Söndag 19 april 2015

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

A. Lennart Julin
redaktör
08-30 13 33

Information och
media

Magnus Fridell (vik.)
073-506 21 74
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Topptrion i K22: Tvåan Emilia Ohlin (som vann ifjol), ettan Frida Michold och trean Malin Strand.

Topptrion i K22: Tvåan Emilia Ohlin (som vann ifjol), ettan Frida Michold och trean Malin Strand.
Foto: Deca Text & Bild

SM-milen: Frida & Joel
årets 22-årsmästare

APR
18

I fjol var Set Sails Frida Michold först i mål av alla som var 22 år eller yngre men då var hon för ung (19 år) för denna åldersbundna mästerskapsklass. Men i år hade Frida åldern inne och fick sitt guld nio sekunder före fjolårsmästarinnan Emilia Ohlin (Trollhättans IF): 37:37 mot 37:46.
     Som väntat blev det göteborgsk dominans i M22 med guld och silver till Ullevi och brons till Mölndal tack vare i tur och ordning Joel Zackrisson (31:53), Hampus Börjesson (32:00) och Jonathan Weichbrodt (32:11).
     Fast ännu snabbare var Wille Levay från Spårvägen som ju fortfarande är P19. Wille blev 13:e totalt i den åldersöppna SM-klassen.

Foto: Magnus Fridell

SM-milen: Isabellahs 26:e

APR
18

Hässelbys Isabellah Andersson skrev friidrottshistoria när hon vann SM-milens kvinnliga klass 17 sekunder före Ullevis Charlotta Fougberg: 32:34 mot 32:51. Det var nämligen Isabellahs 26:e SM-titel vilket gör henne till friidrottens mesta mästare. En position som Eric Lemming var ensam om i nästa 100 år innan han tangerades av Isabellah i fjol.
     Isabellahs segertid var dessutom bara 10 sekunder från hennes eget nästan sex år gamla svenska rekord!
     SM-bronset gick till MAI:s Louise Nilsson som hade nästan två minuter fram till Charlotta och samtidigt själv drygt fyrtio sekunder till loppets fyra. Hässelbys Sarah Lahti bröt loppet efter att ha funnits med i täten inledningsvis.

I oktober i fjol blev det dubbla SM-guld i terräng för Abraham som nu årsdebuterade 2015 med att ta hem SM-milen strax före Johan Larsson.

I oktober i fjol blev det dubbla SM-guld i terräng för Abraham som nu årsdebuterade 2015 med att ta hem SM-milen strax före Johan Larsson.
Foto: Magnus Fridell

SM-milen: Abraham starkast

APR
18

Det blev en tät guldjstrid bland männen i SM-milen årgång 2 där Eskilstunas Abraham Adhanom till slut tog hem guldet knappt före Strömstad LK:s Johan Larsson: 29:43 mot 29:45.
     Abraham som ju dominerade terräng-SM i höstas visade med den här lyckade säsongsdebuten att den guldformen bevarats genom vintern.
     Även bronset till Eskilstuna genom Nasir Dawoud som kunde hålla Hälles Scott Fraser och Spårvägens Fredrik Uhrbom strax bakom sig. Även Nasir och Scott tog sig "dröm-30" i det soliga men litet blåsiga Malmö-vädret.

SM-milen startar kl 14.30!

APR
18

Det är alltså fyra olika SM-tävlingar som då kommer att avgöras: Män, kvinnor, M22 och K22. Första målgång - manliga segraren - beräknas till strax före kl 15.00.
     Omedelbara resultat kommer att presenteras på arrangörens resultatsida.

Jonas på UVM-arenan Estadio Pascual Guerrero - plats för 36.000 åskådare - tillsammans med UVM-maskot och colombianske förbundsordföranden Ramiro Varela.

Jonas på UVM-arenan Estadio Pascual Guerrero - plats för 36.000 åskådare - tillsammans med UVM-maskot och colombianske förbundsordföranden Ramiro Varela.

Uppmärksammat studiebesök

APR
17

Ungdomslandslagets ledare Jonas Anshelm befinner sig just nu i Cali, Colombia, på s k "site visit" (studiebesök) inför sommarens UVM (17 års) som faktiskt är knappa tre månader bortåt i tiden. Jonas är utsänd på detta uppdrag gemensamt av de nordiska länderna.
     I vanliga fall utspelar sig denna typ av rekognoseringsresor utan extern uppmärksamhet. Man kollar bara tillsammans med någon representant för arrangörerna igenom arenor, förläggningar, transporter och annat praktiskt inför mästerskapet.
     Men den här gången välkomnades Jonas nästan som vore det ett officiellt statsbesök som dessutom hårdbevakades av de lokala medierna. Jonas rapporterar om flera TV-inslag, ännu fler radiointervjuer och ytterligare fler tidningsartiklar. Några exempel:
     * TV-inslag från uppvärmnings- och tävlingsarenorna
     * TV-inslag från besök på en idrottsskola
     * Artikel i en stor dagstidning
     Fakta om Cali: Drygt 2 miljoner innevånare, ligger på litet drygt 1000 m ö h.
     Friidrottsfakta om Cali: Vid Panamerikanska Spelen 1971 sattes världsrekord både på 200m (Don Quarrie 19.8) och i tresteg (Pedro Pérez 17.40).

Exklusiv webbdokumentär i fem delar på www.dt.se

Exklusiv webbdokumentär i fem delar på www.dt.se

Får inte missas:
Sanna-dokumentären

APR
17

Ett team från MittMedia har sedan i höstas följt Sanna Kallur och det arbetet har - tillsammans med mycket arkivmaterial från hennes karriär och intervjuer med tränare och andra i Sannas närhet - resulterat i en unik webbdokumentär i fem delar.
     Serien har fått titeln "Häckdjävulen" - en liknelse som Sanna själv använde världsrekordvintern 2008 för att beskriva känslan när hon var i sitt livs form.
     Första delen i serien publicerades på www.dt.se i torsdags och en ny del kommer sedan varannan dag fram t o m nu på fredag.
     Till "Häckdjävulen" på www dt.se!

Helgens friidrott
- i när & fjärran

APR
17

SM-milen på lördagseftermiddagen i Malmö är långtifrån det enda som sker i helgen i friidrottsväg. Tvärtom är det full fart på de flesta fronter.
     För dem som vill springa längre bjuds härhemma halvmaror i t ex Arvika, Kungsbacka och Malmö. Ja, i Malmö tillhandahålls också alternativet helmara.
     Och föredrar man någon typ av terrängunderlag framför vägar och gator finns ett flertal alternativ: Stockholm (Spring Cross), Täby (Täby Extreme), Göteborg (Premiärloppet) och Kalmar (Skälbyloppet).
     Ute i Europa rullar marathonmånaden april vidare, visserligen utan något "superlopp" men med bl a Leipzig, Belgrad, Zürich, Hannover, Manchester och Linz. Och på måndag - helgdagen "Patriot's Day" därborta - körs klassikern (premiär 1897!) Boston Marathon.
     På lördag sätts med ungdomstävlingen Quicknet-spelen i Västerås punkt för den nationella inomhussäsong som drog igång den 8 november och som alltså sträckt sig över drygt fem månader.
     Arenatävlandet går på högvarv borta i USA med ett av deras stora vårevenemang - den 57:e årgången av Mt SAC Relays i Walnut strax utanför Los Angeles - som toppnummer.
     Många svenskar finns i anmälningslistorna dit, både sådana som pluggar därborta och sådana som är där på träningsläger. Bl a planerar Johan Rogestedt att öppna sin 1500m-säsong.

Det blir ett junior-SM också!

APR
16

SM-milen på lördag innehåller de svenska mästerskapen inte bara för seniorer utan också för 22-års juniorer. Premiärmästare i fjol var Ababa Lama och Emilia Ohlin.
     Emilia är anmäld även i år men slipper favoritskapet med tanke på att Hässelbys Sarah Lahti - stark medaljaspirant i seniorloppet - nu finns med. Nyuppflyttad i klassen i år - alltså född 1995 - är Set Sails Frida Michold som i fjol faktiskt besegrade alla K22:orna inkl Emilia.
     På manliga sidan är det i Ababas frånvaro svårt att peka ut en favorit. Bäste "återkomling" från i fjol är Mölndals Jonathan Weichbrodt som var 4:a i M22 då.
     Tuffaste utmaningen nu kommer förmodligen från Jonathans hemtrakter Göteborg i form av sådana som Mölndals Alexander Nilsson, Ullevis Jens Petrusson och Joel Zakrisson samt Örgrytes Awet Mengsteab.
     För unga för kunna räknas i 22-årsklassen men kanske ändå kapabla att matcha sina äldre kollegor är Spårvägens medeldistansspecialister Kalle Berglund och Wille Levay, Sävedalens Vidar Johansson, Dala-Järnas Emil Danielsson och Hässelbys Amanuel Gergis.
     Fast allra bäst av de "underåriga" är nog Spårvägens Ebba Chala, som dock blir SM/JSM-behörig först senare under säsongen. Ebba har ju övertygat rejält tidigare under den här våren i lopp runt huvudstaden.

Det blir ca 20 timmar levande JEM-friidrott på SVT!

Det blir ca 20 timmar levande JEM-friidrott på SVT!

SVT direktsänder Junior-EM

APR
16

SVT kommer att svara för TV-produktionen vid sommarens JEM i Eskilstuna och kommer själva att alla fyra tävlingsdagarna - 16-19 juli - direktsända finalpassen..
     Det innebär ca fem timmar per dag från kl 15. De första 3-4 timmarna varje dag går på TV och resterande på SVT Play.
     Så den som av något skäl skulle bli förhindrad att uppleva tävlingarna på bästa sätt - dvs på plats på Ekängen - har alltså möjlighet att ändå se i stort sett allt av intresse live på TV:n eller via datorn.

Europaförbundet reagerar

APR
16

Europafriidrottens nyvalde ordförande Svein Arne Hansen har också reagerat starkt på det överrumplande beskedet i morse från Internationella Friidrottsförbundet att de hade utsett Eugene till VM-arrangör 2021 redan innan den ordinarie budgivningsprocessen ens inletts.
     Läs hela uttalandet från EA-ordföranden.

RF:s Kina Westervall (tredje f h) träffade sex av eleverna för att få deras syn på skolan, idrotten och det sociala.

RF:s Kina Westervall (tredje f h) träffade sex av eleverna för att få deras syn på skolan, idrotten och det sociala.
Foto: Anders Rydén

RF besökte FIG Sollentuna

APR
16

Svensk Friidrott har i över fyrtio år haft nationella s k friidrottsgymnasier, f n har vi sådana "Riksidrottsgymnasier" på sju orter i landet från Malmö i söder till Umeå i norr. Dessa skolor är dock inte bara vår angelägenhet utan ingår i ett för hela den svenska idrotten gemensamt system under Riksidrottsförbundets (RF:s) överinseende.
     Bl a är det RF som godkänner alla RIG och som har ansvaret för hur det begränsade antalet elevplatser skall fördelas mellan olika idrotter och orter. Totalt är friidrottens tilldelning - i konkurrens med 30-talet andra idrotter - under innevarande period (2014-2017) 162 platser av totalt ca 1200.
     I RF:s övergripande ansvar ingår också att kontinuerligt utvärdera verksamheten på de totalt 50 olika riksidrottsgymnasierna spridda så att de lever upp till de kvalitetskrav i olika avseenden som ställs. Varje gymnasium skall besökas minst en gång under varje 4-årsperiod.
     I veckan var RF därför på ett dagsbesök på friidrottsgymnasiet i Sollentuna där man hade "möte och samtal" med skolledning, tränare, kommunrepresentanter och inte minst eleverna om hur skolan, idrotten och även det sociala fungerar.

VM 2021 till Eugene -
stor svensk besvikelse

APR
16

Vid Internationella Friidrottsförbundets styrelsemöte i Beijing i dag beslutades att tilldela Eugene (USA) arrangörskapet av Friidrotts-VM 2021.
     Beslutet innebär att man frångått IAAF:s vanliga ordning för hur mästerskapsarrangörer utses och betyder att Svensk Friidrotts och Göteborgs Stads fleråriga arbete med att förbereda en ansökan om mästerskapet nu avbryts.
     – Vi är djupt besvikna och förbannade över hur det här har gått till och jag kan konstatera att det här inte andas rent spel. Vi hade åtminstone förväntat oss att få lämna ett seriöst bud enligt de principer som IAAF har i sina riktlinjer. Den närmast fiffelartade handläggningen kan ju omöjligen vara i friidrottens intresse. Vem är vinnare av detta?, säger förbundsordförande Björn Eriksson.
     Besvikelsen är förstås stor även hos Göteborgs Stad:
     – Göteborg är mitt i en intensiv process där vi har lagt mycket möda på att förbereda en ansökan. Så händer detta att vinnaren utses utan att ens loppet har startat. Vi känner oss väldigt förvånade och besvikna, säger Camilla Nyman, VD för Göteborg & Co.
     – Svensk Friidrott vill sända ett varmt tack till Göteborgs Stad som i den här processen har jobbat hårt och seriöst för att tillsammans med oss få fram ett konkurrenskraftigt bud. Nu tilläts vi inte ens att komma till startlinjen, säger Björn Eriksson.

Nu på lördag årgång nr 2

APR
15

Det var förra sommaren som 10 km landsväg - förmodligen den gren inom friidrotten som har flest utövare under ett år - också fick status som en officiell SM-gren. De historiska första mästarna blev Hälles Ababa Lama - som spurtslog klubbkamraten Mustafa Mohamed - och Studenternas Frida Lundén - som vann ganska klart med dryga tjugo sekunder.
     Vi vet nu att det kommer att bli en ny manlig topp på lördag eftersom varken Ababa eller Mustafa är anmälda i år och det sätter bronsmedaljören Johan Larsson (Strömstad LK) i rollen som huvudfavorit till guldet nu. Inte minst som Johan så sent som nu i helgen gjorde ett starkt lopp när han sprang hem Skånes öppna DM i Ystad med över 3½ minuts marginal på 29:34.
     Tuffaste utmaningen nu kan mycket väl komma från en medeldistansspecialist, nämligen Huddinges Staffan Ek. Han var ju med som 1500m-löpare på inne-EM för en dryg månad sedan men har visat kapacitet även på betydligt längre distanser. I somras hoppade Staffan ju in på 5000m i Finnkampen - och vann - och för två år sedan var han tvåa bakom just Johan på Lundaloppets 10 km.
     På den kvinnliga sidan får Frida det tufft att försvara sin titel. Hon kommer nämligen att ställas mot svenska rekordhållerskan Isabellah Andersson, vårens utropstecken Sarah Lahti (båda Hässelby) och EM-tvåan på hinder Charlotta Fougberg (Ullevi).
     Isabellah visade att skadeproblemen som störde förra sommaren nu är avklarade med sin 1:11-halvmara i Berlin. I det loppet passerade Isabellah milen på 33:31.
     Ännu snabbare än så på milen har 20-åriga - och numera Hollandsbaserade - Sarah sprungit vid ett par tillfällen nere på kontinenten: Först 33:06 för tre veckor sedan och så 32:58 för två veckor sedan. Och senast hon mötte Isabellah - på 6 km terräng vid europacupen för klubblag i februari - var det fördel Sarah.
     Fördel Sarah var det f ö även i senaste mötet med Charlotta Fougberg. Då handlade det dock om 3000m inomhus på ISM i Sätra. Där var det spurtspeeden som avgjorde till Sarahs fördel.
     * Hela startlistan för SM-milen
     SM-milen är årets tredje seniormästerskap efter mångkamperna och "stora" ISM i vintras. Det innebär att nya poäng på mästerskapsstandaren står på spel. Där leder just nu Spårvägens bland männen och MAI bland kvinnorna.
     Spårets ledning är så stor att ingen kan rubba deras förstaplats men för MAI finns Hässelby bara 11 poäng bakom. MAI har potentiella poängplockare nu i Louise Nilsson och Nora Falaki medan Hässelby förutom Isabellah och Sarah kommer med bl a Lena Eliasson.
     SM-milens startskott skall avlossas kl 14.30 på lördag strax utanför Malmö Stadion. Målgången sker sedan inne på arenan sedan löparna avverkat en milslinga genom Malmös centrala delar.
     * SM-milens hemsida

Klart med kvaltävlingarna
till Kraftmätningen

APR
15

Att Kraftmätningen - 14/15-åringarnas klubblagscup - har sin final under Finnkampshelgen är en etablerad tradition.
     2015 går finalen således den 12-13 september, den här gången med Täby IS som arrangör på Tibblevallen för de individuella grenarna och med den avslutande stafetten inne på Stockholms Stadion i samband med Finnkampen.
     Finalen ligger alltså i slutet av säsongen, men kvalomgången genomförs redan i början på sommaren drygt tre månaderna tidigare. Kvalen arrangeras i år mellan den 24 maj och den 14 juni på sju platser från Lund i söder till Skellefteå i norr.
     På vår Kraftmätningen-avdelning finns alla regler och fakta

Förbundsstarterkurs på gång

APR
14

Utbildningen av nya funktionärer och domare är en ständigt pågående process på alla nivåer inom svensk friidrott. På central nivå är två kurser årligen återkommande: Förbundsdomarkursen och förbundsstarterutbildningen.
     Förbundsdomarna har sin kurs för 2015 nu kommande helg - då det f ö genomförs även en förbundseltidtagarutbildning - medan starterna som traditionellt körde praktiken vid Skol-SM i september numera har flyttat till SAYO i Sollentuna i månadsskiftet maj/juni.
     I år är kursdatumen alltså 5-7 juni och sista anmälningsdag är satt till 18 maj. (Observera att det inte är någon grundutbildning utan kursen vänder sig till personer som redan har viss praktisk erfarenhet som starter.)
     Läs mer om Förbundsstarterutbildningen (där finns även länk till webbanmälan)!

Just installerad på förbundskansliet.

Just installerad på förbundskansliet.
Foto: Magnus Fridell

Hillevi ska leda satsningen
Svenska Löpare

APR
14

När idén Svenska Löpare skulle konkretiseras hjälpte PR-byrån Wenderfalck till med att utveckla konceptet med Hillevi Thor som ansvarig konsult. Så när Hillevi nu tillträtt tjänsten som projektledare är det för något som hon från början varit med om att skapa. Att söka tjänsten föll sig därför naturligt för Hillevi:
     – När vi började bygga konceptet insåg jag hur många spännande saker det finns som det här projektet kan bidra med. Får vi till allt som det är tänkt att innefatta så kommer vi få ännu fler människor att uppleva det positiva med löpningen och på så sätt bidrar vi till folkhälsan. Det känns väldigt bra!
     Hillevi ser stora fördelar med Svenska Löpare och är övertygad om att det kan bidra till ett fortsatt ökat intresse för löpning som motionsform. Hon vill också lyfta det viktiga arbete som görs ute i landets alla friidrottsföreningar:
     – Det finns gott om driv och eldsjälar ute i landet, därför känns det väldigt spännande med en samlande kraft som hjälper dessa att utveckla löpningsverksamhet i de lokala föreningarna.
     – Många vet inte idag att det är friidrottsföreningarna som står bakom de lopp de springer. Men framöver ska det vara naturligt att uppsöka en friidrottsförening även för att bli en bättre löpare mellan loppen!
     Hillevi själv är en hängiven löpare som bland annat genomfört en Svensk Klassiker samt sprungit ett flertal halvmaror och Lidingölopp.
     – För mig är löpningen inte bara en motionsform, det är en hobby.

Uppdaterade mästerskaps- och utmanargrupper

APR
14

Svensk Friidrotts mästerskaps- och utmanargrupper är av naturliga skäl ingenting statiskt utan något som stadigt utvärderas och uppdateras av Idrottsavdelningen. Den senaste inomhussäsongens t ex resulterade i att tre nya namn togs upp i mästerskapsgruppen:
     Örebros Andreas Otterling, Örgrytes Michaela Meijer och Hässelbys Petter Olson som alla gjorde övertygande insatser i vintras kulminerande i starka prestationer på säsongsmålet IEM i Prag.
     Sedan i fjol har därmed nio nya blivit upptagna i Mästerskapsgruppen så att den nu omfattar totalt 47 enskilda aktiva plus två korta stafettlag. Utmanargruppen består av 11 aktiva varav två - Irene Ekelund och Sofia Linde - också finns med bland "mästerskaparna".
     Ganska precis en tredjedel - 16 aktiva - av Mästerskapsgruppen ingår i SOK:s Topp- och talangprogram och merparten av Utmanargruppen finns med i SOK:s Tokyo 2020-inriktade utmanarsatsning.
     * Mästerskapsgruppen 2015
     * Utmanargruppen 2015

Björn Eriksson föreslås till ny
ordförande för Riksidrotten

APR
13

I slutet på maj är det Riksidrottsmöte i Helsingborg och idag presenterade Riksidrottsförbundets valberedning sitt förslag inför valen vid mötet i Helsingborg.
     Och det förslaget toppas av Svensk Friidrotts nyligen omvalde ordförande Björn Eriksson, som alltså nu rekommenderas till ny ordförande för Riksidrotten med följande motivering:
     "För att han bäst motsvarar den kravprofil som utarbetats och diskuterats med SF. Han har gedigen erfarenhet från strategiskt arbete i samhällslivet och inom idrottsrörelsen.
     Han har varit ordförande i två SF och har goda referenser från dessa uppdrag. Han har också erfarenhet från arbete i RS de senaste åren. Han är starkt motiverad för uppdraget och bedöms kunna bilda opinion i idrottens viktiga frågor."

     Läs mer på RF:s hemsida.

SJ ny resepartner
för Svensk Friidrott

APR
13

SJ blir 2015 officiell resepartner för Svensk Friidrott. Det nya samarbetsavtalet innebär att SJ och Idrottsresan erbjuder föreningar och medlemmar minst 20% rabatt på tågresor knutna till tävlingar, träningsläger m m.
     - SJ vill såklart att fler föreningar och medlemmar ska välja tåget till sina idrottsaktiviteter, och vi vet också att rabatterna vi erbjuder är mycket förmånliga och på så vis skapas mervärden för båda parter, berättar Mattias Tappert, SJ:s ansvarige för samarbeten och event.
     - Resande är en stor del av vardagen för förbundet och våra föreningar. Därför är vi väldigt glada över att nu tillsammans med SJ kunna erbjuda föreningar och fans bekväma, smidiga och miljövänliga resealternativ till och från våra evenemang, till exempel Junior-EM i Eskilstuna nu i sommar, säger SFIF:s marknadschef Jan Larsson.
     Samarbetet med Svensk Friidrott gör att SJ kommer att synas extra mycket under några av 2015 års friidrottsevenemang. Utöver Junior-EM i Eskilstuna kommer SJ aktivera sig särskilt under SM-Milen och Finnkampen.
     SJ:s Mattias Tappert är förhoppningsfull inför denna nya satsning tillsammans med Svensk Friidrott:
     - Vi ser fram emot att synas som stolt resepartner under friidrottens evenemang nu i sommar!

Rotterdam: David 2:17

APR
12

Visst fortsatte Högbys David Nilsson på den inslagna pers-trenden under 2015:s första månader. Man var kanske inför dagens Rotterdam Marathon litet orolig för att den utvecklade snabbheten på kortare sträckor skulle kunna resultera i en litet för tuff öppning.
     Men så blev det inte alls utan David svarade för ett imponerande väldisponerat lopp från start till mål med sju av de åtta 5 km-portionerna tätt samlade mellan 16:02 och 16:27. Och den åttonde på 16:46 var inte heller någon allvarligare "dipp" - plus att det fanns kraft till en liten uppspeedning på sista biten från 40 km till mål.
     2:17:19 med halvor på 1:08:35/1:08:44 innebar att VM-kvalgränsen till Beijing i sommar underskreds med 41 sekunder. Det är också en tid som bara fem svenskar överträffat de sista tjugo åren! Under de senaste tio åren är det dessutom bara Mustafa Mohamed och Said Regragui som varit snabbare.
     Aktuella resultatbörsen med svenskresultaten i Paris, Rotterdam och Wien.

På väg mot fyra medaljer!

På väg mot fyra medaljer!
Foto: Peter Fredricson

24-timmars: VM-brons
och EM-guld för Maria

APR
12

Efter ett dygns löpning har deltagarna i Turin nu sprungit klart och tredje längst av alla kvinnor nådde Team Ultraswedens Maria Jansson som bara hade USA-duon Katalin Nagy och Traci Falbo före sig.
     Dessutom blev det silver bakom USA för det svenska laget som i övrigt bestod av Annika Nilrud och Torill Fonn!
     I samtidigt genomförda EM gick alltså gulden till Maria och laget och dessutom blev Annika bronsmedaljör individuellt!
     Av våra manliga deltagare fullföljde endast Johan Steene som preliminärt blev 29:a.

Medalj på gång!

APR
12

Natten på IAU VM-EM 24 timmar har som vanligt bjudit på många stora omkastningar i placeringarna. Den stora svensk plusvarianten har varit Maria Jansson, som i går öppnade lugnast av våra tre deltagare men som sedan stadigt klättrat i listan.
     Och på morgonen hade klättringen nått ända upp på medaljplats och allt pekar nu på att det blir (minst) brons!

Senaste veckan
Veckan 12.4 - 19.4

SM-milen: Frida & Joel
årets 22-årsmästare

I fjol var Set Sails Frida Michold först i mål av ...

SM-milen: Isabellahs 26:e
Hässelbys Isabellah Andersson skrev friidrottshist...

SM-milen: Abraham starkast
Det blev en tät guldjstrid bland männen i SM-milen...

SM-milen startar kl 14.30!
Det är alltså fyra olika SM-tävlingar som då komme...

Uppmärksammat studiebesök
Ungdomslandslagets ledare Jonas Anshelm befinner s...

Får inte missas:
Sanna-dokumentären

Ett team från MittMedia har sedan i höstas följt S...

Helgens friidrott
- i när & fjärran

SM-milen på lördagseftermiddagen i Malmö är långti...

Det blir ett junior-SM också!
SM-milen på lördag innehåller de svenska mästerska...

SVT direktsänder Junior-EM
SVT kommer att svara för TV-produktionen vid somma...

Europaförbundet reagerar
Europafriidrottens nyvalde ordförande Svein Arne H...

RF besökte FIG Sollentuna
Svensk Friidrott har i över fyrtio år haft natione...

VM 2021 till Eugene -
stor svensk besvikelse

Vid Internationella Friidrottsförbundets styrelsem...

Nu på lördag årgång nr 2
Det var förra sommaren som 10 km landsväg - förmod...

Klart med kvaltävlingarna
till Kraftmätningen

Att Kraftmätningen - 14/15-åringarnas klubblagscup...

Förbundsstarterkurs på gång
Utbildningen av nya funktionärer och domare är en ...

Hillevi ska leda satsningen
Svenska Löpare

När idén Svenska Löpare skulle konkretiseras hjälp...

Uppdaterade mästerskaps- och utmanargrupper
Svensk Friidrotts mästerskaps- och utmanargrupper ...

Björn Eriksson föreslås till ny
ordförande för Riksidrotten

I slutet på maj är det Riksidrottsmöte i Helsingbo...

SJ ny resepartner
för Svensk Friidrott

SJ blir 2015 officiell resepartner för Svensk Frii...

Rotterdam: David 2:17
Visst fortsatte Högbys David Nilsson på den inslag...

24-timmars: VM-brons
och EM-guld för Maria

Efter ett dygns löpning har deltagarna i Turin nu ...

Medalj på gång!
Natten på IAU VM-EM 24 timmar har som vanligt bjud...

Förra veckan
Veckan 5.4 - 12.4

Rotterdam: David 2:17
24-timmars: VM-brons
och EM-guld för Maria

Medalj på gång!
Följ IAU VM-EM 24 timmar
EA-valen: Toralf omvald,
Svein Arne ny ordförande

I helgen: 24-timmars-VM
I helgen: M som i marathon
Nya satsningar i sommar?
Rekord som Guinness missat
JEM-medaljerna:
100% "Made in Eskilstuna"!

Friidrotts-Europa skall välja
JEM: Hundra dagar kvar!
Tronskiftet genomfört - eller?
Svenska påskaftonen i USA

Två veckor sedan
Veckan 29.3 - 5.4

Svenska påskaftonen i USA
Sarah ännu snabbare
USA-fredagspers: 67 i slägga
och 29:41 på 10000m

Vilken var hoppzonseffekten?
Internationella bansommaren
Så blir friidrottspåsken
Utlysning: Nils-Erik
Emilsson-stipendiet 2015

Månadens i februari: Michaela
– Jag behövde inte tänka alls, utan det kom bara av sig självt!
Michel-intervju på iaaf.org
Absolut inget aprilskämt!
Årets unga stipendiater
JEM: Lagledare studiebesökte
Friidrott ett vinnande koncept
USA-helgen: Julia 57.07!
Tre veckor kvar till SM-milen
Förbundsårsmötet:
Uppskattade reflektioner

Förbundsårsmötet:
Fortsatt stor enighet

Berlin: Isabellah 1:11:31