Fredag 24 oktober 2014

 


Sök på friidrott.se

 
 Läs mer!
 Beställ!Med vår RSS håller du dig uppdaterad om vad som händer på friidrott.se. RSS (Rich document format Site Summary) är ett standardformat för att leverera nyhetsrubriker och sammanfattningar.

Om du har Internet Explorer 7, Firefox, Safari eller Opera så har du inbyggda funktioner för att upptäcka och prenumerera på RSS-flöden. Klicka på länken nedan för att läsa eller skapa en länk till vårt RSS-flöde.

Rss Prenumerera här

Mer om RSS och hur du använder det.


 
 
 
Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

A. Lennart Julin
redaktör
08-30 13 33

Information och
media

Magnus Fridell (vik.)
073-506 21 74
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Tävlingshelgen som stundar

Helgens största löpningsbegivenhet

Helgens största löpningsbegivenhet

OKT
24

I och med att Castorama-säsongen avslutades i söndags är det nationella bantävlandet över för året. Det innebär att långlöparna ensamma står för tävlingsaktiviteten nu.
     Härhemma står terränglöpningen i visst fokus genom klassikerna Yddingeloppet (48:e året) nära Malmö och Höstmilen (44:e) nära Norrköping plus Långa Tullinge-Tumbaloppet (8:e) och Mälarhöjdsterrängen (nystartat!) i Stockholms utkanter.
     I nationella kalendern finns också två av GöteborgsVarvets Seedningslopp på 10 km väg, dels i Södertälje på lördag, dels i Skövde på söndag.
     Ute i Europa är det fortsatt marathon som dominerar. Den tyngsta maran - vad gäller både volym och kvalitet - den här helgen är den i tyska Frankfurt. Banrekordet (Wilson Kipsangs 2:03:42 för tre år sedan) är bara trekvarts minut från Kimettos månadsfärska världsrekord och man har även i år laddat startfältet med starka namn från Kenya och Etiopien.
     Frankfurt är också ett lopp som lockar många från Sverige och årets startlista innehåller 167 svenskar. Bland dessa finns EM-reserven Anders Österlund (årsbästa 2:25) och kvinnliga trion Mikaela Kemppi, Therese Nordström och Josefin Gerdevåg (alla med årsbästa på 2:49-2:53).
     Vi har - med tanke på det stabila svenska elitintresset - också kompletterat vår historiksida för "Svenska insatser i utländska stormaror" som tidigare omfattat New York, London, Chicago och Berlin med just Frankfurt. Se svenska Frankfurt-historiken!
     Även om Frankfurt är den stora aktuella marathonbegivenheten kan man nog räkna med visst svenskt deltagande också på Åland och i Lausanne, Venedig och Dublin (loppet går på måndag).
     Aktuella tävlingskalendern

Starten flyttas för första
"Certifierad Coach"-kursen

OKT
23

För två veckor presenterade vi den nya tränarutbildningen "Certifierad coach" som vänder sig till tränare med aktiva i junioråldern. Svensk Friidrotts ambition var att snabbt komma igång med denna viktiga och efterfrågade utbildning med upptakt redan den första helgen i december.
     Många har visat intresse för utbildningen men samtidigt uttryckt att de inte med så förhållandevis kort varsel funnit det möjligt att ändra i sina tidigare planer för vintern. Därför har kursansvariga nu beslutat att flytta fram startträffen med tre och en halv månad till den 20-22 mars 2015, dvs till efter avklarad inomhussäsong.
     Samtidigt har förstås sista anmälningsdag flyttats fram på motsvarande sätt. Så stoppdatum är nu i stället den 10 februari 2015.
     Läs mer på infosidan om "Certifierad coach"-utbildningen!

Hur blir det om tio månader?

OKT
23

Inför Beijing-OS 2008 fanns det betydande farhågor att de periodvis svåra luftföroreningarna i den kinesiska huvudstaden skulle besvära de tävlande. Men sedan de kinesiska myndigheterna inför tävlingarna då stängt ett stort antal fabriker och kolkraftverk i området och infört körbud för flera hundra tusen tunga fordon blev OS-luften helt OK.
     Men det var alltså en tillfällig lösning och att smogproblematiken i den kinesiska huvudstaden består fick deltagarna i söndagens Beijing Marathon erfara. Luften var då så dålig att det höjdes röster för att loppet skulle ställas in av omtanke om deltagarnas hälsa.
     Nu blev det inte så, men många löpare valde att springa loppet med olika typer av ansiktsmasker för att försöka filtrera bort så mycket som möjligt av den stora mängden ohälsosamma partiklar i luften de skulle andas.
     Om mindre än ett år - sista veckan i augusti - skall Beijing vara värd för friidrotts-VM och frågan är nu hur arrangörerna tänkt göra för att säkerställa att luftkvaliteten skall komma att vara acceptabel. Är man beredd till liknande drastiska och kraftfulla åtgärder som vid OS 2008 fast det är "bara" ett VM?
     Om inte, hur skall man garantera att luften inte blir hälsovådlig för de tävlande? Särskilt utsatta blir ju marathonlöparna som skall göra en andningsintensiv maxinsats under dryga två timmar.
     PS. Just nu när det skrivs (torsdag kväll) är luften i Beijing "very unhealthy" enligt en kinesisk webbsida! Framförallt är det partikelhalterna som är extremt höga.

Truppen till NM-terrängarna

OKT
23

I november 1997 i Helsingfors var det premiär för nordiska mästerskap i terränglöpning och när det den 8 november är dags för upplaga nr 18 av NM-terrängerna är tävlingarna tillbaka i Helsingfors-trakten, närmare bestämt i förstaden Vanda.
     Sverige representerar som vanligt med lag i alla fyra tävlingsklasserna M, K, P19 och F19. Den trupp som ansvarige landslagsledaren Stefan Olsson idag presenterar bygger naturligtvis i huvudsak på hur det såg ut vid SM-tävlingarna i Eskilstuna häromsistens.
     Mest NM-meriterad sedan tidigare är Strömstad LK:s Mikael Ekvall som gör sin femte start (en som junior, fyra som senior) och som ju både 2011 och 2012 belade silverplatsen på männens 9 km-lopp.
     Fast flest NM-starter har ändå Hässelbys Andreas Åhwall som först gjorde tre år som junior och nu skall springer för fjärde gången som senior.
     På den kvinnliga sidan är Charlotta Fougberg regerande mästare sedan 2013, men hon och vår andra EM-medaljör på långdistans i Zürich Meraf Bahta står över NM nu. Båda satsar på terräng-EM i luciatid i december och för att kunna prestera på topp där efter en lång och intensiv bansäsong som för dem slutade först i mitten av september med Kontinentalcupen behöver de kunna fokusera på träningen i november.
     I P19 kommer Sverige till start med ett framtidslag som visserligen innehåller tre JVM-finalister - Kalle Berglund (Spårvägen, 800m), Andreas Jansson (Hässelby, 10000m) och Wille Levay (spårvägen, 1500m) - men som ändå består bara av löpare som har minst ett år kvar i åldersklassen (dvs födda 1996 eller senare).
     I F19-laget finns också två JVM-deltagare från i somras, nämligen Sarah Lahti (Hässelby, 5000m) och Carolina Johnson (Linköping, hinder).
     * Hela den svenska truppen till NM-terrängerna den 8 november
     * Svenska NM-terräng-historiken
     * Hemsidan för NM-terrängerna

Rekordstor tränarträff

Johan Wettergren ansvarar på lördag
<br/>eftermiddag för punkten 'Hinderlöpning'.

Johan Wettergren ansvarar på lördag
eftermiddag för punkten 'Hinderlöpning'.
Foto: Deca Text & Bild

OKT
22

SFIF:s satsning tillsammans med Tränarföreningen på ett stort Tränarforum den här hösten fick det önskade gensvaret: Den ambitiösa målsättningen på 150 anmälningar uppfylldes - och det med viss råge t o m.
     För deltagarna kommer det att bli två intensiva dygn i Örebro från fredag eftermiddag till söndag lunch. Ett 20-tal föreläsare kommer att bjuda på teori och praktik för sprint, medel/lång, hinder, häck, höjd, stav, längd, tresteg, kula, diskus, slägga, spjut, mångkamp - och friidrott generellt.
     Och mellan de schemalagda punkterna kommer det att finnas utrymme för också informellt tanke- och kunskapsutbyte.
     "Tränarforum 2014" i Örebro drar igång på Scandic Väst i Örebro på fredag kl 16.30!

Önskas:
Resterande Castorama-listor!

OKT
22

Samtidigt med att terrängerna i Eskilstuna avslutade SM-året gick också 2014 års Castorama-säsong i mål den gångna helgen. Det var stor aktivitet in i det sista med hittills inrapporterat 16 tävlingar från lördag-söndag 18-19 oktober.
     Men vi har känslan av att det nog var fler än så och för att kunna komma tillbaka inom en riktigt snar framtid med en slutredovisning av hur det gick individuellt och i lag vill vi ha in alla resterande resultatlistor (inte bara från helgen nu utan även tidigare) så snabbt som möjligt.
     SFIF Statistik tillhanda senast den 31 oktober är kriteriet för att kunna räknas med i årets Castorama-serie. (Den som ev är osäker på vad som kommit in kan kolla vår sammanställning över hittills inrapporterade Castoramor!)
     I vår förhands inför den sista helgen spekulerade vi litet i om Spårvägen som i fjol skulle kunna spurta om länge ledande Ullevi "på de sista meterna". Och så ser det ut att ha blivit genom att "Spåret" återigen fick in några starka serier sista helgen. Definitivt besked om utgången av lagtävlingen får dock anstå tills vi vet att vi fått in alla resultat.

Ännu en målgång i Eskilstuna

 21 okt, 2014.Den senaste helgens terränger i Eskilstuna var årets elfte och sista senior-SM och därmed också den sista chansen för föreningarna att inhösta poäng i kampen om mästerskapsstandaren.
   Redan före helgen var det dock - om än inte i teorin så - i praktiken klart att Spårvägen (män) och Hässelby (kvinnor) skulle ta hem årets standar. De slutliga segermarginalerna skrevs till 55 resp 78 poäng.
   För Spårvägens män var det en återerövring av den topposition man belade både 2011 och 2012, men som man förlorade till Hässelby förra året. Vinnarpoängen är också den näst högsta någonsin bakom endast de 199 p man själv noterade 2012.
   För Hässelbys kvinnor var det tredje raka och slutsumman 180 p är historiens tredje högsta total bakom

Läs mer Fortsättning...

I den amerikanska terrängen

 21 okt, 2014.För oss på hemmaplan är det fortfarande litet ovant med mästerskap i terräng på hösten. Men i den amerikanska universitetsfriidrotten har terränglöpningen varit just precis en höstaktivitet med säsong från månadsskiftet augusti/september fram till mästerskapen i senare delen av november.
   Det brukar vara ganska många svenska löpare som pluggar/tävlar därborta på höstarna, men det här året har inneburit en markant nedgång i den svenska aktiviteten. Detta eftersom ingen ny verkar ha åkt över samtidigt som flera som var där förra året nu är tillbaka i Sverige.
   I full aktion har dock Hässelbys Agnes Sjöström varit med fem tävlingar som gett bl a två 2:a platser plus en 33:e (av 265 fullföljande!) i Madison, som är en av säsongens konkurrensmässigt tuffaste tävlingar.
   Ser man strikt till placeringar har Örgrytes Emma Dahl varit framgångsrikast med

Läs mer Fortsättning...

Årets övergångslista

 20 okt, 2014.Listan över anmälda föreningsbyten till tävlingsårsskiftet den 15 november är denna gång nog den kortaste någonsin genom att omfatta endast 117 aktiva födda mellan 1942 och 2000.
   Särskilt lugnt är det på elitsidan. Applicerar man kriteriet "stabil seniorlandslagsnivå 2014" är faktiskt Fanny Roos det enda namnet. Hon går från Ljungby till nya Atleticum Växjö. Vidgar man kriteriet till "på årsbästa topp-10 2014 ute och/eller inne" får man också med:

Läs mer Fortsättning...

Terräng-SM 2:
Medaljtrion permuterad

 19 okt, 2014.För ett år sedan blixtrade en då i princip okänd Abraham Adhanom iväg direkt i 12 km-loppet och det tog ett bara tag innan de överrumplade konkurrenterna kunde fånga in honom. Och i slutänden var det bara två som lyckades komma före honom i mål: Strömstads Mikael Ekvall och Hässelbys Haben Idris.
   I år visste alla vem Abraham Adhanom var, om inte så efter hans guld igår på korta banan. Abraham själv valde en litet mer återhållsam öppningstaktik, där han höll sig inne i en tätgrupp på ett tiotal löpare. En bit in på det tredje 2 km-varvet höjde han dock trycket, kom loss och sedan blev det sololöpning till segern.
   Haben var den som

Läs mer Fortsättning...

Terräng-SM 2:
Ännu mera Meraf

 19 okt, 2014.Igår på 4 km kom Meraf Bahta litet efter i starten, men idag kopplade hon greppet direkt och körde hela vägen i ett tempo som gjorde att ledningen stadigt växte till tvåan MAI:s Louise Nilsson. I mål hade gapet dememellan kommit upp i dryga minuten (66 s).
   Bakom dessa två skiftade loppet ansikte flera gånger. Hässelbys Lena Eliasson var trea de första kilometerna, men tröttnade och fick se sig infångad och frånsprungen av Hammarbys Hanna Lindholm. Länge såg Hannas brons säkert ut, men

Läs mer Fortsättning...

På TV söndag kväll:
Gunde mötte Carro

 19 okt, 2014.I tredje avsnittet i serien "I huvudet på Gunde Svan" tar han sig an mångkamp med Carolina Klüft som inspiration och läromästare. Den avslutande utmaningen gäller dock inte en hel sjukamp utan begränsar sig till spjutkastning.
   TV4 sände "I huvudet på Gunde Svan" söndag kväll kl 20.00-21.00.

Läs mer Fortsättning...

Fler nyheter

Terräng-SM 2:
Manliga juniorerna

Terräng-SM 2:
Kvinnliga juniorerna

Terräng-SM 2:
Favoriter i repris!

Terräng-SM:
Titelförsvararen

Terräng-SM:
Uthållighet vs snabbhet

Läs mer Nyhetsarkivet

RESULTAT
Dag 1
Dag 2


Säsongen avslutad!
Skicka in resterande resultatlistor!

INRAPPORTERADE RESULTAT

Senaste videoklippet

Anna Jonsson, IFK Umeå, och Lina Haglund, Söderhamns IF, blickar tillbaka på och ser fram emot Friidrotts-SM.

Se filmen i storformat och fler filmer i Mediabiblioteket.

Perspektiv på friidrott

Björn Eriksson

Perspektiv på friidrott

Oktober 2014
Björn Eriksson

Under den här rubriken ger, varje månad, en ny person sina perspektiv på friidrotten.

Läs hela texten här

Örebro
24-26 oktober


/SvenskFriidrott

twitter13loggaM2.jpg
/SvenskFriidrott

instagram13loggaM2.jpg
/SvenskFriidrott


RESULTATSäsongen 2014 avslutad


Säsongen 2014 avslutad


NY UPPLAGA!
BESTÄLL (75 kr)!

 

 


LADDA NED!
(PDF, 1.4 MB)

 

Idrottslyftet

 

* Aktuella övergångar

VÄRLDENS BÄSTA FRIIDROTTSARENA

Då, nu och i framtiden!

LÄS MER!

 

Börja friidrotta?

Mediabibliotek

Film, bildspel och ljud

I vårt mediabiliotek hittar du alla filmer, bildspel och ljudfiler från friidrottsvärlden.

 Mediabibliotek