Onsdag 2 september 2015

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och
media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Stafett-guldet krönte den svenska JEM-insatsen och man kunde summera ett mycket framgångsrikt mästerskap för svensk del.

Stafett-guldet krönte den svenska JEM-insatsen och man kunde summera ett mycket framgångsrikt mästerskap för svensk del.
Foto: Deca Text & Bild

Månadens i juli: P19-laget

SEP
01

Sverige tog fem medaljer på junior-EM i Eskilstuna, och det enda guldet kom under mästerskapets sista timmar. Då sprang Ullevis Emil von Barth, Malmös Austin Hamilton och Thobias Nilsson Montler och Turebergs Gustav Kjell final på 4x100 meter. Efter att ha satt nytt svenskt juniorrekord redan i försöken var förväntningarna höga, men att de skulle putsa rekordet med ytterligare nästan tre tiondelar och vinna guld hade nog få förväntat sig.
     Guldet var det första i ett internationellt mästerskap för ett svenskt stafettlag på hela 65 år, en bedrift som sannerligen gjort killarna värda utmärkelsen Månadens Friidrottare i juli.
     I vår intervju "Vi ville bli bäst och vi kände att vi verkligen kunde vinna" berättar alla fyra om vägen till guldet.
     /Magnus Fridell

Har vi problem med kosten?

SEP
01

Behövs kosttillskott? Hur påverkas man av energibrist? Vilket beteende kan klassas som ätstörningar och vad gör man åt det? Hur arbetar man med frågor om kost inom svensk friidrott?
     Det är några av frågorna som behandlas när Svensk Friidrotts Medicinska Kommitté bjuder in till nätverksträff i samband med Finnkampen. Den pågår kl 10-13.30, lördag 12 september med säte på GiH, intill Stadion, i Stockholm.
     Där kommer förbundskapten Karin Torneklint att berätta om läget i landslaget, sportchef på Göteborgs Friidrottsförbund Johan Wettergren återger sina personliga erfarenheter av många år som löptränare, förbundsdietisten Marina Sjöberg tar upp nya rön och professorn på Karolinska Institutet, Angelica Linden Hirschberg, föreläser om energibrist, ätstörningar och hormonell balans.
     Anmälan senast torsdag 3 september till: mailto:jenny.jacobsson@friidrott.se
     /Lorenzo Nesi

Ungdomslandslaget klart

SEP
01

Med knappt två veckor till Finnkampen 12-13 september har landslagsledare Jonas Anshelm i dag tagit ut laget till ungdomsfinnkampen.
     Totalt är 67 aktiva uttagna, två i respektive gren, och flera av sommarens ungdoms-VM-deltagare är med i truppen. Den enda som gör en individuell dubblering är Malmö AI:s ungdoms-VM-trea Wictor Petersson som ställer upp i både kula och diskus.
     Mycket talar för att det kommer att bli riktigt höga stavhopp under ungdomsfinnkampen. De två UVM-guldmedaljörerna, IK Ståhls Armand Duplantis och Hässelby SK:s Elienor Werner, och silvermedaljören från ungdoms-OS, Hässelbys Lisa Gunnarsson, ska alla tre försöka hoppa högt inför hemmapubliken på Stockholms Stadion.
     Se hela truppen på vår uttagningssida.

     Läs våra intervjuer med Wictor Petersson och Kaiza Karlén.
     /Magnus Fridell

Kaiza Karléns roligaste helger har varit i landslagsdräkt.

Kaiza Karléns roligaste helger har varit i landslagsdräkt.
Foto: Deca Text & Bild

Dags för roligaste helgen
tycker UVM-skrällen

SEP
01

Kaiza Karlén gör sin andra Ungdomsfinnkamp och har goda minnen från ifjol, då hon vann redan som 15-åring.
     – Verkligen! Det var roligaste helgen på hela året. Och nu får jag träffa alla som åkte på Ungdoms-VM, säger Kaiza, som skrällde med att vinna silvermedaljen på mästerskapet i Colombia i juli.
     – Jag är van att träna och tävla själv. Det är skönt att vara med i ett lag, berättar Kaiza som tävlar för KFUM Arvika, men bor i Örebro sedan många år tillbaka.
     Kaiza överraskade sig själv med att hoppa över sex meter redan i slutet på maj.
     – Det var hur otroligt som helst. Jag var skadad ifjol och hade körtelfeber i höstas och i vintras. Så jag var ännu mer glad över vad som hade hänt.
     Men kvalgränsen till Ungdoms-VM var satt till 6.05 och det krävdes intensivt tävlande innan Kaiza uppnådde den, på Kvilles vårtävling.
     – Som vanligt ska jag sätta det i sista hoppet. Jag hade tävlat nästan varje helg. Det var mentalt jobbigt. Inför sista hoppet tänkte jag ”inte en tävling till”. Men sen kunde jag slappna av. Det var en vinst i sig.
     
     Ungdoms-VM i Colombia beskriver Kaiza som en resa på flera plan.
     – Både som person och idrottsligt. Det är det roligaste som jag har varit med om, att få åka med andra som har samma mål. Det var en väldigt stor grej, för dem i Cali, flaggor överallt, vi fick åka poliseskort och alla vinkade till oss.
     Efter en vansklig kvaltävling, där Kaiza tog sig till final som nästsista tjej med sitt sista hopp och fyra centimeters marginal visade Arvikahopparen hur väl hon trivs i de största sammanhangen.
     – Nästan alla blir nervösa, men för mig är det nästan ett plus. Var jag än är, är det en ansatsbana och en grop. Allt runtomkring gör mig bara peppad.
     I finalen fick Kaiza till sitt livs hopp, 6.24, 17 centimeter över det gamla personliga rekordet. Hur hanterade hon det?
     – Ja, gud, 6.24! Jag trodde inte att det var så långt. Jag har tittat på filmer efteråt och jag ser nästan sur ut när jag går från det hoppet. När 6.24 kom upp på skylten trodde jag att det var fel, att det var mitt namn, men någon annans resultat!
     Kaiza gick upp i sensationell ledning efter andra omgången och det var inte lätt att fortsätta hoppa efter det.
     – När jag kom tillbaka visste jag inte hur jag skulle vara. Jag hade gått in i finalen som elva, skulle jag vara kaxig? De andra blev ganska buttra. Jag var ganska ofokuserad. Jag tänkte att de andra kommer att hoppa om mig, det är ju VM-finalen! Inför mitt sista hopp visste jag att jag skulle komma etta eller tvåa, men jag brydde mig inte. Jag hoppade ändå 5.99, tror jag, inte så dåligt.
     
     Även efterspelet blev till ett minne för livet. Efter en seg dopingkontroll var det bråttom till banketten. Men när Kaiza kom ut från arenan blev hon överraskad.
     – Det var massor med folk, vanliga colombianer. Vi hade bråttom till taxin, men de stod och väntade på mig. Vi levde verkligen i en liten bubbla de där två veckorna, alla ville ta kort på oss. Till och med poliserna.
     Hemkomsten blev inte heller enkel efter all uppståndelse i Cali. På Stjärnspelen i Arvika, favorittävlingen som Kaiza åkte till utan att tävla, blev uppmärksamheten större än vad hon trodde. Allt medan Kaiza var en vanlig funktionär, med uppgiften att mäta vind åt hopparna och löparna.
     – Men först kom jag hem till Örebro och en tom hall. Det var svårt den första veckan.
     
     Lika knepigt var det att genomföra den första tävlingen, Bauhausgalan på samma Stadion som Ungdomsfinnkampen ska avgöras på, i Stockholm.
     – Jag har inte hoppat särskilt bra där, men det har varit smågrejer. Det kommer att bli bra den här gången! menar Kaiza, som också lyckades bättre redan på nästa tävling, då hon vann Junior-SM, i Kalmar.
     – Jag kände att jag hade fått tillbaka klippet och steget. Det blev 5.80, men jag hade ett övertramp i sista, som de mätte till 6.23. Tyvärr fick jag ont i en tå efter fjärde hoppet, det är en nerv som har kommit i kläm, och jag har inte kunnat hoppa på träning, men det är bättre nu.
     I år har det inte blivit något tresteg för Kaiza, som tidigare gjort enstaka tävlingar i den gren som skadade storebrodern Simon annars övergått till.
     – Nej, vi har bara satsat på längd. Men nästa år vill jag springa 200. Jag vill bli snabbare. Jag var den absolut långsammaste i UVM-finalen.
     /Lorenzo Nesi

Wictor Petersson, t h, tillsammans med sin tränare Staffan Jönsson.

Wictor Petersson, t h, tillsammans med sin tränare Staffan Jönsson.
Foto: Jonas Hedman

Wictor siktar in sig på ungdomsfinnkampen

SEP
01

Den 12–13 september genomförs Finnkampen på Stockholms Stadion och parallellt med den traditionsenligt också ungdomsfinnkampen för 16–17-åringar. En höjdpunkt för många och för Malmö AI:s UVM-bronsmedaljör i kula, Wictor Petersson, blir det andra mötet med Finland och denna gång kommer han att tävla i både kula och diskus.
     – Det ska bli kul! Jag har tränat ganska hårt efter USM med sikte på en formtopp till ungdomsfinnkampen. Det blir andra gången jag tävlar på Stockholms Stadion, första tillfället var DN Galan Youth, så det ska bli spännande att åter testa ringen på Olympiastadion, säger Wictor.
     17-åringen från Hässleholm har en riktigt bra säsong bakom sig där säsongsmålet ungdoms-VM i Cali, Colombia, i mitten på juli slutade med personliga rekord i både kula och diskus. I förstnämnda gren tog han brons genom att förbättra sitt personbästa med 5 kg-kulan med tre dm till 21.56. Guldet tog amerikanen Adrian Piperi på 22.00 medan det bara fattades 21 cm till silvret för Wictor i en final där de sju första (!) satte personligt rekord.
     – Målet var guld och direkt efter var jag inte jättenöjd. Men med lite perspektiv på prestationen så uppskattar jag det mera. Jag satte trots allt pers när det verkligen gällde, säger Wictor.
     
     Att tävla mot bra motstånd var något nytt. I Sverige vinner han oftast ganska överlägset men på UVM var situationen annorlunda.
     – Ja, det var nästan en chock när amerikanen stötte 22.00 i andra omgången. Men jag samlade mig och persade i fjärde med 21.56. Sett till de tre bästa så var det den bästa UVM-finalen genom tiderna så det var bra nivå.
     Att tävla i Sydamerika var en ny upplevelse för Wictor och de övriga tjugo i den svenska truppen.
     – Det var 35 grader varmt och de första dagarna bara rann svetten. Men jag gillar värme och vande mig också ganska snabbt, dessutom gick finalerna på kvällen då det inte var fullt lika varmt.
     – Det är ju spanska som gäller i Colombia och min klubbkamrat Gustav Eichmüller, som kan språket, förstod en del men sa att de har en dialekt som var svår. Men alla yngre pratade helt okej engelska så det fungerade bra.
     
     Kultävlingen genomfördes på UVM:s första dag den 15 juli och två dagar senare var det dags för diskuskval. Där skickade Wictor iväg 1.5 kg-redskapet hela 64.83 – personligt rekord med en halvmeter. Men dagen efter fick han det inte att stämma i finalen och efter första kastet i buren blev det 53.02 i andra och ogiltigt i tredje. För att få göra resterande tre kast krävdes 56.45 och guldet tog sydafrikanen Werner Visser på 64.24.
     – Formen var bra, kroppen kändes bra men jag var kanske för snabb. Jag vet faktiskt inte riktigt vad som gick snett. Diskusen rörde sig snabbare och jag lyckades inte träffa rätt i utkastet. UVM blev både vin och vatten och jag lärde mig hur jag fungerar i en mästerskapssituation. Motgångar kan också vara lärorikt.
     Redan tre dagar efter hemkomsten från Colombia tävlade Wictor på HAIS-spelen hemma i Hässleholm.
     – Jetlagen satt fortfarande i men det var bra diskusvindar och jag persade med 1.5 meter och gjorde 66.44! Det är härligt att kasta på hemmaplan och jag har ofta kastat långt på Göingevallen.
     Ytterligare tre dagar senare stötte han kula på Big Shot i Kungsträdgården i Stockholm och trots regn just före och en inte helt perfekt ring vann han på 21.51, bara sex cm från perset från UVM. Sedan följde seger på USM i Kalmar i slutet på augusti på 21.54 där han även vann diskus.
     
     Wictor är född och uppvuxen i Hässleholm och började precis som sin släggkastande storasyster Marinda i Hässleholms AIS men båda tävlar sedan några år tillbaka för Malmö AI.
     – Jag började med friidrott när jag var nio år och har haft Staffan Jönsson som tränare sedan jag var tretton. Numera bor jag i Malmö i veckorna, där jag går gymnasiet, så Staffan är med på de flesta träningspassen, säger Wictor.
     Han går på friidrottsgymnasiet där han läser handel och administration.
     – Det är skola fyra timmar per dag så det finns gott om tid för träning. Min syster bor i Malmö så jag kan bo i hennes lägenhet i veckorna och slipper på så sätt pendla den timme det tar med tåg mellan Hässleholm och Malmö.
     Coach Staffan var själv en bra diskuskastare med ett personligt rekord på 59.71 från 2006 och duon tillbringar många timmar på Malmö Stadions kastplan och i Atleticum.
     – På kastplanen tränar också bland annat Axel Härstedt som var EM-finalist förra året och var med på VM i Peking. Det är också på den kastplanen som Ricky Bruch satte det gällande svenska rekordet på 71.26 så det är ett bra ställe att kasta på! Men de ska göra om den till en fotbollsplan så vi får snart flytta till en annan kastplan en kilometer bort.
     
     På frågan vad som gör Wictor till en så bra kastare har han inget tydligt svar men tror att han är jämnbra på det mesta.
     – Jag är nog inte extremt bra på något moment men har heller inte några svaga sidor. Styrka, explosivitet, snabbhet, smidighet och teknik är ju alla viktiga egenskaper för en kastare och jag är hyfsad i alla.
     När det gäller framtiden så har han ett tydligt mål och det är junior-VM i ryska Kazan 2016.
     – Där vill jag ta medalj i både kula och diskus. Visserligen är jag yngst i klassen då och från och med nästa år är det 6 kg-kula och 1.75 kg-diskus som gäller. Men jag gillar tyngre redskap där det är ännu viktigare att träffa rätt tekniskt.
     Men närmast väntar alltså ungdomsfinnkampen på Stockholms Stadion den 12–13 september!
     Ps. Laget till u-finnkampen offentliggörs idag kl 14 här på friidrott.se.
     /Jonas Hedman

Säsongen fortsätter hemma

AUG
31

Friidrotts-VM är slut och nu vänds blickarna åter mot hemmaplan där mästerskapssäsongen fortsätter i helgen med mångkamps-SM i Gävle. Det är såväl ungdomar som juniorer och seniorer som ska genomföra sex, sju, åtta eller tio grenar under de två tävlingsdagarna.
     Innan dess ska årets Folksam Grans Prix-säsong avslutas i och med Göteborg Friidrott Grand Prix som avgörs på Slottsskogsvallen på lördag. Där är det så klart mycket att se fram emot, bland annat kvinnligt stavhopp där det kommer att bli en försmak inför Finnkampen då samtliga tre svenska VM-deltagare möter bland andra den finska VM-finalisten Minna Nikkanen. Tävlingarna på Slottsskogsvallen utgör ett av de absolut sista tillfällena att visa att man är värd en plats i Finnkampslaget som tas ut på måndag nästa vecka.
     Även motionsloppen fortsätter och på lördag arrangeras årets upplaga av Tjejmilen med 34 000 deltagare.
     /Magnus Fridell

Helgens Nordiska juniorlandskamp var den första tävlingen där juniorerna fick använda de nya landslagskläderna. (Även Norge har landslagskläder från Craft).

Helgens Nordiska juniorlandskamp var den första tävlingen där juniorerna fick använda de nya landslagskläderna. (Även Norge har landslagskläder från Craft).
Foto: Deca Text & Bild

Avancerad forskning bakom nya landslagsdräkten

AUG
31

I samband med SM i Söderhamn blev det känt att friidrottslandslaget framöver kommer att tävla i kläder från det svenska sportvarumärket Craft. Redan nu under VM har kläderna använts av landslaget, och första gången de visas upp på hemmaplan är i samband med Finnkampen om knappt två veckor.
     De nya landslagskläderna är resultatet av ett avancerat forskningsarbete och förhoppningen från Craft är att de ska göra stor nytta och bidra till bättre resultat för de svenska friidrottarna.
     Thommy Bäcklin, produktansvarig på Craft, berättar i vår intervju om vad som varit viktigast i arbetet med att ta fram de nya kläderna. Han förklarar också varför en laserskuren dräkt gör det enklare för den aktiva att prestera.
     /Magnus Fridell

Christian invald i IAAF:s aktivas råd

AUG
30

Christian Olsson var en av 16 nominerade från hela världen till IAAF:s aktivas råd (Athlete's Commission) och när omröstningen offentliggjordes på söndagen valdes han som nummer fem. Övriga som valdes in var kulstöterskan Valerie Adams (Nya Zeeland), höjdhopparen Mutaz Essa Barshim (Qatar), stavhopperskan Jelena Isinbajeva (Ryssland), förre släggkastaren Koji Murofushi (Japan) och spjutkastaren Andreas Thorkildsen (Norge).
     Christian nominerades av Svensk Friidrott och börjar sin mandatperiod den 1 januari. Av svenskar har tidigare Stefan Holm suttit på posten. Sedan tidigare är Christian medlem i Europeiska Friidrottsförbundets motsvarighet.
     /Jonas Hedman

Guld och brons i kula på JNM tack vare Sara Lennman, i mitten, och Agnes Larsson.

Guld och brons i kula på JNM tack vare Sara Lennman, i mitten, och Agnes Larsson.
Foto: Deca Text & Bild

NJLK2: Många personliga rekord i Leppävaara

AUG
30

De utmärkta förhållandena i Nordiska juniorlandskampen i Leppävaara gjorde att många satte personbästa. På 200 m utnyttjade såväl Victor Fingal som Gustav Kjell den perfekta vinden till att notera 21.67 respektive 21.75 vilket var sänkningar med 0.30/0.16. I det kvinnliga loppet blåste det lite för mycket men Hanna Hoff följde upp medvindsperset på 100 m från lördagen (11.91w) med 200 m-dito på 24.45w.
     I tresteg slutade Marcus Nyberg trea på 14.91w (14.81 i godkänd vind) och Christoffer Pool Wiklund fyra på 14.82, pers för båda. På lördagen satte Hanna Palmqvist personligt rekord på 400 m häck med 59.28 och följde upp med ett nytt på korta häcken på söndagen där hon med 13.90 åter blev tvåa.
     – Det var verkligen en härlig stämning i laget och jag är övertygad om att vi var de som hördes mest från läktaren! Alla som satte personbästa fick en biobiljett och det blev en hel del, säger landslagsledaren Helene Friberg.
     – Söndagen var intensiv eftersom tävlingspasset bara var 3.5 timme kort. Alla landslagsledare hade fullt upp hela tiden och även om vi inte är nöjda med tredjeplatserna i de två landskamperna så var det en härlig helg.
     I det inbakade junior-NM:et tog Sverige sju medaljer på pojksidan och åtta på flicksidan under söndagen vilket innebar att den totala medaljskörden stannade på 32 (5 guld, 11 silver och 16 brons). Det kan jämföras med 39 i norska Kristiansand förra året (12-14-13).
     Slutställning
     Pojkar: 1) NOR 189,5; 2) FIN 185; 3) SWE 174,5; 4) DEN/ISL 97.
     Flickor: 1) NOR 188; 2) FIN 186; 3) SWE 167; 4) DEN/ISL 117.
     Resultatlistan
     /Jonas Hedman

Andreas Kramer vände lördagens 0.03-förlust på 800 m till en 0.02-vinst på 1500 m på söndagen. Den knappt slagne norrmannen på 1500 m (bilden) är Jacob Ingebrigtsen.

Andreas Kramer vände lördagens 0.03-förlust på 800 m till en 0.02-vinst på 1500 m på söndagen. Den knappt slagne norrmannen på 1500 m (bilden) är Jacob Ingebrigtsen.
Foto: Deca Text & Bild

NJLK2: Dubbla 3:e-platser

AUG
30

Avslutningen av Nordiska juniorlandskampen i Leppävaara utanför Helsingfors blev inte så dramatisk som man hoppats eftersom Norge, som ledde dubbelt efter första dagen, mot alla odds höll undan och tog en historisk dubbelseger! De norska gutterna fick ihop 4.5 p mer än Finland, och var ytterligare 10.5 före Sverige, vilket resulterade i första norska pojksegern hittills i landskampen som nu genomfördes för 66:e året i följd.
     På flicksidan var det ännu jämnare men i sista grenen 4x400 m var norskorna överlägsna och vann med hela 5.5 sekunder på norska juniorrekordet 3:38.39, halvsekunden under den tid som gav en fjärdeplats på junior-EM i Eskilstuna för sex veckor sedan. Sverige var i sammandraget distanserat med 21 poäng.
     – Visst stod Norge för en lysande insats! Allt verkade gå deras väg och de tog hela tolv grensegrar. Men så hade de också med sina bästa 16–17-åringar, Sverige och Finland ställer ju upp med enbart 18–19-åringar, säger landslagsledaren Helene Friberg.
     Morgonen inleddes med regn som dock slutade lagom till första grenstart kl 9.40 och sedan var det utmärkt väder med sol och 20-talet grader ända till tävlingarnas slut kl 13.10. Efter två svenska grensegrar på lördagen blev det tre på söndagen. Sävedalens Andreas Kramer följde upp lördagens andraplats på 800 m (0.03 från seger) med att vinna 1500 m med 0.02 på 3:53.57 före norske 14-åringen (!) Jakob Ingebrigtsen. JEM-trean Ellen Ekholm vann höjd med två cm på 1.79 och Katrineholms Sara Lennman kula på personliga rekordet 14.78.
     – Det var flera som satte pers och bland dem fanns Jonna Lindéen som med 5.96 blev fyra i en väldigt jämn längdtävling där de fyra första låg inom sex centimeter, säger Helene.
     /Jonas Hedman

Foto: Deca Text & Bild

NJLK2: Tre svenska förstaplatser

AUG
30

Ellen Ekholm tog en grensegrarna i Nordiska juniorlandskampen på söndagen genom att vinna höjd på 1.79. Därmed blev hon också JNM-guldmedaljör!
     Resterande två guld tog Katrineholms Sara Lennman i kula och Sävedalens Andreas Kramer på 1500 m.
     /Jonas Hedman

Utmärkta formbesked

AUG
30

Med två veckor kvar till Finnkampen på Stockholms Stadion är det flera landslagsaktiva vid sidan av de som är på VM i Peking som visar fin form. Igår rapporterade vi om utmärkta sprinttider i Skara och under helgen har det också noterats bra resultat i bland annat Norge och Italien.
     * På Norwegian Milers Club på Bislett i Oslo förbättrade Turebergs Daniel Lundgren sitt två veckor gamla personliga rekord på 1500 m med en dryg sekund till 3:43.60 och Hässelbys Emil Blomberg sitt med två tiondelar till 3:49.95. Halvdussinet svenskar har underskridit 3:45 så här långt i sommar och även om det varit 4-5 per år några av senaste säsongerna så är det 23 år sedan det var fler än sex.
     * I Täby blev Västerås Malin Marmbrandt 31:a svenska över tretton meter i tresteg genom att förbättra sitt färska pers med åtta centimeter till 13.03. I samma tävling noterade sambon Andreas Otterling 7.60 i längd.
     * Ullevis 800 m-löperska Lovisa Lindh missade SM på grund av sjukdom men börjar nu hitta formen igen vilket hennes 2:04.04 i italienska Cles i fredags visar.
     Resultatbörsen
     /Jonas Hedman

Bara fem kvinnor har någonsin sprungit under 8:20 på 3000m - Almaz Ayana gjorde det på sista tre kilometerna i 5000m-finalen!

Bara fem kvinnor har någonsin sprungit under 8:20 på 3000m - Almaz Ayana gjorde det på sista tre kilometerna i 5000m-finalen!
Foto: Ryno Quantz

VM9: En värdig finaldag

AUG
30

Den sista dagen på detta VM var så nära att bli en klang- och jubelföreställning för de kinesiska värdarna med guld i kvinnligt spjut och manlig höjd. Men i allra sista spjutkastet passerade tyskan Molitor den ledande Lyu och i höjdhoppet tog till slut Canadas Drouin hem skiljehoppet mot Zhang och Ukrainas Bondarenko.
     Men två silver är inte dåligt och än en gång visades hur värdefulla hemmaframgångar är för att skapa stämning i ett stort mästerskapsstadion. Och totalt blev det nio kinesiska medaljer, mest haussad det sensationella silvret på manliga 4x100m.
     För avslutningsdagens idrottsliga höjdpunkt stod Etiopiens Almaz Ayana när hon körde sista 3000m i 5000m-finalen på svindlande 8:20. Inte ens Genzebe Dibaba pallade med den mördande avslutningen.
     Det har varit nio innehållsrika tävlingsdagar i Fågelboet och sammanfattningar och analyser av såväl det internationella som det nationellt svenska får anstå till dess intrycken hunnit smältas och sorteras. Så även om VM 2015 är slut tävlingsmässigt lär det vara ett tema vi kommer att återkomma till flera gånger också framöver här på friidrott.se.
     Men redan nu är det värt att notera att Sverige tog fler poängplatser än på något av de tre närmast föregående VM:en. Och att de topp-8-placeringarna - förutom av rutinerade Abeba - togs av tre VM-debutanter födda mellan 1992 och 1994!
     / A. Lennart Julin

Gustaf Stensjö tog en av två svenska grensegrar genom att vinna 5000 m för andra året i rad.

Gustaf Stensjö tog en av två svenska grensegrar genom att vinna 5000 m för andra året i rad.
Foto: Deca Text & Bild

NJLK1: Killarna ligger tvåa

AUG
30

På lördagen inleddes Nordiska juniorlandskampen för 18–19-åringar i Leppävaara nordväst om Helsingfors och efter första dagen leder Norge överraskande båda klasserna. De blågula pojkarna ligger tvåa, 16 p efter, och har fortfarande chans på segern om man får till en bra andradag.
     Sverige tog två grensegrar på lördagen i form av Gustaf Stensjö på 5000 m och JEM-silvermedaljören Simon Litzell i spjut. Den sistnämnda gjorde sin andra tävling sedan JEM sedan han på grund av skadekänning fått avstå SM. Riktigt nära en tredje var det på 800 m där Andreas Kramer med 1:50.77 på 800 m bara var 0.04 bakom vinnaren Markus Einan från Norge.
     – Vi har en härlig stämning i laget, alla är jättetaggade och kämpar verkligen som ett lag! Ett exempel på det är tjejernas 400 m där Ebba Svantesson drabbades av kramp på uppvärmningen och inte kunde vara med. Då hoppade Johanna Dyremark in trots att hon sprungit 400 m häck bara en timme tidigare. Den insatsen tände verkligen laget! Alla poäng räknas ju, säger landslagsledaren Helene Friberg.
     Två blågula personliga rekord blev det på pojksidan. I höjd genom Oskar Lundqvist som tog 2.13 och blev trea i en tävling som vanns av dansken Jonas Kløjgård Jensen på 2.17 och med Fabian Delryd som tvåa på 2.15. Det innebar årsbästa med fem cm för Fabian och nästpers bakom de 2.16 han hoppade förra sommaren.
     JEM-fyran på 800 m, Kalle Berglund, sprang 400 m där han rusade i mål som tvåa på 48.20 och förbättrade sitt pers med sju tiondelar.
     /Jonas Hedman

Mölndals Hanna Palmqvist hade en tuff guldfight på 400 m häck med Anne Sofie Kirkegaard som slutade med dansk seger med två tiondelar. Men Hannas 59.28 innebar ett jättepers när hon blev sjätte svenska för året under minuten.

Mölndals Hanna Palmqvist hade en tuff guldfight på 400 m häck med Anne Sofie Kirkegaard som slutade med dansk seger med två tiondelar. Men Hannas 59.28 innebar ett jättepers när hon blev sjätte svenska för året under minuten.
Foto: Deca Text & Bild

NJLK1: Friska vindar

AUG
30

Det blåste påtagligt under Nordiska juniorlandskampen i Leppävaara och det får man ha i åtanke när man studerar resultaten i sprint och längd-tresteg. I sistnämnda gren gjorde Daniel Örevik karriärens hittills längsta hopp då han flög 7.44w och slutade tvåa. Det var 28 cm längre än hans vindgodkända pers från SM i Söderhamn.
     På flicksidan sattes det två godkända personliga rekord. På 400 m häck kämpade Mölndals Hanna Palmqvist med Danmarks Anne Sofie Kirkegaard om segern som till slut gick till den sistnämnda med en marginal på bara två tiondelar. Men med 59.28 sänkte sig Hanna med nästan fyra sekunder och tog sig för första gången under dröm-60. Personbästa satte även Frida Bååth tack vare 59.41 i slägga vilket räckte till en tredjeplats.
     I Nordiska juniorlandskampen ingår också junior-NM och där tog Sverige 2 guld, 8 silver och 7 brons första dagen.
     Ställningen efter första dagen:
     Pojkar: 1) NOR 111; 2) SWE 95; 3) FIN 86; 4) DEN/ISL 49.
     Flickor: 1) NOR 111; 2) FIN 92; 3) SWE 83; 4) DEN/ISL 59.
     Resultatlistan
     Samlad resultatlista
     /Jonas Hedman

VM9: Avskedspasset

AUG
30

Allra sista tävlingspasset på Fågelboet börjar kl 12.30 och avslutas ca två timmar senare med manliga långa stafetten. Övriga grenar på finalprogrammet är kvinnligt spjut, 5000m och lång stafett samt manlig höjd.
     På kvinnliga 5000m är det tänkt att Genzebe Dibaba skall fullborda sin dubbel på detta VM och den som möjligen skulle kunna störa de planerna är landsmaninnan Almaz Ayana som ju till skillnad från Dibaba helt koncentrerat sig på 5000m på VM.
     Manliga 1500m känns som en öppen historia även om nog - inte minst sedan Souleiman försvunnit p g a skada - Asbel Kiprop besitter en fysisk överväxel. Ibland har han dock ställt till det taktiskt (instängd långt bak när rycket kommit därframme) på mästerskap.
     Vad gäller manliga höjden är frågan om det kommer en "uppryckning" nu efter en säsong som så här långt inte alls levt upp till de stora förväntningar som supersommaren 2014 skapade. T o m Barshim och Bondarenko har varit klart mänskligare hittills i år.
     Ett ytterligare orosmoment är vädret. För första gången under VM-veckan har det nu under söndagseftermiddagen kommit rejält med regn. Skulle dessa skurar hålla i sig in under kvällen kan det bli knepigt just för höjdhopparna.
     Kvinnliga spjutet har - till skillnad från den manliga motsvarigheten - haft ett ganska beigt år där ingen presterat en riktigt övertygande säsong.
     Långa stafetterna borde bli 2 x USA men som det sett ut individuellt går de nog inte alldeles säkra trots allt. Jamaica hade ju fyra på topp-6 individuellt för kvinnor. Fast å andra sidan hade USA inte med vare sig McCorory eller Richards-Ross individuellt medan dessa två kommer att springa här.
     För svensk vidkommande är detta VM färdigtävlat genom de tre som sprang kvinnliga maran tidigare idag. Men vi kommer väl ändå att hålla igång en del på vår halv-live-sida också det här sista passet!
     / A. Lennart Julin

Som på EM i fjol var Annelie först i mål av svenskorna.

Som på EM i fjol var Annelie först i mål av svenskorna.
Foto: Ryno Quantz

VM9: Annelie bästa svenska

AUG
30

De tre svenskorna satsade på att göra sina egna lopp i den bakre delen av fältet. Annelie Johansson lyckades bäst med att hålla farten loppet igenom och med halvor på 1:20/1:23 blev hon till slut 33:a på 2:43:42.
     - Jag är jättenöjd med placeringen, rankad 44.a och blev 33:a. Det var ett bra lopp med tanke på att jag fick springa så mycket själv. Sista halvan var väldigt seg, mycket ensamlöpning och mycket vind på de här stora öppna ytorna och vägarna.
     Louise Wiker låg länge tvåa av svenskorna men passerades av Charlotte Karlsson strax före tre mil. I mål blev Charlotte 44:a på 2:47:40 och Louise 48:a på 2:49:57. Totalt fullföljde 52 av de 65 startande.
     Charlotte:
     - Det var tufft och kämpigt redan tidigt och jag är jättenöjd att jag tog mig i mål och kunde plocka placeringar under hela andra halvan. Jag är väldigt tacksam att det inte var så varmt som det varit de sista dagarna.
     Louise:
     - Jag är så besviken att jag inte fick ut det jag hade idag, jag hade hoppat på så mycket mer. Först hade jag problem med magen och vätskan och då blev jag stressad och försökte hitta rytmen och känslan. Men det funkade bara inte idag.
     Mer om hur loppet gestaltade sig på vår halv-live-sida!
     / A. Lennart Julin

Fyra tillsammans (blivande tvåan Kiprop dock ganska skymd på bilden) när spurten dras upp på väg in i Stadion. Och visst har blivande vinnaren Dibaba den bästa  kicken i steget!

Fyra tillsammans (blivande tvåan Kiprop dock ganska skymd på bilden) när spurten dras upp på väg in i Stadion. Och visst har blivande vinnaren Dibaba den bästa kicken i steget!
Foto: Ryno Quantz

VM9:
Spurtstrid om maraguldet

AUG
30

Nästan alltid är mästerskapsmaror avgjorda vad gäller segern innan löparna når stadion för målgången, men den här gången levde kampen in i det sista med fyra tillsammans till de sistadryga hundra meterna inne i Stadion. Avgörandet föll inte förrän mitt på upploppet då Etiopiens Mare Dibaba lyckades skaka av sig också sista konkurrenten, Kenyas Kiprop.
     Loppets karaktär illustreras väl av att sluttiden 2:27:35 sammansattes av halvorna 1:15:16 och 1:12:19! Eller kanske ännu bättre av milbitarna: 35:32 - 35:47 - 35:31 - 33:48.
     / A. Lennart Julin

Den grönvita klubben försvarade Lag-USM-guldet från Tanumshede i fjol och tog sin tredje titel. Foto: Hans Olson

Den grönvita klubben försvarade Lag-USM-guldet från Tanumshede i fjol och tog sin tredje titel. Foto: Hans Olson

Hemmaseger för Hammarby

AUG
29

Lag-USM arrangerades på Enskede IP i sol och tjugotalet grader men i ordentlig blåst som störde en hel del. Det blev en spännande guldkamp mellan regerande mästaren Hammarby IF och Örgryte IS där avgörandet inte föll förrän i den avslutande flickstafetten över 4x100 m.
     – Verkligen kul att försvara segern och att göra det på hemmaplan! I fjol i Tanumshede blev det en oväntad förstaplats medan vi nu hade som mål att vinna, säger Hammarbys lagledare Peter Wikström som också noterade att det var den allra första SM-tävlingen som arrangerades på Enskede IP (lag-SM-kvalmatcher oräknade).
     Lag-USM innefattar åtta grenar i P17 och resterande halvan av grenprogrammet i F17 och eftersom det var hela sexton lag som kom till start så var det viktigt att undvika placeringar på nedre halvan. Hammarby tog ledningen efter två grenar och släppte den sedan aldrig, som mest var den uppe i drygt tjugo poäng men krympte drastiskt på slutet.
     – Tjugo poäng är dock inte så mycket med så många lag på plats eftersom poängräkningen är fallande från 16 ner till 1 p i varje gren, säger Peter.
     Inför näst sista grenen, pojkarnas 4x100 m, hade försprånget krympt till tio poäng och när det blev en tredjeplats placeringen bakom ÖIS var ledningen halverad.
     – I den avslutande tjejstafetten missade vi ordentligt i en växel och tappade säkert två sekunder. Jag trodde att vi skulle diskvalificeras för överväxel men vi klarade oss och vann med fem poäng före ÖIS och med starkt avslutande Hässelby SK som trea.
     Hammarby tog bara två grensegrar men hade istället topp-6-placeringar i 15 av de 18 grenarna. Förstaplatserna togs av Sebastian Hargeström på 300 m häck (klubbrekord 38.36 trots motvind på bortre lång och i kurvan) och Grete Ahlberg i slägga (64.84). Det blev också en andraplats i kula tack vare Rosanna Cianelli på klubbrekordet 13.72.
     – Något som verkligen lyfte laget var Carl Krüsell Bergs oväntade tredjeplats i diskus på 41.04. Vi hade flera återbud på grund av skador och annat och i några fall fick fjärdereserven kallas in. Men återbud är något som alla klubbar drabbas av.
     Andra individuella höjdpunkter var Wictor Petersson, MAI, som kastade 57.40 i diskus och Ullevis Robin Jacobsson som förbättrade sitt totalpers i höjd med sex centimeter och för första gången klarade dröm-2. Ännu inte 16 år fyllda Amanda Hansson, Hässelby, vann längd på utmärkta 5.99w vilket var halvmetern över hennes personbästa.
     Segern var Hammarbys tredje i Lag-USM efter tidigare viktorior 2007 och 2014, totalt har man sex medaljer. För tvåan Örgryte var det första pallplaceringen någonsin medan trean Hässelby tog sin sjätte medalj. 2016 arrangeras Lag-USM i Huddinge.
     Lagresultat
     Individuella resultat
     /Jonas Hedman

Tom Kling-Baptistes fina form från SM i Söderhamn håller i sig.

Tom Kling-Baptistes fina form från SM i Söderhamn håller i sig.
Foto: Deca Text & Bild

Vindsnabba tider i Skara

AUG
29

Utmärkta resultat på sprint och häck har det noterats vid flera tillfällen i SkaraRacet på Sparbanken Arena och det blev det även under första dagen av Skarakampen på lördagen. Odain Rose var snabbast i försöken med 10.35 och sedan gick det ännu snabbare i A-finalen som löptes i en medvind på 3.6 m/s.
     Tom Kling-Baptiste vann på lysande 10.13w före Sulayman Bah 10.19w, Odain 10.20w och Alexander Brorsson 10.32w. I B-finalen hade Patrik Andersson 10.42w. Toms tid är den näst snabbast som noterats av en svensk oavsett vindförhållanden bakom de 9.98w (+4.0) som Peter Karlsson noterade i tyska Duisburg 1996. Sulayman underskred sitt knappt tre månader gamla pers noterat på samma bana med 0.03 och Odain sitt med 0.10 men det blåste som sagt för mycket. Peter Karlssons svenska rekord är 10.18 och enda övriga medvindstid under 10.20 är Lars Hedners 10.19w från SM i Sollentuna 1995 (+4.6).
     SM-vinnaren på 100 och 200 m i Söderhamn för tre veckor sedan, Tom Kling-Baptiste, var förstås nöjd med sin supertid.
     – Jag fick till ett bra lopp även om det inte kändes så fort som 10.13w. Prestationsmässigt skulle jag säga att det är bättre än mitt godkända pers på 10.29 men jag har ändå en del att jobba på när det gäller fullfartslöpningen som kan bli mer avslappnad.
     Hur kommer sig det då att så många springer fort i Skara?
     – Mondo-banorna är riktigt snabba och det finns inte så många i Sverige. Det är också ofta sydliga vindar vilket innebär bra medvind plus att de bästa är med och då blir det bra konkurrens. Alla är inställda på att springa fort.
     Tom vann SM i Söderhamn på 10.41 och följde upp med personliga rekordet 20.81 i semifinalen på 200 m och så 20.55w (+2.5) i finalen som bara var 0.05 från VM-kvalgränsen.
     – Jag gick inte riktigt för fullt i semifinalen och hade säkert kunnat göra 20.60 där. Nu ska jag träna i två veckor till och satsar på nya personliga rekord i Finnkampen på Stockholms Stadion den 12–13 september.
     Bland övriga personliga rekord i Skara märks 21.22 på 200 m av MAI:s Emmanuel Dawlson vilket är en sänkning med hela fyra tiondelar trots att vindmätaren registrerade motvind. På 110 m häck noterade Anton Levin 13.90w i försöken och var i finalen under drömgränsen för första gången i godkänd vind (13.99). Hammarbys Frida Persson var snabbast av alla på både 100 (11.75) och 200 m (23.89) och båda tiderna är nya pers. 100 m och 400 m häck var observationsgrenar inför Finnkampen och i den sistnämnda sänkte Tjalves Sara Bley sitt pers med ytterligare 0.43 till 58.93.
     Resultat Skarakampen
     /Jonas Hedman

VM9: Marathonnatt väntar

AUG
29

Kl 01.30 i natt inleds den nionde och sista VM-dagen med det kvinnliga marathonloppet. Ett 70-tal startande ger sig då i väg på en drygt 42 km lång löptur genom den kinesiska huvudstaden.
     Bland de startande kommer att finnas tre svenskor: Annelie Johansson, Louise Wiker och Charlotte Karlsson. Med personbästan strax över 2:40 tillhör de inte på något sätt favoriterna.
     Grundtipset är att loppet kommer att handla främst om Kenya och Etiopien. Fast det trodde vi också inför det manliga loppet som slutade med rent fiasko för Kenya, silver för Etiopien och seger för Eritrea.
     Vi följer förstås maran på vår halv-live-sida.
     / A. Lennart Julin

Coach Vesteinn var nog lika glad som Daniel själv.

Coach Vesteinn var nog lika glad som Daniel själv.
Foto: Ryno Quantz

VM8: Sagt av en VM-femma

AUG
29

- Det här är klockrent! Det var ju helt fullsatt och jag älskar ju publik.
     - Jag kom till tävlingen med bra självförtroende och gick in och hade kul. Jag tänkte inte på hur långt jag var efter och inte på medaljer och så
     - Jag tänkte att det spelar ingen roll vilken placering jag får, jag ska bara gå all in och ha kul - och det var det! Det var ju som en Metallica-konsert där inne!
     - Första kastet tog jag det lugnt och andra var rakt upp i luften. Då tänkte jag att om jag ska vara topp-8 så måste jag ta i lite och då gick det riktigt bra. Öste på i fjärde och ökade några centimeter till.
     - Förra året blev det för mycket press på mig när jag kastat långt och det gick inte alls. Det var mycket med media och så och det blev lite för mycket för mig.
     - Nu tar jag det lugnare och softare i år har det kul bara. Man måste ha det kul och garva. Men bara att bli uttagen till VM var ju ett mirakel och nu i final var ju en superbonus!

Nästrekord i kvinnlig slägga, manligt tresteg och kvinnliga 4x100m men Ashton Eaton såg till att detta VM också fick ett helt nytt världsrekord.

Nästrekord i kvinnlig slägga, manligt tresteg och kvinnliga 4x100m men Ashton Eaton såg till att detta VM också fick ett helt nytt världsrekord.
Foto: Ryno Quantz

VM8: Åter en superkväll

AUG
29

Ashton Eatons världsrekord i tiokamp var naturligtvis det största historiskt, men faktum är att det hade känts som en superkväll även utan det rekordet! För det bjöds:
     * Lysande 4x100m av Jamaica som med 41.07 och 37.36 lämnade USA chanslösa i de prestigeladdade loppen. 41.07 är tidernas näst snabbaste någonsin och 37.36 är en tid bara Jamaica själva någonsin överträffat.
     * Mo Farah levererade på 5000m historiens snabbaste slutkilometer (i alla fall i ett stort mästerskap) - svindlande 2:19! - på väg till ännu ett i den nu långa raden av VM-guld. (Man kan dock undra när utmanarna skall lära sig att inte satsa på spurten om man vill besegra Farah.)
     * 2.01 för medalj i kvinnlig höjd och ytterligare tre över 1.99 gjorde tävlingen till en av de allra bästa toppbreddmässigt. Bara en gång tidigare - OS i samma arena för 7 år sedan - har det krävts så mycket som 1.99 för att bli topp-6.
     Eatons tiokampsrekord var både väntat och oväntat. Inledningen på dag 2 var inte så bra som man kunde ha hoppats på och rekordchansen tycktes glida iväg.
     Men då slog han till med ett riktigt bra spjutresultat och följde upp med en absolut helhjärtad satsning på 1500m. Vid segrarna i OS 2012 och VM 2013 hade han nöjt sig med att kontrollera med tider på 4:33/4:29 men nu sprang han på 4:17 framburen av en arena fylld av "kokande publik".
     Fast allra mest kokade den efter avslutande manliga 4x100m. Först jublade man åt Bolts magnifika slutsträcka och sedan i nästa ögonblick åt att Kina sensationellt tog hem "klungspurten" om bronset. Ett brons som en stund senare dessutom blev ett silver sedan USA blivit diskat för överväxling (i sista).
     Efter de tre senaste VM-kvällarna i Fågelboet känns det rejält trist att det blir bara en till - för sedan är ju mästerskapet över.
     / A. Lennart Julin

Världens femte bäste diskuskastare.

Världens femte bäste diskuskastare.
Foto: Ryno Quantz

VM8:
Daniel 45 cm från medalj!

AUG
29

Daniel Ståhl hade inte klarat IAAF:s formella kvalgräns för att få vara med på VM, men han fick ett "wildcard" som han tog till vara på bästa sätt: Nia i kvalet i förrgår och idag femma i finalen på nya årsbästat 64.73! Upp till bronset fattades inte mer än 45 centimeter!
     Och femteplatsen var resultatet av ett stabilt agerande: 61.74 i första var helt OK, och när det var dags för tredje behövdes en ökning kom den: Nya årsbästat 64.42 förde upp honom till fjärdeplatsen!
     Och i fjärde omgången ökade Daniel ytterligare till 64.73.
     Finalen dominerades från start till mål av favoriten Piotr Malachowski som gjorde 65 i första och vinnande 67.40 i andra. Klar tvåa belgaren Philip Milanov på 66.90, men därbakom blev det hur tätt som helst med sex man mellan 65.18 och 63.94, dvs inom 124 cm.
     Och i den klungan tog VM-debutanten Daniel alltså tredjeplatsen, dvs femte totalt.
     Den enda tidigare svenska VM-finalplaceringen i manlig diskus var Stefan Fernholms 12:e i Göteborg för tjugo år sedan.
     / A. Lennart Julin

VM8: Daniel i final

AUG
29

Vid det näst sista finalpasset på årets VM är det sex grenar som skall avgöras och i en av dem finns en svensk med: Daniel Ståhl är en av de 12 som skall göra upp om placeringarna i manlig diskus.
     I Robert Hartings frånvaro (ännu ej tävlingsklar efter knäoperationen) finns ingen tydlig favorit, men Polens Malachowski är väl de flestas grundtips. För medalj lär det krävas runt 66 meter, för en topp-8 placering kring eller en bit över 63. Det senare en längd som Daniel presterat tidigare i sommar, bl a på Bauhaus-galan.
     Vi fick tyvärr inte med någon till den kvinnliga höjdfinalen, som också känns tämligen öppen. Möjligen med liten fördel Ryssland genom rutinerade Tjitjerova och unga Kutjina.
     Löpfinalerna är manliga 5000m och kvinnliga 800m. Förstnämnda lär bli en ny upplaga av följetongen "Farah mot världen". Frågan är vilka taktiska manövrer som kenyaner och etiopier planerat den här gången för att försöka rubba britten.
     Eller förlitar man sig bara på att han skall vara sliten efter den kenyanska hårdkörningen på 10000m för en vecka sedan? Om någon skulle kunna matcha honom i en vanlig spurtuppgörelse vore det Etiopiens tonårige Kejelcha,
     På 800m kom Kenyas Eunice Sum till VM som solklar favorit. Men hon fick faktiskt se sig besegrad av två i spurten i en supersnabb semi i förrgår och gick vidare bara på tid!
     I kväll går tiokampen i mål och allt annat än en överlägsen seger för världsrekordhållaren Ashton Eaton vore en superskräll.
     De två korta stafetterna blir som vanligt prestigedueller mellan USA och Jamaica. Att döma av hur det såg ut i försöken tidigare idag får Jamaica bära ett visst favoritskap för både män och kvinnor.
     Vi följer förstås alla skeenden och rapporterar/kommenterar på vår halv-live-sida.
     / A. Lennart Julin
     PS. Daniel Ståhl är faktiskt inte ensam svensk som tävlar i Fågelboet den här dagen. Strax innan själva finalpasset drar igång kl 12.30 körs nämligen två veteranlopp och i M50-loppet på 800m (kl 11.50) är Hässelbys Gunnar Durén en av de tio deltagarna. Gunnar som för några veckor sedan tog silver på Veteran-VM möter nu bl a ettan från det loppet. Chans till revansch alltså.

Landskamp och SM i helgen

AUG
28

Nordiska juniorlands-kampen i Leppävaara och Lag-USM på Enskede, i Stockholm, är de största begivenheterna i skuggan av de avslutande VM-dagarna.
     Vi berättade tidigare i veckan om den svenska truppen till Finland, som inleds vid lunchtid på lördagen och där liveresultat ska presenteras här.
     På Lag-USM får man ställa upp med nästa åldersgrupp, 15-17-åringarna. Årets arrangör Hammarby vann fjolårets mästerskap efter en hård strid med MAI.
     Lag-USM:s preliminära startlistor.
     /Lorenzo Nesi

VM8 Nattpasset:
Tiokamp & Stafett

AUG
28

Det första tävlingspasset på den näst sista VM-dagen består primärt av tiokampens 110m häck (start kl 03.00) och diskus plus försöken i alla fyra stafetterna (4x100m och 4x400m för både kvinnor och män).
     Tiokampen fortsätter sedan med stavhopp under "lunchpausen" och kör därefter spjut och 1500m under det andra tävlingspasset. En tiokamp där Ashton Eaton faktiskt har en möjlighet att med en bra andradag utmana sitt eget världsrekord.
     Vi följer förstås bl a Eatons framfart på vår halv-live-sida.
     / A. Lennart Julin

VM-brons i sjukamp 2013, VM-silver på 100m tidigare i veckan och nu VM-guld på 200m som tidernas 3:e snabbaste!

VM-brons i sjukamp 2013, VM-silver på 100m tidigare i veckan och nu VM-guld på 200m som tidernas 3:e snabbaste!
Foto: Ryno Quantz

VM7: Ännu en lysande kväll

AUG
28

Den förnämliga längdtävlingen var ändå inte det sjunde finalpassets höjdpunkt. Det var i stället ett kvinnligt 200m-lopp för friidrottshistorien: 23-åringarna Dafne Schippers och Elaine Thompson duellerade så intensivt att de i vindstilla kapade bort nästan halvsekunden på personliga rekorden:
     Från 22.03 till 21.63 för holländskan och från 22.10 till 21.66 för jamaikanskan! De bästa tider som världen sett på distansen sedan 1998 och de går in som nr 3 resp 5 genom tiderna.
     Ca fyra meter bakom gjordes det upp om bronset med tre inom tiondelen 21.97-22.07. En nivå som är så bra att vi tyckt att det hade varit en utmärkt topptrio - även om Schippers och Thompson inte hade sprungit!
     Häckfinalerna hade inte samma supertider men bjöd på intensiv kamp och knappast tippade vinnare i Sergej Sjubenkov (12.98) och Danielle Williams (12.57). För Ryssland måste det efter ett mycket motigt VM (ett silver enda medaljen efter sex VM-dagar) ha känts skönt med "äntligen guld".
     Att det blev Jamaica i topp i det kvinnliga loppet före Tyskland och Vitryssland var en supersensation med tanke på hur USA totaldominerat grenen hela sommaren. Visst var det ett lyft för de tre medaljörerna, men de hade aldrig kommit på pallen om inte alla amerikanskor underpresterat kraftigt här på VM.
     / A. Lennart Julin

Team Sagnia ler ikapp: Coach Katrin och Khaddi.

Team Sagnia ler ikapp: Coach Katrin och Khaddi.
Foto: Ryno Quantz

VM7: Khaddi 7:a i VM-debuten

AUG
28

Längdfinalens yngsta Khaddi Sagnia var VM-debutant, men hon hoppade som hon hade hur mycket rutin som helst. Efter ett tramp i första kom 6.67 i andra vilket gav en topp-8-placering och tre försök till.
     Och i femte omgången slog hon till med tangerade perset 6.78 vilket gav henne en slutlig 7:e plats bara en ynka cm bakom 6:an.
     - Det var otroligt otroligt otroligt och det här var en av de bästa dagarna i mitt friidrottsliv! Jag var lite mer nervös idag än igår och jag tror det hjälpte mig att få lite mer kraft idag. Jag bad till gud att det skulle gå bra och det gjorde ju!
     - Det var en helt otrolig atmosfär här inne och jag tyckte det var så kul! Jag kände att jag kunde hoppa 6.80 idag men det blev 6.78, det brukar bli två centimeter kortare än vad min tränare Katrin säger åt mig att hoppa. Det är säkert, det är så!
     - Det betyder så mycket för mig det här att kunna prestera mot de här duktiga tjejerna. Nu vill jag bara hoppa ännu ännu bättre. Jag har bevisat att jag tillhör världseliten idag och det är så coolt!!!
     Erica Jarder förmådde inte matcha sin kvalhoppning i finalen. Alla tre hoppen låg runt 6.50 med knappa tramp i de två första och 6.48 i det sista:
     - Hade problem med min fot som jag haft ont i tidigare, kände redan vid inhoppningen att det skulle bli tufft, då är det svårt att hävda sig i en VM-final. Det riktiga studset försvinner när jag känner så där.
     - Jag var ändå i VM-final efter det här jobbiga 2015 och jag är jätteglad för det!
     Det förtjänar att noteras att Khaddi och Erica av finalisterna var mycket klara nr 11 och 12 på årsbästa. Khaddi överträffade alltså den rankingen med råge medan Erica matchade sin.
     Framme i täten hoppades det riktigt långt: Spanovic nya nationsrekord 7.01 gav bara brons och Proctors nya nationsrekord 7.07 bara silver eftersom Tianna Bartoletta firade 10-årsjubileet av VM-guldet i Helsingfors med att hoppa pers 7.14!
     / A. Lennart Julin

Delad glädje var dubbel glädje efter gårdagens kval.

Delad glädje var dubbel glädje efter gårdagens kval.
Foto: Ryno Quantz

VM7: Khaddi & Erica i final

AUG
28

Den sjunde VM-dagens finalpass har en uttalad svenskgren: Kvinnliga längdhoppet där ju både Erica Jarder och Khaddi Sagnia finns med bland de tolv som gör upp om det.
     Skulle de lyckas göra om sin 6.70-hoppning från kvalet finns chans på en poängplats (topp-8) men för att blanda sig i den absoluta toppstriden lär det behövas ett ett par decimeter till. För det är där uppe som Spanovic och Bartoletta brukar hålla sig och det är där också Johnson-Thompson, Klisjina och Proctor varit flera gånger i år.
     Övriga finalgrenar under eftermiddagen är båda korta häckarna och kvinnliga 200m. Häckloppen - särskilt det kvinnliga - bör handla mycket om USA (som ju inte haft något vidare lyckat VM hittills) medan 200m lutar åt Holland (Schippers) vs Jamaica (Thompson).
     Ingen teknikgrensfinal faktiskt, däremot kval i kvinnliga spjutet.
     Bortsett från att tiokamparnas höjd börjar redan kl 10.15 så är det vanliga starttiden kl 13.00 som gäller för finalpasset.
     Självklart följer vi längdhoppsfinalen (som börjar kl 13.50) extra noga på vår halv-live-sida!
     / A. Lennart Julin

VM7: En natt för fans av höjd,
tiokamp och gång!

AUG
27

Detta VM:s samtliga individuella försökslöpningar är genomförda liksom alla teknikgrenskval utom två. Så fredagens nattpass (svensk tid, förmiddag i Beijing) är inte så speciellt mycket av "försökspass". Det är bara de manliga höjdhopparna som har sitt kval.
     Det genomförs i två grupper med tillsammans inte mindre än 41 deltagare (skulle det inte vara max 32?), så det kan bli en ganska långdragen historia (start kl 03.45). Alla de stora namnen finns med i startlistorna. Höjningsschemat är 2.17 - 2.22 - 2.26 - 2.29 - 2.31.
     Men höjdhopparna har ändå inte Fågelboet för sig själva utan under nattpasset kommer de 29 tiokamparna att köra sina tre första grenar 100m (första start kl 03.00), längd och kula. Dessutom kommer de kvinnliga 20 km-gångarna att ha sin målgång ca kl 04.00.
     / A. Lennart Julin

Inget snack om saken

AUG
27

Christian Taylor landade en bra bit bortom 18m-markeringen!

Christian Taylor landade en bra bit bortom 18m-markeringen!
Foto: Ryno Quantz

VM6: Lysande friidrottskväll

AUG
27

Tidernas näst bästa i kvinnlig slägga - där Anita Wlodarczyk var bara 23 cm från sitt eget världsrekord - följt av tidernas näst bästa i manligt tresteg - där Christian Taylor med 18.21 var bara 8 cm från Jonathan Edwards klassiska världsrekord - skulle ha räckt för att göra kvällen minnesvärd.
     Men så avslutades det hela med en manlig 200m-final, där Bolt aldrig gav Gatlin någon som helst chans. På 100m var marginalen en futtig hundradel, men här var det nästan två tiondelar: 19.55 mot 19.74.
     Visserligen var det inte Bolt modell 2008 eller 2009 vi såg, men som några ytterst få i friidrottshistorien tycks han besitta förmågan att mentalt plocka ut allt och litet till av den aktuella fysiska förmågan när det behövs i de största sammanhangen.
     Och nästa år är det OS igen ....
     Fler iakttagelser från en lysande friidrottskväll finns på friidrott.se:s halv-live-sida!
     / A. Lennart Julin

VM6: Inget svenskt men bl a
Bolt vs Gatlin del 2!

AUG
27

På torsdagens försökspass säkrades svenskt deltagande på finalpassen både fredag (Khaddi & Erica) och lördag (Daniel) men på dagens finalpass saknas svenska tävlande.
     Men fyra finaler och tre semifinalrundor garanterar högklassig och intressant friidrott. Medialt är "returmötet" mellan Bolt och Gatlin som utspelar sig på 200m. Den finalen går kl 14.55.
     Men rent friidrottsligt kan man också se fram emot finalaktion med världens enda 80m-kasterska (Anita Wlodarczyk i slägga), 18m-duellen i tresteg mellan Pedro Pablo Pichardo och Christian Taylor och kampen om 400m-guldet mellan Allyson Felix och Shaunae Miller.
     Just det sista kan bli en riktig höjdare: Felix avstod ju från försvara 200m-titeln för att satsa på 400m, där dock Millers 50.12-jogg i semin gjorde ett starkare intryck än Felix mer pressade 49.89.
     Och på manliga korta häcken och kvinnliga 200m och 800m skall finalfälten sorteras fram.
     Så som sagt, mycket högklassig och intressant friidrott väntar också på den här den sjätte VM-dagens finalpass! Och en del saker kommer nog att bli kommenterade på friidrott.se:s halv-live-sida!
     / A. Lennart Julin

VM6: Apropå kvalgränser

Finalist som egentligen inte skulle ha fått starta.

Finalist som egentligen inte skulle ha fått starta.
Foto: Ryno Quantz

AUG
27

Man bör notera att två av våra nya finalister i dag - Erica Jarder och Daniel Ståhl - var sådana som kom med "på IAAF:s nåder" i sista stund för att fylla ut startfälten. Kan kvalsystemets fundamentala brister illustreras på ett bättre sätt?
     Frågan är hur många andra potentiella finalister som aldrig fick någon sådan chans. Vi i Sverige vet ju att vi hade åtminstone en sådan aktiv som vi aldrig fick möjlighet att anmäla (Andreas Otterling) och det finns alldeles säkert ett antal ytterligare sådana exempel i andra länder.
     / A. Lennart Julin

Ja, ribban ligger kvar i första på 1.89 för Sofie som inte rev förrän på vad som skulle ha varit tangerat pers (1.92).

Ja, ribban ligger kvar i första på 1.89 för Sofie som inte rev förrän på vad som skulle ha varit tangerat pers (1.92).
Foto: Ryno Quantz

VM6: En höjd från final

AUG
27

Det kom att räcka med 1.92 för att gå till final i kvinnlig höjd, men tyvärr fanns den inte den här dagen för vare sig Erika Kinsey eller Sofie Skoog. Båda klarade 1.89 men var aldrig riktigt nära på 1.92.
     Båda var debutanter på den här nivån och var alltså bara en höjd från final med placeringar som innebar att de hade en tredjedel av startfältet bakom sig. Sofie var både besviken och glad:
     - Jag har aldrig gått in på 1.80 förut och det var väldigt skönt att känna att det funkade och rullade på med 80, 85 och 89. Det blev en bra start. Sen är det så jättetråkigt att jag inte tog 92 när det hade räckt i vilket försök som helst, jag kände att jag hade det.
     - Det var så himla roligt att hoppa idag och jag har njutit av varje sekund! Det är mycket jag tar med mig från det här mästerskapet. Framför allt att det är det här jag vill göra och det är här jag vill vara.
     / A. Lennart Julin

Daniel hade dubbla anledningar att vara extra glad: Dels födelsedag, dels inkvalad till första VM-finalen!

Daniel hade dubbla anledningar att vara extra glad: Dels födelsedag, dels inkvalad till första VM-finalen!
Foto: Ryno Quantz

VM6: Daniel i sin första final!

AUG
27

I det allra första kastet i den första kvalgruppen lade födelsedagsbarnet (23 år!) Daniel Ståhl ut diskusen på 62.66 och det visade sig att det kastet säkrade honom en av de 12 finalplatserna i grenen!
     - Det kändes bra idag, mentalt stark och har mått bra. Jag gick in som en underdog och hade kul och var helt avslappnad. Vilken power jag hade!
     - Skön revansch från EM förra sommaren. Det var inte helt rena kast idag, jag missade lite och de skar snett eller drog upp. Får jag på det framåt så är det 65 meter direkt.
     - Jag räknade inte med final med de här kasten, det här var en ren bonus!
     Däremot lyckades inte Axel Härstedt som hade 60.52 plus två kast i buren en dag då det krävdes 62.48 för att kvala in. Svenske mästaren Benn Harradine - här tävlande för hemlandet Australien - stod för just dessa 62.48.
     Axel - precis som Daniel debutant i de här sammanhangen - analyserade sin insats:
     - Ville lite för mycket idag och tryckte på i de två andra kasten och det gick inte. Nu vet jag hur det är på ett globalt mästerskap, det tar jag med mig till nästa år. Det här var en bra erfarenhet.
     - Självklart hade jag velat gå till final, men samtidigt är jag medveten om att det inte är så lätt när man står där. Det är många som är besvikna idag, också sådana som kastar mycket längre än jag gör.
     Så rätt så: Man kan t ex notera att nr 2, 4, 5, 6 och 8 på årets världsbästa INTE tog sig till final. Och att USA:s tre deltagare med årsbästan på 64-66 meter kom 26:a, 29:a resp 31:a på 58, 57 resp 0 meter. Det här med mästerskap ÄR något speciellt.
     / A. Lennart Julin

Foto: Ryno Quantz

VM6: Både Khaddi och Erica
till final i längd!

AUG
27

Med 6.71 i tredje resp 6.70 (pers!) direkt i första kvalade både Khaddi Sagnia och Erica Jarder in till final i kvinnlig längd. Det var dessutom ovanligt hög klass på kvalet eftersom det kom att krävas hela 6.68 för en plats bland de 12 bästa!
     För Erica var det andra raka VM-finalen som säkrades medan detta VM ju är debut som senior på global nivå för Khaddi.
     Erica:
     - Så skönt att göra det i första! Jag var nöjd med det 6.70-hoppet, men sen var det nervöst hur långt det skulle räcka. Var lite svårt att ladda om för de andra hoppen.
     - Jag njöt verkligen av att hoppa idag, det var ingen press och stress och jag tänkte inte på tekniken och jag ville bara ta mig till VM-final för min egen skull.
     - Jag visste att jag är i kanonform och det kändes direkt på uppvärmingen. Jättekul att vi är två i finalen!
     Khaddi:
     - Oh my god! Jag är så himla himla glad, det är helt overkligt! De första två hoppen var jag inte med i löpningen, men i sista var det bra tryck i benen.
     - Jag är grymt glad! Jag tänkte inför sista hoppet när jag såg vad gränsen låg på att det där kan jag ju, det är bara att göra det.
     / A. Lennart Julin

Kvalpassets sex svenskar

AUG
27

följs förstås intensivt av vår live-rapporteringssida.
     De sex det handlar om är Erika Kinsey och Sofie Skoog i höjd, Daniel Ståhl och Axel Härstedt i diskus samt Khaddi Sagnia och Erica Jarder i längd.

VM6: Sex nya i elden

AUG
26

Årets VM har redan passerat halvtid med fem av nio tävlingsdagar genomförda och över hälften av de svenska friidrottarna - 12 av 21 - har också tävlat klart. Nu på torsdagens försökspass (nattpasset svensk tid) är det dags för ytterligare sex att inleda sitt tävlande:
     * Daniel Ståhl och Axel Härstedt har diskuskval. Daniel kör i grupp 1 med start kl 03.30, Axel i grupp två som startar 80 minuter senare. IAAF har satt 65.00 som kvalgräns, verkligheten för topp-12 lär hamna ett par-tre meter lägre.
     * Erika Kinsey och Sofie Skoog hoppar höjdkval (start kl 03.35), där direktgränsen är 1.94. Höjningsschemat är 1.80 - 1.85 - 1.89 - 1.92 - 1.94. Det kan faktiskt bli minst 12 som tar 1.94, men möjligheten finns att 1.92 utan rivningar på vägen kan räcka.
     * Khaddi Sagnia och Erica Jarder hoppar längdkval (start kl 04.20). Här är formella kravet 6.75, men erfarenheten säger att det i allmänhet räcker bra med något kring 6.60 för att vara topp-12 i ett mästerskapskval.
     Även om det bara är Erika i höjd och Khaddi i längd som i sommar klarat de officiella gränserna har alla sex visat kapacitet för den nivå där de verkliga "strecken" kommer att dras. Det gäller bara att plocka fram det igen nu i Fågelboet.
     / A. Lennart Julin

VM5: Kim & Michaela

AUG
26

Kim Amb fick aldrig till något riktigt bra kast på sina tre försök utan stannade på 78.51 vilket gav 11:e platsen. Och det var en tävling där han med ett tangerat årsbästa kommit bara en placering högre och med tangerat pers inte mer än fyra placeringar högre.
     För spjutfinalen höll exceptionellt hög klass med fem man över 87 meter toppat av enorma 92.72 som segerresultat för Kenyas Julius Yego. Det var bara 8 cm från legendariske Zeleznys 14 år gamla VM-rekord och det för in Yego som 3:a genom tiderna bakom Zelezny och finske Aki Parviainen.
     - Min kropp var inte redo för två tävlingar så nära inpå. Och även om jag hade fått på en riktig träff hade inte varit med och slagits om medaljerna idag.
     - Med tanke på säsongen är jag nöjd att jag tagit mig till VM-final och visat att jag har med de här gubbarna att göra. För mig blir det nog troligtvis bara Finnkampen resten av säsongen.
     För VM-debutanten Michaela stämde ingenting på stavfinalens ingångshöjd 4.35. Både första och tredje avbröt hon på vägen upp och i andra var hon visserligen högt över men tog med sig ribban på nedväg.
     / A. Lennart Julin

Foto: Ryno Quantz

VM5: Angelica så nära medalj

AUG
26

Angelica Bengtsson bjöd på karriärens hittills i särklass bästa hoppning: Felfri t o m 4.70 - svenskt rekord - och riktigt seriösa försök på 4.80! Ja, 4.60-hoppet kunde nog ha räckt till 4.80 om ribban legat där.
     - Det var väldigt bra i dag, särskilt att jag tog allt i första och hade bra hopp på 4.80. Efter ett tag trodde jag nästan att 4.70 skulle räcka till medalj men när jag hoppade på 4.70 var jag helt inställd på att jag skulle ta 4.80 också, kommenterade Angelica.
     - Hoppet på 4.60 var riktigt bra, kanske var det 4.75 eller nått sånt. Jag har aldrig hoppat med så här styva stavar och det fungerade ju bra!
     Bara rutinerade Silva, Kyrkiakopoulou och Murer fixade 4.80 den här dagen och det innebar att Angelica delade 4:e platsen med USA-duon Suhr (OS-ettan!!) och Morris.
     Att Angelica var nöjd gick inte att ta miste på:
     - Att bara ha tre stycken i världen hoppar bättre än mig i årets viktigaste tävling känns fantastiskt bra. Det var riktigt skönt att vara där ute och också känna att jag hade läget under kontroll, förklarade Angelica.
     - Jag kände att jag tog ett väldigt kliv under inomhussäsongen och nu i sommar har jag hoppat med nya hårdare stavar som jag förberett för OS. Att känna att jag kan ta samma kliv nu är riktigt skönt.
     Läs mer om tävlingsförloppet på vår halv-live-sida!
     / A. Lennart Julin

Följ stavfinalen direkt

AUG
26

...genom vår live-uppdatering direkt från Fågelboet i Beijing.
     Angelica Bengtsson har satt svenskt rekord på 4.70 efter fyra felfria hopp.
     * Stavprotokollet - hopp för hopp

Foto: David Nyman

Castoramasäsongen började i Östhammar

AUG
26

I lördags drog årets Castoramasäsong i gång och direkt var det flera föreningar som arrangerade tävlingar. En av dem var Östhammar Friidrott som brukar vara tidigt ute.
     – Vi brukar arrangera direkt när det är premiär. Det är ofta ett antal kastare som är väldigt ivriga att få tävla i samtliga grenar, berättar Fredrik Nyman som är ansvarig för Castorama i Östhammar. Han själv är också en mycket flitig Castoramadeltagare, det personliga rekordet är hela 15 serier på en säsong som alltså är ungefär två månader lång.
     Fredrik berättar att de i Östhammar brukar lägga in distriktstävlingar efter själva fyrkampen.
     – I lördags var det viktkastning som vi dumdristigt nog gav oss på. Att kasta både 15,88-kilosvikten och 25,4-kilosvikten efter tre timmar Castorama i högsommarvärme var en utmaning för både ung och gammal.
     Intresset för Castorama är stort i Östhammar. I första tävlingen för året hade de nio deltagare som genomförde hela serien, och det är både unga och gamla som tävlar tävlar.
     – De yngsta är strax över 10 år och de äldsta kan vara närmare 80 år, i bland till och med ännu äldre.
     Vanligtvis brukar det arrangeras Castorama varje helg under hela säsongen i Östhammar.
     – Men i år kommer vi blott att arrangera tre Castoramor. Jag hoppas vi har möjlighet att arrangera fler nästa år, säger Fredrik Nyman.
     Läs mer om Castoramasäsongen 2015.
     Samtliga resultat från årets Castoramor publiceras så snart de kommer in i vår resultatbörs.
     /Magnus Fridell

VM5 finalpasset: Kim,
Angelica och Michaela

AUG
26

Den femte VM-dagens finalpass börjar kl 13.00 svensk tid med den kvinnliga stavfinalen där vi ju kan glädja oss åt att ha två svenska deltagare för allra första gången: Angelica Bengtsson och Michaela Meijer.
     Totalt var man fjorton stycken som kom med efter att ha tagit 4.55 i kvalet. Ganska tufft höjningsschema (om än inte lika tufft som för killarna i förrgår): 4.35 - 4.50 - 4.60 - 4.70 - 4.80 och sedan plus 5.
     Ingen uttalad favorit men Cubas Silva och Greklands Kyriakopoulou har visat den bästa formen under sommaren andra halva samtidigt som både Brasiliens Murer och USA:s Suhr vet hur det är att vinna mästerskapsguld.
     Ser man till årsbästa skulle svenskorna hamna någonstans mellan 10:e och 14:e plats, men med litet flyt (= inga rivningar på vägen) och hoppning på personlig toppnivå har de faktiskt chans på poängplatser.
     Även för Kim Amb i spjut (start kl 13.05) är utgångsläget på pappret strax utanför topp-10 men också han har reell chans på poängplats om han presterar runt årsbästa.
     Medaljerna lär dock fördelas på längder klart närmare 90 än 80 meter. Kenyas Yego, Finlands Pitkämäki och Tjeckiens Vesely är de som oftast hållit den nivån tidigare under den här sommaren.
     * På vår "halv-live"-sida följer vi kontinuerligt upp det svenska perspektivet.
     / A. Lennart Julin

Foto: Ryno Quantz

VM5: Tracey aldrig nära

AUG
26

Det hade krävts säsongens klart bästa kastning för att Tracey Andersson skulle ha kunnat blanda sig i kampen om finalplatserna. Hon kom till VM med 69.23 som årsbästa och "strecket" kom att dras vid 69.86.
     Under det strecket hamnade faktiskt 10 tjejer med årsbästan som var mellan 71.95 och 74.27, vilket visar att mästerskapskval inte är någon formalitet ens för dem som har rutin och hög resultatnivå.
     För Tracey blev det tre kast mellan 65 och 66 med 65.99 som längst. Det gav en 26:e plats totalt.
     Hennes egna reflektioner efteråt:
     - Kändes ändå okej idag, självklart var jag här för att försöka ta en finalplats, men då hade jag behövt kasta som det bästa jag gjort i år och det är inte lätt att göra det på beställning i VM.
     - Jag tar med mig bra saker härifrån: Jag tyckte det var roligt och jag var inte rädd för att tävla! Jag kunde fokusera på kastningen utan att vara rädd för att jag ska kasta dåligt, som det har varit ibland tidigare.
     / A. Lennart Julin

VM5: Tracey kastar i natt

AUG
26

Fem grenar har försök (M 5000m, K 800m och M 110m häck) och två har kval (K Slägga och M Tresteg) den femte VM-dagens första pass.
     Det enda svenska intresset finns i kvinnliga släggan där Tracey Andersson är en av totalt 31 startande. Tracey kör i den andra gruppen som börjar kl 04.55.
     Direktgränsen är 72.50, dvs drygt 1½ meter över Traceys svenska rekord. Det lär inte krävas men däremot kan det nog behövas nytt årsbästa av Tracey (dvs en bit längre än 69.23) för att ha chans på att avancera till finalen.
     * På vår "halv-live"-sida följer vi kontinuerligt upp det svenska perspektivet.
     / A. Lennart Julin

Senaste veckan
Veckan 26.8 - 2.9

Månadens i juli: P19-laget
Sverige tog fem medaljer på junior-EM i Eskilstuna...

Har vi problem med kosten?
Behövs kosttillskott? Hur påverkas man av energibr...

Ungdomslandslaget klart
Med knappt två veckor till Finnkampen 12-13 septem...

Dags för roligaste helgen
tycker UVM-skrällen

Kaiza Karlén gör sin andra Ungdomsfinnkamp och har...

Wictor siktar in sig på ungdomsfinnkampen
Den 12–13 september genomförs Finnkampen på Stockh...

Säsongen fortsätter hemma
Friidrotts-VM är slut och nu vänds blickarna åter ...

Avancerad forskning bakom nya landslagsdräkten
I samband med SM i Söderhamn blev det känt att fri...

Christian invald i IAAF:s aktivas råd
Christian Olsson var en av 16 nominerade från hela...

NJLK2: Många personliga rekord i Leppävaara
De utmärkta förhållandena i Nordiska juniorlandska...

NJLK2: Dubbla 3:e-platser
Avslutningen av Nordiska juniorlandskampen i Leppä...

NJLK2: Tre svenska förstaplatser
Ellen Ekholm tog en grensegrarna i Nordiska junior...

Utmärkta formbesked
Med två veckor kvar till Finnkampen på Stockholms ...

VM9: En värdig finaldag
Den sista dagen på detta VM var så nära att bli en...

NJLK1: Killarna ligger tvåa
På lördagen inleddes Nordiska juniorlandskampen fö...

NJLK1: Friska vindar
Det blåste påtagligt under Nordiska juniorlandskam...

VM9: Avskedspasset
Allra sista tävlingspasset på Fågelboet börjar kl ...

VM9: Annelie bästa svenska
De tre svenskorna satsade på att göra sina egna lo...

VM9:
Spurtstrid om maraguldet

Nästan alltid är mästerskapsmaror avgjorda vad gäl...

Hemmaseger för Hammarby
Lag-USM arrangerades på Enskede IP i sol och tjugo...

Vindsnabba tider i Skara
Utmärkta resultat på sprint och häck har det noter...

VM9: Marathonnatt väntar
Kl 01.30 i natt inleds den nionde och sista VM-dag...

VM8: Sagt av en VM-femma
- Det här är klockrent! Det var ju helt fullsatt o...

VM8: Åter en superkväll
Ashton Eatons världsrekord i tiokamp var naturligt...

VM8:
Daniel 45 cm från medalj!

Daniel Ståhl hade inte klarat IAAF:s formella kval...

VM8: Daniel i final
Vid det näst sista finalpasset på årets VM är det ...

Landskamp och SM i helgen
Nordiska juniorlands-kampen i Leppävaara och Lag-U...

VM8 Nattpasset:
Tiokamp & Stafett

Det första tävlingspasset på den näst sista VM-dag...

VM7: Ännu en lysande kväll
Den förnämliga längdtävlingen var ändå inte det sj...

VM7: Khaddi 7:a i VM-debuten
Längdfinalens yngsta Khaddi Sagnia var VM-debutant...

VM7: Khaddi & Erica i final
Den sjunde VM-dagens finalpass har en uttalad sven...

VM7: En natt för fans av höjd,
tiokamp och gång!

Detta VM:s samtliga individuella försökslöpningar ...

Inget snack om saken
...

VM6: Lysande friidrottskväll
Tidernas näst bästa i kvinnlig slägga - där Anita ...

VM6: Inget svenskt men bl a
Bolt vs Gatlin del 2!

På torsdagens försökspass säkrades svenskt deltaga...

VM6: Apropå kvalgränser
Man bör notera att två av våra nya finalister i da...

VM6: En höjd från final
Det kom att räcka med 1.92 för att gå till final i...

VM6: Daniel i sin första final!
I det allra första kastet i den första kvalgruppen...

VM6: Både Khaddi och Erica
till final i längd!

Med 6.71 i tredje resp 6.70 (pers!) direkt i först...

Kvalpassets sex svenskar
följs förstås intensivt av vår live-rapporteringss...

VM6: Sex nya i elden
Årets VM har redan passerat halvtid med fem av nio...

VM5: Kim & Michaela
Kim Amb fick aldrig till något riktigt bra kast på...

VM5: Angelica så nära medalj
Angelica Bengtsson bjöd på karriärens hittills i s...

Följ stavfinalen direkt
...genom vår live-uppdatering direkt från Fågelboe...

Castoramasäsongen började i Östhammar
I lördags drog årets Castoramasäsong i gång och di...

VM5 finalpasset: Kim,
Angelica och Michaela

Den femte VM-dagens finalpass börjar kl 13.00 sven...

VM5: Tracey aldrig nära
Det hade krävts säsongens klart bästa kastning för...

VM5: Tracey kastar i natt
Fem grenar har försök (M 5000m, K 800m och M 110m ...

Förra veckan
Veckan 19.8 - 26.8

VM6: Sex nya i elden
VM5: Kim & Michaela
VM5: Angelica så nära medalj
Följ stavfinalen direkt
Castoramasäsongen började i Östhammar
VM5 finalpasset: Kim,
Angelica och Michaela

VM5: Tracey aldrig nära
VM5: Tracey kastar i natt
VM4: En VM-sexas egna ord
VM4: Abeba gav allt
VM4: Abeba i final kl 14.35
JEM-medaljörer till landskampen i Esbo
Bellmanstafetten lockade tusentals lag
Omgång två i Peking
I natt går det bra att sova!
VM3: Kim till VM-final igen
VM3: Elises första VM-semi
Buud rekordsnabb
i Vasaspåren

Fler tjejer än killar
under löparnätterna

VM3: Elise & Kim
eftermiddagens svenskar

VM3: Två till stavfinalen
VM3: Ingen final för Michel
VM3: För tufft på hinder
VM 3: Dags för 6 nya svenskar
USM17 3: Världsresultat av
Wictor och Grete

JSM 3: Austin och Daniella
dubbelsegrar i sprint

USM 3: Emma dubbelt om
över Vilma

USM 3: Ludvig vig & kvick
USM 3: Spjuten flög långt
VM2: Bolt åter en vinnare
VM2: Abeba säkert till final
VM2: Premisser för Abeba
VM2: Elise till semifinal!!
VM2: Premisser för Elise
JSM 2: Werner vinner staven
med 78 centimeter

Karins unga kvinnliga trupp
JSM 2: Thor skrällvann
JSM 2: Örevik nära Montler
USM2: Hrelja vinner igen
VM1: Två favoritsegrar
USM 2: Första under 50
VM:s första kvällspass
Snabba 17-årstider på 400 m
VM1: Andreas räckte inte
VM1: Abeba säkert till semi
VM1:
David gjorde sitt eget lopp

Så följer du VM i natt
JSM 1: Suveräna hinderguld
JSM 1: Motvinden störde
JSM 1: Jämnt på 100
USM1: Utmärkta 80 m-tider
USM1: Stabilt av EYOF-finalisterna
USM1: Långa släggkast
Flera årsbästan inledde JSM
3 x Sverige på första passet
Inte bara mästerskap i helgen
Nu börjar VM
Följ JSM- och USM-resultaten
Världsmästarinnan är tillbaka
Landslaget har anlänt Peking
Fullt med stjärnor på JSM
Vägen till en VM-start
Otterling fortsatt stabil
Junior-EM dubbelt prisat
KA2 tar emot ungdomarna
Nördens länkguide till VM
Exklusivt: Björn Eriksson kommenterar VM 2021
Två av tre svenskar invalda
Coe ny IAAF-ordförande

Två veckor sedan
Veckan 12.8 - 19.8

KA2 tar emot ungdomarna
Nördens länkguide till VM
Exklusivt: Björn Eriksson kommenterar VM 2021
Två av tre svenskar invalda
Coe ny IAAF-ordförande
Tre VM-laddar på hög höjd
Ett kast som räckte för Kim
Medaljörtätt på USM och JSM
Inte bara VM börjar på lördag
Omväxling på VM-precamp
Landslaget laddar med japansk inre harmoni
Bytet har tagit tid för Erica
Kvick Olle på Söders backar
Odain tillbaka som vinnare
på hemmaplan

Ebba allt högre
Kramer snabbaste junioren
på 1000 meter

Följ Folksam Challenge Umeå
Nästan 2000
på maran i Kalmar

Musse och Isabellah
i tryckande värme

Toppnamn i bra väder i Umeå
Tillbaka i Marugame
Landslaget bakom kulisserna
Fanny mötte hemmapubliken
Lisas första under 54
Kalle slog det 26 år gamla juniorrekordet
Fullspäckad tävlingshelg för ungdom, elit och motionär
Söders höjder fylls i natt
Träningen igång i Marugame
Dags att söka SM-milen 2016
Hässelby och Spårvägen leder
Anna Silvander årets Nils-Erik Emilsson-stipendiat
Toralf Nilsson övertar klubban
Äntligen är VM-truppen klar
Japan nästa för svenskarna
Daniel och Tracey till VM
Utmaning mellan SM och VM
VM-klartecken till Fougberg
Kajsa Berg VM-klar på 100 km
Tre svenska IAAF-nomineringar