Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 20 juli 2019

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


GULDJUBLET: Se scenerna från Borås
när Tilde tog hem U20-EM-finalen

JUL
20


     
     Falkenbergs Tilde Johansson vann guld på 100m häck på U20-EM i Borås under lördagskvällen. I klippet ovan kan ni se reaktionerna efteråt, samt Tildes egna känslor om guldet.
     /Gustav Orbring

Överlägsen seger på 100 m häck för Falkenbergs Tilde Johansson som bara var 14 hundradelar från Susanna Kallurs 19 år gamla svenska juniorrekord. Och Tilde har ett år kvar i klassen.

Överlägsen seger på 100 m häck för Falkenbergs Tilde Johansson som bara var 14 hundradelar från Susanna Kallurs 19 år gamla svenska juniorrekord. Och Tilde har ett år kvar i klassen.
Foto: Deca Text & Bild

U20-EM: GULD FÖR TILDE

JUL
20

Falkenbergs Tilde Johansson infriade förväntningarna när hon sprang i mål som vinnare på 100 m häck i U20-EM i Borås och tog Sveriges första medalj.
     Hon ledde från start till mål och vann på lysande 13.16 – personligt rekord med två tiondelar och bara 14 hundradelar från Susanna Kallurs 19 år gamla svenska juniorrekord.
     – Shit, detta var otroligt. Det kändes som ett perfekt lopp, när jag såg tiden hade jag svårt att tro på den. Målet var guld och det lyckades! säger Tilde och strålar av glädje.
     Segermarginalen blev hela två tiondelar till Polens Pia Skrzyszowska som toppade statistiken före mästerskapet.
     Guldet är Sveriges första genom tiderna i U20-EM på 100 m häck men Susanna Kallur har guld och brons från junior-VM 1998 resp 2000. Imorgon förmiddag siktar Tilde på ett nytt guld i längdfinalen.
     Se guldscenerna på Friidrottskanalen.se
     Läs intervjun med Tilde
     Resultat 100 m häck
     /Jonas Hedman

Följ U20-EM i Borås via friidrott.se

JUL
20

Nio svenskar tävlar under eftermiddagen-kvällen i Borås av vilka Tilde Johansson springer 100 m-häckfinalen kl 19.16. Följ live-rapporteringen

Kramer snuddade vid svenskt rekord

Andreas Kramer.

Andreas Kramer.
Foto: Deca Text & Bild

JUL
20

I Diamond League-galan i London var Andreas Kramer bara sju hundradelar från sitt svenska rekord på 800 m när han spurtade i mål som elva på 1:45.10. Detta efter att ha fått en ostörd resa sist i klungan invid sargen och passerat halva sträckan på höga 51 sekunder. Tiden är hans tredje bästa. Vann gjorde Kenyas Ferguson Rotich på 1:43.14.
     I den kvinnliga stavtävlingen stannade Angelica Bengtsson och Michaela Meijer på 4.55 efter att ha rivit ut sig på 4.65 och blev nia respektive tia.
     Norge hade en fantastisk eftermiddag där 18-årige Jakob Ingebrigtsen, som avstod U20-EM i Borås, slutade tvåa på 5000 m på 13:02.03 – personligt rekord med 15 sekunder och junioreuroparekord med lika mycket. Han slog även det 18 år gamla nordiska seniorrekordet med fyra sekunder.
     En stund senare stod Karsten Warholm för en ännu bättre prestation då han sänkte sitt eget europarekord på 400 m häck med två tiondelar till 47.12. Efter en överlägsen seger är han nu sjua genom tiderna i världen
     Resultaten
     /Jonas Hedman

I kulkvalet gjorde Axelina Johansson, t h, sin klart bästa mästerskapsinsats hittills medan Caisa-Marie Lindfors snuddade vid sitt personliga rekord.

I kulkvalet gjorde Axelina Johansson, t h, sin klart bästa mästerskapsinsats hittills medan Caisa-Marie Lindfors snuddade vid sitt personliga rekord.
Foto: Gustav Orbring

U20-EM: Axelina snuddade vid final

JUL
20

I tjejernas kulkval på Ryavallen stod Hässelbys Axelina Johansson och Upsalas Caisa-Marie Lindfors för helt okej insatser. Axelina var med 14.70 bara fem centimeter från sitt årsbästa och till slut fattades bara 13 centimeter till final. Hon blev 14:e vilket är hennes klart bästa insats på de tre junior-ungdomsmästerskap hon gjort.
     – Jag är ändå nöjd, nära säsongsbästa i alla fall. Absolut ett steg framåt för i mitt första mästerskap kryssade jag ut mig och i det andra hade jag bara en godkänd stöt på ett dåligt resultat. Så att sätta 14.70 i första här kändes väldigt bra, säger Axelina.
     Diskusfyran Caisa-Marie Lindfors var med 14.06 bara 14 centimeter från sitt personbästa och blev 19:e.
     Se intervjun med Axelina och Caisa-Marie på Friidrottskanalen.se
     Allt om dagens svenskar i live-rapporteringen
     /Jonas Hedman

Tilde Johansson visade fin form i längdkvalet i Borås där hon var näst bäst – precis som i häckförsöken.

Tilde Johansson visade fin form i längdkvalet i Borås där hon var näst bäst – precis som i häckförsöken.
Foto: Deca Text & Bild

U20-EM: Tilde enkelt till final

JUL
20

Ett enda hopp var vad Falkenbergs Tilde Johansson behövde i längdkvalet för att ta sig vidare till final. Med 6.48 överträffade hon kvalgränsen med 13 centimeter trots upphopp före plankan. Med det slutade hon tvåa i kvalet, bara Itraliens Larissa Iapichino hoppade längre med 6.50. Hennes mamma Fiona May vann VM-guld i längd både i Göteborg 1995 och Edmonton 2001.
     Resultaten
     Följ live-rapporteringen från U20-EM
     /Jonas Hedman

Följ U20-EM i Borås via friidrott.se

JUL
20

Sex svenskar tävlar under förmiddagspasset på Ryavallen och åtta ikväll. Kvällspasset innehåller också 15 finaler av vilka Tilde Johansson på 100 m häck är en.
     Följ live-rapporteringen från U20-EM
     All övrig info uppe i högerspalten.
     /Jonas Hedman

På TV i eftermiddag: London med Angelica, Michaela och Andreas

JUL
20

Londons OS-stadion bjuder på Diamond League-tävlande både lördag och söndag eftermiddag. Lördagens tre svenskar är Angelica Bengtsson och Michaela Meijer (båda stavhopp) plus Andreas Kramer (800m).
     Angelica och Michaela ställs mot i stort sett hela kvinnliga staveliten utom Morris, dvs Sidorova, Newman, Stefanidi, Bradshaw, Silva och Kiriakopoulou.
     Att Morris – liksom nästan alla toppaktiva från USA – saknas nu i London beror på att man är hemma och laddar för sina helt avgörande VM-uttagningar som går nästa vecka (25-28 juli).
     Även för Andreas är motståndet – trots att 800m inte har DL-status den här gången – svårast möjliga med sådana Amos, Korir, Rotich, Kinyamal och Kszczot i startlistan.
     Warholm tillbaka
     Lördagen i London bjuder också på Karsten Warholms återkomst till tävlingsbanan efter månadslång frånvaro (orsakad av krampproblemen han drabbades av efter loppet på Bislett Games), Jakob Ingebrigtsen första 5000m-lopp för året och ett kvinnligt 1500m-lopp uppbyggt kring hemmafavoriten Laura Muir.
     TV4 direktsänder lördagens tävlingar kl 15.00-17.00
     / A. Lennart Julin

Caisa-Marie Lindfors slutade fyra i diskusfinalen på 53.08 – bara 14 centimeter från brons. Det är tidernas bästa svenska diskusplacering på damsidan.

Caisa-Marie Lindfors slutade fyra i diskusfinalen på 53.08 – bara 14 centimeter från brons. Det är tidernas bästa svenska diskusplacering på damsidan.
Foto: Deca Text & Bild

U20-EM: Caisa-Marie dagens svensk

JUL
19

Den kvinnliga diskusfinalen innehöll tre svenskor av vilka Upsalas Caisa-Marie Lindfors låg på medaljplats till nästa sista omgången. Då passerade fransyskan Ngandu-Ntumba med 14 centimeter, regnet kom och med det följde ett 20 minuter långt avbrott. Caisa-Marie lyckades inte passera i sista som mätte 50.80 men gjorde en lysande serie med fyra kast över 52 meter.
     Med nästperset 53.08 slutade hon fyra vilket är den bästa diskusplaceringen i U20-EM genom tiderna av en svenska. Tidigare bästa är Sandra Anderssons sjundeplats från Novi Sad 2009.
     – Det var en stabil serie och jag kände att jag hade tryck i kastningen. Och det var definitivt bra tryck från publiken på läktaren, det var otroligt kul att kasta här på Ryavallen idag. Synd bara att jag inte fick ut det jag hade i kroppen, säger Caisa-Marie.
     – Jag var rankade femma inför finalen och det blev en placering bättre. Jag satte också nästpers så jag är ändå nöjd. Väderomslaget påverkade inte alls. Jag vet att Borås är Sveriges regnigaste stad så jag och min tränare har sprungit till kastplanen i Uppsala när det regnat för att träna.
     Eslövs Ella Andersson slutade åtta på nästperset 48.58 och Hälles Daniella Persson nia på 47.15.
     Samma placering nådde Högbys Lovisa Karlsson i sjukampen (nästpers med 5.406 poäng) medan Hässelbys Klara Rådbo var tia på 5.382 – personbästa med 78 p.
     I 800 m-semin satte Hässelbys Lovisa Bivstedt med 2:07.61 personbästa för andra dagen i rad och var 2.5 sekunder från en finalplats.
     Annat intressant från fredagen:
     • Falkenbergs Tilde Johansson var näst snabbast i försöken på 100 m häck med 13.45.
     • Omar Nuur satte pers i hinderförsöken med 9:06.57 och tog sig enkelt till final.
     • Helsingborgs Gabriella Jönsson nådde stavfinalen efter att ha varit felfri över 3.90.
     • I 400 m häck-försöken tog sig alla tre killarna vidare till semi – Linköpings Johan Claeson, Örebros Gustav Karlsson och Örgrytes Carl Bengtström.
     • MAI:s Wilma Rosenquist snuddade vid sitt pers i 200 m-försöken där hon med 24.24 avancerade till semifinal på tusendelar.
     Allt om alla svenskar på vår live-rapportsida
     /Jonas Hedman

Följ diskusfinalen med tre svenskor

JUL
19

Hälles Daniella Persson, Upsalas Caisa-Marie Lindfors och Eslövs Ella Andersson kastar diskusfinal på U20-EM i Borås och av dem har Caisa-Marie det bästa perset – 53.86. Det gör henne till nummer fyra på årsbästa i finalfältet. Ella, som satte pers i kvalet, är tia och Daniella elva.
     Följ diskustjejerna och övriga svenskar via vår live-rapportering
     /Jonas Hedman

Landslagsledaren Rafael Askroos (tvåa fr v) hade all anledning att vara nöjd med svenska truppens insatser under fredagen. Här tillsammans med 400 häcklöparna Johan Claeson, Gustav Karlsson och Carl Bengtström som alla tog sig till semi.

Landslagsledaren Rafael Askroos (tvåa fr v) hade all anledning att vara nöjd med svenska truppens insatser under fredagen. Här tillsammans med 400 häcklöparna Johan Claeson, Gustav Karlsson och Carl Bengtström som alla tog sig till semi.
Foto: Jonas Hedman

U20-EM: Sex av sju vidare och fyra nya personliga rekord

JUL
19

Under fredagsförmiddagen tog sig sex av sju svenskar i försök/kval vidare och den sjunde satte personligt rekord. Totalt sattes det fyra personbästan plus ett nästpers och för det stod Tilde Johansson som var näst snabbast i försöken på 100 m häck med 13.45.
     I 400 m häckförsöken tog sig alla tre svenskarna vidare och mest gladde Örebros Gustav Karlsson (52.59) och Linköpings Johan Claeson (52.08) som båda satte pers. Gustav förbättrade sig med så mycket som 1.4 sekunder.
     Lyssna på intervjun med 400 häck-killarna
     På 3000 m hinder styrde Växjös Omar Nuur sitt försöksheat sista kilometern och säkrade finalplatsen utan att förta sig efter att ha sänkt perset med en halvsekund till 9:06.57. Personbästa satte även Hässelbys Lovisa Bivstedt som i 800 m-semin sänkte det ett dygn gamla perset med två tiondelar till 2:07.61 och till slut bara var 1.5 sekunder från final.
     Sjukamperskorna Lovisa Karlsson och Klara Rådbo är sexa resp sjua med bara 800 m kvar och tiokamparen Emil Uhlin är efter tre grenar 22:a.
     Mer om svenskinsatserna från U20-EM på vår live-rapportsida

Bra start för Tilde Johansson som vann sitt försöksheat på 100 m häck.

Bra start för Tilde Johansson som vann sitt försöksheat på 100 m häck.
Foto: Deca Text & Bild

U20-EM: Tilde näst snabbast

JUL
19

Falkenbergs Tilde Johanssons första start i Borås blev precis så bra som man kunde hoppas. Ett i det närmaste prickfritt försökslopp på 100 m häck resulterade i en klar seger på 13.45 – bara sju hundradelar från hennes personliga rekord trots en motvind på 2.3 m/s.
     – Jättekul att springa och det är en härlig publik här. Jag satsar mest på längd men häck har också gått bra i sommar och jag dubblar här i Borås, säger Tilde.
     Hon hade näst bästa tiden efter att de tre försöksheaten summerats. Snabbast var Polens Skrzyszowska som hade en 0.01 hundradelar bättre tid.
     Se intervjun med Tilde Johansson på Friidrottskanalen
     Resultaten
     Följ rapporteringen från U20-EM på live-rapportsidan

Gabriella Jönsson (med fläta) hade bästa tänkbara stöd i Borås i form av sina likaledes stavhoppande systrar Annika, t v, och längst t h Linnea plus mamma och pappa.

Gabriella Jönsson (med fläta) hade bästa tänkbara stöd i Borås i form av sina likaledes stavhoppande systrar Annika, t v, och längst t h Linnea plus mamma och pappa.
Foto: Gustav Orbring

U20-EM: Finalklart för Gabriella

JUL
19

Helsingborgs Gabriella Jönsson tog 3.70 och 3.90 i första försöket i stavkvalet i Borås men lyckades inte på personliga rekordhöjden. Men det räckte så på söndag hoppar hon final!
     – Det känns jättebra! Jag är jättetaggad inför finalen på söndag, säger Gabriella som gör sitt andra mästerskap efter debuten på UEM i fjol.
     /Jonas Hedman

Säkert till final på placering utan att gå för fullt.

Säkert till final på placering utan att gå för fullt.
Foto: Deca Text & Bild

U20-EM: Omar Nuur är i final

JUL
19

Växjös Omar Nuur gjorde ett strålande lopp i försöken på 3000 m hinder i Borås. Han styrde första försöksheatet sista kilometern och tog sig till final på placering som fyra på 9:06.57 – personligt rekord med en halvsekund.
     – Det blev ett taktiklopp och jag behövde inte gå för fullt, försökte spara mig lite på slutet. Fantastiskt kul att springa ett mästerskap på hemmaplan, säger Omar.
     Lyssna på videointervjun med Omar
     Läs mer i vår live-rapportering
     /Jonas Hedman

Följ U20-EM i Borås via friidrott.se

JUL
19

En intensiv svenskdag väntar under fredagsförmiddagen med elva svenskar i elden. Sjukamparna Lovisa Karlsson och Klara Rådbo fortsätter sjukampen och Faluns Emil Uhlin inleder tiokampen.
     Kl 11.48 gör Tilde Johansson sin första av förhoppningsvis fyra starter i detta U20-EM då hon springer försök på 100 m häck.
     Följ rapporteringen från U20-EM på live-rapportsidan
     All övrig info uppe i högerspalten.
     /Jonas Hedman

U20-EM: Dubbla pers av Klara

JUL
18


     
     Första dagen av U20-EM på Ryavallen i Borås genomfördes i ett underbart sommarväder med sol och runt 25 grader vilket 3298 åskådare njöt av. Det var växlande vindar på upploppet men i stort väldigt bra förhållanden.
     Under kvällspasset genomfördes sjukampens kula och 200 m där Hässelbys Klara Rådbo satte sitt andra pers för dagen med 25.64 och övernattar som åtta, 23 poäng före persserien.
     – Två pers känns super! Annars har det har gått lite upp och ner, säger Klara.
     Ännu bättre placerad Högbys Lovisa Karlsson som är sexa efter en dag då hon inte fick ut sitt bästa och är 97 poäng efter persserien.
     Pers satte även Hässelbys Lovisa Bivstedt i 800 m-försöken.
     Läs om övriga svenskar på vår live-rapportsida
     Resultat mm i högerspalten.
     /Jonas Hedman

64.0+63.8 = 2:07.77 = personligt rekord.

64.0+63.8 = 2:07.77 = personligt rekord.
Foto: Deca Text & Bild

U20-EM: Lovisa vidare efter pers

JUL
18

På Ryavallen i Borås gjorde Hässelbys Lovisa Bivstedt allt rätt i 800 m-försöken då hon efter att ha sprungit andra varvet snabbare än det första nådde målet på 2:07.77. Personbästa med sju tiondelar vilket visade sig räcka till semifinal.
     Se intervjun med Lovisa på Friidrottskanalen.se
     Allt om hur det går för svenskarna
     /Jonas Hedman

U20-EM: Följ svenskarna i Borås

JUL
18

Fyra svenskar tävlar under torsdagens eftermiddagspass – Hässelbys Lovisa Bivstedt i 800 m-försöken, Klara Frykholm i höjdkvalet och så sjukamperskorna Klara Rådbo och Lovisa Karlsson. De stöter kula och avslutar sedan första dagen med 200 m.
     Följ rapporteringen från U20-EM på live-rapportsidan
     All övrig info uppe i högerspalten.
     /Jonas Hedman

Fr v Hälles Daniella Persson, den stora överraskningen Ella Andersson, Eslöv, och Upsalas Caisa-Marie Lindfors.

Fr v Hälles Daniella Persson, den stora överraskningen Ella Andersson, Eslöv, och Upsalas Caisa-Marie Lindfors.
Foto: Deca Text & Bild

U20-EM: Alla diskustjejerna till final

JUL
18

På förmiddagspasset på U20-EM i Borås var Eslövs Ella Andersson det största utropstecknet när hon i diskuskvalet satte personligt rekord med 49.59. Detta i sista kastet då hon säkrade en finalplats.
     Bra kastade även Caisa-Marie Lindfors och Daniella Persson med 49.59 resp 49.22 och därmed blev de sexa, sjua resp nia och alla tre är i final!
     – Jättekul att göra mästerskapsdebut på hemmaplan inför en så härlig publik. Och att få sätta pers, det var en förbättring med lite mer än en meter, säger Ella.
     – Det har gått bra på träning och jag ville bara kasta så långt jag kunde. Precis innan jag skulle kasta blev jag nervös men det fungerade. Det var svag motvind så det var inte optimala förhållanden men det fungerade ändå.
     – Verkligen roligt att vi gick till final alla tre!
     Caisa-Marie:
     – Det kändes okej, jag hade bra tryck i kroppen och det var ett fantastiskt stöd av publiken.
     Daniella:
     – Jag är jättenöjd över att få till 49 meter. Det är härligt tryck från läktarna och det ska bli jätteskoj att kasta final och få uppleva atmosfären här igen!
     Se intervjun med Caisa-Marie och Daniella på Friidrottskanalen.se
     
     Bra start för sjukamperskorna
     Bra gick det också för sjukamperskorna Lovisa Karlsson, Högby, och Klara Rådbo, Hässelby, som ligger femma resp nia efter två grenar. Klara satte pers i höjd med 1.75.
     Allt om de svenska insatserna på vår live-rapportsida
     /Jonas Hedman

Lovisa Karlsson inledde sjukampen på Ryvallen med 14.04 på 100 m häck.

Lovisa Karlsson inledde sjukampen på Ryvallen med 14.04 på 100 m häck.
Foto: Deca Text & Bild

Följ U20-EM i Borås via friidrott.se

JUL
18

Elva svenskar tävlar under förmiddagspasset på U20-EM i Borås där det huvudsakligen handlar om försök och kval under torsdagen. Final är det dock i tjejernas sjukamp där Hässelbys Klara Rådbo och Högbys Lovisa Karlsson kör de första fyra grenarna – 100 m häck, höjd, kula och 200 m.
     Följ rapporteringen från U20-EM på live-rapportsidan
     All övrig info uppe i högerspalten.
     /Jonas Hedman

Napoleon snuddade vid VM-gränsen

Napoleon Solomon.

Napoleon Solomon.
Foto: Deca Text & Bild

JUL
18

I onsdags kväll sattes det nytt svenskt årsbästa på 3000 m hinder när Hässelbys Emil Blomberg noterade 8:35.20 i finska Lapinlahti. Det var hans första hinderlopp för året och bara tre sekunder från det två år gamla perset.
     Men han fick bara behålla årsbästat i några timmar för i Liège noterade Turebergs Napoleon Solomon 8:32.36 och var mindre än 2.5 sekunder från VM-kvalgränsen trots ett fall runt 2000 meter. Han har nu gjort 8:38, 8:35 och 8:32 i sina tre lopp denna sommar.
     I Lapinlahti förbättrade också IFK Umeås Robin Rohlén ett fem år gammalt personligt rekord på 1500 m med hela fem sekunder till 3:47.38.
     Resultatbörsen
     /Jonas Hedman

Bakom kulisserna: Så laddar
landslaget inför U20-EM i Borås

JUL
17


     
     Friidrottskanalen var på plats på Hindesgården utanför Borås där det svenska landslaget kommer bo under U20-EM. Häng med Tilde Johansson, Carl Bengtström och Carl af Forselles och se hur de laddar inför mästerskapet som drar igång på torsdagen!
     Om du inte redan har gjort det, passa på att ladda upp inför U20-EM med att se alla avsnitt av det nordiska TV-magasinet som sändes i fem avsnitt under U23-EM i Gävle i förra veckan.
     /Gustav Orbring

Junior-EM nummer 26 är invigt.

Junior-EM nummer 26 är invigt.
Foto: Jonas Hedman

Färgstark invigning av U20-EM i Borås

JUL
17

49 nationer är representerade på U20-EM i Borås och samtliga återfanns i flaggparaden på Stora Torget under onsdagskvällens invigning. Stora delar av den svenska truppen var på plats och fick under den sköna solen bl a höra tal av borgmästare Ulf Olsson och Svenska Friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers.
     Junior-EM nummer 26 är nu invigt och torsdag förmiddag kl 9.55 börjar tävlingarna där Upsalas Hugo Sörby i släggkvalet är först ut av svenskarna.
     /Jonas Hedman

Familjen Magnell Millán de la Oliva. Fr v Alice, Emil, Alba, Fidel och Anna. Längst bak morfar Klasse.

Familjen Magnell Millán de la Oliva. Fr v Alice, Emil, Alba, Fidel och Anna. Längst bak morfar Klasse.
Foto: Jonas Hedman

Skön lagkänsla på U20-EM i Borås

JUL
17

Att gemenskapen och lagkänslan är en viktig faktor på U20-EM i Borås är tydligt. Det märks också i form av att många har nära och kära på plats för att heja och stötta och en som har bra stöd är Emil Millán de la Oliva, Eskilstuna FI, som har hela familjen på plats när han springer direktfinalen på 5000 m på söndag.
     – Det känns bra, verkligen kul med junior-EM på hemmaplan. Vi kom hit igår tisdag och jag har idag kört några intervaller här på Ryavallen. Jag känner mig taggad, formen är på plats och det ska bli intressant, säger Emil som gör sitt andra arenamästerskap efter att i fjol varit sjua på 3000 m på ungdoms-EM.
     På Ryvallen såg han sin 14-åriga lillasyster Alice Millán de la Oliva vinna 1500 m på 4:40.04 i testtävlingen.
     – Det var inspirerande, hon satte pers med tre sekunder så det går uppenbarlingen att springa fort här, säger Emil och ler.
     – Eftersom jag tävlar bland de sista så kommer jag att heja på mina lagkamrater fram till dess och träna lätt.
     På plats är hela familjen Millán de la Oliva med mamma Anna, pappa Fidel, systrarna Alice och Alba och morfar Klasse. Bästa tänkbara stöd med andra ord.
     Missa inte direktfinalen på 5000 m på söndag klockan 16.20 med Emil Millán de la Oliva.
     /Jonas Hedman

Redo att ta Ryavallens banor i besittning är fr v Amy Hunt, Storbritannien (200 m), Leo Neugebauer, Tyskland (tiokamp), Carl Bengtström (400 m häck) och Tilde Johansson (längd och 100 m häck).

Redo att ta Ryavallens banor i besittning är fr v Amy Hunt, Storbritannien (200 m), Leo Neugebauer, Tyskland (tiokamp), Carl Bengtström (400 m häck) och Tilde Johansson (längd och 100 m häck).
Foto: Deca Text & Bild

U20-EM: Carl och Tilde är laddade

JUL
17

Dan före dan var två svenska medaljhopp några av deltagarna på presskonferensen på Textile Fashion Center i Borås – Örgrytes 400 m häck-löpare Carl Bengtström och Falkenbergs längdhoppare Tilde Johansson.
     – Det här ska bli jättekul! Det är verkligen hemmaplan eftersom Falkenberg bara är 13 mil bort. Formen känns bra och jag hoppas på bra resultat i både längd och 100 m häck, säger Tilde.
     När startlistorna publicerades tisdag kväll var semifinalerna på 100 m häck strukna vilket innebär försök på semitid. Det betyder att Tilde springer sitt första häcklopp på fredag kl 11.48, hoppar längdkval lördag förmiddag, springer häckfinal samma kväll och så längdfinal söndag förmiddag kl 11.18 (finaldeltagandet bygger förstås på att hon tar sig dit).
     
     ”Jag har närmare hem än till arenan”
     Carl Bengtström gör sitt femte mästerskap och efter att ha varit riktigt nära final på junior-VM i Finland i fjol är målet nu medalj.
     – Det var riktigt inspirerande att se Henrik Larsson ta guld på 100 m på U23-EM i Gävle förra helgen. Precis som Tilde kommer jag ha släkt och vänner på plats som hejar och mina föräldrar är faktiskt längdfunktionärer. Svenska truppen bor i Hindås och därifrån har jag närmare hem än till Ryavallen, säger Carl som springer försök på 400 m häck på fredag kl 13.13, semifinal på lördag och final på söndag om allt går som planerat.
     Med på presskonferensen var även tyske tiokamparen Leo Neugebauer som toppar världsstatistiken för P19 med 7.886 poäng.
     – Det var inspirerande att se min landsman Niklas Kaul vinna U23-EM i Gäve på 8.572 poäng som är mästerskapsrekord och jag hoppas själv kunna göra åttatusen, säger Leo.
     En stor favorit är även brittiska 200 m-löperskan Amy Hunt som i år förbättrat sitt personliga rekord till 22.42 med vilket hon är hela åtta tiondelar före tvåan i europastatistiken.
     TV4 sänder hela mästerskapet, dvs både för- och eftermiddagspassen, totalt ca 34 timmar. Merparten av sändningarna går i Sportkanalen men delar visas i TV12 (hela schemat). Dessutom kan allt ses via CMore.
     Allt info inför U20-EM uppe i högerspalten.
     /Jonas Hedman

Både aktiva och ledare är som synes redo för det som komma skall. På torsdag börjar U20-EM på Ryavallan. Foto: Josefin Brander

Både aktiva och ledare är som synes redo för det som komma skall. På torsdag börjar U20-EM på Ryavallan. Foto: Josefin Brander

Dags för nytt EM på svensk mark

JUL
16

Tre dagar efter U23-EM i Gävle invigs på onsdag kväll U20-EM i Borås som arrangeras på Ryavallen. Det är verkligen en unik mästerskapssommar på svensk mark och efter tre medaljer förra veckan finns förutsättningar för fler kommande veckoslut. 17 pojkar och 20 flickor är uttagna att representera Sverige och de samlades i Hindås i måndags.
     – Truppen består av 37 aktiva och 13 coacher och vi bor på Hindåsgården Hotel & Spa 25 minuters bilresa från Borås där också Norge och Rumänien huserar. Vi körde ett miniprecamp måndag-tisdag som förutom träning innehöll sociala aktiviteter, mediaträning och att skapa lagkänsla, säger landslagsledaren Rafael Askros.
     – Vi var på Ryavallen och tränade under tisdagen. Kastarna åkte till kastplanen medan stafettlöparna var på Landevi IP i Landvetter där svenska rekordhållerskan i längd, Erica Johansson, hjälpte oss in.
     
     Längd bästa grenen
     Erica Johansson är den enda svensk som tagit medalj i två U20-EM – silver i Varazdin 1989 och guld i San Sebastian 1993 och däremellan var hon fyra i Thessaloniki 1991.
     Att det kan bli medaljer för Sverige även i Borås rådet det inget tvivel om. Falkenbergs Tilde Johansson har radat upp fina längdresultat och till och med förbättrat Ericas svenska juniorrekord med en centimeter till 6.73. Tilde springer även 100 m häck och har även där kapacitet till en framskjuten placering.
     – Jag tror på 3–5 medaljer men vårt fokus är att alla ska prestera på topp utifrån sina förutsättningar och förhoppningsvis sätta personligt rekord. Detta är ett bra tillfälle att skaffa sig mästerskapserfarenhet för 2022 kliver den här åldersgruppen ut i seniorvärlden på allvar, säger Rafael.
     
     Flera med mästerskapsrutin
     Tilde Johansson gör sitt tredje mästerskap efter europeiska ungdoms-OS 2017 och ungdoms-EM i fjol. En som också varit med i mästerskap tidigare är Örgrytes långsprinter och häcklöpare Carl Bengtström som faktiskt gör sitt femte mästerskap och i vintras gjorde seniordebut på inne-EM i Glasgow. Då sprang han 400 m slätt medan det nu blir 400 m häck där han i fjol satte svenskt juniorrekord med 50.20.
     Årets U20-EM är det 26:e sedan det fick officiell status 1970. En gång tidigare har Sverige stått som värd och det var i Eskilstuna 2015 då det blev fem medaljer. Hur många blir det denna gång?
     TV4 sänder hela mästerskapet, dvs både för- och eftermiddagspassen, totalt ca 34 timmar. Merparten av sändningarna går i Sportkanalen men delar visas i TV12 (hela schemat). Dessutom kan allt ses via CMore.
     All info om U20-EM i Borås uppe i högerspalten.
     /Jonas Hedman

Svensk mästare i fjol och nu alltså 70m-man.
<br/>foto: Evelina Nilsson

Svensk mästare i fjol och nu alltså 70m-man.
foto: Evelina Nilsson

Mattias ny över 70 i slägga

JUL
16

Förste svenske 70m-kastare i slägga blev Thommie Sjöholm när han vid en collegetävling i El Paso (Texas) den 23 april 1980 noterade 70.52. Men även om det alltså snart har gått fyra decennier har Thommies efterföljare över ”dröm-70” faktiskt inte blivit fler än 15 stycken.
     Den allra senaste tillkom så sent som för tre dagar sedan då Skellefteås Mattias Lindberg vid tävlingar i tjeckiska Kladno fick upp ett kast som flög förbi 70m-linjen till 70.50. Extra efterlängtat säkerligen för Mattias som hade årsbästat över 69 men under 70 alla de tre närmast föregående åren - plus hade 69.22 som bäst i år fram till i lördags.
     / A. Lennart Julin

Den 24-25 augusti gör Michel Tornéus sin 13:e och sista finnkamp och helgen efter sitt sista SM.

Den 24-25 augusti gör Michel Tornéus sin 13:e och sista finnkamp och helgen efter sitt sista SM.
Foto: Deca Text & Bild

Michel Tornéus avslutar karriären

JUL
16

Idag meddelade vår främste manlige längdhoppare genom tiderna att detta blir sista säsongen. Michel Tornéus har tagit sex mästerskapsmedaljer med IEM-guldet i Prag 2015 som höjdpunkt och han har hoppat över åtta meter fler gånger än någon annan svensk.
     ”Friidrott har varit min värld sen jag var 6 år gammal men jag har nu beslutat att 2019 blir min sista säsong. Det är dags för mig att göra något nytt, vad det är vet jag inte riktigt än,” skriver Michel på Instagram.
     Men han kommer att tävla klart säsongen vilket innebär Folksam GP-galan i Göteborg den 16/8, Finnkampen på Stockholms Stadion 24–25/8 och Friidrotts-SM i Karlstad 30/8–1/9. Det innebär att vi väntar med att summera Michels fantastiska karriär som bl mycket annat innehåller 48 åttameterstävlingar.
     /Jonas Hedman

Till minne av Anders Faager

SM 1972 i Umeå blev karriärens främsta
<br/>med guld på 100m (bilden) och 200m
<br/>samt silver på 400m.

SM 1972 i Umeå blev karriärens främsta
med guld på 100m (bilden) och 200m
samt silver på 400m.

JUL
16

Under midsommarhelgen nåddes vi av beskedet att Anders Faager avlidit efter en tids sjukdom. Han blev 72 år.
     Anders var en stor profil i svensk friidrott. Han började dock sin framgångsrika idrottskarriär som basketspelare i KFUM Nässjö innan friidrotten tog över. Under åren tävlade han för IK Sisu, Wärnamo SK, KFUM Örebro och MAI.
     Sitt genombrott fick han vid SM 1969 då han tog guld på både 100m och 200m och han blev redan det året "Stor grabb" nummer 255. Sammanlagt blev det tio SM-guld: Tre på vardera 100m och 200m och fyra i stafett, men i "paradgrenen" 400m blev det faktiskt bara ett silver.
     Men där förbättrade han å andra sidan i fyra etapper det svenska rekordet som Hans-Olof Johansson haft på 46.7 sedan 1962 ned till 45.9.
     Fortfarande rekordinnehavare
     I stafett 4x400m har Anders fortfarande del (tillsammans med Erik Carlgren, Kenth Öhman och Ulf Rönner) i det svenska rekordet 3:02.57 satt i OS-finalen i München 1972 där laget blev 7:a.
     Totalt gjorde Anders 50 individuella starter i 31 landskamper (inräknat inomhus).
     Parallellt med sin aktiva karriär studerade Anders, som många av de aktiva på den tiden, på GIH och utexaminerades som gymnastikdirektör.
     Jag såg värdet av att fortsatt dra nytta av idrottsmän med en lång framgångsrik karriär även när de avslutat den. Så jag anställde Anders som chefstränare för våra sprinters liksom jag anställde Anders Gärderud för medel-långdistans. De hade båda valt att avsluta sina karriärer efter OS-säsongen 1976.
     Förbundets ekonomichef
     Efter några år som tränare beslöt sig Anders för att byta bana och slutade sin anställning för att studera ekonomi vid universitetet i Lund. När han 1985 var klar med sina studier anställde jag honom ännu en gång, nu som ekonomichef.
     Något år efter att jag slutat som GS i förbundet för att bli GS för VM i Göteborg anställde jag honom ännu en gång som ekonomichef. Den här gången inom organisationskommittén för VM.
     Efter VM återvände Anders till sin tidigare tjänst på förbundet för att några år senare på nytt flytta till Lund för att tillträda posten som VD för Gerdahallen, där han var kvar till sin pensionering 2013.
     Vid sidan av sina anställningar var Anders starkt engagerad i svensk idrottsmedicinsk förening där han under många år var revisor.
     Anders var alltid väldigt plikttrogen och engagerad och ställde alltid höga krav på sig själv.
     Stor glädjespridare
     Anders var en mycket social och generös person med ett brett kontaktnät och han var oerhört trofast sina vänner in i det sista och var mån om att hela tiden hålla kontakten.
     Anders var en stor glädjespridare och det blev aldrig tråkigt i hans sällskap. Jag hade glädjen att känna honom väl i 44 år och saknaden är stor.
     Den kommer att bli påtaglig vid årets Finnkamp. För Anders gjorde till tradition att han alltid bjöd på en långlunch dagen före Finnkampen - så blir det inte i år.
     Vila i frid Anders.
     / Ulf Ekelund

Lovisa Lindh hade en spurtstrid med  Catriona Bissett som australiensiskan vann med tre tiondelar på 2:00.44.

Lovisa Lindh hade en spurtstrid med Catriona Bissett som australiensiskan vann med tre tiondelar på 2:00.44.
Foto: Deca Text & Bild

FGP: Lovisas bästa på två år

JUL
15

Lovisa Lindh närmar sig toppformen på 800meter. I dagens Folksam GP lopp var hon med nya årsbästat 2:00.72 endast tolvhundradelar från VM-kvalgränsen.
     
     Polska Anna Dobek agerade hare och drog första varvet på strax under 59 sekunder. Loppet utvecklades till en stenhård duell med australiensiskan Catriona Bisset som i en hård upploppsfight plockade hem segern med med 2.00.44.
     Lovisas tid är hennes bästa på över två år sedan perset 1.58.77 i Lausanne för två år sedan och var ett besked på att den positiva trenden från Luzern förra veckan håller i sig .
     
     I morgon åker hon till Schweiz för träning på hög höjd i St Moritz. Nästa tävling är planerad till Lag-EM andra helgen i augusti.
     -Det var skönt att få ett lopp idag i bra förhållanden och utan strul. Jag är nöjd med tiden. Hade varit bättre att klara kvalgränsen redan nu. Men jag ligger redan bra till för att komma med till Doha och har en månad på mig att tävla när jag kommer tillbaka från höghöjdslägret, säger Lovisa Lindh
     
     / Jonas Mellblom

Seger på 6.65 för Tilde Johansson i Varberg som denna sommar gjort 6.61 eller längre i samtliga fyra längdtävlingar. När året började var det perset 6.50.

Seger på 6.65 för Tilde Johansson i Varberg som denna sommar gjort 6.61 eller längre i samtliga fyra längdtävlingar. När året började var det perset 6.50.
Foto: Deca Text & Bild

FGP: Tilde 6.65 i motvind!

JUL
15

De drygt tretusen åskådarna på Påskbergsvallen fick se Falkenbergs Tilde Johansson totalt respektlöst ta sig an världshoppare som Jamaicas Tissana Hickling och Australiens Brooke Stratton . I en motvind av 1,0 m/s hoppade 6.65 i den fjärde omgången.
     
     I de första omgångarna hade Tilde ett par långa övertrampshopp i den lätta motvinden .
     Men i det de båda sista omgångarna stämde ansatsen bättre och bästahoppet följdes upp av 6.59 i den sista omgången. Med tanke på motvinden får dagens resultat ses som minst lika bra som perset från Karlstad på 6.72.
     
     Hickling på andraplatsen fick med sina 6.41 finna sig i att bli ordentligt distanserad av Tilde Johansson som nu siktar in sig på den kommande helgens Junior-EM i Borås . -Där blir det både 100m häck och längd, säger hon med tillförsikt i rösten.
     
     / Jonas Mellblom

Seger på 20.56 för Wictor Petersson i Varberg som bara var 14 centimeter från sitt personliga rekord.

Seger på 20.56 för Wictor Petersson i Varberg som bara var 14 centimeter från sitt personliga rekord.
Foto: Deca Text & Bild

FGP: Wictors näst bästa , 20.56

JUL
15

Tre dagar efter Junior-EM bronset nådde Wictor Petersson toppformen. I en stenhård duell egyptiern Mostafa Amer Hassan stötte Wictor först 20.36 för att i den femte omgången klippa till med 20.56,bara fjorton centimeter från personbästat från Kalifornien i mitten av april.
     
     -Tekniken stämde inte hundra men jag fick bra stöd från publiken, då flög kulan, säger Wictor som förutom de två 20 metersstötarna hade ytterligare tre godkända mellan 19.73 och 19.88.
     
     Bakom honom gladde Viktor Gardenkrans med sitt nya personbästa 18.50. Att det inte var någon tillfällighet visade han med en näst bästa stöt på 18.38.
     
     Bland damerna fortsatte Fanny Roos raden av 18 meterstävlingar. I dag blev slutresultatet 18.33 som återigen visar den nya nivå hon befinner sig på som kulstöterska.
     
     / Jonas Mellblom

Fyra kast i rad över 70 meter för Daniel Ståhl. Hans tidigare bästa var tre i samma tävling från Diamond League-premiären i Doha i maj.

Fyra kast i rad över 70 meter för Daniel Ståhl. Hans tidigare bästa var tre i samma tävling från Diamond League-premiären i Doha i maj.
Foto: Deca Text & Bild

FGP: Ståhl fyra över 70meter!

JUL
15

Det var teknikgrenarna som dominerade på Påskbergsvallen och allra mest imponerade Daniel Ståhl med en av diskushistoriens bästa serier någonsin: 67.99-68.79-70.78-70.36-70.89-70.37. Resultaten blir ännu mer fantastiska av att serien gjordes i en lätt medvind.
     
     Den drygt tretusenhövdade publiken var med på noterna och jublet ville aldrig sluta varje gång han kastade över 70 meter. Toppresultatet 70.89 är Daniels tredje genom tiderna efter de svenska rekorden i Sollentuna respektive Bottnaryd.
     
     -Jag har aldrig sett Daniel bättre än idag , aldrig sett någon bättre kastning överhuvudtaget säger tränaren Vesteinn Hafsteinsson. Med dagens serie blev Daniel tredje kastare som haft fyra kast över 70 meter i en tävling . Tidigare har Virgilius Alekna och Gerd Kanter haft fyra kast i en tävling över 70 meter.
     
     -Men det var inte i medvind inne på en arena så detta är den bästa serien någonsin, säger Hafsteinsson.
     Daniels huvudkonkurrent Fedrick Dacres förvandlades idag till en statist trots ett så fint resultat 65.24. Trea i tävling kom Simon Pettersson på 6179 och besegrade starka kastare som Martin Kupper och Ola Stunes Isene.
     
     / Jonas Mellblom

Måns Roos slår jättepers i diskus

Måns Roos.

Måns Roos.
Foto: Deca Text & Bild

JUL
15

Folksam GP tävlingarna är nu igång på Påskbergsvallen i Varberg och att det går att kasta långt i diskus visar Mölndals Måns Roos i P17. Han kom till tävlingen med ett pers på 47.23 och ökade under tävlingen detta inte mindre än tre gånger , med 53.18 som bäst. Med detta går han upp på andraplats i sverigestatistiken för pojkar 17år.
     Resultatet visar också att det trots svaga vindar går att kasta riktigt långt i diskus på Påskbergsvallen vilket lovar gott inför kvällens världsklassduell mellan mellan Fedrick Dacres och Daniel Ståhl.
     Under förtävlingarna har också damernas B och C finaler på 800m bjudit på inte mindre än tio nya pers. Snabbast sprang Ängelholms Ellinor Aurell som vann på B-finalen på 2:10.09 vilket var pers med inte mindre än fyra sekunder.
     / Jonas Mellblom

Evelina Erlandsson var felfri t o m 1.80 i finalen vilket gav en delad 6:e plats.
<br/>foto: Adam Stigborn

Evelina Erlandsson var felfri t o m 1.80 i finalen vilket gav en delad 6:e plats.
foto: Adam Stigborn

Universiaden: Tre svenska finalister

JUL
15

Något i skuggan av U23-EM i Gävle gick förra veckan Universiaden (”VM för studenter 25 år eller yngre”) i italienska Neapel. Det var en kalenderkrock som påverkade det svenska deltagandet eftersom målgrupperna överlappade och de som var aktuella för U23-EM prioriterade Gävle.
     Den svenska truppen till Neapel kom till slut att bestå av två manliga och tretton kvinnliga aktiva. Av dessa tog sig tre vidare till final:
     IF Götas Evelina Erlandsson (delad 6:a höjd), Sävedalens Linn Söderholm (9:a 1500m) och Spårvägens Sara Lennman (10:a kula). Dessutom nådde Ullevis Lisa Lilja (200m) och Johanna Holmén Svensson (400m häck) sin resp semirunda.
     Svenska resultaten finns i vår resultatbörs
     / A. Lennart Julin

Längdhopparen Tilde Johansson gör en intressant start i längd inför U20-EM i Borås som börjar på torsdag.

Längdhopparen Tilde Johansson gör en intressant start i längd inför U20-EM i Borås som börjar på torsdag.
Foto: Deca Text & Bild

FGP: ”Vi hoppas på 4000 åskådare”

JUL
15

Ikväll är det premiär för Folksam GP på Påskbergsvallen i Varberg som är ny ort i tävlingsserien i år. Det blir första gången på 39 år som det arrangeras en stor friidrottstävling på orten – senast var 1980 i form av en nordisk femnationslandskamp för kvinnor som Sverige vann. Då kom det 1300 åskådare.
     – Denna gång hoppas vi på fyratusen. Upploppsläktaren som tar tusen personer är slutsåld och sedan har vi ståplats och det ser bra ut på försäljningssidan, säger Ramon Bengtsson som är galaansvarig i arrangerande Varbergs GIF.
     
     Daniel Ståhl är på plats
     Sommarens rekordman och världsetta i diskus Daniel Ståhl (71.86) är på plats och möter världstvåan Fedrick Dacres som också gjort över 70 meter i år. Det betyder att Ricky Bruchs 50 år gamla arenarekord på 61.88 får svårt att överleva.
     En spännande tävling blir det även i längd där Tilde Johansson från grannstaden Falkenberg möter höjdhopparen Erika Kinsey. Tilde har med sina 6.73 redan klarat VM-kvalgränsen 6.70 som Erika har i sikte. De möter bl a sjumetershopparen Brooke Stratton från Australien.
     VM-kvalgräns jagar även Lovisa Lindh på 800 m (2:00.60) där en av motståndarna är Australiens Catriona Bissett som gjort 1:59.87 i år och nyligen vann Universiaden.
     
     Bonus för svenskt rekord
     Alla som sätter svenskt rekord på Påskbergsvallen får del av den rekordpott på 100.000 kr som en sponsor står bakom och det finns flera som har chansen. Daniel Ståhl i diskus är en, Fanny Roos i kula en annan och Angelica Bengtsson i stav en tredje.
     På den udda distansen startar bl a svenska rekordhållaren Johan Rogestedt (2:17.67) och Andreas Almgren som visat fin form i sommar med två lopp under 3:40 på 1500 m.
     Andra i startlistan är färske 7.91-hopparen i längd, Ymers Andreas Carlsson, som jagar åttametersgränsen och nyblivne U23-EM-bronsmedaljören i kula Wictor Petersson. På 200 m möter Moa Hjelmer den svenska statistikettan Lisa Lilja från Ullevi.
     • SVT Play sänder från 18.30. Sammandrag i SVT2 21.45-22.15.
     • Startlistor
     Mer info uppe i högerspalten
     /Jonas Hedman

Vill du återuppleva U23-EM i Gävle?
Se alla fem avsnitt av TV-magasinet

JUL
15


     Med start onsdag kväll förra veckan sändes ett nordiskt TV-magasin, med störst fokus på Sverige, Norge och Danmark, varje dag fram tills sista mästerskapsdagen av U23-EM i Gävle på söndagen.
     Studion var belägen precis i anslutning till Gunder Hägg-stadion, och fick besök av ett flertal friidrottsprofiler. Vi har visat höjdpunkter från de nordiska friidrottarna - med lite extra fokus på medaljörerna; Henrik Larsson, Wictor Petersson, Simon Sundström och danskan Anna Emilie Möller. Dessutom en hel del bakom kulisserna-material!
     I spelaren ovan kan ni se det femte och avslutande avsnittet som sändes i går. Men går ni in på Nordicathletics.tv kan ni nu se alla avsnitt.
     /Gustav Orbring

Våra tre medaljörer i Gävle. 100 m-vinnaren Henrik Larsson flankerad av bronsmedaljörerna Wictor Petersson (kula), t v, och Simon Sundström (3000 m hinder).

Våra tre medaljörer i Gävle. 100 m-vinnaren Henrik Larsson flankerad av bronsmedaljörerna Wictor Petersson (kula), t v, och Simon Sundström (3000 m hinder).
Foto: Deca Text & Bild

U23-EM: Sverige åtta i poängligan

JUL
15

Ett guld, två brons och hela 18 topp-8-placeringar blev Sveriges facit i U23-EM i Gävle vilket innebar tolfte plats i medaljligan och åttonde när det gäller nationspoäng (topp-8). Tre medaljer är just över snittet utslaget över de tolv mästerskap som genomförts sedan premiären 1997 medan antalet topp-8-placeringar är det klart bästa. Tidigare toppnoteringen var 13 från Amsterdam 2001.
     Bakom de tre medaljörerna tog Sverige fem 5:e-platser, en 6:e, fem 7:e och fyra 8:e-platser vilket resulterade i 56.5 poäng. Tre gånger har en högre poäng nåtts – Bydgoszcz 2017 (66), Amsterdam 2001 (62) och Bydgoszcz igen 2003 (58).
     Så både medalj- och poängmässigt var detta vårt fjärde bästa mästerskap trots att några potentiella medaljörer inte var med – Armand Duplantis (stav), Lisa Gunnarsson (stav) samt Felix Svensson och Henrik Larsson (båda 200 m). Uppenbart finns en bra toppbredd i de här viktiga årgångarna på tröskeln till senioråldern.
     – Dessa fyra dagar visar att svensk friidrotts framtid ser ljus ut med bra prestationer i alla grengrupper. Det är även en insats som präglas av en otroligt fin laganda inom truppen där aktiva tar hand om varandra i med och motgång. Det gör det lättare att gå ut och prestera, säger landslagsledaren Jonas Anshelm.
     
     Åtta personliga rekord
     Vädret varierade under de fyra tävlingsdagarna och det var inte alltid förhållanden som innebar förutsättningarna för att prestera på personlig rekordnivå. Men det noterades åtta personbästan av fyra aktiva. Av dessa stod trestegshopparna Emelie Nyman Wänseth och Gustaf Bålström för fem. Emelie satte pers i både kval och final (två gånger) där hon med 13.49 slutade sexa och Gustaf två gånger i kvalet (som bäst 15.80).
     På 3000 m hinder satte Leo Magnusson personligt rekord med en sekund i försöken och tog sig till final där han förbättrade sig med ytterligare sju sekunder till 8:50.55 och slutade sjua. I tiokampen klättrade Andreas Gustafsson till nionde plats efter att ha höjt perset med 41 poäng till 7.511.
     
     "Ett enormt arbete har lagts ner"
     Att det var ett lyckat arrangemang på Gunder Hägg-stadion råder det ingen tvekan om.
     – Svenska Friidrottsförbundet vill tacka den Lokala Organisationskommittén, Gävle kommun och Europeiska Friidrottsförbundet för ett mycket gott samarbete och starkt engagemang som gjort U23-EM till en succé. Det är ett enormt arbete som lagts ner och jag känner djup tacksamhet för det, säger Svenska Friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers.
     Nästa U23-EM arrangeras i Bergen 2021 men redan på torsdag är det ett nytt mästerskap i Sverige då Borås tar emot Europas bästa i 19-årsklassen (U20-EM).
     Alla svenska placeringar i U23-EM i Gävle
     Medaljtablån
     Nationspoängen
     Se alla fem avsnitten av Nordiska magasinet från U23-EM
     /Jonas Hedman

Stabil final av Jakob Gardenkrans som var metern från brons.

Stabil final av Jakob Gardenkrans som var metern från brons.
Foto: Deca Text & Bild

U23-EM: Jakob femma i diskusfinalen

JUL
14

Jakob Gardenkrans följde upp kvalet med att kasta en meter längre i finalen – 57.86 – vilket räckte till en fin femteplats. Detta efter att ha ha gjort ett övertrampskast på en bit över 58 meter som dock inte var så långt att det skulle räckt för att bli fyra. Vann gjorde Sloveniens Kristjan Ceh på 63.82.
     Jakobs femteplats är den näst bästa av en svensk i diskus i U23-EM. 2013 var Daniel Ståhl fyra och 2017 nådde Simon Pettersson femte plats. Båda ingår i samma träningsgrupp som Jakob som leds av Vésteinn Hafsteinsson.
     Mästerskapet var ett fint steg framåt för Jakob som nu gjorde sitt femte och sista junior/ungdomsmästerskap och nådde sin första final.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Sara Christiansson och slutliga fyran Miriam Dattke (3).

Sara Christiansson och slutliga fyran Miriam Dattke (3).
Foto: Deca Text & Bild

U23-EM: Tuff öppning av Sara på 5000

JUL
14

Sävedalens Sara Christiansson hade femte bästa årsbästat av finalisterna med sina 15:45 och gick också ut hårt. Men det blev tufft sista kilometern och hon kom i mål på 15:e plats på 16:13.72.
     Milvinnaren Alina Reh från Tyskland satte upp hög fart och fick bara med sig hindersegrarinnan Anna Emilie Møller från Danmark som skuggade hela vägen.
     Bakom dem bildades en andraklunga med Sara, tyskan Dattke och italienskan Antón. Sara passerade 1000 m på 3:06 och 2000 m på 6:10 men fick på tredje släppa duon och sprang själv fram till slutkilometern.
     3000 m passerade hon på 9:21 men tappade sedan via 12:41 på 4000 m till en slutlig 15:e plats på 16:13.
     Längst fram gällde kampen om segern också vem av Reh och Møller som skulle ta sitt andra guld. Det visade sig bli danskan som blixtrade iväg i en härlig spurt sista 150 meterna och vann med fyra sekunder på 15:07.70. Därmed satte hon inte bara personligt rekord utan slog också Loa Olafssons 41 år gamla nationsrekord med en sekund.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Kaiza Karlén gjorde sitt fjärde junior/ungdomsmästerskap och har varit topp-5 i samtliga.

Kaiza Karlén gjorde sitt fjärde junior/ungdomsmästerskap och har varit topp-5 i samtliga.
Foto: Deca Text & Bild

U23-EM: Kaiza decimetern från brons

JUL
14

Det blev ingen lätt start för Kaiza Karlén i längdfinalen eftersom hon trampade över i de två första hoppen men räddade sig vidare i tredje då hon hoppade 6.21 trots bara tån på plankan. Det var alltså ett hopp som i effektiv hopplängd var runt 6.35.
     Det följdes av 5.96 i fjärde och 6.33 i femte med halva plankan kvar som blev hennes längsta sedan hon åter nått 5.96 i sista.
     Därmed slutade hon femma – bara en decimeter från bronset.
     – Jag är besviken. Jag nådde upp till mitt bästa. Det var tufft att börja med två övertramp men jag bestämde mig för att fixa det. Flyttade tillbaka ansatsen lite och tog mig vidare, säger Kaiza.
     – Men jag fick inte till det och det blev nervöst när jag sedan bara hade ett hopp kvar. Fysiskt hade jag en bra dag men mentalt fungerade det inte. Det är ju medalj som gäller på mästerskap och jag är inte nöjd idag. Men det kommer fler chanser.
     Kaiza har i junior/ungdomsmästerskap nu silver, brons, en fjärde- och en femteplats när hon nu avslutade juniorkarriären.
     Vann gjorde Frankrikes Hilary Kpatcha på 6.73.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Tredje tiokampen för året och tredje personliga rekordet – 7.400, 7.470 och 7.511.

Tredje tiokampen för året och tredje personliga rekordet – 7.400, 7.470 och 7.511.
Foto: Deca Text & Bild

U23-EM: Andreas nia i tiokampen

JUL
14

På avslutande 1500 m i tiokampen hade Andreas Gustafsson vittring på personligt rekord och sjutusenfemhundrapoäng men då behövde han sänka sitt pers på 4:34 med två sekunder.
     Och det lyckades! Andreas nådde målet på 4:31.16 – pers i grenen, personligt rekord sammanlagt med 7.511 p och en slutlig niondeplats.
     – Jag är nöjd! Det var mycket upp och ner. På 100 m gjorde jag mitt livs bästa lopp men det var tyvärr motvind. Kulan var dålig, där vet jag inte vad som hände. Men avslutningen dag ett var helt fantastisk med publiken och stämningen här inne, jag kände verkligen stödet, säger Andreas.
     – Det var härligt att avsluta första dagen bra med 1.94 i höjd och 49.82 på 400 m. Men i dagens första gren 110 m häck orkade jag bara fyra häckar, 400 m-loppet satt nog i. Sedan bra i stav med utomhuspers trots väldigt många hopp och så pers på 1500 m. Det var på tiden att jag slog det, summerar Andreas.
     Suverän vinnare blev Tysklands Niklas Kaul som satte nytt mästerskapsrekord med 8.572 p.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

IFK Lidingös Simon Sundström tog Sveriges andra U23-EM-medalj på 3000 m hinder genom tiderna.

IFK Lidingös Simon Sundström tog Sveriges andra U23-EM-medalj på 3000 m hinder genom tiderna.
Foto: Deca Text & Bild

U23-EM: Brons för Simon Sundström

JUL
14

Lidingös Simon Sundström gjorde ett taktiskt riktigt bra lopp i finalen på 3000 m hinder och ledde in på upploppet där två man spurtade förbi. Men det blev brons på 8:45.82 – barara tre sekunder från det personligar rekordet – och därmed tog Simon Sveriges tredje medalj i detta mästerskap.
     Det blev ett förhållandevis långsamt lopp med 3:01 på första kilometern och andra 3:00 på den andra. I princip alla var med i klungan inklusive Sävedalens Leo Magnusson.
     Simon låg längst fram i andra spår utvändigt de sista två varven och var den som drog upp spurten med 350 meter kvar och ledde in på upploppet.
     Där spurtade tysken Frederik Ruppert och fransmannen Alexis Phelut förbi till 8:44.49 resp 8:45.04 men Simon höll undan där bakom och tog bronset på 8:45.82.
     – Det känns så bra! Jag var väldigt nära guldet men jag är ändå nöjd med brons. Jag är också väldigt nöjd med hur loppet utvecklade sig och hur jag löpte taktiskt, säger Simon.
     Medaljen är Sveriges andra på 3000 m hinder i U23-EM.
     – Loppet kändes bättre än försöken eftersom benen var lättare. Det var ovant att springa ett taktiskt lopp, jag är van att tryck på från start för att göra en bra tid.
     En gång tidigare har en svensk tagit medalj på hinder i U23-EM – 2001 i Amsterdam då Spårvägens Henrik Skoog nådde samma valör.
     En riktigt bra insats stod även Sävedalens Leo Magnusson som slutde sjua. Han satte pers med en sekund i försöken och nu blev det ytterligare sju sekunder bättre – 8:50.55!
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Personligt rekord med 7.511 poäng för Andreas Gustafsson som slutade nia i tiokampen. Bland grenpersen märks 4.60 i stav.

Personligt rekord med 7.511 poäng för Andreas Gustafsson som slutade nia i tiokampen. Bland grenpersen märks 4.60 i stav.
Foto: Deca Text & Bild

U23-EM: Andreas går för sju-å-fem

JUL
14

Tiokampens åttonde gren stav blev ett fint lyft för Andreas Gustafsson där han trots många rivningar till slut klarade 4.60 i sista försöket. Personligt rekord utomhus med två centimeter och årsbästa med 15 (inomhus gjorde han i vintras 4.67).
     Därmed tog han in det han tappade på häck på förmiddagen och är 12 poäng före persserien.
     I spjut blev det ogiltigt i första, 51.04 i andra och 54.20 i tredje – bara en dryg meter från pers. Mot persserien tappade Andreas 20 poäng.
     Inför avslutande 1500 m kl 18.15 är Andreas tia i sammandraget och behöver göra 4:37 för att förbättra sitt personliga rekord på 7.470 poäng.
     – Men målet är att göra 7.500 och då behöver han springa på 4:32.9. Det kan gå och betyder i så fall pers eftersom Andreas bästa tid är 4:34, säger hans tränare Ulrik Mattisson.
     Ny ledare efter spjut är Tysklands Niklas Kaul som där kastade mäktiga 77.36 som gav honom 1002 poäng. Han ligger 17 poäng för Johannes Erm och Kaul är den bättre 1500 m-löparen av de tvåa.
     Ställningen i tiokampen inför avslutande 1500 m
     /Jonas Hedman

Kaiza Karlén är redo för sin fjärde och sista mästerskapsfinal som junior.

Kaiza Karlén är redo för sin fjärde och sista mästerskapsfinal som junior.
Foto: Jonas Hedman

U23-EM: Blir det medalj i längd ikväll?

JUL
14

Två gånger har IF Götas Kaiza Karlén tagit medalj i junior/ungdomsmästerskap – silver i UVM 2015 och brons i U20-EM 2017. Blir det en tredje i U23-EM i Gävle ikväll?
     – Känslan är bra, jättebra! Jag är lite nervös för jag har satsat på det här länge och jag vet att jag kan hoppa långt när det stämmer och då kan jag blanda mig i medaljstriden. Jag vill verkligen få ut det jag har i kroppen, säger Kaiza.
     – Det handlar om att tro på sig själv, dessutom har jag gjort det här förut. Skillnaden är att nu har jag pojkvän, släkt och vänner på plats som hejar. Tidigare har det ”bara” varit mamma men nu är det fler.
     Kaiza har i sommar förbättrat sitt personliga rekord med åtta centimeter till 6.45 plus ett medvindshopp på 6.55 och är rankad sjua på årsbästa bland finalisterna.
     Finalen börjar 16.45.
     Startlistan
     
     Fler medaljmöjligheter
     Lidingös Simon Sundström springer final på 3000 m hinder och Sävedalens Sara Christiansson är med i direktfinalen på 5000 m. Båda har medaljchans. Kapacitet för medalj har även diskuskastaren Jakob Gardenkrans om han får allt att stämma, han var fyra i kvalet.
     /Jonas Hedman

Se nordiska U23-EM-magasinet

JUL
14


     
     I dag är det dags för det femte och sista avsnittet av det nordiska U23-EM-magasinet. Vi har flera gäster i studion: SVT-kommentatorn Jacob Hård ger sin syn på mästerskapet - liksom den norske presidenten för europeiska friidrottsförbundet; Svein Arne Hansen.
     Dessutom ger Andreas Kramer och Suldan Hassan sina tankar om sitt mästerskap. Andreas slogs olyckligt ut i försöken på 800m, Suldan slutade femma i 5000m-finalen.
     Och vi fokuserar inte minst på dansk guldglädje i form av Anna Emilie Möller som satte nytt mästerskapsrekord på 3000m hinder.
     /Gustav Orbring

U23-EM: Tufft för stafettlagen

JUL
14

Manliga 4x100-laget var sjua på 40.39 i det första av två heat och blev elva i sammandraget. För final krävdes 40.05 för att gå vidare på tid. I laget sprang Max Hrelja, Marcus Torneé, Joel Bengtsson och Anders Pihblad. Både individuella ettan Henrik Larsson (sliten) och åttan Austin Hamilton (skadad) saknades.
     Resultaten
     Även det kvinnliga laget slutade elva i sammandraget sedan man kommit i mål som sexa i första försöksheatet på 45.17. Fyra tiondelar fattades för final och i laget sprang Claudia Payton, Emma Jansson, Amanda Hansson och Maja Almgren.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

U23-EM: Andreas tolva inför stav

JUL
14

I tiokampen inledde Faluns Andreas Gustafsson andra dagen med 14.97 på 110 m häck i nollvind och 38.72 i diskus. På häck tappade han fyra tiondelar jämfört med sin persserie på 7.470 poäng och gick lite plus i diskus (en meter).
     Efter sju grenar är han tolva på 5.333 poäng och har 183 upp till åttondeplatsen. I topp ligger Estlands Johannes Erm med 6.176 som efter 14.33 på häck och 43.24 i diskus utökat sin ledning i sammandraget till 283 p.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Ojämn fart och en snabb slutkilometer på 2:33.2 resulterade i en femteplats på 5000 m för Suldan Hassan som var 2.5 sekunder från medalj.

Ojämn fart och en snabb slutkilometer på 2:33.2 resulterade i en femteplats på 5000 m för Suldan Hassan som var 2.5 sekunder från medalj.
Foto: Deca Text & Bild

U23-EM: Femteplats för Suldan

JUL
13

Det blev en tät och spännande direktfinal på 5000 m där Ullevis Suldan Hassan var med längst fram under de sista 1600 meterna. Efter en långsam inledning med 3:14 på första kilometern skruvades farten upp med 2:45 på den tredje (3000 m på 8:55). Suldan låg ibland i den främre delen av den 24 man stora klungan, ett tag sist men var uppe som tvåa efter 3400 meter.
     Ut på sista varvet handlade det om sex man av vilka 10 000 m-vinnaren Jimmy Gressier och Suldan var två. Den starke Gressier tog position snett utanför ledaren med 200 meter kvar samtidigt som Suldan tappade några meter och upploppet blev en strid mellan fyra man sedan svensken släppt.
     Gressier var obeveklig och vann med en halvsekund på 14:16.55 före landsmannen Hugo Hay medan Suldan kom i mål som femma på 14:19.96 efter 59.2 på slutvarvet (sista 800m 2:01.0).
     – Jag kom hit för att ta medalj men idag gick det inte. Det blev som fartlek som jag inte är så van vid, men jag trodde att jag skulle ha en bra chans på slutet men orkade inte, säger Suldan.
     Hans kilometrar: 3:16 - 2:55 - 2:45 - 2:51 och 2:33 i den vilda spurten.
     Spårvägens Emil Danielsson hängde med klungan i knappt 3000 meter och nådde målet som 22:a på 15:06.67.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Britten Shemar Boldizsar vann 200 m-finalen på 20.89 och Kasper Kadestål var inte mer än 15 hundradelar från medalj.

Britten Shemar Boldizsar vann 200 m-finalen på 20.89 och Kasper Kadestål var inte mer än 15 hundradelar från medalj.
Foto: Deca Text & Bild

U23-EM: Kasper inte långt från medalj

JUL
13

MAI:s Kasper Kadestål hade lottats till bana åtta i 200 m-finalen och var bra med genom kurvan, tappade lite mark på upploppet och var i mål inte mer än 15 hundradelar från bronset på 21.24. Det innebar sjundeplats i nollvind där avståndet till det färska personliga rekordet var lika litet och tiden densamma som i semin två timmar tidigare.
     Bra insats av Kasper som nu gjorde sitt fjärde junior/ungdomsmästerskap efter silver i ungdoms-EM 2016 och semifinal på JEM 2017 och JVM 2018.
     Vann gjorde britten Shemar Boldizsar som med 20.89 var 0.15 före Belgiens Kobe Vlemnickx.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

U23-EM: Andreas på väg mot pers

JUL
13

Andreas Gustafsson avslutade tiokampens första dag med ett inspirerat 400 m-lopp som slutade på 49.82. Därmed övernattar han som elva på 3.841 poäng och ligger sju poäng före sin persserie från Uppsala för en månad sedan (7.470).
     Dagen kan sammanfattas med att Andreas gick lika med persserien på 100 m (11.19) och i längd (7.08), tappade en meter i kula (12.17) och och gick plus i höjd (1.94) och 400 m (49.82).
     Under söndagen avslutas tiokampen med de avslutande fem grenarna och ett personligt rekord är definitivt inom räckhåll.
     Leder gör Estlands Johannes Erm på 4.513 före Tysklands manuel Eitel. 4.263.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Årsbästa med sex centimeter för Maja Nilsson.

Årsbästa med sex centimeter för Maja Nilsson.
Foto: Deca Text & Bild

U23-EM: Maja sjua i höjdfinalen

JUL
13

Alla tre svenskorna tog sig till final och bäst lyckades Örgrytes Maja Nilsson som förbättrade sitt årsbästa med sex centimeter och slutade sjua på 1.85. Detta sedan 1.89 blev för högt denna dag. Bäst när det gäller vilket vi sett prov på i flera tidigare junior/ungdomsmästerskap. Detta var Majas fjärde mästerskap där facit är guld i UEM 2016, brons i U20-EM 2017, sjundeplats i JVM 2019 och nu alltså en ny sjundeplats.
     Bianca Salming gjorde sin nionde grenstart på tre dagar och tog 1.75 och 1.80 i första innan 1.85 blev för högt. Det innebar en delad åttonde plats vilket kan jämföras med den sjätteplats hon tog på U20-EM för två år sedan då hon också kombinerade sjukamp och höjd.
     För Louise Ekman blev slutplaceringen som nr 14 sedan hon tagit 1.75 i första men inte mäktat med 1.80.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Ullevis Gustaf Bålström satte dubbla personliga rekord i trestegskvalet och var till slut bara tio centimeter från final i mästerskapsdebuten.

Ullevis Gustaf Bålström satte dubbla personliga rekord i trestegskvalet och var till slut bara tio centimeter från final i mästerskapsdebuten.
Foto: Jonas Hedman

U23-EM: Dubbla pers för Gustaf

JUL
13

I den kvinnliga trestegstävlingen satte Emelie Nyman Wänseth ett personligt rekord i kvalet och två i finalen. I manliga kvalet satte Ullevis Gustaf Bålström två i kvalet – 15.68 i första och 15.80 i tredje – och var bara tio centimeter från final! Vilken mästerskapsdebut av Gustaf Bålström.
     – Övertrampshoppet var nog det längsta. Jättekul att tävla här. All träning har varit upplagd för att gå till final och det känns som att det finns mer i kroppen, jag får hoppas att det kommer senare i sommar, säger Gustaf som har Pierre Andersson och Peter Liberg som tränare.
     Den elektroniska resultattavlan på innerplan gick sönder och byttes ut mot en manuell under tävlingen och 15.80-hoppet kom inledningsvis inte in i systemet där det stod kryss. Men det rättades till.
     – Bra publikstöd och tävlingen ger mersmak, det här är bara början. Jag har hoppat tresteg sedan jag var tretton år men det är egentligen bara sedan vintern 2018 som jag satsat seriöst.
     15.90 krävdes för final i ett kval där Turkiets Necati Er hoppade längst av alla med nationsrekordet 17.05.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

U23-EM: Kasper i final på 200 m

JUL
13

MAI:s Kasper Kadestål har imponerat i sommar och förbättrade för två veckor sedan sitt personliga rekord till 21.09. Efter 21.12 i försöken igår kom 21.24 i semifinalen idag där han sprang i mål som tvåa och gick till final på placering.
     – Jag var skadad i vintras men målet var final här i Gävle och nu är jag där, säger Kasper som springer final ikväll kl 19.55.
     Örebros Anders Pihlblad tog sig vidare på tid från försöken och lottades till den svåra bana ett i semin. Utifrån förutsättningarna gjorde han ett bra lopp och slutade sjua på 21.69 i -1.2 i den första semin.
     – Det var inte helt lätt på innerbanan men jag är rätt nöjd med loppet. Underbart att få representera Sverige i ett mästerskap och inför en så härlig publik, säger Anders som blev 19:e totalt.
     100 m-vinnaren Henrik Larsson avstod start eftersom han kände sig sliten efter alla lopp och inte ville riskera skada.
     I den kvinnliga semifinalen hade Ymers Emelie Rantzow lottats till bana två och hängde med täten genom första kurvan. På upploppet föll hon tillbaka lite och slutade sexa på 24.42 i -1.1. Det var tre tiondelar långsammare än i gårdagens försök och räckte till 14:e plats totalt. Snabbast var Lettlands Sindija Buksa med 2339 och för final krävdes 24.05.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Lika i två grenar, minus i en och plus i två – så kan man sammanfatta Andreas Gustafssons första dag i tiokampen.

Lika i två grenar, minus i en och plus i två – så kan man sammanfatta Andreas Gustafssons första dag i tiokampen.
Foto: Deca Text & Bild

U23-EM: Årsbästa i höjd av Andreas

JUL
13

Den fina starten av tiokampen fortsatte för Andreas Gustafsson som i fjärde grenen höjd förbättrade sitt årsbästa två gånger – 1.91 och 1.94 med ordentlig darr – innan 1.97 blev för högt. I sammandraget tappade Andreas en placering till 14:e. Leder gör Estlands Johannes Erm på 3.575 som var delad etta i höj dmed 2.05. Tvåa, fem poäng efter, ligger Tysklands Manuel Eitel.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

26:a i årsstatistiken och 13:e i U23-EM – Minna Svärd gick klart plus jämfört med sin ranking.

26:a i årsstatistiken och 13:e i U23-EM – Minna Svärd gick klart plus jämfört med sin ranking.
Foto: Deca Text & Bild

U23-EM: Minna spände bågen

JUL
13

I 400 m-försöken igår snuddade IF Götas Minna Svärd med 59.21 vid sitt årsbästa och tog sig till semifinal. Där spände hon bågen ute på sin ytterbana och var med täten i halva loppet innan hon tappade och till slut blev åtta på 59.74.
     – Jag är inte jättenöjd med loppet men gjorde vad jag kunde. Det kändes bra i 200 meter men sedan blev jag trött, säger Minna som alltså tog sig till semifinal i sitt första mästerskap.
     Snabbast av alla var Italiens Rebecca Sartori på personliga rekordet 56.89. För final krävdes 58.02.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Jakob Gardenkrans till final i diskus med det fjärde bästa resultatet.

Jakob Gardenkrans till final i diskus med det fjärde bästa resultatet.
Foto: Deca Text & Bild

U23-EM: Femte gången gillt för Jakob

JUL
13

Diskuskvalet på Gunder Hägg-stadion innehöll 24 man och det var bara tre som kastade längre än Athletics 24Sevens Jakob Gardenkrans. 56.85 i första omgången tog honom till final. Detta är femte gången han representerar Sverige i junior/ungdomsmästerskap och han är nu för första gången i final!
     – Jättekul! Jag har flickvän, släkt och vänner från Växjö här som hejar och eftersom det bara var diskus som pågick på arenan under kvalet så hade vi ett riktigt bra publikstöd, säger Jakob som fick genomföra kvalet i vindstilla och utan hjälp av bärande motvind.
     Jakob satte årsbästa med 59.50 förra veckan och är laddad inför finalen imorgon.
     – Jag och min tränare Vésteinn Hafsteinsson har fokuserat på några specifika saker de senaste veckorna och det känns som att det har fallit på plats. Jag känner mig redo att kasta lång imorgon, säger Jakob som är rankad åtta på årsbästa i diskustävlingen.
     Längst av alla i kvalet kastade Tysklands Clemens Prüder med 61.20.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Se lördagens U23-EM-magasin

JUL
13


     Se allt om Henrik Larssons guld på 100m. Och i studion har vi bronsmedaljören Wictor Petersson. Det och mycket mer i nordiska U23-EM-magasinet.
     /Gustav Orbring

Har tävlat klart i U23-EM.

Har tävlat klart i U23-EM.
Foto: Deca Text & Bild

U23-EM: Henrik Larsson avstår 200 m

JUL
13

Söndagens 100 m-vinnare på U23-EM i Gävle, IF Götas Henrik Larsson, sprang även 200 m-försöken igår men avstår lördagens semifinal.
     – Han är sliten efter tre tuffa 100 m-lopp men inte skadad och avstår vidare tävlande för att inte riskera något för resten av säsongen som är lång. Han är väldigt nöjd med sitt mästerskap, säger landslagsledaren Jonas Anshelm.
     Nästa tävling blir Lag-EM i polska Bydgoszcz 9–11 augusti om han blir uttagen.
     /Jonas Hedman

På söndag gör Kaiza Karlén sin fjärde mästerskapsfinal i junior/ungdomssammanhang.

På söndag gör Kaiza Karlén sin fjärde mästerskapsfinal i junior/ungdomssammanhang.
Foto: Deca Text & Bild

U23-EM: Kaiza Karlén till final

JUL
13

Trots till synes utmärkta förhållanden var det svårhoppat i längdkvalet där 6.40 var satt som kvalgräns men där 6.06 kom att räcka.
     IF Götas Kaiza Karlén hade 6.00 i första, 6.17 i andra och övertramp i tredje. Med det blev hon nia totalt i kvalet och hoppar final imorgon söndag.
     – Det är klart att jag ville hoppa längre men nu är jag i final. Jättekul att tävla på hemmaplan och jag ser verkligen fram mot finalen, säger Kaiza.
     Hässelbys Amanda Hansson hade inte något flyt med marginalerna där hon efter hårfint övertramp i första fick till en perfekt i andra och landade på 6.01. I sista gjorde hon ett säkerhetshopp med upphopp någon decimeter före plankan och gav alltså bort närmare trettio centimeter i ett hopp som mättes till 5.92.
     Därmed blev hon 15:e i kvalet och missade finalen med blott fem centimeter.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

7.06 i längd är nytt årsbästa och bara elva centimeter från personligt rekord.

7.06 i längd är nytt årsbästa och bara elva centimeter från personligt rekord.
Foto: Deca Text & Bild

U23-EM: Fortsatt stabilt för Andreas

JUL
13

I tiokampens andra gren hade Andreas Gustafsson ogiltigt i första följt av 7.08 och 7.05. Det innebar nytt årsbästa, bara elva centimeter från det personliga rekordet. Bäst lyckades Estlands Johannes Erm med lysande 7.97, en enda centimeter från personbästa, och han leder också totalt på 1.975 poäng. Andreas har 1.652 p och ligger kvar på 13:e plats. Närmast väntar kula.
     Resultat längd
     I tredje grenen kula samlade Andreas sina tre stötar kring tolv meter med 12.17 i topp. Det var en knapp meter från det färska personliga rekordet och gav 18:e plats när båda grupperna summerats. I sammandraget tappade han två placeringar till 15:e.
     Ställningen efter kula
     /Jonas Hedman

Det var inte mycket som fattades för att Simon Wiklund skulle tangera sitt personliga rekord som var vad som krävdes för final.

Det var inte mycket som fattades för att Simon Wiklund skulle tangera sitt personliga rekord som var vad som krävdes för final.
Foto: Deca Text & Bild

U23-EM: Simon 13:e i höjdkvalet

JUL
13

Manliga höjdkvalet innehöll Simon Wiklund från IK Wilske i Västergötland. Han tog fyra raka höjder i första försöket där 2.12 kom med lätt darr inför en entusiastisk publik i första kurvan på Gunder Hägg-stadion.
     På personliga rekordhöjden 2.16 hade han dock inte marginalerna med sig och ribban föll tre gånger. 2.16 var just den höjden han behövt för att ta sig vidare.
     – Det är surt att bli närmast utanför de tolv finalisterna. Det kändes som att 2.16 fanns i kroppen, men det gick inte idag. Men jag har ju chansen på U23-EM i Bergen om två år, då hoppas jag på lägre temperatur, regn och ett bättre resultat, säger Simon och ler.
     Han var delad 19:e i europastatistiken inför tävlingen och blev delad trettonde.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

U23-EM: Bra inledning av Andreas

JUL
13

Ett underbart sommarväder råder i Gävle där termometern på Gunder Hägg-stadion visar 22 grader. Detta kombinerat med sol och bara några få molnslöjor på en i övrigt klarblå himmel.
     Först ut av svenskarna på lördagsförmiddagen var Faluns tiokampare Andreas Gustafsson som noterde 11.19 i en motvind på 1.1 m/s. Det kan jämföras med hans årsbästa 11.12 och personbästa 11.06.
     – Det kändes som en bra start även om vi hade lite oflyt med vinden, säger Andreas som noterade att det blåst +1.9 i det efterföljande loppet.
     Hans personliga rekord i tiokamp är 7.470 poäng noterat i Uppsala för en månad vilket placerar Andreas på 15:e plats i årsstatistiken bland Europas 22-årsjuniorer. Det finns helt klart förutsättningar att förbättra perset eftersom det är fina förhållanden på Gunder Hägg-stadion.
     Snabbast av alla var Tysklands Manuel Eitel med 10.42. Andreas ligger på 13:e plats i sammandraget.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

29 centimeter var allt som fattades för en finalplats för Carolin Näslund.

29 centimeter var allt som fattades för en finalplats för Carolin Näslund.
Foto: Deca Text & Bild

U23-EM: Nära för Carolin i spjutkvalet

JUL
13

IF Götas Carolin Näslund inledde spjutkvalet i Gävle med 47.97 och ökade till 50.59 i andra innan tredje blev misslyckat och hon valde att gå över linjen. Det innebar en niondeplats i den första kvalgruppen.
     Det blev en spännande väntan och när andra gruppen kastat klart fattades bara 29 centimeter till final för Carolin som blev trettonde. Längst av alla kastade Tysklands Annika Fuchs med 61.06.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Foto: Deca Text & Bild

GULDMEDALJÖREN HENRIK LARSSON

JUL
13

En rakt igenom suverän insats av IF Götas Henrik Larsson på 100 m resulterade i Sveriges första medalj i U23-EM i Gävle. Några timmar senare tog Malmö AI:s Wictor Petersson brons i kula.
     Mer om Henriks guldlopp
     Wictors bronstävling
     /Jonas Hedman

Senaste veckan
Veckan 13.7 - 20.7

GULDJUBLET: Se scenerna från Borås
när Tilde tog hem U20-EM-finalen

Falkenbergs Tilde Johansson vann guld på 100m ...

U20-EM: GULD FÖR TILDE
Falkenbergs Tilde Johansson infriade förväntningar...

Följ U20-EM i Borås via friidrott.se
Nio svenskar tävlar under eftermiddagen-kvällen i ...

Kramer snuddade vid svenskt rekord
I Diamond League-galan i London var Andreas Kramer...

U20-EM: Axelina snuddade vid final
I tjejernas kulkval på Ryavallen stod Hässelbys Ax...

U20-EM: Tilde enkelt till final
Ett enda hopp var vad Falkenbergs Tilde Johansson ...

Följ U20-EM i Borås via friidrott.se
Sex svenskar tävlar under förmiddagspasset på Ryav...

På TV i eftermiddag: London med Angelica, Michaela och Andreas
Londons OS-stadion bjuder på Diamond League-tävlan...

U20-EM: Caisa-Marie dagens svensk
Den kvinnliga diskusfinalen innehöll tre svenskor ...

Följ diskusfinalen med tre svenskor
Hälles Daniella Persson, Upsalas Caisa-Marie Lindf...

U20-EM: Sex av sju vidare och fyra nya personliga rekord
Under fredagsförmiddagen tog sig sex av sju svensk...

U20-EM: Tilde näst snabbast
Falkenbergs Tilde Johanssons första start i Borås ...

U20-EM: Finalklart för Gabriella
Helsingborgs Gabriella Jönsson tog 3.70 och 3.90 i...

U20-EM: Omar Nuur är i final
Växjös Omar Nuur gjorde ett strålande lopp i försö...

Följ U20-EM i Borås via friidrott.se
En intensiv svenskdag väntar under fredagsförmidda...

U20-EM: Dubbla pers av Klara
Första dagen av U20-EM på Ryavallen i Borås ge...

U20-EM: Lovisa vidare efter pers
På Ryavallen i Borås gjorde Hässelbys Lovisa Bivst...

U20-EM: Följ svenskarna i Borås
Fyra svenskar tävlar under torsdagens eftermiddags...

U20-EM: Alla diskustjejerna till final
På förmiddagspasset på U20-EM i Borås var Eslövs E...

Följ U20-EM i Borås via friidrott.se
Elva svenskar tävlar under förmiddagspasset på U20...

Napoleon snuddade vid VM-gränsen
I onsdags kväll sattes det nytt svenskt årsbästa p...

Bakom kulisserna: Så laddar
landslaget inför U20-EM i Borås

Friidrottskanalen var på plats på Hindesgården...

Färgstark invigning av U20-EM i Borås
49 nationer är representerade på U20-EM i Borås oc...

Skön lagkänsla på U20-EM i Borås
Att gemenskapen och lagkänslan är en viktig faktor...

U20-EM: Carl och Tilde är laddade
Dan före dan var två svenska medaljhopp några av d...

Dags för nytt EM på svensk mark
Tre dagar efter U23-EM i Gävle invigs på onsdag kv...

Mattias ny över 70 i slägga
Förste svenske 70m-kastare i slägga blev Thommie S...

Michel Tornéus avslutar karriären
Idag meddelade vår främste manlige längdhoppare ge...

Till minne av Anders Faager
Under midsommarhelgen nåddes vi av beskedet att An...

FGP: Lovisas bästa på två år
Lovisa Lindh närmar sig toppformen på 800meter. I ...

FGP: Tilde 6.65 i motvind!
De drygt tretusen åskådarna på Påskbergsvallen fic...

FGP: Wictors näst bästa , 20.56
Tre dagar efter Junior-EM bronset nådde Wictor Pet...

FGP: Ståhl fyra över 70meter!

Det var teknikgrenarna som dominerade på Påskbergs...

Måns Roos slår jättepers i diskus
Folksam GP tävlingarna är nu igång på Påskbergsval...

Universiaden: Tre svenska finalister
Något i skuggan av U23-EM i Gävle gick förra vecka...

FGP: ”Vi hoppas på 4000 åskådare”
Ikväll är det premiär för Folksam GP på Påskbergsv...

Vill du återuppleva U23-EM i Gävle?
Se alla fem avsnitt av TV-magasinet

Med start onsdag kväll förra veckan sändes ett n...

U23-EM: Sverige åtta i poängligan
Ett guld, två brons och hela 18 topp-8-placeringar...

U23-EM: Jakob femma i diskusfinalen
Jakob Gardenkrans följde upp kvalet med att kasta ...

U23-EM: Tuff öppning av Sara på 5000
Sävedalens Sara Christiansson hade femte bästa års...

U23-EM: Kaiza decimetern från brons
Det blev ingen lätt start för Kaiza Karlén i längd...

U23-EM: Andreas nia i tiokampen
På avslutande 1500 m i tiokampen hade Andreas Gust...

U23-EM: Brons för Simon Sundström
Lidingös Simon Sundström gjorde ett taktiskt rikti...

U23-EM: Andreas går för sju-å-fem
Tiokampens åttonde gren stav blev ett fint lyft fö...

U23-EM: Blir det medalj i längd ikväll?
Två gånger har IF Götas Kaiza Karlén tagit medalj ...

Se nordiska U23-EM-magasinet
I dag är det dags för det femte och sista avsn...

U23-EM: Tufft för stafettlagen
Manliga 4x100-laget var sjua på 40.39 i det första...

U23-EM: Andreas tolva inför stav
I tiokampen inledde Faluns Andreas Gustafsson andr...

U23-EM: Femteplats för Suldan
Det blev en tät och spännande direktfinal på 5000 ...

U23-EM: Kasper inte långt från medalj
MAI:s Kasper Kadestål hade lottats till bana åtta ...

U23-EM: Andreas på väg mot pers
Andreas Gustafsson avslutade tiokampens första dag...

U23-EM: Maja sjua i höjdfinalen
Alla tre svenskorna tog sig till final och bäst ly...

U23-EM: Dubbla pers för Gustaf
I den kvinnliga trestegstävlingen satte Emelie Nym...

U23-EM: Kasper i final på 200 m
MAI:s Kasper Kadestål har imponerat i sommar och f...

U23-EM: Årsbästa i höjd av Andreas
Den fina starten av tiokampen fortsatte för Andrea...

U23-EM: Minna spände bågen
I 400 m-försöken igår snuddade IF Götas Minna Svär...

U23-EM: Femte gången gillt för Jakob
Diskuskvalet på Gunder Hägg-stadion innehöll 24 ma...

Se lördagens U23-EM-magasin
Se allt om Henrik Larssons guld på 100m. Och i s...

U23-EM: Henrik Larsson avstår 200 m
Söndagens 100 m-vinnare på U23-EM i Gävle, IF Göta...

U23-EM: Kaiza Karlén till final
Trots till synes utmärkta förhållanden var det svå...

U23-EM: Fortsatt stabilt för Andreas
I tiokampens andra gren hade Andreas Gustafsson og...

U23-EM: Simon 13:e i höjdkvalet
Manliga höjdkvalet innehöll Simon Wiklund från IK ...

U23-EM: Bra inledning av Andreas
Ett underbart sommarväder råder i Gävle där termom...

U23-EM: Nära för Carolin i spjutkvalet
IF Götas Carolin Näslund inledde spjutkvalet i Gäv...

GULDMEDALJÖREN HENRIK LARSSON
En rakt igenom suverän insats av IF Götas Henrik L...

Förra veckan
Veckan 6.7 - 13.7

U23-EM: Femteplats för Suldan
U23-EM: Kasper inte långt från medalj
U23-EM: Andreas på väg mot pers
U23-EM: Maja sjua i höjdfinalen
U23-EM: Dubbla pers för Gustaf
U23-EM: Kasper i final på 200 m
U23-EM: Årsbästa i höjd av Andreas
U23-EM: Minna spände bågen
U23-EM: Femte gången gillt för Jakob
Se lördagens U23-EM-magasin
U23-EM: Henrik Larsson avstår 200 m
U23-EM: Kaiza Karlén till final
U23-EM: Fortsatt stabilt för Andreas
U23-EM: Simon 13:e i höjdkvalet
U23-EM: Bra inledning av Andreas
U23-EM: Nära för Carolin i spjutkvalet
GULDMEDALJÖREN HENRIK LARSSON
Mondo tvåa i Monaco
U23-EM: BRONS FÖR WICTOR
U23-EM: Dubbla pers för Emelie som snuddade vid medalj
U23-EM: Vanessa metern från medalj
U23-EM: Fyra svenskar till 200-semi
U23-EM: Bianca sjua i sjukampen
U23-EM: Grete Ahlberg 5:a
U23-EM: Max åtta i häckfinalen
U23-EM: GULD FÖR HENRIK LARSSON
U23-EM: Simon och Leo till final
U23-EM: Max Hrelja är i final
U23-EM: Personbästa av Bianca
Se fredagens Nordiska U23-EM-magasin
På TV i kväll från 19.35:
Monaco med Mondo & Erika

U23-EM: Tre svenskor till höjdfinal
U23-EM: Kramer missade finalen
U23-EM: Svårt i blöt längdtävling
U23-EM: Minna Svärd till semi
U23-EM: Efter en bra inledningsdag väntar en fullmatad fredag i Gävle
U23-EM: Bianca övernattar som åtta
U23-EM: Personligt rekord i första hoppet – finalklar
U23-EM: Henrik och Austin i final
U23-EM: Bianca 25 p från silverplats
U23-EM: Dubbla semiplatser på häck
U23-EM: Sååå nära för Amanda
U23-EM: Vanessa Kamga är i final
U23-EM: Wictor kvalade direkt
U23-EM: Fullmatat kvällsprogram
Nordiska U23-EM-magasinet torsdag
U23-EM: Alla svenskar vidare i Gävle
U23-EM: Claudia till semifinal
U23-EM: Henrik och Austin till semi
U23-EM: Grete första finalist
Se U23-EM via EA:s webbsändning
U23-EM: Bra start av Bianca Salming
U23-EM: Lovisa och Bianca först ut
U23-EM: Flaggparad på Stortorget
Se nordiska magasinet
inför U23-EM i Gävle

U23-EM: Svenska tidsprogrammet
Luzern: Lovisa nytt årsbästa
U23-EM i Gävle: Lugnet före stormen
Székesfehérvár: Nya styrkebesked från Daniel och Fanny
Vägen till Gävle och U23-EM
På TV i kväll: Luzern
"Testtävla" under U20-EM i Borås?
Truppen till U20-EM i Borås fulltalig
Universiaden pågår för fullt
Nordisk satsning på webb-TV under
U23-EM - så följer du magasinet

Elov Olsson bärgade guldet på SM
100 km - ny tvåa genom tiderna

Europacupen 10000m:
Robel pers - Charlotta nästpers

Lag-EM mångkamp: Tre nya pers!
I kväll: Europacupen 10000m

Två veckor sedan
Veckan 29.6 - 6.7

Europacupen 10000m:
Robel pers - Charlotta nästpers

Lag-EM mångkamp: Tre nya pers!
I kväll: Europacupen 10000m
Lag-EM mångkamp i halvtid:
Laget 4:a - Fredrik 2:a

Lausanne: Duplantis eller Kendricks?
Svaret blev Lisek!

Lausanne:
Ny stark tredjeplats för Fanny!

Lag-EM mångkamp:
Sverige tävlar fredag-lördag

På TV i kväll: 4 x Sverige i Lausanne
SM 100km i Ljungskile i helgen
Diamond League:
Vilka svenskar har chans på final?

Förbundsstyrelsen följer Riksidrottsnämndens syn på avstängningstid
NIU i Uddevalla söker instruktör
Nytt omslag för smfriidrott.com
FGP: Nytt 1500 m-pers av Almgren
FGP: Personbästa av Marcus Tornée
Världsklass av Tilde och Daniel i Folksam GP i Karlstad
FGP: Fjärde raka för Ståhl
FGP: Nytt rekord av Tilde Johansson
FGP: Seger för Maja Rogemyr
7.91 och 7.99w av Andreas Carlsson
FGP: Pers för Felix i motvinden
Tilde Johansson klar för VM
12 uttagna till EYOF i juli
Efter VU-spelen: Truppen till
U20-EM fylls på med flera namn

Folksam GP:
Bäddat för friidrottsfest i solstaden

16:00: Presskonferens Karlstad GP
Truppen till U23-EM fulltalig:
”Vi har flera medaljkandidater”

Repriser Världsungdomsspelen ute
Diamond League: Seger för Mondo
Följ Mondo & Erika i Diamond League
Caisa-Marie tvåa genom tiderna
På TV i kväll: DL med Mondo & Erika
09:30: Världsungdomsspelen på Ullevi
Svenskt rekord av Daniel Ståhl
Tilde tangerade juniorrekordet och
klarade VM-kvalgränsen i VU-spelen

Live: Världsungdomsspelen på Ullevi