Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Måndag 24 oktober 2016

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Maria Jansson med sin tränare Andreas Falk. Foto: Maria Jansson Instagram.

Maria Jansson med sin tränare Andreas Falk. Foto: Maria Jansson Instagram.

Maria Jansson efter EM-guldet:
”Det gick bara så lätt”

OKT
24

Svenskt guld och Europa-bästa med över 25 sprungna mil för Maria Jansson samt ett svenskt kvinnligt lagsilver. Det var de svenska toppresultaten vid EM i 24-timmars löpning. ”Herregud, jag vet inte riktigt hur det gick till, jag bara sprang, det gick bara så lätt”, säger Maria Jansson dagen efter guldloppet.
     Maria noterade 250.647 km som guldresultat när målskottet gick på Marias 227:e varv på söndagsmorgonen. Tillsammans med Annika Nilrud (12:a) och Sandra Lundqvist (14:e) tog svenskorna lagsilver.
     - Det här är det bästa jag gjort! Jag har aldrig haft så högt mål och själv satt så stor press på mig själv så därför är det extra härligt när jag klarade det. Det här var också det första 24-timmarsloppet där jag inte sprang och tänkte på att det måste snart ta slut. Nu var jag i nuet hela tiden och njöt av att springa. Det var bara att köra på och jag tänkte på att jag får vila när jag är klar, berättar Maria.
     Maria hade som mål att springa längre än 245 kilometer på de 24 timmarna. Efter sju timmars löpning ställde hon in siktet på Europa-bästa-noteringen 247,1 km men med två timmars löpning kvar fick hon beskedet att rekordet var 250 km.
     - Då var det bara att öka och tänka att nu kör vi!
     
     Hur kändes det när du gick i mål?
     -Jag var jätteglad och när det var slut vek sig bara benen. Det är en sån konstig trötthet efter ett sånt här lopp. Dels för att man har varit vaken långt över ett dygn och så för att benen och kroppen är helt slut. Och sen är det helt plötsligt över!
     
     Hur mår du idag?
     - Jag mår oförskämt bra måste jag säga. Jag höll mig vaken hela dagen igår efter loppet och somnade vid tio på kvällen. Det var lite svårt att ta sig ur sängen i morse men nu känns det bra. Men det blir en lång återhämtning för kroppen nu.
     EM 24 timmar avgjordes på och utanför friidrottsarenan i Albi utanför Toulouse i Frankrike på en bana som mätte knappt 1200 meter.
     /Fredrik Trahn

Foto: Deca Text & Bild

Charlottas sololöpning ledde till guld

OKT
23

I det kvinnliga åttakilometersloppet visade Ullevis Charlotta Fougberg att den fina formen hon hade i Rosa Bandet-loppet på Lidingö för en månad sedan verkligen sitter i. Redan från start tog hon kommandot och släppte det sedan aldrig.
     I och med att Charlotta drog ifrån redan från första steget utvecklade sig loppet till att bli två olika lopp – Charlotta Fougbergs kamp mot sig själv och mot klockan, och övriga fältets kamp om placeringarna bakom.
     Redan efter första varvet hade Charlotta en ledning på hela 38 sekunder före fjolårssegrarinnan Sara Holmgren från Sävedalen och Ronja Fjellner från Örgryte som var de två som låg i täten i den stora klungan.
     
     Ökade avståndet
     Försprånget vidgades ytterligare under det andra varvet och vid fyrakilometerspasseringen ledde Fougberg med en dryg minut.
     När tjejerna passerade sex kilometer var klungan bakom Charlotta fortfarande förhållandevis intakt, och det var fortsatt Holmgren och Fjellner som förde den framåt. Avståndet fram till den ledande Charlotta var då 1:17.
     Charlotta höll avståndet och ökade det till och med till nästan en och en halv minut. Segertiden skrevs till 27:42, och det var i skogspartiet med ungefär 400 meter kvar som det skulle avgöras hur de andra medaljerna skulle fördelas. Där ryckte Ronja Fjellner ifrån Sara Holmgren och säkrade silvret med tiden 29:08, fyra sekunder före Sara.
     Se hela loppet i Friidrottskanalens sändning.
     * Resultaten Kvinnor åtta kilometer.
     /Magnus Fridell

Foto: Deca Text & Bild

Ännu ett guld för Abraham

OKT
23

Abraham Adhanom sprang enkelt hem helgens andra SM-guld efter att han sololöpt hela 12-kilometersloppet.
     Adhanom tog ledningen direkt från start och visade aldrig några tecken på stumma ben efter gårdagens seger på fyra kilometer. Första varvet gick på snabba 6:03 och han var då åtta sekunder före klubbkompisen Nasir Dawoud och Sävedalens William Lind.
     Efter fyra kilometer, alltså två varv, hade Högbys David Nilsson tagit sig upp på en andraplats. David som sent bestämde sig för att springa och som egentligen var ganska sliten efter det tuffa maratonloppet i Chicago för några veckor sedan.
     William Lind låg fortfarande på medaljplats några få meter bakom David.
     Efter halva loppet hade David skapat sig en ordentlig lucka bakåt, men Abraham, som passerade halvvägs på 18:36, låg fortfarande ohotad längst fram. Och därefter skulle allt handla om dessa två löpare. David försökte knappa in på Abraham som i stället svarade med att öka avståndet. Efter åtta kilometer var han 15 sekunder före.
     Bakom dem hade dock William Lind släppt tredjeplatsen till Spårvägens Olle Walleräng, men de låg i stort sett sida vid sida. Det gjorde de även efter en mil men under sista varvet slog sig Olle loss och säkrade bronsplatsen på 38:22.
     Abraham Adhanom vann på 37:38 före David Nilsson som kom i mål 12 sekunder senare.
     Se hela loppet i Friidrottskanalens sändning.
     * Resultaten Män 12 kilometer.
     /Magnus Fridell

Sensationell segrare i P19

OKT
23

Det blev en riktigt spännande spurtuppgörelse med en högst oväntad segrare i P19 sex kilometer. Spårvägens Oliver Löfqvist, som började satsa på löpningen så sent som i mars, gick segrande ur spurtstriden mot Eskilstunas Merih Hagos, Ullevis Hussein Ibrahim och Eskilstunas Haben Kidane.
     Första varvet gick på 6:27 för Oliver som låg först i en ganska stor klunga där sju löpare låg inom två sekunder. Efter fyra kilometer hade tempot sjunkit något och fortfarande låg fem löpare tätt samlade, och den som fick släppa under sista varvet var Örgrytes Kriger Ahmed som inte lyckades hänga med i tempot under det tredje och avslutande varvet.
     I sista backen, med ungefär 500 meter kvar till mål, såg det ut som att de mer rutinerade löparna Hagos, Ibrahim och Kidande skulle rycka, men Oliver Löfqvist hängde på och när löparna kom in mot upploppet hade han tagit igen och dessutom skaffat sig en lucka på ett par meter vilken han även höll hela vägen in i mål. Oliver vann på 19:30 och Merih Hagos kämpade sig förbi Hussein Ibrahim med bara några meter kvar och knep andraplatsen med tiden 19:31.
     Se hela loppet i Friidrottskanalens sändning.
     
     Kontrollerat av Steffensen
     I M22 var det en uppgörelse mellan Sävedalens Gabriel Steffensen och Huddinges Otto Kingstedt, som låg sida vid sida i stort sett hela loppet och under det sista varvet körde någon typ av katt-och-råttalek.
     Första varvet gick på snabba 6:15, ett tempo som sänktes något under de nästkommande kilometerna. Sex kilometer passerades på 19:09 av både Gabriel och Otto med Ullevis Joel Zachrisson drygt tio sekunder bakom.
     Med en kilometer kvar låg Gabriel och Otto fortfarande sida vid sida och strax därefter gjorde Gabriel ett litet ryck. När löparna för sista gången kom upp för backen hade Gabriel ett övertag på ett tiotal meter.
     I mål skiljde det fyra sekunder, Gabriel vann på 25:35 och Otto blev alltså tvåa på 25:39. Joel Zachrisson blev trea på 26:06.
     Se hela loppet i Friidrottskanalens sändning.
     * P19-resultaten.
     * M22-resultaten.
     /Magnus Fridell

Foto: Deca Text & Bild

Ökat tempo gav Sara segern

OKT
23

Sävedalens Sara Christiansson var helt överlägsen när hon vann F19 fyra kilometer i terräng-SM i Västerås i dag. Sara låg i täten redan från start och vid varvningen efter två kilometer låg hon sida vid sida med Mölndals Alice Greberg och Högbys Ellen Persson. Därefter valde dock Sara att öka tempot rejält. I mål skiljde det hela 32 sekunder mellan henne och Alice, och det var tydligt att det andra varvet gick klart snabbast för Sävedalstjejen. Två kilometer passerades på 7:26 och i mål stannade klockan på 14:31, vilket betyder ett andravarv på 7:05.
     Se hela loppet i Friidrottskanalens sändning
     
     Jämnare i K22
     I den äldsta juniorklassen, K22, var det ett betydligt mer samlat fält. Efter första varvet var sju av tio tjejer samlade inom en sekund med Hakarpspojkarnas Kerstin Axelsson, som passerade på 7:45, i täten. Under det andra varvet hade en löpare släppt ordentligt, men fortfarande ledde Kerstin den klunga bestående av sex tjejer som passerade fyra kilometer på 15:38-15:41.
     Under det tredje varvet fick Västerås Moa Rothman släppa ordentligt och det skulle bli en uppgörelse mellan Kerstin Axelsson, Ullevis Jill Höstman, Sävedalens Lisa Bergdahl och Set Sails Frida Michold, och den som skulle visa sig vara starkast var Jill som passerade mållinjen på 22:59, fem sekunder före Lisa som i sin tur hade trean Kerstin ytterligare fem sekunder bakom.
     Se hela loppet i Friidrottskanalens sändning.
     * Alla resultat i F19.
     * Alla resultat i K22.
     /Magnus Fridell

Se terräng-SM-söndagen igen

OKT
23


     
     Friidrottskanalen sände även den andra dagen av terräng-SM i Västerås. Sändningen gjordes i samarbete med TV021 och finns nu att se i sin helhet igen.
     Fler artiklar från terräng-SM kommer under kvällen.
     /Magnus Fridell

I mål efter25 mils löpning på 24 timmar.

I mål efter25 mils löpning på 24 timmar.
Foto: Reima Hartikainen

EM-guld och Europa-bästa för Maria!

OKT
23

Ultralöparen Maria Jansson försvarade sitt guld i EM i 24-timmarslöpning när hon gick i mål i franska Albi på söndagsmorgonen efter ett dygns löpning. Längden 250,647 km är det längsta en europeisk kvinna någonsin sprungit.
     EM:s hemsida.
     IAU:s hemsida.
     /Fredrik Trahn

Mika Söderström visade att hon har behållit den fina formen från i somras.

Mika Söderström visade att hon har behållit den fina formen från i somras.
Foto: Deca Text & Bild

Årets femte guld för Mika

OKT
22

Mika Söderström tog sitt femte SM-guld för året när hon vann fyra kilometer för Flickor 17. Lidingötjejen hade 14:57 i mål och hade klubbkompisen Vilma Jonsson fem sekunder bakom. Trea blev Mölndals Emma Magnusson på 15:15.
     Flickor 16 vanns av Malmös Amani Ismael, och där var det riktigt jämt om medaljerna. Både Amani och Ärlas Vy Nguyen hade 15:58 i mål och var bara två sekunder före Götas Frida Jensen.
     Se hela loppet inklusive intervjuer med vinnarna i Friidrottskanalens sändning. Loppet börjar cirka 2:07 in i sändningen.
     
     Jätteseger för Gael
     Sävedalens Gael De Coninck vann mycket stort flickor 15 fyra kilometer. Tiden skrevs till 14:31 och segermarginalen ner till Västerås Elsa Wallenius var hela 33 sekunder.
     Trea blev Lovisa Bivstedt, Hässelby, ytterligare en halv minut bakom.
     Se hela loppet inklussive intervju med vinnaren Gael i Friidrottskanalens sändning. loppet börjar cirka 1:12 in i sändningen.
     * Resultat F15.
     * Resultat F16/F17.
     /Magnus Fridell

Övertygande och imponerande löpning av Vasco Vilaca som ledde hela loppet.

Övertygande och imponerande löpning av Vasco Vilaca som ledde hela loppet.
Foto: Deca Text & Bild

Hemmaseger i P17-klassen.

OKT
22

Västerås Vasco Vilaca tog en övertygande seger på fyra kilometer i terräng-SM:s pojkar 17-klass. Vasco, som vanligtvis är en duktig triathlet, vann på 12:44, sex sekunder före Ullevis Abdikhalag Nooh. Trea blev Yassin Abdi, Kungsängen på 13:00.
     Pojkar 16 vann Omar Mohammed Ismael, Högby, på 13:06, nio sekunder före klubbkompisen Ludvig Bjurelid medan Trollhättans Erik Jälknäs var trea på 13:25.
     Se hela loppet i Friidrottskanalens sändning med start cirka 2:35 in i sändningen.
     
     Klar segrare i P15

     Emil Magnell-Millán, Tjalve, vann pojkar 15-klassen klart efter att ha gått i mål på 13:11. Tvåa, sju sekunder efter Emil, var Hässelbys Anton Axelsson och trea hemmaklubben Västerås Hassan Abdiqadir.
     Se hela P15-loppet samt en intervju med Emil Magnell Millán i Friidrottskanalens sändning. Loppet startar cirka 1:41 in i sändningen.
     * Resultat P16/P17.
     * Resultat P15.
     /Magnus Fridell

Så här såg det ut mest hela loppet, Sarah Lahti ensam i täten utan någon löpare bakom inom synhåll.

Så här såg det ut mest hela loppet, Sarah Lahti ensam i täten utan någon löpare bakom inom synhåll.
Foto: Deca Text & Bild

Sarah Lahti överlägsen segrare

OKT
22

Det var en ren uppvisning av Hässelbys Sarah Lahti som försvarade SM-guldet på fyra kilometer terräng i Västerås i dag. 21-åringen tog kommandot direkt och vägrade släppa det. I mål var hon 12 sekunder före Ullevis Charlotta Fougberg.
     Redan efter 100 meter hade Sarah Lahti skapat sig en lucka på ungefär tio meter, och det var tydligt för publiken som hade samlats på det kylslagna sportfältet i Rocklunda att det skulle bli en klar dominans av den Klippan-tjejen. Bakom henne låg Charlotta Fougberg och fjolårstrean Sara Holmgren från Sävedalen i täten av den stora klungan.
     När tjejerna efter knappt en och en halv kilometer kom in i skogen hade Sarah ungefär nio sekunders försprång på Fougberg, som i sin tur hade klungan en bra bit bakom.
     Fougberg knappade dock in en del och vid varvningen skiljde det sex sekunder. Bakom dem hade Sara Holmgren och Louise Wiker, Hässelby, skaffat sig en liten lucka.
     Med en knapp kilometer skakade Louise av sig Sara och i sista backen tog sig Örgrytes Ronja Fjellner upp på en fjärdeplats.
     Ingen kunde dock utmana Lahti och Fougberg. Sarah Lahti var helt överlägsen i mål och vann på 13.14, men Fougbergs avstånd ner till trean Wiker var ännu större än de tolv sekunder som hon hade upp till Lahti. Hela 24 sekunder skiljde dem åt.
     – Det var ett bra lopp. Jag har tränat hårt nu ganska länge, och jag skulle bara komma hit och vinna, det var målet, sa Sarah till Friidrottskanalen efter loppet.
     * Resultaten från kvinnornas fyrakilometerslopp.
     * Se hela sändningen från första dagens tävlingar.
     /Magnus Fridell

Foto: Deca Text & Bild

39-åriga Adhanom vann – 18-åriga Hassan tvåa

OKT
22

Det blev ännu ett SM-guld för Eskilstunas Abraham Adhanom när han i dag vann terräng-SM:s korta bana, men 39-åringen fick kämpa ordentligt för att ta hem segern.
     Abraham Adhanom ingick i tätklungan som från början satte upp tempot rejält. Första kilometern gick klart under tre minuter.
     Först när löparna kom in i ett skogsparti med en ordentlig backe efter cirka 1 400 meter valde Adhanom att lägga sig längst fram, före William Lind från Sävedalen och Suldan Hassan, Ullevis 18-åring som sprang 5 000 meter på junior-VM i somras. Första varvet passerades på 5.54 av tättrion.
     En bit in på andra varvet släppte Lind och Huddinges Staffan Ek tog i stället hand om andraplatsen, men Suldan Hassan ville inte ge sig, precis som Hässelbys Andreas Åhwall.
     In på upploppet var Adhanom klart först med Åhwall som tvåa, några meter före Hassan och Ek. Men efter en rafflande spurtstrid lyckades Suldan Hassan ta sig förbi precis innan mållinjen.
     Fjolårstvåan Adhanom vann på 11.53, fyra sekunder före Hassan och Åhwall som hade samma tid i mål. Staffan Ek blev fyra på 11.59.
     För Suldan Hassan blev det den första senior-SM-medaljen.
     – Det kändes rätt bra, men i backen kändes det för jobbigt så jag släppte där. Men när Åhwall kom förbi mig kände jag att nu får det vara nog, så jag fick nya krafter och kämpade mig tillbaka. På upploppet var det bara att ge järnet, sa Suldan Hassan till Friidrottskanalen och berättade att han hade mjölksyra upp över öronen.
     * Alla resultat från manliga fyrakilometersloppet.
     * Friidrottskanalens livesändning.
     /Magnus Fridell

Ny chans att se första dagen av terräng-SM

OKT
22


     
     Den första dagen av terräng-SM avgjordes i ett kyligt Västerås. Missade du Friidrottskanalens sändning finns det nu en ny chans att se den i spelaren här ovan. Sändningen startar efter cirka sju minuter.
     /Magnus Fridell

Från 10.50 - Följ Terräng-SM direkt i Friidrottskanalen

OKT
22


     
     I dag avslutas terräng-SM i Västerås och dagens höjdpunkter är åttakilometersloppet för kvinnor och 12-kilometersloppet för män.
     Friidrottskanalen drar igång livesändningen klockan 10.50 och sänder hela dagen.
     Registrera dig gratis och se sändningen utan kostnad.
     * Liveresultat.
     * Tidsprogram.
     * Startlistor.
     /Magnus Fridell

Sarah Lahti har verkligen fått sitt genombrott i år. I helgen är hon favorit till ännu ett SM-guld

Sarah Lahti har verkligen fått sitt genombrott i år. I helgen är hon favorit till ännu ett SM-guld
Foto: Deca Text & Bild

Tre OS-löpare i årets sista SM

OKT
21

Terräng-SM är årets sista SM-tävling, och intresset i år är mycket stort. Över 750 löpare är anmälda till de olika klasserna, som sträcker sig från ungdomar ända vägen upp till veteraner, och det är drygt 200 fler än förra året. Genom Friidrottskanalens sändning kommer alla friidrottsintresserade i Sverige ha möjligheten att följa de olika loppen.
     Terräng-SM har fyra olika tävlingsdistanser; 4, 6, 8 och 12 kilometer. På seniorsidan springer både män och kvinnor den korta fyrakilometersbanan medan det sedan skiljer sig på den långa, där kvinnorna springer åtta kilometer och männen 12 kilometer.
     Majoriteten av landets absolut bästa löpare är med i år, vilket visar att terräng-SM är ett mästerskap som allt från medeldistansare till maratonspecialister prioriterar under hösten.
     På seniorsidan är tre av förra årets fyra svenska mästare med i startlistorna även i år; Hässelbys Sarah Lahti som vann den korta banan i Uddevalla, Sävedalens Sara Holmgren som vann den långa banan och Eskilstunas Abraham Adhanom som var snabbaste man över de 12 000 meterna. Den enda regerande mästaren som saknas är Malmös Jonas Leanderson, fjolårssegrare på 4 000 meter, som inte är anmäld då han dras med en del skadebekymmer.
     
     Tre OS-löpare
     Stora delar av den svenska löpareliten samlas alltså i Västerås, och tittar man på anmälningslistorna till det kvinnliga fyrakilometersloppet hittar man ett antal spännande löperskor, varav tre deltog på OS i Rio. Sarah Lahti, som haft sitt stora genombrott i år, är solklar favorit men utmanas av starka löpare som Ulleviduon Charlotta Fougberg och Lovisa Lindh, som gör en spännande start på en för henne mycket ovanlig distans. Dessutom är Örgrytes EM-hinderlöperska och årets svenska mästarinna på 10 kilometer landsväg, Maria Larsson anmäld liksom fjolårstrean på distansen Sara Holmgren.
     På kvinnornas långa bana är Fougberg och Larsson anmälda igen, liksom Holmgren, som alltså vann i fjol, och Hässelbys Louise Wiker, som förra veckan imponerade stort i Amsterdam Marathon.
     En som kan blanda sig i medaljstriden är också Spårvägens Malin Liljestedt.
     
     Många hinderlöpare
     På den manliga sidan ser det också ut att bli spännande. Abraham Adhanom var tvåa på korta banan i fjol och är åter anmäld, liksom förra årets bronsmedaljör, Spårvägens Olle Walleräng. De utmanas till exempel av Ullevis junior-VM deltagare Suldan Hassan, de fem hinderspecialisterna Elmar Engholm och Emil Blomberg, båda EM-deltagare från Hässelby, Daniel Lundgren och Napoleon Solomon, båda Tureberg, och Vidar Johansson, Sävedalen. Även Huddinges Staffan Ek, Eskilstunas Nasir Dawoud, och Hässelbys Andreas Åhwall gör intressanta starter.
     Till det långa loppet på söndagen är flera av dessa löpare åter anmälda, men utmanas där av landets i särklass bästa maratonlöpare just nu, Strömstads Mikael Ekvall. Där går även Spårvägens Lars Södergård, som i fjol blev sexa, in liksom Huddinges Ebba Tulu Chala.
     Väderprognoserna i Västerås ser inte alltför attraktiva ut, mulet, fyra grader fem till sex m/s vind i morgon och fem grader, regn och sex m/s vind på söndag.
     Terräng-SM kommer gå att följa i Friidrottskanalens livesändning:
      Lördag 14.00-17.00
     * Söndag: 10.50-15.30
     * Startlistor.
     * Intervju med tävlingsledare Peter Holmroos.
     /Magnus Fridell

I helgen går Castorama i mål

OKT
21

Samtidigt med Finnkampen sista helgen i augusti drog årets Castorama-igång och nu till helgen är det dags att sätta punkt för den drygt åtta veckor långa säsongen. Hittills har det rapporterats in ca 150 tävlingar som var och haft i snitt ca sju deltagarna vilket totalt gett en bra bit över tusen starter!
     Och det är alltså inte slut ännu och det är något som särskilt Spårvägen har bra koll på. Man har ju faktiskt gjort det till en tradition att vända till sin fördel just i den absoluta slutspurten. Så var det 2012, 2013, 2014 och 2015, dvs de fyra senaste åren!
     Utgångsläget i år för Spåret är att man ligger tvåa bakom Hässelby med 1390 poäng att plocka in. Ingen omöjlighet men det lär kräva att man - som tidigare år - mobiliserar några nya namn som ännu inte kört någon serie den här hösten.
     På topp-10-listan i lagtävlingen har sedan förra veckan två nya klubbar kommit in - Bore och Contact - plus att fyra ytterligare - Spårvägen, IF Göta, Huddinge och Åhus - förbättrat sin total beräknad på de 12 bästas bästa serier:
     1) Hässelby 31.507, 2) Spårvägen 30.117, 3) Upsala 28.797, 4) Örgryte 27.477, 5) IF Göta 25.872, 6) Huddinge 24.436, 7) Åhus 23.334, 8) Bore 23.087, 9) Skellefteå 21.940, 10) Contact 20.601.
     Just nu är det 30 klubbar som har kompletta lag och som därmed har chans på något av uppmuntringsprisen (presentkort att använda till inköp av kastredskap).
     Individuellt är toppskikten oförändrade med Leif Arrhenius, Simon Pettersson, Daniel Ståhl och Niklas Arrhenius som de fyra främsta på manliga sidan tätt samlade från 3.578 till 3.468 p.
     Bland kvinnorna toppar Fanny Roos suveränt på nya rekordtotalen 3.695 p med Anna Karlsson, Mari Klaup och Frida Åkerström som andraklunga på 3.159 till 3.081 p.
     * Årets Castorama-resultatbörs
     / A. Lennart Julin

Linn Nilsson siktar mot innesäsongen

OKT
20

Efter en strålande inomhussäsong med personliga rekord på både 1 500 meter och 3 000 meter var det mycket som talade för att även utomhussäsongen skulle bli framgångsrik för Linn Nilsson. Men en envis pollenallergi satte stopp för utvecklingen under våren. Och det var inte den enda motgången hon fick under året.
     – Det gick väldigt bra under hösten, vintern och våren, berättar Linn när Svenskalopare.se når henne på telefon.
     Under vårens läger i USA förbättrade Hällelöperskan sitt personliga rekord också på 5 000 meter och tog sig med 15:48.46 upp på nionde plats i Sverige genom tiderna. Framtiden såg med andra ord ljus ut.
     Men när hon kom hem till Sverige igen började hon känna av pollenallergi vilket störde henne mycket.
     – Jag hade det väldigt tufft och träningarna fungerade inte. Det gjorde att jag ställde in ganska många tävlingar, för jag visste att funkar inte träningen så kommer det inte funka på tävling heller, säger Linn som hade samma problem även förra året.
     Läs hela intervjun på svenskalopare.se.
     /Magnus Fridell

Maria Jansson vill försvara EM-guldet

Maria Jansson. Foto: Privat.

Maria Jansson. Foto: Privat.

OKT
20

Förra året tog Maria Jansson EM-guld och VM-brons i 24-timmarslöpning och hon var nominerad till Årets genombrott i landslaget vid Friidrottsgalan. I helgen vill hon försvara sitt guld vid EM 24 timmar i Frankrike.
     Sverige ställer upp med två manliga löpare och fyra kvinnliga: Johan Stene, Dan Välitalo, Sandra Lundqvist, Toril Fonn, Maria Jansson och Annika Nilrud.
     Mästerskapet går i sydfranska Albi utanför Toulouse där man startar kl 10.00 på lördag med målgång exakt ett dygn senare.
     Maria Jansson tillhör favoriterna och är den som har den längsta noterade löpta sträckan på 24 timmar i startfältet när hon i våras satte nytt Sverige-bästa 242,646 kilometer vid en tävling i Belfast. Även det svenska kvinnliga laget, där de tre bästa räknas, ligger bra till för en topplacering.
     – Det känns bra i truppen och vi har ett starkt lag, framför allt tjejerna där både Maria och laget har ett guld att försvara från EM i Turin förra året. I år har vi nog ett ännu starkare lag. Målsättningen är en individuell medalj och en lagmedalj, säger Reima Hartikainen, lagledare vid EM 24 timmar.
     – Det kommer att vara en gynnsam temperatur för 24-timmarslöpning och banan är helt platt men med ganska många kurvor. För Marias del planerar vi en fart på 5.30 minut per kilometer i början för att kanske sänka farten något under den andra halvan. Ska du lyckas så gäller det att våga hålla ner farten i början, berättar Hartikainen.
     Loppet avgörs på en platt 1200 metersbana där man på varje varv är inne och gör ett varv på löparbanan på friidrottsarenan i Albi.
     Maria Jansson är inställd på att försöka försvara sin EM-titel.
     – Visst är det ett mål att springa över gränsen 24 mil igen, men det primära målet är att försvara de medaljplaceringar vi tog ifjol. Jag hoppas att jag är regerande Europamästarinna efter loppet! Det kommer att bli jobbigt men kul, sa Maria till marathon.se tidigare i veckan.
     Svenska truppen.
     Tävlingens hemsida.
     IAU:s hemsida.
     /Fredrik Trahn

Svensk Friidrott söker vikarierande kommunikatör och redaktör

OKT
20

Svensk Friidrott söker till förbundskansliet en vikarierande kommunikatör och redaktör för friidrott.se under delar av 2017.
     Vi söker dig som är journalistiskt driven, är friidrottsintresserade och idrottskunnig samt har en god förmåga att skriva och nyhetsvärdera. I arbetsuppgifterna ingår även att arbeta med webb-tv-produktion och allmänt media- och PR-arbete.
     Sista ansökningsdag är 15 november.
     Läs mer om tjänsten.
     /Fredrik Trahn

Terräng-SM live i Friidrottskanalen

OKT
20

I slutet av sommaren lanserades Friidrottskanalen, Svensk Friidrotts webb-tv-kanal. Nu är det klart att Friidrottskanalen direktsänder terräng-SM i Västerås i helgen i ett samarbete med TV021 och Västerås Friidrottsklubb.
     – Nu tar vi nästa steg med Friidrottskanalen och för första sänder vi själva en SM-tävling. TV021 kommer att producera en mycket ambitiös sändning och vi hoppas att friidrottsintresserade runt om i landet passar på att se terräng-SM där flera av våra absolut duktigaste löpare är med och slåss om SM-medaljerna, säger Svensk Friidrotts marknadschef Jan Larsson.
     Friidrottskanalen sänder från Västerås på lördag från kl 14.00 och på söndag från kl 11.00. Kommentator är Jonas Hedman.
     – Vi på TV021 är glada att vara med och lyfta intresset för löpning genom att producera en livesändning från stora delar av terräng-SM i Västerås. Bansträckningen är lagd så att vi kommer att kunna täcka stora delar av loppen på ett bra sätt. Vi kommer även att finnas med under prisutdelningar samt med intervjuer under dagen, säger Alexander Schnelzer på TV021.
     
     Vill lyfta terräng-SM
     Terräng-SM arrangeras genom ett samarbete mellan Svensk Friidrott och Västerås Friidrottsklubb som ser en stor potential i att lyfta intresset för terräng-SM genom Friidrottskanalens sändning.
     – Vi i Västerås FK har ända sedan vi fick mästerskapet känt att vi vill lyfta fram terränglöpningen och göra terräng-SM till en angelägenhet för hela friidrotts-Sverige. Tävlingen har 750 startande och dessa har många intresserade runt om i landet som vi nu kan nå genom sändningen. Vi hoppas även att man ska kunna följa lagtävlingen på ett bättre sätt i år där vi kan ha koll på hur olika klubbar ligger till vid varvningen, säger Peter Holmroos, Sportchef i Västerås Friidrottsklubb.
     Terräng-SM avgörs vid Rocklunda Arenor i Vesterås och lockar stora delar av den svenska löpareliten. I startlistorna hittar man bland andra Spårvägens Kalle Berglund, Strömstads Mikael Ekvall, Hässelbys Sarah Lahti, och Ulleviduon Lovisa Lindh och Charlotta Fougberg.
     Se startlistorna på smfriidrott.com.
     /Magnus Fridell

Ungdomsrådet söker nya ledamöter

OKT
19

Svensk Friidrotts ungdomsråd har sedan 2005 fyllt en viktig funktion i Svensk Friidrott, dels genom att uppmuntra och stötta unga ledare, dels genom att ge de unga en röst i Svensk Friidrott centralt.
     Redan nu startar rekryteringsprocessen till nästa års ungdomsråd som formellt tillträder i samband med förbundsårsmötet i Helsingborg i mars.
     Därför uppmanas nu föreningar och friidrottsintresserade att nominera kandidater till någon av de tre mandat som ska fyllas i ungdomsrådet. Mandatperioden är på två år.
     Ungdomsrådet håller just nu på att ta fram en ny uppdragsbeskrivning vilken kommer att ligga till grund för rådets arbete under 2017.
     Senast den 18 november ska nomineringarna vara inne.
     * Läs mer om ungdomsrådet.
     * Läs mer om nomineringsprocessen.
     * Nominera direkt här.
     /Magnus Fridell

Malin Ewerlöf är en trogen gäst på Friidrottsgalan, här tillsammans med Kajsa Bergqvist förra året. I år är Ewerlöf konferencier.

Malin Ewerlöf är en trogen gäst på Friidrottsgalan, här tillsammans med Kajsa Bergqvist förra året. I år är Ewerlöf konferencier.
Foto: Ryno Quantz

Malin Ewerlöf leder Friidrottsgalan

OKT
19

Den elfte upplagan av Friidrottsgalan hålls 23 november i Stockholm med Svensk Friidrotts samarbetspartner Atea som värd. Malin Ewerlöf blir årets konferencier tillsammans med Ateas Magnus Sallbring.
     - Friidrottsgalan är verkligen en av året höjdpunkter. Jag är jätteglad att får vara med och hylla årets främsta friidrottare och deras prestationer. Jag vet hur mycket slit men också glädje det ligger bakom alla otroliga insatser, säger Malin Ewerlöf.
     Under galakvällen prisas bland annat årets friidrottare, årets genombrott i landslaget, årets prestation i landslaget och årets tränare. De nominerade i respektive kategori presenteras på friidrott.se i slutet av oktober.
     Friidrottsgalan är på Stockholm Waterfront och omkring 600 gäster väntas delta under kvällens prisutdelning med mingel, galaunderhållning, middag och fest.
     - Friidrottsgalan är en stor härlig träff för gamla och nya friidrottsstjärnor tillsammans med Ateas kunder. Vi ser ett stort värde i att arrangera galan tillsammans med Svensk Friidrott, säger Magnus Sallbring, HR- och marknadsdirektör på Atea Sverige.
     Allt om Friidrottsgalan.
     /Fredrik Trahn

Svensk Friidrott söker Utbildningsansvarig

OKT
19

Tränare och ledare är ett av Svensk Friidrotts viktigaste fokusområden och behovet av utbildning är alltid stort. Svensk Friidrott söker därför en person som ska ha ansvar för hela utbildningsprogrammet.
     I uppdragsbeskrivningen står det bland annat: ”Som utbildningsansvarig ska du ha ansvar för helhet, utvecklande och kvalitetssäkring av Svensk Friidrotts tränarutbildningar, från Barntränarutbildningen upp till Certifierad Coach.”
     – Bra utbildning kombinerat med engagemang hos våra tränare och ledare kommer alltid säkerställa en hög och bra kvalitet i verksamheten! Därför är det här tjänsten oerhört viktig och vi hoppas på många kvalificerat sökanden, säger Stefan Olsson, generalsekreterare.
     Mikael Norman, som har varit utbildningsansvarig, har under de senaste åren varit allt mer involverad i arbetet runt seniorlandslaget. Det arbetet utvidgas nu för Mikael till att också vara ett stöd och samordnare till samtliga landslag och landslagsledare. Mikael kommer dock finnas kvar i organisationen så att överlämning kan ske på ett bra och ordnat sätt.
     Sista ansökningsdag är 10 november.
     Läs mer om tjänsten och hur man söker den.
     /Magnus Fridell

När Johan Segerström sprang Asics Stockholm Marathon 2015 var det knappt tio grader i luften och spöregn.

När Johan Segerström sprang Asics Stockholm Marathon 2015 var det knappt tio grader i luften och spöregn.
Foto: Privat

På fem år har löpningen blivit en del av Johans personlighet

OKT
18

Det började med att han ville ha egentid, men efter fem år har löpningen blivit en del av Johan Segerströms personlighet. I Ateas Sverigestafetten siktar han på en ny vinst i löptoppen.
     Sommaren 2011 inledde Johan Segerström sin löparsatsning. Han började direkt sätta upp olika mål för löpningen.
     – Första målet var Midnattsloppet. Jag hade sprungit premiärmilen på våren innan men tänkte att jag skulle börja träna ordentligt för att se hur stor tidskillnaden skulle bli med träning i kroppen.
     Under sommaren började han så fokusera på löpträningen. Det blev ungefär tre pass i veckan och när han sprang Midnattsloppet såg han tydligt att träningen hade givit resultat.
     – Jag lyckades kapa sex minuter på milen och kände då att det här var något jag måste fortsätta med, berättar Johan.
     Läs hela intervjun på svenskalopare.se
     /Magnus Fridell

Håkan Andersson och Karin Torneklint är två uppskattade och framgångsrika tränare.

Håkan Andersson och Karin Torneklint är två uppskattade och framgångsrika tränare.
Foto: Deca Text & Bild

Håkan Andersson och Karin Torneklint får europeiskt pris

OKT
18

Håkan Andersson och Karin Torneklint har tilldelats European Athletics Coaching Award. Pristagarna offentliggjordes vid helgens möte i Funchal.
     Håkan Andersson har gjort sig känd som en av landets främsta sprinttränare sedan drygt 25 år. Redan 1990 inledde han ett tränarsamarbete med Torbjörn Eriksson som resulterade i flera semifinalplatser för Torbjörn på internationella mästerskap. Senare anslöt Peter Karlsson till träningsgruppen, och han innehar fortfarande det svenska rekordet på 100 meter med sina 10.18.
     Under senare år har Håkan tränat bland andra Stefan Tärnhuvud, Tom Kling Baptiste och Johan Wissman, alla mästerskapssprinters med fina meriter.
     ”Ändå är det kanske som mentor och inspiratör för andra sprintertränare i Sverige han blivit mest erkänd och uppskattad. Hans nyfikenhet att alltid lära sig mer och prestigelöshet att dela med sig av kunskap bär hans signum och har använts i otaliga utbildningar genom årens lopp”, går det att läsa i den motivering som skickades till European Athletics.
     Karin Torneklint tillträdde som förbundskapten 2013 och är en av få förbundskaptener som förlängt sitt uppdrag ytterligare en olympisk cykel. Under Karins tid som ansvarig för landslaget har det skett en viss generationsväxling och flera unga talanger har etablerat sig i den internationella eliten.
     I motiveringer står det bland annat: ”Karin är mycket uppskattad av både aktiva, tränare och medicinare och har med sitt raka och tydliga ledarskap skapat en bra stämning och atmosfär i landslaget.”
     
     Tidigare pristagare
     Tidigare har 13 svenska tränare och ledare fått utmärkelsen. Tränare för EM-segrare tilldelas per automatik utmärkelsen.
     
     2015
     Anna Linner Bassani, SFIF, landslagsledare
     Leif Robertson, IFK Lidingö
     
     2014
     Katrin Klaup, Ullevi FK
     Johan Wettergren, GFIF
     Ulf Friberg (EM-guld), Hälle IF
     
     2013
     Midde Hamrin, Örgryte IS
     Pekka Dahlhöjd, Örgryte IS
     Henok Weldgebriel (EM-guld), Hammarby IF
     
     2012
     Anneli Johansson, Ume FI
     Oscar Gidewall, Hammarby IF
     Roland Bergman (EM-guld), Spårvägens FK
     
     2011
     Ingela Nilsson, IFK Växjö
     Emil Predan, Mölndals AIK
     /Magnus Fridell

Göran Kenttä pratade om

Göran Kenttä pratade om "Träningsplanering för hållbart tränarskap" inför nyfikna åhörare.
Foto: Mikael Norman

Många uppskattade föreläsningar vid helgens Tränarforum

OKT
17

Ett hundratal friidrottstränare samlades i helgen i Växjö för ett mycket uppskattat Tränarforum. Flera av föreläsarna imponerade stort på åhörarna som många hade svårt att välja vilka föreläsningar de skulle gå på.
     – Jag träffade en hel del som var väldigt nöjda och som tyckte att det var ett väldigt bra och inspirerande program, berättar Mikael Norman, utbildningsansvarig på Svensk Friidrott och projektledare för Tränarform.
     Det var många föreläsningar och en del praktikpass. Redan i fredags eftermiddag började deltagarna anlända till Växjö och sedan var det fullt program under hela helgen. Mikael Norman menar att det var mycket av innehållet som var väldigt bra, och han lyfter fram två föreläsningar som berörde deltagarna lite extra.
     – Axel Härstedts föreläsning var ruggigt bra. Han berättade om sin karriär, om hur det har varit att gå från att vara i stort sett sämst till att ta sig till OS-final. Också Stefan Holm hade en berättelse om hur hans karriär var och hur han tagit med sig erfarenheter från den in i tränarskapet.
     – Det är jättesvårt att säga vad som var bäst. Det var så mycket som var bra och mycket som kompletterade varandra.
     Under helgen var det också några praktiska föreläsningar. Petra Stenman, finländsk häcktränare, höll praktik som uppskattades liksom Andreas Wulff och Stellan Kjellander som praktiserade spjut och slägga.
     Mellan passen blev det också många smådiskussioner.
     – Alla bodde på samma hotell så det fanns också gott om tid på kvällen att prata. Och det är också väldigt värdefullt.
     – De drygt 100 som var där fick en otroligt bra utbildning. Jag känner mig väldigt nöjd, avslutar Mikael Norman.
     /Magnus Fridell

Alexander McLin, Jean Gracia och Curt Högberg i paneldiskussion om Good Governance

Alexander McLin, Jean Gracia och Curt Högberg i paneldiskussion om Good Governance
Foto: Toralf Nilsson

Förslag på ny mångkamp - en av europamötets diskussionsfrågor

OKT
17

I framtiden kan friidrottens mångkamp förändras så att det blir en identisk åttakamp för både män och kvinnor. Det var en av nyheterna som presenterades under Europeiska Friidrottsförbundets, EAAs, möte i Funchal på den portugisiska ön Madeira i helgen.
     Det var stort inflytande av svenska deltagare i mötets olika delar.
     På torsdagen föreläste Curt Högberg, ledare i IFK Lidingö och tidigare ledamot av förbundsstyrelsen, om det nordiska Good Governance-arbetet.
     – Han pratade om allt från klubbstruktur till förbundsnivå, med mycket fokus på hur processer för val av styrelse går till, men också revisorernas roll som fristående granskare av ekonomin, berättar Svensk Friidrotts generalsekreterare Stefan Olsson, som tillsammans med Anna Palmerius var delegater vid mötet.
     Good Governance och behovet av ett aktivt förändringsarbete var något som det allmänt var mycket fokus på.
     – Internationella Friidrottsförbundets ordförande Sebastian Coe och ett antal företrädare från IAAF var på plats och berättade om det förändringsarbete som nu sker där. Bland annat jobbar man nu aktivt på att ta fram en ny konstitution och har därför kallat till en extra kongress i Monaco den 3 december. Helt klart betonade både EAA, och framförallt IAAF, vikten och värdet av att återskapa trovärdigheten för att också skapa fortsatt attraktionskraft hos ungdomar, publik och partners framöver, berättar Stefan.
     
     Spännande förslag från tävlingskommittén
     Toralf Nilsson, styrelseledamot i både Svensk Friidrott och Europeiska Friidrottsförbundet, informerade om arbetet i EAAs tävlingskommitté, där han numera är ordförande. Ett nyckelord i Toralfs redogörelse var förändring och tre tydliga och konkreta områden lyftes fram lite extra.
     1. I kvalificering till EM kommer fokus att flyttas från enstaka toppresultat till ett rankingsystem, likt det som finns i tennis, där resultat gjorda i större tävlingar under hela året kommer att premieras.
     – Arbetet att hitta ett system är påbörjat, men det kommer säkert ta lite tid innan det är klart att implementera. Ett av målen är också att stärka galornas ställning och betydelse, berättar Stefan Olsson.
     2. 2019 planeras en match mellan USA och Europa.
     – VM i Doha arrangeras senare än normalt med start 28 september vilket ger en öppning för den här matchen i mitten av september, mellan galasäsong och VM, förklarar Olsson.
     3. Man har börjat titta på förutsättningarna för att förändra mångkamperna.
     – I framtiden ska det kunna bli en åttakamp för både män och kvinnor med identiska grenar, bortsett korta häckloppen, för båda könen. I nuläget nämndes diskus och stav som grenar som tas bort. Likaså vill man se över möjligheterna att avslutande 1 500 meter ska genomföras som en ”jaktstart” där det gäller att komma först i mål, säger Stefan Olsson och berättar att det faktiskt var en hel del positiva inspel till förslaget.
     – För många var det förstås överraskande idéer men intressant att positiva inspel kommer från tränarkåren i Tyskland som ju är det ledande landet vad gäller mångkamp.
     Under helgen hade också Euromeetings, de europeiska endagarsgalorna, möten. Även där var det flera svenska deltagare då Rajne Söderberg är ordförande och Johan Engberg, Göta, sitter i styrelsen.
     Dessutom hade EAAs aktivas råd möten och där är Christian Olsson svensk representant.
     /Magnus Fridell

Senaste veckan
Veckan 17.10 - 24.10

Maria Jansson efter EM-guldet:
”Det gick bara så lätt”

Svenskt guld och Europa-bästa med över 25 sprungna...

Charlottas sololöpning ledde till guld
I det kvinnliga åttakilometersloppet visade Ullevi...

Ännu ett guld för Abraham
Abraham Adhanom sprang enkelt hem helgens andra SM...

Sensationell segrare i P19
Det blev en riktigt spännande spurtuppgörelse med ...

Ökat tempo gav Sara segern
Sävedalens Sara Christiansson var helt överlägsen ...

Se terräng-SM-söndagen igen
Friidrottskanalen sände även den andra dagen a...

EM-guld och Europa-bästa för Maria!
Ultralöparen Maria Jansson försvarade sitt guld i ...

Årets femte guld för Mika
Mika Söderström tog sitt femte SM-guld för året nä...

Hemmaseger i P17-klassen.
Västerås Vasco Vilaca tog en övertygande seger på ...

Sarah Lahti överlägsen segrare
Det var en ren uppvisning av Hässelbys Sarah Lahti...

39-åriga Adhanom vann – 18-åriga Hassan tvåa
Det blev ännu ett SM-guld för Eskilstunas Abraham ...

Ny chans att se första dagen av terräng-SM
Den första dagen av terräng-SM avgjordes i ett...

Från 10.50 - Följ Terräng-SM direkt i Friidrottskanalen
I dag avslutas terräng-SM i Västerås och dagen...

Tre OS-löpare i årets sista SM
Terräng-SM är årets sista SM-tävling, och intresse...

I helgen går Castorama i mål
Samtidigt med Finnkampen sista helgen i augusti dr...

Linn Nilsson siktar mot innesäsongen
Efter en strålande inomhussäsong med personliga re...

Maria Jansson vill försvara EM-guldet
Förra året tog Maria Jansson EM-guld och VM-brons ...

Svensk Friidrott söker vikarierande kommunikatör och redaktör
Svensk Friidrott söker till förbundskansliet en vi...

Terräng-SM live i Friidrottskanalen
I slutet av sommaren lanserades Friidrottskanalen,...

Ungdomsrådet söker nya ledamöter
Svensk Friidrotts ungdomsråd har sedan 2005 fyllt ...

Malin Ewerlöf leder Friidrottsgalan
Den elfte upplagan av Friidrottsgalan hålls 23 nov...

Svensk Friidrott söker Utbildningsansvarig
Tränare och ledare är ett av Svensk Friidrotts vik...

På fem år har löpningen blivit en del av Johans personlighet
Det började med att han ville ha egentid, men efte...

Håkan Andersson och Karin Torneklint får europeiskt pris
Håkan Andersson och Karin Torneklint har tilldelat...

Många uppskattade föreläsningar vid helgens Tränarforum
Ett hundratal friidrottstränare samlades i helgen ...

Förslag på ny mångkamp - en av europamötets diskussionsfrågor
I framtiden kan friidrottens mångkamp förändras så...

Förra veckan
Veckan 10.10 - 17.10

Många uppskattade föreläsningar vid helgens Tränarforum
Förslag på ny mångkamp - en av europamötets diskussionsfrågor
Amsterdam: Louise 2:36 - VM-kval!
På webben – Lilla Sportspegeln besöker Tureberg
Med sikte på terräng-SM om en vecka
- och om ett år

Exklusivt för friidrott.se - Oscar Gidewall om åren med Michel Tornéus
Nytt i Friidrottskanalen -
reportage från Hässelbyloppet

Castorama: Hässelby ny etta!
Långt reportage i Friidrottskanalen:
Andreas Almgren skyndar långsamt

Viktigt datum: 15 oktober
Grattis Kajsa Bergqvist 40 år!
Gabriellas motto: Run for Fun!
Publikvänlig bana med tuff backe väntar på terräng-SM
Tränarforum lockar över 100 tränare - anmälan senast 13 oktober
Ny historisk utställning på Stadion
Karriärens mest spännande resa väntar för Anna Silvander
Snabba tider i Hässelby

Två veckor sedan
Veckan 3.10 - 10.10

Ny historisk utställning på Stadion
Karriärens mest spännande resa väntar för Anna Silvander
Snabba tider i Hässelby
SVENSKT REKORD AV SARAH LAHTI
Djupdykning i Friidrottskanalens arkiv
Året galasummeras 23 november
Höstjakt på snabba tider
Castorama: T minus 17 dagar
180 har tagit antidopingkörkortet
Efter förstörda sommaren -
Malin Dahlström tillbaka i träning

Anna Karlsson yngsta 50-meterskastaren
Intresset för traillöpning ökar
Marie-Louise ny på förbundskansliet