Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Söndag 25 september 2016

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Ekvall bästa europé i Berlin

SEP
25

Mikael Ekvall, Strömstad, kom i mål på en 14:e-plats i Berlin Marathon på söndagsförmiddagen. Ekvalls tid, 2:13.16, var en dryg minut sämre än vad han sprang på i Frankfurt i fjol, men framför sig hade Mikael bara östafrikaner och en japan vilket gjorde 27-åringen till bäste europé.
     Mikael Ekvall inledde mycket bra. Första fem kilometerna gick på 15:43, därefter ökade han tempot för varje fem kilometer fram till 25 kilometer. Så långt låg han också före tiden han hade i Frankfurt i fjol.
     Efter 30 kilometer kom tappet och han låg då fem sekunder efter Frankfurttiden.
     Mikael hamnade ganska snabbt också i ett ingenmansland och hade ingen att haka på. I mål hade han drygt två minuter upp till närmsta löpare, japanen Yuki Kawauchi.
     vann gjorde Kenenisa Bekele från Kenya på snabba 2:03.03 tio sekunder före landsmannen Wilson Kipsang.
     Kvaltiden till VM i London nästa år är 2:17, vilken Mikael Ekvall alltså klarade med mycket god marginal.
     
     Snabba lopp av Larsson och Kemppi
     Mikaela Larsson, Spårvägen, och Mikaela Kemppi, Örebro, sprang mycket imponerande och blev 13:e och 14:e löpare i mål på 2:44.15 respektive 2:44.46, personliga rekord för båda två och placeringar som tvåa och trea i Sverige i år.
     Alla resultat från Berlin Marathon.
     /Magnus Fridell

Så följer du Lidingöloppet söndag

SEP
25

TCS Lidingöloppet fortsätter idag söndag med Lilla Lidingöloppet och Rosa Bandet-Loppet (fd Lidingö Tjejlopp) där bland andra Charlotta Fougberg springer.
     Se alla resultat live.
     

Starkaste svensk på Lidingö var David Nilsson.

Starkaste svensk på Lidingö var David Nilsson.
Foto: Deca Text & Bild

Davids tredjeplats satt långt inne

SEP
24

Tävlingsälskaren David Nilsson var den starkaste av svenskarna i dagens TCS Lidingöloppet 30 km. En tredjeplats med tiden 1.38.45 var den sjätte snabbaste tiden en svensk har sprungit på. Men pallplatsen satt långt inne. Långt efter målgång hängde ett diskvalificeringshot över Nilsson.
     Förutsättningarna för snabba tider var optimala på Lidingö idag. Bra löparväder med 15 grader och moln, svaga vindar och därtill en fullkomligt snustorr bana. Kanske var det den torraste banan någonsin på Lidingöloppet och det stod som ett dammoln från tusentals fötter på upploppet.
     Direkt efter start bildade en sjumannaklunga tätgruppen innehållande bland andra Mustafa Mohamed, David Nilsson och Huddingelöparen Ebba Thulu Chala. Efter 32.30 på första milen ryckte etiopiern Destra Kibrom som sedan låg i tät ända till upploppet då han fick se sig spurtsegrad av tidigare Lidingöloppssegraren Japhet Kipkorir från Kenya.
     
     Musse satte fart
     Mustafa Mohamed hade deklarerat ett högt tempo och siktade på segern. Men David Nilsson hade andra planer.
     - Musse släppte efter 17 km då han fick vätska och då hade Japhet (Kipkorir) börjat gå hårdare. Då kände jag mig jättebra energimässigt men höll tillbaka lite för att det inte skulle komma kramp som det gjort tidigare, berättade Nilsson efter målgång.
     - Annars kändes det jättebra, jag hade en sån där bra dag på Lidingö då man aldrig blir trött. Jag var ju tagen i mål men inte så där utmattad som man kan vara. Det är så lätt att göra misstag här och jag försökte hålla mig kall. Energimässigt hade jag mer att ge men totalt sett var det jättebra.
     Men Nilssons tredjeplats var länge hotad. Tävlingsledningen och juryn såg inte med blida ögon att han sprungit utan den beordrade GPS-sändaren.
     - Jag tycker GPS:en är för tung och jag tog av den innan start mot arrangörens vilja. Jag försöker stå upp för elitlöparna som vill springa på bra tider. Vi får se om de diskar mig nu eller inte.
     
     Nilsson friad
     Men någon diskning blev det inte. Tävlingsledningen diskuterade fallet länge och valde att fria Nilsson tillslut. Upp på pallen fick han gå som loppet totaltrea och bäste svensk.
     David Nilsson älskar att tävla och har sprungit otroligt många tävlingar det här året. Nu väntar Chicago marathon om två veckor.
     - Jag tycker det är kul med sådana här extrema satsningar när det går från en ytterlighet till en annan. Nu har jag kört mycket terräng och nu får jag växla om till all distans på asfalt.
     Samlad men glad var sammanfattningen av Davids dag på Lidingö.
     - Mest glad idag är jag att jag har gått fram tidsmässigt jämfört med mina tidigare Lidingölopp.
     Alla resultat.
     /Fredrik Trahn

Känslosam upploppslöpning tillsammans med landslagskollegan och kranskullan Anna Silvander.

Känslosam upploppslöpning tillsammans med landslagskollegan och kranskullan Anna Silvander.
Foto: Deca Text & Bild

Maria Larssons återkomst växer sig allt starkare och starkare

SEP
24

Maria Larssons återkomst på tävlingsbanan 2016 fortsätter att imponera. Mer och mer. Den långa skade- och rehabperioden har gett oss en superstark Maria Larsson tillbaka. ”Det ligger så mycket slit bakom det här och så många timmar på gymet. Jag har tvivlat många gånger och jag varit nere i källaren mentalt många gånger”, sa en tårögd Maria Larsson efter segern i TCS Lidingöloppet 30 km.
     Redan tidigt i loppet stod det klart att det var Maria Larsson och rutinerade Malin Ewerlöf som det skulle stå emellan. De två öppnade första milen på 38.50 och redan vid halva distansen var Larsson den starkare som gled ifrån mer och mer.
     Maria Larssons segertid på 1.56.54 var den tredje bästa svenska tiden genom tiderna och hon vann knappa tre minuter före Ewerlöf.
     – Jag är så himla nöjd med loppet. Jag ville springa under två timmar och taktiken var att springa strax under 4 minuter per kilometer fram till 20 km och sen fortsätta om jag var stark. Det tog emot lite vid 17-18 km men det var mest lite energidipp men med lite vätska och kolhydrater gick det bra sen, sa Maria.
     
     Tillbaka i landslaget
     Hinderlöparen Maria Larsson var tillbaka på tävlingsbanan i början av sommaren och vann då SM-milen. Sedan har det blivit landslagsuppdrag både på EM och Finnkampen och nu tycks hon vara starkare än någonsin.
     Men vägen tillbaka har varit lång och slitsam.
     - Jag har tränat allt annat än löpning jag kunnat. Har kört massor med cykel, rullskidor och vattenlöpning och haft hjälp av min tränare Eric Senorski och min fysiolog Filip Larsen för att få kroppen att komma tillbaka efter skadan.
     - Till alla som är skadade vill jag säga: Alternativträning fungerar!
     Och det har inte bara fungerat för Maria Larsson. Hon har också kommit tillbaka till en mycket hög nivå. Motivationen är det inte heller något fel på. Direkt efter målgång berättade hon att hon om hon själv fick välja så skulle hon vilja springa marathon redan i morgon. Så fort lär det dock inte gå innan det blir så långa distanser. Men GöteborgsVarvet blir det till våren.
     Alla resultat.
     /Fredrik Trahn

Stavgångarna var först ut på Lidingö.

Stavgångarna var först ut på Lidingö.
Foto: Fredrik Trahn

Lidingöloppshelgen inledd

SEP
23

Lidingöloppshelgen är nu igång och först ut idag var tävlingarna för funktionshindrade och gångklass. Samtidigt började löparna för övriga tävlingar att samlas på Lidingö inför helgens löparfest.
     Imorgon lördag går TCS Lidingöloppet 30 km och 15 km. Friidrottskanalen sänder direkt från kl 12.00.
     Se alla resultat.
     /Fredrik Trahn

Foto: Deca Text & Bild

Utbilda dig till förbundsdomare i höst

SEP
23

Den 12-13 november genomförs förbundsdomarkursen, den högsta domarutbildningen inom Svensk Friidrott, i Helsingborg. Målgruppen för förbundsdomarkursen är främst personer som ska ha ledande domaruppdrag på kommande SM-tävlingar, landskamper och galor.
     – Där finns det uppsatt direkta krav på att ansvariga ska vara förbundsdomar, säger Andreas Thornell, tävlingsansvarig på Svensk Friidrott och fortsätter:
     – Men eftersom god regelkunskap och -förståelse är något som behövs i alla friidrottssammanhang, är kursen, i mån av plats, öppen för alla som har domarerfarenhet och som är intresserade av att höja sin kompetens.
     Förbundsdomarkursen planeras inte att genomföras i vår.
     Sista anmälningsdag är 23 oktober och frågor besvaras av Andreas Thornell, 010 476 53 42.
     * Information och anmälan.
     /Magnus Fridell

Foto: Deca Text & Bild

Löpare i alla åldrar samlas på Lidingö

SEP
23

I helgen genomförs den 52:a upplagan av Lidingöloppet, som i år dessutom fått en titelsponsor och numera heter TCS Lidingöloppet. 30 kilometersloppet på lördag kommer livesändas i Friidrottskanalen och som vanligt lockar världens största terränglopp både många elitlöpare och stora mängder motionärer.
     Lidingöloppshelgen inleds redan i dag med TCS Lidingöruset och Lidingöloppet På Gång. Den klassiska stafetten som varit ett stående inslag som inledning på Lidingöloppshelgen, arrangeras inte i år.
     I morgon lördag är det dags för huvudloppet, TCS Lidingöloppet 30 kilometer. Loppet har flera spännande elitlöpare i startlistan, både manliga och kvinnliga.
     
     Intressant elit
     Bortsett från ett flertal kenyanska löpare, bland annat den dubble segraren Japhet Kipkorir, så står många ur den svenska eliten på startlinjen klockan 12.30 i morgon. Favorit att utmana om segern, och bryta en sju år lång kenyansk segersvit, är Hälles Mustafa Mohamed som gör sin första start på Lidingö sedan 2008.
     Vid sidan av honom hittar vi bland annat fjolårets bästa svensk, Linus Rosdal, KFUM Örebro, och 20-årige Ebba Tulu Chala, Huddinge.
     Högbys David Nilsson gör en spännande start liksom IFK Moras Jonas Buud. Dessutom debuterar Turebergs hinderlöpare Daniel Lundgren i Lidingöspåret.
     Ett av De starkaste namnen på tjejsidan är hemmalöperskan Malin Ewerlöf, segrare 1996, 2001 och 2009. Hon utmanas av Örgrytes Maria Larsson och Hässelbys Charlotte Karlsson.
     Organisationen är väldigt nöjda med elitstartfältet.
     – Vi tycker att det är riktigt kul med så många spännande toppnamn i de bägge 30km-klasserna. Det kommer bli en härlig löpardag på Lidingö med snabba spår och bra väder, säger Jessica Falkman, Elitansvarig TCS Lidingöloppet, i ett pressmeddelande.
     I morgon avgörs också 15 kilometersloppet samt alla ungdoms-, junior- och veteranklasser.
     
     Debut för Fougberg
     På söndag avslutas löparhelgen med Rosa Bandet-loppet, det tio kilometer långa tjejloppet. En av favoriterna där är Ullevis Charlotta Fougberg som gör sin Lidingödebut.
     – Mot slutet av bansäsongen brukar jag längta efter vila men i år var jag sugen att tävla mer och då känns det självklart och roligt att få springa Lidingöloppet. Terränglöpning är ett perfekt inslag i grundträningen och kommer ge mig inspiration till höstens terränglopp med Terräng-EM i december som avslut. Det känns extra bra att få göra sitt första Lidingölopp nu när det är premiär för Rosa Bandet-loppet, något mer än bara löpning, säger Charlotta i ett pressmeddelande.
     Dessutom avgörs Lilla Lidingöloppet på söndag, så man kan räkna med en intensiv helg med löpare i alla åldrar på Lidingö.
     Följ Lidingöloppet live i Friidrottskanalen med start klockan 12.00 i morgon lördag.
     /Magnus Fridell

Totalt har det blivit tre segrar i Lidingöloppet. Nu siktar Mustafa Mohamed på en fjärde.

Totalt har det blivit tre segrar i Lidingöloppet. Nu siktar Mustafa Mohamed på en fjärde.
Foto: Deca Text & Bild

Musse tillbaka på Lidingö efter åtta år - siktar på ännu en seger

SEP
22

Mustafa Mohamed gör på lördag sin första start i TCS Lidingöloppet sedan 2008. Då blev det seger, och den 37-årige Hällelöparen siktar på att återupprepa succén och ta sin fjärde vinst i världens största terränglopp.
     Mustafa Mohameds har haft en framgångsrik sommar. Det började i juni med SM-guld på maraton i Stockholm. Sedan var han med och förde det Sverige till en femteplats i EM-halvmarans lagtävling, där han själv kom 21:a och var näst bäste svensk efter Strömstads Mikael Ekvall.
     På SM i Sollentuna för en månad sedan fick han dock revansch på den 10 år yngre Ekvall och visade på 10 000 meter att gammal är äldst. Med bara en hundradels marginal vann han SM-guldet före Mikael efter en tidernas jämnaste spurtstrid i den ljumna augustikvällen. Musse, som han vanligtvis kallas, minns loppet som väldigt roligt.
     – Det var ett bra resultat också. För mig var det mitt bästa 10 000-meterslopp på flera år och målet var ju att vinna så jag tänkte inte så mycket på tiden. Men den blev ju bra, så det var en ren bonus.
     Läs hela intervjun på svenskalopare.se.
     /Magnus Fridell

Johan Wettergren stolt över
nytt löparuppdrag

SEP
22


     
     Johan Wettergren är tillsammans med Ulf Friberg ny grengruppschef för medel- och långdistans och ansvarig för verksamheten på Prestationscentrum i Göteborg. Friidrottskanalen har träffat Johan och låtit honom berätta om sitt nya uppdrag.
     /Magnus Fridell

Hög tid att söka...

SEP
22

Vi är inne på sluttampen av friidrottsåret 2016 och då är det hög tid att blicka fram mot kommande år. Redan nu utlyser därför Svensk Friidrotts tävlingskommitté 2018 års SM-tävlingar, bortsett från Friidrotts-SM som har en särskild ansökningsprocess. Dessutom söks arrangör för Nordisk-baltiska 22-årsmästerskapen samma år.
     – Förutom att vi söker föreningar som har tillgång till en SM-värdig arena och är duktiga arrangörer så trycker vi nu också extra mycket på att föreningen eller föreningarna som söker en SM-tävling ska vara vaccinerade mot doping, eller att de förbinder sig att före evenemanget ha genomfört programmet, säger Andreas Thornell, tävlingsansvarig på Svensk Friidrott.
     
     Nordisk-baltiska 22-årsmästerskapen 2018
     Samtidigt söker Tävlingskommittén en arrangör av Nordisk-baltiska 22-årsmästerskapen 2018 då Sverige kommer att stå som värd för det årligen återkommande mästerskapet.
     – Det finns ett antal krav för att arrangera landskampen, till exempel att det finns tillgång till en åttabanorsanläggning. Förutom själva tävlingen tillkommer också en transportorganisation samt logi och mat för deltagande nationer, berättar Andreas Thornell och uppmanar föreningar och kommuner att kontakta honom för mer information.
     Sista dag att söka SM-tävling är 23 oktober.
     * Ansökningshandlingar arenatävlingar.
     * Ansökningshandlingar landsvägs- och terränglopp.
     /Magnus Fridell

Ulf Friberg och Johan Wettergren har lång tränarerfarenhet inom medel- och långdistans. Här med Meraf Bahta efter EM-guldet 2014.

Ulf Friberg och Johan Wettergren har lång tränarerfarenhet inom medel- och långdistans. Här med Meraf Bahta efter EM-guldet 2014.
Foto: Ryno Quantz

Friberg och Wettergren leder nya prestationscentrum i Göteborg

SEP
22

Den 1 oktober startar det nya prestationscentrumet för medel- och långdistanslöpning. Platsen är Göteborg och ansvariga blir Ulf Friberg och Johan Wettergren.
     Göteborg blir det tredje prestationscentrumet efter Växjö för kast och Falun för sprint/häck. Huvuduppdraget är att ansvara för utveckling av nuvarande och nästa generations aktiva mot toppnivå samt att stärka grengruppen för att säkerställa återväxt och framgångsrikt landslag i framtiden. Friberg och Wettergren kommer också att arbeta med tränarutveckling för att få fler starka löparmiljöer i Sverige.
     - Att starta upp det här nu ligger helt rätt i tiden med tanke på de internationella framgångar vi haft inom medel/lång de senaste åren. Att ha en delad tjänst med Johan Wettergren och Ulf Friberg som grengruppschefer är ett offensivt val. De är två tränare med oerhört mycket kunskap och erfarenhet och som också haft stora framgångar de senaste åren, säger Stefan Olsson, generalsekreterare Svensk Friidrott.
     
     Samarbete med Göteborg Friidrott
     Prestationscentrumen Växjö och Falun bedrivs i samarbete med respektive kommun. I Göteborg kommer man att ha Göteborg Friidrott som samarbetespartner och Göteborg som ort har sedan länge en utvecklad miljö för löpning.
     -Det här känns väldigt spännande och inspirerande att vara med och starta upp ett prestationscentrum för medel- och långdistans. Svensk löpning är på väg in i en elitmässig framgångsvåg samtidigt som vi har det stora motionslöparintresset i botten. Vår målsättning är att Sverige ska bli en av Europas bästa löparnationer, säger Ulf Friberg.
     Svensk Friidrotts tre prestationscentrum har tre grunduppdrag:
     *Individutveckling - bidra till att ge aktiva stöd för att nå internationell elit inom respektive grengrupp.
     *Grenutveckling - säkerställa ett utvecklingsarbete som gör att Sverige har duktiga aktiva i de olika grenarna även om tio år.
     *Tränarutveckling - utöver de traditionella utbildningarna också genomföra fortbildningar inom respektive gren på högre nivå än vad som tidigare har erbjudits.
     /Fredrik Trahn

Mikael Ekvall var bäste svensk på EM-halvmaran i somras. Nu väntar årets första maraton.

Mikael Ekvall var bäste svensk på EM-halvmaran i somras. Nu väntar årets första maraton.
Foto: Deca Text & Bild

Ekvall ser fram emot Berlins mara

SEP
21

För knappt ett år sedan sprang Strömstads Mikael Ekvall sitt andra maratonlopp i karriären, och vilket lopp det blev. 2:12.07 i Frankfurt, på en erkänt snabb bana, och Mikael kunde konstatera att han med det var fyra i Sverige genom tiderna.
     Nu väntar en ny utmaning över de 42 195 meterna. På söndag springer han Berlin Marathon.
     – Det ska bli roligt att få tävla, säger Mikael.
     Efter loppet i Frankfurt förra året började Mikael ställa in sig på att det kunde bli en start i OS i Rio. Han var bara sju sekunder från nomineringsgränsen och hoppades att det skulle räcka. Därför la han upp träningen med OS i sikte.
     Nu blev det dock inte så och han fick i stället vända blickarna mot en annan maraton under hösten. Valet föll på Berlin.
     – Jag hade börjat träna inför OS, men när jag fick beskedet att jag inte skulle med så bytte jag taktik och tänkte att jag behövde en mara ganska snart, och då fick det bli Berlin. Jag visste också att Berlin är känd som en snabb mara och jag hoppas att det ska gynna mig, berättar Mikael.
     * Läs hela intervjun på svenskalopare.se.
     /Magnus Fridell

Friidrottskanalen livesänder
TCS Lidingöloppet

SEP
21

På lördag avgörs TCS Lidingöloppets klassiska tremil för 52:a gången. En nyhet för året är att TCS Lidingöloppet kommer att sändas live i Friidrottskanalen.
     Friidrottskanalen lanserades i somras och har hittills publicerat intervjuer och bakom-kulisserna-material, bland annat från EM, Finnkampen och Folksam Grand Prix. Sändningen av TCS Lidingöloppet blir den första livesändningen av ett evenemang i Friidrottskanalen.
     
     Naturligt steg

     Jan Lasson, Svensk Friidrotts marknadschef, menar att det här är ett naturligt steg i Friidrottskanalens satsning.
     – Vår ambition är att erbjuda föreningar och arrangörer att placera sina tävlingar och arrangemang i Friidrottskanalen för att på så sätt öppna upp för en större spridning av den friidrott som sker ute i landet. TCS Lidingöloppet blir först ut att göra detta och vi är väldigt glada att de ser Friidrottskanalen som en bra distributör av deras produkt. Vi hoppas att den här sändningen ska bidra till ett ökat intresse för ett redan stort och populärt evenemang, säger han och får medhåll av Staffan Movin, Lidingöloppets ordförande.
     – Det är väldigt roligt att vi nu via Friidrottskanalen ger ännu fler möjligheten att följa vår sändning. Vi ser att webben utvecklas snabbt som medium vilket ger oss som arrangörer otroliga möjligheter. Möjligheten att distribuera idrott och möjliggöra för de som är intresserade att ta del av den på deras egna villkor blir viktigare för att skapa känslan kring ett lopp eller en tävling. Vi ser att Friidrottskanalen har samma ambition, vilket gör att det är roligt att samverka. Förhoppningsvis hjälper TCS Lidingöloppet till så att fler hittar till Friidrottskanalen och dess innehåll och att vi från TCS Lidingöloppet får fler som följer våra sändningar.
     
     "Positivt överraskade"
     Det är en ambitiös sändning som kommer att göras från lördagens 30-kilometerslopp. Staffan Movin berättar att man under de senaste åren satsat mycket på sändningar från TCS Lidingöloppet och distribuerat dessa både på arenan och på webben. Sändningarna har uppskattats mycket av såväl deltagare som publik och partners.
     – Vi blev positivt överraskade första året att så många följde Lidingöloppet över nätet, vilket gjorde att vi utvecklade sändningarna till en studioproduktion i konceptet Lidingöloppet 365 Live. I dag är det 16 personer som är involverade i innehållet i programmet. Utöver detta kommer den tekniska personalen.
     Sändningen på friidrottskanalen.se kommer att starta 12.00 på lördag och pågå till ungefär en halvtimme efter elitens målgång. Den kommer också att finnas inbäddad och gå att följa på friidrott.se.
     /Magnus Fridell

Blodomloppet fortsätter att vara ett av landets största och mest populära motionsevenemang.

Blodomloppet fortsätter att vara ett av landets största och mest populära motionsevenemang.
Foto: Fredrik Karlsson, Blodomloppet

Fler barn sprang Blodomloppet

SEP
20

Blodomloppet, som i år arrangerades på 15 orter runt om i landet, fortsätter att vara ett av landets största motionsevenemang. Totalt 111 599 personer deltog i Blodomloppet, och av dessa var 2 104 barn vilket var en ökning från förra året.
     Blodomloppet har funnits i drygt 20 år och har länge varit ett av de mest populära motionsevenemangen i landet. Syftet med Blodomloppet är dels att främja en hälsosam livsstil, dels att uppmärksamma och manifestera behovet av blodgivning.
     Läs hela artikeln på svenskalopare.se.
     /Magnus Fridell

Extrema kontraster. Fullt liv och rörelse med 24 skolklasser som hade friidrottsdag i fredags. Ett och ett halv dygn senare var förödelsen stor på Stenkullens IP.

Extrema kontraster. Fullt liv och rörelse med 24 skolklasser som hade friidrottsdag i fredags. Ett och ett halv dygn senare var förödelsen stor på Stenkullens IP.
Foto: Ulf Petersson/ Mikael Zachrisson

Stenkullens IP eldhärjad – stora konsekvenser för Lerum Friidrott

SEP
19

Natten till i söndags sattes läktaren på Stenkullens IP utanför Göteborg i brand. Händelsen rubriceras som mordbrand. Ingen människa kom till skada men hela läktaren förstördes liksom mycket material.
     Ulf Petersson, klubbchef i Lerum Friidrott, väcktes på söndagsmorgonen av föreningens kontaktperson på kommunen.
     – Då fick jag bege mig till Stonehill och prata med insatsledaren och polisen. Det första vi fick göra var att rädda elektroniken och det som fanns i sekretariattornet, berättar Ulf.
     Läktaren var övertänd och gick inte att rädda, men sekretariattornet lyckades man rädda förhållandevis bra. Ulf Petersson förklarar att fasaden fått en del brännskador och att några rutor krossats. Dessutom har det blivit vattenskador efter släckningen, men tornet står kvar och kommer efter sanering att kunna användas som vanligt.
     
     Mycket material förstört
     Under den nu nedbrända läktaren brukade föreningen förvara visst material och av det finns nu inte mycket kvar.
     – Man ser spår av häckvagnarnas metallkonstruktion, men häckarna är helt borta. Vi hade ganska mycket material under läktaren, men det mesta finns i en annan byggnad, berättar Ulf som menar att det var tur i oturen att det här hände just nu. Förra veckan hade föreningen sin sista tävling för året, men självklart får det hela konsekvenser. I dag hade en skola idrottsdag på Stenkullen, och de fick ändra sina planer något.
     – De hade tänkt köra med speaker och så, men de planerna fick ändras. I morgon är det ett företag som ska ha en idrottsdag som också får ändra i sin planering något, säger Ulf och fortsätter:
     – Jag och många andra i föreningen får sätta av mycket tid för att reparera det som har hänt. Det är ett stort arbete vi har framför oss.
     
     "Det är tröttsamt"
     Någon tidsplan för när en ny läktare kan vara på plats har man inte hunnit arbeta fram än. Just nu handlar allt om att gå igenom vad som är skadat och lösa alla försäkringsärenden.
     Reaktionerna har varit starka.
     – Det var många som var här i går och som var chockade. Vi har fått mycket reaktioner också på sociala medier.
     Det är inte första gången som Stenkullens IP drabbas av vandalisering och skadegörelse. Redan i julas försökte någon sätta eld på läktaren, men då var räddningstjänsten på plats snabbt och kunde släcka branden. Och i somras hade föreningen två inbrott inom bara några veckor.
     – Det är tröttsamt, menar Ulf Petersson som dock är väldigt glad över att skadan inte blev större, vilket den kunde ha blivit om inte en vaksam granne hade ringt räddningstjänsten.
     – En granne vaknade av ljudet från branden vid tretiden på natten, och hade inte hon ringt räddningstjänsten då hade kanske ännu mer varit borta i dag, säger han.
     /Magnus Fridell

Viktoria Karlsson hoppar med hjälp av en ledsagare som guidar henne rätt in mot plankan.

Viktoria Karlsson hoppar med hjälp av en ledsagare som guidar henne rätt in mot plankan.
Foto: Pekka Anderman

Viktoria Karlsson sjua i jämn längdfinal

SEP
19

Paralympics avslutades i går och i lördags hoppade Viktoria Karlsson längdhoppsfinal. Viktoria, som är blind och tävlar för Söderhamn, var ytterst nära medalj i den jämna finalen där de åtta främsta hamnade inom en halvmeter. Slutresultatet blev 4.49 vilket räckte till en sjundeplats, men Viktoria var bara drygt två decimeter från bronset.
     –Det är så klart en stor besvikelse när det är så pass jämnt att jag inte hoppar längre. Samtidigt, med de förutsättningar jag har, så är det en väldigt bra tävling. Jag gör 4.49, en av mina livs bästa tävlingar, på nässpray och Ipren, sa Viktoria, som tidigare i somras vann EM-guld, till SVT Sport efteråt.
     /Magnus Fridell

Jättepers och tredje snabbast i år

Louise Wiker, Hässelby

Louise Wiker, Hässelby
Foto: Deca Text & Bild

SEP
19

Louise Wiker, Hässelby, förbättrade sitt personliga halvmaratonrekord ordentligt i helgens Copenhagen Half Marathon. Sluttiden 1:15:26, nästan tre minuter under det två och ett halvt år gamla perset som också sattes i Köpenhamn, räckte till en femtondeplats. Louise var knappt sju och en halv minut efter segrande etiopiskan Hiwot Gebremaryam.
     Tiden var den tredje snabbaste svenska kvinnliga halvmaratontiden hittills 2016. Bara klubbkompisen Isabellah Andersson och Spårvägens Cecilia Norrbom har sprungit snabbare i år.
     Näst bästa svenska i loppet, som totalt lockade omkring 22 500 löpare varav 7 500 kvinnor och nästan 1 000 svenskar, var IK NocOut.se:s Lisa Ring. Även hon passade på att springa snabbare än vad hon tidigare gjort. Lisa förbättrade sitt personliga rekord med drygt fem minuter och gick i mål på 1:17:26, placeringen bakom Louise.
     Samtliga resultat finns i vår resultatbörs.
     /Magnus Fridell

Stor svensk trupp till veteran-VM

SEP
18

Om en dryg månad avgörs veteran-VM i friidrott i Perth, Australien, och Sverige kommer att skicka en stor trupp på över 60 aktiva.
     Bland dessa är det några som sticker ut. En är Robert Kronberg, häcklöparen som för ganska exakt 16 år sedan var i OS-final i Sydney och nu alltså återvänder till Australien. Han får sällskap av bland annat Mattias Sunneborn som efter sin elitkarriär har blivit den kanske främsta ambassadören för ett livslångt friidrottande.
     Dessutom är tidigare landslagsaktiva som stavhopparen Hans Lagerqvist, maratonlöperskan Karin Schön och sprintern Lion Martinez anmälda.
     Under veteran-VM slutförs också Sveriges kandidatur om att arrangera mästerskapen 2020. Bakom kandidaturen står Svensk Friidrott, Göteborgs Stad och Göteborgs Friidrottsförbund. Beslutet tas 30 oktober.
     /Magnus Fridell

Senaste veckan
Veckan 18.9 - 25.9

Ekvall bästa europé i Berlin
Mikael Ekvall, Strömstad, kom i mål på en 14:e-pla...

Så följer du Lidingöloppet söndag
TCS Lidingöloppet fortsätter idag söndag med Lilla...

Davids tredjeplats satt långt inne
Tävlingsälskaren David Nilsson var den starkaste a...

Maria Larssons återkomst växer sig allt starkare och starkare
Maria Larssons återkomst på tävlingsbanan 2016 for...

Lidingöloppshelgen inledd
Lidingöloppshelgen är nu igång och först ut idag v...

Utbilda dig till förbundsdomare i höst
Den 12-13 november genomförs förbundsdomarkursen, ...

Löpare i alla åldrar samlas på Lidingö
I helgen genomförs den 52:a upplagan av Lidingölop...

Musse tillbaka på Lidingö efter åtta år - siktar på ännu en seger
Mustafa Mohamed gör på lördag sin första start i T...

Johan Wettergren stolt över
nytt löparuppdrag

Johan Wettergren är tillsammans med Ulf Friber...

Hög tid att söka...
Vi är inne på sluttampen av friidrottsåret 2016 oc...

Friberg och Wettergren leder nya prestationscentrum i Göteborg
Den 1 oktober startar det nya prestationscentrumet...

Ekvall ser fram emot Berlins mara
För knappt ett år sedan sprang Strömstads Mikael E...

Friidrottskanalen livesänder
TCS Lidingöloppet

På lördag avgörs TCS Lidingöloppets klassiska trem...

Fler barn sprang Blodomloppet
Blodomloppet, som i år arrangerades på 15 orter ru...

Stenkullens IP eldhärjad – stora konsekvenser för Lerum Friidrott
Natten till i söndags sattes läktaren på Stenkulle...

Viktoria Karlsson sjua i jämn längdfinal
Paralympics avslutades i går och i lördags hoppade...

Jättepers och tredje snabbast i år
Louise Wiker, Hässelby, förbättrade sitt personlig...

Stor svensk trupp till veteran-VM
Om en dryg månad avgörs veteran-VM i friidrott i P...

Förra veckan
Veckan 11.9 - 18.9

Stor svensk trupp till veteran-VM
Ny bok: "Maratonkoden"
Fortsatt högsäsong i friidrotts-Sverige
Stadionklubbarna vill utveckla sig själva och friidrotten på Stadion
Daniel ny åtta genom tiderna
Sök Folksam Challenge 2017
Svensk studie om kastartjejers syn på kroppsideal prisad
Kickoff på Linnéuniversitetet
Årsbästa för Wallengren i finalen
Skoljoggen sätter en halv miljon barn i rörelse
Analys - reflektion - förändring:
årets tema på Tränarforum

Svenska framgångar i Paralympics
Hög tid att söka föreningsstöd

Musse tog första segern
Supertid av Felix Svensson
Spårvägen och Hässelby på väg mot standarseger
Ståhls Diamond League-seger en av många höjdpunkter i helgen
SM-guld till Fredrik och Bianca
Flera favoriter höll för trycket

Två veckor sedan
Veckan 4.9 - 11.9

SM-guld till Fredrik och Bianca
Flera favoriter höll för trycket
Persfyllt Falun efter dag 1
Stark första dag av Samuelsson

Nadja Casadei tillbaka som sjukamperska
Juniorerna favoriter även i seniorklasserna
På TV i kväll: Daniel & Sanna när
Diamond League 2016 går i mål

Musse mot Abraham i landets näst största halvmara
Dags att söka sanktion för utomhustävlingar 2017
Otterling siktar mot Tokyo
Simon Pettersson avancerade 20 platser på topp-100
Fanny Roos bäst genom tiderna
Jättesuccé för slutsåld Finnkampsbåt
Bauhaus fortsätter bygga
Svensk Friidrott

Linköping och Hammarby är Sveriges bästa klubblag för 15-åringar
"Det var bara glädje som kom ur mig"
"Det här är nått väldigt speciellt"
Stark medeldistans och kast avgjorde
Svensk dubbelseger gläder förbundskapten Torneklint
Avslutade med seger och årsbästa
Seger för pojkarna - Askros stolt
Historisk spjuttävling bäddade för svensk totalseger
Elmar till seger i första Finnkampen
Så följer du Finnkampen söndag