Fredag 27 mars 2015

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

A. Lennart Julin
redaktör
08-30 13 33

Information och
media

Magnus Fridell (vik.)
073-506 21 74
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


"Nytändning inom friidrotten"

MAR
26

På sajten "Sport & Affärer" finns en intressant artikel med ovanstående rubrik. Artikeln handlar i huvudsak om nysatsningen "Stockholm Bauhaus Athletics" men tar också ett litet bredare grepp på det aktuella läget för svensk friidrott.
     Läs hela artikeln på "Sport & Affärer"!

Men det är fortfarande här på de mörkblå banorna i Berlin - och inte i Skottland - som friidrotts-EM kommer att gå den 7-12 augusti 2018.

Men det är fortfarande här på de mörkblå banorna i Berlin - och inte i Skottland - som friidrotts-EM kommer att gå den 7-12 augusti 2018.
Foto: alj

Vad är "European Sports Championships 2018"?

MAR
26

Utbudet av internationella idrottsevenemang av mästerskapskaraktär tycks bara fortsätta att växa. I sommar t ex är det ju premiär för European Games, ett slags europeiskt OS som kommer att arrangeras i Baku (Azerbajdzjan) den 12-28 juni.
     Arrangörerna jobba länge hårt för att få med friidrotten där, men kalenderkrocken med våra egna befintliga evenemang - Lag-EM och Diamond League-galor - gjorde att friidrotten tackade nej till ett extra europamästerskap året mittemellan våra egna EM.
     Som litet plåster på såren - så att man ändå skulle kunna säga att man hade med friidrotten i European Games 2015 - fick Baku arrangera Third League-matchen (lägsta divisionen) i Lag-EM.
     Som SM-veckan för Europa
     Idag presenterades så ännu ett arrangemangskoncept när ett antal idrotter - bl a friidrotten - gick ut och berättade att man 2018 kommer att genomföra sina befintliga europamästerskap samordnat i tiden och rummet. Alltså inga nya tävlingar utan bara en koordinering av befintliga, dvs ett upplägg modell den "SM-vecka" vi haft nationellt några år nu.
     Initiativet till "European Sports Championships" verkar ha kommit från Glasgow som byggde upp en bred idrottsinfrastruktur till Samväldesspelen förra sommaren. Glasgow blir också centralort för evenemanget och allting - simning, cykling, rodd, triathlon och troligen golf - kommer att gå i Skottland.
     Eller rättare sagt, allting utom just friidrotten vars EM 2018 sedan länge är placerat långt från Skottland på Olympiastadion i Berlin!
     Att det klart största evenemanget i paketet egentligen inte ingår kan tyckas litet märkligt, men förklaringen ligger förstås i att Europaförbundet EA redan innan tanken på "European Sports Championships" fötts hade bokat in Berlin.
     Dessutom var Glasgows Hampden Park bara tillfälligt ombyggd för storfriidrott för sommaren 2014 (Samväldesspelen och Diamond League) och är nu tillbaka som ren fotbollsarena. Så även om Berlin inte hade varit utsedda att arrangera friidrotts-EM 2018 hade Glasgow inte kunnat erbjuda någon EM-mässig friidrottsarena.
     Blir det en tradition?
     Tanken är att "European Sports Championships" (ESC) skall - i alla fall om det slår väl ut - skall återkomma vart fjärde år. Så när friidrotten skall utse arrangör för EM 2022 kan ESC förmodligen påverka valet. Fast samtidigt minskar det alternativen eftersom en värdstad då måste ha toppfaciliteter för fler idrotter än friidrott.
     Sedan kan förstås fundera på fördelar och nackdelar med att flera idrotter slåss om uppmärksamheten (och TV-utrymmet) under ett par veckor för att sedan lämna walkover hela resten av sommaren. Några idrotter kommer säkert att gynnas av att vara en del i ett större sammanhang, medan andra som traditionellt står starka på egna ben tappar på att fokus splittras.
     Man kan också undra över hur ESC och "Europa-OS" (European Games) skall kunna samsas framöver. Visserligen ligger man på olika år - mittemellan OS resp året före OS, men grundkonceptet är detsamma: Att samla flera idrotters mästerskap under "samma tak".
     Europa-OS föddes ju i den olympiska rörelsen medan det känns som ESC kommer från de enskilda idrotterna själva. Att dessa på något sätt vill markera sin självständighet och rätt att bestämma över sin egen idrott utan styrning "uppifrån".
     Läs Europaförbundet EA:s pressrelease om "European Sports Championships"!

Priset togs emot å IFK Lidingös vägnar av klubbchefen Cecilia Gyldén och Barn- och ungdomskommitténs ordförande Håkan Jerner.

Priset togs emot å IFK Lidingös vägnar av klubbchefen Cecilia Gyldén och Barn- och ungdomskommitténs ordförande Håkan Jerner.

Ärofullt pris till IFK Lidingö

MAR
26

I samband med Stockholms Idrottsförbunds årsmöte på onsdagskvällen delades det prestigefyllda priset "Årets Barn- och Ungdomsförening" i Stockholmsidrotten - som består av över 3.000 föreningar från alla idrotter - ut till IFK Lidingö Friidrott!
     Juryns motivering:
     "Verksamheten präglas av Riksidrottsförbundets ”Anvisningar för barn och ungdomsidrott” som utgår från idrottens eget idéprogram ”Idrotten Vill”. Föreningen har som uttalat mål att arbeta med demokrati, delaktighet och involvera ungdomarna i verksamheten – vilket man även gör i praktiken på ett föredömligt sätt.
     IFK Lidingö friidrott betonar starkt vikten av att den aktive själv ska få bestämma på vilken nivå han/hon vill träna och tävla – samt möta det behov som varje barn och ungdom har. I föreningens tonårsprojekt ges fler möjlighet att börja med friidrott högre upp i tonåren."

     Förutom äran och erkännandet innebar utmärkelsen också ett tillskott på 10.000 kronor att använda till fortsatt utveckling av föreningens barn- och ungdomsverksamhet.
     * Läs mer på Stockholmsidrottens hemsida!
     * Läs mer på klubbens egen hemsida!
     PS. Utmärkelsen instiftades av Stockholms Idrottsförbund för ett år sedan. Första vinnaren var Alvik Basket så IFK Lidingö är alltså nr 2 i ordningen - bland dryga 3.000 potentiella vinnare.

En bild som symboliserar den nya satsningen på Diamond League-galan på Stadion: Stockholm (Roland Berndt, t v) och Bauhaus (Johan Saxne, t h) är nya tunga samarbetspartners för Stadionklubbarna (Jan Kowalski).

En bild som symboliserar den nya satsningen på Diamond League-galan på Stadion: Stockholm (Roland Berndt, t v) och Bauhaus (Johan Saxne, t h) är nya tunga samarbetspartners för Stadionklubbarna (Jan Kowalski).
Foto: alj

Stadion 30 juli: "Stockholm Bauhaus Athletics"!

MAR
25

Det var för knappt två och ett halvt år sedan - i november 2012 - som byggvaruhuskedjan BAUHAUS klev in i friidrotten som ny huvudsponsor för Svensk Friidrott. Nu förstärker BAUHAUS sitt friidrottsengamang genom att bli ny titelsponsor för den svenska Diamond League-galan på Stockholms Stadion.
     Det var 1967 som den största Stadiongalan bytte namn från Julispelen till DN Galan och efter 47 år är det nu dags för ett nytt namn som förhoppningsvis blir lika långlivat som varumärke för friidrott på högsta internationella nivå.
     Och det namnet blir alltså "Stockholm Bauhaus Athletics"!
     Ett namn som också signalerar inte bara den nya titelsponsorn utan också det ökade engagemang i galan från staden Stockholm som presenterades redan för tre veckor sedan.
     * Läs mer om "Stockholm Bauhaus Athletics" på tävlingens egen hemsida!

Den svenska VM-truppen på plats i Guiyang, där våren som synes har kommit en bit längre med blommande körsbärsträd i parkerna.

Den svenska VM-truppen på plats i Guiyang, där våren som synes har kommit en bit längre med blommande körsbärsträd i parkerna.
Foto: Robert Levay

VM-uppladdning pågår

MAR
25

Tidigt lördag morgon svensk tid går terräng-VM i kinesiska Guiyang och för första gången på åtta år har tävlingen svenskt deltagande: Spårvägens Wille Levay kommer att springa i juniorklassen.
     Wille har varit på plats i Guiyang i några dagar nu för att klara av dygnsomställningen. Anpassningen till den relativt höga höjden (ca 1200 m ö h) har däremot inte varit något problem eftersom han kom till Kina direkt från några veckors träning på ännu högre höjd i Etiopien.

Hela 2014 på bara 48 sidor

MAR
24

Det finns många olika sätt att sammanfatta ett friidrottsår. Ser man till det rent tävlingsmässiga finns ju årsbästalistor, rankingar och mästerskapsmedaljer.
     Men även om tävlingarna och prestationerna där är själva motorn förutsätter de ju ett omfattande och mångfasetterat arbete året runt och landet runt på alla nivåer i folkrörelsen Svensk Friidrott.
     Det handlar om träning, utbildning, arrangemang, talangrekrytering m m i föreningar, distrikt och centralt förbund. Och för allt detta krävs ett stort både ideellt och professionellt arbete och goda relationer med samarbetspartners i stat, kommun och näringsliv.
     En till 48 A4-sidor komprimerad sammanfattning av det viktigaste som hände och gjordes i Svensk Friidrott under 2014 finns i Årsberättelsen, som nu finns för nedladdning i PDF-format här på friidrott.se.
     Svensk Friidrotts årsberättelse 2014

Nytt i kalendern: Ultratrail-VM

MAR
24

Den 30 maj i Annecy i östra Frankrike (nära gränsen mot Schweiz) genomför Ultralöparorganisationen IAU sitt 5:e "Ultratrail-VM" och för första gången kommer detta mästerskap att ha officiellt svenskt deltagande.
     Det är Rånäs Fritjof Fagerlund och IS Götas Maria ("Mimmi") Kotka som kommer att springa i den svenska landslagsdräkten.
     - Fritjof kom ju 10:a på VM 100 km i november medan Mimmi slog igenom i "ultravärlden" med andraplatsen på UltraVasan i somras, berättar ultraansvarige Peter Fredricson om våra premiärdeltagare.
     Men vad är då "ultratrail"? Jo, som namnet indikerar kombinerar man en lång distans - i detta fall 85 km - med en bana med kraftig kupering och terrängkänsla (stigar, grusvägar, gångbroar osv). Kuperingen blir den verkliga utmaningen eftersom banan passerar fyra mellanhöga alptoppar på sitt varv runt Annecy-sjön
     Skillnaden mellan högsta och lägsta punkt är ca 1300 meter och den sammanlagda stigningen (liksom då det sammanlagda fallet) man skall avverka handlar om 5200 meter!
     Hemsidan för loppet, som f ö kommer att starta kl 03.30 på morgonen.

Janne Bäck ledde praktikpasset i ämnet höjdhopp.

Janne Bäck ledde praktikpasset i ämnet höjdhopp.
Foto: Mikael Norman

61 vill bli certifierade coacher

MAR
24

"Certifiered Coach" är Svensk Friidrotts nya tränarutbildning inriktad på kunskapsfördjupning för tränare som skall jobba med aktiva i åldrarna från äldre ungdom till junior. Utbildningen har tre huvudteman, rörelseanalys, träningsplanering och ledarskap i en mix av både teori och praktik.
     "Certifierad Coach" var uppenbart en efterlängtad utbildning eftersom redan premiärupplagan - som startade i helgen på Bosön med den första av tre helgträffar - var helt fulltecknad med inte mindre än 61 tränare, varav 25% kvinnor.
     Under deras första helg i skolbänken fick gruppen en teoretisk genomgång i biomekanik av Rolf Wirhed och träningslära av Vesteinn Hafsteinsson. Kunskaper som sedan omsattes mer grennära i sprint, kort häck, tresteg, höjd, slägga och spjut.
     Nu har "Certifierad Coach"-eleverna ett drygt halvår till nästa helgträff i början av oktober. Under mellantiden har man både självstudier på distans och ett antal arbetsuppgifter att klara av. Det handlar bl a om att göra veckoplaner för tre skilda träningsperioder och en rörelseanalys på en aktiv.
     * Information om Certifierad Coach-utbildningen

... än är det vinter kvar,
säger mor.

MAR
23

Visserligen har seniorer, juniorer, ungdomar - liksom universitetsfriidrottarna i USA - klarat av alla sina innemästerskap denna vinter, men för veteranerna lever innesäsongen vidare ytterligare en vecka. Fr o m idag måndag t o m lördag genomförs nämligen IVEM - alltså EM för åldrarna från 35 år och uppåt - i polska Torun
     Ett 60-tal svenskar - födda mellan 1934 och 1978 - är anmälda och däribland en del tidigare senior/juniormästerskapsaktiva som exempelvis Fredrik Uhrbom (M35), Mattias Sunneborn (M40), Robert Wärff (M45), Christer Garpenborg (M60) och Östen Edlund (M80).
     Arrangörens sida med deltagarlistor och resultat
     Anm: Torun i centrala Polen verkar satsa på etablera sig som en arrangörsort för friidrott. I vintras körde man en elitgala inomhus och det är nog ingen djärv gissning att man siktar på även seniormästerskap framöver. Hittills är staden - som nu har ca 200.000 innevånare - dock mest känd för att astronomen Kopernikus föddes där (år 1473).

Allt inför Förbundsårsmötet

MAR
23

Lördag-söndag genomför Svensk Friidrott Förbundsårsmötet 2015. Det är på CFL i centrala Söderhamn som de drygt 130 valda ombuden för friidrotts-Sverige samlas.
     Huvudpunkterna på dagordningen är som sig bör utvärdering av 2014, behandling av styrelseförslag och motioner, verksamhetsplanering för framtiden och val till styrelsen. Dessutom finns på programmet fem seminarier, stipendieutdelningar och några informationspunkter.
     På vår speciella avdelning här på friidrott.se för Förbundsårsmötet finns nu alla relevanta dokument för mötet tillgängliga (mötesombuden har förstås redan fått allting skickat till sig) för den intresserade att ta del av.
     Observera särskilt att det har skett en sen förändring i Valberedningens förslag till styrelsevalen: Ursprungligen föreslagna Ulrika Granfors Wellmets har för någon vecka sedan återtagit sin kandidatur p g a sjukdom i familjen.
     Valberedningen föreslår därför nu i stället nyval på Anna Öberg. (Under "Valberednings förslag" finns en presentation av Anna och även länk till ett mer formellt CV.).
     Övriga förslagna kandidatnamn kvarstår, dvs Björn Eriksson som ordförande samt Pia Bosdotter Olsson, Karin Lundgren och Lena Björk som ledamöter.
     Allt om Förbundsårsmötet 2015

Venlo: David 1:04:11

MAR
22

Högbys David Nilsson har haft en inomhussäsong som gett nya "totalpers" (alltså bättre än utomhus) på både 3000m och 5000m och den persformen har han nu tagit med sig också utomhus:
     Vid halvmaran Venloop idag i holländska Venlo gick han i mål som 12:a totalt (6:e europé) på 1:04:11. Det några år gamla tidigare personliga rekordet var ca 1½ minut långsammare.
     Davids lopp var väldisponerat med 5 km-bitarna på 15:05 - 14:59 - 15:21 - 15:29.
     Snabbare än 1:04:11 har av svenskar de senaste sju åren bara de svenska rekordlöparna Mustafa Mohamed (2012) och Mikael Ekvall (VM 2014) sprungit.

Rom Marathon: Anneli 4:a
- på 6:e perset av 6 möjliga!

MAR
22

Hälles Annelie Johansson har skaffat sig en verkligt god vana som marathonlöpare sedan 2:51:09-debuten i Stockholm för snart två år sedan: Hon förbättrar sitt personliga rekord i varje lopp!
     För efter debuten har följt 2:48:40 på Öland samma sommar (2013) och sedan ifjol 2:46:01 i Stockholm, 2:42:04 på EM och 2:41:09 i Dublin innan Annelie idag i Rom öppnade sitt 2015 med 2:40:05.
     Återigen handlade det om ett jämnfartslopp med halvorna på 1:19:52/1:20:13. Typiskt är att Annelie var 9:a bland de kvinnliga deltagarna efter en mil men uppe som 4:a vid målgången.
     2:40:05 är även den bästa tiden av en annan svenska än Isabellah Andersson sedan 2010, dvs på fem år.
     * Läs mer om Annelie när hon var vår "Månadens" i oktober förra året!

Det här är gänget som ansvarar för att tävlingarna kommer att flyta på bästa sätt!

Det här är gänget som ansvarar för att tävlingarna kommer att flyta på bästa sätt!
Foto: Andreas Thornell

Mindre än 4 månader kvar ...

MAR
22

... till dess Eskilstuna blir den bara tredje svenska staden - efter Stockholm och Göteborg - någonsin att stå värd för ett internationellt (IAAF eller EA) arenamästerskap.
     Det var för snart två år sedan som Europaförbundet EA:s styrelse utsåg Sverige och Eskilstuna till arrangör av 2015 års europamästerskap för 19-årsjuniorer.
     Två år kan tyckas vara en lång tid men nu är det alltså bara knappt fyra månader kvar till den 16 juli då tävlingarna skall starta på Ekängen. I helgen hade arrangörerna samlat nyckelfunktionärerna för själva "tävlingsmaskineriet" (tävlingsledare, grenledare, regiansvarig, uppropsansvarig osv) till en grundlig genomgång.
     Hemsidan för JEM i Eskilstuna

Hur blir motståndet för Wille?

MAR
21

Om precis en vecka är det terräng-VM i kinesiska Guiyang med svenskt deltagande i P19-klassen genom Spårvägens William Levay. Nu har arrangörerna publicerat anmälningslistorna och man kan få en bild av vilket motstånd Wille kommer att få.
     Historien har lärt oss att terräng-VM i toppen - i synnerhet på juniorsidan - är mycket av en prestigemättad landskamp mellan Kenya och Etiopien. Och även om de flesta i deras lag är tidigare oprövade internationellt finns ingen anledning att vänta ett annat scenario det här året. Ev utmanare lär i huvudsak komma från grannländerna Uganda och Eritrea.
     Terräng-VM är ju numera ett varannat-års-evenemang vilket gör att få löpare hinner med mer än en start. I Bydgoszcz 2013 lyckades Adane (Etiopien) med en 13:e plats bäst av dem som då var 17 år eller yngre. Adane är med också nu och har i mellantiden hunnit med att förra sommaren bli 6:a på 10000m vid JVM i Eugene.
     Använder man JVM 2014 som referens var det fler som sprang bra då som är med nu: Exempelvis 1:an/4:an på 10000m Cheptegei (Uganda) och Berhane (Eritrea), 2:an på 5000m Haji (Etiopien) och 3:an/4:an på hinder Chematot (Bahrain) och Elbakkali (Marocko).
     Ännu starkare är förstås - för europeiska löparna - kopplingen till det JEM i terräng som gick i december i fjol. Av de nio bästa var faktiskt hela sju då 18 år eller yngre och alla dessa sju är anmälda nu anförda av mästaren Crippa (Italien) och inkluderande 8:an Wille Levay!
     Annars är det europeiska deltagandet nu ganska sparsamt. Bara fyra länder - Spanien, Frankrike, Storbritannien och Italien - kommer med lag och endast fyra länder till - Polen, Portugal, Schweiz och alltså Sverige - har individuella deltagare anmälda. Man saknar således helt länder som Turkiet, Tyskland, Ryssland, Irland, Belgien och Holland.
     Totalt blir 26 länder representerade i P19-klassen, åtta vardera från Europa och Afrika, sex från Asien, tre från Amerika och ett från Oceanien. 21 av 26 länder skickar lag.
     * Mer info om årets terräng-VM
     * Hemsidan för terräng-VM 2015 (där finns bl a länkar till de kompletta anmälningslistorna).

Vårdagjämningstider

MAR
20

Även om våren bestämt sig för att tveka ett tag syns det tydligt i helgens tävlingskalender att vi i är i en brytningstid mellan säsongerna.
     Innetävlandet fortsätter med ungdomspräglade tävlingar: 2-dagars i Örebro och Huddinge, 1-dagars på lördagen i Uddevalla och Nyköping.
     Långlopp arrangeras på lördagen i Göteborg (Skatås), Mantorp och Ljungby och på söndagen i Göteborg.
     Ute i Europa trappar landsvägssäsongen upp i riktning mot "marathonmånaden" april som ju rycker hastigt närmare. Så här i mars är det fortfarande i huvudsak halvmaror med söndagslopp i bl a danska Aalborg, holländska Venlo och portugisiska Lissabon.
     Men det blir också en liten försmak av aprils storstadsmaror genom "Maratona di Roma" i den italienska huvudstaden. En intressant start där gör Hälles Annelie Johansson, som ju var bästa svenska på EM-maran i somras.
     Vår aktuella tävlingskalender
     I USA är det helgen efter inomhusmästerskapen men det hindrar inte att de flesta skolorna avstår säsongsvilan och nu direkt drar igång utomhustävlandet. Att nordöstra USA just nu upplever en köldknäpp med temperaturer obetydligt över nollstrecket kan dock kanske resultera i en del inställda tävlingar.

Slå ihop eller dela upp eller..?

MAR
20

Traditionellt var friidrotten en manlig aktivitet med begränsade kvinnliga inslag. Men under 1960-talet startade en - i början ganska långsam - process för att öppna upp fler grenar för kvinnor. En process som kan sägas ha gått i mål för ca tio år sedan när hinderlöpning etablerades även för kvinnor.
     Sedan dess är det kvinnliga mästerskapsprogrammet lika stort - och i princip detsamma - som det manliga. Skillnaderna ligger i lägre häckar/hinder, lättare kastredskap och i att mångkamperna har något färre grenar för kvinnor än för män.
     Den allra senaste trenden här i Europa är att jämställdheten byggs på med en integration av lagmomenten. Tydligast har det manifesterats i Lag-EM där det inte längre finns en manlig och en kvinnlig klass utan bara en gemensam poängräkning. Dvs det är för laget lika viktigt att vara bra på kvinnligt tresteg som på manligt 1500m.
     Går man över Atlanten till USA har man kunnat se en parallell utveckling. Först fanns universitetsfriidrotten bara för män, sedan växte det på 1970-talet fram en egen organisation för kvinnlig friidrott (AIAW) och till slut togs den upp av NCAA-organisationen.
     Fast inte som en integrerad del av friidrotten utan som en egen idrott separerad från den manliga friidrotten. Förklaringen var att skolidrotten - inte bara i lagidrotter som basket och football utan även i individuella idrotter som friidrott - alltid haft sin bas i "teamet".
     På de allra flesta skolor är förstås friidrottsträningen av praktiska skäl integrerad och på tävlingarna blandas manliga och kvinnliga grenar precis som hos oss. Men när det gäller det alltid så fokuserade lagmomentet på tävlingarna är det fortsatt två parallella och separata kamper.
     Detta har vållat viss irritation - tydligen särskilt hos TV - som inte tror att åskådare/tittare klarar av att hålla koll på två olika lagtävlingar samtidigt. Förmodligen en grov underskattning av människors simultankapacitet och mer ett uttryck för att man som TV-bolag sitter fast i hur det fungerar i de "äkta" lagsporterna.
     Men i stället för att som på Lag-EM då satsa på en gemensam poängräkning har man nu beslutat sig för att separera könen vid sommarens NCAA-mästerskap som går i början på juni. Alltså segregation i stället för integration.
     Tävlingen som går i Eugene (Oregon) onsdag till lördag 10-13 juni kommer nu att köra männen onsdag och fredag och kvinnorna torsdag och lördag. Resp förstadag består av löpningsförsök plus final på 10000m och fem teknikgrenar och resp andradag innehåller löpningsfinaler plus tre teknikgrenar. (Mångkamperna för båda könen ligger onsdag-torsdag.)
     En idrottslig nackdel är förstås att möjligheterna för mångsidiga aktiva att köra flera grenar begränsas när man har bara två och inte fyra dagar att klämma in allt på. T ex blir det tufft för dem som springer 400m-finalen eller 400m häck-finalen eftersom de sedan har bara 75 resp 50 minuter till 4x400m-finalen.
     Nyordningen har förstås väckt debatt i diverse friidrottsforum där förvånansvärt många (majoriteten?) verkar tycka att det är positivt. Förmodligen därför att man är uppväxta präglade av att lagtänkandet är det övergripande i all idrott.
     Men ett lagmoment är ju engagerande nästan bara för dem som är på något sätt "parter i målet". De allra flesta deltagarna i tävlingen representerar ju universitet som är totalt chanslösa i striden om topplaceringarna i lagmomentet. Och de allra flesta åskådarna/TV-tittarna saknar också koppling till den dryga handfull skolor som på allvar är med i kampen om lagtiteln.
     För dem är ju mästerskapen i första hand ett stort antal individuella mästerskap vars gemensamma nämnare är att de genomförs samlade i tiden och rummet.
     Man kan ju också fråga sig om det är en strikt uppdelning i "dam och herr" som är den bild som friidrotten vill ge av sig själv år 2015. En av friidrottens verkliga tillgångar är ju just precis att vi i flera olika avseenden är den mest mångfasetterade idrotten.
     Man kan även fundera på hur TV-tittandet blir med separationen av män och kvinnor. Kommer bara de som bryr sig om kvinnliga lagtävlingen att titta de dagarna och vice-versa?
     Hur som helst skall de bli intressant att se effekterna av NCAA:s val att göra uppdelningen i TVÅ idrotter ännu påtagligare framför att i stället förstärka ett budskap om att det handlar om EN idrott.
     Nya dagsprogrammet för NCAA-mästerskapen

Senaste veckan
Veckan 20.3 - 27.3

"Nytändning inom friidrotten"
På sajten "Sport & Affärer" finns en intressant ar...

Vad är "European Sports Championships 2018"?
Utbudet av internationella idrottsevenemang av mäs...

Ärofullt pris till IFK Lidingö
I samband med Stockholms Idrottsförbunds årsmöte p...

Stadion 30 juli: "Stockholm Bauhaus Athletics"!
Det var för knappt två och ett halvt år sedan - i ...

VM-uppladdning pågår
Tidigt lördag morgon svensk tid går terräng-VM i k...

Hela 2014 på bara 48 sidor
Det finns många olika sätt att sammanfatta ett fri...

Nytt i kalendern: Ultratrail-VM
Den 30 maj i Annecy i östra Frankrike (nära gränse...

61 vill bli certifierade coacher
"Certifiered Coach" är Svensk Friidrotts nya träna...

... än är det vinter kvar,
säger mor.

Visserligen har seniorer, juniorer, ungdomar - lik...

Allt inför Förbundsårsmötet
Lördag-söndag genomför Svensk Friidrott Förbundsår...

Venlo: David 1:04:11
Högbys David Nilsson har haft en inomhussäsong som...

Rom Marathon: Anneli 4:a
- på 6:e perset av 6 möjliga!

Hälles Annelie Johansson har skaffat sig en verkli...

Mindre än 4 månader kvar ...
... till dess Eskilstuna blir den bara tredje sven...

Hur blir motståndet för Wille?
Om precis en vecka är det terräng-VM i kinesiska G...

Vårdagjämningstider
Även om våren bestämt sig för att tveka ett tag sy...

Slå ihop eller dela upp eller..?
Traditionellt var friidrotten en manlig aktivitet ...

Förra veckan
Veckan 13.3 - 20.3

Vårdagjämningstider
Slå ihop eller dela upp eller..?
Att bli en mästerskapare
Standarkampen tar form
Liten försmak av sommar
VM i Kina redan nu i mars
David 5:a genom tiderna
Första fyra namnen till
nordiska marathonmatchen

Sprint: Din idrott - för livet!
Lyssna på Michel!
Nationella domarkurser i vår
Mycket nytt i 14-årsbästa
ECWT: Över 20 meter igen!
6:e TSR-decenniet har börjat
Dunderpers:
Axel tre över 64!!

NCAA: Svenskt rekord!
NCAA: Idas tredje silver!
Yngsta mästerskapshelgen

Två veckor sedan
Veckan 6.3 - 13.3

NCAA: Idas tredje silver!
Yngsta mästerskapshelgen
Löpargymnasiet söker ...
Precis från tryckeriet!
Fördjupat samarbete med
De Stora Grabbarna

Kast möter våren i Portugal
Statistiken uppdaterad
Vår dubbelmedaljhistoria
USA: NCAA fredag-lördag
IUSM2: Klara lyfte F15 1000m
IUSM2: Kampen höjde nivån
IUSM2: Bäst när det gäller
IEM4: - En härlig känsla att få stå på prispallen!
IEM4: BRONS OCH SVENSKT REKORD AV ANGELICA!
IEM4: Petter 8:a i sjukampen
IEM4: Andreas satsade!
IEM4: Små marginaler på 60
IUSM Örebro: Ny länk till live-resultaten
IEM4: Elin nära pers
IEM4: 5.00 i sjätte grenen
IUSM dag 2
IEM4: Petter mot pers
IEM4: Svenska eftermiddagen
IEM4: TV-tiderna
IEM3: - Nu ska jag slåss om medaljerna!
IEM3: - Vilken känsla att sätta personligt rekord!
IUSM1: Sex nya årsbästan
IEM3: 11:e plats för Charlotta
IEM3: Andreas till final!
IEM3: Annas tredje bästa
IEM3: Petter fortsatt stabil
Svenskkommentarer fredag
IEM3: Lördagseftermiddagen
IUSM1: Första mästarna
IEM3: Petter går plus
IEM3: Hårda bud på 1500
IEM3: Bra start för Petter
IEM3: Erik och Odain till semi
IEM3: Blixtrande snabbt 60
Och så är det IUSM!
IEM2: - Fantastisk stämning!
Gratulationer från regeringen
IEM3: Svenska förmiddagen
2 x medalj i längd!
MICHEL EUROPAMÄSTARE!!
… OCH BRONS FÖR ANDREAS!
8.06 I SISTA AV OTTERLING!!
OTTERLING UPP PÅ BRONSPLATS!
IEM2: Angelica klar för final
SVENSKT REKORD AV MICHEL!
IEM2: - Härligt att ta sig vidare!
IEM2: Eftermiddagen i Prag
IEM2: Charlotta till final
IEM2:
Marginalerna på fel sida

IEM2: Andreas till semifinal …
… liksom Anna Silvander!
IEM2: Personbästa av Elise