Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Tisdag 24 oktober 2017

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Frida Hogstrand
redaktör
073-626 98 88

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Mondo finalist till IAAF-pris!

OKT
23

Internationella friidrottsförbundet har årligen en Athletics Awards-gala där världens främsta friidrottare hyllas för sina prestationer under året som varit.
     Under måndagen släpptes de tre + tre finalistnamnen till "Rising Star Award", en priskategori för juniorer och - numera - unga seniorer.
     Bland de tre manliga kandidaterna finns Mondo Duplantis! 17-åringen får dock tufft motstånd av två 21-åringar: Världsmästaren Karsten Warholm och VM-tvåan på 100m Christian Coleman.
     Vinnaren offentliggörs på galan 24 november i Monaco.
     IAAF:s motiveringar
     Anm: Sverige har haft två tidigare "Rising stars": Carolina Klüft 2002 och Angelica Bengtsson 2010.
     /Frida Hogstrand

Veteranfriidrottarna Catrine Eriksson, Anna Ek och Marie Grahn.

Veteranfriidrottarna Catrine Eriksson, Anna Ek och Marie Grahn.
Foto: Jenny Åkervall

Fullt fokus på veteranfriidrotten

OKT
23

I helgen samlades veterandistriktsombud och aktiva veteranfriidrottare från hela Sverige på Bosön för att diskutera temat ”Mer och bättre veteranfriidrott”.
     På programmet stod föreläsningar av bland annat den legendariske svenske antidopingsjägaren och professorn Arne Ljungqvist men också träning och en sanktionerad stående längdhoppstävling hanns med under den två dagar långa konferensen.
     Veteranfriidrotten i Sverige växer, det syns tydligt på såväl svenska som internationella mästerskap där antalet svenska deltagare hela tiden blir fler. Samtidigt vittnade flera av de deltagande distriktsombuden på helgens konferens om att klubbar och aktiva brottas med hur de ska organisera sig. Vissa distrikt har förvisso en mycket aktiv verksamhet men den bygger ofta på enskilda eldsjälars insatser. Många upplever också att de saknar stöd från sina klubbar och att veteranfriidrotten behandlas styvmoderligt eller rent av motarbetas.
     - Jag upplever hela tiden att vi får kämpa för att få utrymme och att vår verksamhet inte riktigt räknas. Jag får ofta höra att ”vår bästa tid har redan varit” och att vi underförstått inte borde hålla på med friidrott längre, sa Carin Thornander, veteranombud från Uppland.
     Den bilden bekräftades delvis av Johan Storåkers, ledamot av Svenska friidrottsförbundets styrelse, som höll en av många uppskattade föreläsningar under konferensen.
     
     Förbundet lyfter vikten av det livslånga idrottandet
     - Veteranfriidrotten har varit lite som en isolerad ö och där måste vi få till stånd en förändring, både praktiskt och attitydmässigt. Det är viktigt att veteranfriidrotten känner sig inkluderad i den svenska friidrottsfamiljen, sa han.
     Johan Storåkers berättade också att Svenska friidrottsförbundet nyligen tagit ett policybeslut om att på olika sätt lyfta och synliggöra veteranfriidrotten.
     - Just nu arbetar hela idrottsrörelsen för att stimulera det livslånga idrottandet och där försöker friidrotten följa med. Vi har tidigare fokuserat väldigt mycket på barn- och ungdomar och på tävlingsverksamhet, nu behöver vi bredda det och bejaka en inkluderande idrott där fler ska kunna gå in och ut i idrotten. Det gäller veteraner, men också unga från 20 år och uppåt som ofta slutar med friidrotten alldeles för tidigt.
     Till veteranombudskonferensen kom även representanter från Simförbundets mastersutskott och berättade hur deras verksamhet var uppbyggd. Liksom Svenska Friidrottsförbundets Daniel Bergin för att prata om det pågående arbetet med en träningsmanual som även kommer innehålla en hel del för aktiva över 35.
     En av de mer uppskattade programpunkterna var föreläsningen av Arne Ljungqvist som berättade om sitt långa och stundom dramatiska arbete med antidopning runt om i världen.
     
     ”Intressanta och motiverande dagar”
     - Jättekul och inspirerande dagar, sammanfattade Marie Grahn, nyvalt distriktsombudet från Blekinge, efteråt. Nu känns det väldigt motiverande att åka hem och dra igång verksamheten med förnyad kraft.
     Hon fick medhåll från ett annat nytt ombud, Catrine Eriksson, från Östergötland.
     - Det har varit intressant att få en inblick i hur veterankommittén organiserar sig och vad de gör för arbete. Sen är det tydligt att vi som engagerade individer kan göra väldigt mycket för att väcka intresset för veteranfriidrott i större grupper. Gör vi det på ett bra sätt finns verkligen potentialen att veteranfriidrotten skulle kunna bli riktigt stor, sa hon.
     /Jenny Åkervall
     
     

Är du vår nästa landslagsledare?

OKT
23

Härmed utlyser Svensk Friidrott en ny landslagsledare för ungdom- och juniorlandslaget med tidsperiod 2018-2023. Första uppdrag blir därmed som ledare för 2018 års ungdomslandslag födda 2001-2002.
     Rafael Askros blir under nästa år landslagsledare för 19-årslaget och Jonas Anshelm har hand om 22-årslaget.
     Vill du vara med och skapa nya svenska friidrottsframgångar? Sista ansökningsdag 24 november.
     Till ansökan och mer information
     /Frida Hogstrand

Stark Meraf - Svenskt rekord!

OKT
22

För drygt ett år sedan satte Hässelbys Sarah Lahti svenskt rekord på 10km landsväg. Under lördagen var det Meraf Bahta raska kliv som gjorde att hon tog över titeln som svensk rekordhållerskan på distansen. Med tiden 31:44 från lördagens lopp i Norge slog Hällelöparen Sarahs tidigare bästa resultat 31:52.
     /Frida Hogstrand

Ansökan för idrottsmedel öppen

OKT
20

Möjligheten att söka föreningsstöd är öppen under hösten fram till söndagen den 17 december. Tidsperioden att söka föreningsstöd för är likt tidigare, det vill säga för höstens och vinter aktiviteter/projekt.
     Handläggningen kommer ske fortlöpande och ambitionen är att ansökan ska handläggas inom tre veckor från att ansökan skickats in.
     All information och kriterier
     /Frida Hogstrand

Tips & råd till friidrott i gymnastiksal

Materialet blir ditt för 200 kronor.

Materialet blir ditt för 200 kronor.

OKT
20

Även om inomhushallarna blir allt fler runt om i landet så utövas mycket träning i gymnastiksalar. Ibland kan det behövas instruktioner, tips och råd för hur denna träning kan utföras.
     "Friidrott i gymnastiksal" är en DVD-serie som släpptes 2013 första gången. Serien består av totalt tre filmer som innehåller ett brett utbud av träningsövningar, uppvärmning och presentation av friidrottens grengrupper. Övningar utgår från barn i åldern 7 -12 år.
     För beställning och mer info
     /Frida Hogstrand

Tävling-och träningsresor kan numera göras billigare.

Tävling-och träningsresor kan numera göras billigare.
Foto: Ryno Quantz

Nya erbjudanden från partners
- Tjäna och spara till föreningen

OKT
19

I en förening är det många bitar som ska passa ihop. För att underlätta arbetet kan nu Svensk Friidrotts samarbetspartners vara till stor hjälp.
     I veckan lades ett antal erbjudanden upp på hemsidan för din förening att nyttja. Här finns det pengar att både tjäna och spara!
     – Vi har många partners som vill vara med och utveckla friidrotten och hjälpa våra föreningar på bästa sätt. Genom att skapa dessa erbjudanden hoppas våra partners att det blir både smidigare och billigare för våra medlemsföreningar, säger Magnus Malmsborg, marknadskoordinator på Svenska Friidrottsförbundet.
     Ska din förening resa, boka hotell eller göra andra inköp? Glöm inte att kika in på sidan över erbjudanden som kan passa din förening. Hemsidan kommer med tiden uppdateras genom nya erbjudanden.
     Erbjudanden via samarbetspartners
     /Frida Hogstrand

Påminnelse: Sista anmälningsdag!

Senaste start på terräng-SM
<br/>var 2014 för Hälles Meraf.

Senaste start på terräng-SM
var 2014 för Hälles Meraf.
Foto: Deca Text & Bild

OKT
19

Idag, torsdagen 19 oktober är sista dag för anmälan till terräng-SM. Mästerskapet är ett ypperligt tillfälle för alla löpare som siktar på en start i novembers NM-JNM eller EM/JEM i december.
     Terräng-SM arrangeras för första gången av Huddinge AIS och plats för den svenska uppgörelsen är Visättra sportfält med gångavstånd från Flemingsbergs station.
     Flest antal deltagare är just nu i klassen män 4 kilometer där fjolårets dubbelsegrare Abraham Adhanom är en av de anmälda. Napoleon Solomon och Jonas Leanderson är två andra starka namn.
     En annan att hålla koll på är Meraf Bahta som är tillbaka i terrängen efter två års uppehåll från mästerskapet. Meraf vann både 4 och 8 km 2013 och 2014. VM-löparen Maria Larsson blir en som Meraf får möta till nästkommande helg.
     Direkt till anmälan
     Uttagningskriterier
     /Frida Hogstrand

Sökes: Ledamöter till Ungdomsrådet

OKT
18

Svensk Friidrotts ungdomsråd har funnit i 12 år och fyller en viktig funktion i Svensk Friidrott. Syfte med rådet är att öka ungas engagemang, delaktighet och inflytande samt att arrangera mötesplatser och bygga nätverk för unga ledare.
     Svensk Friidrott efterlyser nya ledamöter till ungdomsrådet, är du den vi söker? Redan nu startar rekryteringsprocessen till nästa års ungdomsråd som formellt tillträder i samband med förbundsårsmötet mars 2018. Mandatperioden är på två år och den som nomineras får vara 18-25 år.
     Senast den 22 november behöver vi er nominering.
     Läs mer om ungdomsrådet och till anmälan
     /Frida Hogstrand

Inte specialen diskus utan släggan - nytt pers 55.10 - var nyckeln till  att Vanessa nu är inte bara nr 2 i årets Castorama utan också nr 8 genom tiderna.

Inte specialen diskus utan släggan - nytt pers 55.10 - var nyckeln till att Vanessa nu är inte bara nr 2 i årets Castorama utan också nr 8 genom tiderna.
Foto: Deca Text & Bild

Castorama: Bara spurten kvar nu!

OKT
18

På söndag den 22 oktober löper 2017 års Castorama-period - som startade sista helgen i augusti - ut. Den lägesrapport inför de sista fyra dagarna som vi nu presenterar bygger på totalt 154 inrapporterade tävlingar där 813 deltagare tillsammans gjort 1059 serier!!
     I det individuella toppskiktet är det två förändringar, båda från Upsala IF: På den manliga sidan passerade Tim Wunger till slut "dröm-3" genom att efter tre tidigare serier på 2.989, 2.999 och 2.999 (ja, två gånger en ynka poäng ifrån!) noteras för 3.016. Fyra serier inom 28 p!
     Och i den kvinnliga 98-kampen om andraplatsen bakom Fanny Roos svängde det åter över till fördel för Vanessa Kamga som adderat 99 p till sina tidigare 3.135 och därigenom passerat Anna Karlsson. Vanessas 3.234 ger henne dessutom plats nr 8 genom tiderna!
     Aktuella topp-10 individuellt:
     K: 1) Fanny Roos 24Seven 3.714, 2) Vanessa Kamga Upsalas 3.234, 3) Anna Karlsson Motala 3.209, 4) Mathilda Eriksson Huddinge 3.133, 5) Ida Storm Malmö 2.971, 6) Sara Lennman Katrineholm 2.936, 7) Hillevi Carlsson Falun 2.911, 8) Marinda Petersson Malmö 2.908, 9) Victoria Engström Kindmark Upsala 2.825, 10) Ida Stenbäck Bore 2.820.
     M: 1) Simon Pettersson Upsala 3.541, 2) Niklas Arrhenius Spårvägen 3.414, 3) Daniel Ståhl Spårvägen 3.272, 4) Lasse Ohtamaa Huddinge 3.033, 5) Gustav Liberg Ullevi 3.025, 6) Tim Wunger Upsala 3.016, 7) Marcus Nilsson Högby 3.012, 8) Axel Norén Hässelby 2.959, 9) Niklas Wiklund Skellefteå 2.953, 10) Arwid Koskinen Huddinge 2.952.
     Tim och Vanessa bidrog dessutom till att Upsala kunde återta ledningen totalt från Hässelby. Nu står det 30.730 mot 30.396.
     Kan Spåret spurta lika bra även i år?
     Men ett allvarligt hot mot dem båda har också gjort sig påmint - Spårvägen. Trots att man ännu inte fått ihop fullt lag - det fattas fortfarande tre - har Spåret nämligen klättrat ända upp till 9:e platsen med en total på i närmare 23.000 poäng
     Och eftersom det snarast varit regel de senaste sex åren att Spåret spurtat sig till segern just den sista helgen vore det oklokt att räkna bort dem nu. T ex har ju en sådan som Leif Arrhenius - fem segrar och fem andraplatser senaste tio åren - ännu inte kört i år.
     Men även aktuella ledaren Upsala har aktiva i USA med möjlighet att höja föreningens totalpoäng, så ingenting är avgjort.
     Aktuella topp-10 lag:
     1) Upsala 30.730, 2) Hässelby 30.396, 3) IF Göta 27.997, 4) Tureberg 24.599, 5) Örgryte 23.438, 6) Åhus 23.253, 7) Huddinge 23.124, 8) Malmö 22.776, 9) Spårvägen 22.729, 10) Skellefteå 22.568.
     Lagmomentet handlar dock inte bara om topp-3-prestige och -priser utan det finns ytterligare fyra uppmuntringspriser (också presentkort för inköp av kastredskap) som varje förening som får ihop fullt lag (minst 12 personer som kört en Castorama-serie) har chans på.
     Nu redan inför slutdagarna har inte mindre än 33 klubbar uppfyllt det kriteriet och ytterligare ett 10-tal har bara några ströplatser att fylla.
     Allt om Castorama 2017
     / A. Lennart Julin

Hanna stark i Amsterdam

OKT
18

Helgens styrkebesked kom från Hanna Lindholm som sprang in på 2:39:45 från TCS Amsterdam Marathon. Huddingetjejen underskred därmed kvalgränsen för laguttagning till Europacupen 12 augusti.
     – Att jag klarat kvaltiden för en eventuell lagstart på EM är givetvis kul men det är inte omöjligt att jag ger mig på ett maratonlopp till innan kvaltiden går ut. Jag tror att det finns mer att hämta för mig på just maratondistansen än på andra distanser, menar Hanna.
     37-åringen berättar att hon dragits med skador under en period med att hon tillsammans med sin tränare Per Synnerman nu fått det att fungera.
     – Jag kände att jag hade kontroll på loppet hela vägen och fick i mig lagom med energi. Mina 5:or hade lite mer varierande fart än jag tänkt mig vilket delvis berodde på att jag jagade ikapp klungor ibland samt att det på vissa sträckor blåste en del, säger Hanna.
     Alla senaste resultat
     /Frida Hogstrand

Lennarts ord efter EAA:s utmärkelse

OKT
17


     
     A. Lennart Julin blev i lördags första svensk att tilldelas EAA:s Golden Pin. Friidrottskanalen fick en stund med Lennart där han berättar hur det var att få priset.
     /Frida Hogstrand

Från Skellefteå kommun: Rickard Jonsson, Hans Pettersson och Kristina Stålhös samt Niklas Wiklund från Skellefteå AIK Friidrott.

Från Skellefteå kommun: Rickard Jonsson, Hans Pettersson och Kristina Stålhös samt Niklas Wiklund från Skellefteå AIK Friidrott.
Foto: Daniel Bergin

Ny friidrottshall till Skellefteå

OKT
17

I stadsdelen Morön i Skellefteå ska kommunen öppna en ny skola efter sommarlovet 2020. En av vinnarna i samband med bygget blir Skellefteå AIK Friidrott som då kommer kunna flytta sin inomhusverksamhet från kombihallen i ishallen till en ordentlig friidrottsanläggning. I hallen kommer all utrymme som krävs för träning och SM-tävlingar i friidrott finnas.
     Svensk Friidrotts anläggningskommitté är inkopplade på ärendet och hjälper kommunen med rådgivning och tekniska specifikationer för att Florahallen ska bli så bra som möjligt.
     /Daniel Bergin och Frida Hogstrand

Senaste veckan
Veckan 17.10 - 24.10

Mondo finalist till IAAF-pris!
Internationella friidrottsförbundet har årligen en...

Fullt fokus på veteranfriidrotten
I helgen samlades veterandistriktsombud och aktiva...

Är du vår nästa landslagsledare?
Härmed utlyser Svensk Friidrott en ny landslagsled...

Stark Meraf - Svenskt rekord!
För drygt ett år sedan satte Hässelbys Sarah Lahti...

Ansökan för idrottsmedel öppen
Möjligheten att söka föreningsstöd är öppen under ...

Tips & råd till friidrott i gymnastiksal
Även om inomhushallarna blir allt fler runt om i l...

Nya erbjudanden från partners
- Tjäna och spara till föreningen

I en förening är det många bitar som ska passa iho...

Påminnelse: Sista anmälningsdag!
Idag, torsdagen 19 oktober är sista dag för anmäla...

Sökes: Ledamöter till Ungdomsrådet
Svensk Friidrotts ungdomsråd har funnit i 12 år oc...

Castorama: Bara spurten kvar nu!
På söndag den 22 oktober löper 2017 års Castorama-...

Hanna stark i Amsterdam
Helgens styrkebesked kom från Hanna Lindholm som s...

Lennarts ord efter EAA:s utmärkelse
A. Lennart Julin blev i lördags första svensk ...

Ny friidrottshall till Skellefteå
I stadsdelen Morön i Skellefteå ska kommunen öppna...

Förra veckan
Veckan 10.10 - 17.10

Lennarts ord efter EAA:s utmärkelse
Ny friidrottshall till Skellefteå
Maxad löparhelg i Skövde
Vad en morgonjogg kan ge…
Årets high school-friidrottare
Sara till Visättra - med skarpt sikte
Många svenskar på europeiskt möte
Lennart får EAA:s Golden Pin
- Första svensk någonsin

Webbaserad utbildning -
för fler pålästa friidrottsföräldrar

Internationell tränarkurs tillbaka!

Två veckor sedan
Veckan 3.10 - 10.10

Internationell tränarkurs tillbaka!
Tiden är inne..
Ett unikt sätt att satsa på sin idrott
David snabbast i år
Castorama med tre helger kvar
Antidopingnestor dragplåster på veteranombudskonferens
Nya hjälpmedel till föreningar för rekrytering av äldre nybörjare
Lennart kommenterar Terräng-SM
WADA:s dopinglista 2018:
Förbundsläkarens råd

Ida om stödet: "En stor ära"
Nytt kommunikationsteam sökes