Tisdag 18 juni 2019

Resultat & Årsbästa

 Sök på friidrott.se 

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Jan (Janne) Samuelsson och Sofia Jäger Stenberg

Jan (Janne) Samuelsson och Sofia Jäger Stenberg
Foto: Deca Text & Bild

Jan och Sofia får ansvar för
Prestationscentrum Mångkamp

JUN
18

Jan Samuelsson och Sofia Jäger Stenberg har anställts som ansvariga för Prestationscentrum Mångkamp, som officiellt slår upp portarna i Sollentuna den 15 augusti. Jan och Sofia kommer att dela på tjänsten 50-50 och har i uppdrag att profilera och öka intresset för mångkamp hos ungdomar och juniorer, utbilda tränare för att få fler föreningar och miljöer att satsa på mångkamp och att utveckla de individer som har fokus på internationell elit.
     - Våra prestationscentrum är viktiga delar av vår elitutveckling och det känns väldigt bra att Sofia och Janne nu kommer på plats för att driva mångkampen framåt. Till skillnad från de andra prestationscentrumen kommer verksamheten i Sollentuna också ha uppdraget att få fler friidrottare att välja att satsa på just mångkamp, säger Karin Torneklint, förbundskapten, Svensk Friidrott.
     
     Egna karriärer och bred kompetens
     Både Sofia och Jan har en bakgrund i egna mångkampskarriärer. Sofia har även vidareutbildat sig och varit verksam som domare och teknisk delegat, bland annat på Finnkampen. Hon kommer närmast från en tjänst på Turebergs FKs kansli.
     Jan är friidrottstränare inom alla grenområden men har ett särskilt fokus på mångkamp och stavhopp. Han har i tillägg arbetat med fysträningsuppdrag för idrottare utanför friidrotten och bedriver även testverksamhet.
     
     Värdefullt kommunsamarbete
     Prestationscentrum Mångkamp kommer att bedrivas från Sollentuna och Sollentunavallen.
     - Tack vare vårt goda samarbete med Sollentuna kommun känner vi oss trygga i att verksamheten har de bästa möjliga förutsättningarna för att lyckas. Kommunen är väldigt idrottsvänlig och anläggningen är fantastisk - med en fin utomhusarena och en nybyggd inomhushall, säger Stefan Olsson, generalsekreterare, Svensk Friidrott.
     Prestationscentrum Mångkamp är friidrottens femte grenspecifika centrum. Sedan tidigare finns Prestationscentrum för kastgrenarna (Växjö), sprint/häck (Falun), medel/långdistans (Göteborg) och hopp (Karlstad).
     /Hillevi Thor

Vill ni arrangera en friidrottstävling i världsklass nästa år?

Vill ni arrangera en friidrottstävling i världsklass nästa år?
Foto: Deca Text & Bild

Arrangör sökes till Folksam
Grand Prix inomhus 2020

JUN
18

Folksam Grand Prix har under många år bestått av de tre tävlingarna Sollentuna GP, Göteborg Friidrott Grand Prix och Karlstad GP. Nytt för 2019 är att tävlingsserien får en fjärde utomhustävling, Varberg GP den 15 juli, samt att man arrangerade inomhusgalan Spåret 100 GP i Sätra i februari.
     Nu står det klart att det blir fyra tävlingar i Folksam Grand Prix-serien år 2020 och att den fjärde tävlingen ska vara en inomhusgala. Nu söker vi arrangör till inomhusgalan 2020. Är er förening intresserade av att arrangera en galatävling i världsklass? Ansök då via ansökningsformuläret. Sista ansökningsdag är 24 juli.
     – Folksam Grand Prix är en väldigt viktig galaserie för Svensk Friidrott och vi är väldigt glada att vi tillsammans med Folksam kunnat utöka till att ha fyra tävlingar per år. Den fjärde tävlingen är ambulerande, d.v.s. byter ort varje år för att sprida friidrotten så mycket som möjligt i Sverige. Folksam GP ger möjlighet för den svenska eliten att få bra tävlingstillfällen på hemmaplan inför hemmapublik mot bra internationellt motstånd, och det är även viktigt för att bygga intresset för friidrotten. Våra aktiva uppskattar verkligen att tävla på Folksam Grand Prix, säger Anna Linner Bassani, tävlingsansvarig på Svensk Friidrott.
     /Magnus Malmsborg

Hände också i helgen

Klart man blir glad över dröm-55 och
<br/>10:e platsen genom tiderna.

Klart man blir glad över dröm-55 och
10:e platsen genom tiderna.
Foto: Deca Text & Bild

JUN
18

Tävlingshelgerna före midsommar är alltid ytterst intensiva och den senaste var inget undantag. Ett par noteringar ytterligare:
     * Daniel Ståhl var inte ensam svensk i Rabat Andreas Kramer gjorde årets andra start i ett Diamond League-800m. Ingen gick med haren utan det blev ett trångt lopp med mycket knuffande. Andreas fick några törnar men kunde ändå avsluta fokuserat in till en 6:e plats - tre placeringar bättre än vid debuten i Rom.
     * En stor grupp svenskar - huvudsakligen sprinters - hade åkt till en gala i Genève, men de flesta fick åka hem med oförrättat ärende. Tävlingen bröts nämligen ungefär halvvägs p g a oväder med åska och regn.
     Dock hann 22-årskombinationerna på 4x100 med sin jakt på U23-EM-kval. Båda snuddade vid kvalgränserna: 40.20 och 45.10 missades med bara 0.01 resp 0.20.
     * Vid Laxaspelen i Halmstad höjde Spårvägens Emma Ljungberg sitt färska pers i diskus med drygt 1½ meter till 55.15, vilket förde upp henne på topp-10 genom tiderna.
     / A. Lennart Julin

Lovisa Lindh, Hanna Hermansson, Yolanda Ngarambe och Kalle Berglund springer 800m på Sollentuna GP.

Lovisa Lindh, Hanna Hermansson, Yolanda Ngarambe och Kalle Berglund springer 800m på Sollentuna GP.
Foto: Deca Text & Bild

800m-kvartetten redo för Sollentuna

JUN
17

Hanna Hermansson, Yolanda Ngarambe, Lovisa Lindh och Kalle Berglund. Alla fyra ska springa 800m på Sollentuna GP i morgon. Men de kliver in i tävlingen med två helt olika ingångar. Kalle och Yolanda jagar tempot inför specialdistansen 1500m, medan 800m-specialisterna Hanna och Lovisa jagar VM-kvalgränsen.
      För det har inte varit alldeles enkelt för 800m-duon att hitta lopp som gett bästa möjliga förutsättningar för att gå ner under gränsen 2:00.60. Lovisa utvecklar:
      - Man ska inte skylla på vädret, men jag kan tycka att det har varit stolpe ut. På Bauhausgalan var det fint väder dagen innan och dagen efter, men 11 grader under tävlingen.

Läs mer Läs mer...

14:00: Stjärnorna inför Sollentuna GP

JUN
17


     
     I morgon är det dags för årets första Folksam Grand Prix-tävling, när Sollentuna GP avgörs. Men redan i dag kan ni starta uppladdningen genom att se presskonferensen inför tävlingen live i Friidrottskanalen.
     Hanna Hermansson, Lovisa Lindh, Yolanda Ngarambe, Henrik Larsson, Kalle Berglund och Angelica Bengtsson är alla på plats i Stockholm på Hotell Lilla Rådmannens Terrass för att snacka upp tisdagens Sollentuna GP.
     /Gustav Orbring

Rabat: Nej, Dacres vann på 70.78!?!

JUN
17

Två timmar efter det att diskustävlingen i Rabat hade avslutats kom plötsligt meddelande om att tävlingen vunnits på 70.78 av Fedrick Dacres och inte som alla trodde på 69.94 av Daniel Ståhl!
     Det handlade om Dacres tredje kast som hade dömts ogiltigt. Dacres protesterade mot detta och kastet mättes därför i avvaktan på juryns behandling.
     Och efter drygt två timmar upphävdes alltså domarens ursprungliga beslut, kastet godkändes och resultatlistan reviderades.
     Plötsligt var alltså Dacres vinnare och han övertog dessutom DL-rekordet och världsårsbästat från Daniel.
     Tyvärr visades kastet inte i SVT-sändningen så det är svårt att veta vad som låg till grund för juryns unika beslut.
     / A. Lennart Julin

Daniels DL-facit så här långt 2019: Tre starter, tre segrar med snittresultatet 70.02!

Daniels DL-facit så här långt 2019: Tre starter, tre segrar med snittresultatet 70.02!
Foto: Deca Text & Bild

Rabat: Tredje raka för Daniel!

JUN
16

Anm:Ett par timmar efter det att nedanstående text skrivits kom plötsligt beskedet att ett ursprungligen underkänt kast av Fedrick Dacres godkänts retroaaktivt och att eftersom det mätts till 70.78 hade han tilldömts segern och Daniel flyttats ned till andraplatsen..
     - Det var bra tryck idag!
     Daniel Ståhls egen väldigt korta sammanfattning av sin insats vid Diamond League-galan i Rabat säger faktiskt allt väsentligt om hur kastningen såg ut.
     Omgång 1: Litet snedträff så diskusen fladdrade ut till strax över 60, Daniel valde att trampa.
     Omgång 2: Något av säkerhetskast som ändå flög 67.84.
     Omgång 3: Brutal kraft men diskusen tog i främsta högerstolpen på buren, så man nästan blev rädd för att stolpen skulle gå av.
     Omgång 4: Bra tryck och trots en litet orolig luftfärd damp diskusen ned på 70m-bandet, mätningen gav 69.94.
     Omgång 5: En kopia av tredje kastet, dvs det sa pang i högerstolpen.
     Omgång 6: Dagens längsta - dvs strax över 70 - men Daniel kunde inte riktigt hålla sig kvar i ringen.
     69.94 är det näst längsta segerresultatet i DL-historien bakom bara Daniels egna 70.56 i Doha för en dryg månad sedan. Så naturligtvis vann han igen. Fast riktigt så självklar som segern kan tyckas var den faktiskt inte:
     Dacres närmar sig ....
     I första omgången hade Doha-2:an Weisshaidinger fått upp hela 68.14 och i andra omgången gjorde Stockholms-2:an Dacres 68.71. Så inför fjärde kastet låg Daniel trots 67.84 på 3:e plats.
     Och inte ens 69.94 knäckte Dacres som bara någon minut efter Daniels kast själv gjorde 69.50 i sitt fjärde och sedan i 6:e avslutade med 68.83. I Stockholm skiljde 61 cm, idag hade Dacres knappat in till 44 cm!
     Däremot var en efter fotoperation comebackande Gudzius ännu inte kapabel att blanda sig i toppstriden. Det fattades fortfarande ca fem-sex meter för världs/europamästaren som hade sina godkända kast runt 63/64. Men det är fortfarande ca 3½ månad till VM ....
     Ny Dacres-duell i Sollentuna
     Fast redan om två dagar - på tisdag - är det dags igen för Ståhl vs Dacres: Folksam Grand i Sollentuna - det får bara inte missas! Diskusarna brukar som bekant flyga extra långt för Daniel på Sollentunavallen!
     / A. Lennart Julin

Jesper 2019: 17.05 i januari, 17.21 i februari, 17.84 i maj och nu 18.25!

Jesper 2019: 17.05 i januari, 17.21 i februari, 17.84 i maj och nu 18.25!
Foto: Deca Text & Bild

Jesper över 18 - Oscar över 5

JUN
15

Spårvägens kulstötare Jesper Arbinge passerade 17m-linjen första gången den 20 januari i vintras - och redan nu mindre än fem månader senare var det dags för dröm-18!
     Och det handlade inte om någon enstaka lyckträff för Jesper som i serien idag vid Huddingespelen hade tre 18-metare - 18.25, 18.24 och 18.07 - plus ytterligare en stöt över det tre veckor gamla perset 17.84.
     Och dessa 17.84 hade redan gett Jesper en plats i truppen till U23-EM om en knapp månad. Gävle blir hans internationella mästerskapsdebut.
     Oscar 5.15 - och testade sedan 5.30
     Ullevis Oscar Janson gjorde sin internationella mästerskapsdebut för 19 år sedan (inne-EM 2000) men vet uppenbart ändå fortfarande hur man hoppar stav:
     På fredagskvällen i Huddinge vann nämligen Oscar (någon månad före 44-årsdagen) stavhoppet på 5.15. Det gör honom till aktuell 3:a på svenska årsbästat.
     Dessutom är det för Oscar själv hans bästa resultat på nästan två år (sin allra första 5m-tävling gjorde Oscar för ett kvarts sekel sedan!).
     / A. Lennart Julin

Nu en i gänget som i övrigt mest består av OS-, VM- och EM-medaljörer!

Nu en i gänget som i övrigt mest består av OS-, VM- och EM-medaljörer!
Foto: Deca Text & Bild

Oslo PS2: Fanny klev in i världseliten!

JUN
15

Fram till i torsdags på Bislett hade Fanny Roos gjort sex starter i Diamond League som gett sex placeringar i intervallen 6 till 9. Men i Oslo kom ett distinkt lyft: Öppningsstöten 18.75 – bara 13 cm från färska svenska rekordet – gav nämligen en slutlig 3:e plats.
     Och den placeringen berodde sannerligen inte på dålig konkurrens: Alla de sju som nu fick se sig besegrade av Fanny hade personliga rekord på 19.21 eller bättre, dvs en tredjedels meter eller mer längre än hennes pers.
     Medaljer i massor
     Och motståndarna hade inte bara bättre resultatsiffror utan där fanns bakom Fanny också imponerande stortävlingsmeriter som nedanstående urval visar:
     4:an Thomas Dodd: VM 4:a ’17, Inne-VM 2:a ’18,
     5:an Schwanitz: VM 1:a ’15 och 2:a ’13, EM 1:a ’14 och ’16 plus 2:a ’18, inne-VM 2:a ’14, inne-EM 1:a ’13 och 2:a ’11
     6:an Dubitskaja: EM 3:a ’18, inne-EM 4:a ’19
     8:an Carter: OS 1:a ’16, VM 3:a ’15 och ’17, inne-VM 1:a ’16 och 2:a ’12
     9:an Guba: EM 1:a ’18, inne-VM 5:a ’18.
     Före hela fjolårets EM-pall!
     Totalt alltså nio globala medaljer (3 guld, 4 silver, 2 brons) och dessutom besegrade Fanny alltså alla tre som stod på pallen vid förra sommarens EM i Berlin!
     Ett annan illustration till Oslo-tävlingens kvalitet: Vid de senaste 25 DL-tävlingarna (dvs sedan 2015) har 3:ans resultat varit sämre än 18.75 mer än hälften av gångerna.
     Jämnt bakom toppduon
     I poängsammandraget (efter två av fyra tävlingar) för årets DL-grundserie toppar USA:s Ealey och Kinas Gong (varsin seger, varsin andraplats) på 15 p men sedan kommer en ”klunga” på fyra med Dubitskaja, Thomas-Dodd, Fanny och Ramsey tätt samlade på 7-9 p.
     Återstående chanser för kulstöterskorna att samla poäng för att säkra plats i finalen i Zürich i slutet av augusti är Palo Alto 30 juni och Lausanne 5 juli.
     / A. Lennart Julin

Oslo PS1: Erika ny DL-ledare i höjd!

 14 jun, 2019.Att Daniel Ståhl leder Diamond League-poängjakten i manlig diskus i halvtid efter att ha vunnit båda de två deltävlingar (Doha och Stockholm) som hittills genomförts är självklart. Men han är faktiskt inte ensam svensk om att toppa sin DL-poängliga i halvtid:
   För efter hälften (tre av sex) av deltävlingarna i kvinnlig höjd ser nämligen poängställningen ut så här:
   1) Erika Kinsey 20, 2) Mirela Demireva BUL 17, 3) Maria Lasitskiene ANA 16, 4) Jaroslava Mahutjich UKR 13, 5) Julia Levtjenko UKR 10.
   Bakom detta ligger att Erika dels varit med i alla tre tävlingarna, dels inte placerat sig sämre än 3:a i någon av dem: 2:a i Doha, 3:a i Stockholm och nu senast 2:a igen i Oslo.
   I Oslo var "alla" med
   Men själva placeringssiffran säger inte nödvändigtvis allt om en prestation. Och vad gäller 2:a platserna var den i Oslo mycket vassare än den i Doha. Inte bara därför att Erika hoppade 5 cm högre (1.96 mot 1.91) nu utan också – och framförallt –

Läs mer Läs mer...

Ta chansen – boka biljetter till
VM i Doha med Grand Travel

 14 jun, 2019.Vill ni se årets största Friidrottshändelse LIVE på plats? Tillsammans med vår officiella resebyrå Grand Travel Group Sweden AB har vi tagit fram tre olika paketresor till VM i Doha. Resa, boende och upplevelse på högsta nivå.
   För mer information om upplägg och bokning, se hela erbjudandet här.
   /Gustav Orbring
   

Läs mer Läs mer...

Högby bästa klubb i SM-milen

 14 jun, 2019.Ölandsklubben Högby IF hade en bra dag i SM-milen på Kungsholmen i Stockholm och blev bästa klubb räknat på de sex främsta i senior- och 22-årsklasserna. Med 14 poäng samlade de ihop 0.75 fler än Spårvägen följt av Ullevi på tredje plats.

Läs mer Läs mer...

Kalle slog Gärderuds svenska rekord

 13 jun, 2019.En bra svensk Diamond League-kväll i Oslo kröntes med ett svenskt rekord i kvällens sista gren: en engelsk mile (1609 meter). Kalle Berglund sänkte Anders Gärderuds 44 (!) år gamla svenska rekord från 3:54.45 till 3:53.83.
   - Med tanke på skadan jag ådrog mig inför Bauhausgalan trodde jag inte att jag skulle stå här i dag. Jag är bara glad att jag kunde tävla i dag. Sen är det klart att det är kul att slå svenskt rekord, säger Kalle till TV4 efter loppet.

Läs mer Läs mer...

Charlotta och Robel SM-vinnare

 13 jun, 2019.Charlotta Fougberg tog hem sitt första SM-guld på 10km landsväg när SM-milen avgjordes runt Riddarfjärden i Stockholm på torsdagskvällen. I fina löparförhållanden blev det en tuff duell med Hälles Samrawit Mengsteab. Charlotta passerade fem km på 16:53, då tätt åtföljd av Samrawit. Men strax efter sex kilometer vid Söder Mälarstrand kunde Ullevilöparen göra ett ryck som räckte hela vägen.
   - Jag kände mig inte säker (vid rycket) eftersom Samrawit är en väldigt bra löpare, men det räckte.
   Du vinner på 34.02, är du nöjd med tiden?
   - Jag tog ju Hannas (Lindholm) segertid från förra året så det är jag nöjd med, säger Charlotta.

Läs mer Läs mer...

Fanny Roos suverän DL-trea

 13 jun, 2019.Fanny Roos inledde Diamond League-tävlingen i Oslo mot världsmotstånd på bästa sätt. Stöten 18.75 är hennes näst längsta stöt i karriären. Bara 13 centimeter från hennes egna svenska rekord. Ett brett leende signalerade att Fanny var väldigt nöjd med den stöten. Den stöten räckte hela vägen till en minst sagt imponerande tredjeplats.

Läs mer Läs mer...

Uppmaning till alla föreningar

 13 jun, 2019.Arbetet med att ta fram ett resultat- och statistiksystem för svensk friidrott pågår sedan februari och planen är att det ska tas i bruk i början av 2020. För att så säkert som möjligt kunna säkerställa att resultaten kopplas ihop med rätt person i databasen behöver statistiksystemet tillgång till några uppgifter i föreningarnas medlemsregister.

Läs mer Läs mer...

Fem uttagningar till U20-EM

 12 jun, 2019.Efter en intensiv mångkampshelg fylls juniormästerskapens trupper på med ett flertal mångkampare. När det gäller U20-EM tar Faluns Emil Uhlin och Hässelbys Klara Rådbo plats.
   – Det är extra kul att se Emils framfart. Från att som höjdhoppare ha debuterat i JNM mångkamp förra året har han sedan utvecklats så pass mycket att han kvalar in till U20-EM i mångkamp, säger förbundskaptenen för U20 Rafael Askros.

Läs mer Läs mer...

Fler nyheter

Truppen till U23-EM i Gävle fylls på
Yolanda åter nära VM-kvalgränsen
Inget flyt för Daniel Ståhl
VM-truppen i maraton uttagen
Intensiv sommar väntar för YALA
Tävlingspaus för Montler
NM-mångkamperna:
1 guld, 3 silver och 2 brons

Läs mer Nyhetsarkivet