Torsdag 31 juli 2014

 


Sök på friidrott.se

 
 Läs mer!
 Beställ!Med vår RSS håller du dig uppdaterad om vad som händer på friidrott.se. RSS (Rich document format Site Summary) är ett standardformat för att leverera nyhetsrubriker och sammanfattningar.

Om du har Internet Explorer 7, Firefox, Safari eller Opera så har du inbyggda funktioner för att upptäcka och prenumerera på RSS-flöden. Klicka på länken nedan för att läsa eller skapa en länk till vårt RSS-flöde.

Rss Prenumerera här

Mer om RSS och hur du använder det.


 
 
 
Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

A. Lennart Julin
redaktör
08-30 13 33

Information och
media

Fredrik Trahn
010-476 53 31
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter

SM-röster från Umeå

JUL
31

I helgen genomförs SM på Campus Arena och på torsdagen samlades några av deltagarna och berättade om sina förhoppningar. Det kanske största hemmahoppet är IFK Umeås Odain Rose som springer 100 m på fredag:
     – Det är extra kul med SM på hemmaplan och jag hoppas så klart på seger. Formen är stigande efter en liten svacka tidigare i sommar och jag hoppas kunna springa fort även om placeringen är det viktigaste, säger Odain.
     En annan sprinter är MAI:s färska JVM-silvermedaljör på 200 m, Irene Ekelund, som kom mer eller mindre direkt från Eugene till Umeå.
     – Jag är trött efter resan från USA men det känns bra. På SM nöjer jag mig med favoritdistansen och vill på SM springa lika fort som på JVM, säger Irene som är titelförsvarare.

Första SM-starten på 7 år

JUL
31

Susanna Kallur gjorde i lördags sin första tävling på fyra år då hon sprang 100 m slätt på 11.92 i Leksand. Några dagar senare bestämde hon sig för att starta på SM och på torsdagskvällen var hon på plats på Campus Arena:
     – Det är underbart att vara tillbaka, det är verkligen på riktigt! Jag är jättenöjd om jag har kul här på SM och kommer härifrån skadefri. Jag har så lite löpning i bagaget så jag kan inte förvänta mig så mycket.
     Angående den långvariga skadebekymren så sa hon sig aldrig ha tvekat över att hon vill komma tillbaka.
     – Jag har grubblat, tänkt och känt tvivel för om benet skulle hålla för maxbelastning. Det har dock känts bra fysiskt i övrigt och nu tror jag verkligen att det kan bli bra.
     På frågan om hon tror att hon kan ta en plats i de EM-lag på 4x100 m som förbundskapten Karin Torneklint kommer att ta ut direkt efter SM svarar Sanna:
     – Jag har inte tänkt på det, men det krävs mycket bättre än 11.92 för det i alla fall. Det är omöjligt att spekulera i om jag kan ta en plats i laget, blir det aktuellt får vi ta det då, säger Sanna som på fredagen gör sin första SM-start sedan Eskilstuna 2007 då hon vann sitt sjunde guld på 100 m häck.

Sista chansen att EM-kvala

JUL
31

SM i Umeå 1–3 augusti är sista möjligheten att ta sig in i EM-laget till Zürich till vilka 43 aktiva plus elva maratonlöpare i nuläget är uttagna. Förbundskapten Karin Torneklint hoppas på fler i helgen.
     – Jag hoppas att några som gjorde kvalificerande resultat förra året presterar tillräckligt bra nu för att kunna bli uttagna. Och givetvis också att ytterligare några nya kvalar in, 4-5 till hoppas jag på och bland dem som har chansen finns bland annat höjdhopperskorna Ebba Jungmark, Sofie Skoog och My Nordström.
     – Vi ska också ta ut stafettlag på 4x100 m för båda män och kvinnor så där har många chansen. I nuläget är tre manliga och en kvinnlig 100 m-löpare klara individuellt.

Dubbla korta stafettlag!

JUL
31

Efter helgens "absolut sista chansen att kvala" har Europaförbundet nu gått ut med officiellt besked om att Sverige på 4x100m för både män och kvinnor med sina tidigare resultat finns med på topp-16 som får chansen att starta på EM.
     Självklart kommer Sverige att utnyttja båda dessa chanser, dvs förbundskapten Karin Torneklint kommer efter Friidrotts-SM i Umeå att tas ut dubbla korta stafettlag!

JVM: Hur var svenska truppen sammansatt?

JUL
30

En trupp på 26 aktiva är inte ett tillräckligt stort underlag för alltför långtgående analyser, "tillfälligheternas spel" kan påverka ganska kraftigt. Men det kan ändå vara intressant att titta litet närmare på truppsammansättningen ur olika perspektiv.
     Ser man till åldern var 19-åringarna faktiskt inte i majoritet: Tolv 95:or, nio 96:or, fyra 97:or och en 98:a. Dvs hälften kan vara med även på JEM om ett år i Eskilstuna.
     Vad gäller det rent geografiska idrottsliga ursprunget kom åtta från Skåne, sex från Stockholm, två vardera från Göteborg, Värmland och Västmanland samt en vardera från Blekinge, Bohuslän/Dal, Småland, Östergötland, Sörmland och Dalarna. Dvs 14 Götaland och 12 Svealand.
     Räknar man på föreningstillhörigheten anförde MAI med sju truppmedlemmar, följda av Hässelby med fyra. Sedan var det Västerås, Ullevi, Spårvägen och Täby med två vardera och ytterligare sju klubbar med varsin. Av de 26 aktiva representerade f ö drygt hälften (fjorton) sin moderförening.

Så följer man Friidrotts-SM

Visar allt live!

Visar allt live!

JUL
30

Årets höjdpunkt i den nationella kalendern - Friidrotts-SM i Umeå fredag till söndag - är alldeles nära nu. Självklart är förstahandsvalet att uppleva tävlingarna "lajv" på plats på Campus Arena i Umeå.
     Men det finns också fler sätt att på distans hänga med i skeendet:
     * Självklart kommer resultaten på SM:ets hemsida att uppdateras kontinuerligt under de tre tävlingsdagarna.
     * Självklart är också friidrott.se på plats för att berätta om det intressanta som inte syns direkt av resultatlistan.
     * Och så är SVT på plats för att täcka tävlingarna i rörliga bilder. Det handlar dels om de traditionella dagliga halvtimmes sammandragen (i SVT2), dels om livesändningar hela dagarna i SVT Play!
     Tävlingarna drar igång på fredag kl 13.00 och punkt kommer att sättas strax före kl 15.30 på söndag.

JVM: Hur fem blev elva!

Kalle toppade svenska 'plusligan':
<br/>30:e på pappret blev 7:a i verkligheten!

Kalle toppade svenska 'plusligan':
30:e på pappret blev 7:a i verkligheten!
Foto: Deca Text & Bild

JUL
29

Förutom det mest uppenbara - att räkna medaljer och andra framskjutna placeringar - kan man utvärdera ett mästerskap också genom att ställa utgångsläget mot utfallet. Alla i en trupp åker ju inte med realistiska medaljmöjligheter utan vissa med uppgiften att i bästa fall konkurrera om avancemang från kval och försök.
     Ett praktiskt och konkret mått på "bäst när det gäller"-förmågan är därför att jämföra de aktivas förhandsranking enl årsbästa (som f ö ligger till grund för all seedning och heatindelning) med den faktiska slutplaceringen. I teorin borde detta bli ett nollsummespel för de deltagande länderna, dvs att plus och minus jämnar ut sig.
     Hur lyckades då Sveriges JVM-trupp i en sådan analys? Ser vi till helheten vet vi att det blev tre medaljer och totalt elva poängplatser (topp-8). Tittar man ingångsvärdena (årsbästa) för de startande i Eugene skulle Sverige ha tagit en medalj (Sofi Flink) och ytterligare fyra poängplatser (Andreas Almgren, Emma Stenlöf, Fanny Roos och Sofia Linde).
     Och visst tog Sofi medalj och visst kom Andreas, Emma, Fanny och Sofia på topp-8 - ja, för Andreas blev det t o m medalj. Men det riktigt intressanta var ju att det totalt blev tre medaljer och inte en och elva poängplatser och inte fem. Dvs ytterligare sex starter som inte "skulle" ge topp-8 placeringar kom att göra det i verkligheten.
     Det handlade om Irene Ekelund (6:a/2:a - på pappret 11:a/10:a), Elienor Werner (7:a - 10:a), Thobias Nilsson Montler (8:a - 25:a), Elise Malmberg (8:a - 28:a) och Kalle Berglund (7:a - 30:e)!
     Men det stannar inte där: Tittar man på hela truppen så gjordes totalt 28 starter. Av dessa förbättrade sexton (57%) sin utgångsplacering, fem (18%) matchade och sju (25%) tappade. Dvs tre av fyra gick minst jämnt med sitt pappersjag. I snitt förbättrade sig varje truppmedlem med 3.7 placeringar!
     Och egentligen var utfallet ännu bättre eftersom de som från början var högt rankade ju inte hade speciellt mycket utrymme för att klättra. I synnerhet inte Sofi som var rankad etta och som förlorade guldet med 15 cm i tävlingens allra sista kast. Det är ju knappast ett misslyckande att missa guld med en hårsmån på ett VM!
     Och för svenskt vidkommande var detta JVM alltså långtifrån något nollsummespel, det var i stället väldigt mycket plus. Det var därför vi tog 36 poäng (på pappret skulle det ha varit 20 p) och i poängligan kom på 13:e plats bland de 163 deltagande nationerna.

Nästan 700 på SM

JUL
29

Bland de nästan 700 starterna på Friidrotts-SM i Umeå, som inleds på fredag, finns större delen av EM-truppen representerad, inklusive Abeba Aregawi. Några av av de andra medel/långlöparna har dock valt att stanna kvar på hög höjd för att förbereda EM.
     Även våra nykorade JVM-medaljörer Irene Ekelund, Sofi Flink och Andreas Almgren återfinns i startlistorna. Flest anmälda är det på 200 meter för män (35) och tämligen överraskande 5000 meter kvinnor (28). Bland de grenar som går direkt till final finns kulan (11 av vardera kön), som avgörs under den första tävlingskvällen.
     SM-helgen är också den sista under vilken EM-kvalificerande resultat kan uppnås. Aktuella namn är t ex Jonas Leandersson (1500m), Olle Walleräng (5000m), Daniel Lundgren (3000m hinder), Gabriel Wallin (spjut), Linn Nilsson (1500m), Frida Persson (400m häck), Michaela Meijer (stav), Khaddi Sagnia (längd) och Fanny Roos (kula).
     Alla föranmälda till SM.

Läget tre dagar före SM

 29 jul, 2014.Om bara tre dagar drar stora mästerskapsmånaden augusti igång med Friidrotts-SM i Umeå som sedan kommer att följas i rask takt av JSM och USM en vecka senare och så förstås EM i Zürich veckan därefter.
   Det statistiska utgångsläget inför augusti finns nu tillgängligt i de efter den senaste intensiva tävlingshelgen uppdaterade årsbästalistorna:
   Årsbästa utomhus 2014

Läs mer Fortsättning...

Ett verkligt minnesvärt JVM

 28 jul, 2014.Friidrottens 15:e JVM avslutades på söndagen i Eugene och det kan finnas anledning att sätta in det svenska utfallet i ett historiskt perspektiv. Den spontana känslan var att det gick ovanligt bra och den känslan bekräftas av de objektiva siffrorna:

Läs mer Fortsättning...

JVM6:
Andreas 1:45 och brons!!!

 28 jul, 2014.Vilket lopp av Andreas Almgren!
   JVM-brons och 1:45.65!!!!
   Bara två tiondelar från svenska SENIOR-rekordet!
   Och 18-årige Kalle Berglund tog ytterligare en sekund på sitt pers när han blev sjua på 1:47.31!

Läs mer Fortsättning...

Nordisk-Baltiska 22 års:
Daniel Ståhl 63.61!

 27 jul, 2014.Även dag 2 av Nordisk/Baltiska för 22-årsjuniorer svarade Spårvägens Daniel Ståhl för det svenska toppresultatet. Efter perset 18.90 i kula igår följde idag 63.61 i diskus, hans fjärde bästa tävling hittills! I serien fanns också ett 62m-kast.
   Diskusen bjöd f ö på en av två svenska dubbelsegrar genom att Daniels träningskompis Simon Pettersson (Upsala) kom tvåa på 52.93. För den andra dubbelsegern stod MAI-duon Daniella Busk och Pernilla Nilsson på 200m: 23.88 resp 24.22 i kännbar motvind (1.4 m/s).
   Övriga svenska guldmedaljer under söndagen erövrades av

Läs mer Fortsättning...

Johans första 45:a sedan '11

 27 jul, 2014.Johan Wissman deltog på lördagen utom tävlan vid belgiska mästerskapen i Bryssel och noterade som tvåa (bakom Kevin Borlee) i andra försöksheatet tiden 45.93.
   Nytt årsbästa och den snabbaste tiden Johan har gjort sedan SM i Gävle för i det närmaste tre år sedan (3 augusti 2011)!

Läs mer Fortsättning...

Fler nyheter

JVM5: Andreas till 800m-final
... precis som Kalle!
Nordisk-Baltiska 22 års:
Fyra guld dag 1

Åttonde raka för Jonas!
Sanna tillbaka på banan!
JVM4: Silver för Irene

Läs mer Nyhetsarkivet


Umeå 1-3 augusti

Senaste videoklippet

JVM-truppen möts upp på Arlanda. Johanna Axelsson, Sofia Linde, Kalle Berglund, Andreas Almgren, Irene Ekelund och Stefan Olsson uttalar sig i detta klipp.

Se filmen i storformat och fler filmer i Mediabiblioteket.


Eugene 22-27 juli
Resultat
Svensk JVM-historikSenaste tävling:
KARLSTAD 16 JULI
RESULTAT


Nästa tävling:
Kalmar 12 augusti

Perspektiv på friidrott

Johan Wettergren

Perspektiv på friidrott

Juli 2014
Johan Wettergren

Under den här rubriken ger, varje månad, en ny person sina perspektiv på friidrotten.

Läs hela texten här


12-17 augusti

NY UPPLAGA!
BESTÄLL (75 kr)!

lopkal14omslagM1.jpg
GRATIS!


Ungdomar 2014


Helsingfors
30-31 augusti


/SvenskFriidrott

twitter13loggaM2.jpg
/SvenskFriidrott

instagram13loggaM2.jpg
/SvenskFriidrott

 

 


LADDA NED!
(PDF, 1.4 MB)

 

Idrottslyftet

 

* Aktuella övergångar

VÄRLDENS BÄSTA FRIIDROTTSARENA

Då, nu och i framtiden!

LÄS MER!

 

Börja friidrotta?

Mediabibliotek

Film, bildspel och ljud

I vårt mediabiliotek hittar du alla filmer, bildspel och ljudfiler från friidrottsvärlden.

 Mediabibliotek