Torsdag 17 april 2014

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

A. Lennart Julin
redaktör
08-30 13 33

Information och
media

Fredrik Trahn
010-476 53 31
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter

Junior-VM 2016 till Kazan

APR
16

Sista dagen på Internationella Friidrottsförbundet IAAF:s styrelsemöte i Dakar kom det formella beslutet att JVM 2016 skall arrangeras i ryska Kazan.
     Ingen direkt sensation dels eftersom Kazan var enda kandidaten, dels eftersom Kazan mycket väl lyckades med arrangemanget av "Student-OS" Universiaden sommaren 2013.
     Anm: Kazan ligger drygt 70 mil rakt österut från Moskva.

Inte den här gången heller

APR
16

Hon har vunnit IEM förkrossande överlägset (mars 2013), hon har vunnit VM (augusti 2013), hon har vunnit inne-VM i utklassningsstil (mars 2014), hon har gjort världens nästa snabbaste inomhus (både februari 2013 och februari 2014, i år var det även europarekord).
     Men inget av detta har räckt för att Abeba Aregawi skall bli "Månadens" i webbomröstningen på Europaförbundet EA:s hemsida.
     Nu i vinter gav hennes 3:57 i Globen en tredjeplats för februari bakom Olha Saladuha (14.65 i tresteg i ukrainska mästerskapen) och Maria Kutjina (2.01 i höjd i Globen). Läs mer.
     Och för mars räckte inte den historiska 1500m-krossen i Sopot till mot vare sig Sandra Perkovic (70.51 i diskus på hemmaplan) eller Angelika Cichocka (IVM-silver på 800m på 2:00) eller Eloyse Lesueur (IVM-guld i längd på 6.85).
     Läs mer på EA:s hemsida.

APR
16

Rubriker är till för att fånga uppmärksamheten och det gjorde den här tvåspaltaren trots att den återfanns längst ned på sidan två i tidningen Metro förra måndagen. I alla fall reagerade den friidrottsintresserade direkt!
     Fast när man sedan läste texten blev man lätt besviken eftersom Nordiska Diskuschampionatet i Malmö inte hade varit en skönhetstävling för kastredskap utan en skönhetstävling för en sorts akvariefiskar.
     Men nästa tanke blev förstås: Varför finns det inte skönhetstävlingar för kastredskap? För kulor och släggor är det förstås inte så mycket utrymme för dekorationer i utformningen men för spjut och diskusar finns sådana möjligheter.
     Och i spjut har dessa designmöjligheter i färg och form också utnyttjats av tillverkarna i många år. Men veterligen hittills inte i diskus. Där har det alltid varit lackat trä eller enformigt enfärgad glasfiber som gällt. Eller?
     Eller finns det därute några seriösa kandidater till titeln "Snyggaste diskusen"? Hör i så fall av er till Redaktionen med bilder så kanske vi kan utse en vinnare av ett "Diskuschampionat" som handlar om riktiga diskusar!

VM 2019: Barcelona,
Doha eller Eugene?

Har ambitionen att bli
<br/>även Tracktown World!

Har ambitionen att bli
även Tracktown World!

APR
15

2003-2013 genomfördes sex friidrotts-VM och med undantag för Helsingfors 2005 (som fick hoppa in som reserv för London som ursprungligen fått arrangemanget men som misslyckades med att få fram den tilltänkta nya arenan) har värdstäderna varit mångmiljonmetropoler. Minst har varit Berlin och Daegu med runt 4-5 miljoner.
     Och det blir superstäder minst två VM framåt genom att 10+ miljonersstäderna (och f d OS-värdarna) Beijing och London tilldelats mästerskapen 2015 resp 2017. Men sedan kan trenden komma att brytas, för när ansökningstiden för VM 2019 löpt ut fanns de tre kandidaterna Barcelona, Doha och Eugene.
     Stor-Barcelona har också 4-5 miljoner men varken Doha (Qatar) eller Eugene (Oregon) är några jättestäder.
     Stor-Doha är runt 1.5 miljon och "Stor"-Eugene bara en tredjedels miljon. Visserligen kallar Eugene-folket sig själva för "Tracktown USA" men frågan är hur IAAF ser på avsaknaden av i stort sett all föreskriven infrastruktur - inkl ett VM-mässigt friidrottsstadion.
     För en tävling som JVM - som man ju arrangerar i sommar - är Eugene och friidrottsarenan Hayward Field (kapacitet runt 20.000) lagom. Men ett senior-VM på en idrottsplats snarare än ett stadion och i en stad med ytterst begränsad hotellkapacitet?
     Vad gäller Doha finns sommarhettan som ett stort problem. Deras Diamond League-gala går i början på maj men ett VM skulle hamna i augusti. Nyligen signalerade ju FIFA att det fotbolls-VM 2022 man gett till Qatar förmodligen kommer att spelas "på vintern".
     Beslutet om arrangör för friidrotts-VM 2019 kommer att tas av IAAF-styrelsen i november. Då kommer man även att utse arrangör för UVM 2017 (Buenos Aires, Nairobi eller Greensboro, USA), terräng-VM 2017 (Kampala, Uganda eller Manama, Bahrain) och Kontinentalcupen 2018 (Ostrava eller Bydgoszcz).
     Hittills klara internationella mästerska 2015-

Kvala nu till VM nästa år?

APR
15

Det kan tyckas att nästa VM - det som skall gå i "Fågelboet" i Beijing i slutet av augusti 2015 - är långt bort i tiden och självklart ligger huvudprioriteten just nu på EM i Zürich ett år tidigare. Dessutom börjar ju inte den ordinarie VM-kvalperioden förrän i höst efter säsongen (1 oktober).
     Men faktum är att för några grenar öppnades kvalfönstret redan vid nyår. Det gäller "sällan-tävlings"-grenarna 10000m, mångkamp och marathon. Där har det alltså gått bra att kvala in sedan drygt ett kvartal tillbaka. Det har bara funnits en liten hake: Att kvalgränserna inte varit fastställda.
     Idag vid IAAF:s council-möte i Dakar togs dock det formella beslutet. Så nu vet vi att det är 27:45/32:00 som gäller på 10000m, 8.075/6.075 i mångkamp och 2:18/2:44 på marathon.
     Men - säger säkert den observante - skall det inte vara dubbla gränser? En A och en B? Så som det ju varit sedan VM infördes för över trettio år sedan? Nej, i samband med VM i somras sas det att IAAF-council skulle göra om kvalsystemet så att det i fortsättningen skulle bli en enda gräns.
     Några närmare detaljer om det nya upplägget har dock inte blivit kända, men dagens besked visar i alla fall att IAAF gått vidare med den planerade nyordningen. Man kan väl ana (hoppas?) att ett land får anmäla upp till tre aktiva under förutsättning att alla klarat aktuell gräns.
     Jämför man de nya gränserna med vad som gällde för Moskva kan man se att de ligger mellan gamla A och B med en viss dragning mot A-hållet. Inga gamla resultat gäller alltså för Beijing, men av dagens svenska aktiva gjorde Marcus Nilsson och Sofia Linde strax över resp gräns i somras och Jessica Samuelsson högt över 2012.
     Anm: Kvalgränserna för övriga grenar kommer att offentliggöras i november 2014.

Målbilden för Europas friidrottare 2014.

Målbilden för Europas friidrottare 2014.
Foto: www.zuerich2014.ch

Vad som gäller i sommar

APR
15

Om bara fyra månader pågår årets internationella mästerskapshöjdpunkt EM i Zürich för fullt. Under de sex tävlingsdagarna skall det delas ut medaljer i 43 individuella grenar (inkl tre gånggrenar), 4 stafetter och två lagtävlingar (Europacupen marathon).
     Nu har arrangörerna presenterat årets medaljdesign för vilken formgivaren Alfredo Häberli svarat. En design där han arbetat in tävlingsarenan "nya" Letzigrunds karaktäristiska arkitektur (som ju också är utgångspunkten för tävlingsloggan).
     Läs mer om medaljerna på arrangörens hemsida.

Vad hände i USA i helgen?

Alex är flitig med nya personbästan.

Alex är flitig med nya personbästan.
Foto: Deca Text & Bild

APR
14

Jo, bland annat det här:
     * Trångsvikens Erika Wiklund visade med 1.88 i första utetävlingen att hennes 1.88 i vintras inte var någon tillfällighet. Så det sex år gamla perset 1.91 kan komma under attack. Liksom EM-kvalgränsen 1.90. Erika snuddade nu dessutom vid 13 meter i tresteg med 12.96w.
     * Nytt pers för tredje gången nu i vår för Upsalas Alex Larsson i slägga: Första var 63.52 på European Winter Throw, andra 64.56 för en vecka sedan och nu kom 65.45. Alex hade dessutom ett kast på 65.40 i serien, så det kan nog komma fler höjningar framöver.
     * Spårvägens Julia Wiberg öppnade sitt 2014 i diskus med att direkt i första tävlingen höja personliga rekordet med 16 cm till 54.23 (6:a genom tiderna).
     * Öresunds Lina Bengtson jobbar sig allt närmare dröm-50 i diskus: 46.69 när året började, 47.36 för ett par veckor sedan och nu 48.82.
     * Turebergs Caroline Gyllenbern höjde sitt utepers i höjd med 2 cm till 1.77. Tuffa 5 cm-höjningar gjorde att hon sedan ställdes inför 1.82 (3 cm över totalperset).
     * 99:an Armand Duplantis (IK Stål i Sverige) klarade 4.57 i stav i sina regionala skolmästerskap.
     I vår svenska USA-resultatbörs finns sjutton tävlingar från den gångna långhelgen.

Inget snack om saken: Wilson Kipsang var inte bara först i mål i mästarmötet i London - han var också den klart fräschaste och mest oberörde efteråt!

Inget snack om saken: Wilson Kipsang var inte bara först i mål i mästarmötet i London - han var också den klart fräschaste och mest oberörde efteråt!
Foto: Deca Text & Bild

Wilson Kipsang nr 1 på maran
- och inte bara just precis nu?

APR
14

Det med spänning emotsedda mästarmötet i London Marathon gav ett mycket klart besked om vem som är världens just nu bäste marathonlöpare:
     Världsrekordhållaren Wilson Kipsang flöt visserligen länge bara med i klungan, men när han väl bestämde sig med ca milen kvar var loppet hans. Bara landsmannen Stanley Biwott klarade första tempohöjningen och när Kipsang satte in sin spurtväxel vid 40 km var även Biwott maktlös.
     Och det handlade om en verklig uppväxling (alltså inte om att sakta mindre än konkurrenterna) i två steg: 5 km-bitarna 30-35 resp 35-40 gick ca halvminuten snabbare (14:32/14:38) än 25-30-biten! Och sista 2.195 km speedade han upp ytterligare (till 14:19-tempo!).
     Just förmågan att faktiskt spurta (alltså att kunna höja tempot efter tre mil och ytterligare efter fyra mil) är Wilson Kipsangs verkliga spetskompetens: Redan när han presenterade sig på allvar internationellt med 2:04-segern i Frankfurt 2010 gjorde han biten från 40 km och in på 6:12!
     Ett år senare på samma plats missade han världsrekordet med några retfulla sekunder efter en 6:23-avslutning, i världsrekordet i Berlin i fjol var det 6:11 och nu i London alltså 6:17! Avslutningar som gått i ett tempo som motsvarar 1:59-2:01 på fulla marathonsträckan,
     Nu är ju matematiken inte så enkel att man kan multiplicera spurttempot och få en möjlig sluttid. På bana funkar det inte alls, men på marathon är bilden litet annorlunda. Plus att Kipsangs superfinishar ju kommit i lopp där han inte direkt "joggat" fram till spurten utan öppnat på 1:01/1:02.
     Totalt har Kipsang fr o m debuten (som 28-åring utan egentliga banmeriter) i Paris 2010 (3:a på 2:07) gjort tio marathonlopp, vunnit sju (inkl 2 x Frankfurt, 2 x London, 1 x Berlin, har alla tre banrekorden) och gjort under 2:05 hälften av gångerna (2 x 2:03 + 2 x 2:04).
     Så även om enda mästerskapsframträdandet hittills - OS i London 2012 - slutade med "bara" brons finns det anledning att fundera på om inte Wilson Kipsang nu måste rankas som tidernas bäste (OBS: Inte samma sak som den mest meriterade) på marathonsträckan.
     Kipsangs specifika begåvning för sträckan illustreras ganska väl av en jämförelse med haussade debutanten Mo Farahs lopp: Britten gick aldrig med i tätklungans "rusning" (14:22 på första 5 km!) i början och vid halva skiljde 37 s.
     Men trots det återhållsammare upplägget kom han aldrig närmare: Vid 25 km var gapet 48 s, vid 30 km 1:03, vid 35 km 2:07, vid 40 km 3:21 och i mål 3:52. I princip tappade han alltså ca minuten per halvmil på Kipsang på slutet inkl halvminuten från 40 km och in.
     Skall vi gissa att Farah efter den erfarenheten kommer att fortsatt prioritera bana inför kommande VM och OS?

Fredrik dagens svensk

APR
13

Även om världens blickar idag var riktade på London var det samtidigt i Rotterdam som söndagens svenska marathonprestation gjordes:
     Ullevis Fredrik Johansson svarade nämligen för en suveränt väldisponerad insats med halvor på 1:10:18/1:10:35 till slutliga 2:20:53 i mål som 22:a i loppet.
     Det innebär att det ett och ett halvt år gamla perset (Frankfurt hösten 2012) 2:25:09 sänktes med över fyra minuter. Och det var verkligen ett lyft som byggdes på jämn fart:
     Fredriks 5 km-bitar gick på i tur och ordning 16:32 - 16:37 - 16:42 - 16:36 - 16:49 - 16:55 - 16:37 - 16:52, dvs med en spridning på bara 23 sekunder!
     Fredriks tid sätter dessutom in honom på en aktuell andraplats i "kölistan" för Europacupen i Zürich, strax bakom Hammarbys Emil Lerdahl (2:20:14 i Sevilla i februari) och strax före Studenternas Patrik Engström (2:21:42 i Valencia i november).
     I Rotterdam hade Hässelbys Niklas Andersson och Henry Gross 2:31:45 resp 2:33:40. Dagens näst snabbaste svensk fanns i London där Hälles Martin Kjäll-Ohlsson noterade 2:27:38.

Marathonsöndagen:
London lajv på TV

APR
12

Söndagens stora begivenhet är förstås London Marathon där kvinnliga eliten startar kl 10.15 och den manliga 11.00.
     Eurosport sänder direkt från kl 10.00 och fram till ca 13.15.
     Rotterdam Marathon startar kl 10.30 (samma start för män och kvinnor).
     Det går även en stor mara i österrikiska huvudstaden Wien. Där är starttiden kl 09.00 och arrangören har utlovat webbsändning av hela loppet via sin hemsida.

En riktig terrängstart skall - som här idag på 'Knorren' i Trollhättan - ske på ett stort öppet gräsbevuxet fält!

En riktig terrängstart skall - som här idag på 'Knorren' i Trollhättan - ske på ett stort öppet gräsbevuxet fält!
Foto: Deca Text & Bild

Visst finns det terränglopp!

APR
12

Härhemma i Sverige var det traditionellt terränglöpning som "gällde" under april månad, med en upptrappning från lokala lopp via DM till SM den sista helgen. Men nu har ju SM-terrängerna flyttat ett halvår framåt till senhösten och dessutom har den allmänna trenden i "löpningsbranschen" på senare år varit från terräng till landsväg.
     Men helt försvunnen är ändå inte terränglöpningen och ett arrangemang som verkligen håller liv i traditionen är TIF-terrängen i Trollhättan. Årets lopp gick idag och var faktiskt det 87:e i ordningen!
     Och glädjande nog samlade det nästan tvåhundra deltagare varav knappt hälften ungdomar/juniorer. Allra snabbast på huvuddistanserna var Mullsjös Jenny Widarsson och Mariestads Andreas Magnusson.
     Resultatlista TIF-terrängen 2014

Långtifrån bara London

APR
11

Även om London Marathon tveklöst är helgens stora friidrottsbegivenhet är det långtifrån det enda som händer. Inte ens vad gäller högklassiga internationella maror är London ensamt eftersom det samtidigt körs ett lopp på andra sidan kanalen i holländska Rotterdam.
     Och faktum är Rotterdam - trots mer anonyma startfält - brukar ha manliga segertider som matchar Londons mycket väl: De senaste åren har diffen aldrig varit större än 47 sekunder och faktum är att det Rotterdam varit snabbast 6 år av 11!
     I år är kenyanen Eliud Kipchoge det största namnet (fem gånger VM/OS-medaljör på 5000m, 2:05 och 2:04 i sina två första marathonlopp). I Rotterdam har vi också helgens förmodat starkaste svenska EM/Europacupaspirant i form av Ullevis Fredrik Johansson.
     Det finns också möjlighet i helgen att springa marathon på svensk mark: 16:e upplagan av Heleneholms Maraton i Malmö. Kortare distanser erbjuds i Visby och Trollhättan (TIF-terrängen nr 87!) och ultradistanser i Täby.
     Helgen innehåller dessutom innesäsongens näst sista inomhustävling i den nationella kalendern, lördagens QuickNet-spelen för aktiva födda 1999 eller senare.
     Aktuella kalendern med länkar till tävlingarna

Bästa maran någonsin?

APR
11

En extremt merittyngd startlista är erfarenhetsmässigt ingen garanti för ett superlopp i verkligheten, men ändå känns den mobilisering av toppnamn som söndagens London Marathon kan uppvisa - framförallt bland männen - som marathonhistoriens bästa.
     För här finns världsrekordhållaren sedan Berlin i höstas Wilson Kipsang (vann London '12), han som sprungit den snabbaste maran någonsin (icke rekordmässig bana) Geoffrey Mutai, vinnaren '10 och '13 Tsegaye Kebede, banrekordhållaren (sedan '11) Emmanuel Mutai, den regerande VM- och OS-mästaren Stephen Kiprotich, tre etiopiska 90-talister (bl a 18-årige Tsegaye Mekonnen som lekte hem Dubai i januari) med 2:04-pers osv osv.
     Till vilket man måste lägga två minst sagt spännande debutanter som tillsammans har delat på de tre senaste globala titlarna på 10000m, dvs hemmafavoriten Mo Farah och etiopiske Ibrahim Jeilan.
     Även om det kvinnliga elitfältet inte är lika extremt fullmatat finns där OS-ettan Tiki Gelana, VM-ettan 2011 och 2013 Edna Kiplagat, OS/VM-tvåan (och fjolårsvinnaren) Priscah Jeptoo och Berlin-vinnaren 2011/2013 (tillika färska världsrekordsättaren på halvmaran) Florence Kiplagat - alla med pers under 2:20.
     Och även här finns en med spänning emotsedd debut som skall göras av Tirunesh Dibaba som ju har bl a fem globala guldmedaljer på 10000m (och tre på 5000m).
     Om inte överflödet av stjärnor resulterar i lopp där man inte riktigt vågar ta initiativ utan blir mest upptagna av att oroligt snegla på varandra finns alla förutsättningar (om inte vädret blir för solvarmt) för ett lopp för marathonhistorien.
     Kvinnliga eliten startar kl 10.15 och den manliga (plus motionärerna) kl 11.00.
     Eurosport sänder London direkt på söndag kl 10.00-13.15.

Foto: Deca Text & Bild

Månadens i februari: Anna

APR
10

Februari 2014 var verkligen "Det stora lyftets" månad för Lidingös Anna Silvander: Mellan den 1:a och 23:e sprang hon fem lopp, vann alla utom ett, tog sitt första JSM-guld, sin första senior-SM-medalj (silver) och debuterade i seniorlandslaget med seger och dunderpers.
     Det var heller ingenting turligt utan i alla loppen var Anna offensiv: I de fyra segrarna tog hon distinkt kommandot runt halvvägs och sprang helt sonika ifrån. Tvåorna distanserades med mellan en och tre sekunder.
     Den enda förlusten kom i spurten i SM-finalen på 800m där hon efter att ha kört i perstempo från start till slut fick ge sig för Hälles Linn Nilsson (f ö Månadens i januari) med 55 hundradelar.
     Just beredvilligheten att styra loppen var egentligen en signifikantare del av "lyftet" än själva perstiderna. Jämför vi med Anna Silvander 2013 så var det en tjej som tog JSM-brons inne på 1500m och ute på 800m och som på senior-SM var 6:a inne och 5:a ute på 800m - allt litet i skymundan av den absoluta tätstriden.
     Men nu i februari klev hon alltså fram både bildligt och bokstavligt. Allra påtagligast var det i Nordenkampen dit hon som debutant i seniorlandslaget kom med ett veckofärskt pers på 2:09.77. Ändå gömde hon sig inte utan tog täten mycket distinkt efter ca trehundra meter och "negativ-splittade" (65 + 62½) nya perset 2:07.56.
     I vår Månadens-intervju "När man tycker träningen är rolig så utvecklas man också mer" berättar Anna om vägen fram till "februari-lyftet" (vars storlek t o m överraskade henne själv) och om sina tankar inför fortsättningen till sommaren.
     Allt om "Månadens friidrottare" som faktiskt är inne på sitt 11:e år här på friidrott.se!

- När man tycker att träningen är rolig så utvecklas man också mer!

APR
10

För fyra år sedan, när hon var 17 år, började Anna Silvander med friidrott. I en ålder där många av hennes jämnåriga slutar gjorde hon alltså tvärtom i stället. Fast först var friidrotten ett komplement till fotbollen.
     – När fotbollstränaren slutade blev träningarna inte längre lika seriösa. Därför sökte jag efter något mer, berättar Anna.
     I samma veva började Annas lillebror på friidrott och då kände hon att det kunde vara vad hon sökte.
     Löpningen var alltså till en början bara en kul träning som utvecklade henne som fotbollsspelare, löpsteget blev mycket bättre och hon blev både snabbare och starkare. Efter ett år insåg hon dock att det var friidrott som var den sport hon skulle ägna sig åt.
     – Men jag förstod aldrig att det skulle gå så bra som det gjorde.
     Anna började träna i Danderyds SK och tränade då med Lidingös Kai Abrahamsson en gång i veckan. Hon utvecklades mycket och tyckte att träningen med Kai fungerade väldigt bra. Så för ungefär ett år sedan bestämde hon sig för att träna med honom helt och hållet. I höstas tog hon steget fullt ut och bytte också klubb till IFK Lidingö.
     – Jag trivs jättebra i Lidingö. Det finns väldigt bra förutsättningar för att utvecklas där, det är ju flera bra medeldistansare i föreningen. Och när man tycker att träningen är rolig så utvecklas man också mer.
     I och med klubbytet har träningsupplägget utvecklats.
     – Vi har jobbat en hel del med längre distanser och kör mycket intervaller, styrka och snabbhet. Det har gjort att jag blivit mycket starkare och fått ett bättre löpsteg.
     Innesäsongen - särskilt februari - kom att bli väldigt speciell för Anna. I början av månaden sprang hon för första gången under 2:10 på favoritdistansen 800m, vilket resulterade i uttagning till Nordenkampen.
     – Det var nervöst. Jag kände inte så många innan, men alla var jättesnälla. Så jag har skaffat många nya kompisar i laget och bland ledarna.
     Och vilken debut i seniorlandslaget det blev! Efter offensiv löpning där hon solokörde i täten på andra halvan vann Anna suveränt på 2:07:56.
     – Jag trodde på mig själv. Jag var jätteglad veckan innan när jag sprang under 2:10 för första gången och jag trodde väl att det var där någonstans jag skulle ligga under säsongen. Att det skulle bli så mycket bättre, det fanns inte på kartan.
     Två veckor senare var det dags för inomhus-SM i Göteborg. Tidigare hade Anna inte känt någon större press. Men i och med att debuten i landslagslinnet gick så bra kände hon nu för första gången att det förväntades av henne att springa på en högre nivå.
     – Det var väldigt annorlunda. Jag visste att jag sprungit bra innan och att jag var i bra form. Därför la jag upp taktiken på ett sådant sätt att jag ville ha ett snabbt lopp. Det har jag lärt mig mycket av så här i efterhand.
     Anna låg i täten och drog hela vägen, men skuggades envist av Linn Nilsson och på upploppet kunde Linn passera.
     – Direkt efteråt var jag inte så glad. Jag började fundera på om jag skulle ha tagit det lugnt i början och lagt upp taktiken på ett annat sätt. Men när jag sedan satte mig i bilen och åkte hem insåg jag vilken fantastisk säsong jag hade gjort.
     Tränar man för en elitsatsning kan det vara svårt att hinna med att göra andra saker vid sidan av träningen, men Anna har hittat en bra fördelning av tiden. Hon arbetar ca 65 % i en förskola och resterande tid lägger hon på träning. Hon pendlar i stort sett dagligen från hemmet i Danderyd ut till Lidingö för att träna.
     – Just nu ligger jag på sju pass i veckan. Under inomhussäsongen var det något färre.
     Anna började som sagt sin satsning ovanligt sent i livet. Hon vet inte om det varit en för- eller nackdel.
     – Litet både och tror jag. Jag har funderat mycket över hur det skulle ha varit om jag började som t ex 10-åring. Jag tror att det varit en fördel att jag ägnat mig åt många andra idrotter också.
     – Jag har en bra grundfysik, vilket jag tror har bidragit till att jag hittills aldrig haft några skador. Så jag ångrar absolut inte att jag inte började fokusera tidigt på friidrotten
.
     Nu väntar en spännande utomhussäsong. I början av maj åker Anna till Italien på träningsläger och första tävlingen planeras till slutet av maj. Målsättningen för sommaren är ödmjuk.
     – Ja, alltså. Man måste vara realistisk. Jag har ju inte sprungit under 2:10 utomhus, så det är så klart ett stort mål. Sen vill jag gärna springa snabbare än inomhus också.
     Om det blir fler landslagsuppdrag under säsongen vet hon inte, men drömmarna finns där.
     – Min pappa sa i höstas att Finnkampen var ett realistiskt mål, men nu när jag varit med i Nordenkampen är det klart att man drömmer om andra saker också. Men Finnkampen vore fantastiskt, säger Anna Silvander.

Foto: alj

Hela uppländska historien!

APR
10

1912 genomförde nybildade Upplands Idrottsförbund de första DM-tävlingarna i friidrott och nu har detta dryga sekel av uppländsk friidrott fått en mäktig dokumentation i boken "Upplandsbästa i friidrott genom tiderna".
     Basen i boken är som titeln anger en genom-tiderna-statistik, som är den djupaste och mest detaljerade som publicerats för något distrikt i Sverige. Listorna omfattar i de flesta grenarna över hundra resultat - och det med fulla detaljer modell Sverige-Bästa (dvs födelsedatum för personen och placering, plats, datum, vind m m för resultatet).
     Men boken innehåller mycket mer än så: Alla DM-segrare och distriktsrekordens utveckling plus Upplands alla svenska mästare, alla svenska rekord och alla OS-starter. Dessutom översiktsartiklar om den historiska utvecklingen för den manliga resp kvinnliga friidrotten i Uppland. Och förstås många bilder.
     Med ett så digert innehåll säger det sig självt att det inte handlar om något litet tunt häfte utan om en bok på över 300 sidor i A4-format!
     Bakom detta verk står Sören Winge och Bengt-Göran Österdahl som alltsedan de för drygt 30 år sedan gav ut häftet "Uppländsk 50-bästa genom tiderna" (120 sidor A5) genom fortsatt idogt arkivforskande byggt ut och fördjupat materialet.
     Boken finns att beställa från författarna (klicka på namnen ovan för mejladresserna!) för ofattbart billiga 200 kr (exkl porto). För den som är intresserad av svensk friidrottshistoria - oberoende av ev anknytning till Uppland - finns därför ingen anledning att tveka om att skaffa "Upplandsbästa i friidrott genom tiderna"!

Abeba bäst i Europa?

APR
10

Just nu och fram t o m lördag pågår Europaförbundet EA:s webbomröstning om mars månad bästa friidrottare i vår världsdel. Som vanligt finns det tolv manliga och tolv kvinnliga kandidater och de listorna domineras förstås av namn som stod på prispallen vid inne-VM i Sopot i början av månaden.
     Och det innebär att bland de tolv kvinnliga kandidaterna finns Abeba Aregawi eftersom hon var en av endast fem europeiskor som stod på den allra högsta prispallsavsatsen.
     De övriga mästarna från Europa var Nadine Broersen (femkamp), Eloyse Lesueur (längd) och Maria Kutjina och Kamila Licwinko (delat höjdguld). Ingen av dem var dock i närheten av den suveränitet som Abeba demonstrerade på 1500m, så hon borde vara huvudkandidaten till att bli EA:s "Månadens" för mars.
     Men för att hon skall bli det krävs att alla som tycker så också ser till att verkligen rösta.
     Så gå vidare till EA:s hemsida för information om röstningsförfarandet (som sker via facebook)!
     OBS: Den elektroniska "röstningslokalen" är öppen bara fram till kl 12.00 på lördag.

Senaste veckan
Veckan 10.4 - 17.4

Junior-VM 2016 till Kazan
Sista dagen på Internationella Friidrottsförbundet...

Inte den här gången heller
Hon har vunnit IEM förkrossande överlägset (mars 2...


Rubriker är till för att fånga uppmärksamheten och...

VM 2019: Barcelona,
Doha eller Eugene?

2003-2013 genomfördes sex friidrotts-VM och med un...

Kvala nu till VM nästa år?
Det kan tyckas att nästa VM - det som skall gå i "...

Vad som gäller i sommar
Om bara fyra månader pågår årets internationella m...

Vad hände i USA i helgen?
Jo, bland annat det här: * Trångsvikens Erika Wik...

Wilson Kipsang nr 1 på maran
- och inte bara just precis nu?

Det med spänning emotsedda mästarmötet i London Ma...

Fredrik dagens svensk
Även om världens blickar idag var riktade på Londo...

Marathonsöndagen:
London lajv på TV

Söndagens stora begivenhet är förstås London Marat...

Visst finns det terränglopp!
Härhemma i Sverige var det traditionellt terränglö...

Långtifrån bara London
Även om London Marathon tveklöst är helgens stora ...

Bästa maran någonsin?
En extremt merittyngd startlista är erfarenhetsmäs...

Månadens i februari: Anna
Februari 2014 var verkligen "Det stora lyftets" må...

- När man tycker att träningen är rolig så utvecklas man också mer!
För fyra år sedan, när hon var 17 år, började Anna...

Hela uppländska historien!
1912 genomförde nybildade Upplands Idrottsförbund ...

Abeba bäst i Europa?
Just nu och fram t o m lördag pågår Europaförbunde...

Förra veckan
Veckan 3.4 - 10.4

Månadens i februari: Anna
- När man tycker att träningen är rolig så utvecklas man också mer!
Hela uppländska historien!
Abeba bäst i Europa?
Landslaget i sommar?
På TV i kväll
Söka Elitidrottsstipendium?
Världens lägsta höjdhopp?
På Bubkas twitterkonto
Tävling, tävling, tävling, ...
- Jag känner mig hedrad, omtyckt och uppmärksammad på ett väldigt speciellt sätt!
Ur "Tävlingsföreskrifter för Allmän Idrott och Atletik"
Fråga som förgäves sökte svar
Möter våren på Fuerteventura
Charlotte 2:42 - Frida 2:43
Marathonsöndagen: Paris (på Eurosport), Milano, Zürich, ....
Premiär som blev repris
Tema: Galornas framtid
Löptränare tar ett steg till
Så svårt kan det faktiskt vara
att sätta ett godkänt rekord

Nu är det officiellt
Helgen härhemma
Det blir förstås precis en mil!
Står april i almanackan ...
Ett vägvisande VM summeras

Två veckor sedan
Veckan 27.3 - 3.4

Står april i almanackan ...
Ett vägvisande VM summeras
Viras oönskade dilemma
Nya i Ungdomsrådet 2014:
Alice och Patrick

På TV i kväll:
Inget Malmö Games i sommar
Mångkampsträff på Bosön
Veteran-VM i Budapest
- Jag har en klockarkärlek för idrotternas idrott!
Årets ungdomsstipendiater
Helgens nya pers i USA
Adil klarade EM-gränsen
Björn Eriksson ny ordförande
Två nya i styrelsen
Förslagen & motionerna
PM: Olle krossade banrekord
Vägen till rekordet
Årsmötet 1: Dåtid & framtid
Förbundsårsmötet inlett
Andreas vår bäste motionär
Isabellah 1:12 - Lena 1:14
Mikael om rekordet:
Svenskt rekord av Mikael!
Idag på TV: Halvmaran
675:e svenske deltagaren
Coacherna dagen före
I morgon är det VM
En extra-allt-helg i vårsolen
Ostaptjuks avstängning klar
Tomas Riste kandiderar inte
Tidernas största VM?