Torsdag 27 november 2014

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

A. Lennart Julin
redaktör
08-30 13 33

Information och
media

Magnus Fridell (vik.)
073-506 21 74
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Sommarens diamantprogram

NOV
27

Supergalaserien Diamond League föddes 2010 och skall alltså 2015 genomföra sin sjätte säsong. Upplägget är som tidigare: 14 galor utspridda i rummet över Europa, Asien och USA och i tiden över ca fyra månader från början av maj. Var och en av de 32 delgrenarna erbjuds vid hälften (sju) av galorna.
     Att fördela grenarna är dock alltid en grannlaga uppgift där det gäller att balansera olika arrangörers specifika önskemål och de aktivas behov av en fungerande säsongsplanering där man även tar hänsyn till mästerskapen, Någon halleluja-lösning som alla parter kommer att se som perfekt finns inte utan det måste alltid till kompromisser.
     Idag presenterades det grenprogram som arrangörer och IAAF just arbetat fram för 2015. I huvudsak är det för de enskilda arrangörerna en spegelbild av 2014, dvs de grenar man hade i somras ersätts av den andra halvan av grenprogrammet.
     Så är det för den svenska anhalten DN Galan som till 2015 flyttat från sensommaren in i högsommaren genom att byta från positionen som första gala efter det stora mästerskapet till den som sista gala före. Hela grenprogrammet på DNG är utbytt med enda undantaget att manlig längd blivit kvar.
     Litet grand är programbytet ett nollsummespel ur svensk synvinkel - dvs vissa "svenskgrenar" tillkommer samtidigt som andra försvinner. En storinternationell begivenhet som tillkommer är manligt höjdhopp som ju hade en supersommar på DL 2014. Fortsätter det så 2015 kan t o m Stadionrekordet komma under attack!
     Vi har gjort i ordning våra traditionella tablåer för grenprogrammen som ger överblick och därmed en möjlighet att greppa hur säsongerna kommer att se ut för de toppaktiva i resp gren.
     2015 års grenprogram i Diamond League
     Ett par spontana reflektioner:
     * Det första man slås av är att halva säsongen (7 av 14 galor) är ihopträngd inom 30 dagar (15 maj till 13 juni) - och det dessutom nästan innan sommaren börjat!
     * Samtidigt har nästan hälften av grenarna (15 av 32) fått ett gap på hela åtta veckor mellan den näst sista (sjätte) deltävlingen (17 juli) och den sista (finalen 11 september).
     Detta eftersom tre galor på raken - två sista före VM (London och Stockholm) och första efter (Zürich) - har i stort sett identiska grenprogram. Hur har det fått bli så?
     PS. Stadionrekordet i manlig höjd kanske någon funderar på. Jo, det lyder sedan DN Galan den 30 juni 1987 på 2.42 och tillhör Patrik Sjöberg! Då världsrekord och ända fram till DL-finalen i Bryssel i september 2014 en höjd som gav andra plats genom tiderna!

Friidrottsgalan på gång igen!

NOV
27

Den 11 oktober det lysande OS-året 2004 var det premiär för "Friidrottsgalan" där Svensk Friidrott samlades till en trivsam festkväll för att se tillbaka på det gångna året och hylla de främsta prestationerna. Galatraditionen levde sedan vidare fram t o m 2011.
     Och efter två års "time-out" är det nu klart att "Friidrottsgalan" kommer tillbaka, dock på en ny plats i kalendern: Mitten av oktober kommer att bli slutet av januari. Men grundkonceptet kommer att vara detsamma, dvs god mat, underhållning, umgänge och ett antal "Årets"-priser.
     Att Friidrottsgalan nu kan göra comeback beror mycket på att samarbetspartnern Atea engagerat sig:
     – Vi är glada att vi äntligen kan återinföra Friidrottsgalan. Vi har hittat en bra partner i Atea, som under många år har stöttat oss och som har ett genuint intresse för svensk friidrott, förklarar generalsekreterare Anders Albertsson.
     Samarbetet med Atea kring Friidrottsgalan kommer att sträcka sig över åtminstone tre år. Ateas vd Carl-Johan Hultenheim motiverar deras nya engagemang:
     – Vi på Atea hyllar Svensk Friidrott och inspireras av både sporten och stjärnorna i vårt arbete. Vi är stolta partners sedan 2007 och därför är det extra roligt att få möjlighet att vara med och göra en nystart av Friidrottsgalan!
     Friidrottsgalan kommer att arrangeras den 29 januari 2015 i Münchenbryggeriet i Stockholm.
     Anm: Alla tidigare Friidrottsgalepristagare. (Priser delades ut också för de två år när själva galan inte blev genomförd.)

VM 2015: De magiska antalen

NOV
26

PS3. Exakt hur många deltagare man eftersträvar i resp gren har inte angivits i den publicerade informationen.
     Så skrev vi för en vecka sedan när vi berättade om det nya kvalsystem som IAAF infört till sommarens VM i Beijing. Ett system byggt på att få ett idealantal deltagare i varje gren genom en ganska tuff direktkvalgräns kompletterad med påfyllning upp till "strecket" från årsbästalistan.
     Gränserna var alltså satta, men vilka var de antal deltagare man eftersträvade? Att det måste variera en hel del från gren till gren var uppenbart utifrån hur gränserna såg ut.
     Och visst är det så, ser vi nu när IAAF redovisat alla siffror: För de individuella arenagrenarna går det från 32 st i alla teknikgrenar och i mångkamp upp till 56 st på 100m och 200m (7 heat till 3 semis till 1 final).
     På 400m och 800m (48 st) är tanken 6 heat till 3 semis medan alla häckloppen (40 st) tycks sikta på 5 heat till 3 semis. Semis är förmodligen tänkta också på 1500m (45 st) men knappast på hinder (ändå också där 45 st).
     Haken med den här filosofin är att den inte tar någon hänsyn till olika grenars varierande "struktur". I vissa teknikgrenar t ex är 32:an (räknat på max 3 per land) väldigt långt från chans att konkurrera om topp-12 (final) medan det i andra finns betydligt fler än 32 som är finalkapabla en bra dag.
     Sedan kan det noteras att på sträckor från 5000m och uppåt kommer man bara att gå på kvalgränserna och alltså inte - om antalet anmälda skulle visa sig bli väl lågt - fylla på med sådana strax utanför. På maran verkar dessutom den tidigare specialmöjligheten att anmäla upp till fem deltagare per land ha blivit borttagen.
     IAAF:s officiella dokument om kvalregler för Beijing-VM

EM-guld som gjort intryck

NOV
26

När Meraf Bahta den 16 augusti på Letzigrund i Zürich kämpade till sig EM-guldet på 5000m var det naturligtvis en stor händelse för Meraf själv - liksom för svensk friidrott som fick sitt första EM-guld någonsin på långdistans.
     Att Merafs prestation väckte uppmärksamhet och uppskattning även långt utanför friidrottsfamiljen fick vi ett första bevis på för en dryg vecka sedan när hon presenterades som en av de fyra nomineringarna till Idrottsgalans utmärkelse "Årets kvinnliga".
     Och idag kom nomineringar till ytterligare två prestigefyllda priser:
     * Meraf finns med på kandidatlistan till "Bragdguldet", Svenska Dagbladets klassiska utmärkelse. Bragdjuryn kommer att fatta sitt beslut den 2 december.
     * Meraf tillhör också de namn som Radiosporten satt upp "på röstsedeln" för Jerringpriset 2014. Här kommer det att genomföras en "folkomröstning" för att utse den vinnare som sedan presenteras på Idrottsgalan den 19 januari.
     Den röstningen kommer att bestå av två omgångar där den första sträcker sig till den 19 december. Sedan kommer kandidatfältet att krympas till 8 finalister som hänger med fram till det slutliga avgörandet på kvällen den 19 januari.
     För att Meraf skall gå till final krävs det alltså att tillräckligt många röstar på henne före den 19 december. Läs mer om röstningsproceduren på Radiosportens hemsida!

Uppdateringar om terräng-EM

NOV
26

Sedan tidigare var det klart att Sverige kommer att ha ett lag (= minst fyra startande) i P19-klassen vid terräng-EM i bulgariska Borovets den 14 december.
     Och det blir svenskt lag även i M22 sedan landslagsledare Stefan Olsson nu kompletterat de tre tidigare uttagna Alexander Palm, Napoleon Solomon och Elmar Engholm med Huddinges John Kingstedt.
     Därmed omfattar den svenska EM-truppen 14 aktiva.
     Apropå EM vet vi nu också att våra kvinnliga ess Meraf Bahta och Charlotta Fougberg troligen inte kommer att få motstånd i Borovets av holländska Sifan Hassan, som ju tog ett guld (1500m före Abeba Aregawi) och ett silver (5000m bakom Meraf) på arena-EM i somras.
     Hassan imponerade visserligen stort i säsongsdebuten i söndags hemma i Tilburg när hon vann ett 8 km-lopp med över halvminuten och efter kom besked om att hon skulle springa terräng-EM. Men nu har det kommit kontraorder, dvs att holländskan står över Borovets.

Foto: Deca Text & Bild

Månadens i oktober: Annelie

NOV
25

Gått med i en klubb som 33-åring, debuterat på maran två år senare med en 4:e plats på SM och debuterat i landslagsdräkt ytterligare ett år senare på EM. Nej, det är inte en återblick på Evy Palms karriär en gång i tiden utan en sammanfattning av de viktigaste utvecklingsstegen för Ymers Annelie Johansson nu ett kvartssekel senare.
     Precis som för Evy kom löpningen för Annelie in först i vuxen ålder och då som en motionsaktivitet. Det man som utomhusstående kan undra över är att det kom att ta så pass många år innan Annelie bestämde sig för att också "satsa" på löpningen som tävlingsidrott.
     För hon noterade som klubblös "motionär" faktiskt 1:29 på halvmaran redan 2005 och 1:24 (15:e på GöteborgsVarvet!) 2009. Den senare tiden gjorde henne även till 27:a på svenska årsbästalistan. Ändå var det inte förrän två år senare som Annelie "gjorde slag i saken", gick med i en förening och fick en tränare.
     Fast det är klart: Att börja en osäker idrottssatsning när man redan kommit in i jobb-och familj-fasen av livet är inte ett omedelbart självklart beslut även om anar att det finns viss talang. Men för tre år sedan tog Annelie alltså steget och utdelningen går knappast att klaga på.
     2014 har blivit det verkliga "genombrottsåret" och det trots att det faktiskt började med en stressfraktur som gjorde att det var bara just precis att hon hann kvala in i EM-laget till Zürich. Men därför är det heller inte så konstigt att formen tycktes fortsätta att stiga även efter EM-loppet, där hon blev bästa svenska.
     För efter Zürich följde bl a dunderpers på halvmaran (1:16 i Stockholm), seger på tremilen på Lidingöloppet och som kulmen: Fjärdeplats i Dublin Marathon på nya personbästat 2:41:09 som gav andraplats på svenska årsbästalistan.
     Och som gjorde henne till friidrott.se:s val till "Månadens friidrottare" för oktober månad!
     I vår Månadens-intervju "Att tänka att jag skulle springa i landslaget några år senare var helt omöjligt" berättar Annelie om hur hon hittade fram till löpningen och om de tankar och planer hon har för sin fortsatta löparkarriär!
     Läs mer om "Månadens friidrottare"!

- Att tänka att jag skulle springa i landslaget några år senare var helt omöjligt.

NOV
25

Det saknas inte exempel på svenska landslagslöpare som börjat relativt sent med en målinriktad satsning. Man behöver bara säga Evy Palm. Och ett högaktuellt exempel nu 2014 är Ymers Annelie Johansson, friidrotts.se:s Månadens för oktober.
     Träning har alltid varit en viktig del av Annelies liv. Som ung spelade hon fotboll men slutade som så många andra i höga tonåren. Hon har även testat landsvägscykling och har bl a tagit sig de 30 milen runt Vättern fem gånger.
     I samband med att den då 30-åriga Annelie fick barn 2008, ville hon satsa på en träningsform som gick att kombinera på ett bra sätt med såväl jobb som familjeliv. Valet föll på löpning:
     – Löpning är den motionsform som ger mest kontra den tid man lägger ner. Man är flexibel, det är enkelt och tillgängligt.
     Och det var något med löpningen som gjorde att hon fastnade. Till en början var det mest som en kravlös motionsform tillsammans med en granne, men i och med vinsten i Kretsloppet hemma i Borås 2011, bestämde hon sig för att satsa lite extra. Hon gick med i IK Ymer och började ta hjälp av en tränare, Bob Kaill.
     – Drygt tre år har jag alltså tränat strukturerat. Innan dess hade jag inte kört så mycket intervaller, backar och liknande.
     Att det skulle bli en löparsatsning var alltså inte självklart.
     – Det har vuxit fram och jag har tagit det steg för steg. Att i början tänka att jag skulle springa i landslaget några år senare var helt omöjligt.
     Annelie berättar att det är mycket pusslande med tider för att få allt att gå ihop. Hon kör därför mycket träning på morgonen. Men jämfört med andra elitsatsande löpare blir det inte så många löpmil.
     – Jag springer ungefär fem pass i veckan och har alltid en vilodag. Totalt blir det kanske 8–10 mil vilket inte är så mycket om man jämför med till exempel Isabellah Andersson.
     EM-drömmen nästan i kras
     I början av 2014 drabbades Annelie av en stressfraktur p g a att hon under vintern sprang mer än vad kroppen tålde. Det var ett stort bakslga eftersom målet inför säsongen var att komma med till EM i Zürich. Ett mål som alltså måste strykas.
     – Jag kände att det var lika bra att lägga ner. Min läkare gav mig order om att vila i minst fyra veckor.
     Men allt gick löste sig till slut: Hon lyckades kvala in i allra sista stund genom att bli SM-2:a i Stockholm - och i augusti stod Anneli där på startlinjen i Zürich. Och till målet kom hon först av svenskorna!
     Anneli menar att hon lärde sig väldigt mycket av att springa i landslagsdräkten. Och som vanligt gjorde hon en bättre tid än under sina tidigare marathonlopp.
     För Annelie har i varje mara hon gjort putsat sitt personliga rekord. Något hon tror beror på att hon har släppt alla mentala spärrar. En ”Jag kan också”-inställning har infunnit sig hos henne.
     – Jag vågar också göra mitt eget lopp. Jag stressar inte och hänger inte på andra löpare som hetsar i början. Jag försöker också att analysera varje lopp för att lära mig mer om mig själv som löpare.
     Sliten inför Dublin
     Det var en sliten Annelie Johansson som förberedde sig inför Dublin Marathon. Efter att ha vunnit Lidingöloppet fyra veckor tidigare kände hon sig trött och kroppen svarade inte på träningen på det sätt som hon önskade.
     – Jag tänkte, ”Gud, hur ska det här gå?”.
     Sista veckan innan loppet släppte det dock. Allt kändes genast mycket bättre och motivationen till att springa fanns där igen.
     Förutsättningarna under loppet var godkända; behaglig temperatur men mycket vind. Banan var relativt kuperad och Annelie försökte hålla sig till den tänkta farten i början för att sedan öka på slutet.
     Hon sprang med i en klunga i början av loppet, men efter ett tag släppte den och hon fick då driva sig själv framåt. Länge låg hon sjua, men efter att ha kommit upp ett par tjejer fick hon ny styrka.
     – Jag sprang ikapp en kenyansk eller etiopisk tjej, vilket gav en kick då man alltid tänker att de ska vara bättre.
     Väl i mål blev det en fjärde plats med tiden 2:41, minuten bättre än i EM.
     – Det var ett väldisponerat lopp. Jag gillar att ta i och fajtas med mig själv.
     Höjd målsättning för 2015
     Det kan tyckas märkligt att man som marathonlöpare fortsätter att förbättra sina tider så sent på säsongen, men för Annelie är det naturligt.
     – Jag har alltid bästa formen på hösten, jag måste ha några månader på mig för att bygga upp den.
     Annelie har nu satt upp nya mål för kommande säsong. Självklart är VM i Beijing en dröm. En dröm som för att kunna förverkligas kräver ytterligare en kraftig förbättring av personliga rekordet:
     – Det är en tufft, men jag ska göra mitt bästa för att ta mig dit.
     En annan tävling som hon ser fram emot nästa år är Asics Stockholm Marathon, som ju då även kommer att innehålla en officiell landskamp mot Norge, Finland och Island.
     Annelie Johansson blir 37 år 2015, en ålder som i många idrotter innebär att man sedan länge lagt skorna på hyllan. Men Annelie ser ingen begränsning i sin ålder:
     – Jag vet att det är många duktiga långdistanslöpare som är lite äldre. Samtidigt får man ibland fråga sig själv varför man inte började satsa när man var 25 år? Det är dock inte säkert att det hade gått bättre då.

Vid besöket på SFIF:s kansli träffade EA-ordförandekandidaten Jean Gracia (mitten) bl a ordförande Björn Eriksson (t h) och vice ordförande Toralf Nilsson (t v).

Vid besöket på SFIF:s kansli träffade EA-ordförandekandidaten Jean Gracia (mitten) bl a ordförande Björn Eriksson (t h) och vice ordförande Toralf Nilsson (t v).
Foto: Anders Albertsson

Ledarskifte väntar IAAF & EA

NOV
25

Inom bara ett par veckor under senhösten 1999 fick både Europeiska Friidrottsförbundet EA och Internationella Friidrottsförbundet IAAF nya ordföranden i form av Hansjörg Wirz resp Lamine Diack.
     Wirz och Diack upprätthåller fortfarande dessa ämbeten efter att ha omvalts flera gånger, men båda har aviserat att de 2015 kommer att kliva åt sidan. EA har sitt ordförandeval i april medan skiftet i IAAF kommer att ske vid kongressen i Beijing dagarna före VM i augusti.
     I IAAF väntas kampen om att ersätta Diack stå mellan två av de nuvarande "vicepresidenterna", nämligen britten Sebastian Coe och ukrainaren Sergej Bubka. Oberoende av vem av dem som väljs blir det faktiskt första gången som IAAF får en ordförande med superstjärnestatus från sin aktiva karriär.
     När det gäller EA är det hittills tre som aviserat sin avsikt att kandidera: Jean Gracia (Frankrike), Antti Pihlakoski (Finland) och Svein Arne Hansen (Norge). De två förstnämnda tillhör den nuvarande EA-styrelsen medan den sistnämnde har suttit där tidigare.
     Gracia besökte på tisdagen Stockholm och SFIF för att presentera sina planer för europeisk friidrott om han skulle bli vald.

Valberedningens enkät

NOV
25

Om fyra månader - sista helgen i mars - har Svensk Friidrott sitt förbundsårsmöte i Söderhamn. På dagordningen finns som alltid styrelseval, där ordförandeposten samt hälften av de övriga platserna skall besättas.
     Valberedningen jobbar året runt men självklart med en upptrappning av intensiteten när årsmötet närmar sig. Enligt stadgarna skall de t ex senast den 15 december ha inhämtat besked om vilka styrelseledamöter i tur att avgå vid årsmötet, som meddelat huruvida de står till förfogande för omval.
     Ett annat led i valberedningens arbete är den enkät man går ut med för att inhämta synpunkter från friidrotts-Sverige om vilka principiella synpunkter man har på hur styrelsen bör vara sammansatt i olika avseenden.
     Årets enkät består av ett webbformulär som nu är öppnat så att det är fritt fram för alla intresserade att lämna sina synpunkter! Läs mer på "Valberedningen informerar"! Sista dag att svara på enkäten är den 18 januari 2015 - men varför vänta?

Den färske RV-stipendiaten med blommor och insignier överlämnade av RV-ordföranden Kerstin Rosén.

Den färske RV-stipendiaten med blommor och insignier överlämnade av RV-ordföranden Kerstin Rosén.
Foto: Marie Louise Bergh

Anders Borgström tilldelad
exklusiv ledarutmärkelse

NOV
24

RV-stipendiet är föreningen Riksidrottens Vänners främsta belöning och avser att ”hedra man eller kvinna, vars ledarinsatser verksamt bidragit till den svenska idrottsrörelsens utveckling”.
     Ett stipendium på 25 000 kronor utdelas varje år. Mottagaren ska skänka stipendiesumman vidare till ett ändamål som ligger vederbörande varmt om hjärtat.

     Stipendiet har delats ut årligen sedan 1973 så Anders Borgström blev i torsdags den 42:a mottagaren av denna prestigefyllda ledarutmärkelse.
     I friidrottskretsar behöver Anders knappast någon närmare presentation efter mer än fyra decennier som innehållit bl a fler-/mångåriga uppdrag som förbundskapten, FIG-rektor, grengruppschef för kast, grenutvecklare i spjut och expertkommentator i TV.
     Stipendiesumman skulle dock alltså inte behållas utan slussas vidare och så här säger Anders själv om sitt val:
     ”Det ändamål jag kommer att anvisa stipendierna till kändes omedelbart helt klart. Självfallet blir det till IF Göta! När jag sedan tänkte lite mer djupt på det hela så vill jag faktiskt än mer precisera det hela. Det skall gå till ledar-/tränarutveckling.
     Föreningen har ju viss tradition på området eftersom tre av de tio som hittills fått förtroendet att vara förbundskaptener har fått sin fostran i Göta. Samtidigt har vi, liksom stora delar av övriga friidrotts-Sverige, haft svårigheter att rekrytera kvinnliga ledare/tränare.
     Vi har i Göta äntligen två kvinnor, som ger järnet i sina tränarroller. Båda har elitbakgrund och tävlat i blågult. Så stipendiet kommer att vandra vidare till dessa båda att användas till kurs(er) och/eller studieresor som främjar deras fortsatta utveckling som tränare.
     De heter Helene Friberg och Maria Larsson. Jag har, under hela deras tränarkarriärer, försökt uppmuntra båda två och poängterat vad värdefullt jag tycker det vara, att tjejer med elitbakgrund ger sig in i tränarrollen och delar med sig av sina erfarenheter.
     Och nu känns det oerhört kul att kunna stötta dom, inte bara med en vänlig klapp på axeln (vilket i sig inte skall underskattas) – utan även med ett substansfullt bidrag till fortsatta utbildnings- /utvecklingsmöjligheter!”

     Och redan någon dag senare omvandlades den tanken i handling när Anders överraskade Helene och Maria under en träning i Våxnäshallen för att vidarebefordrade stipendiet! Läs mer på IF Götas hemsida!

The one and only

NOV
24

Att ett idrottsevenemang lockar över 42.000 anmälningar redan premiäråret måste vara varje arrangörs hemliga dröm. Den perfekta starten på en långlivad tradition!
     Men för lördagens Stockholm Tunnel Run blir det ingen fortsättning. För redan nu om några dagar släpps fordonstrafiken på i Norra länken och den kommer sedan inte att stängas av.
     Och naturligtvis var det "nu eller aldrig"-premisserna som bidrog till att det blev så många anmälningar till premiären, eftersom den alltså samtidigt var även avskedsföreställningen.
     Att det var något speciellt ser man också på att bortfallet mellan anmälan och start var mindre än det gängse för lopp av storformat. Där är tumregeln att 75% av de anmälda kommer i mål.
     Det gällde i år för lopp som Varvet och Maran liksom även för Midnattsloppet i Stockholm som hade 42.044 anmälda och 31.512 i resultatlistan vilket blir nästan på pricken 75 %.
     Men i Tunnelloppet var "verkningsgraden" ett snäpp högre, vilket är helt logiskt därför att chansen att springa aldrig skulle komma igen. Antingen sprang man nu eller så fick man gräma sig: Av 42.513 anmälda återfinns 33.635 med sluttider i den preliminära resultatlistan - vilket ger kvoten 79 %.
     Alla resultat
     För dem som sprang - liksom för dem som missade av någon anledning - är det förresten nu bara att dra igång träningen för det tredje tunnelloppet i huvudstaden.
     För efter Södra Länken 2004 och Norra Länken 2014 borde det väl kunna bli Förbifarten om ytterligare tio år eller så? Den är f ö planerad att bli så lång att man skulle få plats att ordna en halvmara!
     Fast att springa nästan en hel halvmara (17 av 21 km) inne i tunnel kanske inte är så lockande?

De fem främsta med 2:an Jonas Buud, 1:an Max King och 3:an José A Requeijo i mitten flankerade av 4:an Nojo och 5:an Takada.

De fem främsta med 2:an Jonas Buud, 1:an Max King och 3:an José A Requeijo i mitten flankerade av 4:an Nojo och 5:an Takada.

VM 100 km: Jonas lopp

NOV
23

VM 2012 kördes enl modellen 5 x 20 km, medan det den här gången var tvärtom, dvs 20 x 5 km. Så chipstidtagningen levererade på ett smidigt sett passertider var 5 km och det kan vara intresserant att titta på vad de berättar om hur Jonas Buuds silverlopp gestaltade sig:
     Första halvan gick i en osannolikt jämn fart: Efter "startrusningen" (19:00) avverkade Jonas samtliga de följande nio halvmilarna mellan 19:09 och 19:26! Han passerade halvvägs på 3:12:43 och låg då drygt två minuter före sitt eget rekordlopp vid VM 2012.
     Andra halvan sänkte Jonas tempot en aning men hade ändå de följande åtta halvmilarna tätt samlade på 19:37-19:56! Det var inte förrän runt 85 km som han blev "passerad" av sitt eget rekordlopp i Seregno. Sista två varven blev de tyngsta (20:25 + 20:43) och med sluttiden 6:32:04 hamnade han till slut dryga tre minuter över rekordet.
     PS. Det var alltså fjärde gången sedan 2009 som Jonas tog silver i IAU:s 100 km, men vinnarna har varit olika varje gång: 2009 och 2010 japanerna Miyazato resp Nakadai, 2012 italienaren Calcaterra och nu 2014 alltså USA:s King,

VM 100 km: Vinnande debut

NOV
23

Ny mästare på 100 km blev alltså den 34-årige Max King från USA - som faktiskt var debutant på sträckan. Men det betyder inte att han "kom från ingenstans".
     Tvärtom är King en mycket rutinerad allroundlöpare. Från början en hygglig banlöpare med hinder som specialitet där han under ett antal år låg på 8:30/8:40-nivån. Perset 8:30.54 satte King faktiskt så sent som för två år sedan när han kom 6:a på OS-uttagningarna.
     Men då hade han egentligen redan flyttat fokus från banlöpningen. King har gjort fyra VM-starter i terräng (2006, 2008, 2009 och 2011) och 2011 blev han dessutom VM-etta i bergslöpning!
     Självklart testade King också landsväg: Redan 2006 gjorde han 1:03 på halvmaran och 2009 debuterade han på maran med 2:19 och perset från 2012 är på 2:14.
     Maran var faktiskt den längsta landsvägssträcka som King tävlat på ända fram till i fredags kväll! Däremot har han kört en hel del ultradistanser i s k trailrunning.
     Så nog var Max King en synnerligen rutinerad "debutant", dessutom med en i ultraeliten unik (?) snabbhet på bana (8:06/13:54 som pers på 3000m/5000m) i bagaget.

NCAA: Elmar & Agnes

NOV
22

Med ca 250 konkurrenter tog Elmar Engholm en 78:e och Agnes Sjöström en 101:a plats individuellt vid lördagens NCAA-mästerskapen i terräng i Terre Haute (Indiana).
     För ett år sedan på samma plats blev de två hässelbyarna 186:a resp 155:a och tidsmässigt förbättrade de sig från fjolårets 32:11 resp 21:41 till 31:21 resp 21:13.
     Elmar gjorde ett lopp där han plockade placeringar hela vägen: 216:e efter 3 km (hade tidigt stannat till för att ta på en i trängseln avtrampad sko!), 168:a efter 5 km, 100:e efter 8 km och så alltså 78:a i mål efter 10 km.
     Under 2000-talet är det av svenskar bara Henrik Ahnström (27:a 2001), Alexander Söderberg (35:a 2009) och Johan Bergström (77:a 2000) som placerat sig bättre än Elmar nu. (På kvinnliga sidan är det bästa Johanna Nilssons guld 2005.)
     Alla resultaten i NCAA-mästerskapen 2014
     PS. Både Elmar och Agnes är uttagna i den svenska truppen till terräng-EM i Bulgarien om tre veckor.

Start och mål var ute i dagsljuset (fast kanske dagsmörkret är rätta ordet så här års...) men merparten av de 10 kilometerna slingrade sig fram i Norra Länkens tunnelsystem.

Start och mål var ute i dagsljuset (fast kanske dagsmörkret är rätta ordet så här års...) men merparten av de 10 kilometerna slingrade sig fram i Norra Länkens tunnelsystem.
Foto: alj

Daniel & Sandra snabbast
ut ur tunnlarna

NOV
22

"Hela Motala nere i en tunnel" skulle kunna vara en beskrivning av lördagens "Stockholm Tunnel Run" där antalet anmälningar matchade antalet innevånare i Motala. Nu var dock - av praktiska skäl - inte alla löparna nere i Norra Länkens tunnlar samtidigt utan de skickades iväg i portioner om ca 3.000 i taget med sista start nästan 2½ timme efter första.
     Eliten startade förstås i den första kl 12.00 och den som kom att bestämma farten längst fram var Spårvägens Ebba Tulu Chala som halvvägs ledde med några sekunder före Turebergs Daniel Lundgren och Vallentunas Lars Södergård.
     Daniel hade dock styrka att jobba sig ikapp och i den riktigt tuffa avslutningen - sista kilometern steg 20 meter och "upploppet" var en uppförsbacke - kunde han sticka ifrån Ebba.
     Fast den som verkligen flög i slutbackarna var Fredrikshofs Napoleon Solomon, som hade startat i de bakre regionerna och sedan jobbat sig framåt. Han överrumplade t o m Ebba och blev tvåa bara 8 s bakom Daniel.
     I det kvinnliga loppet fanns däremot ingen som helst spänning eller dramatik. Finska landslagets Sandra Eriksson hade faktiskt bara 12 manliga löpare före sig i mål och nästan 2½ minut tillgodo på kvinnliga tvåan Cecilia Norrbom (Spårvägen).
     Alla resultaten

Helgens tävlingar

Över 42.000 anmälda!

Över 42.000 anmälda!

NOV
22

Upptrappning av innessäsongen fortsätter. En nationell tävling för två veckor sedan, två förra helgen och nu tre: Lördag i Linköping och lördag-söndag i Huddinge och Göteborg.
     Långloppen är ett enda men det är inte något "bara": En-gång-och-aldrig-mer-arrangemanget Stockholm Tunnel Run tog emot över 42.000 anmälningar innan arrangören tvingades sätta stopp.
     Loppet utspelar sig i den nya trafikleden "Norra länken" som kommer att öppnas för bilarna om någon vecka. Första start kl 12.00 och sista kl 14.20.
     Lördag kväll svensk tid i Terre Haute (Indiana) går årets amerikanska universitetsmästerskap i terräng (NCAA) med två svenska deltagare, EM-uttagna Agnes Sjöström och Elmar Engholm.
     Starttider är kl 18.00 (kvinnor) resp 19.00 (män) och tävlingen kommer att webbsändas live.
     * Webbsändningen från NCAA
     * Hela aktuella tävlingskalendern

Foto: Bryon Powell / irunfar.com

VM 100 km: Nytt silver!

NOV
21

Länk till preliminära och ej kompletta resultat
     Återigen blev det en andraplats på VM 100 km för Moras Jonas Buud. Det var hans tredje VM-silver på distansen och dessutom har han ett silver från VM-föregångaren "World Cup." Jonas hade med sluttiden 6:32:04 drygt fyra minuter upp till den nye världsmästaren Max King (USA).
     Precis som vi de tidigare silverinsatserna var nyckeln till Jonas framgång att han sprang smart. De löpare som stack iväg i början lät han göra det och inte oväntat fick de betala för sin optimism senare i loppet.
     Jonas sprang första halvan som en i "huvudklungan" men blev sedan mer och mer "synlig". Med två tredjedelar av distansen avklarade var han fyra och sedan plockade han ytterligare två placeringar fram till 80 km.
     Sista två milen hade Jonas bara USA:s Max King före sig och lyckades krympa luckan från som mest fyra och en halv minut ned till tre och en kvarts minut. Men eftersom King hade krafter till att t o m speeda upp igen på sista varvet var Jonas aldrig riktigt nära att hota.
     Däremot var hans andraplats i sin tur helt ohotad bakifrån: Trean Requejo (Spanien) var distanserad med över fem minuter.
     Vi fick dessutom in ytterligare en svensk under 7 timmarnär Rånäs Fritjof Fagerlund noterade 6:55:31 - en sänkning av personbästa med tio minuter. Preliminärt gav det en placering som 10:a.
     I det kvinnliga loppet blev Väsbys Sophia Sundberg 13:e med tiden 8:02:12.

VM 100 km: Jonas nu tvåa
... och närmar sig ettan.

NOV
21

Vid 80 km har Jonas Buud klättrat ytterligare en placering - tagit tre minuter på spanjoren Cuevas! - och har nu bara USA:s Max King före sig! Och på det senaste varvet har Jonas hållit samma fart som King. Och det återstår fyra varv!
     85 km: King har gått några sekunder plus på Jonas så nu är luckan 4:21 när 15 km (tre varv) återstår. Jonas senaste varvtid pekar på en sluttid en-två minuter över hans svenska rekord.
     90 km: På tredje 5 km-varvet från slutet har Jonas tagit trekvarts minut på ledaren King. Nu skiljer 3:16 med milen kvar.
     Senaste milen för Jonas har gått på 39:41. Håller han den farten på sista milen blir sluttiden ca 1½ minut över svenska (tillika nordiska) rekordet.
     95 km: Både King och Jonas har mattats och både hade över 20 minuter på det senaste (19:e) varvet. Men avståndet dememellan liger kvar på dryga tre minuter inför slutvarvet. Så allt pekar mot att det blir ännu ett silver för Jonas!

IAAF:s Årets:
Lavillenie & Adams

NOV
21

Inte helt oväntat blev det Renaud Lavillenie och Valerie Adams som fick kliva upp på scenen vid World Athletics Gala i Monaco och hyllas som årets främsta friidrottare.

VM 100 km: Jonas mot medalj!

NOV
21

Nu har Larkin i täten börjat tröttna rejält och han riskerar bli infångad kanske redan under det 11 varvet (av 20) om trenden håller i sig. Jonas Buud finns med i gänget som jagar därbakom. Vid 50 km passerade han som 7:a med ca halvminuten fram till tvåan!
     Vid 55 km leder Larkin med 1:12 före USA:s King och Jonas är med i en trio som ligger 5:a-7:a med 2:23 upp till ledaren.
     Vid 60 km är ledningen för Larkin nere i 22 sekunder till King. Ytterligare 35 s bakom följer spanjoren Cueva och dennes landsman Requejo är ensam fyra. Sedan Jonas trio som fortsatt håller ihop och som nu är 2:35 från täten.
     Men två timmars löpning återstår!
     65 km är passerat med en ny ledare: Max King anför nu med Cuevas och tidigare ledaren Larkin dryga minuten bakom. Ensam fyra nu Jonas, med 3:01 fram till ledaren och knappt två minuter till en medalj! Han har drygt fyrtio sekunder ned till en trio som han alltså har gått ifrån på senaste varvet.
     70 km: King dragit ifrån och leder nu med två minuter före Cuevas. Larkin har tappat ytterligare och är nu som trea bara 21 sekunder före Jonas! Som i sin tur har 2½ minut i övertag på nästa trio.
     Fortsätter trenden nu kan Jonas vara uppe på bronsplatsen snart! Och han har dessutom sitt eget två år gamla svenska rekord på 6:28:58 inom räckhåll!
     75 km: Nu är Jonas uppe som trea med halvminuten ned till Larkin. Och Jonas har bara minuten fram till tvåan Cuevas! Upp till ledaren King skiljer dock nu över fyra minuter, så amerikanen går fortfarande något starkare än Jonas.
     Men medaljen känns nästan ohotad eftersom Jonas drar ifrån trion på 5:e-7:e plats och nu har 4½ minut plus på dem.

VM 100 km: En bra bit på väg

NOV
21

Tyvärr kom den utlovade live-resultatservicen inte igång förrän efter två timmar och den har fortsatt en står eftersläpning. Men från webbsändningen kunde man ändå få ungefärliga tider på den första milen för svenskarna:
     Jonas Buud 38:25, Linus Holmsäter 39:35, Fritjof Fagerlund 40:35, Frida Södermark och Sophia Sundberg 46:00.
     Till två mil har de tre svenskarna hållit jämn fart: Jonas ca 1:17:05, Linus 1:19:20 och Fritjof 1:20:40.
     Längst fram är en japan och en ryss loss, ensam trea en spanjor medan Jonas finns med i en ganska stor "huvudklunga" en bit bakom trean.
     Vid 25 km har unge ryssen Larkin gått loss (håller världsrekordtempo!), japanen Nojo är tvåa ca två minuter före spanjoren som är på väg att fångas in av klungan med Jonas som passerar "kvartsvägs" på 1:36:30.
     Vid 45 km leder Larkin med 3½ minut (i 6:15-fart) före Nojo och halvminuten därbakom börjar klungan splittras upp. Jonas nu 7:a men alltså med kontakt framåt.

Live på webben: VM 100 km
och IAAF:s årsgala i Monaco

NOV
21

Det blir två webbsändningar i eftermiddag/kväll för den friidrottsintresserade:
     * Kl 16.00 startar sändningen från VM 100 km i Doha.
     * Kl 20.00 startar sändningen från World Athletics Gala i Monaco, världsfriidrottens glittriga "Oscars-gala", där det bl a kommer att avslöjas vilken man och vilken kvinna som är IAAF:s val som "Årets" för 2014.

Kompletteringar terräng-EM

NOV
21

Långlöpningens landslagsledare Stefan Olsson har utökat truppen till terräng-EM i Bulgarien nästa månad med ytterligare fem namn. Hässelbys Agnes Sjöström och Elmar Engholm togs ut till 22-årsloppen på grundval av sina goda insatser borta i USA (båda springer f ö NCAA-mästerskapen där på lördag).
     I P19 byggs laget på med Emil Danielsson (Dala-Järna), Gabriel Steffensen (Sävedalen) och William Levay (Spårvägen).
     Därmed är svenska truppen nu uppe i 13 aktiva och det kan bli ytterligare något innan anmälningstiden löper ut den 2 december.

Inför VM 100 km fredag kväll

NOV
20

Uppladdningen för ett mästerskap i löpning innehåller ofta någon testtävling på underdistans och fyra av våra fem VM-deltagare har mycket riktigt kört en tävlingsmara under den senaste dryga månaden:
     Väsbys Sophia Sundberg persade på Umemaran den 11 oktober med 2:51, Fredrikshofs Linus Holmsäter gjorde 2:34 i Shanghai (Kina) den 2 november, Moras Jonas Buud vann Vintermaran i Stockholm på 2:28 den 8 november och Tjalves Frida Södermark noterade 3:10 i Tanger (Marocko) den 9 november.
     Jonas är den ende av de fem svenskarna - Rånäs Fritjof Fagerlund är den femte - som inte är VM-debutant. Men Jonas är desto mer rutinerad: Han debuterade 2009 - när tävlingen fortfarande benämndes "World Cup" - med en andraplats och har sedan i de tre VM-upplagorna 2010, 2011 och 2012 haft placeringsserien 2-7-2.
     Mot den bakgrunden är Jonas (pers 6:28) förstås att betrakta som en stark medaljkandidat också denna gång. Ser man till tidigare VM-meriter är väl endast italienaren Giorgio Calcaterra (6:23) - den sedan 2012 regerande mästeraren - att ranka högre.
     Vassare personbästa än Jonas har i övrigt bara ryske Vasilij Larkin (6:18) och brittiske Steven Way (6:19). Way känner vi som vinnaren av första Stockholm Ultra sommaren 2013, medan Larkin är oprövad internationellt. Han sticker också ut åldersmässigt genom att (född 1991) vara 17-19 år yngre än de andra tre i favoritgruppen.
     I den kvinnliga klassen deltar också den regerande mästaren från 2012 - här USA:s Amy Sproston - men Italiens Monica Carlin och Rysslands Irina Antropova har också personliga rekord en bit under 7:40.
     Av svenskorna har Sophia Sundberg det bästa personbästat med sina 7:58 från EM i fjol, där hon kom femma.
     Loppet startar kl 16.00 och första man beräknas komma i mål någon gång kring eller strax före kl 22.30 - och första kvinna ungefär en timme senare.
     Det har av arrangören utlovats:
     * Live-resultat (med mellantider var 5 km)
     * Webbsändning (från tre fasta kameror)
     OBS: Båda länkarna är till "huvudsidor" där det skall komma att finnas vidarelänkar till de specifika undersidorna som gäller denna tävling.
     Anm: VM skall vara årligt men 2013 ställdes det till slut in sedan Internationella Ultraorganisationen IAU fått flera återbud från tilltänkta arrangörer.

En skog av TV-kameror, vanliga kameror och mikrofoner var fokuserade på Sanna och Andreas.

En skog av TV-kameror, vanliga kameror och mikrofoner var fokuserade på Sanna och Andreas.
Foto: Ryno Quantz

XL-galans presskonferens

NOV
20

Med tre månader - så när som på en dag - kvar till XL-galan i Globen var det förhandspresskonferens på plats med Sanna Kallur och JVM-trean Andreas Almgren.
     På TV4:s hemsida finns ett par klipp med Sanna Kallur:.
     * Allmänna presskonferensen med Sanna Kallur
     * TV4:s intervju med Sanna
     XL-galan går i Globen den 19 februari 2015
     På XL-galans hemsida finns mer från presskonferensen.

Möt landslaget på 100 km!

NOV
20

Intressant läsning: Inför-intervjuerna med de fem löpare som kommer att representera Sverige vid fredagskvällens VM på 100 km i Doha finns på Ultralöpningskommitténs hemsida:
     * Jonas Buud
     * Fritjof Fagerlund
     * Linus Holmsäter
     * Sophia Sundberg
     * Frida Södermark

Live på webben i eftermiddag:
Presskonferens med Sanna

NOV
20

Kl 14 arrangeras en presskonferens inför vinterns upplaga av XL-galan i Globen den 19 februari. På presskonferensen deltar Susanna Kallur och Andreas Almgren.
     Hela presskonferensen direktsänds på webben av TV4 Play.

Senaste veckan
Veckan 20.11 - 27.11

Sommarens diamantprogram
Supergalaserien Diamond League föddes 2010 och ska...

Friidrottsgalan på gång igen!
Den 11 oktober det lysande OS-året 2004 var det pr...

VM 2015: De magiska antalen
PS3. Exakt hur många deltagare man eftersträvar i ...

EM-guld som gjort intryck
När Meraf Bahta den 16 augusti på Letzigrund i Zür...

Uppdateringar om terräng-EM
Sedan tidigare var det klart att Sverige kommer at...

Månadens i oktober: Annelie
Gått med i en klubb som 33-åring, debuterat på mar...

- Att tänka att jag skulle springa i landslaget några år senare var helt omöjligt.
Det saknas inte exempel på svenska landslagslöpare...

Ledarskifte väntar IAAF & EA
Inom bara ett par veckor under senhösten 1999 fick...

Valberedningens enkät
Om fyra månader - sista helgen i mars - har Svensk...

Anders Borgström tilldelad
exklusiv ledarutmärkelse

RV-stipendiet är föreningen Riksidrottens Vänners ...

The one and only
Att ett idrottsevenemang lockar över 42.000 anmäln...

VM 100 km: Jonas lopp
VM 2012 kördes enl modellen 5 x 20 km, medan det d...

VM 100 km: Vinnande debut
Ny mästare på 100 km blev alltså den 34-årige Max ...

NCAA: Elmar & Agnes
Med ca 250 konkurrenter tog Elmar Engholm en 78:e ...

Daniel & Sandra snabbast
ut ur tunnlarna

"Hela Motala nere i en tunnel" skulle kunna vara e...

Helgens tävlingar
Upptrappning av innessäsongen fortsätter. En natio...

VM 100 km: Nytt silver!
Länk till preliminära och ej kompletta resultat Å...

VM 100 km: Jonas nu tvåa
... och närmar sig ettan.

Vid 80 km har Jonas Buud klättrat ytterligare en p...

IAAF:s Årets:
Lavillenie & Adams

Inte helt oväntat blev det Renaud Lavillenie och V...

VM 100 km: Jonas mot medalj!
Nu har Larkin i täten börjat tröttna rejält och ha...

VM 100 km: En bra bit på väg
Tyvärr kom den utlovade live-resultatservicen inte...

Live på webben: VM 100 km
och IAAF:s årsgala i Monaco

Det blir två webbsändningar i eftermiddag/kväll fö...

Kompletteringar terräng-EM
Långlöpningens landslagsledare Stefan Olsson har u...

Inför VM 100 km fredag kväll
Uppladdningen för ett mästerskap i löpning innehål...

XL-galans presskonferens
Med tre månader - så när som på en dag - kvar till...

Möt landslaget på 100 km!
Intressant läsning: Inför-intervjuerna med de fem ...

Live på webben i eftermiddag:
Presskonferens med Sanna

Kl 14 arrangeras en presskonferens inför vinterns ...

Förra veckan
Veckan 13.11 - 20.11

Inför VM 100 km fredag kväll
XL-galans presskonferens
Möt landslaget på 100 km!
Live på webben i eftermiddag:
Presskonferens med Sanna

Äntligen: IAAF:s kvalgränser
till sommarens VM i Beijing

Apropå Doha 2019:
Hur funkar VM i oktober?

Fler IAAF-arrangörer klara
VM i Doha redan på fredag!
Doha 2019 - Göteborg 2021?
Det blev Doha!
På webben:
Följ IAAF:s val för VM 2019

Idag väljer IAAF VM-värd '19
Vill fylla Stadions läktare
Positiv stämning vid årets ordförandekonferens
Löparsöndag på kontinenten
Rörelse under det grå locket
Svensk Friidrott stärker antidopingarbetet
Agnes klar för NCAA!
Helgens tävlingar
Duell på högsta nivå i Malmö
I den amerikanska terrängen
Berendsen satsar på
Sofia och Kim

Inte premiär, men nästan halvseklet sedan sist

Två veckor sedan
Veckan 6.11 - 13.11

I den amerikanska terrängen
Berendsen satsar på
Sofia och Kim

Inte premiär, men nästan halvseklet sedan sist
Nu får marathonlöparna
sin egen landskamp!

Idrottsgalan 2015:
Meraf & Andreas nominerade

Annorlunda VM-uppladdning
Ungdomstinget 2014:
En uppskattad "projektskola"

Första åtta till Borovets
Piteå nr 23 - och nordligast!
27.116 plus 8.527 blir ....
Sex månaders avstängning
NM i sammanfattning
Övriga löparlördagen
NM M: Lagguld plus
silver/brons individuellt

NM K: Ny norsk suverän
NM P19: Dubbla silver
NM F19: Finsk seger
Följ NM-terrängerna!
Helgens löpningsaktiviteter
Årets lopparrangör i världen heter .... (trumvirvel) ...
Ojdå, är det redan vinter?