Fredag 31 oktober 2014

 


Sök på friidrott.se

 
 Läs mer!
 Beställ!



Med vår RSS håller du dig uppdaterad om vad som händer på friidrott.se. RSS (Rich document format Site Summary) är ett standardformat för att leverera nyhetsrubriker och sammanfattningar.

Om du har Internet Explorer 7, Firefox, Safari eller Opera så har du inbyggda funktioner för att upptäcka och prenumerera på RSS-flöden. Klicka på länken nedan för att läsa eller skapa en länk till vårt RSS-flöde.

Rss Prenumerera här

Mer om RSS och hur du använder det.


 
 
 
Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

A. Lennart Julin
redaktör
08-30 13 33

Information och
media

Magnus Fridell (vik.)
073-506 21 74
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Centrala pusslet 2015

OKT
31

Det centrala programmet - dvs kalendern för alla internationella mästerskap, landskamper och SM-tävlingar m m under ett år - är alltid ett inte helt lätt pussel att lägga med de många olika hänsyn som måste tas både nationellt och internationellt.
     Men nu är i alla fall 2015 års centrala datumpussel klart - nästan - för så när som på Lag-SM-finalen skall nu alla berörda SM-tävlingar fått sin plats i kalendern. De senaste datumen som spikats gäller milen (2 maj), stafetterna (16-17 maj) och Lag-SM-kvalen (23 resp 30 maj).
     Centrala programmet 2015

Dagens "Snabbare än Bolt"

Fortfarande ohotad nr 1

Fortfarande ohotad nr 1
Foto: Ryno Quantz

OKT
30

Temat är inte nytt och idag är det norske fotbollsspelaren Fredrik Brustad som påstås vara snabbare än världens snabbaste man. Faktagrunden är att Brustad sägs ha sprungit 40m på 4.57 medan Bolt passerade 40m på 4.64 i världsrekordloppet på 100m (9.58) i Berlin 2009.
     Se hela påståendet! Som synes har "nyheten" snabbt fått en betydande spridning på diverse sociala medier (ca tretusen "lajks" efter bara några timmar).
     Med vad är då sanningen om Brustads sprintsnabbhet? Har han verkligen sprungit 40m sju hundradelar snabbare än Bolt? Naturligtvis inte och vad det handlar om är ett klassiskt fall av "äpplen och päron"-jämförelse!
     För medan Bolts tid är traditionell sprinttidtagning - dvs från liggande start med reaktion på startskott - är Brustads tid från en test som har utformats för att mäta snabbheten hos icke-specialister. Dvs utan att kräva att man har tränat på att starta från liggande och på att reagera på startskott.
     I testen startar därför personen (i stående) när han/hon själv vill och tidtagningen går igång först när hans/hennes främre fot lämnar marken.
     Dvs jämfört med Bolt är reaktionstiden (ca 1½ tiondel) helt eliminerad plus att kroppen alltså redan är i rörelse framåt när klockan startar (vilket innebär ytterligare en minst lika stor tidsvinst jämfört med start från total stillhet).
     Testen som använts i många år av norska "Toppidrettssentret" finns väl beskriven i en rapport på nätet. Läs hela rapporten "Resultater 40m sprint på Olympiatoppen"! Författarna ger också en tumregel för hur man kan "översätta" testvärdena till "riktiga" sprinttider och vice-versa.
     Man säger t o m i klartext att just Usain Bolts rekordlopp i Berlin - där han passerade 60m på 6.31 motsvarar ett testvärde på ca 4.10. Dvs nästan halvsekunden bättre än det värde som tillskrivs Brustad.
     F ö är Brustad (som nästa år kommer att spela i Allsvenskan för AIK) inte ens bäste testade norske fotbollsspelare utan det "rekordet" ligger på 4.47.

Ny chans söka SM-tävling '16

OKT
30

När den ordinarie ansökningstiden för 2016 års SM-tävlingar löpte ut för några dagar sedan visade det sig att inte alla arrangemang hade fått minst två sökande. I sådana fall skall - enl gällande riktlinjer för processen - en ny utlysning göras.
     Därför ges nu en ny chans att söka nedanstående SM-tävlingar 2016 (föreningar som sökte i första omgången behöver inte söka om, utan det är bara nya ansökningar som efterfrågas nu):
     Utomhus:
     * SM-JSM-USM stafett
     * SM-JSM-USM mångkamp
     * JSM-USM17
     * USM15-16
     * Lag-USM
     * JNM-UNM mångkamp med EST-FIN-SWE mångkamp
     Inomhus:
     * ISM
     * IJSM-IUSM17
     * IUSM15-16
     * ISM-IJSM-IUSM mångkamp

     Ansökan skall göras på speciell blankett som finns att laddas ned som PDF från vår "Hämta blanketter"-sida.
     Sista dag för nya ansökningar är satt till den 28 november.

Äntligen nr 1 i ett svenskt mästerskap!

Äntligen nr 1 i ett svenskt mästerskap!
Foto: Deca Text & Bild

Lena "Månadens" i september

OKT
29

Det är alltid stort att vinna sitt första SM-guld, men känslan blir säkert extra stark om man är 33 år och har elitidrottat sedan tonåren - och det dessutom händer i "fel" idrott.
     Så egentligen var det - om man tänker efter - inte alls konstigt att landslagsorienteraren Lena Eliasson utstrålade en så väldig glädje när hon i mitten av september tog hem mästartiteln på halvmaran.
     Visst hade hon före 2014 vid tillfälliga gästspel i friidrotten visat sin potential - t ex var hon 5:a på terräng-NM hösten 2007 och tog ett år senare SM-silver på halvmaran - men ändå blev det aldrig mer än enstaka avstickare från huvudspåret orientering.
     Men inför 2014 tog Lena beslutet att ge löpningen ett större utrymme med en plats i marathonlaget till EM i Zürich som morot. Det målet klarades av och som en bonus kom alltså också ett första SM-guld. Och som en bonus på det titeln som friidrott.se:s "Månadens friidrottare" för september!
     I vår Månadens-intervju "Det är nog svårt för andra att förstå, men för mig var det en enorm seger" berättar Lena om sin friidrottssatsning inför 2014 och om hur hon ser på den framtida balanseringen av orienteringen och löpningen!

Anläggningen som den såg ut senast den var i bruk i mars 2013 i Scandinavium.

Anläggningen som den såg ut senast den var i bruk i mars 2013 i Scandinavium.
Foto: Deca Text & Bild

Banrekorden följer väl med?

OKT
29

Det var vintern 1985 som den första internationella galan genomfördes i då ett år gamla "Europahalle" i Karlsruhe och tävlingen etablerade sig ganska direkt som ett av den internationella inomhussäsongens toppevenemang kvalitetsmässigt.
      Idag är Karlsruhe - tillsammans med Stockholm (XL-galan), Moskva, Gent och Birmingham - en av bara fem galor på den högsta (IAAF Permit) nivån. Bland höjdpunkterna i Karlsruhe-historien är det tre världsrekord som sticker ut extra:

Läs mer Fortsättning...

Om en och en halv månad

 28 okt, 2014.Medan vi här i nordväst just upplever rekordvärme för årstiden blev det en tidig köldknäpp i öst. I helgen som gick genomfördes bulgariska terrängmästerskapen i Samokov och beroende på snökaos på vägen dit kunde inte alla deltagarna ens ta sig fram i tid.
   Med tanke på att EM skall gå i Borovets - några kilometer bort och några hundra meter upp från Samokov - en vecka före vintersolståndet finns nog anledning för EM-deltagarna att

Läs mer Fortsättning...

Tvåa på JSM - etta på TV!

 28 okt, 2014.Under tio veckor i höst har SVT1 visat programmet "Atleterna" där aktiva från olika sporter har tävlat i tio olika idrottsgrenar. Från början var det tio killar och tio tjejer som startade och de lottades inledningsvis samman i par där det sedan var parets sammanlagda prestation som var avgörande.
   Häromdagen visades finalen och det slutligen segrande paret som tog hem en kvarts miljon kronor innehöll en friidrottare, nämligen Tranås Victoria Johansson. Och att det blev en mångkampare i topp var nog inte så överraskande med tanke på att sex av de tio grenarna man tävlade i var hämtade från friidrotten:

Läs mer Fortsättning...

Stora träff- & kurshelgen 4

 28 okt, 2014."Branschens" allra största begivenhet i helgen var förstås Tränarforum i Örebro som sammantaget deltagare och kursledare engagerade ca 170 personer.
   Deltagarna - målgruppen var "tränare för aktiva i junior/seniorålder" - kom från 16 av våra 23 distrikt med de största grupperna från Stockholm (45 st), Göteborg (19 st), "hemmaplanen" Närke (17 st) och Småland (14 st).
   Totalt under de två dygnen blev det fem gemensamma pass ("storforum") och ett 25-tal pass inriktade på specifika grenar/grengrupper. Specialistkompetensen var hög på föreläsarna med namn som

Läs mer Fortsättning...

Annelie ny 2:a på årsbästa

 27 okt, 2014.Ymers Annelie Johanssons marathonkarriär fortsätter att följa mönstret "Snabbare för varje lopp": I fjol 2:51 i Stockholm i juni och 2:48 på Öland i juli och i år 2:46 i Stockholm i maj, 2:42 på EM i augusti (bästa svenska) och nu i dag 2:41 som 4:a i Dublin Marathon!
   Överhuvudtaget har den här sensommaren och hösten varit riktigt lyckad med - efter EM - både rejält pers på halvmaran i Stockholm och sedan två veckor senare bästa svenska på tremilen på Lidingöloppet.
   Dagens lopp i Dublin visade återigen Annelies förmåga att disponera krafterna väl:

Läs mer Fortsättning...

Stora träff- & kurshelgen 3

 27 okt, 2014.Varför? Vad? Vem? När? Var? Hur? De frågorna var utgångspunkten för det seminarium om "Event Presentation" som Europaförbundet EA bjudit in till lördag-söndag i Frankfurt.
   Förbund och galaarrangörer från runtom i Europa hade nappat på denna inbjudan och deras representanter fick ta del av kunskapen hos Europas mest erfarna när det gäller "Event presentation" (ett litet vidare begrepp än vårt traditionella "Tävlingsregi").
   Sverige var representerat inte bara bland "eleverna" - med Magnus Fridell och Daniel Bergin - utan också bland "lärarna":

Läs mer Fortsättning...

Fler nyheter

Stora träff- & kurshelgen 2
Stora träff- & kurshelgen 1
Frankfurt Marathon

Tränarforum dag 2
Abraham samlar förstaplatser

Läs mer Nyhetsarkivet

 

att söka/anmäla/rösta/..

28.11  SM-tävling '16


Säsongen avslutad!
Skicka in resterande resultatlistor!

INRAPPORTERADE RESULTAT
RESULTAT
Dag 1
Dag 2

Senaste videoklippet

Anna Jonsson, IFK Umeå, och Lina Haglund, Söderhamns IF, blickar tillbaka på och ser fram emot Friidrotts-SM.

Se filmen i storformat och fler filmer i Mediabiblioteket.

Perspektiv på friidrott

Björn Eriksson

Perspektiv på friidrott

Oktober 2014
Björn Eriksson

Under den här rubriken ger, varje månad, en ny person sina perspektiv på friidrotten.

Läs hela texten här


/SvenskFriidrott

twitter13loggaM2.jpg
/SvenskFriidrott

instagram13loggaM2.jpg
/SvenskFriidrott


RESULTAT



Säsongen 2014 avslutad


Säsongen 2014 avslutad


NY UPPLAGA!
BESTÄLL (75 kr)!

 

 


LADDA NED!
(PDF, 1.4 MB)

 

Idrottslyftet

 

* Aktuella övergångar

VÄRLDENS BÄSTA FRIIDROTTSARENA

Då, nu och i framtiden!

LÄS MER!

 

Börja friidrotta?

Mediabibliotek

Film, bildspel och ljud

I vårt mediabiliotek hittar du alla filmer, bildspel och ljudfiler från friidrottsvärlden.

 Mediabibliotek