Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Måndag 27 maj 2019

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Nick Ekelund Arenander säkrar guldet till MAI efter tuff duell med Örgrytes Carl Bengtström.

Nick Ekelund Arenander säkrar guldet till MAI efter tuff duell med Örgrytes Carl Bengtström.
Foto: Deca Text & Bild

Medaljregn över MAI och Spårvägen

MAJ
27

Det var ett Stockholms Stadion som bjöd på minst sagt varierande väderlek när andra och avslutande dagen av stafett-SM avgjordes. Regnskurar och vindbyar blandades med sol och värme. Men precis som Spårvägentränaren Janne Bengtsson hade utlovat i Friidrottskanalens sändning kom solen fram lagom till herrarnas 4x1500m. Och där var det inget nytt under solen. Spårvägen tog en förkrossande seger, när de bärgade sitt femte guld på distansen de senaste sex mästerskapen. Detta i en final där inte mindre än tre Spårvägenlag deltog.
     Alexander Holmblad (3:57 på förstasträckan) lämnade över stafettpinnen till Johan Walldén i ledning, efter att ha ryckt sönder fältet tillsammans med Hässelbys Anton Persson. Ledningen hölls sedan över alla fyra löpare (Emil Danielsson – 3.51 på tredje – och Kalle Berglunds avslutning på 3.43.7 helt solo). Totaltiden: 15:31.40, halvminuten framför silvermedaljörerna Hässelby.
     
     Dubbla seniorguld för Ullevi
     Ullevitrion Matilda Hellqvist, Lisa Lilja och Denise Eriksson hade en stark helg. De ingick alla i de två Ullevilag som bärgade hem gulden på 4x100m (på lördagen) och 4x400m på söndagen. Redan på förstasträckan på 4x400m hade de skapat sig ett försprång med hjälp av Denise 56.83. Lisa Liljas 56.05, Johanna Holmén Svenssons 55.99 och Matildas avslutning på 55.87 gjorde att guldet var ohotat. Stark löpning av samtliga trots det då påtagliga regnet.
     
     Spännande duell mellan Tureberg och Sävedalen
     Turebergs framfart på långa stafetten fortsatte på söndagen. Men de blev hårt, hårt pressade av Sävedalens AIK. Isabella Andersson inledde på 4:30.2 och lämnade över i en sekunds ledning framför Linn Söderholm. Men när Sävedalen fick in Sara Christiansson på andrasträckan skapades en jättelucka ner till Turebergs Andrea Claeson. Inför tredje och sista sträckan hade Sävedalen skaffat sig en tiosekundersledning. Men suveräna Hanna Hermansson åt ikapp allt försprång, och genomförde sträckan på 4:23. Det räckte hela vägen till guld.
     
     Medaljregn för MAI och Spårvägen
     Sett till fördelning av medaljer till föreningarna var Malmö AI starka med sex medaljer på söndagen och fyra på lördagen. Guld blev det på 4x100m herrar, 4x400m herrar, M22 3x800m samt på 4x100m i både F19- och F17-klassen där de återigen visade sin styrka (förra året blev det ju svenskt juniorrekord för MAI i F17-finalen).
     Även Spårvägen var starka, framförallt på veteransidan med flera medaljer. Totalt fick de 14 stycken, nio på lördagen och fem på söndagen. Ullevi kammade hem totalt sju medaljer under helgen.
     På grund av tekniska problem utgår Friidrottskanalens repris från söndagen. Här kan ni ta del av reprisen från lördagens tävlingar.
     /Gustav Orbring

Friidrotten tog plats på RIM

Karin Lundgren och Toralf Nilsson,
<br/>även ny i RFs styrelse, gläds över 
<br/>sina respektive förtjänsttecken.

Karin Lundgren och Toralf Nilsson,
även ny i RFs styrelse, gläds över
sina respektive förtjänsttecken.
Foto: Stefan Olsson

MAJ
27

Utifrån friidrottens perspektiv var bland annat besluten om vilka ramar som framöver gäller för medlemskap i RF (och därigenom olika förbunds anslutning), formerna för de framtida ekonomiska stöden och att Toralf Nilsson, mångårig styrelseledamot i Svensk Friidrott, plats i Riksidrottsstyrelsen de mest intressanta punkterna.
     - Trots att det var många och svåra frågor som skulle behandlas under helgen så var det ett möte som hölls i god anda och i ett respektfullt tonläge. Vi hade inte lagt fram några egna motioner men min upplevelse är att friidrotten tog plats under mötet, mycket genom att blanda andra vår ordförande Johan Storåkers var aktiv i debatten. Vi är också både stolta och glad över att Toralfs plats i Riksidrottsstyrelsen. Hans långa erfarenhet och breda kunskap kommer att tjäna idrotten väl i framtiden, säger Stefan Olsson, generalsekreterare Svensk Friidrott.
     
     Här följer en kort sammanställning:
     Anslutningsformerna - de nya kriterierna för medlemskap
     
En ny modell finns nu för medlemskap; idrottsnätverk, mindre medlemsförbund och större medlemsförbund. Läs mer om anslutningsformerna och RF definitioner av "idrott" och "närbesläktad idrott". Riksidrottsstyrelsen hade inför RIM föreslagit att Friskis&Svettis skulle beviljas medlemskap i RF men ärendet återremitterades. Bland de andra förbund som ansökt om inträde beslutade Riksidrottsmötet att Cheerleading skulle få bli medlemmar medan andra förbunds ansökningar avslogs. Läs mer om de besluten kring ansökande förbund
     - Vi kommer att ha en fortsatt dialog med Friskis&Svettis, för att se hur vägen framåt kan se ut, nu när ärendet har hamnat i ett nytt läge, fortsätter Stefan Olsson.
     
     De nya stödformerna
     Fördelningen av det statliga stödet kommer att göras om för att på ett tydligare sätt bidra till att idrottsrörelsens gemensamma långsiktiga mål uppnås, så att fler ska få idrotta längre. Läs mer om inriktningen för det ekonomiska stödet.
     - Det är viktigt att de pengar vi får också används väl och rätt. Nästa steg för oss är nu att få mer information om vad de nya stödformerna kommer att innebära i praktiken, både för våra föreningar och för förbundet, avslutar Stefan.
     
     Toralf Nilsson invald i Riksidrottsstyrelsen
     Toralf Nilsson, som under över tio år suttit i Svensk Friidrotts förbundsstyrelse, även suttit i Europeiska Friidrottsförbundets styrelse och haft flera stora uppdrag inom friidrotten valdes in i Riksidrottsstyrelsen. Samtidigt gav stämman fortsatt förtroende till Björn Eriksson på ordförandeposten, vilket innebär att han kommer att inneha rollen under ytterligare två år.
     
     Karin, Gunnar, Lennart och Toralf prisade för sina insatser
     I samband med Riksidrottsmötet hölls utdelningen av Riksidrottsförbundets förtjänsttecken - den högsta utmärkelsen inom svensk idrott, och från friidrotten utsågs Karin Lundgren, Gunnar Holm, Lennart Julin och Toralf Nilsson som mottagare.
     /Hillevi Thor

Fredrik Samuelsson över 8000 i Götzis

Marcus och Fredrik i Götzis.
<br/>Foto: Nadja Casadei

Marcus och Fredrik i Götzis.
Foto: Nadja Casadei

MAJ
26

Trots habila insatser av den svenska Mångkamparduon Marcus Nilsson och Fredrik Samuelsson saknades den riktiga fullträffen vid årets upplaga av den klassiska mångkampsgalan Hypo-Meeting i Österrikiska Götzis. Bäst gick det för Fredrik som kom på femtonde plats efter en stark avslutning med mångkampspers i diskus och på 15.00 och stannade på 8022 poäng. Marcus förnämliga förstadag ingav förhoppningar om ett nytt pers som dock stoppades av en krånglande axel som gav ett stort poängtapp i spjut och ett mindre lyckat stavhopp. Nu stannade han på 7883 vilket gav en tjugondeplats.
     
     Bättre av Fredrik på söndagen
     Hässelbys Fredrik Samuelsson hade en första dag i uppförsbacke men i andradagens diskus släppte med fina 45.19, över fem meter bättre än i persserien från två år sedan
     På korta häckloppet blev det 14.65 , dryga halvsekunden sämre än i rekordserien och i stavhopp stannade Fredrik på 4.80, två decimeter lägre än när han gjorde bästa noteringen. I spjut samlade han sig starkt i sista kastet och ökade till 56.39 , något bättre än persserien. På avslutande 1500 meter disponerade Fredrik sina krafter perfekt och sprang in på nya perset 4:33.99 vilket gjorde att 8000-gränsen passerade med 22 poängs marginal.
     - Diskusen var väldigt stabil. Lite synd med hårfint tramp i sista som var över 46 meter. Men ändå mångkamps-pers med 1,5 meter. I häckloppet var det inget riktigt tryck i löpningen. Det gällde många i tävlingen som låg 0.2-0,5 sekunder från sina bästa resultat. I stav prövade vi en styvare stav på 4.90 , det funkade inte den här gången. Spjutet blev OK i det sista kastet,säger Fredriks coach och pappa Janne Samuelsson.
     - Inför 1500 meter peppade jag honom ordentligt för att ta springa under de 4:37 som behövdes . Han avslutning med 48.0 på sista 300m var strålande, fortsätter Janne.
     
     Krånglande axel för Marcus
     Högbys Marcus Nilsson inledde lovande under andra dagens tävlande när han sprang han 110m häck på 14.73 . Det var endast femton hundradelar bakom perset som härrör från bästa serien i Ratingen förra året. Detta skedde trots ordentliga islag i ett par av häckarna. I diskus nådde Marcus sedan goda 45.42. Men sedan kom ett bakslag i stavhopp där han stannade på 4.60, fyra decimeter sämre än i persserien och tappade därmed 120 gentemot bästa serien. Under försäsongen har Marcus irriterats av en ihärdiga axelproblem vilket förklarar att han kastade endast 5062. På avslutande 1500 meter tog Marcus kommandot i heatet och ledde efter 800m . I mål var han fyra på 4:36.00.
     - Häckloppet var skakigt . Jag är glad att Marcus tog sig i mål med så pass bra tid med tanke på islagen. Och diskusen var stabil. I stavhoppet blev han passiv. Behöver analysera för att säga varför men kan vara axelproblemen som gör sig påminda även där. I spjut hade Marcus hoppats på ett skapligt resultat trots problemen under försäsongen, men det gick helt enkelt inte, konstaterar tränaren Tobias Olsson.
     
     Segern i gick till Canadas Damien Warner som vann på 8711 poäng, visserligen en bit från personbästat från Götzis 2018 som 8795 poäng. Men ändå ett klart världsbästa för säsongen. God hjälp till detta var hans öppning på 100m med 10.12, den snabbaste tid som någonsin noterats i en tiokamp. Han skuggades tävlingen av Grenadas kraftfulle Lindon Victor som efter bl a 54.02 i diskus och 66.48 i spjut kom in som tvåa på 8473poäng.
     Damernas sjukamp vann brittiskan Katerina Johnson-Thompson på nya personbästat 6813 poäng. Ett resultat som placerar henne som artonde sjukamperska genom alla tider. Hennes andra dag var magnifik med 668 i längd , nytt pers i tidigare krisgrenen spjut på 42.92 och ett okuvligt 800-meterslopp där hon kom imål på tiden 2:08.24. Segermarginalen till lettiskan Laura Ikauniece var över 300 poäng.
     Resultaten
     Jonas Mellblom

10:25: Se stafett-SM dag 2 live

MAJ
26


     
     Se Friidrottskanalens livesändning av stafett-SM 2019, dag 2.
     Försöken på 4x100 m för K22 och P19 utgår pga för få lag. Istället körs finalerna direkt i eftermiddag. Det gör att Friidrottskanalens sändning drar igång en halvtimme senare än planerat.
     Startlistor, tidsprogram och liveresultat hittar ni i högerspalten på friidrott.se.
     Klicka på spelaren ovan för att spela sändningen.
     /Gustav Orbring

Marcus Nilsson hade en grym första dag i Götzis! Foto: Nadja Casadei

Marcus Nilsson hade en grym första dag i Götzis! Foto: Nadja Casadei

Marcus på väg mot personbästa

MAJ
25

Högbys Marcus Nilsson har en rekordserie på gång i Götzis där den klassiska mångkampen HYPO-meeting avgörs för 45e gången. Han ligger efter en förnämlig förstadag över 150 poäng över sin persserie från Ratingen förra året, den gången slutade han på 81.20. För Fredrik Samuelsson har det inte gått lika bra och han ligger i halvtid cirka 150 poäng sämre än sitt personbästa från 2017.
     
     "Han kör på som ett ånglok"

     Marcus anslog tonen direkt med personbästa i inledande 100m med 11.23. Därefter förbättrades perset i längd med inte mindre än sjutton centimeter till 7.30. Även i kula gick han plus på sin personbästa serie med en stöt på 15.34. Framgångsvågen fortsatte Marcus med att hoppa över 2.00 i höjdhopp, endast två cm från hans sju år gamla personbästa i grenen. Ett nytt pers var nära då han hade en hårfin rivning på 203. På avslutande 400m ångade Marcus på i stor stil och kom i mål på 49.85, bara tiondelar från det bästa han presterat överhuvudtaget.
     - Han kör på som ett ånglok var flickvännen Nadja Casadeis kommentar efter loppet.
     När Marcus satte sitt tiokampspers I Ratingen hade han efter första dagen 3968 poäng. Idag är han inte mindre än 164 poäng bättre.
     - En fantastisk förstadag av Marcus. Visst har jag haft på känn att han varit bra då han legat bra på alla tester inför tävlingen, men det ska göras på tävling, säger den mycket nöjde tränaren Tobias Olsson efter första dagens avslutning.
     
     Tuffare för Fredrik
     För Hässelbys Fredrik Samuelsson har det varit lite mer uppförsbacke. Han fick en dålig start på 100 meter och kom i mål på 11.10, att jämföra med 10.81 i sin persmångkamp från just Götzis 2017.
     - Efter den missade starten spände Fredrik bort sig. Synd för han har sett sjukt bra ut på träning och under dagens uppvärmning, säger pappa och tränare Janne Samuelsson
     Även I de följande grenarna låg Fredrik strax under sin bästa serie från 2017. Det blev i idag 7.30-14.02-2.00-49.76. Jämfört med 7.40-14.40-2.02-49.26 i bästa serien. Efter första dagen har Fredrik nu 4107 poäng mot 4272 för två år sedan.
     - Det har varit en del stolpe ut den här gången. Men drömmen om 8000 poäng lever. Diskus o spjut är grenar där Fredrik kan plocka på sin bästa serie, säger Janne.
     I halvtid ligger Marcus på fjortonde och Fredrik på femtonde plats. Leder gör Kanadas Damien Warner på 45.96. Bland damerna är det brittiska Katerina Johnson-Thompson som med sina 4034 poäng är i en klar ledning inför andra dagen.
     Länk till tävlingen
     /Jonas Mellblom
     

Missa inget från lördagens stafett-SM

MAJ
25


     
     Det var en lördag som inleddes med en mängd kval och avslutades med en mängd finaler och SM-medaljörer. På ett soligt Stockholms Stadion fick vi se MAI-kvartetten Thobias Montler, Austin Hamilton, Kasper Kadestål och Jean-Christian Zirignon defilera hem guldet på 4x100m på kanontiden 39.62 - tre tiondelar från det svenska rekordet från 1994.
     I damernas final tog Ullevi revansch på Spårvägen från förra årets tajta duell. Ingen kunde hota Lisa Lilja på sista sträckan som såg till att det grönklädda laget kunde bärga hem guldet på tiden 44.87.
     
     Tureberg dominerade på 4x800m
     Dagens kanske största seger hittar vi på damernas 4x800m, och den stod Turebergs FK för. Med en urstark Hanna Hermansson på förstasträckan hade glappet ner till konkurrenterna redan blivit väldigt stort när Bianca Salming tog över stafettpinnen. Med lagkamraterna Yolanda Ngarambe och Andrea Claeson på de två sista sträckorna såg de till att vinna guldet med över halvminuten! Tiden: 8:33.69.
     Bilder från samtliga lopp med vinnarintervjuer hittar ni i reprisen ovan.
     /Gustav Orbring

Kim Amb är igång med säsongen.

Kim Amb är igång med säsongen.
Foto: Deca Text & Bild

Kim Amb öppnade på hemmaplan

MAJ
25

Vårkastet i Bålsta såg en ny svensk 70-metersman i spjut . Hässelbys 20-årige Jakob Samuelsson kastade 70.93, över metern över det tidigare perset. Serien innehöll också ett kast på 70.90 . Med tanke på att förhållandena var långt ifrån optimala med sned motvind och tolv grader i luften var det en årsdebut med mersmak. Kvalgränsen till 22-års EM i Gefle, 72.00, Ligger klart inom häckhåll. Tävlingen vanns av hemmasonen Kim Amb som i säsongsdebuten kastade 73.08 på Grönadalens IP. I den nyckfulla motvinden hade han dessutom ett övertrampskast på ca 77 meter i den första omgången.
     - Kim har kunnat kasta upp till tre gånger i veckan under våren. Men idag fick han inte ansatsen att stämma fullt ut,säger tränare och pappa Björn Amb. Kims nästa tävling blir kommande helg vid de kastardagen i Halle, Tyskland.
     Karlstad-Götas Jacob Eriksson belade tredjeplatsen i tävlingen med perset 6875 och är ytterligare en pretendent på en plats vid JEM i Gävle.
     Damkula vanns av Spårvägens Anna Lennman med 15.34 och bland herrarna vann klubbkamraten Jesper Arbinge på 17.49, strax under det personbästa han satte tidigare i veckan med 17.84.
     En annan som visar gryende storform är Hammarbys Grete Ahlberg som vann släggan med 65.87, och hade ytterligare ett kast över 65 meter. Spårvägens Iwar Moisander hade en utmärkt dag i P19 slägga och överträffade sitt pers inte mindre än fyra gånger . Som bäst blev det 66.66 , klart över gränsen på 66.00 som gäller till 19-åringarnas junior-EM I Borås i sommar .
     I damernas diskus vann Uppsalas Vanessa Kamga en klar seger med dryga 53 meter
     /Jonas Mellblom

13:00: Se stafett-SM live

MAJ
25


     
     Rekorddeltagande väntas när Stadionklubbarna arrangerar stafett-SM på Stockholms Stadion. Seniorer, juniorer, ungdomar och veteraner kommer i dag och i morgon göra upp om SM-medaljerna. Du ser allt i Friidrottskanalen. Kommentator är Svensk Friidrotts tävlingsansvarig Anna Linner Bassani. Startlistor och tidsprogram finns i högerspalten.
     /Gustav Orbring

Missa inte chansen att bjuda mamma på Finnkampen på Stadion, 24-25 augusti!

Missa inte chansen att bjuda mamma på Finnkampen på Stadion, 24-25 augusti!

Fira mamma med Finnkampen!

MAJ
24

På söndag är det Mors dag och vad kan vara en bättre present till en friidrottsälskande mamma än en Finnkampshelg?!
     Kanske går ni tillsammans i familjen eller så får hon möjlighet att välja sitt gäng själv - det kan vara bästa kompisarna, vännerna i klubben eller sin partner. Oavsett paketering så är upplevelser ett fint sätt visa uppskattning och samtidigt bygga nya minnen tillsammans.
     Som en extra bonus erbjuds 25% rabatt på Finnkampsbiljetter till och med söndag. Använd kod "mors dag" i biljettkassan.
     Mer information och biljetter på Finnkampen.se
     /Hillevi Thor

Nästa vecka ser ni Erika Kinsey på BAUHAUS-galan.

Nästa vecka ser ni Erika Kinsey på BAUHAUS-galan.
Foto: Deca Text & Bild

En succékväll i dubbel bemärkelse

MAJ
24

Höjdspecialisten Erika Kinsey gick tidigare i år ut och sa att hon siktar mot VM i två grenar – höjd och längd. En högst ovanlig dubblering.
     I går, på en tävling i spanska Torremolinos, tog hon ett stort kliv mot det målet. Hon klarade nämligen VM-kvalgränsen 1.94 i höjd i sista försöket. Och inte bara det, hon persade även i längd under samma kväll med fyra centimeter. 6.51 tar henne upp på en åttondeplats genom tiderna i Sverige. Vindmätaren visade på +1.2 m/s, godkänd vind alltså.
     Erika har dock fortfarande en bit kvar till kvalgränsen – 21 centimeter till krävs. Kanske kan hon sikta mot den redan på måndag när hon tävlar i Malaga.
     Klart är i alla fall att vi kommer få se Erika Kinsey hoppa höjd mot världsmotstånd på BAUHAUS-galan om sex dagar.
     Info och biljetter finns på bauhausgalan.se.
     /Gustav Orbring

Thobias, som ser ut att vara nöjd med tävlingen i Torremolinos ikväll.

Thobias, som ser ut att vara nöjd med tävlingen i Torremolinos ikväll.
Foto: Yannick Tregaro

Medvind för Montler: 8.43

MAJ
23

Thobias Montler, MAI, och flera andra svenska hoppare tävlade på torsdagskvällen i Torremolinos, Spanien, och även om vindarna var lite för välvilliga ikväll så gav ändå längderna en indikation om att formen är god, om inte mycket god. 8.43m i +2.4 m/s och 8.28 i +2.2 m/s.
     Dubbelt för Kinsey
     På plats var även Erika Kinsey, Trångsviken, som har längd som andragren, och noterade 6.51 (+1.2), Erica Jarder, Göta, som precis klarade vinden på 6.45 (+2.0) och Kaiza Karlén, som dock fick känna de spanska vindarna i ryggen, 6.37 (+2.9).
     Efter längdhoppet tog höjdhoppet vid och där passade Evelina Erlandsson, Göta, på att sätta nytt personligt rekord på 1.85, en höjd som även blev dagens högsta för klubbkompisen Sofie Skoog. Erika Kinsey nöjde sig inte med längdhopp under dubblerade och tog även 1.94 i höjdtävlingen.
     Kvällen bjöd också på seger i höjd för Arvid Ryberg, Göta, (2.00), och detsamma i tresteg för Rebecka Abrahamsson, ÖIS, (13.22, +2.1). Hammarbys Erik Erhlin noterade 15.62 (+2.8) i herrarnas tresteg.
     Nästa anhalt för Thobias, Erika och flera andra svenska friidrottare är BAUHAUS-galan på Stockholms Stadion 30 maj. Blir spännande!
     /Hillevi Thor

Första gången 4 september 1971 i Malmö och senaste gången här i Azusa den 19 april 2019.

Första gången 4 september 1971 i Malmö och senaste gången här i Azusa den 19 april 2019.

Kompletta svenska 20m-historien:
49 år, 11 man och 93 tävlingar

MAJ
23

Då den 4 september 1971 i Malmö var det nog få som förväntade att det skulle skrivas svensk kulstötningshistoria även om Ricky Bruch en vecka tidigare vunnit kulan i Finnkampen på 19.75. Men det var ju ändå alltid diskus som stod i fokus på hans kasttävlingar, kulan var bara en sidogrej för honom.
     Men just den här dagen blev kulan alltså huvudsaken för det var där och då som den svenska 20m-historien startade: Med en stöt som mättes till 20.04 höjde Ricky sitt eget rekord i grenen med 11 cm.
     Fortfarande exklusivt
     Trots att detta alltså hände för snart 48 år sedan har 20m-resultat aldrig blivit någon vardagsföreteelse för oss.
     Faktum är att på detta knappa halvsekel har Ricky bara fått tio efterföljare och räknar man samman alla dessa elvas 20m-tävlingar fattas det (per idag) fortfarande sju stycken innan man nått totalt hundra stycken.
     Fast nu pekar mycket på att ”dröm-100” kan bli verklighet inom en ganska snar framtid tack vare MAI:s Wictor Petersson. Wictor som fyllde 21 för några veckor sedan har ju redan gjort två 20m-tävlingar i år och det dessutom med god marginal: 20.67 resp 20.70 och med ytterligare fyra 20m-stötar i båda serierna.
     Från Ricky till Wictor
     Eftersom det mesta av den svenska 20m-historien ligger så pass långt tillbaka i tiden att få har egna minnesbilder – t ex gjordes 72 av 93 tävlingar faktiskt innan Wictor själv ens var född – har vi i en specialartikel sammanställt och analyserat den kompletta svenska 20m-historien.
     Läs artikeln ”Den svenska 20-metersklubben” som förutom alla sifferfakta också innehåller bilder på alla de så här långt elva ”klubbmedlemmarna”!
     / A. Lennart Julin

Fedrick Dacres, Kendra Harrison och Ramil Guliyev kommer till BAUHAUS-galan.

Fedrick Dacres, Kendra Harrison och Ramil Guliyev kommer till BAUHAUS-galan.
Foto: Deca Text & Bild

Många världsettor till BAUHAUS-galan

MAJ
23

Fem män och fem kvinnor. Alla tio toppar IAAF:s världsrankinglista och kommer till Stockholms Stadion för BAUHAUS-galan 30 maj. En av dem är världs- och europamästaren Ramil Guliyev som toppar ett startfält på 200m med de fem främsta på världsrankingen. Samma situation har vi även i damernas höjdhopp, där Mariya Lasitskene kliver in i tävlingen som världsetta. I diskus får vi se en glödhet duell mellan en Daniel Ståhl i god form och ettan på världsrankingen Fedrick Dacres. Men det är Daniel som har kastat längst i år – 70.56.
     
     ”Den mest spännande löparen i världen just nu”
     Till BAUHAUS-galan kommer även ett av friidrottsvärldens hetaste affischnamn just nu – Michael Norman som är snabbast i världen i år på 400m. 43.45 är den fjärde snabbaste tiden genom tiderna, och bara fyra tiondelar från Wayde van Niekerks världsrekord.
     – Michael Norman är den mest spännande löparen i världen just nu. Jag tror att han till och med kan utmana världsrekordet på 400 m på Stockholms Stadion, säger Jan Kowalski som är Meeting Director för BAUHAUS-galan.
     Mer läsning och hela listan med de tio världsrankingettorna hittar du på bauhausgalan.se.
     /Gustav Orbring

Två svenska segrar i Bergen

Wictor Petersson.

Wictor Petersson.
Foto: Deca Text & Bild

MAJ
23

Det blev två svenska grensegrar när den nordiska bansäsongen drog igång på allvar med Trond Mohn Games i Bergen. I den tolvgradiga vårkvällen och i ett lätt duggregn vann Wictor Petersson kula med 19.71 och Andreas Otterling längdhopp på 7.53. Det sistnämnda resultatet uppnåddes i en motvind av -2,4 m/s.
     Tävlingens huvudnummer var 3000m där Henrik Ingebrigtsen spurtade hem segern före serben Bibic med tiden 7:52.71. Bakom dessa noterades goda tider av Finlands Topi Raitanen, 7:56.10 och hemmasonen Marius Vedvik som fick 7:56.26. Napoleon Solomon sprang in på dryga 8:12. På 1500m fick Filip Ingebritsen något överraskande se sig slagen av tjecken Filip Sasinek. Johan Rogestedt trivdes inte i det råkalla vädret utan kom i mål på 3:51.73.
     Diskus vanns av säsongens norska stjärnskott Ola Stunes Isene på 62.94. Damernas spjuttävling bjöd på en bra duell med både Kara Winger, USA och norskan Sigrid Borge över 60 meter. Amerikanskan drog det längsta strået med 60.80. Spårvägens isländska spjutkasterska Asdis Hjalmsdotter råkade i det sista uppvärmningskastet ut för en ljumskskada och kom därmed aldrig till start till tävlingen.
     Länk till resultat
     /Jonas Mellblom

Suldan och kompisen Simon Sundström efter persloppen på Mt SAC Relays (foto: Suldans instagram)

Suldan och kompisen Simon Sundström efter persloppen på Mt SAC Relays (foto: Suldans instagram)

Suldan Hassan ”Månadens” i april

MAJ
22

Hur skall man bära sig åt för att bli utsedd till ”Månadens friidrottare” av friidrott.se? Ett gott råd till den som undrar är att försöka göra något liknande det som Ullevis Suldan Hassan presterade förra månaden:
     Nämligen att slå till med ett riktigt dunderpers som dessutom gör att man klättrar in på topp-10 genom tiderna!
     I Suldans fall var det vid klassiska ”Mt SAC Relays” i Californien som han den 19 april på 5000m i ett svep kapade bort nästan halvminuten på personliga rekordet och med sina 13:31.35 dessutom svarade för det snabbaste loppet på distansen av en svensk på över tio år!
     Fokus på Gävle och U23-EM
     I vår Månadens-intervju berättar Suldan om loppet, träningens som ligger bakom lyftet och om planerna för sommaren. Vad gäller planerna är U23-EM i Gävle i mitten på juli förstås det givna säsongsmålet för 21-åringen Suldan.
     Läs hela intervjun ”Fem varv från mål gick jag upp och drog eftersom jag kände mig stark”!
     / A. Lennart Julin

MAI:s Olivia Stridh med guldjubel under stafett-SM 2018.

MAI:s Olivia Stridh med guldjubel under stafett-SM 2018.
Foto: Deca Text & Bild

Deltagarrekord väntas på stafett-SM
– Friidrottskanalen livesänder

MAJ
22

I helgen stundar stafett-SM på Stockholms Stadion för seniorer, juniorer, ungdomar och veteraner. Och det verkar bli rekordmånga deltagare som gör upp om medaljerna. I nuläget är hela 370 lag anmälda, vilket innebär en tangering av det tidigare rekordet. Det är också 60 lag fler än när Stadionklubbarna senast arrangerade mästerskapet 2015.
     
     Revanschläge för MAI på korta stafetten
     Flera spännande dueller väntar, inte minst mellan Spårvägen och Malmö AI på korta stafetten. Vi har bland annat tre spännande MAI-lag på 4x100m där första laget består av Austin Hamilton, Kasper Kadestål, Thobias Montler och Jean Christian Zirignon. De ställs bland annat mot ett starkt lag från Spårvägen med Odain Rose, Dennis Leal, Marvin Tay och André Drummond. MAI 1 lär säkert vara revanschsuget efter diskningen i finalen förra året.
     På damsidan bildar Irene Ekelund, Moa Hjelmer, Isabelle Eurenius och Gladys Bamane ett intressant Spårvägen-lag på 4x100m. Även där finner vi ett starkt MAI-lag: Pernilla Nilsson, Daniella Busk, Nikki Anderberg och Linnea Killander. I båda lagen är tre av fyra positioner intakta sedan förra året. Då blev det en rysare på upploppet, där Moa Hjelmer var snäppet vassare än Linnea Killander och tog hem guldet till Spårvägen.
     
     Rekordkvartetten med igen
     På stafett-SM 2018 fick vi dessutom se ett svenskt juniorrekord (F19) på 4x100m när MAI-laget med Nikki Anderberg, Wilma Rosenquist, Olivia Stridh och Freja Andersdotter kom i mål på 46.60 i F17-klassen. Den kvartetten finns även med i år, dock inte i samma lag. Wilma och Freja ställer båda upp i F19-klassen. Däremot finns Olivia och Nikki kvar i laget, tillsammans med Joy Thulin och Ida Staafgård.
     Det finns alltså all anledning att bänka sig framför Friidrottskanalens livesändningar under helgen. På lördag drar vi igång ca 13:00 och på söndag 10:00.
     Köp sändningarna här.
     Startlistor
     Tävlingsprogram
     /Gustav Orbring

Inför Bauhausgalan:
And the winners are ....

Van vinnare, fast nu 15 år senare
<br/>är OS-guld och lagerkrans ersatta
<br/>av Stadionbiljetter!

Van vinnare, fast nu 15 år senare
är OS-guld och lagerkrans ersatta
av Stadionbiljetter!
Foto: Gordons förlag

MAJ
21

Den andra etappen av ”Fantasy Diamond League” – där man skall tippa vinnarna i DL-galorna – avgjordes i Shanghai i helgen och visade sig betydligt tuffare än den första. Då i Doha hade 18 av de 50 som antog utmaningen från Stadionklubbarnas Elias Shilazi 174 poäng eller mer toppat av Stefan Holm och Ola Emriksson på 200 p.
     Men i Shanghai förlorade ett betydande antal ”säkra” vinnare – t ex Gong i kula, Hassan på 1500m och Coleman på 100m – plus att ett par andra – Manyonga i längd och Gardiner på 400m – var sista-minuten-strykningar. Följden blev väldigt mycket blygsammare poäng för tipparna: 18 över 174 p byttes till en enda över 174 p: Mark Nielsen på 195 p!
     Stefan höll 1:a platsen
     Vilket gjorde att Mark klättrade från en diskret delad 35:e plats upp till 4:e! Ända upp i topp räckte det ändå inte eftersom han hade 50 p att ta in på Stefan Holm. Denne hade visserligen inte någon lyckad dag – bara tre inprickade vinnare mot åtta i Doha – men fick ändå ihop 161 p vilket räckte till en säker totalseger.
     Dessutom räcker Stefans poäng efter två av fjorton tävlingar till en stark 23:e plats i hela världen i årets ”Fantasy Diamond League” – faktiskt är han bara 24 p bakom totalledaren.
     Så förhoppningsvis kommer Stefan och övriga svenskar som kanske genom den här utmaningen upptäckte denna tippningsliga att hänga i året ut. En morot skulle kunna vara att försöka överträffa den 9:e plats i totalen som Stadionklubbarnas Elias Shilazi tog förra året.
     Elias höll 30:e platsen
     Hur gick det då för Elias Shilazi i specialutmaningen om biljetter till Bauhausgalan? Han låg ju på 30:e plats efter Doha? Jo, ganska precis som förra gången: Han passerade sex man men blev i sin tur passerad av sex andra så han stannade kvar på sin 30:e plats.
     Vilket innebär att Stadionklubbarna – som nog lär överväga extraträning för Elias om man i framtiden skall våga göra en liknande utmaning – nu måste vara beredda på att dela ut 2 x 29 = 58 gratisbiljetter.
     Läs mer på Bauhausgalans hemsida!
     / A. Lennart Julin

”Att få träffa dessa kvinnor gav
oss mycket kunskap och energi”

MAJ
21


     Nätverket besökte under den första träffen Sundströms fabriker i Lagan.
     

     För en dryg månad sen hölls den första träffen i Svensk Friidrotts nätverk för kvinnliga tränare. Tränare från föreningar runt om i Sverige men även Schweiz och Danmark, samlades i Växjö för att under intensiva dagar få dela med sig av sina erfarenheter, lyssna till föreläsare och tillsammans prata om arbetet framåt.
     
     Inspiration, erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling
     Svensk Friidrott har tillsammans med samarbetspartnern Sundström Safety AB bildat ett nätverk för kvinnliga ledare som idag är elittränare på senior- och juniornivå. Tanken med nätverket är dels att skapa mötesplatser för tränarna men också för att bidra med inspiration, erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling.
     – Det här en viktig fråga för oss att jobba med då vi ser att vi har väldigt få kvinnliga elittränare idag och att det inte blir mycket bättre under åren som gått, säger förbundskaptenen Karin Torneklint om uppstarten av nätverket.
     För Svensk Friidrott är frågan kring just jämställdhet och tränare prioriterad. Ett av verksamhetsmålen är att uppnå en mer jämställd ledarstab bland våra tränare och lyckas med att ha en representation på 40% av det underrepresenterade könet. I dag är det inte muntra siffror som visas upp när det kommer till representation av kvinnliga tränare på de stora mästerskapen. På de senaste tre genomförda EM har det varit under 10% kvinnliga coacher till våra aktiva, vilket visar på hur mycket jobb vi har framför oss.
     
     ”Är väldigt glad att det börjar bli verklighet”
     Målsättningen med att uppnå mer jämställda ledarstaber går även i linje med Riksidrottsförbundets Strategi2025 och utvecklingsresan ”Jämställdhet för en framgångsrik idrott”, och att det är en central fråga framåt även för Svensk Friidrott förstärker Stefan Olsson, generalsekreterare på Svenska Friidrottsförbundet.
     – Vi är i grunden en jämställd idrott på många olika nivåer och i de flesta situationer. Men ett stort undantag har varit avsaknaden av kvinnliga elittränare. Vi har länge pratat om att vi borde göra något och jag är också väldigt glad att det nu börjar bli verklighet och att få ta del av den entusiasm och inspiration som den första träffen gav, säger Stefan Olsson.
     
     Positiv inför fortsättningen
     Han fortsätter:
     – Det är viktigt att det inte bara blir ett ”tomtebloss”. Nu har vi startat upp det här nätverket och det är förhoppningsvis bara början på en resa som kommer att skapa nya attityder och stärka verksamheten i framtiden, så det ska bli oerhört spännande och inspirerande att följa fortsättningen!
     För förbundskapten Karin Torneklint gav träffen i Växjö också en bra känsla för arbetet framåt.
     – Att få träffa dessa kvinnor gav oss mycket kunskap och energi för att jobba vidare med frågan – hur vi kan få fler kvinnor som elittränare.
     Vill du veta mer om nätverket – kontakta Azuka Nnamaka, azuka.nnamaka@friidrott.se
     /Azuka Nnamaka

Hallmans vår nya partner

MAJ
21

Svensk Friidrott har tecknat ett treårigt avtal med Hallmans Försäljnings AB som officiell leverantör av idrottspriser. Hallmans är en ledande aktör inom branschen och har lång erfarenhet av att bland annat leverera medaljer, pokaler och märken till förbund och föreningslivet.
     – Vi ser fram emot att samarbeta med Hallmans när det gäller vårt eget behov av idrottspriser men också utveckling av samarbeten och koncept riktade mot våra medlemsföreningar och distriktsförbund, säger Jan Larsson, marknadschef på Svensk Friidrott.
     
     ”Väldigt glada och stolta”
     – Vi på Hallmans Försäljnings AB är väldigt glada och stolta över att få möjligheten att samarbeta med Svensk Friidrott som är ett starkt och framstående förbund som vi delar värderingar med. Vi ser fram emot att få leverera kvalitet och service till Svenska Friidrottsförbundet, dess distriktsförbund och anslutna föreningar de kommande 3 åren! säger styrelsens Per Blomström.
     
     Så beställer du Hallmans produkter
     Under rubriken "Friidrottsaffären" på startsidan finns det nu möjlighet att beställa medaljer, pokaler och ungdomsmärken via de olika länkarna. Du hittar sektionen i vänsterspalten på startsidan.
     /Gustav Orbring

Missa inte att söka föreningsstöd!

MAJ
20

Vi har kommit till slutet av 2019 års första ansökningsperiod. Nu på söndag, den 26 maj, är det den sista ansökningsdagen för att söka föreningsstöd för sommarens (och tidig hösts) föreningsaktiviteter. Stämmer er förenings intentioner in på kriteriet "att utveckla verksamheten så att barn och unga i åldern 7-25 år väljer att idrotta i förening och stimuleras till ett livslångt idrottande i föreningsidrotten"?
      I så fall går det att söka ekonomiskt stöd för dem från Idrottslyftet. Missa inte den möjligheten!
     
     Ansök senast 26 maj!
     På informationssidorna här på friidrott.se om Idrottslyftet finns allt om kriterier, ansökningsförfarande etc. Se särskilt sidan "Projektstöd 2019" som mer detaljerat anger de huvudområden som gäller för att utvecklingssatsningarna skall kunna få stöd från Idrottslyftet.
      Handläggningen av ansökningarna sker fortlöpande med ambitionen att de skall ha behandlats inom två-tre veckor efter att de kommit in.
     /Björn Lindén

Du har väl inte missat SM-sidan?

MAJ
20

Den 30 augusti – 1 september är det dags för Sverigeeliten att samlas i kampen om SM-medaljerna på Tingvalla i Karlstad. Det kommer bli en riktig friidrottsfest! Och redan nu kan ni gå in på arrangörerna IF Götas specialgjorda SM-hemsida för att få all info inför mästerskapet. Här finns bland annat Sveriges bästa där ni hittar svenska rekord, SM-rekord, regerande svenska mästare och årsbästan 2019 som kommer uppdateras kontinuerligt. På hemsidan kan ni även köpa biljetter till mästerskapet, och boka boende i Karlstad under SM-helgen (där det finns rabatterade priser för deltagare).
     Till hemsidan för SM i friidrott 2019.
     Passa även på att följa Friidrotts-SM 2019 på Facebook och Instagram. Där dyker det kontinuerligt upp nyheter och erbjudanden.
     /Gustav Orbring

Högbys Lovisa Karlsson in som åtta genom tiderna i F19 i Sverige.

Högbys Lovisa Karlsson in som åtta genom tiderna i F19 i Sverige.
Foto: Deca Text & Bild

Lovisa stod för kanonserie i Ljungby

MAJ
20

Högbys Lovisa Karlsson imponerade i F19-klassen i mångkampstävlingen i Ljungby. Serien 5559 poäng är nytt personligt rekord och tar henne upp som åtta genom tiderna i F19 i Sverige. Det överträffar kvalgränsen till U20-EM i Borås med stor marginal, och placerar henne dessutom som trea i F19-klassen i Europa just nu.
     Lovisa inledde tävlingen strålande med 13.79 på 100m häck (underskriden U20-gräns i grenen individuellt med över tre tiondelar). Och även i längd stod hon för ett fint resultat: 6.12 vilket också är över kvalgränsen (på 6.10).
     Samtliga resultat
     
     Klarad kvalgräns till U23-EM för Andreas
     Utomlands stod Falu IK:s Andreas Gustafsson för en fin tiokampsserie i mångkampstävlingarna i schweiziska Landquart i helgen. Efter pers på 100m (11.12), kula (12.91) och 110m häck (14.56) blev det också pers i totalserien – 7400 poäng. Det är klarad kvalgräns till U23-EM i Gävle med hundra poängs marginal. Andreas slutade tvåa i tävlingen, endast 27 poäng bakom vinnaren Gao Finlay.
     Samtliga resultat
     
     Angelica inledde med seger
     I Marknadsspelen i Skruv drog Angelica Bengtsson igång med säsongen utomhus, och vann tävlingen på 4.45. Hon hade även bra försök på 4.55 men fick nöja sig med det förstnämnda.
     /Gustav Orbring

Senaste veckan
Veckan 20.5 - 27.5

Medaljregn över MAI och Spårvägen
Det var ett Stockholms Stadion som bjöd på minst s...

Friidrotten tog plats på RIM
Utifrån friidrottens perspektiv var bland annat be...

Fredrik Samuelsson över 8000 i Götzis
Trots habila insatser av den svenska Mångkamparduo...

10:25: Se stafett-SM dag 2 live
Se Friidrottskanalens livesändning av stafett-...

Marcus på väg mot personbästa
Högbys Marcus Nilsson har en rekordserie på gång i...

Missa inget från lördagens stafett-SM
Det var en lördag som inleddes med en mängd kv...

Kim Amb öppnade på hemmaplan
Vårkastet i Bålsta såg en ny svensk 70-metersman i...

13:00: Se stafett-SM live
Rekorddeltagande väntas när Stadionklubbarna a...

Fira mamma med Finnkampen!
På söndag är det Mors dag och vad kan vara en bätt...

En succékväll i dubbel bemärkelse
Höjdspecialisten Erika Kinsey gick tidigare i år u...

Medvind för Montler: 8.43
Thobias Montler, MAI, och flera andra svenska hopp...

Kompletta svenska 20m-historien:
49 år, 11 man och 93 tävlingar

Då den 4 september 1971 i Malmö var det nog få som...

Många världsettor till BAUHAUS-galan
Fem män och fem kvinnor. Alla tio toppar IAAF:s vä...

Två svenska segrar i Bergen
Det blev två svenska grensegrar när den nordiska b...

Suldan Hassan ”Månadens” i april
Hur skall man bära sig åt för att bli utsedd till ...

Deltagarrekord väntas på stafett-SM
– Friidrottskanalen livesänder

I helgen stundar stafett-SM på Stockholms Stadion ...

Inför Bauhausgalan:
And the winners are ....

Den andra etappen av ”Fantasy Diamond League” – dä...

”Att få träffa dessa kvinnor gav
oss mycket kunskap och energi”

Nätverket besökte under den första träffen Sunds...

Hallmans vår nya partner
Svensk Friidrott har tecknat ett treårigt avtal me...

Missa inte att söka föreningsstöd!
Vi har kommit till slutet av 2019 års första ansök...

Du har väl inte missat SM-sidan?
Den 30 augusti – 1 september är det dags för Sveri...

Lovisa stod för kanonserie i Ljungby
Högbys Lovisa Karlsson imponerade i F19-klassen i ...

Förra veckan
Veckan 13.5 - 20.5

Missa inte att söka föreningsstöd!
Du har väl inte missat SM-sidan?
Lovisa stod för kanonserie i Ljungby
Karlsruhe: Andreas Almgren 3:40!
Robel och Charlotta halvmaramästare
Fanny sjua i Shanghai
Dagens rörliga TV-bilder:
Shanghai och Varvet

USA: Yolanda 2:02 på 800m!
Lördag eftermiddag: DL i Shanghai
Blir långa häcken höjdpunkten?

Nu skall det avgöras:
Vilka vinner Bauhaus-biljetterna?

USA: Kalle 3:37 direkt i premiären
Stjärntätt på BAUHAUS-galan i längd
Anna Linner Bassani till Örgryte IS
Ny tävlingsansvarig sökes

Kval i Kraftmätningen i helgen
På väg mot U23-EM i Gävle:
Simon Sundström

Utvecklingsträff i kast i Växjö:
”Det ser bra ut inför sommaren”

Sverige på fötter – alla i rörelse!
08fri. söker ny verksamhetschef
Arenan i Åkersberga officiellt invigd
”Det är så inspirerande att se de bästa tävla på riktigt”
USA: I skuggan av ett världsbästa

Två veckor sedan
Veckan 6.5 - 13.5

Arenan i Åkersberga officiellt invigd
”Det är så inspirerande att se de bästa tävla på riktigt”
USA: I skuggan av ett världsbästa
USA: Mondo över dröm-6 igen!
Löparlördagen: Snabba milar
Visst blev Mondo EAA:s månadens
Växjökast: Juniorerna gladde mest
Det var en gång på Sätra IP ....
Intensiv TV-sommar väntar!
Störningar på smfriidrott.com
Kvinnligt höjdhopp
– en högklassig Stadiontradition

Ny chans att bli ”Certifierad coach”
Två nya tjänster:
Friidrottstränare och projektledare

Mondo nominerad av Europaförbundet
Till minnet av en höjdhoppstävling
Vem prickade in flest vinnare i Doha?
Hur bra var egentligen Daniels serie?
Löparmånaden maj har rivstartat
Dags att söka: Inomhustävlingar nästa vinter (2019/2020)