Onsdag 2 september 2015

 


Sök på friidrott.se 
Med vår RSS håller du dig uppdaterad om vad som händer på friidrott.se. RSS (Rich document format Site Summary) är ett standardformat för att leverera nyhetsrubriker och sammanfattningar.

Om du har Internet Explorer 7, Firefox, Safari eller Opera så har du inbyggda funktioner för att upptäcka och prenumerera på RSS-flöden. Klicka på länken nedan för att läsa eller skapa en länk till vårt RSS-flöde.

Rss Prenumerera här

Mer om RSS och hur du använder det.


 

 
 
Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och
media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Har vi problem med kosten?

SEP
01

Behövs kosttillskott? Hur påverkas man av energibrist? Vilket beteende kan klassas som ätstörningar och vad gör man åt det? Hur arbetar man med frågor om kost inom svensk friidrott?
     Det är några av frågorna som behandlas när Svensk Friidrotts Medicinska Kommitté bjuder in till nätverksträff i samband med Finnkampen. Den pågår kl 10.00-13.30, lördag 12 september med säte på GiH, intill Stadion, i Stockholm.
     Där kommer förbundskapten Karin Torneklint att berätta om läget i landslaget, Göteborgs Friidrottsförbunds sportchef Johan Wettergren återger sina personliga erfarenheter av många år som löptränare, förbundsdietisten Marina Sjöberg tar upp nya rön och professorn på Karolinska Institutet, Angelica Linden Hirschberg, föreläser om energibrist, ätstörningar och hormonell balans.
     Läs mer om nätverksträffen.
     /Lorenzo Nesi

Waern årgång 1959 vs Almgren årgång 2015 – vem är snabbast på 1000 m?

Waern årgång 1959 vs Almgren årgång 2015 – vem är snabbast på 1000 m?
Foto: Deca Text & Bild

Ryker äldsta svenska rekordet på lördag?

SEP
02

Den 5 september är det dags för Folksam GP på Slottsskogsvallen i Göteborg där en av grenarna är 1000 m för män respektive kvinnor. Det handlar om svenskt rekordförsök i båda fallen på den sällan löpta sträckan och som extra morot har arrangerande Göteborgs FIF satt upp en generös prissumma på 100.000 kr till den eller dem som underskrider rekorden som lyder på 2:17.8 respektive 2:38.70.
      Det manliga rekordet satte Dan Waern i Karlstad 1959 som då också var världsrekord och det är med sina 56 år det

Läs mer Fortsättning...

Stafett-guldet krönte den svenska JEM-insatsen och man kunde summera ett mycket framgångsrikt mästerskap för svensk del.

Stafett-guldet krönte den svenska JEM-insatsen och man kunde summera ett mycket framgångsrikt mästerskap för svensk del.
Foto: Deca Text & Bild

Månadens i juli: P19-laget

SEP
01

Sverige tog fem medaljer på junior-EM i Eskilstuna, och det enda guldet kom under mästerskapets sista timmar. Då sprang Ullevis Emil von Barth, Malmös Austin Hamilton och Thobias Nilsson Montler och Turebergs Gustav Kjell final på 4x100 meter. Efter att ha satt nytt svenskt juniorrekord redan i försöken var förväntningarna höga, men att de skulle putsa rekordet med ytterligare nästan tre tiondelar och vinna guld hade nog få förväntat sig.
     Guldet var det första i ett internationellt mästerskap för ett svenskt stafettlag på hela 65 år, en bedrift som sannerligen gjort killarna värda utmärkelsen Månadens Friidrottare i juli.
     I vår intervju "Vi ville bli bäst och vi kände att vi verkligen kunde vinna" berättar alla fyra om vägen till guldet.
     /Magnus Fridell

Ungdomslandslaget klart

SEP
01

Med knappt två veckor till Finnkampen 12-13 september har landslagsledare Jonas Anshelm i dag tagit ut laget till ungdomsfinnkampen.
     Totalt är 67 aktiva uttagna, två i respektive gren, och flera av sommarens ungdoms-VM-deltagare är med i truppen. Den enda som gör en individuell dubblering är Malmö AI:s ungdoms-VM-trea Wictor Petersson som ställer upp i både kula och diskus.
     Mycket talar för att det kommer att bli riktigt höga stavhopp under ungdomsfinnkampen. De två UVM-guldmedaljörerna, IK Ståhls Armand Duplantis och Hässelby SK:s Elienor Werner, och silvermedaljören från ungdoms-OS, Hässelbys Lisa Gunnarsson, ska alla tre försöka hoppa högt inför hemmapubliken på Stockholms Stadion.
     Se hela truppen på vår uttagningssida.

     Läs våra intervjuer med Wictor Petersson och Kaiza Karlén.
     /Magnus Fridell

Kaiza Karléns roligaste helger har varit i landslagsdräkt.

Kaiza Karléns roligaste helger har varit i landslagsdräkt.
Foto: Deca Text & Bild

Dags för roligaste helgen
tycker UVM-skrällen

SEP
01

Kaiza Karlén gör sin andra Ungdomsfinnkamp och har goda minnen från ifjol, då hon vann redan som 15-åring.
      – Verkligen! Det var roligaste helgen på hela året. Och nu får jag träffa alla som åkte på Ungdoms-VM, säger Kaiza, som skrällde med att vinna silvermedaljen på mästerskapet i Colombia i juli.
      – Jag är van att träna och tävla själv. Det är skönt att vara med i ett lag, berättar Kaiza som tävlar för KFUM Arvika, men bor i Örebro sedan många år tillbaka.

Läs mer Fortsättning...

Wictor Petersson, t h, tillsammans med sin tränare Staffan Jönsson.

Wictor Petersson, t h, tillsammans med sin tränare Staffan Jönsson.
Foto: Jonas Hedman

Wictor siktar in sig på ungdomsfinnkampen

SEP
01

Den 12–13 september genomförs Finnkampen på Stockholms Stadion och parallellt med den traditionsenligt också ungdomsfinnkampen för 16–17-åringar. En höjdpunkt för många och för Malmö AI:s UVM-bronsmedaljör i kula, Wictor Petersson, blir det andra mötet med Finland och denna gång kommer han att tävla i både kula och diskus.
      – Det ska bli kul! Jag har tränat ganska hårt efter USM med sikte på en formtopp till ungdomsfinnkampen. Det blir

Läs mer Fortsättning...

Säsongen fortsätter hemma

 31 aug, 2015.Friidrotts-VM är slut och nu vänds blickarna åter mot hemmaplan där mästerskapssäsongen fortsätter i helgen med mångkamps-SM i Gävle. Det är såväl ungdomar som juniorer och seniorer som ska genomföra sex, sju, åtta eller tio grenar under de två tävlingsdagarna.

Läs mer Fortsättning...

Avancerad forskning bakom nya landslagsdräkten

 31 aug, 2015.I samband med SM i Söderhamn blev det känt att friidrottslandslaget framöver kommer att tävla i kläder från det svenska sportvarumärket Craft. Redan nu under VM har kläderna använts av landslaget, och första gången de visas upp på hemmaplan är i samband med Finnkampen om knappt två veckor.

Läs mer Fortsättning...

NJLK2: Dubbla 3:e-platser

 30 aug, 2015.Avslutningen av Nordiska juniorlandskampen i Leppävaara utanför Helsingfors blev inte så dramatisk som man hoppats eftersom Norge, som ledde dubbelt efter första dagen, mot alla odds höll undan och tog en historisk dubbelseger! De norska gutterna fick ihop 4.5 p mer än Finland, och var ytterligare 10.5 före Sverige, vilket resulterade i första norska pojksegern hittills i landskampen som nu genomfördes för 66:e året i följd.

Läs mer Fortsättning...

NJLK2: Tre svenska förstaplatser

 30 aug, 2015.Ellen Ekholm tog en grensegrarna i Nordiska juniorlandskampen på söndagen genom att vinna höjd på 1.79. Därmed blev hon också JNM-guldmedaljör!

Läs mer Fortsättning...

NJLK2: Många personliga rekord i Leppävaara

 30 aug, 2015.De utmärkta förhållandena i Nordiska juniorlandskampen gjorde att många satte personbästa i vad som också var junior-NM. På 200 m utnyttjade såväl Victor Fingal som Gustav Kjell den perfekta vinden till 21.67 respektive 21.75 vilket var sänkningar med 0.30/0.16.

Läs mer Fortsättning...

Fler nyheter

Christian invald i IAAF:s aktivas råd
Utmärkta formbesked
VM9: En värdig finaldag
NJLK1: Killarna ligger tvåa
NJLK1: Friska vindar
VM9:
Spurtstrid om maraguldet

Läs mer Nyhetsarkivet


Stockholms Stadion
12-13 september 2015

BILJETTER!
Pappersfinnkampen

 

att söka/anmäla/rösta/..

3.9  Generalsek. SFIF

4.9  löptr. seminarium

11.9  Mångfaldsenkät

Senaste videoklippet

David Nilsson inför Marathon i Beijing

Se filmen i storformat och fler filmer i Mediabiblioteket.


Svensk Friidrotts mångfaldsenkät 2015


22-30 augusti
Startlistor/resultat
Svenskt tidsprogram
friidrott.se "halv-live"
Friidrottsbloggen
Svensk VM-historik
"Nördlänkar"


Senaste tävlingarna
Göteborg 14 augusti
Resultat

Umeå 16 augusti
Resultat

Perspektiv på friidrott

 

  
GRATIS!
BESTÄLL!

 

Idrottslyftet

 

 

VÄRLDENS BÄSTA FRIIDROTTSARENA

Då, nu och i framtiden!

LÄS MER!

 

Börja friidrotta?

Mediabibliotek

Film, bildspel och ljud

I vårt mediabiliotek hittar du alla filmer, bildspel och ljudfiler från friidrottsvärlden.

 Mediabibliotek