Måndag 18 februari 2019

Resultat & Årsbästa

 Sök på friidrott.se

svenskalopare16shoploggaSb.jpg

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Yolanda, Lovisa och Hanna är tre av flera starka kvinnliga löpare som är uttagna till IEM i Glasgow om knappt två veckor.

Yolanda, Lovisa och Hanna är tre av flera starka kvinnliga löpare som är uttagna till IEM i Glasgow om knappt två veckor.
Foto: Deca Text & Bild

IEM-truppen:
"Flera att hålla ett extra öga på"

FEB
18

Den 1 mars är det dags för friidrottsfest i Glasgow. IEM drar igång på fredagen och förbundskapten Karin Torneklint har nu nästan hela truppen klar.
     Två av medaljörerna från föregående IEM i Belgrad, Angelica Bengtsson, Hässelby, och Austin Hamilton, MAI, är uttagna även den här gången. Austin får sällskap på 60 m av IF Götas Henrik Larsson och båda visade riktigt fin form när Austin tog silver och Henrik guld, på 6.62 respektive 6.60, vid ISM i Norrköping den gångna helgen.
     I truppen finns fler som visat stabilitet och styrka - bland annat rekordproducerande Fanny Roos, Athletics 24Seven, som nådde en fjärde plats för två år sen. Formbesked har även kommit från bland annat Thobias Nilsson Montler, MAI, Andreas Kramer, Sävedalen, och Melker Svärd Jacobsson, Örgryte.
     Bianca Salming, Tureberg, som många känner som mångkamperska, är uttagen till kvinnornas höjd efter att ha satt nytt personbästa, 1.90, i Norrköping. Mångkampskollegan Fredrik Samuelsson, Hässelby, är uttagen till sjukampen efter inbjudan.
     Mer nya i seniormästerskapssammanhang är Tilde Johansson, Falkenberg, och Yolanda Ngarambe, Tureberg. Yolanda är också den enda som är uttagen till två grenar - både 1500 m och 3000 m. Tillbaka med besked är även Irene Ekelund, Spårvägen, som kommer att springa 60 m.
     - Det ska bli riktigt roligt att ta med mig den här truppen till Glasgow! När allt drar igång på fredag nästa vecka finns det flera aktiva som man verkligen ska hålla ett extra öga på. Även om truppen är något mindre än vi tänkte oss, på grund av sjukdom och lite skadekänningar, så tycker jag att ett realistiskt mål är tre svenska medaljer och minst lika mycket spänning som mästerskapet i Belgrad för två år sen, säger Karin Torneklint.
     Truppen kan komma att kompletteras under veckan. Stavhopparna Armand Duplantis, Upsala, och Lisa Gunnarsson, Hässelby, kan tyvärr inte medverka på grund av universitetsstudierna i USA. Hopparna Maja Nilsson, Örgryte, och Khaddi Sagnia, Ullevi, har skadebekymmer och Kalle Berglund, Spårvägen, hindras av sjukdom.
     Se hela truppen
     /Hillevi Thor

ISM2: Svenskt rekord, EM-kval och mycket mer

FEB
17


     
     Finaldagen på inne-SM i Norrköping bjöd på härlig stämning och bra resultatnivå där Fanny Roos svenska inomhusrekord i kula, 18.61, var höjdpunkten. Det innebar av naturliga skäl även mästerskapsrekord och nu har tjejen från Athletics 24Seven SK i princip alla till buds stående rekord i svensk och nordisk friidrott.
     I kvinnliga höjdtävlingen höjde Bianca Salming sitt inomhuspers tre gånger och klarade med 1.90 i sista försöket IEM-kvalgränsen. Guldet tog dock Sofie Skoog på samma höjd och nu har fyra svenskor klarat Glasgow-kravet.
     En som stärkte sina aktier till inne-EM var MAI:s häcklöpare Anton Levin som vann finalen på nya perset 7.79. Det innebar avancemang till åttonde plats på genom-tiderna-listan.
     Helgen bjöd också på två dubbelvinnare – Falkenbergs Tilde Johansson och MAI:s Jonas Leanderson. Efter lördagens längdseger på personliga rekordet 6.43 var Tilde snabbast på 60 m häck på söndagen där hon med 8.17 snuddade vid sitt färska personliga rekord. Jonas vann 3000 m dag ett och 1500 m dag två efter lysande avslutningar som indikerar att inne-EM om två veckor kan bli kul. Där springer han den längre distansen.
     Inne-SM resulterade också i en rad personliga rekord och flera tog sig också in på tio-bästa-listan genom tiderna.
     Resultaten

Fjärde raka guldet på 800 m för Andreas Kramer.

Fjärde raka guldet på 800 m för Andreas Kramer.
Foto: Deca Text & Bild

ISM2: Andreas Kramer suverän

FEB
17

En av ISM-helgens största favoriter var EM-tvåan på 800 m, Andreas Kramer, och han visade att formen är bra inför EM. Efter en långsam öppning med 57.6 halvvägs tryckte han till och sprang andra halvan på 53.8 efter ett slutvarv på under 28 sekunder.
     Segertiden blev 1:51.36 med vilket han var 1.5 sekunder före tvåan som var inblandad i en dramatisk silverstrid. Umeås Robin Rohlén hade silvret till synes klart i sista kurvan men Västerås Efrem Brhane och Ärlas Berhe Kidane avslutade starkt och Efrem lyckades passera med sju hundradelar.
     Guldet var Andreas fjärde raka och detta var den klart största segermarginalen.
     
     Fjärde titeln för Lovisa
     Kvinnliga 800 m-finalen anfördes av Lovisa Lindh de första varvet som gick på långsamma 33 sekunder. Anna Silvander övertog sedan dragjobbet men efter att 600 meter passerats på 1:42.6 så tryckte Lovisa igång slutspurten. De sista hundra meterna var hon starkast och vann med en halvsekund på 2:10.96 före Anna som i sin tur var fyra tiondelar före Sofia Öberg.
     Guldet var Lovisas fjärde inomhus efter tidigare segrar 2009, 2013 (i just Norrköping) och 2017.
     /Jonas Hedman

Bianca Salming pressade Sofie när hon tog IEM-kvalgränsen i höjd.

Bianca Salming pressade Sofie när hon tog IEM-kvalgränsen i höjd.
Foto: Deca Text & Bild

ISM2: Tredje titeln för Sofie – Bianca Salming utmanade

FEB
17

Kvinnliga höjdtävlingen blev spännande där Bianca Salming satte färg på tillställningen genom att klappa igång publiken när ribban höjdes till 1.86. Det resulterade i en ring i protokollet i tredje försöket och var liktydigt inomhuspers i vad som så långt var hennes elfte hopp i tävlingen.
     Stabil hoppning demonstrerade lördagens längdtvåa Erika Kinsey som tog fem raka höjder t o m 1.88 i första men sedan blev det inte högre. Ännu bättre var Sofie Skoog med sex raka ringar i protokollet fram till 1.90 som innebar tangerat årsbästa.
     Bianca fixade 1.88 i andra och 1.90 i tredje och det blev slutresultatet sedan ingen klarat 1.92. Därmed satte hon tre innepers och är nu nia genom tiderna i Sverige.
     För Sofie var det tredje guldet inomhus och det första på tre år. Bianca tog sin första SM-medalj i höjd även utomhus inräknat.
     Fyra tjejer har klarat IEM-kvalgränsen 1.90 i vinter. Av dem var inte Maja Nilsson med nu. Frågan är vilka som får de tre IEM-biljetterna?
     
     Stabil hoppning av Thobias
     Thobias Nilsson Montler har i vinter gjort två tävlingar över åtta meter och tre strax under. Den senaste på lördagskvällen i World Indoor Tour-galan i Birmingham där han slutade fyra på 7.95. Att han är snabb visade han genom att dyka upp i Stadium Arena på söndagen och vinna på 7.94.
     Han hade också ett godkänt hopp på 7.90 och hade nu en segermarginal på 15 centimeter till Andreas Otterling. Med 7.79 var han tre centimeter före Michel Tornéus som hade sina fyra längsta samlade inom tolv centimeter med 7.76 i topp.
     Guldet var Thobias andra, det första tog han i Eskilstuna i somras.
     /Jonas Hedman

ISM2: Majas första – pers med 55 cm

FEB
17


     
     I den kvinnliga trestegstävlingen tog Västerås Malin Marmbrandt ledningen med 13.13 i första omgången – bara två centimeter från det personliga rekordet. Det överträffades i andra av Östersunds Emelie Nyman Wänseth som satte inomhuspers med 13.16.
     Det stod sig som ledarresultat ända till sista omgången då Råby-Rekarnes Maja Åskag, 16, slog till med 13.25 och tog sitt första SM-guld! Detta efter att ha överträffat inneperset tre gånger – 12.82, 13.08 och 13.25! Sistnämnda resultat är också tre decimeter längre än vad hon gjort utomhus. Det belönades med avancemang till åttonde plats på den svenska genom-tiderna-listan.
     Silvret till Emelie och bronset till Malin. Regerande mästarinnan Aina Griksaite från Spårvägen kom inte till start p g a skadekänning i ett knä.
     
     Första ISM-titeln för Melker
     Världssexan Melker Svärd Jacobsson var i Norrköping av en enda anledning – att vinna sin första ISM-titel – och det lyckades han med. Det ska dock tilläggas att han vunnit SM utomhus de två senaste åren. Han gick in på 5.15, tog i första och nöjde sig med det eftersom guldet var säkrat. Nu väntar laddning inför inne-EM i Glasgow.
     Silvret tog Hellas Carl Sténson, 5.03, medan bronset gick till Märstas Simon Thor, 4.95.
     /Jonas Hedman

2:08.9 på avslutande 800 meter i 1500 m-finalen gav Yolanda Ngarambe första SM-guldet.

2:08.9 på avslutande 800 meter i 1500 m-finalen gav Yolanda Ngarambe första SM-guldet.
Foto: Deca Text & Bild

ISM2: Yolanda oemotståndlig!

FEB
17

Kvinnliga direktfinalen på 1500 m inleddes i moderat fart med nästan 37 sekunder på första varvet och 75 på 400 meter med Turebergs Yolanda Ngarambe längst fram.
     Efter 700 meter tryckte hon till och fick bara med sig Fanny Dusabimana och Linn Söderholm men något varv senare hade även de släppt. Yolanda höll trycket uppe hela vägen och nådde målet på 4:21.39 efter snabba 2:08.9 på avslutande 800 meterna.
     Därmed var första SM-titeln ett faktum vilket kändes som en logisk fortsättning på en fantastisk innesäsong.
     Silvret till Linn på 4:25.66 som passerade Fanny på sista bortre långsidan och var halvsekunden före i mål.
     Hanna Hermansson kom aldrig till start.
     
     Andra guldet för Jonas
     Lördagens 3000 m-vinnare Jonas Leanderson, MAI, tog hand om dragjobbet i 1500 m-finalen vilket innebar en väldigt lugn öppning med 70 sekunder på första 400 meterna och 2:16 på 800 m. Efter 700 meter tog Ullevis Ali Al-Janabi över frontpositionen och höjde farten där 1000 meter passerades på 2:46.
     Vid 1200 m återtog Jonas ledningen och skruvade upp farten via 3:14 på 1200 m och hade bara Emil Danielsson i rygg ut på sista varvet.
     Utgången blev densamma som på 3000 m dagen före, det vill säga Jonas sprintade ifrån övriga till synes utan problem och vann med en dryg sekund på 3:56.56 efter ett slutvarv på under 28 sekunder. Silvret till Emil på 3:57.77 och bronset till Ali på 3:59.04. Guldet var Jonas Leandersons första på 1500 m men han har sedan tidigare titlar i terräng och 3000 m inomhus.
     /Jonas Hedman

Fyra tiondelar var vad som skilde mellan Matilda Hellqvist och Moa Hjelmer på 400 m där Matildas 54.03 var innepers med sju tiondelar.

Fyra tiondelar var vad som skilde mellan Matilda Hellqvist och Moa Hjelmer på 400 m där Matildas 54.03 var innepers med sju tiondelar.
Foto: Deca Text & Bild

ISM2: Så nära IEM-kval för Matilda

FEB
17

Kvinnliga 400 m-finalen såg spännande ut på förhand med Ullevis Matilda Hellqvist och Spårvägens Moa Hjelmer plus Sverige-ettan Elise Malmberg. Matilda tog lite överraskande kommandot halvvägs med 25.50 med Moa snett utanför. De positionerna stod sig hela vägen och växte lite sista 50 meterna.
     Matildas segertid blev 54.03 – innepers med sju tiondelar och bara 0.13 från IEM-kvalgränsen. Silvret till Moa på 54.42 och bronset till starkt avslutande Elise Malmberg, 55.07. Fyran Sandra Knezevic satte med 55.89 ännu ett personbästa denna vinter.
     
     Carl försvarade titeln
     Örgrytes Carl Bengtström var favorit i manliga 400 m-finalen efter sitt nordiska juniorrekord på 47.17 helgen före. Han kopplade direkt greppet ute på bana tre, varvade med två meters ledning på 22.68 och sedan växte avståndet ytterligare på andra varvet.
     Målet nådde han på 47.96 och på behörigt avstånd bakom honom utspelade sig en stenhård fight om silvret mellan tre man – Ullevi-löparna Martin Selin och Joakim Karlsson samt Linköpings-junioren Johan Claeson. Starkast i klungspurten var Martin som med 49.13 fixade andraplatsen tolv hundradelar före Joakim med Johan ytterligare 0.05 bakom.
     I och med segern försvarade Carl titeln från Gävle i fjol.
     
     Nytt 200 m-guld för Lisa
     Sverige-ettan Lisa Lilja gjorde inget misstag ute på bana fyra utan höll undan för Moa Hjelmer på banan innanför med sex hundradelar på 23.91. Moa gjorde tredje loppet för dagen efter försök på 200 m och 400 m-final tidigare där sistnämnda lopp gick endast en timme före.
     Dubbla silver för Moa alltså som med 23.97 gjorde sin bästa inomhustid på sex år. Bronset till MAI:s Daniella Busk på 24.47.
     
     Dennis höll undan – första titeln
     Det var knäpptyst i Stadium Arena när A-finalisterna på 200 m kröp ner i blocken. Dennis Forsman på trean kopplade greppet i andra kurvan och ledde in på upploppet men något hände strax före mållinjen. Steget försvann men han höll ändå undan till seger med 0.16 på 21.83. Var det kramp?
     Silvret till Turebergs Emil Johansson på inneperset 21.99 och bronset till Örebros Anders Pihlblad, 22.05.
     /Jonas Hedman

Tät kamp om guldet på 60 m häck mellan Anton Levin, t v, och Fredrick Ekholm, t h, medan det blev en fjärdeplats för Max Hrelja i mitten.

Tät kamp om guldet på 60 m häck mellan Anton Levin, t v, och Fredrick Ekholm, t h, medan det blev en fjärdeplats för Max Hrelja i mitten.
Foto: Deca Text & Bild

ISM2: Guld och pers för Anton

FEB
17

Fyra man inom fem hundradelar samlade kring IEM-kvalgränsen 7.86 borgade för en spännande final. Så blev det också och den som höll ihop det bäst var MAI:s Anton Levin som nådde målet först på 7.79 – fyra hundradelar under det tre år gamla personliga rekordet. därmed avancerade han till åttonde plats genom tiderna i Sverige.
     Tidigare Sverige-ettan Fredrick Ekholm slog i sista häcken men fixade silvret på 7.88, bara 0.02 före Alexander Brorsson, medan Max Hrelja fick nöja sig med fjärdeplatsen på 7.94.
     Det var en breddmässigt riktigt bra final med de sex första under åtta sekunder. Har det hänt förut?
     
     Guld igen för Tilde
     Efter längdguldet under lördagen var Falkenbergs Tilde Johansson, 18, tillbaka i Stadium Arena. Hon hade bästa tiden i försöken (8.36) och var snabbast även i finalen. 8.17 innebar en segermarginal på 0.13 och vinterns tredje lopp under IEM-kvalgränsen 8.24. Fram till det personliga rekordet fattades endast tre hundradelar.
     Glad var också tvåan Emma Tuvesson som med 8.30 gjorde sin bästa tid på åtta år – endast hundradelen från perset noterat på ISM i Göteborg 2011. Trea slutade Högbys Lovisa Karlsson vars 8.37 var en sänkning av det färska personliga rekordet med en tiondel.
     /Jonas Hedman

Medaljörerna med vinnaren Fanny Roos, t v tvåan Frida Åkerström och trean Ásdís Hjálmsdóttir. Även Frida satte personbästa medan Ásdís var 19 centimeter från sitt.

Medaljörerna med vinnaren Fanny Roos, t v tvåan Frida Åkerström och trean Ásdís Hjálmsdóttir. Även Frida satte personbästa medan Ásdís var 19 centimeter från sitt.
Foto: Deca Text & Bild

ISM: Fjärde rekordet för Fanny

FEB
17

I kulfinalen i Stadium Arena slog Fanny Roos till med 18.61 och noterade därmed sitt fjärde svenska inomhusrekord på tre veckor. Resultatet är bara sju centimeter från hennes bästa utomhus noterat i USA för ett knappt år sedan.
     Serien innehöll ytterligare två 18 m-stötar där 18.33 i fjärde bara var två centimeter från det rekord som gällde när tävlingen började. Guldet var Fannys sjätte raka.
     Personligt rekord satte även silvermedaljören Frida Åkerström som med 16.63 förbättrade sitt innepers med två centimeter. Trea var SM-debuterande isländskan Ásdís Hjálmsdóttir från Spårvägen med 15.77.
     
     Personbästa av Wictor
     MAI:s Wictor Petersson har visat upp en ny resultatnivå i vinter och varit över nitton och en halv i varenda tävling. Nu inledde han med 19.21 och slog i andra till med nya inne-perset 19.70. Det innebar karriärens första SM-guld sedan han underbyggt med ytterligare tre stötar över 19.50.
     Bakom honom tog veteranen Niklas Arrhenius silver på 18.20 i vad som får betraktas som en lyckad blixtvisit från USA över helgen. Bronset till Hässelbys Gabriel Heen på 17.90 vilket var mindre än två decimeter från pers.
     /Jonas Hedman

Sveriges näst snabbaste maratonlöperska genom tiderna!

Sveriges näst snabbaste maratonlöperska genom tiderna!
Foto: Johan Wettergren

Supertid av Charlotta – 2:29:40!

FEB
17

Ullevis Charlotta Fougberg gjorde en strålande maratondebut när hon i Sevilla på söndagsförmiddagen slutade sjua på 2:29:40. Därmed gick hon in som tvåa genom tiderna i Sverige med endast Isabellah Anderssons svenska rekord 2:23:41 före sig. VM-kvalgränsen till Doha i höst underskred Charlotta med över sex minuter.
     – Jag är väldigt glad och stolt över prestationen! Jag kände att jag hade krafter hela vägen och kunde öka lite sista 2 km för att komma under "dröm-2:30". Jag hade lite problem med håll under delar av loppet men annars kändes det bra, säger Charlotta.
     – Det är häftigt att bara ha Isabellah Andersson före sig i Sverige-statistiken genom tiderna. Nu har jag gjort min debut och får smälta upplevelsen så får vi hur vi lägger upp resten av 2019.
     Charlotta hade draghjälp av Fredrik Uhrbom i över 35 km och de höll ett jämnt fint tempo kring 3:32 per kilometer ända till bara några kilometer från mål då hon mattades lite, lite efter 35:20 på 10 km, 1:14:40 halvvägs och 1:46:18 på 30 km. Därmed tappade Charlotta bara 20 sekunder på andra halvan.
     Den jämna farten illustreras av att de sju första 5 km-avsnitten var samlade inom 23 sekunder i intervallet 17:32-17:55 medan den åttonde gick på 18:07. Vann loppet gjorde Etiopiens Guteni Shone på 2:24:29
     Charlotta gjorde för tio månader sedan sin första halvmara då hon noterade 1:11:58. Det är helt klart så att vår svenska rekordhållerska på 3000 m hinder hävdar sig riktigt bra även på de längsta distanserna. Hon är nu topp-6 i Sverige genom tiderna på allt från 5000 till maraton plus 3000 m hinder.
     Av de svenska deltagarna i Sevilla Marathon noterar vi också Malin Starfelts 2:38:40 som tolva vilket är personbästa med nästan två minuter. Sin hittills bästa tid gjorde även romas Fred Grönwall (2:24:20 och pers med en knapp minut) och Vegan runners Klas Johansson (2:26:01, pers med över fem minuter).
     I och med Charlottas och Malins personliga rekord har åtta svenskor gjort tider i intervallet 2:29-2:39 det senaste året.
     /Jonas Hedman

Henrik Larsson – nummer tre på den svenska genom-tiderna-listan på 60 m. Austin Hamilton, t v, är fyra.

Henrik Larsson – nummer tre på den svenska genom-tiderna-listan på 60 m. Austin Hamilton, t v, är fyra.
Foto: Deca Text & Bild

ISM: Fartfyllt med mästerskapsrekord av Henrik och Angelica

FEB
16

Norrköping och Stadium Arena bjöd på fin friidrott under inne-SM:s första dag där Henrik Larssons mästerskapsrekord på 60 m – 6.60 – var höjdpunkten. Tiden var bara 0.02 från det svenska rekordet och gör honom till sexa i Europa i år.
     Snabbt sprang även Irene Ekelund som med 7.29 i 60 m-finalen gjorde sitt snabbaste lopp på fyra år och bara var tre hundradelar från det personliga rekordet.
     Stavduellen mellan Michaela Meijer och Angelica Bengtsson slutade med seger för Angelica på tangerade mästerskapsrekordet 4.60 sedan hon testat svenska rekordhöjden 4.76.
     I vikt var Ida Stor med 23.53 bara 20 centimeter från sin egen Sverige-bästa-notering och mästerskapsrekord.
     Totalt korades tio mästare under lördagen och bland dem noterar vi bl a Tilde Johanssons personliga rekord i längd – 6.43 – som innebar hennes andra ISM-guld på två veckor.
     /Jonas Hedman

Seger med hela 14 hundradelar på 60 m för Irene Ekelund.

Seger med hela 14 hundradelar på 60 m för Irene Ekelund.
Foto: Deca Text & Bild

ISM1: Irene snuddade vid perset!

FEB
16

I fjol vann Irene Ekelund 60 m på ISM i Gävle på 7.43 och var jätteglad över att kunna springa utan att ha ont. Tiden var sjutton hundradelar från pers.
     På ISM i Norrköping på lördagen blixtrade hon till med 7.32 i försöken och vann sedan finalen på 7.29 – hennes tredje bästa tid och bara tre hundradelar från det fyra år gamla personliga rekordet! Guldet är hennes fjärde på 60 m, det första tog hon i just Stadium Arena för sex år sedan.
     Silvret till Örebros Elin Östlund, 7.43, och bronset till en strålande glad Jessica Östlund, Hässelby, på personliga rekordet 7.45.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

60 m-medaljörerna med vinnaren Henrik Larsson, tvåan Austin Hamilton, t v, och trean Odain Rose. På den svenska genom-tiderna-listan är Henrik med Christer Garpenborg delad trea på 6.60 och Odain och Austin delad sexa med 6.62.

60 m-medaljörerna med vinnaren Henrik Larsson, tvåan Austin Hamilton, t v, och trean Odain Rose. På den svenska genom-tiderna-listan är Henrik med Christer Garpenborg delad trea på 6.60 och Odain och Austin delad sexa med 6.62.
Foto: Deca Text & Bild

ISM1: 6.60 av Henrik Larsson!!

FEB
16

IF Götas ännu inte 20-årige Henrik Larsson vinner 60 m-finalen i Norrköping på lysande 6.60! Personligt rekord med 0.08, mästerskapsrekord med 0.01 och bara två hundradelar från det svenska rekordet som delas av Peter Karlsson och Patrik Lövgren.
     – Det kändes väldigt bra men jag tror att jag har lite till i kroppen, säger Henrik.
     Silvret till Austin Hamilton som med 6.62 underskred sitt personbästa från bronsloppet på inne-EM för två år sedan med en hundradel. Därmed är han delad sexa genom tiderna i Sverige med Odain Rose. Denne slutade nu trea på 6.81.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Tredje mästerskapsrekordet och sjätte ISM-guldet för Angelica Bengtsson.

Tredje mästerskapsrekordet och sjätte ISM-guldet för Angelica Bengtsson.
Foto: Deca Text & Bild

ISM1: Angelica besegrade Michaela

FEB
16

Stavfinalen var en på förhand spännande duell mellan färska svenska rekordhållerskan Michaela Meijer och företrädaren i rekordtabellen, Angelica Bengtsson. Michaela gick in på 4.30 och tog enkelt medan Angelica väntade till 4.45 som inte innebar några problem. Sedan tog Michaela 4.50 i första innan båda hoppade på 4.60.
     Angelica tog i andra vilket innebar att hon tangerade sitt eget mästerskapsrekord för andra gången. Det resulterade i guld – hennes sjätte inomhus – eftersom Michaela efter två kryss avstod sista.
     Angelica höjde till 4.76 – en centimeter över Michaelas sex dagar gamla svenska rekord – men var aldrig riktigt nära. Guldet var Angelicas sjätte inomhus.
     
     Jesper försvarade titeln
     I Nordenkampen för en vecka sedan slog trestegshopparen Jesper Hellström till med seger på personliga rekordet 16.20 och på lördagen kom en ny förstaplats. Med 15.89 försvarade han guldet från Gävle i fjol efter att ha varit helt överlägsen.
     Han hade tävlingens fyra längsta hopp och vann med en halvmeter före Örgrytes Artur Engström som fixade silvret på bättre andrahopp sedan både han och Hammarbys Erik Ehrlin noterat 15.26.
     Resultatet var bara 13 centimeter från pers för Artur.
     
     Seger i ”fel” gren för Andreas
     Höjdguldet gick till Ymers längdhoppare Andreas Carlsson som var ensam om att klara 2.10. Silvret till Wilskes Simon Wiklund och bronset till Adam Chiguer som båda stannade på 2.07. Guldet var Andreas andra i grenen efter seger också 2017. Under söndagen hoppar han längd.
     Fjärdeplatsen tog ännu inte 15-årige Melwin Lycke-Holm på tangerade totalperset 2.04. Detta alltså innan han debuterat på USM, det gör han först i mars.
     /Jonas Hedman

Andra ISM-guldet på två veckor för 18-åriga Tilde Johansson från Falkenberg.

Andra ISM-guldet på två veckor för 18-åriga Tilde Johansson från Falkenberg.
Foto: Deca Text & Bild

ISM1: Seger och nytt pers för Tilde

FEB
16

I kvinnliga längdtävlingen slog Falkenbergs Tilde Johansson till med 6.43 redan i första hoppet med halva plankan kvar – inomhuspers med 13 cm och bara sju från det 3,5 år gamla totalperset.
     Det blev guldhoppet sedan hon kompletterat med 6.40 i femte omgången och hade ytterligare två över 6.25. Guldet är hennes andra efter segern i mångkamps-SM för två veckor sedan. Tilde är nu åtta genom tiderna i Sverige inomhus.
     Silvret tog Erika Kinsey som med 6.33 bara var två centimeter från sitt färska inomhuspers medan bronset gick till Kaiza Karlén på personliga inomhusrekordet 6.28. Regerande mästarinnan och svenska rekordhållerskan Khaddi Sagnia kom inte till start p g a skadekänning.
     Imorgon lördag springer Tilde 60 m häck, en gren där hon klarat IEM-kvalgränsen.
     /Jonas Hedman

Suldan Hassan hängde med Jonas Leanderson ända in på sista varvet i 3000 m-finalen.

Suldan Hassan hängde med Jonas Leanderson ända in på sista varvet i 3000 m-finalen.
Foto: Deca Text & Bild

ISM1: Suverän spurt av Jonas

FEB
16

I manliga A-finalen på 3000 m var titelförsvaren Jonas Leanderson från MAI favorit efter sina 7:54 i Folksam GP-tävlingen två veckor tidigare. Och visst vann han och tog därmed tredje raka guldet efter ett rasande snabbt slutvarv.
     Men det var Spårvägens Robel Fsiha som efter långsamma första 400 meter (69 sekunder) höjde farten ordentligt med några varv kring 31 sekunder. Den ende som följde var Jonas. Efter 5:27 på 2000 m kom Suldan Hassan ikapp duon efter 2300 meter och det var sedan han och Jonas som gjorde upp om guldet.
     Suldan skuggade till drygt 100 meter från mål då Jonas gick upp på sprintsteget och vann med en halvsekund på 8:04.43.
     – Jättekul att vinna igen! Jag har ju aldrig spurtat mot Suldan Hassan men jag kände mig rätt säker på slutet för formen är bra, säger Jonas.
     Suldan tog silvret på 8:04.89 och Robel Fsiha bronset på 8:12.02. Fjärdeplatsen fixade Napoleon Solomon på 8:17.90 – detta bara sex dagar efter det svenska halvmaratonrekordet på 1:01:17 där Robel bara var två sekunder bakom.
     Färske svenske rekordhållaren på 1500 m, Kalle Berglund, var anmäld men kom inte till start p g a förkylning.
     
     Första guldet för Lisa
     I kvinnliga finalen drog Huddinges Hanna Lindholm i 2000 meter efter 3:12 på första kilometern och 3:14 på den andra. Hon hade fyra tjejer i rygg – Lisa Havell, Cecilia Norrbom, Sanna Mustonen och Tilde Axelsson Fröjdenlund – men fältet splittrades när farten höjdes och det var bara Lisa som följde.
     600 meter från mål ryckte Lisa och fick snabbt flera meter och vann med armarna i luften på 9:25.58 – karriärens första SM-guld!
     Klubbkamraten i Spårvägen, Cecilia Norrbom, var tvåa ut på sista varvet med 7-8 meter till trean Sanna Mustonen som dock lyckades passera just före mål. Båda gjorde med 9:32.77 resp 9:33.04 sina hittills bästa tider även utomhus inräknat.
     /Jonas Hedman

Medaljörerna i vikt. Vinnaren Ida Storm, tvåan Tracey Andersson, t v, och trean Grete Ahlberg

Medaljörerna i vikt. Vinnaren Ida Storm, tvåan Tracey Andersson, t v, och trean Grete Ahlberg
Foto: Deca Text & Bild

ISM1: Ida säkerheten själv i vikt

FEB
16

Svensk friidrotts suveräna viktdrottning Ida Storm från MAI visade varför hon är just det genom att i ISM-finalen i Norrköping vinna sitt fjärde raka guld. Med 23.53 var hon mer än tre meter före tvåan och hade tävlingens fem klart längsta kast varav tre över 23. Till hennes egen Sverige-bästa-notering från 2017 fattades bara 20 centimeter och till mästerskapsrekordet 19.
     – Jättekul att det blev så långt och jag ökade i de fem första kasten! säger Ida.
     Silvret tog Tracey Andersson på 20.25 medan Hammarbys Grete Ahlberg fixade silvret tack vare 19.52 med vilket hon passerade Vanessa Kamga med 18 centimeter. Hon satte personbästa med 19.34 och avancerade till åttonde plats på den svenska genom-tiderna-listan.
     
     Ragnar i sista kastet
     I Gävle i fjol missade Spårvägens Elias Håkansson guldet på sämre andraresultat. I Norrköping tog han ledningen i fjärde med 20.53 och höll förstapositionen till tävlingens sista kast. Då fick Faluns Ragnar Carlsson på personliga rekordet 21.00 och tog sitt första SM-guld. Till en placering på 10-bästa-listan genom tiderna fattades mindre än decimetern.
     Silvret till Elias och bronset till Gefles Robert Alneroth som med 19.44 tog sin tolfte (!) ISM-medalj, den första för 15 år sedan.
     /Jonas Hedman

Lovisa Lindh är en av nio ISM-vinnare från Norrköping 2013 som är anmälda även denna gång. Hon vann sin första ISM-titel för tio år sedan och har på söndag chans att ta sin fjärde. Foto: @lovisalindh

Lovisa Lindh är en av nio ISM-vinnare från Norrköping 2013 som är anmälda även denna gång. Hon vann sin första ISM-titel för tio år sedan och har på söndag chans att ta sin fjärde. Foto: @lovisalindh

Tjalve hälsar välkommen till inne-SM

FEB
14

Kommande lördag-söndag är det dags för inne-SM i Stadium Arena i Norrköping med Tjalve IF Norrköping som arrangör. 364 aktiva är anmälda och bland dem finns nästan alla som klarat EM-kvalgränser denna vinter och det är många.
     Vi kommer också att få se en rad färska svenska rekordhållare i spännande dueller. I kvinnlig stav handlar det om rekordtjejen (4.75) Michaela Meijer mot EM-bronsmedaljören Angelica Bengtsson, på 60 m om IF Götas Henrik Larsson mot MAI:s Austin Hamilton och på 3000 m gör Turebergs Napoleon Solomon en spännande start efter halvmaratonrekordet i söndags där Sverige-ettan Jonas Leanderson är favorit.
     – Det känns som att svensk friidrott fått ett uppsving det senaste året för att inte tala om nu i vinter med så många svenska rekord! Nästan alla de bästa är också anmälda till helgen vilket känns jättekul, säger Krister Hultberg som är projektledare för ISM.
     – Personligen ser jag lite extra fram mot manliga 800 m-finalen med Andreas Kramer som vi lagt allra sist på söndagseftermiddagen, fortsätter Krister.
     Det blir andra gången Tjalve IF Norrköping arrangerar ISM – första gången var 2013.
     – Det känns skönt att ha gjort det en gång tidigare, nu vet vi vad vi ska lägga mest energi på. Den här gången har vi fler duktiga funktionärer och också fler förbundsdomare vilket känns bra.
     
     Tät stämning i Stadium Arena
     Sedan Stadium Arena togs i bruk i december 2008 har det arrangerats sex SM-tävlingar i hallen och förutom två ISM handlar det om ett IUSM och tre mångkamps-SM, senast för ett år sedan.
     – Det är speciellt med friidrott inomhus eftersom publiken kommer så nära. I stav är man bara åtta meter ifrån och närheten bidrar till att skapa en tät atmosfär.
     Några av ISM-vinnarna 2013 är med även denna gång. Lovisa Lindh vann 800 m för sex år sedan och toppar årets statistik. Irene Ekelund vann 60 och 200 m efter oförglömliga dueller med Moa Hjelmer där 23.15 och 23.32 allt jämnt är de två snabbaste svenska tiderna. Manliga 60 m vanns av Odain Rose som är en av fyra som klarat IEM-kvalgränsen 6.76 och där ISM-finalen kommer bli mer eller mindre avgörande för vilka som får åka till Glasgow.
     Tävlingarna håller på lördag 10.45-20.00 och söndag 10.50-15.45.
     Friidrottskanalen sänder allt – totalt 17 timmar lördag-söndag.
     Läs även Färska svenska rekordhållare i ISM
     Allt om ISM i Norrköping uppe i högerspalten
     /Jonas Hedman

Nära taket i Bærumhallen.

Nära taket i Bærumhallen.
Foto: Deca Text & Bild

Melker + Nordenkampen = Pers!

FEB
14

I söndagens strida ström av svenska rekord blev det litet otacksamt att sätta ”nästrekord”, dvs att gå in som nr 2 genom tiderna.
     Därför finns det anledning att när det nu lugnat ned sig med rekorden sätta strålkastarljus på Melker Svärd Jacobssons 5.82 i Nordenkampen. Det är faktiskt mindre än ett år sedan det också hade inneburit svenskt rekord (tangerat). Och att det var just i Nordenkampen som Melker slog till med karriärens hittills högsta hopp verkar inte ha varit en ren slump.
     Naturligtvis handlar det delvis om tillfälligheter när vissa aktiva ”alltid” presterar extra bra på vissa platser eller i vissa tävlingar. Men ändå är det anmärkningsvärt att Melker på fem Nordenkamper spridda över nio år segrat på nytt totalpers (= det högsta han så långt klarat utomhus och inomhus sammantaget) alla gånger utom en!
     Superdebut som 17-åring
     Det började med själva debuten i seniorlandslaget 2011 i Tammerfors då en 17-årig Melker förbättrade sig med 15 cm till 5.45 och tog en helt otippad seger. Två år senare blev det ”bara” en andraplats men sedan har det fortsatt med 5.55 (pers med 5 cm) i Tammerfors 2014, 5.78 (pers med 7 cm) i Uppsala i fjol och 5.82 (pers med 2 cm) nu i söndags i Bӕrum!
     Segermarginalerna har också varit stabila: 15 cm, 5 cm (till andre svensken, det var 20 cm till bäste icke-svensk), 23 cm resp 26 cm.
     Utfallet går som synes inte att förklara med någon slags ”hemmaplansfördel” eftersom de aktuella kamperna alltså gått på tre olika platser i tre olika länder. Det enda gemensamma är själva sammanhanget (Nordenkampen) och platsen i kalendern (mellan 5:e och 11:e februari).
     / A. Lennart Julin

Irland: Anna 4:13.80 på 1500m

FEB
13

Det verkar inte gå en dag utan nya personliga rekord som inte bara är på rätt sida IEM-gränser utan som också ger en plats på topp-10 genom tiderna. Den här kvällen var det Lidingös Anna Silvander som var ansvarig.
     Vid galan i irländska Athlone kapade Anna bort nästan två sekunder från det drygt veckogamla personbästat noterat på FGP Sätra när hon gick i mål på 4:13.80 slagen bara av hemmafavoriten Mageean och rumänska Bobocea.
     Därmed klättrade Anna förbi Hanna Hermansson upp till andra platsen på årsbästa (bakom Yolanda Ngarambe) och övertog dessutom 10:e platsen genom tiderna från Charlotta Fougberg!
     Det kommer att bli en riktigt intressant och prestigefylld kamp om 1500m-medaljerna på ISM i Norrköping till helgen!
     / A. Lennart Julin

Kalle Berglund, Michaela Meijer, Fanny Roos och Napoleon Solomon som satte svenska rekord förra veckan kör ISM i helgen.

Kalle Berglund, Michaela Meijer, Fanny Roos och Napoleon Solomon som satte svenska rekord förra veckan kör ISM i helgen.
Foto: Deca Text & Bild

Färska svenska rekordhållare till ISM

FEB
13

I helgen är det dags för inomhus-SM i Stadium Arena i Norrköping. Och precis som förra året sänder Friidrottskanalen samtliga grenar – vilket innebär ungefär 17 timmars livesänd friidrott i helgen.
      Och det finns all anledning att bänka sig framför ISM lördag och söndag. Fyra av dem som slog svenska rekord förra veckan finns nämligen med i startlistorna; Michaela Meijer, Kalle Berglund, Napoleon Solomon och Fanny Roos.
      
      ”Kommer bli tufft om IEM-platserna”
      Dessutom hittar vi hela 30 startande som klarat kvalgränsen till inomhus-EM i Glasgow den här inomhussäsongen. ISM blir dels en chans för dem att slipa formen ytterligare inför mästerskapet – men för vissa blir det ändå en stenhård kamp om att få en IEM-plats.
      – Ja det kommer bli tufft om EM-platserna för några. Jag tänker framförallt på 60m herrar och 1500m damer där fyra har klarat kvalgränsen. Där kommer jag hålla extra koll i helgen, säger förbundskapten Karin Torneklint som tar ut truppen på måndag.

Läs mer Läs mer...

Göteborg avstår att ansöka om
EM i friidrott 2024

 13 feb, 2019.Styrelsen för Göteborg & Co har beslutat att inte gå vidare i arbetet med att ta fram en ansökan om att få arrangera EM i Göteborg 2024. Göteborg var en av de tre arrangörsstäder som av Europeiska friidrottsförbundet utsågs att fortsätta sin kandidatur efter en tidigare inlämnad intresseanmälan.
   – Det är synd och tråkigt att Göteborgs stad redan nu valde att inte gå vidare, och att man tog beslutet utan att först göra den djupare förstudie som var planerad kring vad en ansökan och ett arrangörskap av EM 2024 skulle innebära.

Läs mer Läs mer...

EM-kval för Lisa - sjua genom tiderna

 12 feb, 2019.Lisa Havell har redan underskridit IEM-kvalgränsen på 1500m. I kväll IEM-kvalade hon även på dubbla distansen 3000m under en tävling i Eaubonne i Frankrike.
   Tiden 9:02.04 är pers med mer än tre sekunder och för Lisa upp till en sjundeplats genom tiderna i Sverige.

Läs mer Läs mer...

Anmäl dig till Universiaden i sommar

 12 feb, 2019.8-13 juli är det dags för Universiaden, en av världens största tävlingar. Universiaden har arrangerats vartannat år sen starten 1959 och är uppdelad i en Sommaruniversiad och en Vinteruniversiad. Tävlingarna håller högsta internationella klass och brukar fungera som förberedelse inför kommande landslagsuppdrag och andra stora internationella mästerskap. Evenemanget har inga kopplingar till den olympiska rörelsen, men kallas ofta för Student-OS.

Läs mer Läs mer...

IEM-kval av Lovisa i säsongsdebuten

 11 feb, 2019.Hon skulle öppnat säsongen redan för en vecka sedan i Spåret 100 GP, men sjukdom hindrade henne då. Under söndagskvällen var dock Lovisa Lindh nere i franska Metz för en ny chans – och det blev en imponerande säsongsstart för 800m-löparen. Seger på 2:02.70 innebär underskriden IEM-kvalgräns med marginal och det placerar Lovisa som sjua i Europa hittills den här säsongen.
   Resultaten

Läs mer Läs mer...

Fantastisk rekorddag – och vecka!

 10 feb, 2019.Söndagen den 10 februari kommer gå till friidrottshistorien som en av de bästa. För hur många gånger har det satts tre svenska rekord i tre olika grenar samma dag?
   • 1:01:17 i halvmaraton av Napoleon Solomon
   • 4.75 inomhus i stav av Michaela Meijer
   • 31:09 på 10 km väg av Meraf Bahta

Läs mer Läs mer...

Svensk dubbelseger i Nordenkampen!

 10 feb, 2019.Inomhuslandskampen i norska Bærum utanför Oslo blev en fin svensk framgång med seger i både herr- och damkampen där segermarginalerna skrevs till 34.5 resp 13 poäng. Facit i de nio inomhuslandskamper som genomförts mellan de nordiska länderna sedan 2011 är därmed åtta blågula segrar i båda kamperna.

Läs mer Läs mer...

Nordenkampen: Fixade EM-kvalgränser för Lisa, Anton och Carl

 10 feb, 2019.Spårvägens Lisa Havell hade bara en sak i huvudet när startskottet gick för 1500 m i Nordenkampen – springa under EM-kvalgränsen 4:16 som hon missade med 1,8 sekunder sex dagar tidigare. Hon var ensam om att gå med farthållaren Anita Hinriksdottir som drog i jämnf fin fart och när hon sedan klev av lyckades Lisa hålla tempot hela vägen in.

Läs mer Läs mer...

Nordenkampen: Lisa sjua alltime

 10 feb, 2019.Till avdelningen personliga rekord hörde Lisa Liljas suveräna 200 m-lopp på 23.68 som innbar inomhuspers med 0.18 och bara två hundradelar över totalperset från SM i somras. Tiden innebar en andraplats i landskampen och förde upp Lisa till sjunde plats på den svenska genom-tiderna-listan inomhus.

Läs mer Läs mer...

Nordenkampen: Jesper över dröm-16!

 10 feb, 2019.En svensk dubbelseger i tresteg kändes inte omöjlig att döma av årsbästaresultaten för Hässelbys Jesper Hellström och Hammarbys Erik Ehrlin. Jesper ökade i de tre första omgångarna och 15.94 i tredje innebar att det två år gamla totalperset förbättrades med två centimeter. Därefter stod han över i femte och fick på 16.20 i näst sista!
   Till en plats på tio-bästa-listan genom tiderna fattades bara sju centimeter!

Läs mer Läs mer...

Nordenkampen: Fyra norska ess levererade i världsklass

 10 feb, 2019.Några av Norges främsta aktiva var med i Nordenkampen och alla ordnade överlägsna segrar på en resultatnivå som bara kan betecknas som världsklass. 400 m häckvärldsmästaren Karsten Warholm inledde med att vinna 400 m slätt på 45.65 – bara 0.09 från hans några veckor gamla nordiska rekord.

Läs mer Läs mer...

Fler nyheter

Nytt svenskt rekord av Meraf
Nordenkampen: Juniorrekord av Carl!
Nordenkampen: Michaela 4.75!
Nappe krossade rekordet – Robel steget bakom
Sofie över EM-kvalgränsen
Topplopp av Yolanda – 8:53 på 3000!
Madrid: Hanna persade igen

Läs mer Nyhetsarkivet