Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Torsdag 29 september 2016

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Senast Gävle stod värd för ett internationellt evenemang i friidrott var 2005 när Europacupen First League arrangerades. De svenska männen blev tvåa medan kvinnorna vann. Louise Gundert blev då tvåa på långa häcken.

Senast Gävle stod värd för ett internationellt evenemang i friidrott var 2005 när Europacupen First League arrangerades. De svenska männen blev tvåa medan kvinnorna vann. Louise Gundert blev då tvåa på långa häcken.
Foto: Deca Text & Bild

Gävle ett steg närmare JEM 2019

SEP
29

Sverige och Gävle söker junior-EM för 22-åringar i friidrott 2019. I tisdags var en svensk delegation i Lausanne, Schweiz, för att få mer information om hur ansökningsprocessen går till.
     – Vi blev lite överraskade när vi kom dit. Från början var det nio länder som visade intresse för att arrangera mästerskapet, men nu var det bara vi från Sverige som var på plats i Lausanne, berättar Svensk Friidrotts generalsekreterare Stefan Olsson som tillsammans med Zandra Lewerentz och Joakim Lundberg från Gävle kommun och Lars Skoglund från Gefle IF, utgjorde den svenska delegationen.
     Undre mötet blev det tydligt vilka förväntningar och krav som ställs på en arrangör. Stefan Olsson berättar att Europeiska friidrottsförbundet, EAA, prioriterar att man som arrangör jobbar för ett hållbart evenemang ur miljösynpunkt. Likaså kommer antidopingarbetet intensifieras.
     – De påpekade också utmaningarna med hotellkapacitet. Det är ett stort evenemang som vi söker, konstaterar Olsson.
     På plats i Lausanne var också representanter från Tallinn och Estland som i fjol arrangerade 22-års-EM, för att dela med sig av sina erfarenheter.
     
     Mycket arbete kvarstår
     Nu väntar ett intensivt arbete det kommande halvåret för att få till en ordentlig ansökan. I slutet av oktober ska kandidaturen bekräftas och i mitten av januari ska själva budet vara inlämnat till Europeiska Friidrottsförbundet. I februari eller mars besöker representanter från EAA Gävle för att titta på lokaliteter som anläggningar och hotell, och i slutet av april sker slutpresentationen av kandidaturen och EAA:s styrelse fattar beslut.
     Stefan Olsson menar att det var en inspirerad grupp som åkte hem till Sverige igen.
     – Framförallt gänget från Gävle som nu har fått med sig tillräckligt med information för att på allvar kunna göra en hållbar budget vilket är den stora utmaningen.
     Han menar att tidpunkten för ett mästerskap i Gävle är utmärkt.
     – Det känns som ett kanonbra läge och förutsättningarna känns extremt goda. Anläggningarna i Gävle, inklusive den nya inomhushallen som öppnar i vinter, håller högsta klass. Gefle IF är en erfaren arrangör som bland annat stått som värd för SM 2011 och Europacupen 2005. Staden känns verkligen på hugget och vi har ju dessutom en generation med friidrottare som känns riktigt spännande och som förhoppningsvis får möjligheten att visa upp sig på hemmaplan, säger Stefan Olsson.
     /Magnus Fridell

Finnkampen - säsongens bästa lopp när Sanna Kallur själv sätter betyg.

Finnkampen - säsongens bästa lopp när Sanna Kallur själv sätter betyg.
Foto: Ryno Quantz

Så betygsätter Sanna själv sin comeback-sommar

SEP
28

Igår meddelande Sanna Kallur att hon kör inomhussäsongen 2017 och att hon är igång med grundträningen. Idag berättar hon om sin utvärdering av säsongen och betygssätter sina åtta lopp exklusivt för friidrott.se.
     Suget och lusten att göra en ordentlig grundträningsperiod för att se hur det påverkar tävlingresultatet är så stor så hon inte kan motstå att fortsätta. Den viktigaste anledningen är att hon tycker det är så otroligt roligt och kul.
     Sannas återkomst och comeback-säsong efter åtta långa år är som en saga. Hur utvärderar hon då själv säsongen 2016? Och vad har hon kommit fram till i sin analys tillsammans med tränaren Torbjörn ”Tobbe” Eriksson?
     Läs artikeln med Sannas analys och betygssättning.
     /Fredrik Trahn

Stort deltagande i BRI-olympiaden
i Härnösand

SEP
28


     
     Förra veckan tävlade över 1 200 barn från Härnösands mellanstadieskolor i friidrott när BRI-olympiaden genomfördes för 20:e gången. Grenarna de tävlade i var längdhopp, kula och 60 meter och varje tävlingsdag inleddes med inmarsch, invigningstal och tändande av en olympisk eld, precis som på riktiga olympiska spel.
     – Ungefär hälften av deltagarna, sex pojkar och sex flickor från varje klass, sprang också en kurirstafett, berättar Daniel Bergin, barn- och ungdomsansvarig på Svensk Friidrott, som var på plats i Härnösand.
     Resultaten beräknas med ett poängsystem där varje person får en, två eller tre poäng baserat på uppnått resultat i grenen. Klassens poängsnitt multipliceras sedan med 30 och i slutet av respektive dag delas pokaler ut till de tre bästa klasserna i varje årskurs.
     – Dessutom får den klass – oavsett årskurs – som uppnår högst poäng besök av ”BRI-gruppen” dagen efter tävlingen då det blir tårtkalas i klassrummet, förklarar Bergin.
     Se Friidrottskanalens reportage från BRI-olympiaden i videospelaren här ovan.
     /Magnus Fridell

Tyck till om SM-utredningens remissförslag

SEP
28

Sedan beslutet i november 2015 om att tillsätta en SM-utredning har arbetet pågått med framtidens SM-program för seniorer. Nu har arbetet kommit så långt att Svensk Friidrotts tävlingskommitté släpper ett remissförslag med tankar som ska kunna ligga till grund för ett styrelseförslag vid årsmötet 2017. Nu väntar en remissrunda där man vill engagera friidrottsintresserade runt om i landet.
     – Vi vill att så många som möjligt inom den svenska friidrottsrörelsen och dess intressenter är med och påverkar och tycker, säger Andreas Thornell, tävlingsansvarig på Svensk Friidrott.
     Han uppmanar landets friidrottsintresserade att besvara en webbenkät som kopplas till remissförslaget.
     – Allas åsikt betyder mycket!
     * Läs remissförslaget.
     * Besvara webbenkäten.
     * Läs mer.
     /Magnus Fridell

Foto: Ryno Quantz

Efter ett tufft år börjar Klara Bodinson blicka framåt

SEP
27

I fjol slog Sävedalens Klara Bodinson igenom ordentligt på den svenska friidrottsscenen. Hon gjorde VM-debut i Peking, blev Finnkampsdrottning, slutade året som etta i Sverige på 3 000 meter hinder och tog hem priset för årets prestation på Finnkampen på Friidrottsgalan. Men i år har det varit förhållandevis tyst om henne.
     – Jag har haft en överansträngd hälsena, berättar Klara för svenskalopare.se.
     Det var i julas, efter hennes mest framgångsrika säsong i karriären, som problemen uppstod vilket tvingade den 26-åriga stockholmaren att ägna sig åt alternativ träning hela våren.
     – Jag hade förhoppningar om att det skulle bli bättre så att jag kunde köra igång till sommaren. Jag hade ju EM och OS-nomineringsgränsen som mål, berättar hon.
     Men problemen gick inte över. Läkarna hittade en inflammerad slemsäck och dessutom påbörjan till en kärlinväxt. För att försöka bli av med smärtan körde hon stötvågsbehandling under våren och konstaterade att det inte skulle bli något av sommaren.
     – Så jag lade ner säsongen.
     Läs hela intervjun på svenskalopare.se.
     /Magnus Fridell

Första spadtaget togs av Åkersberga Sportklubbs egna aktiva Sofia Hasselgren, Melina Envall, Malin Dahlbäck och Johannes Josefsson.

Första spadtaget togs av Åkersberga Sportklubbs egna aktiva Sofia Hasselgren, Melina Envall, Malin Dahlbäck och Johannes Josefsson.
Foto: alj

Många års väntan är snart över -
ny arena byggs i Åkersberga

SEP
27

Efter att i många år ha tränat på en sliten kolstybbsanläggning kan medlemmarna i Åkersberga Sportklubb nu se fram emot en modern åttabanorsanläggning. I förra veckan togs första spadtaget och om ett år ska de första träningarna kunna genomföras.
     – Det är fantastiskt roligt att allt nu är klart för byggstart och att vi får friidrottsarenan på plats om ett år, säger kommunalrådet i Österåkers kommun, Michela Fletcher, till osteraker.se.
     Åkersberga Sportklubb är en stor ungdomsförening med runt 300 aktiva friidrottare. Förutsättningarna för att träna har dock varit begränsade vilket gjort att det har varit svårt för föreningen att behålla sina aktiva. Håkan Dahlbäck är aktiv ledare och berättar att den nya arenan förhoppningsvis kan bli något av en nystart för föreningen.
     – Vi tror och hoppas att det här ska bli en vändning och att vi ska komma igång igen med hela vår verksamhet. Nu har vi använt en kolstybbsbana utan lyse och en längdhoppsgrop som är stenhård, så det här är väldigt efterlängtat, säger Håkan.
     
     Lång väntan
     
Föreningen har väntat länge på en ny arena. Redan inför valet 2010 var det några partier som lovade en ny friidrottsarena i Österåker, och föreningen har kämpat i över tio år för att få till bättre förutsättningar för att bedriva sin verksamhet. Och bristen på en bra anläggning har självklart påverkat föreningens medlemmar.
     – I och med att det inte har blivit något har vi tappat de äldsta ungdomarna hela tiden. Vissa har slutat och andra har gått till andra klubbar. De har inte haft något att se fram emot, men nu har de det, konstaterar Håkan.
     Intresset för friidrott i Österåkers kommun är stort. Föreningen har kö till träningsgrupperna för de yngsta barnen, och Håkan Dahlbäck menar att en ny anläggning också kommer att bidra till ett ännu större intresse och också en möjlighet att kunna ta emot fler barn.
     
     Ska hålla SM-standard
     
Den nya arenan i Åkersberga kommer att ha åtta löparbanor, fyra hoppgropar, ordentliga kastmöjligheter och en stor läktare med kafeteria. Den ska med andra ord hålla SM-standard.
     – Det är allt eller inget. Vi har jobbat för att om man ändå ska bygga en arena kan man lika gärna bygga en fullstor arena, säger Håkan.
     Runt om arenan finns också ett friluftsområde med elljusspår. Det finns förhoppningar att därför kunna arrangera både arena- och terrängtävlingar.
     – Man ska motivera ungdomarna att tävla mer, och då kan man arrangera små tävlingar hemma också, menar Håkan.
     Ska man arrangera tävlingar krävs det också ledare och funktionärer, och målet för Åkersbergs Sportklubb är att få upp antalet ledare.
     – Vi har någon som gått starterutbildning och målet är att få fler som utbildar sig.
     
     Samarbete över landsskapsgränsen
     Åkersberga Sportklubb har för de äldsta ungdomarna utvecklat ett spännande samarbete med en annan förening för att erbjuda bättre träningsmöjligheter.
     – De äldsta grupperna har utvecklat ett samarbete med Eskilstuna Friidrott. Vi åker dit en gång i månaden, eller så kommer de hit. Då kommer vi till riktiga arenor och till inomhushallar. Det är jättebra, säger Håkan som annars använder Bosön, Sätra och Mathildahallen i Norrtälje för att träna inomhus med sina aktiva.
     Även tränare kommer behövas. Håkan hoppas kunna väcka alla sovande gamla ledare som finns i kommunen, och att tidigare aktiva ska våga sig ner och börja träna.
     – Vi hoppas att det finns lite folk i gömmorna som kan vakna till liv och damma av sina gamla spikskor.
     Kommunen har dessutom lovat en multihall med förutsättningar för friidrottsträning.
     – Det ska finnas någon rakbana i alla fall och någon grop, och det är inom ett par år har kommunen sagt.
     Invigning av Åkersbergas nya friidrottsarena sker nästa höst.
     /Magnus Fridell

Julin om Jessica Samuelsson: "Vad kunde hon gjort på 400 m häck?"

SEP
26


     
     Friidrottsexperten A. Lennart Julin kommenterar Jessica Samuelssons karriär efter att ha sammanställt den i siffror.
     * Jessicas karriär i siffror - statistisk sammanställning.
     /Magnus Fridell

Jessica Samuelsson kan blicka tillbaka på en lång och framgångsrik karriär.

Jessica Samuelsson kan blicka tillbaka på en lång och framgångsrik karriär.
Foto: Ryno Quantz

Sista kampen är gjord - Jessicas tid som elitidrottare är över

SEP
26

Jessica Samuelsson är Sveriges genom tiderna näst bästa mångkamperska. Efter över 10 år i Sverige-eliten väljer 31-åringen nu att avsluta sin elitidrottskarriär för att i stället ägna sig åt sitt nya liv som jurist på Riksidrottsförbundet.
     Friidrott.se har haft ett långt samtal med Jessica där hon berättar om karriären, varför det blev just mångkamp, vilka grenar hon tyckt bäst om och vilka personer som betytt mest för henne under karriären.
     Friidrottsexperten A. Lennart Julin har också tittat närmre på Jessicas karriär och sammanställt den i siffror, och det är spännande läsning som säger mycket om hennes storhet inom många olika grenar.
     * Intervjun "Från sjukamp till antidoping - ny karriär väntar för Jessica"
     * Jessicas karriär i siffror - statistisk sammanställning av A. Lennart Julin.
     * Intervju med A. Lennart Julin i Friidrottskanalen om Jessicas karriär.
     /Magnus Fridell

TCS Lidingöloppet i lördags var Friidrottskanalens första livesända evenemang.

TCS Lidingöloppet i lördags var Friidrottskanalens första livesända evenemang.

Lyckad första livesändning i Friidrottskanalen

SEP
26

Friidrottskanalen gjorde i lördags i samarbete med TCS Lidingöloppet sin första livesändning av ett evenemang. Direktsändningen av Lidingöloppets tremil blev en historisk och lyckad första test.
     Friidrottskanalen.se är Svensk Friidrotts egen webb-tv-kanal som öppnade i slutet av sommaren. Här publiceras och samlas all rörlig media, framför allt intervjuer och nyhetsmaterial men nu också direktsändningar av evenemang.
     Livesändningen från Lidingöloppet hade över tusen tittare och är ett första steg mot att bli en plattform för direktsänd friidrott på nätet. Reaktionerna efter sändningen har varit positiva från tittarna.
     - Vi är jättenöjda med det här första testet som vi gjorde i samarbete med TCS Lidingöloppet. Det här visar att det är tekniskt möjligt att på ett enkelt sätt visa direktsänd friidrott på nätet och att intresset att titta finns, säger Jan Larsson, marknadschef på Svensk Friidrott.
     - Nu kommer vi att titta på vilka fler evenemang och tävlingar som vi kan sända så här eller på andra sätt. Vi vill gärna ha kontakt med föreningar och arrangörer som är intresserade.
     I framtiden ser Jan Larsson möjligheten att producera både gratis sändningar och sändningar som kostar att titta på.
     /Fredrik Trahn

Debuten i löparspåren på Lidingö blev lyckad för Charlotta Fougberg.

Debuten i löparspåren på Lidingö blev lyckad för Charlotta Fougberg.
Foto: Deca Text & Bild

Fougberg bästa svensk i
Rosa Bandet-loppet

SEP
26

Charlotta Fougberg, Ullevi, blev bästa svensk i premiären av Rosa Bandet-loppet, tidigare Lidingö Tjejlopp. Charlotta sprang de 10 kilometerna på Lidingö på 35:43, och var med det en knapp minut efter segrarinnan Sylvia Kiberenge från Kenya. Tiden är den fjärde snabbaste svenska tiden någonsin på banan.
     Charlotta passerade femkilometersmarkeringen vid Abborrbacken, den klassiska och omtalade mördarbacken, på 17.41. Andra halvan av loppet gick alltså något långsammare.
     – Topp 5 och bästa svenska på Rosa Bandet-loppet idag!! En sådan glädje och viljestyrka många tjejer visade! Idag sprang vi för något mer, skriver Charlotta själv på Instagram och syftar på att Rosa Bandet-loppet samlade in över en kvarts miljon till cancerforskning.
     Nästa svenska i ordningen, Lidingös Sofia Öberg, kom på nionde plats på 37.59.
     Rosa Bandet-loppet fullföljdes av drygt 4 000 löpare.
     Alla resultat i Rosa Bandet-loppet.
     /Magnus Fridell

Ekvall bästa europé i Berlin

SEP
25

Mikael Ekvall, Strömstad, kom i mål på en 14:e-plats i Berlin Marathon på söndagsförmiddagen. Ekvalls tid, 2:13.16, var en dryg minut sämre än vad han sprang på i Frankfurt i fjol, men framför sig hade Mikael bara östafrikaner och en japan vilket gjorde 27-åringen till bäste europé.
     Mikael Ekvall inledde mycket bra. Första fem kilometerna gick på 15:43, därefter ökade han tempot för varje fem kilometer fram till 25 kilometer. Så långt låg han också före tiden han hade i Frankfurt i fjol.
     Efter 30 kilometer kom tappet och han låg då fem sekunder efter Frankfurttiden.
     Mikael hamnade ganska snabbt också i ett ingenmansland och hade ingen att haka på. I mål hade han drygt två minuter upp till närmsta löpare, japanen Yuki Kawauchi.
     Tittar man i historiken så ser man att Mikaels tid är den bästa svenska någonsin i Berlin och en tangering av den bästa svenska manliga placeringen någonsin.
     Vann gjorde Kenenisa Bekele från Etiopien på snabba 2:03.03 tio sekunder före kenyanen Wilson Kipsang.
     Kvaltiden till VM i London nästa år är 2:17, vilken Mikael Ekvall alltså klarade med mycket god marginal.
     
     Snabba lopp av Larsson och Kemppi
     Mikaela Larsson, Spårvägen, och Mikaela Kemppi, Örebro, sprang mycket imponerande och blev 13:e och 14:e löpare i mål på 2:44.15 respektive 2:44.46, personliga rekord för båda två och placeringar som tvåa och trea i Sverige i år.
     Alla resultat från Berlin Marathon.
     /Magnus Fridell

Starkaste svensk på Lidingö var David Nilsson.

Starkaste svensk på Lidingö var David Nilsson.
Foto: Deca Text & Bild

Davids tredjeplats satt långt inne

SEP
24

Tävlingsälskaren David Nilsson var den starkaste av svenskarna i dagens TCS Lidingöloppet 30 km. En tredjeplats med tiden 1.38.45 var den sjätte snabbaste tiden en svensk har sprungit på. Men pallplatsen satt långt inne. Långt efter målgång hängde ett diskvalificeringshot över Nilsson.
     Förutsättningarna för snabba tider var optimala på Lidingö idag. Bra löparväder med 15 grader och moln, svaga vindar och därtill en fullkomligt snustorr bana. Kanske var det den torraste banan någonsin på Lidingöloppet och det stod som ett dammoln från tusentals fötter på upploppet.
     Direkt efter start bildade en sjumannaklunga tätgruppen innehållande bland andra Mustafa Mohamed, David Nilsson och Huddingelöparen Ebba Thulu Chala. Efter 32.30 på första milen ryckte etiopiern Destra Kibrom som sedan låg i tät ända till upploppet då han fick se sig spurtsegrad av tidigare Lidingöloppssegraren Japhet Kipkorir från Kenya.
     
     Musse satte fart
     Mustafa Mohamed hade deklarerat ett högt tempo och siktade på segern. Men David Nilsson hade andra planer.
     - Musse släppte efter 17 km då han fick vätska och då hade Japhet (Kipkorir) börjat gå hårdare. Då kände jag mig jättebra energimässigt men höll tillbaka lite för att det inte skulle komma kramp som det gjort tidigare, berättade Nilsson efter målgång.
     - Annars kändes det jättebra, jag hade en sån där bra dag på Lidingö då man aldrig blir trött. Jag var ju tagen i mål men inte så där utmattad som man kan vara. Det är så lätt att göra misstag här och jag försökte hålla mig kall. Energimässigt hade jag mer att ge men totalt sett var det jättebra.
     Men Nilssons tredjeplats var länge hotad. Tävlingsledningen och juryn såg inte med blida ögon att han sprungit utan den beordrade GPS-sändaren.
     - Jag tycker GPS:en är för tung och jag tog av den innan start mot arrangörens vilja. Jag försöker stå upp för elitlöparna som vill springa på bra tider. Vi får se om de diskar mig nu eller inte.
     
     Nilsson friad
     Men någon diskning blev det inte. Tävlingsledningen diskuterade fallet länge och valde att fria Nilsson tillslut. Upp på pallen fick han gå som loppet totaltrea och bäste svensk.
     David Nilsson älskar att tävla och har sprungit otroligt många tävlingar det här året. Nu väntar Chicago marathon om två veckor.
     - Jag tycker det är kul med sådana här extrema satsningar när det går från en ytterlighet till en annan. Nu har jag kört mycket terräng och nu får jag växla om till all distans på asfalt.
     Samlad men glad var sammanfattningen av Davids dag på Lidingö.
     - Mest glad idag är jag att jag har gått fram tidsmässigt jämfört med mina tidigare Lidingölopp.
     Alla resultat.
     /Fredrik Trahn

Känslosam upploppslöpning tillsammans med landslagskollegan och kranskullan Anna Silvander.

Känslosam upploppslöpning tillsammans med landslagskollegan och kranskullan Anna Silvander.
Foto: Deca Text & Bild

Maria Larssons återkomst växer sig allt starkare och starkare

SEP
24

Maria Larssons återkomst på tävlingsbanan 2016 fortsätter att imponera. Mer och mer. Den långa skade- och rehabperioden har gett oss en superstark Maria Larsson tillbaka. ”Det ligger så mycket slit bakom det här och så många timmar på gymet. Jag har tvivlat många gånger och jag varit nere i källaren mentalt många gånger”, sa en tårögd Maria Larsson efter segern i TCS Lidingöloppet 30 km.
     Redan tidigt i loppet stod det klart att det var Maria Larsson och rutinerade Malin Ewerlöf som det skulle stå emellan. De två öppnade första milen på 38.50 och redan vid halva distansen var Larsson den starkare som gled ifrån mer och mer.
     Maria Larssons segertid på 1.56.54 var den tredje bästa svenska tiden genom tiderna och hon vann knappa tre minuter före Ewerlöf.
     – Jag är så himla nöjd med loppet. Jag ville springa under två timmar och taktiken var att springa strax under 4 minuter per kilometer fram till 20 km och sen fortsätta om jag var stark. Det tog emot lite vid 17-18 km men det var mest lite energidipp men med lite vätska och kolhydrater gick det bra sen, sa Maria.
     
     Tillbaka i landslaget
     Hinderlöparen Maria Larsson var tillbaka på tävlingsbanan i början av sommaren och vann då SM-milen. Sedan har det blivit landslagsuppdrag både på EM och Finnkampen och nu tycks hon vara starkare än någonsin.
     Men vägen tillbaka har varit lång och slitsam.
     - Jag har tränat allt annat än löpning jag kunnat. Har kört massor med cykel, rullskidor och vattenlöpning och haft hjälp av min tränare Eric Senorski och min fysiolog Filip Larsen för att få kroppen att komma tillbaka efter skadan.
     - Till alla som är skadade vill jag säga: Alternativträning fungerar!
     Och det har inte bara fungerat för Maria Larsson. Hon har också kommit tillbaka till en mycket hög nivå. Motivationen är det inte heller något fel på. Direkt efter målgång berättade hon att hon om hon själv fick välja så skulle hon vilja springa marathon redan i morgon. Så fort lär det dock inte gå innan det blir så långa distanser. Men GöteborgsVarvet blir det till våren.
     Alla resultat.
     /Fredrik Trahn

Stavgångarna var först ut på Lidingö.

Stavgångarna var först ut på Lidingö.
Foto: Fredrik Trahn

Lidingöloppshelgen inledd

SEP
23

Lidingöloppshelgen är nu igång och först ut idag var tävlingarna för funktionshindrade och gångklass. Samtidigt började löparna för övriga tävlingar att samlas på Lidingö inför helgens löparfest.
     Imorgon lördag går TCS Lidingöloppet 30 km och 15 km. Friidrottskanalen sänder direkt från kl 12.00.
     Se alla resultat.
     /Fredrik Trahn

Foto: Deca Text & Bild

Utbilda dig till förbundsdomare i höst

SEP
23

Den 12-13 november genomförs förbundsdomarkursen, den högsta domarutbildningen inom Svensk Friidrott, i Helsingborg. Målgruppen för förbundsdomarkursen är främst personer som ska ha ledande domaruppdrag på kommande SM-tävlingar, landskamper och galor.
     – Där finns det uppsatt direkta krav på att ansvariga ska vara förbundsdomar, säger Andreas Thornell, tävlingsansvarig på Svensk Friidrott och fortsätter:
     – Men eftersom god regelkunskap och -förståelse är något som behövs i alla friidrottssammanhang, är kursen, i mån av plats, öppen för alla som har domarerfarenhet och som är intresserade av att höja sin kompetens.
     Förbundsdomarkursen planeras inte att genomföras i vår.
     Sista anmälningsdag är 23 oktober och frågor besvaras av Andreas Thornell, 010 476 53 42.
     * Information och anmälan.
     /Magnus Fridell

Foto: Deca Text & Bild

Löpare i alla åldrar samlas på Lidingö

SEP
23

I helgen genomförs den 52:a upplagan av Lidingöloppet, som i år dessutom fått en titelsponsor och numera heter TCS Lidingöloppet. 30 kilometersloppet på lördag kommer livesändas i Friidrottskanalen och som vanligt lockar världens största terränglopp både många elitlöpare och stora mängder motionärer.
     Lidingöloppshelgen inleds redan i dag med TCS Lidingöruset och Lidingöloppet På Gång. Den klassiska stafetten som varit ett stående inslag som inledning på Lidingöloppshelgen, arrangeras inte i år.
     I morgon lördag är det dags för huvudloppet, TCS Lidingöloppet 30 kilometer. Loppet har flera spännande elitlöpare i startlistan, både manliga och kvinnliga.
     
     Intressant elit
     Bortsett från ett flertal kenyanska löpare, bland annat den dubble segraren Japhet Kipkorir, så står många ur den svenska eliten på startlinjen klockan 12.30 i morgon. Favorit att utmana om segern, och bryta en sju år lång kenyansk segersvit, är Hälles Mustafa Mohamed som gör sin första start på Lidingö sedan 2008.
     Vid sidan av honom hittar vi bland annat fjolårets bästa svensk, Linus Rosdal, KFUM Örebro, och 20-årige Ebba Tulu Chala, Huddinge.
     Högbys David Nilsson gör en spännande start liksom IFK Moras Jonas Buud. Dessutom debuterar Turebergs hinderlöpare Daniel Lundgren i Lidingöspåret.
     Ett av De starkaste namnen på tjejsidan är hemmalöperskan Malin Ewerlöf, segrare 1996, 2001 och 2009. Hon utmanas av Örgrytes Maria Larsson och Hässelbys Charlotte Karlsson.
     Organisationen är väldigt nöjda med elitstartfältet.
     – Vi tycker att det är riktigt kul med så många spännande toppnamn i de bägge 30km-klasserna. Det kommer bli en härlig löpardag på Lidingö med snabba spår och bra väder, säger Jessica Falkman, Elitansvarig TCS Lidingöloppet, i ett pressmeddelande.
     I morgon avgörs också 15 kilometersloppet samt alla ungdoms-, junior- och veteranklasser.
     
     Debut för Fougberg
     På söndag avslutas löparhelgen med Rosa Bandet-loppet, det tio kilometer långa tjejloppet. En av favoriterna där är Ullevis Charlotta Fougberg som gör sin Lidingödebut.
     – Mot slutet av bansäsongen brukar jag längta efter vila men i år var jag sugen att tävla mer och då känns det självklart och roligt att få springa Lidingöloppet. Terränglöpning är ett perfekt inslag i grundträningen och kommer ge mig inspiration till höstens terränglopp med Terräng-EM i december som avslut. Det känns extra bra att få göra sitt första Lidingölopp nu när det är premiär för Rosa Bandet-loppet, något mer än bara löpning, säger Charlotta i ett pressmeddelande.
     Dessutom avgörs Lilla Lidingöloppet på söndag, så man kan räkna med en intensiv helg med löpare i alla åldrar på Lidingö.
     Följ Lidingöloppet live i Friidrottskanalen med start klockan 12.00 i morgon lördag.
     /Magnus Fridell

Totalt har det blivit tre segrar i Lidingöloppet. Nu siktar Mustafa Mohamed på en fjärde.

Totalt har det blivit tre segrar i Lidingöloppet. Nu siktar Mustafa Mohamed på en fjärde.
Foto: Deca Text & Bild

Musse tillbaka på Lidingö efter åtta år - siktar på ännu en seger

SEP
22

Mustafa Mohamed gör på lördag sin första start i TCS Lidingöloppet sedan 2008. Då blev det seger, och den 37-årige Hällelöparen siktar på att återupprepa succén och ta sin fjärde vinst i världens största terränglopp.
     Mustafa Mohameds har haft en framgångsrik sommar. Det började i juni med SM-guld på maraton i Stockholm. Sedan var han med och förde det Sverige till en femteplats i EM-halvmarans lagtävling, där han själv kom 21:a och var näst bäste svensk efter Strömstads Mikael Ekvall.
     På SM i Sollentuna för en månad sedan fick han dock revansch på den 10 år yngre Ekvall och visade på 10 000 meter att gammal är äldst. Med bara en hundradels marginal vann han SM-guldet före Mikael efter en tidernas jämnaste spurtstrid i den ljumna augustikvällen. Musse, som han vanligtvis kallas, minns loppet som väldigt roligt.
     – Det var ett bra resultat också. För mig var det mitt bästa 10 000-meterslopp på flera år och målet var ju att vinna så jag tänkte inte så mycket på tiden. Men den blev ju bra, så det var en ren bonus.
     Läs hela intervjun på svenskalopare.se.
     /Magnus Fridell

Johan Wettergren stolt över
nytt löparuppdrag

SEP
22


     
     Johan Wettergren är tillsammans med Ulf Friberg ny grengruppschef för medel- och långdistans och ansvarig för verksamheten på Prestationscentrum i Göteborg. Friidrottskanalen har träffat Johan och låtit honom berätta om sitt nya uppdrag.
     /Magnus Fridell

Hög tid att söka...

SEP
22

Vi är inne på sluttampen av friidrottsåret 2016 och då är det hög tid att blicka fram mot kommande år. Redan nu utlyser därför Svensk Friidrotts tävlingskommitté 2018 års SM-tävlingar, bortsett från Friidrotts-SM som har en särskild ansökningsprocess. Dessutom söks arrangör för Nordisk-baltiska 22-årsmästerskapen samma år.
     – Förutom att vi söker föreningar som har tillgång till en SM-värdig arena och är duktiga arrangörer så trycker vi nu också extra mycket på att föreningen eller föreningarna som söker en SM-tävling ska vara vaccinerade mot doping, eller att de förbinder sig att före evenemanget ha genomfört programmet, säger Andreas Thornell, tävlingsansvarig på Svensk Friidrott.
     
     Nordisk-baltiska 22-årsmästerskapen 2018
     Samtidigt söker Tävlingskommittén en arrangör av Nordisk-baltiska 22-årsmästerskapen 2018 då Sverige kommer att stå som värd för det årligen återkommande mästerskapet.
     – Det finns ett antal krav för att arrangera landskampen, till exempel att det finns tillgång till en åttabanorsanläggning. Förutom själva tävlingen tillkommer också en transportorganisation samt logi och mat för deltagande nationer, berättar Andreas Thornell och uppmanar föreningar och kommuner att kontakta honom för mer information.
     Sista dag att söka SM-tävling är 23 oktober.
     * Ansökningshandlingar arenatävlingar.
     * Ansökningshandlingar landsvägs- och terränglopp.
     /Magnus Fridell

Ulf Friberg och Johan Wettergren har lång tränarerfarenhet inom medel- och långdistans. Här med Meraf Bahta efter EM-guldet 2014.

Ulf Friberg och Johan Wettergren har lång tränarerfarenhet inom medel- och långdistans. Här med Meraf Bahta efter EM-guldet 2014.
Foto: Ryno Quantz

Friberg och Wettergren leder nya prestationscentrum i Göteborg

SEP
22

Den 1 oktober startar det nya prestationscentrumet för medel- och långdistanslöpning. Platsen är Göteborg och ansvariga blir Ulf Friberg och Johan Wettergren.
     Göteborg blir det tredje prestationscentrumet efter Växjö för kast och Falun för sprint/häck. Huvuduppdraget är att ansvara för utveckling av nuvarande och nästa generations aktiva mot toppnivå samt att stärka grengruppen för att säkerställa återväxt och framgångsrikt landslag i framtiden. Friberg och Wettergren kommer också att arbeta med tränarutveckling för att få fler starka löparmiljöer i Sverige.
     - Att starta upp det här nu ligger helt rätt i tiden med tanke på de internationella framgångar vi haft inom medel/lång de senaste åren. Att ha en delad tjänst med Johan Wettergren och Ulf Friberg som grengruppschefer är ett offensivt val. De är två tränare med oerhört mycket kunskap och erfarenhet och som också haft stora framgångar de senaste åren, säger Stefan Olsson, generalsekreterare Svensk Friidrott.
     
     Samarbete med Göteborg Friidrott
     Prestationscentrumen Växjö och Falun bedrivs i samarbete med respektive kommun. I Göteborg kommer man att ha Göteborg Friidrott som samarbetespartner och Göteborg som ort har sedan länge en utvecklad miljö för löpning.
     -Det här känns väldigt spännande och inspirerande att vara med och starta upp ett prestationscentrum för medel- och långdistans. Svensk löpning är på väg in i en elitmässig framgångsvåg samtidigt som vi har det stora motionslöparintresset i botten. Vår målsättning är att Sverige ska bli en av Europas bästa löparnationer, säger Ulf Friberg.
     Svensk Friidrotts tre prestationscentrum har tre grunduppdrag:
     *Individutveckling - bidra till att ge aktiva stöd för att nå internationell elit inom respektive grengrupp.
     *Grenutveckling - säkerställa ett utvecklingsarbete som gör att Sverige har duktiga aktiva i de olika grenarna även om tio år.
     *Tränarutveckling - utöver de traditionella utbildningarna också genomföra fortbildningar inom respektive gren på högre nivå än vad som tidigare har erbjudits.
     /Fredrik Trahn

Senaste veckan
Veckan 22.9 - 29.9

Gävle ett steg närmare JEM 2019
Sverige och Gävle söker junior-EM för 22-åringar i...

Så betygsätter Sanna själv sin comeback-sommar
Igår meddelande Sanna Kallur att hon kör inomhussä...

Stort deltagande i BRI-olympiaden
i Härnösand

Förra veckan tävlade över 1 200 barn från Härn...

Tyck till om SM-utredningens remissförslag
Sedan beslutet i november 2015 om att tillsätta en...

Efter ett tufft år börjar Klara Bodinson blicka framåt
I fjol slog Sävedalens Klara Bodinson igenom orden...

Många års väntan är snart över -
ny arena byggs i Åkersberga

Efter att i många år ha tränat på en sliten kolsty...

Julin om Jessica Samuelsson: "Vad kunde hon gjort på 400 m häck?"
Friidrottsexperten A. Lennart Julin kommentera...

Sista kampen är gjord - Jessicas tid som elitidrottare är över
Jessica Samuelsson är Sveriges genom tiderna näst ...

Lyckad första livesändning i Friidrottskanalen
Friidrottskanalen gjorde i lördags i samarbete med...

Fougberg bästa svensk i
Rosa Bandet-loppet

Charlotta Fougberg, Ullevi, blev bästa svensk i pr...

Ekvall bästa europé i Berlin
Mikael Ekvall, Strömstad, kom i mål på en 14:e-pla...

Davids tredjeplats satt långt inne
Tävlingsälskaren David Nilsson var den starkaste a...

Maria Larssons återkomst växer sig allt starkare och starkare
Maria Larssons återkomst på tävlingsbanan 2016 for...

Lidingöloppshelgen inledd
Lidingöloppshelgen är nu igång och först ut idag v...

Utbilda dig till förbundsdomare i höst
Den 12-13 november genomförs förbundsdomarkursen, ...

Löpare i alla åldrar samlas på Lidingö
I helgen genomförs den 52:a upplagan av Lidingölop...

Musse tillbaka på Lidingö efter åtta år - siktar på ännu en seger
Mustafa Mohamed gör på lördag sin första start i T...

Johan Wettergren stolt över
nytt löparuppdrag

Johan Wettergren är tillsammans med Ulf Friber...

Hög tid att söka...
Vi är inne på sluttampen av friidrottsåret 2016 oc...

Friberg och Wettergren leder nya prestationscentrum i Göteborg
Den 1 oktober startar det nya prestationscentrumet...

Förra veckan
Veckan 15.9 - 22.9

Musse tillbaka på Lidingö efter åtta år - siktar på ännu en seger
Johan Wettergren stolt över
nytt löparuppdrag

Hög tid att söka...
Friberg och Wettergren leder nya prestationscentrum i Göteborg
Ekvall ser fram emot Berlins mara
Friidrottskanalen livesänder
TCS Lidingöloppet

Fler barn sprang Blodomloppet
Stenkullens IP eldhärjad – stora konsekvenser för Lerum Friidrott
Viktoria Karlsson sjua i jämn längdfinal
Jättepers och tredje snabbast i år
Stor svensk trupp till veteran-VM
Ny bok: "Maratonkoden"
Fortsatt högsäsong i friidrotts-Sverige
Stadionklubbarna vill utveckla sig själva och friidrotten på Stadion
Daniel ny åtta genom tiderna
Sök Folksam Challenge 2017

Två veckor sedan
Veckan 8.9 - 15.9

Daniel ny åtta genom tiderna
Sök Folksam Challenge 2017
Svensk studie om kastartjejers syn på kroppsideal prisad
Kickoff på Linnéuniversitetet
Årsbästa för Wallengren i finalen
Skoljoggen sätter en halv miljon barn i rörelse
Analys - reflektion - förändring:
årets tema på Tränarforum

Svenska framgångar i Paralympics
Hög tid att söka föreningsstöd

Musse tog första segern
Supertid av Felix Svensson
Spårvägen och Hässelby på väg mot standarseger
Ståhls Diamond League-seger en av många höjdpunkter i helgen
SM-guld till Fredrik och Bianca
Flera favoriter höll för trycket
Persfyllt Falun efter dag 1
Stark första dag av Samuelsson

Nadja Casadei tillbaka som sjukamperska
Juniorerna favoriter även i seniorklasserna
På TV i kväll: Daniel & Sanna när
Diamond League 2016 går i mål

Musse mot Abraham i landets näst största halvmara
Dags att söka sanktion för utomhustävlingar 2017
Otterling siktar mot Tokyo
Simon Pettersson avancerade 20 platser på topp-100