Tisdag 27 januari 2015

 


Sök på friidrott.se

 
 Läs mer!
 Beställ!Med vår RSS håller du dig uppdaterad om vad som händer på friidrott.se. RSS (Rich document format Site Summary) är ett standardformat för att leverera nyhetsrubriker och sammanfattningar.

Om du har Internet Explorer 7, Firefox, Safari eller Opera så har du inbyggda funktioner för att upptäcka och prenumerera på RSS-flöden. Klicka på länken nedan för att läsa eller skapa en länk till vårt RSS-flöde.

Rss Prenumerera här

Mer om RSS och hur du använder det.


 
 
 
Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

A. Lennart Julin
redaktör
08-30 13 33

Information och
media

Magnus Fridell (vik.)
073-506 21 74
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Khaddi i ett nytt läge

JAN
26

Att hennes 6.52 från i somras inte var något tak för Ullevis Khaddi Sagnia var väl ganska uppenbart. Men att hon redan i säsongsinledningen inomhus skulle slå till med hela 6.66 var knappast väntat på förhand.
     Inte ens av henne själv:
     – Men det kändes riktigt bra! I andra försöket hoppade jag 6,50. Sen stod jag över femte hoppet för att satsa allt i det sjätte.
     – Det kändes grymt, jag hade verkligen publiken med mig. Och jag hade inget att förlora då vi redan från början sett det mest som en träningstävling.

     Hoppet gjorde Khaddi till Sverige-4:a genom tiderna inomhus (5:a om räknar inne och ute sammantaget). Dessutom fixade hon ju med bred marginal - 21 cm! - kvalgränsen för inne-EM i Prag om ungefär 1½ månad.
     Därför kommer resten av innesäsongen får ett lite annat upplägg än vad som ursprungligen var planerat.
     – Det blir nog lite mer träning nu, och inte riktigt lika många tävlingar. Dock är det Göteborgs inomhus nu i helgen, sedan förhoppningsvis Nordenkampen, XL-galan och SM.

Också noterat från helgen

JAN
26

* Kvinnlig stav kan vara på väg att bli vinterns gren, framförallt på tonårssidan. Redan sex juniorer över 3.90 anfört av tre ungdomar: Hässelbyduon Elienor Werner 4.10 och Lisa Gunnarsson 4.05 i lördags i Norrköping resp Frankrike plus att Hammarbys Josefine Herstedt gjorde 3.93 förra helgen.
     * I somras var Thobias Montler Nilsson JVM-åtta och hoppade 7.67 som längst. Thobias som är junior även i år var bara 5 cm från uteperset nu i Pallas-spelen.
     * De senaste åren har Högbys David Nilsson satsat mot maran och i stort sett avstått inomhus. Men nu blev det 8:15 på 3000m i Norrköping, faktiskt bättre även än det snabbaste han sprunigt utomhus.
     * På lördag skall Susanna Kallur göra comeback på häck i Karlsruhe. Statistiken i grenen anförs just nu av Faluns fjolårsjunior Sofia Mossberg på 8.42 med MAI-junioren Andriana Janic 0.01 bakom. Nya pers för båda.
     * Sofia pluggar i USA och från den gruppen aktiva kom i helgen ytterligare fyra årsbästan, varav tre av Hässelbyare:
     Elmar Engholm 1:51 på 800m, Agnes Sjöström 9:53 på 3000m och Ida Storm 21.86 i vikt. Ida var därmed bara 4 cm från sin egen ett år gamla svenska bästanotering i grenen. Dessutom höjde Huddinges Frida Åkerström sitt inomhuspers i kula till 15.71.

En nästan helt ny statistik

JAN
26

Helgens intensiva tävlande - 2-dagars i Malmö, Karlstad, Norrköping, Sätra, Västerås och Haparanda plus DM i Uddevalla och full fart i USA - gjorde stora avtryck i årsbästalistorna. Framförallt på seniorsidan där det var verkligt många som säsongsdebuterade.
     Aktuella statistiken för innesäsongen

På SVT Play: Moa Hjelmer

JAN
26

I söndagskvällens Sportspegeln hade SVT1 ett reportage med Moa Hjelmer som ju i helgen gjorde tävlingscomeback efter ett år som mammaledig. Reportaget finns - för den som missade sändningen igår - förstås tillgängligt via SVT:s hemsida.
     Se "En harmonisk Moa Hjelmer vill tillbaka till toppen".

Foto: Yannick Tregaro

Pallas: Khaddi flög 6.66!

JAN
25

Ullevis Khaddi Sagnia öppnade sin säsong häromveckan med 6.12 men när hon idag ställdes mot Spårvägens Erica Jarder blev det över halvmetern längre!
     6.66 är ett resultat som bara fyra andra svenskor - förutom Erica Jarder även Erica Johansson, Carolina Klüft och Camilla Johansson - någonsin överträffat sammantaget utomhus och inomhus.
     I dagens tävling blev Erica Jarder tvåa på goda 6.46 (ytterligare två hopp över 6.40), men fick alltså ge sig med två decimeter för Khaddi, som hade 6.50 som sitt näst längsta.
     Yannick Tregaro har lagt ut ett videoklipp på Khaddis hopp och av den ser man att det också fanns minst halva plankan kvar vid upphoppet!
     Se videoklippet!

Malmö: Elise 54.16!

Även tvåan Matilda Hellqvist (nr 37) sänkte sitt
<br/>totalpers rejält (från 56.26 i somras till 55.51)

Även tvåan Matilda Hellqvist (nr 37) sänkte sitt
totalpers rejält (från 56.26 i somras till 55.51)
Foto: Håkan Widlund

JAN
24

På Finnkampen i somras var framfarten på 400m med och utan häckar av Hässleholms Elise Malmberg ett stort utropstecken. Fram till dess hade hon ju setts som mångkampare med längd och kort häck som bästa delgrenar.
     Men nu får vi nog räkna in 400m i Elises ordinarie repertoar. För idag på Pallas-spelen i Malmö rusade hon överlägset hem 2-varvsloppet på 54.16 - tiondelen snabbare än uteperset från Finnkampen!
     I stavhoppet bekräftade Ullevis Malin Dahlström intrycket från comebacken i Göteborg förra helgen genom att återigen klara 4.30. Och det krävdes för att vinna eftersom Örgrytes Michaela Meijer höjde sitt totalpers med 4 cm genom att också hon klara 4.30.
     Nytt svenskt årsbästa på 60m där Ullevis Khaddi Sagnia sänkte perset två gånger om: Först i försöken från fjolårets 7.52 till 7.50 och sedan igen i finalen till 7.43, vilket var hundradelen snabbare än Irene Ekelund var förra veckan. (Irene har chansen att replikera i morgon hemma i Karlstad.)
     Full fart framåt också för Orients Caroline Larsson som hade 7.77 som bäst när vintern började. Efter 7.62 för två veckor sedan i Örebro, kom nu 7.53!
     Intressant också MAI:s Lisa Lilja (fyllde 18 i november) som med bakgrund i fotbollen nu debuterade (?) som friidrottare med 7.81 på 60m och 25.14 på 200m.

Norrköping: Moa tillbaka!

JAN
24

Efter ett mammaledigt 2013 gjorde Spårvägens Moa Hjelmer tävlingscomeback idag på Norrköping Indoor Games. En comeback som slutade med Moas femte snabbaste 200m inomhus hittills i karriären - 24.02!
     På manliga 200m öppnade klubbkamraten Nil de Oliveira sitt 2015 med 21.68, hundradelen från svenska årsbästat. Som tillhör Huddinges Alexander Nordkvist som själv idag sänkte sitt svenska årsbästa på 400m till 48.11.

Sätra: Höga hopp

Persade med 12 cm!

Persade med 12 cm!
Foto: alj

JAN
24

För det stora utropstecknet den första dagens av Täby Vinterspel i Sätra svarade Spårvägens 18-årige Otto Brinkman. Med 2.03 som pers från i somras tog Otto nu 2.03 i andra, 2.07 i första, 2.09 i första, 2.12 i första och 2.15 i andra! Med luft!
     Totalperset höjdes således med 12 cm! 2.15 är dessutom inte bara tangerat svenskt seniorårsbästa utan också det högsta en svensk junior hoppat sedan 2010 - och Otto är alltså junior också hela nästa år.
     Seniorårsbästa även i stav där Hellas Carl Sténson klarade 5.30, personligt rekord med 5 cm. På andra plats höjde Ullevis Oscar Janson sin veckogamla svenska M40-toppnotering från 5.11 till 5.20.

Dubai Marathon:
Fredrik Johansson 2:19

 23 jan, 2015.I ett lopp som i toppen totalt dominerades av Etiopien - man belade de 12 främsta placeringarna - gjorde Ullevis Fredrik Johansson ett väldisponerat lopp som slutade med en 30:e plats på 2:19:14.
   Det personliga rekordet förbättrades med över 1½ minut från 2:20:53 och till kvalgränsen för sommarens VM i Beijing fattades bara 1:14. Av svenskar är det endast Mustafa Mohamed som varit snabbare sedan Lasse Johansson gjorde 2:18 i februari 2011, dvs på nästan fyra år.
   Placeringsmässigt var Fredrik näst bäste europé bakom Österrikes Edwin Kemboi (20:e på 2:14). I övrigt hade Fredrik före sig 17 etiopier, 6 eritraner, 2 kenyaner, 1 sydafrikan och 1 iranier.
   Bland de 17 etiopierna fanns dock inte Kenenisa Bekele som

Läs mer Fortsättning...

Dags för "Certifierad coach"

 22 jan, 2015.I höstas berättade vi att den nuvarande juniortränarutbildningen skulle komma att ersättas av en ny utbildning - Certifierad Coach. Den nya utbildningen skall fungera som en fördjupning efter ungdomstränarutbildningen för åldersgruppen 14-17-år.
   Grundtanken med "Certifierad Coach" är att man som tränare ska få utveckla sin kunskap om och kompetens för just den åldersgrupp som man arbetar med. Målgruppen nu är alltså primärt ungdoms- och juniortränare.
   Se även videoklippet där Svensk Friidrotts utbildningsansvarige Mikael Norman berättar om den nya utbildningen och om

Läs mer Fortsättning...

Spjutgemenskap i Sätra

 23 jan, 2015.Vad gör spjutkastarna när de flesta andra friidrottare har inomhussäsong? Jo, tränar förstås. Men träningsperioden kan ibland upplevas som väldigt lång och i år hade därför några spjuttränare snackat ihop sig om en 1-dagsträff för gemensam träning.
   Den genomfördes i lördags i Sätra och hade samlat ett femtontal aktiva och tränare och i fokus stod

Läs mer Fortsättning...

Charlottas resa härifrån ....

 21 jan, 2015.

Läs mer Fortsättning...

... och ända hit!

 21 jan, 2015.Idrottskarriärer liknas inte sällan vid resor och som dessa är inte den ena den andra lik. Ibland direkta och raka från en punkt till en annan och ibland rejält krokiga och med många stopp och många avstickare på vägen. Och man även om startar med ett tydligt mål i tid och rum visar det sig inte sällan att man hamnar någon annanstans.
   Ifjol tog Ullevis Charlotta Fougberg som 29-åring EM-silver på hinder. Det var inte en överraskning sett till vad hon presterat tidigare under sommaren - men samtidigt något som knappast någon kunnat föreställa sig så sent som bara ett år tidigare. Och något som ansetts närmast befängt att spekulera i två år tidigare.
   Så Charlottas resa har verkligen varit speciell och friidrott.se har därför försökt sig på att kartlägga den litet närmare. Detta dels genom att

Läs mer Fortsättning...

XL-galan: Meraf på 1500m

 21 jan, 2015.Kvinnliga 1500m har varit en verklig höjdpunkt på XL-galan i Globen de senaste två åren då Abeba Aregawi båda gångerna gjort historiens näst snabbaste lopp på distansen. I år står Abeba över hela innesäsongen, men det hindrar inte att K 1500m ändå kommer att bli hyperintressant.
   För Sverige har ju faktiskt ytterligare en löpare av världsklass på distansen - Meraf Bahta (världsrankad 9:a 2014)- och hon kommer till Globen nu den 19 februari för att springa riktigt fort på just 1500m.
   Det blir faktiskt inte hennes debut på galan, men

Läs mer Fortsättning...

Fler nyheter

Vilka svenskar är i USA nu?
Tre nya medaljörer
Inför Förbundsårsmötet:
Styrelsenomineringarna

Den 7-9 augusti är det dags!
Svenska Idrottsgalan
Växjö 2: 7.48 och 2.15

Läs mer Nyhetsarkivet


29 januari 2015
Stockholm

Prisnomineringarna

Alla tidigare års vinnare

 

 

att söka/anmäla/rösta/..

29.1  Nominera ungd.rådet

10.2  Certifierad coach-utb.

15.2  Idrottslyftet våren 15


Stockholms Stadion
12-13 september 2015

BILJETTER!

Perspektiv på friidrott

Magnus Malmsborg

Perspektiv på friidrott

Januari 2015
Magnus Malmsborg

Under den här rubriken ger, varje månad, en ny person sina perspektiv på friidrotten.

Läs hela texten här

Senaste videoklippet

Mikael Norman, utbildningsansvarig på Svensk Friidrott, beskriver innehållet i den nya utbildningen Certifierad Coach.

Se filmen i storformat och fler filmer i Mediabiblioteket.


/SvenskFriidrott

twitter13loggaM2.jpg
/SvenskFriidrott

instagram13loggaM2.jpg
/SvenskFriidrott


2015Säsongen 2014 avslutad


Säsongen 2014 avslutad

 

 


LADDA NED!
(PDF, 1.4 MB)

 

Idrottslyftet

 

 

VÄRLDENS BÄSTA FRIIDROTTSARENA

Då, nu och i framtiden!

LÄS MER!

 

Börja friidrotta?

Mediabibliotek

Film, bildspel och ljud

I vårt mediabiliotek hittar du alla filmer, bildspel och ljudfiler från friidrottsvärlden.

 Mediabibliotek