Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Söndag 23 april 2017

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Frida Hogstrand
redaktör
073-626 98 88

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Nyheter

Foto: Deca Text & bild

Nyupplagda dokument

Några nya dokument har lagts upp på materialsidan: En podcastintervju med kasttränare Stellan Kjellander från Tyngre.se, en kunskapsöversikt över styrketräning för barn och ungdom, och en artikel om explosiv styrketräning av Dietmar Schmidtbleicher från Svensk Idrottsforskning.
 /Anders Axlid

Bra kasttävlingar

Under maj månad arrngeras två tävlingar inriktade på kast i Uppland. Bålsta IK anordnar som vanligt Vårkastet, i år med datum lördagen den 13 maj. Här har det tidigare år varit bra startfält i flertalet grenar så förhoppningen är att det blir så i år också. Länk till inbjudan
 
Dessutom arrangeras Enakastet i Enköping helgen innan Vårkastet. Se länk: http://www.eaifriidrott.nu/news/5050421/Enakastet-7-5. Kanske ett bra genrep inför Vårkastet!
 /Anders AxlidSäffle slår Stockholm, Göteborg och Malmö i kast!

När man tittar på i vilka föreningar våra framgångsrikaste svenska kastare började sin friidrottsbana slås man av att väldigt få kommer från våra storstäder. Under perioden 2005-2016 hade Sverige 23 unika kastare som deltog vid internationella mästerskap som EM, VM och, OS. Vad gäller de tre storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö var det endast två aktiva som börjat med friidrott i en förening där, Stockholm hade en representant, Göteborg en och Malmö ingen. Säffle hade under samma period med två kastare på internationella mästerskap, det vill säga som började sin friidrottsbana där! De flesta svenska mästerskapskastare kom under denna period från orter som hade mellan 4000-50000 invånare. Vad beror detta på?
 /Anders Axlid
 

Axel Härstedt på läger


Foto: Deca Text & bild

Axel Härstedt befinner sig, efter en lång vinter med Växjö och Tipshallen som bas för sin träning, i Split i Kroatien för några veckors träning hos bland andra de senaste årens gigant i kvinnlig diskus Sandra Perkovic, och nyblivne kroatiske rekordhållaren i kula, Stipe Zunic. Förutom mycket träning finns tid för diskussion av träning och friidrott i allmänhet, ett gott exempel på internationellt utbyte.
 /Anders Axlid


Hallesche Werfertage 2017

Arrangören i Halle har informerat Svensk Friidrott vilka premisser som gäller för oss i år. Information har gått ut till seniorer, U23-juniorer och U20-juniorer som klarat mästerskapskvalgränser.
 /Anders Axlid
 

Nytt RF-finansierat projekt i rotationskula och diskus

Svensk Friidrott har blivit beviljad stöd i tre år för att driva ett utvecklingsprojekt i rotationskula och diskus. Här kommer våra allra bästa aktiva och deras tränare att bjudas in. Verksamheten kommer inledningsvis att bedrivas som fördjupade utvecklingsträffar, och vissa krav kommer att ställas på deltagarna.
Förhoppningen är att vi i efterhand kan påvisa resultat och därigenom ha bra argument för att söka finansiering till fler grenprojekt i framtiden.
 /Anders Axlid


Grenprogram Folksam GP och Folksam Challenge 2017

Frågan har ställts från flera håll om kommande säsongs grenprogram på våra Folksamtävlingar. I skrivande stund har vi inte tillgång till dem på grund av att de inte är definitivt beslutade. Förhoppningsvis kommer de under april månad.
 /Anders Axlid

Certifierad Coach

24-26 mars anordnades första träffen av 2017 års omgång av Certifierad Coach i Växjö. Kursen ges vartannat år. 17 av totalt 62 deltagare i alla fem grengrupper har valt kast som inriktning vilket gör kast till största grengrupp. Förutom det grengruppsöverskridande innehållet var denna gång fokus på diskus/rotationskula och glidkula där Vésteinn Hafsteinsson respektive Jan Anders Sörensen föreläste.
 /Anders Axlid

Full fart i alla kastringar i Falun i helgen

25-26 mars lockade ett träningsläger för 12-15-åringar och utbildning för tränare och föräldrar i grenarna spjut, slägga, kula och diskus totalt över 50 personer till Falun. Det blev fyra träningspass för aktiva och utbildning i Svensk Friidrotts Steg 1-kastutbildning inklusive praktik och workshop. Lägret arrangerades av UC FriMitt med Mattias Jons som huvudansvarig.

Lägerutbildningen genomfördes för fjärde året i rad där alla som ville komma var välkomna.

- Vi hade ungdomar och tränare från Falun och Borlänge men också från Stockholm, Västerås, Karlstad och Göteborg.


De ungdomar som deltog cirkulerade mellan kastgrenarna, öva att rotera, sätta ner fötterna rätt och kasta på det mest efektiva sättet. Och praktiken kompletterades med teori.

Förutom ungdomarna var också en rad tränare och föräldrar med på lägret, de deltog i Svensk Friidrotts ungdomstränarutbildning, Steg 1.

- Tanken att slå ihop ungdomsläger med utbildning för föräldrar är dels att vissa ungdomar vill kasta mer, dels att när föräldrarna ändå ofta är med slår man ihop det med kastutbildning så de inte bara behöver sitta och titta på.


Oavsett var i Sverige man går Svensk Friidrotts stegutbildning i kast ska det vara väldigt lika i innehåll med ett gemensamt språk, teknikövningar och en tydlig metodik.

Under oktober planeras andra delen av Steg 1 vilken kommer att behandla diskus och spjut. Även då är alla aktiva och föräldrar välkomna utan krav på förkunskaper.

 /Anders Axlid och Mattias Jons

 

Spjutskolan

17-18 juni arrangerar Södertälje IF i samarbete med Svensk Friidrott Spjutskolan, en helg fylld av spjukastning med både tävling och utbildning för tränare, föräldrar och aktiva. Klicka här för mer info.
 /Anders Axlid

Kontaktperson

Anders Axlid

Anders Axlid
Grengruppschef kast
a 070-771 19 46
e-post


Avdelningar

Intro

Nyheter

Tränare PC kast

Grenutveckling

Konsultation

Material

Filmer tävling och träning

Tävlingar

Utbildningar

Länkar