Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Tisdag 19 mars 2019

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


EYOF - hög tid att anmäla intresse!

Bara för aktiva födda 02-03

Bara för aktiva födda 02-03

MAR
19

"European Youth Olympic Festival" - ett europeiskt "OS" för ungdomar i ett flertal olika idrotter - föddes redan 1991 och har sedan dess genomförts vartannat år. Årets tävlingar blir alltså de 15:e i ordningen och kommer att arrangeras i slutet av juli i Azerbajdzjans huvudstad Baku.
     Friidrotten har förstås varit med varje gång och årets tävlingar vänder sig till årgångarna 2002 och 2003, dvs aktiva som fyller 17 eller 16 i år.
     Intresseanmälan SENAST 28 MARS!
     Sverige kommer att delta med upp till 12 friidrottare och beroende på de administrativa rutinerna måste förhandsanmälningar göras innan utesäsongen startat.
     För att detta skall fungera måste de ungdomar som är intresserade av att delta snarast - OBS: Senast den 28 mars - skicka in en intresseanmälan. För att bli aktuell för uttagning skall man sedan under kvalperioden i sommar matcha de kvalgränser som satts upp (se länk nedan till uttagningssidan).
     Så anmäler man sig
     Intresseanmälan görs genom att fylla i ett webbformulär med faktauppgifter och samtidigt skall man skicka in en kopia på den sida i passet som innehåller fotot plus ett separat aktuellt foto.
     * Formulär för intresseanmälan
     * Mejladress för insändning av foton: mikael.norman@friidrott.se
     Själva uttagningen kommer sedan att göras den 1 juli på basis av resultat presterade t o m 30 juni.
     Chans på topp-8
     Grundkriteriet är "bra chans att konkurrera om en topp-8-placering (kvalgränserna har satts utifrån detta). Om fler än tolv uppfyller det kriteriet kommer de 12 som är högst rankade att tas ut.
     Observera också att för att kunna bli uttagen måste man dessförinnan ha genomgått SFIF:s antidopingutbildning, RF:s "Ren vinnare" och Europaförbundets "I run clean"-utbildning.
     På Uttagningssidan finns fullständig information om alla kriterier (inkl kvalgränser och hur man genomför antidopingutbildningarna)!
     / A. Lennart Julin

Andreas och Lovisa berättade om sina resp vägar till EM-medaljerna på 800m.

Andreas och Lovisa berättade om sina resp vägar till EM-medaljerna på 800m.
Foto: Johan Wettergren

Medaljörer inspirerade juniorlöpare

MAR
19

Månaderna mellan arenasäsongerna ute och inne är inte tid bara för träning utan också för andra former av utveckling. Helgen som gick t ex var merparten av våra ledande juniorer på medel/lång tillsammans med sina tränare samlade till en utvecklingsträff i Göteborg.
     Värd var Prestationscentrum medel/lång och programmet var naturligtvis fullmatat med träning, tester, föreläsningar och gemenskap. Det som var speciellt den här gången var den föreläsning som Lovisa Lindh och Andreas Kramer stod för.
     Visste vad de talade om!
     Lovisa och Andreas är ju inte bara våra rekordhållare på 800m och inte heller bara våra två senaste EM-medaljörer på 800m (Lovisa brons 2016 och Andreas silver 2018). Nej, de är faktiskt också – tillsammans med Malin Ewerlöf (silver EM 1998) – våra enda internationella mästerskapsmedaljörer för seniorer utomhus på 800m sedan 1946!
     Med dessa egna färska erfarenheter var det – när Lovisa och Andreas nu berättade om resp bakgrund och träning som ledde till bevisad internationell konkurrenskraft – alltså med högsta graden av trovärdighet.
     Självklart fanns där skillnader i uppläggen – som alltid måste anpassas till individen – men också två tydliga gemensamma framgångsfaktorer: Den breda bakgrunden och kärleken till just mästerskapen.
     Next stop Oderzo!
     Med inspirationen från EM-medaljörerna vände deltagarna hem till träningsvardagen.
     Men redan om en halv månad kommer många av dem träffas igen när den här fleråriga satsningen – som stöds av Sundström Safety och Idrottslyftet – på nästa generation löpare åker på gemensam tävlingsresa till italienska Oderzo (några mil norr om Venedig). Där skall de den 1 maj delta i ett stadslopp i konkurrens med juniorer från åtminstone elva andra europeiska länder.
     / A. Lennart Julin

Dags för löparsläpp: På konstgräset på Sundbybergs IP otålig väntan bakom startlinjen på att Två Sjöar Runt och därmed hela säsongen äntligen skall dra igång.

Dags för löparsläpp: På konstgräset på Sundbybergs IP otålig väntan bakom startlinjen på att Två Sjöar Runt och därmed hela säsongen äntligen skall dra igång.
Foto: Hillevi Thor

Löpare i söder, väster och öster

MAR
18

Helgen bjöd på några riktigt snabba halvmaror ute i världen men i takt med att ljuset återvänder – vårdagjämning redan på onsdag – skruvas tävlingsaktiviteten för löparfolket upp även här hemmavid, i alla fall i landets södra halva.
     Söder
     I Helsingborg kördes i lördags årets första lopp i serien av Varvetmilar. Klara segrare var IS Götas Samuel Russom (32:37) och Spårvägens Louise Ringström (37:11).
     Väster
     I klassiska Skatås i Göteborg var det samtidigt del 2 i ”Vårtävlingarna” den här gången med två resp fyra varv på den klassiska 8 km-slingan. På 16-kilometern imponerade Örgrytes Johanna Larsson som med 57:05 inte bara vann med drygt 2½ minut utan också underskred Midde Hamrins 20 år gamla banrekord med halvminuten.
     Manliga klassen togs hem av Hälles Anders Grahl (51:12) medan klubbkamraten Mustafa Mohamed gjorde dubbla distansen på 1:48 som ett träningspass sex dagar efter halvmaran i London.
     Öster
     På söndagen kördes i Sundbyberg 55:e upplagan av Östra Svealands traditionella säsongsöppnare ”Två Sjöar Runt”. På den manliga tävlingsklassens två varv (11.2 km) segrade Huddinges John Kingstedt dryga fyrtio sekunder före Gefles Abdelfath Yassin.
     För kvinnorna gällde ett varv (5.7 km) och där var NocOuts Lisa Ring ohotad vinnare på 21:29. Dessutom sprang Spårvägens Mikaela Larsson – som ett led i uppladdningen inför London Marathon – motionsklassens tre varv (16.7 km) på 1:00:18.
     Resultatlänkar
     / A. Lennart Julin

Vinnartruppen som såg till att 08Fri-loggan återigen dominerade.

Vinnartruppen som såg till att 08Fri-loggan återigen dominerade.
Foto: Björn Lind

Svealands: Stockholm försvarade

MAR
18

Vid Svealands för 13/14-åringarna i Tybblelundshallen i Örebro var det aldrig någon spänning vad gäller förstaplatsen i lagtävlingen. Och bakom Stockholm verkar Uppland nu ha etablerat sig som en lika klar tvåa i regionen.
     Därbakom blev det återigen Västmanland på bronsplatsen tack vare framförallt bra "totaltäckning" illustrerat av att man plockade poäng i 37 av 38 grenar. Det avgjorde gentemot Värmland som var mycket starkare på flicksidan men samtidigt alltför tunna på pojksidan.
     * Individuella resultaten
     * Lagpoängen
     * Videoklipp från löpgrenarna
     / A. Lennart Julin

Det var rött och gult som fick jubla mest i Telekonsult Arena.

Det var rött och gult som fick jubla mest i Telekonsult Arena.
Foto: Deca Text & Bild

Götalands:
"Skåne bröt Göteborgs dominans"

MAR
18

Rubriken ovan användes i höstas för att sammanfatta utfallet av lagtävlingen vid Götalands utomhus för 13/14-åringar. Nu går den alltså att återanvända för att sammanfatta årets Götalands inomhus som genomfördes den gångna helgen i Telekonsult Arena i Växjö.
     För trots att det att det mer än hälften av deltagarna var "utbytta" - i höstas handlade det om årgångarna 2004-2005 och nu om 2005-2006 - fick Göteborg se sin invanda förstaplats övertagen också inomhus av Skåne.
     Visserligen var Göteborg klart starkast i P14-klassen men det kompenserades med råge av Skånes övertag i de andra tre klasserna.
     * Individuella resultaten
     * Lagpoängen
     * Webbsändningarna går att kolla in även i efterhand!
     / A. Lennart Julin

Ur årsstatistikboken

Ur årsstatistikboken "Sverige-Bästa 1966".

Apropå ”Mästarnas mästare”

MAR
17

Idrottsligt ”kändisskap” är sällan särskilt långlivat och det handlar inte så mycket om ”historielöshet” som om det faktum att bara de som var med när det hände har egna minnen att referera till. Den som inte var med kan ju bara läsa sig till - eller få berättat för sig - vad som har hänt och det kan aldrig bli samma sak, i synnerhet inte känslomässigt.
     För den som hade sin karriärs topp under första halvan av 1970-talet är det ju i princip bara 60-plussare som har upplevt prestationerna. Därför är det bara logiskt att många nu 2019 ställt sig frågan ”Vem är den där Kjell Isaksson?” när deltagarnamnen i årets upplaga av SVT:s ”Mästarnas mästare” presenterades.
     Först i världen över 5.50!
     Ändå pratar vi om en aktiv som förbättrade världsrekordet i sin gren (stavhopp) inte mindre än tre gånger. I det avseende har Kjell bland svenskar – om man räknar endast seniorer och ”ordinarie” mästerskapsgrenar – bara enda överman i hela den svenska friidrottshistorien: Anders Gärderud satte 1972-1976 rekord på hinder fyra gånger!
     Kjells första världsrekord i april 1972 innebar dessutom att han blev världens allra förste att klara 5½ meter! Kanske inte lika ”magiskt” som första 5 eller första 6 men man skall ändå veta att det hade varit en hel del försök på 5.50 av olika hoppare de fyra närmast föregående åren.
     5.25 som 20-åring - för femtio år sedan!
     Fast det kanske bästa perspektivet på hur bra även i absoluta tal Kjell var redan för över ett halvt sekel sedan får man av de 5.25 han klarade som 20-åring 1968. Under de femtio (50!!) år som sedan passerat är det bara tio (10!!) andra svenskar som hoppat högre (ute eller inne) i samma (eller lägre) ålder!
     Och nu senaste utesäsongen 2018 hade han placerat sig som trea (!!) i årsstatistiken efter Mondo och Melker!!
     Kolla på SVT Play!
     Så om ni inte såg presentationen av Kjell i förra veckans avsnitt av ”Mästarnas mästare” bör ni verkligen göra det nu. Programmet finns förstås på SVT Play och presentationen dyker upp efter ca 38 minuter. Bl a finns där bilder på både 5.51-rekordet och de 5.54 han klarade några dagar senare.
     Andra avsnittet i årets ”Mästarnas mästare” går nu söndag kväll kl 20.00 i SVT1!

New York: David 1:03

MAR
17

Högbys David Nilsson satte svenskt rekord på halvmaran med 1:02:09 i november förra året, ett rekord han dock förra månaden fick se tas över av Napoleon Solomon.
     Idag sprang David den stora halvmaran i New York "NYC Half" och gjorde - med tanke på de yttre betingelserna (kallt, blåsigt) och den tuffa (ganska kuperade) banan - förmodligen ett lopp av samma kaliber som rekordet när han sprang i mål på 1:03:30.
     Det understryks av att David - på sin 14:e plats - faktiskt var slagen med mindre än 1½ minut av etiopiske segraren Tilahun!
     David höll jämn fart första tre fjärdedelarna av loppet med halvmilar på 14:51 - 14:51 - 14:52 innan han i den kuperade avslutningen tappade till 15:48 - för att sedan speeda upp igen (sista 1.1 km på 3:18).
     / A. Lennart Julin

Meraf 1:12 i halvmaradebuten

MAR
17

Hälles Meraf Bahta debuterade på söndagen på halvmarathondistansen genom att vid det traditionella storloppet i Lissabon bli 6:a på preliminära 1:12:08, litet drygt två minuter från Sarah Lahtis två år gamla svenska rekord 1:09:58.
     Meraf ingick i en grupp på tiotalet kvinnliga elitlöpare som skickades iväg 15 minuter före huvudstarten för att favoriten Vivian Cheruiyot skulle kunna attackera "womens only"-rekordet 1:06:11 (satt på halvmara-VM förra året). Cheruiyot gjorde ett seriöst försök men fick fick i praktiken stå för allt jobbet själv och missade till slut med litet drygt tjugo sekunder.
     Meraf var med tätklungan i början men släppte redan efter ett par kilometer och fick sedan springa större delen av loppet utan så mycket sällskap. Det blev dock en spurtstrid om 6:e platsen med bästa portugisiskan Moreira. En spurtstrid Meraf tog hem.
     / A. Lennart Julin

Årets Kraftmätningsvinnare inomhus - Turebergs FK!

Årets Kraftmätningsvinnare inomhus - Turebergs FK!
Foto: Daniel Bergin

Stenhårt i Kraftmätningen:
Marginalerna på Turebergs sida

MAR
16

Med tre lag med totalpoänger på 24.000 poäng med en spridning på bara 90 p - alltså mindre än 4 promille!! - var det sannerligen ingen överdrift att säga att det var hyperjämnt i mixtävlingen när den tredje upplagan av Kraftmätningen inomhus för 17-åringar avgjordes på lördagen i Sollentunas friidrottshall.
     Laget som till slut visade sig triumfera var Tureberg som med totalen 24.098 p hade 56 p till Lidingö och 90 p till Hässelby. Nyckeln för Tureberg låg i pojkklassen där man var helt suveräna och gick över tusen poäng plus på både Hässelby och Lidingö.
     Den stora poängplockaren hos vinnarna var sprintern Emil Johansson som förutom väntade överlägsna segern på 60m bidrog med andraplatser på 800m och i höjd och längd!
     PS. Sedan ovanstående skrevs har en kontrollräkning visat att Tureberg hade 24.216 p. Men marginalerna var ändå små inom topp-3 eftersom spridningen fortsatt höll sig på promillenivån.
     * Individuella resultaten
     * Lagpoängen
     / A. Lennart Julin

Foto: Daniel Bergin

Kraftmätning pågår

MAR
16

Årets upplaga av Kraftmätningen 17 år inomhus pågår för fullt i Sollentunahallen. Man drog igång kl 10 och beräknas vara klara runt kl 17.30.
     Då skall deltagarna ha avverkat 60m, 800m, höjd, längd, kula och stafett 6x200m.
     Totalt har tio klubbar kommit till start med lag i P17 och/eller F17. Merparten av lagen kommer från "östra Svealand" men det finns också mer långväga gäster i form av IF Göta Karlstad, Ljungby FIK och IFK Helsingborg.
     Arrangörens resultatservice
     / A. Lennart Julin

Bahrain: Robel en sekund från rekord!

MAR
15

För en månad sedan i Barcelona förlorade Spårvägens Robel Fsiha en stenhård spurtstrid mot Turebergs Napoleon Solomon i ett lopp där båda med god marginal gick under det gamla svenska rekordet. Då noterade Napoleon 1:01:17 med Robel två sekunder bakom.
     På fredagskvällen i första upplagan av penningstinna (100.000 dollar till vinnaren) "Bahrain Night Half Marathon" var Robel efter en träningsperiod i Etiopien på jakt efter Nappes rekord och blev till slut 10:a i tuffa konkurrensen på ..... 1:01:18!
     Alltså personligt rekord med 1 sekund men samtidigt 1 sekund från svenska rekordet! Extra retfullt genom att tätlöparna efter ca 3 km blev felvisade och fick göra en extra svängsom säkert kostade betydligt fler sekunder än en!
     Robel fanns med i den främre delen av tätklungan upp till ca fyrtio minuters löpning (ca 13-14 kilometer) innan han fick släppa kontakten med de allra främsta. Men i det som blev en andraklunga höll han alltså i så väl att han ändå så när satte svenskt rekord.
     PS. Fast en som nog grämer sig ännu mer efter loppet är etiopiern Yimer som tog fel på mållinjen och gjorde segergest för tidigt. Innan han upptäckte misstaget hade landsmannen Hadis slunkit förbi. Det kostade Yimer 75.000 dollar (= skillnaden i prispengar mellan första och andra plats)!
     / A. Lennart Julin

Att hålla koll på i helgen

Sedan 1965 själva starten på
<br/>löparsäsongen i Stockholm.

Sedan 1965 själva starten på
löparsäsongen i Stockholm.

MAR
15

Sista SM-tävlingen inomhus var 15/16-åringarnas mästerskap i Västerås förra helgen, men det finns fortfarande mästerskap:
     * I Örebro resp Växjö körs nämligen 13/14-åringarnas regionsmästerskap för Svealand resp Götaland (Norrland körde redan för en månad sedan). På båda ställena 2 x 2 fullmatade tävlingsdagar om vardera ca sju timmar.
     * Inget formellt mästerskap men i Sollentuna går på lördagen tredje upplagan av lagtävlingen "Kraftmätningen 17 år". I år har tio klubbar anmält sig så det blir en ordentlig heldag också där (ca 10.00-17.15).
     Nationella kalendern innehåller ytterligare fyra inomhustävlingar: 2-dagars i Ås, 1-dagars i Handen, Uddevalla (bäda lördag) och Sätra (söndag). Profilen är förstås väldigt ungdomlig även om ÖGIF Indoor i Ås också har grenar för 13 och år äldre.
     Sundbyberg, Göteborg, Helsingborg och Lissabon
     Vad gäller långlopp bjuder söndagen på en riktig mitt-i-mars-klassiker i form av 55:e upplagan av "Två Sjöar Runt" i Sundbyberg. Vädret har under åren varierat mellan midvinterkyla och nästan försommarvärme, i år blir det något mittemellan.
     Därtill innehåller den nationella loppkalendern de långa "Vårtävlingarna" i Göteborg och en Varvetmil i Helsingborg.
     Ute i Europa handlar det mest om halvmaror där den förmodat vassaste går i Lissabon på söndag. Startfälten är alltid generellt högklassiga som banrekorden 58:23 (stod många år som världsrekord) och 1:05:44 illustrerar.
     Aktuella tävlingskalendern med alla länkar
     På andra sidan av Atlanten i USA finns aldrig något egentligt glapp mellan inomhus och utomhus utan efter innemästerskapen förra helgen går många igång med utomhustävlandet redan nu. Dock inte Mondo Duplantis som har "ledigt" efter en inomhussäsong som gett guld i "Conference" och "Nationals" plus nytt collegerekord.
     / A. Lennart Julin

Jönköpingsbaserade leg. Fysioterapeuten Anna Ek har startat flera träningsgrupper med friidrott för +65år.

Jönköpingsbaserade leg. Fysioterapeuten Anna Ek har startat flera träningsgrupper med friidrott för +65år.

Premiär:
Utbildning för mastersfriidrott

MAR
15

Under senaste inomhus-VSM, Malmö, gjordes nästan tusen starter. Det är ännu ett bevis på att mastersfriidrotten ökar i popularitet i Sverige. Nu kommer även den första utbildningen i hur man kan träna friidrott som +65-åring.
     Det finns idag ingen tränarutbildning i Sverige som specifikt riktar sig till mastersfriidrott. Men det ska projektet 08fri.Masters ändra på. Projektet, som sjösattes av Stockholms friidrottsförbund i januari och som leds av Mattias Sunneborn och Jenny Åkervall, syftar till att med veteranfriidrottens hjälp förebygga psykisk och fysisk ohälsa bland äldre i Stockholmsregionen. En del i projektet blir att erbjuda tränare och aktiva fortbildning kring hur man kan träna friidrott som +65år.
     - Vi har märkt att det finns en efterfrågan bland tränare hur man kan anpassa friidrottsträningen för den äldre målgruppen. Så här behövs en utbildningsinsats, säger Jenny Åkervall.
     Föreläsningskväll i april
     
Första fortbildningstillfället är en föreläsningskväll på Bosön den 11 april med leg. Fysioterapeuten Anna Ek, själv med erfarenheter av att leda träningsgrupper för +65år. Kvällen innehåller en teoretisk del som tar upp vad som händer i kroppen när vi åldras och hur vi kan anpassa träningen därefter, samt en praktikdel med betoning på rörlighet, balans och power för masters. Dessutom medverkar några av Sveriges mest meriterade mastersprofiler Ulla Karnebäck, Östen Edlund och Hans Lagerqvist som delar med sig av erfarenheter kring träning och tävling. Utbildningen är avgiftsfri och öppen för alla.
     - Det känns oerhört roligt att vara först ut i Sverige med att erbjuda utbildning av det här slaget. Förhoppningsvis hjälper det klubbarna att etablera fler träningsgrupper för masters, säger Mattias Sunneborn.
     Stärkande för både aktiva och föreningar
     Projektet 08fri.Masters löper under två år och erbjuder även ett ekonomiskt stöd för de Stockholmsklubbar som vill starta verksamhet för de över 35 år.
     - Väldigt många äldre vi träffar är nyfikna på friidrotten och vill prova på. Men man vet inte alltid vart man ska vända sig. Och tyvärr är det inte helt enkelt att hänvisa dem någonstans. Alltför få friidrottsklubbar har organiserade träningsgrupper för 35 år och uppåt, säger Jenny Åkervall.
     - Om friidrottssverige menar allvar med att leva upp till devisen ”Friidrott – din idrott för livet” behöver mastersverksamheten få en mer självklar plats i klubbarna. Självklart ska barn- och ungdomsverksamheten gå först, men en stark mastersektion kan bidra till att stärka klubbarna på många vis, både ekonomiskt och organisatoriskt. Pigga pensionärer har ofta tid och ork att engagera sig ideellt. De kan bli en stor tillgång för klubbarna, avslutar Jenny.
     Läs mer om utbildningen
     Inbjudan
     /Hillevi Thor

Framtiden för Diamond League?

MAR
15

I början av veckan kom ett pressmeddelande från Internationella Friidrottsförbundet om att IAAF:s styrelse fattat beslut om ett antal ändringar i Diamond League-konceptet att gälla fr o m nästa år (2020). Motiveringen var att göra serien mer attraktiv genom att anpassa den till en - sedan DL startades för tio år sedan - förändrad omvärld.
     De viktiga nyordningarna var alla defensiva eftersom de handlar om att skära ned: Antalet galor skall minskas från 14 till 12, antalet grenar från 32 till 24 och tidsomfånget (för TV-fönstret) från 120 till 90 minuter.
     Många frågor utan svar
     Pressmeddelandet gick dock inte in i några detaljer och det medförde att det snarare än att ge klara svar gav upphov till ännu fler frågor. Inte minst då kring vilka grenar som skall plockas bort och hur de konsekvenser detta medför är tänkta att hanteras.
     Specialartikeln "Vad händer med Diamond League 2020?" går igenom och analyserar det aviserade nya upplägget och listar de frågor - än så länge alltså utan tydliga svar - som det har genererat.
     / A. Lennart Julin

Förbundsårsmötet:
Bred representation, viktiga beslut

MAR
14

Om drygt en vecka, 23-24 mars, är det dags för Svensk Friidrotts förbundsårsmöte i Karlstad. Ett arbete har gjorts runt om i landet för att säkra en god representation. Och det är ett arbete som gett resultat - anmälningsnivån har stigit, balansen mellan könen jämnas ut allt mer och samtliga distrikt kommer att vara representerade. Alla är de faktorer som stärker de beslut som kommer att fattas under mötet.
     Viktigt möte på många sätt
     På mötesagendan står flera viktiga frågor. Bland annat valet av ny förbundsordförande, inriktningsbeslut gällande den framtida regionala organisationen och en ny verksamhetsinriktning. Uppe för beslut är även ytterligare flera styrelseförslag och hela 13 motioner. Sedan några år har Demokratitorget varit en del av helgen, och kommer att vara så även i år. Demokratitorget är ett forum för diskussioner kring styrelseförslag, motioner och yttranden, möten med föreslagna styrelseledamöter och information om andra nyckelfrågor.
     Förbundets förberedelser har skett i gott samarbete med SM-arrangerande förening i Karlstad, IF Göta, och Karlstad Kommun. Temat för helgen är Friidrotten i rörelse, ett tema som syftar på de nya riktningar som friidrotten kommer att ta de närmaste åren, men är också en markering av det stora värdet av den fysiska aktivitet som friidrotten ger barn, unga och vuxna.
     Läs in dig på handlingarna, följ via webben
     Alla handlingar finns publicerade här på friidrott.se. Länkarna hittar du i högerspalten eller når dem via startsidan för förbundsårsmötet. För den som är intresserad av att ta del av föreläsningar, diskussioner och val under förbundsårsmöteshelgen kan följa allt via Friidrottskanalens webbsändning.
     /Hillevi Thor

Hela gänget samlat efter genomförd utbildning. Kursledaren Daniel Cortobius längst till vänster i bakre ledet.

Hela gänget samlat efter genomförd utbildning. Kursledaren Daniel Cortobius längst till vänster i bakre ledet.

Vi sprider vår löparkunskap

MAR
14

I helgen som gick genomfördes i Sollentuna en löpledarkurs med litet annorlunda profil. Deltagare var nämligen Löparakademins gäng av nya programledare som sedan under tio veckor ska leda grupper av tonårsungdomar som skall träna inför det idrottsliga målet att genomföra ett 10-kilometerslopp.
     Svensk Friidrotts motions/folkhälsoansvariga Jenny Sundqvist förklarar initiativet:
     – Löparakademin är en förening som arbetar för jämlik hälsa och social inkludering. Och gemensamt för många av Löparakademins projekt är att de använder löpning som ett redskap för att nå sociala förbättringar.
     – Vi vill förstås sprida vår kunskap inom motionslöpning och få fler att upptäcka viket fantastiskt redskap löpning är för vår fysiska, psykiska och sociala hälsa. Inom ramen för vårt folkhälsoinitiativ ”Sverige på fötter” stöttar vi därför Löparakademin med kunskap inom motionslöpning.
     Mervärde för alla
     – Vi erbjuder Löparakademins programledare Svensk Friidrotts löpledarkurs och möjligheten att bli certifierade löpledare. En kunskap som ger mervärde för både ledaren och deltagarna i programmet. Genom att utbilda fler löpledare når vi ut till ännu fler med löpning och får fler människor i rörelse.
     Löparakademins program vänder sig till killar och tjejer i årskurs 9. Varje program leds av ideellt engagerade ledare som är med och motiverar och finns vid deltagarnas sida under hela programmets gång.
     Mer än bara löpträning
     Ingen tidigare träningsvana krävs utan man jobbar utifrån sina egna förutsättningar mot sitt eget uppsatta mål. Parallellt med träningarna genomförs workshops kring hur den målsättningsmetodik man lärt sig genom träningen kan tillämpas i studier eller andra delar av ens liv.
     – En förhoppning är förstås också att samarbetet skall leda till att ungdomarna kommer att fortsätta träffas och träna i löpargrupper ute hos våra föreningar även efter det att Löparakademins 10-veckors program är avslutat, avslutar Jenny.
     / A. Lennart Julin

20.65 var redan tidigare ett speciellt resultat för Wictor: Precis lika långt fast med juniorkulan stötte han nämligen när han tog sitt JVM-silver för snart tre år sedan!

20.65 var redan tidigare ett speciellt resultat för Wictor: Precis lika långt fast med juniorkulan stötte han nämligen när han tog sitt JVM-silver för snart tre år sedan!
Foto: Deca Text & Bild

Månadens i februari: Wictor Petersson

MAR
13

Det var 2004 som friidrott.se startade ”Månadens friidrottare” och vi är nu allltså inne på årgång nr 16 och har snart korat tvåhundra ”Månadens”. Valet nu för februari 2019 föll på MAI:s kulstötare Wictor Petersson
     Ett val som är lätt att motivera: För Wictor hade hela sin inomhussäsong på fem kultävlingar samlad inom 21-dagarsperioden 4-24 februari och facit från dessa tävlingar var på en helt ny nivå:
     + Nytt personligt rekord i fyra tävlingar av fem och den enda ”missen” handlade om retfulla 2 cm!
     + Totalt överträffades personbästat som gällde före säsongen (19.44) i hälften av de 30 tävlingsstötarna!
     Allt stämde i Telekonsult Arena
     + Den perfekta slutpunkten sattes vid IJSM i Växjö där Wictor i första stöten nådde 20.00 och därmed blev Sveriges 11:e 20m-man någonsin. Och det var ändå bara början den dagen för han fortsatte tävlingen med ytterligare fyra stötar – den allra längsta mäktiga 20.65 – över ”dröm-20”!
     Med dessa 20.65 var Wictor – som fyller 21 år i maj – plötsligt uppe som Sveriges 3:e bästa kulstötare genom tiderna inomhus och 4:e bästa om man även räknar in utomhus!
     IEM-kval - men litet för sent
     Dessutom hade han med en halvmeter (!) överträffat kvalgränsen till inomhus-EM – tyvärr dock några dagar för sent för att få starta i Glasgow. Fast en ev EM-start hade gjort varken till eller från för ”Månadens” eftersom EM-kulan gick den 1 mars!
     Läs vår intervju med Wictor – ”Det var härlig stämning i hallen, mycket adrenalin och så jag fick riktigt bra tryck i kulan” – där han förklarar vad som ligger bakom vinterns stora lyft. Det lyft som alltså nu även gjort honom till ”Månadens” för februari 2019.
     / A. Lennart Julin

Svenska EC kast-medaljer nr 15 och 16 tack vare Fanny och Vanessa.

Svenska EC kast-medaljer nr 15 och 16 tack vare Fanny och Vanessa.
Foto: Grete Ahlberg

19 år med Europacupen kast:
Fanny först till tre guld

MAR
12

Det var 19:e upplagan av Europacupen kast som genomfördes i slovakiska Šamorín den gångna helgen och tack vare Fanny Roos och Vanessa Kamga blev det alltså två svenska pallplatser. Sätter man in den utdelningen i ett historiskt perspektiv står den sig riktigt väl:
     De första elva åren (t o m 2011) hade vi sammanalgt bara en enda medalj, ett silver i spjut 2007 för Magnus Arvidsson. 2012-2018 blev det alltid något prispallsbesök varje år och totalskörden på dessa sju år var 7 guld, 3 silver och 4 brons, dvs ett snitt på ett guld och en annan medalj per år.
     Fanny utmanar Daniel
     Individuellt har Daniel Ståhl – som avstod i år – varit framgångsrikast med fyra medaljer: Tre i M22 (kulguld 2013, diskussilver 2014 och diskusbrons 2012) och en som senior (diskusguld 2018). Dessutom en 4:e plats i M diskus 2017.
     Men nu utmanas han starkt av Fanny som har tre guld i kula: K22 både 2016 och 2017 samt alltså K 2019! Och hon kompletterar med två 4:e platser (K22 2015, K 2018).
     Vanessa debuterade för ett år sedan med att komma 4:a i K22 diskus, en placering som hon i år alltså förbättrade två snäpp. Och Vanessa har ytterligare ett år kvar i åldersklassen.
     Se hela vår svenska historik från Europacupen kast!
     Leiria värd 2020-2022
     Deltagarna i årets upplaga som utspelade sig i svalt gråväder med blåst och tidvis regn måste med tillfredsställelse ha tagit emot beskedet från Europaförbundet att Leiria i Portugal utsetts till arrangörer för de tre närmaste åren, dvs 2020-2022. Hade man kört där redan i år hade det ju varit mellan 15 och 20 grader och sol.
     / A. Lennart Julin

Hässelby tog elva medaljer i Västerås varav ett guld genom Nora Lindahl som vann 60 m häck i F15.

Hässelby tog elva medaljer i Västerås varav ett guld genom Nora Lindahl som vann 60 m häck i F15.
Foto: Deca Text & Bild

IUSM: Hässelby SK bästa klubb!

MAR
13

På ungdoms-SM för 15-16-åringar i Västerås den gångna helgen tog 73 föreningar minst en topp-6-placering. Mest poäng av alla samlade Hässelby SK ihop med 16 med vilket de var 1,5 p före fjolårsvinnaren Tyresö FK och ytterligare sex före Hammarby IF. En bra insats gjorde även arrangörsföreningen Västerås FK på fjärde plats.
     I Växjö i fjol var Hässelby åtta på 7 poäng och mer än fördubblade nu den siffran tack vare bl a elva medaljer varav ett guld. För det stod Nora Lindahl i F15 60 m häck och hon tog också silver på 200 m. Dubbla medaljer ordnade även Nicole Nyberg (F15 längd-tresteg), Linus Jonsson (P15 60 m häck och längd) samt Elias Lind (P16 tresteg och kula). Hässelbys 17 topp-6-placeringar.
     – Jättekul! På middagen på lördagskvällen berättade jag att vi efter första dagen tagit mer poäng än på hela mästerskapet ett år tidigare. Vi hade 28 aktiva som tog elva medaljer och båda siffrorna är de bästa någonsin för Hässelby i IUSM, säger tränaren Magnus Wickert.
     Tyresö samlade ihop mest poäng på IUSM i Växjö för ett år sedan med 20 där alla kom i 15-årsklasserna. Denna gång fick de ihop 15 p – alla i 16-årsklasserna – inklusive sex guld tack vare Katharina Gråman och Arvid Wändesjö.
     I totaltabellen blev det inga placeringsförändringar bland de sex främsta men Hässelby gick +9 på MAI och är nu bara sex poäng efter.
     Totalt har 107 föreningar tagit poäng när inomhussäsongens SM-tävlingar nu läggs till handlingarna. Nästa SM-tävling är halvmarathon i Göteborg den 18 maj följt av stafetterna för alla åldersklasser på Stockholms Stadion 25-26 maj.
     Poäng IUSM i Västerås
     Totalställning SM-pokalen
     /Jonas Hedman

Friidrotts-SM till Uppsala 2020

MAR
12

Kommunstyrelsen i Uppsala har beslutat att ställa sig bakom arrangörskapet av friidrotts-SM 2020 och det är nu klart att det är i Uppsala som friidrott-SM 2020 kommer att arrangeras. Som arrangörer står Upsala IF, Uppsala Kommun och Svenska Friidrottsförbundet.
     - Friidrotten i Uppsala är på frammarsch och det är en stor ära att få vara med om ett SM på vår nya fina friidrottsanläggning på Gränby sportfält. Enligt kommunens beräkningar kommer arrangemanget att generera många tillresande besökare och 5 000 gästnätter till Uppsala. Jag hoppas också att det kan inspirera många barn och vuxna att idrotta och bidra till att Uppsala blir Sveriges bästa idrottskommun, säger Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande (S).
     - Vi i Upsala IF Friidrott är mycket glada och stolta över att tillsammans med Uppsala Kommun och Svenska Friidrottsförbundet få arrangera SM 2020. Det kommer att bli en riktig friidrottsfest och ett tillfälle för oss att få visa upp vår förening, vår arrangörsförmåga och vår fantastiska idrottsstad Uppsala, säger Anders Kindmark, ordförande Upsala IF Friidrott.
     Det var ursprungligen Uddevalla som skulle arrangera SM 2020 men efter att staden dragit sig ur återupptogs arbetet med att hitta en stark arrangör till mästerskapet.
     - I Uppsala finns en idrottslig drivkraft, en ny fin arena och en stark förening. Intresset har varit stort från början och nu ser vi fram emot att komma vidare i alla förberedelser, säger Jan Larsson, marknadschef Svensk Friidrott.
     
     Friidrotten i Uppsala växer
     Upsala IF Friidrott har vuxit kraftigt de senaste åren. Barn- och ungdomsgrupperna fylls snabbt och föreningen arrangerar framgångsrikt både arenatävlingar och långlopp. Vid EM i Berlin 2018 representerades Upsala IF av Armand Duplantis, Isak Andersson, Erik Hagberg och Vanessa Kamga, och indirekt av diskuskastaren och tidigare UIF-aren Simon Pettersson.
     - Eftersom 2020 också är ett OS-år kommer friidrotts-SM bli något alldeles extra, där det ligger just någon vecka efter sommarspelen. Genom OS är friidrotten i lite extra fokus och vi hoppas att våra svenska friidrottare kommer att ta med sig Tokyo-stämningen tillbaka när det är dags att göra upp om våra nationella titlar. Alla förutsättningar för en verklig folkfest finns alltså, avslutar Henrik Wennberg, sportchef Upsala IF Friidrott.
     /Hillevi Thor

Viktig regeländring:
1 minuts-regeln har återinförts!

MAR
12

För litet drygt ett år sedan halverade Internationella Friidrottsförbundet (IAAF) den tid som de aktiva i hopp/kast ges för sina försök från 1 minut till en halv minut (30 sekunder). Enda undantaget gjordes för stavhopp.
     Motiveringen som gavs var att man ville snabba upp tävlingarna. Men eftersom de aktiva i verkligheten i stort sett aldrig hade använt den hela minuten (hände bara i de sällsynta fall där man avbröt ansatsen för att börja om) blev den faktiska tidsvinsten i verkligheten obefintlig.
     Det som däremot visade sig hända i praktiken var att den gula varningsflagga som skulle höjas med 15 sekunder kvar kom upp i stort sett inför varje hopp/kast, vilket utsatte både aktiva och domare för en helt onödig stress.
     Mot bakgrund av den praktiska erfarenheten beslöt IAAF:s styrelse på måndagen vid sitt möte i Doha att - och det dessutom med omedelbar verkan! - återgå till den gamla 1 minuts-regeln för samtliga hopp/kastgrenar.
     Anm: Vi har förstås uppdaterat informationen under punkt 2. på sidan för "Nya regler 2018" med att denna nyhet 2018 inte längre gäller.
     / A. Lennart Julin

Senaste veckan
Veckan 12.3 - 19.3

EYOF - hög tid att anmäla intresse!
"European Youth Olympic Festival" - ett europeiskt...

Medaljörer inspirerade juniorlöpare
Månaderna mellan arenasäsongerna ute och inne är i...

Löpare i söder, väster och öster
Helgen bjöd på några riktigt snabba halvmaror ute ...

Svealands: Stockholm försvarade
Vid Svealands för 13/14-åringarna i Tybblelundshal...

Götalands:
"Skåne bröt Göteborgs dominans"

Rubriken ovan användes i höstas för att sammanfatt...

Apropå ”Mästarnas mästare”
Idrottsligt ”kändisskap” är sällan särskilt långli...

New York: David 1:03
Högbys David Nilsson satte svenskt rekord på halvm...

Meraf 1:12 i halvmaradebuten
Hälles Meraf Bahta debuterade på söndagen på halvm...

Stenhårt i Kraftmätningen:
Marginalerna på Turebergs sida

Med tre lag med totalpoänger på 24.000 poäng med e...

Kraftmätning pågår
Årets upplaga av Kraftmätningen 17 år inomhus pågå...

Bahrain: Robel en sekund från rekord!
För en månad sedan i Barcelona förlorade Spårvägen...

Att hålla koll på i helgen
Sista SM-tävlingen inomhus var 15/16-åringarnas mä...

Premiär:
Utbildning för mastersfriidrott

Under senaste inomhus-VSM, Malmö, gjordes nästan t...

Framtiden för Diamond League?
I början av veckan kom ett pressmeddelande från In...

Förbundsårsmötet:
Bred representation, viktiga beslut

Om drygt en vecka, 23-24 mars, är det dags för Sve...

Vi sprider vår löparkunskap
I helgen som gick genomfördes i Sollentuna en löpl...

Månadens i februari: Wictor Petersson
Det var 2004 som friidrott.se startade ”Månadens f...

19 år med Europacupen kast:
Fanny först till tre guld

Det var 19:e upplagan av Europacupen kast som geno...

IUSM: Hässelby SK bästa klubb!
På ungdoms-SM för 15-16-åringar i Västerås den gån...

Friidrotts-SM till Uppsala 2020
Kommunstyrelsen i Uppsala har beslutat att ställa ...

Viktig regeländring:
1 minuts-regeln har återinförts!

För litet drygt ett år sedan halverade Internation...

Förra veckan
Veckan 5.3 - 12.3

19 år med Europacupen kast:
Fanny först till tre guld

Friidrotts-SM till Uppsala 2020
Viktig regeländring:
1 minuts-regeln har återinförts!

På Europas gator:
Musse 8:a – Johanna 9:a

Number twenty-three and counting!
IUSM2/P15: Snabbast på allting kort
IUSM2/F15: Intensiv trekamp
IUSM2/P16: Leo pressad av Jesper
IUSM2/F16: Guld för alla favoriterna
Fanny mest meriterande seger
Söndagens viktigaste live-länkar
IUSM1: Många nya grenårsbästan
Europacupen kast: Vanessa 57.73!
IUSM1: Vilken återkomst för Elvira!
IUSM1: Personbästa av Arvid
IUSM1: Fullträff av Jonna i sista
IUSM1: Första guldet för Melwin
IUSM1: Spännande kultävling
NCAA: Mondo vann - men det blev verkligen "Långa natten"
Friidrott från morgon till kväll
Mondos motstånd i natt
Innehållsrik helg stundar:
Mondo, USM, kastcup, halvmaror, ...

Full fart in i andra århundradet
Hur en 4:e plats blev en silvermedalj
JVM-silver till Wictor Petersson
PS till "Apropå Skid-VM"
IVSM: Lena och andra gamla bekanta
Nya friidrottsjobb hos ÖIS och Lidingö
Två nya mästerskapsstäder 2021

Två veckor sedan
Veckan 26.2 - 5.3

IVSM: Lena och andra gamla bekanta
Nya friidrottsjobb hos ÖIS och Lidingö
Två nya mästerskapsstäder 2021
RM Vinterkast: Två kvalade till Borås
Medaljfacit inne-EM: Silver och brons
IEM3: Sjundeplats för Erika
IEM3: Fredrik fyra efter jättepers
IEM3: Kramer fick inte till det
IEM3: Inget flyt för Michaela
IEM3: Fyra blågula medaljchanser sista finalpasset
IEM3: Medalj och svenskt rekord inom räckhåll för Fredrik Samuelsson
IEM3: Fanny sexa i kulfinalen
IEM3: Silver för Thobias i längd!
IEM3: Små marginaler för Anton
IEM3: Fortsatt stabilt av Fredrik
IEM3: Thobias och Fanny i kamp om medaljer i Glasgow
IEM2: Fredrik övernattar som tvåa efter en fantastisk förstadag!
IEM2: Vilket lopp av Leanderson!
IEM2: Brons för Melker i stav!
IEM2: Sååå nära final för Henrik
IEM2: Ingen final för Irene
IEM2: Ännu ett pers av Fredrik!
IEM2: Kramer är i final!
IEM2: Kramer är i final!
IEM2: Tufft för Lovisa
IEM2: Melker och Jonas i final ikväll
IEM2: Michaela till stavfinal – men inte Angelica
IEM2: Fredrik ligger trea i sjukampen!
IEM2: Bra lopp av Anton Levin
IEM2: Irene åter i semifinal
IEM2: Henrik och Austin vidare
IEM2: Bra start av Fredrik
IEM: Tolv svenskar i aktion lördag fm
IEM: Mästerskapsdebut för Anton
IEM: Irene siktar på pers
IEM: Austin redo för ny final
IEM1: Mästerskapsrekord av Muir
IEM1: Stabil Melker finalklar
IEM1: Erika satte pers – till final
IEM1: Kramer vidare till semi
IEM1: Fanny klar för final
IEM1: Nytt pers av Anna
Johan Storåkers föreslås som ny ordförande
IEM1: Jonas snabbaste – är i final!
IEM1: Personbästa av Matilda
IEM: Fullmatad friidrottskväll
IEM: Anna har nästan hemmaplan
IEM: ”Målet är pers i försöken”
IEM1: Lovisa klar för semi
IEM1: Tufft för Carl
IEM1: Thobias direktkvalade
IEM1: Thobias, Lovisa med flera
IEM: Mästerskapsdebut för Suldan
IEM: Thobias är redo
IEM: Lovisa är revanschsugen
”Målet är tre medaljer i inne-EM”
IEM-kval x2 och svenskt rekord
- Yolanda månadens friidrottare

Från USM-silver till VM-guld
Perspektiv på Wictors 20.65
Nya SFIF-nätverket ska bidra till
att få in fler kvinnliga elitcoacher

SM-pokalen: MAI upp i ledning