Torsdag 24 april 2014

 


Sök på friidrott.se

 
 Läs mer!
 Beställ!Med vår RSS håller du dig uppdaterad om vad som händer på friidrott.se. RSS (Rich document format Site Summary) är ett standardformat för att leverera nyhetsrubriker och sammanfattningar.

Om du har Internet Explorer 7, Firefox, Safari eller Opera så har du inbyggda funktioner för att upptäcka och prenumerera på RSS-flöden. Klicka på länken nedan för att läsa eller skapa en länk till vårt RSS-flöde.

Rss Prenumerera här

Mer om RSS och hur du använder det.


 
 
 
Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

A. Lennart Julin
redaktör
08-30 13 33

Information och
media

Fredrik Trahn
010-476 53 31
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter

"Emigranter - ett annat liv"

APR
24

För ett par veckor sedan sändes i Kunskapskanalen ett UR-program betitlat "Emigranter - ett annat liv" ingående i serien "Människor för ändring".
     Eftersom ingen av dessa rubriker signalerade anknytning till idrott i allmänhet eller friidrott i synnerhet var det nog många av oss som missade att se det då.
     Lyckligtvis är det med dagens alla Play-kanaler på webben i stort sett alltid möjligt att reparera en sådan miss. Och den möjligheten finns i detta fall all anledning att ta till vara:
     För en av huvudrollerna i programmet har Mustafa Mohamed som i 10-årsåldern flyttade med mamma och storebror från Somalia till Lysekil. Programmet gör en jämförelse ca hundra år bakåt i tiden till en jämngammal svensk pojke som med sin familj då bytte världsdel genom att flytta till USA.
     En jämförelse som väcker många intressanta tankar. Fast den allra största behållningen är nog ändå Musses eftertänksamma och analytiska beskrivning av vad den stora flytten kom att innebära för honom och hans liv.
     Så se hela programmet på UR Play!

Europacupen mångkamp
flyttar till Portugal

APR
24

Förra sommaren arrangerades som bekant Ungdoms-VM i Donetsk och så sent som i februari satte Renaud Lavillenie världsrekord i stavhopp där. Det var även planerat att Donetsk skulle vara värd för Europacupen mångkamp (First & Second League) i början på juli i år.
     Men den plötsliga dramatiska politiska utvecklingen i Ukraina under de senaste veckorna har skapat en så oviss situation - inte minst i området kring just Donetsk - att Europaförbundet EA blivit tvungna att ta det unika beslutet att p g a det uppkomna läget flytta arrangemanget.
     Ny tävlingsort blir nu Ribeira Brava på sydkusten av Madeira, den portugiska ön ute i Atlanten i jämnhöjd med Marocko. Tävlingsdatumen 5-6 juli ligger dock fast.

Kommer kvinnorna närmare?

Paula Radcliffe var snabbare än alla brittiska män i London Marathon när hon 2003 satte världsrekordet 2:15:25.

Paula Radcliffe var snabbare än alla brittiska män i London Marathon när hon 2003 satte världsrekordet 2:15:25.

APR
23

När Rita Jeptoo i måndags i Boston rusade i mål på en tid bara drygt 10 minuter sämre än herrsegraren Meb Keflezighis kändes det ovanligt "tajt". Och det inte bara kändes så, kollar man tillbaka i den moderna historien ligger "normalgapet" i de stora loppen på drygt 15 minuter.
     I vår specialartikel "Radcliffe bäst - även relativt" har vi för de stora moderna världsmarorna sammanställt de minsta gapen mellan manliga och kvinnliga segertiderna. Och på den listan hamnar Rita Jeptoos 10:20 i Boston ända uppe på fjärdeplatsen!
     Men suverän i topp är Paula Radcliffe som i sitt världsrekordlopp i London 2003 var inte mer än knappt sju och en halv minut långsammare än sin manliga motsvarighet Gezahegne Abera.
     Studien ger också ett intressant underlag för att testa den "vedertagna sanningen" att den kvinnliga världseliten stadigt jobbar sig allt närmare den manliga toppen rent resultatmässigt. Är det så borde man i sammanställningen kunna spåra en trend att gapen generellt sett krymper.
     Hur det är med det får man alltså också svar på i vår artikel "Radcliffe bäst - även relativt"!

För ett år sedan i Stockholm stod Fritjof och Frida med silvermedaljerna. Kan det bli äldrare valör nu?

För ett år sedan i Stockholm stod Fritjof och Frida med silvermedaljerna. Kan det bli äldrare valör nu?
Foto: Deca Text & Bild

Yngsta och längsta SM:et

APR
22

Det färskaste tillskottet till utbudet av svenska mästerskap i friidrott är det på 100 km som hade sin premiär för bar tre år sedan i Tibro. Sedan har Adak (2012) och Stockholm (2013) stått för värdskapet och på lördag är det dags för årgång 4, nu i Uddevalla med Hälle IF som arrangör.
     När ordinarie anmälningstiden hade löpt ur omfattade startlistorna 16 män och 7 kvinnor. Ingen av fjolårsmästarna men ändå finns det med tre tidigare vinnare som har chansen på att bli först till två SM-titlar:
     Det är mästarna 2012 Daniel Nilsson (Studenterna) och Frida Södermark (Tjalve, även silver i fjol) samt premiärettan Torill Fonn (Ultra Sweden). Ytterligare tre tidigare silvermedaljörer är också anmälda i 2013:s Fritjof Fagerlund (Rånäs) samt 2012:s Philip von Rosen (Hässelby) och Annika Nilrud (Hälle).
     Hela startlistan

Boston: Meb, vem hade trott?

APR
21

Han fyller snart 39 år, han hade aldrig sprungit under 2:09 och ingen amerikan hade vunnit loppet på över trettio år. Absolut ingenting pekade på att USA:s Meb Keflezighi skulle vinna 2014 års Boston Marathon - men det var precis vad han gjorde!
     Och det var ingen turlig seger utan Keflezighi var framme i täten och körde i princip från start. Han och en man till var loss redan efter en tredjedel av sträckan, strax efter halva (1:04:21) blev han ensam, vid 30 km hade han 1:19 tillgodo på tätklungan.
     Men då vaknade några av favoriterna till och började köra, framförallt var det Wilson Chebet som tryckte på gasen. 14:57 mellan 30 och 35 km innebar att luckan krympte till 52 sekunder, 14:29 mellan 35 och 40 km gjorde att bara 8 sekunder återstod.
     Allt pekade då på att Chebet skulle susa förbi till segern, men Keflezighi hade krafter kvar samtidigt som kenyanens började sina. Och till publikens jubeldån kunde Meb hålla undan ända in i mål till seger med 11 sekunder på 2:08:37! Alltså hans första tid under 2:09! I nittonde maran sedan 2002!
     Keflezighi har haft en elitkarriär som börjat om ett antal gånger när man trott att den varit över: OS-silvret som 29-åring 2004, segern i New York som 34-åring 2009, 4:e platsen på OS 2012 som 37-åring och nu - tio år efter OS-medaljen - alltså seger i Boston på nytt pers! Och det i ett lopp där 2:03/2:04-löpare som Desisa (vann i fjol, VM-2:a i Moskva) och Kimetto (vann Chicago i fjol) båda klev av efter 30 km.
     Högbys David Nilsson gick inte med täten i början utan låg någonstans mellan 30:e och 40:e plats med ett upplägg för en tid strax under 2:20 men bröt strax efter att han passerat halvvägs på 1:09:06.

Det började i Stockholm!

 21 apr, 2014.Precis som landsmannen Meb Keflezighi i manliga loppet satsade USA:s Shalane Flanagan på en offensiv taktik. Men till skillnad från honom förmådde hon inte skaka upp tätkontakten med någon mil kvar.
   Någon klungspurt blev det aldrig utan Kenyas Rita Jeptoo tryckte till rejält på slutet: 15:44 mellan 35 och 40 km och 6:41 på sista 2.195 km! Det är 2:13-tempo det!!! Så inte att undra på att övriga tycktes bara bli stående. Tvåan Deba (Etiopien) tappade dock inte mer än minuten.
   För Rita Jeptoo var det tredje Boston-segern efter

Läs mer Fortsättning...

Europaåret '13 sammanfattat

 20 apr, 2014.Europaförbundet European Athletics startade traditionen med en gedigen årsbok för tjugo år sedan. I fjol delade man upp den i två publikationer, en tjock bok (nästan 500 A5-sidor) för alla siffrorna (statistik, rekord m m) och en "årsberättelse" (drygt 150 A4-sidor) där tävlingar och verksamhet dokumenterades i text och inte minst bilder.
   I årsberättelsen redovisas årets alla Europa-tävlingar och där får förstås IEM i Göteborg stort utrymme (12 sidor). Dessutom speglas

Läs mer Fortsättning...

Michel & Abeba i Lilla

 20 apr, 2014.I veckans "Lilla Sportspegeln" fanns ett reportage där IVM-medaljörerna Abeba Aregawi och Michel Tornéus körde ett träningspass med en stor grupp av sina unga klubbkamrater i Hammarby.
   Den som missade söndagskvällens sändning i Barnkanalen kan förstås se programmet i efterhand

Läs mer Fortsättning...

Kontrollmätt för nästa lördag

 19 apr, 2014.Den 26 april är det dags för årets första SM-tävling utomhus då ultralöparna har sitt 100 km-mästerskap i Uddevalla. Tävlingsbanan blir en i det närmaste helt flack trafikfri 5 km-slinga inne på Uddevallas "Docklands".
   På Långfredagen gjorde

Läs mer Fortsättning...

Mt SAC:
Meraf 15:30 - som vinnare!

 19 apr, 2014.Många svenskar tävlade under fredagen (svensk tid: natten till lördagen) på prestigefyllda "Mt SAC Relays" i Walnut (Californien) och många presterade bra. Men ändå var det ingen tvekan om att dagens svensk var Hälles Meraf Bahta:
   För när Meraf fick chansen i A-heatet på 5000m mot stora delar av USA-eliten (bl a NCAA-suveränen Abby D'Agostino) hängde hon inte bara med bra:

Läs mer Fortsättning...

Fler nyheter

Nya dopingdomar
Sista före stängningsdags
I villande skogen ...
23-årigt sponsorsavtal!
Junior-VM 2016 till Kazan

Läs mer Nyhetsarkivet

 

att söka/anmäla/rösta/..

2.5  Elitidrottstip. 14/15

Senaste videoklippet

Anna Silvander Månadens friidrottare februari 2014

Se filmen i storformat och fler filmer i Mediabiblioteket.

Perspektiv på friidrott

Gunilla Löthagen Sjöstrand

Perspektiv på friidrott

April 2014
Gunilla Löthagen Sjöstrand

Under den här rubriken ger, varje månad, en ny person sina perspektiv på friidrotten.

Läs hela texten här

lopkal14omslagM1.jpg
GRATIS!


Ungdomar 2014


/SvenskFriidrott

twitter13loggaM2.jpg
/SvenskFriidrott

instagram13loggaM2.jpg
/SvenskFriidrott

 

 


LADDA NED!
(PDF, 1.4 MB)

 

Idrottslyftet

 

* Aktuella övergångar

VÄRLDENS BÄSTA FRIIDROTTSARENA

Då, nu och i framtiden!

LÄS MER!

 

Börja friidrotta?

Mediabibliotek

Film, bildspel och ljud

I vårt mediabiliotek hittar du alla filmer, bildspel och ljudfiler från friidrottsvärlden.

 Mediabibliotek