Fredag 19 januari 2018

Resultat & Årsbästa

 Sök på friidrott.sesvenskalopare16shoploggaSb.jpg


Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


"Nordenkampen var höjdpunkten"

JAN
19


     
     Fabian Delryd, 21, fick sitt genombrott inomhus förra våren. Efter flera tunga höjdhoppsår på herrsidan i Sverige hoppade Täby-killen 2.25 på Nordenkampen i Tammerfors. Det var det högsta hoppet inomhus på Sverige-sidan på åtta år. En månad senare åkte han på inomhus-EM i Belgrad, där det dessvärre blev respass direkt.
     -Hela förra året var bra. Jag höjde mig en nivå. Perset på Nordenkampen var höjdpunkten, berättar han.
     Nu laddar Delryd för fullt inför säsongen 2018, nere i Potchefstroom i Sydafrika. Och han har inte ändrat sig. Han ska fortfarande bli bäst i världen. Stora målet för i år är att nå 2.30 – och att nå inomhus-VM i Birmingham.
     Delryd kommer inleda säsongen inomhus 21 januari i Täby Vinterspel i Sätra.
     Se hela intervjun med honom ovan!
     /Gustav Orbring

Arrangörsmiss gör rekordet ogiltigt!

JAN
17

Under onsdagen kom plötsligt uppgifter från Reno i USA om att den manliga elittävlingen i fredags – där Mondo Duplantis förbättrade juniorvärldsrekordet och det svenska seniorrekordet inomhus till 5.83 – genomfördes med en hoppställning som inte uppfyllde de internationella regelkraven.
      Felet var att sprintarna som ribban las upp på var 2 cm för långa (dvs 7.5 cm i stället för 5.5 cm)! Nu var ju Mondo knappt på ribban – den bara gungade litet – i själva rekordhoppet, men det går ju tyvärr ändå inte att bevisa att den inte skulle ha fallit om sprintarna varit 2 cm kortare.

Läs mer Fortsättning...

Tre viktiga nya regler

JAN
17

Även om friidrottens grundregler varit i stort sett desamma genom hela historien så måste det i "detaljerna" kontinuerligt utvecklas och modifieras för att fungera i en föränderlig verklighet.
     Allvädersbanor, elektronisk mätutrustning, kastredskap, hoppbäddar och innovationer i utförandet (nya stilar) är exempel på sådant som initierat förtydliganden, kompletteringar och även mindre eller större ändringar i reglerna.
     Detta är en process som pågår kontinuerligt och från IAAF:s (Internationella Friidrottsförbundets) sida beslutas numera uppdateringar av de internationella reglerna normalt vartannat år (VM-året).
     I allmänhet handlar det om ganska små justeringar i regeltexten för att hantera möjliga (men ovanliga) situationer. Men det kan också bli en del större förändringar av en typ som direkt påverkar ”vardagen” på i princip alla tävlingar på alla nivåer.
     Den här gången är det tre sådana mer genomgripande förändringar som gäller stafetter utomhus, alla hopp/kast utom stav resp alla kast från ring.
     På specialsidan ”Nya regler 2018” presenteras dessa nyheter närmare.
     Självklart är också en fullständig uppdaterad upplaga av den svenska regelboken - där dessa och övriga nyheter är inarbetade – på gång!
     / A. Lennart Julin

Foto: Deca Text & Bild

Alhaji Jeng har lagt ner karriären

JAN
17

Stavhopparen Alhaji Jeng, 36, har lagt ner friidrotten efter flera år av skador i foten. Hans sista start blev SM-tävlingen i Umeå 2014 där han vann guld på 5.52.
     Han berättar att han tog beslutet någon gång i mars/april förra året.
     -Jag opererade mig i augusti 2016, och hade då redan hunnit operera mig tre gånger. Jag körde en långvarig rehab till våren 2017. Men sedan kände jag att, nu räcker det. Det finns ett liv efter friidrotten, säger Alhaji.
     Han berättar att han visste att han hade brist på brosk i fotleden, men inte att det var på så stora ytor. Han var inte tillräckligt stark för maxbelastning.
     Fotledsskadan dök upp redan vid årsskiftet 2009/2010. Men trots det lyckades han göra comeback och deltog på OS och VM.
     
     "5.71-hoppet på Globen-galan största höjdpunkten"

     Aljhaji är en av Sveriges främsta stavhoppare genom tiderna med ett VM-silver inomhus 2006 som främsta merit. Han hade det svenska rekordet inomhus innan Armand Duplantis slog det förra året. Men det är ett annat minne från karriären han håller som högst.
     -Första gången jag hoppade över 5.70 (han tog 5.71, reds. anm). Det var på Globen-galan 2005. Det blev verkligen en barriärbrytande tävling för mig. Jag mötte Toby Stevenson och andra världsstjärnor och fick verkligen känna att jag var med även i senioreliten, inte bara junioreliten. Då kände jag bara wow!
     Alhaji jobbar numera på ett copy writing-företag, som projektledare inom IT.
     -Det är väldigt givande. Jag träffar många olika typer av människor varje dag, säger han.
     På frågan om han kommer återvända till friidrotten någon gång som ledare säger han att han inte stänger några dörrar, men att det inte finns några sådana planer just nu.
     /Gustav Orbring

Statistiken växer snabbt

JAN
16

Nu är alla listorna i vår inomhusstatistik för seniorer, juniorer och ungdomar uppdaterade med den senast helgens inrapporterade resultat. Allra mest påtaglig är "tillväxten" i seniorlistorna.
     Använd droppmeyn "Årsbästa" högt upp i vänsterspalten för att ta del av den färska statistiken!
     / A. Lennart Julin

Utbildningstillfälle: Antidopingkörkort

JAN
16

En del av friidrottens antidopingprogram är Antidopingkörkortet. Det är obligatoriskt för alla som deltar i landslaget att innan ett uppdrag ha tagit körkortet. Det består av två delar - en föreläsning och Riksidrottsförbundet webbutbildning Ren Vinnare. Nu är det första föreläsningstillfället för 2018 inbokat.
     Föreläsningen hålls kvällen innan Nordenkampen, kl 18.00 den 10 februari, på Arenahotellet i Uppsala. Notera att anmälan måste ske minst en vecka innan utbildningen, senast 3 februari.
     Mer information och anmälan
     /Hillevi Thor

Linner Bassani ny tävlingsansvarig!

JAN
15

Nu är det klart: Anna Linner Bassani, 34, efterträder Andreas Thornell som tävlingsansvarig för svensk friidrott. Anna har en lång och gedigen bakgrund inom friidrotten, och kommer närmast från Lerum Friidrott.
      - Det här kommer bli en skithäftig utmaning. Jag har jobbat nära Andreas och vet att det är en tung och viktig post. Friidrotten är en så stor del av mig, säger hon.

Läs mer Fortsättning...

Mondo och Ståhl prisade på galan

 15 jan, 2018.Både Armand Duplantis och Daniel Ståhl fick pris på årets Idrottsgala. Mondo blev utsedd till årets nykomling, medan Ståhl fick pris som årets manlige idrottare.

Läs mer Fortsättning...

Så var spjutkastarnas landslagsträff

 15 jan, 2018.Prestationscentrum kast i Växjö arrangerade en landslagsträff för spjutkastare i helgen. Programmet bestod av två pass kastning i Tipshallen, tester, biomekanik i teori och praktik, screening och tränarmöte. Jonas Mellblom, Andreas Wulff höll ihop trådarna, Anders Borgström föreläste om biomekanik och stod till förfogande som bollplank, och Kari Kiviniemi skötte screeningarna.
   
   -Det är värdefullt för spjutkastarna att få tillfälle att kasta fullt ut i Växjös Tipshall utan att behöva åka utomlands under den här årstiden. Jag reflekterar också på det öppna kunskapsförmedlingsklimatet bland våra tränare vilket är oerhört värdefullt säger Anders Axlid, grengruppchef i kastgrenarna.

Läs mer Fortsättning...

Sagnias och Larssons fina sprinthelg

 15 jan, 2018.Vi är vana att se Khaddi Sagnia hoppa långt, men att hon är snabb i häcklopp är en nyhet. Ullevi-tjejen sprang på fina 8.24 i Göteborg, när hon fick springa utom tävlan som senior under ungdoms-DM i F15-klassen.
   "Öppnade nyss säsongen med en gren jag inte är van vid, och det gick riktigt bra! Senaste gången jag sprang 60m häck var 2012 och då sprang jag på 8.60", skriver hon på Instagram.
   En ökning med nästan fyra tiondelar alltså för Sagnia, som tar sig in på sjundeplats genom tiderna i Sverige.

Läs mer Fortsättning...

Norskt juniorrekord för Mondos vän

 15 jan, 2018.Skandinavisk stavhoppning är het – i USA. Försthoppade Armand Duplantis 5.83 i säsongsdebuten, nytt juniorvärldsrekord inomhus.
   Men det var inte bara svensken som hade höjderna med sig i Reno den här helgen. 18-årige norrmannen Sondre Guttormsen slog på lördagen till med 5.49 – näst högst genom tiderna i high school (bara Duplantis har hoppat högre) och nytt norskt juniorrekord. Han är dessutom fyra genom tiderna på alla nivåer i Norge.
   ”Det är häftigt. Jag och ”Mondo är nära vänner, det är kul att se honom hoppa högt och det är roligt att hoppa högt själv. Det är definitivt bra sällskap att vara i”, säger Guttormsen, som hade 5.24 som tidigare pers. Det rör sig alltså om en jättehöjning på 25 centimeter. Norrmannen har 5.41 utomhus.

Läs mer Fortsättning...

Houston: Cecilia nära EM-kval

 14 jan, 2018.Spårvägens Cecilia Norrbom hade dragit iväg till Houston i Texas för att på söndagen ta chansen att göra en marathontid som skulle kvalificera henne för EM i Berlin i sommar.
   Direktgränsen dit var satt till 2:38:00 och det var så när att Cecilia klarade den. Efter en första halva strax under 1:18 sjönk dock farten en aning för mycket på andra halvan och när Cecilia passerade mållinjen hade klockan tickat fram till 2:39:22.
   Nytt pers med över fem minuter och det kan ändå bli aktuellt med en start i Berlin eftersom hon - tillsammans med Hanna Lindholm (2:39:45 i Amsterdam) och Mikaela Larsson (2:38:41 i Valencia) från i höstas - nu uppfyller kravet för ett Europacuplag på att snitta under 2:40!
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

Det borde inte vara möjligt ....

 13 jan, 2018.I vår rapport om Mondo Duplantis rekordhopp skrev vi bl a ”Mondo valde då inför andra och sista chansen att byta upp sig till en 10 cm längre (på platsen lånad!) stav, som han aldrig hoppat med tidigare ... OCH KLARADE!”
   I den meningen döljer sig en egentligen större ”story” än själva rekordet:

Läs mer Fortsättning...

Så hoppar man juniorvärldsrekord

 13 jan, 2018.Här ett par andra videoklipp på Mondos rekordhopp!
   
   * Filmat av Kris Mack
   * Filmat av Ryan Garcia
   Och på RunnerSpace en lång intervju efter tävlingen!
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

Fler nyheter

Mondos säsongsdebut: 5.83 - nytt
världsrekord för juniorer inomhus!

(Tr)uppdatering inför sommaren
Svensk tränarduo prisas i Europa
Ett möte med nya kommunikatören
Inför årsmötet:
Motioner, förslag, parentationer

Just Pole Vault: Norskt utropstecken!

Läs mer Nyhetsarkivet


Uppsala
11 februari


KÖP BILJETTER!

 

Sista dagen

att söka/anmäla/rösta/..

20.1  Friidrotts-SM 2020

3.2  Utb. Antidopingkörkort

Veckans tävlingar

Perspektiv på friidrott


Friidrottskanalen

Se fler filmer på Friidrottskanalen.

 

Mer från

 omslag-SvB16_webb-jpg.jpg
Beställ årsstatistiken 2016


 Gratis marknadsföring av löpargrupper på svenskalöpare.se


Mediabibliotek

I vårt mediabibliotek hittar du alla filmer, bildspel och ljudfiler från friidrottsvärlden.

 Mediabibliotek


  

 

Börja friidrotta?