Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Tisdag 22 augusti 2017

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Frida Hogstrand
redaktör
073-626 98 88

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Curre finalist i Årets Eldsjäl!

Curre med en av de många löpare som är med i löpargruppen.

Curre med en av de många löpare som är med i löpargruppen.

AUG
21

Curt-Roland ”Curre” Ljung, Utby/Ullevi, är utsedd till finalist i Folkspels Årets Eldsjäl, inom kategorin Integration. Curre leder löpargrupper i Göteborg, och arbetar särskilt med somaliska ungdomar. Folkspel har varit på besök vid en av Curres träningar och i den här filmen kan du lära känna Curre och höra mer om projektet. Under texten finns också mer information om Årets Eldsjäl och hur du kan rösta.
     Så här berättar Elisabeth Östberg, ledare, i filmen om Curres engagemang:
     - Han har en yta som är sådär sträng med det är bara för att dölja att han har ett otroligt mjukt inre. Han bemöter människor väldigt bra individuellt, han ger dem en känsla av att de betyder någonting oavsett kapacitet. Det betyder dels att de får en stark självkänsla, dels att de känner sig hemma i Sverige och i Göteborg, och att de lär sig svenska eftersom de umgås med svenskar. Så det betyder oerhört mycket.
     Alla finalister i Årets Eldsjäl Integration
     /Hillevi Thor

Göta-löparen var bara 19 hundradelar från det svenska juniorrekordet på 200 m.

Göta-löparen var bara 19 hundradelar från det svenska juniorrekordet på 200 m.
Foto: Deca Text & Bild

NJLK2: Ny supertid av Henrik Larsson!

AUG
20

När Nordiska juniorlandskampen i Umeå avslutades på söndagen blev det norsk seger i pojkmatchen för andra gången i landskampens 67-åriga historia (första gången var 2015). Lördagens norska ledning på 19.5 poäng före Sverige krympte visserligen, men bara med fem poäng och Sverige slutade också tvåa när alla poäng räknats ihop sedan man gått +6 på Finland andra dagen.
     Efter regnskurar under lördagen var det uppehåll men mulet på söndagen med 16-17 grader och en ordentlig sned motvind på upploppet.
     Första dagen vann IF Götas Henrik Larsson 100 m på lysande 10.32w där vindmätaren visade 2.4 m/s och nu gjorde han en ny riktigt bra insats på dubbla distansen där han rusade i mål tre tiondelar före tvåan på 20.94! Denna gång hade han äntligen flyt med vinden som var idealisk i kurvan och gav bra tryck i ryggen samtidigt som vindmätaren, som ju står på upploppet, visade +0.1.
     
     Trea genom tiderna
     20.94 är personligt rekord med tre tiondelar och för upp Henrik som trea genom tiderna bland svenska 19-årsjuniorer. Till Johan Engbergs 17 år gamla svenska juniorrekord fattas mindre än två tiondelar och eftersom det inte är mer än 18 som Henrik fyller i slutet på september så har han även 2018 på sig för att försöka slå det.
     Totalt tog Sverige fyra grensegrar andra dagen varav en dubbelseger. Den kom i höjd tack vare Upsalas Filip Björklund (2.05) och Wilskes Simon Wiklund (2.03). På 110 m häck var Malmö AI:s Max Hrelja säkerheten själv och vann med fyra tiondelar på 13.73 och i diskus åstadkom klubbkamraten Wictor Petersson en jätteseger tack vare 60.66.
     Söndagens andra svenska andraplats kom på 3000 m hinder som blev ett långsamt taktiklopp. Där var Sävedalens Leo Magnusson uppe i ledning över sista vattengraven och hade en liten lucka in på upploppet men fick ge sig för Norges Thomas Jefferson Byrkjeland som precis som Leo var i final på junior-EM. Segertiden skrevs till 9:49.53 och segermarginalen till en dryg sekund.
     Slutställning. Pojkar: 1) NOR 198; 2) SWE 183.5; 3) FIN 177; 4) DEN/ISL 98.5.
     Resultat lördag
     Resultat söndag
     Poängtablån
     /Jonas Hedman

Överlägsen seger och årets klart bästa resultat!

Överlägsen seger och årets klart bästa resultat!
Foto: Deca Text & Bild

NJLK2: Wictor Petersson över 60

AUG
20

I fjol satte Malmö AIs Wictor Petersson personligt rekord med 1.75 kg-diskusen då han kastade 61.75 och blev senare på sommaren fyra på junior-VM. I år har tekniken inte stämt lika bra och han kom till Nordiska j-landskampen i Umeå med ett årsbästa på 56.80.
     Det överträffade han nu tre gånger där 60.66 i tredje omgången bara var en dryg meter från pers! Det innebar också en segermarginal på över sju meter och att lördagens andraplats i kula följdes upp på bästa sätt.
     /Jonas Hedman

NJLK2: Suverän kulseger av Amanda!

Seger med en meter för Amanda.

Seger med en meter för Amanda.
Foto: Deca Text & Bild

AUG
20

Andra dagen av Nordiska juniorlandskampen i Umeå resulterade i fyra svenska grensegrar på flicksidan där IF Götas Amanda Malmehed (kula) och Hammarbys Grete Ahlberg (slägga) var helt överlägsna och satte också personliga rekord.
     Amanda hade samtliga sina fem godkända längre än tvåans bästa och vann med nära metern där sista stöten mätte 15.03 – tre centimeter längre än hennes tidigare bästa. Därmed förstärkte hon sin fjärdeplats på den svenska genom-tiderna-listan i F19. Även Huddinges Mathilda Eriksson satte pers som sexa med 13.19.
     Grete kom till Umeå med ett personligt rekord på 61.53 och överträffade det i alla sina tre godkända kast där 63.17 innebar seger med sju meter. Hon avancerade också från sjätte till andra plats på den genom-tiderna-listan i F19.
      I längd ledde Norges Thale Leirfall Bremset i fyra omgångar innan JEM-trean Kaiza Karlén passerade med en centimeter i femte tack vare 6.04 och sedan fastställde segerresultatet till 6.16 i sista hoppet.
     Fjärde svenska grensegern tog Hässelbys Amanda Hansson som med 13.65 på 100 m häck var fyra tiondelar före tvåan.
     Man noterar också Denise Erikssons 24.27w på 200 m i en medvind på 2.9 m/s som sexa vilket var tiondelen över det vindgodkända personliga rekordet från Lag-SM i början på juli.
     Bianca Salming praktiserade precis som på JSM den udda dubbleringen höjd-800 m och efter tredjeplats i förstnämnda gren på lördagen var hon i söndagens 800 m-lopp uppe som tvåa med 180 meter kvar. Hon orkade dock inte riktigt denna gång och slutade trea på 2:12.80.
     
     Finskorna försvarade segern
     I landskampen fördubblade Finland ledningen från lördagen och vann till slut med 25 poäng före Norge som var 11.5 före Sverige. Därmed blev det blågul tredjeplats för tredje året i följd.
     I det i landskampen ingående JNM:et tog Sverige sex guld att jämföra med sju för Finland, fyra för Norge och två för Danmark.
     Slutställning. Flickor: 1) FIN 201; 2) NOR 176; 3) SWE 164.5; 4) DEN/ISL 116.5.
     Resultat lördag
     Resultat söndag
     Poängtablån
     /Jonas Hedman

DL Birmingham: Barshim 2.40!

AUG
20

Bara en vecka efter VM-avslutningen var det många trötta ben och huvuden i Birmingham. Men det fanns lysande undantag.
     Framförallt Mutaz Essa Barshim som efter två rivningar på 2.31 vaknade till rejält och fortsatte med 2.31 i tredje, 2.33 i första, 2.35 i första med luft - för att sedan efter två missar på 2.39 flyga över 2.40 i första (och sista)!
     Pigga ben också på Bahreins unga Naser på kvinnliga 400m där USA:s Francis och Felix som tog en dubbel på VM nu fick se sig besegrade av tonåringen.
     Att femteplatsen på 100m på VM berodde på krasslighet (magsjuka) visade Elaine Thompson nu med sina 10.93 i kännbar motvind. Ta Lou som hårfint förlorade VM-guldet till Bowie var idag slagen med halvmetern.
     DL-touren går nu in i sitt "finalmood": Redan på torsdag avgörs hälften av grenarna i Zürich och åtta dagar senare andra hälften i Bryssel.
     / A. Lennart Julin

DL Birmingham:
Meraf tog sin finalplats

AUG
20

I ett lopp där hon under större delen av loppet hamnade i den otacksamma positionen som "farthållare" i klungan en bra bit - 2½ till 3 sekunder - bakom haren och etiopiskan Tsegay. Meraf avverkade de tre första varven på 65.7 - 67.0 - 64.7.
     Trots det dragjobbet kunde Meraf speeda upp rejält på slutet och med biljett till DL-finalfältet i Bryssel om knappt två veckor. Fast allra intressantast med sista varvet var Merafs stabilt höga fart "ända in" med de fyra 100m-bitarna samlade mellan 15.1 och 15.6!
     Efter över mållinjen kom bl a VM-tvåan Simpson plus två till som var före Meraf i VM-finalen. Loppet idag vanns i suverän stil av etiopiska Seyaum som gjorde comeback efter en 3½ månad lång bortovaro från tävlingsarenorna.
     / A. Lennart Julin

DL Birmingham:
Michel & Michaela klara för DL-finaler

AUG
20

Efter två omgångar i längdhoppet låg Michel Tornéus 2:a på 7.98 bara centimetern bakom ledande VM-silvermedaljören Lawson. Michel var fortfarande 2:a efter fyra omgångar även om avståndet upp till Lawson vuxit till 21 cm.
     Michel blev sedan knappt passerad av VM-trean Samaai och USA:s Hartfield, men blev alltså till slut 4:a. Vilket innebär att han kvalat in till DL-finalen i längd som går på torsdag i Zürich.
     Michaela Meijer inledde sin stavtävling med att klara 4.21 och 4.41 direkt i första försöken. Sedan valde hon att stå över 4.51 och föll därmed från delad ledning till 7:e plats. Michaela rev sedan sitt första på 4.61, men klarade i andra och avancerade därmed upp till positionen som 3:a inför 4.68.
     Där valde Michaela återigen att stå över medan övriga fyra kvarstående - inkl VM-ettan Stefanidi - hoppar. Och alla fyra river i första och bara Stefanidi (i andra) klarar. Nästa höjd blir 4.75 (4 cm över svenska rekordet) med bara grekiskan och Michaela (som ligger 3:a) kvar i resonemanget.
     Nu blev 4.75 för högt för Michaela men självklart har också hon nu säkrat en plats i DL-finalen, som för henne går i Bryssel den 1 september. Bland dem som fick se sig besegrade idag fanns de tre VM-medaljörerna Morris, Silva och Peinado.
     / A. Lennart Julin

Inför SM och Finnkampen

AUG
20

Om fem dagar inleds SM i Helsingborg och helgen därpå är det dags för Finnkampen på Stadion i Stockholm. Vilka presenterar sig som aspirerande medaljörer respektive deltagare?
     I ösregnet över Grytan i Timrå var Mattias Lindberg ytterst nära att nå 70-linjen på NU-Spelen. 69.92 är trekvartsmeter längre än vad Skelleftekastarens gamla personliga släggrekord, från fjolåret i Bottnaryd.
     I estniska Pärnu kom Simon Petterssons 17:e diskustävling över 62 meter den här säsongen. VM-finalisten hade ett par kast över den noteringen med 62.78 som längst i en tävling där belgaren Milanov revanscherade sig för kvalmissen i London genom att vinna på 64.34.
     Apropå Belgien, så bekräftade Joakim Andersson sitt medaljläge på 800 meter inför SM med nästperset 1:48.69 på Meeting voor Mon i Kessel-Lo. Bakom Trellebrogslöparen kom första loppet under 1:50 för Turebergs Johan Eriksson, 1:49.38.
     Nick Ekelund-Arenander var nära årsbästat med 47.06. Den dansksvenske MAI-löparen frontar listan på anmälda till 400 meter på SM med tio dagar gamla 46.89, hemma på Østerbro.
     /Lorenzo Nesi

Så följer du Nordiska j-kampen

AUG
20

Den årliga Nordiska juniorlandskampen för 19-åringar arrangeras på Campus Friidrottsarena i Umeå och avslutas idag. Tävlingarna pågår 9.40-13.25 och går att följa via den kontinuerligt uppdaterade resultatservicen.
     Resultat söndag
     Lördagens resultat
     Ställningen i landskampen
     All övrig info om landskampen i högerspalten.
     /Jonas Hedman

På TV i eftermiddag:
DL med Michel, Michaela och Meraf

AUG
20

En vecka efter finaldagen på VM är världens ledande friidrottare tillbaka i Diamond League-verkligheten, när säsongens 12:e och sista kvaltävling går i eftermiddag på Alexander Stadium i Birmingham. Litet extra stressigt blir återstarten för deltagarna i höjd/längd för män och tresteg för kvinnor vilka ju alla har sin final redan fyra dagar senare i Zürich.
     En av de berörda är Michel Tornéus som efter tre av fyra kvaltävlingar i längd ligger 10:a och det är de åtta bästa som får plats i finalen. Bara Manyonga (inte med nu) och Samaai är helt klara för Zürich, så allt är möjligt för Michel. Motståndet nu omfattar bl a tre man – 2:an Lawson, 3:an Samaai och 5:an Massó – som placerade sig före Michel på VM.
     De två övriga svenska inslagen i söndagens startlistor – Meraf Bahta och Michaela Meijer – har även de möjlighet att kvala in till sina DL-finaler men dessa går en dryg vecka senare i Bryssel. För båda finns 12 finalplatser att konkurrera om. Meraf ligger just nu på 15:e plats på 1500m medan Michaela är 9:a i stav (där f ö Angelica Bengtsson är 7:a).
     Även Meraf och Michaela ställs mot stora delar av VM-finalerna. VM-9:an Meraf möter bl a Simpson (2:a), Weightman (6:a), Cichocka (7:a) och Arafi (8:a) medan Michaela får matcha mot 6 av de 7 bästa från London anförda av de fyra medaljörerna Stefanidi, Morris, Peinado och Silva!
     Totalt har arrangörerna fått ihop över femtio VM-medaljörer och dessutom några toppnamn som lär vara fyllda av revanschlust efter vad som hände (eller snarare inte hände) förra veckan, som exempelvis Elaine Thompson på 100m, Ryan Crouser i kula och Isaac Makwala på 200m.
     SVT1 sänder direkt söndag kl 16.00-18.00. Michels och Michaelas tävlingar börjar redan kl 14.30, medan Meraf springer kl 17.26.
     Arrangörens sida med start- och resultatlistor
     / A. Lennart Julin

Robel snabbast på milen

AUG
19

Lördagens snabbaste miltid stod Robel Fsiha för. Spårvägaren vann inte direkt lättlöpta Norrköpings Stadslopp på 30:16. Han skaffade sig tidigt en ledning till Hälles Mustafa Mohamed, som var 23 sekunder efter i mål.
     Musses klubbkamrat Linn Nilsson vann femkilometersklassen på 17:07, dryga halvminuten före Charlotte Karlsson, Hässelby.
     David Nilsson, Högby, saknade helt konkurrens på Midnattsloppet i Stockholm, som han vann på 30.42. För andra gången i loppets historia var det bara en man under 32 minuter.
     Finspångs Ida-Maria Nicklasson fortsätter röra sig framåt i elitledet och var idag med 35:33 nästan en minut före Hanna Lindholm, Huddinge, och Mikaela Larsson, Spårvägen, i Norrköping.
     Sandra Eriksson, som på svensk mark springer för Hammarby, var tillbaks i tävlingstagen och var först på Midnattsloppet. på 35:27.
     De senaste långloppsresultaten.
     /Lorenzo Nesi

Sjätte Lag-USM-guldet för Malmö AI varav det tredje sedan 2012. Foto: Kristina Rosenquist Wärff

Sjätte Lag-USM-guldet för Malmö AI varav det tredje sedan 2012. Foto: Kristina Rosenquist Wärff

MAI Lag-USM-mästare

AUG
19

Malmö AI återkom till Lag-USM och vann i överlägsen stil när mästerskapet för 15-17-åringar avgjordes under lördagseftermiddagen på Sparvallen i Tanumshede.
     De 167 poängen över 18 grenar innebär ett snitt på åtminstone en fjärdeplats/gren för malmöiterna som vilade tungt på sina tjejer. De vann fem grenar med Erika Wärff som ankare. Hon tog hem 300 meter häck och kula + bidrog till segern i stafett. Med ytterligare fyra pallplatser hade MAI över 30 poäng tillgodo till Mölndal, som knep silvret två poäng före Tureberg. Upsala och Hammarby var hack i häl.
     
     ÖIS starkast bland killarna
     Lag-USM är en tävling där man sumemrar poängen för pojkar och flickor. Men det är ändå värt att notera Örgrytes fem segrar bland killarna. Carl Bengström, som redan ifjol plockade 23 poäng på 110 meter häck och 800 meter, vann nu 100 och 400 meter och tog hand om den tredje sträckan i den segrande stafetten över 4x100 meter.
     Samtliga resultat på Lag-USM.
     Poängprotokollet.
     /Lorenzo Nesi

The fighting face of Henrik Larsson - för tredje gången under Austin Hamiltons juniorrekord, men med för mycket vind.

The fighting face of Henrik Larsson - för tredje gången under Austin Hamiltons juniorrekord, men med för mycket vind.
Foto: Deca Text & Bild

NJLK1: Lysande 100 m-tid av Henrik!

AUG
19

På lördagen inleddes Nordiska juniorlandskampen för 19-åringar på Campus Friidrottsarena i Umeå och trots att det var ostadigt väder med 17 grader och en del regn så var det flera som visade att formen är på topp.
     Det regnade första timmen från klockan tolv men i uppehållet som följde passade IF Götas JEM-finalist på 100 m, Henrik Larsson, på att för andra tävlingen i rad underskrida det svenska juniorrekordet. Förra helgen vann han JSM på 10.39w i en medvind på 4.4 m/s och nu blixtrade han iväg till en tre tiondelar stor seger på 10.32w där vindmätaren visade bara 0.4 över rekordtillåtna 2.0 m/s.
     Henrik har i sommar gjort 10.55 i godkänd vind och har ett personligt rekord på 10.51 från i fjol som får svårt att överleva nästa helgs SM i Helsingborg om bara vinden lägger band på sig.
     Det blev två svenska segrar på pojksidan där den andra togs av Linköpings Niklas Bergman Larsson på 400 m. Han vann med över halvsekunden på 47.45 och sänkte sitt personbästa från junior-EM med 0.07 trots regn.
     
     Väldsklass i kula
     En av dagens kvalitetsmässigt bästa resultat stod norske JEM-vinnaren i kula, Marcus Thomsen, för som med 20.67 med 6 kg-redskapet vann med en knapp meter. Detta före MAIs Wictor Petersson vars 19.84 faktiskt var aningen längre än då han slutade sexa i JEM-finalen för en månad sedan.
     Släggtävlingen genomfördes i regn men trots det kastade 18-årige August Bergstrand från Ullevi hela 67.53 med 6 kg-släggan vilket var personligt rekord med 1.5 meter. Vann gjorde finske JEM-finalisten Roope Auvinen på 71.46.
     1500 m blev spännande där JEM-fyran på 5000 m, Ullevis Suldan Hassan, tog ledningen 250 meter från mål men passerades av båda norrmännen på upploppet. Suldan kom dock tillbaka och slutade tvåa på 3:51.66, bara två tiondelar bakom Thomas Jefferson Byrkjeland.
     Efter första dagens tio grenar har Norge samlat ihop 110 poäng och leder med 19.5 före Sverige som har en halv poäng tillgodo på Finland. Det kombinerade danska-isländska laget är fyra på 57.5 p.
     /Jonas Hedman

NJLK1: Två grensegrar på tjejsidan

16 cm från pers.

16 cm från pers.
Foto: Deca Text & Bild

AUG
19

Efter tio av nitton grenar i Nordiska juniorlandskampen i Umeå leder finskorna på 106 poäng före Norge 94.5, Sverige 87 och Danmark-Island 58.5.
     Individuellt blev det precis som på pojksidan två blågula grensegrar och för dessa stod Motalas Maja Nilsson i höjd och Bores Carolin Näslund i spjut. JEM-trean Maja satte personbästa med 1.90 på JSM förra helgen och följde nu upp med 1.86 i regn och valde sedan att inte hoppa vidare. Segermarginalen blev en hel decimeter.
     Nöjd med sin tävling bör även JEM-fyran Carolin ha varit för segerresultatet 53.43 – som bara var 16 centimeter från pers – gjordes även det i regn. Och när lindningen blir så blöt som den blev nu så resulterar det i ett tyngre spjut. Hon utmanades bra av Norges JEM-femma Stella Weinberg som med 52.45 bara var två centimeter från sitt personliga rekord.
     I tresteg hade Östersunds Emelie Nyman Wänseth och Finlands Saara Hakanen en fight om segern som slutade med seger för den sistnämnda på 12.68. Men Emelie var med 12.54 bara fyra centimeter från sitt ett år gamla personliga rekord. Tredjeplatsen tog Linköpings Jenny Lestander på 12.32.
     Svensk andraplats blev det även i diskus där Huddinges Mathilda Eriksson med 50.05 till slut bara vara halvmetern bakom finska JEM-femman Helena Leveelahti.
     
     Personbästa av Linnea
     Täbys Linnéa Frobe snuddade vid sitt tre år gamla personliga rekord på 400 m på JSM förra helgen då hon vann på 56.45. Nu sänkte hon sig med nära sekunden till 55.56 vilket innebar en tredjeplats bakom vinnaren Nea Mattila från Finland (54.61).
     Personligt rekord satte även Högbys Julia Samuelsson som fyra på 1500 m (4:36.69) och Turebergs Eleonora Olsmats som sexa på 3000 m (10:09.47).
     Söndagens tävlingstider är 9.40-13.25.
     Individuella resultat
     Ställningen i landskampen
     /Jonas Hedman

Följ Nordiska j-landskampen i Umeå

AUG
19

Den årliga Nordiska juniorlandskampen för 19-åringar – tillika junior-NM – arrangeras på Campus Friidrottsarena lördag-söndag med IFK Umeå som arrangör och går att följa via kontinuerligt uppdaterade resultat. Lördagens tävlingar pågår 12.00-16.30.
     Individuella resultat
     Ställningen i landskampen
     All övrig info om landskampen i högerspalten.
     /Jonas Hedman

En skärmbild på Elov Olssons målgång under den klassiska målskylten.

En skärmbild på Elov Olssons målgång under den klassiska målskylten.

Elov och Ida vann Ultravasan i regnet

AUG
19

Allt mer etablerade ultralöparen Elov Olsson vann Ultravasan. Ockelbolöparen behövde sex timmar och sju minuter för att fullfölja de nio milen från Sälen till Mora. Det vill säga inte mycket mer än fyra minuter per kilometer. Det var rejält blöta spår efter att regnet öst ner över Dalarna sedan starten klockan fem på morgonkvisten.
     – Det gick lite upp och ner. Till Mångsbodarna gick det bra, men sen fick jag en dipp fram till Evertsberg. Sen vände det. Jag ryckte aldrig, utan körde på stadigt, berättade segraren, som hade en dryg minut ner till näste man. till amerikanen Patrick Reagan.
     – Jag har varit orolig hela vägen. Det har gjort så ont i baksidor och vader. Jag tittade bakåt många gånger sen Eldris!
     Ida Nilsson lät sig inte stoppas av vädrets makter. Högbylöparen slog banrekordet (på en något omlagd och bedömd som svårare sträckning) med tre minuter till 6:51:26.
     – Jag piggnade till den sista milen, för då börjar slutet närma sig. Och jag blev sugen på att slå banrekordet. Det känns bättre att springa snabbare!
     Örebros Erik Anfält vann halva klassen (45km) på nytt banrekord, 2:40.28.
     – Mitt livs lopp. Jag har aldrig känt mig starkare, deklarerade Erik.
     Det går att följa övriga löpare på Vasaloppsradion eller loppets facebooksida.
     Alla resultat på Ultravasan.
     /Lorenzo Nesi

Fanny har haft en utmärkt vecka med svenskt rekord 18.20 i lördags (bilden) och 17.82 i Ljungby på fredagen. Nu återstår Friidrotts-SM i Helsingborg och Finnkampen på Stockholms Stadion 2-3 september.

Fanny har haft en utmärkt vecka med svenskt rekord 18.20 i lördags (bilden) och 17.82 i Ljungby på fredagen. Nu återstår Friidrotts-SM i Helsingborg och Finnkampen på Stockholms Stadion 2-3 september.
Foto: Deca Text & Bild

Fanny vann inför rekordpublik

AUG
18

På fredagskvällen arrangerades Harrys Big Shot Invitational på Lilla Torg i Ljungby vilket var tredje året i rad det tävlades i kula i den småländska orten som ligger fem mil väster om Växjö.
     Huvudpersonen var Fanny Roos, Athletics 24Seven SK, som är uppväxt i kommunen och nu vann för andra året i rad på den för kvällen uppbyggda kularenan i hjärtat av stan.
     – Över femhundra åskådare var på plats som stod i fyrdubbla led runt banan. Så mycket folk har vi inte haft tidigare, säger speakern Jonas Mellblom.
     Fanny satte svenskt rekord med 18.20 på JSM i Gävle så sent som i lördags och det blev långt nu också – 17.82 i andra omgången underbyggdes av ytterligare två över sjutton meter. Tvåa, en meter efter, blev färska spanska mästarinnan Úrsula Ruiz som satte nationsrekord med 18.28 i juli och trea Frankrikes Jessica Cérival på 16.64.
     
     Härligt tryck!
     Det var 20 grader varmt och en engagerad publik som jublade och klappade redan på uppvärmningen som resulterade i långa stötar. Ur högtalarna strömmade bl a AC/DC vilket också höjde trycket!
     I manliga tävlingen nådde Bosnien-Hercegovinas VM-deltagare Mesud Pezer över tjugo meter på värmet och vann sedan tävlingen på 19.78, en meter före Kroatiens Filip Mihaljevic. Bäste svensk blev Huddinges Arwid Koskinen som fyra på 17.41 medan sjuan Jakob Gardenkrans kunde glädja sig åt ett nytt personbästa med 15.72.
     Totalt deltog kulstötare från halvdussinet nationer i denna tävling som blivit en trevlig småländsk tradition! Harrys Big Shot Invitational arrangeras av Ljungby FIK och bilder och filmer på Agne Bergvalls Insta-konto.
     /Jonas Hedman

Två veckor kvar till Finnkampen!

AUG
18


     
     Två av sensommarens stora friidrottsfester står för dörren - en vecka kvar till SM i Helsingborg och helgen därefter intar Finnkampen Stadion i Stockholm.
     Finnkampen är den stora säsongsavslutningen för många i friidrottslandslaget och landskampen mot Finland är ett prestigefyllt möte där varje placering och poäng kan vara avgörande. Under Finnkampshelgen kommer också våra blivande stjärnor att mäta sina krafter mot våra grannar i öst i Ungdomsfinnkampen. Allt är alltså upplagt för spännande friidrott i den bästa av inramningar.
     Missa inte möjligheten att heja fram våra juniorer och seniorer till dubbelsegrar och ta chansen att hälsa på stjärnorna och gratulera till sommarens fina framgångar. Var på plats på Stockholms Stadion den 2-3 september.
     Allt om Finnkampen - information och biljetter.
     /Hillevi Thor

Löparna i Ultravasan 90 ger sig iväg från Sälen redan klockan 5 på morgonen. Vid starten 2016 omgavs deltagare och publik av en mjuk dimma.

Löparna i Ultravasan 90 ger sig iväg från Sälen redan klockan 5 på morgonen. Vid starten 2016 omgavs deltagare och publik av en mjuk dimma.
Foto: Vasaloppet/Nisse Schmidt

Sensommarlopp över hela landet

AUG
17

Under de kommande veckorna kommer tusentals svenskar dra på sig löparkläderna, fästa sina nummerlappar och matcha sina mål i både långa och korta lopp runt om i landet.
     
     90 kilometer - själv eller i lag
     I Dalaskogarna avslutas Vasaloppet sommarvecka med fjäde upplagan av Ultravasan, den 27:e Vasastafetten och helt nya Vasakvartetten. Strax under 6500 löpare är i dagsläget anmälda till de fyra loppen. I Ultravasans 90 km-klass tar sig svenskorna Ida Nilsson, Högby, och Frida Södermark, Tjalve, an starka konkurrenter från USA och Storbritannien. På herrsidan är en revanschsugen Jonas Buud, Mora, tillbaka tillsammans med bland andra Fritjof Fagerlund, Rånäs, och Elov Olsson, Ockelbo. Även i 45 km-klassen finns intressanta namn som Erik Anfält, Örebro, och Lisa Ring, Nocout, Sophia Sundberg, Väsby, och Kajsa Berg, Huddinge. Lisa, som även sprang maraton i VM London, beslutar om start först närmare inpå tävlingen.
     Vasastafetten, där lag om tio löpare deltar på distanser mellan 4,5 och 15 km, har hela 420 lag anmälda. Även här kan vi skåda välkända löpare. I ett av de starkaste herrlagen återfinns bland annat David Nilsson, Högby, Andreas Åhwall, Hässelby, Spårvägens Olle Walleräng och Lars Södergård samt dalatalangen Emil Danielsson, Dala-Järna. I Vasakvartetten är det istället fyra löpare som delar på totalsträckan 90 km och inför premiären har 164 lag anmält sig.
     
     Starkt elitfält i Norrköping
     Med en dryg vecka kvar till SM 10 000 meter i Helsingborg söker sig många elitlöpare till Norrköping och Atea Norrköpings Stadslopp den 19 augusti för ett genrep. I startlistorna för herrarnas 10 km återfinns bland andra svenska mästaren på 10 km Robel Fsiha, Spårvägen och hans föregångare Abraham Adhanom, Eskilstuna. Men även Mustafa Mohamed, Hälle, och Ebba Tulu Chala, Huddinge, som tampats om 10 km-segrar tidigare under sommaren, brödraparet John och Otto Kingstedt, Huddinge och Marcus Åberg, Hässelby, som springer i sin uppväxtstad. Även i damernas 10 km kommer det bli riktigt spännande - maraton- och halvmaratonlöparna Mikaela Larsson, Spårvägen, Hanna Lindholm, Huddinge, Ida-Maria Nicklasson, Finspång och Johanna Backlund, Runacademy ser ut att kunna utmana varandra om segern.
     Loppet har också en 5 km-klass och på herrsidan startar där Anton Danielsson och Jonas Leandersson, båda Malmö, tillsammans med flera unga nya utmanare. I damernas 5 km kommer Charlotte Karlsson, Hässelby, försöka försvara fjorårssegern men matchas av bland andra Linn Nilsson, Hälle, och Maria Liljestedt, Spårvägen.
     
     Löparfester från norr till söder
     Sensommarkvällarna framöver bjuder också in till stora lopp i feststämning - Midnattsloppet avgörs i Stockholm (19 aug), Göteborg (26 aug) och Malmö (1 sept), Blodomloppet har fortfarande stopp kvar på sin landsomspännande turné och i Stockholm samlar Bellmanstafetterna många lag till de två kvällarna och här är det också premiär för det nya loppet The Music Run den 26 augusti.
     Men det är inte bara i de stora städerna som löpare har möjlighet att testa sommarformen utan under augusti kan man också springa lopp på mindre orter och i unika miljöer, såsom Mullsjö X-trail (26 aug) och Oxelöloppet (19 aug). Är man sugen på ett millopp så finns det lopp in till augustis sista dag - passa på att springa till exempel Trelleborgsloppet eller Edet runt (båda 26 aug), Jägarmilen i Kiruna (31 aug), Solsidan runt i Saltsjöbaden (27 aug).
     
     Sök bland alla godkända lopp på svenskalopare.se
     /Hillevi Thor

Guld på JEM i Polen och därefter svenskt rekord. Vad blir nästa kliv för Fanny?

Guld på JEM i Polen och därefter svenskt rekord. Vad blir nästa kliv för Fanny?
Foto: Deca Text & Bild

Tävlingshelgen: Fanny först ut

AUG
17

Förutom Nordiska 19-årskampen tävlar resterande friidrottsverige på för fullt. Fanny Roos, som numera kan titulera sig själv som svensk rekordhållerska, återvänder till den plats allt en gång började: Ljungby.
     På fredag väntar en heldag med kulstötning i tävlingen Harrys Big Shot Invitational på Lilla Torg i just Ljungby. Fanny drar iväg första stöt vid 19.30.
     I Umeå och Nordiska 19-årskampen ska poängen plockas av 19-åringarna. På annat håll ska det också samlas poäng. På den knappt tvååriga arenan Sparvallen i Tanumshede arrangeras Lag-USM. Under lördagens mästerskap är 13 lag anmälda.
     
     Mot England och Finland
     Söndagen fylls också av friidrott. Andreas Otterling, Malin Marmbrandt (tresteg) och Gabriel Wallin är några av de svenskar som åker och genrepar inför Friidrotts-SM i finländska Uleåborg. En spännande mätning kan det nog bli i herrarnas längdhopp. Svenskens längsta hopp denna säsong mäter 7.88 medan finländaren Roni Ollikainen flåsar Andreas i nacken med 7.71 som längsta godkända hopp.
     I den 12:e deltävlingen av Diamond League finns det flera svenskar att se fram emot. Till söndagens start i Birmingham står fyra svenskar redo, alla med ett VM rikare i ryggen: Michel Torneus, Michaela Meijer, Meraf Batha och Kalle Berglund. Spårvägskillen återvänder till England för att ta han sig an den engelska milen.
     Mer information inför DL i Birmingham publiceras närmare tävlingsstart.
     Alla aktuella tävlingar
     /Frida Hogstrand

På JSM blev det 1.90. Hur högt kan det bli i helgen?

På JSM blev det 1.90. Hur högt kan det bli i helgen?
Foto: Deca Text & Bild

Med hopp om Finnkampen

AUG
16

Till lördag och söndag väntar en uppgörelse mellan Sverige, Norge, Finland och Danmark/Island. Den Nordiska 19-årslandskampen går i år av stapeln i Umeå och tidigare i veckan presenterade landslagsledare Jonas Anshelm Sveriges laguppställning. En som blivit utvald att slåss om poängen 19-20 augusti är Motalas höjdhoppare Maja Nilsson.
     Motalatjejen har genomfört en säsong som hittills gett utdelning i både brons på junior-EM i Italiens Grosseto och JSM-guld på Gävles Gunder Häggstadion. 17-åringen har dessutom ökat på sitt pers med 2 cm denna sommar. Drömgränsen 1.90 är nådd.
     – Jag tror framförallt att det gått så bra för att jag tycker att det är kul att tävla och jag gör alltid mitt bästa och är taggad. Den här säsongen har jag förbättrat mycket i min ansats och min teknik. Det är jättekul att få det bekräftat att jag är på den nivån som jag är på, säger Maja Nilsson.
     
     Ansatslöpningen
     Att tekniken justerats menar Maja handlar mest om ansatslöpningen. Hon har jobbat mycket med att få ett bättre löpsteg och dessutom har farten i ansatslöpningen blivit högre. Till sin hjälp har hon haft Patrik Corswant som gör Majas träningsprogram och hemmatränaren Stefan Wirebro. Till skillnad från tidigare säsonger har nu träningsmängden trappats upp och hoppstyrkan fått ett nytt fokus i träningsschemat.
     Att en av sommarens största tävlingar för Maja, JEM19, slutade i brons är hon nöjd över, även om hon ville upp på högre höjder – redan då.
     – Jag gick in och kände att jag var i riktigt bra form och att jag skulle kunna hoppa högt. Sedan var jag väl lite övertaggad så därför blev det inte högre men jag tycker ändå att jag gjorde en bra tävling. Jag är jättenöjd nu så här i efterhand.
     Men att få åka iväg på landslagsuppdrag är roligt på många andra sätt också och Maja berättar att hon trivs i den miljön väldigt bra.
     – Det är alltid kul att vara iväg på sådana saker. Man får nya kompisar och träffar gamla kompisar så det är jättekul.
     På fredag väntar alltså avresa med destination Umeå. Tjejernas höjdhopp är andra gren i tidsprogrammet och tillsammans med Turebergs Bianca Salming ser Maja fram emot ännu en tävling i landslagets färger.
     – Jag ska kolla lite i startlistan men jag tror inte att det är någon från de andra länderna som sticker ut. Det är väl Bianca och jag som hoppat högt, säger Maja.
     
     Drömmen om Finnkampen
     Nordiska 19-årskampen blir sista tävlingen inför Friidrotts-SM i Helsingborg. I startlistan till Friidrotts-SM finns VM-hopparna Erika Kinsey och Sofie Skoog samt Bianca Salming med 1.89 från säsongen. För Maja är en topp-tre placering önskemålet. Skulle Maja klara det matchar hon vinterns SM i Växjö. Där blev det ett brons bakom Emma Green och Sofie Skoog.
     Maja hoppas även att mötet med finskorna i Umeå inte blir det sista för säsongen.
     – Jag satsar på pallplats på SM, men sen vill jag jättegärna åka till Finnkampen! Att ta mig till dit är målet för resten av säsongen, säger Maja.
     Vid förra årets Finland-Sverige möte stod Maja för en 15cm-seger i höjdhoppet på ungdomsfinnkampen.
     /Frida Hogstrand

Vanessa imponerar – rekord igen!

AUG
16

Det tycks vara en kanonsäsong Upsalas Vanessa Kamga fått till. Under tisdagens Viking Linespelen på Källbrinks IP i Huddinge fick Upsalakasterskan på 54.91! Kastet är en ökning med drygt sju decimeter från hennes tidigare sverigeledande resultat i år. Vanessa utökade därmed även sitt tidigare svenska juniorrekord, satt så sent som på junior-SM.
     – Jag kände mig väldigt taggad efter att det gått så bra på JSM för bara tre dagar sedan. Där kände jag mig lätt och avslappnad så jag visste att jag borde kunna kasta långt den här dagen också om jag behöll den känslan. Sedan var det bara att åka dit, kasta och ha kul, säger Vanessa Kamga dagen efter tävlingen.
     Se kastet på Vanessas Instagram-konto
     Tisdagens resultat
     /Frida Hogstrand

Sprinttjejerna är alla uttagna till helgen i Umeå. Från vänster: Linnea, Claudia, Denise, Amanda, Moa och Nikki. Bilden är från JSM i Gävle.

Sprinttjejerna är alla uttagna till helgen i Umeå. Från vänster: Linnea, Claudia, Denise, Amanda, Moa och Nikki. Bilden är från JSM i Gävle.
Foto: Deca Text & Bild

Nordiska 19-årskampen: Truppen klar

AUG
15

Sommarens junior-EM är förbi men redan till helgen väntar ännu ett landslagsuppdrag för de svenska juniorlandslagen: Nordiska 19-årskampen. I år hålls kampen i Umeå dit landslagsledare Jonas Anshelm nu gjort sin uttagning. I årets trupp finns både deltagare från sommarens JEM i Grosseto och nya namn i blågult.
     – Det har tagits ut ett mycket välbalanserat lag med gammalt och nytt. Kul att se nya namn och jag är övertygad om att de kommer att prestera ytterligare några procent med landslagskläderna på. Som vanligt känns det fantastiskt inspirerande att åka iväg med juniorlandslaget. Jag hoppas på bra väder och att några Umeåbor kommer till arenan och hejar fram våra juniorer, säger Jonas Anshelm.
     
     ”Presterat bra resultat”
     Bland de uttagna finns Turebergs Bianca Salming som gör den udda kombinationen 800m och höjdhopp. Världsnian Max Hrelja och Maja Nilsson med ett rykande nytt pers på 1.90, är två andra som representerar Sverige.
     – Jag tycker att det presterades bra resultat i Gävle under JSM. Maja Nilssons 1.90 sticker väl ut lite extra och det största pusslet var på medeldistans både för pojkar och flickor, menar Jonas.
     I laget finns det flera som dubblerar men på sprinten har Jonas valt en annan taktik.
     – Vi har valt att vara restriktiva med dubbleringar på sprintsidan då de utöver individuella starter även har stafett att prestera på. Många av dem kommer också att vara med på stora SM helgen därpå. Den enda dubbleringen i sprint görs av Henrik Larsson som visade på JEM att han mäktar med det. Vi saknar några toppar som Mondo Duplantis, Lisa Gunnarsson och Viktor Nylander men samtidigt öppnar det för andra som får chansen att prestera, avslutar Jonas.
     Hela truppen
     Text om förra årets 19-årskamp
     /Frida Hogstrand

Senaste veckan
Veckan 15.8 - 22.8

Curre finalist i Årets Eldsjäl!
Curt-Roland ”Curre” Ljung, Utby/Ullevi, är utsedd ...

NJLK2: Ny supertid av Henrik Larsson!
När Nordiska juniorlandskampen i Umeå avslutades p...

NJLK2: Wictor Petersson över 60
I fjol satte Malmö AIs Wictor Petersson personligt...

NJLK2: Suverän kulseger av Amanda!
Andra dagen av Nordiska juniorlandskampen i Umeå r...

DL Birmingham: Barshim 2.40!
Bara en vecka efter VM-avslutningen var det många ...

DL Birmingham:
Meraf tog sin finalplats

I ett lopp där hon under större delen av loppet ha...

DL Birmingham:
Michel & Michaela klara för DL-finaler

Efter två omgångar i längdhoppet låg Michel Tornéu...

Inför SM och Finnkampen
Om fem dagar inleds SM i Helsingborg och helgen dä...

Så följer du Nordiska j-kampen
Den årliga Nordiska juniorlandskampen för 19-åring...

På TV i eftermiddag:
DL med Michel, Michaela och Meraf

En vecka efter finaldagen på VM är världens ledand...

Robel snabbast på milen
Lördagens snabbaste miltid stod Robel Fsiha för. S...

MAI Lag-USM-mästare
Malmö AI återkom till Lag-USM och vann i överlägse...

NJLK1: Lysande 100 m-tid av Henrik!
På lördagen inleddes Nordiska juniorlandskampen fö...

NJLK1: Två grensegrar på tjejsidan
Efter tio av nitton grenar i Nordiska juniorlandsk...

Följ Nordiska j-landskampen i Umeå
Den årliga Nordiska juniorlandskampen för 19-åring...

Elov och Ida vann Ultravasan i regnet
Allt mer etablerade ultralöparen Elov Olsson vann ...

Fanny vann inför rekordpublik
På fredagskvällen arrangerades Harrys Big Shot Inv...

Två veckor kvar till Finnkampen!
Två av sensommarens stora friidrottsfester stå...

Sensommarlopp över hela landet

Under de kommande veckorna kommer tusentals svensk...

Tävlingshelgen: Fanny först ut
Förutom Nordiska 19-årskampen tävlar resterande fr...

Med hopp om Finnkampen
Till lördag och söndag väntar en uppgörelse mellan...

Vanessa imponerar – rekord igen!
Det tycks vara en kanonsäsong Upsalas Vanessa Kamg...

Nordiska 19-årskampen: Truppen klar
Sommarens junior-EM är förbi men redan till helgen...

Förra veckan
Veckan 8.8 - 15.8

Nordiska 19-årskampen: Truppen klar
Karin Torneklint om VM i London
Sista anmälningsdag: Friidrotts-SM
JSM3: Medeldistansens tripplar
JSM3: Frobe ledde perståget
JSM3: Bianca fyllde dagen
med två medaljer och två pers

JSM3: Hemmahopp prickade formen
JSM3: Max och Ragnar på världsnivå
Löparfest och insamling
USM3: Dubbelvinnarna
USM3: Fyra guld igen för Calle
USM3: Tvära kast i Falun
USM2: Vilken längdduell!
JSM2: Andreas första av tre
JSM2: Vanessa juniorfemma i Europa
USM/JSM 2: Dubblarna i medeldistans
JSM2: Vinnarna i sprintkarusellen
JSM2: Finnkampen i sikte
JSM2: Maja lika högt som Kajsa
Till slut tog Fanny över kulrekordet
Följ JSM & USM
USM1: Segrare från hela riket
JSM1: Överlägsna släggvinnare
JSM1: Awet hårfint före Vidar
JSM1: Återfunnen vinterform
Snabbt på JSM med vindens hjälp
Kalle 1.4 sekunder från VM-final
Hanna satte personbästa i VM-semin!
Fredrik Samuelsson bryter tiokampen
13.82 av Fredrik Samuelsson
Följ resultaten på JSM & USM
VM-tiokampen efter två grenar
Fredrik har inlett VM-tiokampen
Tre VM-svenskar under fredagen
Lysande löpning av Kalle – är i semi!
Inget flyt för Sofie och Erika
Hanna är i VM-semifinal!
Gott om profiler på JSM
Uttagningar till Ungdomsfinnkampen

Fyra VM-svenskar torsdag kväll
Ingen VM-start för Lovisa Lindh
Khaddi fem centimeter från final
Nästpers av Maria i hinderförsöken
Ett lyckorus som gick genom kroppen
JSM och USM till helgen
Tre svenskar i VM onsdag kväll
Svenskt årsbästa av Erik Ehrlin
Fanny 49 cm från VM-final
Niondeplats för Armand i VM-finalen
Kvällens VM-svenskar: Mondo&Fanny
Bra svensk avslutning på veteran-EM
Sista dagen: Träff om psykisk ohälsa

Två veckor sedan
Veckan 1.8 - 8.8

Fanny 49 cm från VM-final
Niondeplats för Armand i VM-finalen
Kvällens VM-svenskar: Mondo&Fanny
Bra svensk avslutning på veteran-EM
Sista dagen: Träff om psykisk ohälsa
Meraf nia i VM-finalen
Mottagande med silverglans
Meraf springer VM-final ikväll
Andreas 0.42 från VM-final
Angelica tia i stavfinalen
Kvällens VM-svenskar:
Angelica och Andreas

Hård mästerskapsdebut för Lisa
Tuff maratonresa på Londons gator
Mondo Duplantis klar för VM-final!
Nästpers av Napoleon trots fall
Sju VM-tävlar söndag förmiddag
Michel åtta i längdfinalen plus ett riktigt långt hopp, men …
Sarah bröt 10 000 m
VM-silver för Daniel Ståhl – gjorde sitt livs näst bästa resultat
Michel inleder längdfinalen med 8.18!!
Meraf klar för VM-final på 1500 m!
69.19 i VM-finalen av Daniel Ståhl!!!
Fyra svenskar i VM-final ikväll
VM2: Härlig löpning av Andreas – är i VM-semifinal!
VM2: Inget avancemang för Ida och Marinda
Inför VM: ”Det är allt eller inget”
Ida, Marinda och Andreas gör VM-debut
Utmärkt förstadag på VM i London!
Simon – finalist i sitt första VM!
Angelica vidare till final
Meraf klar för semifinal!
Daniel och Michel till VM-final!
Första VM-kvällen är igång
Kombinera friidrott med studier
Svenska framgångar på veteran-EM
Förändringsvindar inom IAAF
VM1: Åtta svenskar tävlar ikväll
Nedräkning VM: 1 dag...
Medicinsk utbildningsträff på Stadion
Truppen börjar samlas i London
29 medaljer till Sverige halvvägs in i veteran-EM
Gå med idrottsrörelsen i PRIDE-tåget
Nedräkning till VM...
Sista anmälningsdag: JSM och USM