Fredag 9 oktober 2015

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Redaktionen
friidrott.se

Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och
media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Lopp med 100-åriga anor

Eskilstunas Abraham Adhanom är 
<br/>en av favoriterna i Hässelbyloppet.

Eskilstunas Abraham Adhanom är
en av favoriterna i Hässelbyloppet.
Foto: Deca Text & Bild

OKT
09

Helgens största lopp är utan tvekan Hässelbyloppet i Stockholms med sina 7100 anmälda. Även om inte loppet har arrangerats i hundra år så gick det första Hesselby Loppet 1915 med 22 löpare. Något som kommer att firas vid årets tävling.
     Bland damerna finns löpare från årets VM-trupp; Charlotte Karlsson och Louise Viker tillsammans med en tidigare VM-löpare Anna Rahm. I herrklassen finns bland andra Lars Södergård, Haben Idris och Abraham Adhanon.
     En annan av löparna från VM i Peking som fortsätter säsongen i helgen är David Nilsson som springer Å-stadsloppet halvmaraton i Örebro.
     Ytterligare ett lopp som har långa traditioner är Billingehusloppet i Skövde som firar 50 år i år och för maratonsugna finns i helgen både Göteborg Marathon och Umemaran.
     /Fredrik Trahn

2015 har varit året då Elise Malmberg verkligen slagit igenom stort, och självklart var det junior-EM-guldet i Tallinn som var höjdpunkten.

2015 har varit året då Elise Malmberg verkligen slagit igenom stort, och självklart var det junior-EM-guldet i Tallinn som var höjdpunkten.
Foto: Deca Text & Bild

JEM-guldet smakade bäst

OKT
09

Elise Malmbergs säsong kan inte beskrivas som annat än succéartad och det är svårt för Elise själv att förstå vad det är hon har gått igenom den här sommaren.
     – Det går inte att sätta ord på det, det är jättekonstigt, säger hon.
     – Jag tänkte att jag efter VM och Finnkampen skulle ta en paus och inte tänka på något alls. Reflektionen skulle få komma senare, och än har jag inte kommit till det stadiet att jag kan reflektera.
     Hon har verkligen presterat i landslagsdressen under året, Elise Malmberg. Redan i vintras blev det seniormästerskapsdebut i inomhus-EM i Prag där hon satte nytt personligt rekord på 400 meter. Förväntningarna inför sommaren var därför höga och infriades direkt i lag-EM i Tjebocksary. Där fullkomligt pulvriserade hon det personliga rekordet och vann B-heatet på 400 meter häck med tiden 56.06. Helt plötsligt var 20-åringen från Hässleholm fyra i Sverige genom tiderna och klar för VM.
     – Det var den största chocken någonsin, berättar Elise.
     – Nu när man tänker tillbaka på det så känns det inte som att jag var där. För ett år sedan hade jag inga tankar på VM i år, utan jag tänkte att tränar jag jättebra i fem år så kanske jag kommer med till ett VM. Det var jättesvårt att fatta att min tid på lag-EM var så bra. När jag sedan blev uttagen till VM kändes det så avlägset, jag tänkte inte att det var jag som skulle åka.
     
     Många lärdomar inför framtiden
     VM i Peking var så klart en väldigt speciell upplevelse berättar Elise och det är mycket hon tar med sig därifrån inför kommande mästerskap.
     – Jag har lärt mig att alla har chansen. Det spelar inte så stor roll vad du har gjort tidigare när du väl står på banan. Då är vi alla människor och alla andra är precis lika nervösa som jag.
     Att hon skulle ta sig vidare till semifinal i VM-debuten var inte så väntat för henne och hon berättar att hon bara försökte njuta så mycket som möjligt av resan och inte tänka så mycket på själva resultatet.
     – Jag var jättenervös, men jag hade ju inte huvudrollen utan skulle bara springa mitt bästa.
     
     Junior-EM-guldet största ögonblicket
     Man skulle kunna tro att det är den oväntade VM-starten som Elise ser som sommaren höjdpunkt. Men det finns en sak till som sticker ut, och även den var oväntad för Elise – junior-EM-guldet i Tallinn.
     – Det måste vara mitt bästa ögonblick i livet, konstaterar hon.
     Resan dit var dock inte enkel.
     – Jag hade problem med min häl redan innan vi åkte till Tallinn och kände väl att jag inte kunde prestera riktigt så som jag ville. Det kändes inte jättekul att springa när jag hade så ont så jag funderade till och med på om jag ens skulle åka.
     Väl på plats i Tallinn var det genom övertalan som hon kom till start.
     – Det kändes inte alls bra i foten och jag var inte alls i form, men jag övertalades till att köra försöken. Inte heller semin ville jag springa, men då sa de till mig att jag bara skulle fokusera på att ta fem bra häckar. Sen kändes det jättebra i loppet och hade det inte gått så bra där vet jag inte vad som hade hänt.
     Med sin patenterade spurt lyckades Elise i finalen ta sig förbi fyra konkurrenter över de två sista häckarna och ta sig först över mållinjen.
     
     Fortsatta fotproblem
     Man kan alltså konstera att det blivit en framgångsrik säsong för Elise Malmberg trots att hon under stora delar av den har störts av fotproblem. Och väl i säsongens sista tävling sa foten ifrån ordentligt.
     – Först hade jag hälsporre och det har antagligen gjort att senan under foten blivit ansträngd. I Finnkampen, när det var 60 meter kvar av en jättelång säsong, gick den av till 75 procent. Den kunde väl väntat med det 60 meter till kan man tycka, säger Elise och skrattar.
     Visst blev det ett tråkigt slut på sommaren, men det hade kunnat vara mycket värre och just nu känns det rätt bra i foten berättar hon.
     – Jag känner att senan inte riktigt sitter fast, men jag kan ändå gå normalt nu och göra det mesta förutom att springa. Först var det kryckor i en vecka. Hade senan gått av helt hade det varit mycket värre, nu ska den ändå växa ihop av sig själv, säger Elise och berättar att hon räknar med att vara tillbaka i full träning om cirka en och en halv månad.
     
     Inte mycket för att sätta mål
     Efter en sådan här säsong där framgångarna radats upp efter varandra är det roligt att blicka framåt mot nästa år. Men Elise Malmberg är en tjej som inte tycker om att sätta upp mål för sig själv.
     – Jag vill bara löpa på och se var jag hamnar, säger hon men erkänner samtidigt att hon ändå kastat några blickar mot EM i Amsterdam.
     – Jag har kollat kvalgränserna och de ska inte vara några problem bara foten blir bra. Sen finns det ju ett OS också, men det är inget jag känner att jag måste vara med på nu. Men det som är så himla roligt är att man aldrig vet vad som kommer att hända. Jag hoppas att jag sitter här om ett år igen och säger ”Oj, det blev ett OS i alla fall”.
     /Magnus Fridell

I år arrangerades junior-SM i Kalmar. Är man intresserad av att arrangera tävlingen 2017, eller någon annan av våra SM-tävlingar det året, är det nu hög till att söka.

I år arrangerades junior-SM i Kalmar. Är man intresserad av att arrangera tävlingen 2017, eller någon annan av våra SM-tävlingar det året, är det nu hög till att söka.
Foto: Deca Text & Bild

Sök nu: SM-tävling 2017 och Folksam Challenge 2016

OKT
09

Sedan tidigare är det känt att Helsingborg är värdstad för Friidrotts-SM 2017, men var övriga SM-tävlingar det året kommer att arrangeras är ännu inte bestämt. Det är därför hög tid att ansöka om att arrangera SM-tävling 2017. Ansökan görs på särskild blankett (som går att ladda ner på vår "Hämta blanketter"-sida) som sedan skickas till Svensk Friidrotts tävlingsavdelning. För mångkamps-SM och lag-USM utgår arrangörsbidrag.
     
     Folksam Challenge 2016
     Folksam Challenge är är en seniortävling som stöttar upp seniortävlingsprogrammet både inför och under mästerskap. I år arrangerades tävlingar i Uppsala, Göteborg och Umeå. Tävlingarna kommer 2016 att vara en viktig möjlighet för de senioraktiva som satsar mot EM i Amsterdam samt också vara ett bra tävlingstillfälle under OS för de som laddar inför Friidrotts-SM i Sollentuna och Finnkampen i Tammerfors.
     Det är nu hög tid att söka Folksam Challenge 2016 och ansökan görs på särskild blankett.
     
     Nordiska juniorlandskampen
     Den nordiska juniorlandskampen för 19-åringar är en årligen återkommande landskamp mellan de nordiska länderna. 2017 kommer Sverige stå värd för landskampen och Svensk Friidrott söker nu en förening och en ort som är intresserade av att arrangera landskampen.
     Det finns ett antal krav för att arrangera landskampen, till exempel att det finns tillgång till en åttabanorsanläggning. Förutom själva tävlingen tillkommer också en transportorganisation samt logi och mat för deltagande nationer. För mer information om förutsättningar, vänligen kontakta Andreas Thornell, tävlingsansvarig, på 010 476 53 42 eller via e-post.
     Sista ansökningsdag för samtliga tävlingar är 27 oktober.
     /Magnus Fridell

Slottsskogsvallen i Göteborg kommer inte bara vara platsen för en av Folksam Grand Prix-tävlingarna, utan även navet i svensk medel- och långdistanslöpning framöver.

Slottsskogsvallen i Göteborg kommer inte bara vara platsen för en av Folksam Grand Prix-tävlingarna, utan även navet i svensk medel- och långdistanslöpning framöver.
Foto: Deca Text & Bild

Göteborg nytt löparcentrum

OKT
08

Göteborg blir platsen för Svensk Friidrotts prestationscentrum för medel- och långdistanslöpning. Det beslutade Svensk Friidrotts styrelse i förra veckan. Verksamheten kommer att bedrivas i samarbete med Göteborgs Friidrottsförbund.
     Sedan ett par år tillbaka bedriver Svensk Friidrott prestationscentrum för kastgrenarna i Växjö och för sprint- och häckgrenarna i Falun. Göteborg blir alltså friidrottens tredje prestationscentrum.
     – Det känns kul att vi nu kan ta ett principbeslut om att starta upp ett prestationscentrum för medel- och långdistanslöpning i Göteborg, säger Svensk Friidrotts generalsekreterare Stefan Olsson.
     
     Flera bra kandidater
     Han berättar att det var flera bra kandidater och att det var ett angenämt problem att utse plats för ytterligare ett prestationscentrum, men att Göteborg ändå hade starka argument på sin sida.
     – Göteborg har en bekräftat stark friidrottsmiljö och man har skaffat sig mycket erfarenhet från ett lokalt löpprojekt riktat mot ungdomar och juniorer. Sen att det finns duktiga tränare, flera med landslagsaktiva, samt ett forskningslabb och testcenter som ligger i framkant, är också mycket positivt. Att det finns en imponerande motionsverksamhet i staden med ett av världens främsta motionslopp i form av GöteborgsVarvet, är så klart också något som gör att jag och styrelsen ser Göteborg som en väldigt bra plats och Göteborgs Friidrottsförbund som en väldigt bra samarbetspartner för ett prestationscentrum.
     
     Stärker Göteborgs friidrottsmiljö
     I Göteborg ser man fram emot att dra igång verksamheten.
     – Göteborg Friidrott har precis dragit igång forskningsverksamhet riktat mot elittränare i alla grengrupper, med målet att utveckla och rekrytera fler tränare, som kommer att generera fler och bättre aktiva och öka möjligheterna till fler mästerskapsmedaljer. Vi är stolta att Svensk Friidrott nu valt att utveckla verksamheten för ett av landets prestationscentrum i Göteborg, vilket stärker vår regions attraktiva friidrottsmiljö ytterligare ett snäpp, säger Johan Lindh, friidrottschef i Göteborgs Friidrottsförbund.
     
     Tre grunduppdrag
     Svensk Friidrotts tre prestationscentrum har tre grunduppdrag med parollen "Centralt stöd för lokal utveckling";
     - Individutveckling - bidra till att ge aktiva stöd för att nå internationell elit inom respektive grengrupp.
     - Grenutveckling - säkerställa ett utvecklingsarbete som gör att vi har duktiga aktiva i de olika grenarna även om tio år.
     - Tränarutveckling - utöver de traditionella utbildningarna också genomföra fortbildningar inom respektive gren på högre nivå än vad vi tidigare har kunnat erbjuda.
     Tanken är att starta upp verksamheten så snart som möjligt och enligt Stefan Olsson är hösten 2016 ett realistiskt mål att arbeta efter.
     
     Läs också en längre rapport från styrelsemötet.
     /Magnus Fridell

Verksamhetsplan och mångfald i fokus

Toralf Nilsson gör sin första
<br/>ordförandekonferens som 
<br/>tf ordförande i Svensk Friidrott.

Toralf Nilsson gör sin första
ordförandekonferens som
tf ordförande i Svensk Friidrott.
Foto: Deca Text & Bild

OKT
08

När Svensk Friidrott om en månad samlar till den årliga ordförandekonferensen är det två huvudteman på agendan; verksamhetsplanen för 2016 – 2017 och den mångfaldsplan som styrelsen har initierat och där processen precis har inletts.
     Det kommer också att ges en lägesrapport för Svensk Friidrott, det ekonomiska läget och ett antal verksamheter och projekt som bedrivs inom förbundet.
     Ordförandekonferensen äger rum 14-15 november på förbundskansliet i Stockholm och riktar sig till ordföranden i distriktsförbunden, representanter för elitklubbarna, Friskis&Svettis Riks, ungdomsrådet, veterankommittén och valberedningen.
     /Magnus Fridell

Castorama: Fortsatt högvarv

OKT
08

Den senaste veckan har antalet inrapporterade Castorama-tävlingar ökat från 82 till 115 och antalet personer från 484 till 646. Effekterna av den aktiviteten ses framförallt i lagmomentet:
     Senast var det 15 klubbar som hade fått ihop fullt lag (alltså minst 12 deltagare som genomfört en serie) och nu är det 23 st, vilket innebär en ökning med över 50%.
     De klubbar som just nu finns på "prispallen" är IF Göta 28.525 p, Ullevi 28.019 p och Upsala 27.562 p. De senaste årens vinnare Spårvägen har dock ännu inte fyllt sin kvot.
     Däremot har Spårvägen fortsatt det individuella toppnamnet på den manliga sidan i Niklas Arrhenius på 3.380 p med Oscar Vestlund (IF Göta) och Simon Pettersson (Upsala) närmast bakom på 3.289 p resp 3.270 p. Topp-10-strecket ligger just nu på 2.737.
     Stabilt i den absoluta toppen också bland kvinnorna: Atleticums Fanny Roos i suverän ledning på 3.422 p med tvåan Ida Storm och trean Mari Klaup på behörigt avstånd drygt fyrahundra poäng. För en plats på topp-10 krävs i nuläget 2.747 p.
     Årets Castorama-resultatbörs
     Anm: Castorama-säsongen rullar på ytterligare en och en halv vecka t o m söndagen den 18 oktober.
     / A. Lennart Julin

NCC bygger i Uppsala IFU Arena som ska drivas av ett bolag bildat av Uppsala Innebandyallians och Upsala IF Friidrott.

NCC bygger i Uppsala IFU Arena som ska drivas av ett bolag bildat av Uppsala Innebandyallians och Upsala IF Friidrott.
Foto: Anders Rydén

På arenafronten mycket nytt

OKT
07

Den senaste tiden har det kommit positiva signaler från flera orter i Sverige inom arenaområdet. I Uppsala och Sollentuna byggs det för fullt och i Norrköping och Nacka diskuterar kommunerna arenafrågan på allvar.
     På Gränby sportfält i Uppsala byggs just nu IFU-arena som blir en kombinerad friidrotts- och innebandyarena med rakbana och fyra banor runt som ska vara klar 2016.
     Vid Sollentunavallen ser man snart slutet på bygget av den nya friidrottshallen som ska vara klar under nästa år.
     I Norrköping har man länge diskuterat behovet av en ny utomhusanläggning för friidrott och turerna har varit många.
     Norrköpings kommuns politiska ledning lovade tidigare att en ny arena ska stå klar till SM-veckan 2016 och lag-SM i friidrott. Efter att den ekonomiska kalkylen för den nya idrottsplatsen blivit dyrare än beräknat så stoppades ärendet. Nu har dock positiva signaler om ett uppfräschat Borgsmo IP till lag-SM kommit samt att frågan om en ny friidrottsarena fortfarande lever.
      - Vi ser fram emot att politikerna i Norrköpings kommun så snart det är möjligt verkställer sitt löfte om en ny friidrottsarena. Vi är glada att vi tillsammans med kommunen och Friidrottsalliansen i Norrköping kunnat hitta en lösning för lag-SM under nästa års SM-vecka, säger Johan Storåkers i förbundsstyrelsen och ordförande i Svensk Friidrotts anläggningskommitté.
     Även i Nacka i Stockholm diskuterar kommunpolitikerna behovet av en friidrottshall och de första kalkylerna pekar på ett bygge i Fisksätra för 60 miljoner.
     /Fredrik Trahn

Delar av landslaget på plats där OS-friidrotten avgöras nästa år. Foto: Karin Torneklint.

Delar av landslaget på plats där OS-friidrotten avgöras nästa år. Foto: Karin Torneklint.

Landslaget rekar Rio

OKT
07

Knappt har arenasäsongen avslutats då det är dags att blicka fram mot nästa år med OS i Rio de Janeiro som den stora höjdpunkten. Landslaget tillsammans med SOK besöker den här veckan OS-staden i Brasilien.
     - Mycket är ännu inte färdigbyggt men det känns skönt och viktigt att veta hur det ser ut där vi ska tävla och bo. Efter det vi har sett här känner jag att vi är trygga i det vi kommer att möta nästa år och många är nu laddade att komma tillbaka i augusti, säger förbundskapten Karin Torneklint.
     Tävlingsarenan, OS-byn och andra olympiska anläggningar har besökts och ett par träningspass har man också gjort. På programmet har även varit informationsmöten med SOK och besök på sevärdheter som stränderna Copacabana och Ipanema, Kristusstatyn och berget Sockertoppen för att ha det avklarat innan OS.
     Aktiva som är med på rekresan är Abeba Aregawi, Sofi Flink, Charlotta Fougberg, Daniel Ståhl, Erica Jarder, Meraf Bahta, Andreas Almgren, Angelica Bengtsson.
     Friidrotten under OS genomförs 12-21 augusti 2016.
     /Fredrik Trahn

Terräng-DM i Göteborg en försmak på en kommande terrängsäsong.

Terräng-DM i Göteborg en försmak på en kommande terrängsäsong.
Foto: Deca Text & Bild

Terrängmästerskap i väst

OKT
06

Den kommande månaden bjuder västkusten till två stora terrängmästerskap. Först SM i Uddevalla och sedan NM i Göteborg. I helgen startade terrängsäsongen på riktigt i Göteborg med ett kuperat terräng-DM.
     Terräng-SM avgörs om lite drygt två veckor i Uddevalla där Hälle IF arrangerar på Samnerödsfältet vid Rimnersvallen. Två veckor senare den 7 november går det nordiska terrängmästerskapet i Kviberg i Göteborg. Långlöparna i Göteborg har också bland annat Göteborg Marathon, Sävedalsloppet och Finalloppet att se fram emot i höst.
     Göteborgs terräng-DM avgjordes i lördags på en kuperad bana i Kungälv i samband med Fontinloppet. Snabbast var Ullevis 17-årige Suldan Hassan som sprang ifrån alla seniorer då han vann 4 km-loppet på 12.29.
     Suldan Hassan har haft en stark säsong och han vann nyligen P17 i Lidingöloppet 10 km överlägset och tidigare i höst vann han också 3000 m i Ungdomsfinnkampen. Hassan var även i final på 3000 m i ungdoms-VM i Cali i somras.
     Apropå terrängmästerskap så är tävlingsorten för terräng-EM på luciadagen är flyttat till Hyères från tidigare Paray-le-Monial, båda orterna i Frankrike.
     /Fredrik Trahn

Anderas Otterling är en av de 75 stipendiaterna från 42 olika idrotter.

Anderas Otterling är en av de 75 stipendiaterna från 42 olika idrotter.
Foto: Deca Text & Bild

Fyra får Elitidrottsstipendiet

OKT
06

Fyra av de 75 idrottare som tilldelas RF:s och Svenska Spels elitidrottsstipendium 2015-2016 är friidrottare: Elise Malmberg, Andreas Otterling, Johan Rogestedt och Sofie Skoog.
     Elitidrottsstipendiet på 50 000 kr ska möjliggöra för den aktive att kunna kombinera elitidrott och studier efter gymnasiet. Stipendiet delas ut varje år till elitidrottare på landslagsnivå som studerar på minst halvfart på universitet, högskola eller annat postgymnasial utbildning. Förutom ekonomiskt stöd ingår också resursstöd inom idrottspsykologi, idrottsmedicin, idrottsnutrition och idrottsfysiologi.
     Stipendiet som är avsett för studieåret 2015-2016 delas officiellt ut i samband med Idrottsgalan 25 januari 2016.
     Även huddingelöparen Otto Kingstedt, nominerad av Dövidrottsförbundet, har tilldelats stipendiet.
     /Fredrik Trahn

Ungefär lika mycket kvinnor och män är medlemmar inom friidrotten. Nu håller en mångfaldsplan på att tas fram för att beskriva hur friidrotten kan bli bättre på integration av olika samhällsgrupper.

Ungefär lika mycket kvinnor och män är medlemmar inom friidrotten. Nu håller en mångfaldsplan på att tas fram för att beskriva hur friidrotten kan bli bättre på integration av olika samhällsgrupper.
Foto: Daniel Bergin

Jämställd men inte jämlik

OKT
06

Friidrotten är en idrott som generellt sett attraherar lika mängd män som kvinnor, både som utövare och åskådare. Nu klarläggs det även i en forskningsrapport (Ung livsstil i Sverige) där det konstateras att ”Friidrotten är en jämställd idrott men inte en jämlik idrott.”
     
Störst ojämlikhet råder inom gruppen kvinnor där rapporten säger att ”Tjejer som liksom sina föräldrar är födda i Sverige är överrepresenterade bland dem som är med i en friidrottsklubb”. Det visas också att ”Tjejer i de högre socioekonomiska grupperna är med i en friidrottsklubb i betydligt större utsträckning än flickor i de lägre socioekonomiska grupperna.”.
     Liknande siffror visas för gruppen män men där är inte skillnaderna lika stora.
     - Inom friidrotten finns fantastiska förutsättningar för alla att delta på lika villkor. Dock kan vi generellt sett bli bättre på att arbeta med integration av olika sorters grupper i samhället. Det finns många bra exempel på detta i flera föreningar som vi nu vill sprida, säger Stefan Olsson, generalsekreterare i Svensk Friidrott.
     
     Många manliga tränare

     Trots att det råder en jämlik fördelning mellan män och kvinnor inom friidrottens medlemmar och publik gäller det inte inom alla områden inom friidrotten. En övervikt för män brukar kunna konstateras inom gruppen tränare och ledare.
     Detta uppmärksammas i Svensk Friidrotts ”Jämställdhetsplan” som förbundsstyrelsen vid årsmötet 2014 fick i uppdrag att uppdatera. Hand i hand med den nya verksamhetsinriktningen ”Fler och bättre” beslutades då att den nya jämställdhetsplanen istället skulle bli en "mångfaldsplan" där man inte bara tar hänsyn till kön utan även etnicitet, ålder, sexuell läggning och funktionshinder.
     Arbetet med den nya mångfaldsplanen pågår just nu i samarbete med SISU Idrottsutbildarna och bland annat har en öppen enkät om synen på friidrotten gjorts via friidrott.se och ämnet kommer att diskuteras vid höstens ordförandekonferens. Mångfaldsplanen ska presenteras och beslutas om på förbundsårsmötet 2016.
     
     40 000 barn och ungdomar i studien
     Forskningsprojektet Ung livsstil i Sverige studerar sedan 30 år alla idrotter inom RF-familjen. I mindre rapporter redovisas hur det ser ut i de olika idrotterna. Studien har undersökt i vilken grad killar och tjejer i olika socioekonomiska grupper och killar och tjejer med svensk respektive utländsk bakgrund är med i de olika idrotterna. 40 000 barn och ungdomar ingår i studien som genomförts 2009-2015. I rapporten har man inom friidrotten inte tagit med siffror från Friskis & Svettis.
     /Fredrik Trahn

Inomhusgalan i Malmö pausar

OKT
05

I vintras var det premiär för inomhusgalan Malmö Games. Det ekonomiska läget gör nu att det inte blir någon gala i Malmö Arena den kommande inomhussäsongen.
     Stiftelsen för Malmö Games har beslutat att pausa den tilltänkta inomhusgalan den 15 februari 2016. Anledningen är otillräckliga sponsormedel och en förändring av tävlingens administrativa rutiner.
     Man har dock som förhoppning att komma tillbaka 2017 och då igen arrangera en internationell inomhusgala i Malmö Arena.
     Tävlingsprogrammet för vinterns inomhustävlingar.
     /Fredrik Trahn

Glidkula var en av de övningar som de 61 blivande certifierade coacherna fick öva. Foto: Torbjörn Eriksson.

Glidkula var en av de övningar som de 61 blivande certifierade coacherna fick öva. Foto: Torbjörn Eriksson.

På väg mot Certifierad coach

OKT
05

I helgen genomfördes på Bosön i Stockholm den andra träffen för deltagarna i Svensk Friidrotts utbildning ”Certifierad coach”.
     Utbildningen, som numera ersätter den tidigare ”juniortränarutbildningen”, är till för tränare som ska jobba med aktiva i åldrarna från äldre ungdom till junior. Utbildningens huvudområden är rörelseanalys och träningsplanering i en mix av teori och praktik.
     Vid årets andra träff deltog 61 tränare och deltagarna fick bland annat redovisa gjorda hemuppgifter. Vesteinn Hafsteinsson föreläste om träningsplanering och styrketräning och deltagarna fick ta del av grennära teori och praktik inom lång sprint, lång häck, stav, längdhopp, diskus och glidkula.
     Den sista träffen hålls i Falun 20-22 november. Under tiden mellan andra och sista träffen ska deltagarna göra slutuppgifter inom området rörelseanalys och träningsplanering.
     Information om utbildningen "Certifierad coach".
     /Fredrik Trahn

Trots sol och värme blev TjurRuset en blöt historia. Foto: TjurRuset.

Trots sol och värme blev TjurRuset en blöt historia. Foto: TjurRuset.

Tid för annorlunda lopp

OKT
05

Hösten är ju en tid för många typer av långlopp, både snabba och riktigt långa. Den gångna helgen genomfördes dock lopp av lite mer annorlunda karaktär med banor uppför, utför och på svåra underlag.
     Terrängloppet TjurRuset fortsätter att attrahera stora mängder löpare och helgens stockholmsupplaga lockade 13 500 anmälda på banor i Lill-Jansskogen och på Norra Djurgården. Milbanan krävde segrartider strax under 50 minuter.
     Det klassiska Hackmora Bergslopp i Sågmyra i Dalarna (2,9 km med 225 m stigning) lockade som vanligt bergssugna löpare där Roman Ryapolov, IFK Mora vann och landslaglagsskidåkaren Calle Halfvarsson var trea och fyra sekunder efter.
     Löpning av mer klassiskt snitt bjöds vid Malmö Halvmarathon där etiopiern Damte Taye segrade på 1.04.09. Damte Taye var den som i Lidingöloppet länge var i täten och drog innan han kroknade på slutet. Nu höll han hela vägen och vann före landsmannen Desfay Testa. Trea var Johan Larsson, Strömstad LK på 1.06.23. Även i damklassen blev det etiopisk seger genom Yewbdar Gelan med 1.14.54.
     /Fredrik Trahn

Mobilversionen av friidrott.se

OKT
04

Du vet väl att friidrott.se har en mobilversion: mobil.friidrott.se. Mobilversionen passar bra i telefoner och läsplattor om du snabbt vill läsa sidans nyheter och inte behöver komma åt alla undersidor.
     Då friidrott.se har ett par år på nacken och inte är en responsiv sida är mobilversionen ett bra komplement för det snabba besöket. Mobilversionen är en hårt nedskalad och snabb version som bland annat visar nyheterna och tävlingsprogrammet.
     Den allra enklaste användningen av mobilversionen är att spara ner den som en ikon i din mobiltelefon eller surfplatta. Då har du nyheterna från friidrott.se som en app bara ett blixtsnabbt klick bort.
     /Fredrik Trahn

Stefan Holm som friidrottstränare, här vid VM i Peking då han coachade Sofie Skoog.

Stefan Holm som friidrottstränare, här vid VM i Peking då han coachade Sofie Skoog.
Foto: Ryno Quantz

Holm tillbaka på banan

OKT
03

Stefan Holm ökar sitt engagemang som friidrottstränare och börjar nu på friidrottsgymnasiet i Karlstad.
     Lite i skymundan har Holm de senaste två åren börjat förvandla sina höjdhoppskunskaper i tränarrollen. Främst har det varit Henrik Thoms, Evelina Erlandsson och VM-deltagaren i Peking, Sofie Skoog som han tränat. Nu kommer engagemanget att utökas.
     - När jag lade av 2008 så var jag helt mätt mentalt och kunde nog inte se mig som tränare. Men det är ju en miljö jag trivs i och spenderar mycket tid i så jag har fått lust att försöka dela med mig av mina kunskaper och tankar, säger Stefan Holm.
     Nu har han börjat en 25-procentig anställning på friidrottsgymnasiet i Karlstad där han ska jobba som höjdhoppstränare.
     - Ja, nu är man helt plötsligt inne i det här också. Men det är riktigt kul och inspirerande att testa det jag själv höll på med fast från sidan. Det här är något jag vill göra långsiktigt och man gör inte en höjdhoppare på en dag.
     - Jag vill försöka få fart på höjdhoppet i Sverige igen som haft ett par sämre år nu och jag tror att jag är en klokare höjdhoppare idag än när jag själv höll på att tävla.
     Vad kommer du att ha för tränarfilosofi?
     - Jag vill få mina hoppare att lära sig tänka själva och att lära sig själva. Jag vill få hopparna att kunna utvecklas utan att jag står bredvid hela tiden för det kommer jag inte att kunna göra och vill inte heller göra.
     - Man måste tänka mycket som höjdhoppare och man måste hoppa enormt mycket olika sorters hopp för att bli bra. Jag tror att jag har rätt lätt att påverka mina aktiva som tränare även om det rent tekniska hoppandet är det som jag känner mig mest osäker på hur jag ska kunna förmedla.
     Den nya tränartjänsten kommer Holm att kombinera med sin tjänst på Karlstad Universitet som kommunikatör tillsammans med de uppdrag han har inom IOK och sitt eget föreläsande.
     Den egna träningen är inte heller något som är bortprioriterat. Förutom fotbollen i Östra Deje IK i division 7 så är det mycket höjdhoppsträning för Stefan Holm och i vintras hoppade han 2.02.
     - Målet är att hoppa över 2 meter efter att jag fyllt 40 som jag gör nästa år.
     Det är som Stefan Holm sa en gång om sitt liv i Våxnäshallen: ”Hallen är mitt Hotel California – You can check-out any time you like, but you can never leave!”
     
/Fredrik Trahn

Brittsommar i helgen med skön löpning. GöteborgsVarvet 2016 har i veckan passerat 50 000 anmälningar. Foto: GöteborgsVarvet.

Brittsommar i helgen med skön löpning. GöteborgsVarvet 2016 har i veckan passerat 50 000 anmälningar. Foto: GöteborgsVarvet.

Höstrus på väg och stig

OKT
02

Löparsäsongen har inte på något sätt avmattats av hösten och kommande helgs utlovade sensommarväder kommer att bjuda på fina förutsättningar för tävling på både stig, väg och gata.
     I Malmö arrangeras den snabblöpta Malmö Halvmarathon och Höstmil med knappt 2000 löpare där bland andra fyran i Lidingöloppet Damte Taye, Etiopien och Johan Larsson, Strömstad finns på startlinjen.
     Hösten är också synonymt med TjurRuset där stockholmsupplagan samlar 13 500 löpare där huvudloppet är en milbana i terräng som brukar skapa mer upplevelser än snabba tider.
     Runt om i Europa går på söndag ett antal maratonlopp med de största i Bryssel, Turin, Odense och Köln.
     I veckan passerade GöteborgsVarvet 50 000 anmälningar till nästa års arrangemang och i helgen kan man förbättra sin startposition genom att delta i GöteborgsVarvets seedningslopp i Umeå och Mölndal.
     Se alla loppen i vår tävlingskalender. Till dessa lopp tillkommer också en mängd mindre distriktslopp och traillopp som exempelvis premiärupplagan av Härnö Trail i Härnösand i helgen.
     /Fredrik Trahn

Senaste veckan
Veckan 2.10 - 9.10

Lopp med 100-åriga anor
Helgens största lopp är utan tvekan Hässelbyloppet...

JEM-guldet smakade bäst
Elise Malmbergs säsong kan inte beskrivas som anna...

Sök nu: SM-tävling 2017 och Folksam Challenge 2016
Sedan tidigare är det känt att Helsingborg är värd...

Göteborg nytt löparcentrum
Göteborg blir platsen för Svensk Friidrotts presta...

Verksamhetsplan och mångfald i fokus
När Svensk Friidrott om en månad samlar till den å...

Castorama: Fortsatt högvarv
Den senaste veckan har antalet inrapporterade Cast...

På arenafronten mycket nytt
Den senaste tiden har det kommit positiva signaler...

Landslaget rekar Rio
Knappt har arenasäsongen avslutats då det är dags ...

Terrängmästerskap i väst
Den kommande månaden bjuder västkusten till två st...

Fyra får Elitidrottsstipendiet
Fyra av de 75 idrottare som tilldelas RF:s och Sve...

Jämställd men inte jämlik
Friidrotten är en idrott som generellt sett attrah...

Inomhusgalan i Malmö pausar
I vintras var det premiär för inomhusgalan Malmö G...

På väg mot Certifierad coach
I helgen genomfördes på Bosön i Stockholm den andr...

Tid för annorlunda lopp
Hösten är ju en tid för många typer av långlopp, b...

Mobilversionen av friidrott.se
Du vet väl att friidrott.se har en mobilversion: ...

Holm tillbaka på banan
Stefan Holm ökar sitt engagemang som friidrottsträ...

Höstrus på väg och stig
Löparsäsongen har inte på något sätt avmattats av ...

Förra veckan
Veckan 25.9 - 2.10

Höstrus på väg och stig
Mindre löpning har gett Jonas det stora lyftet
Coe tar hjälp från Sverige
Veckans lägesrapport
Stefan Olsson ny GS
Lidingö var mötesplats
Redan sug efter biljetter
Inspiration för löpargrupper
Dubbelseger och banrekord
Louise nöjd med placeringen
Målet: Få fler att springa
Louise Nilsson bästa svenska
Anneli försvarade segern
Väntat och oväntat på Lidingö
Lidingöloppshelgen inledd
Inte bara lopp på Lidingö
Över tusen svenskar i Berlin
Nordiska diskussioner i Oslo

Två veckor sedan
Veckan 18.9 - 25.9

Lidingöloppshelgen inledd
Inte bara lopp på Lidingö
Över tusen svenskar i Berlin
Nordiska diskussioner i Oslo
Så ska backarna tacklas
Vanligt med välgörenhetslopp
Halvtidsrapport Castorama
Mycket talar för Kenya
Tävling 2016? Sök nu!
Kampen tillbaka till Växjö
Månadens i augusti: Joel
Välgörenhet är målet
Snabba lopp i helgen
134 mil på bana i helgen
Kombinera friidrott och studier – hög tid att söka nu
Friidrottens antidopingarbete i fokus
GöteborgsVarvet satsar nytt
All typ av friidrott i helgen
Blir Armand årets stjärnskott?