Torsdag 17 april 2014

 


Sök på friidrott.se

 
 Läs mer!
 Beställ!Med vår RSS håller du dig uppdaterad om vad som händer på friidrott.se. RSS (Rich document format Site Summary) är ett standardformat för att leverera nyhetsrubriker och sammanfattningar.

Om du har Internet Explorer 7, Firefox, Safari eller Opera så har du inbyggda funktioner för att upptäcka och prenumerera på RSS-flöden. Klicka på länken nedan för att läsa eller skapa en länk till vårt RSS-flöde.

Rss Prenumerera här

Mer om RSS och hur du använder det.


 
 
 
Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

A. Lennart Julin
redaktör
08-30 13 33

Information och
media

Fredrik Trahn
010-476 53 31
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter

Junior-VM 2016 till Kazan

APR
16

Sista dagen på Internationella Friidrottsförbundet IAAF:s styrelsemöte i Dakar kom det formella beslutet att JVM 2016 skall arrangeras i ryska Kazan.
     Ingen direkt sensation dels eftersom Kazan var enda kandidaten, dels eftersom Kazan mycket väl lyckades med arrangemanget av "Student-OS" Universiaden sommaren 2013.
     Anm: Kazan ligger drygt 70 mil rakt österut från Moskva.

Inte den här gången heller

APR
16

Hon har vunnit IEM förkrossande överlägset (mars 2013), hon har vunnit VM (augusti 2013), hon har vunnit inne-VM i utklassningsstil (mars 2014), hon har gjort världens nästa snabbaste inomhus (både februari 2013 och februari 2014, i år var det även europarekord).
     Men inget av detta har räckt för att Abeba Aregawi skall bli "Månadens" i webbomröstningen på Europaförbundet EA:s hemsida.
     Nu i vinter gav hennes 3:57 i Globen en tredjeplats för februari bakom Olha Saladuha (14.65 i tresteg i ukrainska mästerskapen) och Maria Kutjina (2.01 i höjd i Globen). Läs mer.
     Och för mars räckte inte den historiska 1500m-krossen i Sopot till mot vare sig Sandra Perkovic (70.51 i diskus på hemmaplan) eller Angelika Cichocka (IVM-silver på 800m på 2:00) eller Eloyse Lesueur (IVM-guld i längd på 6.85).
     Läs mer på EA:s hemsida.

APR
16

Rubriker är till för att fånga uppmärksamheten och det gjorde den här tvåspaltaren trots att den återfanns längst ned på sidan två i tidningen Metro förra måndagen. I alla fall reagerade den friidrottsintresserade direkt!
     Fast när man sedan läste texten blev man lätt besviken eftersom Nordiska Diskuschampionatet i Malmö inte hade varit en skönhetstävling för kastredskap utan en skönhetstävling för en sorts akvariefiskar.
     Men nästa tanke blev förstås: Varför finns det inte skönhetstävlingar för kastredskap? För kulor och släggor är det förstås inte så mycket utrymme för dekorationer i utformningen men för spjut och diskusar finns sådana möjligheter.
     Och i spjut har dessa designmöjligheter i färg och form också utnyttjats av tillverkarna i många år. Men veterligen hittills inte i diskus. Där har det alltid varit lackat trä eller enformigt enfärgad glasfiber som gällt. Eller?
     Eller finns det därute några seriösa kandidater till titeln "Snyggaste diskusen"? Hör i så fall av er till Redaktionen med bilder så kanske vi kan utse en vinnare av ett "Diskuschampionat" som handlar om riktiga diskusar!

VM 2019: Barcelona,
Doha eller Eugene?

Har ambitionen att bli
<br/>även Tracktown World!

Har ambitionen att bli
även Tracktown World!

APR
15

2003-2013 genomfördes sex friidrotts-VM och med undantag för Helsingfors 2005 (som fick hoppa in som reserv för London som ursprungligen fått arrangemanget men som misslyckades med att få fram den tilltänkta nya arenan) har värdstäderna varit mångmiljonmetropoler. Minst har varit Berlin och Daegu med runt 4-5 miljoner.
     Och det blir superstäder minst två VM framåt genom att 10+ miljonersstäderna (och f d OS-värdarna) Beijing och London tilldelats mästerskapen 2015 resp 2017. Men sedan kan trenden komma att brytas, för när ansökningstiden för VM 2019 löpt ut fanns de tre kandidaterna Barcelona, Doha och Eugene.
     Stor-Barcelona har också 4-5 miljoner men varken Doha (Qatar) eller Eugene (Oregon) är några jättestäder.
     Stor-Doha är runt 1.5 miljon och "Stor"-Eugene bara en tredjedels miljon. Visserligen kallar Eugene-folket sig själva för "Tracktown USA" men frågan är hur IAAF ser på avsaknaden av i stort sett all föreskriven infrastruktur - inkl ett VM-mässigt friidrottsstadion.
     För en tävling som JVM - som man ju arrangerar i sommar - är Eugene och friidrottsarenan Hayward Field (kapacitet runt 20.000) lagom. Men ett senior-VM på en idrottsplats snarare än ett stadion och i en stad med ytterst begränsad hotellkapacitet?
     Vad gäller Doha finns sommarhettan som ett stort problem. Deras Diamond League-gala går i början på maj men ett VM skulle hamna i augusti. Nyligen signalerade ju FIFA att det fotbolls-VM 2022 man gett till Qatar förmodligen kommer att spelas "på vintern".
     Beslutet om arrangör för friidrotts-VM 2019 kommer att tas av IAAF-styrelsen i november. Då kommer man även att utse arrangör för UVM 2017 (Buenos Aires, Nairobi eller Greensboro, USA), terräng-VM 2017 (Kampala, Uganda eller Manama, Bahrain) och Kontinentalcupen 2018 (Ostrava eller Bydgoszcz).
     Hittills klara internationella mästerska 2015-

Kvala nu till VM nästa år?

APR
15

Det kan tyckas att nästa VM - det som skall gå i "Fågelboet" i Beijing i slutet av augusti 2015 - är långt bort i tiden och självklart ligger huvudprioriteten just nu på EM i Zürich ett år tidigare. Dessutom börjar ju inte den ordinarie VM-kvalperioden förrän i höst efter säsongen (1 oktober).
     Men faktum är att för några grenar öppnades kvalfönstret redan vid nyår. Det gäller "sällan-tävlings"-grenarna 10000m, mångkamp och marathon. Där har det alltså gått bra att kvala in sedan drygt ett kvartal tillbaka. Det har bara funnits en liten hake: Att kvalgränserna inte varit fastställda.
     Idag vid IAAF:s council-möte i Dakar togs dock det formella beslutet. Så nu vet vi att det är 27:45/32:00 som gäller på 10000m, 8.075/6.075 i mångkamp och 2:18/2:44 på marathon.
     Men - säger säkert den observante - skall det inte vara dubbla gränser? En A och en B? Så som det ju varit sedan VM infördes för över trettio år sedan? Nej, i samband med VM i somras sas det att IAAF-council skulle göra om kvalsystemet så att det i fortsättningen skulle bli en enda gräns.
     Några närmare detaljer om det nya upplägget har dock inte blivit kända, men dagens besked visar i alla fall att IAAF gått vidare med den planerade nyordningen. Man kan väl ana (hoppas?) att ett land får anmäla upp till tre aktiva under förutsättning att alla klarat aktuell gräns.
     Jämför man de nya gränserna med vad som gällde för Moskva kan man se att de ligger mellan gamla A och B med en viss dragning mot A-hållet. Inga gamla resultat gäller alltså för Beijing, men av dagens svenska aktiva gjorde Marcus Nilsson och Sofia Linde strax över resp gräns i somras och Jessica Samuelsson högt över 2012.
     Anm: Kvalgränserna för övriga grenar kommer att offentliggöras i november 2014.

Målbilden för Europas friidrottare 2014.

Målbilden för Europas friidrottare 2014.
Foto: www.zuerich2014.ch

Vad som gäller i sommar

APR
15

Om bara fyra månader pågår årets internationella mästerskapshöjdpunkt EM i Zürich för fullt. Under de sex tävlingsdagarna skall det delas ut medaljer i 43 individuella grenar (inkl tre gånggrenar), 4 stafetter och två lagtävlingar (Europacupen marathon).
     Nu har arrangörerna presenterat årets medaljdesign för vilken formgivaren Alfredo Häberli svarat. En design där han arbetat in tävlingsarenan "nya" Letzigrunds karaktäristiska arkitektur (som ju också är utgångspunkten för tävlingsloggan).
     Läs mer om medaljerna på arrangörens hemsida.

Vad hände i USA i helgen?

 14 apr, 2014.Jo, bland annat det här:
   * Trångsvikens Erika Wiklund visade med 1.88 i första utetävlingen att hennes 1.88 i vintras inte var någon tillfällighet. Så det sex år gamla perset 1.91 kan komma under attack. Liksom EM-kvalgränsen 1.90. Erika snuddade nu dessutom vid 13 meter i tresteg med 12.96w.
   * Nytt pers för tredje gången nu i vår för

Läs mer Fortsättning...

Wilson Kipsang nr 1 på maran
- och inte bara just precis nu?

 14 apr, 2014.Det med spänning emotsedda mästarmötet i London Marathon gav ett mycket klart besked om vem som är världens just nu bäste marathonlöpare:
   Världsrekordhållaren Wilson Kipsang flöt visserligen länge bara med i klungan, men när han väl bestämde sig med ca milen kvar var loppet hans. Bara landsmannen Stanley Biwott klarade första tempohöjningen och när Kipsang satte in sin spurtväxel vid 40 km var även Biwott maktlös.
   Och det handlade om en verklig uppväxling (alltså inte om att sakta mindre än konkurrenterna) i två steg:

Läs mer Fortsättning...

Fredrik dagens svensk

 13 apr, 2014.Även om världens blickar idag var riktade på London var det samtidigt i Rotterdam som söndagens svenska marathonprestation gjordes:
   Ullevis Fredrik Johansson svarade nämligen för en suveränt väldisponerad insats med halvor på 1:10:18/1:10:35 till slutliga 2:20:53 i mål som 22:a i loppet.
   Det innebär att det ett och ett halvt år gamla perset (Frankfurt hösten 2012) 2:25:09 sänktes med över fyra minuter. Och det var verkligen ett lyft som byggdes på jämn fart:
   Fredriks 5 km-bitar gick på i tur och ordning 16:32 - 16:37 - 16:42 - 16:36 - 16:49 - 16:55 - 16:37 - 16:52, dvs med en spridning på bara 23 sekunder!

Läs mer Fortsättning...

Visst finns det terränglopp!

 12 apr, 2014.Härhemma i Sverige var det traditionellt terränglöpning som "gällde" under april månad, med en upptrappning från lokala lopp via DM till SM den sista helgen. Men nu har ju SM-terrängerna flyttat ett halvår framåt till senhösten och dessutom har den allmänna trenden i "löpningsbranschen" på senare år varit från terräng till landsväg.
   Men helt försvunnen är ändå inte terränglöpningen och ett arrangemang som verkligen håller liv i traditionen är

Läs mer Fortsättning...

Månadens i februari: Anna

 10 apr, 2014.Februari 2014 var verkligen "Det stora lyftets" månad för Lidingös Anna Silvander: Mellan den 1:a och 23:e sprang hon fem lopp, vann alla utom ett, tog sitt första JSM-guld, sin första senior-SM-medalj (silver) och debuterade i seniorlandslaget med seger och dunderpers.
   Det var heller ingenting turligt utan i alla loppen var Anna offensiv: I de fyra segrarna tog hon distinkt kommandot runt halvvägs och sprang helt sonika ifrån. Tvåorna distanserades med mellan en och tre sekunder.
   Den enda förlusten kom i spurten i SM-finalen på 800m där hon efter att ha kört i perstempo från start till slut fick ge sig för Hälles Linn Nilsson (f ö Månadens i januari) med 55 hundradelar.
   Just beredvilligheten att styra loppen var egentligen en signifikantare del av "lyftet" än själva perstiderna. Jämför vi med

Läs mer Fortsättning...

Hela uppländska historien!

 10 apr, 2014.1912 genomförde nybildade Upplands Idrottsförbund de första DM-tävlingarna i friidrott och nu har detta dryga sekel av uppländsk friidrott fått en mäktig dokumentation i boken "Upplandsbästa i friidrott genom tiderna".
   Basen i boken är som titeln anger en genom-tiderna-statistik, som är den djupaste och mest detaljerade som publicerats för något distrikt i Sverige. Listorna omfattar i de flesta grenarna över hundra resultat - och det med fulla detaljer modell Sverige-Bästa (dvs födelsedatum för personen och placering, plats, datum, vind m m för resultatet).
   Men boken innehåller mycket mer än så:

Läs mer Fortsättning...

Fler nyheter

Landslaget i sommar?
Söka Elitidrottsstipendium?
Världens lägsta höjdhopp?
På Bubkas twitterkonto
Tävling, tävling, tävling, ...
- Jag känner mig hedrad, omtyckt och uppmärksammad på ett väldigt speciellt sätt!

Läs mer Nyhetsarkivet

 

att söka/anmäla/rösta/..

2.5  Elitidrottstip. 14/15

Senaste videoklippet

Anna Silvander Månadens friidrottare februari 2014

Se filmen i storformat och fler filmer i Mediabiblioteket.

Perspektiv på friidrott

Gunilla Löthagen Sjöstrand

Perspektiv på friidrott

April 2014
Gunilla Löthagen Sjöstrand

Under den här rubriken ger, varje månad, en ny person sina perspektiv på friidrotten.

Läs hela texten här

lopkal14omslagM1.jpg
GRATIS!


Ungdomar 2014


/SvenskFriidrott

twitter13loggaM2.jpg
/SvenskFriidrott

instagram13loggaM2.jpg
/SvenskFriidrott

 

 


LADDA NED!
(PDF, 1.4 MB)

 

Idrottslyftet

 

* Aktuella övergångar

VÄRLDENS BÄSTA FRIIDROTTSARENA

Då, nu och i framtiden!

LÄS MER!

 

Börja friidrotta?

Mediabibliotek

Film, bildspel och ljud

I vårt mediabiliotek hittar du alla filmer, bildspel och ljudfiler från friidrottsvärlden.

 Mediabibliotek