Torsdag 29 juni 2017

Resultat & Årsbästa

 Sök på friidrott.sesvenskalopare16shoploggaSb.jpg


Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Frida Hogstrand
redaktör
073-626 98 88

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Anna Silvander, Hanna Hermansson och Lovisa Lindh firar tillsammans efter 800m på Finnkampen i höstas. Anna och Hanna startar i Sollentuna GP i morgon och Lovisa i Göteborg GP i mitten av juli.

Anna Silvander, Hanna Hermansson och Lovisa Lindh firar tillsammans efter 800m på Finnkampen i höstas. Anna och Hanna startar i Sollentuna GP i morgon och Lovisa i Göteborg GP i mitten av juli.
Foto: Deca Text & Bild

Folksam Grand Prix drar igång – Sollentuna först ut!

JUN
28

Torsdagskvällen på Sollentunavallen bjuder upp till en riktigt spännande och fin kväll. Kalle Berglund är tillbaka från en kort skadeperiod och redo för start på 1500 meter, Fanny Roos har svenska rekordet i kula inom räckhåll och Hanna Hermansson är hemma från USA och är laddad för att springa fort på hemmaplan. För flera hägrar också kvalgränser till JEM och VM senare i sommar och landslagsledarna bevakar tävlingen nära. Det första grenarna drar igång klocka 16 och det väntas bli fint sommarväder under kvällen.

Läs mer Fortsättning...

Foto: Deca Text & Bild

24 timmars medaljjakt i helgen

JUN
28

På lördag klockan 12, lokal tid, startar VM 24h i Belfast, Irland. Det svenska damlaget består av Maria Jansson, Kvarnsveden, Sandra Lundqvist, Kristinehamn, och Anna Grundahl, Linnéa. Vid EM 24h i Frankrike i höstas tog Maria guld och damlaget, där Sandra Lundqvist även deltog, tog silver. Maria tog EM-guldet även året innan och samma år även ett VM-brons. Ett brons som nu alltså kan ersättas av en av finare valör. Herrlaget utgörs av Johan Steene, Linnéa, och Dan Välitalo, Västerås och laget leds på plats av Andreas Falk.
     - Vi hade fantastiska framgångar vid EM i Frankrike i höstas och vi har goda medaljchanser även i år, framförallt på damsidan. Det gäller både individuellt och i lag. På herrsidan har vi bara två löpare med så det blir svårt för lagtävlingen men även där är det inte orimligt att förvänta sig fina placeringar, absolut topp 15, men även bättre på en bra dag, berättar Peter Fredricson, landslagsledare Ultra.
     Mästerskapet avgörs alltså både individuellt och i lag. I lagtävlingen slås de totala distanserna för de tre bästa i varje lag samman och varje land har möjlighet att delta med upp till sex dam och sex herrlöpare. Loppet går på en 1,6 kilometer lång slinga i Victoria Park i Belfast, ett par kilometer från de nyutvecklade Titanic-kvarteren i staden.
     - Allt avgörs på den sista fjärdedelen av loppet och de 24 timmarna. Vid 16-17 mil ungefär. Då gäller det att bita ihop och vid 21-24 mil börjar det bli riktigt tufft. Det är då som lagtävlingen blir så viktig, varje meter man springer betyder fler meter till laget. Stödet som gemenskapen ger gör att man biter i och kan plocka fram extra krafter, fortsätter Peter.
     Mer information om tävlingen och resultat
     /Hillevi Thor

Andreas Carlsson koncentrerar sig under Råslätt-spelen i maj, nu får han ladda upp för JEM22 i juli.

Andreas Carlsson koncentrerar sig under Råslätt-spelen i maj, nu får han ladda upp för JEM22 i juli.
Foto: Deca Text & Bild

Slututtagningarna till juniormästerskapen närmar sig

JUN
27

Veckans och helgens tävlingar bevakas nära av landslagsledningen för JEM22 och JEM19, då det inom kort är dags för de sista uttagningarna till mästerskapen i Polen och Italien.
      Några nyheter finns dock i uttagningslistorna redan idag. Andreas Carlsson, Ymer, är klar för längd i JEM22 och vid JEM19 kommer vi att få se två dubbleringar - Bianca Salming, Tureberg, startar, vid sidan av i sjukampen, även i höjd och Vanessa Kamga, Upsala, kompletterar diskus med kula.

Läs mer Fortsättning...

Foto: Jonas Hedman

Vad har Daniel Ståhl och Wayde van Niekerk gemensamt?

JUN
27

Nyligen kom de rykande färska från tryckeriet – de årliga statistikbiblarna Sverige-Bästa och Athletics.
      När det gäller Sverige-Bästa så handlar det om

Läs mer Fortsättning...

Personligt rekord och JEM22-kval! Foto: Fredrik Samuelsson

Personligt rekord och JEM22-kval! Foto: Fredrik Samuelsson

Vilket hopp av Andreas Carlsson!

JUN
26

Nu på lördag den 2 juli är sista kvaldag till JEM22 i Polen som äger rum två veckor senare och så här långt är 24 uttagna. Att truppen kommer att växa vet vi med säkerhet och en som har en bra chans att sälla sig till dem är Ymer-hopparen Andreas Carlsson.

Läs mer Fortsättning...

Mimmi Kotka tar emot medaljen vid Mont Blanc Marathon i helgen.

Mimmi Kotka tar emot medaljen vid Mont Blanc Marathon i helgen.
Foto: Salomon Running

Imponerande trailhelg

JUN
26

Under midsommarhelgen hade svenska friidrottare inte bara framgångar på arenan utan även ute i de mest utmanande av terränger och väderförhållanden. Mimmi Kotka och Ida Nilsson imponderade stort i Mont Blanc Marathon och Jonas Buud och Elov Olsson visade att de bemästrar den mytomspunna banan i Western State 100 km.

Läs mer Fortsättning...

Två av lördagens personliga rekordslagare var Frida Kristiansson och Suldan Hassan. Frida sänkte 3000 m-perset med tre sekunder till 9:28.42. Foto: Midde Hamrin

Två av lördagens personliga rekordslagare var Frida Kristiansson och Suldan Hassan. Frida sänkte 3000 m-perset med tre sekunder till 9:28.42. Foto: Midde Hamrin

Suldan Hassan tvåa genom tiderna

JUN
25

Flera svenskar var ute i Europa och tävlade under lördagen. I brittiska Watford vann Ullevis 19-årige Suldan Hassan A-heatet på 3000 m på 8:03.09.

Läs mer Fortsättning...

Förbundskapten Karin Torneklint och Khaddi Sagnia med beviset på att Sverige vunnit Lag-EM:s First League!

Förbundskapten Karin Torneklint och Khaddi Sagnia med beviset på att Sverige vunnit Lag-EM:s First League!
Foto: Deca Text & Bild

Lag-EM: Seger och avancemang till Super League 2019!

JUN
25

Det saknades verkligen inte dramatik när Lag-EM:s First League avgjordes i finska Vasa 23-25 juni. När de 40 grenarna summerats efter tre dagars tävlande stod Sverige som vinnare med sex poäng före Finland och ytterligare nio före Schweiz som tog den sista platsen vidare, 3.5 p före Turkiet.
     Med fem grenar kvar skilde bara 4.5 poäng mellan de fyra topplagen och det var olidligt spännande. Vändningen stod Khaddi Sagnia för genom att i tredje längdomgången flyga 6.52 trots motvind och utebliven plankträff vilket innebar seger och tolv poäng. Det var en av tre grensegrar under söndagen, de andra stod Sofie Skoog, höjd, och Daniel Ståhl, diskus, för.
     – Det var så otroligt spännande hela vägen! Tolvpoängarna var viktiga och vi fick en bra start med Daniel Ståhl och Sofie Skoog men sedan blev det tightare igen. Khaddi redde upp det på slutet och det var också bra gjort av Gabriel Wallin som slutade fyra i spjut, säger förbundskapten Karin Torneklint till C More.
     – Det betydde också en del för självförtroendet att slå Finland inför Finnkampen på Stockholms Stadion 2-3 september.
     
     Ståhl resultatmässiga höjdpunkten
     Kvalitetsmässigt bästa prestationen stod Daniel Ståhl för då han vann diskus på 66.41. Annars gjorde vädret att det faktiskt bara blev ett enda personligt rekord under helgen och det var Jonas Leandersons 14:06.00 på 5000 m på lördagen. Söndagen tävlingar inleddes med 12 grader och mulet men sedan sprack det upp och blev lite sol samtidigt som temperaturen steg till 16 grader.
     Nära pers var Felix Svensson på 200 m som slutade femma på 20.97 efter 20.99 i försöken på fredagen (perset är 20.95).
     Vid sidan av de tre grensegrarna slutade Meraf Bahta tvåa på 1500 m, blott 0.01 från förstaplatsen sedan hon varit sjuk under veckan och inte kunnat träna. Fanny Skoog blev trea i kula på 17.45, endast 52 cm från segern.
     Man noterar också svenskt årsbästa i tresteg av Hammarbys Erik Ehrlin som med 15.60 bara var 15 cm från tredjeplatsen.
     I de avslutande 4x400-stafetterna var Lovisa Lindh (52.5 på fjärdesträckan) och snart 21-årige Anton Sigurdsson (46.4 på tredje) snabbast.
     Lag-EM genomfördes nu för sjunde gången sedan premiären med mixedlag 2009. Sverige har tagit sig tillbaka till Super League direkt varje gång man åkt ur och 2019 blir femte gången av åtta möjliga vi är med i Europas finrum.
     
     Sveriges placeringar dag 2:
     Drygt hälften av söndagens svenskar placerade sig bland de fyra bästa.
     1:a-platser: Daniel Ståhl, diskus, Sofie Skoog, höjd, och Khaddi Sagnia, längd.
     2:a-plats: Meraf Bahta, 1500 m.
     3:e-platser: Andreas Kramer, 800 m, och Fanny Roos, kula.
     4:e-platser: Carl Sténson, stav, Gabriel Wallin, spjut, M 4x400 m, och Sarah Lahti, 5000 m.
     5:e-platser: Felix Svensson, 200 m, Erik Ehrlin, tresteg, Elin Westerlund, 100 m häck, och K 4x400 m.
     6:e-plats: Staffan Ek, 3000 m.
     8:e-platser: Elmar Engholm, 3000 m hinder, och Anton Levin, 110 m häck.
     9:e-plats: Anna Karlsson, diskus.
     Resultat: 1) SWE 320.5; 2) FIN 314.5; 3) SUI 305.5; 4) TUR 302; 5) POR 285; 6) NOR 272.5; 7) ROU 246; 8) IRL 238; 9) BEL 232.5; 10) EST 203; 11) BUL 193.5; 12) DEN 187.
     Sverige, Finland och Schweiz till Super League och Danmark och Bulgarien till Second League 2019 (Lag-EM genomförs numera vartannat år).
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Foto: Deca Text & Bild

Första segern i First League!

JUN
25

Sverige lyckades för tredje gången ta steget upp i Lag-EM:s Super League och gjorde det genom att för första gången vinna First League.

Suverän seger för Sofie!

 25 jun, 2017.Sofie Skoog gjorde allt rätt i höjdtävlingen där de få plusgraderna påverkade negativt. Hon tog 1.75 i första i långa tights och sedan även 1.80 och 1.84 i första. 1.87 i andra med lätt darr innebar att segern klar och sedan kom även 1.90 i andra med darr.

Läs mer Fortsättning...

Lag-EM: Ståhl satte tonen med seger

 25 jun, 2017.Söndagens tävlingar i Lag-EM:s First League i finska Vasa inleddes i blött och blåsigt väder med bara 12 grader. Men regnet slutade strax innan första gren vilket underlättade.

Läs mer Fortsättning...

Viktig vinst för Khaddi i längd

 25 jun, 2017.Det var riktigt jämnt i sammandraget när kvinnliga längdtävlingen började. Där tog Khaddi en viktig seger tack vare svenska årsbästat 6.52 i en motvind på 2.2 m/s där hon hon dessutom hade hela plankan kvar.

Läs mer Fortsättning...

Calle fyra i stav

 25 jun, 2017.I stav gick Hellas Calle Stenson in på 4.90 och tog i första liksom på 5.10. Sedan fick han det inte att stämma på 5.30 vilket resulterade i tre kryss.

Läs mer Fortsättning...

Fanny trea utan träff

 25 jun, 2017.I kula samlade Fanny Roos sina tre godkända stötar inom 14 centimeter med 17.45 som bäst. Det innebar tredje plats där segern gick till Turkiets Emel Dereli på 17.97.

Läs mer Fortsättning...

Femteplatser för Elin och Felix

 25 jun, 2017.Elin Westerlund har inte haft flyt i sina tidigare EM-starter men helgens insatser på 100 m häck var bättre. Hon tog sig till final i fredags och blev sedan femma i finalen på 13.59 trots en mindre bra start. Det var riktigt tätt med fyra tjejer inom 0.11 på platserna 4-7 och Elin hade faktiskt bara tre tiondelar fram till segraren Noemi Zbärens 13.28.

Läs mer Fortsättning...

Tufft upplopp för Meraf Bahta

 25 jun, 2017.Kvinnliga 1500 m-loppet blev en långsam historia där 800 m passerades på 2:21.3. Meraf Bahta avancerade till tredje plats vid klockringningen, tog ledningen med 250 meter kvar och såg ut att springa mot en säker seger.

Läs mer Fortsättning...

Stabil insats av Kramer på 800

 25 jun, 2017.Andreas Kramer tog initiativet från start och via höga 25 sekunder på 200 m passerade han halvvägs på 55.5.

Läs mer Fortsättning...

Fler nyheter

Förbundsrapporten för första halvåret
Lag-EM: Stabil förstadag – tre segrar
Seger för Michel i jämn tävling
Oscar över 70 i slägga
Tredjeplatser för Austin och Jonas
Tolvpoängare för Lovisa!
Dubbla svenska årsbästan av Lisa
Linn tog första segern
Ida inledde med elva poäng

Läs mer Nyhetsarkivet

Team-Championship-Vaasa-2017-(1).jpg

23-25 juni
Resultat

Svensk Lag-EM-historik

29 juni
Sollentuna GP
Tidsprogram
Startlista

1-2 juli
Startlista
Historik


30 juni-2 juli
Tidsprogram
Startlista
Livesändning

Sista dagen

att söka/anmäla/rösta/..

3.7  Projektledare SFIF

7.9  Löptränarkurs

Veckans tävlingarPerspektiv på friidrott

John Dohlsten

Perspektiv på friidrott

Juni 2017
John Dohlsten

Under den här rubriken ger, varje månad, en ny person sina perspektiv på friidrotten.

Läs hela texten här


Se det senaste från
Gratis marknadsföring av löpargrupper på svenskalöpare.se

Friidrottskanalen

9rk3wb7?cb=c4d80302affd31e98220efab33edbd13På söndag springer Turebergs Andreas Almgren 800 meter på BAUHAUS-galan. Friidrottskanalen fick ett snack med Andreas inför helgens tävling. Foto: Från Andreas Almgren.

Read more

Se fler filmer på Friidrottskanalen.

 
 Välkommen!Välkommen!

Mediabibliotek

Film, bildspel och ljud

I vårt mediabiliotek hittar du alla filmer, bildspel och ljudfiler från friidrottsvärlden.

 Mediabibliotek


Bildspel 2016 

  

Börja friidrotta?

 

1-2/7
Lag-EM Mångkamp
Information
Startlista