Tisdag 16 september 2014

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

A. Lennart Julin
redaktör
08-30 13 33

Information och
media

Fredrik Trahn
010-476 53 31
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter

Göteborgsjubel på Rimnersvallen i söndags.

Göteborgsjubel på Rimnersvallen i söndags.
Foto: Deca Text & Bild

Regionmästerskapen:
Sju nya årsbästan

SEP
15

I helgen som gick hade Götalands och Svealands bästa 13/14-åringar sammanstrålat till regionsmästerskap på Rimnersvallen i Uddevalla resp Ekängen i Eskilstuna. Som alltid när det handlar om mästerskap (säsongsmål i kombination med tuff konkurrens) blev spåren stora i årsbästalistorna.
     Totalt blev det 172 nya noteringar i våra 14-årslistor och sju av dessa innebar dessutom nytt allra högst upp:
     Svealand bidrog med stav (Simon Thor 3.81) och diskus (Ragnar Carlsson 47.60) för pojkar plus tresteg (Lisa Weyhenmeyer 11.30) för flickor.
     Götaland stod för nya årsbästan på hinder (André Mellqvist 4:47.44) samt på lång häck och i tresteg (Carl Bengtström 42.21 resp 12.23) för pojkar plus på 80m (Julia Henriksson 10.12) för flickor.
     Våra uppdaterade årsbästalistor
     I Svealand var Stockholm klar etta i distriktskampen följda närmast av Närke och Uppland medan Göteborg, Skåne och Småland i den ordningen tog "pallplatserna" i Götaland.
     * Alla resultat i Eskilstuna
     * Alla resultat i Uddevalla

Standaren inför terrängerna

SEP
15

Om drygt en månad avslutas SM-året 2014 med terrängerna i Vilstaområdet i Eskilstuna. Därmed kommer också samlandet av poäng i klubbarnas kamp om mästerskapsstandaren att avslutas.
     Hur läget är inför den slutspurten framgår av våra efter helgens SM halvmarathon just uppdaterade poängsammandrag. Med totalt 22 poäng på spel för män resp kvinnor innebar lördagens halvmara i Stockholm inga stora förändringar i totalen:
     Bland kvinnorna byggde Hässelby på sin ledning över MAI med ytterligare fyra poäng så att gapet nu är 62 p: 159 mot 97. Bland männen tog Hässelby in 3 p på ledande Spårvägen, men det innebar bara en liten naggning i kanten på den bastanta ledningen (som minskade från 60 till 57 p).
     Så även om det fortfarande är teoretiskt möjligt med skiften i toppen (totalt 88 p står vid terrängerna på spel i resp standar) är det i praktiken redan klart att årets standarvinnare kommer att bli Hässelbys tjejer och Spårvägens killar.
     De kompletta aktuella poängställningarna

Marrakech:
Charlotta 5:a på hinder

SEP
14

Hinderloppet i Marrakech fick en ganska typisk "cupkaraktär", dvs en väldigt avvaktande inledning, en halvhygglig mittfas och en blixtrande avslutning. Kilometertiderna sammanfattar detta i siffror : 3:40 - 3:12 - 2:58.
     Charlotta Fougberg tvingades släppa den absoluta tätkontakten under den andra kilometern och hade sedan på slutet en kamp med marockanska Alami om placeringarna fem och sex. Flera gånger tycktes Charlotta förlora kontakten, men hennes vassare hinderteknik (framförallt vattengraven) hjälpte henne att komma igen.
     Så det slutade med en spurtuppgörelse på upploppet som Charlotta kunde ta hem med något stegs marginal. Tiden 10:07.62 var hennes klart sämsta i år, men det förklarades av den första kilometerns promenad.
     * Alla resultat på Kontinentalcupen 2014
     * Den svenska historiken för Världs-/Kontinentalcupen

På TV i kväll:
Charlotta i Kontinentalcupen

SEP
14

Den andra tävlingsdagen på Kontinentalcupén i Marrakech har precis som den första ett svenskt inslag i Europalaget. Idag är det Charlotta Fougberg som på 3000m hinder skall medverka till det mellanblå ledarlagets fortsatta poängsamlande.
     Motståndet blir tufft genom framförallt de två som fanns med i toppen under hela Diamond League-sommaren från maj till september, dvs Hiwot Ayalew och Emma Coburn. Emmas lagkompis är vitryska Sviatlana Kudzelitj som var fyra i EM-finalen för en månad sedan, då Charlotta tog silver.
     I det storinternationella kan man se fram emot sådant som Wlodarczyk i slägga (världsrekord för två veckor sedan) och 800m med Amos, Aman och Kszczot plus en viss Lavillenie på jakt efter sommarens första 6-metare - bland mycket annat.
     TV12 sänder direkt från kl 18.25 och drygt tre och en halv timme framåt.

Marrakech:
Meraf visade världsklass!

SEP
13

Enligt årsbästa skulle Meraf Bahta komma sjua och näst sist i 3000m-loppet på Kontinentalcupen i Marrakech - i verkligheten kom hon tvåa slagen med mindre än sekunden av Genzebe Dibaba.
     Loppet hade typisk mästerskapskaraktär, dvs ingen fart alls första två kilometerna (3:09.5 - 3:10.4) och sedan en rasande snabb avslutning. En avslutning som anfördes av Dibaba och där Meraf var ensam om att kunna hänga med någorlunda.
     "Rasande snabb avslutning" handlade om en slutkilometer på ca 2:37.5 för Dibaba och ca 2:38.5 för Meraf. 2:38.5 är alltså samma fart som man håller i ett 1500m-lopp som slutar på 3:57/3:58!
     Så detta var tveklöst Merafs hittills mest meriterande prestation, där alltså tre löpare som i Bryssel för en vecka sedan gjorde 8:32-8:36 var helt chanslösa!
     Merafs officiella sluttid 8:58.48 var alltså bara dryga sekunden från perset - trots att de två första kilometerna gick i 9:30-tempo.

På TV i kväll:
Kontinentalcupen!

SEP
13

Meraf Bahta springer 3000m och årets sista höjdduell mellan Barshim och Bondarenko. Och mycket mer.
     TV12 sänder direkt från kl 19.25 och i drygt tre och en halv timme framåt.

Foto: Deca Text & Bild

Halvmaran:
Lenas första friidrottsguld

SEP
13

I fem år har Hässelby Isabellah Andersson prenumererat om SM-titeln på halvmaran och det har aldrig heller varit minsta tvekan. Men efter sommarens fotskada var Isabellah fortfarande långt från sin bästa form och i stället blev det klubbkamraten Lena Eliassson som styrde loppet från täten.
     Redan efter 5 km ledde Lena med 34 sekunder före trion Isabellah, Frida Lundén (Studenterna) och Louise Nilsson (MAI). Vid milen var ledningen 51 sekunder till Frida och Louise. Men sedan vände trenden: Vid 15 km var Louise bara 33 s efter och frågan var om hon skulle hinna ikapp.
     Men även om Louise fortsatte att knapra sekunder sjönk den takten. Till mål kom Lena 24 sekunder före Louise: 1:15:18 mot 1:15:52. För Louise var det pers med två minuter efter imponerade jämn fart: 17:58 - 17:47 - 17:50 - 18:10! Frida säker SM-trea före Ymers Annelie Johansson med Isabellah på femteplatsen.
     Alla resultaten från DN Stockholm Marathon

Strax efter en mil skakade Ababa Lama av sig de sista följeslagarna Johan Larsson och Ebba Tulu Chala.

Strax efter en mil skakade Ababa Lama av sig de sista följeslagarna Johan Larsson och Ebba Tulu Chala.
Foto: Deca Text & Bild

Halvmaran:
Ababas 3:e SM-guld i år

SEP
13

Hälles Ababa Lama har haft ett riktigt lyckat SM-år 2014: I juli vann han premiären på 10 km väg, i början på augusti tog han hem silver på 10000m och guld på 5000m vid Friidrotts-SM i Umeå och nu idag i Stockholm bärgade han även halvmarothontiteln.
     Trots att det handlade om debut på distansen disponerade han krafterna föredömligt med 5 km-bitarna på 15:20 - 15:19 - 15:21 - 15:27 och fortsatte till 1:04:47 i mål. Han blev ensam längst fram ungefär halvvägs och segermarginalen till Strömstads Johan Larsson blev 1:19.
     SM-bronset hamnade hos Ullevis Fredrik Johansson som plockade placeringar på slutet. Trea i mål var ännu inte SM-behörige Ebba Tulu Chala.

SM-medaljjakt i eftermiddag

SEP
13

Lördagseftermiddagen bjuder på årets nästa sista SM-tävling då halvmarathon-SM genomförs inom ramen för DN Stockholm Halvmarathon.
     Första startgrupp - som inkluderar alla SM-behöriga elitlöpare - skickas iväg från Gustav Adolfs Torg i huvudstadens hjärta kl 15.30. Den manlige vinnaren beräknas gå i mål på Norrbro runt kl 16.35 och den kvinnliga ca tio minuter senare.
     Sedan vi skrev vår förhands för ett par dagar sedan har besked kommit att Mustafa Mohamed inte kommer att starta vilket gör att inte heller manliga loppet har någon uttalad förhandsfavorit. Vi kan alltså se fram emot två uppgörelser om SM-medaljerna med många möjliga utfall.
     För den som inte har möjlighet att följa loppet på plats i ett sensommarsoligt Stockholm finns arrangörens resultatservice som tillhandahåller mellantider var 5:e km för topplöparna (klicka på "Leaderboard"!) och även möjlighet att följa andra löpare man är intresserad av (klicka på "Mina favoriter"!).
     Arrangörens resultatsida
     De rekordmånga (drygt 18.000 anmälda) deltagarna är uppdelade i åtta startgrupper som skickas iväg med fem minuters mellanrum, dvs sista starten går kl 16.05. Sista målgång förmodligen kring kl 19.
     Hemsidan för DN Stockholm Halvmarathon

Kontinentalcupen:
Sista helgen med gänget

SEP
12

En gång vart fjärde år - de år som saknar globalt individuellt mästerskap - arrangerar Internationella Friidrottsförbundet "Kontinentalcupen". Formellt en lagtävling mellan Amerika, Europa, Afrika och Asien/Oceanien blir det i många grenar också ett individuellt "mästarmöte" av snudd på VM-finalklass i Marrakech.
     Eller vad sägs om lördagskvällens manliga höjdhopp med Barshim, Bondarenko, Uchov, Drouin och Kynard? Eller om kvinnliga 800m med Sum, Arzamasova, Sharp, Wilson och Diago? Eller om kvinnlig diskus med Perkovic, Lewis-Smallwood, Samuels och Robert-Michon? Eller om manliga 400m häck med Tinsley, Culson, Fredericks, Hussein och Mägi Eller om ...?
     Så denna den "sista helgen med gänget" för året har alla förutsättningar - inte minst tack vare de generösa prispengarna (30.000 dollar för grenseger, 15.000 för andra plats, 10.000 för tredje plats ned till 1.000 för åttondeplats) - att bjuda på friidrott av toppklass.
     Norden bidrar med fyra deltagare: Sverige med Meraf Bahta (3000m) och Charlotta Fougberg (3000m hinder), Norge med Henrik Ingebrigtsen (1500m) och Finland med Antti Ruuskanen (spjut). Meraf och Henrik tävlar dag 1, Charlotta och Antti dag 2.
     * Alla startlistor (PDF)
     * Tidsprogrammet
     TV12 sänder Kontinentalcupen direkt med start kl 19.25 på lördag och kl 18.25 på söndag.

Regionsmästerskapshelg

SEP
12

Norrlands genomförde sina regionsmästerskap för 13/14-åringar redan för fyra veckor sedan, men nu till helgen är det dags för Svealands och Götalands bästa jämnåriga att ha sina traditionella säsongsmål.
     De regionsmästerskapen kommer att gå i Eskilstuna resp Uddevalla och både på Ekängen och på Rimnersvallen handlar det om ca 15 timmars intensivt tävlande under lördag/söndag.
     Eftersom sommaren valt att stanna kvar i landet litet extra i år verkar det bli resultatvänliga yttre betingelser, så många nya personliga rekord är att vänta på båda ställena.
     * Hemsidan för Svealands i Eskilstuna
     * Hemsidan för Götalands i Uddevalla

Yessss!

Yessss!
Foto: Deca Text & Bild

Månadens i juli: Andreas

SEP
11

... Ett stort 'lyft' för en junior skall också kunna bli aktuellt. Grundkriteriet är helt enkelt att prestationen skall karaktäriseras av begrepp som 'positiv', 'glädjande' och gärna också 'överraskande'.
     Så skrev vi för drygt tio år sedan när vi presenterade tanken bakom friidrott.se:s då nyinstiftade "Månadens friidrottare". Om man inte visste det skulle man annars lätt kunna tro att det ovanstående formulerats först nu 2014 med anledning av Andreas Almgrens sensationella insats på JVM i Eugene.
     För där tog turebergaren hem bronsmedaljen på 800m bakom de två favorittippade kenyanerna sedan han sänkt sitt svenska juniorrekord med dryga sekunden till 1:45.65! En tid som dessutom var bara tjugo hundradelar långsammare än det svenska seniorrekord!
     Det handlade om ett sådant där klassiskt "genombrott" som i ett slag gjorde Andreas Almgren till ett "namn" långt utanför friidrottsfamiljen. Visserligen hade han redan 2013 som 18-åring debuterat i seniorfinnkampen och då medverkat till en svensk trippel på 800m, men det var ändå på 1:49-nivån - nu snackade vi 1:45!
     Plötsligt var det därför inte bara lokalpressen som ville intervjua och göra reportage utan nu stod TV-bolag, radiokanaler och riksmedier i kö. En uppståndelse som dock inte verkar ha stört speciellt för under augusti blev det SM, senior-EM, Diamond League-debut och Finnkamp - uppgifter som alla löstes på ett utmärkt sätt.
     Men det var alltså i juli som lyftet från "lovande tonårstalang" till Sveriges näst bäste 800m-löpare genom tiderna kom. Så det var därför Andreas Almgren blev vår "Månadens friidrottare" för juli 2014.
     I vår Månadens-intervju "Jag känner att jag gjorde rätt som valde friidrotten" ger Andreas sin egen syn på sommarens genombrott.
     Allt om "Månadens friidrottare" (som nu är inne på sitt 11:e år här på friidrott.se).

- Jag känner att jag gjorde rätt som valde friidrotten!

1:45.65 och JVM-medalj!!

1:45.65 och JVM-medalj!!
Foto: Deca Text & Bild

SEP
11

Andreas Almgren var länge främst en lovande fotbollsspelare som gjort fyra ungdomslandslagsläger och en A-lagsträning med AIK. Men friidrotten har funnits där i bakgrunden ända sedan 10-års åldern.
     Till en början testade han, som de flesta i den åldern, många olika grenar, t ex längd, tresteg och häck. Andreas visste att han var snabb och vann ofta löptävlingar i skolan. Så i 15-årsåldern valde han att specialisera sig på löpningen, dock fortfarande som komplement till fotbollen. Och han menar att båda idrotterna har bidragit till varandra:
     – I fotbollen springer man mycket intervaller, vilket har fungerat bra som träning för 800 meter.
     Trots att han har hunnit med ett Ungdoms-VM i friidrott (gick till semi på 800m 2011) var det först för ett år sedan som han lade fotbollsskorna på hyllan och bytte dobbar mot spikar helt och hållet. Det tror han själv är lite av nyckeln till hans framgångar i sommar:
     – Det här var första säsongen som jag bara kunnat träna på och haft en hel försäsong. Tidigare tränade jag löpning två gånger i veckan, annars var det mest fotboll. Förut var jag med på banpassen, men nu har jag kunnat köra mer medeldistansträning där fokus legat på konditionsförbättring.
     Och resultat har det blivit:
     – Genom att förbättra konditionen har jag sänkt mitt personliga rekord med fyra sekunder i sommar!
     Ja, och vilken sommar det har varit för Andreas. Målsättningen inför säsongen var att springa under 1:48, kanske ner mot svenska juniorrekordet. Semifinal på JVM var ett annat mål och i bakhuvudet fanns också en förhoppning om en klarad EM-kvalgräns. Allt detta blev verklighet - och lite till!
     Det började på allvar den 26 juni vid Folksam Grand Prix hemma på Sollentunavallen. På startlinjen stod ett starkt internationellt fält med bl a VM-medaljören Ayanleh Souleiman och EM-tvåan från 2012 Andreas Bube.
     Det var således mycket som talade för att det skulle gå snabbt. Och det gjorde det, inte minst för Andreas. Tiden 1:46.99 innebar nytt svenskt juniorrekord.
     – Det var väldigt roligt. Jag hade persat i mina tre första lopp för säsongen och haft en riktigt bra träningsperiod bakom mig. Så jag drömde så smått om det innan, men det kändes aldrig realistiskt. När speakern redovisade tiden fick jag en chock.
     Sedan bar det av till Eugene i USA där årets junior-VM skulle genomföras.
     – Det var extremt häftigt. Det är en anrik arena med en helt galen publik.
     800m låg sent i JVM-programmet, så Andreas (och 800m-kollegan Kalle Berglund) fick en bra uppladdning för återhämtning och acklimatisering. Den svenska truppen hade startat väldigt bra och hade genom Sofi Flinks silver i spjut också tagit en medalj.
     Stämningen i den svenska truppen var alltså på topp när Andreas och Kalle klev in i tävlingen. Senare på kvällen skulle den svenska medaljskörden kompletteras med Irene Ekelunds silver på 200m.
     Försöken gick alldeles utmärkt, Andreas vann sitt heat med en betryggande marginal till tvåan. I semin gick det lika smidigt, Andreas bevakade sin position och sprang in som tvåa i sitt lopp. Målsättningen med att nå semifinal hade alltså överträffats ordentligt.
     – Att möta de bästa i sin egen ålder är väldigt inspirerande. Jag visste att kapaciteten var bra och jag kunde följa med i snabbt tempo. Men hade det inte gått så snabbt i Sollentuna hade jag nog varit mer defensiv.
     Väl i final visade Andreas ingen överdriven respekt och sprang in som trea i mål. Tiden 1:45.65 innebar en putsning av hans månadsgamla svenska juniorrekord med knappt en och en halv sekund.
     – Den här tiden .... Jag hade hoppats att jag kanske skulle persa med ett snabbt lopp, men några tiondelar från ett svenskt rekord .... Det går inte att beskriva känslan i kroppen just nu, det är helt otroligt, man drömmer nästan, sa Andreas till Aftonbladet efter loppet.
     Tiden tog upp honom som tvåa i Sverige genom tiderna alltså bara två tiondelar bakom rekordhållaren Rizak Dirshe.
     Det var en avslutad fotbollskarriär som bäddade för sommarens framgångar för Andreas. Men visst drömmer han sig tillbaka till fotbollen då och då.
     – Natten före försöken på JVM drömde jag om att jag spelade en match med AIK, så visst saknar jag fotbollen. Dock känner jag att jag gjorde rätt som valde friidrotten och ser en framtid där med en helhjärtad satsning.
     Det är också anledningen till att han valt att vänta med studierna på Handelshögskolan i Stockholm för att kunna ge löpningen en chans.
     – Det finns ett bäst-före-datum som löpare, så det är skönt att kunna göra en satsning på löpningen med ett jobb vid sidan av. Man får se vad man kan göra av det.
     Andreas egen målsättning för framtiden är klar.
     – Jag vill vara med på OS i Tokyo 2020. Men innan dess vill jag slåss om medalj på JEM22 nästa år och kanske kvala till VM. Enkelt blir det inte, men förhoppningsvis blir det inte alltför omänskliga kvaltider!

Kontinentalcupen:
Meraf & Charlotta vs Världen

SEP
11

Kommande lördag-söndag arrangeras Kontinentalcupen i Marrakech (Marocko) och vi vet att Sverige den här gången har två deltagare med i "Lag Europa": Meraf Bahta på 3000m och Charlotta Fougberg på 3000m hinder. Men vilka blir deras motståndare från Amerika, Afrika och Asien/Oceanien?
     Några definitiva startlistor har ännu inte publicerats men däremot har resp lagledning för drygt en vecka publicerat sina laguttagningar. Några sena byten kommer det säkert att bli p g a skador, sjukdom eller sviktande form men i huvudsak lär det bli de som namngivits.
     Merafs slätlopp på 3000m kommer att gå på lördag kl 22.20 svensk tid. Som lagkompis har hon holländska Susan Kuijken som tog brons på 5000m vid EM och som visade fin form i DL-finalen i Bryssel då hon sänkte perset till 8:36.
     Svåraste motståndet kommer säkerligen från Afrika som representeras av Genzebe Dibaba (8:29 i Bryssel) och Janet Kisa (8:32 i Bryssel). Även Asiens Mimi Belete (8:34) besegrade Kuijken i Bryssel.
     Övriga motståndare - Amerikas Grunewald och O'Connell samt Asiens Mori - får svårt att blanda sig i att döma av årsbästan på 8:52-9:05. Merafs bästa är visserligen 8:57, men att döma av hennes 4:03 på 1500m och 14:59 på 5000m är verkliga kapaciteten under 8:40 (svenska rekordet är 8:48) i lopp med rätt fart.
     Charlotta på hinder (söndag kl 18.50) kommer att ställas mot DL-ettan Ayalew och -trean Coburn plus ytterligare två med årsbästa på 9:20/9:21 (Jebet och Alami). Charlotta har femte bästa årsbästat med sina 9:23 och skuggas av två på 9:27 och 9:33. Så det blir riktigt tufft.
     Hemsidan för Kontinentalcupen
     TV12 kommer att sända live båda dagarna, på lördag från kl 19.25 och på söndag från kl 18.25.

Nytt SM på lördag

SEP
11

Nu har turen kommit till halvmarathonlöparna att göra upp upp om sina SM-medaljer för år 2014 och det gör man i samband med DN Stockholm Halvmarathon nu på lördag eftermiddag.
     På manliga sidan vet vi att det blir en ny mästare eftersom fjolårsvinnaren Mikael Ekvall inte är anmäld. Men det kan förstås bli en nygammal mästare eftersom Adil Bouafif - som vann '11 och '12 - skall vara med. Dock finns ett frågetecken p g a den fotskada som spökade på EM.
     Så favoritskapet hamnar nog i stället hos Mustafa Mohamed, som faktiskt redan som 19-åring tog silver på distansen men som inte sprungit SM-halvmaran på 13 år. Men bäste svensk på EM-maran liksom på 10000m i Finnkampen signalerar att det finns form på både över- och underdistans.
     Apropå EM-maran så återfinns även Fredrik Johansson, Emil Lerdahl och Daniel Woldu i anmälningslistorna. Spanar man efter löpare med goda sommarmeriter på "kort långdistans" hittar man sådana som Ababa Lama (SM-1:a 5000m plus 10 km väg), Johan Larsson (4:a för två år sedan), Haben Idris (brons i fjol), Fredrik Uhrbom (medalj '07, '08 och '12), Andreas Åhwall och Napoleon Solomon.
     På den kvinnliga sidan har Isabellah Andersson vunnit de senaste fem åren, men att döma av Tjejmilen förra veckan har hon efter sommarens fotskada ännu inte hunnit upp på vinnarformsnivån. Det öppnar upp guldmöjligheterna för fler:
     EM-maragänget Annelie Johansson, Frida Lundén, Lena Eliasson, Charlotte Karlsson och Hanna Lindholm är alla anmälda men det är svårt att bedöma hur de har hunnit återhämta sig på de bara fyra veckor som förflutit sedan maxinsatsen i Zürich. I fjol på halvmaran tog Frida silvret och Lena bronset bakom Isabellah.
     För två år sedan hade Isabellah sällskap på pallen av Malin Liljestedt och Therese Olin och de finns med också nu - utan några EM-strapatser bakom sig. En intressant joker blir MAI:s Louise Nilsson som gjorde 1:17 i samband med VM i Köpenhamn i mars och som sedan radat upp starka millopp under senare delen av sommaren toppat med att bli bästa svenska på 10000m i Finnkampen.
     * Hemsidan för DN Stockholm Halvmarathon
     * Startlistan (sök på startnummer 1-200 för att få upp alla seedade löpare)

Uppdrag: 2x14.500 åskådare!

5-6 september 2015 skall
<br/>Stadion var utsåld!

5-6 september 2015 skall
Stadion var utsåld!

SEP
10

Vi har precis idrottsligt lyckosamt genomfört Finnkampen 2014. Men redan om mindre än ett år - den 5-6 september 2015 - är det dags igen för "Landskampernas landskamp", nu med Sverige som värd på Stockholms Stadion.
     Arrangörerna - Svensk Friidrott i samverkan med Stockholms Idrottsförvaltning och Stadionklubbarna - har nu beslutat om en kraftsamling med sikte på succé inte bara i idrottsligt utfall utan också som evenemang: Målet är ett fullsatt Stockholms Stadion båda tävlingsdagarna!
     Därför söker arrangörerna nu en marknadsorienterad projektledare som skall driva och hålla samman det kommande årets arbete med evenemanget "Finnkampen 2015".
     Sista dag för ansökan är den 30 september.
     Se utlysningen av tjänsten!

Nytt samarbete med Folksam

SEP
10

Friidrottens nära samarbete med Folksam har en historia som sträcker sig åtminstone tillbaka till 1980-talet. Den mest synliga delen av samarbetet har på senare år varit tävlingsserierna Folksam Grand Prix och Folksam Challenge.
     Nu fördjupas relationen ytterligare genom att Svensk Friidrott och Folksam inlett ett gemensamt projekt med målet "att minska antal överbelastningsskador bland barn och ungdomar relaterade till träning och tävling inom friidrott".
     Projektet syftar till att öka kunskapen och engagemanget kring dessa frågor bland tränare och ledare. Det handlar både om att förbättra tränarutbildningen och om att utveckla program för förebyggande träning.
     - Vi engagerar oss i det som våra kunder bryr sig om. Genom denna satsning får vårt långsiktiga samarbete med Svensk Friidrott en ny inriktning på färre skador, säger Lars-Inge Svensson, chef Folksam Idrott.
     Svensk Friidrotts medicinska koordinator Jenny Jacobsson ser också fram mot det nya samarbetet:
     - Det känns fantastiskt bra att vi nu tillsammans med Folksam kan fortsätta att arbeta systematiskt inom ett mycket angeläget område!
     Läs hela pressmeddelandet!

Vad händer vintern 14/15?

SEP
10

Nu kan vi presentera den nationella kalendern för inomhussäsongen 2014/2015. En säsong som faktiskt drar igång om mindre än två månader med ungdomstävlingen Eskilstunaspelen och som sedan sträcker sig fram till QuickNet-spelen i Västerås i mitten av april.
     Däremellan finns i nuläget 60-talet SFIF-sanktionerade tävlingar där ca tvåtredjedelar ligger samlade i januari/februari. Bland dessa förstås även våra två internationellt sanktionerade galor, XL-galan den 19 februari och Malmö Games den 25 februari.
     Vi rekommenderar alla arrangörer att kolla att deras resp tävlingar finns med i listan med korrekta uppgifter om datum m m.
     * Inomhuskalendern vintern 2014/2015
     * Centrala programmet (mästerskap, landskamper m m) 2015
     PS. Innesäsongen startar alltså före kalenderårsskiftet, men 2015 års åldersklassindelning gäller för hela säsongen, dvs även för inomhustävlingarna i november/december.

Lovisa sprang midsommarhelgen nästpers vid Lag-EM-finalen i Braunschweig.

Lovisa sprang midsommarhelgen nästpers vid Lag-EM-finalen i Braunschweig.
Foto: Deca Text & Bild

Månadens i juni: Lovisa

SEP
09

Bättre och bättre dag för dag - så kan man beskriva Lovisa Lindhs inledning på sommaren 2014. Lovisa kom in i året med 2:03.51 från JEM22-försöken som personligt rekord och 2:04.50 som nästpers.
     Nu startade hon med 2:09.81 den 22 maj och fortsatte sedan med 2:04.60 den 31 maj, 2:04.89 den 11 juni, 2:05.04 den 13 juni, 2:04.19 den 21 juni och så till slut 2:02.74 den 29 juni. Då skall man dessutom veta att betingelserna aldrig var riktigt optimala:
     Den 13 juni t ex var det "halv storm" i Folksam Challenge på Slottsskogsvallen i ett lopp hon vann med över 3½ sekund och den 21 juni på lag-EM var det ett 12-personerslopp med intensiv kamp om placeringarna.
     Och den 29 juni vid Världsungdomsspelen på Ullevi hade hon visserligen en bra hare (träningskompisen Charlotta Fougberg) på första varvet men fick sedan köra solo på andra till seger med återigen över 3½ sekund!
     Ändå blev det alltså pers med 0.77 och dessutom - vilket var ännu viktigare - EM-kval med 0.26. Ett EM som vi nu - med facit i hand - vet skulle bjuda på ytterligare framsteg i form av nya perset 2:01.73 och en plats i semin i vad som var Lovisa allra första mästerskapsstart som senior!
     Och då skall man veta att vägen till lyftet/genombrottet sommaren 2014 inte hade varit helt spikrak - snarare tvärtom. Det framgår av vår Månadens-intervju med Lovisa: "Vem hade kunnat tro det i december?"!

- Vem hade kunnat tro det i december?

Fullt fart mot EM-kvalet på
<br/>Världsungdomsspelen.

Fullt fart mot EM-kvalet på
Världsungdomsspelen.
Foto: Deca Text & Bild

SEP
09

På Världsungdomsspelen kulminerade juni månad för Lovisa då hon sprang i mål som 800m-vinnare på 2:02.74 - såväl nytt personligt rekord som 0.26 under EM-kvalgränsen 2:03.00.
     – Loppet på VU gick verkligen precis som vi tänkt oss! Charlotta Fougberg ställde upp som hare och drog första 400 och sedan fortsatte jag själv andra varvet. Jag kände mig väldigt stark hela vägen och när jag hörde Johan (Wettergren, Lovisas tränare) ropa vid 200 kvar att jag hade chans att klara gränsen var det bara att köra! När jag fick beskedet om att jag faktiskt var uttagen var nog det första jag tänkte "Vem hade kunnat tro det i december?".
     Med frågeställningen ”Vem hade kunnat tro det i december?” syftar Lovisa på ett ovisst fjolår där hon i höstas fick en inflammation på hjärtmuskeln, vilket tvingade henne till total vila i 4 månader:
     – Jag missade slutet av säsongen och även hela grundträningsperioden. Som tur var hade jag redan under sommaren bokat vinterns träningsläger till Sydafrika, så jag hade hela tiden som mål att kunna åka iväg, och det gick!
     – Jag började träna så smått i början av december och efter att helt ha lagt upp träningen utefter mina förutsättningar började sakta men säkert vägen tillbaka. Allt rullade på mycket bättre än förväntat och sedan jag kom igång med träningen har jag inte haft några problem och heller inte tänkt så mycket på det som hände.
     – EM var såklart en dröm, men inget jag vågade sätta som mål från början. När vi märkte att jag hela tiden gjorde framsteg satte vi ett datum för comebacken, vilket var i Oslo i slutet av maj.
     – Även om jag visste att jag var i bra form var det mycket nerver som spökade just inför första loppet och resultatet blev inte riktigt det jag hoppats på. Men redan en vecka senare sprang jag 5 sekunder snabbare och det var kanske då jag på riktigt vågade se att jag kanske skulle kunna springa under EM-gränsen.
     Lovisa, som är uppvuxen i Kungälv, började träna friidrott vid 12 års ålder i Kongahälla AIK. Efter att ha prövat på de flesta grenarna började hon när hon var 14 fokusera mer på att springa samt hoppa tresteg. Efter ytterligare några år hade hon börjat träna mer och mer i Göteborg och bytt klubb till Ullevi FK som hon tävlat för sedan dess. Efter en skada i knäet föll tresteget bort och satsningen blev rent inriktad på löpning:
     – Idag är min huvuddistans 800 meter, även om jag gärna får till något lopp på 400/1500 om året. I nästan 10 år hade jag samma tränare, Christer Lundqvist, som följde med mig från Kongahälla till Ullevi, men sedan förra våren har jag varit med i Johan Wettergrens grupp med löpare från flera olika klubbar och där vi alla springer olika distanser.
     – Jag har en grym träningsgrupp där vi sporrar varandra trots att vi springer så olika distanser. Det finns alltid någon att köra tillsammans med, något jag saknat tidigare, och vi är bra på att nyttja varandras styrkor.
     – Jag har alltid tyckt om att titta på idrott, och speciellt friidrott. När jag var yngre har jag sett både Finnkamper och EM på Ullevi, så det känns speciellt att själv få vara med i sådana sammanhang idag!

Vad ska hända sommaren 15?

SEP
09

Dags att tänka framåt mot nästa år, i alla fall om planerar att arrangera en större tävling - arena, långlopp eller stafett - som skall finnas med i den nationella tävlingskalendern. För det är nu under september som ansökningar om arrangemang utomhus under 2015 ska skickas in till distrikt och förbund.
     Ansökan görs sedan några år tillbaka från föreningens IdrottOnline-sida genom systemet FRIDA som ju är extra smidigt för årligen återkommande tävlingar: Man kopierar helt enkelt ansökan för 2014, uppdaterar datum och gör ev ändringar i grenprogram och anmälningsavgifter.
     Sista ansökningsdag är satt till den 30 september.
     Det stoppdatumet gäller även för föreningar som vill anmäla intresse att arrangera en av Folksam Challenge-galorna nästa sommar! För det ändamålet används en särskild ansökningsblankett som finns att ladda ned från vår "Hämta blanketter"-sida.

Friidrott på Lilla i söndags

SEP
09

Lilla Sportspegeln sänds ju numera på söndagar vilket gör att det är lätt att missa den därför att man själv är iväg på tävling. Men det är inget problem längre nu när SVT Play finns där på nätet så, att man kan kolla på programmen i efterhand när man själv vill.
     Söndagens Lilla Sportspegeln hade friidrottstema med både ett gäng från IF Kville som tränade arenafriidrott och ett gäng från Gårdsten som tränade för Lilla Göteborgsvarvet.
     Direkt till Lilla Sportspegeln från den 7 september på SVT Play

På fredagsbåten var det Mats Erixon, Frida Svensson (Johansson), Mattias Sunneborn och Anders Faager som deölade med sig av sina Finnkampsminnen.

På fredagsbåten var det Mats Erixon, Frida Svensson (Johansson), Mattias Sunneborn och Anders Faager som deölade med sig av sina Finnkampsminnen.
Foto: Ryno Quantz

Finnkampsbåten - verkligen uppskattat nytt koncept

SEP
09

Finnkampen på plats på bortaplan på Helsingfors Olympiastadion är en upplevelse man verkligen inte bör missa som friidrottsintresserad. Men det medför trots allt en hel del planering och organisation med inte bara biljetter utan också resor, boende m m. Därför är det nog så att det för många nog aldrig blir riktigt av.
     Det var tanken som låg bakom att Svensk Friidrott i samarbete med Tallink Silja i våras beslöt sig för att testa konceptet "Finnkampsbåten" inför årets match i Helsingfors. Dvs ett färdigt paket där allt det praktiska var fixat och ordnat.
     Och tanken visade sig vara helt rätt: Trots ganska kort startsträcka (presenterades så sent som i slutet av april) blev gensvaret stort med totalt närmare tusen som nappade på erbjudandet. Det handlade både om enskilda personer och om föreningar som Hammarby och Göta Karlstad vilka kom med större grupper.
     Förutom självklarheterna tävlingsbiljetter, resa och boende innehöll "Finnkampsbåten" mycket mer för deltagarna. Under båtresan till Helsingfors t ex fick man en "talkshow" där gamla Finnkampshjältar berättade "minnen från förr".
     På plats i Helsingfors ordnades båda dagarna en poliseskorterad gemensam supportermarsch längs Mannerheimvägen till arenan för "Club Sverige" och på arenan satt man samlade så att det blev en tydlig blågul läktarsektion.
     Det senare var något som de aktiva verkligen märkte och uppskattade. Det visade sig dels genom att man sprang bort dit och tackade sin publik (se bilden!), dels genom att många i intervjuerna i TV-sändningen lyfte fram just publiksupporten som ett extra inspirationsmoment. Förbundskapten Karin Torneklint bekräftar:
     - Tack vare Finnkampsbåten blev det kamp även på läktarna genom att så många svenskar tagit sig över till Helsingfors. Jag är övertygad om att supportrarnas stöd bidrog mycket till våra idrottsliga framgångar!
     Även om det alltid finns detaljer att putsa på när man gör något för allra första gången var Finnkampsbåts-resenärernas utvärdering mycket positiv. Medelbetyget bland dem som svarat på enkäten ligger på 8.5 på en 10-gradig skala och flera har redan velat preliminärboka sig för 2016!
     Förhoppningsvis tas ett motsvarande initiativ från finsk sida inför nästa års match som kommer att gå på Stockholms Stadion den 5-6 september.

Vad har hänt med Månadens?

SEP
09

Än en gång har tävlingssommaren visat sig så intensiv och fylld av mästerskap och landskamper att det inte blivit riktigt med tid och utrymme för att presentera friidrott.se:s "Månadens friidrottare" i omedelbar anslutning till resp månadsskifte.
     Men självklart har utmärkelsen - avsedd att lyfta fram prestationer som uppfyller grundkriteriet att karaktäriseras av begrepp som "positiv", "glädjande" och gärna också "överraskande" - levt vidare och nya Månadens utsetts löpande även om de inte blivit offentliggjorda.
     Någon brist på sådana prestationer har det nämligen inte varit den här sommaren, snarare tvärtom. För förutom diverse SM-tävlingar och galor har perioden innehållit sådant som Lag-EM, JVM, EM och Finnkampen.
     Så det blev verkligt knepiga val även om principen att bara i extrema undantagsfall kunna komma ifråga för en andra gång tillämpades. En regel som ju "drabbade" sådana potentiella vinnare som exempelvis Charlotta Fougberg (redan april 2011), Meraf Bahta (okt 13), Axel Härstedt (jun 11), Johan Rogestedt (jul 09) och Irene Ekelund (jan 13).
     Men det fanns som sagt många fler som "glatt och överraskat positivt" sommaren 2014. Så senare idag börjar vi med att presentera vem som blev Månadens för juni!
     Läs mer om Månadens (kriterier och alla tidigare premierade)!

Senaste veckan
Veckan 9.9 - 16.9

Regionmästerskapen:
Sju nya årsbästan

I helgen som gick hade Götalands och Svealands bäs...

Standaren inför terrängerna
Om drygt en månad avslutas SM-året 2014 med terrän...

Marrakech:
Charlotta 5:a på hinder

Hinderloppet i Marrakech fick en ganska typisk "c...

På TV i kväll:
Charlotta i Kontinentalcupen

Den andra tävlingsdagen på Kontinentalcupén i Marr...

Marrakech:
Meraf visade världsklass!

Enligt årsbästa skulle Meraf Bahta komma sjua och ...

På TV i kväll:
Kontinentalcupen!

Meraf Bahta springer 3000m och årets sista höjddue...

Halvmaran:
Lenas första friidrottsguld

I fem år har Hässelby Isabellah Andersson prenumer...

Halvmaran:
Ababas 3:e SM-guld i år

Hälles Ababa Lama har haft ett riktigt lyckat SM-å...

SM-medaljjakt i eftermiddag
Lördagseftermiddagen bjuder på årets nästa sista S...

Kontinentalcupen:
Sista helgen med gänget

En gång vart fjärde år - de år som saknar globalt ...

Regionsmästerskapshelg
Norrlands genomförde sina regionsmästerskap för 13...

Månadens i juli: Andreas
... Ett stort 'lyft' för en junior skall också kun...

- Jag känner att jag gjorde rätt som valde friidrotten!
Andreas Almgren var länge främst en lovande fotbol...

Kontinentalcupen:
Meraf & Charlotta vs Världen

Kommande lördag-söndag arrangeras Kontinentalcupen...

Nytt SM på lördag
Nu har turen kommit till halvmarathonlöparna att g...

Uppdrag: 2x14.500 åskådare!
Vi har precis idrottsligt lyckosamt genomfört Finn...

Nytt samarbete med Folksam
Friidrottens nära samarbete med Folksam har en his...

Vad händer vintern 14/15?
Nu kan vi presentera den nationella kalendern för ...

Månadens i juni: Lovisa
Bättre och bättre dag för dag - så kan man beskriv...

- Vem hade kunnat tro det i december?
På Världsungdomsspelen kulminerade juni månad för ...

Vad ska hända sommaren 15?
Dags att tänka framåt mot nästa år, i alla fall om...

Friidrott på Lilla i söndags
Lilla Sportspegeln sänds ju numera på söndagar vil...

Finnkampsbåten - verkligen uppskattat nytt koncept
Finnkampen på plats på bortaplan på Helsingfors Ol...

Vad har hänt med Månadens?
Än en gång har tävlingssommaren visat sig så inten...

Förra veckan
Veckan 2.9 - 9.9

Månadens i juni: Lovisa
- Vem hade kunnat tro det i december?
Vad ska hända sommaren 15?
Friidrott på Lilla i söndags
Finnkampsbåten - verkligen uppskattat nytt koncept
Vad har hänt med Månadens?
Årsbästalistorna uppdaterade
Standaren uppdaterade
Snabb invigning i Kramfors
SM Mångkamp:
Fabian åter mästare

JSM/USM Mångkamp:
Dubbelt Samuelsson

Johan R 1:45 i Rieti!
Emma vann SM sjukamp
Mångkamperna:
Första mästarna klara

På TV i eftermiddag:
Rieti - med Johan & Melker

Rapport från Malmönatten
SM-mångkamperna dag 1
Visst höll Meraf för en mil!
Tjejmilen:
Meraf krossade banrekordet

Tjejmilen korsar deras vägar
Hög klass på DL-avslutningen
På TV i kväll:
Diamond League går i mål

Helgens hemmatävlingar
Hur vann Sverige - del 3?
Meraf & Charlotta för Europa
"Tjejlopp förr och nu"
EM-tiokampare i SM-strid
Castorama i Provo
Snart är det februari!
Först till miljonen - eller?
Äntligen på gång:
Friidrottshallen i Uppsala

Stark Castorama-kväll i Växjö
Zagreb: Regn, regn, regn
Hur vann Sverige årets Finnkamper - 2?
Gala i Zagreb i kväll:
Erica och Melker hoppar

Två veckor sedan
Veckan 26.8 - 2.9

Stark Castorama-kväll i Växjö
Zagreb: Regn, regn, regn
Hur vann Sverige årets Finnkamper - 2?
Gala i Zagreb i kväll:
Erica och Melker hoppar

Hur vann Sverige årets Finnkamper?
Sommarens världsrekord
4:e segern på sju år för Växjö
FK2: Rafflande upplösning
FK2: Trippeln som fullbordade
FK2: Heidis pluspoäng
FK2: Utropstecknen:
Fredrick, Andreas & Elise

FK2: Svensk dubbel
FK2: Dramatisk avslutning
Ungdomskampen:
Klar fördel Finland i båda

Söndagens TV-friidrott
Kraftmätningen går vidare
Tjejmilen fullbokad
Ungdomskampen dag 2
FK1: Pers för Erica!
FK1: Klara 5:a all-time!
FK1: Lyckad sprintdag
FK1: Tripplarna
Finnkampen dag 1:
Svensk ledning i båda

FK1: Elise 58.42 och seger!
U-kampen:
Finland leder dubbelt

Ungdomskampen pågår
FK1: Det blir jämnare i år
Kraftmätning pågår!
Finnkampen:
Första grenen avgjord

I skuggan av ...
Dags för final i Linköping
Internationella Zürich
Zürich: Meraf 5:a på 4:01!
Zürich: Erica 6.61!
På TV ikväll: Zürich
Diamond League-final: Inte bara ära, trofé och pengar ...
Friidrottsgymnasiekonferens
Svensk kvartett i torsdagens
DL-final i Zürich

Dags för årgång nr 34!
Finnkampen börjar på fredag
Diamond 1000: Så blev facit