Torsdag 30 oktober 2014

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

A. Lennart Julin
redaktör
08-30 13 33

Information och
media

Magnus Fridell (vik.)
073-506 21 74
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Äntligen nr 1 i ett svenskt mästerskap!

Äntligen nr 1 i ett svenskt mästerskap!
Foto: Deca Text & Bild

Lena "Månadens" i september

OKT
29

Det är alltid stort att vinna sitt första SM-guld, men känslan blir säkert extra stark om man är 33 år och har elitidrottat sedan tonåren - och det dessutom händer i "fel" idrott.
     Så egentligen var det - om man tänker efter - inte alls konstigt att landslagsorienteraren Lena Eliasson utstrålade en så väldig glädje när hon i mitten av september tog hem mästartiteln på halvmaran.
     Visst hade hon före 2014 vid tillfälliga gästspel i friidrotten visat sin potential - t ex var hon 5:a på terräng-NM hösten 2007 och tog ett år senare SM-silver på halvmaran - men ändå blev det aldrig mer än enstaka avstickare från huvudspåret orientering.
     Men inför 2014 tog Lena beslutet att ge löpningen ett större utrymme med en plats i marathonlaget till EM i Zürich som morot. Det målet klarades av och som en bonus kom alltså också ett första SM-guld. Och som en bonus på det titeln som friidrott.se:s "Månadens friidrottare" för september!
     I vår Månadens-intervju "Det är nog svårt för andra att förstå, men för mig var det en enorm seger" berättar Lena om sin friidrottssatsning inför 2014 och om hur hon ser på den framtida balanseringen av orienteringen och löpningen!

– Det är nog svårt för andra att förstå, men för mig var det en enorm seger!

OKT
29

Lena Eliasson är för de flesta känd som en framgångrik orienterare, som gjort sporadiska gästspel i friidrotten. Men det senaste året har satsningen på friidrotten blivit mer tydlig.
     – Jag drabbades av två skador för något år sedan, där jag bröt först en arm och sedan en hand. Då satsade jag mer på löpningen och kom bl a tvåa på Tjejmilen förra året. Uppenbarligen kunde jag utvecklas som löpare.
     Den nya löparsatsningen har varit inriktad på marathon.
     – Jag har alltid drömt om marathon, det gör ju vilken Svensson som helst.
     Det var också med målet att kvala in till EM-maran i Zürich som hon förra vintern åkte till Kenya för att träna med och lära sig av Sveriges främsta marathonlöperska Isabellah Andersson.
     – Jag fick ett helt annat tänk kring löpningen genom att träna med Isabellah och Lars (Andersson, Isabellahs tränare). Jag fick lära mig hur Isabellah tänker, hur mycket hon tränar och framförallt hur hon återhämtar sig.
     Träningen har alltså förändrats mer mot löpning och Lena har nu börjat lägga in fler kilometrar.
     I somras uppnåddes målet att få representera Sverige i EM och det var en nöjd Lena Eliasson som mottog landslagsuppdraget.
     – Det var jätteroligt, men jag hade också blivit besviken om jag inte blivit uttagen.
     – Det var stort när jag stod där på startlinjen. Jag tänkte ”Oj, jag tog mig till ett friidrotts-EM”, det hade jag inte trott för två år sedan.
     Utfallet - en 38:e plats - blev dock inte riktigt vad hon tänkt sig.
     – Jag hade lite stolpe ut under året. Jag var femma på VM i orientering, EM-maran gick alltså sådär och på EM i orientering var jag fyra.
     Men i september kom ändå en viss revansch när Lena på halvmaran i Stockholm tog sitt allra första SM-guld - den prestation som alltså gjorde henne till "Månadens friidrottare".
     De som var på plats på Norrbro - och även de som sett bilder från målgången - kunde konstatera att det var en sagolikt glad 33-årig vinnare.
     – Det är nog svårt för andra att förstå, men för mig var det en enorm seger. Jag var inte alls beredd på att jag var så bra den dagen.
     Redan efter fem kilometer ledde Lena med 34 sekunder, en ledning som utökades till 51 sekunder efter tio kilometer och hon höll sedan utan till seger med 24 sekunder.
     Så här i efterhand är Lena väldigt nöjd med att hon vågade satsa så hårt och med att hon kunde bedöma sin kapacitet på ett bra sätt.
     – Jag bevisade att det går att sätta ribban högt och ändå klara av det.
     Som orienterare är Lena inte van vid det stora stöd som ett masslopp av den här karaktären kan ge, inte bara från publiken som står utmed banan utan också från de motionärer som springer loppet. Dagen före stod Lena hela dagen och delade ut tusentals nummerlappar. Redan då kände hon att det gav en enorm motivation att möta alla dessa motionärer som också skulle ge sig ut på Stockholms gator.
     För den som kan sin halvmarahistorik är det säkert bekant att Lena faktiskt redan 2008 tog SM-silver på 1:15:48. Att hon gjorde det var då något av ett under eftersom hon bara några månader tidigare hade drabbats av en stroke.
     – Jag förstår inte hur jag kunde göra det så bra. Men jag var frustrerad över att säsongen hade förstörts och jag hade ju blivit friskförklarad. Det är först nu som jag inser vilken bra tid jag gjorde då.
     Efter loppet kom dock verkligheten ikapp och Lena började fråga sig själv om hon verkligen skulle ägna sig åt elitidrott, hon som råkat ut för en så allvarlig sjukdom. En - som hon kallar det - trötthetsperiod inställde sig och under två års tid var hon borta från elitidrotten. Därefter har hon kämpat sig tillbaka.
     Men går det att kombinera en elitsatsning i två olika idrotter, som i och för sig har mycket gemensamt men också tydliga skillnader? Lena hävdar att man absolut kan det, då speciellt sprint i orientering inte skiljer sig så mycket från långdistanslöpningen.
     – Orienteringen ger dessutom bättre förutsättningar för att hålla sig skadefri, det är bra att springa på mjukt underlag. Orienteringen är också grunden till att jag lyckats som löpare. Än är jag inte redo att bara mala kilometrar.
     Men framgången inom friidrotten har ändå gjort att hon bestämt sig för att satsa än mer på löpningen. Dock kommer det nog att dröja innan hon ser sig själv som friidrottare.
     – Jag ser mig som orienterare, jag har inte riktigt vant mig vid att vara löpare. Det är jobbigt nu när det gått så bra, för då får jag press på mig, både från mig själv och från andra. Det är mycket skönare att vara något av en underdog.
     – Dock kan man konstatera att jag aldrig haft någon snabbhet i mig, så egentligen borde jag ha satsat på marathon direkt.
     En annan fråga är om det inte vore intressant för en löpare som tagit SM-guld på halvmarathon att testa banlöpning. Men där säger Lena tvärt nej.
     – Banlöpning lockar mig inte alls. Jag tycker om vyerna för mycket och vill inte bara springa runt, runt.
     Marathonmålsättningen det kommande året är att försöka ta sig till VM i Beijing i augusti. Vad gäller tider så är målen satta till 2:35 på maran, 1:13 på halvmaran och 34 minuter på 10 kilometer.
     Men orienteringen kommer hon alltså inte att lägga åt sidan:
     – Jag kommer fortsätta att satsa på sprint i orientering, men jag kommer inte tävla lika mycket som jag gjorde i år. Däremot kan det nog bli lite mer löpning.

Anläggningen som den såg ut senast den var i bruk i mars 2013 i Scandinavium.

Anläggningen som den såg ut senast den var i bruk i mars 2013 i Scandinavium.
Foto: Deca Text & Bild

Banrekorden följer väl med?

OKT
29

Det var vintern 1985 som den första internationella galan genomfördes i då ett år gamla "Europahalle" i Karlsruhe och tävlingen etablerade sig ganska direkt som ett av den internationella inomhussäsongens toppevenemang kvalitetsmässigt.
     Idag är Karlsruhe - tillsammans med Stockholm (XL-galan), Moskva, Gent och Birmingham - en av bara fem galor på den högsta (IAAF Permit) nivån. Bland höjdpunkterna i Karlsruhe-historien är det tre världsrekord som sticker ut extra:
     Haile Gebrselassies 7:26.15 på 3000m 1996, Susanna Kallurs 7.68 på 60m häck 2008 och Genzebe Dibabas 3:55.17 på 1500m nu senast 2014. Hailes tid är fortfarande nr 2 genom tiderna (bara 1.25 s från rekordet) och både Sannas och Genzebes resultat är nu gällande världsrekord.
     Så det är svårt att tycka att det är något fel på Europahalle som friidrottsarena, men ändå har arrangörerna p g a ombyggnad nu tvingats flytta. En flytt som också innebär en slags uppgradering genom att man i stället skall husera i närbelägna "Messehalle 2".
     Visserligen förloras den speciella intimiteten i Europahalle men det finns också fördelar. För nu kommer man att få plats med både mer publik och en anläggning med 6 rundbanor (det var 4 i den gamla hallen).
     Och det blir inte vilka rundbanor som helst utan det handlar faktiskt om hela den anläggning som specialbyggdes för 2013 års inomhus-EM i Scandinavium i Göteborg! De faciliteterna får alltså nu ett fortsatt liv genom att Karlsruhe har köpt dem av Göteborg.
     Något som öppnar för en del statistiska spetsfundigheter genom att det vid vinterns gala (som går den 31 januari 2015) kommer att finnas tre rekordkategorier att kunna snacka om: "Äkta" banrekord (som kommer med i flytten från Göteborg), hallrekord (som blir helt nya genom att man byter "hus") och tävlingsrekord (som kommer med i flytten från Europahalle).
     Hemsidan för galan i Karlsruhe

Om en och en halv månad

OKT
28

Medan vi här i nordväst just upplever rekordvärme för årstiden blev det en tidig köldknäpp i öst. I helgen som gick genomfördes bulgariska terrängmästerskapen i Samokov och beroende på snökaos på vägen dit kunde inte alla deltagarna ens ta sig fram i tid.
     Med tanke på att EM skall gå i Borovets - några kilometer bort och några hundra meter upp från Samokov - en vecka före vintersolståndet finns nog anledning för EM-deltagarna att packa fler alternativ för tävlingsklädsel än linne och shorts.
     Vi hade terräng-EM-historiens första "vintermästerskap" så sent som för två år sedan i Ungern och det kan alltså bli nummer två nu.
     Hemsidan för terräng-EM

Tvåa på JSM - etta på TV!

Victoria med JSM-silvret.

Victoria med JSM-silvret.
Foto: Deca Text & Bild

OKT
28

Under tio veckor i höst har SVT1 visat programmet "Atleterna" där aktiva från olika sporter har tävlat i tio olika idrottsgrenar. Från början var det tio killar och tio tjejer som startade och de lottades inledningsvis samman i par där det sedan var parets sammanlagda prestation som var avgörande.
     Häromdagen visades finalen och det slutligen segrande paret som tog hem en kvarts miljon kronor innehöll en friidrottare, nämligen Tranås Victoria Johansson. Och att det blev en mångkampare i topp var nog inte så överraskande med tanke på att sex av de tio grenarna man tävlade i var hämtade från friidrotten:
     60m, 60m häck (84 resp 76 cm häckar), höjd, stav, längd och kula (5 resp 3 kg redskap). Allt grenar som Victoria var väl bekant med illustrerat av pers som 12.97 på 100m, 15.04 på 100m häck (84 cm häckar), 1.64i i höjd, 2.70 i stav, 5.38i i längd och 12.74i i kula (4 kg). I övrigt ingick i programmet frisim och bröstsim, bågskytte och klättring.
     Det var f ö ytterligare två friidrottare som deltog i tävlingen men som till skillnad från Victoria inte nådde ända fram till förstaplatsen: Hammarbys Sunday Ojuri (pers 100m/200m 10.65/21.68 från 2013) och Kvarnsvedens Hanna Engholm (pers 800m/stav 2:16.79/3.34i från 2009/2011).
     Programserien spelades in i början på sommaren, så det blev en ganska sen säsongsstart för Victoria. Men det hindrade inte att hon vid SM-mångkamperna i Väsby tog silver (se bilden) i K22 sjukamp.
     Hemsidan för SVT-programmet "Atleterna"

Med 10 globala guld och persen 8.71/8.96w? kan Ivan Pedroso verkligen längdhopp. Finnkampsvinnaren Andreas Otterling passade på att ta del av den spetskompetensen.

Med 10 globala guld och persen 8.71/8.96w? kan Ivan Pedroso verkligen längdhopp. Finnkampsvinnaren Andreas Otterling passade på att ta del av den spetskompetensen.
Foto: Bo-Gunnar Bogges

Stora träff- & kurshelgen 4

OKT
28

"Branschens" allra största begivenhet i helgen var förstås Tränarforum i Örebro som sammantaget deltagare och kursledare engagerade ca 170 personer.
     Deltagarna - målgruppen var "tränare för aktiva i junior/seniorålder" - kom från 16 av våra 23 distrikt med de största grupperna från Stockholm (45 st), Göteborg (19 st), "hemmaplanen" Närke (17 st) och Småland (14 st).
     Totalt under de två dygnen blev det fem gemensamma pass ("storforum") och ett 25-tal pass inriktade på specifika grenar/grengrupper. Specialistkompetensen var hög på föreläsarna med namn som Vesteinn Hafsteinsson, Håkan Andersson, Uwe Hakus, Johan Wettergren, Emil Predan och Mattias Jons.
     För impulser utifrån stod sådana som Storbritanniens sprintansvarige Steve Fudge, cubanske Ivan Pedroso (en av historiens framgångsrikaste längdhoppare - 1 OS-guld, 4 VM-guld, 5 IVM-guld, 18 raka säsonger över 8 meter - som nu är tränare för bl a 18m-mannen Teddy Tamgho i tresteg) och Hollands mångkampsansvariga Ronald Vetter och Vince de Lange.
     Även om den fullständiga utvärderingen av helgen ännu inte hunnit genomföras var Svensk Friidrotts idrottschef Stefan Olsson klart nöjd:
     - Generellt sett fick vi spontant väldigt positiva omdömen från deltagarna. Det kändes som det verkligen funnits ett uppdämt behov av en sådan här mötesplats för våra tränare. Jag gladdes också över att det var både ovanligt många kvinnliga deltagare och en hel del yngre tränare.
     - Samarbetet med Tränarföreningens Bo-Gunnar Bogges som skött allt det praktiska både före och under helgen fungerade på bästa sätt.
     - Ännu så länge finns inget bestämt om fortsättningen, men vi har preliminära planer på att permanenta "Tränarforum" till hösten vartannat år framöver. Intresset finns bevisligen!

Annelie ny 2:a på årsbästa

OKT
27

Ymers Annelie Johanssons marathonkarriär fortsätter att följa mönstret "Snabbare för varje lopp": I fjol 2:51 i Stockholm i juni och 2:48 på Öland i juli och i år 2:46 i Stockholm i maj, 2:42 på EM i augusti (bästa svenska) och nu i dag 2:41 som 4:a i Dublin Marathon!
     Överhuvudtaget har den här sensommaren och hösten varit riktigt lyckad med - efter EM - både rejält pers på halvmaran i Stockholm och sedan två veckor senare bästa svenska på tremilen på Lidingöloppet.
     Dagens lopp i Dublin visade återigen Annelies förmåga att disponera krafterna väl: Hon låg större delen av loppet på sjunde plats (åtminstone fram till 30 km) men klättrade alltså sedan tre placeringar och gick i mål som fyra. "Hemligheten": Hon avverkade halvorna på 1:20:37 resp 1:20:32!
     Med sina 2:41:09 klättrar Annelie även på den svenska årsbästalistan och är nu vår nr 2 för 2014 bakom bara Isabellah Andersson!

Kursledningen med bl a Toralf Nilsson (t v bakre raden, representant för EA:s styrelse), Janne Åkerblom (mitten bakre raden) och Johan Bernhagen (t h främre raden).

Kursledningen med bl a Toralf Nilsson (t v bakre raden, representant för EA:s styrelse), Janne Åkerblom (mitten bakre raden) och Johan Bernhagen (t h främre raden).

Stora träff- & kurshelgen 3

OKT
27

Varför? Vad? Vem? När? Var? Hur? De frågorna var utgångspunkten för det seminarium om "Event Presentation" som Europaförbundet EA bjudit in till lördag-söndag i Frankfurt.
     Förbund och galaarrangörer från runtom i Europa hade nappat på denna inbjudan och deras representanter fick ta del av kunskapen hos Europas mest erfarna när det gäller "Event presentation" (ett litet vidare begrepp än vårt traditionella "Tävlingsregi").
     Sverige var representerat inte bara bland "eleverna" - med Magnus Fridell och Daniel Bergin - utan också bland "lärarna":
     Janne Åkerblom med drygt tjugo års erfarenhet (började alltså innan namnet "Event presentation" ens var uppfunnet) ansvarade för programpunkten "Var?" medan Johan Bernhagen fanns med som representant för oerhört viktiga samarbetspartnern "TV-producenter".
     Och som snart halvsvensk får man väl räkna britten Andy Kay (mitten främre raden) som ju jobbat som EPM (Event Presentation Manager) på DN Galan och XL-galan de senaste åren.
     PS. F ö är det bara Janne och Andy som finns kvar i kursledningen sedan EA:s förra EP-seminarium för fyra år sedan hösten 2010.

Elise Malmberg (t v) och Fanny Roos (t h) föregår med gott häcksempel!

Elise Malmberg (t v) och Fanny Roos (t h) föregår med gott häcksempel!
Foto: Anders Rydén

Stora träff- & kurshelgen 2

OKT
27

För ett år sedan drog Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) med en "Youth Olympic Camp" igång en ny bred "Utmanarsatsning" i syfte att till senast 2016 kunna fylla på sitt Topp- och talangprogram inför OS i Tokyo 2020.
     I helgen som gick var det en ny "Youth Olympic Camp" på Bosön med närmare hundra unga talangeer från 22 olympiska sommaridrotter. Friidrotten var representerad av nio framtidsnamn ur årgångarna 1993 till 1997 - Irene Ekelund, Fredrick Ekholm, Erik Hagberg, Eleni Larsson, Elise Malmberg, Fanny Roos, Khaddi Sagnia, Fredrik Samuelsson och Johan Taléus - med sina tränare.
     Programmet från fredag till söndag var intensivt med föreläsningar och SOK-information varvat med tester, screening och träningspass. Friidrottarna körde bl a ett pass tillsammans med tyngdlyftarna och cyklisterna, där vårt bidrag utgjordes av koordinationsträning med bl a häckkoordination.
     Läs mer på SOK:s hemsida om deras Utmanarsatsning.

Gruppdiskussion under programpunkten

Gruppdiskussion under programpunkten "Tränarens roll".
Foto: Frida Lundén

Stora träff- & kurshelgen 1

OKT
27

I Falun genomfördes en "Löpträningsutbildning steg 2" som samlat 17 deltagare vilka kom från Umeå i norr till Nässjö i söder.
     I kursledningen fanns Martin Lundqvist ("Formtoppning"), Lorenzo Nesi ("Tränarens roll"), Johanna Axelsson ("Rehab och prehab" samt praktik "Styrketräning"), Frida Lundén (praktik "Löppass") och Anders Henriksson ("Mental träning") plus att landslagets Olle Walleräng berättade om sin vardag som elitlöpare och vägen som fört honom dit.

Frankfurt Marathon

Mikaela ny 7:a på årsbästa

Mikaela ny 7:a på årsbästa
Foto: Deca Text & Bild

OKT
26

Förväntningarna om nya supertider blev inte uppfyllda trots till synes goda yttre betingelser (13 grader, inget regn, måttlig vind) vid årets Frankfurt Marathon. 16 man passerade halvvägs på 1:02:32/1:02:33 men ändå stannade segertiden vid 2:06:49 (Mark Kiptoo) och bara sju till tog sig under 2:09.
     Men även om den absoluta täten hade svårt att hålla sitt tempot fanns det andra som gjorde det desto bättre: Örebro AIK:s Mikaela Kemppi och KFUM Örebros Josefin Gerdevåg sänkte sina pers med nästan fyra resp sju och en halv minuter till 2:45:57 och 2:46:03 efter i stort sett jämna halvor (Mikaela 1:22:56/1:23:01, Josefin 1:22:58/1:23:05)!
     De blev 18:e/19:e i loppet och klättrade också på svenska årsbästalistan så att de nu är 7:a/8:a. Ny nr 14 där blev Motalas Johanna Eriksson som också disponerade krafterna imponerande väl: 1:26:55 + 1:27:46 = 2:54:41, nytt personbästa med fyra minuter!
     Av de manliga svenskarna lyckades Stockholms LDK:s Mattias Karlsson bäst genom att bli 54:a på 2:33:33 (1:16:35/1:16:58), där han missade personliga rekordet från Berlin 2013 med en endaste sekund.
     Alla resultat i Frankfurt Marathon
     PS. Vi har uppdaterat vår svenska Frankfurt-historik!

Mara på nätet: Frankfurt lajv

OKT
26

Arrangörerna av söndagens Frankfurt Marathon har även i år aviserat en webbsändning av loppet från start till mål. Starten går kl 10.00 (tänk på att sommartiden upphör under natten!).
     Mer info om sändningen på arrangörernas hemsida!

De som följde

De som följde "Medel/långspåret" fick under Urban Aruhns föreläsning bl a i detalj ta del av den träning som förde Andreas Almgren till 1:45 och JVM-medalj på 800m i somras.
Foto: Stefan Olsson

Tränarforum dag 2

OKT
25

Den andra dagen av "Tränarforum" i Örebro inleddes med en mycket uppskattad och tankeväckande gemensam programpunkt när Vesteinn Hafsteinsson presenterade sina tankar om träningsplanering på kort och lång sikt.
     Resten av dagen var de deltagande tränarna uppdelade på upp till sju parallella gren/grengruppsspecifika "spår".

Grått, regnigt, blåsigt och kuperat var inget som störde Abraham Adhanom som hade byggt en liten ledning redan här i slutet av startrakan.

Grått, regnigt, blåsigt och kuperat var inget som störde Abraham Adhanom som hade byggt en liten ledning redan här i slutet av startrakan.
Foto: alj

Abraham samlar förstaplatser

OKT
25

Eskilstunas Abraham Adhanom fortsätter att visa imponerande senhöstform: För två veckor sedan tog han en suverän (44 s till tvåan) start-till-mål-seger på Hässelbyloppets 10 km väg och förra veckan blev det säkra dubbla guld på terräng-SM hemma i Eskilstuna när han vann korta banans 4 km med 7 s och långa banans 12 km med 21 s.
     Och idag i premiärupplagan av Mälarhöjdsterrängen kom en ny start-till-mål-triumf. På den rejält kuperade milbanan blev segermarginalen till landsmannen Nasir Dawud nästan minuten stor.
     Alla resultaten

Nu är Tränarforum i gång!

Allra första ämnet på helgens program var

Allra första ämnet på helgens program var "Prestationsoptimering" med Filip Larsen som föreläsare.
Foto: Stefan Olsson

OKT
24

Tävlingshelgen som stundar

Helgens största löpningsbegivenhet

Helgens största löpningsbegivenhet

OKT
24

I och med att Castorama-säsongen avslutades i söndags är det nationella bantävlandet över för året. Det innebär att långlöparna ensamma står för tävlingsaktiviteten nu.
     Härhemma står terränglöpningen i visst fokus genom klassikerna Yddingeloppet (48:e året) nära Malmö och Höstmilen (44:e) nära Norrköping plus Långa Tullinge-Tumbaloppet (8:e) och Mälarhöjdsterrängen (nystartat!) i Stockholms utkanter.
     I nationella kalendern finns också två av GöteborgsVarvets Seedningslopp på 10 km väg, dels i Södertälje på lördag, dels i Skövde på söndag.
     Ute i Europa är det fortsatt marathon som dominerar. Den tyngsta maran - vad gäller både volym och kvalitet - den här helgen är den i tyska Frankfurt. Banrekordet (Wilson Kipsangs 2:03:42 för tre år sedan) är bara trekvarts minut från Kimettos månadsfärska världsrekord och man har även i år laddat startfältet med starka namn från Kenya och Etiopien.
     Frankfurt är också ett lopp som lockar många från Sverige och årets startlista innehåller 167 svenskar. Bland dessa finns EM-reserven Anders Österlund (årsbästa 2:25) och kvinnliga trion Mikaela Kemppi, Therese Nordström och Josefin Gerdevåg (alla med årsbästa på 2:49-2:53).
     Vi har - med tanke på det stabila svenska elitintresset - också kompletterat vår historiksida för "Svenska insatser i utländska stormaror" som tidigare omfattat New York, London, Chicago och Berlin med just Frankfurt. Se svenska Frankfurt-historiken!
     Även om Frankfurt är den stora aktuella marathonbegivenheten kan man nog räkna med visst svenskt deltagande också på Åland och i Lausanne, Venedig och Dublin (loppet går på måndag).
     Aktuella tävlingskalendern

Starten flyttas för första
"Certifierad Coach"-kursen

OKT
23

För två veckor presenterade vi den nya tränarutbildningen "Certifierad coach" som vänder sig till tränare med aktiva i junioråldern. Svensk Friidrotts ambition var att snabbt komma igång med denna viktiga och efterfrågade utbildning med upptakt redan den första helgen i december.
     Många har visat intresse för utbildningen men samtidigt uttryckt att de inte med så förhållandevis kort varsel funnit det möjligt att ändra i sina tidigare planer för vintern. Därför har kursansvariga nu beslutat att flytta fram startträffen med tre och en halv månad till den 20-22 mars 2015, dvs till efter avklarad inomhussäsong.
     Samtidigt har förstås sista anmälningsdag flyttats fram på motsvarande sätt. Så stoppdatum är nu i stället den 10 februari 2015.
     Läs mer på infosidan om "Certifierad coach"-utbildningen!

Hur blir det om tio månader?

OKT
23

Inför Beijing-OS 2008 fanns det betydande farhågor att de periodvis svåra luftföroreningarna i den kinesiska huvudstaden skulle besvära de tävlande. Men sedan de kinesiska myndigheterna inför tävlingarna då stängt ett stort antal fabriker och kolkraftverk i området och infört körbud för flera hundra tusen tunga fordon blev OS-luften helt OK.
     Men det var alltså en tillfällig lösning och att smogproblematiken i den kinesiska huvudstaden består fick deltagarna i söndagens Beijing Marathon erfara. Luften var då så dålig att det höjdes röster för att loppet skulle ställas in av omtanke om deltagarnas hälsa.
     Nu blev det inte så, men många löpare valde att springa loppet med olika typer av ansiktsmasker för att försöka filtrera bort så mycket som möjligt av den stora mängden ohälsosamma partiklar i luften de skulle andas.
     Om mindre än ett år - sista veckan i augusti - skall Beijing vara värd för friidrotts-VM och frågan är nu hur arrangörerna tänkt göra för att säkerställa att luftkvaliteten skall komma att vara acceptabel. Är man beredd till liknande drastiska och kraftfulla åtgärder som vid OS 2008 fast det är "bara" ett VM?
     Om inte, hur skall man garantera att luften inte blir hälsovådlig för de tävlande? Särskilt utsatta blir ju marathonlöparna som skall göra en andningsintensiv maxinsats under dryga två timmar.
     PS. Just nu när det skrivs (torsdag kväll) är luften i Beijing "very unhealthy" enligt en kinesisk webbsida! Framförallt är det partikelhalterna som är extremt höga.

Truppen till NM-terrängarna

OKT
23

I november 1997 i Helsingfors var det premiär för nordiska mästerskap i terränglöpning och när det den 8 november är dags för upplaga nr 18 av NM-terrängerna är tävlingarna tillbaka i Helsingfors-trakten, närmare bestämt i förstaden Vanda.
     Sverige representerar som vanligt med lag i alla fyra tävlingsklasserna M, K, P19 och F19. Den trupp som ansvarige landslagsledaren Stefan Olsson idag presenterar bygger naturligtvis i huvudsak på hur det såg ut vid SM-tävlingarna i Eskilstuna häromsistens.
     Mest NM-meriterad sedan tidigare är Strömstad LK:s Mikael Ekvall som gör sin femte start (en som junior, fyra som senior) och som ju både 2011 och 2012 belade silverplatsen på männens 9 km-lopp.
     Fast flest NM-starter har ändå Hässelbys Andreas Åhwall som först gjorde tre år som junior och nu skall springer för fjärde gången som senior.
     På den kvinnliga sidan är Charlotta Fougberg regerande mästare sedan 2013, men hon och vår andra EM-medaljör på långdistans i Zürich Meraf Bahta står över NM nu. Båda satsar på terräng-EM i luciatid i december och för att kunna prestera på topp där efter en lång och intensiv bansäsong som för dem slutade först i mitten av september med Kontinentalcupen behöver de kunna fokusera på träningen i november.
     I P19 kommer Sverige till start med ett framtidslag som visserligen innehåller tre JVM-finalister - Kalle Berglund (Spårvägen, 800m), Andreas Jansson (Hässelby, 10000m) och Wille Levay (spårvägen, 1500m) - men som ändå består bara av löpare som har minst ett år kvar i åldersklassen (dvs födda 1996 eller senare).
     I F19-laget finns också två JVM-deltagare från i somras, nämligen Sarah Lahti (Hässelby, 5000m) och Carolina Johnson (Linköping, hinder).
     * Hela den svenska truppen till NM-terrängerna den 8 november
     * Svenska NM-terräng-historiken
     * Hemsidan för NM-terrängerna

Senaste veckan
Veckan 23.10 - 30.10

Lena "Månadens" i september
Det är alltid stort att vinna sitt första SM-guld,...

– Det är nog svårt för andra att förstå, men för mig var det en enorm seger!
Lena Eliasson är för de flesta känd som en framgån...

Banrekorden följer väl med?
Det var vintern 1985 som den första internationell...

Om en och en halv månad
Medan vi här i nordväst just upplever rekordvärme ...

Tvåa på JSM - etta på TV!
Under tio veckor i höst har SVT1 visat programmet ...

Stora träff- & kurshelgen 4
"Branschens" allra största begivenhet i helgen var...

Annelie ny 2:a på årsbästa
Ymers Annelie Johanssons marathonkarriär fortsätte...

Stora träff- & kurshelgen 3
Varför? Vad? Vem? När? Var? Hur? De frågorna var u...

Stora träff- & kurshelgen 2
För ett år sedan drog Sveriges Olympiska Kommitté ...

Stora träff- & kurshelgen 1
I Falun genomfördes en "Löpträningsutbildning steg...

Frankfurt Marathon

Förväntningarna om nya supertider blev inte uppfyl...

Mara på nätet: Frankfurt lajv
Arrangörerna av söndagens Frankfurt Marathon har ä...

Tränarforum dag 2
Den andra dagen av "Tränarforum" i Örebro inleddes...

Abraham samlar förstaplatser
Eskilstunas Abraham Adhanom fortsätter att visa im...

Nu är Tränarforum i gång!
...

Tävlingshelgen som stundar
I och med att Castorama-säsongen avslutades i sönd...

Starten flyttas för första
"Certifierad Coach"-kursen

För två veckor presenterade vi den nya tränarutbil...

Hur blir det om tio månader?
Inför Beijing-OS 2008 fanns det betydande farhågor...

Truppen till NM-terrängarna
I november 1997 i Helsingfors var det premiär för ...

Förra veckan
Veckan 16.10 - 23.10

Starten flyttas för första
"Certifierad Coach"-kursen

Hur blir det om tio månader?
Truppen till NM-terrängarna
Rekordstor tränarträff
Önskas:
Resterande Castorama-listor!

Ännu en målgång i Eskilstuna
I den amerikanska terrängen
Årets övergångslista
Terräng-SM 2:
Medaljtrion permuterad

Terräng-SM 2:
Ännu mera Meraf

Terräng-SM 2:
Manliga juniorerna

Terräng-SM 2:
Kvinnliga juniorerna

Terräng-SM 2:
Favoriter i repris!

Terräng-SM dag 2:
Långa och juniorerna

På TV söndag kväll:
Gunde mötte Carro

Terräng-SM:
Titelförsvararen

Terräng-SM:
Uthållighet vs snabbhet

Terräng-SM 1:
16/17-åringarna

Terräng-SM 1: 15-åringarna
Terräng-SM 1: Abraham och Meraf mästarna
Terräng-SM dag 1
På TV lördag kväll: Emma
IAAF:s Årets-finalister
Sparsamt med genrepandet
Med sikte på fler stora internationella arrangemang!
Två redskap för utveckling

Två veckor sedan
Veckan 9.10 - 16.10

Med sikte på fler stora internationella arrangemang!
Två redskap för utveckling
Castorama:
Dags för allra sista svängen

Förbundskansliet:
Magnus vikarie för Fredrik

OBS: Sista dagen ...
Via Hong Kong till Beijing?
Ett citat
Från Umeå till Söderhamn
till Sollentuna

VM 2015:
Kvalperioden pågår, men ...

Marorna: Bekele chanslös i Chicago, Sophia 2:51 i Umeå
Hässelby: Abraham snabbast av femtusen
Årets i Europa:
Lavillenie & Schippers

Vinterns galaprogram
Löparhelgen:
Mycket mara - men inte bara!

Euromeetings:
Två svenskar i nya styrelsen

Vilka springer terräng-SM?
Diskussioner pågår i Baku
Midsommar i Tjeboksary
"Certifierad coach"
- en ny tränarutbildning

European Athletics
hedrar Arne Ljungqvist