Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Måndag 14 oktober 2019

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Det skiljer inte så mycket på Europa-och världseliten, därför värderar A. Lennart Julin Daniel Ståhls insats på EM väldigt högt trots att det inte blev medalj.

Det skiljer inte så mycket på Europa-och världseliten, därför värderar A. Lennart Julin Daniel Ståhls insats på EM väldigt högt trots att det inte blev medalj.
Foto: Deca Text & Bild

Julin: Ståhls femteplats den kanske bästa insatsen

 12 jul, 2016.Två silver och två brons. EM i Amsterdam var sett till antal medaljer det mest framgångsrika för svensk del sedan hemma-EM i Göteborg för tio år sedan. Dessutom hade Sverige tre imponerande femteplatser, en sjätteplats, en sjundeplats, och en åttondeplats.
     Det är lätt att bara lyfta fram just medaljörerna när man minns tillbaka på 2016 års Europamästerskap, men friidrottsexperten och friidrott.se:s tidigare redaktör, A. Lennart Julin, väljer att lyfta fram en annan som han menar stod för den kanske bästa svenska insatsen.
     – Det är Spårvägens Daniel Ståhl som i praktiken nästan hade ett VM-startfält mot sig. Han var femte europé i Peking i fjol där han blev just femma, och nu blev han femma på EM, och dessutom med bra kontakt framåt. Det var inga stora avstånd, det var en meter till andraplatsen ungefär, säger A. Lennart Julin som menar att Daniel Ståhl tagit stora steg i sin utveckling sedan förra året.
     – Det var en glad överraskning när han kom femma på VM i fjol, men nu känns det som att han klarar av mästerskapsstressen bra.
     Enligt Julin kan Daniel Ståhl komma i stort sett var som helst mellan första och åttonde plats på OS om han kastar bra.
     – Han är med där uppe och man kan konstatera att VM-medaljören i fjol, Urbanek, som man har känt är en säker kastare faktiskt bara var nia i finalen i Amsterdam, säger han.
     
     Indikerar goda OS-placeringar
     Totalt sett menar A. Lennart Julin att det är fyra svenskar som gjorde resultat på EM som indikerar goda OS-placeringar. Förutom Daniel Ståhl är det också Hässelbys Angelica Bengtsson, Hälles Meraf Bahta och Hammarbys Michel Tornéus som han lyfter fram.
     – Vad gäller Angelica, som bara gjort en tävling tidigare i sommar, har man känslan att formen kommer fortsätta att stiga. Konkurrensen är dock tuff på OS. Det tillkommer tre bra amerikanskor, hemmahoppet Murer, kubanskan Silva och ytterligare någon, säger Julin och lyfter fram att standarden i år har höjts. I fjol var Angelica delad fyra på VM på 4.70. Det kommer inte räcka i år tror A. Lennart.
     – Det kommer att krävas mer men samtidigt visar hon än en gång mästerskapsförmåga genom att göra sitt bästa resultat för året just på ett mästerskap.
     
     Mött de bästa
     Den tredje A. Lennart Julin lyfter fram är Meraf Bahta som tog silver på 5 000 meter. I OS är hon kvalificerad på både 5 000 meter och 1 500 meter, och även på den sistnämnda distansen har hon visat mycket fina resultat i år.
     – Hon har en andra- och en tredjeplats på Diamond League på 1 500 meter, och det var hon som vann 1 500 på EM, Angelika Cichocka från Polen, som var den enda som besegrade henne på Bauhaus-galan.
     Även för Meraf tillkommer det flera duktiga löpare på ett OS, från USA, Etiopien och Kenya.
     – Men en hel del av dem har ju Meraf mött på Diamond League-tävlingarna. Så det ska bli riktigt spännande att se.
     Den sista som A. Lennart lyfter fram som en stark utmanare till den absoluta världseliten på OS är EM-tvåan Michel Tornéus.
     – Han var fyra centimeter bakom Rutherford som vunnit alla mästerskap de senaste fyra åren. Avståndet ner till trean var över en kvarts meter. Tornéus och Rutherford var i en klass för sig, och vet man brittens kapacitet att prestera just i mästerskap så visar det att Michel sannolikt kommer väl så stark till det här OS:et som till London för fyra år sedan då han var fyra.
     
     ”Över förväntan”
     Det var många svenskar som presterade bättre än vad man hade trott och hoppats på innan. Även här lyfter A. Lennart Julin fram ett antal.
     – Lovisa Lindh, Ullevi, går ju inte att komma ifrån. Förra gången var hon i semifinal, och nu tänkte man att final är ingen omöjlighet då hon är ganska vass på slutet, och det kan löna sig i mästerskapslopp som inte går så fort. Men att det skulle räcka till en bronsmedalj var över förväntan naturligtvis.
     Han påpekar dock att 800 meter är en gren där det blir bra mycket tuffare konkurrens på OS.
     – Då måste man nog ta sig ner på 1.57-nivå för att ta sig till final, men en semi finns det nog goda möjligheter till. Och det var det nog ingen som hade förväntat sig innan. Om hon blir uttagen till OS återstår dock att se.
     
     En ny nivå
     Stenungsunds Johan Rogestedt sprang till sig en plats i finalen, men blev tyvärr diskad efter en protest mot hans löpning. A. Lennart Julin menar att hanspringer på en ny nivå.
     – Hans 3.36-lopp i Sollentuna var en indikation på det och det här var hans bästa mästerskapsinsats som senior i alla fall.
     Spjutkastaren Kim Amb från Bålsta, som blev sjua, är intressant tycker Julin.
     – Man tycker att han inte riktigt får till det, men visst tusan blir han sjua i en gren där det inte skiljer sig så mycket mellan Europa och världen.
     
     Imponerande laginsatser
     
Sverige ställde upp med flera olika lag, dels stafettlag och dels lag i halvmaraton. A. Lennart Julin menar att speciellt två av dem stod för övertygande insatser; manliga stafettlaget på 4x400 meter och manliga halvmaratonlaget.
     – Vi hade ett lag på stafetten där ingen av löparna sprungit under 47 sekunder individuellt. De snittade nu 46.2 eller 46.3. Visst, det är med flygande start och så men alla gjorde lopp som var bättre än sina bästa individuella lopp.
     I halvmaraton var det runt 90 startande löpare och alla fyra svenskar placerade sig på den övre halvan.
     – Av de tre som räknas i laget placerade sig alla nästan på den översta fjärdedelen. Det är en otroligt helgjuten insats, säger Julin som menar att Högbys David Nilssons avslutning var något utöver det vanliga.
     – Det var snudd på världsrekord på sista 1 097,5 meterna. 3.07 hade han där och det är väldigt bra.
     – Vi hade våra tre bästa och alla tre presterade på sin personliga toppnivå. Det blev en femteplats för laget med hygglig kontakt uppåt. Alla gjorde det lilla extra och tittar man på anmälda tider skulle inte alla ha varit på den övre halvan.
     
     ”Alla hävdade sig väl”
     När han ska utvärdera hela det svenska EM-laget så konstaterar A. Lennart Julin att av de som åkte till EM, och som man kunde ha realistiska tankar på om en framskjuten placering, så hävdade sig i stort sett alla väl.
     – Daniel gör en stark insats, Meraf tar den medalj som vi tar för given, Angelica och Örgrytes Michaela Meijer presterar på topp och det är nästan så att vi hade läge på två medaljer i stav ett tag, och Lovisa tar alltså en bättre placering än vad man hoppats på.
     Några svenskar hade otur och kunde inte prestera så som de hoppats. Malmös Melker Svärd Jacobsson var tvungen att dra sig ur finalen, där det mycket väl kunde blivit en bra placering tror A. Lennart, och Hässelbys Sarah Lahti ramlade och kunde inte fullfölja 10 000-metersloppet så som hon räknat med.
     – Där kanske man inte tänkte medalj, och det hade det säkert inte blivit, men en femte- eller sjundeplats och ett svenskt rekord med 15 sekunder hade det förmodligen blivit. Det imponerande med Sarah var att hon kom upp i riktigt bra flyt även efter fallet och plockade placeringar.
     – Hon visade en fantastiskt bra inställning!
     Sammanfattningsvis säger Julin att det var ett bra EM där Sverige fick utdelning på de det fanns förväntningar på.
     Svenska EM-historiken.
     /Magnus Fridell

Senaste veckan
Veckan 7.10 - 14.10

Nominera Årets unga ledare
Den nya utmärkelsen "Årets unga ledare" ska hylla ...

Hässelby: Segrar för David & Carolina
Under söndagen arrangerades Hässelbyloppet i Stock...

Världen enades i marathon i helgen
Från Göteborg till Wien till Melbourne till Chicag...

Terräng-SM: Seger i SM-debuten
för Hälles Samuel Tsegay

Nya mästerskapsdistansen 10 km (tidigare 12) på te...

Terräng-SM: Andra titeln för Samrawit
Efter guldet på 4 km i Umeå på lördagen var Hälles...

M22: Trio gjorde upp om segern
I 8 km-loppet i M22 var det en trio som gick loss ...

K22: Ny seger för Sara
Äldsta juniorklassens 6 km såg inte oväntat Säveda...

P19: Suveränt sololöpning av Emil
P19-loppet över 6 km innehöll tre meriterade killa...

F19: Tredje raka för Emilia
Det var +1 grader och helt vitt på Mariehemsängarn...

Terräng-SM: Stenhård guldfight mellan Samrawit och Sara
Kvinnliga 4 km på terräng-SM i Umeå handlade om Sä...

Seger i SM-debuten för Mohammad
Korta banans 4 km på terräng-SM i Umeå genomfördes...

P17: Andra raka för Sharmarke
I P17-P16-loppet över 4 km utkristalliserade sig e...

F16: Vilken spurtduell
På terräng-SM på Öland i fjol var Växjös Tilde Axe...

P15: Jonathan starkast på slutet
I yngsta pojkklassens 4 km var det i slutet på för...

F15: Johanna från start till mål
I somras vann IS Götas Johanna Hofvendahl 2000 m i...

VSM: Tesfaldet tryckte gasen i botten
Lördagens fjärde och sista veteranlopp på terräng-...

VSM terräng: Seger för Annika
Veteranloppet över 8 km för K35-K55 blev helt odra...

VSM terräng: Spännande fight i M60
I 6 km-loppet för veteranklasserna 60 år och äldre...

VSM terräng: Rose Marie dagens första vinnare
Terräng-SM i Umeå inleddes med de äldsta kvinnliga...

Sugande terräng-SM-bana i Umeå
Första dagen av terräng-SM på Mariehemsängarna i U...

Terräng-SM och marathon i helgen
I helgen ska den sista SM-tävlingen av 17 detta år...

Rösta på Tilde som årets nykomling!
Tilde Johansson är nominerad till priset årets...

Castorama har passerat tusen!
Castorama-säsongen börjar närma sig slutspurten me...

Årsskiftesövergångar:
Sista dag för inlämning 15/10

Normalt sker klubbövergångar i samband med tävling...

Terräng-SM: Upplagt för nya dueller
I fjolårets mästerskap på Öland hade Turebergs Nap...

Vilken klubb vinner SM-pokalen?
Till helgen arrangeras terräng-SM i Umeå som blir ...

Ny verksamhetschef för 08fri.
I december tillträder Lena Björk som ny verksamhet...

NM-arrangörer till 2020 sökes
Under 2020 är det Sveriges tur att stå som värd fö...

Rösta fram Duplantis, Kendricks och
Lisek till priset för VM:s kamratskap

Efter att VM nu har avslutats har internationella ...

VM-facit: Klart + mot ”Pappers-VM”
Man kan utvärdera ett VM på olika sätt. Det mest s...

Världsmästaren är hemma igen
Förra måndagen blev Daniel Ståhl Sveriges sjunde v...

Sveriges bästa VM på tolv år
De svenska höjdpunkterna på VM i Doha var förstås ...

Påminnelse:
Utbildningsträff medel-/långdistans

Den 8-9 november anordnas en utbildningsträff med ...

Förra veckan
Veckan 30.9 - 7.10

Världsmästaren är hemma igen
VM: Simon nia i VM-finalen
Sveriges bästa VM på tolv år
VM: Kim åtta i spjutfinalen
VM: Svenskt rekord av Kalle Berglund
VM: Kim Amb och Kalle Berglund kvällens finalsvenskar
Inför kvällens VM-final: Kalles superfinish allra snabbast i semin!
Adhanom Abraha 28:a i VM-maran
VM: Tilde fem centimeter från final
VM: Kim klar för final
VM: Tilde, Kim och Adhanom dagens svenskar i Doha
Grattis till VM-bronset, Perseus!
Berglund historisk - till VM-final!
Ta emot VM-guldhjälten på söndag!
Formstark Berglund kan bli historisk
i kväll – jagar VM-final i Doha

VM: Strålande 1500 m-insatser
av Kalle och Yolanda

VM: Fredrik 15:e i tiokampen
Yolanda gjorde sitt livs lopp i semin
- klev under OS-kvalgränsen

Berglunds superlopp – till VM-semi
Wictor imponerade i VM-debuten
VM: Stabilt häcklopp av Fredrik
VM: Ny intensiv svenskdag i Doha
I skuggan av VM: Full fart i Castorama
VM: Yolanda onsdagens utropstecken
VM: Förstadag utan flyt för Fredrik
Mondo har fått sin silvermedalj
Yolanda till VM-semi efter taktiklopp
Fanny Roos tre centimeter från final
VM: Okej start av Fredrik i tiokampen
Två blågula VM-debutanter i dag
– Samuelsson inleder tiokampen

VM-silver för Mondo Duplantis
efter tuff kamp med Sam Kendricks

Daniel Ståhl har fått sin guldmedalj
På plats i Doha?
Kom på supporterträff, 14.00, 1/10

VM: Kan Mondo vinna ännu en titel?
ÄNTLIGEN - VM-guld för Daniel Ståhl!
SFIF söker ny landslagssamordnare
Ståhl jagar sitt första VM-guld i kväll

Två veckor sedan
Veckan 23.9 - 30.9

VM: Simon nia i VM-finalen
ÄNTLIGEN - VM-guld för Daniel Ståhl!
SFIF söker ny landslagssamordnare
Ståhl jagar sitt första VM-guld i kväll
Svenskt rekord av Angelica Bengtsson i VM-finalen trots stavbrott
Angelica redo för stavfinalen
Lysande maratontid av David Nilsson – fyra genom tiderna
VM2: Thobias nia i längdfinalen
VM2: Mondo är i final
VM2: Simon är också i diskusfinal!
VM2: Ståhl kastade längst i kvalet
VM2: Andreas 0.45 från semi
VM2: Stabilt av Simon i diskuskvalet
Hanna snabbaste svenska genom tiderna i Lidingöloppet
Suverän soloseger av Robel Fsiha
i Lidingöloppet

Daniel, Simon, Mondo och Andreas fyra av dagens VM-svenskar
Känning hindrar Melker från VM-start
Bästa svenska VM-loppet på åtta år
Rysare när Angelica gick till VM-final
Thobias Montler klar för VM-final
Åtta VM-svenskar tävlar dag 1
IAAF:s kongress: Coe enhälligt omvald och fler kvinnor i styrelsen
Tio heta VM-dagar står för dörren
Månadens i augusti: Jesper Arbinge
VM: Första startlistorna uppe
Toralf Nilsson prisad av IAAF
Redan lagrekord i Castorama!
Fyra friidrottare bland RF:s
elitidrottsstipendiater

Utvecklingsmöjlighet för domare:
Förbundsdomarkursen 16-17 nov!

3 dagar till VM – 10 månader till OS
4 dagar kvar: Svenska "pappers-VM"
4 dagar kvar: VM-grenlistorna uppe!
Lyckad YALA-träff i samband med
Finnkampen: "Helg vi sent glömmer"