Söndag 7 februari 2016

 


Sök på friidrott.se 
Med vår RSS håller du dig uppdaterad om vad som händer på friidrott.se. RSS (Rich document format Site Summary) är ett standardformat för att leverera nyhetsrubriker och sammanfattningar.

Om du har Internet Explorer 7, Firefox, Safari eller Opera så har du inbyggda funktioner för att upptäcka och prenumerera på RSS-flöden. Klicka på länken nedan för att läsa eller skapa en länk till vårt RSS-flöde.

Rss Prenumerera här

Mer om RSS och hur du använder det.


 

 
 
Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Ansvarig utgivare
Anders Albertsson
072-249 53 50

Utgivningsbevis
Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se
Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och
media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Naj, Fanny Roos stötte inte 61 meter, men väl nästan 17 igen. Det var Daniel Ståhl som stod för rubriksiffran i något så ovanligt som diskus inomhus.

Naj, Fanny Roos stötte inte 61 meter, men väl nästan 17 igen. Det var Daniel Ståhl som stod för rubriksiffran i något så ovanligt som diskus inomhus.
Foto: Deca Text & Bild

61 meter i februari

FEB
06

Daniel Ståhl fick tillfälle att kasta diskus inomhus i den stora österbottniska hallen där Botnia Games avgjordes. Spårvägaren inledde med två kast över 60 meter, 61.09 som längst vilket endast har överträffats av Niklas Arrhenius av svenskar under tak.
     Atleticums Fanny Roos stötte 16.94 på Smålands DM i Växjö. Det är karriärens tredje bästa resultat och bekräftar nivån som Fanny visade i sin debut för två veckor sedan.
     /Lorenzo Nesi

Linn då hon vann ISM-guld på 1500 meter, 2014. Hon hade högre fart på dubbla distansen idag.

Linn då hon vann ISM-guld på 1500 meter, 2014. Hon hade högre fart på dubbla distansen idag.
Foto: Deca Text & Bild

På rundbanan: Groth sub48
Linn Nilsson 9:09

FEB
06

Joel Groth stod för vinterns första lopp under 48 sekunder när han vann Bahco-Spelen hemma i Bollnäs på 47.82. Det är också innepers för mångsysslande Joel som ifjol vann Finnkampen i blott ett av tre lopp på distansen. Med häckar blev det ju seger både på SM och I Finnkampen.
     – Som första 400-ing är det jättebra, tyckte en golvad Joel för Hela Hälsingland.
     Linn Nilsson, Hälle, klev in som nummer åtta genom tiderna på 3000 meter inomhus efter att ha kommit i mål just under 9:10 i ett mixat lopp på Göteborgs Inomhus.
     Nytt svenskt årsbästa blev det också på 1500 meter genom Huddinges Staffan Ek, 3:47 på Raka Spåret, medan turebergaren Yolanda Ngarambe i Wien plockade bort åtta sekunder på sin ledande tid, till 4:21i.
     Hinderspecialisten Emil Blomberg vann den dubbla distansen på 8:15. Men redan igår klippte Högbys David Nilsson 2/3 av en sekund på sitt pers, till 8:10. Det skedde på klassiska Armory Track i New York.
     /Lorenzo Nesi

Längsta svenska trestegshoppet sen SM i Umeå 2014.

Längsta svenska trestegshoppet sen SM i Umeå 2014.
Foto: Deca Text & Bild

Hoppfull lördag:
Otterling 7.92 Ernestam 13.19

FEB
06

Andreas Otterling hade en jämn serie på Raka Spåret med sex giltiga hopp samlade mellan 7.77 och 7.92. Det är längre än vad Andreas hade med sig till Inomhus-EM i Prag i vintras, då han skrällde med att erövra längdbronset.
     Tolv år yngre klubbkamraten i KFUM Örebro Fanny Ernestam fick till sitt första hopp över 13 meter utan medvindens hjälp. 13.08 i tredje omgången i Sätra är decimetern längre än det hopp som gav en femteplats i trestegsfinalen på Ungdoms-VM. Fanny fortsatte med ytterligare två hopp över 13, där det sista mätte 13.19.
     Andreas sambo Malin Marmbrandt uppvisar också jämnhet med tredje raka tävlingen på 6.20-raden. Som nämnt i notisen om dagens snabbaste hade Khaddi Sagnia 6.57 i sitt segerhopp på Göteborgs Inomhus.
     Erik Thorstensson hoppade flitigt i Sätra och tog såväl 5.16 som 5.21 och 5.31 i tredje försöket. Därmed lade spårvägaren på en decimeter på det personliga rekordet som han satt just på hemmatävlingen för ett år sedan.
     Det var 101 centimeter högre än Elienor Werners segerresultat för dagen. 17-åringen prövade på 4.41 utan lyckad utgång. Klubbkamraten Lisa Gunnarsson ökade för tredje tävlingen i rad. I franska Mondeville klrade 99:an 4.31. I Friidrottens Hus kom Orients Klara Mattsson andra raka pers. 4.10 i Pallasspelen blev nu till 4.15.
     Under klämdagen för Sofie Skoogs slovakisk-tjeckiska turné var det bästa höjdresultatet 1.84 av Sofia Linde i Växjö (utom tävlan på DM). På Göteborgs inomhus var JEM19-trean Ellen Ekholm högst med 1.81. Ullevihopparen var två centimeter över EYOF-tvåan Maja Nilsson, Motala, och Lunds Ellen Björklund. I Sätra hade Lisa Engman, Kil, ett rent protokoll upp till 1.80.
     I Göteborg hoppade fyra svenskar över 2.10 med Emil Svensson främst, men på samma höjd som Mehdi Katib, 2.15.
     /Lorenzo Nesi

Inte kvickast, men mest enträgen: För åtta år sedan sprang 18-åriga Isabelle Eurenius på 7.59. Idag kom äntligen förbättringen och då med över en tiondel.

Inte kvickast, men mest enträgen: För åtta år sedan sprang 18-åriga Isabelle Eurenius på 7.59. Idag kom äntligen förbättringen och då med över en tiondel.
Foto: Deca Text & Bild

Dagens snabbaste

FEB
06

På Raka Spåret gjorde Moa Hjelmer i stort sett sitt första lopp på 400 meter sedan segern i Finnkampen för 2,5 år sen. Ett barn och ett silverinhopp på ISM senare blev det idag 54.23, över sekunden före Josefine Magnusson och Elin Moraiti. Det är större marginal än vad Magnusson hade till att vinna SM på distansen i somras och bättre än tiden som Elise Malmberg vann ISM på i vintras, före just Moa. Moa följde upp med att två timmar senare vinna 200 meter på 24.08.
     Klubbkamraten i arrangerande Spårvägen Isabelle Eurenius sprang sitt livs klart kvickaste 60 meter med 7.48 och distanserade Emilia Kjellberg med 13 hundradelar.
     I Friidrottens Hus gick det ytterligare ett par hundradelar fortare när Hässelbys Caroline Larsson vann en tusendelsstrid över Khaddi Sagnia, båda på 7.46. Khaddi hann även klämma in 6.57 i längdhoppet. Tom Kling-Baptiste vann reprisen på vinterns ISM-duell över Sulayman Bah, 6.71-6.77, nästpers i Huddingelöparens debut för i år.
     Odain Rose var hundradelen långsammare på österbottniska Botnia Games där Emmanuel Dawlson hade 6.86 i försöken, men en sämre final. MAI:aren vann dock senare ett av 200-hetaen på svenskt årsbästa 21.70.
     16-årige EYOF-vinnaren Henrik Larsson skärpte sitt rekord till 6.92 i försöken på Tyrvinglekene i Norge. Finalen gick nästan exakt lika fort (6.93).
     Det kan bli en slagkraftig duo på 60 meter häck på Nordenkampen nästa helg även utan Sanna Kallur efter att Elin Westerlund i två omgångar sänkt sig i Sätra, först till 8.42, sedan till 8.35. Maja Rogemyr är snabbast i vinter på 8.31.
     Från Florö rapporteras det att Alexander Brorsson, Atleticum, ska ha sprungit på 7.83 i sitt första lopp över 60 meter häck sedan ISM-finalen för två år sedan. Han övertar Amir Shakers tätpositions på vinterns listor. Hammarbyaren vamn i Mustasaari på 7.91.
     /Lorenzo Nesi

Meijer inledde med 4.51

Senaste medaljen för Michaela:  
<br/>silver på JEM22 i somras.

Senaste medaljen för Michaela:
silver på JEM22 i somras.
Foto: Deca Text & Bild

FEB
06

Michaela Meijer startade sin inomhussäsong under fredagskvällen med en fjärdeplats på stavgalan i Potsdam. Örgrytehopparen hoppade för sjätte gången i sin karriär över fyra och en halv meter.
     Michaela behövde tre försök på sin ingångshöjd 4.21 och sedan två vardera på 4.41 och 4.51. Det tog sen stopp en decimeter högre upp på vad som skulle ha varit sex centimeter över det personliga rekordet från IEM-kvalet i Prag i vintras.
     Bûchler lyfte det schweiziska rekordet till 4.66 och vann över VM-tvåan Murer. Michaela besegrade bland andra VM-finalisterna Strutz och Nikkannen.
     Resultaten i Potsdam
     /Lorenzo Nesi

Vid Raka Spåret 2014 var Moa Hjelmer funktionär. Nu står hon på startlinjen igen.

Vid Raka Spåret 2014 var Moa Hjelmer funktionär. Nu står hon på startlinjen igen.
Foto: Deca Text & Bild

Helgen i Sverige:
Moa tillbaka på 400 meter

FEB
05

Raka Spåret i Sätra och Göteborgs Inomhus är två av helgens höjdpunkter här i hemma i Sverige, och båda lockar många landslagsaktiva. Till exempel Moa Hjelmer som i Sätra gör comeback på 400 meter.
      Sätrapubliken kommer på lördag att bjudas på flera spännande starter, bland andra Huddinges Staffan Ek på 1 500 meter där han bland andra möter Spårvägens Olle Walleräng och Ullevis Suldan Hassan.
      Manliga 3 000 meter blir också intressant med Eskilstunas Nasir Dawoud, Spårvägens Lars Södergård och Turebergs Daniel Lundgren.

Läs mer Fortsättning...

VM-femman Daniel Ståhl säsongsdebuterar i diskus i Finland i morgon.

VM-femman Daniel Ståhl säsongsdebuterar i diskus i Finland i morgon.
Foto: Ryno Quantz

Helgens svenskar utomlands -
Ståhl kastar diskus i Finland

FEB
05

Det är många svenskar som är utomlands och tävlar nu i helgen. En av dem är Spårvägens Daniel Ståhl, som gör något så ovanligt för årstiden som att kasta diskus i Botnia Games i finska Korsholm. Där finns en stor inomhushall där man alltså kan tävla i långa kast.
     Han får sällskap av 60-meterslöparna Emmanuel Dawlson, MAI, och Odain Rose, IFK Umeå – fyra respektive etta på svenska årsbästalistan.
     Även Sverigeettan Amir Shaker, Hammarby, är anmäld i 60 meter häck, och Calle Sténson, Hellas, i stavhopp.
     I franska Mondeville hoppar Hässelbys stavhoppstalang Lisa Gunnarsson, och i tyska Potsdam gör Örgrytes Michaela Meijer säsongsdebut.
     I vårt grannland Norge är det många svenskar i farten i helgen. Publiken i Baerum utanför Oslo får bland annat se Götas sprinter och guldmedaljör från europeiska ungdoms-OS i somras, Henrik Larsson, springa 60 meter och 200 meter.
     I Florö gör Atleticums Alexander Brorsson årsdebut, vilket han berättade tidigare i veckan för friidrott.se.
     En av helgens stora höjdpunkter blir höjdhoppsgalan i tjeckiska Trinec på söndag där Götas Sofie Skoog, som i går satte personligt inomhusrekord för tredje tävlingen i rad, gör årets fjärde tävling. Även Mölndals Ebba Jungmark är anmäld.
     I Wien i Österrike ska Turebergs Yolanda Ngarambe försöka förbättra sitt svenska årsbästa på 1 500 meter.
     Se alla helgens tävlingar i vår tävlingskalender.
     /Magnus Fridell

Fanny i högform ser fram emot Nordenkampen

FEB
05


     
     Atleticum Växjös kulstöterska Fanny Roos har inlett säsongen strålande med 17.07 vilket gör henne till näst bästa svenska kvinna inomhus någonsin.
     – Det kändes jättebra. Jag har tränat på bra i vinter så det var skönt att det visade sig direkt, säger Fanny i vår videointervju från pressträffen i Växjö i onsdags.
     Nästa helg siktar hon på att vara med i Nordenkampslaget och då tävla på hemmaplan i Växjö.
     – Det ska bli jättespännande. Det är kul att många man känner kan komma och kolla.
     Hon berättar även om vad hon behöver göra för att utvecklas ännu mer som kulstöterska och vad sommarens stora mål är.
     /Magnus Fridell

Sofie Skoog fortsätter klättra

 4 feb, 2016.En centimeter högre upp för varje tävling. Det är Sofie Skoogs melodi denna vinter. Götisten kom till säsongen med ett två år gammalt innepers på 1.88 som hon förbättrade till 1.89 i debuten i Växjö för knappt två veckor sen. Helgen därpå blev det 1.90 i Karlstad.
   Ikväll klarade Sofie 1.91 i sitt första försök i den klassiska höjdgalan i Banská Bystrica.

Läs mer Fortsättning...

Brorsson siktar på lagplats

 4 feb, 2016.Om drygt en vecka avgörs Nordenkampen i Telekonsult Arena i Växjö. Vid gårdagens pressträff berättade Atleticum Växjös Alexander Brorsson om sina förhoppningar att bli uttagen till det svenska laget, något han ser fram emot då han tycker att landskamper är speciella tillfällen att tävla.
   – Det finns en liten extra spänning när det gäller en landskamp, säger Alexander.

Läs mer Fortsättning...

Sverige vill ha EM 2022

 4 feb, 2016.Svensk Friidrott har lämnat in en intresseanmälan till EAA om att få arrangera EM 2022. Nu har Göteborg & Co startat en förstudie för att utreda Göteborgs förutsättningar att arrangera. EM 2022 är tänkt att ingå i ett större mästerskapsevenemang tillsammans med sex andra idrotter.

Läs mer Fortsättning...

Rekordmånga lopp 2016

 4 feb, 2016.Antalet löpartävlingar och motionslopp fortsätter att öka. I tävlingskalandern för 2016 finns det nu 415 centralt godkända lopp. Till det tillkommer ett par hundra distriktslopp runt om i Sverige.

Läs mer Fortsättning...

Jarder sexa i Düsseldorf

 3 feb, 2016.Spårvägens Erica Jarder inledde i kväll säsongen med att komma på en sjätteplats i PSD Bank Meeting i tyska Düsseldorf. Ericas längsta hopp för kvällen kom i den andra omgången och mätte 6.34.
   Det var ingen optimal säsongsöppning för Jarder. Första hoppet mätte 5.95 men det blev alltså något bättre i andra omgången. Resterande hopp mätte 6.28, 6.22 och 6.15 och Erica avslutade tävlingen med ett kryss.

Läs mer Fortsättning...

Jämn Nordenkamp att vänta

 3 feb, 2016.Nordenkampen i Växjö mellan Sverige, Norge, Finland och Danmark/Island förväntas blir jämnare än tidigare, mycket tack vare den starka säsongsstarten av samtliga nordiska länder.

Läs mer Fortsättning...

Annas första möte avklarat

 2 feb, 2016.Sveriges representant i IAAF:s tekniska kommitté, Anna Palmerius, har nu varit med på sitt första möte.
   Det var i samband med kongressen i Peking i augusti som Anna Palmerius blev invald i kommittén.
   – Jag känner mig väldigt glad och hedrad för att få fortsätta arvet efter Sigyn Ekwall med arbetet i den tekniska kommittén. Jag ser fram emot att starta en referensgrupp med ett antal personer hemma i Sverige som också får en chans att driva friidrottens tekniska frågor framåt på IAAF-nivå, sa hon till friidrott.se då.
   Nu är alltså första mötet genomfört.
   – Det har varit en lärorik helg med många nya insikter, hälsar Anna.

Läs mer Fortsättning...

Fler nyheter

Dags att söka föreningsstöd
Anmälan till Sthlm 10 med
SM-milen är öppen

Kroppen känns bättre för Sofi
Lovande årsdebut av Andreas
Första mötet på 30 månader

Läs mer Nyhetsarkivet

Senaste videoklippet

Fanny Roos har inlett säsongen strålande och ser nu fram emot Nordenkampen på hemmaplan i Växjö. Foto: Deca Text & Bild

Se filmen i storformat och fler filmer i Mediabiblioteket.Gratis marknadsföring av löpargrupper på svenskalöpare.seMångfaldsenkät
- andra steget

Guide för mångfaldsenkäten

 

att söka/anmäla/rösta/..

9.2  Ungdomsrådet 2016

12.2  Material friidrottsskola

Perspektiv på friidrott

Mediabibliotek

 

Film, bildspel och ljud

I vårt mediabiliotek hittar du alla filmer, bildspel och ljudfiler från friidrottsvärlden.

 Mediabibliotek


Bildspel 2015 

 

  

 

Idrottslyftet

 

 

VÄRLDENS BÄSTA FRIIDROTTSARENA

Då, nu och i framtiden!

LÄS MER!

 

Börja friidrotta?