Söndag 29 mars 2015

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

A. Lennart Julin
redaktör
08-30 13 33

Information och
media

Magnus Fridell (vik.)
073-506 21 74
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Nyhetsarkiv

Visa nyheter Publicerade under:
Som:


Förbundsårsmötet:
Fortsatt stor enighet

 29 mar, 2015.Den andra dagen av Förbundsårsmötet i Söderhamn följde samma mönster som lördagen, dvs stor enighet i beslutsfrågorna. De tre motionerna avgjordes i enlighet med styrelsens rekommendation, dvs nr 2 bifölls medan nr 1 och 3 avslogs.
   Vad gäller styrelsevalen så var det hela i praktiken avgjort redan igår, då de enda nomineringarna till posten som ordförande och de fyra ledamotsposterna var valberedningens förslag. Förslaget antogs alltså enhälligt.
   Det innebar

Läs mer Fortsättning...

Berlin: Isabellah 1:11:31

 29 mar, 2015.Vid söndagens Berliner Halbmarathon tog Isabellah Andersson en stark tredjeplats. Hon öppnade offensivt och passerade 5 km på 16:23 som klar ledare bland kvinnorna. En ledning som hon - trots att farten mattades något (17:08 - 17:01 på de följande femmorna) - behöll ända fram till 15 km.
   Då hade hon sällskap av

Läs mer Fortsättning...

Förbundsårsmötet:
Förstadag i samförstånd

 28 mar, 2015.Med RF:s Christer Pallin som ordförande betades under lördagen punkterna på föredragningslistan för Förbundsårsmötet av i god samstämmighet. Styrelsens verksamhetsberättelse och förvaltning för 2014 godkändes utan debatt, de tre styrelseförslagen likaså.
   Man hann också med

Läs mer Fortsättning...

JVM terräng: Wille 5:e europé

 28 mar, 2015.Som väntat dominerades juniorloppet över 8 km från start till mål av löparna från Östafrika. Det mesta av jobbet i täten gjordes av Kenyas Geoffrey Korir, men han fick till slut se sig slagen i spurten av Etiopiens Yasin Haji. I lagtävlingen triumferade dock Kenya som hade alla sina fyra bästa på topp-10.
   Sveriges deltagare Wille Levay gick aldrig med i tätrusningen utan gjorde ett väldisponerat lopp där han

Läs mer Fortsättning...

Helgens tävlingar

 27 mar, 2015.Det tyngsta evenemanget är förstås terräng-VM i Guiyang (Kina) som drar igång kl 05.00 lördag morgon svensk tid. Svenska intresset finns i P19-klassen genom Spårvägens Wille Levay. Det loppet (8 km) startar kl 05.30 och följs sedan av seniorloppen 06.15 (kvinnor) och 07.10 (män).
   Tyvärr kommer inte årets terräng-VM vara möjligt att följa lajv här i Sverige vare sig på TV eller webb. Men på terräng-VM:s hemsida har IAAF utlovat live-resultat, live-blogg och live-radio på engelska.
   Hemsidan för terräng-VM i Guiyang
   Härhemma är det traditionella millopp i

Läs mer Fortsättning...

Månadens i januari: Erika

 27 mar, 2015.Det var 2004 som Trångsvikens Erika Wiklund slog igenom. 16 år gammal höjde hon på ett år sitt personliga rekordet med 21 cm från 1.65 till 1.86. Sin riktiga "Day of days" hade Erika den 15 augusti vid USM i Falun där de sista sex av dessa centimeter kom i ett svep! Plötsligt var alltså 16-åringen uppe som Sverige-3:a alla kategorier bakom bara Kajsa Bergqvist och Emma Green.
   Men sedan bromsade utvecklingen upp, Erika stabiliserade sig visserligen på 1.80+ nivån, kom 5:a på UVM och 8:a på JVM, tog senior-SM-medaljer och debuterade i seniorlandslaget men personliga rekordet höjdes inte på två år.
   2007 kom dock

Läs mer Fortsättning...

– Jag kände att jag inte var riktigt klar med friidrotten!

 27 mar, 2015.Stora framgångar i unga år med bl a JEM-guld 2007 men sedan nästan helt försvunnen från friidrottsbanorna under flera år och nu tillbaka igen på allvar som 27-åring. Vad hände egentligen?
   – Jag var överallt och ingenstans. Jag gick på friidrottsgymnasiet i Umeå och flyttade sedan till Stockholm. Där blev det lite för mycket friidrott och jag fick en väldig press på mig.
   Erika berättar att hon under perioden i Stockholm tränade väldigt mycket men att resultaten uteblev. Hon tog då en paus från friidrotten och flyttade till Oslo där hon började spela ishockey istället, en idrott som följt med henne sedan barnsben.
   – Hockey är det jag växt upp med, men jag var tvungen att sluta med den när jag började på FIG:et i Umeå. Då var det bara friidrott som gällde.
   – Pausen från friidrotten är det bästa beslut jag tagit i mitt liv.

   I Oslo kände hon dock att det var något som saknades i hennes liv:

Läs mer Fortsättning...

"Nytändning inom friidrotten"

 26 mar, 2015.På sajten "Sport & Affärer" finns en intressant artikel med ovanstående rubrik. Artikeln handlar i huvudsak om nysatsningen "Stockholm Bauhaus Athletics" men tar också ett litet bredare grepp på det aktuella läget för svensk friidrott.
   Läs hela artikeln på "Sport & Affärer"!

Läs mer Fortsättning...

Vad är "European Sports Championships 2018"?

 26 mar, 2015.Utbudet av internationella idrottsevenemang av mästerskapskaraktär tycks bara fortsätta att växa. I sommar t ex är det ju premiär för European Games, ett slags europeiskt OS som kommer att arrangeras i Baku (Azerbajdzjan) den 12-28 juni.
   Arrangörerna jobba länge hårt för att få med friidrotten där, men kalenderkrocken med våra egna befintliga evenemang - Lag-EM och Diamond League-galor - gjorde att friidrotten tackade nej till ett extra europamästerskap året mittemellan våra egna EM.
   Som litet plåster på såren - så att man ändå skulle kunna säga att man hade med friidrotten i European Games 2015 - fick Baku arrangera Third League-matchen (lägsta divisionen) i Lag-EM.
   Som SM-veckan för Europa
   Idag presenterades så ännu ett arrangemangskoncept när ett antal idrotter - bl a friidrotten - gick ut och berättade att man 2018 kommer att genomföra sina befintliga europamästerskap samordnat i

Läs mer Fortsättning...

Ärofullt pris till IFK Lidingö

 26 mar, 2015.I samband med Stockholms Idrottsförbunds årsmöte på onsdagskvällen delades det prestigefyllda priset "Årets Barn- och Ungdomsförening" i Stockholmsidrotten - som består av över 3.000 föreningar från alla idrotter - ut till IFK Lidingö Friidrott!
   Juryns motivering:

Läs mer Fortsättning...

Stadion 30 juli: "Stockholm Bauhaus Athletics"!

 25 mar, 2015.Det var för knappt två och ett halvt år sedan - i november 2012 - som byggvaruhuskedjan BAUHAUS klev in i friidrotten som ny huvudsponsor för Svensk Friidrott. Nu förstärker BAUHAUS sitt friidrottsengamang genom att bli ny titelsponsor för den svenska Diamond League-galan på Stockholms Stadion.
   Det var 1967 som den största Stadiongalan bytte namn från Julispelen till DN Galan och efter 47 år är det nu dags för ett nytt namn som förhoppningsvis blir lika långlivat som varumärke för friidrott på högsta internationella nivå.
   Och det namnet blir alltså

Läs mer Fortsättning...

VM-uppladdning pågår

 25 mar, 2015.Tidigt lördag morgon svensk tid går terräng-VM i kinesiska Guiyang och för första gången på åtta år har tävlingen svenskt deltagande: Spårvägens Wille Levay kommer att springa i juniorklassen.
   Wille har varit på plats i Guiyang i några dagar nu för att klara av dygnsomställningen. Anpassningen till den relativt höga höjden (ca 1200 m ö h) har däremot inte varit något problem eftersom han kom till Kina direkt från några veckors träning på ännu högre höjd i Etiopien.

Läs mer Fortsättning...

Hela 2014 på bara 48 sidor

 24 mar, 2015.Det finns många olika sätt att sammanfatta ett friidrottsår. Ser man till det rent tävlingsmässiga finns ju årsbästalistor, rankingar och mästerskapsmedaljer.
   Men även om tävlingarna och prestationerna där är själva motorn förutsätter de ju ett omfattande och mångfasetterat arbete året runt och landet runt på alla nivåer i folkrörelsen Svensk Friidrott.
   Det handlar om

Läs mer Fortsättning...

Nytt i kalendern: Ultratrail-VM

 24 mar, 2015.Den 30 maj i Annecy i östra Frankrike (nära gränsen mot Schweiz) genomför Ultralöparorganisationen IAU sitt 5:e "Ultratrail-VM" och för första gången kommer detta mästerskap att ha officiellt svenskt deltagande.
   Det är Rånäs Fritjof Fagerlund och IS Götas Maria ("Mimmi") Kotka som kommer att springa i den svenska landslagsdräkten.
   - Fritjof kom ju 10:a på VM 100 km i november medan Mimmi slog igenom i "ultravärlden" med andraplatsen på UltraVasan i somras, berättar ultraansvarige Peter Fredricson om våra premiärdeltagare.
   Men vad är då "ultratrail"? Jo,

Läs mer Fortsättning...

61 vill bli certifierade coacher

 24 mar, 2015."Certifiered Coach" är Svensk Friidrotts nya tränarutbildning inriktad på kunskapsfördjupning för tränare som skall jobba med aktiva i åldrarna från äldre ungdom till junior. Utbildningen har tre huvudteman, rörelseanalys, träningsplanering och ledarskap i en mix av både teori och praktik.
   "Certifierad Coach" var uppenbart en efterlängtad utbildning eftersom redan premiärupplagan - som startade i helgen på Bosön med den första av tre helgträffar - var helt fulltecknad med inte mindre än 61 tränare, varav 25% kvinnor.
   Under deras första helg i skolbänken fick gruppen en

Läs mer Fortsättning...

... än är det vinter kvar,
säger mor.

 23 mar, 2015.Visserligen har seniorer, juniorer, ungdomar - liksom universitetsfriidrottarna i USA - klarat av alla sina innemästerskap denna vinter, men för veteranerna lever innesäsongen vidare ytterligare en vecka. Fr o m idag måndag t o m lördag genomförs nämligen IVEM - alltså EM för åldrarna från 35 år och uppåt - i polska Torun
   Ett 60-tal svenskar - födda mellan 1934 och 1978 - är anmälda och däribland

Läs mer Fortsättning...

Allt inför Förbundsårsmötet

 23 mar, 2015.Lördag-söndag genomför Svensk Friidrott Förbundsårsmötet 2015. Det är på CFL i centrala Söderhamn som de drygt 130 valda ombuden för friidrotts-Sverige samlas.
   Huvudpunkterna på dagordningen är som sig bör utvärdering av 2014, behandling av styrelseförslag och motioner, verksamhetsplanering för framtiden och val till styrelsen. Dessutom finns på programmet fem seminarier, stipendieutdelningar och några informationspunkter.
   På vår speciella avdelning här på friidrott.se för Förbundsårsmötet finns nu alla relevanta dokument för

Läs mer Fortsättning...

Venlo: David 1:04:11

 22 mar, 2015.Högbys David Nilsson har haft en inomhussäsong som gett nya "totalpers" (alltså bättre än utomhus) på både 3000m och 5000m och den persformen har han nu tagit med sig också utomhus:
   Vid halvmaran Venloop idag i holländska Venlo gick han i mål som 12:a totalt (6:e europé) på 1:04:11. Det några år gamla tidigare personliga rekordet var ca 1½ minut långsammare.
   Davids lopp var väldisponerat med

Läs mer Fortsättning...

Rom Marathon: Anneli 4:a
- på 6:e perset av 6 möjliga!

 22 mar, 2015.Hälles Annelie Johansson har skaffat sig en verkligt god vana som marathonlöpare sedan 2:51:09-debuten i Stockholm för snart två år sedan: Hon förbättrar sitt personliga rekord i varje lopp!
   För efter debuten har följt 2:48:40 på Öland samma sommar (2013) och sedan ifjol 2:46:01 i Stockholm, 2:42:04 på EM och 2:41:09 i Dublin innan Annelie idag i Rom öppnade sitt 2015 med 2:40:05.
   Återigen handlade det om ett jämnfartslopp med halvorna på

Läs mer Fortsättning...

Mindre än 4 månader kvar ...

 22 mar, 2015.... till dess Eskilstuna blir den bara tredje svenska staden - efter Stockholm och Göteborg - någonsin att stå värd för ett internationellt (IAAF eller EA) arenamästerskap.
   Det var för snart två år sedan som Europaförbundet EA:s styrelse utsåg Sverige och Eskilstuna till arrangör av 2015 års europamästerskap för 19-årsjuniorer.
   Två år kan tyckas vara en lång tid men nu är det alltså bara knappt fyra månader kvar till

Läs mer Fortsättning...

Hur blir motståndet för Wille?

 21 mar, 2015.Om precis en vecka är det terräng-VM i kinesiska Guiyang med svenskt deltagande i P19-klassen genom Spårvägens William Levay. Nu har arrangörerna publicerat anmälningslistorna och man kan få en bild av vilket motstånd Wille kommer att få.
   Historien har lärt oss att terräng-VM i toppen - i synnerhet på juniorsidan - är mycket av en prestigemättad landskamp mellan Kenya och Etiopien. Och även om de flesta i deras lag är tidigare oprövade internationellt finns ingen anledning att vänta ett annat scenario det här året. Ev utmanare lär i huvudsak komma från grannländerna Uganda och Eritrea.
   Terräng-VM är ju numera ett varannat-års-evenemang vilket gör att få löpare hinner med mer än en start. I Bydgoszcz 2013 lyckades Adane (Etiopien) med en 13:e plats bäst av dem som då var 17 år eller yngre. Adane är med också nu och har i mellantiden hunnit med att förra sommaren bli 6:a på 10000m vid JVM i Eugene.
   Använder man JVM 2014 som referens var det fler som sprang bra då som är med nu:

Läs mer Fortsättning...

Vårdagjämningstider

 20 mar, 2015.Även om våren bestämt sig för att tveka ett tag syns det tydligt i helgens tävlingskalender att vi i är i en brytningstid mellan säsongerna.
   Innetävlandet fortsätter med ungdomspräglade tävlingar: 2-dagars i Örebro och Huddinge, 1-dagars på lördagen i Uddevalla och Nyköping.
   Långlopp arrangeras på lördagen i Göteborg (Skatås), Mantorp och Ljungby och på söndagen i Göteborg.
   Ute i Europa trappar landsvägssäsongen upp i riktning mot "marathonmånaden" april som ju rycker hastigt närmare. Så här i mars är det fortfarande i huvudsak

Läs mer Fortsättning...

Slå ihop eller dela upp eller..?

 20 mar, 2015.Traditionellt var friidrotten en manlig aktivitet med begränsade kvinnliga inslag. Men under 1960-talet startade en - i början ganska långsam - process för att öppna upp fler grenar för kvinnor. En process som kan sägas ha gått i mål för ca tio år sedan när hinderlöpning etablerades även för kvinnor.
   Sedan dess är det kvinnliga mästerskapsprogrammet lika stort - och i princip detsamma - som det manliga. Skillnaderna ligger i lägre häckar/hinder, lättare kastredskap och i att mångkamperna har något färre grenar för kvinnor än för män.
   Den allra senaste trenden här i Europa är att jämställdheten byggs på med en integration av lagmomenten. Tydligast har det manifesterats i Lag-EM där det inte längre finns en manlig och en kvinnlig klass utan bara en gemensam poängräkning. Dvs det är för laget lika viktigt att vara bra på kvinnligt tresteg som på manligt 1500m.
   Går man över Atlanten till USA har man kunnat se en

Läs mer Fortsättning...

Att bli en mästerskapare

 19 mar, 2015.Även om det alltid blir mycket resonemang kring resultat, rekord, prispengar och galaprestationer är det ändå ingen tvekan om att fortfarande idag är det mästerskapen som "gäller". Det är hur man lyckas där som styr det slutliga "betyget" på karriären.
   Ett toppresultat eller rekord kan göras när och var som helst, men i mästerskapen visar man sin förmåga att prestera "när det gäller" på en tid och plats som någon annan bestämt i förväg. Att det är det största tycker inte bara vi betraktare utan också de aktiva själva.
   Den som eventuellt ifrågasätter detta behöver inte tänka tillbaka längre än till

Läs mer Fortsättning...

Standarkampen tar form

 19 mar, 2015.Senior-SM-året innehåller numera inte mindre än elva olika tävlingar men de stora mängderna poäng finns att hämta på "stora" mästerskapen ute och inne. Så den första indikationen på vart åt det lutar får man efter Inomhus-SM, som ju gick för ett par veckor sedan.
   Och skall man döma av hur läget ser ut just nu så går fjolårsvinnarna Spårvägen mot en ny seger på herrsidan. För redan efter de två inomhusmästerskapen har man samlat ihop

Läs mer Fortsättning...

Liten försmak av sommar

 19 mar, 2015.Visserligen är det fortfarande ett par månader kvar innan arenasäsongen härhemma kommer igång på allvar, men väglöparna (marathon och halvmarathon), kastarna och USA-folket har ju redan kommit igång så smått med sitt utomhustävlande.
   Därför har vi smugit igång redan nu med utomhusstatistiken för seniorer (bara, alltså inte juniorer eller ungdomar). Listorna är av naturliga skäl fortfarande ganska glesa, men det kan nog ändå finnas ett intresse för att hålla koll på läget.
   Framförallt på maran/halvmaran där

Läs mer Fortsättning...

VM i Kina redan nu i mars

 18 mar, 2015.Alla vet ju att årets utomhus-VM arrangeras i slutet av augusti på 2008 års OS-arena Fågelboet i den kinesiska huvudstaden. Men faktum är att Kina är värd för ett friidrotts-VM redan fem månader tidigare. För lördagen den 28 mars arrangeras terräng-VM för seniorer och juniorer i Guiyang.
   Och för första gången sedan 2007 - då Mustafa Mohamed blev 28:a i seniorloppet över 12 km - kommer det att vara svenskt deltagande på terräng-VM. Spårvägens junior Wille Levay har nämligen - efter 8:e platsen i P19 på EM i december och det starka loppet i Edinburgh i början på januari - valt att göra en satsning mot VM.
   Wille har nu under en längre period varit i Etiopien och tränat på

Läs mer Fortsättning...

David 5:a genom tiderna

 17 mar, 2015.Vid Huddinges Öppna KM 5000m på tisdagskvällen i Storängshallen vann Högbys David Nilsson på 14:18.91, en tid nästan fem sekunder under hans utomhuspers från i somras och en tid som förde in honom som 5:a genom tiderna. David vann dessutom loppet med tre kvarts minut tillgodo på tvåan.

Läs mer Fortsättning...

Första fyra namnen till
nordiska marathonmatchen

 17 mar, 2015.Asics Stockholm Marathon är en årlig löparfolkfest på Stockholms gator ända sedan 1979. Årets lopp blir alltså det 37:e i ordningen men det blir samtidigt - som vi berättade i november - det allra första som inkluderar en nordisk landskamp (både i lag och individuellt) där Sverige möter Finland, Norge och Island.
   Varje land får starta med upp till fem löpare för män resp kvinnor varav de tre bästa räknas i lagtävlingarna. Individuellt blir det prispengar till de sex främsta med 50.000 kr till vinnarna.
   Nu har långlöparnas landslagsledare Stefan Olsson presenterat de första fyra som skall tävla för det svenska landslaget, tre kvinnor och en man:

Läs mer Fortsättning...

Sprint: Din idrott - för livet!

 17 mar, 2015.För en dryg vecka sedan - parallellt med IEM i Prag och IUSM i Örebro - genomfördes årets IVSM i Borås. När man tittar på den resultatlistan känns det som vi fått en ny trend i svensk veteranfriidrott.
   Traditionellt har det varit kastarna och långdistansarna som efter avslutade seniorkarriärer fortsatt som - eller efter ett kortare avbrott kommit tillbaka som - veteranfriidrottare. Men nu dyker också alltfler f d elitsprinters upp i sina gamla grenar.
   Nu i Borås var det faktiskt inte mindre än fem 60m-löpare med personliga rekord från 70-, 80- eller 90-talen under 7.00 som deltog - och det med framgång:

Läs mer Fortsättning...

Lyssna på Michel!

 16 mar, 2015.TV-sportens Maud Bernhagen har sedan i oktober en podcast där svenska idrottsprofiler under någon timme får komma till tals och prata till punkt. Podcasten har haft dryga 20-talet gäster och den senaste i raden är Michel Tornéus som intervjuades några dagar efter hemkomsten från succén vid inne-EM i Prag.
   Frågorna handlar om mycket mer än det rent friidrottsliga, bl a

Läs mer Fortsättning...

Nationella domarkurser i vår

 16 mar, 2015.Gapet mellan inomhus- och utomhussäsongerna är perfekt för tävlingsarrangörer att komplettera och kompetensutveckla sin domarkader. Den här våren erbjuder Svensk Friidrott två centrala utbildningar: Förbundsdomare och Förbundseltidtagare.
   Målgruppen är i första hand domare som skall tjänstgöra på SM-tävlingar, galor och andra större tävlingar i sommar eller under 2016. Båda kurserna genomförs i Stockholm om en dryg månad, Förbundsdomarutbildningen är

Läs mer Fortsättning...

Mycket nytt i 14-årsbästa

 16 mar, 2015.Helgens regionmästerskap för Götaland i Växjö och för Svealand i Västerås satte som väntat stora avtryck i våra årsbästalistor för P14 och F14. I synnerhet märktes det i pojkarnas 1000m och flickornas 200m med 14 resp 13 nya resultat på topp-20.
   I sex grenar blev det nya absoluta toppnoteringar tack vare MAI:s Samantha Oware (200m och längd), Hellas' Carl af Forselles (höjd och stav), Upsalas Albert Nygren (1000m) och Kyrkhults Thomas Jones (60m häck).
   I lagtävlingarna dominerade åter

Läs mer Fortsättning...

ECWT: Över 20 meter igen!

 15 mar, 2015.I SM på Stockholms Stadion i augusti 2012 gjorde Spårvägens Leif Arrhenius den första svenska 20m-stöten på över 7½ år och under 2013 följde han upp med ytterligare åtta 20m-tävlingar. 2014 hämmade en fingerskada och det blev 19.98 som längst.
   Men idag vid Europacupen Vinterkast i portugisiska Leiria var "Leffe 20m-mannen" tillbaka med en stöt på 20.09. Ett resultat som dessutom gav en meriterande 2:a plats bakom bara Spaniens IEM-4:a Vivas (20.15). Bland de besegrade fanns IEM-5:an Bertemes och ytterligare fyra man som Leffe fick ge sig för förra helgen i Prag.
   I övrigt innehöll svensksöndagen i Leiria 22-årsjuniorer där

Läs mer Fortsättning...

6:e TSR-decenniet har börjat

 15 mar, 2015."Två Sjöar Runt" i Sundbyberg föddes i mitten på mars 1965 som en slags "försmak" på löpningssäsongen strax innan vintern släppte greppet. Men även om platsen i almanackan är oförändrad regerar numera våren alltsomoftast.
   Så var det i år när den 51:a årgången genomfördes i strålande och värmande sol. I huvudklassen över 11.2 km (två varv runt de två sjöarna) stod Spårvägens Ebba Chala i särklass. Han tog kommandot direkt och utan att stressa var han sedan ensam hela vägen.
   Kvinnliga tävlingsklassen är

Läs mer Fortsättning...

Dunderpers:
Axel tre över 64!!

 14 mar, 2015.Det stora svenska utropstecknet den första dagen av Europacupen Vinterkast i portugisiska Leiria var MAI:s Axel Härstedt som efter en aningen "trevande" inledning (61.77 - X - X) avslutade med karriärens (hittills ..) tre klart längsta kast: 64.27 - 64.33 - 64.69!
   Tidigare personliga rekordet från i fjol var 62.43 så det handlade om en förbättring med över två meter. Och till VM-kvalgränsen för Beijing fattades alltså endast 31 cm för Axel.
   Han går nu dessutom in som nr 10 på den svenska genom-tiderna-bästalistan!

Läs mer Fortsättning...

NCAA: Svenskt rekord!

 14 mar, 2015.Den 13 januari 1968 blev Ulf Högberg vår snabbaste inomhus på 1 mile när han noterade 4:02.3 vid en gala i Boston (Massachusetts). 1987 blev den tiden det första officiella svenska inomhusrekordet på sträckan - och det har sedan stått sig sedan dess ända fram till idag.
   För efter 47 år och 2 månader har Ulf Högberg fått lämna denna statistiska topposition. Det skedde vid NCAA-mästerskapen i Fayetteville (Arkansas) där Hässelbys Elmar Engholm sprang i mål som 6:a på tiden 4:00.79 efter 57.54 på avslutande 400m.
   Loppet var

Läs mer Fortsättning...

NCAA: Idas tredje silver!

 13 mar, 2015.2011 debuterade Ida Storm på amerikanska universitetsmästerskapen NCAA inomhus med att komma 11:a på 19.25. Ett år senare kastade hon personbästa 21.48 vilket gav silver och i fjol blev det återigen nytt pers - 21.90 - och en silvermedalj.
   I år var det alltså fjärde och sista chansen (man får tävla max fyra år på NCAA) för Ida och utgångsläget var bättre än någonsin genom

Läs mer Fortsättning...

Yngsta mästerskapshelgen

 13 mar, 2015.Även om det finns inomhustävlingar i kalendern ytterligare någon månad sätts i helgen punkt för inomhusdelen av Centrala programmet (dvs mästerskap och landskamper) 2015.
   Nu är det nämligen dags för regionmästerskapen för 13/14-åringar (alltså årgångarna 01 och 02) i Götaland och Svealand.
   Götalänningarna kör i Telekonsult Arena i Växjö med IFK Växjö som arrangör och svealänningarna i Westinghouse Arena i Västerås med Upplands FIF som arrangör.
   Regionmästerskapen brukar traditionellt medföra

Läs mer Fortsättning...

Löpargymnasiet söker ...

 12 mar, 2015.Ett av friidrottens sju Riksidrottsgymnasier är Löpargymnasiet i Sollentuna. RIG:et startade i slutet på 1980-talet och har hela tiden haft en uttalad medel/lång-profil.
   Inför nästa läsår söker man nu en ny verksamhetsledare. Halva tjänsten är det övergripande ansvaret på gymnasiet, andra halvan är att fungera som tränare för en grupp av eleverna.
   Sista dag att söka tjänsten är den 12 april.
   Läs mer på vår "Nya tjänster"-sida.

Läs mer Fortsättning...

Precis från tryckeriet!

 12 mar, 2015.I och för sig är väl det allra säkraste vårtecknet att alla börjar prata om säkra vårtecken, men Löparkalendern brukar faktiskt traditionellt dyka upp just så här års när vintern precis gett upp kampen mot den allt varmare vårsolen.
   Så nu är alltså 2015 års upplaga just precis klar. Som vanligt under senare år innehåller kalendern ett nytt rekordantal sanktionerade löptävlingar på gator, vägar och stigar. För ett år sedan var det 362 lopp i kalendern och nu handlar det om 380 som presenteras med alla basfakta.
   Det handlar alltså om det perfekta redskapet för den

Läs mer Fortsättning...

Fördjupat samarbete med
De Stora Grabbarna

 12 mar, 2015.Föreningen De Stora Grabbarna ("DSG") är en kamratförening för våra mest framgångsrika friidrottare - alltså de som tilldelats "Hederstecknet" för sina insatser som aktiva i landslaget och i SM.
   Nu har DSG ingått ett för svensk idrottsrörelse nog unikt samarbetsavtal med Svenska Friidrottsförbundet i syfte att stödja den unga generationen friidrottare i deras strävan att nå motsvarande framgångar. Avtalet har tre viktiga delar:

Läs mer Fortsättning...

Kast möter våren i Portugal

 11 mar, 2015.Tävlingen heter visserligen "European Cup Winter Throwing" (ECWT) men så mycket vinter lär det inte bli frågan om när portugisiska Leiria nu på lördag-söndag arrangerar tävlingen för andra året i rad.
   Sverige deltar den här gången med nio aktiva - fem män och fyra kvinnor - med en tydlig tyngdpunkt på årgångarna 1993-1995. Enda undantagen är Leif Arrhenius och Axel Härstedt som kör kula/diskus resp bara diskus i manliga seniorklassen.
   ECWT tillskapades 2001 för att

Läs mer Fortsättning...

Statistiken uppdaterad

 11 mar, 2015.Så har våra bästalistor för inomhussäsongen kommit ikapp verkligheten igen. De stora förändringarna hittar man förstås i 15/16-årsklasserna som ju hade sina svenska mästerskap i Örebro i helgen.
   Effekten av det är ytterst påtaglig: I dessa klasser är det i snitt hela 41% nya resultat på topp-10! Allra störst förnyelse blev det på

Läs mer Fortsättning...

Vår dubbelmedaljhistoria

 10 mar, 2015.I Prag i helgen fick vi ju uppleva två svenskar på samma prispall när Michel Tornéus och Andreas Otterling tog emot guld resp brons i längdhopp. Frågan som omedelbart inställde sig var förstås hur ovanlig en sådan blågul dubbelmedalj varit i den internationella mästerskapshistorien. Jo, faktiskt ganska ovanlig! Det visar den här sammanställningen:
   OS (start 1896): Ingenting sedan 1948, då det blev dubbel på 1500m och trippel på hinder. Dessförinnan två dubblar 1920, två tripplar 1912 och en dubbel 1908, inget mer. (Räknat på endast nu "levande" grenar.)
   VM (start 1983): Enda dubbeln: Kajsa Bergqvist 1:a och Emma Green 3:a i höjd 2005.
   EM (start 1934): Fem dubblar 1946 (året efter världskrigets slut), sedan en

Läs mer Fortsättning...

USA: NCAA fredag-lördag

 10 mar, 2015.Även om vi på den här sidan Atlanten avslutat innemästerskapsperioden kör man på en helg till i USA:s universitetsfriidrott. Nu fredag-lördag är det nämligen dags för NCAA-mästerskapen, som dessutom är indelade i tre divisioner utifrån storleken på universiteten/collegen.
   Div I är vad man normalt syftar på när man säger "Universitetsmästerskapen". Inomhus kvalar deltagarna in via årsbästa och man tar emot de 16 bästa i varje gren (tackar någon nej går budet till nästa på listan).
   I startlistorna för årets Div I som går i Fayetteville (Arkansas) finns tre svenskar:

Läs mer Fortsättning...

IUSM2: Klara lyfte F15 1000m

 9 mar, 2015.För det allra största lyftet på medeldistans svarade Hagens Klara Magnusson i F15 1000m. Hon toppade statistiken på 3:04.23, en tid som hon själv sänkte med i det närmaste sju sekunder till 2:57.26. Segermarginalen blev över fyra sekunder - och ändå hade ytterligare tre tjejer gått under Klaras tidigare topptid.

Läs mer Fortsättning...

IUSM2: Kampen höjde nivån

 9 mar, 2015.Medel/lång är en bransch där USM-tävlingarna alltid medfört resultatlyft och förklaringen är självklar: När alla de bästa från hela landet möts för att göra upp om medaljer så skruvas tempot upp och dolda kapacitetsreserver plockas fram.
   En typisk illustration gavs i P16 1500m där

Läs mer Fortsättning...

IUSM2: Bäst när det gäller

 9 mar, 2015.Det var inte bara i Prag som det delades ut mästerskapsmedaljer under söndagen. Vid avslutningsdagen av IUSM för 15/16-åringar i Örebro avgjordes inte mindre 24 grenar och i nästan hälften av dessa drev kampen om USM-medaljerna fram nya toppnoteringart i årsbästalistorna.
   För Öresunds Kasper Kadestål i P16 blev det dubbla noteringar när han

Läs mer Fortsättning...

IEM4: - En härlig känsla att få stå på prispallen!

 9 mar, 2015.Angelica Bengtsson tog Sveriges tredje medalj i inne-EM i Prag när hon på söndagseftermiddagen satte svenskt rekord med 4.70 och var förstås väldigt nöjd!
   – En härlig känsla att få stå på prispallen i ett seniormästerskap! Jag blir rörd över att så många stått bakom mig och stöttat på vägen. Mamma och Gabbi, en av mina systrar, var här och hela svenska laget ställde sig upp och jublade!
   – Före tävlingen tänkte jag att min stabilitet på 4.60 i vinter skulle hjälpa mig till en medalj och det var precis vad det gjorde! Det är kul att statistik verkligen fungerar!
   – Redan när jag tog 4.60 i första försöket kände jag att medalj var inom räckhåll. Jag var inställd på att hoppa 4.70 eftersom 4.60-hoppet var så bra. När jag klarade det kändes det som att även 4.75 skulle kunna gå, men det räckte inte vägen.

   Andreas Almgren krigade långt fram i 800 m-finalen loppet igenom men nådde inte hela vägen fram till topp-3. Han ledde första 400 m men

Läs mer Fortsättning...

IEM4: BRONS OCH SVENSKT REKORD AV ANGELICA!

 8 mar, 2015.Stavfinalen blev en riktigt bra tävling för Angelica Bengtsson som prickade formen perfekt och tog 4.40 i första, 4.50 i andra och 4.70 i första med gott om luft och tekniskt riktigt bra hoppning.

Läs mer Fortsättning...

IEM4: Petter 8:a i sjukampen

 8 mar, 2015.Inför avslutande 1000 m i manliga sjukampen hade Petter Olson chans på personligt rekord om han kunde komma ner på 2:40.26, d v s tre tiondelar över grenperset. Men det gick för långsamt från början och efter 65.3 på 400 m och 2:11.2 på 800 m kom han i mål på 2:43.51 och totalt 5.869 – 35 poäng från det ett år gamla perset. Placeringsmässigt hade Petter marginalerna på sin sida eftersom 9:an och 10:an var fyra respektive tolv poäng bakom.
   I sammandraget blev det en 8:e plats vilket är

Läs mer Fortsättning...

IEM4: Andreas satsade!

 8 mar, 2015.Manliga 800 m-finalen blev precis så spännande som ett fyravarvslopp kan bli inomhus och slutade med ett grymt snabbt slutvarv där Andreas Almgren inte riktigt hängde med utan slutade fyra.

Läs mer Fortsättning...

IEM4: Små marginaler på 60

 8 mar, 2015.Manliga 60 m-semifinalerna blev riktigt snabba tillställningar och som verkligen exploderade ur blocken var Upsalas Erik Hagberg i heat två. Utmärkt acceleration också men till slut hann de mer rutinerade motståndarna ikapp och förbi och Erik blev sjua på 6.72, bara 0.06 från pers.

Läs mer Fortsättning...

IUSM Örebro: Ny länk till live-resultaten

 8 mar, 2015.* Nya live-resultatsidan

Läs mer Fortsättning...

IEM4: Elin nära pers

 8 mar, 2015.Irene Ekelund fick inte riktigt till starten i den första semifinalen på 60 m i Prag och blev sexa på 7.36. Men hon var en hundradel före finska 200 m-specialisten Hanna-Mari Latvala i ett lopp som såg en suverän vinnare i brittiskan Dina Asher-Smith på tangerade perset 7.10.

Läs mer Fortsättning...

IEM4: 5.00 i sjätte grenen

 8 mar, 2015.Sjukampens sjätte gren stav blev som vanligt en utdragen historia men Petter fick en bra start och tog 4.60, 4.70 och 4.80 i första, 4.90 i andra och så 5.00 direkt! I första på 5.10 avbröt han på vägen upp, rev ganska grovt i andra och lyckades inte heller i tredje få ribban att ligga kvar.

Läs mer Fortsättning...

IUSM dag 2

 8 mar, 2015.Söndagen i Tybblelundshallen är fullmatad av SM-finaler för årgångarna 1999 och 2000. Punkt kommer inte att sättas förrän fram emot 16-tiden i eftermiddag.
   * Hemsidan för IUSM15-16
   * Arrangörens resultatsida

Läs mer Fortsättning...

IEM4: Petter mot pers

 8 mar, 2015.Petter Olson fick inte till ett optimalt lopp i sjukampens femte gren 60 m häck. Han rev första och hittade sedan aldrig riktigt flytet och kom i mål som sjua i sitt heat på 8.19. För det fick han 819 poäng och tappade därmed en placering i sammandraget till tolfte.

Läs mer Fortsättning...

IEM4: Svenska eftermiddagen

 8 mar, 2015.Sju svenskar tävlar i på inne-EM i Prag under söndagen:
    11.30 M Sjukamp/60 m häck: Petter Olson
    Petter ligger elva i sammandraget efter första dagen och har bra möjligheter att avancera. I vinter har han sänkt sitt personliga rekord på häck till 8.06 och möjligheterna att förbättra den tiden ytterligare är goda eftersom han är i bra form.

Läs mer Fortsättning...

IEM4: TV-tiderna

 8 mar, 2015.Söndagens sändningar från IEM i Prag:
   TV4 Play: Kl 11.30-18.35
   TV4: Kl 14.25-18.35
   Eurosport 2: Kl 11.30-15.26.

Läs mer Fortsättning...

IEM3: - Nu ska jag slåss om medaljerna!

 8 mar, 2015.Andreas Almgren gjorde åter ett bra lopp i Prag då han vann sitt semifinalheat på 1:47.24 efter att större delen ha legat tvåa i ett vakuum bakom holländaren Kupers.

Läs mer Fortsättning...

IEM3: - Vilken känsla att sätta personligt rekord!

 7 mar, 2015.Elin Östlund mästerskapsdebuterade med att kl 10 på förmiddagen sätta personbästa med 7.39 i 60 m-försöken och ta sig vidare till semifinal.
   – Jag är verkligen jättenöjd! Vilken känsla att sätta pers och avancera till semi! Det var skitkul! Jag tror faktiskt att jag har ett pers till i kroppen och det ska jag plocka ut i morgondagens semifinal!
   Irene Ekelund snuddade med 7.27 i 60 m-försöken vid sitt svenska juniorrekord och tog sig vidare till semifinal på placering.
   – Det gick ju jättebra! Jag fick en väldigt bra start och tror att det var ett maxlopp. På söndag hoppas jag att det blir två lopp, en finalplats är mitt mål.
   Även Erik Hagberg tog sig till semifinal på 60 m, detta tack vare 6.69:

Läs mer Fortsättning...

IUSM1: Sex nya årsbästan

 7 mar, 2015.Nya svenska årsbästan noterades av vinnaren i sju av de grenar som avgjordes under den första tävlingsdagen på IUSM15-16 i Tybblelundshallen i Örebro.
   I P16 var det Hälles Marcus Lidman i längd (6.54) och Hässelbys Patrik Lindstedt i vikt (18.85), i P15 Ullevis Isak Kristensen på 60m (7.26) och Märstas Simon Thor i tresteg (12.59), i F16 Råby-Rekarnes

Läs mer Fortsättning...

IEM3: 11:e plats för Charlotta

 7 mar, 2015.Kvinnliga 3000 m-finalen med Charlotta Fougberg utvecklade sig på ett liknande sätt som försöken dagen före. Ullevi-tjejen hängde med bra första kilometern (3:01.4) men sedan höjdes farten kring 1900 m och fältet spreds ut.
   Charlotta hade 2:59.6 på andra kilometern men tappade placeringar sista tusen meterna innan hon med en bra spurt sista varvet lyckades ta tillbaka en och bli 11:a på 9:06.50, fem sekunder långsammare än i försöken.
   Vann gjorde

Läs mer Fortsättning...

IEM3: Andreas till final!

 7 mar, 2015.Semifinal 2 på 800 m med Andreas Almgren blev riktigt spännande eftersom holländaren Thijmen Kupers satte upp en våldsam fart med klart under 25 sekunder på 200 m och 50.9 halvvägs. Tiotalet meter bakom följde Andreas på 25.4 och 52.0 och med tio meter till klunga.

Läs mer Fortsättning...

IEM3: Annas tredje bästa

 7 mar, 2015.Anna Silvander tog sig i sin mästerskapsdebut till semifinal på 800 m tack vare 2:04.28 i försöken. I lördagens semifinal gjorde hon åter ett bra lopp och kom i mål som femma på 2:04.24. Därmed gjorde hon karriärens tredje resp fjärde snabbast lopp här i Prag. För att bli en av de tre finalisterna från hennes semifinal krävdes 2:02.31.

Läs mer Fortsättning...

IEM3: Petter fortsatt stabil

 7 mar, 2015.I sjukampens tredje gren kula stötte Petter Olson 13.40 vilket bara var 9 cm från årsbästa. Men till persseriens 14.19 fattades en del och räknat i poäng gick han -48. Det innebär att han efter tre grenar är 15 poäng efter sin persserie från ISM för ett år sedan.

Läs mer Fortsättning...

Svenskkommentarer fredag

 7 mar, 2015.Tre svenskor hoppade stavkval på fredagskvällen och av dem tog sig Angelica Bengtsson till final. Men det var väldigt nära att även Michaela Meijer lyckades. Så här kommenterade Angelica karriärens första finalplats inomhus:
   – Jag pendlade mellan åttonde- och niondeplatsen hela kvalet men vet att jag kan hoppa 4.60 som var kvalhöjden så jag stressade inte upp mig efter rivning i första. Och sedan tog jag ju i andra! Banorna är snabba så jag fick flytta tillbaka ansatsen men det ser jag som positivt!
   – Nu är det final som gäller på söndag och mitt mål är medalj. Det blir tufft för många är stabila på höga höjder. Jag tror att 4.75 kommer att krävas vilket inte blir lätt men jag ska mitt bästa!
   Mästerskapsdebutanten Michaela Meijer satte personbästa med 4.55 och var bara en rivning på 4.30 från att bli en av de åtta finalisterna:

Läs mer Fortsättning...

IEM3: Lördagseftermiddagen

 7 mar, 2015.Fyra svenskar tävlar på inne-EM i O2 Arena i prag på lördagseftermiddagen/kvällen:

Läs mer Fortsättning...

IUSM1: Första mästarna

 7 mar, 2015.Först att avgöras i Tybblelundshallen var 16-åringarnas vikttävlingar där Hässelbys Patrik Lindstedt och Bores Ida Stenbäck hade gulden i ganska fasta grepp.
   Ida tog ledningen i allra första kastet med en längd - 15.78 - som ingen annan kunde överträffa. Ida själv ökade dock till 15.86 och 15.93 innan tävlingen var över. Silvret till en rejält persande Ida Olsson (Hagen) på 15.62.
   Patriks inledande 17.90 hade

Läs mer Fortsättning...

IEM3: Petter går plus

 7 mar, 2015.I sjukampen inledde Petter Olson med 7.03 på 60 m och fortsatte med 7.11 - bara 7 cm från totalpers - i sitt första längdhopp. Självklart då litet mer chansning i de resterande två försöken som blev knappa tramp.
   Petter har dock ändå gått plus på sin personliga rekordserie (5.904) i båda grenarna (7.05 resp 7.00). Efter två grenar ligger han åtta på 1.712 poäng med drygt 50 poäng upp till femteplats.
   Närmast väntar kula i eftermiddag och sedan höjd i kväll.

Läs mer Fortsättning...

IEM3: Hårda bud på 1500

 7 mar, 2015.Staffan Ek och Johan Rogestedt hade tuffa avancemangskriterier i 1500 m-försöken i och med att endast de två bästa i vart och ett av de fyra heaten gick vidare till final.

Läs mer Fortsättning...

IEM3: Bra start för Petter

 7 mar, 2015.Sjukampen inleddes med 60 m där Petter Olson sprang i mål på 7.03. Årsbästa med 0.11 och en hundradel bättre än vad han hade i persserien 5.904 från förra vintern.
   Nästa gren är längd.

Läs mer Fortsättning...

IEM3: Erik och Odain till semi

 7 mar, 2015.I 60 m-försöken fick Upsalas Erik Hagberg till ett bra försökslopp och sprang i första heatet i mål som femma på 6.69. Det är hans näst bästa tid bakom färska perset 6.66. Fyra bästa från varje heat plus fyra tider gick vidare och det blev en spännande väntan genom de övriga fyra heaten. Och det räckte eftersom det blev bästa tid vidare tillsammans med italienaren Cerutti!

Läs mer Fortsättning...

IEM3: Blixtrande snabbt 60

 7 mar, 2015.Örebros Elin Östlund var först ut av svenskarna i Prag i 60 m-försöken kl 10. Men av någon morgontrötthet märktes inget för Elin rusade i mål som fyra på 7.39 – pers med 0.02 – och avancemang till semi på placering!

Läs mer Fortsättning...

Och så är det IUSM!

 7 mar, 2015.x

Läs mer Fortsättning...

IEM2: - Fantastisk stämning!

 7 mar, 2015.Andreas Almgren tog sig till semifinal på 800 m efter att ha styrt från täten nästan hela vägen och nådde målet som tvåa på 1:50.61 efter att ha blivit passerad på upploppet.
   – Loppet kändes helt okej och kroppen bra! Jag kände mig inte speciellt trött när jag kom i mål så jag har väldigt mycket mer att ge.
   – Jag hade tänkt lägga mig tvåa men det var ingen som gick upp och drog så då var det lika bra att placera sig längst fram och kontrollera. Jag vet att det är få som slår mig i spurten. När det är så lite utrymme inomhus är det bara att vara smart och göra så att de andra får jobba mer än vad man själv behöver göra.

   Även 17-årige Andreas Kramer gjorde ett utifrån sina förutsättningar bra lopp även om han inte tog sig vidare. Det blev ett snabbt lopp där Andreas kom i mål på 1:50.34:

Läs mer Fortsättning...

Gratulationer från regeringen

 6 mar, 2015.Svensk Friidrotts ordförande, Björn Eriksson, fick hälsningar tidigare i kväll från Idrottsminister Gabriel Wikström och Statsminister Stefan Löfven:
   - Idrottsministern och Statsministern vill rikta sina varmaste gratulationer till Michel och Andreas, men också till hela Svensk Friidrott som de tycker har fått ett stort lyft.
   - De känner båda två att friidrotten i Sverige är på gång på alla plan. Inte bara idrottsligt utan också arrangörsmässigt, då vi kan fortsätta att arrangera bra tävlingar som till exempel DN Galan.
   - De ser också fram emot

Läs mer Fortsättning...

IEM3: Svenska förmiddagen

 6 mar, 2015.Sju nya svenska aktiva går in i inne-EM på lördagsförmiddagen:
   10.00 K 60m försök (Elin Östlund, Irene Ekelund)
   Fem heat med topp-4 + 4 tider till 3 semis. Elin i första heatet har 6:e årsbästat, Irene i tredje (möter bl a Dafne Schippers) har 3:e tid. Men det är tätt runtomkring båda.
   10.35 M 60m försök (Erik Hagberg, Odain Rose)
   Fem heat med topp-4 + 4 tider till 3 semis även här. Erik i andra heatet (mot bl a IVM-ettan Richard Kilty) har 3:e årsbästat, Odain i femte har 4:e tid. Små, små marginaler även här.
   11.10 M Sjukamp/60m (Petter Olson)
   Petter springer i heat 1.
   11.50 M 1500m försök (Staffan Ek, Johan Rogestedt)
   Fyra heat med topp-2 + 1 tid för att i ett svep kunna kapa ned 28 startande till

Läs mer Fortsättning...

2 x medalj i längd!

 6 mar, 2015.För första gången någonsin tog Sverige två manliga längdmedaljer i ett och samma mästerskap. Guld för Hammarbys Michel Tornéus och brons för Örebros Andreas Otterling.

Läs mer Fortsättning...

MICHEL EUROPAMÄSTARE!!

 6 mar, 2015.Hammarbys Michel Tornéus gjorde allt rätt i längdtävlingen på inne-EM i Prag och det slutade med karriärens första guld! Detta på 8.30 som var en förbättring av hans eget två år gamla svenska rekord med 1 centimeter!

Läs mer Fortsättning...

… OCH BRONS FÖR ANDREAS!

 6 mar, 2015.Efter höftskadan/operationen som höll Andreas Otterling borta från tävlandet i nästan ett år till sensommaren 2014 har han kommit tillbaka fantastiskt bra i vinter och prickade formen perfekt till inne-EM. 7.96 i kvalet var pers vilket han förbättrade till 7.97 i finalens näst sista omgång som innebar bronsplats.
   Men greken Tsatoumas gick förbi med en centimeter och så var det dags för sista hoppet.
   Andreas flyttade tillbaka ansatsen två centimeter och fick till en nära nog perfekt plankträff och flög 8.06!
   Därmed säkrade han

Läs mer Fortsättning...

8.06 I SISTA AV OTTERLING!!

 6 mar, 2015.Vilken tävlingsmänniska han är Andreas Otterling. I IEM-finalen persade han med 7.97 och gick upp på bronsplats, passerades av greken Tsatoumas med 1 cm och svarade med 8.06 i sista och återtog bronsplatsen!

Läs mer Fortsättning...

OTTERLING UPP PÅ BRONSPLATS!

 6 mar, 2015.Andreas Otterling får på hela 7.97 i IEM-finalen i Prag och går upp på bronsplats i näst sista omgången. Detta i en tävling som Michel Tornéus leder på 8.30. Andreas förbättrade därmed sitt ett dygna gamla pers med 1 cm och vi håller på att få TVÅ svenska medaljörer i längd!!

Läs mer Fortsättning...

IEM2: Angelica klar för final

 6 mar, 2015.Vi hade full representation i stavkvalet där det flöt på bra för såväl Angelica Bengtsson, Michaela Meijer som Malin Dahlström som alla tre tog 4.30 utan större problem. Det innebar tangerat årsbästa för den sistnämnda. På 4.45 klarade både Angelica och Michaela direkt med luft och även Malin gled över i första försöket!
   På 4.55 gladde Michaela genom att ta med lätt darr i första vilket innebar personbästa med fem centimeter! Angelica fixade höjden i

Läs mer Fortsättning...

SVENSKT REKORD AV MICHEL!

 6 mar, 2015.Vilken härlig träff av Hammarbys Michel Tornéus som slår till med hela 8.30 i andra omgången i längdfinalen i Prag! En förbättring av hans eget två år gamla svenska rekord med en centimeter och nytt världsårsbästa. Och ledning i tävlingen med två decimeter.

Läs mer Fortsättning...

IEM2: - Härligt att ta sig vidare!

 6 mar, 2015.Anna Silvander tog sig till semifinal på 800 m genom att med 2:04.28 notera sin hittills tredje bästa tid:
   – Vi hade två taktiker, en för ett långsamt lopp och en för ett snabbt. Och det gick ju ganska fort från början så jag lade mig topp-3 och försökte att hänga med så länge som möjligt. Men det gick fort.
   Anna fick släppa tättrion på sista varvet:
   – Jag kämpade på och fortsatte i mitt tempo och tänkte att det är allt eller inget. Vill man komma vidare måste man ha en bra tid och då är det bara att köra. Jag ville persa idag men är förstås nöjd med att ha gått till semi!
   Elise Malmberg förbättrade i 400 m-försöken sitt personliga rekord med 0.07 till 53.81:

Läs mer Fortsättning...

IEM2: Eftermiddagen i Prag

 6 mar, 2015.Sex svenskar tävlar under fredagseftermiddagen och av dem hoppar Michel Tornéus och Andreas Otterling längdfinal med start 17.55. I övrigt handlar det om kvaltävlingar:

Läs mer Fortsättning...

IEM2: Charlotta till final

 6 mar, 2015.Charlotta Fougbergs 3000 m-heat gick i ett jämnt tempo med Charlotta Fougberg väl placerad i klungan de första två kilometerna. 3:04 på första och 3:00 på andra för Charlotta. På slutkilometern orkade hon inte följa tätklungan med bl a Finlands Sandra Eriksson, men en bra spurt över upploppet tog Charlotta i mål som sexa på 9:01.33 efter 2:56 på sista 1000 m.
   Det innebar pers med

Läs mer Fortsättning...

IEM2:
Marginalerna på fel sida

 6 mar, 2015.Erica Jarder och Khaddi Sagnia hittade inte flytet i längdkvalet och hade inte heller marginalerna med sig utan hamnade till slut just utanför de åtta bästa som hoppar final imorgon.

Läs mer Fortsättning...

IEM2: Andreas till semifinal …

 6 mar, 2015.Det gick inte speciellt fort – 55.8 på 400 m – men sedan ökade han farten och höll spetspositionen till utgången ur sista kurvan. Då passerade Sloveniens Repcik passerade och Andreas och polacken Gurdak fick närkontakt. Men Andreas tryckte till bra över upploppet och tog den andra säkra semifinalplatsen (1:50.61).

Läs mer Fortsättning...

… liksom Anna Silvander!

 6 mar, 2015.Dagens tredje mästerskapsdebutant i O2 Arena var Anna Silvander som i 800 m-försöken låg väl placerad som trea de första 550 meterna (61.4 halvvägs).

Läs mer Fortsättning...

IEM2: Personbästa av Elise

 6 mar, 2015.Först ut av svenskarna i Prag på fredagen var Elise Malmberg som i 400 m-försöken gjorde ett väldisponerat lopp och rusade i mål på 53.81 – 0.07 under det personliga rekordet från JSM i söndags. Dessutom avancerade hon en placering till elfte på den svenska genom-tiderna-listan.

Läs mer Fortsättning...

- Det var hur kul som helst!

 5 mar, 2015.Andreas Otterling gjorde sitt tredje inne-EM och tog sig tack vare personliga rekordet 7.96 i sista kvalhoppet till sina första mästerskapsfinal. Givetvis var han överlycklig:
   – Det var hur kul som helst där ute! Trots ett knappt övertramp i första och missad planka i andra så var det ändå skönt att känna att det var långa hopp. Jag kände att ”jag fixar det här!”.
   Och visst gjorde han det även om banan var lite speciell:

Läs mer Fortsättning...

IEM2: Svenska förmiddagen

 5 mar, 2015.Åtta svenskar går in i tävlingen under det första fredagspasset. Det handlar om försökslopp och kvaltävlingar:
   11.00 K 400m (Elise Malmberg)
   Fem heat med topp-2 + 2 tider vidare till 2 semis. Elise springer i heat 4 där hon har 5:e årsbästat. Fem löpare i heatet blir en ny upplevelse för Elise. Något som ställer extra stora krav på att hitta bra position in på gemensam bana.
   11.35 M 400m (Erik Martinsson)
   Sex heat med topp-2 + 6 tider till 3 semis. Erik i heat 3 där han har 4:e årsbästat. I heatet finns också

Läs mer Fortsättning...

På TV just nu: Eldsjälsgalan

 5 mar, 2015.Ni har väl inte missat att det är i kväll - mellan kl 20 och 22 i TV4 (och även i TV4 Play - som den stora "Eldsjälsgalan" direktsänds.
   Alltså den gala där man kommer att utse "Årets eldsjäl" till vilket pris en av de tre finalkandidaterna kommer från friidrotten: Alunda SK:s Kristina Söderlund!
   Det slutliga valet kommer att presenteras i direktsändningen strax före kl 22 i kväll!

Läs mer Fortsättning...

IEM1: Dubbelt SWE i topp!

 5 mar, 2015.Längdkvalet i O2 Arena inleddes för svensk del med 7.97 - med det mesta av plankan kvar - av Michel Tornéus och en klar ledning. Visserligen 3 cm under direktkvalet men ändå ett resultat som gjorde att Michel aldrig fick någon press på sig att göra fler hopp.
   I slutänden kom blygsamma 7.79 att räcka och bland de utslagna fanns trots det statistikettan (8.18) från Frankrike Gomis. Bland de vidarekvalade fanns däremot Andreas Otterling som

Läs mer Fortsättning...

IEM1: Nära final för Fanny

 5 mar, 2015.Först ut av svenskarna på inne-EM i Prag på torsdagseftermiddagen var mästerskapsdebutanten Fanny Roos, som i kulkvalet presterade tre stötar just under pers. 16.61 i andra omgången var den längsta – bara 8 cm från det fem dagar gamla personbästat – och till slut fattades endast 17 cm för att bli en av de åtta finalisterna.
   Fanny har ju tidigare presterat på personlig topp i juniormästerskap och visade nu att hon gör detsamma även när hon får chansen på seniornivå.
   I manliga kvalet lyckades inte Leif Arrhenius upprepa sitt årsbästa

Läs mer Fortsättning...

Dagens TV-tider

 5 mar, 2015.* TV4 sänder kl 16.25-19.00 (allt går dessutom utan avbrott på TV4 Play).
   * Eurosport 2 sänder kl 16.30-19.00.
   Observera att manliga kulkvalet med stor sannolikhet kommer att dra ut en bit på tiden efter kl 19.00. Även om TV-sändningarna då är slut kommer man att fortsätta på TV4 Play.

Läs mer Fortsättning...

IEM Torsdag eftermiddag

 5 mar, 2015.Fem svenskar kommer att tävla undre det första passet på Inne-EM i Prag. Ett pass som består av kvaltävlingar i längd för män samt i kula för både män och kvinnor.
   16.30 Fanny Roos
   Direktkval är satt till 17.85. Det lär inte åtta klara - bara sex av deltagarna har gjort det tidigare i vinter - så fältet kommer att behöva fyllas på. Tio har varit över 17 m i år så där någonstans kommer nog strecket att dras. Fanny måste nog upp på persnivå alltså.
   17.00 Michel Tornéus, Andreas Otterling, Thobias Nilsson Montler
   Gränsen är satt till tuffa 8.00, men snarare

Läs mer Fortsättning...

Röster från dan före dan

 5 mar, 2015.På onsdagseftermiddagen mötte fyra av de fem som skall tävla redan på torsdagen media. Huvudperson var förstås Michel Tornéus som för två vintrar sedan tog silver på IEM och i fjol brons på IVM.
   I morgon gäller det kval från vilket det krävs 8.00 i hopplängd eller - om färre än åtta klarar åtta meter - en topp-8 placering för att nå final.
   Noterat från pressträffen:
   Michel Tornéus (längd):

Läs mer Fortsättning...

Stockholms Stad medarrangör av DN Galan!

 4 mar, 2015.Idag presenterades ett nytt spännande samarbete kring stora friidrottsevenemang: Stockholms Stad går in som medarrangör av DN Galan, en av de 14 galorna på den allra högsta nivån i friidrottsvärlden - Diamond League!
   Stockholms idrottsborgarråd Emilia Bjuggren förklarar stadens ökade engagemang:
   – Det känns väldigt bra att vi har säkrat ett samarbete som gör att vi kan anordna DN Galan i Stockholm i år. Det är en av världens mest prestigfyllda friidrottsgalor och ger ett starkt tillskott till besöksnäringen.
   – En viktig del för mig när vi tog beslut om samarbetet var att se till att vi har ett gediget program med kringaktiviteter. Vi riktar programmet mot Stockholms unga, och prioriterar särskilt de som idag har låg föreningsaktivitet.
   – Jag vill skapa intresse hos unga som inte

Läs mer Fortsättning...

Valberedningen föreslår:

 3 mar, 2015.Nu har Svensk Friidrotts valberedning presenterat sitt förslag för styrelsevalen som skall genomförs på Förbundsårsmötet i Söderhamn den 28-29 mars. Förslaget omfattar ordförande (mandatperiod 1 år) och fyra ledamöter (mandatperiod 2 år vardera).
   Valberedningen föreslår avseende ordförandeposten omval av Björn Eriksson, som ju nyvaldes vid förbundsårsmötet i mars 2014 i Umeå.
   Vad gäller de fyra ledamöterna föreslås omval av Karin Lundgren och Pia Bosdotter Olson samt nyval av Lena Björk och Ulrika Granfors Wellemets.
   På sidan

Läs mer Fortsättning...

IEM: Tidsprogrammet spikat

 3 mar, 2015.Idag gjorde Europaförbundet i samarbete med arrangören de sista modifieringarna i tidsprogrammet för stundande Inomhus-EM.
   Det handlar om totalt tio mindre justeringar på löpgrenar motiverade av att antalet anmälningar blivit något högre eller lägre än man ursprungligen kalkylerat med. Alla ändringarna har skett inom de yttre ramarna för de olika tävlingspassen.
   Självklart har vi uppdaterat

Läs mer Fortsättning...

Så gick det på EM i Prag!

 3 mar, 2015.Nej, vi har inte börjat i kristallkulebranschen med anspråk på att kunna berätta vad som kommer att hända torsdag-söndag i O2-arenan i den tjeckiska huvudstaden. Det EM rubriken syftar på gäller förra gången som Prag var värd för ett Europamästerskap i friidrott, dvs ute-EM 1978.
   Tävlingarna gick alltså mitt under den östeuropeiska statsidrottens era - då värdlandet fortfarande hette Tjeckoslovakien - och det var sanslöst mycket DDR och Sovjet på prispallarna. Ett typiskt exempel var kvinnliga 100m där det blev DDR på placeringarna 1-4 och Sovjet på 3-5-6.
   Den enda inbrytningen där från övriga Europa kom faktiskt från Sverige genom att

Läs mer Fortsättning...

IEM: Hur ligger de våra till?

 3 mar, 2015.När det gäller konkurrensläget inför mästerskap är den mest relevanta statistiska utgångspunkten att titta på årsbästa för de anmälda. Visserligen kan några komma till IEM nu i Prag utan att tidigare i vinter ha tävlat i den aktuella grenen (t ex Sifan Hassan på 3000m), men i stort sett fungerar årsbästa ganska bra som analysredskap.
   Använder man det på listorna nu får man fram följande svenskar som är på topp-8 i sina resp grenar:

Läs mer Fortsättning...

IEM: Anmälningslistorna

 2 mar, 2015.På Europaförbundets hemsida för Inomhus-EM finns de kompletta anmälningslistorna för tävlingarna kommande torsdag, fredag, lördag och söndag i O2 Arena i Prag.
   Vi kommer förstås de närmaste dagarna att titta litet närmare på hur konkurrensbilden ser ut i de grenar där vi har våra starkaste förhoppningar. Men redan nu kan alltså vara och en som så önskar själv fördjupa sig i listorna:

Läs mer Fortsättning...

Statistiken åter uppdaterad

 2 mar, 2015.Inomhussäsongen är nästan i mål för seniorerna. Bortsett från det dubbla dussin som tagits ut för att tävla på inne-EM och de USA-studenter som kvalat in till universitetsmästerskapen därborta har nog i stort sett alla satt punkt och i stället börjat tänka på vårens träning inför utesäsongen.
   Så den just nyuppdaterade statistikens seniorlistor är nog ganska nära sitt slutliga utseende. Däremot lär det fortfarande hända en hel del

Läs mer Fortsättning...

Karin om IEM-truppen

 2 mar, 2015.Friidrottens förbundskapten Karin Torneklint gästade TV4:s Nyhetsmorgon i arla måndagsmorgonstund för ett försnack om det Inomhus-EM som går i Prag kommande torsdag-lördag.
   Med i studion var också ett av de större svenska hoppen, Turebergs Andreas Almgren, som just nu ligger trea på den europeiska årsbästalistan bakom de rutinerade polackerna Kszczot och Lewandowski.
   Se hela klippet från i morse på TV4 Play
   PS. Förbundskaptenen gjorde inte mindre än elva sena kompletteringar av truppen efter helgen, så totalt blir det

Läs mer Fortsättning...

IJSM2 400m

 1 mar, 2015.IEM-klare 800m-löparen Andreas Almgren hade valt att gå ned till 400m här på IJSM. Men det gjorde honom inte till någon favorit eftersom han skulle möta bl a ISM-finalisten Adam Danielsson (Ullevi). Adam var också snabbast av de två i lördagens försök (48.87 mot 49.04 för Andreas).
   Finalen blev en stenhård duell där Adam till slut triumferade med fem hundradelar: 48.33 mot 48.38. Med i "draget" av de två följde Ullevis Martin Astner som förbättrade sig ned till 48.92.
   Ullevi tog ytterligare en uppsättning guld-brons i P19 där

Läs mer Fortsättning...

IJSM2 60m/60m häck

 1 mar, 2015.Förra veckan sänkte Turebergs Gustav Kjell personliga rekordet på 60m till 6.91 när han kom 5:a i senior-SM-finalen. Men formen var ännu bättre nu när det gällde P19-mästerskapet: 6.89 i försöken och sedan 6.83 i finalen där Ullevis Emil von Barth också persade som tvåa på 6.87.
   Gustavs 6.83 var dagens snabbaste tid eftersom M22-vinnaren Jean-Christian Zirignon hade 6.86 efter att ha persat med 6.89 redan i försöken. Jean-Christian vann ganska klart men sedan var tätt med fyra på 6.92-6.96 anförda av Hammarbys Jacob Ewertzh.
   Supertätt om alla medaljerna i P17 där

Läs mer Fortsättning...

IJSM2 Längd/Tresteg

 1 mar, 2015.Tumbas 97:or Lovisa Östervall och Johanna Dyremark har hållit jämna steg i många år, och idag i F19 Längd blev det hyperjämnt: Båda noterade nämligen 5.85 som bäst och Lovisa vann på bättre andrahopp.
   Men Johanna kompenserade sig med att i samma veva under eftermiddagen springa hem guldet på 400m på nya perset 57.11.
   Förra veckan på ISM hoppade Hässelbys Sara Kviberg ooch IF Götas Ida Hansen båda 6.11 med Sara som 4:a på bättre näst längsta. Ida fick sin revansch nu i K22: 5.91 mot 5.84.
   I F17 följde Fanny Ernestam upp trestegsguldet igår med guldet i

Läs mer Fortsättning...

IJSM2 1500m

 1 mar, 2015.Alla de tre kvinnliga klasserna såg direkta finaler och i alla tre fanns en tydlig dominant. I K22 hette hon Anna Silvander, som ju i nästa vecka springer IEM 800m. Den kapaciteten gjorde att hon kunde segla ifrån på slutet till seger med nästan sex sekunder på nya perset 4:27.81.
   I F19 hette suveränen Carolina Johnson (Linköping) - fjolårets JVM-löpare på hinder - som nu med 4:35.72 lämnade närmaste konkurrent knappt åtta sekunder bakom.
   Men den verkliga sololöpningen kom i F17 och för den stod

Läs mer Fortsättning...

IJSM2 Kula

 1 mar, 2015.Förra lördagen på ISM knäckte Hässelbys Niklas Lindstedt "dröm-17" första gången med en stöt på 17.33. Att det inte var någon tillfällighet visade Niklas nu genom göra 17.30, vilket räckte till klar seger före ½-meterspersande - från 16.00 till 16.56 - Simon Pettersson (Upsala).
   I P17 höjde MAI:s Wictor Petersson sitt årsbästa med nästan metern till

Läs mer Fortsättning...

IJSM2 Höjd/Stav

 1 mar, 2015.IEM-klara Michaela Meijer gick in på 4.02, tog direkt och när sista kvarvarande konkurrenten försvann på 4.07 var segern klar. Michaela fortsatte sedan med 4.22 och tre försök på 4.40.
   Dagens näst högsta hopp kom i F17 där Hammarbys Josefin Herstedt i praktiken vann när hon klarade sin ingångshöjd 3.61. Hon fortsatte sedan med både 3.91 och nya perset 4.02 i första försöken och kryssen i protokollet kom inte förrän på 4.07.
   Enda guldstriden i stav kom i F19 där

Läs mer Fortsättning...

IJSM2: Elise under 54!

 1 mar, 2015.För det absoluta utropstecknet i de 33 grenar som avgjordes den andra IJSM-dagen i Friidrottens Hus stod Hässleholms Elise Malmberg, när hon i K22-finalen på 400m sänkte sitt svenska årsbästa från 54.02 till 53.88. Dessutom den bästa inomhustiden av en annan svenska än Moa Hjelmer på över tre år!
   Elise hårdkörning - i en final som till 3/4 var identisk med seniorfinalen för en vecka sedan i Sätra - gav inte bara henne utan också de andra tre nya personbästa inomhus:

Läs mer Fortsättning...

Växjö: Leffe 19.97!

 1 mar, 2015.Trenden för Leif Arrheniu8s hade varit klart positiv: Fem stötar på 18.34-18.92 i en lätt jetlaggad säsongspremiär på ISM i Sätra hade ju följts av fyra stötar på 19.06-19.29 igår i Växjö. Och nu på dag 2 av World Indoor Throwing flög kulan riktigt långt i tredje stöten: 19.97.
   Det är Leffes näst längsta stöt sedan sommaren 2013, bara centimetern bakom fjolårets SM-vinnande 19.98 i Umeå. Och IEM-gränsen 19.50 överträffades alltså med nästan halvmetern!

Läs mer Fortsättning...

Växjö: Leffe fyra över 19

 28 feb, 2015.Säsongsdebuten på ISM slutade just under 19m för Leif Arrhenius men vid World Indoor Throwing i Växjö idag höjde han sitt svenska årsbästa till först 19.06, sedan 19.11 och till slut 1929. Kanadensaren Tim Nedow vann på 20.46. Båda kör igen på samma plats i morgon.
   Alla resultaten WIT dag 1

Läs mer Fortsättning...

IJSM1 Kula/Vikt

 28 feb, 2015.Agnes Larsson var seniortvåa i kula förra veckan så segern nu i F19 var väntad. Agnes - som radat upp tävlingar just över 15m-linjen den här vintern - vann till slut med två hela meter sedan hon höjt personbästat från 15.12 till 15.39.
   Därmed var Agnes faktiskt bara 2 cm från att ta sig in på topp-10 genom tiderna - för seniorer inomhus! Och till Fanny Roos juniorrekord inne skiljer nu inte mer än 48 cm.
   Mycket mångkampare på kulpallarna: I K22 var Sofia Linde 2:a, i F19 Emma Stenlöf 2:a och i F17 blev det dubbelt mångkamp: Täbys Bianca Salming vann före Östersunds Emelie Nyman Wänseth, alltså precis samma ordning som i femkampen i Norrköping för några veckor sedan.
   Suveräna seniormästaren Eleni Larsson vann förstås K22:s viktkastning. Däremot fick

Läs mer Fortsättning...

IJSM1 Tresteg/Längd

 28 feb, 2015.Det hade gått ungefär ett år sedan Wärnamos Emilia Hammarström senast tävlade i tresteg men av detta märktes inget i dagens F19-tävling: 12.24 i första, 12.39 i andra och 12.67 (pers med 24 cm) i tredje. Ett resultat som förra veckan varit bara centimetern från medalj på seniorernas ISM.
   Stort lyft även för Udds Thilda Särnevång som kom in med 12.10 som bäst men som avslutade sin serie med 12.41 i 5:e och 12.47 i 6:e vilket gav silvret.
   På ISM tog Örebros Fanny Ernestam silvret på 12.87, nu räckte 12.54 för att vinna F17 med nästan halvmetern.
   5:an/6:an på ISM - Ärlas Emma Ehrlin och Västerås Ewa Marcinkiewicz - duellerade om K22-guldet nu. Ewa var jämnast (tre på 12.15-12.18) men Emma hade toppnoteringen (12.40).
   Thobias Nilsson Montler som tävlat i

Läs mer Fortsättning...

IJSM1 Höjd/Stav

 28 feb, 2015.K22-höjden kom på något sätt av sig innan den börjat på allvar, sedan Vendela von Corswant (årsbästa 1.83), Evelina Erlandsson (1.78) och Matilda Nilsson (1.76) alla rev tre gånger på 1.75. Så Vendela vann på att hon tog 1.72 i första.
   I F19 däremot var de fyra som tog 1.75 och sedan gick vidare till 1.77. Mångkamparna Emma Stenlöf (Västerås) och Lovisa Östervall (Tumba) klarade också 1.77 i första och avgörandet föll inte förrän på 1.79 där Emma fixade sin sjätte raka höjd i första.
   Även i F17 var "ta allting i första försöken" det vinnande receptet. Täbys Bianca Salming följde det t o m 1.72 och därmed var hon ensam kvar.
   Pojkarna hade en stavdag. Seniormästaren Calle Sténson (Hellas) gick i M22 in på 5.02,

Läs mer Fortsättning...

IJSM1 Häck

 28 feb, 2015.Final direkt i både M22 och P19 med fyra resp sex startande. Förra veckan på ISM kom Strands Jonathan Holm i otakt med häckarna och var sist i mål på 8.70. Idag stämde det bättre och han säkert på 8.17 med en dryg meter ned till mångkamparen Fredrik Samuelsson på andraplatsen.
   Hyperjämnt i P19 där Brattås Elias Martinsson lyckades bäst med fällningen i kampen om segern med Faluns Andreas Gustafsson. Pers för båda: 8.05 mot 8.06. Noterbart:

Läs mer Fortsättning...

IJSM1 Sprint

 28 feb, 2015.När IF Götas 98:a Claudia Payton dök upp i mitten på januari och gjorde 7.67 i Örebro var det många som undrade vem hon var. Men man kunde faktiskt hitta henne i ungdomslistorna i 12/13 årsåldern, innan en skada gjorde att friidrottskarriären fick ta timeout till nu.
   Loppet i Örebro var heller ingen tillfällighet och idag var Claudia - som är träningskompis med Irene Ekelund - snabbast i försöken och vann sedan finalen med 1½ meter på tangerade perset 7.67.
   Betydligt jämnare i de äldre klasserna:

Läs mer Fortsättning...

IJSM1: Fanny 16.69!

 28 feb, 2015.Det finns karriärer med plötsliga stora resultatlyft och så finns det karriärer där den aktive kontinuerligt höjer sin nivå på ett nästan omärkligt sätt. Atleticums Fanny Roos verkar tillhöra den andra typen:
   Under sina två sista juniorår förbättrade hon det svenska juniorrekordet i sju etapper med sammanlagt 74 cm och nu i vinter har totalperset 16.29 lyfts till först 16.52 i slutet på januari, sedan till 16.67 på ISM förra veckan och nu idag på IJSM med ytterligare 2 cm till 16.69.

Läs mer Fortsättning...

USA-natten: Ida 22.40!

 28 feb, 2015.Det stora utropstecknet för svenskt vidkommande vid nattens Conference-tävlande i USA kom i Seattle där Hässelbys (och i detta fall UCLA:s) Ida Storm förbättrade sin egen ett år gamla svenska toppnotering i viktkastning med precis en halvmeter till 22.40.
   I serien fanns dessutom ytterligare ett 22m-kast. Så efter två silver tidigare på NCAA-mästerskapen (2012 och 2014) har Ida inför årets NCAA (som går om två veckor i Fayetteville) skaffat sig sitt bästa utgångsläge någonsin.

Läs mer Fortsättning...

IJSM1: Tävlingarna pågick

 28 feb, 2015.Tävlingarna i Friidrottens Hus startade redan kl 09.00 på lördagen med de tre pojkklassernas vikttävlingar som såg Dals Södra Tim Söderqvist, Umedalens Anton Andersson och Eskilstunas Edvin Larsson som vinnare. Alla tre noterade nya personliga rekord och Edvins 21.11 var dessutom det näst längsta av en P17 sedan grenen infördes år 2011.
   Från kl 11.00 och ca nio timmar framåt under denna lördag kommer det att tävlas intensivt i hallen. Det är totalt 24 grenar som skall gå i mål idag plus att det körs försök/kval i ytterligare ett antal.
   Arrangörens levande resultatsida

Läs mer Fortsättning...

Händer också i helgen

 27 feb, 2015.Även om IJSM i Göteborg är helgens hållplats i det centrala programmet är det långt ifrån den enda tävlingen. I nationella kalendern finns ungdomspräglade tävlingar i Halmstad (lördag), Karlskrona och Norrköping (båda söndag).
   Dessutom är det "World Indoor Throwing" (dvs internationella seniortävlingar i kast) i Växjö: Kula och diskus inne båda dagarna, spjut inne på lördagen och slägga ute på söndagen. Toppnamn är kanadensaren Tim Nedow (20.54 i Göteborg för tre veckor sedan) men intressant blir också att se om Leif Arrhenius efter 18.92 i årsdebuten på ISM kan utmana IEM-gränsen 19.50.
   Apropå IEM-kval så var ju Atleticums Fanny Roos bara 13 cm ifrån sin gräns 16.80 på ISM. Fanny kör IJSM i Göteborg på lördag och är sedan inbokad hemma i Växjö dagen efter.
   Ute i Europa smyger mara/halvmarasäsongen så smått igång med

Läs mer Fortsättning...

Största mästerskapshelgen!

 27 feb, 2015.Är det något man som friidrottsintresserad fått träning på den senaste tiden så är det att blixtsnabbt flytta fokus. Under de senaste två veckorna har vi ju haft i tur och ordning Nordenkamp i Norge den 14.2, XL-galan i Globen den 19.2, Inomhus-SM i Sätra den 21-22.2 och Malmö Games den 25.2!
   Och nu till helgen den 28.2-1.3 är det dags för våra SM-tävlingar inomhus för åldrarna 17-22 år: IJSM-IUSM17 i Friidrottens Hus i Göteborg! Och för en del av deltagarna nu i Göteborg går det inte att hämta andan och varva ned ens efter helgen eftersom de är uttagna till Inomhus-EM som börjar i Prag på torsdag!
   Sex klara IEM-deltagare står med i anmälningslistorna för nu lördag-söndag -

Läs mer Fortsättning...

Senaste veckan
Veckan 22.3 - 29.3

Förbundsårsmötet:
Fortsatt stor enighet

Den andra dagen av Förbundsårsmötet i Söderhamn fö...

Berlin: Isabellah 1:11:31
Vid söndagens Berliner Halbmarathon tog Isabellah ...

Förbundsårsmötet:
Förstadag i samförstånd

Med RF:s Christer Pallin som ordförande betades un...

JVM terräng: Wille 5:e europé
Som väntat dominerades juniorloppet över 8 km från...

Helgens tävlingar
Det tyngsta evenemanget är förstås terräng-VM i Gu...

Månadens i januari: Erika
Det var 2004 som Trångsvikens Erika Wiklund slog i...

– Jag kände att jag inte var riktigt klar med friidrotten!
Stora framgångar i unga år med bl a JEM-guld 2007 ...

"Nytändning inom friidrotten"
På sajten "Sport & Affärer" finns en intressant ar...

Vad är "European Sports Championships 2018"?
Utbudet av internationella idrottsevenemang av mäs...

Ärofullt pris till IFK Lidingö
I samband med Stockholms Idrottsförbunds årsmöte p...

Stadion 30 juli: "Stockholm Bauhaus Athletics"!
Det var för knappt två och ett halvt år sedan - i ...

VM-uppladdning pågår
Tidigt lördag morgon svensk tid går terräng-VM i k...

Hela 2014 på bara 48 sidor
Det finns många olika sätt att sammanfatta ett fri...

Nytt i kalendern: Ultratrail-VM
Den 30 maj i Annecy i östra Frankrike (nära gränse...

61 vill bli certifierade coacher
"Certifiered Coach" är Svensk Friidrotts nya träna...

... än är det vinter kvar,
säger mor.

Visserligen har seniorer, juniorer, ungdomar - lik...

Allt inför Förbundsårsmötet
Lördag-söndag genomför Svensk Friidrott Förbundsår...

Venlo: David 1:04:11
Högbys David Nilsson har haft en inomhussäsong som...

Rom Marathon: Anneli 4:a
- på 6:e perset av 6 möjliga!

Hälles Annelie Johansson har skaffat sig en verkli...

Mindre än 4 månader kvar ...
... till dess Eskilstuna blir den bara tredje sven...

Förra veckan
Veckan 15.3 - 22.3

Venlo: David 1:04:11
Rom Marathon: Anneli 4:a
- på 6:e perset av 6 möjliga!

Mindre än 4 månader kvar ...
Hur blir motståndet för Wille?
Vårdagjämningstider
Slå ihop eller dela upp eller..?
Att bli en mästerskapare
Standarkampen tar form
Liten försmak av sommar
VM i Kina redan nu i mars
David 5:a genom tiderna
Första fyra namnen till
nordiska marathonmatchen

Sprint: Din idrott - för livet!
Lyssna på Michel!
Nationella domarkurser i vår
Mycket nytt i 14-årsbästa
ECWT: Över 20 meter igen!
6:e TSR-decenniet har börjat

Två veckor sedan
Veckan 8.3 - 15.3

ECWT: Över 20 meter igen!
6:e TSR-decenniet har börjat
Dunderpers:
Axel tre över 64!!

NCAA: Svenskt rekord!
NCAA: Idas tredje silver!
Yngsta mästerskapshelgen
Löpargymnasiet söker ...
Precis från tryckeriet!
Fördjupat samarbete med
De Stora Grabbarna

Kast möter våren i Portugal
Statistiken uppdaterad
Vår dubbelmedaljhistoria
USA: NCAA fredag-lördag
IUSM2: Klara lyfte F15 1000m
IUSM2: Kampen höjde nivån
IUSM2: Bäst när det gäller
IEM4: - En härlig känsla att få stå på prispallen!
IEM4: BRONS OCH SVENSKT REKORD AV ANGELICA!
IEM4: Petter 8:a i sjukampen
IEM4: Andreas satsade!
IEM4: Små marginaler på 60
IUSM Örebro: Ny länk till live-resultaten
IEM4: Elin nära pers
IEM4: 5.00 i sjätte grenen
IUSM dag 2
IEM4: Petter mot pers
IEM4: Svenska eftermiddagen
IEM4: TV-tiderna
IEM3: - Nu ska jag slåss om medaljerna!