Torsdag 28 maj 2015

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

A. Lennart Julin
redaktör
08-30 13 33

Information och
media

Magnus Fridell (vik.)
073-506 21 74
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


IAU VM Ultratrail på lördag

MAJ
28

Dubbelt så långt, många gånger mer kuperat och dessutom start åtta och en halv timme tidigare. Så även om Stockholm Marathon på lördag är "Årets kraftprov" för de flesta av deltagarna är deras dryga 42 kilometer på stadsgator ganska måttligt jämfört med den uppgift som deltagarna i IAU VM Ultratrail samtidigt har att ta itu med.
     Ett varv runt Annecysjön i de franska Alperna innebär att man skall avverka 85 km på en bana där det skiljer 1300 meter mellan högsta och lägsta punkt. Och som beteckningen "trail" indikerar handlar det inte heller om något slätt asfaltunderlag hela vägen runt.
     Totalt har 39 länder anmält deltagare, 25 från Europa, fem vardera från Amerika och Afrika, tre från Asien och ett från Oceanien. Sverige är med officiellt för första gången (mästerskapet går för 5:e gången) och de som kommer att springa i landslagsdräkt är Rånäs Fritjof Fagerlund och IS Götas Mimmi Kotka.
     Starten kommer alltså att gå redan kl 03.30 på lördagsmorgonen och manlige vinnaren väntas nå mål efter ca 12 timmar, dvs runt halvfyra på eftermiddagen.
     Häromkvällen hade SVT i sina Sportnyheter ett 3-minuters reportage om Mimmi Kotka inför landslagsdebuten. Den som missade inslaget då det sändes kan se det i efterhand via nyhetsarkivet på SVT:s hemsida.
     * IAU:s sida om VM Ultratrail
     * Arrangörens hemsida

Diamond League:
Fem på bara sexton dagar!

MAJ
28

Årets Diamond League-kalender är litet speciell såtillvida att när vi kommit till den 13 juni är faktiskt redan halva säsongen - 7 av 14 tävlingar - avverkad. Något som kommer att ställa speciella och tuffa krav på de toppaktivas förmåga att få ihop årets formplanering så att den absoluta toppen ändå kommer till VM i slutet av augusti.
     Eftersom vi så här långt med bara tre dagar kvar av maj genomfört endast två galor - Doha och Shanghai - innebär det att de närmaste dryga två veckorna på DL-touren blir hyperintensiva: Eugene 29-30 maj, Rom 4 juni, Birmingham 7 juni, Oslo 11 juni och New York 13 juni!
     Först ut är alltså den blivande (2021) VM-staden Eugene som nu också officiellt betecknas som en 2-dagars gala (som London varit från första början) trots att de tillhör kategorin "One-day-meetings".
     Medan London spritt sina 14 DL-grenar ganska jämnt mellan dagarna har Eugene valt att lyfta bort bara tre teknikgrenar (kula & diskus män, längd kvinnor) från den TV-sända huvudtävlingen och köra dem som utfyllnad till en kväll skapad för långdistans (utan DL-status).
     Fokusgrenen där är ett manligt 10000m med "hemmasonen" Mo Farah mot bl a kenyanen Geoffrey Kamworor (regerande världsmästare på halvmaran och i terräng). Kamworor ägnar sig i vanliga fall mest åt terräng och landsväg men gjorde 27:06 på 10000m bana i just Eugene som tonåring 2011.
     Farah fick ju faktiskt se sig slagen på 3000m i Doha för två veckor sedan i ett lopp som egentligen kändes perfekt upplagt för honom. Det kan ha gett fler löpare inspiration att verkligen tro på att Farah kan besegras. Fast just 10000m har egentligen känts som hans bästa gren de senaste åren.
     Anm: Vi återkommer med litet mer detaljerad förhands för lördagens huvudtävling som går mitt på dagen lokal tid vilket innebär sen kvällstid här i Europa.

Angelicas rekord under attack

Det känns som igår men det var faktiskt för snart fyra och ett halvt år sedan som Angelica med stöd av  Globenpubliken satte juniorvärldsrekord tre gånger om.

Det känns som igår men det var faktiskt för snart fyra och ett halvt år sedan som Angelica med stöd av Globenpubliken satte juniorvärldsrekord tre gånger om.
Foto: Deca Text & Bild

MAJ
27

Det var verkligen en magisk kväll i Globen på XL-galan den 22 februari 2011 då Angelica Bengtsson höjde sitt eget några dagar gamla juniorvärldsrekord 4.52 i tre etapper med totalt 11 cm. Fast med den lätthet som den då ännu inte 18 år fyllda Angelica flög över ribban var det nog inte så många som tänkte att 4.63 skulle överleva speciellt länge som rekord.
     Men det har det gjort i nu mer än fyra år. För Angelica själv kom nämligen några år där utvecklingen stod still och det blev därför inte förrän nu i vintras - den 31 januari - som hon klarade en högre höjd. Och andra utmanare har kommit och gått.
     Första gången vi här på friidrott.se använda rubriken ovan var i en notis i mitten av februari 2012 med anledning av att ukrainska tonåringen Hanna Sjelech hade klarat 4.60 vid en tävling i Donetsk.
     Ett år senare - i februari 2013 - återanvände vi rubriken första gången. Då med anledning av att italienskan Roberta Bruni också klarat 4.60.
     Men varken Sjelech eller Bruni lyckades gå vidare. De har fortfarande dessa 4.60-hopp som sina högsta i karriären och man har inte ens varit riktigt nära. Båda har nu vuxit ur junioråldern och deras utepers - från i somras - är faktiskt 4.50 resp 4.45.
     När vi idag i slutet av maj 2015 fortsätter vårt rubrikåterbruk är det dock ännu bättre underbyggt än tidigare. För den här våren/försommaren har vi sett inte mindre än tre tjejer - varav två 18-åringar - uppe på den här nivån:
     I februari hoppade australiensiska Nina Kennedy (f 97) 4.59 hemma i Perth och för en vecka sedan klarade venezuelanska Rosbeilys Peinado (f 97, vann UVM 2013) 4.60 hemma i Barquisimeto och ryska Alena Lutkovskaja (f 96, vann JVM 2014) 4.61 hemma i Irkutsk.
     Nog känns det sannolikt att åtminstone någon av dessa tre skulle kunna addera den handfull centimeter som nu fattas till rekordet. Men säker kan man aldrig vara, det har vi lärt oss. Fast framförallt har vi lärt oss hur bra - och därmed svårslaget - Angelicas 4.63 den där februarikvällen 2011 bevisligen var.

Eugene på lördag: Meraf börjar sommaren med 5000m

MAJ
27

Man kan smyga igång tävlingssäsonger eller så kan man göra som Hälles Meraf Bahta, dvs man börjar med att matcha de allra bästa. För i Diamond League-galan i Eugene på lördag ställs Meraf - efter ett par månaders höghöjdsträning i Arizona - på 5000m mot fem av de sex bästa på fjolårets världsbästa inkl ettan Genzebe Dibaba.
     Ser man till personbästa är Meraf nr 10 i startfältet med sina 14:59 från förra våren och fem av motståndarna har gjort 14:33 eller bättre. Så hon behöver inte känna något favorittryck, det hamnar i stället på Genzebe Dibaba. Etiopiskan som ju så sent som i vintras satte ett mäktigt innevärldsrekord (14:18) i Globen.
     Personliga rekord som ligger ett eller flera år tillbaka säger dock långtifrån allt om den aktuella kapaciteten. Just när det gäller sträckor som 5000m är tillfällena att göra bra tider dessutom ganska få.
     En Meraf i fjolårets sensommarform hade säkerligen i rätt lopp kunnat springa betydligt snabbare än 14:59. Det visade hon på 3000m i Kontinentalcupen när hon matchade Dibabas blixtrande avslutning så väl.
     Den enda av de allra bästa som saknas nu i Eugene är etiopiskan Almaz Ayana som ju chockade häromveckan i Shanghai med att sololöpa till 14:14, alltså bara några få sekunder från världsrekordet. Kan någon nu i Eugene göra en sådan tid? Vågar någon ens försöka?
     Startlistorna för Diamond League i Eugene
     SVT1 sänder galan direkt på lördag kväll kl 22.00-24.00.

Ostrava: Regn, rusk & Bolt

MAJ
26

Galan Zlata Tretra i tjeckiska Ostrava blev inte den lysande tillställning startlistorna hade indikerat och förklaringen var ett envist regnande och temperatur betydligt närmare 10 än 20 grader. De som tycktes lida minst var spjutkastarna där sex man var över 82 och där Kenyas Julius Yego vann på ny nationsrekordet 86.88.
     Supernamnen Bolt (20.13 i ett 200m-lopp som kom iväg först på tredje försöket i det envisa regnet), Powell (10.04 på 100m), Taylor (17.52 var hans enda över 17 i tresteg) och Bondarenko (2.24 i höjd) gjorde sin plikt och vann säkert men utan att lyckas glänsa.
     Bondarenko t ex hade segrat redan efter 2.24 i första och gick sedan direkt till 2.34 där han inte var nära. Och det femte supernamnet Rudisha skadade sig (framsida lår eller ljumske?) olyckligt och bröt illa grimaserande 600m-loppet redan efter drygt hundra meter.
     Mest nöjda med dagen var nog de polska löparna eftersom Zalewski (300m), Kszczot (600m) och Lewandowski (1000m) alla vann upphaussade lopp som var uppbyggda kring och för helt andra (Maslák, Rudisha resp Kiprop).
     Riktigt nöjd alldeles säkert även Marharyta Dorozjon - för bara några veckor sedan klar med nationsbytet från Ukraina till Israel - och som nu vann kvinnliga spjutet på nya perset/nationsrekordet 63.85 långt före tidigare (?) storheter som Abakumova och Spotakova (4:a/5:a på dryga 58).
     Arrangörens resultatsida

Ostrava i kväll:
Bolts Europapremiär

MAJ
26

"Bästa galan utanför Diamond League" har på senare år varit omdömet för galan Zlata Tretra ("Gyllene Spikskon") i tjeckiska Ostrava och även årets upplaga som går i kväll lever förmodligen upp till den högt ställda förväntan.
     Framförallt har man "star power" i form av Usain Bolt (200m), David Rudisha (600m!), Christian Taylor (tresteg), Bohdan Bondarenko (höjd) och Asafa Powell (100m). Bästa grenen vad gäller toppbredden verkar bli manligt spjut (Vesely, Pitkämäki, Abdelrahman, Yego, Walcott, ...).
     Inga svenskar tävlar i Ostrava den här gången.
     Arrangörens start- och resultatlistor
     Traditionellt har galan TV-sänts live av både Eurosport och TV4, men så blir det tyvärr inte i år. Dock sänder Eurosport 2 ett halvannan timme långt sammandrag i kväll från ca kl 22.30.

Mångkampstrupper uttagna

MAJ
26

Mångkamparna har tre egna landslagstillfällen vid sidan av de stora mästerskapen: Landskampen mot Finland och Estland den 6-7 juni i estniska Tartu, Nordiska för juniorer och ungdomar den 13-14 juni i danska Tårnby och Europacupen den 4-5 juli i polska Inowroclaw.
     Ansvarige landslagsledaren Ulrik Mattisson har nu tagit ut de svenska trupperna till de två juniuppdragen. Eftersom de två tävlingarna går med bara en veckas mellanrum går det inte att köra båda och några av våra bästa juniorer kommer därför att köra seniorkampen.
     Det gäller 95:orna Sofia Linde, Fredrik Samuelsson och Kevin Fankl samt 97:an Lovisa Östervall. I Nordiska har vi ändå fullt lag - dvs tre per klass - i fem av sex klasserna, undantaget är M22.
     * Uttagningarna Sverige - Finland - Estland
     * Uttagningarna Nordiska för juniorer och ungdomar

On the road to NCAA

MAJ
25

Den amerikanska universitetsfriidrotten drog igång sin utomhussäsong redan i början av mars och den kulminerar den 10-13 juni i Eugene (Oregon) med de stora NCAA-mästerskapen. En svensk har redan bokat in en startplats där, tiokamparen Marcus Nilsson (Högby).
     Men det är bara i mångkamperna som man kvalar in på sina årsbästan, i övriga grenar gäller det lyckas i en "semifinal"-runda som genomförs nu torsdag-lördag i dels Austin (Texas), dels Jacksonville (Florida). Sex svenskar finns med i startlistorna på båda ställena.
     Austin: Elmar Engholm (Hässelby) 1500m, Emil Blomberg (Hässelby) 3000m hinder, Micael Ljungberg (Nyköping) diskus, David Johansson (Åhus) spjut, Julia Viberg (Spårvägen) diskus och Ida Storm (Hässelby) slägga.
     Jacksonville: Andreas Duplantis (Stål) stav, Lowe Litzell (Hässelby) och Alexander Larsson (Upsala) båda slägga, Rebecka Abrahamsson (Gnistan) tresteg, Frida Åkerström (Huddinge) kula & diskus samt Emelie Larsson (Ullevi) spjut.
     Högst rankade i resp gren enl årsbästa är Emil (2:a), Ida (5:a), Julia och Lowe (båda 7:a) som alla alltså ligger klart över finalstrecket som dras efter de 12 bästa nu i "semifinalerna". Sedan har vi en klunga "runt strecket" och strax efter: Elmar (12:a), Frida (14:e kula), Alexander (15:e) samt Rebecka och Andreas (båda 19.e).

Här är det 8-årstjejerna som myllrar fram mot målet inne på Slottsskogsvallen.

Här är det 8-årstjejerna som myllrar fram mot målet inne på Slottsskogsvallen.
Foto: Deca Text & Bild

Det finns varv för alla

MAJ
25

För att få springa en halvmara som lördagens GöteborgsVarvet måste man fylla minst 17 år under året. Men de yngre får ändå vara i denna löpningsfestival genom söndagens Mellan (14-19 år) och Lilla (7-13 år) Varven.
     I MellanVarvet var distansen 5.1 km och i Lilla 2.4 km eller 1.3 km och totalt var det drygt 6.500 barn och ungdomar som genomförde dessa lopp.
     För det stora GöteborgsVarvet 2015 innehåller den preliminära resultatlistan nästan 46.500 namn, dvs något under fjolårets rekordsiffra på drygt 47.300.
     Men om bara en vecka - den 1 juni - går det bra att börja anmäla sig till upplaga nr 37 av GöteborgsVarvet som är inplanerad till 21 maj 2016.
     Hemsidan för GöteborgsVarvet

Hengelo: Erica 6.69w

MAJ
24

Vid FBK Games på söndagseftermiddagen i holländska Hengelo kom Erica Jarder tvåa på 6.69. Visserligen var vinden strax över gränsen - +2.4 - men faktum är att Erica hoppat längre bara två gånger tidigare i karriären: 6.84 i medvind på Göteborgs GP 2014 och 6.71 inomhus på Inne-EM i Scandinavium 2013.
     Noterbart också att Erica nu besegrade två som hon hade framför sig både på ute-EM i somras och på inne-EM i vintras - Grabuste och Bauschke!
     Arrangörens resultatsida
     PS. Kvalgränsen till VM i Beijing är 6.70.

8:33.51 var pers med 3½ sekund och mindre än 2 sekunder från en plats på topp-10 genom tiderna.

8:33.51 var pers med 3½ sekund och mindre än 2 sekunder från en plats på topp-10 genom tiderna.
Foto: Madeleine Björlin Delmar

Oordegem: 8:33 på hinder,
snabba juniorer & fler pers

MAJ
23

Många svenskar tävlade i belgiska Oordegem under eftermiddagen och kvällen och de personliga rekorden rasslade in för löparna. Höjdpunkterna:
     3000m hinder
     Turebergs Daniel Lundgren vann A-heatet med sju sekunder på 8:33.51 (bästa svenska tiden på fem år) och junioren Vidar Johansson (Sävedalen) tog hem B-finalen på 8:56.37 (7:e P19 genom tiderna)! Örgrytes Ronja Fjellner putsade bort nästan tio sekunder på sin bästatid när hon gjorde 10:05.45 (8:a genom tiderna) - och Helsingborgs 20-åriga Isabell Norstedt drygt 17 s ned till 10:24.29.
     5000m
     Tre svenskar under 14 minuter: Spårvägens Olle Walleräng 13:57.50 i A-heatet var inte pers men det var Högbys David Nilssons 13:57.50 (tidigare 14:18 inne) och MAI:s Anton Danielsons 13:59.50 (tidigare 14:08 för fyra år sedan)!
     I B-heatet var dessutom dagens andra svenska juniorrekord inte alls långt borta när Spårvägens Wille Levay sprang in på 14:07.60. Det gör honom till 6:e junior genom tiderna mindre än 6 s från rekordet!
     1500m
     Hässelbys Sarah Lahti kapade fem sekunder på sin tidigare topptid när hon kom 5:a i A-heatet på 4:17.20.
     800m
     Hässelbys 18-åriga Astrid Rosvall vann sitt 800m-heat på 2:08.55.

Caroline Tegels (t v) stora lyft på 100m häck bidrog verksamt till IF Götas totalseger i kvinnliga matchen.

Caroline Tegels (t v) stora lyft på 100m häck bidrog verksamt till IF Götas totalseger i kvinnliga matchen.
Foto: Andreas Thornell

Lag-SM-kvalet i Eskilstuna:
Dröm-60 för Simon!

MAJ
23

Även om kampen om lagpoängen var kärnan i tävlandet denna lördag på Ekängen saknas det inte intressanta individuella resultat:
     * Upsalas Simon Pettersson klev in i den svenska 60m-klubben i diskus med ett kast som mätte 60.25. Det var två år sedan Simon lämnade mångkampen för att fokusera på diskus och utvecklingen har gått snabbt: 49.71 första året, 55.39 i fjol och nu alltså redan nästan fem meter till!
     * IF Götas Oscar Vestlund klev så när in i 70m-klubben i slägga när han förbättrade sitt veckogamla pers 68.14 med dryga metern till 69.19.
     * IF Götas Caroline Tegel tog ett jättekliv i utvecklingen när hon vann 100m häck med över halvsekunden före Emma Stenlöf och Sofia Linde på 13.62. Perset från i fjol är 14.15 och även om vinden (+3.1) nu var en bit över gränsen (+3.1) handlar det ändå om ett stort kapacitetslyft,
     Av de mer etablerade gjorde Örebros Andreas Otterling en säsongsdebut som visade att vinterns prestationer (inkl IEM-bronset) inte var någon tillfällighet. 7.80w blev längst uppmätta nu, men han hade också ett betydligt längre hopp med några centimeters tramp.
     Alla individuella resultaten på Lag-SM-kvalet

Nordic Challenge:
Johan dunderpersade 29:11!

MAJ
23

Det svenska utropstecknet vid lördagens Nordic Challenge 10000m i danska Aarhus var Strömstad LK:s Johan Larsson som kom tvåa i herrloppet på 29:11.83. Det innebar att han förbättrade sitt personliga rekord 29:44 med över halvminuten!
     I det kvinnliga loppet blev det placering 4-5 för Frida Lundén och Louise Nilsson på 34:20/34:24 (båda strax över pers).
     Utom Nordic Challenge i det manliga loppet förbättrade sig Spårvägens Ebba Tulu Chala till 30:03.38 och Sävedalens Gabriel Steffensen debuterade med 31:19.89. För Gabriel innebar det att han gick under kvalgränsen till JEM i Eskilstuna.

Tom Kling-Baptiste på 200m var en av Huddinges många vinnare på löparbanan - och den mest överlägsne: Segermarginalen var över en och en tredjedels sekund!

Tom Kling-Baptiste på 200m var en av Huddinges många vinnare på löparbanan - och den mest överlägsne: Segermarginalen var över en och en tredjedels sekund!
Foto: Andreas Thornell

Lag-SM kval: Huddinge & Göta tog finalplatserna

MAJ
23

På ett soligt men litet blåsigt Ekängen i Eskilstuna säkrade på lördagen Huddinges män och IF Götas kvinnor plats i Lag-SM-finalen i Sundsvall den 1 juli.
     Nyckeln till Huddinges seger låg i de nio löpgrenarna som gav sex förstaplatser, två andra- och en tredje. För Göta låg tyngdpunkten i stället på kasten (4 av fyra segrar) och hoppen (två segrar, två tredjeplatser).
     Den kvinnliga matchen utvecklades till en duell mellan Göta och Västerås - där det till slut skiljde 7 p - med övriga lag på ganska behörigt avstånd (21 p mellan Västerås och 3:an Täby). På 6:e platsen som innebär nedflyttning till regionserie 2016 kom Upsala.
     Bland männen gick det bättre för Upsala som till slut blev tvåa med 9½ p upp till Huddinge och 2 p ned till trean Umeå. Här var det Örebro som inte lyckades undvika nedflyttning.

Mikael (10) sänkte sitt Varvet-pers med precis två minuter till 1:05:08 och besegrade bl a två 1:01-japaner.

Mikael (10) sänkte sitt Varvet-pers med precis två minuter till 1:05:08 och besegrade bl a två 1:01-japaner.
Foto: Deca Text & Bild

Varvet: Mikael 1:05

MAJ
23

Som väntat - när Abraham Adhanom inte kom till start - stod Strömstad LK:s Mikael Ekvall i särklass av svenskarna, redan efter 5 km hade han en marginal bakåt på dryga halvminuten till näste svensk och i mål hade det vuxit till dryga fyra minuter.
     5 km-bitarna gick på 15:31 - 15:07 - 15:21 - 15:47 och som sluttid noterade Mikael 1:05:08. Näst bäste svensk SM-sexan Oscar Carlsson (Hässelby) som med 1:09:10 i det närmaste kopierade sin tid från Kungsholmen för två veckor sedan.
     Bland svenskorna blev det en tät match hela vägen mellan Ullevis Therese Olin och Enhörnas Emma Nordling. Första halvan var de tillsammans, sedan drog Emma ifrån något fram till 15 km (ledde med 8 s) innan trenden vände och på den fjärde "femman" kom Therese ikapp och förbi.
     Nya personliga rekord i mål för båda: Therese förbättrade sig med 1:07 till 1:16:05 och Emma med 1:11 till 1:16:26.
     Arrangörens resultatsida

Fullt fokus ända till dess mållinjen var nådd gav Worknesh Degefa inte bara andra raka segern utan också nytt banrekordet med nästan minuten.

Fullt fokus ända till dess mållinjen var nådd gav Worknesh Degefa inte bara andra raka segern utan också nytt banrekordet med nästan minuten.
Foto: Deca Text & Bild

Varvet: Kenya & Etiopien

MAJ
23

4:a för två år sedan 32 s bakom segraren, 2:a i fjol 19 s bakom - men i år kom fullträffen för Kenyas Richard Mengich, som med 1:00:44 var 35 s före svåraste konkurrent i mål. Mengich tog kommandot runt halvvägs och drog sedan ifrån hela vägen in.
     För Etiopiens Worknesh Degefa var det sololöpning i täten redan från 5 km och framåt och hon byggde stadigt ut avståndet bakåt till över 1½ minut i mål där hon med 1:08:13 sänkte banrekordet med 51 sekunder.
     Och det var - trots den gemensamma starten med männen - faktiskt i praktiken ett rent sololopp av Degefa så när som på att hon på andra halvan fångade in och passerade en del tröttnande manliga löpare.

Juniorrekord i spjut: 78.73!

MAJ
23

Ett nästan trettio år gammalt svenskt juniorrekord raderades ut idag vid Vårkastet i Bålsta när Hässelbys 18-årige Simon Litzell kastade 78.73.
     Och förbättringen var minst sagt rejäl - över fyra meter - eftersom det gällande rekordet från 1986 var Patrik Bodéns 74.66.
     Ett rekord som Simon ju var bara dryga halvmetern ifrån när han kom 4:a vid SM i Umeå förra sommaren.
     Simons kastserie var 69.79 - 77.32 - 78.73 - X - X - X, dvs han förbättrade rekordet i två etapper: Först med 266 cm och sedan med ytterligare 141 cm!

Stav: 2 x 4.41 i säsongsdebut

MAJ
23

En grupp svenska stavhoppare är på en minitour i norra Europa under pingsthelgen och några inledde redan på fredagen med den traditionella (34:e upplagan!) tävlingen på marknadstorget i tyska Recklinghausen.
     Bl a säsongsdebuterade Michaela Meijer och Malin Dahlström som båda tog 4.41 och blev 2:a/3:a bakom rutinerade tyskan Martina Strutz (4.51). För Michaela innebar resultatet det högsta någonsin utomhus och för Malin högsta utomhus sedan juli 2012.
     Båda är inbokade på tävlingar i Belgien idag (Oordegem) och på måndag (Lokeren).

På TV Pingstafton: Varvet

MAJ
23

SVT1 direktsänder från Göteborg kl 12.30-15.00(första start kl 13.00, första målgång ca kl 14.00).
     Sedan fortsätter man på webben (svt.se) till kl 16.00.

Svenska Varvet

Mikael har laddat för sommaren med långa
<br/>träningsläger i först Australien (Tasmanien)
<br/>och sedan USA (Arizona).

Mikael har laddat för sommaren med långa
träningsläger i först Australien (Tasmanien)
och sedan USA (Arizona).
Foto: Deca Text & Bild

MAJ
22

En förkrossande majoritet av de drygt 64.000 som anmält sig till årets upplaga av GöteborgsVarvet är inhemska. Men med tanke på kvaliteten hos de utländska deltagarna - t ex 13 man med pers bättre än svenska rekordet - kan vi inte räkna med att blanda oss i segerstriderna.
     Men till start har vi i alla det bästa vi kan bjuda just nu: Svenske rekordhållaren Mikael Ekvall och den nykorade svenske mästaren Abraham Adhanom. Båda har ju visat övertygande majform, Abraham genom SM-guldet för två veckor sedan och Mikael genom sina 28:31 på 10000m bana för tre veckor sedan.
     För Mikael handlar det om en återkomst till Varvet efter att ha gjort 1:11 som 18-åring 2007, 1:09 som 19-åring och 1:07 som 20-åring. Året när han gjorde 1:07 var 10000m-perset 29:51, nu har han alltså sprungit 1:20 snabbare på den distansen.
     Bland kvinnorna säger "majform-kriteriet" att Therese Olin är favorit till att bli bästa svenska. Hon satte ju personligt rekord när hon tog brons på SM-halvmaran för 14 dagar sedan.

Vem vinner varvet i år?

Jonathan Maiyo jagar seger och första
<br/>Varvet under dröm-60.

Jonathan Maiyo jagar seger och första
Varvet under dröm-60.
Foto: Deca Text & Bild

MAJ
22

Om vinnarlistan de senaste åren är en indikation på hur det går i 36:e årgången av GöteborgsVarvet blir det kenyansk seger på tid kring 1:01. Favoriten heter Jonathan Maiyo (pers 59:02!) men samtidigt har erfarenheten lärt oss Varvet är en tävling där segrarnamnet oftast inte har nämnts i första rummet på förhand.
     Banan har ju en del utmanande kupering med bropassager och en del stigningar och småknixar på slutkilometerna som kan passa vissa löpare bättre än andra. Så bekantskap med banan kan vara en avgörande faktor och i så fall har Richard Mengich (4:a 2013, 2:a 2014) och Jackson Kiprop (1:a 2013) det bäst förspänt.
     Kvinnliga varvet har haft en litet större spridning på vinnarna men faktum är att de sex senaste åren har ettan haft rötterna i Östafrika. Två av dem är Worknesh Degefa (Etiopien) och Isabella Ochichi (Kenya) som var först i mål 2014 resp 2013. Skall man döma senaste årets resultat är det troligast att Degefa tar sin andra raka.
     Väderprognoserna talar om utmärkt löpväder - sol, 12-13 grader och måttlig vind - och då kan banrekorden komma under attack i båda klasserna. Kvinnliga toppnoteringen är Joyce Chepkiruis 1:09:04 för fyra år sedan och manliga Victor Kipchirchirs 1:00:25 för tre år sedan.
     Totalt omfattar evenemanget inte mindre än 30 startskott utspridda över de tre timmarna 13.00-16.00, vilket innebar att det i snitt går 6 minuter mellan starterna. Alla elitlöparna skickas förstås iväg först (kl 13.00) och vinnarna kan förmodas anlända strax efter (eller blir det t o m före?) kl 14.00 resp strax före 14:10.
     Arrangörens resultatsida
     SVT1 direktsänder GöteborgsVarvet kl 12.30-15.30.

Arenasäsongen skjuter fart

Fem löpare representerar svenska landslaget
<br/>vid lördagens Nordic Challenge på 10000m
<br/>i Danmark.

Fem löpare representerar svenska landslaget
vid lördagens Nordic Challenge på 10000m
i Danmark.

MAJ
22

I skuggan av av årets deltagarmässigt i särklass största friidrottsevenemang på svensk mark - GöteborgsVarvet - innebär pingsthelgen en riktig skjuts framåt för arenatävlandet inte bara för ungdomar utan också för juniorer och seniorer.
     Utanför Sveriges gränser har vi på lördagen aktiva i Aarhus (Danmark), Hamar (Norge) och Oordegem (Belgien):
     I Aarhus är det Nordic Challenge 10000m där Andreas Åhwall, Johan Larsson, Frida Lundén, Louise Nilsson och Sara Holmgren springer i landslagsdräkt. Det är också några som springer de 25 varven i klubbdräkt plus att vi i extragrenarna har med bl a Fanny Roos (kula) och Philip Nossmy (häck).
     I Hamar finns bl a Rickard Gunnarsson (800m), men den riktigt stora gruppen har sökt sig till Oordegem där man hittar ett 30-tal svenska namn i anmälningslistorna. Merparten är medel/långlöpare (t ex Olle Walleräng, Daniel Lundgren, Wille Levay, Linn Nilsson och Sarah Lahti) men där finns också ett stort gäng stavhoppare (bl a Michaela Meijer och Malin Dahlström).
     En hel del av Oordegemarna stannar f ö kvar i Belgien för att tävla också två dagar senare (på måndag) i Lokeren.
     På söndag hoppar Erica Jarder längd i holländska Hengelo.
     Härhemma kan vi i nationella kalendern hitta inte mindre än tretton "öppna" tävlingar - på lördag Torsby, Laholm, Alvesta, Eslöv (även söndag), Linköping, Sätra, Glanshammar, Bålsta och Ekerö samt på söndag Norrköping, Värnamo, Sandviken och Herrljunga.
     Dessutom startar kvalperioden för ungdomarnas klubblagscup Kraftmätningen på söndag med två matcher i Stockholmsområdet (Sätra och Enskede).
     I vår aktuella kalender finns länkarna till tävlingarnas hemsidor.

En tajt sistaväxel i finalen för P17 1000m stafett.

En tajt sistaväxel i finalen för P17 1000m stafett.
Foto: Deca Text & Bild

Trender på Stafett-SM

MAJ
22

Årets SM-stafetter hader tyvärr inte det väder som behövs för att det skall bli rekordtider, men ingen kan klaga på glöden och nerven i kampen om medaljerna. Det var många lopp som levde intensivt ända in till mållinjen: På manliga 4x800m exempelvis kom hela topp-4 in på 7:37/7:38 och på kvinnliga 4x400m var hela topp-4 samlad på 3:48.
     Det kan också vara intressant att titta på styrkeförhållandena mellan klubbarna. Tätast var det för manliga seniorer där de totalt 12 medaljerna fördelades på bara fem klubbar: Spårvägen och Huddinge tre vardera plus MAI, Ullevi och Hässelby två vardera.
     Denna minimala spridningen var dock inget exceptionellt, det inser man om man gör jämförelser bakåt i tiden. Det var faktiskt bara fem klubbar om de manliga seniormedaljerna också 2004 t ex. Överhuvudtaget har stafetterna traditionellt en dryg handfull dominanta klubbar.
     Ser man till hela tävlingshelgen genomfördes 30 grenar och det delades ut totalt 89 medaljer. Av dessa erövrade Ullevi 11, MAI 10, Hässelby 9, Huddinge 7 samt Lidingö och Hammarby 6 vardera, dvs sex klubbar lade beslag på 55% av medaljerna.
     Den observante reagerar på att listan ovan med ett enda undantag (MAI) består av klubbar som distriktsmässigt kommer från Stockholm eller Göteborg. Och faktum är att det fortsätter så: På 5 medaljer Täby och Mölndal, på 4 medaljer Spårvägen, Örgryte och Sävedalen. Så av de 11 framgångsrikaste klubbarna kommer 4 från Göteborg och 6 från Stockholm.
     Räknar man distriktsvis samlade Stockholms 9 medaljklubbar ihop 13-15-13 (guld-silver-brons) och Göteborgs 5 medaljklubbar 9-9-9, dvs tillsammans stod dessa två distrikt för mer än två tredjedelar av alla pallplatser. Gör man litet stickprov bakåt i tiden har Stockholm "i modern tid" alltid dominerat, 2010 t ex erövrade man 17-10-13 (dvs 40 medaljer).
     Däremot har Göteborg definitivt flyttat fram sina positioner och årets 9-9-9 kan t ex jämföras med 1-8-5 för fem år sedan. Och bakom ligger en utveckling över hela linjen i klubbarna där Ullevi gick från 0-3-0 då till 3-5-3 nu, Mölndal från 0-1-3 till 3-0-2, Sävedalen från 1-2-1 till 2-2-0, Örgryte från 0-0-1 till 0-1-3 och GKIK från 0-0-0 till 1-1-1.

Ekängen på lördag:
Lag-SM-kval och JEM-genrep

På lördag eftermiddag på Ekängen i
<br/>Eskilstuna går årets första kvalmatch
<br/>till Lag-SM-finalen.

På lördag eftermiddag på Ekängen i
Eskilstuna går årets första kvalmatch
till Lag-SM-finalen.

MAJ
21

Med mindre än två månader kval till sommarens Europamästerskap för 19-årsjuniorer passar JEM-organisationen på att använda lördagseftermiddagens kvalmatch till Lag-SM till att på plats på Ekängen genrepa stora delar av tävlingsorganisationen.
     Men idrottsligt är förstås fokus på kampen om förstaplatserna som ger startplatsen i sommarens Lag-SM-final som går i Sundsvall den 1 juli under den svenska idrottens stora SM-vecka.
     På manliga sidan pekar de preliminära laguppställningar på att kampen om finalplatsen kommer att stå mellan Huddinge och IF Göta och bland kvinnorna bör det komma att handla om Hammarby och IF Göta. Men marginalerna är små så enstaka återbud på nyckelpersoner kan snabbt förändra bilden.
     En hel del landslagsfolk är aviserat att tävla, bl a Odain Rose (Umeå), Tom Kling Baptiste (Huddinge), Andreas Otterling (Örebro), Frida Persson (Hammarby), Malin Marmbrandt (Västerås) och Sofia Linde (Täby).
     I listorna finns också ett antal 96/97:or som alltså kan få ett högst personligt genrep på Ekängen inför JEM i juli, t ex Agnes Larsson (IF Göta), Emma Stenlöf (Västerås) och Isak Andersson (Upsala).
     Tävlingarna börjar kl 13.00 på lördag och pågår i ca fem timmar.
     Hemsidan för Lag-SM-kvalet i Eskilstuna
     PS. Den andra kvalmatchen går en vecka senare - den 30 maj - i Motala.

Abbe väljer att flytta hem till Göteborg efter att ha jobbat på förbundskansliet i dryga tre år.

Abbe väljer att flytta hem till Göteborg efter att ha jobbat på förbundskansliet i dryga tre år.
Foto: Ryno Quantz

Anders Albertsson slutar
som generalsekreterare

MAJ
21

Svensk Friidrotts generalsekreterare, Anders Albertsson, har meddelat styrelsen att han väljer att avsluta sitt uppdrag. Anders har varit generalsekreterare sedan vintern 2012 och att han nu har valt att gå vidare har personliga skäl.
     Anders kommer i höst att börja en ny anställning som Evenemangsansvarig på Got Event i Göteborg.
     – Jag har nu arbetat som GS i drygt tre år och det har varit fantastiskt roligt, utmanande och utvecklande. Vi har inom friidrottsfamiljen kunnat uträtta mycket bra tillsammans under de här åren.
     Anders arbetar fram till och med Finnkampen i september och det är mycket han vill hinna med fram till dess:
     – Vi har några av våra största långlopp om hörnet och landslaget skall försvara sin plats i högsta divisionen på Lag-EM och kämpa om VM-medaljer i Beijing. Vi har ett Junior-EM i Eskilstuna i mitten av juli och en Finnkamp på hemmaplan i Stockholm i september. Jag ska göra allt jag kan för att bidra till att det blir en fantastisk friidrottssommar!
     Läs pressmeddelande från Got Event.

Månadens i april: Maria

Maria avverkade nästan 120 varv
<br/>på 2 km-slingan i Turin.

Maria avverkade nästan 120 varv
på 2 km-slingan i Turin.
Foto: Peter Fredricson

MAJ
21

Aprils enda landslagsaktivitet var ultralöparnas IAU VM-EM i 24-timmarslöpning och om Sverige hade en deltagare där som kom hem med två individuella medaljer – bronser på VM och guld på EM – var det en prestation som verkligen kvalificerade till att bli friidrott.se:s val av ”Månadens friidrottare”.
     Maria Jansson var namnet och medaljerna var dessutom frukten av ett smart genomfört lopp där hon inte lät sig luras med i för hög fart i början utan metodiskt gjorde det som brukar kallas ”sitt eget lopp”.
     Det tog därför några timmar innan effekten av Marias satsning på jämn fart hela vägen började märkas. Det var väl efter ca tio timmar då hon hade jobbat sig upp till 16:e plats.
     Sedan följde ett stadigt avancemang där hon passerade tröttnande konkurrenter i en sådan takt att när de 24 timmarna hade löpt ut hade Maria bara två amerikanskor framför sig. Hon hade hunnit avverka 238 964 meter, dvs hon hade snittat i det allra närmaste 10 km i timmen under ett dygn av löpning.
     Men vem är Maria Jansson och hur hittade hon sin talang för en gren som är lång även för att vara ultra? Det handlar ju om att i ett svep avverka närmare sex marathonlopp!
     I vår Månadens-intervju ”Vilar gör man inte, då vinner man inte!” ger Maria svaren!

– Vilar gör man inte,
då vinner man inte!

MAJ
21

Hur långt springer du på 24 timmar? Om man ställer den frågan till Maria Jansson, Team Ultrasweden, vet hon det exakta svaret: 238 964 meter.
     Hon har alltid varit idrottsintresserad, Maria. Hemma i Borlänge stod TV:n alltid på när det visades sport, oavsett om familjen hade gäster eller inte. Sporten var en central del i familjen Janssons liv. Därför var det kanske inte så konstigt att Maria ägnade stor del av sin ungdom åt träning av olika slag.
     – Jag har tränat hela livet. Främst var det längdskidåkning som gällde fram till gymnasiet, men jag hade också en kort karriär som skidskytt.
     Löpningen kom även den in i hennes liv förhållandevis tidigt och sitt första marathonlopp genomförde hon vid 17 års ålder.
     Under värnplikten, som Maria valde att göra då hon tidigt beslutat sig för att bli officer, fick hon upp intresset för att springa längre sträckor än marathon:
     – Jag klarade mig väldigt bra under övningar som krävde ”pannben”, där man skulle gå långt och vara utan mat under lång tid.
     När hon sedan läste till officer fick hon möjlighet att lyssna på en föreläsning om att nå sina mål av den svenska ultralöpningens nestor, Rune Larsson. Det var då hon på riktigt fastnade för ultralöpning.
     – Rune berättade om ett 24-timmarslopp som jag tyckte lät väldigt spännande. Kort därefter testade jag att springa ett sextimmarslopp och ett drygt år senare, hösten 2009, sprang jag för första gången ett 24-timmarslopp. Jag kände direkt att det var min grej.
     Maria berättar att det är kombinationen mellan den mentala och den fysiska utmaningen som inspirerar henne. Hon vill veta var gränsen går; hur långt och hur snabbt kan man springa?
     – Det handlar om att kliva utanför boxen, det är obekvämt att springa oavbrutet under ett dygn. Då måste man jobba mycket med delmål och visualisering av målbilder.
     I början av april var det alltså VM/EM 24 timmar i norditalienska Turin. Målsättningen var tydlig, hon skulle vara med och fajtas i toppen och sätta nytt svenskt rekord. Planeringen var satt efter att hon skulle hinna 234½ kilometer. För att lyckas med detta delade hon som vanligt upp loppet i fyra sextimmarsblock.
     – Efter första blocket får jag en Gainomax, efter andra blocket en Fanta och efter tredje blocket en alkoholfri öl. Då vet man att det bara är sex timmar kvar och att det helt är upp till en själv hur det kommer att sluta.
     Starten gick kl 10.00 i ett varmt Turin. Banan var 2 kilometer lång med avslutning på ett stadion som låg inne i en gryta.
     – Jag tänkte att ”nu får du springa tills du kollapsar, det finns inte något annat”.
     Första delen av loppet gick bra. Vanligtvis brukar det vara tröttsamt de första sex timmarna, men Maria kände att allt gick bättre än förväntat. Det enda som oroade något var värmen.
     – Andra delen var sjukt varm, 27 grader tror jag att det var, så det var en enorm utmaning att stå ut med det. När natten sedan kom och det blev svalare blev jag väldigt glad.
     Efter halva loppet låg hon något efter planeringen. Hon kände sig tung i magen och efter 13 timmar stoppade hon fingrarna i halsen.
     – Efter det kändes allt mycket bättre.
     Med sex timmar kvar av loppet låg hon fortfarande tvåa bland svenskorna efter Annika Nilrud.
     – Då tänkte jag att ”jag har fan inte åkt till Italien för att bli tvåa av svenskorna!”. Det gällde bara att ha hundra procents fokus hela tiden.
     Efter 20 timmar sprang hon så om Annika och medaljen var inom räckhåll.
     Maria berättar hur hon inför den sista timmen insåg vad hon höll på att göra, ta medalj i VM och kanske till och med ett guld i EM. Dessutom såg det ut att bli medalj även i lagtävlingen.
     – Med 20 minuter kvar bröt jag ihop totalt och sprang med tårar i ögonen. Man pendlar väldigt mycket rent känslomässigt under ett sådant här lopp och jag kände då att jag skulle fixa det, att det inte var någon som skulle kunna springa ikapp mig.
     Och det var det ingen som gjorde. VM-brons och EM-guld individuellt samt VM-silver och EM-guld i lag blev resultatet för Maria efter 24 timmars slit där hon knappt vilade något alls.
     – Vilar gör man inte, då vinner man inte! Jag bytte strumpor en gång på grund av att jag fick en blåsa. Sen gick jag på toaletten fem, sex gånger, det var den enda vila jag fick.
     Det krävs självklart hård träning för att klara av ett 24-timmarslopp.
     – Man nöter mycket och kör många distanspass för att härda kroppen. Jag springer runt 10 mil i veckan vilket är ganska lite för att vara ultralöpare.
     Inför VM/EM 24 timmar hade Maria och tränaren Andreas Falk lagt upp träningen i tre perioder.
     – Från årsskiftet vred vi all träning mot det här loppet. Först körde vi en tempoperiod i fyra veckor där vi körde två specifika tempopass i vecken, 3x4 kilometer i marathonfart. Sedan ett distanspass, 12-13 kilometer, där man börjar väldigt långsamt men ökar tempot med tio sekunder per kilometer för att avsluta i snabbt tempo.
     – Andra perioden var det väldigt många långpass, 25-35 kilometer. Det körde vi under fem veckor.
     – Sista tre veckorna innan loppet var ren formtoppning. Allra sista veckan var jag ledig från jobbet och det enda jag gjorde var att träna, äta och sova.

     Det finns flera orsaker till att det gick så bra nu i Turin, men den viktigaste orsaken, eller personen snarare, säger Maria är tränaren Andreas Falk.
     – Tidigare har jag aldrig haft någon tränare, men för ett år sedan började jag träna med Andreas. Vi har fått till träningen väldigt bra. Förra året persade jag på alla distanser från 10 kilometer till 24 timmar. Jag har också jobbat mycket med allt runt omkring löpningen, från energiintag till det rent mentala. Som löpare är jag en helt annan person nu.
     Hon menar också att hon med sina 29 år har framtiden för sig. Medelåldern i ultradistanslöpning är relativt hög och Maria är just nu en av de yngre.
     – Jag tror att jag fortfarande är i utvecklingskurvan på väg uppåt. Sen får man se om jag kommer att vara frisk och hel, men springa kommer jag göra tills jag inte kan gå längre.
     Till vardags jobbar Maria som löjtnant på militärhögskolan i Karlberg. Till hösten ska hon också representera Sverige i Military World Games, militärens motsvarighet till sommar-OS, i Korea där hon ska springa marathon.
     Målsättningen framöver är tydlig för Maria vad gäller 24-timmarslöpningen.
     – Nu ska jag bli världsmästare! I år blev jag trea och insåg att de andra inte är övermänskliga på något sätt, så 2017 ska jag stå överst på pallen.

Senaste veckan
Veckan 21.5 - 28.5

IAU VM Ultratrail på lördag
Dubbelt så långt, många gånger mer kuperat och des...

Diamond League:
Fem på bara sexton dagar!

Årets Diamond League-kalender är litet speciell så...

Angelicas rekord under attack
Det var verkligen en magisk kväll i Globen på XL-g...

Eugene på lördag: Meraf börjar sommaren med 5000m
Man kan smyga igång tävlingssäsonger eller så kan ...

Ostrava: Regn, rusk & Bolt
Galan Zlata Tretra i tjeckiska Ostrava blev inte d...

Ostrava i kväll:
Bolts Europapremiär

"Bästa galan utanför Diamond League" har på senare...

Mångkampstrupper uttagna
Mångkamparna har tre egna landslagstillfällen vid ...

On the road to NCAA
Den amerikanska universitetsfriidrotten drog igång...

Det finns varv för alla
För att få springa en halvmara som lördagens Göteb...

Hengelo: Erica 6.69w
Vid FBK Games på söndagseftermiddagen i holländska...

Oordegem: 8:33 på hinder,
snabba juniorer & fler pers

Många svenskar tävlade i belgiska Oordegem under e...

Lag-SM-kvalet i Eskilstuna:
Dröm-60 för Simon!

Även om kampen om lagpoängen var kärnan i tävlande...

Nordic Challenge:
Johan dunderpersade 29:11!

Det svenska utropstecknet vid lördagens Nordic Cha...

Lag-SM kval: Huddinge & Göta tog finalplatserna
På ett soligt men litet blåsigt Ekängen i Eskilstu...

Varvet: Mikael 1:05
Som väntat - när Abraham Adhanom inte kom till sta...

Varvet: Kenya & Etiopien
4:a för två år sedan 32 s bakom segraren, 2:a i fj...

Juniorrekord i spjut: 78.73!
Ett nästan trettio år gammalt svenskt juniorrekord...

Stav: 2 x 4.41 i säsongsdebut
En grupp svenska stavhoppare är på en minitour i n...

På TV Pingstafton: Varvet
SVT1 direktsänder från Göteborg kl 12.30-15.00(för...

Svenska Varvet
En förkrossande majoritet av de drygt 64.000 som a...

Vem vinner varvet i år?
Om vinnarlistan de senaste åren är en indikation p...

Arenasäsongen skjuter fart
I skuggan av av årets deltagarmässigt i särklass s...

Trender på Stafett-SM
Årets SM-stafetter hader tyvärr inte det väder som...

Ekängen på lördag:
Lag-SM-kval och JEM-genrep

Med mindre än två månader kval till sommarens Euro...

Anders Albertsson slutar
som generalsekreterare

Svensk Friidrotts generalsekreterare, Anders Alber...

Månadens i april: Maria
Aprils enda landslagsaktivitet var ultralöparnas I...

– Vilar gör man inte,
då vinner man inte!

Hur långt springer du på 24 timmar? Om man ställer...

Förra veckan
Veckan 14.5 - 21.5

Ekängen på lördag:
Lag-SM-kval och JEM-genrep

Anders Albertsson slutar
som generalsekreterare

Månadens i april: Maria
– Vilar gör man inte,
då vinner man inte!

Kommer Tamgho igen igen?
Standaren efter stafetterna
Seniorårsbästa uppdaterat
Andra slags varvräkningar
Två segrar i Halle
Nu är det officiellt
Stafett-SM: 3 & 4x1500m
Stafett-SM 2: 4x400m
Stafett-SM 2: 3x800m
Stafett-SM 2: Korta
DL Shanghai: Ayana
hotade världsrekordet!

På TV i eftermiddag:
DL Shanghai

Stafett-SM 1: 4x800m
Stafett-SM 1: 4x100m
Stafett-SM 1: Flickor
Stafett-SM 1: Pojkar
Ute i Europa:
Fredrik 7.531 - David 29:06

Stafetterna dag 1
Halle: Axel 64+ igen
Dags för SM-stafetterna
Doha: Erica 8:a
Svenskt i DL Doha: Abeba 7:a
På TV i kväll kl 18:
Diamond League Doha

Standaren inför årets 5:e SM
USA-natten: Leffe 20.21
- Johan 1:48.86

Abeba på plats i Doha:
Dags för DL 1500m nr 23

Svenskt inte bara i Doha

Två veckor sedan
Veckan 7.5 - 14.5

Abeba på plats i Doha:
Dags för DL 1500m nr 23

Svenskt inte bara i Doha
Premiär på fredag kväll med
Abeba, Erica och Kim

Ny förbundsdomarkull
Siffror om helgens Stafett-SM
Fler landslagslöpare i maj
Från noll till åttahundra ...
Seriestart i Karlskrona i kväll
Det var en milhelg också
Nu är det igång: 12.39 på 100m häck, 2.37 i höjd!
Abrahams fjärde raka
Vägen till 27:e SM-titeln
Halvmara-SM:
Favoriterna infriade

Helgen på & bredvid arenorna
Halvmara-SM på lördag:
Favoriter i repris?

En schysst sommar i naturen!
Snart vinter igen!