Onsdag 25 maj 2016

 


Sök på friidrott.se 
Med vår RSS håller du dig uppdaterad om vad som händer på friidrott.se. RSS (Rich document format Site Summary) är ett standardformat för att leverera nyhetsrubriker och sammanfattningar.

Om du har Internet Explorer 7, Firefox, Safari eller Opera så har du inbyggda funktioner för att upptäcka och prenumerera på RSS-flöden. Klicka på länken nedan för att läsa eller skapa en länk till vårt RSS-flöde.

Rss Prenumerera här

Mer om RSS och hur du använder det.


 

 
 
Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och
ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis
Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se
Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och
media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Röster från pressträffen i går

MAJ
25


      
      En intensiv mästerskapssommar väntar de svenska friidrottslandslagen. Totat beräknas närmare 100 aktiva dra på sig landslagskläderna och representera Sverige internationellt under sommaren, som bjuder på inte mindre än fyra mästerskap; EM i Amsterdam, ungdoms-EM i Tiblisi, junior-VM i Bydgoszcz och OS i Rio. Dessutom är det ett flertal landskamper med Finnkampen i Tammerfors som den absolut största.
      Svensk Friidrotts generalsekreterare Stefan Olsson ser fram emot sommaren.

Läs mer Fortsättning...

Angelica Bengtsson stod i fokus på pressträffen.

Angelica Bengtsson stod i fokus på pressträffen.
Foto: Ryno Quantz

Bilderna från landslagets upptaktsträff med media

MAJ
25

Igår hade landslaget upptaktsträff med media och presskonferens inför årets Folksam Grand Prix-serie. Se de bästa bilderna från träffen på Angelica Bengtsson, Anna Silvander, Kim Amb, Anna Wessman, Andreas Almgren och Daniel Ståhl signerade fotograf Ryno Quantz.
     Bilderna på Friidrottsbloggen.
     /Fredrik Trahn

Jakten på OS-platsen börjar på Bauhaus-galan den 16 juni.

Jakten på OS-platsen börjar på Bauhaus-galan den 16 juni.
Foto: Deca Text & Bild

Kallur till Bauhaus-galan

MAJ
25

Sanna Kallur, Falu IK, har bestämt att hennes comeback på 100 meter häck sker på Bauhaus-galan den 16 juni. Det blir hennes första start i Diamond League sedan den 12 juni 2010 då hon sprang på 12.78 i New York.
      – Jag har bara två, tre chanser på mig att kvala in till OS. Det här är ett kniven-på-strupen-läge jag aldrig har varit med om förut, berättade Sanna för DN för några dagar sedan.
      – Det närmar sig slutet på hela min resa och det är så spännande!
      Från Bauhaus-galans sida är man mycket glada att den 35-åriga dalkullan valt att komma tillbaka till Stockholms Stadion.

Läs mer Fortsättning...

18 första till EM i Amsterdam

MAJ
24


     
     Förbundskapten Karin Torneklint presenterade idag sin första uttagning till EM i Amsterdam. 18 aktiva finns med i den första omgången uttagna av den trupp som ska vara slutgiltigt uttagen om drygt en månad.
     - Verkligen kul att säsongen redan har börjat så bra med flera personliga rekord och även svenska rekord. Det här kan bli en riktigt rolig sommar och alla som satsar mot OS kör också EM som ett genrep, sa Karin Torneklint vid landslagets upptaktsträff med media i Stockholm idag.
     Torneklint räknar med en trupp på cirka 60 aktiva till EM i Amsterdam som går 6-10 juli.
     En av de aktiva som Torneklint tog ut idag och som också var med på landslagets mediaträff var Anna Wessman.
     – Det här har varit första vintern på fem år som jag kunnat träna som jag vill och kunnat köra de pass jag vill och då kommer resultaten, sa Wessman.
     I helgen kastade hon 59.92 i Halle i Tyskland men det finns mer att ge.
     – Det finns mer i kroppen, det var ingen fullträff på något sätt. Det krävs några till tävlingar för att hitta den rätta tajmingen i slutet av kastet.
     – Jättekul att bli uttagen till EM nu och det är något jag verkligen har kämpat för de här sista åren för att komma tillbaka.
     En längre intervju med Anna finns i videospelaren här ovanför.
     De 18 uttagna idag.
     /Fredrik Trahn

Karin fortsätter som kapten

MAJ
24


     
     Sveriges förbundskapten 2017-2020 heter Karin Torneklint. Idag blev det klart att Torneklint fortsätter att leda landslaget även nästa fyraårsperiod.
     – Det här är ett drömjobb för mig och jag känner att jag blir en bättre förbundskapten varje dag. Jag vill fortsätta och följa och stötta den här nya unga generationen i landslaget som är så rolig att jobba med, sa Karin Torneklint vid landslagets upptaktsträff med media i Stockholm idag.
     Torneklint är den första förbundskaptenen sedan det blev en avlönad heltidstjänst år 2000 som kommer att ha uppdraget under två fyraårsperioder.
     – Vi är verkligen nöjda med Karin och det jobb hon gör som förbundskapten och det känns mycket bra att ge henne ett förlängt uppdrag, sa Stefan Olsson vid upptaktsträffen.
     Senaste förbundskaptenerna har varit Ulf Karlsson, 2000-2004, Thomas Engdahl, 2005-2008, Stefan Olsson, 2008-2013, Karin Torneklint, 2013-2020.
     /Fredrik Trahn

Anna Wessman är en av de som förbättrade sina personliga rekord i helgen.

Anna Wessman är en av de som förbättrade sina personliga rekord i helgen.
Foto: Jiannis Smalios

Många pers i helgen

MAJ
23

Det här var helgen då stora delar av den svenska friidrottseliten drog igång sitt tävlande på allvar, och många inledde säsongen på ett strålande sätt.
      IFK Växjös spjutkasterska Anna Wessman visade i lördags att det inte var en drömträff hon fick till i Linköping förra veckan när hon persade i lag-SM-kvalet. I tyska Halle fick hon iväg spjutet 59.92 meter och var alltså ytterst nära drömgränsen 60 meter som Västerås Sofi Flink är ensam svenska att ha klarat tidigare. Det här var personligt rekord med en dryg meter för Anna som i år förbättrat perset i tre av fyra tävlingar.

Läs mer Fortsättning...

Merafs väg till rekordet - II

 22 maj, 2016.Meraf satsade verkligen offensivt i rekordloppet i Rabat: Tre första varven gick på knappa 69 sekunder och hon passerade 1000m på 2:52.0. Det var ett 14:25-upplägg, alltså mer än halvminuten under hennes personliga rekord!
   Hon höll i det bra med ytterligare två 70-varv och passerade 2000m på 5:46.7. Det var faktiskt 0.4 snabbare än i 3000m-rekordet för två veckor sedan! Självklart mattades Meraf något allteftersom, men mellantiden vid 3000m 8:46.5 var under Sara Wedlunds gamla 3000m-rekord!
   Fast riktigt tungt blev det inte för Meraf förrän då bara tre varv återstod. Efter ett par 75:or kunde hon dock ändå plocka fram sin beprövade sistavarvare och kunde efter en 68.7-runda gå i mål på 14:49.95, nästan tio sekunder under det tidigare rekordet.
   Merafs km-tider:

Läs mer Fortsättning...

Svenskt rekord av Meraf
- hennes tredje i år

 22 maj, 2016.Hälles Meraf Bahta förbättrade sitt eget svenska rekord på 5 000 meter med nästan 10 sekudner när hon i Diamond League-galan i Rabat sprang på 14:49.95. Med det kom hon sjua i loppet och hade fyra etiopiskor och två kenyaner framför sig. Meraf underskred också OS-nomineringsgränsen med över 25 sekunder.

Läs mer Fortsättning...

Ny supertid av Sarah Lahti -
under OS-gränsen

 22 maj, 2016.Hässelbys Sarah Lahti satte i dag ett stort personligt rekord på 5 000 meter i nederländska Hengelo. Sarahs tid, 15:10.76, är personligt rekord med över en minut och den tredje bästa tiden av en svensk kvinna någonsin. Bara Meraf Bahta och Sara Wedlund har varit snabbare. Desstrom är den klart under nomineringsgränsen till OS (15:15.00).
   För några veckor sedan satte Sarah Lahti svenskt rekord på 10 000 meter och puttade då ner Midde Hamrin från tronen som Sveriges snabbaste kvinnliga 10 000-meterslöpare. Nu var det återigen dags för Sarah att putta ner Midde en placering på den svenska tiobästalistan.

Läs mer Fortsättning...

Trots känningar - 30:e guldet för Isabellah

 21 maj, 2016.Det blev som det spekulerades om inför GöteborgsVarvet. Isabellah Andersson, Hässelby SK, tog sitt 30 SM-guld när hon var bästa svenska i mål på Slottsskogsvallen. Men det var inte självklart att det skulle bli så.
   – I dag var det tufft. Jag sa i går at om jag hade en bra känsla skulle jag springa under 1:10.30, men efter två kilometer började jag känna något i baksidan av låret som smög sig på. Men så kom jag på att jag hade en skada i höstas, så jag tänkte inte så mycket på det. Men efter åtta kilometer fick jag stanna, berättar Isabellah som fick stanna fem gånger utmed banan.

Läs mer Fortsättning...

Adhanoms åttonde SM-guld

 21 maj, 2016.Abraham Adhanom tog sitt åttonde SM-guld när han i dag blev bäste svensk i GöteborgsVarvet. Det är Eskilstunalöparens andra raka guld på halvmaraton-SM. Totalt blev han tia i loppet.
   Adhanom var först av svenskarna från start till mål. Efter fem kilometer låg han med täten förhållande vis bra, åtta sekunder efter segraren Richard Mengich från Kenya. Det avståndet ökade sedan rejält och tillslut var Adhanom drygt fem minuter efter segraren i mål, 1:04.40.
   – Det kändes bra men de var riktigt snabba de internationella löparna, säger Abraham som dock stördes av ett hundbett på benet han fick i går.

Läs mer Fortsättning...

Klarat EM-kval för Niklas

 21 maj, 2016.Spårvägens Niklas Arrhenius klarade i natt svensk tid EM-kvalgränsen i diskus när han i Spanish Fork, Utah, kastade 64.83. Med det vann han tävlingen före lillebror Leif som kastade 61.40, vilket var årsbästa för honom.
   Niklas serie var imponerande då samtliga fyra kast var över EM-kvalgränsen 63 meter - 64.20, 63.58, 64.83, 64.80.
   Dessutom var han knappt två decimeter från OS-kvalgränsen.
   Resultatet är det längsta som Niklas kastat sedan 2011.

Läs mer Fortsättning...

Fler nyheter

Från Rio till Rio och Rabat
"Året man drömmer om"
En hel dag tillägnad den globala ungdomsfriidrotten
Lovisa persade direkt
Friidrottsskolor från norr till söder i sommar
Urban tog tag i träningen tack vare Atea Winners

Läs mer Nyhetsarkivet

 

att söka/anmäla/rösta/..

31.5  Reg. Fören.utv, SFIF

31.5  Grengr.ans. med- lång

3.6  EA innovation Award


21 maj
Startlista/resultat
PM/startlista SM

ÅRSBÄSTA UTE 2016
Män
Kvinnor

Senaste videoklippet

Efter tre personliga rekord hittills i år är Anna Wessman uttagen till sitt första seniormästerskap - EM i Amsterdam. Foto: Deca Text & Bild

Se filmen i storformat och fler filmer i Mediabiblioteket.

Perspektiv på friidrott

Stefan Holm

Perspektiv på friidrott

Maj 2016
Stefan Holm

Under den här rubriken ger, varje månad, en ny person sina perspektiv på friidrotten.

Läs hela texten här

 


Beställ nu!
Löparkalendern 2016

 


Hitta din Friidrottsskola i sommar.Gratis marknadsföring av löpargrupper på svenskalöpare.se

Mediabibliotek

 

Film, bildspel och ljud

I vårt mediabiliotek hittar du alla filmer, bildspel och ljudfiler från friidrottsvärlden.

 Mediabibliotek


Friidrott på TV
Sommaren 16


Bildspel 2015 

  

Idrottslyftet

 
 
 
 

Börja friidrotta?