Torsdag 18 september 2014

 


Sök på friidrott.se

 
 Läs mer!
 Beställ!Med vår RSS håller du dig uppdaterad om vad som händer på friidrott.se. RSS (Rich document format Site Summary) är ett standardformat för att leverera nyhetsrubriker och sammanfattningar.

Om du har Internet Explorer 7, Firefox, Safari eller Opera så har du inbyggda funktioner för att upptäcka och prenumerera på RSS-flöden. Klicka på länken nedan för att läsa eller skapa en länk till vårt RSS-flöde.

Rss Prenumerera här

Mer om RSS och hur du använder det.


 
 
 
Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

A. Lennart Julin
redaktör
08-30 13 33

Information och
media

Fredrik Trahn
010-476 53 31
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter

Foto: Deca Text & Bild

Månadens i augusti: Elise

SEP
17

"Life is what happens to you while you're busy making other plans."
     Den textraden ur en John Lennons-sång skulle kunna vara formulerad för att beskriva Elise Malmbergs 2014. Ett år som började med att en envis armbågsskada fick henne att besluta sig för en time-out från mångkampskarriären. Fokus för satsningen mot JVM i USA flyttades i stället till längdhopp med korta häcken som backup.
     Elise kvalade in i båda grenarna och i Eugene i juli blev det sedan en meriterande 8:e plats i längd (trots att hon var 28:a på årsbästa bland deltagarna!). Men sedan hände något som gjorde att karriären i augusti tog en helt annan och oväntad riktning för att kulminera i avgörande insatser vid Finnkampen i två grenar – 400m häck och slätt – som hon tidigare bara gjort enstaka sporadiska starter i.
     När 2014 började var Elises personliga rekord 56.77 på slätt och 62.29 på häck och när augusti började hade hon tidigare under sommaren gjort ett häcklopp på 60.01 men inget slätlopp. På SM i Umeå kvalade hon till final i längd och 400m häck, avstod längden och tog brons på långa häcken med 59.41.
     En vecka senare på JSM kom Elise 7:a i längd, 2:a på kort häck och tog ett suveränt guld – vann med 1½ sekund och persade med lika mycket - på 400m slätt med 55.25. En insats som gav en plats på 400m i Nordiska juniorkampen helgen efter. Och där blev det ny seger och nytt pers: 54.67!
     Då hörde förbundskapten Karin Torneklint av sig med platser i Finnkampslaget i båda grenarna. Och hur det gick där har vi redan uppmärksammat: Genom två extremt vassa avslutningar passerades alla tre finländskorna på häck och två av tre på slätt. Sverige vann ju till slut med två poäng vilket motsvarar ett placeringsbyte med en motståndare – Elise stod alltså ensam för totalt fem sådana byten i slutskedet av sina lopp!
     Elises tider – 58.42 resp 54.26 – var förstås nya personliga rekord och förde dessutom in henne på grenarnas topp-10 genom tiderna för juniorer. Under augusti 2014 hade hon sammanlagt förbättrat sig med över 1½ sekund på häck och 2½ sekund på slätt. Så nog var Elise en mycket väl kvalificerad ”Månadens friidrottare”!
     Men hur kunde detta egentligen allt detta hända? Av vår Månadens-intervju "Jag tänkte 'Oj, kan jag verkligen vinna Finnkampen?'" framgår att inte ens Elise själv har någon riktig förklaring till den plötsliga succén i två grenar som hon egentligen inte hade satsat på!
     Allt om "Månadens friidrottare"

Kontinentalcupens framtid

SEP
17

När Världscupen - en lagtävling mellan de bästa nationerna och världsdelarna - föddes på slutet av 1970-talet såg friidrottsvärlden helt annorlunda ut: Ännu ingen internationell galatour, inga VM, ingen inomhussäsong, ..... Den enda verkligt globala friidrottsbegivenheten var faktiskt OS vart fjärde år, så det var ett stort sug efter nya "mötesplatser" för världens främsta friidrottare.
      Världscupen fick de "lediga" åren, dvs de udda då det inte var OS och inte heller EM. Men i bakhuvudet hos beslutsfattarna fanns nog redan från början att cupen mest var en förövning som ganska snart skulle ersättas av ett "riktigt" friidrotts-VM vart fjärde år.
      Så blev det också redan 1983 och Världscupen fick nöja sig med de "överblivna" udda åren. Fast den glädjen blev kortvarig eftersom VM fr o m 1991 gick över till den nuvarande vartannatårsrytmen. Men det innebar inte det att Världscupen skrotades (efter att ha gjort "sitt jobb") utan i stället flyttades

Läs mer Fortsättning...

Arrangera SM-tävling 2016?

SEP
17

Just nu befinner vi oss i ansökningsperioden för arenatävlingarna sommaren 2015, men när det gäller nästa års SM-tävlingar är framförhållningen betydligt längre och arrangörerna klara sedan lång tid tillbaka.
     För huvudmästerskapet utomhus 2016 - Friidrotts-SM - utsåg förbundsstyrelsen arrangören redan i somras (det blev Turebergs FK med Sollentunavallen som arena). Nu har det också blivit dags för intresserade föreningar och distrikt att anmäla sitt intresse att ansvara för någon av övriga SM-tävlingar 2016.
     Utbudet av arrangemang är stort och brett i olika avseenden: Det omfattar tävlingar för seniorer och/eller juniorer och/eller ungdomar på arena eller inomhus eller i terräng eller på landsväg! Så det är stor chans att det finns något som passar för varje hugad arrangör.
     OBS: Sverige skall 2016 vara värd för JNM-UNM mångkamperna i kombination med seniorlandskampen i mångkamp mot Estland och Finland. Även detta arrangemang går att söka nu.
     Ansökningar skall göras på särskilda blanketter som finns i PDF-format på vår "Hämta blanketter"-sida. Sista ansökningsdag är den 22 oktober!

Ungdomsting i november

SEP
16

Svensk Friidrotts Ungdomsråd har funnits i snart tio år och en av rådets huvuduppgifter har varit att skapa mötesplatser där unga ledare och tränare från alla delar av friidrotts-Sverige kunnat lära och inspireras av varandra. En sådan mötesplats har varit Ungdomstinget och nu den 7-9 november i Eskilstuna är det dags för ett nytt ting.
     Den här gången är syftet att ge deltagarna inspiration och verktyg till att i den egna föreningen planera och genomföra projekt inom något av områdena "Arrangemang", "Träningsmiljö" och "Organisation".
     Tinget vänder sig till engagerade personer i åldern 16-25 år som vill vara med om att påverka och driva projekt i den egna klubben.
     Sista anmälningsdag är den 10 oktober.
     * Ungdomsting 2014 - info, inbjudan, länkar till webbanmälan m m
     * Det här är Ungdomsrådet

Arrangörerna säger att terräng-EM skall gå i Samokov, men själva banan ligger i skidorten Borovets en mil bort horisontellt och trehundra meter högre vertikalt.

Arrangörerna säger att terräng-EM skall gå i Samokov, men själva banan ligger i skidorten Borovets en mil bort horisontellt och trehundra meter högre vertikalt.

Senhöstens terrängsäsong

SEP
16

Med Kontinentalcupen i Marrakech i helgen sattes i princip punkt för arenaprogrammet av nationella och internationella mästerskap, landskamper och cuper. Men det betyder inte att det är färdigtävlat för året eftersom senhösten ju numera bjuder på en minisäsong i terräng: SM i oktober, NM i november och EM i december.
     SM går som bekant i Eskilstuna 18-19 oktober, för NM är finska Vanda (där Helsingfors internationella flygplats ligger) värdort den 8 november medan EM arrangeras i det bulgariska vintersportparadiset Borovets i luciahelgen. Vad krävs då för att komma med till NM och EM? Svar på den frågan finns nu på vår uttagningssida för hösten!
     Självklart är SM den viktiga observationstävlingen inför NM dit Sverige planerar att som vanligt skicka lag i alla klasser, dvs M, K, P19 och F19. NM kommer sedan i sin tur att fungera som ett tillfälle att demonstrera kapacitet av EM-klass.
     Apropå EM så blir det annorlunda jämfört med sina föregångare därför att det kommer att gå på en plats som ligger hela 1300 meter över havet. Det är nog allra första gången som ett europamästerskap går på "hög höjd".
     "Tunnare luft" är alltså en faktor att ta hänsyn till för löparna och dessutom ökar förstås risken för vintertemperatur och -väglag när man är så pass högt upp i bergen. Borovets är som sagt en vintersportort som arrangerat såväl alpina världscuptävlingar som VM i skidskytte!
     Fast vinter kan det ju bli i mitten på december även på låglandet, minns bara EM för två år sedan i ungerska Szentendre - då var det lovikkavantar som gällde!
     Hemsidan för årets EM-JEM terräng i Borovets

Både Louise (121) och Annelie sänkte personliga rekorden med över två minuter.

Både Louise (121) och Annelie sänkte personliga rekorden med över två minuter.
Foto: Deca Text & Bild

Mer om årets SM-halvmara

SEP
16

Det blev alltså två förstagångsmästare på halvmaran i lördags i Hälles Ababa Lama (t o m debut på distansen) och Hässelbys Lena Eliasson. Lena tog visserligen silver redan 2008 (och brons i fjol), men har ju fram till i år bara gjort ytterst sporadiska "gästspel" i friidrotten eftersom orienteringen varit hennes prio 1.
     Lenas nästpers 1:15:18 anförde också den bästa kvinnliga SM-toppbredden (i alla fall under det senaste dryga decenniet) med tre till under 1:17 och ytterligare fyra under 1:19. Det främst tack vare rejäla nya pers för tvåan Louise Nilsson (förbättring 2:08), trean Frida Lundén (0:47), fyran Annelie Johansson (2:22) och sexan Hanna Lindholm (1:51)!
     Bland männen kom äntligen första halvmaramedaljen för Johan Larsson som var 6:a 2010 på 1:08:58, 5:a 2011 på 1:07:44, 4:a 2012 på 1:06:54 och nu alltså 2:a på 1:06:06. Bronsplatsen tillhörde länge Haben Idris men han tröttnade på slutet.
     Bakom jagade trion Fredrik Johansson (Ullevi), Fredrik Johansson (Lidingö, orienterare som i år börjat synas en del i löpning) och Oscar Carlsson (Apladalen). Inte oväntat hade Ullevi-Fredrik - näst bäste svensk på EM-maran - disponerat krafterna bäst och tog därmed bronset.
     23-årige Oscar var dock bara 14 sekunder bakom i mål tack vare "dunderperset" 1:07:43 (tidigare 1:10:14). Fast att det fanns ett lyft outtaget för Oscar förstod man i förväg genom de stora framstegen på kortare distanser den här sommaren (14:49 på 5000m, 30:32 på 10000m, 8:a på SM-milen).

Regionsmästerskapen:
Sju nya årsbästan

 15 sep, 2014.I helgen som gick hade Götalands och Svealands bästa 13/14-åringar sammanstrålat till regionsmästerskap på Rimnersvallen i Uddevalla resp Ekängen i Eskilstuna. Som alltid när det handlar om mästerskap (säsongsmål i kombination med tuff konkurrens) blev spåren stora i årsbästalistorna.
   Totalt blev det 172 nya noteringar i våra 14-årslistor och sju av dessa innebar dessutom nytt allra högst upp:

Läs mer Fortsättning...

Standaren inför terrängerna

 15 sep, 2014.Om drygt en månad avslutas SM-året 2014 med terrängerna i Vilstaområdet i Eskilstuna. Därmed kommer också samlandet av poäng i klubbarnas kamp om mästerskapsstandaren att avslutas.
   Hur läget är inför den slutspurten framgår av våra efter helgens SM halvmarathon just uppdaterade poängsammandrag. Med totalt 22 poäng på spel för män resp kvinnor innebar lördagens halvmara i Stockholm inga stora förändringar i totalen:

Läs mer Fortsättning...

Marrakech:
Charlotta 5:a på hinder

 14 sep, 2014.Hinderloppet i Marrakech fick en ganska typisk "cupkaraktär", dvs en väldigt avvaktande inledning, en halvhygglig mittfas och en blixtrande avslutning. Kilometertiderna sammanfattar detta i siffror : 3:40 - 3:12 - 2:58.
   Charlotta Fougberg tvingades släppa den absoluta tätkontakten under den andra kilometern och hade sedan på slutet en kamp med

Läs mer Fortsättning...

Marrakech:
Meraf visade världsklass!

 13 sep, 2014.Enligt årsbästa skulle Meraf Bahta komma sjua och näst sist i 3000m-loppet på Kontinentalcupen i Marrakech - i verkligheten kom hon tvåa slagen med mindre än sekunden av Genzebe Dibaba.
   Loppet hade typisk mästerskapskaraktär, dvs ingen fart alls första två kilometerna (3:09.5 - 3:10.4) och sedan en rasande snabb avslutning. En avslutning som anfördes av Dibaba och där Meraf var ensam om att kunna hänga med någorlunda.
   "Rasande snabb avslutning" handlade om en slutkilometer på ca 2:37.5 för Dibaba och ca 2:38.5 för Meraf. 2:38.5 är alltså samma fart som man håller i

Läs mer Fortsättning...

Halvmaran:
Ababas 3:e SM-guld i år

 13 sep, 2014.Hälles Ababa Lama har haft ett riktigt lyckat SM-år 2014: I juli vann han premiären på 10 km väg, i början på augusti tog han hem silver på 10000m och guld på 5000m vid Friidrotts-SM i Umeå och nu idag i Stockholm bärgade han även halvmarothontiteln.
   Trots att det handlade om debut på distansen disponerade han krafterna föredömligt med 5 km-bitarna på 15:20 - 15:19 - 15:21 - 15:27 och fortsatte till 1:04:47 i mål. Han blev ensam längst fram ungefär halvvägs och segermarginalen till Strömstads Johan Larsson blev 1:19.
   SM-bronset hamnade hos

Läs mer Fortsättning...

Halvmaran:
Lenas första friidrottsguld

 13 sep, 2014.I fem år har Hässelby Isabellah Andersson prenumererat om SM-titeln på halvmaran och det har aldrig heller varit minsta tvekan. Men efter sommarens fotskada var Isabellah fortfarande långt från sin bästa form och i stället blev det klubbkamraten Lena Eliassson som styrde loppet från täten.
   Redan efter 5 km ledde Lena med 34 sekunder före trion Isabellah, Frida Lundén (Studenterna) och Louise Nilsson (MAI). Vid milen var ledningen 51 sekunder till Frida och Louise. Men sedan vände trenden: Vid 15 km var Louise bara 33 s efter och frågan var om hon skulle hinna ikapp.

Läs mer Fortsättning...

Fler nyheter

Månadens i juli: Andreas
Kontinentalcupen:
Sista helgen med gänget

Kontinentalcupen:
Meraf & Charlotta vs Världen

Uppdrag: 2x14.500 åskådare!
Nytt samarbete med Folksam
Vad händer vintern 14/15?

Läs mer Nyhetsarkivet

 

att söka/anmäla/rösta/..

28.9  Idrottslyftet vint.14/15

30.9  Proj.led.Finnkamp'15

30.9  Folksam Challenge'15

30.9  Sankt.arena/långl'15

1.10  Löpträn.kurs steg2

10.10  Ungdomstinget '14

15.10  Föreningsbyte

15.10  Friidrottsgymn. ht '15

22.10  SM-tävling '16


Årets säsong:
23 aug - 19 okt
ÅRETS RESULTAT

Perspektiv på friidrott

Anna Jonsson

Perspektiv på friidrott

September 2014
Anna Jonsson

Under den här rubriken ger, varje månad, en ny person sina perspektiv på friidrotten.

Läs hela texten här

Senaste videoklippet

Isabellah Andersson inför Tjejmilen

Se filmen i storformat och fler filmer i Mediabiblioteket.


RESULTATSäsongen 2014 avslutad


Säsongen 2014 avslutad


NY UPPLAGA!
BESTÄLL (75 kr)!


Ungdomar 2014


/SvenskFriidrott

twitter13loggaM2.jpg
/SvenskFriidrott

instagram13loggaM2.jpg
/SvenskFriidrott

 

 


LADDA NED!
(PDF, 1.4 MB)

 

Idrottslyftet

 

* Aktuella övergångar

VÄRLDENS BÄSTA FRIIDROTTSARENA

Då, nu och i framtiden!

LÄS MER!

 

Börja friidrotta?

Mediabibliotek

Film, bildspel och ljud

I vårt mediabiliotek hittar du alla filmer, bildspel och ljudfiler från friidrottsvärlden.

 Mediabibliotek