Lördag 20 december 2014

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

A. Lennart Julin
redaktör
08-30 13 33

Information och
media

Magnus Fridell (vik.)
073-506 21 74
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Nyhetsarkiv

Visa nyheter Publicerade under:
Som:


Vad händer utomhus 2015?

 19 dec, 2014.Även om tävlingstankarna just nu väl mest handlar om inomhussäsongen - som skjuter fart på allvar om ett par veckor när vi kommit inpå det nya året - så är det ändå utomhus som det allra mesta av friidrottens tävlande utspelar sig.
   Det centrala programmet av mästerskap och landskamper har varit bekant sedan en tid tillbaka och nu kan vi också presentera den första upplagan av nästa års nationella program av arenatävlingar och långlopp i olika former.
   Listorna omfattar

Läs mer Fortsättning...

Om drygt två månader ....

 19 dec, 2014.... är det dags för premiärupplagan av inomhusgalan Malmö Games i Malmö Arena. Exakt tävlingsdatum är den 25 februari 2015.
   Idag fanns de i Tyskland specialbyggda banorna uppmonterade inne i friidrottens ordinarie Malmö-hemvist Atleticum och Erica Jarder - en av de till galan inbokade längdhopparna - fick möjlighet att känna på banorna. En test som utföll till belåtenhet!
   I samband med visningen berättade tävlingsdirektören Rajne Söderberg att

Läs mer Fortsättning...

Intensivt 2015 för våra juniorer och ungdomar

 19 dec, 2014.En tydlig trend under senare år är att utbudet av internationella mästerskap för juniorer och ungdomar växer och 2015 bjuder på en tydlig illustration med JEM22 i Tallinn, JEM19 på hemmaplan i Eskilstuna, UVM i Cali (Colombia) och European Youth Olympic Festival i Tbilisi (Georgien) - plus förstås årliga Nordiska juniorkampen och Ungdomskampen mot Finland.
   Vad gäller EYOF gör det en comeback för svenskt vidkommande efter några år där vi inte deltagit p g a

Läs mer Fortsättning...

Castorama 2014:
Tre gånger titelförsvar

 18 dec, 2014.När vi nu presenterar de traditionella sammanfattande statistiklistorna för sensommarens/höstens Castorama-säsong - den 34:e i ordningen sedan premiären 1981 - är likheterna med närmast föregående år 2013 slående. För i alla tre kategorierna - män, kvinnor och klubblag - är det samma etta och tvåa som i fjol:

Läs mer Fortsättning...

Obefogad oro för Okagbare

 18 dec, 2014.Visst var det - om man går minst femtio år bakåt i tiden - så att kvinnliga friidrottares karriärer i allmänhet avslutades när man gifte sig. Men det var då det och i den moderna storinternationella friidrotten är elitkvinnornas karriärer väl så långa som männens.
   Enstaka extrembegåvningar kan gå direkt in i senioreliten redan i tonåren, men de allra flesta behöver helt enkelt tid för att hinna med den träning och utveckling som skall till för att vara konkurrenskraftig. De bästa åren ligger därför i allmänhet i åldrarna 25-30.
   Exemplen på hur man kommer tillbaka även efter att ha blivit mamma är också så många att det numera snarare uppfattas som regeln än som undantaget.
   Aktuell illustration ges av kvinnligt spjut där

Läs mer Fortsättning...

2015 för seniorlandslaget

 18 dec, 2014.Inne-EM i Prag, Lag-EM i Tjeboksary, VM i Beijing och Finnkampen i Stockholm är väl de fyra tyngst vägande evenemangen för det svenska friidrottslandslaget 2015. Men landslagsåret innehåller ytterligare ett flertal evenemang såväl inomhus som utomhus på arena och landsväg samt i terräng.
   Så det finns mycket att sikta på för våra elitaktiva under 2015 och idag kan vi presentera de uttagningskriterier som kommer att gälla för

Läs mer Fortsättning...

På TV onsdag kväll: Andreas

 17 dec, 2014.Man kan tro att tillvaron för en friidrottare så här års är ganska enahanda med träning och träning och träning med sikte på mer eller mindre avlägsna tävlingshöjdpunkter.
   Men för Turebergs Andreas Almgren har den här senhösten/förvintern bjudit på fler positiva avbrott i träningsmonotonin än vanligt:

Läs mer Fortsättning...

Snart avslutas första ronden

 17 dec, 2014."Folkomröstningen" om Radiosportens årliga utmärkelse "Jerringpriset" genomförs i två omgångar. Av de ursprungligen 13 kandidaterna kommer - efter den första kontrollstationen den 19 december - bara de 8 främsta gå vidare fram till det slutliga avgörandet i samband med Idrottsgalan en månad senare.
   Glädjande nog var ju friidrotten representerad på den ursprungliga kandidatlistan - genom vår numera dubbla EM-medaljör Meraf Bahta. Men om hon skall fortsätta att ha chansen gäller det alltså att Meraf är bland de åtta som fått flest röster per den 19 december.
   Så den som ännu inte röstat men som tycker att

Läs mer Fortsättning...

Utökat samarbete med Atea

 17 dec, 2014.Sedan 2007 - dvs i drygt sju år - har Svensk Friidrott och Atea varit samarbetspartners och nu är det klart att det kommer att fortsätta i ytterligare minst tre år och att samarbetet då dessutom kommer att utvecklas och utökas:
   – Vi på Atea inspireras mycket av individuella prestationer som tillsammans skapar ett framgångsrikt landslag och det är med glädje som vi nu tillsammans med Svensk Friidrott tar nästa steg i vårt engagemang, säger Magnus Sallbring, HR- och marknadsdirektör på Atea.
   Svensk Friidrott gläds naturligtvis åt att Atea nu vill fortsätta och även fördjupa sitt engagemang i friidrotten:

Läs mer Fortsättning...

Tre nya får SOK:s stöd

 16 dec, 2014.Idag meddelade Sveriges Olympiska Kommitté att ytterligare totalt 19 aktiva blivit upptagna i "Topp- och talangprogrammet". Glädjande nog står friidrotten för tre av de nya:
   * Andreas Almgren, Turebergs FK
   * Khaddi Sagnia, Ullevi FK
   * Charlotta Fougberg, Ullevi FK
   För Andreas och Khaddi

Läs mer Fortsättning...

Terräng-EM: Medaljligan

 16 dec, 2014.33 av friidrotts-Europas 50 medlemsnationer hade skickat deltagare till årets terräng-EM i Borovets och totalt var det 12 medaljuppsättningar som stod på spel - sex stycken individuella och sex stycken för lag.
   Fördelningen av dessa 36 medaljer var dock allt annat än jämn med fem sjättedelar inhåvat av bara fem nationer. Så här såg nämligen toppen på medaljligan ut:

Läs mer Fortsättning...

Sex heat på 3000m inomhus

 15 dec, 2014.63 män och 17 kvinnor ställde upp till start på 3000m i måndagskvällens "Löparnas Kväll" i Dragonhallen i Umeå. Vilket medförde att det behövdes sex heat för att genomföra tävlingen trots att den alltså¨bestod av en enda gren.
   78 av de startande fullföljde sina 15 varv, vilket sannolikt gjorde det till tidernas största

Läs mer Fortsättning...

Om motionslöpning i Norden

 15 dec, 2014.Friidrottens nordiska samarbete har alltid varit nära och ömsesidigt värdefullt. Även om varje land är unikt finns det många likheter och beröringspunkter. På måndagen var det - inför starten nästa år för initiativet "Svenska löpare" - nordiskt erfarenhetsutbyte på temat "motionslöpning" i Stockholm .
   Då gästades nämligen förbundskansliet av GS:ar och motionsansvariga från förbunden i

Läs mer Fortsättning...

Kompletta Rio-programmet

 15 dec, 2014.För några dagar sedan skrev vi om det tidsprogram för OS-friidrotten i Rio de Janeiro 2016 som Internationella Friidrottsförbundet IAAF nyligen fastställt. Nu har programmet också offentliggjorts på IAAF:s hemsida.
   Hela OS-tidsprogrammet 2016

Läs mer Fortsättning...

På TV i kväll: Borovets

 14 dec, 2014.TV12 sänder kl 22.00-23.30 seniorloppen från dagens terräng-EM.

Läs mer Fortsättning...

Terräng-EM:
Bästa utdelningen hittills!

 14 dec, 2014.På de tidigare tjugo upplagorna av terräng-EM har Sverige bara en gång tagit två medaljer samtidigt - 1997 då Claes Nyberg var 2:a i seniorklassen och Mustafa Mohamed 3:a i P19. I år hände det alltså igen tack vare Meraf Bahta som kom trea i det kvinnliga seniorloppet och genom laget i M22 som också kom trea.
   Meraf blev därmed vår bara tredje kvinnliga seniormedaljör någonsin - efter Sara Wedlund (silver/guld 1995/1996) och Johanna Nilsson (brons 2005) - och M22-killarna blev våra tredje lagmedaljörer någonsin - efter F19-bronset 2000 och F19-silvret i fjol.
   Fast kanske ännu intressantare är hur många framskjutna placeringar det blev individuellt:

Läs mer Fortsättning...

Terräng-EM:
Mikael 26:a

 14 dec, 2014.Mikael Ekvall gjorde ett stabilt och väldisponerat lopp där han sakta men säkert plockade placeringar upp till en slutlig 26:e plats bland de 75 startande i det manliga seniorloppet över 10.0 km.

Läs mer Fortsättning...

Terräng-EM:
Brons för Meraf!

 14 dec, 2014.Efter ett lopp som inte alls blev rytmiskt kunde Meraf Bahta ändå till slut spurta till sig bronsmedaljen i det kvinnliga seniorloppet bakom den suveräna brittiskan duon Gemma Steel och Kate Avery.
   Meraf lyckades inte säkra sig en bra position efter startrusningen utan var nästan sist in på det ordinarie varvet och passerade som 42:a sju sekunder bakom täten efter en halvkilometer. Hon jagade sedan - kanske litet för snabbt - för att komma ikapp:

Läs mer Fortsättning...

Terräng-EM - M22:
Brons för laget!

 14 dec, 2014.Det fanns förhoppningar på att vårt M22-lag skulle kunna blanda sig i medaljstriden - och visst blev det så. Redan halvvägs var man uppe som trea bakom Ryssland och Storbritannien och bronset var faktiskt sedan aldrig hotat.
   Bäst individuellt lyckades Elmar Engholm som sprang ett oerhört väldisponerat lopp där han hela tiden avancerade genom fältet från 62:a vid första varvningen till 6:a i mål!!
   Med Alexander Palm 9:a, Napoleon Solomon 13:e och John Kingstedt 34:a fick vi in hela laget på den övre halvan! Och i lagtävlingen hade

Läs mer Fortsättning...

Terräng-EM - K22:
Agnes 22:a

 14 dec, 2014.Av de två svenska deltagarna låg Maria Larsson länge bäst till runt 16:e plats men bröt på sista varvet. Agnes Sjöström höll sig loppet igenom stabilt ca tio placeringar bakom Maria, men avancerade på slutet till en 22:a plats i mål.

Läs mer Fortsättning...

Terräng-EM - P19:
Wille & Emil topp-10!

 14 dec, 2014.I ett tufft lopp avslutade Wille Levay och Emil Danielssons oerhört starkt och tog sig på sista varvet från placeringar en bra bit ner i klungan upp till 8:e och 10:e plats individuellt bland de över hundra deltagarna.
   Deras placeringar vid de olika mellantidsstationerna illustrerar uppläggen väl: Wille 53 - 47 - 43 - 27 - 20 - 17 - 8 och Emil 44 - 46 - 45 - 36 - 28 - 23 - 10! Emil passerade alltså 13 konkurrenter på sista 1.1 km-varvet, där han var 6 sekunder snabbare än vinnaren!
   Med sina starka avslutningar lade Wille och Emil grunden för en sensationell 6:e plats i lag precis bakom Storbritannien. Men att det primärt inte handlade om dessa två avslutningar utom om en stabil laginsats visas av

Läs mer Fortsättning...

Terräng-EM: Hålltiderna

 13 dec, 2014.Tävlingarna i Borovets börjar kl 09.30 med F19, den enda klass där Sverige inte har någon deltagare. Sedan ser blågula söndagen ut så här:
   09.48 P19 6.1 km
   Emil Danielsson, Andreas Jansson, Vidar Johansson, Wille Levay, Gabriel Steffensen. (Hela svenska laget är juniorer också nästa år! Ändå gör både Andreas och Vidar sina 3:e JEM-starter och Wille sin 2:a!)
   10.32 K22 6.1 km
   Maria Larsson, Agnes Sjöström. (Maria och Agnes var med i de svenska lag som kom 5:a 2012 resp 2:a 2013 i F19-klassen. Nu möter man alltså upp till två år äldre konkurrenter.)
   11.16 M22 7.8 km
   Elmar Engholm, Alexander Palm, Napoleon Solomon, John Kingstedt. (Elmar, Alexander och Napoleon har tidigare varsin P19-start på EM, Alexanders 36:e plats för två år sedan är bästa placeringen.)
   12.06 K 7.8 km
   Meraf Bahta. (Meraf debuterar på EM men

Läs mer Fortsättning...

En friidrottslördag i Sätra

 13 dec, 2014.Med närmare tvåtusen anmälda starter till Luciaspelen ville det till att det tävlades samtidigt litet överallt i Sätrahallen. På bilden ovan är det sprint i mitten, två höjdhopp till vänster, en kulstötning längst bort och ett längdhopp till höger. Och då har ändå det andra pågående längdhoppet hamnat utanför bildkanten.
   I myllret av mest lokala ungdomar gjorde Irene Ekelund en diskret säsongsdebut -

Läs mer Fortsättning...

Terräng-EM: Dan före dan

 13 dec, 2014.- Det är den tuffaste terrängbana jag har någonsin har sett!
   Det uttalandet kan man hitta i en irländsk tidnings förhandsartikel om söndagens terräng-EM i bulgariska Borovets. Och då skall man veta att de brittiska öarnas grunduppfattning om terränglöpning är betydligt oländigare och lerigare än vår.
   Så det blir verkligen en tungsprungen årgång av terräng-EM med ett underlag helt olikt de torra och fasta "racerbanor" som gällt när mästerskapet gått i Sydvästeuropa. Förklaringen är

Läs mer Fortsättning...

Sista rycket före julpausen

 12 dec, 2014.Två Lucialopp - ett i Visby på Gotland och ett i Vretstorp i Närke - är långlöparnas nationella alternativ i helgen, båda går på själva Luciadagen.
   Inomhus är det Luciaspelen i Sätra båda dagarna medan Karlskrona är litet före sin tid med Tomtespelen på söndag.
   Fast helgens stora begivenhet är förstås Terräng-EM på söndag med svenskt deltagande i fem av sex klasser.
   Aktuella tävlingskalendern

Läs mer Fortsättning...

Vad händer egentligen med
OS-programmet?

 12 dec, 2014.Att Internationella Olympiska Kommittén IOK under sin nye ledare Thomas Bach just nu jobbar intensivt med en analys av vilka utmaningar OS står inför i framtiden är allmänt bekant.
   Analysen har många olika infallsvinklar och en självklar frågeställning är hur det idrottsliga innehållet skall se ut. Redan tidigare har vi ju sett hur den grekisk-romerska brottningen blev ifrågasatt men ändå till slut - som det verkade mycket genom att peka på sin historiska position - räddade sig kvar i en avgörande omröstning.
   Men det är nog ändå oundvikligt på sikt att

Läs mer Fortsättning...

Terräng-EM: Snön lyser vit på fur och gran ....

 11 dec, 2014.Medan större delen av Sverige fortfarande saknar julesnö finns den som synes nere i sydöstra Europa. I alla fall uppe i de bulgariska bergen på centrala Balkan.
   Det är dock mycket möjligt att den hinner smälta bort från EM-banan i Borovets före tävlingsstart, men då kommer det å andra sidan kunna bli rejält lerigt.
   Så långa spikar i skorna lär i vilket fall som helst vara det som gäller på söndag, om man inte vill riskera att halka runt med dåligt fotfäste.

Läs mer Fortsättning...

Var med i Hoppet-kampanjen!

 11 dec, 2014.I vårvintras i TV-programmet "Mästarnas Mästare" berättade Mattias Sunneborn om hur han som 15-åring hade förlorat sin pappa som tog sitt eget liv och hur djupt det hade påverkat. Efter programmet blev Mattias kontaktad av den ideella organisationen "Suicide Zero" med en förfågan om han ville bli ambassadör för dem.
   En förfrågan som Mattias svarade ja på och det har lett fram till kampanjen "Hoppet" där Mattias utmanar alla att göra ett stående längdhopp och utifrån resultatet i centimeter betala in motsvarande belopp i kronor (avrundat uppåt till närmaste hela hundratal).
   Eftersom världsbästat i grenen ligger på

Läs mer Fortsättning...

Terräng-EM:
Meraf en outsider?

 10 dec, 2014.Idag publicerade Europaförbundet EA:s hemsida sin förhandstext om det kvinnliga seniorloppet i söndagens terräng-EM i Bulgarien.
   Där lyfter man fram Sara Moreira (Portugal - som bara haft en dryg månad för att återhämta sig efter 3:e platsen i New York Marathon), Fionnuala Britton (Irland - vinnare 2011 & 2012), Sophie Duarte (Frankrike - vinnare 2013) och Gemma Steel (Storbritannien - tvåa 2013) och nämner ytterligare nio namn.
   Ett av dessa är

Läs mer Fortsättning...

Nytt antidopingreglemente

 10 dec, 2014.Den internationella antidopingorganisationen WADA uppdaterar regelbundet regler och bestämmelser för att utveckla sin kamp mot dopingen och anpassa den till en hela tiden föränderlig verklighet. En sådan uppdatering sker vid årsskiftet.
   RF Antidoping som är ansvarig instans i Sverige har därför nu - på basis av internationella "World Anti-Doping Code" - tagit fram en ny upplaga av det svenska reglementet som skall träda i kraft den 1 januari.
   En viktig komponent i det nya reglementet är

Läs mer Fortsättning...

Ett speciellt terräng-EM

 10 dec, 2014.Årets terräng-EM som går på söndag i bulgariska Borovets blir det 21:a i ordningen sedan premiären i december 1994, men det blir ändå inte bara ett i raden. Ty för första gången blir det något av ett höghöjdsmästerskap med tävlingsbanan på drygt 1300 meter över havet.
   Nu är det inte extremt men det kan ändå innebära en del anpassningsproblem för enskilda individer. En lösning är förstås att se till att träna på höghöjd under slutet av förberedelseperioden, men ett sådant upplägg är inte möjligt för alla.
   I den svenska truppen är det två som varit på höghöjdsläger

Läs mer Fortsättning...

Snart är det OS i Rio

 9 dec, 2014.Vi är faktiskt tidsmässigt nu redan närmare OS i Rio än OS i London - och ändå känns det som tävlingarna i London tog slut bara i förrgår. Ett tecken på att Rio-OS hastigt rycker allt närmare är att Internationella Friidrottsförbundet IAAF:s styrelse för ett par veckor sedan fastställde det slutliga tidsprogrammet för tävlingarna i augusti 2016.
   Friidrotten kommer att pågå över 10-dagarsperioden 12-21 augusti, där dock 21 augusti - finaldag för hela OS:et - bara kommer att innehålla det manliga marathonloppet på förmiddagen. Det mest anmärkningsvärda med tidsprogrammet är att

Läs mer Fortsättning...

Malin hoppar stav igen!

 9 dec, 2014.Efter en inomhussäsong som bjöd på personliga rekordet 4.52 fick friidrottsåret 2014 ett abrupt slut en fredag i slutet av april för Ullevis Malin Dahlström. På träningen - och utan minsta förvarning - smällde ena hälsenan av.
   Så efter operation blev det en sommar av rehab i stället för den planerade sommaren av

Läs mer Fortsättning...

Sebastian Coes valmanifest

 8 dec, 2014."Growing athletics in a new age" ("Att få friidrotten att växa i en ny tid") är rubriken på det valmanifest som Sebastian Coe i förra veckan presenterade i samband med att han offentliggjorde sin kandidatur till ordförandeposten i Internationella friidrottsförbundet IAAF.
   Och redan själva manifestet är i sig en illustration till att tiderna har förändrats. Vid tidigare ordförandeskiften - som ju faktiskt varit bara fyra stycken på över hundra år! - har kandidaternas ev kampanjande inte skett på det här öppna sättet utan utspelat sig "i korridorerna".
   Coes manifest har fyra grundpelare:

Läs mer Fortsättning...

Arrangerar SM-tävlingar '16

 8 dec, 2014.I somras beslöt förbundsstyrelsen att Svensk Friidrotts huvudmästerskap Friidrotts-SM sommaren 2016 skall gå i Sollentuna med Turebergs FK som arrangör. Efter Tävlingskommitténs sammanträde i förra veckan är nu också merparten av övriga SM-arrangörer utsedda:
   Bl a kan man notera att

Läs mer Fortsättning...

Årets största innetävling

 7 dec, 2014.Visserligen återstår huvuddelen av inomhussäsongen men till volymen (dvs antalet starter) är förmodligen den största redan avklarad. För årets upplaga av GKIK:s Julklappsjakten i Friidrottens Hus bjöd på i det allra närmaste 3.000 grenstarter!
   Merparten av dessa skrevs förstås - det är ju i grunden en ungdomstävling - på de unga ungdomarnas konto:

Läs mer Fortsättning...

Helsingfors bygger om

 7 dec, 2014.Olympiastadion i Helsingfors byggdes i slutet på 1930-talet för det sommar-OS som Finland fått i uppdrag att arrangera 1940. P g a andra världskriget kom det dock att dröja till 1952 innan det verkligen blev just ett Olympiastadion.
   Arenan har sedan stått värd för oräkneliga stora friidrottsevenemang inkl VM 1983 och 2005 samt EM 1971, 1994 och 2012. Arenan har också varit den självklara hemvisten för Finnkampen när den arrangerats i Finland, senast hände det ju nu sommaren 2014.
   Självklart har Helsingfors Olympiastadion under sina snart 80 år genomgått ett stort antal renoveringar och uppfräschningar för att möta nya tiders krav i olika avseenden. Nu är det dags igen efter

Läs mer Fortsättning...

Julklappsjakten dag 2

 7 dec, 2014.För alla som inte kan vara på plats i Friidrottens Hus erbjuder arrangören GKIK även dag 2 levande resultat och rörliga bilder via nätet:
   * Live-resultat
   * Live webbsändning

Läs mer Fortsättning...

Nu har också Malin fått sitt hederstecken!

 6 dec, 2014.Det tillhör ceremonierna i samband Friidrotts-SM att hylla de aktiva som under föregående år uppfyllt de tuffa kraven för att tilldelas SFIF:s Hederstecken. Alltså det som i populära ordalag formuleras som "blivit Stor Grabb".
   Ibland har dock inte alla de nya Stora Grabbarna möjlighet att vara med på Friidrotts-SM och det gällde i somras bl a Ullevi-stavhopparen Malin Dahlström. Malin hade ju i högsta grad giltigt förfall eftersom hon då var mitt uppe i rehabben efter att ha opererat en i slutet av april avsliten hälsena.
   Men i samband med Göteborgs FIF:s jullunch i fredags kunde SFIF:s vice ordförande Karin Lundgren överlämna hederstecknet

Läs mer Fortsättning...

Följ Julklappsjakten direkt!

 6 dec, 2014.För alla som inte kan vara på plats i Friidrottens Hus erbjuder arrangören GKIK:
   * Live-resultat
   * Live webbsändning

Läs mer Fortsättning...

Vilka springer terräng-EM?

 6 dec, 2014.Slutanmälningsdagen för terräng-EM i Bulgarien nästa söndag har precis passerats och Europaförbundet EA har publicerat listan över "Final entries". Totalt omfattar listan nästan femhundra namn med P19 som den största av de sex klasserna med 133 anmälda.
   Sverige har deltagare anmälda i alla klasser utom F19 med lag (= minst fyra löpare) i M22 (10 motståndarnationer) och P19 (17 motståndare).
   Individuellt är förstås vår EM-etta på 5000m Meraf Bahta den mest spännande starten. Meraf är

Läs mer Fortsättning...

Årets Varvetstipendiater:
Klara och Andreas

 5 dec, 2014.För 14:e året i rad delade GöteborgsVarvet idag vid Göteborgs FIF:s jullunch i Friidrottens Hus ut sina stipendier till lovande medel/långdistanslöpare från distriktet.
   I år blev det dubbelt Sävedalen eftersom de som premierades var hinderspecialisten Klara Bodinson och medeldistansaren Andreas Kramer.
   Bland de tidigare stipendiaterna finns två av sommarens EM-deltagare - Charlotta Fougberg och Lovisa Lindh - så det är ett fint sällskap som Klara och Andreas kommit med i.
   Av Charlottas och Lovisas exempel kan man också lära sig att

Läs mer Fortsättning...

Nytt i 2015-programmet

 5 dec, 2014.Vid sitt sammanträde på fredagen beslöt Tävlingskommittén om några ändringar i SM-programmet för 2015:

Läs mer Fortsättning...

Allt närmare julfriden

 5 dec, 2014.December är årets minst aktiva friidrottsmånad räknat i antal tävlingar i nationella kalendern med i år totalt 14 arrangemang varav fem är sylvester/nyårslopp.
   Nu den här helgen blir det ett långlopp - mara i Bovallsstrand - och tre inomhustävlingar - en i var och av våra tre storstäder - alla med uttalad ungdomsprofil:

Läs mer Fortsättning...

"Svenska löpare"
söker sin projektledare

 4 dec, 2014."Svensk Friidrott har i sin nya verksamhetsinriktning ett speciellt fokus på motion och hälsa. Motionslöpningen har under den senaste tioårsperioden fullkomligt exploderat i Sverige.
   Nu ska Svensk Friidrott samla hela löpar-Sverige under en och samma flagg – Svenska Löpare. Till det behöver vi en driven projektledare som kan få detta samverkansprojekt att bli något som gynnar alla i löpar-Sverige; föreningar, lopparrangörer och framför allt löpare."

   Så står att läsa i utlysningen av en ny tjänst inom Svensk Friidrott. Men vad är då "Svenska Löpare" mer konkret? Det undrar nog många eftersom det handlar om ett helt nytt koncept.
   I en videointervju kompletterar Svensk Friidrotts GS Anders Albertsson den information som

Läs mer Fortsättning...

Årets Stockholms-ungdomar:
Simon och Elienor

 4 dec, 2014.Till traditionen vid Stockholms Friidrottsförbunds årsmöte hör utdelandet av priser till årets främsta ungdomar i distriktet.
   Vid årets möte i Sätra på torsdagskvällen var det två gånger Hässelby som premierades: Spjutkastaren Simon Litzell och stavhopperskan Elienor Werner.
   På Stockholms FIF hemsida finns

Läs mer Fortsättning...

Ungdomlig löparträff

 3 dec, 2014.Det är på väg att bli en tradition så här års - Bannister Running Camp - där unga medel/långlöpare (12-16 år) från hela landet samlas till en helg fylld av löpning i teori och praktik i Skatås i Göteborg.
   I år deltog drygt fyrtio ungdomar från ett 20-tal föreningar (inkl tre norska) i "BRC" och fick bl a höra

Läs mer Fortsättning...

Video: Europeiskt forum
för unga ledare

 2 dec, 2014.Det var inför EM 2006 i Göteborg som idén om ett europeiskt forum för unga friidrottsledare föddes och den satsningen har nu blivit en tradition.
   Så efter Göteborg 2006, Barcelona 2010 och Helsingfors 2012 var det alltså sitt fjärde "Young Leaders Forum" som Europaförbundet EA - i samarbete med UNESCO - genomförde under fyra dagar i augusti i Zürich.
   I forumet deltog

Läs mer Fortsättning...

Nordiskt utbyte kring anläggningar och regler

 2 dec, 2014.Det nordiska samarbetet har alltid haft en viktig roll inom svensk friidrott och samarbetet handlar inte bara om gemensamma tävlingar utan också om erfarenhetsutbyte mellan fem länder som har mycket gemensamt i yttre förutsättningar.
   Därför genomförs vartannat år "Nordic Technical Conference" för diskussion och erfarenhetsutbyte kring aktuella ämnen inom anläggnings- och regelområdena. Fredag-lördag var det NTC i Norge med tävlingsansvarige Andreas Thornell och Tävlingskommitténs ordförande Mats Åkerlind som svenska representanter.
   Vad gäller anläggningar var förstås hallar - så viktiga i det nordiska klimatet - ett tema men också "näridrottsplatser" och den stundande genomgripande renoveringen av Helsingfors Olympiastadion fanns med på agendan.
   I regeldiskussionens fokus stod den här gången

Läs mer Fortsättning...

Årets Bo Ekelund-stipendiat

 1 dec, 2014.Vid Riksidrottens Vänners årsmöte för en dryg vecka sedan var inte Anders Borgström den enda från friidrotten som belönades. För 31:a gången delade RV nämligen ut sitt Bo Ekelund-stipendium som enligt statuterna skall gå till "en ideellt arbetande klubbledare, som under avsevärd tid med framgång ägnat sina krafter åt den fria idrottens utbredning och utveckling."
   Årets stipendiat blev

Läs mer Fortsättning...

Årsmötet 2015 utlyses

 1 dec, 2014.Sista helgen i mars skall Svensk Friidrotts valda representanter samlas till Förbundsårsmötet 2015 och som den moderna traditionen bjuder är mötesplatsen den stad som till sommaren skall stå värd för Friidrotts-SM, dvs den här gången heter mötesvärden Söderhamn.
   Uppdraget för mötet blir det gängse, dvs

Läs mer Fortsättning...

Sanna i 60m häck-historien

 30 nov, 2014.Vintern 2008 satte Susanna Kallur världsrekord på 60m häck när hon sprang på 7.68 vid galan i tyska Karlsruhe. Och det är som bekant ett rekord som fortfarande står sig, Sanna själv har ju inte tävlat de senaste sex åren och ingen annan har heller under mellantiden tyckas ta sig ned på sådana tider.
   När Sanna satte sitt rekord 2008 hade vi en specialartikel "Hur bra är egentligen 7.68?" där vi satte in hennes prestation i ett historiskt sammanhang.
   Nu har Sanna ju berättat att hon - efter det långa skadeuppehållet - planerar att tävla igen den stundande vintern. Det finns därför anledning att uppdatera de sex år gamla sammanställningarna till dagens situation genom artikeln "Vad har hänt på sex år?".
   Det handlar både om

Läs mer Fortsättning...

Kim gav spjutinspiration

 29 nov, 2014.På fredagen presenterades "Lilla Sportspegelns Stora Sportbok" - en ny bok avsedd att ge barn inspiration att pröva på olika idrotter.
   Alltså en bok i samma anda som tv-programmet: En ung publik presenteras för 22 olika idrotter (som ges vardera 4-6 sidor). Där får man fakta, regler, kuriosa och tips på övningar och dessutom möta elitförebilder.
   Friidrotten representeras i boken av

Läs mer Fortsättning...

Tävlingshelgen:
Örebro - Falun - Eskilstuna

 28 nov, 2014.All aktivitet i den nationella kalendern den här helgen utspelas inomhus på lördagen i Svealand: Triumfglass-spelen i Örebro, Bilmetro Indoor i Falun och Julklappsspelen i Eskilstuna.
   Aktuella tävlingskalendern

Läs mer Fortsättning...

Info från valberedningen:
Inför styrelsevalen 2015

 28 nov, 2014.Häromdagen presenterade Svensk Friidrotts valberedning sin enkät inför styrelsevalen och nu kommer information om hur hela nomineringsprocessen kommer att gå till.
   Det är ordförande och fyra (av åtta) ledamöter som skall väljas i Söderhamn sista helgen i mars. Idag meddelar valberedningen att ordförande Björn Eriksson och ledamöterna Karin Lundgren och Pia Bosdotter Olson förklarat sig beredda att kandidera till omval.
   Däremot har ledamöterna Jan Kowalski och Jenny Kallur båda sagt att de inte står till förfogande för nästa 2-åriga mandatperiod. Det innebär att det behövs nyvalskandidater.
   Rätt att formellt nominera kandidater har

Läs mer Fortsättning...

Galatider: Erik bäst i Uppsala och Sofi i Västerås

 28 nov, 2014.Under senare år har det - säkerligen med inspiration från den stora nationella Idrottsgalan i Globen - växt fram allt fler lokala galor runtom i landet. Galor där kommuner och näringsliv går ihop med idrotten för att på motsvarande sätt lyfter fram och hyller det senaste året i det lokala idrottslivet.
   Glädjande nog håller sig friidrotten väl framme i dessa sammanhang. ett par aktuella exempel:

Läs mer Fortsättning...

Sommarens diamantprogram

 27 nov, 2014.Supergalaserien Diamond League föddes 2010 och skall alltså 2015 genomföra sin sjätte säsong. Upplägget är som tidigare: 14 galor utspridda i rummet över Europa, Asien och USA och i tiden över ca fyra månader från början av maj. Var och en av de 32 delgrenarna erbjuds vid hälften (sju) av galorna.
   Att fördela grenarna är dock alltid en grannlaga uppgift där det gäller att balansera olika arrangörers specifika önskemål och de aktivas behov av en fungerande säsongsplanering där man även tar hänsyn till mästerskapen, Någon halleluja-lösning som alla parter kommer att se som perfekt finns inte utan det måste alltid till kompromisser.
   Idag presenterades det grenprogram som arrangörer och IAAF just arbetat fram för 2015. I huvudsak är det för de enskilda arrangörerna en spegelbild av 2014, dvs de grenar man hade i somras ersätts av den andra halvan av grenprogrammet.
   Så är det för den svenska anhalten DN Galan som

Läs mer Fortsättning...

Friidrottsgalan på gång igen!

 27 nov, 2014.Den 11 oktober det lysande OS-året 2004 var det premiär för "Friidrottsgalan" där Svensk Friidrott samlades till en trivsam festkväll för att se tillbaka på det gångna året och hylla de främsta prestationerna. Galatraditionen levde sedan vidare fram t o m 2011.
   Och efter två års "time-out" är det nu klart att "Friidrottsgalan" kommer tillbaka, dock på en ny plats i kalendern: Mitten av oktober kommer att bli slutet av januari. Men grundkonceptet kommer att vara detsamma, dvs god mat, underhållning, umgänge och ett antal "Årets"-priser.
   Att Friidrottsgalan nu kan göra comeback beror mycket på att samarbetspartnern Atea engagerat sig:

Läs mer Fortsättning...

VM 2015: De magiska antalen

 26 nov, 2014.PS3. Exakt hur många deltagare man eftersträvar i resp gren har inte angivits i den publicerade informationen.
   Så skrev vi för en vecka sedan när vi berättade om det nya kvalsystem som IAAF infört till sommarens VM i Beijing. Ett system byggt på att få ett idealantal deltagare i varje gren genom en ganska tuff direktkvalgräns kompletterad med påfyllning upp till "strecket" från årsbästalistan.
   Gränserna var alltså satta, men vilka var de antal deltagare man eftersträvade? Att det måste variera en hel del från gren till gren var uppenbart utifrån hur gränserna såg ut.
   Och visst är det så, ser vi nu när IAAF redovisat alla siffror:

Läs mer Fortsättning...

EM-guld som gjort intryck

 26 nov, 2014.När Meraf Bahta den 16 augusti på Letzigrund i Zürich kämpade till sig EM-guldet på 5000m var det naturligtvis en stor händelse för Meraf själv - liksom för svensk friidrott som fick sitt första EM-guld någonsin på långdistans.
   Att Merafs prestation väckte uppmärksamhet och uppskattning även långt utanför friidrottsfamiljen fick vi ett första bevis på för en dryg vecka sedan när hon presenterades som en av de fyra nomineringarna till Idrottsgalans utmärkelse "Årets kvinnliga".
   Och idag kom nomineringar till ytterligare två prestigefyllda priser:

Läs mer Fortsättning...

Uppdateringar om terräng-EM

 26 nov, 2014.Sedan tidigare var det klart att Sverige kommer att ha ett lag (= minst fyra startande) i P19-klassen vid terräng-EM i bulgariska Borovets den 14 december.
   Och det blir svenskt lag även i M22 sedan landslagsledare Stefan Olsson nu kompletterat de tre tidigare uttagna Alexander Palm, Napoleon Solomon och Elmar Engholm med Huddinges John Kingstedt.
   Därmed omfattar den svenska EM-truppen 14 aktiva.
   Apropå EM vet vi nu också att

Läs mer Fortsättning...

Månadens i oktober: Annelie

 25 nov, 2014.Gått med i en klubb som 33-åring, debuterat på maran två år senare med en 4:e plats på SM och debuterat i landslagsdräkt ytterligare ett år senare på EM. Nej, det är inte en återblick på Evy Palms karriär en gång i tiden utan en sammanfattning av de viktigaste utvecklingsstegen för Ymers Annelie Johansson nu ett kvartssekel senare.
   Precis som för Evy kom löpningen för Annelie in först i vuxen ålder och då som en motionsaktivitet. Det man som utomhusstående kan undra över är att det kom att ta så pass många år innan Annelie bestämde sig för att också "satsa" på löpningen som tävlingsidrott.
   För hon noterade som klubblös "motionär" faktiskt 1:29 på halvmaran redan 2005 och 1:24 (15:e på GöteborgsVarvet!) 2009. Den senare tiden gjorde henne även till 27:a på svenska årsbästalistan. Ändå var det inte förrän två år senare som Annelie "gjorde slag i saken", gick med i en förening och fick en tränare.
   Fast det är klart: Att börja en osäker idrottssatsning när

Läs mer Fortsättning...

- Att tänka att jag skulle springa i landslaget några år senare var helt omöjligt.

 25 nov, 2014.Det saknas inte exempel på svenska landslagslöpare som börjat relativt sent med en målinriktad satsning. Man behöver bara säga Evy Palm. Och ett högaktuellt exempel nu 2014 är Ymers Annelie Johansson, friidrotts.se:s Månadens för oktober.
   Träning har alltid varit en viktig del av Annelies liv. Som ung spelade hon fotboll men slutade som så många andra i höga tonåren. Hon har även testat landsvägscykling och har bl a tagit sig de 30 milen runt Vättern fem gånger.
   I samband med att den då 30-åriga Annelie fick barn 2008, ville hon satsa på en träningsform som gick att kombinera på ett bra sätt med såväl jobb som familjeliv. Valet föll på löpning:

Läs mer Fortsättning...

Ledarskifte väntar IAAF & EA

 25 nov, 2014.Inom bara ett par veckor under senhösten 1999 fick både Europeiska Friidrottsförbundet EA och Internationella Friidrottsförbundet IAAF nya ordföranden i form av Hansjörg Wirz resp Lamine Diack.
   Wirz och Diack upprätthåller fortfarande dessa ämbeten efter att ha omvalts flera gånger, men båda har aviserat att de 2015 kommer att kliva åt sidan. EA har sitt ordförandeval i april medan skiftet i IAAF kommer att ske vid kongressen i Beijing dagarna före VM i augusti.
   I IAAF väntas kampen om att ersätta Diack stå mellan två av de nuvarande "vicepresidenterna", nämligen

Läs mer Fortsättning...

Valberedningens enkät

 25 nov, 2014.Om fyra månader - sista helgen i mars - har Svensk Friidrott sitt förbundsårsmöte i Söderhamn. På dagordningen finns som alltid styrelseval, där ordförandeposten samt hälften av de övriga platserna skall besättas.
   Valberedningen jobbar året runt men självklart med en upptrappning av intensiteten när årsmötet närmar sig. Enligt stadgarna skall de t ex senast den 15 december ha inhämtat besked om vilka styrelseledamöter i tur att avgå vid årsmötet som meddelat huruvida de står till förfogande för omval.
   Ett annat led i valberedningens arbete är den enkät man

Läs mer Fortsättning...

Anders Borgström tilldelad
exklusiv ledarutmärkelse

 24 nov, 2014.RV-stipendiet är föreningen Riksidrottens Vänners främsta belöning och avser att ”hedra man eller kvinna, vars ledarinsatser verksamt bidragit till den svenska idrottsrörelsens utveckling”.
   Ett stipendium på 25 000 kronor utdelas varje år. Mottagaren ska skänka stipendiesumman vidare till ett ändamål som ligger vederbörande varmt om hjärtat.

   Stipendiet har delats ut årligen sedan 1973 så Anders Borgström blev i torsdags den 42:a mottagaren av denna prestigefyllda ledarutmärkelse.
   I friidrottskretsar behöver Anders knappast någon närmare presentation efter mer än fyra decennier som innehållit bl a

Läs mer Fortsättning...

The one and only

 24 nov, 2014.Att ett idrottsevenemang lockar över 42.000 anmälningar redan premiäråret måste vara varje arrangörs hemliga dröm. Den perfekta starten på en långlivad tradition!
   Men för lördagens Stockholm Tunnel Run blir det ingen fortsättning. För redan nu om några dagar släpps fordonstrafiken på i Norra länken och den kommer sedan inte att stängas av.
   Och naturligtvis var det "nu eller aldrig"-premisserna som bidrog till att det blev så många anmälningar till premiären, eftersom den alltså samtidigt var även avskedsföreställningen.
   Att det var något speciellt ser man också på

Läs mer Fortsättning...

VM 100 km: Jonas lopp

 23 nov, 2014.VM 2012 kördes enl modellen 5 x 20 km, medan det den här gången var tvärtom, dvs 20 x 5 km. Så chipstidtagningen levererade på ett smidigt sett passertider var 5 km och det kan vara intresserant att titta på vad de berättar om hur Jonas Buuds silverlopp gestaltade sig:
   Första halvan gick i en osannolikt jämn fart: Efter "startrusningen" (19:00) avverkade Jonas samtliga de följande nio halvmilarna mellan 19:09 och 19:26! Han passerade halvvägs på 3:12:43 och låg då drygt två minuter före sitt eget rekordlopp vid VM 2012.
   Andra halvan sänkte Jonas tempot en aning men hade ändå de följande åtta halvmilarna tätt samlade på

Läs mer Fortsättning...

VM 100 km: Vinnande debut

 23 nov, 2014.Ny mästare på 100 km blev alltså den 34-årige Max King från USA - som faktiskt var debutant på sträckan. Men det betyder inte att han "kom från ingenstans".
   Tvärtom är King en mycket rutinerad allroundlöpare. Från början en hygglig banlöpare med hinder som specialitet där han under ett antal år låg på 8:30/8:40-nivån. Perset 8:30.54 satte King faktiskt så sent som för två år sedan när han kom 6:a på OS-uttagningarna.
   Men då hade han egentligen redan flyttat fokus från banlöpningen. King har gjort fyra VM-starter

Läs mer Fortsättning...

NCAA: Elmar & Agnes

 22 nov, 2014.Med ca 250 konkurrenter tog Elmar Engholm en 78:e och Agnes Sjöström en 101:a plats individuellt vid lördagens NCAA-mästerskapen i terräng i Terre Haute (Indiana).
   För ett år sedan på samma plats blev de två hässelbyarna 186:a resp 155:a och tidsmässigt förbättrade de sig från fjolårets 32:11 resp 21:41 till 31:21 resp 21:13.
   Elmar gjorde ett lopp där han plockade placeringar hela vägen: 216:e efter 3 km (hade tidigt stannat till för att ta på en i trängseln avtrampad sko!), 168:a efter 5 km, 100:e efter 8 km och så alltså 78:a i mål efter 10 km.
   Under 2000-talet är det av svenskar bara

Läs mer Fortsättning...

Daniel & Sandra snabbast
ut ur tunnlarna

 22 nov, 2014."Hela Motala nere i en tunnel" skulle kunna vara en beskrivning av lördagens "Stockholm Tunnel Run" där antalet anmälningar matchade antalet innevånare i Motala. Nu var dock - av praktiska skäl - inte alla nere i Norra Länkens tunnlar samtidigt utan skickades iväg i portioner om ca 3.000 i taget med sista start nästan 2½ timme efter första.
   Eliten startade förstås i den första kl 12.00 och den som kom att bestämma farten var Spårvägens Ebba Tulu Chala som halvvägs ledde med några sekunder före Turebergs Daniel Lundgren och Vallentunas Lars Södergård.
   Daniel hade dock styrka att jobba sig ikapp och i den riktigt tuffa avslutningen - sista kilometern steg 20 meter och "upploppet" var en uppförsbacke - kunde han sticka ifrån Ebba.
   Fast den som verkligen flög i slutbackarna var

Läs mer Fortsättning...

Helgens tävlingar

 22 nov, 2014.Upptrappning av innessäsongen fortsätter. En nationell tävling för två veckor sedan, två förra helgen och nu tre: Lördag i Linköping och lördag-söndag i Huddinge och Göteborg.
   Långloppen är ett enda men det är inte något "bara": En-gång-och-aldrig-mer-arrangemanget Stockholm Tunnel Run tog emot över 42.000 anmälningar innan arrangören tvingades sätta stopp.
   Loppet utspelar sig i

Läs mer Fortsättning...

VM 100 km: Nytt silver!

 21 nov, 2014.Återigen blev det en andraplats på VM 100 km för Moras Jonas Buud. Det var hans tredje VM-silver på distansen och dessutom har han ett silver från VM-föregångaren "World Cup." Jonas hade med sluttiden 6:32:04 drygt fyra minuter upp till den nye världsmästaren Max King (USA).
   Precis som vi de tidigare silverinsatserna var nyckeln till Jonas framgång att han sprang smart. De löpare som stack iväg i början lät han göra det och inte oväntat fick de betala för sin optimism senare i loppet.
   Jonas sprang första halvan som en i "huvudklungan" men blev sedan mer och mer "synlig". Med två tredjedelar av distansen avklarade var han fyra

Läs mer Fortsättning...

VM 100 km: Jonas nu tvåa
... och närmar sig ettan.

 21 nov, 2014.Vid 80 km har Jonas Buud klättrat ytterligare en placering - tagit tre minuter på spanjoren Cuevas! - och har nu bara USA:s Max King före sig! Och på det senaste varvet har Jonas hållit samma fart som King. Och det återstår fyra varv!

Läs mer Fortsättning...

IAAF:s Årets:
Lavillenie & Adams

 21 nov, 2014.Inte helt oväntat blev det Renaud Lavillenie och Valerie Adams som fick kliva upp på scenen vid World Athletics Gala i Monaco och hyllas som årets främsta friidrottare.

Läs mer Fortsättning...

VM 100 km: Jonas mot medalj!

 21 nov, 2014.Nu har Larkin i täten börjat tröttna rejält och han riskerar bli infångad kanske redan under det 11 varvet (av 20) om trenden håller i sig. Jonas Buud finns med i gänget som jagar därbakom. Vid 50 km passerade han som 7:a med ca halvminuten fram till tvåan!

Läs mer Fortsättning...

VM 100 km: En bra bit på väg

 21 nov, 2014.Tyvärr kom den utlovade live-resultatservicen inte igång förrän efter två timmar och den har fortsatt en står eftersläpning. Men från webbsändningen kunde man ändå få ungefärliga tider på den första milen för svenskarna:
   Jonas Buud 38:25, Linus Holmsäter 39:35, Fritjof Fagerlund 40:35, Frida Södermark och Sophia Sundberg 46:00.
   Till två mil

Läs mer Fortsättning...

Live på webben: VM 100 km
och IAAF:s årsgala i Monaco

 21 nov, 2014.Det blir två webbsändningar i eftermiddag/kväll för den friidrottsintresserade:
   * Kl 16.00 startar sändningen från VM 100 km i Doha.
   * Kl 20.00 startar sändningen från World Athletics Gala i Monaco, världsfriidrottens glittriga "Oscars-gala", där det bl a kommer att avslöjas vilken man och vilken kvinna som är IAAF:s val som "Årets" för 2014.

Läs mer Fortsättning...

Kompletteringar terräng-EM

 21 nov, 2014.Långlöpningens landslagsledare Stefan Olsson har utökat truppen till terräng-EM i Bulgarien nästa månad med ytterligare fem namn. Hässelbys Agnes Sjöström och Elmar Engholm togs ut till 22-årsloppen på grundval av sina goda insatser borta i USA (båda springer f ö NCAA-mästerskapen där på lördag).
   I P19 byggs laget på med

Läs mer Fortsättning...

Inför VM 100 km fredag kväll

 20 nov, 2014.Uppladdningen för ett mästerskap i löpning innehåller ofta någon testtävling på underdistans och fyra av våra fem VM-deltagare har mycket riktigt kört en tävlingsmara under den senaste dryga månaden:
   Väsbys Sophia Sundberg persade på Umemaran den 11 oktober med 2:51, Fredrikshofs Linus Holmsäter gjorde 2:34 i Shanghai (Kina) den 2 november, Moras Jonas Buud vann Vintermaran i Stockholm på 2:28 den 8 november och Tjalves Frida Södermark noterade 3:10 i Tanger (Marocko) den 9 november.
   Jonas är den ende av de fem svenskarna - Rånäs Fritjof Fagerlund är den femte - som inte är VM-debutant. Men Jonas är desto mer rutinerad:

Läs mer Fortsättning...

XL-galans presskonferens

 20 nov, 2014.Med tre månader - så när som på en dag - kvar till XL-galan i Globen var det förhandspresskonferens på plats med Sanna Kallur och JVM-trean Andreas Almgren.
   På TV4:s hemsida finns ett par klipp med Sanna Kallur:.
   * Allmänna presskonferensen med Sanna Kallur
   * TV4:s intervju med Sanna
   XL-galan går i

Läs mer Fortsättning...

Möt landslaget på 100 km!

 20 nov, 2014.Intressant läsning: Inför-intervjuerna med de fem löpare som kommer att representera Sverige vid fredagskvällens VM på 100 km i Doha finns på Ultralöpningskommitténs hemsida:

Läs mer Fortsättning...

Live på webben i eftermiddag:
Presskonferens med Sanna

 20 nov, 2014.Kl 14 arrangeras en presskonferens inför vinterns upplaga av XL-galan i Globen den 19 februari. På presskonferensen deltar Susanna Kallur och Andreas Almgren.
   Hela presskonferensen direktsänds på webben av TV4 Play.

Läs mer Fortsättning...

Senaste veckan
Veckan 13.12 - 20.12

Vad händer utomhus 2015?
Även om tävlingstankarna just nu väl mest handlar ...

Om drygt två månader ....
... är det dags för premiärupplagan av inomhusgala...

Intensivt 2015 för våra juniorer och ungdomar
En tydlig trend under senare år är att utbudet av ...

Castorama 2014:
Tre gånger titelförsvar

När vi nu presenterar de traditionella sammanfatta...

Obefogad oro för Okagbare
Visst var det - om man går minst femtio år bakåt i...

2015 för seniorlandslaget
Inne-EM i Prag, Lag-EM i Tjeboksary, VM i Beijing ...

På TV onsdag kväll: Andreas
Man kan tro att tillvaron för en friidrottare så h...

Snart avslutas första ronden
"Folkomröstningen" om Radiosportens årliga utmärke...

Utökat samarbete med Atea
Sedan 2007 - dvs i drygt sju år - har Svensk Friid...

Tre nya får SOK:s stöd
Idag meddelade Sveriges Olympiska Kommitté att ytt...

Terräng-EM: Medaljligan
33 av friidrotts-Europas 50 medlemsnationer hade s...

Sex heat på 3000m inomhus
63 män och 17 kvinnor ställde upp till start på 30...

Om motionslöpning i Norden
Friidrottens nordiska samarbete har alltid varit n...

Kompletta Rio-programmet
För några dagar sedan skrev vi om det tidsprogram ...

På TV i kväll: Borovets
TV12 sänder kl 22.00-23.30 seniorloppen från dagen...

Terräng-EM:
Bästa utdelningen hittills!

På de tidigare tjugo upplagorna av terräng-EM har ...

Terräng-EM:
Mikael 26:a

Mikael Ekvall gjorde ett stabilt och väldisponerat...

Terräng-EM:
Brons för Meraf!

Efter ett lopp som inte alls blev rytmiskt kunde M...

Terräng-EM - M22:
Brons för laget!

Det fanns förhoppningar på att vårt M22-lag skulle...

Terräng-EM - K22:
Agnes 22:a

Av de två svenska deltagarna låg Maria Larsson län...

Terräng-EM - P19:
Wille & Emil topp-10!

I ett tufft lopp avslutade Wille Levay och Emil Da...

Terräng-EM: Hålltiderna
Tävlingarna i Borovets börjar kl 09.30 med F19, de...

En friidrottslördag i Sätra
Med närmare tvåtusen anmälda starter till Luciaspe...

Terräng-EM: Dan före dan
- Det är den tuffaste terrängbana jag har någonsin...

Förra veckan
Veckan 6.12 - 13.12

Terräng-EM: Hålltiderna
En friidrottslördag i Sätra
Terräng-EM: Dan före dan
Sista rycket före julpausen
Vad händer egentligen med
OS-programmet?

Terräng-EM: Snön lyser vit på fur och gran ....
Var med i Hoppet-kampanjen!
Terräng-EM:
Meraf en outsider?

Nytt antidopingreglemente
Ett speciellt terräng-EM
Snart är det OS i Rio
Malin hoppar stav igen!
Sebastian Coes valmanifest
Arrangerar SM-tävlingar '16
Årets största innetävling
Helsingfors bygger om
Julklappsjakten dag 2
Nu har också Malin fått sitt hederstecken!
Följ Julklappsjakten direkt!
Vilka springer terräng-EM?

Två veckor sedan
Veckan 29.11 - 6.12

Nu har också Malin fått sitt hederstecken!
Följ Julklappsjakten direkt!
Vilka springer terräng-EM?
Årets Varvetstipendiater:
Klara och Andreas

Nytt i 2015-programmet
Allt närmare julfriden
"Svenska löpare"
söker sin projektledare

Årets Stockholms-ungdomar:
Simon och Elienor

Ungdomlig löparträff
Video: Europeiskt forum
för unga ledare

Nordiskt utbyte kring anläggningar och regler
Årets Bo Ekelund-stipendiat
Årsmötet 2015 utlyses
Sanna i 60m häck-historien
Kim gav spjutinspiration