Fredag 29 augusti 2014

 


Sök på friidrott.se

 
 Läs mer!
 Beställ!Med vår RSS håller du dig uppdaterad om vad som händer på friidrott.se. RSS (Rich document format Site Summary) är ett standardformat för att leverera nyhetsrubriker och sammanfattningar.

Om du har Internet Explorer 7, Firefox, Safari eller Opera så har du inbyggda funktioner för att upptäcka och prenumerera på RSS-flöden. Klicka på länken nedan för att läsa eller skapa en länk till vårt RSS-flöde.

Rss Prenumerera här

Mer om RSS och hur du använder det.


 
 
 
Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

A. Lennart Julin
redaktör
08-30 13 33

Information och
media

Fredrik Trahn
010-476 53 31
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter

I skuggan av ...

AUG
29

... centrala programmets Finnkampen och Kraftmätningen är det allt annat än stiltje i friidrotten. Trots allt berör ju en landskamp och ett ungdomslagmästerskap ganska få personer.
     Därför är det inte alls att förvånas över att helgens nationella kalender innehåller inte mindre än fjorton olika långlopp spridda mellan Trelleborg och Gällivare samt åtta arenatävlingar från Lund i söder till Krokom i norr.
     Arenatävlingarna har så här års en ganska tydlig ungdomsprofil. Inte minst därför att både Svealands och Götalands 13/14-åringar ju har sina Regionsfinaler väntade om två veckor finns det behov av att vässa formen med tävlande.
     Aktuella tävlingskalendern

Dags för final i Linköping

AUG
29

Finnkampshelg är sedan snart tio år tillbaka också Kraftmätningshelg, dvs finalen i 14/15-åringarnas klubblagscup genomförs samtidigt som de äldre ungdomarna och seniorerna har sin klassiska match mot vårt östra grannland.
     I år går Kraftmätningens final på Campus Arena i Linköping med Linköpings GIF som arrangör. Totalt var det 16 klubbar som i våras/försomras kvalade in lag i mixklassen och ytterligare 8 klubbar som tog sig till final antingen för flickor eller pojkar.
     Att spekulera i hur det går på grundval av hur det sett ut tidigare år fungerar inte i en tävling som Kraftmätningen eftersom klubbarna måste byta ut i stort sett hela lagen varje år. Den klubb som lyckats bäst med en sådan årlig förnyelse är Växjö som de senaste sex åren haft placeringssviten 3-1-3-1-1-4.
     Växjö är med även i år och gick till final på den näst högsta poängen i kvalrundan. Kvallistan toppas av fjolårets nr 14 i finalen Örgryte och närmast efter Växjö följde Täby (2:a i fjol), Norrköping, Tureberg och Hammarby (1:a i fjol).
     Men kvalomgången genomfördes för två-tre månader sedan och uppdelat på åtta olika platser med olika väder, så det är inte möjligt att dra några säkra slutsatser om lagens aktuella relativa styrka nu i finalen.
     Några intressanta länkar:
     * Allt om Kraftmätningen (regler, historik m m)
     * Kvalresultaten 2014
     * Finalresultaten 2013
     * Arrangörens hemsida 2014

Zürich: Meraf 5:a på 4:01!

AUG
28

DN Galan kom väl litet för nära inpå EM-urladdningen på 5000m för Meraf Bahta, men med ytterligare en veckas återhämtning visade hon sin höga potential också 1500m genom att komma 5:a i kväll på 4:01.34 - pers med närmare två sekunder. Och hon var alltså 12:a på pappret i förväg!
     Meraf valde en litet avvaktande i klungans bakre del tillsammnans med Sifan Hassan och passerade 400m på 65.1 dryga sekunden bakom Abeba Aregawi som då låg fyra bakom två harar och USA:s Simpson.
     Men redan vid klockringningen var Meraf nästan ikapp en tröttnande Abeba (2:58.2 mot 2:57.5) och i mål skiljde tre placeringar och två sekunder till Merafs fördel: Abeba slutade 8:a på 4:03.40.
     I hinderloppet hängde Charlotta Fougberg med i klungans bakre del den första kilometern (ca 3:08½) men mattades allteftersom och blev till slut 12:a på 9:47.70 drygt fem sekunder bakom Finlands Sandra Eriksson.

Zürich: Erica 6.61!

AUG
28

Erica Jarders stabila form levde genom hela Diamond League-säsongen från premiären i Shanghai i början på maj till finalen i Zürich nu i slutet på augusti: Shanghai 6.66, Oslo 6.44w, Glasgow 6.57, Stockholm 6.53 och nu idag i Zürich 6.61! Och placeringsmässigt har det också varit stabilt: 4-7-7-5-6!
     Dagens 6:e plats var dessutom en placering med viss mersmak eftersom det skiljde ynka fem centimeter upp till tredjeplatsen. Och bakom sig i listan hade Erica nu EM-ettan Lesueur, EM-trean Klisjina och EM-fyran Mihambo!
     Vann idag gjorde EM-tvåan Spanovic med DNG-vinnaren Bartoletta som tvåa. Det gjorde att båda hamnade på 16 poäng med Bartoletta som totalvinnare på fler delsegrar (3-2).

Internationella Zürich

AUG
28

Det emotsedda 800m-loppet fick ett totalt oväntat scenario när Rudisha inte gick med personliga haren Tangui utan i stället la sig i fältets bakre del. Det trasslade nog till det för alla övriga som tvingades improvisera nya taktiska förhållningssätt.
     Minst berörd tycktes statistikettan Amos vara som på upploppet kunde spurta hem segern före Souleiman och Rudisha. Bara dessa tre tog sig (just) under 1:44.
     Inga märkvärdiga tider heller på 100m (ej DL-status) där - i lätt motvind - Kemar Bailey-Cole vann säkert på 9.96 med comebackens Powell som fyra på 10.07.
     Kamperna om de 14 "Diamond Race" som inte var avgjorda på förhand var i många fall intensivt levande in i det sista. Av ledarna inför finalen var det bara sex som lyckades hålla undan, fem tvåor, två treor och en fyra gick också upp i topp.
     Fyran var tyske Röhler som knäckte alla med perset 87.63 direkt i första omgången. För den finska trion Pitkämäki, Ruuskanen och Etelätalo blev det placeringarna 3-6-8.
     Vid EM på samma Letzigrund för elva dagar sedan tycktes ryska Kutjina vara på väg mot höjdguldet genom att vara ensam felfri när ribban höjdes till 2.01 - men där vände allt när spanska Beitia ensam klarade.
     Idag var det Kutjinas tur att göra en sådan vändning: Inför 2.00 hade hon fyra rivningar med sig mot noll för kroatiska Simic, men då tog Kutjina 2.00 direkt och dags- och totalsegrarna i DL var hennes.
     Alla resultaten i Zürich

Friidrottsgymnasie-Sverige samlat för konferens om framtiden.

Friidrottsgymnasie-Sverige samlat för konferens om framtiden.
Foto: Deca Text & Bild

Friidrottsgymnasiekonferens

AUG
27

Strax innan det nya läsåret drog igång genomförde Svensk Friidrott i samband med JSM/USM en konferens om friidrottsgymnasiernas viktiga roll i vår verksamhet.
     I konferensen deltog 37 personer, från den centrala förbundsorganisationen kom styrelseledamoten Gunilla Löthagen Sjöstrand och FIG-ansvarige Anders Rydén och från "fältet" verksamhetsansvariga och tränare från de 23 gymnasieorterna (sju riks, sexton NIU).
     Syftet var att arbeta fram en strategi för hur vi i fortsättningen skall jobba med våra friidrottsgymnaserier - både riks- och lokala - på bästa sätt och konferensen mynnade ut i ett policydokument.
     Ett dokument med fokus på talangrekrytering och på hur vi genom våra gymnasier skall lyckas med att få dessa talanger att fortsätta utvecklas upp till seniornivå.
     Läs mer om friidrottens gymnasieverksamhet!
     PS. Ansökan till friidrottsgymnasium höstterminen 2015 skall vara inskickad via webben senast den 15 oktober! Direktlänk till ansökningsformuläret finns på info-sidorna!

Diamond League-final: Inte bara ära, trofé och pengar ...

 27 aug, 2014.... är belöningen för den som tar hem årets ”Diamond Race” i sin gren. Väl så viktigt – framförallt för dem som kommer från länder med stor inhemsk konkurrens - är nog det personliga ”wild cardet” till nästa sommars VM i Beijing.
   Då slipper man ju kvalstressen – i alla fall såvida inte en annan person från samma land har en friplats i egenskap av regerande världsmästare sedan Moskva. För då måste landet välja vem av dessa två som skall få utnyttja sitt ”wild card”.
   I de 16 grenar som skall gå i mål i Zürich är det bara avgjort (= ledaren har minst nio poäng mer än tvåan) i två: Sandra Perkovic i diskus och LaShawn Merritt på 400m leder med 13 resp 10 poäng. Men i övriga grenar lever kampen alltså ända in i finalen.
   I synnerhet så på kvinnliga 100m där endast tvåan Stewart av de fyra bästa i totalen kommer till start. Ledande Bowie gick sönder i Birmingham och treorna Ahye och Fraser-Pryce lade ned sina säsonger redan för flera veckor sedan.
   Poängspridningen har varit stor tidigare

Läs mer Fortsättning...

Dags för årgång nr 34!

 26 aug, 2014.Utan några större åthävor startade i lördags den drygt åtta veckor långa tävlingsperioden för Castorama 2014. Med en historia som omfattar drygt ett tredjedels sekel tillhör Castorama svensk friidrotts traditioner under sensommar/höst.
   Konceptet är enkelt: En kastmångkamp bestående av kula, spjut, diskus och slägga (i den ordningen) där varje tävlande får fyra försök per gren och där resultaten sedan poängsätts.
   Castorama omfattar både individuella tävlingar och en lagtävling - där varje klubb får räkna sina tolv bästa (mixat män och kvinnor).
   Varje förening ordnar sina egna tävlingar (med distriktssanktion) och skickar sedan in resultatlistorna till SFIF Statistik som sammanställer resultaten i de olika kategorierna. (Tävlingar kan förstås också genomföras utomlands med lokal arrangör och lokal sanktion.)
   I fjol inrapporterades

Läs mer Fortsättning...

Finnkampen börjar på fredag

 26 aug, 2014.Visst är det lördag-söndag 30-31 augusti och Olympiastadion i Helsingfors som gäller för årets Finnkamp - fast med ett undantag. Ty som en för helsingforsarna aptitretande prolog har en gren brutits ut för att genomföras redan på fredagseftermiddagen "ute på stan".
   Det handlar om det kvinnliga stavhoppet som kommer att gå på en specialbana uppbyggd på

Läs mer Fortsättning...

Diamond 1000: Så blev facit

 26 aug, 2014.I början på augusti berättade vi om "Diamond 1000" - chansen för gemene man och kvinna - att springa 1000m på Stockholms Stadion dagen efter DN Galan och resonerade litet kring lämpliga målsättningar i relation till banrekorden 2:13.93 (Abubaker Kaki) och 2:30.72 (Maria Mutola).
   Totalt blev det fem heat med tillsammans 15 kvinnor och 48 män. Av dessa klarade nästan alla

Läs mer Fortsättning...

Helgens blåvita motstånd

 25 aug, 2014.Nu finns också motståndarlagen i helgens fyra Finnkamper - män, kvinnor, P17 och F17 - tillgängliga på arrangörens hemsida:

Läs mer Fortsättning...

Fler nyheter

DN Galan Youth:
Tvåhundra nya årsbästan!

Finnkampslaget uttaget
Variationsrik löpning: Ultra, mara, stadsmil, parkstafett, ...
Internationella söndagen
Med Finnkampsögonen

Läs mer Nyhetsarkivet


ÅRETS MATCH:
Helsingfors
30-31 augusti

STARTLISTOR &
LIVE-RESULTAT


SVENSKA LAGETÅrets säsong:
23 aug - 19 okt
ÅRETS RESULTAT

Senaste videoklippet

Melker Svärd Jacobsson efter DN Galan.

Se filmen i storformat och fler filmer i Mediabiblioteket.


RESULTAT

Perspektiv på friidrott

Richard Björkman

Perspektiv på friidrott

Augusti 2014
Richard Björkman

Under den här rubriken ger, varje månad, en ny person sina perspektiv på friidrotten.

Läs hela texten härSäsongen 2014 avslutad


Säsongen 2014 avslutad


NY UPPLAGA!
BESTÄLL (75 kr)!


Ungdomar 2014


/SvenskFriidrott

twitter13loggaM2.jpg
/SvenskFriidrott

instagram13loggaM2.jpg
/SvenskFriidrott

 

 


LADDA NED!
(PDF, 1.4 MB)

 

Idrottslyftet

 

* Aktuella övergångar

VÄRLDENS BÄSTA FRIIDROTTSARENA

Då, nu och i framtiden!

LÄS MER!

 

Börja friidrotta?

Mediabibliotek

Film, bildspel och ljud

I vårt mediabiliotek hittar du alla filmer, bildspel och ljudfiler från friidrottsvärlden.

 Mediabibliotek