Söndag 26 januari 2020

Resultat & Årsbästa

 Sök på friidrott.se 

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


LIVE: Pallasspelen dag 2

JAN
26


     
     Se livesändningen från Pallasspelen i Malmö, dag 2, i spelaren ovan. Några av dagens höjdpunkter är Thobias Montlers säsongsdebut i längd, som inleds redan 11:45 - och duellen på 60m häck mellan Jonathan Holm och Max Hrelja som avgörs 13:05.
     För er som inte vill missa något från gårdagens sändning finns nu reprisen uppe, och den hittar ni här.
     Tidsprogram, resultat och startlistor.
     /Gustav Orbring

David Nilsson (åttondeplatsen) fick kliva upp på pallen i Japan.

David Nilsson (åttondeplatsen) fick kliva upp på pallen i Japan.

Nytt PB av David – nära seger i Osaka

JAN
26

I natt inledde David Nilsson sin landsvägssäsong 2020, med ett halvmaraton i Osaka, Japan.
     Den svenska rekordhållaren på maraton gjorde ett starkt lopp, och nya perset 62:05 var bara sju sekunder från seger. Det gör också att David krymper avståndet ner till Napoleon Solomons svenska rekord på 61.17. Ett lite överraskande formbesked för David, med tanke på att han haft en lugnare period efter svenska rekordet på maraton i Valencia i slutet av 2019.
     - Jag kände mig inte i speciellt bra form när jag gick in i det här loppet. Jag har legat på 80km i veckan de senaste åtta veckorna, och mitt hårdaste träningspass har varit 15:35 på 5km. Förhoppningsvis kan perset bidra till att komma tillbaka till ordentlig träning igen, skriver han på Instagram.
     David går i och med tiden upp till femma genom tiderna i Norden på distansen.
     /Gustav Orbring

Angelica segrade i Sätra på 4.62

JAN
25


     
     Det blev som väntat svensk seger i den internationella stavtävlingen i Sätrahallen på lördagskvällen. Angelica Bengtsson försvarade segern från förra året när hon tog 4.62. Svenskan försökte även på IVM-kvalhöjden 4.70 men där tog det stopp. En lyckad tävling, trots att hon varit krasslig i veckan. Det tyder på att det finns ännu mer att ge i vinter för Hässelbyhopparen.
     I herrtävlingen blev det norsk seger i form av Pål Lillefosse som satte nytt personligt rekord med 5.60.
     Repriser från tävlingarna hittar ni på friidrottskanalen.se.
     /Gustav Orbring

Foto: Deca Text & Bild

Det får du inte missa i helgen

JAN
24

I helgen väntar Pallasspelen och Just Pole Vault som du kan se i Friidrottskanalen. Läs mer om det här.
     Utöver de tävlingarna arrangeras Göta Ungdomsspel i Karlstad, där Henrik Larsson säsongsdebuterar på 60 meter. Andra spännande starter är Kaiza Karlén och Erica Jarder i längd.
     
     David Nilsson springer halvmara i Osaka
     På fredagsmorgonen sprang en OS-jagande Hanna Lindholm maraton i Dubai. På söndag är det dags för nästa OS-satsande maratonlöpare att ta nästa steg på stigen mot Tokyo. David Nilsson inleder sin landsvägssäsong 2020 med ett halvmaratonlopp i Osaka. David har ju sprungit bra i Japan tidigare; i Aego 2018 satte han nytt svenskt rekord med 62:09 (ett rekord som tre månader senare sänktes av Napoleon Solomon till 61:07).
     Starten går redan 04:00 svensk tid, och ni kan se loppet via livestream på Youtube.
     /Gustav Orbring

Vill din förening prenumerera på sin egen klubbstatistik?

JAN
24

Det nya resultat- och statistiksystemet växer sakta men säkert fram och kommer bl a möjliggöra djupare och fler typer av årsbästalistor. Föreningar kommer också få möjlighet att prenumerera på sin egen årsstatistik och om det informerar vi i Stockholm, Lund och Göteborg i mars.
     Så notera följande datum eller – ännu bättre – gå redan nu in och anmäl dig via länkarna nedan.
     • Stockholm tis 3 mars
     • Lund ons 4 mars
     • Göteborg tor 19 mars
     Vi vill också tipsa om den nya resultatlistemallen i Excel för mindre tävlingar som gäller sedan 14 januari och laddas ner på R&S-sidan. För att statistiksystemet ska fungera är det också viktigt att alla föreningar tillgängliggör sitt medlemsregister i IdrottOnline. Så här långt har 197 föreningar gjort det. Om din förening saknas på denna lista så gör integrationen så snart som möjligt. Det tar bara några minuter och steg-för-steg-beskrivning finns här.
     Mer info om statistiksystemet
     /Jonas Hedman

Dubai: Hanna bröt

JAN
24

Med 21 grader och framförallt 74 % luftfuktighet vid starten i nattmörkret var betingelserna för snabba tider inte alls lika gynnsamma som de brukar vara i Dubai Marathon.
     Huddinges Hanna Lindholm gjorde ändå en satsning mot de OS-meriterande 2:28 som var hennes ambition med resan till Dubai. Hon höll nödvändig fart på den första halvan med 5 km-bitarna på 17:44 - 17:26 - 17:32 - 17:47.
     Men på den andra halvan började det gå allt tyngre (18:27 - 18:31 - 18:52) och därmed försvann alla möjligheter att prestera det Hanna åkt till Dubai för att göra.
     De mindre gynnsamma väderbetingelserna märktes också på tiderna framme i täten. Efter fyra år i följd med segertider under 2:04:30 vanns årets lopp på 2:06:15.
     / A. Lennart Julin

Se både Montler och Bengtsson i Friidrottskanalens sändningar i helgen.

Se både Montler och Bengtsson i Friidrottskanalens sändningar i helgen.
Foto: Deca Text & Bild

Över 17 timmar livesänd friidrott
i helgen på Friidrottskanalen.se

JAN
23

I helgen kan ni som vill njuta av friidrott luta er tillbaka och se drygt 17 timmar friidrott live på Friidrottskanalen.se. Vi sänder från två tävlingar; Pallasspelen nere i Malmö och den internationella stavtävlingen Just Pole Vault i Sätrahallen. Detta tack vare det nordiska samarbete vi har med bland annat Danmark, som står för produktionen av Pallasspelen.
     
     Montler inleder längdsäsongen
     Pallasspelen (25-26 januari) arrangeras av IK Pallas, Heleneholms IF, IK Finish och IFK Lund och 2019 var facit 2 213 starter fördelade på 1 063 deltagare från hela Sverige, Danmark med Färöarna och Norge. En riktigt stor inomhustävling alltså.
     Bland de större namnen får vi se Thobias Montler, som gör sin första längdtävling för säsongen. Dessutom gör Mikaela Meijer säsongsdebut. Tilde Johansson springer lite ovana grenen 60m, och nya Sverigesexan Max Hrelja möter bland annat Jonathan Holm på 60m häck. Friidrottskanalen sänder från 13:00 till 20:15 ungefär på lördagen, och 11:30 till 17:30 på söndagen.
     Gå till sändningen av Pallasspelen, dag 1.
     
     Världsettan Angelica till Just Pole Vault
     I Sätrahallen får vi se en nybliven världsetta i Angelica Bengtsson tävla mot internationellt motstånd i Just Pole Vault, som arrangeras av Täby IS. De största konkurrenterna är Wilma Murto (Finland), Xu Huiqin (Kina) och Saga Andersson (Finland).
     Angelica inledde ju säsongen strålande på hemmaplan i Växjö med 4.67, och lär säkerligen vara intresserad av inomhus-VM-kvalgränsen på 4.70.
     Friidrottskanalen sänder både herr- och damtävlingen, A- och B-poolen. Sändningen inleds 14:00 och 16:30 är det dags för Angelica och gänget att inleda sin hoppning.
     Sändningen kommenteras av Magnus Malmsborg och Kjell Isaksson som expertkommentator.
     Just Pole Vault-sändningen ser ni för 39 kr, och den kan ni köpa redan nu här.
     /Gustav Orbring

Stadion Marathon - ett kallt
maraton med varm atmosfär

 22 jan, 2020.
   
   Varje år arrangeras hundratals lopp runtom i Sverige. Loppspektrat rymmer allt från jättearrangemanget Göteborgsvarvet med tusentals löpare, till små lopp som Jordgubbslunken i Kristinehamn för några få som letar efter nästa utmaning. Det är lopp med alla möjliga underlag och förutsättningar; Tjurruset som innebär lera och svåra hinder, eller ett maratonlopp uppe vid Kebnekaise. Eller varför inte 5-kilometerslopp som Vårruset?
   Svensk Friidrott kommer under 2020 uppmärksamma lite olika typer av lopp och arrangörer som varje år kämpar och sliter för att få ihop deltagare, drägliga banor, logistik o.s.v.

Läs mer Läs mer...

Spåret GP närmar sig:
Njut av höjdpunkterna från 2019

 21 jan, 2020.

Läs mer Läs mer...

Tävlingsfrågor i fokus för motionerna till årsmötet

 21 jan, 2020.Det är framförallt tävlingsfrågor som berörs i de 14 motioner som inkommit inför årsmötet i Uppsala. Tre av dessa innehåller förslag kring stafett-SM och de delar en målbild om ett större deltagande. Ta del av alla motioner här. Förbundsstyrelsen gjorde en första genomgång av motionerna vid styrelsemötet under den gångna helgen och arbetar nu med att ta fram yttranden.

Läs mer Läs mer...

Thorkildsens tränare gästade
utvecklingsträffen i spjut i Växjö

 21 jan, 2020.I helgen arrangerade Prestationscentrum kast i Växjö en utvecklingsträff i spjut för två grupperingar, landslag och juniorer, tillsammans med sina tränare. Norske Åsmund Martinsen, tränare för dubble OS-guldmedaljören Andreas Thorkildsen, gästspelade som föreläsare och instruktör med både teoretiska och praktiska inslag. Ansvarig för landslagsgruppen var Kari Kiviniemi, och för juniorgruppen Anders Walther.

Läs mer Läs mer...

USA: Ellen 1.85 – Hanna 9:09

 20 jan, 2020.Det är inte bara här hemma som innesäsongen varvarade upp på allvar den gångna helgen utan samma gällde för universitets- och skolfriidrotten i USA. I år är det ett 30-tal svenskar som berörs och det är inte bara Lisa Gunnarsson som fått en bra start på 2020.
   Äntligen!
   Till den kategorin hör t ex även Ullevis Ellen Ekholm som i lördags vid tävlingar i College Station (Texas) hoppade felfritt ända upp t o m 1.85. Man kan gissa att Ellen i alla fall tänkte ett ”Äntligen!” eftersom det tidigare perset 1.83 var nästan 4½ år gammalt.
   Det härstammade nämligen från JEM i Eskilstuna i juli 2015 då hon – genom att just ”när det gällde” förbättra sig med 3 cm – tog en då högst otippad bronsmedalj. Sedan dess har Ellen – som nu är inne på sitt fjärde år vid University of Kentucky – tangerat det perset tre gånger och samlat på sig ytterligare 16 tävlingar där hon stannat på 1.80-1.82!
   Hanna 3000m-löparen!
   Nytt pers också för

Läs mer Läs mer...

Världsårsbästa av Angelica

 19 jan, 2020.Svenska rekordhållerskan och VM-sexan Angelica Bengtsson gjorde sin näst bästa årsdebut när hon i hemmahallen i Växjö på söndagen flög över 4.67.

Läs mer Läs mer...

Max Hrelja sexa genom tiderna

 19 jan, 2020.Tredje tävlingsdagen av Quality Hotel Games i Växjö resulterade i ett fint lyft för MAI:s Max Hrelja som inledde med tangerad personliga rekord 7.82 på 60 m häck.

Läs mer Läs mer...

Fler nyheter

Snabba 60 m-tider i Växjö och Sätra
Lysande återkomst av Khaddi
USA: Lisa 4.50 som vinnare i Reno
Inkomna nomineringar:
"Omval" vanligaste ordet

Positiva besked från Sydafrika:
”Ett väldigt bra läger hittills”

Den nya resultatmallen är på plats

Läs mer Nyhetsarkivet