Torsdag 18 september 2014

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

A. Lennart Julin
redaktör
08-30 13 33

Information och
media

Fredrik Trahn
010-476 53 31
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter

Foto: Deca Text & Bild

Månadens i augusti: Elise

SEP
17

"Life is what happens to you while you're busy making other plans."
     Den textraden ur en John Lennons-sång skulle kunna vara formulerad för att beskriva Elise Malmbergs 2014. Ett år som började med att en envis armbågsskada fick henne att besluta sig för en time-out från mångkampskarriären. Fokus för satsningen mot JVM i USA flyttades i stället till längdhopp med korta häcken som backup.
     Elise kvalade in i båda grenarna och i Eugene i juli blev det sedan en meriterande 8:e plats i längd (trots att hon var 28:a på årsbästa bland deltagarna!). Men sedan hände något som gjorde att karriären i augusti tog en helt annan och oväntad riktning för att kulminera i avgörande insatser vid Finnkampen i två grenar – 400m häck och slätt – som hon tidigare bara gjort enstaka sporadiska starter i.
     När 2014 började var Elises personliga rekord 56.77 på slätt och 62.29 på häck och när augusti började hade hon tidigare under sommaren gjort ett häcklopp på 60.01 men inget slätlopp. På SM i Umeå kvalade hon till final i längd och 400m häck, avstod längden och tog brons på långa häcken med 59.41.
     En vecka senare på JSM kom Elise 7:a i längd, 2:a på kort häck och tog ett suveränt guld – vann med 1½ sekund och persade med lika mycket - på 400m slätt med 55.25. En insats som gav en plats på 400m i Nordiska juniorkampen helgen efter. Och där blev det ny seger och nytt pers: 54.67!
     Då hörde förbundskapten Karin Torneklint av sig med platser i Finnkampslaget i båda grenarna. Och hur det gick där har vi redan uppmärksammat: Genom två extremt vassa avslutningar passerades alla tre finländskorna på häck och två av tre på slätt. Sverige vann ju till slut med två poäng vilket motsvarar ett placeringsbyte med en motståndare – Elise stod alltså ensam för totalt fem sådana byten i slutskedet av sina lopp!
     Elises tider – 58.42 resp 54.26 – var förstås nya personliga rekord och förde dessutom in henne på grenarnas topp-10 genom tiderna för juniorer. Under augusti 2014 hade hon sammanlagt förbättrat sig med över 1½ sekund på häck och 2½ sekund på slätt. Så nog var Elise en mycket väl kvalificerad ”Månadens friidrottare”!
     Men hur kunde detta egentligen allt detta hända? Av vår Månadens-intervju "Jag tänkte 'Oj, kan jag verkligen vinna Finnkampen?'" framgår att inte ens Elise själv har någon riktig förklaring till den plötsliga succén i två grenar som hon egentligen inte hade satsat på!
     Allt om "Månadens friidrottare"

- Jag tänkte ”Oj, kan jag verkligen vinna Finnkampen?”

SEP
17

För ungefär två år sedan fick mångkamparen Elise Malmberg (UVM-femma som 16-åring 2011) problem med armbågen. Det drabbade framförallt spjutkastningen och problem har inte velat ge med sig. Så inför den här säsongen tog Elise därför ett beslut:
     – Jag orkade inte slita med de där problemen längre och beslutade mig för att ta en paus från mångkampen på obestämd tid.
     I och med detta blev det också andra målsättningar för säsongen.
     – Jag tänkte att om armbågen inte håller ska jag kvala in till junior-VM i längdhopp.
     Och där blev det 6.04 i kvalet och 5.95 i finalen, vilket kom att räcka till en slutlig 8:e plats – tjugo placeringar högre än det statistiska utgångsläget
     – Resultatet var ingen höjdare, men jag är väldigt nöjd med placeringen. I och med att jag tävlade så tidigt, och att det gick långt över förväntan för mig, hoppas jag att andra i truppen inspirerades.
     Målsättningarna inför säsongen var att nå junior-VM i längd samt att komma med i Finnkampslaget igen (var med i längd i fjol). För att nå detta förändrade Elise försäsongsträningen något så att hon fick in mer löpning än tidigare.
     – Det blev mycket intervaller, både korta och långa, samt distanspass.
     Rent allmänt ökade träningsmängden något, vilket hon tror absolut har bidragit till hennes utveckling under sommaren.
     – Jag trodde inte att jag var så löpstark. Under säsongen har jag inte tränat några långa intervaller alls, men det har ju gått bra i alla fall.
     – Sen har mitt löpsteg förbättrats. Det känns som att jag får med mig farten bättre, att jag kan springa mer effektivt.
     En annan sak som Elise tror har påverkat hennes löpning är att hon vid sidan av friidrotten både tränar och tävlar i badminton, en idrott som skiljer sig väldigt mycket från friidrotten.
     – Jag vill ha något vid sidan av att tävla i, och jag tycker att badminton är väldigt roligt. Det är också bra uthållighetsträning och man blir både spänstig och snabb. Jag skulle inte kunna tänka mig att sluta spela nu.
     Resultaten i löpning har alltså stadigt förbättrats under säsongen. Det personliga rekordet på 400m har putsats med ungefär två och en halv sekund till de 54.26 hon gjorde på Finnkampen.
     Under 400m häck-loppet stod Elise för en mäktig spurt. Efter passeringen av sista häcken låg hon femma:
     – Jag brukar öppna ganska långsamt,så jag kände att jag var pigg i benen på upploppet. Men jag fick lite problem med tajmingen in mot näst sista häcken och var tvungen att ta den med fel ben vilket gjorde att jag tappade fart. Även sista häcken tog jag med fel ben. Då kände jag att det var skönt att häckarna var över och att jag bara kunde springa i mål.
     Och det var då, efter sista häcken, hon slog till på riktigt.
     – Jag minns att jag tänkte ”Oj, kan jag verkligen vinna Finnkampen?”. Jag tittade hela tiden rakt fram och såg inte var finskorna befann sig. När jag gick i mål var jag alltså inte säker på vilken placering jag hade, så jag vågade inte jubla.
     När tiderna sedan kom upp kunde det konstateras att Elise hade gått från femte till första plats, med finskorna 1, 13 respektive 18 hundradelar efter sig. Och än har hon inte riktigt kunna smälta loppet.
     – Jag brukar titta på det ganska ofta, det inspirerar mig mycket. Jag kan inte fatta att det hände.
     Hon var även uttagen att springa 400m slätt, men efter den oväntade succén på lördagen var det svårt att ladda om.
     – Jag hade svårt att sova på natten, men kände mig inte alls nervös, jag hade ju redan vunnit. Det var helt enkelt bara att göra sitt bästa. Dock kändes kroppen ganska sliten.
     Liksom i häckloppet inledde hon ganska lugnt.
     – Jag är ju fortfarande ganska orutinerad på distansen, så därför är jag rädd för att gå in i väggen. Jag vet inte riktigt hur snabbt jag ska starta, men taktiken är att ta igen på slutet.
     Med 150 meter kvar av loppet låg Elise sist i fältet.
     – Jag låg väldigt långt efter och tyckte nästan att det var pinsamt. Men jag hade mycket med mig från häcken och kände att det skulle kunna gå. Det var bara att köra på!
     Och återigen fick Finnkampspubliken se en enorm spurt av Elise då hon tog igen från sista till fjärde plats, med två finskor bakom sig, på upploppet. En viktig insats för laget och fler poäng än beräknat till Sverige.
     Man kan undra vad det var som gjorde att hon som mångkamparen som hoppat längd och sprungit kort häck på junior-VM, beslutade sig för att satsa på 400 meter, både med och utan häckar, vid Finnkampen. Hon har inte ens själv någon förklaring.
     – Till SM anmälde jag mig till både längd och 400m häck, varför vet jag dock inte riktigt. Men när längdkvalet inte alls gick som jag hade räknat med kände jag att jag inte skulle ha någon chans att hoppa längd i Finnkampen. Då kunde jag lika gärna springa 400m häck, där jag ändå låg 4:a eller 5:a i statistiken.
     Egentligen var hon ganska förvånad över att hon blev uttagen på just dessa grenar till Finnkampen.
     – Hade någon sagt till mig i våras att jag skulle springa 400m och 400m häck på Finnkampen skulle jag inte ha trott på det. Men när jag väl blev uttagen kändes det ganska naturligt, jag låg ju ändå trea i statistiken.
     Elise Malmbergs sjukampssatsning är alltså lagd på is på obestämd tid, och just nu ser hon sig som längdhopperska och 400m-löperska. Och hon är ganska övertygad om att det finns mycket till att hämta på 400 meter.
     – Jag hade lätt kapat mer tid om det varit fler tävlingar kvar.

Kontinentalcupens framtid

SEP
17

När Världscupen - en lagtävling mellan de bästa nationerna och världsdelarna - föddes på slutet av 1970-talet såg friidrottsvärlden helt annorlunda ut: Ännu ingen internationell galatour, inga VM, ingen inomhussäsong, ..... Den enda verkligt globala friidrottsbegivenheten var faktiskt OS vart fjärde år, så det var ett stort sug efter nya "mötesplatser" för världens främsta friidrottare.
     Världscupen fick de "lediga" åren, dvs de udda då det inte var OS och inte heller EM. Men i bakhuvudet hos beslutsfattarna fanns nog redan från början att cupen mest var en förövning som ganska snart skulle ersättas av ett "riktigt" friidrotts-VM vart fjärde år.
     Så blev det också redan 1983 och Världscupen fick nöja sig med de "överblivna" udda åren. Fast den glädjen blev kortvarig eftersom VM fr o m 1991 gick över till den nuvarande vartannatårsrytmen. Men det innebar inte det att Världscupen skrotades (efter att ha gjort "sitt jobb") utan i stället flyttades tävlingen till mittemellan-OS-åren där man blivit kvar sedan 1994.
     Frågan är dock vilken roll tävlingen har - och kan ha - i dagens friidrottsuniversum, där världseliten ju möts snudd på vecka ut och vecka in. Inför 2010 gjordes en del förändringar i upplägget: Man skar ned från åtta till fyra lag och man införde saftiga prispengar (för att locka de allra bästa att ställa upp).
     Det funkade väl hyggligt i Split för fyra år sedan - då man dock hade draghjälp publicitetsmässigt av att Splitdottern Blanka Vlasic stod på sin topp idrottsligt. En liknande draghjälp från hemmastjärnor fanns inte i år i Marrakech och publikmässigt blev det ett totalhaveri bara nödtorftigt överskylt av utkommenderade skolklasser.
     Visst bjöds det på massor av högklassig friidrott för konnässörer och många grenar hade högdramatiska upplösningar. Men själva ryggraden i tävlingskonceptet - lagtävlingen - blev ganska snabbt redan dag 1 totalt ointressant därför att lagen var på tok för ojämna i kvalitet.
     Europa gick loss direkt efter en dålig start för Amerika och Asien/Oceanien släppte lika direkt. Slutpoängen: Europa 447½, Amerika 390, Afrika 339 och Asien/Oceanien 257½. Dvs placeringsgapen var på 57½, 51 resp 81½ poäng - att jämföra med att maxpoängen för ett lag i en enskild gren var 15! Dvs Europa kunde i stort sett ha struntat i sina fyra bästa grenar och ändå vunnit.
     För Marrakech - som aspirerar på att komma med i Diamond League i framtiden - måste bristen på lokal publik ha svidit svårt. Läktarna hade tidigare i sommar gapat tämligen tomma när man arrangerade Afrikanska Mästerskapen. Men så sent som dagen före hade Organisationskommitténs ordförande Abdeslam Ahizoune ändå pratat om att man räknade med bra med publik nu:
     - For this cup I am expecting a good attendance. For the African Championships in August there were some problems attracting the public, it was the holiday season and athletics is not football. However, this event has a higher profile.
     Så det finns många frågetecken kring Kontinentalcupens framtid. Den har nog överlevt fram till nu mycket på snart avgående IAAF-ordföranden Lamine Diacks personliga engagemang. Så frågan är om hans efterträdare - antingen det blir Sergej Bubka eller Sebastian Coe - hyser lika varma känslor.
     En tävling med ca 3 miljoner dollar i prispengar men utan betalande publik är ett projekt som går en mycket osäker framtid till mötes.

Arrangera SM-tävling 2016?

SEP
17

Just nu befinner vi oss i ansökningsperioden för arenatävlingarna sommaren 2015, men när det gäller nästa års SM-tävlingar är framförhållningen betydligt längre och arrangörerna klara sedan lång tid tillbaka.
     För huvudmästerskapet utomhus 2016 - Friidrotts-SM - utsåg förbundsstyrelsen arrangören redan i somras (det blev Turebergs FK med Sollentunavallen som arena). Nu har det också blivit dags för intresserade föreningar och distrikt att anmäla sitt intresse att ansvara för någon av övriga SM-tävlingar 2016.
     Utbudet av arrangemang är stort och brett i olika avseenden: Det omfattar tävlingar för seniorer och/eller juniorer och/eller ungdomar på arena eller inomhus eller i terräng eller på landsväg! Så det är stor chans att det finns något som passar för varje hugad arrangör.
     OBS: Sverige skall 2016 vara värd för JNM-UNM mångkamperna i kombination med seniorlandskampen i mångkamp mot Estland och Finland. Även detta arrangemang går att söka nu.
     Ansökningar skall göras på särskilda blanketter som finns i PDF-format på vår "Hämta blanketter"-sida. Sista ansökningsdag är den 22 oktober!

Ungdomsting i november

SEP
16

Svensk Friidrotts Ungdomsråd har funnits i snart tio år och en av rådets huvuduppgifter har varit att skapa mötesplatser där unga ledare och tränare från alla delar av friidrotts-Sverige kunnat lära och inspireras av varandra. En sådan mötesplats har varit Ungdomstinget och nu den 7-9 november i Eskilstuna är det dags för ett nytt ting.
     Den här gången är syftet att ge deltagarna inspiration och verktyg till att i den egna föreningen planera och genomföra projekt inom något av områdena "Arrangemang", "Träningsmiljö" och "Organisation".
     Tinget vänder sig till engagerade personer i åldern 16-25 år som vill vara med om att påverka och driva projekt i den egna klubben.
     Sista anmälningsdag är den 10 oktober.
     * Ungdomsting 2014 - info, inbjudan, länkar till webbanmälan m m
     * Det här är Ungdomsrådet

Arrangörerna säger att terräng-EM skall gå i Samokov, men själva banan ligger i skidorten Borovets en mil bort horisontellt och trehundra meter högre vertikalt.

Arrangörerna säger att terräng-EM skall gå i Samokov, men själva banan ligger i skidorten Borovets en mil bort horisontellt och trehundra meter högre vertikalt.

Senhöstens terrängsäsong

SEP
16

Med Kontinentalcupen i Marrakech i helgen sattes i princip punkt för arenaprogrammet av nationella och internationella mästerskap, landskamper och cuper. Men det betyder inte att det är färdigtävlat för året eftersom senhösten ju numera bjuder på en minisäsong i terräng: SM i oktober, NM i november och EM i december.
     SM går som bekant i Eskilstuna 18-19 oktober, för NM är finska Vanda (där Helsingfors internationella flygplats ligger) värdort den 8 november medan EM arrangeras i det bulgariska vintersportparadiset Borovets i luciahelgen. Vad krävs då för att komma med till NM och EM? Svar på den frågan finns nu på vår uttagningssida för hösten!
     Självklart är SM den viktiga observationstävlingen inför NM dit Sverige planerar att som vanligt skicka lag i alla klasser, dvs M, K, P19 och F19. NM kommer sedan i sin tur att fungera som ett tillfälle att demonstrera kapacitet av EM-klass.
     Apropå EM så blir det annorlunda jämfört med sina föregångare därför att det kommer att gå på en plats som ligger hela 1300 meter över havet. Det är nog allra första gången som ett europamästerskap går på "hög höjd".
     "Tunnare luft" är alltså en faktor att ta hänsyn till för löparna och dessutom ökar förstås risken för vintertemperatur och -väglag när man är så pass högt upp i bergen. Borovets är som sagt en vintersportort som arrangerat såväl alpina världscuptävlingar som VM i skidskytte!
     Fast vinter kan det ju bli i mitten på december även på låglandet, minns bara EM för två år sedan i ungerska Szentendre - då var det lovikkavantar som gällde!
     Hemsidan för årets EM-JEM terräng i Borovets

Både Louise (121) och Annelie sänkte personliga rekorden med över två minuter.

Både Louise (121) och Annelie sänkte personliga rekorden med över två minuter.
Foto: Deca Text & Bild

Mer om årets SM-halvmara

SEP
16

Det blev alltså två förstagångsmästare på halvmaran i lördags i Hälles Ababa Lama (t o m debut på distansen) och Hässelbys Lena Eliasson. Lena tog visserligen silver redan 2008 (och brons i fjol), men har ju fram till i år bara gjort ytterst sporadiska "gästspel" i friidrotten eftersom orienteringen varit hennes prio 1.
     Lenas nästpers 1:15:18 anförde också den bästa kvinnliga SM-toppbredden (i alla fall under det senaste dryga decenniet) med tre till under 1:17 och ytterligare fyra under 1:19. Det främst tack vare rejäla nya pers för tvåan Louise Nilsson (förbättring 2:08), trean Frida Lundén (0:47), fyran Annelie Johansson (2:22) och sexan Hanna Lindholm (1:51)!
     Bland männen kom äntligen första halvmaramedaljen för Johan Larsson som var 6:a 2010 på 1:08:58, 5:a 2011 på 1:07:44, 4:a 2012 på 1:06:54 och nu alltså 2:a på 1:06:06. Bronsplatsen tillhörde länge Haben Idris men han tröttnade på slutet.
     Bakom jagade trion Fredrik Johansson (Ullevi), Fredrik Johansson (Lidingö, orienterare som i år börjat synas en del i löpning) och Oscar Carlsson (Apladalen). Inte oväntat hade Ullevi-Fredrik - näst bäste svensk på EM-maran - disponerat krafterna bäst och tog därmed bronset.
     23-årige Oscar var dock bara 14 sekunder bakom i mål tack vare "dunderperset" 1:07:43 (tidigare 1:10:14). Fast att det fanns ett lyft outtaget för Oscar förstod man i förväg genom de stora framstegen på kortare distanser den här sommaren (14:49 på 5000m, 30:32 på 10000m, 8:a på SM-milen).

Göteborgsjubel på Rimnersvallen i söndags.

Göteborgsjubel på Rimnersvallen i söndags.
Foto: Deca Text & Bild

Regionsmästerskapen:
Sju nya årsbästan

SEP
15

I helgen som gick hade Götalands och Svealands bästa 13/14-åringar sammanstrålat till regionsmästerskap på Rimnersvallen i Uddevalla resp Ekängen i Eskilstuna. Som alltid när det handlar om mästerskap (säsongsmål i kombination med tuff konkurrens) blev spåren stora i årsbästalistorna.
     Totalt blev det 172 nya noteringar i våra 14-årslistor och sju av dessa innebar dessutom nytt allra högst upp:
     Svealand bidrog med stav (Simon Thor 3.81) och diskus (Ragnar Carlsson 47.60) för pojkar plus tresteg (Lisa Weyhenmeyer 11.30) för flickor.
     Götaland stod för nya årsbästan på hinder (André Mellqvist 4:47.44) samt på lång häck och i tresteg (Carl Bengtström 42.21 resp 12.23) för pojkar plus på 80m (Julia Henriksson 10.12) för flickor.
     Våra uppdaterade årsbästalistor
     I Svealand var Stockholm klar etta i distriktskampen följda närmast av Närke och Uppland medan Göteborg, Skåne och Småland i den ordningen tog "pallplatserna" i Götaland.
     * Alla resultat i Eskilstuna
     * Alla resultat i Uddevalla

Standaren inför terrängerna

SEP
15

Om drygt en månad avslutas SM-året 2014 med terrängerna i Vilstaområdet i Eskilstuna. Därmed kommer också samlandet av poäng i klubbarnas kamp om mästerskapsstandaren att avslutas.
     Hur läget är inför den slutspurten framgår av våra efter helgens SM halvmarathon just uppdaterade poängsammandrag. Med totalt 22 poäng på spel för män resp kvinnor innebar lördagens halvmara i Stockholm inga stora förändringar i totalen:
     Bland kvinnorna byggde Hässelby på sin ledning över MAI med ytterligare fyra poäng så att gapet nu är 62 p: 159 mot 97. Bland männen tog Hässelby in 3 p på ledande Spårvägen, men det innebar bara en liten naggning i kanten på den bastanta ledningen (som minskade från 60 till 57 p).
     Så även om det fortfarande är teoretiskt möjligt med skiften i toppen (totalt 88 p står vid terrängerna på spel i resp standar) är det i praktiken redan klart att årets standarvinnare kommer att bli Hässelbys tjejer och Spårvägens killar.
     De kompletta aktuella poängställningarna

Marrakech:
Charlotta 5:a på hinder

SEP
14

Hinderloppet i Marrakech fick en ganska typisk "cupkaraktär", dvs en väldigt avvaktande inledning, en halvhygglig mittfas och en blixtrande avslutning. Kilometertiderna sammanfattar detta i siffror : 3:40 - 3:12 - 2:58.
     Charlotta Fougberg tvingades släppa den absoluta tätkontakten under den andra kilometern och hade sedan på slutet en kamp med marockanska Alami om placeringarna fem och sex. Flera gånger tycktes Charlotta förlora kontakten, men hennes vassare hinderteknik (framförallt vattengraven) hjälpte henne att komma igen.
     Så det slutade med en spurtuppgörelse på upploppet som Charlotta kunde ta hem med något stegs marginal. Tiden 10:07.62 var hennes klart sämsta i år, men det förklarades av den första kilometerns promenad.
     * Alla resultat på Kontinentalcupen 2014
     * Den svenska historiken för Världs-/Kontinentalcupen

På TV i kväll:
Charlotta i Kontinentalcupen

SEP
14

Den andra tävlingsdagen på Kontinentalcupén i Marrakech har precis som den första ett svenskt inslag i Europalaget. Idag är det Charlotta Fougberg som på 3000m hinder skall medverka till det mellanblå ledarlagets fortsatta poängsamlande.
     Motståndet blir tufft genom framförallt de två som fanns med i toppen under hela Diamond League-sommaren från maj till september, dvs Hiwot Ayalew och Emma Coburn. Emmas lagkompis är vitryska Sviatlana Kudzelitj som var fyra i EM-finalen för en månad sedan, då Charlotta tog silver.
     I det storinternationella kan man se fram emot sådant som Wlodarczyk i slägga (världsrekord för två veckor sedan) och 800m med Amos, Aman och Kszczot plus en viss Lavillenie på jakt efter sommarens första 6-metare - bland mycket annat.
     TV12 sänder direkt från kl 18.25 och drygt tre och en halv timme framåt.

Marrakech:
Meraf visade världsklass!

SEP
13

Enligt årsbästa skulle Meraf Bahta komma sjua och näst sist i 3000m-loppet på Kontinentalcupen i Marrakech - i verkligheten kom hon tvåa slagen med mindre än sekunden av Genzebe Dibaba.
     Loppet hade typisk mästerskapskaraktär, dvs ingen fart alls första två kilometerna (3:09.5 - 3:10.4) och sedan en rasande snabb avslutning. En avslutning som anfördes av Dibaba och där Meraf var ensam om att kunna hänga med någorlunda.
     "Rasande snabb avslutning" handlade om en slutkilometer på ca 2:37.5 för Dibaba och ca 2:38.5 för Meraf. 2:38.5 är alltså samma fart som man håller i ett 1500m-lopp som slutar på 3:57/3:58!
     Så detta var tveklöst Merafs hittills mest meriterande prestation, där alltså tre löpare som i Bryssel för en vecka sedan gjorde 8:32-8:36 var helt chanslösa!
     Merafs officiella sluttid 8:58.48 var alltså bara dryga sekunden från perset - trots att de två första kilometerna gick i 9:30-tempo.

På TV i kväll:
Kontinentalcupen!

SEP
13

Meraf Bahta springer 3000m och årets sista höjdduell mellan Barshim och Bondarenko. Och mycket mer.
     TV12 sänder direkt från kl 19.25 och i drygt tre och en halv timme framåt.

Segerglädjen var inte att ta miste på.

Segerglädjen var inte att ta miste på.
Foto: Deca Text & Bild

Halvmaran:
Lenas första friidrottsguld

SEP
13

I fem år har Hässelby Isabellah Andersson prenumererat om SM-titeln på halvmaran och det har aldrig heller varit minsta tvekan. Men efter sommarens fotskada var Isabellah fortfarande långt från sin bästa form och i stället blev det klubbkamraten Lena Eliassson som styrde loppet från täten.
     Redan efter 5 km ledde Lena med 34 sekunder före trion Isabellah, Frida Lundén (Studenterna) och Louise Nilsson (MAI). Vid milen var ledningen 51 sekunder till Frida och Louise. Men sedan vände trenden: Vid 15 km var Louise bara 33 s efter och frågan var om hon skulle hinna ikapp.
     Men även om Louise fortsatte att knapra sekunder sjönk den takten. Till mål kom Lena 24 sekunder före Louise: 1:15:18 mot 1:15:52. För Louise var det pers med två minuter efter imponerade jämn fart: 17:58 - 17:47 - 17:50 - 18:10! Frida säker SM-trea före Ymers Annelie Johansson med Isabellah på femteplatsen.
     Alla resultaten från DN Stockholm Marathon

Strax efter en mil skakade Ababa Lama av sig de sista följeslagarna Johan Larsson och Ebba Tulu Chala.

Strax efter en mil skakade Ababa Lama av sig de sista följeslagarna Johan Larsson och Ebba Tulu Chala.
Foto: Deca Text & Bild

Halvmaran:
Ababas 3:e SM-guld i år

SEP
13

Hälles Ababa Lama har haft ett riktigt lyckat SM-år 2014: I juli vann han premiären på 10 km väg, i början på augusti tog han hem silver på 10000m och guld på 5000m vid Friidrotts-SM i Umeå och nu idag i Stockholm bärgade han även halvmarothontiteln.
     Trots att det handlade om debut på distansen disponerade han krafterna föredömligt med 5 km-bitarna på 15:20 - 15:19 - 15:21 - 15:27 och fortsatte till 1:04:47 i mål. Han blev ensam längst fram ungefär halvvägs och segermarginalen till Strömstads Johan Larsson blev 1:19.
     SM-bronset hamnade hos Ullevis Fredrik Johansson som plockade placeringar på slutet. Trea i mål var ännu inte SM-behörige Ebba Tulu Chala.

SM-medaljjakt i eftermiddag

SEP
13

Lördagseftermiddagen bjuder på årets nästa sista SM-tävling då halvmarathon-SM genomförs inom ramen för DN Stockholm Halvmarathon.
     Första startgrupp - som inkluderar alla SM-behöriga elitlöpare - skickas iväg från Gustav Adolfs Torg i huvudstadens hjärta kl 15.30. Den manlige vinnaren beräknas gå i mål på Norrbro runt kl 16.35 och den kvinnliga ca tio minuter senare.
     Sedan vi skrev vår förhands för ett par dagar sedan har besked kommit att Mustafa Mohamed inte kommer att starta vilket gör att inte heller manliga loppet har någon uttalad förhandsfavorit. Vi kan alltså se fram emot två uppgörelser om SM-medaljerna med många möjliga utfall.
     För den som inte har möjlighet att följa loppet på plats i ett sensommarsoligt Stockholm finns arrangörens resultatservice som tillhandahåller mellantider var 5:e km för topplöparna (klicka på "Leaderboard"!) och även möjlighet att följa andra löpare man är intresserad av (klicka på "Mina favoriter"!).
     Arrangörens resultatsida
     De rekordmånga (drygt 18.000 anmälda) deltagarna är uppdelade i åtta startgrupper som skickas iväg med fem minuters mellanrum, dvs sista starten går kl 16.05. Sista målgång förmodligen kring kl 19.
     Hemsidan för DN Stockholm Halvmarathon

Kontinentalcupen:
Sista helgen med gänget

SEP
12

En gång vart fjärde år - de år som saknar globalt individuellt mästerskap - arrangerar Internationella Friidrottsförbundet "Kontinentalcupen". Formellt en lagtävling mellan Amerika, Europa, Afrika och Asien/Oceanien blir det i många grenar också ett individuellt "mästarmöte" av snudd på VM-finalklass i Marrakech.
     Eller vad sägs om lördagskvällens manliga höjdhopp med Barshim, Bondarenko, Uchov, Drouin och Kynard? Eller om kvinnliga 800m med Sum, Arzamasova, Sharp, Wilson och Diago? Eller om kvinnlig diskus med Perkovic, Lewis-Smallwood, Samuels och Robert-Michon? Eller om manliga 400m häck med Tinsley, Culson, Fredericks, Hussein och Mägi Eller om ...?
     Så denna den "sista helgen med gänget" för året har alla förutsättningar - inte minst tack vare de generösa prispengarna (30.000 dollar för grenseger, 15.000 för andra plats, 10.000 för tredje plats ned till 1.000 för åttondeplats) - att bjuda på friidrott av toppklass.
     Norden bidrar med fyra deltagare: Sverige med Meraf Bahta (3000m) och Charlotta Fougberg (3000m hinder), Norge med Henrik Ingebrigtsen (1500m) och Finland med Antti Ruuskanen (spjut). Meraf och Henrik tävlar dag 1, Charlotta och Antti dag 2.
     * Alla startlistor (PDF)
     * Tidsprogrammet
     TV12 sänder Kontinentalcupen direkt med start kl 19.25 på lördag och kl 18.25 på söndag.

Regionsmästerskapshelg

SEP
12

Norrlands genomförde sina regionsmästerskap för 13/14-åringar redan för fyra veckor sedan, men nu till helgen är det dags för Svealands och Götalands bästa jämnåriga att ha sina traditionella säsongsmål.
     De regionsmästerskapen kommer att gå i Eskilstuna resp Uddevalla och både på Ekängen och på Rimnersvallen handlar det om ca 15 timmars intensivt tävlande under lördag/söndag.
     Eftersom sommaren valt att stanna kvar i landet litet extra i år verkar det bli resultatvänliga yttre betingelser, så många nya personliga rekord är att vänta på båda ställena.
     * Hemsidan för Svealands i Eskilstuna
     * Hemsidan för Götalands i Uddevalla

Yessss!

Yessss!
Foto: Deca Text & Bild

Månadens i juli: Andreas

SEP
11

... Ett stort 'lyft' för en junior skall också kunna bli aktuellt. Grundkriteriet är helt enkelt att prestationen skall karaktäriseras av begrepp som 'positiv', 'glädjande' och gärna också 'överraskande'.
     Så skrev vi för drygt tio år sedan när vi presenterade tanken bakom friidrott.se:s då nyinstiftade "Månadens friidrottare". Om man inte visste det skulle man annars lätt kunna tro att det ovanstående formulerats först nu 2014 med anledning av Andreas Almgrens sensationella insats på JVM i Eugene.
     För där tog turebergaren hem bronsmedaljen på 800m bakom de två favorittippade kenyanerna sedan han sänkt sitt svenska juniorrekord med dryga sekunden till 1:45.65! En tid som dessutom var bara tjugo hundradelar långsammare än det svenska seniorrekord!
     Det handlade om ett sådant där klassiskt "genombrott" som i ett slag gjorde Andreas Almgren till ett "namn" långt utanför friidrottsfamiljen. Visserligen hade han redan 2013 som 18-åring debuterat i seniorfinnkampen och då medverkat till en svensk trippel på 800m, men det var ändå på 1:49-nivån - nu snackade vi 1:45!
     Plötsligt var det därför inte bara lokalpressen som ville intervjua och göra reportage utan nu stod TV-bolag, radiokanaler och riksmedier i kö. En uppståndelse som dock inte verkar ha stört speciellt för under augusti blev det SM, senior-EM, Diamond League-debut och Finnkamp - uppgifter som alla löstes på ett utmärkt sätt.
     Men det var alltså i juli som lyftet från "lovande tonårstalang" till Sveriges näst bäste 800m-löpare genom tiderna kom. Så det var därför Andreas Almgren blev vår "Månadens friidrottare" för juli 2014.
     I vår Månadens-intervju "Jag känner att jag gjorde rätt som valde friidrotten" ger Andreas sin egen syn på sommarens genombrott.
     Allt om "Månadens friidrottare" (som nu är inne på sitt 11:e år här på friidrott.se).

- Jag känner att jag gjorde rätt som valde friidrotten!

1:45.65 och JVM-medalj!!

1:45.65 och JVM-medalj!!
Foto: Deca Text & Bild

SEP
11

Andreas Almgren var länge främst en lovande fotbollsspelare som gjort fyra ungdomslandslagsläger och en A-lagsträning med AIK. Men friidrotten har funnits där i bakgrunden ända sedan 10-års åldern.
     Till en början testade han, som de flesta i den åldern, många olika grenar, t ex längd, tresteg och häck. Andreas visste att han var snabb och vann ofta löptävlingar i skolan. Så i 15-årsåldern valde han att specialisera sig på löpningen, dock fortfarande som komplement till fotbollen. Och han menar att båda idrotterna har bidragit till varandra:
     – I fotbollen springer man mycket intervaller, vilket har fungerat bra som träning för 800 meter.
     Trots att han har hunnit med ett Ungdoms-VM i friidrott (gick till semi på 800m 2011) var det först för ett år sedan som han lade fotbollsskorna på hyllan och bytte dobbar mot spikar helt och hållet. Det tror han själv är lite av nyckeln till hans framgångar i sommar:
     – Det här var första säsongen som jag bara kunnat träna på och haft en hel försäsong. Tidigare tränade jag löpning två gånger i veckan, annars var det mest fotboll. Förut var jag med på banpassen, men nu har jag kunnat köra mer medeldistansträning där fokus legat på konditionsförbättring.
     Och resultat har det blivit:
     – Genom att förbättra konditionen har jag sänkt mitt personliga rekord med fyra sekunder i sommar!
     Ja, och vilken sommar det har varit för Andreas. Målsättningen inför säsongen var att springa under 1:48, kanske ner mot svenska juniorrekordet. Semifinal på JVM var ett annat mål och i bakhuvudet fanns också en förhoppning om en klarad EM-kvalgräns. Allt detta blev verklighet - och lite till!
     Det började på allvar den 26 juni vid Folksam Grand Prix hemma på Sollentunavallen. På startlinjen stod ett starkt internationellt fält med bl a VM-medaljören Ayanleh Souleiman och EM-tvåan från 2012 Andreas Bube.
     Det var således mycket som talade för att det skulle gå snabbt. Och det gjorde det, inte minst för Andreas. Tiden 1:46.99 innebar nytt svenskt juniorrekord.
     – Det var väldigt roligt. Jag hade persat i mina tre första lopp för säsongen och haft en riktigt bra träningsperiod bakom mig. Så jag drömde så smått om det innan, men det kändes aldrig realistiskt. När speakern redovisade tiden fick jag en chock.
     Sedan bar det av till Eugene i USA där årets junior-VM skulle genomföras.
     – Det var extremt häftigt. Det är en anrik arena med en helt galen publik.
     800m låg sent i JVM-programmet, så Andreas (och 800m-kollegan Kalle Berglund) fick en bra uppladdning för återhämtning och acklimatisering. Den svenska truppen hade startat väldigt bra och hade genom Sofi Flinks silver i spjut också tagit en medalj.
     Stämningen i den svenska truppen var alltså på topp när Andreas och Kalle klev in i tävlingen. Senare på kvällen skulle den svenska medaljskörden kompletteras med Irene Ekelunds silver på 200m.
     Försöken gick alldeles utmärkt, Andreas vann sitt heat med en betryggande marginal till tvåan. I semin gick det lika smidigt, Andreas bevakade sin position och sprang in som tvåa i sitt lopp. Målsättningen med att nå semifinal hade alltså överträffats ordentligt.
     – Att möta de bästa i sin egen ålder är väldigt inspirerande. Jag visste att kapaciteten var bra och jag kunde följa med i snabbt tempo. Men hade det inte gått så snabbt i Sollentuna hade jag nog varit mer defensiv.
     Väl i final visade Andreas ingen överdriven respekt och sprang in som trea i mål. Tiden 1:45.65 innebar en putsning av hans månadsgamla svenska juniorrekord med knappt en och en halv sekund.
     – Den här tiden .... Jag hade hoppats att jag kanske skulle persa med ett snabbt lopp, men några tiondelar från ett svenskt rekord .... Det går inte att beskriva känslan i kroppen just nu, det är helt otroligt, man drömmer nästan, sa Andreas till Aftonbladet efter loppet.
     Tiden tog upp honom som tvåa i Sverige genom tiderna alltså bara två tiondelar bakom rekordhållaren Rizak Dirshe.
     Det var en avslutad fotbollskarriär som bäddade för sommarens framgångar för Andreas. Men visst drömmer han sig tillbaka till fotbollen då och då.
     – Natten före försöken på JVM drömde jag om att jag spelade en match med AIK, så visst saknar jag fotbollen. Dock känner jag att jag gjorde rätt som valde friidrotten och ser en framtid där med en helhjärtad satsning.
     Det är också anledningen till att han valt att vänta med studierna på Handelshögskolan i Stockholm för att kunna ge löpningen en chans.
     – Det finns ett bäst-före-datum som löpare, så det är skönt att kunna göra en satsning på löpningen med ett jobb vid sidan av. Man får se vad man kan göra av det.
     Andreas egen målsättning för framtiden är klar.
     – Jag vill vara med på OS i Tokyo 2020. Men innan dess vill jag slåss om medalj på JEM22 nästa år och kanske kvala till VM. Enkelt blir det inte, men förhoppningsvis blir det inte alltför omänskliga kvaltider!

Kontinentalcupen:
Meraf & Charlotta vs Världen

SEP
11

Kommande lördag-söndag arrangeras Kontinentalcupen i Marrakech (Marocko) och vi vet att Sverige den här gången har två deltagare med i "Lag Europa": Meraf Bahta på 3000m och Charlotta Fougberg på 3000m hinder. Men vilka blir deras motståndare från Amerika, Afrika och Asien/Oceanien?
     Några definitiva startlistor har ännu inte publicerats men däremot har resp lagledning för drygt en vecka publicerat sina laguttagningar. Några sena byten kommer det säkert att bli p g a skador, sjukdom eller sviktande form men i huvudsak lär det bli de som namngivits.
     Merafs slätlopp på 3000m kommer att gå på lördag kl 22.20 svensk tid. Som lagkompis har hon holländska Susan Kuijken som tog brons på 5000m vid EM och som visade fin form i DL-finalen i Bryssel då hon sänkte perset till 8:36.
     Svåraste motståndet kommer säkerligen från Afrika som representeras av Genzebe Dibaba (8:29 i Bryssel) och Janet Kisa (8:32 i Bryssel). Även Asiens Mimi Belete (8:34) besegrade Kuijken i Bryssel.
     Övriga motståndare - Amerikas Grunewald och O'Connell samt Asiens Mori - får svårt att blanda sig i att döma av årsbästan på 8:52-9:05. Merafs bästa är visserligen 8:57, men att döma av hennes 4:03 på 1500m och 14:59 på 5000m är verkliga kapaciteten under 8:40 (svenska rekordet är 8:48) i lopp med rätt fart.
     Charlotta på hinder (söndag kl 18.50) kommer att ställas mot DL-ettan Ayalew och -trean Coburn plus ytterligare två med årsbästa på 9:20/9:21 (Jebet och Alami). Charlotta har femte bästa årsbästat med sina 9:23 och skuggas av två på 9:27 och 9:33. Så det blir riktigt tufft.
     Hemsidan för Kontinentalcupen
     TV12 kommer att sända live båda dagarna, på lördag från kl 19.25 och på söndag från kl 18.25.

Nytt SM på lördag

SEP
11

Nu har turen kommit till halvmarathonlöparna att göra upp upp om sina SM-medaljer för år 2014 och det gör man i samband med DN Stockholm Halvmarathon nu på lördag eftermiddag.
     På manliga sidan vet vi att det blir en ny mästare eftersom fjolårsvinnaren Mikael Ekvall inte är anmäld. Men det kan förstås bli en nygammal mästare eftersom Adil Bouafif - som vann '11 och '12 - skall vara med. Dock finns ett frågetecken p g a den fotskada som spökade på EM.
     Så favoritskapet hamnar nog i stället hos Mustafa Mohamed, som faktiskt redan som 19-åring tog silver på distansen men som inte sprungit SM-halvmaran på 13 år. Men bäste svensk på EM-maran liksom på 10000m i Finnkampen signalerar att det finns form på både över- och underdistans.
     Apropå EM-maran så återfinns även Fredrik Johansson, Emil Lerdahl och Daniel Woldu i anmälningslistorna. Spanar man efter löpare med goda sommarmeriter på "kort långdistans" hittar man sådana som Ababa Lama (SM-1:a 5000m plus 10 km väg), Johan Larsson (4:a för två år sedan), Haben Idris (brons i fjol), Fredrik Uhrbom (medalj '07, '08 och '12), Andreas Åhwall och Napoleon Solomon.
     På den kvinnliga sidan har Isabellah Andersson vunnit de senaste fem åren, men att döma av Tjejmilen förra veckan har hon efter sommarens fotskada ännu inte hunnit upp på vinnarformsnivån. Det öppnar upp guldmöjligheterna för fler:
     EM-maragänget Annelie Johansson, Frida Lundén, Lena Eliasson, Charlotte Karlsson och Hanna Lindholm är alla anmälda men det är svårt att bedöma hur de har hunnit återhämta sig på de bara fyra veckor som förflutit sedan maxinsatsen i Zürich. I fjol på halvmaran tog Frida silvret och Lena bronset bakom Isabellah.
     För två år sedan hade Isabellah sällskap på pallen av Malin Liljestedt och Therese Olin och de finns med också nu - utan några EM-strapatser bakom sig. En intressant joker blir MAI:s Louise Nilsson som gjorde 1:17 i samband med VM i Köpenhamn i mars och som sedan radat upp starka millopp under senare delen av sommaren toppat med att bli bästa svenska på 10000m i Finnkampen.
     * Hemsidan för DN Stockholm Halvmarathon
     * Startlistan (sök på startnummer 1-200 för att få upp alla seedade löpare)

Senaste veckan
Veckan 11.9 - 18.9

Månadens i augusti: Elise
"Life is what happens to you while you're busy mak...

- Jag tänkte ”Oj, kan jag verkligen vinna Finnkampen?”
För ungefär två år sedan fick mångkamparen Elise M...

Kontinentalcupens framtid
När Världscupen - en lagtävling mellan de bästa na...

Arrangera SM-tävling 2016?
Just nu befinner vi oss i ansökningsperioden för a...

Ungdomsting i november
Svensk Friidrotts Ungdomsråd har funnits i snart t...

Senhöstens terrängsäsong
Med Kontinentalcupen i Marrakech i helgen sattes i...

Mer om årets SM-halvmara
Det blev alltså två förstagångsmästare på halvmara...

Regionsmästerskapen:
Sju nya årsbästan

I helgen som gick hade Götalands och Svealands bäs...

Standaren inför terrängerna
Om drygt en månad avslutas SM-året 2014 med terrän...

Marrakech:
Charlotta 5:a på hinder

Hinderloppet i Marrakech fick en ganska typisk "c...

På TV i kväll:
Charlotta i Kontinentalcupen

Den andra tävlingsdagen på Kontinentalcupén i Marr...

Marrakech:
Meraf visade världsklass!

Enligt årsbästa skulle Meraf Bahta komma sjua och ...

På TV i kväll:
Kontinentalcupen!

Meraf Bahta springer 3000m och årets sista höjddue...

Halvmaran:
Lenas första friidrottsguld

I fem år har Hässelby Isabellah Andersson prenumer...

Halvmaran:
Ababas 3:e SM-guld i år

Hälles Ababa Lama har haft ett riktigt lyckat SM-å...

SM-medaljjakt i eftermiddag
Lördagseftermiddagen bjuder på årets nästa sista S...

Kontinentalcupen:
Sista helgen med gänget

En gång vart fjärde år - de år som saknar globalt ...

Regionsmästerskapshelg
Norrlands genomförde sina regionsmästerskap för 13...

Månadens i juli: Andreas
... Ett stort 'lyft' för en junior skall också kun...

- Jag känner att jag gjorde rätt som valde friidrotten!
Andreas Almgren var länge främst en lovande fotbol...

Kontinentalcupen:
Meraf & Charlotta vs Världen

Kommande lördag-söndag arrangeras Kontinentalcupen...

Nytt SM på lördag
Nu har turen kommit till halvmarathonlöparna att g...

Förra veckan
Veckan 4.9 - 11.9

Månadens i juli: Andreas
- Jag känner att jag gjorde rätt som valde friidrotten!
Kontinentalcupen:
Meraf & Charlotta vs Världen

Nytt SM på lördag
Uppdrag: 2x14.500 åskådare!
Nytt samarbete med Folksam
Vad händer vintern 14/15?
Månadens i juni: Lovisa
- Vem hade kunnat tro det i december?
Vad ska hända sommaren 15?
Friidrott på Lilla i söndags
Finnkampsbåten - verkligen uppskattat nytt koncept
Vad har hänt med Månadens?
Årsbästalistorna uppdaterade
Standaren uppdaterade
Snabb invigning i Kramfors
SM Mångkamp:
Fabian åter mästare

JSM/USM Mångkamp:
Dubbelt Samuelsson

Johan R 1:45 i Rieti!
Emma vann SM sjukamp
Mångkamperna:
Första mästarna klara

På TV i eftermiddag:
Rieti - med Johan & Melker

Rapport från Malmönatten
SM-mångkamperna dag 1
Visst höll Meraf för en mil!
Tjejmilen:
Meraf krossade banrekordet

Tjejmilen korsar deras vägar
Hög klass på DL-avslutningen
På TV i kväll:
Diamond League går i mål

Helgens hemmatävlingar
Hur vann Sverige - del 3?
Meraf & Charlotta för Europa
"Tjejlopp förr och nu"
EM-tiokampare i SM-strid

Två veckor sedan
Veckan 28.8 - 4.9

Hur vann Sverige - del 3?
Meraf & Charlotta för Europa
"Tjejlopp förr och nu"
EM-tiokampare i SM-strid
Castorama i Provo
Snart är det februari!
Först till miljonen - eller?
Äntligen på gång:
Friidrottshallen i Uppsala

Stark Castorama-kväll i Växjö
Zagreb: Regn, regn, regn
Hur vann Sverige årets Finnkamper - 2?
Gala i Zagreb i kväll:
Erica och Melker hoppar

Hur vann Sverige årets Finnkamper?
Sommarens världsrekord
4:e segern på sju år för Växjö
FK2: Rafflande upplösning
FK2: Trippeln som fullbordade
FK2: Heidis pluspoäng
FK2: Utropstecknen:
Fredrick, Andreas & Elise

FK2: Svensk dubbel
FK2: Dramatisk avslutning
Ungdomskampen:
Klar fördel Finland i båda

Söndagens TV-friidrott
Kraftmätningen går vidare
Tjejmilen fullbokad
Ungdomskampen dag 2
FK1: Pers för Erica!
FK1: Klara 5:a all-time!
FK1: Lyckad sprintdag
FK1: Tripplarna
Finnkampen dag 1:
Svensk ledning i båda

FK1: Elise 58.42 och seger!
U-kampen:
Finland leder dubbelt

Ungdomskampen pågår
FK1: Det blir jämnare i år
Kraftmätning pågår!
Finnkampen:
Första grenen avgjord

I skuggan av ...
Dags för final i Linköping
Internationella Zürich
Zürich: Meraf 5:a på 4:01!
Zürich: Erica 6.61!
På TV ikväll: Zürich