Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Måndag 23 oktober 2017

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Frida Hogstrand
redaktör
073-626 98 88

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Nyhetsarkiv

Visa nyheter Publicerade under:
Som:


Mondo finalist till IAAF-pris!

 23 okt, 2017.Internationella friidrottsförbundet har årligen en Athletics Awards-gala där världens främsta friidrottare hyllas för sina prestationer under året som varit.
   Under måndagen släpptes de tre + tre finalistnamnen till "Rising Star Award", en priskategori för juniorer och - numera - unga seniorer.
   Bland de tre manliga kandidaterna finns Mondo Duplantis! 17-åringen får dock tufft motstånd av två 21-åringar: Världsmästaren Karsten Warholm och VM-tvåan på 100m Christian Coleman.
   Vinnaren offentliggörs på galan 24 november i Monaco.
   IAAF:s motiveringar
   Anm: Sverige har haft två tidigare "Rising stars": Carolina Klüft 2002 och Angelica Bengtsson 2010.
   /Frida Hogstrand

Läs mer Fortsättning...

Fullt fokus på veteranfriidrotten

 23 okt, 2017.I helgen samlades veterandistriktsombud och aktiva veteranfriidrottare från hela Sverige på Bosön för att diskutera temat ”Mer och bättre veteranfriidrott”.
   På programmet stod föreläsningar av bland annat den legendariske svenske antidopingsjägaren och professorn Arne Ljungqvist men också träning och en sanktionerad stående längdhoppstävling hanns med under den två dagar långa konferensen.
   Veteranfriidrotten i Sverige växer, det syns tydligt på såväl svenska som internationella mästerskap där antalet svenska deltagare hela tiden blir fler. Samtidigt vittnade flera av de deltagande distriktsombuden på helgens konferens om att klubbar och aktiva brottas med hur de ska organisera sig. Vissa distrikt har förvisso en mycket aktiv verksamhet men den bygger ofta på enskilda eldsjälars insatser.

Läs mer Fortsättning...

Är du vår nästa landslagsledare?

 23 okt, 2017.Härmed utlyser Svensk Friidrott en ny landslagsledare för ungdom- och juniorlandslaget med tidsperiod 2018-2023. Första uppdrag blir därmed som ledare för 2018 års ungdomslandslag födda 2001-2002.
   Rafael Askros blir under nästa år landslagsledare för 19-årslaget och Jonas Anshelm har hand om 22-årslaget.
   Vill du vara med och skapa nya svenska friidrottsframgångar? Sista ansökningsdag 24 november.
   Till ansökan och mer information
   /Frida Hogstrand

Läs mer Fortsättning...

Stark Meraf - Svenskt rekord!

 22 okt, 2017.För drygt ett år sedan satte Hässelbys Sarah Lahti svenskt rekord på 10km landsväg. Under lördagen var det Meraf Bahta raska kliv som gjorde att hon tog över titeln som svensk rekordhållerskan på distansen. Med tiden 31:44 från lördagens lopp i Norge slog Hällelöparen Sarahs tidigare bästa resultat 31:52.
   /Frida Hogstrand

Läs mer Fortsättning...

Ansökan för idrottsmedel öppen

 20 okt, 2017.Möjligheten att söka föreningsstöd är öppen under hösten fram till söndagen den 17 december. Tidsperioden att söka föreningsstöd för är likt tidigare, det vill säga för höstens och vinter aktiviteter/projekt.
   Handläggningen kommer ske fortlöpande och ambitionen är att ansökan ska handläggas inom tre veckor från att ansökan skickats in.
   All information och kriterier
   /Frida Hogstrand

Läs mer Fortsättning...

Tips & råd till friidrott i gymnastiksal

 20 okt, 2017.Även om inomhushallarna blir allt fler runt om i landet så utövas mycket träning i gymnastiksalar. Ibland kan det behövas instruktioner, tips och råd för hur denna träning kan utföras.
   "Friidrott i gymnastiksal" är en DVD-serie som släpptes 2013 första gången. Serien består av totalt tre filmer som innehåller ett brett utbud av träningsövningar, uppvärmning och presentation av friidrottens grengrupper. Övningar utgår från barn i åldern 7 -12 år.
   För beställning och mer info
   /Frida Hogstrand

Läs mer Fortsättning...

Nya erbjudanden från partners
- Tjäna och spara till föreningen

 19 okt, 2017.I en förening är det många bitar som ska passa ihop. För att underlätta arbetet kan nu Svensk Friidrotts samarbetspartners vara till stor hjälp.
   I veckan lades ett antal erbjudanden upp på hemsidan för din förening att nyttja. Här finns det pengar att både tjäna och spara!
   – Vi har många partners som vill vara med och utveckla friidrotten och hjälpa våra föreningar på bästa sätt. Genom att skapa dessa erbjudanden hoppas våra partners att det blir både smidigare och billigare för våra medlemsföreningar, säger Magnus Malmsborg,

Läs mer Fortsättning...

Påminnelse: Sista anmälningsdag!

 19 okt, 2017.Idag, torsdagen 19 oktober är sista dag för anmälan till terräng-SM. Mästerskapet är ett ypperligt tillfälle för alla löpare som siktar på en start i novembers NM-JNM eller EM/JEM i december.
   Terräng-SM arrangeras för första gången av Huddinge AIS och plats för den svenska uppgörelsen är Visättra sportfält med gångavstånd från Flemingsbergs station.

Läs mer Fortsättning...

Sökes: Ledamöter till Ungdomsrådet

 18 okt, 2017.Svensk Friidrotts ungdomsråd har funnit i 12 år och fyller en viktig funktion i Svensk Friidrott. Syfte med rådet är att öka ungas engagemang, delaktighet och inflytande samt att arrangera mötesplatser och bygga nätverk för unga ledare.
   Svensk Friidrott efterlyser nya ledamöter till ungdomsrådet, är du den vi söker? Redan nu startar rekryteringsprocessen till nästa års ungdomsråd som formellt tillträder i samband med förbundsårsmötet mars 2018. Mandatperioden är på två år och den som nomineras får vara 18-25 år.
   Senast den 22 november behöver vi er nominering.
   Läs mer om ungdomsrådet och till anmälan
   /Frida Hogstrand

Läs mer Fortsättning...

Castorama: Bara spurten kvar nu!

 18 okt, 2017.På söndag den 22 oktober löper 2017 års Castorama-period - som startade sista helgen i augusti - ut. Den lägesrapport inför de sista fyra dagarna som vi nu presenterar bygger på totalt 154 inrapporterade tävlingar där 813 deltagare tillsammans gjort 1059 serier!!
   I det individuella toppskiktet är det två förändringar, båda från Upsala IF: På den manliga sidan passerade Tim Wunger till slut "dröm-3" genom att efter tre tidigare serier på 2.989, 2.999 och 2.999 (ja, två gånger en ynka poäng ifrån!) noteras för 3.016. Fyra serier inom 28 p!
   Och i den kvinnliga 98-kampen om andraplatsen bakom Fanny Roos svängde det åter över till fördel för Vanessa Kamga som adderat 99 p till sina tidigare 3.135 och därigenom passerat Anna Karlsson. Vanessas 3.234 ger henne dessutom plats nr 8 genom tiderna!
   Aktuella topp-10 individuellt:

Läs mer Fortsättning...

Hanna stark i Amsterdam

 18 okt, 2017.Helgens styrkebesked kom från Hanna Lindholm som sprang in på 2:39:45 från TCS Amsterdam Marathon. Huddingetjejen underskred därmed kvalgränsen för laguttagning till Europacupen 12 augusti.
   – Att jag klarat kvaltiden för en eventuell lagstart på EM är givetvis kul men det är inte omöjligt att jag ger mig på ett maratonlopp till innan kvaltiden går ut. Jag tror att det finns mer att hämta för mig på just maratondistansen än på andra distanser, menar Hanna.
   37-åringen berättar att hon dragits med skador under en period med att hon tillsammans med sin tränare Per Synnerman nu fått det att fungera.
   – Jag kände att jag hade kontroll på loppet hela vägen och fick i mig lagom med energi. Mina 5:or hade lite mer varierande fart än jag tänkt mig vilket delvis berodde på att jag jagade ikapp klungor ibland samt att det på vissa sträckor blåste en del, säger Hanna.
   /Frida Hogstrand

Läs mer Fortsättning...

Lennarts ord efter EAA:s utmärkelse

 17 okt, 2017.

Läs mer Fortsättning...

Ny friidrottshall till Skellefteå

 17 okt, 2017.I stadsdelen Morön i Skellefteå ska kommunen öppna en ny skola efter sommarlovet 2020. En av vinnarna i samband med bygget blir Skellefteå AIK Friidrott som då kommer kunna flytta sin inomhusverksamhet från kombihallen i ishallen till en ordentlig friidrottsanläggning. I hallen kommer all utrymme som krävs för träning och SM-tävlingar i friidrott finnas.
   Svensk Friidrotts anläggningskommitté är inkopplade på ärendet och hjälper kommunen med rådgivning och tekniska specifikationer för att Florahallen ska bli så bra som möjligt.
   /Daniel Bergin

Läs mer Fortsättning...

Maxad löparhelg i Skövde

 16 okt, 2017.Från fredag till lördag genomförde Göteborgs Friidrottsförbund sin numera årliga höstträff för distriktets medel- långdistanslöpare i åldrarna 17 år och uppåt samt deras tränare. Detta har man gjort sedan 2010 som en del av distriktets satsning på medel- & långdistanslöpning. Platsen brukar variera från år till år och i år valdes Billingen i Skövde.
   Satsningen på medel- & långdistans har givit stora resultat både vad gäller antalet löpare men även nivån. Goda resultat visade sig bland annat under helgens Billingehuslopp som flertalet av de drygt 50 göteborgarna deltog i.
   Alla tätplaceringar i huvudklassen besattes av göteborgare och först i mål var Sara Christiansson, Sävedalen och Joel Zachrisson från Ullevi.

Läs mer Fortsättning...

Vad en morgonjogg kan ge…

 16 okt, 2017.Tanken var att trion bara skulle ge sig ut på en morgonjogg. Per Skoog, Upsalas Richard Andersson och Felix Siljebäck-Larsen från Göta var i förra veckan på ett par dagar semester i Bosnien och Hercegovinas huvudstad Sarajevo.
   – Vi sprang då till närmaste arena där vi träffade på tränaren Salih Keljalić i AK Sarajevo. Vi blev inbjudna på kaffe och det slutade med att Richard och Felix erbjöd sig att hjälpa till med träningspass senare på kvällen, berättar Per Skoog.
   Men innan de själva höll i träningspassen fick de bevittna ett pass av Keljalić själv.
   Keljalić är en av två heltidsanställda tränare i Bosnien & Hercegovina, där den andra är AK Sarajevos koordinator Vahida Kozic. Richard Andersson slogs av barnens disciplin.

Läs mer Fortsättning...

Årets high school-friidrottare

 14 okt, 2017.Med 22 förstaplatsröster av 22 möjliga har den amerikanska facktidskriften "Track & Field News" utsett Mondo Duplantis till "Årets" i den manliga high school-friidrotten 2017.
   Och egentligen var utnämningen given redan på förhand för ingen var ens i närheten av att kunna matcha Mondos meritlista med inte bara high school-rekord inne och ute - i båda fallen förbättrade med ca 3 dm! - utan också juniorvärldsrekord inne och ute. Och då har vi ändå inte

Läs mer Fortsättning...

Sara till Visättra - med skarpt sikte

 13 okt, 2017.Sara Holmgren sammanfattar sitt hittills gångna friidrottsår som stabilt och roligt. Vi kan nog förstå varför.
   I Saras säsongsfacit finns personbästa på både 5 000 och 10 000 meter samt en andraplats på SM-milen. Hon är nöjd men vet också att det finns så mycket mer, kanske till och med till terräng-SM i slutet på oktober.
   – Jag hade nog velat att säsongen varit lite längre för att fått ut lite mer men jag har både tränat och tävlat stabilt. Det har varit en ganska rolig säsong, säger Sara.

Läs mer Fortsättning...

Många svenskar på europeiskt möte

 13 okt, 2017.I dagarna hålls European Athletics Congress-Convention i Vilnius, Litauen.
   Första dagen vigs åt Workshops där bland annat frågor om säkerhet för barn, datasystem, antidoping och Erasmusprojekt diskuteras.
   Dessutom lyftes frågan om möjligheter för de åldersbestämda mästerskap där bland annat Mona Kanaan

Läs mer Fortsättning...

Lennart får EAA:s Golden Pin
- Första svensk någonsin

 12 okt, 2017.Europeiska Friidrottsförbundet håller till helgen sin European Athletics Congress i sydöstra Litauen: Vilnius.
   Under lördagen tilldelas priser till personer som på flera sätt haft en stor betydelse för friidrotten. Ett av priserna är Golden Pin.
   Inte sedan starten 1995 har utmärkelsen gått till en svensk. Inte förrän nu.
   Under lördagens ceremoni prisas nu A Lennart Julin för sitt gedigna arbete inom den svenska och europeiska friidrotten.
   – Att Lennart blir den förste svensken att erhålla EAA:s utmärkelse Golden Pin är synnerligen välförtjänt efter över fyrtio år i friidrottens tjänst, säger Stefan Olsson

Läs mer Fortsättning...

Webbaserad utbildning -
för fler pålästa friidrottsföräldrar

 12 okt, 2017.Som förälder till en ny friidrottare kan det vara lite svårt att orientera sig. Hur går tävlingar till, vad kan krävas av mig som förälder och hur kan jag bidra i föreningen? Frågorna kan vara många.
   För att göra detta lite lättare har Svensk Friidrott tagit fram en webbaserad utbildning för just föräldrar till nybörjare i friidrotten. Utbildningens plats och tid väljer du därmed helt själv.
   Christina Nyman Wänseth är tränare och

Läs mer Fortsättning...

Internationell tränarkurs tillbaka!

 10 okt, 2017.I november är den populära konferensen Horizontal Jumps and Hurdle Symposium tillbaka i Sverige! Träffen vänder sig till friidrottstränare runt om i landet där både föreläsning och praktik fyller de tre kursdagarna.
   Med ett uppehåll sedan 2013 är nu träffen återigen i gång, i år med datum 10-12 november och Falun som plats.
   Konferensen ingår i EAA:s Coaching Summit Series och arrangeras av prestationscentrum sprint/häck tillsammans med Svenska Friidrottsförbundet.
   – Detta är en unik möjlighet för våra svenska tränare att få träffa

Läs mer Fortsättning...

Tiden är inne..

 9 okt, 2017...för övergångstider! När höstrusket startat upp närmar sig också sista dagen för den så kallade årsskifteövergången. Datum för senast inskickad blankett är 15 oktober.
   Årsskiftesövergång och karensövergång skiljer sig på det sätt att båda föreningarna måste skriva under övergångshandlingarna för en karensövergång. Övergångsavgiften är också högre för en karensövergång.
   Avgiften för årsskifteövergången på 330 kronor ska betalas in samtidigt som övergångsblanketten skickas in.

Läs mer Fortsättning...

Ett unikt sätt att satsa på sin idrott

 9 okt, 2017.Med vecka 41 kommen är det nu endast ett fåtal dagar kvar att ansöka till RIG/NIU höstterminen 2018. Svensk Friidrott erbjuder ungdomar två möjligheter till att få studier och träning gå hand i hand: Riksidrottsgymnasium (RIG) och Nationell Idrottsutbildning (NIU).
   Från Riks-FIG har vi samlat fyra tränarröster för information, fördelar och tips inför ansökan.
   Ingela Nilsson håller till på Växjös friidrottsgymnasium där hon inriktar sig på hoppgrenarna.
   – För dem som verkligen vill satsa på sin friidrott är det är här en stor chans för dem att få hålla på med det som de tycker bäst om samtidigt som man fixar skolan, säger Ingela.
   Niclas Broström är tränare på Friidrottsgymnasiet i Karlstad och gick själv på FIG:et som ung.
   – Som elev på friidrottsgymnasiet

Läs mer Fortsättning...

David snabbast i år

 9 okt, 2017.Kvickaste svensk på 10 km landsväg heter just nu David Nilsson. Högbykillen löpte in plats åtta i tyska Berlin på 29:21. David håller därmed hårt i åttondeplatsen i Berlin som han likt 2013 också tog, då med en något sämre tid 29:39. 30-åringens tid från söndagen är en justering av sitt säsongsbästa med sju sekunder.
   På svenska marker stod Napoleon Solomon för bästa svenska insats under det årliga Hässelbyloppet. Nappes 29:28 var ytterst nära segern. Huddinges Hanna Lindholm blev bästa svenska i Hässelby på 34:58.
   /Frida Hogstrand

Läs mer Fortsättning...

Castorama med tre helger kvar

 6 okt, 2017.Med 111 tävlingar inrapporterade har ledningen i lagtävlingen skiftat från Upsala över till Hässelby. Marginalen handlar dock om bara 262 p på totaler över 30.000 p, så ingenting är avgjort. Hässelby har bara en i laget med på topp-10 individuellt, styrkan är i stället bredden med bara de tio främsta av de tolv i laget just nu samlade mellan 2.959 och 2.381.
   Rejäla kliv framåt poängmässigt har av de bättre klubbarna också gjorts av IF Göta (från låga 25.000 till nästan 28.000), Huddinge (plus dryga 3.000) och Skellefteå (plus dryga 2.000). Dessutom är Ullevi nykomling på 10-bästa:
   1) Hässelby 30.396, 2) Upsala 30.134, 3) IF Göta 27.997, 4) Örgryte 23.438, 5) Åhus 23.253, 6) Tureberg 23.140, 7) Huddinge 23.128, 8) Malmö 22.776, 9) Skellefteå 22.568, 10) Ullevi 19.501.
   24 klubbar har nu lag
   Sedan förra veckan har ytterligare sju klubbar samlat ihop kompletta lag (dvs minst 12 deltagare) så att

Läs mer Fortsättning...

Antidopingnestor dragplåster på veteranombudskonferens

 6 okt, 2017.Antidopingföreläsning av professor Arne Ljungqvist, stående längdhoppstävling och träningspass med Mattias Sunneborn. Det och mycket mer står på programmet under höstens veteranombudskonferens!
   Konferensen ”Mer och bättre veteranfriidrott” äger rum den 21-22 oktober på Bosön i Stockholm och samlar de drygt 20 distriktsombud som är kontaktpersoner för veteranfriidrotten runt om i Sverige.

Läs mer Fortsättning...

Nya hjälpmedel till föreningar för rekrytering av äldre nybörjare

 5 okt, 2017.Vill ni höja antalet äldre aktiva i er förening? Då kommer goda nyheter.
   Nu har Svensk Friidrott tagit fram tre nya koncept för att ge vägledning och råd till föreningar för att lättare nyrekrytera tonåringar till friidrotten.
   – Vi tyckte att det behövdes ett komplement till Friidrottsskolan och vill med de nya koncepten visa på att man även kan börja med friidrott som tonåring, säger projektledare Matilda Sädås.
   Koncepten blev till slut tre: Klasskampen, Intropass och Kompisjakten.

Läs mer Fortsättning...

Lennart kommenterar Terräng-SM

 4 okt, 2017.På Visättra sportfält nalkas det snart årets terräng-SM. Datum 28-29 oktober hälsar Huddinge AIS löpare och publik välkomna för två dagar löpning om titeln svensk mästare.
   Terräng-SM blir Huddinges första någonsin och arbetet inför mästerskapet är i rullning.
   För den som inte kan vara på plats under hösthelgen i slutet av oktober sänder Friidrottskanalen direkt från Flemingsberg. Kommentator för sändningen är A. Lennart Julin.
   – Jag var på mitt första terräng-SM 1978 som var i Enhörna.

Läs mer Fortsättning...

WADA:s dopinglista 2018:
Förbundsläkarens råd

 4 okt, 2017.WADA:s dopinglista för 2018 är nu klar. Likt tidigare år släpps listan 1 oktober för att sedan träda i kraft 1 januari. Förbundsläkare Sverker Nilsson konstaterar att det i praktiken inte är något nytt med årets lista men han har flera råd och tips:

Läs mer Fortsättning...

Ida om stödet: "En stor ära"

 3 okt, 2017.Riksidrottsförbundets och Svenska Spels årliga elitidrottsstipendium presenterades under måndagen där flera friidrottare tilldelades bidraget. En av stipendiaterna för 2017-2018 är VM-deltagaren i slägga Ida Storm.
   – Det känns som en stor ära! Det är fint att de uppmärksammar kombinationen studier och träning. Jag tycker att det är en bra kombination och ett sådant stöd gör det ännu lättare, säger Malmös Ida Storm.
   Förutom Ida Storm tilldelades även Anna Wessman (spjut), Lisa Gunnarsson (stavhopp), Otto Kingstedt

Läs mer Fortsättning...

Nytt kommunikationsteam sökes

 3 okt, 2017.I somras meddelade Svensk Friidrotts kommunikationsansvariga Fredrik Trahn att han avslutar sin tjänst på förbundet för att testa nya utmaningar. Efter 12 år tackar nu Fredrik för sig.
   – Det finns många goda skäl att tacka Fredrik för ett oerhört gediget arbete med mycket entusiasm men också struktur och en tydlig strategi som signum, säger generalsekreterare Stefan Olsson.

Läs mer Fortsättning...

3x Svensk Friidrott i RF:s nya satsning

 2 okt, 2017.Det var i början på sommaren som Riksidrottsstyrelsen och SISU förbundsstyrelse beslutade om tillsättning av centrala råd och referensgrupper. Dessa råd och referensgrupper ska verka som ett stöd i det arbete som skall göras fram till Riksidrottsmötet 2019.
   På Riksidrottsstyrelsens och SISU förbundsstyrelses möte torsdagen 22 september togs beslutet om sammansättningen.
   Varje specialförbund har haft möjligheten att nominera till tre olika kategorier. Svensk Friidrott nominerade tre representanter ur styrelsen där alla valdes in: Karin Lundgren, Toralf Nilsson och Gunilla Löthagen-Sjöstrand.
   – Glädjande att vi har vi fått med representanter i de tre råd och referensgrupper som vi nominerade till i slutet av augusti. Full pott med tanke på de nomineringar vi gjorde, säger generalsekreterare Stefan Olsson.

Läs mer Fortsättning...

Inför terräng-SM: Uppladdning igång

 2 okt, 2017.

Läs mer Fortsättning...

Önskan: Ökad satsning på medierelationer & kommunikation

 2 okt, 2017.Det senaste halvåret har det bytts flera personer och tjänster på Svensk Friidrotts förbundskansli. Under resten av hösten kommer det att bli en nygammal lösning på kommunikationsavdelningen med Hillevi Thor som tf kommunikationschef och Frida Hogstrand som vik. kommunikatör/redaktör.

Läs mer Fortsättning...

Castorama:
"Unga Upsala" tagit kommandot

 30 sep, 2017.En Castorama-säsong omfattar nio helger inklusive de åtta mellanliggande veckorna från slutet av augusti till andra halvan av oktober. När vi nu kommit litet drygt halvvägs - vi är i upptakten av den femte tävlingsveckan - kommer här en första litet mer omfattande avstämning:
   Per i torsdags hade det rapporterats in totalt 80 tävlingar med tillsammans 577 starter gjorda av 459 personer representerande tillsammans 68 olika föreningar!
   Av dessa föreningar hade 17 stycken då redan samlat ihop "kompletta lag", dvs minst 12 som genomfört serien av kula, spjut, diskus och slägga med seniorredskap.
   För den verkliga rivstarten svarar Upsala som haft 35 deltagare. Och det handlar inte bara om kvantitet utan också om kvalitet och klubben har tagit en rejält ledning genom att redan ha passerat den exklusiva 30.000 poäng-gränsen:

Läs mer Fortsättning...

Friidrottskanalen sänder Terräng-SM!

 29 sep, 2017.Nedräkningen inför nästa SM-tävling har tagit sin början. Om en månad går Terräng-SM på Visättra sportcenter i Huddinge, lördag och söndag. För dig som inte kan vara på plats sänder nu Friidrottskanalen direkt från tävlingen. Sändningen börjar 11.00 på lördagen och 10.15 på söndagen.
   Sändningen kostar 49 för en dag eller 79 kronor för båda.
   – Vi ser fram emot två fullspäckade tävlingsdagar där vi tack vare Friidrottskanalen nu kan erbjuda ett ökat utbud och mer friidrott live till alla friidrottsälskare, säger Jan Larsson marknadschef på Svenska Friidrottsförbundet.
   Sändningen sker på friidrottskanalen.se och kommer också att finnas i inbäddad version på startsidan av friidrott.se.
   /Frida Hogstrand

Läs mer Fortsättning...

En månad med guld & svenskt rekord
- Andreas Månadens Friidrottare

 29 sep, 2017.Andreas Kramer har genomfört en säsong att vara stolt över. Juli 2017 är en månad för både han själv och Svensk Friidrott att minnas tillbaka på. Guld på JEM22, VM-kval och svenskt rekord. Han gjorde alla rätt.
   Nu – dessutom, utnämnd till Svensk Friidrotts Månadens Friidrottare i juli.
   Läs texten ”Full på fullträff” där Andreas minns tillbaka på säsongen som passerat. Här berättar han även om sitt nya träningsfokus och målen för 2018 års tävlingar.
   /Frida Hogstrand

Läs mer Fortsättning...

Svenska Diamond League-året 2017

 27 sep, 2017.I somras genomfördes årgång 8 av den internationella ”Supergalaserien” Diamond League. Hur var egentligen det svenska DL-utfallet 2017 jämfört med tidigare.
   Hur många svenska friidrottare ”blir insläppta” i det internationella finrummet. Räknar man bort Bauhausgalan - med hemmaplansfördelen att en startplats brukar reserveras för bäste svensk - ser siffrorna ut så här:
   Rekordmånga DL-deltagare
   Antalet svenskar som fick vara med under åren 2010-2016 pendlade mellan 8 (2012) och 11 (2010, 2013 och 2016) medan vi sommaren 2017 faktiskt kom upp i 13 styckan, dvs fler än något tidigare år.
   Ser man till sammanlagda antalet svenska starter har det tidigare varierat mellan 11 (2012) och 37 (2013). I den listan går 2017 in som tvåa på 32 starter – och det trots att vissa av svenskarna nu hade bara fem (tidigare alltid sju) starttillfällen i sina grenar.
   Det drabbade bl a Daniel Ståhl, vilket ändå inte hindrade att han

Läs mer Fortsättning...

"Mer tid till träning och plugg"

 27 sep, 2017.Erika Wärff har kombinerat studier och friidrott sedan lång tid tillbaka. Redan på grundskolenivå fick friidrotten en stor plats i Erikas vardag. För mångkampstjejen blev det Malmö idrottsgrundskola innan hon, ett år i förväg, gick över till Malmö Friidrottsgymnasium.
   – Jag gick tidigare på Malmö Idrottsgrundskola och trivdes bra där. Det blev en naturlig och ganska självklar övergång för mig, säger Erika.
   Erika har under säsongen blivit svensk mästarinna i mångkamp för klassen F17, kammat in ett flertal SM-medaljer och plockat hem plats 13 i mångkampen på junior-EM i Grosseto. Med utomhussäsongen 2017 avklarad är nu skolterminen igång, även om grundsäsongens tuffa pass inte är långt borta heller.

Läs mer Fortsättning...

”Egentligen självklart för min del”

 27 sep, 2017.Är, eller känner du någon som har tankar på att söka Riksidrottsgymnasium eller Nationell Idrottsutbildning till höstterminen 2018?
   En som kanske kan inspirera med tips och råd är Ragnar Carlsson som precis börjat sitt andra år på Friidrottsgymnasiet i Falun.
   I somras kastade Ragnar hem fjärdeplatsen på junior-EM i Italien. Den 17-åriga falukillen avslutade sedan säsongen med 3x guld i Gävle och en bronspeng på Friidrotts-SM. De första dagarna i september blev flitiga tävlingsdagar när Ragnar valdes att representera Sverige i både ungdomskampen och Finnkampen.
   För ungefär en månad sedan började 17-åringen sitt andra år på Friidrottsgymnasiet i Falun. FIG:et har blivit ett smart sätt för Ragnar att kombinera skola med sin friidrottsliga elitsatsning. Efter en lång säsong tar han nu upp studierna igen på tekniklinjen

Läs mer Fortsättning...

Föreläsning i ämnet ätstörningar

 26 sep, 2017.Måndagen 2 oktober bjuder Karolinska Institutet (KI) och Stockholms centrum för ätstörningar (SCÄ) in till en eftermiddag med föreläsningar och samtal kring ämnet ätstörningar. På plats får du ta del av samtal om bland annat bakomliggande faktorer, syskonperspektivet och ätstörningar inom idrotten.
   

Läs mer Fortsättning...

Isak Månades Friidrottare i juni:
Snabbast i Sverige på 12 år

 26 sep, 2017.På Bauhaus-galan 18 juni visade Isak verkligen vilket virke han är gjord av. Men en sänkning av det personliga rekordet på över sekunden klockade Isak Sveriges snabbaste tid sedan Friidrotts-SM 2005. Sedan den där eftermiddagen på Stockholms stadion har Isak levererat igen. Och igen.
    Nu är 21-åringen utsedd till Svensk Friidrotts Månadens Friidrottare i juni.
   /Frida Hogstrand

Läs mer Fortsättning...

Från 2:a i Lilla till 1:a i Stora på 8 år!

 25 sep, 2017.Även om man såg sifferraden 2-1-1-1-1-3-1-1-1 i bildtexten till nyhetsnotisen om manliga tremilen på Lidingöloppet ledde det nog inte automatiskt till att man på allvar reflekterade över vilken ytterst anmärkningsvärd samlad prestation över nästan ett decennium den faktiskt stod för.
   Sifferserien sammanfattade ju de placeringar i sin tävlingsklass på Lidingöloppet som årets vinnare Napoleon Solomon haft sedan debuten 2009, dvs under de senaste nio upplagorna av tävlingen. Han har alltså startat nio gånger av nio möjliga och då samlat på sig sju segrar, en andra- och en tredjeplats!
   Och vinsterna har dessutom varit minst sagt övertygande: Minsta segermarginalen ligger på 19 sekunder, övriga sex gånger har det varit över minuten inkl över två minuter vid två tillfällen! Det har alltså oftast handlat om sololöpningar i täten, nu senast i lördags styrde

Läs mer Fortsättning...

Lidingö åter svenskt
tack vare Nappe

 23 sep, 2017.För första gången sedan 1978 vanns Lidingöloppets klassiska 30 kilometer av en svensk som inte heter Mustafa Mohamed.
   Musse, som vann 2003, 2004 och 2008, fick en efterträdare i Napoleon Solomon. Turebergaren dök upp i sista minuten, men efter starten var han desto mer framträdande. Ett etiopiskt sällskap fick ge sig under värstingpartiet mellan Hustegaholm och Grönsta, en dryg mil från målet.

Läs mer Fortsättning...

Lidingö: 4 svenskor under 2 timmar

 23 sep, 2017.Trots småtunga banor blev toppbredden på Lidingöloppets tremilare en av de allra bästa med fem tjejer, varav fyra svenskor, under två timmar.
   Maria Larsson drog ifrån etiopiskan Hiwat på den andra halvan till seger på 1:55:19. Det är bara Lena Gavelin och Anna Rahm som har sprungit fortare än ÖIS:aren under drygt två decennier.

Läs mer Fortsättning...

Lidingö: Erfarna juniorer vann igen

 23 sep, 2017.Redan innan David Nilsson skar mållinjen på Grönsta Gärde hade Högby tagit sin första seger för dagen på Lidingöloppet. Det var Omar Mohammed Ismael som försvarade sin titel i P17-klassen genom att springa milen på 33:26, 13 sekunder före ett år yngre Tjalves Emil Magnell Millán, i en kamp mellan årets svenska mästare på 3000 meter från JSM/USM.

Läs mer Fortsättning...

Lidingö: David klar segrare på 15km

 23 sep, 2017.Efter ett rejält fuktigt dygn är spåren på Lidingöloppet inte lika fasta som ifjol. I kombination med en liten ändring mot fjolåret kan inte förmiddagens tider på 15 kilometer jämföras rakt av.

Läs mer Fortsättning...

Direkt från TCS Lidingöloppet 30km

 23 sep, 2017.

Läs mer Fortsättning...

Senaste veckan
Veckan 16.10 - 23.10

Mondo finalist till IAAF-pris!
Internationella friidrottsförbundet har årligen en...

Fullt fokus på veteranfriidrotten
I helgen samlades veterandistriktsombud och aktiva...

Är du vår nästa landslagsledare?
Härmed utlyser Svensk Friidrott en ny landslagsled...

Stark Meraf - Svenskt rekord!
För drygt ett år sedan satte Hässelbys Sarah Lahti...

Ansökan för idrottsmedel öppen
Möjligheten att söka föreningsstöd är öppen under ...

Tips & råd till friidrott i gymnastiksal
Även om inomhushallarna blir allt fler runt om i l...

Nya erbjudanden från partners
- Tjäna och spara till föreningen

I en förening är det många bitar som ska passa iho...

Påminnelse: Sista anmälningsdag!
Idag, torsdagen 19 oktober är sista dag för anmäla...

Sökes: Ledamöter till Ungdomsrådet
Svensk Friidrotts ungdomsråd har funnit i 12 år oc...

Castorama: Bara spurten kvar nu!
På söndag den 22 oktober löper 2017 års Castorama-...

Hanna stark i Amsterdam
Helgens styrkebesked kom från Hanna Lindholm som s...

Lennarts ord efter EAA:s utmärkelse
A. Lennart Julin blev i lördags första svensk ...

Ny friidrottshall till Skellefteå
I stadsdelen Morön i Skellefteå ska kommunen öppna...

Maxad löparhelg i Skövde
Från fredag till lördag genomförde Göteborgs Friid...

Vad en morgonjogg kan ge…
Tanken var att trion bara skulle ge sig ut på en m...

Förra veckan
Veckan 9.10 - 16.10

Maxad löparhelg i Skövde
Vad en morgonjogg kan ge…
Årets high school-friidrottare
Sara till Visättra - med skarpt sikte
Många svenskar på europeiskt möte
Lennart får EAA:s Golden Pin
- Första svensk någonsin

Webbaserad utbildning -
för fler pålästa friidrottsföräldrar

Internationell tränarkurs tillbaka!
Tiden är inne..
Ett unikt sätt att satsa på sin idrott
David snabbast i år

Två veckor sedan
Veckan 2.10 - 9.10

Tiden är inne..
Ett unikt sätt att satsa på sin idrott
David snabbast i år
Castorama med tre helger kvar
Antidopingnestor dragplåster på veteranombudskonferens
Nya hjälpmedel till föreningar för rekrytering av äldre nybörjare
Lennart kommenterar Terräng-SM
WADA:s dopinglista 2018:
Förbundsläkarens råd

Ida om stödet: "En stor ära"
Nytt kommunikationsteam sökes
3x Svensk Friidrott i RF:s nya satsning
Inför terräng-SM: Uppladdning igång
Önskan: Ökad satsning på medierelationer & kommunikation