Onsdag 22 oktober 2014

 


Sök på friidrott.se

 
 Läs mer!
 Beställ!Med vår RSS håller du dig uppdaterad om vad som händer på friidrott.se. RSS (Rich document format Site Summary) är ett standardformat för att leverera nyhetsrubriker och sammanfattningar.

Om du har Internet Explorer 7, Firefox, Safari eller Opera så har du inbyggda funktioner för att upptäcka och prenumerera på RSS-flöden. Klicka på länken nedan för att läsa eller skapa en länk till vårt RSS-flöde.

Rss Prenumerera här

Mer om RSS och hur du använder det.


 
 
 
Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

A. Lennart Julin
redaktör
08-30 13 33

Information och
media

Magnus Fridell (vik.)
073-506 21 74
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Ännu en målgång i Eskilstuna

OKT
21

Den senaste helgens terränger i Eskilstuna var årets elfte och sista senior-SM och därmed också den sista chansen för föreningarna att inhösta poäng i kampen om mästerskapsstandaren.
     Redan före helgen var det dock - om än inte i teorin så - i praktiken klart att Spårvägen (män) och Hässelby (kvinnor) skulle ta hem årets standar. De slutliga segermarginalerna skrevs till 55 resp 78 poäng.
     För Spårvägens män var det en återerövring av den topposition man belade både 2011 och 2012, men som man förlorade till Hässelby förra året. Vinnarpoängen är också den näst högsta någonsin bakom endast de 199 p man själv noterade 2012.
     För Hässelbys kvinnor var det tredje raka och slutsumman 180 p är historiens tredje högsta total bakom deras egna 194 p år 2008 och 189 p år 2009.
     Jämför man listorna för män och kvinnor är överensstämmelsen god i toppskiktet: Samma 3-i-topp (dock i litet olika ordning) och åtta på manliga topp-10 finns med också på kvinnliga topp-10.
     Även en jämförelse mellan 2014 och 2013 visar en stor överensstämmelse: Exakt samma klubbar på topp-10 för männen och exakt samma klubbar på topp-7 för kvinnorna.
     Vad gäller antalet föreningar som plockade poäng var det i båda klasserna som vanligt ett femtiotal som lyckades: Snitten för de närmast föregående tio åren är 55.7 resp 53.1 och nu 2014 blev man 56 resp 50.
     Kompletta slutställningarna för 2014 års mästerskapsstandar

I den amerikanska terrängen

Emma på väg mot SM-silvret
<br/>på hinder i somras i Umeå.

Emma på väg mot SM-silvret
på hinder i somras i Umeå.
Foto: Deca Text & Bild

OKT
21

För oss på hemmaplan är det fortfarande litet ovant med mästerskap i terräng på hösten. Men i den amerikanska universitetsfriidrotten har terränglöpningen varit just precis en höstaktivitet med säsong från månadsskiftet augusti/september fram till mästerskapen i senare delen av november.
     Det brukar vara ganska många svenska löpare som pluggar/tävlar därborta på höstarna, men det här året har inneburit en markant nedgång i den svenska aktiviteten. Detta eftersom ingen ny verkar ha åkt över samtidigt som flera som var där förra året nu är tillbaka i Sverige.
     I full aktion har dock Hässelbys Agnes Sjöström varit med fem tävlingar som gett bl a två 2:a platser plus en 33:e (av 265 fullföljande!) i Madison, som är en av säsongens konkurrensmässigt tuffaste tävlingar.
     Ser man strikt till placeringar har Örgrytes Emma Dahl varit framgångsrikast med två suveräna segrar: I Memphis den 27.9 vann hon ett 6 km-lopp med 40 sekunder på 21:05 och i lördags hemma i Little Rock ett 5 km-lopp med 28 sekunder på 17:15.
     Båda tiderna var dessutom "rekord" för hennes skola UALR på dessa distanser, vilket föranledde skolans hemsida att videointervjua Emma:
     Se videointervjun!
     Sprungit bra därborta i höst har även Hässelbys Sanna Mustonen gjort. Hon kom 22:a i en stortävling i Seattle för två veckor sedan och den fina formen tog hon sedan med sig hem på en snabbvisit: Sanna blev ju efter en mycket stark avslutning bronsmedaljör (med snudd på silvret) på långa banan vid SM i Eskilstuna.
     Av universitetssäsongen återstår nu i princip "Conference" i månadsskiftet och sedan "Regionals" och "Nationals". Om det blir start i "Nationals", dvs NCAA-mästerskapen den 22 november beror dock i huvudsak på om laget på det egna universitet klarar av att kvala in.
     Svenska USA-resultatbörsen med höstens terrängresultat

Årets övergångslista

OKT
20

Listan över anmälda föreningsbyten till tävlingsårsskiftet den 15 november är denna gång nog den kortaste någonsin genom att omfatta endast 117 aktiva födda mellan 1942 och 2000.
     Särskilt lugnt är det på elitsidan. Applicerar man kriteriet "stabil seniorlandslagsnivå 2014" är faktiskt Fanny Roos det enda namnet. Hon går från Ljungby till nya Atleticum Växjö. Vidgar man kriteriet till "på årsbästa topp-10 2014 ute och/eller inne" får man också med:
     Jonas Meyer (kula, till Örgryte), Matilda Hellqvist (400m, till Ullevi), Johanna Holmén Svensson (400m häck, till Ullevi), Caroline Sandsjoe (60m inne, till MAI), Margot Gustafsson (200m inne, till Råby-Rekarne), Emma Tuvesson (60m häck inne, till Hammarby), Evelina Erlandsson (höjd inne, till IF Göta) och Izehi Ileso (tresteg inne, till Mölndal).
     Hela listan på årets övergångar

Här i början anförde Hässelbys Andreas Åhwall en tätgrupp på drygt tio löpare. Blivande vinnaren Abraham (11) avvaktade fortfarande och samma gällde ännu mer fjolårsmästaren och blivande tvåan Mikael (här i rött linne bakom klubbkamraten Johan Larsson)

Här i början anförde Hässelbys Andreas Åhwall en tätgrupp på drygt tio löpare. Blivande vinnaren Abraham (11) avvaktade fortfarande och samma gällde ännu mer fjolårsmästaren och blivande tvåan Mikael (här i rött linne bakom klubbkamraten Johan Larsson)
Foto: Deca Text & Bild

Terräng-SM 2:
Medaljtrion permuterad

OKT
19

För ett år sedan blixtrade en då i princip okänd Abraham Adhanom iväg direkt i 12 km-loppet och det tog ett bara tag innan de överrumplade konkurrenterna kunde fånga in honom. Och i slutänden var det bara två som lyckades komma före honom i mål: Strömstads Mikael Ekvall och Hässelbys Haben Idris.
     I år visste alla vem Abraham Adhanom var, om inte så efter hans guld igår på korta banan. Abraham själv valde en litet mer återhållsam öppningstaktik, där han höll sig inne i en tätgrupp på ett tiotal löpare. En bit in på det tredje 2 km-varvet höjde han dock trycket, kom loss och sedan blev det sololöpning till segern.
     Haben var den som följde närmast sedan klungan spräckts, medan den regerande mästaren Mikael fanns en bit bakom och dessutom växlade mellan att gå litet starkare och att tappa någon placering. Fast ut på näst sista rundan intog Mikael ändå andraplatsen och därifrån och in höll han faktiskt samma fart som Abraham i täten.
     I kampen om bronset kunde Haben precis hålla undan för Strömstads Johan Larsson, så det blev alltså samma medaljtrio som i fjol även om alla tre tog en annan placering (Abraham 3:a - 1:a, Mikael 1:a - 2:a och Haben 2:a - 3:a) nu!
     Lagtävlingen stod som igår mellan Spårvägen och Hässelby och precis som då slutade det med fördel "Spåret" på bättre jämnhet: Placeringarna 6-8-9 inom 29 sekunder mot placeringarna 3-5-14 spridda över drygt tre minuter. (Strömstad LK som kom 2-4 individuellt saknade tredjeman.)

Guld både individuellt och i lag både igår och idag för Meraf, lagguld både igår och idag för Linn (t v) och Lisa (t h).

Guld både individuellt och i lag både igår och idag för Meraf, lagguld både igår och idag för Linn (t v) och Lisa (t h).
Foto: Deca Text & Bild

Terräng-SM 2:
Ännu mera Meraf

OKT
19

Igår på 4 km kom Meraf Bahta litet efter i starten, men idag kopplade hon greppet direkt och körde hela vägen i ett tempo som gjorde att ledningen stadigt växte till tvåan MAI:s Louise Nilsson. I mål hade gapet dememellan kommit upp i dryga minuten (66 s).
     Bakom dessa två skiftade loppet ansikte flera gånger. Hässelbys Lena Eliasson var trea de första kilometerna, men tröttnade och fick se sig infångad och frånsprungen av Hammarbys Hanna Lindholm. Länge såg Hannas brons säkert ut, men på sista tredjedelen hittade Hässelbys Sanna Mustonen en högre växel.
     På slutvarvet passerades Hanna och Sanna gick dessutom så starkt att även Louise Nilssons "bombsäkra" andraplats kom under attack. Sanna plockade hela vägen men Louise kunde hålla undan - fast med en endaste sekund!
     Därbakom blev det till slut en slags "återsamling" med Hanna, Hälles Lisa Öhberg, Studenternas Frida Lundén, Akeles Cecilia Kleist och Hälles Linn Nilsson passerande mållinjen i den ordningen inom bara nio sekunder!
     Lagtävlingen gick - precis som på korta banan - säkert till Hälles Meraf, Lisa och Linn. Meraf lade grunden med sin dryga-minut-seger och Lisa och Linn besegrade båda Hässelbys nr 2.

På TV söndag kväll:
Gunde mötte Carro

OKT
19

I tredje avsnittet i serien "I huvudet på Gunde Svan" tar han sig an mångkamp med Carolina Klüft som inspiration och läromästare. Den avslutande utmaningen gäller dock inte en hel sjukamp utan begränsar sig till spjutkastning.
     TV4 sände "I huvudet på Gunde Svan" söndag kväll kl 20.00-21.00. Missade man det då finns möjligheten att se det i efterhand på TV4 Play!

Terräng-SM 2:
Manliga juniorerna

 19 okt, 2014.M22 8 km blev - efter strykningar av Lidingöloppsstarka John Börjesson (skadad) och Alexander Palm (sprang seniorernas långa i stället) - en ren solouppvisning av Fredrikshofs Napoleon Solomon.
   Andraplatsen hölls länge av Huddinges John Kingstedt men han fick på slutvarvet se sig upphunnen och passerad av Örebros Linus Rosdahl. Med klubbkamraterna Albin Olausson som 4:a och Martin Regborn som 6:a blev det även lagguld för Linus.
   P19 6 km skulle egentligen ha kunnat kallas P18 6 km eftersom 96:orna dominerade tätskeendet hela vägen och till slut tog

Läs mer Fortsättning...

Terräng-SM 2:
Kvinnliga juniorerna

 19 okt, 2014.Igår på seniorernas korta bana fanns Örgrytes Maria Larsson och GKIK:s Tova Eurén med därframme och gick i mål som 3:a resp 7:a. Så det var inte oväntat att de skulle dominera K22 6 km idag. I början sida vid sida innan Maria började dra ifrån för att till slut vinna med 34 sekunder: 21:48 mot 22:22.
   I F19 4 km tog Linköpings Carolina Johnson ett tidigt grepp och byggde en växande ledning till

Läs mer Fortsättning...

Terräng-SM 2:
Favoriter i repris!

 19 okt, 2014.Visserligen var sträckorna dubbelt resp tre gånger så långa som igår och banan mer tunglöpt efter regnet, men det hindrade inte att seniorernas långa banor såg samma segrare som de korta igår.
   Segermarginalerna för Hälles Meraf Bahta på 8 km och Eskilstunas Abraham Adhanom på 12 km blev förstås större än igår på 4 km. Meraf hade till slut hela

Läs mer Fortsättning...

Terräng-SM:
Titelförsvararen

 18 okt, 2014.Totalt genomfördes under den första tävlingsdagen SM i två seniorklasser, sex ungdomsklasser och arton veteranklasser, men det var bara i en av dessa 26 olika SM-tävlingar som årets vinnare tog guld även för ett år sedan vid SM-terrängerna i Falun!
   Det lysande undantaget var Hälles Meraf Bahta som visserligen inte rusade direkt till täten efter startskottet, men som tog kommandot efter någon kilometer och sedan sololöpte ostressat till seger med 15 sekunder.
   Offensivast i början var i stället

Läs mer Fortsättning...

Terräng-SM:
Uthållighet vs snabbhet

 18 okt, 2014.Manliga korta banan var ett lopp som kändes intensivt levande från första steget till det sista. I början var det fjolårsmästaren Andreas Åhwall (Hässelby) och Eskilstunas veteran (37 år) Abraham Adhanom som byttes om i fronten skuggade närmast av MAI:s Jonas Leanderson, Fredrikshofs Napoleon Solomon, Spårvägens Alexander Palm och Enhörnas Jonas Leandersson.
   Abraham fortsatte offensiven och på den andra kilometern var det bara MAI-Jonas som kunde bibehålla kontakten medan övriga bildade en något utdragen klunga. Efter den största backen en bit in på andra varvet testade Jonas en attack och fick några meters lucka till Abraham.
   Men denne

Läs mer Fortsättning...

Fler nyheter

Terräng-SM 1:
16/17-åringarna

Terräng-SM 1: 15-åringarna
Terräng-SM 1: Abraham och Meraf mästarna
På TV lördag kväll: Emma
IAAF:s Årets-finalister

Läs mer Nyhetsarkivet

 

att söka/anmäla/rösta/..

22.10  SM-tävling '16

31.10  Certifierad coach-utb.

Senaste videoklippet

Anna Jonsson, IFK Umeå, och Lina Haglund, Söderhamns IF, blickar tillbaka på och ser fram emot Friidrotts-SM.

Se filmen i storformat och fler filmer i Mediabiblioteket.


Årets säsong:
23 aug - 19 okt
ÅRETS RESULTAT

Perspektiv på friidrott

Björn Eriksson

Perspektiv på friidrott

Oktober 2014
Björn Eriksson

Under den här rubriken ger, varje månad, en ny person sina perspektiv på friidrotten.

Läs hela texten här

Örebro
24-26 oktober


/SvenskFriidrott

twitter13loggaM2.jpg
/SvenskFriidrott

instagram13loggaM2.jpg
/SvenskFriidrott


RESULTATSäsongen 2014 avslutad


Säsongen 2014 avslutad


NY UPPLAGA!
BESTÄLL (75 kr)!

 

 


LADDA NED!
(PDF, 1.4 MB)

 

Idrottslyftet

 

* Aktuella övergångar

VÄRLDENS BÄSTA FRIIDROTTSARENA

Då, nu och i framtiden!

LÄS MER!

 

Börja friidrotta?

Mediabibliotek

Film, bildspel och ljud

I vårt mediabiliotek hittar du alla filmer, bildspel och ljudfiler från friidrottsvärlden.

 Mediabibliotek