Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Tisdag 13 november 2018

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakterHur går det till?

Känns Föreningssmart intressant men ni behöver veta mer om vad det innebär och vad man kommer göra under processens gång? Beroende på om vi redan introducerat Föreningssmart i ert distrikt tidigare år eller om Föreningssmart är nytt för ert distrikt i år kommer processen se lite olika ut. Det framgår tydligt i punkterna nedan vad som gäller för redan uppstartade resp. nya distrikt.
Se Intro-sidan för mer information om vilka distrikt som redan är uppstartade och vilka som är nya för i år. Här kommer listan över de delar som processen Föreningssmart innehåller; 8 steg till en bättre förening!
 

1. Anmäla sig: Det börjar med att ni i er förening bestämmer er för att vara med.
- Uppstartade distrikt: Ni anmäler er förening till Föreningssmart genom att kontakta er SISU-konsulent.
- Nytt distrikt: Ni kan anmäla intresse till Svensk Friidrott (kontaktuppgifter finns i högerspalten) eller till er SISU-konsulent, eller också kontaktar vi er och erbjuder er en plats i projektet.


2. Informationsmöte med SISU: På det första möte går vi igenom all information och tar reda på vilka förutsättningar och förväntningar som finns. Vi tittar även närmare på den enkät som ska skickas till föreningens medlemmar och vi bestämmer vilka enkäten ska skickas till. Sist bestämmer vi när enkäten ska skickas ut och på vilket sätt föreningen vill redovisa resultatet för resten av medlemmarna. Mötet kan vara fysiskt eller digitalt, det bestämmer ni i föreningen.

3. Enkätutskick: Nu skickas enkäten ut till medlemmarna via mail. Mailet innehåller en länk till enkäten som kan besvaras via dator, mobil eller surfplatta. Vid behov skickar vi ut en eller två påminnelser. När enkäten stängts sammanställer Svensk Friidrott eller SISU resultaten från enkäten. När enkäten stängt raderar vi samtliga insamlade mailadresser.
 

4. Resultaten: Resultaten från enkäten presenteras på ett fysiskt möte. De frågor där det skiljer mest mellan NU-läget och NY-läget representerar de områden föreningen behöver arbeta mest med. Där NU-läget och NY-läget inte skiljer sig åt något särskilt är föreningens verksamhet så som medlemmarna vill ha den och behöver därmed inte förbättras. Här får ni i föreningen välja ut vilka områden ni vill arbeta med, utifrån era resurser och prioriteringar.
- Uppstartade distrikt: På mötet deltar föreningen och er SISU-konsulent.
- Nya distrikt: På mötet delat föreningen, er SISU-konsulent och en representant från Svensk Friidrott.  

5. Planera arbetet: Föreningen och SISU-konsulenten gör upp en plan om hur ni ska jobba med era utvecklingsområden. Till hjälp finns ett stort utbud av utbildningar, föreläsningar och arbetsmaterial som både SISU och SFIF kan erbjuda. Ni bestämmer vilka åtgärder som behöver göras och en tidsplan för ert arbete. Glöm inte att ni kan söka stöd via Idrottslyftet för de aktiviteter ni vill genomföra, läs mer om vad vi kan finansiera med idrottsmedel här

6. Utvecklingen kan börja: Nu börjar utvecklingsarbetet! Ni i föreningen arbetar utifrån den plan som bestämts. SISU-konsulenten finns till er hjälp som processledare och bollplank under hela arbetets gång. Dessutom kan ni alltid höra av er till Svensk Friidrott för ytterligare hjälp och stöd.

7.Utvärdering: När utvecklingsarbetet pågått ett tag är det bra att planera in tid för utvärdering.
- Uppstartade distrikt: Planera gärna in tid inom föreningen eller tillsammans med er SISU-konsulent för att utvärdera ert arbete. Ni kan som hjälp nu eller vid ett senare tillfälle skicka ut enkäten igen för att enkelt kunna jämför svaren.
- Nya distrikt: I mitten av hösten genomförs regionala utvärderingsträffar där föreningar som arbetat med Föreningssmart inom regionan bjuds in. Här deltar även Svensk Friidrott samt SISU-konsulenter och SDF inom regionen. Under dagen går vi igenom det arbete ni gjort under året och diskterar tillsammans vad som gått bra och dåligt och hur vi kan gå vidare. Här får föreningarna tillfälle att träffas och prata föreningsutveckling och lära av varandra.

8. Framtiden: Hur ser framtiden ut? Efter att ha utvärderat det arbete som gjorts kan ni i föreningen nu bestämma hur ni vill gå vidare, eller så kanske ni redan har gjort upp en plan på flera år sikt? Föreningsutveckling får ta tid och vissa saker kan man bara nå på lång sikt. Under tiden ni arbetar mot era mål kan ni alltid skicka ut enkäten igen och på ett enkelt sätt jämföra svaren med de ni fick i första omgången.   Alla föreningar är olika och därför utgår arbetet alltid från föreningens behov, ambition och resurser. Man får välja att arbeta med många utvecklingsområden eller bara ett. Man får jobba på ett halvårs sikt eller under en längre tid. Och det går alltid att välja att pausa för att sedan ta upp arbetet vid ett senare tillfälle om det skulle dyka upp nya förutsättningar.

Vi tror att det är viktigt för våra föreningar att jobba med sin föreningsutveckling så att man kan erbjuda den verksamhet som man vill kunna ge sina medlemmar. Föreningarna finns till för sina medlemmar och på samma sätt finns Svenska Friidrottsförbundet till för våra medlemsföreningar. Så behöver ni stöd och hjälp i ert utvecklingsarbete, ta då chansen att vara med i Föreningssmart!

 

      

Kontaktperson

Frida Lindström

Frida Lindström

a 0702 013 049
e-postAvdelningar

Intro

Hur går det till?

Deltagande föreningar

SISU-konsulent

>