Lördag 28 maj 2016

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och
ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis
Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se
Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och
media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Så följer du stafett-SM

MAJ
28

I dag inleds stafett-SM på Stockholms Stadion. Första start går klockan 12.00.
     * Startlista
     * Resultat
     * Tidsprogram
     /Magnus Fridell

Sarah Lahti, en av många svenskar i farten i helgen.

Sarah Lahti, en av många svenskar i farten i helgen.
Foto: Deca Text & Bild

Stafett-SM och mycket mer

MAJ
27

I helgen genomförs ännu en SM-tävling, den här gången i stafett på Stockholms Stadion. Totalt är 326 lag anmälda. Flera av landets bästa löpare är på plats, bland andra Spårvägens Moa Hjelmer.
     Hässelbys Sarah Lahti, som har inlett säsongen strålande, passar på att fortsätta tävla ute i Europa. I morgon ska hon jaga en bra tid, den här gången på 1 500 meter i nederländska Oordegem. Dit är även Ulleviduon Lovisa Lindh och Charlotta Fougberg anmälda, Lovisa på 800 meter och Charlotta på 3 000 meter hinder, vilket blir hennes säsongsdebut på distansen.
     I Oordegem planerar även Hässelbys stavhoppstalang Elienor Werner att göra sin säsongsdebut.
     Erica Jarder, Spårvägens längdhopperska, gör sin tredje tävling den här säsongen när hon i morgon står på ansatsbanan i tyska Weinheim. Erica ligger tvåa på den svenska årsbästalistan. Högst upp ligger Västerås Malin Marmbrandt som i veckan hoppade över 6.50 för första gången. I morgon gör hon ett nytt försök att hoppa långt, då i Palafrugell i Spanien.
     På hemmaplan är det kasttävling i Bålsta norr om Stockholm. Där ska hemmasonen Kim Amb försöka förbättra sitt resultat från förra helgens årsdebut, 80.87 i Halle.
     Kim får bra motstånd i form av till exempel KFUM Örebros Jiannis Smalios och Hässelbys Simon Litzell. Jiannis kastade 75.01 i Gävle förra veckan och Simon gör sin första tävling för året i Bålsta.
     Där hittar vi också Ullevis diskuskasterska Sofia Larsson, Huddinges släggkasterska Eleni Larsson, Hammarbys Grete Ahlberg, även hon slägga, och Spårvägens Heidi Schmidt, diskus.
     
     Världsmästaren i farten igen

     I österrikiska Götzis gör fjolårets junior-EM-femma, Hässelbys Fredrik Samuelsson, sin första mångkamp för säsongen.
     På söndag går världens äldsta och största ultramaratonlopp, Comrades Marathon i Sydafrika, med 20 000 deltagare. Sverige har med fem löpare – världsmästaren på 100 kilometer, Moras Jonas Buud, VM-silvermedaljören på samma distans, Huddinges Kajsa Berg, Rånäs Fritjof Fagerlund, Tjalves Frida Södermark och Spårvägens Anders Szalkai.
     Fler aktuella tävlingar finns i vår tävlingskalender.
     /Magnus Fridell

Två legendarer i samspråk

MAJ
27


     
     I onsdags fyllde Stefan Holm 40 år. Han passade på att fira dagen med att hoppa 2.06 och därmed sätta nytt svenskt rekord i M40. Det tidigare rekordet hade stått sig sedan 1966.
     Egon Nilsson, Ljungby IF, idag 90 år satte rekordet 2.05 och det fick stå sig i nästan 50 år.
     Stefan Holm är full av beundran av Egon Nilssons prestation:
     - Egons prestation är långt större än min. Hans 205 cm i september 1966 på kolstybb och i dykstil med ett personbästa på 206 cm mot mina 206 cm på mondobanor och i flopp med personbästa på 240 cm…, skriver Holm på Instagram.
     Egon Nilsson själv minns sitt rekordhopp väl. Det var vid en triangelmatch mellan Småland, Östergötland och Västergötland:
     – Den gången arrangerade vi tävlingen hemma i Ljungby på Lagavallen och i den matchen tog jag 2.05, säger Egon Nilsson till Sveriges Radio.
     Sveriges Radio P4 Skaraborg sammanförde Stefan Holm och Egon Nilsson i en lyssnarvärd intervju i radio häromdagen.
     /Fredrik Trahn

Hela delegationen samlade i Friidrottens Hus tillsammans med representanter från Göteborgs Friidrottsförbund, Svensk Friidrott och Göteborgs Stad.

Hela delegationen samlade i Friidrottens Hus tillsammans med representanter från Göteborgs Friidrottsförbund, Svensk Friidrott och Göteborgs Stad.
Foto: Magnus Fridell

Göteborg imponerade på veterandelegationen

MAJ
27

Sedan tidigare är det känt att Sverige söker veteran-VM i friidrott 2020 med Göteborg som arrangörsort. Förra helgen, i samband med GöteborgsVarvet, var representanter från World Masters Athletics på plats i Göteborg för att träffa Göteborgs Stad, Göteborgs Friidrottsförbund och Svensk Friidrott.
     Delegationen besökte bland annat de tilltänkta arenorna Åby IP, Slottsskogsvallen och Friidrottens Hus samt Ullevi, som är tänkt som huvudarena under evenemanget.
     – De var mycket nöjda med arenorna, och inte minst med att det fortfarande är naturgräs vilket gör att man kan ha långa kast på samtliga arenor, berättar Svensk Friidrotts generalsekreterare Stefan Olsson som var med under besöket. Med sig hade han också Ulf Agrell och Ivar Söderlind från Svensk Friidrotts veterankommitté.
     
     Imponerade över organisationen
     Stefan berättar att gästerna blev mäkta imponerade över GöteborgsVarvet och den organisation som arrangerar världens största halvmaraton.
     – När de sedan förstod att det är samma organisation som är tänkt att sköta ett eventuellt veteran-VM 2020 blev de både överväldigade och trygga i att det kommer fungera, konstaterar Stefan Olsson.
     En annan sak som imponerade på de långväga gästerna, presidenten för World Masters Athletics, Stan Perkins, kom ända från Australien, var den närhet som Göteborg erbjuder.
     – Att kunna gå från olika hotell till Ullevi och sedan bara tio minuter med spårvagn till Slottsskogsvallen sågs som en stor fördel, berättar Stefan Olsson.
     
     Beslut i höst
     Det är ytterligare tre städer som ansökt om att få arrangera veteran-VM 2020, Toronto i Kanada, Bogotá i Colombia och Tammerfors i Finland. Beslut tas av generalförsamlingen i samband med årets veteran-VM som går i Perth i Australien 26 oktober till 6 november.
     Förra året genomfördes totalt 15 340 starter fördelade på 10 050 manliga och 5 290 kvinnliga när veteran-VM arrangerades i franska Lyon. Totalt var det 8 059 deltagare från 99 länder.
     /Magnus Fridell

IF Götas Johan Engberg har gått från att vara deltagare i Folksam Grand Prix till att vara tävlingsansvarig.

IF Götas Johan Engberg har gått från att vara deltagare i Folksam Grand Prix till att vara tävlingsansvarig.
Foto: Deca Text & Bild

Folksam Grand Prixserien är viktig för alla parter

MAJ
26

Folksam Grand Prix-seriens tävlingar är några av årets viktigaste för många svenska friidrottare. De tre tävlingarna i Sollentuna, Göteborg och Karlstad är viktiga inte bara för de aktiva utan också för arrangörerna. Dessutom är Folksam en väldigt stolt partner till serien.
     – Jag brukar ta exemplet när många sponsorer lämnade friidrotten för att man kanske inte hade de absoluta topprestationerna under några år, men vi sa i stället att vi givetvis förlänger för en bra partner är med även när det går lite tungt. Det är vi rätt stolta över på Folksam att kunna vara så långsiktiga att vi är med under motgång för att sedan också vara med när det vänder tillbaka och blir framgång igen, säger Lars-Inge Svensson, chef för Folksam idrott.
     Han menar att Folksam Grand Prix-serien har utvecklats väldigt mycket under senare år och också bidragit till att svenska friidrottare fått chansen att utvecklas rent idrottsligt.
     – Det är ju till och med så att tävlingarna ett tag blev för bra och att serien klassades upp. Vi har sett att utvecklingen varit fantastisk och lockar väldigt många bra aktiva, säger Lars-Inge.
     
     Fortsätter satsa på löpning

     Han får medhåll av Ulf Saletti, tävlingsledare för Sollentuna GP.
     – Jag är övertygad om att vi kommer att få en minst lika bra tävling som förra året med de bästa svenskarna kryddat med några riktigt starka internationella stjärnor, säger Ulf och berättar att man precis som de senaste åren kommer att försöka bygga riktigt bra medel- och långdistanslopp.
     – Andreas Almgren ska springa 800 meter på hemmaplan och vi hoppas kunna bygga ett riktigt bra lopp runt honom.
     I Göteborg avgörs den andra deltävlingen i Folksam Grand Prix-serien, Göteborg Friidrott Grand Prix, för första gången i juli. Tidigare har tävlingen legat i juni och förra året testade man september. Nu är det således en helt ny period, mitt emellan EM och OS.
     – Vi har testat oss fram lite och hittade nu ett bra datum, 15 juli, berättar Anna Linner Bassani som är tävlingsledare.
     
     Ny utmaning om rekordet
     I Göteborg satsar man i år mycket på sina hemmahopp. Anna berättar att Ullevis Khaddi Sagnia är klar för längdhoppstävlingen. Dessutom kommer Khaddis klubbkompis Charlotta Fougberg att springa inför hemmapubliken på Slottsskogsvallen.
     – Men Charlotta springer 3 000 meter slätt, alltså inga hinder. Dessutom har jag Lovisa Lindh, även hon Ullevi, på specialsträckan 1 000 meter. Där har vi också Stockholmsbesök från Lidingös Anna Silvander.
     Det var förra året som man i Göteborg drog igång satsningen på den något udda sträckan 1 000 meter. I regn och rusk utmanades det svenska rekordet både för män och för kvinnor inför ögonen på den manlige rekordhållaren Dan Wearn. Då var det ingen som lyckades, men i år blir det en ny chans.
     – Den som slår rekordet, eller dem rättare sagt, får 100 000 kronor var och från och med i år kommer loppet att heta Dan Wearn Classic vilket Dan är väldigt stolt över, berättar Anna Linner Bassani.
     
     De aktiva bjuder till
     Folksam Grand Prix-serien avslutas i år i Karlstad. Där brukar det bli en riktig folkfest och tävlingsledare Johan Engberg berättar att man redan nu jobbar mycket med att sätta ihop en riktigt bra publik.
     – Hela Karlstad, och faktiskt hela Värmland, är väldigt stolta över att ha Folksam Grand Prix på klassisk idrottsmark, den snart 100-åriga Tingvalla idrottsplats. Det gör att vi brukar få en bra inramning vilket leder till att de aktiva vill komma tillbaka, säger Johan Engberg och passar på att hylla de aktiva lite extra.
     – Det enda vi i organisationen inte behöver arbeta med är att de aktiva bjuder till, för det kan jag redan nu tacka dem för, det gör de varje år. Det är ett jäkla Go där ute på planen.
     
     Vill återuppväcka höjdhoppskurvan
     I år ligger Karlstad GP precis innan OS i Rio och är således ett perfekt tillfälle för många aktiva att slipa på formen inför äventyret i Brasilien. Johan Engberg berättar att Karlstadspubliken även i år kan se fram emot riktigt bra tävlingar med de bästa svenskarna.
     – Det kommer att bli lite återuppväckning av höjdhoppskurvan. Stefan Holm har ju tagit klivet över staketet och coachar numera Sofi Skoog som kommer att hoppa på hemmaplan på Tingvalla. Förhoppningsvis får vi dit de andra svenska tjejerna också vilket känns spännande så att vi får det här draget nere i höjdhoppskurvan som vi hade i mitten av 2000-talet.
     Dessutom är det klart att Bålstas Kim Amb, som i fjol gjorde sin årsdebut just på Karlstad GP, kommer tillbaka även i år.
     – Och han tajmade in det här bra och öppnade upp med nästan 81 meter precis när vi gjort klart att han kommer till halv-hemmastaden Karlstad och kastar spjut även i sommar, säger Johan Engberg.
     /Magnus Fridell

Kollektionen består av linnen och t-shirts samt långa och korta tajts och finns i både herr- och dammodeller.

Kollektionen består av linnen och t-shirts samt långa och korta tajts och finns i både herr- och dammodeller.
Foto: Craft

"Landslagskläder" för alla

MAJ
26

Nu finns möjligheten för alla att få en landslagskänsla över sin joggingrunda eller loppstart. Svensk Friidrotts löpningssatsning Svenska löpare lanserar tillsammans med Craft och Intersport en kollektion av löparkläder som är utvecklade utifrån friidrottslandslagets tävlingskläder. Genom att köpa kläderna stöttar man även arbetet med att utveckla löpningen i Sverige.
     – Vi får ofta förfrågningar från löpare som ska springa lopp, både i Sverige och utomlands, och som vill springa i Sverige-kläder. Alla löpare är friidrottare och nu får de möjlighet att visa det! Varje köp bidrar också till arbetet med att inspirera fler att komma igång och springa. En riktig win-win alltså, säger Hillevi Thor, projektledare för Svenska löpare.
     Det var i samband med VM i Peking i fjol som det svenska friidrottslandslaget började tävla i kläder från det svenska sportklädesföretaget Craft. Stefan Persson, VD för New Wave Sports som äger Craft, är glad över att fler nu har möjligheten att springa i ”landslagskläder”.
     – Det känns jätteroligt att presentera den här kollektionen som ett led i vårt samarbete kring riktigt bra kläder för friidrottare på alla nivåer. Svenska löpare-kläderna är både snygga och funktionella. De är utvecklade på samma sätt som landslagskläderna och vi hoppas att de kommer ge samma känsla till alla löpare som de idag ger eliten, säger Stefan Persson.
     
     Egen webbshop
     Det är hos Intersport som kläderna kommer att säljas. En speciell webbshop är lanserad enbart för Svenska löpare-kollektionen.
     – Löpningen är ett viktigt område för oss och Svenska löpare-kollektionen ger oss en unik möjlighet att bredda vårt sortiment och erbjuda blå-gula kläder till löparna. Eftersom kollektionen kommer att finnas på vår webbshop blir den också tillgänglig för löpare hela landet, säger Tommy Öberg, Sponsor- och partnerchef Intersport.
     Svensk Friidrott och Craft har också lanserat en kollektion med supporterkläder som även den finns att köpa hos Intersport.
     Läs mer om kollektionen på svenskalopare.se.
     * Svenska löpares webbshop
     * Svensk Friidrotts supportershop
     /Magnus Fridell

Malin nära EM-kval efter 6.50

MAJ
26

Västerås Malin Marmbrandt är ny längdhoppsåtta genom tiderna efter att i går, vid 31 års ålder, ha hoppat 6.50 i spanska Torremolinos. Hoppet gjordes i perfekt vind – +2,0 – och innebär personligt rekord med sju centimeter och bara fem centimeter från EM-kvalgränsen.
     Malin hade dessutom ett hopp som mätte 6.52, men då var vinden något starkare.
     Redan i vintras visade Malin form genom att förbättra sitt inomhuspers till 6.33, något hon lägligt gjorde vid Nordenkampen i Växjö.
     I Innsbruck gjorde Hammarbys Michel Tornéus sin andra tävling för året och blev där fyra med 7.73.
     I samma tävling hoppade också Hässelbys stavhoppstalang Lisa Gunnarsson 4.20, men väldigt mycket luft kvar till ribban, och blev tvåa i tävlingen.
     Det var andra tävlingen i rad som 16-åringen hoppade just 4.20.
     Resultaten från Innsbruck finns i friidrott.se:s reultatbörs.
     /Magnus Fridell

Kalle klarade EM-gränsen

MAJ
26

Spårvägens Kalle Berglund underskred i går kväll EM-kvalgränsen på 800 meter men nästan en halvsekund när han vann loppet i Belgiska Namur med tiden 1:47.17, 20-åringens tredje bästa hittills i karriären.
     – Jag gick med i rygg på haren och passerade 400 meter på 52.5. Det är sju till åtta tiondelar för långsamt för att jag ska vara riktigt nöjd och det blev inte ett helt störningsfritt lopp. Sista 250 meterna sprang jag själv och vann till slut med en halvsekund, säger Kalle till Facebooksidan Friidrottaren.
     Kalle är med det också etta i Sverige i år.
     Ytterligare tre svenskar tävlade i Namur. På 400 meter häck var Hässelbys Sofia Johansson för första gången under 60 sekunder, 59.75.
     Hamarbys Frida Persson var i sin tur något snabbare på långa häcken. 58.79 blev sluttiden i hennes årsdebut, en knapp sekund från EM-kvalgränsen.
     Spårvägens Moa Hjlemer gjorde utomhuscomeback på 400 meter, grenen som hon tog EM-guld på i Helsingfors 2012. Det här var Moas första 400-meterslopp sedan Finnkampen 2014 och det blev en tredjeplats med tiden 54.36. Kvalgränsen till EM i Amsterdam är 53.40.
     /Magnus Fridell

Sök inomhustävling nu

MAJ
25

Sommarsäsongen börjar komma igång ordentligt och då är det hög tid att börja vända blickarna mot inomhussäsongen och planering av tävlingskalendern för vintern 2016/2017.
     31 maj är sista dag att söka sanktion för inomhustävling den kommande säsongen. Beslut tas i Svensk Friidrotts tävlingskommitté 29 juni.
     Mer information om hur man ansöker om tävling i FRIDA.
     /Magnus Fridell
     

Röster från pressträffen i går

MAJ
25


     
     En intensiv mästerskapssommar väntar de svenska friidrottslandslagen. Totat beräknas närmare 100 aktiva dra på sig landslagskläderna och representera Sverige internationellt under sommaren, som bjuder på inte mindre än fyra mästerskap; EM i Amsterdam, ungdoms-EM i Tiblisi, junior-VM i Bydgoszcz och OS i Rio. Dessutom är det ett flertal landskamper med Finnkampen i Tammerfors som den absolut största.
     Svensk Friidrotts generalsekreterare Stefan Olsson ser fram emot sommaren.
      – Att stå här i slutet av maj och känna en klarblå himmel, värme i luften och förväntningar inför en sommarsäsong, är alltid lika spännande och fascinerande. Det ska bli väldigt spännande nu när det drar igång på allvar. Det kan jag säga med vissheten om att vi redan har fått se många fina prestationer och några svenska rekord. Starten har varit god och vi hoppas att fortsättningen blir minst lika bra, sa Stefan under gårdagens pressträff i Stockholm.
     Även Karin Torneklint, förbundskapten som i går fick förnyat förtroende fram till 2020, är väldigt nöjd med hur säsongen sett ut hittills.
     – Det är fantastiskt roligt när säsongen börjar och man sitter hemma och följer allt på hemsidan, alla är ju ute och tävlar över hela världen. Redan har Meraf Bahta satt två svenska rekord och Sarah Lahti har sprungit enormt bra. Det är otroligt kul att känna att det är sådant drag bland flera aktiva. Sen har vi många som inte börjat tävla än. Jag är väldigt spänd på kvinnor höjd där vi hade två som klarade OS-kval i vintras och ytterligare två som kommer tillbaka nu. Det kommer bli tufft att ta ut platserna till EM men det kommer bli kul att följa, berättade Karin som menar att även diskus för män och stavhopp för kvinnor är grenar där hon som förbundskapten kommer få ett tufft jobb att ta ut aktiva då det är många som är med och kämpar om platserna till mästerskapen.
     
     ”Väldigt tävlingsovant”
     Karin är nyss hemkommen från en resa till OS-staden Rio de Janeiro och Rio Major i Portugal där OS-truppen kommer att ladda inför årets viktigaste tävling.
     – Det ska bli grymt roligt att vara där och tävla. Precampen kommer bli väldigt lugn. Allt är väldigt nära så det blir enkelt att komma dit och landa några dagar för att sedan flyga vidare till Rio.
     En av dem som siktar mot både EM och OS är Turebergs 800-meterslöpare Andreas Almgren som nu kommit igång med tävlandet för säsongen. Han inledde i Nijmegen i Nederländerna för en vecka sedan men var inte helt nöjd med sig prestation där.
     – Det är väldigt tävlingsovant, så det var extremt spänd löpning. Om man jämför med förra året så hade jag då lagt upp träningen så att jag skulle vara i en väldigt bra form direkt när jag kom tillbaka, så det var väldigt tävlingsförberedande. Det har jag knappt gjort den här säsongen för att se till att få en bättre grund så att jag håller säsongen ut och inte gör de bästa tiderna i början av sommaren, berättade Andreas inför den samlade presskåren och passade samtidigt på att nämna att han enbart hade sprungit ungefär 2 000 meter med spikskor innan tävlingsdebuten.
     – I stället för att få den där jämna säsongen vill jag ha den där riktiga toppen på slutet, konstaterade han.
     
     ”Allt kan hända”
     Lidingös Anna Silvander har smygstartat säsongen genom att springa några lopp i USA, men till helgen drar det igång på riktigt för henne då hon springer stafett-SM på Stadion.
     – Det var en okej säsongsöppning som jag gjorde bara för att ha kul och få första tävlingen avklarad, berättade hon.
     Anna siktar också mot EM och hon tror att hon måste pressa sig själv lite till för att inte bara klara kvalgränsen utan också göra riktigt bra ifrån sig i Amsterdam.
     – Men när man väl är på ett mästerskap kan allt hända, konstaterade hon.
     Bålstas Kim Amb inledde säsongen i tyska Halle i helgen och kastade direkt över 80 meter. I går fick han klartecken av Karin Torneklint att han kan göra sig redo för EM.
     – Jag haft en väldigt bra vintersäsong, har haft ostörd träning och så. Det var mycket vilja i Halle och gick lite snabbare än vad jag klarar, men det var en bra start. Plus 80 är jag alltid nöjd med.
     Kim berättade att planen för sommaren helt har byggts upp för att han ska vara så bra som möjligt under OS.
     – EM får vara lite som ett genrep, men jag har planerat att kasta bra där.
     
     Mycket kontinuitet
     Även Spårvägens Daniel Ståhl fick sin EM-biljett i går. Han har kastat ganska intensivt under försommaren och har redan två tävlingar över 66 meter.
     – Jag har tränat på stabilitet och teknik och kört mitt program som vanligt, försökt att ha kul helt enkelt, sa Daniel som menar att den stabilitet han visat upp beror mycket på just teknikträningen.
     – Det gäller att stå kvar i ringen på varje träning och sedan bara nöta på det, kontinuitet. Sen har jag blivit starkare i gymmet och gått ner lite i vikt, berättade Daniel.
     Daniel Ståhl är alltså klar för EM och i stort sett klar även för OS. Formellt är han ännu inte uttagen, men SOK har sagt att de ska nominera honom. Han tror att det är en mycket bra säsong som väntar.
     – Det är bara att nöta på och kasta på, sen får vi se hur det blir.
     
     ”Jätteroligt att vara hemma”
     Hässelbys Angelica Bengtsson är nyss hemflyttad till Sverige efter några år i Frankrike. Nu försöker hon hitta ny energi och komma in i samarbetet med sin nygamla tränare, pappa Glenn Bengtsson.
     – Det är jätteroligt att vara hemma, skönt att vara ute på landet igen, konstaterade hon under presskonferensen i går.
     Inomhussäsongen avslutade hon efter Globen-galan med känningar i både baksidan och i handen. Under våren har hon därför försökt att ta det ganska lugnt för att få ordning på det inför OS.
     – Sen har vi trappat upp träningen i takt med att olika sjukgymnaster och specialister sagt att jag kan göra det. Nu har jag börjat springa snabbare, har sprungit upp mot 70 procent i några veckor och nu är jag nästan uppe på 80 procent.
      – Planen är att jag ska börja hoppa i juni, och vi håller oss till den för att inte riskera något alls.
     Angelica kommer inte att tävla så mycket under sommaren bortsett från mästerskapen. Hon berättade att hennes första tävling blir Sollentuna GP den 28 juni, därefter är det bara EM, OS, SM och Finnkampen som gäller.
     – EM blir ett ordentligt genrep inför OS där vi också får se hur samarbetet mellan tränare och adept fungerar.
     Se hela presskonferensen i videospelaren här ovanför.
     /Magnus Fridell

Angelica Bengtsson stod i fokus på pressträffen.

Angelica Bengtsson stod i fokus på pressträffen.
Foto: Ryno Quantz

Bilderna från landslagets upptaktsträff med media

MAJ
25

Igår hade landslaget upptaktsträff med media och presskonferens inför årets Folksam Grand Prix-serie. Se de bästa bilderna från träffen på Angelica Bengtsson, Anna Silvander, Kim Amb, Anna Wessman, Andreas Almgren och Daniel Ståhl signerade fotograf Ryno Quantz.
     Bilderna på Friidrottsbloggen.
     /Fredrik Trahn

Jakten på OS-platsen börjar på Bauhaus-galan den 16 juni.

Jakten på OS-platsen börjar på Bauhaus-galan den 16 juni.
Foto: Deca Text & Bild

Kallur till Bauhaus-galan

MAJ
25

Sanna Kallur, Falu IK, har bestämt att hennes comeback på 100 meter häck sker på Bauhaus-galan den 16 juni. Det blir hennes första start i Diamond League sedan den 12 juni 2010 då hon sprang på 12.78 i New York.
     – Jag har bara två, tre chanser på mig att kvala in till OS. Det här är ett kniven-på-strupen-läge jag aldrig har varit med om förut, berättade Sanna för DN för några dagar sedan.
     – Det närmar sig slutet på hela min resa och det är så spännande!
     Från Bauhaus-galans sida är man mycket glada att den 35-åriga dalkullan valt att komma tillbaka till Stockholms Stadion.
     – Vi är oerhört stolta på Bauhaus-galan att få välkomna Susanna Kallur tillbaka som häcklöpare på Stockholms Stadion den 16 juni, säger Jan Kowalski, ordförande i Stadionklubbarna som arrangerar Bauhaus-galan i ett pressmeddelande.
     
     Jagar OS-nomineringsgränsen
     Sanna Kallur har länge sagt att det är OS i Rio som är hennes stora mål, och nu väntar alltså en kort med intensiv resa mot att klara nomineringsgränsen.
     Sveriges olympiska kommitté, SOK, har satt upp 12.80 som nomineringsgräns, en tid som Sanna Kallur klarat nästan 40 gånger i sin karriär.
     
     Spännande motstånd
     Det blir ett spännande motstånd som Sanna Kallur ställs inför. Den olympiska mästarinnan, australiensiskan Sally Pearson, gör även hon comeback efter den skada hon drog på sig i Diamond League-tävlingen i Rom förra året när hon föll otäckt och skadade handen.
     Andra som kommer till Stockholm är Kendra Harrison, som i år sprungit på mycket snabba 12.36, en av historiens tio bästa häcktider, Nia Ali, dubbel världsmästarinna på 60 meter häck, Queen Harrison som sprungit på 12.43 som snabbast och Kristi Castlin, som är näst snabbast i världen år.
     Läs mer på Bauhaus-galans hemsida.
     /Magnus Fridell

18 första till EM i Amsterdam

MAJ
24


     
     Förbundskapten Karin Torneklint presenterade idag sin första uttagning till EM i Amsterdam. 18 aktiva finns med i den första omgången uttagna av den trupp som ska vara slutgiltigt uttagen om drygt en månad.
     - Verkligen kul att säsongen redan har börjat så bra med flera personliga rekord och även svenska rekord. Det här kan bli en riktigt rolig sommar och alla som satsar mot OS kör också EM som ett genrep, sa Karin Torneklint vid landslagets upptaktsträff med media i Stockholm idag.
     Torneklint räknar med en trupp på cirka 60 aktiva till EM i Amsterdam som går 6-10 juli.
     En av de aktiva som Torneklint tog ut idag och som också var med på landslagets mediaträff var Anna Wessman.
     – Det här har varit första vintern på fem år som jag kunnat träna som jag vill och kunnat köra de pass jag vill och då kommer resultaten, sa Wessman.
     I helgen kastade hon 59.92 i Halle i Tyskland men det finns mer att ge.
     – Det finns mer i kroppen, det var ingen fullträff på något sätt. Det krävs några till tävlingar för att hitta den rätta tajmingen i slutet av kastet.
     – Jättekul att bli uttagen till EM nu och det är något jag verkligen har kämpat för de här sista åren för att komma tillbaka.
     En längre intervju med Anna finns i videospelaren här ovanför.
     De 18 uttagna idag.
     /Fredrik Trahn

Karin fortsätter som kapten

MAJ
24


     
     Sveriges förbundskapten 2017-2020 heter Karin Torneklint. Idag blev det klart att Torneklint fortsätter att leda landslaget även nästa fyraårsperiod.
     – Det här är ett drömjobb för mig och jag känner att jag blir en bättre förbundskapten varje dag. Jag vill fortsätta och följa och stötta den här nya unga generationen i landslaget som är så rolig att jobba med, sa Karin Torneklint vid landslagets upptaktsträff med media i Stockholm idag.
     Torneklint är den första förbundskaptenen sedan det blev en avlönad heltidstjänst år 2000 som kommer att ha uppdraget under två fyraårsperioder.
     – Vi är verkligen nöjda med Karin och det jobb hon gör som förbundskapten och det känns mycket bra att ge henne ett förlängt uppdrag, sa Stefan Olsson vid upptaktsträffen.
     Senaste förbundskaptenerna har varit Ulf Karlsson, 2000-2004, Thomas Engdahl, 2005-2008, Stefan Olsson, 2008-2013, Karin Torneklint, 2013-2020.
     /Fredrik Trahn

Anna Wessman är en av de som förbättrade sina personliga rekord i helgen.

Anna Wessman är en av de som förbättrade sina personliga rekord i helgen.
Foto: Jiannis Smalios

Många pers i helgen

MAJ
23

Det här var helgen då stora delar av den svenska friidrottseliten drog igång sitt tävlande på allvar, och många inledde säsongen på ett strålande sätt.
     IFK Växjös spjutkasterska Anna Wessman visade i lördags att det inte var en drömträff hon fick till i Linköping förra veckan när hon persade i lag-SM-kvalet. I tyska Halle fick hon iväg spjutet 59.92 meter och var alltså ytterst nära drömgränsen 60 meter som Västerås Sofi Flink är ensam svenska att ha klarat tidigare. Det här var personligt rekord med en dryg meter för Anna som i år förbättrat perset i tre av fyra tävlingar.
     Också Malmös släggkasterska Marinda Petersson persade i Halle. Hennes 67.93 är över en och en halv meter längre än vad hon kastade i Arad när Europacupen i kast genomfördes där i Mars. Hon tog sig därmed upp som femma i Sverige genom tiderna.
     I Halle visade även Bålstas Kim Amb fin form så här i början på säsongen när han kastade 80.86 i den tredje omgången. Med det blev ha fyra i tävlingen som vanns av tysken Julian Weber.
     
     Rejält lyft för Erica
     När Diamond League avgjordes i Shanghai för en vecka sedan fick Spårvägens Erica Jarder inte till hoppningen alls. I tyska Bad Langensalza i lördags blev det betydligt bättre. Erica blev åtta i tävlingen med 6.49 som bäst, men hon visade upp en bra stabilitet och hennes fem godkända hopp var alla mellan 6.37 och 6.49.
     Hammarbys Michel Tornéus gjorde sin första tävling för året i Bad Langensalza och slutade tvåa med 7.78.
     
     Ståhl sjua i Rabat
     Spårvägens Daniel Ståhl var den andra svensken som var med i gårdagens Diamond League-tävling i marokanska Rabat. Precis som i Doha för några veckor sedan fick Daniel bara tre kast varav det enda godkända mätte 61.09. Han blev därmed sjua, men var före den forne världs- och OS-mästaren Gerd Kanter från Estland som slutade på 60.70.
     I andra omgången fick Daniel dock på ett kast som flög upp mot 65 meter, men efter mycket förvirring blev kastet bortdömt. Dock fick han göra om kastet men då fick ett nytt kryss i protokollet.
     I nederländska Hengelo kastade Malmös Axel Härstedt i går 62.49, nästan en meter längre än vad han i lördags kastade i Halle. Axel hade ytterligare ett kast över 62 meter och blev sexa, före till exempel Hammarbys och australiensare Benn Harradine.
     
     Årsbästa av Almgren
      I Hengelo satte Turebergs Andreas Almgren svenskt årsbästa på 800 meter, 1:47.90, vilket var över sekunden snabbare än vad han sprang på i Nijmegen i onsdags. Andreas var åtta i loppet som vanns av Kenyas Willy Kiplimo Tarbei, 1:45.87.
     Örgrytes stavhopperska Michaela Meijer hoppade 4.45 i Hengelo och blev trea. Det var fyra centimeter högre än vad hon hoppade i årsdebuten i tyska Recklinghäusen i fredags.
     
     Lisa nära EM-kval
     Atleticum Växjös Lisa Linnell visade fin form i sjukampen i tyska Marburg. Med 5.862 poäng var hon bara 26 poäng från det personliga rekordet från 2013 och 38 poäng från EM-kvalgränsen.
     Täbys Bianca Salming debuterade med seniorredskapen och kom tvåa i F19-klassen. Med 5.596 poäng klarade hon också kvalgränsen till sommarens junior-VM med nästan 300 poäng.
     I Eagle Rock, Kalifornien, förbättrade Turebergs Yolanda Ngarambe sitt personliga rekord på 1 500 meter med en och en halv sekund när hon sprang på 4:16.15. Det gör att hon är Sverigetvåa i år.
     Även Ullevis Charlotta Fougberg förbättrade sitt personliga rekord, fast på 5 000 meter, i tyska Hamburg i går. Charlotta kom i mål på 15:55.76 och vann loppet.
     Se alla helgens resultat i vår resultatbörs.
     /Magnus Fridell

Merafs väg till rekordet - II

MAJ
22

Meraf satsade verkligen offensivt i rekordloppet i Rabat: Tre första varven gick på knappa 69 sekunder och hon passerade 1000m på 2:52.0. Det var ett 14:25-upplägg, alltså mer än halvminuten under hennes personliga rekord!
     Hon höll i det bra med ytterligare två 70-varv och passerade 2000m på 5:46.7. Det var faktiskt 0.4 snabbare än i 3000m-rekordet för två veckor sedan! Självklart mattades Meraf något allteftersom, men mellantiden vid 3000m 8:46.5 var under Sara Wedlunds gamla 3000m-rekord!
     Fast riktigt tungt blev det inte för Meraf förrän då bara tre varv återstod. Efter ett par 75:or kunde hon dock ändå plocka fram sin beprövade sistavarvare och kunde efter en 68.7-runda gå i mål på 14:49.95, nästan tio sekunder under det tidigare rekordet.
     Merafs km-tider: 2:52.0 – 2:54.7 – 2:59.8 – 3:02.2 – 3:01.3.
     Det riktigt intressanta är emellertid hur hennes 14:49 står sig internationellt:
     + Senast en europeiska sprang snabbare var 2011 då spanjorskan Checa hade 14:46.
     + Sedan dess är det förutom USA:s Molly Huddle – 14:42 år 2014 – endast kenyanskor och etiopiskor som varit snabbare. (Om man inte räknar marockanskan Selsouli som 2012 gjorde 14:45 efter en tidigare dopingavstängning och några veckor före sin andra avstängning.)
     / A. Lennart Julin

I Doha blev det rekord på 3 000 meter, i Rabat på 5 000 meter. Vad blir det i nästa Diamond league-tävling?

I Doha blev det rekord på 3 000 meter, i Rabat på 5 000 meter. Vad blir det i nästa Diamond league-tävling?
Foto: Deca Text & Bild

Svenskt rekord av Meraf
- hennes tredje i år

MAJ
22

Hälles Meraf Bahta förbättrade sitt eget svenska rekord på 5 000 meter med nästan 10 sekudner när hon i Diamond League-galan i Rabat sprang på 14:49.95. Med det kom hon sjua i loppet och hade fyra etiopiskor och två kenyaner framför sig. Meraf underskred också OS-nomineringsgränsen med över 25 sekunder.
     Vilken 5 000-meterskväll det blev för svensk del. Först Sarah Lahtis dunderpers i Hengelo, och sedan Merafs svenska rekord.
     Det här var Merafs andra start i Diamond League den här sommaren och hennes tredje svenska rekord i år. För några veckor sedan förbättrade hon Sara Wedlunds 20 år gamla svenska rekord på 3 000 meter och i mars satte hon svenskt rekord på 10 kilometer landsväg.
     Resultaten från Diamond League i Rabat.
     /Magnus Fridell

Foto: Deca Text & Bild

Ny supertid av Sarah Lahti -
under OS-gränsen

MAJ
22

Hässelbys Sarah Lahti satte i dag ett stort personligt rekord på 5 000 meter i nederländska Hengelo. Sarahs tid, 15:10.76, är personligt rekord med över en minut och den tredje bästa tiden av en svensk kvinna någonsin. Bara Meraf Bahta och Sara Wedlund har varit snabbare. Desstrom är den klart under nomineringsgränsen till OS (15:15.00).
     För några veckor sedan satte Sarah Lahti svenskt rekord på 10 000 meter och puttade då ner Midde Hamrin från tronen som Sveriges snabbaste kvinnliga 10 000-meterslöpare. Nu var det återigen dags för Sarah att putta ner Midde en placering på den svenska tiobästalistan.
     Loppet i Hengelo gick riktigt snabbt. Fem av de totalt 13 fullföljande löparna satte personliga rekord och två satte årsbästa.
     Sarah var bästa europé och hade löpare från Etiopien, Kenya och Uganda före sig i mål.
     Vann gjorde etiopiskan Letesenbet Gidey på 14:58.44, personligt rekord med över 40 sekunder.
     Bakom henne var det sedan jämnt. Irene Chebet Cheptai från Kenya blev tvåa två och en halv sekund före Sarah, som var nära att knpia tredjeplatsen från Ugandas Stela Chesang som även hon förbättrade sitt personliga rekord ordentligt. Det skiljde till slut bara 46 hundradelar mellan henne och Sarah, som i sin tur hade ännu en etiopiska efter sig, Haftamnesh Tesfaye.
     I kväll springer Hälles Meraf Bahta 5 000 meter i Diamond League-tävlingen i Rabat. Det återstår att se vem som blir dagens svenska 5 000-metersdrottning.
     Resultaten från Hengelo.
     /Magnus Fridell

Foto: Magnus Fridell

Trots känningar - 30:e guldet för Isabellah

MAJ
21

Det blev som det spekulerades om inför GöteborgsVarvet. Isabellah Andersson, Hässelby SK, tog sitt 30 SM-guld när hon var bästa svenska i mål på Slottsskogsvallen. Men det var inte självklart att det skulle bli så.
     – I dag var det tufft. Jag sa i går at om jag hade en bra känsla skulle jag springa under 1:10.30, men efter två kilometer började jag känna något i baksidan av låret som smög sig på. Men så kom jag på att jag hade en skada i höstas, så jag tänkte inte så mycket på det. Men efter åtta kilometer fick jag stanna, berättar Isabellah som fick stanna fem gånger utmed banan.
     – Det var inte kul alls, jag fick strecha men det hjälpte inte. Så jag bestämde att jag fick satsa på SM-guldet bara. Jag satsade, men tjejerna bakom mig var nära att komma ifatt.
     Precis innan hon kom in på Slottsskogsvallen fick hon stanna en sista gång, och då var Enhörnas Emma Nordling bara några sekunder bakom. Efter fem kilometer skiljde det 50 sekunder mellan Isabellah och Emma, men i mål var det avståndet i stort sett uppätet. Emma kom i mål på 1:16.27 – bara sex sekunder efter Isabellah och fyra sekunder före Studenternas Frida Lundén.
     SM-resultatlistan.
     /Magnus Fridell

Ännu ett SM-guld för Abraham Adhanom.

Ännu ett SM-guld för Abraham Adhanom.
Foto: Deca Text & Bild

Adhanoms åttonde SM-guld

MAJ
21

Abraham Adhanom tog sitt tionde SM-guld när han i dag blev bäste svensk i GöteborgsVarvet. Det är Eskilstunalöparens andra raka guld på halvmaraton-SM. Totalt blev han tia i loppet.
     Adhanom var först av svenskarna från start till mål. Efter fem kilometer låg han med täten förhållande vis bra, åtta sekunder efter segraren Richard Mengich från Kenya. Det avståndet ökade sedan rejält och tillslut var Adhanom drygt fem minuter efter segraren i mål, 1:04.40.
     – Det kändes bra men de var riktigt snabba de internationella löparna, säger Abraham som dock stördes av ett hundbett på benet han fick i går.
     Det blev sedan en riktigt tuff strid om silvret mellan Strömstads Mikael Ekvall och Eskilstunas Nasir Dawoud. De låg med varandra i stort sett hela loppet och kom in på Slottsskogsvallen nästan sida vid sida, Ekvall var några meter före. Men på upploppet blev det en hård spurtstrid och i mål var det hundradelar som skiljde dem åt. Klockan stannade på 1:05.01.
     – Nasir låg bredvid hela tiden, så jag tänkte att om jag saktar ner så kan han dra, men då saktade han också ner. Han kollade på mig hela tiden. Vi låg bara bredvid varandra hela tiden, det var ingen som drog och vi tog ingen hjälp av varandra, berättar Mikael Ekvall som tyckte att det var väldigt mycket motvind under hela loppet.
     SM-resultatlistan.
     /Magnus Fridell

Foto: Deca Text & Bild

Klarat EM-kval för Niklas

MAJ
21

Spårvägens Niklas Arrhenius klarade i natt svensk tid EM-kvalgränsen i diskus när han i Spanish Fork, Utah, kastade 64.83. Med det vann han tävlingen före lillebror Leif som kastade 61.40, vilket var årsbästa för honom.
     Niklas serie var imponerande då samtliga fyra kast var över EM-kvalgränsen 63 meter - 64.20, 63.58, 64.83, 64.80.
     Dessutom var han knappt två decimeter från OS-kvalgränsen.
     Resultatet är det längsta som Niklas kastat sedan 2011.
     /Magnus Fridell

Senaste veckan
Veckan 21.5 - 28.5

Så följer du stafett-SM
I dag inleds stafett-SM på Stockholms Stadion. För...

Stafett-SM och mycket mer
I helgen genomförs ännu en SM-tävling, den här gån...

Två legendarer i samspråk
I onsdags fyllde Stefan Holm 40 år. Han passad...

Göteborg imponerade på veterandelegationen
Sedan tidigare är det känt att Sverige söker veter...

Folksam Grand Prixserien är viktig för alla parter
Folksam Grand Prix-seriens tävlingar är några av å...

"Landslagskläder" för alla
Nu finns möjligheten för alla att få en landslagsk...

Malin nära EM-kval efter 6.50
Västerås Malin Marmbrandt är ny längdhoppsåtta gen...

Kalle klarade EM-gränsen
Spårvägens Kalle Berglund underskred i går kväll E...

Sök inomhustävling nu
Sommarsäsongen börjar komma igång ordentligt och d...

Röster från pressträffen i går
En intensiv mästerskapssommar väntar de svensk...

Bilderna från landslagets upptaktsträff med media
Igår hade landslaget upptaktsträff med media och p...

Kallur till Bauhaus-galan
Sanna Kallur, Falu IK, har bestämt att hennes come...

18 första till EM i Amsterdam
Förbundskapten Karin Torneklint presenterade i...

Karin fortsätter som kapten
Sveriges förbundskapten 2017-2020 heter Karin ...

Många pers i helgen
Det här var helgen då stora delar av den svenska f...

Merafs väg till rekordet - II
Meraf satsade verkligen offensivt i rekordloppet i...

Svenskt rekord av Meraf
- hennes tredje i år

Hälles Meraf Bahta förbättrade sitt eget svenska r...

Ny supertid av Sarah Lahti -
under OS-gränsen

Hässelbys Sarah Lahti satte i dag ett stort person...

Trots känningar - 30:e guldet för Isabellah
Det blev som det spekulerades om inför GöteborgsVa...

Adhanoms åttonde SM-guld
Abraham Adhanom tog sitt tionde SM-guld när han i ...

Klarat EM-kval för Niklas
Spårvägens Niklas Arrhenius klarade i natt svensk ...

Förra veckan
Veckan 14.5 - 21.5

Trots känningar - 30:e guldet för Isabellah
Adhanoms åttonde SM-guld
Klarat EM-kval för Niklas
Favoriterna inför Varvet
Premiär för Amb och Tornéus
Från Rio till Rio och Rabat
"Året man drömmer om"
En hel dag tillägnad den globala ungdomsfriidrotten
Lovisa persade direkt
Friidrottsskolor från norr till söder i sommar
Urban tog tag i träningen tack vare Atea Winners
Göteborg får ny arena
Nyhet öppnar Varvet-veckan
Tre månader kvar till Rio
Blomberg EM-kvalade
Stark säsongsstart av Kinsey
ÖIS till första lag-SM-finalen sedan 80-talet
– Det här är bara början
Fyra svenska medaljer i Danmark
Pers av Simon och Anna i
lag-SM-kvalen

Tufft för Erica i Shanghai

Två veckor sedan
Veckan 7.5 - 14.5

Fyra svenska medaljer i Danmark
Pers av Simon och Anna i
lag-SM-kvalen

Tufft för Erica i Shanghai
Spännande debutantstarter i Nordic Challenge 10 000 m
Diamond League och lag-SM-kval under årets mest intensiva(?) tävlingshelg
Skorna viktigast för Isabellah
Dibaba till Bauhaus-galan
Friidrottens stad ser fram emot sin gala
Ny symbol för godkända lopp
Deras mål:
300 nya aktiva, 50 nya ledare

Isabellah och Musse jagar segern i Stockholm
Atea Winners har fått Åsa att börja springa igen
Doha DL i backspegeln: 34 cm från att slå ut världsettan!
Ida Nilsson vann prestigefullt ultralopp
Stort intresse för KM i terräng
Hanna Hermansson 2:03.76!
Över 500 bokade på Finnkampsbåten
Merafs väg till rekordet