Torsdag 2 juli 2015

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och
media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Vindelälvsloppet är tillbaka

JUL
02

Vindelälvsloppet återuppstod vid midnatt. Den klassiska stafetten längs med Vindelälven som startade 1984 lades ner för tiotalet år sen.
     Nystarten i Ammarnäs samlade nio lag berättar samordnaren Leopold Sjöström i en intervju med P4 Västerbotten
     Vindelälvsloppet avslutas i Vännäsby på lördag, även med VindelälvsMaran, som startar i Vindeln.
     /Lorenzo Nesi

Styrelserapport

JUL
02

Den 17 juni hade Svensk Friidrotts styrelse ett telefonmöte. Nu finns en kort rapport om vad som beslutades under mötet upplagt här på friidrott.se under SFIF info/styrelsemöten i menyn till vänster.
     /Magnus Fridell

Friidrotts-SM 2017 till
Helsingborg

JUL
02

Det är en dryg månad kvar till årets friidrotts-SM i Söderhamn, men redan nu står det klart att 2017 års svenska mästerskap kommer att avgöras i Helsingborg.
     – Det är kul att se att IFK Helsingborg återigen vill arrangera ett friidrottsmästerskap, säger Svensk Friidrotts generalsekreterare Anders Albertsson och syftar på att föreningen stod som värd för Friidrotts-SM 2005.
     Från IFK Helsingborgs sida är man väldigt glada över beslutet som förbundsstyrelsen tog på styrelsemötet den 17 juni.
     – Vi hoppas på ett lyft i samband med SM, både för vår nuvarande verksamhet men också för framtiden, säger Claus Elnif, ordförande i IFK Helsingborg.
     Han lyfter fram att de kommer att lägga mycket energi på att arrangera ett SM som blir så bra som möjligt för alla intressenter, till exempel aktiva, publik och sponsorer. Och det finns ambitioner att SM är början på något som i framtiden kan bli ännu större.
     – Kanske får vi möjlighet till andra arrangemang, såväl nationella som internationella, i framtiden.
     IFK Helsingborg arrangerar Friidrotts-SM i samarbete med Helsingborgs Stad och Region Skånes eventbolag Event i Skåne. Johan Lundell, Evenemangschef i Helsingborgs Stad, säger att ett SM är väldigt viktigt för staden på flera nivåer.
     – Det är mer än bara idrott. Det är även ett tillskott till turismnäringen, en möjlighet att visa upp vår stad och givetvis ett sätt att kunna värva talanger till friidrotten, säger Johan Lundell.
     Han får medhåll från Henrik Gidlund som är projektledare på Event i Skåne, som också lyfter mästerskapets betydelse för hela regionen.
     – För oss är det roligt att konstatera att ytterligare ett samarbete med den aktiva evenemangsstaden Helsingborg burit frukt. Den här typen av samverkan behövs för att Skåne ska fortsätta utvecklas som evenemangsregion.
     /Magnus Fridell

Nytt topplopp av Almgren

JUL
01

Sex dagar efter årsdebuten och succéloppet på 800 m i Sollentuna (1:45.59) var Turebergs Andreas Almgren tillbaka på tävlingsbanan. Detta i italienska Boissano där han imponerade med att ta sin andra seger av två möjliga denna sommar genom att notera 1:46.12 och åter slå danske 1:44-löparen Andreas Bube.
     Tiden är Andreas tredje bästa hittills och förutom han själv har bara fyra svenskar någonsin sprungit fortare.
     /Jonas Hedman

Femte SM-guldet i rad för Spårvägen som därmed tangerade rekordsviten. Lagledaren Kent Claesson, längst fram i keps, hade all anledning att vara nöjd!

Femte SM-guldet i rad för Spårvägen som därmed tangerade rekordsviten. Lagledaren Kent Claesson, längst fram i keps, hade all anledning att vara nöjd!
Foto: Deca Text & Bild

Lag-SM: Spåret försvarade

JUL
01

Årets lagmästerskap genomfördes på Baldershovs IP i Sundsvall i sol, 20 grader och en byig vind som var klart kännbar. På manliga sidan var regerande mästarna Spårvägen knappa favoriter och lyckades trots frånvaro av flera tongivande namn upprepa segern som till slut blev 7.5 poäng till Hässelby och ytterligare 4.5 till trean Ullevi. Huddinge tog fjärdeplatsen och slipper därmed kvala nästa år.
     – Kastarna levererar verkligen år efter år och tog nu full pott så när som på en poäng – Nicklas Arrhenius i kula, Daniel Ståhl i diskus, Elias Håkansson i slägga och så andraplats i spjut för Joachim Ivarsson. Starkt också av Johan Walldén att vinna 800 m, säger Spårvägens lagledare Kent Claesson.
     – Största överraskningen var Anders Fox som i sitt allra första lopp på 3000 m hinder blev tvåa på 9:21. Men vi noterar också att ickespecialisten Martin Cameron tog en extrapoäng på 400 m häck genom att bli femma trots fall på sista häcken, summerar Kent.
     Spårvägen-segern grundlades tack vare de fem grensegrarna kompletterat med sex andraplatser och ingen sistaplats.
     Individuella höjdpunkter totalt sett var Daniel Ståhls årsbästa i diskus, 63.38, Ullevis 39.99 på 4x100 m och Johan Wissmans 20.87 på 200 m i en motvind på 1.1 m/s.
     Halvvägs in i tävlingen (nio grenar) ledde Spårvägen på 40 p före Hässelby 38.5, Ullevi 34 och Huddinge 32 och sedan utökade regerande mästarna ledningen till 3.5 före Hässelby då fyra grenar återstod.
     Normalt är 4x100 m sista gren men så blev det inte denna gång. Anledningen var att kastburen inte höll måttet säkerhetsmässigt så man flyttade därför diskus till efter stafetten. Inför den artonde och sista grenen var Spårvägens försprång 4.5 poäng och det växte till 7.5 sedan Daniel Ståhl ordnat sex poäng mot tre för Hässelby.
     Segern var Spårvägens femte i rad och därmed tangerade man Hässelbys rekordsvit från åren 2004–2008.
     /Jonas Hedman

Sjätte segern på de senaste åtta åren för Göteborgsklubben.

Sjätte segern på de senaste åtta åren för Göteborgsklubben.
Foto: Deca Text & Bild

Lag-SM: Ullevi tillbaka i topp

JUL
01

Kampen om den kvinnliga segern i Sundsvall såg på förhand ut att bli jämn men fjolårstvåan Ullevi byggde upp en ledning på 7 p till Hässelby efter 13 av de 18 grenarna och i näst sista, 4x100 m, trodde man att det definitiva avgörandet skulle komma.
     Men Ullevi växlade över i andra växlingen samtidigt som Hässelby vann på klubbrekordet 46.26 vilket resulterade i 6-0 i grenen och minskad ledning till tre poäng. Därmed blev sista grenen diskus direkt avgörande, precis som på herrsidan. I Borås för två år sedan nollade Ullevis Sofia Larsson men så blev det inte denna gång utan Sverige-ettan tog istället full pott tack vare 54.47. (Fyra blev f ö SFIF:s styrelseledamot Lena Björk, IFK Lidingö, på årsbästat 42.00.)
     Därmed skrevs Ullevis segermarginal till Hässelby till 7.5 poäng medan trean Göta var ytterligare tio efter. Bakom dem lyckades Spårvägen ta fjärdeplatsen två poäng före Lidingö efter en tät fight i de sista grenarna.
     – Anledningen till att vi vinner är att vi har en jämn, hög nivå i alla grengrupper och egentligen ingen svag gren alls. Vi lyckas verkligen få med oss alla våra bästa, det är nyckeln till segern, säger Ullevis lagledare Curre Ljung och konstaterade att hans tjejer tog åtta grensegrar, tre 2:a-platser och tre 3:e-platser.
     – Det är verkligen en laginsats men man kan bara inte sluta att beundra Khaddi Sagnia. Hon vinner längd på 6.71 och nöjer sig med tre hopp för att sedan gå direkt till 100 m häck och utan att ens göra en inlöpning vinner hon där också! Hon ställer alltid upp och är alltid glad. Hon är en sådan tjej som sprider glädje och det är värdefullt i ett lag, säger Curre.
     Till de individuella höjdpunkterna totalt sett hörde nämnda Khaddi Sagnias 6.71 i längd, Moa Hjelmers 23.80 på 200 m i motvind, Charlotta Fougbergs 6:27.95 på 2000 m hinder, Sofie Skoogs 1.88 i höjd, Malin Dahlströms 4.30 i stav och Tracey Anderssons 67.59 i slägga.
     /Jonas Hedman

Lag-SM: Fin serie av Ståhl

JUL
01

Förra veckan slog Daniel Ståhl OS-finalisten Benn Harradine på Sollentuna GP genom att sätta årsbästa med 62.93. I Sundsvall möttes de igen och åter med samma utgång med skillnaden att Daniel förbättrade sig till 63.38 helt utan hjälp av bärande vind medan SM-debutanten Benn stannade på 62.00.
     Det mest positiva med Daniels insats var dock att samtliga sex kast var godkända varav tre över 61 meter.
     /Jonas Hedman

4.30 innebar att Malin Dahlström bidrog med sex viktiga poäng till Ullevi.

4.30 innebar att Malin Dahlström bidrog med sex viktiga poäng till Ullevi.
Foto: Deca Text & Bild

Lag-SM: Malin testade VM-kval

JUL
01

I stav tog Malin Dahlström 4.18 och 4.30 i första och testade sedan VM-kvalgränsen 4.50 men utan att vara riktigt nära. Hon visade dock att kapaciteten finns där.
     Än mer nöjd med sin dag var alldeles säkert IF Götas Sofie Skoog som satte årsbästa med såväl 1.85 som 1.88 och sedan gjorde tre försök på personliga rekordhöjden 1.91.
     I slägga demonstrerade svenska rekordhållerskan Tracey Andersson stabil kastning efter knäoperationen i höstas och hade samtliga fem godkända över 65 meter med 67.59 i topp.
     /Jonas Hedman

Utepers med 38 cm och totalpers med 18 för mångkamparen Fredrik Samuelsson.

Utepers med 38 cm och totalpers med 18 för mångkamparen Fredrik Samuelsson.
Foto: Deca Text & Bild

Lag-SM: 2 x jättepers

JUL
01

Manliga längdtävlingen hade Spårvägens Alexander Wittlock som favorit i egenskap av årsbästat 7.51 satt två veckor tidigare. Han inledde med 7.31 och ledning men passerades i andra av Hässelbys mångkampare Fredrik Samuelsson som fick på totalperset 7.42 och sedan ökade till 7.51 i sista vilket innebar seger.
     Därmed överträffade han sitt sex veckor gamla utomhuspers med 38 centimeter och inneperset från i vintras med 18. Formen är med andra ord riktigt bra inför tiokampen i JEM22 nästa vecka.
     Det kvinnliga 400 m-loppet antog de förväntade skeendet med Hässelby specialist Lisa Duffy som ledare halvvägs och med Lidingös Anna Silvander ett antal meter efter. 800 m-specialisten Anna var dock riktigt stark på slutet och kom inte bara ikapp på de sista meterna utan också förbi och vann med 0.15 på 54.81. Det innebar att uteperset sänktes med hela 2.3 sekunder och inneperset från i vintras med 1.5! Även Anna har alldeles uppenbart prickat formen perfekt till JEM22 i Tallinn nästa vecka där det är 800 m som gäller.
     /Jonas Hedman

Avståndet bakåt var som synes stort när Patrik Andersson förde Ullevis stafettpinne i mål på 39.99 – över halvsekunden under det ett år gamla klubbrekordet och den snabbaste svenska klubblagstiden på 13 år.

Avståndet bakåt var som synes stort när Patrik Andersson förde Ullevis stafettpinne i mål på 39.99 – över halvsekunden under det ett år gamla klubbrekordet och den snabbaste svenska klubblagstiden på 13 år.
Foto: Deca Text & Bild

Lag-SM: Ullevi under 40

JUL
02

Manliga 4x100 m blev en uppvisning av Ullevi där kvartetten Emil von Barth, Sulayman Bah, David Sennung och Patrik Andersson rann ifrån till en 1.3 sekunder stor seger på lysande 39.99. Därmed blev de andra svenska klubblag genom tiderna under drömgränsen.
     Malmö AI är enda klubb som varit under tidigare och det ett flertal gånger, senast 2002 med 39.97. Deras svenska klubblagsrekord är 39.35 från stafett-SM i Uddevalla 1994 då faktiskt även andralaget underskred 40 sekunder (39.77).
     /Jonas Hedman

Lag-SM: Titlarna till Spårvägen och Ullevi

JUL
01

I lagmästerskapen i Sundsvall försvarade Spårvägen segern på manliga sidan medan Ullevi vann på den kvinnliga efter att kampen om gulden levt ända in i sista grenen diskus. Segermarginalerna blev 7.5 respektive 7 poäng. Vi sammanfattar senare ikväll.
     Resultaten
     Den fem timmar långa webbsändningen i sin helhet

Nästpers i längd och pers på korta häcken för Khaddi Sagnia.

Nästpers i längd och pers på korta häcken för Khaddi Sagnia.
Foto: Deca Text & Bild

Lag-SM: 12 poäng för Khaddi

JUL
01

Förra gången Ullevis Khaddi Sagnia tävlade i längd var för tre veckor sedan då hon med 6.72 satte personligt rekord och kvalade in till VM. I Sundsvall inledde hon med en perfekt plankträff och 6.71 (+1.2) och lämnade gropen med ett leende. Andra hoppet hade en nästa lika bra plankträff, ett lika härligt häng och mätte 6.63 (+0.3) innan hon avslutade med 6.39.
     Därefter skyndade hon bort till 100 m häck och vann på 13.93 – personligt rekord med 0.06 trots en motvind på 2.3 m/s. Tolv poäng till laget alltså!
     /Jonas Hedman

Webbsändningen pågår

JUL
01

I dag avgörs lag-SM i Sundsvall och för den som inte har möjlighet att vara på plats finns det utmärkta förutsättningar att följa tävlingen från TV-soffan.
     SVT Play sänder direkt från lag-SM i Sundsvall 14.00-19.00. SVT1 sänder från 17.00 och varvar då friidrott med simning. 18.00-19.00 går sändningen över i SVT2.
     Live-sändningen
     Live-resultat

Almgrens andra ikväll

JUL
01

Meeting Arcobaleno i Celle Ligure på den italienska rivieran har genom åren gästat mängder av svenska friidrottare. Den 27:e upplagan som hålls under onsdagskvällen har utlokaliserats till grannorten Boissano.
     Huvudakten ur svenskt intresse blir 800 meter, med start kl 21.45, där Andreas Almgren gör sommarens andra uppträdande, efter succédebuten för en vecka sen i Sollentuna.
     Turebergaren ställs åter mot forna EM-tvåan Andreas Bube, som var närmast bakom på Sollentunavallen, men också kenyanen Mathew Kiptanui, som vunnit de afrikanska juniormästerskapen på 1500 meter.
     Men redan på eftermiddagen kastar Götas Oscar Vestlund och Upsalas Alexander Larsson slägga.
     /Lorenzo Nesi

Isabellah avstår VM och satsar vidare mot OS

Senast Isabellah sprang VM
<br/>var i Daegu 2011 där
<br/>hon slutade sjua.

Senast Isabellah sprang VM
var i Daegu 2011 där
hon slutade sjua.
Foto: Deca Text & Bild

JUN
30

Isabellah Andersson har beslutat att avstå VM i Peking 22-30 augusti. Anledningen är att hon känner en oro för sexåriga dottern Beyoncés hälsa och därför inte har kunnat koncentrera sig på träningen på det sätt som hon hade velat för att göra sig själv rättvisa i VM.
     Beyoncé har ett medfött hjärtfel och har opererats vid två tillfällen, senast för några veckor sedan.
     – Under dessa förutsättningar känner Isabellah att hon inte mentalt orkar med en VM-satsning. Hon är istället inställd på träna vidare med sikte på nationella lopp i Sverige i höst och OS nästa år, säger Isabellahs man och tränare Lars Andersson till marathon.se.
     För förbundskapten Karin Torneklint är Isabellahs beslut tråkigt, samtidigt som hon känner att Isabellahs och familjens situation går före allt annat.
     – För oss är det mycket tråkigt att inte få ha med Isabellah till VM, men framförallt är det väldigt jobbigt för hela deras familj. Jag vet att Isabellah har gjort många bra pass men av förståeliga skäl nu inte orkar satsa hela vägen mot VM. Jag önskar hela familjen en lugn sommar med återhämtning och ser fram emot att få ha med Isabellah i landslaget igen när dottern är frisk.
     Precis som Lars Andersson vill Karin Torneklint poängtera att Isabellah fortfarande satsar helhjärtat mot OS i Rio nästa år.
     – En Isabellah i form kommer att kunna göra bra i från sig i OS och jag ser fram emot att följa hennes resa mot ännu ett olympiskt spel.
     Isabellah Anderssons klubbkamrat i Hässelby, Louise Wiker, tar nu som reserv över platsen i marathonlaget.
     – Jag vill hälsa Louise välkommen in i laget. Jag vet att hon har haft en bra träningsperiod och att hon kommer att göra bra ifrån sig i VM, säger Karin Torneklint.
     /Magnus Fridell

Andreas Almgren klar för VM

JUN
30

Efter sitt mycket övertygande lopp på Folksam Grand Prix i Sollentuna förra veckan har Andreas Almgren i dag av förbundskapten Karin Torneklint fått klartecken att åka till VM i Peking 22-30 augusti. Och det var en imponerad förbundskapten som såg Andreas springa i torsdags.
     – Jag är mycket imponerad av hans fantastiska löpning i Sollentuna, säger Karin Torneklint.
     – Han visade att han är stenhård och taktiskt intelligent och det ska bli väldigt roligt att ha med honom i truppen.
     Den svenska truppen består nu av 13 aktiva samt tre gångare.
     /Magnus Fridell
     

Boende i Eskilstuna under junior-EM

JUN
30

Det är nu drygt två veckor kvar till junior-EM i Eskilstuna 16-19 juli, och den som önskar boende under mästerskapet hänvisas till Emelie Gard på Eskilstuna Convention Bureau. Hon hjälper till att hitta boende av olika slag.
     /Magnus Fridell

Näst sista uttagningen till junior-EM i Eskilstuna

JUN
30

I går spikades den slutgiltiga truppen till junior-EM för 22-åringar i Tallinn som börjar om lite drygt en vecka. De yngre juniorer som vill kvalificera sig till junior-EM för 19-åringar i Eskilstuna har dock hela den här veckan på sig och för många kommer Världsungdomsspelen i helgen vara det sista tillfället.
     Landslagsledare Helene Friberg tagit ut två aktiva efter den gångna helgens tävlingar. Sävedalens 3 000 meter hinder-löperska Amélie Svensson, och MAI:s diskuskastare Jakob Gardenkrans kan göra sig redo att tillbringa delar av sommarlovet i Eskilstuna. Jakob blir den andra i familjen att tävla i ett mästerskap i sommar då storebror Viktor i går blev uttagen till JEM22 i Tallinn.
     – Jakob har vi väntat på att han ska klara kvalgränsen, tyvärr har tekniken inte riktigt stämt tidigare. Nu har han dock kastat över kvalgränsen ett antal gånger så det blir säkert jättebra det här, säger Helene Friberg och fortsätter:
     – Amélie Svensson tävlar främst i USA och hörde av sig tidigt i våras och berättade att hon var intresserad av att vara med. Redan i då hade hon klarat kvalgränsen och nyligen upprepade hon den bedriften. Formen är stigande vilket känns bra inför JEM.
     Helene Friberg tror att det finns chans för fler att kvalificera sig och hoppas att många tar chansen i Världsungdomsspelen i helgen.
     – Det är ett antal som är nära att kvalificera sig som vi dock vill se i helgen innan vi ger klartecken till.
     Se hela den svenska truppen.
     Till Ungdoms-VM i Cali har landslagsledaren Jonas Anshelm tagit ut Amanda Holmberg från Lidköping som i Folksam Grand Prix i Sollentuna slog till med en kanontid på 400 meter häck, 59.49, vilket innebar personligt rekord med närmare två sekunder.
     Den svenska truppen till ungdoms-VM.
     Se intervjuer med Wille Levay och Emma Stenlöf som sedan tidigare är uttagna.
     /Magnus Fridell

En öppen historia

JUN
30

Sundsvall och Baldershovs IP är platsen för årets Lag-SM-final som avgörs onsdag 1 juli mitt i SM-veckan där 255 svenska mästare i 38 idrotter ska koras. Bland annat i simning, sprintorientering, bågskytte och brottning samt friidrott där Lag-SM är med för tredje året i följd.
     I fjolårets mästerskap i Borås vann Spårvägens herrar för fjärde året i rad och var hela 14 poäng före Ullevi och ytterligare fyra före Hässelby men mycket talar för att det blir betydligt jämnare denna gång. För regerande mästarna har flera återbud så det ser ut att bli spännande fighter med framför allt ovan nämnda klubbar. Intressant blir det också att se vad fjolårets femma Huddinge kan åstadkomma eftersom de nu har bra löpare över hela linjen i och med årets tillskott av medel-långdistansare.
     För Hammarby gör OS-finalisten i diskus, Benn Harradine, SM-debut där det blir en spännande duell med Spårvägens Daniel Ståhl. Benn har ett årsbästa på hela 66.75 men när de två möttes i Sollentuna GP förra veckan vann Daniel med en dryg meter.
     I den kvinnliga tävlingen är Hässelby regerande mästare men var i fjol bara två poäng före Ullevi som vann fem år i rad 2008–2012. Att döma av laguppställningen så får Göteborgs-klubben gälla som favorit medan det är helt öppet om platserna 2-4. På papperet borde det handla om Hässelby, Spårvägen och Lidingö.
     Men det är som sagt en lagtävling med sex poäng till vinnaren i var och en av de 18 grenarna så allt kan hända. Nytt för året är bland annat att det är sex försök mot tidigare fyra i kastgrenarna och att hinderdistansen för kvinnor förlängts med 500 meter till 2000 m.
     Väderleksrapporterna talar om 22 grader och sol så förutsättningarna för att åstadkomma bra resultat ser goda ut. SVT sänder över hundra timmar från SM-veckan vilket inkluderar hela Lag-SM. SVT Play live 14.00-19.00 och från 17.00 också SVT1 där sändningen varvas med simning och sedan byter kanal till SVT2 18.00-19.00.
     Allt om Lag-SM i Sundsvall
     Preliminära laguppställningar
     /Jonas Hedman

Trailloppet Amazing Trail lockade knappt 230 deltagare i de olika klasserna när det avgjordes i Stockholm i mitten av juni.

Trailloppet Amazing Trail lockade knappt 230 deltagare i de olika klasserna när det avgjordes i Stockholm i mitten av juni.
Foto: Fredrik Trahn

Friidrottsfamiljen växer

JUN
30

Sätten att springa och tävla i löpning är många och de fortsätter att öka. Kreativiteten för nya sorters löpartävlingar tycks oändlig. Hur möter friidrotten den här ökande trenden? ”Med ett öppet sinne”, säger Stefan Olsson, Svensk Friidrotts idrottschef och Peter Fredricson, landslagsledare för ultradistans.
     Ultratrail, bergslöpning, 24-timmarslöpning, traillöpning ultradistanslöpning, skyrunning, upplevelselopp och ”obstacle races” är bara några av de nya löpningsformerna som attraherar hälso- och träningsintresserade människor. Men var går gränsen för att det verkligen ska kallas friidrott?
     Läs artikeln om hur friidrottsfamiljen växer.
     /Fredrik Trahn
     

Äntligen kan landslagsledaren Anna Linner ta en paus från mobilen.

Äntligen kan landslagsledaren Anna Linner ta en paus från mobilen.
Foto: Deca Text & Bild

Truppen till Tallinn är spikad

JUN
29

Sverige skickar en trupp på 36 aktiva till den tionde upplagan av Junior-EM för 22-åringar, som hålls i Tallinn med start nästa onsdag, den 9 juli. Det är i paritet med de två senaste tillfällena.
     I gruppen finns rävar som Angelica Bengtsson – 13:e (!) mästerskapet för hässelbyaren som fyller 22 dagen före invigningen – likväl som absoluta nykomlingar. Stav är också den starkaste svenska grenen med Angelica i topp på årets Europastatistik i åldersgruppen, före Michaela Meijer.
     Högt upp kommer också Khaddi Sagnia, delad trea i längd och Elise Malmberg, plötsligt fyra på 400 meter häck.
     Landslagsledaren Anna Linner tog sig tid att kommentera truppen efter en lång dag vid mobilen.
     – Pustar du ut?
     – Ja, nu är det lugnt. Jag har vikt hela dagen åt telefonsamtal. Jobbat igenom, pratat, vägt, vänt, vridit. Men det känns väldigt bra.
     – Kom alla med?
     – Nej, när vi satt och drömde bort oss i vintras var vi uppe i 40 namn, utan stafetter. Några som saknas är Andreas Almgren, Johan Rogestedt, Sofi Flink, Fredrick Ekholm och Melker Svärd Jacobsson (som båda har problem med ljumskarna).
     – För 93:orna och 94:orna är det sista chansen innan det blir seniormästerskap. Det är viktigt att få med dem. Det kan bli avgörande för om man fortsätter satsa. Steget är långt annars.
     Några har följt med dig sen du tillträdde inför 2010?
     – Ja, som Elise (Malmberg) och Sofia (Linde) som har bytt gren. Andra har vi tappat på vägen.
     I det första JEM22 blev det tre medaljer. Staffan Strand vann och Kajsa tog silver. Men på de tre senaste mästerskapen har det bara blivit en medalj vardera. Hur ser du på medaljchanserna?
     – Jag tror på två eller tre.
     – Du vet att vi har fyra som är rankade topp-tre?
     – Ja, men jag är lite försiktig av mig…vi säger tre! Många har börjat tävla sent. Det tar tid att komma igång. Det var många frågetecken som varade längre än jag trodde. Men flera rätades ut till utropstecken i helgen. Som Sofias höjd, som är sjukt roligt. Hon är också väldigt viktig att ha truppen, med sin personlighet.
     – Dark horses?
     Andreas Carlsson, och Sofia som går in å persar i säsongsdebuten. Ida Holm ska bli jätteroligt att se. Med Khaddi kan det bli hur långt som helst. Det blir intressant med stafettlagen, det är flera nya killar. Jag är väldigt glad i min trupp, både ledarna och de aktiva.
     Truppen i sin helhet.
     /Lorenzo Nesi

Spännande starter i lag-SM-finalen på onsdag

JUN
29

Totalt 12 lag, sex manliga och sex kvinnliga, deltar i lag-SM-finalen i Sundsvall på onsdag. Lag-SM är det friidrottsmästerskap som avgörs under den pågående SM-veckan.
     I den manliga finalen möts Hässelby SK, Ullevi FK, Mölndals AIK, Hammarby IF, Spårvägens FK och Huddinge AIS och det är många intressanta deltagare. Vi får till exempel se Hammarbys Michel Tornéus göra sin andra längdhoppstävling för året, Spårvägens Wille Levay jaga svenska juniorrekordet på 1 500 meter, i Sollentuna förra veckan var han sex tiondelar ifrån, och Hässelbys Simon Litzell slipa på spjutformen inför junior-EM i Eskilstuna.
     I den kvinnliga finalen möts Ullevi FK, Hässelby SK, IFK Lidingö, Spårvägens FK, IFK Växjö och IF Göta Karlstad. Även här är det många spännande deltagare som jagar VM-kval. Spårvägens längdhopperska Erika Jarder har varit extremt stabil runt 6.50 under sommaren och jagar nu VM-kvalgränsen 6.70. Hon ställs mot redan VM-klara Khaddi Sagnia från Ullevi som gör sin första tävling sedan jättehoppet som tog henne till VM för drygt två veckor sedan. Ericas lagkamrat Moa Hjelmer gör comeback på 400 meter och möter där bland andra Lidingös Anna Silvander, som alltså springer en för henne oväntad distans.
     Hässelbys 1 500-meterslöperska Sarah Lahti har visat fin form under våren och försommaren, bland annat genom att kapa sitt personliga rekord på just 1 500 meter med fem sekunder i Oordegem i slutet av maj.
     SVT Play sänder live från Sundsvall 14.00-19.00. I SVT1 går sändningarna på och varvas med simning 17.00 och byter sedan kanal till SVT2 18.00-19.00.
     Fullständiga startlistor finns på lag-SM:s hemsida.
     /Magnus Fridell

Eskilstuna Friidrott premierar ledare med Finnkampsresa

JUN
29

Det finns en tradition i många friidrottsföreningar att varje sensommar samla aktiva, ledare och sponsorer för en resa till Finnkampen. I Eskilstuna Friidrott har man gjort detta vid flera tillfällen tidigare, men nu har man bestämt att det ska bli en årlig tradition.
     – Det är ett bra tillfälle att samla många i föreningen och på så sätt visa vår uppskattning för deras arbete, säger Bengt Olof Eskilsson, ordförande i Eskilstuna Friidrott.
     Eskilstuna Friidrott är en förening med verksamhet nästan varje dag året om på många olika platser runt om i Eskilstuna. På sommaren har de till exempel en friidrottsskola som samlar över 1 500 barn totalt. Med en sådan verksamhet krävs det många ledare och Bengt Olof Eskilsson berättar att de brukar satsa mycket pengar på vad de kallar ledarvård.
     – De är minst lika viktiga för verksamheten som aktiva som presterar bra resultat. Vi brukar säga åt våra ledare att utan dem kan vi inte bedriva någon verksamhet.
     Till Finnkampen i Stockholm i september planerar Eskilstuna Friidrott att fylla två bussar med aktiva, ledare och sponsorer. Redan är 100 biljetter köpta av föreningen som bjuder på just resa och entrébiljett.
     – Alla vill vara med och åka till Finnkampen. Blir det riktigt stort intresse så kommer vi att försöka lösa ännu fler biljetter. Jag räknar med att vi blir ungefär 130 personer allt som allt.
     Eskilstuna Friidrott har även åkt till Helsingfors när Finnkampen har avgjorts där, bland annat förra året då de åkte med Finnkampsbåten som samlade totalt 1 300 svenska fans på Helsingfors Olympiastadion.
     – Då hade vi många med oss som aldrig varit på Finnkampen och det var ju verkligen en upplevelse för dem. De tyckte att kampmomentet, där varje insatts är lika viktig, var väldigt intressant.
     Bengt Olof vill uppmana andra föreningar att göra liknande satsningar och delar gärna med sig av sina erfarenheter.
     – Man ska försöka premiera ledarna i första hand, det är viktigt. Det blir också en fin sammanhållning när man gör sådana här aktiviteter. Man lär känna varandra på ett helt annat sätt när man umgås så tätt i två dagar. För vår förening som har hela 114 nationaliteter representerade är det även ett ypperligt tillfälle att umgås över gränserna.
     Den 12-13 september är det alltså dags för Finnkampen på Stockholms Stadion igen. Köp dina biljetter här.
     /Magnus Fridell

19:e och 20:e subtrekvinnorna detta maratonår: Lidköpings VSK:s Anna Salaneck och Björntorps Petra Skiöld.

19:e och 20:e subtrekvinnorna detta maratonår: Lidköpings VSK:s Anna Salaneck och Björntorps Petra Skiöld.
Foto: Jessica Jönsson

Bästa kvinnliga maratonåret

JUN
29

Helgens maratonlopp i Blekinge och Skåne samlade ett par hundra deltagare. De bästa kvinnliga tiderna kom på Kustmaran där kampen om veteranguldet i K40 vanns av Anna Salaneck på 2:58, sex sekunder före fjolårsvinnaren Petra Skiöld. Sofia Mattiasson var så när att också underskrida tre timmar i Båstad.
     Det innebär att vi redan har 20 kvinnor som sprungit under den klassiska gränsen i år och att det krävs 3:01:38 för att slå sig in på 25-bästa. Det är ytterligare ett bevis på att toppbredden på den kvinnliga maratonlöpningen fortsätter stiga. För tio år sedan räckte 3:10 till en 25:e plats och så sent som såväl 2012 som 2013 var det 3:04 som gällde vid årets slut.
     Snabbaste manliga maratontiden gjordes inte på svensk mark, utan i Åbo, där Fritjof Fagerlund kom in på 2:32 jämnt.
     Senaste resultaten på långloppen
     /Lorenzo Nesi

JEM22-kval:
Andreas & Sofia i höjd

Ovanligt nuförtiden: 2.23 och en svensk höjdhoppare på samma bild.

Ovanligt nuförtiden: 2.23 och en svensk höjdhoppare på samma bild.
Foto: Deca Text & Bild

JUN
28

Idag går deadlinen ut för att prestera resultat som kvalificerar till JEM22 i Tallinn. I slutet på Laxaspelen i Halmstad lyckades Andreas Carlsson att klara 2.20. Det är tre centimeter över kvalgränsen och två över såväl Ymerhopparens bästa notering (på Nordenkampen i vintras) som det svenska årsbästat. Ja, det är faktiskt fyra år senast en svensk hoppade över 2.20 i något sammanhang.
     Men den som verkligen lyfte sig i Halmstad var Sofia Linde som i sin höjdpremiär slog till med 1.87. Sofia kan just nu inte ägna sig åt mångkamp, men klarade galant höjdgränsen som är satt till 1.82, trots att hon i vintras aldrig kom högre upp är 1.75. Det två år gamla personliga rekordet var på 1.83.
     Vendela von Corswant, som klarade kvalgränsen i vintras, hoppade nu 1.80, hennes bästa denna sommar.
     Dagens resultat på Laxaspelen
     /Lorenzo Nesi

JEM19-kval av
Astrid, Madeleine & Amélie

JUN
28

Förra gången Astrid Rosvall tävlade utomlands missade hon kvalgränsen till JEM19 med fem hundradelar. Det var ändå en slakt av det gamla 800-perset med över fem sekunder.
     Idag kom en sekunds kapning till när den ännu inte 18-åriga Hässelbylöparen kom in på 2:07.47 (via 63 sekunder halvvägs) vid Junioren-Gala i Mannheim.
     Bakom henne tog sig även IFK Göteborgs Madeleine Björlin-Delmar under kvalgränsen 2:08.5 med 17 hundradelars marginal.
     I en annan tysk ort (Pfungstadt) underskred Amélie Svensson för andra gången hindergränsen 10:40 när hon vann Hessens regionala mästerskap på 10:34.
     Om 18 dagar inleds Junior-EM i Eskilstuna och den svenska truppen ser ut att ha växt en vecka före kvalperiodens slut.
     /Lorenzo Nesi

USA-mästerskapen direkt

JUN
28

Även ikväll sänder Eurosport 2 direkt från de amerikanska mästerskapen, med start kl 22.05.
     Resultaten i Eugene
     Webbsändning med amerikansk kommentator, från 17.00
     Eurosports sändningstider

Foto: Deca Text & Bild

Ännu en 64 av Axel

JUN
28

Dagen efter det personliga rekordet i Bottnaryd vann Axel Härstedt diskustävlingen i Helsingborg på 64.16. MAI:aren har därmed kommit över 64 meter i alla fyra framträdanden i diskusringen i år.
     I Bottnaryd lade Oscar Vestlund på tre centimeter på sitt svenska släggårsbästa, som nu lyder 69.22. Den småländska kastarhelgen avslutades med ett världsresultat av OS-femman Kathrin Klaas, som vann damsläggan på 71.37. Eleni Larsson gjorde sin bästa tävling på svenska mark med fyra kast på 65-66 meter.
     /Lorenzo Nesi

Mobilkameran fångar in Frida Lundéns avgörande ryck uppför Västerbron, knappt halvvägs in på Nike Women's 10 km.

Mobilkameran fångar in Frida Lundéns avgörande ryck uppför Västerbron, knappt halvvägs in på Nike Women's 10 km.
Foto: Lorenzo Nesi

24 timmar senare:
Frida vinner en gång till

JUN
28

Exakt ett dygn efter segern på Trosa Stadslopp vann Frida Lundén nästa kvällstävling, premiärupplagan av Nike Women's 10 km, Stockholm.
     Av de drygt 4 000 anmälda var det landslagskamraten i maraton Charlotte Karlsson som sprang tillsammans med Frida och de övertog ledningen en fjärdedel in på loppet, på Söder Mälarstrand.
     Men när det var dags att lämna Söder, uppför Högalidsgatan och Västerbron rann backstarka Lundén ifrån. På bilden syns det avgörande rycket. Under andra halvan av loppet utökades avståndet till ungefär samma proportion som i Trosa, det vill säga inte fullt en minut efter drygt 35 minuters löpning.
     Längre bak i fältet återfanns legendariska harar i form av ingen mindre än Paula Radcliffe och Joan Benoit Samuelson, innehavare av världsrekordet i maraton respektive vinnare av den första olympiska dammaran.
     I Kalmar sprang Therése Olin, Ullevi, sin tredje halvmara på en och en halv månad i häraden 1:16-1:17, två och en halv minut före arrangerande Högbys Ida Nilsson.
     /Lorenzo Nesi

Dragloket Elise mot Tallinn

Elise Malmberg (229) sänkte på Laxaspelen sitt 100-meterspers i två omgångar, till 11.90. Jessica Östlund, Linnea Killander och Caroline Larsson stärkte också chanserna till ett stafettlag på JEM22?

Elise Malmberg (229) sänkte på Laxaspelen sitt 100-meterspers i två omgångar, till 11.90. Jessica Östlund, Linnea Killander och Caroline Larsson stärkte också chanserna till ett stafettlag på JEM22?
Foto: Deca Text & Bild

JUN
28

EM-12:an från Zürich, Axel Härstedt, vill nå en ny mästerskapsfinal.

EM-12:an från Zürich, Axel Härstedt, vill nå en ny mästerskapsfinal.
Foto: Deca Text & Bild

Stabile Axel siktar på 65

JUN
27

MAI:s Axel Härstedt kom till 2015 med ett personligt rekord på 62.43. På de tre tävlingar som han har genomfört i år har diskusen landat nio gånger mellan 63.92 och 64.72.
     Vid Bottnarydskastet idag var det skönt väder, knappt 20 grader, men nästan vindstilla. Ibland puffade vinden på lite grand, och då från rätt håll.
     – Jag är speciellt nöjd med öppningskastet, 64.43. Det är bra att ha med sig den stabiliteten till ett mästerskap. Det brukar krävas runt 63 meter för att ta sig till final och 63-64 meter för att bli toppåtta, säger Axel efter Bottnarydskastet.
     Men VM-kvalgränsen är tuff, fastän retsamt nära: 65 meter jämnt.
     – På grenar som 200 meter vill man ha 50-60 deltagare och i längre löpgrenar runt 40 medan man i kast vill ha 32. Det säger sig självt att det är orättvisa villkor. Men å andra sidan innebär det att man har bättre chans om man väl är där, kommenterar Axel den högt satta kvalgränsen.
     Ifjol var det 29 män som kom över 65 meter. I år är det än så länge 19 som har lyckats. Kvalperioden sträcker sig till 10 augusti.
     – Träningen har gått bra i vår. Jag hade många småproblem, som man alltid har. Men efter Halle (Axels senaste tävling den 16 maj) bestämde jag mig för att ta hand om det. Så det har jag gjort. Jag är ju sjukgymnast. Planen har varit att träna på att höja min kapacitet, förklarar Axel som gjort en tävling vardera i mars, maj och juni.
     Men efter sitt livs bästa serie ska han ge sig i kast med en ny tävling redan i morgon.
     – Jag är anmäld till Laxaspelen, men jag bestämmer mig ikväll om jag åker dit eller till Helsingborg dit de andra som var med idag ska åka. Det blir bra träning att tävla två dagar i rad.
     Söndagen får utvisa om det blir Halmstad eller Helsingborg, och framför allt över 65 meter för formstarke Axel Härstedt, som just nu rankas som nummer tolv i Europa.
     /Lorenzo Nesi

Niklas Arrhenius startade sin kulsäsong i förrgår. I Bottnaryd blev det genast över halvmetern längre.

Niklas Arrhenius startade sin kulsäsong i förrgår. I Bottnaryd blev det genast över halvmetern längre.
Foto: Deca Text & Bild

Nik på uppgång i kula

JUN
27

Kanadensaren Tim Nedow fortsätter sitt segertåg över Sverige med tredje kultävlingen över 20 meter. Efter 20.38 i Växjö och 20.76 i Sollentuna blev det nu 20.59 i Bottnaryd.
     Niklas Arrhenius blev bäste svensk med sitt längsta stöt efter Finnkampen: 18.88. Mats Olsson nådde 17.71 - det längsta på över två år.
     /Lorenzo Nesi

En bra dag på Bottnaryds IP för MAI:arna Wictor Petersson, Viktor Gardenkrans och Axel Härstedt.

En bra dag på Bottnaryds IP för MAI:arna Wictor Petersson, Viktor Gardenkrans och Axel Härstedt.
Foto: Deca Text & Bild

Glänsande diskus i Bottnaryd

JUN
27

Det är inte var dag som tre svenskar kastar över 60 meter i samma diskustävling, men det skedde under eftermiddagen i Bottnaryd. Längst kom Axel Härstedt, som för tredje gången på lika många tävlingar var ytterst nära VM-kvalgränsen 65 meter, den här gången med fyra godkända kast samlade mellan 63.95 och nya perset 64.72.
     Daniel Ståhl nådde nästan lika långt (62.85) som vid segern i Sollentuna i förrgår, men hade också två lätta tramp på kast som landade över 64 meter. Niklas Arrhenius hade som bäst strax över 60 och Simon Pettersson var en dryg meter bakom.
     I en annan pool ökade Viktor Gardenkrans det tre dagar gamla perset med exakt två meter till 55.96, en dryg månad före 20-årsdagen. Det är över kvalgränsen till JEM22.
     98:an Wictor Petersson bättrade sig med en meter till 64.25 med redskapet på 1.5kg vilket för upp honom till andra plats i världen, tre veckor före UVM i Cali.
     Juia Viberg tog hem den kvinnliga klassen på strax över 55 meter.
     /Lorenzo Nesi

På TV: USA-mästerskapen

JUN
27

Vid återkommande tillfällen under helgen visar Eurosport sammandrag från de amerikanska mästerskapen, på båda sina kanaler. Ikväll kl 22 sänds det live från Eugene.
     Även Paavo Nurmi Games från i förrgår reprissänds flera gånger.
     Se Eurosports sändningstider.

Abraham Adhanom (nr 41) kom efter i startögonblicket men var ögonblickligen upp i ledningen efter det.

Abraham Adhanom (nr 41) kom efter i startögonblicket men var ögonblickligen upp i ledningen efter det.
Foto: Deca Text & Bild

Stadshelgen började i Trosa

JUN
27

Den sista helgen i juni utmärks av en lång rad lopp i stadsmiljö med bra publiktryck. Trosa Stadslopp på fredagskvällen begåvades i vanlig ordning av milt löparväder och vindstilla.
     Eskilstunas Abraham Adhanoms 25:48 är den bästa segertiden på 16 år över den knappt nio kilometer långa banan. Det är en snittfart som motsvarar under 29 minuter på en mil. Olle Walleräng höll jämna steg med segraren under loppets andra halva och var 20 sekunder efter i mål.
     Frida Lundén, Studenterna, tog sin tredje raka seger i den gemytliga sörmländska orten. Något som endast Evy Palm har lyckats med förut bland kvinnorna. Louise Wiker vann en jämn kamp om andraplatsen över Cecilia Kleist, trekvarts minut bakom Frida.
     Kisa Stadslopp och Klövernmilen i Båstad avgjordes också under fredagen och följs idag upp av Arvika, Vessigebro och nya Nike Women's 10 km mitt inne i Stockholm samt tre hel- och halvmaror genom landet.
     Studera långloppskalendern.
     /Lorenzo Nesi

Motionsloppshelgen

JUN
26

Friidrotten består som bekant inte bara av arenatävlingar utan också motionslopp av olika slag. Något som på senare år blivit väldigt populärt är stadslopp. Att springa i trevlig stadsmiljö, där det finns bra möjligheter för publik att avnjuta tävlingarna, är något som lockar hundratusentals löpare varje år.
     I helgen är det en intensiv stadsloppshelg med lopp i bland annat Kisa, Arvika och Trosa.
     Det arrangeras också Halvmarathon, Marathon och Traillopp på olika platser i landet. Att det är många som kommer att vara ute och springa i helgen är alltså klart.
     /Magnus Fridell

Många juniorer jagar kval i helgen

JUN
26

Det är bara några veckor kvar till sommarens olika ungdoms- och juniormästerskap - JEM22 i Tallinn, JEM19 i Eskilstuna och UVM i Cali. Det betyder att det för många är bråda dagar att försöka kvala in till något av mästerskapen. Den här helgen är faktiskt sista chansen om man vill packa väskorna och ta sig till Tallinn 9-12 juli. Många som vill ta den chansen kommer att tävla i till exempel Laxaspelen i Halmstad.
     På BAUHAUS Junioren gala i tyska Mannheim, en tävling som brukar ha gott om svenska deltagare, är det ett ganska stort gäng 96:or och 97:or som jagar en plats till Eskilstunamästerskapet, och det är framförallt två grenar som får svensk representation - stavhopp och 800m.
     I Mannheim kommer också Malin Dahlström, som har visat bra form på försommaren, göra ett nytt försök att kvalificera sig till VM.
     Vår svenska kastelit möter internationellt motstånd i Bottnarydskastet. Bland annat kommer Axel Härstedt, som bara har gjort två tävlingar i år, att göra ett försök att nå VM-kvalgränsen 65 meter. Hittills i år har Axel kastat 64.69, vilket var på hans första tävling för året i mars.
     En annan att hålla ögonen på är Fanny Roos som hela tiden utvecklas i kula och som tog sig över 17 meter för första gången för två veckor sedan.
     Bäst internationellt motstånd får dock släggkasterskorna Eleni Larsson och Ida Storm. Bland andra möter de tyska OS-femman Kathrin Klaas.
     /Magnus Fridell

Tränaren stolt över Andreas efter rekordloppet

Nu väntar VM i Peking 
<br/>för Andreas där han 
<br/>hoppas på en semifinalplats

Nu väntar VM i Peking
för Andreas där han
hoppas på en semifinalplats
Foto: Ryno Quantz

JUN
26

När Andreas Almgren i går korsade mållinjen i Sollentuna stannade klockan på 1:45.59 och han tog in ännu mer på Rizak Dirshes 12 år gamla svenska rekord. Nu är det bara 14 hundradelar som saknas för 20-åringen från Sollentuna. Men det var inte riktigt planerat att det skulle gå så bra redan nu.
     – Han har sprungit i fyra och en halv vecka, säger Andreas tränare Urban Aruhn och berättar att det mest har handlat om alternativ träning fyra till fem timmar per dag sedan inomhus-EM i mars.
     Urban berättar att Andreas har gjort ett antal pass den senaste tiden som fått dem att tro på 1:45-tider, men att det skulle ske i första loppet var inte vad de hade i planen.
     – Tanken var att han skulle vara i form i mitten av juli och klara VM-kvalet då.
     – Men när jag ser honom gå ut och utmana världseliten, så förstår man ju att det är något sjukt bra. Man ser att han är stark.
     – Att han skulle slå de där killarna i dag, det trodde jag inte, säger Urban som var riktigt tagen efter loppet.
     Urban är väldigt stolt över sin adept och menar att Andreas med den här tiden skulle kunna vinna junior-EM lätt, ett mästerskap som de dock har valt att avstå för att lägga allt fokus mot VM.
     Andreas själv var överväldigad efter loppet. Se vår videointervju där han berättar om loppet och vad som komma skall.
     /Magnus Fridell

Amanda Holmberg nådde till slut sommarens mål – UVM-kvalgränsen 61.00 på 400 m häck – och tog sig samtidigt under dröm-60!

Amanda Holmberg nådde till slut sommarens mål – UVM-kvalgränsen 61.00 på 400 m häck – och tog sig samtidigt under dröm-60!
Foto: Deca Text & Bild

FGP: Amanda UVM-kvalade

JUN
25

På 400 m häck var Sverige-tvåan Frida Persson bästa svenska hela vägen på sin bana fyra men alldeles på slutet kom ännu inte 16-åriga Amanda Holmberg från Lidköping på näst yttern och flög förbi in till tredjeplatsen på 59.49. Det innebar en perssänkning med nästan två sekunder och UVM-kval med 1.5!
     – Det var verkligen kul att springa idag! Jag kom rätt till alla häckar och det bara flöt på, säger Amanda som jagat UVM-kvalgränsen hela sommaren.
     – Jag har en tävling på lördag hemma i Lidköping och sedan Världsungdomsspelen i Göteborg innan det blir UVM i Colombia om jag blir uttagen.
     /Jonas Hedman

Andreas Almgren (4) besegrade såväl 1:43-löparen Musaeb Balla (1) som 1:44-killarna Bube (3) och Benhanbel (260) efter en riktigt imponerande spurt.

Andreas Almgren (4) besegrade såväl 1:43-löparen Musaeb Balla (1) som 1:44-killarna Bube (3) och Benhanbel (260) efter en riktigt imponerande spurt.
Foto: Deca Text & Bild

FGP: Andreas fullbordade en härlig friidrottskväll

JUN
25

Folksam GP-premiären på Sollentunavallen blev en skön afton men en lång rad personliga rekord i närmast perfekta förhållanden med 18 grader, sol och en vind som mojnade under kvällen. Huvudnumret var manliga 800 m där hemmasonen Andreas Almgren i sitt första lopp för sommaren hängde med 1:43-löparen Balla och via 25.3 på 200 m, 51.5 halvvägs och 1:18.0 på 600 m var starkast av alla på upploppet. Där sprang han ifrån till en halvsekund stor seger på 1:45.59 inför en begeistrad hemmapublik!
     Sex hundradelar under det personliga rekord han satte som trea i JVM-finalen förra sommaren och bara 0.14 från Rizak Dirshes 12 år gamla svenska rekord.
     – Det kändes så lätt! Jag hade hoppats gå under 1:47 men det kändes så bra under hela loppet. Jag körde ett 600 m-lopp förra lördagen och var helt slut på 1:18. Nu gick det fortare och det kändes hur lätt som helst, säger Andreas som avslutade med 27.6 sista 200 m.
     För ett år sedan slog han igenom med svenska juniorrekordet 1:46.99 på just Sollentuna GP och nu gick det alltså 1.5 sekund snabbare vilket så när resulterade i svenskt seniorrekord. Det var verkligen en härlig syn när Andreas vek ut på upploppet och sprang ifrån tre killar som gjort 1:43-1:44!
     VM-biljetten till Peking lär bara bli en formalitet och kanske att Andreas kommer omvärdera beslutet att inte ställa upp på JEM22 i Tallinn om tre veckor.
     Lite längre ner i fältet gjorde junioren Kalle Berglund precis som i Lag-EM i Tjeboksary i söndags ett fint lopp och slutade femma på 1:47.35, bara halvsekunden från det fyra dagar gamla personliga rekordet.
     /Jonas Hedman

Moa Hjelmer (131) slutade trea på 200 m med 23.29 – hennes bästa tid på två år och sjätte snabbaste totalt. T v vinnaren Kashtjejeva och t h fyran Onuora från Storbritannien.

Moa Hjelmer (131) slutade trea på 200 m med 23.29 – hennes bästa tid på två år och sjätte snabbaste totalt. T v vinnaren Kashtjejeva och t h fyran Onuora från Storbritannien.
Foto: Ryno Quantz

FGP: Så när VM-kval för Moa

JUN
25

A-finalen på 200 m var riktigt jämn på papperet och så blev det också i verkligheten. Moa Hjelmer kom sin vana trogen starkt på slutet i de ypperliga förhållandena och sänkte sitt årsbästa med drygt två tiondelar till 23.29 – bara 0.09 från VM-kvalgränsen och tiondelen jämnt över det två år gamla perset.
     Det blev till slut en tredjeplats bara två tiondelar bakom vinnaren Viktorija Kashtjejeva från Ukraina. Vinden var maximalt tillåtna +2.0.
     En som också var ute efter ett VM-kvalificerande resultat var Erica Jarder som satte årsbästa med 6.57 och hade ytterligare ett hopp över sex-och-en-halv och tre just under. Det räckte till en tredjeplats bara tre centimeter bakom vinnande Olga Sudarava. Till VM-kvalgränsen fattades blott 13 centimeter.
     /Jonas Hedman

Wille Levay (43) var bara 62 hundradelar från det 26 år gamla svenska juniorrekordet på 1500 m. Ännu snabbare sprang Staffan Ek, just t v bakom Wille, som sänkte sitt totalpers med dryga sekunden.

Wille Levay (43) var bara 62 hundradelar från det 26 år gamla svenska juniorrekordet på 1500 m. Ännu snabbare sprang Staffan Ek, just t v bakom Wille, som sänkte sitt totalpers med dryga sekunden.
Foto: Deca Text & Bild

FGP: Wille snuddade vid juniorrekordet

JUN
25

1500 m-finalen förlöpte i jämn och fin fart där Wille Levay och Staffan Ek tog plats i andraklungan. Wille passerade 400 m på 59.5 och 800 m på 1:58.8 och ut på sista varvet var Staffan ikapp och sprang ifrån på sista bortre lång (2:59.0 för Wille på 1200 m).
     Staffan fullföljde bra men ännu starkare gick Wille efter ett riktigt snabbt sista halvvarv som så när förde honom ikapp Huddinge-löparen. 3:42.36 för Staffan var totalpers med 1.2 sekunder och för Wille innebar 3:42.69 en sänkning med dryga halvsekunden. Till Morgan Tollofséns 26 år gamla svenska juniorrekord fattades bara sex tiondelar!
     Wille har den här sommaren satt personligt rekord på samtliga tre distanser han sprungit – i övrigt 8:05 på 3000 m och 14:07 på 5000 m – och stärkte verkligen sina kort inför junior-EM i Eskilstuna. 3:42.69 placerar Wille som europatrea i P19 just nu.
     /Jonas Hedman

Med 57.21 förbättrade Anna Wessman ett fyra år gammalt personligt rekord.

Med 57.21 förbättrade Anna Wessman ett fyra år gammalt personligt rekord.
Foto: Deca Text & Bild

FGP: Personbästa av Anna

JUN
25

I den kvinnliga spjuttävlingen på Sollentunavallen tog Anna Wessman ledningen med 55.22 i andra omgången men passerades sedan av både tyskan Katharina Molitor och Australiens Kelsey-Lee Roberts.
     Anna fick på ytterligare ett 55 m-kast i fjärde omgången och avslutade med 57.21 och förbättrade därmed ett fyra år gamla utomhuspers från Finnkampen i Helsingfors 2011 med 12 centimeter.
     – Det var ett bra kast men ingen fullträff, det finns mer! Men riktigt kul att åter sätta personbästa! säger Anna som haft mycket skadeproblem de senaste åren och som så sent som förra sommaren opererade kastarmen.
     Noterbart är att hon vintern 2012 kastade 57.75 inomhus.
     /Jonas Hedman

4.50 med luft i första försöket innebar andra plats för Angelica Bengtsson bakom Tysklands Martina Strutz.

4.50 med luft i första försöket innebar andra plats för Angelica Bengtsson bakom Tysklands Martina Strutz.
Foto: Ryno Quantz

FGP: Angelica bästa svenska

JUN
25

I stavtävlingen var svenska rekordhållerskan Angelica Bengtsson illa ute på både 4.25 och 4.44 som hon tog i tredje. Men 4.50 kom i första med luft innan hon avslutade med tre ogiltiga på 4.56. Därmed blev hon tvåa bakom tyskan Martina Strutz som tog höjden i sista och avslutade med tre hopp på 4.63.
     Malin Dahlström var felfri till och med 4.35 innan det tog stopp på 4.44 medan Michaela Meijer stod över sistnämnda höjd och sedan rev ut sig på 4.50. Det innebar placering tre respektive fyra.
     /Jonas Hedman

Fyra av fem hinderlopp under det före 2015 gällande perset 8:38 är facit för Daniel Lundgren denna sommar som nu noterade 8:37.18. Det är hans tredje bästa tid, det månadsgamla perset lyder på 8:33.51.

Fyra av fem hinderlopp under det före 2015 gällande perset 8:38 är facit för Daniel Lundgren denna sommar som nu noterade 8:37.18. Det är hans tredje bästa tid, det månadsgamla perset lyder på 8:33.51.
Foto: Ryno Quantz

FGP: Daniel spände bågen

JUN
25

De internationella gästerna såg till att det blev en snabb öppning på 3000 m hinder med 2:45 på första kilometern och hemmahoppet Daniel Lundgren hängde på med 2:46.9. Turebergaren hade VM-kvalgränsen 8:28 i sikte och loppet blev helt perfekt för den men Daniel hade inte riktigt den toppdag som behövdes för att orka hela vägen.
     Via 5:42.3 nådde han målet på 8:37.18 efter ett tung slutvarv där han tappade flera placeringar men tiden var trots det mindre än fyra sekunder från det färska personliga rekordet.
     Bakom Daniel kom Napoleon Solomon i mål på 8:56.37 – mindre än 1.5 sekund från JEM22-gränsen – efter en 2:48-öppning och JEM-klara Vidar Johansson på 9:01.75 (bara fem sekunder från pers) efter en första kilometer på 2:50. Vann loppet gjorde Etiopiens Nurgi Tolosa på 8:25.34.
     /Jonas Hedman

Daniel Ståhl avgjorde i sista omgången och satte sedan årsbästa också i kula.

Daniel Ståhl avgjorde i sista omgången och satte sedan årsbästa också i kula.
Foto: Ryno Quantz

FGP: Svensk seger i diskus

JUN
25

Som så många gånger förr blev diskustävlingen på Sollentuna GP riktigt bra. Ledde tävlingen ända till sista omgången gjorde Estlands Märt Israel på 61.73 uppnått i tredje omgången. Det var medvind och alltså inte någon gynnsam bärande vind.
     Daniel Ståhl hade 60.16 i andra och sedan några ogiltiga där åtminstone ett hade inneburit ledning om han stått kvar i ringen. Det gjorde han i sista och då flög diskusen 62.93 så det blev seger för fjolårets världsfyra!
     – Det var bra förhållanden idag, även om det var medvind, och bra motstånd så det var kul att vinna! Jag hade lite tekniska problem men i sista fick jag bra tryck och då landade diskusen rätt, säger Daniel.
     Andraplatsen tog Australiens VM-femma och OS-finalist Benn Harradine tack vare 61.79 i sista omgången.
     Bara någon halvtimme senare var Daniel tillbaka och stötte kula och förbättrade två gånger sitt årsbästa till som bäst 18.70 vilket räckte till en fjärdeplats. Vann gjorde kanadensaren Tim Nedow som med 20.76 bara vara sju centimeter från Sören Tallhems 23 år gamla banrekord.
     /Jonas Hedman

En bra avslutning gav Lina Alainentalo segern i B-finalen på 1500 m på 4:27.

En bra avslutning gav Lina Alainentalo segern i B-finalen på 1500 m på 4:27.
Foto: Deca Text & Bild

FGP: Linas bästa på sex år

JUN
25

I solskenet på Sollentunavallen levererade Hässelbys Lina Alainentalo en härlig 250 m-spurt i B-finalen på 1500 m och vann på 4:27.74. Det är liktydigt med utomhuspers och hennes bästa tid sedan inne-SM i Bollnäs 2009 då hon tog brons på 4:25.
     Bakom henne blev det också flera personliga rekord, bland annat Josefine Gärdevåg, 4:33, och Emma Jansson, 4:34.
     Till avdelningen personbästa hör också de 48.51 som Kalmars Filip Nilsson noterade i B-finalen på 400 m liksom 49.38 av C-heatets vinnare Fredrik Samuelsson från Hässelby. På 200 m sänkte Sundsvalls Johan Lilja sitt pers med två tiondelar till 21.41 som vinnare i C-heatet.
     KA2:s Jakob Lindbom har i sommar gjort 10.57 i lite för stark medvind och noterade på Sollentunavallen godkända perset 10.69 som vinnare i C-finalen.
     /Jonas Hedman

FGP: Snabba 200 m-tider

JUN
25

Förtävlingarna på Sollentuna GP genomfördes i 18 graders värme och gynnsamma vindar vilket resulterade i flera personliga rekord på 200 m. B-finalen vanns av MAI:s Daniella Busk som med 23.68 förbättrade ett två år gammalt personligt rekord med 0.04 och nu är delad 19:e genom tiderna i Sverige.
     Tvåa blev klubbkamraten Linnea Killander som med 23.91 för första gången tog sig under drömgränsen och sänkte sitt tidigare bästa med nästan fyra tiondelar.
     Trean Gladys Bamane var med 24.23 bara 0.03 från sitt färska pers. Hässelbys Jessica Östlund var fyra i mål och åstadkom med sina 24.42 en perssänkning med två tiondelar.
     Live-resultaten
     /Jonas Hedman

Så följer du Sollentuna GP

JUN
25

Sollentuna GP:s huvudprogram sänds på:
     * Sollentuna GP:s huvudprogram sänds på: SVT Play, kl 18.30-20.30
     * Radiosporten startar kl 19.00.
     * Friidrott.se uppmärksammar vad som händer från förtävlingarna och framåt.
      Sammandrag på SVT2, kl 21.45-22.05.

En guide över Sollentuna GP

JUN
25

Folksam Grand Prix sparkar igång ikväll på Sollentunavallen, där det tävlas från klockan 16. Här är hållpunkterna för det två timmar långa huvudprogrammet:
     
     18.30 M 3000 hinder
     VM-kvalgränsen 8:28 hägrar för hemmalöparen Daniel Lundgren, som bör få sällskap av britterna Gunn och Mullett ute i samma ärende. Napoleon Salomon jagar i sin tur 8:55 till JEM22. Vidar Johansson är redan klar för JEM19, men får ett ypperligt tillfälle att sänka nysatta perset 8:56.
     
     18.35 K Stav
     VM-silvermedaljösen (2011) Strutz och 4.60-irländskan Pena är utländsk krydda till den annars svenska anrättningen där VM-klara Angelica Bengtsson och Michaela Meijer vill få sällskap av Malin Dahlström, som måste klara 4.50. Angelica höjde uterekordet till 4.60 på Lag-EM i helgen (men tog 4.70 på Inne-EM) samtidigt som Michaela klarade 4.52, bakom Strutz (4.62) på en tysk stavgala.
     
     18.45 M 100m
     Ukrainsk-nigerianskt motstånd av i bästa fall 10.2-10.3-klass för Sulayman Bah och svenske mästaren Odain Rose blir en värdemätare på den exceptionella tiden i Skara för Bah respektive hur långt Rose hunnit komma i form efter flytten till Falun.
     
     18.55 M 1500m
     En världslöpare i Fouad El Kaam med en handfull lopp på 3:33-3:35 anför ett fält med ett par intressanta medlemmar av Jama Adens stall. Blågult perspektiv: Hur står sig träningskamraterna Staffan Ek och Johan Hydén mot JEM19-klare Wille Levay och inomhusmästaren Johan Walldén? Utepremiär på distansen för båda de sistnämnda.
     
     19.10 K 200m
     Ukrainska Kasjhejeva och Strogova och brittiskan Onoura utgör perfekt sparring för Moa Hjelmer, då de kommer med färska lopp på 23.2-23.3.
     
     19.10 K Längd
     VM-fyran Sudareva imponerade på Lag-EM, där hon sträckte ut perset till 6.86. Kutjerenko med VM-raden 5-2-5 och ett par, tre sjumetershopp i karriären har bara en tävling i sommar (6.66). Erica Jarder vann ifjol på 6.61. I sommar har hon två tävlingar på 6.53 som bäst + ett medvindshopp på 6.69.
     
     19.20 K 3000m
     VM-femman på 5000 meter Diriba borde vara i en klass för sig själv medan Buckman kommer från underdistans, 1500-specialist med 4:04 som bäst. Se dock upp med fjolårets ”opålitliga” hare på 10 000 meter Saeed Mohamed, som hunnit vinna ett par mästerskapstitlar på längre distanser under våren. Intressant säsongspremiär för Ingvill Måkestad Bovim
     
     19.20 K Spjut
     Roberts har inlett Europa-touren, några månader efter att ha toppat världsstatistiken med ett kast på nästan 64 meter hemma i Australien. Mästerskapsspecialisten Molitor har kommit över 60 meter i tre av årets fyra tävlingar. Det blir två goda referenser för comebackande Anna Wessman, som kastat runt 53-55 meter i sina två första framträdanden.
     
     19.30 M Kula
     Växjö-baserade kanadensaren Nedow kommer med 20.38 på småländsk mark, att mätas mot stallkamraterna Niklas Arrhenius och Daniel Ståhl. Nik gör sin första kultävling efter ISM.20-årige Perez snuddade vid 20 meter på de bosniska mästerskapen för tolv dagar sedan.
     
     19.35 K 400mH
     Intressant distansjämförelse av hur den övriga svenska eliten med Frida Persson i spetsen står sig mot Artsiukh som blev omspurtad av Elise Malmberg på Lag-EM. Men det är Beesley, som är sjua i Europa i år, som bör vinna.
     
     19.45 M 400m
     Brittisk kamp mellan regerande Europamästaren Rooney och Sverige-bekantingen Yousif, som vann här tre år i rad 2010-12. Erik Martinsson jagar JEM19-gränsen 48.20 (hade 47.43i i Globen i vintras) och bör tampas om att bli främste svensk med Dennis Forsman och Felix Francois.
     
     19.55 K 1500m
     Riktigt bra internationellt fält: Nio tjejer med pers på 4:01-4:08. Arrafi klar favorit efter tre Diamond League-lopp. Hur mycket fortare än 4:18 kan Anna Silvander springa, som storpersade på Lag-EM trots ett första varv på 74 sekunder?
     
     20.10 M 200m
     Kvällens andra lopp för Lag-EM-vinnaren Smelyk, som var trea på EM ifjol. Utanför sig har ukrainaren JVM-ettan från 2012, Williams. Innanför: 200-debut ute för Nil de Oliveira.
     
     20.20 M 800m
     Huvudprogrammet avslutas med säsongspremiären för Andreas Almgren i sällskap av den fullgode ersättaren på Lag-EM, Kalle Berglund. Är det för tidigt att nämna att VM-kvalgränsen är 1:46.00? Vinterns statistiketta Balla är väl förtrogen med Sollentunavallen som varit sommarbas för qatariern under flera år. Han siktar högt, på att slå träningskompisen Suleimans 1:43.63 (från 2013), som är en av Sollentunavallens absolut främsta banrekord. Världsårsbästa är 1:43.56! Balla har 1:46 hittills i sommar, men har redan hunnit vinna två regionala mästerskap.
     /Lorenzo Nesi

Friidrottsprofiler slog ett slag för Finnkampen

Ann-Louise Skoglund

Ann-Louise Skoglund
Foto: Marika Borg Ström

JUN
25

I september firar Finnkampen 90 år och genom åren har mängder av idrottshistoria skrivits i den klassiska landskampen mellan Sverige och Finland. Finnkampsprofilerna har varit många och förra veckan samlades några av dem på förbundskansliet i Stockholm för att tillsammans bidra till att fylla läktarna på Stockholms Stadion 12-13 september.
     En ringkväll arrangerades då för att med gemensamma krafter nå så många friidrottsföreningar som möjligt under några timmar, prata Finnkampen och uppmana till att besöka Stockholm andra helgen i september.
     Initiativet kom från Ann-Louise Skoglund, en av Sveriges främsta friidrottare genom tiderna med bland annat ett EM-guld från Aten 1982 på meritlistan. Ann-Louise är medlem i Svensk Friidrotts advisory board och ambassadör för Finnkampen. För henne var det självklart att hjälpa till och informera om Finnkampen.
     – Finnkampen är för mig personligen förknippad med så många härliga minnen och det vill jag att fler ska få uppleva, säger Ann-Louise som drog med sig fler friidrottsprofiler till förbundskansliet. En av dem var Maria Akraka som hyllar initiativet.
     – När Ann-Louise ringde mig och frågade om jag kunde hjälpa till att slå ett slag för Finnkampen var det ju självklart att tacka ja, säger Maria som tyckte att responsen från föreningarna var över förväntan.
     – Bemötandet vi fick var fantastiskt trevligt, säger hon.
     Den tredje profilen som ringde till föreningar var den tidigare stavhopparen Hans Lagerqvist som minns Finnkamperna som höjdpunkter i sin karriär.
     – När jag ser tillbaka på min friidrottskarriär hör Finnkamperna till de absoluta topparna. Därför var det självklart för mig att ställa upp när det görs en ”drive” för Finnkampen.
     
     Stort intresse från föreningarna
     Marika Borg Ström, projektledare för Finnkampen, är stolt och glad över profilernas engagemang.
     – För mig personligen var det väldigt roligt att träffa Ann-Louise, Maria och Hasse och som jag uplevde det uppskattade de också att träffa varandra igen. Det blev en härlig energi och många gamla minnen som kom upp vilket bidrog till en väldig energi och många positiva samtal.
     Marika berättar att intresset från föreningarna var stort.
     – Det var många som var intresserade och som ska undersöka möjligheten att komma med en grupp till Finnkampen. Vi kommer också fortsätta vår bearbetning under hela sommaren, säger Marika.
     På Finnkampens hemsida finns mer information om landskampen och de olika biljett- och paketerbjudanden som finns.
     /Magnus Fridell

Senaste veckan
Veckan 25.6 - 2.7

Vindelälvsloppet är tillbaka
Vindelälvsloppet återuppstod vid midnatt. Den klas...

Styrelserapport
Den 17 juni hade Svensk Friidrotts styrelse ett te...

Friidrotts-SM 2017 till
Helsingborg

Det är en dryg månad kvar till årets friidrotts-SM...

Nytt topplopp av Almgren
Sex dagar efter årsdebuten och succéloppet på 800 ...

Lag-SM: Spåret försvarade
Årets lagmästerskap genomfördes på Baldershovs IP ...

Lag-SM: Ullevi tillbaka i topp
Kampen om den kvinnliga segern i Sundsvall såg på ...

Lag-SM: Fin serie av Ståhl
Förra veckan slog Daniel Ståhl OS-finalisten Benn ...

Lag-SM: Malin testade VM-kval
I stav tog Malin Dahlström 4.18 och 4.30 i första ...

Lag-SM: 2 x jättepers
Manliga längdtävlingen hade Spårvägens Alexander W...

Lag-SM: Ullevi under 40
Manliga 4x100 m blev en uppvisning av Ullevi där k...

Lag-SM: Titlarna till Spårvägen och Ullevi
I lagmästerskapen i Sundsvall försvarade Spårvägen...

Lag-SM: 12 poäng för Khaddi
Förra gången Ullevis Khaddi Sagnia tävlade i längd...

Webbsändningen pågår
I dag avgörs lag-SM i Sundsvall och för den som in...

Almgrens andra ikväll
Meeting Arcobaleno i Celle Ligure på den italiensk...

Isabellah avstår VM och satsar vidare mot OS
Isabellah Andersson har beslutat att avstå VM i Pe...

Andreas Almgren klar för VM
Efter sitt mycket övertygande lopp på Folksam Gran...

Boende i Eskilstuna under junior-EM
Det är nu drygt två veckor kvar till junior-EM i E...

Näst sista uttagningen till junior-EM i Eskilstuna
I går spikades den slutgiltiga truppen till junior...

En öppen historia
Sundsvall och Baldershovs IP är platsen för årets ...

Friidrottsfamiljen växer
Sätten att springa och tävla i löpning är många oc...

Truppen till Tallinn är spikad
Sverige skickar en trupp på 36 aktiva till den tio...

Spännande starter i lag-SM-finalen på onsdag
Totalt 12 lag, sex manliga och sex kvinnliga, delt...

Eskilstuna Friidrott premierar ledare med Finnkampsresa
Det finns en tradition i många friidrottsföreninga...

Bästa kvinnliga maratonåret
Helgens maratonlopp i Blekinge och Skåne samlade e...

JEM22-kval:
Andreas & Sofia i höjd

Idag går deadlinen ut för att prestera resultat so...

JEM19-kval av
Astrid, Madeleine & Amélie

Förra gången Astrid Rosvall tävlade utomlands miss...

USA-mästerskapen direkt
Även ikväll sänder Eurosport 2 direkt från de amer...

Ännu en 64 av Axel
Dagen efter det personliga rekordet i Bottnaryd va...

24 timmar senare:
Frida vinner en gång till

Exakt ett dygn efter segern på Trosa Stadslopp van...

Dragloket Elise mot Tallinn
...

Stabile Axel siktar på 65
MAI:s Axel Härstedt kom till 2015 med ett personli...

Nik på uppgång i kula
Kanadensaren Tim Nedow fortsätter sitt segertåg öv...

Glänsande diskus i Bottnaryd
Det är inte var dag som tre svenskar kastar över 6...

På TV: USA-mästerskapen
Vid återkommande tillfällen under helgen visar Eur...

Stadshelgen började i Trosa
Den sista helgen i juni utmärks av en lång rad lop...

Motionsloppshelgen
Friidrotten består som bekant inte bara av arenatä...

Många juniorer jagar kval i helgen
Det är bara några veckor kvar till sommarens olika...

Tränaren stolt över Andreas efter rekordloppet
När Andreas Almgren i går korsade mållinjen i Soll...

FGP: Amanda UVM-kvalade
På 400 m häck var Sverige-tvåan Frida Persson bäst...

FGP: Andreas fullbordade en härlig friidrottskväll
Folksam GP-premiären på Sollentunavallen blev en s...

FGP: Så när VM-kval för Moa
A-finalen på 200 m var riktigt jämn på papperet oc...

FGP: Wille snuddade vid juniorrekordet
1500 m-finalen förlöpte i jämn och fin fart där Wi...

FGP: Personbästa av Anna
I den kvinnliga spjuttävlingen på Sollentunavallen...

FGP: Angelica bästa svenska
I stavtävlingen var svenska rekordhållerskan Angel...

FGP: Daniel spände bågen
De internationella gästerna såg till att det blev ...

FGP: Svensk seger i diskus
Som så många gånger förr blev diskustävlingen på S...

FGP: Linas bästa på sex år
I solskenet på Sollentunavallen levererade Hässelb...

FGP: Snabba 200 m-tider
Förtävlingarna på Sollentuna GP genomfördes i 18 g...

Så följer du Sollentuna GP
Sollentuna GP:s huvudprogram sänds på: * Sollentu...

En guide över Sollentuna GP
Folksam Grand Prix sparkar igång ikväll på Sollent...

Friidrottsprofiler slog ett slag för Finnkampen
I september firar Finnkampen 90 år och genom åren ...

Förra veckan
Veckan 18.6 - 25.6

FGP: Amanda UVM-kvalade
FGP: Andreas fullbordade en härlig friidrottskväll
FGP: Så när VM-kval för Moa
FGP: Wille snuddade vid juniorrekordet
FGP: Personbästa av Anna
FGP: Angelica bästa svenska
FGP: Daniel spände bågen
FGP: Svensk seger i diskus
FGP: Linas bästa på sex år
FGP: Snabba 200 m-tider
Så följer du Sollentuna GP
En guide över Sollentuna GP
Friidrottsprofiler slog ett slag för Finnkampen
Vägen till rekordjakten i Sollentuna
Stav och 800m höjdpunkter i Sollentuna i morgon
Urban ny verksamhetsledare för Löpargymnasiet
-Det finns alla förutsättningar för ett lyckat mästerskap!
Unikt halvdussin på Ekängen
Tre förväntansfulla tjejer uttagna till VM
Åtta nya uttagningar till sommarens juniormästerskap
FGP börjar i Sollentuna
Khaddi vill lyfta längre
Kraftmätningens kvalperiod avslutad - 24 lag möts i Täby
Högt i Hof av Michaela
Lag-EM 2: Orädd Anna storpersade på 1500m
Lag-EM 2: Ojämlika villkor
Lag-EM 2: Starka kastspurter
Lag-EM 2: Kalle Berglund
nr 2 i Junior-Europa

Lag-EM 2: Isak flög över 16
Sverige tia i Europa
Erika Kinsey trea i världen:
"Allting är overkligt!"

Lag-EM-2: TV- och nättider
Lag-EM2: Fokus: Vitryssland
Utmärkt förstadag på Lag-EM
Lag-EM 1: Svenskt rekord!
Lag-EM 1: Vilken tid av Elise!
Lag-EM 1: Andreas fyra
Lag-EM 1: Vilken härlig comeback av Anna!
Lag-EM 1: Mickes hittills bästa
Lag-EM 1: Flera årsbästan
Lag-EM 1: Snabbaste på 16 år
56.06 av Elise!
SVENSKT REKORD!
Lag-EM 1: Vilka är med?
Så följer du Lag-EM i Ryssland
Världsårsbästa på 1493 m!
- Målet är VM-kvalgränsen
Förutsättningarna på Lag-EM
Månadens i maj: Simon
– När man väl kastat över 80 meter är man på väg mot något stort.

Två veckor sedan
Veckan 11.6 - 18.6

- Målet är VM-kvalgränsen
Förutsättningarna på Lag-EM
Månadens i maj: Simon
– När man väl kastat över 80 meter är man på väg mot något stort.
- Jag har bra tider i kroppen
Helgens mål: att hänga kvar
Bussresor till Finnkampen
55 år och still going strong
JEM-kval bland 90 mil
Sverige vs Finland vs Norge i Europacupen
Khaddi Sagnia klar för VM
Flera nya uttagningar till sommarens mästerskap
På TV i dag:
Friidrottsgalan i Rabat

Friidrott.se får ny redaktion
Lennart Julin har gjort sin sista arbetsdag
Michel gästade Stockholm Bauhaus Athletics Kids Tour
Världsrekordhållerskan kommer tillbaka!
Paradigmskifte:
ALJ går i pension

JNM-UNM mångkamp:
3 guld, 2 silver, 2 brons

Söndagen runt Östersjön
Blygsamt svenskt NCAA-facit
Idag kom dröm-17 för Fanny
DL NYC: Motigt var ordet!
JNM-UNM mångkamp - dag 1
På TV i kväll: New York
- med Charlotta & Erica

Större ansvar för Toralf i EA
JEM-arrangörer 2017 utsedda
Khaddi VM-kvalade!
Fortsatt full fart för friidrottandet
DL Oslo: Frågetecknen
kvarstår kring Abebas form

DL Oslo: Michel inte alls nöjd
Förtävlingarna i Oslo:
3 x pers på 800m

På TV i kväll:
50:e Bislett Games!

Alla årsbästalistorna uppe