Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Tisdag 17 oktober 2017

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Frida Hogstrand
redaktör
073-626 98 88

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Ett stor skara lyssnade till Andreas Kramer och Lovisa Lindhs råd under höstträffen.

Ett stor skara lyssnade till Andreas Kramer och Lovisa Lindhs råd under höstträffen.
Foto: Deca Text & Bild

Maxad löparhelg i Skövde

OKT
16

Från fredag till lördag genomförde Göteborgs Friidrottsförbund sin numera årliga höstträff för distriktets medel- långdistanslöpare i åldrarna 17 år och uppåt samt deras tränare. Detta har man gjort sedan 2010 som en del av distriktets satsning på medel- & långdistanslöpning. Platsen brukar variera från år till år och i år valdes Billingen i Skövde.
     Satsningen på medel- & långdistans har givit stora resultat både vad gäller antalet löpare men även nivån. Goda resultat visade sig bland annat under helgens Billingehuslopp som flertalet av de drygt 50 göteborgarna deltog i.
     Alla tätplaceringar i huvudklassen besattes av göteborgare och först i mål var Sara Christiansson, Sävedalen och Joel Zachrisson från Ullevi.
     
     Föreläsning av landslagslöpare
     Helgen i Skövde innehöll förutom Billingehusloppet av social samvaro, träningar och två föreläsningar. Den första var föredetta landslagslöparen Oskar Käck som berättade om sin satsning och alla de val han gjort på vägen. Oskar berättade även om saker han reflekterat över efter sin karriär och som han kanske skulle gjort annorlunda idag.
     Den andra föreläsningen var unik så till vida att det var två nu aktiva svenska rekordhållare som höll den. De är svenska rekordhållare på samma distans och representerar båda göteborgsföreningar.
     Lovisa Lindh och Andreas Kramer höll en fantastisk föreläsning där de berättade om sina rekordlopp, förberedelserna inför dem, både de sista veckorna men även från vinterns grundträning och hur deras resa varit från och med att de startade sina löparkarriärer till dags datum. De visade på likheter men också skillnader i hur man kan nå det bästa svenska resultatet någonsin.
     Trötta men inspirerade och med nyvunnen kunskap och pokaler i bagaget rullade en fylld buss mot Göteborg efter helgens lyckade sammankomst.
     /Johan Wettergren

Richard (vänster) och Felix (höger) justerade semesterplaneringen och höll i två uppskattade träningspass i Sarajevo.

Richard (vänster) och Felix (höger) justerade semesterplaneringen och höll i två uppskattade träningspass i Sarajevo.
Foto: Per Skoog

Vad en morgonjogg kan ge…

OKT
16

Tanken var att trion bara skulle ge sig ut på en morgonjogg. Per Skoog, Upsalas Richard Andersson och Felix Siljebäck-Larsen från Göta var i förra veckan på ett par dagar semester i Bosnien och Hercegovinas huvudstad Sarajevo.
     – Vi sprang då till närmaste arena där vi träffade på tränaren Salih Keljalić i AK Sarajevo. Vi blev inbjudna på kaffe och det slutade med att Richard och Felix erbjöd sig att hjälpa till med träningspass senare på kvällen, berättar Per Skoog.
     Men innan de själva höll i träningspassen fick de bevittna ett pass av Keljalić själv.
     Keljalić är en av två heltidsanställda tränare i Bosnien & Hercegovina, där den andra är AK Sarajevos koordinator Vahida Kozic. Richard Andersson slogs av barnens disciplin.
     – När tränaren pratade lyssnade barnen som små ljus. Keljalić hade en egen pärm där han hade ritat 14 olika program. På det första passet lät han ett av barnen hålla i ett rörlighetsprogram med 20 övningar som hon ledde utan någon som helst hjälp.
     
     "Amazing"
     De tre svenskarna hade egentligen en utflykt till Kroatien inplanerad men när denna unika möjlighet dök upp fick Kroatien vänta. Felix och Richard höll i två träningspass varav ett för en grupp med 11-12 åringar och ett träningspass för en något yngre grupp.
     – Jag tror att de tyckte det var jäkligt kul. Ett barn räckte i alla fall upp handen efteråt och sa ”Excuse me, the practice was amazing”. Vi har nog ett lite annat förhållningssätt till de vi tränar så vårt besök var nog lite annorlunda för dem, konstaterar Felix.
      Olympiastadion där barnen tränar, används mest av fotbollslaget FK Sarajevo som spelar i högsta ligan i Bosnien & Hercegovina. Löparbanorna har dock förstörts av konserter och är idag omöjliga att springa på till stora delar. Enligt Keljalić ska det dock finnas planer på att åter restaurera banorna med hjälp av stöd från bland annat IAAF.
     – Vi slogs verkligen av gästvänligheten från alla i klubben. Sarajevo är en stad med en stark historia. Skulle någon vara intresserad av att få kontakt med tränarna i AK Sarajevo så är det bara att ta kontakt med oss så kan vi förmedla den, avslutar Richard.
     
     Psst! Vahida Kozic kommer till Sverige i november för att lyssna till föreläsningarna vid European horizontal jumps and hurdles symposium 10-12 november i Falun.
     /Frida Hogstrand och Per Skoog

Årets high school-friidrottare

OKT
14

Med 22 förstaplatsröster av 22 möjliga har den amerikanska facktidskriften "Track & Field News" utsett Mondo Duplantis till "Årets" i den manliga high school-friidrotten 2017.
     Och egentligen var utnämningen given redan på förhand för ingen var ens i närheten av att kunna matcha Mondos meritlista med inte bara high school-rekord inne och ute - i båda fallen förbättrade med ca 3 dm! - utan också juniorvärldsrekord inne och ute. Och då har vi ändå inte vägt in 9:e platsen i senior-VM i London.
     Mondo - som faktiskt dessutom har ett år kvar i skolan hemma i Lafayette (Louisiana) och ett år kvar som internationell junior - är helt enkelt den bäste tonårige stavhopparen någonsin i världen!
     Track & Field News har utsett sin high school-etta varje år fr o m 1947 (då tidningen just startat) och bland föregångarna finns ett antal världs- och olympiamästare. Den senaste är kulstötaren Ryan Crouser (guld i Rio) som tog hem utmärkelsen 2011.
     / A. Lennart Julin

Om två veckor styr Sara Holmgren stegen mot Flemingsbergs Visättra.

Om två veckor styr Sara Holmgren stegen mot Flemingsbergs Visättra.
Foto: Yannick Tregaro

Sara till Visättra - med skarpt sikte

OKT
13

Sara Holmgren sammanfattar sitt hittills gångna friidrottsår som stabilt och roligt. Vi kan nog förstå varför.
     I Saras säsongsfacit finns personbästa på både 5 000 och 10 000 meter samt en andraplats på SM-milen. Hon är nöjd men vet också att det finns så mycket mer, kanske till och med till terräng-SM i slutet på oktober.
     – Jag hade nog velat att säsongen varit lite längre för att fått ut lite mer men jag har både tränat och tävlat stabilt. Det har varit en ganska rolig säsong, säger Sara.
     Efter en kort period av vila är grundträningens tuffa tid här. I Saras fall har man valt att lägga upp träningen efter en fyraveckorsperiod: tre veckor hård träning och en fjärde med större kvalitétänk.
     – Just nu är vi igång med grundträningen rätt bra faktiskt. Jag kör rätt tufft och ganska mycket kvalité för att bli starkare och lite bättre tröskel, säger hon fortsätter:
     – Inför terräng-SM springer vi en del på gräs, det är väl det klassiska att träna på när det är det som banan bjuder på.
     På Visättra sportfält kommer Sara springa 4 och 8 km, samma upplägg som i fjol. Trots veckor med tuff träning är 27-åringen inte orolig över formen.
     – Just nu svarar kroppen väldigt bra på den träningen vi gör. Jag känner mig faktiskt väldigt stark och har gått in i grundträningen med bättre form än förra året. Från sommaren har jag fått med mig ganska mycket bra, säger Sara.
     
     Terränghuvudet
     Sävedalstjejen som tävlar i både bana och terräng menar att taktiken inför ett svenskt mästerskap i terräng kan vara lite olikt ett arenamästerskap.
     – Man kopplar på terränghuvudet som är lite mer ”bara köra”. På bana är det mer farter man ska förhålla sig till. Förutom detta har jag än så länge ingen direkt taktik.
     Vid fjolårets terräng-SM i Västerås löpte Sara i mål som trea på 8km och femma på halva distansen. Nu är hon laddad för mer, och det finns tydliga mål med loppen på Visättra: Medalj - åtminstone en.
     – Det är klart att jag vill ta medalj, helst på åttan, men det är många duktiga tjejer med också. Jag ska göra mitt bästa på vägen dit.
     /Frida Hogstrand

Mona Kanaan och Anette Pallhed delar med sig av sina erfarenheter i att arrangera ett juniormästerskap.

Mona Kanaan och Anette Pallhed delar med sig av sina erfarenheter i att arrangera ett juniormästerskap.
Foto: Andreas Thornell

Många svenskar på europeiskt möte

OKT
13

I dagarna hålls European Athletics Congress-Convention i Vilnius, Litauen.
     Första dagen vigs åt Workshops där bland annat frågor om säkerhet för barn, datasystem, antidoping och Erasmusprojekt diskuteras.
     Dessutom lyftes frågan om möjligheter för de åldersbestämda mästerskap där bland annat Mona Kanaan från Eskilstuna var med och berättade om Eskilstunas erfarenheter av att arrangera ett Junior-EM.
     Fredagens planering drar igång med kalenderkonferens och nordiska möten. I samma veva genomförs också Euro Meetings årsmöte där Sverige representeras av Rajne Söderberg (ordförande) och Johan Engberg (ledamot).
     På plats i den litauiska huvudstaden är ett stort gäng svenskar. Från Svenska Friidrottsförbundet finns bland annat Toralf Nilsson, Björn O. Nilsson och Anna Palmerius samtidigt som Nordic Sport har två representanter på plats.
     Lördagen tillägnas åt kongress och avslutande Golden Tracks, Europeiska friidrottsförbundets gala.
     /Frida Hogstrand och Andreas Thornell

Lennart får EAA:s Golden Pin
- Första svensk någonsin

1:a svensk och 6:e person från Norden.

1:a svensk och 6:e person från Norden.
Foto: Deca Text & Bild

OKT
12

Europeiska Friidrottsförbundet håller till helgen sin European Athletics Congress i sydöstra Litauen: Vilnius.
     Under lördagen tilldelas priser till personer som på flera sätt haft en stor betydelse för friidrotten. Ett av priserna är Golden Pin.
     Inte sedan starten 1995 har utmärkelsen gått till en svensk. Inte förrän nu.
     Under lördagens ceremoni prisas nu A Lennart Julin för sitt gedigna arbete inom den svenska och europeiska friidrotten.
     – Att Lennart blir den förste svensken att erhålla EAA:s utmärkelse Golden Pin är synnerligen välförtjänt efter över fyrtio år i friidrottens tjänst, säger Stefan Olsson, generalsekreterare på Svensk Friidrott.
     Sedan tidigare har Arne Ljungqvist erhållit EAA:s utmärkelse Golden Plaquet (2013). Golden Pin ges till personer som på ett eller flera sätt hjälpt till att utveckla den europeiska friidrotten.
     – Lennart är extremt allround och kunnig inom många områden. Internationellt är han kanske mest känd för arbetet med statistik samt regelfrågor. Här hemma i lika hög utsträckning för sitt arbete inom information och sprida friidrottens budskap, menar Stefan.
     Nomineringen:
     ”Contributed enormously in areas such as inspection and development of education methods and matters for all kind of teaching of starters, technical leaders, electrical time taking, speakers etc.
     Involvement in the IAAF Committee for Rules and Regulations as well as IAAF:s and EA:s Statisticians.
     Man behind the idea of introducing the “upper youth competition classes” Men and Women 22, which later also became international standard Championship U23.
     Involvement with the Swedish Public Radio, Eurosport and has lately been associated with the commercial TV Channel 4 in Sweden, broadcaster of e.g. Diamond League and the Swedish Athletic Cup Competitions.”

     Mer information om priserna
     /Frida Hogstrand

Webbaserad utbildning -
för fler pålästa friidrottsföräldrar

OKT
12

Som förälder till en ny friidrottare kan det vara lite svårt att orientera sig. Hur går tävlingar till, vad kan krävas av mig som förälder och hur kan jag bidra i föreningen? Frågorna kan vara många.
     För att göra detta lite lättare har Svensk Friidrott tagit fram en webbaserad utbildning för just föräldrar till nybörjare i friidrotten. Utbildningens plats och tid väljer du därmed helt själv.
     Christina Nyman Wänseth är tränare och tränaransvarig i Östersunds GIF friidrottsklubb och har under flera år använt sig av utbildningen i föreningen.
     – Vi började marknadsföra Svensk Friidrotts föräldrautbildning 2015 då vi hade ett väldigt uppsving av nya medlemmar, säger Christina och fortsätter:
     – Utbildningen visade sig vara mycket positiv. Många föräldrar kom som helt nya inom idrotten och det här gav dem en möjlighet att få förståelse och kunskap om friidrott.
     Föräldrautbildningen kan introduceras av föreningen i samband med exempelvis förlädramöten eller individuellt. Gemensamt är att man själv väljer tid och plats.
     – Det är positivt att utbildningen är på distans och att den är webbaserad då vi ofta har lång resväg till utbildningar, säger Christina.
     I utbildningen ges bland annat kunskap om hur man tränar och tävlar i friidrott, vad det innebär att vara med i en ideell förening och hur du som förälder kan stötta ditt barn i verksamheten.
     För mer information och till anmälan
     /Frida Hogstrand

Internationell tränarkurs tillbaka!

OKT
10

I november är den populära konferensen Horizontal Jumps and Hurdle Symposium tillbaka i Sverige! Träffen vänder sig till friidrottstränare runt om i landet där både föreläsning och praktik fyller de tre kursdagarna.
     Med ett uppehåll sedan 2013 är nu träffen återigen i gång, i år med datum 10-12 november och Falun som plats.
     Konferensen ingår i EAA:s Coaching Summit Series och arrangeras av prestationscentrum sprint/häck tillsammans med Svenska Friidrottsförbundet.
     – Detta är en unik möjlighet för våra svenska tränare att få träffa fler av de ledande tränarna i horisontala hopp och häck i Europa och USA, säger utbildningsansvarig Anders Rydén och fortsätter:
     – Första gången var 2009 i Malmö och de två efterföljande var i Falun 2011 och 2013. Dessa var mycket uppskattade både från de utländska- som från de svenska deltagarna.
     Årets tema är utveckling av aktiva efter gymnasieåldern till senioraktiva.
     Känner du dig manad? Sista anmälningsdag är 13 oktober.
     – Jag och Torbjörn Eriksson, ansvarig för prestationscentrum sprint/häck ser fram emot en inspirerande helg med många nya uppslag hur vi kan möta de aktiva vi har i vår vardag, säger Anders.
     Mer information och till anmälan
     /Frida Hogstrand

Senaste veckan
Veckan 10.10 - 17.10

Maxad löparhelg i Skövde
Från fredag till lördag genomförde Göteborgs Friid...

Vad en morgonjogg kan ge…
Tanken var att trion bara skulle ge sig ut på en m...

Årets high school-friidrottare
Med 22 förstaplatsröster av 22 möjliga har den ame...

Sara till Visättra - med skarpt sikte
Sara Holmgren sammanfattar sitt hittills gångna fr...

Många svenskar på europeiskt möte
I dagarna hålls European Athletics Congress-Conven...

Lennart får EAA:s Golden Pin
- Första svensk någonsin

Europeiska Friidrottsförbundet håller till helgen ...

Webbaserad utbildning -
för fler pålästa friidrottsföräldrar

Som förälder till en ny friidrottare kan det vara ...

Internationell tränarkurs tillbaka!
I november är den populära konferensen Horizontal ...

Förra veckan
Veckan 3.10 - 10.10

Internationell tränarkurs tillbaka!
Tiden är inne..
Ett unikt sätt att satsa på sin idrott
David snabbast i år
Castorama med tre helger kvar
Antidopingnestor dragplåster på veteranombudskonferens
Nya hjälpmedel till föreningar för rekrytering av äldre nybörjare
Lennart kommenterar Terräng-SM
WADA:s dopinglista 2018:
Förbundsläkarens råd

Ida om stödet: "En stor ära"
Nytt kommunikationsteam sökes

Två veckor sedan
Veckan 26.9 - 3.10

Ida om stödet: "En stor ära"
Nytt kommunikationsteam sökes
3x Svensk Friidrott i RF:s nya satsning
Inför terräng-SM: Uppladdning igång
Önskan: Ökad satsning på medierelationer & kommunikation
Castorama:
"Unga Upsala" tagit kommandot

Friidrottskanalen sänder Terräng-SM!
En månad med guld & svenskt rekord
- Andreas Månadens Friidrottare

Svenska Diamond League-året 2017
"Mer tid till träning och plugg"
”Egentligen självklart för min del”
Föreläsning i ämnet ätstörningar
Isak Månades Friidrottare i juni:
Snabbast i Sverige på 12 år