Fredag 6 maj 2016

 


Sök på friidrott.se 
Med vår RSS håller du dig uppdaterad om vad som händer på friidrott.se. RSS (Rich document format Site Summary) är ett standardformat för att leverera nyhetsrubriker och sammanfattningar.

Om du har Internet Explorer 7, Firefox, Safari eller Opera så har du inbyggda funktioner för att upptäcka och prenumerera på RSS-flöden. Klicka på länken nedan för att läsa eller skapa en länk till vårt RSS-flöde.

Rss Prenumerera här

Mer om RSS och hur du använder det.


 

 
 
Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Ansvarig utgivare
Anders Albertsson
072-249 53 50

Utgivningsbevis
Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se
Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och
media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Ny tjänst:
Regional föreningsutvecklare

MAJ
06

Svensk Friidrott söker en regional föreningsutvecklare som ska ta fram förutsättningar och strategier till framtida regionala Utvecklingscentrum inom Svensk Friidrott. Tjänsten är en projektanställning på 100 procent från 1 oktober 2016 till 31 december 2017.
     I tjänsten ingår att vara central kontaktperson gentemot distriktsförbunden och mot SISU Idrottsutbildarna.
     Läs mer och sök tjänsten senast 31 maj.
     /Magnus Fridell

Hälles Meraf Bahta gör sin femte Diamond League-start  i karriären.

Hälles Meraf Bahta gör sin femte Diamond League-start i karriären.
Foto: Deca Text & Bild

Meraf comebackar i Doha

MAJ
05

I morgon inleds årets IAAF Diamond League-säsong när tävlingen i Doha, Qatar, avgörs. Och vad gäller svenskt deltagande är det två diskuskastare och en comebackande europamästarinna p 5 000 meter som är anmälda.
      Spårvägens Daniel Ståhl har inlett säsongen strålande. Redan i säsongens första utomhustävling, han gjorde även två inomhustävlingar i vintras, drog han till med karriärens näst längsta kast, 66.74. Det följde han sedan upp med 66.42 och 64.72. Kort sagt, tre av karriärens absolut längsta kast redan i april.
      I Doha gör Daniel sin åttonde Diamond League-start i karriären och får där sällskap av Malmös Axel Härstedt som gör sin tredje start i friidrottsvärldens finaste tävlingsserie.

Läs mer Fortsättning...

Slottsskogsvallen i Göteborg blir navet för prestationscentrum medel- och lång som öppnar i höst.

Slottsskogsvallen i Göteborg blir navet för prestationscentrum medel- och lång som öppnar i höst.
Foto: Deca Text & Bild

Ny tjänst: Ansvarig för
medel- och långdistans

MAJ
05

Svensk Friidrott har två prestationscentrum igång, ett för kast i Växjö och ett för sprint och häck i Falun. Till hösten öppnar ytterligare ett prestationscentrum, den här gången för medel- och långdistanslöpning i Göteborg.
     Därför söker Svensk Friidrott nu en grengruppsansvarg som ska leda verksamheten och utveckla grengruppen med ambitionen att Sverige ska vara ett av Europas bästa medel- och långdistansländer, nu och i framtiden.
     Läs mer och sök tjänsten senast den 31 maj.
     /Magnus Fridell

Ekvall och Andersson favoriter till SM-guldet

Mikael Ekvall före Abraham Adhanom vid 
<br/>SM i Söderhamn i fjol.

Mikael Ekvall före Abraham Adhanom vid
SM i Söderhamn i fjol.
Foto: Deca Text & Bild

MAJ
04

Om två och en halv vecka avgörs halvmarathon-SM i samband med GöteborgsVarvet, och nu börjar SM-startfältet sätta sig. Loppet blir i år extra viktigt då bra prestationer kan bidra till kvalificering till halvmaran på EM, dit Sverige kommer att skicka både ett manligt och ett kvinnligt lag bestående av fem löpare.
      Tittar man på den svenska årsbästalistan och jämför den med anmälningslistan så ser man att det saknas ett antal på topp 10 än så länge. Tvåan och trean bland de svenska männen i år, Eskilstunas Abraham Adhanom och Nasir Dawoud, är båda anmälda och just nu ser det ut som att Strömstads Mikael Ekvall, som innehar det svenska rekordet och som var bäste svensk på Varvet i fjol, blir deras största hot om SM-guldet.

Läs mer Fortsättning...

Första deltävlingen lockade inte så många löpare, men arrangörerna hoppas att fler ska få upp ögonen för cupen.

Första deltävlingen lockade inte så många löpare, men arrangörerna hoppas att fler ska få upp ögonen för cupen.
Foto: Morgan Danielsson

Cup ska göra Värmland
till löpardistrikt

MAJ
04

En ny löpcup har startats i Värmland. +WATT Run Cup i Arvika hade sin första deltävling för några veckor sedan och i den värmländska friidrotten har man saknat en riktigt löpcup de senaste åren.
     – Tidigare fanns en löpcup som hette Nike Run Cup. Där deltog ganska många löpare, från småttingar till veteraner, berättar Morgan Danielsson från KFUM Arvika Friidrottsförening och projektledare för cupen. Han menar att just veteranernas deltagande gjorde att det fanns bra förebilder för ungdomarna.
     Målsättningen med den nya löpcupen är att öka intresset för löpning i Värmland och så småningom ha flera värmländska SM-deltagare i medel- och långdistans. I Söderhamn i somras var det bara en värmländsk löpare, Morgan Danielssons son Axel Danielsson Meiling.
     – Vi är medvetna om att det är en målsättning som tyvärr inte kommer att uppfyllas på kort sikt, utan det är ett långsiktigt mål. Dock vet vi som är aktiva inom idrotten att ”trägen vinner”, eller målmedvetenhet ger effekt, säger Morgan Danielsson.
     Distanserna i +WATT Run Cup är från 2 000 meter för pojkar och flickor 11 år till 4 000 meter och 6 000 meter för seniorer.
     /Magnus Fridell

Stämningen brukar vara på topp när Hammarby arrangerar friidrottsskola.

Stämningen brukar vara på topp när Hammarby arrangerar friidrottsskola.
Foto: Hammarby Friidrott

De räknar med 1 300 barn

MAJ
04

Sommaren närmar sig och med det högsäsongen för alla friidrottsskolor som arrangeras runt om i landet. En av de största finns i Stockholm hos Hammarby IF. De har nu passerat över 800 anmälningar till sina fem veckor, men räknar med ytterligare 500 barn.
      – Förra året hade vi 1 262 barn med i friidrottsskolan, och i år siktar vi på 1 300. Men vi har kapacitet för totalt 1 600 barn, berättar Mikael Thulin, kanslist på Hammarby IF Friidrott.
      Det är många år som Hammarby har bedrivit friidrottsskola på Enskede IP under somrarna. Mikael Thulin minns att han själv var med i friidrottsskolan 1993, och han tror att anledningen till att just Hammarbys verksamhet är så populär är att föreningen hela tiden har strävat efter att förbättra sig.

Läs mer Fortsättning...

Gläds med Melker och Sarah

 3 maj, 2016.I går blev Malmös Melker Svärd Jacobsson uttagen till OS och Hässelbys Sarah Lahti satte svenskt rekord på 10 000 meter. Två glada svenska friidrottsnyheter på en och samma dag.
   Friidrott.se träffade förbundskapten Karin Torneklint som gladdes med framgångarna och också med hur många andra har inlett året. I vår videointervju berättar Karin till exempel om hur förberedelserna ser ut inför EM i Amsterdam och vilka svenskar vi ska hålla ett litet extra öga på.

Läs mer Fortsättning...

Helgens lopp lockade både
elit och motionär

 3 maj, 2016.Motionsloppssäsongen har nu gått in i sin mest intensiva period, vilket också märktes i helgen. Inte mindre än tio godkända lopp arrangerades runt om i landet under valborgshelgen. Dessutom drog VårRuset-serien igång i går i Malmö där nästan 5 000 kvinnor sprang de fem kilometerna genom Pildammsparken.

Läs mer Fortsättning...

Maria satte nytt Sverige-bästa

 3 maj, 2016.Maria Jansson, Kvarnsveden, satte i helgen nytt Sverigebästa i 24-timmarslöpning då hon som första svenska kvinna någonsin sprang längre än 240 kilometer. Totalt blev det 242,646 kilometer för Maria i Basel, Schweiz. Med det blev hon totaltvåa i loppet, knappt 400 meter bakom den manliga segraren Dietmar Korntner.

Läs mer Fortsättning...

Melker fjärde OS-friidrottaren

 2 maj, 2016.Malmös Melker Svärd Jacobsson blev i dag helt klar för OS i Rio de Janeiro i mitten av augusti. Det meddelade Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, på en pressträff i Sofiatornet på Stockholms Stadion.
   Efter att ha varit borta från stavhoppandet i nästan två år gjorde Melker, som flyttat till Göteborg och börjat träna ed Gustaf Hultgrens stavhoppsgrupp, comeback under ett träningsläger i USA för en månad sedan. Direkt visade han mycket bra form och hoppade 5.70 i debuten. Efter det personliga rekordet har den 22-årige supertalangen radat upp fina resultat.
   – Det var jätteroligt att det gick så bra i USA, konstaterade Melker inför den samlade journalistkåren.

Läs mer Fortsättning...

Pers av Kalle i årsdebuten

 2 maj, 2016.Det var inte bara Sarah Lahti som sprang bra i Payton Jordan Invitaitional i vid Stanforduniversitetet i Palo Alto i helgen. Spårvägens Kalle Berglund satte nytt personligt rekord på 1 500 meter, 3:41.00, vilket är en knap sekund snabbare än vad han sprang på i fjol. Tiden är bara halvsekunden från EM-kvalgräsen.
   – Kalle var offensiv i början och slutade tvåa i loppet bakom Norges Filip Ingebrigtsen, 3:38.95, efter att ha tappat lite på slutet. Kalle kände sig lite tung och värmen var jobbig, säger Spårvägens löpcoach Kent Claesson till Facebooksidan Friidrottaren.
   Huddinges Staffan Ek sprang i B-heatet och kom där trea, 3:43.62.

Läs mer Fortsättning...

Svenskt rekord av Lahti

 2 maj, 2016.Hässelbys Sarah Lahti satte nu på morgonen svenskt rekord på 10 000 meter vid tävlingar i Palo Alto, Kalifornien. Den 21-åriga svenskan sprang på 31:54.87, nästan 2,5 sekunder snabbare än Midde Hamrins tidigare svenska rekord från 1990.
   Sarah var klart snabbast i loppet, tvåan Margarita Hernandez Flores från Mexico kom i mål på 32:11.04.

Läs mer Fortsättning...

Fler nyheter

Lag-EM vartannat år
Landslaget till Glasgow 2019
Bouafifs dom fastställd
Stefan Holm kapten på Finnkampsbåten
Tredje gången på Stadion
23 november hyllas årets bästa friidrottare

Läs mer Nyhetsarkivet

 

att söka/anmäla/rösta/..

10.5  Kanslist Tureberg

15.5  Skribent friidrott.se

31.5  Reg. Fören.utv, SFIF

31.5  Grengr.ans. med- lång

3.6  EA innovation Award

ÅRSBÄSTA UTE 2016
Män
Kvinnor

Senaste videoklippet

Förbundskapten Karin Torneklint kommenterar Melker Svärd Jacobssons OS-uttagning, Sarah Lahtis svenska rekord och berättar om planerna inför sommaren.

Se filmen i storformat och fler filmer i Mediabiblioteket.

Perspektiv på friidrott

 


Beställ nu!
Löparkalendern 2016

 Gratis marknadsföring av löpargrupper på svenskalöpare.se

Mediabibliotek

 

Film, bildspel och ljud

I vårt mediabiliotek hittar du alla filmer, bildspel och ljudfiler från friidrottsvärlden.

 Mediabibliotek


Friidrott på TV
Sommaren 16


Bildspel 2015 

  

Idrottslyftet

 
 
 
 

Börja friidrotta?