Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Onsdag 18 januari 2017

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Berlin, Berlin, Berlin, Berlin, Berlin, Berlin ... men nu Dubai?

JAN
18

När Internationella Friidrottsförbundet 2004 införde officiella världsrekord på marathon blev Paul Tergats 2:04:55 i Berlin 2003 de allra första noteringen. Det rekordet har sedan - i fem etapper - förbättrats ned till nuvarande 2:02:57 av Haile Gebrselassie (2007 och 2008), Patrick Makau (2011), Wilson Kipsang (2013) och Dennis Kimetto (2014).
     Det anmärkningsvärda är att även alla dessa rekordsänkningar skett i Berlin Marathon! Men nu kanske det är dags för det första marathonrekordet utanför den tyska huvudstaden. För på fredag är det Dubai Marathon och Kenenisa Bekele var på dagens presskonferens väldigt tydlig med sin målsättning.
     Och Bekele är en som verkligen vet vad som krävs: I Berlin i höstas missade han Kimettos rekord med futtiga sex sekunder i en spurtuppgörelse om segern med Kipsang.
     Valet av plats för rekordattacken är också smart. För även om Berlin haft alla världsrekorden har Dubai varit de senaste årens huvudleverantör av snabba pers: Av de 31 löpare som gjort under 2:05 har 12 gjort det i Dubai, 9 i Berlin, 4 vardera i Rotterdam och Chicago plus 2 i London.
     Loppet går på fredag morgon i Dubai vilket innebär start kl 03.30 svensk tid. Arrangören kommer som tidigare år att på sin hemsida tillhanda live-sändning av loppet. Så den som är beredd att offra ett par timmars nattsömn kan alltså följa Bekeles rekordjakt.
     PS. Att Dubai är en rekordbana kan Isabellah Andersson vidimera: Både 2010 (2:26:52) och 2011 (2:23:41) förbättrade hon det svenska rekordet. Den sistnämnda tiden är också det nu gällande rekordet.
     / A. Lennart Julin

Sök till Certifierad coach

JAN
18


     
     Sista helgen i mars drar nästa omgång av utbildningen Certifierad coach igång. Utbildningen, som genomförs under tre helger under året, vänder sig till tränare som tränar ungdomar, juniorer och elit.
     Mikael Norman är utbildningsansvarig på Svensk Friidrott. I Friidrottskanalens intervju ovan berättar Mikael om kursens innehåll.
     Sista anmälningsdag är 30 januari.
     
/Magnus Fridell

I somras blev det EM-start utomhus här i Amsterdam och nu pekar mycket på att det blir även EM inomhus i vinter i Belgrad för Fredrik.

I somras blev det EM-start utomhus här i Amsterdam och nu pekar mycket på att det blir även EM inomhus i vinter i Belgrad för Fredrik.
Foto: Deca Text & Bild

Det har pratats mångkamp på radion

JAN
18

När Hässelbys Fredrik Samuelsson förra helgen slog till med 5.920 poäng gick han inte bara in som svensk trea genom tiderna utan också upp i topp på världsårsbästa.
     Aktuella sjukampsstatistiken för världen
     Självklart beror det mycket på att det är väldigt tidigt på säsongen - det har inte körts så många sjukamper hittills i vinter - men faktum är att 5.920 är en summa som när säsongen är över brukar ge en placering på slutliga topp-20 i världen och topp-10 i Europa.
     Och då skall man dessutom veta att i mångkamp görs nästan alla de slutliga toppresultaten just på de stora mästerskapen (EM resp VM) och att Fredriks pers nu kom direkt i säsongsupptakten. Så även Fredrik har alltså fortfarande den "mästerskapseffekten" outtagen.
     Typiskt var att hans grenserie i Sätra - trots att den gav pers med ca trehundra poäng totalt - faktiskt till fem sjundedelar utgjordes av "stabilt OK" och till bara två sjundedelar "anmärkningsvärt bra".
     Den aktuella positionen som världsetta uppmärksammades av P4 Stockholm som hade Fredrik som gäst på tisdagseftermiddagen. För den som missade den sändningen (alla har ju inte P4 Stockholm i sin radio) finns det möjlighet att i efterhand lyssna på intervjun "Fredrik, världsettan från Hässelby" via nätet.
     / A. Lennart Julin

Aregawi tillgänglig för landslaget igen

JAN
17


     
     Abeba Aregawi är återigen tillgänglig för landslagsuppdrag. Det beslutade Svensk Friidrotts förbundsstyrelse vid ett styrelsemöte idag.
     – Hon har nu uppfyllt de krav vi ställde på henne i somras då förbundsstyrelsen stängde av henne från landslaget. Bland annat har hon genomgått vår antidopingutbildning och det test vi kräver, säger Björn O. Nilsson, ordförande i Svensk Friidrott.
     Aregawi har varit fri att tävla sedan 14 juli men den 17 juli beslutade förbundsstyrelsen att Aregawi inte skulle vara tillgänglig för landslagsuppdrag under resterande delen av 2016. Anledningen till förbundsstyrelsens beslut då var att Aregawi brutit mot landslagets interna regelverk, att man krävde att hon skulle genomgå landslagets antidopingutbildning och att man ville utreda osäkerheten kring hennes medicinska och idrottsliga status och miljö.
     Förbundskapten Karin Torneklint säger att Abeba Aregawi nu tävlar på samma villkor som alla andra om en plats i landslaget.
     – Nu kommer Abeba att precis som alla andra bli uttagen på idrottsliga meriter. Det kräver att hon måste tävla och göra resultat som är tillräckligt bra för att bli uttagen.
     Sedan tidigare har Abeba Aregawi fått ordföranden i Svensk Friidrotts medicinska kommitté, Sverker Nilsson, som medicinsk rådgivare. Deras samarbete ska fortgå framöver.
     Förbundskaptenen vill också lyfta att hela den process som Abeba gått igenom det senaste året har varit påfrestande för henne. Den har också påverkat hennes fysiska status.
     – Abeba har haft en väldigt jobbig period med många turer fram och tillbaka. Hon har varit extremt drabbad av den här situationen och känner fortfarande av sviterna av den. Hennes fysiska status är därför inte speciellt god just nu. Hon är långt ifrån tävlingsstatus och tränar för klara av att träna. Det kommer inte att bli någon inomhussäsong för henne.
     Senast Abeba Aregawi tävlade i landslaget var i Finnkampen i Stockholm 13 september 2015.
     I Friidrottskanalens intervju ovan kommenterar Svensk Friidrotts generalsekreterare Stefan Olsson styrelsens beslut.
     /Fredrik Trahn och Magnus Fridell

Innestatistiken växer snabbt

JAN
17

I helgen som gick kom också seniorsäsongen igång på allvar och det satte direkt stora spår i bästalistorna. T ex fick vi nya svenska årsbästan i 11 av 13 - alla utom stav och längd - ordinarie manliga seniorgrenar!
     I och med att innesäsongen nu verkligen står ensam i fokus har "Ute 2016" fått flytta över till statistikarkivet för att lämna platsen i droppmenyn "Årsbästa" högt upp i vänsterspalten (direkt under "Senaste resultaten") för "Inne 2017".
     / A. Lennart Julin

Johan Rogestedt och Lovisa Lindh är fortfarande på läger i Sydafrika så Andreas Otterling var den ende av dem som var på plats i Ericsson Globe i går.

Johan Rogestedt och Lovisa Lindh är fortfarande på läger i Sydafrika så Andreas Otterling var den ende av dem som var på plats i Ericsson Globe i går.
Foto: Fredrik Trahn

Andreas tog emot Elitidrottsstipendiet

JAN
17

Vid gårdagens Idrottsgala delades Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium ut. 75 aktiva fick ta emot stipendiet på 50 000 kronor, och av dessa var tre friidrottare; Lidingös Andreas Otterling, Ullevis Lovisa Lindh och Stenungsunds Johan Rogestedt.
     Stipendiet ska möjliggöra för den aktive att kombinera en elitidrottssatsning med eftergymnasiala studier.
     /Magnus Fridell

Nomineringen till styrelsen avslutad

JAN
16

I går gick nomineringstiden till Svensk Friidrotts styrelse ut och fram till deadline hade sju distrikt och två föreningar lämnat nomineringar.
     Sent i går kväll fick valberedningen också beskedet att Lena Björk, som tidigare meddelat att hon stått till förfogande för omval, nu valt att dra tillbaka sin kandidatur på grund av privata skäl. Sedan tidigare har det stått klart att Pia Bosdotter Olson inte står till förfogande för omval.
     Inga fler nomineringar kan nu lämnas till valberedningen, men ordförande Christina Liffner meddelar att valberedningen fortfarande är intresserade av förslag på personer som passar för styrelsearbete i Svensk Friidrott.
     Se alla nomineringar.
     
/Magnus Fridell

Elin Östlund EM-kvalade i helgen

Om Elin Östlund blir uttagen till 
<br/>inomhus-EM blir det hennes andra raka 
<br/>IEM-start. 2015 blev Elin 24:a i Prag.

Om Elin Östlund blir uttagen till
inomhus-EM blir det hennes andra raka
IEM-start. 2015 blev Elin 24:a i Prag.
Foto: Deca Text & Bild

JAN
16

Elin Östlund, KFUM Örebro, inledde säsongen strålande när hon i helgen klarade kvalgränsen till inomhus-EM i Belgrad. Hemma i Tybbelundshallen i Örebro sprang Elin 60 meter på 7.42, och tangerade därmed kvalgränsen.
     En som var väldigt nära EM-gränsen var Ullevis Sulayman Bah. Med 6.78 i Göteborg var han bara fyra hundradelar från att kvalificera sig till Belgrad.
     I Örebro fortsatte Falu IK:s 17-årige kastartalang Ragnar Carlsson att imponera stort. För någon månad sedan var han när att kasta vikten hela vägen in i väggen i Uppsala. Nu lyckades han med den bedriften och kastet mätte 24.60.
     David Nilsson, Högby, är en som tävlar väldigt intensivt. I går vann han ett lopp över 10,5 kilometer i Kerkrade i Nederländerna. Med tiden 33:46 var han 20 sekunder före Dame Tasama från Belgien.
     Spårvägens John Börjesson var sexa i loppet på 34:50.
     Erik Martinsson, Gefle, sprang för ovanlighetens skull 800 meter i College Station i Texas, USA, och visade att han börjar komma ner på spännande tider även på 800 meter. Erik vann tävlingen med en hundradel före Zacharias Curran men vann heatet men två sekunder efter att ha dragit ifrån under det tredje varvet. Eriks tid blev 1:50.46.
     I USa var både Spårvägens Elias Håkansson och Hässelbys Love Litzell över 20 meter i vikt. Elias kastade 20.62 i Nashville och Love 20.20 i New York.
     Se alla helgens resultat i friidrott.se:s resultatbörs.
     /Magnus Fridell

Bauhaus överväldigade av intresset för nya galan

JAN
16


     
     Intresset för Bauhaus-galan Indoor, där bland andra Sanna Kallur, Sofie Skoog och Emma Green ska tävla, blev efter lanseringen förra veckan väldigt stort, något som gladde titelsponsorn Bauhaus väldigt mycket.
     – I dag är man bara stolt. Det var helt galet, vi hade aldrig hoppats på den reaktion som blev, säger marknadschefen Johan Saxne i en intervju med Friidrottskanalen.
     Han berättar om hur idén att arrangera en friidrottagala i ett varuhus kom till och guidar dessutom runt i varuhuset och visar var respektive gren ska avgöras.
     Läs mer om Bauhaus-galan Indoor på bauhausgalan.se/indoor.
     /Magnus Fridell

Jönköping Marathon redan en succé

JAN
15


     
     I över 30 år har Jönköpingsborna väntat på att få springa maraton i sin egen stad igen. Den 19 augusti är det äntligen dags. Då är det premiär för Jönköping Marathon och bakom loppet står en nystartad förening med ett viktigt mål – att få löpningen i staden att växa.
     När maratonvågen i Sverige drog igång på allvar i början av 1980-talet var Jönköping en av alla städer som satsade på en egen löparfest. 1981 var det premiär och några populära upplagor av loppet genomfördes åren därefter. Men 1985 fanns inte loppet längre kvar i kalendern.
     I sommar är det dock dags igen. Den nystartade föreningen Team Runner´s HIGH står bakom satsningen på en mara i Sveriges nionde största stad och den som är drivande är elitlöparen Tony Hatefnejad, som tillsammans med en av ledarna i Team Runner´s HIGH, Per Selskog, är initiativtagare. Tony menar att det inte bara är han som längtat efter att få springa maraton i Jönköping. Intresset bland Jönköpingsborna är stort.
     – Loppet har tagits emot väldigt väl av löparna i staden. Vi har redan omkring 700 löpare anmälda, vilket gör oss till landets tredje största maraton redan första året.
     Läs hela intervjun på svenskalopare.se.
     /Magnus Fridell

Så minns vi friidrottsåret 2016

JAN
14


     
     Innan 2017 helt har kommit igång vill vi tillsammans med Friidrottskanalen.se minnas det framgångsrika friidrottsåret 2016. Se det sköna bildspelet som tidigare endast visats på Friidrottsgalan i höstas.
     /Fredrik Trahn
     

Angelica Bengtsson årsdebuterar i helgen.

Angelica Bengtsson årsdebuterar i helgen.
Foto: Deca Text & Bild

Säsongen trappas upp - stora tävlingar i helgen

JAN
13

Tävlingssäsongen trappas nu upp för varje helg och fler och fler börjar tävla.
     I Huddinge avgörs med start i dag tredagarstävlingen Scandic Indoor Games, en av säsongens största tävlingar för barn, ungdomar, juniorer och seniorer. En hel del veteraner är också anmälda och totalt lockar tävlingen drygt 1 600 deltagare.
     I Lund avgörs i morgon lördag sprinterträffen där man tävlar i 60 meter med och utan häckar samt höjd. Även där är det deltagare i alla åldersklasser anmälda.
     Örebro Indoor Games i Tybbelundshallen i Örebro är också en tävling alla åldersklasser är representerade. Tävlingen lockar i år fler deltagare än någonsin, drygt 800 deltagare är anmälda och tillsammans gör de nästan 2 200 starter.
     I KA2-spelen i Karlskrona gör Hässelbys Angelica Bengtsson årsdebut, men inte i stav utan i den för henne ovanliga grenen längdhopp. Dessutom ska EM-bronsmedaljören från i somras springa 60 meter.
     Se alla tävlingar i friidrott.se tävlingskalender.
     /Magnus Fridell

Sanna Kallur i världspremiär

JAN
12


     
     Svensk Friidrotts huvudsponsor Bauhaus tar ytterligare ett grepp för att utveckla friidrotten i Sverige, och det är minst sagt innovativt. Den 28 januari arrangeras Bauhaus-galan Indoor inne i Bauhaus varuhus i Bromma. Sanna Kallur, Sofie Skoog och Emma Gren är några av stjärnorna som kommer att tävla mitt bland verktyg och brädor.
     – Det blir verkligen annorlunda, säger Sanna Kallur som gör sin första tävling under den här, hennes sista inomhussäsong någonsin. Hon ska springa favoritdistansen 60 meter häck och kommer att få möta bra internationellt motstånd.
     I videospelaren här ovan finns en hälsning från Sanna som just nu befinner sig i Sydafrika och laddar inför säsongen.
     För Sofie Skoog blir det också en ny upplevelse.
     – Jag har hoppat på specialgalor för höjdhopp inomhus, men aldrig i ett varuhus, berättar Sofie som bland annat möter en annan som gör sin sista säsong, Emma Green.
     
     "Friidrott passar Bauhaus"

     Bauhaus är sedan 2012 Svensk Friidrotts huvudsponsor och sedan 2015 titelsponsor för Bauhaus-galan. Johan Saxne är marknadschef för Bauhaus och han menar att friidrott är en idrott som passar den tyska byggvaruhuskedjan.
      – Vi på Bauhaus tycker att idrott och sport är något som är otroligt viktigt, både för den enskilde personen och för samhället. Just friidrott tycker vi passar Bauhaus som företag väldigt bra då det är en sport som passar och tilltalar alla. Sedan 2015 är vi titelsponsor för Bauhaus-galan och därför känns det mycket kul att nu utöka vårt engagemang genom Bauhaus-galan Indoor, säger han.
     
     ”Tror och hoppas på bra prestationer”
     I höstas stod det klart att Globengalan, som i över 20 år varit den svenska inomhussäsongens viktigaste tävling, gör en paus och länge såg det ut som att det inte skulle bli någon internationell inomhusgala i Sverige 2017. Svensk Friidrotts generalsekreterare Stefan Olsson är glad att det nu ändå blir en inomhustävling med internationellt fokus.
     – Vi är väldigt glada över att vår huvudsponsor Bauhaus tar ännu ett grepp för att stärka friidrotten i Sverige. Att man dessutom gör det på ett sådant här nydanande sätt är väldigt roligt, säger Stefan och fortsätter:
     – Med tanke på att det i höstas stod klart att Globen-galan gör en paus är det också glädjande att det nu ändå blir en internationellt högklassig inomhustävling i Stockholm. Vi hoppas och tror på bra prestationer av våra bästa friidrottare på en helt unik plats.
     Det blir en kompakt tävling och en intensiv eftermiddag. Under två timmar på eftermiddagen den 28 januari får kunderna i Bauhausvaruhuset se 60 meter och 60 meter häck för både män och kvinnor samt höjd- och stavhopp för kvinnor. Varuhuset är öppet precis som vanligt.
     Läs mer om Bauhaus-galan Indoor på bauhausgalan.se/indoor.
     /Magnus Fridell

Maja Nilsson tog en av de svenska medaljerna i EYOF 2015.

Maja Nilsson tog en av de svenska medaljerna i EYOF 2015.
Foto: Daniel Bergin

Rafael räknar med tio till EYOF

JAN
12

Uttagningskriterierna för sommarens European Youth Olympic Festival, som går i ungerska Győr 23-29 juli är nu klara.
     – Gränserna är tuffa och baserade på att den aktive ska ha en rimlig chans att ta sig till en finalomgång, säger Rafael Askros, landslagsledare, och berättar att han räknar med en trupp på ungefär tio aktiva vilket är lika många som när EYOF avgjordes i Tbilisi, Georgien, 2015. DÅ tog Sverige tre friidrottsmedaljer genom Götas Henrik Larsson som vann guld på 100 meter, Motalas Maja Nilsson som hoppade till sig ett silver i höjd och Hässelbys Lisa Gunnarsson som blev silvermedaljör i stav.
     Sista uttagningsdag är 30 juni, alltså ungefär tre veckor före mästerskapet.
     – Vi vill att man ska hinna förbereda sig för mästerskapet på ett riktigt bra sätt och sista stora tävlingen för att kvala blir då Världsungdomsspelen i Göteborg, berättar Rafael.
     Rafael har också presenterat uttagningskriterierna för ungdomsfinnkampen. Sista uttagningsdag blir 20 augusti.
     * Kriterier och gränser för EYOF.
     * Kriterier för ungdomsfinnkampen.
     /Magnus Fridell

Det började med personligt rekord i Stockholm i början av juni. Därefter har Lisa Ring fortsatt att utvecklas mycket i sin maratonsatsning.

Det började med personligt rekord i Stockholm i början av juni. Därefter har Lisa Ring fortsatt att utvecklas mycket i sin maratonsatsning.
Foto: Deca Text & Bild

Pers med 11 minuter - Lisa Ring Månadens i november

JAN
11

Lisa Ring bestämde sig i höstas för att springa ännu en maraton. Det hade gått väldigt bra under sommaren; personligt rekord i Asics Stockholm Marathon och seger i Ultravasan 50 kilometer. Mycket talade alltså för att 23-åringen från Linköping, tävlandes för NocOut, skulle fortsätta att utvecklas. Och i Valencia Marathon blev det precis så.
     Efter att ha fått draghjälp av några manliga löpare från Akele kunde Lisa tillslut passera mållinjen på 2:40.29 och se sitt knappt halvårsgamla pers fullständigt pulvriseras. Nu sprang hon över 11 minuter snabbare, var bara en och en halv minut från VM-kvalgränsen och tog sig upp som trea i årsstatistiken.
     I friidrott.se:s långa Månadens-intervju berättar Lisa om hur hon ensam tog sig till Valencia, hur hennes träningsvardag ser ut, vilka hon inspireras av och vilka äventyr som väntar 2017.
     Läs hela intervjun "Då kände jag att nu drar jag. Jag hade då en månad på mig att få in marafarten i kroppen och jag ville satsa på 2:45, för det kände jag var möjligt".
     /Magnus Fridell

Senaste veckan
Veckan 11.1 - 18.1

Berlin, Berlin, Berlin, Berlin, Berlin, Berlin ... men nu Dubai?
När Internationella Friidrottsförbundet 2004 inför...

Sök till Certifierad coach
Sista helgen i mars drar nästa omgång av utbil...

Det har pratats mångkamp på radion
När Hässelbys Fredrik Samuelsson förra helgen slog...

Aregawi tillgänglig för landslaget igen
Abeba Aregawi är återigen tillgänglig för land...

Innestatistiken växer snabbt
I helgen som gick kom också seniorsäsongen igång p...

Andreas tog emot Elitidrottsstipendiet
Vid gårdagens Idrottsgala delades Riksidrottsförbu...

Nomineringen till styrelsen avslutad
I går gick nomineringstiden till Svensk Friidrotts...

Elin Östlund EM-kvalade i helgen
Elin Östlund, KFUM Örebro, inledde säsongen stråla...

Bauhaus överväldigade av intresset för nya galan
Intresset för Bauhaus-galan Indoor, där bland ...

Jönköping Marathon redan en succé
I över 30 år har Jönköpingsborna väntat på att...

Så minns vi friidrottsåret 2016
Innan 2017 helt har kommit igång vill vi tills...

Säsongen trappas upp - stora tävlingar i helgen
Tävlingssäsongen trappas nu upp för varje helg och...

Sanna Kallur i världspremiär
Svensk Friidrotts huvudsponsor Bauhaus tar ytt...

Rafael räknar med tio till EYOF
Uttagningskriterierna för sommarens European Youth...

Pers med 11 minuter - Lisa Ring Månadens i november
Lisa Ring bestämde sig i höstas för att springa än...

Förra veckan
Veckan 4.1 - 11.1

Pers med 11 minuter - Lisa Ring Månadens i november
Hässelby Sveriges bästa friidrottsklubb för 15:e året i rad
Godbitar från Folksam Grand Prix-sommaren 2016
Motioner till Förbundsårsmötet
Träningsläger i solen
Härlig inledning av friidrottsåret
Bättre video på Armands hopp
Armand 5.61 i årsdebuten!
SM i Sollentuna med arenarekord, SM-rekord och världsårsbästa
Succén i Amsterdam gjorde Louise Wiker till Månadens i oktober
Valberedningen söker nomineringar och uppslag
Efter jättekastet i Finnkampen - Jiannis är månadens i september
Han har sett 30 världsrekord live

Två veckor sedan
Veckan 28.12 - 4.1

Efter jättekastet i Finnkampen - Jiannis är månadens i september
Han har sett 30 världsrekord live
Isabellahs tips:
Ta med dig barnen ut på rundan

Efter uppehållet - nu finns veteraninformationen på friidrott.se
2016 bjöd på fler lopp än någonsin
Axel och Marinda bäst i Skåne
Snabba tider på Nyårsafton
Vinterns bästalistor har öppnat
SM-rekordet gjorde Marinda till Månadens i augusti
Karin Torneklint:
EM var fantastiskt roligt!

Track & Field News världsranking:
Daniel och Meraf och ... Sofie!

Med större självförtroende blickar Michaela Meijer fram mot 2017
Många firar nyår springandes
Melker har lagt skadehösten bakom sig
Daniel Ståhl kungen av Stockholm
Tuff träning har givit effekt för Ebba - siktar nu mot inomhus-EM
Julin skriver om kvinnorna i IAAF:s årliga grengruppsgenomgång
Snart premiär för den nya Löptränarkursen