Torsdag 5 maj 2016

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Ansvarig utgivare
Anders Albertsson
072-249 53 50

Utgivningsbevis
Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se
Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och
media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Ekvall och Andersson favoriter till SM-guldet

Mikael Ekvall före Abraham Adhanom vid 
<br/>SM i Söderhamn i fjol.

Mikael Ekvall före Abraham Adhanom vid
SM i Söderhamn i fjol.
Foto: Deca Text & Bild

MAJ
04

Om två och en halv vecka avgörs halvmarathon-SM i samband med GöteborgsVarvet, och nu börjar SM-startfältet sätta sig. Loppet blir i år extra viktigt då bra prestationer kan bidra till kvalificering till halvmaran på EM, dit Sverige kommer att skicka både ett manligt och ett kvinnligt lag bestående av fem löpare.
     Tittar man på den svenska årsbästalistan och jämför den med anmälningslistan så ser man att det saknas ett antal på topp 10 än så länge. Tvåan och trean bland de svenska männen i år, Eskilstunas Abraham Adhanom och Nasir Dawoud, är båda anmälda och just nu ser det ut som att Strömstads Mikael Ekvall, som innehar det svenska rekordet och som var bäste svensk på Varvet i fjol, blir deras största hot om SM-guldet. Just Adhanom vann guldet i fjol, då SM-halvmaran gick i samband med Kungsholmen Runt, före Strömstads Johan Larsson och Akeles Anders Kleist.
     På den kvinnliga sidan är årets Sverigeetta, Hässelbys Isabellah Andersson, stor favorit till SM-guldet. Hon vann SM-guldet även i fjol, då före Malmös Louise Nilsson och Ullevis Therese Olin. Ingen av dem är dock anmälda än så länge. Däremot fjolårsfyran Josefin Gerdevåg, KFUM Örebro och femman Mikaela Kemppi, Örebro AIK.
     /Magnus Fridell

Första deltävlingen lockade inte så många löpare, men arrangörerna hoppas att fler ska få upp ögonen för cupen.

Första deltävlingen lockade inte så många löpare, men arrangörerna hoppas att fler ska få upp ögonen för cupen.
Foto: Morgan Danielsson

Cup ska göra Värmland
till löpardistrikt

MAJ
04

En ny löpcup har startats i Värmland. +WATT Run Cup i Arvika hade sin första deltävling för några veckor sedan och i den värmländska friidrotten har man saknat en riktigt löpcup de senaste åren.
     – Tidigare fanns en löpcup som hette Nike Run Cup. Där deltog ganska många löpare, från småttingar till veteraner, berättar Morgan Danielsson från KFUM Arvika Friidrottsförening och projektledare för cupen. Han menar att just veteranernas deltagande gjorde att det fanns bra förebilder för ungdomarna.
     Målsättningen med den nya löpcupen är att öka intresset för löpning i Värmland och så småningom ha flera värmländska SM-deltagare i medel- och långdistans. I Söderhamn i somras var det bara en värmländsk löpare, Morgan Danielssons son Axel Danielsson Meiling.
     – Vi är medvetna om att det är en målsättning som tyvärr inte kommer att uppfyllas på kort sikt, utan det är ett långsiktigt mål. Dock vet vi som är aktiva inom idrotten att ”trägen vinner”, eller målmedvetenhet ger effekt, säger Morgan Danielsson.
     Distanserna i +WATT Run Cup är från 2 000 meter för pojkar och flickor 11 år till 4 000 meter och 6 000 meter för seniorer.
     /Magnus Fridell

Stämningen brukar vara på topp när Hammarby arrangerar friidrottsskola.

Stämningen brukar vara på topp när Hammarby arrangerar friidrottsskola.
Foto: Hammarby Friidrott

De räknar med 1 300 barn

MAJ
04

Sommaren närmar sig och med det högsäsongen för alla friidrottsskolor som arrangeras runt om i landet. En av de största finns i Stockholm hos Hammarby IF. De har nu passerat över 800 anmälningar till sina fem veckor, men räknar med ytterligare 500 barn.
     – Förra året hade vi 1 262 barn med i friidrottsskolan, och i år siktar vi på 1 300. Men vi har kapacitet för totalt 1 600 barn, berättar Mikael Thulin, kanslist på Hammarby IF Friidrott.
     Det är många år som Hammarby har bedrivit friidrottsskola på Enskede IP under somrarna. Mikael Thulin minns att han själv var med i friidrottsskolan 1993, och han tror att anledningen till att just Hammarbys verksamhet är så populär är att föreningen hela tiden har strävat efter att förbättra sig.
     – Vi har skickat ut utvärderingar efter varje genomförd friidrottsskolevecka, och på så vis har vi kunnat förbättra oss år efter år, berättar han.
     
     Stort intresse
     
Enskede, strax söder om Stockholms innerstad, har en befolkning som består av många barnfamiljer och barnen behöver aktiviteter, menar Mikael Thulin. Hammarby har också en stor barn- och ungdomsverksamhet med runt 500 barn i friidrottsskoleåldern som är med i den ordinarie verksamheten.
     – Så det finns ett stort intresse, konstaterar Mikael.
     Friidrottsskolan har utvecklats varje år. I början var det en vecka varje sommar men de senaste åren har intresset varit så stort att det numera är fem veckor fullmatade med friidrott på Enskede IP.
     – De första åren lagade vi all mat själva i vårt lilla klubbhus. Med tiden har vi bytt till större lokaler för att kunna växa och nu när vi är så pass många har vi engagerat en cateringfirma och vi äter lunchen i ett stort tält.
     
     Många ledare
     
Hammarby har också gjort mycket för att det ska bli smidigt för barnens föräldrar. Därför har de barnpassning en timme före det att friidrottsskolan börjar varje dag och en timme efter att den slutar.
     – Friidrottsskolan har blivit mer organiserad och strukturerad då vi successivt ökat med fler barn. Grundinnehållet i träningen är nog dock mer eller mindre det samma.
     En så här stor friidrottsskola kräver väldigt många ledare. Mikael Thulin berättar att Hammarby har drygt 100 ledare under de fem friidrottsskoleveckorna, och de rekryteras från den egna verksamheten.
     – Det är framförallt aktiva friidrottsungdomar från 15 år och uppåt som utgör ledarstaben. Många av dem är också med varje sommar. Det är ett bra tillfälle för dem att sommarjobba samtidigt som de befinner sig nära sin friidrott, säger han och tillägger att det alltid finns ett intresse bland föreningens aktiva att jobba som ledare för friidrottsskolan.
     – Vi brukar sätta nya ledare tillsammans med rutinerade ledare så att de nya snabbt kan komma in i ledarrollen. Alla våra ledare har gått ledarskaps- och grenutbildning.
     
     ”En rolig vecka!”
     
De barn som går friidrottsskolan kan vänta sig en vecka med roliga aktiviteter menar Mikael Thulin.
     – Man lär känna nya kompisar och man utvecklar sina kunskaper inom friidrott. Vissa kanske får upp ögonen för idrotten.
     En fördel med friidrottsskolan som Mikael Thulin lyfter fram är att alla har möjligheten att hitta den gren som passar just dem.
     – Eftersom man provar många grenar som man kanske inte gjort tidigare, säger han.
     Friidrott.se:s förteckning över friidrottsskolor.
     
/Magnus Fridell

Gläds med Melker och Sarah

MAJ
03


     
     I går blev Malmös Melker Svärd Jacobsson uttagen till OS och Hässelbys Sarah Lahti satte svenskt rekord på 10 000 meter. Två glada svenska friidrottsnyheter på en och samma dag.
     Friidrott.se träffade förbundskapten Karin Torneklint som gladdes med framgångarna och också med hur många andra har inlett året. I vår videointervju berättar Karin till exempel om hur förberedelserna ser ut inför EM i Amsterdam och vilka svenskar vi ska hålla ett litet extra öga på.
     – Många rapporter från alla träningsläger har varit väldigt positiva, så det blir kul, säger Karin som också kommenterar Hälles Meraf Bahta som gör sin riktiga tävlingscomeback vid Diamond League-tävlingen i Doha på fredag.
     – Det är lite Melkerläge på henne. Hon har haft mycket strul men rapporterna är goda, så jag håller tummarna.
     /Magnus Fridell

Men är det inte ....? Jovisst är det Finlands OS/VM/EM-meriterade Sandra Eriksson som syns i frontlinjen på Strömmingsloppet i Vaxholm i lördags. I mål efter 5 km löpning var Sandra sedan trekvarts minut före loppets tvåa (och bäste manlige löpare).

Men är det inte ....? Jovisst är det Finlands OS/VM/EM-meriterade Sandra Eriksson som syns i frontlinjen på Strömmingsloppet i Vaxholm i lördags. I mål efter 5 km löpning var Sandra sedan trekvarts minut före loppets tvåa (och bäste manlige löpare).
Foto: alj

Helgens lopp lockade både
elit och motionär

MAJ
03

Motionsloppssäsongen har nu gått in i sin mest intensiva period, vilket också märktes i helgen. Inte mindre än tio godkända lopp arrangerades runt om i landet under valborgshelgen. Dessutom drog VårRuset-serien igång i går i Malmö där nästan 5 000 kvinnor sprang de fem kilometerna genom Pildammsparken.
     Flera av loppen lockade också landslagslöpare, till exempel Danderydsloppet som vanns av Spårvägens Lars Södergård, Atea Laxaloppet som hade Hälles Mustafa Mohamed som trea och Ölands kyrkstafett där till exempel David Nilsson i lördags sprang för sin förening Högby IF som kom tvåa efter Spårvägen. David passade också på att springa på söndagen, fast då en halvmara i Danmark där han kom på en sjätteplats. Två andra svenskar som presterade bra i BT Halvmarathon i Lyngby var Eskilstunaduon Abraham Adhanom och Nasis Dawoud som kom fyra respektive femma.
     I Vaxholm i Stockholms skärgård avgjordes Strömmingsloppet som i år fick besök av en EM-, VM- och OS-deltagare, nämligen Finlands hinderlöpare Sandra Eriksson. Sandra, som bor i Stockholm, passade på att byta ut det tilltänkta lördagspasset mot en fem kilometer lång snabbdistans. Och hon var solklart bäst av alla som ställde upp i loppet.
     Se alla resultat i vår resultatbörs.
     /Magnus Fridell

Maria satte nytt Sverige-bästa

Maria Jansson

Maria Jansson
Foto: Peter Fredricson

MAJ
03

Maria Jansson, Kvarnsveden, satte i helgen nytt Sverige-bästa i 24-timmarslöpning då hon som första svenska kvinna någonsin sprang längre än 240 kilometer. Totalt blev det 242,646 kilometer för Maria i Basel, Schweiz. Med det blev hon totaltvåa i loppet, knappt 400 meter bakom den manliga segraren Dietmar Korntner.
     Maria Jansson tog förra året EM-guld i just 24-timmarslöpning och är uttagen till EM i Franska Albi i slutet av oktober.
     Resultatet är dessutom det bästa en nordisk kvinnlig löpare någonsin presterat.
     Samtliga resultat från tävlingen.
     /Magnus Fridell

Melker fjärde OS-friidrottaren

MAJ
02


     
     Malmös Melker Svärd Jacobsson blev i dag helt klar för OS i Rio de Janeiro i mitten av augusti. Det meddelade Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, på en pressträff i Sofiatornet på Stockholms Stadion.
     Efter att ha varit borta från stavhoppandet i nästan två år gjorde Melker, som flyttat till Göteborg och börjat träna ed Gustaf Hultgrens stavhoppsgrupp, comeback under ett träningsläger i USA för en månad sedan. Direkt visade han mycket bra form och hoppade 5.70 i debuten. Efter det personliga rekordet har den 22-årige supertalangen radat upp fina resultat.
     – Det var jätteroligt att det gick så bra i USA, konstaterade Melker inför den samlade journalistkåren.
     Förbundskapten Karin Torneklint gläds över Melkers framgångar.
     – Det är ett fantastiskt jobb som Melker har gjort efter de skadeproblem han haft de senaste åren. Jag verkligen imponerad, sa Karin som nu har fyra friidrottare med i OS-truppen. Sedan tidigare är Hässelbys Angelica Bengtsson, Ullevis Khaddi Sagnia och Spårvägens Daniel Ståhl uttagna.
     Friidrott.se fick ett snack med Melker som berättade om det tuffa skadeperioden, vägen tillbaka och vad den nya träningsgruppen har betytt för hans framgångar i vår.
     – Vi har jätteroligt tillsammans, och det är skillnad från hur det varit innan då jag varit ganska ensam, säger Melker Svärd Jacobsson i vår videointervju.
     /Magnus Fridell

Pers av Kalle i årsdebuten

Det blev tangerat pers även för 
<br/>Upsalas Simon Pettersson.

Det blev tangerat pers även för
Upsalas Simon Pettersson.
Foto: Deca Text & Bild

MAJ
02

Det var inte bara Sarah Lahti som sprang bra i Payton Jordan Invitaitional i vid Stanforduniversitetet i Palo Alto i helgen. Spårvägens Kalle Berglund satte nytt personligt rekord på 1 500 meter, 3:41.00, vilket är en knapp sekund snabbare än vad han sprang på i fjol. Tiden är bara halvsekunden från EM-kvalgräsen.
     – Kalle var offensiv i början och slutade tvåa i loppet bakom Norges Filip Ingebrigtsen, 3:38.95, efter att ha tappat lite på slutet. Kalle kände sig lite tung och värmen var jobbig, säger Spårvägens löpcoach Kent Claesson till Facebooksidan Friidrottaren.
     Huddinges Staffan Ek sprang i B-heatet och kom där trea, 3:43.62.
     Tre svenskar stod på startlinjen i 3 000 meter hinder; Turebergs Daniel Lundgren och Hässelbydupn Elmar Engholm och Emil Blomberg. Bäst för dagen var Emil som blev 11:a i B-heatet, 8:47.97 medan Daniel hade 8:52.86 i ett annat heat. Elmar fick tyvärr bryta efter att ha inlett starkt.
     Strömstads Mikael Ekvall klarade EM-kvalgränsen på 10 000 meter när han nia i B-heatet på 28:48.22. Mikael har dock tidigare deklarerat att det är halvmarathon han siktar på i Amsterdam.
     Hässelbys Johan Wissman inledde säsongen i Clermont, Florida, där han sprang 200 meter i lätt motvind på 21.12, 17 hundradelar från EM-kvalgränsen.
     Klubblösa Hanna Hermansson fortsatte i helgen att visa att hon utvecklas mycket som löpare. I Irvine, Kalifornien, sprang Hanna, som snart fyller 27 år, 1 500 meter på 4:18.61, personligt rekord med fyra sekunder. Hon har därmed kapat 12,5 sekunder från sitt bästa resultat i fjol.
     Upsalas Armand Duplantis satte nytt utomhuspers i stav när han hoppade 5.43 i Natchitoches, Louisiana.
     Hans klubbkompis Simon Pettersson tangerade sitt personliga rekord i diskus genom att kasta 60.28 i Irvine. Simon kom femma i tävlingen som vanns av Spårvägens Daniel Ståhl, som dock inte riktigt kom upp i de nivåer han visat de senaste veckorna, men som ändå fick iväg diskusen 64.72 meter. Resultatet är Daniels femte bästa någonsin i karriären.
     Fler resultat från helgen finns i vår resultatbörs.
     
/Magnus Fridell

På inomhus-VM i Portland var det 1 500 meter som gällde för Sarah. Nu visade hon att hon är att räkna med även på mycket längre distanser.

På inomhus-VM i Portland var det 1 500 meter som gällde för Sarah. Nu visade hon att hon är att räkna med även på mycket längre distanser.
Foto: Deca Text & Bild

Svenskt rekord av Lahti

MAJ
02

Hässelbys Sarah Lahti satte nu på morgonen svenskt rekord på 10 000 meter vid tävlingar i Palo Alto, Kalifornien. Den 21-åriga svenskan sprang på 31:54.87, nästan 2,5 sekunder snabbare än Midde Hamrins tidigare svenska rekord från 1990.
     Sarah var klart snabbast i loppet, tvåan Margarita Hernandez Flores från Mexico kom i mål på 32:11.04.
     Hennes varvtider låg stabilt runt 1.16 - 1.19 under loppets första halva, sedan satte hon in en liten ökning. Sista varvet var klart snabbast och gick på drygt 1.11.
     Sarah Lahti har utvecklats mycket som löpare det senaste året och dessutom visat en stor bredd. Senast i vintras sprang hon 1 500 meter på inomhus-VM i Portland.
     – Det är fantastiskt bra, det är ju hennes första 10 000-meterslopp. Hon sa själv i vintras att hon ville springa 10 000 i sommar, och nu har hon verkligen visat att det är där hon hör hemma, säger förbundskapten Karin Torneklint.
     31:54.87 är klart under kvalgränsen till EM i Amsterdam, 33:20.00.
     Redan runt årsskiftet berättade Sarah Lahti för friidrott.se att hon siktade på lite längre distanser, 5 000 och 10 000 meter, under sommaren, men att målet är att ta sig upp till Marathon med tiden.
     /Magnus Fridell

Lag-EM vartannat år

Svein Arne Hansen,
<br/>ordförande European Athletics

Svein Arne Hansen,
ordförande European Athletics
Foto: Deca Text & Bild

MAJ
01

Från och med 2017 kommer lag-EM att avgöras vartannat år. Detta står klart efter ett beslut av Europeiska Friidrottsförbundets styrelse. Det betyder att EM i Berlin 2018, som då är en del av European Championships, blir den sommarens enda friidrottsmästerskap i Europa.
     Europeiska Friidrottsförbundets ordförande Svein Arne Hansen säger i ett pressmeddelande att styrelsen tror att förändringen ger en tydligare struktur till friidrottskalendern samt att det kommer att göra respektive mästerskap mer prestigefullt.
     – Jag är glad att styrelsen godkände den här förändringen vilket var ett av mina löften i mitt valmanifest i fjol, säger Svein Arne Hansen.
     Styrelsen beslutade också om att regerande europamästare ska erhålla wild cards till EM. Beslutet börjar gälla mästarna vid sommarens EM i Amsterdam.
     Dessutom beslutades att införa en mixedstafett i terräng-EM från och med 2017.
     /Magnus Fridell

Landslaget till Glasgow 2019

APR
30

Inomhus-EM i Friidrott 2019 kommer att avgöras i Glasgow, Skotland. Det beslutade det Europeiska friidrottsförbundets styrelse förra helgen.
     Det var fyra städer som kandiderade. Förutom Glasgow hade även nederländska Apeldoorn, vitryska Minsk och polska Torun lämnat in anbud om att få arrangera mästerskapet.
     European Athletics ordförande, Svein Arne Hansen, tyckte att alla städer lämnat in väldigt bra bidrag och ser fram emot tävlingarna i Glasgow.
     – Jag var i Glasgow vid inomhus-EM 1990 och jag ser fram emot att vara där igen 2019, under vad som blir mitt sista stora mästerskap som ordförande för European Athletics, säger Svein Arne Hansen i ett pressmeddelande.
     Glasgow fick nio röster, Torun sex och Apeldoorn en röst.
     Det här blir tredje gången som Storbritannien arrangerar inomhus-EM. I Glasgow 1990 tog Sverige ett brons genom Tord Henriksson i tresteg. 2007 i Birmingham gick det bättre. Totalt blev det fyra medaljer; guld till Stefan Holm i höjd, Sanna Kallur på 60 meter häck och Carolina Klüft i femkamp, samt silver till Linus Törnblad i höjd.
     I helgen togs det även beslut om att ungdoms-EM, som har premiär i Tbilisi i sommar, kommer att arrangeras i ungerska Győr 2018 och italienska Rieti 2020.
     /Magnus Fridell

Bouafifs dom fastställd

APR
29

Riksidrottsnämnden (RIN) har nu fastställt Dopingnämndens tidigare beslut om avstängning av Adil Bouafif för dopingförseelse. Det innebär att Bouafifs tvååriga avstängning till 22 september 2016 kvarstår samt att han är avstängd ytterligare två år från eventuella landslagsuppdrag inom Svensk Friidrott.
     - Det här var förväntat enligt Dopingkommissionens och Dopingnämndens tidigare beslut. Det har varit en långdragen process och det är skönt att det nu fått ett avslut även om det är en mycket tråkig och beklaglig händelse, säger Svensk Friidrotts generalsekreterare Stefan Olsson.
     Det var 16 augusti 2014 vid EM i Zürich som Adil Bouafif vid en dopingkontroll lämnade ett prov som visade förekomst av EPO.
     Adil Bouafif kan efter 22 september i år träna och tävla igen för sin klubb Hässelby SK.
     /Fredrik Trahn

Stefan Holm kapten på Finnkampsbåten

Stefan Holm ska leda den svenska 
<br/>publiken till Finnkampen i Tammerfors.

Stefan Holm ska leda den svenska
publiken till Finnkampen i Tammerfors.
Foto: Ryno Quantz

APR
29

Stefan Holm blir konferencier och ”kapten” på Finnkampsbåten från Sverige till Finland första helgen i september. Finnkampsbåten kommer att fyllas med svenska friidrottssupportrar på väg till Finnkampen.
     - Finnkampen har betytt otroligt mycket för mig, både under min karriär men även innan och efter den som publik. Det ska bli en stor ära att leda underhållningen och uppsnacket på Finnkampsbåten, säger Stefan Holm.
     Finnkampen går i år 3-4 september på den nyupprustade arenan i Tammerfors då Olympiastadion i Helsingfors är under renovering.
     Finnkampsbåten är en paketresa för friidrottssupportrar 2-5 september där det ingår båtresa med hytt tur och retur Stockholm-Åbo, underhållning och Finnkamps-uppsnack, transfer till Tammerfors med hotellboende, biljetter till Finnkampen och supporterkit.
     Boka din plats på Finnkampsbåten.
     /Fredrik Trahn

Kalle en av helgens årsdebutanter

APR
29

Under våren har många svenska friidrottare varit i USA på träningsläger, men nu i helgen är det många som avslutar sin vistelse där och börjar röra sig hem mot nordligare breddgrader igen. Dock är det några som tävlar på andra sidan atlanten även den här helgen.
     I Irvine, Kalifornien, gör Spårvägens Daniel Ståhl i morgon sin tredje diskustävling på några veckor. Han har ju visat fin form och kastat över 66 meter två helger i rad.
     Daniel får sällskap av Upsalas Simon Pettersson. I den kvinnliga diskustävlingen är Spårvägens Julia Viberg, som förra veckan klarade EM-kvalgränsen, anmäld.
     Hässelbys Johan Wissman springer 200 meter i en mindre tävling i Clermont i Florida. Det blir Johans säsongsdebut.
     I Palo Alto, Kalifornien, kommer medel- och långdistanslöparna igång med sitt tävlande. Bland annat springer Hässelbys Sarah Lahti 10 000 meter liksom Strömstads Mikael Ekvall, som också är ny ambassadör för Svenska löpare.
     Spårvägens Kalle Berglund och Huddinges Staffan Ek årsdebuterar på 1 500 meter medan Turebergs Daniel Lundgren och Hässelbyduon Emil Blomberg och Elmar Engholm springer hinder. För Daniel och Emil blir det första loppet för säsongen.
     Där är också Hässelbys släggkastare Ida Storm anmäld.
     I dag gör också Atleticum Växjös Lisa Linnell sin första sjukamp för året i italienska Florens.
     På hemmaplan fortsätter motionsloppssäsongen vilken nu går in i sin mest intensiva period. I maj arrangeras 100 av de totalt 438 godkända loppen. Den här helgen springs det i Västra Frölunda, Lerum, Vaxholm, Trelleborg, Färjestaden, Halmstad, Tyresö, Danderyd, Ljungby, Genarp och Växjö.
     På måndag drar dessutom årets VårRus-säsong igång i Malmö. Därefter följer ytterligare 16 lopp under hela maj.
     Se fler tävlingar i vår tävlingskalender.
     /Magnus Fridell

Tredje gången på Stadion

APR
28


     
     Andreas Almgren är klar för Bauhaus-galan. Det blir tredje gången i rad som Turebergslöparen springer mot världsstjärnorna på Stadion.
     Friidrott.se träffade honom för en intervju där han berättar om den tuffa vintern som mest bestått av rehabträning, men att han nu är redo att ge sig an sommarens utmaningar.
     Andreas har tidigare gjort sig känd för att kunna kommenteringen av kända 800-meterslopp ordagrant. Nu har han gjort det igen, den här gången OS-finalen 2012. Friidrott.se fick se kommenteringen live.
     /Magnus Fridell
     Läs mer i Bauhaus-galans nyhetsbrev.
     
     

Årets Friidrottare 2015 - Angelica Bengtsson.

Årets Friidrottare 2015 - Angelica Bengtsson.
Foto: Ryno Quantz

23 november hyllas årets bästa friidrottare

APR
28

Svensk Friidrott och Atea har under två års tid arrangerat Friidrottsgalan gemensamt. Nu är datumet för 2016 års gala klart.
     23 november kommer årets främsta friidrottsprestationer att hyllas och bland annat Årets friidrottare att utses. Precis som förra året kommer Friidrottsgalan att hållas i Stockholm Waterfront efter Ateas evenemang Digitala Strategier som vänder sig till verksamhetschefer och it-beslutsfattare.
     – Vi märker att intresset för Friidrottsgalan har blivit större sedan vi relanserade den 2015, både inom friidrottsrörelsen och hos friidrottspubliken. Det mediala intresset är stort, det är alltså inte bara vi som vill lyfta fram alla fina prestationer som svenska friidrottare gör under ett år. Att vi nu för tredje gången i rad arrangerar Friidrottsgalan tillsammans med Atea är väldigt roligt och glädjande, säger Svensk Friidrotts marknadschef Jan Larsson.
     Han får medhåll av Ateas marknads- och HR-direktör, Magnus Sallbring.
     – Vi på Atea är stolta över att få vara med och göra det möjligt för svensk friidrott att få träffas och hylla sina mästare i sällskap av sina medaljörer genom åren. Det är en ynnest för oss och våra kunder att vara med under en sån härlig galakväll, säger Magnus Sallbring.
     Under Friidrottsgalan delas priser ut till bland annat Årets prestation i landslaget, Årets prestation i Finnkampen och Årets prestation i Folksam Grand Prix. Det största priset är Årets Friidrottare som i fjol gick till Angelica Bengtsson. Förra året infördes också det nya priset Svenska löpares hederspris.
     Läs mer om Friidrottsgalan och priskategorierna.
     * Friidrottsgalan i bilder.

Senaste veckan
Veckan 28.4 - 5.5

Ekvall och Andersson favoriter till SM-guldet
Om två och en halv vecka avgörs halvmarathon-SM i ...

Cup ska göra Värmland
till löpardistrikt

En ny löpcup har startats i Värmland. +WATT Run Cu...

De räknar med 1 300 barn
Sommaren närmar sig och med det högsäsongen för al...

Gläds med Melker och Sarah
I går blev Malmös Melker Svärd Jacobsson uttag...

Helgens lopp lockade både
elit och motionär

Motionsloppssäsongen har nu gått in i sin mest int...

Maria satte nytt Sverige-bästa
Maria Jansson, Kvarnsveden, satte i helgen nytt Sv...

Melker fjärde OS-friidrottaren
Malmös Melker Svärd Jacobsson blev i dag helt ...

Pers av Kalle i årsdebuten
Det var inte bara Sarah Lahti som sprang bra i Pay...

Svenskt rekord av Lahti
Hässelbys Sarah Lahti satte nu på morgonen svenskt...

Lag-EM vartannat år
Från och med 2017 kommer lag-EM att avgöras vartan...

Landslaget till Glasgow 2019
Inomhus-EM i Friidrott 2019 kommer att avgöras i G...

Bouafifs dom fastställd
Riksidrottsnämnden (RIN) har nu fastställt Dopingn...

Stefan Holm kapten på Finnkampsbåten
Stefan Holm blir konferencier och ”kapten” på Finn...

Kalle en av helgens årsdebutanter
Under våren har många svenska friidrottare varit i...

Tredje gången på Stadion
Andreas Almgren är klar för Bauhaus-galan. Det...

23 november hyllas årets bästa friidrottare
Svensk Friidrott och Atea har under två års tid ar...

Förra veckan
Veckan 21.4 - 28.4

Tredje gången på Stadion
23 november hyllas årets bästa friidrottare
STHLM 10 med SM-milen ser ut att bli en succé
Nu över 140 löpargrupper
Torneklint mycket nöjd med lägerrapporter från USA
Fortsatt KLUB-forskning
Julia Viberg EM-kvalade
30 års längtan är över
Ännu ett långt kast av Ståhl
Över 40 år i friidrottens tjänst
Över 20 nya löpargrupper i Intersports butiker
Ny tävling för Ståhl i helgen
Årsbästa för Malin Dahlström
Mikael Ekvall tipsar och peppar på svenskalopare.se
Bauhaus-galan på turné

Två veckor sedan
Veckan 14.4 - 21.4

Mikael Ekvall tipsar och peppar på svenskalopare.se
Bauhaus-galan på turné
Stavhoppstrio prisad
Friidrott.se söker skribenter
Många gotlänningar gick domarutbildning
Historisk tekniska ledare-kurs
Svenska intressen i
Bauhaus-galans grenprogram

Revanschsugen Erik Hagberg siktar mot EM
Monsterkast av Daniel Ståhl
Göteborg Friidrott Grand Prix mellan EM och OS
Linn ny nia genom tiderna
Många svenskar i farten i USA
Utby IK upptäcker talanger genom integrationsarbete
Flera nyheter i årets
Diamond League

Skyrunningstjärna tackar ja till landslaget i ultralöpning