Onsdag 26 november 2014

 


Sök på friidrott.se

 
 Läs mer!
 Beställ!Med vår RSS håller du dig uppdaterad om vad som händer på friidrott.se. RSS (Rich document format Site Summary) är ett standardformat för att leverera nyhetsrubriker och sammanfattningar.

Om du har Internet Explorer 7, Firefox, Safari eller Opera så har du inbyggda funktioner för att upptäcka och prenumerera på RSS-flöden. Klicka på länken nedan för att läsa eller skapa en länk till vårt RSS-flöde.

Rss Prenumerera här

Mer om RSS och hur du använder det.


 
 
 
Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

A. Lennart Julin
redaktör
08-30 13 33

Information och
media

Magnus Fridell (vik.)
073-506 21 74
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Foto: Deca Text & Bild

Månadens i oktober: Annelie

NOV
25

Gått med i en klubb som 33-åring, debuterat på maran två år senare med en 4:e plats på SM och debuterat i landslagsdräkt ytterligare ett år senare på EM. Nej, det är inte en återblick på Evy Palms karriär en gång i tiden utan en sammanfattning av de viktigaste utvecklingsstegen för Ymers Annelie Johansson nu ett kvartssekel senare.
     Precis som för Evy kom löpningen för Annelie in först i vuxen ålder och då som en motionsaktivitet. Det man som utomhusstående kan undra över är att det kom att ta så pass många år innan Annelie bestämde sig för att också "satsa" på löpningen som tävlingsidrott.
     För hon noterade som klubblös "motionär" faktiskt 1:29 på halvmaran redan 2005 och 1:24 (15:e på GöteborgsVarvet!) 2009. Den senare tiden gjorde henne även till 27:a på svenska årsbästalistan. Ändå var det inte förrän två år senare som Annelie "gjorde slag i saken", gick med i en förening och fick en tränare.
     Fast det är klart: Att börja en osäker idrottssatsning när man redan kommit in i jobb-och familj-fasen av livet är inte ett omedelbart självklart beslut även om anar att det finns viss talang. Men för tre år sedan tog Annelie alltså steget och utdelningen går knappast att klaga på.
     2014 har blivit det verkliga "genombrottsåret" och det trots att det faktiskt började med en stressfraktur som gjorde att det var bara just precis att hon hann kvala in i EM-laget till Zürich. Men därför är det heller inte så konstigt att formen tycktes fortsätta att stiga även efter EM-loppet, där hon blev bästa svenska.
     För efter Zürich följde bl a dunderpers på halvmaran (1:16 i Stockholm), seger på tremilen på Lidingöloppet och som kulmen: Fjärdeplats i Dublin Marathon på nya personbästat 2:41:09 som gav andraplats på svenska årsbästalistan.
     Och som gjorde henne till friidrott.se:s val till "Månadens friidrottare" för oktober månad!
     I vår Månadens-intervju "Att tänka att jag skulle springa i landslaget några år senare var helt omöjligt" berättar Annelie om hur hon hittade fram till löpningen och om de tankar och planer hon har för sin fortsatta löparkarriär!
     Läs mer om "Månadens friidrottare"!

Vid besöket på SFIF:s kansli träffade EA-ordförandekandidaten Jean Gracia (mitten) bl a ordförande Björn Eriksson (t h) och vice ordförande Toralf Nilsson (t v).

Vid besöket på SFIF:s kansli träffade EA-ordförandekandidaten Jean Gracia (mitten) bl a ordförande Björn Eriksson (t h) och vice ordförande Toralf Nilsson (t v).
Foto: Anders Albertsson

Ledarskifte väntar IAAF & EA

NOV
25

Inom bara ett par veckor under senhösten 1999 fick både Europeiska Friidrottsförbundet EA och Internationella Friidrottsförbundet IAAF nya ordföranden i form av Hansjörg Wirz resp Lamine Diack.
     Wirz och Diack upprätthåller fortfarande dessa ämbeten efter att ha omvalts flera gånger, men båda har aviserat att de 2015 kommer att kliva åt sidan. EA har sitt ordförandeval i april medan skiftet i IAAF kommer att ske vid kongressen i Beijing dagarna före VM i augusti.
     I IAAF väntas kampen om att ersätta Diack stå mellan två av de nuvarande "vicepresidenterna", nämligen britten Sebastian Coe och ukrainaren Sergej Bubka. Oberoende av vem av dem som väljs blir det faktiskt första gången som IAAF får en ordförande med superstjärnestatus från sin aktiva karriär.
     När det gäller EA är det hittills tre som aviserat sin avsikt att kandidera: Jean Gracia (Frankrike), Antti Pihlakoski (Finland) och Svein Arne Hansen (Norge). De två förstnämnda tillhör den nuvarande EA-styrelsen medan den sistnämnde har suttit där tidigare.
     Gracia besökte på tisdagen Stockholm och SFIF för att presentera sina planer för europeisk friidrott om han skulle bli vald.

Valberedningens enkät

NOV
25

Om fyra månader - sista helgen i mars - har Svensk Friidrott sitt förbundsårsmöte i Söderhamn. På dagordningen finns som alltid styrelseval, där ordförandeposten samt hälften av de övriga platserna skall besättas.
     Valberedningen jobbar året runt men självklart med en upptrappning av intensiteten när årsmötet närmar sig. Enligt stadgarna skall de t ex senast den 15 december ha inhämtat besked om vilka styrelseledamöter i tur att avgå vid årsmötet, som meddelat huruvida de står till förfogande för omval.
     Ett annat led i valberedningens arbete är den enkät man går ut med för att inhämta synpunkter från friidrotts-Sverige om vilka principiella synpunkter man har på hur styrelsen bör vara sammansatt i olika avseenden.
     Årets enkät består av ett webbformulär som nu är öppnat så att det är fritt fram för alla intresserade att lämna sina synpunkter! Läs mer på "Valberedningen informerar"! Sista dag att svara på enkäten är den 18 januari 2015 - men varför vänta?

Den färske RV-stipendiaten med blommor och insignier överlämnade av RV-ordföranden Kerstin Rosén.

Den färske RV-stipendiaten med blommor och insignier överlämnade av RV-ordföranden Kerstin Rosén.
Foto: Marie Louise Bergh

Anders Borgström tilldelad
exklusiv ledarutmärkelse

NOV
24

RV-stipendiet är föreningen Riksidrottens Vänners främsta belöning och avser att ”hedra man eller kvinna, vars ledarinsatser verksamt bidragit till den svenska idrottsrörelsens utveckling”.
     Ett stipendium på 25 000 kronor utdelas varje år. Mottagaren ska skänka stipendiesumman vidare till ett ändamål som ligger vederbörande varmt om hjärtat.

     Stipendiet har delats ut årligen sedan 1973 så Anders Borgström blev i torsdags den 42:a mottagaren av denna prestigefyllda ledarutmärkelse.
     I friidrottskretsar behöver Anders knappast någon närmare presentation efter mer än fyra decennier som innehållit bl a fler-/mångåriga uppdrag som förbundskapten, FIG-rektor, grengruppschef för kast, grenutvecklare i spjut och expertkommentator i TV.
     Stipendiesumman skulle dock alltså inte behållas utan slussas vidare och så här säger Anders själv om sitt val:
     ”Det ändamål jag kommer att anvisa stipendierna till kändes omedelbart helt klart. Självfallet blir det till IF Göta! När jag sedan tänkte lite mer djupt på det hela så vill jag faktiskt än mer precisera det hela. Det skall gå till ledar-/tränarutveckling.
     Föreningen har ju viss tradition på området eftersom tre av de tio som hittills fått förtroendet att vara förbundskaptener har fått sin fostran i Göta. Samtidigt har vi, liksom stora delar av övriga friidrotts-Sverige, haft svårigheter att rekrytera kvinnliga ledare/tränare.
     Vi har i Göta äntligen två kvinnor, som ger järnet i sina tränarroller. Båda har elitbakgrund och tävlat i blågult. Så stipendiet kommer att vandra vidare till dessa båda att användas till kurs(er) och/eller studieresor som främjar deras fortsatta utveckling som tränare.
     De heter Helene Friberg och Maria Larsson. Jag har, under hela deras tränarkarriärer, försökt uppmuntra båda två och poängterat vad värdefullt jag tycker det vara, att tjejer med elitbakgrund ger sig in i tränarrollen och delar med sig av sina erfarenheter.
     Och nu känns det oerhört kul att kunna stötta dom, inte bara med en vänlig klapp på axeln (vilket i sig inte skall underskattas) – utan även med ett substansfullt bidrag till fortsatta utbildnings- /utvecklingsmöjligheter!”

     Och redan någon dag senare omvandlades den tanken i handling när Anders överraskade Helene och Maria under en träning i Våxnäshallen för att vidarebefordrade stipendiet! Läs mer på IF Götas hemsida!

The one and only

NOV
24

Att ett idrottsevenemang lockar över 42.000 anmälningar redan premiäråret måste vara varje arrangörs hemliga dröm. Den perfekta starten på en långlivad tradition!
     Men för lördagens Stockholm Tunnel Run blir det ingen fortsättning. För redan nu om några dagar släpps fordonstrafiken på i Norra länken och den kommer sedan inte att stängas av.
     Och naturligtvis var det "nu eller aldrig"-premisserna som bidrog till att det blev så många anmälningar till premiären, eftersom den alltså samtidigt var även avskedsföreställningen.
     Att det var något speciellt ser man också på att bortfallet mellan anmälan och start var mindre än det gängse för lopp av storformat. Där är tumregeln att 75% av de anmälda kommer i mål.
     Det gällde i år för lopp som Varvet och Maran liksom även för Midnattsloppet i Stockholm som hade 42.044 anmälda och 31.512 i resultatlistan vilket blir nästan på pricken 75 %.
     Men i Tunnelloppet var "verkningsgraden" ett snäpp högre, vilket är helt logiskt därför att chansen att springa aldrig skulle komma igen. Antingen sprang man nu eller så fick man gräma sig: Av 42.513 anmälda återfinns 33.635 med sluttider i den preliminära resultatlistan - vilket ger kvoten 79 %.
     Alla resultat
     För dem som sprang - liksom för dem som missade av någon anledning - är det förresten nu bara att dra igång träningen för det tredje tunnelloppet i huvudstaden.
     För efter Södra Länken 2004 och Norra Länken 2014 borde det väl kunna bli Förbifarten om ytterligare tio år eller så? Den är f ö planerad att bli så lång att man skulle få plats att ordna en halvmara!
     Fast att springa nästan en hel halvmara (17 av 21 km) inne i tunnel kanske inte är så lockande?

De fem främsta med 2:an Jonas Buud, 1:an Max King och 3:an José A Requeijo i mitten flankerade av 4:an Nojo och 5:an Takada.

De fem främsta med 2:an Jonas Buud, 1:an Max King och 3:an José A Requeijo i mitten flankerade av 4:an Nojo och 5:an Takada.

VM 100 km: Jonas lopp

NOV
23

VM 2012 kördes enl modellen 5 x 20 km, medan det den här gången var tvärtom, dvs 20 x 5 km. Så chipstidtagningen levererade på ett smidigt sett passertider var 5 km och det kan vara intresserant att titta på vad de berättar om hur Jonas Buuds silverlopp gestaltade sig:
     Första halvan gick i en osannolikt jämn fart: Efter "startrusningen" (19:00) avverkade Jonas samtliga de följande nio halvmilarna mellan 19:09 och 19:26! Han passerade halvvägs på 3:12:43 och låg då drygt två minuter före sitt eget rekordlopp vid VM 2012.
     Andra halvan sänkte Jonas tempot en aning men hade ändå de följande åtta halvmilarna tätt samlade på 19:37-19:56! Det var inte förrän runt 85 km som han blev "passerad" av sitt eget rekordlopp i Seregno. Sista två varven blev de tyngsta (20:25 + 20:43) och med sluttiden 6:32:04 hamnade han till slut dryga tre minuter över rekordet.
     PS. Det var alltså fjärde gången sedan 2009 som Jonas tog silver i IAU:s 100 km, men vinnarna har varit olika varje gång: 2009 och 2010 japanerna Miyazato resp Nakadai, 2012 italienaren Calcaterra och nu 2014 alltså USA:s King,

VM 100 km: Vinnande debut

 23 nov, 2014.Ny mästare på 100 km blev alltså den 34-årige Max King från USA - som faktiskt var debutant på sträckan. Men det betyder inte att han "kom från ingenstans".
   Tvärtom är King en mycket rutinerad allroundlöpare. Från början en hygglig banlöpare med hinder som specialitet där han under ett antal år låg på 8:30/8:40-nivån. Perset 8:30.54 satte King faktiskt så sent som för två år sedan när han kom 6:a på OS-uttagningarna.
   Men då hade han egentligen redan flyttat fokus från banlöpningen. King har gjort fyra VM-starter

Läs mer Fortsättning...

NCAA: Elmar & Agnes

 22 nov, 2014.Med ca 250 konkurrenter tog Elmar Engholm en 78:e och Agnes Sjöström en 101:a plats individuellt vid lördagens NCAA-mästerskapen i terräng i Terre Haute (Indiana).
   För ett år sedan på samma plats blev de två hässelbyarna 186:a resp 155:a och tidsmässigt förbättrade de sig från fjolårets 32:11 resp 21:41 till 31:21 resp 21:13.
   Elmar gjorde ett lopp där han plockade placeringar hela vägen: 216:e efter 3 km (hade tidigt stannat till för att ta på en i trängseln avtrampad sko!), 168:a efter 5 km, 100:e efter 8 km och så alltså 78:a i mål efter 10 km.
   Under 2000-talet är det av svenskar bara

Läs mer Fortsättning...

Daniel & Sandra snabbast
ut ur tunnlarna

 22 nov, 2014."Hela Motala nere i en tunnel" skulle kunna vara en beskrivning av lördagens "Stockholm Tunnel Run" där antalet anmälningar matchade antalet innevånare i Motala. Nu var dock - av praktiska skäl - inte alla nere i Norra Länkens tunnlar samtidigt utan skickades iväg i portioner om ca 3.000 i taget med sista start nästan 2½ timme efter första.
   Eliten startade förstås i den första kl 12.00 och den som kom att bestämma farten var Spårvägens Ebba Tulu Chala som halvvägs ledde med några sekunder före Turebergs Daniel Lundgren och Vallentunas Lars Södergård.
   Daniel hade dock styrka att jobba sig ikapp och i den riktigt tuffa avslutningen - sista kilometern steg 20 meter och "upploppet" var en uppförsbacke - kunde han sticka ifrån Ebba.
   Fast den som verkligen flög i slutbackarna var

Läs mer Fortsättning...

VM 100 km: Nytt silver!

 21 nov, 2014.Återigen blev det en andraplats på VM 100 km för Moras Jonas Buud. Det var hans tredje VM-silver på distansen och dessutom har han ett silver från VM-föregångaren "World Cup." Jonas hade med sluttiden 6:32:04 drygt fyra minuter upp till den nye världsmästaren Max King (USA).
   Precis som vi de tidigare silverinsatserna var nyckeln till Jonas framgång att han sprang smart. De löpare som stack iväg i början lät han göra det och inte oväntat fick de betala för sin optimism senare i loppet.
   Jonas sprang första halvan som en i "huvudklungan" men blev sedan mer och mer "synlig". Med två tredjedelar av distansen avklarade var han fyra

Läs mer Fortsättning...

IAAF:s Årets:
Lavillenie & Adams

 21 nov, 2014.Inte helt oväntat blev det Renaud Lavillenie och Valerie Adams som fick kliva upp på scenen vid World Athletics Gala i Monaco och hyllas som årets främsta friidrottare.

Läs mer Fortsättning...

Fler nyheter

Kompletteringar terräng-EM
XL-galans presskonferens
Möt landslaget på 100 km!
Äntligen: IAAF:s kvalgränser
till sommarens VM i Beijing

Apropå Doha 2019:
Hur funkar VM i oktober?

Läs mer Nyhetsarkivet

Senaste videoklippet

Sanna Kallur planerar att göra comeback på 60 m häck i vinter. Hör hennes tankar om vägen dit.

Se filmen i storformat och fler filmer i Mediabiblioteket.

Andreas Almgren berättar om sina planer för 2015.
Se hela filmen i storformat!

 

att söka/anmäla/rösta/..

28.11  SM-tävling '16

VM 100 km
21 november
Resultat

Perspektiv på friidrott

Marika Borg Ström

Perspektiv på friidrott

November 2014
Marika Borg Ström

Under den här rubriken ger, varje månad, en ny person sina perspektiv på friidrotten.

Läs hela texten här


/SvenskFriidrott

twitter13loggaM2.jpg
/SvenskFriidrott

instagram13loggaM2.jpg
/SvenskFriidrott


RESULTATSäsongen 2014 avslutad


Säsongen 2014 avslutad


NY UPPLAGA!
BESTÄLL (75 kr)!

 

 


LADDA NED!
(PDF, 1.4 MB)

 

Idrottslyftet

 

* Aktuella övergångar

VÄRLDENS BÄSTA FRIIDROTTSARENA

Då, nu och i framtiden!

LÄS MER!

 

Börja friidrotta?

Mediabibliotek

Film, bildspel och ljud

I vårt mediabiliotek hittar du alla filmer, bildspel och ljudfiler från friidrottsvärlden.

 Mediabibliotek