Lördag 4 juli 2015

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och
media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Följ Europacupen i mångkamp

JUL
04

I polska Inowroclaw tävlar Sverige just nu i Europacupen First League i mångkamp som går att följa via arrangörens live-resultatsida.

Nära, nära i första försöket på 4.61 för Michaela Meijer.

Nära, nära i första försöket på 4.61 för Michaela Meijer.
Foto: Deca Text & Bild

Snuddade vid svenskt rekord

JUL
04

På fredagen inleddes Världsungdomsspelen i Göteborg och där vann Örgrytes Michaela Meijer stavtävlingen på 4.45. Hon testade också 4.61 – en centimeter över Angelica Bengtssons två veckor gamla svenska utomhusrekord och var riktigt nära att klara i första försöket.
     Om allt känns bra gör VM-klara Michaela eventuellt ett nytt försök i extratävlingen på Ullevi på söndag. Annars blir nästa tävling JEM22 i Tallinn, som inleds på torsdag, där hon tillsammans med Angelica Bengtsson tillhör medaljfavoriterna.
     Resultat VU-spelen fredag
     /Jonas Hedman

VU-spelen: Webbsändning!

JUL
04

Världsungdomsspelen på Ullevi i Göteborg genomförs i helgen för 20:e året och har 7600 anmälda starter med aktiva från 370 klubbar och 21 nationer. 40 procent av deltagarna är från utlandet.
     Nytt för i år är webbsändning vilket innebär live-friidrott i rörlig bild under elva timmar lördag resp söndag!
     * Webbsändning kl 9-20
     * Live-resultat lördag
     * Fredagens resultat
     * 600 stillbilder från fredagens tävlingar på sportway.se

Maktskifte på 400mH? Joel Groth besegrar Jonathan Carbe på Ullevi.

Maktskifte på 400mH? Joel Groth besegrar Jonathan Carbe på Ullevi.
Foto: Deca Text & Bild

VU 1: Groth ny häcketta

JUL
03

Joel Groths andra test över 400 meter häck resulterade i svenskt årsbästa, 51.83, kvartssekunden före Lag-EM-representanten Jonathan Carbe, när Världsungdomsspelen inleddes på Ullevi. UVM-klara Amanda Holmberg, 16, tog sig sånär in på tio-bästa-listan genom tiderna för juniorer när hon besegrade alla seniorer på nya perset 58.85.
     Fyra tjejer i två höjdtävlingar klarade över 1.80, med Sofie Skoog i spets (1.87) och nya säsongsbästa på My Nordström (1.84) och Vendela von Corswant (1.81).
     Värmen störde tydligen inte på 3000 meter där Emma Dahl, Josefin Gerdevåg och Frida Kristiansson sänkte sig till 9:36-9:39 (jättepers på de två sistnämnda). Samma distans med hinder på såg ytterligare en förbättring av nyss JEM-19-uttagna Amélie Svensson, 10:31.
     Rejäla lyft, förbi 50-strecket, med halvkilosspjutet noterades för 98:an Maja Gustavsson, Västerås och 99:an Ida Thunberg, Stål. Resultaten överstiger kvalgränserna till UVM respektive European Youth Olympic Festival.
     Alla resultat från Världsungdomsspelens första dag
     /Lorenzo Nesi

Usain Bolt är onekligen större än Eiffeltornet. Trots att han inte kommer till start i Paris pga känningar i knät är han kvar som affischpojke.

Usain Bolt är onekligen större än Eiffeltornet. Trots att han inte kommer till start i Paris pga känningar i knät är han kvar som affischpojke.

Angelica på hemmaplan

JUL
03

När Angelica Bengtsson gör sin tionde start i Diamond League blir det inte någon längre resa som hon behöver företa sig. Årets serie går in på sin andra halva, i Saint -Denis, i Paris norra utkanter under lördagskvällen.
     Angelicas debut på Stade de France sker mot tjejerna som har vunnit årets första DL-galor, Kiriakopolou (4.73 i Shanghai) och Murer (4.72 i Birmingham, 4.80 i New York).
     Med Lag-EM-vinnande Spiegelburg , universitetsstjärnan Morris (nyss inkvalad i det amerikanska VM-laget) som begår Europa-premiär, de två senaste EM-ettorna Ptáčníková och Sidorova samt IEM-tvåan Stefanidi finns sju av årets nio bästa stavhopperskor på plats.
     Tidigare på eftermiddagen (15.30) startar längdhoppsgalan i tyska Bad Langensalza. Andreas Otterling är det första svenska inslaget på tre år i kurorten som brukar bjuda på ett och annat spektakulärt resultat (8.47 i fjol). Andreas går in i tävlingen med fjärde bästa årsbästa. Tysken Camara, som var precis före örebroaren på Lag-EM, toppar med 8.22.
     På söndag springer Johan Wissman 200 meter på Resisprint i La Chaux de Fonds, vid Jurabergen Schweiz, där den höga höjden kan bidra till snabba tider.
     Diamond League från Paris, sändas direkt på SVT1 , lördag, kl 20.00-22.00
     /Lorenzo Nesi

Veteran-SM på 10 km under en intensiv motionsloppshelg

JUL
03

Det är inte bara nordens största ungdomstävling, Världsungdomsspelen, som arrangeras på hemmaplan i helgen. Det är även några mindre arenatävlingar i Bollnäs och Eskilstuna.
     Motions- och långloppshelgen är dock åter intensiv och startar redan i dag med stadslopp i bland annat Kristianstad och Gamleby. Vi har även Marathon i Östansjö på lördag och landsvägslopp i ordets rätta bemärkelse (man springer sista delen av E6:an in i Bohuslän) i Tanumshede på söndag. Det springs även i Pajala och Norberg under helgen.
     Ett av de största loppen är dock Strömstadmilen i den bohusländska pärlan, ett klassiskt lopp som i år arrangeras för 25:e gången. Som vanligt är det bra konkurrens och i år är loppet även veteran-SM på 10 kilometer med drygt 160 anmälda löpare i de olika veteranklasserna.
     /Magnus Fridell
     

– Målet är att hänga kvar

JUL
03

Kommande helg arrangeras Europacupen First League i mångkamp i polska Inowroclaw som har 75.000 invånare och ligger 15 mil nordväst om huvudstaden Warszawa. Det är tredje gången som tävlingen genomförs i mixedform där varje nationslag får starta med fyra tiokampare och lika många sjukamperskor där de 3+3 bästa räknas in i laget.
     Det faktum att det genomförs tre junior- och ungdomsmästerskap i juli i kombination med återbud på flera av våra bästa seniorer har gjort att det blågula laget består av endast tre män och tre kvinnor. Målsättningen har landslagsledare Ulrik Mattisson dock klar:
     – Det är att hänga kvar. Individuellt är Lisa Linnell och Rasmus Carlsson de som har bäst möjligheter att placera sig bra men vi har också tre juniorer med av vilka Ullevis Kevin Fankl har chans att överträffa 7000 poäng för första gången. Beatrice Lantz (Växjö) och Frida Johansson (IF Göta) gör båda seniorlandslagsdebut.
     Åtta lag är anmälda, de två första avancerar till Super League och de två sista degraderas.
     – Island kommer inte till start och Norge har inte fullt lag så står bara alla sex på benen så ska det gå vägen. Bland dem vi ska kunna slå finns framför allt Rumänien.
     Det är värmebölja i hela Europa och väderleksrapporterna pratar om runt 30 grader i Inowroclaw vilket bör innebära bra möjligheter till personliga rekord.
     Tävlingens hemsida
     Svenska truppen
     /Jonas Hedman

7600 starter på Ullevi

JUL
02

Med över 7600 starter bekräftar Världsungdomsspelen sin position som landets största arenatävling. Det tre fullspäckade dygnen på Ullevi med start i morgon fredag sträcker sig från niosnåret på morgonarna till nästan samma klockslag på kvällarna. Nytt för i år är att man kan följa det hela även på avstånd genom elva strömmade timmar dagligen, på nätet.
     VU-helgen korrelerar med slutet på kvalperioden till såväl JEM19 i Eskilstuna som UVM i Cali. Sista chansen alltså att utöka trupperna som just nu består av 30 respektive 19 aktiva.
     Om man ändå blickar på seniorernas anmälningslistor, så är det några grenar som sticker ut med att vara särskilt välrepresenterade. 400 meter häck har samtliga 13 killar som toppar årsbästalistan, som lär få en uppryckning när prognosen talar om 26 garder vid starten kl 15.30 på fredagen (om än ganska blåsigt). Ett knappt dygn senare ser det nästan lika bra ut för höjdhopparna där Andreas Carlsson och Mehdi Katib får möta vinterns SM-medaljörer Emil Svensson (utepremiär) och Jesper Borg.
     På Ullevis välkänt resultatgivande trestegsbana annonseras erfarna Örgryteduon Daniel Lennartsson och Mathias Ström, vs 90-talisterna Isak Perssons och Erik Ehrlin.
     Bland tjejerna är i stort sett alla de bästa sprinterlöparna anmälda liksom på 100 meter häck. Elise Malmberg är anmäld till alla de tre kortaste grenarna + längd. Mycket intressant blir avgörandet kring vilken trio som får åka till JEM19 på 800 meter. Det finns fyra kandidater som har sprungit på 2:07-2:09 i sommar. Den gren som får dubbla chanser att nyttja högsommarvärmen är Göteborgsspecialiteten stavhopp.
     Hämta mer information på Världsungdomsspelens hemsida.
     /Lorenzo Nesi

Vindelälvsloppet är tillbaka

JUL
02

Vindelälvsloppet återuppstod vid midnatt. Den klassiska stafetten längs med Vindelälven som startade 1984 lades ner för tiotalet år sen.
     Nystarten i Ammarnäs samlade nio lag berättar samordnaren Leopold Sjöström i en intervju med P4 Västerbotten
     Vindelälvsloppet avslutas i Vännäsby på lördag, även med VindelälvsMaran, som startar i Vindeln.
     /Lorenzo Nesi

Styrelserapport

JUL
02

Den 17 juni hade Svensk Friidrotts styrelse ett telefonmöte. Nu finns en kort rapport om vad som beslutades under mötet upplagt här på friidrott.se under SFIF info/styrelsemöten i menyn till vänster.
     /Magnus Fridell

Friidrotts-SM 2017 till
Helsingborg

JUL
02

Det är en dryg månad kvar till årets friidrotts-SM i Söderhamn, men redan nu står det klart att 2017 års svenska mästerskap kommer att avgöras i Helsingborg.
     – Det är kul att se att IFK Helsingborg återigen vill arrangera ett friidrottsmästerskap, säger Svensk Friidrotts generalsekreterare Anders Albertsson och syftar på att föreningen stod som värd för Friidrotts-SM 2005.
     Från IFK Helsingborgs sida är man väldigt glada över beslutet som förbundsstyrelsen tog på styrelsemötet den 17 juni.
     – Vi hoppas på ett lyft i samband med SM, både för vår nuvarande verksamhet men också för framtiden, säger Claus Elnif, ordförande i IFK Helsingborg.
     Han lyfter fram att de kommer att lägga mycket energi på att arrangera ett SM som blir så bra som möjligt för alla intressenter, till exempel aktiva, publik och sponsorer. Och det finns ambitioner att SM är början på något som i framtiden kan bli ännu större.
     – Kanske får vi möjlighet till andra arrangemang, såväl nationella som internationella, i framtiden.
     IFK Helsingborg arrangerar Friidrotts-SM i samarbete med Helsingborgs Stad och Region Skånes eventbolag Event i Skåne. Johan Lundell, Evenemangschef i Helsingborgs Stad, säger att ett SM är väldigt viktigt för staden på flera nivåer.
     – Det är mer än bara idrott. Det är även ett tillskott till turismnäringen, en möjlighet att visa upp vår stad och givetvis ett sätt att kunna värva talanger till friidrotten, säger Johan Lundell.
     Han får medhåll från Henrik Gidlund som är projektledare på Event i Skåne, som också lyfter mästerskapets betydelse för hela regionen.
     – För oss är det roligt att konstatera att ytterligare ett samarbete med den aktiva evenemangsstaden Helsingborg burit frukt. Den här typen av samverkan behövs för att Skåne ska fortsätta utvecklas som evenemangsregion.
     /Magnus Fridell

Nytt topplopp av Almgren

JUL
01

Sex dagar efter årsdebuten och succéloppet på 800 m i Sollentuna (1:45.59) var Turebergs Andreas Almgren tillbaka på tävlingsbanan. Detta i italienska Boissano där han imponerade med att ta sin andra seger av två möjliga denna sommar genom att notera 1:46.12 och åter slå danske 1:44-löparen Andreas Bube.
     Tiden är Andreas tredje bästa hittills och förutom han själv har bara fyra svenskar någonsin sprungit fortare.
     /Jonas Hedman

Femte SM-guldet i rad för Spårvägen som därmed tangerade rekordsviten. Lagledaren Kent Claesson, längst fram i keps, hade all anledning att vara nöjd!

Femte SM-guldet i rad för Spårvägen som därmed tangerade rekordsviten. Lagledaren Kent Claesson, längst fram i keps, hade all anledning att vara nöjd!
Foto: Deca Text & Bild

Lag-SM: Spåret försvarade

JUL
01

Årets lagmästerskap genomfördes på Baldershovs IP i Sundsvall i sol, 20 grader och en byig vind som var klart kännbar. På manliga sidan var regerande mästarna Spårvägen knappa favoriter och lyckades trots frånvaro av flera tongivande namn upprepa segern som till slut blev 7.5 poäng till Hässelby och ytterligare 4.5 till trean Ullevi. Huddinge tog fjärdeplatsen och slipper därmed kvala nästa år.
     – Kastarna levererar verkligen år efter år och tog nu full pott så när som på en poäng – Nicklas Arrhenius i kula, Daniel Ståhl i diskus, Elias Håkansson i slägga och så andraplats i spjut för Joachim Ivarsson. Starkt också av Johan Walldén att vinna 800 m, säger Spårvägens lagledare Kent Claesson.
     – Största överraskningen var Anders Fox som i sitt allra första lopp på 3000 m hinder blev tvåa på 9:21. Men vi noterar också att ickespecialisten Martin Cameron tog en extrapoäng på 400 m häck genom att bli femma trots fall på sista häcken, summerar Kent.
     Spårvägen-segern grundlades tack vare de fem grensegrarna kompletterat med sex andraplatser och ingen sistaplats.
     Individuella höjdpunkter totalt sett var Daniel Ståhls årsbästa i diskus, 63.38, Ullevis 39.99 på 4x100 m och Johan Wissmans 20.87 på 200 m i en motvind på 1.1 m/s.
     Halvvägs in i tävlingen (nio grenar) ledde Spårvägen på 40 p före Hässelby 38.5, Ullevi 34 och Huddinge 32 och sedan utökade regerande mästarna ledningen till 3.5 före Hässelby då fyra grenar återstod.
     Normalt är 4x100 m sista gren men så blev det inte denna gång. Anledningen var att kastburen inte höll måttet säkerhetsmässigt så man flyttade därför diskus till efter stafetten. Inför den artonde och sista grenen var Spårvägens försprång 4.5 poäng och det växte till 7.5 sedan Daniel Ståhl ordnat sex poäng mot tre för Hässelby.
     Segern var Spårvägens femte i rad och därmed tangerade man Hässelbys rekordsvit från åren 2004–2008.
     /Jonas Hedman

Sjätte segern på de senaste åtta åren för Göteborgsklubben.

Sjätte segern på de senaste åtta åren för Göteborgsklubben.
Foto: Deca Text & Bild

Lag-SM: Ullevi tillbaka i topp

JUL
01

Kampen om den kvinnliga segern i Sundsvall såg på förhand ut att bli jämn men fjolårstvåan Ullevi byggde upp en ledning på 7 p till Hässelby efter 13 av de 18 grenarna och i näst sista, 4x100 m, trodde man att det definitiva avgörandet skulle komma.
     Men Ullevi växlade över i andra växlingen samtidigt som Hässelby vann på klubbrekordet 46.26 vilket resulterade i 6-0 i grenen och minskad ledning till tre poäng. Därmed blev sista grenen diskus direkt avgörande, precis som på herrsidan. I Borås för två år sedan nollade Ullevis Sofia Larsson men så blev det inte denna gång utan Sverige-ettan tog istället full pott tack vare 54.47. (Fyra blev f ö SFIF:s styrelseledamot Lena Björk, IFK Lidingö, på årsbästat 42.00.)
     Därmed skrevs Ullevis segermarginal till Hässelby till 7.5 poäng medan trean Göta var ytterligare tio efter. Bakom dem lyckades Spårvägen ta fjärdeplatsen två poäng före Lidingö efter en tät fight i de sista grenarna.
     – Anledningen till att vi vinner är att vi har en jämn, hög nivå i alla grengrupper och egentligen ingen svag gren alls. Vi lyckas verkligen få med oss alla våra bästa, det är nyckeln till segern, säger Ullevis lagledare Curre Ljung och konstaterade att hans tjejer tog åtta grensegrar, tre 2:a-platser och tre 3:e-platser.
     – Det är verkligen en laginsats men man kan bara inte sluta att beundra Khaddi Sagnia. Hon vinner längd på 6.71 och nöjer sig med tre hopp för att sedan gå direkt till 100 m häck och utan att ens göra en inlöpning vinner hon där också! Hon ställer alltid upp och är alltid glad. Hon är en sådan tjej som sprider glädje och det är värdefullt i ett lag, säger Curre.
     Till de individuella höjdpunkterna totalt sett hörde nämnda Khaddi Sagnias 6.71 i längd, Moa Hjelmers 23.80 på 200 m i motvind, Charlotta Fougbergs 6:27.95 på 2000 m hinder, Sofie Skoogs 1.88 i höjd, Malin Dahlströms 4.30 i stav och Tracey Anderssons 67.59 i slägga.
     /Jonas Hedman

Lag-SM: Fin serie av Ståhl

JUL
01

Förra veckan slog Daniel Ståhl OS-finalisten Benn Harradine på Sollentuna GP genom att sätta årsbästa med 62.93. I Sundsvall möttes de igen och åter med samma utgång med skillnaden att Daniel förbättrade sig till 63.38 helt utan hjälp av bärande vind medan SM-debutanten Benn stannade på 62.00.
     Det mest positiva med Daniels insats var dock att samtliga sex kast var godkända varav tre över 61 meter.
     /Jonas Hedman

4.30 innebar att Malin Dahlström bidrog med sex viktiga poäng till Ullevi.

4.30 innebar att Malin Dahlström bidrog med sex viktiga poäng till Ullevi.
Foto: Deca Text & Bild

Lag-SM: Malin testade VM-kval

JUL
01

I stav tog Malin Dahlström 4.18 och 4.30 i första och testade sedan VM-kvalgränsen 4.50 men utan att vara riktigt nära. Hon visade dock att kapaciteten finns där.
     Än mer nöjd med sin dag var alldeles säkert IF Götas Sofie Skoog som satte årsbästa med såväl 1.85 som 1.88 och sedan gjorde tre försök på personliga rekordhöjden 1.91.
     I slägga demonstrerade svenska rekordhållerskan Tracey Andersson stabil kastning efter knäoperationen i höstas och hade samtliga fem godkända över 65 meter med 67.59 i topp.
     /Jonas Hedman

Utepers med 38 cm och totalpers med 18 för mångkamparen Fredrik Samuelsson.

Utepers med 38 cm och totalpers med 18 för mångkamparen Fredrik Samuelsson.
Foto: Deca Text & Bild

Lag-SM: 2 x jättepers

JUL
01

Manliga längdtävlingen hade Spårvägens Alexander Wittlock som favorit i egenskap av årsbästat 7.51 satt två veckor tidigare. Han inledde med 7.31 och ledning men passerades i andra av Hässelbys mångkampare Fredrik Samuelsson som fick på totalperset 7.42 och sedan ökade till 7.51 i sista vilket innebar seger.
     Därmed överträffade han sitt sex veckor gamla utomhuspers med 38 centimeter och inneperset från i vintras med 18. Formen är med andra ord riktigt bra inför tiokampen i JEM22 nästa vecka.
     Det kvinnliga 400 m-loppet antog de förväntade skeendet med Hässelby specialist Lisa Duffy som ledare halvvägs och med Lidingös Anna Silvander ett antal meter efter. 800 m-specialisten Anna var dock riktigt stark på slutet och kom inte bara ikapp på de sista meterna utan också förbi och vann med 0.15 på 54.81. Det innebar att uteperset sänktes med hela 2.3 sekunder och inneperset från i vintras med 1.5! Även Anna har alldeles uppenbart prickat formen perfekt till JEM22 i Tallinn nästa vecka där det är 800 m som gäller.
     /Jonas Hedman

Avståndet bakåt var som synes stort när Patrik Andersson förde Ullevis stafettpinne i mål på 39.99 – över halvsekunden under det ett år gamla klubbrekordet och den snabbaste svenska klubblagstiden på 13 år.

Avståndet bakåt var som synes stort när Patrik Andersson förde Ullevis stafettpinne i mål på 39.99 – över halvsekunden under det ett år gamla klubbrekordet och den snabbaste svenska klubblagstiden på 13 år.
Foto: Deca Text & Bild

Lag-SM: Ullevi under 40

JUL
02

Manliga 4x100 m blev en uppvisning av Ullevi där kvartetten Emil von Barth, Sulayman Bah, David Sennung och Patrik Andersson rann ifrån till en 1.3 sekunder stor seger på lysande 39.99. Därmed blev de andra svenska klubblag genom tiderna under drömgränsen.
     Malmö AI är enda klubb som varit under tidigare och det ett flertal gånger, senast 2002 med 39.97. Deras svenska klubblagsrekord är 39.35 från stafett-SM i Uddevalla 1994 då faktiskt även andralaget underskred 40 sekunder (39.77).
     /Jonas Hedman

Lag-SM: Titlarna till Spårvägen och Ullevi

JUL
01

I lagmästerskapen i Sundsvall försvarade Spårvägen segern på manliga sidan medan Ullevi vann på den kvinnliga efter att kampen om gulden levt ända in i sista grenen diskus. Segermarginalerna blev 7.5 respektive 7 poäng. Vi sammanfattar senare ikväll.
     Resultaten
     Den fem timmar långa webbsändningen i sin helhet

Nästpers i längd och pers på korta häcken för Khaddi Sagnia.

Nästpers i längd och pers på korta häcken för Khaddi Sagnia.
Foto: Deca Text & Bild

Lag-SM: 12 poäng för Khaddi

JUL
01

Förra gången Ullevis Khaddi Sagnia tävlade i längd var för tre veckor sedan då hon med 6.72 satte personligt rekord och kvalade in till VM. I Sundsvall inledde hon med en perfekt plankträff och 6.71 (+1.2) och lämnade gropen med ett leende. Andra hoppet hade en nästa lika bra plankträff, ett lika härligt häng och mätte 6.63 (+0.3) innan hon avslutade med 6.39.
     Därefter skyndade hon bort till 100 m häck och vann på 13.93 – personligt rekord med 0.06 trots en motvind på 2.3 m/s. Tolv poäng till laget alltså!
     /Jonas Hedman

Webbsändningen pågår

JUL
01

I dag avgörs lag-SM i Sundsvall och för den som inte har möjlighet att vara på plats finns det utmärkta förutsättningar att följa tävlingen från TV-soffan.
     SVT Play sänder direkt från lag-SM i Sundsvall 14.00-19.00. SVT1 sänder från 17.00 och varvar då friidrott med simning. 18.00-19.00 går sändningen över i SVT2.
     Live-sändningen
     Live-resultat

Almgrens andra ikväll

JUL
01

Meeting Arcobaleno i Celle Ligure på den italienska rivieran har genom åren gästat mängder av svenska friidrottare. Den 27:e upplagan som hålls under onsdagskvällen har utlokaliserats till grannorten Boissano.
     Huvudakten ur svenskt intresse blir 800 meter, med start kl 21.45, där Andreas Almgren gör sommarens andra uppträdande, efter succédebuten för en vecka sen i Sollentuna.
     Turebergaren ställs åter mot forna EM-tvåan Andreas Bube, som var närmast bakom på Sollentunavallen, men också kenyanen Mathew Kiptanui, som vunnit de afrikanska juniormästerskapen på 1500 meter.
     Men redan på eftermiddagen kastar Götas Oscar Vestlund och Upsalas Alexander Larsson slägga.
     /Lorenzo Nesi

Isabellah avstår VM och satsar vidare mot OS

Senast Isabellah sprang VM
<br/>var i Daegu 2011 där
<br/>hon slutade sjua.

Senast Isabellah sprang VM
var i Daegu 2011 där
hon slutade sjua.
Foto: Deca Text & Bild

JUN
30

Isabellah Andersson har beslutat att avstå VM i Peking 22-30 augusti. Anledningen är att hon känner en oro för sexåriga dottern Beyoncés hälsa och därför inte har kunnat koncentrera sig på träningen på det sätt som hon hade velat för att göra sig själv rättvisa i VM.
     Beyoncé har ett medfött hjärtfel och har opererats vid två tillfällen, senast för några veckor sedan.
     – Under dessa förutsättningar känner Isabellah att hon inte mentalt orkar med en VM-satsning. Hon är istället inställd på träna vidare med sikte på nationella lopp i Sverige i höst och OS nästa år, säger Isabellahs man och tränare Lars Andersson till marathon.se.
     För förbundskapten Karin Torneklint är Isabellahs beslut tråkigt, samtidigt som hon känner att Isabellahs och familjens situation går före allt annat.
     – För oss är det mycket tråkigt att inte få ha med Isabellah till VM, men framförallt är det väldigt jobbigt för hela deras familj. Jag vet att Isabellah har gjort många bra pass men av förståeliga skäl nu inte orkar satsa hela vägen mot VM. Jag önskar hela familjen en lugn sommar med återhämtning och ser fram emot att få ha med Isabellah i landslaget igen när dottern är frisk.
     Precis som Lars Andersson vill Karin Torneklint poängtera att Isabellah fortfarande satsar helhjärtat mot OS i Rio nästa år.
     – En Isabellah i form kommer att kunna göra bra i från sig i OS och jag ser fram emot att följa hennes resa mot ännu ett olympiskt spel.
     Isabellah Anderssons klubbkamrat i Hässelby, Louise Wiker, tar nu som reserv över platsen i marathonlaget.
     – Jag vill hälsa Louise välkommen in i laget. Jag vet att hon har haft en bra träningsperiod och att hon kommer att göra bra ifrån sig i VM, säger Karin Torneklint.
     /Magnus Fridell

Andreas Almgren klar för VM

JUN
30

Efter sitt mycket övertygande lopp på Folksam Grand Prix i Sollentuna förra veckan har Andreas Almgren i dag av förbundskapten Karin Torneklint fått klartecken att åka till VM i Peking 22-30 augusti. Och det var en imponerad förbundskapten som såg Andreas springa i torsdags.
     – Jag är mycket imponerad av hans fantastiska löpning i Sollentuna, säger Karin Torneklint.
     – Han visade att han är stenhård och taktiskt intelligent och det ska bli väldigt roligt att ha med honom i truppen.
     Den svenska truppen består nu av 13 aktiva samt tre gångare.
     /Magnus Fridell
     

Boende i Eskilstuna under junior-EM

JUN
30

Det är nu drygt två veckor kvar till junior-EM i Eskilstuna 16-19 juli, och den som önskar boende under mästerskapet hänvisas till Emelie Gard på Eskilstuna Convention Bureau. Hon hjälper till att hitta boende av olika slag.
     /Magnus Fridell

Näst sista uttagningen till junior-EM i Eskilstuna

JUN
30

I går spikades den slutgiltiga truppen till junior-EM för 22-åringar i Tallinn som börjar om lite drygt en vecka. De yngre juniorer som vill kvalificera sig till junior-EM för 19-åringar i Eskilstuna har dock hela den här veckan på sig och för många kommer Världsungdomsspelen i helgen vara det sista tillfället.
     Landslagsledare Helene Friberg tagit ut två aktiva efter den gångna helgens tävlingar. Sävedalens 3 000 meter hinder-löperska Amélie Svensson, och MAI:s diskuskastare Jakob Gardenkrans kan göra sig redo att tillbringa delar av sommarlovet i Eskilstuna. Jakob blir den andra i familjen att tävla i ett mästerskap i sommar då storebror Viktor i går blev uttagen till JEM22 i Tallinn.
     – Jakob har vi väntat på att han ska klara kvalgränsen, tyvärr har tekniken inte riktigt stämt tidigare. Nu har han dock kastat över kvalgränsen ett antal gånger så det blir säkert jättebra det här, säger Helene Friberg och fortsätter:
     – Amélie Svensson tävlar främst i USA och hörde av sig tidigt i våras och berättade att hon var intresserad av att vara med. Redan i då hade hon klarat kvalgränsen och nyligen upprepade hon den bedriften. Formen är stigande vilket känns bra inför JEM.
     Helene Friberg tror att det finns chans för fler att kvalificera sig och hoppas att många tar chansen i Världsungdomsspelen i helgen.
     – Det är ett antal som är nära att kvalificera sig som vi dock vill se i helgen innan vi ger klartecken till.
     Se hela den svenska truppen.
     Till Ungdoms-VM i Cali har landslagsledaren Jonas Anshelm tagit ut Amanda Holmberg från Lidköping som i Folksam Grand Prix i Sollentuna slog till med en kanontid på 400 meter häck, 59.49, vilket innebar personligt rekord med närmare två sekunder.
     Den svenska truppen till ungdoms-VM.
     Se intervjuer med Wille Levay och Emma Stenlöf som sedan tidigare är uttagna.
     /Magnus Fridell

En öppen historia

JUN
30

Sundsvall och Baldershovs IP är platsen för årets Lag-SM-final som avgörs onsdag 1 juli mitt i SM-veckan där 255 svenska mästare i 38 idrotter ska koras. Bland annat i simning, sprintorientering, bågskytte och brottning samt friidrott där Lag-SM är med för tredje året i följd.
     I fjolårets mästerskap i Borås vann Spårvägens herrar för fjärde året i rad och var hela 14 poäng före Ullevi och ytterligare fyra före Hässelby men mycket talar för att det blir betydligt jämnare denna gång. För regerande mästarna har flera återbud så det ser ut att bli spännande fighter med framför allt ovan nämnda klubbar. Intressant blir det också att se vad fjolårets femma Huddinge kan åstadkomma eftersom de nu har bra löpare över hela linjen i och med årets tillskott av medel-långdistansare.
     För Hammarby gör OS-finalisten i diskus, Benn Harradine, SM-debut där det blir en spännande duell med Spårvägens Daniel Ståhl. Benn har ett årsbästa på hela 66.75 men när de två möttes i Sollentuna GP förra veckan vann Daniel med en dryg meter.
     I den kvinnliga tävlingen är Hässelby regerande mästare men var i fjol bara två poäng före Ullevi som vann fem år i rad 2008–2012. Att döma av laguppställningen så får Göteborgs-klubben gälla som favorit medan det är helt öppet om platserna 2-4. På papperet borde det handla om Hässelby, Spårvägen och Lidingö.
     Men det är som sagt en lagtävling med sex poäng till vinnaren i var och en av de 18 grenarna så allt kan hända. Nytt för året är bland annat att det är sex försök mot tidigare fyra i kastgrenarna och att hinderdistansen för kvinnor förlängts med 500 meter till 2000 m.
     Väderleksrapporterna talar om 22 grader och sol så förutsättningarna för att åstadkomma bra resultat ser goda ut. SVT sänder över hundra timmar från SM-veckan vilket inkluderar hela Lag-SM. SVT Play live 14.00-19.00 och från 17.00 också SVT1 där sändningen varvas med simning och sedan byter kanal till SVT2 18.00-19.00.
     Allt om Lag-SM i Sundsvall
     Preliminära laguppställningar
     /Jonas Hedman

Trailloppet Amazing Trail lockade knappt 230 deltagare i de olika klasserna när det avgjordes i Stockholm i mitten av juni.

Trailloppet Amazing Trail lockade knappt 230 deltagare i de olika klasserna när det avgjordes i Stockholm i mitten av juni.
Foto: Fredrik Trahn

Friidrottsfamiljen växer

JUN
30

Sätten att springa och tävla i löpning är många och de fortsätter att öka. Kreativiteten för nya sorters löpartävlingar tycks oändlig. Hur möter friidrotten den här ökande trenden? ”Med ett öppet sinne”, säger Stefan Olsson, Svensk Friidrotts idrottschef och Peter Fredricson, landslagsledare för ultradistans.
     Ultratrail, bergslöpning, 24-timmarslöpning, traillöpning ultradistanslöpning, skyrunning, upplevelselopp och ”obstacle races” är bara några av de nya löpningsformerna som attraherar hälso- och träningsintresserade människor. Men var går gränsen för att det verkligen ska kallas friidrott?
     Läs artikeln om hur friidrottsfamiljen växer.
     /Fredrik Trahn
     

Äntligen kan landslagsledaren Anna Linner ta en paus från mobilen.

Äntligen kan landslagsledaren Anna Linner ta en paus från mobilen.
Foto: Deca Text & Bild

Truppen till Tallinn är spikad

JUN
29

Sverige skickar en trupp på 36 aktiva till den tionde upplagan av Junior-EM för 22-åringar, som hålls i Tallinn med start nästa onsdag, den 9 juli. Det är i paritet med de två senaste tillfällena.
     I gruppen finns rävar som Angelica Bengtsson – 13:e (!) mästerskapet för hässelbyaren som fyller 22 dagen före invigningen – likväl som absoluta nykomlingar. Stav är också den starkaste svenska grenen med Angelica i topp på årets Europastatistik i åldersgruppen, före Michaela Meijer.
     Högt upp kommer också Khaddi Sagnia, delad trea i längd och Elise Malmberg, plötsligt fyra på 400 meter häck.
     Landslagsledaren Anna Linner tog sig tid att kommentera truppen efter en lång dag vid mobilen.
     – Pustar du ut?
     – Ja, nu är det lugnt. Jag har vikt hela dagen åt telefonsamtal. Jobbat igenom, pratat, vägt, vänt, vridit. Men det känns väldigt bra.
     – Kom alla med?
     – Nej, när vi satt och drömde bort oss i vintras var vi uppe i 40 namn, utan stafetter. Några som saknas är Andreas Almgren, Johan Rogestedt, Sofi Flink, Fredrick Ekholm och Melker Svärd Jacobsson (som båda har problem med ljumskarna).
     – För 93:orna och 94:orna är det sista chansen innan det blir seniormästerskap. Det är viktigt att få med dem. Det kan bli avgörande för om man fortsätter satsa. Steget är långt annars.
     Några har följt med dig sen du tillträdde inför 2010?
     – Ja, som Elise (Malmberg) och Sofia (Linde) som har bytt gren. Andra har vi tappat på vägen.
     I det första JEM22 blev det tre medaljer. Staffan Strand vann och Kajsa tog silver. Men på de tre senaste mästerskapen har det bara blivit en medalj vardera. Hur ser du på medaljchanserna?
     – Jag tror på två eller tre.
     – Du vet att vi har fyra som är rankade topp-tre?
     – Ja, men jag är lite försiktig av mig…vi säger tre! Många har börjat tävla sent. Det tar tid att komma igång. Det var många frågetecken som varade längre än jag trodde. Men flera rätades ut till utropstecken i helgen. Som Sofias höjd, som är sjukt roligt. Hon är också väldigt viktig att ha truppen, med sin personlighet.
     – Dark horses?
     Andreas Carlsson, och Sofia som går in å persar i säsongsdebuten. Ida Holm ska bli jätteroligt att se. Med Khaddi kan det bli hur långt som helst. Det blir intressant med stafettlagen, det är flera nya killar. Jag är väldigt glad i min trupp, både ledarna och de aktiva.
     Truppen i sin helhet.
     /Lorenzo Nesi

Spännande starter i lag-SM-finalen på onsdag

JUN
29

Totalt 12 lag, sex manliga och sex kvinnliga, deltar i lag-SM-finalen i Sundsvall på onsdag. Lag-SM är det friidrottsmästerskap som avgörs under den pågående SM-veckan.
     I den manliga finalen möts Hässelby SK, Ullevi FK, Mölndals AIK, Hammarby IF, Spårvägens FK och Huddinge AIS och det är många intressanta deltagare. Vi får till exempel se Hammarbys Michel Tornéus göra sin andra längdhoppstävling för året, Spårvägens Wille Levay jaga svenska juniorrekordet på 1 500 meter, i Sollentuna förra veckan var han sex tiondelar ifrån, och Hässelbys Simon Litzell slipa på spjutformen inför junior-EM i Eskilstuna.
     I den kvinnliga finalen möts Ullevi FK, Hässelby SK, IFK Lidingö, Spårvägens FK, IFK Växjö och IF Göta Karlstad. Även här är det många spännande deltagare som jagar VM-kval. Spårvägens längdhopperska Erika Jarder har varit extremt stabil runt 6.50 under sommaren och jagar nu VM-kvalgränsen 6.70. Hon ställs mot redan VM-klara Khaddi Sagnia från Ullevi som gör sin första tävling sedan jättehoppet som tog henne till VM för drygt två veckor sedan. Ericas lagkamrat Moa Hjelmer gör comeback på 400 meter och möter där bland andra Lidingös Anna Silvander, som alltså springer en för henne oväntad distans.
     Hässelbys 1 500-meterslöperska Sarah Lahti har visat fin form under våren och försommaren, bland annat genom att kapa sitt personliga rekord på just 1 500 meter med fem sekunder i Oordegem i slutet av maj.
     SVT Play sänder live från Sundsvall 14.00-19.00. I SVT1 går sändningarna på och varvas med simning 17.00 och byter sedan kanal till SVT2 18.00-19.00.
     Fullständiga startlistor finns på lag-SM:s hemsida.
     /Magnus Fridell

Eskilstuna Friidrott premierar ledare med Finnkampsresa

JUN
29

Det finns en tradition i många friidrottsföreningar att varje sensommar samla aktiva, ledare och sponsorer för en resa till Finnkampen. I Eskilstuna Friidrott har man gjort detta vid flera tillfällen tidigare, men nu har man bestämt att det ska bli en årlig tradition.
     – Det är ett bra tillfälle att samla många i föreningen och på så sätt visa vår uppskattning för deras arbete, säger Bengt Olof Eskilsson, ordförande i Eskilstuna Friidrott.
     Eskilstuna Friidrott är en förening med verksamhet nästan varje dag året om på många olika platser runt om i Eskilstuna. På sommaren har de till exempel en friidrottsskola som samlar över 1 500 barn totalt. Med en sådan verksamhet krävs det många ledare och Bengt Olof Eskilsson berättar att de brukar satsa mycket pengar på vad de kallar ledarvård.
     – De är minst lika viktiga för verksamheten som aktiva som presterar bra resultat. Vi brukar säga åt våra ledare att utan dem kan vi inte bedriva någon verksamhet.
     Till Finnkampen i Stockholm i september planerar Eskilstuna Friidrott att fylla två bussar med aktiva, ledare och sponsorer. Redan är 100 biljetter köpta av föreningen som bjuder på just resa och entrébiljett.
     – Alla vill vara med och åka till Finnkampen. Blir det riktigt stort intresse så kommer vi att försöka lösa ännu fler biljetter. Jag räknar med att vi blir ungefär 130 personer allt som allt.
     Eskilstuna Friidrott har även åkt till Helsingfors när Finnkampen har avgjorts där, bland annat förra året då de åkte med Finnkampsbåten som samlade totalt 1 300 svenska fans på Helsingfors Olympiastadion.
     – Då hade vi många med oss som aldrig varit på Finnkampen och det var ju verkligen en upplevelse för dem. De tyckte att kampmomentet, där varje insatts är lika viktig, var väldigt intressant.
     Bengt Olof vill uppmana andra föreningar att göra liknande satsningar och delar gärna med sig av sina erfarenheter.
     – Man ska försöka premiera ledarna i första hand, det är viktigt. Det blir också en fin sammanhållning när man gör sådana här aktiviteter. Man lär känna varandra på ett helt annat sätt när man umgås så tätt i två dagar. För vår förening som har hela 114 nationaliteter representerade är det även ett ypperligt tillfälle att umgås över gränserna.
     Den 12-13 september är det alltså dags för Finnkampen på Stockholms Stadion igen. Köp dina biljetter här.
     /Magnus Fridell

19:e och 20:e subtrekvinnorna detta maratonår: Lidköpings VSK:s Anna Salaneck och Björntorps Petra Skiöld.

19:e och 20:e subtrekvinnorna detta maratonår: Lidköpings VSK:s Anna Salaneck och Björntorps Petra Skiöld.
Foto: Jessica Jönsson

Bästa kvinnliga maratonåret

JUN
29

Helgens maratonlopp i Blekinge och Skåne samlade ett par hundra deltagare. De bästa kvinnliga tiderna kom på Kustmaran där kampen om veteranguldet i K40 vanns av Anna Salaneck på 2:58, sex sekunder före fjolårsvinnaren Petra Skiöld. Sofia Mattiasson var så när att också underskrida tre timmar i Båstad.
     Det innebär att vi redan har 20 kvinnor som sprungit under den klassiska gränsen i år och att det krävs 3:01:38 för att slå sig in på 25-bästa. Det är ytterligare ett bevis på att toppbredden på den kvinnliga maratonlöpningen fortsätter stiga. För tio år sedan räckte 3:10 till en 25:e plats och så sent som såväl 2012 som 2013 var det 3:04 som gällde vid årets slut.
     Snabbaste manliga maratontiden gjordes inte på svensk mark, utan i Åbo, där Fritjof Fagerlund kom in på 2:32 jämnt.
     Senaste resultaten på långloppen
     /Lorenzo Nesi

JEM22-kval:
Andreas & Sofia i höjd

Ovanligt nuförtiden: 2.23 och en svensk höjdhoppare på samma bild.

Ovanligt nuförtiden: 2.23 och en svensk höjdhoppare på samma bild.
Foto: Deca Text & Bild

JUN
28

Idag går deadlinen ut för att prestera resultat som kvalificerar till JEM22 i Tallinn. I slutet på Laxaspelen i Halmstad lyckades Andreas Carlsson att klara 2.20. Det är tre centimeter över kvalgränsen och två över såväl Ymerhopparens bästa notering (på Nordenkampen i vintras) som det svenska årsbästat. Ja, det är faktiskt fyra år senast en svensk hoppade över 2.20 i något sammanhang.
     Men den som verkligen lyfte sig i Halmstad var Sofia Linde som i sin höjdpremiär slog till med 1.87. Sofia kan just nu inte ägna sig åt mångkamp, men klarade galant höjdgränsen som är satt till 1.82, trots att hon i vintras aldrig kom högre upp är 1.75. Det två år gamla personliga rekordet var på 1.83.
     Vendela von Corswant, som klarade kvalgränsen i vintras, hoppade nu 1.80, hennes bästa denna sommar.
     Dagens resultat på Laxaspelen
     /Lorenzo Nesi

JEM19-kval av
Astrid, Madeleine & Amélie

JUN
28

Förra gången Astrid Rosvall tävlade utomlands missade hon kvalgränsen till JEM19 med fem hundradelar. Det var ändå en slakt av det gamla 800-perset med över fem sekunder.
     Idag kom en sekunds kapning till när den ännu inte 18-åriga Hässelbylöparen kom in på 2:07.47 (via 63 sekunder halvvägs) vid Junioren-Gala i Mannheim.
     Bakom henne tog sig även IFK Göteborgs Madeleine Björlin-Delmar under kvalgränsen 2:08.5 med 17 hundradelars marginal.
     I en annan tysk ort (Pfungstadt) underskred Amélie Svensson för andra gången hindergränsen 10:40 när hon vann Hessens regionala mästerskap på 10:34.
     Om 18 dagar inleds Junior-EM i Eskilstuna och den svenska truppen ser ut att ha växt en vecka före kvalperiodens slut.
     /Lorenzo Nesi

USA-mästerskapen direkt

JUN
28

Även ikväll sänder Eurosport 2 direkt från de amerikanska mästerskapen, med start kl 22.05.
     Resultaten i Eugene
     Webbsändning med amerikansk kommentator, från 17.00
     Eurosports sändningstider

Foto: Deca Text & Bild

Ännu en 64 av Axel

JUN
28

Dagen efter det personliga rekordet i Bottnaryd vann Axel Härstedt diskustävlingen i Helsingborg på 64.16. MAI:aren har därmed kommit över 64 meter i alla fyra framträdanden i diskusringen i år.
     I Bottnaryd lade Oscar Vestlund på tre centimeter på sitt svenska släggårsbästa, som nu lyder 69.22. Den småländska kastarhelgen avslutades med ett världsresultat av OS-femman Kathrin Klaas, som vann damsläggan på 71.37. Eleni Larsson gjorde sin bästa tävling på svenska mark med fyra kast på 65-66 meter.
     /Lorenzo Nesi

Mobilkameran fångar in Frida Lundéns avgörande ryck uppför Västerbron, knappt halvvägs in på Nike Women's 10 km.

Mobilkameran fångar in Frida Lundéns avgörande ryck uppför Västerbron, knappt halvvägs in på Nike Women's 10 km.
Foto: Lorenzo Nesi

24 timmar senare:
Frida vinner en gång till

JUN
28

Exakt ett dygn efter segern på Trosa Stadslopp vann Frida Lundén nästa kvällstävling, premiärupplagan av Nike Women's 10 km, Stockholm.
     Av de drygt 4 000 anmälda var det landslagskamraten i maraton Charlotte Karlsson som sprang tillsammans med Frida och de övertog ledningen en fjärdedel in på loppet, på Söder Mälarstrand.
     Men när det var dags att lämna Söder, uppför Högalidsgatan och Västerbron rann backstarka Lundén ifrån. På bilden syns det avgörande rycket. Under andra halvan av loppet utökades avståndet till ungefär samma proportion som i Trosa, det vill säga inte fullt en minut efter drygt 35 minuters löpning.
     Längre bak i fältet återfanns legendariska harar i form av ingen mindre än Paula Radcliffe och Joan Benoit Samuelson, innehavare av världsrekordet i maraton respektive vinnare av den första olympiska dammaran.
     I Kalmar sprang Therése Olin, Ullevi, sin tredje halvmara på en och en halv månad i häraden 1:16-1:17, två och en halv minut före arrangerande Högbys Ida Nilsson.
     /Lorenzo Nesi

Dragloket Elise mot Tallinn

Elise Malmberg (229) sänkte på Laxaspelen sitt 100-meterspers i två omgångar, till 11.90. Jessica Östlund, Linnea Killander och Caroline Larsson stärkte också chanserna till ett stafettlag på JEM22?

Elise Malmberg (229) sänkte på Laxaspelen sitt 100-meterspers i två omgångar, till 11.90. Jessica Östlund, Linnea Killander och Caroline Larsson stärkte också chanserna till ett stafettlag på JEM22?
Foto: Deca Text & Bild

JUN
28

EM-12:an från Zürich, Axel Härstedt, vill nå en ny mästerskapsfinal.

EM-12:an från Zürich, Axel Härstedt, vill nå en ny mästerskapsfinal.
Foto: Deca Text & Bild

Stabile Axel siktar på 65

JUN
27

MAI:s Axel Härstedt kom till 2015 med ett personligt rekord på 62.43. På de tre tävlingar som han har genomfört i år har diskusen landat nio gånger mellan 63.92 och 64.72.
     Vid Bottnarydskastet idag var det skönt väder, knappt 20 grader, men nästan vindstilla. Ibland puffade vinden på lite grand, och då från rätt håll.
     – Jag är speciellt nöjd med öppningskastet, 64.43. Det är bra att ha med sig den stabiliteten till ett mästerskap. Det brukar krävas runt 63 meter för att ta sig till final och 63-64 meter för att bli toppåtta, säger Axel efter Bottnarydskastet.
     Men VM-kvalgränsen är tuff, fastän retsamt nära: 65 meter jämnt.
     – På grenar som 200 meter vill man ha 50-60 deltagare och i längre löpgrenar runt 40 medan man i kast vill ha 32. Det säger sig självt att det är orättvisa villkor. Men å andra sidan innebär det att man har bättre chans om man väl är där, kommenterar Axel den högt satta kvalgränsen.
     Ifjol var det 29 män som kom över 65 meter. I år är det än så länge 19 som har lyckats. Kvalperioden sträcker sig till 10 augusti.
     – Träningen har gått bra i vår. Jag hade många småproblem, som man alltid har. Men efter Halle (Axels senaste tävling den 16 maj) bestämde jag mig för att ta hand om det. Så det har jag gjort. Jag är ju sjukgymnast. Planen har varit att träna på att höja min kapacitet, förklarar Axel som gjort en tävling vardera i mars, maj och juni.
     Men efter sitt livs bästa serie ska han ge sig i kast med en ny tävling redan i morgon.
     – Jag är anmäld till Laxaspelen, men jag bestämmer mig ikväll om jag åker dit eller till Helsingborg dit de andra som var med idag ska åka. Det blir bra träning att tävla två dagar i rad.
     Söndagen får utvisa om det blir Halmstad eller Helsingborg, och framför allt över 65 meter för formstarke Axel Härstedt, som just nu rankas som nummer tolv i Europa.
     /Lorenzo Nesi

Niklas Arrhenius startade sin kulsäsong i förrgår. I Bottnaryd blev det genast över halvmetern längre.

Niklas Arrhenius startade sin kulsäsong i förrgår. I Bottnaryd blev det genast över halvmetern längre.
Foto: Deca Text & Bild

Nik på uppgång i kula

JUN
27

Kanadensaren Tim Nedow fortsätter sitt segertåg över Sverige med tredje kultävlingen över 20 meter. Efter 20.38 i Växjö och 20.76 i Sollentuna blev det nu 20.59 i Bottnaryd.
     Niklas Arrhenius blev bäste svensk med sitt längsta stöt efter Finnkampen: 18.88. Mats Olsson nådde 17.71 - det längsta på över två år.
     /Lorenzo Nesi

En bra dag på Bottnaryds IP för MAI:arna Wictor Petersson, Viktor Gardenkrans och Axel Härstedt.

En bra dag på Bottnaryds IP för MAI:arna Wictor Petersson, Viktor Gardenkrans och Axel Härstedt.
Foto: Deca Text & Bild

Glänsande diskus i Bottnaryd

JUN
27

Det är inte var dag som tre svenskar kastar över 60 meter i samma diskustävling, men det skedde under eftermiddagen i Bottnaryd. Längst kom Axel Härstedt, som för tredje gången på lika många tävlingar var ytterst nära VM-kvalgränsen 65 meter, den här gången med fyra godkända kast samlade mellan 63.95 och nya perset 64.72.
     Daniel Ståhl nådde nästan lika långt (62.85) som vid segern i Sollentuna i förrgår, men hade också två lätta tramp på kast som landade över 64 meter. Niklas Arrhenius hade som bäst strax över 60 och Simon Pettersson var en dryg meter bakom.
     I en annan pool ökade Viktor Gardenkrans det tre dagar gamla perset med exakt två meter till 55.96, en dryg månad före 20-årsdagen. Det är över kvalgränsen till JEM22.
     98:an Wictor Petersson bättrade sig med en meter till 64.25 med redskapet på 1.5kg vilket för upp honom till andra plats i världen, tre veckor före UVM i Cali.
     Juia Viberg tog hem den kvinnliga klassen på strax över 55 meter.
     /Lorenzo Nesi

På TV: USA-mästerskapen

JUN
27

Vid återkommande tillfällen under helgen visar Eurosport sammandrag från de amerikanska mästerskapen, på båda sina kanaler. Ikväll kl 22 sänds det live från Eugene.
     Även Paavo Nurmi Games från i förrgår reprissänds flera gånger.
     Se Eurosports sändningstider.

Abraham Adhanom (nr 41) kom efter i startögonblicket men var ögonblickligen upp i ledningen efter det.

Abraham Adhanom (nr 41) kom efter i startögonblicket men var ögonblickligen upp i ledningen efter det.
Foto: Deca Text & Bild

Stadshelgen började i Trosa

JUN
27

Den sista helgen i juni utmärks av en lång rad lopp i stadsmiljö med bra publiktryck. Trosa Stadslopp på fredagskvällen begåvades i vanlig ordning av milt löparväder och vindstilla.
     Eskilstunas Abraham Adhanoms 25:48 är den bästa segertiden på 16 år över den knappt nio kilometer långa banan. Det är en snittfart som motsvarar under 29 minuter på en mil. Olle Walleräng höll jämna steg med segraren under loppets andra halva och var 20 sekunder efter i mål.
     Frida Lundén, Studenterna, tog sin tredje raka seger i den gemytliga sörmländska orten. Något som endast Evy Palm har lyckats med förut bland kvinnorna. Louise Wiker vann en jämn kamp om andraplatsen över Cecilia Kleist, trekvarts minut bakom Frida.
     Kisa Stadslopp och Klövernmilen i Båstad avgjordes också under fredagen och följs idag upp av Arvika, Vessigebro och nya Nike Women's 10 km mitt inne i Stockholm samt tre hel- och halvmaror genom landet.
     Studera långloppskalendern.
     /Lorenzo Nesi

Senaste veckan
Veckan 27.6 - 4.7

Följ Europacupen i mångkamp
I polska Inowroclaw tävlar Sverige just nu i Europ...

Snuddade vid svenskt rekord
På fredagen inleddes Världsungdomsspelen i Götebor...

VU-spelen: Webbsändning!
Världsungdomsspelen på Ullevi i Göteborg genomförs...

VU 1: Groth ny häcketta
Joel Groths andra test över 400 meter häck resulte...

Angelica på hemmaplan
När Angelica Bengtsson gör sin tionde start i Diam...

Veteran-SM på 10 km under en intensiv motionsloppshelg
Det är inte bara nordens största ungdomstävling, V...

– Målet är att hänga kvar
Kommande helg arrangeras Europacupen First League ...

7600 starter på Ullevi
Med över 7600 starter bekräftar Världsungdomsspele...

Vindelälvsloppet är tillbaka
Vindelälvsloppet återuppstod vid midnatt. Den klas...

Styrelserapport
Den 17 juni hade Svensk Friidrotts styrelse ett te...

Friidrotts-SM 2017 till
Helsingborg

Det är en dryg månad kvar till årets friidrotts-SM...

Nytt topplopp av Almgren
Sex dagar efter årsdebuten och succéloppet på 800 ...

Lag-SM: Spåret försvarade
Årets lagmästerskap genomfördes på Baldershovs IP ...

Lag-SM: Ullevi tillbaka i topp
Kampen om den kvinnliga segern i Sundsvall såg på ...

Lag-SM: Fin serie av Ståhl
Förra veckan slog Daniel Ståhl OS-finalisten Benn ...

Lag-SM: Malin testade VM-kval
I stav tog Malin Dahlström 4.18 och 4.30 i första ...

Lag-SM: 2 x jättepers
Manliga längdtävlingen hade Spårvägens Alexander W...

Lag-SM: Ullevi under 40
Manliga 4x100 m blev en uppvisning av Ullevi där k...

Lag-SM: Titlarna till Spårvägen och Ullevi
I lagmästerskapen i Sundsvall försvarade Spårvägen...

Lag-SM: 12 poäng för Khaddi
Förra gången Ullevis Khaddi Sagnia tävlade i längd...

Webbsändningen pågår
I dag avgörs lag-SM i Sundsvall och för den som in...

Almgrens andra ikväll
Meeting Arcobaleno i Celle Ligure på den italiensk...

Isabellah avstår VM och satsar vidare mot OS
Isabellah Andersson har beslutat att avstå VM i Pe...

Andreas Almgren klar för VM
Efter sitt mycket övertygande lopp på Folksam Gran...

Boende i Eskilstuna under junior-EM
Det är nu drygt två veckor kvar till junior-EM i E...

Näst sista uttagningen till junior-EM i Eskilstuna
I går spikades den slutgiltiga truppen till junior...

En öppen historia
Sundsvall och Baldershovs IP är platsen för årets ...

Friidrottsfamiljen växer
Sätten att springa och tävla i löpning är många oc...

Truppen till Tallinn är spikad
Sverige skickar en trupp på 36 aktiva till den tio...

Spännande starter i lag-SM-finalen på onsdag
Totalt 12 lag, sex manliga och sex kvinnliga, delt...

Eskilstuna Friidrott premierar ledare med Finnkampsresa
Det finns en tradition i många friidrottsföreninga...

Bästa kvinnliga maratonåret
Helgens maratonlopp i Blekinge och Skåne samlade e...

JEM22-kval:
Andreas & Sofia i höjd

Idag går deadlinen ut för att prestera resultat so...

JEM19-kval av
Astrid, Madeleine & Amélie

Förra gången Astrid Rosvall tävlade utomlands miss...

USA-mästerskapen direkt
Även ikväll sänder Eurosport 2 direkt från de amer...

Ännu en 64 av Axel
Dagen efter det personliga rekordet i Bottnaryd va...

24 timmar senare:
Frida vinner en gång till

Exakt ett dygn efter segern på Trosa Stadslopp van...

Dragloket Elise mot Tallinn
...

Stabile Axel siktar på 65
MAI:s Axel Härstedt kom till 2015 med ett personli...

Nik på uppgång i kula
Kanadensaren Tim Nedow fortsätter sitt segertåg öv...

Glänsande diskus i Bottnaryd
Det är inte var dag som tre svenskar kastar över 6...

På TV: USA-mästerskapen
Vid återkommande tillfällen under helgen visar Eur...

Stadshelgen började i Trosa
Den sista helgen i juni utmärks av en lång rad lop...

Förra veckan
Veckan 20.6 - 27.6

Stabile Axel siktar på 65
Nik på uppgång i kula
Glänsande diskus i Bottnaryd
På TV: USA-mästerskapen
Stadshelgen började i Trosa
Motionsloppshelgen
Många juniorer jagar kval i helgen
Tränaren stolt över Andreas efter rekordloppet
FGP: Amanda UVM-kvalade
FGP: Andreas fullbordade en härlig friidrottskväll
FGP: Så när VM-kval för Moa
FGP: Wille snuddade vid juniorrekordet
FGP: Personbästa av Anna
FGP: Angelica bästa svenska
FGP: Daniel spände bågen
FGP: Svensk seger i diskus
FGP: Linas bästa på sex år
FGP: Snabba 200 m-tider
Så följer du Sollentuna GP
En guide över Sollentuna GP
Friidrottsprofiler slog ett slag för Finnkampen
Vägen till rekordjakten i Sollentuna
Stav och 800m höjdpunkter i Sollentuna i morgon
Urban ny verksamhetsledare för Löpargymnasiet
-Det finns alla förutsättningar för ett lyckat mästerskap!
Unikt halvdussin på Ekängen
Tre förväntansfulla tjejer uttagna till VM
Åtta nya uttagningar till sommarens juniormästerskap
FGP börjar i Sollentuna
Khaddi vill lyfta längre
Kraftmätningens kvalperiod avslutad - 24 lag möts i Täby
Högt i Hof av Michaela
Lag-EM 2: Orädd Anna storpersade på 1500m
Lag-EM 2: Ojämlika villkor
Lag-EM 2: Starka kastspurter
Lag-EM 2: Kalle Berglund
nr 2 i Junior-Europa

Lag-EM 2: Isak flög över 16
Sverige tia i Europa
Erika Kinsey trea i världen:
"Allting är overkligt!"

Lag-EM-2: TV- och nättider
Lag-EM2: Fokus: Vitryssland
Utmärkt förstadag på Lag-EM
Lag-EM 1: Svenskt rekord!
Lag-EM 1: Vilken tid av Elise!
Lag-EM 1: Andreas fyra
Lag-EM 1: Vilken härlig comeback av Anna!
Lag-EM 1: Mickes hittills bästa
Lag-EM 1: Flera årsbästan
Lag-EM 1: Snabbaste på 16 år
56.06 av Elise!
SVENSKT REKORD!

Två veckor sedan
Veckan 13.6 - 20.6

Utmärkt förstadag på Lag-EM
Lag-EM 1: Svenskt rekord!
Lag-EM 1: Vilken tid av Elise!
Lag-EM 1: Andreas fyra
Lag-EM 1: Vilken härlig comeback av Anna!
Lag-EM 1: Mickes hittills bästa
Lag-EM 1: Flera årsbästan
Lag-EM 1: Snabbaste på 16 år
56.06 av Elise!
SVENSKT REKORD!
Lag-EM 1: Vilka är med?
Så följer du Lag-EM i Ryssland
Världsårsbästa på 1493 m!
- Målet är VM-kvalgränsen
Förutsättningarna på Lag-EM
Månadens i maj: Simon
– När man väl kastat över 80 meter är man på väg mot något stort.
- Jag har bra tider i kroppen
Helgens mål: att hänga kvar
Bussresor till Finnkampen
55 år och still going strong
JEM-kval bland 90 mil
Sverige vs Finland vs Norge i Europacupen
Khaddi Sagnia klar för VM
Flera nya uttagningar till sommarens mästerskap
På TV i dag:
Friidrottsgalan i Rabat

Friidrott.se får ny redaktion
Lennart Julin har gjort sin sista arbetsdag
Michel gästade Stockholm Bauhaus Athletics Kids Tour
Världsrekordhållerskan kommer tillbaka!
Paradigmskifte:
ALJ går i pension

JNM-UNM mångkamp:
3 guld, 2 silver, 2 brons

Söndagen runt Östersjön
Blygsamt svenskt NCAA-facit
Idag kom dröm-17 för Fanny
DL NYC: Motigt var ordet!
JNM-UNM mångkamp - dag 1
På TV i kväll: New York
- med Charlotta & Erica

Större ansvar för Toralf i EA