Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Tisdag 20 mars 2018

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Johan tror att EM-medalj är möjligt

MAR
20


     
     Medeldistanslöparen och 1500m-specialisten Johan Rogestedt fick ställa in sin utomhussäsong förra året för att få ordning på sin hälsena. Under sommaren och hösten väntade istället rehab och återhämtning.
     – Jag genomgick en rigorös behandlingsplan med akupunktur, massage och rehabträning. Under hösten körde jag en del distansträning. Nu springer jag nästan all kvalitetsträning jag skulle gjort om jag inte haft inomhussäsong. I grundträning gör jag allt som jag vill göra, sa Johan under träningslägret i Potchefsroom i Sydafrika i januari.
     Det stora målet för 2018 är EM i Berlin. Ett mästerskap där Johan har stora förhoppningar.
     – Gör man 3.33 - 3.34 och kan spurta då finns det en god chans att vinna EM. Och det känns inte så långt borta. Sommaren 2016 visade jag för mig själv att jag kan spurta och har förmågan att utveckla kapacitet att ta medalj på EM, säger han.
     
     Förberedelser i USA
     I mars två månader senare befinner sig Johan i USA tillsammans med landslagskompisarna Andreas Kramer och Andreas Almgren. Om några dagar åker de till Flagstaff med landslaget för fem veckors träningsläger.
     – Just nu ligger jag på full träning 2 – 2.5 gånger i veckan. Flagstaff blir ett läger där jag kommer fokusera mycket på grundträning, och försöka väva in snabbare löpning för hälsenan. Men det gäller att det sker successivt, säger han på telefon och tillägger att tävlingsdebuten troligen kommer ske i slutet av maj.
     /Gustav Orbring

Hannah Hilding tilldelas
Linda Haglunds stipendium

Hannah Hilding och Jimmy Haglund

Hannah Hilding och Jimmy Haglund

MAR
20

Efter den legendariska sprintern Linda Haglunds bortgång 2015 startade Hanvikens SK och Tyresö FK en minnesfond tillsammans för att hedra minnet av Linda. För andra året delade fonden ut ett stipendium på 10 000 kronor till någon ung kvinnlig friidrottare som är aktiv i Hanvikens SK eller Tyresö FK eller bor i Tyresö, Älta eller Vendelsö.
     I år gick stipendiet till kastaren Hannah Hilding, som tävlar för Tyresö FK. Hannah har under flera år utvecklats starkt på nationell nivå inom samtliga kastgrenar. Under 2017 nådde hon bl. a. ett USM brons i diskus. ”Hannah får Linda Haglunds stipendium 2018 genom hennes starka resultat och fina utvecklingskurva, sin dedikerade satsning samt en positiv attityd,” står det i motiveringen.
     Stipendiet delades ut av Hanvikens SK och Tyresö FK tillsammans med Linda Haglunds bror, Jimmy Haglund i fredags kväll.
     /Gustav Orbring

Nybörjarkurs för starters i april

MAR
20

Starterklubben inom Göteborgs Friidrottsförbund ordnar en nybörjarkurs för starters den 14 april kl. 13-16 i Friidrottens Hus. ”Kursen vänder sig till dig som skulle vilja hjälpa till som starter på tävlingar på distriktsnivå, åldersklasser från de allra yngsta upp till veteraner”, skriver de i sin inbjudan.
     Att vara starter innebär att en har ansvar för att startmomentet sker på ett korrekt och rättvist sätt. Kursen kommer innehålla dels teori, och dels praktik på några av vårens tävlingar. Kursen är öppen för alla klubbar inom hela landet.
     Anmälan och mer information hittar du här
     /Gustav Orbring

Ståhl: "Blir stordåd på Bottnaryds IP"

MAR
19

Både Daniel Ståhl och Simon Pettersson kommer till start när Bottnarydskastet firar 20-årsjubileum i och med årets tävling 16-17 juni.
     – I år siktar jag på att slänga nytt banrekord på Bottnaryds IP, längre än Gerd Kanters 67.71 från 2012. Den 16 juni blir det stordåd på Bottnaryds IP, säger Daniel Ståhl.
     Tränaren Vesteinn Hafsteinsson vill ta det ännu längre än så.
     – Ännu bättre skulle vara om han kunde närma sig sitt svenska rekord på 71.29. Hans träning under vintern tyder på att det skulle kunna hända, säger han.
     Daniel och Simon säsongsdebuterade förra helgen i Leiria, Portugal. En tävling som Daniel vann och där Simon slutade tvåa på nytt jättepers (65.81).
     

     /Gustav Orbring

Gruppen övar stående växlingar (vänstra bilden). Moa Hjelmer och Irene Ekelund växlar (högra). Bild: Torbjörn Eriksson

Gruppen övar stående växlingar (vänstra bilden). Moa Hjelmer och Irene Ekelund växlar (högra). Bild: Torbjörn Eriksson

Med sikte mot stafetten i EM i Berlin

MAR
19

I lördags samlades åtta kvinnor och sju män från de svenska stafettlagen på 4x100m i Sätrahallen i Stockholm. Stor fokus på träffen var att öva in de så viktiga växlingarna. Det kommer hållas två träffar till under våren. Det stora målet för lagen är att kvala in till EM i augusti. De tidsmässigt 16 bästa lagen i Europa kvalar in till mästerskapet. Just nu ligger Sveriges kvinnliga lag på 13:e plats och herrarna på 14:e.
     /Gustav Orbring

Svenska truppen från VEM i Danmark 2017. Foto: Roger Reinhold

Svenska truppen från VEM i Danmark 2017. Foto: Roger Reinhold

Rekordstor svensk trupp i IVEM!

MAR
19

Trots att utomhussäsongen börjat dra igång på många håll finns ett stort inomhusmästerskap kvar på agendan. Inomhus-EM för veteraner inleds i Madrid i dag och pågår i sex dagar. Hela 76 svenska aktiva finns med bland startlistorna. Det är ett nytt deltagarrekord i IVEM-sammanhang - elva deltagare fler än EM 2015 i Torun, Polen. Ett tecken på att svensk veteranfriidrott fortsätter att öka i intresse!
     Senaste IVEM tog Sverige inte mindre än 35 medaljer, varav sju guld.
     Svenska truppen
     Tidsprogram
     /Gustav Orbring

Varvetmilen drar igång i helgen!

MAR
16

I helgen börjar utomhussäsongen dra igång på riktigt! Då startar en månadsperiod med Varvetmilen-tävlingar som duggar tätt runt om i Sverige. Inte mindre än 13 städer kommer anordna Varvetmilen närmaste veckorna. I helgen går tävlingen i Helsingborg, Uddevalla och Borås.
     Varvetmilen är öppen för alla och är en viktig tävling inför Sveriges största löpararrangemang – Göteborgsvarvet, som går 19 maj. Tävlingen är nämligen seedningsgrundande för Göteborgsvarvet, vilket innebär att en bra tid där gör att du har chans att hamna i en bättre startgrupp.
     Dessutom hålls det anrika loppet Två Sjöar Runt i Sundbyberg och Solna i helgen. Antingen springer löparna ett varv runt Lötsjön (2.4 km) eller ett (5,7 km), två (11,2 km) eller tre (16,7 km) varv runt de båda sjöarna Lötsjön och Råstasjön.
     Men inomhussäsongen är faktiskt inte helt slut än. Göta ungdomsspel, som skulle ägt rum i slutet av januari, avgörs istället i helgen. En tävling som lockar deltagare i alla åldrar och från alla delar av landet. Den hålls både lördag och söndag.
     /Gustav Orbring

Svensk Friidrott startar nytt
samarbete med MTR Express

MAR
16


     
     Svensk Friidrott och tågbolaget MTR Express, som erbjuder resor sträckan Stockholm-Göteborg, har tecknat ett avtal som sträcker sig över två år. Både Göteborg och Stockholm är städer där det anordnats och kommer anordnas friidrottsevenemang såsom SM, Folksam GP och Finnkampen. En viktig del i det nya samarbetet är att arrangera evenemangståg till Svensk Friidrotts evenemang. Det gäller bland annat Finnkampen, som går i Stockholm 2019.
     – Att ha bra och nära samarbete med partners som tillhandahåller resor är en viktig del för vår verksamhet. Vi ser också fram emot att tillsammans med MTR Express utveckla evenemangen där resandet blir en del i helhetsupplevelsen. Finnkampståget som vi lanserade 2017 är ett exempel, säger Jan Larsson, Marknadschef på Svensk Friidrott.
     – För oss är det en möjlighet att synas tillsammans med en aktör som också jobbar målorienterat och med prestation. Idrottssegmentet behöver vi komma in på och bygga vår kännedom kring, och Svensk Friidrott är en stark och erkänd organisation som täcker in många olika människor. Vår förhoppning att använda samarbetet på många olika sätt, säger Mats Johannesson, VD för MTR Express.
     /Gustav Orbring

Duon förstärker Svensk Friidrott!

Azuka Nnamaka och Jenny Sundqvist

Azuka Nnamaka och Jenny Sundqvist
Foto: Gustav Orbring

MAR
15

I februari/mars förstärktes Svensk Friidrott av Azuka Nnamaka och Jenny Sundqvist.
     Azuka kommer jobba med projektet ”Friidrott i utsatta områden”. Målet med projektet är att få en helhetsbild över hur friidrotten är organiserad och fungerar i 20 utvalda områden runt om i landet.
     Azuka är från Uppsala men flyttade till Stockholm/Solna som 17-åring. Azuka har ägnat stora delar av sitt yrkesliv med att jobba med värdegrundsfrågor och frågor som rör mångfald, inkludering och integration.
     Senaste tiden har hon haft en ”paus” från att jobba med idrotten och kommer närmast från Scouterna där hon jobbat med deras mångfaldsarbete.
     
     Jenny kommer närmast att jobba med motions- och folkhälsodelen av friidrotten, d.v.s. att engagera fler människor runt om i landet att röra på sig, och kommer ansvara för svenskalopare.se som samlar alla godkända lopp, friidrottsföreningarnas löpargrupper och tips till dig som gillar eller är nyfiken på löpning. Hon är dessutom ansvarig för den tredje upplagan av Sverige på Fötter 31 maj, där så många i Sverige som möjligt ska röra på sig någon gång under ett helt dygn. Veterandelen av friidrotten kommer också ligga på Jennys bord.
     Jenny kommer närmast från insamlingsstiftelsen En Frisk Generation. Hon hade då uppdrag som hälsokoordinator i Haninge kommun där hon, i samverkan med det lokala föreningslivet, arbetade med att främja fysisk aktivitet och hälsosam livsstil hos barnfamiljer.
     /Gustav Orbring

Dags för förbundsdomarutbildning

MAR
15

I år genomförs förbundsdomarutbildningen vid två tillfällen. Första tillfället är i Stockholm redan den 21-22 april, i Scandic Kungens Kurva.
     Kursen är till för rutinerade domare med gedigna kunskaper om friidrottens tävlingsregler.
     Mer om kursen och anmälan hittar du här.
     /Gustav Orbring

Foto: Deca Text & Bild

Ta chansen att bli en del av
Landslagets Friidrottsskola!

MAR
15

Sedan tidigare har svenska friidrottsföreningar runt om i landet haft möjligheten att arrangera sina egna friidrottsskolor. Det ger barn och ungdomar möjligheten att testa på flera av friidrottens olika grenar, och ger unga aktiva chansen att få testa på att vara ledare.
     Nu introduceras ett nytt koncept kring friidrottsskolan. Från och med sommaren 2018 kan alla Sveriges friidrottsföreningar arrangera Landslagets Friidrottsskola.
     – Det är en ny idé vi tagit fram för i år och vi hoppas givetvis att så många föreningar som möjligt vill testa på detta, säger Frida Hogstrand, projektledare för Landslagets Friidrottsskola.
     En av tre ambassadörer för Landslagets Friidrottsskola är höjdhopperskan Sofie Skoog.
     – Jag kommer ihåg första gången jag fick bära landslagskläderna, det kändes magiskt. Varje gång jag tar på mig landslagskläderna känns det speciellt och det är en stor ära att representera Sverige, säger Sofie.
     Både deltagare och ledare får nu chansen att dela Sofies magiska känsla i att dra på sig landslagskläderna i och med de deltagar- och ledarpaket klubbarna har möjlighet att köpa för Landslagets Friidrottsskola.
     – Tanken är inte att ändra föreningars redan befintliga koncept utan vi vill ge deltagare och ledare i friidrottsskolan en chans att känna sig som riktiga friidrottsstjärnor. Inspirerade av landslaget har vi tillsammans med Craft, Intersport och Unisport tagit fram exklusiva produkter för Landslagets Friidrottsskola, säger Frida Hogstrand.
     Mer information om Landslagets Friidrottsskola
     /Gustav Orbring

Simons väg till världseliten

MAR
14

Tidig uppmärksamhet i media är förstås inspirerande men kan också bli jobbig eftersom utvecklingskurvorna under ungdomsåren sällan hela tiden förmår matcha kurvorna över omvärldens förväntningar. Idealet är därför förmodligen att få jobba på litet grand bakom en redan etablerad stjärna.
     Nackdelen med det är dock att när man sedan börjar prestera på allvar så blir det ändå inte uppmärksammat efter förtjänst eftersom man fortfarande befinner sig i ”stjärnskuggan”. Fråga bara Simon Pettersson som i somras landslagsdebuterade på VM i London med att gå till final samtidigt som Daniel Ståhl var 2 cm från guldet.
     Att jämföras med Daniel är tufft och få – eller ingen – uppmärksammade nog i somras att de resultat Simon gjorde på VM (63.69) och senare på SM (64.84) faktiskt är de bästa som någon svensk vid sidan av Daniel någonsin gjort i dessa sammanhang! Och då har vi ju ändå haft ganska många duktiga diskuskastare under årens lopp.
     I vår specialartikel ”Simon Pettersson – VM-finalist i landslagsdebuten” fördjupar vi oss därför i Simons 2017 – det år när han etablerade sig som diskuskastare av internationell elitklass. En position Simon – att döma av det färska perset och andraplatsen bakom Daniel vid Europacupen kast – dessutom ser ut att kunna förstärka ytterligare i år.
     / A. Lennart Julin

En mängd 14-17-årstränare är färdigutbildade efter helgen som gick

En mängd 14-17-årstränare är färdigutbildade efter helgen som gick

Glada tränare utbildade och klara!

MAR
14

Helgen 10-11 mars var det avslutningsdags för den första gruppen av certifierade 14-17-årstränare med det nya upplägget där Svensk Friidrott är arrangör. Utbildningsteamet består av Håkan Widlund, Mats Olsson samt Morgan Rosberg, som genomför det mesta av innehållet i utbildningen. Till den sista träffen var även Malin Sundström med som ansvarig för medel-/långgruppen.
     Utbildningen startade i slutet av november, fortsatte med en träff i början av januari samt hade sin avslutningshelg på Bosön 10-11 mars. Mellan varje träff hade deltagarna flera inlämningsuppgifter där det bland annat låg ett stort fokus på träningsplanering. Totalt 34 tränare blev godkända efter tre väl genomförda helger fullspäckade med innehåll.
     I helgen, 17-18 mars, avslutas den andra gruppen av 14-17-årstränarutbildningen i Växjö med 24 deltagande tränare. Totalt är det 32 föreningar som har haft deltagare i utbildningen.
     För de som är intresserade av att gå denna utbildning kommer den att komma tillbaka hösten 2018: 24-25 november i Varberg samt en grupp 1-2 december i Stockholm, Bosön.
     /Gustav Orbring

Senaste veckan
Veckan 13.3 - 20.3

Johan tror att EM-medalj är möjligt
Medeldistanslöparen och 1500m-specialisten Joh...

Hannah Hilding tilldelas
Linda Haglunds stipendium

Efter den legendariska sprintern Linda Haglunds bo...

Nybörjarkurs för starters i april
Starterklubben inom Göteborgs Friidrottsförbund or...

Ståhl: "Blir stordåd på Bottnaryds IP"
Både Daniel Ståhl och Simon Pettersson kommer till...

Med sikte mot stafetten i EM i Berlin
I lördags samlades åtta kvinnor och sju män från d...

Rekordstor svensk trupp i IVEM!
Trots att utomhussäsongen börjat dra igång på mång...

Varvetmilen drar igång i helgen!
I helgen börjar utomhussäsongen dra igång på rikti...

Svensk Friidrott startar nytt
samarbete med MTR Express

Svensk Friidrott och tågbolaget MTR Express, s...

Duon förstärker Svensk Friidrott!
I februari/mars förstärktes Svensk Friidrott av Az...

Dags för förbundsdomarutbildning
I år genomförs förbundsdomarutbildningen vid två t...

Ta chansen att bli en del av
Landslagets Friidrottsskola!

Sedan tidigare har svenska friidrottsföreningar ru...

Simons väg till världseliten
Tidig uppmärksamhet i media är förstås inspirerand...

Glada tränare utbildade och klara!
Helgen 10-11 mars var det avslutningsdags för den ...

Förra veckan
Veckan 6.3 - 13.3

Vilken debut i Kraftmätningen, AIK!
Götalands: GBG försvarade segern
Svealands: Spännande tävlingar och många personliga rekord i Karlstad
EC kast: Tuffa förhållanden
USA: Lisa 4:a på "Nationals"
Svensk dubbelseger i Europacupen – Simon Pettersson dagens man!
Förklarar MAI:s ledning i SM-pokalen:
"Har en talangfull generation"

Tävlingar att hålla koll på i helgen
In memoriam: Förste drömmilaren
Daniel säsongsdebuterar till helgen:
"Har inga gränser i huvudet"

Uppdaterade årsmöteshandlingar
Svensk Friidrotts nya SM-poängtabell
Vilken förening lyckades bäst i vinterns SM-tävlingar?
"Ringer mig när de ser sista chansen
att komma tillbaka till friidrotten"

IVSM: Spännande tävlingar med rekorddeltagande!
Leif Arrhenius har lagt ner karriären
Nya föreningen vill satsa på yngre
Information från Folksam:
Känner du till er försäkring?

Två veckor sedan
Veckan 27.2 - 6.3

Leif Arrhenius har lagt ner karriären
Nya föreningen vill satsa på yngre
Information från Folksam:
Känner du till er försäkring?

Inne-VM – ett mästerskap där fullträffen uteblev
IVM: Melkers hittills bästa!
IUSM: Guldx3 för Katharina Gråman
IUSM: Dubbla guld till Gabriel
IVM: Mondo sjua och Melker nia
IVM: Khaddi sexa i längdfinalen
Så följer du IUSM i Växjö
Mondo, Melker och Khaddi i spännande VM-finaler i eftermiddag
IUSM: Vilket trestegslyft av Maja!
IUSM: Långt i kula av Jesper
IVM: Sannas världsrekord överlevde
IVM: Meraf tia i tuff final
IVM: Ställningsstrul för Angelica
IVM: Odain 0.02 från årsbästa
Meraf springer VM-finalen ikväll
Lördagskvällens IVM-svenskar
Angelica är redo för VM-final
IVM: Tung dag för Kalle
IVM: Odain vidare till semi!
Så följer du IUSM i Växjö
Lördagsförmiddagens IVM-svenskar
IVM: Fanny 13:e i kulfinalen
IVM: Meraf till final trots allt
IVM: Bra insats av Linn – oturligt fall för Meraf som dock är i final
IVM: Såååå nära för Andreas Kramer
IVM: Små marginaler för Elin
Fyra blågula springer VM-försök ikväll
Förbundsårsmötet närmar sig
Fanny: "Längtar efter att få tävla"
Dags för vinterns sista SM-tävling
IVM: Tufft för Meraf på 3000 m
IVM: Erika sjua i märklig tävling
Torsdagskvällens IVM-svenskar
Meraf siktar högt i Birmingham
Största IVM-truppen på 14 år
Birmingham väcker svensk guldsmak
Mikael uttagen till VM halvmarathon