Torsdag 13 december 2018

Resultat & Årsbästa

 Sök på friidrott.se

svenskalopare16shoploggaSb.jpg

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


IF Götas sportchef Johan Engberg har stora planer för sommaren 2019.

IF Götas sportchef Johan Engberg har stora planer för sommaren 2019.
Foto: Deca Text & Bild

”Kommer bygga en friidrottssommar”

DEC
13

Sommaren 2019 kommer verkligen tillhöra friidrotten. Stora galor, SM-tävlingar och internationella mästerskap (U23 EM i Gävle och U20 EM i Borås) kommer avlösa varandra under juni-juli-augusti.
     En av städerna där det kommer bli extra festligt är Karlstad. IF Göta försöker få hela sommaren att leva på friidrottsarenan. På onsdagens pressträff gav sportchefen Johan Engberg sin vision inför flera lokala medier.
     – Vi har en ambition att bygga en friidrottssommar, vi kommer att arrangera Karlstad Grand Prix den tredje juli, Östersjöspelen för ungdomar den sjätte juli, som också är en internationell tävling. Vi gör också en friidrottsvecka och ett friidrotts-SM med 36 svenska mästare som ska koras, berättar Johan Engberg för P4 Värmland.
     
     Räknar med publikfest
     Friidrottsveckan i slutet av augusti är något Johan utvecklar i en intervju med NWT.
     – Vi inleder med Blodomloppet på tisdagen och förhoppningsvis kan vi då välkomna 3 000 motionsdeltagare som får testa att värma upp Tingvalla inför det som komma skall, säger han.
     Och det kommer bli en speciell SM-helg för Göta och Karlstad. Då kommer det nämligen vara nästan exakt 100 år sedan som Tingvalla invigdes med just ett svenskt mästerskap. Johan räknar med en riktig publikfest.
     – Lyckas vi få 3 000–4 000 i publiken per dag skulle vi vara supernöjda men med tanke på de fantastiska siffrorna vi haft på GP, i år närmare 5 000, så känns det absolut görbart, säger Engberg till NWT.
     Biljetterna släpps i dagarna. Mer biljettinfo hittar du här.
     /Gustav Orbring

Upsala IF:s Richard Andersson guidade konferensdeltagarna runt i IFU Arena.

Upsala IF:s Richard Andersson guidade konferensdeltagarna runt i IFU Arena.
Foto: alj

Det har varit "NTC" i Uppsala

DEC
12

Det nordiska samarbetet har alltid varit centralt för svensk friidrott och det handlar inte bara om mästerskapen och landskamperna utan också om ett omfattande kunskaps- och erfarenhetsutbyte.
     En komponent i det senare är ”Nordic Technical Conference” (NTC) som genomförs vartannat år. På NTC diskuterar förbundens specialister aktuella frågor kring anläggningar, teknisk utrustning och regler.
     Under 24 intensiva timmar från fredag lunch till lördag lunch i förra veckan stod Svenska Friidrott värd för 2018 års NTC. Mötesplats den här gången var Uppsala och en huvudpunkt på dagordningen var som alltid våra arenor där diskussionerna rörde utformning, certifiering, underhåll, renovering samt utrustning som bl a sarger och kastburar.
     Den andra traditionella huvudpunkten var de internationella tävlingsreglerna där ett antal förslag till ändringar diskuterades ingående och där man enades om att de fem nordiska länderna skulle kunna stå som gemensamma avsändare av förslagen till IAAF.
     De tretton konferensdeltagarna gjorde även ett studiebesök i fräscha IFU Arena plus att man fick presentationer av dels ett videoövervakningssystem utvecklat i Finland, dels den digitala informationsplattformen Roster Athletics.
     / A. Lennart Julin

Anders Axlid positiv efter helgens kastträff i Växjö.

Anders Axlid positiv efter helgens kastträff i Växjö.
Foto: Anders Axlid

Utvecklingsträff kula och diskus

DEC
11

Under helgen hölls en välbesökt central utvecklingsträff i Elitprojekt kula och diskus vid Prestationscentrum kast i Växjö. Programpunkter var bland annat teknikträning, screening, mästerskapsförberedelser, idrottspsykologi och individuella samtal. Johanna Wikström, Mats Olsson, Vésteinn Hafsteinsson och Anders Axlid höll som vanligt i arrangemanget, och Kari Kiviniemi (screening) och Karin Moesch (från RF, idrottspsykologi) var resurspersoner.
     – Det ser riktigt bra ut för många aktiva i dessa grenar, både på senior- och juniornivå, vilket gläder mig. Jag är övertygad om att många tar ett kliv framåt i utvecklingen under 2019, säger Anders Axlid, grengruppschef i kastgrenar och ansvarig vid Prestationscentrum kast.
     /Gustav Orbring

Uttagningskriterier trillar in

DEC
11

Det börjar närma sig ett nytt landslagsår, och vi sparkar igång säsongen 2019 på riktigt med Nordenkampen i norska Bærum 10 februari. Uttagningskriterier Nordenkampen.
     Knappt en månad senare väntar inomhus-EM i Glasgow, 2-4 mars. Ni kan redan nu gå in och se vilka kvalgränser det är som gäller, bland annat.
     Avslutningsvis finns även uttagningskriterier till Europacupen kast i slovakiska Samorin 9-10 mars tillgängliga.
     /Gustav Orbring

Diskusen är en av de kastgrenar som även fortsättningsvis kommer att ha sin samlingsplats i Växjö.

Diskusen är en av de kastgrenar som även fortsättningsvis kommer att ha sin samlingsplats i Växjö.
Foto: Ryno Quantz

Förlängt avtal för PC Kast i Växjö

DEC
11

Svensk Friidrott och Växjö har enats om att förlänga den gemensamma satsningen på Prestationscentrum kast. Det nya avtalet sträcker sig fyra år framåt, till 2022.
      - Vi är stolta över att Växjö får fortsätta att vara hemvist för Prestationscentrum kast. Vi har unika förutsättningar här som gör detta möjligt. När Sveriges elitkastare samlas och tränar i Växjö bidrar uppmärksamheten till att höja hela stadens attraktionskraft, säger Jessica Råhlin, fritidschef på kultur- och fritidsförvaltningen, Växjö kommun.

Läs mer Läs mer...

53 aktiva och 28 tränare på plats i Uppsala i helgen för utvecklingsträff.
<br/>Foto: Per-Ola Åkerman

53 aktiva och 28 tränare på plats i Uppsala i helgen för utvecklingsträff.
Foto: Per-Ola Åkerman

Utvecklingsträff i sprint/häck

DEC
11

Den gångna helgen hölls en utvecklingsträff för alla sprint- och häckgrenar i Uppsala. 53 aktiva och 28 tränare deltog på träffen, som bjöd på träningar och föreläsningar. Mikael Andersson som skrivit boken Armlös, benlös men inte hopplös föreläste – liksom Daniel Tynell, mångfaldig vinnare av Vasaloppet.
     Susanna Kallur var med under träffen och körde två träningspass med de aktiva som springer kort häck. Andra instruktörer på träffen var Frida Svensson, Erik Johansson, Helene Bourdin och Tomas Avebäck.
     Vi fick även se ett bekant ansikte klippa sin första häck på tre år. Elise Malmberg, som vann U23-EM på 400m häck 2015, var tillbaka på löparbanorna efter en lång tid av skador.
     /Gustav Orbring

Sedan 2008 har Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen drivit Musikhjälpen.

Sedan 2008 har Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen drivit Musikhjälpen.

Lägg ett bud för Musikhjälpen!

DEC
10

Ikväll drar Musikhjälpen igång och årets tema är "Alla har rätt att funka olika". Insamlingen går till insatser som hjälper barn med funktionsnedsättning, som är en av världens mest diskriminerade grupper. Arbetet inriktas på att ge möjlighet för fler att få gå i skolan och få stöd och rehabilitering. Viktigt är också att bekämpa de fördomar som finns.
     Svensk Friidrott vill vara med och bidra och har idag startat en auktion på auktionssajten Tradera, som samarbetar med Musikhjälpen. Vi auktionerar ut ett supporterbiljettpaket till Finnkampen och intäkterna går oavkortat till Musikhjälpen. Så nu har du alltså möjligheten att både bidra till ett bättre liv för barn med funktionsnedsättning och få en spännande friidrottsupplevelse på Finnkampen! Hjälp oss gärna att sprida Musikhjälpens viktiga arbete! Budgivningen är öppen t.o.m den 16 december.
     Till Svensk Friidrotts Musikhjälpenauktion
     Läs mer om Musikhjälpen
     /Hillevi Thor

Nappes hittills bästa – femma, bara 16 sekunder från medalj.

Nappes hittills bästa – femma, bara 16 sekunder från medalj.
Foto: Deca Text & Bild

Nappe 5:a i terräng-EM

DEC
09

Napoleon Solomon gjorde ut utmärkt insats på terräng-EM i Tilburg när han länge hängde med tätklungan och sedan fick springa de sista kilometerna ensam men ändå höll och slutade femma. Det är hans bästa mästerskapsplacering hittills och fram till bronset fattades inte mer än 16 sekunder.
     – Jag är jättenöjd, detta är det bästa jag gjort! Dagsformen var bra men jag vågade inte riktigt gå med när farten höjdes på slutet med risk för att krokna. Hade det varit ett varv till så hade det kanske blivit en ännu bättre placering, säger Napoleon som föll efter 300 meter men snabbt var uppe på benen.
     – Jag har tränat på hemmaplan hela hösten och inte varit på höghöjdsläger på varmare breddgrader. Det är en skillnad mot många av dem jag mötte idag som har de möjligheterna i en annan utsträckning. Men jag blir bättre och bättre och en dag ska jag stå högst upp på prispallen!
     Napoleon var med i den åttamannagrupp som gick loss efter drygt två kilometer och hängde med i drygt sex innan han fick släppa. Men han höll bra sista biten och slog bland annat fjolårets M22-trea Yemane Crippa som i somras gjorde 13:18 på 5000 m. Napoleon sprang också ikapp och förbi spanjoren Adel Mechaal som i fjol tog silver i både terräng och på 3000 m.
     Debutanterna Adhanom Abraha och Robel Fsiha slutade 33:a resp 40:e, 51 sekunder resp 1:09 efter Napoleon efter offensiva öppningar. David Nilsson föll efter 300 meter och bröt senare. I lagtävlingen slutade Sverige åtta, tvåa placeringar bakom Norge och en före Danmark.
     
     Nummer 4 genom tiderna
     Napoleon var i fjol 23:a och hans femteplats nu har bara överträffats av tre svenskar i den 24-åriga terräng-EM-historien. Nämligen Claes Nyberg (silver 1997 som bäst), Mustafa Mohamed (silver 2007 som bäst) och Erik Sjöqvist (fyra 2007).
     Suverän vinnare i Tilburg blev 2016 års EM-vinnare på 1500 m, Filip Ingebrigtsen, som nu debuterade i terräng-EM på bästa sätt. Han var hela tiden med långt fram och var obeveklig i spurten. Det var familjens andra guld för dagen eftersom lillebror Jakob på förmiddagen vann P19-loppet.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Personbästa i terräng-EM för Charlotta.

Personbästa i terräng-EM för Charlotta.
Foto: Deca Text & Bild

Terräng-EM: Charlotta 13:e

DEC
09

Ullevis Charlotta Fougberg gjorde på söndagen i Tilburg sitt tredje terräng-EM och efter att ha avancerat under andra halvan i 8.3 km-loppet slutade hon 13:e – 18 sekunder från åttondeplatsen. Det är en placering bättre än hennes tidigare bästa från italienska Chia 2016.
     Charlotta var artonde after 2.5 km och plockade sedan fem placeringar fram till 7 km och höll positionen in i mål.
     Bakom henne sprang mästerskapsdebutanterna Lisa Havell, Spårvägen, och Samrawit Mengsteab, Hälle, tillsammans några kilometer med Samrawit som den starkaste på andra halvan. Det resulterade i en fin 23:e-plats, 18 sekunder bakom Charlotta, medan Lisa kom i mål en halvminut senare på 44:e plats. Lisa öppnade offensivt och låg bland de tio främsta då hon efter mindre än en kilometer fick ena skon avtrampad och sedan aldrig riktigt hittade rytmen igen.
     Kampen om guldet stod mellan Turkiets Yasemin Can och Schweiz Fabienne Schlumpf och blev spännande hela vägen in. Can vann med en sekund medan Norges Karoline Bjerkeli Grøvdal avslutade starkt och tog sitt fjärde raka brons, bara två sekunder från guldet.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Charlotta Fougberg, Samrawit Mengsteab och Lisa Havell slutade femma i lagmomentet trots ett allt annat än störningsfritt lopp för Lisa.

Charlotta Fougberg, Samrawit Mengsteab och Lisa Havell slutade femma i lagmomentet trots ett allt annat än störningsfritt lopp för Lisa.
Foto: Deca Text & Bild

Terräng-EM: 5:e-plats i lagtävlingen trots avtrampad sko

DEC
09

Lagtävlingen i 8 km-loppet resulterade i en utmärkt femteplats för Charlotta Fougberg (13:e) och debutanterna Samrawit Mengsteab (23:a) och Lisa Havell (44:a). Sverige har inte haft kvinnligt lag så många gånger men placeringen är den näst bästa genom tiderna. Bara fjärdeplatsen i Belgien 1996 är bättre, det var då Sara Wedlund tog individuellt silver.
     Men det kunde faktiskt ha blivit en ännu bättre placering om inte om hade varit. För Lisa Havell var snabbt med långt fram – bland de tio främsta – efter startrusningen och första knappa kilometern då hon var bästa svenska.
     – Det kändes som en kontrollerad start och att jag hittade min plats i klungan. Men efter mindre än en kilometers löpning fick jag ena skon avtrampad, tvingades stanna, gå av banan och trä på den, säger Lisa.
     En väldigt massa löpare passerade och sedan hittade hon inte flytet igen. Med en placering kring 23:e, som Samrawit nådde, hade en fjärdeplats i lagtävlingen kunnat vara inom räckhåll. För Sveriges platspoäng blev 80 medan fyran Frankrike hade 70 och trean Tyskland 50.
     – Men mycket kan hända i terräng inklusive att få skon avtrampad, avslutar Lisa.
     Lagresultaten
     /Jonas Hedman

Emil Blomberg lämnar över till Hanna Hermansson som passerade tre tjejer på andra sträckan och tillfälligt förde upp Sverige till fjärdeplatsen. Hanna hade den delat tredje bästa sträcktiden på tredje sträckans 1.5 km med 4:29.

Emil Blomberg lämnar över till Hanna Hermansson som passerade tre tjejer på andra sträckan och tillfälligt förde upp Sverige till fjärdeplatsen. Hanna hade den delat tredje bästa sträcktiden på tredje sträckans 1.5 km med 4:29.
Foto: Deca Text & Bild

Sjätteplats i terräng-EM-stafetten

DEC
09

Den i fjol nystartade mixedstafetten i terräng-EM resulterade då i en fjärdeplats för Sverige medan laget nu slutade sexa i tuffare konkurrens. Kvartetten bestod av i tur och ordning Emil Blomberg (1.2 km), Hanna Hermansson (1.5 km), Elmar Engholm (1.5 km) och Anna Silvander (1.6 km).
     Emil växlade som sjua till Hanna Hermansson som förde upp Sverige tre placeringar vilket innebar att Elmar gick ut som fyra. Han tappade en placering och Anna ytterligare en på sista. Två sekunder fattades till femteplatsen och elva till bronset. Vann gjorde Spanien.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Gergis spände bågen i M22-loppet

 9 dec, 2018.I terräng-EM:s M22-klass över 8.3 km i Tilburg satsade Turebergs Amanuel Gergis offensivit och låg länge med i andraklungan som fightades om bronset. De två sista kilometerna blev dock tuffa och han fick nöja sig med 15:e plats – 13 sekunder från åttonde och 32 sekunder från bronset.

Läs mer Läs mer...

Stabil insats av Omar i JEM-terrängen

 9 dec, 2018.Först ut av svenskarna i terräng-EM i Tilburg, Nederländerna, var P19-killarna Omar Ismail, Högby, och Emil Millán de la Oliva, Eskilstuna. De yttre förhållandena var runt nio grader och en blöt och tung bana p g a allt regn. Den 6.3 kilometerna långa banan bestod av gräs, sand och jord samt ett parti med tre låga stockar som inbyggda hinder.

Läs mer Läs mer...

Ärende polisanmält

 7 dec, 2018.Svenska Friidrottsförbundet har mottagit en skrivelse som innehåller information som anses så allvarlig att förbundet valt att göra en polisanmälan. Berörda personer, förening och distrikt är kontaktade och polisanmälan sker i samförstånd med informationslämnaren. En nära dialog hålls med Riksidrottsförbundet kring ärendet.

Läs mer Läs mer...

Craft officiell partner till VU 2019

 7 dec, 2018.Svensk Friidrotts samarbetspartner Craft stärker engagemanget inom friidrott och blir officiell partner till Världsungdomsspelen från och med 2019.
   – Att inleda ett samarbete med Europas största friidrottstävling Världsungdomsspelen är ett viktigt led i vår satsning på friidrott”, säger Patrik Danielsson Sales Manager Team på Craft.
   Världsungdomsspelen arrangeras av Örgryte IS och vänder sig till friidrottare på alla nivåer från 12 år och uppåt. Den 24:e upplagan genomförs den 28 till 30 juni 2019 på Ullevi i Göteborg och kommer att innefatta över 8 500 starter och 40% internationella deltagare.
   – Avtalet ger oss försäljningsrätt av all officiell merchandise tillsammans med Intersport och ger oss dessutom en fantastisk möjlighet att träffa friidrottsklubbar från våra fokusmarknader i rätt miljö”, berättar Patrik.

Läs mer Läs mer...

Prestationscentrum Mångkamp
till Sollentuna

 6 dec, 2018.Förbundsstyrelsen har beslutat* att Svensk Friidrotts femte Prestationscentrum, för mångkamp, placeras i Sollentuna. Verksamheten kommer att drivas i samarbete med Sollentuna kommun, som tillsammans med klubbarna Turebergs FK, Hässelby SK, Hammarby IF och Spårvägens FK står bakom upplägget.
   Jag känner mig glad över att det var fyra väldigt starka aktörer som ansökte om att få vara värdar för Prestationscentrum mångkamp. Det visar hur mycket kraft det finns inom Svensk Friidrott. Urvalsprocessen har varit gedigen och det var inte något enkelt beslut som styrelsen stod inför. Men Sollentuna var den plats som ansågs kunna erbjuda den viktiga långsiktigheten och stabiliteten tillsammans med stor friidrotts- och mångkampskompetens. Det är en kommun med stort hjärta och passion för friidrott, säger Stefan Olsson, generalsekreterare.

Läs mer Läs mer...

Ny publikation om uppländsk friidrott

 6 dec, 2018.2014 kom boken ”Upplandsbästa i friidrott genom tiderna” med djupa genom-tiderna-listor i alla grenar plus DM-vinnare och en hel del annat. Författarna Sören Winge och Bengt-Göran Österdahl har nu kommit ut med en ny publikation som behandlar Upplands friidrottshistoria inomhus.

Läs mer Läs mer...

Reprisen av Friidrottsgalan 2018

 6 dec, 2018.
   
   För dig som missade livesändningen av Friidrottsgalan i torsdags finns nu reprisen tillgänglig i spelaren ovan!
   Mer info och samtliga pristagare under kvällen finns i högerspalten.
   /Gustav Orbring

Läs mer Läs mer...

Philip Frifelt Lundqvist – doldisen som är bäst när det gäller

 5 dec, 2018.Han är höjdhopparen som tävlar sparsamt men när det väl hettar till med SM är han alltid på topp. Det har resulterat i nio SM-medaljer och fem finnkamper trots att han bara tränar fyra gånger i veckan. Möt Mölndals Philip Frifelt Lundqvist.
   Philip, 29, har varit bäste svensk i höjd i de tre senaste finnkamperna och tog i somras SM-silver i Eskilstuna på årsbästat 2.09. Det förbättrade han till 2.12 i Finnkampen i Tammerfors helgen efter där han också slutade tvåa efter bra försök på 2.14 som är liktydigt med det personliga rekordet. Totalperset är 2.15 inomhus från 2013.
   – SM och Finnkampen är de roligaste tävlingarna på hela året. Ju mer folk, klapp och stämning det är ju bättre går det. Jag lyfts bokstavligen av det! säger Philip.

Läs mer Läs mer...

Fler nyheter

Mondo årets "Rising Star" i världen
Ryssland fortsatt avstängda av IAAF
Ansök om att anordna RIG 2020-2023
Tidernas mara av svenskor!
Spjutlegendaren hedras av IAAF
Lysande återkomst av Jonas Leanderson – seger på 28:41
Supertid av Hanna Lindholm
Jättepers av Cecilia och Johanna
Årets friidrottare: Mondo Duplantis

Läs mer Nyhetsarkivet


Auktion: Biljettpaket
till Finnkampen 2019


EM-JEM Terräng

Tilburg, NED
9 december

RESULTATEN

Historiken


Friidrottskanalen

Thumb_e7agpgwc_0072018 lanserades ett helt nytt koncept i Sverige kring friidrottsskolor. Landslagets Friidrottsskola har blivit en succé runtom i landet. Här är ett axplock från året som gått.

Read more

Se fler filmer på Friidrottskanalen.

  

Sista dagen

att söka/anmäla/rösta/..

15.12  Ansök Ungdomsfonden

Veckans tävlingar

Perspektiv på friidrott

Johan Faskunger

Perspektiv på friidrott

December 2018
Johan Faskunger

Under den här rubriken ger, varje månad, en ny person sina perspektiv på friidrotten.

Läs hela texten här


Idrottsombudsman och visselblåsartjänst

Slutresultat 2018

Uppdaterad: 30 okt


Råd och tips om GDPR

Mer information Grenprogram femkamp Tävlingar
 Marknadsför er löpargrupp gratis på svenskalöpare.se

  

Börja friidrotta?