Lördag 25 april 2015

 


Sök på friidrott.se


 

 
Med vår RSS håller du dig uppdaterad om vad som händer på friidrott.se. RSS (Rich document format Site Summary) är ett standardformat för att leverera nyhetsrubriker och sammanfattningar.

Om du har Internet Explorer 7, Firefox, Safari eller Opera så har du inbyggda funktioner för att upptäcka och prenumerera på RSS-flöden. Klicka på länken nedan för att läsa eller skapa en länk till vårt RSS-flöde.

Rss Prenumerera här

Mer om RSS och hur du använder det.


 

 
 
Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

A. Lennart Julin
redaktör
08-30 13 33

Information och
media

Magnus Fridell (vik.)
073-506 21 74
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Här i starten har Isabellah både mössa och sällskap men det ändrade sig ganska snart och till målet kom Isabellah barhuvad och nästan fem minuter före tvåan.

Här i starten har Isabellah både mössa och sällskap men det ändrade sig ganska snart och till målet kom Isabellah barhuvad och nästan fem minuter före tvåan.
Foto: Ryno Quantz

Isabellah + 2.168 tjejer till

APR
25

Favoriten Isabellah Andersson dominerade från det allra första steget den andra upplagan av kvinnoloppet Women's Health Halvmarathon i Stockholm. Redan efter första halvmilen var ledningen 51 sekunder och Isabellah fortsatte hela loppet ut att på varje kilometer gå drygt tio sekunder plus gentemot närmaste konkurrent.
     Denna närmaste konkurrent var länge klubbkamraten i Hässelby Lena Eliasson som dock efter drygt en och en halv mil fick släppa förbi sig Studenternas mer jämnfartslöpande Frida Lundén.
     Vädret var bra för löpning med undantag för en ganska jobbig vind som deltagarna sällan kom i lä för. Isabellahs segertid 1:13:20 skall ses i ljuset av detta och av det faktum att hon distanserade Frida med 4:41 och Lena med 5:39.
     För Lena och Frida stod ju på SM-pallen på halvmaran båda de två senaste åren. Så loppet blev också litet av ett genrep inför årets SM-halvmara som går om två veckor i samband med Kungsholmen Runt.
     Dagens lopp var dock primärt en breddaktivitet som samlade inte mindre än 2.169 fullföljande tjejer, en ökning med cxa en tredjedel sedan premiären i fjol.
     Alla resultaten

Intensiv löparlördag

APR
24

Med innesäsongen avslutad och med en vecka kvar till första nationella arenatävlingen härskar alltså långlöpningen oinskränkt den här helgen med totalt tio lopp i vår nationella kalender. Alla faktiskt på lördagen, medan samtliga de europeiska stormarorna med London i spetsen kör på söndagen.
     Störst deltagarmässigt här på hemmaplan blir andra upplagan av Women's Health Half Marathon i Stockholm, en bara-kvinnor-halvmara som samlat litet drygt tretusen förhandsanmälningar. Loppet går i den östra delen av innerstaden med två varv på Djurgården och en slinga inne på Östermalm.
     Storfavorit är svenska rekordhållaren Isabellah Andersson, som ju visade vinnande form så sent som i lördags med sin övertygande seger på SM-milen. Bland de anmälda finns också den sedan i höstas regerande svenska mästarinnan på halvmaran Lena Eliasson.
     I halvmarakalendern för lördagen finns också Skövde och Säter. Sistnämnda har även helmara för den som så önskar och vill man springa ännu längre bjuder Laxå på ett trail-lopp över 44 km.
     Nöjer man sig med någon mil eller ännu kortare finns alternativ i Halmstad, Lerum, Jakobsberg, Kumla, Ulricehamn och Södra Sandby.
     Aktuella kalendern

Nytt stort pris för unga ledare

APR
24

Det är lätt att tro att det här med "unga ledare" är en modern tanke som uppstått som en reaktion mot en upplevd evig dominans av personer i "mogen" ålder på idrottsorganisationernas ledande positioner. Men faktum är att vid framväxten av den svenska idrottsrörelsen för drygt hundra år sedan var flera av de tongivande slående unga.
      T ex valdes sådana med tiden legendariska idrottsledare som J Sigfrid Edström och Sven Låftman till ordförande i Svenska Idrottsförbundet (som Friidrottsförbundet hette från början) redan som 32- resp 30-åringar!
      Och Hugo Levin blev sekreterare i förbundet redan som 24-åring, var med i tävlingsledningen för friidrotten vid Stockholms-OS som 26-åring och valdes in i RF-styrelsen som 31-åring. Levin var en visionär och oerhört kreativ ledare som verkade inom flera idrotter där han startade nya föreningar, skapade nya tävlingar och tog initiativ till nya arenor.
      Tragiskt nog rycktes Hugo Levin dock bort endast 32 år gammal efter att

Läs mer Fortsättning...

Maramånadens Grande Finale

APR
23

April har ju kommit att bli den internationella marathonlöpningens förlovade månad och kommande söndag är den sista i månaden i år och mycket passande kommer det allra bästa till sist: London Marathon!
     Återigen har nämligen arrangörerna i London lyckats samla på sig de vassaste startfälten i marathonvärlden. I år på manliga sidan t ex har man aktuelle världsrekordhållaren Dennis Kimetto, förre rekordhållaren Wilson Kipsang och ytterligare sju löpare med personbästa under 2:05.
     Och i kvinnliga startlistan finns sju som varit under 2:21 anförda av Edna Kiplagat (dubbla VM-guld), Mary Keitany (två gånger i London under 2:20 som vinnare) och Florence Kiplagat (världsrekord på halvmaran i år).
     Många svenskar kommer som vanligt att finnas med, men inget av de svenska toppnamnen satsar på London i år. Så de svenska "London-rekorden" 2:13:19 (Anders Szalkai 1999) resp 2:29:57 (Isabellah Andersson 2012) lär stå sig minst ett år till. Precis som att topplaceringen fortsatt kommer att tillhöra Evy Palm genom 3:e platsen hon erövrade 1988.
     * Svenska London Marathon-historiken
     * Hemsidan för London Marathon
     Eurosport kommer att direktsända loppet på söndag i drygt tre timmar med start kl 10.00.

På väg mot otippat brons vid inne-EM i Prag!

På väg mot otippat brons vid inne-EM i Prag!
Foto: Deca Text & Bild

Månadens i mars:
Andreas Otterling förstås!

APR
23

En månad med ett internationellt mästerskap innebär tuff konkurrens om att bli "Månadens" här på friidrott, Men för mars 2015 var valet ganska självskrivet: IEM-bronsmedaljören Andreas Otterling!
     Det var bara precis att han alls blev uttagen Inne-EM i Prag, det var knappast tippat av någon att han skulle gå till final där (var 16:e på årsbästa inför) och även om han varit näst bäst i kvalet var medaljen i finalen en riktig högoddsare.
     Och detta händer alltså för en nästan 29-årig f d trestegshoppare som p g a skada varit borta från tävlingsbanorna i nästan ett år 2013-2014 och som tidigare gjort tre mästerskapsstarter av typen stopp-redan-i-kvalet.
     Klart man vill veta mer om varför karriären sett ut på det sättet. Och det får man veta i vår Månadens-intervju "Var väl eufori kan man säga"!

Sanna-dokumentären pågår

Van vid intervjumikrofoner

Van vid intervjumikrofoner
Foto: Ryno Quantz

APR
22

Idag onsdag publicerades på dt.se den fjärde delen av fem i MittMedias webbdokumentär om Sanna Kallurs karriär.
     Efter "Skadan" i torsdags, "Uppväxten" i lördags och "Träningen" i måndags är rubriken den här gången "Familjen". Den femte och avslutande delen i serien kommer sedan nu på fredag.
     Den som till äventyrs missat något av de fyra första avsnitten kan ta igen det utan problem eftersom alla delarna finns fortsatt tillgängliga på dt.se.
     Till startsidan för dokumentärserien "Häckdjävulen".
     

Sommarlov = Friidrottsskolor
- Atle och Frida visar vägen!

 22 apr, 2015.Allting pekar entydigt på att det blir både sommar och sommarlov om bara ett par månader. Och då är det perfekt att anordna idrottsskolor för barn och ungdomar som vill pröva på friidrott.
   Något som vi vet att många vill eftersom vår idrott har ett så brett utbud av aktiviteter inom löpning, hopp och kast att det alltid finns något för alla som vill "göra idrott" oberoende av om man är stor eller liten och av om man känner sig snabb, uthållig, spänstig eller stark.
   Till den här friidrottsskolesommaren har ett helt nytt "paket" av deltagarmaterial tagits fram. Basen i paketet är

Läs mer Fortsättning...

Sökes: FIG-tränare

 21 apr, 2015.I augusti börjar ett nytt läsår på våra friidrottsgymnasier och två av dem behöver till dess engagera varsin ny lärare/tränare:
   * Riks-FIG:et i Falun utlyser en tillsvidareanställning på heltid.
   * NIU-FIG:et i Uddevalla erbjuder en projektanställning på 60-100 %.
   Sista ansökningsdagar är 5 maj (Falun) resp 20 maj (Uddevalla).
   Fullständiga utlysningar finns på vår "Nya tjänster"-sida.

Läs mer Fortsättning...

Don't try this at home!

 21 apr, 2015.Renaud Lavillenie testade en ny ribbpassage på träningslägret i San Diego i förra veckan. Ribban på 5.00.
   Se videoklippet på hans facebook-sida!

Läs mer Fortsättning...

Isabellahs alla SM-segrar

 20 apr, 2015.Som uppmärksammades redan när det hände i lördags blev Isabellah Andersson genom segern i SM-milen vår mesta mästare, dvs den friidrottare som under sin karriär erövrat flest individuella svenska mästerskap.
   Det gamla rekordet på 25 SM-guld tillhörde spjutlegendaren Eric Lemming och hade stått sig sedan 1917, dvs i smått svindlande 98 år. Det tangerades förra sommaren vid SM-maran av Isabellah och nu är hon alltså ensam på 26.
   En summa som f ö ganska snart

Läs mer Fortsättning...

Allra sista inneuppdateringen?

 20 apr, 2015.Med helgens QuickNet-spelen i Västerås slutfördes vinterns nationella inomhustävlingsprogram - lämpligt nog precis lagom till att vädret i nästan hela landet tycktes ha bestämt sig vara inbjudande för utomhusfriidrott.
   Vi har förstås nu uppdaterat vår innestatistik med det allra senaste som hände i Västerås. Så med reservation för ev eftersläntrande listor från mindre lokala tävlingar bör listorna nu alltså ha uppnått

Läs mer Fortsättning...

Fler nyheter

USA-helgen:
8:36 - 13:54 - 16:38 - 68.01

SM-milen: Isabellahs 26:e
SM-milen: Abraham starkast
SM-milen: Frida & Joel
årets 22-årsmästare

Uppmärksammat studiebesök
SVT direktsänder Junior-EM

Läs mer Nyhetsarkivet

 

att söka/anmäla/rösta/..

5.5  Lärare FIG Falun

15.5  Proj.led. Naturskydd.

18.5  Förb.starterkurs 15

20.5  Ansv.tränareUddevalla

31.5  Hugo Levin-priset

31.5  N-E Emilsson-stipend.

ÅRSBÄSTA
UTE 2015

Perspektiv på friidrott

Sofie Sarenbrant

Perspektiv på friidrott

April 2015
Sofie Sarenbrant

Under den här rubriken ger, varje månad, en ny person sina perspektiv på friidrotten.

Läs hela texten här

  

Senaste videoklippet

Helene Friberg vikarierar som landslagsledare för juniorlandslaget som i sommar ska tävla på hemmaplan vid JEM i Eskilstuna.

Se filmen i storformat och fler filmer i Mediabiblioteket.

GRATIS!
BESTÄLL!


Stockholms Stadion
12-13 september 2015

BILJETTER!


Säsongen 2015
startar den 25 juni


Säsongen 2015
startar den 7 juni

 

Idrottslyftet

 

 

VÄRLDENS BÄSTA FRIIDROTTSARENA

Då, nu och i framtiden!

LÄS MER!

 

Börja friidrotta?

Mediabibliotek

Film, bildspel och ljud

I vårt mediabiliotek hittar du alla filmer, bildspel och ljudfiler från friidrottsvärlden.

 Mediabibliotek