Söndag 4 oktober 2015

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Tf Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Redaktionen
friidrott.se

Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och
media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Stefan Holm som friidrottstränare, här vid VM i Peking då han coachade Sofie Skoog.

Stefan Holm som friidrottstränare, här vid VM i Peking då han coachade Sofie Skoog.
Foto: Ryno Quantz

Holm tillbaka på banan

OKT
03

Stefan Holm ökar sitt engagemang som friidrottstränare och börjar nu på friidrottsgymnasiet i Karlstad.
     Lite i skymundan har Holm de senaste två åren börjat förvandla sina höjdhoppskunskaper i tränarrollen. Främst har det varit Henrik Thoms, Evelina Erlandsson och VM-deltagaren i Peking, Sofie Skoog som han tränat. Nu kommer engagemanget att utökas.
     - När jag lade av 2008 så var jag helt mätt mentalt och kunde nog inte se mig som tränare. Men det är ju en miljö jag trivs i och spenderar mycket tid i så jag har fått lust att försöka dela med mig av mina kunskaper och tankar, säger Stefan Holm.
     Nu har han börjat en 25-procentig anställning på friidrottsgymnasiet i Karlstad där han ska jobba som höjdhoppstränare.
     - Ja, nu är man helt plötsligt inne i det här också. Men det är riktigt kul och inspirerande att testa det jag själv höll på med fast från sidan. Det här är något jag vill göra långsiktigt och man gör inte en höjdhoppare på en dag.
     - Jag vill försöka få fart på höjdhoppet i Sverige igen som haft ett par sämre år nu och jag tror att jag är en klokare höjdhoppare idag än när jag själv höll på att tävla.
     Vad kommer du att ha för tränarfilosofi?
     - Jag vill få mina hoppare att lära sig tänka själva och att lära sig själva. Jag vill få hopparna att kunna utvecklas utan att jag står bredvid hela tiden för det kommer jag inte att kunna göra och vill inte heller göra.
     - Man måste tänka mycket som höjdhoppare och man måste hoppa enormt mycket olika sorters hopp för att bli bra. Jag tror att jag har rätt lätt att påverka mina aktiva som tränare även om det rent tekniska hoppandet är det som jag känner mig mest osäker på hur jag ska kunna förmedla.
     Den nya tränartjänsten kommer Holm att kombinera med sin tjänst på Karlstad Universitet som kommunikatör tillsammans med de uppdrag han har inom IOK och sitt eget föreläsande.
     Den egna träningen är inte heller något som är bortprioriterat. Förutom fotbollen i Östra Deje IK i division 7 så är det mycket höjdhoppsträning för Stefan Holm och i vintras hoppade han 2.02.
     - Målet är att hoppa över 2 meter efter att jag fyllt 40 som jag gör nästa år.
     Det är som Stefan Holm sa en gång om sitt liv i Våxnäshallen: ”Hallen är mitt Hotel California – You can check-out any time you like, but you can never leave!”
     
/Fredrik Trahn

Brittsommar i helgen med skön löpning. GöteborgsVarvet 2016 har i veckan passerat 50 000 anmälningar. Foto: GöteborgsVarvet.

Brittsommar i helgen med skön löpning. GöteborgsVarvet 2016 har i veckan passerat 50 000 anmälningar. Foto: GöteborgsVarvet.

Höstrus på väg och stig

OKT
02

Löparsäsongen har inte på något sätt avmattats av hösten och kommande helgs utlovade sensommarväder kommer att bjuda på fina förutsättningar för tävling på både stig, väg och gata.
     I Malmö arrangeras den snabblöpta Malmö Halvmarathon och Höstmil med knappt 2000 löpare där bland andra fyran i Lidingöloppet Dante Taye, Etiopien och Johan Larsson, Strömstad finns på startlinjen.
     Hösten är också synonymt med TjurRuset där stockholmsupplagan samlar 13 500 löpare där huvudloppet är en milbana i terräng som brukar skapa mer upplevelser än snabba tider.
     Runt om i Europa går på söndag ett antal maratonlopp med de största i Bryssel, Turin, Odense och Köln.
     I veckan passerade GöteborgsVarvet 50 000 anmälningar till nästa års arrangemang och i helgen kan man förbättra sin startposition genom att delta i GöteborgsVarvets seedningslopp i Umeå och Mölndal.
     Se alla loppen i vår tävlingskalender. Till dessa lopp tillkommer också en mängd mindre distriktslopp och traillopp som exempelvis premiärupplagan av Härnö Trail i Härnösand i helgen.
     /Fredrik Trahn

Mindre löpning har gett Jonas det stora lyftet

Femte gången gillt och VM-guld på 100 km.

Femte gången gillt och VM-guld på 100 km.
Foto: Peter Fredricson

OKT
01

Det har varit Jonas Buuds mest framgångrika år i löparkarriären. Och samtidigt det mest märkliga. ”Jag är fortfarande förvånad över hur det har kunnat gå så bra i år”, säger Jonas själv.
     Året 2015 började i totalt mörker med stressfraktur i bäckenbenet och lång totalvila. Nio månader senare har han blivit världsmästare på 100 km, vunnit Ultravasan 90 km på rekordtid och satt banrekord och pers i flera lopp på distanser mellan 21 och 43 km.
     Hur är det möjligt?
     - Ja, jag vet inte egentligen, jag är själv väldigt förvånad. Visserligen har jag en lång och bra träningsbakgrund men att det skulle gå så här bra i år trodde jag inte, säger Jonas Buud.
     Fram till 40 års ålder i vintras hade Buud aldrig tränat något annat än löpning. Aldrig ett styrketräningspass, aldrig alternativ träning och aldrig rehab. Möjligtvis lite längdåkning men isåfall bara som motion och inte som träning.
     Skadan i bäckenet tvingade Jonas att tänka om. I år har han gått ner från sina tio löppass i veckan till hälften och istället lagt in både cykling och styrketräning. Mindre löpning har gjort Jonas både starkare, snabbare och uthålligare.
     - Helt klart har jag lyft mig en nivå det här året. Jag har sprungit mindre och blivit bättre att springa. Nu kommer jag att fortsätta att träna cykel och styrka.
     - Jag har också vågat totalvila. Började året med sex veckor helt utan träning, inte ens alternativt eller rehab och sedan började jag försiktigt smyga igång.
     
     Hårt underlag i Doha
     Skadan i bäckebenet kom efter en för Jonas Buud mycket lång säsong 2014. En av faktorerna var säkerligen VM 100 km i Doha som i stora delar gick på extremt hårt underlag i form av gatsten och marmor.
     Efter totalvila och ett nytt träningsupplägg tog han de första stapplande stegen efter fyra månader i april och först i mitten av maj kunde han börja löpträna på riktigt.
     Fram till 30 års ålder var det orientering som var Jonas idrott när han på en semesterresa i USA sprang New York Marathon 2004 och blev bäste svensk på 2.36. Då började han inse att han hade talang för längre distanser och efter första segern i Swiss Alpine Marathon 2007 har det bara varit en satsning på ultralöpning.
     Bästa maratontiden är 2.22 i Hartford marathon i USA 2008 och året efter var han fyra i Stockholm Marathon och SM-tvåa i samma tävling.
     
     Fyra silver och ett guld i VM
     2010 arrangerades det första officiella världsmästerskapet i 100 km-löpning där Jonas var tvåa och var Månadens friidrottare på friidrott.se. Sedan har det blivit tre silverplatser till på VM innan fullträffen kom i år i holländska Winschoten.
     Jonas var överlägsen de sista två milen och tiden 6.22.48 innebär att han sänkte sitt eget tre år gamla svenska rekord med över sex minuter och han sprang samtliga tio milar under 40 minuter med en kilometertid på 3.50 min.
     - I våras hade jag ingen plan alls mot VM utan huvudmålet var Ultravasan och när det gick bra där så bestämde jag mig att köra VM. Helt otroligt egentligen att jag kunde springa så bra så nära inpå Ultavasan, det var ju bara tre veckor emellan.
     - Men egentligen var Ultravasan ett bättre lopp, det var mitt livs lopp. Där höll jag också 3.50 på kilometern och då är det ju terräng och kuperat.
     Jonas styrkor ligger som ultralöpare och inte bergslöpare. De flacka loppen tilltalar mer än de med extrem höjdskillnad. ”Jag vill kunna springa i alla backar och inte behöva gå.”
     
     Har du någon förbättringspotential?
     - Svårt att säga, jag är nog ganska allround. Visst skulle jag kunna bli bättre att springa i långa branta stigningar och tuffa backar. Nån gång vill jag kunna göra ett bra lopp i UTMB, Ultra Trail Mont Blanc.
     UTMB är 166 km med nästan 10 000 meters stigning och en segrartid på runt 20 timmar.
     
     Hur lång ser du din elitkarriär?
     - Jag hoppas hålla en hög nivå i alla fall tio år till och sluta att springa kommer jag nog aldrig att göra! Varför sluta?
     Målet för 2016 är Comrades Marathon i Sydafrika som är världens största och äldsta ultradistanslopp. Där saknar Jonas Buud fortfarande en seger.
     /Fredrik Trahn

Coe tar hjälp från Sverige

Stina Funke och Rajne Söderberg.

Stina Funke och Rajne Söderberg.
Foto: Deca Text & Bild

OKT
01

IAAF:s nya ordförande Sebastian Coe har inlett sitt arbete och bland annat utsett en ny arbetsgrupp för internationella galor. Att ingå i gruppen har Coe själv valt ut två svenskar.
     Gruppens huvuduppgift är att se över det internationella galaprogrammet och Rajne Söderberg, tidigare meeting director DN Galan, ska leda gruppens arbete. Till sin hjälp har han bland annat Stina Funke som representant för managergruppen.
     I gruppen ingår även Anna Riccardi (IAAF:s tävlingskommitté), Ricky Simms (manager), Wilfred Meert (meeting director Bryssel Diamond League) och Luciano Barra (fd tävlingsansvarig EAA).
     /Fredrik Trahn

Veckans lägesrapport

OKT
01

Att vi befinner oss mitt uppe i Castorama-höstens högsäsong är omedelbart uppenbart vid en jämförelse mellan avstämningarna för en vecka sedan och nu:
     * Då 58 tävlingar inrapporterade - nu 82!
     * Då 451 starter - nu 638!
     * Då 350 individer - nu 484!
     Dvs genomgående en ökning med runt 40% på en vecka. Den ökningen återspeglas också i antalet föreningar som fått ihop kompletta lag (minst 12 deltagare) som växt från 10 till 15 (dvs + 50%).
     De klubbar som alltså redan säkrat en chans på att få ett pris (i form av presentkort för inköp av kastredskap) är IF Göta, Upsala, Örgryte, Skellefteå, Gotland, Tureberg, Åhus, Södertälje, Ymer, Ösmo-Nynäs, Boden, Tierp, Gnesta, Glanshammar och Valö.
     Individuellt är det oförändrat i toppen, dvs Niklas Arrhenius, Oscar Vestlund och Simon Pettersson resp Fanny Roos, Ida Storm och Mari Klaup regerar vidare som topptrios.
     Säsongen rullar vidare ytterligare två och en halv vecka, dvs över de tre kommande veckohelgerna, så mycket kan fortfarande hända. Följ utvecklingen via vår kontinuerligt uppdaterade Castorama-resultatbörs!
     / A. Lennart Julin

Från förbundskapten till idrottschef och nu generalsekreterare.

Från förbundskapten till idrottschef och nu generalsekreterare.
Foto: Fredrik Trahn

Stefan Olsson ny GS

SEP
30

Det blir Stefan Olsson som blir ny generalsekreterare för Svensk Friidrott efter Anders Albertsson. Idag utsågs han formellt av förbundsstyrelsen.
     Stefan Olsson, 53 år har en gedigen erfarenhet inom friidrotten såväl som aktiv och ideell ledare som anställd kanslichef i IF Göta Karlstad. Inom Svensk Friidrott har Stefan Olsson både varit förbundskapten 2008-2013 och idrottschef från 2013.
     - Det känns verkligen roligt att få förtroendet att driva och utveckla friidrotten vidare i Sverige. Jag ser många stora möjligheter framför oss. Vi har haft en fantastisk säsong i år med stora elitframgångar på juniorsidan och med många nya unga aktiva som presenterat sig i landslaget. Utmaningarna är också stora inom många områden där vi måste prioritera rätt och satsa där vi har möjligheter att skapa bra verksamhet, säger Stefan Olsson.
     Redan idag är Olsson tillförordnad GS fram till årsskiftet då han formellt kliver in i den nya rollen och lämnar tjänsten som idrottschef.
     Idag gör också Björn Eriksson sin sista dag som förbundsordförande och lämnar över till Toralf Nilsson i styrelsen som blir tillförordnad ordförande fram till årsmötet våren 2016.
     - Vi är mycket glada att kunna utse Stefan Olsson som ny GS. Stefan har en gedigen kunskap om friidrotten och är djupt förankrad och väl respekterad in friidrottsrörelsen. Han har också visat på stor vilja till utveckling enligt vår verksamhetsinriktning ”Fler och bättre” som sträcker sig fram till 2020, säger Toralf Nilsson.
     /Fredrik Trahn

I EAA:s tävlings- och evenemangskommission är förbundsstyrelsens Toralf Nilsson ordförande. Foto: Lars G. Lindström.

I EAA:s tävlings- och evenemangskommission är förbundsstyrelsens Toralf Nilsson ordförande. Foto: Lars G. Lindström.

Lidingö var mötesplats

SEP
30

Friidrottens stora tävlingar brukar också vara en möjlighet att samla till möten, seminarier och konferenser. Lidingöloppet i helgen var ett sådant tillfälle.
     Förutom de exempel vi redan berättat om hade även Europeiska Friidrottförbundets evenemangs- och tävlingskommission ett möte på Lidingö där man förutom diskussioner även studerade terrängloppet och dess organisation.

Supporterresa till Finnkampen blir det även nästa år. Foto: Silja Line.

Supporterresa till Finnkampen blir det även nästa år. Foto: Silja Line.

Redan sug efter biljetter

SEP
29

Förra året vid Finnkampen i Helsingfors arrangerades en supporterresa från Sverige under namnet Finnkampsbåten. 2016 kommer succékonceptet tillbaka och redan har 150 biljetter sålts.
     Vid premiäråret var det nästan 900 deltagare med på Finnkampsbåten och målsättningen för 2016 är att få med minst lika många. Då Olympiastadion i Helsingfors håller på att renoveras kommer Finnkampen nästa år att gå i Tammerfors och därför ingår även en busstransfer från Åbo.
     - Det är jättekul att jobba ihop med friidrotten och det är redan är stort intresse innan vi egentligen har börjat marknadsföra Finnkampsbåten 2016. Tammerfors är ju en mindre stad och det finns begränsat med hotellkapacitet där så det är ”först till kvarn” som gäller för att få plats, säger Petri Utriainen, projektledare och eventansvarig på Silja Line.
     Upplägget för supporterresan Finnkampsbåten är det samma som förra gången. De som följer med köper ett paket med båtresa tur och retur Stockholm-Åbo med hytt, busstransfer till Tammerfors, biljetter till Finnkampen och boende på hotell i Tammerfors.
     Silja Galaxy förvandlas till Finnkampsbåten när den avgår från Stockholm på fredagskvällen och återkommer på måndag morgon. Ombord kan man delta i friidrottsprogrammet, lyssna på intervjuer och underhållning med friidrottstema, äta och umgås med andra friidrottssupportrar.
     Information och biljettbeställning till Finnkampsbåten 2-5 september 2016.
     /Fredrik Trahn

Timothy Barbitta, Simon Sköld och Mikael Jonsson från Västerås Löparklubb. Foto: Hillevi Thor.

Timothy Barbitta, Simon Sköld och Mikael Jonsson från Västerås Löparklubb. Foto: Hillevi Thor.

Inspiration för löpargrupper

SEP
29

”Så kan löpträning och löpargrupper lyfta föreningen” var rubriken på det seminarium som genomfördes i söndags i samband med Lidingöloppet.
     Seminariet med ett 50-tal deltagare och flera föreläsare var utformat för att inspirera och dela konkreta råd och tips för hur löpargrupper kan startas upp och utvecklas i friidrottsföreningars regi.
     – Vi är den enda löparklubben för vuxna i Västerås så det är värdefullt att träffa andra föreningar och prata om hur vi kan bli ännu bättre. Jag tycker att det är väldigt bra att Svensk Friidrott fokuserar mer på löpning nu, eftersom den är en så viktig del för många föreningar, sa Timothy Barbitta, ordförande i Västerås Löparklubb.
     Även Hillevi Thor som är projektledare för ”Svenska löpare” var mycket nöjd med dagen:
     – Det var väldigt roligt att så många kom och var delaktiga under seminariet. Kunskapsdelning är viktigt och vi kommer att fortsätta jobba med att skapa forum för att träffas, få inspiration och utbyta tankar. Det är ju sällan som det finns en enda lösning som passar alla, sa hon när dagen summerades.
     Läs ett längre referat från seminariet.
     Under helgen genomfördes också i samband med Lidingöloppet ett välbesökt terränglöpningsseminarium och nätverksträffen Uthållighet i världsklass.
     /Magnus Fridell

Frida Karlsson och Ebba Andersson tog varsin klasseger för Sollefteå.

Frida Karlsson och Ebba Andersson tog varsin klasseger för Sollefteå.
Foto: Deca Text & Bild

Dubbelseger och banrekord

SEP
28

Sollefteå GIF Friidrott fick med sig både en dubbelseger och ett banrekord hem från Lidingöloppet. Ebba Andersson utklassade fullständigt motståndet i F19 när hon satte nytt banrekord i klassen med 35.46 och var 5.28 före tvåan.
     - Jag kände mig pigg och i bra form och ville hålla en hög och jämn fart utan att tappa på slutet. Och så ville jag slå min tid från ifjol, säger Ebba Andersson.
     - Lidingöloppet är roligt, det är kul stämning när alla kan vara med och tävla samtidigt.
     Löpartalangen från Sollefteå, vars huvudfokus ligger på längdåkning, var i somras sexa i 3000 m i junior-EM i Eskilstuna.
     - Det blir nog inte något mer terränglopp i höst, jag satsar ju på skidor och terräng-SM krockar tyvärr med ett läger som jag ska på.
     Ebbas klubbkombis Frida Karlsson vann även hon sin klass F17 i Lidingöloppet på 38.34. Frida Karlsson har också längdskidor som huvudgren men för ett par veckor sedan sprang hon Ungdomsfinnkampen och var tvåa i 3000 m.
     /Fredrik Trahn

Louise nöjd med placeringen

SEP
28

Tätstriden i gårdagens Lidingö Tjejlopp blev helt och hållet en etiopisk historia. Webelam Ayele och Yewbdar Gele var överlägsna och hade bakom sig ytterligare en etiopiska, en kenyan och två ryskor. Först på sjunde plats kom första svenska, Malmös Louise Nilsson.
     – Placeringen är jag nöjd med, men tiden kunde blivit bättre. Jag har ju aldrig sprungit det här loppet innan så jag har egentligen inget att jämföra med, men det kändes som att jag borde ha kunnat springa snabbare, berättar Louise.
     Hon följde med bra i tempot de första tre, fyra kilometerna.
     – De sprang lite avvaktande i början kändes det som så jag hängde på en bit och kände mig väldigt snabb. Sen blev det jobbigt, säger Louise som under sommaren stördes av en stressfraktur och nu börjar komma tillbaka på allvar.
     Hon berättar också att hon hade svårt att hålla sig till taktiken att hålla igen lite i början.
     – Det känns alltid lätt de första kilometerna och då är det svårt att inte springa snabbt.
     – Men som sagt, placeringen är jättebra. Kanske skulle jag ha tagit en av ryskorna (Anna Petrova, reds. anm.). Vi turades om att dra ett tag så mot henne gav jag mig lite för lätt.
     
     Lidingöloppet fick henne att satsa
     Louise sprang sitt första Lidingölopp för fyra år sedan. Då var hon främst triathlet, men det var något med Lidingöloppet som fick henne att ändra synen på sitt idrottande.
     – Man kan säga att det var Lidingöloppet som fick mig att helt satsa på löpning. Efter min första tremil för fyra år sedan har jag egentligen inte kört någon triathlon alls, berättar hon.
     Och visst fanns minnet av de tuffa backarna kvar i hjärnan.
     – Men jag hade inte förstått, eller jag mindes inte, att det var så branta nedförsbackar. Det var mycket stenar och rötter på stigarna så det var svårt att släppa på ordentligt nedför, säger Louise som inte heller är så van vid backlöpning.
     – Det finns ju inte så många backar i Malmö.
     
     Bra stöd från publiken
     Hon berättar att det var en härlig stämning utmed banan, framförallt vid start och mål vid Grönsta.
     – Vid Aborrbacken och Karins backe var det också mycket folk som hejade. Folk börjar ju veta vem man är så det var många som hejade på mig som jag absolut inte känner.
     Efter Louise blev det jämnare i svenskleden. Örgrytes Frida Kristiansson tog sig i mål som åtta, 40 sekunder efter Louise, och sedan kom Akeles Cecilia Kleist, Studenternas Frida Lundén, Vallentunas Dace Landström och Motalas Johanna Eriksson inom en och en halv minut.
     /Magnus Fridell

Att få fler att börja springa är ett av de stora målen med Svenska löpare.

Att få fler att börja springa är ett av de stora målen med Svenska löpare.
Foto: Ryno Quantz

Målet: Få fler att springa

SEP
28

Projektet Svenska löpare drar nu igång på allvar. Den första stora aktiviteten blir det seminarium om löpargrupper som i går arrangerades i samband med Lidingöloppet.
     Hillevi Thor har sedan hon i april började som projektledare för Svenska Löpare jobbat mycket med att tillsammans med en styrgrupp sätta ihop en gedigen projektplan och precisera projektets innehåll och prioriteringar.
     – Löpningen är en väldigt viktig del av friidrottsrörelsen, och det här projektet syftar till att utveckla och kommunicera allt det föreningarna gör på området. Vi vill ge fler möjlighet att börja springa, bli bättre löpare och uppfylla sina mål tillsammans med våra föreningar, säger Hillevi och berättar att det finns många olika delar i projektet som alla vart och ett för sig ska bidra till att friidrotten även fortsatt är en stark hemvist för löpare, på alla nivåer, i hela landet.
     – En del omfattar mer stöd till våra föreningar som vill erbjuda mer och bättre löpträning till fler. Tillsammans ska vi också arbeta för att friidrottsföreningarna ska bli ännu bättre lopparrangörer och de ska från oss också få mer hjälp med att nå ut till löpningsintresserade målgrupper. Rent konkret kommer det bland annat ske genom nya guider, träningsmaterial, seminarier, utbildningar, mer riktad intern kommunikation och en ny digital plattform för att nå ut till löparna, berättar Hillevi.
     
     Ökad kunskapsdelning
     En annan viktig uppgift som projektet har är att arbeta för att visa den kompetens som finns inom friidrotten, dels kring arrangerandet av lopp och dels kring ledarna och träningen.
     – Vi ska arbeta tätt med föreningarna och tydliggöra för allmänheten den kvalitet som föreningarnas verksamhet har. Bland annat kommer nya symboler tas fram som skapar igenkänning och särskiljning, berättar Hillevi.
     De senaste årens stora löparboom, där antalet loppdeltagare har fördubblats på tio år, har gjort att fler aktörer hela tiden dyker upp i löparsverige, dels nya lopp och dels nya träningsmöjligheter som till exempel de stora gymkedjorna erbjuder. Hillevi berättar att Svenska löpare därför ska verka för att samla Sveriges alla friidrottsföreningar för en ökad kunskapsdelning mellan stora och små föreningar och stora och små lopp.
     – För att kunna behålla vår position som den stora aktören inom löpning är det viktigt att vi delar med oss av våra kunskaper och erfarenheter mellan varandra. Tillsammans inom friidrottsfamiljen blir vi ännu starkare.
     
     Ny digital plattform
     För att berätta för löpningsintresserade runt om i landet vad friidrotten kan erbjuda kommer det att lanseras en digital plattform där löpare kan hitta lopp, träningsgrupper och annan inspiration för att bli bättre löpare.
     – Vi gör vår löparkalender, som i dag främst finns i en tryckt version, till att bli ett digitalt verktyg. Det ska bli enklare att söka efter det lopp som passar en själv, hitta en löpargrupp att springa med och också få tips på hur man lägger upp träningen inför ett lopp, berättar Hillevi.
     Friidrotten ska vara en öppen idrott där alla är välkomna, och löpningen är i många fall den första och enklaste friidrottsgren att komma i kontakt med. Svenska löpare ska därför genom enskilda aktiviteter nå nya personer och inspirera fler till att börja springa.
     – Vi kommer att dra igång ett projekt som vi kallar för Sverige på fötter där vi vill få fler att upptäcka den glädje och tjusning som finns i löpning och föreningsverksamhet. Den första aktiviteten är träningsgrupper för nybörjare och mer detaljer om det kommer inom kort, säger Hillevi Thor.
     
     Samarbete med stora arrangörer
     Ett sådant här projekt kan inte drivas av en person, därför kommer stora delar av förbundskansliet jobba aktivt med olika delar i projektet. Projektet är också samarbetsprojekt med de största lopparrangörerna; Stockholm Marathon Gruppen, GöteborgsVarvet, Midnattsloppet och Lidingöloppet.
     – De har lång erfarenhet och stor kunskap på flera områden och gemensamt ska vi verka för att löpningen ska fortsätta att vara stark som tränings- och tävlingsform och att friidrottsrörelsen ska vara stark inom den, avslutar Hillevi.
     /Magnus Fridell

MAI:s Louise Nilsson kämpade sig till en sjundeplats.

MAI:s Louise Nilsson kämpade sig till en sjundeplats.
Foto: Deca Text & Bild

Louise Nilsson bästa svenska

SEP
27

När Lidingö Tjejlopp i dag avgjordes var det trippelt Etiopien i topp. Webalem Ayele segrade med tiden 34:29 före Yewbdar Gele och Roman Mengistu. Bästa svenska blev MAI:s Louise Nilsson som sprang i mål som sjua med tiden 37:22.
     Mer om loppet kommer under morgondagen.
     Samtliga resultat från Lidingöloppshelgen.
     /Magnus Fridell

Senaste veckan
Veckan 27.9 - 4.10

Holm tillbaka på banan
Stefan Holm ökar sitt engagemang som friidrottsträ...

Höstrus på väg och stig
Löparsäsongen har inte på något sätt avmattats av ...

Mindre löpning har gett Jonas det stora lyftet
Det har varit Jonas Buuds mest framgångrika år i l...

Coe tar hjälp från Sverige
IAAF:s nya ordförande Sebastian Coe har inlett sit...

Veckans lägesrapport
Att vi befinner oss mitt uppe i Castorama-höstens ...

Stefan Olsson ny GS
Det blir Stefan Olsson som blir ny generalsekreter...

Lidingö var mötesplats
Friidrottens stora tävlingar brukar också vara en ...

Redan sug efter biljetter
Förra året vid Finnkampen i Helsingfors arrangerad...

Inspiration för löpargrupper
”Så kan löpträning och löpargrupper lyfta förening...

Dubbelseger och banrekord
Sollefteå GIF Friidrott fick med sig både en dubbe...

Louise nöjd med placeringen
Tätstriden i gårdagens Lidingö Tjejlopp blev helt ...

Målet: Få fler att springa
Projektet Svenska löpare drar nu igång på allvar. ...

Louise Nilsson bästa svenska
När Lidingö Tjejlopp i dag avgjordes var det tripp...

Förra veckan
Veckan 20.9 - 27.9

Louise Nilsson bästa svenska
Anneli försvarade segern
Väntat och oväntat på Lidingö
Lidingöloppshelgen inledd
Inte bara lopp på Lidingö
Över tusen svenskar i Berlin
Nordiska diskussioner i Oslo
Så ska backarna tacklas
Vanligt med välgörenhetslopp
Halvtidsrapport Castorama
Mycket talar för Kenya
Tävling 2016? Sök nu!
Kampen tillbaka till Växjö
Månadens i augusti: Joel
Välgörenhet är målet
Snabba lopp i helgen
134 mil på bana i helgen
Kombinera friidrott och studier – hög tid att söka nu
Friidrottens antidopingarbete i fokus

Två veckor sedan
Veckan 13.9 - 20.9

Friidrottens antidopingarbete i fokus
GöteborgsVarvet satsar nytt
All typ av friidrott i helgen
Blir Armand årets stjärnskott?
Rekordplakett till Abeba
Tuff väg mot VM-silvret
Castorama-pers av Fanny
Stort tack friidrottssverige!
Torneklint nöjd med Finnkampshelgen
Tack för allt Abbe!
Fk2: Groth dubbelvinnaren
Fk2: Fjärde segern för Olle
Fk2: Skoogs toppform höll
Finnkampen:
Storseger för männen

Fk2: Första för Klara
FK2: Kim avslutar med 80
Följ Finnkampen
Följ Finnkampen live
U-kampen2:
Seger för killarna!

U-kampen2: Seger för Leo
U-kampen2: Rekord av Hrelja
U-kampen2: Seger för Lisa
U-kampen2: Grete över 68
U-kampen2:
Vilken stötning av Wictor!

U-kampen2: Dubbel i höjd
Följ ungdomsfinnkampen
Favoritsegrar i blåsten