Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Onsdag 22 januari 2020

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Spåret GP närmar sig:
Njut av höjdpunkterna från 2019

JAN
21


     
     Den 11 februari är det dags för årets första Folksam GP-tävling, när Spåret GP arrangeras i Sätrahallen. På 800m blir det en het duell mellan Andreas Kramer och polacken Adam Kszczot (EM-tvåan respektive EM-ettan utomhus 2018). Andra svenska stjärnor som kommer är Tilde Johansson (längd), Angelica Bengtsson (stav), Wictor Petersson (kula), Fanny Roos (kula) och Irene Ekelund (200m).
     Biljetter till Spåret GP hittar du här.
     /Gustav Orbring

Tävlingsfrågor i fokus för motionerna till årsmötet

JAN
21

Det är framförallt tävlingsfrågor som berörs i de 14 motioner som inkommit inför årsmötet i Uppsala. Tre av dessa innehåller förslag kring stafett-SM och de delar en målbild om ett större deltagande. Ta del av alla motioner här. Förbundsstyrelsen gjorde en första genomgång av motionerna vid styrelsemötet under den gångna helgen och arbetar nu med att ta fram yttranden.
     Diskuteras på Demokratitorget
     På årsmötet i Uppsala kommer motionerna att kunna diskuteras på Demokratitorget – det mässliknande forum som sedan några år är en stående del av årsmöteshelgen. Där ges möjlighet för motionärer och deltagare att prata igenom motionernas innehåll, allt för att öka förståelsen och göra beslutsfattandet så välgrundat som möjligt.
     Läs igenom, prata ihop er och säkra representationen
     Det är idag drygt två månader kvar till årsmötet och därför dags att läsa igenom motionerna och prata ihop sig i förening och distrikt. Vad anser vi om motionerna? Vad skulle förslagen innebära för oss? Vem/Vilka ger oss god representation på plats i Uppsala så att våra tankar kan framföras? Det kommer att bli ett viktigt och intressant årsmöte på många sätt, så missa inte chansen att göra era röster hörda.
     /Hillevi Thor

Thorkildsens tränare gästade
utvecklingsträffen i spjut i Växjö

Jiannis Smalios & Åsmund Martinsen

Jiannis Smalios & Åsmund Martinsen
Foto: Deca Text & Bild

JAN
21

I helgen arrangerade Prestationscentrum kast i Växjö en utvecklingsträff i spjut för två grupperingar, landslag och juniorer, tillsammans med sina tränare. Norske Åsmund Martinsen, tränare för dubble OS-guldmedaljören Andreas Thorkildsen, gästspelade som föreläsare och instruktör med både teoretiska och praktiska inslag. Ansvarig för landslagsgruppen var Kari Kiviniemi, och för juniorgruppen Anders Walther.
     Mycket av innehållet kretsade kring teknisk analys och utveckling, men även fysiska tester och screening genomfördes. Juniorgruppen fick sig till livs en del om träningsplanering, och även en föreläsning av Asdis Hjalmsdottir om hennes karriär.
     – Det var en späckad helg som jag tror ingöt mycket inspiration, energi och kunskap hos spjutgänget. Ansvariga och Åsmund Martinsen tillsammans med deltagarna bidrog alla till detta. Det är även en unik möjlighet att komma till Växjö och kasta spjut fullt ut i Tipshallen vilket är värdefullt inte minst för att se hur man ligger till den här årstiden, säger grengruppsansvarige Anders Axlid.
     /Gustav Orbring

USA: Ellen 1.85 – Hanna 9:09

Ni minns väl Ellens JEM-brons 2015?
<br/>Nu toppar hon årsbästa med sina 1.85!

Ni minns väl Ellens JEM-brons 2015?
Nu toppar hon årsbästa med sina 1.85!
Foto: Deca Text & Bild

JAN
20

Det är inte bara här hemma som innesäsongen varvarade upp på allvar den gångna helgen utan samma gällde för universitets- och skolfriidrotten i USA. I år är det ett 30-tal svenskar som berörs och det är inte bara Lisa Gunnarsson som fått en bra start på 2020.
     Äntligen!
     Till den kategorin hör t ex även Ullevis Ellen Ekholm som i lördags vid tävlingar i College Station (Texas) hoppade felfritt ända upp t o m 1.85. Man kan gissa att Ellen i alla fall tänkte ett ”Äntligen!” eftersom det tidigare perset 1.83 var nästan 4½ år gammalt.
     Det härstammade nämligen från JEM i Eskilstuna i juli 2015 då hon – genom att just ”när det gällde” förbättra sig med 3 cm – tog en då högst otippad bronsmedalj. Sedan dess har Ellen – som nu är inne på sitt fjärde år vid University of Kentucky – tangerat det perset tre gånger och samlat på sig ytterligare 16 tävlingar där hon stannat på 1.80-1.82!
     Hanna 3000m-löparen!
     Nytt pers också för Turebergs Hanna Hermansson, som vid tävlingar i Seattle sprang 3000m på 9:09.91. Att det blev pers var kanske inte så märkvärdigt – Hannas enda tidigare lopp på distansen var 9:56 i en klubbmatch i september – men tiden är så pass bra (ca två sekunder från topp-10 genom tiderna) att den signalerar förutsättningar för att på sikt flytta fokus mot distanser bortom 800m/1500m.
     Isabelle tillbaka på löparbanan
     I samma tävling i Seattle gjorde Hässelbys Isabelle Brauer sitt första banlopp sedan 2017. Isabelle vars styrka är ”riktig långdistans” gick ned till 3000m och kunde glädjas åt att tiden i comebacken (9:37.10) faktiskt var hennes bästa någonsin på sträckan.
     Vinterns USA-resultatbörs så här långt
     / A. Lennart Julin

Aldrig tidigare har Angelica Bengtsson varit felfri över 4.67 i årsdebuten.

Aldrig tidigare har Angelica Bengtsson varit felfri över 4.67 i årsdebuten.
Foto: Deca Text & Bild

Världsårsbästa av Angelica

JAN
19

Svenska rekordhållerskan och VM-sexan Angelica Bengtsson gjorde sin näst bästa årsdebut när hon i hemmahallen i Växjö på söndagen flög över 4.67. Det kanske mest positiva var att hon var felfri så långt sedan hon tagit fyra höjder i första försöket. 4.75 – fem centimeter över IVM-kvalgränsen – blev för högt även om det inte var mycket som fattades.
     Nästa tävling för Angelica är Just Pole Vault i Sätra på lördag som sänds i Friidrottskanalen. Och den 22-23 februari tävlar hon i inne-SM i Växjö.
     /Jonas Hedman

Max Hrelja gjorde karriärens två snabbaste lopp på 60 m häck inom loppet av några timmar.

Max Hrelja gjorde karriärens två snabbaste lopp på 60 m häck inom loppet av några timmar.
Foto: Deca Text & Bild

Max Hrelja sexa genom tiderna

JAN
19

Tredje tävlingsdagen av Quality Hotel Games i Växjö resulterade i ett fint lyft för MAI:s Max Hrelja som inledde med tangerad personliga rekord 7.82 på 60 m häck. I ett extralopp en stund senare rann han ifrån till 7.76 vilket bara var sex hundradelar från IVM-kvalgränsen. Det innebar också att han tog sig in på topp-10-listan genom tiderna där han nu är delad sexa med förre svenska rekordhållaren Claes Albihn. Till fjärdeplatsen – som innehas av Alexander Brorsson – fattas nu bara fyra hundradelar. Alexander blev för övrigt tvåa på 7.99 och trea i extraloppet på 8.03 där Filip Björklund var före på persnära 8.00.
     I höjd tog Wilskes Simon Wiklund 2.13 och hade bra försök på personliga rekordhöjden 2.17. 15-årige Melwin Lycke Holm slutade tvåa på inneperset 2.05.
     På 60 m häck följde Tilde Johansson upp sina 6.25 i längd från lördagen med seger på 8.38. Amanda Holmberg tvåa på 8.53 efter persnära 8.47 i försöken. Man noterar också Ullevis Mari Klaup-McColl som i försöken förbättrade ett tre år gammalt personligt rekord med en tiondel till 8.57.
     
     Härlig kulduell av Jesper och Gabriel
     På Täby Vinterspel i Sätra gjorde Spårvägens Jesper Arbinge och Hässelbys Gabriel Heen säsongsdebut i kula och visade direkt att det kan bli en rolig vinter. De bjöd på en härlig kamp om segern som innehöll fem respektive tre stötar över 18 meter.
     Gabriel var över sitt totalpers från i somras (18.17) i tre av fyra godkända stötar med 18.21 och 2x18.35 och var till slut bara åtta centimeter bakom Jesper. Denne satte med 18.43 nytt personbästa inomhus och var bara 33 centimeter från totalperset från Finnkampen.
     På 60 m häck var Tyresös Katharina Gråman snabbast av alla med 8.54 som segrare i B-finalen som innebar debut på seniorhäckarna. Därmed fullföljde hon en helg som innehöll fyra grenstarter, fyra segrar och lika många pers. De tidigare var 5.90 i längd och 7.58 på 60 m från lördagen och 25.22 på 200 m från söndagen.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Snabba 60 m-tider i Växjö och Sätra

Filippa Sivnert.

Filippa Sivnert.
Foto: Deca Text & Bild

JAN
19

Det noterades en rad bra sprinttider under lördagen med flera personliga rekord. På kvinnliga 60 meter har MAI:s ännu inte 19 år fyllda Filippa Sivnert hittat en ny nivå den här vintern och efter att förra helgen ha förbättrat sig till 7.59 i Lund kapade hon nu ytterligare 15 hundradelar i Växjö. Först 7.52 i försöken och sedan 7.44 som segrare i A-finalen tre hundradelar före Danmarks Louise Østergård.
     Tiden gör Filippa till trea genom tiderna i Sverige i F19. Före sig har hon bara Irene Ekelund (7.26 2015) och Linda Haglund (7.33 1974).
     Fort gick det också för ett år äldre Julia Henriksson från Helsingborg som slutade trea på 7.65 efter att dagen före haft den fjärde bästa tiden på 200 m med 24.65. Det var en sänkning av totalperset från i somras med över sekunden.
     I Sätra var Täbys Maja Almgren snabbast med 7.57 (0.07 från fjolårsperset) medan Tyresös Katharina Gråman filade ner sitt veckogamla pers med fyra hundradelar till 7.58 som vinnare i F17-finalen.
     
     Pers av Thobias Montler
     På manliga 60 m i Växjö var MAI:s Max Hrelja snabbast i försöken med 6.84 som bara var två hundradelar från fjolårsperset. Han avstod sedan finalen som Thobias Montler vann på 6.85 – personbästa med två hundradelar.
     P17-finalen blev riktigt spännande och slutade med pers för både Eslövs Edvin Assarsson och Örgrytes Alex Apelgrim. Och det var överraskande Alex som vann med en hundradel på 7.01.
     /Jonas Hedman

Direkt in som tvåa i världsstatistiken i första tävlingen på elva månader.

Direkt in som tvåa i världsstatistiken i första tävlingen på elva månader.
Foto: Deca Text & Bild

Lysande återkomst av Khaddi

JAN
19

Elva månader efter korsbandsskadan på Nordenkampen i norska Bærum gjorde Ullevis svenska rekordhållerska Khaddi Sagnia på lördagen comeback i längd. Och vilken återkomst! På Quality Hotel Games i Växjö hade hon 6.48 i andra, 6.59 i fjärde och 6.67 i femte. Det innebar att hon gick in som tvåa på årets världsbästalista bakom brittiskan Lorraine Ugen som hoppade 6.74 i USA natten till lördagen.
     Khaddis 6.67 är bara åtta centimeter från IVM-kvalgränsen och 15 från World Athletics (tid. IAAF) nomineringsgräns till OS. Khaddis personbästa är 6.92 från vintern 2018 som också är svenskt inomhusrekord som hon delar tillsammans Carolina Klüft.
     Bland de som gjorde årsdebut i Växjö märks också VM-deltagaren och JEM-silvermedaljören Tilde Johansson som slutade tvåa i längd på 6.25.
     /Jonas Hedman

USA: Lisa 4.50 som vinnare i Reno

JAN
18

Lisa Gunnarsson följde upp förra veckans 4.45 i första tävlingen på åtta månader med att i natt svensk tid klara 4.50 vid stavfestivalen i Reno (Nevada).
     Och det innebar inte bara ett snäpp uppåt resultatmässigt eftersom det gav henne segern i den tuffa kvinnliga A-poolen där hon mötte sju konkurrenter som alla i fjol hoppade 4.56 eller bättre.
     Lisa behövde tre försök på 4.30 men fortsatte sedan med både 4.40 och 4.50 i första vilket säkrade segern. Hon testade sedan 4.60 som skulle ha inneburit nytt innepers och tangerat totalpers! Det visade sig litet för svårt - den här dagen.
     PS. Som framgår av bilden gav hennes 4.45 förra veckan utmärkelsen "Veckans hoppare/kastare" i "Southeastern Conference", den i särklass starkaste gruppen i USA:s universitetsfriidrott.
     / A. Lennart Julin

Sveriges två bästa längdhoppare möts i duell i Växjö i helgen.

Sveriges två bästa längdhoppare möts i duell i Växjö i helgen.
Foto: Deca Text & Bild

Comeback för Khaddi Sagnia i Växjö:
”Jag har saknat att stå på banan”

JAN
17

I helgen arrangeras Quality Hotel Games i Telekonsult Arena i Växjö, och det är årets första inomhustävling av den ”högre digniteten” när det kommer till nivån på aktiva.
     Och äntligen får vi se Khaddi Sagnia i tävling igen, efter ett längre uppehåll på grund av den korsbandsskada hon ådrog sig i samband med häckloppet i Nordenkampen för nästan ett år sedan. I helgen tävlar hon i sin specialistgren längd.
     – Det ska bli intressant och kul att tävla igen efter nästan ett helt år utan tävlingar. Så man kan absolut säga att jag har saknat att stå på banan, säger Khaddi.
     – Träningen och rehabiliteringen har gått enligt plan. Jag rehabbade från februari till oktober, och kombinerade den med uppbyggnadsträning. Jag skulle säga att jag är i god form, nu är det bara att tävla på och bli tävlingsvan igen genom att lägga fokus på rätt saker på tävlingar samt hålla koncentrationen nu när jag ska ut från min komfortzon.
     
     ”Inomhussäsongen ett genrep”
     Khaddi berättar dock att hon skyndar långsamt, och inomhussäsongen får ses som en försäsong innan utomhussäsongen, där hon går över till mästerskapsfokus.
     – Det blir ett bra genrep för att få ett hum om hur man ligger till och vad som behöver slipas på. Året som helhet har jag stora förhoppningar på! Jag hoppas kunna stegra på i tävlingar och ta ett eller flera kliv där, samt vässa till mig ännu mer när det kommer till vissa av mina egenskaper, säger hon.
     Khaddi får en riktig värdemätare direkt, hon möter nämligen bland annat Tilde Johansson – som fick ett rejält genombrott förra året med dubbla U20-EM-medaljer, svenskt juniorrekord i längd och VM-debut. Hon gör sin säsongsdebut.
     
     Bengtsson ställer upp i tre (!) grenar
     En annan spännande säsongsdebutant är Angelica Bengtsson, som står uppskriven på inte mindre än tre (!) grenar; stav, 60m och längd. Angelica ska ju också tävla i den internationella stavtävlingen Just Pole Vault nästa helg – som ni ser i Friidrottskanalen. Lägg också till Thobias Montler i listan över aktiva som inleder säsongen. Thobias tävlar dock inte i specialistgrenen längd, utan ska springa 60 meter (där han har ett vasst pers på 6.87 från februari 2019).
     Tävlingen inleds redan i kväll med 200m-lopp, och fortsätter sedan över lördagen och söndagen. På IFK Växjös hemsida hittar ni tidsprogram och startlistor. Där finns även länkar till deras Youtube-kanal, där ni kan se alla tävlingsdagar via livestream.
     Utöver Växjö hittar vi större tävlingar i Västerås (Inlagda Gurkspelen) där Maja Åskag inleder säsongen i tresteg – samt Täby Vinterspel med spännande starter i form av mångkamparna Fredrik Samuelsson och Bianca Salming.
     /Gustav Orbring

Inkomna nomineringar:
"Omval" vanligaste ordet

JAN
16

Nu finns de nomineringar till förbundsstyrelsen som inkommit till valberedningen publicerade. Av alla ord och namn i listan är "omval" det vanligaste - vilket kan tolkas som att ordföranden, ledamöterna, lekmannarevisor och lekmannarevisorssuppleant som innehar posterna idag har ett brett förtroende hos distrikt och föreningar.
     15/1 var även deadline för motioner till förbundsårsmötet och dessa kommer att publiceras inom kort. Inför förbundsårsmötet kommer valberedningen att presentera sitt förslag på förbundsstyrelse för 2020/2021 och det är sen upp till delegaterna i Uppsala, 28-29 mars, att fatta beslut.
     /Hillevi Thor

Positiva besked från Sydafrika:
”Ett väldigt bra läger hittills”

JAN
15


     
     Just nu är stora delar av den svenska eliten iväg på olika träningsläger runtom i världen, för att ladda inför det stundande friidrottsåret. Medel- och långdistansgänget befinner sig i vanlig ordning i Dullstroom i norra Sydafrika. Några åkte ner redan runt jul, och sedan har lägret fyllts på allteftersom. De flesta stannar tills i slutet av januari. Då väntar några veckors intensivt tävlande.
     – Lägret är ju nu mer ganska internationellt med över tio nationaliteter på plats, där många samarbetar. Många Europamästare och medaljörer från flera länder. Vi är ett knappt 40-tal svenskar på plats, bland annat flera av våra mästerskapslöpare såsom Kalle Berglund, Lovisa Lindh, Charlotta Fougberg, Andreas Kramer, Linn Nilsson, Meraf Bahta, Johan Rogestedt och Emil Blomberg, säger Ulf Friberg som är tränare och grengruppsansvarig för medel-/långdistans på SFIF tillsammans med Johan Wettergren.
     
     ”Inga sjukdomar och ovanligt lite skadeproblem”
     – Det har varit ett väldigt bra läger hittills, med ett minst sagt växlande väder. Inga sjukdomar och ovanligt lite skadeproblem, vilket ser lovande ut.
     Utöver gemensamma träningspass har lägret bland annat bjudit på en föreläsning av Svensk Friidrotts partner Sundströms. Föreläsningen handlade om sponsring, om varför de går in i friidrotten i allmänhet och löpningen specifikt.
     – De aktiva fick många tips om hur man kan jobba med och mot sponsorer. Det var mycket uppskattat, säger Ulf.
     Klicka på klippet ovan för att se lite från träningspassen i Dullstroom.
     /Gustav Orbring

Senaste veckan
Veckan 15.1 - 22.1

Spåret GP närmar sig:
Njut av höjdpunkterna från 2019

Den 11 februari är det dags för årets första F...

Tävlingsfrågor i fokus för motionerna till årsmötet
Det är framförallt tävlingsfrågor som berörs i de ...

Thorkildsens tränare gästade
utvecklingsträffen i spjut i Växjö

I helgen arrangerade Prestationscentrum kast i Väx...

USA: Ellen 1.85 – Hanna 9:09
Det är inte bara här hemma som innesäsongen varvar...

Världsårsbästa av Angelica
Svenska rekordhållerskan och VM-sexan Angelica Ben...

Max Hrelja sexa genom tiderna
Tredje tävlingsdagen av Quality Hotel Games i Växj...

Snabba 60 m-tider i Växjö och Sätra
Det noterades en rad bra sprinttider under lördage...

Lysande återkomst av Khaddi
Elva månader efter korsbandsskadan på Nordenkampen...

USA: Lisa 4.50 som vinnare i Reno
Lisa Gunnarsson följde upp förra veckans 4.45 i fö...

Comeback för Khaddi Sagnia i Växjö:
”Jag har saknat att stå på banan”

I helgen arrangeras Quality Hotel Games i Telekons...

Inkomna nomineringar:
"Omval" vanligaste ordet

Nu finns de nomineringar till förbundsstyrelsen so...

Positiva besked från Sydafrika:
”Ett väldigt bra läger hittills”

Just nu är stora delar av den svenska eliten i...

Förra veckan
Veckan 8.1 - 15.1

Den nya resultatmallen är på plats
Positiva besked från Sydafrika:
”Ett väldigt bra läger hittills”

Lindholm uppmärksammas i Dubai
- siktar på OS-plats den 24 januari

Så sänder Friidrottskanalen inne -20
11 nya förbundsdomare klara
Namn i helgen:
David, Rebecca och Bianca

USA: Lisa 4.45 i comebacken!
Inomhussäsongen drar igång
Nomineringar och motioner till FÅM
Friidrottens tredje ”Årets”-titel!
Huddinge AIS testade Kids’ Athletics:
”Blev en succé”

Två veckor sedan
Veckan 1.1 - 8.1

Huddinge AIS testade Kids’ Athletics:
”Blev en succé”

Flera svenska stjärnor till Spåret GP
Robel & David terräng-7:or i Europa
Robel springer terräng i Italien
Månadens i november: Sanna
Castoramas pristagare 2019!
Mondos 2019 under mikroskopet
Inomhusstatistiken har öppnat!