Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Måndag 22 maj 2017

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Frida Hogstrand
redaktör
073-626 98 88

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Nyhetsarkiv

Visa nyheter Publicerade under:
Som:


Framgångar från Mehrkampf Meeting

 22 maj, 2017.I helgen genomfördes för 34:e gången mångkampstävlingen Mehrkampf Meeting. Tillsammans med tre coacher och fem aktiva var jag (Jonas Anshelm) på plats för att stötta våra aktiva. Jag själv var på plats för att coacha Lovisa Östervall från Upsala. Tävlingsdagarna bjöd på ett mycket fint och proffsigt genomfört arrangemang med omkring 300 deltagare från sex olika länder. Under lördagen var det 14 grader och molnighet med bitvis starka vindar. Under söndagen så var det klar himmel, mindre vind och 24 grader.

Läs mer Fortsättning...

Erika: "Glad att kunna hoppa igen"

 22 maj, 2017.Angelica Bengtsson och Erika Kinsey gjorde båda sina säsongsdebuter under helgens fartfyllda friidrottshelg. Erika Kinsey var på plats i Kingston, Jamaica. Erikas debut slutade i en femteplats på 1.85. Levern Spencer, Saint Lucia vann den kvinnliga hoppningen på 1.90. 32-åringen var därmed nära säsongsbästa då hon onsdagen tidigare hoppat 1.92.

Läs mer Fortsättning...

Två personliga rekord i Nordic Challenge

 21 maj, 2017.Under denna intensiva tävlingshelg avgjordes även Nordic Challenge 10 000 meter i Danmark. Det svenska laget bestod av Gabriel Steffensen, Mölndal, Robin Lindgren, Frida Kristiansson, båda Örgryte, och Lisa Ring, Nocout. För Lisa innebar tävlingen landslagsdebut.

Läs mer Fortsättning...

Ragnar - tidernas tionde bästa!

 21 maj, 2017.De svenska framgångarna under kastgalan Hellesche Werfertage i Tyskland fortsätter. Under söndagen skrällde 16-årige Ragnar Carlsson från Falun rejält när han fick till ett kanonresultat i slägga: 82.39m. Det är det längsta någon i samma ålder kastat i Sverige någonsin och det tionde genom tiderna bästa i världen.

Läs mer Fortsättning...

Sverige ska vara ett föredöme i antidopingarbetet

 21 maj, 2017.Svenska Friidrottsförbundet hade motionerat till Riksidrottsmötet 19-21 maj 2017 ("RIM17") i Karlstad om att ge Riksidrottsstyrelsen (RS) i uppdrag att initiera en process mot en fristående Nationell Anti-Doping-Organisation. RS stödde inte vår motion utan föreslog att RF-stämman istället skulle uppdra till RS att, om världsantidopingorganisationen (WADA) ändrar förutsättningarna för svenskt antidopingarbete, vidta åtgärder för att säkerställa en godkänd svensk ordning.

Läs mer Fortsättning...

Framgångsrik första dag i Halle

 20 maj, 2017.Första tävlingsdagen vid den klassiska kastargalan i tyska Halle blev en framgång för den svenska truppen på plats. Starkast lyste stjärnglansen kring Daniel Ståhl som med ännu ett kast över 68 meter befäste sin plats i den absoluta världseliten i diskus. Men många andra utmärkte sig också.

Läs mer Fortsättning...

Marinda sprängde 70-metersgränsen

 20 maj, 2017.Så kom det äntligen - släggkastet över 70 meter. MAI-tjejen Marinda Peterssons utvecklingskurva fortsätter att peka rakt uppåt och under helgens tyska kastgala i Halle sprängde hon en drömgräns när hon kastade 70.01 meter. Det gav 22-åringen en fjärdeplats i släggtävlingen som vanns av OS-guldmedaljören och världsrekordhållaren från Polen, Anita Wlodarczyk.

Läs mer Fortsättning...

Ståhl över 68m igen!

 20 maj, 2017.Svenska diskuskastare är heta - och hetast av dem alla är utan tvekan Spårvägens Daniel Ståhl. I tyska Halle drämde Ståhl än en gång till med ett diskuskast över 68 meter, 68.07 för att vara exakt, vilket gav en överlägsen seger i tävlingen.
   - Detta var Daniels bästa tävling någonsin, konstaterar hans tränare Vésteinn Hafsteinsson.

Läs mer Fortsättning...

SM-guld till Malin och Musse

 20 maj, 2017.De svenska mästarna över halvmaraton heter Malin Strand, Sävedalens och Mustafa Mohamed, Hälle. De korsade mållinjen på 1:17:53 respektive 1:05:18. Malin ledde länge och kunde hålla undan för silvermedaljören Ida-Maria Nicklasson, Finspångs, med 14 sekunder, och bronsmedaljör Johanna Bäcklund, Runacademy, med 38 sekunder.
   Musse låg länge i klunga tillsammans med Mikael Ekvall, Strömstad, Ebba Tulu Chala, Huddinge och Abraham Adhanom, Eskilstuna. Men en tid innan mål kunde han skapa sig en lucka bakåt och kom in på Slottskogsvallen strax före Ebba och Mikael. I mål var marginalen till Ebba 6 sekunder och Mikael 23 sekunder.
   

Läs mer Fortsättning...

Fler klarade JEM-kvalgränser

 20 maj, 2017.De kvinnliga kastarna fortsätter leverera i kasttävlingen Hellesche Werfertage i Tyskland. 19-åriga Vanessa Kamga, Upsala, längsta kast i diskustävlingen mätte 48.47m och med det placerade hon sig fyra i U20-klassen. Kastet var förvisso en bit ifrån hennes färska personliga rekord 52.47m men visade ändå att hon ligger stabilt över kvalgränsen till Junior-EM i Italien som är 46.50.

Läs mer Fortsättning...

Hillevi inledde med seger i Halle

 20 maj, 2017.De svenska kastarna inledde starkt i den årliga kasttävlingen Hellesche Werfertage, som just nu äger rum i Helle, Tyskland.
   15-åriga Hillevi Carlsson från Falun var först ut att tävla i slägga klockan nio på morgonen och gjorde det med besked.

Läs mer Fortsättning...

Inför ett varmt Göteborgsvarvet

 19 maj, 2017.Fjolårets vinnare Richard Mengich och Viola Japchumba var på plats på Göteborgsvarvets presskonferens, tillsammans med SM-utmanarna Mikael Ekvall, Mustafa Mohamed och Hanna Lindholm. Under morgondagen kommer de, tillsammans med runt 60 000 andra löpare, att gå parallella matcher under vad som förväntas bli en riktigt försommarvarm halvmaraton. Friidrottarna Kajsa Bergkvist och Charlotte Karlsson gör debuter, på och vid sidan av banan.

Läs mer Fortsättning...

Fartfylld friidrottshelg: Angelica, Erika, Göteborgsvarvet, Halle...

 19 maj, 2017.Det blir mycket friidrott till helgen i alla hörn och kanter. Erika Kinsey gör sin säsongsdebut på Jamaica Invitational i Kingston på lördag.
   En stor trupp svenskar åker iväg till tyska Halle för den populära kasttävlingen Hallesche-Werfertage.

Läs mer Fortsättning...

RIM vägskäl för antidopingarbetet

 19 maj, 2017.Under helgen samlas företrädare för hela idrottsrörelsen i Karlstad för Riksidrottsmötet (RIM). En av de frågor som Svensk Friidrott brinner extra för, och även sänt in en motion till RIM om, är att en oberoende antidopingorganisation (Nado) även bör bildas i Sverige. Allt för att bekämpa doping i samhället, såväl inom idrotten som utanför. Svaret från Riksidrottsförbundet inför RIM är dock att inte yrka bifall för motionen.
   Företrädare för Svensk Friidrotts styrelse och ledning har tillsammans med Arne Ljungkvist, Carolina Klüft och Stefan Holm skrivit en debattartikel om kring motionen. Den publiceras idag i Nya Wermlands Tidningen och kan läsas i sin helhet här.

Läs mer Fortsättning...

Emil 8:32 - Hanna 2:02!

 19 maj, 2017.Hässelbys Emil Blomberg och Turebergs Hanna Hermansson kom till torsdagens "USATF Distance Classic" i Los Angeles-förorten Eagle Rock med 8:34.81 (hinder) resp 2:03.32 (800m) som personliga rekord - och de åkte därifrån med 8:32.27 resp 2:02.82!
   För Emil - överraskande EM-finalist i fjol i Amsterdam - innebar 2½-sekundsperset att han gjorde den bästa svenska hindertiden på sju år (sedan 2010) och att han var bara sju tiondelar från att ta sig in på vår topp-10 genom tiderna! Dock kanske glädjen grumlades något av att det fattades försmädliga 27 hundradelar till kvaltiden för VM i London i augusti!
   För Hanna - som ju är inne på sitt blott tredje år som friidrottare - var det inte heller mer än dryga halvsekunden som

Läs mer Fortsättning...

Marinda laddar inför Halle:
"Vill kasta så bra som möjligt"

 18 maj, 2017.2016 innehöll allt. Marinda Petersson kammade hem vinsten i JSM, Nordiska-Baltiska mästerskapen och på Friidrotts-SM på Sollentunavallen.
   Som en fjäder i hatten satte hon dessutom mästerskapsrekord (69.22) på självaste Friidrotts-SM.
   Hon blev uttagen till sina första internationella mästerskap: EM i Amsterdam och Finnkampen i Tammerfors.

Läs mer Fortsättning...

Boka Finnkampståget senast 28 maj

 18 maj, 2017.Missa inte chansen att få uppleva mer av Finnkampen! I sommar hålls den stora uppgörelsen mellan Finland och Sverige på Stockholm Stadion. För den som vill vara på plats men bor i Göteborg eller Malmö finns möjligheten att åka med Finnkampståget. Finnkampståget är en paketresa från Malmö via Göteborg till Stockholm där tåg, boende och biljett för båda dagarna ingår i priset. Du väljer själv om du hoppar på i Malmö eller i Göteborg.

Läs mer Fortsättning...

Michaela och Malin till Tyskland

 18 maj, 2017.Vi går mot ännu en friidrottshelg fylld av tävlingar runt om i världen. Ett litet svenskt stavhoppsgäng åker till den tyska stavhoppstävlingen Marktplatzspringen i Recklinghausen. Örgrytes Michaela Meijer och Malin Dahlström, Ullevi, gör båda säsongsdebut i fredagens hopptävling,

Läs mer Fortsättning...

RFs arbete för mer idrott i skolan i mål

 18 maj, 2017.Att rörelseglädje, fysisk aktivitet och idrott är någonting riktigt bra, för ung som gammal, är ingen nyhet för idrottsrörelsen. Men det har länge varit svårt att få politikerna att se hur viktigt det är att detta också är en del av skolans vardag. Men nu har Riksidrottsförbundet, genom ett gediget och tålmodigt arbete, fått ett riktigt positivt återspel från regeringen.
   Under tisdagen presenterade regeringen ett förslag om utökat antal undervisningstimmar i ämnet idrott och hälsa och övergripande satsningar på fysisk aktivitet i skolan. Idrotten välkomnas också till att samarbeta med skolan, allt för att säkra att våra unga får röra på sig varje skoldag.

Läs mer Fortsättning...

Förbundsstarter? Dags för anmälan

 18 maj, 2017.Vid våra mästerskap och internationella tävlingar är det alla förbundsstarters ansvar att sköta våra starter. Som förbundsstarter är du i en särskilt utsatt position och därför krävs det bra och kunniga starters för att få igång så rättvisa lopp som möjligt.
   Nu bjuder vi in till en ny kurs för dig som vill utbilda dig till förbundsstarter. Tillfället till att utbilda sig går i samband med SAYO i Sollentuna 9-11 juni med sista anmälningsdag är 28 maj.

Läs mer Fortsättning...

Högintressant trippel i Bauhausgalan

 17 maj, 2017.Vid ISM 2014 stod Meraf Bahta, Charlotta Fougberg och Sarah Lahti på prispallen tillsammans efter 3000 metersloppet. Sedan dess har svensk löpning fortsatt att utvecklas på ett imponerande sätt och på årets Bauhausgala kommer de tre olympierna och svenska rekordinnehavarna att mötas över samma distans.
   - Jag ser verkligen fram emot loppet! Det är otroligt roligt att vi har så många duktiga löpare nu och den här trippeln har visat god form under vintern och våren. Tror också att de är sugna på att visa framfötterna inför sommarens mästerskap, säger Karin Torneklint, förbundskapten Svensk Friidrott.
   

Läs mer Fortsättning...

Friidrottskanalen sänder Stafett-SM

 17 maj, 2017.Idag är det sista anmälningsdag till Stafett-SM i Malmö. Svenska Friidrottsförbundet kommer vara på plats på under stafetthelgen 27-28 maj och sända tävlingen live. Kan du inte vara på plats i Malmö? Då kan du se tävlingen live från Malmö på Friidrottskanalen. Priset för en dag är 39 kronor eller 59 kronor för båda dagarna.

Läs mer Fortsättning...

Niklas över VM-gränsen

 17 maj, 2017.Kampen om de tre svenska platserna i manlig diskus vid VM i London i augusti hårdnar till ytterligare sedan Spårvägens Niklas Arrhenius vid tävlingar i Orem (Utah) noterades för tre kast på 63.90 eller längre med 65.01 i topp. 65.01 innebar inte bara årsbästa utan att han precis överträffade VM-kvalgränsen.
   Den har sedan tidigare klarats av klubbkamraten Daniel Ståhl medan Upsalas Simon Pettersson häromdagen var bara 23 cm ifrån. Och sedan skall ju självklart OS-finalisten Axel Härstedt också räknas in i ekvationen. Det är alltså

Läs mer Fortsättning...

Ännu ett pers av Suldan i Solihull

 16 maj, 2017.Under lördagens BMC Grand Prix i Solihull var sex svenskar på plats. Ullevis Suldan Hassan satte hög ribba på utomhussäsongen när han i helgens A-final på 5 000 meters satte pers med 12 hundradelar. Perstiden 14:10.00 räckte för att Ullevilöparen skulle underskrida

Läs mer Fortsättning...

Målet: Få friidrotten mer jämställd

 16 maj, 2017.

Läs mer Fortsättning...

Formia lockar för träningsläger

 16 maj, 2017.Under vecka 19 genomförde Svenska Friidrottsförbundet för fjärde året i rad ett mycket uppskattat sprint- och stafettläger i Italienska Formia. Formia är ett av Italiens Olympiska träningscenter speciellt anpassat för sprint, häck och hopp. Med på årets läger under ledning av Håkan Andersson, Erik Johansson, Frida Svensson och Dejan Mirkovic var Tony Darkwah, Hammarby, Stefan Tärnhuvud, Sundsvall, Tom Kling Baptiste, Huddinge, samt juniorerna Desmond Rogo, Hammarby, Felix Svensson, Mölndal, och Erik Hagberg, Upsala. Tränar med gruppen gör också 400mh sensationen från 2015 Joel Groth, Bollnäs, och Hammarbys Sunday Ojuri.

Läs mer Fortsättning...

Jiannis efter säsongsöppningen:
”Målet är 83 meter – minst”

 15 maj, 2017.En av helgens alla tävlingar på svensk mark var Vårkastet i Bålsta. På plats fanns både hemmakastaren Kim Amb och Thorengruppens Jiannis Smalios. Dock avstod Kim till slut från tävlan och hejade istället på de andra kastarna.
   Jiannis var dock redo att kasta – och långt blev det.

Läs mer Fortsättning...

I fokus: Rotationskula och diskus

 15 maj, 2017.Från fredag till söndag befann sig runt 15 toppaktiva med tränare vid Prestationscentrum i kast i Växjö. Mötet var en första träff i ett treårigt utvecklingsprojekt finansierat av Riksidrottsförbundet (RF). Utvecklingsprojektet behandlar rotationskula och diskus och
   har som syfte att Sverige ska bli ännu bättre i dessa grenar, detta genom att jobba mer fördjupat kring individen och tillsammans i grupp mot individens mål.

Läs mer Fortsättning...

Ny supertid av Ida Nilsson:
”Jag ville gärna slå rekordet”

 15 maj, 2017.Det är inte bara broder David Nilsson som kan! Den tidigare etablerade SM-medaljören på hinder och terräng: Ida Nilsson stod, likt förgående år, i helgen på på startlinjen för Transvulcania Ultramarathon. Redo att ta sig an banan på 73,3 kilometer varav 4 350 meter uppför och 4 057 meter utför tvärsöver La Palma, på Kanarieöarna.

Läs mer Fortsättning...

Simon 23 cm från VM-kval!

 13 maj, 2017.Samtidigt som Diamond League-uppgörelsen i Shanghai vanns på 64.94 gick en internationell diskustävling i tyska Wiesbaden. Där höjde Upsalas Simon Pettersson sitt färska personliga rekord med runt metern till 64.77! Därmed var Simon mindre än kvartsmetern från IAAF:s VM-kvalgräns 65.00!
   Simons fullträff kom i sjätte och sista men han hade också kast på 62.97 och 61.26 i serien. I tävlingen blev 23-årige Simon 3:a bara runt metern efter 38-årige superveteranen Gerd Kanter (65.87) och 30-årige Martin Wierig (65.56).
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

Shanghai-toppar: Manyonga, Miller-Uibo, Thompson, Kipyegon & Lyles

 13 maj, 2017.Tre olympiska mästare som imponerade stort var Elaine Thompson på 100m, Shaunae Miller-Uibo på 400m och Faith Kipyegon på 1500m. Alla tre satte nya världsårsbästan och utklassade alla konkurrenter. Thompson vann 100m med över kvartssekunden (före OS-2:an!) på 10.78, Miller-Uibo 400m med nästan sekunden på 49.77 och Kipyegon 1500m med dryga sekunden på 3:59.22.
   OS-vinnare som däremot fick se sig chanslösa var David Rudisha som 4:a på 800m (överlägsen vinnare junioren Kipyegon Bett) och Jeff Henderson som 6:a i längd på 8.03. Just i längd kom dessutom ett nytt DL-rekord när Sydafrikas Luvo Manyonga flög hela 8.61 i 0.7-vind i sista!
   För dagens genombrott stod USA:s Noah Lyles som i sin internationella seniordebut (var dock 0.09 från en OS-plats i fjol) på 200m-upploppet seglade ifrån till seger med nästan fyra meter på 19.90 (i lätt motvind).
   För regerande världsmästaren på korta häcken

Läs mer Fortsättning...

Shanghai: Daniel stabil trea

 13 maj, 2017.Med i princip hela den etablerade världseliten på plats i Shanghai tog Daniel Ståhl en 3:e plats i sin Diamond League-debut för året. Tävlingen signalerade att det ser ut att bli en spännande och omväxlande diskussommar eftersom alla i toppkvintetten nu var stabila i sin kastning och slutade tätt samlade inom mindre än 1½ meter:
   Vann gjorde Belgiens Philip Milanov som hade fyra kast på 63.42-64.94, tvåa kom regerande DL-mästaren Piotr Malachowski med tre på 63.29-64.36 och trea Daniel med tre på 63.76-64.14. Strax bakom följde sedan Österrikes Lukas Weisshaidinger med tre på 62.73-63.71 och OS-ettan Christoph Harting med tre på 62.99-63.47!
   Nästa DL-anhalt för diskusgänget dröjer en dryg månad, fast då bjuds det i stället en nordisk dubbel: Oslo 15 juni och Stockholm 18 juni.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

Shanghai: Lugn diskusöppning, sedan ökas det.
Daniel till slut trea - slog OS-mästaren

 13 maj, 2017.Inga märkvärdigheter i första omgången: Belgiens Philip Milanov leder på 63.83 och på 61 meter finns både Daniel Ståhl och OS-mästaren Harting.
   I andra omgången ökar Milanov till 64.58, Daniel följer efter upp till andraplatsen med 63.87. Men passeras i sin tur av Malachowskis 64.36. Ligger alltså trea efter två omgångar.
   Både Milanov (64.94) och Ståhl (64.14) ökar även i tredje. Placeringarna oförändrade, dvs Daniel fortsatt trea strax bakom Milanov och Malachowski och dryga metern före OS-mästare Harting.
   Inga förändringar i toppen i fjärde omgången. Daniels kast landade utanför sektorn på 61/62 meter. Inte heller femte bjöd på några signifikanta ökningar. Daniels 63.76 var omgångens längsta.
   Kvar som trea inför sista med 80 cm upp till ledaren.
   Sista kastet för Daniel 60.48.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

Styrelsens syn på EAA's förslag om rekordnoteringar

 12 maj, 2017.Svenska friidrottsförbundets styrelse har under fredagskvällens styrelsemöte diskuterat EAAs förslag gällande nya kriterier gällande världs- och europarekord.
   
   Vi har tagit del av EAAs förslag och diskuterat det under kvällens möte. Det är en komplex fråga och vi delar problembeskrivningen att trovärdigheten för vissa internationella rekord är låg. Men vi ser samtidigt andra utmaningar med föreslagna lösningar och föreslår därför att frågan bereds vidare och behandlas på konferensen (IAAF Convention) innan IAAFs årsmöte i augusti 2017, säger Björn O Nilsson, ordförande Svensk Friidrott.
   
   
   /Hillevi

Läs mer Fortsättning...

På TV lördag eftermiddag:
Diamond League med Daniel Ståhl

 12 maj, 2017.En lördag när friidrottssommaren blommat upp med tolv arenatävlingar och sju långlopp i den nationella kalendern lär väl många intresserade bli tvungna att se på Diamond League-galan i Shanghai i efterhand via SVTPlay. Detta eftersom tidsskillnaden gör att galan utspelar sig tidig eftermiddag svensk tid (kl 13-15).
   Ende svenske deltagaren Daniel Ståhl drar igång sitt kastande direkt i upptakten av huvudprogrammet. Daniel avslutade Diamond League-säsongen 2016 i Bryssel med en seger i finalen men inledningen på 2017 blir tuffast tänkbara eftersom han ställs mot topp-4 från Rio-OS anförda av mästaren Christoph Harting och tvåan – tillika regerande DL-mästaren – Piotr Malachowski.
   Mästare under attack?
   Shanghai bjuder också på grenar där vi senare under DL-säsongen räknar med att vara synnerligen involverade, t ex manlig stav och längd. I båda grenarna har arrangörerna lockat toppnamnen från Rio:

Läs mer Fortsättning...

Dags att jaga kvalgränser

 12 maj, 2017.En av lördagens höjdpunkter kan nog komma att bli Daniel Ståhls kastning under Diamond Leagues tävling i Shanghai. SVT1 sänder från tävlingen med start 13.00.

Läs mer Fortsättning...

Månadens Friidrottare för februari:
"Varför inte gå för guldet?"

 12 maj, 2017.Armand ”Mondo” Duplantis senaste månader har varit allt annat än det vanliga. Han har blivit bästa junior i: Sverige, Europa och världen. I februari kom första hoppet mot att skriva svensk historia: 5.75 inomhus. Upsalahopparen är därför utnämnd till Svensk Friidrotts Månadens Friidrottare för februari.

Läs mer Fortsättning...

Specialartikel: Från Miro till Mondo

 10 maj, 2017.Armand Duplantis raketsnabba utveckling under inledningen av 2017 - personliga rekordet höjt från 5.51 till 5.90 - har inte bara förvandlat en mycket lovande junior till en hoppare av seniorvärldselitklass utan också gjort det har blivit mycket mer "stavsnack" de senaste månaderna.
   Det kan därför inför fortsättningen av året finnas anledning att göra en tillbakablick på den "moderna" svenska stavhistorien. I en specialartikeln har vi kartlagt perioden från 1986 - när Miro Zalar blev förste svensk över 5.70 - till nutid - när "Mondo" just blivit först över 5.90.
   Läs artikeln "Från Miro till Mondo"!
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

Countdown Malmö Games: 100 dagar

 10 maj, 2017.Lägg 18 augusti på minnet. Det är nämligen då som Malmö Stadion bjuder in till Malmö Games och idag, 10 maj är det exakt 100 dagar kvar. Det har arrangerats en del stora friidrottstävlingar på Malmö stadion under åren, MAI galan 2008 som senast i skaran över arrangerade mästerskap. En stor stjärna är redan anmäld till galan: Wayde van Niekerk.
   – Vi är första gala efter VM vilket är bra för då får vi många färska världsmästare och medaljörer! Klar för Malmö Games är världsrekordhållaren på 400 m, Wayde Van Niekerk, och i maj knyter vi upp ytterligare en handfull stjärnor för att sedan se hur formen är hos övriga när säsongen är igång på allvar, säger Daniel Wessfeldt som är Meeting Director för Malmö Games enligt Malmö Games egen sida.
   /Frida Hogstrand

Läs mer Fortsättning...

Söka föreningsstöd?
Sista ansökningsdag 14 maj

 9 maj, 2017.Idrottslyftets informationssidor på Svensk friidrott:s hemsida har uppdaterats. Direktiven från RF är tydliga från och med 2017 med att de utvecklingsområden som är framtagna inom Svensk Friidrott, och som finns under Nyhet 2017, bör följas och intentionerna där ska finnas med i föreningens ansökan. Under Aktiviteter 2017 är dessa utvecklingsområden mer utförligt beskrivna.
   Mer grundläggande information om idrottslyftet finns under fliken Ansökan 2017, vilka datum som gäller vid ansökningsomgångarna, vad som krävs för ansökan och vad som inte medges i stöd.

Läs mer Fortsättning...

Gladys: ”Nu är jag hungrig på mer”

 9 maj, 2017.Att Gladys Bamane åkte hem helnöjd från Friidrotts-SM i Växjö kan nog de flesta ge okej på. Hon storchockade många när hon bara rann ifrån dem andra finalisterna under söndagens 200 meter. Tiden 23.52 blev en fullständig knockout av hennes tidigare pers 24.17.
   – Jag anade att jag skulle kunna komma under 24 sekunder, att det blev så mycket trodde jag inte. Det tror jag framförallt var för att jag var så inställd på få guldet. Jag skulle bara komma först, till varje pris. Jag hade ju inte en tanke om att det gick så fort, säger Gladys på telefon från träningsläger i Afaz del Pi, Alicante.
   Efter SM-loppet seglade 27-åringen dessutom upp som

Läs mer Fortsättning...

Detta hände också i helgen...

 8 maj, 2017.Utomhussäsongens början fick en ordentlig rivstart där flera fått in fullträffar – redan i säsongsdebuten. Meraf Bahtas totalkross av det svenska rekordet och dessutom världsårsbästa på 10 000 meter under lördagsmorgonen i amerikanska Palo Alto, kan nog ingen undgått. Andreas Kramers 800 meterslopp på 1:47.30 tyder på att formen inte är långt borta och Kim Amb fick iväg ett friskt kast på 80.85 i Diamond Leagues första deltävling, Doha. Men vad gjordes mer?

Läs mer Fortsättning...

Landslagsuppdrag?
Kom ihåg antidopingkörkortet

 8 maj, 2017.Har du, eller känner du någon som blivit uttagen till ett landslagsuppdrag? Alla landslagsaktiva ska innan ett landslagsuppdrag tagit antidopingkörkortet. För att ta antidopningkörkortet ska du genomföra två delar: en föreläsning och en webbaserad utbildning REN VINNARE från Riksidrottsförbundet.

Läs mer Fortsättning...

Övriga svenskar i Palo Alto

 6 maj, 2017.* Andreas Kramer gjorde ett starkt lopp på 800m och kom 2:a i A-finalen på 1:47.30 - bara 0.06 från utomhusperset.
   * Mikael Ekvall byggde vidare på sina svit av goda 10000m-lopp på "Payton Jordan": Efter 28:48 för tre år sedan, 28:31 för två år sedan och 28:48 i fjol kom nu 28:51.71. Det innebär att han nu gjort karriärens fyra snabbaste millopp i Palo Alto!
   Övriga svenska deltagare - Maria Larsson och Mustafa Mohamed på 10000m och Elmar Engholm på hinder - bröt.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

MERAF BAHTA 31:13.06!!!
Svenskt rekord och världsårsbästa!

 6 maj, 2017.Fjolårets OS-6:a på 1500m Meraf Bahta krossade svenska rekordet på 10000m på lördagsmorgonen svensk tid vid klassiska "Payton Jordan Invitational" i Palo Alto (Californien). Efter en fantastisk andra halva vann hon loppet på 31:13.06 - 15 sekunder under Sarah Lahtis rekord från OS-finalen i somras. Halvorna på 15:55 - 15:18! Sista 800m på 2:18!!
   Med 36 startande var inledningen av loppet ganska bökig, men Meraf tog det lugnt och avstod från att trängas och jobbade sig sedan under de första varven successivt framåt på utsidan. Ungefär halvvägs hade en tätgrupp på knappt tio löpare - där Meraf låg runt mitten - sorterat ut sig.
   Farten var litet ojämn och passeringen 15:55 signalerade en sluttid strax under 32, men då började farten skruvas upp av bl a amerikanskan Sisson och med 3½ km kvar var man nere på sex stycken i tätgruppen.
   Meraf tog sitt första initiativ runt 7000-passeringen, såg pigg ut och skruvade upp farten ytterligare och så var man bara tre:

Läs mer Fortsättning...

Meraf springer fort

 6 maj, 2017.Jagar svenska rekordet på 10000m i Palo Alto med tre varv kvar!

Läs mer Fortsättning...

Doha DL: Kim 8:a i premiären

 5 maj, 2017.Av de svenska deltagarna var det bara Kim Amb som räckte till en poängplats, och det just precis genom att komma 8:a. Kim öppnade med goda 80.85 men övriga kast var sämre och landade före 80m-linjen.
   Fanny Roos fanns inte den fina tekniken från slutet av innesäsongen och fick efter tre stötar kring och strax över 16½ nöja sig med en 9:e plats.
   Charlotta Fougbergs hinderlopp gick rasande snabbt framme i täten och hon försökte hitta ett lugnare upplägg i den bakre delen av klungan. Men det gick ändå snabbt med ca 3:08 och 3:12 på de två första kilometerna och de sista två varven blev tunga och Charlotta blev nr 14 i mål på 9:42.14 - dvs 14 retfulla hundradelar från VM-kval.
   Alla resultat på DL Doha

Läs mer Fortsättning...

Doha DL: Röhler nästan 94 i spjut!

 5 maj, 2017.För den absoluta höjdpunkten vid Diamond League-premiären stod tyske OS-ettan i spjut Thomas Röhler genom att - triggad av landsmannen Vetters nästan-90-kast - skicka iväg sitt Nordic-spjut 93.90 i fjärde omgången. (Ett resultat som bara Jan Zelezny överträffat och det bara fem gånger under sin mästerliga karriär.)
   Andra etablerade storheter som övertygade var Caster Semenya (1:56 på 800m), Elaine Thompson (slog Schippers med 2½ meter) och Kendra Harrison (vann 100m häck med 3 meter).
   Men tävlingen kan också varit "första dagen på vinnarkarriären" för sådana som Abderrahmane Samba (vann 400m häck med sekunden före OS-ettan Clement), Ronald Kwemoi (vann 3000m med tre sekunder på en halvvarvsspurt) och Akani Simbine (utklassade bl a Gatlin och De Grasse på 100m).
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

Doha: Röhler 93.90 - 2:a genom tiderna

 5 maj, 2017.OS-mästaren Röhler i fjärde 93.90!!!!
   För Kim Amb flög spjutet i första kastet ut till 80.85. Intrycket: Lugnt och stabilt. Han låg fyra efter första omgången, där tjecken Vadlejch ledde på 83.74.
   Kims fortsatta kastning låg i underkant av 80m-linjen: 78.46 - 79.48 - X - 77.32 - 76.98. Placeringsmässigt halkade han successivt ned till en slutlig 8:e pats.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

Doha: Fanny 9:a på 16.82

 5 maj, 2017.Fanny Roos började med 16.55 i första. Låg sjua efter avslutad omgång. 16.46 i andra, föll ned till nionde plats. Behövde öka med ca halvmetern i tredje för att få stöta vidare. Tredje blev längsta men 16.82 var otillräckligt för att komma in på topp-8, så Fanny slutplacering blev 9:a. Konkurrensen var tuff: Bara i sina två bästa tävlingar i vintras har Fanny stött längre än vad som nu krävdes för 7:e plats.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

Meraf m fl i Palo Alto i natt

 5 maj, 2017.Medan Charlotta Fougberg gett sig iväg till Doha för Diamond League har flera av hennes löparkolleger från de senaste veckornas höghöjdsläger i Arizona sökt sig till ned till USA:s västkust för att tävla i "Payton Jordan Invitational" som varje första fredag i maj brukar bjuda på optimala betingelser för medel/långdistanslöpning.
   Tidigare har ju bl a Meraf Bahta 2014 på 5000m och Sarah Lahti 2016 på 10000m utnyttjat de förutsättningarna till att sätta nya svenska rekord. Meraf är med också i år fast hon nu väljer 10000m, en bandistans Meraf ju debuterade på i Finnkampen i höstas.
   Det riktigt rutinerade svensken i natt i Palo Alto (förort till San Francisco) är dock Mikael Ekvall (VM-klar på maran) som har karriärens tre snabbaste 10000m-lopp från de tre senaste åren där.
   Övriga svenskar i startlistorna är

Läs mer Fortsättning...

Friidrotts-SM i Helsingborg: Biljettförsäljningen öppen!

 5 maj, 2017.Utomhussäsongen har dragit igång och det är flera svenskar som redan hunnit tävla. En tävling som troligtvis många har i sikte är Friidrotts-SM i Helsingborg. Vill du se detta live? Biljettförsäljningen har nu öppnat! Datum 25-27 augusti bjuder Helsingborg in till högklassig friidrott på Hedens Idrottsplats. Friidrottskanalen träffades IFK Helsingborgs Thomas Kristiansson under presskonferens tidigare under året för att höra förväntningar och förhoppningar på sommarens mästerskap.
   /Frida Hogstrand

Läs mer Fortsättning...

På TV i kväll:
Doha öppnar Diamond League-året

 5 maj, 2017.Den 14 maj 2010 hade då nyskapade Diamond League-konceptet sin premiär i Qatars huvudstad Doha och idag är det alltså dags att dra igång den åttonde DL-säsongen på samma plats. Då för sju år sedan hade vi svenskt deltagande av Emma Green i höjd och Rizak Dirshe på 800m.
   I kväll kommer tre svenskar till start: Kim Amb i spjut, Charlotta Fougberg på hinder och Fanny Roos i kula och för alla tre väntar supertufft motstånd toppat av resp OS-vinnare Thomas Röhler, Ruth Jebet och Michelle Carter.
   Allra störst är toppbredden på hinder (start kl 19.05) där Charlotta kommer att ställas mot 11 av Rio-finalisterna inkl de sex främsta! Fast samtidigt får man ju inte glömma att det är ett nytt år nu och att superform 2016 inte självklart innebär superform året efter.
   För Charlotta blir kvällens lopp hennes 8:e DL-start och det finns goda minnen att blicka tillbaka på, framförallt loppet i

Läs mer Fortsättning...

Smartare föreningar i Halland

 5 maj, 2017.Under denna vecka hjälper Svensk Friidrott och SISU Idrottsutbildarna tre halländska föreningar med att ta fram handlingsplaner för föreningsutveckling. Medlemmar i Varbergs GIF, Falkenbergs IK och Laholms IF har under våren fått besvara enkäter som beskriver hur de uppfattar att det är i föreningen nu – och hur de skulle önska att det blir i framtiden.

Läs mer Fortsättning...

Inför DL: Hur bra koll har du?

 5 maj, 2017.Ikväll drar 2017 års upplaga av Diamond League igång. Med första avstamp i Doha, Quatar är tre svenskar på plats med Fanny Roos, Charlotta Fougberg och Kim Amb. Hur placerar sig svenskarna, tror du?

Läs mer Fortsättning...

”Förutsättningarna är kanon”

 4 maj, 2017.Årets serie av VårRuset är nu igång! I början av veckan kickade första 5 kilometers-loppet igång med Malmö som första tävlingslopp tätt följt av premiärstaden Helsingborg under gårdagskvällen.
   – Det blev en stor succé med Helsingborg som inte var långt ifrån 4 000 deltagare år ett. Det var väldigt kul att se. I Malmö upplevde jag en otrolig energi

Läs mer Fortsättning...

Därför föreslår EAA nya regler för världs- och Europarekord

 4 maj, 2017.Den senaste helgen beslutade Europeiska förbundets (EAA) styrelse att ställa sig bakom de rekommendationer kring nya regler för Europarekord som en projektgrupp under ledning av Pierce O’Callaghan (IRL) sammanställt. Bakgrunden till projektgruppens arbete har varit att bidra till att återskapa trovärdigheten för friidrotten hos allmänheten när det gäller sportens rekord.

Läs mer Fortsättning...

En riktig friidrottsfredag väntar

 3 maj, 2017.På fredag den 5 maj startar Diamond League-serien för året. Första tävlingen går i Doha, Qatar där tre svenskar deltar i spridda grenar: Fanny Roos, Athletics 24Seven, Kim Amb, Bålsta, och Charlotta Fougberg, Ullevi. Charlotta springer 3 000 m hinder. SVT sänder tävlingen med start 18.00 svensk tid.

Läs mer Fortsättning...

Nu har utestatistiken öppnat!

 3 maj, 2017.Med innesäsongen avslutad ligger fokus nu helt på utomhusfriidrottandet. Än så länge har tävlandet härhemma mest bestått av landsvägslopp och lokala kasttävlingar. Men redan kommande helg startar den nationella arenasäsongen med fyra tävlingar med tävlingar i Stockholm (Sätra), Jönköping, Hässleholm och Oskarshamn.
   För våra många USA-baserade aktiva har utetävlandet redan pågått en och en halv månad och är på väg in i en majmånad som för universitets- och skolfriidrotten är som augusti för oss hemma i Sverige, dvs säsongskulmen.
   Så pass mycket har nu redan hänt att det finns underlag för att öppna den svenska utomhusstatistiken för seniorer. Listorna är naturligtvis fortfarfande ganska korta, men toppen i manlig diskus är nästan av slutkvalitet med fyra över 63 och ytterligare fyra över 57!
   Länkar till de nyöppnade årsbästalistorna finns i högerspalten!
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

Tränare prisas på VM i London

 2 maj, 2017.Bakom friidrottares framgångar finns det många gånger ett helt gäng med personer involverade. Inte minst en eller flera tränare som ibland hamnar i skuggan av den aktives resultat. Nu ska detta ändras.

Läs mer Fortsättning...

Maratontruppen till VM blir större

 2 maj, 2017.Fyra löpare gör Mikael Ekvall sällskap i maratonutmaningen under sommarens VM i London. Isabellah Andersson, Louise Wiker, båda Hässelby, Lisa Ring, Nocout, och David Nilsson, Högby, är nu uttagna.
   - Det är väldigt roligt att det är så många som klarat kvalgränserna för maraton i London. Det är också många som klarat kvalgränserna i andra grenar och dessa uttagningar kommer att presenteras något längre fram, säger Karin Torneklint.

Läs mer Fortsättning...

Ny på SFIF: "Spännande och roligt"

 2 maj, 2017.Ytterligare ett nytt ansikte på Svenska Friidrottsförbundet är Sofia Kuylser. Sofias fokusområden kommer vara RIG och NIU-verksamheten samt eftergymnasiala studier i kombination med elitidrott vid friidrottshögskolor. Hon kommer även ha ansvar för vårdkostnadsförsäkringen för RIG och NIU-verksamheten samt det övergripande ansvaret för hanteringen av landslagskläder.
   – Jag kommer ha hand om allt som berör kombinationen elitidrott och studier kan man säga, säger Sofia Kuylser.
   Sofia, som senast jobbat med föreningsutveckling, utbildningsfrågor samt barn och ungdomsidrott på Svenska Simförbundet, har sedan första april

Läs mer Fortsättning...

Det blev även diskusmåndag!

 1 maj, 2017.I lördags hade vi tre man på 62-63 och två M22:or över 57 och idag när långhelgen avslutades fyllde vi på med en till över 63 och ytterligare en M22:a över 57 i Malmö!
   De två nya namnen var dels MAI:s Axel Härstedt - som hade en stabil serie med 3x62 + 2x63 toppat av 63.90 - och dels ännu tonårige klubbkamraten Jakob Gardenkrans som höjde perset från i mars med dryga metern till 57.95.
   Dessutom följde Upsalas Simon Pettersson upp sina 62.24 i Växjö två dagar tidigare med att utmana Axel tufft. Inte samma stabilitet som hos OS-finalisten men två 63m-kast toppat av 63.67 innebar att segermarginalen för Axel stannade vid 23 cm!
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

Stark svensk diskuslördag

 29 apr, 2017.En dag i Irvine (Californien) när i den kraftiga medvinden ingen av konkurrenterna nådde ens 58 meter presterade Daniel Ståhl stabil kastning med tre på 62½ eller bättre toppat av 63.87. Därmed anförde han en svensk diskuslördag där ytterligare två man kastade över 60 meter:
   Hemma i Provo (Utah) vann Spårvägens Niklas Arrhenius på 62.26 och i Växjö öppnade Upsalas Simon Pettersson sin diskussäsong i kyligt, blåsigt och småregnigt väder med 62.24, alltså mindre än metern från personliga rekordet från i somras.
   För karriärens i särklass (hittills) bästa tävling stod samtidigt Ullevis M22:a Gustav Liberg. Fjolårsperset var 53.87 - dagens kortaste kast av sex godkända mätte 54.64, övriga fem var över JEM22-gränsen 55.00 och som längst blev det 57.45!
   Jämnårige Viktor Gardenkrans (MAI) hade

Läs mer Fortsättning...

I helgen: Daniel tillbaka i ringen

 28 apr, 2017.Ännu en friidrottshelg med tävlingar att se fram emot. Och redan under fredagsförmiddagen har svenskarna börjat tävla. Mångkamparna Lisa Linnell, Athletics 24Seven och Högbys Marcus Nilsson är på plats i Florens, Italien där IAAF:s Multistarts dragit igång.
   Näst på tur har vi förra helgens storkastare Daniel Ståhl.

Läs mer Fortsättning...

Historisk dubbel: Vi får två JEM 2019!

 28 apr, 2017.Vid lunchtid i Paris idag beslutade Europeiska friidrottsförbundet att Svensk Friidrott tillsammans med Gävle respektive Borås får arrangera juniormästerskap i friidrott sommaren 2019. Gävle JEM22, 11-14 juli och Borås JEM19, 18-21 juli. Det är första gången som ett och samma land är värd för två friidrottsmästerskap samma sommar.

Läs mer Fortsättning...

Nordic Challenge i maj: 4 uttagna

 27 apr, 2017.Fyra löpare har nu tagits ut till Nordic Challenge nästa månad. Det 10 000 långa loppet springs på Hvidovre Stadium strax utanför Köpenhamn, Danmark 20 maj. De uttagna är två män och två kvinnor: Robin Lindgren, Örgryte, Gabriel Steffensen Mölndal samt Nocout:s Lisa Ring och Örgrytes Frida Kristiansson. För Lisa Ring blir det första mästerskapet i seniorlandslaget.
   – Tävlingen går tidigt på säsongen men samtliga uttagna har redan visat god form och tränat bra under vintern. Det arrangeras inte så många 10 000 meterslopp per år så detta blir ett utmärkt

Läs mer Fortsättning...

JVM 2016: Wictor tar medalj!

 27 apr, 2017.Vid förra sommarens VM för 19-årsjuniorer i polska Bydgoszcz tog Sverige åtta topp-8-placeringar, men det var bara stavhopparen Armand Duplantis som då fick kliva upp på prispallen som medaljör.

Läs mer Fortsättning...

”Mycket inspiration och motivation”

 27 apr, 2017.I december förra året stod det klart att Ullevis Lovisa Lindh, Götas Sofie Skoog och Axel Härstedt,Malmö, blev tre av de nya tillskotten i Sveriges Olympiska Kommittés Topp- och talangprogram. I början av förra veckan bjöd SOK in till en två-dagars informationsträff på Stockholm Stadion för de nya medlemmarna. Från friidrottsgänget var Sofie Skoog på plats.

Läs mer Fortsättning...

Bauhausgalan fylls av diskusspänning

 26 apr, 2017.Daniel Ståhl befinner sig just nu i USA och har inlett året starkt och stabilt. Efter fjolårets 68.72, världsårsbästa 2016, har han i de senaste tävlingarna kastat över 68 meter och därutöver legat stabilt på 66-67 meter, något som ger indikation om att den kommande säsongen mycket väl kan bygga vidare på den föregående. Den 18 juni tävlar han i Bauhausgalan i Stockholm.

Läs mer Fortsättning...

Blir Sverige värdar för JEM 2019?

 25 apr, 2017.Det är en fråga vi snart får svar på. Redan på fredag, 28 april, avgörs det i Paris om Gävle och Borås blir värdar för JEM22 och JEM19 2019.
   – Skulle vi ”ta hem” båda mästerskapen blir det historiskt då det är första gången

Läs mer Fortsättning...

Hamburg: David åtta på 2:15:40!!!

 23 apr, 2017.Pers med över 1½ minut - tidigare bästa 2:17:19 i Rotterdam för två år sedan - och VM-kval med 1:20!!
   Trots en avkylande hagelskur just före start och isande vindar svarade David för ett lysande disponerat lopp i söndagens Hamburg Marathon: Han passerade halvvägs som 26:a på 1:08:08 och gick i mål som 8:a efter en andra halva på 1:07:32! Alltså s k "negativa splits" med en snabbare avslutning.
   Går man ner mer i detalj ser man också hur väl David fördelade krafterna över hela sträckan. 5 km-avsnitten gick på 16:29 - 16:00 - 15:49 - 16:17 - 16:12 - 16:13 - 15:53 - 15:49! Dvs kilometersnittet pendlade hela vägen mellan 3:10 och 3:18.
   Större delen av loppet sprang David i en klunga på dryga 10-talet löpare men på sista milen höjde han tempot och stack ifrån det sällskapet.
   8:e platsen i mål innebar att David blev bäste europé eftersom han före sig hade 2xEtiopien, 1xUganda, 3xKenya och 1xUSA.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

Nu är det nära ....

 23 apr, 2017.David Nilsson har passerat 40 km på 2:08:41 (halvmilen på 15:49!!) och har därmed alltså på sig hela 8:19 för de sista knappa 2.2 kilometerna för att fixa VM-kvalet 2:17:00!! Det skall bli under 2:16 också!
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

Just nu i Hamburg:
David på god väg mot VM-kval

 23 apr, 2017.En hagelskur just före start och kyliga vindar var kanske inte det mest inspirerande för Högbys David Nilsson när han kommit till Hamburg Marathon för att jaga VM-kval. Gränsen är ju satt till 2:17:00 så personliga rekordet skulle behöva förbättras.
   Men David gav inte upp på förhand och med halvmilar kring och strax över 16 minuter avverkade han första halvan på 1:08:08, dvs i ett tempo som pekar klart under 2:17:00 och han ingår då i en miniklunga på ett 10-tal löpare som uppenbart har samma ambitioner tidsmässigt.
   Nu har David passerat tre mil och håller fortsatt jämn och rätt fart: De tre senaste halvmilarna har gått på 16:17 - 16:12 - 16:13! Och han inte bara håller farten utan ökar den upp till 35 km: 15:53!
   David har lämnat sin klunga och ligger nu uppe på en ensam 11:e plats!
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

Mer USA: Daniel över 68 igen ...

 22 apr, 2017.Tre godkända kast på 67-68 meter med 68.11 som längst blev Daniel Ståhls facit dag 2 på tävlingarna i Salinas. Det innebar dels karriärens tredje 68-metare, dels att han underströk sin stabilitet på längder klart bortom 65m-linjen.
   Mer diskus: Efter två 61m-tävlingar i Californien förra helgen tävlade Spårvägens Niklas Arrhenius idag hemma i Utah och hade alla sina tre godkända kast över 63 med 63.97 som längst. Till VM-kvalgränsen för London i sommar - 65.00 - fattades alltså bara runt metern.
   Lidingös Anna Silvander öppnade sin utesäsong i Princeton med

Läs mer Fortsättning...

van Niekerk till Malmö Games

 22 apr, 2017.Det var några år sedan det senast bjöds storinternationell friidrott på Malmö Stadion, men i sommar - fredagen den 18 augusti - är det dags att återuppta traditionen. På 80- och 90-talen gästades man av namn som Carl Lewis, Edwin Moses, Sergej Bubka och Michael Johnson.
   Och nu är det klart att den som i somras tog ifrån Johnson världsrekordet på 400m - Wayde van Niekerk - har bokat in Malmö 18 augusti 2017 i sin tävlingskalender. Det var ju i OS-finalen i Rio som sydafrikanen i ett sololopp på en ytterbana kapade bort 1½ tiondel på rekordet från 1999 och vann med en utklassningsmarginal på dryga sju tiondelar.
   Det blir van Niekerks andra framträdande på svensk mark men förutsättningarna är radikalt annorlunda den här gången:

Läs mer Fortsättning...

USA-natten: Daniel över 68!!!

 22 apr, 2017.Daniel Ståhl startade "sommarsäsongen" 2017 på samma exceptionella nivå som han avslutade sommaren 2016 - nämligen som en 68m-kastare.
   Första gången över den gränsen var ju SM i Sollentuna i slutet av augusti och andra gången blev nu i natt svensk tid vid tävlingar i Salinas (Californien). Redan i andra kastet fick Daniel nämligen upp 68.36 vilket gör honom till tvåa i världen i år bakom Jamaicas Dacres (68.88).
   Och att det inte var något enstaka slumpkast visade Daniel med att följa upp med 67.02 (= karriärens hittills tredje längsta) i fjärde och 66.33 i sjätte och sista. Ett ytterligare perspektiv på den höga nivå Daniel nu håller:

Läs mer Fortsättning...

Senaste veckan
Veckan 15.5 - 22.5

Framgångar från Mehrkampf Meeting
I helgen genomfördes för 34:e gången mångkampstävl...

Erika: "Glad att kunna hoppa igen"
Angelica Bengtsson och Erika Kinsey gjorde båda si...

Två personliga rekord i Nordic Challenge
Under denna intensiva tävlingshelg avgjordes även ...

Ragnar - tidernas tionde bästa!
De svenska framgångarna under kastgalan Hellesche ...

Sverige ska vara ett föredöme i antidopingarbetet
Svenska Friidrottsförbundet hade motionerat till R...

Framgångsrik första dag i Halle
Första tävlingsdagen vid den klassiska kastargalan...

Marinda sprängde 70-metersgränsen
Så kom det äntligen - släggkastet över 70 meter. M...

Ståhl över 68m igen!
Svenska diskuskastare är glödheta - och hetast av ...

SM-guld till Malin och Musse
De svenska mästarna över halvmaraton heter Malin S...

Fler klarade JEM-kvalgränser
De kvinnliga kastarna fortsätter leverera i kasttä...

Hillevi inledde med seger i Halle
De svenska kastarna inleder starkt i den årliga ka...

Inför ett varmt Göteborgsvarvet
Fjolårets vinnare Richard Mengich och Viola Japchu...

Fartfylld friidrottshelg: Angelica, Erika, Göteborgsvarvet, Halle...
Det blir mycket friidrott till helgen i alla hörn ...

RIM vägskäl för antidopingarbetet
Under helgen samlas företrädare för hela idrottsrö...

Emil 8:32 - Hanna 2:02!
Hässelbys Emil Blomberg och Turebergs Hanna Herman...

Marinda laddar inför Halle:
"Vill kasta så bra som möjligt"

2016 innehöll allt. Marinda Petersson kammade hem ...

Boka Finnkampståget senast 28 maj
Missa inte chansen att få uppleva mer av Finnkampe...

Michaela och Malin till Tyskland
Vi går mot ännu en friidrottshelg fylld av tävling...

RFs arbete för mer idrott i skolan i mål
Att rörelseglädje, fysisk aktivitet och idrott är ...

Förbundsstarter? Dags för anmälan
Vid våra mästerskap och internationella tävlingar ...

Högintressant trippel i Bauhausgalan
Vid ISM 2014 stod Meraf Bahta, Charlotta Fougberg ...

Friidrottskanalen sänder Stafett-SM

Idag är det sista anmälningsdag till Stafett-SM i ...

Niklas över VM-gränsen
Kampen om de tre svenska platserna i manlig diskus...

Ännu ett pers av Suldan i Solihull
Under lördagens BMC Grand Prix i Solihull var sex ...

Målet: Få friidrotten mer jämställd
Riksidrottsförbundets (RF) Sofia B. Karlsson g...

Formia lockar för träningsläger
Under vecka 19 genomförde Svenska Friidrottsförbun...

Jiannis efter säsongsöppningen:
”Målet är 83 meter – minst”

En av helgens alla tävlingar på svensk mark var Vå...

I fokus: Rotationskula och diskus
Från fredag till söndag befann sig runt 15 toppakt...

Ny supertid av Ida Nilsson:
”Jag ville gärna slå rekordet”

Det är inte bara broder David Nilsson som kan! Den...

Förra veckan
Veckan 8.5 - 15.5

Jiannis efter säsongsöppningen:
”Målet är 83 meter – minst”

I fokus: Rotationskula och diskus
Ny supertid av Ida Nilsson:
”Jag ville gärna slå rekordet”

Simon 23 cm från VM-kval!
Shanghai-toppar: Manyonga, Miller-Uibo, Thompson, Kipyegon & Lyles
Shanghai: Daniel stabil trea
Shanghai: Lugn diskusöppning, sedan ökas det.
Daniel till slut trea - slog OS-mästaren

Styrelsens syn på EAA's förslag om rekordnoteringar
På TV lördag eftermiddag:
Diamond League med Daniel Ståhl

Dags att jaga kvalgränser
Månadens Friidrottare för februari:
"Varför inte gå för guldet?"

Specialartikel: Från Miro till Mondo
Countdown Malmö Games: 100 dagar
Söka föreningsstöd?
Sista ansökningsdag 14 maj

Gladys: ”Nu är jag hungrig på mer”
Detta hände också i helgen...
Landslagsuppdrag?
Kom ihåg antidopingkörkortet

Två veckor sedan
Veckan 1.5 - 8.5

Detta hände också i helgen...
Landslagsuppdrag?
Kom ihåg antidopingkörkortet

Övriga svenskar i Palo Alto
MERAF BAHTA 31:13.06!!!
Svenskt rekord och världsårsbästa!

Meraf springer fort
Doha DL: Kim 8:a i premiären
Doha DL: Röhler nästan 94 i spjut!
Doha: Röhler 93.90 - 2:a genom tiderna
Doha: Fanny 9:a på 16.82
Meraf m fl i Palo Alto i natt
Friidrotts-SM i Helsingborg: Biljettförsäljningen öppen!
På TV i kväll:
Doha öppnar Diamond League-året

Smartare föreningar i Halland
Inför DL: Hur bra koll har du?
”Förutsättningarna är kanon”
Därför föreslår EAA nya regler för världs- och Europarekord
En riktig friidrottsfredag väntar
Nu har utestatistiken öppnat!
Tränare prisas på VM i London
Maratontruppen till VM blir större

Ny på SFIF: "Spännande och roligt"
Det blev även diskusmåndag!