Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 28 oktober 2016

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


En kram med coach Stefan efter EM-framgången.

En kram med coach Stefan efter EM-framgången.
Foto: Deca Text & Bild

Inför Friidrottsgalan: Sofie Skoog om sitt genombrottsår i landslaget

OKT
28

Inför Friidrottsgalan låter friidrott.se i dag Götas Sofie Skoogs blicka tillbaka på sitt friidrottsår. Sofie är nominerad i två kategorier – Årets genombrott i landslaget efter att ha tagit sig till final i tre internationella mästerskapsfinaler av tre möjliga, samt Årets prestation i landslaget för femteplatsen på inomhus-VM, niondeplatsen på EM och sjundeplatsen på OS.
     – Att jag sedan fick ihop allt, precis där och då, och att jag lyckades ladda om från kvalet till finalen, är jag oerhört stolt över, säger Sofie om OS i Rio.
     
     Hur har landslagsåret varit?
     – Helt fantastiskt för att beskriva det med två ord. Varje gång jag tar på mig den gul-blåa dressen så känns det väldigt speciellt. I år fick jag göra det vid tre mästerskap och två landskamper, och vid fyra av dessa tillfällen hoppade jag personligt rekord eller en centimeter under. Jag älskar landslagsuppdrag och speciellt det här året.
     
     Berätta om inomhus-VM.
     – Inomhus-VM är jag nästan mest stolt över. Jag blev uttagen sent, hade egentligen avslutat säsongen men tack vare det stöd jag har runt mig kunde jag ladda om och upp på nytt. Jag hoppade 1.93, tog en femteplats och gjorde min bästa placering någonsin i sådana sammanhang.
     
     Och EM i Amsterdam, hur var det?
     – Det var också en stor lycka. Främst för att det var första gången jag klarade av en kvaltävling, på inomhus-VM var det final direkt. Det var en underbar känsla att kvala och få hoppa min första utomhusfinal.
     
     Sen blev det OS.
     – OS har jag fortfarande svårt att greppa helt och sammanfatta. Det är det mest magiska, fantastiska, nervösa och samtidigt härligaste som jag någonsin gjort. Jag visste att formen var god och att alla förberedelser gått bra. Att jag sedan fick ihop allt, precis där och då, och att jag lyckades ladda om från kvalet till finalen, är jag oerhört stolt över. Det är det härligaste jag gjort och något jag gärna gör igen.
     
     Hur ser du på ditt friidrottsår 2016?
     – Inomhus var säsongen kort och stabil, jag knaprade centimetrar i nästan varje tävling och byggde ett självförtroende jag inte haft förr. Det var härligt att hoppa med det. Sedan skadade jag mig i maj inför utomhussäsongen och fick inte den inledningen jag tränat för och hoppas på, det tog istället några extra veckor innan jag hittade rätt i min hoppning och den känsla jag haft inomhus. När jag hittade känslan var varje tävling underbar och när jag blev uttagen till OS började uppladdningen på riktigt.
     
     Vad betyder nomineringarna för dig?
     – Jättemycket, det är superroligt. Jag är oerhört stolt över att vara nominerad och att jag är det i två kategorier känns väldigt hedrande.
     Se alla nomineringar till Friidrottsgalan.
     /Magnus Fridell

Lätt träning dan före dan.

Lätt träning dan före dan.
Foto: Ryno Quantz

”Jag ska verkligen ge det en chans”

OKT
28

Det blir varma förutsättningar i de portugisiska bergen i morgon på VM i ultratraillöpning. Starten går redan kl 05.00 på morgonen då det är svalare och det betyder att de första timmarna kommer att springas i mörker med pannlampa.
     Prognosen talar om 25-30 grader i skuggan vilken kommer att innebära en extra påfrestning för löparna.
     – Det kommer att bli ganska varmt och vara hårt motstånd. Det gäller att vara fokuserad, dricka mycket och fylla på energi hela tiden under loppet, säger Emelie Forsberg om den 85 kilometer långa banan.
     Den lilla svenska truppen tränade lätt på fredagsmorgonen och har ägnat dagen åt taktikgenomgång och laddning inför morgondagen.
     – Det känns bra, det ska bli väldigt roligt, det är ju en dubbel maratonsträcka i kuperad terräng uppför och utför. Det är en distans jag verkligen trivs med där den mentala delen blir viktigt och jag kommer att få gräva långt inne i mig för att hitta styrka hela vägen.
     – Det viktigaste är att jag inte får några känningar i knät. Att bli trött är okej, men om jag känner att knät kommer att påverka mig senare kommer jag att avbryta. Annars är jag i bra form och 85 kilometer är en distans jag behärskar och gillar, så det är bara knät det handlar om.
     /Fredrik Trahn

Delar av den svenska delegationen (i blå tröjor) tillsammans med

Delar av den svenska delegationen (i blå tröjor) tillsammans med "konkurrenterna" från Toronto.
Foto: Privat

Veteran-VM 2020 - Snart tas beslutet

OKT
28

På söndag avgörs om Sverige får arrangera veteran-VM 2020. Just nu befinner sig en stor svensk delegation i Perth, där årets veteran-VM avgörs, och deras uppdrag är att övertyga alla röstande delegater om att Göteborg är rätt plats för att arrangera det jätteevenemang som ett veteran-VM är.
     Det finns bara en ytterligare kandidat, Kanadas största stad Toronto.
     – Det kommer att bli en tuff match och Toronto är verkligen en värdig motståndare på alla sätt. Men det känns ändå bra så här långt och vi har träffat många deltagare, ledare och inte minst röstande delegater som uppskattar vår närvaro. Det kommer att bli en hård kamp ända in på mållinjen, säger Svensk Friidrotts generalsekreterare Stefan Olsson som är på plats i Perth.
     Han berättar att de svenska deltagarna är viktiga budbärare av den svenska kampanjen.
     – De har bland annat utrustats med snygga gula t-shirts som gör att de syns, säger Stefan och tillägger att även delegationen väcker uppmärksamhet.
     – Vi har med oss Kajsa Bergqvist och hon väcker förstås många positiva reaktioner här.
     Årets mästerskap, som började i onsdags och pågår till och med nästa söndag, lockar cirka 4 000 deltagare från 95 olika länder vilket är ungefär hälften mot hur det såg ut i fjol då Lyon i Frankrike stod som värd. Det tycks alltså vara enklare att få många deltagare i Europa.
     – 2018 arrangeras veteran-VM i spanska Málaga och sedan hoppas vi alltså på Göteborg 2020, säger Stefan Olsson.
     Beslutet tas på söndag eftermiddag lokal tid.
     /Magnus Fridell

Tuff dag väntar ultratraillöparna i VM

OKT
28


     
     Det pågår internationella friidrottsmästerskap runt om i världen i helgen. I Perth i Australien pågår veteran-VM och i morgon lördag går VM i ultratraillöpning i Braga i Portugal. Friidrottskanalen fick en pratstund med landslagsledare Peter Fredricson inför 85-kilometersloppet med två svenskar på startlinjen.
     /Fredrik Trahn

Mattias Sunneborn har ett tydligt mål - veteranvärldsrekordet i tiokamp.

Mattias Sunneborn har ett tydligt mål - veteranvärldsrekordet i tiokamp.
Foto: Stefan Olsson

Fyra svenska medaljer och inledd rekordjakt

OKT
28

Så var veteran-VM i friidrott igång. Tävlingen avgörs i Perth, Australien, och efter två dagars tävlingar har Sverige hunnit ta hem fyra medaljer.
     Runt 4 000 friidrottare, varav ett 60-tal svenska deltagare, har samlats på den australiensiska västkusten för att göra upp om medaljerna – och konkurrensen är stenhård.
     Sveriges kanske största profil, Mattias Sunneborn, inledde under torsdagen sin jakt på världsrekordet i tiokamp för M45. Efter första dagen ledde Mattias tävlingen stort med 4.306 poäng.
     – Det var fantastisk stämning och bra förhållanden idag. Det mesta har gått som planerat första dagen och om jag överpresterar lite i morgon så hoppas jag sätta nytt världsrekord som är mitt största mål i år, säger Mattias Sunneborn som hade 11.37 på 100 meter, 6.63 i längd, 11.93 i kula, 1.72 i höjd och 52.78 på 400 meter.
     I tiokamp är världsrekordet i M45 7.687 poäng och tillhör ryssen Viktor Grouzenkin, satt på veteran-VM i Durban, Sydafrika, 1992.
     Ytterligare en svensk deltagare i tiokampens M45 inledde starkt under tävlingarna i Perth. Hunter Mabon ligger efter första dagens fem grenar på en tredjeplats med 3.458 poäng.
     
     Fyra svenska medaljer
     Under torsdagen avgjordes alla kvinnliga 100-metersfinaler och tiderna imponerade. I K40 segrade exempelvis australiensiskan Wendy Segers på tiden 11.88.
     Sverige har alltså inlett med fyra medaljer under mästerskapets två första tävlingsdagar. I stavtävlingen för kvinnor över 65 år tog Birgitta Uppgården ett silver med ett hopp på 1.70 och i M50 vikt kastade Leif Lundahl sig till ett brons med ett kast som mätte 17.82 meter. Anders Dahl, M50, tog brons på åtta kilometer terräng med tiden 27.23, och Kenneth Jansson, M55, tog ett silver i vikt genom att kasta 18.61 meter.
     På fredagen inleder männen försöken på 100 meter och där deltar bland annat det svenska medaljhoppet Lion Martinez i M35.
     /Jenny Åkervall och Magnus Fridell

Johan Rogestedt ledde de svenska medeldistansarna till trippelseger både på 800 meter och 1 500 meter i Finnkampen.

Johan Rogestedt ledde de svenska medeldistansarna till trippelseger både på 800 meter och 1 500 meter i Finnkampen.
Foto: Deca Text & Bild

Inför Friidrottsgalan: Johan Rogestedt blickar tillbaka på karriärens bästa år

OKT
27

Inför Friidrottsgalan den 23 november kommer friidrott.se låta alla som är nominerade till någon av de fem priskategorierna att minnas tillbaka på sina säsonger. Först ut är Stenungsunds Johan Rogestedt som är nominerad i två kategorier – Årets prestation i Finnkampen där han ledde de svenska löparna till trippelsegrar på både 800 meter och 1 500 meter, och Årets prestation i Folksam Grand Pris efter att ha persat med tre och en halv sekund på 1 500 meter i Sollentuna, och där bara var nio hundradelar från det svenska rekordet. I Göteborg slog han dessutom det 56 år gamla svenska rekordet på 1 000 meter.
     
     Johan, hur var Finnkampen?
     – Finnkampen var en väldigt rolig upplevelse i år. Efter en lång och bra sommar var det kul att runda av säsongen med lite lagkänsla och taktiska upplägg. Hela löpargänget levererade storartat och gick om jag inte missminner mig 70 poäng plus på finnarna, både kvinnor och män, vilket verkligen belyste den nya nivån svensk löpning har tagit sig till. För egen de lyckades jag behålla formen bra hela säsongen, och är väldigt nöjd med såväl mina individuella segrar som hur vi som lag lyckades ta två tripplar på 800 och 1 500 meter.
     
     Vad minns du mest från Folksam Grand Prix i Sollentuna respektive Göteborg?
     – Sollentuna GP blev på något sätt startskottet på den bästa sommaren hittills i min karriär. Försäsongen blev nästan helt spolierad av skador, men jag hade fram till dess ändå lyckats tävla helt okej. I och med mina 3:36 där kom jag emellertid till en ny nivå som jag sedan lyckades behålla hela sommaren. Extra kul var det att även Jonas (Leanderson, reds. anm.) sprang så bra, det gjorde definitivt loppet extra minnesvärt.
     – Sedan surfade jag vidare på vågen Sollentuna byggde upp, och i Göteborg fick jag uppleva den kanske häftigaste känslan i min karriär hittills; att slå ett svenskt rekord som dessutom toppades av att jag gjorde det på hemmaplan. Dan Waerns rekord var sannerligen väldigt klassiskt, och det var skönt att äntligen ha hundradelarna med mig när det kom till svenska rekord!
     
     Hur ser du på ditt friidrottsår 2016?
     – Säsongen var väldigt bra överlag. En för mig hög och jämn nivå hela vägen från just Sollentuna GP till Finnkampen, med många bra lopp där jag speciellt, förutom GP-tävlingarna, tar med mig min debut på milen i Londons Diamond League och försöksloppet på EM.
     – Det var en riktigt häftig upplevelse i London på nästa års VM-arena, som definitivt gav blodad tand. Sen är jag såklart fortfarande besviken över EM och att jag blev diskad där. Det kändes verkligen som att jag blev rånad på chansen att på allvar få en prick över i:t denna säsong. Förhoppningsvis kan jag ta revansch under 2017!
     
     Vad betyder nomineringarna för dig?
     – Nomineringarna är såklart jätteroliga. Finnkampsnomineringen vill jag verkligen dedicera hela laget, vi gjorde en kalasinsats hela löparlaget, såväl männen som kvinnorna. GP-tävlingarna i Sollentuna och Göteborg är två av sommarens absoluta höjdpunkter, så det känns väldigt kul att dessa lyfts fram i ett sådant här sammanhang.
     Se alla nomineringar till Friidrottsgalan.
     /Magnus Fridell
     

Magnus Stenbenke och kollegan Malin efter Vildmarksloppet, en tuff och jobbig utmaning för Magnus.

Magnus Stenbenke och kollegan Malin efter Vildmarksloppet, en tuff och jobbig utmaning för Magnus.
Foto: Privat

Tre procent funkade för Magnus

OKT
27

I våras sedan tyckte han att löpning var pest och pina. Nu springer han tuffa lopp och letar nya utmaningar till nästa år. Magnus Stenbenke har på ett halvår gjort en enorm resa med sig själv som fått både innebandykompisarna att imponeras och kolesterolvärdet att sjunka. Och det hela började med tre procent.
     – Jag har alltid tyckte att det har varit väldigt tråkigt.
     Så svarar Magnus Stenbenke på frågan vad hans relation till löpning är. Han förklarar att han är en bollkille som spelat innebandy, baseboll och golf och som alltid tyckte att det varit roligare att jaga ett föremål än att bara springa för springandets skull.
     Men efter att ha konstaterat att han blivit äldre, fått sämre ork och hos läkare också fått berättat för sig att värdena i kroppen blivit sämre, bestämde sig Magnus i våras för att ändå ge löpningen en chans. Och direkt satte han upp ett mål: hinderbaneloppet Vildmarksloppet utanför Växjö där ett antal kollegor också skulle delta. För att klara av det lade han upp en plan för sin löpträning.
     – Jag skulle springa två kilometer två gånger i veckan, och varje gång skulle jag öka längden på rundan med tre procent. Det skulle bli en lagom ökning hela tiden, och jag skulle fortsätta så tills jag klarade att springa en mil. Målet var att ha klarat av en mil innan jag gav på mig Vildmarksloppet, berättar Magnus.
     Tre procent längre varje gång två gånger i veckan var alltså receptet för att klara av en mils löpning på några månader.
     Läs hela intervjun på svenskalopare.se.
     /Magnus Fridell

Melker Svärd Jacobsson har gjort sin sista tävling i MAI-linnet. Från och med 15 november börjar stavhopparen tävla för ÖIS.

Melker Svärd Jacobsson har gjort sin sista tävling i MAI-linnet. Från och med 15 november börjar stavhopparen tävla för ÖIS.
Foto: Deca Text & Bild

Knappt 170 byter klubb

OKT
27

Den 15 november sker tävlingsårsskiftet inom Svensk Friidrott och då kommer 169 svenska friidrottare att börja tävla för nya klubbar. Nu är nämligen årsskiftesövergångarna sammanställda, och i listan hittar man flera spännande klubbyten.
     Stavhopparen Melker Svärd Jacobsson, som under en tid bott och tränat i Göteborg, byter nu också till en Göteborgsklubb. Örgryte IS blir hans nya hemvist och därmed lämnar Melker moderföreningen Malmö AI.
     Junior-VM-semifinalisten på 400 meter häck, Johanna Dyremark, byter från IFK Tumba till Huddinge AIS.
     SM-bronsmedaljören i spjut, Elisabeth Höglund, lämnar IF Göta och börjar i stället tävla för KFUM Örebro.
     Gabriel Steffensen, som i helgen vann SM-guld i M22-klassen i terräng-SM, byter från Sävedalens AIK till Mölndals AIK.
     Jiannis Smalios, som är nominerad till priset för årets prestation i Finnkampen på Friidrottsgalan, kommer från och med 15 november börja tävla för Thorengruppen TFC Örebro och lämnar därmed KFUM Örebro efter många år.
     Se alla årsskiftesövergångar.
     /Magnus Fridell

85 km och 5000 höjdmeter ska besegras på lördag i VM i ultratraillöpning i Portugal.

85 km och 5000 höjdmeter ska besegras på lördag i VM i ultratraillöpning i Portugal.
Foto: Privat

Nu tar Emelie på sig landslagströjan

OKT
27

Emelie Forsberg är världskändis i bergslöparvärlden men okänd inom friidrotten. I helgen tar hon för första gången på sig Svensk Friidrotts landslagströja vid VM i ultratraillöpning i Portugal. Men hon tonar ner förväntningarna på sig själv.
     - Det kommer att bli väldigt svårt att vinna den här gången, Jag är inte optimalt förberedd och jag har tappat alldeles för mycket träning sedan min knäoperation i vintras. Det blir den sista halvan av loppet som kommer att bli helt avgörande. Det är efter sex timmars löpning som allt kommer att hända, säger Härnösandstjejen som springer för Öbacka LK.
     I vintras blev hon påkörd i en skidolycka och slet av korsbandet som hon fick operera. Därefter har det varit mycket rehab och alternativ träning. Dock står hon på startlinjen på lördag som ensam svensk tjej då Ida Nilsson och Mimmi Kotka lämnat återbud på grund av skador.
     Läs hela intervjun med Emelie Forsberg på Svenska löpare.
     /Fredrik Trahn

21 aktiva nominerade till Friidrottsgalans priser

OKT
26


     
     21 svenska friidrottare är nominerade till någon av Friidrottsgalans fem priskategorier där Juryn presenterar nomineringar. De som fått flest nomineringar är Spårvägens Daniel Ståhl och Ullevis Lovisa Lindh som är nominerad i tre olika kategorier var, och den förening som fått flest nomineringar är Malmö AI som har fem aktiva nominerade och sex nomineringar.
     I en livesändning i Friidrottskanalen presenterades i dag nomineringarna till Friidrottsgalan. I studion fanns bland annat friidrottsexperten A. Lennart Julin som menade att det har varit ett år där svenska löpare har tagit ett kliv fram mot en förstärkt internationell konkurrenskraft.
     – Och det är något vi inte varit bortskämda med. Under galans första år var det hopp, hopp, hopp, hopp och lite sprint, häck kanske, och någon enstaka kastare. Men nu känns det som att medel- och långdistansarna har klivit fram och meriterat sig för att vara med och slåss om många av priserna, resonerade Lennart i livesändningen.
     Bland de nominerade hittar man såväl etablerade stjärnor som rena nykomlingar, och jämför man med förra årets nomineringar så är det tolv nya nominerade, till exempel Malmös Marinda Petersson, Hässelbys Sarah Lahti och Stenungsunds Johan Rogestedt som har två nomineringar var.
     Hela sändningen går att se i efterhand på Friidrottskanalen.se eller i spelaren här ovanför.
     Se alla nominerade inklusive förklaringar till respektive nominering.
     /Magnus Fridell

Live 14.00 - Nomineringarna till Friidrottsgalan

OKT
26


     
     I dag klockan 14.00 presenteras nomineringarna till Friidrottsgalan i en livesändning i Friidrottskanalen.
     De fem priskategorierna är:
     Årets genombrott i landslaget, Årets prestation i landslaget, Årets prestation i Finnkampen, Årets prestation i Friidrotts-SM och Årets prestation i Folksam Grand Prix.
     Läs allt om Friidrottsgalan.
     /Magnus Fridell

Onsdag 14.00 -
Nomineringarna presenteras

OKT
25

Den 23 november summeras det svenska friidrottsåret på Friidrottsgalan där årets främsta prestationer hyllas.
     I morgon klockan 14.00 presenterar friidrott.se nomineringarna i fem priskategorier - Årets genombrott i landslaget, Årets prestation i landslaget, Årets prestation i Finnkampen, Årets prestation i Friidrotts-SM och Årets prestation i Folksam Grand Prix.
     Läs allt om Friidrottsgalan.
     /Magnus Fridell
     

Liten men stark trupp till VM i ultratraillöpning

Ultralandslagsledare Peter Fredricson

Ultralandslagsledare Peter Fredricson

OKT
25

När VM i ultratraillöpning går på lördag i Portugal är det med en liten men stark svensk trupp. Landslagsledare Peter Fredricson har fått revidera målsättningen med den mindre truppen men tror att både Emelie Forsberg och Fritjof Fagerlund kan skrälla.
     Knappt har det ena ultradistansmästerskapet genomförts förrän det är dags för nästa. Nu är det VM i ultratraillöpning som står för dörren med en bana på 85 km. Platsen är Braga i norra Portugal nära spanska gränsen och mot de pyreneiska bergen.
     180 män och 130 kvinnor från 40 nationer står på startlinjen tidigt på lördag morgon. Banan mäter en total stigning av 5 000 höjdmeter där man är uppe på 1 500 meter som högst. Enligt Peter Fredricson är det en ”allroundbana” som är mer löpbetonad än de extrema skyrunningbanorna i Alperna men som också innehåller mer tekniska partier och branta stigningar uppför och utför.
     
     Debutant i friidrottslandslaget
     
Det stora svenska intresset är förstås att bergslöparstjärnan Emelie Forsberg nu för första gången finns med i friidrottslandslaget.
     – Det är verkligen kul att vi nu äntligen har med Emelie i den svenska truppen. Internationellt är hon ju en världsstjärna på de ännu mer tuffa banorna. Det här blir en ny situation för Emelie med alla de bästa löparna samlade i en tävling samtidigt som hon har en skadebakgrund som gör det lite svårbedömt, säger Peter Fredricson.
     – Målsättningen jag har satt är att Emelie kan vara topp-5 med möjlighet till medalj en bra dag. För Fritjof är en placering runt 15-20 en väldigt bra prestation.
     Innan sommaren hade Peter Fredricson tagit ut en trupp med tre kvinnor och två män. Skador och sjukdomar har dock satt stopp för Jonas Buud, Ida Nilsson och Mimmi Kotka.
     – Det är klart att det är tungt med så många återbud och tråkigt för de som är skadade som verkligen hade VM i sin långtidsplan. Vi hade verkligen haft ett starkt kvinnligt lag med alla tjejer på startlinjen. Men nu är det som det är och vi är väl förberedda med en liten men stark trupp, säger Fredricson.
     Emelie Forsberg har varit i topp i de flesta internationella bergs- och skyrunning-lopp under 2013, 2014 och 2015. Efter en skidolycka i vintras tvingades hon till en knäoperation vilket gjort att 2016 inte sett ut som planerat. Därför lär det bli extra spännande för Emelie Forsberg att se var hon står.
     Fritjof Fagerlund kom i våras på 14:e plats i Comrades Ultra Marathon 89 km i Sydafrika och var i somras tvåa i Ultravasan 90 km.
     Den svenska truppen.
     VM:s hemsida.
     IAU:s hemsida.
     /Fredrik Trahn

SM-drottningen Charlotta Fougberg får nu sikta in sig på att också bli NM-drottning.

SM-drottningen Charlotta Fougberg får nu sikta in sig på att också bli NM-drottning.
Foto: Deca Text & Bild

Flera SM-segrare klara för terräng-NM

OKT
25

Den 12 november avgörs årets nordiska mästerskap i terräng och i dag presenterades den svenska truppen. Totalt är 21 löpare uttagna - sex män, fem kvinnor, fem pojkar och fem flickor – och man hittar flera nyblivna svenska mästare samt SM-medaljörer.
     Charlotta Fougberg imponerade stort på terräng-SM där hon tog silver på fyra kilometer och guld på åtta kilometer efter en otrolig sololöpning. Nu ska Ullevilöperskan representera Sverige i terräng-NM och får sällskap av Örgrytes Ronja Fjellner och Frida Kristiansson, Sävedalens Sara Holmgren och Hässelbys Louise Wiker.
     Högbys David Nilsson tog SM-silver på 12 kilometer i helgen och visade därmed för landslagsledningen att han har den form som krävs för att hävda sig bra på terräng-NM. Även SM-trean Olle Walleräng, Spårvägen, är uttagen liksom Hässelbys Andreas Åhwall, Spårvägens John Foitzik, Huddinges Staffan Ek och Sävedalens Gabriel Steffensen, som vann M22-klassen på terräng-SM efter en duell med Huddinges Otto Kingstedt.
     
     Intressanta juniorstarter
     Även i juniorklasserna är det flera nyblivna SM-medaljörer som är uttagna. Ullevis Suldan Hassan stod för en imponerande insats när han kom tvåa i den manliga fyra kilometersloppet. Han får sällskap av en av helgens mest överraskande segrare, Spårvägens Oliver Löfqvist, som började satsa på löpningen så sent som i våras och nu vann P19-klassen.
     I Flickor 19 får SM-guldmedaljören Sara Christiansson, Sävedalen, sällskap av bland annat F17-vinnaren Mika Söderström, IFK Lidingö.
     – Efter två raka segrar på manliga sidan hoppas jag att vi ska utmana om de högsta placeringarna även i de andra klasserna. Vi ska också se framåt, såväl på kort som på lång sikt. Åtta av de tio juniorerna är inte 19 år och jag skulle vilja se många fler, oavsett ålder, som tävlar under terrängsäsongen, i Sverige som utomlands. Jag kommer att informera om möjligheterna under de närmaste dagarna, säger landslagsledare Lorenzo Nesi.
     Se alla uttagningar till terräng-NM.
     /Magnus Fridell

Annelie tillbaka som vinnare

OKT
24


     
     Annelie Johansson, Hälle, vann veteran-SM-guld i terräng-SM:s K35-klass, men under året har maratonspecialisten inte sprungit så mycket. I Friidrottskanalens intervju berättar hon varför.
     Se också intervjun med K40-vinnaren Erika Bergentz.
     
/Magnus Fridell

Maria Jansson med sin tränare Andreas Falk. Foto: Maria Jansson Instagram.

Maria Jansson med sin tränare Andreas Falk. Foto: Maria Jansson Instagram.

Maria Jansson efter EM-guldet:
”Det gick bara så lätt”

OKT
24

Svenskt guld och Europa-bästa med över 25 sprungna mil för Maria Jansson samt ett svenskt kvinnligt lagsilver. Det var de svenska toppresultaten vid EM i 24-timmars löpning. ”Herregud, jag vet inte riktigt hur det gick till, jag bara sprang, det gick bara så lätt”, säger Maria Jansson dagen efter guldloppet.
     Maria noterade 250.647 km som guldresultat när målskottet gick på Marias 227:e varv på söndagsmorgonen. Tillsammans med Annika Nilrud (12:a) och Sandra Lundqvist (14:e) tog svenskorna lagsilver.
     - Det här är det bästa jag gjort! Jag har aldrig haft så högt mål och själv satt så stor press på mig själv så därför är det extra härligt när jag klarade det. Det här var också det första 24-timmarsloppet där jag inte sprang och tänkte på att det måste snart ta slut. Nu var jag i nuet hela tiden och njöt av att springa. Det var bara att köra på och jag tänkte på att jag får vila när jag är klar, berättar Maria.
     Maria hade som mål att springa längre än 245 kilometer på de 24 timmarna. Efter sju timmars löpning ställde hon in siktet på Europa-bästa-noteringen 247,1 km men med två timmars löpning kvar fick hon beskedet att rekordet var 250 km.
     - Då var det bara att öka och tänka att nu kör vi!
     
     Hur kändes det när du gick i mål?
     -Jag var jätteglad och när det var slut vek sig bara benen. Det är en sån konstig trötthet efter ett sånt här lopp. Dels för att man har varit vaken långt över ett dygn och så för att benen och kroppen är helt slut. Och sen är det helt plötsligt över!
     
     Hur mår du idag?
     - Jag mår oförskämt bra måste jag säga. Jag höll mig vaken hela dagen igår efter loppet och somnade vid tio på kvällen. Det var lite svårt att ta sig ur sängen i morse men nu känns det bra. Men det blir en lång återhämtning för kroppen nu.
     EM 24 timmar avgjordes på och utanför friidrottsarenan i Albi utanför Toulouse i Frankrike på en bana som mätte knappt 1200 meter.
     /Fredrik Trahn

Foto: Deca Text & Bild

Charlottas sololöpning ledde till guld

OKT
23

I det kvinnliga åttakilometersloppet visade Ullevis Charlotta Fougberg att den fina formen hon hade i Rosa Bandet-loppet på Lidingö för en månad sedan verkligen sitter i. Redan från start tog hon kommandot och släppte det sedan aldrig.
     I och med att Charlotta drog ifrån redan från första steget utvecklade sig loppet till att bli två olika lopp – Charlotta Fougbergs kamp mot sig själv och mot klockan, och övriga fältets kamp om placeringarna bakom.
     Redan efter första varvet hade Charlotta en ledning på hela 38 sekunder före fjolårssegrarinnan Sara Holmgren från Sävedalen och Ronja Fjellner från Örgryte som var de två som låg i täten i den stora klungan.
     
     Ökade avståndet
     Försprånget vidgades ytterligare under det andra varvet och vid fyrakilometerspasseringen ledde Fougberg med en dryg minut.
     När tjejerna passerade sex kilometer var klungan bakom Charlotta fortfarande förhållandevis intakt, och det var fortsatt Holmgren och Fjellner som förde den framåt. Avståndet fram till den ledande Charlotta var då 1:17.
     Charlotta höll avståndet och ökade det till och med till nästan en och en halv minut. Segertiden skrevs till 27:42, och det var i skogspartiet med ungefär 400 meter kvar som det skulle avgöras hur de andra medaljerna skulle fördelas. Där ryckte Ronja Fjellner ifrån Sara Holmgren och säkrade silvret med tiden 29:08, fyra sekunder före Sara.
     Se hela loppet i Friidrottskanalens sändning.
     * Resultaten Kvinnor åtta kilometer.
     /Magnus Fridell

Foto: Deca Text & Bild

Ännu ett guld för Abraham

OKT
23

Abraham Adhanom sprang enkelt hem helgens andra SM-guld efter att han sololöpt hela 12-kilometersloppet.
     Adhanom tog ledningen direkt från start och visade aldrig några tecken på stumma ben efter gårdagens seger på fyra kilometer. Första varvet gick på snabba 6:03 och han var då åtta sekunder före klubbkompisen Nasir Dawoud och Sävedalens William Lind.
     Efter fyra kilometer, alltså två varv, hade Högbys David Nilsson tagit sig upp på en andraplats. David som sent bestämde sig för att springa och som egentligen var ganska sliten efter det tuffa maratonloppet i Chicago för några veckor sedan.
     William Lind låg fortfarande på medaljplats några få meter bakom David.
     Efter halva loppet hade David skapat sig en ordentlig lucka bakåt, men Abraham, som passerade halvvägs på 18:36, låg fortfarande ohotad längst fram. Och därefter skulle allt handla om dessa två löpare. David försökte knappa in på Abraham som i stället svarade med att öka avståndet. Efter åtta kilometer var han 15 sekunder före.
     Bakom dem hade dock William Lind släppt tredjeplatsen till Spårvägens Olle Walleräng, men de låg i stort sett sida vid sida. Det gjorde de även efter en mil men under sista varvet slog sig Olle loss och säkrade bronsplatsen på 38:22.
     Abraham Adhanom vann på 37:38 före David Nilsson som kom i mål 12 sekunder senare.
     Se hela loppet i Friidrottskanalens sändning.
     * Resultaten Män 12 kilometer.
     /Magnus Fridell

Sensationell segrare i P19

OKT
23

Det blev en riktigt spännande spurtuppgörelse med en högst oväntad segrare i P19 sex kilometer. Spårvägens Oliver Löfqvist, som började satsa på löpningen så sent som i mars, gick segrande ur spurtstriden mot Eskilstunas Merih Hagos, Ullevis Hussein Ibrahim och Eskilstunas Haben Kidane.
     Första varvet gick på 6:27 för Oliver som låg först i en ganska stor klunga där sju löpare låg inom två sekunder. Efter fyra kilometer hade tempot sjunkit något och fortfarande låg fem löpare tätt samlade, och den som fick släppa under sista varvet var Örgrytes Kriger Ahmed som inte lyckades hänga med i tempot under det tredje och avslutande varvet.
     I sista backen, med ungefär 500 meter kvar till mål, såg det ut som att de mer rutinerade löparna Hagos, Ibrahim och Kidande skulle rycka, men Oliver Löfqvist hängde på och när löparna kom in mot upploppet hade han tagit igen och dessutom skaffat sig en lucka på ett par meter vilken han även höll hela vägen in i mål. Oliver vann på 19:30 och Merih Hagos kämpade sig förbi Hussein Ibrahim med bara några meter kvar och knep andraplatsen med tiden 19:31.
     Se hela loppet i Friidrottskanalens sändning.
     
     Kontrollerat av Steffensen
     I M22 var det en uppgörelse mellan Sävedalens Gabriel Steffensen och Huddinges Otto Kingstedt, som låg sida vid sida i stort sett hela loppet och under det sista varvet körde någon typ av katt-och-råttalek.
     Första varvet gick på snabba 6:15, ett tempo som sänktes något under de nästkommande kilometerna. Sex kilometer passerades på 19:09 av både Gabriel och Otto med Ullevis Joel Zachrisson drygt tio sekunder bakom.
     Med en kilometer kvar låg Gabriel och Otto fortfarande sida vid sida och strax därefter gjorde Gabriel ett litet ryck. När löparna för sista gången kom upp för backen hade Gabriel ett övertag på ett tiotal meter.
     I mål skiljde det fyra sekunder, Gabriel vann på 25:35 och Otto blev alltså tvåa på 25:39. Joel Zachrisson blev trea på 26:06.
     Se hela loppet i Friidrottskanalens sändning.
     * P19-resultaten.
     * M22-resultaten.
     /Magnus Fridell

Foto: Deca Text & Bild

Ökat tempo gav Sara segern

OKT
23

Sävedalens Sara Christiansson var helt överlägsen när hon vann F19 fyra kilometer i terräng-SM i Västerås i dag. Sara låg i täten redan från start och vid varvningen efter två kilometer låg hon sida vid sida med Mölndals Alice Greberg och Högbys Ellen Persson. Därefter valde dock Sara att öka tempot rejält. I mål skiljde det hela 32 sekunder mellan henne och Alice, och det var tydligt att det andra varvet gick klart snabbast för Sävedalstjejen. Två kilometer passerades på 7:26 och i mål stannade klockan på 14:31, vilket betyder ett andravarv på 7:05.
     Se hela loppet i Friidrottskanalens sändning
     
     Jämnare i K22
     I den äldsta juniorklassen, K22, var det ett betydligt mer samlat fält. Efter första varvet var sju av tio tjejer samlade inom en sekund med Hakarpspojkarnas Kerstin Axelsson, som passerade på 7:45, i täten. Under det andra varvet hade en löpare släppt ordentligt, men fortfarande ledde Kerstin den klunga bestående av sex tjejer som passerade fyra kilometer på 15:38-15:41.
     Under det tredje varvet fick Västerås Moa Rothman släppa ordentligt och det skulle bli en uppgörelse mellan Kerstin Axelsson, Ullevis Jill Höstman, Sävedalens Lisa Bergdahl och Set Sails Frida Michold, och den som skulle visa sig vara starkast var Jill som passerade mållinjen på 22:59, fem sekunder före Lisa som i sin tur hade trean Kerstin ytterligare fem sekunder bakom.
     Se hela loppet i Friidrottskanalens sändning.
     * Alla resultat i F19.
     * Alla resultat i K22.
     /Magnus Fridell

Se terräng-SM-söndagen igen

OKT
23


     
     Friidrottskanalen sände även den andra dagen av terräng-SM i Västerås. Sändningen gjordes i samarbete med TV021 och finns nu att se i sin helhet igen.
     Fler artiklar från terräng-SM kommer under kvällen.
     /Magnus Fridell

I mål efter25 mils löpning på 24 timmar.

I mål efter25 mils löpning på 24 timmar.
Foto: Reima Hartikainen

EM-guld och Europa-bästa för Maria!

OKT
23

Ultralöparen Maria Jansson försvarade sitt guld i EM i 24-timmarslöpning när hon gick i mål i franska Albi på söndagsmorgonen efter ett dygns löpning. Längden 250,647 km är det längsta en europeisk kvinna någonsin sprungit.
     EM:s hemsida.
     IAU:s hemsida.
     /Fredrik Trahn

Mika Söderström visade att hon har behållit den fina formen från i somras.

Mika Söderström visade att hon har behållit den fina formen från i somras.
Foto: Deca Text & Bild

Årets femte guld för Mika

OKT
22

Mika Söderström tog sitt femte SM-guld för året när hon vann fyra kilometer för Flickor 17. Lidingötjejen hade 14:57 i mål och hade klubbkompisen Vilma Jonsson fem sekunder bakom. Trea blev Mölndals Emma Magnusson på 15:15.
     Flickor 16 vanns av Malmös Amani Ismael, och där var det riktigt jämt om medaljerna. Både Amani och Ärlas Vy Nguyen hade 15:58 i mål och var bara två sekunder före Götas Frida Jensen.
     Se hela loppet inklusive intervjuer med vinnarna i Friidrottskanalens sändning. Loppet börjar cirka 2:07 in i sändningen.
     
     Jätteseger för Gael
     Sävedalens Gael De Coninck vann mycket stort flickor 15 fyra kilometer. Tiden skrevs till 14:31 och segermarginalen ner till Västerås Elsa Wallenius var hela 33 sekunder.
     Trea blev Lovisa Bivstedt, Hässelby, ytterligare en halv minut bakom.
     Se hela loppet inklussive intervju med vinnaren Gael i Friidrottskanalens sändning. loppet börjar cirka 1:12 in i sändningen.
     * Resultat F15.
     * Resultat F16/F17.
     /Magnus Fridell

Övertygande och imponerande löpning av Vasco Vilaca som ledde hela loppet.

Övertygande och imponerande löpning av Vasco Vilaca som ledde hela loppet.
Foto: Deca Text & Bild

Hemmaseger i P17-klassen.

OKT
22

Västerås Vasco Vilaca tog en övertygande seger på fyra kilometer i terräng-SM:s pojkar 17-klass. Vasco, som vanligtvis är en duktig triathlet, vann på 12:44, sex sekunder före Ullevis Abdikhalag Nooh. Trea blev Yassin Abdi, Kungsängen på 13:00.
     Pojkar 16 vann Omar Mohammed Ismael, Högby, på 13:06, nio sekunder före klubbkompisen Ludvig Bjurelid medan Trollhättans Erik Jälknäs var trea på 13:25.
     Se hela loppet i Friidrottskanalens sändning med start cirka 2:35 in i sändningen.
     
     Klar segrare i P15

     Emil Magnell-Millán, Tjalve, vann pojkar 15-klassen klart efter att ha gått i mål på 13:11. Tvåa, sju sekunder efter Emil, var Hässelbys Anton Axelsson och trea hemmaklubben Västerås Hassan Abdiqadir.
     Se hela P15-loppet samt en intervju med Emil Magnell Millán i Friidrottskanalens sändning. Loppet startar cirka 1:41 in i sändningen.
     * Resultat P16/P17.
     * Resultat P15.
     /Magnus Fridell

Så här såg det ut mest hela loppet, Sarah Lahti ensam i täten utan någon löpare bakom inom synhåll.

Så här såg det ut mest hela loppet, Sarah Lahti ensam i täten utan någon löpare bakom inom synhåll.
Foto: Deca Text & Bild

Sarah Lahti överlägsen segrare

OKT
22

Det var en ren uppvisning av Hässelbys Sarah Lahti som försvarade SM-guldet på fyra kilometer terräng i Västerås i dag. 21-åringen tog kommandot direkt och vägrade släppa det. I mål var hon 12 sekunder före Ullevis Charlotta Fougberg.
     Redan efter 100 meter hade Sarah Lahti skapat sig en lucka på ungefär tio meter, och det var tydligt för publiken som hade samlats på det kylslagna sportfältet i Rocklunda att det skulle bli en klar dominans av den Klippan-tjejen. Bakom henne låg Charlotta Fougberg och fjolårstrean Sara Holmgren från Sävedalen i täten av den stora klungan.
     När tjejerna efter knappt en och en halv kilometer kom in i skogen hade Sarah ungefär nio sekunders försprång på Fougberg, som i sin tur hade klungan en bra bit bakom.
     Fougberg knappade dock in en del och vid varvningen skiljde det sex sekunder. Bakom dem hade Sara Holmgren och Louise Wiker, Hässelby, skaffat sig en liten lucka.
     Med en knapp kilometer skakade Louise av sig Sara och i sista backen tog sig Örgrytes Ronja Fjellner upp på en fjärdeplats.
     Ingen kunde dock utmana Lahti och Fougberg. Sarah Lahti var helt överlägsen i mål och vann på 13.14, men Fougbergs avstånd ner till trean Wiker var ännu större än de tolv sekunder som hon hade upp till Lahti. Hela 24 sekunder skiljde dem åt.
     – Det var ett bra lopp. Jag har tränat hårt nu ganska länge, och jag skulle bara komma hit och vinna, det var målet, sa Sarah till Friidrottskanalen efter loppet.
     * Resultaten från kvinnornas fyrakilometerslopp.
     * Se hela sändningen från första dagens tävlingar.
     /Magnus Fridell

Foto: Deca Text & Bild

39-åriga Adhanom vann – 18-åriga Hassan tvåa

OKT
22

Det blev ännu ett SM-guld för Eskilstunas Abraham Adhanom när han i dag vann terräng-SM:s korta bana, men 39-åringen fick kämpa ordentligt för att ta hem segern.
     Abraham Adhanom ingick i tätklungan som från början satte upp tempot rejält. Första kilometern gick klart under tre minuter.
     Först när löparna kom in i ett skogsparti med en ordentlig backe efter cirka 1 400 meter valde Adhanom att lägga sig längst fram, före William Lind från Sävedalen och Suldan Hassan, Ullevis 18-åring som sprang 5 000 meter på junior-VM i somras. Första varvet passerades på 5.54 av tättrion.
     En bit in på andra varvet släppte Lind och Huddinges Staffan Ek tog i stället hand om andraplatsen, men Suldan Hassan ville inte ge sig, precis som Hässelbys Andreas Åhwall.
     In på upploppet var Adhanom klart först med Åhwall som tvåa, några meter före Hassan och Ek. Men efter en rafflande spurtstrid lyckades Suldan Hassan ta sig förbi precis innan mållinjen.
     Fjolårstvåan Adhanom vann på 11.53, fyra sekunder före Hassan och Åhwall som hade samma tid i mål. Staffan Ek blev fyra på 11.59.
     För Suldan Hassan blev det den första senior-SM-medaljen.
     – Det kändes rätt bra, men i backen kändes det för jobbigt så jag släppte där. Men när Åhwall kom förbi mig kände jag att nu får det vara nog, så jag fick nya krafter och kämpade mig tillbaka. På upploppet var det bara att ge järnet, sa Suldan Hassan till Friidrottskanalen och berättade att han hade mjölksyra upp över öronen.
     * Alla resultat från manliga fyrakilometersloppet.
     * Friidrottskanalens livesändning.
     /Magnus Fridell

Ny chans att se första dagen av terräng-SM

OKT
22


     
     Den första dagen av terräng-SM avgjordes i ett kyligt Västerås. Missade du Friidrottskanalens sändning finns det nu en ny chans att se den i spelaren här ovan. Sändningen startar efter cirka sju minuter.
     /Magnus Fridell

Från 10.50 - Följ Terräng-SM direkt i Friidrottskanalen

OKT
22


     
     I dag avslutas terräng-SM i Västerås och dagens höjdpunkter är åttakilometersloppet för kvinnor och 12-kilometersloppet för män.
     Friidrottskanalen drar igång livesändningen klockan 10.50 och sänder hela dagen.
     Registrera dig gratis och se sändningen utan kostnad.
     * Liveresultat.
     * Tidsprogram.
     * Startlistor.
     /Magnus Fridell

Sarah Lahti har verkligen fått sitt genombrott i år. I helgen är hon favorit till ännu ett SM-guld

Sarah Lahti har verkligen fått sitt genombrott i år. I helgen är hon favorit till ännu ett SM-guld
Foto: Deca Text & Bild

Tre OS-löpare i årets sista SM

OKT
21

Terräng-SM är årets sista SM-tävling, och intresset i år är mycket stort. Över 750 löpare är anmälda till de olika klasserna, som sträcker sig från ungdomar ända vägen upp till veteraner, och det är drygt 200 fler än förra året. Genom Friidrottskanalens sändning kommer alla friidrottsintresserade i Sverige ha möjligheten att följa de olika loppen.
     Terräng-SM har fyra olika tävlingsdistanser; 4, 6, 8 och 12 kilometer. På seniorsidan springer både män och kvinnor den korta fyrakilometersbanan medan det sedan skiljer sig på den långa, där kvinnorna springer åtta kilometer och männen 12 kilometer.
     Majoriteten av landets absolut bästa löpare är med i år, vilket visar att terräng-SM är ett mästerskap som allt från medeldistansare till maratonspecialister prioriterar under hösten.
     På seniorsidan är tre av förra årets fyra svenska mästare med i startlistorna även i år; Hässelbys Sarah Lahti som vann den korta banan i Uddevalla, Sävedalens Sara Holmgren som vann den långa banan och Eskilstunas Abraham Adhanom som var snabbaste man över de 12 000 meterna. Den enda regerande mästaren som saknas är Malmös Jonas Leanderson, fjolårssegrare på 4 000 meter, som inte är anmäld då han dras med en del skadebekymmer.
     
     Tre OS-löpare
     Stora delar av den svenska löpareliten samlas alltså i Västerås, och tittar man på anmälningslistorna till det kvinnliga fyrakilometersloppet hittar man ett antal spännande löperskor, varav tre deltog på OS i Rio. Sarah Lahti, som haft sitt stora genombrott i år, är solklar favorit men utmanas av starka löpare som Ulleviduon Charlotta Fougberg och Lovisa Lindh, som gör en spännande start på en för henne mycket ovanlig distans. Dessutom är Örgrytes EM-hinderlöperska och årets svenska mästarinna på 10 kilometer landsväg, Maria Larsson anmäld liksom fjolårstrean på distansen Sara Holmgren.
     På kvinnornas långa bana är Fougberg och Larsson anmälda igen, liksom Holmgren, som alltså vann i fjol, och Hässelbys Louise Wiker, som förra veckan imponerade stort i Amsterdam Marathon.
     En som kan blanda sig i medaljstriden är också Spårvägens Malin Liljestedt.
     
     Många hinderlöpare
     På den manliga sidan ser det också ut att bli spännande. Abraham Adhanom var tvåa på korta banan i fjol och är åter anmäld, liksom förra årets bronsmedaljör, Spårvägens Olle Walleräng. De utmanas till exempel av Ullevis junior-VM deltagare Suldan Hassan, de fem hinderspecialisterna Elmar Engholm och Emil Blomberg, båda EM-deltagare från Hässelby, Daniel Lundgren och Napoleon Solomon, båda Tureberg, och Vidar Johansson, Sävedalen. Även Huddinges Staffan Ek, Eskilstunas Nasir Dawoud, och Hässelbys Andreas Åhwall gör intressanta starter.
     Till det långa loppet på söndagen är flera av dessa löpare åter anmälda, men utmanas där av landets i särklass bästa maratonlöpare just nu, Strömstads Mikael Ekvall. Där går även Spårvägens Lars Södergård, som i fjol blev sexa, in liksom Huddinges Ebba Tulu Chala.
     Väderprognoserna i Västerås ser inte alltför attraktiva ut, mulet, fyra grader fem till sex m/s vind i morgon och fem grader, regn och sex m/s vind på söndag.
     Terräng-SM kommer gå att följa i Friidrottskanalens livesändning:
      Lördag 14.00-17.00
     * Söndag: 10.50-15.30
     * Startlistor.
     * Intervju med tävlingsledare Peter Holmroos.
     /Magnus Fridell

I helgen går Castorama i mål

OKT
21

Samtidigt med Finnkampen sista helgen i augusti drog årets Castorama-igång och nu till helgen är det dags att sätta punkt för den drygt åtta veckor långa säsongen. Hittills har det rapporterats in ca 150 tävlingar som var och haft i snitt ca sju deltagarna vilket totalt gett en bra bit över tusen starter!
     Och det är alltså inte slut ännu och det är något som särskilt Spårvägen har bra koll på. Man har ju faktiskt gjort det till en tradition att vända till sin fördel just i den absoluta slutspurten. Så var det 2012, 2013, 2014 och 2015, dvs de fyra senaste åren!
     Utgångsläget i år för Spåret är att man ligger tvåa bakom Hässelby med 1390 poäng att plocka in. Ingen omöjlighet men det lär kräva att man - som tidigare år - mobiliserar några nya namn som ännu inte kört någon serie den här hösten.
     På topp-10-listan i lagtävlingen har sedan förra veckan två nya klubbar kommit in - Bore och Contact - plus att fyra ytterligare - Spårvägen, IF Göta, Huddinge och Åhus - förbättrat sin total beräknad på de 12 bästas bästa serier:
     1) Hässelby 31.507, 2) Spårvägen 30.117, 3) Upsala 28.797, 4) Örgryte 27.477, 5) IF Göta 25.872, 6) Huddinge 24.436, 7) Åhus 23.334, 8) Bore 23.087, 9) Skellefteå 21.940, 10) Contact 20.601.
     Just nu är det 30 klubbar som har kompletta lag och som därmed har chans på något av uppmuntringsprisen (presentkort att använda till inköp av kastredskap).
     Individuellt är toppskikten oförändrade med Leif Arrhenius, Simon Pettersson, Daniel Ståhl och Niklas Arrhenius som de fyra främsta på manliga sidan tätt samlade från 3.578 till 3.468 p.
     Bland kvinnorna toppar Fanny Roos suveränt på nya rekordtotalen 3.695 p med Anna Karlsson, Mari Klaup och Frida Åkerström som andraklunga på 3.159 till 3.081 p.
     * Årets Castorama-resultatbörs
     / A. Lennart Julin

Senaste veckan
Veckan 21.10 - 28.10

Inför Friidrottsgalan: Sofie Skoog om sitt genombrottsår i landslaget
Inför Friidrottsgalan låter friidrott.se i dag Göt...

”Jag ska verkligen ge det en chans”
Det blir varma förutsättningar i de portugisiska b...

Veteran-VM 2020 - Snart tas beslutet
På söndag avgörs om Sverige får arrangera veteran-...

Tuff dag väntar ultratraillöparna i VM
Det pågår internationella friidrottsmästerskap...

Fyra svenska medaljer och inledd rekordjakt
Så var veteran-VM i friidrott igång. Tävlingen avg...

Inför Friidrottsgalan: Johan Rogestedt blickar tillbaka på karriärens bästa år
Inför Friidrottsgalan den 23 november kommer friid...

Tre procent funkade för Magnus
I våras sedan tyckte han att löpning var pest och ...

Knappt 170 byter klubb
Den 15 november sker tävlingsårsskiftet inom Svens...

Nu tar Emelie på sig landslagströjan
Emelie Forsberg är världskändis i bergslöparvärlde...

21 aktiva nominerade till Friidrottsgalans priser
21 svenska friidrottare är nominerade till någ...

Live 14.00 - Nomineringarna till Friidrottsgalan
I dag klockan 14.00 presenteras nomineringarna...

Onsdag 14.00 -
Nomineringarna presenteras

Den 23 november summeras det svenska friidrottsåre...

Liten men stark trupp till VM i ultratraillöpning
När VM i ultratraillöpning går på lördag i Portuga...

Flera SM-segrare klara för terräng-NM
Den 12 november avgörs årets nordiska mästerskap i...

Annelie tillbaka som vinnare
Annelie Johansson, Hälle, vann veteran-SM-guld...

Maria Jansson efter EM-guldet:
”Det gick bara så lätt”

Svenskt guld och Europa-bästa med över 25 sprungna...

Charlottas sololöpning ledde till guld
I det kvinnliga åttakilometersloppet visade Ullevi...

Ännu ett guld för Abraham
Abraham Adhanom sprang enkelt hem helgens andra SM...

Sensationell segrare i P19
Det blev en riktigt spännande spurtuppgörelse med ...

Ökat tempo gav Sara segern
Sävedalens Sara Christiansson var helt överlägsen ...

Se terräng-SM-söndagen igen
Friidrottskanalen sände även den andra dagen a...

EM-guld och Europa-bästa för Maria!
Ultralöparen Maria Jansson försvarade sitt guld i ...

Årets femte guld för Mika
Mika Söderström tog sitt femte SM-guld för året nä...

Hemmaseger i P17-klassen.
Västerås Vasco Vilaca tog en övertygande seger på ...

Sarah Lahti överlägsen segrare
Det var en ren uppvisning av Hässelbys Sarah Lahti...

39-åriga Adhanom vann – 18-åriga Hassan tvåa
Det blev ännu ett SM-guld för Eskilstunas Abraham ...

Ny chans att se första dagen av terräng-SM
Den första dagen av terräng-SM avgjordes i ett...

Från 10.50 - Följ Terräng-SM direkt i Friidrottskanalen
I dag avslutas terräng-SM i Västerås och dagen...

Tre OS-löpare i årets sista SM
Terräng-SM är årets sista SM-tävling, och intresse...

I helgen går Castorama i mål
Samtidigt med Finnkampen sista helgen i augusti dr...

Förra veckan
Veckan 14.10 - 21.10

Tre OS-löpare i årets sista SM
I helgen går Castorama i mål
Linn Nilsson siktar mot innesäsongen
Maria Jansson vill försvara EM-guldet
Svensk Friidrott söker vikarierande kommunikatör och redaktör
Terräng-SM live i Friidrottskanalen
Ungdomsrådet söker nya ledamöter
Malin Ewerlöf leder Friidrottsgalan
Svensk Friidrott söker Utbildningsansvarig
På fem år har löpningen blivit en del av Johans personlighet
Håkan Andersson och Karin Torneklint får europeiskt pris
Många uppskattade föreläsningar vid helgens Tränarforum
Förslag på ny mångkamp - en av europamötets diskussionsfrågor
Amsterdam: Louise 2:36 - VM-kval!
På webben – Lilla Sportspegeln besöker Tureberg
Med sikte på terräng-SM om en vecka
- och om ett år

Exklusivt för friidrott.se - Oscar Gidewall om åren med Michel Tornéus
Nytt i Friidrottskanalen -
reportage från Hässelbyloppet

Castorama: Hässelby ny etta!

Två veckor sedan
Veckan 7.10 - 14.10

Exklusivt för friidrott.se - Oscar Gidewall om åren med Michel Tornéus
Nytt i Friidrottskanalen -
reportage från Hässelbyloppet

Castorama: Hässelby ny etta!
Långt reportage i Friidrottskanalen:
Andreas Almgren skyndar långsamt

Viktigt datum: 15 oktober
Grattis Kajsa Bergqvist 40 år!
Gabriellas motto: Run for Fun!
Publikvänlig bana med tuff backe väntar på terräng-SM
Tränarforum lockar över 100 tränare - anmälan senast 13 oktober
Ny historisk utställning på Stadion
Karriärens mest spännande resa väntar för Anna Silvander
Snabba tider i Hässelby
SVENSKT REKORD AV SARAH LAHTI
Djupdykning i Friidrottskanalens arkiv
Året galasummeras 23 november
Höstjakt på snabba tider
Castorama: T minus 17 dagar