Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 17 november 2018

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Fanny Runheim nominerad på Galan:
”Helt skakis – ringde mamma direkt”

NOV
16


     
     Efter flera år av hälso- och skadeproblem har Thorengruppens Fanny Runheim stått för ett fantastiskt 2018. SM-guld och Finnkampsseger på 100m är de två prestationer som sticker ut mest. Nu är 19-åringen dessutom nominerad till årets genombrott i landslaget på Friidrottsgalan.
     – Det var skitcoolt bara att bli inbjuden. Jag ringde mamma direkt och tyckte det var hur stort som helst. Sen när jag fick veta att jag var nominerad blev jag helt skakis, det är verkligen jättekul. Det kommer ge mig ytterligare motivation inför nästa år, säger Fanny.
     Friidrottskanalen åkte och träffade henne i Helsingborg, dit hon precis har flyttat med sin pojkvän och träningskompis Marcus Tornée. Se hela reportaget i spelaren ovan.
     /Gustav Orbring

Vésteinn instruerar Daniel Ståhl i samband med att nya kastburen i Tipshallen, Växjö, invigdes häromveckan.

Vésteinn instruerar Daniel Ståhl i samband med att nya kastburen i Tipshallen, Växjö, invigdes häromveckan.
Foto: Deca Text & Bild

Internationell kastkonferens i Växjö

NOV
16

Fredag-söndag samlas tränare för kastgrenar från hela världen i Växjö för att samla nya erfarenheter. Det är Svensk Friidrott, tillsammans med prestationscentrum i Växjö, Växjö kommun, Linnéuniversitetet och Global Throwing som står för arrangemanget bakom slägg- och diskuskonferensen. 90 tränare (60 internationella) väntas närvara, och huvudföreläsarna är prisbelönte tränaren Vésteinn Hafsteinsson i diskus och Tore Gustafsson, svenske rekordhållaren i slägga.
     Dessutom kommer olympiske mästaren från 2000 Szymon Ziolkowski och föreläser om sin karriär.
     För de praktiska delarna under fredagseftermiddagen finns bl.a. Daniel Ståhl, Simon Pettersson, Sophie Hitchon och Fanny Roos med som modeller.
     Mer information.
     /Gustav Orbring

Nadja Casadei, här som gäst under galan 2016, kommer i år att leda Friidrottsgalan.

Nadja Casadei, här som gäst under galan 2016, kommer i år att leda Friidrottsgalan.
Foto: Deca Text & Bild

Nadja Casadei leder Friidrottsgalan

NOV
16

Uppladdningen för Årets Friidrottsgala pågår för fullt. För någon vecka sedan presenterades nomineringarna (länk) och nu kan vi stolt presentera Nadja Casadei som en av galans två konferencierer. Nadja kommer att leda galan tillsammans med Kenny Mattson, som är erfaren och uppskattad konferencier från andra liknande evenemang.
     Nadja själv tränar för fullt, inte bara inför galakvällen tillsammans med sin co-host Kenny, utan också inför kommande tävlingar. Efter att en skada kom i vägen innan sommaren är siktet nu tydligt inställt på inomhussäsongen. Vid sidan av friidrottandet är Nadja också en populär föreläsare och gjorde en bejublad konferencierpremiär inom friidrotten under höstens Finnkampsbåt.
     - Jag trodde aldrig att jag skulle leda galan, det känns så himla stort och pirrigt. Jag är absolut nervös för jag vill att friidrottarna ska bli hyllade och förstå att det är deras kväll. Att stämningen blir härlig samtidigt som prestationerna blir uppmärksammade. Det är en ny sorts balansgång och en jätteutmaning, säger Nadja.
     
     Värdefullt samarbete
     Magnus Sallbring, Ateas kultur- och marknadsdirektör och tidigare mycket uppskattad konferencier på galan, sådde ett frö hos Nadja vid förra årets gala, genom att fråga om inte hon skulle hålla i galan efterföljande år. Och den 29 november är det alltså dags. Det är femte året i rad som Atea och Svensk Friidrott arrangerar galan tillsammans.
     - Samarbetet med Svensk Friidrott är jätteviktigt för oss, vi delar tankesätt kring prestationer och långsiktighet. Det är jätteroligt att Nadja intar scenen den 29e, hennes kämpaglöd kan alla inspireras av och jag önskar henne varmt lycka till, säger Magnus Sallbring.
     - Det är en ära för oss att Nadja vill vara med och leda oss genom kvällen och som alltid dela med sig av sin glädje och energi! Det är alltid lika roligt och spännande att summera friidrottsåret med Friidrottsgalan och samarbetet med Atea är väldigt värdefullt. I år känns det extra häftigt med tanke på alla fantastiska prestationer som vi kommer få anledning att fira tillsammans, säger Stefan Olsson, generalsekreterare Svensk Friidrott.
     Expressen, som även livesänder galan, har intervjuat Nadja inför galauppdraget
     /Hillevi Thor

Sök föreningsstöd fram till 9/12

NOV
16

Nu är det är hög tid att ansöka föreningsstöd för era föreningsprojekt. Det finns lite medel kvar att fördela mellan inskickade ansökningar så vänta inte för länge. All information finns här d.v.s. för vilka utvecklingsområden samt möjligheter som finns att söka stöd för inom idrottslyftet.
     Handläggningen kommer ske fortlöpande, och ambitionen är att ansökan ska handläggas inom två-tre veckor från inskickandet av ansökan.
     Idrottonline är öppen fram till söndagen den 9 december.
     /Björn Lindén

Det kan bli prisregn över Armand Duplantis under vintern.

Det kan bli prisregn över Armand Duplantis under vintern.
Foto: Deca Text & Bild

Nominerad till ”Rising Star” i världen
– nu kan han ta hem totalt 8 (!) priser

NOV
15

Nomineringarna till de stora galorna fortsätter att hagla ner för Armand Duplantis. Efter att ha blivit nominerad i två kategorier (och vunnit pris i en av dem) av europeiska friidrottsförbundet, två kategorier på Friidrottsgalan, två kategorier på Idrottsgalan och i en kategori av internationella friidrottsförbundet IAAF står det nu klart att han är nominerad i ytterligare en kategori av IAAF.
     Förutom att han är nominerad till att bli årets manlige friidrottare i världen, är han nu även en av fem som kan vinna pris som årets Rising Star i världen. Alltså samma kategorier som europeiska förbundet nominerade honom i.
     Dessutom kan Mondo vinna pris som årets friidrottare på Friidrottsgalan, även om det inte är några nominerade i den kategorin.
     Galorna att hålla koll på är: Friidrottsgalan på Berns 29 november, IAAF:s gala i Monaco 4 december och sedan Idrottsgalan i Globen 21 januari.
     Hängde ni med? Mondo kan alltså vinna totalt åtta priser!
     /Gustav Orbring

Simon Pettersson nominerad till årets genombrott i landslaget!

Simon Pettersson nominerad till årets genombrott i landslaget!
Foto: Deca Text & Bild

Simon nominerad på Friidrottsgalan:
”Jag är väldigt nöjd med min säsong”

NOV
15

Simon Pettersson har 2018 verkligen visat att han tillhör världseliten i diskus. Pers med en meter, och endast 59 centimeter från medalj på EM. Detta bara ett år efter landslagsdebuten. Nu är han nominerad till årets genombrott i landslaget på Friidrottsgalan.
     – Det är alltid hedrande att bli nominerad till pris på Friidrottsgalan. Det är en rolig tillställning där man träffar alla friidrottare under lite andra omständigheter, säger Simon.
     – Jag är väldigt nöjd med min säsong. Det har varit ett steg åt rätt håll. Nytt pers och 1 meter längre än förra året. Jag har kunnat vara skadefri, vilket har gjort att träningen rullat på som vi tänkt. Det lägger också grunden till den fina säsongen.
     
     ”EM klaffade till 95 procent”
     När vi pratar om årets höjdpunkter har Simon inte speciellt svårt att välja ut den största.
     – Det var verkligen EM. Det har varit min målsättning under hela sommaren, det är det jag sett fram emot mest. Det blev pricken över i:et. Sen var det synd att jag inte kunde stå kvar i ringen när jag fick på mitt längsta kast i finalen. Men å andra sidan blev mitt sistakast det bästa godkända resultatet. Hade jag inte fått till det hade jag slutat åtta. Så det är små marginaler. I VM i London 2017 kände jag att jag fick på en riktig pärla i sista kastomgången i kvalet. Så där klaffade allt till hundra procent. Här kanske det klaffade till 95 procent, berättar han.
     Nästa år blir huvudmålet VM i Doha för Simon. I och med att mästerskapet ligger så sent på året kommer han tillsammans med tränaren Vésteinn Hafsteinsson lägga om uppbyggnaden lite grann.
     – Vi kommer börja träna senare än i år för att orka hela säsongen. Jag kände att jag hade lite dåligt med bensin i kroppen sista veckorna nu, säger Simon – som åker på träningsläger i Sydafrika tillsammans med resten av Vésteinn-gruppen (bl.a. Daniel Ståhl, Fanny Roos och Jakob Gardenkrans) i januari.
     Friidrottsgalan 2018 hålls den 29 november på Berns Salonger i Stockholm. Här hittar du alla nominerade.
     /Gustav Orbring

Adhanom Abraha, Eskilstuna FI, uttagen till preliminära truppen till terräng-EM.

Adhanom Abraha, Eskilstuna FI, uttagen till preliminära truppen till terräng-EM.
Foto: Deca Text & Bild

TEM: Adhanom får chansen direkt

NOV
14

Landslagsledare Lorenzo Nesi har nu gjort en första uttagning till terräng-EM i nederländska Tilburg 9 december.
     Det är i nuläget totalt 13 namn med i truppen, varav fyra seniorer. I just seniortruppen hittar vi också en nykomling i dessa sammanhang. Eskilstunas Adhanom Abraha blev tävlingsklar för Sverige här i dagarna, och får debutera direkt i ett europamästerskap!
     Med sig på herrsidan har han Turebergs Napoleon Solomon och Högbys David Nilsson. Ullevis Charlotta Fougberg är uttagen på damsidan.
     Truppen just nu
     /Gustav Orbring

Svensk veteranfriidrott går mot en spännande framtid. Det märktes på stämningen under helgen. Foto: Gunilla Dahlén

Svensk veteranfriidrott går mot en spännande framtid. Det märktes på stämningen under helgen. Foto: Gunilla Dahlén

Fokus på veteran-VM under
veteranombudskonferensen

NOV
14

I helgen arrangerades en veteranombudsträff på Bosön i Stockholm. Veterankommittén höll möten, och det bjöds på flera intressanta föreläsningar – som bland annat rörde veteran-VM 2022 som anordnas i Göteborg.
     - Det var en fantastisk helg. Vi hade bra uppslutning och det känns som att alla är väldigt taggade på ett mästerskap på hemmaplan, säger Mattias Sunneborn, mångfaldig medaljör på veteranmästerskap och med i veterankommittén.
     På plats var bland annat Niklas Wallenlind från GFIF som berättade mer om hur förberedelserna går. Mattias gick ifrån träffen med en bra känsla inför arrangemanget.
     - De som arrangerar veteran-VM 2022 var med både i Perth och i Málaga och de verkar ha bildat sig en bra uppfattning. Inte bara vad som krävs av anläggningarna utan också mer på detaljnivå, säger Mattias.
     Träffen fick finbesök av olympiske mästaren Anders Gärderud, som kom och föreläste. Dessutom anordnades gemensamma träningspass och en stående längdhoppstävling som avrundning.
     /Gustav Orbring

Mondo och Andreas nominerade i totalt tre kategorier.

Mondo och Andreas nominerade i totalt tre kategorier.
Foto: Deca Text & Bild

Tre nomineringar till Idrottsgalan

NOV
14

I dag släpptes vilka idrottare som är nominerade till priser på Idrottsgalan som hålls i Globen den 21 januari. Och det är två friidrottare som är nominerade i totalt tre kategorier.
     Upsala IF:s Armand Duplantis är nominerad i dubbla kategorier; årets manlige idrottare och årets prestation. Som de flesta redan känner till stod han för ett fantastiskt, historiskt EM i Berlin i augusti där han tog sig över drömgränsen sex meter två gånger i stav. 6.05, som han klarade i första försöket, gav EM-guld, svenskt rekord och en delad andraplats utomhus genom tiderna i världen.
     Den andre nominerade är Sävedalens Andreas Kramer, som kan vinna pris som årets nykomling. Andreas inledde sommaräventyret med att sänka sitt eget svenska rekord på 800m till 1:45.03. När det sedan var dags för EM stod han för två taktiskt perfekta lopp när han vann försök och semi. Väl i finalen var det bara Adam Kszczot som lyckades slå Andreas, som i och med silvret bärgade den första herrmedaljen på 800m utomhus på 72 år.
     Historiskt har vi haft många friidrottare som varit nominerade i kategorin årets nykomling. Andreas nominering är den 14:e de senaste 20 åren som kommer från friidrotten.
     Till historiken för Idrottsgalan
     /Gustav Orbring

Emma ambassadör för U20EM i Borås

Emma Green

Emma Green
Foto: Deca Text & Bild

NOV
14

Även om Emma Green lade ner sin karriär som aktiv 2017 fortsätter hennes arbete inom friidrotten i högsta grad. Nyligen blev hon invald i europeiska friidrottsförbundets aktivas kommitté, och nu står det också klart att hon blir ambassadör för U20EM som hålls i Borås nästa sommar.
     Emma kommer bidra till marknadsföringen av mästerskapet, bland annat genom att ha kontakter med samarbetspartners och föreläsa för elever i Borås som går årskurs 6-9. Hon kommer även medverka under själva evenemanget i juli.
     - Jag brinner för friidrott och vill så långt det är möjligt ge tillbaka till den idrott som gett mig så mycket genom årens lopp. Den spänning, glädje och sammanhållning som man upplever under internationella mästerskap i unga år är både fantastisk och väldigt danande för den fortsatta idrottskarriären, säger Emma i ett pressmeddelande.
     - Med ett starkt engagemang, modiga ställningstaganden och ett stort intresse för mental hälsa, social hållbarhet och ledord som ”prestera med glädje” är Emma den perfekta förebilden för ungdomarna och en ambassadör helt i linje med vad vi vill förmedla med tävlingarna i Borås, säger Tommy Andersson, projektledare för mästerskapet.
     Läs mer på europeiska förbundets hemsida.
     /Gustav Orbring

Meraf Bahta tar timeout

NOV
14

Meraf Bahta väljer att i samråd med Svenska Friidrottsförbundet ta ett uppehåll från allt tävlande tills vidare. Detta besked är en följd av att Dopingkommissionen anmält henne till Dopingnämnden, utifrån att de anser att hon inte följt reglerna för vistelserapportering.
     - Jag blev såklart besviken över beskedet men har inte gett upp hoppet om att bli frikänd. Min löpning är mitt liv och det här är ett svårt läge för mig. Därför känner jag att jag behöver få lite lugn och ro omkring mig och väljer därför att ta en timeout från tävlandet för att samla energi, fokusera på min träning och umgås med familj och vänner, säger Meraf Bahta.
     - Förbundsstyrelsen anser att det är klokt att Meraf avstår från allt tävlande i det läge som ärendet befinner sig i idag. Vistelserapportering är ett mycket betydelsefullt verktyg för antidopingarbetet och det är därför viktigt att följa reglerna. Vi har fullt förtroende för Dopingnämndens hantering av frågan och vi följer den fortsatta processen tillsammans med Meraf, säger Björn O. Nilsson, förbundsordförande.
     /Hillevi Thor

USA-terräng: Isabelle & Otto
springer Nationals på lördag

Ifjol följde Isabelle upp sin USA-säsong
<br/>med en 6:e plats i K22 på terräng-EM.

Ifjol följde Isabelle upp sin USA-säsong
med en 6:e plats i K22 på terräng-EM.
Foto: Deca Text & Bild

NOV
13

Den amerikanska universitetsfriidrotten har sin terrängsäsong från månadsskiftet augusti/september till mitten av november då den kulminerar med ”Nationals”. Den här hösten har det varit färre svenskar än vanligt i aktion men två som kört och dessutom haft bra säsonger är Hässelbys Isabelle Brauer och Huddinges Otto Kingstedt.
     Isabelles tredje
     Helgen som gick hade de nått fram till ”Regionals” som fungerar som kval till ”Nationals”. Isabelle sprang i Sacramento där hennes nya skola Oregon direktkvalade genom att vinna kvinnliga lagtävlingen. Individuellt var Isabelle 20:e bland ca 250 startande.
     För Isabelle blir det tredje raka året som hon kvalar in till mästerskapen. För två år sedan kom hon 99:a och i fjol – trots avtrampad sko – 15:e vilket då starkt bidrog till att hennes San Francisco tog ett otippat silver i lag. Till i år har Isabelle alltså bytt universitet till Oregon som på förhand nämns som kapabla att t o m utmana om segern.
     Wisconsin x 2
     Universitetsfriidrotten är indelad i divisioner utifrån skolornas storlek och Isabelle tävlar i högsta divisionen som har sina mästerskap nu på lördag i Madison, Wisconsin. Samma dag bara ca 25 mil åt nordost i Wisconsin går division 3-mästerskapen i Winnecone och även där blir det svenskt deltagande.
     Otto Kingstedts RIT (Rochester Institute of Technology) kvalade nämligen in dit genom att i lördags komma 3:a i sin ”Regional” som gick i New Jersey. Och den lagplaceringen var verkligen till stor del Ottos förtjänst genom att han gick in som 3:a individuellt bland över 300 startande.
     Även Otto har varit med tidigare på Nationals: På fjolårets division 3-mästerskap kom skolan 27:a med Otto som individuell 103:a. Både han och skolan har dock haft bättre säsonger den här hösten, så det finns förhoppningar om mer framskjutna placeringar i år.
     / A. Lennart Julin

Sofie Skoog vann inför hemmapubliken i Karlstad i juli.

Sofie Skoog vann inför hemmapubliken i Karlstad i juli.
Foto: Deca Text & Bild

Sofie nominerad till årets prestation
på FGP: ”Utan tvekan höjdpunkterna”

NOV
13

Nytt årsbästa på 1.93, två segrar varav en i högsommarvärme inför hemmapubliken i Karlstad – och nominerad till årets prestation på Friidrottsgalan 2018. En av Folksam Grand Prix-säsongens stora giganter den här säsongen har verkligen varit IF Götas Sofie Skoog.
     – Det känns superkul att vara nominerad. FGP-tävlingarna var utan tvekan höjdpunkterna för mig i år. Årsbästa i Sollentuna och seger på hemmaplan i Karlstad inför storpubliken. Det är svårslaget.
     Sofie minns tillbaka till FGP-tävlingen i Karlstad i slutet av juli.
     – Det var helt sjukt. Jag hoppade samtidigt som Angelica och Daniel tävlade – mitt i peaken av tävlingen liksom. Alla bara skrek. Då är det extra kul att vara på hemmaplan, många som jag kände i publiken.
     
     Lägger all fokus på 2019
     Säsongen 2018 har annars varit både upp och ner för Sofie. Hon var rejält besviken efter EM, som slutade i sorti i kvalet.
     – Det var så märkligt, eftersom allt hade gått så bra inför mästerskapet. Jag hade träningspersat och haft en kanonuppladdning på GP:et i Karlstad. Så det var brutalt. Det var inte min dag helt enkelt på EM. Men förutom det känner jag mig glad. Jag var mer stabil än förra året.
     Nu börjar Sofie om, och tar nya tag inför ett rekordlångt tävlingsår 2019. Hon har varit igång med grundträningen i några veckor. Mycket hoppstyrka och häckträning. Startskottet på tävlingssäsongen 2019 går i Växjö 20 januari (Quality Hotel Games), och målgången blir (eventuellt) VM i Doha i september. Och satsningen mot nästa säsong gör hon för första gången på heltid.
     – Ja, det blir väldigt annorlunda. Jag får mer tid till återhämtning vilket är väldigt skönt. Jag kan även lägga mer tid på att stärka upp mina fötter, vilket mina sjukgymnaster är glada för, skrattar hon.
     – Jag hoppas kunna persa nästa år. Det var längesen nu. Förhoppningsvis kommer det på inomhus-EM eller VM.
     Samtliga nominerade till Friidrottsgalan 2018.
     /Gustav Orbring

Ansök om SM-tävlingar 2020

NOV
13

Vill ni som förening ta chansen att arrangera en SM-tävling 2020? Fortfarande finns det möjlighet att söka: inomhus-SM, IJSM-IUSM17, IUSM15-16, JSM-USM17, USM15-16, lag-USM, SM-JSM-USM Mångkamp, SM 100 km.
     Hämta ansökningsblanketten för arena eller terräng/landsväg för att skicka in ansökan (innan 27 november). För frågor, kontakta tävlingsansvarig Anna Linner Bassani.
     /Gustav Orbring

Hmm, hur många bandomare behöver man egentligen på 400m häck? Och var ska de vara placerade för att kunna göra sitt jobb på bästa sätt?

Hmm, hur många bandomare behöver man egentligen på 400m häck? Och var ska de vara placerade för att kunna göra sitt jobb på bästa sätt?
Foto: alj

Det har varit Förbundsdomarkurs

NOV
12

Förbundsdomarutbildningen vänder sig primärt till dem som skall fungera i ledande domarroller på mästerskap, landskamper och internationella galor. Detta eftersom det där finns direkta krav på att nyckelpositionerna besätts av godkända förbundsdomarna. Årets kurs genomfördes helgen som gick i Göteborg och hade samlat 24 deltagare.
     Med tanke på att det 2019 stundar stortävlingar i Borås (U23 EM), Varberg (ny Folksam GP), Trollhättan (USM), Karlstad (Friidrotts-SM) och Göteborg (bl a Folksam GP) var det alltså inte bara den geografiska närheten som gjorde att majoriteten av de 24 kom från Västsverige. Men det fanns också några mer långväga deltagare (från Norrköping och Söderhamn).
     Diskussioner och problemlösning
     Kursledningen utgjordes av Sveriges alla sex nu aktiva - plus två tidigare - internationellt legitimerade domare ("ITO"). Dessa initierade diskussioner i olika grupperingar kring hur situationer - både vanligt förekommande och mer udda - skall hanteras på bästa sätt.
     Med programpunkter som ”Domarens roll och agerande inför publik”, ”Antal och placering av domare”, ”Grenledarens roll” och ”Juryarbete i gruppform” låg kursens fokus inte direkt på själva reglerna utan på tillämpningen, dvs på det praktiska genomförandet av en tävling
     Dags för videodomare
     Ett stadigt växande utrymme på kursen tar de alltfler tekniska domarhjälpmedel som introduceras på våra tävlingar. I år var det premiär för ett helt nytt ämne – ”Videodomaren”.
     En domarfunktion som - trots att den dök upp på de internationella mästerskapen så sent som för ett par år sedan - redan blivit en etablerad funktion på de stora evenemangen. Därför kommer det till sommaren att bli premiär här i Sverige för speciella videodomare när EM för juniorer arrangeras i Borås och Gävle.
     / A. Lennart Julin

Lansering: Idrottens egen
ombudsman och visselblåsartjänst

NOV
12

Idrottens gemensamma arbete för trygga miljöer fortsätter och på torsdag, den 15 november, inför Riksidrottsförbundet, RF, Idrottsombudsman och en visselblåsartjänst.
     Idrottsombudsmannens uppdrag är att vara ett stöd i fall där ett agerande som misstänks bryta mot idrottens värdegrund uppdagats. Visselblåsartjänsten är kanalen för att anmäla dessa fall.
     RFs ordförande, Björn Eriksson, beskriver de nya tjänsterna i ett pressmeddelandet från RF.
     - Idrotten ska vara en trygg zon. Något annat än nolltolerans mot alla former av våld, trakasserier och övergrepp är otänkbart. Visselblåsartjänst och idrottsombudsman är kontaktvägar för anmälan, stöd och rådgivning med barnens bästa för ögonen.
     
     Gemensamt arbete inom idrotten
     Svensk Friidrott har verkat aktiv för utveckling av det här området, bland annat genom ett antal motioner till Riksidrottsmötet 2017. Vi det mötet beslutades, vid sidan om en utredning gällande visselblåsartjänst, även om framtagandet av en etisk kod - en uppförandekod som också skulle kunna utgöra grund för bestraffning vid brott mot densamma - samt om en översyn av 14 kap i RFs stadgar.
     - Det här är frågor som vi inom idrotten måste jobba med tillsammans eftersom ingen idrott är en isolerad ö och det är komplexa frågor. De nya tjänsterna, tillsammans med den etiska koden och dess verktyg, kommer att ge oss ännu större möjligheter att främja och utveckla den typ av friidrottsmiljöer som vi eftersträvar, säger Stefan Olsson, generalsekreterare Svensk Friidrott.
     
     Fler viktiga beslut inför Riksidrottsmötet
     I helgen genomfördes Riksidrottsforum i Ronneby - ett förberedande möte inför vårens Riksidrottsmöte. Vid Riksidrottsstyrelsen styrelsemöte i samband med Riksidrottsforum beslutades om att ett förslag om stadgeändring som möjliggör för en idrottsombudsman att utreda och anmäla ärenden som bryter mot RF:s stadgar ska läggas fram till Riksidrottsmötet. I ovan nämnda pressmeddelande kommenterar Björn Eriksson förslaget:
     - Förutom stöd och rådgivning behövs tydligare konsekvenser för föreningar som inte har barnrättsperspektivet som utgångspunkt för sin verksamhet och inte följer den gemensamma värdegrunden. Stadgeändringar skulle ge oss möjlighet att agera om en förening eller ett förbund inte tar sitt ansvar och följer vår värdegrund, säger Björn Eriksson.
     I pressmeddelandet beskrivs även att Riksidrottsstyrelsen också föreslår att ett förslag på hur RF och specialidrottsförbunden ska kunna agera för att förhindra att ledare som allvarligt bryter mot värdegrunden får fortsätta som ledare inom idrotten, ska tas fram.
     
     Länkar
     Besök Visselblåsartjänsten (öppen från 15 nov)
     RFs information kring Trygg Idrott
     Barnens spelregler - samarbete med BRIS som ger samtalsstöd till barn, unga och idrottsledare
     /Hillevi Thor

Meraf Bahtas ärende anmält till Dopingnämnden

NOV
11

Dopingkommissionen (DopK) har beslutat att anmäla Meraf Bahta till bestraffning till Dopingnämnden (DopN). Detta utifrån att DopK anser att Bahta vid tre tillfällen, under en tolvmånadersperiod, inte följt reglerna för vistelserapportering.
     DopK yrkar till DopN på en avstängning om ett år, vilken är en nedsättning av den i Idrottens antidopingreglemente angivna strafftiden, om två år. Detta indikerar att DopK tagit hänsyn till de särskilda omständigheter som Bahta har framfört i sina yttranden. DopN tar nu över ärendet för att göra en bedömning om ett straff ska utdömas och i så fall vilket detta ska vara.
     - Vi har fått information från Dopingnämnden att de fått in en anmälan från Dopingkommissionen. Ärendet är fortsatt belagt med sekretess men utifrån Merafs tillåtelse har vi nu, nära inpå beskedet, fått möjlighet att informera om anmälan. Styrelsen kommer under den närmaste tiden att analysera DopKs beslutsskäl. Vi har hela tiden haft en nära dialog med Meraf om situationen och kommer att ha det fortsättningsvis, säger Stefan Olsson, generalsekreterare.
     /Hillevi Thor

IAAF återgår till "vanlig" kvalificering för VM 2019

NOV
11

Internationella friidrottsförbundet, IAAF, har beslutat att ändra strukturen för kvalificering till VM i Doha 2019. Tidigare skulle det nya rankingsystemet spela en stor roll för kvalificering men IAAF återgår nu till befintlig modell för Doha 2019 för att ge ytterligare tid till förankring av rankingsystemet.
     IAAF uttrycker att det nya rankingsystemet har brett stöd men att det krävs mer arbete för att alla ska känna att det är rättvist. IAAFs president Sebastian Coe kommenterar förändringen såhär:
     - Vi anser att den bästa lösningen för Doha är att vi håller fast vid det befintliga kvalificeringssystemet, då det ger aktiva, tränare och medlemsförbund den trygghet som är viktig i det här steget - i sin förberedelse för mästerskapet. Vi är samtidigt trygga med att när alla är införstådda i det nya rankingsystemet så kommer det att få stöd som den nya strukturen för kvalificering till framtida mästerskap.
     Läs pressmeddelandet från IAAF i sin helhet
     /Hillevi Thor

Dubbla medaljer på herrarnas 9 km med guld till Amanuel Gergis, i mitten, och brons till David Nilsson. T v tvåan Peter Glans, Danmark.

Dubbla medaljer på herrarnas 9 km med guld till Amanuel Gergis, i mitten, och brons till David Nilsson. T v tvåan Peter Glans, Danmark.
Foto: Deca Text & Bild

Terräng-NM: Nio svenska medaljer!

NOV
10

Nordiska mästerskapen i Reykjavik resulterade i hela nio svenska medaljer vilket är lika många som i Danmark i fjol. Därefter får man backa nio år tillbaka till 2008 för att hitta ett lika bra terräng-NM. Årets mästerskap resulterade i två guld, två silver och två brons och på seniornivå och för segrarna stod Amanuel Gergis och det kvinnliga laget.
     Sveriges nio medaljer i terräng-NM
     Guld
     M 9 km: Amanuel Gergis.
     K 7.5 km lag: Lisa Havell, Sara Christiansson och Sanna Mustonen.
     Silver
     K 7.5 km: Lisa Havell.
     M 9 km lag: Amanuel Gergis, David Nilsson, Daniel Lundgren, Oscar Claesson.
     P19 6 km: Omar Ismail.
     P19 lag: Omar Ismail, Emil Millán de la Oliva, Axel Djurberg.
     Brons
     M 9 km: David Nilsson.
     K 7.5 km: Sara Christiansson.
     P19 6 km: Emil Millán de la Oliva.
     Terräng-NM-historiken
     /Jonas Hedman

Claes Nyberg, Henrik Ahnström, Mustafa Mohamed, Olle Walleräng, Napoleon Solomon och nu Amanuel Gergis – Sveriges samtliga manliga terräng-NM-vinnare.

Claes Nyberg, Henrik Ahnström, Mustafa Mohamed, Olle Walleräng, Napoleon Solomon och nu Amanuel Gergis – Sveriges samtliga manliga terräng-NM-vinnare.
Foto: Deca Text & Bild

Terräng-NM: Suveränt guld av Gergis

NOV
10

Turebergs Amanuel Gergis stod för en imponerande insats när han sololöpte andra halvan av terräng-NM-loppet över 9 km i Reykjavik. På tredje varvet av sex började han skruva upp farten, blev snabbt ensam och sprang själv resterande del av loppet. Målet nådde han på 28:55 – elva sekunder före Danmarks Peter Glans – och ytterligare sex sekunder före Högbys David Nilsson.
     – Jättekul att vinna! Jag hade kontroll hela vägen och det här är det bästa jag gjort. Segern på 10 000 m i Finnkampen var speciell men det är fler länder med här och högre konkurrens så jag värderar det här högre, säger Amanuel.
     – Formen är också mycket bättre nu. För fyra dagar sedan kom jag hem från ett nästan sex veckor långt läger i Etiopien där jag tränat på 2800 meters höjd. Det ska bli kul med terräng-EM om en månad då jag springer M22-klassen, säger Amanuel som blev Sveriges sjätte terräng-NM-vinnare på herrsidan.
     Amanuel stod för ett riktigt jämnfartslopp med alla sex varven samlade inom tio sekunder i intervallet 4:44-4:54.
     På tredje rundan avancerade David Nilsson 5-6 placeringar upp till tredje plats och var sedan tvåa ut på näst sista varvet med tre kilometer kvar. Men Peter Glans tog till slut silvret med sex sekunders marginal medan David hade tio till godo på fyran Ole Hesselbjerg. Medaljen var David fjärde individuella i terräng-NM där han nu har två silver och två brons.
     
     Riktigt nära lagguld
     Turebergs Daniel Lundgren slutade åtta, 14 sekunder bakom David, sedan han plockat tre placeringar på de sista 500 meterna. Landslagsdebutanten Oscar Claesson från Sävedalen blev 14:e ytterligare 21 sekunder bakom efter ett väldisponerat lopp med fjärdemannen Gabriel Steffensen ytterligare en placering och fem sekunder efter.
     Daniels slutforcering förde så när Sverige till guld i lagtävlingen där de fyra främsta räknas. Till slut fattades bara fyra platspoäng till Danmark – 22 mot 26 – sedan båda fått exakt samma tid.
     Ind resultat
     Lag
     /Jonas Hedman

Försvarat lagguld tack vare fr v Lisa Havell (tvåa), Sara Christiansson (trea) och Sanna Mustonen (sjua).

Försvarat lagguld tack vare fr v Lisa Havell (tvåa), Sara Christiansson (trea) och Sanna Mustonen (sjua).
Foto: Deca Text & Bild

Terräng-NM: Svenskt lagguld efter rafflande avslutning

NOV
10

Kvinnliga 7.5 km-loppet i terräng-NM på Island blev nästan lika spännande som pojkarnas och slutade också med tre svenska medaljer inklusive lagguld efter en fantastiskt spännande fight med Danmark.
     Islands medeldistansspecialist Anita Hinriksdottir gick loss tidigt och ledde med 14 sekunder halvvägs in på det andra av fyra varv men bröt senare. Detta sedan en kvartett kommit ikapp och förbi bestående av dubbla terräng-SM-bronsmedaljören Lisa Havell och fjolårets terräng-NM-vinnare Sara Christiansson samt danskorna Maja Alm (trefaldig sprintvärldsmästare i orientering) och Anna Emilie Møller (EM-sjua på 3000 m hinder).
     – Maja släppte på näst sista varvet och med ca 500 meter kvar ryckte Møller. Lisa var den som försökte haka på men danskan var starkast på slutet och vann med sju sekunder på 27:34. Lisa fixade silvret tre sekunder före Sara, säger landslagsledaren Lorenzo Nesi.
     Att slutrundan var den snabbaste framgick tydligt av varvtiderna. De tre inledande gick strax över 5:30 och den sista på 5:10.
     
     Vilken lagdramatik
     Dubbla svenska medaljer alltså – precis som i fjol – medan kampen om lagtiteln blev riktigt rafflande. Linn Nilsson var länge tredje svenska men passerades på slutet Hässelbys Sanna Mustonen som gjorde ett väldisponerat lopp och slutade sjua. I sista backen passerade hon Danmarks Simone Glad och Sverige vann till slut lagguldet med endast två platspoäng.
     Alla fyra svenskorna gjorde sina resp andra terräng-NM. Sara följde upp fjolårets guld med brons denna gång, Sanna förbättrade sig med elva placeringar jämfört med 2012, Linn var tia (sjua 2015) och Lisa följde upp sjundeplatsen 2014 med silver.
     Ind resultaten
     Lag
     /Jonas Hedman

Emil Millán de la Oliva (i mössa) och Omar Ismail var offensiva hela loppet och belönades båda med medaljer.

Emil Millán de la Oliva (i mössa) och Omar Ismail var offensiva hela loppet och belönades båda med medaljer.
Foto: Deca Text & Bild

Terräng-JNM: Tre svenska medaljer

NOV
10

P19-loppet över 6 km i Reykjavik slutade med två silver och ett brons och det var inte mycket som fattades för att det skulle ha blivit två guld. Detta efter att Högbys Omar Ismail och Eskilstunas Emil Millán de la Oliva spräckt klungan på det andra av de fyra varven.
     Efter en lugn inledning var i princip alla med efter första varvets 1.5 km. På andra rundan tryckte Emil upp farten och fick med sig fyra killar av vilka Omar var en.
     – Det är en sugande bana med två backar och i de tunglöpta partierna fick svenskarna lite lucka, men sedan kom de andra ikapp när det blev lättlöpt, säger landslagsledaren Lorenzo Nesi.
     700-800 meter från mål växlade Norges Håkon Stavik upp ytterligare en växel och det orkade inte svenskarna riktigt svara på. Det blev norskt guld på 19:57 med silvret till Omar två sekunder bakom medan Emil tog bronset ytterligare tre efter med tio sekunders marginal till fyran Leevi Keronen från Finland.
     Upsalas Axel Djurberg låg långt fram även om han inte var med i tätklungan, men föll tillbaka i slutet på näst sista varvet och blev trettonde på 21:13.
     I den extremt jämna lagtävlingen blev det också blågul medalj – silver – där de fyra första kom i mål inom en halvminut. För den svenska trion fattades 17 sekunder upp till vinnande Norge sedan deras tredjeman avslutat riktigt starkt.
     Ind resultat
     Lag
     /Jonas Hedman

Emilia Lillemo – 20 sekunder från brons.

Emilia Lillemo – 20 sekunder från brons.
Foto: Deca Text & Bild

Terräng-JNM: Emilia femma

NOV
10

Terräng-NM för seniorer och juniorer inleddes i Reykjavik vid lunchtid i fint höstväder med 7-8 grader och molnigt väder. Först ut var 19-årstjejerna som sprang tre varv på den 1.5 km långa gräsbanan.
     13 av 16 tjejer var med i klungan första varvet inklusive alla tre svenskorna – F19-vinnaren från terräng-SM Emilia Lillemo, landslagsdebutanten Vera Sjöberg (F17-1:a terräng-SM) och Linnea Sennström (F19-tvåa terräng-SM). Just före varvningen höjdes farten och en kvartett gick loss och belade till slut de fyra första platserna med Finlands Moona Korkealaakso som vinnare med tre sekunder på 16:53. I spurten om silvret var Danmarks Laura Valgreen Petersen starkast före Finlands Astrid Snäll.
     Emilia Lillemo låg femma de sista tre kilometerna som också blev hennes slutplacering, halvminuten från brons och 13 sekunder från fjärdeplatsen. Bakom henne slutade Vera tia och Linnea trettonde. Det resulterade i en fjärdeplats i lagtävlingen som vanns av Finland.
     Noterbart är att ingen av de tre svenskorna är 19 år utan utan kan vara med även nästa år (Emilia och Linnea) och Vera även 2020. Fjärde svenska, Gaël De Coninck, värmde upp men avstod start eftersom hon inte var kurant.
     Ind resultat
     Lag
     /Jonas Hedman

Senaste veckan
Veckan 10.11 - 17.11

Fanny Runheim nominerad på Galan:
”Helt skakis – ringde mamma direkt”

Efter flera år av hälso- och skadeproblem har ...

Internationell kastkonferens i Växjö
Fredag-söndag samlas tränare för kastgrenar från h...

Nadja Casadei leder Friidrottsgalan
Uppladdningen för Årets Friidrottsgala pågår för f...

Sök föreningsstöd fram till 9/12
Nu är det är hög tid att ansöka föreningsstöd för ...

Nominerad till ”Rising Star” i världen
– nu kan han ta hem totalt 8 (!) priser

Nomineringarna till de stora galorna fortsätter at...

Simon nominerad på Friidrottsgalan:
”Jag är väldigt nöjd med min säsong”

Simon Pettersson har 2018 verkligen visat att han ...

TEM: Adhanom får chansen direkt
Landslagsledare Lorenzo Nesi har nu gjort en först...

Fokus på veteran-VM under
veteranombudskonferensen

I helgen arrangerades en veteranombudsträff på Bos...

Tre nomineringar till Idrottsgalan
I dag släpptes vilka idrottare som är nominerade t...

Emma ambassadör för U20EM i Borås
Även om Emma Green lade ner sin karriär som aktiv ...

Meraf Bahta tar timeout
Meraf Bahta väljer att i samråd med Svenska Friidr...

USA-terräng: Isabelle & Otto
springer Nationals på lördag

Den amerikanska universitetsfriidrotten har sin te...

Sofie nominerad till årets prestation
på FGP: ”Utan tvekan höjdpunkterna”

Nytt årsbästa på 1.93, två segrar varav en i högso...

Ansök om SM-tävlingar 2020
Vill ni som förening ta chansen att arrangera en S...

Det har varit Förbundsdomarkurs
Förbundsdomarutbildningen vänder sig primärt till ...

Lansering: Idrottens egen
ombudsman och visselblåsartjänst

Idrottens gemensamma arbete för trygga miljöer for...

Meraf Bahtas ärende anmält till Dopingnämnden
Dopingkommissionen (DopK) har beslutat att anmäla ...

IAAF återgår till "vanlig" kvalificering för VM 2019
Internationella friidrottsförbundet, IAAF, har bes...

Terräng-NM: Nio svenska medaljer!
Nordiska mästerskapen i Reykjavik resulterade i he...

Terräng-NM: Suveränt guld av Gergis
Turebergs Amanuel Gergis stod för en imponerande i...

Terräng-NM: Svenskt lagguld efter rafflande avslutning
Kvinnliga 7.5 km-loppet i terräng-NM på Island ble...

Terräng-JNM: Tre svenska medaljer
P19-loppet över 6 km i Reykjavik slutade med två s...

Terräng-JNM: Emilia femma
Terräng-NM för seniorer och juniorer inleddes i Re...

Förra veckan
Veckan 3.11 - 10.11

Terräng-NM: Nio svenska medaljer!
Terräng-NM: Suveränt guld av Gergis
Terräng-NM: Svenskt lagguld efter rafflande avslutning
Terräng-JNM: Tre svenska medaljer
Terräng-JNM: Emilia femma
Playitas: SOK-talanger på läger
Tillgängliga för landslaget!
Terräng-NM: Blir det nya blågula medaljer i Reykjavik på lördag?
Kulstötaren från Hörby: Peter stötte
över tolv (!) meter i sin första tävling

En helg med långsprint
Uppmärksammad hoppträff i Karlstad
– flera svenska världsstjärnor på plats

Ta med friidrotten till din skola!
Ansök till Ungdomsrådet – nu!
Emma Green invald i EAA Athletes Committee
NYCM: Caroline Almkvist 2:36!
På TV söndag eftermiddag:
New York City Marathon

Två veckor sedan
Veckan 27.10 - 3.11

Nomineringar till Friidrottsgalan
13:00 Följ nomineringarna live på FB
DL-programmet klart för 2019
Nominera ledare till ”Årets Eldsjäl”
Toppkastare på träff i Växjö
Hela truppen till terräng-NM
Malmö AI segrare i SM-pokalen
Spårvägen bästa klubb i terräng-SM
TSM: Reprisen på dag 2 i morgon
M 12 km: Trio gjorde upp om guldet
K 8 km: Charlotta utmanade Meraf
M22: Andra guldet för Gabriel
K22: Suverän sololöpning av Sara
P19: Guld för Omar på hemmaplan!
F19: Emilia försvarade titeln
F16: Malin suverän vinnare
P16: Andra guldet för Sharmarke
Terräng-SM: Missa inget från dag 1
P17: Duellen med stort D
K 4 km: Spännande hela vägen
M 4 km: Nappe försvarade guldet
F17: Vera mot Gaël
P15: Spurten avgjorde – första guldet för Albin Wallenius
F15: Suverän löpning av Tilde
VSM: Dubbla segrar för Studenterna
VSM terräng: Vilken spurt!
VSM: Johanna första vinnaren
Följ terräng-SM i Friidrottskanalen
Sökes: Kvaltävlingsarrangörer