Onsdag 3 september 2014

 


Sök på friidrott.se

 
 Läs mer!
 Beställ!Med vår RSS håller du dig uppdaterad om vad som händer på friidrott.se. RSS (Rich document format Site Summary) är ett standardformat för att leverera nyhetsrubriker och sammanfattningar.

Om du har Internet Explorer 7, Firefox, Safari eller Opera så har du inbyggda funktioner för att upptäcka och prenumerera på RSS-flöden. Klicka på länken nedan för att läsa eller skapa en länk till vårt RSS-flöde.

Rss Prenumerera här

Mer om RSS och hur du använder det.


 
 
 
Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

A. Lennart Julin
redaktör
08-30 13 33

Information och
media

Fredrik Trahn
010-476 53 31
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter

I septembersolen kvällens åtta tävlande fr v: Daniel Ståhl, Sebastian Thörngren, Fanny Roos, Arwid Koskinen, Matilda Elfgaard, Simon Pettersson, Heidi Schmidt och Theodor Ahlström.

I septembersolen kvällens åtta tävlande fr v: Daniel Ståhl, Sebastian Thörngren, Fanny Roos, Arwid Koskinen, Matilda Elfgaard, Simon Pettersson, Heidi Schmidt och Theodor Ahlström.
Foto: Vésteinn Hafsteinsson

Stark Castorama-kväll i Växjö

SEP
02

Tre manliga och två kvinnliga över 3.000 poäng blev det vid tisdagskvällens Castorama på Kastparken i Växjö.
     Ljungbys Fanny Roos överträffade direkt de 3.394 p som hon vann totalen på i fjol genom att notera 3.414 (5:a genom tiderna). Även Täbys Heidi Schmidt följde upp diskuslyftet i Finnkampen med att förbättra Castorama-perset med 78 p till 3.094 (19:e genom tiderna).
     Dagens stora lyft kom på manliga sidan där Upsalas Simon Pettersson plussade på 325 poäng jämfört med i fjol till 3.264, vilket gör att han klättrar från 93:e till 29:e plats genom tiderna. Nya pers även för Spårvägens Daniel Ståhl (3.184) och Huddinges Arwid Koskinen (3.014).
     Alla resultaten på Castoraman i Växjö

Zagreb: Regn, regn, regn

SEP
02

Arrangörerna av tisdagskvällens gala i Zagreb hade i alla fall inte tur med vädret. 14-15 grader och ihållande regn saboterade de mesta av möjligheterna till de högklassiga resultat som startlistorna hade väckt förhoppningar om.
     En typisk illustration gavs av välbesatta 110m häck där blygsamma 13.39 räckte till seger för EM-ettan Sjubenkov strax före just-nu-i-toppform Ortega. För de vassaste resultaten efter omständigheterna svarade Pitkämäki (84.72 i spjut) samt Bailey-Cole och Powell (båda 10.07 på 100m).
     För Erica Jarder i längd slutade det med måttliga 6.36 - som ändå räckte för att bli trea före bl a Klisjina och Reese. Stavhoppet led förstås svårt av vädret och det blev ingen höjd för Melker Svärd Jacobsson.
     Alla resultaten i Zagreb

200m-trion Joel Groth, Nil de Oliveira och Johan Wissman svarade för en imponerande trippelseger och hyllades av - och hyllade själva -  Finnkampsbåtspubliken efteråt.

200m-trion Joel Groth, Nil de Oliveira och Johan Wissman svarade för en imponerande trippelseger och hyllades av - och hyllade själva - Finnkampsbåtspubliken efteråt.
Foto: Ryno Quantz

Hur vann Sverige årets Finnkamper - 2?

SEP
02

En annan vinkling på frågan i rubriken är hur de olika lagens styrkor och svagheter fördelade sig över grenprogrammet. Fanns några mönster man kan identifiera? Jo, verkligen och de var inte svåra att urskilja:
     Sverige vann årets Finnkamp på att slätlöpning med tre sprint, två medel och två lång utgör nästan 40% av det totala individuella grenprogrammet. För det blågula bortalaget tog faktiskt hem (= vann poängmässigt) samtliga individuella slätlöpningsdistanser utom den längsta kvinnliga, 10000m!
     Då skall man ändå veta att svenska herrlaget saknade årets tre snabbaste på 5000m och två snabbaste på 10000m. Men så fort det sattes fram häckar eller hinder tog Finland över. Där förlorade de svenska seniorlagen 16 poäng vardera.
     Mest iögonenfallande blir det svenska övertaget på slätt om man för männen drar strecket efter de fem kortaste distanserna: +42 poäng. 100m var enda tillfället som två finländare lyckades besegra någon svensk, som bäst blev det för värdlandet två tredjeplatser på sprint-medel/lång.
     Tappet i teknikgrenarna blev marginellt trots tre finska tripplar (tresteg, slägga och förstås spjut) bland killarna.
     Damkampen var jämnare på alla sätt och vis - endast två trippelsegrar, Sverige på 800m, Finland på 100m häck. Nyckeln till segern fanns som väntat där vi nått stora internationella framgångar i år. 800m-1500m-5000m gav 20 pluspoäng och illustrerades tydligt genom 5000m-löparnas trefaldigt vunna dueller på slutvarvet och 1500m-loppets slutgiltiga avgörande.

Mission accomplished för förbundskaptenen!

Mission accomplished för förbundskaptenen!
Foto: Deca Text & Bild

Hur vann Sverige årets Finnkamper?

SEP
01

Det är en fråga som det är motiverat att ställa med anledning av att vi saknade ovanligt många av våra toppnamn: Jämför man årsbästalista och faktiskt landskampslag var det på manliga sidan i sex grenar vi helt saknade vår etta och i fem grenar vår tvåa.
     På den kvinnliga sidan var det fem ettor och lika många tvåor som inte fanns med i laget. (Och då är inte inräknat de ettor som var med i andra grenar i stället.)
     Naturligtvis hade inte heller Finland sitt ”dreamteam” – det kan man egentligen aldrig räkna med eftersom det för vardera könet handlar om lag med ca femtio aktiva! Men Finland hade mycket mindre tapp på toppen: I herrlaget saknade man en enda statistiketta (mot våra alltså sex) och i damlaget två (mot våra fem).
     I de siffrorna hittar man ganska säkert en viktig förklaring till att de svenska segermarginalerna på bara ett år krympte från 62 resp 20 p i Stockholm 2013 till årets 23 resp 2 poäng i Helsingfors. Men att det alltså ändå räckte till segrar signalerar att förbundskapten Karin Torneklint hade ett bra underlag för att fylla de luckor som uppstod.

Sommarens världsrekord

SEP
01

Världsrekord är numera sparsamt förekommande - i synnerhet när det gäller de ordinarie mästerskapsgrenarna. Årets skörd bestod fram till i söndags av tre rekord (från World Relays i våras) i stafetter som nästan aldrig springs, två landsvägsrekord (från samma lopp) plus då förstås Lavillenies magiska 6.16-stavhopp i vintras.
     Vid galan ISTAF på Berlins Olympiastadion i söndags kom dock sommarens första rekord och det tack vare polska Anita Wlodarczyk som överträffade Betty Heidlers tre år gamla 79.42 med 16 cm.
     Och det nya rekordet var ändå ingen extrem fullträff utan tvärtom del av tidernas serie: 75.29 - 79.58 - 78.46 - 79.04 - 78.64 - 77.94! Snittet på de fem längsta var alltså 78.73, dvs bara 3 cm från tidigare perset.
     Det enda som var litet överraskande var att Wlodarczyk satte rekordet på en galatävling och inte på ett mästerskap. För hennes senaste pers (78.76) kom på EM i Zürich, det näst senaste (78.46) på VM i Moskva och just på Berlins Olympiastadion för fem år sedan satte hon världsrekord i VM-finalen!
     Och nu är det bara 42 cm kvar till dröm-80? Wlodarczyk har en stor tävling kvar den här säsongen, Kontinentalcupen i Marrakech 13-14 september!

4:e segern på sju år för Växjö

SEP
01

IFK Växjö stärkte sin position som framgångsrikaste förening i Kraftmätningens historia genom att vid helgens final i Linköping ta sin sjunde raka topp-4 placering och det genom sin fjärde seger!
     Jämfört med kvalomgången i början av sommaren gick man hela 2.510 poäng bättre (30.074 mot 27.654) och då hjälpte det inte kvalettan Örgryte att man själva förbättrade sig med drygt tolvhundra poäng. Men silverplatsen är ÖIS klart bästa insats hittills (14:e i fjol) och den bästa för en göteborgsklubb sedan Ullevi kom tvåa för sex år sedan.
     Bästa stockholmsklubb blev denna gång Täby på tredjeplatsen varigenom man tog tredje topp-3 placering på de senaste fem åren.
     Förutom den stora mixklassen har Kraftmätningen också separata klasser för flickor resp pojkar. Växjö tog hem flickorna i en stenhård kamp med Motala (13.094 mot 12.974, dvs bara 120 p differens) medan Örgryte vann bland pojkarna med Växjö som tvåa.
     Slutlig poängställning i de tre Kraftmätningenklasserna
     PS. Om årets poängsummor tycks litet måttliga jämfört med tidigare år - se historiken - så är förklaringen att pojkarna bytt häckdistans (från 100m till 80m) och att flickorna bytt spjut (från 400 g till 500 g). Därför är poängerna inte direkt jämförbara med tidigare års.

FK2: Rafflande upplösning

 31 aug, 2014.Damkampen i Helsingfors fick en gastkramande upplösning. Söndagen började med att de svenska tjejerna ledde med elva poäng, men först ut var den starkaste finska grenen, 100 meter häck. Genom att vinna 400 meter, slägga, 5000 och 200 meter var det svenska försprånget uppe på 15 poäng halvvägs in på tävlingsdagen. Då startade hemmalaget sin upphämtning.

Läs mer Fortsättning...

FK2: Trippeln som fullbordade

 31 aug, 2014.Ett par timmar efter trippelsegern på 200 meter som gav det manliga laget en ordentlig skjuts fullbordades den svenska Finnkampssegern av tre resoluta 1500-meterslöpare.

Läs mer Fortsättning...

FK2: Heidis pluspoäng

 31 aug, 2014.Ytterligare en SM-fyra som skrällde i Helsingfors var Heidi Schmidt. Med bara ett par, tre tävlingar över 50 meter i sommar måste självförtroendet ha fått sig en kick vid en kasttävling i Växjö i veckan där diskusen landade ett par gånger på 52-53 meter.

Läs mer Fortsättning...

FK2: Utropstecknen:
Fredrick, Andreas & Elise

 31 aug, 2014.Söndagens utropstecken på Helsingfors Olympiastadion var Fredrick Ekholm, Andreas Otterling och Elise Malmberg. De två förstnämnda skrällvann sina grenar.
   Den 20-årige Huddingelöparen som tidigare främst utmärkt sig som mångkampare (tvåa på Ungdoms-VM) med spetskompetens i höjd (2.08 före 17-årsdagen) har under sommaren klivit fram som häcklöpare.

Läs mer Fortsättning...

FK2: Svensk dubbel

 31 aug, 2014.En oerhörd stark avslutning av Lovisa Lindh till fjärde plats på 1500 meter och helt otippad längdseger av Andreas Otterling spikade de två Finnkamperna.
   De svenska kvinnorna vann med två poäng och de svenska männen med 23 poäng efter en trippelseger på avslutande 1500 meter.

Läs mer Fortsättning...

Ungdomskampen:
Klar fördel Finland i båda

 31 aug, 2014.Även om Sverige poängmässigt vann söndagsförmiddagens tävlingar i Ungdomskampen för både pojkar och flickor var övertaget i ingendera fallet så stort att det mer än naggade de klara finska halvtidsledningarna i kanten.
   Så redan före de avslutade långa stafetterna som går i samband med seniorernas lopp på eftermiddagen är de finska slutsegrarna klara. Man leder nämligen med 12 poäng bland pojkarna och 23 p bland flickorna.
   Dag två blev det totalt nio svenska grensegrar, fem för pojkar och fyra för flickor. För den enda dubbeln stod

Läs mer Fortsättning...

Fler nyheter

Tjejmilen fullbokad
Finnkampen dag 1:
Svensk ledning i båda

FK1: Pers för Erica!
FK1: Klara 5:a all-time!
FK1: Lyckad sprintdag
FK1: Tripplarna
FK1: Elise 58.42 och seger!

Läs mer Nyhetsarkivet


Helsingfors
30-31 augusti

RESULTAT

 

att söka/anmäla/rösta/..

28.9  Idrottslyftet vint.14/15

15.10  Föreningsbyte

15.10  Friidrottsgymn. ht '15


Årets säsong:
23 aug - 19 okt
ÅRETS RESULTAT

Perspektiv på friidrott

Anna Jonsson

Perspektiv på friidrott

September 2014
Anna Jonsson

Under den här rubriken ger, varje månad, en ny person sina perspektiv på friidrotten.

Läs hela texten här

Senaste videoklippet

Melker Svärd Jacobsson efter DN Galan.

Se filmen i storformat och fler filmer i Mediabiblioteket.


RESULTATSäsongen 2014 avslutad


Säsongen 2014 avslutad


NY UPPLAGA!
BESTÄLL (75 kr)!


Ungdomar 2014


/SvenskFriidrott

twitter13loggaM2.jpg
/SvenskFriidrott

instagram13loggaM2.jpg
/SvenskFriidrott

 

 


LADDA NED!
(PDF, 1.4 MB)

 

Idrottslyftet

 

* Aktuella övergångar

VÄRLDENS BÄSTA FRIIDROTTSARENA

Då, nu och i framtiden!

LÄS MER!

 

Börja friidrotta?

Mediabibliotek

Film, bildspel och ljud

I vårt mediabiliotek hittar du alla filmer, bildspel och ljudfiler från friidrottsvärlden.

 Mediabibliotek