Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Tisdag 28 mars 2017

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Frida Hogstrand
redaktör
073-626 98 88

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Nyhetsarkiv

Visa nyheter Publicerade under:
Som:


Årsmötets beslut kring förslag och motioner - i korthet

 28 mar, 2017.Förbundsårsmötet i Helsingborg präglades av dialog och aktivitet. Demokratitorget gav alla deltagare möjlighet att prata igenom och utbyta tankar om förslag och motioner. Under förhandlingarna behandlades dessa vidare och rösträknarna fick rycka in vid flera tillfällen. Här följer en kort sammanställning över hur årsmötet beslutade kring de två styrelseförslagen och sju motionerna.

Läs mer Fortsättning...

18 medaljer vid veteran-VM i Daegu

 27 mar, 2017.Inomhus-VM för veteraner har under tiden 19-25 mars hållit till i Daegu, Sydkorea. Den geografiska aspekten har gjort att både den svenska och, exempelvis den amerikanska truppen varit betydligt mindre än tidigare.

Läs mer Fortsättning...

Ny styrelse och valberedning

 27 mar, 2017.Vid helgens förbundsårsmöte valdes vår nya styrelse och valberedning. Två nya ledamöter välkomnas till styrelsen och valberedningen har fått en ny ordförande och en ny ledamot.

Läs mer Fortsättning...

Venlo: David 1:03 på halvmaran

 26 mar, 2017.Halvmaran Venloop i holländska Venlo bjöd även i år på förnämliga tider. Det var ju där som Isabellah Andersson gjorde sin snabbaste (1:10:02) för sju år sedan och idag var det dags för Högbys David Nilsson att sänka sitt personbästa rejält.
   Längst fram i täten dominerade som väntat Kenya med de fem första samlade mellan 1:00:19 och 1:00:25 men i "andraklungan" hävdade David sig väldigt väl och plockade bort dryga halvminuten på två år gamla perset genom att komma 12:a på 1:03:34.
   David satsade offensivt från start med ett upplägg som öppnade möjligheter t o m för under 1:03 med de två första halvmilarna på

Läs mer Fortsättning...

Följ dag 2 live på Friidrottskanalen

 26 mar, 2017.Andra dagen av förbundsårsmötet har nu startat. Under dagens program kommer bland annat SM-utredningen presenteras. Se sändningen på Friidrottskanalen live från 8.30.

Läs mer Fortsättning...

På TV söndag em: Terräng-VM

 26 mar, 2017.På söndagen är det dags för 2017 års upplaga av den prestigefyllda landskampen Kenya vs Etiopien i terränglöpning, dvs den tävling som officiellt kallas VM i terränglöpning.
   Dessa löparstormakters dominans har under det senaste kvartsseklet blivit så stark att Europa mer och mer börjat lämna walkover. I år är deltagandet faktiskt rekordlågt då endast 10 av vår världsdels 51 friidrottsnationer skickar deltagare och bara en - Spanien - har full representation i de fyra individuella loppen (M, K, P19 och F19).
   Man kan väl misstänka att det faktum att tävlingen går i Ugandas huvudstad Kampala har bidragit till det sparsamma deltagandet.
   Sveriges medverkan har varit sporadisk (se hela historiken) - senaste 15 åren har vi haft med Mustafa Mohamed 2007 och William Levay (i P19) 2015 - därför att förberedelser inför bansäsongen prioriterats. Däremot är Danmark på plats med fyra män och två kvinnor,

Läs mer Fortsättning...

Förbundsårsmötet: Några highlights

 25 mar, 2017.Första dagen av förbundsårsmötet på Elite Hotel Marina Plaza i Helsingborg gav många positiva intryck där de nya momenten för årets upplaga verkade få positiv genomslagkraft.

Läs mer Fortsättning...

Tunnel Run: Ett lopp för att uppleva

 25 mar, 2017.Det tredje Tunnelloppet (Citybanan) i Stockholmsområdet skiljde sig från sina föregångare 2004 (Södra länken) och 2014 (Norra länken) genom att inte ha något tävlingsmoment framme i täten. Visst deltog flera duktiga löpare men de var slumpmässigt spridda över de 25 startgrupperna (om vardera drygt tusen deltagare) som skickades iväg med 15 minuters mellanrum från kl 09.00 på morgonen.
   Med totalt över 33.000 anmälda var det som om hela Katrineholm eller hela Värnamo var på fötter samtidigt och det märktes på den till synes aldrig sinande ström av blå västar och neonfärgade pannband som från lördag morgon till eftermiddag målmedvetet promenerade genom norra innerstaden ut till startområdet vid Karolinska Institutet.
   Och synintrycket där var "varannan damernas" och det bekräftades

Läs mer Fortsättning...

Följ dag 1 av Förbundsårsmötet live

 25 mar, 2017.Helgens förbundsårsmöte närmar sig sin start. Klockan 10.00 drar sändningen igång, direkt från Elite Hotel Marina Plaza i Helsingborg. Följ sändningen live på Friidrottskanalen eller i spelaren ovanför.

Läs mer Fortsättning...

33 000 löpare först ner i Citybanan under lördagen

 24 mar, 2017.Klockan nio på lördagen ger sig de första löparna iväg i ett av årets once-in-a-lifetime-lopp – Stockholm Tunnel Run Citybanan. Den 7,6 kilometer långa banan sträcker sig från Karolinska Institutet, via Citybanans servicetunnel till målet vid Medborgarplatsen. Arrangörer för loppet är Lidingöloppet tillsammans med Midnattsloppet.

Läs mer Fortsättning...

Många långlopp på gång

 24 mar, 2017.I och med vårens vindar blir det allt fler tillfällen för svenska långlopp. Marsmånad har redan avverkat allt ifrån Två Sjöar Runt, ett lopp på antingen 2,4 kilometer för de yngsta eller uppåt 16.7 km som längst för de äldre. Loppen sprangs av både ungdomar, seniorer och motionärer arrangerat av Sundsbybergs IK. Vårtävlingarna 8, 16 eller 32 kilometer höll också till i början av månaden och blev en lyckad tävling med nytt deltagarrekord: 279 stycken. Det var också i Skatås-terrängen som Mikael

Läs mer Fortsättning...

Ännu en fartfylld tävlingshelg för friidrottande ungdomar

 24 mar, 2017.Vi börjar närma oss sluttampen på inomhussäsongen men än är det inte slut tävlat. För många ungdomar finns chansen kvar att krama ur de sista dropparna ur tävlingssäsongen innan uppbyggnadsperioden drar igång.

Läs mer Fortsättning...

Demokratitorget gör debut på förbundsårsmötet i helgen

 24 mar, 2017.Programmet för helgens förbundsårsmöte innehåller ett helt nytt element – demokratitorget. Under en och en halv timme ges deltagarna möjlighet att i en mässliknande miljö ta del av och diskutera styrelsens förslag

Läs mer Fortsättning...

Klas och Mikael utbildade sig till tränare:"Hoppas det motiverar fler"

 23 mar, 2017.Som friidrottstränare för ungdomar i åldern 10-14 år rekommenderas man gå tränarkurser för att få nödvändig information man som tränare kan tänkas behöva.

Läs mer Fortsättning...

Prestationscentrum arrangerar träff för medel-och långdistanslöpare

 23 mar, 2017.I helgen sammanstrålar löpartalanger inom medel- och långdistans från hela landet för en träningsträff i Göteborg. Svenska Friidrottsförbundet samarbetar med Göteborgs Friidrottsförbund för att driva det prestationscentrum som står bakom helgens träff.

Läs mer Fortsättning...

Stockholm återigen mästare

 22 mar, 2017.I helgen arrangerades Svealandsmästerskapen för 13-14 åringar där nio distrikt kämpade om segern i Uppsalas IFU Arena. Stockholmslaget hade den största truppen och lyckades återigen försvara titeln genom segern på 1261 poäng.

Läs mer Fortsättning...

Många pers och säsongsbästan under Götalandsmästerskapen i Växjö

 21 mar, 2017.I Växjö:s Telekonsult Arena var det under helgen full fart när Götalandsmästerskapen för 13-14 åringar skulle avgöras. I distriktskampen blev det en jämn match mellan Göteborg och Skåne. Efter första dagen skiljde det endast fem poäng mellan dem två, med fördel till regerande mästarna Göteborg (90-85).

Läs mer Fortsättning...

Förbundsårsmöte 2017: Digitalisering, vision och framtid

 21 mar, 2017.På lördag drar Svensk Friidrotts förbundsårsmöte i Helsingborg igång. En del ämnen är nya för i år, SM-utredningen är ett av dem och ett annat är ”Digitalisering, vision och framtid”. Styrelsens ledamot Bo Sjölander har under hösten tagit fram en förstudie kring den framtida digitaliseringens påverkan på Svensk Friidrott. Han har även undersökt vilka möjligheter och utmaningar som finns i och med detta. Första redovisningen av förstudien sker på lördag 11.00.
   – Vi har tittat på inom vilka områden vi skulle kunna bli mer digitala. Förstudien handlar om hur friidrotten kan dra nytta av de digitala möjligheterna i framtiden. Vi vill sätta igång en dialog snarare än att komma med ett färdigt

Läs mer Fortsättning...

Just Pole Vault växer:
”Blev en lite större grej än vi tänkt"

 21 mar, 2017.I början av mars hölls Just Pole Vault i Sätrahallen, en träff för stavhoppare från 15 år och uppåt. Helgen bjöd på tävlingar på tre olika bäddar samt en clinic där tävlingshoppen analyserades. Vinnaren i varje klass fick en varsin stav från Nordic Sport.

Läs mer Fortsättning...

Mikael Ekvall klar för London

 20 mar, 2017.Mikael Ekvall, Strömstad LK, är uttagen att springa maraton under friidrotts-VM London. Loppet går den 6 augusti.
   - Mikael har visat bra form i år och det är jätteroligt han är med i truppen till London i sommar! Det kommer att bli fler uttagningar i maraton på damsidan också, men än är det inte klart vilka vi kommer att ta ut, säger Karin Torneklint, förbundskapten.
   Mikael Ekvall blir den fjärde manlige löparen att representera Sverige i ett VM-lopp i maraton på 2000-talet, de tidigare är Anders Szalkai, Mustafa Mohamed och David Nilsson.

Läs mer Fortsättning...

Inför Förbundsårsmötet 2017:
SM-utredningen

 20 mar, 2017.Till helgen 25-26 mars hålls Svensk Friidrotts förbundsårsmöte i Helsingborg. 2017 års upplaga av årsmötet innehåller en del nya ämnen för just denna gång.

Läs mer Fortsättning...

Linda Haglunds stipendium 2017 tilldelas Stina Gustavsson

 20 mar, 2017.Förra året instiftade Hanvikens SK och Tyresö FK en minnesfond och ett stafettlopp till minne av Linda Haglund som gick bort 2015. Idén med fonden var att varje år tilldela en ung kvinnlig friidrottare som antingen är aktiv i Hanvikens SK eller Tyresö FK alternativt är bosatt i Tyresö, Älta eller Vendelsö men som representerar en annan förening.

Läs mer Fortsättning...

Sarah nytt svenskt rekord: 1:09:58!!

 19 mar, 2017.Hässelbys Sarah Lahti svarade för en succédebut på halvmaran i New York. Nytt svenskt rekord: 1:09:58! Första svenska under "dröm-1:10".
   Tidigare bästa tiden av en svenska var Isabellah Andersson 1:10:02 för sju år sedan.
   Sarah hängde alltså med täten på den första halvan men förmådde inte matcha den närmast brutala tempohöjningen som sedan kom därframme - första milen 33:27 och andra 31:22 (dvs under Sarahs 10000m-pers!).
   Men också Sarah speedade upp på andra halvan demonstrerat av milarna på 33:28/32:51! 5 km-bitarna gick på 17:00 - 16:28 - 16:19 - 16:32.
   Loppet gick i "långärmat-väder" med temperaturen vid starten kl 07.20 lokal tid precis runt nollan. Trots all den snö som brakade in över New York för några dagar sedan var löpunderlaget - tack vare intensivt jobb av ansvariga myndigheter - torrt och helt fritt från snö och is.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

Sarah jagar halvmararekordet!

 19 mar, 2017.Sarah Lahti pratade redan i fjol - trots framgångarna på bansträckor från 1500m till 10000m - om att hon på lång sikt såg sig springa marathon. Idag i New York testar Sarah för första gången på halva distansen.
   Och det blev inget försiktigt "känna-på"-upplägg utan Sarah gick med täten (inga harar) och redan efter tre km var hon en av bara sju och efter sex km en av bara sex.
   Banan första halva är en sväng inne i Central Park med kupering hela tiden och en hel del svängar. Första 5 km gick på 17:00 och andra på 16:28.
   Det innebar att upplägg som öppnade möjligheter för en riktigt snabb tid genom att andra halvan är i stort sett platt med vinden i ryggen ned till målet vid Wall Street.
   Strax efter milen tvingades Sarah dock släppa kontakten med den absoluta täten och frågan är hur pass bara hon klarar av att hålla farten uppe i sin ensamhet.
   Svar: Upp till 15 km alldeles utmärkt. Tredje femman på

Läs mer Fortsättning...

Nordiska Kongressen: Gemensamt utvecklingscenter i Norden

 17 mar, 2017.Förra helgen samlades ledare från Danmark, Finland, Norge, Island och Sverige till den årliga nordiska kongressen 10-11 mars som detta år hölls i Köpenhamn, Danmark. Till följd av friidrottens frammarsch beslutades det under helgen att man nu ska starta ett

Läs mer Fortsättning...

Friidrottskanalen sänder förbundsårsmötet 25-26 mars

 17 mar, 2017.Helgen 25-26 mars hålls Svensk Friidrotts förbundsårsmöte. Årets förbundsårsmöte hålls i SM-staden Helsingborg. För den som vill följa årets möte sänder Friidrottskanalen live ifrån helgen i Helsingborg. Sändningen startat 10.00 på lördagen och 8.30 på söndagen.

Läs mer Fortsättning...

Kraftmätningen: Hammarby och Örebro segrare i lag-mixen

 15 mar, 2017.Under helgen som gick hölls Kraftmätningen för 17-åriga ungdomar. Tävlingen arrangerades i Sollentunahallen av Turebergs FK under lördagen och på söndagen av Linköpings GIF i Campushallen i Linköping.
   I Sollentuna tävlade åtta klubbar där Hammarby IF stod som segrare i mixlaget på 31 585 poäng.

Läs mer Fortsättning...

Vill du bli teknisk delegat?
Sista anmälningsdag 16 april

 15 mar, 2017.Vid varje central tävling utses det normalt en kontrollant. Nu tas det begreppet bort och byts ut mot teknisk delegat. Detta för att ytterligare understryka att den tekniske delegaten arbetar ihop med arrangören för att göra ett så bra arrangemang som möjligt.

Läs mer Fortsättning...

Jennifer och André till VM Ultratrail

 14 mar, 2017.VM Ultratrail arrangeras i Badia Prataglia, Italien den 10 juni. Badia Prataglia ligger nordöst om Florens och tävlingen går över 50 km och 2800 höjdmeter. Uttagna är Jennifer Asp och André Jonsson, båda Sportsgym SC. Eventuella kompletteringar till truppen presenteras senast 10 maj.
   Läs mer om uttagningen
   

Läs mer Fortsättning...

Vill ni söka föreningsstöd 2017?
Sista anmälningsdag 19 mars

 14 mar, 2017.Idrottslyftets informationssidor på Svensk friidrott:s hemsida har uppdaterats. Direktiven från RF är tydliga från och med 2017 med att de utvecklingsområden som är framtagna inom Svensk Friidrott, och som finns under Nyhet 2017, bör följas och intentionerna där ska finnas med i föreningens ansökan.

Läs mer Fortsättning...

Visst klarade Armand 5.82!!

 13 mar, 2017.Det har i efterhand uppstått frågor om vilken höjd det egentligen var som Armand Duplantis klarade i New York i lördags. Svaret är att det var 5.82 - alltså precis som det angavs här på friidrott.se direkt efter rekordhoppet i lördags kväll.
   Källa till förvirringen tycks vara Internationella Friidrottsförbundet IAAF:s statistik där Armand i stället står på 5.81. Förmodligen har IAAF-statistikerna fått för sig att det på tävlingen mättes i fot och tum - och inte i meter och centimeter. Men det är en fullständig missuppfattning:
   Hela tävlingen kördes i metersystemet och de hopphöjder i fot och tum som cirkulerat var bara omräkningar gjorda för att få publiken i hallen, media och övriga intresserade amerikaner att förstå (eftersom flertalet "over there" fortfarande använder fot och tum i vardagslivet).
   Eftersom en tum är 2.54 cm

Läs mer Fortsättning...

Slog 14-årigt europarekord – nu prisas Maria Jansson av IAU

 13 mar, 2017.I somras sprang Maria Jansson hem EM-guldet med 250,647 km i franska Albi. En sträcka som inte bara gav svenskan guldet utan även betydde att hon slog det 14 år gamla europeiska rekordet på 24-timmarslöpning. Det tidigare rekordet 250,106 km tillhörde Edit Bérces från Ungern. Nu, ett halvår senare får Maria IAU:s utmärkelse: Athlete of the Year 2016. Hon tog hem det priset som årets kvinnliga efter att ha fått 40.4 % av alla röster. Japanen Hideaki Yamauchi tilldelades priset på den manliga sidan. Topp-tre till den kvinnliga utmärkelsen efter Maria var Kirstin Bull från Australien och Caroline Chaverot från Frankrike.

Läs mer Fortsättning...

Många intressanta tävlingar väntar

 13 mar, 2017.Inomhussäsongen är för många över och siktet är mot 2017 års utomhussäsong. Flera roliga tävlingar finns att se fram emot där Nordic Challenge 10 000 meter i Danmark 20 maj inte är väldans långt borta. Junior-EM för 22-åringar går i Polens Bydgoszcz andra veckan i juli, Europamästerskapet för 19-åringar hålls i Grosseto, Italien veckan därpå. Lag-EM i Vasa, Finland anordnas 23-25 juni. I 2015 års upplaga placerade sig Sverige på en 10:e plats i högsta divisionen (Super) vilket gör att vi detta år tävlar i andra divisionen (”First”). Där möter det svenska laget bland annat de nordiska länderna, Irland och Belgien.

Läs mer Fortsättning...

"Teknikvideo" på 5.82-hoppet

 13 mar, 2017.För den som verkligen vill studera detaljerna i hur det går till att hoppa 5.82 i stavhopp som 17-åring finns den här videon nu upplagd på YouTube!
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

Givande utvecklingsträff i kast

 13 mar, 2017.Under första helgen i mars hölls en nationell utvecklingsträff i de fyra kastgrenarna, anordnad av Prestationscentrum Kast i Växjö. Till träffen sammanstrålade 38 aktiva i åldern 17-20 år samt 23 tränare. Anders Axlid, grengruppschef i kast, var på plats och kunde rapportera gott från träffen.
   – Det är tydligt att många skött vinterträningen bra så vi ser fram mot ett bra svenskt kastår, säger Anders Axlid.

Läs mer Fortsättning...

Tredje segern på Gran Canaria

 12 mar, 2017.Även den andra tävlingsdagen på Europacupen kast innehöll en svensk seger. Efter lördagens odiskutabla segrar av Ida Storm i ena släggpoolen och av Fanny Roos i kulans K22-klass var det dags en annan 95:a, Marinda Petersson.

Läs mer Fortsättning...

Banrekord i vårpremiären

 12 mar, 2017.Den traditionella tävlingsstarten i Göteborg begås i Skatås-terrängen, på "åttan". Från Australien nyss hemkomne Mikael Ekvall bättrade på sitt tre år gamla banrekord med i det närmaste en halv minut till 23:08.
   Världstopprankade orienteraren Mattias Kyburz fick ge sig för Strömstadslöparen med 13 sekunder. Öisaren Robin Lindgren var inte mer än ytterligare 22 sekunder bakom schweizaren

Läs mer Fortsättning...

Lisa Ring klarade VM-kvalgränsen

 12 mar, 2017.23-åriga Lisa Ring fortsätter sin branta utveckling. IK Nocout.se-löparen utvecklades ifjol från 2:57 till 2:52 som SM-6:a på Asics Stockholm Marathon för att i november klippa tolv minuter till på sitt maratonrekord. 2:40.29 i Valencia var bara en och en halv minut från VM-kvalgränsen.
   Den klarade Lisa under denna förmiddag i Barcelona, där hon slutade på sjätte plats efter ett jämnt lopp som slutade på 2:37:27.

Läs mer Fortsättning...

Armand 5.82 ... med luft!!!
Juniorvärldsrekord och svenskt inomhusrekord!

 11 mar, 2017.Tog 5.82 i tredje med luft efter att ha rivit knappt i första och sedan tagit bort ribban med fötterna på uppväg i andra. Rekordhoppet gjordes kl 23.49 på lördagen svensk tid (kl 17.49 New York-tid).
   5.82 innebar en riktig bingo vad gäller rekord:
   * Nytt juniorvärldsrekord inomhus - 7 cm över hans egen notering från samma plats för en månad sedan.
   * Nytt "totalvärldsrekord" för juniorer - 2 cm över det gällande utomhusrekordet av Maksim Tarasov och Raphael Holzdeppe från 1989 resp 2008.
   * Nytt svenskt seniorrekord inomhus - 1 cm över Alhaji Jengs gällande från 2009.
   * Nytt familjerekord - 2 cm över pappa Greg Duplantis bästa notering från 1993.
   Video av multirekordhoppet
   Armand begärde sedan

Läs mer Fortsättning...

Armand felfri t o m 5.71 ...

 11 mar, 2017.I kväll/natt gör Armand Duplantis sista inomhustävlingen för säsongen vid vad som skulle kunna kallas inofficiella "high school mästerskapen" som avgörs i "The Armory" i New York.
   Han gick in på 5.31 och tog i första och där försvann också de sista två konkurrenterna. Han fortsatte sedan med 5.55 och 5.71 i första (fjärde raka tävlingen över 5.70 ...) och har nu begärt 5.82!
   Fortsättning följer ....
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

Fanny överlägsen i sin klass

 11 mar, 2017.Efter Ida Storms släggframgångar på Europacupen Kast på Gran Canaria vann Fanny Roos, Athletics 24Seven, 22-årsklassen i kula med 17.53. Det är bara fem centimeter från förra årets utepers.

Läs mer Fortsättning...

Europacupen kast:
Ida Storm 70.97 - 2 cm från rekordet!

 11 mar, 2017.För ett par veckor sedan visade MAI:s Ida Storm superform i viktkastning inomhus och den ökade kapaciteten har Ida nu överfört också på slägga utomhus:
   Vid Europacupen kast i Las Palmas på Kanarieöarna öppnade hon med goda 66.85 för att sedan i andra kastet slå till med 70.97!! Nytt personligt rekord med närmare två meter och bara 2 ynka centimeter från Tracey Anderssons svenska rekord från Bottnaryd i somras.
   I fjärde omgången var Ida över gamla perset igen med 69.48, vilket var det i särklass näst längsta kastet i B-gruppen, där Huddinges Eleni Larsson kom trea på 64.86.
   I A-gruppen var det bara VM-trean Alexandra Tavernier och OS-fyran Kathrin Klaas som hade varsitt kast som var längre än Idas resultat.

Läs mer Fortsättning...

Kalle Berglund om inomhussäsongen: "Helt fantastisk, över förväntan"

 10 mar, 2017.Efter IEM-silver och svenskt rekord på 1 500 meter är Kalle Berglund minst sagt nöjd med inomhussäsongen som varit. Nu väntar hård träning i bland annat USA där ett långt träningsläger kommer hållas.
   Friidrottskanalen fick ett snack med Kalle på Stockholm Stadion innan han stack iväg på ett träningspass. I intervjun berättar han om silver-loppet, säsongen som varit och vad han satsar på inför utomhussäsongen.

Läs mer Fortsättning...

Tre svenska titelförsvarare i helgens Europacup kast

 10 mar, 2017.Förra veckans inomhus-EM innehöll av naturliga skäl ytterst få kastgrenar. Den här helgen är det dock dags att fokusera på dessa då Europacupen kast genomförs i Las Palmas på Kanarieön Gran Canaria. Sverige, som förra året fick med sig tre vinster och en tredjeplats, har ett mycket starkt landslag på plats.
   När Fanny Roos, Athletics 24Seven, förra veckan blev inomhus-EM-fyra i kula visade hon att utvecklingen gått spikrakt uppåt under vintern. Med det nya personliga rekordet 18.13 tangerade hon Helena Engmans svenska rekord från 2008. Nu i helgen får hon chansen att också utmana om det svenska utomhusrekordet när hon gör en intressant start i Las Palmas. Fanny, som vann tävlingen i fjol, har det klart bästa personliga rekordet i K22-klassen.

Läs mer Fortsättning...

Förändringar när Kraftmätningen 17 år genomförs i helgen

 9 mar, 2017.I helgen är det dags för inomhusversionen av Kraftmätningen. Det är tredje året i rad som lagtävlingen för 17-åringar genomförs och till årets upplaga har några förändringar skett.
   – Bland annat har två grenar, 60 meter och höjd, lagts till i grenprogrammet, och tävlingen genomförs nu som två separata ”finaler”, där den första går i Sollentuna på lördag och den andra i Linköping på söndag, berättar Daniel Bergin, barn- och ungdomsansvarig på Svensk Friidrott.

Läs mer Fortsättning...

En av Sveriges bästa sjukampare någonsin – Fredrik Månadens i januari

 9 mar, 2017.Fredrik hade redan under uppbyggnadsperioden siktet inställt på IEM i Belgrad. Direkt i säsongsdebuten i Sätrahallen visade Fredrik att formen var god när han tog sig upp som trea i Sverige i sjukamp genom alla tider. Friidrott.se fick ett snack med Fredrik där han berättar om Mångkamps-SM, sitt första seniormästerskap och träningen. Samt hur allting en gång började hemma i kvarteret.

Läs mer Fortsättning...

Färre deltagare i rekordmånga lopp – men potentialen är mycket stor

 9 mar, 2017.Antalet motionslopp har under den senaste tioårsperioden mer än fördubblats och förra året genomfördes rekordmånga lopp – 443 stycken. 2016 såg dock en minskning med elva procent i totalt antal starter jämfört med 2015, men fortfarande är intresset för löpning som motionsform mycket stort.

Läs mer Fortsättning...

Årsmöteshandlingarna är publicerade

 9 mar, 2017.Om två veckor, 25-26 mars, hålls Svensk Friidrotts förbundsårsmöte i Helsingborg. Nu finns samtliga årsmöteshandlingar upplagda på friidrott.se, inklusive styrelsens yttranden på de motioner som inkommit samt styrelsens egna förslag.

Läs mer Fortsättning...

Inspirerande stavhoppssatsning i Lysekil

 9 mar, 2017.I slutet på förra året fick Lysekil SLF Friidrott möjlighet att utvidga sin verksamhet. Med hjälp av integrationspengar från kommunen har förningen infört stavhopp som en ny gren.
   Lysekil SLF Friidrott bildades 2014 efter att fyra föräldrar gått ihop och ifrågasatt avsaknaden av en friidrottsverksamhet på orten. En av klubbens initiativtagare var Stefan Lagerkvist.
   ̶ Vi märkte snabbt att det fanns ett intresse för friidrott här. Det dröjde inte många träningstillfällen innan verksamheten hade ett 30-tal aktiva barn, säger han när Svensk Friidrott besöker föreningen en tidig lördagsmorgon i februari.

Läs mer Fortsättning...

Efter USM: Statistikrevolution för 15/16-åringarna

 8 mar, 2017."Bäst när det gäller" var ett huvudtema för landslagsfolket när de i helgen hade sitt säsongsmål i Belgrad. Det var också ett tema samtidigt i Uppsala för våra bästa 15/16-åringar när de hade sin viktigaste tävling för vintern: USM!
   Och även ungdomarna lyckades mycket bra med formtoppningen, det visas väldigt tydligt av den senaste uppdateringen av 15/16-åringarnas bästalistorna för inomhussäsongen här på friidrott.se:
   * Totalt blev det nya resultat i topp i 62.5% av grenarna - ja, för 16-åringarna var det t o m 80% (åtta av tio)!
   * I 45% (18 av 40) av alla grenar blev det nytt på

Läs mer Fortsättning...

Fem nominerade till 24-timmars-VM

 8 mar, 2017.I förra veckan tog Peter Fredriksson, landslagsledare för Ultralandslaget, ut fem aktiva, tre kvinnor och två män, som nomineras till VM i 24-timmarslöpning som avgörs i Nordirländska Belfast 1-2 juni.
   Bland de nominerade hittas regerande Europamästarinnan Maria Jansson, Kvarnsveden.
   Maria ska försöka försvara, eller till och med förbättra, sin tredjeplats från VM 2015.
   Se alla nominerade.

Läs mer Fortsättning...

En mycket nöjd förbundskapten

 8 mar, 2017.Inomhus-EM i Belgrad blev det mest framgångsrika någonsin för svensk del. Sverige hamnade på fjärdeplats i poängtabellen, något som aldrig tidigare hänt även om det tagits fler medaljer vid tidigare mästerskap.
   Förbundskapten Karin Torneklint är mycket nöjd med de insatser som landslaget stod för. Friidrottskanalen träffade henne innan hemresan och i intervjun berättar hon om sina intryck från helgen och vad den här framgången kommer betyda för den kommande säsongen.

Läs mer Fortsättning...

Sista ansökningsdag: Vikariat inom område motion, löpning och folkhälsa

 7 mar, 2017.Imorgon, åttonde mars, är sista dag för att söka Svensk Friidrotts vikariat inom verksamhetsområde motion, löpning och folkhälsa. Tjänsten är heltid och tidsbegränsad fram till 2017-09-15.

Läs mer Fortsättning...

IUSM: Några av guldkornen

 7 mar, 2017.Under helgen som passerat tävlades det flitigt. I Belgrad tog det svenska laget hem fyra medaljer. I Uppsala hölls IUSM som arrangerades av Upsala IF.

Läs mer Fortsättning...

Stavhoppstävling och clinic i Sätra

 7 mar, 2017.Till helgen anordnas en tävling för endast stavhopp i Sätrahallen. Tävlingen Just Pole Vault, som tidigare varit i Falun, bjuder in till hoppning på tre stavhoppsbäddar för fyra olika klasser: Män/Kvinnor, P/F19, P/F17, P/F15. På fredag 16.00 finns det möjlighet för ungdomar och nybörjare att testa på

Läs mer Fortsättning...

Sverige fyra i nationsligan

 6 mar, 2017.Med fyra medaljer var inne-EM i Kombank Arena inte Sveriges bästa genom tiderna medaljmässigt men väl sett till antal topp-8-placeringar. För hela 14 svenskar lyckades med det vilket är två fler än förra "rekordet" från Göteborg 2013.

Läs mer Fortsättning...

IUSM: Tre Växjöguld

 5 mar, 2017.IFK Växjö fortsätter utveckla talanger i strid ström. Under söndagen erövrades tre guld på IUSM i den nya IFU Arenan i Uppsala.
   Omar Nuur kunde följa upp sommarens titlar i P15 på 2000 meter och 1500 hinder med att vinna 1500 slätt över Hässelbys Anton Axelsson och Mölndals Josef Wallenlind, medaljörer på 800 i somras, 4:07 mot 4:09.

Läs mer Fortsättning...

IUSM: Dominans och dueller i vikt

 5 mar, 2017.En av IUSM-helgens mest förkrossande segrar togs av Anna Götberg, i viktens F16. Västeråskastarens fem giltiga försök var alla längre än övriga finalisters. Med 19.93 som bästa resultat vann hon med tre meter.

Läs mer Fortsättning...

IUSM: Dubbelvinnarna

 5 mar, 2017.Sprintdubblar på 60 och 200 meter tillhör inte ovanligheterna. På IUSM är det i 15-årsklasserna som chansen ges. Och den togs av både Täbys Zion Eriksson och AIK:s Ella Sjöblom. Det blev överlägsna vinster med i det närmaste halvsekunden för Zion och det dubbla för Emma.

Läs mer Fortsättning...

IUSM: Calles fyra guld & ett silver

 5 mar, 2017.I somras lyckades Carl Af Forselles med konststycket att vinna samtliga hoppgrenar + 80 meter häck i P15-klassen på USM.
   Som nybliven 16-åring var Calle nära att upprepa bedriften på IUSM i Uppsala. Idag började Hellasässet med en överlägsen seger i höjd på nya perset 2.05. I tresteget kunde Calle avstå ett par hopp efter en tillräcklig markering i första omgången, för att sen avsluta med segerhoppet på 13.83.

Läs mer Fortsättning...

Vilken mångkamp av Fredrik – 5:a och över 6.000 p!

 5 mar, 2017.Hässelbys Fredrik Samuelsson gjorde en riktigt bra sjukamp på EM i Belgrad och klarade andra dagen för första gången dröm-5 i stav.

Läs mer Fortsättning...

IEM: Sverige lämnade in protest

 5 mar, 2017.I kvinnliga 800 m-finalen i Belgrad var det brittiskan Oskan-Clarke som knuffade spanjorskan Guerrero som Lovisa Lindh sprang in i och nästan föll.

Läs mer Fortsättning...

Såååå nära medalj för Lovisa

 5 mar, 2017.800 m-finalen i Belgrad blev ett intensivt lopp där Lovisa låg placerad som femma-sexa större delen av vägen efter 59.9 halvvägs.

Läs mer Fortsättning...

Vilket lopp av Leanderson – EM-5:a!

 5 mar, 2017.3000 m-finalen i Belgrad blev en relativt långsam historia med 2:50 på första kilometern och ideliga positionsförändringar. Jonas Leanderson var ibland långt fram och några sekunder senare nästan sist.

Läs mer Fortsättning...

IEM: Charlotta tolva i 3000 m-finalen

 5 mar, 2017.Charlotta Fougberg gjorde sin andra IEM-final på 3000 m slätt i Belgrad och låg inledningsvis långt fram och passerade första kilometern på 3:00.5.

Läs mer Fortsättning...

IEM: Elin 0.03 från pers i 60 m-semin

 5 mar, 2017.Örebros Elin Östlund sprang i den andra av tre semifinaler på 60 m och efter en tjuvstart, där Portugals Bazolo diskvalificerades men fick komma tillbaka, sprang hon i mål som sjua på 7.42.

Läs mer Fortsättning...

IEM: Fredrik på väg mot pers

 5 mar, 2017.Efter första dagen av sjukampen i Belgrad låg Fredrik Samuelsson 30 poäng före sin personliga rekordserien och fortsatte bra i femte grenen 60 m häck på söndagen.
   Där noterade han 8.18 – bara 0.02 från pers – och 0.05 snabbare än i persserien.

Läs mer Fortsättning...

Följ dag två av IUSM live här

 5 mar, 2017.Dag två av IUSM tar snart sin början i IFU Arena Uppsala. Första start blir F15 60 meter häck försök där vi har hela 35 deltagare till start. Sista gren blir spännande 400 meters finalen för F16 16.00. Häng med på Friidrottskanalen live från 9.05.
   /Frida Hogstrand

Läs mer Fortsättning...

Angelica hyllar Michaela och Lisa

 5 mar, 2017.Angelica Bengtsson stod för en mycket imponerande hoppning under stavfinalen och var felfri över 4.55. Just det hoppet var enligt Angelica ett perfekt hopp, och då det är svårt att upprepa ett sådant hopp valde hon att göra en förändring, så mitt i finalen inledde hon projekt stavbyte. Det gick inte riktigt som hon hade hoppats, men hon kunde i alla fall försvara sitt inomhus-EM-brons från Prag 2015.

Läs mer Fortsättning...

Längsta kastet inomhus av Anna

 4 mar, 2017.Anna Wessman tycks inte ha förlorat formen över vintern. Hon avslutade fjolårssäsongen med sitt första spjutkast över 60 meter, 61.42, som stämplade segern på Finnkampen.
   Idag inledde Växjökastaren 2017 års tävlingar med att förbättra sitt svenska inomhusbästa från 57.75 till 58.48, på Växjö Inomhuskast.

Läs mer Fortsättning...

Sverige fyra i nationsligan

 6 mar, 2017.Det blev en fantastisk EM-kväll i Kombank Arena där de blågula prestationerna avlöste varandra en efter en. Angelica Bengtsson tog brons i stav kl 19.37 och strax efter klockan 21 rusade Austin Hamilton över mållinjen på 60 meter!

Läs mer Fortsättning...

Svenskt brons på 60 m!

 4 mar, 2017.
   
   Odain Rose blixtrade ur blocken på bana ett och höll nu hela vägen men lika bra, ja aningen lite bättre, sprang Austin Hamilton ute på sjuan. Och de fick båda samma tid – 6.63 – med Austin som trea och Odain fyra! Skillnaden var två ynka tusendelar: 6.628 mot 6.630!

Läs mer Fortsättning...

Tredje raka IEM-medaljen för Michel

 4 mar, 2017.Längdfinalen i Kombank Arena blev så spännande som det någonsin kan bli. Michel inledde med att förbättra sitt årsbästa från kvalet med elva centimeter till 8.08 efter ett riktigt förtroendeingivande hopp.

Läs mer Fortsättning...

Suveränt lopp gav Kalle Berglund silver på 1500 m!

 4 mar, 2017.EM-finalen på 1500 m i Belgrad blev ett långsam taktiklopp där 20-årige Kalle Berglund låg längst fram hela vägen. 64 sekunder på 400 m och 2:07.49 var fart för 4:00 men med tre varv kvar ökade Kalle tempot.
   

Läs mer Fortsättning...

IEM: Angelica försvarade bronset – tre svenskor topp-6

 4 mar, 2017.För två år sedan i Prag tog Angelica sin första mästerskapsmedalj i och med bronset. Det upprepade hon i Amsterdam i somras och nu kom tredje EM-medaljen! Hon var felfri över 4.25, 4.40 och 4.55 med bra marginal till ribban men på 4.65 tog det stopp.

Läs mer Fortsättning...

IEM: Meraf fyra på 1500 m

 4 mar, 2017.I sin första inomhusfinal var Meraf Bahta ett medalhopp men denna dag fanns inte riktigt dagsformen där. Hon tog ledningen de första 300 meterna men sedan tryckte favoriten Laura Muir upp farten.

Läs mer Fortsättning...

IEM: Finalplatsen klar för Lovisa!

 4 mar, 2017.I semifinalen låg hon fyra-femma i ytterspår för att inte bli instängd och tryckte till i sista kurvan så att hon nådde den nödvändiga tredjeplatsen som innebar final.
   De fyra första kom i mål inom tre tiondelar men fyran Velvere diskvalificerades. Lovisa hade 2:03.26.

Läs mer Fortsättning...

IEM: TRE SVENSKAR I 60 M-FINAL!!

 4 mar, 2017.Det var en historisk prestation som Austin Hamilton, Odain Rose och Sulayman Bah stod för i Belgrad på lördagskvällen. Aldrig tidigare har tre svenskar nått en mästerskapsfinal på sprint – OS, VM, EM, IVM och IEM inräknat.

Läs mer Fortsättning...

IUSM: Vilmers dubbla hoppguld

 4 mar, 2017.Mölndals Vilmer Elovsson avgjorde längdfinalen i P15 definitivt med sluthoppet 6.30 och kilade direkt över till höjdhoppet, där ett sista lyckat försök på 1.83 medförde ett nytt guld.

Läs mer Fortsättning...

IUSM: Calles tre första medaljer

 4 mar, 2017.Carl Af Forselles är anmäld i samtliga hoppgrenar på IUSM, och toppar statistiken tre av de fyra. Men han inledde dagen med vinterns bästa tid på 60 meter häck i P16, 8.21. Senare i finalen filade Hellaslöparen ner det till 8.19, dryga tiondelen före Johan Claeson, Tranås, som i försöken noterade 8.25.

Läs mer Fortsättning...

IEM: Fredrik fortsätter att gå plus

 4 mar, 2017.Sjukampens fjärde gren kula gick även den bra för Fredrik Samuelsson som med 14.24 i andra omgången överträffade resultatet i persserien med 18 centimeter.

Läs mer Fortsättning...

IUSM: Gabriella flög över 3.81

 4 mar, 2017.16-åringarna som tävlar i den äldre klassen på IUSM har ett internationellt mästerskap i sommar, European Youth Olympic Festival, som hålls i Ungern i slutet på juli.
   Helsingborgs Gabriella Jönsson gled över stavgränsen dit, när hon klarade 3.81 i sitt åttonde hopp i IFU Arenan. Det var ett nytt personligt rekord med över decimetern.

Läs mer Fortsättning...

Bra sjukampsstart av Fredrik

 4 mar, 2017.Hässelbys Fredrik Samuelsson inledde med personliga rekordet 7.06 på 60 m och gick direkt 28 poäng plus på persserien som slutar på 5.920 poäng.

Läs mer Fortsättning...

Alla tre 60 m-killarna vidare

 4 mar, 2017.Sverige har fullt lag på manliga 60 m och alla tre tog sig vidare till semi! Mest imponerade 19-årige Austin Hamilton som heattvåa på nya personliga rekordet 6.65 som innebar avancemang på placering.

Läs mer Fortsättning...

Elin klar för semifinal

 4 mar, 2017.Två tjejer sprang försök på lördagsförmiddagen och det var inte mycket som fattades för att båda skulle nå semi, noga räknat bara en enda hundradel.

Läs mer Fortsättning...

Förmiddagens EM-svenskar i Belgrad

 4 mar, 2017.Sju svenskar tävlar under lördagsförmiddagen i Belgrad. Först ut kl 9.30 är Hässelbys Fredrik Samuelsson som inleder sin sjukamp med 60 m häck. Sjunde grenen 1000 m går sedan söndag kväll.

Läs mer Fortsättning...

Se IUSM live här

 4 mar, 2017.
   
   Idag drar första dagen av IUSM igång i IFU Arena Uppsala. Första gren startar 10.00 med F16 längdhopp, sista gren för dagen är F15 200 meter försök med 32 stycken anmälda. På Friidrottskanalen kan du se tävlingarna från idag och imorgon live.

Läs mer Fortsättning...

Svenskt juniorrekord av Wictor

 3 mar, 2017.Wictor Petersson satte på fredagskvällen nytt svenskt juniorrekord i kula. I en tävling i Växjö stötte han 20.47, 36 centimeter längre än hans egna rekord från i januari i år.
   Rekordet sattes i Telekonsult arena under en tävling i samband med en nationell utvecklingsträff arrangerad av prestationscentrum Kast.
   /Magnus Fridell

Läs mer Fortsättning...

Fanny överväldigad över succén

 3 mar, 2017.Friidrottskanalen fick ett snack med en mycket glad inomhus-EM-fyra och Svensk rekordhållerska. Fanny Roos var helt klart ett av dagens stora utropstecken.

Läs mer Fortsättning...

Sanna till final i sista tävlingen

 3 mar, 2017.Susanna Kallur lyckades gå till final i sitt sista mästerskap och det var verkligen imponerande med tanke hur hennes ben begränsar hennes träning.

Läs mer Fortsättning...

Två svenskar i 1500 m-final

 3 mar, 2017.Kalle Berglund sprang taktiskt smart i 1500 m-försöken och låg hela tiden bland de tre främsta. På de sista varven lämnade han och Tjeckiens Filip Sasínek övriga bakom sig och kunde ta det väldigt lugnt sista hundra meterna. Kalle tvåa på 3:45.68 och till final på placering.

Läs mer Fortsättning...

Inget flyt för Sofie och Emma

 3 mar, 2017.Kvinnliga höjdkvalet blev en lång historia eftersom 21 tjejer skulle göra upp om de åtta finalplatserna. Kvalgränsen var 1.93 men 1.90 i sista räckte och det klarade tyvärr varken Sofie Skoog eller Emma Green.

Läs mer Fortsättning...

Pers i debuten för Bianca!

 3 mar, 2017.Bianca Salming var inte nöjde med 5.67 i femkampens fjärde gren längd. Men att hon kan springa fort på 800 m vet vi och nu öppnade hon stenhårt med 63.7 på första varvet och fullföljde till lysande 2:11.44 – personligt rekord med i det närmaste fyra sekunder!

Läs mer Fortsättning...

Mästerligt försökslopp av Leanderson

 3 mar, 2017.Jonas Leanderson gjorde allt rätt i försöken på 3000 m och via 2:40 på 1000 m och 5:21 på 2000 m var han snabbast på slutet och vann heatet på 7:54.93, mindre än två sekunder från pers. Därmed springer han final på söndag!

Läs mer Fortsättning...

Svenskt rekord!!

 3 mar, 2017.Fanny Roos tangerar sitt personliga rekord på 17.88 i andra omgången och får sedan på 18.13 i tredje!! Upp på tredje plats och lika med Helena Engmans nio år gamla notering!

Läs mer Fortsättning...

Meraf säkert vidare

 3 mar, 2017.I 1500 m-försöken hade Meraf Bahta inga problem att ta sig vidare och kontrollerade på sista varvet till seger på 4:12.39. De två främsta i varje plus fyra tider avancerade till lördagens final.

Läs mer Fortsättning...

Sanna är i EM-final!

 3 mar, 2017.Fyra gånger har Susanna Kallur tävlat i inne-EM och fyra gånger har hon nått final. Det är 17 år sedan mästerskapsdebuten på inne-EM i Gent 2000 då hon blev sexa och idag sprang hon i mål på 8.14 och gick till final som åttonde och sista tjej.

Läs mer Fortsättning...

Bianca ligger före persserien

 3 mar, 2017.Bianca Salming inledde femkampen i Belgrad på bästa sätt med 8.87 på 60 m häck och gick därmed +2 poäng på persserien där hon hade 8.88.

Läs mer Fortsättning...

Sanna och Maja till semifinal

 3 mar, 2017.60 m häck-försöken i Belgrad flöt på bra för Susanna Kallur som sprang i mål som trea i sitt heat på 8.15. Därmed avancerade hon till semifinal på placering.

Läs mer Fortsättning...

Fougberg till final efter personbästa

 3 mar, 2017.Charlotta Fougberg gick inte på max när hon sprang i mål som trea i det andra försöksheatet på 3000 m. Och ändå satte hon personligt rekord med 8:55.21 och blev därmed tredje svenska genom tiderna under nio minuter inomhus.

Läs mer Fortsättning...

Fanny Roos är i EM-final!

 3 mar, 2017.I kulkvalet i Belgrad visade Fanny Roos att förra helgens suveräna SM-tävling hemma i Växjö inte var en tillfällighet. Då satte hon totalpers med tre decimeter med 17.88 och i Kombank Arena gjorde hon sin hittills näst bästa med 17.76. Det innebar en femteplats och finalavancemang!

Läs mer Fortsättning...

Vilket lopp av Andreas Kramer!

 3 mar, 2017.Sävedalens Andreas Kramer vann i söndags inne-SM i Växjö på 800 m på personliga innerekordet 1:47.61 efter att ha dragit från start till mål. I inne-EM-försöken i Belgrad gjorde han ett nytt bra lopp och och tog sig vidare till semifinal som heatsegrare på lysande 1:46.86!

Läs mer Fortsättning...

Lovisa säkert vidare!

 3 mar, 2017.Lovisa Lindh gjorde allt rätt i IEM-försöken på 800 m och via 60.5 halvvägs som trea kom hon i mål som ohotad tvåa på 2:03.47 vilket innebar avancemang på placering.

Läs mer Fortsättning...

Så sänder etermedia från Belgrad

 3 mar, 2017.TV- och radiotider från inne-EM
   TV12/C More
   Fredag 3/3: 9.25-13.20 + TV4 Sport 13.20-14.00) samt 16.25-20.30

Läs mer Fortsättning...

Michel finalklar direkt i första hoppet!

 3 mar, 2017.Det har varit vinter där Michel Tornéus jobbat med att få in den nya ansatsen vilket resulterat i tre tävlingar – 7.80, 7.55 och 7.66. Men direkt i första kvalhoppet på IEM i Belgrad flög han 7.96.

Läs mer Fortsättning...

Bra start av Bianca!

 3 mar, 2017.Första tävlande att presenteras i hela EM på fredagsförmiddagen var Turebergs Bianca Salming när hon klev ut i strålkastarljuset i Kombank Arena. I femkampens första gren 60 m häck blev det en strulig inledning i första heatet med tre tjuvstarter men Bianca behöll lugnet i mästerskapsdebuten.

Läs mer Fortsättning...

Landslaget är redo - i dag mötte de pressen

 2 mar, 2017.Friidrottslandslaget mötte i eftermiddags media inför inomhus-EM som drar igång i morgon. Självklart var det stort fokus på Sanna Kallur och Emma Green, som båda avslutar sina framgångsrika karriärer här i Belgrad, men också på nykomlingar och unga stjärnskott.
   Karin Torneklint gick igenom hela den 29 personer stora truppen och kunde med stolthet konstatera att alla som tagit sig till Belgrad har gjort det på egna meriter som jämförts med den övriga europaeliten. Det här är nämligen första gången som det Europeiska Friidrottsförbundet satt upp egna kvalgränser för ett inomhus-EM.
   Och det är ett ord som hon menar beskriver hela helgen.

Läs mer Fortsättning...

Så följer du inne-EM i Belgrad

 2 mar, 2017.Nitton svenskar tävlar under fredagen i Kombankt Arena och bland dem märks medaljkandidaterna Kalle Berglund (1500 m) och Meraf Bahta (3000 m). Elva svenskar är i elden under förmiddagspasset och först ut är Turebergs Bianca Salming som springer i det första häckheatet i femkampen kl 9.30.

Läs mer Fortsättning...

Ungdoms-SM i Uppsala till helgen - Friidrottskanalen sänder live

 2 mar, 2017.Till helgen väntar några fartfyllda friidrottsdagar med IEM i Belgrad men även IUSM i Uppsala där Upsala IF står som arrangör. Ungdomar i ålder 15-16 år mäter sina krafter i Uppsalas IFU Arena med start 10.00 lördag. Sista gren beräknas starta 16.00 söndag.
   Tävlingen sänds live på Friidrottskanalen där en dag kostar 49 kronor eller 69 kronor för båda tävlingsdagarna. På plats kommer kommentatorer i form av sprintern Erik Hagberg och löperskan Ida Ekroth vara för att guida dig genom tävlingshelgen. Både Erik och Ida är aktiva i arrangörsklubben Upsala IF.

Läs mer Fortsättning...

Biancas höga mål

 2 mar, 2017.Bianca Salming, Tureberg, gör i Belgrad sitt första seniormästerskap, men hon går in med stor självförtroende. Friidrottskanalen träffade henne innan avresan till Serbien och i intervjun berättar hon om vilka grenar hon tror att hon behöver förbättra för att nå sitt stora mål, ett mål som hon själv inte tror är omöjligt att uppnå men självklart svårt. Juniorvärldsrekord.

Läs mer Fortsättning...

Ingen Armand i Belgrad, men ...

 2 mar, 2017.High school-eleven Armand Duplantis avstod att åka på inne-EM, men det innebär inte att han lagt ned stavhoppandet.
   Det bevisar om inte annat det faktum att han på träning häromdagen tog sig an "Sam Kendricks challenge" som innebär att man skall göra så många hopp över 5.50 som möjligt på en halvtimme.
   Det blev totalt 11 hopp (dvs med 2-2½ minuters vila mellan) och enda rivningen kom i tredje försöket. Alltså 10 x 5.50 på mindre än en halvtimme! Då skall man veta att 5.51 var hans personbästa när det här året började.
   Se hela videon!
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

Karins stora trupp på plats i Belgrad

 1 mar, 2017.Friidrottskanalen är på plats i Belgrad tillsammans med den stora svenska truppen. Förbundskapten Karin Torneklint berättar om uppladdningen inför fredagens intensiva tävlingsstart och lite kort om vad vi kan förvänta oss av helgen.

Läs mer Fortsättning...

Nio kastare klara för Europacupen

 1 mar, 2017.Den första uttagningen inför Europacupen i vinterkast är nu gjord. Tävlingen som går på Las Palmas, Kanarieöarna 11-12 mars har nio starka namn redan. Truppen är dock inte fullständig utan fler namn kan tillkomma efter kommande helg. I truppen hittar vi bland annat storkastaren Ida Storm som har imponerat under hela säsongen i viktkastning är uttagen i slägga tillsammans med Huddinges Eleni Larsson som knep silvret i ISM efter Ida.

Läs mer Fortsättning...

Inför IEM: Fabian går för final

 1 mar, 2017.Nedräkningen mot IEM är igång och många är redan på plats. Tävlingarna drar sedan igång på fredag där flera svenskar tävlar. En av dem som blivit uttagen till mästerskapet är Fabian Delryd som förutom Finnkampen 2015 aldrig tävlat i landslagskläder på seniornivå. På lördag 11.20 drar IEM igång för hans del.
   – Det känns riktigt kul, ett bra mästerskap att börja på, säger Täbyhopparen.

Läs mer Fortsättning...

Sista anmälningsdag för: Löptränarkurs 31/3-2/4 i Göteborg

 1 mar, 2017.I slutet av mars hålls en löptränarkurs i Göteborg för dig som vill fördjupa dina kunskaper i formtoppning, träningsplanering och alternativ träning. Sista dag att anmäla sig är i dag 1/3.

Läs mer Fortsättning...

Sjätteplats på junior-EM i terräng - Nappe Månadens i december

 28 feb, 2017.Napoleon ”Nappe” Solomon har länge legat på en hög standard när det kommer till terränglopp. Han hade en period av småskador och sjukdom men 23-åringen kom tillbaka. Tillbaka starkare, vassar än tidigare. Han blev uttagen till junior-EM i terräng på ett soligt Sardinien. Väl där presterade han som aldrig tidigare, slutade på en sjätteplats och var endast nio sekunder från bronset. Insatsen bidrog till att friidrott.se utnämnde Napoleon till Månadens friidrottare i december.
   I en intervju med friidrott.se berättar Nappe om loppet, sin träning och drömmarnas mål. Och inte minst hur det var att som tonåring flytta från sitt hemland för ett nytt liv i Sverige.
   Läs intervjun ”Nappe” följde idrottslärarens råd – blev 6:e bästa junior i terräng-EM 2016

Läs mer Fortsättning...

Fredrik om debuten: "Över förväntan"

 28 feb, 2017.Fredrik Samuelsson väntade inte med resultaten. Redan i säsongsdebuten slog han till med personligt rekord i mångkamp med 5920 poäng, pers med 297 poäng. Ett resultat som tog upp honom som trea i Sverige genom alla tider. Friidrottskanalen fick ett snack med Hässelbykillen inför veckans IEM.

Läs mer Fortsättning...

ISM: Flera visade storform inför IEM

 27 feb, 2017.Det var fler än Huddinges Tom Kling-Baptiste som gjorde sin första tävling för säsongen under helgen. Angelica Bengtsson, Hässelby SK gjorde en stark insats när hon vann stavhoppet före Michaela Meijer, Örgryte IS, och sin egen klubbkamrat Lisa Gunnarsson.

Läs mer Fortsättning...

Inomhus-EM-truppen komplett

 27 feb, 2017.När inomhus-EM inleds på fredag i serbiska Belgrad kommer 29 svenskar att vara med. Det står klart efter att ytterligare fem aktiva fått klartecken efter helgens inomhus-SM.
   Redan i lördags förmiddag fick Hässelbys stavhoppsduo Angelica Bengtsson och Lisa Gunnarsson varsin inbjudan av Europeiska Friidrottsförbundet till inomhus-EM, en inbjudan som båda tackade ja till. Och att det var helt rätt visade de under tävlingarna i lördags där Angelica tangerade mästerskapsrekordet genom att hoppa 4.60 och Lisa blev trea efter att ha klarat 4.40.

Läs mer Fortsättning...

ISM: Emma vann sitt sista SM-guld

 26 feb, 2017.Det blev ett nytt SM-guld till Örgrytes Emma Green. Emma som har karriärens sista tävling nästa vecka i Belgrad vann på höjden 1.87 före Sofie Skoog från IF Göta Karlstad på 1.85. Emma gick in på 1.75 och hoppade felfritt fram till 1.85 då det blev en rivning. Hon tog sedan i andra och därefter 1.87 i första. Sofie var felfri fram till 1.87 där det tyvärr blev tre kryss i protokollet. Motalas Maja Nilsson tangerade sitt pers 1.85 och slutade trea.

Läs mer Fortsättning...

ISM: Dominans av Charlotta

 26 feb, 2017.Charlotta Fougberg var en klass för sig i kvinnornas 1500 meter final. Charlotta kopplade greppet redan från start och körde helt enkelt sitt eget race och det såg aldrig riktigt tungt ut, tvärtom. Segertiden 4:14.19 betyder att Ullevilöperskan har klarat kvalgränsen till IEM med närmare två sekunder. Till Friidrottskanalen berättade Charlotta dock att hon endast kommer springa 3 000 meter i Belgrad nästa vecka. Hon tar sig även in som nia i Sverige någonsin på 1500 meter inomhus. Storpersaren från Nordenkampen Sara Christiansson, Sävedalen, tog SM-silver på tiden 4:28.43 följt av Spårvägens Lisa Öhberg på 4:31.58.

Läs mer Fortsättning...

ISM: Maja under IEM-gränsen

 26 feb, 2017.Herrarnas 60 meter häck gav guldet åt Alexander Brorsson från Athletics 24Seven. Alexander fick till ett bra lopp redan i försöken och sprang in på 7.72, nytt personligt rekord. Fredrick Ekholm, Huddinge gjorde också en bra insats när han vann det första försöksheatet på 7.90, endast två hundradelar från det personliga rekordet. I finalen var det bara vinst som gällde för Alexander, och loppet? Ja det gick enligt Alexanders önskemål: vinst och titeln som svensk mästare på 60 meter häck. Tiden blev 7.77. Fredrick tangerade försökstiden och Anton Levin från Malmö tog brons med 7.96.

Läs mer Fortsättning...

ISM: Gladys och Johan visade upp sig

 26 feb, 2017.Finalen på 200 meter blev en spännande uppvisning av Johan Wissman, Hässelby. Men det var inte helt självklart att vinsten skulle gå till Johan. Spårvägens Nil De Olivera gav honom ett bra matchning och Nil sprang in på fina 21.14. Johan vann på tiden 21.11, en riktig putsning från det tidigare Sverige-årsbästat Johan hade tidigare (21.49).

Läs mer Fortsättning...

ISM: 1:47.61 för Kramer!

 26 feb, 2017.En final som var upplagd för att bli spännande var herrarnas 800 meter. I slutändan skulle det handla om en hundradel som skiljde de två främsta åt. Sävedalens Andreas Kramer gick ut stabilt och drog loppet tät följt av Kalle Berglund som aldrig hakades av utan hängde på bra hela tiden. Efter en riktig kamp vann till slut Andras på tiden 1:47.61, nytt personligt rekord och ISM-rekord.

Läs mer Fortsättning...

ISM: Nervkittlande viktkastning

 26 feb, 2017.Viktkastning var första gren på programmet dag två som hölls inne i Växjö Tipshall. Efter första omgången gick unga Ragnar Carlson (född 2000) in som ledare på nya personliga rekordet 19.08. Oscar Vestlund från IF Göta Karlstad kastade utanför sektor i första men repade sig och fick iväg andra kastet på 17.75. En annan som fick till det redan i andra stöten var Malmös Jakob Gardenkrans som slog till med nytt personligt rekord: 17.28 och knytnävarna var i luften.

Läs mer Fortsättning...

ISM dag 2: Följ tävlingen live här

 26 feb, 2017.Dag 2 av ISM drar igång om mindre än halvtimme. Häckförsök, manligt stav och kvinnligt tresteg är några av grenarna under förmiddagen. Eftermiddagen fylls på med med finaler i löpgrenarna. Först gren ut med start 10.00 är viktkastning för herrar. Kvinnornas viktkastning startar 11.00.

Läs mer Fortsättning...

Senaste veckan
Veckan 21.3 - 28.3

Årsmötets beslut kring förslag och motioner - i korthet
Förbundsårsmötet i Helsingborg präglades av dialog...

18 medaljer vid veteran-VM i Daegu

Inomhus-VM för veteraner har under tiden 19-25 mar...

Ny styrelse och valberedning
Vid helgens förbundsårsmöte valdes vår nya styrels...

Venlo: David 1:03 på halvmaran
Halvmaran Venloop i holländska Venlo bjöd även i å...

Följ dag 2 live på Friidrottskanalen
Andra dagen av förbundsårsmötet har nu startat...

På TV söndag em: Terräng-VM
På söndagen är det dags för 2017 års upplaga av de...

Förbundsårsmötet: Några highlights
Första dagen av förbundsårsmötet på Elite Hotel Ma...

Tunnel Run: Ett lopp för att uppleva
Det tredje Tunnelloppet (Citybanan) i Stockholmsom...

Följ dag 1 av Förbundsårsmötet live
Helgens förbundsårsmöte närmar sig sin start. ...

33 000 löpare först ner i Citybanan under lördagen
Klockan nio på lördagen ger sig de första löparna ...

Många långlopp på gång
I och med vårens vindar blir det allt fler tillfäl...

Ännu en fartfylld tävlingshelg för friidrottande ungdomar
Vi börjar närma oss sluttampen på inomhussäsongen ...

Demokratitorget gör debut på förbundsårsmötet i helgen
Programmet för helgens förbundsårsmöte innehåller ...

Klas och Mikael utbildade sig till tränare:"Hoppas det motiverar fler"
Som friidrottstränare för ungdomar i åldern 10-14 ...

Prestationscentrum arrangerar träff för medel-och långdistanslöpare
I helgen sammanstrålar löpartalanger inom medel- o...

Stockholm återigen mästare
I helgen arrangerades Svealandsmästerskapen för 13...

Många pers och säsongsbästan under Götalandsmästerskapen i Växjö
I Växjö:s Telekonsult Arena var det under helgen f...

Förbundsårsmöte 2017: Digitalisering, vision och framtid

På lördag drar Svensk Friidrotts förbundsårsmöte i...

Just Pole Vault växer:
”Blev en lite större grej än vi tänkt"

I början av mars hölls Just Pole Vault i Sätrahall...

Förra veckan
Veckan 14.3 - 21.3

Många pers och säsongsbästan under Götalandsmästerskapen i Växjö
Förbundsårsmöte 2017: Digitalisering, vision och framtid

Just Pole Vault växer:
”Blev en lite större grej än vi tänkt"

Mikael Ekvall klar för London
Inför Förbundsårsmötet 2017:
SM-utredningen

Linda Haglunds stipendium 2017 tilldelas Stina Gustavsson
Sarah nytt svenskt rekord: 1:09:58!!
Sarah jagar halvmararekordet!
Nordiska Kongressen: Gemensamt utvecklingscenter i Norden
Friidrottskanalen sänder förbundsårsmötet 25-26 mars
Kraftmätningen: Hammarby och Örebro segrare i lag-mixen
Vill du bli teknisk delegat?
Sista anmälningsdag 16 april

Jennifer och André till VM Ultratrail
Vill ni söka föreningsstöd 2017?
Sista anmälningsdag 19 mars

Två veckor sedan
Veckan 7.3 - 14.3

Jennifer och André till VM Ultratrail
Vill ni söka föreningsstöd 2017?
Sista anmälningsdag 19 mars

Visst klarade Armand 5.82!!
Slog 14-årigt europarekord – nu prisas Maria Jansson av IAU
Många intressanta tävlingar väntar
"Teknikvideo" på 5.82-hoppet
Givande utvecklingsträff i kast

Tredje segern på Gran Canaria
Banrekord i vårpremiären
Lisa Ring klarade VM-kvalgränsen
Armand 5.82 ... med luft!!!
Juniorvärldsrekord och svenskt inomhusrekord!

Armand felfri t o m 5.71 ...
Fanny överlägsen i sin klass
Europacupen kast:
Ida Storm 70.97 - 2 cm från rekordet!

Kalle Berglund om inomhussäsongen: "Helt fantastisk, över förväntan"
Tre svenska titelförsvarare i helgens Europacup kast
Förändringar när Kraftmätningen 17 år genomförs i helgen
En av Sveriges bästa sjukampare någonsin – Fredrik Månadens i januari
Färre deltagare i rekordmånga lopp – men potentialen är mycket stor
Årsmöteshandlingarna är publicerade
Inspirerande stavhoppssatsning i Lysekil
Efter USM: Statistikrevolution för 15/16-åringarna
Fem nominerade till 24-timmars-VM
En mycket nöjd förbundskapten
Sista ansökningsdag: Vikariat inom område motion, löpning och folkhälsa
IUSM: Några av guldkornen
Stavhoppstävling och clinic i Sätra