Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Torsdag 30 mars 2017

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Frida Hogstrand
redaktör
073-626 98 88

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


För Michel innebar Belgrad femte raka IEM-starten och den gav dessutom tredje raka medaljen, men för många andra svenskar var årets IEM-framgångar något helt nytt i karriären.

För Michel innebar Belgrad femte raka IEM-starten och den gav dessutom tredje raka medaljen, men för många andra svenskar var årets IEM-framgångar något helt nytt i karriären.
Foto: Deca Text & Bild

Inne-EM i Belgrad analyserat!

MAR
29

Att årets inomhus-EM i Belgrad blev ovanligt lyckat för svenskt vidkommande var en stark känsla redan när det begav sig för några veckor sedan. Stämde den känslan och i så fall: Hur lyckat var det egentligen?
     Den frågeställningen har friidrott.se fördjupat sig i genom att ställa det svenska utfallet i Belgrad dels mot hur det gick för andra länder där, dels mot hur det har gått för Sverige tidigare i inne-EM-historien. Vi har tittat både på medaljskörden (topp-3) och på placeringspoängen (topp-8)
     Läs hela artikeln ”Inomhus-EM 2017 var speciellt - 1”.
     / A. Lennart Julin

Harry Ericksson, Peo Eriksson och Björn O. Nilsson under medaljutdelningen i Helsingborg

Harry Ericksson, Peo Eriksson och Björn O. Nilsson under medaljutdelningen i Helsingborg
Foto: Hillevi Thor

Guld till Harry och Peo!

MAR
29

Under årsmöteshelgen mottog Harry Ericksson och Peo Eriksson Svensk Friidrotts guldmedalj. Ericksson och Eriksson har båda haft avgörande roller i uppbyggandet och utvecklingen av Göteborgsvarvet. Nu kan de se tillbaka på sina insatser med stolthet - deras skötebarn Göteborgsvarvet har verkligen satt avtryck i den svenska friidrottens historia. Arrangemanget fortsätter också att spela en viktig roll för friidrotten och når långt utanför Sveriges gränser. Göteborgsvarvet är en institution och ett utmärkt exempel på hur friidrotten kan kraftsamla inom ett distrikt och skapa värden för oräkneliga.
     
     Ett viktigt kriterium för guldmedaljen är att mottagaren ska ha åstadkommit något som satt avtryck inom friidrotten. När joggingvågen nådde Sverige hakade Göteborgs Friidrottsförbund snabbt på och tänkte nytt. Succén med arrangemanget banade väg för skapandet av Friidrottens Hus i Göteborg, något som haft stor betydelse för friidrotten i hela landet.
     Se en intervju med Harry och Peo inför Göteborgsvarvet 2012, där de berättar om dörren som startade loppet 1980.
     
     Läs mer om friidrottens utmärkelser
     
     /Hillevi Thor

Vann Kenya eller Etiopien?

Nästa gång Aarhus 2019 -
<br/>då med svenskt deltagande?

Nästa gång Aarhus 2019 -
då med svenskt deltagande?

MAR
28

I söndags var det terräng-VM i Kampala och precis som väntat utvecklade sig tävlingen till en landskamp mellan löpningssupermakterna Kenya och Etiopien. När det gäller frågan om vem som vann den prestigemättade kampen kan nog båda länderna känna sig som segrare beroende på hur man väljer att räkna:
     Etiopien kan nämligen peka på att man vann lagtävlingarna i tre av de fyra tävlingsklasserna medan Kenya hade övertaget individuellt tack vare medaljskörden 2-2-3 mot 1-2-1.
     Alla resultaten
     "Grand slam"!
     Scenariot var ganska likartat i alla fyra loppen med kenyanerna mest aggressiva framme i täten från start medan etiopierna hade ett mer avvaktande upplägg. Med undantag för kvinnliga seniorloppet som slutade med en aldrig tidigare skådad kenyansk ”Grand slam” (sex startande som tog placeringarna 1-6!!) var den etiopiska taktiken mer framgångsrik, vilket gav dem de tre laggulden.
     Individuellt kunde dock Kenya glädjas åt båda seniortitlarna tack vare 92:orna Irene Cheptai och Geoffrey Kamworor. För Cheptai var det första internationella seniormedaljen (tidigare som bäst VM-7:a både i terräng och på 5000m 2015) medan Kamworor var titelförsvarare (plus att han har dubbla VM-guld på halvmaran och ett silver på 10000m).
     Hemmaframgångar
     Fast Kamworor fick slita eftersom hemmalöparen Joshua Cheptegei länge tycktes på väg mot en klar seger innan han på sista kilometern gick in i den s k "väggen": Cheptegei tappade nästan två minuter på Kamworor in till mål! Men den ugandiska hemmapubliken blev ändå inte utan segerjubel vid sitt första VM-arrangemang någonsin:
     Junioren Jacob Kiplimo stod i särklass i manliga juniorloppet (den enda individuella medalj som Kenya/Etiopien missade) plus att lagen kom 3:a för manliga seniorer och kvinnliga juniorer samt 4:a för kvinnliga seniorer och manliga juniorer. Så Uganda var tveklöst tredje bästa nation på detta VM.
     Lägg namnet på minnet!
     Tävlingens mest obesvärat suveräna vinnare sågs i F19-klassen där etiopiska Letesenbet Gidey joggade med i täten i tre fjärdedelar av sträckan för att sedan med 1½ km kvar plötsligt bara byta växel och försvinna ifrån de bästa kenyanskorna med halvminuten in till mål. Gidey kan redan i London i augusti figurera i seniortäten på 5000m!
     Överhuvudtaget var den östafrikanska dominansen av tävlingen väl så överväldigande som tidigare år. Ett exempel: I manliga seniorloppet var Australiens Pat Tiernan på 13:e plats den ende löparen på topp-32 som inte var född i Östafrika.
     Mixstafetten en nyhet
     Inte heller det nya inslaget med mixstafetten 4x2 km – uppenbart avsett att försöka locka tillbaka medeldistansarna till terräng-VM – ändrade på bilden: Kenya vann före Etiopien och bronset till Turkiet med ett lag bestående helt av ex-kenyaner. Dessutom blev tävlingen helt odramatisk med direkt snabb spridning på de bara 13 lagen.
     Men vid nästa VM kan stafetten bli betydligt roligare tack vare ett större startfält. Det var ju nu bara 10 av Europas 51 friidrottsländer som alls skickade några aktiva till Kampala, men om två år har Europa hemmaplan och det lär öka intresset för att delta.
     Nästa: Danmark 2019
     Värdnation då blir - för första gången i terräng-VM-historien - Danmark som har valt sin näst största stad Aarhus som tävlingsort.
     Extremt nära till för oss alltså - och visst skuile väl mixstafett 4 x 2 km terräng kunna passa Sverige perfekt? Tänk exempelvis kvartetten Meraf Bahta, Sarah Lahti, Jonas Leandersson och Kalle Berglund ....
     / A. Lennart Julin

Varvetmilen: Lisa Ring under 35 min

MAR
28

Varvetmilen hade på flera håll lopp under helgen. Under lördagen sprangs det i Karlskrona och Mantorp medan söndagens lopp hölls i Göteborg och Örebro. En som utmärkte sig under helgen var Lisa Ring, tävlandes för Nocout.se. Lisa är nyss hemkommen från Barcelona och Barcelona Marathon, platsen och tävlingen där hon tog sig under VM-kvalgränsen till London 2:39:00 med tiden 2:37:27. Under lördagens tre varv runt Mantorp Park var det dags för ännu ett bra lopp - något som Lisa till en början inte alls hade sett komma.
     – Under veckan var jag inte jättefokuserad på loppet. Jag hade haft en jättetuff vecka, säger Lisa Ring.
     Dagen innan tävlingen var dock i harmoni, denna gång hemma hos föräldrarna.
     – Att komma hem en fredagskväll, äta och sova bra gjorde att jag fick förutsättningarna för att springa bra. Känslan under lördagsmorgon, ja där hade jag den.
     
     “Hoppa på raketen”
     På tävlingsdagen gick 23-åringen in i sin egen zon, bubblan. Värmde upp, kändes bra. Ovanligt bra. Med familjen och klubbkompisarna vid sidan av banan var Lisa peppad och förväntansfull inför loppet. Det kanske kunde bli bra ändå.
     – Jag gick ut för att värma upp och kände det direkt. Jag brukar lyssna väldigt mycket på kroppen. Jag joggade liksom i 4:20-fart. Min bästa löpkompis, Susanne sa “hoppa på raketen”. Och det gjorde jag verkligen, säger Lisa och skrattar.
     Lisa placerade sig med några av de främsta och tog rygg på några killar hon kände att hon kunde hänga på.
     – Jag tänkte att jag skulle försöka hålla dem, för det blåste ju. Då slapp jag den där vinden och behövde inte ta allt själv.
     
     De första två varven gick på 11:34 och 11:29, sedan hakade draghjälpen av Lisa. Men det var inget hon la energi på utan avslutade tredje och sista varvet på 11:34, samma tid hon hade på första varvet. Sluttiden 34:35 innebar banrekord och personligt rekord för Lisa som då kom under 35:an för första gången på tävling.
     – Jag la upp loppet att gå på känsla. Jag slappnade bara av och efter de tre första kilometerna hörde jag pappa ropa “Bra Lisa”, då kände jag att jag inte behövde titta på klockan utan bara springa på.
     
     Femma i totalen
     Lisa vann kvinnoklassen före den två år yngre Frida Michold, tävlandes för Set Sail. Frida sprang in på tiden 37:24. Slår man ihop män och kvinnoklassen rankas Lisa som nummer fem med tiden 34:35, en tid som hon är otroligt nöjd över att få till på tävling.
     – Jag har gjort under 35 på löpband på träning så jag kände att kapaciteten fanns där.
     Nu hoppas Lisa på att bli uttagen till Nordic Challenge i Köpenhamn 20 maj och såklart sommarens VM.
     
     Banrekord – även för män
     Johan Fagerberg, tävlandes för Finspång, vann herrklassen på tiden 32:01. Nytt banrekord där med. Johans varvtider var 10:27, 10:48 och slutligen 10:47. Tvåa blev Spårvägens Marcus Gustafsson på 33:48.
     Karlskronas segrare heter Björn Östenson, Ryssberget vann på 33:32 före klubbkompisen Kenny Meijer på 34:20. De tre främsta placeringarna i kvinnoklassen tog Högby hem genom Ellen Persson 37:52, Julia Samuelsson 39:25 och Frida Össmar 40:45.
     Sävedalen tog för sig i Göteborgs upplaga av seedningsloppet inför Göteborgsvaret. I herrklassen blev det ett jämnt lopp under söndagen för herrarna genom klubbkompisarna från Sävedalen, Jonatan Fridolfsson och Linus Hultegård som sprang in på 31:14 respektive 31:37. Samtidigt som Sävedalens Lisa Bergdahl tog en övertygande seger på 36:17 i kvinnoklassen.
     /Frida Hogstrand

Fokuserad rösträkning under årsmötesförhandlingarna

Fokuserad rösträkning under årsmötesförhandlingarna
Foto: Hillevi Thor

Årsmötets beslut kring förslag och motioner - i korthet

MAR
28

Förbundsårsmötet i Helsingborg präglades av dialog och aktivitet. Demokratitorget gav alla deltagare möjlighet att prata igenom och utbyta tankar om förslag och motioner. Under förhandlingarna behandlades dessa vidare och rösträknarna fick rycka in vid flera tillfällen. Här följer en kort sammanställning över hur årsmötet beslutade kring de två styrelseförslagen och sju motionerna.
     
     Styrelsens förslag 1 - Stadgeändring
     Styrelsens förlag om stadgeändring innebär i korthet att förbundsstyrelsens ledamöter inte länge bara bör utan framöver ska bestå av lika många kvinnor som män.
     • Årsmötet beslutade att bifalla styrelsens förslag om stadgeändring.
     
     Styrelsens förslag 2 - SM-utredningen
     • Årsmötet beslutade att bifalla styrelsens förslag i SM-utredningen, med två justeringar:
     1) Standaret ska delas ut för kvinnor och män separat
     2) Poängberäkningen för det nya priset, Bästa SM-förening, beräknas över alla SM-tävlingar på året, totalt per förening och gemensamt för kvinnor och män, enligt följande modell:
     Poäng 7-5-4-3-2-1
     - För ålder 15-17: Poängx0,25
     - För ålder 18-19: Poängx0,5
     - För ålder 20-22: Poängx0,75
     - För seniorer: Full poäng
     
     Motion 1 - Ändring av Lag-SM, KFUM Örebro
     Styrelsens förslag var att avslå motionen, primärt baserat på att SM-utredningen hanterat frågan. Motionärerna framhöll att förslaget baserades på det stora värdet av jämlikhet och jämställdhet, att män och kvinnor behandlas lika och tävlar tillsammans.
     • Årsmötet beslutade att avslå motionen.
     
     Motion 2 - Motion angående undre åldersgräns för landslagsuppdrag, Danderyds SK
     Styrelsens förslag var att avslå motionen, utifrån att det redan finns en 16-årsgräns vad gäller flera mästerskap och så unga personer sällan tas ut. Motionärerna framhöll att motionen inte primärt var skriven utifrån den ungdom som blir uttagen utan utifrån den något äldre ungdomen som inte blir det. Det är viktigt, framförallt för aktiva i något mindre föreningar, att de får chansen och fortsätter att vara motiverade.
     • Årsmötet beslutade att avslå motionen.
     
     Motion 3 - Friidrott - din idrott för livet, IFK Lidingö
     Styrelsen framhöll föreningarnas centrala roll i förverkligandet av verksamhetsinriktningen och är helt enig med motionären om värdet av föreningarnas styrka. Styrelsen besvarade motionen genom att framhålla det arbete på området som pågår just nu. Dels Föreningssmart, ett nytt koncept som tagits fram i syfte att stärka föreningarna och som är igång i just nu. Målet för året var 24 föreningar i 13 utvalda distrikt. Idag är redan 24 föreningar igång och diskussion förs med ytterligare 14. Samtidigt pågår en organisationsöversyn, vilket gör det olämpligt att i stunden inrätta fler kommittéer eller roller. Motionären framhöll det stora behovet av utveckling och förändring inom vår idrott, och att detta ska ske i föreningarna, men yrkade samtidigt för stöd till förbundsstyrelsens förslag.
     • Årsmötet agerade i linje med styrelsens förslag och motionen ansågs besvarad.
     
     Motion 4 - Handlingsplan för ökat medlemsantal inom friidrotten, flera distrikt
     Styrelsen är medvetna om att detta är ett mycket angeläget område för friidrotten och den prioritering som gjorts i att göra Svenska löpare till en del av den ordinarie verksamheten är ett agerande i linje med det som motionärerna söker. Enkla lösningar saknas och den nya organisationen ger utrymme att fortsätta med handlingsplaner och aktiviteter i just det syfte som motionären söker. Motionären efterfrågade att flera parter i rörelsen involveras för att ta fram en handlingsplan med analys och aktiviteter som presenteras på höstens ordförandekonferens.
     • Styrelsens utlåtande ansågs av årsmötet besvara motionen.
     
     Motion 5 - Ändring av kvalregler på 1500 meter inomhus och utomhus, Huddinge AIS
     Styrelsen förslag var att årsmötet skulle bifalla Huddinges motion, som syftade till att ändra vidarekvalificeringssystemet på 1500 meter för SM, så att fler går vidare på placering istället för att gå vidare på tid.
     • Årsmötet följde styrelsens förslag och den nya regeln kommer att gälla från sommarens tävlingar.
     
     Motion 6 - Nytt utvärderingssystem, Gefle IF
     Styrelsen framhöll att Gefle IFs motion fått dem att tänka till och reflektera över hur varje förening kan verka för och även själva uppleva att vi blir fler och bättre. Vid samtal under Demokratitorget hade förståelsen ökat ytterligare, men styrelsen stod vid förslag om att årsmötet skulle avslå motionen. Motionären framhöll själv detsamma och ansåg även att presentationen av tankarna och möjligheterna med digitalisering var i linje med syftet.
     • Årsmötet beslutade att avslå motionen.
     
     Motion 7 - Lagtävlingar i friidrott – med lag över klubbgränser, Gotlands FIF
     Styrelsen tycker att grundtanken i motionen är god, men anser inte att innehållet i motionen skulle få de efterfrågade effekterna, motionen föreslogs avslås. Motionären förstod styrelsens hållning men ville framhålla det stora värdet som lagtävlingar har, både för unga och seniorer. Värdet av att kunna gå samman med andra föreningar är också extra stort för de mindre föreningarna, där det inte finns samma konkurrens mellan klubbarna.
     • Årsmötet beslutade att avslå motionen.
     /Hillevi Thor

Det blev ett gäng medaljer för Mattias Sunneborn även vid detta veteran-VM.

Det blev ett gäng medaljer för Mattias Sunneborn även vid detta veteran-VM.
Foto: Jenny Åkervall

18 medaljer vid veteran-VM i Daegu

MAR
27

Inomhus-VM för veteraner har under tiden 19-25 mars hållit till i Daegu, Sydkorea. Den geografiska aspekten har gjort att både den svenska och, exempelvis den amerikanska truppen varit betydligt mindre än tidigare. Majoriteten av deltagarna har varit just från arrangörslandet Sydkorea. Trots detta har de svenskar som flugits ner presterat och plockat hem medaljer i varierande nyanser.
     Mattias Sunneborn plockade fyra guld, ett silver samt ett brons från Australiens Perth under sommarens upplaga av veteran-VM. Vad blev medaljresultatet denna gång? Svaret är fem medaljer. Tre guld och två silver. Sina tre guld (längdhopp, tresteg och femkamp) lyckades han alltså försvara från sommarens världsmästerskap. Femkampen vann Mattias övertygande, trots att det inte blev några poäng i 1 000 metersloppet. Slutsiffran 3323 poäng bestod av 4 grensegrar: 8.83 på häcken, 6.53 i längden (en meter ner till tvåan), 11.62 i kulan samt 1.69 i höjden.
     Länghoppet tog Mattias kanske inte så överraskande hem segern i. Resultatet 6.43 var bara några centimeter från det resultat han gjorde på sommarens VM men då med +2.2 i ryggen. Britten Joe Appiah var närmast efter Mattias på 6.24. Lördagens tresteg behövde Mattias bara två hopp för att vinna. Första hopp landade vid 13.15 markeringen innan han ökade till 13.59 i andra. Den italienska silvermedaljören Stefano Tari stod för (bortsett från två övertramp) en jämn hoppning: 12.65, kryss, 13.11, kryss ,13.16, 13.13.
     
     2 tusendelar från ännu ett guld
     
I M45-klassen på 200 meter tog sig Mattias enkelt vidare till final från semin på tiden 23.88, (24.18 från försök). Finalen visade sig bli jämnare än kanske de tävlande tänkt sig. Tiden 23.17 delades ut till både svensken och spanjoren Juan Luis López Anaya. Till slut presenterades spanjoren som segrare – med 2 tusendelar som marginal(!).
     – Sunneborn ska inte förlora VM-finalen M45 på 200 meter 2 tusendelar, twittrade Mattias efter finalloppet.
     Spanjoren drog det längsta strået i dubbla distansen under lördagen när han även vann 400 meters finalen på 51.46. Sunneborns 51.75 räckte till en klar silverplats före trean Andrew Wilcox från Australien (52.99).
     
     Jennys formvecka
     
En av Sveriges första medaljer tog Jenny Åkervall på 60 meter i W40-klassen under tävlingens tredje dag. Den 44-åriga Spårvägaren gick till final med den näst snabbaste tiden (8.56). I den mycket jämna finalen kapade hon två hundradelar och slutade på en andraplats efter amerikanskan Maurelhena Walles på 8.49. Bronstagaren Dace Linina från Litauen fällde sig endast en hundradel från svenskan.
     Under torsdagen stod Jenny på startlinjen igen, denna gång för att springa ett varv runt de blåa rundbanorna i Daegu Athletics Promotion Center. Även här lyckades Jenny ta sig till final, här med tredje bästa tid (27.93). Trots att Spårvägstjejen redan överraskat med ett silver på 60 meter var hon inte klar där. Finalen på 200 meter resulterade i en ny medalj att hänga runt halsen, denna gång i brons. Jenny ställde även upp på 400 meter där hon slutade femma på tiden 1:02.23.
     
     Sveriges medaljer inomhus-VM för veteraner 19-25 mars
     
     Guldmedaljörerna
     Mattias Sunneborn, längdhopp, M45, 6.43
     Mattias Sunneborn, tresteg M45, 13.59
     Mattias Sunneborn, femkamp, M45, 3 323 poäng
     Hans Lagerqvist, stavhopp M75, 2.60
     Jenny Rosen, stavhopp, K40, 2.80
     
     
     Silvermedaljörerna
     Jenny Åkervall, 60 meter, K40, 8.54
     Mattias Sunneborn, 200 meter, M45, 23.17
     Mattias Sunneborn, 400 meter, M45, 51.75
     Britt Hellmark, halvmaraton, K65, 1:50:35.
     Sergej Nikolajev, stavhopp M40, 3.80
     Ulla Karnebäck, femkamp, K60, 2 925 poäng
     Hunter Mabon, femkamp, M45, 3 150 poäng
     Christer Svensson, 3 000 meter gång, M45, 14:04.27
     Christer Svensson 10 000 meter gång, M45, 48:09
     Mats Nagle, höjdhopp, M55, 1.63
     Bengt Myrberg, höjdhopp M65, 1.54
     
     Bronsmedaljörerna
     Jenny Åkervall, 200 meter, K40, 27.44
     Hunter Mabon, stavhopp M45, 3.80
     
     Totalt 18 medaljer.
     
     Alla resultat
     /Frida Hogstrand

Står: Berndt Andersson, Toralf Nilsson, Björn O. Nilsson, Stefan Olsson, Johan Storåkers, Anna Sunneborn, Björn Lindén. Sitter: Karin Lundgren, Anders Tallgren, Karin Grute Movin, Bo Sjölander, Gunilla Löthagen Sjöstrand, Rebecka Markus.

Står: Berndt Andersson, Toralf Nilsson, Björn O. Nilsson, Stefan Olsson, Johan Storåkers, Anna Sunneborn, Björn Lindén. Sitter: Karin Lundgren, Anders Tallgren, Karin Grute Movin, Bo Sjölander, Gunilla Löthagen Sjöstrand, Rebecka Markus.
Foto: Hillevi Thor

Ny styrelse och valberedning

MAR
27

Vid helgens förbundsårsmöte valdes vår nya styrelse och valberedning. Två nya ledamöter välkomnas till styrelsen och valberedningen har fått en ny ordförande och en ny ledamot.
     Förbundsstyrelsen
     Björn O. Nilsson, som valdes till ordförande för ett år sen, fick fortsatt förtroende av rörelsen och som nya ledamöter till styrelsen valdes Karin Grute Movin, Lidingö, och Ulrika Pizzeghello, Växjö.
     Berndt Andersson och Karin Lundgren omvaldes som ledamöter på två år. Gunilla Löthagen Sjöstrand, Bo Sjölander, Johan Storåkers och Anders Tallgren har ett år kvar på sina mandatperioder i förbundsstyrelsen. Toralf Nilsson är ledamot i styrelsen utifrån sin post som internationell delegat. I styrelsen ingår även Björn Lindén, personalrepresentant och representant ur Ungdomsrådet. Sekreterare är Hillevi Thor.
      Valberedningen
     Anna Sunneborn valdes till ny ordförande i valberedningen. Mikael Romell, Krister Clerselius och Siv Tjärner omvaldes som ledamöter och Åsa Jönsson valdes som ny ledamot.
     Stort tack!
     Under årsmötet avtackades Pia Bosdotter Olson, Lena Björk och Christina Liffner. Pia och Lena för sina fina insatser i styrelsen och Christina för sitt goda arbete i valberedningen.
     Kontakta styrelsen

     /Hillevi Thor

Venlo: David 1:03 på halvmaran

MAR
26

Halvmaran Venloop i holländska Venlo bjöd även i år på förnämliga tider. Det var ju där som Isabellah Andersson gjorde sin snabbaste (1:10:02) för sju år sedan och idag var det dags för Högbys David Nilsson att sänka sitt personbästa rejält.
     Längst fram i täten dominerade som väntat Kenya med de fem första samlade mellan 1:00:19 och 1:00:25 men i "andraklungan" hävdade David sig väldigt väl och plockade bort dryga halvminuten på två år gamla perset (satt på samma plats) genom att komma 12:a på 1:03:34.
     Upp till Mikael Ekvalls svenska rekord 1:02:29 från VM 2014 fattades alltså bara just över minuten.
     David satsade offensivt från start med ett upplägg som öppnade möjligheter t o m för under 1:03 med de två första halvmilarna på 14:46 resp 14:58. Riktigt det tempot förmådde han inte upprätthålla utan det blev 15:02 och 15:29 men det räckte alltså ändå till ett ordentligt pers.
     Karriärens hittills bästa halvmara blev det även för Huddinges Ebba Tulu Chala som efter tuffa 30:30 vid 10 km kom i mål på 1:05:56, 19 sekunder snabbare än på GöteborgsVarvet förra året.
     / A. Lennart Julin

Följ dag 2 live på Friidrottskanalen

MAR
26


     
     Andra dagen av förbundsårsmötet har nu startat. Under dagens program kommer bland annat SM-utredningen presenteras. Se sändningen på Friidrottskanalen live från 8.30.
     /Frida Hogstrand

På TV söndag em: Terräng-VM

MAR
26

På söndagen är det dags för 2017 års upplaga av den prestigefyllda landskampen Kenya vs Etiopien i terränglöpning, dvs den tävling som officiellt kallas VM i terränglöpning.
     Dessa löparstormakters dominans har under det senaste kvartsseklet blivit så stark att Europa mer och mer börjat lämna walkover. I år är deltagandet faktiskt rekordlågt då endast 10 av vår världsdels 51 friidrottsnationer skickar deltagare och bara en - Spanien - har full representation i de fyra individuella loppen (M, K, P19 och F19).
     Man kan väl misstänka att det faktum att tävlingen går i Ugandas huvudstad Kampala har bidragit till det sparsamma deltagandet.
     Sveriges medverkan har varit sporadisk (se hela historiken) - senaste 15 åren har vi haft med Mustafa Mohamed 2007 och William Levay (i P19) 2015 - därför att förberedelser inför bansäsongen prioriterats. Däremot är Danmark på plats med fyra män och två kvinnor, vilket säkerligen hänger ihop med att man skall arrangera nästa terräng-VM - 2019 - i Aarhus.
     Men även om årets terräng-VM inte har så starka europeiska intressen betyder det inte att tävlingen är ointressant. Terräng-VM har ofta varit första gången som blivande stjärnor från Kenya och Etiopien presenterat sig på världsscenen och vi har ju ett ban-VM som väntar om knappt fem månader i London!
     Och den prestigeladdade matchen KEN-ETH på långdistans kan vara minst lika rafflande även för omvärlden som motsvarigheten USA-JAM på sprint.
     Hemsidan för terräng-VM
     TV4 Sport sänder direkt söndag kl 13.20-16.30 (ca).
     / A. Lennart Julin

Förbundsårsmötet: Några highlights

Demokratitorget blev en hit under förbundsårsmötets första dag i Helsingborg.

Demokratitorget blev en hit under förbundsårsmötets första dag i Helsingborg.

MAR
25

Första dagen av förbundsårsmötet på Elite Hotel Marina Plaza i Helsingborg gav många positiva intryck där de nya momenten för årets upplaga verkade få positiv genomslagkraft.
     – Vi har brutit lite ny mark genom vår idé med demokratitorget ändå blev sjösatt. Min känsla är ändå att det fungerade hyggligt bra, vi hade två föreläsningen på förmiddagen som skapade stor nyfikenhet och intresse, både via Axel och Bosse. Utifrån de bitarna så tycker att det har varit en jättebra första dag, säger Stefan Olsson, generalsekreterare på Svensk Friidrott.
     Axel Härstedt var en av de första som kickade igång dagens förbundsårsmöte med sin inspirationsföreläsning ”Min resa från Vellinge IP till Olympiastadion i Rio”. Inför en relativt full lokal berättade Axel om hur han som 14-årig råkade ut för en stressfraktur, om sin dåliga kordination och om sin känsla om att han var sämst i sin träningsgrupp. Han berättade också om hur han i detta läge, inte bara kläckte en dröm, utan även ett beslut. Drömmen om OS, dit skulle han en dag.
     Han berättade om resan dit, alla tränarbyten och de jobberbjudanden han tackade nej till för att kunna satsa på träningen.
     
     Många idéer kring digitalisering
     
Därefter var det dags för styrelsens Bo Sjölanders pilotstudie om digitaliseringen kring Svensk Friidrott där Bo pekade på fyra grundpelare där det måste jobbas inom: Tävling och statistik, kommunikation, utbildning samt service. Idéer om en applikation, tillhandahålla statistik-service till föreningar och tankar kring framtidens digitalisering kring statistik och resultat. Kan man få med veteraner samt löpare på ett annat sätt än det syns idag? Idéerna flödade. I slutet av föreläsningen hade publiken möjlighet att rösta med sina mobiltelefoner kring några frågor angående digitaliseringen. En av dem var om digitaliseringen ska vara en prioritetsfråga för Svenska Friidrottsförbundet. 89 procent röstade ja.
     
     Stipendium
     Edvin Wide-stipendiet och ungdomsstipendier delades ut av vice ordförande i styrelsen Karin Lundgren.
     – Efter ett år av många fina framgångar har det varit svårt att välja årets stipendiater, sa Karin Lundgren.
     Edvin Wide-stipendiet delas ut till en lovande pojk-och löparflicka upp till 19 år i medel-och långdistans varje år med start 1997. Årets Edvin Wide-stipendium gick till Sara Christiansson och Andreas Kramer, båda tävlandes för Sävedalens AIK. Varje år får även fyra aktiva upptill 19 år eller en ledare ett stipendium. Dagens stipendiater blev Turebergs Bianca Salming, Arvikas Kaiza Karlén, Malmös Austin Hamilton och Wictor Petersson.
     – Det känns jättekul, kul att bli uppmärksammad och prisad för sina prestationer, säger Kaiza Karlén.
     Men Kaiza är inte den enda i familjen som tagit emot detta stipendium. För fyra år sedan var det Kaizas bror Simon Karlén som var en av stipendiaterna.
     – Jag fick reda på det alldeles nyss faktiskt, så det är kul att både jag och Simon fått det, säger Kaiza och skrattar.
     En annan som prisades var en av Svensk Friidrotts sanna trotjänare Mats Åkerlind som rörd och överraskad tog emot European Athletics Member Federation Award.
     /Frida Hogstrand

På väg in i tunneln (det lär bli många tusen hashtaggar #Tunnelrun2017 på alla de sociala medierna!)

På väg in i tunneln (det lär bli många tusen hashtaggar #Tunnelrun2017 på alla de sociala medierna!)
Foto: alj

Tunnel Run: Ett lopp för att uppleva

MAR
25

Det tredje Tunnelloppet (Citybanan) i Stockholmsområdet skiljde sig från sina föregångare 2004 (Södra länken) och 2014 (Norra länken) genom att inte ha något tävlingsmoment framme i täten. Visst deltog flera duktiga löpare men de var slumpmässigt spridda över de 25 startgrupperna (om vardera drygt tusen deltagare) som skickades iväg med 15 minuters mellanrum från kl 09.00 på morgonen.
     Med totalt över 33.000 anmälda var det som om hela Katrineholm eller hela Värnamo var på fötter samtidigt och det märktes på den till synes aldrig sinande ström av blå västar och neonfärgade pannband som från lördag morgon till eftermiddag målmedvetet promenerade genom norra innerstaden ut till startområdet vid Karolinska Institutet.
     Och synintrycket där var "varannan damernas" och det bekräftades av anmälningssiffrorna som omfattade 48.4 % kvinnor och 51.6 % män!
     De inledande två kilometerna av loppet gick i parkmiljö i strålande vårsol innan det var dags att dyka ned i underjorden för en dryg halvmil för att sedan möta vårsolen igen vid målgången i Fatbursparken i hjärtat av Södermalm.
     Underlaget i tunneln var perfekt slät asfalt - men eftersom tunneln på sina ställen låg 40 meter under marknivån var det ändå inga lätta 7.6 km utan det ingick att klara av en hel del tuffa backar, utför i början och brant uppför på slutet.
     Genom att startgrupperna alla var av blandad kapacitet blev det snabbt en naturlig spridning som gjorde att alla - oberoende av hur bråttom man ansåg sig ha - fick chansen att hålla sin egen fart. Så stämningen var av feel good-karaktär och den som ville stanna många gånger längs vägen för att ta selfies kunde - trots att tunneln mestadels höll bara en körbanas bredd - göra det utan att känna sig i vägen.
     Så även om själva grejen med loppet förstås var just precis "en-gång-och-aldrig-mer" kändes det smått vemodigt att det inte finns någon nästa upplaga. Fast i framtiden kommer det säkerligen att byggas ytterligare tunnlar i huvudstaden och därmed blir det också tillfälle till nya Tunnellopp!
     / A. Lennart Julin

Följ dag 1 av Förbundsårsmötet live

MAR
25


     
     Helgens förbundsårsmöte närmar sig sin start. Klockan 10.00 drar sändningen igång, direkt från Elite Hotel Marina Plaza i Helsingborg. Följ sändningen live på Friidrottskanalen eller i spelaren ovanför.
     /Frida Hogstrand

33 000 löpare först ner i Citybanan under lördagen

MAR
24

Klockan nio på lördagen ger sig de första löparna iväg i ett av årets once-in-a-lifetime-lopp – Stockholm Tunnel Run Citybanan. Den 7,6 kilometer långa banan sträcker sig från Karolinska Institutet, via Citybanans servicetunnel till målet vid Medborgarplatsen.
     
     Arrangörer för loppet är Lidingöloppet tillsammans med Midnattsloppet. Stockholm Tunnel Run Citybanan lockar inte bara Stockholmare utan löpare från 33 nationer kommer att stå på startlinjen tillsammans. Intresset för att springa lopp som bjuder på unika upplevelser är helt klart stort.
     
     Imponerande arrangörsorganisationer
     Friidrottsföreningar har länge varit mästare på att arrangera lopp, men även av stora imponerande evenemang som inviger nya trafikleder. Våren 2000 premiärsprang 80 000 löpare Öresundsbron i Broloppet, 25 000 löpare tog sig ner i Södra Länken i Tunnelloppet 2004 och 2014 var det dags för 43 000 löpare att ta sig de tio kilometrarna i nya Norra länken när Stockholm Tunnel Run arrangerades. Lidingöloppet planerar också, tillsammans med Trafikverket, för ett lopp när Förbifart Stockholm står klar 2025. Den här typen av lopp kräver mycket av organisatörerna i form av långsiktighet, planering, organisation och säkerhetsmedvetande.
     Mer om Stockholm Tunnel Run Citybanan
     /Hillevi Thor

Många långlopp på gång

MAR
24

I och med vårens vindar blir det allt fler tillfällen för svenska långlopp. Marsmånad har redan avverkat allt ifrån Två Sjöar Runt, ett lopp på antingen 2,4 kilometer för de yngsta eller uppåt 16.7 km som längst för de äldre. Loppen sprangs av både ungdomar, seniorer och motionärer arrangerat av Sundsbybergs IK. Vårtävlingarna 8, 16 eller 32 kilometer höll också till i början av månaden och blev en lyckad tävling med nytt deltagarrekord: 279 stycken. Det var också i Skatås-terrängen som Mikael Ekvall visade formbesked genom nytt banrekord på 8 kilometersrundan.
     
     Varvetmilen i helgen
     
Näst på tur är löparserien Varvetmilen. Årets upplaga av Varvetmilen hade sin start i förra veckan där man hunnit avfyra tre lopp. Då sprangs det i Uddevalla 18 mars och Borås samt Helsingborg 19 mars. Varvetmilen arrangeras på 21 orter i Sverige mellan mars och augusti. I helgen är det dags igen. Under lördagen springs milen i Karlskrona och Mantorp och sedan under söndagen i Göteborg och Örebro. Varvetmilen ses även som ett seedningslopp inför GöteborgsVarvet.
     Tävlingsinformation
     /Frida Hogstrand

Ännu en fartfylld tävlingshelg för friidrottande ungdomar

MAR
24

Vi börjar närma oss sluttampen på inomhussäsongen men än är det inte sluttävlat. För många ungdomar finns chansen kvar att krama ur de sista dropparna ur tävlingssäsongen innan uppbyggnadsperioden drar igång. För dem som laddar inför sin sista tävlingshelg finns just tävlingen Sista Chansen i Storängshallen i Huddinge. Tävlingen är för dem som är födda 2003-2010. I nuläget kommer det ske 2 026 starter från lördag till söndag. Arrangörsklubben Huddinge AIS står, kanske inte så förvånade, för majoriteten av starterna, hela 694 stycken. Hanvikens SK har 235 starter anmälda till tävlingen. I startlistan kan vi hitta många deltagare från förgående helgs Svealandsmästerskap.
     
     Marsspelen lockar i år igen
     
På annat håll väntar en riktigt populär tävling, Marsspelen i Tybblelundshallen, Örebro. Tävlingen som arrangeras av Åsbro GoIF och Stocksäters IF är en tävling från de yngsta P/F9 upptill veteran i både män-och kvinnoklassen. Förra året lockade tävlingen 2 500 stycken deltagare, detta år är det uppåt 3 000 starter, vilket kan göra tävlingen till den näst största inomhustävlingen sett till deltagare (Julklappsjakten störst) i Sverige. Redan första året Marsspelen hölls (2009) var det många deltagare - 2 100 stycken. Precis som tävlingens namn indikerar på delas choklad samt minnespris ut till alla deltagare i tävlingen
     
     Norrlandsmästerskapen
     En annan tävling att hålla koll på i helgen är Norrlandsmästerskapen, som inte bara är en individuell tävling utan även tävling på lagnivå. NLM är en lagtävling för 15-17 åringar och RM en lagtävling för 13-14 åringar. Man kan även tävla inviduellt som senior. Tävlingen arrangeras av Östersunds GIF Friidrott och går av stapeln Jämtkrafthallen i Ås, Jämtland.
     
     Vårcupen
     
För de allra yngsta arrangerar Tranås AIF Vårcupen lördag 25 mars i Tranås idrottshall. Tävlingen är för F/P7-13 där alla tävlande kan tävla i 2x30 meter, stående längdhopp och kulstötning. För de två äldsta klasserna finns även höjdhopp och tresteg.
     För information om helgens tävlingar
     /Frida Hogstrand

Demokratitorget gör debut på förbundsårsmötet i helgen

MAR
24

Programmet för helgens förbundsårsmöte innehåller ett helt nytt element – demokratitorget. Under en och en halv timme ges deltagarna möjlighet att i en mässliknande miljö ta del av och diskutera styrelsens förslag och inkomna motioner, möta föreslagna styrelseledamöter och utbyta tankar och idéer kring friidrottens utveckling.
     Bakom idéen till Demokratitorget står bland annat Andreas Thornell, tävlingsansvarig på Svensk Friidrott.
     – Förbundsårsmötet är ett av våra viktigaste forum och inför i år har vi lagt ner extra mycket jobb på att utveckla det. Målet är att öka insynen och stärka påverkansmöjligheterna. På Demokratitorget kan alla som är på plats ställa frågor och höra andras tankar kring förbundsårsmötets nyckelfrågor. Vi hoppas och tror att det kommer att ge utrymme för fler att komma till tals och att det i sin tur leder till ökad förståelse och en starkare framåtdrivande kraft i rörelsen, säger Andreas Thornell.
     Motioner
     Program för helgen
     Mer information kring årsmötet
     /Hillevi Thor

Klas och Mikael utbildade sig till tränare:"Hoppas det motiverar fler"

Från vänster: Klas Strömberg, Mikael Larsson tillsammans med Per Jutterström.

Från vänster: Klas Strömberg, Mikael Larsson tillsammans med Per Jutterström.
Foto: Mattias Löfgren

MAR
23

Som friidrottstränare för ungdomar i åldern 10-14 år rekommenderas man gå tränarkurser för att få nödvändig information man som tränare kan tänkas behöva. Dels finns friidrottens egna ungdomstränarutbildningar Friidrott 10-12 år och Friidrott 12-14 år, dels SISU Idrottsutbildarnas kurs: Grundtränarutbildning nivå 1 (GTU). Sedan kurserna Friidrott 10-12 år och Friidrott 12-14 år introducerades i Svensk Friidrott hösten 2011 har dessa tre kurser tillsammans utgjort utbildningssteget ”Ungdomstränare steg 1”. Ett särskilt diplom togs fram för att uppmärksamma dessa ungdomstränare. I helgen avslutades kursen Friidrott 12-14 år i Luleå där två tränare diplomerades från Luleå Friidrottsförening.
     – Jag har varit tränare i friidrott i lite mer än fyra år nu för barn som idag är 11-12 år. Även om jag själv har bakgrund som friidrottare så har jag behövt få bättre allmän kunskap om barn i denna ålder samt lämplig typ av träning och övningar för dem, säger Klas Strömberg, som var en av dem som diplomerades.
     
     ”Hoppas detta ska motivera många fler”
     
Mikael Larsson och Klas Strömberg har båda nu genomgått alla steg i Ungdomstränare steg 1 på totalt åtta kursdagar. Per Jutterström är kursledare och verksamhetschef i UC Norrland och delade under söndagen ut diplomen. Sedan tidigare är det bara varit två i UC-området som genomgått utbildningen.
     – Vi hoppas att detta ska motivera många fler att i framtiden utbilda sig genom hela utbildningsstegen, säger Per Jutterström.
     Mikael Larsson tror att det är viktigt att så många som möjligt utbildar sig.
     – För att barn och ungdomar ska få så bra förutsättningar som möjligt för ett livslångt idrottande. Det känns som att det är viktigt att vi som är tränare har så bra utbildning som möjligt för att kunna arbeta långsiktigt och skadeförebyggande. Och samtidigt kunna motivera och inspirera våra aktiva att utvecklas vidare inom sitt idrottande, säger han.
     
     Vilken del av utbildningen värderar du högst?
     
– Att jag erhållit en större övningsbank för att kunna variera övningarna mer och fått en bättre förståelse av vilka delar som är träningsbara i olika åldrar. Samt förståelse för hur man ska lägga upp träningspass eller planering på ett sådant sätt så att man får ut bästa möjliga nytta och effekt från träningen, menar Mikael.
     – Lämpligt träningsupplägg och övningar i olika grenar och styrka/kondition kopplat till barnens ålder och utveckling. Det ger bra överblick och kunskap för planering framöver. I GTU var det även roligt och lärande att dela med sig av tankar och övningar med andra från olika sporter, säger Klas.
     /Frida Hogstrand

En fullspäckad helg väntar i Göteborg

En fullspäckad helg väntar i Göteborg
Foto: Deca Text & Bild

Prestationscentrum arrangerar träff för medel-och långdistanslöpare

MAR
23

I helgen sammanstrålar löpartalanger inom medel- och långdistans från hela landet för en träningsträff i Göteborg. Svenska Friidrottsförbundet samarbetar med Göteborgs Friidrottsförbund för att driva det prestationscentrum som står bakom helgens träff.
     Göteborg blev den 1 oktober prestationscentrum för medel- och långdistanslöpning i Svenska Friidrottsförbundets satsning för att utveckla eliten. Motsvarande verksamheter finns för kast i Växjö och för sprint/häck i Falun. Svensk Friidrotts tre prestationscentrum har tre grunduppdrag:
     
     - Individutveckling: bidra till att ge aktiva stöd för att nå internationell elit inom respektive grengrupp.
     
     - Grenutveckling: säkerställa ett utvecklingsarbete som gör att vi har duktiga aktiva i de olika grenarna även om tio år.
     
     - Tränarutveckling: utöver de traditionella utbildningarna också genomföra fortbildningar inom respektive gren.
     
     ”Svenska löpartalanger”
     
Till helgen hålls en medel- och långdistansträff i Göteborg för det delprojekt man har valt att kalla för svenska löpartalanger. Detta är ett projekt som innefattar löpare i åldrarna 16-19 år som springer 800 meter eller längre. Arrangemanget styrs av Grengruppscheferna Johan Wettergren och Ulf Friberg. Sundströms Safety är ett företag som valt att stötta detta projekt vilket är en förutsättning för att kunna genomföra träffen.
     Helgens koncept bygger på att utbilda de aktiva inom träning och kosthållning. Samt att stötta och långsiktigt säkerställa elitsatsningar för svenska friidrottstalanger.
     
     22 av 24 på plats
     
Totalt har 24 aktiva med tränare från hela Sverige valts ut, varav 22 aktiva finns på plats i helgen. Träffen blir uppdelad i tre moment. Under fredagen kommer gruppen vara samlad vid Göteborgs Universitets lokaler i Katrinelund hos kunskapscentrum för hälsa och prestationsutveckling, KHP. Där kommer de aktiva få genomgå en rad tester som mäter bland annat fysisk status. Sedan följer en kostföreläsning för elitlöpare av förbundsdietisten Marina Sjöberg.
     
     Föreläsningar, tester och träning
     
Dag två är förlagd i Friidrottens Hus där tröskeltester och skadeförebyggande träning kommer genomföras. Stefan Grau, professor vid Göteborgs Universitet kommer för att prata om skadeförebyggande träning. Därefter kommer landslagsläkaren Sverker Nilsson att prata mer om Svenska Friidrottsförbundets arbete med ren idrott och antidopings-körkortet.
     Den avslutande dagen består av ett långpass i Skatås motionsområde. Ulf och Johan kommer under helgen även prata med tränarna om långsiktighet i träningen samt delta i individuella samtal med varje aktiv, detta för att kunna ge en bra grund i den aktivas fortsatta satsning.
     /Johan Wettergren, Ulf Friberg och Frida Hogstrand

Senaste veckan
Veckan 23.3 - 30.3

Inne-EM i Belgrad analyserat!
Att årets inomhus-EM i Belgrad blev ovanligt lyck...

Guld till Harry och Peo!
Under årsmöteshelgen mottog Harry Ericksson och Pe...

Vann Kenya eller Etiopien?
I söndags var det terräng-VM i Kampala och precis ...

Varvetmilen: Lisa Ring under 35 min
Varvetmilen hade på flera håll lopp under helgen. ...

Årsmötets beslut kring förslag och motioner - i korthet
Förbundsårsmötet i Helsingborg präglades av dialog...

18 medaljer vid veteran-VM i Daegu
Inomhus-VM för veteraner har under tiden 19-25 mar...

Ny styrelse och valberedning
Vid helgens förbundsårsmöte valdes vår nya styrels...

Venlo: David 1:03 på halvmaran
Halvmaran Venloop i holländska Venlo bjöd även i å...

Följ dag 2 live på Friidrottskanalen
Andra dagen av förbundsårsmötet har nu startat...

På TV söndag em: Terräng-VM
På söndagen är det dags för 2017 års upplaga av de...

Förbundsårsmötet: Några highlights
Första dagen av förbundsårsmötet på Elite Hotel Ma...

Tunnel Run: Ett lopp för att uppleva
Det tredje Tunnelloppet (Citybanan) i Stockholmsom...

Följ dag 1 av Förbundsårsmötet live
Helgens förbundsårsmöte närmar sig sin start. ...

33 000 löpare först ner i Citybanan under lördagen
Klockan nio på lördagen ger sig de första löparna ...

Många långlopp på gång
I och med vårens vindar blir det allt fler tillfäl...

Ännu en fartfylld tävlingshelg för friidrottande ungdomar
Vi börjar närma oss sluttampen på inomhussäsongen ...

Demokratitorget gör debut på förbundsårsmötet i helgen
Programmet för helgens förbundsårsmöte innehåller ...

Klas och Mikael utbildade sig till tränare:"Hoppas det motiverar fler"
Som friidrottstränare för ungdomar i åldern 10-14 ...

Prestationscentrum arrangerar träff för medel-och långdistanslöpare
I helgen sammanstrålar löpartalanger inom medel- o...

Förra veckan
Veckan 16.3 - 23.3

Klas och Mikael utbildade sig till tränare:"Hoppas det motiverar fler"
Prestationscentrum arrangerar träff för medel-och långdistanslöpare
Stockholm återigen mästare
Många pers och säsongsbästan under Götalandsmästerskapen i Växjö
Förbundsårsmöte 2017: Digitalisering, vision och framtid
Just Pole Vault växer:
”Blev en lite större grej än vi tänkt"

Mikael Ekvall klar för London
Inför Förbundsårsmötet 2017:
SM-utredningen

Linda Haglunds stipendium 2017 tilldelas Stina Gustavsson
Sarah nytt svenskt rekord: 1:09:58!!
Sarah jagar halvmararekordet!
Nordiska Kongressen: Gemensamt utvecklingscenter i Norden
Friidrottskanalen sänder förbundsårsmötet 25-26 mars

Två veckor sedan
Veckan 9.3 - 16.3

Kraftmätningen: Hammarby och Örebro segrare i lag-mixen
Vill du bli teknisk delegat?
Sista anmälningsdag 16 april

Jennifer och André till VM Ultratrail
Vill ni söka föreningsstöd 2017?
Sista anmälningsdag 19 mars

Visst klarade Armand 5.82!!
Slog 14-årigt europarekord – nu prisas Maria Jansson av IAU
Många intressanta tävlingar väntar
"Teknikvideo" på 5.82-hoppet
Givande utvecklingsträff i kast

Tredje segern på Gran Canaria
Banrekord i vårpremiären
Lisa Ring klarade VM-kvalgränsen
Armand 5.82 ... med luft!!!
Juniorvärldsrekord och svenskt inomhusrekord!

Armand felfri t o m 5.71 ...
Fanny överlägsen i sin klass
Europacupen kast:
Ida Storm 70.97 - 2 cm från rekordet!

Kalle Berglund om inomhussäsongen: "Helt fantastisk, över förväntan"
Tre svenska titelförsvarare i helgens Europacup kast
Förändringar när Kraftmätningen 17 år genomförs i helgen
En av Sveriges bästa sjukampare någonsin – Fredrik Månadens i januari
Färre deltagare i rekordmånga lopp – men potentialen är mycket stor
Årsmöteshandlingarna är publicerade
Inspirerande stavhoppssatsning i Lysekil