Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Onsdag 16 augusti 2017

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Frida Hogstrand
redaktör
073-626 98 88

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Vanessa imponerar – rekord igen!

AUG
16

Det tycks vara en kanonsäsong Upsalas Vanessa Kamga fått till. Under tisdagens tävling på Källbrinks IP i Huddinge fick Upsalakasterskan på 54.91! Kastet är en ökning med drygt sju decimeter från hennes tidigare sverigeledande resultat i år. Vanessa utökade därmed även sitt tidigare svenska juniorrekord, satt så sent som på junior-SM.
     – Jag kände mig väldigt taggad efter att det gått så bra på JSM för bara tre dagar sedan. Där kände jag mig lätt och avslappnad så jag visste att jag borde kunna kasta långt den här dagen också om jag behöll den känslan. Sedan var det bara att åka dit, kasta och ha kul, säger Vanessa Kamga dagen efter tävlingen.
     Se kastet på Vanessas Instagram-konto
     Tisdagens resultat
     /Frida Hogstrand

Sprinttjejerna är alla uttagna till helgen i Umeå. Från vänster: Linnea, Claudia, Denise, Amanda, Moa och Nikki. Bilden är från JSM i Gävle.

Sprinttjejerna är alla uttagna till helgen i Umeå. Från vänster: Linnea, Claudia, Denise, Amanda, Moa och Nikki. Bilden är från JSM i Gävle.
Foto: Deca Text & Bild

Nordiska 19-årskampen: Truppen klar

AUG
15

Sommarens junior-EM är förbi men redan till helgen väntar ännu ett landslagsuppdrag för de svenska juniorlandslagen: Nordiska 19-årskampen. I år hålls kampen i Umeå dit landslagsledare Jonas Anshelm nu gjort sin uttagning. I årets trupp finns både deltagare från sommarens JEM i Grosseto och nya namn i blågult.
     – Det har tagits ut ett mycket välbalanserat lag med gammalt och nytt. Kul att se nya namn och jag är övertygad om att de kommer att prestera ytterligare några procent med landslagskläderna på. Som vanligt känns det fantastiskt inspirerande att åka iväg med juniorlandslaget. Jag hoppas på bra väder och att några Umeåbor kommer till arenan och hejar fram våra juniorer, säger Jonas Anshelm.
     
     ”Presterat bra resultat”
     Bland de uttagna finns Turebergs Bianca Salming som gör den udda kombinationen 800m och höjdhopp. Världsnian Max Hrelja och Maja Nilsson med ett rykande nytt pers på 1.90, är två andra som representerar Sverige.
     – Jag tycker att det presterades bra resultat i Gävle under JSM. Maja Nilssons 1.90 sticker väl ut lite extra och det största pusslet var på medeldistans både för pojkar och flickor, menar Jonas.
     I laget finns det flera som dubblerar men på sprinten har Jonas valt en annan taktik.
     – Vi har valt att vara restriktiva med dubbleringar på sprintsidan då de utöver individuella starter även har stafett att prestera på. Många av dem kommer också att vara med på stora SM helgen därpå. Den enda dubbleringen i sprint görs av Henrik Larsson som visade på JEM att han mäktar med det. Vi saknar några toppar som Mondo Duplantis, Lisa Gunnarsson och Viktor Nylander men samtidigt öppnar det för andra som får chansen att prestera, avslutar Jonas.
     Hela truppen
     Text om förra årets 19-årskamp
     /Frida Hogstrand

Karin Torneklint om VM i London

AUG
14


     
     Ett VM på tio dagar har nu avslutats och den svenska truppen börjar snart alla nå hemmaplan igen. Hillevi Thor, kommunikationsansvarig, fick ett snack med förbundskapten Karin Torneklint efter dagarna i London. I intervjun ovan berättar Karin bland annat om sina intryck från mästerskapet, lärdomar hon tar med sig samt vad som väntar här näst.
     /Frida Hogstrand

Sista anmälningsdag: Friidrotts-SM

AUG
14

Med en bit in i augusti är det inte många dagar kvar till Friidrotts-SM i Helsingborg. Har du inte anmält dig eller din aktiv är det hög tid att skicka in sin anmälan. Imorgon, 15 augusti, är sista anmälningsdag.
     Till anmälan
     
Information och till biljettköp     
     /Frida Hogstrand

3x Sävedalen på 5000m

3x Sävedalen på 5000m
Foto: Deca Text & Bild

JSM3: Medeldistansens tripplar

AUG
14

Sävedalen firade triumfer på 5000 meter i K22. Linn Söderholm debuterade på distansen med att vinna på 16:39 ett par sekunder före Sara Christiansson, som inte heller prövat 5000 förut och med lisa Bergdahl en knappt halvminut bakom.
     Högbys Jullia Samuelsson fixade en trippel på egen hand genom att vinna 2000 hinder (7:04) efter de tidigare segrarna i helgen på 1500 och 3000 meter.
     /Lorenzo Nesi

Flera snabba tider på 400m häck. Pallen intogs av, från vänster Samuel Wiik (silver), William Frobe (guld) och  Johan Brasch (brons).

Flera snabba tider på 400m häck. Pallen intogs av, från vänster Samuel Wiik (silver), William Frobe (guld) och Johan Brasch (brons).
Foto: Deca Text & Bild

JSM3: Frobe ledde perståget

AUG
14

William Frobe sänkte sig med en sekund när hann vann finalen på 400 meter häck i P19 på 52.72. Under första året i grenen är Täbylöparen nu nere på en tid som hade kvalat in honom till JEM19 tidigare under säsongen.
     Till det mästerskapets semifinal tog sig Anton Bertilsson, Habo. Men idag missade han pallen trots att resekamraten till Grosseto, finalisten Viktor Nylander saknades.
     Det var i stället Samuel Wiik, Örgryte, och Johan Brasch, Wärnamo, som i Frobes kölvatten också förbättrade sig med runt en sekund till 53.13-53.15.
     Det innebär att generationsväxlingen på 400 meter häck är i full gång med sju av årets tio bästa tider gjorda av juniorer.
     /Lorenzo Nesi

Lyckade insatser i Gävle för Bianca!

Lyckade insatser i Gävle för Bianca!
Foto: Deca Text & Bild

JSM3: Bianca fyllde dagen
med två medaljer och två pers

AUG
14

Bianca Salming hann med mer än en vanlig sjukampssöndag då hon avverkade fyra grenar på Gunder Häggstadion och fick med sig hem två medaljer och lika många personliga rekord.
     Tävlingsdagen började vid niosnåret med försök på 100 meter häck och fortsatte den närmaste timmen med karriärens första spjutkast över 45 meter, som räckte till silver bakom JEM19-fyran Carolin Näslunds 48.63.
     Efter häckfinalen kom persguldet på 800 meter på 2:10.46 - över tre och en halv sekund före grenspecialisterna.
     Klockan hann passera tre på eftermiddagen innan Täbys mångsysslare hade avslutat med kulan, där det fattades tre centimeter till en ny medalj.
     /Lorenzo Nesi

Louise tog sig för första gången över drömgränsen 1.80.

Louise tog sig för första gången över drömgränsen 1.80.
Foto: Deca Text & Bild

JSM3: Hemmahopp prickade formen

AUG
13

Med såväl 1.78 som 1.80 i tredje vann Louise Ekman tvekampen med Lovisa Östervall i K22:s höjdhopp. En välkommen höjning av det tre år gamla perset för hemmahopparen.
     Gefle kunde även glädjas över guld i längdhoppet efter att Sandra Törnros plockat fram årets första hopp över sex meter, 6.07, för övrigt exakt samma längd som Sandra vann K22 med ifjol i Hässleholm. Hon gick om favoriten Emilia Kjellberg, Sunne, vars längsta blev 5.88.
     Även Upsalas Oskar Lundqvist hittade gammal form och besegrade Sverige-ettan i höjd, Fabian Delryd, Täby, tack vare 2.12 medan Fabian stannade på 2.10 i M22-klassen.
     Linköpings Jenny Lestander hade inte förbättrat sig sen bronshoppet på fjolårets JSM i tresteg. Nu kom en skärpning med över tre decimeter till 12.48, årets längsta i F19 i en gren som söker påfyllnad.
     /Lorenzo Nesi

Fortsatt fin form för Malmös Max Hrelja.

Fortsatt fin form för Malmös Max Hrelja.
Foto: Deca Text & Bild

JSM3: Max och Ragnar på världsnivå

AUG
13

MAI:s Max Hrelja vann 110 meter häck på Junior-SM i Gävle på 13.69. Det är hans sjunde lopp i år under 13.7 på de meterhöga häckarna. Med perset 13.46 är han fortfarande topp-tio i världen och minns att Max var sex hundradelar från pallen på JEM19.
     Söndagens andra resultat av högsta internationella klass i Gävle var Ragnar Carlsson 79.52 med femkilossläggan i P17 i en serie som hade ett par godkända kast till över 77 meter. Det är bara Ragnar själv och två 2000-talister till som har kastat längre i år.
     Falukastaren vann även (den lika tunga) kulan på det nya personliga rekordet 17.33, pressad av den tidigare Sverige-ettan, Lukas Björninger, Tureberg, som också tog sig över 17 meter.
     Även Hovslätts Axelina Johanssons 16.18 i den jämnåriga flickklassen står sig mycket väl internationellt.
     /Lorenzo Nesi

Löparfest och insamling

Musse både segrade och samlade in pengar.

Musse både segrade och samlade in pengar.
Foto: PrinsensMinne/Per och Catarina Gerdle

AUG
13

Nu när semestertiden övergår till sensommar är det tid för den andra långloppsvågen under året. I lördags genomfördes den 19:e upplagan av PrinsensMinne i Halmstad och totalt sprang 2011 löpare i mål i klasserna för halvmaraton, 10 km och 5 km samt i ungdoms- och knatteloppen. Vinnare i halvmaratonklasserna var Mustafa ”Musse” Mohamed, Hälle, på 1:06:48 och etiopiskan Beriso Medina på 1:21:14, tävlande för Löparakademin. Musse följdes av klubbkompisen Taphet Kipkorir och etiopiern Yitbarek Meseret, även han tävlar för Löparakademin. Efter Medina kom Jenny Johanesson, Mullsjö SOK, och Teje Tessema, som också är klubbkompis i Löparakademin.
     
     Lagtävling och distriktsmästerskap
     Lagtävlingen, där fem löpares (båda könen representerade) totala tid räknas, vanns av Solvikingarna före IS Göta med tiden 7:09:40 mot 7:14:27. Solvikingarnas tid motsvarar ett snitt på halvmaraton på ca 1h 25min. PrinensMinne var även värd för distriktsmästerskapet och Åsa Eriksson, Halmstad OK, med 1:26:11 (total 7:a) och Michael Kälebo, IFK Halmstad, med 1:16:03 (total 8:a), förärades distriktsmästartitlarna efter målgång.
     
     Direkt från VM London
     David Nilsson, Högby, som nyss kommit hem från VM London där han sprang maraton för en vecka sen, nöp andraplatsen i milloppet, endast slaget av Etiopiens Yitbarek Meseret med nio sekunder. Meserets tid var 30:45. Elva sekunder efter David passerade Anders Grahl, Hälle, mållinjen. Damloppet vanns även det av en Hällelöpare – Linn Nilsson – som kom i mål på 36:09. Precis efter henne kom Beriso Medina och sex sekunder senare Teje Tessema, som båda haft en knapp halvtimmes vila mellan de två loppen.
     Alla resultat
     
     - Som tävlingsledare uppskattar jag att så många kom till vårt lopp och jag tror vi motiverar människor till ett aktivt liv, antingen som motionär eller elitlöpare. Vi erbjuder distanser som passar olika ambitionsnivåer och elitlöparna lockas av de prispengar vi kan erbjuda. Jag är också glad över att vi både lockar herrar och damer. Av alla de som sprang i mål i år var det 30 procent damer i halvmaratonloppet och hela 43 procent damer i milloppet. Det skapar en härlig stämning i tävlingsområdet, längs banan och formar den kultur som bär idrottsrörelsen framåt. Som tävlingsledare är jag också mycket nöjd och stolt över min funktionärsorganisation, det är de som fick allt kring loppet att fungera så bra,
berättar Mattias Bramstång, tävlingsledare för PrinsensMinne.
     
     Insamling Stoppa hungern
     I samband med loppet genomförde Musse också en insamlingen ”Stoppa hungern” tillsammans med Röda korset, i arbete med att motverka hungerkatastrofen i Östafrika.
     Mer om insamlingen
     /Hillevi Thor

Erik Guander var en som tog hem dubbelsegern.

Erik Guander var en som tog hem dubbelsegern.
Foto: Deca Text & Bild

USM3: Dubbelvinnarna

AUG
13

I våra andra USM-texter omnämns Carl af Forselles, Hillevi Carlsson, Erik Guander och William Lanndalen som alla vann flera guld under denna helgs Ungdoms-SM i Falun. Men de var inte ensamma om den bedriften.
     På fjolårets USM15 erövrade Albert Nygren dubbeln över 300 och 800 meter i Vellinge. I år har Upsalalöparen utvecklat det till segrar på 400 (med årets första tid under 50 sekunder) och 800 meter.
     Växjös Omar Nuur vann på lördagen 1500 i P16 med sex sekunder och i dag 2000 hinder med 15. I F16 följde Hässelbys Lovisa Bivstedt upp 1500 med 800 meter medan Elsa Wallenius tog 1500 hinder efter 3000 meter. En liknande prestation stod Mölndals Malin Jonsson för i F15 med 2000 meter och 1500 hinder.
     
     Oväntade framgångar för Freja
     Freja Andersdotter lyfte sig med personliga rekord på såväl 100 meter, som hon vann med två hundradelar på fredagen, som i lördagens längdhopp som KA 2:aren hemförde i sista hoppet. Under söndagen hastade hon mellan stavhoppet, 200-semin samt försök och final på 100 meter häck, som resulterade i ytterligare en medalj i den sistnämnda grenen.
     
     Emil dubbelt upp före Hammarbys fransos
     I P15 tog turebergaren Emil Johansson sprintdubbeln 80 och 300 meter, i båda fallen knappt före den i Frankrike baserade nye hammarbyaren Sidney Léger. Två av hoppgulden erövrades av Örgrytes Gabriel Wallmark, tack vare ett kryssfritt höjdprotokoll upp till 1.82 respektive de enda hoppen över 13 meter i trestegsfinalen med 13.57 som längst.
     Maja Åskag, Råby Rekarne, hemförde dubbeln längd-tresteg i F15. I den förstnämnde duellerade hon med Tuvalisa Rosenquist och vann på sista omgångens 5.62 medan segern i söndagens tresteg var odiskutabel med alla hopp längre än tvåans. Guldresultat: 11.84. MAI:s Olivia Stridh försvarade sin favoritroll på både 80 och 300 meter häck.
     /Lorenzo Nesi

Foto: Deca Text & Bild

USM3: Fyra guld igen för Calle

AUG
13

Johan Claeson, Tranås, som är med i toppen på P16-listorna på både 110 och 300 meter häck vann den längre distansen med över en sekund på utmärkta 38.07 på USM.
     Men sen orkade han inte med sprinthäckloppet, där fjolårets mästare över 80 meter häck, Carl af Forselles vann med trygg marginal på 14.41, tre tiondelar före den återkommande antagonisten från stavhoppet, Benjamin Tinglöf, Ärla.
     
Mellan häckförsök och final hann Carl af Forselles vinna tresteget i överlägsen stil trots att han nöjde sig med två hopp varav det första mätte 13.93 i motvinden och det andra var ogiltigt. USM-helgen slutade därmed med fyra guld och ett silver för Hellas löfte.
     Falkenbergs Tilde Johansson som toppar statistiken i fyra grenar i F16 valde en femte i 300 meter häck, som hon vann med två sekunder jämnt på 43.28.
     /Lorenzo Nesi

USM3: Tvära kast i Falun

AUG
13

13 ungdomsmästare i 16 kastgrenar korades under Ungdoms-SM på Lugnet i Falun. Ymers William Lanndalen plockade dubbeln slägga och spjut i P16 medan Gnistans Danijel Milenkovic som inte fick det att stämma i diskus revanscherade sig med att ta kulan på 16.66, långt före favoriten Arvid Mägi Theorin, Kville, som i stället hade vunnit diskusen.
     Hammarbys Stina Gustavsson som ifjol förlorade kulfinalen i F15 i sista omgången ledde nu F16 från början och fick en roligare avslutning med segerstöten på 13.06. Men i den yngre klassen kom Hillevi Carlsson till och med över 14 meter två gånger om med samma trekilosreskap. Det var det tredje kastguldet den här USM-helgen för arrangörsföreningens representant.
     Alla söndagens resultat på USM 15-16
     /Lorenzo Nesi

USM2: Vilken längdduell!

Tydlig seger för Oliwer längdhoppet.

Tydlig seger för Oliwer längdhoppet.
Foto: Deca Text & Bild

AUG
12

Carl Af Forselles bad om att få upp ribban på 2.18 (!) efter att ha säkrat segern på 1.96 i P16 på USM i Falun. Sen släntrade Hellashopparen över till längdansatsen, där han avslutade med två hopp över sju meter. Men det var inte tillräckligt eftersom Oliwer Danielson smällde till med 7.30 i motvind i sista hoppet! Det var samme Oliwer som i vintras hindrade Calle från att vinna ett femte guld på IUSM.
     Mölndals Vilmer Elovsson, som sprang så lovande i gårdagens försök, bröt finalen på 300 meter häck. Men vinnartiden för Täbys Oslar Edlund blev ändå så bra som 38.65 - den snabbaste i P15 på sju år. Men Vilmer kom tillbaks och vann längdhoppet på utmärkta 6.85.
     /Lorenzo Nesi

JSM2: Andreas första av tre

AUG
12

Andreas Carlsson nöjer sig med tre hoppgrenar på årets Junior-SM. Det började bra på Gunder Häggstadion med ett nytt utepers i stav, 4.85, som var tillräckligt för seger i M22. Efter två rivningar på 4.77 försökte Spårvägens tiokampare Sebastian Ruthström följa med på 4.85, utan framgång.
     Ymerhopparen hade inte något långt längdkval, ett hopp på 7.10. I morgon ska han klara av höjd- och längdfinaler i rask följd.
     
     Mondo kvar på längd(!)tronen
     Kraftigt utvecklande Jonatan Hirsch hade kunnat se till att Armand Duplantis inte längre toppar P19-statistiken i…längd. 7.18 är visserligen sex centimeter längre än vad Mondo klarade tidigt i våras, hemma i Louisiana. Men det blåste en aning för starkt för att kunna godkännas, +2.3. Örebroaren har annars bättrat på perset med två tredjedels meter i år.
     
     Kaiza räddade i sista
     Jättefavoriten Kaiza Karlén var illa ute med bara ett godkänt hopp inför sista omgången av längdfinalen i F19. Hammarbys Victoria Almerén Hansson ledde på 5.85, men Arvikahopapren räddade det hela med ett medvindshopp på 6.21. Sara Sjögren, Stenungsund, följde med i vinden till silver på 5.89.
     /Lorenzo Nesi

JSM2: Vanessa juniorfemma i Europa

AUG
12

Våra tre 50+kastare i diskus i den gyllene årskullen 1998 levererade för fullt på JSM i Gävle. Efter ett inledande 50-kast av Vanessa Kamga var det den mest erfarna av dem, Anna Karlsson, som var i final på Ungdoms-VM för redan tre år sedan, som tog kommandot med nya personliga rekordet 51.29 i tredje omgången.
     Vanessa replikerade med att kasta en centimeter längre innan hon i femte med årets längsta diskuskast av en svensk kvinna, 54.22. Det är en utökning med en dryg halvmeter av det svenska juniorrekord som hon satte för en dryg månad sedan i Bottnaryd.
     Vanessa är nu nummer åtta genom tiderna i Sverige, oavsett ålder. Det är bara fyra europeiska juniorer som har kastat längre än Upsalas relativa färsking i diskusringen. Mathilda Eriksson, Huddinge, fullbordade med att också ta sig över 50 i sista omgången i den bästa svenska juniortävlingen i diskus någonsin.
     Topp-tio genom tiderna i diskus, F19.
     
     Fem över 60 meter i slägga
     Den unika toppbredden i kvinnliga släggan ledde till att fem tjejer kastade över 60 meter i K22, där det tidigare i somras var fyra som klarade kvalgränsen till JEM22. Upsalas Kajsa Wennberg fick direkt till sitt första kast över 60 meter, men med fem efterföljande kryss fick hon lämna över pallen till den förväntade trion från Bydgoszcz, Marinda Petersson, MAI (4x 65 meter), Frida Bååth, Timrå, 62.17 och Emma Thor, Tureberg, 61.25.
     /Lorenzo Nesi

Det blev en seger med närmare 6 sekunder för Omar Nuur.

Det blev en seger med närmare 6 sekunder för Omar Nuur.
Foto: Deca Text & Bild

USM/JSM 2: Dubblarna i medeldistans

AUG
12

Turebergs favoriter tog hem 1500-loppen i den äldsta klassen på Junior-SM i Gävle. Andreas Almgren spurtade ifrån hemmalöparen Abdelfath Yassin och Isabella Andersson var ett par sekunder före Sävedalens Linn Söderholm, i taktiska lopp. Öländska Högby har dominerat bland de yngre genom sina dubbelsegrare på 1500-3000 meter, Omar Mohamed Ismael i P17 och Julia Samuelsson F19.
     I Falun var Växjös Omar Nuur halvdussinet sekunder före gårdagens vinnare av 3000 meter, Emi Magnell Millán när 1500 meter avgjordes i P16.
     Erik Guander, Sävedalen, lyckades följa upp fredagens seger på 2000 meter med att även ta hem 800 meter på 2:01. Men det satt hårt inne. Ununges Gustav Harning fick se sig slagen med tre hundradelar.
     Tre tiondelar var marginalen som Hässelbys Lovisa Bivstedt lyckades vinna med på 1500 meter över Elsa Wallenius, Västerås, som på fredagen tog hem 3000 meter i F16.
     /Lorenzo Nesi

JSM2: Vinnarna i sprintkarusellen

AUG
12

Den svåra kombinationen att springa försök på 200 meter inte långt efter finalerna på 400 tacklades på olika vis. JEM19-semifinalisten Niklas Bergman Larsson avstod 400, som nu vanns komfortabelt (48.33) av Kasper Kadestål, MAI, dryga sekunden före Marcus Tornée, i helsingborgarens första lopp efter lårskadan i Skara.
     Den andre 400-semifinalisten i Grosseto, underårige öisaren Carl Bengtström, kom till JSM med ett försprång på 3,5 sekunder till konkurrenterna i P17. En kontrollerad vinst följdes av seger i semin på 200. I morgondagens final väntar en kamp med kortsprintrarna Vidar Stenkvist, Täby, och Omar Chabaan, Helsingborg, som dominerade den andra semifinalen.
     Linus Kapstad avstod i sin tur från 200 meter för att fokusera på 110 meter häck. I den finalen blåste det upp till halv storm (+4.4). Umedalslöparen bemästrade vinden till en klar seger på 14.03w.
     /Lorenzo Nesi

3x Ullevi på 400 meter. Johanna Holmén Svensson, för en gångs skull utan häckar, före tvillingarna Alice och Ebba Svantesson.

3x Ullevi på 400 meter. Johanna Holmén Svensson, för en gångs skull utan häckar, före tvillingarna Alice och Ebba Svantesson.
Foto: Deca Text & Bild

JSM2: Finnkampen i sikte

AUG
12

Eftersom seniorerna inte har noterat en lång rad av stortider på 400 meter i år presenterade Junior-SM i Gävle flera medaljkandidater till SM i Helsingborg om två veckor och aspiranter till Finnkampen(s stafetter) helgen därpå.
     I M22 saknades Dennis Forsman medan arrangörsklubbens Erik Martinsson begick utomhusdebut på distansen, nästan ett år efter segern just i Finnkampen. Erik försvarade sin titel från Hässleholm på 47.67, 35 hundradelar före persande MAI:aren Anton Sigurdsson.
     Sverige-ettan på 400 meter häck Johanna Holmén Svensson har utvecklats så mycket i sin favoritgren och springer så sällan utan häckar att hon snart skulle riskera att ha sämre pers på slätdistansen. Det åtgärdade ulleviiten på Gunder Häggstadion där hon skar bort över en och en halv sekund till 55.46 i sin seger i K22, nästan sekunden före klubbkamraten Alice Svantesson.
     I F19 tog Täbys Linnea Frobe en övertygande seger på en tid som åter var nere på vad hon gjorde redan som 16-åring, 56.45. Borta i Falun vann Höörs Lovisa Skoglund USM, just som 16-åring, på 56.35.
     /Lorenzo Nesi

Foto: Deca Text & Bild

JSM2: Maja lika högt som Kajsa

AUG
12

En av mest emotsedda duellerna på Junior-SM i Gävle var höjdfinalen i F19 mellan Bianca Salming och Maja Nilsson.
     Turebergs mångkamperska, med fyra raka poängplatser på internationella juniormästerskap, började hoppa redan på 1.69. På 1.75 klev Maja in. JEM-trean höll på att försvinna redan där på sin ingångshöjd, men räddade situationen i sista försöket.
     Bianca hoppade flitigt upp till 1.87, där orken tröt efter 16 hopp. Under tiden började allt stämma för Motalahopparen, som betade av tvåcentimetershöjningarna utan kryss.
     Väl ensam begärde hon upp ribban till 1.90, som också klarades av direkt. Därmed var hon uppe på samma höjd som en 18-årig Kajsa Bergqvist tog för 23 år sen, uppe i Luleå.
     Men till Carolina Klüfts juniorrekord fattades det två centimeter till. Ribban åkte därför upp på 1.92, som dock blev för högt idag. Maja fyller 18 först mot slutet av året och har alltså över en säsong på sig att lyfta sig till juniorrekordhöjder. I år är det bara tre juniorer som har hoppat högre och till kvällens VM-final krävdes det 1.92.
     /Lorenzo Nesi

Utvecklingskurvan de fem senaste åren för Fanny Roos: 15.82 - 16.29 - 17.05 - 17.58 - 18.20.

Utvecklingskurvan de fem senaste åren för Fanny Roos: 15.82 - 16.29 - 17.05 - 17.58 - 18.20.
Foto: Deca Text & Bild

Till slut tog Fanny över kulrekordet

AUG
12

Det sextonde svenska seniorrekordet för i år kom på Junior-SM i Gävle.
     Det var Helena Engmans svenska rekord i kula som hann precis fylla sju år innan det slogs. En revanschsugen Fanny Roos, besviken över att ha missat VM-finalen, inledde sin serie på Gunder Hägg Stadion med 18.15. Det var sjätte gången i sommar som Fanny stött inom en decimeter från Engmans rekordnotering på 18.17.
     Men så i femte omgången kom förlösande 18.20.
     – Jag är i väldigt bra form, så det var skönt att ta revansch och stöta svenskt rekord nu här på JSM, kommenterade Fanny.
     Därmed äger Athletics 24Sevens representant båda de svenska rekorden i kula. Inomhus gör hon det tillsammans med Helena Engman på 18.13, sedan hon slutade på fjärde plats på Inomhus-EM.
     Se rekordstöten på Fannys instagram.
     /Lorenzo Nesi

Följ JSM & USM

AUG
12

SM-juniorernas och- ungdomarnas andra tävlingsdag har inletts med bland annat 1.90 av Motalas höjdhoppare Maja Nilsson, alltså nära nog i nivå med vad som krävdes för att nå kvällens VM-final.
     Lördagens tävlingar i Gävle och Falun kan följas på:
     Resultat JSM-USM17
     Resultat USM 15-16

USM1: Segrare från hela riket

AUG
12

De 15 första titlarna på Ungdoms-SM i Falun spreds ut jämnt över 14 föreningar med Västerås FK som ensam erövrare av två guld. Övriga vinnare kom från Gefle, Falun, Tureberg, Hellas, Tjalve, Ymer, Ullevi, Sävedalen, Mölndal, Växjö, MAI, Lund och KA 2.
     Tjalves Emil Magnell Milán tog en av de mest suveräna segrarna när han vann 3000 meter i P16 med 25 sekunder på åldersklassens årsbästa 8.46.
     Desto tätare var det i stavhoppet i samma åldersklass, där Ärlas Benjamin Tinglöf under 17 hopp pressade Carl af Forselles upp till 4.62. Den mångsidige Hellashopparen började hoppa på 3.92 och avslutade med att försöka sig på 4.81! Det tillhör inte vanligheterna att göra en resa på nästan en meter under en stavtävling. Just ”nästan en meter” blev för övrigt segermarginalen för Emil Carlsson, Växjö, som klarade 4.65 i den yngre klassen.
     I F15 sticker Hillevi Carlsson ut. Falukastaren förbättrade sitt årsbästa i slägga två gånger om, till så mycket som 63.14. Mölndals Vilmer Elovsson, som toppar statistiken i tre grenar i P15, skärpte två av dem redan i kval och försök med ett motvindshopp på 6.75 i längd och årets första lopp under 40 sekunder på 300 meter häck.
     Alla resultat från det första tävlingsdagen på USM 15-16.
     /Lorenzo Nesi

Grete Ahlberg börjar bli stabil över 60 meter. JSM blev den sjunde tävlingen.

Grete Ahlberg börjar bli stabil över 60 meter. JSM blev den sjunde tävlingen.
Foto: Deca Text & Bild

JSM1: Överlägsna släggvinnare

AUG
12

JEM19-finalisten Grete Ahlberg var bara åtta centimeter från sitt personliga rekord som överlägsen vinnare av släggfinalen i F19. 61.45 var den längsta av fyra godkända kast för hammarbyaren, fem och en halv meter före persande spårvägaren Jessica Mattsson.
     Även Hässelbys Patrik Lindstedt hade fyra godkända kast längre än svåraste antagonisten, August Bergstrand. Segerresultatet i P19 skrevs till 65.45 med trekilossläggan. Revansch därmed för fjolårets kamp i P17 och vinterns viktkastning på IJSM, som hade sett ulleviiten som segrare.
     Kulspecialisten Axelina Johansson sommardebuterade i diskus och markerade direkt i sitt första kast i F17-finalen med 46.12. Grenledande Caisa-Marie Lindfors, Upsala, jagade genom hela finalen, men kom inte närmare än avslutande 45 meter jämnt.
     /Lorenzo Nesi

Pers på samtliga distanser i år för Awet Mengsteab och nu hinderseger över Vidar Johansson,

Pers på samtliga distanser i år för Awet Mengsteab och nu hinderseger över Vidar Johansson,
Foto: Deca Text & Bild

JSM1: Awet hårfint före Vidar

AUG
12

Öisaren Awet Mengsteab tog en prestigeseger över lokalkonkurrenten Vidar Johansson, Sävedalen, i finalen på 2000 meter hinder. En tiondel skilde dem åt efter fem minuter och 51 sekunders löpning.
     Den göteborgska dominansen täckte även P19 där Sävedalen fick en revansch genom erfarne Leo Magnussons 6:02, två och en halv sekund före Eskilstunas Merih Hagos.
     /Lorenzo Nesi

Två meter i höjd i den första av fem grenar för Simon Thor på JSM.

Två meter i höjd i den första av fem grenar för Simon Thor på JSM.
Foto: Deca Text & Bild

JSM1: Återfunnen vinterform

AUG
12

Jesper Hellström gjorde sin bästa trestegstävling efter vinterns genombrott. I en duell med Malmös Marcus Nyberg, som i sista omgången var förbi med en centimeter, drämde hässelbyaren till med 15.47 och försvarade IJSM-titeln i M22.
     Även mångsidige Simon Thor lyckades upprepa inomhusnivån med sitt första utehopp över två meter. Det vände på steken i P17-höjdfinalen där Philip Stömne var i guldläge efter tre raka pers, upp till 1.98 i första. Valbohopparen har utvecklats med över två decimeter i år!
     /Lorenzo Nesi

Amanda Hansson fäller sig tiondelen före Claudia Payton i F19-finalen på 100 meter.

Amanda Hansson fäller sig tiondelen före Claudia Payton i F19-finalen på 100 meter.
Foto: Deca Text & Bild

Snabbt på JSM med vindens hjälp

AUG
12

En stark vind över upploppet på Gunder Hägg Stadion ledde till snabba tider redan i försöken på 100 meter. Hammarbys Douglas Hellbratt var inte långt från godkänd vind (+2.2) på 10.47. I M22-finalen var han tre hundradelar bakom MAI:s Austin Hamiltons 10.51 med klart mer vind i ryggen.
     Ännu fortare gick det i P19 för Henrik Larsson i den kraftiga medvinden. Götisten upprepade försökens 10.39w i finalen. Linus Kapstad, Umedalen, var nästan tre tiondelar raskare än sitt personliga rekord, när han tog P17-finalen på 10.54w med Omar Chabaan, Helsingborg och Vidar Stenqvist, Täby båda på 10.70w.
     Snabbaste tjej över 100 meter var Hässelbys Amanda Hansson. 11.64w/11.65w i F19 var en naturlig fortsättning på fjolårets seger i F17. I finalen var hon en tiondel före Götas Claudia Payton, som persade med 11.84 i försöken.
     Vinden lugnade ner sig till godkända förhållanden i övriga åldersklassers finaler. Faluns Emma Jansson vann K22 på 11.84, sju hundradelar före hemmalöparen Sandra Törnros, snuddandes det tre år gamla perset på samma bana. Hammarbys Greta Deltin sänkte sin ledande tid i F17 till 12.00.
     Alla resultat på JSM.
     /Lorenzo Nesi

Nytt starkt lopp av Kalle Berglund.

Nytt starkt lopp av Kalle Berglund.
Foto: Deca Text & Bild

Kalle 1.4 sekunder från VM-final

AUG
11

Det var två semifinaler på 1500 m i London på fredagskvällen och Kalle Berglund sprang i den andra. Han lade sig som tvåa inledningsvis bakom Kenyas Cheruiyot och höll den positionen förbi 400 meter som passerades på 61.1. Sedan föll han tillbaka och var sjua vid 800 meter (2:01.8). Sedan gick det fortare och trots att Kalle avslutade bra så blev han elva i mål på 3:40.05, fyra tiondelar långsammare än i försöken igår.
     – Jag visste innan att det skulle bli tufft att gå vidare eftersom jag hade näst sämsta årsbästat. Men det var bara 1.4 sekunder upp till en finalplats och det är inte så mycket med tanke på min träningsbakgrund, säger Kalle.
     – Planen var att ligga långt fram för att slippa stök och knuffar. Men efter 600 meter förstod jag att det skulle bli hårt så då backade jag ner lite för att ha lite krafter kvar till slutet.
     Men om två år ska jag vara där, säger Kalle.
     De fem främsta gick vidare på placering plus två tider och Kalles 3:40.05 var till slut bara 1.4 sekund från VM-final. Riktigt bra sprunget av Kalle att göra de här tiderna trots en så problematisk vår och sommar med skador och sjukdom.
     /Jonas Hedman och Hillevi Thor

Hängde med klungan hela vägen in till nya personliga rekordet 2:00.43!

Hängde med klungan hela vägen in till nya personliga rekordet 2:00.43!
Foto: Deca Text & Bild

Hanna satte personbästa i VM-semin!

AUG
11

Turebergs Hanna Hermansson stod för en fantastisk prestation när hon tog sig vidare från 800 m-försöken i London igår. På fredagskvällen gjorde hon ett nytt topplopp i semin och satte personligt rekord med 2:00.43! Det räckte inte till final men VM-debutanten Hanna visade att hon är bäst när det gäller!
     Det gick fort från start och Hanna lade sig sist och passerade 200 m på låga 28 sekunder och 400 m klart under 59. Via 1:29.5 höll hon kontakt med klungan in på upploppet, passerade en tjej och var ytterst nära att ta en placering till men slutade sjua. Vann heatet gjorde USA:s Ajee Wilson på 1:59.21. För final krävdes till slut 1:59.47 så det fattades bara en sekund för Hanna.
     – Jättekul! Det var det stora målet att sätta personligt rekord så jag är glad att ha lyckats med det. Det blev ett väldigt snabbt lopp, 400 m-passeringen är min bästa hittills men jag kände mig ändå väldigt stark halvvägs. Att jag höll ihop det så bra hela vägen är jag också väldigt nöjd med, säger Hanna.
     Hon satte personligt rekord med en halvekund och är nu fyra genom tiderna i Sverige. Bara fyra tiondelar återstår till drömgränsen.
     – Eventuellt blir det ett galalopp till och då finns chansen. Men det blir åtminstone SM och Finnkampen, säger Hanna.
     /Jonas Hedman

Fredrik Samuelsson bryter tiokampen

AUG
11

Hässelby-mångkamparen inledde VM-tiokampen i London med 11.24 på 100 m, 7.11 i längd och 13.82 i kula men har fått problem med foten och väljer därför att avbryta tävlandet för att inte förvärra skadan.
     – Jag fick ont i foten under längdhoppet. Smärtan gör att jag inte kan fortsätta, det hade inte hållit genom alla grenar. Jag kände mig tveksam inför höjd och det var lika bra att avsluta nu så att inte foten blir sämre, säger Fredrik.
     I kula fick Fredrik iväg kulan till 14 m-linjen i andra stöten men mätningen visade ändå bara 13.82. TV-bilderna visade att funktionären som tog nedslaget satte mätstickan i fel hål.
     – Jag kände att det var en lång stöt så jag blev förvånad när resultatet kom upp. Men eftersom känslan var som den var så kände jag att det inte var värt att strida för några få poäng, säger Fredrik.
     /Jonas Hedman och Hillevi Thor

13.82 av Fredrik Samuelsson

AUG
11

I VM-tiokampens tredje gren kula stötte Fredrik 13.68 och 13.82 innan han avslutade med en kortare stöt där han valde att trampa över. 13.82 borde dock ha varit åtminstone en decimeter längre om inte funktionären som tog nedslaget hade satt mätstickan i fel hål.
     Efter tre grenar ligger Fredrik 26:a i sammandraget på 2365 poäng sedan han tappat ytterligare 36 p mot sin persserie. Totalt ligger han 236 p bakom sin bästa serie som slutar på 8.172 p. Leder gör Frankrikes Kevin Mayer på 2703 p.
     Höjd och 400 m avgörs ikväll innan tiokampen avslutas under lördagen.
     Ställningen efter tre grenar
     /Jonas Hedman

Följ resultaten på JSM & USM

AUG
11

JSM-tävlingarna har inletts i ett blåsigt Gävle.
     JSM-resultaten uppdateras här.
     USM15-16-resultaten i Falun
.

Inget lyft för Fredrik Samuelsson i längd.

Inget lyft för Fredrik Samuelsson i längd.
Foto: Deca Text & Bild

VM-tiokampen efter två grenar

AUG
11

Efter mindre goda 11.24 på 100 m gjorde Fredrik Samuelsson tre längdhopp just över sju meter och samtliga i motvind. 7.11 som längst var knappast något han var nöjd med eftersom han hade 7.50 i sin personliga rekordserie. Därmed tappade han ytterligare 95 p mot persserien och ligger 27:a av 35 startande på 1648 p efter två grenar. Leder gör Tysklands Rico Freimuth på 1898 p.
     Det verkar som att Fredrik inte har lyckats bevara den fina form han hade i sina två tidigare tiokamper i år då han gjorde 8.172 (Götzis) respektive 8.010 på JEM22 i Polen där han tog silver. Men det var just det sistnämnda mästerskapet som var hans stora mål för sommaren.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Fredrik har inlett VM-tiokampen

AUG
11

Förste svensk på Olympiastadion i London på fredagen var Hässelbys Fredrik Samuelsson som inledde tiokampen med 100 m. Det blåste tyvärr motvind (-1.4) vilket höll ner tiderna och poängen. Fredrik sprang i mål som sjua på 11.24 i det tredje heatet av fyra efter att inte ha fått till startmomentet och accelerationen.
     Ingen optimal inledning för Fredrik vars personliga rekord är 10.81 från den personliga rekordserien i maj. Dagens 11.24 gav 808 p och han tappade därmed 105 p jämfört med persserien som slutar på 8.172. Nästa gren är längd.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Fredrik Samuelsson är redo för VM-debut!

Fredrik Samuelsson är redo för VM-debut!
Foto: Deca Text & Bild

Tre VM-svenskar under fredagen

AUG
11

Hässelbys Fredrik Samuelsson inleder tiokampen i London under förmiddagen och under kvällspasset springer Hanna Hermansson (800) och Kalle Berglund (1500) semifinal.
     
     11.00 M Tiokamp: Fredrik Samuelsson gör sitt andra utomhusmästerskap efter tiondeplatsen i EM i fjol och gör sin bästa säsong så här långt. I Götzis i slutet på maj förbättrade han sitt personliga rekord med hela 266 poäng till 8.172 och tog i juli silver i JEM22 i Polen. Hans personbästa placerar honom på 16:e plats i startfältet baserat på årsbästa där Tysklands Rico Freimuth toppar med 8.663.
     De fem första grenarna avgörs under fredagen och resterande under lördagen då allt avslutas med 1500 m.
     Fredagen inleds med 100 m följt av längd, kula och höjd innan dagen avslutas med 400 m.
     Startlista första grenen 100 m
     
     20.35 K 800 m semi: Hanna Hermansson gjorde i försöken igår sin näst bästa tid med 2:01.25 och gick vidare på tid. Men av intervjun att döma har hon mer att ge och hon siktar på final! Redan i maj, när hon satte sitt personliga rekord på 2:00.94, sa hon att under två minuter är hennes mål i år.
     Semifinalen är ett utmärkt tillfälle att göra det på! Vi minns OS-semin i fjol där Lovisa Lindh satte personbästa med 1:59.41 och snuddade vid såväl det dåvarande svenska rekordet som en finalplats. Att Hanna skulle kunna göra en sådan sänkning är inte rimligt med tanke på att hon är nummer 21 av 24 årsbästamässigt. Men kanske kan hon ta sig under två minuter?
     Hanna springer i den första av tre semifinaler och har lottats till bana ett. De två första i varje plus två tider går vidare till söndagens final.
     Startlistan
     
     21.20 M 1500 m semi: Kalle Berglund övertygade i försöken igår där han själv satte fart och drog första elvahundra meterna i en fart som tog honom vidare på tid. Han sa själv att han är i svensk rekordform och det betyder i så falla att han är god för 3:36.
     Hur långt det räcker i kampen mot världseliten ska bli väldigt spännande att se! De fem första i var och en av de två semifinalerna avancerar till final plus två tider och Kalle springer i den andra. Han har årsbästa nummer 24 av de 25 semifinalisterna så att det kommer att bli tufft råder det inget tvivel om.
     Startlistan
     /Jonas Hedman

Till final på tid efter suveränt dragjobb!

Till final på tid efter suveränt dragjobb!
Foto: Deca Text & Bild

Lysande löpning av Kalle – är i semi!

AUG
10

Det var tre försöksheat i VM på 1500 m och de två första gick av någon anledning långsamt. Inför det tredje och sista heatet skulle Kalle Berglund avancera till semifinal om han blev sämst tolva på 3:43.09. Med det i åtanke tog han spets direkt och drog 400 meter på 58.6 och passerade 800 meter på 1:59.3.
     När klockan ringde passerade 5-6 man men Kalle hängde i och via 2:58.2 på 1200 m kom han i mål som nia på 3:39.62 – hans näst bästa tid. Därmed springer han VM-semifinal fredag kväll!
     – När jag såg vilka tider som räckte så var det bara att se till att det blev tillräcklig fart. Men jag ville inte dra för hårt, 2:59 på 1200 meter skulle räcka för att göra under 3:43 och jag ville spara lite för att kunna hålla på slutet också, säger Kalle.
     – Det betyder mycket att att få springa VM-semifinal! Speciellt efter den här struliga våren och en sommar då jag varit mycket sjuk. Jag är extremt nöjd med att jag lyckades göra det jobb som krävdes trots minimalt med träning. Egentligen har jag bara haft två bra träningsveckor sedan inomhus-EM.
     Vann heatet gjorde Australiens Luke Mathews på 3:38.19. Kalles semifinalplats är den första av en svensk på 1500 m i ett globalt utomhusmästerskap på herrsidan sedan 1991. Då i Tokyo var det Rivieras Mikael Svensson som tog sig vidare från försöken efter att tampats med Steve Cram.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Sofie Skoog var riktigt besviken.

Sofie Skoog var riktigt besviken.
Foto: Deca Text & Bild

Inget flyt för Sofie och Erika

AUG
10

Höjdkvalet på VM i London blev ingen bra tävling för IF Götas Sofie Skoog och Trångsvikens Erika Kinsey. Båda var felfria över 1.80 och 1.85 men 1.89 blev för mycket för Erika.
     På 1.89 rev Sofie i första men klarade i andra med lätt darr. Men på 1.92 stämde det inte, hon fick aldrig något lyft och hade inte det där riktiga trycket de sista stegen mot ribban. Det blev tre försök där hon aldrig var riktigt nära.
     – Jag är fruktansvärt besviken. Jag önskar att jag hade något att skylla på men det har jag inte. Det är inget fel på formen, inhoppningen gick bra och 1.80 och 1.85 kändes hur bra som helst. 1.89 tog jag i ett viljehopp i andra men på 1.92 fungerade inte löpningen. Jag sprang inte på som jag ska och fick inte med mig farten, säger Sofie.
     /Jonas Hedman

Nästpers med 2:01.25 i VM-debuten!

Nästpers med 2:01.25 i VM-debuten!
Foto: Deca Text & Bild

Hanna är i VM-semifinal!

AUG
10

Turebergs Hanna Hermansson gjorde ett riktigt bra lopp i mästerskapsdebuten på VM i London där hon spurtade i mål som sexa på 2:01.25 i det sjätte och sista försöksheatet. Därmed gick hon vidare på tid som den tredje av sex tjejer!
     En riktigt bra prestation av 27-åriga Hanna som började träna löpning så sent som för 2.5 år sedan.
     Det gick fort längst fram med 58.8 på täten första varvet där hon låg sjua men fick en bra resa vid sargen med 28.9 på 200 meter, 59.6 halvvägs och 1:30.1 på 600 meter. I sista kurvan och in på upploppet passerade Hanna två tjejer men tyskan Hering kom tillbaka och var en tiondel före i mål.
     Men vad gjorde det när Hanna nådde målet som sexa på 2:01.25 och gick till semi med tredje bästa tiden! Tiden är hennes näst bästa och bara tre tiondelar från det personliga rekordet.
     – Jag försökte räkna placeringar när jag kom in i mål med det var slut på syre till hjärnan. Jag trodde jag var en plats utanför, säger Hanna som först under TV4-intervjun insåg att hon gått vidare.
     – Det var bara en jättechock. Självklart går man in med målsättning om semi men på pappret var jag på nedre halvan. Men nu är jag så jäkla glad!
     Vann heatet gjorde Burundis Francine Niyonsaba på 1:59.86.
     Förutom Lovisa Lindhs semifinalplats i Rio-OS i fjol är det 30 år sedan en svenska var i semifinal på 800 m i ett globalt utomhusmästerskap. Då i Rom 1987 var det Maria Akraka som stod för prestationen.
     Resultaten

Gott om profiler på JSM

AUG
10

Vid lunchtid i morgon fredag startar Junior-SM i Gävle och Ungdoms-SM i Falun. Det lär bli uppemot 2500 starter under 23 timmars tävlande på Gunder Hägg Stadion och Lugnets Friidrottsarena.
     I Gävle tävlas det i åldersklasserna M/K22, P/F19 och P/F17 dvs aktiva födda år 1995 till 2000.
     I anmälningslistorna hittar man Fanny Roos, Athletics 24 Seven och Marinda Petersson, MAI, som kommer direkt från VM i London liksom Fannys medaljkollega från JEM22, Thobias Nilsson Montler, MAI. Av JEM19-medaljörerna kommer höjdhopparen Maja Nilsson, Motala.
     Några Sverige-ettor testar formen inför favoritrollen på Senior-SM, som arrangeras i Helsingborg om två veckor. Det är Austin Hamilton, MAI, på 100 meter, Fabian Delryd, Täby, i höjd, Amanuel Gergis, Tureberg, på 5000 meter, Isak Andersson, Upsala och Johanna Holmén Svensson, Ullevi, på 400 meter häck, alla i 22-årsklasserna. De får sällskap av diskuskastande Vanessa Kamga, Upsala, i F19.
     Andra namnkunniga i den äldsta åldersklassen med internationell erfarenhet av medaljer eller senior-SM-titlar på sin meritlista är Sofi Flink, Västerås och Simon Litzell, Hässelby (spjut), Andreas Almgren, Tureberg (800 och 1500 meter), Emil von Barth, Ullevi (100m, 200m), David Kappellin, Örgryte (stav), Irene Ekelund, MAI (200m) och Ellen Ekholm, Ullevi (höjd).
     I 19-årsklasserna hittar vi JVM-medaljören Wictor Petersson, MAI (kula och diskus), comebackande ungdomsvärldsmästaren i stav, Elienor Werner, Hässelby samt Ungdoms-EM-medaljörerna Henrik Larsson, Göta, och Kasper Kadestål, MAI, på både 100 och 200 meter. Kaspars klubbkamrat Max Hrelja utmanar på 100 meter utöver specialdistansen 110 meter häck. JEM19-fyran på 5000 meter Suldan Hassan, Ullevi, går ner till 1 500, som han förbättrade sig rejält på så sent som i förrgår. Allroundkastaren Ragnar Carlsson, Falun, är anmäld i tre grenar i P17.
     Hemsida JSM-USM17
     Hemsida USM 15-16
     /Lorenzo Nesi

Uttagningar till Ungdomsfinnkampen

Uttagningarna är ett lagarbete

Uttagningarna är ett lagarbete

AUG
10

Under och efter helgens USM och JSM kommer stora delar av laget till Ungdomsfinnkampen tas ut. Detta eftersom det inte är så många som fortsätter säsongen efter USM och JSM, om det inte är så att man är med i lag under Lag-USM, är mångkampare eller kastare. I tillägg sker utprovning av landslagskläder under JSM och annan praktisk planering ske direkt efter mästerskapen.
     
     - Jag kommer vara i Gävle men har mina spioner i Falun och de håller mig uppdaterad. Truppen kommer utgå från de 00- och 01:or som var med i Grosseto respektive Györ, förutsatt att de är hela och friska och att inga konkurrenter i grenen presterar mycket bättre. Är man Sverige-etta, sammanslaget 00- och 01:or, och vinner sitt SM så är man given i laget. 00:or prioriteras eftersom 01:orna har chans nästa år. De som är duktiga i många grenar kommer tas ut i den gren som passar laget bäst, laget före jaget gäller. Jag och mina coacher jobbar tillsammans i uttagningarna och vi hjälps åt med de svåra avgörandena, säger Rafael Askros, landslagsledare.
     
     - Vi har egna adepter till start under mästerskapen och kommer inte vara tillgängliga hela tiden. Det blir en riktigt rolig men intensiv helg och jag ber er tränare, aktiva och föräldrar att ha is i magen med att få besked om uttagningarna, fortsätter Rafael.
     
     De som blir aktuella kommer att bli kontaktade av Rafael Askros för besked om uttagning, alternativt uttagningstävling, via mail eller telefon. Besked kommer att lämnas senast den 20 augusti.
     
     - Vi vill ha med oss det allra bästa laget till Ungdomsfinnkampen och det kommer att bli några svåra uttagningsbeslut att fatta. Vi gör vårt bästa för att behandla situationen och alla rättvist. Om du som aktiv inte får chansen vid årets Ungdomsfinnkamp ska du inte misströsta utan se det som en sporre att satsa vidare mot kommande säsonger – ni är vår framtid och nästa gång kan satsningen ge ett ja, avslutar Rafael.
     
     För alla som vill komma och titta på Ungdomsfinnkampen är det viktigt att känna till att det krävs en biljett för entré – samma biljett ger möjlighet att se även seniorlandskampen samma dag. Allt om biljetter till Finnkampen återfinns på www.finnkampen.se.
     /Hillevi Thor
     

Hanna Hermansson gör mästerskapsdebut på 800 m.

Hanna Hermansson gör mästerskapsdebut på 800 m.
Foto: Deca Text & Bild

Fyra VM-svenskar torsdag kväll

AUG
10

I London tävlar två höjdhoppare och två medeldistansare i kväll. Sofie Skoog och Erika Kinsey hoppar höjdkval och Hanna Hermansson och Kalle Berglund springer försök på 800 espektive 1500 m.
     Däremot blir det ingen start i försöken på 800 m för Lovisa Lindh och för Sarah Lahti på 5000 m. Lovisa meddelade igår att en fotskada stoppar henne medan Sarah fick ont i hälsenan under 10 000 m-finalen i lördags.
     
     20.10 K Höjd kval: IF Götas Sofie Skoog har hoppat 1.94 vid två tillfällen i sommar plus 1.93 en gång och har dessutom tre topp-4-placeringar i Diamond League. Formen är på topp och möjligheterna att gå till final känns goda.
     Kvalgränsen är satt till 1.94 – samma som på OS i Rio för ett år sedan då hela 17 tjejer fixade den. Bland dem fanns Sofie som sedan slutade delad sjua i finalen på 1.93.
     Trångsvikens Erika Kinsey gör precis som Sofie sitt andra VM och var även hon med på OS i fjol. Erika har 1.94 som årsbästa underbyggt av två tävlingar på 1.92 och har också kapacitet att nå finalen. Som alltid är det viktigt att ta höjderna i första försöket och då kan det kanske räcka med 1.92 i första.
     Erika och Sofie är nummer 14 i startlistan baserat på sitt årsbästa 1.94, ett resultat de delar med ytterligare fem tjejer i startfältet som innehåller 32 aktiva från 23 nationer.
     
     21.10 K 800 m försök: Turebergs Hanna Hermansson började träna löpning på allvar så sent som för 2,5 år sedan och gör nu mästerskapsdebut. Hon har förbättrat sig ytterligare i år och satte i maj personligt rekord med 2:00.94 vilket placerar henne på 35:e plats i det 50 tjejer stora startfältet.
     Hanna springer i det sjätte och sista försöksheatet och det gäller att vara bland de tre främsta eller ha någon av de därutöver sex bästa tiderna för att ta sig vidare till semifinal.
     
     21.49 M 1500 m försök: Spårvägens Kalle Berglund satte svenskt inomhusrekord i vintras med 3:37.69 och tog sedan inne-EM-silver i Belgrad. Problem med ett knä under våren och försommaren gjorde att säsongsdebuten skedde först i slutet på juni men Kalle visade fin form direkt med 3:39. Det bekräftade han med 3:36.60 i Diamond League-tävlingen på VM-arenan i London i början på juli då han bara var elva hundradelar från det 32 år gamla svenska rekordet.
     Förberedelserna inför VM har inte varit perfekta för Kalle men två veckors höghöjdsläger inför VM har haft en positiv effekt. Han springer i det tredje och sista försöksheatet och det gäller att vara bland de sex främsta alternativt ta någon av de sex tiderna som också avancerar till semifinal.
     Årsbästamässigt ligger Kalle på 43:e plats bland de 48 anmälda så det blir en tuff.
     /Jonas Hedman

Ingen VM-start för Lovisa Lindh

AUG
09

Lovisa Lindh kommer inte starta i torsdagens VM-försök på 800 m i London på grund av en skada i foten. Hon fick känning i St. Moritz den 25 juli, vilade ett par dagar men fick sen ondare vid nästa löppass och undersöktes på plats den 28 juli. Lovisa åkte därför hem för vidare undersökning den 1 augusti och fick besked att det eventuellt skulle gå att springa VM. För att bli redo har hon avlastat foten fram till för ett par dagar sedan.
     – Lovisa kom till London idag och bestämde efter undersökning att avstå VM-start. Hon kommer fortsätta att avlasta foten och ta en dag i taget. Det går inte att säga i dagsläget när hon kommer tävla igen, säger Lovisa Lindhs tränare Johan Wettergren.
     – Lovisa har många år framför sig som löpare och det gäller att tänka långsiktigt men det är inte alltid lätt när man har ett VM framför sig och formen varit så fantastisk under sommaren, fortsätter Johan.
     Därmed blir Turebergs Hanna Hermansson ensam svenska i torsdagens 800 m-försök.
     /Hillevi Thor och Jonas Hedman

Inte marginalerna på rätt sida.

Inte marginalerna på rätt sida.
Foto: Deca Text & Bild

Khaddi fem centimeter från final

AUG
09

Det blev en blöt och sval VM-kvaltävling i längd där Ullevis Khaddi Sagnia inte hade marginalerna på sin sida. Hon inledde med ett hårfint övertramp kring 6.50 där tån bara var en centimeter för långt fram. Andra resulterade i ett grovt tramp där hon hade hälen på plastelinan framför plankan. I sista hade hon tån inne på plankan och landade på 6.42.
     För final kom till slut 6.46 att krävas i de svåra förhållandena så det kom att fattas blott fem centimeter för Khaddi.
     – Jag hade en väldigt bra känsla i hoppningen idag, den bästa på hela säsongen. Men är väldigt besviken över att jag trampade över med så lite. Men jag tar med mig känslan till nästa säsong, säger Khaddi till TV4.
     Ingen klarade direktkvalet 6.70 denna svala kväll när vattnet droppade från domarflaggan, men det är lika för alla.
     /Jonas Hedman

Tretton sekunder från VM-final.

Tretton sekunder från VM-final.
Foto: Deca Text & Bild

Nästpers av Maria i hinderförsöken

AUG
09

Onsdagen präglades av regn i London och VM-försöken på 3000 m hinder genomfördes i bara 14 grader. Örgrytes Maria Larsson startade offensivt i det andra heatet och passerade 1000 m på 3:09 men hamnade sedan i ett vakum och fick springa resten av loppet själv.
     Via 6:25 på 2000 m som nia höll hon placeringen in i mål efter 3:23 på slutkilometern fram till 9:48.13 som är hennes näst bästa tid bakom det personliga rekordet på 9:39.96. Finalkriterierna var tre bästa plus sex tider och det kom att krävas 9:35.78 för att bli en av de 15 som gick vidare.
     Inte heller Charlotta Fougberg, som sprang i det första heatet, lyckades gå vidare. Det heatet var det klart långsammaste och Charlotta passerade 1000 meter på 3:20 som sista tjej i klungan. Vid 1200 m släppte hon och fick avsluta sista kilometern ensam fram till målet som hon nådde på 10:21.21.
     – Jag är väldigt besviken. Det gjorde ont i hälsenan när jag landade på foten efter hindren men jag tänkte att adrenalinet skulle göra det möjligt. När jag fick besked om VM-uttagningen valde jag att satsa. Då går det inte att tveka och fundera, men tyvärr höll det inte, säger Charlotta som fick problem med hälsenan i maj och inte kunnat träna som hon velat sedan dess.
     /Jonas Hedman

VM London blir tredje raka VM för Charlotta och tionde mästerskapet inkluderat IEM, EM, TEM, VM och OS.

VM London blir tredje raka VM för Charlotta och tionde mästerskapet inkluderat IEM, EM, TEM, VM och OS.
Foto: Deca Text & Bild

Ett lyckorus som gick genom kroppen

AUG
09

Utomhussäsongen hade haft sin mjukstart. Tuff och ordentlig träning hade genomförts under flera månader när det som inte fick hända, tyvärr hände. Det var i slutet av maj under ett träningsläger i Frankrike som Charlotta Fougberg trampade snett under ett av träningspassen.
     – Det utlöste att min hälsena blev irriterad. Vi ligger ju på gränserna vilket gör att en vrickning ibland kan resultera i en liten skada, berättar Charlotta Fougberg över telefon från träningsläger i Sankt Moritz.
     Det var en smärta som inte ville ge sig och hon tvingades därför ställa in tävling efter tävling. Den enda hinderloppet hon hann springa var första deltävlingen i Diamond League i början av maj. Sedan skadan har hon inte tävlat något.
     – Jag ville vara smart och inte göra som jag gjorde 2015. Då tävlade jag även om jag hade ont. Nu ville jag att min skada skulle få bästa möjliga förutsättningar för att bli bra. Jag hade även en aning om att min tid på hinder i Doha skulle kunna ta mig till VM, därav valde vi att inte tävla mer, berättar hon.
     Förutom tävlingsplaneringen fick även träningspassen justeras. De första veckorna blev det inga löppass utan endast alternativ träning. Crosstrainern kom tillbaka som en gammal favorit.
     – Jag tror mycket på crosstrainer, det har hjälpt mig tidigare, bland annat inför mitt svenska rekord 2014, säger hon.
     
     Litar väldigt mycket på mina tränare
     Det blev istället grundträningstänk med fokus på att bygga volym och många långa intervaller på crosstrainer i träningsprogrammet. När hon sedan, några veckor efter, kunde springa igen behöll träningsprogrammet samma struktur, detta för att lätta på det inför VM. Även om hon längtade efter spikskor och snabba lopp har idag hon stor tro på det upplägg sitt tränarteam skapat.
     – Jag har tagit en dag i taget och jag tror på det jag gjort. Jag litar väldigt mycket på mina tränare Johan Wettergren och Richard Mattsson och även att jag har haft en väldigt bra träningsperiod hösten, vintern och våren, säger hon.
     Hon åkte på läger med bland annat Lovisa Lindh och Klara Bodinson till Sankt Moritz, Schweiz enligt planerna. Och springa, ja det har hon kunnat!
     – Jag ler varje gång jag kan ta ett steg, jag är så tacksam att jag kan träna och tävla på den nivån som jag gör, menar Charlotta.
     
     Det var ett lyckorus
     Och Charlottas 9:42.14 från den där kvällen i Doha skulle visa sig räcka för att få springa hinder på VM. I slutet av juli fick hon den efterlängtade inbjudan från IAAF om en plats på VM på 3000m hinder.
     – Det var ett lyckorus som gick genom kroppen. Även om jag kände det på mig så är det alltid väldigt kul och härligt att få den där inbjudan. Det är jättestort att få vara med på ett VM.
     På onsdagkväll springer Ullevitjejen 3000m hinder tillsammans med Örgrytes Maria Larsson på Olympiastadion.
     – Jag kommer gå ut och njuta, känna glädje över att jag är där. Jag kommer fylla mitt huvud med endast positiva tankar, tänker jag inte positivt kan de negativa tankarna komma in. Det gäller att bara boosta mig själv. Något jag kommer ha i huvudet när jag springer är VM final som repeteras i min hjärna. Sen ska jag jobba med armarna och hålla hög frekvens, inget annat kommer kunna komma in och störa mig, säger Charlotta.
     /Frida Hogstrand

JSM och USM till helgen

AUG
09

Kommande veckoslut arrangeras JSM-USM17 på Gunder Hägg-stadion i Gävle och USM för 15–16-åringar på Lugnets IP i Falun. En synnerligen intensiv helg alltså parallellt med de tre sista VM-dagarna i London.
     Det är andra gången på tre år som Gefle IF arrangerar juniormästerskapet och arrangemangsrutin har även Falu IK när det gäller USM. I högerspalten finns länkar till bl a anmälningslistor medan återkommer med mer detaljerad förhandsinfo här på friidrott.se under torsdagen.
     /Jonas Hedman

Maria Larsson – redo för VM-debut!

Maria Larsson – redo för VM-debut!
Foto: Deca Text & Bild

Tre svenskar i VM onsdag kväll

AUG
09

Maria Larsson och Charlotta Fougberg springer försök på 3000 m hinder och Khaddi Sagnia hoppar längdkval. Det är VM-svenskarna i London den sjätte tävlingsdagen.
     
     19.05 K 3000 m hinder försök: Örgrytes Maria Larsson gör sitt andra mästerskap och har i sommar förbättrat sitt personliga rekord med tio sekunder till 9:39.96. Det placerar henne femma på den svenska genom-tiderna-listan bara 1.5 sekunder från andraplatsen. För att gå till final behöver hon sannolikt förbättra den tiden med närmare tio sekunder för i såväl VM 2015 som OS 2016 krävdes 9:30 för att gå vidare på tid.
     46 tjejer från 27 länder är anmälda och avancemangskriterierna är de tre främsta från varje heat och de därutöver sex bästa tiderna.
     Svenska rekordhållerskan Charlotta Fougberg har bara gjort ett lopp i sommar och det var i Diamond League-premiären i Doha i början på maj. Då noterade hon 9:42.14 vilket var just över VM-kvalgränsen men fick en inbjudan av IAAF. Anledningen till att det inte blev fler tävlingar berodde på problem med en hälsena.
     Men den är läkt och Charlotta har tränat bra under juli vilket skett på hög höjd i St Moritz de senaste veckorna och hon kom till London så sent som på tisdagskvällen. Hon var EM-silvermedaljör 2014 och var i fjol mindre än sekunden från att gå till OS-final så rutin finns när hon nu gör sitt tredje VM.
     Charlotta springer i det första av tre försöksheat och Maria i det andra.
     
     19.10 K Längd kval: Khaddi Sagnia har gjort fyra tävlingar över sex och en halv i sommar med 6.72 som bäst på Världsungdomsspelen i Göteborg i början på juli. Det ger 18:e plats i startfälet som innehåller 30 tjejer. Direktkvalet är satt till 6.70 men så långt lär inte behövas för att ta sig till final. I Rio-OS i fjol räckte 6.53 och i VM i Peking för två år sedan 6.68. Då var Khaddi en av två svenska finalister där Erica Jarder var den andra. I finalen slutade Khaddi sjua på det ännu gällande personliga rekordet 6.78.
     /Jonas Hedman

Längsta hoppet på tre år.

Längsta hoppet på tre år.
Foto: Oscar Gidewall

Svenskt årsbästa av Erik Ehrlin

AUG
09

På tävlingen ”Udda grenars kväll” på Enskede IP hoppade Hammarbys Erik Ehrlin hela 16.23 i tresteg i en medvind av 1.4 m/s. Det är svenskt årsbästa med nära halvmetern och bara fem centimeter från hans tre år gamla personliga rekord som ger tiondeplatsen på den svenska genom-tiderna-listan.
     Gamla svenska årsbästat var 15.76 och Erik hade också hopp på 15.97w plus några övertramp kring sexton meter. Resultatet är hans tredje över 16 meter i godkänd vind.
     
     Bra 1500 m-tider i Huddinge
     På Källbrinks IP arrangerades ett 1500 m-lopp där åtta svenskar underskred 3:53 vilket förändrade stora delar av den svenska årsstatistiken. Norges Ferdinand Kvan Edman vann på 3:42.95 före Daniel Lundgren, Tureberg, 3:44.88 (en dryg sekund från pers) och med Ullevis JEM-fyra på 5000 m, Suldan Hassan, trea på 3:46.67 vilket var personbästa med 3.5 sekunder. Personligt rekord satte även fyran John Foitzik med 3:46.67.
     /Jonas Hedman

Senaste veckan
Veckan 9.8 - 16.8

Vanessa imponerar – rekord igen!
Det tycks vara en kanonsäsong Upsalas Vanessa Kamg...

Nordiska 19-årskampen: Truppen klar
Sommarens junior-EM är förbi men redan till helgen...

Karin Torneklint om VM i London
Ett VM på tio dagar har nu avslutats och den s...

Sista anmälningsdag: Friidrotts-SM
Med en bit in i augusti är det inte många dagar kv...

JSM3: Medeldistansens tripplar
Sävedalen firade triumfer på 5000 meter i K22. Lin...

JSM3: Frobe ledde perståget
William Frobe sänkte sig med en sekund när hann va...

JSM3: Bianca fyllde dagen
med två medaljer och två pers

Bianca Salming hann med mer än en vanlig sjukampss...

JSM3: Hemmahopp prickade formen
Med såväl 1.78 som 1.80 i tredje vann Louise Ekman...

JSM3: Max och Ragnar på världsnivå
MAI:s Max Hrelja vann 110 meter häck på Junior-SM ...

Löparfest och insamling
Nu när semestertiden övergår till sensommar är det...

USM3: Dubbelvinnarna
I våra andra USM-texter omnämns Carl af Forselles,...

USM3: Fyra guld igen för Calle
Johan Claeson, Tranås, som är med i toppen på P16-...

USM3: Tvära kast i Falun
13 ungdomsmästare i 16 kastgrenar korades under Un...

USM2: Vilken längdduell!
Carl Af Forselles bad om att få upp ribban på 2.18...

JSM2: Andreas första av tre
Andreas Carlsson nöjer sig med tre hoppgrenar på å...

JSM2: Vanessa juniorfemma i Europa
Våra tre 50+kastare i diskus i den gyllene årskull...

USM/JSM 2: Dubblarna i medeldistans
Turebergs favoriter tog hem 1500-loppen i den älds...

JSM2: Vinnarna i sprintkarusellen
Den svåra kombinationen att springa försök på 200 ...

JSM2: Finnkampen i sikte
Eftersom seniorerna inte har noterat en lång rad a...

JSM2: Maja lika högt som Kajsa
En av mest emotsedda duellerna på Junior-SM i Gävl...

Till slut tog Fanny över kulrekordet
Det sextonde svenska seniorrekordet för i år kom p...

Följ JSM & USM
SM-juniorernas och- ungdomarnas andra tävlingsdag ...

USM1: Segrare från hela riket
De 15 första titlarna på Ungdoms-SM i Falun spreds...

JSM1: Överlägsna släggvinnare
JEM19-finalisten Grete Ahlberg var bara åtta centi...

JSM1: Awet hårfint före Vidar
Öisaren Awet Mengsteab tog en prestigeseger över l...

JSM1: Återfunnen vinterform
Jesper Hellström gjorde sin bästa trestegstävling ...

Snabbt på JSM med vindens hjälp
En stark vind över upploppet på Gunder Hägg Stadio...

Kalle 1.4 sekunder från VM-final
Det var två semifinaler på 1500 m i London på fred...

Hanna satte personbästa i VM-semin!
Turebergs Hanna Hermansson stod för en fantastisk ...

Fredrik Samuelsson bryter tiokampen
Hässelby-mångkamparen inledde VM-tiokampen i Londo...

13.82 av Fredrik Samuelsson
I VM-tiokampens tredje gren kula stötte Fredrik 13...

Följ resultaten på JSM & USM
JSM-tävlingarna har inletts i ett blåsigt Gävle. ...

VM-tiokampen efter två grenar
Efter mindre goda 11.24 på 100 m gjorde Fredrik Sa...

Fredrik har inlett VM-tiokampen
Förste svensk på Olympiastadion i London på fredag...

Tre VM-svenskar under fredagen
Hässelbys Fredrik Samuelsson inleder tiokampen i L...

Lysande löpning av Kalle – är i semi!
Det var tre försöksheat i VM på 1500 m och de två ...

Inget flyt för Sofie och Erika
Höjdkvalet på VM i London blev ingen bra tävling f...

Hanna är i VM-semifinal!
Turebergs Hanna Hermansson gjorde ett riktigt bra ...

Gott om profiler på JSM
Vid lunchtid i morgon fredag startar Junior-SM i G...

Uttagningar till Ungdomsfinnkampen

Under och efter helgens USM och JSM kommer stora d...

Fyra VM-svenskar torsdag kväll
I London tävlar två höjdhoppare och två medeldista...

Ingen VM-start för Lovisa Lindh
Lovisa Lindh kommer inte starta i torsdagens VM-fö...

Khaddi fem centimeter från final
Det blev en blöt och sval VM-kvaltävling i längd d...

Nästpers av Maria i hinderförsöken
Onsdagen präglades av regn i London och VM-försöke...

Ett lyckorus som gick genom kroppen
Utomhussäsongen hade haft sin mjukstart. Tuff och ...

JSM och USM till helgen
Kommande veckoslut arrangeras JSM-USM17 på Gunder ...

Tre svenskar i VM onsdag kväll
Maria Larsson och Charlotta Fougberg springer förs...

Svenskt årsbästa av Erik Ehrlin
På tävlingen ”Udda grenars kväll” på Enskede IP ho...

Förra veckan
Veckan 2.8 - 9.8

Ingen VM-start för Lovisa Lindh
Khaddi fem centimeter från final
Nästpers av Maria i hinderförsöken
Ett lyckorus som gick genom kroppen
JSM och USM till helgen
Tre svenskar i VM onsdag kväll
Svenskt årsbästa av Erik Ehrlin
Fanny 49 cm från VM-final
Niondeplats för Armand i VM-finalen
Kvällens VM-svenskar: Mondo&Fanny
Bra svensk avslutning på veteran-EM
Sista dagen: Träff om psykisk ohälsa
Meraf nia i VM-finalen
Mottagande med silverglans
Meraf springer VM-final ikväll
Andreas 0.42 från VM-final
Angelica tia i stavfinalen
Kvällens VM-svenskar:
Angelica och Andreas

Hård mästerskapsdebut för Lisa
Tuff maratonresa på Londons gator
Mondo Duplantis klar för VM-final!
Nästpers av Napoleon trots fall
Sju VM-tävlar söndag förmiddag
Michel åtta i längdfinalen plus ett riktigt långt hopp, men …
Sarah bröt 10 000 m
VM-silver för Daniel Ståhl – gjorde sitt livs näst bästa resultat
Michel inleder längdfinalen med 8.18!!
Meraf klar för VM-final på 1500 m!
69.19 i VM-finalen av Daniel Ståhl!!!
Fyra svenskar i VM-final ikväll
VM2: Härlig löpning av Andreas – är i VM-semifinal!
VM2: Inget avancemang för Ida och Marinda
Inför VM: ”Det är allt eller inget”
Ida, Marinda och Andreas gör VM-debut
Utmärkt förstadag på VM i London!
Simon – finalist i sitt första VM!
Angelica vidare till final
Meraf klar för semifinal!
Daniel och Michel till VM-final!
Första VM-kvällen är igång
Kombinera friidrott med studier
Svenska framgångar på veteran-EM
Förändringsvindar inom IAAF
VM1: Åtta svenskar tävlar ikväll
Nedräkning VM: 1 dag...
Medicinsk utbildningsträff på Stadion
Truppen börjar samlas i London

Två veckor sedan
Veckan 26.7 - 2.8

Truppen börjar samlas i London
29 medaljer till Sverige halvvägs in i veteran-EM
Gå med idrottsrörelsen i PRIDE-tåget
Nedräkning till VM...
Sista anmälningsdag: JSM och USM
Månadens i juli ... hos SAS!
Tom snabbast i Sundsvall Windsprint
Fanny snuddade åter vid rekordet
Swiss Alpine: Seger för Ida!
EYOF: Strålande svenskt facit med fem medaljer!
Svenska årsbästan av Leffe och Alexander
EYOF: Alva Sundin tog brons
Hoffer tog Sveriges första VEM-guld
"Jättekul att få göra VM-debut!"
Spänning i Papperslandskampen!
EYOF: Calle fightades om guldet!
EYOF: Vilket lopp av Johan – silver!
Dagar med analyser i Växjö
Från Grosseto till Karlstad
Fougberg och Petersson till VM
EYOF: Bra start med dubbla medaljer!
Tuff svenskduell i tiokamp inleder Veteran-EM i Aarhus
Kramer får sällskap av Sagnia, Pettersson, Berglund och Blomberg