Torsdag 2 oktober 2014

 


Sök på friidrott.se

 
 Läs mer!
 Beställ!Med vår RSS håller du dig uppdaterad om vad som händer på friidrott.se. RSS (Rich document format Site Summary) är ett standardformat för att leverera nyhetsrubriker och sammanfattningar.

Om du har Internet Explorer 7, Firefox, Safari eller Opera så har du inbyggda funktioner för att upptäcka och prenumerera på RSS-flöden. Klicka på länken nedan för att läsa eller skapa en länk till vårt RSS-flöde.

Rss Prenumerera här

Mer om RSS och hur du använder det.


 
 
 
Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

A. Lennart Julin
redaktör
08-30 13 33

Information och
media

Magnus Fridell (vik.)
073-506 21 74
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Ändrade resultatlistor

OKT
02

I den senaste listan från IAAF över utdömda domar p g a dopingförseelser finns vitryska medeldistanslöparen Natallia Kareiva. Själva avstängningen löper på två år från den 22 augusti 2014.
     Men dessutom ogiltigförklaras alla resultat som Kareiva gjort sedan den 28 juli 2010. Detta eftersom det handlar om ett s k biologiskt pass-fall där det första blodprovet alltså togs i samband med EM i Barcelona i slutet på juli 2010.
     Kareiva har inte tävlat i år men var flitigt i farten alla åren 2010-2013. I egenskap av Vitrysslands nr 1 på 1500m var hon med på de flesta mästerskapen både individuellt och i lag under dessa år. Hennes bästa placeringar var som 4:a på såväl IVM 2012 som IEM i Göteborg 2013 och dessutom var hon 7:a i OS-finalen i London 2012.
     Så det är många resultatlistor som nu måste revideras retroaktivt. Allra märkligast blir det för Lag-EM i Stockholm 2011, där det redan tidigare fått göras tre ändringar i efterhand p g a uppdagade dopingförseelser:
     Först ströks Ukrainas manlige spjutkastare (som var 1:a från början, testen på tävlingen), sedan Rysslands kvinnliga 3000m-löpare (också 1:a, retroaktivt p g a biologiska passet), sedan Vitrysslands manlige kulstötare (3:a, retroaktivt p g a omtest av prov från VM 2005) och nu alltså Vitrysslands kvinnliga 1500m-löpare (4:a).
     "Slutpoängställningen" har alltså fått räknas om inte mindre än fyra gånger och det har medfört en placeringsförändring: Ursprungliga 8:an Vitryssland har bytt plats med 9:an Tjeckien runt nedflyttningsstrecket. Från början var Vitryssland 3 p före, nu är man 18 p efter.
     Men den placeringsändringen kom alltså först sedan vi genomfört Lag-EM 2013! Vitryssland åkte visserligen ur Super League då, men Tjeckien fick ju aldrig chansen att vara med i den tävlingen.
     Bland de många Kareiva-resultat som nu stryks finns en tredje tävling i Sverige, nämligen DN Galan 2012 där hon var 6:a i mål på 1500m.

Det perfekta löpsteget?

OKT
02

I "Vetenskapens Värld" i SVT2 i måndags ingick ett reportage om ett pågående svenskt forskningsprojekt där syftet är att lära sig mer om alla de komponenter som tillsammans skulle kunna beskrivas som "det perfekta löpsteget" (i betydelsen det mest effektiva) för längre distanser.
     För den som missade sändningen då finns det drygt sex minuter långa reportaget nu att se på webben hos svt.se.
     PS. Den SVT-journalist som gjorde reportaget - Linus Brohult - var själv tionde bäste svensk i Berlin Marathon i lördags på nya personliga rekordet 2:47.

Asiaden: Fyran vann!

OKT
01

Det har veterligen aldrig hänt tidigare i ett internationellt mästerskap att guldmedaljen i en löpgren har gått fyran i mål, men idag vid Asiaden i Incheon hände just precis det på manliga 800m.
     I mål var ordningen 1) Mohamed KSA 1:46.28, 2) Balla QAT 1:46.33, 3) Rotich BRN 1:46.94, 4) Agar IRQ 1:47.48. Men sedan blev ettan diskad för "obstruction" och tvåan och trean för linjetramp i första kurvan.
     Loppet finns redan uppe på YouTube och även om det inte är direkt HD-kvalitet på bilderna är nog linjetrampsdiskningarna befogade, däremot känns diskningen av vinnaren väldigt hård.
     Visserligen föll en man efter 200m men det hade inget med Mohamed (f ö 8:a på Moskva-VM i fjol) att göra. Det som han diskades för lär i stället ha varit att han trampat snett just efter klockringningen och då så när fallit.
     Han skulle då för ett ögonblick ha greppat i nummerlappen på en löpare framför, men den ev störningen var minimal. Och dessutom var den löpare som berördes den bahrainier som ändå diskades för linjetramp, så det hade ingen som helst inverkan på loppets slutliga utgång!
     Förvirringen efteråt verkar ha varit utbredd. Bl a protesterade en ledare från Bahrain mot diskningen av deras löpare med motiveringen att "felsteget" hade orsakats av just "nummerlappsdragningen". Tydligen hade ledaren inte fattat att linjetrampet hade skett ett varv tidigare när man sprang skilda banor!
     Men just nu är hur som helst guldmedaljen utdelad till fyran i loppet Iraks Adnan Agar, som ju f ö bott (bor?) i Sverige och också under en period tävlat för Hässelby.
     Se videon från 800m-finalen på Asiaden!
     PS. I lördags på Asiaden diskades kvinnliga hindervinnaren Ruth Jebet för ett självförvållat snubbelsteg (innanför sargen, ledde stort så ingen stördes), men hon återupprättades dagen efter. Frågan är om saudiarabiske Mohamed kan hoppas på något liknande.

Nytt forskningscentrum

OKT
01

Nyligen genomfördes vid Linköpings Universitet ett seminarium som fungerade som invigning av ARC, ett nyinrättat centrum för forskning specifikt kring skador inom friidrotten.
     På ARC ("Athletic Research Center") kommer man att samla forskare från olika specialområden (ortopedi, sjukgymnastik, bildmedicin, folkhälsovetenskap m m).
     Skadeproblematiken är global och forskarna i Linköping kommer att ha ett nära samarbete med partners i andra länder liksom med Internationella Friidrottsförbundet IAAF.
     Vid invigningsseminariet deltog Juan Maria Alonso, ordförande i IAAF:s medicinska kommitté som såg fram mot samarbetet med forskarna i Linköping:
     - Vi har bara data från 2007 och framåt och nästan bara från stora tävlingar. Så vi kan ännu inte säga om skadorna ökar eller minskar.
     Läs mer om ARC på Linköpings Universitets hemsida.

Tänkt springa det här varvet
den 23 maj nästa år?

Varvet som det handlar om.

Varvet som det handlar om.

OKT
01

I så fall är det hög tid att skicka in anmälan om så inte redan skett. För idag meddelar arrangörerna av nästa års upplaga av GöteborgsVarvet att 60 av 65 tusen tillgängliga platser (dvs drygt 92%) redan är uppbokade.
     Man har ändå höjt taket sedan senast när det var satt vid 64.000. Av dessa kom enligt resultatlistan 47.390 i mål, vilket gjorde att Varvet lugnt försvarade positionen som världens största halvmara.
     Tuffaste utmanaren Great North Run i norra England hade nämligen 41.579 fullföljande löpare i sin senaste upplaga, som genomfördes för litet drygt tre veckor sedan.
     Till GöteborgsVarvets anmälningssida

Friidrott OCH studier:
Sök senast 15 oktober!

 30 sep, 2014.Idrottsåren och studieåren infaller ungefär samtidigt i livet och att det gäller för många att hitta en bra lösning som gör att man kombinera sin idrottssatsning med studier som lägger en bra grund för det framtida arbetslivet.
   Under tonåren finns friidrottsymnasierna, både Riks-FIG (7 st) och lokala NIU-FIG (ytterligare 16 orter). Vi påminner om att den som vill utnyttja möjligheten att gå på något sådant friidrottsgymnasium fr o m höstterminen 2015 är sista ansökningsdag nu den 15 oktober!
   Samma datum gäller också för den som fr o m vårterminen 2015 vill kombinera sin friidrottssatsning med studier på någon av de högskolor och universitet som erbjuder miljöer anpassade

Läs mer Fortsättning...

Återupplev helgen på nätet!

 29 sep, 2014.Det var många som var ute och sprang i helgen på Lidingö och i Berlin och som därför aldrig kunde följa sändningarna från dessa lopp. Men den bristen går utmärkt att rätta till i efterhand:
   * På Lidingöloppets hemsida finns webbsändningarna från alla tre tävlingsdagarna tillgängliga i en play-funktion. Det handlar totalt om sisådär 25 timmar av terränglöpning av

Läs mer Fortsättning...

Asiaden pågår för fullt

 29 sep, 2014.Det norra halvklotets internationella arenasäsong sjunger just nu på sin allra sista vers med Asiaden - ett OS för Asien vart fjärde år - som pågår i Seoul-förstaden Incheon i Korea.
   Asien är ju världens i särklass folkrikaste världsdel men samtidigt den friidrottsligt svagaste, vilket senast illustrerades vid Kontinentalcupen i Marrakech. Inte ens gulfstaternas importerande av afrikanska aktiva eller lagsammanslagningen med Oceanien hjälpte där.
   Men visst finns det några riktiga toppar och den främste av dem är tveklöst Qatars höjdhoppare Mutaz Essa Barshim, som i år

Läs mer Fortsättning...

Lidingöloppet:
Ungdomarnas & tjejernas dag

 28 sep, 2014.Den andra Lidingöloppsdagen dominerades av ungdomarnas Lilla Lidingölopp, men den innehöll också Tjejloppet (10 km) som skall vara den kvinnliga huvudklassen. Fast årets startfält blev till slut ganska tunt både på internationella inslag och på inhemska deltagare av landslagsklass.
   Etiopiska Ayantu Abera har de sex föregående helgerna sprungit i tur och ordning

Läs mer Fortsättning...

Världsrekord i Berlin igen:
Dennis Kimetto 2:02:57!!

 28 sep, 2014.Nytt marathonvärldsrekord i år igen i Berlin. Kenyas Dennis Kimetto blev också den förste någonsin under 2:03: Efter halvor på 1:01:45/1:01:12 gick Kimetto i mål på 2:02:57! (Det är också den bästa marathontiden alla kategorier, alltså bättre än de 2:03:02 som Geoffrey Mutai noterade på Bostons point-to-point-bana för tre år sedan.)
   Även loppets tvåa Emmanuel Mutai gick med 2:03:13 klart under det rekord som Wilson Kipsang noterade på samma plats för nästan på dagen ett år sedan.
   Men var på den drygt 42 kilometer långa vägen hittade Kimetto den där knappa halvminuten som han kapade bort från det gamla rekordet? Just när det gäller marathonrekord handlar det oerhört mycket om

Läs mer Fortsättning...

Fler nyheter

Lidingöloppet: Korirs fjärde
Lidingöloppet:
Svenska tremilen

Lidingöloppet:
Juniorerna & Ungdomarna

Lidingöloppet:
Från då till nu till framtid

Friidrottare avstängd för misstanke om doping
Finnkampen 2014: Starkt år
för manlig medeldistans

Läs mer Nyhetsarkivet

 

att söka/anmäla/rösta/..

3.10  Årets i Europa

10.10  Ungdomstinget '14

15.10  Univ/högskola vt'15

15.10  Föreningsbyte

15.10  Friidrottsgymn. ht '15

22.10  SM-tävling '16

Senaste videoklippet

Lidingöloppets generalsekreterare Tomas Hoszek ger sin syn på loppets historia och framtid

Se filmen i storformat och fler filmer i Mediabiblioteket.


Årets säsong:
23 aug - 19 okt
ÅRETS RESULTAT

Perspektiv på friidrott


/SvenskFriidrott

twitter13loggaM2.jpg
/SvenskFriidrott

instagram13loggaM2.jpg
/SvenskFriidrott


RESULTATSäsongen 2014 avslutad


Säsongen 2014 avslutad


NY UPPLAGA!
BESTÄLL (75 kr)!

 

 


LADDA NED!
(PDF, 1.4 MB)

 

Idrottslyftet

 

* Aktuella övergångar

VÄRLDENS BÄSTA FRIIDROTTSARENA

Då, nu och i framtiden!

LÄS MER!

 

Börja friidrotta?

Mediabibliotek

Film, bildspel och ljud

I vårt mediabiliotek hittar du alla filmer, bildspel och ljudfiler från friidrottsvärlden.

 Mediabibliotek