Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Onsdag 26 september 2018

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Gammalt mötte ungt i Märsta

Gunnar, 95 och Amadeus, 8 deltog i 
<br/>samma tävling i söndags. 
<br/>Foto: Magnus Thor

Gunnar, 95 och Amadeus, 8 deltog i
samma tävling i söndags.
Foto: Magnus Thor

SEP
25

I helgen arrangerades kastmångkampstävlingen Midgårdskastet i Märsta i Stockholm, som i år bjöd på rekorddeltagande för tävlingen i form av ca 110 startande och 440 grenstarter. Men det var inte bara rekordsiffror i mängden startande - utan även i skillnaden i år deltagarna emellan.
     En av de startande var 95-åringen (!) Gunnar Kulleskog, Huddinge AIS, som satte svenskt rekord i spjutkastning i M95-klassen. På bilden ser ni Gunnar stå och posera tillsammans med den 87 år yngre Amadeus (IFK Märsta), född 2010, som även han deltog i tävlingen.
     För att se hur det gick för Gunnar, Amadeus och de andra finns resultaten här.
     /Gustav Orbring

Mondo är nominerad både till Rising Star och Athlete of the Year, till Europeiska friidrottsförbundets gala Golden Tracks. Via sociala medier kan alla vara med och påverka vilka tre finalister som ska göra upp i det sista steget.

Mondo är nominerad både till Rising Star och Athlete of the Year, till Europeiska friidrottsförbundets gala Golden Tracks. Via sociala medier kan alla vara med och påverka vilka tre finalister som ska göra upp i det sista steget.

Mondo dubbelt nominerad av EAA

SEP
24

Vid Europeiska friidrottsförbundet stora, årliga gala, Golden Tracks den 26 oktober, firas de största europeiska friidrottarna från året. Till årets gala är Armand "Mondo" Duplatis nominerad i två kategorier; Rising Star och Athlete of the Year.
     
     Rising Star
     
Priset ges till unga friidrottare som har gått framåt starkt under året och Mondos starka prestationer under 2018 står sig bra i konkurrensen.
     Priset har delats ut sedan 2007 och förra året vann Karsten Warholm, Norge, efter sitt guld vid U23 EM i Bydgoszcz och VM-guldet på 400m häck i London. Vinnande kvinna var då ukrainska höjdhopperskan Yuliya Levchenko, som även hon vann U23 EM och därefter tog ett silver i London.
     Alla Rising Star-nominerade på EAAs Facebooksida
     
     Athlete of the year
     Galans mest prestigefulla priser som delades ut första gången 1993. Bland årets manliga nominerade finns, vid sidan av Mondo, välmeriterade Sergey Sjubenkov och världsrekordinnehavaren Kevin Mayer.
     2017 fick tyske spjutkastaren och London-världsmästaren Johannes Vetter och Greklands stavhoppsstjärna Ekaterini Stefanidi ta emot statyetterna. Stefanidi tog under det året guld vid både IEM i Belgrad och VM i London.
     Alla Athlete of the year-nominerade på EAAs Facebooksida
     
     Var med och rösta fram din favorit!
     I varje kategori är tio friidrottare nominerade och under de kommande veckorna kan allmänheten, via sociala medier, vara med och utse de slutliga tre finalisterna. Vid sidan av rösterna från sociala medier ges också media, medlemsförbund och en expertpanel möjlighet att säga sitt - varje grupp viktas med 25 procent.
     Det går att rösta fram till kl 12.00 den 5 oktober. Röstningen i sociala medier består av en sammanslagning av röster på Facebook och Twitter. På Facebook röstar man genom att "gilla" eller dela inlägget, på Twitter ska man retweeta inlägget för att rösta.
     Läs mer om Golden Tracks
     /Hillevi Thor

IAAF fortsätter att utvärdera Ryssland efter WADAs beslut

SEP
21

Den internationella antidopingorganisationen WADA har beslutat att återinföra den ryska antidopingorganisationen Rusada. Det internationella friidrottsförbundet IAAF har, med anledning av detta beslut, meddelat att Rysslands friidrottsförbund har ytterligare två krav som måste uppfyllas innan avstängningen av det ryska förbundet kan upphävas, vid sidan av ett återinträde för Rusada.
     Dessa är att a) de ryska myndigheterna erkänner att man varit medveten om och aktivt dolt doping inom rysk idrott och b) de ryska myndigheterna måste göra testdata tillgängliga för The Athletics Integrity Unit inom IAAF.
     En oberoende arbetsgrupp inom IAAF har kontinuerligt följt och utvärderat Rysslands arbete för att uppfylla kriterierna och denna grupp ska under de närmaste veckorna gå igenom WADAs beslut och de återstående punkterna. Deras rekommendation kommer att presenteras i en rapport som överlämnas till IAAF i början av december.
     - Svensk Friidrott ger fortsatt stöd till IAAF som har tagit Rysslands bristande antidopingarbete på stort allvar, vilket man markerade redan i november 2015 när man stängde av det ryska förbundet från deltagande i internationella tävlingar. Vi följer IAAFs fortsatta arbete och utgår från att samtliga beslutade kriterier skall vara uppfyllda innan Ryssland som nation välkomnas tillbaka i friidrottsgemenskapen, säger Björn O. Nilsson, förbundsordförande.
     /Hillevi Thor
     

Åtminstone 31 av tisdagens alla castoramande MAIK-are på Åby Friidrott kom med på den här bilden.

Åtminstone 31 av tisdagens alla castoramande MAIK-are på Åby Friidrott kom med på den här bilden.
Foto: Emil Predan

Castorama får upp farten

SEP
21

För en vecka sedan hade ca 25 Castoramor rapporterats in från runtom i landet och det antalet har i stort sett fördubblats sedan dess! T ex hade Mölndal en stor föreningsaktivitet hemma på Åby Friidrott i tisdags som samlade drygt trettiotalet deltagare.
     Visserligen körde de yngsta (15 år och yngre) med ungdomsredskap men det blev ändå 16 stycken som genomförde en "vuxen-Castorama", vilket med god marginal säkrade att MAIK fyller kvoten för fullt lag (minst 12 deltagare) i lagmomentet.
     Ser man till det individuella kom veckans främsta tillskottet på Sätra i måndags där Daniel Ståhl satte punkt för ett långt och intensivt tävlingsår.
     Lysande diskuskastning
     Daniel fick visserligen aldrig riktigt tryck på kulan (16.92) men med massor av gott humör i spjut (46.63) och slägga (47.40 med en sväng) och världsklasskastning i diskus (64.16 - dryga 67 just utanför sektorn - 66.00 - 65.38!) blev det ändå till slut 3.388 p.
     Diskustekniken satt verkligen där och i sammanhanget kan man notera att Daniel i fjolårets Castorama-diskus hade 62.26 och för två år sedan 61.80.
     I rutan i högerspalten finns länkar till allt om Castorama 2018 inkl den kontinuerligt uppdaterade förteckningen över inrapporterade resultat!
     / A. Lennart Julin

Förbundsdomarutbildning i höst

SEP
21

Förbundsdomarutbildningen genomförs under 2018 vid två tillfällen. Det andra tillfället hålls i Göteborg 10-11 november. Kursen är till för rutinerade domare med gedigna kunskaper om friidrottens tävlingsregler.
     Du förutsätts kunna reglerna när du kommer till kursen. Regelboken är den fasta grund som varje domare måste stå på för att kunna utföra sin uppgift. Därför kommer ett skriftligt prov att genomföras under helgen.
     Mer information och anmälan
     /Anna Linner Bassani

21 ögonblick och 33.457 legobitar.

21 ögonblick och 33.457 legobitar.
Foto: Jonas Hedman

Så byggs (fri)idrottshistoria

SEP
20

Den svenska idrottshistorien är full av magiska ögonblick och 21 av dem har OS-mästaren i höjd, Stefan Holm, återskapat i Lego i boken ”Svenska sportbitar – byggt och berättat av Stefan Holm”.
     Med hjälp av 33.457 legobitar har han byggt klassiska sportögonblick innehållande Charlotte Kalla, Zlatan Ibrahimovic, Sara Sjöström, Jan-Ove Waldner med flera. Till varje bygge hör en text om prestationen och några rader om hur bygget gick till.
     Givetvis innehåller boken också några av de största friidrottsögonblicken – nogra räknat fyra – varav Stefan till ett av dem skapade ett helt friidrottsstadion. Totalt handlar det om 144 sidor och 77 bilder signerade fotografen Mikael Solebris med förord av Carolina Klüft.
     Vilka de fyra friidrottsögonblicken är? Beställ ”Svenska sportbitar” från Pug Förlag.
     /Jonas Hedman

Marcus 4:a i IAAF:s mångkampsserie

SEP
20

”IAAF Combined Events Challenge” startade redan 1998 som en motsvarighet till enkelgrenarnas Grand Prix (och senare Diamond League), dvs en över säsongen löpande tävlingsserie med prispengar till de sammanlagt bästa.
     Den breda uppmärksamheten har aldrig infunnit sig, vi här i Sverige minns dock möjligen att Carolina Klüft tog hem sjukampstotalen fyra år i rad (2003-2006).
     Formatet är att de aktiva får räkna ihop poängen från sina tre bästa ”storinternationella” tävlingar, dit förutom de internationella mästerskapen/cuperna också de internationella ”mångkampsgalorna” räknas.
     Allt färre tävlingstillfällen
     Problemet är att de förstnämnda per definition (undantag OS och VM) har begränsad tillgänglighet – och att Lag-EM/Europacupen nu bara går udda år – och att de senare nu är bara fyra (Firenze i april, Götzis i maj, Ratingen i juni och Talence i september).
     Det har därför blivit väldigt tufft att ens kunna få till tre ”giltiga” mångkamper under en säsong och det är alltså inte att förvånas över att nu 2018 bara sex män och nio kvinnor lyckades. En av de sex männen var dock svensk:
     Marcus Nilsson gjorde 8.120 i Ratingen, 7.819 på EM och nu senaste 7.627 i Talence, vilket gav honom totalen 23.566 som resulterade i en slutlig 4:e plats i ”World Combined Events Challenge 2018” bakom bara EM-ettan Abele, EM-sjuan Braun och EM-sexan Roe. En 4:e plats som dessutom är värd 10.000 dollar!
     Slutställningen 2018
     Marcus 4:e plats är även en tangering av den näst bästa svenska placeringen i WCEC-historien. Jessica Samuelssons ursprungliga 6:e plats i sjukampen 2012 har nämligen – efter retroaktiva dopingdiskningar av ryska Tjernova och ukrainska Josipenko – uppgraderats till en 4:e plats. Frågan är dock om Jessica retroaktivt också fått de 3000 dollar som är skillnaden i prispengar mellan 4:e och 6:e plats?
     PS. Färske världsrekordmannen Mayer gjorde bara denna enda tiokamp under 2018 och var därför aldrig aktuell för något pris i Challengen.
     / A. Lennart Julin

Ulla Karnebäck gjorde ett fantastiskt VM med fyra medaljer och två svenska rekord.

Ulla Karnebäck gjorde ett fantastiskt VM med fyra medaljer och två svenska rekord.
Foto: Anna Ek

Svenskt medaljregn under veteran-VM

SEP
20

Den stora friidrottsfesten 4-16 september i Málaga blev en succé sett ur svenska ögon. Hela 43 medaljer blev det för blågult – 11 guld, 19 silver och 13 brons – vilket innebar en 16:e plats i medaljligan. Det är det bästa världsmästerskapet för svensk del på många år (senast, 2016, blev det 29 medaljer). Den 161 namn stora svenska truppen bjöd även på nio svenska rekord och sju nordiska rekord.
     Ett stort utropstecken under mästerskapet var Ulla Karnebäck. I K65-klassen tog hon hem två guld, på 80m häck och 300m häck, silver i sjukamp, brons på 800m och en fjärdeplats på 400m. Hon satte även svenskt rekord i sjukamp på 5112 poäng och dessutom 400m.
     IFK Lunds Kerstin Nilsson tog tre medaljer av varsin valör i K75-klassen (guld på 200m häck vilket också var svenskt rekord, silver på 80m häck och brons i längdhopp). För Spårvägens Mattias Sunneborn blev det dubbla guld i längd och tresteg, samt ett silver på 4x400m.
     Veteran-VM 2018 är ett av de största friidrottsevenemangen genom tiderna, med 8197 deltagare i åldern 35-102 år från 100 länder. Endast två VVM har haft fler deltagare: 1993 i Japan med 11 475 deltagare och 2007 i Italien med 8946 anmälda deltagare. Men då var det inte lika många svenskar anmälda som det var i år.
     I samband med mästerskapet stod det också klart att veteran-VM 2022 kommer arrangeras här i Sverige, i Göteborg. Läs mer om det här.
     Samtliga resultat
     /Gustav Orbring

Foto: Ryno Quantz

Hög tid att söka sanktion ute -19

SEP
20

September innebär att det är hög tid för tävlingsarrangörer att planera för nästa års arrangemang. Sista dagen att söka sanktion för tävlingar utomhus under nästa år är 30 september. Sanktion söks i friidrottens it-system FRIDA, som man kommer åt via Idrott Online. Och för de föreningar som redan arrangerat tävlingar i år - glöm inte att skicka in redovisningsblanketten till Gunilla Dahlén om ni inte redan gjort det. Blanketter finns att hämta här.
     Det har nyligen gjorts några uppdateringar i FRIDA, det som märks för föreningsanvändare är att betalmetoden Payex inte längre finns kvar. Detta beror på uppdateringar som gjorts i Idrott Online gör att det inte längre finns stöd för den betalmetoden. Dessutom ska användare som har fått felmeddelanden vid inloggning eller ansökan i FRIDA inte längre ha det problemet.
      Har du frågor om sanktioner kan du kontakta Frida Lindström.
     Här kan du läsa mer om hur du söker sanktion
     /Frida Lindström

Glöm inte att anmäla dig till
löptränarkursen i oktober!

SEP
19

Vill du ha kunskap och inspiration för att utvecklas i din tränarroll och ta nästa steg med de aktiva att prestera på en högre nivå?
     Löptränarkursen är för dig som vill vidareutbilda dig och få mer djupgående kunskaper i träningsplanering, formtoppning - prestera bäst när det gäller, alternativ träning, helt enkelt löpning i teori och praktik. Kursen hålls på Bosön i Stockholm tre tillfällen mellan 12 - 14 oktober.
     Sista anmälningsdag är nu på fredag 21 september!
     Mer information och anmälan.
     /Gustav Orbring

Terräng-EM 2016 slutade de svenska M22 på en sjundeplats i lagtävlingen.

Terräng-EM 2016 slutade de svenska M22 på en sjundeplats i lagtävlingen.
Foto: Deca Text & Bild

Vägen till höstens terrängmästerskap

SEP
19

I höst/vår väntar NM-JNM, EM-JEM och VM-JVM i terräng. Först ut, 10 november, är NM-JNM i Reykjavik, Island. Nordiska mästare ska utses i totalt fyra individuella klasser (9.0 km för män, 7.5 km för kvinnor, 6.0 km för P19 och 4.5 km för F19), kombinerat med lagtävling.
     Sverige kommer skicka maximalt fem män, fyra kvinnor, fyra P19 och fyra F19.
     En månad senare väntar EM-JEM i Tilburg, Nederländerna. De svenska terränglöparna verkligen kommer behöva visa sina bästa sidor under terräng-SM och under terräng-NM för att få åka. För EM-plats krävs resultat som visar på topp 25 individuellt eller topp 8 i lag.
     Sett till terräng-EM-historiken de senaste 24 åren har endast en senior vartannat år lyckats nå topp 25. Ungefär en 19-år- respektive 22-årsjunior har lyckats nå topp 25 per mästerskap. Endast 14 lag har lyckats nå Topp-8 på 36 starter. Vi har inte haft ett kvinnligt seniorlag sen 2009 medan K22 debuterade ifjol, med en fjärde plats.
     Till terräng-EM-historiken
     Till uttagningssidan för alla tre terrängmästerskapen
     /Gustav Orbring

Senaste veckan
Veckan 19.9 - 26.9

Gammalt mötte ungt i Märsta
I helgen arrangerades kastmångkampstävlingen Midgå...

Mondo dubbelt nominerad av EAA
Vid Europeiska friidrottsförbundet stora, årliga g...

IAAF fortsätter att utvärdera Ryssland efter WADAs beslut

Den internationella antidopingorganisationen WADA ...

Castorama får upp farten
För en vecka sedan hade ca 25 Castoramor rapporter...

Förbundsdomarutbildning i höst
Förbundsdomarutbildningen genomförs under 2018 vid...

Så byggs (fri)idrottshistoria
Den svenska idrottshistorien är full av magiska ög...

Marcus 4:a i IAAF:s mångkampsserie
”IAAF Combined Events Challenge” startade redan 19...

Svenskt medaljregn under veteran-VM
Den stora friidrottsfesten 4-16 september i Málaga...

Hög tid att söka sanktion ute -19
September innebär att det är hög tid för tävlingsa...

Glöm inte att anmäla dig till
löptränarkursen i oktober!

Vill du ha kunskap och inspiration för att utveckl...

Vägen till höstens terrängmästerskap
I höst/vår väntar NM-JNM, EM-JEM och VM-JVM i terr...

Förra veckan
Veckan 12.9 - 19.9

Glöm inte att anmäla dig till
löptränarkursen i oktober!

Vägen till höstens terrängmästerskap
Skåne bröt Göteborgs dominans
Seger för Stockholm i Svealands
Hasse Sköldsäter:
70 år i friidrottens tjänst

Allt om friidrottsåret i samlad form
Talence: Drömvärldsrekord av Mayer!
Copenhagen Half: Mikaela 1:14
Berlin Marathon: 2:01:39!?!?!
.... Två-noll-en-trettionio ...!!

Bästa segertiden på 18 år
SM-pokalen: Upsala avancerade
Världsmotstånd för Marcus
Maratonsvenskar intar storstäderna
In memoriam: Bernt Gröön
Daniel slog Gudzius och Dacres
Castorama-säsongen har startat:
Rekord igen av Fanny!

Svensk succéstart på sista VM-veckan
Idrottslyftet – nu på måndag
I dag är det dags för Skoljoggen:
”En av de bästa dagarna på året”

Rörelseglädje för sjätteklassare
Nya utbildningstillfällen:
Jämställd och inkluderande idrott

Två veckor sedan
Veckan 5.9 - 12.9

I dag är det dags för Skoljoggen:
”En av de bästa dagarna på året”

Rörelseglädje för sjätteklassare
Nya utbildningstillfällen:
Jämställd och inkluderande idrott

Hemligheten bakom Lisa Liljas lyft:
"Har en fantastisk träningsgrupp"

Dubbelseger för Norrbotten i norr
Mattias tog 15:e VM-guldet
Lidingöloppskonferens – få chansen
att träffa EM-vinnaren Adam Kszczot

Utbildning för ungdomstränare

SM mångk.: Första guldet för Andreas
SM mångk.: Lovisa höll undan
JSM-USM mångk.: Edvins andra
USM mångk.: Stark andradag av Robin
USM mångk.: Trippelseger för Ymer!
USM mångk.: Stentuff medaljstrid
Följ mångkamps-SM i Uddevalla
På TV idag: Kontinentalcupen dag 2
Kontinentalcupen: Andreas 4:a
och Daniel 5:a (eller 3:a?)

SM mångkamp: Fördel Jonathan
USM mångkamp: Fight mellan Calle och Benjamin
USM mångkamp: Klara mot guld
Världsmästerskap till Göteborg 2022!
VM 100 km: Tre svenskar topp-10
På TV idag: Kontinentalcupen
Mångkamps-SM i Uddevalla pågår …
Följ Ultra-VM 100 km
Dags för mångkamps-SM
Kontinentalcupen i Ostrava:
Kramer och Ståhl i Europalaget

Blir det VM-medaljer i Kroatien?
Veteran-VM: Miche första mästaren!
Uppsving för ungdomsfriidrottens viktigaste gren!
Bara rekordet som fattas
Det är speciellt att tävla i Finnkampen – i synnerhet första gången
Det får du inte missa i helgen