Lördag 23 juli 2016

 


Sök på friidrott.sesvenskalopare16shoploggaSb.jpg

 
Med vår RSS håller du dig uppdaterad om vad som händer på friidrott.se. RSS (Rich document format Site Summary) är ett standardformat för att leverera nyhetsrubriker och sammanfattningar.

Om du har Internet Explorer 7, Firefox, Safari eller Opera så har du inbyggda funktioner för att upptäcka och prenumerera på RSS-flöden. Klicka på länken nedan för att läsa eller skapa en länk till vårt RSS-flöde.

Rss Prenumerera här

Mer om RSS och hur du använder det.


 

 
 
Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och
ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis
Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se
Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och
media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Brons till Armand!

JUL
23

Upsalas Armand Dupaltis tog brons i stavhoppsfinalen efter att ha klarat 5.45 i tredje försöket!
      Det var en spännande final där "Mondo" gick in förhållandevis högt och klarade 5.20 direkt i första försöket. Sedan bidrog de små höjningarna, fem centimeter i taget från 5.30, till att han valde att stå över flera höjder, först just 5.30 och sedan 5.40. Det var först på 5.45 som han började riva, men i tredje och sista försöket flög han högt över. Och Armand tackar den svenska klacken för stödet.
      – De var helt fantastiska, klappade och skrek, och de hjälpte mig att komma över. Jag behövde en ordentlig adrenalinkick för att ta mig över, säger Armand som berättar att han var väldigt trött under tävlingen.

Läs mer Fortsättning...

Varierande resultat av svenskarna i London

JUL
23

Londons andra Diamond-League dag hade tre svenska namn i startlistorna. Michel Tornéus, Hammarby, gjorde sin första tävling sedan fullträffen i spanska Sierra Nevada för knappt två veckor sedan. Hammarbyhopparen valde dock att avbryta tävlingen efter endast två hopp och lämnade många tittare oroade.
      Tack och lov visade det sig inte vara någon skadekänning för OS-klara Tornéus som berättade för SVT2 att han känt sig sliten efter en hård träningsvecka och att energin inte fanns där under dagens tävling.

Läs mer Fortsättning...

Suldan 14:e efter ensamt lopp

JUL
23

Ullevis Suldan Hassan blev 14:e löpare i mål på 5 000 meter. Tiden 14:15.22 är bara fem sekunder från det personliga rekordet.
      5 000-metersloppet utvecklades till en snabb historia redan från start och ett gäng löpare drog ifrån direkt. Täten passerade första kilometern på knappa 2:47 och Suldan la sig ganska långt bak i den andra klungan.
      – Jag hade 65´där i mitten, och det är typ 2.40-fart vilket skulle sluta på 13.20 eller så, så det var riktigt fort, säger Suldan som fick se många löpare före honom krokna och på så sätt inte fick någon draghjälp.

Läs mer Fortsättning...

Pers och semins 9:e bästa tid

JUL
23

Det blev ett personligt rekord men tyvärr inget avancemang för Andreas Kramer i semifinalen på 800 meter. 1:47.65 är en knapp tiondel snabbare än han sprungit tidigare. Totalt hade han semifinalernas nionde snabbaste tid.
      – Det är pers, jag får vara nöjd på något sätt. Pers är pers, men jag är bättre än detta. Jag vill springa snabbare och ville verkligen ta mig vidare, säger sävedalslöparen.

Läs mer Fortsättning...

Blandade känslor efter släggfinalen

JUL
23

Det blev en åttonde- och en elfteplats för Grete Ahlberg, Hammarby, och Emma Thor, Tureberg, i släggfinalen. 58.65 respektive 55.34 räckte inte för att få göra det fjärde och sista kastet.
     
Det var två släggkastare med blandade känslor som kom till den mixade zonen efter finalen.
     – Jag är ledsen, men sen kom jag på att jag är glad, och sen... nej. Jag tror vi båda känner att det var så nära och att det krävdes så lite. Vi har gjort vårt bästa i alla fall, sa Grete och pratade för de båda.
     – Vi var så nära. Det är det enda man inte kan få ur huvudet just nu. Men man är ledsen i 20 minuter, sen är man nöjd, sa Grete som berättade att hon var väldigt nöjd att vara i final och hade små tekniska problem, men att hon inte kan förklara varför det inte blev längre kast i dag.
     Det blev i alla fall nordisk seger i släggfinalen genom norskan Beatrice Nedberhe llano som vann med fina 64.33. För medalj hade det krävts 62,49, en längd som Emma klarat tidigare.
     Resultaten från släggfinalen.
     
/Magnus Fridell

Wictor Petersson är klar för sin andra final under det här världsmästerskapet.

Wictor Petersson är klar för sin andra final under det här världsmästerskapet.
Foto: Deca Text & Bild

Wictor till final - Jakob på 15:e-plats

JUL
23

Det blev en svensk vidare till diskusfinalen i morgon. Malmös Wictor Petersson blev med sina 58.04 nia i kvalet medan klubbkompisen Jakob Gardenkrans fick nöja sig med en 15:e-plats efter att ha kastat 57.14.
      – Jag ville ha direktkvalet, men jag gick vidare i alla fall, så det är gott, berättar Wictor som inledde med 58.04 och sedan följde upp det med två kast runt 57-meter. Resultatet är han nöjd med så här i ett kval.
      – Det är inte ett resultat jag ska var nöjd med i en tävling, men det tog mig vidare och det är jag nöjd med. Kastet i sig är inte jättebra, och det vill jag inte heller ha i kvalet, säger Wictor som höll igen lite då han visste att det skulle räcka med runt 58 meter för final. Väl i finalen är det dock fullt ös som gäller.

Läs mer Fortsättning...

Triss i hopp i London i eftermiddag

JUL
23

Tre svenskar tävlar i kvällens Diamond League i London och två av dem är OS-klara.
     Spårvägens Erica Jarder får chans att ta revansch efter EM där hon inte lyckades ta sig vidare till final. Erica har ett årsbästa på 6.60 och möter flera av de absolut bästa längdhopparna i världen, Bland annat hemmahoppet Shara Proctor.
     Även i det manliga längdhoppet är det svenskt deltagande. Hammarbys Michel Tornéus slipar på OS-formen och kommer till London med ett nytaget EM-silver och ett nysatt svenskt rekord. Han är den i startfältet som har det bästa årsbästat med sina 8.44.
     I stavhoppet ser vi Örgrytes Michaela Meijer. Hon möter ett riktigt bra motstånd och har med sina 4.62 det näst sämsta årsbästat. Flera 4.80-hopperskor är med, till exempel Brasiliens Fabiana Murer och Greklands Katerina Stefanidi.
     Tävlingarna sänds live i SVT2 och på webben från 16.00.
     /Magnus Fridell

Spännande finaler att vänta

JUL
22

Junior-VM:s femte dag bjuder för svensk del bland annat på två spännande finaler, manligt stavhopp och kvinnlig slägga.
      09.40 - diskuskval
      Malmös Jakob Gardenkrans är först ut av de svenska diskuskastarna. Det är ett mycket stort startfält och för att vara säker på att gå vidare till final krävs 59 meter. Jakob har dock ett årsbästa på så bra som 62.58.
      11.00 - diskuskval
      I den andra diskusgruppen kastar fyran från kultävlingen häromdagen, Malmös Wictor Petersson. Samma förutsättningar gäller så klart för honom. Han har dock ett något sämre årsbästa än Jakob, 61.72.

Läs mer Fortsättning...

Rogestedt nära nytt svenskt rekord

JUL
22

Stenungsunds Johan Rogestedt var mycket nära det svenska rekordet på en mile när han sprang på 3:55.01 och kom femma i det starka startfältet i Londons Diamond League i kväll. Johan är nu en av inte alltför många svenskar som har gjort "drömmilen", alltså sprungit en mile på under fyra minuter. Det gällande svenska rekordet har Anders Gärderud, 3:54.45, satt för över 40 år sedan.
     Rogestedt var bara två sekunder från segrande Silas Kiplagat från Kenya.
     Även träningskompisen Meraf Bahta, Hälle, imponerade stort på 1500 meter. Med årsbästat 4:02.62 kom hon trea, knappt två sekunder bakom Sifan Hassan, Holland, som blev tvåa. Vann gjorde hemmalöperskan Laura Muir som satte nytt brittiskt rekord med 3:57.49.
     I höjdhoppet bev Götas Sofie Skoog nia. Sofie var felfri upp till och med 1.89, men 1.92 blev för högt i dag.
     Resultaten från Londons Diamond League.
     /Magnus Fridell

Foto: Deca Text & Bild

Fyra efter nervkittlande final

JUL
22

Efter en rafflande längdhoppsfinal kan Arvikas Kaiza Karlén titulera sig som fyra i världen. I den tredje omgången hoppade hon fina 6.25, bara fyra centimeter från det i kvalet satta personliga rekordet.
      Kaiza inledde lite trevande. Först trampade hon över och i andra hoppet landade hon på 6.02. Det krävdes mer för att få göra det fjärde och sista hoppet, så i den tredje omgången kraftsamlade Kaiza ordentligt och med en riktigt bra plankträff flög hon 6.25.
      Ett hopp till blev det, men Kaiza fick inte samma tryck och landade på 5.86.

Läs mer Fortsättning...

Viktor Nylander på 20:e plats

 22 jul, 2016.Viktor Nylander slutade på sjunde plats i den tredje och sista semifinalen på 110 meter häck. Tiden 52.79 räckte inte hela vägen till final.
   – Det var tufft, haha. Det var inte riktigt det bästa lopp jag gjort, pustar Viktor ut efter målgången.
   Till skillnad från gårdagens försöksheat försökte han öppna lite starkare i dag men lyckades inte helt med det.

Läs mer Fortsättning...

Fyra och femma i världen

 22 jul, 2016.Fyra och femma i världen. Det är facit för de svenska sjukamparna Bianca Salming, Täby, och Lovisa Östervall, Tumba. Även den andra dagen av mångkampen i Bydgoszcz presterade de på en nivå de aldrig gjort tidigare.
   I går bjöd Bianca och Lovisa på tre personliga rekord var och låg efter en dags tävlande på tredje respektive sjätte plats.
   Den andra dagen inleddes minst lika bra. I längdhoppet passade båda två på att sätta ytterligare personliga rekord.

Läs mer Fortsättning...

Nära årsbästa men ingen final för Simon Litzell

 22 jul, 2016.Hässelbys Simon Litzell missade chansen att ta sig till spjutfinalen. 71.05 i den tredje omgången, 35 centimeter från hans årsbästa, räckte inte hela vägen då han hade behövt klara direktkvalificeringsgränsen 72.50 för att ta sig vidare.
   Det var ett mycket bra spjutkval där hela 14 kastare klarade kvalgränsen. För Simon Litzell blev det dock inte samma succé som på junior-EM i fjol.
   Första kastet blev helt misslyckat och inte alls vad Simon räknat med.
   – Kroppen känns svinbra och det kändes bra på uppvärmningen. Men i första kastet sätter jag i vänsterfoten och får inget stopp. Marken är så mjuk så jag glider på den. Det känns som att jag skulle kunna ha brutit foten, säger en märkbart besviken Simon som sedan valde att trampa över.

Läs mer Fortsättning...

Uttalande från medicinska kommittén med anledning av norskt dopingfall

 22 jul, 2016.Häromdagen stängdes den norska skidstjärnan Martin Johnsrud Sundby av för dopingbrott efter att ha visat på för höga halter av astmamedicin. Med anledning av detta vill ordföranden i Svensk Friidrotts medicinska kommitté, Sverker Nilsson, komma med följande uttalande:

Läs mer Fortsättning...

Kramer enkelt vidare till semi

 22 jul, 2016.Sävedalens Andreas Kramer hade inga problem alls att ta sig vidare till semifinalen på 800 meter i junior-EM i Bydgoszcz. I ett kontrollerat lopp blev han tvåa på tiden 1:50.19.
   Andreas tog direkt kommandot i det första heatet.
   – Det fanns lite olika scenarion. Det var ingen som gick upp, och jag kände mig fräsch så det var bara att kontrollera där framme. Det gick inte så fort heller, säger Andreas som ledde från första början fram till att det var ungefär 200 meter kvar. Dock var hans tänkta taktik en annan.

Läs mer Fortsättning...

Fler nyheter

Veteranerna intar Söderhamn
JVM 3: Stavtjejerna 7:a & 11:a
JVM 3: Lovisa och Bianca
om första dagen

JVM 3: Strålande förstadag
av Bianca och Lovisa

Läs mer Nyhetsarkivet


19-24 juli
Liveresultat
Svenska truppen
Svenskt tidsprogram
Svensk historik


Senaste tävling:
Göteborg 15 juli
RESULTAT

Nästa tävling:
Karlstad 27 juli


på EM i Amsterdam!

 

Senaste videoklippet

Lovisa Lindhs vecka har varit speciell. EM-brons, OS-uttagning och i morgon utmaning av det svenska rekordet på 1 000 meter.

Se filmen i storformat och fler filmer i Mediabiblioteket.

Perspektiv på friidrott


Beställ nu!
Löparkalendern 2016


Hitta din Friidrottsskola i sommar.Gratis marknadsföring av löpargrupper på svenskalöpare.se


Senaste tävling:
Umeå 21 juni
Resultat

Mediabibliotek

 

Film, bildspel och ljud

I vårt mediabiliotek hittar du alla filmer, bildspel och ljudfiler från friidrottsvärlden.

 Mediabibliotek


Friidrott på TV
Sommaren 16


Bildspel 2015 

  

Idrottslyftet

 
 
 
 

Börja friidrotta?