Tisdag 31 mars 2015

 


Sök på friidrott.se

 
 Läs mer!
 Beställ!Med vår RSS håller du dig uppdaterad om vad som händer på friidrott.se. RSS (Rich document format Site Summary) är ett standardformat för att leverera nyhetsrubriker och sammanfattningar.

Om du har Internet Explorer 7, Firefox, Safari eller Opera så har du inbyggda funktioner för att upptäcka och prenumerera på RSS-flöden. Klicka på länken nedan för att läsa eller skapa en länk till vårt RSS-flöde.

Rss Prenumerera här

Mer om RSS och hur du använder det.


 
 
 
Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

A. Lennart Julin
redaktör
08-30 13 33

Information och
media

Magnus Fridell (vik.)
073-506 21 74
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Friidrott ett vinnande koncept

MAR
31

För 18:e året genomförde Sponsrings & Eventföreningen i förra veckan sin stora Gyllene Hjulet-gala med utdelning av upplevelseindustrins mest prestigefyllda utmärkelser. Glädjande nog var friidrotten representerad bland årets vinnare:
     * Priset i kategorin "Årets Event B2C" gick till "Stockholm Tunnel Run" som arrangerades av IFK Lidingö i nybyggda Norra Länken i november. Detta "en-gång-och-aldrig-mer"-lopp samlade ju över 42.000 anmälningar och över 33.000 fullföljande.
     Juryns motivering:
     "Lidingöloppet tänjde på gränserna, lyckades förhandla med myndigheterna, skapade affärsnytta, social vinst och inkluderade en helt unik utmaning för närmare 50.000 passionerade deltagare. Stockholm Tunnel Run blev som utlovat en ”once in a life time” upplevelse för löparna som tog sig igenom den nybyggda 10 kilometer långa Norra länken i Stockholm vintern 2014.
     Eventet skapade positiv uppmärksamhet för löpning, tunneln och staden. Effekten för såväl Lidingöloppet som sponsorer överskred alla förväntningar samtidigt som man skapade samhällsnytta genom insamling av kläder till Stockholms Stadsmission."

     Läs mer på arrangörens hemsida.
     Anm: "Stockholm Tunnel Run" var f ö nominerat även i kategorin "Årets rättighetsinnehavare".
     * Priset "Årets långsiktiga" gick till "Atea Landslagsläger". En satsning som startades 2007 i och med att Atea då gick in i ett samarbete med Svensk Friidrott. Det inspirerade nämligen till idén "Svenska landslaget i IT-infrastruktur" som i sin tur ledde fram till de nu prisade "Landslagslägren".
     Juryns motivering:
     "Det är få projekt där nyttan av långsiktighet bevisas så väl som när ett företag vill bygga en stark och tydlig företagskultur. Det visar också på kreativitet att låta ett samarbete med svensk friidrott vara grunden i plattformen och arenan för aktiviteter över åren. Med sitt landslagsläger som startade 2007 är Atea självklara guldmedaljörer i disciplinen.
     Förmågan att kreativt utveckla samarbetet år från år i kombination med en tydlig långsiktig plan har varit vinnarstrategin. Få klarar av det men Atea har aldrig tvekat att lägga ribban högt för att genom nöjda medarbetare nå ett riktigt starkt varumärke."

     Läs mer på Ateas hemsida.
     * Alla vinnare av årets "Gyllene Hjulet"- priser
     Anm: Det var faktiskt andra året i rad som två av Gyllene Hjulet-priserna hade friidrottsanknytning. I fjol vann GöteborgsVarvet "Årets rättighetsinnehavare" och Ateas Sverigestafetten "Årets interna event". Alla vinnarna 2014.

USA-helgen: Julia 57.07!

Gamla perset var härifrån SM i Umeå

Gamla perset var härifrån SM i Umeå
Foto: Deca Text & Bild

MAR
30

Även om utetävlandet i USA bara precis kommit igång registrerades det i helgen ett antal nya personliga rekord, de flesta vid stortävlingen Texas Relays i Austin (Texas):
     * Spårvägens Julia Viberg höjde i Austin sitt personliga rekord från SM i somras med 70 cm till 57.07 och förstärkte därmed sin position som Sveriges femte bästa diskuskasterska genom tiderna.
     * Den yngste brodern i klanen Duplantis-Hedlund - 99:an Armand - klarade ju 5.11 redan i vintras och hoppade nu i Austin ytterligare en decimeter högre. (Storebror Andreas deltog i UVM 2009 och var sedan i final både på JEM 2011 och JVM 2012.)
     * Spårvägens Chris Brusenback - f ö kusin till 2.15-höjdhopparen Otto Brinkman - öppnade sitt 400m-år i San Diego med att sänka perset med över en och en kvarts sekund till 47.75. Till JEM22-kvalet fattas nu trekvarts sekund.
     * 98:an William Petersson - son till Stefan Petersson - har hittills mest ägnat sig åt diskus men testade nu i Austin även på spjut och kastade direkt över 60 meter med seniorredskapet.
     * Hässelbys Farydah Inoussa överträffade i Austin med 5.248 p ett tre år gammalt pers i sjukamp med över femhundra poäng.
     Aktuella resultatbörsen med helgens USA-resultat

Gråttgråttgrått och blöttblöttblött på Premiärmilen i söndags. Leder här just efter start gör blivande tvåan Mårten Boström (18), vinnaren Ebba Tulu Chala är skymd längst t v.

Gråttgråttgrått och blöttblöttblött på Premiärmilen i söndags. Leder här just efter start gör blivande tvåan Mårten Boström (18), vinnaren Ebba Tulu Chala är skymd längst t v.
Foto: Lars von Gegerfelt

Tre veckor kvar till SM-milen

MAR
30

Den 18 april är det dags för årets första SM-tävling utomhus och det handlar om vår färskaste mästerskapsgren, nämligen 10 km landsväg. Som vid premiären i fjol kommer SM-milen att köras på en slinga i centrala Malmö.
      I helgen genomfördes ett par mer "rutinerade" millopp, nämligen 30:e Startmilen i Örebro i lördags och 9:e Premiärmilen i Stockholm i söndags, och en del potentiella SM-löpare passade på att testa formen.
      I Örebro var den kvinnliga klassen intressantast i det avseendet med de fyra främsta inom 28 sekunder på höga 35 minuter. Vann gjorde Akeles Cecilia Kleist strax före MAI:s Nora Falaki, Örebro AIK:s Mikaela Kemppi och KFUM Örebros Josefin Gerdevåg. Manlig etta blev tjeckiske gäststudenten Ondrej Fejfar på 31:29 med ca halvminuten i segermarginal.
      Drygt trehundra sprang milen i Örebro, i Stockholm var man tio gånger så många. Detta trots ett väder som var

Läs mer Fortsättning...

Det var för 42 år sedan som han valdes han till förbundets ordförande, så nog fanns det en hel del att reflektera över.

Det var för 42 år sedan som han valdes han till förbundets ordförande, så nog fanns det en hel del att reflektera över.
Foto: Deca Text & Bild

Förbundsårsmötet:
Uppskattade reflektioner

MAR
30

Innan de formella årsmötesförhandlingarna drog igång på förmiddagen i lördags i Söderhamn fanns på programmet punkten "Arne Ljungqvist, reflektioner".
     Bakom den anspråkslösa rubriken doldes sig en tillbakablick på ett idrottsliv som efter en ganska kort karriär som aktiv - som dock innehöll OS-deltagande - kom att följas av en desto längre ledarkarriär.
     En karriär som kom att föra honom till de allra högsta nivåerna både inom den egna friidrotten (bl a ordförande SFIF, vice ordförande IAAF) och inom idrotten i stort (bl a ordförande RF, ledamot IOK, vice ordförande WADA).
     Nu har Arne efter drygt fyrtio år som idrottsledare på högsta nivå trappat ned på de formella uppdragen, men engagemanget och beredvilligheten att dela med sig av sin unika kunskap och erfarenhet lever fortsatt.
     Det illustrerar inte bara de nu av årsmötesdeltagarna i Söderhamn så uppskattade "relektionerna" utan också det faktum att Arne ju nyligen tackade ja till att ingå i Svensk Friidrotts nyinrättade "Advisory Board".

Nya styrelsen, stående fr v: Anna Öberg, Gunilla Löthagen Sjöstrand, Lena Björk, Mats Åkerlind och Johan Storåkers.  Sittande fr v: Pia Bosdotter Olsson, Toralf Nilsson, Björn Eriksson, Karin Lundgren och Magnus Fridell (personalrepresentant).

Nya styrelsen, stående fr v: Anna Öberg, Gunilla Löthagen Sjöstrand, Lena Björk, Mats Åkerlind och Johan Storåkers. Sittande fr v: Pia Bosdotter Olsson, Toralf Nilsson, Björn Eriksson, Karin Lundgren och Magnus Fridell (personalrepresentant).
Foto: Deca Text & Bild

Förbundsårsmötet:
Fortsatt stor enighet

MAR
29

Den andra dagen av Förbundsårsmötet i Söderhamn följde samma mönster som lördagen, dvs stor enighet i beslutsfrågorna. De tre motionerna avgjordes i enlighet med styrelsens rekommendation, dvs nr 2 bifölls medan nr 1 och 3 avslogs.
     Vad gäller styrelsevalen så var det hela i praktiken avgjort redan igår, då de enda nomineringarna till posten som ordförande och de fyra ledamotsposterna var valberedningens förslag. Förslaget antogs alltså enhälligt.
     Det innebar förnyat förtroende för ordföranden Björn Eriksson och på ledamotsidan omval av Karin Lundgren och Pia Bosdotter Olsson samt nyval av Lena Björk och Anna Öberg.
     Detta utfall medförde också att den samlade styrelsen - alltså inkl de fyra som valdes i fjol och som har ett år kvar på mandatperioden - nu för allra första gången i förbundets historia har kvinnlig majoritet.
     På bilden är den styrelse som kommer att verka fram till nästa förbundsårsmöte om ett år samlad för första gången.

Berlin: Isabellah 1:11:31

 29 mar, 2015.Vid söndagens Berliner Halbmarathon tog Isabellah Andersson en stark tredjeplats. Hon öppnade offensivt och passerade 5 km på 16:23 som klar ledare bland kvinnorna. En ledning som hon - trots att farten mattades något (17:08 - 17:01 på de följande femmorna) - behöll ända fram till 15 km.
   Då hade hon fått sällskap av

Läs mer Fortsättning...

Förbundsårsmötet:
Förstadag i samförstånd

 28 mar, 2015.Med RF:s Christer Pallin som ordförande betades under lördagen punkterna på föredragningslistan för Förbundsårsmötet av i god samstämmighet. Styrelsens verksamhetsberättelse och förvaltning för 2014 godkändes utan debatt, de tre styrelseförslagen likaså.
   Man hann också med

Läs mer Fortsättning...

JVM terräng: Wille 5:e europé

 28 mar, 2015.Som väntat dominerades juniorloppet över 8 km från start till mål av löparna från Östafrika. Det mesta av jobbet i täten gjordes av Kenyas Geoffrey Korir, men han fick till slut se sig slagen i spurten av Etiopiens Yasin Haji. I lagtävlingen triumferade dock Kenya som hade alla sina fyra bästa på topp-10.
   Sveriges deltagare Wille Levay gick aldrig med i tätrusningen utan gjorde ett väldisponerat lopp där han

Läs mer Fortsättning...

Månadens i januari: Erika

 27 mar, 2015.Det var 2004 som Trångsvikens Erika Wiklund slog igenom. 16 år gammal höjde hon på ett år sitt personliga rekordet med 21 cm från 1.65 till 1.86. Sin riktiga "Day of days" hade Erika den 15 augusti vid USM i Falun där de sista sex av dessa centimeter kom i ett svep! Plötsligt var alltså 16-åringen uppe som Sverige-3:a alla kategorier bakom bara Kajsa Bergqvist och Emma Green.
   Men sedan bromsade utvecklingen upp, Erika stabiliserade sig visserligen på 1.80+ nivån, kom 5:a på UVM och 8:a på JVM, tog senior-SM-medaljer och debuterade i seniorlandslaget men personliga rekordet höjdes inte på två år.
   2007 kom dock

Läs mer Fortsättning...

"Nytändning inom friidrotten"

 26 mar, 2015.På sajten "Sport & Affärer" finns en intressant artikel med ovanstående rubrik. Artikeln handlar i huvudsak om nysatsningen "Stockholm Bauhaus Athletics" men tar också ett litet bredare grepp på det aktuella läget för svensk friidrott.
   Läs hela artikeln på "Sport & Affärer"!

Läs mer Fortsättning...

Fler nyheter

Vad är "European Sports Championships 2018"?
Ärofullt pris till IFK Lidingö
Stadion 30 juli: "Stockholm Bauhaus Athletics"!
VM-uppladdning pågår
Hela 2014 på bara 48 sidor

Läs mer Nyhetsarkivet

 

att söka/anmäla/rösta/..

1.4  Förb.domarkurs

3.4  Förb.eltidtag.kurs

12.4  Verksamh.led.Löpargy.

ÅRSBÄSTA
UTE 2015
 
VM-JVM terräng
28 mars

RESULTAT
Svensk historik
GRATIS!
BESTÄLL!

Perspektiv på friidrott

Nadja Casadei

Perspektiv på friidrott

Mars 2015
Nadja Casadei

Under den här rubriken ger, varje månad, en ny person sina perspektiv på friidrotten.

Läs hela texten här

Senaste videoklippet

Björn Eriksson och Björn O Nilsson om det fördjupade samarbetet mellan Svenska Friidrottsförbundet och föreningen De Stora Grabbarna

Se filmen i storformat och fler filmer i Mediabiblioteket.


/SvenskFriidrott

twitter13loggaM2.jpg
/SvenskFriidrott

instagram13loggaM2.jpg
/SvenskFriidrott


Stockholms Stadion
12-13 september 2015

BILJETTER!


Säsongen 2015
startar den 25 juni


Säsongen 2015
startar den 7 juni

 

Idrottslyftet

 

 

VÄRLDENS BÄSTA FRIIDROTTSARENA

Då, nu och i framtiden!

LÄS MER!

 

Börja friidrotta?

Mediabibliotek

Film, bildspel och ljud

I vårt mediabiliotek hittar du alla filmer, bildspel och ljudfiler från friidrottsvärlden.

 Mediabibliotek