Måndag 23 april 2018

Resultat & Årsbästa

 



Sök på friidrott.se







svenskalopare16shoploggaSb.jpg

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Hur tycker du man på bästa sätt ska hantera att det elektroniska resultatsystemet utan förvarning slutar fungera mitt under en tävling?

Hur tycker du man på bästa sätt ska hantera att det elektroniska resultatsystemet utan förvarning slutar fungera mitt under en tävling?
Foto: Anna Palmerius

Årets första förbundsdomarkurs

APR
23

I juli nästa år skall Sverige som bekant stå värd för två internationella mästerskap – JEM22 i Gävle och JEM19 i Borås – vilket innebär ett ökat behov av topputbildade domare. Därför kommer Svensk Friidrotts högsta domarutbildning Förbundsdomarkursen i år att arrangeras vid två tillfällen mot normalårets enda.
     Den första kursen genomfördes nu lördag-söndag i Stockholm med tjugotalet deltagare. Drygt hälften av dessa kom just från JEM22-arrangören Gefle IF men också klubbar som Trollhättan FIK, IFK Umeå, Karlskoga FI och Upsala IF var representerade.
     Det som inte står i regelboken
     Kursens fokus har alltid varit att ge deltagarna den kunskap vid sidan av själva reglerna som behövs för ledande domaruppdrag på tävlingar som landskamper, SM, galor och – som sagt – internationella mästerskap.
     Så det handlade om ett intensivt program som började ca kl 10 på lördagen och som avslutades kl 16.30 på söndagen. Merparten av tiden ägnades åt att analysera och diskutera inte bara innehållet i själva domaruppdraget utan också ett flertal konkreta ”problemsituationer” som man kan komma att ställas inför.
     Med en kursledning där samtliga är eller har varit av IAAF legitimerd ITO tillhandahölls det rejält med praktisk erfarenhet för deltagarna att lära av.
     PS. Årets andra Förbundsdomarkurs kommer att genomföras i Göteborg i november 2018.
     / A. Lennart Julin

USA: Farten skruvas upp

APR
22

Kyla, blåst och t o m snö har hämmat den här vårsäsongen för universitetsfriidrotten i stora delar av USA och många tävlingar har förkortats eller t o m ställts in. Men nu är den första mästerskapsnivån – Conference-perioden – bara veckor bort och farten måste vara på gång på löparbanorna. Och det är den att döma av den senaste helgen för några av våra USA-baserade aktiva:
     Vid helgens främsta evenemang – klassiska (60:e upplagan) Mt SAC Relays – i Torrance (Californien) tog Hässelbys Joel Durén vara på vädret och konkurrensen till att sänka personbästa med nästan 2½ sekund till 3:45.72 efter ett starkt sistavarv på 57.7.
     Klubbkamraten Astrid Rosvall gjorde samtidigt sitt klart snabbaste 800m-lopp på tre år när hon noterades för 2:07.72, bara kvartssekunden från personbästat.
     Pers varje vecka
     Bättre-och-bättre vecka-för-vecka verkar vara temat för IF Götas Minna Svärd på långa häcken. Minna – som fyller 20 i september - kom in till 2018 med 60.84 som pers och har sedan radat upp 60.47 den 29 mars, 60.27 den 8 april, 60.18 den 14 april och 59.96 nu den 20 april.
     Apropå 400m häck har Kvilles stavspecialist Simon Gyllensten överraskat den här våren med köra den för honom nya grenen. 54.30 i debuten 17 mars och nu i lördags i femte starten var Simon nere på 53.79.
     Alla (?) svenska USA-resultat hittills den här säsongen finns förstås samlade i mappen ”Svenskar ute i USA 2018”.
     / A. Lennart Julin

Fanny åter över 18

APR
22

I Long Beach, Kalifornien, vann Fanny Roos natten till söndagen kula på 18.01 vilket var hennes tredje tävling över 18 meter på nio dagar. Övriga fyra godkända stötar var samlade inom 26 cm. Förra helgen fick Fanny till en härlig träff då hon förbättrade sitt eget svenska rekord med hela 47 cm.
     I manliga diskustävlingen startade hela 89 man (!) där Daniel Ståhl blev bäste svensk som trea på 64.35 med Simon Pettersson femma på 61.78. Vann gjorde Irans Ehsan Hadadi som hade tävlingens fyra längsta kast med 66.20 i topp.
     I Irvine nästa helg gör Fanny, Daniel och deras träningsgrupp sin fjärde och sista tävling i Kalifornien innan de avslutar träningslägret och kommer hem den 4 maj.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Seger för Musse i Oslo

APR
22

Mustafa Mohamed gjorde säsongsdebut då han på lördagen vann Sentrumsløpet 10 km i centrala Oslo. Med 29:50 var han fem sekunder före Negash Gebretsadik och ytterligare 13 före Högbys David Nilsson som slutade trea. Detta efter att ha sprungit andra halvan på 14:44 – 22 sekunder snabbare än den första.
     I damklassen visade Spårvägens Mikaela Larsson fin form då hon satte personligt rekord med 34:34 som trea bakom norska vinnaren Vienna Søyland Dahle (34:10). Även femman Sanna Mustonen från Hässelby satte vägpers (35:00). Mikaela klarade i höstas den övre EM-kvalgränsen i maraton då hon noterade 2:38:41.
     • Bilder mm från Sentrumsløpet på kondis.no
     /Jonas Hedman

Starten för Tjejmilen21K vid Biskopsudden.

Starten för Tjejmilen21K vid Biskopsudden.
Foto: Marathongruppen/ Ryno Quantz

Rekordstor halvmara på Djurgården

APR
21

På lördagen genomfördes halvmaran Tjejmilen21K på och kring Djurgården i Stockholm i bra löparväder med sol och lite blåst. Loppet genomfördes för femte gången men i år med nytt namn och samlade rekordmånga anmälda med 3300 vilket gör det till Europas största halvmara enbart för kvinnor. 182 lag var anmälda i Duoklassen där två tjejer delar på sträckan och totalt kom 2300 till start.
     Snabbast av alla var IFK Umeås Charlotte Andersson som via 37:57 på första milen sololöpte hela vägen till seger på 1:21:04. Med det var hon knappt två minuter före IF Götas Sofia Ewnert och förbättrade sitt ett år gamla personliga rekord med lika mycket.
     Duoklassen vanns av Lena Örn, Spårvägen, och Charlotte Karlsson, Hässelby, som tillsammans noterade 1:20:03 och alltså bara var en knapp minut före individuella vinnaren Charlotte som faktiskt var först i spåret vid växlingen efter 12 km.
     – De 21 km löps på en tvåvarvsbana – 12 resp 9 km – och går delvis längs längs Tjejmilen-sträckningen men i motsatt riktning. Tjejmilen äger rum den 1 september, säger Kristina Axelsson Lager i tävlingsledningen.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Fyra stötar över gamla personliga rekordet för Wictor Petersson. Bilden är från SM i Sollentuna 2016 då han satte sitt förra utomhuspers.

Fyra stötar över gamla personliga rekordet för Wictor Petersson. Bilden är från SM i Sollentuna 2016 då han satte sitt förra utomhuspers.
Foto: Deca Text & Bild

Personbästa av Wictor och Emma

APR
21

För många är det träningslägerperiod men i USA tävlas det för fullt och två som gjort det framgångsrikt i Kalifornien är MAI:s Wictor Petersson och Turebergs Emma Thor.
     I Bryan Clay Invitational i Azusa vann Wictor på fredagen kula på 19.44 vilket är 42 cm längre än totalperset från Pallasspelen i vintras. Det 1.5 år gamla utomhusperset förbättrades med över metern!
     Wictor hade en bra serie med alla sex stötarna godkända varav fyra över gamla totalperset. Detta alltså redan i säsongsdebuten. Filmklipp från persstöten
     
     Emma in på topp-10
     I Walnut i torsdags skickade Emma Thor iväg släggan hela 64.85 i första kastet – personligt rekord med 16 cm och upp som nia genom tiderna i Sverige! Emma var i fjol åtta på de amerikanska universitetsmästerskapen (NCAA) och SM-trea i Helsingborg och visade nu att de placeringarna kan förbättras i sommar.
     /Jonas Hedman

Övre raden (fr.v): Mesud Pezer (Bosnien), Daniel Ståhl, Simon Pettersson, Jakob Gardenkrans. Nedre raden: Fanny Roos, Vésteinn Hafsteinsson, Marcus Thomsen (Norge). Foto: Privat

Övre raden (fr.v): Mesud Pezer (Bosnien), Daniel Ståhl, Simon Pettersson, Jakob Gardenkrans. Nedre raden: Fanny Roos, Vésteinn Hafsteinsson, Marcus Thomsen (Norge). Foto: Privat

”Så lyckligt lottad som får
jobba med en sån här grupp”

APR
20

Några av Sveriges främsta kastare befinner sig sedan några veckor tillbaka i San Diego, USA. Under ledarskapet av Vésteinn Hafsteinsson verkar flera i gänget fått en fantastisk öppning på utomhussäsongen. Svenskt och nordiskt rekord för Fanny Roos i kula, jättepers och klarad EM-kvalgräns för Jakob Gardenkrans, och över 68 meter av Daniel Ståhl.
     – Som tränare är jag väldigt nöjd med atmosfären i gruppen. De jobbar alla superhårt och stöttar varandra så bra som jag förväntade mig. Det här är ett väldigt tufft träningsläger med mycket kast och hårt jobb i gymmet. Och samtidigt tävlar de för att förbereda sig för tävlingssommaren. Men, prestationerna i tävlingarna har hittills överträffat mina förväntningar helt, säger Vesteinn.
     – Jag är så lyckligt lottad som får jobba med en sån här grupp.
     På lördagen tävlar Daniel Ståhl, Simon Pettersson, Fanny Roos och Jakob Gardenkrans vid Long Beach i Los Angeles.
     /Gustav Orbring

Vår ordförande blir landshövding

Björn O. Nilsson

Björn O. Nilsson
Foto: Ryno Quantz

APR
19

Idag har regeringen utsett Svensk Friidrotts förbundsordförande Björn O. Nilsson till ny landshövding i Norrbottens län.
     
     Ordföranderollen fortsatt prioriterad
     För att ge utrymme till det nya uppdraget kommer Björn att förändra sitt arbete med genom att avsluta de flesta externa uppdrag, men han kommer att prioritera och fortsätta rollen som förbundsordförande i Svensk Friidrott. Björn O. Nilsson är inte ensam i historien att kombinera rollen som landshövding och förbundsordförande inom idrotten, utan bl.a. Björn Eriksson och Lars-Åke Lagrell har tidigare kombinerat rollerna.
     
     - Jag ser mycket fram emot att tillträda som landshövding i Norrbottens Län. Och jag är också glad över att det är en roll som kan kombineras med min roll som förbundsordförande, eftersom jag brinner för friidrotten och vill fortsätta arbetet att utveckla den tillsammans med rörelsen, säger Björn O. Nilsson.
     
     Björns förordnande som landshövding och chef för Länsstyrelsen i Norrbottens län gäller från och med den 1 juni 2018 till och med den 31 januari 2021.
     /Hillevi Thor

Isabellah, i mitten, efter SM-guldet i Stockholm 2016, tillsammans med silvermedaljören Charlotte Karlsson och bronsmedaljören Hanna Lindholm.

Isabellah, i mitten, efter SM-guldet i Stockholm 2016, tillsammans med silvermedaljören Charlotte Karlsson och bronsmedaljören Hanna Lindholm.
Foto: Deca Text & Bild

Svenska rekordhållaren gör comeback

APR
19

Isabellah Andersson planerar att göra comeback på Hamburg Marathon 29 april. Detta efter en längre period utan tävlan; hon blev mamma förra året och har inte tävlat på distansen sedan Asics Stockholm Marathon 2016.
     Isabellah har spenderat vintern i Eldoret i Kenya för att ladda upp inför säsongen. Hon siktar nu på EM-kvalgränsen för individuell start som är på 2:38. Hennes svenska rekord från 2011 är på 2:23:41.
     /Gustav Orbring
     

"Det får inte hända igen"

 19 apr, 2018.Det är rubriken för den text som också är del av Olof Wretlings Vinter i P1 från nyårsafton 2017. I programmet berättar skådespelaren, dramatikern och höjdhopparen Olof om det som aldrig pratades om då men som är viktigt att lära sig av idag, men också om drömmar och kärleken till friidrotten och träningsgruppen.

Läs mer Läs mer...

Mest högtflygande juniorer?

 19 apr, 2018.Nyligen uppmärksammade vi den speciella dagen för svenskt juniorstavhopp när Mondo Duplantis och Lisa Gunnarsson hoppade 5.92 resp 4.60 vid Texas Relays den 31 mars. En exceptionell dubbel även internationellt. En följdfråga ligger nära: Hur står sig deras svenska juniorrekordsumma 10.52 i jämförelse med motsvarande för andra länder?
   Att den är bäst är självklart med tanke på att Mondo satte världsrekord och Lisa gick in som delad 3:a genom tiderna utomhus. Men hur ser det ut i fortsättningen? Jo, så här:
   2) Ryssland 10.41 (5.80 + 4.61), 3) Australien 10.29 (5.70 + 4.59), 4) Tyskland 10.28 (5.80 + 4.48), 5) USA 10.21 (5.75 + 4.46), 6) Finland 10.17 (5.60 + 4.57), 7) Canada 10.11 (5.71 + 4.40) & Tjeckien 10.11 (5.61 + 4.50), 9) Storbritannien 10.10 (5.60 + 4.50), 10) Grekland 10.05 (5.75 + 4.30) & Kina 10.05 (5.60 + 4.45).
   Vi har backup
   Viktigt att notera är att Sverige även

Läs mer Läs mer...

Samväldes: Kastarna imponerade

 18 apr, 2018.Förra veckan pågick Samväldesspelen i Gold Coast på Australiens östsida. Tävlingen som går vart fjärde år har en lång tradition (började som Brittiska Imperiespelen 1930) men har tappat i status i takt med att den internationella friidrottskalendern blivit allt digrare – och i takt med att begreppet ”samväldet” förlorat i positiv politisk laddning.
   Men även om många potentiella stjärnor numera avstår till förmån för friidrottens egna mästerskap och Diamond League är det fortfarande en friidrottstävling med topprestationer. Den här gången var det framförallt kastarna som utmärkte sig.
   Guldkast på Gold Coast
   Tom Walsh 22.45 i kula (i kvalet faktiskt), Fedrick Dacres 68.20 i diskus och Nick Miller 80.26 i slägga samt Dannielle Thomas Dodd 19.36 i kula, Dani Stevens 68.26 i diskus och Kathryn Mitchell 68.92 i spjut bjöd alla på resultat av VM-medaljklass. För svenskt vidkommande var Dacres förstås intressantast och jamaicanen hade en

Läs mer Läs mer...

Månadens friidrottare för december
”Det är ett av mina bästa lopp!”

 17 apr, 2018.När terräng-EM avgjordes i slovakiska Samorin i mitten på december svarade Hässelbys Isabelle Brauer för en stark insats då hon sprang i mål som sexa i K22! För den prestationen har hon av friidrott.se utsetts till Månadens friidrottare för december!
   Isabelle studerar och tränar i San Francisco sedan två år tillbaka och berättar i denna intervju också om ett annat händelserikt lopp, hur viktigt lagmomentet är friidrotten i USA och om hur det är att studera och träna ”over there”.
   Läs en längre intervju med Isabelle här!
   /Jonas Hedman

Läs mer Läs mer...

"Metoo"-rapporten finns publicerad

 17 apr, 2018.Idag presenterades resultaten från den studie som Linköpings Universitet genomfört bland friidrottare som varit en del av seniorlandslaget 2011-2017. Studien var en uppföljning på de vittnesmål som framkom under höstens #metoo och #timeout.
   Resultaten visar att nästan 12 procent av respondenterna någon gång blivit utsatta för sexuella övergrepp*, 2,6 % svarade att detta skett i ett friidrottssammanhang.

Läs mer Läs mer...

Sök medel till sommarens aktiviteter

 16 apr, 2018.Glöm inte att ansöka om idrottsmedel från Idrottslyftet! Möjligheten att söka föreningsstöd till vårens och sommarens aktiviteter och projekt finns fram till söndagen den 20 maj.
   Handläggningen kommer att ske fortlöpande, och ambitionen är att ansökan ska handläggas inom två-tre veckor från att ansökan skickats in. All information om friidrottens prioriterade utvecklingsområden och verksamheter som kan beviljas stöd kan du läsa om på våra sidor om föreningsutveckling och Idrottslyftet.

Läs mer Läs mer...

Nu kan du ta del av Svensk
Friidrotts löparmagasin - gratis!

 16 apr, 2018.Nu har vi ersatt och moderniserat den tidigare löparkalendern med ett nytt spännande löparmagasin. Tidningen innehåller information om samtliga dryga 400 motionslopp, som fortfarande går att anmäla sig till under 2018 och som är godkända av Svenska Friidrottsförbundet. Det finns dessutom flera inspirerande och intressanta reportage om löpning, kost, om vikten av motion för både kropp och knopp och mycket mer att läsa om. Årets löparmagasin distribuerades torsdagen 12/4 som en bilaga i tidningen Expressen. Vi hoppas att det nya formatet ska inspirera ännu fler att delta i alla motionslopp som våra fantastiska föreningar arrangerar samt inspirera ännu fler till att utöva löpning, i någon form, som motionsform.större målgrupp.

Läs mer Läs mer...

Fler nyheter

Årjes förordas som SOK-ordförande
Lyckad halvmaradebut för Charlotta!
USA: Fanny krossade rekordet!
Rekordprotokollet!
USA: Daniel & Simon över 64
USA: Längre och längre för Anders
68 meter av Ståhl – Jakob Gardenkrans överträffade EM-gränsen

Läs mer Nyhetsarkivet


Enkät om 

resultat och statistik

Workshops: 

Stockholm 25/4

Göteborg 7/5

Malmö 8/5

 


Mer information

Facebook-evenemanget

 

Sista dagen

att söka/anmäla/rösta/..

2.5  Wshop res/sta Gbg 7/5

3.5  Wshop res/sta Malmö 8/5

13.5  YALA ledarutbuldning

18.5  Förb.starterutb. 1-3/6

9.6  Antidopingförel. 10/6

28.6  Antidopingförel. 29/6

Veckans tävlingar

Perspektiv på friidrott

Olof Wretling

Perspektiv på friidrott

April 2018
Olof Wretling

Under den här rubriken ger, varje månad, en ny person sina perspektiv på friidrotten.

Läs hela texten här


Friidrottskanalen

Se fler filmer på Friidrottskanalen.

 

Mer från



 



Marknadsför er löpargrupp gratis på svenskalöpare.se


  

Börja friidrotta?