Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Torsdag 25 augusti 2016

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Nyhetsarkiv

Visa nyheter Publicerade under:
Som:


Starkare än innan är Joel på väg tillbaka från skadan

 24 aug, 2016.Starkare än innan är Joel på väg tillbaka från skadan
   För ett år sedan vann Joel Groth SM-guld på 400 meter häck. Dessutom vann han både 400 meter och långa häcken på Finnkampen i Stockholm. Framgångarna fortsatte sedan på inomhus-SM där han vann 400 meter, men därefter har det varit tyst om Bollnässprintern.
   – Jag skadade mig på träningslägret i Italien i maj. Då visste vi inte riktigt vad det var, jag fick lite ont i vänstra knät och var lite stelt och så. Sen visade det sig att jag hade fått en liten bristning där en av de främre lårmusklerna fäster med knäskålssenan, berättar Joel när friidrott.se ringer upp honom.
   Det här var mitt under den intensiva kvalperioden inför EM i Amsterdam, mästerskapet som länge hade varit Joels stora mål för säsongen. Därför tog han inte känningarna på ordentligt allvar berättar han.

Läs mer Fortsättning...

SM i siffror och återkomster

 24 aug, 2016.På fredag inleds den 121:a upplagan av de svenska mästerskapen i friidrott med Turebergs FK som värd på Sollentunavallen. En djupdykning i anmälningslistorna, som rymmer 800 anmälda (en klar ökning), ger vid lag att största grenen överraskande nog är 5000 meter män, med 43 anmälda.

Läs mer Fortsättning...

Bara enstaka platser kvar till Finnkampsbåten

 24 aug, 2016.Finnkampsbåten är båten som tar den svenska friidrottspubliken till Finnkampen i Tammerfors 3-4 september. Nu finns det endast ett fåtal platser kvar till båtresan innan de 700 platserna är utsålda.

Läs mer Fortsättning...

På lördag startar Castoramasäsongen

 23 aug, 2016.På lördag startar årets Castorama-säsong. Castorama, som startade 1981, är en kastmångkamp där föreningar runt om i landet anordnar sina egna deltävlingar. Svensk Friidrott ansvarar för att sammanställa resultaten med utgångspunkt för inkomna resultatlistor.
   Charmen med Castorama är att tävlingen är öppen för alla friidrottare som representerar en svensk friidrottsförening. Det betyder att det ofta dyker upp personer som vanligtvis inte tävlar så mycket i kastgrenarna.

Läs mer Fortsättning...

A. Lennart Julin om sista OS-dagen

 22 aug, 2016.OS är slut och den sista svenska friidrottsinsatsen stod Sofie Skoog för när hon kom sjua i höjdfinalen. Friidrottskanalen lät experten A. Lennart Julin kommentera Sofies insats och också göra en snabb analys av svenskarnas insatser, och han menar att det var en ganska väntad utdelning av svenskarna.
   En längre analys kommer framöver.

Läs mer Fortsättning...

Daniel Ståhl över 64m i Helsingborg

 21 aug, 2016.Det var en solig och trivsamt varm eftermiddag när årets sista Folksam Challenge-tävling arrangerades i Helsingborg. Hedens IP är (ö)känd för att bjuda på ganska frisk blåst och denna dag var inget undantag. Vinden på upploppet pendlade mestadels mellan –2.0 och –2.5 m/s.
   Det innebar motsvarande medvind för deltagarna i diskus. Duellen mellan OS-tian Axel Härstedt, MAI, och Spårvägens Daniel Ståhl var tävlingarnas på förhand mest intressanta programpunkt. Trots ganska ogynnsamma förhållanden fick publiken se inte mindre än fem kast över 60m.

Läs mer Fortsättning...

Flera fina resultat under andra 22-årsmästerskapsdagen

 21 aug, 2016.Hammarbys Javob Ewertzh var en av dem som presterade riktigt bra under den andra och avslutande dagen av Nordisk-Baltiska 22-årsmästerskapen i finska Esbo. På 200 meter persade 21-åringen med sex hundradelar när han kom femma på 21.28.
   På 3 000 meter hinder vann Sävedalens Vidar Johansson på 9:11.46 i ett lopp som tycks ha gått förhållandevis långsamt då tiden är nästan en halv minut från hans årsbästa. Vidar var också klart snabbast, tvåan Karl Mäe från Estland kom i mål över nio sekunder efter svensken.

Läs mer Fortsättning...

OS9: Sofie 7:a i höjdfinalen

 21 aug, 2016.Höjdhoppsfinalen kom som väntat att präglas av det hårdhänta höjningschemat: Redan på ingångshöjden 1.88 var det 29% rivningar, på andrahöjden 1.93 ökade det till 67%, på tredjehöjden 1.97 var det uppe i 87% och på fjärdehöjden 2.00 nåddes maximala 100%.
   I slutänden tog alltså ingen 2.00 och bara fyra 1.97´medan åtta stannade på 1.93 och fem redan på 1.88. Dvs de viktiga medaljplaceringarna sorterades ut inbördes bara på rivningar på vägen:
   Veteranen Ruth Beitia vann på att hon var helt ren t o m 1.97, Bulgariens Demireva tog silver tack vare bara en rivning, Kroatiens Blanka Vlasic fick brons på att hon tog 1.97 i andra medan USA:s statistiketta Lowe blev utan medalj p g a 1.97 i tredje.
   
   Rekordhög starthöjd

Läs mer Fortsättning...

OS9: Sofies OS-final

 21 aug, 2016.Vi kommer att som tidigare under detta OS följa upp utvecklingen i svenskgrenarna via vår live-rapportsida.

Läs mer Fortsättning...

Sofi Flink en av flera mästare

 20 aug, 2016.Under den första dagen av Nordiska-Baltiska juniormästerskapen i finska Esbo fick ett antal svenskar ställa sig högst upp på prispallen. En av dem var Västerås Sofi Flink som hade en trevande inledning i spjuttävlingen men som i den femte omgången fick till tävlingens längsta kast, 57.59 meter. Och det behövdes, både Lettlands Anete Kocina och Norges Sigrid Borge hade längre kast i de inledande fyra omgångarna, men Sofi kunde alltså rädda upp det hela och säkra segern.
   Upsalas Isak Andersson stod för en av dagens bästa svenska insatser när han kom trea på 400 meter häck med det nya personliga rekordet, och svenska seniorårsbästat, 51.73. Det är nästan fyra tiondelar snabbare än hans tidigare pers satt i Norrköping i mitten av juli.

Läs mer Fortsättning...

Lag-USM: Kamp om guldet hela vägen

 20 aug, 2016.På lördagen genomfördes Lag-USM för 15–17-åringar i Huddinge i nära nog perfekt väder och det blev en fight om medaljerna mellan Örgryte, Växjö, Huddinge och Upsala som inte avgjordes förrän i de avslutande 4x100-stafetterna.

Läs mer Fortsättning...

OS9: Inför nattens höjdfinal

 20 aug, 2016.I natt kl 01.30 är det dags för den allra sista "svenskgrenen" på årets OS-friidrott - kvinnliga höjdhoppsfinalen med Sofie Skoog.
   En final som oväntat (med tanke på hur det har sett ut tidigare i sommar) blev exceptionellt stor genom att till slut inte mindre än 17 hopperskor klarade direktgränsen 1.94.
   Men det var inte utan problem eftersom bara sex var rivningsfria och ytterligare bara fyra tog 1.94 i första. Två gjorde det i andra och hela fem i tredje och sista.
   Jobbigt kval alltså för många, så det var nog välkommet att det blev en och en halv vilodag till finalen nu i natt.
   För det kommer att bli tufft i finalen där de senaste årens "brutaltrend" med höga ingångshöjder och väldigt stora steg uppåt har hållit i sig: Starthöjden blir nämligen

Läs mer Fortsättning...

OS8: Hur fort sprang Bartoletta?

 20 aug, 2016.Att längdmästarinnan Tianna Bartolettas blixtrande startsträcka på den otacksamma innerbanan var en nyckel till USA:s suveräna seger i natt på kvinnliga 4x100m var uppenbart. Men hur fort sprang hon egentligen?
   Sträcktider i stafett har alltid varit ett ämne som väckt intresse men som som samtidigt visat sig extremt svårhanterligt med tanke hur vanskligt det är att ta tillförlitliga tider när det handlar om "flygande skeenden" med två parter inblande i en överlämning av en pinne i hastigheter på 25-40 km/h.
   Det är nog svårt redan på 4x400m där lagen växlar på gemensam bana vid mållinjen (2:a och 3:e) och det är näst intill omöjligt på 4x100m där det i växlingarna är ett myller av linjer mer eller mindre förskjutna i förhållande till varandra från bana till bana.
   För att lyckas ta sträcktider med hög precision på korta stafetten behövs det en tidskrävande analys av

Läs mer Fortsättning...

OS8: Nattens fem finaler - med facit

 20 aug, 2016.Det näst sista nattpasset på den olympiska friidrotten innehåller tre individuella finaler - manlig slägga, kvinnlig stav och 5000m - och två stafettfinaler - 4x100m - samt försök för de två långa stafetterna.
   Inga svenska intressen i det här passet - ensam kvar är ju Sofie Skoog som har sin höjdfinal natten till söndag. Men det blir ändå fem finaler att se fram emot:
   * Båda 4x100m blir nya kapitel i de eviga prestigematchhistorien USA vs Jamaica. Eftersom båda länderna sparade ess i försöken är det omöjligt att dra slutsatser av insatserna där.
   Bland männen var USA 0.29 snabbare men det känns som Jamaica hade det bästa sparkapitalet (Bolt & Blake vs Gatlin & Bromell). Bland kvinnorna var det nästan helt jämnt tidsmässigt (41.77 vs 41.79) i försöken och då saknade USA Bowie (silver/brons individuellt) och Jamaica Thompson (guld/guld).
   Men det är bara

Läs mer Fortsättning...

OS8: Nattens fem finaler

 20 aug, 2016.Det näst sista nattpasset på den olympiska friidrotten innehåller tre individuella finaler - manlig slägga, kvinnlig stav och 5000m - och två stafettfinaler - 4x100m - samt försök för de två långa stafetterna.
   Inga svenska intressen i det här passet - ensam kvar är ju Sofie Skoog som har sin höjdfinal natten till söndag. Men det blir ändå fem finaler att se fram emot:
   * Båda 4x100m blir nya kapitel i de eviga prestigematchhistorien USA vs Jamaica. Eftersom båda länderna sparade ess i försöken är det omöjligt att dra slutsatser av insatserna där.
   Bland männen var USA 0.29 snabbare men det känns som Jamaica hade det bästa sparkapitalet (Bolt & Blake vs Gatlin & Bromell). Bland kvinnorna var det nästan helt jämnt tidsmässigt (41.77 vs 41.79) i försöken och då saknade USA Bowie (silver/brons individuellt) och Jamaica Thompson (guld/guld).
   Men det är bara

Läs mer Fortsättning...

Ett extra öga på kastare och hoppare

 19 aug, 2016.När Nordisk-Baltiska juniormästerskapen avgörs i helgen har Sverige ett flertal kastare som man kan hoppas lite extra på. Det menar landslagsledare Helene Friberg.
   – Vi har till exempel Sofi Flink i spjut, Marinda Petersson i slägga, Simon Pettersson i diskus och Fanny Roos i kula. De har alla presterat bra i sommar och det ska bli spännande att följa dem här, säger Helene på plats i finska Esbo.
   Helene berättar att det kom in några återbud precis innan avresa.
   – Wille Levay är sjuk och dessutom så fick vi ett återbud av Caroline Kihlblom väldigt sent.

Läs mer Fortsättning...

Julin kommenterar sjunde OS-dagen

 19 aug, 2016.Den sjunde OS-dagen blev framgångsrik för svensk del med Sofie Skoogs finalplats och Lovisa Lindhs pers på 800 meter. Friidrottskanalen bad experten A. Lennart Julin analysera svenskornas insatser.

Läs mer Fortsättning...

Fanny jagar nytt pers på hemmaplan

 19 aug, 2016.I Småland har det den senaste veckan pågått en tävlingsserie i kvinnlig kula. Två tävlingar har genomförts, i Växjö för en knapp vecka sedan och i Färjestaden i tisdags. I kväll är det i Ljungby dags för den tredje och sista tävlingen i Star FM Lady´s Tour de Shot 2016.
   Atleticum Växjös Fanny Roos, som kommer just från Ljungby, stötte riktigt bra i den första tävlingen. Med 17.58 förbättrade hon sitt personliga rekord med drygt två decimeter och tog sig upp som tvåa i Sverige genom tiderna. I den andra tävlingen blev det dock inte riktigt lika långt. Nu återstår det att se om hemmapubliken i Ljungby kan hjälpa henne upp mot de riktigt långa längderna igen.

Läs mer Fortsättning...

Ovanliga starter i lag-USM

 19 aug, 2016.14 föreningar gör upp i lag-ungdoms-SM som avgörs i Huddinge i morgon, och av 16 lag som kom till start i fjol är det elva som är tillbaka i år. Nya föreningar är IFK Göteborg, IFK Lund, och Upsala IF. Förra året vann arrangörsklubben Hammarby medan årets värdar, Huddinge, kom nia.
   Tar man en snabb titt i startlistorna hittar man flera ungdoms-EM-deltagare och till och med medaljörer, till exempel Götas Henrik Larsson som tog silver på 100 meter i Tbilisi.

Läs mer Fortsättning...

OS-deltagare intar Helsingborg

 19 aug, 2016.När årets sista Folksam Challenge-tävling avgörs i Helsingborg på söndag står tre OS-deltagare i diskusringen. Utifrån startlistorna är det tävlingens absoluta höjdpunkt.
   Malmös Axel Härstedt har stått för en av de bästa svenska insatserna på OS i Rio. En tiodeplats i finalen blev det för Axel som nu är tillbaka i Skåne igen och alltså tävlar inför hemmapubliken på söndag. För Spårvägens Daniel Ståhl blir det däremot en chans till revansch efter den missade OS-finalplatsen.
   De får motstånd av ytterligare en OS-deltagare, Hammarbys australiensare Benn Harradine som blev 20:e man i kvalet för en vecka sedan.

Läs mer Fortsättning...

OS7: Lovisa 10:a på 800m!

 19 aug, 2016.Citat ur vår förhandsnotis:
   "Ser man till personliga rekord är Lovisa nr 24 av de 24 semifinalisterna och i hennes semi är hon ensam om att inte någon gång ha varit under inte bara 2:00 utan även 1:59! Så även om hon faktiskt slipper alla de tre huvudkandidaterna till finalmedaljerna (Semenya, Wambui och Niyonsaba) skulle varje placering bättre än 8:a i loppet innebära en positiv överraskning."
   Men denna 24:a på pappret blev alltså 10:a i verkligheten när semifinalerna avgjordes. Fram till en finalplats fattades till slut futtiga 36 hundradelar när Lovisa spurtade in som heatfyra på nya personliga rekordet 1:59.41 (0.63 bättre än igår, 0.21 från svenska rekordet).
   På upploppet plockade hon på numera klassiskt Lovisa-manér - dvs genom att hålla trycket uppe hela vägen in - fyra placeringar varav de tre sista alldeles på sluttampen.
   Och idag handlade det verkligen om en spurt på slutet,

Läs mer Fortsättning...

OS-natten: Lovisa springer semi

 18 aug, 2016.Den sjunde friidrottsdagens nattpass skall fem grenar avgöras: männens 200m (Bolt mot klockan?), kula (kan Crouser överraska?), tiokamp (Eaton försvarar väl?) och kvinnornas spjut (utan tydlig favorit?) och 400m häck (USA:s Muhammad?).
   För det svenska den här natten står Lovisa Lindh som skall springa semifinal på 800m kl 02.21. Redan inför försöken kändes det tufft men med nya perset 2:00.04 tog sig Lovisa vidare. Nu i semin snäpps motståndet upp ytterligare ett par nivåer.
   Ser man till personliga rekord är Lovisa nr 24 av de 24 semifinalisterna och i hennes semi är hon ensam om att

Läs mer Fortsättning...

OS7: Sofies bästa någonsin
- klar för OS-final!

 18 aug, 2016.I höjdhoppskvalet klarade Sofie nya uteperset 1.94 med luft i första och säkrade därmed plats i finalen i sin OS-debut.
   Men det var inte bara perset som gjorde insatsen till hennes bästa någonsin. Nej, det viktiga var att hon bjöd på - med ett undantag - klockren hoppning där hon flög högt över allting från 1.80 till 1.94. Undantaget var första på 1.89 där hon kom helt fel och kraschade rakt in i ribban. Men annars lysande hoppning raktigenom.
   Det var inte bara Sofie som hoppade bra den här dagen och till slut fixade inte mindre än

Läs mer Fortsättning...

Julin kommenterar sjätte OS-dagen

 18 aug, 2016.Under den sjätte dagen av OS-friidrotten imponerade Ullevis Lovisa Lindh stort genom att ta sig vidare till semifinal på 800 meter efter ännu ett personligt rekord.
   A. Lennart Julin är imponerad av Lovisas löpning och kommenterar i Friidrottskanalens intervju också Kim Ambs spjutkval.

Läs mer Fortsättning...

OS7: Sofie & Erika i höjdkval

 18 aug, 2016.I eftermiddag går de två sista av de fjorton svenska friidrottarna i detta OS in i tävlandet. Det handlar om Sofie Skoog och Erika Kinsey som skall genomföra höjdhoppskval.
   Antalet startande är 36 så i princip skall två tredjedelar sorteras bort för ett finalstartfält på 12. Just i höjd (och stav) blir det dock ofta ytterligare en eller ett par genom att hoppare delar placering runt strecket.
   Höjningsschemat är rakt på sak med fyra anhalter på vägen till formella direktkvalet 1.94:

Läs mer Fortsättning...

Flera löpledarutbildningar i höst

 18 aug, 2016.Under hösten arrangeras ett antal utbildningar för den som vill bli certifierad löpledare. Utbildningarna riktar sig till den som vill kunna leda grupper där deltagarna vill löpträna för att komma igång, hålla sig i form och professionalisera sin löpträning.
   Utbildningarna arrangeras av såväl distriksförbund och UC:n och i dagsläget är fyra utbildningar inplanerade under hösten:

Läs mer Fortsättning...

OS6: Fattades 1½ meter för Kim

 18 aug, 2016.För Kim Amb var direktkvalgränsen satt till 83.00, en längd han tidigare i år bara överträffat en gång. Dock pekade historien på att topp-12-strecket knappast skulle hamna så högt - men en bit över 80 skulle säkert vara en nödvändighet.
   Kim började med 77.91 och fortsatte med 78.75 vilket innebar att det var nödvändigt med ökning i tredje och sista, Visst blev det ökning men 80.49 kändes ändå otillräckligt eftersom det gav 8:e platsen i den första gruppen av två.
   Den känslan bekräftades direkt som

Läs mer Fortsättning...

OS6 natten: Kim i spjutkval

 18 aug, 2016.37 man skall delta i det manliga spjutkvalet som genomförs i två grupper, första startar kl 01.30 och den andra 02.55. Direktkvalgränsen är satt till 83.00, men det verkliga strecket (topp-12) kommer förmodligen att dras något närmare 80m-linjen.
   Detta sagt även om 13 man i första gruppen och 14 i den andra - dvs totalt 27 man - faktiskt har kastat över 83 tidigare i år.
   Kim Amb ingår i den första gruppen som i övrigt innehåller

Läs mer Fortsättning...

OS6: Den kenyanska paradoxen

 17 aug, 2016.Kenya har varit världens ledande nation när det gäller medel/långdistanslöpning i många år även om man inte fått alla de stora guldmedaljerna eftersom Etiopien haft superspurtare som Gebrselassie, Bekele, Dibaba och Defar och eftersom det på senare år funnits en viss Mo Farah.
   Men vad som hände i onsdagens manliga 5000m-försök måste ändå ha varit den största negativa chocken någonsin för den kenyanska självkänslan. För ingen av de tre kenyanska deltagarna lyckades kvala in bland de femton finalisterna!
   Att storinternationellt helt orutinerade Muneria skulle kunna få problem är en sak, men att Caleb Ndiku och Isiah Koech skulle komma bort helt i slutrusningarna kunde knappast någon ha föreställt sig i förväg. Ndiku pressade ju självaste Mo Farah stenhårt om VM-guldet i

Läs mer Fortsättning...

Julin kommenterar femte OS-dagen

 17 aug, 2016.Inga svenska avancemang under den femte dagen av OS-friidrotten, men experten A. Lennart Julin menar att placeringarna ändå var förhållandevis bra. Friidrottskanalen bad honom analysera svenskarnas insatser.

Läs mer Fortsättning...

OS6: Lovisa till semi med nytt pers

 17 aug, 2016."Så om Lovisa håller samma form (framförallt samma upploppsstyrka) som för en månad sedan på EM har hon möjligheter att t o m vara med i resonemanget om andraplatsen som oberoende av tid tar sig till semi."
   Så skrev vi i vår förhands inför tävlingspasset och precis så blev det. Lovisa sprang ett raktigenom klokt lopp utan knuffar och bök och med avancemang i rätt moment.
   In på upploppet kom hon som fyra just bakom tvåa/trean och sedan var det Lovisa-special in till mål. Dit hon alltså kom som klockren tvåa bakom favoriten Niyonsaba.
   Lovisas 200m-bitar 28.7 - 30.2 - 30.6 - 30.6 beskriver väl hennes nyckelförmåga: Att hålla farten hela vägen in! Ännu tydligare blir det om man tittar på hundringarna från 200m till mål: 14.8 - 15.4 - 15.5 - 15.1 - 15.3 - 15.3!!!
   Det är alltså inte

Läs mer Fortsättning...

Julin kommenterar Bahtas sjätteplats

 17 aug, 2016.Friidrottsexperten A. Lennart Julin är imponerad över Meraf Bahtas 1 500-metersfinal, speciellt de avslutande två varven. Friidrottskanalen lät honom analysera Merafs prestation.

Läs mer Fortsättning...

OS6: Lovisa eftermiddagens svensk

 17 aug, 2016.Inte mindre än 64 startande som fördelats på 8 olika heat skall i ett svep krympas ned till 24 semifinalister. Över 60% kommer alltså att elimineras i det steget så förutsättningarna är tuffa för Lovisa Lindh och hennes 800m-kollegor.
   Sportsligt hade det varit klart bättre med att lägga in en mellanomgång genom att köra fem kvartsfinaler och två semifinaler. Men så var inte planeringen gjord när tidsprogrammet fastställdes så då blir det så här brutalt.
   Lovisa har fått en teoretisk fördel i att hon blivit placerad i det åttonde och sista heatet, vilket innebär att hon har viss koll på vad som kommer att krävas för att bli en av de åtta som går vidare på tid vid sidan av topp-2 i varje heat.
   Men sannolikheten för

Läs mer Fortsättning...

OS5: Vägen till 6:e platsen

 17 aug, 2016.Ifjol på VM i Beijing imponerades vi enormt av Genzebe Dibabas unika 1:57 på avslutande 800m i 1500m-finalen. Men redan i år fick vi uppleva samma sak fast den här gången av Kenyas Faith Kipyegon som rusade de två sista varven på 1:57.2 och lämnade Dibaba dryga sekunden bakom sig.
   Det brutala tredjevarvet av Dibaba - 56.7 mellan 800m och 1200m!!! - skördade dock offer bland dem som försökte gå med, t ex brittiskan Laura Muir (pers 3:57 från DL London).
   Meraf försökte däremot aldrig följa Dibaba-farten utan nöjde sig med "bara" 58.8 på tredjevarvet. Det gjorde att hon hade

Läs mer Fortsättning...

OS5: Meraf 6:a på 1500m

 17 aug, 2016.I ett lopp som gick rasande fort sista två varven tog Meraf en imponerande 6:e plats före bl a Laura Muir och Dawit Seyaum. Merafs sista 800m avverkades under 2:01!! (Vad gjorde då vinnaren Faith Kipyegon?)
   Så visst gjorde Meraf rätt som valde 1500m - framför 5000m - som sin distans på detta OS.
   Meraf gjorde dessutom den i särklass bästa svenska kvinnliga medel/långinsatsen i ett OS. Tidigare bästa var Sara Wedlunds 11:e plats på 5000m för 20 år sedan.
   Räknar man in också männen får man gå tillbaka till Anders Gärderuds hinderguld 1976 och specificerar man sig på 1500m är det Dan Waerns 4.e plats 1960 som är det senaste som överträffade Merafs insats idag.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

OS5: Inför Merafs final i natt

 16 aug, 2016.I natt kl 03.30 är det start för den kvinnliga 1500m-finalen i Rio med Meraf Bahta som en av tolv deltagare. Meraf går inte in i loppet med något favorittryck utan det lär nog delas i första hand mellan VM-ettan Genzebe Dibaba och statistikettan Faith Kipyegon med Laura Muir, Sifan Hassan, Dawit Seyaum och Jenny Simpson som främsta utmanare.
   Det kan vara intressant att titta litet närmare på hur Meraf i sina tre Diamond League-lopp - Oslo, Stockholm och London - tidigare i sommar hävdat sig mot dem som nu blir hennes finalmotståndare. Så här ser hennes facit ut:

Läs mer Fortsättning...

OS5: Inga avancemang

 16 aug, 2016.Angelica Bengtsson och Michaela Meijer inledde stavkvalet med stabil och förtroendeingivande hoppning med 4.15 (Angelica), 4.30 (båda) och 4.45 (båda) direkt i första försöken.
   Men när man nådde nyckelhöjden 4.55 blev det rivningar för båda i första, vilket var kostsamt. För nära hela kvalet summerades visade det sig att felfri t o m 4.55 var tillräckligt.
   Angelica fixade 4.55 i andra medan Michaela drog med sig ribban ned också i andra och tredje. Efter 4.55 låg Angelica delad 8:a i sammandraget, men det var ingen trygg position eftersom

Läs mer Fortsättning...

OS: Får man vinna på fall?

 16 aug, 2016.Den dramatiska målgången på kvinnliga 400m-finalen där Bahamas Shaunae Miller tog guldet just före USA:s Allyson Felix efter att ha fallit/stupat/kastat sig raklång över mållinjen har väckt uppmärksamhet och frågan har uppstått om man verkligen ”får göra så”.
   Svaret: Visst får man det!
   Reglerna går överhuvudtaget inte in på hur man bär sig åt vid målgången. Man behöver alltså inte springa utan får (om man så vill) gå på fötterna, gå på händerna, göra en kullerbytta eller – som Miller gjorde – falla handlöst.
   Det skulle ju också vara helt omöjligt att ställa krav på ”kroppshållningen” vid målet. Vem skulle kunna bedöma det på ett objektivt sätt och – framförallt – hur skulle man hantera aktiva som oförskyllt blir omkullknuffade? Man kan ju inte straffa någon som själv är ett offer.
   Och det är helt omöjligt att göra en gränsdragning mellan

Läs mer Fortsättning...

OS5: Fyra nya svenskar + Meraf

 16 aug, 2016.Efter två för svenskt vidkommande lugna dagar - Meraf i 1500m-semi på söndagen och och ingen alls i aktion på måndagen - blir det full fart igen på tisdagen.
   Tre nya kliver in i handlingen redan nu på eftermiddagen då Angelica Bengtsson och Michaela Meijer kör stavhoppskval och då Susanna Kallur har försök på 100m häck.
   För Angelica och Michaela - som ju kom 3:a resp 5:a på EM i Amsterdam - är direktkvalet 4.60, en höjd båda ju överträffat tidigare i sommar. Normalt brukar det inte krävas att man klarar gränsen, men just 4.60 i kvinnlig stav känns som något som minst 12 faktiskt kan komma att fixa.
   Det har nämligen varit

Läs mer Fortsättning...

Sommarens friidrottsskolor lockade tusentals barn

 16 aug, 2016.Under sommaren har över 80 friidrottsföreningar arrangerat friidrottsskola och totalt har upp emot 10 000 barn runt om i landet testat på friidrottens grenar. Friidrottskanalen besökte friidrottsskolorna i Östersund, Göteborg och Täby och möttes där av glada och förväntansfulla barn och inspirerade tränare.

Läs mer Fortsättning...

Från Folksam GP till världsrekord!

 15 aug, 2016.Jo, visst är det världens genom tiderna allra snabbaste 400m-löpare som är i aktion på Sollentunavallen i kamp med bl a Johan Wissman och Nil de Oliveira!
   Bilden är två år gammal och tagen på Sollentuna GP den 26 juni 2014. Den dagen vann Sydafrikas Wayde van Niekerk 200m-loppet säkert på 20.53 med Johan som bäste svensk på 4:e plats just över halvsekunden bakom.
   På den tiden var en 22-årig van Niekerk fortfarande mer

Läs mer Fortsättning...

Julin analyserar tredje OS-dagen

 15 aug, 2016.Friidrottsexperten A. Lennart Julin analyserar den tredje OS-friidrottsdagen innehållande bland annat Meraf Bahtas 1 500-meterssemifinal, ett sensationellt världsrekord på 400 meter och Usain Bolts tredje OS-guld på 100 meter.

Läs mer Fortsättning...

Tre veckor till Finnkampen - ungdomstruppen klar

 15 aug, 2016.Med knappt tre veckor kvar till Finnkampen i Tammerfors är nu ungdomslaget uttaget. Landslagsledare Rafael Askros har tagit ut ett lag bestående av flera av deltagarna från ungdoms-EM tidigare i sommar.
   Än är dock inte hela laget komplett.
   – Två uttagningar som görs på onsdag, och det är bara att hålla tummarna att samtliga är hela o friska ända in till avresa, säger Rafael.
   Han menar att det var relativt enkelt att ta ut laget då många av årets statistikettor och tvåor presterade det man kunde förvänta sig av dem på ungdoms- och junior-SM.

Läs mer Fortsättning...

Sofie Skoog om sina OS-minnen

 15 aug, 2016.På torsdag gör Sofie Skoog debut i OS. Friidrottskanalen träffade hennes i Rio Maior förra veckan och lät henne berätta om sina OS-minnen. Hon berättar också om vilken idrott hon absolut inte vill missa i Rio och att vad hon ser extra mycket fram emot i OS-byn.

Läs mer Fortsättning...

OS3: Bolt och ett världsrekord!

 15 aug, 2016.Det tredje kvällspasset på OS-friidrotten innehöll två moment för friidrottshistorien:
   * Usain Bolt blev allra först i OS-historien om att ta tre guld på 100m och till skillnad från VM i fjol då det var Gatlin som förlorade var det nu Bolt som vann: Bolts styrka och inte Gatlins svaghet avgjorde.
   * Sydafrikas världsmästare på 400m från Beijing 2015 försvarade också sin position som global etta. Skillnaden mellan Wayde van Niekerk och Bolt var att van Niekerk i farten också satte världsrekord! 43.03 innebar att Michael Johnsons 17 år gamla 43.18 putsades med 1½ tiondel.
   Så man får hoppas att den publik som köpt biljett primärt för att se 100m-finalen med Bolt kl 03.25 hade bänkat sig redan halvtimmen tidigare. Annars hade man alltså missat möjligheten att

Läs mer Fortsättning...

OS3: Meraf klar för final!

 15 aug, 2016.I den extremt tuffa andra semifinalen lyckades Meraf Bahta säkra den nödvändiga topp-5-positionen. Farten i loppet var sisådär med VM-ettan 2011 Jenny Simpson som anförare på 68.3 - 2:17.2.
   Meraf fick en ganska bra (= ostörd) resa strax framför mitten av klungan men på det tredje varvet kom brittiskan Muir, världsrekordhållaren Dibaba och holländskan Hassan bakifrån och susade förbi. Och just vid utgången på sistavarvet blev det trångt när Meraf skulle passera canadensiskan Sifuentes.
   Det blev ett litet stopp för Merafs frammarsch och hon fick vänta till

Läs mer Fortsättning...

Sverige trea i landskampen

 14 aug, 2016.Det blev en tredjeplats för Sverige i Nordiska 19-årskampen på Island i helgen. Både de svenska pojkarna och flickorna blev trea av de fyra lagen efter Finland och Norge.
   En av dagens bästa insatser stod Hässelbys Jakob Samuelsson för han han hoppade 4.60 i stav, en höjd han tog i första försöket och som bara är en decimeter från hans nysatta personliga rekord. Innan dess hade han tagit även 4.20 och 4.40 i första.
   Även Växjös Emil Österberg var i närheten av perset när han klarade 4.40.

Läs mer Fortsättning...

OS3: Meraf i natt

 14 aug, 2016.Förmiddagspasset borta i Rio (= eftermiddag här i Sverige) består idag bara av det kvinnliga marathonloppet, som startar kl 14.30 med drygt 150 deltagare.
   Vill man följa det i rörliga bilder är det Viaplay som gäller eftersom de två traditionella TV-kanalerna TV3 och TV10 den här eftermiddagen visar andra OS-aktiviteter.
   Nattpasset som startar 01.30 som vanligt kommer dock förstås att gå i TV3. Det innehåller finaler för kvinnor i tresteg och för män på 400m och 100m (Bolt ...). Dessutom bjuds manligt höjdkval och semifinaler för kvinnor på 400m och 1500m.
   I sistnämnda finns den tredje OS-dagens enda svenska intresse, Meraf Bahta. Hon springer i den andra semin strax efter halv tre i natt och motståndet i kampen om de 12 finalplatserna blir verkligt tufft.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

OS-natten: Inget svenskt, men ....

 14 aug, 2016.... bl a Mo Farah mot världen på 10000m, avgörande i sjukampen och finaler i manlig längd och på kvinnliga 100m.
   Tävlingarna pågår 01.00 till ca 04.15.

Läs mer Fortsättning...

Sverige totaltvåa efter första dagen i 19-årslandskampen

 14 aug, 2016.Efter första dagens tävlingar på Island, där årets upplaga av Nordiska juniorlandskampen för 19-åringar avgörs, ligger de svenska pojkarna tvåa, två poäng efter Finland, medan flickorna ligger på en tredje plats, 14 poäng efter Finland men med bara två poäng upp till Norge på andraplatsen. I den sammanlagda poängställningen leder Finland med Sverige som tvåa.

Läs mer Fortsättning...

Etiopisk dubbel dubbel på Söder

 13 aug, 2016.I den mörkögda augustinatten i Stockholm gick på lördagskvällen den 35:e upplagan av Midnattsloppet, som framförallt är en breddaktivitet och folkfest för de 30.000+ motionslöparna och publiken på Södermalms gator.
   Men längst fram utspelar sig förstås också en elitkamp om ära och priser. Fast i år blev det inte så mycket kamp allra längst fram eftersom Etiopiens Yetsedaw Minale helt enkelt var för överlägsen. Den slutliga vinstmarginalen blev dryga halvminuten till landsmanenn Gebe Yadete: 29:38 mot 30:09 på den rejält tuffa milen.
   Minale har varit något av årets man på den svenska "sommartouren" med tidigare klara segrar i

Läs mer Fortsättning...

A. Lennart Julin analyserar första
OS-svenskarna

 13 aug, 2016.För svensk del är OS-friidrottens två första dagar över, och det är blandade resultat hittills. Friidrott.se bad experten A. Lennart Julin att kommentera svenskarnas insatser hittills.
   Friidrotten anses av många vara de olympiska sommarspelens höjdpunkt, och redan från början blev det flera händelser som är värda att minnas. Men A. Lennart Julin menar att man blir lite fundersam över att det var förhållandevis lite publik under den första tävlingsdagen.
   – Det är ju ändå OS, och det kommer ju inte så många gånger till Rio. Jämför man med Sydney, där arenan var ännu större, så var det knökfullt vartenda pass, berättar han och påpekar att det inte finns så många brasilianska medaljhopp, vilket så klart kan påverka publikens intresse.

Läs mer Fortsättning...

OS2: Axel 10:a i OS-debuten

 13 aug, 2016.Sista friidrottare att få Rio-klartecken var Axel Härstedt och den möjligheten till att överraska positivt tog han till vara på bästa sätt. Redan gårdagens avancemang till final var klart bättre än vad utgångsläget signalerade.
   I dag följde Axel upp med att komma 10:a i den högkvalitativa finalen efter att med bara 32 cm ha missat "cutten" efter tre omgångar. 62.12 var dessutom hans näst bästa (näst 63.58 i kvalet igår) hittills inne på ett "stort" (= av höga läktare hela vägen runtom vindskyddat) stadion.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

OS2: Charlotta 0.62 från final

 13 aug, 2016."Riktigt nära" är den självklara sammanfattningen av Charlotta Fougbergs insats i de brutalt tuffa hinderförsöken där nästan tre fjärdedelar av de 53 deltagarna skulle slås ut direkt. Charlotta visste vad som gällde och fajtades verkligen för varje placering och varje tiondel på den andra halvan av loppet.
   Topp-3 (som skulle gå vidare på placering) var aldrig riktigt inom räckhåll i ett lopp som gick fort längst fram. Charlotta låg större delen av vägen på en

Läs mer Fortsättning...

OS2: Charlotta & Axel

 13 aug, 2016.Den andra OS-dagens första tävlingspass har två svenska intressen i form av Charlotta Fougberg och Axel Härstedt.
   För Charlotta väntar brutalt tuffa hinderförsök där 53 startande fördelade på tre heat i ett svep skall trimmas ned till 15 finalister. Bara tre bästa i varje heat går vidare på placering och de får sällskap av de i övrigt sex bästa tiderna.
   Charlotta springer i det första heatet som startar kl 15.05 svensk tid. Trekvart senare drar manliga diskusfinalen igång med Axel som en av tolv deltagare.
   I övrigt på tävlingspasset blir det

Läs mer Fortsättning...

Med pappa vid sin sida ska Kim till OS

 13 aug, 2016.Kim Amb tog absolut sista chansen att ta sig till OS. På kvalperiodens sista dag fick han en riktig praktträff i Karlstad och klarade nomineringsgränsen med stor marginal.
   När Friidrott.se träffade honom på förlägret i Rio Maior berättade han om besvikelsen efter EM och stressen som en OS-kvaljakt innebär. Han passade också på att hylla pappa Björn som han alltid har vid sin sida.
   – Det är oslagbart! Framförallt för pappa, han tycker att det är fantastiskt roligt att göra den här resan tillsammans med mig. Det är vår grej liksom.

Läs mer Fortsättning...

OS: Meraf klar för semi

 12 aug, 2016.Meraf Bahtas tredje försöksheat bjöd på bra fart men det blev ändå ett lopp som var trångt och stökigt hela vägen. Alltså inte direkt Merafs favoritscenario men i slutänden hade hon ändå inga problem att säkra sitt vidareavancemang på placering som femma med kontroll bakåt. Och 4:06.82 var dessutom mer än två sekunder bättre än vad som krävdes för att ta sig vidare på tid till semirundan.
   En runda som går natten till måndag,

Läs mer Fortsättning...

OS över för Michel

 12 aug, 2016.Längdhoppskvalet blev generellt resultatmässigt blygsammare än vad man hade trott. Förmodligen hämmade det småkyliga vädret, och det var ingen hjälpande vind. Fast det gick bevisligen ändå att hoppa hyggligt långt, både Kinas Wang och USA:s Henderson flög över 8.20.
   För Michel Tornéus ville det sig inte alls: Första hoppet landades runt 8 meter men gav röd flagg med en förargligt liten marginal - det handlade om halvcentimetern som tån stack för långt fram.
   Kändes då ändå ganska lugnt,

Läs mer Fortsättning...

OS: Sarahs väg till rekordkrossen

 12 aug, 2016.I det överlastade 10000m-startfältet på 37 startande var det inte enkelt att urskilja upplägget av Sarah Lahtis lopp som gav en plats i den översta tredjedelen och svenskt rekod med 26½ sekund.
   Men tidtagningsfirman hade lyckligtvis ordnat med chipstagning för alla deltagarna och de siffrorna berättar om ett lopp där Sarah passerade första tusen som 24:a och sedan sakta men säkert klättrade uppåt. Halvvägs var hon uppe som 17:e och efter att under större delen av andra halvan legat ganska stabilt som 14:e/15:e kunde hon till slut jobba sig i mål som 12:a!
   Jämförde man Sarah med hennes eget rekordlopp från i våras var den stora skillnaden första halvan:

Läs mer Fortsättning...

OS: Axel säkert till final

 12 aug, 2016.Medan Daniel Ståhl aldrig nådde upp till sin normalnivå så stämde det direkt för Axel Härstedt som i sitt första kast lade ut diskusen på dryga 63½ meter. Visserligen två meter från formella kvalgränsen men ändå något som direkt kändes som klart tillräckligt för en topp-12-placering totalt.
   För Daniel - som hade serien 60.78 / X / 62.26 - fattades till slut ändå inte mer än 42 cm och han hade bakom sig storheter som Robert Harting, Robert Urbanek och Fedrick Dacres.
   Finalen med Axel Härstedt som en av tolv deltagare går i morgon eftermiddag svensk tid.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

OS: Sarah Lahti 12:a på 31:28!

 12 aug, 2016.I skuggan av ett mäktigt världsrekord av Etiopiens Almaz Ayana (29:17!) sprang Sarah Lahti ett imponerande lopp i "huvudklungan" och gick i mål som 12:a på 31:28.43 - nästan halvminuten under det svenska rekord hon satte för tre månader sedan i USA!
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

Nu börjar OS!

 12 aug, 2016.Dags för första tävlingsdagen på OS-friidrotten 2016 med ett 3-timmarspass kl 14.30 och ett andra pass med start kl 01.30 i natt.
   På eftermiddagspasset har vi Daniel Ståhl och Axel Härstedt i diskuskval och Sarah Lahti i 10000m-final.
   friidrott.se har öppnat en live-rapport-sida för OS där vi kontinuerligt kommer att rapportera om i huvudsak det svenska.
   Så titta gärna in där! Länk finns i OS-rutan till höger!

Läs mer Fortsättning...

Magisk stämning på söders höjder

 12 aug, 2016.När Midnattsloppet i morgon arrangeras i för 35:e gången på Södermalm i Stockholm kommer en medelstor svensk stad att vara ute och springa. Just nu är ungefär 35 000 löpare anmälda till den stora festen.
   – Det här är både en löparfest och en publikfest, säger Göran Söderstam, projektledare för Midnattsloppet till alltomstockholm.se.
   En av sakerna som gör Midnattsloppet så speciellt är stämningen utmed banan. Att springa i mörker, på upplysta gator med tusentals åskådare som hejar på en, är självklart något alldeles extra. Men det räcker inte, det finns mer för löparna att uppleva utefter banan.

Läs mer Fortsättning...

Juniorlandskamp i regn och rusk

 12 aug, 2016.I helgen avgörs årets Nordiska 19-årskamp i Hafnarfjördur på Island. Det är bara några veckor sedan junior-VM avgjordes och många av de svenska deltagarna därifrån drar nu på sig landslagslinnet en gång till. I landskampen står Finland, Norge och ett kombinerat lag med Danmark och Island för motståndet.
   Jonas Anshelm, landslagsledare för juniorlaget, menar att truppen känns oerhört laddad.
   – Jag älskar verkligen det go och den härliga anda som de visar. De utstrålar en kärlek gentemot varandra och en genuin stolthet att representera Sverige, säger Jonas och fortsätter:
   – Väl i de gulblå kläderna vill de inget hellre än att prestera bra, och det är svårt att undgå att inte beröras av denna energi.

Läs mer Fortsättning...

"Släggparadoxen"

 11 aug, 2016.Vilken var den största kastgrenen vid förra veckans JSM/USM-helg? Jo, flickornas slägga med totalt 74 startande i de fem åldersklasserna!
   Vilken var den minsta kastgrenen vid förra veckans JSM/USM-helg? Jo, pojkarnas slägga med totalt 26 startande!
   Den motsägelsefulla iakttagelsen har föranlett litet närmare skärskådande i specialartikeln "Släggparadoxen"!
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

Med inspirationskällan vid sin sida ska Sofie Skoog till Rio de Janeiro

 11 aug, 2016.Sofie Skoog började drömma om OS när hon såg Stefan Holm hoppa 2.36 och ta OS-guld den 22 augusti 2004. Nu, 12 år senare, är det Sofies tur att stega in på OS-arenan och hon gör det med Stefan vid sin sida.
   Friidrott.se träffade Sofie på förlägret i Rio Maior och i en lång intervju berättar hon om vägen till sina drömmars mål.

Läs mer Fortsättning...

OS: Fredagens startlistor

 11 aug, 2016.Nu är premisserna klara för de fem svenskar som börjar sitt tävlande den första friidrottsdagen och vi har förstås uppdaterat vårt "Tidsprogram med svenska ögon" med dessa uppgifter.
   Först ut blir Daniel Ståhl som kastar i den första gruppen i diskuskvalet med start kl 14.30. Direktkvalgränsen är satt till mäktiga 65.50 (samma gäller förstås för Axel Härstedt som kör i andra gruppen kl 15.55).
   Men det verkliga strecket (topp-12 bland 35 startande) kommer snarare - med tanke på att man tävlar inne på ett ganska vindskyddat stadion - att hamna någonstans på 63 meter, vilket

Läs mer Fortsättning...

OS: De första startlistorna ...

 10 aug, 2016.... skall vara på ingång under torsdagen men anmälningslistorna har funnits tillgängliga att botanisera i ett par dagar. Det man direkt kan konstatera är att deltagarsiffrorna i grenarna med få undantag ligger snäppet högre än på VM förra året trots ganska likvärdiga kvalgränser.
   Tittar man på de 13 "svenskgrenarna" är det fler nu i alla utom två. Särskilt påtaglig är ökningen i de kvinnliga löpgrenarna. Mest så på Sarah Lahtis 10000m (från 27 till 42, dvs +55%), på Lovisa Lindhs 800m (från 48 till 65, +35%) och på Sanna Kallurs 100m häck (från 38 till 51, +34%).
   Det här mönstret är inget nytt för detta OS utan också tidigare har de olympiska startfälten varit större än de på VM året före. Men varför är det så? Förmodligen därför att

Läs mer Fortsättning...

Fyra års längtan är över

 10 aug, 2016.Sanna Kallur har genomgått en resa som inte går att beskriva. Efter över ett halvt decennium fyllt av skador är hon nu tillbaka på allvar och har upplevt ett mästerskap igen. EM i Amsterdam beskriver hon som nästan overkligt. Men nu väntar det som varit hennes stora mål sedan våren 2012 - OS i Rio.
   Friidrott.se träffade falutjejen på det gemensamma OS-förlägret i Rio Maior. I vår långa intervju berättar hon om den långa resan tillbaka, hur hon varje dag har gått till träningen, oavsett hur tufft det varit, med ett enda mål i sikte - att få springa ännu ett OS.
   För Friidrottskanalen berättar Sanna också om sina största OS-minnen och avslöjar en idrott hon inte vill missa i Rio:
   – Velodromcykling skulle jag vilja gå och titta på, berättar hon.

Läs mer Fortsättning...

Jonny Holm tillbaka i OS-truppen

 10 aug, 2016.Efter åtta års frånvaro är Jonny Holm tillbaka i den svenska OS-truppen. Stefan Holms pappa och tränare, med två OS och ett OS-guld på meritlistan, har hoppat in istället för sonen som coach till Götas Sofie Skoog under förlägret i Portugal.
   Friidrottskanalen fick en pratstund med honom där han mindes tillbaka till den magiska kvällen 2004.

Läs mer Fortsättning...

Svenska längd-hoppet lever sin dröm

 9 aug, 2016.Ända sedan hon började med friidrott för nästan tio år sedan har Ullevis Khaddi Sagnia drömt om att få vara med i ett OS. Och drömmer gör hon fortfarande, om att få stå högst upp på prispallen med en guldmedalj runt halsen. Nu är hon dock mitt inne i sin dröm.
   Friidrott.se träffade det svenska längd-hoppet i Rio Maior där hon befinner sig på läger innan avresan till Rio. I den långa intervjun berättar hon om sin OS-resa, hur hon nu får göra det hon så länga drömt om. Hon lyfter också fram nya sidor av sig själv, bortom den ständigt spontana 22-åringen som alltid har ett leende på läpparna.

Läs mer Fortsättning...

JSM-USM: 52 nya svenska årsbästan

 9 aug, 2016.I ungefär en tredjedel av de grenar som under JSM/USM-helgen avgjordes i Hässleholm och Vellinge förbättrade vinnaren det svenska årsbästat.
   Bästa utdelningen av nya årsbästan kom på hinder och i diskus där det blev nytt allra högst upp i åtta av tio klasser! Tävlingsklassen med största förnyelse var P16 där "Vellinge" gick upp i topp i 10 av 17 grenar.
   Några av de nya 2016-bästana satte också spår "genom tiderna". Det gällde t ex

Läs mer Fortsättning...

Nordiska 19-årskampen och Nordiska Baltiska 22-årsmästerskapen väntar

 9 aug, 2016.Efter sommarens junior-VM väntar nu ytterligare landslagsuppdrag för de svenska juniorlandslagen, Nordiska 19-årskampen och Nordiska-Baltiska 22-årsmästerskapen.
   19-åringarna åker till den isländska huvudstaden Reykjavík nu i helgen, och landslagsledare Jonas Anshelm har tagit ut en trupp bestående av flertalet av junior-VM-deltagarna. Bland annat är alla tre fyror från Bydgoszcz med i truppen, Täbys Bianca Salming, Arvikas Kaiza Karlén och Malmös Wictor Petersson.

Läs mer Fortsättning...

Diskutera SM-utredningen -
inbjudan till Workshop i Göteborg

 9 aug, 2016.I slutet av juni genomfördes en workshop i Sollentuna som en del av den så kallade SM-utredningen som bland annat ska se över hur SM-programmet för seniorer ska se ut i framtiden. För att göra det möjligt för fler att vara med och diskutera SM-utredningens olika frågeställningar bjuder Svensk Friidrotts tävlingskommitté nu in till samma seminarium en gång till, fast nu i Göteborg den 17 augusti.

Läs mer Fortsättning...

Till Rio via Rio -
lyckat förläger i Rio Maior

 8 aug, 2016.Om bara några dagar drar OS-friidrotten igång i Rio de Janeiro. För att komma dit i så bra form som möjligt befinner sig stora delar av den svenska friidrottstruppen på ett förläger i ett annat Rio, Rio Maior i Portugal.
   – Alla är förväntansfulla och känner att OS skall bli väldigt roligt, berättar förbundskapten Karin Torneklint.

Läs mer Fortsättning...

JSM3: Simon över 63 i diskus!

 7 aug, 2016.Efter en stark vår med flera 60m-tävlingar tycktes Upsalas Simon Pettersson gå ned litet formmässigt i början av sommaren. Men nu pekar kurvan väldigt tydligt uppåt igen:
   Nytt diskuspers 62.06 i Helsingborg 22 juli, 61.77 i medvind på Karlstad GP den 27 juli, dunderpers kula 17.77 igår på JSM och idag nytt diskuspers igen med 63.10!
   Fullträffen kom i tredje omgången efter

Läs mer Fortsättning...

USM3: Sprint OCH häck

 7 aug, 2016.Hammarbys Stina Gustavsson hade redan vunnit 80m slätt och även med häckar var hon snabbast över distansen. Men Stina kom under press från Falkenbergs Tilde Johansson, som "laddat" med guld på lång häck och i längd. På årsbästa inför USM var Stinas övertag 0.40 men här stannade det vid 0.19 (11.06w mot 11.25w).
   Även i P16-klassen blev det en odiskutabel slät/häck-dubbel:

Läs mer Fortsättning...

JSM3: Sex killar på 21.32-21.42!

 7 aug, 2016.Sju svenskar inkl seniorer hade i år gjort under 21.44 inför helgen. Av dessa var tre för gamla för att starta i Hässleholm plus att UEM-medaljören Kasper Kadestål avstod grenen. Men det hindrade inte att sex man nu sprang på 21.42 eller bättre! Rekordtoppbredd alltså.
   Dessutom var segertiderna i de tre klasserna nästan identiska: IF Götas Henrik Larsson 21.32 i P17, Hammarbys Jacob Ewertzh 21.34 i M22 och Helsingborgs Marcus Tornée 21.35 i P19! Loppen hade dock olika karaktär:

Läs mer Fortsättning...

USM3: Soloföreställning och tvärtom

 7 aug, 2016.När MAI:s Megan Berg Nobéus gick in i F16-staven på 3.18 var redan alla konkurrenter färdighoppade. Men det trubbade inte av Megans inspiration och motivation: 3.18, 3.29, 3.39 och 3.49 (i andra) avverkades i rask takt. Sedan följde nya perset 3.59 i första och även 3.64 i tredje.
   I åldersklassen under var det raka motsatsen till solouppvisning. Där bjöds i stället en intensiv trekamp mellan Linköpings Maria Lindholm, Helsingborgs Gabriella Jönsson och Täbys Alva Sundin:

Läs mer Fortsättning...

JSM3: Dominant kasttrio i P17

 7 aug, 2016.Bara tre anmälda i P17 slägga men även om kvantiteten saknades går det verkligen inte att klaga på kvaliteten: Ullevis August Bergstrand 69.68, Hässelbys Patrik Lindstedt 67.31 och Kalmars Alexander Sjögren 56.32!
   De tre kom sedan tillbaka en stund senare på eftermiddagen och lade beslag på alla medaljerna även i kula: Patrik 17.31, August 16.52 och Alexander 16.46! (Och i fredags var Alexander 1:a och Patrik 2:a i diskus, så det blev ett guld vardera!)
   K22-diskusen såg till att placeringarna 3 och 4 på seniorårsbästa skrevs om:

Läs mer Fortsättning...

USM3: Snabbhet vs uthållighet

 7 aug, 2016.Upsalas Albert Nygren hade ett P15-guld på 800m och MAI:s Bimo Soenarso ett på 80m när de nu möttes "på halva vägen" på 300m. Det visade sig då att Alberts övertag i uthållighet vägde litet tyngre än Bimos i snabbhet: 36.10 mot 36.75.
   Bland de jämngamla flickorna saknades statistikettan Tilde Johansson (som i stället satsade på kort häck) och det öppnade för ytterligare en kamp mellan uthållighet - 800m-ettan Lovisa Bivstedt - och snabbhet - 80m-sexan Felicia Boquist. Här blev den matchen nästan oavgjord:

Läs mer Fortsättning...

JSM3: Säkra distansvinnare

 7 aug, 2016.Hinderloppen såg tre vinnande sololöpningar: I K22 tog Linn Söderholm helgens tredje guld med 20 sekunder efter ett lopp hon såg ut att mest springa igenom med halvor på 3:53/3:24. I P19 ryckte Lidingös Simon Sundström ifrån direkt och vann totalt ohotad med fem sekunder på 5:58.
   Även i M22 var högt tempo från start det vinnande konceptet: Turebergs Napoleon Solomon passerade på 2:46 halvvägs och hade inga problem att sedan hålla undan till seger med fem sekunder före Sävedalens Vidar Johansson.
   
   Guld till Sara och Sara och Ahmed
   Av de tre 3000m-loppen avgjordes

Läs mer Fortsättning...

JSM3: Trivsamt för trestegen

 7 aug, 2016.Trestegshopparna hade det gynnsamt på Göingevallen där vinden kom från rätt håll. Det förhållandet märktes på resultatnivåerna och årsbästalistorna reviderades rejält.
   I M22 höjdes toppresultatet med 15 cm till 15.22 av IF Götas säsongsdebuterande Simon Karlén, i P19 med 39 cm till 14.99 av MAI:s Marcus Nyberg och i F19 med 39 cm till 12.55 av Östersunds Emelie Nyman Wänseth!
   Emelie bjöd på en perfekt illustration:

Läs mer Fortsättning...

USM3: Ragnars & Elinas tredje guld

 7 aug, 2016.Faluns P16 Ragnar Carlsson inledde sitt USM i fredags med favoritgrenen slägga där han missade perset med några decimeter. Men det var enda "missen" för honom den här helgen, för igår blev det guld och rejält pers i diskus och idag guld och rejält pers i kula! Ragnar kom till Vellinge med 16.20 som bäst och åkte hem med 17.14!
   Vingarnas Elina Karvonen i F15 fullbordade också en guldtrippel där hon

Läs mer Fortsättning...

JSM3: Häck i mot och med

 7 aug, 2016.Alla sex klasserna hade sina finaler på lång häck. En småknepig och småfrisk motvind på bortre lång höll ned resultatnivåerna ett snäpp.
   Undantaget från den regeln var F17 där Spårvägens Celina Reichardt hade en tuff match med Ståls Ida Thunberg. Ida såg ut att springa mot segern men slog i sista häcken och då passade Celina på att smita förbi. Celina persade med dryga halvsekunden till 43.47 och Ida med dryga sekunden till 43.59!
   Korthäcklöparna hade däremot bara glädje av vinden. I K22 var det jämnt halvvägs innan Faluns Sofia Mossberg drog ifrån till

Läs mer Fortsättning...

USM3: Flitigt medel/långdubblande

 7 aug, 2016.Söndagen hade allaklasserna i Vellinge hinder och i toppen figurerade mest namn man var väl bekant med från de tidigare tävlingsdagarna. Allra mest så i F16 där medaljtrion på 1500m hinder var identisk med den på 1500m slätt igår, dvs Hanna Näslund före Thea Norlund och Emilia Bentayeb i samma ordning.
   I P16 gick hinderguldet överlägset till Högbys Ludvig Bjurelid som var 2:a på 3000m i fredags och i P15 till Växjös Omar Mohamed som vann 2000m i förrgår och kom 4:a på 800m igår.
   Enda "nykomlingen" bland hindermästarna var

Läs mer Fortsättning...

JSM3: Sex gånger 800 meter

 7 aug, 2016.Göingevallen bjuder dag 3 på byiga medvindar över upploppet och tvärtemot på bortre lång, vilket var något för deltagarna i de sex 800m-finalerna att ha med i taktikplaneringen. Hälften av gulden gick till gårdagens 1500m-mästare:
   I K22 valde Sävedalens Linn Söderholm att gå till spets direkt i ett bra tempo (65.7 halvvägs) och kunde på sista 200m dra ifrån till en sekundstor seger.
   I F17 var det 1500m-trean Beatrice Brink i ledning på 67.6 efter 400m i ett väl samlat fält. Men Lidingös Mika Söderström hade bäst krafter över upploppet och vann med 0.43. F ö samma tre på pallen som på 1500m även om spridningen nu var större.
   I P17 ville ingen dra i början innan

Läs mer Fortsättning...

USM3: Axelinas andra dagens första

 7 aug, 2016.Igår dominerade Hovslätts Axelina Johansson F16-diskusen oväntat klart men att hon skulle stå i särklass i kulan var verkligen ingen överraskning. Axelina hade ju ett årsbästaövertag på nästan 1½ meter och levde upp till detta: Fyra stötar över 15 med 15.43 (bara 13 cm från pers) i topp gav henne en segermarginal på just över 1½ meter.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

JSM3: Söndagens första mästare

 7 aug, 2016.JSM-USM-helgens slutdag är späckad med finaler från 09-tiden på morgonen fram till slutpunkten som beräknas sättas strax efter kl 16 på eftermiddagen.
   Första söndagsmästarna i Hässleholm blev MAI:s Wictor Petersson (P19 Kula), Växjös Cecilia Larsson (F17 Slägga) och Ståls Ida Thunberg (F17 Längd).
   För Wictor var det helt lugnt eftersom

Läs mer Fortsättning...

USM2: Sistahoppsmästaren Carl

 6 aug, 2016.I båda sina grenar under lördagen var Hellas Carl af Forselles i underläge med bara ett försök kvar - och vände till sin fördel! I P15 längd var det Örebros Rasmus Hugosson som ledde på 6.40 inför Carls sista hopp där han flög 6.66.
   - Det är tävlingsdjävulen, det brukar bli så, sa Carl efteråt.
   Några timmar senare i höjd var läget lika tufft. Där hade klubbkamraten Elias Sahlin ledningen när Carl stod inför sin sista chans på 2.01.
   Men också då plockade Carl fram det där extra när det behövdes och tog med darr i sista. Det innebar inte bara USM-guld utan också

Läs mer Fortsättning...

USM2: Längst när det gäller

 6 aug, 2016.Hovslätts Axelina Johansson dominerad F16 diskus där hon noterade tävlingarnas tre längsta kast. Som allra längst 44.20, över tre meter bättre än personliga rekordet!
   P15 diskus stördes av regn men det hindrade inte Kvilles Arvid Mägi Theorin från att få på en riktig pangträff i andra omgången där diskusen seglade iväg över 50m-linjen med råge - 51.61. Pers med över sex meter!
   Faluns Ragnar Carlsson följde upp

Läs mer Fortsättning...

USM2: Högklassiga 800m-dueller

 6 aug, 2016.Hässelbys Lovisa Bivstedt och Sävedalens Gaël de Coninck har dominerat 800m bland 01:orna i ett par år, men nu var det dags för första SM-mötet på distansen. Gaël - som vann 2000m igår - stod för farthållningen med Lovisa skuggande. På upploppet var sedan Lovisa klart starkast: 2:12 mot 2:13.
   Bland pojkarna var Upsalas Albert Nygren klar favorit men Mölndals Josef Wallenlind kände sig inte slagen på förhand utan

Läs mer Fortsättning...

JSM2: Andreas vann jämn längdstrid

 6 aug, 2016.Hässelbys mångkampare Fredrik Samuelsson inledde längdfinalen i M22 på bästa sätt, 7.50 med optimal vind i ryggen. I andra omgången närmade sig Thobias Nilsson Montler med ett medvindshopp på 7.45 i andra.

Läs mer Fortsättning...

JSM2: Ny överraskning i spjut

 6 aug, 2016.Gårdagens skräll på JSM var spjutkastaren Isak Oskarsson. Frågan är om inte lördagens överraskning i Hässleholm också kom i spjutet. Nu i F17 där Amanda Nilsson, Laholm, plötsligt fick iväg 46.78 i tredje omgången. Nästan sju meter längre än hennes övriga kast och drygt fem meter längre än tidigare med halvkilosspjutet.

Läs mer Fortsättning...

USM2: Styra från täten från start vinnarreceptet på 1500m

 6 aug, 2016.Trollhättans Erik Jälknäs sprang till sig segern i P16 1500 m efter ett bestämt lopp där han tog täten direkt och höll ett högt tempo. Med sig fick han till en början gårdagens 3000m-medaljörer Eric Källman (Ymer) och Omar Mohamed Ismail (Högby).
   Erik J fortsatte att hålla farten uppe så att även Eric K och Omar tvingades släppa och ut på sista varvet var ledningen ca fem meter. Vilket växte ytterligare på sista varvet och segertiden 4:08.23 var inte bara nytt pers med 3½ s utan också nytt svenskt årsbästa.

Läs mer Fortsättning...

JSM2: Anna på väg mot 50 i diskus

 6 aug, 2016.UVM-åttan Anna Karlsson, närmar sig 50-metersstrecket med ettkilosdiskusen. Med 49.23 på Göingevallen är Anna nu den sjunde bästa junioren genom tiderna. Motala-kastaren har ett år till i F19-klassen.

Läs mer Fortsättning...

USM2: Tre klara häckvinnare

 6 aug, 2016.Dagens första finaler i Vellingen gällde 300 m häck i tre åldersklasser. Vinden gynnade löparna i kurvan där det blåste ganska frisk medvind medan sidvinden drog något emot över upploppet.
   Tranås Johan Claeson i P15 var dagens första guldmedaljör med segertiden 39.31 alldeles i närheten av hans pers. Johan ledde loppet hela vägen och trots ett snedsteg in på upploppet hade han inga problem att rinna undan över de sista häckarna.

Läs mer Fortsättning...

JSM2: Hur tacklar man 1500 i blåst?

 6 aug, 2016.1500-löparna hade en rad olika strategier för att tackla vinden över Göingevallen. Sävedalens Sara Christiansson drog på från första metern och malde ner allt motstånd i F19 där Isabella Andersson, Tureberg, var den sista att ge sig.
   Kalle Berglund ryckte två gånger i medvinden, efter 900 respektive 1300 meter, i M22 där klubbkamraten i Spårvägen Archie Casteel stuckit med ett första 65-varv under tiden som resten av fältet joggade. Kalle avslutade på 57 sekunder trots att han inte tryckte på bortre lång.

Läs mer Fortsättning...

JSM2: I vindens våld

 6 aug, 2016.Landslagsstjärnorna bemästrade förhållandena bäst när Hässleholm bjöd på ännu friskare vindar under lördagens förmiddag. De skjutsade Kaiza Karlén till sitt livs längsta hopp, 6.36 i F19:s längdhopp. Arvika-hopparen hade +2.8, men imponerade även med sex godkända hopp där de sista tre var över sex meter.

Läs mer Fortsättning...

USM1: Släggans dag

 5 aug, 2016.Färske UEM-medaljören Ragnar Carlsson (Falun) levde i P16 upp till alla högt ställda förväntningar med fyra kast över 72 toppat av 75.43, vilket var bara 28 cm från ”dunderperset” i Tbilisi. Rejäla nya pers för de andra medaljörerna: Ullevis Philip Fabian adderade fyra meter upp till 58.54 och Huddinges Ivar Moisander drygt halvannan meter till 54.88.
   I F16 svarade Lunds Jennifer Quick för ett jättelyft i sista då hon

Läs mer Fortsättning...

USM1: Suveräna sprintmästare

 5 aug, 2016.Normalt sett brukar den kortaste sprintsträckan – här 100m för 16-åringarna resp 80m för 15-åringarna – bjuda på täta segerstrider ända ned på nivån ”enstaka hundradelar” men den här dagen var vinnarna ohotade.
   Tätast var det i F16 där Hammarbys Greta Deltin (12.12) hade 0.11 till Stora Skedvis Jonna Claesson medan Umedalens Linus Kapstad (pers 10.89) i P16 besegrade Huddinges Ahmed Bahaa med 0.18.
   I 15-årsklassernas dominerade

Läs mer Fortsättning...

USM1: Långdistanserna

 5 aug, 2016.På F16 3000m inträffade det ovanliga att alla tre medaljörerna debuterade på sträckan och toppduon Emily Fielder (Motala) och Linnea Sennström (Hässelby) gick båda ca kvartsminuten under det tidigare svenska årsbästat.
   Även P16 vinnaren Omar Mohamed Ismael (Högby) debuterade men övriga medaljörer – Omars klubbkamrat Ludvig Bjurelid och Ymers Eric Källman – var de två som toppade årsbästa inför helgen.
   På 15-åringarnas 2000m blev

Läs mer Fortsättning...

JSM1: Isak Oskarsson dagens skräll

 5 aug, 2016.Spjutkastaren Isak Oskarsson från Stensjön var utropstecknet under den första tävlingsdagen på Junior-SM i Hässleholm. Efter flera års skadefrånvaro kastade 20-åringen nästan 67 meter häromveckan på Öland.
   Isak tog omgående befälet i finalen genom att

Läs mer Fortsättning...

JSM1: Hopparnas fredag

 5 aug, 2016.Ullevi erövrade trestegstitlarna för de yngsta. Favoriten Fatima Koné hade de fem längsta hoppen i F17, 12.48 som bäst. Markus Lundborg var nästan lika överlägsen bland killarna, där han upprepade guldet från i vintras med sitt första hopp nära 14 meter, i minimalt för stark medvind. Andrahoppet på 13.81 var ändå totalpers med ett par decimeter.
   Högst i höjd hoppade UEM-finalisten Simon Wiklund som var

Läs mer Fortsättning...

JSM1: 100-vinnarna från 6 olika klubbar i 6 olika distrikt

 5 aug, 2016.Den tidiga eftermiddagens försök på 100 meter i väldigt gynnsamma förhållanden fick inte samma utformning när det var dags för finalerna, fyra-fem timmar senare. Himlen mörknade och vinden blev byigare vid halvfemsnåret. Austin Hamilton, MAI, bärgade tredje raka guldet på distansen, i plötsligt vindstilla, i klar ledning hela vägen före Marcus Tornée, Helsingborg, 10.57 – 10.70 i det första av de sex finalloppen.

Läs mer Fortsättning...

JSM1: Amanuel i långa loppet

 5 aug, 2016.Amanuel Gergis, Tureberg, debuterade i M22 och avgjorde ett småryckigt 5000 meter med ett sista varv på under 62 sekunder, där han spurtade ifrån nye klubbkamraten Napoleon Solomon och Huddinges Ebba Tulu Chala, som hade växlat längst fram innan dess. Tiderna samlade kring 14:30 viket är en sänkning med långt över minuten för Gergis, som bekräftade den nya nivån som han visade genom att vinna B-finalen på 3000 meter i Karlstad på 8:16.

Läs mer Fortsättning...

JSM-USM: Alexander förste mästaren

 5 aug, 2016.Den första dagens tävlingar vid JSM-USM17 i Hässleholm och USM15-16 i Vellinge pågår för fullt.
   Innan helgen är klar skall totalt inte mindre än 166 nya svenska mästare ha korats. Allra först i den raden var Kalmars Alexander Sjögren som dominerade P17 Diskus med tävlingens tre längsta kast. Som allra längst blev det 54.44, som dessutom var nytt pers med 18 cm för Alexander.
   I Hässleholm gjorde MAI:s Irene Ekelund säsongsdebut på 100m när hon vann sitt försöksheat överlägset på 11.91. Finalen går kl 17.35.
   I högerspalten finns länkar till arrangörernas kontinuerliga resultatservice!
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

Stora JSM-USM-helgen stundar

 4 aug, 2016.Fredag-lördag-söndag är Sveriges bästa friidrottare i åldrarna 15-22 år samlade i Hässleholm (årgångarna 1994-1999) och Vellinge (2000-2001) för att göra upp om 2016 års JSM- och USM-medaljer i individuell arenafriidrott exkl mångkamp.
   Tre giltiga förhinder gäller dock Sarah Lahti, Khaddi Sagnia och Melker Svärd Jacobsson som ju faktiskt kvalat in till en aning större senioridrottstävling som börjar någonstans i Brasilien om en vecka.
   I startlistorna finns däremot förstås i princip alla förra månadens JVM/UEM-framgångsrika tonåringar. (Dock har Armand Duplantis åkt hem till Louisiana.)
   Fredagens tävlingsstarter i Hässleholm och Vellinge är satta till

Läs mer Fortsättning...

Så det kan bli ...

 4 aug, 2016.Titta högst upp i den här dagsaktuella schweiziska årsbästalistan för kvinnliga 400m! I suverän ledning - fem sekunder före tvåan - hittar vi som synes en svenska på sensationella 48.45, mindre än sekunden från det över trettio år gamla världsrekordet.
   Naturligtvis stämmer inte detta. Visserligen springer medeldistansaren Elin - som är från Lund men som f n är bosatt i Schweiz - ibland 400m men hennes verkliga personbästa 58.69 är ca tio sekunder sämre.
   Så tiden är felskriven? Nej, tiden är korrekt liksom att

Läs mer Fortsättning...

Friidrottsgymnasium hösten 2017?

 4 aug, 2016.För den 15-åring som just nu har ett par veckor kvar tills det är dags att börja Åk 9 i grundskolan kan gymnasiet fortfarande tyckas vara ganska avlägset.
   Men om man samtidigt är friidrottare och överväger att försöka komma in på ett friidrottsgymnasium (FIG) så finns det anledning att börja fundera på allvar.
   För senast den 15 oktober skall FIG-ansökan vara inskickad!
   Men vad är då ett friidrottsgymnasium? Jo, en möjlighet skapad för att kunna kombinera

Läs mer Fortsättning...

Musse bytte kust och vann igen

 3 aug, 2016.8-loppserien "I Run Kalmar" började redan den 16 april med Skälbyloppet och sätter inte punkt förrän på Nyårsafton med Sylvesterloppet.
   Onsdagens deltävling var kvällsloppet "Atea Kalmarmilen" i stadens centrum, ett lopp som hade lockat drygt 850 deltagare med ett åldersspann på sisådär sju decennier.
   Favorit var fjolårsvinnande Hälles Mustafa Mohamed som

Läs mer Fortsättning...

Bara nio dagar kvar till OS börjar!

 3 aug, 2016.Eller rättare sagt till den första av friidrottens tio tävlingsdagar vid sommarens Olympiska Spel i Rio de Janeiro. Själva idrottsevenemanget drar ju igång en vecka tidigare.
   Svensk friidrott representeras av totalt 15 aktiva vilket faktiskt är en större trupp än vad det var på de fyra närmast föregående OS:en. Senast i London för fyra år sedan deltog nio svenska friidrottare.
   
   Tidsprogram med svenska ögon
   friidrott.se har börjat sin uppladdning genom att sammanställa vårt traditionella "Tidsprogram med svenska ögon", dvs ett program i svenska klockslag och med det aviserade svenska deltagandet inprickat.
   Genom att Rio de Janeiro ligger fem timmar efter vår centraleuropeiska tid kommer

Läs mer Fortsättning...

Bara fyra år kvar till OS börjar!

 2 aug, 2016.Om fyra år stundar Olympiska Spel i den japanska huvudstaden Tokyo och förberedelserna är förstås redan igång på många håll och kanter.
   T ex har Japans Friidrottsförbund JAAF i dagarna genomfört ett seminarium på temat "event presentation" ("tävlingsregi"). För att få inspiration och kunskap utifrån hade man som gästföreläsare bjudit in Janne Åkerblom som ju har en gedigen erfarenhet från internationella mästerskap och galor.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

Isabellahs nya tuffa utmaning!

 2 aug, 2016.Isabellah Andersson har dominerat vår klassiska långdistanslöpning i snart ett decennium bevisat av dryga 30-talet SM-guld på landsväg, i terräng och på bana på sträckor från fyra km till drygt tio gånger så långa marathon - plus många segrar i Tjejmilen och Lidingöloppet.
   Nu har Isabellah dock beslutat sig för att pröva en ny utmaning genom att anmäla sig till ”Ultravasan 90” som går på Vasaloppssträckningen från Sälen till Mora den 20 augusti. Det blir alltså frågan om att mer än dubblera distansen jämfört med de 42 km som är det längsta som hon hittills tävlat på.
   Även om Isabellah alltid haft

Läs mer Fortsättning...

Långloppshelgen:
Musse & Linn vinnare i Falkenberg

 1 aug, 2016.Långlöpningen tar aldrig semester i juli, däremot flyttar man gärna ut till semestermiljöer vid våra kuster. Ett av av dessa lopp som etablerat sig ordentligt är Falkenbergs Stadslopp där huvudklassen över 10 km i år såg inte mindre än 1166 fullföljande.
   Allra snabbast var inte oväntat Mustafa Mohamed som med 30:38 hade ca trekvarts minuts försprång till tvåan, Hässelbys Oscar Carlsson. Lika klar Hälleseger även bland kvinnorna där Linn Nilsson tog ett litet brejk från medeldistansandet (4:19 på 1500m på Karlstad GP tre dagar tidigare) för en mil på 36:09.
   
   Längre och ännu längre
   Isabellah Andersson hade i fredags sökt sig till

Läs mer Fortsättning...

Nya pers för årgång 1988:
Jakob 2.20 & Emelie 6.12

 31 jul, 2016.Juli innehöll först en vecka med senior-EM, sedan en med ungdoms-EM och därefter en med junior-VM men den sista helgen blev mästerskapsfri. Men det innebar absolut inte tävlingsfri ens för dem som vuxit ur junioråldern och som därför har sitt SM först om en månad i Sollentuna.
   På lördagen var en svensk kvintett i finska Joensuu där Erica Jarder vann längd, Simon Pettersson kom 2:a i diskus, Sofi Flink 3:a i spjut och Sofia Öberg och Erik Ehrlin 4:or i resp 800m och tresteg.
   Härhemma hade många sprinters sökt sig till Windsprint i Sundsvall (se separat notis) och många andra hade åkt till Stjärnspelen i Arvika eller Gurkspelen i Västerås.
   Dagens prestation kom i Arvika där det svenska årsbästat i höjd lyftes med 5 cm när

Läs mer Fortsättning...

En vecka till JSM & USM:
August ny över 70 meter

 31 jul, 2016.Med bara en vecka kvar till JSM och USM i Hässleholm och Vellinge var det dags den här helgen dags för viktiga genrep för många av våra juniorer och ungdomar.
   Tillfälle gavs i Arvika (Stjärnspelen), Västerås (Gurkspelen), Krokom (Waplanspelen), Skellefteå (Skelleftespelen) och Sundsvall (Windsprint).
   Ett utropstecken kom i Arvika där Ullevis P17-släggkastare August Bergstrand inte bara

Läs mer Fortsättning...

3 x pers i topp på kvinnliga 100m

 31 jul, 2016.Årets upplaga av sprintfestivalen Windsprint på Baldershov i Sundsvall saknade visserligen tidigare upplagors internationella kryddning, men det bjöds som alltid ett antal nya årsbästan och pers för de svenska deltagarna.
   Allra mest så på kvinnliga 100m där Hässelbys Jessica Östlund följde upp det fina loppet i Karlstad GP i veckan (11.84, hundradelen från personliga rekordet) med 11.82 i försöken och 11.70 i optimal vind (+2.0) i finalen. Tvåan Isabelle Eurenius (Spårvägen) tangerade sitt pers 11.72 och trean Malin Ström (Bollnäs) utplånade sin nio år gamla (!) bästatid 11.89 genom 11.80 i försöken och 11.74 i finalen!
   Sundsvallsbon Tom Kling-Baptiste dominerade på manliga sidan med

Läs mer Fortsättning...

Läsning för hängmattan: Simon Pettersson att räkna med

 31 jul, 2016.I onsdags på Folksam Grand Prix i Karlstad var Simon Pettersson länge i ledningen i diskus och den som pressade de två OS-uttagna Axel Härstedt och Daniel Ståhl. Pettersson fick tillslut se sig besegrad av Ståhl och slutade tvåa på 61.77.

Läs mer Fortsättning...

Så här laddar OS-svenskarna

 30 jul, 2016.Med friidrotten i OS mindre än två veckor bort så går de svenska OS-uttagna nu in i slutskedet av förberedelserna. De flesta laddar upp på OS-precamp i Portugal innan de åker till Rio.

Läs mer Fortsättning...

Mattias Claesson avslutar karriären

 29 jul, 2016.Vid Karlstad GP gjorde 800-meterslöparen Mattias Claesson, Hässelby SK sitt allra sista tävlingslopp och avslutade en lång och framgångsrik friidrottskarriär.

Läs mer Fortsättning...

FGP: ”Skönt att få vinna!”

 27 jul, 2016.Karlstad GP blev en härlig friidrottskväll i sol och drygt 20 graders värme som de 4552 åskådarna njöt av! Den publikmässiga höjdpunkten var 100 m häck där Susanna Kallur var tillbaka på Tingvalla IP för första gången sedan 2007 då hon satte det gällande banrekordet 12.75.

Läs mer Fortsättning...

FGP: Ståhl visade klassen

 27 jul, 2016.Det blåste en mindre fördelaktig medvind på Tingvalla men trots det hade tre svenskar kastat över 60 meter i diskus redan efter två omgångar. Och överraskande var det Upsalas Simon Pettersson, 22, som ledde på 61.77 – bara 25 cm från det färska personliga rekordet.

Läs mer Fortsättning...

FGP: Seger inför hemmapubliken!

 27 jul, 2016.IF Götas egen Sofie Skoog gjorde en stabil insats i höjdhoppskurvan på Tingvalla även om hon inte fick det där riktiga lyftet när ribban låg som högst. Hon tog de tre första höjderna i första försöket följt av 1.86 i andra och så 1.89 med lätt darr direkt. Det innebar hennes första seger i Karlstad GP inför en entusiastisk hemmapublik.

Läs mer Fortsättning...

FGP: Andreas utmanade världseliten

 27 jul, 2016.Manliga A-finalen på 800 m blev en kamp om segern mellan utländska löpare där Kubas Yeimer Lopez drog det längsta strået och segrade på 1:46.27 – tre tiondelar före Spaniens Daniel Andújar.

Läs mer Fortsättning...

FGP: Svensk seger i sista kastet

 27 jul, 2016.Spjutfinalens avgörande blev kvällens sista på Tingvalla och slutade med svensk dubbelseger. OS-klara Kim Amb kastade med tejpad armbåge men fick det inte att stämma och låg bara trea inför sista omgången.

Läs mer Fortsättning...

FGP: Sofias sköna spurt

 27 jul, 2016.Kvinnliga A-finalen på 1500 m såg Anna Silvander som anförare av klungan från 350 meter till in på upploppet eftersom den polska haren låg långt före. Anna passerade 400 m på 68, 800 m på 2:16 och 1200 m på 3:26.

Läs mer Fortsättning...

FGP: Jonas övertygade på 3000 m

 27 jul, 2016.MAI:s Jonas Leanderson har tagit sig till en ny nivå på 1500 m denna sommar med 3:36.92 som bästa tid och visade nu att han också kan springa 3000 m i vad som var hans första försök på distansen som senior.

Läs mer Fortsättning...

Många personliga rekord på Tingvalla

 27 jul, 2016.I förtävlingarna på Karlstad GP gjorde haren Andreas Bueno från Danmark ett exemplariskt dragjobb i B-finalen på 3000 m som han drog i 2:45-fart i två kilometer.

Läs mer Fortsättning...

Folksam GP i Karlstad pågår

 27 jul, 2016.Förtävlingarna på sommarens tredje Folksam GP-tävling är igång och det är ett digert program som håller på fram till kl 19 då huvudtävlingen tar vid och pågår till 21.
   Huvudtävlingen sänds direkt i SVT Kunskapskanalen kl 19.00 och i SVT Play kl 18.30. Ett sammandrag sänds i SVT1 kl 21.45.
   Live-resultat
   Resultatlistan
   /Jonas Hedman

Läs mer Fortsättning...

Så följer du Karlstad GP

 27 jul, 2016.Folksam Grand Prix-seriens sista tävling Karlstad GP ikväll följer du bäst på plats på Tingvalla IP.

Läs mer Fortsättning...

OS-finslipning i Karlstad

 26 jul, 2016.Folksam Grand Prix i Karlstad på onsdagskvällen bjuder som vanligt på ett starkt startfält och mycket publik. Nära hälften av de svenska OS-uttagna har valt att tävla i Karlstad GP som en sista finslipning av OS-formen innan de sista förberedelserna.
   Fler aktiva har fortsatt att tävla efter EM. En av dem som framgångsrikt gjort det är Daniel Ståhl som också satte nytt personligt rekord 66.92 vid en tävling i Ungern. Nu kommer han till Karlstad som jämnheten själv den här säsongen.
   - Karlstad är alltid Karlstad. Det är en riktig friidrottsstad och hockeystad, det gillar jag. Det blir bra motstånd med Axel Härstedt och ett par andra hårda gubbar. Man måste ha kul för att kasta långt i diskus, annars går det inte. Det brukar man ha i Karlstad, sa Daniel Ståhl vid dagens presskonferens.

Läs mer Fortsättning...

Mitt i de värmländska skogarna

 26 jul, 2016.IF Göta Karlstad hade vid dagens presskonferens inför Karlstad GP valt en minst sagt annorlunda plats att hålla till på – på en grusväg mitt i skogen. Här kommer Karlstads nya friidrottsanläggning att ligga i framtiden och IF Göta vill nu skynda på arbetet.
   

Läs mer Fortsättning...

Ida nu i landslaget för ultralöpning

 26 jul, 2016.Peter Fredricson, landslagsledare för ultralöpning, har idag presenterat nya uttagningar till VM Ultra Trail och VM 100 km. Tidigare banlöparen Ida Nilsson, Högby IF är uttagen till VM Ultra Trail och till VM 100 km är bland andra förra årets medaljörer Jonas Buud och Kajsa Berg förhandsnominerade

Läs mer Fortsättning...

Senaste veckan
Veckan 18.8 - 25.8

Starkare än innan är Joel på väg tillbaka från skadan
Starkare än innan är Joel på väg tillbaka från ska...

SM i siffror och återkomster
På fredag inleds den 121:a upplagan av de svenska ...

Bara enstaka platser kvar till Finnkampsbåten
Finnkampsbåten är båten som tar den svenska friidr...

På lördag startar Castoramasäsongen
På lördag startar årets Castorama-säsong. Castoram...

A. Lennart Julin om sista OS-dagen
OS är slut och den sista svenska friidrottsins...

Daniel Ståhl över 64m i Helsingborg
Det var en solig och trivsamt varm eftermiddag när...

Flera fina resultat under andra 22-årsmästerskapsdagen
Hammarbys Javob Ewertzh var en av dem som prestera...

OS9: Sofie 7:a i höjdfinalen
Höjdhoppsfinalen kom som väntat att präglas av det...

OS9: Sofies OS-final
Vi kommer att som tidigare under detta OS följa up...

Sofi Flink en av flera mästare
Under den första dagen av Nordiska-Baltiska junior...

Lag-USM: Kamp om guldet hela vägen
På lördagen genomfördes Lag-USM för 15–17-åringar ...

OS9: Inför nattens höjdfinal
I natt kl 01.30 är det dags för den allra sista "s...

OS8: Hur fort sprang Bartoletta?
Att längdmästarinnan Tianna Bartolettas blixtrande...

OS8: Nattens fem finaler - med facit
Det näst sista nattpasset på den olympiska friidro...

OS8: Nattens fem finaler
Det näst sista nattpasset på den olympiska friidro...

Ett extra öga på kastare och hoppare
När Nordisk-Baltiska juniormästerskapen avgörs i h...

Julin kommenterar sjunde OS-dagen
Den sjunde OS-dagen blev framgångsrik för sven...

Fanny jagar nytt pers på hemmaplan
I Småland har det den senaste veckan pågått en täv...

Ovanliga starter i lag-USM
14 föreningar gör upp i lag-ungdoms-SM som avgörs ...

OS-deltagare intar Helsingborg
När årets sista Folksam Challenge-tävling avgörs i...

OS7: Lovisa 10:a på 800m!
Citat ur vår förhandsnotis: "Ser man till personl...

OS-natten: Lovisa springer semi
Den sjunde friidrottsdagens nattpass skall fem gre...

OS7: Sofies bästa någonsin
- klar för OS-final!

I höjdhoppskvalet klarade Sofie nya uteperset 1.94...

Julin kommenterar sjätte OS-dagen
Under den sjätte dagen av OS-friidrotten impon...

OS7: Sofie & Erika i höjdkval
I eftermiddag går de två sista av de fjorton svens...

Flera löpledarutbildningar i höst
Under hösten arrangeras ett antal utbildningar för...

OS6: Fattades 1½ meter för Kim
För Kim Amb var direktkvalgränsen satt till 83.00,...

OS6 natten: Kim i spjutkval
37 man skall delta i det manliga spjutkvalet som g...

Förra veckan
Veckan 11.8 - 18.8

OS-natten: Lovisa springer semi
OS7: Sofies bästa någonsin
- klar för OS-final!

Julin kommenterar sjätte OS-dagen
OS7: Sofie & Erika i höjdkval
Flera löpledarutbildningar i höst
OS6: Fattades 1½ meter för Kim
OS6 natten: Kim i spjutkval
OS6: Den kenyanska paradoxen
Julin kommenterar femte OS-dagen
OS6: Lovisa till semi med nytt pers
Julin kommenterar Bahtas sjätteplats
OS6: Lovisa eftermiddagens svensk
OS5: Vägen till 6:e platsen
OS5: Meraf 6:a på 1500m
OS5: Inför Merafs final i natt
OS5: Inga avancemang
OS: Får man vinna på fall?
OS5: Fyra nya svenskar + Meraf
Sommarens friidrottsskolor lockade tusentals barn
Från Folksam GP till världsrekord!
Julin analyserar tredje OS-dagen
Tre veckor till Finnkampen - ungdomstruppen klar
Sofie Skoog om sina OS-minnen
OS3: Bolt och ett världsrekord!
OS3: Meraf klar för final!
Sverige trea i landskampen
OS3: Meraf i natt
OS-natten: Inget svenskt, men ....
Sverige totaltvåa efter första dagen i 19-årslandskampen
Etiopisk dubbel dubbel på Söder
A. Lennart Julin analyserar första
OS-svenskarna

OS2: Axel 10:a i OS-debuten
OS2: Charlotta 0.62 från final
OS2: Charlotta & Axel
Med pappa vid sin sida ska Kim till OS
OS: Meraf klar för semi
OS över för Michel
OS: Sarahs väg till rekordkrossen
OS: Axel säkert till final
OS: Sarah Lahti 12:a på 31:28!
Nu börjar OS!
Magisk stämning på söders höjder
Juniorlandskamp i regn och rusk
"Släggparadoxen"
Med inspirationskällan vid sin sida ska Sofie Skoog till Rio de Janeiro
OS: Fredagens startlistor

Två veckor sedan
Veckan 4.8 - 11.8

"Släggparadoxen"
Med inspirationskällan vid sin sida ska Sofie Skoog till Rio de Janeiro
OS: Fredagens startlistor
OS: De första startlistorna ...
Fyra års längtan är över
Jonny Holm tillbaka i OS-truppen
Svenska längd-hoppet lever sin dröm
JSM-USM: 52 nya svenska årsbästan
Nordiska 19-årskampen och Nordiska Baltiska 22-årsmästerskapen väntar
Diskutera SM-utredningen -
inbjudan till Workshop i Göteborg

Till Rio via Rio -
lyckat förläger i Rio Maior

JSM3: Simon över 63 i diskus!
USM3: Sprint OCH häck
JSM3: Sex killar på 21.32-21.42!
USM3: Soloföreställning och tvärtom
JSM3: Dominant kasttrio i P17
USM3: Snabbhet vs uthållighet
JSM3: Säkra distansvinnare
JSM3: Trivsamt för trestegen
USM3: Ragnars & Elinas tredje guld
JSM3: Häck i mot och med
USM3: Flitigt medel/långdubblande
JSM3: Sex gånger 800 meter
USM3: Axelinas andra dagens första
JSM3: Söndagens första mästare
USM2: Sistahoppsmästaren Carl
USM2: Längst när det gäller
USM2: Högklassiga 800m-dueller
JSM2: Andreas vann jämn längdstrid
JSM2: Ny överraskning i spjut
USM2: Styra från täten från start vinnarreceptet på 1500m
JSM2: Anna på väg mot 50 i diskus
USM2: Tre klara häckvinnare
JSM2: Hur tacklar man 1500 i blåst?
JSM2: I vindens våld
USM1: Släggans dag
USM1: Suveräna sprintmästare
USM1: Långdistanserna
JSM1: Isak Oskarsson dagens skräll
JSM1: Hopparnas fredag
JSM1: 100-vinnarna från 6 olika klubbar i 6 olika distrikt
JSM1: Amanuel i långa loppet
JSM-USM: Alexander förste mästaren
Stora JSM-USM-helgen stundar
Så det kan bli ...
Friidrottsgymnasium hösten 2017?