Fredag 6 december 2019

Resultat & Årsbästa

 Sök på friidrott.se 

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Robel Fsiha och Napoleon Solomon i terräng-VM i Danmark i mars där de blev 17:e resp 36:a. På söndag är de två av 19 svenskar som tävlar i terräng-EM.

Robel Fsiha och Napoleon Solomon i terräng-VM i Danmark i mars där de blev 17:e resp 36:a. På söndag är de två av 19 svenskar som tävlar i terräng-EM.
Foto: Deca Text & Bild

Terräng-EM: Tre bra lag i Lissabon

DEC
06

På söndag arrangeras terräng-EM i Portugals huvudstad Lissabon och Sveriges har aktiva med i fem av sex klasser plus mixstafetten. Bäst individuellt i Nederländerna ifjol lyckades Turebergs Napoleon Solomon med en femteplats följd av Adhanom Abraha (33:a) och Robel Fsiha (40:e). Alla tre är med även denna gång och kompletteras av Daniel Lundgren och Mikael Ekvall.
     – Det är ett bra lag och är ”Nappe” och Robel i lika fin form som på terräng-VM i mars så har de medaljchans. Hur som helst finns en bra möjlighet att förbättra åttondeplatsen i lag i fjol, säger landslagsledaren Lorenzo Nesi.
     I kvinnliga seniorklassen försvarar Hälles Samrawit Mengsteab de svenska färgerna och får sikta på att förbättra sin 23:e-plats från ifjol. Men i både M22 och P19 finns lag med möjlighet till framskjutna placeringar.
     – M22-laget består av Suldan Hassan, Emil Danielsson och Simon Sundström som kompletterats med Sebastian Nilsson. Emil gjorde sitt livs terrängopp i Warandeloop i Tilburg för två veckor sedan då han sprang jämnt med Napoleon och både Suldan och Simon vet vi har bra kapacitet, säger Lorenzo.
     
     Starkt P19-lag
     P19-laget innehåller Eskilstunas dubbla svenska rekordhållare Emil Millán de la Oliva, Växjös JEM-silvermedaljör på hinder Omar Nuur och Högbys JVM-löpare i terräng Omar Ismail som var 20:e i JEM-terrängen i fjol. Med i laget är även Erik Jälknäs.
     – Det är svårt att sia om hur hård konkurrensen är men stämmer allt kan de vara med och kriga om en medalj.
     I K22 gör Sävedalens Sara Christiansson sitt tredje terräng-EM efter att ha varit 21:a i Slovakien för två år sedan.
     Mixstafetten över 4x1.5 km avgörs för tredje gången där Sverige varit fyra resp sexa. Årets lag består av Robin Rohlén, Andreas Kramer, Lovisa Lindh och Linn Nilsson.
     Banan är förlagd till parken Bella Vista och har ett varv på 1.5 km och ett på 500 meter.
     – Det är en knixig bana som går på gräs och jord och innehåller några rejäla backar.
     Väderrapporterna talar om 12-13 grader, blåsigt och risk för regn. Första start är P19-loppet kl 10.00 och sedan avslutas dagen med kvinnliga seniorloppet som skjuts iväg 13.20.
     European Athletics brukar webbsända terräng-EM. Vi återkommer med länk.
     Svenska truppen i Lissabon
     Allt om terräng-EM
     /Jonas Hedman

Turebergs FK bedriver redan parafriidrott sedan ett par år tillbaka. 
<br/>Foto: Turebergs FK

Turebergs FK bedriver redan parafriidrott sedan ett par år tillbaka.
Foto: Turebergs FK

Parafriidrott blir en del av SFIF

DEC
05

En inkluderande idrott för alla innebär att barn och vuxna i olika åldrar och med olika förutsättningar och bakgrund ska känna sig välkomna till idrotten och Svensk Friidrott.
      Tillsammans med Svenska Parasportförbundet har Svensk Friidrott därför inlett ett samarbete för att skapa de bästa förutsättningarna för att parafriidrotten ska bli en del av Svenska Friidrottsförbundet.

Läs mer Läs mer...

Utlysning Förbundsårsmöte 2020

DEC
04

Den 28-29 mars 2020 arrangeras Svensk Friidrotts förbundsårsmöte och det är SM-arrangerande Uppsala som är samlingsplatsen. Under förbundsårsmötet samlas friidrottsrörelsen för att gå igenom föregående år, diskutera och ta ställning till motioner och styrelseförslag samt välja ledamöter och ordförande till förbundsstyrelsen. Organisationsutredningen och strategiarbetet kommer att få ett naturligt fokus men även flera andra framtidsfrågor kommer sannolikt att stå på dagordningen.
     
     Uppmaning till bred medverkan
     Vid sidan av det formella årsmötet kommer samlingen i Uppsala även fyllas med inspiration, diskussioner, glädje och social samvaro. Deltagandet och representationen i Karlstad tidigare i år var större och bättre än på många år. Målsättningen för 2020 är nu att ta ytterligare steg framåt så att förbundsårsmötet speglar hela friidrotten och är en samlingsplats som ger energi. Alla distrikt uppmanas därför att redan nu starta planeringen så att alla platser fylls och god representation nås.
     
     15 januari: Deadline för motioner och förslag till valberedningen
     Motioner får lämnas in av medlemsföreningar och distriktsförbund och ska vara förbundskansliet tillhanda senast 15 januari 2020, se kontaktuppgifter i utlysningen. 15 januari är också sista dag för inlämning av nomineringar och förslag till valberedningen.
     Fullständig utlysning, Förbundsårsmöte 2020, Uppsala
     Läs mer i informationen från valberedningen.
     /Hillevi Thor

OCR: Eskilstuna FI ser inga hinder

DEC
04


      
      OCR-löpningen gör nu intåg i Svensk Friidrott. Men på flera håll har löparformen varit en självklar del inom friidrottsverksamheten. Det kanske bästa exemplet på det hittar vi i Eskilstuna. I Eskilstuna FI inleddes OCR-verksamheten 2016, då några av de äldre friidrottarna hade provat på hinderbanelopp under 2015 och tyckte det var ett bra alternativ när man började trappa ner elitsatsningen.

Läs mer Läs mer...

Gör december till en ljusare månad

DEC
02


     
     Idrottsrörelsen ska år 2025 spegla Sveriges befolkning. Det innebär att alla som vill, ska ha möjlighet att bli en del av idrottsrörelsen. Det ska alltså inte spela någon roll var i Sverige du bor, hur gammal du är, vilka ekonomiska förutsättningar du har, om du har en funktionsnedsättning eller vilken hudfärg du har. Alla är välkomna till idrotten.
     Men för att bli den öppna och inkluderande folkrörelse som vi vill vara så har alla vi 72 specialidrottsförbund som representerar idrottsrörelsen, mycket kvar att göra. Även vi inom Svensk Friidrott. Därför vill vi vara med och bidra till idrottsrörelsens Strategi2025.
     Under december månad kommer vi att lyfta det fina och viktiga arbete som sker runt om i friidrottssverige. Vi vill att fler ska vara med och bidra till att Svensk Friidrott ska vara en inkluderande idrott där fler kan nå sin fulla potential.
     På sociala medier, friidrott.se och Friidrottskanalen kommer vi att dela tips och verktyg för att skapa en inkluderande idrott. Vi uppmanar dig att göra detsamma!
     Tillsammans formar vi Svensk Friidrott!
     /Azuka Nnamaka & Gustav Orbring

Två jämna halvor – 1:05:05 + 1:05:04 – resulterade i 2:10:09 för David Nilsson. Foto: Per Synnerman

Två jämna halvor – 1:05:05 + 1:05:04 – resulterade i 2:10:09 för David Nilsson. Foto: Per Synnerman

David Nilsson slog det 36 år gamla svenska rekordet i maraton

DEC
01

Högbys David Nilsson stod för en fantastisk prestation när han i Valencia Marathon på söndagsförmiddagen förbättrade det 36 år gamla svenska rekord med 29 sekunder till 2:10:09. Den gamla noteringen hade Kjell-Erik Ståhl från VM i Helsingfors 1983 då han var fyra på 2:10:38. David blev 16:e och underskred såväl den internationella OS-kvalgränsen 2:11:30 som SOK:s nomineringsgräns 2:11:00.
     
     Tre lopp och tre pers
     David gjorde sitt tredje maratonlopp på sju månader och satte sitt tredje personliga rekord efter 2:13:29 i Hamburg i april och 2:11:50 i Berlin för två månader sedan. Han passerade nu halva sträckan på 1:05:05 och låg då 27 sekunder före passertiden från Berlin. Det avståndet ökade till 28 sekunder vid 35 km följt av en riktigt stark avslutning med 14:58 på 5 km-avsnittet mellan 35 och 40 km och sedan 6:26 sista 2.2 km.
     Sitt livs lopp gjorde även Huddinge-löparna Ebba Tulu Chala och John Kingstedt. Bara fem veckor efter persloppet 2:15:01 i Frankfurt förbättrade sig Ebba nu till 2:13:39. Bara nio svenskar har sprungit snabbare även om Ebba ännu formellt inte är svensk medborgare.
     John gjorde sitt första seriösa försök på maraton och efter låga 1:09:02 halvvägs sprang han andra halvan klart snabbare och nådde målet på 2:17:56.
     
     47 år gammalt distriktsrekord slaget
     Romas Fred Grönwall kom i mål på 2:20:08 och förbättrade sitt sex månader gamla personbästa med fyra minuter. Därmed sänktes också det 47 år gamla distriktsrekordet för Gotland med en dryg minut där tidigare rekordinnehavaren var Owe Malmqvist.
     Personbästa satte även Vegan Runners Klas Johansson som med 2:21:49 filade bort en minut på sitt pers. Totalt tog sig sju svenskar under 2:30.
     Bästa svenska var VM-löparen Cecilia Norrbom med 2:47:38. Hon hade siktet inställt på 2:33 som skulle inneburit pers med två minuter. Men efter 1:16:45 halvvägs drabbades hon av kraftigt håll efter 31 km, fick stanna 5-6 gånger och hade ingen lyckad dag.
     
     Europarekord
     Snabbast av alla i Valencia var debutanten Kinde Atanaw från Etiopien med nya banrekordet 2:03:51. Bakom honom satte Turkiets Kaan Kigen Özbilen nytt europarekord som tvåa med 2:04:16. Norges Sondre Nordstad Moen blev bäste nordbo som sjua på 2:06:16 – bara 28 sekunder från hans eget nordiska rekord som för två år sedan var europarekord. Damklassen vanns av Etiopiens Roza Dereje på 2:18:30.
     /Jonas Hedman

Seger och nytt pers för Linn Nilsson

DEC
01

I Valencia Marathons 10 km-lopp vann Hälles Linn Nilsson med 13 sekunder 32:53 som är en förbättring av hennes ett år gamla personliga rekord med en dryg minut. Bara en handfull svenskor har sprungit snabbare på väg. Linn har haft ett tufft år med få tävlingar så söndagens framgång var extra kul.
     I de utmärkta förhållandena gjorde även Spårvägens terräng-SM-vinnare Mohammad Reza sitt hittills bästa lopp och slutade trea på preliminära 28:35 – personbästa med en knapp halvminut. Personligt rekord satte även klubbkamraten Olle Walleräng som tia på 29:00 och Turebergs Daniel Lundgren (14:e på 29:27).
     
     Världsrekord!
     Suverän vinnare av milloppet var Ugandas terräng- och 10 000 m-världsmästare Joshua Cheptegei som med 26:38 förbättrade det nio år gamla världsrekordet med sex sekunder. Detta efter riktigt imponerande sololöpning andra halvan. Segermarginalen var hela 1:40.
     /Jonas Hedman

Johan Storåkers, ordf SFIF, mottog utmärkelsen från Rajne Söderberg, SCIFs styrelse, i samband med Friidrottsgalan på Berns den 28 november.

Johan Storåkers, ordf SFIF, mottog utmärkelsen från Rajne Söderberg, SCIFs styrelse, i samband med Friidrottsgalan på Berns den 28 november.
Foto: Ryno Quantz

Årets Idrottsförbund: Svensk Friidrott

NOV
29

Sveriges Centralförening för Idrottens främjande, SCIF, utser varje år Årets Idrottsförbund och i samband med årets Friidrottsgala offentliggjordes att 2019 års utmärkelse går till Svensk Friidrott!
     
     Rajne Söderberg, ledamot i SCIFs styrelse, presenterade utmärkelsen för Johan Storåkers, ordförande Svensk Friidrott, och läste motiveringen:
     Ett förbund som haft en svacka sedan storhetstiden för 15 år sedan, som kulminerade med tre OS-guld 2004, har nu åter visat sig konkurrenskraftig i en global och jämställd idrott. Dessutom med unga friidrottare som har lyckats med framskjutna placeringar i stora mästerskap.
     
     Johan Storåkers tacktal i korthet:
     Stort tack för denna mycket ärofyllda utmärkelse som årets förbund! Framförallt vill jag en sådan här kväll gratulera alla engagerade krafter inom friidrotten. Det är ni som bär upp vår rörelse och dess kvalité. Utan alla medlemmar är vi ingenting som folkrörelse. Det är med djup respekt som vi följer ert strävsamma reforminriktade arbete. Dag ut, dag in. I ur och i skur. I med- och motvind. Detta är den svenska friidrottsfamiljens pris. Ni är alla guld värda.
     Utmärkelsen omfattar även en prissumma på 300 000 kr.
     
     Om Centralföreningen för Idrottens främjande
     Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande bildades 1897 och är landets första centrala idrottsorganisation, en föregångare till Riksidrottsförbundet. Föreningen ville få idrottstävlingar till Stockholm och Sverige och låg bakom ansökan till OS 1912. Centralföreningen byggde även Stockholms Stadion och förvaltar än i dag historian om den vackra arenan. I tillägg delas stipendier och utmärkelser ut, som alla har i syfte att främja idrottande i Sverige.
     /Hillevi Thor

Foto: Ryno Quantz

Årets friidrottare: Daniel Ståhl

NOV
29

VM-guldmedaljören i diskus Daniel Ståhl var kvällens stora vinnare på Friidrottsgalan. Han åker hem från Berns Salonger i Stockholm med inte mindre än fyra priser: Årets prestation i Folksam GP, i friidrotts-SM, i landslaget och inte minst priset som Årets friidrottare 2019.
     En genomgående fantastisk säsong med svenskt rekord, längsta kastet i världen på elva år, Diamond League-seger och framförallt ett VM guld i Doha var det som bärgade den guldkantade kvällen för Daniels del.
     Daniel var på plats på Berns med sin familj, som säkerligen får hjälpas åt att bära hem priserna i torsdagsnatten.
     Se Daniel ta emot priset och hålla sitt tacktal
     Hela 10-bästalistan 2019
     /Gustav Orbring

Foto: Ryno Quantz

Alla vinnarna på Friidrottsgalan 2019

NOV
29

Årets främsta friidrottare hyllades och prisades på Berns på torsdagskvällen som kulminerade med att stavhopparen Daniel Ståhl utsågs till Årets friidrottare. Men det delades också ut en rad andra priser.
     
     Årets prestation i landslaget: Daniel Ståhl, Spårvägens FK (diskus) och Angelica Bengtsson, Hässelby SK (stav)
     Motivering Ståhl: Suverän världsmästare efter att ha svarat för de tre längsta kasten i finalen i Doha.
     Motivering Bengtsson: 6:a på VM efter att trots ett stavbrott ha höjt svenska rekordet till 4.80.
     
     Årets genombrott i landslaget: Jesper Hellström, Hässelby SK (Tresteg) och Yolanda Ngarambe, Turebergs FK (1500m/3000m)
     Motivering Hellström: Nya personliga rekord i alla tre landslagsuppdragen: 1:a i debuten vid Nordenkampen, 4:a i Lag-EM och 1:a i Finnkampen.
     Motivering Ngarambe: Dubbla EM-debuter, inomhus-EM och lag-EM. I det sistnämnda tog hon en högst meriterande seger. På VM tog hon sig till semifinal, där det blev nytt personligt rekord och tredjeplats i Sverige genom tiderna.
     
     Årets prestation Finnkampen: Armand Duplantis, Upsala IF (stav) och Irene Ekelund, Spårvägens FK (100m/200m)
     Motivering Duplantis: Klarade sex meter, vilket är nytt Finnkampsrekord och Stadionrekord.
     Motivering Ekelund: Tog hem dubbla segrar på 100m och 200m, det förstnämnda i överlägsen stil.
     
     Årets prestation i Friidrotts-SM: Daniel Ståhl, Spårvägens FK (diskus) och Fanny Roos, Athletics 24Seven SK (kula/diskus)
     Motivering Ståhl: Överlägsen segrare med 69.23 som segerkast – segermarginal på åtta meter.
     Motivering Roos: Fanny krossade SM-rekordet med halvmetern till 18.57, och tog dessutom lite oväntat hem diskusfinalen på nya perset 56.89.
     
     Årets prestation Folksam GP: Daniel Ståhl, Spårvägens FK (diskus) och Tilde Johansson, Falkenbergs IK (längd)
     Motivering Ståhl: Stod för historisk kastserie i Varberg med totalt fyra kast över 70 meter, med det längsta på 70.89. Krossade motståndet även i Sollentuna (69.17) och i Karlstad (68.93).
     Motivering Johansson: Seger i Karlstad på 6.73 – svenskt juniorrekord och världsårsbästa för juniorer. Seger även i Varberg mot tre blivande topp 10-placerade på VM.
     
     Årets tränare: Janne Bengtsson, Spårvägens FK
     Motivering: Janne Bengtsson har varit verksam som tränare inom Svensk Friidrott i flera decennier, och var förbundskapten redan 1981. Men det är framförallt i Spårvägens FK som Janne har blivit en framgångsrik tränare. De senaste åren har Jannes adept Kalle Berglund utvecklats till att bli en världslöpare på 1500m. I år sänkte han det svenska rekordet tre (!) gånger och sprang VM-final i Doha.
     
     Årets ungdomsledare: Beatrice Sjödin, Umedalens IF, och Peter Wikström, Hammarby Friidrott
     Motivering Sjödin: Beatrice har ett stort intresse för att utveckla barns rörelseglädje och var en av initiativtagarna till att starta friidrott för barn med funktionsnedsättning sommaren 2015. Beatrice brinner för att alla barn och ungdomar ska ha samma möjlighet till friidrott utifrån sina egna förutsättningar och engagerar sig därför även för att andra föreningar i länet ska utveckla Para-friidrott.
     Motivering Wikström: Peter Wikström har varit verksam som friidrottstränare sedan 1973. Han kom till Hammarby Friidrott 1976 där han fortsatte sin aktiva karriär samtidigt som han blev barn- och ungdomstränare. Peter blev anställd som sportchef 2002, och är idag ansvarig för föreningens ungdomsverksamhet, utbildningar och arrangemang. Förutom sina arbetsuppgifter i sin anställning så lägger han ned många ideella timmar varje vecka mot och med träningsgrupperna inom föreningen.
     
     Svenska Löpares Pris: Bo Göran Nilensjö, IS Göta
     Motivering: Bo Göran sprider löpningen i Sverige med ett fantastiskt engagemang. Han driver Spring Media, och är ordförande och tränare i IS Göta sedan ca 20 år tillbaka och har förflyttat klubben från 20 medlemmar till dagens nivå på ca 650 medlemmar. Han anordnar löparresor, håller föreläsningar, är tävlingsledare och mycket mer. Han har dessutom vunnit över 50 medaljer på veteran-SM. En välförtjänt vinnare av Svenska Löpares pris.
     
     Årets Hederspris: Bottnarydskastet
     Motivering: Det är en egentligen helt osannolik företeelse: En årlig kasttävling för inte bara nationell utan även internationell elit ända upp i absolut världsklass mitt ute i ”Smålandsskogarna”. Fjärran från glamouren på galatouren bjuds alltså världsfriidrott varje år i Bottnaryd, ett samhälle med ca 700 innevånare drygt två mil väster om Jönköping.
     
     Årets Vardagshjälte: Eva Gerdén
     Motivering: Eva kommer från en liten förening i Dalsland. Hon brinner för Friidrotten och dess värdegrund. Hon har varit ett stort stöd för barn och ungdomar som kommer som flyktingbarn, till kommunen. Ser till att de får en meningsfull fritid, skapar glädje gemenskap och där alla är lika mycket värda. Hon är tränare, ser till att anmäla och kör till tävlingar. Hämtar upp barnen som inte kan ta sig till träning. Skaffar skor och träningskläder för de som inte har råd. Inget är omöjligt för henne, hon är alltid glad och positiv. En riktig Vardagshjälte som har slitit i det tysta i många år!
     /Gustav Orbring

Hässelby tog 13 JSM-guld 2019 och ett av dem kom på 4x100 m i P19 på Stockholms Stadion i maj. Fr v Ahmed Bahaa, Martin Hagberg, Carl af Forselles och Tobias Solberg.

Hässelby tog 13 JSM-guld 2019 och ett av dem kom på 4x100 m i P19 på Stockholms Stadion i maj. Fr v Ahmed Bahaa, Martin Hagberg, Carl af Forselles och Tobias Solberg.
Foto: Deca Text & Bild

Hässelby i topp på juniorsidan

NOV
27

När SM-pokalen summerades skilde bara åtta poäng mellan de tre främsta klubbarna där Malmö AI vann före Hässelby och Spårvägen. Ännu jämnare var det i toppen på juniorlistan (18–22 år) där Hässelby fick revansch och vann med blott 0.38 poäng (!) före MAI sedan man plockat in de nödvändiga fem poängen i sista tävlingen som var terräng-SM i Umeå.
      Hässelby samlade ihop 153.75 poäng – 32 fler än 2018 – och toppade nu juniorlistan för första gången på fem år. Placeringsraden sedan 2014 är 1-2-3-2-4-1. Totalt tog Hässelby 29 medaljer i 19- och 22-årsklasserna ute och inne – 13 guld, 6 silver och 10 brons.
      – Jättekul! Bredden är vår styrka. Vi har 35-40

Läs mer Läs mer...

Duo gör comeback i terräng-EM

 27 nov, 2019.I dag presenterades den andra och sista uttagningen till terräng-EM i Lissabon 8 december. Turebergs Daniel Lundgren och Strömstads Mikael Ekvall gör båda comeback i EM-sammanhang när de kompletterar truppen på herrsidan.
   Ekvall blev näst bäste svensk i Samorín 2017, men 2018 satsade han mer mot marathon och halvmarathon, där det blev dubbla mästerskap i form av VM i Valencia (halvmaran) och EM i Berlin (marathon).

Läs mer Läs mer...

Stjärntätt på årets Friidrottsgala
– se livesändningen i Expressen

 26 nov, 2019.På torsdag är det äntligen dags för Friidrottsgalan. En kväll där stora delar av Friidrotts-Sverige samlas och hyllar de som på olika sätt utmärkt sig lite extra det här året. Många välkända namn kommer vara på plats – såsom Tilde Johansson, Daniel Ståhl, Fanny Roos, Angelica Bengtsson Och Kalle Berglund som alla har chans att plocka hem priser under kvällen.

Läs mer Läs mer...

Så var Ordförandekonferensen

 26 nov, 2019.I helgen genomfördes den årliga Ordförandekonferensen på Svensk Friidrotts kansli i Stockholm, där företrädare för olika delar inom rörelsen samlades för att stämma av året och blicka framåt.
   Det var rekordstor uppslutning med hela 55 personer ca som medverkade (SDF-ordföranden, representanter från elitklubbarna förbundsstyrelsen, representanter från SFIF:s kansli, Ungdomsrådet, valberedningen samt kommittéordföranden, föredragshållare och representanter från RF). För första gången var även Friskis & Svettis representerade genom ordförande Kia Orback Pettersson.
   – Helgens ordförandekonferens var mycket givande med många intressanta samtal och diskussioner. Vid ett sådant här tillfälle fanns det även en del tid för informella samtal och umgänge vilket är viktigt i en folkrörelse. Alla deltagare bidrog till att göra årets ordförandekonferens till ett mycket lyckat möte, säger Förbundsordföranden Johan Storåkers.

Läs mer Läs mer...

Nya statistiksystemet:
Viktig info till alla tävlingsarrangörer

 25 nov, 2019.Under 2019 startade arbetet med att bygga Svensk Friidrotts nya resultat- och statistiksystem som kommer att tas i bruk under 2020. Detta är något som alla inom svensk friidrott kommer att ha nytta av och möjliggör bl a en mer omfattande och snabbare uppdaterad statistik, djupare årsbästalistor, möjlighet att söka på namn för att få samlad info om en aktiv och bättre resultatservice.

Läs mer Läs mer...

Archie 1:04:10 på halvmaran!

 24 nov, 2019.Härhemma där det känns tveksamt om solen ens går upp på dagarna är det i stort sett stiltje vad gäller utetävlandet. Men en hel del svenska löpare söker sig så här års utomlands för att tävla. Helgens utropstecken kom i Baskien där Spårvägens Archie Casteel suveränt vann halvmaraklassen i San Sebastián-maran på förnämliga 1:04:10.
   En tid som innebar att Archie kapade bort över 3½ minut från det personliga rekord han satte på samma tävling för ett år sedan. Tiden för dessutom upp honom som 7:a på den svenska årsbästalista som redan tidigare var vår bästa någonsin med 2x1:01 plus 4x1:03.
   Faktum är att 1:04:10 de tio närmast föregående åren hade gjort Archie till statistik-1:a sex gånger, 2:a tre gånger och 3:a en gång! Han var också själv överraskad över sin insats:
   ꟷ Trodde inte jag var i den här formen!
   ꟷ Jag trodde inte att jag var i den här formen. Innan loppet var målet sub-66 och

Läs mer Läs mer...

Europeisk hopp- och sprintkonferens

 22 nov, 2019.Förra helgen arrangerade Svensk Friidrott och Prestationscentrum hopp en hopp- (horisontella) och sprintkonferens för europeiska länder i Karlstad. 120 deltagare var på plats, varav 70 var utländska från olika delar av Europa.
   Föreläsare under konferensen var bland annat amerikanen Dan Pfaff som delade med sig av sina träningsfilosofier inom sprint (effektivisering av kroppsrörelse var ett ämne) och på lördagen demonstrerade Dan tillsammans med Götas Henrik Larsson praktiska övningar.

Läs mer Läs mer...

Årets främsta friidrottare: Plats 6-10

 21 nov, 2019.Om precis en vecka är det dags för Friidrottsgalan 2019, då vi hyllar de friidrottare vars prestationer stuckit ut den här säsongen.
   En av höjdpunkterna under galan är det pris som delas ut av Svensk Friidrott och Expressen: Årets Friidrottare. Priset delas ut till den friidrottare som toppar 10-bästalistan.

Läs mer Läs mer...

Här skapar barnen sin egen tävling

 21 nov, 2019.Minispelen är en friidrottstävling för barn 5-11 år som arrangeras av Åhus FIK i Öllsjö strax utanför Kristianstad. Tävlingsmomentet lever i högsta grad men resultatrapportering och rangordning har aldrig funnit med. Alla deltagare som genomför en löp-, en kast och en hoppgren får medalj, oavsett placering. I år har tävlingen 10 års jubileum.
   – Vi ville ta fram en tävling med barnen i fokus, att de skulle få tävla utan att jämföras med andra. Många friidrottstävlingar kan idag kännas lite dömande: en tjuvstart gör att du inte får springa ditt lopp eller att du gör övertramp och därav kanske inte får med dig något resultat, säger Kerstin Karlström, grundare och tävlingsledare av Minispelen.
   – Jag ville ha en tävling där barnen kan växa in i tävlingen och friidrotten. Där de få flera chanser i varje gren.

Läs mer Läs mer...

Årets förbundsdomarkurs genomförd

 20 nov, 2019.En friidrottstävling är ett ganska komplext maskineri och för att fungera bra krävs det framförallt kompetenta ”maskinister”, dvs duktiga domare. Förbundsdomarutbildningen har i nu trettio år haft en nyckelroll för att kvalitetssäkra våra större arrangemang.
   Kursen är ingen regelutbildning utan fokuserar på förståelse för och tillämpning av reglerna samt på domarens roll i det multiskeende som är en friidrottstävling.
   Typiska programpunkter är ”Grenledarens roll”, ”Juryarbete i gruppform” och ”Antal och placering av domare” – ämnen som leder till mycket diskussioner i olika konstellationer.
   Örebro och Västerås satsar!
   Årets kurs genomfördes den gångna helgen i Stockholm med

Läs mer Läs mer...

Fler nyheter

Jerringpriset: Ståhl & Mondo
nominerade - så röstar du

”Ska köpa en ny kostym nu, har
haft den gamla sedan gymnasiet”

Nominera "Årets sportförälder"
Dags att söka Friidrotts-SM 2022
SOK-talanger på Fuerteventura
David noterade näst bästa tiden
EM-kval och jättepers av Sanna
Diskus med i BAUHAUS-galan!

Läs mer Nyhetsarkivet