Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Onsdag 17 januari 2018

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Statistiken växer snabbt

JAN
16

Nu är alla listorna i vår inomhusstatistik för seniorer, juniorer och ungdomar uppdaterade med den senast helgens inrapporterade resultat. Allra mest påtaglig är "tillväxten" i seniorlistorna.
     Använd droppmeyn "Årsbästa" högt upp i vänsterspalten för att ta del av den färska statistiken!
     / A. Lennart Julin

Utbildningstillfälle: Antidopingkörkort

JAN
16

En del av friidrottens antidopingprogram är Antidopingkörkortet. Det är obligatoriskt för alla som deltar i landslaget att innan ett uppdrag ha tagit körkortet. Det består av två delar - en föreläsning och Riksidrottsförbundet webbutbildning Ren Vinnare. Nu är det första föreläsningstillfället för 2018 inbokat.
     Föreläsningen hålls kvällen innan Nordenkampen, kl 18.00 den 10 februari, på Arenahotellet i Uppsala. Notera att anmälan måste ske minst en vecka innan utbildningen, senast 3 februari.
     Mer information och anmälan
     /Hillevi Thor

Då skolan är i full gång kunde Armand Duplantis själv inte ta emot sitt pris, men det gjorde istället Helena, hans mamma och tränare. Daniel Ståhl uttryckte sin tacksamhet till alla omkring honom, som stöttar hans satsning.

Då skolan är i full gång kunde Armand Duplantis själv inte ta emot sitt pris, men det gjorde istället Helena, hans mamma och tränare. Daniel Ståhl uttryckte sin tacksamhet till alla omkring honom, som stöttar hans satsning.
Foto: Deca Text & Bild

Mondo och Ståhl prisade på galan

JAN
15

Både Armand Duplantis och Daniel Ståhl fick pris på årets Idrottsgala. Mondo blev utsedd till årets nykomling, medan Ståhl fick pris som årets manlige idrottare.
     
     Daniel Ståhl - årets manlige idrottare
     Det är första gången sedan Stefan Holm 2005 som en friidrottare tar hem priset årets manlige idrottare på Idrottsgalan.
     Andra nominerade till priset var boxaren Badou Jack, ryttaren Peder Fredricson och längdskidåkaren Zebastian Modin (parasport).
     ”Ståhlmannen” har radat upp diskusresultat i yppersta världsklass, och raderade ut Ricky Bruchs svenska rekord från 1984, när han slog till med 71.29 på Sollentunavallen i juni. Det var också det längsta kastet i hela världen 2017. Säsongen kröntes sedan med ett VM-silver i London, blott två centimeter från guldet. Det var Sveriges enda medalj det mästerskapet.
     Dessutom var Daniel Ståhls tränare Vésteinn Hafsteinsson nominerad till årets ledare. Men den utmärkelsen gick till Östersunds tränare i fotboll Graham Potter.
     
     Armand Duplantis - årets nykomling
     Och Armand Duplantis då? Jo, han fortsätter att vara glödhet i svensk idrott. Så sent som i helgen satte han nytt juniorvärldsrekord inomhus, och nu uppmärksammas han på detta sätt efter ett fantastiskt 2017.
     Mondo slog sig in i världseliten med dunder och brak förra året, och satte flera juniorvärldsrekord under vintern och våren. Utomhus slog han Oscar Jansons svenska rekord när han hoppade 5.90. 18-åringen fick sedan åka på VM där det blev en niondeplats i finalen. Under hela 2017 var det bara tre personer som hoppade högre än Mondo.
     Andra nominerade till priset var Oskar Rozenberg Hallberg, skateboard, William Nylander, ishockey och Hanna Öberg, skidskytte. Mondo själv var inte på plats på galan. Istället tog hans mamma och tränare Helena emot priset.
     Friidrottens alla vinnare på Idrottsgalan
     All info om Idrottsgalan
     /Gustav Orbring

Linner Bassani ny tävlingsansvarig!

JAN
15

Nu är det klart: Anna Linner Bassani, 34, efterträder Andreas Thornell som tävlingsansvarig för svensk friidrott. Anna har en lång och gedigen bakgrund inom friidrotten, och kommer närmast från Lerum Friidrott.
     - Det här kommer bli en skithäftig utmaning. Jag har jobbat nära Andreas och vet att det är en tung och viktig post. Friidrotten är en så stor del av mig, säger hon.
     Anna var själv aktiv inom friidrotten (Kvarnsvedens IK) fram tills hon fyllde 22, och först tävlade hon i mångkamp – men sista åren fokuserade hon på spjutkastning.
     ”Det är spjutkastning som ligger mig närmast om hjärtat, säger hon.
     Anna var landslagsledare för ungdoms- och juniorlandslaget under sex år. Hon har rötter i Borlänge men har under många år varit anställd av Göteborgs Friidrottsförbund. Där var hon engagerad i tävlingsverksamheten, och var bland annat ansvarig för Göteborgs GP.
     ”Jag är övertygad om att Anna kommer bli en ”värdig” efterträdare till Andreas i ett uppdrag som är både centralt och oerhört betydelsefullt för utvecklingen av svensk friidrott! Hon är välbekant för de flesta och har en gedigen plattform och erfarenhet av svensk friidrott”, säger generalsekreteraren Stefan Olsson.
     Anna kommer tillträda som tävlingsansvarig under första delen av februari.
     /Gustav Orbring

Foto: Ryno Quantz

Idrottsgalan: De kan ta pris i kväll

JAN
15

Daniel Ståhl, Vésteinn Hafsteinsson och Armand Duplantis. Alla tre är nominerade till att bli prisade på Idrottsgalan.
     
     Daniel Ståhl – årets manlige idrottare
     Vilken säsong han har haft bakom sig. ”Ståhlmannen” har radat upp diskusresultat i yppersta världsklass, och raderade ut Ricky Bruchs svenska rekord från 1984, när han slog till med 71.29 på Sollentunavallen i juli. Det var också det längsta kastet i hela världen 2017. Säsongen kröntes sedan med ett VM-silver i London, blott två centimeter från guldet. Det var Sveriges enda medalj det mästerskapet.
     
     Véstein Hafsteinsson – årets ledare
     Tränaren bakom Daniel Ståhls framgångar de senaste åren. Islänningen är en erkänd kasttränare i friidrottsvärlden, och förutom Ståhl tränar han bland annat VM-elvan i diskus Simon Pettersson, samt Fanny Roos som tog hem guldet i JEM22 i somras.
     
     Armand Duplantis – årets nykomling
     Slog sig in i världseliten med dunder och brak förra året. Det började under tidig vår med juniorvärldsrekord inomhus på 5.82. Utomhus slog han Oscar Janssons svenska rekord när han hoppade 5.90. 18-åringen fick sedan åka på VM där det blev en niondeplats i finalen. Under hela 2017 var det bara tre personer som hoppade högre än Mondo.
     
     SVT sänder Idrottsgalan. Följ den här!
     /Gustav Orbring

Så var spjutkastarnas landslagsträff

JAN
15

Prestationscentrum kast i Växjö arrangerade en landslagsträff för spjutkastare i helgen. Programmet bestod av två pass kastning i Tipshallen, tester, biomekanik i teori och praktik, screening och tränarmöte. Jonas Mellblom, Andreas Wulff höll ihop trådarna, Anders Borgström föreläste om biomekanik och stod till förfogande som bollplank, och Kari Kiviniemi skötte screeningarna.
     
     - Det är värdefullt för spjutkastarna att få tillfälle att kasta fullt ut i Växjös Tipshall utan att behöva åka utomlands under den här årstiden. Jag reflekterar också på det öppna kunskapsförmedlingsklimatet bland våra tränare vilket är oerhört värdefullt säger Anders Axlid, grengruppchef i kastgrenarna.
     /Gustav Orbring

Sagnias och Larssons fina sprinthelg

JAN
15

Vi är vana att se Khaddi Sagnia hoppa långt, men att hon är snabb i häcklopp är en nyhet. Ullevi-tjejen sprang på fina 8.24 i Göteborg, när hon fick springa i ett extralopp i samband med P15-klassens tävling.
     "Öppnade nyss säsongen med en gren jag inte är van vid, och det gick riktigt bra! Senaste gången jag sprang 60m häck var 2012 och då sprang jag på 8.60", skriver hon på Instagram.
     En sänkning med nästan fyra tiondelar alltså för Sagnia, som tar sig in på sjundeplats genom tiderna i Sverige. Klipp på loppet.
     Och i Örebro fick Henrik Larsson en fin start på inomhussäsongen när han vann 60m på 6.85 – nytt pers för 18-åringen med 14 hundradelar.
     Elin Östlund fick se sig slagen av norska konkurrenten Helene Rönningen i Örebro Indoor Games. 7.46 blev segertiden för Rönningen, sju hundradelar från hennes pers.
     /Gustav Orbring

Sondre Guttormsen på JEM19 i Italien i somras

Sondre Guttormsen på JEM19 i Italien i somras
Foto: Deca Text & Bild

Norskt juniorrekord för Mondos vän

JAN
15

Skandinavisk stavhoppning är het – i USA. Försthoppade Armand Duplantis 5.83 i säsongsdebuten, nytt juniorvärldsrekord inomhus.
     Men det var inte bara svensken som hade höjderna med sig i Reno den här helgen. 18-årige norrmannen Sondre Guttormsen slog på lördagen till med 5.49 – näst högst genom tiderna i high school (bara Duplantis har hoppat högre) och nytt norskt juniorrekord. Han är dessutom fyra genom tiderna på alla nivåer i Norge.
     ”Det är häftigt. Jag och ”Mondo är nära vänner, det är kul att se honom hoppa högt och det är roligt att hoppa högt själv. Det är definitivt bra sällskap att vara i”, säger Guttormsen, som hade 5.24 som tidigare pers. Det rör sig alltså om en jättehöjning på 25 centimeter. Norrmannen har 5.41 utomhus.
     Guttormsen föddes i Davis, Kalifornien, samtidigt som hans pappa studerade ekonomi där. Kort efter flyttade familjen hem till Ski, Norge och bodde där tills han fyllde 11. Efter det flyttade han tillbaka till USA, och tävlar nu för Davis High.
     Kanske vi kan se fram emot en norsk-svensk duell i framtida stora mästerskap? Ja, för det är inte bara Guttormsen som visar på fin hoppning hos våra grannar från väst. För en vecka sedan höjde Pål Lillefosse, 16, det norska juniorrekordet inte mindre än fyra gånger i Sätrahallen, till 5.46. Men det rekordet stod sig alltså inte mer än en vecka.
     
     /Gustav Orbring

Houston: Cecilia nära EM-kval

JAN
14

Spårvägens Cecilia Norrbom hade dragit iväg till Houston i Texas för att på söndagen ta chansen att göra en marathontid som skulle kvalificera henne för EM i Berlin i sommar.
     Direktgränsen dit var satt till 2:38:00 och det var så när att Cecilia klarade den. Efter en första halva strax under 1:18 sjönk dock farten en aning för mycket på andra halvan och när Cecilia passerade mållinjen hade klockan tickat fram till 2:39:22.
     Nytt pers med över fem minuter och det kan ändå bli aktuellt med en start i Berlin eftersom hon - tillsammans med Hanna Lindholm (2:39:45 i Amsterdam) och Mikaela Larsson (2:38:41 i Valencia) från i höstas - nu uppfyller kravet för ett Europacuplag på att snitta under 2:40!
     / A. Lennart Julin

Det borde inte vara möjligt ....

JAN
13

I vår rapport om Mondo Duplantis rekordhopp skrev vi bl a ”Mondo valde då inför andra och sista chansen att byta upp sig till en 10 cm längre (på platsen lånad!) stav, som han aldrig hoppat med tidigare ... OCH KLARADE!”
     I den meningen döljer sig en egentligen större ”story” än själva rekordet:
     
     Att en aktiv byter stav under pågående tävling är ingenting ovanligt, tvärtom. Man har ju normalt med sig ett antal (4-5?) stavar just för att kunna hitta staven som är optimal för vädret (utomhus), banan, höjden, dagsformen, ”adrenalinet” osv.
     Det händer också emellanåt att hoppare när det blivit riktigt högt chansar på den där "utifall-att-staven" man aldrig tidigare använt. Däremot är det ytterst sällan den chansningen går hem, det tar ju i allmänhet några hopp att hantera en stav som uppför sig litet annorlunda än man är van vid.
     Så det Mondo lyckades med i fredags i Reno strider egentligen mot all ”beprövad erfarenhet”.
     Slut på egna stavar
     Han hade nämligen inför sitt sista försök på 5.83 hamnat i situationen att alla stavar han hade haft med sig visade sig vara för mjuka för hans dagsform. Han hade ingen "utifall-att-stav" att plocka fram i detta avgörande läge (där han måste klara för att kunna vinna). Var det alltså kört?
     Nej, Mondo gav inte upp utan testade att fråga runt bland sina medtävlande om det var någon som råkade ha en styvare stav att låna ut? Stavar är ju hopparens egendom, så det finns absolut ingen skyldighet att låta en annan hoppare låna.
     Cole blev räddaren
     Men kamratskapet i branschen är samtidigt starkt så Cole Walsh – som själv rivit ut sig på 5.58 – sa att han hade en litet styvare stav som Mondo kunde få låna, men att den också var 10 cm längre. Mondo tackade ändå ja till erbjudandet, eftersom han visste att han helt enkelt behövde en tuffare stav för att kunna klara.
     Så inför det avgörande hoppet stod han alltså på ansatsbanan med en stav han aldrig tidigare ens hållit i och som var både tuffare och längre än någon han tidigare hoppat med. Det logiska utfallet hade varit ett helt misslyckat hopp därför att han inte alls förmått hantera den ovana staven.
     Bytte en gång till
     Men i stället för en genomspringning eller ett avbrutet hopp – som även pappa/coach Greg väntade – blev det alltså världsrekord i ett hopp som inte visade minsta tecken på osäkerhet eller tekniska problem. Det borde inte ha varit möjligt!
     Och dessutom tog Mondo sedan tre försök på 5.92 – där han i andra hade höjden – med en ännu tuffare lånad stav!
     PS. En kuriosadetalj: Enligt Cole Walsh var rekordstaven han lånade ut en ca tjugo år gammal stav han själv hade fått ta över från Nick Hysong, OS-mästaren i Sydney 2000. Så rekordstaven kan ha varit äldre än 18-årige Mondo själv!
     / A. Lennart Julin

Så hoppar man juniorvärldsrekord

JAN
13

Här ett par andra videoklipp på Mondos rekordhopp!
     
     * Filmat av Kris Mack
     * Filmat av Ryan Garcia
     Och på RunnerSpace en lång intervju efter tävlingen!
     / A. Lennart Julin

Mondos säsongsdebut: 5.83 - nytt
världsrekord för juniorer inomhus!

JAN
13

Om någon till äventyrs varit orolig för hur Mondo Duplantis skulle klara av att hantera de stora förväntningar som skapats av fjolårets sensationella genombrott ända in i seniorvärldseliten så är det bara att slappna av nu efter fredagskvällens (lördagsmorgonens svensk tid) säsongsdebut vid Pole Vault Summit i Reno (Nevada).
     För Mondo öppnade sitt 2018 med att höja det egna juniorvärldsrekordet inomhus till 5.83! Och dessutom gjorde han det i en tävling där han verkligen tvingades plocka fram sin "vinnarskalle"!
     För efter felfri hoppning över 5.38, 5.48, 5.58 och 5.68 kom en miss på 5.78, en höjd som amerikanen Devin King då redan klarat (pers med 8 cm). 5.83 var alltså en absolut nödvändighet för att kunna vinna tävlingen!
     Ny stav = nytt rekord
     Första försöket på 5.83 var OK men otillräckligt. Mondo valde då inför andra och sista chansen att byta upp sig till en 10 cm längre (på platsen lånad!) stav, som han aldrig hoppat med tidigare ... OCH KLARADE! Ribban gungade till litet grand, som det verkade mest av luftdraget.
     NYTT JUNIORVÄRLDSREKORD INOMHUS! Och även nytt svenskt svenskt seniorrekord inomhus och nytt världsårsbästa 2 cm högre än Renaud Lavillenies notering från i torsdags i Tignes! Ett ytterligare perspektiv på dagens prestation: För ett år sedan säsongsdebuterade Mondo med 5.61, dvs 22 cm lägre.
     En första video på rekordhoppet
     Sedan King missat en tredje gång på 5.83 avslutade Mondo sin insats med att testa 5.92 tre gånger. Det visade sig dock för högt – i alla fall den här dagen ....
     Även den kvinnliga tävlingen i Reno bjöd på nytt världsårsbästa när Sandi Morris – silver både i OS 2016 och VM 2017 – klarade 4.90.
     / A. Lennart Julin

Mondo 5.83 - nytt juniorvärldsrekord!
I säsongsdebuten!!

JAN
13

Mondo Duplantis startade för ett år sedan sitt 2017 med att klara 5.60 och årets säsongspremiär blev bättre - mycket mycket mycket bättre!
     Felfri hoppning 5.38 - 5.48 - 5.58 - 5.68 följdes av en miss på 5.78. Eftersom amerikanen Devin King redan hade klarat i första (pers med 8 cm) valde Mondo att gå vidare till 5.83, dvs centimetern över hans egen toppnotering förra vintern.
     Efter en rivning i första bytte han till en 10 cm längre stav ... OCH HAN KLARADE I ANDRA!
     NYTT JUNIORVÄRLDSREKORD INOMHUS!!
     Han prövade sedan 5.92, men det blev för högt. I alla fall den här dagen ...
     / A. Lennart Julin

(Tr)uppdatering inför sommaren

JAN
12

En händelserik sommar för ultralöparna stundar, med två VM och ett EM i planeringen. Men redan nu börjar landslagstrupperna fyllas.
     - Det känns spännande, men det är långt kvar och det är mycket träning som ska göras, säger Johan Steene, grengruppschef för ultralöpning.
     Redan i början av maj inleds ultraåret med VM i Ultra Trail, där i nuläget tre män (Andre Jonsson, Elov Olsson, Johan Lantz) och en kvinna (Johanna Bygdell) är uttagna. Tävlingen avgörs över en bana på 80 km, men det är ännu inte fastställt hur den kommer se ut. Därför blir det viktigt att truppen åker ner till Spanien och testa banan i förväg i vår, säger Johan Steene.
     Klart inför VM i Ultra Trail är också att Kerstin Rosenqvist gör sitt första officiella mästerskap som lagansvarig.
     Höga förväntningar inför EM
     Senare i maj avgörs EM i 24-timmarslöpning där Maria Jansson vann guld 2016 och där Sverige gjort flera fina lagtävlingar på damsidan, samt att Johan Steene själv tog hem VM-brons förra året. I nuläget är tre kvinnor (Maria Jansson, Sandra Lundqvist och Anna Grundahl) och två män (Johan Steene och Dan Välitalo) uttagna.
     -Lagtävlingen har hög status, och vi hoppas på att damlaget kan nå en pallplats, säger Steene.
     Andreas Falk som är lagansvarig kommer att göra de sista uttagningarna i slutet av februari.
     Något som väckte stora reaktioner under VM i Belfast, Nordirland 2017 var att Steenes resultat ändrades från silver- till bronsplats i efterhand efter en arrangörsmiss. Det blev strul med varvräkningen. Steene själv var väldigt besviken.
     -Det är nonchalant mot de aktiva som lägger träning och fokus, berättar han, och säger att Andreas Falk har haft kontakt med internationella ultralöpningsförbundet efteråt om vad som måste till för att samma sak inte ska hända i sommar. Det återstår att se vilka konsekvenser det kan bli i maj.
     Steene själv hoppas kunna slå sitt personbästa på 266,515 km från VM. Han har annars största fokus inställt på VM 2019.
     -Det är då jag vill prestera som bäst, säger han.
     Kan Jonas Buud ta nytt guld?
     Sist men inte minst väntar VM i 100 km i Kroatien i september. Jonas Buud, VM-guldmedaljör 2015, får sällskap av Elov Olsson och Fritjof Fagerlund på herrsidan, medan Frida Södermark och Sophia Sundberg är uttagna på damsidan. Här räknar Steene med fulla lag på både herr- och damsidan.
     För de löpare som satsar mot VM i 100 km blir en nyckeltävling Comrades Maraton som avgörs i Sydafrika i juni, ett lopp över 90 km. Där väntas flera svenska löpare finnas med på startlinjen, bland annat Buud, som säkerligen siktar mot en ny VM-medalj i september. Sista kvaltävling till VM blir SM 100 km under SM-veckan i Helsingborg.
     Så ser trupperna ut hittills
     /Gustav Orbring

Armand Duplantis, Elin Östlund & Henrik Larsson

Armand Duplantis, Elin Östlund & Henrik Larsson
Foto: Deca Text & Bild

Svenskar att hålla koll på i helgen

JAN
12

Armand Duplantis, ett av de stora utropstecknen 2017, inleder tävlingssäsongen inomhus i helgen när 18-åringen deltar i tävlingen National Pole Vault Summit i Reno, Nevada. En tävling som vanligtvis lockar mycket publik, och stavhoppare på alla möjliga nivåer i USA (elit, college, high school och amatörer).
     ”Mondo” stod över tävlingen förra säsongen (senast han var med var 2016), då han istället inledde med LSU High School Classic. Där blev det imponerande 5.60. Det blir spännande att se vad juniorvärldsrekordhållaren kan ställa till med i inledningen av den här säsongen.
     Tuff konkurrens för Östlund och Larsson
     Det väntar dessutom en het sprinthelg, hemma i Sverige. Sprinterträffen i Lund med många lokala föreningar på plats med åttaåringar och uppåt, som ska tävla i sprint och i höjd.
     Och i Örebro väntar Örebro Indoor Games, där Elin Östlund får tuff konkurrens av norska Helene Rönningen på 60 meter. 19-åringen har, liksom Östlund, ett personbästa på 7.39.
     På herrsidan ställer svenska sprinttalangen Henrik Larsson upp på 60 och 200 meter. Det lär bli en tuff kamp för 18-åringen mot fyra Hammarby-löpare. Samtliga fem har gjort under sju sekunder på 60 meter. Många höjde på ögonbrynen när Larsson sprang på fina 20.94 på 200 meter utomhus i augusti (trea genom tiderna på juniorsidan i Sverige). Får se om han putsar sitt innerekord på 21.78 som han satte för två år sedan. Han får dock se upp med hemmalöparen Rasmus Hugosson - 16-åringen har också sprungit på under 22 sekunder inomhus.
     Slutligen kan även nämnas att Cecilia Norrbom springer Houston Marathon i helgen, som är aktuell inför EM.
     För mer information, kolla in tävlingsprogrammet.
     
     /Gustav Orbring

Foto: Deca Text & Bild

Svensk tränarduo prisas i Europa

JAN
12

Helene Friberg och Jan Bengtsson belönas med europeiska friidrottsförbundets utmärkelse European Athletics Coaching Award, för sina fina tränarinsatser förra året.
     - Jag blev överraskad, det här är fantastiskt roligt. Men det är de aktivas förtjänst, säger Friberg.
     Friberg var under 2017 ledare för det svenska juniorlaget under JEM22 i somras, där flera fina framgångar skördades. Två guld, två silver och två brons blev det för svensk del.
     - Framgångarna på JEM22 var verkligen inte stolpe in heller, det kunde ha blivit ännu fler medaljer än vad det blev. Men så roligt, och jämn könsfördelning blev det på medaljerna också!
     Det blev med andra ord en perfekt avslutning för Helene Friberg, i och med att det var hennes sista år som landslagsledare för juniorerna.
     Bengtssons och Berglunds fantastiska 2017
     Jan Bengtsson är tränare för medeldistanslöparen Kalle Berglund, som fick sitt stora genombrottsår 2017, med EM-silver och nytt svenskt rekord inomhus, samt en semifinalplats på utomhus-VM i London.
     – Jag har aldrig haft någon aktiv tidigare som tagit medalj på ett internationellt mästerskap så detta är stort! säger Bengtsson till Spårvägens tränare till klubbens hemsida.
     Tränarutmärkelsen har delats ut sedan 2011, och inte mindre än 17 svenska tränare har fått det sedan dess. Det är nationerna själva som utser en kvinna och en man som ska få priset. Sedan annonserar europeiska förbundet vilka som får det. Tränare för aktiva som blir europamästare får utmärkelsen automatiskt.
     
     /Gustav Orbring

Ett möte med nya kommunikatören

Gustav Orbring

Gustav Orbring
Foto: Hillevi Thor

JAN
11

Vilken bakgrund har du inom friidrotten?
     Långdistanslöpare sedan 15 års ålder (innan dess fotbollsspelare i åtta år). Tävlade för Spårvägen under ett par säsonger i gymnasiet, men numera tränar jag på egen hand. Ett av mina stora mål i livet är att springa maraton på under tre timmar, och att få springa tills jag blir mycket, mycket gammal.
     Vad är det bästa med friidrott?
     Intensiteten under mästerskap (det händer saker hela tiden), all härlig statistik en kan grotta ned sig i – och att se rafflande dueller på upploppet. Jag kan se Dave Wottles upphämtning till OS-guld i München 1972 hur många gånger som helst.
     Ditt starkaste friidrottsminne?
     Christian Olssons hoppning i OS i Aten 2004. Jag var tio år då, och det var första gången jag följde ett stort friidrottsmästerskap. Jag minns att det kändes som att det inte fanns någon som helst konkurrens i tresteg då, att det bara var Christian som kunde hoppa. ”Pappa, varför är de andra hopparna så dåliga?” sa jag under finalen. Alla hans hopp var längre än silvermedaljören Marian Oprea från Rumänien. Det är utklassning! Men det var först efteråt som jag insåg att Christian höll en kosmisk hög nivå.
     Berätta lite om din yrkesbakgrund?
     Jobbade på SVT Sport i sju år som reporter och redaktör. Friidrott och vintersporter var det jag jobbade mest och helst med. Är medförfattare till den norska boken Langrennsboka (längdskidåkningsboken) som kom ut strax innan julen 2017. Våren 2017 slutade jag på SVT och började på Sportbladet där jag jobbade med webb-tv som reporter, programledare och redaktör.
     Andra intressen?
     Min största passion i livet är bergsbestigning. Har besökt helt fantastiska platser som schweiziska och franska alperna, Anderna och framförallt Himalaya. En storm hindrade mig från att bestiga Aconcagua (6962 m.ö.h.) för två år sedan. Försöker jobba mig upp för högre och högre toppar tills jag en dag ska stå på Mount Everest förhoppningsvis.
     Förutom detta älskar jag att umgås med min norska flickvän Marthe och följa AIK fotboll och hockey så mycket jag kan.
     
     Namn: Gustav Orbring
     Ålder: 23 år
     Född och uppvuxen i Stockholm

     
     /Hillevi Thor & Gustav Orbring

Inför årsmötet:
Motioner, förslag, parentationer

JAN
10

Den 24-25 mars är det dags för Förbundsårsmöte i Eskilstuna och det närmar sig nu tiden för att lämna in motioner samt nomineringar och förslag till valberedningen. I likhet med tidigare är förbundsårsmötet även ett tillfälle då vi uppmärksammar de inom friidrotten som lämnat oss under året.
     Motioner och nomineringar
     Medlemsföreningar och distriktsförbund har rätt att lämna motioner till förbundsårsmötet. Genom motionerna kan alla vara med och påverka sättet vi gemensamt arbetar med friidrotten i Sverige. Nomineringar och tips från friidrottsrörelsen gör att valberedningen kan lägga fram bästa möjliga förslag till Svensk Friidrotts förbundsstyrelse. Det är därför viktigt att uppmärksamma att sista dag är för motioner och nomineringar att vara Svensk Friidrott tillhanda är 15 januari.
     Parentationer
     Dessa kan sändas in i samband med anmälan men kan även skickas in separat till Ellinor Jansson, på ellinor.jansson@friidrott.se
     Mer information och adresser angående motioner
     Mer information från valberedningen
     
     /Hillevi Thor

Premiär för RM i Vinterkast:
Tunga namn från start

Simon Pettersson under IJSM i Sätra 2014

Simon Pettersson under IJSM i Sätra 2014
Foto: Deca Text & Bild

JAN
10

Riksmästerskapen i Vinterkast har premiär i år, och anordnas av IFK Växjö 3-4 februari. Tävlingen kommer hållas parallellt med Växjös Inomhuskast. RM-tävlingen hålls på prov i två år – för att utvärdera om den sedan kan gälla som en officiell SM-tävling. Bland annat Tracey Andersson och Simon Pettersson kommer finnas med från start.
     - Det är ett bra tillfälle för en värdetävling så här tidigt på säsongen. En riktig happening-helg i Växjö. Exempelvis diskuskastarna får inte så många möjligheter att tävla inomhus så det är ett ypperligt tillfälle för dem, säger Anders Axlid, grengruppschef för kast.
     
     En som tävlingen kan betyda extra mycket för är Simon Pettersson, som slåss om en plats i europeiska vinterkastet – där Daniel Ståhl redan är förhandsnominerad.
     - Jag tror på större startfält nu än för månader sedan. Hoppas kastsverige sluter upp kring det här, säger Axlid.
     
     Släggtävling - om vädret tillåter
     RM i Vinterkast innehåller grenarna spjut och diskus, samt slägga om vädret tillåter. Spjuttävlingen för män och M22-klassen kommer dessvärre inte anordnas på grund av kylan, och för lågt i tak inomhus.
     Det kommer inte finnas någon tävlingsklass för 22-åringar eller 16-åringar, utan de placeras istället i seniorklassen, respektive 17-årsklassen. Det gör att det kan bli stora startfält. I så fall kommer startfälten delas in i två seedningsgrupper.
     Sista anmälningsdag är 24 januari. Du behöver inte anmäla dig separat till RM-tävlingen, utan det räcker med anmälan till Inomhuskastet.
     Gå in och anmäl dig här.
     Klicka här för startlistor och tävlingsprogram.
     /Gustav Orbring

Senaste veckan
Veckan 10.1 - 17.1

Statistiken växer snabbt
Nu är alla listorna i vår inomhusstatistik för sen...

Utbildningstillfälle: Antidopingkörkort
En del av friidrottens antidopingprogram är Antido...

Mondo och Ståhl prisade på galan
Både Armand Duplantis och Daniel Ståhl fick pris p...

Linner Bassani ny tävlingsansvarig!
Nu är det klart: Anna Linner Bassani, 34, efterträ...

Idrottsgalan: De kan ta pris i kväll
Daniel Ståhl, Vésteinn Hafsteinsson och Armand Dup...

Så var spjutkastarnas landslagsträff
Prestationscentrum kast i Växjö arrangerade en lan...

Sagnias och Larssons fina sprinthelg
Vi är vana att se Khaddi Sagnia hoppa långt, men a...

Norskt juniorrekord för Mondos vän
Skandinavisk stavhoppning är het – i USA. Försthop...

Houston: Cecilia nära EM-kval
Spårvägens Cecilia Norrbom hade dragit iväg till H...

Det borde inte vara möjligt ....
I vår rapport om Mondo Duplantis rekordhopp skrev ...

Så hoppar man juniorvärldsrekord
Här ett par andra videoklipp på Mondos rekordhopp!...

Mondos säsongsdebut: 5.83 - nytt
världsrekord för juniorer inomhus!

Om någon till äventyrs varit orolig för hur Mondo ...

Mondo 5.83 - nytt juniorvärldsrekord!
I säsongsdebuten!!

Mondo Duplantis startade för ett år sedan sitt 201...

(Tr)uppdatering inför sommaren
En händelserik sommar för ultralöparna stundar, me...

Svenskar att hålla koll på i helgen
Armand Duplantis, ett av de stora utropstecknen 20...

Svensk tränarduo prisas i Europa
Helene Friberg och Jan Bengtsson belönas med europ...

Ett möte med nya kommunikatören
Vilken bakgrund har du inom friidrotten? Långdist...

Inför årsmötet:
Motioner, förslag, parentationer

Den 24-25 mars är det dags för Förbundsårsmöte i E...

Premiär för RM i Vinterkast:
Tunga namn från start

Riksmästerskapen i Vinterkast har premiär i år, oc...

Förra veckan
Veckan 3.1 - 10.1

Inför årsmötet:
Motioner, förslag, parentationer

Premiär för RM i Vinterkast:
Tunga namn från start

Statistiken uppdaterad!
Dagens friidrott: Uppsala & Gävle
Just Pole Vault: Norskt utropstecken!
En innehållsrik friidrottslördag pågår
Se innetävlingarna i Uppsala i kväll!
"Bara stavhopp" är inte alls så bara!
Nu drar 2018 igång!
Motion, veteran & folkhälsa – allt i ett

Två veckor sedan
Veckan 27.12 - 3.1

Motion, veteran & folkhälsa – allt i ett
Det är på Folksam GP det händer!
Spårvägsvinster i Kalmar & Vallentuna
Över fyratusen Sylvesterlöpare!
2017 års höjdare i svensk friidrott!
Absolut sista chansen att tävla 2017
Inomhusstatistiken har öppnat!
Johan Wissman
- Finnkämpe par excellence!