Måndag 3 augusti 2015

 


Sök på friidrott.se 
Med vår RSS håller du dig uppdaterad om vad som händer på friidrott.se. RSS (Rich document format Site Summary) är ett standardformat för att leverera nyhetsrubriker och sammanfattningar.

Om du har Internet Explorer 7, Firefox, Safari eller Opera så har du inbyggda funktioner för att upptäcka och prenumerera på RSS-flöden. Klicka på länken nedan för att läsa eller skapa en länk till vårt RSS-flöde.

Rss Prenumerera här

Mer om RSS och hur du använder det.


 

 
 
Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och
media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Lisa Linnell firar segern med Sofia Linde, t v, och Nadja Casadei. Foto: Agne Bergvall

Lisa Linnell firar segern med Sofia Linde, t v, och Nadja Casadei. Foto: Agne Bergvall

Svenskt årsbästa av Lisa

AUG
02

Växjö Atleticums Lisa Linnell fortsatte sjukampen i öppna flamländska mästerskapen i Dilbeek med 5.78 i längd, 38.23 i spjut och sololöpning på 800 m in till 2:14.02. Det resulterade i att hennes eget svenska årsbästa förbättrades med 77 p till 5.764.
     Serien är Lisas tredje bästa – 124 p från det två år gamla personliga rekordet från JEM22 i Tammerfors då hon var fyra. Hon hade nästan inget motstånd och vann med nästan fyrahundra poäng och hejades fram av Nadja Casadei, som inte tävlade, plus Sofia Linde som valde att inte fortsätta efter första dagen.
     /Jonas Hedman

Stockholm Bauhaus Athletics Week avslutades med Youth

AUG
02

På söndagen avslutades inte bara tvådagarstävlingen Stockholm Bauhaus Athletics Youth på Stockholms Stadion utan även hela friidrottsveckan. Helt klart är formen på gång för många av dem som ska tävla på JSM-USM17 i Kalmar eller USM i Karlskrona om två veckor. I strålande solsken och bara två kortare regnskurar på slutet sattes det en rad personliga rekord och flera svenska årsbästan.
     I P16 fick Kongahällas Mathias Söder på en riktig fullträff och sänkte sitt månadsgamla pers med över fyra sekunder till 1:56.83 och toppar nu årsstatistiken. Detta efter ett lopp där han spurtade ikapp och förbi förre statistikettan Iyuel Ayele från Huddinge med två tiondelar.
     I P17 sänkte MAI:s Viktor Bondesson sitt svenska årsbästa med halvsekunden ner till 38.23 men hade bara två tiondelar till godo på likaledes persandes William Frobe från Täby (38.44) som gick in som tvåa i statistiken.
     IF Hagens Ida Olsson vann kula i F16 på 14.00 vilket bara var 6 cm från hennes eget svenska årsbästa. Nära sin toppnotering var också Cornelia Alm på 800 m i F15 där hennes 2:21.97 bara var en sekund ifrån. Även Huddinges Charlotte Andersson snuddade vid sitt årsbästa, detta på 80 m där 9.96w bara var hundradelen ifrån och i lite för stark medvind.
     I P15 80 m var Umedalens Linus Kapstad och Huddinges Ahmed Bahaa med personliga rekorden 9.36 bara 0.02 från det svenska årsbästat i ett lopp som vanns av Norges Filip Böe på 9.17. Detta i ett lopp där de sju främsta satte personbästa.
     På 300 m häck i F17 sänkte Täbys Lovisa Linde sitt personbästa med en tiondel till 44.10 vilket bara var två från Emma Söderströms svenska årsbästat.
     P17 800 m vanns av Hammarbys Christoffer Ahl på 1:55.77 före Tierps Joel Norling, 1:56.76, och de två var just över respektive under sina pers.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Kim åter över 80

AUG
02

På Gurkspelen i Västerås testade VM-klare Kim Amb formen inför SM i Söderhamn kommande helg och överträffade 80 meter för andra gången på mindre än två veckor – 80.65.
     På 100 m utnyttjade ännu inte 17 år fyllda Lukas Nordén fördelen av hemmaplan till att göra sitt två hittills snabbaste 100 m-lopp genom att vinna ett av seniorheaten på 10.75w och sedan finalen på 10.85w. Det var 0.17 under pers och 0.09 under det vindgodkända svenska årsbästat i P17.
     /Jonas Hedman

Björn Eriksson vill ha fakta

AUG
02

Björn Eriksson, Svensk Friidrotts förbundsordförande, kommenterar de i media presenterade uppgifterna om internationella dopingresultat:
     – Det är egentligen omöjligt att kommentera sådana här uppgifter innan det finns klara bevis och mer fakta. Skulle de här uppgifterna som kommit nu stämma så skulle det självklart vara extremt allvarligt för friidrotten.
     – Vi måste nu få fram mer fakta och vi kommer självklart att forska vidare i frågan under IAAF:s kongress vid VM i Peking. Även om det här är vaga uppgifter måste vi ta det på allvar.
     /Fredrik Trahn

Klara klarade VM-gränsen!

Förste SAIK:are att klara en VM-gräns!

Förste SAIK:are att klara en VM-gräns!

AUG
01

Sävedalens Klara Bodinson fick till en riktig fullträff på 3000 m hinder i belgiska Ninove på lördagskvällen då hon sänkte sitt färska personliga rekord med över tio sekunder till 9:40.21 och underskred VM-kvalgränsen med fyra. Det var perfekta förhållanden med vindstilla, drygt 20 grader och sol och Klara slutade fyra i loppet, placeringen före Charlotta Fougberg som med 9:46.51 missade VM-kvalet med endast 2.5 sekunder.
      Charlotta drog första km på 3:09 och var då loss från klungan och ledde även förbi 2000 m. Klara låg i andraklungan men gick själv

Läs mer Fortsättning...

Lisa tog silver i stav!

Blågul EYOF-medaljör nr tre i Tbilisi!

Blågul EYOF-medaljör nr tre i Tbilisi!
Foto: Daniel Bergin

AUG
01

På lördagen avslutades European Youth Olympic Festival för 16-åringar i Georgien med att Sverige tog medalj nummer tre. Detta genom Hässelbys stavhopperska Lisa Gunnarsson som var med och fightades om guldet hela vägen och till slut tog silver på nästperset 4.15! Efter en darrig inledning där ingångshöjden 3.65 klarades i sista försöket gick det bättre även om hon inte tog allt i första.
      – Jag är ganska nöjd med silver även om jag hoppats på seger. Jag var nära på 4.25, som hade varit tangerat personbästa, och vet att det finns där. Det var motvind i början men sedan blev det vindstilla, säger Lisa.

Läs mer Fortsättning...

Oliveiras två snabbaste

AUG
01

På Gurkspelen i Västerås gjorde Spårvägens Nil de Oliveira sina två klart snabbaste lopp denna sommar i form av 21.10w i försöken och 21.09w i finalen tre timmar senare. Nil dras har dragits med smärta i ena knävecket under sommaren men verkar nu ha hittat rätt spår och är förhoppningsvis på väg mot formen lagom till SM i Söderhamn kommande helg. Han är ju regerande mästare på 200 m och har vunnit distansen de två senaste åren.
     Snabbt sprang också klubbkamraten Mattias Sunneborn som noterade 22.13w och underskred sitt eget svenska M45-rekord med en halvsekund men det blåste som sagt för mycket.
     /Jonas Hedman

Långa släggkast

AUG
01

Slägga var något av dagens gren under första dagen av Gurkspelen i Västerås. Ullevis Tracey Andersson och Huddinges Eleni Larsson gjorde nya försök att klara VM-kvalgränsen 70 meter vilket denna gång resulterade i att Eleni fick revansch för i torsdags. Hon vann på 68.23, bara halvmetern från det sex veckor gamla perset, med Tracey tvåa på 67.42.
     I P15 kastade Faluns Ragnar Carlsson 70.97 med 4 kg-redskapet och snuddade vid sitt svenska årsbästa i åldersklassen. Nära årsbästa var även Hässelbys Patrik Lindstedt i P16 med 66.82 med 5 kg-släggan vilket hade räckte till en femteplats i det europeiska ungdoms-OS i Georgien som avslutades idag. Hammarbys UVM-kastare Grete Ahlberg visade i F17 att formen är tillbaka genom att skicka iväg 3 kg-redskapet 67.11.
     Dagens allra bästa släggprestation stod dock Anita Wlodarczyk för när hon hemma i Polen blev första kvinna genom tiderna att kasta över åttio meter. Det nya världsrekordet lyder på 81.08!
     /Jonas Hedman

Lisa på väg mot personbästa

AUG
01

Lisa Linnell och Sofia Linde tävlar i sjukamp i öppna flamländska mästerskapen i belgiska Dilbeek och där har Lisa inlett med en förstadag som indikerar att det kan bli personligt rekord. Hon inledde med 14.13 på 100 m häck och 1.76 i höjd (fyra cm bättre än i persserien) och avslutade med 12.28 i kula och 25.14 på 200 m. Det innebär 3.442 p efter första dagen vilket bara är 28 p efter persserien från 2013 som slutade på 5.888 (VM-kvalgränsen är 6.075).
     Sofia bästa gren första dagen var höjd där hon gled över 1.79 men sedan tappade hon mycket på 200 m.
     /Jonas Hedman

F16-kvartetten som är klar för final på EYOF. Fr v Ida Thunberg, Amanda Hansson, Hanna Axelsson och Fanny Runheim.

F16-kvartetten som är klar för final på EYOF. Fr v Ida Thunberg, Amanda Hansson, Hanna Axelsson och Fanny Runheim.
Foto: Susanna Runheim

Stafettlaget klart för final

AUG
01

På European Youth Olympic Festival i Tbilisi, Georgien, tog sig det blågula flicklaget till final på 4x100 m tack vare 47.82 vilket innebar avancemang som fjärde bästa tid. Loppet förlöpte inte friktionsfritt där Ida Thunberg i första växlingen fick en accelererande löpares armbåge i magen precis före överlämningen. Men tack vare en bra slutsträcka av Örebros Fanny Runheim tog man sig ändå vidare. Det finns med andra ord förbättringsmöjligheter i finalen idag kl 15.10 svensk tid.
     Ida kastar också spjutfinal i eftermiddag och Lisa Gunnarsson är en av stavfinalisterna.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Maja Nilsson firar höjdsilvret tillsammans med EYOF:s maskot Peaky.

Maja Nilsson firar höjdsilvret tillsammans med EYOF:s maskot Peaky.
Foto: Daniel Bergin

Maja tog silver i Tbilisi!

JUL
31

Den fjärde dagen av European Youth Olympic Festival för 16-åringar i Georgiens huvudstad Tbilisi resulterade i Sveriges andra medalj tack vare Motalas Maja Nilsson som tog silver i höjd! Hon gjorde sin hittills bästa tävling genom att sätta personligt rekord med tre centimeter och ta 1.80, samma höjd som ryska vinnaren Jekaterina Prichodkova och trean Sommer Lecky från Irland.
     – Det här är det roligaste jag varit med om! Vi var fyra tjejer som klarade 1.77 och tre som tog 1.80 som jag klarade i direkt i första försöket med lite darr. På 1.83 var det första hoppet ganska bra, säger Maja.
     Därmed förbättrade hon sitt två månader gamla pers med tre cm och har sedan förra året höjt sig med hela elva.
     – Det var bra väder, ingen vind och vi kunde ta skydd i skuggan för det var väldigt varmt, över 35 grader, säger Maja.
     Medaljen är Sveriges fjärde i kvinnlig i höjd i EYOF där de tre tidigare är guld tagna av Kajsa Bergqvist (1993), Carolina Klüft (1999) och Emma Green (2001).
     Imorgon lördag är det stavfinal för Hässelbys Lisa Gunnarsson och spjutfinal för IK Ståls Ida Thunberg.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Shelly-Ann Fraser-Pryce vann 100 m på 10.93 – tiondelen före Tori Bowie – 0.03 från stadionrekordet.

Shelly-Ann Fraser-Pryce vann 100 m på 10.93 – tiondelen före Tori Bowie – 0.03 från stadionrekordet.
Foto: Deca Text & Bild

Bauhaus-galan: Snuddande nära stadionrekord

JUL
31

Premiären av Bauhaus-galan på Stockholms Stadion blev en sval kväll med omväxlande väder där det trots allt inte fattades mycket för att det skulle bli stadionrekord i några grenar. Det var 16 grader och molnigt när förtävlingarna började kl 16 och sedan sjönk temperaturen en grad tills det var dags för sista grenen kl 21.50. Ett halvtimmeslångt regn föll strax före 17 men i övrigt var det uppehåll och vindstilla hela kvällen. Det gjorde att de 10.625 åskådarna ändå fick se en hel del fin friidrott.
     Till de svenska höjdpunkterna hörde Andreas Almgrens 1:45.99 på 800 m som bara var halvsekunden från det svenska rekordet och diskustävlingen där Axel Härstedt och Daniel Ståhl blev fyra-femma på 63.24/63.03. Det bästa svenska Diamond League-facit i grenen hittills.
     Det sattes inga stadionrekord men det var inte mycket som fattades för att tre av stjärnorna, alla på damsidan, skulle få lämna Stockholm med en diamant som tillfaller varje stadionrekordslagare.
     På 100 m var Shelly-Ann Fraser-Pryce med 10.93 bara 0.03 från rekordet, i tresteg fattades det 16 cm för Caterine Ibargüen (14.69) och i stav stannade Kubas Yarisley Silva på 4.81 vilket var fyra cm från Jelena Isinbajevas sju år gamla stadionrekord.
     På herrsidan var de resultatmässiga höjdpunkterna Greg Rutherfords 8.34 i längd, Alonso Edwards 20.04 på 200 m och Piotr Malachowskis 65.95 i vindstilla. Kvällens största överraskning stod amerikanen Jacorian Duffield, 22, för som var ensam om att klara 2.32 i höjd och därmed slog superstjärnan Mutaz Essa Barshim. Duffield var överraskande tvåa i de amerikanska mäterskapen på personliga rekordet 2.34 för en månad sedan och är klar för VM. Förra helgen gjorde han Diamond League-debut i London och rev ut sig på ingångshöjden men visade nu att allt är möjligt genom att slå världsettan!
     Nästa år flyttar Bauhaus-galan till ett helt nytt datum – torsdagen den 16 juni.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Axel Härstedt och Daniel Ståhl visade världsklass i diskus där Axel med sin fjärdeplats på 63.24 bara två cm från att ta Diamond League-poäng.

Axel Härstedt och Daniel Ståhl visade världsklass i diskus där Axel med sin fjärdeplats på 63.24 bara två cm från att ta Diamond League-poäng.
Foto: Deca Text & Bild

Tidernas blågula DL-diskus

JUL
30

Tre svenskar var med i diskustävlingen på Bauhaus-galan på Stockholms Stadion där MAI:s Axel Härstedt slutade fyra och Daniel Ståhl femma. Fjärdeplatsen är den bästa svenska i grenen sedan Diamond League startade för fem år sedan och aldrig tidigare har Sverige haft två svenskar topp-5. Tidigare bästa är Daniels femteplats i Lausanne i fjol. Och det fattades faktiskt bara två centimeter för att Axels 63.24 skulle räcka till DL-poäng!
     – Tävlingen inleddes i hällregn men trots vatten i ringen skickade Daniel Ståhl iväg redskapet 61.25 i första omgången. I andra svarade MAI:s Sverige-etta Axel Härstedt med att passera med en centimeter. Daniel hade kring 63.5 i andra men trampade över vilket annars inneburit ledning.
     I tredje kastade även Axel långt men lyckades inte stå kvar.
     Regnet upphörde efter tredje omgången och i de vindstilla förhållandena fick Axel på 63.24 i näst som blev hans längsta. Vann gjorde Piotr Malachowski på årsbästat 65.95 i sista och då hade ringen blivit torr. Daniels bästa blev 63.03 i sista omgången och man noterar att placeringarna 3-6 belades inom 27 cm.
     Axel gjorde karriärens andra Diamond League-tävling, den första var på Stockholms Stadion för fyra år sedan:
     – Jag är väldigt nöjd med resultatet med tanke på förhållandena, fyra på en femgradig skala! Det regnade de tre första omgångarna och då blir det så att man håller igen lite. I tredje kastet var det en cm vatten i ringen men jag fick ut den på 64-någonting men lyckades inte så kvar i ringen, säger Axel.
     – Det här är det klart bästa jag gjort mot så här kvalificerat motstånd. Att få tävla på Stadion på Bauhaus-galan var en riktig upplevelse! Nästa tävling blir SM i Söderhamn och blir det bra förhållanden där så kan jag kasta 66 meter, jag har det i kroppen.
     Niklas Arrhenius var tredje svensk på 59.48.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Två tiondelar skilde tvåan Bube, trean Rimmer och fyran Almgren åt i mål.

Två tiondelar skilde tvåan Bube, trean Rimmer och fyran Almgren åt i mål.
Foto: Deca Text & Bild

Under 1:46 igen av Andreas

JUL
30

Kvällens svenska clou när Diamond League kom till Stockholm var Andreas Almgren, som alltmer etablerar sig på internationell nivå på 800 meter. Han tog sin vana trogen en säker position, som tredje man när den allt mer säkre haren Wieczorek drog upp farten på under 25 respektive drygt 50 sekunder. Wieczorek fortsatte upp till nästan 550 meter där Andreas alltjämt bara hade Sowinski före sig och passerade 600 på 1:17.6.
     På upploppet kom nästan halva fältet i bredd, Andreas jämte EM-tvåan från 2012, Bube. Men krafterna räckte inte riktigt till på slutet medan Balla gled iväg till en säker seger. Bube och Rimmer trängde sig förbi turebergaren som för femte gången av sex i sommar landade kring 1:46.
     Det var första gången i sommar som Andreas förlorade mot sin danske namne, i det tredje jämna loppet.
     – Det blev en lite väl snabb öppning fösta 400. Det kändes jättebra fram till upploppet. Men på slutet hade jag svårt att lyfta knäna, tillstod Andreas.
     Bakom Andreas, som besegrade 1:44-löparna Sowinski och Benedetti tog sig Kalle Berglund in som sjunde man på nästperset 1:47.05, före ytterligare en 1:44-löpare i Manzano.
     – Det gick bra i 500 meter, sen blev det ett stökigt lopp. Fantastiskt att få springa ett så stort lopp. Jag kände verkligen trycket från publiken på upploppet.
     * Tiderna på 800 meter
     /Lorenzo Nesi

Pers med hela 1.4 sekunder för Joel Groth!

Pers med hela 1.4 sekunder för Joel Groth!
Foto: Deca Text & Bild

Grovth pers av Joel på 400

JUL
30

B-finalen på 400 m på Stadion vanns av Israels Donald Sanford på 45.23 och i kölvattnet slog Bollnäs Joel Groth till med 46.57 och en fjärdeplats – personbästa med hela 1.49 sekunder och upp som 18:e genom tiderna i Sverige! Vid sidan av Johan Wissman är det den bästa svenska 400 m-tiden sedan Thomas Nikitin och Fredrik Johansson noterade 46.14/46.33 för åtta år sedan.
     46.57 innebar också att det 18 år gamla distriktsrekordet för Hälsingland förbättrades med i det närmaste en sekund. Joel har i sommar sänkt sina pers rejält och de lyder för närvarande på 10.31/20.96/46.57 och 51.83 på 400 m häck som han dock inte sprungit tidigare. Han är Sverige-tvåa på de två första distanserna och toppar årsstatistiken på de två sistnämnda.
     /Jonas Hedman

0.03 från en diamant

JUL
30

Kvinnliga 100 m-finalen avslutade Bauhaus-galan och det blev så när ett stadionrekord som slutpunkt i den 14-gradiga julikvällen. Med rastaflätor och blommor i håret tog Shelly-Ann Fraser-Pryce starten på bana fem och ledde hela vägen även om USA:s Tori Bowie höll jämna steg på andra halvan. Segertiden 10.93 var bara tre hundradelar från Irina Privalovas 21 år gamla stadionrekord medan det med Bowie 0.12 bakom.
     Det var vindstilla hela kvällen och i kölvattnet av Diamond League-fältet kom Moa Hjelmer i mål på 11.91 i sin andra start för kvällen.
     /Jonas Hedman

Sofi Flink inledde året längre än vad hon hade i sina sista tävlingar ifjol, EM-finalen och segern på Finnkampen.

Sofi Flink inledde året längre än vad hon hade i sina sista tävlingar ifjol, EM-finalen och segern på Finnkampen.
Foto: Deca Text & Bild

Nästan 57 för Sofi

JUL
30

I spjut gjorde Sofi Flink på grund av armbågsproblem sin första riktiga tävling för sommaren där inledande 56.76 blev hennes längsta. Det positiva var att hon inte kände av armbågen.
     – Jag är glad att jag åkte hit och det är alltid kul att tävla inför en så stor publik som här på Stockholms Stadion! Det var fjärde gången i sommar som jag kastade spjut och mot den bakgrunden får jag nog vara nöjd. Man vill så mycket och då är det svårt att slappna av, speciellt när det är bästa tänkbara motstånd, säger Sofi.
     Även för Anna blev första kastet, 55.71, det längsta.
     – Fantastiskt kul att få vara med i sådana här sammanhang! Synd bara att jag inte fick göra sex kast. Väldigt roligt att få möta Sofi igen, det var faktiskt första gången på fem år, sedan SM i Falun. Jag ser verkligen fram mot SM i Söderhamn, då blir det fight om guldet! säger Anna som för tre veckor satte personbästa med 58.34.
     Vann tävlingen gjorde Barbora Spotakova på årsbästa 65.66.
     /Jonas Hedman

Bara fyra centimeter från stadionrekordet.

Bara fyra centimeter från stadionrekordet.
Foto: Deca Text & Bild

Silva testade diamanthöjd
– tungt för svensktrion

JUL
30

Stavtävlingen på Stockholms Stadion hade ett riktigt bra startfält och det blev världsettan Yarisley Silva som hade bäst dagsform och vann på 4.81 som hon tog med darr i andra försöket. Därefter försökte hon två gånger på 4.86 – centimetern över Jelena Isinbajevas sju år gamla stadionrekord. Även Fabiana Murer hoppade på 4.86 men stannade på 4.71 och en tredjeplats bakom grekiskan Kiriakopoulous 4.76.
     Svensktrion Angelica Bengtsson, födelsedagsbarnet Michaela Meijer och Malin Dahlström hade ingen lyckad dag. Angelica tog tre raka höjder i första försöket och stannade på 4.46 och en femteplats efter tre försök på 4.56 där hon inte fick det att stämma. Michaela stannade på 4.31 efter att ha varit ytterst nära att ta 4.46 i sista medan Malin bara tog en höjd (4.16).
     /Jonas Hedman

Med sin tredje seger i Diamond League utökade Greg Rutherford sin ledning i Diamantligan till fem poäng.

Med sin tredje seger i Diamond League utökade Greg Rutherford sin ledning i Diamantligan till fem poäng.
Foto: Deca Text & Bild

Stabil hoppning av Rutherford

JUL
30

Längdhoppet på Bauhaus-galan avgjordes i gropen vid 1500 m-starten i vindstilla betingelser där britten Greg Rutherford inledde med 7.94 och sedan överträffade 8.30 i två hopp där 8.34 blev segerresultatet sedan avstått de två sista omgångarna. Den enda i övrigt över åtta meter var amerikanen Marquis Dendy.
     Michel Tornéus gjorde sin andra tävling för sommaren där andra omgångens 7.83 innebar årsbästa men knappast var något han var nöjd med. I hoppet efter fick han tyvärr känning i ena ljumsken och avstod andra halva av tävlingen. Det innebar en fjärdeplats på 7.83, bara fyra cm från DL-poäng.
     Örebros Andreas Otterling hade fyra hopp över 7.60 med 7.76 i topp och blev femma i sin andra DL-tävling. Den första var på Stadion 2011.
     /Jonas Hedman

IF Götas Sofie Skoog vann höjd på 1.89 – bara centimetern från det två år gamla personliga rekordet.

IF Götas Sofie Skoog vann höjd på 1.89 – bara centimetern från det två år gamla personliga rekordet.
Foto: Deca Text & Bild

Sofie högst på förtävlingarna

JUL
30

Jasmin Sabirs tresteg inledde tävlingarna på Bauhaus-galan. Vinterns svenska mästarinna hade två hopp över 12.80 med 12.83 som längst. Ständigt vinnande Ibarguen avstod sitt sista hopp då regnet växte från dugg till mer ösigt karaktär.
     I medeldistansloppen filade först Johan Eriksson ner perset med några hundradelar till 1:51 blankt i b-heatet på 800 meter. Yolanda Ngarambe vann strax därpå en långspurt över Linn Nilsson på nytt årsbästa, 2:08.12 – det snabbaste som turebergaren sprungit på svensk mark.
     Jonathan Carbe höjde potentialen inför kommande häcklopp genom att ta ett sju år gammalt pers på 400 slätt, när han vann det första av fyra heat på 48.44.
     Erica Jarder gjorde sin tionde tävling i år över 6.50, men tappade trots 6.55 längdsegern i sista omgången. Så dags hade solen trängt undan regnmolnen. Sofie Skoog vann höjden på nästperset 1.89 och besegrade Erica Kinsey för andra gången i karriären. Ebba Jungmarks andra tävling slutade på 1.79.
     Kvartetten Groth-Bah- Kling-Baptiste-Rose var i ledningen i 390 meter, men kunde inte hålla undan för anstormande JEM22-vinnaren Galbieri. Tiden 39.20 var dock inte långt från Lag-EM-succén.
     * Resultaten på Bauhaus-galan
     /Lorenzo Nesi

Anna Silvander gjorde Diamond League-debut och kom i mål på 2:03.00 – hennes näst bästa tid – och bara halvsekunden från det tre veckor gamla perset.

Anna Silvander gjorde Diamond League-debut och kom i mål på 2:03.00 – hennes näst bästa tid – och bara halvsekunden från det tre veckor gamla perset.
Foto: Deca Text & Bild

Övermäktigt motstånd
för de svenska löparna

JUL
30

Elise Malmbergs motstånd i debuten på Diamond League var övermäktig. Det handlade trots allt om världens sex av de tio snabbaste i världen + Europamästarinnan på 400 meter häck. Till slut var hon ändå inte mer än en tiondel (57.07-57.17) från flerfaldiga OS- och VM-finalisten Tiffany Williams, som har sprungit på 54.27 i år.
     Anna Silvander kämpade i kön på 800 meter som utvecklades till ett bökigt lopp. Anna tampades ett tag med Ludlow, som var den som stördes mest när Sharp tog sig framåt. Anna kom i mål på nästperset 2:03.00.
     Staffan Ek var i ett liknande läge på 1500 meter, där han ställdes mot idel 3:29 till 3:35-löpare. Från sin slutposition drog han varven i ett sjunkande tempo, 56.5 - 58.5 - 61.5 och tämligen tröstlösa sista ensamma 300 meterna, avstannande in på 3:45.
     Daniel Lundgren hade mer kontakt med hindermotståndarna, som höll ett kontrollerat öppningstempo. Daniels första kilometer var ändå så pass kvick som 2:48 i bra nivå för att klara VM-kvaltiden 8:28.
     Men det segnade och på slutet rann sekunderna iväg till 8:36. Det var turebergarens femte lopp i sommar mellan 8:33 och 8:38 - alla under det personliga rekord som han inledde säsongen med.
     * Bauhaus-galans resultatsida
     /Lorenzo Nesi

Bra 1500-tider i solskenet

 30 jul, 2015.Manliga B-finalen på 1500 m på Bauhaus-galan blev en resa i riktigt jämn och fin fart tack vare Hässelby-haren Emil Blomberg som drog de två första varven på 58 sekunder så att 800 m passerades på 1:56.

Läs mer Fortsättning...

Tracey närmar sig VM-kval

 30 jul, 2015.I en kasttävling i Växjö på onsdagen satte Ullevis Tracey Andersson svenskt årsbästa i slägga med 69.23 i lätt regn vilket bara är 77 cm från VM-kvalgränsen. Tidigare årsbästat hade Huddinges Eleni Larsson (68.76) som nu var tvåa på 65.43 och noterade 66.85 i K22-tävlingen.

Läs mer Fortsättning...

Schwanitz regerade i Kungsan

 29 jul, 2015.Världsettan Christina Schwanitz var helt överlägsen när kultävlingen Big Shot återvände till Kungsträdgården efter ett fyraårigt uppehåll. I 17 grader och periodvis regn inledde hon med 19.90 på den provisoriska kulbanan framför stora scenen och fortsatte med 20.13 i andra som blev segerstöten.

Läs mer Fortsättning...

Lysande stötning av Wictor

 29 jul, 2015.Onsdagen gick i kulans tecken på Stockholm Bauhaus Athletics där Big Shot genomfördes i Kungsträdgården med allmänhetens stötning 12.00-14.00 följt ungdomstävling för 17-åringar.

Läs mer Fortsättning...

Röster inför Bauhaus-galan

 29 jul, 2015.800 meter har fått en ärofylld placering mot slutet av Bauhausgalan, som enda gren som inte är med i Diamond Race. Andreas Almgren har allt sedan den succéfyllda debuten på Sollentuna GP känt sig mogen att slå det svenska rekordet 1:45.45 och varit någorlunda nära i fyra av sommarens fem lopp.
   – Jag har varit förkyld men nu känns det bättre och jag hoppas kunna springa fort på torsdag.
   – Det är ett bra startfält och jag hoppas kunna sätta svenskt rekord.
   
   Michel Tornéus har omvänt haft en trasslig sommar där en sena högt upp på baklåret har varit inflammerad.
   – Jag tränade på bra efter Inomhus-EM. Jag var väldigt motiverad

Läs mer Fortsättning...

Fler nyheter

EYOF: Fatima sjua i tresteg
Comeback för Big Shot
EYOF: Guld till Henrik!
Angelica gästade Kungsan
Kim klar för VM
EYOF: Tre till final
Kast på äldre dagar?

Läs mer Nyhetsarkivet29.7 Big Shot

30.7 GALAN
RESULTAT

31.7 Diamond 1000
1-2.8 Youth


7-9 augusti
Tidsprogram
Anmälda

SM 100 km
Stockholm 8 augusti

Senaste tävling:
Karlstad 22 juli
Resultat
Nästa tävling:

Göteborg 5 september

Senaste videoklippet

I Folksam Grand Prix i Karlstad är Kim Amb tillbaka på tävlingsbanan.

Se filmen i storformat och fler filmer i Mediabiblioteket.

Perspektiv på friidrott


Resultat
Svensk JEM-historik

 


Nästa tävling:
Göteborg 14 augusti

  
GRATIS!
BESTÄLL!


Stockholms Stadion
12-13 september 2015

BILJETTER!

 

Idrottslyftet

 

 

VÄRLDENS BÄSTA FRIIDROTTSARENA

Då, nu och i framtiden!

LÄS MER!

 

Börja friidrotta?

Mediabibliotek

Film, bildspel och ljud

I vårt mediabiliotek hittar du alla filmer, bildspel och ljudfiler från friidrottsvärlden.

 Mediabibliotek