Lördag 20 oktober 2018

Resultat & Årsbästa

 Sök på friidrott.se

svenskalopare16shoploggaSb.jpg

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Erica Jarder till Göta, Odain Rose till Spårvägen och Jiannis Smalios till Eskilstuna.

Erica Jarder till Göta, Odain Rose till Spårvägen och Jiannis Smalios till Eskilstuna.
Foto: Deca Text & Bild

Klart: 146 övergångar till 2019

OKT
19

Den 15 oktober var sista dagen att registrera tävlingsårsskiftesöverångarna för 2018/2019. Nu kan vi presentera 146 övergångar svenska föreningar emellan.
     Dessutom kan vi se att det har varit några högintressanta övergångar att ta upp. Längdhopparen Erica Jarder lämnar Spårvägen efter lång och trogen tjänst för IF Göta Karlstad. Erica flyttade nyligen till Karlstad från Danmark, och får alltså friidrotten närmare hemmet än på länge.
     – Spårvägen är en stor del av min karriär och mitt liv. Klubben har följt med från det att jag hoppade höjd som tonåring, genom en lång och krokig väg, för att bli en världshoppare i längd. Jag är så tacksam för alla Spårvägare som haft en del i den här resan med mig. Tack för allt, nu är det dags för mig att testa vingarna i Värmland, skriver Erica på Instagram.
     Spårvägen får också två nya tillskott till föreningen inför nästa säsong. Det handlar om den välkände sprintern Odain Rose från Thoréngruppen och Hammarbys Emma Tuvesson, SM-silvermedaljör på 100m häck i augusti. En till som lämnar Thoréngruppen är EM-spjutkastaren Jiannis Smalios som går till Eskilstuna FI.
     Hässelby får dubbla tillskott på mångkampssidan. Hellas Carl af Forselles och Hammarbys Klara Rådbo är två lovande mångkampare som var med på ungdoms-EM i somras.
     Sist men inte minst noteras att SM-tvåan i höjd Maja Nilsson går från Motala till Örgryte IS.
     För mer övergångar, se hela listan här.
     /Gustav Orbring

Carl-Gustaf Nilsson och John-Erik Svensson, Högby IF, är centrala i arrangemanget.
<br/>Foto: Deca Text & Bild/Gustav Orbring

Carl-Gustaf Nilsson och John-Erik Svensson, Högby IF, är centrala i arrangemanget.
Foto: Deca Text & Bild/Gustav Orbring

Friidrottskanalen sänder terräng-SM
– glödhett startfält väntar nästa helg

OKT
18

Nästa helg är det dags för SM-JSM-USM-VSM Terräng på Ekerum på Öland. Mästerskapet arrangeras av Högby IF. Under två dagar kommer Sveriges vassaste terränglöpare göra upp om SM-medaljerna.
     I startlistorna finner vi på herrsidan namn som Napoleon Solomon, Mustafa Mohamed, vårens landsvägskung Robel Fsiha, hemmahoppet David Nilsson och EM-löparen på 1500m bana; Elmar Engholm.
     På damsidan har vi också flera spännande starter. Sarah van der Wielen, som missade förra årets terräng-SM på grund av skada, verkar ha hittat tillbaka till tävlingsformen och kommer enligt nuvarande startlistor ställas mot Meraf Bahta, Linn Nilsson och inte minst Sävedalens Sara Christiansson som gjorde braksuccé förra hösten med terräng-NM-guld på 7.5 km. Samtliga finns anmälda både på 4 km och 8 km.
     Har du inte möjlighet att vara på plats? Bara lugn! Friidrottskanalen sänder varenda minut av terräng-SM nästa helg, med A. Lennart Julin som kommentator.
     Gå vidare till Friidrottskanalen redan nu och säkra tillgång till sändningarna. Köp en sändningsdag för 49 kronor eller hela helgen för 79 kronor.

     /Gustav Orbring

Bob Beamons världsrekord i längd på 8.90 chockade en hel värld. Lars-Olof Höök från SoIK Hellas hoppade direkt efter.

Bob Beamons världsrekord i längd på 8.90 chockade en hel värld. Lars-Olof Höök från SoIK Hellas hoppade direkt efter.

”Det var fullständigt osannolikt”
L-O Höök var med i finalen 1968

OKT
18

Ett av friidrottshistoriens största ögonblick fyller idag 50 år – Bob Beamons fantastiska 8.90 i längd från Mexico-OS 1968. Han slog världsrekordet med otroliga 55 cm och noteringen kom att stå sig i 23 år. Med i finalen var också svenske rekordhållaren Lars-Olof Höök från Hellas som hoppade direkt efter Beamon.
      Det har gått ett halvt sekel sedan Bob Beamon fick på tidernas fullträff – ett resultat som bara överträffats av en enda person – Mike Powell i Tokyo-VM 1991. Längdfinalen i Mexico inleddes med tre övertrampshopp innan Beamon fick på sin träff och krossade Ralph Bostons och Igor Ter-Ovanesjans världsrekord på 8.35.
      – Det var en fullständigt osannolik prestation! Jag satt och knöt spikskorna och såg inte själva hoppet. Det blev en oerhörd uppståndelse vid gropen, Beamon studsade runt banan och så kom 8.90 upp. Min första tanke var att

Läs mer Läs mer...

Castorama: Redan tidernas lagtävling
- ändå återstår slutspurten!

Landslagshjälte i fotboll 1994
<br/>- bäste manlige IFK Göteborgare
<br/>i Castorama 2018!

Landslagshjälte i fotboll 1994
- bäste manlige IFK Göteborgare
i Castorama 2018!
Foto: Deca Text & Bild

OKT
18

Efter en tävlingsperiod på åtta veckor sedan slutet av augusti sätts på söndag punkt för årets Castorama-säsong. Erfarenhetsmässigt brukar lagtävlingen leva in i det sista och alla de senaste sex åren har slutliga vinnarna Spårvägen faktiskt inte intagit förstaplatsen förrän just ”i spurten”.
      Men i år bröts den ”traditionen” en vecka tidigare då Spårvägen redan förra helgen samlat ihop ett komplett lag (alltså 12 aktiva) med en totalsumma på 32.597 p. Men det betyder inte nödvändigtvis att segern redan är klar för faktum är att 2018 redan före ”sista rycket” blivit ett rekordår i toppen.
      Rekordet för antal klubbar över drömgränsen 30.000 som legat på fyra sedan 1985 (och tangerats 1989, 1992, 1993 och 1997) har nämligen efter 33 år förbättrats till fem. De som gör Spåret sällskap över den exklusiva gränsen är Upsala på 31.574, Ullevi på 31.232, Hässelby på 30.551 och IF Göta på 30.069!
      Spurten brukar avgöra
      Vad slutspurten kan betyda visar

Läs mer Läs mer...

Olympiske mästaren Thomas Röhler kommer föreläsa under träffen.

Olympiske mästaren Thomas Röhler kommer föreläsa under träffen.
Foto: Deca Text & Bild

Stjärnspäckad spjutträff i Göteborg

OKT
17

18-20 januari har ni möjlighet att delta när Sveriges ledande spjutmiljöer samlas för en gemensam träff med fokus på utbildning och erfarenhetsutbyte. Det är Svensk Friidrott och Göteborgs Friidrottsförbund som bjuder in till träffen, som hålls i Kviberg Arena i Göteborg.
     Internationella föreläsare som olympiska mästaren Thomas Röhler med tränare Harro Schwuchow, samt tyska tränaren Petra Felke, som själv tog OS-guld i Seoul 1988, är bokade. Högt respekterade Anders Borgström och de flesta tränarna från Sveriges ledande spjutmiljöer kommer också bidra till ett fullspäckat program.
     Inbjudan vänder sig till alla tränare som vill fördjupa sina kunskaper inom spjut.
     Klicka här för mer information och anmälan.
     /Gustav Orbring

Guldjubel: Armand Duplantis historiska 6.05-hopp gav EM-guld i Berlin.

Guldjubel: Armand Duplantis historiska 6.05-hopp gav EM-guld i Berlin.
Foto: Deca Text & Bild

Klart: Mondo finalist till att bli årets
manlige friidrottare och Rising Star

OKT
17

Armand Duplantis är med i finalomröstningen till att utnämnas till årets manlige friidrottare och årets manlige Rising Star av europeiska friidrottsförbundet.
     Detta står klart efter att Mondo gått vidare från första röstomgången, där omröstningen delades in i fyra kategorier: sociala medier, etablerad media, nationella friidrottsförbunden samt en EAA-expertpanel.
     
     Konkurrenterna till priserna
     I kategorin "Årets manlige friidrottare" konkurrerar han mot sprintern Ramil Gulijev, Turkiet, som satte nytt EM-rekord och tog hem guldet på 200m i Berlin i augusti, norrmannen Jakob Ingebrigtsen blott 17 år gammal tog hem dubbla EM-guld på 1500m och 5000m, och sist men inte minst fransmannen Kevin Mayer som satte nytt världsrekord i tiokamp i Talence, Frankrike.
     I kategorin "Årets Rising Star" har han Jakob Ingebrigtsen och belgaren Jonathan Sacoor som hjälpte Belgien till brons inomhus-VM i våras och till EM-guld i Berlin på 4x400m, samt tog ett individuellt guld på junior-VM när han segrade på 400m.
     Om nio dagar, på Golden Tracks Awards i Lausanne i Schweiz, får vi reda på om Mondo får ett eller båda priserna.
     /Gustav Orbring

Ansök nominering till Ungdomsfonden

OKT
16

Nu kan ni som förening eller distrikt nominera era mest lovande aktiva upp till 19 år att få stipendium av Ungdomsfonden, som innefattar Edvind Wide-stipendiet.
     Årligen skall medel ur fonden tilldelas ledare och/eller ungdomsaktiv (upp till 19 år), minst en man och en kvinna, som gjort förtjänstfulla insatser inom ungdomsfriidrotten. Edvin Wide-stipendiet skall årligen utdelas till en lovande tjej och kille upp till 19 år gamla inom medel- och långdistanslöpning.
     Gå in här för att läsa mer om stipendierna, och för att lämna ert/era förslag!
     /Gustav Orbring

EAA:s antidopingtest ett måste för
nästa sommars ungdomsmästerskap

OKT
16

För att kunna delta på ungdomsmästerskapen U20-EM, U23-EM och European Youth Olympics nästa år måste du som aktiv genomgå europeiska friidrottsförbundets antidopingprogram ”I Run Clean”, som finns tillgängligt på svenska via deras hemsida.
     De som redan gjort testet måste göra om det efter två år, så vet du om att det har gått mer än två år sedan du gjorde det när nästa sommar inleds – gå in och gör testet direkt. Då finns en lite enklare version av testet på hemsidan.
     Förutom ”I Run Clean” måste samtliga aktiva och ledare som ska vara aktiva i landslaget ta Svensk Friidrotts antidopingkörkort som består av en utbildningsträff, samt RF:s ”Ren Vinnare” som finns att tillgå här.
     /Gustav Orbring

Spännande föreläsningar under
löptränarkursen på Bosön

OKT
15

Under helgen hölls löptränarkurs på Bosön i Stockholm, för ett tjugotal tränare runtom i Sverige. På plats för att föreläsa var bland annat Mattias Sunneborn, Kalle Berglund, Vilma Jonsson och tränaren Janne Bengtsson.
     Gruppen fick teknik- och styrketips av Kalle, Vilma och Janne – som också gav föreläsningar som innehöll perspektiv både från aktiva och tränare.
     Andra ämnen som togs upp på kursen var planera och analysera träning samt formtoppning och tävlingsförberedelser genom Daniel Cortobius från Turebergs FK, prehab/rehab genom Linda Nilsson och dietisten och Runners’ World-bloggaren Emma Lindblom inledde kursen med att föreläsa om hur tränare kan förmedla kunskap om kost och återhämtning till sina löpargrupper.
     /Gustav Orbring

Dags att ansöka om RIG 2020-2023

OKT
15

Nuvarande dimensioneringsperiod för Riksidrottsgymnasierna lider mot sitt slut och kommande dimensioneringsperiod tar vid. Samtliga skolor och kommuner som önskar anordna Riksidrottsgymnasium under kommande dimensioneringsperiod 2020-2023, så väl nya som nuvarande, måste ansöka senast 31 januari till RF om att få anordna RIG. Till ansökan ska bifogas en tillstyrkan av Svenska Friidrottsförbundet. Mer information om ansökningsprocessen och kommande dimensioneringsperiod finns i detta informationsblad. Vid frågor kontakta Sofia Kuylser eller Dejan Mirkovic.
     /Gustav Orbring

Adhanom & Hanna Hässelbyvinnare

 14 okt, 2018.De gulröda lövträden längs banan sa höst, men termometern som snuddade vid 20-strecket sa sommar vid årets upplaga av Hässelbyloppet. Loppet hade återigen samlat många ur den svenska eliten, t ex med färska Lidingöloppsmeriter Napoleon Solomon, Ebba Tulu Chala (1:a/2:a på 30 km) och Adhanom Abraha (1:a 15 km) liksom Hanna Lindholm (bästa svenska på 30 km).
   Adhanoms tredje seger ...
   När Adhanom och Napoleon gick loss direkt i startrusningen var det säkert med banrekordfunderingar i bakhuvudet. Men en stark motvind på vissa bandelar saboterade dessa tankar och när man passerade halvvägs på 14:43 ingick även Ebba och Mohammad Reza i tätgruppen.
   Strax efteråt tryckte Adhanom och kvartetten spreds ut. Efter segrar 2014 och 2015 och 4:e platser de två senaste åren kom nu alltså tredje triumfen medan Napoleon säkrade andraplatsen strax före Ebba. Trots vinden gick alla tre klart under 30 och till rekordet fattades till slut bara

Läs mer Läs mer...

CASTORAMA: Det tätnar i lagtoppen

 12 okt, 2018.För en vecka sedan var Upsala enda klubb över 30.000 poäng i lagtävlingen. Och visst leder Upsala fortfarande men nu har man fått sällskap över ”dröm-30” av tre ytterligare klubbar: Hässelby, Spårvägen och IF Göta Karlstad!
   De senaste årens vinnare Spårvägen har dessutom ännu inte fyllt sitt lag utan har fortfarande en vakans på de tolv platserna. Så det behövs bara en ny spårvägare som gör litet drygt tusen poäng så är man i nivå med Upsala. Fast det skall samtidigt sägas att även Upsala har outtagen potential att mobilisera.
   Aktuell ställning i lagtävlingen: 1) Upsala 31.266, 2) Hässelby 30.551, 3) Spårvägen 30.253, 4) IF Göta Karlstad 30.069, 5) Tureberg 28.218, 6) Ullevi 26.158, 7) Råby-Rekarne 22.443, 8) Örgryte 22.421, 9) Åhus 21.808, 10) Gefle 21.082.
   Den senaste veckan har ytterligare 88 deltagare inrapporterats så att totalen nu ligger på 688 från 92 olika klubbar av vilka 24 redan har samlat ihop till fulla lag.
   Tjejerna blir fler
   Castorama är ju

Läs mer Läs mer...

Anmälan till Långloppsforum 2018

 12 okt, 2018.Svensk Friidrott bjuder in till ett Långloppsforum på Bosön i Stockholm 1-2 december. Forumet riktar sig mot friidrottsföreningar som redan arrangerar- eller är nyfikna på hur man faktiskt arrangerar ett motionslopp.

Läs mer Läs mer...

Nominera er ledare till SFIF-pris?

 12 okt, 2018.Svenska friidrottsfamiljen har många duktiga ledare i landets föreningar och distrikt.
   Nu gör Utmärkelsekommittén ett upprop för att aktivera alla – föreningar, distrikt, elitklubbar, Stora Grabbar & Tjejer m.fl. – att aktivt gå igenom vilka förtjänstfulla ledare de har och ansöka om lämplig utmärkelse.

Läs mer Läs mer...

Crafts VM-kollektion ska hjälpa
Sverige hantera hettan i Doha

 11 okt, 2018.Friidrott.se har tidigare rapporterat om de varma väderförhållandena som kommer omge de aktiva på VM i Doha, Qatar om ett år. Förutom luftkonditionering kommer Svensk Friidrotts samarbete med Craft bli en viktig del för att våra friidrottare ska kunna prestera på topp.
   Craft håller i detta nu nämligen på med att ta fram en VM-kollektion som kommer ha avkylande effekt.
   – Ett första steg i utvecklingen av den kommande VM kollektionen till Doha var ett test i Nevs klimattunnel i Trollhättan. Testet gick ut på att jämföra olika material dvs tyger och produkter i varierande klimat under löpning för att se materialens egenskaper, berättar Henrik Åbom på Craft.

Läs mer Läs mer...

RIG var en självklarhet för Andreas:
”Lättare att vara inne i friidrottslivet”

 11 okt, 2018.EM-silvermedaljören och svenska rekordhållaren på 800m Andreas Kramer har nästan alltid kombinerat friidrotten med studier. Just nu studerar han på Chalmers Universitet i Göteborg. Och när Sävedalenlöparen skulle börja gymnasiet var det självklart att välja friidrottsgymnasium.
   – Jag ville verkligen satsa på friidrotten, så jag gick på öppet hus i Katrinelunds idrottsgymnasium och tyckte skolan verkade bra för mig. Jag kände många där, och skolan har två år med tränings- och tävlingslära vilket var värdefullt, säger han.
   Redan då hade Andreas inlett ett fruktsamt samarbete med tränaren Per Skoog. När Andreas började i Katrinelund kom hans träningsupplägg att förändras.

Läs mer Läs mer...

Landslagets Friidrottsskola
– NU till höst- och jullovet!

 11 okt, 2018.Sommaren 2018 startades Landslagets Friidrottsskola där alla föreningar hade chansen att låta sina deltagare och ledare få friidrotta i landslagsinspirerande produkter. För de föreningar som testade det nya konceptet till sommaren finns nu chansen att fortsätta och för de som inte hann ta del av erbjudandet då kommer här nu en ny chans. Till höstlovet samt jullovet finns det nu möjlighet att beställa Landslagets Friidrottsskolas material.

Läs mer Läs mer...

Fler nyheter

Sverige på besök i Italien inför UEM
SM-RM-arrangörer till 2019 sökes
"Hade jag inte sökt mig till RIG Umeå
hade jag nog slutat med friidrott"

Organisationsfrågan på höstmötena
"Kom och tyck till!"

YALA är nu igång!
IUSM 2019 till Västerås
Tränarkonferens i Växjö på EAA.org

Läs mer Nyhetsarkivet

27-28 oktober

Livesändning Friidrottskanalen

Startlistor

Poängställning

Uppdaterad: 14 sept

Nästa SM-tävling:
Terräng 27-28 okt


25 aug - 21 okt
ALL INFO

Rapporterade resultat
Friidrottsgalan 2018
29 november

Nominera 
Årets Vardagshjälte

Friidrottskanalen

6786bea2-e92f-4784-9811-8cf5a983a86dLivesändning från SM-JSM-USM-VSM Terräng på Ekerum, Öland 27-28 oktober.

Read more

Se fler filmer på Friidrottskanalen.

  

Veckans tävlingar


Sista dagen

att söka/anmäla/rösta/..

21.10  Föreningschef Gefle IF

28.10  Årets Vardagshjälte

31.10  Långloppsforum 1-2/12

8.11  U.trän.utb 14-17 Varberg

8.11  U.trän.utb 14-17 Bosön


Råd och tips om GDPR

Mer information Grenprogram femkamp Tävlingar
 Marknadsför er löpargrupp gratis på svenskalöpare.se

  

Börja friidrotta?