Fredag 22 juni 2018

Resultat & Årsbästa

 Sök på friidrott.se

svenskalopare16shoploggaSb.jpg

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Första SM-guldet kom här på SM-milen och följdes nu sex dagar senare upp av ett dunderpers på 10000m bana som så när tog henne in på topp-10 genom tiderna.

Första SM-guldet kom här på SM-milen och följdes nu sex dagar senare upp av ett dunderpers på 10000m bana som så när tog henne in på topp-10 genom tiderna.
Foto: Deca Text & Bild

Hanna rusar vidare

JUN
21

Hanna Lindholm har tillhört den svenska löpningseliten i några år nu. 2014 t ex tog hon sju SM-placeringar i intervallet 4-7 och i fjol blev det silver på 10000m och plus 4:a-6:a på 5000m, halvmaran och maran.
     Men Hanna årgång 2018 har hittat en helt ny dimension i sin löpning. Det började i janauari med EM-kvalificerade 2:36:02 på maran (pers med nästan fyra minuter) och på den vägen har det fortsatt:
     + Februari: SM-brons på 3000m inomhus (pers med nästan fem sekunder) i ett lopp där hon gjorde merparten av jobbet i täten.
     + April: 1:14 på halvmaran (pers med 2½ minut) i Prag
     + Maj: 33:56 på 10 km väg (pers med dryga minuten) på Kungsholemn Runt.
     + Juni: Första SM-guldet i torsdags när hon vann SM-milen med över halvminuten.
     Och det fortsatte nu på onsdagskvällen vid ”Löparnas kväll” på Stadion där Hanna – alltså mindre än en vecka efter SM-segern på väg – noterade 33:29.67 på 10000m bana, en distans där det årsgamla personbästat var 1½ minut sämre!
     Inledde med 5000m-pers!
     Loppet var mycket väl disponerat med åtta av tio kilometrar samlade mellan 3:18.6 och 3:21.4. Halvorna gick på 16:41.2 (pers på 5000m!) och 16:48.5.
     Trots att det var ett mixat lopp hade hon faktiskt större delen av vägen inte någon ”draghjälp” (i mål 7 s upp till killen närmast före och 10 s ned till den närmast efter).
     Tiden innebär också att Hanna blev 11:e svenska någonsin att gå under 33:30 på distansen.
     ”Hemligheten” bakom att det första halvåret 2018 blivit så mycket bättre? Jo, att hon inte haft några störningar utan kunnat träna mer och hårdare än tidigare - i kombination med den inspiration som maran i Dubai gav.
     En kväll för rejäla personbästan
     Även vid sidan av av Hanna var det många som tog tillfället i akt att springa fort på 10000m denna svala (11-12 grader) och duggregniga kväll på Stadion. På kvinnliga sidan debuterade likaså EM-maraklara Malin Starfelt med 34:32 och även övriga fem tjejer persade med halvminuten eller mer.
     Bland männen revolutionerades årsstatistiken: Före kvällen hade vi totalt 4 under 31, 8 under 32 och 13 under 33 – under kvällen blev det 6 under 31, 11 under 32 och 23 under 33. Snabbast av alla David Nilsson som - efter att som farthållare ha dragit i beställt jämnt 30:20-tempo - på slutkilometern spurtade ifrån till seger på 30:00.
     / A. Lennart Julin

Melker Svärd Jacobsson och Lovisa Lindh tävlar på midsommardagen.

Melker Svärd Jacobsson och Lovisa Lindh tävlar på midsommardagen.
Foto: Deca Text & Bild

Friidrott under midsommarhelgen

JUN
21

Midsommarhelgen hindrar inte några av Sveriges främsta aktiva att tävla runt om i Europa. Redan på midsommarafton springer Andreas Kramer 800m i Madrid och Erika Kinsey hoppar höjd i Bühl, Tyskland. Båda har inlett sina säsonger fint och är EM-klara. Andreas sprang på nästperset 1:45.38 i Hengelo för två veckor sedan, och Erika har klarat 1.94 två gånger – senast i Diamond Leauge-tävlingen BAUHAUS-galan i Stockholm där hon slutade trea.
     På midsommardagen springer Lovisa Lindh 800m i Loughborough, England. Lovisa var under EM-kvalgränsen på Bislett Stadion i Oslo för ett par veckor sedan. Melker Svärd Jacobsson klarade EM-kvalgränsen i säsongsdebuten när han vann tävlingen i Leverkusen på fina 5.70. Dessutom stöter EM-klara Fanny Roos kula i Madrid, och Meraf Bahta och Linn Nilsson springer 1500m. Någon som jagar en EM-plats är Sofi Flink, som var drygt tre meter ifrån gränsen på 59 meter i säsongsdebuten i Karlstad. På lördagen tävlar hon i Kuortane, Finland. Där kommer även det svenska herrlaget på 4x100m försöka kvalificera sig för EM. Man ställs mot Finland och Danmark.
     Till tävlingsprogrammet.
     /Gustav Orbring
     

Topptrion i Malmö med vinnaren Simon Pettersson i mitten, tvåan Axel Härstedt, t v, och trean Ola Stunes Isene.

Topptrion i Malmö med vinnaren Simon Pettersson i mitten, tvåan Axel Härstedt, t v, och trean Ola Stunes Isene.
Foto: Vésteinn Hafsteinsson

Pers av Simon – Axel nära EM-kval

JUN
20

Det var fina diskusvindar när Simon Pettersson med flera tävlade på Malmö Stadions kastplan på onsdagskvällen. Det utnyttjade Simon så bra att det tre månader gamla personliga rekordet förbättrades med tre centimeter till 65.84. Därmed förstärkte han sin tiondeplats i europastatistiken och har i år överträffat EM-kvalgränsen 63.50 i halvdussinet tävlingar.
     – Jag är jättenöjd! Pers är alltid pers även om jag inte kastade lika bra tekniskt som jag gjort på de senaste träningspassen. Det var bra men inte optimal vind, rakt framifrån, säger Simon som gjorde sin tredje tävling över 65 meter och förstärkte sjundeplatsen på den svenska genom-tiderna-listan. Serien: 60, 65, 65.84, x, x, 63.
     – De mätte bara det längsta kastet där det andra var ganska precis 65 meter jämnt, fortsätter Simon som firade det personliga rekordet med ett lyftpass. Närmast tävlar han i Köpenhamn på tisdag och sedan i Sollentuna GP den 28 juni då han bland annat får möta Daniel Ståhl.
     Malmö AI:s Axel Härstedt utnyttjade fördelen av hemmaplan till att förbättra årsbästat med en knapp meter till 63.17 vilket bara var 33 centimeter från EM-kvalgränsen. Trea slutade Norges Ola Stunes Isene, 62.53, och fyra Niklas Arrhenius som gjorde sin tredje tävling på fem dagar och med 61.55 bara var sjutton centimeter från årsbästat från Bottnaryd i lördags. Efter tio dagar i Sverige åker han på fredag hem till Utah och återkommer i augusti.
     /Jonas Hedman

Meraf Bahta raderade ut Sara Wedlunds svenska rekord på 2000m.

Meraf Bahta raderade ut Sara Wedlunds svenska rekord på 2000m.
Foto: Deca Text & Bild

Meraf krossade svenska rekordet!

JUN
19

Meraf Bahta slog till med nytt svenskt rekord på en tävling i Montreuil, Frankrike, under tisdagskvällen. På den udda distansen 2000m slog hon Sara Wedlunds rekord från 1995 med hela 15 sekunder, på tiden 5:37.12.
     Det var ett lopp där favoriten Genzebe Dibaba gick för världsrekordet på distansen. Meraf valde att inte försöka hänga med i hennes tempo, utan göra sitt eget lopp. Med ett varv kvar hängde hon på klungan bakom, och spurtade ifrån etiopiskan Beyenu Degefa på upploppet till en fin andraplats.
     -Meraf var nöjd efteråt, och kände sig pigg och lätt genom hela loppet. Hon kunde ha sprungit ännu fortare om klungan hade hållit ett högre tempo, säger tränaren Ulf Friberg.
     /Gustav Orbring

5.91 av Mondo - slog världsettan

JUN
19

Armand Duplantis fortsätter göra världsresultat. I en tävling i Montreuil i Frankrike slog svensken världsettan Renaud Lavillenie för andra gången i karriären när han vann tävlingen på 5.91 - ett hopp han tog i första försöket. Det är bara två centimeter från hans personbästa.
     /Gustav Orbring

Träff för lovande medeldistanstjejer

JUN
19

Prestationscentrum medel-/långdistans bjuder in till en inspirationsträff för tjejer födda 2003-2004 och deras tränare den 18:e augusti på Friidrottens hus i Göteborg.
     – Vi har uppmärksammat en fantastisk bredd av duktiga unga medeldistanslöpande tjejer. Vi vill nu medverka till att öka kunskapen för aktiva och tränare i den här gruppen för att jobba långsiktigt och bygga för framtiden, säger Ulf Friberg, grengruppschef för medel/lång.
     Träffen avslutas med att alla gemensamt tittar på Göteborgs GP där alla aktiva erbjuds fri entré.
     Klicka här för mer information och anmälan
     /Gustav Orbring

Axelina Johansson, Fatima Koné, Caisa-Marie Lindfors och Jennifer Quick är uttagna till JVM i Tammerfors.

Axelina Johansson, Fatima Koné, Caisa-Marie Lindfors och Jennifer Quick är uttagna till JVM i Tammerfors.
Foto: Deca Text & Bild

Fyra tjejer klara för JVM i Tammerfors

JUN
19

Fyra tjejer blev i dag uttagna till den trupp som ska representera Sverige på JVM i Tammerfors i juli. Det handlar om trestegshopparen Fatima Koné (Mölndals AIK), kulstötaren Axelina Johansson (Hovslätts IK), diskuskastaren Caisa-Marie Lindfors (Upsala IF) och släggkastaren Jennifer Quick (IFK Lund).
     – Axelina och Fatima kvalade redan under inomhussäsongen och fick rådet att lägga upp säsongen efter JVM så de är i så bra form som möjligt lagom till mästerskapet. Båda visade så sent som i helgen att de närmar sig toppformen. Jennifer fixade kvalgränsen i Bottnarydskastet i söndags (dessutom varit nära kval vid ett flertal tävlingar) vilket var riktigt kul. Efter ett sämre 2017 med krånglande rygg har hon verkligen gjort jobbet i "rehabträsket" i höst och belöningen kommer nu. Caisa-Marie övertygade redan på RM i Vinterkast och i Bottnaryd var hon åter över 50 meter, säger landslagsledaren Rafael Askros.
     Truppen är just nu 14 namn stor. Du kan se hela här.
     /Gustav Orbring

Lovisa Bivstedt, Emil Carlsson och Kajsa Kjellergren är alla uttagna till UEM i sommar.

Lovisa Bivstedt, Emil Carlsson och Kajsa Kjellergren är alla uttagna till UEM i sommar.
Foto: Deca Text & Bild

Sex aktiva klara för UEM i Györ

JUN
19

Fyra tjejer och två killar fick i dag klartecken av landslagsledaren Karin Olsson Westergren att åka till Ungern i juli och representera Sverige i UEM. Det är 800m-löparna Lovisa Bivstedt och Anton Axelsson (båda från Hässelby SK), 200m-löparen Kajsa Kjellergren (IFK Halmstad), släggkastaren Hillevi Carlsson (Falu IK), sjukamparen Tuvalisa Rosenquist (Tjalve IF Norrköping) och stavhopparen Emil Carlsson (IFK Växjö).
     – Äntligen en kastare med i truppen! Och vår första kortsprinter. Anmärkningsvärt med en 4:e mångkampare i truppen. Det känns kul, det antyder om mångsidighet i Friidrottssverige, säger Karin.
     Till uttagningssidan
     /Gustav Orbring

Seger och tangerat pers för Melker Svärd Jacobsson i Tyskland.

Seger och tangerat pers för Melker Svärd Jacobsson i Tyskland.
Foto: Deca Text & Bild

Melker imponerade i säsongsdebuten

JUN
18

Melker Svärd Jacobsson gjorde en strålande säsongsöppning i Leverkusen i helgen. Han vann tävlingen före bland annat världstrean och tidigare VM-guldmedaljören Shawn Barber, och tangerade sitt utomhuspers från 2016 på 5.70 – en höjd han tog med luft i första försöket. Det samma gällde 5.60.
     Detta innebär också att Melker klarade EM-kvalgränsen på 5.55.
     – Klart det är kul! Tävlingen kändes okej. Jag har haft problem med baksidan och vaden nästan hela våren som jag har inte kunnat träna som vi velat. Det var skönt att få en bra start trots allt strul, säger Melker, som även gjorde två försök på 5.81.
     Nästa tävling för Melker blir på nytt i Tyskland, i Hof på lördag.
     Se klipp på hoppen här.
     /Gustav Orbring

Sann släggdag i Bottnaryd, dag två

 17 jun, 2018.Även Bottnarydskastets andra dag bjöd på fina resultat. I damernas slägga vann Ida Storm, Malmö, med nytt säsongs- och Sverigebästa på 70.62, redan i första kastet. Efter henne kom estniskan Anna-Maria Orel och därefter Tracey Andersson, Ullevi, med 67.06. Herrklassen vanns av norrmannen Eivind Henriksen, 76.20 och det var sen nära mellan Mattias Lindberg, Skellefteå, och Oscar Vestlund, Göta.

Läs mer Läs mer...

EM-kval: Marcus över åtta-å-ett!

 17 jun, 2018.Marcus Nilssons personliga rekord har legat på 8.104 poäng sedan USA:s universitetsmästerskap 2013. Men den här helgen vid den internationella mångkampstävlingen i tyska Ratingen raderades det efter fem år ut, när Marcus noterades för 8.120.
   Det var framförallt andradagen som gjorde skillnad där Marcus gick rejält plus på sitt gamla jag i tre grenar av fem: häck (nytt pers 14.58), stav (5.00) och spjut (63.68).
   Rekordstark dag 2
   Marcus andradag på 4.153 p är faktiskt den allra bästa någonsin av en svensk, 4 p bättre än det gamla "rekordet" som Nicklas Wiberg gjorde i sin svenska rekordserie vid VM 2009!
   Genom tiderna totalt klättrar Marcus upp till 8:e och i tävlingen - som vanns av tyske Anton Abele på 8.481 p - blev han 3:a en ynka poäng bakom 2:an.
   Men viktigare var förstås att Marcus överträffade EM-gränsen med

Läs mer Läs mer...

Suverän svensk seger i Estland – Bianca över EM-kvalgränsen

 17 jun, 2018.Mångkampslandskampen i estniska Pärnu fick en utmärkt avslutning på söndagseftermiddagen för den blågula trion Bianca Salming, Lovisa Östervall och Emma Stenlöf som såg till att det blev blågul seger.

Läs mer Läs mer...

Första herrsegern på nio år

 17 jun, 2018.Avslutningen på tiokampen i mångkampslandskampen i Estland blev rafflande och slutade med svenskt på andra, tredje och fjärde plats där tre av de fem svenskarna satte personbästa. Segern är den första på herrsidan sedan 2009.

Läs mer Läs mer...

Rogestedt under EM-kvalgränsen

 16 jun, 2018.Vid kvällens gala i tyska Tübingen underskred Stenungsunds Johan Rogestedt EM-kvalgränsen för 1500 m, genom att springa i mål på 3:39.84. Det är andra bästa svenska tid i år och näst pers för Rogestedt, som glädjande är tillbaka efter att fjolåret präglats av skadebesvär.

Läs mer Läs mer...

Daniel framför Dacres i Bottnaryd

 16 jun, 2018.Idag var det returmatch för flera av de manliga diskuskastarna från förra helgens BAUHAUS-galan. Och resultatlistan är något omvänd. Spårvägens Daniel Ståhls längsta kast i Bottnaryd nådde 67.39, vilket var 21 cm längre än vad BAUHAUS-galesegrarens, jamaicanen och världsettan Fedrick Dacres 67.18. I kultävlingarna sattes hela två banrekord.
   

Läs mer Läs mer...

Bianca klarade EM-kvalgränsen

 16 jun, 2018.I mångkampslandskampen i Estland har det svenska damlaget inlett riktigt bra i de två första grenarna 100 m häck och höjd och allra bäst går Bianca Salming. Efter 14.80 på häck gjorde hon sitt livs bästa höjdtävling när hon klarade 1.92 utan darr i första försöket! Personbästa med två centimeter och lika högt över EM-kvalgränsen! Hon testade sedan 1.95 där det sista försöket var det bästa efter att hon kommit för nära i det två inledande hoppen.

Läs mer Läs mer...

2 x Sverige i ledning

 16 jun, 2018.Det var nära nog perfekt väder med drygt 20 grader och lätta vindar när den årliga mångkampslandskampen mot Estland och Finland inleddes på i Pärnu på lördagen.

Läs mer Läs mer...

Nappe kontrollerade SM-milen

 14 jun, 2018.På torsdagskvällen genomfördes SM-milen med start och mål i Rålambshovsparken i Stockholm. Det var i det närmast idealiskt löparväder med 20 grader och sol och en knapp men klar segrar i herrklassen blev Turebergs Napoleon Solomon som med 29:40 dock bara var sekunden före Spårvägens Olle Walleräng.

Läs mer Läs mer...

Fler nyheter

Första SM-guldet för Hanna!
Mondo Duplantis klar för Karlstad GP
Svensk Friidrott presenterar
stolt årets Atea Winners

Ansök till projektet Friidrott för fler
Johanna och Hanna under EM-gränser
Sophia Sundberg sexa i Comrades
Nya uttagningar till JVM och UEM
JNM-UNM mångkamp: Sex medaljer!

Läs mer Nyhetsarkivet
Poängställning

Uppdaterad: 16/6
Nästa SM: 5/7


Råd och tips
om GDPR


ÅRSBÄSTA 2018
UTOMHUS:

MÄN
KVINNORTill hemsidan

Mer information

Grenprogram femkamp

Tävlingar


Sista dagen

att söka/anmäla/rösta/..

28.6  Antidopingförel. 29/6

29.6  Ungdomstränare ÖIS

30.6  Klubbdir. Västerås FK

13.7  Best. mater. LFS aug

21.9  Löptränarkurs

15.10  Dis/Ham conf 16-18/11

Veckans tävlingar

Perspektiv på friidrott


Friidrottskanalen

Thumb_jatw1s1h_014Den 12 september går den årliga Skoljoggen av stapeln, som i år arrangeras för 36:e året. Skoljoggen är ett utmärkt tillfälle att låta skolelever testa på löpning, vara ute i naturen och träffa nya kompisar. Friidrottskanalen träffade ultralöparen Maria Jansson som berättar varför skolelever bör ställa upp i just Skoljoggen. Senare i sommar kommer hela intervjun med Maria ut. Men redan nu kan du se en liten "teaser".

Read more

Se fler filmer på Friidrottskanalen.

 

Mer från Marknadsför er löpargrupp gratis på svenskalöpare.se


  

Börja friidrotta?