Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Torsdag 29 september 2016

Resultat & Årsbästa

 


Sök på friidrott.sesvenskalopare16shoploggaSb.jpg

 

 

 
 
Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Lovisa Lindh är en av fyra friidrottare som får RF:s och Svenska Spels elitidrottsstipendium.

Lovisa Lindh är en av fyra friidrottare som får RF:s och Svenska Spels elitidrottsstipendium.
Foto: Deca Text & Bild

Fyra får Elitidrottsstipendium

SEP
29

Riksidrottsförbundet, RF, och Svenska Spel delar årligen ut ett elitidrottsstipendium till elitidrottare på landslagsnivå som vid sidan av sin idrottssatsning också studerar på minst halvfart. I år får 75 idrottare stipendiet varav fyra är friidrottare.
      Lovisa Lindh, Ullevi, Johan Rogestedt, Stenungsund, och Andreas Otterling, Örebro, tilldelas alla stipendiet och får 50 000 kronor vardera.

Läs mer Fortsättning...

Senast Gävle stod värd för ett internationellt evenemang i friidrott var 2005 när Europacupen First League arrangerades. De svenska männen blev tvåa medan kvinnorna vann. Louise Gundert blev då tvåa på långa häcken.

Senast Gävle stod värd för ett internationellt evenemang i friidrott var 2005 när Europacupen First League arrangerades. De svenska männen blev tvåa medan kvinnorna vann. Louise Gundert blev då tvåa på långa häcken.
Foto: Deca Text & Bild

Gävle ett steg närmare JEM 2019

SEP
29

Sverige och Gävle söker junior-EM för 22-åringar i friidrott 2019. I tisdags var en svensk delegation i Lausanne, Schweiz, för att få mer information om hur ansökningsprocessen går till.
      – Vi blev lite överraskade när vi kom dit. Från början var det nio länder som visade intresse för att arrangera mästerskapet, men nu var det bara vi från Sverige som var på plats i Lausanne, berättar Svensk Friidrotts generalsekreterare Stefan Olsson som tillsammans med Zandra Lewerentz och Joakim Lundberg från Gävle kommun och Lars Skoglund från Gefle IF, utgjorde den svenska delegationen.
      Undre mötet blev det tydligt vilka förväntningar och krav som ställs på en arrangör. Stefan Olsson berättar att Europeiska friidrottsförbundet, EAA, prioriterar att man som arrangör jobbar för ett hållbart evenemang ur miljösynpunkt. Likaså kommer antidopingarbetet intensifieras.

Läs mer Fortsättning...

Finnkampen - säsongens bästa lopp när Sanna Kallur själv sätter betyg.

Finnkampen - säsongens bästa lopp när Sanna Kallur själv sätter betyg.
Foto: Ryno Quantz

Så betygsätter Sanna själv sin comeback-sommar

SEP
28

Igår meddelande Sanna Kallur att hon kör inomhussäsongen 2017 och att hon är igång med grundträningen. Idag berättar hon om sin utvärdering av säsongen och betygssätter sina åtta lopp exklusivt för friidrott.se.
     Suget och lusten att göra en ordentlig grundträningsperiod för att se hur det påverkar tävlingresultatet är så stor så hon inte kan motstå att fortsätta. Den viktigaste anledningen är att hon tycker det är så otroligt roligt och kul.
     Sannas återkomst och comeback-säsong efter åtta långa år är som en saga. Hur utvärderar hon då själv säsongen 2016? Och vad har hon kommit fram till i sin analys tillsammans med tränaren Torbjörn ”Tobbe” Eriksson?
     Läs artikeln med Sannas analys och betygssättning.
     /Fredrik Trahn

Stort deltagande i BRI-olympiaden
i Härnösand

SEP
28


     
     Förra veckan tävlade över 1 200 barn från Härnösands mellanstadieskolor i friidrott när BRI-olympiaden genomfördes för 20:e gången. Grenarna de tävlade i var längdhopp, kula och 60 meter och varje tävlingsdag inleddes med inmarsch, invigningstal och tändande av en olympisk eld, precis som på riktiga olympiska spel.
     – Ungefär hälften av deltagarna, sex pojkar och sex flickor från varje klass, sprang också en kurirstafett, berättar Daniel Bergin, barn- och ungdomsansvarig på Svensk Friidrott, som var på plats i Härnösand.
     Resultaten beräknas med ett poängsystem där varje person får en, två eller tre poäng baserat på uppnått resultat i grenen. Klassens poängsnitt multipliceras sedan med 30 och i slutet av respektive dag delas pokaler ut till de tre bästa klasserna i varje årskurs.
     – Dessutom får den klass – oavsett årskurs – som uppnår högst poäng besök av ”BRI-gruppen” dagen efter tävlingen då det blir tårtkalas i klassrummet, förklarar Bergin.
     Se Friidrottskanalens reportage från BRI-olympiaden i videospelaren här ovan.
     /Magnus Fridell

Tyck till om SM-utredningens remissförslag

SEP
28

Sedan beslutet i november 2015 om att tillsätta en SM-utredning har arbetet pågått med framtidens SM-program för seniorer. Nu har arbetet kommit så långt att Svensk Friidrotts tävlingskommitté släpper ett remissförslag med tankar som ska kunna ligga till grund för ett styrelseförslag vid årsmötet 2017. Nu väntar en remissrunda där man vill engagera friidrottsintresserade runt om i landet.
     – Vi vill att så många som möjligt inom den svenska friidrottsrörelsen och dess intressenter är med och påverkar och tycker, säger Andreas Thornell, tävlingsansvarig på Svensk Friidrott.
     Han uppmanar landets friidrottsintresserade att besvara en webbenkät som kopplas till remissförslaget.
     – Allas åsikt betyder mycket!
     * Läs remissförslaget.
     * Besvara webbenkäten.
     * Läs mer.
     /Magnus Fridell

Foto: Ryno Quantz

Efter ett tufft år börjar Klara Bodinson blicka framåt

SEP
27

I fjol slog Sävedalens Klara Bodinson igenom ordentligt på den svenska friidrottsscenen. Hon gjorde VM-debut i Peking, blev Finnkampsdrottning, slutade året som etta i Sverige på 3 000 meter hinder och tog hem priset för årets prestation på Finnkampen på Friidrottsgalan. Men i år har det varit förhållandevis tyst om henne.
     – Jag har haft en överansträngd hälsena, berättar Klara för svenskalopare.se.
     Det var i julas, efter hennes mest framgångsrika säsong i karriären, som problemen uppstod vilket tvingade den 26-åriga stockholmaren att ägna sig åt alternativ träning hela våren.
     – Jag hade förhoppningar om att det skulle bli bättre så att jag kunde köra igång till sommaren. Jag hade ju EM och OS-nomineringsgränsen som mål, berättar hon.
     Men problemen gick inte över. Läkarna hittade en inflammerad slemsäck och dessutom påbörjan till en kärlinväxt. För att försöka bli av med smärtan körde hon stötvågsbehandling under våren och konstaterade att det inte skulle bli något av sommaren.
     – Så jag lade ner säsongen.
     Läs hela intervjun på svenskalopare.se.
     /Magnus Fridell

Många års väntan är snart över -
ny arena byggs i Åkersberga

 27 sep, 2016.Efter att i många år ha tränat på en sliten kolstybbsanläggning kan medlemmarna i Åkersberga Sportklubb nu se fram emot en modern åttabanorsanläggning. I förra veckan togs första spadtaget och om ett år ska de första träningarna kunna genomföras.
   – Det är fantastiskt roligt att allt nu är klart för byggstart och att vi får friidrottsarenan på plats om ett år, säger kommunalrådet i Österåkers kommun, Michela Fletcher, till osteraker.se.
   Åkersberga Sportklubb är en stor ungdomsförening med runt 300 aktiva friidrottare. Förutsättningarna för att träna har dock varit begränsade vilket gjort att det har varit svårt för föreningen att behålla sina aktiva. Håkan Dahlbäck är aktiv ledare och berättar att den nya arenan förhoppningsvis kan bli något av en nystart för föreningen.

Läs mer Fortsättning...

Sista kampen är gjord - Jessicas tid som elitidrottare är över

 26 sep, 2016.Jessica Samuelsson är Sveriges genom tiderna näst bästa mångkamperska. Efter över 10 år i Sverige-eliten väljer 31-åringen nu att avsluta sin elitidrottskarriär för att i stället ägna sig åt sitt nya liv som jurist på Riksidrottsförbundet.
   Friidrott.se har haft ett långt samtal med Jessica där hon berättar om karriären, varför det blev just mångkamp, vilka grenar hon tyckt bäst om och vilka personer som betytt mest för henne under karriären.

Läs mer Fortsättning...

Julin om Jessica Samuelsson: "Vad kunde hon gjort på 400 m häck?"

 26 sep, 2016.Friidrottsexperten A. Lennart Julin kommenterar Jessica Samuelssons karriär efter att ha sammanställt den i siffror.
   * Jessicas karriär i siffror - statistisk sammanställning.

Läs mer Fortsättning...

Lyckad första livesändning i Friidrottskanalen

 26 sep, 2016.Friidrottskanalen gjorde i lördags i samarbete med TCS Lidingöloppet sin första livesändning av ett evenemang. Direktsändningen av Lidingöloppets tremil blev en historisk och lyckad första test.

Läs mer Fortsättning...

Fougberg bästa svensk i
Rosa Bandet-loppet

 26 sep, 2016.Charlotta Fougberg, Ullevi, blev bästa svensk i premiären av Rosa Bandet-loppet, tidigare Lidingö Tjejlopp. Charlotta sprang de 10 kilometerna på Lidingö på 35:43, och var med det en knapp minut efter segrarinnan Sylvia Kiberenge från Kenya. Tiden är den fjärde snabbaste svenska tiden någonsin på banan.
   Charlotta passerade femkilometersmarkeringen vid Abborrbacken, den klassiska och omtalade mördarbacken, på 17.41. Andra halvan av loppet gick alltså något långsammare.

Läs mer Fortsättning...

Ekvall bästa europé i Berlin

 25 sep, 2016.Mikael Ekvall, Strömstad, kom i mål på en 14:e-plats i Berlin Marathon på söndagsförmiddagen. Ekvalls tid, 2:13.16, var en dryg minut sämre än vad han sprang på i Frankfurt i fjol, men framför sig hade Mikael bara östafrikaner och en japan vilket gjorde 27-åringen till bäste europé.
   Mikael Ekvall inledde mycket bra. Första fem kilometerna gick på 15:43, därefter ökade han tempot för varje fem kilometer fram till 25 kilometer. Så långt låg han också före tiden han hade i Frankfurt i fjol.
   Efter 30 kilometer kom tappet och han låg då fem sekunder efter Frankfurttiden.
   Mikael hamnade ganska snabbt också i ett ingenmansland och hade ingen att haka på. I mål hade han drygt två minuter upp till närmsta löpare, japanen Yuki Kawauchi.
   Tittar man i historiken så ser man att Mikaels tid är den bästa svenska någonsin i Berlin och en tangering av den bästa svenska manliga placeringen någonsin.

Läs mer Fortsättning...

Fler nyheter

Maria Larssons återkomst växer sig allt starkare och starkare
Davids tredjeplats satt långt inne
Utbilda dig till förbundsdomare i höst
Musse tillbaka på Lidingö efter åtta år - siktar på ännu en seger
Johan Wettergren stolt över
nytt löparuppdrag

Friberg och Wettergren leder nya prestationscentrum i Göteborg

Läs mer Nyhetsarkivet


Långloppsforum 26-27 november
Inbjudan/program
Anmäl dig här senast 5/11


SM-utredningen
Remissförslag
Webbenkät - besvaras senast 22 november

Friidrottskanalen

Gw1583b?cb=22dc64b2155ea1834887b628407fdd86I Härnösand genomförs årligen BRI-olympiaden för kommunens alla mellanstadieelever.

Read more

Se fler filmer på Friidrottskanalen.

Veckans tävlingar

Perspektiv på friidrott

Ida Nilsson

Perspektiv på friidrott

September 2016
Ida Nilsson

Under den här rubriken ger, varje månad, en ny person sina perspektiv på friidrotten.

Läs hela texten här

Sista dagen

att söka/anmäla/rösta/..

30.9  Arena-långl.-stafett 17

1.10  Verks.ans. Sv.löpare

15.10  Folksam Challenge'17

15.10  friidrottsgymn. ht 17

15.10  Årsskiftesövergång

23.10  Förbundsdomarkurs

23.10  SM-tävling 2018

22.11  Webbenkät SM-utred.

 

Sista tävling 2016:
Karlstad 27 juli

RESULTAT

 


Senaste tävling:
Helsingborg 21 augusti
Resultat


Friidrott på TV
Sommaren 16


Beställ nu!
Löparkalendern 2016Gratis marknadsföring av löpargrupper på svenskalöpare.se

Mediabibliotek

Film, bildspel och ljud

I vårt mediabiliotek hittar du alla filmer, bildspel och ljudfiler från friidrottsvärlden.

 Mediabibliotek


Bildspel 2015 

  

Idrottslyftet

Börja friidrotta?