Lördag 2 juli 2016

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och
ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis
Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se
Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och
media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Tilde Johansson hoppade 6.50 på Världsungdomsspelen. (Arkivbild).

Tilde Johansson hoppade 6.50 på Världsungdomsspelen. (Arkivbild).
Foto: Deca Text & Bild

Jättehopp av 15-åriga Tilde

JUL
01

För 21:a gången hålls Världsungdomsspelen i dagarna tre, även denna gång på Ullevi. Under VU:s första dag stod 15-åriga Tilde Johansson för storskräll i F15-klassens längdhopp.
     Tjejen från Falkenbergs IK kom till Ullevi med ett personligt rekord på 6.05. Ett resultat som redan innan Johansson gjort entré i Ullevis längdhoppsgrop kunde mäta sig med årets bästa svenskor. Under tävlingens andra omgång fick Johansson till det riktigt ordentligt när måttbandet mätte hela 6.50 - totalkross av det tidigare perset.
     Johanssons hopp innebär: delad åtta genom tiderna bland seniorer samt ett resultat som skulle kunnat gett en ungdoms-EM-biljett - om hon varit ett år äldre. Kvalgränsen till ungdoms-EM är 5.95.
     
     Dyremark under JVM-gränsen
     Redan EM-och OS-klara Michaela Meijer vann utan problem kvinnornas stavhoppstävling under fredagseftermiddagen. 22-åringen som redan slagit till med två personliga rekord i år (4,60 och 4,62) stannade på 4.23. Meijer vann före isländska Hulda Thorsteinsdottir på 4.06.
     För bara några dagar sedan sprang Tumbas Johanna Dyremark 400 mh i tyska Mannheim. Då sprang hon in på 69.49. Under dagens VU var inte förutsättningarna de bästa med regn och blöta banor inför kvinnornas långa häck. Trots detta sprang Dyremark sitt livs lopp. Tumbatjejen slutade tvåa i det första finalheatet på tiden 58.67. Dyremark har därmed underskridit kvalgränsen till JVM med god marginal. Tiden svenskan behövde slå var 59.90. Vann gjorde norska Amalie Luel på 57.21.
     Helgens tävlingar är sista chansen för de födda 97-98 att kvala in till JVM i Polen 19-24 juli. Det är även sista kvaltillfället inför Ungdoms-EM i Georgien 14-17 juli.
     /Frida Hogstrand

Utvecklingsläger för kast i Växjö.

Utvecklingsläger för kast i Växjö.
Foto: Deca Text & Bild

Utveckling av kastgrenarna

JUL
01

Under fyra dagar efter midsommar anordnade Prestationscentrum kast i Växjö ett nationellt utvecklingsläger för kastare 17-20 år där ett 20-tal aktiva och 10-tal hemmatränare deltog.
     Störst fokus låg på tekniskt utveckling och finslipning av rörelsemönstren inför mästerskapsperioden. Dessutom erbjöds två tävlingstillfällen där bland annat Patrik Lindstedt kvalade till UEM i kula. Instruktörer var Per Karlsson, Anders Axlid, Kjell Bystedt och Anders Axlid.
     - Förutom det rent träningsmässiga och kunskapsöverföringen i samband med sådana här träffar finns det ett stort värde i att träffas och träna med likasinnade. Även att vi hjälps åt och gläds över varandras framgångar är oerhört viktigt och att känna varandra underlättar detta, berättar Anders Axlid som är grengruppschef för kastgrenarna.
     /Fredrik Trahn

Slipar på ansatsen inför EM

JUL
01


     
     Khaddi Sagnias största fokus inför mästerskapssommaren med EM och OS är att få till ansatsen bättre. I tisdags på Sollentuna GP började lossna då hon vann på 6.58.
     - Jag fokuserar väldigt mycket på ansatslöpningen, styrka och snabbhet och när allting faller på plats då kan jag verkligen visa vad jag går för, säger Khaddi Sagnia.
     Friidrott.se fick en pratstund med henne i samband med Bauhaus-galan där hon berättade om hur hon ska förbereda sig för EM.
     /Fredrik Trahn och Magnus Fridell

Foto: Deca Text & Bild

3x 17 meter av Fanny

JUN
30

För ett år sen stötte Fanny Roos för första gången över 17 meter. I vintras kom det tre stötar till med 17.20 på IJSM i Växjö som topp.
     Ikväll, i Helsingborg, följde Atleticums kulstöterska upp med tre 17-stötar till: 17.04, 17.13 och 17.36 i allra sista insatsen för kvällen.
     Apropå 17, så är det just den ranking som Fanny nu har bland de anmälda till EM. Kvalet i Amsterdam avgörs på onsdag kväll.
     Leif Arrhenius, Spårvägen, hade den längsta stöten bland männen i Helsingborg, 19.45.
     Även Axel Härstedt börjar få upp ångan. Elva dagar efter 64.55 i Halmstad avslutade MAI:aren med två nästan lika långa kast på Heden, 64.20 och 64.54. Nomineringsgränsen i diskus till OS är satt till 65.00.
     /Lorenzo Nesi

Lisa Gunnarsson är

Lisa Gunnarsson är "Månadens" i februari. På Sollentuna GP gick det dock tungt.
Foto: Deca Text & Bild

Läsning i hängmattan:
Lisas supervinter

JUN
30

Att Lisa Gunnarsson är en närmast unik stavtalang är det ingen som tvivlar på. Redan för flera år sedan började hon visa sin kapacitet och i vintras slog hon igenom remarkabelt genom att höja sig från 4.25 till 4.49 på mindre än en månad. Därför är hon också ”Månadens friidrottare” för februari på friidrott.se.
     – Jag var uppe i molnen, kan man säga. Jag förstod inte riktigt vad jag hade gjort. Det var lite svårt att svälja i början, säger Lisa Gunnarsson om den fantastiska inomhussäsongen som kulminerade i Globen-galan i februari där hon kunde titulera sig som ungdomsvärldsbästainnehavare.
     Lisa Gunnarsson är hässelbytjejen som bor med sin familj i Frankrike. I tisdags var hon på plats i Sollentuna GP där hon dock inte fick det alls att stämma när hon rev ut sig på ingångshöjden.
     Läs Magnus Fridells långintervju med Lisa Gunnarsson som trevlig sommarläsning.
     /Fredrik Trahn

Foto: Jonas Hedman

En fullmatad årsbok

JUN
30

Friidrottsåret blir allt mer intensivt där inte minst mästerskapen kontinuerligt blir fler och fler. Det senaste tillskottet i kalendern är ungdoms-EM vars premiärupplaga går i Georgien i mitten på juli.
     För att hålla koll på vår sport så är en årsbok ett bra redskap både när det gäller uppslagsverk och som sällskap i TV-soffan.
     Härom veckan kom årgång 56 av årsboken Friidrott ut och den täcker traditionsenligt svensk friidrott i stort och smått från seniorer ner till ungdomar. Plus det som händer på den internationella scenen i form av framför allt de stora mästerskapen och Diamond Leauge.
     I text, bild och siffror redovisas VM i Peking, inne-EM i Prag Finnkampen, Friidrotts-SM i Söderhamn ner till ungdoms-SM. Därtill årsbästalistor för Sverige, Norden och världen och en omfattande rekordavdelning. Friidrott ges ut av TextoGraf Förlag.
     /Fredrik Trahn

Friidrottsskolorna är populära sommarlovsaktiviteter.

Friidrottsskolorna är populära sommarlovsaktiviteter.
Foto: Deca Text & Bild

Stjärnor på friidrottsskola

JUN
30

På ett hundratal ställen runt om i Sverige anordnas populära friidrottsskolor under sommaren. Ofta blir det oförglömliga sommarupplevelser och kontakt med friidrott för många barn och ungdomar.
     En friidrottsskola som fick OS-deltagare på besök i veckan var Hässelby SK:s friidrottsskola. I samband med Sollentuna GP var Sarah Lahti och Angelica Bengtsson mycket populära gäster för barnen i Hässelby. Båda berättade om sina grenar löpning och stavhopp och om sin friidrottssatsning och att de ska vara med i både EM och OS i sommar.
     Svensk Friidrott har ett omtyckt hjälpmaterial för föreningar som vill arrangera friidrottsskolor. Läs mer om materialet ”Atle & Frida”, hur man arrangerar friidrottsskola och var friidrottsskolor arrangeras den här sommaren.
     
/Fredrik Trahn

Hur ska svenska mästerskapen se ut i framtiden? Foto: Anders Tallgren.

Hur ska svenska mästerskapen se ut i framtiden? Foto: Anders Tallgren.

Utveckling av SM i fokus

JUN
30

I samband med Sollentuna GP samlades representanter från förbund, distrikt och föreningar för att disktutera framtidens svenska mästerskap. Workshopen ingick som en del i arbetet med översyn av SM som kallas SM-utredningen.
     Bland annat diskuterades motionerna från förbundsårsmötet kring SM-standaren och SM-terräng, men också olika andra allmänna frågor kring SM, som kalendern och prioriteringar samt utvecklingsmöjligheter för att höja nivån på SM.
     I höst återkommer SM-utredningen med ett remissförslag för att sedan ta det vidare till ett skarpt förslag till förbundsårsmötet 2017.
     /Andreas Thornell

Fougberg laddar på hög höjd

JUN
30


     
     Charlotta Fougberg som tog silver på 3000 m hinder vid förra EM i Zürich 2014 väljer samma uppladdningsmodell i år. Det blir höghöjdsläger i St Moritz i Schweiz ända in till ett par dagar innan EM i Amsterdam.
     Friidrott.se fick en pratstund med henne i samband med Bauhaus-galan där hon berättade om hur hon ska förbereda sig för EM.
     "Jag är revanschsugen", säger Charlotta Fougberg.
     /Magnus Fridell och Fredrik Trahn

Nästa gång Sofi Filnk tävlar blir på det här fältet i Amsterdam.

Nästa gång Sofi Filnk tävlar blir på det här fältet i Amsterdam.

Sofi befäster nivån

JUN
29

Sofi Flink fortsätter höja nivån. Fyra dagar efter Kourtane Games hade hon ikväll i Åbo återigen tre kast över 57 meter med en topp i sista omgången på 58.77. Västeråskastaren slutade fyra i tävlingen som vanns av australiensiskan Mitchell. Se hela spjutprotokollet från Paavo Nurmi Games.
     Nästa torsdag kastar VM- och EM-finalisten kvalet på Europamästerskapen, som udda nog avgörs mitt i Amsterdam, alltså inte inne på arenan. Sofi rankas som 26:a och Anna Wessman, Växjö, som 22:a bland de 36 anmälda.
     Det mest anmärkningsvärda i Åbo var annars Thomas Röhler som hade två kast över 91 meter. Man får gå tillbaks till 1993 och Jan Zelezny för att hitta någon som överträffar tyskens kastserie ikväll, där det sämsta mätte 85.81.
     /Lorenzo Nesi

Tre förbund i samma lokaler.

Tre förbund i samma lokaler.

Här sitter Svensk Friidrott

JUN
29

Sedan fyra år är Svensk Friidrotts förbundskansli beläget i Hammarby sjöstad i Stockholm. Nu är det också lätt att hitta hit då fasaden är märkt med logotypen.
     Kansliets lokaler delas med orienteringsförbundet och simförbundet med totalt ett 60-tal arbetsplatser. Här finns också närheten till Riksidrottsförbundets nya lokaler vid Skanstull en kilometer bort.
     /Fredrik Trahn

Malin Marmbrandt klar för EM.

Malin Marmbrandt klar för EM.
Foto: Deca Text & Bild

Kompletteringar till EM

JUN
29

Nu är även Malin Marmbrandt, längd och Frida Persson, 400 m häck klara för EM nästa vecka. Europeiska Friidrottsförbundet (EAA) har erbjudit fler platser och Marmbrandt och Persson som varit nära kvalgränserna har nu tackat ja.
     - Både Malin och Frida har visat bra form och har möjlighet att gå vidare från försöken. Det skall bli kul att se vad de kan göra med denna extra chans, kommenterar förbundskapten Karin Torneklint.
     Idag har även landslagsledare Jonas Anshelm kompletterat JVM-truppen med Wictor Petersson, kula och diskus och Kaiza Karlén, längd samt landslagledare Rafael Askros tagit ut Patrik Lindstedt, kula till ungdoms-EM.
     Aktuella uttagningar.
     /Fredrik Trahn

"Jag har tränat svinhårt"

JUN
29


     
     Elin Westerlund satte igår kväll ännu ett nytt personbästa i Sollentuna GP med sina 13.11 på 100 m häck. Nu ser hon fram emot EM där hon är uttagen tillsammans med Sanna Kallur, båda föräldrar till småbarn. En till synes lyckad kombination.
     /Fredrik Trahn

Foto: Deca Text & Bild

FGP: Ny seger för Ståhl

JUN
29

Med 63.42 i första kastet i avgjorde Daniel Ståhl diskustävlingen och vann med en dryg meter före Colombias Mauricio Ortego. Hade det varit ett EM-kval hade Daniel garanterat gått till final.
     Fjolårets VM-femma har varit över 63 meter i fyra av sina fem senaste tävlingar vilket lovar gott inför EM nästa vecka.
     /Jonas Hedman

13.11 innebar personligt rekord nummer fyra denna säsong.

13.11 innebar personligt rekord nummer fyra denna säsong.
Foto: Deca Text & Bild

FGP: Personbästa av Elin

JUN
28

Vilket lopp av Elin Westerlund på 100 m häck i Sollentuna GP – seger på 13.11 i solskenet i +1.0 m/s! Det är 0.02 under det två veckor gamla personliga rekordet och bådar gott inför EM i Amsterdam som börjar nästa vecka.
     – Jag fick en kanonstart och sen var det bara att flyta på, jag väntade på att de skulle komma ikapp men de gjorde de aldrig! Det finns lite till att slipa på till EM så jag ska göra mitt bästa. Nu ska jag tränat lätt, ta det försiktigt och bara släppa upp formen, säger Elin.
     – Jag har tränat svinhårt och verkligen kämpat för att komma tillbaka efter skadan 2014. Det är så roligt med friidrott så det har inte varit svårt att motivera sig!
     /Jonas Hedman och Fredrik Trahn

Emma Green gjorde sin första utomhustävling sedan Finnkampen 2014.

Emma Green gjorde sin första utomhustävling sedan Finnkampen 2014.
Foto: Deca Text & Bild

FGP: Emma tillbaka på banan – seger för Sofie

JUN
28

Kvinnliga höjdtävlingen innebar Emma Greens utomhuscomeback och efter 1.80 i första tog hon 1.84 i andra och stod över 1.87. På 1.89 ville ribban inte ligga kvar även om det inte fattades mycket.
     – Det var lite ringrostigt men det känns ändå som att det finns högre höjder i kroppen. Men det är ovant att hoppa tufft. Med tanke på hur lite jag hoppat är det ändå skönt med en positiv känsla även om det samtidigt är frustrerande att inte få ut det, säger Emma.
     En som tog 1.87 var däremot Sofie Skoog som gled över i tredje och sedan klarade 1.89 i andra vilket innebar seger. Hon avslutade sedan med tre försök på 1.93. Därmed slog hon bland annat Oksana Okuneva som har personligt rekord på 1.98.
     Emma slutade femma och kämpar vidare mot OS-gränsen 1.93. I EM representeras Sverige av Sofie Skoog och Erika Kinsey.
     /Jonas Hedman och Fredrik Trahn

Foto: Deca Text & Bild

FGP: Bra genrep av Khaddi

JUN
28

Längdtävlingen inledde Khaddi med 6.58 och följdes av Algeriets Romaissa Belbiod som hade 6.46 i första omgången. Det blev deras slutresultat som etta-tvåa i tävlingen sedan Khaddi underbyggt med 6.48 i tredje och 6.42 i fjärde.
     – Idag har jag verkligen fokuserat på ansatslöpningen och jag fick till det mycket bättre än tidigare. Det var visserligen ett par övertramp men de var "goda" övertramp. Jag har gjort långa hopp på träning men inte fått ut det på tävling, men hoppas att det kommer på EM, säger Khaddi.
     – Jag är jättenöjd men det kan bli bättre. Om ansatslöpning sitter perfekt då lovar jag att det blir riktigt långt.
     /Jonas Hedman och Fredrik Trahn

FGP: Kalle spände bågen – pers av Kramer

JUN
28

I A-finalen på 800 m var Spårvägens Kalle Berglund riktigt offensiv och var med allra längst fram när klungan samlades ihop efter 200 m. Han passerades halvvägs på 52.1 och tog sedan ledningen vid 600 m. På upploppet passerade fyra man men Kalle stred hela vägen in och nådde målet på 1:47.17 – bara halvsekunden från seger och 0.01 från hans svenska årsbästa.
     Bakom honom gjorde Andreas Kramer ett storlopp och sänkte sitt utomhuspers för tredje gången denna sommar genom att spurta in på 1:47.74 – 0.11 under totalperset från i vintras.
     /Jonas Hedman

Bra försök på svenska rekordhöjden i comebacken.

Bra försök på svenska rekordhöjden i comebacken.
Foto: Deca Text & Bild

FGP: Angelicas sköna comeback!

JUN
28

VM-fyran och svenska rekordhållerskan Angelica Bengtsson kom till Sollentunavallen med bara fyra stavpass i kroppen. Detta efter en skadestörd vår där hon dagen före dock berättade att hon nu hoppar utan smärta i handen som stört henne i flera år.
     Men det började svajigt eftersom hon klarade ingångshöjden 4.21 i sista försöket. Men å andra sidan var hon högt över och sedan tog hon 4.31, 4.41 och 4.51 i första med luft. 4.61 klarade hon med darr i tredje följt av två bra försök på svenska rekordhöjden 4.71. Sista avbröt hon på vägen upp. En fantastisk comeback för Angelica som verkligen har Sollentunavallen som en favoritarena med bland annat svenska rekordet 4.58 2012.
     – Det började väldigt dåligt och det kändes verkligen att jag inte var van att hoppa över en ribba. Det var riktigt skönt att komma över i sista försöket även om det inte var ett bra hopp. Men i slutet av tävlingen var det ändå mer kontroll, mer harmonisk hoppning och mer professionellt, säger Angelica.
     – Jag springer mycket bättre nu än tidigare, eller jag har inte kunnat nyttja min löpning på ett bra sätt för jag har haft ont. Men idag hade jag varken ont i baksidan eller i handen och det var helt fantastiskt, säger Angelica.
     – Tidigare har jag inte tänkt så mycket på EM men nu blir det verkligen fokus på det, det ska bli jättekul!
     VM-finalisten Michaela Meijer hoppade också bra och tog 4.51 i första innan hon stod över 4.56 och avslutade med tre otillräckliga försök på 4.61. Men hon fick behålla sitt svenska årsbästa på 4.62.
     EM-klara Lisa Gunnarsson rev ut sig på ingångshöjden 4.06 och Malin Dahlström avstod start efter skadekänning på uppvärmningen.
     /Jonas Hedman och Fredrik Trahn

Tre hundradelar blev Meraf Bahtas (266) segermarginal efter en stark avslutning.

Tre hundradelar blev Meraf Bahtas (266) segermarginal efter en stark avslutning.
Foto: Deca Text & Bild

FGP: Ny spurtseger av Meraf

JUN
28

Kvinnliga 1500 m var ett av kvällens huvudnummer där Meraf Bahta på presskonferensen dagen före berättat att målet var att sätta personligt rekord. Och visst spände hon bågen genom att vara ensam om att gå med haren efter blixtöppningen 62.3 första 400 m.
     Men när haren klev av lyckades hon inte hålla tempot i ensamheten och hade 67.0 och 69.1 på de följande varven. På sista bortre lång var klungan ikapp men Meraf svarade och efter ett snedsteg där hon sprang på Axumawit Embaye lite just innan löparna svängde in på upploppet tog hon kommandot. Men Embaye gav sig inte och det blev riktigt jämnt hela vägen in. Som så många gånger förr var Meraf starkast och vann med 0.03 på 4:05.97!
     – Det var väldigt bra med det är svårt att springa själv. Nu fick jag ett bra fartpass inför EM och teknikträning som jag behöver. Jag var stark idag och känner att formen är bra, förhoppningsvis blir den ännu bättre till EM, säger Meraf.
     Bakom henne gjorde Turebergs Yolanda Ngarambe sitt hittills bästa lopp genom att spurta in som nia på 4:13.18 – personligt rekord med 2.5 sekunder och upp som nummer 18 genom tiderna i Sverige.
     Sarah Lahti orkade inte på sista varvet och kom i mål på 4:18.82, dryga sekunden bakom Charlotte Schönbeck som satte årsbästa med 4:17.58.
     /Jonas Hedman och Fredrik Trahn

Anna Silvander var bara 0.11 från sitt personliga rekord.

Anna Silvander var bara 0.11 från sitt personliga rekord.
Foto: Deca Text & Bild

FGP: Lysande 800 m-tider

JUN
28

Lidingös Anna Silvander var offensivast av svenskorna och passerade halva distansen under 60 sekunder med Hanna Hermansson några meter bakom skuggad av Sofia Öberg. Anna höll bra och nådde målet som fyra på 2:02.64 – bara 0.04 från årsbästat och tiondelen från det personliga rekordet. Bakom henne förbättrade Hanna sitt personliga rekord från i fredags med en tiondel till 2:03.32. Sofia tappade på sista halvvarvet men gjorde med 2:04.89 sitt snabbaste lopp på fem år.
     /Jonas Hedman

Johan Rogestedt (131) gör ett magiskt slutvarv och snuddar vid Johnny Kroons legendariska rekord. Jonas Leanderson (153) var bara fyra tiondelar efter.

Johan Rogestedt (131) gör ett magiskt slutvarv och snuddar vid Johnny Kroons legendariska rekord. Jonas Leanderson (153) var bara fyra tiondelar efter.
Foto: Deca Text & Bild

FGP: Rogestedt snuddade vid det 31 år gamla rekordet

JUN
28

Sommarens första Folksam GP-tävling ägde rum på Sollentunavallen och blev en underbar kväll i riktigt bra förhållanden med sol och 20 grader. Vinden kändes under förtävlingarna men mojnade och försvann helt till de sista loppen där manliga A-finalen blev ett lopp för historieböckerna.
     Det blev jämn fin fart där Jonas Leanderson var mest offensiv av svenskarna och var trea när haren klev av efter tusen meter. Men Johan Rogestedt var bara två steg bakom och medan Marockos Brahim Kaazouzi seglade iväg så tryckte Johan igång långspurten mitt på sista bortre lång och tog sig förbi Jonas.
     Denne hängde dock med och samtidigt som Kaazouzi tröttnade avslutade Johan och Jonas riktigt bra. Johan var uppe jämsides med marockanen som dock lyckades pressa sig tiondelen före och vinna på 3:36.46.
     Johan nådde målet på 3:36.58 och missade Johnny Kroons 31 år gamla svenska rekord med blott 0.09 medan Jonas kom i mål på 3:36.92! Därmed gick de in som trea respektive femma genom tiderna och tog plats bland legendarerna Ulf Högberg (3:36.56) och Anders Gärderud (3:36.73).
     
     – Jag kom hit för att få ett bra kvitto inför EM och jag är verkligen i väldigt bra form. Jag är oerhört nöjd med loppet efter den här våren då jag sprang väldigt lite i mars och april på grund av problem med skador. Men de sista sju veckorna har gått bra, jag har tränat hårt och fått bra progression i träningen, säger Johan.
     – EM är ju tufft eftersom det är final direkt efter försöken och ingen semi. Med med det här loppet har jag tagit ett jättekliv på rankingen så EM-final är ett givet mål.
     – Jag är lite överraskad över att jag satte personligt rekord med så mycket som 3.5 sekunder. Men jag har känt att jag gått framåt väldigt mycket den senaste tiden och det här är ett bevis på det. Jag hade hoppats kunna göra den här tiden senare i sommar men inte redan nu, säger Johan.
     – Det var ett perfekt lopp för mig och Jonas Leanderson, ett bra samarbete som vi får nyttja mer i sommar!
     
     Man noterar att Johan och Jonas höll jämn, fin fart med 58, 59, 58 på de tre första varven och sedan följde en oerhörd avslutning av Johan som gjorde 3.5-sekunderssänkningen av det personliga rekordet möjlig. För Johan hade under 56 sekunder på slutvarvet!
     Bakom dem gjorde Wille Levay, 19, också sitt livs lopp och spurtade i mål på 3:41.51 – drygt två sekunder under det personliga rekord han satte i samma tävling för ett år sedan. Även Elmar Engholm torde vara nöjd med sina 3:42.95 efter att ha varit sjuk.
     /Jonas Hedman och Fredrik Trahn

Personliga rekord i solen på Sollentuna GP

JUN
28

Härligt väder på Sollentuna GP med sol och 20 grader vilket många utnyttjade och satte personliga rekord. I C-finalen på 800 m drog Mattias Claesson i bra fart vilket Trelleborgs Joakim Andersson utnyttjade till att för första gången underskrida 1:50.
     Efter en riktigt bra avslutning spurtade han i mål på 1:49.73 och vann över två sekunder.
     I E-finalen satte de fyra första personligt rekord med Erik Rosqvist som vinnare på 1:55.62.
     På 400 m visade EM-klara tiokamparna Fredrik Samuelsson och Marcus Nilsson form genom att sätta personligt rekord med 49.09 respektive årsbästa med 50.64.
     /Jonas Hedman

Så följer du Sollentuna GP

JUN
28

Även om du inte är på plats på Sollentunavallen ikväll finns det andra goda möjligheter att följa premiären av Folksam Grand Prix.
     SVT sänder Sollentuna GP direkt i SVT Play från kl 18.30 och med ett sammandrag i SVT2 kl 21.45.
     Friidrott.se kommer kontinuerligt att rapportera under kvällen på hemsidan och i sociala medier.
     Online-resultaten hittar du här.
     /Fredrik Trahn

Angelica Bengtsson gör årsdebut i Sollentuna GP.

Angelica Bengtsson gör årsdebut i Sollentuna GP.
Foto: Ryno Quantz

Kvällens höjdpunkter

JUN
28

Kvällens första tävling i Folksam Grand Prix-serien på Sollentunavallen bjuder på mängder av svenska och internationella höjdpunkter. Ett 20-tal av de 60 aktiva som är uttagna till EM nästa vecka finns på startlinjen.
     Som vanligt bjuder löpningarna i Sollentuna GP på starka startfält. Men en av kvällens mest intressanta grenar är kvinnlig höjd där Emma Green gör säsongsdebut.
     Några av kvällens höjdpunkter:
     Kvinnor höjd kl 18.20: Emma Green gör tävlingspremiär för året och i startfältet finns också Sofie Skoog som hoppat 1.90 tidigare i sommar. Överlägset säsongsbästa på 1.97 har ukrainskan Oksana Okuneva.
     Kvinnor stav kl 18.30: En intressant svenskgren med Angelica Bengtsson som gör årspremiär tillsammans med Malin Dahlström, Michaela Meijer och Lisa Gunnarsson där Meijer hoppat högst i år, 4.62.
     Män 800 m kl 18.35: Kalle Berglund och Andreas Kramer är svenska representanter i startfältet där marockanen Abdellatif El Guesse har bästa årsbästat med 1.45.87.
     Kvinnor 1500 m kl 19.40: En riktig höjdare i form av kvinnornas 1500 m med både Meraf Bahta och Sarah Lahti som i år gjort 4.04 respektive 4.08.
     Män 1500 m kl 20.20: EM-klara Johan Rogestedt, Jonas Leanderson och Elmar Engholm där fyra utländska löpare har säsongsbästa under 3.40.
     Startlistor, tidsprogram och resultat.
     /Fredrik Trahn

Sarah Lahti i blickfånget inför premiären av Folksam Grand Prix-serien med tisdagens Sollentuna GP.

Sarah Lahti i blickfånget inför premiären av Folksam Grand Prix-serien med tisdagens Sollentuna GP.
Foto: Deca Text & Bild

Sarah inte rädd för fart

JUN
27

Sarah Lahti är den holländskbaserade skånska löparen tävlandes för Hässleby som gjort ett imponerande lyft det senaste året. Med flera svenska rekord i ryggen i år är det i sommar 10 000 meter i EM och OS som är det största för Sara. I morgon jagar hon fart på 1500 meter i Folksam Grand Prix Sollentuna.
     - Det blir ett bra sprintpass och fartträning med 1500 i morgon, speciellt inför sista kilometern på tio tusen, det är ju då det avgörs, berättade Sarah vid dagens presskonferens.
     Med en femteplats på den europeiska årsbästalistan är Lahti helt plötsligt med i toppdiskussionerna inför EM.
     - Jag har bra möjligheter och jag är i bra form och har inte behövt hoppa över någon träning på länge så förhoppningsvis kan jag göra ännu bättre ifrån mig än vad statistiken visar, men jag vill vara lite försiktig att spekulera.
     - När jag satte det svenska rekordet hade jag räknat med att springa snabbare för jag hade det i kroppen, det var egentligen inget jättebra lopp.
     - Ja, jag har nog rätt höga krav på mig själv innan jag blir nöjd, jag vill alltid mer. Jag vet ju hur fort jag har sprungit på träning och då blir jag ibland besviken när jag inte får ut den farten på tävling.
     
     Besvären är borta

     Svaren bakom framgångarna är som så ofta en längre period av sammanhängande träning utan skador och sjukdom. Borta är besvären med astma och problem med foten. Året har också innehållit träningsläger i både i Australien, USA och Tyskland som gett bättre effekt än tidigare.
     Träningsdosen har ökats en aning men framför allt körs träningen med mer kvalitet och mer kontrollerat som Sara själv beskriver det. Favoritpasset är 8x1000 och något hatpass finns inte i Sarahs värld. ”Alla pass har sin egen tjusning”.
     Då Sarah bor i Holland är det med extra längtan hon ser fram emot EM.
     - Ja, jag bor ju bara en timme från Amsterdam så det känns verkligen som hemmaplan med EM för mig.
     
     Angelica Bengtsson gör säsongsdebut i Sollentuna och var vid dagens presskonferens full av tillförsikt inför premiären:
     - Jag har inte tävlat sedan februari och sedan dess har jag verkligen tagit tag i problemen med baksidan och handen. Sedan i vintras har jag tränat mycket alternativt men jag har gjort det ordentligt för att få ordning på allt igen.
     - De senast två tre veckorna har jag kunnat både springa och hoppa utan problem och hålla på och träna i timmar till jag blir trött utan att få ont. Det var många år sedan. I lördags hoppade jag mitt fjärde pass sedan i vintras, man kan säga att det är det första riktiga seriösa passet på väldigt länge.
     - Det ska bli kul att tävla igen men jag vet inte riktigt vad det kan bli men jag ser verkligen fram emot det. I sommar blir det förutom Sollentuna GP bara mästerskapen EM, OS, SM och så Finnkampen.
     
     Meraf Bahta som också var med på presskonferensen berättade att det enbart blir 5000 meter vid EM i Amsterdam, distansen där hon är regerande europamästare:
     - Jag hade gärna sprungit både 1500 och 5000 på EM men jag har bestämt tillsammans med min tränare Ulf Friberg och Karin Tornklint att det bara blir 5000 m.
     /Fredrik Trahn

Angelica, Meraf och Sarah inför Sollentuna GP.

Angelica, Meraf och Sarah inför Sollentuna GP.
Foto: Deca Text & Bild

Dags för Folksam Grand Prix

JUN
27

Så är det dags för premiären av året Folksam Grand Prix. Årets galaserie om tre tävlingar inleds i Sollentuna på tisdagskvällen som för många blir en sista finslipning inför EM i Amsterdam nästa vecka.
     Årets Folksam Grand Prix består av tre kvällsgalor utspridda under sommaren:
     28 juni Sollentuna GP Sollentunavallen
     15 juli Göteborg Friidrott Grand Prix Slottsskogsvallen
     27 juli Karlstad GP Tingvalla IP

     - Folksam Grand Prix är en av våra prestigetävlingar där vi med duktiga lokala arrangörer skapar högklassisiga galor under sköna sommarkvällar. Främst är det en stor möjlighet för våra aktiva under toppskiktet att möta tufft svenskt och internationellt motstånd på hemmaplan. Och så är det ett perfekt tillfälle att visa upp vår elit för den svenska publiken, både live och i tv, säger Jan Larsson, marknadschef på Svensk Friidrott.
     I Sollentuna finns både världsstjärnor och många av de främsta svenskarna på startlinjen, bland andra Kalle Berglund, Andreas Kramer, Johan Rogestedt, Daniel Ståhl, Irene Ekelund, Meraf Bahta, Sarah Lahti, Emma Green, Sofie Skoog, Angelica Bengtsson, Michaela Meijer, Lisa Gunnarsson och Khaddi Sagnia.
     Allt om Folksam Grand Prix.
     /Fredrik Trahn

Maria Larsson, Örgryte IS är tillbaka i landslaget.

Maria Larsson, Örgryte IS är tillbaka i landslaget.
Foto: Deca Text & Bild

EM-truppen spikad

JUN
27

Truppen till EM i Amsterdam är nu klar och förbundskapten Karin Torneklint gjorde idag de sista uttagningarna. Totalt består truppen av 60 aktiva.
     Fem aktiva fick idag klartecken till individuell start: Jonas Leanderson, Malmö AI, 1500m; Gabriel Wallin, Södertälje IF, spjut; Johan Wissman, Hässelby SK, 200m; Maria Larsson, Örgryte IS, 3000mh och Sofia Larsson, Ullevi FK, diskus.
     Till det tog Torneklint också ut stafettlöpare till tre stafettlag.
     - Det känns bra att truppen nu äntligen är klar. Det blev exakt 60 aktiva, kul att så många visat bättre och bättre form under de sista veckorna, säger Torneklint.
     - Jag har idag bland annat tagit ut Gabriel Wallin som visat grym form och som var bara 19 cm från OS nomineringsgräns igår. Roligt är också att Maria Larsson är tillbaka liksom Jonas Leandersson. De har verkligen visat att det går att komma tillbaka efter skadebekymmer.
     - Vi har under de sista två åren satsat mer och mer på stafett vilket resulterat i tre lag till EM. Det ska bli oerhört spännande att se hur långt de kan gå.
     Den kompletta EM-truppen.
     /Fredrik Trahn

Till Amsterdam via Sollentuna

JUN
27


     
     Med lite drygt en vecka kvar till EM är det nu den sista finslipningen av formen som gäller för landslaget. En hel del aktiva väljer Folksam Grand Prix i Sollentuna i morgon som den sista tävlingen inför avresan till Amsterdam.
     Kalle Berglund är EM-uttagen på 800 m och är en av dem som tävlar på Sollentunavallen på tisdag kväll, bland andra tillsammans med Andreas Kramer som är uttagen på samma distans till junior-VM i Polen i slutet av juli.
     Friidrott.se tog en pratstund med Berglund inför Bauhaus-galan för att höra hur han själv ser på säsongen.
     /Fredrik Trahn och Magnus Fridell

Johan klippte EM-gränsen

Medalj om halsen efter JEM19
<br/>för 15 år sen. Nu är Johan 
<br/>åter EM-aktuell!

Medalj om halsen efter JEM19
för 15 år sen. Nu är Johan
åter EM-aktuell!
Foto: Deca Text & Bild

JUN
26

Ifjol toppade Johan Wissman de svenska 200-listorna (för vilken gång i ordningen?) med 20.74, från La Chaux-de-Fonds.
     I år ser det likadant ut efter att hässelbyaren återvänt till de snabba schweiziska banorna. Den nästan identiska tiden är 20.76, ett par tiondelar under EM-gränsen, satt under kvaltidens sista dag.
     Det skulle innebära sjätte Europamästerskapet i rad för Johan, som debuterade för 14 år sedan i München och fyra år senare erövrade silvret på Ullevi efter svenska rekordet 20.38, i såväl semi som final.
     Det slutgiltiga svenska EM-laget presenteras i morgon. Så här långt är 18 män och 25 kvinnor uttagna.
     /Lorenzo Nesi

Det lyckosamma äventyret i Colombia kan få en fortsättning i Polen.

Det lyckosamma äventyret i Colombia kan få en fortsättning i Polen.
Foto: Deca Text & Bild

JVM-kval av Kaiza Karlén

JUN
26

Andra tävlingsdagen på juniorgalan i Mannheim resulterade i ett JVM-kval-resultat. Det var Arvikas Kaiza Karlén som hoppade två centimeter över det begärda för att delta i Bydgoszcz om en knapp månad.
     Kaiza, som fyller 18 mot slutet av året, har bara hoppat längre vid ett tillfälle. 6.24 gav ett Ungdoms-VM-silver i somras.
     Alla resultat i Mannheim.
     /Lorenzo Nesi

Gabbe snuddade vid OS-kval

Gabriel Wallin

Gabriel Wallin
Foto: Deca Text & Bild

JUN
26

I Saarijärvi fick Gabriel Wallin på hela 82.81 i spjut på söndagseftermiddagen. Det är svenskt årsbästa, nästan fyra meter över EM-kvalgränsen och faktiskt bara 19 cm från SOK:s OS-nomineringsnivå!
     82.81 och kom i första omgången och resulterade i seger i tävlingen för Gabbe som var 24 cm före Lettlands Zigismunds Sirmais. Serien i sin helhet: 82.81, 74.61, 73.12, x, x, x.
     Resultatet är Gabbe näst bästa genom tiderna, bara 52 cm från det personliga rekord han satte på Hässelby IP för tre år och en dag sedan.
     Han tog verkligen sista chansen inför EM i Amsterdam eftersom det just idag är sista dagen att kvala in.
     /Jonas Hedman

Lisa fransk mästarinna

JUN
25

Den ännu 16-åriga Lisa Gunnarsson blev idag fransk mästarinna i stavhopp. Med 4.50 i tredje försöket tangerade Lisa, som i Sverige representerar Hässelby SK, sitt eget ungdomsvärldsbästa, satt för fyra veckor sedan, också i Frankrike.
     EM-uttagna Lisa kommer nu till Sverige och hoppar på tisdag på Sollentuna GP med lagkamraterna i Amsterdam, comebackande Angelica Bengtsson och Michaela Meijer, som toppar årets listor på 4.62. ÖIS:aren slutade tvåa igår i Leverkusen på 4.40.
     /Lorenzo Nesi

Brutna barriärer:
Wictor >20 - Max <14

JUN
25

Fjolårets UVM-trea i kula Wictor Petersson har börjat vänja sig vid övergången från fem- till sexkiloskulan. MAI:ren hade första stöten över 20 meter i onsdags i Malmö. Under eftermiddagen ökade Wictor med en knapp decimeter till 20.20, som överlägsen vinnare av Juniorgalan i Mannheim. 2003 års Junior-Europamästare Magnus Lohse är den ende som har stött längre.
     I Malmö närmade sig Wictor för övrigt också Jakob Gardenkrans pinfärska juniorrekord i diskus, med 61.72 som längst. Idag fick de kasta i olika pooler, utan att närma sig 60 meter.
     Linköpings Max Hrelja var nära att nå samma historiska position som Wictor på den meterhöga häckarna när han noterade 13.84 i försöksloppet. Max bröt sedan finalen.
     Austin Hamilton kom till Tyskland med som bäst i sommar 10.49 i Skara. Nu blev det 10.49 i försöken och...10.49 i finalen för precisionslöparen från MAI.

EM-kval av Leanderson

JUN
25

För en vecka sen missade Jonas Leanderson EM-kvaltiden på 1500 meter med futtiga tre tiondelar. Idag hade MAI-löparen marginalerna på sin sida när han hade tagit sig över till Århus.
     Jonas vann på 3:40.31, nytt nästpers, med allt snabbare spårvägaren Johan Walldén knappt två sekunder efter, också det karriärens nästkvickaste. Staffan Ek, Huddinge, kom i mål en dryg sekund senare.
     Det innebär att vi nu har sex män på 3:40-3:42, lagom till medeldistansarnas midsommar.
     Resultaten på Århus Games
     /Lorenzo Nesi

Sanna 12.91 - tia i Europa

JUN
25

Susanna Kallurs andra häcklopp på sex år bekräftade de lovande takterna som sågs på regnråa Stockholms Stadion föregående vecka. På Kuortane Games kom Sanna inte upp lika snabbt som favoriten Nooralotta Neziri till första häcken och fick jaga hela vägen. Finskan slipade ner sitt nysatta rekord till 12.81, tiondelen före Sanna, i skön medvind (+1.6). Se loppet - scrolla fram till 2:21 in på sändningen.
     De är nu nummer fem respektive tio på den europeiska årsbästalistan.
     – Jag är jättenöjd med loppet och dagen, att kapa nästan en tiondel från senaste loppet - som jag var väldigt nöjd med - är mycket bra, var Sannas kommentar till Expressen efter loppet.
     Tittar man på säsongsinledningar, så är 13.00-12.91 bättre än t ex 2004, där Sanna startade sent och kom till OS utan lopp i godkänd vind under 13 sekunder. Hon noterade ändå 12.67 i semifinalen i Aten. Gyllene året 2006, som ledde till EM-guld i Göteborg och 12.52 i Rom började Sanna med tre lopp på 12.7-12.8.
     Det gällande personliga rekordet 12.49 kom i sista loppet 2007, en säsong där andra loppet också sprangs i Finland, nästan på dagen och hundradelen likt dagens: 12.92 den 24 juni.
     De enda tre loppet Sanna genomförde 2010, innan den sex år långa skadepausen, gick på 13.14-12.78-12.88 och hade alla runt eller mer än +2.0.
     /Lorenzo Nesi

2014 avslutade Sofi säsongen med att vinna Finnkampen i lejonens kula. Fast i spjut, förstås.

2014 avslutade Sofi säsongen med att vinna Finnkampen i lejonens kula. Fast i spjut, förstås.
Foto: Deca Text & Bild

Sofi närmar sig 60 meter

JUN
25

Sofi Flinks form fortsätter växa. Efter ett par tävlingar på 57 meter kom idag 59.16 i andra omgången på Kuortane Games i en serie som även hade ytterligare ett par kast på 57 meter. Sofi fick ge sig för Heidi Nokelainen, som hade sitt första resultat över 60 meter.
     Det är Västerås-kastarens bästa resultat på tre år. Säsongen 2013 kvalade då 18-åriga Sofi till VM-finalen i spjut med svenska rekordkastet 61.96.
     Hammarbys Jasmin Sabir prickade 13 meter i tresteg, precis som häromdagen på Lidingö. Det är de första gångerna sedan hon blev svensk mästarinna inomhus för 1.5 år sen.
     /Lorenzo Nesi

Sannas andra lopp kl 14.15

JUN
25

Efter den begeistrande återkomsten på Bauhaus-galan gör Susanna Kallur i eftermiddag sitt andra framträdande på 100 meter häck, efter sex års frånvaro.
     Det sker på Kuortane Games, där Nordens främsta häcklöpare, Nooralotta Neziri, står för främsta motståndet. Den forna JEM-ettan förbättrade sitt finska rekord kraftigt till 12.82 för en knapp vecka sen. Det ska jämföras med 13.00 som Sanna sprang den råkalla kvällen på Stadion tre dagar tidigare, båda i lät motvind.
     Sannas heat avslutar galan kl 14.15. Det är varmt (23 grader) och gråmulet. Det första häckheatet hade +1.9.
     Följ loppet direkt på YLE 2
     ...annars publiceras resultaten här.
     /Lorenzo Nesi

Midsommar framför skärmen

JUN
25

Visst lyser solen lite väl starkt? Den som vill kura framför skärmen har en hel del friidrott att följa. Många länder har förlagt sina nationella mästerskap till den här helgen, som traditionellt har vigts åt Europacupen/Lag-EM. Nu är det i stället det sista tillfället att kunna kvala in till EM i Amsterdam, som hålls 6-10 juli.
     Här är några länkar till dagens sändningar/resultat:
     Italienska mästerskapen, live stream
     Brittiska mästerskapen, appen Periscope
     Irländska mästerskapen, live stream
     Franska mästerskapen, blogg
     Polska mästerskapen live resultat
     Mångkampen i Ratingen med Jessica Samuelsson, liveresultat
     Juniorgalan i Mannheim med många svenskar, live-stream & -resultat
     /Lorenzo Nesi

På Terräng-EM för ett drygt halvår sen höll Sarah jämna steg med Laura Muir. Då sprang de i K22-klassen. I Amsterdam är de båda medaljkandidater bland seniorerna. Men på helt olika distanser.

På Terräng-EM för ett drygt halvår sen höll Sarah jämna steg med Laura Muir. Då sprang de i K22-klassen. I Amsterdam är de båda medaljkandidater bland seniorerna. Men på helt olika distanser.
Foto: Deca Text & Bild

Sarah 4:a i Europa på 3000m

JUN
25

Sarah Lahti fortsätter förbättra sina personliga rekord, distans för distans. Efter det svenska på 10 000 meter, sänkningen med över minuten på 5000 meter och med drygt åtta sekunder på 1500 meter var det igår dags för 3000 meter.
     I ett mixat lopp i Utrecht slutade Sarah tvåa bland tjejerna, endast slagen av den holländska hemmalöparen Maureen Koster. Med tiden 8:50.97 slår Hässelbylöparen in sig såväl på fjärde plats såväl i Europa i år (bakom Meraf Bahta, Eilish McColgan och Koster) som i Sverige genom tiderna.
     Även där toppar Meraf, som ju i maj tog över det svenska rekordet från Sara Wedlund, 8:43.08 - 8:48.87. Sarah har också Karoline Nemetz före sig, 8:50.22, som tvåa på det udda världsmästerskapet 1980, där hon besegrade Ingrid Kristiansen. Däremot passerade Lahti Inger Knutssons tid från 1975 med sju hundradelar.
     Sarahs nästa lopp blir 1500 meter på tisdag. På Sollentuna GP väntar utmärkt motstånd i form av IVM-tvåan Embaye, flerfaldiga VM- och OS-finalisten Hilali och ett knippe av de bästa europeiskorna. På EM väntar däremot 10 000 meter, där Sarah rankas som nummer sex i Europa i år.
     /Lorenzo Nesi

Senaste veckan
Veckan 25.6 - 2.7

Jättehopp av 15-åriga Tilde
För 21:a gången hålls Världsungdomsspelen i dagarn...

Utveckling av kastgrenarna
Under fyra dagar efter midsommar anordnade Prestat...

Slipar på ansatsen inför EM
Khaddi Sagnias största fokus inför mästerskaps...

3x 17 meter av Fanny
För ett år sen stötte Fanny Roos för första gången...

Läsning i hängmattan:
Lisas supervinter

Att Lisa Gunnarsson är en närmast unik stavtalang ...

En fullmatad årsbok
Friidrottsåret blir allt mer intensivt där inte mi...

Stjärnor på friidrottsskola
På ett hundratal ställen runt om i Sverige anordna...

Utveckling av SM i fokus
I samband med Sollentuna GP samlades representante...

Fougberg laddar på hög höjd
Charlotta Fougberg som tog silver på 3000 m hi...

Sofi befäster nivån
Sofi Flink fortsätter höja nivån. Fyra dagar efter...

Här sitter Svensk Friidrott
Sedan fyra år är Svensk Friidrotts förbundskansli ...

Kompletteringar till EM
Nu är även Malin Marmbrandt, längd och Frida Perss...

"Jag har tränat svinhårt"
Elin Westerlund satte igår kväll ännu ett nytt...

FGP: Ny seger för Ståhl
Med 63.42 i första kastet i avgjorde Daniel Ståhl ...

FGP: Personbästa av Elin
Vilket lopp av Elin Westerlund på 100 m häck i Sol...

FGP: Emma tillbaka på banan – seger för Sofie
Kvinnliga höjdtävlingen innebar Emma Greens utomhu...

FGP: Bra genrep av Khaddi
Längdtävlingen inledde Khaddi med 6.58 och följdes...

FGP: Kalle spände bågen – pers av Kramer
I A-finalen på 800 m var Spårvägens Kalle Berglund...

FGP: Angelicas sköna comeback!
VM-fyran och svenska rekordhållerskan Angelica Ben...

FGP: Ny spurtseger av Meraf
Kvinnliga 1500 m var ett av kvällens huvudnummer d...

FGP: Lysande 800 m-tider
Lidingös Anna Silvander var offensivast av svensko...

FGP: Rogestedt snuddade vid det 31 år gamla rekordet
Sommarens första Folksam GP-tävling ägde rum på So...

Personliga rekord i solen på Sollentuna GP
Härligt väder på Sollentuna GP med sol och 20 grad...

Så följer du Sollentuna GP
Även om du inte är på plats på Sollentunavallen ik...

Kvällens höjdpunkter
Kvällens första tävling i Folksam Grand Prix-serie...

Sarah inte rädd för fart
Sarah Lahti är den holländskbaserade skånska löpar...

Dags för Folksam Grand Prix
Så är det dags för premiären av året Folksam Grand...

EM-truppen spikad
Truppen till EM i Amsterdam är nu klar och förbund...

Till Amsterdam via Sollentuna
Med lite drygt en vecka kvar till EM är det nu...

Johan klippte EM-gränsen
Ifjol toppade Johan Wissman de svenska 200-listorn...

JVM-kval av Kaiza Karlén
Andra tävlingsdagen på juniorgalan i Mannheim resu...

Gabbe snuddade vid OS-kval
I Saarijärvi fick Gabriel Wallin på hela 82.81 i s...

Lisa fransk mästarinna
Den ännu 16-åriga Lisa Gunnarsson blev idag fransk...

Brutna barriärer:
Wictor >20 - Max <14

Fjolårets UVM-trea i kula Wictor Petersson har bör...

EM-kval av Leanderson
För en vecka sen missade Jonas Leanderson EM-kvalt...

Sanna 12.91 - tia i Europa
Susanna Kallurs andra häcklopp på sex år bekräftad...

Sofi närmar sig 60 meter
Sofi Flinks form fortsätter växa. Efter ett par tä...

Sannas andra lopp kl 14.15
Efter den begeistrande återkomsten på Bauhaus-gala...

Midsommar framför skärmen
Visst lyser solen lite väl starkt? Den som vill ku...

Sarah 4:a i Europa på 3000m
Sarah Lahti fortsätter förbättra sina personliga r...

Förra veckan
Veckan 18.6 - 25.6

Lisa fransk mästarinna
Brutna barriärer:
Wictor >20 - Max <14

EM-kval av Leanderson
Sanna 12.91 - tia i Europa
Sofi närmar sig 60 meter
Sannas andra lopp kl 14.15
Midsommar framför skärmen
Sarah 4:a i Europa på 3000m
Offensiv Hanna persade i Oslo
Svenskt årsbästa av Sofie
Midsommar på tävlingsbanan för många svenskar
Hon drömmer om EM-final
Svensk Friidrott välkomnar IAAF:s agerande
Angelica har saknat Sverige
Övertygande seger för Bailey i Umeå
Långa diskuskast på Folksam Challenge
Följ Folksam Challenge i kväll
Simon Litzell får chans till
ny juniormedalj

Åtta nya till ungdoms-EM
Charlotta Fougberg 8:e
OS-friidrottaren

Sannas egna ord om
EM-uttagningen

Efter succécomebacken –
Sanna Kallur klar för EM

EM-truppen fortsätter växa
14.00 - Presskonferens från Falun med Sanna Kallur och Karin Torneklint
Hemmalöparnas helg
”Jättekul med rekord och det finns mer i kroppen”
Max under JVM-gränsen i säsongsdebuten
Hemma med vinden i Skara
Svenskt rekord i slägga
Oscar för lång
och trogen tjänst

Bästa bredden någonsin
på 1500 meter?

Axel över EM-kvalgränsen
Meriterande seger för Leffe
Svenskt juniorrekord i diskus
Spännande upplösning på Diamond 1000
Följ Bauhaus Youth direkt

Två veckor sedan
Veckan 11.6 - 18.6

Oscar för lång
och trogen tjänst

Bästa bredden någonsin
på 1500 meter?

Axel över EM-kvalgränsen
Meriterande seger för Leffe
Svenskt juniorrekord i diskus
Spännande upplösning på Diamond 1000
Följ Bauhaus Youth direkt
Alla tankar på loppet
Kasteliten samlas i Bottnaryd
Bauhaus: Bara två hoppade
högre än Melker!

Bauhaus: Lovisa bekräftade
Bauhaus: Jebet & Taylor
internationella topparna

Bauhaus: Sanna ÄR tillbaka!
Bauhausgalan:
Meraf en världsstjärna!

Bauhaus-galan pågick
Bauhaus - Internationella
godbitarna: Hopp och kast

Bauhaus: Löpningarna
Dubbelt SM-guld för Maria
Big Shot-premiär i Rålis
”Jag har längtat varje dag”
Tjejerna taggade efter Oslo
Succé för Sverige på fötter
Världens bäste på plats
Världens bästa stavhoppare till junior-VM
Ny antidopingutbildning -
Svensk Friidrott är första användaren

Snart på TV - Sverige på fötter
I morgon får vi hela
Sverige på fötter

Anna Silvander siktar mot EM
JNM-UNM mångkamp:
Halvdussinet medaljer

Svensk damseger i Huddinge!
7.845 poäng för Marcus
Sofi över EM-kvalgränsen
Marinda nästan 70 i slägga
JNM-UNM mångkamp:
2 x pers för Sebastian

… och i den kvinnliga
Knapp svensk ledning i manliga kampen …
Snabba stafetter före regnet
Långt av Khaddi i debuten