Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 24 februari 2017

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Nyhetsarkiv

Visa nyheter Publicerade under:
Som:


Sofie siktar mot pers i Växjö

 24 feb, 2017.Sofie Skoog är en av de stora namnen under helgens ISM i Växjö. På Nordenkampen i Tammersfors för någon vecka sedan satte hon nytt årsbästa med 1.92. För Friidrottskanalen berättar Sofie om hur hon tänker lägga upp träningen inför kommande IEM samt vad hennes förhoppningar inför ISM är.

Läs mer Fortsättning...

LIVE: Presskonferens inför ISM

 24 feb, 2017.Imorgon drar inomhus-SM igång i Växjö. Många aktiva är redan på plats inför helgens grenar. IEM I Belgrad närmar sig även det mästerskapet med stormsteg. Idag 17.30 hålls en presskonferens inför tävlingarna. ISM inleds imorgon kl 12.00 och avslutas på söndag kl 16.00.
   
   Presskonferensen live

Läs mer Fortsättning...

ISM i Växjö: ”Det kommer gå fort”

 24 feb, 2017.Imorgon är det dags för IFK Växjö att hålla i årets upplaga av ISM. Mästerskapet som hålls i Telekonsult Arena är det första svenska seniormästerskap arenan haft. Förra året hölls dock IJSM och IUSM på just årets seniorarena.
   Även om kvoten för herrar 60 meter redan är fylld till IEM så kommer det bli en hård kamp om vem som kommer stå överst på prispallen. Hela fjolårets finalister på 60 meter förutom Malmö AI:s Emmanuel Dawlson är nämligen anmälda. En intressant start blir Huddinges Tom Kling-Baptiste som gör sin säsongsdebut i helgen. Tom knep silvret i fjol efter Thorengruppens Odain Rose. Odain sprang då in på nytt personbästa (6.62), tiden gäller fortfarande som hans pers.

Läs mer Fortsättning...

Sanna Kallur: "Jag känner mig nöjd och färdig med tävlandet"

 24 feb, 2017.Sanna Kallur har bestämt sig för att inomhus-EM i Belgrad blir hennes sista tävling i karriären.

Läs mer Fortsättning...

Atea fortsätter satsa på friidrotten - nya talanger till Team Atea.

 24 feb, 2017.I år firar Atea 10 år som partner till Svensk Friidrott, och de gör det genom att knyta till sig tre nya ambassadörer och samtidigt förlänga avtalet med en av friidrottens absolut största stjärnor de senaste åren.
   Hammarbys Michel Tornéus har under flera år varit en av Ateas ambassadörer och när hans avtal nu förlängs passar Atea på att teckna nya avtal med Spårvägens Daniel Ståhl, Götas Sofie Skoog och Ullevis Khaddi Sagnia.

Läs mer Fortsättning...

Förändringar på redaktionen

 24 feb, 2017.Redaktionen för friidrott.se och Svensk Friidrotts kommunikationsavdelning förändras.

Läs mer Fortsättning...

Nya finnkampen.se – platsen för din biljett till Finnkampen

 24 feb, 2017.Nu har vi öppnat den nya webbplatsen finnkampen.se. Här kommer du att hitta allt om den stora friidrottsfesten på Stockholms Stadion 2-3 september och här köper du dina biljetter.

Läs mer Fortsättning...

Se bilderna från landslagets presskonferens

 24 feb, 2017.I tisdags hade landslaget presskonferens och upptaktsträff inför friidrottsåret. Förutom Karin Torneklint deltog Kalle Berglund, Michel Tornéus, Bianca Salming, Fabian Delryd, Maria Jansson och Fredrik Samuelsson.

Läs mer Fortsättning...

Frågesporten: Årets vinnare heter ...

 24 feb, 2017.Igår presenterade vi de rätta svaren på friidrott.se:s Julfrågesport 2016. Frågorna varierade uppenbart en hel del i knepighet och det här året var det inte någon som lyckades få "alla rätt".
   Framförallt var det fråga 9 - den om bästa släktingar - och fråga 18 - den om när tre man samtidigt gått under det gällande världsrekordet som vållade bekymmer.
   För fråga 9 var haken att den typen av statistik aldrig publicerats utan det gällde att själv hitta kopplingar mellan aktiva som kanske aldrig tävlade samtidigt eller som tävlade för "ett mannaminne sedan". Det senare gällde t ex bästa bröderna Kenneth och Ulf Högberg som ju var aktiva för bortåt ett halvt sekel sedan.
   För fråga 18 bestod klurigheten i att det faktiskt hänt inte bara en gång utan både i finska Åbo i juli 1957 och i tyska Koblenz i augusti 1980. Nästan alla hade hittat Åbo-fallet (som ju var extra speciellt genom att

Läs mer Fortsättning...

Kalle laddar om efter rekordloppet

 23 feb, 2017.Under hela vintern har Spårvägens Kalle Berglund varit i sitt livs form och i lördags fick han ordentlig utdelning då han satte nytt svenskt rekord på 1 500 meter.
   Nu i helgen står han på startlinjen i Telekonsult Arena när årets inomhus-SM avgörs, ett mästerskap som sänds live i Friidrottskanalen, men han har inte alltför stora förhoppningar om några supertider där då han under den här veckan tränat stenhårt för att vara i så bra form som möjligt när inomhus-EM avgörs nästa helg i serbiska Belgrad.
   För Friidrottskanalen berättar Kalle om rekordloppet i Birmingham, varför det gått så bra i vinter och vad han har för målsättning i Belgrad.

Läs mer Fortsättning...

I morgon släpps biljetterna till Finnkampen i Stockholm

 23 feb, 2017.I morgon fredag 24 februari kl 09.00 släpps biljetterna till Finnkampen i Stockholm 2-3 september. Biljettköp görs via finnkampen.se

Läs mer Fortsättning...

Michel om träningen i USA: Lärorikt

 23 feb, 2017.Inför helgens ISM står Hammarbys Michel Tornéus vid längdhoppsansatsen. Många SM-guld har det blivit. Helgen efter väntar IEM i Belgrad, även där är han för att försvara sitt guld. Friidrottskanalen har fått ett snack med Michel som berättar om hur all träning fungerar i USA: träningen och om de justeringar han gjort i ansatsen, tränaren samt hur det är att vara ifrån familjen längre stunder.

Läs mer Fortsättning...

En rejäl portion 1500m-historia

 22 feb, 2017.Som väl i alla fall några minns var temat för friidrott.se:s Julfrågesport som presenterades på Annandagen löpning 1500m. Ett ämne som retnav känns än mer aktuellt just nu när vi har fyra 1500m-löpare klara för inne-EM i Belgrad!
   I frågesporten bjöd på tjugo mer eller mindre knepiga frågor från 1500m-historien både nationellt och internationellt och nu kan vi presentera alla de rätta svaren med kommentarer.
   Och faktum är att de kan vara väl värda att läsa även om man inte personligen gav sig i kast med själva frågesporten. För där ges mycket att lära sig om 1500m-historien och dess personligheter, många idag beklagligt nog halvt eller helt bortglömda.
   Det gäller exempelvis Jevdokija Vasiljeva - kanske den kvinnliga medeldistanslöpningens främsta pionjärsgestalt - och sådana som John Zander, Jevdokija Vasiljeva, Arne Hamarsland,

Läs mer Fortsättning...

Vikariat inom verksamhetsområde motion, löpning och folkhälsa

 22 feb, 2017.Ett vikariat inom verksamhetsområdet motion, löpning och folkhälsa på 100% sökes omgående till Svensk Friidrott. Tjänsten är en tidsbegränsad anställning fram till 2017-09-15 och Svenska Friidrottsförbundet är arbetsgivare. Ansökan ska vara Svensk Friidrott tillhanda senast 8 mars.

Läs mer Fortsättning...

Grattis Martin! Ditt rekord fyller 25 år

 22 feb, 2017.I dag, 22 februari är det precis på dagen 25 år sedan Martin Enholm blev svensk rekordinnehavare på 800 meter inomhus. Tiden 1:45.91 står sig sedan loppet i Birmingham 1992.
   – För mig var det skönt att få den bekräftelsen om att jag kunde ha den nivån. Året 92 slutade jag etta i Europa och trea i världen på den tiden, säger Martin Enholm.

Läs mer Fortsättning...

Friidrottskanalen sänder IUSM - Hagberg kommenterar

 22 feb, 2017.Första helgen i mars avgörs inomhus-SM i friidrott för ungdomar i nya IFU Arena i Uppsala. Friidrottskanalen livesänder evenemanget med två lokala friidrottsprofiler som kommentatorer, Upsala IF:s Erik Hagberg och Ida Ekroth.
   Inomhus-ungdoms-SM är ett av vinterns absolut största nationella mästerskap. Pojkar och flickor 15-16 år ska göra upp om medaljerna. För första gången sänder Svensk Friidrott i egen regi ett inomhusmästerskap för ungdomar.
   – Det finns ett stort intresse för friidrott i Sverige, och genom den här satsningen möjliggör vi för fler att se nästa generations friidrottsstjärnor. Vi vet att det ofta är mycket släkt och vänner till de aktiva som är intresserade av att följa en SM-tävling, och för första gången får alla nu en chans att se tävlingen live, säger Svensk Friidrotts marknadschef Jan Larsson.

Läs mer Fortsättning...

Mångkamparna klara för inomhus-EM

 21 feb, 2017.Sent i eftermiddags kom beskedet från Europeiska Friidrottsförbundet att både Fredrik Samuelsson, Hässelby, och Bianca Salming, Tureberg, fått en inbjudan till inomhus-EM:s mångkamper i Belgrad.
   Förbundskapten Karin Torneklint är väldigt glad över beskedet.
   – Det känns jätteroligt att både Fredrik och Bianca fått det här beskedet. Det har varit en jobbig väntan för dem när de själva inte haft avgörandet i sina händer, så därför är det väldigt kul att de nu kan lägga allt fokus på att komma så bra förberedda till Belgrad som möjligt. Det ska bli roligt att följa deras tävlingar och jag tror och hoppas att deras fina form håller i sig, säger Karin.

Läs mer Fortsättning...

Fyra nya samarbetspartners och fem förlänger

 21 feb, 2017.Idag presenterade Svensk Friidrott fyra nya samarbetspartners och förlängt samarbete med fem företag.
   - Vi är mycket stolta att kunna presentera nya eller förlängda samarbetsavtal med de här nio företagen och det värde de ser att jobba ihop med friidrotten, sa Jan Larsson, marknadschef på Svensk Friidrott vid en presskonferens idag.
   Nya företag att samarbeta med Svensk Friidrott är Sundström Safety, Prioritet Finance, Mabi och Future.
   Samarbetet med Sundström Safety är innefattar ett treårigt talangprojekt inom medel- och långdistanslöpning där man ska fokusera på att hjälpa talanger i åldern 16-22 år med bland annat träningsläger och uppföljningsträffar. Samarbetet kommer att drivas av Prestationscentrum medel- och långdistanslöpning i Göteborg.

Läs mer Fortsättning...

Inne-EM-truppen utökas – sju nya

 21 feb, 2017.Ytterligare sju personer är nu klara till inomhus-EM i Belgrad 3-5 mars där truppen just nu består av 22 aktiva. . Adderat till listan hittar vi bland annat hela 60 meters trion: Austin Hamilton, Malmö Sulayman Bah, Ullevi och Thorengruppens Odain Rose. Alla tre uttagna underskred kvalgränsen i början av februari.

Läs mer Fortsättning...

22 uttagna till inomhus-EM

 21 feb, 2017.Förbundskapten Karin Torneklint presenterade idag ytterligare sju namn i truppen till inomhus-EM i Belgrad. Totalt är det 22 aktiva uttagna.
   

Läs mer Fortsättning...

Så nära på 5.82 ....

 20 feb, 2017.Video från ett av lördagens tre försök på 5.82 vid tävlingen i Baton Rouge.
   Men vi skall också veta att Armand Duplantis inte är ensam 99:a om att jaga juniorvärldsrekordet just nu: Greklands Emmanouil Karalis - bara en månad äldre än Armand - klarade 5.70 på söndagen vid grekiska mästerskapen och prövade sedan på 5.75!
   De två har mötts i tävling två gånger hittills: Vid UVM i Cali 2015 vann Armand på 5.30 med Karalis 3:a på 5.20 och vid JVM 2016 tog Armand brons på 5.45 med Karalis 4:a på 5.40. Fortsättning lär följa ....
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

IJSM: Fabian nosade på 2.26

 19 feb, 2017.Fabian Delryd behövde bara fyra hopp för att göra sin fjärde tävling i vinter över 2.20. Den IEM-uttagne Täbyhopparen prövade sedan på den personliga rekordhöjden 2.26 i M22-finalen på IJSM.

Läs mer Fortsättning...

Austin & Kasper förlänger
MAI:s sprinttradition

 19 feb, 2017.MAI skördade dubbla guld på 60 meter. Austin Hamilton hade inga problem att vinna grenen i sitt första mästerskapsframträdande som M22. Med 6.71 klarade han åter IEM-kvalgränsen, sju hundradelar före persande Emil von Barth, Ullevi.

Läs mer Fortsättning...

IJSM: Amandas tre guld på fem pers

 19 feb, 2017.Kvalitén på svensk häcklöpning fortsätter att höjas och Falun är inte längre bara liktydigt med Kallur. Sofia Mossberg vann K22-finalen å IJSM i Göteborg på 8.35.
   Fyra år yngre Amanda Hansson hade samma tid i försöken på F19 och vann sen finalen på 8.43. Amanda hade en diger helg. Igår vann hon 60 meter och kvalade till längdfinal.

Läs mer Fortsättning...

IJSM/IUSM söndag

 19 feb, 2017.Juniorerna och 17-åringarna tävlar vidare i Friidrottens Hus idag:
   * Liveresultat söndag.

Läs mer Fortsättning...

Stavlördag: Armand 5.70 - Lisa 4.51

 19 feb, 2017.I skymundan av de rekorderliga insatserna i Birmingham gjorde de svenska stavjuniorerna inte heller någon besviken. Lisa Gunnarsson, Hässelby, vann franska mästerskapen, precis som i somras, och lade på en centimeter från det uteperset till 4.51.

Läs mer Fortsättning...

IJSM: Bianca & Amanda imponerade

 18 feb, 2017.Hässelbys Amanda Hansson fortsätter imponera även utan häckar. Hon vann 60 meter på IJSM på 7.47 efter att ha sänkt det personliga rekordet till 7.51 i försöken.

Läs mer Fortsättning...

Kalle krossade det svenska rekordet!

 18 feb, 2017.Vilken svenskkväll i Birmingham med två svenska inomhusrekord!

Läs mer Fortsättning...

Rekord också av Meraf!

 18 feb, 2017.I galan i Birmingham gjorde Meraf Bahta sitt första inomhuslopp på 3000 m på tre år vilket slutade med 8:43.00. Därmed underskred hon Sara Wedlunds 21 år gamla notering med sju sekunder. Tiden är också 0.08 bättre än Merafs utomhusrekord från 2016.

Läs mer Fortsättning...

Svenskt inomhusrekord av Meraf!

 18 feb, 2017.I galan i Birmingham noterade Meraf Bahta 8:43.00 på 3000 m och förbättrade därmed Sara Wedlunds 21 år gamla svenska inomhusrekord med sju sekunder.
   Mer info senare.

Läs mer Fortsättning...

IJSM: Max tvåa i världen

 18 feb, 2017.Philip Nossmys svenska juniorrekord på 60 meter häck fyllde 16 år idag. Och tackade för sig. UVM-finalisten Max Hrelja, Linköping, har visat i flera gånger han kunde sänka noteringen på 7.74. I försöken på IUSM kom 7.68, en tid som endast amerikanen Trey Cunningham har överträffat denna vinter.

Läs mer Fortsättning...

IUSM: 25 meter av vikt

 18 feb, 2017.De första medaljerna på IJSM/IUSM17 i Friidrottens Hus har delats ut under lördagsförmiddagen.
   Faluns Ragnar Carlsson kastade 17-åringarnas drygt elva kilo tunga vikt nära 25 meter fyra gånger om.
   Swethrows filmklipp av Ragnar Carlssons rekordkast: 24.74.

Läs mer Fortsättning...

Så följer du IJSM/IUSM17

 18 feb, 2017.Inomhus-SM för juniorer och 17-årsungdomar är igång i Friidrottens Hus i Göteborg.

Läs mer Fortsättning...

Inomhus-SM live i Friidrottskanalen

 17 feb, 2017.Nästa helg avgörs inomhus-SM i friidrott i Telekonsult Arena i Växjö. För första gången kommer Friidrottskanalen livesända evenemanget med friidrottsexperten A. Lennart Julin som kommentator.
   Inomhus-SM är den sista tävlingen inför vinterns stora internationella mästerskap, inomhus-EM i serbiska Belgrad. Den svenska friidrottseliten kommer att vara på plats i Växjö för att kämpa om medaljerna. Det är också sista tillfället att kunna kvala till inomhus-EM.

Läs mer Fortsättning...

Friidrottshelgen runt om i världen

 17 feb, 2017.Förutom IJSM är det fler svenskar som tävlar under helgen. Några av dem åker till populära Müller Indoor Grand Prix i engelska Birmingham. I startlistan hittar vi ett antal svenska namn anmälda, Susanna Kallur och Michel Tornéus är två av dem.

Läs mer Fortsättning...

Juniorerna mäter krafterna i helgen

 17 feb, 2017.Till helgen går inomhus-SM för juniorer av stapeln i Friidrottens Hus i Göteborg. Årets inomhusmästerskap arrangeras av Örgryte IS och IK Vikingen där det görs upp om Sveriges bästa juniorer i klasserna 19 och 22 år samt ungdomar i åldersklassen 17.

Läs mer Fortsättning...

Vattenträningen ska förbereda Andreas inför comebacken

 16 feb, 2017.Efter den tuffa skadan i fjol är Turebergs Andreas Almgren nu på väg tillbaka. Under vintern har han befunnit sig i Dullstroom i Sydafrika för att bygga upp kroppen inför vad som förhoppningsvis blir en utomhussäsong.
   Friidrottskanalen träffade honom och hans tränare Urban Aruhn mellan vatten- och cykelpassen i Sydafrika. De berättar i reportaget om hur träningen läggs upp för att Andreas ska vara så väl förberedd som möjligt inför comebacken.

Läs mer Fortsättning...

Nytt superkast av Ida!

 16 feb, 2017.Malmö AI:s Ida Storm satte under onsdagskvällen nytt sverigebästa i vikt. Det personliga rekordet 23.73 kom i fjärde omgången vid en tävling i Malmö. Ida, som innehar det tidigare längsta kastet för kvinnor gjorde en storputsning med över metern.

Läs mer Fortsättning...

Mångkamparna har IEM inom räckhåll

 16 feb, 2017.På tisdag sker den stora uttagningen till inomhus-EM i Belgrad som avgörs första helgen i mars. Förbundskapten Karin Torneklint har redan tagit ut 15 aktiva men räknar med ytterligare ett antal, speciellt då det är några grenar där flera aktiva har klarat kvalgränsen men där ingen ännu är uttagen, till exempel 60 meter för män. Sedan kan kompletterande uttagningar göras ända till den 26 mars.
   Det finns några grenar där Europeiska Friidrottsförbundet bjuder in aktiva, till exempel mångkamp. Sverige har två mångkampare som ligger bra till för en inbjudan.
   – Hässelbys Fredrik Samuelsson ligger just nu elva på inomhuslistan. Han kan ha en chans att få en inbjudan då tre av dem som ligger före honom också finns med på utomhuslistan. Eventuellt kanske någon ytterligare försvinner som befinner sig i USA, och vi vet ju inte vilka som kommer att tacka ja, säger Karin Torneklint.

Läs mer Fortsättning...

Var på plats! - Finnkampsbiljetter med föreningsrabatt

 16 feb, 2017.”Var på plats!” är huvudbudskapet för årets Finnkampskampanj. Om en vecka, 24 februari, släpps biljetterna till Finnkampen med ett unikt föreningserbjudande.

Läs mer Fortsättning...

Johan om rekordloppet

 16 feb, 2017.– Det kändes väldigt bra i dag. Bästa loppet inomhus i år tvivelsutan, primärt med avseende på den fysiska formen, men även sett till hur jag sprang taktiskt, berättar Johan Rogestedt efter sitt rekordlopp över en mile inomhus, i väntan på dopingtest i irländska Athlone.

Läs mer Fortsättning...

Första svenska drömmilen inomhus

 15 feb, 2017.Johan Rogestedt, Stenungsund, blev ikväll den förste svensken att springa en engelsk mile inomhus under fyra minuter. Det skedde i den irländska galan i Athlone där Johan tog sig upp till tredje plats under det nästsista varvet och fortsatte förbi 3:32-kenyanen Ngetich till 3:58.11 bakom OS-finalisten Gregson.

Läs mer Fortsättning...

Fortsatt jakt efter IEM-gräns ikväll

 15 feb, 2017.Många svenskar fortsätter jaga kvalgränsen till IEM i Belgrad. Ikväll hålls för fjärde året i rad AIT International Grand Prix i Athlone, Irland. Två svenskar som är på plats är Malin Marmbrandt och Elin Westerlund. Speciellt Elin får riktig draghjälp i form av världsmästarinnan i grenen från 2012, Sally Pearson. Även amerikanskan Christina Manning är anmäld. Manning har gjort starka 7.89 i år.

Läs mer Fortsättning...

Fabian imponerade på experten

 15 feb, 2017.Helgen som gick bjöd på många fina svenska friidrottsinsatser. I Nordenkampen var det många som passade på att visa form inför kommande inomhus-EM. Också på andra håll i världen var det flera som imponerade.
   Friidrottskanalen lät experten A. Lennart Julin kommentera helgens händelser och han lyfter fram aktiva som Täbys Fabian Delryd,

Läs mer Fortsättning...

PÅ TV i kväll - galan i Ostrava

 14 feb, 2017.Med start klockan 17.00 sänder TV4 Sport friidrottagalan i tjeckiska Ostrava. Inga svenskar är med med tanke på stundande inomhus-EM så är flera av grenarna ändå intressanta ur svensk synvinkel, till exempel kvinnor höjd, där både Emma Green och Sofie Skoog i dag blev uttagna, 60 meter häck som Sanna Kallur är klar för att springa och 1 500 meter där både Meraf Bahta och Linn Nilsson är aktuella, även om de inte är uttagna än. Intressanta manliga grenar i Ostrava är 60 meter, där tre svenskar klarat kvalgränsen, och 1 500 meter som Kalle Berglund och Johan Rogestedt i dag blev uttagna till att springa i EM.

Läs mer Fortsättning...

Första namnen till inomhus-EM klara

 14 feb, 2017.I dag presenterades de första namnen inför inomhus-EM 3-5 mars. I nuläget är det 15 personer som fått klartecken från Karin Torneklint.
   – Jag vill ge så många som möjligt ett tidigt besked för att de ska kunna förbereda sig inför mästerskapet på bästa sätt, säger hon.
   Till Belgrad är det bland annat Michel Tornéus, Sofie Skoog och Johan Rogestedt som tagits ut. En som nu får chansen att göra sitt först inomhus-EM är Fabian Delryd. Fabian som tog en övertygande grenseger i Tammerfors och klarade kvalgränsen 2.25 i första försöket, är nu en av de som fått grönt ljus.

Läs mer Fortsättning...

Förändringar för Idrottslyftet

 14 feb, 2017.Idrottslyftet, Riksidrottsförbundets satsning på barn- och ungdomsidrott med medel från Svenska staten, står inför stora förändringar under 2017. Informationssidorna på friidrott.se är nu uppdaterade med all den information som behövs inför årets ansökningsomgångar.
   – Direktiven från Riksidrottsförbundet är tydliga. De utvecklingsområden som är framtagna inom Svensk Friidrott, och som går att läsa under rubriken ”Nyhet 2017”, bör följas och intentionerna där ska finnas med i föreningens ansökan, berättar Björn Lindén, Idrottslyftsansvarig på Svensk Friidrott.
   Under rubriken ”Aktiviteter 2017” är dessa utvecklingsområden lite mer utförligt beskrivna.

Läs mer Fortsättning...

Buud tillbaka på banan

 14 feb, 2017.Jonas Buud är tillbaka i tävlingsform efter ett trassligt 2016. I helgen blev han tvåa i Tarawera Ultramarathon 102 km på Nya Zeeland.

Läs mer Fortsättning...

Malin försvarade guldet i K22

 13 feb, 2017.Hässelbys Malin Skogström vann K22-titeln på 3.809 poäng vilket var knappt 150 p från det personliga rekordet noterat 2015. Silvret tog Växjös Beatrice Lantz, t v, medan bronset gick till Nedre Sopperos Victoria Stöckel som var mindre än hundra poäng efter.

Läs mer Fortsättning...

Femkampsmedaljörerna

 13 feb, 2017.Topptrion i seniorfemkampen. Vinnaren Bianca Salming, Tureberg, flankerad av tvåan Lovisa Linde, Täby, t v, och trean Malin Skogström, Hässelby.

Läs mer Fortsättning...

Mångkamps-SM: 3xFIG Falun

 12 feb, 2017.Kampen om medaljerna i äldsta ungdomsklassen P17 på mångkamps-SM i Uddevalla var jämn efter första dagen men under söndagen kopplade Märstas Simon Thor greppet.

Läs mer Fortsättning...

P16: Calle testade 2.09

 12 feb, 2017.Hellas Carl af Forselles ledde USM-sjukampen med över trehundra poäng efter första dagen och fortsatte i samma fina stil på söndagen.

Läs mer Fortsättning...

P15: Suverän seger för Oliver

 12 feb, 2017.Inför söndagens avslutande fyra grenar i yngsta klassens SM-sjukamp skilde bara 115 poäng mellan de tre främsta med Täbys Oliver Papinski som ledare med 57 poängs försprång.

Läs mer Fortsättning...

Försvarad titel för Fredrik

 12 feb, 2017.I mångkamps-SM i Uddevalla gjorde Hässelbys Fredrik Samuelsson en ny bra sjukamp och landade på 5.875 poäng – bara 47 från persserien för en månad sedan.

Läs mer Fortsättning...

Ny bra serie av Bianca

 12 feb, 2017.Kvinnliga SM-femkampen i Uddevalla slutade med en klar seger för titelförsvararen och storfavoriten Bianca Salming från Tureberg. 4.310 var bara 28 poäng från förra helgens personliga rekord.
   

Läs mer Fortsättning...

P19: Stabil seger för Jakob

 12 feb, 2017.Överlägsen ledare i JSM-sjukampen i P19 efter första dagen var Hässelbys Jakob Samuelsson som såg till att den växte till hela 389 efter avslutat 1000 m-lopp. Med 5.255 förbättrade han sitt månadsgamla pers från JDM i Sätra med 125 p trots att han inte fick allt att stämma.

Läs mer Fortsättning...

Första guldet för Oliver

 12 feb, 2017.P15-sjukampen på mångkamps-SM i Uddevalla slutade med seger för Täbys Oliver Papinski som efter en bra andradag drygade ut ledningen och vann med 210 poäng.

Läs mer Fortsättning...

Jakob har kopplat greppet i Uddevalla

 12 feb, 2017.I mångkamps-SM i Rimnershallen inledde Hässelbys Jakob Samuelsson P19-sjukampen bra och leder efter första dagen med nästan trehundra poäng. Detta efter bland annat persnära 6.56 i längd och 15.71 i kula.

Läs mer Fortsättning...

Vilket lopp av Jonas Leanderson!

 12 feb, 2017.Halvdussinet svenskar tävlade på medel-långdistans i Gent på lördagskvällen och bäst lyckades MAI:s Jonas Leanderson. Han vann A-finalen på 3000 m på 7:53.83 och gick in som sjua på genom-tiderna-listan, 0.02 bakom Olle Walleräng.

Läs mer Fortsättning...

Utmärkt mångkampsstart för Fredrik

 12 feb, 2017.Hässelbys Fredrik Samuelsson inledde SM-sjukampen i Uddevalla på ett övertygande sätt och ligger 23 poäng före den personliga rekordserie på 5920 p han åstadkom för en månad sedan. Han inledde med perset 7.07 på 60 m och sedan följde 7.33 i längd, 14.12 i kula och 2.03 i höjd.

Läs mer Fortsättning...

Förvirrat på 60 meter

 11 feb, 2017.
   
   Herrarnas 60 meter började minst sagt knackigt. Efter ett antal felaktiga starter där bland annat Sulayman Bah fälldes var det till slut endast fem man på startlinjen, däribland Odain Rose som trots detta lyckades ladda om, gång på gång.

Läs mer Fortsättning...

Fabians IEM-kval gav mersmak

 11 feb, 2017.
   
   I torsdags sa Täbys Fabian Delryd i en intervju med friidrott.se att hon han fick en dag där allt stämde så skulle han kunna hoppa 2.25 i vinter.
I dag kom den dagen.
   Fabian imponerade stort och flög över 2.25 utan att vara i närheten av ribban och hade dessutom några riktigt bra försök på 2.28. Därmed klarade 20-åringen kvalgränsen till inomhus-EM. Han är därmed förste svenske höjdhoppare sedan 2010 att kvalificera sig till ett internationellt seniormästerskap.

Läs mer Fortsättning...

Sanna fick de svar hon sökte

 11 feb, 2017.Falu IK:s Sanna Kallur fick äntligen göra säsongsdebut. Efter två inställda tävlingar på grund av förkylning och öroninflamation stod hon i dag på startlinjen i Nordenkampen. Och vilken debut det blev!
   Precis som i Finnkampen i fjol vann Sanna häckloppet på fina 8.06, klart under kvalgränsen till inomhus-EM. Och det var en nöjd Sanna som träffade Friidrottskanalen efter loppet.

Läs mer Fortsättning...

Nordenkampen: Svensk seger för kvinnorna - förlust för männen

 11 feb, 2017.Två andra som presterade när det väl gällde var Charlotta Fougberg och Sofia Öberg på 1 500 meter. Tjejerna fick bra draghjälp av dagens trea på 800 meter, Lovisa Lindh fram till näst sista kurvan. Fougberg körde därefter sitt eget race och sprang in på nytt pers 4:17.12. Lidingös Sofia Öberg fullbordade den svenska dubbeln, även hon med att radera ut sitt gamla pers. Öbergs nya inomhuspers ligger nu på 4.21:06 (tidigare 4:25.62 från Raka Spåret förra helgen).

Läs mer Fortsättning...

Säsongsbästa av Skoog

 11 feb, 2017.På kvällskvisten ställdes Sofie Skoog och Motalas Maja Nilsson mot de nordiska konkurrenterna. Maja Nilsson som kommer från en utomhussäsong med ett guld från ungdoms-EM i Tbilisi var det första gången i en seniorlandskamp. Nilsson har dessutom ett ungt inomhuspers från förra helgens tävling i Göteborg på 1.85. Dagens hoppning resulterade i en fjärdeplats på 1.83. Ensam på 1.90-höjder seglade Skoog som fick med sig 1.92 från kvällen.


Läs mer Fortsättning...

Svensk längddubbel

 11 feb, 2017.Arvikas Kaiza Karlén slog till direkt i första hoppet med nytt inomhuspers: 6.23 (tidigare 6.18 från februari förra året).
   
– Stämmer detta? hördes Kaiza Karlén från banan upp till pressläkaren.

Läs mer Fortsättning...

En formtopp av Stå(h)l

 11 feb, 2017.En som visade storform under dagen var inte minst Daniel Ståhl. Efter förmiddagens superkast i diskus ville Ståhl mer. Tillsammans med Wictor Petersson ställdes Ståhl bland annat mot finländaren Arttu Kangas. Redan i andra stöten satte Ståhl press på finländaren genom 19.26, nytt personligt rekord inomhus. Ytterligare en ökning gjordes i femte stöten (19.32). Men Ståhl var inte klar där. I sjätte och sista stöten tryckte han på ordentligt och fick iväg kulan över det redan två gånger slagna perset, 19.60. Kangas svarade och gjorde, även han, en ordentligt putsning av sitt resultat: 19.73. En stöt som tog upp honom på toppen igen.

Läs mer Fortsättning...

Armand flög ännu högre:
Nya juniorvärldsrekordet 5.75!!!!

 11 feb, 2017.Att 5.72-hoppet förra helgen inte var någon tillfällighet visade Armand Duplantis idag på Millrose Games i New York. Med 5.22 i första var tävlingen vunnen och sedan fortsatte han med 5.40 i tredje, 5.55 i första, 5.70 i första och 5.75 också i första!
   Nytt juniorvärldsrekord inomhus igen alltså!!
   Och precis som förra veckan satte han punkt efter världsrekordet.
   Hittills i vinter har "Mondo" förbättrat sitt totalpers med 24 cm, alltså nästan en kvartsmeter, och upp till Alhaji Jengs svenska seniorrekord inomhus fattas nu inte mer än 6 cm.
   Se amerikansk intervju med Armand efter rekordhoppet. Lägg märke till att han hoppade i Upsala IF-mundering!
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

F17: Erika försvarade titeln

 11 feb, 2017.På lördagen inleddes mångkamps-SM i Rimnershallen i Uddevalla där de tre yngsta flickklasserna fick sina pristagare i femkampen.

Läs mer Fortsättning...

F16: Vilket häcklopp av Tilde

 11 feb, 2017.Falkenbergs Tilde Johansson visade i somras att hon verkligen kan hoppa långt i längd och i Uddevalla sprang hon riktigt fort även på 60 m häck i F15.

Läs mer Fortsättning...

F15: Premiärvinnare i Uddevalla

 11 feb, 2017.Mångkampsmästerskapen i Uddevalla var den allra första SM-tävlingen för samtliga tävlande i F15 och vinnare blev Tjalves Tuvalisa Rosenquist som var knappt trehundra poäng före tvåan.

Läs mer Fortsättning...

Efter monsterkastet: Ståhl tvåa i världen genom tiderna

 11 feb, 2017.Han skulle göra Sveriges första start i förtävlingarna i Finland. Daniel Ståhl kom från ett 2016 av succé och säsongsöppningen började i förgående års anda.

Läs mer Fortsättning...

Så följer du Nordenkampen

 11 feb, 2017.Årets upplaga av Nordenkampen drar igång i dag lördag. Först ut i har vi Spårvägens Daniel Ståhl i diskus som inleder lördagens förtävlingar.

Läs mer Fortsättning...

Merafs superspurt

 11 feb, 2017.Meraf Bahtas säsongspremiär i polska Toruń blev inte helt optimal men gav ändå väldigt positiva besked om den fysiska kapaciteten. 13 startande gjorde det trångt och Meraf fick rusa rejält i början för den eftersträvade positionen med tätkontakt.
   Med Genzeba Dibaba på uttalad rekordjakt gick det fort längst fram och Meraf som 4:a gjorde de två första varven på 31.2/31.5. Det var i tuffaste laget och på tredje varvet (33.6) tappade Meraf ned till en 7:e plats. Så dags hade haren och Genzebe redan lämnat det övriga sällskapet och hela fältet börjat dras ut så att Meraf hamnade på en ensam 5:e plats.

Läs mer Fortsättning...

Stabil insats av av Fougberg i debuten

 10 feb, 2017.På annat håll i världen sprangs det dubbla. Charlotta Fougberg debuterade på Meeting Féminin du Val d’Oise i franska Eaubonne. Fougberg öppnade säsongens första lopp med att lägga sig först i andra klungan och sprang in som femma.

Läs mer Fortsättning...

Efter EM-kvalet - Fanny Roos hoppas stöta ännu längre i Nordenkampen

 10 feb, 2017.Friidrottslandslaget anlände i kväll till finska Tammerfors där Nordenkampen avgörs i morgon. Stämningen i truppen är på topp och man hoppas återupprepa succén från senast man var i Finlands näst största stad, i september när Finnkampen avgjorde, då det blev en svensk dubbelseger.

Läs mer Fortsättning...

Så följer du Nordenkampen

 10 feb, 2017.Nordenkampen avgörs i Tammerfors på lördagseftermiddagen och Sverige möte Finland, Norge och Danmark/Island i landskampen.

Läs mer Fortsättning...

Meraf Bahta i årsdebut ikväll

 10 feb, 2017.Det är inte bara Nordenkampen i helgen. Vi har många toppaktiva som tävlar på andra ställen runt om i världen. Bland annat har vi Meraf Bahta som efter ett sex veckor långt träningsläger i Sydafrika gör säsongsdebut ikväll på 1500 meter i polska Torun.
   Startfältet är starkt med bland andra Genzebe Dibaba, Sofia Ennaoui och Besu Sadu. Kvinnliga 1500 meter går kl 20.47 och galan sänds direkt i C More-appen från kl 18.15 och eftersändning i TV4 Sport från kl 22.00.
   Juniorvärldsrekordinnehavaren inomhus Armand Duplantis fortsätter sin inomhussäsong på lördag med att hoppa i Millrose Games i New York.

Läs mer Fortsättning...

Välkommen Frida!

 10 feb, 2017.I dag börjar Frida Hogstrand sitt vikariat som kommunikatör och redaktör för friidrott.se. Frida är journalistutbildad med erfarenhet från bland annat Sportbladet och har ett stort friidrottsintresse.
   – Det känns jättebra. Jag känner mig förväntansfull på vad som väntar det här halvåret, säger Frida.
   Frida Hogstrand, 24 år om någon månad, blev färdig journalist från Södertörns högskola sommaren 2015. Egentligen är hon vetenskapsjournalist, men efter att ha tränat friidrott stora delar av sitt liv, har hon valt att inrikta sig på sport. Under studietiden gjorde hon praktik på Sportbladet under ett halvår och bevakade där bland annat Friidrottsgalan. Hon lärde sig mycket där som hon nu tar med till sitt nya jobb.
   – Jag tar med mig att kunna leverera texter snabbt och kunna hantera olika typer av idrottare, allt från yngre och lovande aktiva till äldre och etablerade stjärnor.

Läs mer Fortsättning...

USA: Sara 15.56 i kula!

 10 feb, 2017.En hyperintensiv tävlingshelg är på gång inte bara härhemma och ute i Europa utan också för våra aktiva i USA. Den helgen drog faktiskt igång redan natten till fredagen för åtta av dem vid en stortävling på en helt ny arena i Frisco (Texas).
   För fem slutade det dessutom med grenseger: Gefles Erik Martinsson 400m, Hässelbys Joel Durén och Astrid Rosvall 1 mile resp 800m, Udds Thilda Särnevång tresteg och Katrineholms Sara Lennman kula.
   Topprestationen gjordes av Sara (fyller 21 i april) vars segerresultat 15.56 för in henne som

Läs mer Fortsättning...

Hoppas på IEM - men först ska Elin visa vem som är bäst i Norden

 9 feb, 2017.Redan i årets första tävling tangerade hon kvalgränsen till inomhus-EM. I helgen väntar dock ett annat landslagsuppdrag för KFUM Örebros Elin Östlund, Nordenkampen i Tammerfors.
   7.42, 7.43 och 7.44. Elin Östlund har i årets första tävlingar varit extremt jämn på 60 meter. Men att det skulle gå så bra att hon till och med EM-kvalade i första tävlingen var inget hon hade räknat med.
   – Jag hade hoppats att det skulle gå i första tävlingen, men hade inte räknat med det så det var väldigt kul, säger Elin och berättar att hon nu väntar på att ta nästa steg i utvecklingen.
   – Jag känner att jag har det i kroppen, så nu är det dags!

Läs mer Fortsättning...

Fabian bröt trenden - laddar för Nordenkampen

 9 feb, 2017.Inte sedan 2011 har en svensk manligt höjdhoppare hoppat högre än 2.20. Just 2.20 har dock en rad killar klarat, men i helgen bröt Täbys Fabian Delryd trenden när han klarade 2.21 i Göteborg. Därmed var det också självklart för förbundskapten Karin Torneklint att ta ut 20-åringen till Nordenkampen.
   Fabian Delryd har förbättrat sitt personliga rekord inomhus med hela elva centimeter den här säsongen. Han berättar att han är väldigt nöjd med hur säsongen har börjat.

Läs mer Fortsättning...

Två nya namn i valberedningens förslag

 8 feb, 2017.När Svensk Friidrotts förbundsårsmöte hålls i Helsingborg 25-26 mars ska en ny styrelse väljas. Valberedningen har i dag kommit med sitt förslag till de fyra ledamotsplatserna som ska väljas. De har dessutom föreslagit en ordförande, och det är sittande ordförande Björn O. Nilsson som valberedningen föreslår får fortsatt förtroende.
   Bland de ledamöter som valberedningen föreslår hittar man två helt nya namn; Karin Grute Movin, Lidingö, och Ulrika Pizzeghello, Växjö.
   Valberedningen föreslår också omval för Berndt Andersson, Göteborg, och Karin Lundgren, Göteborg.

Läs mer Fortsättning...

Friidrott i rörlig bild ikväll

 8 feb, 2017.Höjdgalan från Banská Bystrica webbsänds och där återstår manliga tävlingen med start 19.00, dock utan svenskt deltagande.

Läs mer Fortsättning...

Sofie över IEM-kvalgränsen

 8 feb, 2017.På onsdagseftermiddagen genomfördes den klassiska höjdhoppsgalan i Banská Bystrica i Slovakien med två svenska deltagare.

Läs mer Fortsättning...

Green och Skoog i Slovakien

 8 feb, 2017.Ikväll går den klassiska höjdhoppsgalan i Banská Bystrica i Slovakien. Emma Green och Sofie Skoog är med i galan som genom åren haft många svenska framgångar genom bland andra Stefan Holm och Kajsa Bergqvist.

Läs mer Fortsättning...

Mer från helgen - Sarah Lahti stark i comebacken

 7 feb, 2017.Att helgen bjöd på många bra resultat, såväl hemmavid som utanför landets gränser, har redan friidrott.se redan rapporterat om. Dock är det ett par saker som är glädjande som det ännu inte skrivits något om.

Läs mer Fortsättning...

Karin tror på dubbelseger

 6 feb, 2017.
   Förbundskapten Karin Torneklint ser fram emot årets första landskamp och tror på dubbelseger i Nordenkampen i helgen. I Friidrottskanalens intervju berättar hon om tankarna kring laget, varför det saknas en del medeldistanslöpare och vad hon ser fram emot att se. Dessutom kommenterar Karin Armand Duplantis juniorvärldsrekord i stav från i lördags.

Läs mer Fortsättning...

Truppen till Nordenkampen uttagen

 6 feb, 2017.Förbundskapten Karin Torneklint har tagit ut årets första landslagstrupp – laget till Nordenkampen på lördag. I laget finns Sanna Kallur som efter sjukdom nu gör en efterlängtad säsongspremiär.

Läs mer Fortsättning...

14.00 - Presskonferens inför Nordenkampen

 6 feb, 2017.Förbundskapten Karin Torneklint presenterar laget till Nordenkampen vid en presskonferens i Falun klockan 14.00. Medverkar gör också Falu IK:s Sanna Kallur. Friidrottskanalen sänder direkt.

Läs mer Fortsättning...

På TV idag: Superstavgala i Frankrike

 5 feb, 2017.Efter 2014 - då Renaud Lavillenie tog i från Sergej Bubka positionen som den som stavhoppat allra högst - kunde den långa traditionen med en årlig stavgala i Bubkas hemstad Donetsk inte längre upprätthållas p g a det politiska läget i östra Ukraina.
   2016 tog dock Lavillienie - med Bubkas goda minne - upp konceptet genom en stor stavgala förlagd till sin egen hemstad Clermont-Ferrand. Och som oftast i Donetsk var värden även här ofin nog att själv vinna, Lavillenie klarade då 6.02.
   I eftermiddag/kväll är det dags för årgång 2 av "All-Star Perche".
   Galan innehåller parallella tävlingar för män och kvinnor med högklassiga startfält i båda klasserna.
   Bland kvinnorna t ex

Läs mer Fortsättning...

Juniorvärldsrekord av Armand: 5.72!!!

 5 feb, 2017.Armand Duplantis klarade 5.72 direkt i första försöket ca kl 00.42 svensk tid! Utan att vara på ribban!
   En första video av hoppet
   Dvs fyra cm över Raphael Holzdeppes nio år gamla gällande juniorvärldsrekord inomhus!
   Mycket förståeligt nöjde sig "Mondo" sedan för dagen: Han hade ju alltså persat med 11 cm och lagt beslag på alla tänkbara rekord för sin ålder: Juniorer världen, juniorer Europa och high school USA!
   Och kvalgränsen för sommarens senior-VM överträffades med 2 cm!
   PS. Av svenska seniorer är det bara Alhaji Jeng och Patrik Kristiansson som har hoppat högre än 5.72 inomhus. Alhajis rekord är 5.81.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

USA: Armand 5.65 och fortsätter ...

 5 feb, 2017.Efter drygt tre timmar och en kvarts väntan - dvs efter midnatt svensk tid - på att övriga deltagare skulle hoppa klart gick Armand Duplantis in i stavtävlingen i Baton Rouge på 5.20 och tog direkt.
   Några minuter senare fixades också 5.50 i första och Armand begärde upp ribban på 5.65. Dvs 4 cm över perset (och high school rekordet) och i andra försöket kl 00.33 svensk tid var det nya rekordet ett faktum.
   Därmed överträffades också det gällande europarekordet inomhus för juniorer med 5 cm! Nu har Armand begärt upp ribban på 5.72 - devs 4 cm över juniorvärldsrekordet inomhus!
   Fortsättning följer ...
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

Annat gott från Raka Spåret

 4 feb, 2017.Sätrahallen bjöd under lördagen på två bra kultävlingar. Athletics 24Sevens Fanny Roos debuterade för säsongen med två stötar över 17 meter. Det längre, på 17.14, var över halvmetern från det begärda IEM-kvalet och bara sex centimeter från fjolårets innepers. Det för dessutom upp Fanny som nummer sju i Europa.
   Arrangörsklubbens Daniel Ståhl stötte för första gången över 19 meter inomhus, med en decimeters marginal. Men han fick ge sig för två 20-meterskulstötare i kampen om pallen på Raka Spåret.

Läs mer Fortsättning...

Kalle snabbast i Europa

 4 feb, 2017.Kalle Berglund kom ner från höghöjdslägret i Sydafrika och visade omgående sitt livs form på Raka Spåret. Spårvägaren följde haren Andreas Roth i en fart med god marginal under IEM-kvalificerande 3:44. Alla släppte, men när norrmannen klev av lyckades Johan Rogestedt knapra ikapp.
   Det kostade Johan en aning och strax därpå hittade Kalle en ny växel och drog ifrån med över två och en halv sekund till seger på Europaledande 3:40.81 efter ett sista varv på 27.7.

Läs mer Fortsättning...

Dubbla IEM-kval med minsta marginal

 4 feb, 2017.I franska Mondeville tangerade Alexander Brorsson, 24Seven, sitt svenska årsbästa 7.89 i försöksloppet, för att sedan vinna b-finalen på 7.82. Det är på pricken vad som krävs för att kvala in till Inomhus-EM i Belgrad.
   Även Linn Nilsson hade marginalerna på sin sida över 3000 meter. Hällelöparen sprang in som femma, och bästa europeiska, på 9:09.74. Kvalgränsen? 9:10! Gamla perset? 9:09.99i.

Läs mer Fortsättning...

Trippel-IEM-kval på 60 meter

 4 feb, 2017.Det gick undan i Friidrottens Hus under eftermiddagen. IEM-kvalgränsen 6.74 klarades av tre man i finalen. MAI:s Austin Hamilton befäste sin ledarposition i Sverige med 6.69. Men det satt hårt åt med hemmalöparen Sulayman Bah hundradelen bakom och Thorengruppens Odain Rose på 6.71.

Läs mer Fortsättning...

Bianca sexa genom tiderna

 4 feb, 2017.Bianca Salming hade bara Alina Sjuch före sig i femkampen i Tallinn. Samma ukrainska som den gångna helgen överträffade Carolina Klüfts juniorvärldsrekord. Det gjorde hon nu igen med 4.542 poäng, sju fler än Carro ifall förra veckans resultat inte skulle bli godkänt för rekord.
   Biancas 4.338 tar upp henne på sjätte plats genom tiderna i Sverige.

Läs mer Fortsättning...

Bianca & Sofie live

 4 feb, 2017.x

Läs mer Fortsättning...

Europajuniorrekord av Suldan

 4 feb, 2017.Henrik Skoogs nästan 19 år gamla svenska juniorrekord på 3000 meter sänktes med över sex sekunder av Suldan Hassan på Raka Spåret, i Sätra.
   8:05.61 är den nya rekordnoteringen som Ulleviiten, som kom tvåa bakom holländaren Ploeger i ett lopp som Daniel Lundgren anförde fram till det sista varvet.

Läs mer Fortsättning...

Raka Spåret live i Friidrottskanalen

 4 feb, 2017.Friidrottskanalen sänder Raka Spåret Live.

Läs mer Fortsättning...

Eftermiddagen direkt från Sätra

 4 feb, 2017.x

Läs mer Fortsättning...

Anmäl dig till löptränarkursen i Göteborg

 3 feb, 2017.Helgen 31 mars - 2 april genomför Svensk Friidrott i samarbete med UC Väst en löptränarkurs i Göteborg. Kursen vänder sig till den som vill vidareutveckla sig och få djupare kunskaper inom träningsplanering,
   formtoppning - prestera bäst när det gäller, alternativ träning, helt enkelt löpning i teori och praktik. Kursen riktar sig till tränare för löpare som är 15 år och äldre.

Läs mer Fortsättning...

Sista chansen för den som vill vara med i Nordenkampen

 3 feb, 2017.Med en vecka kvar till Nordenkampen är den här helgen avgörande för dem som vill representera Sverige i årets första landskamp, och det är ett minst sagt intensivt tävlande.
   I Sätra samlas många landslagsaktiva när Raka Spåret avgörs, och i flera grenar är det riktigt bra startfält. Till exempel manliga 1 500 meter där man hittar Johan Rogestedt, Kalle Berglund, Andreas Kramer, Vidar Johansson, Johan Walldén och Jonas Leanderson i startlistan.
   På 3 000 meter gör Ullevis Suldan Hassan en spännande start och möter till exempel Turebergs Daniel Lundgren, Spårvägens Wille Levay och Eskilstunas Nassir Dawud.

Läs mer Fortsättning...

Kramer klarade IEM-gränsen direkt

 3 feb, 2017.Sävedalens 800-meterslöpare Andreas Kramer slog till direkt i säsongsdebuten i går och tangerade kvalgränsen till inomhus-EM i Belgrad genom att springa på 1:49.00.
   Frölundaortopeden 800 meter i Göteborg lockade deltagare från flera olika länder och Kramer var en av dem som utmärkte sig mest. Efter att Simon Wallenlind, som agerade hare de första två varven, klivit av banan drog Andreas själv nästan hela vägen i mål då han blev omsprungen av fransmannen Paul Renaudie. I mål skiljde det så lite som tre tiondelar mellan löparna.

Läs mer Fortsättning...

Kalles mängdträning har givit effekt

 2 feb, 2017.Kalle Berglund har under vintern varit i Sydafrika och där fortsatt att trappa upp träningen. Efter en sommar som i viss mån stördes av sjukdom ökade han under hösten mängdträningen. Det gav effekt direkt då han var ett av de svenska utropstecknen vid terräng-EM.
   Nu väntar en inomhussäsong, i helgen gör han årsdebut i Raka Spåret, och han har inomhus-EM i Belgrad i kikaren.

Läs mer Fortsättning...

94-hjälten till rekordstort IVSM i Borås

 2 feb, 2017.I helgen arrangeras Veteran-SM i friidrott i Borås. Och intresset för att delta är större än någonsin. Närmare 450 idrottare kommer till Ryahallen för att göra upp om titlarna och tillsammans gör de över tusen starter – en av dem som deltar är tidigare fotbollsproffset Kennet Andersson.
   VM-hjälten från -94 tränade en hel del friidrott som ung, innan han började med fotboll.

Läs mer Fortsättning...

Snart släpps Finnkampsbiljetterna

 2 feb, 2017.Om en dryg vecka är det dags för årets första landskamp, Nordenkampen i Tammerfors. Men redan nu är det dags att börja vända blickarna mot första helgen i september då Finnkampen avgörs på Stockholms Stadion. Biljetterna släpps 24 februari.
   Finnkampen är ett av de mest populära idrottsevenemangen i Sverige. Årligen lockar världens äldsta ännu levande landskamp i friidrott hundratusentals Tv-tittare, men som all idrott upplevs Finnkampen bäst på plats på arenan.
   Biljetter finns från 195 kronor per dag och i år är det en och samma biljett som gäller för både ungdomsfinnkampen och Finnkampen.
   Det har också tagits fram ett speciellt föreningserbjudande.

Läs mer Fortsättning...

Så förvandlades Bauhaus varuhus till friidrottsarena

 1 feb, 2017.
   
   Premiären av Bauhaus-galan Indoor i lördags blev en stor succé, såväl idrottsligt som evenemangsmässigt. Det var också ett utmärkt exempel på hur man kan aktivera sitt sponsorskap på ett innovativt sätt. För Svensk Friidrotts och Bauhaus-galans huvudsponsor Bauhaus har det bara varit positiva känslor så här dagarna efter evenemanget.
   – Det känns fantastiskt att vi tillsammans med all personal i varuhuset och Stadionklubbarna på bara några få månader lyckades få till en så bra tävling som flöt från start till mål, säger Patrik Sandevik, Event- och sponsringschef på Bauhaus.
   Det var inget litet projekt som skulle genomföras. Ungefär halva byggvaruhuset i Bromma skulle över en natt förvandlas till en arena för friidrott i världsklass.

Läs mer Fortsättning...

SM-anmälan öppen till STHLM 10 med SM-milen

 1 feb, 2017.STHLM 10 med SM-milen är det officiella svenska mästerskapet på 10 kilometer landsvägslöpning, den största friidrottsgrenen i Sverige som varje år lockar omkring 100 000 deltagare. Nu öppnar anmälan till SM-klassen och alla som är medlemmar i en förening ansluten till Svenska Friidrottsförbundet kan ställa upp.

Läs mer Fortsättning...

Lilla Varvet låter barn tävla på sina egna villkor

 1 feb, 2017.Göteborgsvarvet utvecklar Lilla Varvet, landets största ungdomslopp, och låter barnen tävla på barns villkor. För åldersklasserna upp till 12 år tas rangordningen i resultatlistan bort och pojkar och flickor i samma åldersklass startar tillsammans.
   Lilla Varvet har närmare 7 000 deltagare i åldern 7-13 år. Alla som fullföljer Lilla Varvet får en medalj och tävlingsmomentet är kvar, men själva rangordningen tas nu bort för alla åldersklasser upp till 12 år, ett grepp som hyllas av Anders Wahlström, barn- och ungdomsansvarig på Riksidrottsförbundet, RF.

Läs mer Fortsättning...

Vad blir det egentligen av sista UVM?

 31 jan, 2017.För ca tjugo år sedan tog styrelsen hos Internationella Friidrottsförbundet IAAF beslutet att införa ett VM för ungdomar 17 år och yngre varje udda år. Långtifrån alla länder var övertygade om att det var bra med ett globalt mästerskap för så unga aktiva och bl a Sverige avstod från att delta vid premiären 1999.
   Vi prioriterade i stället European Youth Olympics (EYOF) och vid de två följande UVM-upplagorna hade vi bara två deltagare (en pojke och en flicka) per gång och det var aktiva som inte hade möjlighet att delta i EYOF (primärt för att deras grenar då saknades där!).
   Fr o m Marrakech 2005 och fram t o m Cali 2015 har dock Sverige deltagit med trupper på UVM och också haft framgångar illustrerat av fem guld, sju silver och tre brons. Våra fem mästare är

Läs mer Fortsättning...

I kväll uppdateras friidrott.se

 31 jan, 2017.Från och med 17.00 i eftermiddag och ett antal timmar framåt kommer friidrott.se att ligga nere på grund av en teknisk uppdatering av sajten.

Läs mer Fortsättning...

7 marathon 7 kontinenter 7 dagar

 30 jan, 2017.World Marathon Challenge är den något udda tävlingen som går ut på att springa sju maratonlopp på sju kontinenter under sju påföljande dagar.

Läs mer Fortsättning...

Nytt svenskt juniorrekord

 30 jan, 2017.Vid Pallas-spelen i Malmö förbättrade MAI:s Wictor Petersson det åtta år gamla svenska juniorrekordet i kula med 39 cm till 20.11. Den gamla noteringen hade Simon Gustafsson på 19.72 noterad 2009.

Läs mer Fortsättning...

Max åter nära rekordet

 29 jan, 2017.För en vecka sedan noterade Linköpings Max Hrelja 7.75 på 60 m häck i Växjö vilket bara var 0.01 från det svenska juniorrekordet på enmetershäckarna. I lördags gjorde han ett nytt försök i Norrköping och snuddade åter vid rekordet med 7.77.

Läs mer Fortsättning...

USA: Michel börjar med 7.80

 29 jan, 2017.Hammarbys Michel Tornéus säsongsdebuterade vid World Indoor Tour-galan i Boston (Roxbury). Deltagarna hade bara fyra försök och för Michel var det bara ett - det tredje - som fungerade.
   Då blev det 7.80 vilket gav andraplats i tävlingen på samma resultat som vinnaren Fabrice Lapierre (VM-2:a ute 2015 och inne 2016). Lapierre hade dock bättre underbyggnad med hopp på 7.75/7.67 mot Michels halvt avbrutna på 6.24/5.09.
   Trångsvikens Erika Kinsey var med i samma gala och valde att börja sitt 2017 med

Läs mer Fortsättning...

Bauhaus-galan Indoor i Friidrottskanalen

 28 jan, 2017.Se eftersändningen från Bauhaus-galan Indoor i Friidrottskanalen.
   På grund av tekniska problem publicerades sändningen tyvärr senare än beräknat.

Läs mer Fortsättning...

Världsklass av Kilty i Bromma

 28 jan, 2017.Brittiske VM- och EM-vinnaren på 60 m, Richard Kilty, imponerade när han tog en överlägsen seger på BAUHAUS-galan noterandes 6.57. Det placerar honom på andra plats i världsstatistiken.

Läs mer Fortsättning...

Härlig stämning på BAUHAUS-galan Indoor – två svenska segrar

 28 jan, 2017.Emma Green och Michaela Meijer visade fin form i nya BAUHAUS-galan Indoor i BAUHAUS byggvaruhus i Bromma genom att vinna på 1.89 respektive 4.50. För Emma innebar det att IEM-gränsen till Belgrad klarades av.

Läs mer Fortsättning...

Så följer du galan i byggvaruhuset

 28 jan, 2017.Den unika tävlingen i BAUHAUS byggvaruhus i Bromma pågår 12.30-16.00 och går att följa via live-resultat och sedan på Friidrottskanalen.se 18.00-19.00.

Läs mer Fortsättning...

USA: Anna Silvander 2:02.54

 28 jan, 2017.Lidingös Anna Silvander har klättrat från 6:e till 4:e plats genom tiderna på 800m inomhus sedan hon vid en tävling på fredagskvällen på Boston University i Allston kom fyra på 2:02.54. Före sig i den statistiken har Anna nu bara Maria Akraka, Malin Ewerlöf och Lovisa Lindh.
   Anna underskred dessutom den för IEM i Belgrad uppsatta normen med nästan en och en halv sekund!
   Loppet hade ingen hare men alla tjejerna var inställda på att springa fort och framme i täten såg Annas kompisar från träningsgruppen i Boston Esther Guerrero och Cory McGee till att farten hölls hög och jämn hela vägen.
   Anna låg bra med som 3:a/4:a hela vägen och noterade varv på 30.0/31.4/30.6/30.6 och gick i mål som fyra (spanska Guerrero vann på världsårsbästa 2:01.72). De tre tjejer som hon hade strax före sig har alla 2:01-pers ute och alla fyra satte innepers.
   Annas tidigare bästa inne var

Läs mer Fortsättning...

Emmas sista Bauhaus-gala

 27 jan, 2017.Emma Green gör sin sista säsong som höjdhopperska. Efter en mycket framgångsrik karriär har hon valt att lägga skorna på hyllan efter vintern, och det är med blandade känslor som hon nu börjar förbereda sig för sina sista tävlingar som professionell höjdhopperska.
   Premiären blev bra, i.86 i Frankrike, även om det inte kändes så bra på inhoppningen. I morgon hoppar hon inför hemmapubliken i Bauhaus-galan Indoor.

Läs mer Fortsättning...

Sofie ser fram emot att hoppa

 27 jan, 2017.Sofie Skoog har tillbringat vintern i Sydafrika där hon fortsatt att utveckla sitt höjdhoppande. Götatjejen har satt träningspers i nästan varje moment och känner att hon är väldigt bra förberedd inför inomhussäsongen.
   Förra helgen debuterade hon hemma i Karlstad men nu väntar en ny utmaning i Bauhaus-galan Indoor.

Läs mer Fortsättning...

Odain hoppas springa snabbt mot världsmästaren

 27 jan, 2017.Odain Rose, som under vintern bytt förening till Thoréngruppen Track and Field, är i Stockholm för att göra årsdebut på Bauhaus-galan Indoor. Även om miljön är ny, och en av de mest spektakulära han någonsin tävlat i, är banorna bekanta. Förra året sprang han på 6.62 på banorna i Globen och hoppas kunna visa i morgon att det går att springa snabbt även i ett byggvaruhus.

Läs mer Fortsättning...

Michel årsdebuterar i Boston

 27 jan, 2017.Helgens stora friidrottshändelse här på hemmaplan i Sverige är Bauhaus-galan Indoor där svenska toppaktiva som Falu IK:s Sanna Kallur, Örgrytes Emma Green, Götas Sofie Skoog och Örgrytes Michaela Meijer möte bra internationellt motstånd. Flera av dem gör säsongsdebut inne i byggvaruhuset i Bromma.
   Också ute i världen är det flera svenska elitfriidrottare som årsdebuterar på tävlingsbanan helgen. En av dem är Hammarbys längdhoppare Michel Tornéus som är anmäld till en tävling i Boston, USA. Michel bytte under hösten träningsmiljö helt och hållet och har befunnit sig i USA under stora delar av hösten. Michel jagar formen inför inomhus-EM i Belgrad i början av Mars, ett mästerskap där han är regerande mästare.

Läs mer Fortsättning...

Klara Bodinson på cykel i Sydafrika

 26 jan, 2017.Efter ett framgångsrikt 2015 drabbades Sävedalens Klara Bodinson av en ihärdig fotskada. I oktober opererade hon ett spetsigt hälben och är nu på väg tillbaka.
   Under några veckor under vintern befann hon sig på det stora löparlägret i Sydafrikanska Dullstroom, men någon löpning blev det inte för Klara. Cykeln blev hennes bästa vän och hon tränade minst sagt intensivt med 28 pass på 14 dagar.
   Friidrottskanalens Lorenzo Nesi och Hasse Sjögren träffade henne i Sydafrika och i reportaget berättar hon om vad det betyder att åka iväg på läger med andra löpare, hur träningen ser ut och hur hon kommer jobba för att komma tillbaka som hinderlöperska.

Läs mer Fortsättning...

Friidrottens motioner till RF och SOK

 26 jan, 2017.Svensk Friidrott har lämnat in fyra motioner till RF-stämman där en också lämnats in till SOK:s årsmöte. I motionen till både RF och SOK föreslår man att de båda tillsätter en gemensam utredning som får till uppgift att se över hur man bättre kan stärka samordningen av elitstödet inom hela den svenska idrotten.

Läs mer Fortsättning...

Nya anvisningar och möjligheter för Idrottslyftet 2017

 26 jan, 2017.Utifrån den kartläggning och analys av Svensk Friidrotts barn- och ungdomsverksamhet som gjordes under 2016 har föreningsstödets anvisningar ändrats och nya har tillkommit inför 2017. Till exempel kommer föreningar att kunna söka ett anläggningsstöd under våren.
   – Fram till och med den 19 mars kan föreningar söka anläggningsstöd för sin huvudsakliga utomhusarena, berättar Björn Lindén, ansvarig för Idrottslyftet på Svensk Friidrott.

Läs mer Fortsättning...

Personalförändringar på förbundskansliet

 25 jan, 2017.Under vintern kommer det att ske en hel del olika personalförändringar på Svensk Friidrotts förbundskansli. Ett antal nya personer kommer att börja arbeta och en del interna förändringar kommer också att ske.
   Under hösten utlystes en tjänst som utbildningsansvarig då Mikael Norman, som varit utbildningsansvarig för utbildningar riktade mot junior- och seniortränare och Daniel Bergin, som i sitt arbete som barn- och ungdomsansvarig också ansvarat för barn- och ungdomstränarutbildningarna, fått delvis nya arbetsuppgifter. Mikael kommer i fortsättningen helt ägna sig åt uppdraget som samordnare för Elit och landslag och samtliga våra landslagsaktiviteter. Daniel kommer lägga fokus på uppdraget som barn- och ungdomsansvarig samt också ägna viss tid åt tävlingsfrågor.

Läs mer Fortsättning...

Friidrottskanalen sänder Bauhaus-galan Indoor på lördag

 25 jan, 2017.Nu är det klart att Friidrottskanalen.se sänder Bauahaus-galan Indoor på lördag. Det blir en timmes eftersändning med start kl 18.00.

Läs mer Fortsättning...

Senaste veckan
Veckan 17.2 - 24.2

Sofie siktar mot pers i Växjö
Sofie Skoog är en av de stora namnen under hel...

LIVE: Presskonferens inför ISM
Imorgon drar inomhus-SM igång i Växjö. Många aktiv...

ISM i Växjö: ”Det kommer gå fort”
Imorgon är det dags för IFK Växjö att hålla i året...

Sanna Kallur: "Jag känner mig nöjd och färdig med tävlandet"
Sanna Kallur har bestämt sig för att inomhus-EM i ...

Atea fortsätter satsa på friidrotten - nya talanger till Team Atea.
I år firar Atea 10 år som partner till Svensk Frii...

Förändringar på redaktionen
Redaktionen för friidrott.se och Svensk Friidrotts...

Nya finnkampen.se – platsen för din biljett till Finnkampen
Nu har vi öppnat den nya webbplatsen finnkampen.se...

Se bilderna från landslagets presskonferens
I tisdags hade landslaget presskonferens och uppta...

Frågesporten: Årets vinnare heter ...
Igår presenterade vi de rätta svaren på friidrott....

Kalle laddar om efter rekordloppet
Under hela vintern har Spårvägens Kalle Berglu...

I morgon släpps biljetterna till Finnkampen i Stockholm
I morgon fredag 24 februari kl 09.00 släpps biljet...

Michel om träningen i USA: Lärorikt
Inför helgens ISM står Hammarbys Michel Tornéu...

En rejäl portion 1500m-historia
Som väl i alla fall några minns var temat för frii...

Vikariat inom verksamhetsområde motion, löpning och folkhälsa
Ett vikariat inom verksamhetsområdet motion, löpni...

Grattis Martin! Ditt rekord fyller 25 år
I dag, 22 februari är det precis på dagen 25 år se...

Friidrottskanalen sänder IUSM - Hagberg kommenterar
Första helgen i mars avgörs inomhus-SM i friidrott...

Mångkamparna klara för inomhus-EM
Sent i eftermiddags kom beskedet från Europeiska F...

Fyra nya samarbetspartners och fem förlänger
Idag presenterade Svensk Friidrott fyra nya samarb...

Inne-EM-truppen utökas – sju nya
Ytterligare sju personer är nu klara till inomhus-...

22 uttagna till inomhus-EM
Förbundskapten Karin Torneklint presenterade idag ...

Så nära på 5.82 ....
Video från ett av lördagens tre försök på 5.82 vid...

IJSM: Fabian nosade på 2.26
Fabian Delryd behövde bara fyra hopp för att göra ...

Austin & Kasper förlänger
MAI:s sprinttradition

MAI skördade dubbla guld på 60 meter i Friidrotten...

IJSM: Amandas tre guld på fem pers
Kvalitén på svensk häcklöpning fortsätter att höja...

IJSM/IUSM söndag
Juniorerna och 17-åringarna tävlar vidare i Friidr...

Stavlördag: Armand 5.70 - Lisa 4.51
I skymundan av de rekorderliga insatserna i Birmin...

IJSM: Bianca & Amanda imponerade
Amanda Hansson fortsätter imponera även utan häcka...

Kalle krossade det svenska rekordet!
Vilken svenskkväll i Birmingham med två svenska in...

Rekord också av Meraf!
I galan i Birmingham gjorde Meraf Bahta sitt först...

Svenskt inomhusrekord av Meraf!
I galan i Birmingham noterade Meraf Bahta 8:43.00 ...

IJSM: Max tvåa i världen
Philip Nossmys svenska juniorrekord på 60 meter hä...

IUSM: 25 meter av vikt
De första medaljerna på IJSM/IUSM17 i Friidrottens...

Så följer du IJSM/IUSM17
Inomhus-SM för juniorer och 17-årsungdomar är igån...

Inomhus-SM live i Friidrottskanalen
Nästa helg avgörs inomhus-SM i friidrott i Telekon...

Friidrottshelgen runt om i världen
Förutom IJSM är det fler svenskar som tävlar under...

Juniorerna mäter krafterna i helgen
Till helgen går inomhus-SM för juniorer av stapeln...

Förra veckan
Veckan 10.2 - 17.2

Inomhus-SM live i Friidrottskanalen
Friidrottshelgen runt om i världen
Juniorerna mäter krafterna i helgen
Vattenträningen ska förbereda Andreas inför comebacken
Nytt superkast av Ida!
Mångkamparna har IEM inom räckhåll
Var på plats! - Finnkampsbiljetter med föreningsrabatt
Johan om rekordloppet
Första svenska drömmilen inomhus
Fortsatt jakt efter IEM-gräns ikväll
Fabian imponerade på experten
PÅ TV i kväll - galan i Ostrava
Första namnen till inomhus-EM klara
Förändringar för Idrottslyftet
Buud tillbaka på banan
Malin försvarade guldet i K22
Femkampsmedaljörerna
Mångkamps-SM: 3xFIG Falun
P16: Calle testade 2.09
P15: Suverän seger för Oliver
Försvarad titel för Fredrik
Ny bra serie av Bianca
P19: Stabil seger för Jakob
Första guldet för Oliver
Jakob har kopplat greppet i Uddevalla
Vilket lopp av Jonas Leanderson!
Utmärkt mångkampsstart för Fredrik
Förvirrat på 60 meter
Fabians IEM-kval gav mersmak
Sanna fick de svar hon sökte
Nordenkampen: Svensk seger för kvinnorna - förlust för männen
Säsongsbästa av Skoog
Svensk längddubbel
En formtopp av Stå(h)l
Armand flög ännu högre:
Nya juniorvärldsrekordet 5.75!!!!

F17: Erika försvarade titeln
F16: Vilket häcklopp av Tilde
F15: Premiärvinnare i Uddevalla
Efter monsterkastet: Ståhl tvåa i världen genom tiderna

Så följer du Nordenkampen
Merafs superspurt
Stabil insats av av Fougberg i debuten

Efter EM-kvalet - Fanny Roos hoppas stöta ännu längre i Nordenkampen
Så följer du Nordenkampen
Meraf Bahta i årsdebut ikväll
Välkommen Frida!
USA: Sara 15.56 i kula!

Två veckor sedan
Veckan 3.2 - 10.2

Stabil insats av av Fougberg i debuten

Efter EM-kvalet - Fanny Roos hoppas stöta ännu längre i Nordenkampen
Så följer du Nordenkampen
Meraf Bahta i årsdebut ikväll
Välkommen Frida!
USA: Sara 15.56 i kula!
Hoppas på IEM - men först ska Elin visa vem som är bäst i Norden
Fabian bröt trenden - laddar för Nordenkampen
Två nya namn i valberedningens förslag
Friidrott i rörlig bild ikväll
Sofie över IEM-kvalgränsen
Green och Skoog i Slovakien
Mer från helgen - Sarah Lahti stark i comebacken
Karin tror på dubbelseger
Truppen till Nordenkampen uttagen
14.00 - Presskonferens inför Nordenkampen
På TV idag: Superstavgala i Frankrike
Juniorvärldsrekord av Armand: 5.72!!!
USA: Armand 5.65 och fortsätter ...
Annat gott från Raka Spåret
Kalle snabbast i Europa
Dubbla IEM-kval med minsta marginal
Trippel-IEM-kval på 60 meter
Bianca sexa genom tiderna
Bianca & Sofie live
Europajuniorrekord av Suldan
Raka Spåret live i Friidrottskanalen
Eftermiddagen direkt från Sätra
Anmäl dig till löptränarkursen i Göteborg
Sista chansen för den som vill vara med i Nordenkampen
Kramer klarade IEM-gränsen direkt