Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 9 december 2016

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Förra året blev Napoleon Solomon individuell åtta i M22. I år kan han mycket väl förbättra det resultatet tror landslagsledare Lorenzo Nesi.

Förra året blev Napoleon Solomon individuell åtta i M22. I år kan han mycket väl förbättra det resultatet tror landslagsledare Lorenzo Nesi.
Foto: Deca Text & Bild

M22-laget har chans på topp 8

DEC
08

På söndag avgörs terräng-EM i Chia, nästan längst ner på sydöstra Sardinien. Sverige skickar en trupp bestående av 12 aktiva där det manliga 22-årslaget är flest.
      Kriterierna för att bli uttagen bygger på att man ska ha en chans att bli topp 8 som lag och topp 25 individuellt och landslagsledare Lorenzo Nesi menar att det gäng som är uttagna absolut uppfyller det kravet.
      – Det är tolv lag anmälda och ett flertal av dessa har bara minimiantalet med sig vilket gör det riskfyllt för dem. Så om det verkligen blir tolv till start, och framförallt tolv i mål, är väl osäkert, säger Lorenzo.

Läs mer Fortsättning...

Julkalendern: Lucka 8

DEC
08


     
     Redan 2010 tog Khaddi Sagnia guld i ungdoms-OS i tresteg. Sedan följde friidrottskarriären en slingrig väg. Det skulle dröja till 2015 innan hon slog igenom ordentligt på seniornivå, då som längdhoppare, genom att blir sjua på VM i Peking.
     Uppladdningen för det mästerskapet gjorde hon tillsammans med landslaget på VM-precamp i japanska Marugame. En del i uppladdningen var Khaddis fasta övertygelse om att vilja lära sig en del japanska. Något som gick något sämre än själva längdhoppandet. Se resultatet på Friidrottskanalens avdelning Bakom kulisserna.
     /Fredrik Trahn

Snart tusen antidopingutbildade

Generalsekreterare Stefan Olsson.

Generalsekreterare Stefan Olsson.
Foto: Ryno Quantz

DEC
08

I våras beslutade förbundsstyrelsen om ett förstärkt antidopingprogram med åtta konkreta åtgärder inom antidopingområdet. I dagsläget har nära tusen friidrottare antidopingutbildats sedan i dess.
      Den första och kanske viktigaste punkten i programmet är ett ”antidopingkörkort” som alla aktiva och ledare i landslaget måste ha klarat för att bli uttagna. 412 personer har hittills tagit antidopingkörkortet och 951 har gått den inledande utbildningen.
      - Vi arbetar på bred front med antidopingarbetet och med åttapunktsprogrammet som vi sjösatte i våras. Jag är imponerad över att vi har antidopingutbildat så många som nästan tusen personer under året. Jag anser att Svensk Friidrott är i yppersta världsklass i antidopingarbetet, men vi kan alltid göra mer säger Stefan Olsson, generalsekreterare i Svensk Friidrott.
      - Dock är arbetet tidskrävande och därför har vi beslutat att flytta fram kravet om antidopingkörkort för landslagsuppdrag till 1 juni 2017.

Läs mer Fortsättning...

Inomhus-SM 2018 till Gävle

DEC
08

När Svensk Friidrotts tävlingskommitté hade möte i Göteborg förra veckan utsågs en rad nya arrangörer av centrala tävlingar 2018.
     Två av inomhusmästerskapen kommer att arrangeras i två av landets nyaste friidrottshallar då Gefle IF står som värd för inomhus-SM i den hall som planeras öppna under början av 2017 och Upsala IF arrangerar IJSM/IUSM17 i IFU Arena som öppnade i höstas. Gefle får också ansvar för Nordisk-Baltiska juniormästerskapen den sommaren.
     Sommarens ungdoms- och juniormästerskap kommer att gå i Stockholm där Hammarby arrangerar ungdoms-SM och Huddinge junior-SM/ungdoms-SM17.
     Se alla arrangörer av 2018 års centrala tävlingar.
     
/Magnus Fridell

Lydia Sundin blir nästa års Kranskulla i Vasaloppet.

Lydia Sundin blir nästa års Kranskulla i Vasaloppet.
Foto: Vasaloppet

Diskuskasterskan blir kranskulla

DEC
07

Att vara kranskulla under Vasaloppet är något som väldigt många unga tjejer i Dalarna drömmer om. För IFK Moras Lydia Sundin är drömmen nu verklighet. Första söndagen i mars nästa år ska hon ta emot segraren i det klassiska skidloppet vid målet i Mora.
      – Det är jättehäftigt! Först förstod jag inte riktigt, det tog ett tag att smälta det hela, att jag skulle bli kranskulla, säger den 22-åriga diskuskasterskan.

Läs mer Fortsättning...

Daniel Ståhl är en av dem som har saknat att få sex försök på sig i varje Diamond League-tävling.

Daniel Ståhl är en av dem som har saknat att få sex försök på sig i varje Diamond League-tävling.
Foto: Deca Text & Bild

Efter kritiken - Diamond League återinför sex omgångar

DEC
07

Förändringar väntar i Diamond League. Från och med nästa år koras vinnarna direkt i två avgörande finalen där totalt 30 miljoner kronor ska delas ut i de 32 grenarna. Man återgår också till sex omgångar i kastgrenarna samt längd och tresteg.
      IAAF Diamond League är den främsta tävlingsserien inom den internationella friidrotten. I det nya formatet kommer aktiva att samla poäng i de tolv inledande tävlingarna för att kvala in till finalerna i Zürich och Bryssel. Där börjar alla om från noll och vinnarna plockar hem nästan en halv miljon kronor var. Övriga finalister delar på en lika stor pott.

Läs mer Fortsättning...

Julkalendern: Lucka 7

 7 dec, 2016.Friidrottsskolor genomförs på hundratals platser runt om i Sverige varje sommar och under många skollov, ofta som dagläger. För klubbarna är det ett utmärkt sätt att rekrytera nya barn och ungdomar till verksamheten och göra klubben mer känd på orten. Det är också ett bra sätt att ge klubbens egna ungdomar möjligheten att prova på att vara ledare.

Läs mer Fortsättning...

Reportage: En kväll i Friidrottens Hus

 7 dec, 2016.Varje dag, året om, pågår det friidrottsverksamhet över hela landet. På idrottsplatser, i gymnastiksalar och motionsspår och i de 25 fullstora friidrottshallar som finns.
   Friidrott.se tog tåget till Göteborg och tillbringade en helt vanlig torsdagskväll i Friidrottens Hus, själva hjärtat i Göteborgsfriidrotten. I vårt reportage berättar vi om hur aktiva och ledare från alla Göteborgsföreningar turas om att använda redskapen, samsas om ytorna och hjälper varandra. Vi berättar om en gemytlig stämning och träffar såväl ungdomar som precis inlett sin karriär som elitaktiva med internationella mästerskapsmedaljer hängandes hemma i prisskåpet.

Läs mer Fortsättning...

Sofies mål för inomhussäsongen: Hoppa högt

 6 dec, 2016.
   Sofie Skoog var en av många nominerade på Friidrottsgalan men trots att hon i år haft sitt livs bästa säsong så räckte det inte till något pris. Götatjejen var dock inte besviken för det utan ser nomineringarna som ett bevis på att fler än hon tycker att hennes säsong varit bra.
   Friidrottskanalen träffade henne i samband med galan.

Läs mer Fortsättning...

Julkalendern: Lucka 6

 6 dec, 2016.EM i Barcelona 2010 kom att bli ett omvälvande mästerskap för det svenska landslaget. Efter ett lyckat precamp i Palafrugell på Costa Brava-kusten inleddes mästerskapet i moll med många tunga svenska besvikelser.
   Förbundskapten Stefan Olsson gjorde allt för att hitta ljusglimtar, grep ett halmstrå och sa till media att han ändå tyckte det var positivt att förväntningarna kommit ner på en rimlig nivå i förhållande till den trupp som han hade. Kanske var det det som tände svenskarna

Läs mer Fortsättning...

Kalle Wikström hedrad

 6 dec, 2016.När Kalle Wikström, bördig från Finland, slog sig ner i Kil betydde det ett uppsving för friidrotten. Under den skicklige och starkt engagerade tränarens ledning lät Kil snart höra talas om sig inte bara på Värmländsk utan också på nationell nivå. En lång rad friidrottare har blivit svenska mästare i klubbens färger! Kalle gick bort 1993 efter att ha varit verksam på orten i mer än 30 år, men arvet efter honom lever i hög grad!

Läs mer Fortsättning...

Följ Adams löparresa i bloggen Kilometerverket på svenskalopare.se

 5 dec, 2016.Hundratusentals svenskar använder dagligen löpning som sin motionsform. Adam Wahlfeldt är en av dem. Nu har han börjat blogga på svenskalopare.se.
   Adam är en helt vanlig småbarnsfar, make och motionär "som tar sin löpning på lite för stort allvar." I bloggen Kilometerverket delar han med sig av sina tankar om löpning i stort och vägen till en riktigt snabb maraton. Adam kommer blanda krönikor, intervjuer, reflektioner, tips och tricks.
   – Vare sig du är nybliven löpare eller redan frälst är min förhoppning att du ska hitta inspiration och motivation för din egen löpning här på Kilometerverket, skriver han.

Läs mer Fortsättning...

Fler nyheter

Folkhälsostipendium till Göteborgs Friidrottsförbund och Varvet
Stor enighet för IAAFs nya stadgar
Julkalendern: Lucka 5
Fullt hus i hall nr 25
Häng med Klubb Sverige till Nordenkampen
Julkalendern: Lucka 4

Läs mer Nyhetsarkivet


Terräng-EM 11 december
Svenska truppen
Tidsprogram
Startlistor
Svenska terräng-EM-historiken

Sista dagen

att söka/anmäla/rösta/..

15.12  Klubbchef MAI

15.12  Klubbchef IFK Lidingö

30.1  Certifierad coach 17

 
Se det senaste från


 

Friidrottskanalen

6sltl0wu?cb=a3ad761dc31e5d03ad09430754ec364cTekniska punkter och drillar för ungdomsträning i diskus.

Read more

Se fler filmer på Friidrottskanalen.

Veckans tävlingar

Perspektiv på friidrott

Vésteinn Hafsteinsson

Perspektiv på friidrott

December 2016
Vésteinn Hafsteinsson

Under den här rubriken ger, varje månad, en ny person sina perspektiv på friidrotten.

Läs hela texten här

 

Välkomna tillbaka 2017


Välkomna tillbaka 2017Gratis marknadsföring av löpargrupper på svenskalöpare.se

Mediabibliotek

Film, bildspel och ljud

I vårt mediabiliotek hittar du alla filmer, bildspel och ljudfiler från friidrottsvärlden.

 Mediabibliotek


Bildspel 2016 

  

Börja friidrotta?