Lördag 23 juli 2016

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och
ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis
Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se
Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och
media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Wictor Petersson är klar för sin andra final under det här världsmästerskapet.

Wictor Petersson är klar för sin andra final under det här världsmästerskapet.
Foto: Deca Text & Bild

Wictor till final - Jakob på 15:e-plats

JUL
23

Det blev en svensk vidare till diskusfinalen i morgon. Malmös Wictor Petersson blev med sina 58.04 nia i kvalet medan klubbkompisen Jakob Gardenkrans fick nöja sig med en 15:e-plats efter att ha kastat 57.14.
     – Jag ville ha direktkvalet, men jag gick vidare i alla fall, så det är gott, berättar Wictor som inledde med 58.04 och sedan följde upp det med två kast runt 57-meter. Resultatet är han nöjd med så här i ett kval.
     – Det är inte ett resultat jag ska var nöjd med i en tävling, men det tog mig vidare och det är jag nöjd med. Kastet i sig är inte jättebra, och det vill jag inte heller ha i kvalet, säger Wictor som höll igen lite då han visste att det skulle räcka med runt 58 meter för final. Väl i finalen är det dock fullt ös som gäller.
     – Då är det bara att smälla på lite.
     
     Jakob nöjd i alla fall
     
Jakob Gardenkrans var nöjd efter att ha kastat i diskuskvalets första grupp.
     – Det var en helt okej genomförd tävling. 57 meter är inte så jättedåligt men inte heller så bra, säger Jakob.
     Han inledde starkt med 57.14, knappt två meter från den gula direktkvalificeringslinjen. I andra kastet gick det dock inte riktigt som han tänkt sig.
     – Jag fick egentligen inget tryck framåt i kastningen. Jag snurrade runt mig själv kan man säga, berättar Jakob som valde att trampa över.
     Inte heller det tredje kastet blev godkänt, men där är Jakob och domaren inte helt överens.
     – Jag tycker inte riktigt att det är ett tramp och det landade runt 58 meter. Då hade jag varit säkrare.
     Han berättar att han eventuellt var lite spänd vilket gjorde honom lite långsam.
     – Men annars kändes det helt okej, det var bara att jag inte fick på något riktigt bra kast på de tre omgångarna.
     Resultaten från diskuskvalet.
     /Magnus Fridell

Triss i hopp i London i eftermiddag

JUL
23

Tre svenskar tävlar i kvällens Diamond League i London och två av dem är OS-klara.
     Spårvägens Erica Jarder får chans att ta revansch efter EM där hon inte lyckades ta sig vidare till final. Erica har ett årsbästa på 6.60 och möter flera av de absolut bästa längdhopparna i världen, Bland annat hemmahoppet Shara Proctor.
     Även i det manliga längdhoppet är det svenskt deltagande. Hammarbys Michel Tornéus slipar på OS-formen och kommer till London med ett nytaget EM-silver och ett nysatt svenskt rekord. Han är den i startfältet som har det bästa årsbästat med sina 8.44.
     I stavhoppet ser vi Örgrytes Michaela Meijer. Hon möter ett riktigt bra motstånd och har med sina 4.62 det näst sämsta årsbästat. Flera 4.80-hopperskor är med, till exempel Brasiliens Fabiana Murer och Greklands Katerina Stefanidi.
     Tävlingarna sänds live i SVT2 och på webben från 16.00.
     /Magnus Fridell

Spännande finaler att vänta

JUL
22

Junior-VM:s femte dag bjuder för svensk del bland annat på två spännande finaler, manligt stavhopp och kvinnlig slägga.
     09.40 - diskuskval
     Malmös Jakob Gardenkrans är först ut av de svenska diskuskastarna. Det är ett mycket stort startfält och för att vara säker på att gå vidare till final krävs 59 meter. Jakob har dock ett årsbästa på så bra som 62.58.
     11.00 - diskuskval
     I den andra diskusgruppen kastar fyran från kultävlingen häromdagen, Malmös Wictor Petersson. Samma förutsättningar gäller så klart för honom. Han har dock ett något sämre årsbästa än Jakob, 61.72.
     17.00 - släggfinal
     Både Hammarbys Grete Ahlberg och Turebergs Emma Thor gick vidare från släggkvalet i torsdags. Nu väntar final för tjejerna som båda visade fin form i kvalet.
     17.10 - stavhoppsfinal
     Upsalas Armand Duplantis behövde bara två hopp i kvalet. Finalen kommer bli tuffare, men Armand, som har ett nysatt svenskt juniorrekord i ryggen, kommer säkerligen att göra allt för att vara bland de främsta.
     17.50 - Semifinal 800 meter
     Sävedalens Andreas Kramer springer i den första semifinalen och behöver vara bland topp två för att vara säker på att ta sig vidare till söndagens final. Annars får han förlita sig på att ha en av de två bästa tiderna.
     18.45 - Final 5 000 meter
     Ullevis Suldan Hassan går in i tävlingen med ett personbästa på 14:10.12. Det kommer sannolikt krävas mycket snabbare tider för att blanda sig i leken om de främsta placeringarna.
     /Magnus Fridell

Rogestedt nära nytt svenskt rekord

JUL
22

Stenungsunds Johan Rogestedt var mycket nära det svenska rekordet på en mile när han sprang på 3:55.01 och kom femma i det starka startfältet i Londons Diamond League i kväll. Johan är nu en av inte alltför många svenskar som har gjort "drömmilen", alltså sprungit en mile på under fyra minuter. Det gällande svenska rekordet har Anders Gärderud, 3:54.45, satt för över 40 år sedan.
     Rogestedt var bara två sekunder från segrande Silas Kiplagat från Kenya.
     Även träningskompisen Meraf Bahta, Hälle, imponerade stort på 1500 meter. Med årsbästat 4:02.62 kom hon trea, knappt två sekunder bakom Sifan Hassan, Holland, som blev tvåa. Vann gjorde hemmalöperskan Laura Muir som satte nytt brittiskt rekord med 3:57.49.
     I höjdhoppet bev Götas Sofie Skoog nia. Sofie var felfri upp till och med 1.89, men 1.92 blev för högt i dag.
     Resultaten från Londons Diamond League.
     /Magnus Fridell

Foto: Deca Text & Bild

Fyra efter nervkittlande final

JUL
22

Efter en rafflande längdhoppsfinal kan Arvikas Kaiza Karlén titulera sig som fyra i världen. I den tredje omgången hoppade hon fina 6.25, bara fyra centimeter från det i kvalet satta personliga rekordet.
     Kaiza inledde lite trevande. Först trampade hon över och i andra hoppet landade hon på 6.02. Det krävdes mer för att få göra det fjärde och sista hoppet, så i den tredje omgången kraftsamlade Kaiza ordentligt och med en riktigt bra plankträff flög hon 6.25.
     Ett hopp till blev det, men Kaiza fick inte samma tryck och landade på 5.86.
     – Jag vet inte riktigt vad som hände där i fjärde hoppet. Jag kunde ha tagit medalj, jag vet att jag kan hoppa så långt. Det var bara åtta centimeter från medaljen, säger hon och låter besviken, men sen skiner hon upp igen och fortsätter:
     – Fyra på VM, det är jättehäftigt. Det är så konstigt, när man är mitt uppe i det fattar man inte hur bra det är. Nu har jag slagit pers två gånger från det pers jag hade innan, säger Kaiza som verkligen njöt inne på stadion.
     
     ”Det går så snabbt”
     
– Det var så jäkla kul! Jag vill stanna längre och göra två hopp till. Jag är jätteglad, men det är en jäkla urladdning. Det går så snabbt när det bara är fyra hopp också. Det här är något jag aldrig varit med om förut, säger Kaiza som försökte vila ordentligt inför finalen och tänka på annat.
     – Jag fattade att jag skulle till VM-finalen när jag var på uppvärmningsarenan, och speciellt när jag kom in här. Då kände jag att det här är det bästa jag vet! Det var så jäkla kul, skrattar den värmländska längdhopperskan.
     Tillslut var hon alltså bara åtta centimeter från bronset. Vann gjorde Yanis David från Frankrike som redan i början drogtill med 6.42.
     Men Kaiza Karlén har fått mersmak för mästerskapsfinaler.
     – Det här vill jag göra igen, igen och igen. Nästa gång kommer det gå ännu bättre, konstaterar hon.
     Resultaten från längdhoppsfinalen.
     
/Magnus Fridell

Viktor Nylander på 20:e plats

JUL
22

Viktor Nylander slutade på sjunde plats i den tredje och sista semifinalen på 110 meter häck. Tiden 52.79 räckte inte hela vägen till final.
     – Det var tufft, haha. Det var inte riktigt det bästa lopp jag gjort, pustar Viktor ut efter målgången.
     Till skillnad från gårdagens försöksheat försökte han öppna lite starkare i dag men lyckades inte helt med det.
     – Det blev inte riktigt som jag tänkt mig. Jag öppnade ungefär lika långsamt som i går. Jag försökte ta igen det på slutet, men det gick inte så bra, berättar Viktor.
     Trots det är han väldigt nöjd med sin VM-upplevelse.
     – Det har varit jättekul här. Det är fantastiskt att springa lite igen. En semifinal var mer än vad jag förväntat mig, så man ska inte vara missnöjd.
     Resultaten från semifinalerna på 400 meter häck.
     /Magnus Fridell

Nöjda sjukampare efter två dagars tufft tävlande.

Nöjda sjukampare efter två dagars tufft tävlande.
Foto: Deca Text & Bild

Fyra och femma i världen

JUL
22

Fyra och femma i världen. Det är facit för de svenska sjukamparna Bianca Salming, Täby, och Lovisa Östervall, Tumba. Även den andra dagen av mångkampen i Bydgoszcz presterade de på en nivå de aldrig gjort tidigare.
     I går bjöd Bianca och Lovisa på tre personliga rekord var och låg efter en dags tävlande på tredje respektive sjätte plats.
     Den andra dagen inleddes minst lika bra. I längdhoppet passade båda två på att sätta ytterligare personliga rekord.
     – Längden var nervös, fast jag fick till det i sista. Jag persade, så det var ett väldigt bra resultat, säger Lovisa som inledde trevande men i sista hoppet fick till 6.09, dryga decimetern över det personliga rekordet.
     Bianca, som vanligtvis är en sämre längdhoppare, var väldigt nöjd.
     – För en gångs skull kändes längden stabil. Var ju uppe på 5.70 och 5.80 sådär, och det blev ju pers med en centimeter, men jag hade kanske velat ha lite mer, säger Täbytjejen som slutade på 5.81.
     
     Olika känsla i spjutet
     
När sedan spjutet skulle avgöras berättar tjejerna att de hade lite olika känslor.
     – Spjutet var helt okej för min del. Det kändes jättebra på uppvärmningen, sen fick jag inte riktigt till det i tävlingen. Jag tog i för mycket och spjutet stack uppåt, berättar Lovisa som fick med sig 36.90.
     Bianca berättar att hennes upplevelse skiljde sig helt tvärt mot Lovisas.
     – Det var tvärt om för mig. Spjutet kändes åt helvete i början, jag var skitnervös men persade i första och då blev det mer avslappnat.
     Bianca fick redan i första kastet iväg spjutet hela 44.39 och följde upp det med ännu ett 44-meterskast.
     Inför sista grenen var det inte många poäng som skiljde dem från en medalj.
     – Sen fick jag ju resultatet och att jag låg 14 poäng efter trean, och då var det bara nerver hela eftermiddagen, berättar Bianca.
     800 meter väntade och för att det skulle bli medalj var båda tvungna att springa riktigt snabbt, och det blev ett spännande lopp där både Lovisa och Bianca var mer i täten länge. Men med drygt 200 meter kvar var de tvungna att släppa. I mål hade Bianca 2:17.69 – nytt personligt rekord med nästan tre tiondelar, och Lovisa 2:19.94, årsbästa.
     
     "Sjukt roliga dagar!"
     
Slutpoängen blev 5.840 för Bianca och 5.723 för Lovisa, personliga rekord med 244 respektive 175 poäng.
     – Det har varit skitroliga dagar. Man har varit i en liten bubbla, och nu är det liksom över. Men det är sjukt kul, säger Bianca och Lovisa i stort sett i kör.
     Nu är ni fyra och femma i världen, hur känns det?
     
– Ja, det är sjukt bra. Och vi har varit så jävla jämna, säger Lovisa och får medhåll av kompisen Bianca.
     – Ja, vi är så jävla grymma, slår hon fast.
     Vann sjukampen gjorde Sarah Lagger från Österrike på 5.960 poäng.
     Resultaten från sjukampen.
     
/Magnus Fridell

Foto: Deca Text & Bild

Nära årsbästa men ingen final för Simon Litzell

JUL
22

Hässelbys Simon Litzell missade chansen att ta sig till spjutfinalen. 71.05 i den tredje omgången, 35 centimeter från hans årsbästa, räckte inte hela vägen då han hade behövt klara direktkvalificeringsgränsen 72.50 för att ta sig vidare.
     Det var ett mycket bra spjutkval där hela 14 kastare klarade kvalgränsen. För Simon Litzell blev det dock inte samma succé som på junior-EM i fjol.
     Första kastet blev helt misslyckat och inte alls vad Simon räknat med.
     – Kroppen känns svinbra och det kändes bra på uppvärmningen. Men i första kastet sätter jag i vänsterfoten och får inget stopp. Marken är så mjuk så jag glider på den. Det känns som att jag skulle kunna ha brutit foten, säger en märkbart besviken Simon som sedan valde att trampa över.
     En australiensare berättade då för honom att när banorna varit blöta och sedan torkat så blir de mjuka.
     
     "Fick inte upp bröstet"
     
I andra omgången ökade han till 69.77. Redan då visste han dock att han var tvungen att passera den gula kvallinjen för att ta sig vidare då totalt 12 kastare redan gränsen.
     – I andra kastet försökte jag köra på, och försökte tänka på att sätta i foten så att jag fick stopp på den, men i stället fick jag inte upp bröstet så det kändes inte heller bra.
     I sista kastet menar han att han var på banan igen. Det blev ytterligare en ökning, men spjutet dalade lite för tidigt och landade på 71.05.
     – Det var ett sånt kast jag hade tänkt att göra i första omgången, säger Simon och berättar att han trots allt inte känt sig så bra i kroppen på länge.
     – Jag är svinbesviken. Jag tror att hade jag fått till det hade spjutet verkligen flugit långt, men det är sånt som händer.
     Längt i kvalet kastade Indiens Neeraj Chopra som fick iväg spjutet 78.20.
     Resultaten från spjutkvalet.
     
/Magnus Fridell

Uttalande från medicinska kommittén med anledning av norskt dopingfall

JUL
22

Häromdagen stängdes den norska skidstjärnan Martin Johnsrud Sundby av för dopingbrott efter att ha visat på för höga halter av astmamedicin. Med anledning av detta vill ordföranden i Svensk Friidrotts medicinska kommitté, Sverker Nilsson, komma med följande uttalande:
     "Ventoline Discus (salbutamol 200 microgr/inandning) är helt OK att använda i normal dosering 1-2 inandningar 1-4 gånger dagligen alltså Max 8 puffar per dag. Bricanyl är helt förbjudet!"
     
     /Magnus Fridell

Foto: Deca Text & Bild

Kramer enkelt vidare till semi

JUL
22

Sävedalens Andreas Kramer hade inga problem alls att ta sig vidare till semifinalen på 800 meter i junior-EM i Bydgoszcz. I ett kontrollerat lopp blev han tvåa på tiden 1:50.19.
     Andreas tog direkt kommandot i det första heatet.
     – Det fanns lite olika scenarion. Det var ingen som gick upp, och jag kände mig fräsch så det var bara att kontrollera där framme. Det gick inte så fort heller, säger Andreas som ledde från första början fram till att det var ungefär 200 meter kvar. Dock var hans tänkta taktik en annan.
     – Egentligen ville jag lägga mig lite bakom så att jag kunde kontrollera lite bakifrån så att säga. Men sen blev det att alla tvekade, och jag var rätt snabb i starten, så då var det bara att gå upp. Det var heller inget snabbt tempo i början, säger Andreas som passerade första 400 på 55.48.
     – Det spelade inte så stor roll, jag fick ta lite vind bara, men det kan man ta i den farten.
     Nu väntar semifinal i morgon för Andreas. Han berättar att taktiken inte behöver bli den samma.
     – Vi får snacka om det i kväll, säger han.
     Resultaten från 800-metersförsöken.
     
/Magnus Fridell

Veteranerna intar Söderhamn

JUL
22

I dag börjar Veteran-SM på SM-arenan från förra året, Hällåsen i Söderhamn, och det är minst sagt ett stort mästerskap.
     – Vi har 508 veteraner i åldern 35-90 år anmälda. Tillsammans gör der 1 441 starter. Det är inte så långt från deltagarrekordet från Uddevalla i fjol då 550 veteraner från 175 föreningar deltog och gjorde 1 385 starter, berättar Ivar Söderlind, ordförande i Svensk Friidrotts veterankommitté.
     Det är 34:e gången som veteran-SM genomförs. Premiären gick i Malmö 1983. Söderhamn har stått som värd för mästerskapet en gång tidigare, 2006, och då var det många riktigt bra resultat som presterades.
     – Då hade vi ett världsrekord, tre Europarekord, sju nordiska rekord, 20 svenska rekord och 42 mästerskapsrekord, berättar Ivar Söderlind.
     Om det blir lika många rekord i år återstår att se.
     Läs mer på Söderhamns IF:s hemsida.
     /Magnus Fridell

Både kval och final den fjärde JVM-dagen

JUL
21

Under junior-VM:s fjärdedag gör flera svenskar sina första insatser. Det blir dessutom en spännande final och en minst lika spännande avslutning på sjukampen.
     10.10 - sjukamp längd
     Bianca Salming, Täby, och Lovisa Östervall, Tumba, har inlett sjukampen strålande. I Biancas persserie från i maj hade hon 5.58w medan Lovisa hade 6.12w i sin persserie från i fjol. Senare under dagen ska de även genomföra spjut och 800 meter.
     10.25 - 800-metersförsök
     Sävedalens Andreas Kramer gör sin första start i junior-VM. Andreas springer i det första heatet och behöver vara topp fyra eller ha en av de fyra därutöver bästa tiderna för att ta sig vidare till semifinal.
     10.50 - spjutkval
     Hässelbys Simon Litzell, som kastar i den andra gruppen, behöver få spjutet att landa på 72.50 eller längre för att vara direktkvalificerad till finalen. Detär en dryg meter längre än hans årsbästa från i juni.
     19.25 - längdhoppsfinal
     Arvikas Kaiza Karlén imponerade stort i kvalet och tog kvalgränsen i andra försöket då hon också satte nytt personligt rekord. I finalen får hon tre hopp och är hon bland de sex bästa får hon ytterligare ett, vilket är en ny regel som IAAF infört.
     19.46 - 400 meter häcksemifinal
     Viktor Nylander, Malmö, tog sig vidare på tid från försöken. Han springer i den tredje semifinalen och det är de två första i varje semi plus totalt två tider som går vidare till final.
     /Magnus Fridell

Klara Mattsson var ändå nöjd med sin stavtävling då hon var uppe och nosade på höjder hon tagit väldigt få gånger i sitt liv.

Klara Mattsson var ändå nöjd med sin stavtävling då hon var uppe och nosade på höjder hon tagit väldigt få gånger i sitt liv.
Foto: Deca Text & Bild

JVM 3: Stavtjejerna 7:a & 11:a

JUL
21

Det blev en sjunde- respektive en elfteplats för Lisa Gunnarsson och Klara Mattsson i stavhoppsfinalen. Framförallt Lisa fick inte hoppningen att stämma riktigt.
     Båda inledde dock bra. Orienthopperskan Mattsson var felfri över 4.00, och Lisa klarade sin ingångshöjd 4.10 enkelt. Den höjden blev dock för svår för Klara i dag.
     – Det gick inte så bra under inhoppningen, men sen gick det ändå ganska bra då jag tog både 3.85 och fyra meter i första. Sen sprang jag igenom första på 4.10. Det kändes som att jag kunde mer, men så är det ibland, säger Klara som fram till kvalet hade ett utomhuspers på just 4.05 och alltså var uppe och nosade på riktigt höga höjder även i dag.
     Efter den övertygande starten valde Lisa Gunnarsson att stå över över både 4.20 och 4.25. Det var först på 4.30 som hon var tillbaka i tävlingen, men där ville det sig inte riktigt.
     – Stavarna var för mjuka. Jag tog den styvaste jag hade, men det fanns ingenting. Jag springer för snabbt helt enkelt. Det är ju inte som i längdhopp att man hoppar högre bara för att man springer snabbt, säger Lisa.
     Vann gjorde Angelica Moser, Schweiz, på 4.55, nytt mästerskapsrekord. Sedan blev det jämnt om de andra medaljplatserna. Både Venezuelas Robeilys Peinado och Finlands Wilma Murto klarade 4.40, men Peinado hade färre rivningar på vägen och knep silvret.
     Resultaten från stavhoppsfinalen.
     
/Magnus Fridell

JVM 3: Lovisa och Bianca
om första dagen

Kula är inte Lovisas favoritgren

Kula är inte Lovisas favoritgren
Foto: Deca Text & Bild

JUL
21

Lovisa Östervall var nöjd med den första sjukampsdagen på Junior-VM, som slutade med 186 poängs övervikt mot hennes bästa serie.
     - Det har rullat på bra, förutom kulan, där jag kan så mycket bättre och gör mycket bättre på träning.
     Dagen startade annars med första häckloppet under 14 sekunder. Lovisa prisade de gynnsamma förhållandena, varmt, 1.7 meter i ryggen och snabba banor.
     - Jag fick en väldigt bra start och kom in i loppet bra, så sen flöt det bara på.
     Placeringen i den sämre höjdhoppsgruppen ledde till ett väldigt utdraget moment, som ändå slutade på bästa vis, 1.80. Det är en tangering av bästa hoppet, från i vintras.
     - Jag fick vänta ganska länge innan jag fick börja hoppa. Men det gick bra ändå även fast det var soligt och så. Jag trodde att jag skulle bli seg av det, men jag lyckades i alla fall.
     - Jag kände att jag skulle ta 1.80, jag hade det i mig. Det var härligt!
     På 200 meter blev det ett pers till, 24.88.
     - Det kändes som att det blåste rejält i kurvan, och jag stumnade på slutet, så att det var pers ändå var otroligt. Jag trodde inte det. Det måste ha gått snabbt i början.
     Inför i morgon:
     - Det blir bra. Längd är ju en av favoritgrenarna. Spjutet är bättre än kulan i alla fall och 800 är bara att ta sig igenom. Jag är mycket stabilare än på JEM ifjol.
     Även Bianca Salming började med ett rejält personligt rekord på 100 meter häck.
     - Jag hade inte haft något lopp i medvind än och inte haft det där riktiga flytet, men jag visste att det fanns där, och det visade sig också.
     Rekordslakten fortsatte i höjdhoppet, som Bianca vann på 1.83.
     - Det kändes så jäkla bra! Jag kände redan i veckan att jag kände mig lätt i kroppen. Det var bara att jag ville att det skulle komma på rätt hopp också.
     Kulan och 200 meter får inte samma superlativ trots att Bianca även vann den förstnämnda och satte mångkampspers på den senare. Nu ser Salming fram emot fredagen.
      Jag ska bara hålla mig lugn och köra som jag kört på träningar, då kommer det gå bra.
     /Lorenzo Nesi & Magnus Fridell

Både Lovisa Östervall och Bianca Salming förbättrade sina personliga rekord även på 200 meter.

Både Lovisa Östervall och Bianca Salming förbättrade sina personliga rekord även på 200 meter.
Foto: Deca Text & Bild

JVM 3: Strålande förstadag
av Bianca och Lovisa

JUL
21

Efter de fyra första grenarna har de två svenska mångkamperskorna kraftiga övertag mot sina tidigare bästa serier.
     Täbys Bianca Salmings 3.441 ger en tillfällig bronsplats, knappt 70 poäng från silver, men långt efter ledande kubanskan Rodriguez. Lovisa Östervall, Tumba, är sexa, 27 poäng längre ner.
     Bianca klippte på 200 meter en halv sekund mot sin rekordserie och var med 26.13 en hundradel från det färska perset satt på Världsungdomsspelen. Första sjukampsdagen slutar på 3.441 poäng vilket är +123.
     Om Bianca fortsätter snitta runt 30 pluspoäng per gren pekar prognosen på uppemot 5.800 poäng, som definitivt är en potentiell medaljsumma. Bästa personliga rekordet bland deltagarna är nämligen 5.776 poäng, men då ska vi komma ihåg hur snabbt de utvecklas i slutet på tonåren och med nya betingelser. Det bevisas om inte annat av ledande Rodriguez, som ser ut att krossa sitt anmälningsresultat på 5.547 med flera hundra poäng.
     Lovisa Östervall bröt en sekundbarriär till – första 200 under 25 sekunder. 24.88 gav ytterligare knappt 70 pluspoäng till totalt +186 mot serien som slutade på 5.548.
     Vid fjolårets rekordserie hade Lovisa alltså en mycket stark andradag. I våras tappade hon i jämförelse över 150 poäng under avslutningsdagen.
     Alla siffror från sjukampens första tävlingsdag på Junior-VM.
     /Lorenzo Nesi

JVM3: Johanna 20e på 400mH

Inte riktigt lika snabbt som i försöken,
<br/>men ändå Johannas tredje snabbaste 
<br/>lopp i karriären.

Inte riktigt lika snabbt som i försöken,
men ändå Johannas tredje snabbaste
lopp i karriären.
Foto: Deca Text & Bild

JUL
21

Johanna Dyremark, Tumba, lyckades inte upprepa den fina försöksinsatsen från i går när semifinalen sprangs på torsdagskvällen. Johanna slutade sist i sin semi, men efter en stark spurt fick hon ändå med sig tiden 59.89, karriärens tredje bästa tid.
     – Jag vet faktiskt inte varför det gick lite långsammare nu än i mina senaste lopp. Jag kan inte ge något bra svar, säger en trött Johanna.
     Precis som i försöken blev hon ikappsprungen av konkurrenten banan innanför redan innan första häcken, vilket hon säger att hon var beredd på.
     – Sen hade det varit roligt att kunna ta lite på de andra sista halvan.
     Totalt sett är hon ändå nöjd med sin insats i junior-VM.
     – Jag tog mig till semifinal bland världens snabbaste juniorer på 400 meter häck, då kan man inte vara så missnöjd.
     Det innebär ju att du också är en av världens snabbaste juniorer på 400 meter häck!
     – Så kan man se det, skrattar Johanna.
     Totalt hade hon semifinalernas 20:e bästa tid.
     Resultaten från semifinalerna på 400 meter häck.
     
/Magnus Fridell

JVM 3: Fortsatt svenskt
på andra plats i sjukampen

JUL
21

Sjukampen fortsatte på torsdagskvällen med kulan, som inte blev lika succébetonad som förmiddagens grenar. Bianca Salming, Täby, hade tre stötar kring 13 meter, med 13.29 som bäst, ett 40-tal poäng sämre än vid sin rekordnotering. Men ingen annan stötte längre och Bianca avancerade till andra plats, 50 poäng bakom ledande Rodriguez.
     Lovisa Östervall hade ett mindre tapp, trots att kulan aldrig kom längre än 10.39. Tumba-tjejen är på +117 mot sin rekordserie, där hon dock hade en stark andra dag. Lovisa är sjua, drygt hundra poäng från pallen.
     Första tävlingsdagen avslutas med 200 meter, kl 19.20. Bianca springer i det första heatet och Lovisa i det tredje och högst rankade.
     Ställningen efter tre grenar i sjukampen.
     /Lorenzo Nesi

JVM 3: Marcus utslagen i semi

JUL
21

18-årige Marcus Tornée rankades som nr 36 av 48 anmälda till 200 meter på JVM. Det var därför en klar framgång att kvala in till semifinalerna.
     Väl där tröt helsingborgarens krafter och han slutade sist i sitt heat på 21.70, men med 21.19 i försöken slog han sig in bland de tio främsta svenska juniorerna genom tiderna på distansen.
     Men Marcus råkade också ut för en funktionär som vid ett mycket sent skede korrigerade hans fingerplacering. Helsingborgaren hann knappt upp i färdiga-ställning innan startskottet fyrades av.
     Resultaten i semifinalerna på 200 meter.
     /Lorenzo Nesi

Segerjubel efter dagens andra personliga rekord för Bianca Salming.

Segerjubel efter dagens andra personliga rekord för Bianca Salming.
Foto: Deca Text & Bild

JVM 3: Rekordartad inledning
på sjukampen

JUL
21

Även sjukampen fick en lysande blågul inledning. Lovisa Östervall sprang sitt första häcklopp under 14 sekunder (13.97), nästan 40 poäng över sin rekordserie från ifjol, som landade på 5.548 poäng. Bara fyra tjejer sprang fortare i de gynnsamma vindarna tidigt på torsdagens förmiddag i Bydgoszcz.
     Även ett år yngre Bianca Salming, som inte ens har fyllt 18, underskred en sekundbarriär, den på 15 sekunder. Och det med besked, 14.62! Det var hela 81 poäng bättre än tidigare.
     Täby-tjejen persade även i höjd., 1.83 i andra innebar inte bara långt över 100 pluspoäng, två sjundedelar in i tävlingen, utan även grenseger! Dessutom skuttade Bianca från tjugonde till fjärde plats i sammandraget.
     Om Salming fortsättningsvis håller samma nivå som tidigare skulle det sluta med över 5.700 poäng. Det är en summa som bara två av deltagarna har nått tidigare.
     Lovisa ligger också långt över sina tidigare noteringar. Efter en rivning på 1.71 kom 1.74 direkt och efter det årsbästa 1.77 i andra. Som det inte räckte tangerade Lovisa allperset 1.80 från i vintras i en höjdtävling som aldrig ville ta slut och måste ha tärt en del på krafterna, då Östervall hoppade i den sämre seedade gruppen, men till slut var det bara Salming från den högre rankade gruppen som hoppade högre.
     Med 1.961 poäng är hon tvåa. Endast kubanskan Rodriguez har lyckats överträffa IFK Tumbas representant, som håller en trend mot långt över 5.700.
     Kl 18 väntar Lovisas svagaste gren, kulan, där det dock inte ens behövs elva meter för att fortsätta gå på plus. Bianca har klara chanser att gå upp på minst andra plats.
     Alla siffror från sjukampen.
     /Lorenzo Nesi

Marcus sprang i det snabbaste heatet där hela sex löpare gick vidare till semifinal.

Marcus sprang i det snabbaste heatet där hela sex löpare gick vidare till semifinal.
Foto: Deca Text & Bild

JVM3: Marcus till semi på pers

JUL
21

Helsingborgs Markus Tornée tog sig vidare till semi på 200 meter efter att ha persat med 21.19. Han kom fyra i sitt heat men hade den bästa tiden av dem som inte direktkvalade.
     – Jag är inte riktigt nöjd. Jag hade hoppats på en fjärdeplats, men det blev pers så det är helt okej, säger Markus som kapade fyra hundradelar från det personliga rekordet satt på Världsungdomsspelen i början av juli.
     – Det var mitt mål sen innan att persa, men jag hoppades verkligen på en fjärdeplats.
     Han berättar att starten var ganska bra men att han blev lite stressad när norrmannen Mathias Hove Johansen, som sprang på banan innanför Marcus, kom i kapp.
     – Det blev inte riktigt som jag ville ha det.
     
     Stördes av värmen
     Marcus stördes också av värmen, speciellt på uppvärmningen då han fick lite ont i huvudet, och hade hellre velat ha några moln på himlen.
     – Men jag måste tänka på att alla har det likadant, så det är skit samma.
     Totalt hade Marcus försöksheatens 13:e bästa tid och hans heat, det fjärde, var det snabbaste med totalt sex löpare som gick vidare.
     Semifinalen springs 18.30 i kväll.
     Resultaten från försöken på 200 meter.
     
/Magnus Fridell

Två hopp var allt Armand behövde göra i dag.

Två hopp var allt Armand behövde göra i dag.
Foto: Deca Text & Bild

JVM 3: Felfri Duplantis till final

JUL
21

Upsalas Armand Duplantis tog sig enkelt vidare till stavhoppsfinalen efter att ha klarat varit felfri över 5.20. Totalt gick 14 hoppare vidare och man behövde aldrig hoppa på direktkvalificeringshöjden 5.35.
     Mondo, som han kallas, pustade ut när han kom till den mixade zonen efter kvalet.
     – Nu kan jag släppa pressen på mig. Jag ville bara ta mig vidare till finalen.
     Det var stekande värme inne på arenan när stavhoppet pågick, men det var inget som störde Armand som är van vid betydligt varmare klimat.
     – Nej, det var ingenting om man jämför med hur det är i Louisiana där jag bor. Det är nog en styrka att jag kan hantera värmen. Nu är jag redo för finalen.
     Nu planerar han att göra precis likadant i finalen på lördag eftermiddag.
     Resultaten från stavhoppskvalet.
     /Magnus Fridell

Foto: Deca Text & Bild

JVM 3: Viktor vidare på tid

JUL
21

Viktor Nylander, Malmö, är klar för junior-VM-semifinal på 400 meter häck efter att ha blivit den näst snabbaste fyran i de sju heaten med 52.30.
     – Det var tufft i dag, lite för varmt, men det var skönt att få springa lite, säger Viktor som dock kände sig lite stressad.
     – Jag hade världsettan på banan ytter, men jag försökte göra mitt lopp och inte tänka på han så mycket. Det fick gå som det gick.
     Tiden är hans näst bästa någonsin vilket han är väldigt nöjd med då han haft vissa problem med en ljumske den senaste tiden.
     – Jag har haft svårt att träna in rytmen på sistone i och med att jag inte sprungit så mycket, och med tanke på det så tycker jag att det var bra.
     Viktor Nylander berättar att loppet blev ungefär så som han tänkt sig och att han inte hade så höga förväntningar.
     Semifinalen springs i morgon fredag klockan 19.30.
     Resultaten från 400 meter häck-försöken.
     
/Magnus Fridell

I sista omgången drog hon till ordentligt, Emma Thor, och säkrade finalplatsen.

I sista omgången drog hon till ordentligt, Emma Thor, och säkrade finalplatsen.
Foto: Deca Text & Bild

JVM 3: Både Emma och Grete
till släggfinal

JUL
21

Den tredje tävlingsdagens första pass i Bydgoszcz blev till en klang- och jubelföreställning för de tävlande svenskarna. Först ut var Emma Thor, som uppvisade stålnerver, när hon efter två ogiltiga fick iväg sitt längsta släggkast för i år, 61.33. Det var bara 17 centimeter från direktkval. Men mer än tillräckligt för turebergaren.
     - Det var nervöst där ett tag, erkände Emma. Jag la på för mycket rygg så det blev för långt åt vänster i de första kasten. Det var lite mycket vilja, så jag tog det lite lugnare i det sista kastet.
     Hammarbys Grete Ahlberg gjorde Emma sällskap senare under förmiddagen, då hennes 61.01 i andra omgången kom att rankas som sjunde bästa i släggkvalet, direkt efter Thor. Det var för övrigt trippel Norden i topp med finskorna Tervo och Koskinen samt norskan Llano.
     - Jag är så sjukt nöjd. Åtta centimeter från pers, jag kan inte vara gladare, menade Grete.
     - Det är blandade känslor. Det är ett stort steg för mig att klara det så bra på ett mästerskap, men samtidigt har man ju lagt ribban högre och vill komma till final.
     - Jag har tidigare upplevt ett riktigt kasst mästerskap, UVM förra året, med inga godkända resultat. Jag har tagit många lärdomar och jobbat mycket med mental träning och vågat tävla i stället för att mesa. SÅ jag har haft mycket kul, vilket jag hoppades på och det var det som var målet.
     Det har bara hänt en gång tidigare att Sverige haft full representation i en släggfinal på Junior-VM. Det var Karin Engström och Emma Olsson i Kingston, för 14 år sedan.
     Samtliga kast i släggkvalet.
     /Lorenzo Nesi & Magnus Fridell

kaiza Karlén slog till med karriärens bästa tävling direkt i kvalet.

kaiza Karlén slog till med karriärens bästa tävling direkt i kvalet.
Foto: Deca Text & Bild

JVM3: Persande Kaiza till final

JUL
21

Arvikas Kaiza Karlén, silvermedaljör på ungdoms-VM i fjol, är klar för längdhoppsfinalen på junior-VM efter att i andra hoppomgången satt nytt personligt rekord, 6.29.
     – Jag är jätteglad, skrattar hon när friidrott.se träffar henne i den mixade zonen.
     – Jag satte pers i andra omgången, det var det jag hade tänkt innan, säger Kaiza och berättar att hoppet egentligen inte var särskilt bra rent tekniskt.
     – Jag fick framåtrotation och fick kämpa för att få fram fötterna.
     
     Långt direkt
     Redan i den första omgången visade Kaiza Karlén att hon prickat in formtoppen lagom till resan till Polen. 6.21, tre centimeter från personliga rekordet från i fjol, var en skön öppning för 17-åringen.
     – Det var jätteskönt. Jag hatar att få ett övertramp i första då man bara har tre försök på sig. Jag har aldrig gjort två så här långa hopp på en tävling.
     Kaiza var den första i sin grupp som klarade direktkvalet 6.25, och en av totalt bara fem som gjorde det. Hennes 6.29 var kvalets tredje längsta hopp, och det ger en viss trygghet inför finalen.
     – Nu kan jag bara ge allt i finalen, säger Kaiza.
     
     "Nu vet jag hur det går till"
     Hon berättar att hon tagit med sig många lärdomar från ungdoms-VM förra året. Bland annat vet hon nu precis hur det går till på ett mästerskap.
     – Förra året visste man inte vad som skulle hända, men nu vet jag hur det är. Då tog jag inte kvalgränsen utan kom till final som elva. Nu vet jag hur det går till, men jag var mer nervös det här året.
     Kaiza säger att hon inte påverkas så mycket vare sig av de andra hopparna eller de andra i den svenska truppen. Hon gör helt sin egen tävling.
     – Jag vet att dem är bra och får hoppa så långt dem vill, men jag ska hoppa långt också, skrattar hon.
     Finalen går i morgon kväll klockan 19.25.
     Resultaten från längdhoppskvalet.
     
/Magnus Fridell

11 svenskar tävlar under tredje JVM-dagen

JUL
20

Under torsdagen är 11 svenskar igång och tävlar i junior-VM i Bydgoszcz.
     09.30 – släggkval
     
Turebergs Emma Thor är först ut av de svenska släggkasterskorna. Direktkvalet är satt till 61.50, knappt två meter längre än Emmas årsbästa.
     09.35 – sjukamp 100 meter häck
     
Sverige har två sjukamperskor med i tävlingen, Bianca Salming, Täby, och Lovisa Östervall, Tumba. Fyra grenar ska genomföras första dagen. Förutom häcken är det också höjd, kula och 200 meter.
     09.40 – Längdhoppskval
     
Arvikas Kaiza Karlén, silvermedaljör på ungdoms-VM i fjol, hoppar i den första gruppen. Direktkvalet är satt till 6.25, tre centimeter längre än Kaizas årsbästa och en centimeter längre än hennes personliga rekord från just ungdoms-VM i Cali förra året.
     09.45 – stavhoppskval
     
Upsalas Armand Duplantis är en av truppens yngsta deltagare men också en av de mest meriterade. Armand hoppar i den andra kvalgruppen och måste klara 5.35 för att vara direktkvalificerad. Hans årsbästa, och personliga rekord, är dock så bra som 5.51.
     10.55 – släggkval
     
I den andra släggruppen kastar Hammarbys Grete Ahlberg, Sverigetvåa i år i F19 med 61.09. Hon har alltså drygt fyra decimeter upp till direktkvalet.
     10.56 – 400 meter häck-försök
     
Malmös Viktor Nylander springer i det fjärde heatet. De tre bästa i varje heat är direktkvalificerade. Därutöver är det totalt tre tider som går vidare till semifinal.
     11.51 – 200-metersförsök
     
Helsingborgs Marcus Tornée springer i det fjärde heatet och måste vara topp fyra för att gå vidare till semifinal, alternativt ha en av de fyra bästa tiderna. Semifinalen springs 18.30.
     18.25 – stavhoppsfinal
     
Lisa Gunnarsson, Hässelby, och Klara Mattsson, Orient, är båda i stavhoppsfinalen. Lisa har det tredje bästa årsbästat, 4.50, och skulle mycket väl kunna blanda sig i den absoluta toppstriden trots att hon är två år yngre än de äldsta.
     19.02 – 400 meter häck-semifinal
     
Johanna Dyremark tog sig vidare till semifinalen och måste där vara topp två för att gå vidare till final, alternativt ha en av de två bästa tiderna. Tumbatjejen springer i den andra semifinalen.
     /Magnus Fridell

Diskusen var en av få grenar Sebastian var hyfsat nöjd med.

Diskusen var en av få grenar Sebastian var hyfsat nöjd med.
Foto: Deca Text & Bild

JVM 2: Inte tiokampen
Sebastian hade hoppats på

JUL
20

Sebastian Ruthström började den andra tiokampsdagen på rätt kula, med ett nytt personligt rekord på 110 meter häck. 15.09 gav alltså pluspoäng, men tyvärr tog de positiva nyheterna slut där. I diskusen jobbade spårvägaren sig genom kasten till 41.25 i sista.
     Inte heller stavhoppet nådde rekordhöjder, utan Sebastian stannade på 4.30. Efter åtta grenar låg Sebastian 169 poäng efter juni månads rekordserie. Sen kom det stora tappet, i favoritgrenen spjut, där obekräftade uppgifter talar om problem med armbågen. Sebastian genomförde bara ett kast, och det var på 48 meter mot de 67 som han kastade för en månad sedan.
     – Jag kände att det inte hade gått så jättebra. Jag gjorde ett kast i alla fall, men det gjorde ont i armbågen. Jag fullföljde i alla fall, säger Sebastian vars serie, efter 4:56 på 1500 meter, slutade på 6.910 poäng. Det gav en tjugonde plats av 23 startande.
     – Det blev inte riktigt som jag tänkt mig. Det blev ett personligt rekord, 15.09 på häcken, som jag är väldigt nöjd med. Diskusen var helt okej i dag. Totalt blev det inte alls som jag tänkt mig, summerar Sebastian.
     Tiokampen i siffror.
     /Lorenzo Nesi

Austin Hamilton spände sig lite på slutet, men var i alla fall bara fyra hundradelar från perset.

Austin Hamilton spände sig lite på slutet, men var i alla fall bara fyra hundradelar från perset.
Foto: Deca Text & Bild

JVM 2: Austin 13:e i semi

JUL
20

Austin Hamilton, Malmö, imponerade stort i försöken på 100 meter i går. I kvällens semifinal blev det dock tuffare även om tiden, 10.47, var i stort sett den samma som i går.
     Austin sprang i den första semifinalen och till skillnad från i går var han inte nöjd med starten han fick i dag.
     – Jag fick inte till det i starten så när jag väl kom upp blev det stressigt. Det kunde man se på min hastighet också, säger Austin som berättar att han spände sig ganska mycket mot slutet av loppet.
     Tiden, en av hans bästa någonsin, var han trots allt ganska nöjd med.
     – Den är en hundradel sämre än i går, men det är lugnt, jag tar den. Man kan inte alltid springa snabbt, så det är lugnt, skrattar han och tillägger:
     – Jag har mer att ge!
     Austin blev femma i sin semifinal, drygt två tiondelar bakom segrande Filippo Tortu från Italien, och hade semifinalernas 13:e bästa tid.
     Resultaten från 100-meterssemifinalerna.
     
/Magnus Fridell

Det var mycket nära att Max tog sig vidare till finalen på 110 meter häck.

Det var mycket nära att Max tog sig vidare till finalen på 110 meter häck.
Foto: Deca Text & Bild

JVM 2: Ännu ett pers för Max
- mycket nära finalen

JUL
20

Det blev ännu ett personligt rekord för Linköpings Max Hrelja i semifinalen på 110 meter häck. Länge såg det dessutom ut som att hans 13.61, fem hundradelar snabbare än i förmiddags, skulle räcka till final.
     Max sprang i det andra heatet. Det första hade en överlägsen segrare, Takumu Furuya från Japan, som vann på 13.41 medan tvåan, Matthew Treston från Storbritannien hade 13.70. Skulle Max springa på motsvarande tid som i försöken skulle det sannolikt räcka ganska långt, och det var precis vad som hände. Max hängde med bra från början.
     – Starten blev lite bättre än i förmiddags. Det var en bra acceleration också, men precis som i försöken kom jag bättre på slutet, säger Max som fick göra ett helt rent lopp utan att slå i någon häck.
     Det blev ett händelserikt försöksheat där två löpare föll, bland annat Damion Thomas från Jamaica som hade banan innanför Max.
     – Jag såg att han ramla, men jag tror inte att jag stördes av det. Det var nog bra att de ramla, för de har sprungit bra båda två.
     
     Nervös väntan
     
Efter det andra heatet hade Max bästa tiden av de som inte var direktkvalificerade. Sen blev det en nervös väntan. I det tredje heatet var det oroligt. Totalt blev det två tjuvstarter och innebanans Thabo Maganyele från Sydafrika blev diskad.
     Men när loppet väl kom iväg gick det snabbt, riktigt snabbt. De fem första i mål var snabbare än Max, som alltså fick se finalplatsen gå ur händerna.
     – Men jag är jättenöjd. Jag trodde inte att jag skulle komma så här långt och vara så här nära final. Och sen var det ju rejäla pers, så det är riktigt skönt.
     
     ”Motståndet gör mycket”
     
Max Hrelja prickade formen ordentligt, och han menar att mycket beror just på motståndet som ett mästerskap medför.
     – Det gör mycket med bättre motstånd, att ha någon som kan pressa dig.
     Och det var betydligt tuffare i Bydgoszcz än det var i Cali förra året.
     – Ja, det är på en annan nivå. De flesta är ju ett år äldre också, konstaterar han.
     Resultaten från semifinalerna på 110 meter häck.
     
/Magnus Fridell

Niklas Arrhenius har, precis som Daniel Ståhl och Axel Härstedt, fått till riktigt långa kast efter EM.

Niklas Arrhenius har, precis som Daniel Ståhl och Axel Härstedt, fått till riktigt långa kast efter EM.
Foto: Deca Text & Bild

Arrhenius över 66 meter - bästa resultatet sedan 2011

JUL
20

Niklas Arrhenius blev den tredje svenska diskuskastaren att komma över 66 meter i år. I en tävling i Provo, Utah, i USA fick den snart 34-åriga spårvägaren en riktig fullträff och diskusen landade på 66.02. Det är bara två decimeter från hans personliga rekord från 2011.
     Niklas Arrhenius har haft en bra säsong och tävlat väldigt flitigt. I maj kastade han knappt 65 meter och har gjort ytterligare några 63-meterstävlingar sedan dess. Så att formen fanns där var det alltså ingen tvekan om.
     Tidigare i år har både Daniel Ståhl, Spårvägen, och Axel Härstedt, Malmö, kastat över 66 meter och enligt friidrottaren.com har det aldrig hänt att Sverige haft tre kastare över 66 meter under en och samma säsong. Två av dem, Ståhl och Arrhenius, har dessutom samma tränare, Vésteinn Hafsteinsson. Både Ståhl och Härstedt är dessutom klara för OS i Rio, men för Niklas Arrhenius klarades nomineringsgränsen någon vecka för sent.
     /Magnus Fridell

Johanna Dyremark var som vanligt starkast på slutet av loppet.

Johanna Dyremark var som vanligt starkast på slutet av loppet.
Foto: Deca Text & Bild

JVM 2: Stark spurt tog Johanna till semifinal

JUL
20

Johanna Dyremark är vidare till semifinal på 400 meter häck. I det femte och sista försöksheatet blev Tumbatjejen fyra med tiden 59.06.
     – Jag är väldigt nöjd, det är jag, säger Johanna som berättar att hon i början av loppet kände att det var väldigt tufft. Johanna sprang på bana tre och på banan innanför henne hade hon Aminat Yusuf Jamal från Bahrain som öppnade extremt snabbt.
     – Vid den andra häcken kändes det som att jag låg väldigt sist. Hon på banan innanför var förbi mig innan första häck, det var helt galet.
     Men Johanna hade koll på Bahrain-sprintern och hade sett på startlistan att hon var väldigt snabb.
     – Och jag vet att min starkaste bit är sista 150 meterna. Så jag tänkte verkligen att, okej Johanna, få inte panik nu. Din bästa del kommer snart. Och det var så himla skönt att få bli fyra, för jag var ganska säker på att jag var det, och jag tänkte att jag verkligen skulle bli det, säger Johanna som fällde sig ordentligt över mållinjen.
     
     ”Ingen engångsgrej”
     
Johanna förbättrade sitt personliga rekord ordentligt när hon kvalade in till junior-VM vid Världsungdomsspelen. Då var hon rädd för att tiden hon fick då, 58.67, helt och håller var en engångsföreteelse, så därför är hon extra glad att hon i dag fick bekräftat att så inte var fallet.
     – Jag visade för mig själv att jag faktiskt kunde springa bra en gång till! Jag hade bra steg mellan häckarna, en bra rytm helt enkelt.
     Förra året kom Johanna på 17:e plats i sjukamp på junior-EM i Eskilstuna. Nu känner hon dock att häcken känns mer spännande.
     – 400 häck går ju ganska bra just nu, så det blir nog det ett tag till, säger hon.
     Semifinalen springs i morgon klockan 18.55.
     Resultaten från 400 meter häck-försöken.
     /Magnus Fridell

Foto: Deca Text & Bild

JVM 2: Max Hrelja till semi -
ny tvåa genom tiderna

JUL
20

Max Hrelja, Linköping, gick vidare till semifinal på 110 meter häck efter att i det sjunde och sista heatet kommit på en tredjeplats med det nya personliga rekordet 13.66. Tiden gör Max till Sveriges näst snabbaste junior genom tiderna, bara Philip Nossmy har sprungit snabbare.
     
Det var en riktigt nöjd Max Hrelja som kom till dem mixade zonen efter loppet.
     – Det är riktigt skönt. Det är ett rejält pers också, så det är extremt bra, sa han och fortsatte utveckla hur loppet gick.
     – Jag gjorde en jäkligt bra avslutning. Början var sisådär, men jag försökte bara ta det lugnt och jag visste att jag skulle komma i slutet. Det var ett bra lopp och jag brukar komma som bäst på slutet. Det gäller bara att vara iskall första fyra, fem häckarna, sen kommer jag.
     Nu väntar semifinal för fjolårets ungdoms-VM-femma, och han tror sig veta att han skulle kunna förbättra tiden ännu mer.
     – Nu ska jag hem till hotellet, sova lite, käka mat och bara vila upp mig. Det finns absolut mer i kroppen. Är jag bara iskall i början och får en bättre start så blir det en bättre tid. Jag var efter första två tre häckarna, men sen kom jag in bättre i loppet, berättade han.
     Semifinalen springs klockan 18.10.
     Resultaten från häckförsöken.
     
/Magnus Fridell

Så följer du junior-VM

JUL
20

Junior-Vm i Bydgoszcz fortsätter i dag. Tävlingarna går att följa live på TV12 med start 09.30.
     * Liveresultat
     * TV-tider
     * Svenskt tidsprogram.
     /Magnus Fridell

JVM 2: Wictor laddar nu om

JUL
20


     
     Wictor Petersson var nöjd men samtidigt missnöjd med fjärdeplatsen i kulfinalen i går. Han menar att han gärna hade tagit medalj med tanke på att han var så nära. Nu laddar han dock om till diskuskvalet på lördag.
     /Magnus Fridell

JVM 2: Max och Johanna
nya in i leken

JUL
19

Fyra svenskar tävlar under den andra junior-VM-dagen.
     09.30 – Tiokamp 110 meter häck.
     Sebastian Ruthström inleder den andra dagen av tiokampen. Efter första dagen ligger han på en 21:a-plats, men Sebastian räknar med att ta igen en del då han har en mycket bättre andradag. Sista grenen, 1 500 meter avgörs 21.00.
     10.37 – 110 meter häck försök
     Linköpings Max Hrelja springer i det sjunde heatet och behöver vara bland de tre första i mål för att vara garanterad att gå vidare. Därutöver är det de tre bästa tiderna totalt som avancerar. Semifinalerna avgörs senare på dagen, 18.10.
     11.22 – 400 meter häck försök
     Johanna Dyremark, Tumba, springer i det femte heatet. Vidare går de fyra bästa i varje heat plus de fyra bästa tiderna.
     19.20 – 100 meter semifinal
     
Austin Hamilton imponerade stort i försöken och springer den första semifinalen. De två bästa plus två tider går vidare till final.
     /Magnus Fridell

Det är inte mer än en månad sedan som Sanna pratade om sin återkomst som häcklöpare, inför Bauhausgalan. Nästa vecka tävlar hon igen på svensk mark.

Det är inte mer än en månad sedan som Sanna pratade om sin återkomst som häcklöpare, inför Bauhausgalan. Nästa vecka tävlar hon igen på svensk mark.
Foto: Deca Text & Bild

Sanna sjunde OS-deltagaren
till Karlstad GP

JUL
19

Karlstad GP, den sista deltävlingen i Folksam GP, annonserade idag sin sjunde svenska OS-deltagare. Det är ingen mindre Susanna Kallur som kommer till Tingvalla IP och springer 100 meter häck nästa onsdag.
     Det gör hon i sällskap med stora delar av OS-truppen: Kim Amb i spjut, Axel Härstedt och Daniel Ståhl i diskus, Erika Kinsey och Sofie Skoog i höjd samt Michel Tornéus i längd.
     Anmälningslistorna till Karlstad GP.
     /Lorenzo Nesi

Två ordentliga pers i finalen. Wictor Petersson hade helt klart prickat formen.

Två ordentliga pers i finalen. Wictor Petersson hade helt klart prickat formen.
Foto: Deca Text & Bild

JVM 1: Fyra i tidernas final

JUL
19

Wictor Petersson blev fyra i vad som skulle komma att bli en av tidernas bästa kulfinaler. Med två personliga rekord låg Malmökillen länge på en tredjeplats men fick se sig omstött i den tredje omgången.
     Wictor inledde med trevande 17.63.
     – Det var en bra stöt, men jag tappade den lite. Det var ett allmät fel som kan hända, berättar Wictor.
     Sedan ryckte han upp sig ordentligt. Andra stöten flög iväg 20.51, personligt rekord med 31 centimeter. Men han skulle inte nöja sig med det. I den tredje stöten laddade han ordentligt och kulan landade på 20.65.
     – Ja, det är sjukt bra men jag är lite besviken också, jag ville ha medaljen. Men vad ska man göra? Det är stort pers, så jag ska inte vara ledsen, säger han.
     
     Världsrekord av hemmahoppet

     Wictor låg alltså länge trea, amerikanen Bronson Osborn gick om i tredje omgången, men var egentligen aldrig med i den absoluta tätstriden. Krasstvar det bara polacken Konrad Bukowiecki det handlade om. Redan i första omgången fick han iväg kulan 22.46, vilket han sedan skulle följa upp med 23.34 - juniorvärldsrekord!
     Men han var inte den enda som hade prickat in formen. De sju första i finalen satte alla personliga rekord.
     – Det är hög standard. Det är kul som fan. Jag är ett år yngre och kan vara med och slåss, jag var ju ändå trea rätt länge, konstaterar Wictor.
     Resultaten från kulan.
     /Magnus Fridell

Både Klara och Lisa var väldigt nöjda med att gå till final.

Både Klara och Lisa var väldigt nöjda med att gå till final.
Foto: Deca Text & Bild

JVM 1: Två svenskor
i stavfinal

JUL
19

Både Hässelbys Lisa Gunnarsson och Orients Klara Mattsson tog sig vidare till torsdagens stavhoppsfinal genom att klara 4.15 i kvalet på tisdagskvällen. För Klara innebar höjden också nytt personligt rekord.
     De båda stavhopperskorna kom till junior-EM med lite olika uppladdning. Lisa Gunnarsson deltog för knappt två veckor sedan i EM i Amsterdam och har i år hoppat 4.50. Klara Mattsson kvalade in sent till mästerskapet när hon hoppade 4.05 på Världsungdomsspelen. Men väl på plats i Bydgoszcz visade båda styrka och tog sig som två av tolv vidare till final. De behövde aldrig försöka på direktkvalgränsen 4.20.
     – Det var jättekul att bara köra. Jag tog 4.05 och 4.15 i sista försöket, så det var en liten nagelbitare, men det känns så klart jättebra, säger Klara som dock tog med luft när hon väl klarade höjderna.
     – Ja, det kändes verkligen jättebra i tekniken och jag kom upp på lite styvare stavar än vanligt, berättar hon.
     
     "Alltid extra pirrigt"
     Lisa Gunnarsson hade en inledande rivning på både 4.05 och 4.15, men redde ut det hela bra och tog båda höjderna i andra försöket.
     – Som vanligt är kval inte det roligaste jag vet. Det är alltid extra pirrigt, men jag springer snabbare än vad jag brukar göra, och jag tar styvare stavar och bara åker igenom. Det är lite pirrigt att inte klara 4.05 och 4.15 i första när man vet att man har luft. Men det är bara bra att jag tar styvare stavar. Det betyder att jag kan hoppa högre, säger Lisa som menar att EM-kvalet lärde henne mycket.
     – Speciellt att jag har blivit snabbare och att jag försöker lugna ner nerverna lite även om det är ett stort mästerskap. Det måste jag träna på.
     Nu väntar finalen på torsdag och Klara har ett tydligt mål.
     – Det är så klart att göra en jättebra tävling och försöka ladda upp på bästa sätt och hoppa högt helt enkelt.
     Lisa har lite svårare att precisera sina mål.
     – Att göra det bättre än på EM, det har jag redan gjort. Men jag vill gärna hoppa 4.50 en gång till, sen får man se hur långt det räcker, säger hon.
     Resultaten från stavkvalet.
     /Magnus Fridell

JVM 1: Sebastian något efter rekordserien

På 100 meter var Sebastian bara två hundradelar från perset.

På 100 meter var Sebastian bara två hundradelar från perset.
Foto: Deca Text & Bild

JUL
19

Sebastian Ruthström inledde tiokampen på Junior-VM med att nästan tangera sitt personliga rekord på 100 meter, med 11.72.
     - Jag tror att jag kan springa två tiondelar snabbare, var Sebastians kommentar.
     Ett par hopp strax över sex och en halv meter, om än i motvind, blev till en missräkning i längdhoppet.
     - Det var svårt med motvinden och jag fick inte riktigt till landningen, så det blev ingen höjdare.
     Sista godkända höjdhoppet kom på 1.92 och 400 meter på 52.27 var också båda runt 20 poäng efter rekordserien i Göteborg för knappt tre veckor sen, som gav 7.290 poäng. Halvvägs har Sebastian 3.539, 105 färre än efter rekordseriens första dag. Under onsdagen väntar spårvägarens bästa gren, spjutet.
     - Inga superträffar idag, men ganska stabilt ändå i vissa grenar. Jag är rätt missnöjd ändå.
     - 400 kändes jäkligt bra. Jag gick ut väldigt hårt men det höll inte hela vägen.
     - Andradagen är helt klart bättre för mig. Nu är det bara att köra.
     Tiokampen i siffror.
     /Lorenzo Nesi & Magnus Fridell

Austin Hamilton var extremt nöjd med sin start.

Austin Hamilton var extremt nöjd med sin start.
Foto: Deca Text & Bild

JVM 1: Austin enkelt vidare

JUL
19

Malmös Austin Hamilton tog sig enkelt vidare till semifinal på 100 meter när han i det fjärde heatet sprang på det nyaårsbästat 10.46, bara tre hundradelar från det ett år gamla personliga rekordet.
     Det var en mycket nöjd Austin som kom till den mixade zonen efter loppet.
     – Jag fick en så bra start, alltså. Jag vet inte var den kom ifrån, jag är ganska nöjd med den faktiskt, skrattar Austin som berättar att han hade räknat med att komma trea i heatet. Nu blev det en andraplats, 17 hundradelar bakom Italiens Filippo Tortu.
     – När jag kollade på heatet innan så hade jag näst sämste tiden, men på uppvärmningen kändes allt bra, hur perfekt som helst. Banorna var jävligt snabba dessutom, säger han.
     Semifinalen går i morgon 19.20.
     100-metersresultaten.
     
/Magnus Fridell

Efter ett tappert försök att rycka med 400 meter kvar tappade Emil orken de sista 200 meterna.

Efter ett tappert försök att rycka med 400 meter kvar tappade Emil orken de sista 200 meterna.
Foto: Deca Text & Bild

JVM 1: Emil utslagen

JUL
19

Dala-Järnas Emil Danielsson var utsatt för oerhört hårda premisser i försöken på 1500 meter. De 43 anmälda löparna (varav två inte kom till start) skulle omgående reduceras till tolv finalister från tre heat. Emil visade karaktär genom att ta sig fram till täten i början på det sista varvet med en distinkt farthöjning. Forceringen tog tyvärr på krafterna och över upploppet rann konkurrenterna ifrån.
     Emil hade behövt en tid i trakterna av det personliga rekordet (3:45) för att avancera till final.
     - Det gick för långsamt i början, det var framförallt det. Då var det tvunget att gå så fruktansvärt snabbt sista varvet.
     - Jag kände att det blev så trångt och då ville jag testa att köra på och se om de höll. I efterhand borde jag väl väntat, men det är lätt att vara efterklok.
     - När det var strax knappt 200 kvar, då låg jag fortfarande okej till men jag kände i benen att det var slut. Och med 100 kvar var det helt tomt.
     - Jag ville ha ett lopp med jämna varv och hög fart. Jag kände mig i bra form och riktigt lätt fram till sista varvet, men jag kanske gick på för hårt. Det är små marginaler vad gäller hur hårt man vågar testa.
     - De är tråkigt att vara springa för att springa igenom ett försök. Jag vill ju försöka gå till final.
     Sammanfattning av resultaten på 1500 meter.
     /Lorenzo Nesi & Magnus Fridell

"Det viktigaste var att gå till final", säger Wictor som inte var helt nöjd med sin insats i kvalet.
Foto: Deca Text & Bild

JVM : Wictor klar för final

JUL
19

Wictor Petersson, Malmö, blev förste svensk till final i junior-VM i polska Bydgoszcz. Efter att ha fått iväg kulan 18.80 i första stöten säkrade Wictor finalplatsen även om han inte klarade direktkvalgränsen 19.40, som det bara var fem kulstötare som gjorde.
     Wictor var dock inte helt nöjd med sin insats.
     – Det var rätt dåligt, men jag kvalade i alla fall. Jag tänkte bara lägga ut den på 19.40, men så blev det inte riktigt, säger Wictor och berättar att han tappade lite innan regnet började.
     I andra stöten valde han att trampa över då kulan landade runt 18-meterslinjen. Inte heller i tredje stöten blev det någon riktigt bra längd, 18.09, men då hade alltså regnet börjat falla ner över stadion.
     Nu väntar finalen i kväll klockan 20.00 och Wictor vet vad han behöver göra för att lyckas bättre där.
     – Det är egentligen bara att fixa starten så har jag det. Det var en hal ring i och med att det regnat under natten, så det var svårt att få grepp, men jag tror att det kommer att torka upp till kvällen.
     Bäst i kvalet var hemmahoppet Konrad Bukowiecki som stötte 21.73 redan i den första omgången.
     Resultat.
     /Magnus Fridell

Tracey Andersson var i sin andra EM-final i Amsterdam för två veckor sedan.

Tracey Andersson var i sin andra EM-final i Amsterdam för två veckor sedan.
Foto: Deca Text & Bild

Traceys bästa serie

JUL
19

Tracey Andersson var bara en kvartsmeter från sitt svenska rekord i slägga, när hon på måndagskvällen vann i franska Sotteville.
     Ullevikastaren hade sin bästa serie i karriären med samtliga kast över 68 meter, fyra av dem på minst 69 och 70.74 som längst, i andra omgången.
     Tracey hade vitryska 72-meterskastaren Hanna Malysjik närmast bakom sig i tävlingen.
     /Lorenzo Nesi

Så följer du junior-VM

JUL
19

I dag börjar junior-Vm i Bydgoszcz. Tävlingarna går att följa live på TV12 med start 09.30.
     * Liveresultat
     * TV-tider
     * Svenskt tidsprogram.
     /Magnus Fridell

Sebastian & Wictor
först ut på JVM

JUL
18

I morgon drar junior-VM i polska Bydgoszcz igång och redan första dagen är det många svenskar som är med och tävlar.
     09.30 – Tiokamp 100 meter.
     Först ut är tiokampen med Spårvägens Sebastian Ruthström som enda svenske deltagaren. Det blir en lång dag för Sebastian som avverkar fem grenar fram till klockan 20.05 då han avslutar första dagen genom att springa 400 meter.
     09.35 – kulkval
     Malmös Wictor Petersson stöter i kulkvalet klockan 09.35. Fjolårets bronsmedaljör från ungdoms-VM i Cali behöver stöta 19.40 meter för att ta sig direkt vidare till kvällens final som avgörs 20.00.
     10.45 – 1 500 meter försök
     Dala Järnas Emil Danielsson springer försöken på 1 500 meter i det andra heatet. För att ta sig vidare behöver Emil vara topp tre i heatet eller förlita sig på att ha en av de tre bästa tiderna.
     12.26 – 100 meter försök
     Malmös Austin Hamilton, finalist på junior-EM i fjol, springer i det fjärde heatet och behöver även han vara bland de tre första i heatet för att garanterat ta sig vidare. Annars behöver han förlita sig på att ha en av de sex bästa tiderna.
     17.00 – stavhopp kval
     Sverige har två tjejer i stavhoppskvalet, Hässelbys Lisa Gunnarsson och Orients Klara Mattsson. Klara hoppar i den första gruppen och Lisa i den andra. Direktkvalet är satt till 4.20, en höjd som Lisa klarat vid flera tillfällen under året medan det för Klara skulle innebära årsbästa.
     TV12 kommer att sända tävlingarna live med start klockan 09.30.
     /Magnus Fridell

Formen efter EM-finalen sitter i för Daniel Ståhl.

Formen efter EM-finalen sitter i för Daniel Ståhl.
Foto: Deca Text & Bild

Jättekast av Ståhl - persade i Ungern

JUL
18

Spårvägens Daniel Ståhl drämde i kväll till med nytt personligt rekord när han kastade 66.92 i Ungern, tre centimeter längre än vad han kastade i Irvine, Kalifornien för drygt två år sedan. Daniel hade ytterligare två kast över 66 meter och ett över 65 och gjorde således karriärens bästa serie.
     Han förbättrade samtidigt det svenska årsbästat med nästan två decimeter.
     /Magnus Fridell

15:e och sista man in i OS-truppen.

15:e och sista man in i OS-truppen.
Foto: Deca Text & Bild

Axel uttagen till OS

JUL
18

Diskuskastaren Axel Härstedt togs på söndagen ut till OS i Rio av SOK. Detta sedan han så sent som i måndags klarat kvalgränsen med en dryg meter genom nya personliga rekordet 66.03.
     Därmed innehåller den slutgiltiga svenska truppen 15 aktiva.
     /Jonas Hedman

Foto: Deca Text & Bild

Maja stod för den perfekta avslutningen

JUL
18

Efter ett brons och två silver kom pricken över i sista tävlingsdagen på ungdoms-EM i Tbilisi då Motalas Maja Nilsson tog ett historiskt guld genom att vara ensam över 1.82 i höjdfinalen.
     – Härliga dagar med många fina prestationer! När vi summerar våra topp-8-placeringar – hela 14 stycken – resulterade det i en niondeplats i nationspoängtabellen på 56 poäng. Den är mer än dubbelt så hög som "papperspoängen" baserad på årsbästa inför mästerskapet, summerar landslagskoordinatorn Anders Rydén.
     Medaljörerna
     Guld: Maja Nilsson, höjd
     Silver: Henrik Larsson, 100 m
     Silver: Kasper Kadestål, 200 m
     Brons: Ragnar Carlsson, slägga
     Alla svenska placeringar
     /Jonas Hedman

Foto: Deca Text & Bild

UEM: Kaspers silvermedalj

JUL
18

En av många svenskar som överträffade sig själva i Tbilisi var Öresunds Kasper Kadestål som tog silver på 200 m på personliga rekordet 21.18.
     /Jonas Hedman

UEM: 7:e-plats för killarna

JUL
17

Det sista tävlingspasset i Tbilisi innehöll bland annat killarnas stafett över 1000 m där kvartetten Joel Bengtsson, Michael Nyabako, Carl Bengtström och Arvid Gustavsson slutade sjua på 1:56.29 – 2.5 sekunder från medalj.
     I 1500 m-finalen hade Vilma Jonsson det tufft i den 36-gradiga värmen och bröt efter tusen meter.
     /Jonas Hedman

Kramer laddad inför junior-VM

JUL
17


     
     Andreas Kramer är en av alla som i dag givit sig iväg till Polen och junior-VM. Friidrottskanalen träffade Sävedalslöparen under pressträffen i Stockholm i går och det är en kille med höga ambitioner som springer 800-metersförsök på fredag.
     /Magnus Fridell

Personligt rekord för andra mästerskapet i rad i Tbilisi innebar att silver blev till guld för Maja Nilsson!

Personligt rekord för andra mästerskapet i rad i Tbilisi innebar att silver blev till guld för Maja Nilsson!
Foto: Deca Text & Bild

Guld för Maja i ungdoms-EM

JUL
17

Motalas Maja Nilsson gjorde en fantastisk höjdtävling i Tbilisi på söndagseftermiddagen och vann i blåsiga förhållanden genom att vara ensam om att klara 1.82! Därmed tog hon Sveriges första guld i ungdoms-EM i vad som är historiens första europamästerskap för 16–17-åringar.
     Maja, som fyller 17 år i december, förbättrade sitt personliga rekord med två centimeter noterat på samma arena för ett år sedan då hon tog silver på European Youth Olympic Festival (EYOF). Hon tog nu 1.70 i första försöket följt av 1.75, 1.79 och 1.82 i andra innan hon avstod vidare hoppning.
     Kampen om guldet stod mellan Maja och Litauens Urte Baikstyte som var ensamma om att ta 1.79. Bronset tog Déspina Maltabé från Grekland på 1.75.
     I längdfinalen var Högbys Lovisa Karlsson med och fightades om medaljerna men blev till slut femma på 6.06 – bara två centimeter från brons och 13 från guld. I sista hoppet flög hon 6.05 i en motvind på hela 3.2 m/s så det var verkligen en bra prestation. 6.06 var bara tre centimeter från hennes pers som gällde före tävlingen sedan hon i kvalet förbättrat sig till 6.19.
     /Jonas Hedman

Abeba Aregawi nomineras inte till OS

JUL
17

Styrelsen för Svenska Friidrottsförbundet har idag beslutat att Abeba Aregawis deltagande i det svenska landslaget kommer att övervägas först efter att oklarheter kring hennes idrottsliga och medicinska status och miljö har klarlagts. Dessutom måste hon, innan framtida landslagsuppdrag, ha genomgått den antidopingutbildning som satts upp under 2016 som ett direkt resultat av Svensk Friidrotts förstärkta antidopingarbete. Därmed kommer Abeba Aregawi inte att nomineras till Sveriges Olympiska Kommitté för deltagande vid de Olympiska Spelen i Rio de Janeiro.
     Dopingkommissionen återkallade den 12 juli sin anmälan om dopingbrott mot Abeba Aregawi och samtidigt upphävdes med omedelbar verkan den intermistiska avstängning hon lytt under. Därmed blev Abeba Aregawi fri att tävla.
     Svenska Friidrottsförbundet konstaterar att själva dopingärendet nu är avskrivet av Dopingkommissionen. Samtidigt är vi kritiska till det faktum att Abeba Aregawi erkänt att hon så sent som i december 2015 intagit en substans som endast några veckor senare, fr.o.m. den 1 januari 2016, blev dopingklassad. Hennes egna uppgifter om att hon varit omedveten om detta intag ser vi som klandervärt då det åligger varje friidrottare att ta fulla ansvaret för de medicinska substanser som man använder.
     - Styrelsen har idag beslutat att situationen och osäkerheten kring Abeba Aregawis idrottsliga och medicinska status och miljö måste klarläggas innan ett eventuellt deltagande i det svenska friidrottslandslaget kommer att övervägas. Vi verkar för att ett sådant möte kommer till stånd så snart som möjligt för att kunna reda ut alla oklarheter så att vi kan gå vidare, säger generalsekreterare Stefan Olsson.
     
     Ska genomgå antidopingutbildning
     
Svenska Friidrottsförbundet har även beslutat om ett krav på att Abeba Aregawi ska genomgå den antidopingutbildning som satts upp under 2016. Utbildningen är ett resultat av Svensk Friidrotts förstärkta antidopingarbete.
     – Abeba Aregawi blev i ett tidigt skede uttagen till OS i Rio då hon var topp åtta på VM i fjol. Sedan blev hon borttagen ur OS-truppen i samband med den interimistiska dopingavstängningen. Dagens styrelsebeslut innebär att jag inte kommer att nominera Abeba till den svenska OS-truppen som om några veckor tävlar i Rio 2016, säger förbundskapten Karin Torneklint.
     – Dagens styrelsebeslut ska ses i ljuset av betydelsen av antidopingarbete inom Svensk Friidrott. Det är en av de frågor som vi prioriterar allra högst. Under EM i Amsterdam gavs en antidopingutbildning till aktiva och ledare i den svenska truppen, och senast den 1 juni 2017 ska alla som representerar ett av våra landslag ha tagit ett antidopingkörkort, berättar ordförande Björn O. Nilsson.
     /Svensk Friidrotts styrelse

UEM: Fyra finalister

JUL
17

Avslutningsdagen av ungdoms-EM i Georgien tävlar tre svenskar individuellt plus pojkarnas stafettlag.
     14.15: Längdfinal med Lovisa Karlsson
     14.35: Höjdfinal med Maja Nilsson
     16.40: 1500 m-final med Vilma Jonsson
     19.00: Stafettfinal 1000 m för pojkar
     Eurosport 2 sänder 15.10-19.15
     /Jonas Hedman

Foto: Deca Text & Bild

Formbesked för Skoog – 1.93!

JUL
16

Sofie Skoog åkte till den tyska höjdhoppsgalan Hochsprung-Meeting i Eberstadt med 1.89 från EM-finalen, 1.90 från Madrid och 1.88 från onsdagens Lag-SM i Norrköping. Eftermiddagens tävling skulle ta upp henne på ännu högre höjder.
     Skoog visade att formen är på topp när hon gled över 1.93, nytt personligt rekord utomhus! Ett riktigt gott tecken inför augustis stora mål. Skoog har hoppat centimetern högre inomhus.
     På plats fanns även Erika Kinsey som slutade på en sjätteplats med 1.87. Kinsey har ett årsbästa på 1.90 från Florida i maj och Spanien i början av juli.
     Tävlingen vanns av hemmahopperskan Marie-Laurence Jungfleisch som liksom Sofie satte personligt rekord, 2.00. Med detta hopp klättrar hon upp till en andraplats i årsstatistiken. Etta ligger amerikanskan Chaunté Lowe på 2.01.
     /Frida Hogstrand

Den jämna finishen på 200 m med fr v britten Jona Efoloko (guld), Kasper Kadestål (silver) och Henrik Larsson (fyra).

Den jämna finishen på 200 m med fr v britten Jona Efoloko (guld), Kasper Kadestål (silver) och Henrik Larsson (fyra).
Foto: Deca Text & Bild

Kasper tog tredje medaljen

JUL
16

Två svenskar startade i 200 m-finalen i Tbilisi på lördagskvällen och snabbast iväg var Öresunds Kasper Kadestål som sedan höll ledningen hela vägen. Ändå till bara några meter före mållinjen då britten Jona Efoloko lyckades passera med tre hundradelar och vinna på 21.15.
     Men silver till Kasper som med 21.18 förbättrade sitt personliga rekord från försöken med två tiondelar. Tiden är ny Sverigebästa-notering för P17 med 0.08 och för upp Kasper till delad sjundeplats genom tiderna för 19-årsjuniorer i Sverige.
     Fyra i loppet slutade Götas Henrik Larsson som även han förbättrade sitt pers från semifinalen. Han tog in på de framförvarande på slutet och var med 21.30 till slut bara 0.06 från brons.
     Kaspers silver är Sveriges tredje medalj i Tbilisi. De tidigare togs av Ragnar Carlsson (brons i slägga) och Henrik Larsson (silver på 100 m). På söndag avslutas ungdoms-EM.
     /Jonas Hedman

Medalj på 100 m för andra mästerskapet i rad.

Medalj på 100 m för andra mästerskapet i rad.
Foto: Deca Text & Bild

UEM: Henrik om 100 m-silvret

JUL
16

I fredags tog IF Götas Henrik Larsson silver på 100 m – en enda hundradel från guld. Det var hans andra mästerskapsmedalj på distansen efter guldet på samma arena på European Youth Olympic Festival (EYOF) 2015.
     – Jag är nöjd! Starten satt inte perfekt i finalen men resten var bra, säger Henrik som i finalen sänkte sitt personliga rekord med 0.11 till 10.57.
     – Mästerskap passar mig bra, jag blir riktigt taggad! Man vill ju alltid vinna och det var ju nära nu. Men jag gjorde några misstag så jag vet vad jag har att jobba på.
     Skillnaden jämfört med EYOF var att Henrik nu dubblerade och även sprang 200 m.
     – 200 m-försöken gick 1.5 timme före 100 m-finalen och det påverkade kanske lite. Men jag ville dubblera även om det var tufft med sex lopp.
     På 200 m fick han bana två vilket inte passar hans löpteknik så bra eftersom kurvan blir snävare.
     – Men det blir ingen stafett för mig på söndag, avslutar Henrik som alltså satte ett personligt rekord på 100 m (10.57) och två på 200 m (21.36 och 21.30).
     /Jonas Hedman

Ragnar mästerskapsdebuterade med brons!

Ragnar mästerskapsdebuterade med brons!
Foto: Deca Text & Bild

”Jag är jättenöjd! Det här var över all förväntan!”

JUL
16

Faluns Ragnar Carlsson gjorde en fantastisk släggfinal i ungdoms-EM i Georgien på fredagen genom att förbättra sitt personliga rekord med över tre meter till 75.71. Faktum är att han överträffade sitt gamla pers i fem av de sex kasten.
     – Jag är jättenöjd! Det här var över all förväntan! Tekniskt sett var inte kastningen perfekt men jag är i en så fin fysisk form så det blev långt ändå, säger Ragnar.
     Han är bara 16 år och med andra ord ett år yngre än de flesta av motståndarna men av orutinen vid mästerskap märktes ingenting.
     – Det är ju lite annorlunda mot vanliga tävlingar med calling och så. Jag har ju varit med om det på USM men här var det mer uppstyrt. Att bara ha två kast inne på arenan är också lite ovant men det fungerade bra.
     – Det var också kul att Patrik (Lindstedt) var med i finalen. Det gör det lite lättare när man har någon att prata med, säger Ragnar.
     I fjol kastade han 75.00 med 4 kg-släggan i P15. Nu har han redan kastat längre med 5 kg-redskapet.
     /Jonas Hedman

Personligt rekord i både försök och final för Mika Söderström!

Personligt rekord i både försök och final för Mika Söderström!
Foto: Deca Text & Bild

Personbästa av Mika i UEM

JUL
16

Lidingös Mika Söderström gjorde ett nytt bra lopp i finalen på 2000 m hinder i Tbilisi och nådde målet som femma på 6:49.51. Därmed förbättrade hon det personliga rekordet från försöken med ytterligare två sekunder!
     Finalen innehöll fyra nordbor och det blev också nordiskt guld tack vare Danmarks Anna Mark Helwigh på 6:34.52. För Mika fattades det bara sex sekunder till bronset.
     I pojkarnas höjdfinal var det av någon anledning 5 cm-höjningar ända till 2.07 och Wilskes Simon Wiklund tog de tre första höjderna t o m 2.02 i första försöket. 2.07 blev dock för högt denna gång och Simon slutade delad tia på 2.02. Finalen pågår.
     /Jonas Hedman

Anshelm tror på truppen

JUL
16


     
     På tisdag drar junior-VM i gång i polska Bydgoszcz och landslagsledare Jonas Anshelm åker dit tillsammans med en trupp bestående av 20 aktiva.
     Vid dagens pressträff i Stockholm berättade Jonas att han hoppas och tror mycket på det lag han har tagit ut, som han också beskriver som ett härligt gäng, och att han tror på ett framgångsrikt svenskt junior-VM. Friidrottskanalen passade på att göra en längre intervju med Jonas.
     /Magnus Fridell

100 m häck-finalen var riktigt jämn med sex tjejer inom fyra tiondelar.

100 m häck-finalen var riktigt jämn med sex tjejer inom fyra tiondelar.
Foto: Deca Text & Bild

Amanda 5:a i UEM-finalen

JUL
16

Hässelbys Amanda Hansson var till slut bara två tiondelar från medalj på 100 m häck i Tbilisi då hon sprang i mål som femma på 13.71. Vann gjorde Italiens Desola Oki på 13.30 och fyra var Norges Ida Eikeng, 0.14 före Amanda.
     Mästerskapet är Amandas andra eftersom hon är en av sex svenskar som var med på European Youth Olympic Festival på samma arena för ett år sedan. Då ingick hon i 4x100-laget som slutade fyra medan hon nu alltså blev femma i sin första individuella mästerskapsstart.
     /Jonas Hedman

Henrik och Kasper till final!

JUL
16

Först ut i eftermiddagspasset på ungdoms-EM i Tbilisi var Götas Henrik Larsson och Öresunds Kasper Kadestål som verkligen imponerade i semifinalerna på 200 m.
     Henrik vann den första med en tiondel på 21.36 och Kasper den andra på 21.37! Därmed gjorde båda sina hittills snabbaste tider och tog sig vidare till final med tredje respektive fjärde snabbaste tid. Finalen äger rum kl 18.50!
     Resultaten
     /Jonas Hedman

UEM: Dagens finalsvenskar

JUL
16

Sex svenskar tävlar om de främsta placeringarna under finalpasset i Georgien under eftermiddagen.
     15.05: 200 m semifinal med Henrik Larsson, Göta, och Kasper Kadestål, Öresund.
     15.55: 100 m häckfinal med Hässelbys Amanda Hansson.
     16.05: Höjdfinal med Wilskes Simon Wiklund.
     16.50: 2000 m hinder-final med Lidingös Mika Söderström.
     18.50: 200 m-final med Henrik Larsson och Kasper Kadestål.
     Tidsprogram med svenska ögon
     Eurosport 2 sänder kl 14.45-17.45.
     /Jonas Hedman

Kvartetten som tog sig till final i stafett 1000 m. Fr v Michael Nyabako, Alexander Andreasson, Arvid Gustafsson och Carl Bengtström.

Kvartetten som tog sig till final i stafett 1000 m. Fr v Michael Nyabako, Alexander Andreasson, Arvid Gustafsson och Carl Bengtström.
Foto: Deca Text & Bild

UEM: Två nya finalplatser

JUL
16

Våra tävlande på ungdoms-EM i Georgien fortsätter att prestera på topp. I stafettförsöken på 1000 m gjorde killarna en bra insats och nådde målet som fyra på 1:57.17 i det andra heatet av två. Det var bara en dryg sekund bakom heatsegraren Polen och resulterade i att kvartetten gick till final på tid. I laget sprang Michael Nyabako (Helsingborg) 100 m-sträckan, Alexander Andreasson (Örgryte) 200 m, Arvid Gustafsson (Upsala) 300 m och Carl Bengtström (Örgryte) avslutande 400 m.
     I flickornas längdkval på lördagsförmiddagen satte Högbys Lovisa Karlsson, 16, personligt rekord direkt i första hoppet genom att hoppa 6.19. Därmed överträffade hon sitt månadsgamla personliga rekord med åtta centimeter och hade bara en tjej före sig i sammandraget.
     Hässelbys Amanda Hansson avstod grenen för att koncentrera sig på 100 häckfinalen i eftermiddag.
     /Jonas Hedman

Senaste veckan
Veckan 16.7 - 23.7

Wictor till final - Jakob på 15:e-plats
Det blev en svensk vidare till diskusfinalen i mor...

Triss i hopp i London i eftermiddag
Tre svenskar tävlar i kvällens Diamond League i Lo...

Spännande finaler att vänta
Junior-VM:s femte dag bjuder för svensk del bland ...

Rogestedt nära nytt svenskt rekord
Stenungsunds Johan Rogestedt var mycket nära det s...

Fyra efter nervkittlande final
Efter en rafflande längdhoppsfinal kan Arvikas Kai...

Viktor Nylander på 20:e plats
Viktor Nylander slutade på sjunde plats i den tred...

Fyra och femma i världen
Fyra och femma i världen. Det är facit för de sven...

Nära årsbästa men ingen final för Simon Litzell
Hässelbys Simon Litzell missade chansen att ta sig...

Uttalande från medicinska kommittén med anledning av norskt dopingfall
Häromdagen stängdes den norska skidstjärnan Martin...

Kramer enkelt vidare till semi
Sävedalens Andreas Kramer hade inga problem alls a...

Veteranerna intar Söderhamn
I dag börjar Veteran-SM på SM-arenan från förra år...

Både kval och final den fjärde JVM-dagen
Under junior-VM:s fjärdedag gör flera svenskar sin...

JVM 3: Stavtjejerna 7:a & 11:a
Det blev en sjunde- respektive en elfteplats för L...

JVM 3: Lovisa och Bianca
om första dagen

Lovisa Östervall var nöjd med den första sjukampsd...

JVM 3: Strålande förstadag
av Bianca och Lovisa

Efter de fyra första grenarna har de två svenska m...

JVM3: Johanna 20e på 400mH
Johanna Dyremark, Tumba, lyckades inte upprepa den...

JVM 3: Fortsatt svenskt
på andra plats i sjukampen

Sjukampen fortsatte på torsdagskvällen med kulan, ...

JVM 3: Marcus utslagen i semi
18-årige Marcus Tornée rankades som nr 36 av 48 an...

JVM 3: Rekordartad inledning
på sjukampen

Även sjukampen fick en lysande blågul inledning. L...

JVM3: Marcus till semi på pers
Helsingborgs Markus Tornée tog sig vidare till sem...

JVM 3: Felfri Duplantis till final
Upsalas Armand Duplantis tog sig enkelt vidare til...

JVM 3: Viktor vidare på tid
Viktor Nylander, Malmö, är klar för junior-VM-semi...

JVM 3: Både Emma och Grete
till släggfinal

Den tredje tävlingsdagens första pass i Bydgoszcz ...

JVM3: Persande Kaiza till final
Arvikas Kaiza Karlén, silvermedaljör på ungdoms-VM...

11 svenskar tävlar under tredje JVM-dagen
Under torsdagen är 11 svenskar igång och tävlar i ...

JVM 2: Inte tiokampen
Sebastian hade hoppats på

Sebastian Ruthström började den andra tiokampsdage...

JVM 2: Austin 13:e i semi
Austin Hamilton, Malmö, imponerade stort i försöke...

JVM 2: Ännu ett pers för Max
- mycket nära finalen

Det blev ännu ett personligt rekord för Linköpings...

Arrhenius över 66 meter - bästa resultatet sedan 2011
Niklas Arrhenius blev den tredje svenska diskuskas...

JVM 2: Stark spurt tog Johanna till semifinal
Johanna Dyremark är vidare till semifinal på 400 m...

JVM 2: Max Hrelja till semi -
ny tvåa genom tiderna

Max Hrelja, Linköping, gick vidare till semifinal ...

Så följer du junior-VM
Junior-Vm i Bydgoszcz fortsätter i dag. Tävlingarn...

JVM 2: Wictor laddar nu om
Wictor Petersson var nöjd men samtidigt missnö...

JVM 2: Max och Johanna
nya in i leken

Fyra svenskar tävlar under den andra junior-VM-dag...

Sanna sjunde OS-deltagaren
till Karlstad GP

Karlstad GP, den sista deltävlingen i Folksam GP, ...

JVM 1: Fyra i tidernas final
Wictor Petersson blev fyra i vad som skulle komma ...

JVM 1: Två svenskor
i stavfinal

Både Hässelbys Lisa Gunnarsson och Orients Klara M...

JVM 1: Sebastian något efter rekordserien
Sebastian Ruthström inledde tiokampen på Junior-VM...

JVM 1: Austin enkelt vidare
Malmös Austin Hamilton tog sig enkelt vidare till ...

JVM 1: Emil utslagen
Dala-Järnas Emil Danielsson var utsatt för oerhört...

JVM : Wictor klar för final
Wictor Petersson, Malmö, blev förste svensk till f...

Traceys bästa serie
Tracey Andersson var bara en kvartsmeter från sitt...

Så följer du junior-VM
I dag börjar junior-Vm i Bydgoszcz. Tävlingarna gå...

Sebastian & Wictor
först ut på JVM

I morgon drar junior-VM i polska Bydgoszcz igång o...

Jättekast av Ståhl - persade i Ungern
Spårvägens Daniel Ståhl drämde i kväll till med ny...

Axel uttagen till OS
Diskuskastaren Axel Härstedt togs på söndagen ut t...

Maja stod för den perfekta avslutningen
Efter ett brons och två silver kom pricken över i ...

UEM: Kaspers silvermedalj
En av många svenskar som överträffade sig själva i...

UEM: 7:e-plats för killarna
Det sista tävlingspasset i Tbilisi innehöll bland ...

Kramer laddad inför junior-VM
Andreas Kramer är en av alla som i dag givit s...

Guld för Maja i ungdoms-EM
Motalas Maja Nilsson gjorde en fantastisk höjdtävl...

Abeba Aregawi nomineras inte till OS
Styrelsen för Svenska Friidrottsförbundet har idag...

UEM: Fyra finalister
Avslutningsdagen av ungdoms-EM i Georgien tävlar t...

Formbesked för Skoog – 1.93!
Sofie Skoog åkte till den tyska höjdhoppsgalan Hoc...

Kasper tog tredje medaljen
Två svenskar startade i 200 m-finalen i Tbilisi på...

UEM: Henrik om 100 m-silvret
I fredags tog IF Götas Henrik Larsson silver på 10...

”Jag är jättenöjd! Det här var över all förväntan!”
Faluns Ragnar Carlsson gjorde en fantastisk släggf...

Personbästa av Mika i UEM
Lidingös Mika Söderström gjorde ett nytt bra lopp ...

Anshelm tror på truppen
På tisdag drar junior-VM i gång i polska Bydgo...

Amanda 5:a i UEM-finalen
Hässelbys Amanda Hansson var till slut bara två ti...

Henrik och Kasper till final!
Först ut i eftermiddagspasset på ungdoms-EM i Tbil...

UEM: Dagens finalsvenskar
Sex svenskar tävlar om de främsta placeringarna un...

UEM: Två nya finalplatser
Våra tävlande på ungdoms-EM i Georgien fortsätter ...

Förra veckan
Veckan 9.7 - 16.7

Formbesked för Skoog – 1.93!
Kasper tog tredje medaljen
UEM: Henrik om 100 m-silvret
”Jag är jättenöjd! Det här var över all förväntan!”
Personbästa av Mika i UEM
Anshelm tror på truppen
Amanda 5:a i UEM-finalen
Henrik och Kasper till final!
UEM: Dagens finalsvenskar
UEM: Två nya finalplatser
UEM: Sjundeplats för Frida
UEM: Ida åtta i sjukampen
Ståhl tvåa i Monaco
Magiskt slut på Lovisas supervecka
Årsbästa av Khaddi - 6.70
Bra formbesked för en nedtränad Kim Amb
Johan slog det 57 år gamla rekordet
Svenskt rekord av Lovisa!
UEM: Henrik tog silver på 100
UEM: Brons för Ragnar!
Fredagens TV-tider
UEM: Finaltiderna idag
UEM fm: Sex av sju vidare
Två som kastar final på ungdoms-EM idag fredag
Simon – en av många blågula finalister i Georgien
UEM: Svenskarna dag två
UEM: Tre svenska finalplatser
"I går kunde jag knappt gå"
"Det vore en bra avslutning på veckan"
Eliten på plats i Göteborg
Dopinganmälan mot Abeba Aregawi återkallad
Bra start på ungdoms-EM
Nyblivna OS-deltagare tog säkra segrar i lag-SM

Ullevi hade marginalerna med sig och vann lag-SM
Stor dramatik när Spårvägen satte rekord
SM-guld 100 km:
Rangelind och Södermark

Svenskt juniorrekord i stav
Besked om Axel dröjer
Sanna, Michel och ytterligare fyra OS-klara friidrottare
Många EM-deltagare i lag-SM
Julin: Ståhls femteplats den kanske bästa insatsen
"Det har varit otroligt roligt och inspirerande"
Jättekast av Axel -
pers och klarad OS-gräns

Kim klarade OS-gränsen
8.44 - Nytt svenskt rekord!
Femteplats i EM-halvmaran
Dagens gladaste medaljör
- Lovisa Lindh

Meraf om EM-silvret
Angelica om EM-bronset
Brons till Bengtsson -
Meijer femma

Ståhl femma – 50 cm från medalj
25-årspresenten: EM-brons!
EM-SILVER FÖR MERAF
Lyftet uteblev i korta stafetten
Inget avancemang på 4x100
Bästa svenska tiden på 11 år
Inget flyt för Leffe
Meraf längtar efter spurt
Succé för Klubb Sverige

Två veckor sedan
Veckan 2.7 - 9.7

25-årspresenten: EM-brons!
EM-SILVER FÖR MERAF
Lyftet uteblev i korta stafetten
Inget avancemang på 4x100
Bästa svenska tiden på 11 år
Inget flyt för Leffe
Meraf längtar efter spurt
Succé för Klubb Sverige
Khaddi sexa –
sex centimeter från medalj

Emil avhakad i hinderfinalen
Missade finalen - Nu vänder de blickarna mot stafetten
Bästa släggfinalen
i EM:s historia

Ingen final för Melker
EM 3: Kvällens svenskar
Frida fyra tiondelar från semi
Personbästa av Maria
EM 3: Kort lunchpass
Sveriges motprotest avslagen
Kim Amb spjutsjua
Sofie Skoog nia i Europa
Rogestedt diskvalificerad
EM-silver till Michel Tornéus
Marcus och Fredrik 8:a/10:a
Vilken spurt av Lovisa!
Rogestedt till EM-final – men diskvalificerad
Sanna Kallur nära finalen
Ståhl till final efter nervpers
EM 2: Vad händer ikväll?
Inga fullträffar i spjutkvalet
Det blir VM-repris –
två svenskor i stavfinal

Johan och Tom till semi
Fredrik och Marcus fortsätter att gå bra i tiokampen
Nära, nära för Kalle Berglund
Melker övertygade –
klar för final

EM 2: Förutsättningarna
under förmiddagen

Isabellah sjuk och missar EM
Khaddi säkrade finalen i tredje
Resultatet tog Kim till final
Vilken hoppning av Fredrik!
Oturligt fall för Sarah
Lovisa och Anna till semifinal
Emil är i EM-final!
Onsdagskvällens svenskar
Kvalets längsta hopp tog Michel Tornéus till final
En tredjedel in i tiokampen
Tracey vidare till släggfinal
Sofie Skoog en av 12 till final
Sanna Kallur enkelt vidare
Så följer du EM i Amsterdam
EM 1: 24 svenskar öppnar!
Charlotta satsar allt på OS
Efter succéloppet - duon hoppas på avancemang
De ska ge allt för att nå final
UEM- och JVM-trupperna kompletta
Duons mål: hinderfinal
Första steget mot antidopingkörkortet
Laddat landslag mötte media
Etiopisk våg över långloppen
Häng med bakom kulisserna
Karin hoppas att många
tar chansen

Uppbyggnad inför Bydgoszcz
VU: Hoppfullt mot Tbilisi
På plats i Amsterdam
Missa inget i sommar
Följ VU direkt
- eller i efterskott

VU: Stafetten i inbördes strid
VU: Långt och länge
Grete vann kampen om JVM
Fina formbesked på Ullevi
Ericas två längsta för i år
Michel tillbaks över 8 meter
Endast 150 platser kvar till Finnkampsbåten