Måndag 1 september 2014

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

A. Lennart Julin
redaktör
08-30 13 33

Information och
media

Fredrik Trahn
010-476 53 31
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter

4:e segern på sju år för Växjö

SEP
01

IFK Växjö stärkte sin position som framgångsrikaste förening i Kraftmätningens historia genom att vid helgens final i Linköping ta sin sjunde raka topp-4 placering och det genom sin fjärde seger!
     Jämfört med kvalomgången i början av sommaren gick man hela 2.510 poäng bättre (30.074 mot 27.654) och då hjälpte det inte kvalettan Örgryte att man själva förbättrade sig med drygt tolvhundra poäng. Men silverplatsen är ÖIS klart bästa insats hittills (14:e i fjol) och den bästa för en göteborgsklubb sedan Ullevi kom tvåa för sex år sedan.
     Bästa stockholmsklubb blev denna gång Täby på tredjeplatsen varigenom man tog tredje topp-3 placering på de senaste fem åren.
     Förutom den stora mixklassen har Kraftmätningen också separata klasser för flickor resp pojkar. Växjö tog hem flickorna i en stenhård kamp med Motala (13.094 mot 12.974, dvs bara 120 p differens) medan Örgryte vann bland pojkarna med Växjö som tvåa.
     Slutlig poängställning i de tre Kraftmätningenklasserna
     PS. Om årets poängsummor tycks litet måttliga jämfört med tidigare år - se historiken - så är förklaringen att pojkarna bytt häckdistans (från 100m till 80m) och att flickorna bytt spjut (från 400 g till 500 g). Därför är poängerna inte direkt jämförbara med tidigare års.

Meraf Bahta vinner spurten över Sandra Eriksson, men vad händer där bakom...?

Meraf Bahta vinner spurten över Sandra Eriksson, men vad händer där bakom...?
Foto: Ryno Quantz

FK2: Rafflande upplösning

AUG
31

Damkampen i Helsingfors fick en gastkramande upplösning. Söndagen började med att de svenska tjejerna ledde med elva poäng, men först ut var den starkaste finska grenen, 100 meter häck. Genom att vinna 400 meter, slägga, 5000 och 200 meter var det svenska försprånget uppe på 15 poäng halvvägs in på tävlingsdagen. Då startade hemmalaget sin upphämtning.
     Tresteg, diskus, 4x400 meter och höjd tog finländskorna till en ledning med fyra poäng. Endast 1500 meter återstod. Vid 13-9 till Sverige skulle båda lagen landa på 205 poäng och om Meraf Bahta vann kunde inte avgörandet fällas på grensegrar. De delades nämligen, tio vardera. Däremot hade Finland en andraplats mer inför 1500. Om Sverige belade platserna 1, 2 och 6 skulle man alltså vara tvungen att räkna tredjeplatser och där var den finska ledningen ointaglig.
     Meraf Bahta tog hand om 1500-loppet genom att rycka efter två varv. Sandra Eriksson och Linn Nilsson svarade. Bakom dem radade Kuivisto, Lovisa Lindh och rejält sladdande Storbacka upp sig. Ut på sista varvet växte luckorna mellan de tre sista löparna. Det såg ut som att det hängde på Linn att utmana Sandra för att undvika 13-9 och en finsk seger på fler andraplatser.
     I stället var det Sandra som kämpade ifatt Meraf, som dessutom var på väg att tappa balansen i början på upploppet. Men Meraf hittade rytmen igen och vann loppet med knappt fyra tiondelar efter ett sista varv under 62 sekunder.
     Linn Nilsson knep tredjeplatsen. Lovisa Lindh låg i sista kurvan fortfarande tiotalet meter bakom Kuivisto, men lyckas äta upp hela försprånget och passera femton meter före mål. Med den avslutningen vann de blågula tjejerna med 14-8 och hela landskampen med 206-204.
     – Strax innan vi skulle starta såg jag vad det var för förutsättningar. När det var 350 meter kvar fick jag lite vittring när jag började närma mig finskan. När jag lyckades ta mig förbi på slutet så insåg jag att vi skulle vinna, det var jätteskönt. Det här var extra roligt när jag inte vann något individuellt lopp, att jag fick avgöra hela Finnkampen. Det här ju en av de roligaste tävlingarna på hela året.
     Alla resultat och poäng på Finnkampen.

En värdig avslutning på Finnkampen: Jonas Leandersson, Johan Walldén och Johan Rogestedt tar ut sig maximalt och springer ifrån den finska 1500-trion.

En värdig avslutning på Finnkampen: Jonas Leandersson, Johan Walldén och Johan Rogestedt tar ut sig maximalt och springer ifrån den finska 1500-trion.
Foto: Ryno Quantz

FK2: Trippeln som fullbordade

AUG
31

Ett par timmar efter trippelsegern på 200 meter som gav det manliga laget en ordentlig skjuts fullbordades den svenska Finnkampssegern av tre resoluta 1500-meterslöpare.
     Johan Walldén, namnen Rogestedt och Jonas Leandersson turades om att hålla ett hyggligt tempo à la 3:45 tills MAI:aren ökade trycket efter tusen meter och styckade fältet i två delar med Marttinen och Rogestedt i rygg.
     Den senare tog över 250 meter från mål och med ett sista varv på 56 blankt grejade Rogestedt såväl nästpers (3:41.27) som en överlägsen dubbelseger efter gårdagens 800-vinst.
     Leandersson höll andraplatsen och Walldén tog sig förbi en tröttnande Marttinen till 16-6.
     – Jag fick slita för det idag. Men det gick bra, lagom tryck sista 300, uttryckte Johan Rogestedt efter segern.

Lovande Finnkampstrend: 6:a-5:a-2:a för JEM- och JVM-finalisten Heidi.

Lovande Finnkampstrend: 6:a-5:a-2:a för JEM- och JVM-finalisten Heidi.
Foto: Ryno Quantz

FK2: Heidis pluspoäng

AUG
31

Ytterligare en SM-fyra som skrällde i Helsingfors var Heidi Schmidt. Med bara ett par, tre tävlingar över 50 meter i sommar måste självförtroendet ha fått sig en kick vid en kasttävling i Växjö i veckan där diskusen landade ett par gånger på 52-53 meter.
     På Olympiastadion låg Heidi fyra inför den sista omgången, ett par decimeter från den närmaste finskan. Då klämde hon till med 55.31, en och en halv meter över det två år gamla perset.
     20-åringen klättrade upp till andra plats, endast slagen av Kämäräinen, som med i det närmaste 61 meter stod för ett av helgens absoluta toppresultat.
     Heidi är nu sjua genom tiderna i Sverige. Alla före henne har sina topprestationer längre fram i karriären.

Sverige flög fram mot seger tack vare Andreas Otterlings skrällvinst i längd.

Sverige flög fram mot seger tack vare Andreas Otterlings skrällvinst i längd.
Foto: Ryno Quantz

FK2: Utropstecknen:
Fredrick, Andreas & Elise

AUG
31

Söndagens utropstecken på Helsingfors Olympiastadion var Fredrick Ekholm, Andreas Otterling och Elise Malmberg. De två förstnämnda skrällvann sina grenar.
     Den 20-årige Huddingelöparen som tidigare främst utmärkt sig som mångkampare (tvåa på Ungdoms-VM) med spetskompetens i höjd (2.08 före 17-årsdagen) har under sommaren klivit fram som häcklöpare. Första överraskningen var segern på Sollentuna GP. Men som SM-fyra var det kombinationen skada på Philip Nossmy och seger över Anton Levin på perset 14.05 på JSM22 som gav Finnkampsplatsen.
     Väl där var Fredrick den ende i det jämna fältet som aldrig sprungit under 14 sekunder och sist ut ur blocken. Men med minst misstag över de tio häckarna var Fredrick över en tiondel före de övriga i mål, på 14.09.
     Andreas Otterling har i praktiken bara hoppat SM-tävlingarna de två senaste somrarna. I Umeå miste han bronset i sista omgången. Det var först när Michel Tornéus beslutade sig för att stänga säsongen och lämna återbud till Finnkampen, som Örebro-hopparen kom in som reserv.
     Andreas hade på sina sju Finnkampsstarter vunnit tresteget en gång, men aldrig blivit bättre än femma i längd.
     I Helsingfors var vindarna minst sagt lynniga, mellan -4 och +2 m/s. Andreas tog sig upp till tredje plats tack vare 7.63 i kraftig motvind i den fjärde omgången.
     – Vindarna var väldigt svåra, intygade Andreas.
     Till nästa hopp mojnade vinden. Andreas fick då till nästperset ute 7.76, som ingen kunde svara på. Segern med en knapp decimeter blev oerhört betydelsefull, då den svenska ledningen utökades till ointagliga 13 poäng inför avslutande 1500 meter.
     Elise Malmbergs segerrika finish på 400 meter häck igår fick en liknande utveckling på dagens slätlopp. Den här gången tog sig Hässleholms junior från jumboplatsen förbi två finskor. Med 54.26 var hon inte ens två tiondelar från att bli bästa svenska. Det blev nu Elin Moraiti.

Daniel Ståhl (9p), Odain Rose (5p), Charlotta Fougberg (7p) och Axel Härstedt (4p) anför det svenska segerjublet.

Daniel Ståhl (9p), Odain Rose (5p), Charlotta Fougberg (7p) och Axel Härstedt (4p) anför det svenska segerjublet.
Foto: Ryno Quantz

FK2: Svensk dubbel

AUG
31

När Nil de Oliveira, Johan Wissman och Joel Groth vände ett trippelunderläge till motsvarande övertag under upploppet på 200 meter tog de svenska männen definitivt över Finnkampen. Parallellt med det greppade bröderna Arrhenius kultävlingen med 19-metersstötar samtidigt som Melker Svärd Jacobsson och Oscar Janson beseglade det reservfyllda stavhoppet.
     – Jag var lite nervös över att starta på bana sju. Jag tänkte att jag väntar tills han kommer upp och sen trycker jag hela vägen. Och det funkade ju, sade Nil till SVT.
     Motsvarande kvinnliga förlopp blev det på 5000 meter. Charlotta Fougberg, Klara Bodinson och Elin Borglund hamnade i tre separata dueller med finskor som drog, men alla tre blev spurtbesegrade. Charlotta bromsade om och om igen inledningsvis men avslutade med kilometer på 3:15-3:10-2:56 och de tre sista varven på 76, 67 och 61 sekunder.
     – Jag försökte sänka farten några gånger. Men det var skönt att få trycka de sista 600 meterna.
     Men mot slutet vände det kraftigt åt finskt favör men knapp stafettseger och oväntade 14-8 i höjd var värdlandet i ledning med fyra poäng inför avslutande 1500 meter.
     En oerhörd stark avslutning av Lovisa Lindh till fjärde plats i det loppet och en helt otippad längdseger av reserven Andreas Otterling spikade de två Finnkamperna.
     De svenska kvinnorna vann med två poäng och de svenska männen med 23 poäng efter en trippelseger på avslutande 1500 meter.

FK2: Dramatisk avslutning

AUG
31

Inför 1500 meter, som är sista grenen på Finnkampen, leder de finska kvinnorna med fyra poäng.
     Vid oavgjort räknar man grensegrar och det skulle sluta 10-10 om Meraf Bahta tar en väntad seger. Finland har 10-9 i andraplatser före slutgrenen.

För 26 år sedan hette längdsegraren i ungdomskampen Mattias Sunneborn och i år var det dags igen för en gotländsk längdetta: Daniel Örevik!

För 26 år sedan hette längdsegraren i ungdomskampen Mattias Sunneborn och i år var det dags igen för en gotländsk längdetta: Daniel Örevik!
Foto: Deca Text & Bild

Ungdomskampen:
Klar fördel Finland i båda

AUG
31

Även om Sverige poängmässigt vann söndagsförmiddagens tävlingar i Ungdomskampen för både pojkar och flickor var övertaget i ingendera fallet så stort att det mer än naggade de klara finska halvtidsledningarna i kanten.
     Så redan före de avslutade långa stafetterna som går i samband med seniorernas lopp på eftermiddagen är de finska slutsegrarna klara. Man leder nämligen med 12 poäng bland pojkarna och 23 p bland flickorna.
     Dag två blev det totalt nio svenska grensegrar, fem för pojkar och fyra för flickor. För den enda dubbeln stod - precis som igår - de häcklöpande pojkarna. Nu var det Faluns Andreas Gustafsson och Linköpings Max Hrelja som dominerade. Vinnaren Andreas sänkte sitt godkänd-vind-pers till 13.93.
     Övriga pojkettor var MAI:s Warsame Hassan (800m) och Wictor Petersson (kula) samt Sävedalens Andreas Kramer (1500m) och Gotlands Daniel Örevik (längd).
     Bland flickorna dominerade Sollefteås Ebba Andersson 3000m precis som i fjol och sänkte perset till 9:41 och även Motalas Johanna Gustafsson följde upp en fjolårsseger med en triumf i år: 2013 vann hon 100m och nu 200m.
     För de andra två svenska grensegrarna i flickkampen stod Arvikas Kaiza Karlén (längd) och IF Götas Agnes Larsson (kula).
     Alla resultat

Söndagens TV-friidrott

AUG
31

Den andra dagen av Finnkampen lovar att kunna bli väl så spännande och händelserik som den första. Det är ju svensk ledning i båda matcherna, men marginalerna på 11 poäng i kvinnliga resp 6 poäng i manliga matchen är inte på något sätt betryggande.
     SVT2 sänder direkt från Helsingfors Olympiastadion i nästan fyra timmar också idag, kl 12.30-16.10.
     Den som då är sugen på ett par timmar internationell galafriidrott kan direkt koppla över till TV4 Sport som sänder från klassiska ISTAF på Olympiastadion i Berlin. En gala som i kvalitet konkurrerar med Ostrava om att vara nr 1 utanför Diamond League.
     TV4 Sport sänder från Berlin kl 16.00-18.00

Kraftmätningen går vidare

AUG
31

Efter den första dagens grenar - 800m och 80m häck plus flickornas höjd/kula och pojkarnas längd/spjut - vid Kraftmätningens final i Linköping leder Växjö mixklassen med knappt sjuhundra poäng (16.941 mot 16.247) före Örgryte med Täby som trea.
     * Poängställningen
     Men massor med poäng står fortsatt på spel under dag två (pojkar höjd/kula, flickor längd/spjut plus stafett) så tävlingen lever fortfarande i högsta grad.
     * Alla grenresultat

Tjejmilen fullbokad

AUG
31

Den 31:a årgången Tjejmilen genomförs nästa lördag på sin klassiska bana med start och mål på Gärdet i Stockholm. Och som vanligt är deltagarintresset överväldigande. För även i år har arrangörerna tvingats stänga anmälan i förtid sedan man passerat taket på 33.000 deltagare.
     Bland de anmälda finns förutom 5-faldiga vinnaren Isabellah Andersson även ett par intressanta debutanter i loppet: EM-medaljörerna från Zürich för ett par veckor sedan Charlotta Fougberg och Meraf Bahta!
     Läs mer på Tjejmilens hemsida!

Ungdomskampen dag 2

AUG
31

Drar igång redan kl 09.00 svensk tid på söndagsmorgonen.
     Live-resultaten finns på samma länk som "stora" Finnkampens (se högerspalten)!

FK1: Pers för Erica!

AUG
30

Det borde inte vara möjligt kan man tycka rent logiskt efter en lång säsong, utan matchande motstånd och bara just precis tvåsiffrig temperatur.
     Men ändå levererade Erica Jarder sin kanske bästa hoppning hittills i karriären toppat av nya personliga rekordet 6.68 - i motvind (-0.6 m/s) och med närmare halva plankan kvar.
     - Kändes otroligt bra idag, alla hopp var långa, helt kanon trots att det var kallt. Skönt att kunna hoppa långt så här sent på säsongen.
     I intervjun med SVT förklarade Erica sin superhoppning med kombinationen av "magiska ben" och den så ofta omtalade unikt inspirerande stämningen på Finnkampen.
     Visserligen innehöll serien för ovanlighetens skull bara två godkända, men det berodde på att 6.68 kom direkt i första och då var det ju bara att ösa på för fullt i de fem resterande försöken. Därför blev det mest knappa tramp, men det andra godkända (6.65 i -0.1) var faktiskt bara 2 cm från gamla perset.

Foto: Ryno Quantz

FK1: Klara 5:a all-time!

AUG
30

Klara Bodinson har den senaste månaden jagat en tid under "dröm-10" på hinder men fått nöja sig med segrar på 10:08 på SM resp 10:03 på Uppsalas Folksam Challenge. Idag vann hon inte men fick i stället den perfekta farthållaren i Sandra Eriksson, som i ett sent skede byttes in i motståndarlaget.
     Sandra drog förstås egentligen inte åt Klara utan åt sina lagkamrater, men den som tjänade mest på det stabila sub-10-tempot var svenskan. De två första kilometerna avverkades båda på 3:19 och när det sedan drog ihop sig till slutvarv gick Klara på offensiven. Inte så att Sandra hotades men Oona Kettunen tappade fem sekunder när Klara speedade upp.
     För det var verkligen en tempohöjning - sista kilometern gick på 3:15 - och sluttiden 9:53.23 innebar att perset sänktes i ett svep med över tio sekunder. Och Klara Bodinson är nu Sveriges femte snabbaste genom tiderna!

Erik Hagberg höll Samuli Samuelsson två hundradelar bakom sig.

Erik Hagberg höll Samuli Samuelsson två hundradelar bakom sig.
Foto: Ryno Quantz

FK1: Lyckad sprintdag

AUG
30

Manliga 100m var på förhand ett lopp som skulle kunna sluta nästan hur som helst med årsbästatiderna 10.29-10.30-10.30-10.43-10.50-10.52. Och visst blev det jämnt - alla sex inom 15 hundradelar - men med klar svensk fördel: Tom Kling-Baptiste och Odain Rose ryckte loss ganska direkt och höll undan till en tydlig dubbel.
     Utan Irene Ekelund var Hanna-Maari Latvala ohotad på kvinnliga 100m. Fast Daniella Busk som tvåa var ändå bara dryga metern bakom och därbakom följde sedan Isabelle Eurenius och Hanna Adriansson som trea-fyra! Av -5 p på pappret blev +2 p i verkligheten.
     Insatserna på 100m följdes sedan upp på bästa sätt i korta stafetterna. I det kvinnliga loppet var nyckeln att Isabelle nästan matchade Latvala på bortre lång - sedan kunde Daniella bygga upp en ointaglig svensk ledning i kurvan.
     I den manliga stafetten var det hur jämnt som helst hela vägen och i mål skiljde bara två hundradelar - 39.31 mot 39.33 - svensk favör. 39.31 var dessutom nytt årsbästa trots den kännbara kvällskylan.

Precis som vid Nordenkampen i Tammerfors i vintras var Anna Silvander först i mål på 800m.

Precis som vid Nordenkampen i Tammerfors i vintras var Anna Silvander först i mål på 800m.
Foto: Ryno Quantz

FK1: Tripplarna

AUG
30

Enligt årsbästa skulle Sverige ta maximala 16-6 i manliga 400m, 800m och diskus, men verkligheten är inte alltid så enkel. Diskuskillarna hade dock redan efter två omgångar intagit topp-3 och även om det i tredje omgången kom en finsk inbrytning återställdes ordningen direkt i fjärde när EM-finalisten Axel Härstedt snuddade vid 60m-linjen. Daniel Ståhl och Niklas Arrhenius var då redan "i säkerhet" bortom 61.
     På 400m var 16-6 på pappret något skenbart eftersom Finlands Oskari Mörö med 49.08 på lång häck var värd mycket mer än 47.52 på slätt. Fast trippeln var ändå inte så långt borta: Det var bara precis på slutet som Mörö kunde jobba sig förbi tredje svensken Dennis Forsman.
     På 800m styrde Andreas Almgren och Johan Rogestedt loppet från täten hela vägen med Johan den starkaste för dagen. Rickard Gunnarsson tappade några meter för mycket till finske Lampinen på bortre lång och kunde sedan aldrig komma nära nog för att utmana.
     Men det blev ändå en svensk 800m-trippel och det tack vare Lovisa Lindh, Charlotte Schönbeck och Anna Silvander. 300m från mål släppte Charlotte och Lovisa iväg Anna och bara en av de blåvita hann upptäcka detta - och hon fick sedan på slutet se sig förbispurtad av Lovisa och Charlotte.
     Finland tog också två tripplar - den givna (4 m gap i årsbästa mellan finska trean och svenska ettan) i slägga och en oväntad i tresteg, där ingen av svenskarna kom över 15½.

Staffan Ek såg tillsammans med Tom Kling-Baptiste, Johan Wissman och Johan Rogestedt till att det blev blågult först i alla manliga slätlöpningar.

Staffan Ek såg tillsammans med Tom Kling-Baptiste, Johan Wissman och Johan Rogestedt till att det blev blågult först i alla manliga slätlöpningar.
Foto: Ryno Quantz

Finnkampen dag 1:
Svensk ledning i båda

AUG
30

Att det svenska herrlaget skulle leda efter dag 1 var väntat, även om marginalen nu stannade vid 6 pluspoäng sedan Daniel Lundgren blivit diskad för en händelse i 5000m-loppet som var svår att se som en "diskningsbefogad oschyssthet".
     Jämfört med "papperskampen" var 100m och 400m häck plusgrenar medan tresteg, 800m och - efter diskningen - gav minus.
     I den kvinnliga matchen blev det tre plusgrenar (100m, 800m och längd) mot två minus (kula och 10000m) och totalt handlar det om 11 poängs ledning i halvtid.

FK1: Elise 58.42 och seger!

AUG
30

En superspurt på slutet - från femte till första plats från sista häcken och in - gav Elise Malmberg en helt otippad seger på långa häcken. Och tiden 58.42 för upp henne som vår sjätte snabbaste junior genom tiderna - precis bakom Frida Johansson och strax före Monica Westén!
     En superspurt som verkligen betydde viktiga poäng för laget: Hon hade nämligen de tre finländskorna 1, 13 resp 18 hundradelar bakom sig!
     Elise direkt efter loppet:
     - Det gick på bara vilja på slutet, jag kände att jag var stark. Kom fel på flera häckar i början så det var skönt att få till ett bra lopp ändå.
     - Jag har varit under 60 bara en gång tidigare så det här var riktigt härligt, vi behöver alla poäng vi kan få.

U-kampen:
Finland leder dubbelt

Fanny - en vinnare!

Fanny - en vinnare!
Foto: Deca Text & Bild

AUG
30

Det första passet av Ungdomsfinnkampen gick mest Finlands väg och efter åtta flickgrenar och nio pojkgrenar leder man med 53-34 resp 54-45. Kvar till kvällspasset med seniorerna återstår då flickornas stav och båda korta stafetterna.
     Den stora blåvita ledningen på flicksidan förklaras av att man hade vinnaren i sex av åtta grenar inkl att det blev dubbelsegrar i tre grenar. De svenska grenettorna var Växjös Hanna Hoff på 100m och Örebros Fanny Ernestam i tresteg.
     Bland pojkarna var det jämnare men ändå inte riktigt jämnt. Enda svenska dubbelsegern kom på 400m häck (med 84-häckarna) vilket kan tyckas som en paradox eftersom både Götas Jakob Masth Larsson och Huddinges Ludvig Hillenfjärd faktiskt sprang distansen för allra första gången (Ludvig hade dock sprungit en gång på seniorhäckarna)!
     Övriga blågula vinnare var Lidingös Simon Sundström på hinder och MAI:s Austin Hamilton på 100m (vann med fyra tiondelar!). Däremot fick spjutfavoriten Simon Litzell se sig besegrad av Oliver Helanders. Men då skall man veta att Olivers 79.34 (årsbästa med över fyra meter!) snuddade vid Simons pers (80.04).
     Arrangörens live-resultatsida

Ungdomskampen pågår

AUG
30

Seniorerna drar igång sitt tävlande på Helsingfors Olympiastadion kl 17 i eftermiddag men 17-årsungdomarna drog igång sin första landskampsdag redan kl 12.45 och kommer sedan att köra fram till ca kl 15.15.
     Följ ungdomskampen via arrangörens live-resultatsida!

FK1: Det blir jämnare i år

AUG
30

Fjolårets rekordstora manliga seger i Finnkampen på 62 poäng byggdes till stor del på att Sverige vann samtliga löpgrenar utom 10 000 meter och hinder.
     Årets statistiska underlag ger nästan identisk utdelning. Slätlöpningen ska ge ett så stort blågult övertag att värdarna inte ska kunna komma ikapp genom teknikgrenarna. Längd - efter att Michel Tornéus tvingats kasta in handduken – och 400 meter häck är två grenar där Finland förväntas erövra tripplar, men där marginalerna inte är särskilt stora. Det ger utrymme för mindre etablerade landslagsaktiva att plocka oväntade poäng.
     I den jämna kvinnliga kampen (pappersprognos +5 till Finland) framstår 3000 hinder som en mycket jämn gren där Sverige skulle kunna vända på prognosen, strategiskt nog halvvägs genom den första tävlingsdagen. (Anm: Sen ändring i finska laget att Sandra Eriksson går in på hinder ändrar premisserna i grenen radikalt.)
     Om det kan byggas på med klara segrar i längd och på 800 meter och störande av det väntade finska försprånget i spjut uppstår ett läge inför den avslutande korta stafetten som kan ge den rätta skjutsen in till söndagen.
     Den inleds med slägga där finska ettan Korpela inte nått 65 meter i de senaste tävlingarna. 16-6 i första grenen och gapet kan tyckas växa till något som blir väldigt svårt att ta in.
     SVT2 sänder direkt idag, kl 17-21.

Kraftmätning pågår!

AUG
30

Kraftmätningsfinalen i Linköping drog igång kl 09.30 på lördagsförmiddagen och den första dagens tävlingsaktiviteter kommer att sträcka sig fram mot kl 18 i kväll:
     * Tidsprogram lördag
     Allteftersom de olika grenpoolerna är genomförda läggs resultaten ut:
     * Arrangörens resultatsida
     Tävlingarna kommer sedan att fortsätta i morgon söndag med start kl 09.00 och med målgång i den sista stafetten strax efter kl 15.

Line-up på Narinken med vinnande  Nikkanen som tvåa från höger mellan Elienor Werner och Michaela Meijer.

Line-up på Narinken med vinnande Nikkanen som tvåa från höger mellan Elienor Werner och Michaela Meijer.
Foto: Deca Text & Bild

Finnkampen:
Första grenen avgjord

AUG
29

När det från huvudkampen utbrutna kvinnliga stavhoppet avgjordes på torget Narinken i centrala Helsingfors på fredagseftermiddagen slutade det helt enligt papperskalkylen, dvs med finskt 12-10. Detta trots ett gråruggigt höstväder - ja, i början ösregnade det t o m.
     Favoriten Minna Nikkanen behövde bara två hopp för att säkra segern: 4.10 i första följt av 4.30 i första. Svåraste utmanaren blev som väntat Michaela Meijer, som visserligen hade en del kryss på vägen men som till slut klarade 4.20 och inte rev ut sig förrän på 4.30 (dvs 2 cm över pers).
     Elienor Werner tog tredjeplatsen på 4.00 och sista-stunden-reserven Sara Cannmo blev sexa på 3.80.
     Efter säkrad seger fortsatte Nikkanen på 4.52, dvs centimetern över hennes utomhuspers, och tog direkt i första försöket! Hon prövade sedan på 4.57 men det blev för högt denna dag.

I skuggan av ...

AUG
29

... centrala programmets Finnkampen och Kraftmätningen är det allt annat än stiltje i friidrotten. Trots allt berör ju en landskamp och ett ungdomslagmästerskap ganska få personer.
     Därför är det inte alls att förvånas över att helgens nationella kalender innehåller inte mindre än fjorton olika långlopp spridda mellan Trelleborg och Gällivare samt åtta arenatävlingar från Lund i söder till Krokom i norr.
     Arenatävlingarna har så här års en ganska tydlig ungdomsprofil. Inte minst därför att både Svealands och Götalands 13/14-åringar ju har sina Regionsfinaler väntade om två veckor finns det behov av att vässa formen med tävlande.
     Aktuella tävlingskalendern

Dags för final i Linköping

AUG
29

Finnkampshelg är sedan snart tio år tillbaka också Kraftmätningshelg, dvs finalen i 14/15-åringarnas klubblagscup genomförs samtidigt som de äldre ungdomarna och seniorerna har sin klassiska match mot vårt östra grannland.
     I år går Kraftmätningens final på Campus Arena i Linköping med Linköpings GIF som arrangör. Totalt var det 16 klubbar som i våras/försomras kvalade in lag i mixklassen och ytterligare 8 klubbar som tog sig till final antingen för flickor eller pojkar.
     Att spekulera i hur det går på grundval av hur det sett ut tidigare år fungerar inte i en tävling som Kraftmätningen eftersom klubbarna måste byta ut i stort sett hela lagen varje år. Den klubb som lyckats bäst med en sådan årlig förnyelse är Växjö som de senaste sex åren haft placeringssviten 3-1-3-1-1-4.
     Växjö är med även i år och gick till final på den näst högsta poängen i kvalrundan. Kvallistan toppas av fjolårets nr 14 i finalen Örgryte och närmast efter Växjö följde Täby (2:a i fjol), Norrköping, Tureberg och Hammarby (1:a i fjol).
     Men kvalomgången genomfördes för två-tre månader sedan och uppdelat på åtta olika platser med olika väder, så det är inte möjligt att dra några säkra slutsatser om lagens aktuella relativa styrka nu i finalen.
     Några intressanta länkar:
     * Allt om Kraftmätningen (regler, historik m m)
     * Kvalresultaten 2014
     * Finalresultaten 2013
     * Arrangörens hemsida 2014

Internationella Zürich

AUG
28

Det emotsedda 800m-loppet fick ett totalt oväntat scenario när Rudisha inte gick med personliga haren Tangui utan i stället la sig i fältets bakre del. Det trasslade nog till det för alla övriga som tvingades improvisera nya taktiska förhållningssätt.
     Minst berörd tycktes statistikettan Amos vara som på upploppet kunde spurta hem segern före Souleiman och Rudisha. Bara dessa tre tog sig (just) under 1:44.
     Inga märkvärdiga tider heller på 100m (ej DL-status) där - i lätt motvind - Kemar Bailey-Cole vann säkert på 9.96 med comebackens Powell som fyra på 10.07.
     Kamperna om de 14 "Diamond Race" som inte var avgjorda på förhand var i många fall intensivt levande in i det sista. Av ledarna inför finalen var det bara sex som lyckades hålla undan, fem tvåor, två treor och en fyra gick också upp i topp.
     Fyran var tyske Röhler som knäckte alla med perset 87.63 direkt i första omgången. För den finska trion Pitkämäki, Ruuskanen och Etelätalo blev det placeringarna 3-6-8.
     Vid EM på samma Letzigrund för elva dagar sedan tycktes ryska Kutjina vara på väg mot höjdguldet genom att vara ensam felfri när ribban höjdes till 2.01 - men där vände allt när spanska Beitia ensam klarade.
     Idag var det Kutjinas tur att göra en sådan vändning: Inför 2.00 hade hon fyra rivningar med sig mot noll för kroatiska Simic, men då tog Kutjina 2.00 direkt och dags- och totalsegrarna i DL var hennes.
     Alla resultaten i Zürich

Zürich: Meraf 5:a på 4:01!

AUG
28

DN Galan kom väl litet för nära inpå EM-urladdningen på 5000m för Meraf Bahta, men med ytterligare en veckas återhämtning visade hon sin höga potential också 1500m genom att komma 5:a i kväll på 4:01.34 - pers med närmare två sekunder. Och hon var alltså 12:a på pappret i förväg!
     Meraf valde en litet avvaktande öppning i klungans bakre del tillsammnans med Sifan Hassan och passerade 400m på 65.1 dryga sekunden bakom Abeba Aregawi som då låg fyra bakom två harar och USA:s Simpson.
     Men redan vid klockringningen var Meraf nästan ikapp en tröttnande Abeba (2:58.2 mot 2:57.5) och i mål skiljde tre placeringar och två sekunder till Merafs fördel: Abeba slutade 8:a på 4:03.40.
     I hinderloppet hängde Charlotta Fougberg med i klungans bakre del den första kilometern (ca 3:08½) men mattades allteftersom och blev till slut 12:a på 9:47.70 drygt fem sekunder bakom Finlands Sandra Eriksson.

Zürich: Erica 6.61!

AUG
28

Erica Jarders stabila form levde genom hela Diamond League-säsongen från premiären i Shanghai i början på maj till finalen i Zürich nu i slutet på augusti: Shanghai 6.66, Oslo 6.44w, Glasgow 6.57, Stockholm 6.53 och nu idag i Zürich 6.61! Och placeringsmässigt har det också varit stabilt: 4-7-7-5-6!
     Dagens 6:e plats var dessutom en placering med viss mersmak eftersom det skiljde ynka fem centimeter upp till tredjeplatsen. Och bakom sig i listan hade Erica nu EM-ettan Lesueur, EM-trean Klisjina och EM-fyran Mihambo!
     Vann idag gjorde EM-tvåan Spanovic med DNG-vinnaren Bartoletta som tvåa. Det gjorde att båda hamnade på 16 poäng med Bartoletta som totalvinnare på fler delsegrar (3-2).

På TV ikväll: Zürich

AUG
28

Även om "Weltklasse" i Zürich inte längre som på 80- och 90-talen är "Galornas Rolls-Royce" - dvs särklassigt bäst - är det definitivt en av de allra bästa och statusen som en av två Diamond League-finaler garanterar kvaliteten.
     I år har vi fyra svenska intressen med följande starttider:
     17.55 Erica Jarder (längd): EM-åttan Erica ställs mot de som kom 1-2-3-4-6 där plus USA:s Bartoletta och Reese. (OBS: Tävlingen går alltså före TV-sändningen.)
     20.14 Charlotta Fougberg (hinder): EM-tvåan Charlotta möter huvudsakligen afrikanskt (8 av 15) och amerikanskt (3) motstånd. Av årets 12 snabbaste i världen saknas bara en!
     20.38 Abeba Aregawi & Meraf Bahta (1500m): Abeba har två vinster från början av säsongen och möter övriga deltävlingsvinnare Hassan, Simpson och Obiri plus JVM-vinnaren Seyaum som pressade så hårt i New York. Meraf har 12:e perset bland deltagarna, men hade liknande utgångslägen i Glasgow (6:a i mål) och Stockholm (7:a).
     I en DL-final är naturligtvis alla grenar av högsta klass men det är en gren som sticker ut litet extra - manliga 800m (kl 21.08) där - som på kvinnligt hinder - "alla är där": Årets åtta snabbaste (1:42.45 - 1:43.69) plus alltid man-mot-man starka Kszczot (i vinnarform!), Lewandowski och Olivier.
     Räkna med fart från början (Rudisha har sin favorithare!) och det är faktiskt inte omöjligt att superloppet i Monaco (fem under 1:43!) i juli matchas i kvalitet.
     Galan innehåller också en icke-DL-gren som har ett spännande startfält, nämligen manliga 100m (kl 21.45). Loppet tillkom ursprungligen för Usain Bolt, men han lade ju ned säsongen efter Warszawa-loppet i lördags. Arrangörerna satsade ändå vidare och har nog faktiskt fått ihop årets vassaste startlista:
     Rodgers (DL-etta), Carter, Bailey-Cole, Gemili, Dasaolu (EM-etta), Thompson, Gay och Powell! Carter vann i Stockholm och Bailey-Cole i Birmingham, ändå är det mest spännande färska formbeskedet Powells 9.87 i lördags på en liten resultattävling i Texas där han vann med över sekunden.
     Det har väckts frågor kring tidens korrekthet men stämmer den kan snart 32-årige Powell mycket väl vara en vinnare i kväll!
     Arrangörens sida med start- och resultatlistor
     SVT sänder direkt från Zürich från kl 20.00. Första timmen i SVT2 och andra i SVT1.

Diamond League-final: Inte bara ära, trofé och pengar ...

AUG
27

... är belöningen för den som tar hem årets ”Diamond Race” i sin gren. Väl så viktigt – framförallt för dem som kommer från länder med stor inhemsk konkurrens - är nog det personliga ”wild cardet” till nästa sommars VM i Beijing.
     Då slipper man ju kvalstressen – i alla fall såvida inte en annan person från samma land har en friplats i egenskap av regerande världsmästare sedan Moskva. För då måste landet välja vem av dessa två som skall få utnyttja sitt ”wild card”.
     I de 16 grenar som skall gå i mål i Zürich är det bara avgjort (= ledaren har minst nio poäng mer än tvåan) i två: Sandra Perkovic i diskus och LaShawn Merritt på 400m leder med 13 resp 10 poäng. Men i övriga grenar lever kampen alltså ända in i finalen.
     I synnerhet så på kvinnliga 100m där endast tvåan Stewart av de fyra bästa i totalen kommer till start. Ledande Bowie gick sönder i Birmingham och treorna Ahye och Fraser-Pryce lade ned sina säsonger redan för flera veckor sedan.
     Poängspridningen har varit stor tidigare (fördelats på tretton olika aktiva), så stor att det faktiskt är möjligt att ta hem totalsegern utan att ha erövrat någon poäng tidigare! Det skulle en sådan som Daphne Schippers i EM-form kunna göra om hon vinner samtidigt som Stewart (nu 7 p) missar topp-3!
     En riktig rysare blir även manligt spjut med just nu tre man (Abdelrahman, Pitkämäki och Vesely) på 8 poäng, en (Röhler) på 7 p och han-som-är-i-form Ruuskanen på 4 p. Ruuskanen tar hem totalen om han vinner finalen eftersom han då får 12 p, dvs samma poäng som då är teoretiskt max för någon annan. För vid samma poäng avgör antal segrar (då har Ruuskanen två precis som Abdelrahman) och om man är lika där avgör finalen.
     Allra längst är listan över möjliga totalvinnare på manliga 800m, där poängen hittills spritts på inte mindre än 15 olika personer. Det är nämligen bara Rudisha (1:a/1:a), Amos (1:a/2:a) och Olivier (3:a/2:a) som lyckats placera sig på topp-3 vid mer än ett tillfälle!
     Åtta av de femton som har poäng på 800m finns med i finalloppets startlista och alla dessa kan alltså i teorin vinna. Men Rudisha har förstås fördelen av att i utgångsläget toppa totalen på 8 p mot 6 p för Amos och 4 p vardera för Kiprop och Kszczot. Ändå är Rudisha inte säker annat än om han vinner. För kommer han tvåa bakom någon av Amos, Kiprop eller Kszczot går de 40.000 dollarna till den av dem som vinner.
     De av nuvarande poängledare – förutom då redan säkra Perkovic och Merritt – som klarar sig undan även på en andraplats i finalen är på kvinnliga sidan Bartoletta (längd), Murer (stav) och Ayalew (hinder) plus på manliga Hoffa (kula) och Alamirew (5000m). Ja, för Hoffa och Alamirew räcker det med att bli trea.
     För alla nio övriga som toppar poängligan inför torsdagens uppgörelser är ingenting givet. Och det är ju bara total-1:an i resp gren som får något alls eftersom ”Diamond Race” är ett koncept av modell ”the-winner-takes-it-all”! Och detta ”all” är alltså 40.000 dollar, en trofé och en personlig friplats till nästa års VM.

Friidrottsgymnasie-Sverige samlat för konferens om framtiden.

Friidrottsgymnasie-Sverige samlat för konferens om framtiden.
Foto: Deca Text & Bild

Friidrottsgymnasiekonferens

AUG
27

Strax innan det nya läsåret drog igång genomförde Svensk Friidrott i samband med JSM/USM en konferens om friidrottsgymnasiernas viktiga roll i vår verksamhet.
     I konferensen deltog 37 personer, från den centrala förbundsorganisationen kom styrelseledamoten Gunilla Löthagen Sjöstrand och FIG-ansvarige Anders Rydén och från "fältet" verksamhetsansvariga och tränare från de 23 gymnasieorterna (sju riks, sexton NIU).
     Syftet var att arbeta fram en strategi för hur vi i fortsättningen skall jobba med våra friidrottsgymnaserier - både riks- och lokala - på bästa sätt och konferensen mynnade ut i ett policydokument.
     Ett dokument med fokus på talangrekrytering och på hur vi genom våra gymnasier skall lyckas med att få dessa talanger att fortsätta utvecklas upp till seniornivå.
     Läs mer om friidrottens gymnasieverksamhet!
     PS. Ansökan till friidrottsgymnasium höstterminen 2015 skall vara inskickad via webben senast den 15 oktober! Direktlänk till ansökningsformuläret finns på info-sidorna!

Svensk kvartett i torsdagens
DL-final i Zürich

AUG
27

Diamond League når på torsdagskvällen fram till den första av två finaler, Weltklasse i EM-staden Zürich.
     Temat EM:s bästa mot resten av världen fortsätter samtidigt som flertalet grenar ännu inte har korat sin vinnare. I finaltävlingarna delas det ut dubbla poäng dvs 8-4-2, till de tre främsta. De svenska inslagen på Letzigrund är fyra.
     Först ut, redan kl 17.55, är Erica Jarder i sin femte DL-start för i sommar, och 15:e längdtävling denna säsong, som startade redan i maj med en fjärdeplats i Shanghai på tangerat personligt rekord. I Zürich återkommer topptrion i årets serie Bartoletta (som vann på DN Galan), Spanovic och Lesueur.
     Under huvudprogrammet springer Charlotta Fougberg 3000m hinder som en av två europeiskor bland 15 startande. Den andra är Sandra Eriksson, som är uttagen på avslutningsgrenen på Finnkampen, 1500 meter. I Helsingfors är det tänkt att Charlotta ska springa 5000 meter, också under söndag eftermiddag.
     Sandra kommer att möta Meraf Bahta i Helsingfors. Meraf ska dessförinnan ta sig an samma distans i Zürich tillsammans med Abeba Aregawi. Hammarbys löpare har en tuff uppgift i att försvara sin ledning i diamantserien. Abeba har två poäng ner till Sifan Hassan och tre till Jenny Simpson, vinnaren på Stadion. Dessutom tillkommer de två främsta på afrikanska mästerskapen, Obiri (som i maj bröt Abebas långa segerrad) och JVM-ettan Seyaum.
     Internationellt blir det väldigt intressant att se hur EM-sprint-drottningen Schippers står sig mot Stewart, Okagbare, Campbell-Brown och Ahouré. Och klarar Rudisha de sista 200 meterna i en ny 800-strid mot Amos, Aman, Kszczot, Kiprop och Souleiman?
     Finland har för övrigt hela sin framgångsrika (1-3-4) EM-spjuttrio med på Weltklasse. Också Ruuskanen, Pitkämäki och Etelätalo ansluter sedan till upplösningen av Finnkampen.
     Poängställningen i Diamond Race inför finalerna.
     Weltklasse börjar direktsändas torsdag kl 20 på SVT2 och växlar över till SVT1 kl 21.

Dags för årgång nr 34!

AUG
26

Utan några större åthävor startade i lördags den drygt åtta veckor långa tävlingsperioden för Castorama 2014. Med en historia som omfattar drygt ett tredjedels sekel tillhör Castorama svensk friidrotts traditioner under sensommar/höst.
     Konceptet är enkelt: En kastmångkamp bestående av kula, spjut, diskus och slägga (i den ordningen) där varje tävlande får fyra försök per gren och där resultaten sedan poängsätts.
     Castorama omfattar både individuella tävlingar och en lagtävling - där varje klubb får räkna sina tolv bästa (mixat män och kvinnor).
     Varje förening ordnar sina egna tävlingar (med distriktssanktion) och skickar sedan in resultatlistorna till SFIF Statistik som sammanställer resultaten i de olika kategorierna. (Tävlingar kan förstås också genomföras utomlands med lokal arrangör och lokal sanktion.)
     I fjol inrapporterades 197 tävlingar där drygt 850 personer - representerande 96 olika klubbar - genomförde minst en Castorama-serie. 33 av dessa klubbar hade lag, dvs minst 12 som kört.
     Fjolårets ettor var Leif Arrhenius, Fanny Roos och Spårvägen. Men det fanns fler vinnare eftersom i lagtävlingen inte bara topp-3 utan också ytterligare fyra klubbar med fullt lag premieras med presentkort att använda för inköp av kastredskap! Så det kan löna sig att satsa på att göra en Castorama-mobilisering i klubben!
     * All information om Castorama 2014
     * Tidigare års resultat
     * Topp-100 genom tiderna
     PS. Redan nu från den första helgen har resultatrapporter kommit in från tre Castorama-tävlingar (i Nyköping, i Valö och i Herrljunga)!

Finnkampen börjar på fredag

Michaela och de andra kvinnliga
<br/>stavhopparna har sin tävling
<br/>'ute på stan' redan på fredag.

Michaela och de andra kvinnliga
stavhopparna har sin tävling
'ute på stan' redan på fredag.
Foto: Deca Text & Bild

AUG
26

Visst är det lördag-söndag 30-31 augusti och Olympiastadion i Helsingfors som gäller för årets Finnkamp - fast med ett undantag. Ty som en för helsingforsarna aptitretande prolog har en gren brutits ut för att genomföras redan på fredagseftermiddagen "ute på stan".
     Det handlar om det kvinnliga stavhoppet som kommer att gå på en specialbana uppbyggd på Narinken - det moderna evenemangstorget i hjärtat av Helsingfors - med start kl 16 svensk tid.
     Klar favorit i tävlingen blir - i frånvaro av skadade Angelica Bengtsson och Malin Dahlström - finska EM-sjuan Minna Nikkanen som gör sin 10:e Finnkamp. Hon debuterade som 16-åring 2004 med att komma trea och har sedan placeringssviten 4-3-2-1-1-1-ej med-2-2.
     Bakom Nikkanen kan det sedan att döma av årsbästa bli tufft om placeringarna med viss svensk fördel. Blågult startar med Michaela Meijer, Elienor Werner och Sara Cannmo. Man kan notera att JVM-sjuan Elienor nu är lika gammal som Nikkanen var i sin Finnkampsdebut för tio år sedan.
     Elienor kommer f ö att få hoppa också inför storpubliken inne på Olympiastadion eftersom Ungdomskampens stavhopp för flickor är inlagt i lördagskvällens huvudprogram.
     Hela tidsprogrammet för Finnkampen i Helsingfors

Diamond 1000: Så blev facit

AUG
26

I början på augusti berättade vi om "Diamond 1000" - chansen för gemene man och kvinna - att springa 1000m på Stockholms Stadion dagen efter DN Galan och resonerade litet kring lämpliga målsättningar i relation till banrekorden 2:13.93 (Abubaker Kaki) och 2:30.72 (Maria Mutola).
     Totalt blev det fem heat med tillsammans 15 kvinnor och 48 män. Av dessa klarade nästan alla - 14 resp 44 - att springa under dubbla banrekorden. Men att göra 1½-Mutola resp 1½-Kaki visade sig betydligt tuffare. De gränserna fixade 4 tjejer och 21 killar.
     Topp-3 totalt i relation till resp banrekord: Lovisa Bivstedt på 1.18-Mutola (2:58.29), Dace Landström 1.20-Mutola (3:00.40) och Joacim Andersson 1.28-Kaki (2:51.66).
     Alla resultaten från "Diamond 1000"

Helgens blåvita motstånd

AUG
25

Nu finns också motståndarlagen i helgens fyra Finnkamper - män, kvinnor, P17 och F17 - tillgängliga på arrangörens hemsida:
     * Seniorlagen
     * Ungdomslagen
     Svenska lagen finns ju sedan tidigare här på friidrott.se:
     * Seniorlagen
     * Ungdomslagen

Gissa vem som just klarat 1.71 och därmed för andra gången samma dag höjt personbästat 1.68 hon satte vid USM-vinsten för två veckor sedan.

Gissa vem som just klarat 1.71 och därmed för andra gången samma dag höjt personbästat 1.68 hon satte vid USM-vinsten för två veckor sedan.
Foto: Deca Text & Bild

DN Galan Youth:
Tvåhundra nya årsbästan!

AUG
25

Visst är vi i slutet av en lång tävlingssommar och visst har vädret på sistone tydligt signalerat att hösten inte är långt borta. Men det går ändå fortfarande alldeles utmärkt att persa, framförallt om man är i tonåren.
     Det bevisades vid helgens DN Galan Youth. För trots en hel del regnskursbesök - framförallt på söndagen - på Stockholms Stadion kom "Youthen" att sätta tydliga avtryck i våra årsbästalistor för åldrarna 14-19 år:
     Totalt 200 nya noteringar från Stockholm/S 23 eller 24 augusti finns nämligen i den just uppdaterade statistiken. Dessa tvåhundra resultat inkluderade också sju nya klassårsbästan:
     P17 110m häck: 14.03 Andreas Gustafsson, Falun
     P16 200m: 22.59 Lukas Nordén, Västerås
     P16 Stav: 4.53 Sebastien Hargeström, Hammarby
     P14 Höjd: 1.84 Simon Thor, Märsta
     F16 100m häck: 14.42 Tess Hertz Saebbö, GKIK
     F15 300m: 40.71 Carolina Söderbom, Ärla
     F15 Höjd: 1.71 Filippa Gunnarsson, Laholm
     De färska årsbästalistorna
     PS. Den som missade direktsändningarna på webben från DNG Youth (kanske för att man själv var på plats) kan se dem i efterhand via Sportways Play-avdelning!

Finnkampslaget uttaget

AUG
25

18 individuella grenar med vardera tre deltagare plus två stafettlag om vardera fyra personer - och det för både män och kvinnor! Totalt handlar det om hundratalet aktiva som det är förbundskaptenens uppgift att ta ut när det är dags för den årliga Finnkampen.
     Nu har Karin Torneklint lagt klart årets Finnkampspussel - nästan, det finns ett par-tre vakanser fortfarande - inför den kommande helgens match på bortaplan på Olympiastadion i Helsingfors. Och det blev en trupp med låg medelålder eftersom närmare två tredjedelar är 90-talister.
     – Det är väldigt roligt att kunna mönstra en så bred trupp i alla avseenden. Allt från våra medaljörer till förstagångsdeltagare, unga med äldre vilket visar att friidrott är en idrott vi kan syssla med i många år och ändå nå toppen, kommenterar Karin sin uttagning.
     Hela laget till Finnkampen 2014

Några av de sextontusen som sprang Bellmanstafetten.

Några av de sextontusen som sprang Bellmanstafetten.
Foto: Deca Text & Bild

Variationsrik löpning: Ultra, mara, stadsmil, parkstafett, ...

AUG
25

Att friidrott är en mångfaldens idrott är ingen nyhet, men även inom det specifika "segmentet långlöpning" finns det en stor variation. Det visade de senaste dagarna tydligt:
     * Det var premiär för ultralöparna på Vasaloppsbanan från Sälen till Mora. En premiär som direkt etablerade loppet som landets största ultra med 709 fullföljande på 9-milen och ytterligare 428 på 4½-milen.
     Britten Steven Way - som i fjol vann premiären för Stockholm Ultra - var ute efter samma sak nu och ledde också länge. Men hemmafavoriten Jonas Buud hade disponerat krafterna bäst och vann till slut med drygt 10 minuter på 6:02:03.
     Bland kvinnorna blev det dock brittisk i topp genom Holly Rush (7:09:04) drygt tretton minuter före Mimmi Kotka och med f d landslagslöparen Lena Gavelin som trea.
     Samtidigt med de individuella ultraloppen genomfördes också VasaStafetten där tio personer per lag delade på de nio milen. 482 lag fullföljde, snabbaste lag var snudd på timmen raskare än Jonas Buud men alla lag utom tio fick ge sig för Jonas!
     * För dem som nöjde sig med marathon var Mariestad alternativet. Snabbast där hemmalöparen Andreas Magnusson som förbättrade perset till 2:27 och som därmed klättrade in på årets topp-10-lista.
     * Helgens stora löpbegivenhet i stadsmiljö var Midnattsloppet i Göteborg på lördagskvällen. Precis som i Stockholm för en vecka sedan vann kenyanen William Morwabe, fast nu hårt pressad av Hälles Ababa Lama bara sekunden bakom.
     Etiopiskt i den kvinnliga klassen genom Ayantu Abera med kenyanska Wanjohi tvåa och Sävedalens Sara Holmgren trea. F ö blev loppet det nog hittills mest jämlika av alla masslopp: Av de 11.133 som fullföljde var nämligen 49.8% kvinnor och 50.2% män!
     * Stora startfält också i torsdagens Blodomloppet i Örebro (3.486 fullföljande - och två dagar tidigare i Jönköping var man 4.644!) och i lördagens iForm-loppet i Malmö (1.318 fullföljande).
     * Bellmanstafetten i Nationalstadsparken i Stockholm är numera ett 3-dagarsarrangemang onsdag-torsdag-lördag. Totalt var det 3.308 lag som fullföljde stafetten som består av 5 stycken 5 km-sträckor. Det innebär alltså över 16.000 deltagare!
     I vår resultatbörs finns länkar till resultatlistorna för dessa och ytterligare ett antal lopp de senaste dagarna.

Senaste veckan
Veckan 25.8 - 1.9

4:e segern på sju år för Växjö
IFK Växjö stärkte sin position som framgångsrikast...

FK2: Rafflande upplösning
Damkampen i Helsingfors fick en gastkramande upplö...

FK2: Trippeln som fullbordade
Ett par timmar efter trippelsegern på 200 meter so...

FK2: Heidis pluspoäng
Ytterligare en SM-fyra som skrällde i Helsingfors ...

FK2: Utropstecknen:
Fredrick, Andreas & Elise

Söndagens utropstecken på Helsingfors Olympiastadi...

FK2: Svensk dubbel
När Nil de Oliveira, Johan Wissman och Joel Groth ...

FK2: Dramatisk avslutning
Inför 1500 meter, som är sista grenen på Finnkampe...

Ungdomskampen:
Klar fördel Finland i båda

Även om Sverige poängmässigt vann söndagsförmiddag...

Söndagens TV-friidrott
Den andra dagen av Finnkampen lovar att kunna bli ...

Kraftmätningen går vidare
Efter den första dagens grenar - 800m och 80m häck...

Tjejmilen fullbokad
Den 31:a årgången Tjejmilen genomförs nästa lördag...

Ungdomskampen dag 2
Drar igång redan kl 09.00 svensk tid på söndagsmor...

FK1: Pers för Erica!
Det borde inte vara möjligt kan man tycka rent log...

FK1: Klara 5:a all-time!
Klara Bodinson har den senaste månaden jagat en ti...

FK1: Lyckad sprintdag
Manliga 100m var på förhand ett lopp som skulle ku...

FK1: Tripplarna
Enligt årsbästa skulle Sverige ta maximala 16-6 i ...

Finnkampen dag 1:
Svensk ledning i båda

Att det svenska herrlaget skulle leda efter dag 1 ...

FK1: Elise 58.42 och seger!
En superspurt på slutet - från femte till första p...

U-kampen:
Finland leder dubbelt

Det första passet av Ungdomsfinnkampen gick mest F...

Ungdomskampen pågår
Seniorerna drar igång sitt tävlande på Helsingfors...

FK1: Det blir jämnare i år
Fjolårets rekordstora manliga seger i Finnkampen p...

Kraftmätning pågår!
Kraftmätningsfinalen i Linköping drog igång kl 09....

Finnkampen:
Första grenen avgjord

När det från huvudkampen utbrutna kvinnliga stavho...

I skuggan av ...
... centrala programmets Finnkampen och Kraftmätni...

Dags för final i Linköping
Finnkampshelg är sedan snart tio år tillbaka också...

Internationella Zürich
Det emotsedda 800m-loppet fick ett totalt oväntat ...

Zürich: Meraf 5:a på 4:01!
DN Galan kom väl litet för nära inpå EM-urladdning...

Zürich: Erica 6.61!
Erica Jarders stabila form levde genom hela Diamon...

På TV ikväll: Zürich
Även om "Weltklasse" i Zürich inte längre som på 8...

Diamond League-final: Inte bara ära, trofé och pengar ...
... är belöningen för den som tar hem årets ”Diamo...

Friidrottsgymnasiekonferens
Strax innan det nya läsåret drog igång genomförde ...

Svensk kvartett i torsdagens
DL-final i Zürich

Diamond League når på torsdagskvällen fram till de...

Dags för årgång nr 34!
Utan några större åthävor startade i lördags den d...

Finnkampen börjar på fredag
Visst är det lördag-söndag 30-31 augusti och Olymp...

Diamond 1000: Så blev facit
I början på augusti berättade vi om "Diamond 1000"...

Helgens blåvita motstånd
Nu finns också motståndarlagen i helgens fyra Finn...

DN Galan Youth:
Tvåhundra nya årsbästan!

Visst är vi i slutet av en lång tävlingssommar och...

Finnkampslaget uttaget
18 individuella grenar med vardera tre deltagare p...

Variationsrik löpning: Ultra, mara, stadsmil, parkstafett, ...
Att friidrott är en mångfaldens idrott är ingen ny...

Förra veckan
Veckan 18.8 - 25.8

Helgens blåvita motstånd
DN Galan Youth:
Tvåhundra nya årsbästan!

Finnkampslaget uttaget
Variationsrik löpning: Ultra, mara, stadsmil, parkstafett, ...
Internationella söndagen
Rörliga friidrottsbilder söndag
Med Finnkampsögonen
FCh Uppsala: Stigande form
FCh Uppsala: Eolisk sprint
Dagens levande resultat
På TV i eftermiddag:
Bolt springer 100m!

Helgen härhemma
Helgen ute i Europa
Folksam Challenge-final i Uppsala på lördag
Uttagningar till VM 100 km
DNG: Meraf före Abeba
DNG: Michels nästbästa DL
DNG: Almgren besegrade OS-trean
DNG: Charlotta nia
DNG: Erica slog EM-finalister
DNG: Offensiv Rogestedt
- Wille 1:49

DNG: Bäst på förtävlingarna
DNG: Lisa 4:22
Så följer du DN Galan
DNG: Pangstart av Madeleine
DNG: Kvällens hålltider
DN Galan: Erica mot världen
DN Galan:
Andreas mot världen

DN Galan:
Charlotta mot världen

Flyt för Finnkampsbåtarna
DN Galan: Magister Lavillenie
DN Galan: Kryddat EM-revanschmöte
Christian har förtroende -
invald i EA:s aktivas råd!

41 klubbar i ungdomslaget!
DN Galan = Zürich 2.0!
Löparhösten rivstartade
NJLK: Svensk pojkseger!
Finbesök på Lilla DN Galan

Två veckor sedan
Veckan 11.8 - 18.8

Löparhösten rivstartade
NJLK: Svensk pojkseger!
Finbesök på Lilla DN Galan

Meraf högst upp på pallen
Merafs gyllene ord
EM6: 4x100 avslutade som 6:a
EM6: Michel 6 cm från silver
EM6: Emma delad nia
i högklassig final

EM6: Charlotta i guldkamp
EM 6: Tung maratondag
EM6: Sista svenskpasset
NJLK: Dubbelt Sverige
NJLK: Nytt pers av Elise
EM 6: Komplett maratonlag
Hammarby vann Lag-USM
Meraf tog första EM-guldet
på medel/lång


EM 5: Sofia elva
EM5: GULD FÖR MERAF!
EM 5: 38 krävdes på 4x100
EM 5: Tjejkvartetten till final
EM 5: Pers på fyra av fem
marasvenskor

Webbsändning från NJLK
EM 5: De svenska inslagen
EM 4: Michel kvalade in
EM 4: Hassan besegrade Abeba
EM 4: Jessica fixade spjut
Videoklipp på EM-sidan
EM-svenskarna ikväll
EM 4: Jonas utslagen
Dags för Nordiska
EM 4: Jessica avstår längd
EM 4: Diskusfinal med Sofia
EM 4: Emma till final
EM 4: Charlotta enkelt vidare
Läget inför fredagsförmiddagen
EM3: Bra första dag av Jessica
EM3: Sofi tolva
EM3: Angelica femma
EM3: Jessica klättrar
EM3: Irene 0.08 från final
EM3: Kvalfyllt för spjutkastarna
EM3: Starkt på nytt av Lovisa
EM3: Så blir Irenes semi
EM3: Bra höjdnivå av Jessica
EM3 kv: Angelica & Sofi i final
EM3: Johan och Nil utslagna
EM3: Varken Melker eller Markus vidare
EM3: Irene till semi
EM3: Jessica började med 14.10
EM3 fm: Sex svenskar i aktion
EM2: Axel tolva
EM2: Erica lätt tramp
från medalj

EM2: Andreas och Johan ute
EM2: Ruskiga 25 varv
EM2: Fabian tappade på slutet
EM2: Vädret trasslar till det
EM2: Onsdagskvällens svenskar
EM2: Stabilt av Fabian
EM2: Alexanders näst bästa
EM2: Pers av Lovisa!
EM2: Den blågula onsdagsförmiddagen
EM: Svenska röster från kvällspasset
EM: Stabil start för Fabian
EM: Fjärde raka för Erica
FCh: Pers av Khaddi!
FCh: Nr 3 och 4 all-time
EM: Final direkt i debuten!
EM: Två vidare på 800
EM1: Svenskarnas kväll
Övriga svenskförmiddagen
EM-kommentarer från förmiddagspasset
EM: Angelica till final …
… liksom Sofi Flink!
EM: Abeba enkelt vidare
EM: Nära igen för Leffe
EM på TV
EM: Tankar på hög höjd
EM1: Svenskarnas förmiddag
USM3: Första över 50
USM3: Tredje gången gillt
USM3: Fatima åter över 12
USM3: Suveränt på häck
USM3: Snabbt på 300 häck
USM3: Lysande 200-lopp
EM: Den första svenskdagen
Zürich söndag eftermiddag
Massor från JSM och USM