Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 21 oktober 2016

Resultat & Årsbästa

 


Sök på friidrott.sesvenskalopare16shoploggaSb.jpg

 

 

 
 
Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Linn Nilsson siktar mot innesäsongen

OKT
20

Efter en strålande inomhussäsong med personliga rekord på både 1 500 meter och 3 000 meter var det mycket som talade för att även utomhussäsongen skulle bli framgångsrik för Linn Nilsson. Men en envis pollenallergi satte stopp för utvecklingen under våren. Och det var inte den enda motgången hon fick under året.
     – Det gick väldigt bra under hösten, vintern och våren, berättar Linn när Svenskalopare.se når henne på telefon.
     Under vårens läger i USA förbättrade Hällelöperskan sitt personliga rekord också på 5 000 meter och tog sig med 15:48.46 upp på nionde plats i Sverige genom tiderna. Framtiden såg med andra ord ljus ut.
     Men när hon kom hem till Sverige igen började hon känna av pollenallergi vilket störde henne mycket.
     – Jag hade det väldigt tufft och träningarna fungerade inte. Det gjorde att jag ställde in ganska många tävlingar, för jag visste att funkar inte träningen så kommer det inte funka på tävling heller, säger Linn som hade samma problem även förra året.
     Läs hela intervjun på svenskalopare.se.
     /Magnus Fridell

Maria Jansson vill försvara EM-guldet

Maria Jansson. Foto: Privat.

Maria Jansson. Foto: Privat.

OKT
20

Förra året tog Maria Jansson EM-guld och VM-brons i 24-timmarslöpning och hon var nominerad till Årets genombrott i landslaget vid Friidrottsgalan. I helgen vill hon försvara sitt guld vid EM 24 timmar i Frankrike.
      Sverige ställer upp med två manliga löpare och fyra kvinnliga: Johan Stene, Dan Välitalo, Sandra Lundqvist, Toril Fonn, Maria Jansson och Annika Nilrud.
      Mästerskapet går i sydfranska Albi utanför Toulouse där man startar kl 10.00 på lördag.
      Maria Jansson tillhör favoriterna och är den som har den längsta noterade löpta sträckan på 24 timmar i startfältet när hon i våras satte nytt Sverige-bästa 242,646 kilometer vid en tävling i Belfast. Även det svenska kvinnliga laget där de tre bästa räknas ligger bra till för en topplacering.

Läs mer Fortsättning...

Svensk Friidrott söker vikarierande kommunikatör och redaktör

OKT
20

Svensk Friidrott söker till förbundskansliet en vikarierande kommunikatör och redaktör för friidrott.se under delar av 2017.
     Vi söker dig som är journalistiskt driven, är friidrottsintresserade och idrottskunnig samt har en god förmåga att skriva och nyhetsvärdera. I arbetsuppgifterna ingår även att arbeta med webb-tv-produktion och allmänt media- och PR-arbete.
     Sista ansökningsdag är 15 november.
     Läs mer om tjänsten.
     /Fredrik Trahn

Terräng-SM live i Friidrottskanalen

OKT
20

I slutet av sommaren lanserades Friidrottskanalen, Svensk Friidrotts webb-tv-kanal. Nu är det klart att Friidrottskanalen direktsänder terräng-SM i Västerås i helgen i ett samarbete med TV021 och Västerås Friidrottsklubb.
      – Nu tar vi nästa steg med Friidrottskanalen och för första sänder vi själva en SM-tävling. TV021 kommer att producera en mycket ambitiös sändning och vi hoppas att friidrottsintresserade runt om i landet passar på att se terräng-SM där flera av våra absolut duktigaste löpare är med och slåss om SM-medaljerna, säger Svensk Friidrotts marknadschef Jan Larsson.

Läs mer Fortsättning...

Ungdomsrådet söker nya ledamöter

OKT
19

Svensk Friidrotts ungdomsråd har sedan 2005 fyllt en viktig funktion i Svensk Friidrott, dels genom att uppmuntra och stötta unga ledare, dels genom att ge de unga en röst i Svensk Friidrott centralt.
     Redan nu startar rekryteringsprocessen till nästa års ungdomsråd som formellt tillträder i samband med förbundsårsmötet i Helsingborg i mars.
     Därför uppmanas nu föreningar och friidrottsintresserade att nominera kandidater till någon av de tre mandat som ska fyllas i ungdomsrådet. Mandatperioden är på två år.
     Ungdomsrådet håller just nu på att ta fram en ny uppdragsbeskrivning vilken kommer att ligga till grund för rådets arbete under 2017.
     Senast den 18 november ska nomineringarna vara inne.
     * Läs mer om ungdomsrådet.
     * Läs mer om nomineringsprocessen.
     * Nominera direkt här.
     /Magnus Fridell

Malin Ewerlöf är en trogen gäst på Friidrottsgalan, här tillsammans med Kajsa Bergqvist förra året. I år är Ewerlöf konferencier.

Malin Ewerlöf är en trogen gäst på Friidrottsgalan, här tillsammans med Kajsa Bergqvist förra året. I år är Ewerlöf konferencier.
Foto: Ryno Quantz

Malin Ewerlöf leder Friidrottsgalan

OKT
19

Den elfte upplagan av Friidrottsgalan hålls 23 november i Stockholm med Svensk Friidrotts samarbetspartner Atea som värd. Malin Ewerlöf blir årets konferencier tillsammans med Ateas Magnus Sallbring.
     - Friidrottsgalan är verkligen en av året höjdpunkter. Jag är jätteglad att får vara med och hylla årets främsta friidrottare och deras prestationer. Jag vet hur mycket slit men också glädje det ligger bakom alla otroliga insatser, säger Malin Ewerlöf.
     Under galakvällen prisas bland annat årets friidrottare, årets genombrott i landslaget, årets prestation i landslaget och årets tränare. De nominerade i respektive kategori presenteras på friidrott.se i slutet av oktober.
     Friidrottsgalan är på Stockholm Waterfront och omkring 600 gäster väntas delta under kvällens prisutdelning med mingel, galaunderhållning, middag och fest.
     - Friidrottsgalan är en stor härlig träff för gamla och nya friidrottsstjärnor tillsammans med Ateas kunder. Vi ser ett stort värde i att arrangera galan tillsammans med Svensk Friidrott, säger Magnus Sallbring, HR- och marknadsdirektör på Atea Sverige.
     Allt om Friidrottsgalan.
     /Fredrik Trahn

Svensk Friidrott söker Utbildningsansvarig

OKT
19

Tränare och ledare är ett av Svensk Friidrotts viktigaste fokusområden och behovet av utbildning är alltid stort. Svensk Friidrott söker därför en person som ska ha ansvar för hela utbildningsprogrammet.
     I uppdragsbeskrivningen står det bland annat: ”Som utbildningsansvarig ska du ha ansvar för helhet, utvecklande och kvalitetssäkring av Svensk Friidrotts tränarutbildningar, från Barntränarutbildningen upp till Certifierad Coach.”
     – Bra utbildning kombinerat med engagemang hos våra tränare och ledare kommer alltid säkerställa en hög och bra kvalitet i verksamheten! Därför är det här tjänsten oerhört viktig och vi hoppas på många kvalificerat sökanden, säger Stefan Olsson, generalsekreterare.
     Mikael Norman, som har varit utbildningsansvarig, har under de senaste åren varit allt mer involverad i arbetet runt seniorlandslaget. Det arbetet utvidgas nu för Mikael till att också vara ett stöd och samordnare till samtliga landslag och landslagsledare. Mikael kommer dock finnas kvar i organisationen så att överlämning kan ske på ett bra och ordnat sätt.
     Sista ansökningsdag är 10 november.
     Läs mer om tjänsten och hur man söker den.
     /Magnus Fridell

På fem år har löpningen blivit en del av Johans personlighet

 18 okt, 2016.Det började med att han ville ha egentid, men efter fem år har löpningen blivit en del av Johan Segerströms personlighet. I Ateas Sverigestafetten siktar han på en ny vinst i löptoppen.
   Sommaren 2011 inledde Johan Segerström sin löparsatsning. Han började direkt sätta upp olika mål för löpningen.
   – Första målet var Midnattsloppet. Jag hade sprungit premiärmilen på våren innan men tänkte att jag skulle börja träna ordentligt för att se hur stor tidskillnaden skulle bli med träning i kroppen.

Läs mer Fortsättning...

Håkan Andersson och Karin Torneklint får europeiskt pris

 18 okt, 2016.Håkan Andersson och Karin Torneklint har tilldelats European Athletics Coaching Award. Pristagarna offentliggjordes vid helgens möte i Funchal.
   Håkan Andersson har gjort sig känd som en av landets främsta sprinttränare sedan drygt 25 år. Redan 1990 inledde han ett tränarsamarbete med Torbjörn Eriksson som resulterade i flera semifinalplatser för Torbjörn på internationella mästerskap. Senare anslöt Peter Karlsson till träningsgruppen, och han innehar fortfarande det svenska rekordet på 100 meter med sina 10.18.
   Under senare år har Håkan tränat bland andra Stefan Tärnhuvud, Tom Kling Baptiste och Johan Wissman, alla mästerskapssprinters med fina meriter.

Läs mer Fortsättning...

Många uppskattade föreläsningar vid helgens Tränarforum

 17 okt, 2016.Ett hundratal friidrottstränare samlades i helgen i Växjö för ett mycket uppskattat Tränarforum. Flera av föreläsarna imponerade stort på åhörarna som många hade svårt att välja vilka föreläsningar de skulle gå på.
   – Jag träffade en hel del som var väldigt nöjda och som tyckte att det var ett väldigt bra och inspirerande program, berättar Mikael Norman, utbildningsansvarig på Svensk Friidrott och projektledare för Tränarform.
   Det var många föreläsningar och en del praktikpass. Redan i fredags eftermiddag började deltagarna anlända till Växjö och sedan var det fullt program under hela helgen. Mikael Norman menar att det var mycket av innehållet som var väldigt bra, och han lyfter fram två föreläsningar som berörde deltagarna lite extra.

Läs mer Fortsättning...

Förslag på ny mångkamp - en av europamötets diskussionsfrågor

 17 okt, 2016.I framtiden kan friidrottens mångkamp förändras så att det blir en identisk åttakamp för både män och kvinnor. Det var en av nyheterna som presenterades under Europeiska Friidrottsförbundets, EAAs, möte i Funchal på den portugisiska ön Madeira i helgen.
   Det var stort inflytande av svenska deltagare i mötets olika delar.
   På torsdagen föreläste Curt Högberg, ledare i IFK Lidingö och tidigare ledamot av förbundsstyrelsen, om det nordiska Good Governance-arbetet.
   – Han pratade om allt från klubbstruktur till förbundsnivå, med mycket fokus på hur processer för val av styrelse går till, men också revisorernas roll som fristående granskare av ekonomin, berättar Svensk Friidrotts generalsekreterare Stefan Olsson, som tillsammans med Anna Palmerius var delegater vid mötet.

Läs mer Fortsättning...

Amsterdam: Louise 2:36 - VM-kval!

 16 okt, 2016.Hässelbys Louise Wiker har visat utmärkt höstform i år med nya pers på halvmaran (1:15:26 i Köpenhamn) och 10 km (34:50 i Hässelbyloppet) och idag vid Amsterdam Marathon följde hon upp med att komma 8:a på 2:36:39 - nytt personligt rekord med över fyra minuter.
   Det innebar dessutom den bästa svenska icke-Isabellah-tiden på marathondistansen sedan 2007 - liksom att Louise var nästan två och en halv minut under SFIF-gränsen för VM i London nästa sommar!
   I utmärkt löparväder - strax över 10 grader och

Läs mer Fortsättning...

På webben – Lilla Sportspegeln besöker Tureberg

 16 okt, 2016.För några veckor sedan utmanade Lilla Sportspegelns programledare Stephan Wilson Alice Magnell Millan i Lilla Lidingöloppet. I går var det dags för honom att hänga med nioåriga Beate Pott, Tureberg, som visar upp Friidrotten på Sollentunavallen.
   – När man hoppar känns det så skönt, säger Beate, som har längdhopp och 60 meter som favoritgrenar, och fortsätter:
   – Man bara tänker att det ska bli långt så blir det oftast långt.

Läs mer Fortsättning...

Fler nyheter

Med sikte på terräng-SM om en vecka
- och om ett år

Exklusivt för friidrott.se - Oscar Gidewall om åren med Michel Tornéus
Nytt i Friidrottskanalen -
reportage från Hässelbyloppet

Castorama: Hässelby ny etta!
Långt reportage i Friidrottskanalen:
Andreas Almgren skyndar långsamt

Grattis Kajsa Bergqvist 40 år!

Läs mer Nyhetsarkivet


22-23 oktober
Startlistor
Tidsprogram
Livesändning lördag
Livesändning söndag
 

Sista dagen

att söka/anmäla/rösta/..

23.10  SM-tävling 2018

23.10  Förbundsdomarkurs

5.11  Långloppsforum

10.11  Utb.ansv. SFIF

15.11  Kommunikatör (vik)

22.11  Webbenkät SM-utred.

 
Se det senaste från


Långloppsforum 26-27 november
Inbjudan/program
Anmäl dig här senast 5 november


SM-utredningen
Remissförslag
Webbenkät - besvaras senast 22 november

Friidrottskanalen

H7e4prxy?cb=11439a17078b4b5b3aa8f5b49641872dFriidrottskanalen sänder live från Terräng-SM i Västerås. Kommentator: Jonas Hedman Programledare: Magnus Fridell

Read more

Se fler filmer på Friidrottskanalen.

Veckans tävlingar

Perspektiv på friidrott

BG Nilensjö

Perspektiv på friidrott

Oktober 2016
BG Nilensjö

Under den här rubriken ger, varje månad, en ny person sina perspektiv på friidrotten.

Läs hela texten här

 

Välkomna tillbaka 2017

 


Välkomna tillbaka 2017Gratis marknadsföring av löpargrupper på svenskalöpare.se

Mediabibliotek

Film, bildspel och ljud

I vårt mediabiliotek hittar du alla filmer, bildspel och ljudfiler från friidrottsvärlden.

 Mediabibliotek


Bildspel 2016 

  

Idrottslyftet

Börja friidrotta?