Tisdag 22 juli 2014

 


Sök på friidrott.se

 
 Läs mer!
 Beställ!Med vår RSS håller du dig uppdaterad om vad som händer på friidrott.se. RSS (Rich document format Site Summary) är ett standardformat för att leverera nyhetsrubriker och sammanfattningar.

Om du har Internet Explorer 7, Firefox, Safari eller Opera så har du inbyggda funktioner för att upptäcka och prenumerera på RSS-flöden. Klicka på länken nedan för att läsa eller skapa en länk till vårt RSS-flöde.

Rss Prenumerera här

Mer om RSS och hur du använder det.


 
 
 
Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

A. Lennart Julin
redaktör
08-30 13 33

Information och
media

Fredrik Trahn
010-476 53 31
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter

JVM: Mångkamparna

JUL
22

* Emma Stenlöf och Sofia Linde inledde sina sjukamper med 14.06/+1.1 resp 14.09/+0.3 (årsbästa) på korta häcken och de ligger 7:a/8:a efter första grenen. Även om höjdhoppet inte gick riktigt så bra som det kunde ha gjort (1.76 resp 1.73) avancerade de till 6:a/7:a efter två grenar,
     * Fredrik Samuelsson och Andreas Gustafsson startade sitt tiokampande med 11.20/+1.0 resp 11.21/+0.5 på 100m. De ger dem 24:e resp 26:e plats efter gren 1. Efter 6.74w/+2.7 i längd ligger Andreas kvar som 26:a medan Fredrik efter 7.03/+1.7 klättrade till 21:a.
     Fredrik klättrade vidare tack vare nya uteperset 14.62 i kula och är efter tre grenar uppe på 14:e plats (av 34 startande). Jämför man med persserien från JEM i fjol 7.542 ligger Fredrik nu plus 97 p.
     Andreas noterade 12.86 i kula och är därmed 27:a totalt inför höjdhoppet.

JVM: Austin till semi

JUL
22

Austin Hamilton hade marginalerna på sin sida i kampen om avancemang på tid. I första heatet hade fyran 10.55, Austin i andra var fyra på 10.56 och så långt kändes osäkert med att bli en av de tre tiderna med tanke på att fem heat återstod.
     Men i slutänden var det bara fyran i heat 5 (10.44) som passerade så Austin vidare som tredje tid till semi. Man bör dock notera att det också fanns löpare som gick vidare på placering på 10.56.

JVM: Final för Elienor

JUL
22

När Elienor Werner klarade 4.10 i andra försöket var hon den tionde att klara den höjden och tre hade en chans kvar. Men när den första av dem rev också i tredje var alltså Elienors topp-12- position säkrad.
     Klara Mattssons nästpers 3.90 räckte dock inte för vidareavancemang.
     Riktigt illa ute var USA:s etta Freier som räddade sig vidare precis genom att ta sin ingångshöjd 4.10 i tredje och sista.

JVM: Wille till final!

JUL
22

Offensiv start och sedan släppte aldrig Wille Levay sin position med tätkontakt i första försöksheatet på 1500m. Kenyanen Sawe svarade för tempot och på slutet rann han ifrån allt och alla.
     Men Wille kämpade och höll en direktkvalificerande 3:e plats sista tvåhundra meterna i loppet. Tiden 3:43.28 innebar pers med ett par sekunder och var bara dryga sekunden från Morgan Tollofséns 25 år gamla svenska juniorrekord!
     Bland de utslagna bakom Wille fanns både Etiopiens Berhane (8:a) och Spaniens Jimenez (10:a).
     Men farten var ändå så bra i första heatet att alla tre tiderna vidare kom därifrån. Detta eftersom ingen tog riktigt ansvar för tempot i heat 2 och 3. Många offer skördades i dessa försök:
     Av de startande hade Wille 19:e årsbästat, men åtta av de arton före slogs ut direkt. Bl a båda etiopierna, ena marockanen, britten och amerikanen! Och statistikettan Ghachoui (3:38.56) tog sig bara vidare på tid slagen av Wille med närmare två sekunder.
     PS. Mest övertygande i försöken vid sidan av Sawe var Brasiliens André som lekte hem andra heatet.

JVM: Sofi direktkvalade

JUL
22

Sofi Flink la ut spjutet på 56.04 - tre meter bortom direktkvalgränsen - i sitt första kast och kunde sedan packa ihop för dagen och ladda för finalen natten till fredag svensk tid.
     Tävlingspasset under kvällen svensk tid visades live av TV4 Sport (med engelsk kommentator). "Nattpasset" som startar kl 02.10 svensk tid i TV12 har svensk kommentator.

Åtta nya till Zürich

JUL
22

Förbundskapten Karin Torneklint gav idag ytterligare åtta klartecken för start i EM i Zürich i mitten av nästa månad.
     Den här gången handlar det om sju manliga och en kvinnlig aktiv.
     Bland männen är det tre 100m-löpare (Kling-Baptiste, Rose, Andersson), två 800m-löpare (Almgren, Gunnarsson) och två diskuskastare (N Arrhenius, Härstedt).
     Detta innebär - med tidigare uttagningar inräknade - att dessa tre grenar nu är "fullbokade" med tre svenska deltagare i varje. I alla övriga grenar för båda könen finns det fortfarande utrymme för ytterligare uttagningar.
     Det kvinnliga klartecknet gällde förstås Emma Green som ju direkt i den senarelagda årsdebuten i förrgår med sina 1.93 gick in som delad 11:a på Europabästa 2014.
     Det återstår fortfarande drygt en och en halv vecka av kvalperioden som ju avslutas genom årets Friidrotts-SM i Umeå första helgen i augusti.
     Allt om EM-uttagningarna

Västeråsare med internationella medaljer sen tidigare: Emma Stenlöf och Sofi Flink.

Västeråsare med internationella medaljer sen tidigare: Emma Stenlöf och Sofi Flink.
Foto: Deca Text & Bild

JVM: De svenska chanserna

JUL
22

Regerande mästarinnan i spjut Sofi Flink har utöver sina meriter – som därutöver omfattar VM-final, JEM19-guld och UVM-silver – även årets två längsta juniorkast. Västeråsaren är därför otvivelaktligen Sveriges främsta hopp på det Junior-VM som startar på tisdagskvällen. Sofis främsta rival är kroatiskan Kolak med två tävlingar över 57 meter, att jämföras med Sofis två över 58 i år och fyra över 60 meter ifjol.
      Sofi är också först ut på Hayward Field, tillsammans med klubbkamraten Emma Stenlöf och Täbys Sofia Linde, som inleder sjukampen med goda förhoppningar om topplaceringar.

Läs mer Fortsättning...

Årsbästalistorna uppdaterade

 21 jul, 2014.Vi befinner oss ganska mitt i 2014 års utomhussäsong på tröskeln till den stora mästerskapsmånaden med JVM och JNM22 den här veckan, SM nästa vecka, JSM/USM veckan därefter och EM ytterligare en vecka senare.
   Våra just uppdaterade årsbästalistor ger en bra bild av läget inför de stundande mästerskapsveckorna.
   Årsbästalistorna utomhus 2014

Läs mer Fortsättning...

Tisdag kväll börjar JVM!

 21 jul, 2014.Junior-VM föddes 1986 under det 1980-tal som var världsfriidrottens mest dynamiska programmässigt då även utomhus-VM (1983), inomhus-VM (1987) och den strukturerade internationella galatouren (1985) tillkom.
   Premiären gick i Athen så med den 2-årsrytm som tävlingen fick är vi nu alltså framme vid upplaga nr 15. Hittills har hälften (sju) gått i Europa, fyra i Amerika, två i Asien och ett i Oceanien. Men det blir faktiskt första gången som världens ledande friidrottsnation USA arrangerar.
   Och platsen är "Tracktown USA", dvs Eugene i Oregon i nordväst nära Stillahavskusten som under de senaste 25 åren växt fram som platsen i USA med det i särklass starkaste friidrottsintresset. Med en lagom stor arena (Hayward Field) finns alltså alla förutsättningar för en positiv inramning.
   Sverige har i år skickat en "normalstor" trupp på totalt

Läs mer Fortsättning...

SM-milens banlängd felaktig

 21 jul, 2014.Banan för SM-milen i Malmö fastställdes och kontrollmättes i april. På ett sent stadium inför loppet den 12 juli kom direktiv från gatukontoret till arrangören om att banan måste ändras i vissa avseenden.
   Ny kontrollmätning av förbundsbanmätare blev emellertid olyckligtvis inte genomförd förrän efter loppet. Det visade sig då att den bana som löparna under tävlingen anvisades att följa var endast 9936 meter lång, dvs 64 meter för kort.
   Detta påverkar inte loppets giltighet som tävling eller mästerskap. Däremot blir konsekvensen att de tider som presterades vid SM-milen 2014 tyvärr ej är giltiga för statistik och rekord. För en elitlöpare

Läs mer Fortsättning...

Ute i Europa:
Emma 1.93 i debuten

 21 jul, 2014.En krånglande rygg har gjort att Emma Green inte tävlat sedan inne-VM i början på mars. Men på söndagen var emma tillbak på banan vid "Anniversary Games" på en specialbyggd sprint/hopparena vid hovstallarna i Londons hjärta.
   Efter 1.80 i andra följde 1.84, 1.87 och 1.90 i första samt 1.93 i tredje. 1.96 blev för högt den här gången, men det bör noteras att man måste gå sju år tillbaka för att hitta en årsdebut för Emma där hon klarat en högre höjd än 1.93.
   Och bara två hoppade högre nu i London:

Läs mer Fortsättning...

Erik Ehrlin flög 16.28!

 20 jul, 2014.Gefle Games hölls under tre dagar på Gunder Hägg Stadion i Gävle i strålande högsommarväder. Det nyttjade Erik Ehrlin till att för första gången ta sig över 16 meter i tresteg. 16.28 för upp Hammarby-hopparen till tionde genom tiderna.
   Visst handlade hoppet i fjärde ronden om en riktig fullträff i optimal vind (+1.7 m/s), men Erik hade i sin serie ytterligare tre hopp över gamla perset 15.52: 15.58 i första, 15.72 i femte och 15.83 i sjätte!
   Bland tjejerna

Läs mer Fortsättning...

Fler nyheter

Wissmans snabbaste på 2 år
Heusden-Zolder:
Merafs bästa lopp!

Monaco bästa galan i år
Eftertraktat nytt stipendium
Nya till EM:
Daniella och Angelica

Svenska toppar i Karlstad GP:
Michel och Charlotta!

Läs mer Nyhetsarkivet


Eugene 22-27 juli
Startlistor/Resultat
Svenskt tidsprogram
Svensk JVM-historik
TV-tiderna


NU I EUGENE!Senaste tävling:
KARLSTAD 16 JULI
RESULTAT

Perspektiv på friidrott

Johan Wettergren

Perspektiv på friidrott

Juli 2014
Johan Wettergren

Under den här rubriken ger, varje månad, en ny person sina perspektiv på friidrotten.

Läs hela texten här

Senaste videoklippet

JVM-aktuelle Andreas Almgren efter 800m på Karlstad GP.

Se filmen i storformat och fler filmer i Mediabiblioteket.


Malmö 12 juli 
RESULTAT

Umeå 1-3 augusti


Nästa tävling:
Kalmar 12 augusti


12-17 augusti

NY UPPLAGA!
BESTÄLL (75 kr)!

lopkal14omslagM1.jpg
GRATIS!


Ungdomar 2014


Helsingfors
30-31 augusti


/SvenskFriidrott

twitter13loggaM2.jpg
/SvenskFriidrott

instagram13loggaM2.jpg
/SvenskFriidrott

 

 


LADDA NED!
(PDF, 1.4 MB)

 

Idrottslyftet

 

* Aktuella övergångar

VÄRLDENS BÄSTA FRIIDROTTSARENA

Då, nu och i framtiden!

LÄS MER!

 

Börja friidrotta?

Mediabibliotek

Film, bildspel och ljud

I vårt mediabiliotek hittar du alla filmer, bildspel och ljudfiler från friidrottsvärlden.

 Mediabibliotek