Fredag 24 mars 2017

Resultat & Årsbästa

 Sök på friidrott.sesvenskalopare16shoploggaSb.jpg


Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Frida Hogstrand
redaktör
073-626 98 88

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Många långlopp på gång

MAR
24

I och med vårens vindar blir det allt fler tillfällen för svenska långlopp. Marsmånad har redan avverkat allt ifrån Två Sjöar Runt, ett lopp på antingen 2,4 kilometer för de yngsta eller uppåt 16.7 km som längst för de äldre. Loppen sprangs av både ungdomar, seniorer och motionärer arrangerat av Sundsbybergs IK. Vårtävlingarna 8, 16 eller 32 kilometer höll också till i början av månaden och blev en lyckad tävling med nytt deltagarrekord: 279 stycken. Det var också i Skatås-terrängen som Mikael

Läs mer Fortsättning...

Ännu en fartfylld tävlingshelg för friidrottande ungdomar

MAR
24

Vi börjar närma oss sluttampen på inomhussäsongen men än är det inte slut tävlat. För många ungdomar finns chansen kvar att krama ur de sista dropparna ur tävlingssäsongen innan uppbyggnadsperioden drar igång.

Läs mer Fortsättning...

Demokratitorget gör debut på förbundsårsmötet i helgen

MAR
24

Programmet för helgens förbundsårsmöte innehåller ett helt nytt element – demokratitorget. Under en och en halv timme ges deltagarna möjlighet att i en mässliknande miljö ta del av och diskutera styrelsens förslag

Läs mer Fortsättning...

Klas och Mikael utbildade sig till tränare:"Hoppas det motiverar fler"

Från vänster: Klas Strömberg, Mikael Larsson tillsammans med Per Jutterström.

Från vänster: Klas Strömberg, Mikael Larsson tillsammans med Per Jutterström.
Foto: Mattias Löfgren

MAR
23

Som friidrottstränare för ungdomar i åldern 10-14 år rekommenderas man gå tränarkurser för att få nödvändig information man som tränare kan tänkas behöva.

Läs mer Fortsättning...

En fullspäckad helg väntar i Göteborg

En fullspäckad helg väntar i Göteborg
Foto: Deca Text & Bild

Prestationscentrum arrangerar träff för medel-och långdistanslöpare

MAR
23

I helgen sammanstrålar löpartalanger inom medel- och långdistans från hela landet för en träningsträff i Göteborg. Svenska Friidrottsförbundet samarbetar med Göteborgs Friidrottsförbund för att driva det prestationscentrum som står bakom helgens träff.

Läs mer Fortsättning...

Stockholmslaget hade den största truppen i Uppsala.

Stockholmslaget hade den största truppen i Uppsala.
Foto: Carina Wall

Stockholm återigen mästare

MAR
22

I helgen arrangerades Svealandsmästerskapen för 13-14 åringar där nio distrikt kämpade om segern i Uppsalas IFU Arena. Stockholmslaget hade den största truppen och lyckades återigen försvara titeln genom segern på 1261 poäng.

Läs mer Fortsättning...

Häck var en gren det slogs många pers i under helgens möte.

Häck var en gren det slogs många pers i under helgens möte.
Foto: Deca Text & Bild

Många pers och säsongsbästan under Götalandsmästerskapen i Växjö

MAR
21

I Växjö:s Telekonsult Arena var det under helgen full fart när Götalandsmästerskapen för 13-14 åringar skulle avgöras. I distriktskampen blev det en jämn match mellan Göteborg och Skåne. Efter första dagen skiljde det endast fem poäng mellan dem två, med fördel till regerande mästarna Göteborg (90-85).

Läs mer Fortsättning...

Förbundsårsmöte 2017: Digitalisering, vision och framtid

MAR
21

På lördag drar Svensk Friidrotts förbundsårsmöte i Helsingborg igång. En del ämnen är nya för i år, SM-utredningen är ett av dem och ett annat är ”Digitalisering, vision och framtid”. Styrelsens ledamot Bo Sjölander har under hösten tagit fram en förstudie kring den framtida digitaliseringens påverkan på Svensk Friidrott. Han har även undersökt vilka möjligheter och utmaningar som finns i och med detta. Första redovisningen av förstudien sker på lördag 11.00.
      – Vi har tittat på inom vilka områden vi skulle kunna bli mer digitala. Förstudien handlar om hur friidrotten kan dra nytta av de digitala möjligheterna i framtiden. Vi vill sätta igång en dialog snarare än att komma med ett färdigt

Läs mer Fortsättning...

Alva Sundin tillsammans med Calle Alm. Calle är också TIS:arens tränare

Alva Sundin tillsammans med Calle Alm. Calle är också TIS:arens tränare
Foto: Cornelia Alm

Just Pole Vault växer:
”Blev en lite större grej än vi tänkt"

MAR
21

I början av mars hölls Just Pole Vault i Sätrahallen, en träff för stavhoppare från 15 år och uppåt. Helgen bjöd på tävlingar på tre olika bäddar samt en clinic där tävlingshoppen analyserades. Vinnaren i varje klass fick en varsin stav från Nordic Sport.

Läs mer Fortsättning...

Mikael Ekvall, EM Amsterdam 2016.

Mikael Ekvall, EM Amsterdam 2016.
Foto: Deca Text & Bild

Mikael Ekvall klar för London

MAR
20

Mikael Ekvall, Strömstad LK, är uttagen att springa maraton under friidrotts-VM London. Loppet går den 6 augusti.
     - Mikael har visat bra form i år och det är jätteroligt han är med i truppen till London i sommar! Det kommer att bli fler uttagningar i maraton på damsidan också, men än är det inte klart vilka vi kommer att ta ut, säger Karin Torneklint, förbundskapten.
     Mikael Ekvall blir den fjärde manlige löparen att representera Sverige i ett VM-lopp i maraton på 2000-talet, de tidigare är Anders Szalkai, Mustafa Mohamed och David Nilsson.
     Uttagningar till VM London
     /Hillevi Thor

Inför Förbundsårsmötet 2017:
SM-utredningen

MAR
20

Till helgen 25-26 mars hålls Svensk Friidrotts förbundsårsmöte i Helsingborg. 2017 års upplaga av årsmötet innehåller en del nya ämnen för just denna gång.

Läs mer Fortsättning...

Fredagens Kultur-och Idrottsgala hölls på Restaurang Nya Energikällan i Tyresö.

Fredagens Kultur-och Idrottsgala hölls på Restaurang Nya Energikällan i Tyresö.
Foto: Ryno Quantz

Linda Haglunds stipendium 2017 tilldelas Stina Gustavsson

MAR
20

Förra året instiftade Hanvikens SK och Tyresö FK en minnesfond och ett stafettlopp till minne av Linda Haglund som gick bort 2015. Idén med fonden var att varje år tilldela en ung kvinnlig friidrottare som antingen är aktiv i Hanvikens SK eller Tyresö FK alternativt är bosatt i Tyresö, Älta eller Vendelsö men som representerar en annan förening.

Läs mer Fortsättning...

Foto: Annette Lahti

Sarah nytt svenskt rekord: 1:09:58!!

MAR
19

Hässelbys Sarah Lahti svarade för en succédebut på halvmaran i New York. Nytt svenskt rekord: 1:09:58! Första svenska under "dröm-1:10".
     Tidigare bästa tiden av en svenska var Isabellah Andersson 1:10:02 för sju år sedan.
     Sarah hängde alltså med täten på den första halvan men förmådde inte matcha den närmast brutala tempohöjningen som sedan kom därframme - första milen 33:27 och andra 31:22 (dvs under Sarahs 10000m-pers!).
     Men också Sarah speedade upp på andra halvan demonstrerat av milarna på 33:28/32:51! 5 km-bitarna gick på 17:00 - 16:28 - 16:19 - 16:32.
     Loppet gick i "långärmat-väder" med temperaturen vid starten kl 07.20 lokal tid precis runt nollan. Trots all den snö som brakade in över New York för några dagar sedan var löpunderlaget - tack vare intensivt jobb av ansvariga myndigheter - torrt och helt fritt från snö och is.
     / A. Lennart Julin

Sarah jagar halvmararekordet!

 19 mar, 2017.Sarah Lahti pratade redan i fjol - trots framgångarna på bansträckor från 1500m till 10000m - om att hon på lång sikt såg sig springa marathon. Idag i New York testar Sarah för första gången på halva distansen.
   Och det blev inget försiktigt "känna-på"-upplägg utan Sarah gick med täten (inga harar) och redan efter tre km var hon en av bara sju och efter sex km en av bara sex.
   Banan första halva är en sväng inne i Central Park med kupering hela tiden och en hel del svängar. Första 5 km gick på 17:00 och andra på 16:28.
   Det innebar att upplägg som öppnade möjligheter för en riktigt snabb tid genom att andra halvan är i stort sett platt med vinden i ryggen ned till målet vid Wall Street.
   Strax efter milen tvingades Sarah dock släppa kontakten med den absoluta täten och frågan är hur pass bara hon klarar av att hålla farten uppe i sin ensamhet.
   Svar: Upp till 15 km alldeles utmärkt. Tredje femman på

Läs mer Fortsättning...

Nordiska Kongressen: Gemensamt utvecklingscenter i Norden

 17 mar, 2017.Förra helgen samlades ledare från Danmark, Finland, Norge, Island och Sverige till den årliga nordiska kongressen 10-11 mars som detta år hölls i Köpenhamn, Danmark. Till följd av friidrottens frammarsch beslutades det under helgen att man nu ska starta ett

Läs mer Fortsättning...

Friidrottskanalen sänder förbundsårsmötet 25-26 mars

 17 mar, 2017.Helgen 25-26 mars hålls Svensk Friidrotts förbundsårsmöte. Årets förbundsårsmöte hålls i SM-staden Helsingborg. För den som vill följa årets möte sänder Friidrottskanalen live ifrån helgen i Helsingborg. Sändningen startat 10.00 på lördagen och 8.30 på söndagen.

Läs mer Fortsättning...

Kraftmätningen: Hammarby och Örebro segrare i lag-mixen

 15 mar, 2017.Under helgen som gick hölls Kraftmätningen för 17-åriga ungdomar. Tävlingen arrangerades i Sollentunahallen av Turebergs FK under lördagen och på söndagen av Linköpings GIF i Campushallen i Linköping.
   I Sollentuna tävlade åtta klubbar där Hammarby IF stod som segrare i mixlaget på 31 585 poäng.

Läs mer Fortsättning...

Vill du bli teknisk delegat?
Sista anmälningsdag 16 april

 15 mar, 2017.Vid varje central tävling utses det normalt en kontrollant. Nu tas det begreppet bort och byts ut mot teknisk delegat. Detta för att ytterligare understryka att den tekniske delegaten arbetar ihop med arrangören för att göra ett så bra arrangemang som möjligt.

Läs mer Fortsättning...

Jennifer och André till VM Ultratrail

 14 mar, 2017.VM Ultratrail arrangeras i Badia Prataglia, Italien den 10 juni. Badia Prataglia ligger nordöst om Florens och tävlingen går över 50 km och 2800 höjdmeter. Uttagna är Jennifer Asp och André Jonsson, båda Sportsgym SC. Eventuella kompletteringar till truppen presenteras senast 10 maj.
   Läs mer om uttagningen
   

Läs mer Fortsättning...

Visst klarade Armand 5.82!!

 13 mar, 2017.Det har i efterhand uppstått frågor om vilken höjd det egentligen var som Armand Duplantis klarade i New York i lördags. Svaret är att det var 5.82 - alltså precis som det angavs här på friidrott.se direkt efter rekordhoppet i lördags kväll.
   Källa till förvirringen tycks vara Internationella Friidrottsförbundet IAAF:s statistik där Armand i stället står på 5.81. Förmodligen har IAAF-statistikerna fått för sig att det på tävlingen mättes i fot och tum - och inte i meter och centimeter. Men det är en fullständig missuppfattning:
   Hela tävlingen kördes i metersystemet och de hopphöjder i fot och tum som cirkulerat var bara omräkningar gjorda för att få publiken i hallen, media och övriga intresserade amerikaner att förstå (eftersom flertalet "over there" fortfarande använder fot och tum i vardagslivet).
   Eftersom en tum är 2.54 cm

Läs mer Fortsättning...

Fler nyheter

Slog 14-årigt europarekord – nu prisas Maria Jansson av IAU
"Teknikvideo" på 5.82-hoppet
Många intressanta tävlingar väntar
Givande utvecklingsträff i kast

Tredje segern på Gran Canaria
Banrekord i vårpremiären

Läs mer Nyhetsarkivet

 
 25-26 mars Helsingborg
               Program
               Motioner
         Styrelsens förslag

Sista dagen

att söka/anmäla/rösta/..

31.3  Ungdomsansv. Spårv.

16.4  Tekn. delegat utbildning

30.4  Klubbchef Gefle IF

Veckans tävlingar

Perspektiv på friidrott

David Dunér

Perspektiv på friidrott

Mars 2017
David Dunér

Under den här rubriken ger, varje månad, en ny person sina perspektiv på friidrotten.

Läs hela texten här


Se det senaste från
Gratis marknadsföring av löpargrupper på svenskalöpare.se

Friidrottskanalen

R7ekjdkq?cb=8f813421a8c3964d7918e5363ca36cedSvensk Friidrotts årsmöte direkt från Helsingborg

Read more

Se fler filmer på Friidrottskanalen.

 
 


Välkomna tillbaka 2017


Välkomna tillbaka 2017

Mediabibliotek

Film, bildspel och ljud

I vårt mediabiliotek hittar du alla filmer, bildspel och ljudfiler från friidrottsvärlden.

 Mediabibliotek


Bildspel 2016 

  

Börja friidrotta?