Söndag 14 februari 2016

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Ansvarig utgivare
Anders Albertsson
072-249 53 50

Utgivningsbevis
Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se
Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och
media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Segermarginalen på 50.5 poäng är sannolikt den största någonsin av ett svenskt landslag i förhållande till antal grenar. Fr v Jasmin Sabir, Anna Silvander, Charlotta Fougberg och Sara Lennman.

Segermarginalen på 50.5 poäng är sannolikt den största någonsin av ett svenskt landslag i förhållande till antal grenar. Fr v Jasmin Sabir, Anna Silvander, Charlotta Fougberg och Sara Lennman.
Foto: Deca Text & Bild

Nordenkampen:
Dubbelseger med mersmak

FEB
13

Sverige var favorittippade på både manliga och kvinnliga sidan när Nordenkampen genomfördes i Växjö på lördagseftermiddagen och förväntningarna infriades med råge. Manliga laget vann med 29 poäng före Norge och det kvinnliga med hela 50.5 före Finland. Därmed hemfördes femte dubbelsegern av sex möjliga sedan 2011.
     – Jag är så stolt över alla i laget som verkligen går in och kämpar om varje poäng, säger förbundskapten Karin Torneklint.
     Det var slutsålt i Telekonsult Arena vilket innebar bra tryck och härlig stämning och i kombination med de snabba och sprintvänliga banorna blev det mängder av personliga rekord av vilka flera letade sig in på tio-bästa-listorna genom tiderna (noga räknat sex stycken). Antalet blågula dubbelsegrar var också halvdussinet och antalet ärevarv nästan lika många!
     De individuella höjdpunkterna var många denna dag men ur landskampssynpunkt noterar man Tom Kling-Baptistes dubbelseger på sprint (6.72/21.07; sexa genom tiderna) och Staffan Eks 3000 m-seger följt av en andraplats på 1500 m drygt 1.5 timme senare.
     Flera segerresultat höll världsklass, bl a Angelica Bengtssons i stav (4.66), Andreas Otterlings i längd (8.01) och Sofie Skoog i höjd (1.94). Det blev faktiskt också ett svenskt rekord – kvinnliga 4x200 m eftersom 1:36.86 var 0.03 bättre än vad kvartetten i Nordenkampen i Steinkjer 2012 noterade.
     Resultat
     Män: 1) SWE 146; 2) NOR 117; 3) FIN 111; 4) DEN/ISL 85
     Kvinnor: 1) SWE 155; 2) FIN 104.5; 3) DEN/ISL 101.5; 4) NOR 100
     /Jonas Hedman

Sofie Skoog trodde knappt det var sant när ribban låg kvar på 1.94!

Sofie Skoog trodde knappt det var sant när ribban låg kvar på 1.94!
Foto: Deca Text & Bild

Sofie klarade OS-kvalgränsen

FEB
13

Sofie Skoog kom till Växjö med ett färskt personligt rekord i höjd på 1.91 och klarade i Telekonsult Arena sex raka höjder i första försöket innan 1.92 kom i andra med darr – innepers med 1 cm och tangerat totalpers.
     Publiken var verkligen med på noterna och det taktfasta klappandet bidrog säkerligen till att lyfta henne högre än någonsin tidigare. För efter att ha varit nära i första på 1.94 gled hon till publikens glädje över i andra! Sofie trodde knappt det var sant och kroppsspråket indikerade på alla sätt att detta hade hon väntat på! Hon gjorde sedan tre försök på 1.96 där det sista inte var oävet.
     Faktum är att hon med 1.94 överträffade den internationella OS-kvalgränsen med 1 cm och tangerade SOK:s!
     – Det var jättegött idag! Jag fick med farten i ansatsen och därför blev det extra högt. I årets första tävlingar har jag haft en stabilitet som gör att jag kan koncentrera mig mer på detaljerna. För mig är det viktigt att hela tiden slå nytt personligt rekord. Det är allt jag kan påverka själv, sa Sofie som avancerade från åttonde till delad fjärdeplats på den svenska genom-tiderna-listan.
     Hennes tränare Stefan Holm var inte på plats denna dag så det var istället pappa Holm – Johnny – som coachade och det fungerade ju alldeles utmärkt! Lisa Engman slutade tvåa på tangerade årsbästat 1.85 vilket innebar dubbelseger.
     /Jonas Hedman

Andreas över åtta

FEB
13

Längdtävlingen hade en förhandsfavorit i IEM-bronsmedaljören Andreas Otterling och han ledde också tävlingen igenom. I sista kom så årets hittills bästa träff och han landade på rätt sida om åtta meter – 8.01!
     JEM-fyran från Eskilstuna i somras, Thobias Nilsson Montler, höll andraplatsen genom alla sex omgångarna och avslutade med 7.57 vilket innebar dubbelseger.
     I den kvinnliga tävlingen var Khaddi Sagnia först ut och åstadkom ett godkänt hopp vars mätning det dock blev problem med så hon fick göra om det i slutet på omgången. Serien innehöll fyra hopp över 6.40 som alla räckt till seger där 6.52 var det längsta.
     Malin Marmbrandt satte inomhuspers med först 6.28 och så 6.33 i sista (upp som tia genom tiderna) som så när räckt till dubbelseger. Andraplatsen tog till slut Islands Hafdís Sigurdardóttir på samma resultat men med bättre andrahopp.
     /Jonas Hedman

Vilket lopp av Lovisa!

FEB
13

På 800 m drog haren Ebba Svantesson i jämn och fin fart med isländska rekordhållerskan Aníta Hinriksdóttir närmast bakom som passerade 200 m på 29.1 och sedan tog spets efter 370 meter. 400 m gick på 59.9 med Norges Hedda Hynne som tvåa och en bit ner i fältet fick Lovisa Lindh ett störningsfritt lopp. Efter en stark avslutning kom hon in som trea på 2:02.33 – pers med en knapp sekund och 0.17 under IVM-kvalgränsen!
     – Grymt härligt att klara kvaltiden till inne-VM! Det var skönt att veta från början att det fanns en farthållare och att det skulle bli ett snabbt lopp. Jag fick ett bra lopp och hade bara en mindre incident, säger Lovisa.
     /Jonas Hedman

Världsklass av Angelica

FEB
13

Stavtävlingen innehöll fyra tjejer med personliga rekord på 4.55 eller bättre och Angelica Bengtsson hade inte gjort någon hemlighet av att hon siktade på det färska nordiska rekordet på 4.71 som 17-åriga finskan Wilma Murto nyligen satt.
     Murto var också med i tävlingen men försvann redan på 4.45. Istället var det Angelica, Michaela Meijer och förra finska rekordhållerskan Minna Nikkanen som fortsatte upp på 4.51 som alla tre klarade med möda, Angelica och Michaela i tredje försöket.
     När Nikkanen tog 4.61 i första med darr innebar det personligt rekord men även Angelica gled över direkt medan ribban föll alla tre gångerna för Michaela. Det var dock riktigt nära i sista.
     4.66 blev för högt för Nikkanen som dock var riktigt nära i andra medan Angelica tog i sista med darr och därmed säkrade segern. Hon avslutade med tre försök på IVM-kvalhöjden 4.71 där hon avbröt de två första på vägen upp och sprang igenom i sista.
     /Jonas Hedman

Alexander Brorsson vann 60 m häck inför hemmapubliken och snuddade vid IVM-kvalgränsen.

Alexander Brorsson vann 60 m häck inför hemmapubliken och snuddade vid IVM-kvalgränsen.
Foto: Deca Text & Bild

Alexander och Fanny gladde

FEB
13

Två som hade extra mycket stöd av publiken var Växjö-borna Fanny Roos och Alexander Brorsson. Fanny vann kula överlägset på 16.80 och hade samtliga sina fyra godkända stötar längre än tvåans.
     Alexander hade en intensiv eftermiddag med dubbla individuella. Han inledde med 60 m häck där han fightades med finländaren Elmo Lakka på banan bredvid hela vägen och fällde sig just före på 7.75 – bara 0.02 från det tre år gamla perset och tre hundradelar från IVM-kvalgränsen. Några timmar senare sprang han 200 m och lyckades trots ett felsteg i första kurvan bli tvåa i sitt heat på 21.59.
     Snabbt häcklopp var även det kvinnliga som vanns av Nooralotta Neziri på 8.11 före Maja Rogemyr som med 8.34 bara var 0.03 från pers.
     /Jonas Hedman

Sarahs bästa hittills

FEB
13

På 3000 m var Sarah Lahti och Charlotta Fougberg ute efter VM-kvalgränsen 9:00 och farthållaren Lisa Öhberg såg till att det blev jämn och fin fart första tredjedelen genom att dra fram duon till 2:59. Resten av fältet släppte mer eller mindre direkt.
     Vid 1000 m-passeringen tog Sarah över och efter att Charlotta dragit 2-3 varv återtog hon tätpositionen och fick lucka efter 1900 m. Den växte till uppåt 50 meter och hon nådde målet på 9:01.16 – personligt rekord med 15 sekunder och bara dryga sekunden från IVM-kvalgränsen! Och nu är Sarah tvåa genom tiderna i Sverige inomhus!
     Charlotta hade ett bra avslutningsvarv och spurtade i mål på 9:06.78. Säker dubbelseger eftersom trean hade 9:30.
     /Jonas Hedman

En enda hundradel skilde Sanna Kallur och nordiska rekordhållaren Ezinne Okparaebo på 60 m slätt.

En enda hundradel skilde Sanna Kallur och nordiska rekordhållaren Ezinne Okparaebo på 60 m slätt.
Foto: Deca Text & Bild

Sanna pressade Okparaebo

FEB
13

I Nordenkampen i Växjö gjorde Susanna Kallur sitt första landslagsframträdande på sex år och sprang i mål på 7.35 på 60 m slätt – 0.07 snabbare än i Falun för två veckor sedan. Men det som verkligen imponerade var att hon sprang jämnt med nordiska rekordhållerskan Ezinne Okparaebo hela vägen och bara var 0.01 efter i mål som tvåa! Okparaebos bästa tid är 7.10 och hon har i år gjort 7.19.
     – Det var verkligen superkul, helt underbart! Visst var jag nervös men lyckades slappna av, hålla mig lugn och göra mitt lopp, sa Sanna och möttes av applåder.
     – Jag gjorde så gott jag kunde! Jag vill passa på att tacka alla som skickat snälla meddelanden efter mitt första lopp i Falun.
     7.35 är faktiskt snuddande nära kvalgränsen till inne-VM.
     – Vi får se, det är tre hundradelar kvar. Snabbheten finns ju där men jag tror inte att inne-VM är aktuellt. Det gäller att få kontinuitet i träningen nu och jag ska fokusera på häck.
     /Jonas Hedman

Hur går det i Nordenkampen?

Andreas Otterling.

Andreas Otterling.
Foto: Deca Text & Bild

FEB
13

I eftermiddag är det dags för den sjätte upplagan av Nordenkampen som äger rum i Telekonsult Arena i Växjö – samma hall som landskampen gick i 2013. För motståndet står Finland, Norge och ett kombinerat danskt/isländskt lag och Sverige är favorit i båda kamperna.
     Det har blivit blågula dubbelsegrar fem gånger av sex möjliga med kvinnliga kampen i Tammerfors 2014 som undantag då finskorna vann med 6–5 i grensegrar sedan båda lagen stannat på samma poäng.
     Flera aktiva siktar inte bara på höga placeringar utan även bra resultat där kvalgränser till inne-VM i Portland hägrar. Två förändringar i laget gjordes under fredagen: Emil Blomberg skiftar från 1500 till 3000 m där han ersätter Olle Walleräng som lämnat återbud. Staffan Ek ersätter Blomberg på 1500 m och kommer att dubblera med 3000 m. Här följer ett urval av några av de mest intressantagrenarna.
     14.00 K Längd
     Khaddi Sagnia gör sin tredje längdtävling för vintern med målet att förbättra sitt svenska årsbästa på 6.61. IVM-kvalgränsen är 6.75 men det gäller också att se upp för i första hand Hafdís Sigurdardóttir som i vinter förbättrat sitt isländska rekord till 6.54.
     14.15 K Höjd
     Sommarens VM-deltagare Sofie Skoog har satt personligt inomhusrekord i vinter med 1.91 och möter bland annat Norges Katarina Mögenburg som förbättrat sig till 1.88 och framstår som på papperet tuffaste konkurrenten.
     14.30 K 60 m
     Susanna Kallur springer 60 m slätt i vad som är hennes första framträdande i landslagsdräkten sedan lag-EM 2010. Storfavorit till segern är nordiska rekordhållerskan (7.10) Ezinne Okparaebo från Norge som i år gjort 7.19. Sanna har näst bästa årsbästat med 7.42 men det är fyra tjejer inom 0.05 så det blir jämnt. IVM-kvalgränsen är 7.32.
     14.40 M 60 m
     Umeås Odain Rose har ett årsbästa på 6.68 vilket bara är 0.03 från IVM-kvalgränsen. Den har även Tom Kling-Baptiste kapacitet att klara efter 6.71 i säsongsdebuten. Han siktar på att förbättra sitt två år gamla personliga rekord som lyder på 6.65. Duon är etta-tvåa när det gäller årsbästan i fältet.
     15.00 K 800 m
     Fyra tjejer har årsbästa i intervallet 2:02-2:03 och IVM-kvalgränsen är 2:02.50 vilket borgar för ett spännande lopp som har farthållare. I kvartetten finns bl a Ullevis Lovisa Lindh som med ett färskt innepers på 2:03.20 visat att hon har kapacitet att klara IVM-kravet.
     15.05 M 800 m
     Jämnt så det förslår årsbästamässigt med fem man med årsbästa på 1:48-1:49 av vilka en är 19-årige Andreas Kramer från Sävedalen.
     15.30 K Stav
     Landskampens kvalitetsmässigt kanske bästa gren. Finlands Wilma Murto, 17, har i vinter förbättrat juniorvärldsrekordet med 1 cm till 4.71 och de kan mycket väl pressa varandra till nya rekord. Men de får se upp med bl a Michaela Meijer som hoppat 4.51 och verkar vara i sitt livs form. Hon har definitivt kapacitet för högre höjder.
     15.45 M Längd
     Örebros Andreas Otterling är favorit i egenskap av bästa personliga rekordet (8.06) men framför allt ett årsbästa på 7.92 som är 25 cm bättre än tvåan på listan. Det är MAI:s 19-årige Thobias Nilsson Montler som i vinter snuddat vid sitt innepers med 7.67.
     16.00 K 400 m
     Svenska rekordhållerskan Moa Hjelmer gjorde förra helgen 54.23 i comebacken på favoritdistansen och möter riktigt bra motstånd i form av Danmarks Sara Slott Petersen. Hon förbättrade för en vecka sedan sitt danska inomhusrekord med 0.03 till 52.80. Förhoppningsvis kan Sara dra fram Moa till en tid under IVM-kvalgränsen 53.15.
     16.25 M Kula
     Leif Arrhenius har nyligen kommit till Sverige från Provo, Utah, där han bor och är favorit i egenskap av årsbästat 20.00. Inomhusperset 20.29 satte han i just Nordenkampen i Växjö för tre år sedan och kanske kan han hota det. IVM-kvalgränsen är 20.50 som är liktydigt med Leifs utomhuspers.
     16.35 K 200 m
     Irene Ekelund är tillbaka efter sommarens lårskada och är ute efter att förbättra sitt årsbästa på 24.05. Två av de hon möter i sitt heat har satt personliga rekord i vinter med 24.04. Hammarbys Frida Persson, som har det svenska årsbästat med 24.02, springer i det andra heatet.
     17.15 M 1500 m
     Hare är engagerad på medel-långdistans och utifrån årsbästatiderna är dansken Andreas Bueno favorit med sina 3:43.77. 19-årige Wille Levay snuddade i somras vid det svenska juniorrekordet med 3:42.59 och gör nu sitt första 1500 m-lopp för vintern.
     Nordenkampen inleds kl 13 med M Stav och sänds från 13.55 i SVT.
     * 13.55-15.00 SVT2
     * 15.00-17.45 Kunskapskanalen

     Allt visas dessutom i SVT Play och går att följa över hela världen!
     Kommentarer från fredagens presskonferens
     Allt om Nordenkampen
     /Jonas Hedman

Följ Nordenkampen i SVT Play

FEB
12

Nordenkampen i Växjö mellan Sverige, Norge, Finland och ett kombinerat lag från Danmark/Island sänds både i SVT och SVT Play kl 13.55-17.45.
     * Live-resultaten

Emma är tillbaka!

FEB
12

Efter ett 18 månader långt tävlingsuppehåll på grund av skadeproblem var Emma Green på fredagskvällen tillbaka på höjdhoppsbanan. Detta i polska Torun där hon tog 1.87.
     – Det känns riktigt härligt att äntligen kunna tävla igen! Men för att få till höjderna behöver jag verkligen tävlingar. Nu blev det varken riktigt bra eller riktigt dåligt så enda sättet att hitta känslan är just att tävla och vänja kroppen vid det, säger Emma.
     Hon tog ingångshöjden 1.80 i första, 1.85 i tredje och 1.87 i första innan hon gjorde tre hyfsade försök på 1.89.
     – Ryggen är det jag haft mest besvär med men idag kände jag inte av den alls! Däremot är min ena hälsena lite irriterad vilket dock inte är något ovanligt, så utifrån hur den känns de närmaste dagarna tar vi ett beslut om jag hoppar i Globen-galan på onsdag eller inte.
     – Jag vill väldigt gärna hoppa där men det gäller att vara förnuftig nu, avslutar Emma vars senaste tävling var Finnkampen i Helsingfors sensommaren 2014.
     Emma slutade trea i Copernicus Cup i Torun som vanns av Polens Urszula Gardzielewska-Domel på 1.92.
     Det blev faktiskt också ett juniorvärldsrekord när JEM-vinnaren på 100 m från Eskilstuna i somras, Polens Ewa Swoboda, 18, vann 60 m på 7.07 – 0.02 under den notering som gällt i 17 år.
     Resultatlistan
     /Jonas Hedman

Angelica Bengtsson siktar på VM-kval och nordiskt rekord i en stavtävling med starkt startfält. Foto: Deca Text & Bild.

Angelica Bengtsson siktar på VM-kval och nordiskt rekord i en stavtävling med starkt startfält. Foto: Deca Text & Bild.

Torneklint tror på dubbelseger och VM-kval

FEB
12

Förbundskapten Karin Torneklint förkunnande idag hennes målsättning för Nordenkampen: Dubbelseger och att några klarar VM-kvalgränserna.
     – Nordenkampen är en av de två landslagstävlingarna den här vintern så det är hög status på tävlingen i år. Många vill kvala till inne-VM och jag hoppas att vi får några som klarar kvalgränserna i morgon. För själva Nordenkampen har jag varit tydlig med att det är dubbelseger vi siktar på, sa Karin Torneklint vid en presskonferens i Växjö idag.
     Två av de som har möjlighet att ta sig till inne-VM i Portland är sprintern Tom Kling-Baptiste och hemmahopparen Angelica Bengtsson.
     – Det ska bli spännande att tävla på hemmaplan, faktiskt första gången i Telekonsult Arena för min del. Det är många jag känner som kommer och tittar så det ska bli jättekul. Jag siktar på att ta nordiska rekordet, men det är verkligen bra motstånd och det kan lika gärna bli Michaela Meijer som tar det, sa Angelica på presskonferensen.
     Även Tom är förväntansfull.
     – Det ska bli otroligt kul att springa Nordenkampen. Jag började säsongen sex hundradelar från personbästa och siktar på att förbättra det, det vore grymt, kommenterade Tom Kling-Baptiste.
     En annan som verkligen ser positivt på Nordenskampens utveckling och statushöjning är finska förbundskaptenen Jorma Kemppainen.
     – Det ska bli väldigt spännande att se Norge och Danmark som förbättrat sina lag rejält senaste åren. Det är roligt med stark utveckling i alla Nordens länder, det finns mycket talanger just nu. Personligen tror jag att det blir nytt nordiskt rekord i stav i morgon, sa Kemppainen.
     /Fredrik Trahn

Se Emmas comeback ikväll

FEB
12

Emma Green gör ikväll kl 19.50 comeback i höjd i polska Torun. Tävlingen live-sänds på webben.
     Live-resultat.
     /Jonas Hedman

Musse & Isabellah i Barcelona

FEB
12

Hälles Mustafa Mohamed och Hässelbys Isabellah Andersson begår tävlings-premiär på söndag. Det sker på halvmaran i Barcelona, där det kvinnliga världsrekordet slagits de två senaste åren.
     Båda gör det med sikte på att längre fram springa OS-kvalificerande maror medan några andra startande svenskar har Barcelona som sista chans att ta sig till VM i halvmarathon, som avgörs i Cardiff mot slutet av mars. Det är hässelbyarna Andreas Åhwall och Charlotte Karlsson (trea i fjolårets lopp), Studenternas Frida Lundén och Spårvägens Cecilia Norrbom. Goda resultat kan dessutom bära till premiären för EM i halvmarathon som introduceras i Amsterdam.
     /Lorenzo Nesi

Efter mycket rehab och träning är nu Emma Green klar att tävla igen.

Efter mycket rehab och träning är nu Emma Green klar att tävla igen.
Foto: Ryno Quantz

Emma Green gör comeback

FEB
12

Det är inte bara Sanna Kallur som är tillbaka den här vintern. Även Emma Green gör ikväll comeback polska Torun.
     Emma Green har inte tävlat sedan sommaren 2014 på grund av problem med ryggen. Sedan dess har hon bytt tränare till Per Tedenrud och nu är hon redo att börja tävla igen. Emma är även anmäld till Globen-galan nästa vecka tillsammans med Ebba Jungmark och Sofie Skoog.
     – Jag har bestämt att hoppa på en tävling i Polen, jag vill göra detta för mig själv och har knappt vågat säga det till mina vänner. Jag har ju varit skadad så länge och det har varit lite peppar, peppar ta i trä inför varje träning då jag ska hoppa, säger Emma Green till GP.
     Kvinnliga höjdhoppet i Copernicus Cup i Torun ikväll startar kl 19.50 och erbjuder live-resultat.
     /Fredrik Trahn

Så här såg det ut när Sanna Kallur senast var med i landslaget vid lag-EM i Budapest 2010. Sanna kom fyra på 100 m häck med 12.88w och var med och bidrog till att Sverige kom tvåa och gick upp i Super League.

Så här såg det ut när Sanna Kallur senast var med i landslaget vid lag-EM i Budapest 2010. Sanna kom fyra på 100 m häck med 12.88w och var med och bidrog till att Sverige kom tvåa och gick upp i Super League.
Foto: Deca Text & Bild

Följ landslaget i helgen

FEB
11

Om du har missat att köpa biljett till Nordenkampen på lördag kan du följa hela landskampen direkt i tv. SVT har efter Sanna Kallurs besked om landslagscomeback bestämt att sända hela tävlingen direkt.
     Nordenkampen sänds kl 13.55-15.00 i SVT2 och kl 15.00-17.45 i Kunskapskanalen. Samtidigt sänds allt också i SVT Play som just i det här fallet kan ses i hela världen. Dessutom kommer Vinterstudion att visa kvinnornas 60 m kl 14.25.
     Mer om SVT:s sändning av Nordenkampen.
     /Fredrik Trahn

Slutsålt till Nordenkampen

FEB
11

Biljetterna till Nordenkampen i Växjö på lördag är nu i princip slut. Endast ett fåtal ståplatsbiljetter finns kvar vilka förväntas säljas under torsdagen.
     - Fantastiskt roligt! Det har varit vårt mål att sälja slut och det visar vilket stort intresse det är, säger Jan Larson, marknadschef på Svensk Friidrott.
     - Att det är slutsålt beror nog mycket på de bra resultaten som svenskarna har gjort i början på inomhussäsongen. Sen kan man såklart inte bortse från ”Sanna-effekten” med Sanna Kallur som är tillbaka i landslaget.
     Totalt är det 1500 biljetter som är sålda i Telekonsult Arena i Växjö. Även platserna till ”Klubb Sverige” som är supporterpaketet med mat, dryck och uppsnack innan Nordenkampen är slutsålt.
     Tävlingen pågår mellan 13.00 – 18.00 nu på lördag 13 februari. På Nordenkampens hemsida finns all information med tidsprogram, startlistor och resultat.
     /Fredrik Trahn

Hammarby hade bästa laget

FEB
10


     
     När den andra upplagan av Kraftmätningen inomhus avgjordes i Huddinge i lördags stod Hammarbys lag som segrare, men det blev en ganska jämn historia, framförallt om vilka som skulle bli tvåa respektive trea.
     Tvåa blev Huddinge AIS, bara drygt 500 poäng före Linköpings GIF.
     Med i tävlingen var också IF Göta som kom fyra och IFK Lidingö som kom femma.
     /Magnus Fridell

Valberedningen föreslår Björn O. Nilsson som ny ordförande

Björn O. Nilsson. 
<br/>Foto: Peter Knutson, IVA.

Björn O. Nilsson.
Foto: Peter Knutson, IVA.

FEB
10

Idag har Svensk Friidrotts valberedning presenterat sitt förslag till ny förbunds-ordförande: Björn O. Nilsson.
     Björn O. Nilsson, 60 år, är sedan 2008 professor och verkställande direktör för Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Björn har tidigare arbetat i flera ledande positioner som forskningschef och verkställande direktör inom bioteknik- och läkemedelsindustrin. Björn är idag inom friidrotten ordförande i Föreningen De Stora Grabbarna.
     – Jag är mycket glad och hedrad över nomineringen från valberedningen att bli nästa ordförande i Svensk Friidrott. Om jag blir vald på förbundsårsmötet tar jag med mig två huvudegenskaper; att jag verkligen brinner för friidrotten och att jag har en gedigen erfarenhet av ledarskap från näringslivet, säger Björn O. Nilsson.
     – Det är mycket inom Svensk Friidrott som glädjer just nu. Friidrotten har många utmaningar men också många tillgångar. Det starka och breda engagemanget som vi ser bland klubbarna och den nya generationen av unga friidrottare inger mycket hopp, säger Nilsson.
     Innan Björn gav sig in på en forskar- och akademikarriär var han medeldistanslöpare i Turebergs IF. Bland annat tog han elva SM-guld på 800 m och 1500 m, fem individuella och sex i stafett. Under slutet av 70-talet och början av 80-talet gjorde han också fem juniorlandskamper och 15 seniorlandskamper inklusive fem Finnkampen där han 1980 vann 1500 m. Björn var också med i EM i Prag 1978 i 1500 m.
     Björns rekord är 1.47,7 på 800 m, 2.20,4 på 1000 m, 3.39,39 på 1500 m och 3.57,78 på 1 engelsk mil.
     /Fredrik Trahn

I somras tog Hässelbyduon guld respektive brons på SM i Söderhamn. Nu är de etta respektive fyra i Sverige genom tiderna.

I somras tog Hässelbyduon guld respektive brons på SM i Söderhamn. Nu är de etta respektive fyra i Sverige genom tiderna.
Foto: Deca Text & Bild

Tangerat ungdomsvärldsbästa av Lisa Gunnarsson

FEB
09

Hässelbys Lisa Gunnarsson tangerade i kväll klubbkamraten Angelica Bengtssons ungdomsvärldsbästa i stavhopp när hon hoppade 4.47 i franska Eaubonne.
     Att den här vintern har varit mycket framgångsrik för svenska kvinnliga stavhoppare råder det ingen tvekan om, och det är två ungdomar som gått i bräschen. Lisa Gunnarsson och Elienor Werner har båda utvecklats mycket och satt personliga rekord. Lisas hopp i kväll är en förbättring av hennes personliga rekord från i lördags med hela 16 centimeter.
     Resultatet gör henne till den fjärde bästa svenska stavhopperskan inomhus genom tiderna!
     
     Bra hoppning av Angelica
     Angelica Bengtsson var även hon med i Eaubonne och visade att den fina formen håller i sig. 4.53 blev resultatet i dag efter att också ha försökt tre gånger på 4.65.
     På lördag hoppar Angelica och Örgrytes Michaela Meijer i Nordenkampen i Växjö och möter där bland andra den nyblivna juniorvärldsrekordhållerskan Wilma Murto från Finland.
     /Magnus Fridell

Angelica och Lisa hoppar i Frankrike i kväll

FEB
09

I kväll tävlar Hässelbyduon Angelica Bengtsson och Lisa Gunnarsson i franska Eaubonne. Där möter de bland andra VM-medaljörerna från i somras, Fabana Murer från Brasilien och Nikoléta Kiriakopoúlou från Grekland.
     För Angelica blir det andra tävlingen för året. Hon inledde med att hoppa 4.60 för en knapp månad sedan. Nu får hon chans att vässa formen inför Nordenkampen på hemmaplan i Växjö på lördag.
     Lisa Gunnarsson har också inlett säsongen övertygande. Så sent som i helgen hoppade hon 4.31 vilket också var nytt personligt rekord.
     /Magnus Fridell

Några av lägerdeltagarna samlade på bild: Arto Thor, Theodor Thor, Björn Amb, Anna Wessman, Tommy ¨tejp¨ Eriksson, Kim Amb, Vesteinn Hafsteinsson, Jiannis Smalios (sittande), Rickard Nilsson, Daniel Stål, Olov Hansson och Annika Thorvaldsson.

Några av lägerdeltagarna samlade på bild: Arto Thor, Theodor Thor, Björn Amb, Anna Wessman, Tommy ¨tejp¨ Eriksson, Kim Amb, Vesteinn Hafsteinsson, Jiannis Smalios (sittande), Rickard Nilsson, Daniel Stål, Olov Hansson och Annika Thorvaldsson.
Foto: Jiannis Smalios

Bra kastläger i Sydafrika

FEB
09

Sedan några veckor tillbaka befinner sig stora delar av landets elitkastare på läger i Sydafrika. Första tiden tillbringades i ett soligt och mycket varmt Stellenbosch. Gruppen hade under tiden hjälp av Tommy Eriksson, medicinare, och Rickard Nilssos, lyftcoach.
     – Träingen har varit mycket bra och samtliga har kunnat köra på enligt plan. Alla aktiva har fått ut allt det man hoppas på från ett läger under den här tiden på året, skriver tränaren Björn Amb i ett mail till friidrott.se.
     
     Stort steg framåt
     Han berättar att första träningslägret för året alltid är lite speciellt för kastare som inte har någon speciell inomhussäsong. Då är första tillfället att de får kasta ute under tävlingslika förhållanden.
     Två av deltagarna var Daniel Ståhl, som nu tagit sig hem och i helgen kastade 61.09 i en inomhusdiskustävling i Finland, och Kim Amb som tillsammans med många andra spjutkastare nu tagit sig vidare till Potchefstroom.
     – Både Kim och Daniel var mycket nöjda med träningen. Båda anser att kastningen och styrketräningen gått framåt ordentligt under den här uppbyggnadsperioden och ser fram emot kommande säsong med stor tillförsikt, skriver Björn Amb.
     
     "Ligger helt i fas"
     För Kim Amb har lägret inneburit ett stort steg i rätt riktning. De senaste säsongerna har han störts av problem med en axel vilket gjort att han inte kunnat träningskasta ordentligt. Nu känns allt dock mycket bättre.
     – Vi ligger helt i fas med vår planering både vad gäller kastningen och också alla övriga moment i träningen, hälsar Kim via mail.
     Den andra halvan av lägret förläggs alltså i Potchefstroom som är något av ett spjutmecka. Där ansluter också Elisabeth Höglund och Gabriel Wallin tillsammans med tränare Kari Kiviniemi.
     /Magnus Fridell

"Hon är efterlängtad"

FEB
09


     
     Karin Torneklint ser verkligen fram emot att ha med sin tidigare adept Sanna Kallur i landslaget.
     – Jag har velat ta ut henne länge och sett hur hon kämpat och velat komma tillbaka. Nu får hon äntligen chansen, sa Karin vid gårdagens presskonferens i Falun.
     Hon tror också att Sanna med sin blotta närvaro kan bidra med mycket energi och glädje i landslaget.
     I vår videointervju berättar Karin Torneklint även om vilka grenar vi har att se fram emot lite extra mycket i helgens Nordenkamp, vilka som kan ta ett stort steg framåt och hur Sverige ska ta ännu en dubbelseger.
     /Magnus Fridell

"Det ska blir jättespännande"

FEB
08


     
     Sanna Kallur är tillbaka i landslaget efter sex år och är nu uttagen till Nordenkampen på lördag.
     /Fredrik Trahn

Det var sex år sen sist Sanna var med och tävlade i landslaget. Då vid lag-EM 2010 i Budapest var hon med och förde upp Sverige i Super League.

Det var sex år sen sist Sanna var med och tävlade i landslaget. Då vid lag-EM 2010 i Budapest var hon med och förde upp Sverige i Super League.
Foto: Magnus Fridell

Sanna tillbaka i landslaget

FEB
08

När förbundskapten Karin Torneklint idag presenterade årets första landslagstrupp – till Nordenkampen i Växjö var det med ett kärt gammalt återseende. Sanna Kallur kommer på lördag i Växjö att för första gången på snart sex år ta på sig landslagslinnet igen.
     - Nordenkampen är ett stort delmål för på väg mot ett eventuellt OS och jag är verkligen glad att jag fick de besked jag ville förra helgen. Det viktigaste för mig att kunna hålla nerverna i styr och göra ett bra lopp. Det är nervöst att tacka jag till en landskamp efter alla år! sa Sanna Kallur vid en presskonferens i Falun idag.
     Senast Sanna Kallur var med i landslaget var vid lag-EM i Budapest 2010 där hon var fyra på 100 meter häck på 12.88.
     Sverige har vunnit den manliga kampen samtliga fem år och den kvinnliga fyra gånger. Även till den sjätte upplagan i år ser den svenska truppen stark ut och innehåller bland andra namn som Angelica Bengtsson, Michaela Meijer, Khaddi Sagnia, Sofie Skoog, Moa Hjelmer, Leif Arrhenius och Andreas Otterling.
     - Det är spännande att ha tillbaka Sanna i landslaget, hon kommer att få bra motstånd. Vi har en duktig trupp till Nordenkampen och vi siktar på dubbelseger, sa Karin Torneklint vid presskonferensen.
     Landslagstruppen till Nordenkampen.
     /Fredrik Trahn

Årets första 100-kilometersseger för Jonas Buud.

Årets första 100-kilometersseger för Jonas Buud.
Foto: Jonas Buud/Instagram.com

Jonas inledde året med seger

FEB
08

Jonas Buud, IFK Mora, inledde i fredags sin säsong på bästa möjliga sätt med seger i Tarawera Ultramarathon i Nya Zeeland. De drygt 100 kilometerna avverkade han på 8:00:53 och segern var fullkomligt överlägsen. Tvåan David Byrne från Australien var hela 22 minuter efter Jonas in i mål.
     – Det blev en seger. Riktigt bra flyt de första 60 km. Ökade sedan farten och drog ifrån med ca 22 min till målet. Riktigt varmt sista timmen då regnet slutade och solen kom fram, skriver Jonas på Instagram.
     Det här var första gången som Jonas sprang Tarawera Ultramarathon.
     /Magnus Fridell

Ännu en pall för Sofie

FEB
07

Sofie Skoog erövrade sin 17:e pallplats på 21 tävlingar 2015-16, då hon slutade trea på höjdhoppsgalan i Trinec. XL-galan, Paavo Nurmi Games och de två internationella mästerskapen var de enda tillfällena då götisten inte nådde pallen ifjol. I år är placeringssserien 1-1-2-3.
     Stabiliteten kan också avläsas av att Sofie river alltmer sällan. I Tjeckien i eftermiddags var det andra gången som hon inte hade ett enda kryss upp till 1.90. Därefter blev det tyvärr för högt på tangerade "allperset" 1.92, men Sofie var ack så nära över på de två sista försöken, med endast en minimal touch på andra.
     Det gav en delad tredjeplats med vinnaren från i fredags, Amata, som rönte precis samma öde. Det var juniorerna Hrubà (.194) och Lake (1.92) som kom före i protokollet.
     Alla hopp i Trinec (inkl den manliga tävlingen, som startade vid femsnåret)
     /Lorenzo Nesi

Följ Sofie Skoog direkt

FEB
07

Andra omgången i den "tjeckoslovakiska" höjdminitouren avgörs i dag i Trinec med start kl 15.00. Sofie Skoog möter åter de flesta av konkurrenterna från Banskà Bystrica i fredags kväll, där Sofie slutade tvåa på inneperset 1.91.
     *Direktsändning

Armand uppe på rekordhöjder

Ungdomsvärldsmästaren hoppade över 18 fot sent på lördagskvällen.

Ungdomsvärldsmästaren hoppade över 18 fot sent på lördagskvällen.
Foto: Deca Text & Bild

FEB
07

16-årige Armand Duplantis hoppade i går kväll 5.50 i Baton Rouge, hemma i Louisiana - se filmsekvens.
     Den exakta höjden är ännu inte helt säkerställd, då resultatlistan anger "18-½" (som man mäter i fot och tum den amerikanska high school-världen), men det kan vara en omräkning från att Armand bett om att få ribban inställd på 5.50. Det skulle i sådana fall vara en tangering av Melker Svärd Jacobssons svenska juniorrekord från Inomhus-EM i Göteborg, för tre år sedan.
     Armand hoppade tidigare i vintras 5.33, ett resultat som han överträffade med över en decimeter redan sitt fjärde godkända hopp för dagen. "5.50" kom i tredje försöket. Ifjol vann Stålhopparen Ungdoms-VM i Cali och blev vid säsongens slut nominerad till priset som "Årets Stjärnskott" av Europeiska Friidrottsförbundet.
     Armand pluggar på high school i Lafayette, i Louisiana och väcker också stor uppmärksamhet genom att bli den förste i den kategorin att hoppa över 18 fot. Han har nu bara fem centimeter upp till att kliva in bland de tio bästa svenska stavhopparna inomhus genom tiderna trots att 17-årsdagen infaller först i november. Världsbästa för 17-åringar är 5.51 av argentinaren Chiaraviglio, satt utomhus våren 2014.
     /Lorenzo Nesi

Senaste veckan
Veckan 7.2 - 14.2

Nordenkampen:
Dubbelseger med mersmak

Sverige var favorittippade på både manliga och kvi...

Sofie klarade OS-kvalgränsen
Sofie Skoog kom till Växjö med ett färskt personli...

Andreas över åtta
Längdtävlingen hade en förhandsfavorit i IEM-brons...

Vilket lopp av Lovisa!
På 800 m drog haren Ebba Svantesson i jämn och fin...

Världsklass av Angelica
Stavtävlingen innehöll fyra tjejer med personliga ...

Alexander och Fanny gladde
Två som hade extra mycket stöd av publiken var Väx...

Sarahs bästa hittills
På 3000 m var Sarah Lahti och Charlotta Fougberg u...

Sanna pressade Okparaebo
I Nordenkampen i Växjö gjorde Susanna Kallur sitt ...

Hur går det i Nordenkampen?
I eftermiddag är det dags för den sjätte upplagan ...

Följ Nordenkampen i SVT Play
Nordenkampen i Växjö mellan Sverige, Norge, Finlan...

Emma är tillbaka!
Efter ett 18 månader långt tävlingsuppehåll på gru...

Torneklint tror på dubbelseger och VM-kval
Förbundskapten Karin Torneklint förkunnande idag h...

Se Emmas comeback ikväll
Emma Green gör ikväll kl 19.50 comeback i höjd i p...

Musse & Isabellah i Barcelona
Hälles Mustafa Mohamed och Hässelbys Isabellah And...

Emma Green gör comeback
Det är inte bara Sanna Kallur som är tillbaka den ...

Följ landslaget i helgen
Om du har missat att köpa biljett till Nordenkampe...

Slutsålt till Nordenkampen
Biljetterna till Nordenkampen i Växjö på lördag är...

Hammarby hade bästa laget
När den andra upplagan av Kraftmätningen inomh...

Valberedningen föreslår Björn O. Nilsson som ny ordförande
Idag har Svensk Friidrotts valberedning presentera...

Tangerat ungdomsvärldsbästa av Lisa Gunnarsson
Hässelbys Lisa Gunnarsson tangerade i kväll klubbk...

Angelica och Lisa hoppar i Frankrike i kväll
I kväll tävlar Hässelbyduon Angelica Bengtsson och...

Bra kastläger i Sydafrika
Sedan några veckor tillbaka befinner sig stora del...

"Hon är efterlängtad"
Karin Torneklint ser verkligen fram emot att h...

"Det ska blir jättespännande"
Sanna Kallur är tillbaka i landslaget efter se...

Sanna tillbaka i landslaget
När förbundskapten Karin Torneklint idag presenter...

Jonas inledde året med seger
Jonas Buud, IFK Mora, inledde i fredags sin säsong...

Ännu en pall för Sofie
Sofie Skoog erövrade sin 17:e pallplats på 21 tävl...

Följ Sofie Skoog direkt
Andra omgången i den "tjeckoslovakiska" höjdminito...

Armand uppe på rekordhöjder
16-årige Armand Duplantis hoppade i går kväll 5.50...

Förra veckan
Veckan 31.1 - 7.2

Ännu en pall för Sofie
Följ Sofie Skoog direkt
Armand uppe på rekordhöjder
61 meter i februari
Direkt på TV:
Hoppfull lördag:
Otterling 7.92 Ernestam 13.19

Dagens snabbaste
På rundbanan: Groth sub48
Linn Nilsson 9:09

Följ dagens tävlingar
Meijer inledde med 4.51
Helgen i Sverige:
Moa tillbaka på 400 meter

Helgens svenskar utomlands -
Ståhl kastar diskus i Finland

Fanny i högform ser fram emot Nordenkampen
Sofie Skoog fortsätter klättra
Brorsson siktar på lagplats
Svenska intressen i Slovakien
Sverige vill ha EM 2022
Rekordmånga lopp 2016
Jarder sexa i Düsseldorf
Jämn Nordenkamp att vänta
Erica längddebuterar i kväll
Annas första möte avklarat
Dags att söka föreningsstöd
Anmälan till Sthlm 10 med
SM-milen är öppen

Kroppen känns bättre för Sofi
Lovande årsdebut av Andreas
Första mötet på 30 månader
Världsårsbästa i Malmö
14:03 av David i USA

Två veckor sedan
Veckan 24.1 - 31.1

Lovande årsdebut av Andreas
Första mötet på 30 månader
Världsårsbästa i Malmö
14:03 av David i USA
Odain 0.03 från IVM-kval
Högre och högre för Elienor
Lovisa nära IVM-kval
Sofie över 1.90
Härlig comeback av Sanna!
Leffe över 20 meter
Elise börjar ta sig tillbaka
Sanna åter på startlinjen
Visste du det här om Michel?
Otterling bättre än någonsin
Beställ friidrottsskolans deltagarmaterial
Strålande Sofie Skoog fick elitidrottstipendium
Nya tävlingsformer inom löpning ska utredas
"Jag är stolt över mig själv"
Khaddi kan vinna pris på Idrottsgalan i kväll
Mycket värme en kall kväll
Högt och snabbt i Växjö
Följ söndagens tävlingar