttagna Lisa kommer nu till Sverige och hoppar på tisdag på Sollentuna GP med lagkamraterna i Amsterdam, comebackande Angelica Bengtsson och Michaela Meijer, som toppar årets listor på 4.62. ÖIS:aren slutade tvåa igår i Leverkusen på 4.40.
     /Lorenzo Nesi

Brutna barriärer:
Wictor >20 - Max <14

JUN
25

Fjolårets UVM-trea i kula Wictor Petersson har börjat vänja sig vid övergången från fem- till sexkiloskulan. MAI:ren hade första stöten över 20 meter i onsdags i Malmö. Under eftermiddagen ökade Wictor med en knapp decimeter till 20.20, som överlägsen vinnare av Juniorgalan i Mannheim. 2003 års Junior-Europamästare Magnus Lohse är den ende som har stött längre.
     I Malmö närmade sig Wictor för övrigt också Jakob Gardenkrans pinfärska juniorrekord i diskus, med 61.72 som längst. Idag fick de kasta i olika pooler, utan att närma sig 60 meter.
     Linköpings Max Hrelja var nära att nå samma historiska position som Wictor på den meterhöga häckarna när han noterade 13.84 i försöksloppet. Max bröt sedan finalen.
     Austin Hamilton kom till Tyskland med som bäst i sommar 10.49 i Skara. Nu blev det 10.49 i försöken och...10.49 i finalen för precisionslöparen från MAI.

EM-kval av Leanderson

JUN
25

För en vecka sen missade Jonas Leanderson EM-kvaltiden på 1500 meter med futtiga tre tiondelar. Idag hade MAI-löparen marginalerna på sin sida när han hade tagit sig över till Århus.
     Jonas vann på 3:40.31, nytt nästpers, med allt snabbare spårvägaren Johan Walldén knappt två sekunder efter, också det karriärens nästkvickaste. Staffan Ek, Huddinge, kom i mål en dryg sekund senare.
     Det innebär att vi nu har sex män på 3:40-3:42, lagom till medeldistansarnas midsommar.
     Resultaten på Århus Games
     /Lorenzo Nesi

Sanna 12.91 - tia i Europa

JUN
25

Susanna Kallurs andra häcklopp på sex år bekräftade de lovande takterna som sågs på regnråa Stockholms Stadion föregående vecka. På Kuortane Games kom Sanna inte upp lika snabbt som favoriten Nooralotta Neziri till första häcken och fick jaga hela vägen. Finskan slipade ner sitt nysatta rekord till 12.81, tiondelen före Sanna, i skön medvind (+1.6). Se loppet - scrolla fram till 2:21 in på sändningen.
     De är nu nummer fem respektive tio på den europeiska årsbästalistan.
     – Jag är jättenöjd med loppet och dagen, att kapa nästan en tiondel från senaste loppet - som jag var väldigt nöjd med - är mycket bra, var Sannas kommentar till Expressen efter loppet.
     Tittar man på säsongsinledningar, så är 13.00-12.91 bättre än t ex 2004, där Sanna startade sent och kom till OS utan lopp i godkänd vind under 13 sekunder. Hon noterade ändå 12.67 i semifinalen i Aten. Gyllene året 2006, som ledde till EM-guld i Göteborg och 12.52 i Rom började Sanna med tre lopp på 12.7-12.8.
     Det gällande personliga rekordet 12.49 kom i sista loppet 2007, en säsong där andra loppet också sprangs i Finland, nästan på dagen och hundradelen likt dagens: 12.92 den 24 juni.
     De enda tre loppet Sanna genomförde 2010, innan den sex år långa skadepausen, gick på 13.14-12.78-12.88 och hade alla runt eller mer än +2.0.
     /Lorenzo Nesi

2014 avslutade Sofi säsongen med att vinna Finnkampen i lejonens kula. Fast i spjut, förstås.

2014 avslutade Sofi säsongen med att vinna Finnkampen i lejonens kula. Fast i spjut, förstås.
Foto: Deca Text & Bild

Sofi närmar sig 60 meter

JUN
25

Sofi Flinks form fortsätter växa. Efter ett par tävlingar på 57 meter kom idag 59.16 i andra omgången på Kuortane Games i en serie som även hade ytterligare ett par kast på 57 meter. Sofi fick ge sig för Heidi Nokelainen, som hade sitt första resultat över 60 meter.
     Det är Västerås-kastarens bästa resultat på tre år. Säsongen 2013 kvalade då 18-åriga Sofi till VM-finalen i spjut med svenska rekordkastet 61.96.
     Hammarbys Jasmin Sabir prickade 13 meter i tresteg, precis som häromdagen på Lidingö. Det är de första gångerna sedan hon blev svensk mästarinna inomhus för 1.5 år sen.
     /Lorenzo Nesi

Sannas andra lopp kl 14.15

JUN
25

Efter den begeistrande återkomsten på Bauhaus-galan gör Susanna Kallur i eftermiddag sitt andra framträdande på 100 meter häck, efter sex års frånvaro.
     Det sker på Kuortane Games, där Nordens främsta häcklöpare, Nooralotta Neziri, står för främsta motståndet. Den forna JEM-ettan förbättrade sitt finska rekord kraftigt till 12.82 för en knapp vecka sen. Det ska jämföras med 13.00 som Sanna sprang den råkalla kvällen på Stadion tre dagar tidigare, båda i lät motvind.
     Sannas heat avslutar galan kl 14.15. Det är varmt (23 grader) och gråmulet. Det första häckheatet hade +1.9.
     Följ loppet direkt på YLE 2
     ...annars publiceras resultaten här.
     /Lorenzo Nesi

Midsommar framför skärmen

JUN
25

Visst lyser solen lite väl starkt? Den som vill kura framför skärmen har en hel del friidrott att följa. Många länder har förlagt sina nationella mästerskap till den här helgen, som traditionellt har vigts åt Europacupen/Lag-EM. Nu är det i stället det sista tillfället att kunna kvala in till EM i Amsterdam, som hålls 6-10 juli.
     Här är några länkar till dagens sändningar/resultat:
     Italienska mästerskapen, live stream
     Brittiska mästerskapen, appen Periscope
     Irländska mästerskapen, live stream
     Franska mästerskapen, blogg
     Polska mästerskapen live resultat
     Mångkampen i Ratingen med Jessica Samuelsson, liveresultat
     Juniorgalan i Mannheim med många svenskar, live-stream & -resultat
     /Lorenzo Nesi

På Terräng-EM för ett drygt halvår sen höll Sarah jämna steg med Laura Muir. Då sprang de i K22-klassen. I Amsterdam är de båda medaljkandidater bland seniorerna. Men på helt olika distanser.

På Terräng-EM för ett drygt halvår sen höll Sarah jämna steg med Laura Muir. Då sprang de i K22-klassen. I Amsterdam är de båda medaljkandidater bland seniorerna. Men på helt olika distanser.
Foto: Deca Text & Bild

Sarah 4:a i Europa på 3000m

JUN
25

Sarah Lahti fortsätter förbättra sina personliga rekord, distans för distans. Efter det svenska på 10 000 meter, sänkningen med över minuten på 5000 meter och med drygt åtta sekunder på 1500 meter var det igår dags för 3000 meter.
     I ett mixat lopp i Utrecht slutade Sarah tvåa bland tjejerna, endast slagen av den holländska hemmalöparen Maureen Koster. Med tiden 8:50.97 slår Hässelbylöparen in sig såväl på fjärde plats såväl i Europa i år (bakom Meraf Bahta, Eilish McColgan och Koster) som i Sverige genom tiderna.
     Även där toppar Meraf, som ju i maj tog över det svenska rekordet från Sara Wedlund, 8:43.08 - 8:48.87. Sarah har också Karoline Nemetz före sig, 8:50.22, som tvåa på det udda världsmästerskapet 1980, där hon besegrade Ingrid Kristiansen. Däremot passerade Lahti Inger Knutssons tid från 1975 med sju hundradelar.
     Sarahs nästa lopp blir 1500 meter på tisdag. På Sollentuna GP väntar utmärkt motstånd i form av IVM-tvåan Embaye, flerfaldiga VM- och OS-finalisten Hilali och ett knippe av de bästa europeiskorna. På EM väntar däremot 10 000 meter, där Sarah rankas som nummer sex i Europa i år.
     /Lorenzo Nesi

Offensiv Hanna persade i Oslo

Tredje loppet och andra segern
<br/>på skandinavisk mark för 
<br/>vinterns transatlantiska komet.

Tredje loppet och andra segern
på skandinavisk mark för
vinterns transatlantiska komet.
Foto: Deca Text & Bild

JUN
24

Med offensiv löpning på Bislett och en passering bakom haren på 60.8, samt i ledning vid 600 på 1:31.6, vann Hanna Hermansson 800 meter på Norwegian GP. Det nya personliga rekordet är 2:03.42. Den nya turebergaren besegrade norska rekordhållaren (1:59.82) Ingvill Måkestad Bovim, men var en halv sekund från EM-kvalgränsen.
     Även Andreas Kramer löpte orädd och passerade halvvägs på 52 blankt. Sävedalen-löparen var i ledning fram till 550 meter, men orkade inte riktigt hela vägen och föll tillbaks till femte plats på 1:49.46.
     Hammarbys Frida Persson saknade press över 400 meter häck, men sänkte ändå sitt svenska årsbästa med ett par tiondelar till 58.24. Amsterdam-biljetten kräver dock 57.90.
     Yolanda Ngarambe bekräftade sin högre nivå, en halvsekund från den gångna helgens 4:15 i USA. Turebergaren saknade konkurrens på 1500 meter och tappade fart bara under det andra varvet, som var det enda som hon inte ledde.
     Erik Hagberg följde upp sin fina återkomst på 100 meter i söndags med att upprepa 10.46, men nu i godkänd vind vilket är bara fyra hundradelar från det tre år gamla perset satt på Junior-EM i Rieti. Upsala-sprintern dök tyvärr inte upp till finalen.
     Den urjämne Adam Danielsson, Ullevi, sprang sitt tredje lopp på lika många veckor på 47.8 när han vann 400 meter.
     Resultaten på Bislett.
     /Lorenzo Nesi

Svenskt årsbästa av Sofie

JUN
23

Sofie Skoog och Erika Kinsey gjorde sina respektive tredje tävlingar på lika många veckor när de tävlade i Madrid på torsdagskvällen. Sofie tog årsbästahöjden 1.87 i tredje och även 1.90 i sista innan det tog stopp på 1.93. Därmed tangerade hon Erikas svenska årsbästa.
     Erika själv klarade 1.87 i andra som blev hennes sluthöjd och placeringarna skrevs till nummer fyra och sex.
     Vann gjorde veteranen Ruth Beitia som på hemmaplan tog 1.93 med tvåan Alessia Trost på samma höjd.
     Tredje svenska i Madrid var Anna Wessman som slutade trea i spjut på 55.90 bakom vinnande kinesiskan Lingwei Li, 61.96.
     Nästa tävling för Sofie Skoog är Sollentuna GP då hon bland annat möter Emma Green som gör comeback.
     Resultaten från Madrid
     /Jonas Hedman

Erika Kinsey hoppas på bättre väder i Madrid än vad det var i Stockholm förra veckan.

Erika Kinsey hoppas på bättre väder i Madrid än vad det var i Stockholm förra veckan.
Foto: Deca Text & Bild

Midsommar på tävlingsbanan för många svenskar

JUN
23

Midsommarhelgen väntar och det är många friidrottare som har prioriterat tävlande framför dans runt midsommarstången.
     Redan i kväll hoppar Erika Kinsey, Trångsviken, och Sofie Skoog, Göta, i Madrid. För båda gäller det att slipa på formen inför kommande EM och förhoppningsvis är förhållandena bättre i den spanska huvudstaden än vad de var i Oslo och Stockholm, där de båda hopparna senast tävlade.
     Även Växjös spjutkasterska Anna Wessman står med i startlistorna i Madrid.
     På midsommarafton är det stavhoppsgala i tyska Leverkusen med Örgrytes Michaela Meijer och Ullevis Malin Dahlström.
     På lördag springer Falu IK:s Sanna Kallur sitt andra lopp för året i finska Kuortane, där även Västerås spjutkasterska Sofi Flink planerar att tävla.
     I spanska Bilbao har ett antal löpare planerat att tävla på lördag, bland annat spårvägens Wille Levay.
     Hässelbys Jessica Samuelsson gör ett sista försök att klara EM-kvalgränsen i sjukamp när hon tävlar i tyska Ratingen lördag och söndag.
     I Mannheim avgörs den stora juniorgalan Bauhaus Junioren-Gala med ett flertal svenska deltagare, både sådana som redan är klara för sommarens juniormästerskap och sådana som siktar på att ta sig dit. Bland annat är Hässelbys spjutkastare Simon Litzell anmäld, liksom Malmös sprinter Austin Hamilton och Götas längdhopperska Kaiza Karlen.
     Fler tävlingar finns i friidrott.se:s tävlingskalender.
     
/Magnus Fridell

Hon drömmer om EM-final

JUN
23


     
     Lovisa Lindh, Ullevi, tog sig upp som trea genom tiderna på 800 meter när hon på Bislett i Oslo för två veckor sedan sprang på 2:00.51. Succén följdes upp med ännu ett bra lopp i Bauhaus-galan förra veckan.
     Friidrott.se träffade Lovisa inför Bauhaus-galan och lät henne berätta om varför hon sprungit så bra på sistone.
     /Magnus Fridell

Svensk Friidrott välkomnar IAAF:s agerande

JUN
22

I veckan greps en av världens mest framgångsrika långdistanstränare, Jama Aden, av spansk polis misstänkt för dopingbrott. Insatsen skedde efter ett långt spaningsarbete lett av det internationella friidrottsförbundet, den spanska antidopingbyrån, AEPSAD, spansk polis och Interpol.
     Gripandet har kommenterats av IAAF, och med anledning av det vill Svensk Friidrott, som följer utvecklingen noga, komma med följande kommentar:
     Vi välkomnar att IAAF visar tydlighet och hög aktivitet i sitt antidopingarbete. Det ligger helt i linje med vårt eget arbete mot all form av doping som bland annat har tagit uttryck i beslut under våren om ett förstärkt antidopingarbete inom Svensk Friidrott.
     Vi är medvetna om att Jama Aden har och genom åren har haft kopplingar till svensk friidrott. Vi följer den fortsatta hanteringen av ärendet med stort intresse och återkommer förstås om det finns anledning för oss att agera. Det bör också beaktas att Aden i nuläget inte är dömd.
     Det är också väldigt positivt att EAAs ordförande Svein-Arne Hansen tydligt har markerat sitt stöd för IAAF:s agerande i frågan samt uppmuntrat visselblåsare till fortsatt engagemang.
     /Björn Nilsson, ordförande, och Stefan Olsson, generalsekreterare

Angelica har saknat Sverige

JUN
22


     
     Hässelbys Angelica Bengtsson gör nästa vecka säsongsdebut när årets första Folksam Grand Prix-tävling avgörs i Sollentuna. Friidrott.se träffade Angelica för några veckor sedan och hon berättade i en lång intervju om hur det är att vara tillbaka i Sverige, om sommarens tävlingsupplägg och sina tankar om svenskt stavhopps utveckling det senaste året.
     /Magnus Fridell

Övertygande seger för Bailey i Umeå

Hemmalöparen Odain Rose var 
<br/>den som kunde ge Daniel Bailey
<br/>störst motstånd.

Hemmalöparen Odain Rose var
den som kunde ge Daniel Bailey
störst motstånd.
Foto: Deca Text & Bild

JUN
22

Precis som förutspått tog tidigare inomhus-VM-trean på 60 meter från 2010, Daniel Bailey, hem segern på 100 meter vid Folksam Challenge i Umeå i går. Sprintern kom till björkarnas stad med ett säsongsbästa på 10.09. I dagens försökslopp vann han övertygande på 10.75, elva hundradelar före Spårvägens Christopher Brusenback (10.88). I finalen gick det betydligt snabbare för Bailey som vann på 10.34. Odain Rose blev bästa svensk i finalen på 10.49.
     I det kvinnliga längdhoppet gick vinsten till Västerås Malin Marmbrandt som gick upp i ledning redan efter första hoppet på 6.11. Hon utökade därefter sin ledning till 6.16. Malins fjärde och sista hopp blev tävlingens längsta: 6.18. Västeråshopperskans säsongsbästa, 6.50, är från spanska Torremolinos, i slutet av maj.
     
     Nära JVM-kval
     En annan fin insats stod Simon Sundström för på 3 000 meter hinder. Lidingölöparen hade innan tävlingens början ett pers på 9.22.28. Efter en mycket stark avslutning sprang Sundström in på det nya perset 9.03.01, en total slakt av det gamla rekordet. JVM-gränsen Sundström jagar ligger på 9:00.00.
     I det kvinnliga 1 500-metersloppet förbättrade Hässelbys Lina Alainentalo sitt årsbästa när hon sprang på 4:20.66 och tog sig därmed upp på en sjundeplats i Sverige i år. Även Lidingös Charlotta Schönbeck avancerade på den svenska årsbästalistan. Charlotta var knappt en halv sekund efter Lina i mål och placerar sig som åttonde bästa svenska i år.
     
     Tom återigen snabbast
     Sommarens snabbaste svensk, Huddinges Tom Kling-Baptiste, visade återigen styrka när han vann 200 meter med tiden 21.07, två tiondelar från hans svenska årsbästa. Då ska man veta att förutsättningarna i Umeå inte var de bästa, lätt regn och 13 grader. Dessutom var det en liten motvind när 200-metersloppet gick.
     Tvåa kom Hässelbys Johan Wissman med 21.18, sju hundradelar från 33-åringens årsbästa.
     Samtliga resultat från Umeå.
     * Läs mer i friidrott.se:s liverapportering.
     /Frida Hogstrand och Magnus Fridell

Långa diskuskast på Folksam Challenge

Den forne Olympiamästaren
<br/>från Tyskland, Robert Harting,
<br/>visade direkt varför han är en 
<br/>av världens bästa diskuskastare.

Den forne Olympiamästaren
från Tyskland, Robert Harting,
visade direkt varför han är en
av världens bästa diskuskastare.
Foto: Deca Text & Bild

JUN
22

Gårdagskvällens Folksam Challenge i Umeå hade sina guldkorn i startlistorna. Ett av dem var bland annat den förra olympiska- och euroepiska mästaren i diskus Robert Harting. Tysken ställdes mot tre av Sveriges främsta: Niklas och Leif Arrhenius samt Daniel Ståhl. Redan i första kastet fick Harting iväg diskusen mot ett nytt arenarekord: 65.22. I fjärde kastet utökade han sin ledning med ännu ett nytt arenarekord, 66.48. Det nya arenarekordet var det ingen som rådde på och Harting vann därför tävlingen. Bästa svensk blev Daniel Ståhl, vars sista kast mätte 62.86. Niklas Arrhenius längsta kast mätte 60.68 och Leif stannade på 57.69.
     Även i den kvinnliga släggan raderades det gamla arenarekordet när den svenska rekordhållerskan Tracey Andersson fick iväg släggan 68.08. Det gamla rekordet från 2014 låg på 67.44, även det gjort av Tracey som vann tävlingen före Huddinges Eleni Larsson på 64.32.
     Läs mer i vår liverapportering.
     * Samtliga resultat från Umeå finns på Folksam Challenge hemsida.
     /Frida Hogstrand

Följ Folksam Challenge i kväll

JUN
21

I kväll avgörs Folksam Challenge i Umeå med mycket fina startfält. Friidrott.se kommer liverapportera från och med första start klockan 18.40.
     * Liverapport
     * Startlista
     * Resultat
     /Magnus Fridell

Foto: Deca Text & Bild

Simon Litzell får chans till
ny juniormedalj

JUN
21

Truppen till junior-VM i polska Bydgoszcz fortsätter att växa. Landslagsledare Jonas Anshelm presenterade i dag fyra nya aktiva till den svenska truppen, och det är flera av fjolårets ungdoms- och juniormästerskapsfinalister som nu kan börja förbereda sig för ännu ett mästerskap.
     Hässelbys spjutkastare Simon Litzell hade ett fantastiskt fjolår med svenskt juniorrekord och ett silver på junior-EM i Eskilstuna. Den här säsongen har inletts något mer trevande, men i helgen som gick kastade han 71.40 i Sundsvall, ett resultat som räcker hela vägen till Polen.
     – Jag tror att Simon kommer att fortsätta att öka för varje tävling han gör för att sedan kasta som längst på junior-VM, säger Jonas Anshelm som i dag också tagit ut Sävedalens 800-meterslöpare Andreas Kramer.
     – Andreas fortsätter att springa bra även den här säsongen och jag såg honom göra en fenomenal insats på stafett-SM. Att han klarade kvalgränsen på 800 meter var helt väntat för mig, menar Anshelm.
     
     Suldan springer 5 000
     Ytterligare en göteborgsfriidrottare kan blicka fram mot junior-VM, Ullevis Suldan Hassan som är uttagen på 5 000 meter. Jonas Anshelm konstaterar att Suldan redan förra året visade att han ville vara med bland världens bästa löpare i hans ålder, då han blev tia på 3 000 meter.
     – Det är mycket glädjande att se att han även kan prestera bra på den längre distansen 5 000 meter.
     Fjolårets ungdoms-VM-femma på 110 meter häck, Linköpings Max Hrelja, gjorde en mycket bra debut över 100-centimetershäckar på Bauhaus-galan Youth i helgen. Jonas Anshelm menar dock att det inte var överraskande.
     – Att Max skulle springa snabbt också med högre häckar och längre avstånd var väntat. På ungdoms-VM syntes det att han fick ett bättre momentum mellan häckarna på det längre avståndet. Detta för att han är snabb också på 100 meter. Han har vuxit på längden vilket bara är till fördel för att springa på högre häckar, säger Jonas Anshelm som tycker att det är roligt att Max lyckades så bra i säsongspremiären.
     Se hela truppen till junior-VM 19-24 juli.
     /Magnus Fridell

Joel Bengtsson var en av många som i helgen passade på att kvala till ungdoms-EM.

Joel Bengtsson var en av många som i helgen passade på att kvala till ungdoms-EM.
Foto: Deca Text & Bild

Åtta nya till ungdoms-EM

JUN
21

Om tre veckor avgörs ungdoms-EM i Georgiens huvudstad Tbilisi. I dag har landslagsledare Rafael Askros tagit ut åtta nya aktiva till den nu 14 personer stora truppen.
     Öresunds 400-meterslöpare Kasper Kadestål kvalade direkt i årsdebuten i lördags när han sprang på 48.68 i Köpenhamn. Han får skånskt sällskap i truppen av Helsingborgs Joel Bengtsson som är uttagen på 110 meter häck.
     – Han kvalade i söndags efter två fina lopp på Bauhaus-galan Youth, berättar Rafael Askros som även tagit ut en tjej på korta häcken, Victoria Almerén Hansson från Hammarby.
     – Victoria persade med 13.62 i söndags och har varit stabil under 14 sekunder. Sedan tidigare är Amanda Hansson, Hässelby, klar på korta häcken.
     
     "Klarat gränsen sju gånger"
     Två hoppare har fått klartecken i dag, Högbys längdhopperska Lovisa Karlsson och Wilskes höjdhoppare Simon Wiklund.
     – Lovisa har klarat gränsen sju gånger och Simon är en stabil två metershoppare som kvalat två gånger i sommar, berättar Rafael Askros.
     På 2 000 meter hinder har Rafael givit Mölndals Sara Gunnarsson klartecken, och han menar att hon, liksom redan uttagna Mika Söderström från Lidingö varit i en klass för sig i sommar.
     Hovslätts Axelina Johansson har blivit uttagen i kula.
     – Hon har bytt till rotationsteknik vilket tycka ha lönat sig med tanke på nya nivån, menar Rafael.
     På ungdoms-EM kommer det att springas svensk stafett, och Rafael Askros har nu fyllt två platser i pojklaget. Örgrytes Carl Bengtström och redan nämnda Kasper Kadestål får representera Sverige i stafetten.
     – Carl är en duktig multisprinter som än så länge inte kvalat individuellt, men han kommer att tillföra mycket i stafettlaget, säger Rafael.
     Ungdoms-EM avgörs 14-17 juli.
     Se hela den svenska truppen.
     /Magnus Fridell

Charlotta Fougberg 8:e
OS-friidrottaren

JUN
21

Charlotta Fougberg visade på Diamond League-galan i Oslo för två veckor sedan att hon börjar komma tillbaka till samma fina form som hon hade 2014, vilket då resulterade i ett EM-silver. I dag blev Ullevi-löperskan också helt klar för OS i Rio.
     Charlotta blir den åttonde friidrottaren i OS-truppen och 31-åringen kan nu göra sig redo för sitt första olympiska spel.
     – Det är fantastiskt roligt att Charlotta nu fått klartecken av SOK. Det gör att hon nu kan koncentrera sig på att komma i så bra form som möjligt inför både EM, där hon har en medalj att försvara, och OS, säger förbundskapten Karin Torneklint.
     Charlotta själv är överlycklig över beskedet.
     – Rio de Janeiro – här kommer jag. Min dröm går i uppfyllelse, skriver Charlotta på Instagram.
     Hela friidrottstruppen i OS.
     
/Magnus Fridell

Sannas egna ord om
EM-uttagningen

JUN
21


     
     Sanna Kallur berättar själv om hur det känns att vara uttagen till sitt första mästerskap sedan 2008.
     /Magnus Fridell

Senaste veckan
Veckan 21.6 - 28.6

Sarah inte rädd för fart
Sarah Lahti är den holländskbaserade skånska löpar...

Dags för Folksam Grand Prix
Så är det dags för premiären av året Folksam Grand...

EM-truppen spikad
Truppen till EM i Amsterdam är nu klar och förbund...

Till Amsterdam via Sollentuna
Med lite drygt en vecka kvar till EM är det nu...

Johan klippte EM-gränsen
Ifjol toppade Johan Wissman de svenska 200-listorn...

JVM-kval av Kaiza Karlén
Andra tävlingsdagen på juniorgalan i Mannheim resu...

Gabbe snuddade vid OS-kval
I Saarijärvi fick Gabriel Wallin på hela 82.81 i s...

Lisa fransk mästarinna
Den ännu 16-åriga Lisa Gunnarsson blev idag fransk...

Brutna barriärer:
Wictor >20 - Max <14

Fjolårets UVM-trea i kula Wictor Petersson har bör...

EM-kval av Leanderson
För en vecka sen missade Jonas Leanderson EM-kvalt...

Sanna 12.91 - tia i Europa
Susanna Kallurs andra häcklopp på sex år bekräftad...

Sofi närmar sig 60 meter
Sofi Flinks form fortsätter växa. Efter ett par tä...

Sannas andra lopp kl 14.15
Efter den begeistrande återkomsten på Bauhaus-gala...

Midsommar framför skärmen
Visst lyser solen lite väl starkt? Den som vill ku...

Sarah 4:a i Europa på 3000m
Sarah Lahti fortsätter förbättra sina personliga r...

Offensiv Hanna persade i Oslo
Med offensiv löpning på Bislett och en passering b...

Svenskt årsbästa av Sofie
Sofie Skoog och Erika Kinsey gjorde sina respektiv...

Midsommar på tävlingsbanan för många svenskar
Midsommarhelgen väntar och det är många friidrotta...

Hon drömmer om EM-final
Lovisa Lindh, Ullevi, tog sig upp som trea gen...

Svensk Friidrott välkomnar IAAF:s agerande
I veckan greps en av världens mest framgångsrika l...

Angelica har saknat Sverige
Hässelbys Angelica Bengtsson gör nästa vecka s...

Övertygande seger för Bailey i Umeå
Precis som förutspått tog tidigare inomhus-VM-trea...

Långa diskuskast på Folksam Challenge
Gårdagskvällens Folksam Challenge i Umeå hade sina...

Följ Folksam Challenge i kväll
I kväll avgörs Folksam Challenge i Umeå med mycket...

Simon Litzell får chans till
ny juniormedalj

Truppen till junior-VM i polska Bydgoszcz fortsätt...

Åtta nya till ungdoms-EM
Om tre veckor avgörs ungdoms-EM i Georgiens huvuds...

Charlotta Fougberg 8:e
OS-friidrottaren

Charlotta Fougberg visade på Diamond League-galan ...

Sannas egna ord om
EM-uttagningen

Sanna Kallur berättar själv om hur det känns a...

Förra veckan
Veckan 14.6 - 21.6

Följ Folksam Challenge i kväll
Simon Litzell får chans till
ny juniormedalj

Åtta nya till ungdoms-EM
Charlotta Fougberg 8:e
OS-friidrottaren

Sannas egna ord om
EM-uttagningen

Efter succécomebacken –
Sanna Kallur klar för EM

EM-truppen fortsätter växa
14.00 - Presskonferens från Falun med Sanna Kallur och Karin Torneklint
Hemmalöparnas helg
”Jättekul med rekord och det finns mer i kroppen”
Max under JVM-gränsen i säsongsdebuten
Hemma med vinden i Skara
Svenskt rekord i slägga
Oscar för lång
och trogen tjänst

Bästa bredden någonsin
på 1500 meter?

Axel över EM-kvalgränsen
Meriterande seger för Leffe
Svenskt juniorrekord i diskus
Spännande upplösning på Diamond 1000
Följ Bauhaus Youth direkt
Alla tankar på loppet
Kasteliten samlas i Bottnaryd
Bauhaus: Bara två hoppade
högre än Melker!

Bauhaus: Lovisa bekräftade
Bauhaus: Jebet & Taylor
internationella topparna

Bauhaus: Sanna ÄR tillbaka!
Bauhausgalan:
Meraf en världsstjärna!

Bauhaus-galan pågick
Bauhaus - Internationella
godbitarna: Hopp och kast

Bauhaus: Löpningarna
Dubbelt SM-guld för Maria
Big Shot-premiär i Rålis
”Jag har längtat varje dag”
Tjejerna taggade efter Oslo
Succé för Sverige på fötter
Världens bäste på plats
Världens bästa stavhoppare till junior-VM
Ny antidopingutbildning -
Svensk Friidrott är första användaren

Snart på TV - Sverige på fötter

Två veckor sedan
Veckan 7.6 - 14.6

Världens bästa stavhoppare till junior-VM
Ny antidopingutbildning -
Svensk Friidrott är första användaren

Snart på TV - Sverige på fötter
I morgon får vi hela
Sverige på fötter

Anna Silvander siktar mot EM
JNM-UNM mångkamp:
Halvdussinet medaljer

Svensk damseger i Huddinge!
7.845 poäng för Marcus
Sofi över EM-kvalgränsen
Marinda nästan 70 i slägga
JNM-UNM mångkamp:
2 x pers för Sebastian

… och i den kvinnliga
Knapp svensk ledning i manliga kampen …
Snabba stafetter före regnet
Långt av Khaddi i debuten
Bianca hoppas på EM-kval
Helgens mångkamp i blågult
Åtta dagar friidrott för alla
"Jag är överlycklig!"
Nytt storlopp av Meraf
Sofie tvåa i Diamond League
Charlotta är tillbaka!
Jättepers av Lovisa på Bislett
Johan under EM-gränsen
En vecka kvar för Kallur
Pers och EM-kval för
Elmar Engholm

Bislett: 15 svenskar i farten
Publiken blir Turebergs stora utmaning inför SM
Superhelgen tog Elin till EM
EM-truppen blir allt större
Fyra historiska uttagningar