Söndag 21 december 2014

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

A. Lennart Julin
redaktör
08-30 13 33

Information och
media

Magnus Fridell (vik.)
073-506 21 74
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


I år kör vi en liten nedräkning

DEC
20

Det var 1973 som tidningen Friidrott tog initiativet till den första 10-bästalistan för svensk friidrott och sedan femtontalet år tillbaka har friidrott.se tagit över ansvaret för denna nu drygt fyrtioåriga tradition.
     Idén bakom listan är att göra en samlad lista för både män och kvinnor och för sprint, medel/lång, häck, hopp, kast och mångkamp där grundkriteriet kan beskrivas som "visad internationell konkurrenskraft på seniornivå".
     När listan startade 1973 fanns inget internationellt utomhusmästerskap (OS hade gått året före och EM följde året efter och VM föddes inte förrän tio år senare). Då fanns inte heller någon internationell galatour av den typ som vi nu tar för given och inte heller någon inomhussäsong värd namnet.
     Nu 2014 var kalendern däremot fullmatad med internationella begivenheter i form av mästerskap och galor både utomhus och inomhus. Det bjöds alltså gott om "kontrollstationer", där förmågan i internationell konkurrens sattes på direkta prov.
     Så faktaunderlaget är mycket fylligare numera, men det blir ändå ingen automatik i rangordningen eftersom det trots allt handlar om att värdera prestationer i olika grenar mot varandra. Men nu har rankingjuryn ändå gjort sitt årliga jobb.
     Och vi kommer den här gången att presentera listan i tre etapper: Vi börjar idag med placeringarna 10 till 8, fortsätter i morgon med 7 till 5 och avslutar så på måndag med topp-4.
     Så välkomna att nu se vilka som hamnade på placeringar åtta, nio och tio på friidrott.se:s klassiska "10-bästalistan"! Vi kan kittla nyfikenheten litet med att två av dem är debutanter på listan!
     Direkt till 2014 års 10-bästalista - placeringarna 8-10!

2014 i Castorama-historien

DEC
20

Häromdagen redovisade vi utfallet av den 34:e årgången av kastmångkampen Castorama. Med en historia som alltså omfattar över ett tredjedels sekel kan det vara intressant att se hur 2014 års prestationer står sig i ett genom-tiderna-perspektiv.
     För tack vare Anders Borgströms idoga grävande i arkiven har vi ju tillgång till topp-100-listor för alla tre kategorierna 12-personers klubblag samt män och kvinnor individuellt.
     Den 2014-prestation som slagit sig in allra högst upp på dessa listor är Spårvägens lagpoäng 32.784. För det är bara två klubbar någonsin som överträffat den totalen, nämligen Västerås och IF Göta. Rekordet är på 34.376 och sattes av Västerås 1993 och tvåan Göta har som bäst 33.485 från 1987.
     Bakom toppduon Leif och Niklas Arrhenius följde bland männen i år på nya personliga rekord trion Simon Pettersson (3.264), Oscar Vestlund (3.185) och Daniel Ståhl (3.179). Simon avancerar därmed ända upp till 29:e platsen och både Oscar och Daniel finns nu på topp-50.
     På den kvinnliga sidan stärkte Fanny Roos sin 5:e plats all-time genom att öka till 3.404 poäng. Klättrat på topp-50 listan har även Heidi Schmidt (nu 19:e), Lina Bengtson (31:a) och Mari Klaup (37:a). På topp-100 finns sedan ytterligare nio noteringar från 2014.
     Se Castoramas kompletta 100-bästalistor genom tiderna!

Det sorgliga fallet Tyson Gay

DEC
20

Frågan är vilket som väckte mest uppmärksamhet i friidrottsvärlden: När Tyson Gay i juli 2013 rapporterades ha lämnat flera positiva dopingprov veckorna före eller när det i maj 2014 meddelades att han fått en avstängning på bara ett år som skulle löpa ut redan i juni 2014.
     Att avstängningen halverades från normala två år motiverades med att Gay hade samarbetat med USADA - den amerikanska antidopingorganisationen - och gett dem ytterst värdefull information om hur han fått de preparat som visat sig innehålla otillåtna substanser.
     Men vad var det egentligen Gay hade berättat? Om detta sades ingenting och fältet lämnades fritt för spekulationer. Med tanke på det halverade straffet måste det väl ha varit någonting ”stort”? Hade han avslöjat en omfattande organiserad verksamhet av samma typ som den famösa Balco-härvan som rullades upp ca tio år tidigare?
     Häromdagen kom så då till slut svaret när USADA meddelade att tränaren Jon Drummond stängts av i hela åtta år för sin roll i hanteringen av de preparat som orsakade Gays positiva dopiongprov. Den omedelbara reaktionen på den hårda domen mot Drummond var att nu hade tydligen en nyckelperson i en ny storhärva avslöjats.
     Många hårda fördömanden kom snabbt och med tanke på att Drummond sedan tidigare var känd som ”han som på VM 2003 inte accepterade en tjuvstartsdiskning utan lade sig på banan och vägrade gå därifrån” var det nog många som redan från början hade en negativ uppfattning om honom som person.
     Men efter den första spontana reaktionen började fler och fler titta närmare på det 24-sidiga PDF-dokument som redovisade det underlag (främst vittnesmål) och de resonemang som hade fört fram till domen.
     Läs hela domen (PDF)!
     När man läste det var det inte bilden av ”förslagna fuskare” som växte fram utan bara en sorglig historia karaktäriserad av smått svindlande aningslöshet och dåligt omdöme.
     Och den beskrivningen gäller Tyson Gay själv väl så mycket som Jon Drummond. Självklart måste Drummond kritiseras som tränare – t o m med landslagsansvar – för att han inte klart och tydligt bestämt avrådde Gay från alla tveksamma preparat.
     För visst borde alla varningsklockor ringa på maxvolym om den som tillhandahåller preparaten är en kiropraktor som driver en klinik där han utger sig för att vara specialist på det udda medicinska området ”anti-aging” (”anti-åldrande”).
     Ändå sväljer – tydligen efter viss tvekan – både Drummond och Gay denne ”häxdoktors” försäkringar om att preparaten minsann är ”helt rena naturprodukter” och att innehållsförteckningarnas omnämnande av testosteron och tillväxthormon inte är korrekta utan bara ett marknadsföringstrick!!! Som skäl för att man skulle tro på hans ord hänvisade ”doktorn” dessutom till att han var engagerad i den lokala kyrkan.
     Självklart är Drummonds agerande högst klandervärt men inte är han någon ny Victor Conte (mannen bakom Balco-härvan). Ingenstans i det publicerade dokumentet finns heller minsta antydan om att Drummond skulle ha haft egen ekonomisk vinning eller skulle ha medverkat till eller uppmuntrat andra än Gay till användning av tveksamma preparat.
     I dokumentet finns också en märklig berättelse om när Gay och Drummond inledde sitt samarbete våren 2012. De diskuterade då bl a en flaska som Gay hade med sig hemifrån. Flaskan hade Gay ”fått av någon” och på etiketten stod det ”tillväxthormon”. Frågan om vem denne ”någon” var lämnas obesvarad. Dessutom hade Gay när han åkte fast sommaren 2013 inte haft Drummond som tränare på över ett halvår.
     Båda dessa omständigheter gör det svårt att se Drummond som den stora boven i dramat. Ändå får han nu yrkesförbud i åtta år samtidigt som Gay bara behövde missa ett år i sin yrkesutövning. Var det verkligen det som var tanken med WADA-paragrafen om att den som kommer med värdefull information skall kunna få rabatt på strafftiden?
     För det var inget hemligt dopingnätverk som avslöjades utan bara ytterligare en omdömeslös individ. Motiverar det verkligen att Gay skulle slippa undan med bara ett års påtvingad bortovaro från tävlingsbanorna?
     Och anti-aging-specialisten som levererade preparaten klarade sig helt. För även om han är en charlatan kan han inte få en avstängning av idrotten, eftersom han inte är en del av den. Så förmodligen fortsätter han som inget hänt att tjäna pengar på människor som vill låta sig luras till att tro att han kan ge dem evig ungdom. / alj

Vad händer utomhus 2015?

DEC
19

Även om tävlingstankarna just nu väl mest handlar om inomhussäsongen - som skjuter fart på allvar om ett par veckor när vi kommit inpå det nya året - så är det ändå utomhus som det allra mesta av friidrottens tävlande utspelar sig.
     Det centrala programmet av mästerskap och landskamper har varit bekant sedan en tid tillbaka och nu kan vi också presentera den första upplagan av nästa års nationella program av arenatävlingar och långlopp i olika former.
     Listorna omfattar de tävlingar vars ansökningar registrerats i FRIDA och som godkänts av resp distrikt per den 15 december. Listorna är knappast sista ordet utan de kommer alldeles säkert att behöva kompletteras/korrigeras.
     Vi uppmanar därför alla arrangörer som sökt SFIF-sanktion för utomhustävlingar under 2015 att kontrollera att de finns med och att datumuppgifterna stämmer. Om något saknas eller är fel bör man snarast ta kontakt med sitt distrikt för att reda ut begreppen!
     * Nationella arenaprogrammet 2015
     * Nationella långloppsprogrammet 2015
     * Nationella stafettprogrammet 2015

Erica på de nya blåa banorna

Erica på de nya blåa banorna
Foto: Malmö Games

Om drygt två månader ....

DEC
19

... är det dags för premiärupplagan av inomhusgalan Malmö Games i Malmö Arena. Exakt tävlingsdatum är den 25 februari 2015.
     Idag fanns de i Tyskland specialbyggda banorna uppmonterade inne i friidrottens ordinarie Malmö-hemvist Atleticum och Erica Jarder - en av de till galan inbokade längdhopparna - fick möjlighet att känna på banorna. En test som utföll till belåtenhet!
     I samband med visningen berättade tävlingsdirektören Rajne Söderberg att man på galan avser att testa att köra längdtävlingarna med zonmätning, dvs så att den effektiva hopplängden skall bli avgörande.
     Hoppzonen blir dock inte som för ungdomar en meter lång utan man kommer att använda den vanliga plankan (20 cm i löpriktningen) som zon, så det kan fortfarande bli övertramp. De som kommer att tjäna på systemet är de som med vanlig mätning gett bort centimetrar genom att upphoppsfotstån haft en bit kvar till framkanten.

Intensivt 2015 för våra juniorer och ungdomar

DEC
19

En tydlig trend under senare år är att utbudet av internationella mästerskap för juniorer och ungdomar växer och 2015 bjuder på en tydlig illustration med JEM22 i Tallinn, JEM19 på hemmaplan i Eskilstuna, UVM i Cali (Colombia) och European Youth Olympic Festival i Tbilisi (Georgien) - plus förstås årliga Nordiska juniorkampen och Ungdomskampen mot Finland.
     Vad gäller EYOF gör det en comeback för svenskt vidkommande efter några år där vi inte deltagit p g a krocken med UVM för samma åldersgrupp samma år. Den knuten löses nu 2015 genom att dela upp åldrarna så att 17-åringarna (födda 1998) kör UVM och 16-åringarna (födda 1999) kör EYOF (med undantag för mångkamp som inte finns på EYOF, så där kan 99:or kvala in till UVM).
     Som blivit mönstret under de senaste åren ligger alla de internationella junior- och ungdomsmästerskapen samlade mitt i sommaren i juli månad, vilket innebär att kvalperioderna kommer att löpa ut ganska tidigt under den nordeuropeiska sommaren.
     * Uttagningssidan för junior/ungdom 2015

Castorama 2014:
Tre gånger titelförsvar

DEC
18

När vi nu presenterar de traditionella sammanfattande statistiklistorna för sensommarens/höstens Castorama-säsong - den 34:e i ordningen sedan premiären 1981 - är likheterna med närmast föregående år 2013 slående. För i alla tre kategorierna - män, kvinnor och klubblag - är det samma etta och tvåa som i fjol:
     * Bland männen toppar Leif och Niklas Arrhenius i den ordningen faktiskt för tredje året i rad! (Dessförinnan var de f ö topp-2 i omvänd ordning i två år.)
     * Bland kvinnorna följde Fanny Roos upp sin lyckade debut 2013 med en ny klar seger och tvåa - för tredje året i rad - kom Elinor Forssander.
     * I lagtävlingen lyckades Spårvägen för tredje året i rad att på sluttampen passera länge ledande Ullevi.
     Så nyheterna fanns den här gången på tredjeplatserna:
     * De individuella bronsplatserna gick till två som lämnat tonåren för mindre än ett år sedan: Upsalas Simon Pettersson, som förbättrade sig från fjolårets 2.939 p till 3.264 p, dvs +325 poäng och Täbys/Spårvägens Heidi Schmidt som plussade på 78 poäng till 3.094.
     * I lagtävlingen har SK Bore länge prenumererat på tredjeplatsen men efter sex år på den positionen fick de nu se sig nedpetade till position fyra av Upsala IF som klättrat stadigt de senaste fyra åren: 28:a på 16.675 p - 12:a på 22.284 p - 6:a på 25.357 p - 3:a på 27.890 p!
     Slutsammanställning Castorama 2014 - med topp-25 individuellt för män och kvinnor plus alla (99!) föreningar som registrerats i lagtävlingen!

Obefogad oro för Okagbare

Nygift!

Nygift!
Foto: Deca Text & Bild

DEC
18

Visst var det - om man går minst femtio år bakåt i tiden - så att kvinnliga friidrottares karriärer i allmänhet avslutades när man gifte sig. Men det var då det och i den moderna storinternationella friidrotten är elitkvinnornas karriärer väl så långa som männens.
     Enstaka extrembegåvningar kan gå direkt in i senioreliten redan i tonåren, men de allra flesta behöver helt enkelt tid för att hinna med den träning och utveckling som skall till för att vara konkurrenskraftig. De bästa åren ligger därför i allmänhet i åldrarna 25-30.
     Exemplen på hur man kommer tillbaka även efter att ha blivit mamma är också så många att det numera snarare uppfattas som regeln än som undantaget.
     Aktuell illustration ges av kvinnligt spjut där Barbora Spotakova efter mammaåret 2013 direkt i somras var tillbaka som världsetta. Detta samtidigt som hennes tidigare svåraste motståndare Christina Obergföll och Maria Abakumova tog sina mammaår 2014 och nu är helt inställda på att 2015 återigen utmana Spotakova om förstaplatsen.
     Och mönstret finns inte heller längre bara i den rika i-världen utan slående många av de bästa kenyanska långdistanstjejerna har familj och när Etiopiens Meseret Defar blev mamma i år var hon tydlig med att det inte betydde att hon avslutat sin idrottskarriär.
     Mot den bakgrunden känns en i en tongivande nigeriansk tidning nyligen publicerad artikel om Blessing Okagbare väldigt i otakt med tiden. För under rubriken "Coaches Express Mixed Feelings On Continuity Of Okagbare’s Success After Marriage" uttryckte ett antal intervjuade idrottstränare klar oro över Okagbares möjligheter att vara lika framgångsrik efter att hon gifte sig i höstas.
     Läs hela artikeln!
     Tvivlarna borde i alla fall ha gjort någon enkel verklighetskontroll. T ex genom att titta på hur det såg ut med civilstatusen för den senaste uppsättningen olympiska mästare. För faktum är att ungefär två tredjedelar av de kvinnliga vinnarna i London 2012 var gifta!
     Så rent objektivt borde Blessings Okagbares giftermål nu snarare ses som något som ökar hennes chanser att plocka hem ett eller annat guld i Rio 2016!
     PS. Att det här med giftermål och barn inte var något som omöjliggjorde idrottsframgångar borde världen egentligen ha lärt sig redan 1948 då 30-åriga 2-barnsmamman Fanny Blankers-Koen tog hem fyra guld på fyra starter (100m, 200m, 80m häck, 4x100m) vid London-OS!

2015 för seniorlandslaget

DEC
18

Inne-EM i Prag, Lag-EM i Tjeboksary, VM i Beijing och Finnkampen i Stockholm är väl de fyra tyngst vägande evenemangen för det svenska friidrottslandslaget 2015. Men landslagsåret innehåller ytterligare ett flertal evenemang såväl inomhus som utomhus på arena och landsväg samt i terräng.
     Så det finns mycket att sikta på för våra elitaktiva under 2015 och idag kan vi presentera de uttagningskriterier som kommer att gälla för de olika evenemangen nästa år. Riktigt alla pusselbitar är ännu inte på plats men det allra mesta finns nu specificerat på seniorernas uttagningssidor:
     * Uttagningssidan för vinter/vår
     * Uttagningssidan för vår/sommar
     PS. I morgon presenteras kriterierna för junior- och ungdomslandslagen!

På TV onsdag kväll: Andreas

Har mycket att se fram emot

Har mycket att se fram emot
Foto: Ryno Quantz

DEC
17

Man kan tro att tillvaron för en friidrottare så här års är ganska enahanda med träning och träning och träning med sikte på mer eller mindre avlägsna tävlingshöjdpunkter.
     Men för Turebergs Andreas Almgren har den här senhösten/förvintern bjudit på fler positiva avbrott i träningsmonotonin än vanligt:
     * I mitten på november blev han nominerad som en av fyra kandidater till "Årets nykomling" på Idrottsgalan.
     * I slutet av november var han en av huvudpersonerna på "Inför"- presskonferensen för XL-galan som går i februari.
     * Igår kom beskedet att han blivit upptagen i Sveriges Olympiska Kommittés Topp- och Talangprogram med sikte på OS 2020 i Tokyo.
     * På onsdagskvällen visade SVT Sporten i sina Sportnyheter kl 22.00 i SVT2 ett reportage med Andreas. Missade man den sändningen finns det förstås att se i efterhand på webben!

Snart avslutas första ronden

Glöm inte att rösta!

Glöm inte att rösta!

DEC
17

"Folkomröstningen" om Radiosportens årliga utmärkelse "Jerringpriset" genomförs i två omgångar. Av de ursprungligen 13 kandidaterna kommer - efter den första kontrollstationen den 19 december - bara de 8 främsta gå vidare fram till det slutliga avgörandet i samband med Idrottsgalan en månad senare.
     Glädjande nog var ju friidrotten representerad på den ursprungliga kandidatlistan - genom vår numera dubbla EM-medaljör Meraf Bahta. Men om hon skall fortsätta att ha chansen gäller det alltså att Meraf är bland de åtta som fått flest röster per den 19 december.
     Så den som ännu inte röstat men som tycker att Meraf hör hemma i finalfältet för Jerringpriset 2014 bör alltså inte vänta längre med att göra slag i saken. Det finns flera olika sätt att lämna sin röst: Via webben, via telefon och via vykort.
     All information om hur man röstar finns på Radiosportens hemsida!
     PS. De friidrottare som hittills erövrat Jerringpriset är Ludmila Engquist, Carolina Klüft, Stefan Holm och Susanna Kallur. Se hela listan över vinnare!

Utökat samarbete med Atea

DEC
17

Sedan 2007 - dvs i drygt sju år - har Svensk Friidrott och Atea varit samarbetspartners och nu är det klart att det kommer att fortsätta i ytterligare minst tre år och att samarbetet då dessutom kommer att utvecklas och utökas:
     – Vi på Atea inspireras mycket av individuella prestationer som tillsammans skapar ett framgångsrikt landslag och det är med glädje som vi nu tillsammans med Svensk Friidrott tar nästa steg i vårt engagemang, säger Magnus Sallbring, HR- och marknadsdirektör på Atea.
     Svensk Friidrott gläds naturligtvis åt att Atea nu vill fortsätta och även fördjupa sitt engagemang i friidrotten:
     – Atea har varit med oss under många år och hela tiden visat att de vill utvecklas och göra spännande saker tillsammans med oss. Det är därför jätteroligt att vi kan se tre nya spännande år tillsammans framför oss, säger Svensk Friidrotts marknadschef Jan Larsson.
     Det breddade samarbetet kommer att märkas konkret redan om en dryg månad då Atea den 29 januari står som värd för Friidrottsgalan på Münchenbryggeriet i Stockholm.
     Utöver Friidrottsgalan ingår även Friidrotts-SM, Finnkampen, Nordenkampen, Svenska löpare och SM-milen i Ateas kommande engagemang.

Tre nya får SOK:s stöd

DEC
16

Idag meddelade Sveriges Olympiska Kommitté att ytterligare totalt 19 aktiva blivit upptagna i "Topp- och talangprogrammet". Glädjande nog står friidrotten för tre av de nya:
     * Andreas Almgren, Turebergs FK
     * Khaddi Sagnia, Ullevi FK
     * Charlotta Fougberg, Ullevi FK

     För Andreas och Khaddi - som ju båda befinner sig i skarven mellan junior och senior - är huvudmålet förstås OS 2020 i Tokyo medan Charlottas fokus ligger på Rio de Janeiro 2016.
     - Det är jätteroligt att de här tre får chansen till ett extra stöd i sin satsning. Det hjälper dem också att på bästa sätt förbereda sig inför sommarens VM i Beijing, säger Förbundskapten Karin Torneklint.
     Läs mer på SOK:s hemsida!

En bild som ger en ganska bra sammanfattning: Väldigt mycket Storbritannien men också en del Sverige på prispallen.

En bild som ger en ganska bra sammanfattning: Väldigt mycket Storbritannien men också en del Sverige på prispallen.
Foto: Deca Text & Bild

Terräng-EM: Medaljligan

DEC
16

33 av friidrotts-Europas 50 medlemsnationer hade skickat deltagare till årets terräng-EM i Borovets och totalt var det 12 medaljuppsättningar som stod på spel - sex stycken individuella och sex stycken för lag.
     Fördelningen av dessa 36 medaljer var dock allt annat än jämn med fem sjättedelar inhåvat av bara fem nationer. Så här såg nämligen toppen på medaljligan ut:
     Storbritannien 4-4-1
     Ryssland 3-1-2
     Turkiet 3-1-2
     Italien 2-0-2
     Spanien 0-4-1

     Storbritannien ensamma tog således hem en fjärdedel av alla medaljer och segrarna fördelades på bara fyra nationer. De resterande sex medaljerna gick till fem nationer där Sverige var ensamt om två besök på prispallen:
     Frankrike 0-1-0
     Bulgarien 0-1-0
     Sverige 0-0-2
     Irland 0-0-1
     Tyskland 0-0-1

     Det traditionellt så starka terränglandet Portugal blev alltså lottlöst den här gången.
     Av de övriga nordiska länderna gladdes Danmark åt sina juniortjejer (6:a/11:a individuellt och 7:a i lag) och Norge åt f d junioresset Sondre Nordstad Moens goda comeback (13:e i män) efter ett par år av skadeproblem. Finland hade bara en deltagare (som bröt) och Island var inte representerat.

Sex heat på 3000m inomhus

Minnesplaketterna blir nog inte så långlivade.

Minnesplaketterna blir nog inte så långlivade.
Foto: Hans Nilsson

DEC
15

63 män och 17 kvinnor ställde upp till start på 3000m i måndagskvällens "Löparnas Kväll" i Dragonhallen i Umeå. Vilket medförde att det behövdes sex heat för att genomföra tävlingen trots att den alltså¨bestod av en enda gren.
     78 av de startande fullföljde sina 15 varv, vilket sannolikt gjorde det till tidernas största 3000m-tävling inomhus i Sverige. För merparten handlade det förmodligen om debut som banlöpare inomhus.
     Allra snabbast var Thomas Edström (Jalles TC) på 9:20.3m resp Pia Westlund (IFK Umeå) på 11:38.8m och mediantiden hamnade på 11:28.
     Alla resultat från "Löparnas Kväll 3000m"

Om motionslöpning i Norden

Danska FIF:s Jakob Larsen presenterade satsningen 'MotionDanmark' som man startade 2011.

Danska FIF:s Jakob Larsen presenterade satsningen 'MotionDanmark' som man startade 2011.
Foto: Magnus Fridell

DEC
15

Friidrottens nordiska samarbete har alltid varit nära och ömsesidigt värdefullt. Även om varje land är unikt finns det många likheter och beröringspunkter. På måndagen var det - inför starten nästa år för initiativet "Svenska löpare" - nordiskt erfarenhetsutbyte på temat "motionslöpning" i Stockholm .
     Då gästades nämligen förbundskansliet av GS:ar och motionsansvariga från förbunden i Norge och Danmark vilka delade med sig av tankar, erfarenheter och planer inom denna viktiga del av friidrotten. Från svensk sida deltog både förbundsfolk och representanter för ett antal av våra mest erfarna lopparrangörer.

Kompletta Rio-programmet

DEC
15

För några dagar sedan skrev vi om det tidsprogram för OS-friidrotten i Rio de Janeiro 2016 som Internationella Friidrottsförbundet IAAF nyligen fastställt. Nu har programmet också offentliggjorts på IAAF:s hemsida.
     Hela OS-tidsprogrammet 2016

På TV i kväll: Borovets

DEC
14

TV12 sänder kl 22.00-23.30 seniorloppen från dagens terräng-EM.

Wille Levay och Emil Danielsson stod för två av de rekordmånga topp-10-placeringarna.

Wille Levay och Emil Danielsson stod för två av de rekordmånga topp-10-placeringarna.
Foto: Deca Text & Bild

Terräng-EM:
Bästa utdelningen hittills!

DEC
14

På de tidigare tjugo upplagorna av terräng-EM har Sverige bara en gång tagit två medaljer samtidigt - 1997 då Claes Nyberg var 2:a i seniorklassen och Mustafa Mohamed 3:a i P19. I år hände det alltså igen tack vare Meraf Bahta som kom trea i det kvinnliga seniorloppet och genom laget i M22 som också kom trea.
     Meraf blev därmed vår bara tredje kvinnliga seniormedaljör någonsin - efter Sara Wedlund (silver/guld 1995/1996) och Johanna Nilsson (brons 2005) - och M22-killarna blev våra tredje lagmedaljörer någonsin - efter F19-bronset 2000 och F19-silvret i fjol.
     Fast kanske ännu intressantare är hur många framskjutna placeringar det blev individuellt: Meraf alltså 3:a i K och sedan Elmar Engholm och Alexander Palm 6:a resp 9:a i M22 samt Wille Levay och Emil Danielsson 8:a resp 10:a i P19.
     Dvs tre poängplatser och fem på topp-10. Det skall jämföras med t ex en poängplats på de senaste fem åren sammantaget. Vi har faktiskt aldrig någonsin tidigare haft mer än två på topp-10 samma år!
     Alla fakta finns i vår just uppdaterade terräng-EM-historik!
     Allt detta alltså trots ovan hög höjd och ett ovant underlag som hade karaktär av svensk vårvinter med kraftig dagsmeja. Dvs i skuggan låg snön hårdpackad medan det ute i solen blev allt lösare och slipprigare. Också med långa spikar var det svårt att få bra fotfäste och även de internationella storheterna slirade till märkbart emellanåt.

Terräng-EM:
Mikael 26:a

DEC
14

Mikael Ekvall gjorde ett stabilt och väldisponerat lopp där han sakta men säkert plockade placeringar upp till en slutlig 26:e plats bland de 75 startande i det manliga seniorloppet över 10.0 km.

Två EM - två medaljer: Guld i somras på 5000m och brons nu i terräng.

Två EM - två medaljer: Guld i somras på 5000m och brons nu i terräng.
Foto: Deca Text & Bild

Terräng-EM:
Brons för Meraf!

DEC
14

Efter ett lopp som inte alls blev rytmiskt kunde Meraf Bahta ändå till slut spurta till sig bronsmedaljen i det kvinnliga seniorloppet bakom den suveräna brittiskan duon Gemma Steel och Kate Avery.
     Meraf lyckades inte säkra sig en bra position efter startrusningen utan var faktiskt allra sist in på det ordinarie varvet och passerade som 42:a sju sekunder bakom täten efter en halvkilometer. Hon jagade sedan - kanske litet för snabbt - för att komma ikapp: Tätkontakt redan efter 1½ kilometer och hon övertog sedan t o m ledningen.
     Men på den tredje kilometern syntes det att Meraf fick problem att följa tätgruppen och även om hon nästan kom ikapp igen runt 4 km hade för mycket krafter förbrukats.
     Andra halvan av loppet blev mest en sololöpning runt 8:e/9:e plats men på sista varvet gick Meraf starkt igen - faktiskt i princip lika fort som brittiskorna som duellerade om guldet - och avancerade ända upp på bronsplatsen ett halvt steg före belgiskan Belete.
     Meraf är vår tredje kvinnliga seniormedaljör på terräng-EM efter Sara Wedlund (2:a 1995, 1:a 1996) och Johanna Nilsson (3:a 2005).

Bronslaget fr v; Napoleon 13:e, John 34:a, Alexander 9:a och Elmar 6:a.

Bronslaget fr v; Napoleon 13:e, John 34:a, Alexander 9:a och Elmar 6:a.
Foto: Deca Text & Bild

Terräng-EM - M22:
Brons för laget!

DEC
14

Det fanns förhoppningar på att vårt M22-lag skulle kunna blanda sig i medaljstriden - och visst blev det så. Redan halvvägs var man uppe som trea bakom Ryssland och Storbritannien och bronset var faktiskt sedan aldrig hotat.
     Bäst individuellt lyckades Elmar Engholm som sprang ett oerhört väldisponerat lopp där han hela tiden avancerade genom fältet från 62:a vid första varvningen till 6:a i mål!!
     Med Alexander Palm 9:a, Napoleon Solomon 13:e och John Kingstedt 34:a fick vi in hela laget på den övre halvan! Och i lagtävlingen hade vi alltså länder som Frankrike, Spanien, Tyskland och Irland på behörigt avstånd bakom oss.
     Bronset är Sveriges första manliga i lag någonsin på terräng-EM!

Terräng-EM - K22:
Agnes 22:a

DEC
14

Av de två svenska deltagarna låg Maria Larsson länge bäst till runt 16:e plats men bröt på sista varvet. Agnes Sjöström höll sig loppet igenom stabilt ca tio placeringar bakom Maria, men avancerade på slutet till en 22:a plats i mål.

Terräng-EM - P19:
Wille & Emil topp-10!

DEC
14

I ett tufft lopp avslutade Wille Levay och Emil Danielssons oerhört starkt och tog sig på sista varvet från placeringar en bra bit ner i klungan upp till 8:e och 10:e plats individuellt bland de över hundra deltagarna.
     Deras placeringar vid de olika mellantidsstationerna illustrerar uppläggen väl: Wille 53 - 47 - 43 - 27 - 20 - 17 - 8 och Emil 44 - 46 - 45 - 36 - 28 - 23 - 10! Emil passerade alltså 13 konkurrenter på sista 1.1 km-varvet, där han var 6 sekunder snabbare än vinnaren!
     Med sina starka avslutningar lade Wille och Emil grunden för en sensationell 6:e plats i lag precis bakom Storbritannien. Men att det primärt inte handlade om dessa två avslutningar utan om en stabil laginsats visas av att även om Wille och Emill bara hållit sin placeringar på sista varvet hade laget ändå blivit 6:a!
     Detta tack vare att Vidar Johansson också var på den översta fjärdedelen (som 25:a) och att Gabriel Steffensen också var på övre halvan (som 47:a) individuellt. Ja, vi kunde även ha bytt in vår femteman Andreas Jansson (57:a) i stället för Gabriel och ändå hållit vår lagplacering.
     Noterbart också: Suveräne nordiske mästaren för en månad sedan - norske Kristian Tjörnhom blev nu 29:a, dvs han hade tre svenskar före sig.

Senaste veckan
Veckan 14.12 - 21.12

I år kör vi en liten nedräkning
Det var 1973 som tidningen Friidrott tog initiativ...

2014 i Castorama-historien
Häromdagen redovisade vi utfallet av den 34:e årgå...

Det sorgliga fallet Tyson Gay
Frågan är vilket som väckte mest uppmärksamhet i f...

Vad händer utomhus 2015?
Även om tävlingstankarna just nu väl mest handlar ...

Om drygt två månader ....
... är det dags för premiärupplagan av inomhusgala...

Intensivt 2015 för våra juniorer och ungdomar
En tydlig trend under senare år är att utbudet av ...

Castorama 2014:
Tre gånger titelförsvar

När vi nu presenterar de traditionella sammanfatta...

Obefogad oro för Okagbare
Visst var det - om man går minst femtio år bakåt i...

2015 för seniorlandslaget
Inne-EM i Prag, Lag-EM i Tjeboksary, VM i Beijing ...

På TV onsdag kväll: Andreas
Man kan tro att tillvaron för en friidrottare så h...

Snart avslutas första ronden
"Folkomröstningen" om Radiosportens årliga utmärke...

Utökat samarbete med Atea
Sedan 2007 - dvs i drygt sju år - har Svensk Friid...

Tre nya får SOK:s stöd
Idag meddelade Sveriges Olympiska Kommitté att ytt...

Terräng-EM: Medaljligan
33 av friidrotts-Europas 50 medlemsnationer hade s...

Sex heat på 3000m inomhus
63 män och 17 kvinnor ställde upp till start på 30...

Om motionslöpning i Norden
Friidrottens nordiska samarbete har alltid varit n...

Kompletta Rio-programmet
För några dagar sedan skrev vi om det tidsprogram ...

På TV i kväll: Borovets
TV12 sänder kl 22.00-23.30 seniorloppen från dagen...

Terräng-EM:
Bästa utdelningen hittills!

På de tidigare tjugo upplagorna av terräng-EM har ...

Terräng-EM:
Mikael 26:a

Mikael Ekvall gjorde ett stabilt och väldisponerat...

Terräng-EM:
Brons för Meraf!

Efter ett lopp som inte alls blev rytmiskt kunde M...

Terräng-EM - M22:
Brons för laget!

Det fanns förhoppningar på att vårt M22-lag skulle...

Terräng-EM - K22:
Agnes 22:a

Av de två svenska deltagarna låg Maria Larsson län...

Terräng-EM - P19:
Wille & Emil topp-10!

I ett tufft lopp avslutade Wille Levay och Emil Da...

Förra veckan
Veckan 7.12 - 14.12

På TV i kväll: Borovets
Terräng-EM:
Bästa utdelningen hittills!

Terräng-EM:
Mikael 26:a

Terräng-EM:
Brons för Meraf!

Terräng-EM - M22:
Brons för laget!

Terräng-EM - K22:
Agnes 22:a

Terräng-EM - P19:
Wille & Emil topp-10!

Terräng-EM: Hålltiderna
En friidrottslördag i Sätra
Terräng-EM: Dan före dan
Sista rycket före julpausen
Vad händer egentligen med
OS-programmet?

Terräng-EM: Snön lyser vit på fur och gran ....
Var med i Hoppet-kampanjen!
Terräng-EM:
Meraf en outsider?

Nytt antidopingreglemente
Ett speciellt terräng-EM
Snart är det OS i Rio
Malin hoppar stav igen!
Sebastian Coes valmanifest
Arrangerar SM-tävlingar '16
Årets största innetävling
Helsingfors bygger om
Julklappsjakten dag 2

Två veckor sedan
Veckan 30.11 - 7.12

Årets största innetävling
Helsingfors bygger om
Julklappsjakten dag 2
Nu har också Malin fått sitt hederstecken!
Följ Julklappsjakten direkt!
Vilka springer terräng-EM?
Årets Varvetstipendiater:
Klara och Andreas

Nytt i 2015-programmet
Allt närmare julfriden
"Svenska löpare"
söker sin projektledare

Årets Stockholms-ungdomar:
Simon och Elienor

Ungdomlig löparträff
Video: Europeiskt forum
för unga ledare

Nordiskt utbyte kring anläggningar och regler
Årets Bo Ekelund-stipendiat
Årsmötet 2015 utlyses
Sanna i 60m häck-historien