Fredag 26 april 2019

Resultat & Årsbästa

 Sök på friidrott.se

svenskalopare16shoploggaSb.jpg

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Valberedningen föreslår:
Toralf Nilsson till Riksidrottsstyrelsen

APR
25

Om en månad - den 24-26 maj - genomför den samlade svenska idrottsrörelsen Riksidrottsmötet (RIM), där det bl a skall väljas ny styrelse för Riksidrottsförbundet (RF). Nu har RF:s valberedning presenterat sitt förslag:
     * Björn Eriksson - som tidigare varit SFIF-ordförande - föreslås få förtroende för en tredje 2-årsperiod, dvs fram till 2021, som ordförande för Riksidrottsstyrelsen (RS).
     * Toralf Nilsson - som nyligen efter 12 år lämnade sitt uppdraq i Europeiska Friidrottsförbundets styrelse - föreslås av valberedningen som ny ledamot av RS för den kommande 4-årsperioden.
     Då skall man veta att det till de fem platserna hade nominerats inte mindre än 15 kandidater - 4 som omval och 11 som nyval.
     / A. Lennart Julin

Vid JVM i Tammerfors i somras gick medaljerna till Mondo, Bradford och Ejima och därefter följde Lita Baehre, Collet och Guttormsen!

Vid JVM i Tammerfors i somras gick medaljerna till Mondo, Bradford och Ejima och därefter följde Lita Baehre, Collet och Guttormsen!
Foto: Deca Text & Bild

"De fantastiska stav-99:orna"

APR
24

Sam Kendricks, Renaud Lavillenie, Piotr Lisek, Timor Morgunov – namnen på Mondo Duplantis tuffaste motståndare i världstoppen i stav har vi präntat in under de senaste årens olika mästerskap och Diamond League-galor.
     Men det finns anledning att snarast lära sig också namnen Emmanouil Karalís, Zach Bradford, Sondre Guttormsen, Bo Kanda Lita Baehre, KC Lightfoot, Masaki Ejima och Thibaut Collet. För alla dessa sju är jämngamla med Mondo – dvs födda 1999 – och kommer alltså till skillnad från ”gamlingarna” Kendricks, Lavillenie, Lisek och Morgunov att kunna hänga med honom under hela karriären.
     Mycket tillfälligheter ...
     Det som gör dem särskilt intressanta är att de – tillsammans med Mondo – faktiskt utgör tidernas vassaste årgång stavtonåringar!
     Naturligtvis handlar ”De fantastiska stav-99:orna” mest om tillfälligheter. Det är ju sju hoppare som kommer från helt andra hörn av världen än Louisiana i USA: Grekland, Japan, Tyskland och Norge plus Illinois och Missouri i USA!
     ... men kanske också "Mondo-effekt"?
     Träningsupplägg och hoppteknik varierar därför säkert också kraftigt men där kan nog – vid sidan av slumpen – finnas något som skulle kunna kallas en psykologisk ”Mondo-effekt”.
     För alla jämngamla stavintresserade har ju oberoende av var de bott i världen kunna kolla otaliga Youtube-klipp på Mondos framfart. Och det har säkert inspirerat inte minst genom att klippen konkret demonstrerat att man ”inte behöver vänta” på att hoppa högt i stav.
     Så läs mer om Mondos spännande årskamrater i vår specialartikel om ”Stavhoppar-99:orna”!
     / A. Lennart Julin

Vill du välkomna friidrottsstjärnor under BAUHAUS-galan?

APR
24

Torsdagen den 30 maj är det dags för BAUHAUS-galan på Stockholms Stadion. Det är tionde gången som Diamond League-galan, som är en av världens fjorton bästa friidrottsgalor, arrangeras i Stockholm och den gör att många av världens främsta friidrottare kommer inresande till huvudstaden. Nu söker arrangörerna några extra personer som kan hjälpa till att ta emot och transportera gästerna.

Läs mer Läs mer...

Nu har vintern rasat ut:
Dags att stänga innestatistiken!

APR
24

I alla fall vad gäller friidrotten har vintern rasat ut: I fredags gick nämligen den sista inomhustävlingen i den nationella kalendern - Ungdomsspelen i Eskilstuna - och det är faktiskt inte mer än 10 dagar till dess den nationella utomhussäsongen inleds med tävlingar i Jönköping, Skara och Sätra.
     Därför är det hög tid att göra bokslut för innesäsongen.
     Så gör gärna nu direkt en extra koll av våra bästalistor för inomhussäsongen! innan dessa stängs definitivt.
     Ev fel eller brister rapporteras sedan snarast till SFIF Statistik så att vi kan korrigera/komplettera innan det är dags att flytta över allt statistiskt fokus till utomhusverksamheten.
     / A. Lennart Julin

Ny hall på gång i Skellefteå

APR
23

För drygt 25 år sedan var Skellefteå bland de första i Sverige om att skapa en friidrottshall med permanent rundbana i det komplex som nu kallas Skellefteå Kraft Arena.
     I början på september togs de första spadtagen för en helt ny modern friidrottshall - Florahallen - som skall ersätta den gamla. Florahallen har hämtat inspiration från bl a IFU Arena i Uppsala.
     I första hand är det naturligtvis en träningsanläggning men tanken är ändå att också kunna hantera även litet större tävlingar som t ex IJSM.
     Arbetet har redan kommit en bra bit på väg med stomme och ett skal av väggar, och tak på plats men det återstår förstås mycket arbete innan det blivit en färdig friidrottshall. Enligt tidsplanen skall den vara klar att tas i bruk till vintern 2020/2021.
     / A. Lennart Julin

I höstas Finnkampsvinnarei ett taktiklopp - nu vinnare i ett lopp som gick mer än minuten snabbare!

I höstas Finnkampsvinnarei ett taktiklopp - nu vinnare i ett lopp som gick mer än minuten snabbare!
Foto: Deca Text & Bild

Perspektiv på Suldans 13:31

APR
21

Suldan Hassans 28-sekunders kapning av personliga rekordet på 5000m ned till 13:31.35 i fredags innebar ett slags uppvaknande för en manlig gren som för svenskt vidkommande under senare år blivit alltmer undanskymd, nästan bortglömd.
     I synnerhet gäller detta på seniorsidan där senaste starterna på OS och VM var 1992 resp 2007 och där antalet topp-10 placeringar på EM de senaste 50 åren (16 mästerskapen) inskränker sig till tre (en 5:e, en 6:e och en 8:e).
     När historien ligger så pass långt tillbaka i tiden kan det finnas anledning att lyfta fram den i ljuset igen. I en specialartikel har vi därför sammanställt alla svenska resultat är bättre än eller lika med Suldans 13:31.35.
     Snabbaste på elva år
     Det handlar om totalt 30 tider fördelat på sex olika aktiva under perioden 1974-2008. 26 av 30 resultat ligger 25 eller fler år bakåt i tiden, dvs hade redan gjorts flera år innan Suldan föddes 1998.
     Listan visar även att senast någon sprang fortare än Suldan gjorde nu var sommaren 2008, dvs för knappt 11 år sedan (uppgiften som cirkulerat i vissa medier om 13 år är alltså inte korrekt.)
     Läs specialartikeln ”Snabbaste svenska 5000m-loppen”!
     / A. Lennart Julin

USA: Helgsummering

 21 apr, 2019.Sista tävlingsdagen under USA-helgen gladde framförallt Upsalas Caisa-Marie Lindfors som på träningsläger i Flroida vid tävlingar i Clermont noterade nya rejäla personbästa både i kula (14.20) och i diskus (52.68).
   Sistnämnda lyfter henne till 4:e platsen genom tiderna i F19 och i båda grenarna överträffade Caisa-Marie med god marginal kvalgränserna till U20-EM i Borås.
   Säsongsdebut för Mondo
   På lördagen passade också Mondo Duplantis på att öppna sin utomhussäsong hemma i Baton Rouge. Efter 5.35 i andra och 5.55 i första var han plötsligt ensam kvar. Då gick han direkt på världsårsbästat 5.81 som dock inte ville sig den här dagen.
   Två dagar efter längdperset 6.47 i Long Beach startade Erika Kinsey

Läs mer Läs mer...

USA: Suldan 13:31 på 5000m
- 7:e bäste svensk genom tiderna

 20 apr, 2019.Upp som ny 7:a genom tiderna efter att ha sänkt personliga rekordet med nästan halvminuten: Ullevis 21-årige Suldan Hassan tog verkligen ett stort utvecklingskliv i natt när han vann (!) A-heatet på 5000m vid de klassiska Mt SAC-tävlingarna i Torrance (SV om Los Angeles) på 13:31.35!
   Det är mer än tio år sedan någon svensk sprang snabbare på 5000m och det fattas faktiskt inte mer än nio sekunder ned till kvalgränsen för VM i Doha! Tuffa nio sekunder förstås men Suldan kapade alltså nu 28 sekunder på perset i ett svep.
   Fast till den här sommaren finns ju ett annat mästerskap som är högintressant för Suldan - nämligen U23-EM i Gävle. Det snabbaste någon i den åldersgruppen (födda 1997-1999) sprang förra året var 13:34 .....
   Lyftet överraskande Suldan själv:
   – Träningen i Flagstaff har gått bra senaste veckorna, jag har känt mig stark. Har legat på ca 12 mil i veckan, vilket är mängdrekord. Hade som mål innan

Läs mer Läs mer...

USA: Wictor VM-kvalade: 20.70!!!

 20 apr, 2019.Om det till äventyrs var någon som såg Wictor Peterssons supertävling vid IJSM i Växjö i vintras som en lycklig tillfällighet så är det bara att nu - efter Wictors insats på fredagen vid "Bryan Clay Invitational" i Azusa (Californien) - erkänna att man hade fel:
   För i Växjö hade Wictor serien 20.00 - 20.12 - 20.65 - 19.77 - 20.04 - 20.41, vilket gav ett snitt på 20.16.
   Men idag var snittet ännu bättre (20.29) efter serien 20.54 - 20.46 - 20.70 - 20.38 - 19.65 - 20.05!!
   Men 5 cm-förbättringen av personliga rekordet till 20.70 innebar inte bara att Wictor klättrar till 4:e plats genom tiderna utan också - vilket förmodligen känns ännu viktigare just nu - att han precis fixade direktkvalgränsen till VM i Doha i höst!
   Fast med tanke på att

Läs mer Läs mer...

Kraftmätningen 2019:
Knapp månad till kvalperioden börjar

 19 apr, 2019.Samma helg som Finnkampen genomförs varje år 15-åringarnas inofficiella lagmästerskap Kraftmätningen. Årets final går alltså 24-25 augusti med Tibblevallen i Täby som tävlingsplats.
   Men för att få vara med i den finalen måste klubben ha kvalat in och även om finalen ligger drygt fyra månader framåt i tiden börjar faktiskt kvalperioden redan om en knapp månad.
   Totalt genomförs åtta kvaltävlingar mellan den 18 maj och den 15 juni spridda över landet från Helsingborg och Ljungby i söder till Umeå och Piteå i norr till Borås i väster och till Söderhamn, Nyköping och Bålsta i öster. Varje förening väljer själv vilken av kvaltävlingarna man vill ställa upp i.
   All information om Kraftmätningen 2019
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

USA: Pers direkt för Erika!

 19 apr, 2019.Säsongspremiärer beskrivs inte sällan med formuleringar som "jag ville få ett kvitto på hur träningen fungerat". I så fall måste träningen för Trångsvikens Erika Kinsey ha fungerat riktigt bra den sista tiden.
   För i det allra första hoppet i den allra första utomhustävlingen för året - på torsdagen i Long Beach i Californien - satte hon nytt personligt rekord i längdhopp genom att notera 6.47 i vindstilla (+0.1).
   Det var 18 cm över gamla uteperset, 12 cm över inneperset och 1 cm över medvindsperset - och dessutom bara 3 cm från att ge en plats på svenska topp-10 genom tiderna i grenen! Och det var inget slumphopp eftersom Erika i hoppserien även hade ett på 6.44.
   Fast längd är ju ändå bara Erikas "andragren", så det skall bli intressant nu att se vad det kan bli när Erika härnäst ger sig på specialiteten höjd. Den fysiska formen är ju uppenbart där.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Intervjun: Svante - stavpionjären

 17 apr, 2019.När Upsala IF:s Armand Duplantis för drygt två år sedan klarade 5.90 vid Texas Relays i Austin blev han den svensk som hoppat allra högst i stavhopp. Men det var ändå inte första gången som en UIF-are var i den exklusiva positionen.
   Fast för att hitta den närmaste – och ende – föregångaren måste man gå mer än ett halvt sekel bakåt i tiden! Närmare bestämt till det dryga året mellan den 4 juli 1962 och den 18 augusti 1963 då UIF-aren Svante Rinaldo var innehavare av det svenska rekordet i grenen.
   Rätta svaret i Julfrågesporten
   Men det riktigt intressanta ”Förstat” för Svante var – som alla, som kollade in Julfrågesporten (fråga 2), redan vet – egentligen att han blev den allra förste

Läs mer Läs mer...

Fler nyheter

Bauhaus-galan: 10000m tillbaka!
Ett annorlunda OS-program
Ta friidrotten till skolan!
Från Stockholm 2017 till Paris 2019
Mer svenskt i Europaförbundet:
Karin direkt in "Exekutiven"!

Europaförbundets kongress:
Karin valdes in i styrelsen!

Läs mer Nyhetsarkivet