Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Torsdag 25 augusti 2016

Resultat & Årsbästa

 


Sök på friidrott.sesvenskalopare16shoploggaSb.jpg

 

 

 
 
Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


I fjol blev det SM-guld på 400 meter häck. I år får Joel Groth följa tävlingarna från läktaren i stället.

I fjol blev det SM-guld på 400 meter häck. I år får Joel Groth följa tävlingarna från läktaren i stället.
Foto: Deca Text & Bild

Starkare än innan är Joel på väg tillbaka från skadan

AUG
24

Starkare än innan är Joel på väg tillbaka från skadan
      För ett år sedan vann Joel Groth SM-guld på 400 meter häck. Dessutom vann han både 400 meter och långa häcken på Finnkampen i Stockholm. Framgångarna fortsatte sedan på inomhus-SM där han vann 400 meter, men därefter har det varit tyst om Bollnässprintern.
      – Jag skadade mig på träningslägret i Italien i maj. Då visste vi inte riktigt vad det var, jag fick lite ont i vänstra knät och var lite stelt och så. Sen visade det sig att jag hade fått en liten bristning där en av de främre lårmusklerna fäster med knäskålssenan, berättar Joel när friidrott.se ringer upp honom.
      Det här var mitt under den intensiva kvalperioden inför EM i Amsterdam, mästerskapet som länge hade varit Joels stora mål för säsongen. Därför tog han inte känningarna på ordentligt allvar berättar han.

Läs mer Fortsättning...

SM i siffror och återkomster

AUG
24

På fredag inleds den 121:a upplagan av de svenska mästerskapen i friidrott med Turebergs FK som värd på Sollentunavallen. En djupdykning i anmälningslistorna, som rymmer 800 anmälda (en klar ökning), ger vid lag att största grenen överraskande nog är 5000 meter män, med 43 anmälda.

Läs mer Fortsättning...

700 svenskar åker tillsammans till Finnkampen i Tammerfors. Foto: Tallink Silja Line.

700 svenskar åker tillsammans till Finnkampen i Tammerfors. Foto: Tallink Silja Line.

Bara enstaka platser kvar till Finnkampsbåten

AUG
24

Finnkampsbåten är båten som tar den svenska friidrottspubliken till Finnkampen i Tammerfors 3-4 september. Nu finns det endast ett fåtal platser kvar till båtresan innan de 700 platserna är utsålda.
     - Finnkampsbåten har verkligen blivit en succé. Vi har nyligen fått in ett par sena återbud så nu finns det fåtal platser kvar innan båten blir utsåld, säger Jan Larsson, Svensk Friidrotts marknadschef.
     I år blir det delvis ett nytt upplägg kring Finnkampsbåten då Finnkampen går på den nyupprustade Ratina stadion i Tammerfors då Olympiastadion i Helsingfors håller på att renoveras. Det innebär att det i paketresan ingår busstransfer mellan Åbo och Tammerfors.
     Finnkampen går 3-4 september och Finnkampsbåten är en paketresa fredag till måndag 2-5 september. I paketet ingår båtresa med Tallink Silja Line med hytt tur och retur Stockholm-Åbo, underhållning och Finnkamps-uppsnack, transfer till Tammerfors med hotellboende, biljetter till Finnkampen och supporterkit. Arrangörer är Svensk Friidrott tillsammans med Tallink Silja Line.
     Här bokar du de sista biljetterna till Finnkampsbåten.
     /Fredrik Trahn

På lördag startar Castoramasäsongen

AUG
23

På lördag startar årets Castorama-säsong. Castorama, som startade 1981, är en kastmångkamp där föreningar runt om i landet anordnar sina egna deltävlingar. Svensk Friidrott ansvarar för att sammanställa resultaten med utgångspunkt för inkomna resultatlistor.
     Charmen med Castorama är att tävlingen är öppen för alla friidrottare som representerar en svensk friidrottsförening. Det betyder att det ofta dyker upp personer som vanligtvis inte tävlar så mycket i kastgrenarna.
     Castorama omfattar individuella tävlingar för män och kvinnor samt en gemensam lagtävling.
     Årets Castoramasäsong pågår mellan 27 augusti och 23 oktober.
     * Mer information om Castorama.
     * Resultatarkiv.
     /Magnus Fridell

A. Lennart Julin om sista OS-dagen

AUG
22


     
     OS är slut och den sista svenska friidrottsinsatsen stod Sofie Skoog för när hon kom sjua i höjdfinalen. Friidrottskanalen lät experten A. Lennart Julin kommentera Sofies insats och också göra en snabb analys av svenskarnas insatser, och han menar att det var en ganska väntad utdelning av svenskarna.
     En längre analys kommer framöver.
     /Magnus Fridell

Daniel Ståhl över 64m i Helsingborg

AUG
21

Det var en solig och trivsamt varm eftermiddag när årets sista Folksam Challenge-tävling arrangerades i Helsingborg. Hedens IP är (ö)känd för att bjuda på ganska frisk blåst och denna dag var inget undantag. Vinden på upploppet pendlade mestadels mellan –2.0 och –2.5 m/s.
     Det innebar motsvarande medvind för deltagarna i diskus. Duellen mellan OS-tian Axel Härstedt, MAI, och Spårvägens Daniel Ståhl var tävlingarnas på förhand mest intressanta programpunkt. Trots ganska ogynnsamma förhållanden fick publiken se inte mindre än fem kast över 60m.
     Ståhl var den som hade bäst klipp i armen denna dag och avslutade med fina 64.76. Han hade dessutom två kast till över 62.50 medan Härstedt som längst nådde 60.77.
     – Det var en bra tävling även om vinden var sådär, var Daniel Ståhls kommentar till sin egen insats. Så här efter OS känns det bra att vara stabil över sextio meter. Mitt mål är att slänga riktigt långt i de tre tävlingar jag har kvar på säsongen: SM, Finnkampen och Diamond League i Bryssel.
     De enda som på allvar kunde dra nytta av vindförhållandena var trestegshopparna, även om protokollen var nersållade med övertrampskryss. Västerås Malin Marmbrant bjöd med sina 12.91 statistiktvåan Jasmin Sabir, Hammarby, hårt motstånd. Sabir fick i sista omgången till segerresultatet 12.97 i något för stark medvind.
     Godkänd vind hade däremot hennes klubbkamrat Erik Ehrlin som var bara tre cm ifrån sitt eget svenska årsbästa med resultatet 15.81.
     /Anders Hansson

Flera fina resultat under andra 22-årsmästerskapsdagen

 21 aug, 2016.Hammarbys Javob Ewertzh var en av dem som presterade riktigt bra under den andra och avslutande dagen av Nordisk-Baltiska 22-årsmästerskapen i finska Esbo. På 200 meter persade 21-åringen med sex hundradelar när han kom femma på 21.28.
   På 3 000 meter hinder vann Sävedalens Vidar Johansson på 9:11.46 i ett lopp som tycks ha gått förhållandevis långsamt då tiden är nästan en halv minut från hans årsbästa. Vidar var också klart snabbast, tvåan Karl Mäe från Estland kom i mål över nio sekunder efter svensken.

Läs mer Fortsättning...

OS9: Sofie 7:a i höjdfinalen

 21 aug, 2016.Höjdhoppsfinalen kom som väntat att präglas av det hårdhänta höjningschemat: Redan på ingångshöjden 1.88 var det 29% rivningar, på andrahöjden 1.93 ökade det till 67%, på tredjehöjden 1.97 var det uppe i 87% och på fjärdehöjden 2.00 nåddes maximala 100%.
   I slutänden tog alltså ingen 2.00 och bara fyra 1.97´medan åtta stannade på 1.93 och fem redan på 1.88. Dvs de viktiga medaljplaceringarna sorterades ut inbördes bara på rivningar på vägen:
   Veteranen Ruth Beitia vann på att hon var helt ren t o m 1.97, Bulgariens Demireva tog silver tack vare bara en rivning, Kroatiens Blanka Vlasic fick brons på att hon tog 1.97 i andra medan USA:s statistiketta Lowe blev utan medalj p g a 1.97 i tredje.
   
   Rekordhög starthöjd

Läs mer Fortsättning...

Sofi Flink en av flera mästare

 20 aug, 2016.Under den första dagen av Nordiska-Baltiska juniormästerskapen i finska Esbo fick ett antal svenskar ställa sig högst upp på prispallen. En av dem var Västerås Sofi Flink som hade en trevande inledning i spjuttävlingen men som i den femte omgången fick till tävlingens längsta kast, 57.59 meter. Och det behövdes, både Lettlands Anete Kocina och Norges Sigrid Borge hade längre kast i de inledande fyra omgångarna, men Sofi kunde alltså rädda upp det hela och säkra segern.
   Upsalas Isak Andersson stod för en av dagens bästa svenska insatser när han kom trea på 400 meter häck med det nya personliga rekordet, och svenska seniorårsbästat, 51.73. Det är nästan fyra tiondelar snabbare än hans tidigare pers satt i Norrköping i mitten av juli.

Läs mer Fortsättning...

Lag-USM: Kamp om guldet hela vägen

 20 aug, 2016.På lördagen genomfördes Lag-USM för 15–17-åringar i Huddinge i nära nog perfekt väder och det blev en fight om medaljerna mellan Örgryte, Växjö, Huddinge och Upsala som inte avgjordes förrän i de avslutande 4x100-stafetterna.

Läs mer Fortsättning...

OS9: Inför nattens höjdfinal

 20 aug, 2016.I natt kl 01.30 är det dags för den allra sista "svenskgrenen" på årets OS-friidrott - kvinnliga höjdhoppsfinalen med Sofie Skoog.
   En final som oväntat (med tanke på hur det har sett ut tidigare i sommar) blev exceptionellt stor genom att till slut inte mindre än 17 hopperskor klarade direktgränsen 1.94.
   Men det var inte utan problem eftersom bara sex var rivningsfria och ytterligare bara fyra tog 1.94 i första. Två gjorde det i andra och hela fem i tredje och sista.
   Jobbigt kval alltså för många, så det var nog välkommet att det blev en och en halv vilodag till finalen nu i natt.
   För det kommer att bli tufft i finalen där de senaste årens "brutaltrend" med höga ingångshöjder och väldigt stora steg uppåt har hållit i sig: Starthöjden blir nämligen

Läs mer Fortsättning...

OS8: Hur fort sprang Bartoletta?

 20 aug, 2016.Att längdmästarinnan Tianna Bartolettas blixtrande startsträcka på den otacksamma innerbanan var en nyckel till USA:s suveräna seger i natt på kvinnliga 4x100m var uppenbart. Men hur fort sprang hon egentligen?
   Sträcktider i stafett har alltid varit ett ämne som väckt intresse men som som samtidigt visat sig extremt svårhanterligt med tanke hur vanskligt det är att ta tillförlitliga tider när det handlar om "flygande skeenden" med två parter inblande i en överlämning av en pinne i hastigheter på 25-40 km/h.
   Det är nog svårt redan på 4x400m där lagen växlar på gemensam bana vid mållinjen (2:a och 3:e) och det är näst intill omöjligt på 4x100m där det i växlingarna är ett myller av linjer mer eller mindre förskjutna i förhållande till varandra från bana till bana.
   För att lyckas ta sträcktider med hög precision på korta stafetten behövs det en tidskrävande analys av

Läs mer Fortsättning...

Fler nyheter

OS8: Nattens fem finaler - med facit
Ett extra öga på kastare och hoppare
Julin kommenterar sjunde OS-dagen
Fanny jagar nytt pers på hemmaplan
OS-deltagare intar Helsingborg
OS7: Lovisa 10:a på 800m!

Läs mer Nyhetsarkivet


26-28 augusti

Tidsprogram
Startlistor
Köp biljetter!


RESULTAT

SVENSK HISTORIK


Senaste tävling:
Helsingborg 21 augusti
Resultat

Veckans tävlingar

Perspektiv på friidrott

Ulrika Flodin

Perspektiv på friidrott

Augusti 2016
Ulrika Flodin

Under den här rubriken ger, varje månad, en ny person sina perspektiv på friidrotten.

Läs hela texten här

Sista dagen

att söka/anmäla/rösta/..

18.9  Idrottslyftet omg. 3

15.10  RIG ht 2017

 

Sista tävling 2016:
Karlstad 27 juli

RESULTAT

Friidrottskanalen

Z0v5rbwj?cb=5277c42701e8c799332875347ccbf588OS-friidrottens sista dag bjöd på en sjundeplats i höjd av Sofie Skoog. Friidrottsexperten A. Lennart Julin kommenterar hennes insats och lyfter samtidigt fram att många antagligen hade för höga förhoppningar på den svenska truppen.

Read more

Se fler filmer på Friidrottskanalen.


Hitta din Friidrottsskola
i sommar.


Friidrott på TV
Sommaren 16


Beställ nu!
Löparkalendern 2016Gratis marknadsföring av löpargrupper på svenskalöpare.se

Mediabibliotek

Film, bildspel och ljud

I vårt mediabiliotek hittar du alla filmer, bildspel och ljudfiler från friidrottsvärlden.

 Mediabibliotek


Bildspel 2015 

  

Idrottslyftet

Börja friidrotta?