Torsdag 28 maj 2015

 


Sök på friidrott.se


 

 
Med vår RSS håller du dig uppdaterad om vad som händer på friidrott.se. RSS (Rich document format Site Summary) är ett standardformat för att leverera nyhetsrubriker och sammanfattningar.

Om du har Internet Explorer 7, Firefox, Safari eller Opera så har du inbyggda funktioner för att upptäcka och prenumerera på RSS-flöden. Klicka på länken nedan för att läsa eller skapa en länk till vårt RSS-flöde.

Rss Prenumerera här

Mer om RSS och hur du använder det.


 

 
 
Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

A. Lennart Julin
redaktör
08-30 13 33

Information och
media

Magnus Fridell (vik.)
073-506 21 74
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


IAU VM Ultratrail på lördag

MAJ
28

Dubbelt så långt, många gånger mer kuperat och dessutom start åtta och en halv timme tidigare. Så även om Stockholm Marathon på lördag är "Årets kraftprov" för de flesta av deltagarna är deras dryga 42 kilometer på stadsgator ganska måttligt jämfört med den uppgift som deltagarna i IAU VM Ultratrail samtidigt har att ta itu med.
     Ett varv runt Annecysjön i de franska Alperna innebär att man skall avverka 85 km på en bana där det skiljer 1300 meter mellan högsta och lägsta punkt. Och som beteckningen "trail" indikerar handlar det inte heller om något slätt asfaltunderlag hela vägen runt.
     Totalt har 39 länder anmält deltagare, 25 från Europa, fem vardera från Amerika och Afrika, tre från Asien och ett från Oceanien. Sverige är med officiellt för första gången (mästerskapet går för 5:e gången) och de som kommer att springa i landslagsdräkt är Rånäs Fritjof Fagerlund och IS Götas Mimmi Kotka.
     Starten kommer alltså att gå redan kl 03.30 på lördagsmorgonen och manlige vinnaren väntas nå mål efter ca 12 timmar, dvs runt halvfyra på eftermiddagen.
     Häromkvällen hade SVT i sina Sportnyheter ett 3-minuters reportage om Mimmi Kotka inför landslagsdebuten. Den som missade inslaget då det sändes kan se det i efterhand via nyhetsarkivet på SVT:s hemsida.
     * IAU:s sida om VM Ultratrail
     * Arrangörens hemsida

Diamond League:
Fem på bara sexton dagar!

MAJ
28

Årets Diamond League-kalender är litet speciell såtillvida att när vi kommit till den 13 juni är faktiskt redan halva säsongen - 7 av 14 tävlingar - avverkad. Något som kommer att ställa speciella och tuffa krav på de toppaktivas förmåga att få ihop årets formplanering så att den absoluta toppen ändå kommer till VM i slutet av augusti.
     Eftersom vi så här långt med bara tre dagar kvar av maj genomfört endast två galor - Doha och Shanghai - innebär det att de närmaste dryga två veckorna på DL-touren blir hyperintensiva: Eugene 29-30 maj, Rom 4 juni, Birmingham 7 juni, Oslo 11 juni och New York 13 juni!
     Först ut är alltså den blivande (2021) VM-staden Eugene som nu också officiellt betecknas som en 2-dagars gala (som London varit från första början) trots att de tillhör kategorin "One-day-meetings".
     Medan London spritt sina 14 DL-grenar ganska jämnt mellan dagarna har Eugene valt att lyfta bort bara tre teknikgrenar (kula & diskus män, längd kvinnor) från den TV-sända huvudtävlingen och köra dem som utfyllnad till en kväll skapad för långdistans (utan DL-status).
     Fokusgrenen där är ett manligt 10000m med "hemmasonen" Mo Farah mot bl a kenyanen Geoffrey Kamworor (regerande världsmästare på halvmaran och i terräng). Kamworor ägnar sig i vanliga fall mest åt terräng och landsväg men gjorde 27:06 på 10000m bana i just Eugene som tonåring 2011.
     Farah fick ju faktiskt se sig slagen på 3000m i Doha för två veckor sedan i ett lopp som egentligen kändes perfekt upplagt för honom. Det kan ha gett fler löpare inspiration att verkligen tro på att Farah kan besegras. Fast just 10000m har egentligen känts som hans bästa gren de senaste åren.
     Anm: Vi återkommer med litet mer detaljerad förhands för lördagens huvudtävling som går mitt på dagen lokal tid vilket innebär sen kvällstid här i Europa.

Angelicas rekord under attack

Det känns som igår men det var faktiskt för snart fyra och ett halvt år sedan som Angelica med stöd av  Globenpubliken satte juniorvärldsrekord tre gånger om.

Det känns som igår men det var faktiskt för snart fyra och ett halvt år sedan som Angelica med stöd av Globenpubliken satte juniorvärldsrekord tre gånger om.
Foto: Deca Text & Bild

MAJ
27

Det var verkligen en magisk kväll i Globen på XL-galan den 22 februari 2011 då Angelica Bengtsson höjde sitt eget några dagar gamla juniorvärldsrekord 4.52 i tre etapper med totalt 11 cm. Fast med den lätthet som den då ännu inte 18 år fyllda Angelica flög över ribban var det nog inte så många som tänkte att 4.63 skulle överleva speciellt länge som rekord.
     Men det har det gjort i nu mer än fyra år. För Angelica själv kom nämligen några år där utvecklingen stod still och det blev därför inte förrän nu i vintras - den 31 januari - som hon klarade en högre höjd. Och andra utmanare har kommit och gått.
     Första gången vi här på friidrott.se använda rubriken ovan var i en notis i mitten av februari 2012 med anledning av att ukrainska tonåringen Hanna Sjelech hade klarat 4.60 vid en tävling i Donetsk.
     Ett år senare - i februari 2013 - återanvände vi rubriken första gången. Då med anledning av att italienskan Roberta Bruni också klarat 4.60.
     Men varken Sjelech eller Bruni lyckades gå vidare. De har fortfarande dessa 4.60-hopp som sina högsta i karriären och man har inte ens varit riktigt nära. Båda har nu vuxit ur junioråldern och deras utepers - från i somras - är faktiskt 4.50 resp 4.45.
     När vi idag i slutet av maj 2015 fortsätter vårt rubrikåterbruk är det dock ännu bättre underbyggt än tidigare. För den här våren/försommaren har vi sett inte mindre än tre tjejer - varav två 18-åringar - uppe på den här nivån:
     I februari hoppade australiensiska Nina Kennedy (f 97) 4.59 hemma i Perth och för en vecka sedan klarade venezuelanska Rosbeilys Peinado (f 97, vann UVM 2013) 4.60 hemma i Barquisimeto och ryska Alena Lutkovskaja (f 96, vann JVM 2014) 4.61 hemma i Irkutsk.
     Nog känns det sannolikt att åtminstone någon av dessa tre skulle kunna addera den handfull centimeter som nu fattas till rekordet. Men säker kan man aldrig vara, det har vi lärt oss. Fast framförallt har vi lärt oss hur bra - och därmed svårslaget - Angelicas 4.63 den där februarikvällen 2011 bevisligen var.

Eugene på lördag: Meraf börjar sommaren med 5000m

MAJ
27

Man kan smyga igång tävlingssäsonger eller så kan man göra som Hälles Meraf Bahta, dvs man börjar med att matcha de allra bästa. För i Diamond League-galan i Eugene på lördag ställs Meraf - efter ett par månaders höghöjdsträning i Arizona - på 5000m mot fem av de sex bästa på fjolårets världsbästa inkl ettan Genzebe Dibaba.
     Ser man till personbästa är Meraf nr 10 i startfältet med sina 14:59 från förra våren och fem av motståndarna har gjort 14:33 eller bättre. Så hon behöver inte känna något favorittryck, det hamnar i stället på Genzebe Dibaba. Etiopiskan som ju så sent som i vintras satte ett mäktigt innevärldsrekord (14:18) i Globen.
     Personliga rekord som ligger ett eller flera år tillbaka säger dock långtifrån allt om den aktuella kapaciteten. Just när det gäller sträckor som 5000m är tillfällena att göra bra tider dessutom ganska få.
     En Meraf i fjolårets sensommarform hade säkerligen i rätt lopp kunnat springa betydligt snabbare än 14:59. Det visade hon på 3000m i Kontinentalcupen när hon matchade Dibabas blixtrande avslutning så väl.
     Den enda av de allra bästa som saknas nu i Eugene är etiopiskan Almaz Ayana som ju chockade häromveckan i Shanghai med att sololöpa till 14:14, alltså bara några få sekunder från världsrekordet. Kan någon nu i Eugene göra en sådan tid? Vågar någon ens försöka?
     Startlistorna för Diamond League i Eugene
     SVT1 sänder galan direkt på lördag kväll kl 22.00-24.00.

Ostrava: Regn, rusk & Bolt

MAJ
26

Galan Zlata Tretra i tjeckiska Ostrava blev inte den lysande tillställning startlistorna hade indikerat och förklaringen var ett envist regnande och temperatur betydligt närmare 10 än 20 grader. De som tycktes lida minst var spjutkastarna där sex man var över 82 och där Kenyas Julius Yego vann på ny nationsrekordet 86.88.
     Supernamnen Bolt (20.13 i ett 200m-lopp som kom iväg först på tredje försöket i det envisa regnet), Powell (10.04 på 100m), Taylor (17.52 var hans enda över 17 i tresteg) och Bondarenko (2.24 i höjd) gjorde sin plikt och vann säkert men utan att lyckas glänsa.
     Bondarenko t ex hade segrat redan efter 2.24 i första och gick sedan direkt till 2.34 där han inte var nära. Och det femte supernamnet Rudisha skadade sig (framsida lår eller ljumske?) olyckligt och bröt illa grimaserande 600m-loppet redan efter drygt hundra meter.
     Mest nöjda med dagen var nog de polska löparna eftersom Zalewski (300m), Kszczot (600m) och Lewandowski (1000m) alla vann upphaussade lopp som var uppbyggda kring och för helt andra (Maslák, Rudisha resp Kiprop).
     Riktigt nöjd alldeles säkert även Marharyta Dorozjon - för bara några veckor sedan klar med nationsbytet från Ukraina till Israel - och som nu vann kvinnliga spjutet på nya perset/nationsrekordet 63.85 långt före tidigare (?) storheter som Abakumova och Spotakova (4:a/5:a på dryga 58).
     Arrangörens resultatsida

On the road to NCAA

MAJ
25

Den amerikanska universitetsfriidrotten drog igång sin utomhussäsong redan i början av mars och den kulminerar den 10-13 juni i Eugene (Oregon) med de stora NCAA-mästerskapen. En svensk har redan bokat in en startplats där, tiokamparen Marcus Nilsson (Högby).
     Men det är bara i mångkamperna som man kvalar in på sina årsbästan, i övriga grenar gäller det lyckas i en "semifinal"-runda som genomförs nu torsdag-lördag i dels Austin (Texas), dels Jacksonville (Florida). Sex svenskar finns med i startlistorna på båda ställena.
     Austin: Elmar Engholm (Hässelby) 1500m, Emil Blomberg (Hässelby) 3000m hinder, Micael Ljungberg (Nyköping) diskus, David Johansson (Åhus) spjut, Julia Viberg (Spårvägen) diskus och Ida Storm (Hässelby) slägga.
     Jacksonville: Andreas Duplantis (Stål) stav, Lowe Litzell (Hässelby) och Alexander Larsson (Upsala) båda slägga, Rebecka Abrahamsson (Gnistan) tresteg, Frida Åkerström (Huddinge) kula & diskus samt Emelie Larsson (Ullevi) spjut.
     Högst rankade i resp gren enl årsbästa är Emil (2:a), Ida (5:a), Julia och Lowe (båda 7:a) som alla alltså ligger klart över finalstrecket som dras efter de 12 bästa nu i "semifinalerna". Sedan har vi en klunga "runt strecket" och strax efter: Elmar (12:a), Frida (14:e kula), Alexander (15:e) samt Rebecka och Andreas (båda 19.e).

Mångkampstrupper uttagna

 26 maj, 2015.Mångkamparna har tre egna landslagstillfällen vid sidan av de stora mästerskapen: Landskampen mot Finland och Estland den 6-7 juni i estniska Tartu, Nordiska för juniorer och ungdomar den 13-14 juni i danska Tårnby och Europacupen den 4-5 juli i polska Inowroclaw.
   Ansvarige landslagsledaren Ulrik Mattisson har nu tagit ut de svenska trupperna till de två juniuppdragen. Eftersom de två tävlingarna går med bara en veckas mellanrum går det inte att köra båda och några av våra bästa juniorer kommer därför att köra seniorkampen.
   Det gäller 95:orna

Läs mer Fortsättning...

Det finns varv för alla

 25 maj, 2015.För att få springa en halvmara som lördagens GöteborgsVarvet måste man fylla minst 17 år under året. Men de yngre får ändå vara i denna löpningsfestival genom söndagens Mellan (14-19 år) och Lilla (7-13 år) Varven.
   I MellanVarvet var distansen 5.1 km och i Lilla 2.4 km eller 1.3 km och totalt var det drygt 6.500 barn och ungdomar som genomförde dessa lopp.
   För det stora GöteborgsVarvet 2015 innehåller

Läs mer Fortsättning...

Hengelo: Erica 6.69w

 24 maj, 2015.Vid FBK Games på söndagseftermiddagen i holländska Hengelo kom Erica Jarder tvåa på 6.69. Visserligen var vinden strax över gränsen - +2.4 - men faktum är att Erica hoppat längre bara två gånger tidigare i karriären: 6.84 i medvind på Göteborgs GP 2014 och 6.71 inomhus på Inne-EM i Scandinavium 2013.
   Noterbart också att Erica nu besegrade två som hon hade framför sig både på ute-EM i somras och på inne-EM i vintras -

Läs mer Fortsättning...

Oordegem: 8:33 på hinder,
snabba juniorer & fler pers

 23 maj, 2015.Många svenskar tävlade i belgiska Oordegem under eftermiddagen och kvällen och de personliga rekorden rasslade in för löparna. Höjdpunkterna:
   3000m hinder
   Turebergs Daniel Lundgren vann A-heatet med sju sekunder på 8:33.51 (bästa svenska tiden på fem år) och junioren Vidar Johansson (Sävedalen) tog hem B-finalen på 8:56.37 (7:e P19 genom tiderna)! Örgrytes Ronja Fjellner putsade bort nästan tio sekunder på sin bästatid när hon gjorde 10:05.45 (8:a genom tiderna) - och Helsingborgs 20-åriga Isabell Norstedt drygt 17 s ned till 10:24.29.
   5000m
   Tre svenskar under 14 minuter: Spårvägens Olle Walleräng 13:57.50 i A-heatet var inte pers men det var Högbys David Nilssons 13:57.50 (tidigare 14:18 inne) och MAI:s Anton Danielsons 13:59.50 (tidigare 14:08 för fyra år sedan)!
   I B-heatet var dessutom dagens andra svenska juniorrekord inte alls långt borta när Spårvägens Wille Levay sprang in på 14:07.60. Det gör honom till

Läs mer Fortsättning...

Lag-SM-kvalet i Eskilstuna:
Dröm-60 för Simon!

 23 maj, 2015.Även om kampen om lagpoängen var kärnan i tävlandet denna lördag på Ekängen saknas det inte intressanta individuella resultat:
   * Upsalas Simon Pettersson klev in i den svenska 60m-klubben i diskus med ett kast som mätte 60.25. Det var två år sedan Simon lämnade mångkampen för att fokusera på diskus och utvecklingen har gått snabbt: 49.71 första året, 55.39 i fjol och nu alltså redan nästan fem meter till!
   * IF Götas Oscar Vestlund klev så när in i 70m-klubben i slägga när han förbättrade sitt veckogamla pers 68.14 med dryga metern till 69.19.
   * IF Götas Caroline Tegel tog ett jättekliv i utvecklingen när hon

Läs mer Fortsättning...

Fler nyheter

Nordic Challenge:
Johan dunderpersade 29:11!

Juniorrekord i spjut: 78.73!
Lag-SM kval: Huddinge & Göta tog finalplatserna
Varvet: Mikael 1:05
Varvet: Kenya & Etiopien
Stav: 2 x 4.41 i säsongsdebut

Läs mer Nyhetsarkivet

 

att söka/anmäla/rösta/..

31.5  Hugo Levin-priset

31.5  Sankt.innetavl'15/16

31.5  N-E Emilsson-stipend.

Perspektiv på friidrott

Hillevi Thor

Perspektiv på friidrott

Maj 2015
Hillevi Thor

Under den här rubriken ger, varje månad, en ny person sina perspektiv på friidrotten.

Läs hela texten här

Senaste videoklippet

Isabellah Andersson vann SM-milen i mitten av april och blev då historisk som friidrottens mesta mästare. Här berättar hon om varför det gått så bra i år och om uppladdningen inför VM.

Se filmen i storformat och fler filmer i Mediabiblioteket.

  
GRATIS!
BESTÄLL!


Stockholms Stadion
12-13 september 2015

BILJETTER!


Säsongen 2015
startar den 25 juni


Säsongen 2015
startar den 7 juni

 

Idrottslyftet

 

 

VÄRLDENS BÄSTA FRIIDROTTSARENA

Då, nu och i framtiden!

LÄS MER!

 

Börja friidrotta?

Mediabibliotek

Film, bildspel och ljud

I vårt mediabiliotek hittar du alla filmer, bildspel och ljudfiler från friidrottsvärlden.

 Mediabibliotek