Onsdag 10 februari 2016

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Ansvarig utgivare
Anders Albertsson
072-249 53 50

Utgivningsbevis
Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se
Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och
media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


I somras tog Hässelbyduon guld respektive brons på SM i Söderhamn. Nu är de etta respektive fyra i Sverige genom tiderna.

I somras tog Hässelbyduon guld respektive brons på SM i Söderhamn. Nu är de etta respektive fyra i Sverige genom tiderna.
Foto: Deca Text & Bild

Tangerat ungdomsvärldsbästa av Lisa Gunnarsson

FEB
09

Hässelbys Lisa Gunnarsson tangerade i kväll klubbkamraten Angelica Bengtssons ungdomsvärldsbästa i stavhopp när hon hoppade 4.47 i franska Eaubonne.
     Att den här vintern har varit mycket framgångsrik för svenska kvinnliga stavhoppare råder det ingen tvekan om, och det är två ungdomar som gått i bräschen. Lisa Gunnarsson och Elienor Werner har båda utvecklats mycket och satt personliga rekord. Lisas hopp i kväll är en förbättring av hennes personliga rekord från i lördags med hela 16 centimeter.
     Resultatet gör henne till den fjärde bästa svenska stavhopperskan inomhus genom tiderna!
     
     Bra hoppning av Angelica
     Angelica Bengtsson var även hon med i Eaubonne och visade att den fina formen håller i sig. 4.53 blev resultatet i dag efter att också ha försökt tre gånger på 4.65.
     På lördag hoppar Angelica och Örgrytes Michaela Meijer i Nordenkampen i Växjö och möter där bland andra den nyblivna juniorvärldsrekordhållerskan Wilma Murto från Finland.
     /Magnus Fridell

Angelica och Lisa hoppar i Frankrike i kväll

FEB
09

I kväll tävlar Hässelbyduon Angelica Bengtsson och Lisa Gunnarsson i franska Eaubonne. Där möter de bland andra VM-medaljörerna från i somras, Fabana Murer från Brasilien och Nikoléta Kiriakopoúlou från Grekland.
     För Angelica blir det andra tävlingen för året. Hon inledde med att hoppa 4.60 för en knapp månad sedan. Nu får hon chans att vässa formen inför Nordenkampen på hemmaplan i Växjö på lördag.
     Lisa Gunnarsson har också inlett säsongen övertygande. Så sent som i helgen hoppade hon 4.31 vilket också var nytt personligt rekord.
     /Magnus Fridell

Några av lägerdeltagarna samlade på bild: Arto Thor, Theodor Thor, Björn Amb, Anna Wessman, Tommy ¨tejp¨ Eriksson, Kim Amb, Vesteinn Hafsteinsson, Jiannis Smalios (sittande), Rickard Nilsson, Daniel Stål, Olov Hansson och Annika Thorvaldsson.

Några av lägerdeltagarna samlade på bild: Arto Thor, Theodor Thor, Björn Amb, Anna Wessman, Tommy ¨tejp¨ Eriksson, Kim Amb, Vesteinn Hafsteinsson, Jiannis Smalios (sittande), Rickard Nilsson, Daniel Stål, Olov Hansson och Annika Thorvaldsson.
Foto: Jiannis Smalios

Bra kastläger i Sydafrika

FEB
09

Sedan några veckor tillbaka befinner sig stora delar av landets elitkastare på läger i Sydafrika. Första tiden tillbringades i ett soligt och mycket varmt Stellenbosch. Gruppen hade under tiden hjälp av Tommy Eriksson, medicinare, och Rickard Nilssos, lyftcoach.
     – Träingen har varit mycket bra och samtliga har kunnat köra på enligt plan. Alla aktiva har fått ut allt det man hoppas på från ett läger under den här tiden på året, skriver tränaren Björn Amb i ett mail till friidrott.se.
     
     Stort steg framåt
     Han berättar att första träningslägret för året alltid är lite speciellt för kastare som inte har någon speciell inomhussäsong. Då är första tillfället att de får kasta ute under tävlingslika förhållanden.
     Två av deltagarna var Daniel Ståhl, som nu tagit sig hem och i helgen kastade 61.09 i en inomhusdiskustävling i Finland, och Kim Amb som tillsammans med många andra spjutkastare nu tagit sig vidare till Potchefstroom.
     – Både Kim och Daniel var mycket nöjda med träningen. Båda anser att kastningen och styrketräningen gått framåt ordentligt under den här uppbyggnadsperioden och ser fram emot kommande säsong med stor tillförsikt, skriver Björn Amb.
     
     "Ligger helt i fas"
     För Kim Amb har lägret inneburit ett stort steg i rätt riktning. De senaste säsongerna har han störts av problem med en axel vilket gjort att han inte kunnat träningskasta ordentligt. Nu känns allt dock mycket bättre.
     – Vi ligger helt i fas med vår planering både vad gäller kastningen och också alla övriga moment i träningen, hälsar Kim via mail.
     Den andra halvan av lägret förläggs alltså i Potchefstroom som är något av ett spjutmecka. Där ansluter också Elisabeth Höglund och Gabriel Wallin tillsammans med tränare Kari Kiviniemi.
     /Magnus Fridell

"Hon är efterlängtad"

FEB
09


     
     Karin Torneklint ser verkligen fram emot att ha med sin tidigare adept Sanna Kallur i landslaget.
     – Jag har velat ta ut henne länge och sett hur hon kämpat och velat komma tillbaka. Nu får hon äntligen chansen, sa Karin vid gårdagens presskonferens i Falun.
     Hon tror också att Sanna med sin blotta närvaro kan bidra med mycket energi och glädje i landslaget.
     I vår videointervju berättar Karin Torneklint även om vilka grenar vi har att se fram emot lite extra mycket i helgens Nordenkamp, vilka som kan ta ett stort steg framåt och hur Sverige ska ta ännu en dubbelseger.
     /Magnus Fridell

"Det ska blir jättespännande"

FEB
08


     
     Sanna Kallur är tillbaka i landslaget efter sex år och är nu uttagen till Nordenkampen på lördag.
     /Fredrik Trahn

Det var sex år sen sist Sanna var med och tävlade i landslaget. Då vid lag-EM 2010 i Budapest var hon med och förde upp Sverige i Super League.

Det var sex år sen sist Sanna var med och tävlade i landslaget. Då vid lag-EM 2010 i Budapest var hon med och förde upp Sverige i Super League.
Foto: Magnus Fridell

Sanna tillbaka i landslaget

FEB
08

När förbundskapten Karin Torneklint idag presenterade årets första landslagstrupp – till Nordenkampen i Växjö var det med ett kärt gammalt återseende. Sanna Kallur kommer på lördag i Växjö att för första gången på snart sex år ta på sig landslagslinnet igen.
     - Nordenkampen är ett stort delmål för på väg mot ett eventuellt OS och jag är verkligen glad att jag fick de besked jag ville förra helgen. Det viktigaste för mig att kunna hålla nerverna i styr och göra ett bra lopp. Det är nervöst att tacka jag till en landskamp efter alla år! sa Sanna Kallur vid en presskonferens i Falun idag.
     Senast Sanna Kallur var med i landslaget var vid lag-EM i Budapest 2010 där hon var fyra på 100 meter häck på 12.88.
     Sverige har vunnit den manliga kampen samtliga fem år och den kvinnliga fyra gånger. Även till den sjätte upplagan i år ser den svenska truppen stark ut och innehåller bland andra namn som Angelica Bengtsson, Michaela Meijer, Khaddi Sagnia, Sofie Skoog, Moa Hjelmer, Leif Arrhenius och Andreas Otterling.
     - Det är spännande att ha tillbaka Sanna i landslaget, hon kommer att få bra motstånd. Vi har en duktig trupp till Nordenkampen och vi siktar på dubbelseger, sa Karin Torneklint vid presskonferensen.
     Landslagstruppen till Nordenkampen.
     /Fredrik Trahn

Årets första 100-kilometersseger för Jonas Buud.

Årets första 100-kilometersseger för Jonas Buud.
Foto: Jonas Buud/Instagram.com

Jonas inledde året med seger

FEB
08

Jonas Buud, IFK Mora, inledde i fredags sin säsong på bästa möjliga sätt med seger i Tarawera Ultramarathon i Nya Zeeland. De drygt 100 kilometerna avverkade han på 8:00:53 och segern var fullkomligt överlägsen. Tvåan David Byrne från Australien var hela 22 minuter efter Jonas in i mål.
     – Det blev en seger. Riktigt bra flyt de första 60 km. Ökade sedan farten och drog ifrån med ca 22 min till målet. Riktigt varmt sista timmen då regnet slutade och solen kom fram, skriver Jonas på Instagram.
     Det här var första gången som Jonas sprang Tarawera Ultramarathon.
     /Magnus Fridell

Ännu en pall för Sofie

FEB
07

Sofie Skoog erövrade sin 17:e pallplats på 21 tävlingar 2015-16, då hon slutade trea på höjdhoppsgalan i Trinec. XL-galan, Paavo Nurmi Games och de två internationella mästerskapen var de enda tillfällena då götisten inte nådde pallen ifjol. I år är placeringssserien 1-1-2-3.
     Stabiliteten kan också avläsas av att Sofie river alltmer sällan. I Tjeckien i eftermiddags var det andra gången som hon inte hade ett enda kryss upp till 1.90. Därefter blev det tyvärr för högt på tangerade "allperset" 1.92, men Sofie var ack så nära över på de två sista försöken, med endast en minimal touch på andra.
     Det gav en delad tredjeplats med vinnaren från i fredags, Amata, som rönte precis samma öde. Det var juniorerna Hrubà (.194) och Lake (1.92) som kom före i protokollet.
     Alla hopp i Trinec (inkl den manliga tävlingen, som startade vid femsnåret)
     /Lorenzo Nesi

Följ Sofie Skoog direkt

FEB
07

Andra omgången i den "tjeckoslovakiska" höjdminitouren avgörs i dag i Trinec med start kl 15.00. Sofie Skoog möter åter de flesta av konkurrenterna från Banskà Bystrica i fredags kväll, där Sofie slutade tvåa på inneperset 1.91.
     *Direktsändning

Armand uppe på rekordhöjder

Ungdomsvärldsmästaren hoppade över 18 fot sent på lördagskvällen.

Ungdomsvärldsmästaren hoppade över 18 fot sent på lördagskvällen.
Foto: Deca Text & Bild

FEB
07

16-årige Armand Duplantis hoppade i går kväll 5.50 i Baton Rouge, hemma i Louisiana - se filmsekvens.
     Den exakta höjden är ännu inte helt säkerställd, då resultatlistan anger "18-½" (som man mäter i fot och tum den amerikanska high school-världen), men det kan vara en omräkning från att Armand bett om att få ribban inställd på 5.50. Det skulle i sådana fall vara en tangering av Melker Svärd Jacobssons svenska juniorrekord från Inomhus-EM i Göteborg, för tre år sedan.
     Armand hoppade tidigare i vintras 5.33, ett resultat som han överträffade med över en decimeter redan sitt fjärde godkända hopp för dagen. "5.50" kom i tredje försöket. Ifjol vann Stålhopparen Ungdoms-VM i Cali och blev vid säsongens slut nominerad till priset som "Årets Stjärnskott" av Europeiska Friidrottsförbundet.
     Armand pluggar på high school i Lafayette, i Louisiana och väcker också stor uppmärksamhet genom att bli den förste i den kategorin att hoppa över 18 fot. Han har nu bara fem centimeter upp till att kliva in bland de tio bästa svenska stavhopparna inomhus genom tiderna trots att 17-årsdagen infaller först i november. Världsbästa för 17-åringar är 5.51 av argentinaren Chiaraviglio, satt utomhus våren 2014.
     /Lorenzo Nesi

Naj, Fanny Roos stötte inte 61 meter, men väl nästan 17 igen. Det var Daniel Ståhl som stod för rubriksiffran i något så ovanligt som diskus inomhus.

Naj, Fanny Roos stötte inte 61 meter, men väl nästan 17 igen. Det var Daniel Ståhl som stod för rubriksiffran i något så ovanligt som diskus inomhus.
Foto: Deca Text & Bild

61 meter i februari

FEB
06

Daniel Ståhl fick tillfälle att kasta diskus inomhus i den stora österbottniska hallen där Botnia Games avgjordes. Spårvägaren inledde med två kast över 60 meter, 61.09 som längst vilket endast har överträffats av Niklas Arrhenius av svenskar under tak.
     Atleticums Fanny Roos stötte 16.94 på Smålands DM i Växjö. Det är karriärens tredje bästa resultat och bekräftar nivån som Fanny visade i sin debut för två veckor sedan.
     /Lorenzo Nesi

Direkt på TV:

FEB
06

IAAF World Indoor Tour - den nya serien på fyra tävlingar som är vinterns rappa motsvarighet till Diamond League inleds ikväll i Karlsruhe.
     Inga svenskar är med, däremot världsnamn som Schippers och Lavillenie. Serien fortsätter nästa vecka i Boston och Stockholm före avslutningen i Glasgow.
     Indoor Meeting Karlsruhe sänds direkt på Eurosport (och Eurosport Player) kl 20.15-21.30.
     Lajvresultat från galan som inleddes tidigare ikväll
     /Lorenzo Nesi

Längsta svenska trestegshoppet sen SM i Umeå 2014.

Längsta svenska trestegshoppet sen SM i Umeå 2014.
Foto: Deca Text & Bild

Hoppfull lördag:
Otterling 7.92 Ernestam 13.19

FEB
06

Andreas Otterling hade en jämn serie på Raka Spåret med sex giltiga hopp samlade mellan 7.77 och 7.92. Det är längre än vad Andreas hade med sig till Inomhus-EM i Prag i vintras, då han skrällde med att erövra längdbronset.
     Tolv år yngre klubbkamraten i KFUM Örebro Fanny Ernestam fick till sitt första hopp över 13 meter utan medvindens hjälp. 13.08 i tredje omgången i Sätra är decimetern längre än det hopp som gav en femteplats i trestegsfinalen på Ungdoms-VM. Fanny fortsatte med ytterligare två hopp över 13, där det sista mätte 13.19.
     Andreas sambo Malin Marmbrandt uppvisar också jämnhet med tredje raka tävlingen på 6.20-raden. Som nämnt i notisen om dagens snabbaste hade Khaddi Sagnia 6.57 i sitt segerhopp på Göteborgs Inomhus.
     Erik Thorstensson hoppade flitigt i Sätra och tog såväl 5.16 som 5.21 och 5.31 i tredje försöket. Därmed lade spårvägaren på en decimeter på det personliga rekordet som han satt just på hemmatävlingen för ett år sedan.
     Det var 101 centimeter högre än Elienor Werners segerresultat för dagen. 17-åringen prövade på 4.41 utan lyckad utgång. Klubbkamraten Lisa Gunnarsson ökade i franska Mondeville till 4.31. I Friidrottens Hus kom Orients Klara Mattsson andra raka pers. 4.10 i Pallasspelen blev nu till 4.15.
     Under klämdagen för Sofie Skoogs slovakisk-tjeckiska turné var det bästa höjdresultatet 1.84 av Sofia Linde i Växjö (utom tävlan på DM). På Göteborgs inomhus var JEM19-trean Ellen Ekholm högst med 1.81. Ullevihopparen var två centimeter över EYOF-tvåan Maja Nilsson, Motala, och Lunds Ellen Björklund. I Sätra hade Lisa Engman, Kil, ett rent protokoll upp till 1.80.
     I Göteborg hoppade fyra svenskar över 2.10 med Emil Svensson främst, men på samma höjd som Mehdi Katib, 2.15.
     /Lorenzo Nesi

Inte kvickast, men mest enträgen: För åtta år sedan sprang 18-åriga Isabelle Eurenius på 7.59. Idag kom äntligen förbättringen och då med över en tiondel.

Inte kvickast, men mest enträgen: För åtta år sedan sprang 18-åriga Isabelle Eurenius på 7.59. Idag kom äntligen förbättringen och då med över en tiondel.
Foto: Deca Text & Bild

Dagens snabbaste

FEB
06

På Raka Spåret gjorde Moa Hjelmer i stort sett sitt första lopp på 400 meter sedan segern i Finnkampen för 2,5 år sen. Ett barn och ett silverinhopp på ISM senare blev det idag 54.23, över sekunden före Josefine Magnusson och Elin Moraiti. Det är större marginal än vad Magnusson hade till att vinna SM på distansen i somras och bättre än tiden som Elise Malmberg vann ISM på i vintras, före just Moa. Moa följde upp med att två timmar senare vinna 200 meter på 24.08.
     Klubbkamraten i arrangerande Spårvägen Isabelle Eurenius sprang sitt livs klart kvickaste 60 meter med 7.48 och distanserade Emilia Kjellberg med 13 hundradelar.
     I Friidrottens Hus gick det ytterligare ett par hundradelar fortare när Hässelbys Caroline Larsson vann en tusendelsstrid över Khaddi Sagnia, båda på 7.46. Khaddi hann även klämma in 6.57 i längdhoppet. Tom Kling-Baptiste vann reprisen på vinterns ISM-duell över Sulayman Bah, 6.71-6.77, nästpers i Huddingelöparens debut för i år.
     Odain Rose var hundradelen långsammare på österbottniska Botnia Games där Emmanuel Dawlson hade 6.86 i försöken, men en sämre final. MAI:aren vann dock senare ett av 200-hetaen på svenskt årsbästa 21.70.
     16-årige EYOF-vinnaren Henrik Larsson skärpte sitt rekord till 6.92 i försöken på Tyrvinglekene i Norge. Finalen gick nästan exakt lika fort (6.93).
     Det kan bli en slagkraftig duo på 60 meter häck på Nordenkampen nästa helg även utan Sanna Kallur efter att Elin Westerlund i två omgångar sänkt sig i Sätra, först till 8.42, sedan till 8.35. Maja Rogemyr är snabbast i vinter på 8.31.
     Från Florö rapporteras det att Alexander Brorsson, Atleticum, ska ha sprungit på 7.83 i sitt första lopp över 60 meter häck sedan ISM-finalen för två år sedan - se filmsekvens. Han övertar Amir Shakers tätpositions på vinterns listor. Hammarbyaren vamn i Mustasaari på 7.91.
     /Lorenzo Nesi

Linn då hon vann ISM-guld på 1500 meter, 2014. Hon hade högre fart på dubbla distansen idag.

Linn då hon vann ISM-guld på 1500 meter, 2014. Hon hade högre fart på dubbla distansen idag.
Foto: Deca Text & Bild

På rundbanan: Groth sub48
Linn Nilsson 9:09

FEB
06

Joel Groth stod för vinterns första lopp under 48 sekunder när han vann Bahco-Spelen hemma i Bollnäs på 47.82. Det är också innepers för mångsysslande Joel som ifjol vann Finnkampen i blott ett av tre lopp på distansen. Med häckar blev det ju seger både på SM och I Finnkampen.
     – Som första 400-ing är det jättebra, tyckte en golvad Joel för Hela Hälsingland.
     Linn Nilsson, Hälle, klev in som nummer åtta genom tiderna på 3000 meter inomhus efter att ha kommit i mål just under 9:10 i ett mixat lopp på Göteborgs Inomhus.
     Nytt svenskt årsbästa blev det också på 1500 meter genom Huddinges Staffan Ek, 3:47 på Raka Spåret, medan turebergaren Yolanda Ngarambe i Wien plockade bort åtta sekunder på sin ledande tid, till 4:21i.
     Hinderspecialisten Emil Blomberg vann den dubbla distansen på 8:15. Men redan igår klippte Högbys David Nilsson 2/3 av en sekund på sitt pers, till 8:10. Det skedde på klassiska Armory Track i New York.
     /Lorenzo Nesi

Följ dagens tävlingar

FEB
06

Flertalet av dagens tävlingar erbjuder live-resultat:
     * Raka Spåret
     * Göteborgs Inomhus
     * Botnia Games
     * Vienna Indoor

Meijer inledde med 4.51

Senaste medaljen för Michaela:  
<br/>silver på JEM22 i somras.

Senaste medaljen för Michaela:
silver på JEM22 i somras.
Foto: Deca Text & Bild

FEB
06

Michaela Meijer startade sin inomhussäsong under fredagskvällen med en fjärdeplats på stavgalan i Potsdam. Örgrytehopparen hoppade för sjätte gången i sin karriär över fyra och en halv meter.
     Michaela behövde tre försök på sin ingångshöjd 4.21 och sedan två vardera på 4.41 och 4.51. Det tog sen stopp en decimeter högre upp på vad som skulle ha varit sex centimeter över det personliga rekordet från IEM-kvalet i Prag i vintras.
     Bûchler lyfte det schweiziska rekordet till 4.66 och vann över VM-tvåan Murer. Michaela besegrade bland andra VM-finalisterna Strutz och Nikkannen.
     Resultaten i Potsdam
     /Lorenzo Nesi

Vid Raka Spåret 2014 var Moa Hjelmer funktionär. Nu står hon på startlinjen igen.

Vid Raka Spåret 2014 var Moa Hjelmer funktionär. Nu står hon på startlinjen igen.
Foto: Deca Text & Bild

Helgen i Sverige:
Moa tillbaka på 400 meter

FEB
05

Raka Spåret i Sätra och Göteborgs Inomhus är två av helgens höjdpunkter här i hemma i Sverige, och båda lockar många landslagsaktiva. Till exempel Moa Hjelmer som i Sätra gör comeback på 400 meter.
     Sätrapubliken kommer på lördag att bjudas på flera spännande starter, bland andra Huddinges Staffan Ek på 1 500 meter där han bland andra möter Spårvägens Olle Walleräng och Ullevis Suldan Hassan.
     Manliga 3 000 meter blir också intressant med Eskilstunas Nasir Dawoud, Spårvägens Lars Södergård och Turebergs Daniel Lundgren.
     I längdhoppsgropen kommer Örebros Andreas Otterling slipa på formen och möter till exempel Eskilstunas Johan Taléus.
     Örgrytes Jonas Meyer har inlett säsongen med flera 18-metersstötar i kula och ligger tvåa i årsbästalistan. I Sätra ställs han åter mot Huddinges Arwid Koskinen, som ligger trea i årsstatistiken. De båda möter till exempel Marco Fortes från Portugal som har ett imponerande personligt rekord, 21.09.
     
     Moas comeback
     I den kvinnliga startlistan hittar vi till exempel de två Spårvägen-löparna Isabelle Eurenius och Gladys Bamane på både 60- och 200 meter.
     Men en av de mest intressanta starterna gör en annan Spårvägenprinter, Moa Hjelmer, på 400 meter, en distans hon inte sprungit sedan inne-SM i just Sätra för ett knappt år sedan.
     På 800 meter får Lidingös Anna Silvander chansen att förbättra sig efter förra helgens 2:06.34 på 800 meter.
     Hässelbys Elienor Werner har chansen att ytterligare öka på sitt personliga rekord i stavhopp.
     
     Spännande duell på 60 meter
     
I Göteborg planerar Huddinges sprinter Tom Kling Baptiste att göra säsongsdebut på 60 meter och möter där bland andra Ullevis Sulayman Bah.
     I manliga höjdhoppet är bland andra Örgrytes Sverigeetta Emil Svensson anmäld, liksom Hammarbys Mehdi Katib och Ymers Andreas Carlsson.
     Malmös Thobias Nilsson Montler är redo att förbättra sitt årsbästa i längdhopp.
     Vad gäller kvinnligt deltagande i Göteborg är Ullevis Khaddi Sagnia anmäld i 60 meter där hon bland andra ställs mot Örebros Elin Östlund. Khaddi är även anmäld i längdhoppet och ska försöka förbättra sitt svenska årsbästa på 6.61.
     Det tävlas också i Karlstad, Kils Inomhusspel, Kristianstad, Åhus InDoor, Sundsvall, Sundsvall Indoor Sprint, Sätra, Lilla Globen-galan, och i Huddinge där Kraftmätningen, lagtävlingen för 17-åringar, avgörs för andra gången.
     Alla tävlingar finns i vårt tävlingsprogram.
     /Magnus Fridell

VM-femman Daniel Ståhl säsongsdebuterar i diskus i Finland i morgon.

VM-femman Daniel Ståhl säsongsdebuterar i diskus i Finland i morgon.
Foto: Ryno Quantz

Helgens svenskar utomlands -
Ståhl kastar diskus i Finland

FEB
05

Det är många svenskar som är utomlands och tävlar nu i helgen. En av dem är Spårvägens Daniel Ståhl, som gör något så ovanligt för årstiden som att kasta diskus i Botnia Games i finska Korsholm. Där finns en stor inomhushall där man alltså kan tävla i långa kast.
     Han får sällskap av 60-meterslöparna Emmanuel Dawlson, MAI, och Odain Rose, IFK Umeå – fyra respektive etta på svenska årsbästalistan.
     Även Sverigeettan Amir Shaker, Hammarby, är anmäld i 60 meter häck, och Calle Sténson, Hellas, i stavhopp.
     I franska Mondeville hoppar Hässelbys stavhoppstalang Lisa Gunnarsson, och i tyska Potsdam gör Örgrytes Michaela Meijer säsongsdebut.
     I vårt grannland Norge är det många svenskar i farten i helgen. Publiken i Baerum utanför Oslo får bland annat se Götas sprinter och guldmedaljör från europeiska ungdoms-OS i somras, Henrik Larsson, springa 60 meter och 200 meter.
     I Florö gör Atleticums Alexander Brorsson årsdebut, vilket han berättade tidigare i veckan för friidrott.se.
     En av helgens stora höjdpunkter blir höjdhoppsgalan i tjeckiska Trinec på söndag där Götas Sofie Skoog, som i går satte personligt inomhusrekord för tredje tävlingen i rad, gör årets fjärde tävling. Även Mölndals Ebba Jungmark är anmäld.
     I Wien i Österrike ska Turebergs Yolanda Ngarambe försöka förbättra sitt svenska årsbästa på 1 500 meter.
     Se alla helgens tävlingar i vår tävlingskalender.
     /Magnus Fridell

Fanny i högform ser fram emot Nordenkampen

FEB
05


     
     Atleticum Växjös kulstöterska Fanny Roos har inlett säsongen strålande med 17.07 vilket gör henne till näst bästa svenska kvinna inomhus någonsin.
     – Det kändes jättebra. Jag har tränat på bra i vinter så det var skönt att det visade sig direkt, säger Fanny i vår videointervju från pressträffen i Växjö i onsdags.
     Nästa helg siktar hon på att vara med i Nordenkampslaget och då tävla på hemmaplan i Växjö.
     – Det ska bli jättespännande. Det är kul att många man känner kan komma och kolla.
     Hon berättar även om vad hon behöver göra för att utvecklas ännu mer som kulstöterska och vad sommarens stora mål är.
     /Magnus Fridell

Ett suddigt lajvklipp från prispallen i Banskà Bystrica, där Sofie Skoog slutade tvåa på 1.91 och fick fyrfaldige vinnaren Stefan Holm vid sin sida.

Ett suddigt lajvklipp från prispallen i Banskà Bystrica, där Sofie Skoog slutade tvåa på 1.91 och fick fyrfaldige vinnaren Stefan Holm vid sin sida.

Sofie Skoog fortsätter klättra

FEB
04

En centimeter högre upp för varje tävling. Det är Sofie Skoogs melodi denna vinter. Götisten kom till säsongen med ett två år gammalt innepers på 1.88 som hon förbättrade till 1.89 i debuten i Växjö för knappt två veckor sen. Helgen därpå blev det 1.90 i Karlstad.
     Ikväll klarade Sofie 1.91 i sitt första försök i den klassiska höjdgalan i Banská Bystrica. Det innebar en andra plats bakom Doreen Amata och före bland andra vinterns världsetta Palsyte och 1.97-98-hopprskorna Pooley och Spencer.
     Det tangerar den bästa svenska kvinnliga placeringen under den slovakiska galans 22-åriga historia. Emma Green slutade tvåa för sex år sedan. Sofies tränare Stefan Holm har goda minnen från Banskà där han har vunnit fyra gånger. Även Linus Thörnblad har en seger.
     Sofies utepers är 1.92, från när hon vann SM-finalen i somras. OS-kvalgränsen är satt till 1.94 och Inomhus-VM:s till 1.97 vilket än så länge endast Palsyte klarat i vinter. Samma tjej som ikväll alltså blev slagen med elva centimeter av Sofie Skoog!
     –Jag visste att jag var i bra form, förkunnade Sofie vid intervjun efter tävlingen. Även om andraplatsen bör ha överträffat hennes förväntningar.
     Ebba Jungmark hade en tuff inledningen på säsongen som slutade redan på 1.75. Gianmarco Tamberi ledde nästnamnen Fassinotti till en italiensk dubbel bland männen, på nationsrekordet och världsledande 2.35.
     Samtliga hopp i den kvinnliga tävlingen.
     /Lorenzo Nesi

Brorsson siktar på lagplats

FEB
04


     
     Om drygt en vecka avgörs Nordenkampen i Telekonsult Arena i Växjö. Vid gårdagens pressträff berättade Atleticum Växjös Alexander Brorsson om sina förhoppningar att bli uttagen till det svenska laget, något han ser fram emot då han tycker att landskamper är speciella tillfällen att tävla.
     – Det finns en liten extra spänning när det gäller en landskamp, säger Alexander.
     På lördag blir det säsongsdebut i norska Flor.
     – Det kommer att vara ett ganska bra skandinaviskt startfält, i stort sett det samma som kommer att springa här i Växjö.
     /Magnus Fridell

Ebba Jungmark är en erkänt duktig inomhushopperska med tre mästerskapsmedaljer; brons på IEM 2011, silver på IVM 2012 och silver på IEM 2013. I kväll börjar ännu en inomhussäsong för Ebba.

Ebba Jungmark är en erkänt duktig inomhushopperska med tre mästerskapsmedaljer; brons på IEM 2011, silver på IVM 2012 och silver på IEM 2013. I kväll börjar ännu en inomhussäsong för Ebba.
Foto: Deca Text & Bild

Svenska intressen i Slovakien

FEB
04

I slovakiska Banská Bystrica tävlar i kväll Mölndals Ebba Jungmark och Götas Sofie Skoog. För Ebba blir det säsongsdebut medan Sofie gör sin tredje tävling den här vintern.
     Det är ett spännande startfält innehållande bland andra litauiskan Airine Palsyte, som ligger etta på världsbästalistan i år med sina 1.97, en lista som Sofie Skoog ligger elva på.
     Anmäld är också brittiskan Morgan Lake, som i somras vann höjdhoppet i junior-EM i Eskilstuna. En annan junior-EM-medaljör från i somras, Ukrainas Iryna Herashchenko som tog brons på JEM22 i Tallinn, är också anmäld.
     Totalt är det 12 hopperskor uppsatta i startlistan varav Ebba Jungmark är den enda som inte tävlat tidigare i år. Av dessa 12 har Sofie Skoog det femte bästa årsbästat. Om hon fortsätter sin trend i år, att sätta personligt rekord i varje tävling, återstår att se, men mycket talar för att det blir en bra tävling.
     Startlistan i Banská Bystrica.
     Tävlingen kommer även att livestreamas.
     /Magnus Fridell

Carolina Klüft tackar Göteborgs-publiken för EM 2006.

Carolina Klüft tackar Göteborgs-publiken för EM 2006.
Foto: Ryno Quantz

Sverige vill ha EM 2022

FEB
04

Svensk Friidrott har lämnat in en intresseanmälan till EAA om att få arrangera EM 2022. Nu har Göteborg & Co startat en förstudie för att utreda Göteborgs förutsättningar att arrangera. EM 2022 är tänkt att ingå i ett större mästerskapsevenemang tillsammans med sex andra idrotter.
     – Den europeiska friidrotten har tagit ett kraftfullt initiativ i utvecklingen av internationella idrottsevenemang och vi ser fram emot arbetet med förstudien. Det ligger helt i linje med Svensk Friidrotts strategi att regelbundet ha internationella friidrottsmästerskap i Sverige, säger förbundsordförande Toralf Nilsson.
     Evenemanget European Sports Championships (ESC) är ett nytt mästerskapsevenemang inom den internationella idrotten, som skapats av Europeiska Friidrottsförbundet, Europeiska Simförbundet och European Broadcasting Union (EBU). Aktuella idrotter är friidrott, simning, golf, cykling, gymnastik, triathlon och rodd, totalt deltar cirka 4 500 idrottare.
     Förstudien ska vara klar senast i september 2016 och beslut om arrangör avkommer preliminärt att tas i november 2017.
     Svensk Friidrott har tidigare meddelat att man även kommer att ansöka om att få arrangera junior-EM 22 år 2019 och veteran-VM 2020.
     /Fredrik Trahn

Kvällsloppet Winter Run var först ut av motionsloppen 2016. Foto: Winter Run.

Kvällsloppet Winter Run var först ut av motionsloppen 2016. Foto: Winter Run.

Rekordmånga lopp 2016

FEB
04

Antalet löpartävlingar och motionslopp fortsätter att öka. I tävlingskalandern för 2016 finns det nu 415 centralt godkända lopp. Till det tillkommer ett par hundra distriktslopp runt om i Sverige.
     Fler lopp innebär också att tävlingssäsongen för löpare blir längre och längre. 2016 sträcker sig tävlingsprogrammet från 23 januari till 31 december. Däremellan kan man tävla i princip varje vecka. Först ut i år var milloppet Winter Run i Göteborg 23 januari och i Stockholm 30 januari, båda med över tusen deltagare. Det senare vanns av landslagslöparen Daniel Lundgren med 32.28 på den bitvis kuperade banan med start och mål inne på Skansen på Djurgården.
     Senare i februari kommer projektet ”Svenska löpare” att lanseras. Projektets syfte är att få ännu fler svenskar att börja springa och få fler att ansluta sig till friidrottens föreningsverksamhet. Webbplatsen svenskalopare.se kommer att bli central i projektet.
     /Fredrik Trahn

Jarder sexa i Düsseldorf

FEB
03

Spårvägens Erica Jarder inledde i kväll säsongen med att komma på en sjätteplats i PSD Bank Meeting i tyska Düsseldorf. Ericas längsta hopp för kvällen kom i den andra omgången och mätte 6.34.
     Det var ingen optimal säsongsöppning för Jarder. Första hoppet mätte 5.95 men det blev alltså något bättre i andra omgången. Resterande hopp mätte 6.28, 6.22 och 6.15 och Erica avslutade tävlingen med ett kryss.
     I övrigt var det på många sätt en bra tävling. Vann gjorde serbiskan Ivana Spanovic som med sina 6.79 satte nytt världsårsbästa. Hennes serie var också imponerande med tre hopp över 6.70.
     Tvåa kom Alexandra Wester från Tyskland med personliga rekordet 6.72, tre centimeter längre än Storbritanniens Shara Proctor.
     Om två veckor får Erica Jarder möjlighet till revansch mot Spanovic och Proctor då de möts i Globen-galan.
     Resultaten från Düsseldorf finns i på arrangörernas webbsida.
     /Magnus Fridell

Elise Malmberg, Fanny Roos och Alexander Brorsson vid presskonferens inför Nordenkampen.

Elise Malmberg, Fanny Roos och Alexander Brorsson vid presskonferens inför Nordenkampen.

Jämn Nordenkamp att vänta

FEB
03

Nordenkampen i Växjö mellan Sverige, Norge, Finland och Danmark/Island förväntas blir jämnare än tidigare, mycket tack vare den starka säsongsstarten av samtliga nordiska länder.
     Lördag 13 februari avgörs Nordenkampen i Telekonsult arena. Idag lottades banor, hopp- och kastordning vid en presskonferens i Växjö.
     - Kvinnlig stav och 800 m kommer att bli något alldeles extra att se. Stavtävlingen blir absolut världsklass med Angelica Bengtsson och Wima Murto. Fanny Roos och Khaddi Sagnia blir också höjdpunkter att se fram emot, kommenterade Jonas Mellblom i arrangerade IFK Växjö som också spekulerade i Sanna Kallurs möjligheter att komma till start.
     Förutom Angelica Bengtsson hoppas även de hemmaaktiva Alexander Brorsson och Fanny Roos att bli uttagna.
     - Jag gör säsongsdebut i helgen i Florö och det blir som en "för-Nordenkamp” för mig med många nordiska löpare. Sen hoppas jag såklart bli uttagen till Nordenkampen, landskamper är alltid nått man ser fram emot lite extra, sa Alexander Brorsson.
     Fanny Roos har inlett säsongen på bästa sätt med personliga rekordet 17.07 förra helgen.
     - Jag har börjat säsongen jättebra och Nordenkampen blir som hemmaplan för mig och jag ser verkligen fram emot det, sa Fanny Roos.
     Allt om Nordenkampen.
     /Fredrik Trahn

Första längdtävlingen för året väntar Erica Jarder. FÖr att toppa årsbästalistan behöver hon hoppa längre än Khaddi Sagnias 6.61.

Första längdtävlingen för året väntar Erica Jarder. FÖr att toppa årsbästalistan behöver hon hoppa längre än Khaddi Sagnias 6.61.
Foto: Deca Text & Bild

Erica längddebuterar i kväll

FEB
03

I kväll gör Spårvägens Erica Jarder säsongsdebut i längdhopp i PSD Bank Meeting i Düsseldorf. Redan i helgen som gick gjorde hon sin första tävling för året då hon sprang 60 meter i Malmö. Men nu blir det alltså första längdtävlingen.
     Och det är flera duktiga hoppare hon får möta. Shara Proctor från Storbritannien och Ivana Spanovic, Serbien, är bara två av dem Erica kommer att möta i kväll. Båda dessa världshopperskor kommer även till Globen-galan den 17 februari.
     Galan i Düsseldorf sänds i Eurosport klockan 19.00-21.00 i kväll.
     Startlistorna i Düsseldorf.
     /Magnus Fridell

Senaste veckan
Veckan 3.2 - 10.2

Tangerat ungdomsvärldsbästa av Lisa Gunnarsson
Hässelbys Lisa Gunnarsson tangerade i kväll klubbk...

Angelica och Lisa hoppar i Frankrike i kväll
I kväll tävlar Hässelbyduon Angelica Bengtsson och...

Bra kastläger i Sydafrika
Sedan några veckor tillbaka befinner sig stora del...

"Hon är efterlängtad"
Karin Torneklint ser verkligen fram emot att h...

"Det ska blir jättespännande"
Sanna Kallur är tillbaka i landslaget efter se...

Sanna tillbaka i landslaget
När förbundskapten Karin Torneklint idag presenter...

Jonas inledde året med seger
Jonas Buud, IFK Mora, inledde i fredags sin säsong...

Ännu en pall för Sofie
Sofie Skoog erövrade sin 17:e pallplats på 21 tävl...

Följ Sofie Skoog direkt
Andra omgången i den "tjeckoslovakiska" höjdminito...

Armand uppe på rekordhöjder
16-årige Armand Duplantis hoppade i går kväll 5.50...

61 meter i februari
Daniel Ståhl fick tillfälle att kasta diskus inomh...

Direkt på TV:
IAAF World Indoor Tour - den nya serien på fyra tä...

Hoppfull lördag:
Otterling 7.92 Ernestam 13.19

Andreas Otterling hade en jämn serie på Raka Spåre...

Dagens snabbaste
På Raka Spåret gjorde Moa Hjelmer i stort sett sit...

På rundbanan: Groth sub48
Linn Nilsson 9:09

Joel Groth stod för vinterns första lopp under 48 ...

Följ dagens tävlingar
Flertalet av dagens tävlingar erbjuder live-result...

Meijer inledde med 4.51
Michaela Meijer startade sin inomhussäsong under f...

Helgen i Sverige:
Moa tillbaka på 400 meter

Raka Spåret i Sätra och Göteborgs Inomhus är två a...

Helgens svenskar utomlands -
Ståhl kastar diskus i Finland

Det är många svenskar som är utomlands och tävlar ...

Fanny i högform ser fram emot Nordenkampen
Atleticum Växjös kulstöterska Fanny Roos har i...

Sofie Skoog fortsätter klättra
En centimeter högre upp för varje tävling. Det är ...

Brorsson siktar på lagplats
Om drygt en vecka avgörs Nordenkampen i Teleko...

Svenska intressen i Slovakien
I slovakiska Banská Bystrica tävlar i kväll Mölnda...

Sverige vill ha EM 2022
Svensk Friidrott har lämnat in en intresseanmälan ...

Rekordmånga lopp 2016
Antalet löpartävlingar och motionslopp fortsätter ...

Jarder sexa i Düsseldorf
Spårvägens Erica Jarder inledde i kväll säsongen m...

Jämn Nordenkamp att vänta
Nordenkampen i Växjö mellan Sverige, Norge, Finlan...

Erica längddebuterar i kväll
I kväll gör Spårvägens Erica Jarder säsongsdebut i...

Förra veckan
Veckan 27.1 - 3.2

Jarder sexa i Düsseldorf
Jämn Nordenkamp att vänta
Erica längddebuterar i kväll
Annas första möte avklarat
Dags att söka föreningsstöd
Anmälan till Sthlm 10 med
SM-milen är öppen

Kroppen känns bättre för Sofi
Lovande årsdebut av Andreas
Första mötet på 30 månader
Världsårsbästa i Malmö
14:03 av David i USA
Odain 0.03 från IVM-kval
Högre och högre för Elienor
Lovisa nära IVM-kval
Sofie över 1.90
Härlig comeback av Sanna!
Leffe över 20 meter
Elise börjar ta sig tillbaka
Sanna åter på startlinjen
Visste du det här om Michel?
Otterling bättre än någonsin
Beställ friidrottsskolans deltagarmaterial
Strålande Sofie Skoog fick elitidrottstipendium

Två veckor sedan
Veckan 20.1 - 27.1

Beställ friidrottsskolans deltagarmaterial
Strålande Sofie Skoog fick elitidrottstipendium
Nya tävlingsformer inom löpning ska utredas
"Jag är stolt över mig själv"
Khaddi kan vinna pris på Idrottsgalan i kväll
Mycket värme en kall kväll
Högt och snabbt i Växjö
Följ söndagens tävlingar
Holmgång i Växjö:
Skoog 1.89 - Engman 1.85

Fanny Roos över 17 meter
Okända friidrottsfantasten vann frågesporten
Säsongsdebuter i helgen
Månadens i december:
Carolina Johnson

Två svenska längddueller väntar i Globen-galan
Stav i världsklass i Globen
Stor spjutträff i Sätra
Julfrågesporten 2015:
.... och vi har en vinnare!

Inför årsmötet - 18 motioner
Jean Gracia ny tf IAAF-chef