Tisdag 13 oktober 2015

 


Sök på friidrott.se 
Med vår RSS håller du dig uppdaterad om vad som händer på friidrott.se. RSS (Rich document format Site Summary) är ett standardformat för att leverera nyhetsrubriker och sammanfattningar.

Om du har Internet Explorer 7, Firefox, Safari eller Opera så har du inbyggda funktioner för att upptäcka och prenumerera på RSS-flöden. Klicka på länken nedan för att läsa eller skapa en länk till vårt RSS-flöde.

Rss Prenumerera här

Mer om RSS och hur du använder det.


 

 
 
Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Ansvarig utgivare
Anders Albertsson
072-249 53 50

Redaktionen
friidrott.se

Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och
media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Delar av friidrottsgänget: Eleni Larsson, Kalle Berglund, Fanny Roos och Elise Malmberg tillsammans med tränarna Janne Samuelsson, Janne Bengtsson, Leif Robertsson och Jörgen Karlsson

Delar av friidrottsgänget: Eleni Larsson, Kalle Berglund, Fanny Roos och Elise Malmberg tillsammans med tränarna Janne Samuelsson, Janne Bengtsson, Leif Robertsson och Jörgen Karlsson
Foto: Anders Rydén

En helg full av tester

OKT
12

Totalt 74 svenska idrottstalanger och deras hemmatränare samlades i helgen på Bosön när SOKs, Sveriges Olympiska Kommittés, utmanarsatsning hade sin årliga träff Youth Olympic Camp. Totalt var ett tiotal friidrottare med på träffen.
     – Det är inspirerande och kul att träffa idrottare från andra sporter och se hur de tränar, säger Fanny Roos som var med för tredje gången.
     Hon berättar att det var dagar fyllda av tester, föreläsningar och allmän träning.
     – Vi gjorde samma tester som vi alltid gjort; chins, brutalbänk, uthållighets-, spänst och sprinttest. Det gick helt okej för mig, men jag känner att formen inte är på topp så här års, konstaterar Fanny som berättar att friidrottarna fick träna specifikt med rugbyspelare, tennisspelare och cyklister och på så sätt testa deras träningsmetoder.
     Träffens teoridelar fokuserade på kost i samband med träning och tävling och de aktiva fick i både teori och praktik lära sig vad, när och hur mycket man ska stoppa i sig för att ge sig själv bästa möjliga förutsättningar för att prestera på topp.
     Läs mer om träffen på sok.se.
     Se också en film där Elise Malmberg, med hjälp av maskinen AlterG där man springer på ett löpband med nederdelen av kroppen i en säck fylld med komprimerad luft som gör att kroppsvikten minskas med 80 procent, springer för första gången sedan skadan i samband med Finnkampen.
     /Magnus Fridell

Turebergs Daniel Lundgren var bara fyra sekunder över 30-minuterssträcket och några få meter bakom Eskilstunas Nassir Dawud.

Turebergs Daniel Lundgren var bara fyra sekunder över 30-minuterssträcket och några få meter bakom Eskilstunas Nassir Dawud.
Foto: Deca Text & Bild

Snabba tider i Hässelbyloppet

OKT
12

Det var många fina tider som presterades när Hässelbyloppet avgjordes i ett härligt höstväder i går. I den manliga klassen segrade Eskilstunas Abraham Adhanom, som tagit hela sex SM-guld det senaste året, med tiden 29:28, bara några få sekunder från Mustafa Mohameds banrekord. Men det blev en tuff uppgörelse ända in på upploppet, etiopiern Damte Taye var bara fyra sekunder efter in i mål.
     Ett svenskt utropstecken var Turebergs Daniel Lundgren som gick i mål som fyra i loppet, precis över 30 minuter och bara två sekunder efter trean Nassir Dawud, även han från Eskilstuna.
     I den kvinnliga klassen gick det också fort. Meraf Bahtas tre år gamla banrekord fick se sig ordentligt besegrat av Webalem Ayele, Etiopien, som sprang banan på 33:23, nio sekunder snabbare än landsmaninnan Yewbdar Gelan.
     Bästa svenska blev Huddinges Anna Rahm som med sina 35:14, hennes bästa miltid på flera år, blev trea i loppet.
     I Åstadsloppet i Örebro vann Högbys David Nilsson halvmarathonloppet med 1:08:18. Tvåa kom Örebros 39-årige Erik Anfält som tog sig in på en fjortondeplats på den svenska årsbästalistan med tiden 1:08:49.
     Den kvinnliga klassen vanns av hemmalöperskan Josefin Gerdevåg som sprang de dryga två milen på strax under 1:19.
     Se alla resultat från helgens tävlingar i vår resultatbörs.
     /Magnus Fridell

Kim Amb och Khaddi Sagnia for lika rätt i samhället. Foto: Svenska ambassaden i Peking

Kim Amb och Khaddi Sagnia for lika rätt i samhället. Foto: Svenska ambassaden i Peking

Landslaget för jämställdhet

OKT
11

När landslaget under VM i Kina i augusti var inbjuda till Svenska ambassaden i Peking passade man på att tillsammans med ambassaden stödja FN-projektet ”HeForShe”.
     HeForShe är ett initiativ från FN som syftar till att främja jämställdhet där man visar sin solidaritet och stöd för kvinnors och mäns lika rättigheter i samhället.
     En del av Svenska ambassadens uppdrag är att främja Sverigebilden i Kina. När landslaget var på plats ville man ta tillfället i akt och ytterligare främja bilden av Sverige i Kina som ett land där jämställdhet är viktigt.
     Se bilderna på landslaget från ambassadmottagningen.
     /Fredrik Trahn

Sprintern Stefan Tärnhuvud var en av inspiratörerna i Umeå.

Sprintern Stefan Tärnhuvud var en av inspiratörerna i Umeå.
Foto: Jan Bäck

Inspiration och möte i norr

OKT
10

Inspiration och utbildning var temat när UC Norrland i helgen hade sin konferens ”Friidrottsforum Norrland” i Umeå där 45 ledare från 20 föreningar deltog.
     Bland de många talarna var bland andra förbundsstyrelsens Gunilla Löthagen-Sjöstrand som pratade om utbildning som ett verktyg för att stärka norrländsk friidrott. Vidare pratade Jan Bäck, tränare vid FIG/FPC Umeå om träning innan gymnasieåldern.
     Under ett av arbetspassen disktuterades verksamhetsplanen för Norrland 2016-2017 samt även ämnet regionmästerskap, Norrlandsmästerkap och gemensamma tävlingar.
     – Vi hade ett bra och brett program både med norrlandsfokus och friidrotten i stort i Sverige. Väldigt roligt att det var så stort deltagande och vi har fått mycket positiv feedback efter konferensen, säger Per Jutterström, verksamhetsledare UC Norrland.
     Avslutande inspiratörer var Hans Nilsson som berättade om IFK Umeås växande löparverksamhet och Stefan Tärnhuvud och Johan Wissman från landslaget som gav sitt perspektiv på elitfriidrott.
     /Fredrik Trahn

2015 har varit året då Elise Malmberg verkligen slagit igenom stort, och självklart var det junior-EM-guldet i Tallinn som var höjdpunkten.

2015 har varit året då Elise Malmberg verkligen slagit igenom stort, och självklart var det junior-EM-guldet i Tallinn som var höjdpunkten.
Foto: Deca Text & Bild

JEM-guldet smakade bäst

OKT
09

Elise Malmbergs säsong kan inte beskrivas som annat än succéartad och det är svårt för Elise själv att förstå vad det är hon har gjort den här sommaren.
      – Det går inte att sätta ord på det, det är jättekonstigt, säger hon.
      – Jag tänkte att jag efter VM och Finnkampen skulle ta en paus och inte tänka på något alls. Reflektionen skulle få komma senare, och än har jag inte kommit till det stadiet att jag kan reflektera.

Läs mer Fortsättning...

Lopp med 100-åriga anor

Eskilstunas Abraham Adhanom är 
<br/>en av favoriterna i Hässelbyloppet.

Eskilstunas Abraham Adhanom är
en av favoriterna i Hässelbyloppet.
Foto: Deca Text & Bild

OKT
09

Helgens största lopp är utan tvekan Hässelbyloppet i Stockholms med sina 7100 anmälda. Även om inte loppet har arrangerats i hundra år så gick det första Hesselby Loppet 1915 med 22 löpare. Något som kommer att firas vid årets tävling.
     Bland damerna finns löpare från årets VM-trupp; Charlotte Karlsson och Louise Viker tillsammans med en tidigare VM-löpare Anna Rahm. I herrklassen finns bland andra Lars Södergård, Haben Idris och Abraham Adhanon.
     En annan av löparna från VM i Peking som fortsätter säsongen i helgen är David Nilsson som springer Å-stadsloppet halvmaraton i Örebro.
     Ytterligare ett lopp som har långa traditioner är Billingehusloppet i Skövde som firar 50 år i år och för maratonsugna finns i helgen både Göteborg Marathon och Umemaran.
     /Fredrik Trahn

Sök nu: SM-tävling 2017 och Folksam Challenge 2016

 9 okt, 2015.Sedan tidigare är det känt att Helsingborg är värdstad för Friidrotts-SM 2017, men var övriga SM-tävlingar det året kommer att arrangeras är ännu inte bestämt. Det är därför hög tid att ansöka om att arrangera SM-tävling 2017.

Läs mer Fortsättning...

Göteborg nytt löparcentrum

 8 okt, 2015.Göteborg blir platsen för Svensk Friidrotts prestationscentrum för medel- och långdistanslöpning. Det beslutade Svensk Friidrotts styrelse i förra veckan. Verksamheten kommer att bedrivas i samarbete med Göteborgs Friidrottsförbund.
   Sedan ett par år tillbaka bedriver Svensk Friidrott prestationscentrum för kastgrenarna i Växjö och för sprint- och häckgrenarna i Falun. Göteborg blir alltså friidrottens tredje prestationscentrum.

Läs mer Fortsättning...

Verksamhetsplan och mångfald i fokus

 8 okt, 2015.När Svensk Friidrott om en månad samlar till den årliga ordförandekonferensen är det två huvudteman på agendan; verksamhetsplanen för 2016 – 2017 och den mångfaldsplan som styrelsen har initierat och där processen precis har inletts.
   Det kommer också att ges en lägesrapport för Svensk Friidrott, det ekonomiska läget och ett antal verksamheter och projekt som bedrivs inom förbundet.

Läs mer Fortsättning...

Castorama: Fortsatt högvarv

 8 okt, 2015.Den senaste veckan har antalet inrapporterade Castorama-tävlingar ökat från 82 till 115 och antalet personer från 484 till 646. Effekterna av den aktiviteten ses framförallt i lagmomentet:
   Senast var det 15 klubbar som hade fått ihop fullt lag (alltså minst 12 deltagare som genomfört en serie) och nu är det 23 st, vilket innebär en ökning med över 50%.
   De klubbar som just nu finns på "prispallen" är

Läs mer Fortsättning...

På arenafronten mycket nytt

 7 okt, 2015.Den senaste tiden har det kommit positiva signaler från flera orter i Sverige inom arenaområdet. I Uppsala och Sollentuna byggs det för fullt och i Norrköping och Nacka diskuterar kommunerna arenafrågan på allvar.

Läs mer Fortsättning...

Landslaget rekar Rio

 7 okt, 2015.Knappt har arenasäsongen avslutats då det är dags att blicka fram mot nästa år med OS i Rio de Janeiro som den stora höjdpunkten. Landslaget tillsammans med SOK besöker den här veckan OS-staden i Brasilien.

Läs mer Fortsättning...

Fler nyheter

Terrängmästerskap i väst
Fyra får Elitidrottsstipendiet
Jämställd men inte jämlik
Inomhusgalan i Malmö pausar
På väg mot Certifierad coach
Tid för annorlunda lopp

Läs mer Nyhetsarkivet


Castorama 2015
Resultat 2015 
Topp 100 genom tiderna

Resultatarkiv


Ungdomstränarforum
16-18 oktober 2015

Perspektiv på friidrott

Mattias Claesson

Perspektiv på friidrott

Oktober 2015
Mattias Claesson

Under den här rubriken ger, varje månad, en ny person sina perspektiv på friidrotten.

Läs hela texten här

 

att söka/anmäla/rösta/..

15.10  FIG ht 2016

15.10  ADC Växjö vt 2016

15.10  FPC Umeå vt 2016

15.10  Föreningsbyte

27.10  Nordiska jun.lands 17

27.10  Folksam Challenge'16

27.10  SM-tävling '17

Senaste videoklippet

Andreas Otterling är laddad inför Finnkampen.

Se filmen i storformat och fler filmer i Mediabiblioteket.


Stockholms Stadion
12-13 september 2015

Resultat
Bildspel

Senaste tävling:
Göteborg 5 september
Resultat


Senaste tävlingarna
Göteborg 14 augusti
Resultat

Umeå 16 augusti
Resultat

  
GRATIS!
BESTÄLL!

 

Idrottslyftet

 

 

VÄRLDENS BÄSTA FRIIDROTTSARENA

Då, nu och i framtiden!

LÄS MER!

 

Börja friidrotta?

Mediabibliotek

Film, bildspel och ljud

I vårt mediabiliotek hittar du alla filmer, bildspel och ljudfiler från friidrottsvärlden.

 Mediabibliotek