Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Onsdag 28 juni 2017

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Frida Hogstrand
redaktör
073-626 98 88

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Andreas Carlsson koncentrerar sig under Råslätt-spelen i maj, nu får han ladda upp för JEM22 i juli.

Andreas Carlsson koncentrerar sig under Råslätt-spelen i maj, nu får han ladda upp för JEM22 i juli.
Foto: Deca Text & Bild

Slututtagningarna till juniormästerskapen närmar sig

JUN
27

Veckans och helgens tävlingar bevakas nära av landslagsledningen för JEM22 och JEM19, då det inom kort är dags för de sista uttagningarna till mästerskapen i Polen och Italien.
     Några nyheter finns dock i uttagningslistorna redan idag. Andreas Carlsson, Ymer, är klar för längd i JEM22. Andreas klarade kvalgränsen och satte nytt personligt rekord i söndags. Vid JEM19 kommer vi att få se två dubbleringar - Bianca Salming, Tureberg, startar, vid sidan av i sjukampen, även i höjd och Vanessa Kamga, Upsala, kompletterar diskus med kula.
     Landslagsledarna Helene Friberg och Jonas Anshelm ser att de sannolikt kommer att göra fler uttagningar efter till exempel Sollentuna GP, Världsungdomsspelen och Bottnarydskastet.
     Samtliga uttagna till JEM22
     Samtliga uttagna till JEM19
     /Hillevi Thor

Foto: Jonas Hedman

Vad har Daniel Ståhl och Wayde van Niekerk gemensamt?

JUN
27

Nyligen kom de rykande färska från tryckeriet – de årliga statistikbiblarna Sverige-Bästa och Athletics. När det gäller Sverige-Bästa så handlar det om 44:e årgången som likt tidigare år innehåller detaljerade årsbästalistor med upp till de 100 bästa i seniorgrenarna plus de 30 bästa resultaten samt 20-djupa listor för junior och ungdomar. Boken är i A5-format, omfattar 294 sidor och kostar 179 kr plus porto.
     
     Allt om internationell friidrott
     ATFS Athletics Annual är en riktig tegelsten på 592 sidor och förutom 200-djupa årsbästalistor i alla standardgrenar och 50-djupa genom-tiderna-listor hittar man mycket annat. Resultat från de största tävlingarna, artiklar, rekord och ett umärkt personindex. Dessutom ett 110 sidor långt avsnitt med biografer där man bland annat kan läsa om Michel Tornéus, Meraf Bahta, Armand Duplantis, Angelica Bengtsson, Daniel Ståhl, Khaddi Sagnia, Kim Amb och Abeba Aregawi.
     Vad har då Daniel Ståhl och Wayde van Niekerk gemensamt förutom att de är omslagspojkar? Jo, båda var världsettor i sina respektie grenar 2016 – diskus respektive 400 m. Daniel kastade 68.72 på SM i Sollentuna och Wayde vann OS-finalen i Rio på världsrekordet 43.03.
     Beställ publikationerna via Sisu idrottsböcker:
     Sverige-Bästa 2016
     Athletics 2017
     /Jonas Hedman

Mimmi Kotka tar emot medaljen vid Mont Blanc Marathon i helgen.

Mimmi Kotka tar emot medaljen vid Mont Blanc Marathon i helgen.
Foto: Salomon Running

Imponerande trailhelg

JUN
26

Under midsommarhelgen hade svenska friidrottare inte bara framgångar på arenan utan även ute i de mest utmanande av terränger och väderförhållanden. Mimmi Kotka och Ida Nilsson imponderade stort i Mont Blanc Marathon och Jonas Buud och Elov Olsson visade att de bemästrar den mytomspunna banan i Western State 100 km.
     
     Vinst för Mimmi, andraplats för Ida
     På midsommarafton, 23 juni, vann Mimmi Kotka Mont Blanc Marathon, 80 km, och placerade sig på en tiondeplats totalt i loppet. Mimmi sprang banan, som bär över totalt 6039 höjdmeter, på just under 13 timmar, 12.59.01. Hon passerade mållinjen 23 minuter före tvåan, australiensiskan Lucinda Bartholomew. Mimmi fortsätter med vinsten sin fina svit från 2016 då hon bland annat vann UTMB.
      (101 km), Gran Trail Courmayeur (90 km), Maxi-Race Du Lac D'annecy Marathon Race (38km) och Trail Des Balcons D'azur (46km).
     Under söndagen avgjordes 42 km-distansen i samma lopp och där tog Ida Nilsson en fin andraplats med tiden 4.49.03, 8 minuter och 27 sekunder efter amerikanska Megan Kimmel. Ida tog nyligen brons på SM-milen i mitten av juni. Här kan du se Ida gå i mål.
     - Det är härligt att se Mimmi tillbaka i gott slag och vinsten i Chamonix är en riktigt stor seger! Ida visar hon återigen att hon är en av världens bästa ultratraillöpare. Jag imponeras av deras prestationer och det känns synd att de inte kunde representera landslaget på VM Ultratrail för två veckor sedan, säger Peter Fredricson, landslagsledare ultra.
     Läs mer om Mont Blanc Marathon och samtliga resultat här.
     
     Buud och Olsson bemästrade rekordvarmt Western States
     När många under midsommardagen vilade upp sig från Små grodorna gav sig Jonas Buud och Elov Olsson till start för Western States, världens äldsta 100 mile-lopp. De dryga 16 milen går från Squaw Valley till Auburn i Kalifornien, ofta i tryckande hetta och så även i år. Nästan halva loppet springs i mörker och Jonas och Elov har varit i området tillsammans under våren och tränat och utforskat några av loppets etapper.
     Efter att ha varit med i topp fem under loppets första tredjedel kom Jonas in på 12:e plats och Elov på 13:e.
     - Både Elov och Jonas gjorde stabila insatser i Kalifornien, även om de båda troligen hade hoppats på en topp 5-placering. Men att bara fullfölja ett 100 miles-lopp, och dessutom under stentuffa förutsättningar med hög höjd, snö i terrängen och temperaturer under dagen på 40 grader i dalgångarna, är starkt! Fortsätter Peter Fredricson
     Ta del av Jonas och Elovs egna ord från loppet på deras respektive Instragramkonton.
     Jonas Buud Instagram.
     Elov Olsson Instagram.
     Läs mer om Western State 100 km på tävlingens hemsida
     samt på forumet I run far.
     /Hillevi Thor

Personligt rekord och JEM22-kval! Foto: Fredrik Samuelsson

Personligt rekord och JEM22-kval! Foto: Fredrik Samuelsson

Vilket hopp av Andreas Carlsson!

JUN
26

Nu på lördag den 2 juli är sista kvaldag till JEM22 i Polen som äger rum två veckor senare och så här långt är 24 uttagna. Att truppen kommer att växa vet vi med säkerhet och en som har en bra chans att sälla sig till dem är Ymer-hopparen Andreas Carlsson.
     För i Kungälv i söndags nådde han hela 7.73 i längd och överträffade därmed kvalgränsen med 13 cm och sitt ett år gamla personliga rekord med åtta. Resultatet för dessutom upp Andreas till delad tolfteplats på genom-tiderna-listan i M22.
     Se filmklipp från hoppet
     
     Alexander och Johanna nära kval
     Två som också var nära sina respektive JEM22-gränser var Ullevi-löparna på 400 m häck, Alexander Lundskog och Johanna Holmén Svensson. Johanna satte personligt rekord med 58.74 i belgiska Lokeren på söndagen och var då bara 0.24 från kval. Dagen före i Nivelles noterade Alexander 51.51 med vilket han var mindre än tre tiondelar från kvalgränsen (51.20) för andra gången på en vecka.
     Till helgen arrangeras Världsungdomsspelen i Göteborg och då finns bra möjligheter att kvala till såväl JEM22, junior-EM och European Youth Festival för 16-åringar.
     Uttagningssidan för junior- och ungdomsmästerskapen
     /Jonas Hedman

Foto: Deca Text & Bild

Första segern i First League!

JUN
25

Sverige lyckades för tredje gången ta steget upp i Lag-EM:s Super League och gjorde det genom att för första gången vinna First League.

Förbundskapten Karin Torneklint och Khaddi Sagnia med beviset på att Sverige vunnit Lag-EM:s First League!

Förbundskapten Karin Torneklint och Khaddi Sagnia med beviset på att Sverige vunnit Lag-EM:s First League!
Foto: Deca Text & Bild

Lag-EM: Seger och avancemang till Super League 2019!

JUN
25

Det saknades verkligen inte dramatik när Lag-EM:s First League avgjordes i finska Vasa 23-25 juni. När de 40 grenarna summerats efter tre dagars tävlande stod Sverige som vinnare med sex poäng före Finland och ytterligare nio före Schweiz som tog den sista platsen vidare, 3.5 p före Turkiet.
     Med fem grenar kvar skilde bara 4.5 poäng mellan de fyra topplagen och det var olidligt spännande. Vändningen stod Khaddi Sagnia för genom att i tredje längdomgången flyga 6.52 trots motvind och utebliven plankträff vilket innebar seger och tolv poäng. Det var en av tre grensegrar under söndagen, de andra stod Sofie Skoog, höjd, och Daniel Ståhl, diskus, för.
     – Det var så otroligt spännande hela vägen! Tolvpoängarna var viktiga och vi fick en bra start med Daniel Ståhl och Sofie Skoog men sedan blev det tightare igen. Khaddi redde upp det på slutet och det var också bra gjort av Gabriel Wallin som slutade fyra i spjut, säger förbundskapten Karin Torneklint till C More.
     – Det betydde också en del för självförtroendet att slå Finland inför Finnkampen på Stockholms Stadion 2-3 september.
     
     Ståhl resultatmässiga höjdpunkten
     Kvalitetsmässigt bästa prestationen stod Daniel Ståhl för då han vann diskus på 66.41. Annars gjorde vädret att det faktiskt bara blev ett enda personligt rekord under helgen och det var Jonas Leandersons 14:06.00 på 5000 m på lördagen. Söndagen tävlingar inleddes med 12 grader och mulet men sedan sprack det upp och blev lite sol samtidigt som temperaturen steg till 16 grader.
     Nära pers var Felix Svensson på 200 m som slutade femma på 20.97 efter 20.99 i försöken på fredagen (perset är 20.95).
     Vid sidan av de tre grensegrarna slutade Meraf Bahta tvåa på 1500 m, blott 0.01 från förstaplatsen sedan hon varit sjuk under veckan och inte kunnat träna. Fanny Skoog blev trea i kula på 17.45, endast 52 cm från segern.
     Man noterar också svenskt årsbästa i tresteg av Hammarbys Erik Ehrlin som med 15.60 bara var 15 cm från tredjeplatsen.
     I de avslutande 4x400-stafetterna var Lovisa Lindh (52.5 på fjärdesträckan) och snart 21-årige Anton Sigurdsson (46.4 på tredje) snabbast.
     Lag-EM genomfördes nu för sjunde gången sedan premiären med mixedlag 2009. Sverige har tagit sig tillbaka till Super League direkt varje gång man åkt ur och 2019 blir femte gången av åtta möjliga vi är med i Europas finrum.
     
     Sveriges placeringar dag 2:
     Drygt hälften av söndagens svenskar placerade sig bland de fyra bästa.
     1:a-platser: Daniel Ståhl, diskus, Sofie Skoog, höjd, och Khaddi Sagnia, längd.
     2:a-plats: Meraf Bahta, 1500 m.
     3:e-platser: Andreas Kramer, 800 m, och Fanny Roos, kula.
     4:e-platser: Carl Sténson, stav, Gabriel Wallin, spjut, M 4x400 m, och Sarah Lahti, 5000 m.
     5:e-platser: Felix Svensson, 200 m, Erik Ehrlin, tresteg, Elin Westerlund, 100 m häck, och K 4x400 m.
     6:e-plats: Staffan Ek, 3000 m.
     8:e-platser: Elmar Engholm, 3000 m hinder, och Anton Levin, 110 m häck.
     9:e-plats: Anna Karlsson, diskus.
     Resultat: 1) SWE 320.5; 2) FIN 314.5; 3) SUI 305.5; 4) TUR 302; 5) POR 285; 6) NOR 272.5; 7) ROU 246; 8) IRL 238; 9) BEL 232.5; 10) EST 203; 11) BUL 193.5; 12) DEN 187.
     Sverige, Finland och Schweiz till Super League och Danmark och Bulgarien till Second League 2019 (Lag-EM genomförs numera vartannat år).
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Sverige vann Lag-EM i Vasa
– klart för Super League 2019!

JUN
25

Det blev en rafflande avslutning av tre dagars tävlande för landslaget i Vasa som slutade med seger med sex poäng före Finland. Schweiz tog den tredjeplatsen med 3.5 poängs marginal före Turkiet och tävlar också i Super League 2018.
     Mer om den svenska segern senare i kväll.

6.52 med hela plankan kvar var ett styrkebesked av Khaddi Sagnia!

6.52 med hela plankan kvar var ett styrkebesked av Khaddi Sagnia!
Foto: Deca Text & Bild

Viktig vinst för Khaddi i längd

JUN
25

Det var riktigt jämnt i sammandraget när kvinnliga längdtävlingen började. Där tog Khaddi en viktig seger tack vare svenska årsbästat 6.52 i en motvind på 2.2 m/s där hon hon dessutom hade hela plankan kvar.
     – Det var så skönt! Men när jag började hoppa så var det en tuff motvind och den skiftade mycket. Men härligt att få till ett bra hopp som räckte ända till seger, säger Khaddi till C More.
     Hon fick hjälp med coachningen av Mehdi Katib och Michel Tornéus som vann manliga längdtävlingen under lördagen.
     
     Nio poäng för Gabbe
     Gabriels 77.40 i tredje spjutkastet förde upp honom till tredje plats vilket till slut blev en fjärde och nio viktiga poäng. Vann gjorde Tero Pitkämäki efter fullträffen 88.27 som var nytt nordiskt M35-rekord. Det var tillsammans med Daniel Ståhls 66.41 i diskus helgens bästa.
     Avslutande kvinnliga stafetten resulterade i en femteplats där Lovisa Lindh sprang slutsträckan. Det blev till slut en sjätteplats på 3:37.20, sex tiondelar före Finland. I laget sprang Ebba Svantesson 56.5, Matilda Hellqvist 53.0, Sofia Johnsson 55.2 och Lovisa Lindh 52.5. Vann gjorde Rumänien på 3:31.83.
     
     46.4 av debutanten Sigurdsson
     På manliga 4x400 krigade Sverige om förstaplatsen i heatet hela vägen och blev till slut tvåa vilket innebar en femteplats i sammandraget. I laget sprang Felix Francois 47.8, Dennis Forsman 47.4, landslagsdebutanten Anton Sigurdsson 46.4 och Kasper Kadestål 47.2.
     /Jonas Hedman

Calle fyra i stav

JUN
25

I stav gick Hellas Calle Sténson in på 4.90 och tog i första liksom på 5.10. Sedan fick han det inte att stämma på 5.30 vilket resulterade i tre kryss. Men det räckte ändå till en delad fjärdeplats bakom suveräne vinnaren Diogo Ferreira på 5.45.
     – Det var tufft höjningsschema så jag är nöjd med att ha tagit de två första höjderna i första försöket. Lite synd bara att jag inte lyckades slå finländaren, säger Calle till C More.
     5.30 kom faktiskt att räcka för andraplatsen.
     
     Anna två meter från pers
     I diskus gjorde Motalas 19-åriga Anna Karlsson Lag-EM-debut där andra omgångens 48.77 blev hennes längsta, bara lite drygt två meter från pers. Det innebar en niondeplats.
     – Det var kul! Jag gjorde mitt bästa och är nöjd! Det var en svår vind eftersom det blåste runt men det är lika för alla. Det kan bli fyra meter till när jag får det att stämma bättre, säger Anna till C More.
     Vann gjorde Portugals Irina Rodrigues på 59.62.
     /Jonas Hedman

Vilken dramatik i kampen om avancemang till Super League!

JUN
25

Med bara fem grenar kvar av Lag-EM i Vasa är Sverige med i kampen om de tre första platserna som avancerar till Super League. Men det skiljer bara 4.5 poäng mellan Sverige, Finland, Schweiz och Turkiet.
     Då går Khaddi Sagnia upp i ledning i längd med 6.52 i ett motvindshopp där hon inte har foten på plankan. Alltså ett 6.70-hopp i effektiv hopplängd. Och Gabriel Wallin avancerar till tredje plats i spjut med 77.40. Det blir en spännande avslutning!
     /Jonas Hedman

Trots en mindre bra dag på jobbet fattades det bara 52 cm till förstaplatsen för Fanny Roos.

Trots en mindre bra dag på jobbet fattades det bara 52 cm till förstaplatsen för Fanny Roos.
Foto: Deca Text & Bild

Fanny trea utan träff

JUN
25

I kula samlade Fanny Roos sina tre godkända stötar inom 14 centimeter med 17.45 som bäst. Det innebar tredje plats där segern gick till Turkiets Emel Dereli på 17.97.
     – Jag fick inte riktigt ihop det tekniskt även om det kändes bra fysiskt. Jag är inte helt nöjd utan hade hoppats på att slå åtminstone en av dem som var före, säger Fanny till C More.
     
     Sara fyra på 5000 m
     Sarah Lahti var den som satte fart med 3:05 på första kilometern och 3:09 på andra och hade då bara sällskap av tre löpare, de från Turkiet, Schweiz och Rumänien.
     Sarah försökte få de andra att hjälpa till och dra men ingen ville i den kännbara motvinden på bortre långsidan. 200 meter från mål snubblade turkiskan till och höll på att ramla samtidigt som Sarah tappade till tredjeplatsen. Schweiziskan Fabienne Schlumpf försvann iväg till en klar seger på 15:47.29 och Sarah fick till slut ge sig också för turkiskan som avslutade starkt och blev trea.
     – Planen var att hålla ett jämnt tempo men jag fick dra nästan hela loppet. Jag tränar för 10 000 m och har inte den riktiga kicken på slutet, säger Sarah till C More och det märktes att hon var besviken över fjärdeplatsen 15:51.00.
     /Jonas Hedman

Femteplatser för Elin och Felix

JUN
25

Elin Westerlund har inte haft flyt i sina tidigare EM-starter men helgens insatser på 100 m häck var bättre. Hon tog sig till final i fredags och blev sedan femma i finalen på 13.59 trots en mindre bra start. Det var riktigt tätt med fyra tjejer inom 0.11 på platserna 4-7 och Elin hade faktiskt bara tre tiondelar fram till segraren Noemi Zbärens 13.28.
     – Det var riktigt tungt men jag krigade hela vägen. Jag har haft lite svag form på slutet och problem med kramp i veckan men det var ändå okej idag. Det är alltid kul att tävla i landslaget! säger Elin till C More.
     Därmed bidrog hon med åtta poäng till det svenska laget.
     
     Nästpers för Felix på 200 m
     I fredags satte Mölndals Felix Svensson nästpers med 20.99 i 200 m-försöken och nu slutade han femma på 20.97 – bara 0.02 från perset från i fjol.
     – Det här var ett bättre lopp än i försöken och jag var inte så långt från tredjeplatsen. Jag jobbade med att få med mig farten bättre ut på upploppet och det fungerade. Jag är nöjd, nu höll jag bättre sista biten också, säger Felix Svensson till C More.
     Om några veckor väntar årets viktigaste uppgift för Felix – JEM22 i Polen.
     Överlägsen vinnare på mästerskapsrekordet 20.20 var Turkiets Ramil Guliyev följd av Schweiz Alex Wilson, 20.55, Finlands Samuel Purola 20.84 och Portugals David Lima 20.87.
     /Jonas Hedman

Seger med en decimeter på 1.90.

Seger med en decimeter på 1.90.
Foto: Deca Text & Bild

Suverän seger för Sofie!

JUN
25

Sofie Skoog gjorde allt rätt i höjdtävlingen där de få plusgraderna höll nere resultatnivån. Hon tog 1.75 i första i långa tights och sedan även 1.80 och 1.84 direkt. 1.87 i andra med lätt darr innebar att segern klar och sedan kom även 1.90 i andra med darr.
     – Seger var målet idag men det var ruskigt kallt. Jag försökte slå Kajsas banrekord på 1.92 men hon får behålla det, säger Sofi till C More efter att ha avslutat med tre hopp på 1.93.
     Segermarginalen blev en hel decimeter för Sofie som nu gjorde sitt första Lag-EM. Förstaplatsen var Sveriges andra under söndagen och femte totalt.
     På 3000 m hinder stördes Elmar Engholm av löparknä och slutade åtta på 8:51.56 efter kilometrar på 2:54, 2:59 och 2:58. Det var två placeringar sämre än hans statistiska utgångsläge.
     /Jonas Hedman

Det blev helt jämnt på mållinjen mellan Claudia Bobocea och Meraf Bahta vilket slutade med en 0.01-seger för rumänskan.

Det blev helt jämnt på mållinjen mellan Claudia Bobocea och Meraf Bahta vilket slutade med en 0.01-seger för rumänskan.
Foto: Deca Text & Bild

Tufft upplopp för Meraf Bahta

JUN
25

Kvinnliga 1500 m-loppet blev en långsam historia där 800 m passerades på 2:21.3. Meraf Bahta avancerade till tredje plats vid klockringningen, tog ledningen med 250 meter kvar och såg ut att springa mot seger. Men Rumäniens Claudia Bobocea kom tillbaka och lyckades faktiskt pressa sig en hundradel före Meraf och vinna på 4:14.50.
     – Jag har varit sjuk och inte tränat sedan Bauhaus-galan i söndags, säger Meraf Bahta till C More.
     Sverige utökade ändå ledningen totalt och är 13 före Schweiz efter 26 av 40 grenar. 1) SWE 212; 2) SUI 199.5; 3) TUR 199; 4) fin 197.5; 5) NOR 188.5; 11) DEN 120.5.
     Jonas Hedman

Stabil insats av Kramer på 800

JUN
25

Andreas Kramer tog initiativet från start och via höga 25 sekunder på 200 m passerade han halvvägs på 55.5. På andra varvet höjdes farten successivt och Andreas fick behålla ledningen fram till upploppets början då Danmarks Andreas Bube och Irlands Mark English passerade. Med 1:49.57 var Kramer en halvsekund bakom vinnaren English.
     – Jag ville ligga långt fram eftersom det var ett så stort startfält och det lyckades jag med. Jag är nöjd med loppet och inte alltför besviken över att Mark English passerade även om jag så klart hade velat utmana, säger Andreas till C More.
     
     Hyperjämnt på korta häcken
     På 110 m häck var Norges Andreas Martinsen helt suverän och vann med två tiondelar på 13.64 trots att han på märkliga grunder fick gult kort för en felaktig start och därför tog det lugnt i andra försöket. Tiden var bara 0.15 från pers trots endast 13 grader och svag motvind.
     Finländaren Elmo Lakka slutade tvåa och sedan var det sanslöst jämnt med sex man inom tre hundradelar. Anton Levin drog nitlotten och blev åtta på 14.26, 0.16 från det årsbästa han satte i försöken i fredags.
     – Jag tyckte jag fällde mig bra men det fattades ändå lite. Jag är i bra fysisk form men det är mycket som ska stämma för att det ska fungera på häck, säger Anton till C More.
     /Jonas Hedman

Daniel Ståhl synade diskusen och skickade sedan iväg den 66.41 – seger med tre meter.

Daniel Ståhl synade diskusen och skickade sedan iväg den 66.41 – seger med tre meter.
Foto: Deca Text & Bild

Lag-EM: Ståhl satte tonen med seger

JUN
25

Söndagens tävlingar i Lag-EM:s First League i finska Vasa inleddes i blött och blåsigt väder och bara 12 grader. Men regnet slutade strax innan första gren.
     Först ut var Daniel Ståhl i diskus och efter att ha dragit första kastat i högra burgaveln kom segerkastet 66.41 i andra. Men åter var det väldigt nära att diskusen fastnat i buren. Tredje blev en miss (åter i buren) och så 65.63 i fjärde och sista.
     – Det var ett helt okej resultat och kul att vinna här i Finland. Jag ger mig själv godkänt även om det var två kast i buren, säger Daniel till C More.
     Tvåa slutade Belgiens Philip Milanov på 63.27 och trea Norges Sven Martin Skagestad, 61.35. Därmed är Sverige bara två poäng bakom Schweiz och Turkiet i sammandraget följt av Finland fyra poäng efter.
     /Jonas Hedman

Två av lördagens personliga rekordslagare var Frida Kristiansson och Suldan Hassan. Frida sänkte 3000 m-perset med tre sekunder till 9:28.42. Foto: Midde Hamrin

Två av lördagens personliga rekordslagare var Frida Kristiansson och Suldan Hassan. Frida sänkte 3000 m-perset med tre sekunder till 9:28.42. Foto: Midde Hamrin

Suldan Hassan tvåa genom tiderna

JUN
25

Flera svenskar var ute i Europa och tävlade under lördagen. I brittiska Watford vann Ullevis 19-årige Suldan Hassan A-heatet på 3000 m på 8:03.09 vilket är personligt rekord med 2.5 sekunder. Det gör honom till Sveriges näst snabbast i P19 genom tiderna bakom Morgan Tollofséns 7:57.22 från 1988. I vintras satte Suldan junioreuroparekord inomhus med 8:05.61 och man noterar att hans 8:03 i Watford bara underskridits av en enda europeisk 19-årsjunior så här långt i sommar. Om en månad arrangeras junior-EM i Italien där Suldan springer 5000 m.
     En rad svenskar tävlade i Watford och flera satte personligt rekord. Bland dem noterar man Sävedalens Linn Söderholm som på 1500 m tangerade (!) sitt två veckor gamla pers på 4:15.33.
     I franska Nivelles var Ullevis Alexander Lundskog med 51.51 på 400 m häck bara 0.05 från sitt personliga rekord från Bauhaus-galan i söndags.
     Resultatbörsen
     /Jonas Hedman

Bäst när det gäller.

Bäst när det gäller.
Foto: Deca Text & Bild

Dubbla svenska årsbästan av Lisa

JUN
24

Hässelbys Lisa Duffy gjorde för första gången två maxlopp på 400 m dagarna efter varandra vilket slutade med 2xsvenskt årsbästa. Först 54.55 i Lag-EM-försöken på fredagen och så 54.48 på lördagen vilket räckte till slutlig sjundeplats.
     – Det kändes bra! Kul att sätta årsbästa. Det var tunga ben i morse eftersom jag inte är van att springa två tuffa lopp dagarna efter varandra. Det här loppet var bättre än försöken, jag vågade mer idag, säger Lisa till C More.
     
     Hanna Palmqvist sexa
     Mölndals Hanna Palmqvist tog sig final tack vare 59.09 på fredagen och gjorde på lördagen ett ännu bättre finallopp.
     Alldeles på slutet tog hon sig förbi Turkiets Yildirim och slutade sexa på 58.80, bara halvsekunden från det färska personliga rekordet.
     – Det var inte lika lätta ben som för några dagar sedan men kul att ta några extra poäng jämför med min ranking. Jag tror att jag hade åttonde bästa årsbästat inför tävlingen, säger Hanna till C More.
     /Jonas Hedman

Linn Nilssons sköna spurtseger på 3000 m var en av lördagens höjdpunkter!

Linn Nilssons sköna spurtseger på 3000 m var en av lördagens höjdpunkter!
Foto: Deca Text & Bild

Lag-EM: Stabil förstadag – tre segrar

JUN
24

Det svenska laget stod för en bra inledning av Lag-EM:s First League i finska Vasa på lördagen och ligger trea efter 21 av 40 grenar. Det är de tre första som avancerar till Super League nästa år och möjligheterna att lyckas med det är goda. Detta efter tre grensegrar, en 2:a- och fyra 3:e-platser där segrarna togs av Michel Tornéus i längd, Lovisa Lindh på 800 m och Linn Nilsson på 3000 m som drog upp spurten 550 meter från mål och höll hela vägen in.
     – Många lyckades bra och det är viktigt att våra bästa levererar eftersom topplaceringar ger så mycket poäng. Extra kul var det att se Linn vinna eftersom hon fått så många somrar förstörda av astma, säger förbundskapten Karin Torneklint.
     Det var inte mycket som fattades till en fjärde grenseger eftersom Ida Storm ledde släggtävlingen till sista omgången men passerades med 63 centimeter och slutade tvåa på 69.12.
     – Bra insatser också av Andreas Almgren, 1500 m, Jonas Leanderson, 5000 m, och Sofi Flink som alla slutade trea. I höjd hade Fabian Delryd oflyt när han slutade sjua på 2.15, samma resultat som tvåan. Men så är det, ibland har man flyt och ibland inte.
     
     Tappade sju poäng i stafetten
     Det var 14 grader och mulet i Vasa men regnet höll sig undan ända till sista gren var avslutad då nederbörden kom. Efter första dagen leder Turkiet med tre poäng före Schweiz och ytterligare tio före Sverige. På avslutande manliga 4x100 m tappade vi dock sju poäng efter diskning och har inför avslutningen Finland, Norge och Portugal inom 6.5 poäng bakom.
     Men en bra avslutningsdag så är en topp-3-placering och avancemang till Super League definitivt inom räckhåll.
     Sveriges elva topp-5-placeringar:
     1:a-platser: Michel Tornéus, längd, Lovisa Lindh, 800 m, Linn Nilsson, 3000 m.
     2:a-plats: Ida Storm, slägga.
     3:e-platser: Austin Hamilton, 100 m, Andreas Almgren, 1500 m, Jonas Leanderson, 5000 m, Sofi Flink, spjut.
     4:e-plats: Oscar Vestlund, slägga.
     5:e-platser: K 4x100 m, Maria Larsson, 3000 m hinder, Michaela Meijer, stav.
     Ställningen efter 21 av 40 grenar: 1) SUI 175; 2) TUR 172; 3) SWE 162; 4) FIN 161; 5) NOR 158; 6) POR 156.5; 7) IRL 129; 8) BEL 122; 9) ROU 117; 10) EST 97,5; 11) BUL 92,5; 12) DEN 80.5.
     /Jonas Hedman

En säker tolva!

En säker tolva!
Foto: Deca Text & Bild

Seger för Michel i jämn tävling

JUN
24

Manliga längdtävlingen började bra med 7.78 för Michel Tornéus vilket innebar ledning. Trots ogiltigt i andra och tredje var det fortfarande ledarhopp inför sista omgången där Norges Kiplesund och Finlands Pulli båda kom inom fyra centimeter från Michels ledarresultat.
     Men segern var klar när han gjorde sitt sista hopp som resulterade i 7.85 och därmed en segermarginale på nio centimeter.
     – Resultatet spelar inte så stor roll idag utan det är segern som räknas. Hade det varit lite sol hade det nog blivit bättre, men tävlingen i söndags sitter i lite i kroppen och jag har några tekniska saker att jobba på. Men det viktiga är fullpoängaren, säger Michel till C More
     – Fysiskt känns det bra, det är tekniskt jag måste bli bättre. Förhoppningsvis i Sollentuna GP på torsdag.
     
     Tiopoängare för Sofi
     Det var svårkastat i spjut där Sofi Flink lade ut sina tre första kast inom en meter med första omgångens 54.93 som det längsta. Då låg hon trea vilket innebar att hon var en av fyra som fick göra ett fjärde kast. Det resulterade i 52.98 och tredjeplatsen blev också hennes slutplacering vilket var lika med hennes årsbästaplacering i fältet.
     Vann gjorde Estlands Liina Laasma på 57.39 före Turkiets Eda Tugsuz, 57.48.
     
     Dramatisk stafettavslutning
     I de avslutaden korta stafetterna slutade tjejerna femma på 45.65 medan manliga laget kom i mål på 40.02. Slutsträckans Tony Darkwah sprang dock hela upploppet på fel bana. Närmare bestämt Finlands bana där finländaren var helt lika så det blev trångt om utrymmet där Tony till slut var 0.04 före på 40.02. Men laget diskvalificerades förstås.
     /Jonas Hedman

Bästa landslagsinsatsen hittills.

Bästa landslagsinsatsen hittills.
Foto: Deca Text & Bild

Oscar över 70 i slägga

JUN
24

IF Götas Oscar Vestlund öppnade med 70.06 vilket räckte för att vara topp-4 efter tre omgångar. Därmed fick han göra ett fjärde kast vilket dock blev ogiltigt. Det innebar en fjärdeplats som var i paritet med hans årsbästaresultat som var det tredje bästa i startfältet.
     – Det var en bra öppning men sedan blev det lite knackigt. Jag hade bra tryck i sista kastet så det var synd att den gick i buren. Men det var kul att bli fyra, säger Oscar.
     Vann gjorde Finlands David Söderberg, 72.36, före Turkiets Esref Apak, 71.53.
     
     Bra årsdebut av Maria
     När Charlotta Fougberg i onsdags valde att avstå start på 3000 m hinder p g a av skadekänning gick frågan till fjolårets EM-löpare Maria Larsson. I sin årsdebut gjorde hon ett jämnt och fint lopp och blev till slut femma på 9:58.77, åtta sekunder från fjärdeplatsen.
     – Taktiken var att gå ut lugnt och göra ett jämnt lopp eftersom det var mitt första hinderlopp för året. Jag fick förfrågan om att vara med sent och det var nog bra för mig för då hann jag inte bli nervös, säger Maria till C More.
     Hon avverkade kilometerna på 3:16, 3:20 och 3:21 och bidrog med femteplatsen med åtta poäng.
     /Jonas Hedman

Austin Hamilson var 0.16 från segern på 100 m.

Austin Hamilson var 0.16 från segern på 100 m.
Foto: Deca Text & Bild

Tredjeplatser för Austin och Jonas

JUN
24

På 100 m tog det en bra stund innan fältet kom iväg. Först en omstart som resulterade i en diskning av schweizaren Mancini som fördröjde det hela fem minuter. När fältet väl kom i väg rusade Austin Hamilton i mål som trea på 10.51 i svag medvind vilket var bra med tanke på att han hade femte bästa årsbästat.
     – Det kändes helt okej även om man aldrig ska vara nöjd med en tredjeplats. Strulet i starten gjorde att jag hade lite svårt att fokusera, säger Austin till C More.
     Vann gjorde Norges Quarcoo på 10.35.
     
     Bra spurt av Leanderson
     Manliga 5000 m-loppet inleddes i bra fart tack vare Turkiets Ali Kaya och den ende som hängde på var Schweiz Wanders. Kaya vann till slut med 20 sekunder på 13:56.34 med Wanders som tvåa. Bakom dem vann Jonas Leanderson klungspurten efter flera närkontakter med motståndarna som resulterade i blodiga ben.
     – Ingen ville dra i ett jämnt tempo och då slår man i varandra och det blir lite blod. Jag fick en spik på knäet på slutet och det kändes, nu är det stelt men det känns säkert bättre ikväll, säger Jonas till C More.
     Han hade 2:41 på 1000 m och 5:34 på 2000 m som en av fem i klungan. Sista varvet gick på snabba 55 sekunder och Jonas var klart starkast på upploppet och slutade trea på 14:06.62 – tio sekunder bakom tvåan men sex tiondelar före portugisiske fyran Barata och norske sjuan Svela.
     /Jonas Hedman

Ställningen i Lag-EM

JUN
24

Sverige har börjat bra i First League i Vasa även om inte allt gått helt enligt plan. Ställningen efter 12 av 40 grenar:
     1) SUI 104
     2) TUR 100
     3) SWE 99
     4) FIN 98
     5) NOR 95
     12) DEN 43

Säker seger efter lysande spurt!

Säker seger efter lysande spurt!
Foto: Deca Text & Bild

Tolvpoängare för Lovisa!

JUN
24

I 800 m-loppet var Lovisa Lindh favorit tillsammans med IEM-vinnaren Celina Büchel. Halva distansen passerade Lovisa som fyra på höga 62 sekunder och strax efter tryckte Büchel till.
     Men Lovisa navigerade sig ut på bana två i tredje kurvan och tog rygg på bortre lång. Med hundra meter kvar tog hon ledningen och var klart startkast på upploppet fram till seger med en halvsekund på 2:02.36.
     – Det gick ungefär enligt plan. Jag vet att Büchel är stark men idag kändes det som att jag hade ett mentalt övertag. Det har varit en magisk start på sommaren så det känns väldigt bra, säger Lovisa till C More efter att ha sprungit andra varvet på 59.9.
     /Jonas Hedman

Till slut kom den – Linn Nilssons första landskampsseger utomhus!

Till slut kom den – Linn Nilssons första landskampsseger utomhus!
Foto: Deca Text & Bild

Linn tog första segern

JUN
24

I 3000 m-loppet i Vasa gjorde Hälles Linn Nilsson ett suveränt lopp och låg långt fram i klungan hela vägen. Hon tog ledningen 550 meter från mål, fick fyra-fem meter och lyckades hålla unden efter en sista kilometer på 2:53.5 och ett slutvarv på 66.0.
     – Jag hoppades att turkiskan skulle sätta fart och det gjorde hon. Jag hade bra med krafter kvar på slutet när jag ryckte men blev trött i motvinden på upploppet, som tur var så höll det, säger Linn till C More efter att ha vunnit med tre tiondelar före Schweiz Sclabas.
     Linns segertid 9:08.97 var åtta sekunder över det personliga rekord hon satte på Bauhaus-galan på Stockholms Stadion i söndags.
     
     Tredjeplats för Andreas!
     Att Turebergs Andreas Almgren skulle bli trea på 1500 m hade nog få trott. Men det blev ett långsamt lopp med promenad de första tusen meterna. Men strax före klockringningen drogs farten upp och trots att Andreas var instängd mitt i klungan höll han sig kall och lyckades tråckla sig fram.
     Portugisen föll helt nära Andreas med 200 meter kvar men trots avsaknad av bra tävlingsförberedande träning höll han fint över upploppet och kom i mål som trea efter ett slutvarv på 53.0.
     Segertiden för Belgiens Callahan blev 3:59.09 medan Andreas hade 4:00.38 i sitt första 1500 m-lopp på tre år.
     /Jonas Hedman

69.12 är femte bästa tävlingen.

69.12 är femte bästa tävlingen.
Foto: Deca Text & Bild

Ida inledde med elva poäng

JUN
24

Molnigt och 16 grader är de vädermässiga förhållandena på Lag-EM First League i Vasa. Första svensk på banan på lördagen var MAI:s Ida Storm i slägga. Hon fick en tuff start med första kastet utanför vänstra sektorgränsen och sedan ett säkerhetskast i andra med 64.23. Inför tredje var hon tvungen att öka för att få göra ett fjärde och sista och det lyckades – med 69.12 gick Ida från sjätte till första plats!
     De fyra främsta efter tre omgångar fick ett fjärde och där ökade Turkiets Salman öka till 69.75. Det innebar seger sedan Ida dragit sitt sista i buren.
     – Början på tävlingen kändes inte så bra men jag är glad att jag samlade ihop mig till 69 meter i tredje. Sedan var jag lite för överladdad i sista, säger Ida till C More.
     Hon har tidigare i sommar satt svenskt rekord med 71.52 och är klar för VM.
     I stav hade reserven Michaela Meijer en dag utan flyt. Hon tog ingångshöjden 4.15 i tredje efter att ha rivit första sedan staven fastnat i hårflätan. I första på 4.30 sprang hon igenom i första sedan hon fått fått känning i knävecket och i andra var hon högt över men fick höjden på fel ställe och rev. Därmed var det färdighoppat eftersom bara fyra ogiltiga hopp är tillåtna i Lag-EM. Michaela slutade femma.
     /Jonas Hedman

Foto: Deca Text & Bild

Irene tillbaka i landslaget!

JUN
23

Irene Ekelund har två skadedrabbade år bakom sig så det var extra kul att se henne tillbaka i landslagsdräkten på Lag-EM i Vasa! Hon skulle egentligen bara ha sprungit 4x100 m men när Elin Östlund blev sjuk så blev det även individuell start.
     Och trots att Irene årsbästamässigt hade oddsen emot sig tog hon sig vidare. 11.88 innebär att Irene springer final på 100 m på lördag eftermiddag!
     /Jonas Hedman

Felix Svensson var en av sju svenskar som tog sig vidare till final på fredagen.

Felix Svensson var en av sju svenskar som tog sig vidare till final på fredagen.
Foto: Deca Text & Bild

Lag-EM-försöken: Felix under 21!

JUN
23

På midsommaraftons eftermiddag var det premiär för sprint- och häckförsök i Lag-EM där Sverige tävlar i First League i finska Vasa. Det var 15 grader, växlande molnighet med inslag av sol och utfallet blev sju av tio svenskar vidare till finalerna lördag-söndag.
     Eftersom det är tolv lag med var det två heat i varje gren där avancemangskriterierna var tre första i varje plus två tider till final.
     Allra mest imponerade Felix Svensson som rusade 200 m på 20.99 och därmed underskred den nationella drömgränsen för andra gången i karriären! Han avancerade till final som sjätte man i sammandraget efter att ha blivit trea i sitt heat där vinden mättes till +1.2. Snabbast var Portugals David Lima med 20.67.
     På 100 m sprang Austin Hamilton in som tvåa i andra heatet på 10.67 i svag motvind trots att han snubblade till lite i starten. Tiden räckte till en sammanlagd tredjeplats bakom Danmarks Jonathan Quarcoo som var snabbast med 10.43.
     
     Irene till final
     I de kvinnliga 100 m-försöken hade reserven Irene Ekelund tolfte bästa tid men visade vilken tävlingsmänniska hon är genom att ända ta sig till final! Hon hade 11.88 som femma i andra heatet och har därmed säkrat minst fem poäng till Sverige!
     På 400 m sänkte Lisa Duffy sitt årsbästa med två tiondelar till 54.55 som fyra i sitt heat och tog sig vidare på tid med en halvsekunds marginal.
     De enda två slätsprintgrenarna där det inte blev avancemang var kvinnliga 200 m och manliga 400 m. På förstnämnda distans hade inte Matilda Hellqvist marginalerna på sin sida och missade med 24.49 finalen med 0.07. Felix Francois noterade 48.02 på 400 m vilket var fyra tiondelar från en topp-8-placering.
     /Jonas Hedman

Anton Levin hade tredje bästa tiden i försöken på 110 m häck.

Anton Levin hade tredje bästa tiden i försöken på 110 m häck.
Foto: Deca Text & Bild

Lag-EM-försöken: Årsbästa av Anton

JUN
23

Häckförsöken på Lag-EM i Vasa resulterade i tre av fyra möjliga finalplatser. På 110 m häck nådde Anton Levin målet som trea i det andra heatet på 14.08 i maximalt tillåtna 2.0 m/s. Det innebar personligt årsbästa med 0.25, svenskt årsbästa med 0.02 och avancemang till final på placering.
     På kvinnliga 100 m häck var det svag motvind när Elin Westerlund sprang i mål som trea i första heatet på 13.65. Direktkval även för henne alltså och en sammanlagd femteplats där de åtta första kom i mål inom fyra tiondelar med nian fyra tiondelar efter.
     På 400 m häck kom Hanna Palmqvist till Vasa med ett en vecka gammal personligt rekord på 58.34. Så fort behövde hon inte springa nu utan det räckte med 59.70 för att bli trea i sitt heat. Hanna hade nionde bästa årsbästat och blev nu sexa totoalt. Snabbast var Norges Amalie Iuel med 56.51 sedan danska OS-tvåan Sara Slott Petersen blivit sjuk och åkt hem.
     
     Såååå nära för Isak
     På manliga 400 häck blev det en hård kamp om den åttonde och sista finalplatsen i andra heatet. De tre första gick vidare på placering men där bakom kom fyran, femman och sexan i mål inom tre tiondelar och tyvärr drog Isak Andersson nitlotten. Han nådde målet på 52.26 och var till slut bara 0.06 från en finalplats.
     Resultaten
     /Jonas Hedman

Fler svenskar på tävlingsbanan

JUN
22

Midsommarhelgens stora höjdpunkt blir utan tvekan Lag-EM i Vasa, Finland. Sverige ingår i First League och tävlar om att återta platsen i högsta ligan: Super League. Tävlingen pågår hela helgen med start fredag, midsommarafton.
     Förutom Lag-EM bjuder midsommarhelgen på den tredje tävlingen av "British Milers Club GP" i brittiska Watford där ett gäng svenskar finns med bland de anmälda. Ullevis JEM-uttagna Suldan Hassan springer 3000 meter, Linn Söderholm från Sävedalen springer under under lördagen 1500 meter. Linn blev under tisdagen uttagen till JEM22 på just 1500 meter.
     Moras Jonas Buud testar lyckan i amerikanska tävlingen Western States i Kalifornien. På lördag väntar ett lopp på 100 miles för Jonas och ett par svenskar till.
     Alla aktuella tävlingar
     /Frida Hogstrand

Så följer du Lag-EM

JUN
22

För den som inte är på plats i Vasa finns flera sätt att följa tävlingen via etermedia. C More Sport sänder lördag-söndag med Johan Edlund och A. Lennart Julin som kommentatorer. Sändningen går att se på TV, läsplatta eller smartphone men man behöver ett abonnemang (möjlighet till kostnadsfri prova-på-period på två veckor finns). Dessutom sänder TV12 ett sammandrag 18.00-22.00 lördag-söndag.
     På Europeiska friidrottsförbundets webbplats streamas tävlingarna kostnadsfritt.
     Lag-EM First League, Vasa, FIN, 23-25 juni
     • C More Sport: Lördag-söndag 12.15-16.35.
     • TV12: Sammandrag 18.00-22.00 båda dagarna.
     • Radiosporten (P4): 13.03-15.00 som en del av P4 Extra följt av Sportextra 15.03-16.35.
     • Webbsändning: www.european-athletics.org
     • Eurosport 1 sänder från Super League i Lille: Fredag 17.45-20.15, lördag 13.45-18.15 och söndag 13.00-17.25
     /Jonas Hedman

Senast Sverige tävlade i Lag-EM:s First League var i Dublin 2013. Då blev det en andraplats och avancemang till Super League.

Senast Sverige tävlade i Lag-EM:s First League var i Dublin 2013. Då blev det en andraplats och avancemang till Super League.
Foto: Deca Text & Bild

Hur går det i Lag-EM i Vasa?

JUN
22

I midsommarhelgen är det dags för Lag-EM där Sverige denna gång tävlar i First League (näst högsta divisionen) i finska Vasa. Efter två år i Super League åkte vi ur högsta ligan i Tjeboksary 2015 tillsammans med Finland och Norge och möter alltså åter grannländerna inklusive bl a Danmark som vann Second League.
     Som vanligt tävlar män och kvinnor i ett gemensamt mixedlag och Sverige har en bra chans att inte bara placera sig bland de tre främsta som tar steget upp utan även på segern. Främsta utmanare torde Finland och Norge bli tillsammans med Turkiet, Schweiz och Belgien.
     I det svenska laget finns bl a Daniel Ståhl (diskus), Lovisa Lindh (800 m), Michel Tornéus (längd), Meraf Bahta (1500 m), Sarah Lahti (5000 m), Sofie Skoog (höjd) och Khaddi Sagnia (längd).
     
     Två sena återbud
     Den svenska truppen lämnade Sverige på torsdagen och då stod det också klart att Elin Östlund, 100 m, och Charlotta Fougberg, 3000 m hinder, inte kommer till start. Elin är sjuk och Charlotta är ännu inte redo att springa hinder efter att ha haft hälsenekänningar. De ersätts av Malmö AI:s Irene Ekelund (som även springer 4x100 m) och Örgrytes Maria Larsson.
     
     Nytt med försök
     Tolv lag är med i respektive division i Lag-EM och nytt är att det i år genomförs försök på sprint och häck på fredagen och sedan finaler med åtta i varje lördag-söndag. Det innebär att midsommarafton innehåller två försöksheat på vardera 100, 200 och 400 m samt kort och lång häck för män resp kvinnor, totalt 20 heat kl 13.05-15.40.
     När det gäller längd, tresteg och kast får alla tävlande tre försök och de fyra främsta efter tre omgångar ytterligare ett.
     Tävlingarna pågår fredag 13.05-15.40, lördag 12.35-16.20 och söndag 12.20-16.20.
     Mer info uppe i högerspalten.
     • Arrangörens webbplats
     • Så följer du Lag-EM på TV och webb
     • Den svenska Lag-EM-historiken
     /Jonas Hedman

Tony (andra från vänster) blev under veckan uttagen till Lag-EM.

Tony (andra från vänster) blev under veckan uttagen till Lag-EM.
Foto: Deca Text & Bild

Tony Darkwah uttagen till Lag-EM:
”Jag hoppades så klart på comeback”

JUN
22

Operationsbord efter operationsbord. Massage och nålar. Han har fått traggla rehab när de andra sprintat på.
     Nu har han skaffat sig ett psyke av stål och en giftig toppform. Han stod för kanske Skararacet största skräll när han sprang hem segern på 100 meter och tog sprintsverige med storm när han klockade 10.38. Nu är Tony Darkwah tillbaka och bättre än någonsin.
     
     Överraskningen
     Han hade bara gjort en tävling på utomhussäsongen 2017 innan topploppet på Skararacet. På lag-SM kvalet i Sätra vann han övertygande sin gren 100 meter på 10.56w. Sedan kom Skararacet. 15 försöksheat och Tony i det andra. Vid förra årets upplaga av tävlingen hade Tony fått till 10.41w. Nu var han tillbaka för att springa snabbt igen. Redan i försöksheatet fick Hammarbysprintern möta Sulayman Bah och unga Emil von Barth. Tony tog dem båda. Segertiden 10.47 var nytt pers med en hundradel för Tony. Hammarbykillen tog sig till final på tredje bästa tiden (Austin 10.40 och Marcus Tornée 10.41).
     – Det var viktigt att jag skulle springa fort i Skara men jag visste inte att jag skulle springa så snabbt och även persa med så mycket. Det kom som en överraskning.
     Herrarnas 100 meterfinal skulle bli en grej. En uppgörelse med IEM-trion Austin Hamilton, Odain Rose och Sulayman Bah, den svenska mästaren på 60- och 100 meter Tom Kling Baptiste samt sprintlöftet Marcus Tornée stod i startblocken. Men där fanns också jokern: Tony Darkwah med ett nykläckt pers från försöken.
     Tony skulle där och då få bevisa att perset från försöken inte var någon tillfällighet. Och det kan man nog också säga att han lyckades med när segertiden 10.38 var Tonys. Hammarbykillens nya pers skulle dessutom just då rankas som den snabbaste tiden på 100 meter under 2017 i Sverige. Men hur lyckades han då behålla fokus i en final med ett gäng killarna med långa meritlistor?
     – Saken är man måste fokusera på sig själv. Du kan inte tänka på vad andra gör, utan endast på vad du ska göra. Tänker du på vad andra gjort för tider eller om någon slagit dig innan är det kört, säger han.
     
     Vad har du för fler tips till friidrottare som har svårt att koppla bort resterande startfält i en tävling?
     – Gå in i dig själv, var avslappnad men ändå fokuserad på din sak. Det handlar mer om som jag brukar säga till de yngre i Bajen – hur snabbt du ska springa idag, inte om att vinna eller förlora.
     
     "Alla ville vara Ronaldo"
     Tonys väg till resultaten har dock inte varit enkel. Han drog igång sin egen friidrottsträning när hans fotbollssatsning avslutades. Han hade länge kämpat med benhinneproblem och fotbollsträningarna drog inte ner smärtan.
     – Jag trodde att jag hade kroniska benhinneproblem. Jag spelade fotboll i division 3, det var då alla ville vara Ronaldo, inte den yngre utan den äldre (Ronaldo Luís Nazário de Lima). Det var ju han man ville vara men när skadorna kom och jag inte fick spela så var det en kompis som tränar för Spårvägen som tyckte att jag skulle komma och prova. Han visste att jag var snabb.
     – Jag började på friidrott och jag tänkte att det var en latmasksport. Jag visste inget innan jag började…
     I januari 2009 började Tony träna och ställde även upp i sin första tävling, Raka Spåret. Tony vann 60 meter på 7.05 och därmed såddes friidrottsfröet, dock inte helt problemlöst.
     – Jag hade ingen utomhussäsong det året. Jag opererade benhinnorna vilket visade sig vara helt onödigt. För två år sedan träffade jag en massör som lärde mig hur man masserar benhinnor och sedan dess har det försvunnit.
     Tony opererades i januari 2010 och kunde därför inte träna på förrän ett antal månader senare. Det blev sedan att trappa upp träningen successivt med tränaren Dejan Mirkovic. 2015 kom nästa bakslag för Tony.
     – Början av inomhussäsongen 2014 kändes bra. Jag hade ett bra knälyft, allt flöt på.
     Han åkte för att tävla på 60 meter i Norrköping där han vid målgång åkte på ytterligare en skada.
     – Jag hörde bara ett klick från knät och då tänkte jag: Shit vad är det här för något? Jag reste mig på en gång men föll ihop igen, säger han.
     Tony fick snabbt en tid för magnetröntgen.
     – Korsbandet hade gått av, menisken var paj. Jag opererades en vecka efter.
     Han var tillbaka på ruta ett. 2015 bestod av ett halvår med stenhård rehab. När sommaren började gå mot sitt slut kunde Tony börja ta sina första löparsteg.
     – Jag tänkte att det skulle bli svårt att komma tillbaka men i i mitt huvud tänkte jag att jag måste jobba på. Jag gjorde inte bara rehaben för idrottens skull. Det som var det viktiga var ju att ha ett funktionellt knä. Sedan hoppades jag såklart på en comeback.
     2016 blev bättre. Kroppen var hel igen, Tony kunde träna på kontinuerligt och på Friidrotts-SM i Sollentuna gjorde han 10.48w, bara hundradelar från prispallen. Under våren åkte han på ett lyckat träningsläger till Formia, Italien med Håkan Anderssons träningsgrupp.
     
     Uttagen till Lag-EM
     Att 2017 börjat lysande är nog ingen direkt underdrift heller.
     – Till skillnad från tidigare år så har jag kört mer intensitet. Det har blivit två gånger i veckan där jag kör kanske 12-10 x 60 meter i fullfart med 6-8 minuters vila, säger han.
     Under måndagens presskonferens i Stockholm blev Tony uttagen till sitt första internationella mästerskap: Lag-EM. I finländska Vasa kommer Tony springa i det svenska 4x100 laget på lördag.
     – I år har vi fokuserat en del på stafett. Jag kommer förmodligen springa sista sträckan. Jag hoppas vi tar en topp-tre-plats, både i tävlingen och på stafetten.
     
     Det friidrotten bidragit till

     Efter midsommarhelgens tävling väntar Sollentuna GP på Sollentunavallen och sedan en sprinttävling i La Chaux-de-Fonds, Schweiz innan Tony går in i en tyngre träningsperiod före augustis tävlingar.
     – Jag har fått bättre struktur med träningsprogram. Friidrotten har på något sätt gett mig mer struktur kan man säga. Jag tränar och sover i tid. Det har gett mig mer än vad det tar.
     /Frida Hogstrand

Förbundsrapporten för första halvåret

JUN
22

Förbundskansliet sammanställer varje halvår en rapport över verksamheten, med primärt fokus på de utvecklingsprojekt som drivs. Nu är rapporten för 2017 års första sex månader sammanställd och du kan ladda ner och läsa den här.
     - Rapporten är ett sätt för oss att underlätta för alla våra föreningar och deras medlemmar att få insyn och en överblick över hur vi arbetar för att uppfylla målen i verksamhetsinriktningen och utveckla vår idrott. Vårt målsättning har varit att få med så mycket information som möjligt, men ändå hålla den konkret och lättläst, säger Stefan Olsson, generalsekreterare.
     Rapporten har sänts ut till alla medlemsföreningar och distrikt samt till förbundsstyrelse och valberedning under dagen.
     /Hillevi Thor

Nu är alla årsbästalistor uppe!

JUN
21

Dvs nu har det tekniska trasslet som gjorde att 16- och 22-årslistorna inte kunnat publiceras som för övriga klasser blivit åtgärdat.
     Dessutom har utestatistiken "flyttat in" i droppmenyn "Årsbästa" högt upp vänsterspalten.
     Självklart kan man också alltid nå den via huvudmenyn.
     Alla listorna är uppdaterade per onsdag kväll.
     / A. Lennart Julin

Finalklart i Kraftmätningen

JUN
21

Efter helgens kvaltävlingar i Ljungby och Glanshammar är det klart att följande lag har gått till final i Kraftmätningen 2017: I mixklassen (som vinnare i sin kvaltävling): Malmö AI, IFK Lidingö, Täby IS lag 1, IK Ymer, Hässelby SK, Sundsvalls FI och Umedalens IF. I mixklassen (på poäng): IFK Växjö, Turebergs FK, Hammarby IF, Täby IS lag 2, Bromma IF, IF Kville, Örgryte IS, Kvarnsvedens FIK och IF Göta. Flickor (utöver mixlagen): Tjalve IF Norrköping, IFK Tumba, Glanshammars IF och Östersunds GIF
     Pojkar (utöver mixlagen): Gefle IF, Linköpings GIF, Huddinge AIS och Östersunds GIF.
     De individuella grenarna i finalen genomförs på Tibblevallen i Täby den 2-3 september och den avslutande stafetten över 6x200 m på Stockholms stadion under sista tävlingspasset på Finnkampen.
     Resultat från Ljungby
     Resultat från Glanshammar
     Alla resultat från kvalomgången
     /Daniel Bergin

Under Friidrotts-SM i Helsingborg kommer Austin och Fanny hyllas för sina prestationer.

Under Friidrotts-SM i Helsingborg kommer Austin och Fanny hyllas för sina prestationer.
Foto: Deca Text & Bild

Fanny och Austin prisas

JUN
21

Föreningen Friidrottens Stora Grabbar och Tjejer har utsett Malmös Austin Hamilton och Athletics 24Seven Fanny Roos till årets fadderstipendiater. Fadderstipendiet har funnits sedan 1968 och går varje år till en tjej och en kille som man tror har stor potential att senare i framtiden få utmärkelsen Stor grabb eller tjej.
     – För några år sedan så var flickorna totalt överlägsna, det var nämligen två stavhopperskor då som hade världsdominerat i sina klasser. Det var nog enda gången som vi inte hade både en pojke och en flicka, säger Bertil Wistam styrelseledamot i Stora Grabbar och Tjejer.
     Fanny och Austin kommer under invigningen på Friidrotts-SM i Helsingborg ta emot ett stipendium på 10.000 kronor vardera.
     – Vi är lite kräsna på vilka som ska få detta stipendium men nu i år fanns det faktiskt mycket att välja på. Ett mycket bra år. Vi bedömde att Fannys och Austins framsteg har varit så pass lovande att vi tror på dem två som Stora Grabbar och Tjejer i framtiden. Detta brukar vara en utgångspunkt. I bedömningen tar vi också ta hänsyn till var de befinner sig, vilken miljö de är i och om man kan tro att det finns en utveckling - och ja, det tror vi verkligen, fortsätter Bertil.
     – Jag är glad och tacksam för stipendiet. Det är kul att bli uppmärksammad och att få stöttning i min satsning, säger Fanny Roos.
     /Frida Hogstrand

Senaste veckan
Veckan 21.6 - 28.6

Slututtagningarna till juniormästerskapen närmar sig
Veckans och helgens tävlingar bevakas nära av land...

Vad har Daniel Ståhl och Wayde van Niekerk gemensamt?
Nyligen kom de rykande färska från tryckeriet – de...

Imponerande trailhelg
Under midsommarhelgen hade svenska friidrottare in...

Vilket hopp av Andreas Carlsson!
Nu på lördag den 2 juli är sista kvaldag till JEM2...

Första segern i First League!
Sverige lyckades för tredje gången ta steget upp i...

Lag-EM: Seger och avancemang till Super League 2019!
Det saknades verkligen inte dramatik när Lag-EM:s ...

Sverige vann Lag-EM i Vasa
– klart för Super League 2019!

Det blev en rafflande avslutning av tre dagars täv...

Viktig vinst för Khaddi i längd
Det var riktigt jämnt i sammandraget när kvinnliga...

Calle fyra i stav
I stav gick Hellas Calle Sténson in på 4.90 och to...

Vilken dramatik i kampen om avancemang till Super League!
Med bara fem grenar kvar av Lag-EM i Vasa är Sveri...

Fanny trea utan träff
I kula samlade Fanny Roos sina tre godkända stötar...

Femteplatser för Elin och Felix
Elin Westerlund har inte haft flyt i sina tidigare...

Suverän seger för Sofie!
Sofie Skoog gjorde allt rätt i höjdtävlingen där d...

Tufft upplopp för Meraf Bahta
Kvinnliga 1500 m-loppet blev en långsam historia d...

Stabil insats av Kramer på 800
Andreas Kramer tog initiativet från start och via ...

Lag-EM: Ståhl satte tonen med seger
Söndagens tävlingar i Lag-EM:s First League i fins...

Suldan Hassan tvåa genom tiderna
Flera svenskar var ute i Europa och tävlade under ...

Dubbla svenska årsbästan av Lisa
Hässelbys Lisa Duffy gjorde för första gången två ...

Lag-EM: Stabil förstadag – tre segrar
Det svenska laget stod för en bra inledning av Lag...

Seger för Michel i jämn tävling
Manliga längdtävlingen började bra med 7.78 för Mi...

Oscar över 70 i slägga
IF Götas Oscar Vestlund öppnade med 70.06 vilket r...

Tredjeplatser för Austin och Jonas
På 100 m tog det en bra stund innan fältet kom ivä...

Ställningen i Lag-EM
Sverige har börjat bra i First League i Vasa även ...

Tolvpoängare för Lovisa!
I 800 m-loppet var Lovisa Lindh favorit tillsamman...

Linn tog första segern
I 3000 m-loppet i Vasa gjorde Hälles Linn Nilsson ...

Ida inledde med elva poäng
Molnigt och 16 grader är de vädermässiga förhållan...

Irene tillbaka i landslaget!
Irene Ekelund har två skadedrabbade år bakom sig s...

Lag-EM-försöken: Felix under 21!
På midsommaraftons eftermiddag var det premiär för...

Lag-EM-försöken: Årsbästa av Anton
Häckförsöken på Lag-EM i Vasa resulterade i tre av...

Fler svenskar på tävlingsbanan
Midsommarhelgens stora höjdpunkt blir utan tvekan ...

Så följer du Lag-EM
För den som inte är på plats i Vasa finns flera sä...

Hur går det i Lag-EM i Vasa?
I midsommarhelgen är det dags för Lag-EM där Sveri...

Tony Darkwah uttagen till Lag-EM:
”Jag hoppades så klart på comeback”

Operationsbord efter operationsbord. Massage och n...

Förbundsrapporten för första halvåret
Förbundskansliet sammanställer varje halvår en rap...

Nu är alla årsbästalistor uppe!
Dvs nu har det tekniska trasslet som gjorde att 16...

Finalklart i Kraftmätningen
Efter helgens kvaltävlingar i Ljungby och Glansham...

Fanny och Austin prisas
Föreningen Friidrottens Stora Grabbar och Tjejer h...

Förra veckan
Veckan 14.6 - 21.6

Nu är alla årsbästalistor uppe!
Finalklart i Kraftmätningen
Fanny och Austin prisas
Ikväll: Fanny i Köpenhamn
Sommarens landslagstrupper fylls på
Spjutskolan: "En positiv upplevelse”
Inför Lag-EM: Truppen presenterad
BAUHAUS-galan:
Superb diskustävling!

BAUHAUS-galan:
Lovisas bästa lopp - hittills!

BAUHAUS-galan:
Sofie tillbaka på persnivån

BAUHAUS-galan: Angelica 2:a!
Folksam Challenge på Stadion
BAUHAUS-galan: Mer kommer ...
BAUHAUS-galan:
De Grasse 9.69w på 100m

BAUHAUS-galan:
Isak dagens svenska genombrott!

BAUHAUS-galan: Världsklass av
Daniel, Lovisa, Sofie och Angelica!

BAUHAUS-galan är i gång!
Tävlingar pågår på Stadion
Webbsändning BAUHAUS-galan Youth 10.00-11.15
BAUHAUS-galan "minut för minut"
Tornéus mot Manyonga på Stadion
Elva svenska rekord – dussinet fullt på BAUHAUS-galan?
Inför BAUHAUS-galan:
Diamond League med blågula ögon

Stjärnorna redo för BAUHAUS-galan!
Upplagt för bra resultat på söndag
Söndag: Andreas tillbaka på Stadion
Detta händer också i helgen...
André blev 22:a på VM i Ultra Trail: "En kanoninsats"
Första uttagningar Lag-EM Mångkamp
SM-mil-guld till Robel och Lisa
Bislett: Övriga svenskar
Bislett: Lovisa 4:a på 1:59.23!
Bislett: Daniel vinnare på 68.06!
Stjärnorna trillar in en efter en!
Vem blir mästare över milen?
DL: Svenskarna på Bislett i kväll
BAUHAUS-galan på söndag:
Späckad med friidrott!

Vem är din Eldsjäl?

Två veckor sedan
Veckan 7.6 - 14.6

BAUHAUS-galan på söndag:
Späckad med friidrott!

Vem är din Eldsjäl?
Säsongsbästa för Sofi i Åbo: 58.97
JEM-trupperna fylls på:
Sarah och Fabian uttagna

Målet: Landslagskläder i världsklass
Paavo Nurmi Games: Kan det bli 1.94?
Från Hengelo & Göteborg:
Långa hopp och snabba lopp

Hanna Hermansson VM-kvalade!
Nytt svenskt årsbästa för Erika!
JNM-UNM: Alla medaljer i F17
Kuortane:
Kevin med marginalerna på sin sida

Elin dubbelt i topp i Sverigestatistiken
Snabba lopp i Genève
Nya pers för Bianca och Lisa!
Mångkamperna fortsätter i Kuortane
Amanda och Vanessa i storform
JNM-UNM: Sverige dominerar F17
Florø: Lovisa 4:09!
Mångkampsmatchen: Bianca 1.89!
Lördagens levande resultat
Fler klarade kvalgränser på SAYO
Maxad friidrottshelg på alla håll
DL Rom: Obiri, Röhler, Lasitskene, ....
DL Rom: Meraf 4:a på 4:00!
På TV i kväll: Rom med Sofie & Meraf
Första uttagningarna till JEM

Flera topptider från Skara
Friidrotten får Sverige på fötter
Imponerande kastning i Södertälje