Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Måndag 18 december 2017

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Frida Hogstrand
redaktör
073-626 98 88

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Julhälsning från Gotland

DEC
18


     
     Sommaren 2017 arrangerade Gotland den stora idrottstävlingen Island Games. Friidrotten var största idrott med 22 deltagande öar – av 24. Totalt deltog 400 aktiva friidrottare tävlande i hela det olympiska programmet.
     
     Vattnet symboliserar öarnas gemensamma förutsättningar. Vid varje spel tas en egen ”Vatten-symbol” fram. Här ses årets symbol när den just blivit färdigproducerad av Gotlands Svets och Smide. Alla 24 öar i sin egen kontur, utformad i en plåtskulptur, med vatten flödande på båda sidor.
     Allt vi på Gotland önskar er en riktigt God Jul!
     

     /Hillevi Thor

Armand Duplantis och Simon Pettersson ingår från årsskiftet i SOKs stödprogram.

Armand Duplantis och Simon Pettersson ingår från årsskiftet i SOKs stödprogram.
Foto: Deca Text & Bild

Armand & Simon till Topp och Talang

DEC
18

Armand Duplantis och Simon Pettersson, båda Upsala, ingår från och med 1 januari 2018 i SOKs Topp och Talang-program.
     De idrottare som är en del av Topp och Talang bedöms ha potentialen att kunna nå medaljkapacitet på OS - givet att de har en långsiktig satsningen och får rätt stöd. Genom Topp och Talang skräddarsyr SOK ett sådant stöd.
     - Det här är jätteroligt och något jag drömt om länge. Det här stödet gör så att vi kan ta satsningen till en högre nivå och det är jag väldigt tacksam för. Jag vill passa på att tacka alla som har bidragit till den här chansen! Nu välkomnar jag framtiden med öppen famn och är mer motiverad än någonsin, säger Simon Pettersson efter beskedet.
     Läs mer om Topp och Talang
     /Hillevi Thor

Sanna invald i Idrottsakademin

DEC
17

Svenska Idrottsgalan – där årets främsta idrottsprestationer uppmärksammas och hyllas i festliga former – har inte funnits alltid. Men då det är den 19:e upplagan som väntar den 15 januari i Globen är det för alla idrottsintresserade en numera så väl etablerad institution att det känns som den faktiskt funnits alltid.
     Mindre bekant är att samtidigt med galan inrättades Svenska Idrottsakademin för det ansvarsfyllda uppdraget att genom omröstning utse vinnarna av galans olika Årets-priser. Akademin består av ”framstående idrottspersoner” där merparten själva har varit framgångsrika som aktiva i sina resp idrotter. Därutöver kan också ledare, tränare och mediafolk bli invalda.
     Bland de nu knappt trehundra akademiledamöterna kommer ett 20-tal från friidrotten. Tidsmässigt är spännvidden stor från 50-tals stjärnor som Dan Waern och Benke Nilsson via 70-talets Anders Gärderud och Kjell Isaksson och 80/90-talens Patrik Sjöberg fram till 00-talets gyllene generation anförd av Carolina Klüft, Kajsa Bergqvist, Christian Olsson och Stefan Holm.
     En av bara fyra nykomlingar
     I veckan offentliggjordes att akademin valt in fyra nya ledamöter och i den gruppen var friidrotten glädjande nog representerad. Det är Susanna Kallur som nu efter att i vintras ha avslutat den aktiva karriären gör de fyra kollegorna i ”00-talets gyllene generation” sällskap i denna exklusiva sammanslutning.
     Sannas idrottsmeriter är välbekanta men i det här sammanhanget finns det anledning att notera att Sanna vann Jerringprisomröstningen 2007, tog hem Nykomlingspriset 2002 plus att hon varit nominerad till Årets-priser även vid galorna 2007, 2008 och 2009.
     PS. Även om det förstås är meriterna i huvudidrotterna triathlon och längdskidor som avgjort har två av de tre övriga nyinvalda – Lisa Nordén och Johan Olsson – vid gästspel visat god konkurrenskraft även i friidrott. Lisa kom ju 3:a i Tjejmilen 2006 och Johan var så sent som i höstas 13:e svensk i mål i Lidingöloppets tremil.
     / A. Lennart Julin

SFIF söker: Prestationscentrumansvarig

DEC
15

I slutet av november beslutade Svensk Friidrotts styrelse om att landets fjärde prestationscentrums placering blir Karlstad. Platsen blir det nya hemmet för prestationscentrum hopp. Nu söker Svensk Friidrott en grengruppsansvarig för grengruppen hopp på heltid. Vi söker dig som trivs i rollen som ledare för både aktiva och tränare och dig som besitter god erfarenhet och kompetens.
     - Skicka in din ansökan senast 31 december.
     Mer information om tjänsten
     /Frida Hogstrand

"Stort tack till alla ideella krafter"

DEC
15

Tredje advent står för dörren och nu har turen kommit till Täby IS Friidrott att hälsa God Jul!
     
     
     Hej alla friidrottsintresserade!
     Vi i Täby IS friidrott jobbar under devisen ”bredd och elit i förening”. Vi är helt övertygade om att båda dessa sidor ger näring och kraft till den andra och inte skulle blomstra alls lika bra utan varandra.
     Under året har vi bl a haft glädjen att kunna träna utomhus med våra yngsta på Sveriges första Friplass (form av miniarena för friidrott), ge möjlighet för nyanlända barn att delta på vår sommarfriidrottsskola och arrangera Kraftmätningsfinal. Detta förstås tillsammans med all glädje och alla fina resultat på tränings- och tävlingsbanan.
     2017 var också året då Åke Jernberg gjorde sitt 37:e år som tränare i klubben, medan 32 nya tränare gjorde sitt allra första.
     Vi vill passa på att rikta ett mycket stor tack till alla tränare och andra ideella krafter både i vår egen förening och i hela friidrottssverige.
     Vi önskar alla en riktigt God Jul och Gott Nytt år!

     
     /Hillevi Thor

Castorama: Årets uppmuntringspriser

DEC
15

För några dagar sedan presenterades här hur det gick i tävlingsdelen av årets Castorama. I lagtävlingen bestod "prispallen" av Spårvägen, Upsala och Hässelby.
     Men Castorama är också en breddaktivitet vilket bl a markeras av att det förutom de tre toppriserna varje år finns fyra uppmuntringspriser, som övriga föreningar som lyckas samla ihop "fullt lag" - dvs minst 12 fullföljande deltagare - har chans på.
     Priserna utgörs av presentkort till ett värde av 1500 kr att använda till inköp av nya kastredskap. Och det förrådet är ju något som varje förening alltid har behov av att komplettera!
     I år fanns det vid sidan av topptrion ytterligare 32 klubbar som uppfyllde kriteriet och de fyra vinnarna blev:
     * Boden FI (28:a, 13.587 p, 17 deltagare)
     * GKIK (23:a, 17.725 p, 14 deltagare)
     * IF Rigor (32:a, 13.587 p, 12 deltagare)
     * Timrå AIF (11:a, 22.081 p, 14 deltagare)

     Alla vinnarföreningar kommer att snart bli kontaktade för den praktiska hanteringen av hur resp pris skall användas!
     / A. Lennart Julin

Daniel Ståhl ser fram emot en tävlingsfylld sommar 2018.

Daniel Ståhl ser fram emot en tävlingsfylld sommar 2018.
Foto: Deca Text & Bild

Klart för tre nya BAUHAUS-galor

DEC
14

Idag fick vi av en tidig julklapp. Den svenska Diamond League-galan BAUHAUS-galan kommer att arrangeras på Stockholms Stadion i ytterligare tre år! Detta efter att byggvaruhuskedjan BAUHAUS, som varit titelsponsor sedan 2015, förlängt titelsponsoravtalet med galan och säkrar familjefest varje sommar fram till 2020.
     
     - Vi bygger vidare på sommarens succé med aktiviteter för barn och uppträdanden av kända artister. BAUHAUS-galan är friidrottsgalan för såväl stora som små, alla ska känna sig välkomna och uppskatta vår gala, säger Jan Kowalski, tävlingsansvarig i arrangerande Stadionklubbarna.
     
     Johan Saxne, marknadschef på BAUHAUS som också är Svensk Friidrotts huvudsponsor, menar att satsningen på en familjefest på Stadion går helt i linje med byggvaruhusets vision.
     
     - Vi tycker att idrott och sport är otroligt viktigt och vi lägger en stor del av vår sponsorsatsning på det. Idrott är något som för oss samman och ett evenemang som detta, som inte bara främjar svensk idrott utan även aktiverar hela familjen, ligger helt i linje med vad vi vill satsa på, säger Johan Saxne.
     
     - Vi är väldigt glada för att BAUHAUS, som också är partner till förbundet, förlänger samarbetet med galan i ytterligare tre år. Att ha en Diamond League-gala är viktigt för friidrotten i hela Sverige. Vi har förstärkt samverkan kring våra arrangemang och det kommer att bli väldigt roligt att fortsätta att arbeta tillsammans för att få fler att ta del av en utvecklad liveupplevelse, säger Anders Tallgren, styrelseledamot Svensk Friidrott med ansvar för arrangemang.
     
     Stjärnorna laddar för galan
     Fyra av de bästa svenska friidrottarna planerar redan att tävla mot världseliten inför hemmapubliken på Stockholms Stadion den 10 juni, bland annat Årets Friidrottare och VM-silvermedaljören Daniel Ståhl:
     
     – Det är alltid speciellt att tävla inför hemmapubliken och Stockholms Stadion är en fantastisk arena att kasta på. Stämningen på läktaren är alltid på topp och för mig som Stockholmare är det extra speciellt att kunna ha polarna från Jakobsberg på plats för att ge mig extra stöd i ryggen, säger Daniel Ståhl, som tävlar för Spårvägens FK.
     
     Förutom Daniel Ståhl är också längdhopparna Michel Tornéus, Hammarby, som i vintras tog silver på inomhus-EM, Khaddi Sagnia, Ullevi, och mångkamperskan Bianca Salming, Tureberg, redo att möta publiken på Stockholms Stadion.
     
     Familjefesten BAUHAUS-galan arrangeras på Stockholms Stadion den 10 juni 2018. Biljetter, perfekta att ge bort i julklapp, finns att köpa på bauhausgalan.se.
     /Hillevi Thor

Meraf & Isabelle representerar Europa

DEC
14

I dagarna presenterades de lag som ska representera Europa under Great Edinburgh XCountry i engelska Edinburgh. Lördagen 13 januari arrangeras lagkampen mellan USA, Storbritannien och det kombinerade europeiska laget.
     Bland de uttagna finns två svenskar: EM-tvåan Meraf Bahta och Isabelle Brauer som avslutade på en fin sjätteplats i K22.
     I fjol var Napoleon Solomon Sveriges tillskott i Europalaget.
     Hela laguppställningarna på EAA:s hemsida
     /Frida Hogstrand

Ros och den svenska flaggan. Vad väntar 2018?

Ros och den svenska flaggan. Vad väntar 2018?
Foto: Ryno Quantz

Nu hyllas Erik Martinsson - igen:
Månadens Friidrottare

DEC
14

Tiden inför det där 400m-loppet på Stockholm stadion hade inte varit lätt. Hade åkte på körtelfeber och var borta ett par månader, men kom tillbaka. När han hade lasersikte på Nationals drog han baksidan. Han kom tillbaka då med.
     Efter en dramatisk säsong skulle Erik Martinsson spara den mäktigaste showen av dem alla. På Finnkampen tog han en överlägsen seger och sänkte personbästat med halvsekunden.
     På Friidrottsgalan hyllades Erik för sin prestation på Finnkampen. Nu är han utsedd till Svensk Friidrott:s Månadens Friidrottare i september.
     Läs texten ”En sann Finnkampshjälte” där friidrott.se intervjuat Erik. I texten berättar han om hur friidrotten tog plats i livet, vardagen i USA, den skadedrabbade perioden och givetvis loppet på Stockholms stadion, den där dagen 2 september 2017.
     /Frida Hogstrand

Landslagsverksamheten granskas

DEC
13

Nästa steg i arbetet med uppföljningen av #metoo, #timeout och Moa Hjelmers berättelse är en granskning av landslagsverksamheten. Granskningen kommer att utföras med stöd av en forskargrupp på Linköpings Universitet och drygt 400 aktiva ur seniorlandslagen från 2011 och framåt kommer att få svara på ett frågeformulär.
     Undersökningens huvudfrågor är förekomsten av sexuella och fysiska övergrepp, riskindikatorer kopplade till förekommande övergreppsmönster samt konsekvenser för psykisk och fysisk hälsa. Resultaten av granskningen kommer att kungöras i början av februari.
     - Forskarna vid Linköpings Universitet, med Toomas Timpka i spetsen, har stor erfarenhet av att arbeta med det här området, och genomför i dagsläget studier kring närliggande områden, bland annat för IAAF. Det känns väldigt tryggt att de hjälper oss med granskningen. Resultaten kommer inte bara bli viktiga i sig utan också kunna ge oss riktningar för hur vi bäst utformar åtgärdsplanen, berättar Stefan Olsson, generalsekreterare
     – Jag hoppas att #metoo kommer att få oss alla att prata mer om de här frågorna och våga berätta direkt om något händer. Det är otroligt viktigt att vi har en öppen atmosfär där alla känner den tryggheten, säger Karin Torneklint, förbundskapten.
     Se sammanställning över arbetet i högerspalten under #metoo.
     /Hillevi Thor

12 namn klara för Craft Academy

Angelica är en av 12 i det treåriga
<br/>projektet.

Angelica är en av 12 i det treåriga
projektet.
Foto: Deca Text & Bild

DEC
13

Under onsdagens jullunch på Scandic Continental släpptes de 12 friidrottare som är med i Crafts nya satsning: Craft Academy. Bland dessa namn finns bland annat Angelica Bengtsson, Hanna Hermansson och Fredrik Samuelsson. På plats under jullunchen fanns Angelica.
     - Hela landslaget är jätteglada att vara med i Craft. Det är inte så lätt att hitta sponsorer i allmänhet som idrottare så vi är väldigt tacksamma.
     Det är förbundskapten Karin Torneklint och grengruppsansvariga inom Svensk Friidrott som tillsammans med Craft tagit fram just dessa 12 namn. Kravet var att man som aktiv ska ha siktet inställt på höga placeringar/medaljer vid EM, VM och OS.
     De aktiva får genom projektet ett ekonomiskt stöd i den idrottsliga satsningen, utrustning från Craft för tävling och träning samt ett samarbete kring produktsutveckling.
     
     Alla i talangprojektet
     • Angelica Bengtsson, stavhopp
     • Hanna Hermansson, medeldistans
     • Maria Jansson, ultralöpning
     • Henrik Larsson, sprint
     • Linn Nilsson, medeldistans
     • Madeleine Nilsson, tresteg
     • Marinda Petersson, slägga
     • Fredrik Samuelsson, mångkamp
     • Johan Rogestedt, medeldistans
     • Fanny Roos, kula
     • Sofie Skoog, höjdhopp
     • Ida Storm, slägga
     
     Läs mer om projektet
     /Frida Hogstrand

Hillevi Thor och Gustav Orbring blir nytt kommunikationsteam från årsskiftet och Frida Hogstrand kommer framåt arbeta med utvecklingen av friidrottsskolor och friidrottens plats i skolan.

Hillevi Thor och Gustav Orbring blir nytt kommunikationsteam från årsskiftet och Frida Hogstrand kommer framåt arbeta med utvecklingen av friidrottsskolor och friidrottens plats i skolan.

Nya team till kommunikation och friidrottsskola

DEC
12

Friidrottens egen värld och omvärld förändras hela tiden, och det kräver att även kansliets organisation och kompetens följer med i utvecklingen. Arbetet pågår och nu är tre nya tjänster på plats, med både gamla och nya ansikten.
     
     Kommunikation och digitalisering
     Hillevi Thor har varit tillförordnad kommunikationsansvarig under Fredrik Trahns föräldraledighet och övergår nu till en ordinarie tjänst med ansvar för förbundets kommunikation.
     - Hillevis bakgrund och hennes erfarenhet från uppdraget gör att hon vet vad som förväntas och är inne i verksamheten. Hillevi kommer också att ansvara för samordning och projektledning för kommande digitaliseringsarbete. Det är nära sammankopplat och mycket kommer handla om hur vi tillsammans bygger och utvecklar vårt gemensamma ”informationsnav”, med syfte att veta mer om hela vår stora verksamhet och nå ut med rätt information till rätt målgrupper, säger Stefan Olsson, generalsekreterare.
     Rekryteringen av Hillevi som kommunikationsansvarig innebär också att hennes tidigare tjänst som verksamhetsansvarig för motionslöpning, veteranfriidrott och folkhälsa nu är utlyst. Läs mer om tjänsten.
     
     Gustav Orbring har anställts som ny redaktör och kommunikatör för våra egna media. Gustav har erfarenhet och en bakgrund både som skribent och TV-reporter. Gustav har ett stort friidrottsintresse och har själv sprungit flera maratonlopp, och har vid sidan av det en stor passion för bergsklättring.
     - Gustav kommer närmast från Sportbladet och var innan det verksam vid sporten hos SVT. På båda arbetsplatserna har han jobbat mycket med sociala medier. Och just sociala medier och fortsatt utveckling av våra egna mediekanaler är något som vi kommer att prioritera högt framöver, och där ser vi att Gustavs erfarenheter kommer att stärka oss, fortsätter Stefan.
     Gustav börjar sin anställning den 8 januari.
     
     Ökad satsning på friidrottsskolan och friidrotten i skolan
     
Frida Hogstrand, som tidigare vikarierat som kommunikatör, går nu vidare på förbundet och kommer tillsammans med Daniel Bergin, barn- och ungdomsansvarig, utveckla friidrottsskolan samt ansvara för friidrottens samarbete med skolan och dess verksamhet. Syftet är bland annat att skapa bra förutsättningar för föreningarna och stötta dem i arbetet med att rekrytera nya friidrottare, genomföra friidrottsskolor och aktiviteter i samarbete med skolor. Detta är ett arbete som är mycket intressant för flera av förbundets partners.
     - Frida har förutom sin kunskap inom kommunikation och media en stor erfarenhet från föreningslivet och som ledare i friidrottsskolan. Även Fridas erfarenhet som aktiv kommer att vara värdefulla kunskaper när vi nu kommer starta upp arbetet med vår ”Nya Friidrottsskola” inför en lansering sommaren 2018, avslutar Stefan Olsson.
     /Hillevi Thor

Rickard Nilsson från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) ger tips och råd i gymmet.

Rickard Nilsson från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) ger tips och råd i gymmet.
Foto: Mats Olsson

Kastträff med inspel från SOK

DEC
12

Under fredag till söndag hölls en utvecklingsträff i kula och diskus vid Prestationscentrum kast i Växjö. Träffen lockade ett 15-tal toppaktiva och ett tiotal tränare. Förutom den vanliga träningen, ledd av Mats Olsson och Vésteinn Hafsteinsson medverkade SOK:s träningsrådgivare Rickard Nilsson under styrketräningspassen.
     – Det som var utmärkande var att alla hemmatränare medverkade på ett mycket bra sätt i ett öppet klimat, vilket har tillfört mycket till gruppens utveckling, säger Anders Axlid, grengruppschef i kastgrenar och ansvarig vid Prestationscentrum kast.
     – Det är otroligt värdefullt med expertråd, som i detta fall kring det tekniska i styrketräningen som är en sådan väsentlig del av en kastares utveckling, säger Anders.
     Nästa storträff i projektet är i maj 2018. Tills dess kommer deltagarna att träffas för träningar i Växjö.
     /Frida Hogstrand

Kungsholmens pepparkakshälsning

DEC
12

Såhär dagen innan Lucia kommer en hälsning från en klubb som inte bara gillar friidrott - de gillar också att bygga pepparkakshus!
     
     
     
     "Vi är en helt ny förening som startade vår verksamhet på klassiska Kristinebergs IP på Kungsholmen i Stockholm i september i år. Vi har två grupper igång med barn från 7 till 11 år och intresset för våra träningar har varit stort. Förhoppningsvis kan vi starta fler grupper snart!
     Nu före jul samlades vid på träningstiden för att bygga pepparkakshus och ha lite mysigt tillsammans. Och så blev det!
     För oss är gemenskapen, vänskapen och glädjen väldigt viktig i vår verksamhet och vi vill att vår förening ska erbjuda friidrott som leder till just detta. God jul alla friidrottare!"

     
     /Hillevi Thor

     

Individuella vinnarna Simon och Fanny med sin - och hela årets - tränare Vésteinn.

Individuella vinnarna Simon och Fanny med sin - och hela årets - tränare Vésteinn.
Foto: Deca Text & Bild

Castorama-vinnare 2017:
Spårvägen, Fanny och Simon

DEC
12

37:e årgången av kastmångkampen Castorama omfattade 184 deltävlingar där 925 personer genomförde totalt 1216 kompletta serier, vilket gjorde 2017 till det omfångsmässigt största året sedan 2010.
     Ser man till kvaliteten var Fanny Roos’ 3.714 p i Uppsala den 5 september årets absoluta Castorama-höjdpunkt. För det innebar en höjning med 19 p av hennes egen årsgamla bästanotering och i serien ingick 18.21 i kula, nytt officiellt svenskt rekord i den grenen!
     Trots att hon fortfarande är bara 22 år var det femte året i rad som Fanny toppade en kvinnliga avdelningen. Poängskörden har hon ökat stadigt: 3.395 – 3.404 – 3.422 – 3.695 – 3.714!
     3 av 4-i-topp juniorer
     Kast brukar vara en bransch där det tar tid att etablera sig, men det hindrade inte att det nu var tre 19-åriga juniorer – Vanessa Kamga, Anna Karlsson och Mathilda Eriksson – som följde närmast bakom ”veteranen” Fanny. Trions resultat står sig väl också historiskt: De går in som nr 8, 10 resp 16 genom tiderna.
     På den manliga sidan hade vinnarnamnet varit Arrhenius i 11 år med fördelningen 5 x Niklas och 6 x Leif, men det mönstret bröts i år. För samma kväll i Uppsala som Fanny gjorde 3.714 höjde Simon Pettersson sitt personliga rekord till 3.541 (6:a genom tiderna!).
     Familjen Arrhenius hade dock inte på något sätt ”lämnat walkover” utan belade placeringarna närmast med Leif som tvåa 33 p bakom Simon och med Niklas som trea. Därmed lade de bröderna grunden till Spårvägens seger i lagtävlingen.
     Spårets minsta segermarginal
     Det var 6:e raka för ”Spåret” och precis som det sett ut de flesta åren säkrades slutsegern först tack vare en stark mobilisering ”i sista minuten”. Men den här gången var det bara just precis som man lyckades: Övertaget på tvåan Upsala blev till slut 96 p – vilket på en total av ca 32.500 handlar om ungefär tre promille!
     För Upsala var det bästa placeringen någonsin – tidigare som bäst 3:a 2014 och 2016 – och totalen 32.412 p innebar ett klubbrekord vilket i hela Castorama-historen bara överträffats av fyra klubbar. Förutom Spårvägen är det IF Göta, Västerås och Ullevi.
     Och priserna går till ....
     Priserna i Castoramas lagtävling utgörs som bekant av presentkort att använda till inköp av kastredskap. Spårvägen får ett på 4.500 kr, Upsala ett på 3.000 kr och trean Hässelby ett på 1.500 kr.
     Men det finns också fyra uppmuntringspriser på vardera 1.500 kr som kan vinnas av övriga klubbar så mobiliserat ”fullt lag”, dvs minst 12 deltagare som fullföljt en Castorama-serie. I år var det 35 klubbar som klarade det kravet så med topptrion borträknad finns det 32 aspiranter på de fyra priserna.
     Vart årets uppmuntringspriser går kommer att meddelas senare i veckan här på friidrott.se!
     Utförliga resultat för Castorama 2017
     / A. Lennart Julin

Frida är Föreningssmarts nya ansikte

DEC
11

Under hösten började Frida Lindström på kansliet, som vikarie för Marie-Louise Dahlberg, som går på föräldraledighet vid jul. Frida kommer under 2018 ta vid Marie-Louise arbete med att driva projektet Föreningssmart. I tillägg kommer också under en period administrera långloppen, då Gunilla Dahlén är tjänstledig.
     Frida är 27 år och har läst Sport Management vid Södertörns Högskola. Efter några år inom bankvärden tog hon tidigare i år steget in i idrotten och började jobba med spelarövergångar på Svenska Fotbollförbundet.
     - Det ska bli jättekul att få jobba med Föreningssmart. Föreningssmart har hittills varit lyckat så jag hoppas att jag kan driva projektet med minst samma goda resultat nästa år. Det jag framförallt tar med mig från fotbollen är att vår roll som förbund är att vara en stödfunktion till våra medlemmar, det är viktigt att komma ihåg, säger Frida.
     Frida har själv varit aktiv i Huddinge AIS sedan 13 års ålder och haft framgångar både som junior och senior, med ett ISM-silver i tresteg 2014 som främsta merit.
     - Jag älskar friidrott, och tresteg! Att hoppa är verkligen barnsligt roligt! Jag hade gärna fortsatt min elitsatsning men kort efter SM-silvret började jag få problem med ryggen. Nu har jag istället mer tid att satsa på en jobbkarriär, vilket känns jättespännande och roligt, fortsätter Frida.
     /Hillevi Thor

Valberedningen söker nomineringar

DEC
11

Den 15 januari 2018 är sista dagen att nominera nya ledamöter till Svensk Friidrotts styrelse.
     De ledamöter i förbundsstyrelsen vars mandatperiod går ut vid 2018 års förbundsmöte är Anders Tallgren, Johan Storåkers, Gunilla Löthagen Sjöstrand och Bo Sjölander. Johan Storåkers och Bo Sjölander står till förfogande för omval, medan Gunilla Löthagen Sjöstrand och Anders Tallgren har avböjt omval.
     - Vi har än så länge inte fått någon nominering och uppmanar nu föreningar och distrikt att komma med såväl nomineringar som uppslag. Valberedningen kommer att samlas 2-3 februari för att intervjua potentiella ledamöter, säger Anna Sunneborn, valberedningens ordförande.
     Sista dag för nomineringar är 15 januari 2018.
     Mer information från valberedningen gällande nomineringar och process
     /Hillevi Thor

Senaste veckan
Veckan 11.12 - 18.12

Julhälsning från Gotland
Sommaren 2017 arrangerade Gotland den stora id...

Armand & Simon till Topp och Talang
Armand Duplantis och Simon Pettersson, båda Upsala...

Sanna invald i Idrottsakademin
Svenska Idrottsgalan – där årets främsta idrottspr...

SFIF söker: Prestationscentrumansvarig
I slutet av november beslutade Svensk Friidrotts s...

"Stort tack till alla ideella krafter"
Tredje advent står för dörren och nu har turen kom...

Castorama: Årets uppmuntringspriser
För några dagar sedan presenterades här hur det gi...

Klart för tre nya BAUHAUS-galor
Idag fick vi av en tidig julklapp. Den svenska Dia...

Meraf & Isabelle representerar Europa
I dagarna presenterades de lag som ska representer...

Nu hyllas Erik Martinsson - igen:
Månadens Friidrottare

Tiden inför det där 400m-loppet på Stockholm stadi...

Landslagsverksamheten granskas
Nästa steg i arbetet med uppföljningen av #metoo, ...

12 namn klara för Craft Academy
Under onsdagens jullunch på Scandic Continental sl...

Nya team till kommunikation och friidrottsskola
Friidrottens egen värld och omvärld förändras hela...

Kastträff med inspel från SOK
Under fredag till söndag hölls en utvecklingsträff...

Kungsholmens pepparkakshälsning
Såhär dagen innan Lucia kommer en hälsning från en...

Castorama-vinnare 2017:
Spårvägen, Fanny och Simon

37:e årgången av kastmångkampen Castorama omfattad...

Frida är Föreningssmarts nya ansikte
Under hösten började Frida Lindström på kansliet, ...

Valberedningen söker nomineringar
Den 15 januari 2018 är sista dagen att nominera ny...

Förra veckan
Veckan 4.12 - 11.12

Frida är Föreningssmarts nya ansikte
Valberedningen söker nomineringar
Sveriges nionde medalj i terräng-EM
Röster från terräng-EM
Fjärdeplats i EM-stafetten
Terräng-EM: Tufft lopp för ”Nappe”
EM-silver för Meraf!
K22-laget nära medalj – Isabelle 6:a!
P19-killarna inledde EM-tävlandet
På TV söndag morgon: Terräng-EM
Nu har friidrotten i Gävle flyttat in!
Säsongens lyft tog Sebastian till EM
Succéstart för Frontrunners!
Andreas Thornell mot nya äventyr
NM-trean Miguel hoppas på bra känsla
Spännande terräng-EM väntar
Inför stafetten: "Rolig överraskning"
Stort gäng sprint/häck i Uppsala
Isabelle mot säsongens största mål
NM-mästaren till Slovakien:
"Det blir hårt motstånd"

"Friidrott för alla är kul!"
Sista chansen för idrottsmedel
"Jättekul att jag fått chansen"
Olivers revansch: EM-debut
Första RM Ultratrail till Sundsvall
Tio nomineringar till ungdomsrådet
Samlad info och kontaktuppgifter
Sundsvall hälsar med mästare!
”Gäller att lita på att formen finns”
Inomhussäsongen i rullning

Två veckor sedan
Veckan 27.11 - 4.12

Samlad info och kontaktuppgifter
Sundsvall hälsar med mästare!
”Gäller att lita på att formen finns”
Inomhussäsongen i rullning
Hälsning från Falu IKs yngsta
Glada hälsningar från Laholm
Rösta på din favorit till Jerringpriset
Från oss alla, till er alla
Inte bara nominerad - nu prisad!
Se Friidrottsgalan 2017 i efterhand
Benke hyllas på UK Coaching Awards
Utlysning av Förbundsårsmötet 2018
Inriktning sprint: Från ungdom till elit
Största EM-truppen i terräng sedan 2008: ”Ett experiment”
Höga betyg till löparträff
Uppdatering åtgärdsprogram
Nästa sommars Diamond League
– Ny mångfald- och inkluderingstjänst
Starka svenska svar i Warandeloop