Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Torsdag 8 december 2016

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Lydia Sundin blir nästa års Kranskulla i Vasaloppet.

Lydia Sundin blir nästa års Kranskulla i Vasaloppet.
Foto: Vasaloppet

Diskuskasterskan blir kranskulla

DEC
07

Att vara kranskulla under Vasaloppet är något som väldigt många unga tjejer i Dalarna drömmer om. För IFK Moras Lydia Sundin är drömmen nu verklighet. Första söndagen i mars nästa år ska hon ta emot segraren i det klassiska skidloppet vid målet i Mora.
     – Det är jättehäftigt! Först förstod jag inte riktigt, det tog ett tag att smälta det hela, att jag skulle bli kranskulla, säger den 22-åriga diskuskasterskan.
     Etta av kraven för att kunna bli utsedd till kranskulla är att man är aktiv i någon av Vasaloppets ägarföreningar, IFK Mora och Sälens IF, dock behöver man inte vara skidåkerska. Det händer att det är fotbollsspelare eller gymnaster som blir valda, men det är ovanligt.
     Lydia Sundin är 22 år gammal och en av landets bästa diskuskasterskor. I somras gjorde hon debut i juniorlandslaget och kom fyra på SM i Sollentuna, och det tror hon är en av anledningarna till att Vasaloppet valde just henne till kranskulla.
     – I år har det gått ganska bra för mig, och det var nog något som gjorde mig till ett alternativ. Sen går de väldigt mycket på hur man är som person, de hör sig för om vem man är, så det är kul, skrattar Lydia som beskriver sig själv som en glad och positiv person som kan bjuda på sig själv.
     
     ”En chock”
     
Beskedet tog Lydia emot i början av november, och hon beskriver det som en chock.
     – Jag förstod inte riktigt att jag skulle bli kranskulla. Det är en sådan rolig grej att bli när man är medlem i någon av de här klubbarna.
     Trots att hon inte är skidåkare så har hon en lång relation till Vasaloppet. Under många år har hon arbetat som funktionär på loppet, och hon berättar att loppet, eller loppen som det faktiskt handlar om i dag, är något som berör alla i Mora under en intensiv vecka i början av mars varje år.
     – Det är väldigt mycket fart och så i lilla Mora. Det är en rolig grej!
     Som så många andra unga tjejer i Mora har Lydia drömt om att få det ärofyllda uppdraget. Hon och hennes lillasyster brukade prata om att få stå där och vänta in segraren med kransen i famnen.
     – Vi var väl lite så att vi tyckte att det skulle vara väldigt häftigt om man blev kranskulla någon gång, men sen började man bli lite för gammal för det. Jag trodde att det var 20-åringar som blev valda och att det därför var lite sent för mig, så det är ju jättehäftigt att få bli det när man ändå haft de tankarna, medger hon.
     Nu stundar några månades förberedelser. Lydia tänker höra sig för med tidigare kranskullor om deras erfarenheter och något hon redan hört är att det är bra att vila och äta mycket, för det är ett hårt jobb som väntar.
     – Vi håller på under alla loppen, så det är lite mer än en vecka. Sen är det lite arbete inför också. Det är en stor grej, det är det!
     
     Lyckosam säsong
     
Lydias friidrottssäsong har varit väldigt bra. På junior-SM satte hon nytt personligt rekord genom att kasta 46.68. Hon fick för första gången dra på sig landslagskläderna när hon var med i Nordiska juniormästerskapen i Esbo och i Sollentuna blev hon alltså SM-fyra.
     – Nordiska var en jättehäftig grej att göra och jag var väldigt nervös. Det var ju min första landskamp, och allt det där med att bära landslagsdräkten och så, det var en stor grej! Sen hade vi väldigt roligt, vi var ett väldigt roligt gäng som åkte.
     Hon är otroligt nöjd men känner samtidigt att det finns mycket mer att hämta, och till sin hjälp har hon tränaren Mats Olsson på Dala Sports Academy i Falun.
     – Jag älskar ju att träna och har tränat jättehårt inför i år. Och samarbetet med Mats har givit mig ett jättelyft.
     Till nästa år vill hon ta ytterligare steg i sin utveckling, och hon säger att det självklart är ett mål att ytterligare förbättra sitt personliga rekord.
     – Sen vill man ju bara bli så bra man någonsin kan för varje år. Vi pratar mycket hela tiden jag och Mats om hur vi ska lägga upp träningen, sen pratar jag mycket med pappa också som är gammal kastare. Det blir väldigt hårt nu i vinter för att få en tuffare fysik. Till sommaren blir det mycket explosivitet så att det smäller till liksom.
     Men först är det alltså Vasaloppet som gäller, ett minne hon alltid kommer att bära med sig.
     – Det ska verkligen bli jättekul!
     /Magnus Fridell

Daniel Ståhl är en av dem som har saknat att få sex försök på sig i varje Diamond League-tävling.

Daniel Ståhl är en av dem som har saknat att få sex försök på sig i varje Diamond League-tävling.
Foto: Deca Text & Bild

Efter kritiken - Diamond League återinför sex omgångar

DEC
07

Förändringar väntar i Diamond League. Från och med nästa år koras vinnarna direkt i två avgörande finalen där totalt 30 miljoner kronor ska delas ut i de 32 grenarna. Man återgår också till sex omgångar i kastgrenarna samt längd och tresteg.
     IAAF Diamond League är den främsta tävlingsserien inom den internationella friidrotten. I det nya formatet kommer aktiva att samla poäng i de tolv inledande tävlingarna för att kvala in till finalerna i Zürich och Bryssel. Där börjar alla om från noll och vinnarna plockar hem nästan en halv miljon kronor var. Övriga finalister delar på en lika stor pott.
     Tidigare var det den som samlade flest poäng under hela säsongen som vann vilket kunde göra att spänningen och dramatiken var helt försvunnen när det blev dags för final då Diamond Race redan kunde vara avgjord.
     Den svenska Diamond League-tävlingen Bauhaus-galans ordförande Jan Kowalski är nöjd med förändringen.
     – Bra med en avslutning med riktiga finaler, där vinnaren blir Diamond League Champion.
     – Det blir lättare att förstå, och vi har en spännande säsong att se fram emot, inte minst med den skandinaviska Diamond League-veckan med tävlingar i Oslo 15 juni följt av BAUHAUS-galan 18 juni på Stockholms Stadion, säger han i ett pressmeddelande.
     
     Ståhl ser fram emot sex omgångar
     Inför årets Diamond League infördes regeln om att bara tre omgångar skulle genomföras i kast respektive längd och tresteg, där de fyra främsta fick göra ytterligare ett försök. Regeln möttes direkt av kritik och nu väljer man att gå tillbaka till sex omgångar för alla, något som välkomnas av årets världsetta och Diamond Race-tvåan i diskus, Daniel Ståhl.
     – Det är bra att få kasta sex omgångar och inte bara tre eller fyra omgångar som det var i år. Vi får synas mer i tv, säger han.
     Nästa års Diamond League-säsong inleds i Doka, Qatar, den 5 maj.
     /Magnus Fridell

Hässelby SK är en av många klubbar som årligen arrangerar Friidrottsskolor.

Hässelby SK är en av många klubbar som årligen arrangerar Friidrottsskolor.
Foto: Ryno Quantz

Julkalendern: Lucka 7

DEC
07

Friidrottsskolor genomförs på hundratals platser runt om i Sverige varje sommar och under många skollov, ofta som dagläger. För klubbarna är det ett utmärkt sätt att rekrytera nya barn och ungdomar till verksamheten och göra klubben mer känd på orten. Det är också ett bra sätt att ge klubbens egna ungdomar möjligheten att prova på att vara ledare.
     Svensk Friidrott erbjuder de föreningar som arrangerar friidrottsskolor deltagarmaterialet ”Atle & Frida”. Materialet består av en serietidning, klistermärken och en medalj. Målgruppen är unga nybörjare i friidrott och målet att de nya friidrottarna och deras föräldrar snabbt ska få en förståelse för vilka moment friidrottens löp-, hopp- och kastgrenar består av.
     /Fredrik Trahn

Överallt är det folk. Det är full aktivitet i Friidrottens Hus en helt vanlig torsdagskväll i början av december.

Överallt är det folk. Det är full aktivitet i Friidrottens Hus en helt vanlig torsdagskväll i början av december.
Foto: Magnus Fridell

Reportage: En kväll i Friidrottens Hus

DEC
07

Varje dag, året om, pågår det friidrottsverksamhet över hela landet. På idrottsplatser, i gymnastiksalar och motionsspår och i de 25 fullstora friidrottshallar som finns.
     Friidrott.se tog tåget till Göteborg och tillbringade en helt vanlig torsdagskväll i Friidrottens Hus, själva hjärtat i Göteborgsfriidrotten. I vårt reportage berättar vi om hur aktiva och ledare från alla Göteborgsföreningar turas om att använda redskapen, samsas om ytorna och hjälper varandra. Vi berättar om en gemytlig stämning och träffar såväl ungdomar som precis inlett sin karriär som elitaktiva med internationella mästerskapsmedaljer hängandes hemma i prisskåpet.
     Läs "En kväll i Friidrottens Hus - navet i Göteborgsfriidrotten".
     /Magnus Fridell

Sofies mål för inomhussäsongen: Hoppa högt

DEC
06


     
     Sofie Skoog var en av många nominerade på Friidrottsgalan men trots att hon i år haft sitt livs bästa säsong så räckte det inte till något pris. Götatjejen var dock inte besviken för det utan ser nomineringarna som ett bevis på att fler än hon tycker att hennes säsong varit bra.
     Friidrottskanalen träffade henne i samband med galan.
     /Magnus Fridell

Förra året höll Arne Ljungqvist en uppskattad föreläsning på Svensk Friidrotts årsmöte i Söderhamn. Nu är det Stockholms friidrottsföreningars tur att lyssna på honom.

Förra året höll Arne Ljungqvist en uppskattad föreläsning på Svensk Friidrotts årsmöte i Söderhamn. Nu är det Stockholms friidrottsföreningars tur att lyssna på honom.
Foto: Deca Text & Bild

Arne Ljungqvist gästar Stockholms årsmöte

DEC
06

I kväll är det årsmöte i Stockholms Friidrottsförbund och mötet kommer att inledas med ett samtal mellan Johan Storåkers, ordförande i Stockholms Friidrottsförbund och styrelseledamot i Svensk Friidrott, och Arne Ljungqvist, tidigare bland annat vice ordförande i både internationella friidrottsförbundet, IAAF, och den internationella antidopingorganisationen WADA.
     – Samtalet kommer att handla om friidrotten lokalt, nationellt och internationellt, i går, i dag och i morgon, säger Johan Storåkers som uppmanar alla som har möjlighet att lyssna på en av Sveriges främsta friidrottsledare på både nationell och internationell nivå någonsin.
     – I och med att IAAF hade extrakongress i helgen, som redan före den genomfördes var omdiskuterad, kommer det bli mycket intressant att höra vad Arne har att säga om bland annat friidrottens trovärdighet och framtid, menar Johan.
     Årsmötet hålls i Sätra Friidrottshall och samtalet mellan Arne och Johan inleder med start klockan 18.00.
     /Magnus Fridell

Julkalendern: Lucka 6

DEC
06


     
     EM i Barcelona 2010 kom att bli ett omvälvande mästerskap för det svenska landslaget. Efter ett lyckat precamp i Palafrugell på Costa Brava-kusten inleddes mästerskapet i moll med många tunga svenska besvikelser.
     Förbundskapten Stefan Olsson gjorde allt för att hitta ljusglimtar, grep ett halmstrå och sa till media att han ändå tyckte det var positivt att förväntningarna kommit ner på en rimlig nivå i förhållande till den trupp som han hade. Kanske var det det som tände svenskarna och vände till att mästerskapet slutade i dur.
     Isabellah Andersson gjorde den bästa svenska EM-maran någonsin och blev femma. I efterhand har hon belönats med bronsmedaljen efter dopingförseelser av konkurrenter före henne.
     Emma Green kom till mästerskapet med en minst sagt strulig säsong med en öm hälsena. Så sent som sista tävlingen innan EM fick Emma avbryta. Istället tog hon ett brejk och satsade allt på EM som verkligen gav frukt. Hon persade två gånger och hoppade 2.01 som gav henne silvret bakom Blanka Vlasic.
     Höj volymen och njut av den dramatiska höjdfinalen i Barcelona i Friidrottskanalen.
     /Fredrik Trahn

Några som vunnit SM i Kils färger: Leif Andersén, Stefan Holm, Lars-Erik Nilsson, Lars Enqvist och Lage Tedenby.

Några som vunnit SM i Kils färger: Leif Andersén, Stefan Holm, Lars-Erik Nilsson, Lars Enqvist och Lage Tedenby.
Foto: Anders Borgström

Kalle Wikström hedrad

DEC
06

När Kalle Wikström, bördig från Finland, slog sig ner i Kil betydde det ett uppsving för friidrotten. Under den skicklige och starkt engagerade tränarens ledning lät Kil snart höra talas om sig inte bara på värmländsk utan också på nationell nivå. En lång rad friidrottare har blivit svenska mästare i klubbens färger!
     Kalle gick bort 1993 efter att ha varit verksam på orten i mer än 30 år, men arvet efter honom lever i hög grad!
     Och när kommunen, efter medborgarförslag från Janåke Halth, styrelsemedlem i Värmlands Idrottshistoriska sällskap, beslutade att uppkalla en gata efter Kalle, blev det stor uppslutning vid invigningen. När namnskylten på den lilla gatstumpen invid klassiska Sannerudsvallen avtäcktes, så var fler än 50 personer samlade!
     Kalle Wikström betydde mycket för friidrotten i Kil och den här hyllningen från Kils kommun har stor betydelse för den värmländska friidrottsrörelsen.
     /Anders Borgström

Foto: Privat

Följ Adams löparresa i bloggen Kilometerverket på svenskalopare.se

DEC
05

Hundratusentals svenskar använder dagligen löpning som sin motionsform. Adam Wahlfeldt är en av dem. Nu har han börjat blogga på svenskalopare.se.
     Adam är en helt vanlig småbarnsfar, make och motionär "som tar sin löpning på lite för stort allvar." I bloggen Kilometerverket delar han med sig av sina tankar om löpning i stort och vägen till en riktigt snabb maraton. Adam kommer blanda krönikor, intervjuer, reflektioner, tips och tricks.
     – Vare sig du är nybliven löpare eller redan frälst är min förhoppning att du ska hitta inspiration och motivation för din egen löpning här på Kilometerverket, skriver han.
     
     Löpning för löpningens skull
     Första inlägget är en krönika:
     Multna löv. Fuktig höstluft. Elljusspår. Mina första minnen av löpning är synonymt med det som vintersportare kallar barmarksträning. En träningsform som, precis som namnet antyder, bedrivs på bar backe i väntan på is och snö. En övergångsfas. Ett nödvändigt ont för att orka jaga en puck i 60 minuter.
     
     Löpning har funnits med av och till sedan tonårens barmarksträning. Vare sig det rört sig om vasaloppsstart eller stundande badsäsong har löpning varit ett troget redskap i träningslådan. Men löpningen har alltid varit instrumentell. Ett medel för att nå andra mål. Fram till för två år sedan.

     Läs hela krönikan på svenskalopare.se.
     * Direkt till bloggen Kilometerverket.
     /Magnus Fridell

Folkhälsostipendium till Göteborgs Friidrottsförbund och Varvet

DEC
05


     
     Göteborgs Friidrottsförbund och Göteborgsvarvet har tilldelats 2016 års folkhälsostipendium av Folkhälsokommittén i Västra Götalandsregionen. Stipendiet, som är på 50 000 kronor, har de fått för hälsoprojektet "HEJA", som står för Health, Empowerment, Joy, Activity, och är en satsning på löparskolor för bar och ungdomar i flera områden i förorten Angered.
     – Det är med glädje jag tilldelar Göteborgs Friidrottsförbund och Göteborgsvarvet folkhälsostipendiet. Med sitt engagemang för att få människor att tro på den egna kroppens förmåga och den gemensamma lyckan i att tillsammans med andra uppnå personliga mål, bidrar stipendiaten till en jämlik hälsa och till ett gott liv i Västra Götaland, säger Gunnel Adler, ordförande i folkhälsokommittén i ett pressmeddelande.
     Estelle Montler är projektledare för "HEJA" och berättar i Friidrottskanalens intervju mer om projektet.
     /Magnus Fridell

En enig friidrottsvärld röstade ja till IAAFs nya stadgar som ska borga för mer demokrati, jämställdhet och insyn. Foto: Björn O. Nilsson.

En enig friidrottsvärld röstade ja till IAAFs nya stadgar som ska borga för mer demokrati, jämställdhet och insyn. Foto: Björn O. Nilsson.

Stor enighet för IAAFs nya stadgar

DEC
05

Helgens extrakongress för IAAF slutade med en bred enighet kring förslaget till nya stadgar. Bakgrunden är den korruption inom organisationen som uppdagades ifjol. Tack vare en gedigen förankringsprocess resulterade omröstningen i att 182 nationsförbund röstade för förslaget, 10 röstade nej och 5 lade ned sin röst.
     Som ett led i att skapa en ökad transparens genomfördes den elektroniska omröstningen för första gången i IAAFs historia så att det direkt efter omröstningen redovisades hur respektive land röstat.
     - Den stora vinnaren är på beslutet är friidrotten som nu har fått en transparent, demokratisk och mer jämställd organisation säger förbundsordförande Björn O. Nilsson.
     Stadgeändringarna sker i två steg. Vid årsskiftet införs en så kallad integritetsenhet som ska vara en del av IAAF men arbeta helt självständigt med en separat styrelse i syfte att skydda friidrottens integritet. Ändringarna innebär även en omdefiniering av roller och ansvar för styrelsen, ordförande med flera.
     2019 träder helt nya stadgar i kraft som bland annat bidrar till att skapa mer utrymme för de aktivas åsikter och en succesivt ökad jämställdhet.
     /Toralf Nilsson

Foto: Deca Text & Bild

Julkalendern: Lucka 5

DEC
05

Landslaget mötte våren på den amerikanska västkusten. Här i Portland Oregon fanns åtta svenskar på startlinjen i ett inomhus-VM som gick ovanligt sent i mars.
     De unga löparna Lovisa Lindh (800 m), Sarah Lahti (1500 m) och Andreas Kramer (800 m) imponerade alla där det två senare var mindre än sekunden från en finalplats.
     Men det var i det kvinnliga höjdhoppet som Sverige satte avtryck med både Sofie Skoog och Erika Kinsey i final. Skoog slutade femma och Kinsey åtta på samma höjd 1.93 där båda sedan hade bra försök på 1.96.
     /Fredrik Trahn

Med uppemot åttahundra 7-12-åringar i aktion på banorna var det fullt även på publikutrymmena från morgon till kväll i lördags i Sollentuna Friidrottshall.

Med uppemot åttahundra 7-12-åringar i aktion på banorna var det fullt även på publikutrymmena från morgon till kväll i lördags i Sollentuna Friidrottshall.
Foto: alj

Fullt hus i hall nr 25

DEC
04

Den officiella invigningen genomfördes för ett par veckor sedan, men i lördags testades funktionen hos Sollentuna Friidrottshall för första gången på allvar med Turebergs ungdomstävling "SAYO Indoor".
     Tävlingen har genomförts sedan 2005 (dvs elva årgångar) i Sätra men kunde nu alltså flytta "hem" till Sollentuna.
     "Funktionstesten" gick utmärkt då det på ganska precis åtta timmar genomfördes sammanlagt ca 1.600 starter fördelat på 40 tävlingsgrenar för barn/ungdomar födda mellan 2004 och 2009.
     Resultatlistan
     Genom höstens tillskott i först Uppsala (IFU Arena) och sedan alltså Sollentuna finns det nu inte mindre än 25 inomhusarenor med permanenta 200m-rundbanor med doserade kurvor i Sverige. Och nr 26 - hallen i Gävle - är också på gång!
     Se hela förteckningen över våra friidrottshallar med rundbanor!
     / A. Lennart Julin

Ungefär 800 svenska supportrar intog Tammerfors i september. I februari är det dags igem

Ungefär 800 svenska supportrar intog Tammerfors i september. I februari är det dags igem
Foto: Ryno Quantz

Häng med Klubb Sverige till Nordenkampen

DEC
04

Klubb Sverige, friidrottens supporterklubb, har på kort tid blivit en stor succé. Tidigare har resor arrangerats till Finnkampen i Helsingfors, Nordenkampen i Växjö, EM i Amsterdam och nu senast Finnkampen i Tammerfors.
     I Februari är det dags för ännu en resa till Tammerfors när Nordenkampen avgörs den 11 februari.
     I samarbete med Tallink Silja arrangerar Klubb Sverige en båtresa till Helsingfors och vidare till Tammerfors.
     – Efter två succéer med Finnkampsbåten och en väldigt lyckad Nordenkamp på hemmaplan i Växjö förra året, tar vi nu konceptet med supporterbåten även till Nordenkampen. Denna supporterresa har ungefär samma stil som Finnkampsbåten, men i lite mindre format. Lite gemytligare och lite närmare, säger Magnus Malmsborg, marknadskoordinator på Svensk Friidrott och den som driver arbetet med Klubb Sverige.
     Silja Serenade avgår klockan 16.45 fredagen den 10 februari och ankommer Helsingfors på lördagsmorgonen. Därefter väntar en bussresa till Tammerfors där det kommer att serveras en lunch med uppsnack och uppladdning inför tävlingen på eftermiddagen. På kvällen går bussar till Åbo för övernattning på hotell innan båten går tillbaka till Stockholm på söndagsmorgonen och är åter i hamn vid 18-tiden på kvällen.
     Antalet platser är också begränsat till 50 stycken. Bokningen görs via Tallink Silja och öppnar den 6 december.
     Läs mer om Supporterbåten till Nordenkampen.
     /Magnus Fridell

Julkalendern: Lucka 4

DEC
04


     
     Att vara på ett landslagsprecamp inför ett stort mästerskap har länge visat sig vara en bra uppladdning. Det handlar lika mycket eller ännu mer om att komma i mental form än i den fysiska som förhoppningsvis redan finns där. Socialt umgänge och humor är viktiga komponenter för att komma i rätt balans.
     Inför VM i Daegu i Sydkorea 2011 var landslaget på precamp i Mokpo. I Friidrottskanalens arkiv i avdelningen ”Bakom kulisserna” finns många godbitar. Bland annat den här klassikern då Niklas och Leif Arrhenius bjöd på humor och underhållning i skön landslagsklass.
     /Fredrik Trahn

Bianca Salming nådde en fjärdeplats i sjukamp på junior-VM.

Bianca Salming nådde en fjärdeplats i sjukamp på junior-VM.
Foto: Deca Text & Bild

Julkalendern: Lucka 3

DEC
03

När Svensk Friidrott kallade till presskonferens i Hammarby Sjöstad inför junior-VM blev det en av de mest väldbesökta presskonferenserna under året. Med namn som Armand Duplantis, Lisa Gunnarsson, Simon Litzell, Irene Ekelund, Andreas Kramer, Bianca Salming och Jacob Gardenkrans flockades media kring juniorerna.
     Väl på junior-VM i polska Budgoszcz var det Armand Duplantis i stavhopp som lyckade bäst med ett brons. Strax utanför pallen på fjärde plats kom Wictor Petersson (kula), Wictor Petersson (diskus), Kaiza Karlén (längd), Bianca Salming (sjukamp)
     /Fredrik Trahn

Castoramas uppmuntringspriser

DEC
02

Igår kunde vi berätta att de tre toppriserna i Castorama 2016 erövrades av Spårvägen, Hässelby och Upsala. Nu är det också klart var de fyra uppmuntringspriserna (presentkort med ett värde av 1.500 kr vardera för inköp av kastredskap) kommer att hamna.
     Bland de övriga 32 klubbar som hade fullt lag (= minst 12 deltagare som genomfört vardera minst en Castorama-tävling) var det den här gången Åhus FIK (7:a i lagtävlingen), Visby IF Gute (13:e), Råby-Rekarne FI (25:a) och Kils AIK (35:e) som tog hem uppmuntringspresentkorten.
     Samtliga pristagarföreningar kommer att kontaktas ang "inlösandet" av presentkorten!
     / A. Lennart Julin

Andreas Otterling ansluter till IFK Lidingö

DEC
02

Längdhopparen Andreas Otterling är sedan flera år bosatt på Lidingö. Nu tar han steget och börjar tävla för IFK Lidingö och lämnar därmed KFUM Örebro efter 23 år. Bytet sker genom en karensövergång vilket gör att Andreas är klar att representera sin nya klubb om en månad.
     Andreas menar att det är ett ganska naturligt klubbyte.
     – Jag har bott på Lidingö i fyra år och tränat på Bosön och Lidingövallen så på det sättet känns det som ett naturligt steg att byta till IFK Lidingö. Det finns också fördelar med att tillhöra klubben där man bor eftersom man har närmare kontakt med klubben. IFK Lidingö har en bra organisation som jag uppfattar satsar mer och mer på elitverksamheten vilket är en viktig del. Dessutom finns en bra sammanhållning i klubben som också är tilltalande, säger han.
     Andreas berättar att han trivs väldigt bra på Lidingö, en kommun som enligt honom har lite av en småstadskänsla över sig.
     – Samtidigt har man väldigt nära in till Stockholm. Träningsförutsättningarna är jättebra med Bosön, Lidingövallen och massor med motionsspår vilket gör det enkelt att ta sig till träningen. Vi har också en väldigt bra träningsgrupp med Leif Robertsson i spetsen som jag trivs väldigt bra med.
     
     Välkomnas av klubben
     Jesper Arkinger är ordförande i IFK Lidingö. Han gläds mycket åt att inomhus-EM-bronsmedaljören från 2015 nu väljer att ansluta till klubben.
     – Först av allt vill jag välkomna Andreas till vår klubb. Vi vill vara en klubb med sunda värderingar, sund ekonomi och med en verksamhet som har bred förankring på Lidingö för alla som vill ägna sig åt friidrott från ungdomen genom tonåren och till internationell och svensk elitnivå. Likväl för de som vill fortsätta upp i åren för sitt eget välbefinnande. Andreas kommer att ta en stor roll och bli en förebild bland klubbens elitaktiva.
     Också Andreas tränare, Leif Robertson, ser fram emot att ytterligare en av hans aktiva väljer att också tävla för Lidingö.
     – Det känns skönt att ännu en av mina aktiva ansluter till min egen klubb, säger han.
     
     Tackar tränarna
     I nästan hela sitt liv har 30-åringen tillhört KFUM Örebro. Nu var det några år sedan han bodde i Nerikes residensstad men han har alltid trivts bra i klubben och riktar ett stort tack till de tränare han haft genom åren.
     – Det har varit en kul tid med många olika tränare och träningsgrupper. De bästa minnena har jag med mina tränare Peder Sjöberg och Patrik Lado som har en otroligt stor del i att det gått så bra senaste åren efter att jag bytt gren från tresteg till längdhopp. Klubben har alltid stöttat mig väldigt bra så jag ser bara positivt tillbaka på åren i KFUM.
     I vintras drabbades Andreas av en stressfraktur i foten som stoppade honom från att tävla resten av året. Läkeprocessen har varit lång men nu ser han bara positivt på framtiden.
     – Min Fysiska status just nu är bra och stressfrakturen har läkt på ett bra sätt. Jag har börjat träna mer normalt med löpning och lite hopp och foten känns bättre för varje vecka så det känns skönt. Vi har en långsiktig plan nu så det blir mycket grundträning över vintern och våren så hoppas jag vara tillbaka i riktigt bra form till sommaren, säger Andreas Otterling som siktar mot OS i Tokyo 2020 och tror att han i och med klubbytet till IFK Lidingö har skaffat sig de bästa förutsättningarna för att nå framgång där.
     – Jag tror att samarbetet med IFK Lidingö och min tränare Leif Robertsson kommer ge exakt de förutsättningar som krävs för att nå OS och prestera bra i Tokyo - och många andra resultat på vägen.
     /Magnus Fridell

Förbundsordförande Björn O Nilsson för Sveriges talan vid IAAFs extra kongress.

Förbundsordförande Björn O Nilsson för Sveriges talan vid IAAFs extra kongress.
Foto: Ryno Quantz

Sverige stödjer IAAFs förslag vid extra kongress

DEC
02

På lördag håller IAAF extra kongress med anledning av förslag till nya stadgar och ny konstitution. Bakgrunden är den korruption inom organisationen som uppdagades ifjol. Sverige som varit engagerad i reformarbetet stödjer det nya förslaget och Björn O Nilsson, ordförande i Svensk Friidrott, menar att den nya modellen är den som Sverige sedan länge jobbar efter.
     - Det nya förslaget innehåller ökad transparens, mer demokrati och insyn och även ökad jämställdhet. Det ska skapa en ny sund styrstruktur eller ”good governance” som vi brukar säga, säger Björn O Nilsson.
     Det handlar dels om ändringar av nuvarande stadgar som ska träda i kraft vid årsskiftet, dels helt nya stadgar som ska träda i kraft 2019. Allt ska dock tas i ett enda beslut, vilket kräver att minst två tredjedelar av nationsförbunden röstar jag för att det ska gå igenom.
     - Faktum är att de här grundvärderingarna har vi sedan länge i Sverige, både inom idrotten och företagsvärlden. Tidigare har man inom IAAF haft en modell där vissa personer har haft all makt vilket visat sig vara en stor risk för korruption som vi ju har sett. Om det nya förslaget till stadgar går igenom, vilket vi verkligen hoppas, så kommer det att vara ett stort steg mot ökad demokrati och ”good governance” inom den internationella friidrotten.
     Förutom att komma bort från de tidigare doping- och korruptionsskandalerna vill IAAF förbättra sitt rykte och ta position som ett av de starkaste internationella idrottsförbunden.
     IAAFs extra kongress hålls på lördag 3 december i Monaco.
     /Fredrik Trahn

Nu börjar innesäsongen på allvar

DEC
02

Nu drar inomhussäsongen igång på allvar. Den kommande helgen arrangeras några av vinterns absolut största barn- och ungdomstävlingar.
     I Sollentuna är det tävlingspremiär i den splitter nya friidrottshallen. Sayo Indoor, som i sin inte är någon ny tävling, lockar stora mängder deltagare och man kan konstatera att intresset för att testa de nya banorna är stort.
     719 deltagare är anmälda och tillsammans ska de göra 1 900 starter i morgon. En hektisk dag väntar med andra ord.
     I Falun är det Fotokungens Inomhustävling där det finns både barn-, ungdoms-, junior-, senior- och veteranklasser.
     Men helgens, och kanske också vinterns, största tävling är julklappsjakten i Friidrottens Hus i Göteborg. Tvådagarstävlingen bjuder på hela 3 208 starter av 1 266 anmälda aktiva. Och även där är det alla åldersklasser, från barn till seniorer, som tävlar.
     Julklappsjakten kommer också livesändas på webben så att alla kan ta del av tävlingarna.
     /Magnus Fridell

Julkalendern: Lucka 2

DEC
02


     
     Inomhus-EM i Turin 2009 var kanske en av de riktigt stora höjdpunkterna i Johan Wissmans och Mattias Claessons landslagskarriärer. Nagelbitande spännande lopp slutade med guld för Wissman på 400 m och brons för Claesson på 800 m.
     Vi minns Wissmans euforiska glädje och Claessons besvikelse och även Linus Thörnblads frustration på höjdhoppsmattan bland mycket annat.
     Se höjdpunkterna från mästerskapet i Friidrottskanalen och minns tillbaka.
     /Fredrik Trahn

Här skrivs papprena på. Lennart Karlberg, ordförande Arrangörsföreningen SM, Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande Eskilstuna och Stefan Olsson, generalsekreterare Svensk Friidrott.

Här skrivs papprena på. Lennart Karlberg, ordförande Arrangörsföreningen SM, Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande Eskilstuna och Stefan Olsson, generalsekreterare Svensk Friidrott.

Klart för SM i Eskilstuna 2018

DEC
01

Nu är det formellt klart att Friidrotts-SM 2018 kommer att arrangeras i Eskilstuna. Idag undertecknades avtalet mellan de tre arrangörsparterna Eskilstuna kommun, Arrangörsföreningen SM och Svensk Friidrott.
     Eskilstuna kommun har tidigare i höstas beslutat att avsätta 1,5 miljoner kronor i budgeten för evenemanget och nu är det formellt klart att starta upp arbetet. SM kommer att gå på Ekängen någon gång under augusti 2018. Senast Eskilstuna stod som värd för SM var 2007 och då lockades över 12 000 besökare till tävlingarna.
     - Det känns väldigt bra med Eskilstuna som arrangör av SM 2018. Erfarenheterna från junior-EM förra är enbart positiva och med samma grundorganisation borgar det för ett välarrangerat SM, sa Stefan Olsson vid dagens avtalstecknande i Eskilstuna.
     - Junior-EM bjöd på stor publik, precis som SM här 2007, så jag ser fram mot en stor friidrottsfest på Ekängen i augusti 2018.
     Lokala arrangörer är Arrangörsföreningen SM (AFSM), bestående av Råby Rekarne FIF, Eskilstuna FI och Ärla IF. En central aktör i arrangemanget är Eskilstuna kommun.
     - Kommunen i Eskilstuna är och har varit väldigt aktiva och intresserade i Friidrotts-SM och de är en viktig partner i det här arrangemanget, säger Stefan Olsson.
     Lennart Karlberg som tidigare varit både generalsekreterare och förbundsordförande i Svensk Friidrott har nu tagit på sig rollen som ordföranden i AFSM.
     - Det här är en viktig händelse för all idrott i Eskilstuna. Det kan skapa intresse, motivation och glädje hos ungdomar att delta i all sorts idrott, säger Lennart Karlberg.
     /Fredrik Trahn

Femte raka för Spårvägen och årets tre SM-medaljörer i kula Leif Arrhenius, Daniel Ståhl och Niklas Arrhenius stod tillsammans för nästan en tredjedel av nya klubbrekordet 33.067 poäng.

Femte raka för Spårvägen och årets tre SM-medaljörer i kula Leif Arrhenius, Daniel Ståhl och Niklas Arrhenius stod tillsammans för nästan en tredjedel av nya klubbrekordet 33.067 poäng.
Foto: Deca Text & Bild

Höga toppar i årets Castorama

DEC
01

Castorama måste numera räknas till traditionerna inom Svensk Friidrott, eftersom denna kastmångkamp föddes 1981, dvs för mer än ett tredjedels sekel sedan. Omfångsmässigt kan den 36:e upplagan betecknas som ”normal” med 884 deltagare (snittet för alla år ligger på 841) representerande 105 olika svenska föreningar (snittet 96) varav 35 med fullt lag (snittet 33).
     Tävlingsmässigt står lagtävlingen – där varje förenings 12 bästa räknas – i fokus eftersom det där handlar inte bara om ära och prestige utan också om konkreta priser. Priser i form av presentkort som klubbarna skall använda för inköp av kastredskap.
     
     Spåret under press
     De tre toppföreningarna får presentkort är på vardera 4.000, 2.500 och 1.500 kr och vad gäller förstapriset blev det femte raka för Spårvägen. Men det var långtifrån självklart eftersom mästarna utsattes för sin tuffaste utmaning under dessa år sedan Hässelby - inte ”på pallen” sedan man vann för 12 år sedan på klubbrekordet 31.402 – slog till med hela 32.296!
     Hässelbys styrka var toppbredden med klubbens åtta bästa samlade mellan 2.676 och 2.963 p! Spåret hade en betydligt spretigare träffbild men komplementen till de absoluta topparna – tre man på 3.468 till 3.578 p – var ändå bra nog för att med nya klubbrekordet 33.067 p hålla undan med knappt åttahundra poäng.
     Även 3:an i totalen Upsala överträffade den poängsumma som Spårvägen vann på i fjol och med 30.571 blev man 13:e klubb i Castorama-historien att passera ”dröm-30”. Upsala har haft en positiv trend i flera år nu: 22.000+ för fyra år sedan, 25.000+ för tre år sedan och 27.000+ i förfjol och i fjol!
     Samma kan sägas om Örgryte som började för åtta år sedan med 23.164 p och som nu nådde 27.529 p vilket gav en meriterande 4:e plats klart före mer etablerade kastklubbar som IF Göta och Huddinge.
     
     Leif under press
     2007-2015 hade den individuelle manlige vinnaren varje år hetat Arrhenius i efternamn och bara en gång under denna period hade inte också tvåan hetat Arrhenius! Niklas och Leif hade dessutom både bokstavligt och bildligt delat ganska broderligt på förstaplatserna. Senast i fjol var det storebror Niklas i topp men nu var det fördel Leif igen: 3.578 p mot 3.468 p.
     Fast det riktigt intressanta var att den här gången hade faktiskt två andra pressat sig in mellan bröderna: Årets 2:a på 3.501 p heter Simon Pettersson och årets 3:a på 3.494 p heter Daniel Ståhl. Både Simon och Daniel persade förstås rejält – 231 resp 315 p – och är nu uppe som 7:a/8:a genom tiderna!
     
     Men Fanny i en klass för sig
     Om man – som Fanny Roos – överträffar ett 18 år gammalt tävlingsrekord med 78 p är det ganska självklart att man är ohotad för året. Marginalen bakåt blev till slut över femhundra poäng – men det berodde inte på att konkurrensen var klen. För faktum är att årets 2:a/3:a Anna Karlsson och Mari Klaup ändå gick in som 12:a/13:e genom tiderna!
     Årets lista var ovanligt ungdomlig med 21-åriga Fanny i topp, 18-åriga Anna som tvåa och med ytterligare fem tonåringar på topp-11. Faktum är att man måste gå ända ned till 20:e plats för att hitta någon som är född före 1990! Med tanke på att kast ju är en bransch där det tar tid att nå sin maxkapacitet finns alltså förutsättningarna för en spännande Castorama-framtid!
     
     Uppmuntringspriserna
     Förutom priserna till de tre bästa föreningarna finns också fyra uppmuntringspriser i form av presentkort på vardera 1500 kr för inköp av kastredskap. För att ha chans på ett av dessa pris måste föreningen ha samlat ett komplett lag, dvs haft minst 12 aktiva som genomfört en Castorama-serie.
     Det kravet uppfylldes 2016 - förutom av topptrion - alltså av 32 klubbar. Vinnarna av årets uppmuntringspriser kommer att tillkännages här på friidrott.se i morgon fredag.
     * 2016 års slutresultat för för lagtävlingen (alla 105 klubbarna) och individuellt (25-bästa för män resp kvinnor)
     * Castorama genom tiderna (100-bästa för män, kvinnor och lag)
     / A. Lennart Julin

Foto: Ryno Quantz

Julkalendern: Lucka 1

DEC
01

SM-milen är friidrottens yngsta SM-tävling som instiftades 2014. Efter två år i Malmö kom SM-milen i år till Stockholm och fick ett deltagarmässigt lyft då det samarrangerades med det nya motionsloppet STHLM 10.
     Med start och mål i Rålambshovsparken med en bana runt Riddarfjärden lockades 3500 löpare till start en ljus och ljummen försommarkväll i juni. Det blev löparfest med efterföljande grillning i parken tillsammans med Svensk Friidrotts samarbetspartner City Gross.
     SM-gulden gick till Abraham Adhanom och Maria Larsson som också vann K22. SM-milen arrangerades av Stockholm Marathon Gruppen tillsammans i samarbete med Svensk Friidrott.
     /Fredrik Trahn

Utlysning av Förbundsårsmötet 2017

DEC
01

Den 25-26 mars nästa år genomförs Svensk Friidrotts förbundsårsmöte och i vanlig ordning är det årets SM-stad som står som värd för mötet. Mötet kommer att hållas på Elite Marina Plaza i Helsingborg.
     Förbundsårsmötets uppgift är att granska det föregående årets verksamhet, ta ställning till inkomna motioner och styrelseförslag samt välja ledamöter och ordförande till förbundsstyrelsen.
     Valberedningen har meddelat att Karin Lundgren, Lena Björk och Berndt Andersson är beredda att kandidera för ytterligare en mandatperiod medan Pia Bosdotter Olson valt att avböja omval.
     Motioner får lämnas in av medlemsföreningar och distriksförbund och ska vara förbundskansliet tillhanda senast 15 januari.
     Se fullständig utlysning.
     /Magnus Fridell

Senaste veckan
Veckan 1.12 - 8.12

Diskuskasterskan blir kranskulla
Att vara kranskulla under Vasaloppet är något som ...

Efter kritiken - Diamond League återinför sex omgångar
Förändringar väntar i Diamond League. Från och med...

Julkalendern: Lucka 7
Friidrottsskolor genomförs på hundratals platser r...

Reportage: En kväll i Friidrottens Hus
Varje dag, året om, pågår det friidrottsverksamhet...

Sofies mål för inomhussäsongen: Hoppa högt
Sofie Skoog var en av många nominerade på Frii...

Arne Ljungqvist gästar Stockholms årsmöte
I kväll är det årsmöte i Stockholms Friidrottsförb...

Julkalendern: Lucka 6
EM i Barcelona 2010 kom att bli ett omvälvande...

Kalle Wikström hedrad
När Kalle Wikström, bördig från Finland, slog sig ...

Följ Adams löparresa i bloggen Kilometerverket på svenskalopare.se
Hundratusentals svenskar använder dagligen löpning...

Folkhälsostipendium till Göteborgs Friidrottsförbund och Varvet
Göteborgs Friidrottsförbund och Göteborgsvarve...

Stor enighet för IAAFs nya stadgar
Helgens extrakongress för IAAF slutade med en bred...

Julkalendern: Lucka 5
Landslaget mötte våren på den amerikanska västkust...

Fullt hus i hall nr 25
Den officiella invigningen genomfördes för ett par...

Häng med Klubb Sverige till Nordenkampen
Klubb Sverige, friidrottens supporterklubb, har på...

Julkalendern: Lucka 4
Att vara på ett landslagsprecamp inför ett sto...

Julkalendern: Lucka 3
När Svensk Friidrott kallade till presskonferens i...

Castoramas uppmuntringspriser
Igår kunde vi berätta att de tre toppriserna i Cas...

Andreas Otterling ansluter till IFK Lidingö
Längdhopparen Andreas Otterling är sedan flera år ...

Sverige stödjer IAAFs förslag vid extra kongress
På lördag håller IAAF extra kongress med anledning...

Nu börjar innesäsongen på allvar
Nu drar inomhussäsongen igång på allvar. Den komma...

Julkalendern: Lucka 2
Inomhus-EM i Turin 2009 var kanske en av de ri...

Klart för SM i Eskilstuna 2018
Nu är det formellt klart att Friidrotts-SM 2018 ko...

Höga toppar i årets Castorama
Castorama måste numera räknas till traditionerna i...

Julkalendern: Lucka 1
SM-milen är friidrottens yngsta SM-tävling som ins...

Utlysning av Förbundsårsmötet 2017
Den 25-26 mars nästa år genomförs Svensk Friidrott...

Förra veckan
Veckan 24.11 - 1.12

Klart för SM i Eskilstuna 2018
Höga toppar i årets Castorama
Julkalendern: Lucka 1
Utlysning av Förbundsårsmötet 2017
Angelica Bengtsson tveksam till inomhussäsongen
Kvalgränserna till inomhus-EM klara
Svenskt M22-lag i terräng-EM
Lästips i novembermörkret: Elin Westerlund – Månadens i juni
Fina priser till friidrottsledare
Trots veteran-VM-succén siktar Sunneborn på revansch nästa år.
Spännande loppnyheter i Stockholm och Göteborg inför 2017
Fortsatt erfarenhetsutbyte kontentan av lyckat långloppsforum
Maria Jansson:
"Det bästa lopp jag någonsin gjort"

Framgångsrik svensk löparhelg i Europa
VM 100 km: Frida Södermark 10:a
VM 100 km: Elov 11:a - Fritjof 14:e
Så följer du VM 100 km
Taktiklopp att vänta för svenskarna
Se de bästa bilderna från Friidrottsgalan
Sex nominerade till ungdomsrådet
Inför VM 100 km: Världsmästaren Buud tonar ner förväntningarna
Svenska tränare på spjutkonferens i Finland
Meraf: Jag är väldigt, väldigt glad
Meraf dubbelt prisad på Friidrottsgalan
Glada pristagare på minnesvärd gala

Två veckor sedan
Veckan 17.11 - 24.11

Meraf: Jag är väldigt, väldigt glad
Meraf dubbelt prisad på Friidrottsgalan
Glada pristagare på minnesvärd gala
Live från 17.00 - Friidrottsgalan
Favorit i repris - Kallur betygsätter sin säsong
Carolina Klüft hyllar årets främsta friidrottsinsatser
Sista chansen att tycka till om
SM-utredningen

Förlängd chans att söka föreningsstöd
Tumme upp för verksamhetsplanen
Efter 28 års väntan är Sollentunas friidrottshall invigd
Jättepers och nära VM-kval för Lisa
Kling-Baptiste: ”Känslan var att det fanns mer i kroppen”
Inget svenskt deltagande i UVM
Leanderson: ”Jag blev besviken att tempot inte var som förväntat”
Direktsänd er tävling eller lopp i Friidrottskanalen 2017
Kim Amb: "Finnkampen var helt magisk i år!"
Verksamhetsplanen i fokus under helgens Ordförandekonferens
Terränglöpare intar Spanien
Tävlingspremiär i Uppsalas nya friidrotthall
Årets 10-bästalista är här
- fyra debutanter

Anna Wessman: ”Det är något speciellt med en Finnkamp”