Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Onsdag 26 oktober 2016

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Nyhetsarkiv

Visa nyheter Publicerade under:
Som:


Live 14.00 - Nomineringarna till Friidrottsgalan

 26 okt, 2016.I dag klockan 14.00 presenteras nomineringarna till Friidrottsgalan i en livesändning i Friidrottskanalen.
   

Läs mer Fortsättning...

Onsdag 14.00 -
Nomineringarna presenteras

 25 okt, 2016.Den 23 november summeras det svenska friidrottsåret på Friidrottsgalan där årets främsta prestationer hyllas.
   I morgon klockan 14.00 presenterar friidrott.se nomineringarna i fem priskategorier - Årets genombrott i landslaget, Årets prestation i landslaget, Årets prestation i Finnkampen, Årets prestation i Friidrotts-SM och Årets prestation i Folksam Grand Prix.
   Läs allt om Friidrottsgalan.

Läs mer Fortsättning...

Liten men stark trupp till VM i ultratraillöpning

 25 okt, 2016.När VM i ultratraillöpning går på lördag i Portugal är det med en liten men stark svensk trupp. Landslagsledare Peter Fredricson har fått revidera målsättningen med den mindre truppen men tror att både Emelie Forsberg och Fritjof Fagerlund kan skrälla.
   Knappt har det ena ultradistansmästerskapet genomförts förrän det är dags för nästa. Nu är det VM i ultratraillöpning som står för dörren med en bana på 85 km. Platsen är Braga i norra Portugal på gränsen mot Spanien och de pyreneiska bergen.
   180 män och 130 kvinnor från 40 nationer står på startlinjen tidigt på lördag morgon. Banan mäter en total stigning av 5 000 höjdmeter där man är uppe på 1 500 meter som högst. Enligt Peter Fredricson är det en ”allroundbana” som är mer löpbetonad än de extrema skyrunningbanorna i Alperna men som också innehåller mer tekniska partier och branta stigningar uppför och utför.

Läs mer Fortsättning...

Flera SM-segrare klara för terräng-NM

 25 okt, 2016.Den 12 november avgörs årets nordiska mästerskap i terräng och i dag presenterades den svenska truppen. Totalt är 21 löpare uttagna - sex män, fem kvinnor, fem pojkar och fem flickor – och man hittar flera nyblivna svenska mästare samt SM-medaljörer.
   Charlotta Fougberg imponerade stort på terräng-SM där hon tog silver på fyra kilometer och guld på åtta kilometer efter en otrolig sololöpning. Nu ska Ullevilöperskan representera Sverige i terräng-NM och får sällskap av Örgrytes Ronja Fjellner och Frida Kristiansson, Sävedalens Sara Holmgren och Hässelbys Louise Wiker.
   Högbys David Nilsson tog SM-silver på 12 kilometer i helgen och visade därmed för landslagsledningen att han har den form som krävs för att hävda sig bra på terräng-NM. Även SM-trean Olle Walleräng, Spårvägen, är uttagen liksom Hässelbys Andreas Åhwall, Spårvägens John Foitzik, Huddinges Staffan Ek och Sävedalens Gabriel Steffensen, som vann M22-klassen på terräng-SM efter en duell med Huddinges Otto Kingstedt.

Läs mer Fortsättning...

Annelie tillbaka som vinnare

 24 okt, 2016.Annelie Johansson, Hälle, vann veteran-SM-guld i terräng-SM:s K35-klass, men under året har maratonspecialisten inte sprungit så mycket. I Friidrottskanalens intervju berättar hon varför.
   Se också intervjun med K40-vinnaren Erika Bergentz.

Läs mer Fortsättning...

Maria Jansson efter EM-guldet:
”Det gick bara så lätt”

 24 okt, 2016.Svenskt guld och Europa-bästa med över 25 sprungna mil för Maria Jansson samt ett svenskt kvinnligt lagsilver. Det var de svenska toppresultaten vid EM i 24-timmars löpning. ”Herregud, jag vet inte riktigt hur det gick till, jag bara sprang, det gick bara så lätt”, säger Maria Jansson dagen efter guldloppet.
   Maria noterade 250.647 km som guldresultat när målskottet gick på Marias 227:e varv på söndagsmorgonen. Tillsammans med Annika Nilrud (12:a) och Sandra Lundqvist (14:e) tog svenskorna lagsilver.
   

Läs mer Fortsättning...

Charlottas sololöpning ledde till guld

 23 okt, 2016.I det kvinnliga åttakilometersloppet visade Ullevis Charlotta Fougberg att den fina formen hon hade i Rosa Bandet-loppet på Lidingö för en månad sedan verkligen sitter i. Redan från start tog hon kommandot och släppte det sedan aldrig.
   I och med att Charlotta drog ifrån redan från första steget utvecklade sig loppet till att bli två olika lopp – Charlotta Fougbergs kamp mot sig själv och mot klockan, och övriga fältets kamp om placeringarna bakom.
   Redan efter första varvet hade Charlotta en ledning på hela 38 sekunder före fjolårssegrarinnan Sara Holmgren från Sävedalen och Ronja Fjellner från Örgryte som var de två som låg i täten i den stora klungan.

Läs mer Fortsättning...

Ännu ett guld för Abraham

 23 okt, 2016.Abraham Adhanom sprang enkelt hem helgens andra SM-guld efter att han sololöpt hela 12-kilometersloppet.
   Adhanom tog ledningen direkt från start och visade aldrig några tecken på stumma ben efter gårdagens seger på fyra kilometer. Första varvet gick på snabba 6:03 och han var då åtta sekunder före klubbkompisen Nasir Dawoud och Sävedalens William Lind.
   Efter fyra kilometer, alltså två varv, hade Högbys David Nilsson tagit sig upp på en andraplats. David som sent bestämde sig för att springa och som egentligen var ganska sliten efter det tuffa maratonloppet i Chicago för några veckor sedan.
   William Lind låg fortfarande på medaljplats några få meter bakom David.

Läs mer Fortsättning...

Sensationell segrare i P19

 23 okt, 2016.
   Det blev en riktigt spännande spurtuppgörelse med en högst oväntad segrare i P19 sex kilometer. Spårvägens Oliver Löfqvist, som började satsa på löpningen så sent som i mars, gick segrande ur spurtstriden mot Eskilstunas Merih Hagos, Ullevis Hussein Ibrahim och Eskilstunas Haben Kidane.
   Första varvet gick på 6:27 för Oliver som låg först i en ganska stor klunga där sju löpare låg inom två sekunder. Efter fyra kilometer hade tempot sjunkit något och fortfarande låg fem löpare tätt samlade, och den som fick släppa under sista varvet var Örgrytes Kriger Ahmed som inte lyckades hänga med i tempot under det tredje och avslutande varvet.

Läs mer Fortsättning...

Ökat tempo gav Sara segern

 23 okt, 2016.Sävedalens Sara Christiansson var helt överlägsen när hon vann F19 fyra kilometer i terräng-SM i Västerås i dag. Sara låg i täten redan från start och vid varvningen efter två kilometer låg hon sida vid sida med Mölndals Alice Greberg och Högbys Ellen Persson. Därefter valde dock Sara att öka tempot rejält. I mål skiljde det hela 32 sekunder mellan henne och Alice, och det var tydligt att det andra varvet gick klart snabbast för Sävedalstjejen. Två kilometer passerades på 7:26 och i mål stannade klockan på 14:31, vilket betyder ett andravarv på 7:05.
   Se hela loppet i Friidrottskanalens sändning

Läs mer Fortsättning...

Se terräng-SM-söndagen igen

 23 okt, 2016.Friidrottskanalen sände även den andra dagen av terräng-SM i Västerås. Sändningen gjordes i samarbete med TV021 och finns nu att se i sin helhet igen.
   Fler artiklar från terräng-SM kommer under kvällen.

Läs mer Fortsättning...

EM-guld och Europa-bästa för Maria!

 23 okt, 2016.Ultralöparen Maria Jansson försvarade sitt guld i EM i 24-timmarslöpning när hon gick i mål i franska Albi på söndagsmorgonen efter ett dygns löpning. Längden 250 km är det längsta en europeisk kvinna någonsin sprungit.

Läs mer Fortsättning...

Årets femte guld för Mika

 22 okt, 2016.Mika Söderström tog sitt femte SM-guld för året när hon vann fyra kilometer för Flickor 17. Lidingötjejen hade 14:57 i mål och hade klubbkompisen Vilma Jonsson fem sekunder bakom. Trea blev Mölndals Emma Magnusson på 15:15.

Läs mer Fortsättning...

Hemmaseger i P17-klassen.

 22 okt, 2016.Västerås Vasco Vilaca tog en övertygande seger på fyra kilometer i terräng-SM:s pojkar 17-klass. Vasco, som vanligtvis är en duktig triathlet, vann på 12:44, sex sekunder före Ullevis Abdikhalag Nooh. Trea blev Yassin Abdi, Kungsängen på 13:00.
   Pojkar 16 vann Omar Mohammed Ismael, Högby, på 13:06, nio sekunder före klubbkompisen Ludvig Bjurelid medan Trollhättans Erik Jälknäs var trea på 13:25.

Läs mer Fortsättning...

Sarah Lahti överlägsen segrare

 22 okt, 2016.Det var en ren uppvisning av Hässelbys Sarah Lahti som försvarade SM-guldet på fyra kilometer terräng i Västerås i dag. 21-åringen tog kommandot direkt och vägrade släppa det. I mål var hon 12 sekunder före Ullevis Charlotta Fougberg.
   Redan efter 100 meter hade Sarah Lahti skapat sig en lucka på ungefär tio meter, och det var tydligt för publiken som hade samlats på det kylslagna sportfältet i Rocklunda att det skulle bli en klar dominans av den Klippan-tjejen. Bakom henne låg Charlotta Fougberg och fjolårstrean Sara Holmgren från Sävedalen i täten av den stora klungan.

Läs mer Fortsättning...

39-åriga Adhanom vann – 18-åriga Hassan tvåa

 22 okt, 2016.Det blev ännu ett SM-guld för Eskilstunas Abraham Adhanom när han i dag vann terräng-SM:s korta bana, men 39-åringen fick kämpa ordentligt för att ta hem segern.
   Abraham Adhanom ingick i tätklungan som från början satte upp tempot rejält. Första kilometern gick klart under tre minuter.
   Först när löparna kom in i ett skogsparti med en ordentlig backe efter cirka 1 400 meter valde Adhanom att lägga sig längst fram, före William Lind från Sävedalen och Suldan Hassan, Ullevis 18-åring som sprang 5 000 meter på junior-VM i somras. Första varvet passerades på 5.54 av tättrion.

Läs mer Fortsättning...

Ny chans att se första dagen av terräng-SM

 22 okt, 2016.Den första dagen av terräng-SM avgjordes i ett kyligt Västerås. Missade du Friidrottskanalens sändning finns det nu en ny chans att se den i spelaren här ovan.

Läs mer Fortsättning...

Från 10.50 - Följ Terräng-SM direkt i Friidrottskanalen

 22 okt, 2016.I dag startar terräng-SM i Västerås, och för första gången går det att följa tävlingarna direkt i Friidrottskanalen.
   Registrera dig gratis genom att klicka på spelaren här ovan och följ sändningen från Västerås direkt från klockan 14.00.

Läs mer Fortsättning...

Tre OS-löpare i årets sista SM

 21 okt, 2016.Terräng-SM är årets sista SM-tävling, och intresset i år är mycket stort. Över 750 löpare är anmälda till de olika klasserna, som sträcker sig från ungdomar ända vägen upp till veteraner, och det är drygt 200 fler än förra året. Genom Friidrottskanalens sändning kommer alla friidrottsintresserade i Sverige ha möjligheten att följa de olika loppen.
   Terräng-SM har fyra olika tävlingsdistanser; 4, 6, 8 och 12 kilometer. På seniorsidan springer både män och kvinnor den korta fyrakilometersbanan medan det sedan skiljer sig på den långa, där kvinnorna springer åtta kilometer och männen 12 kilometer.
   Majoriteten av landets absolut bästa löpare är med i år, vilket visar att terräng-SM är ett mästerskap som allt från medeldistansare till maratonspecialister prioriterar under hösten.

Läs mer Fortsättning...

I helgen går Castorama i mål

 21 okt, 2016.Samtidigt med Finnkampen sista helgen i augusti drog årets Castorama-igång och nu till helgen är det dags att sätta punkt för den drygt åtta veckor långa säsongen. Hittills har det rapporterats in ca 150 tävlingar som var och haft i snitt ca sju deltagarna vilket totalt gett en bra bit över tusen starter!
   Och det är alltså inte slut ännu och det är något som särskilt Spårvägen har bra koll på. Man har ju faktiskt gjort det till en tradition att vända till sin fördel just i den absoluta slutspurten. Så var det 2012, 2013, 2014 och 2015, dvs de fyra senaste åren!
   Utgångsläget i år för Spåret är att man ligger tvåa bakom Hässelby med 1390 poäng att plocka in. Ingen omöjlighet men det lär kräva att man - som tidigare år - mobiliserar några nya namn som ännu inte kört någon serie den här hösten.
   På topp-10-listan i lagtävlingen har sedan förra veckan två nya klubbar kommit in - Bore och Contact - plus att fyra ytterligare

Läs mer Fortsättning...

Linn Nilsson siktar mot innesäsongen

 20 okt, 2016.Efter en strålande inomhussäsong med personliga rekord på både 1 500 meter och 3 000 meter var det mycket som talade för att även utomhussäsongen skulle bli framgångsrik för Linn Nilsson. Men en envis pollenallergi satte stopp för utvecklingen under våren. Och det var inte den enda motgången hon fick under året.
   – Det gick väldigt bra under hösten, vintern och våren, berättar Linn när Svenskalopare.se når henne på telefon.
   Under vårens läger i USA förbättrade Hällelöperskan sitt personliga rekord också på 5 000 meter och tog sig med 15:48.46 upp på nionde plats i Sverige genom tiderna. Framtiden såg med andra ord ljus ut.
   Men när hon kom hem till Sverige igen började hon känna av pollenallergi vilket störde henne mycket.

Läs mer Fortsättning...

Maria Jansson vill försvara EM-guldet

 20 okt, 2016.Förra året tog Maria Jansson EM-guld och VM-brons i 24-timmarslöpning och hon var nominerad till Årets genombrott i landslaget vid Friidrottsgalan. I helgen vill hon försvara sitt guld vid EM 24 timmar i Frankrike.
   Sverige ställer upp med två manliga löpare och fyra kvinnliga: Johan Stene, Dan Välitalo, Sandra Lundqvist, Toril Fonn, Maria Jansson och Annika Nilrud.
   Mästerskapet går i sydfranska Albi utanför Toulouse där man startar kl 10.00 på lördag.
   Maria Jansson tillhör favoriterna och är den som har den längsta noterade löpta sträckan på 24 timmar i startfältet när hon i våras satte nytt Sverige-bästa 242,646 kilometer vid en tävling i Belfast. Även det svenska kvinnliga laget där de tre bästa räknas ligger bra till för en topplacering.

Läs mer Fortsättning...

Svensk Friidrott söker vikarierande kommunikatör och redaktör

 20 okt, 2016.Svensk Friidrott söker till förbundskansliet en vikarierande kommunikatör och redaktör för friidrott.se under delar av 2017.

Läs mer Fortsättning...

Terräng-SM live i Friidrottskanalen

 20 okt, 2016.I slutet av sommaren lanserades Friidrottskanalen, Svensk Friidrotts webb-tv-kanal. Nu är det klart att Friidrottskanalen direktsänder terräng-SM i Västerås i helgen i ett samarbete med TV021 och Västerås Friidrottsklubb.
   – Nu tar vi nästa steg med Friidrottskanalen och för första sänder vi själva en SM-tävling. TV021 kommer att producera en mycket ambitiös sändning och vi hoppas att friidrottsintresserade runt om i landet passar på att se terräng-SM där flera av våra absolut duktigaste löpare är med och slåss om SM-medaljerna, säger Svensk Friidrotts marknadschef Jan Larsson.

Läs mer Fortsättning...

Ungdomsrådet söker nya ledamöter

 19 okt, 2016.Svensk Friidrotts ungdomsråd har sedan 2005 fyllt en viktig funktion i Svensk Friidrott, dels genom att uppmuntra och stötta unga ledare, dels genom att ge de unga en röst i Svensk Friidrott centralt.
   Redan nu startar rekryteringsprocessen till nästa års ungdomsråd som formellt tillträder i samband med förbundsårsmötet i Helsingborg i mars.
   Därför uppmanas nu föreningar och friidrottsintresserade att nominera kandidater till någon av de tre mandat som ska fyllas i ungdomsrådet. Mandatperioden är på två år.

Läs mer Fortsättning...

Malin Ewerlöf leder Friidrottsgalan

 19 okt, 2016.Den elfte upplagan av Friidrottsgalan hålls 23 november i Stockholm med Svensk Friidrotts samarbetspartner Atea som värd. Malin Ewerlöf blir årets konferencier tillsammans med Ateas Magnus Sallbring.

Läs mer Fortsättning...

Svensk Friidrott söker Utbildningsansvarig

 19 okt, 2016.Tränare och ledare är ett av Svensk Friidrotts viktigaste fokusområden och behovet av utbildning är alltid stort. Svensk Friidrott söker därför en person som ska ha ansvar för hela utbildningsprogrammet.
   I uppdragsbeskrivningen står det bland annat: ”Som utbildningsansvarig ska du ha ansvar för helhet, utvecklande och kvalitetssäkring av Svensk Friidrotts tränarutbildningar, från Barntränarutbildningen upp till Certifierad Coach.”
   – Bra utbildning kombinerat med engagemang hos våra tränare och ledare kommer alltid säkerställa en hög och bra kvalitet i verksamheten! Därför är det här tjänsten oerhört viktig och vi hoppas på många kvalificerat sökanden, säger Stefan Olsson, generalsekreterare.

Läs mer Fortsättning...

På fem år har löpningen blivit en del av Johans personlighet

 18 okt, 2016.Det började med att han ville ha egentid, men efter fem år har löpningen blivit en del av Johan Segerströms personlighet. I Ateas Sverigestafetten siktar han på en ny vinst i löptoppen.
   Sommaren 2011 inledde Johan Segerström sin löparsatsning. Han började direkt sätta upp olika mål för löpningen.
   – Första målet var Midnattsloppet. Jag hade sprungit premiärmilen på våren innan men tänkte att jag skulle börja träna ordentligt för att se hur stor tidskillnaden skulle bli med träning i kroppen.

Läs mer Fortsättning...

Håkan Andersson och Karin Torneklint får europeiskt pris

 18 okt, 2016.Håkan Andersson och Karin Torneklint har tilldelats European Athletics Coaching Award. Pristagarna offentliggjordes vid helgens möte i Funchal.
   Håkan Andersson har gjort sig känd som en av landets främsta sprinttränare sedan drygt 25 år. Redan 1990 inledde han ett tränarsamarbete med Torbjörn Eriksson som resulterade i flera semifinalplatser för Torbjörn på internationella mästerskap. Senare anslöt Peter Karlsson till träningsgruppen, och han innehar fortfarande det svenska rekordet på 100 meter med sina 10.18.
   Under senare år har Håkan tränat bland andra Stefan Tärnhuvud, Tom Kling Baptiste och Johan Wissman, alla mästerskapssprinters med fina meriter.

Läs mer Fortsättning...

Många uppskattade föreläsningar vid helgens Tränarforum

 17 okt, 2016.Ett hundratal friidrottstränare samlades i helgen i Växjö för ett mycket uppskattat Tränarforum. Flera av föreläsarna imponerade stort på åhörarna som många hade svårt att välja vilka föreläsningar de skulle gå på.
   – Jag träffade en hel del som var väldigt nöjda och som tyckte att det var ett väldigt bra och inspirerande program, berättar Mikael Norman, utbildningsansvarig på Svensk Friidrott och projektledare för Tränarform.
   Det var många föreläsningar och en del praktikpass. Redan i fredags eftermiddag började deltagarna anlända till Växjö och sedan var det fullt program under hela helgen. Mikael Norman menar att det var mycket av innehållet som var väldigt bra, och han lyfter fram två föreläsningar som berörde deltagarna lite extra.

Läs mer Fortsättning...

Förslag på ny mångkamp - en av europamötets diskussionsfrågor

 17 okt, 2016.I framtiden kan friidrottens mångkamp förändras så att det blir en identisk åttakamp för både män och kvinnor. Det var en av nyheterna som presenterades under Europeiska Friidrottsförbundets, EAAs, möte i Funchal på den portugisiska ön Madeira i helgen.
   Det var stort inflytande av svenska deltagare i mötets olika delar.
   På torsdagen föreläste Curt Högberg, ledare i IFK Lidingö och tidigare ledamot av förbundsstyrelsen, om det nordiska Good Governance-arbetet.
   – Han pratade om allt från klubbstruktur till förbundsnivå, med mycket fokus på hur processer för val av styrelse går till, men också revisorernas roll som fristående granskare av ekonomin, berättar Svensk Friidrotts generalsekreterare Stefan Olsson, som tillsammans med Anna Palmerius var delegater vid mötet.

Läs mer Fortsättning...

Amsterdam: Louise 2:36 - VM-kval!

 16 okt, 2016.Hässelbys Louise Wiker har visat utmärkt höstform i år med nya pers på halvmaran (1:15:26 i Köpenhamn) och 10 km (34:50 i Hässelbyloppet) och idag vid Amsterdam Marathon följde hon upp med att komma 8:a på 2:36:39 - nytt personligt rekord med över fyra minuter.
   Det innebar dessutom den bästa svenska icke-Isabellah-tiden på marathondistansen sedan 2007 - liksom att Louise var nästan två och en halv minut under SFIF-gränsen för VM i London nästa sommar!
   I utmärkt löparväder - strax över 10 grader och

Läs mer Fortsättning...

På webben – Lilla Sportspegeln besöker Tureberg

 16 okt, 2016.För några veckor sedan utmanade Lilla Sportspegelns programledare Stephan Wilson Alice Magnell Millan i Lilla Lidingöloppet. I går var det dags för honom att hänga med nioåriga Beate Pott, Tureberg, som visar upp Friidrotten på Sollentunavallen.
   – När man hoppar känns det så skönt, säger Beate, som har längdhopp och 60 meter som favoritgrenar, och fortsätter:
   – Man bara tänker att det ska bli långt så blir det oftast långt.

Läs mer Fortsättning...

Med sikte på terräng-SM om en vecka
- och om ett år

 15 okt, 2016.Nästa helg går årets SM-terränger för seniorer, juniorer, ungdomor och veteraner i Rocklundaområdet i norra Västerås. Banan som där kommer att erbjudas är en 2 km-slinga nästan helt på gräsunderlag med en flack första kilometer och med en "påtaglig" backe någon halvkilometer från mål.
   En beskrivning som nästan kan kopieras för den terrängbana vid Visättra Sportcenter i Flemingsberg där Huddinge AIS om ett år skall arrangera nästa terräng-SM. Så det var generalrepetition på mer än ett sätt för deltagarna i lördagens Öppna Stockholms-DM på 2 km-slingan i Visättra.
   I det novembergrå och smålbåsiga vädret var det både på manliga och kvinnliga sidan ett tydligt intressefokus på korta banan (4 km) i genrepet:

Läs mer Fortsättning...

Exklusivt för friidrott.se - Oscar Gidewall om åren med Michel Tornéus

 14 okt, 2016.Efter 16 år tillsammans går nu Oscar Gidewall och Michel Tornéus skilda vägar. Men det har varit en lång och framgångsrik resa som började av en slump. I en lång exklusiv intervju för friidrott.se berättar Oscar Gidewall om åren med Michel, sin egen syn på sitt tränarskap och avslöjar också att det kommer nya utländska aktiva av internationell nivå till honom under hösten.
   – Nu kan jag fokusera på andra aktiva och förhoppningsvis få fram nya talanger, säger han.

Läs mer Fortsättning...

Nytt i Friidrottskanalen -
reportage från Hässelbyloppet

 14 okt, 2016.Förra helgen avgjordes Hässelbyloppet där årets två snabbaste 10-kilometerstider i Sverige presterades av Dasta Kibrom Dasta, 29:33, och Hassan Mokanan, 29:34, båda från Etiopien. Dessutom sattes det banrekord när Gudata Beklech, även hon från Etiopien, vann den kvinnliga klassen på 33.02.
   Bästa svenska var Louise Wiker, Hässelby, som för första gången i karriären var under 35 minuter. I helgen springer hon Amsterdam Marathon.

Läs mer Fortsättning...

Castorama: Hässelby ny etta!

 14 okt, 2016.Inför den nästa sista helgen på årets Castorama-säsong har Hässelby passerat Spårvägen och gått upp i topp i lagtävlingen med 31.507 p mot 30.101 p. De senaste åren vet vi att Spårvägen avslutat starkt och säkrat totalsegern i "spurten", intressant att se om man lyckas med den manövern även 2016.
   För Hässelby har ett riktigt bra år och man har passera sitt 12 år gamla klubbrekord! Apropå klubbrekord så har aktuella 3:an Upsala och 4:an Örgryte redan lyckats nå sina hittills högsta lagpoäng: Upsala ligger +907 p och Örgryte hela +1661 p jämfört med sina tidigare toppsummor.
   Uppe "hotande" nära sina klubbrekord är dessutom 7:an Åhus (fattas 275 p) och 8:an Skellefteå (fattas 198 p).
   Aktuella topp-10 i lagtävlingen:
   1) Hässelby 31.507, 2) Spårvägen 30.101, 3) Upsala 28.797, 4) Örgryte 27.477, 5) IF Göta 25.758, 6) Huddinge 24.079, 7) Åhus 22.795, 8) Skellefteå 21.940, 9) Tumba 20.289, 10) Tjalve 19.628.
   Av de hittills precis 100 klubbar som

Läs mer Fortsättning...

Långt reportage i Friidrottskanalen:
Andreas Almgren skyndar långsamt

 13 okt, 2016.Andreas Almgrens sommar förstördes helt av en rejäl fotskada. Fyra månades sedan operationen kör han nu för fullt med alternativ träning. I ett långt reportage, där Friidrottskanalen följde med på ett tufft intervallpass på cykeln, berättar Andreas om skadeperioden och vad han har lärt sig under den här perioden.

Läs mer Fortsättning...

Viktigt datum: 15 oktober

 13 okt, 2016.På lördag 15 oktober är det sista dagen att skicka in diverse olika ansökningar.
   
   Universitetsstudier vårterminen 2017
   Sedan 2008 samarbetar Svensk Friidrott med Umeå Universitet där Friidrottens Prestations Center, FPC, finns och Linnéuniversitetet i Växjö där Athletic Development Centre, ADC, håller till. Centrala inslag i dessa bådas verksamheter är att skapa optimala förutsättningar för en kombination mellan en elitsatsning i friidrott och studier.
   Ansök här.

Läs mer Fortsättning...

Grattis Kajsa Bergqvist 40 år!

 12 okt, 2016.
   
   Kajsa Bergqvist är en av Sveriges främsta friidrottare genom tiderna med bland annat VM-guld, OS-brons och världsrekord inomhus.

Läs mer Fortsättning...

Gabriellas motto: Run for Fun!

 12 okt, 2016.För tre år sedan tog sig IT-infrastrukturföretaget Ateas anställda från Luleå i norr till Malmö i söder enbart med hjälp av muskelkraft. Satsningen kallades Sverigestafetten och efter den enorma resan har företaget kört vidare på konceptet med vad de kallar Sverigestafetten - nästa steg.
   Sedan några veckor är höstens omgång igång och Svensk Friidrott kommer att porträttera några av deltagarna.
   Först ut är Gabriella Danell som efter att ha drabbats av två stora diskbråck fick höra att hon inte skulle kunna springa. Men det blev precis tvärt om. I dag är löpningen ett viktigt glädjeämne i livet och en väg som gjort henne starkare, friskare och en riktig mil-lopps-entusiast. I Sverigestafetten bjuder hon in sina kolleger till Run for Fun!

Läs mer Fortsättning...

Publikvänlig bana med tuff backe väntar på terräng-SM

 11 okt, 2016.Om en dryg vecka är det dags för årets sista SM-tävling, terräng-SM i Västerås. Det är bråda dagar för arrangörsföreningen Västerås Friidrottsklubb för att få allt i ordning till första start klockan 12.00 nästa lördag 22 oktober.
   – Det går bra, säger Peter Holmroos, sportchef i föreningen, och berättar att det som är kvar bland annat är att bygga en liten bro över ett dike som löparna ska springa över.
   – Det har varit ett gäng som har varit här och provsprungit, och det är klart att vi hade velat ha allt klart redan. Det ska fyllas i med lite sant, det är några ställen med sten och rötter och så, men det vill kommunen inte göra förrän på tisdag nästa vecka, så nära inpå som möjligt. Det är ju några backar, så kommer det störtregn ska inte sanden rinna bort.

Läs mer Fortsättning...

Tränarforum lockar över 100 tränare - anmälan senast 13 oktober

 11 okt, 2016.I helgen samlas över 100 tränare i Växjö för årets Tränarforum. Temat är Analys – reflektion – förändring och det finns fortfarande möjlighet att anmäla sig om man är intresserad att ta del av föreläsningar i både storgrupp och uppdelade per grengrupp.
   Ett flertal föreläsare med olika bakgrunder kommer att vara på plats och dela med sig av sina erfarenheter. Exempel på föreläsare är:

Läs mer Fortsättning...

Ny historisk utställning på Stadion

 10 okt, 2016.Att Stockholms Stadion närmast är att betrakta som ett "världsarv" som idrottsarena är ingen nyhet. Det är ju världens äldsta "nu levande" (= där det fortfarande bedrivs friidrott på högsta nivå) OS-stadion och under det dryga sekel som den varit i bruk har den ju samlat på sig fler världsrekord ännu någon annan arena.
   Framförallt i samband med anläggningens 100-årsjubileum sommaren 2012 var det stor uppmärksamhet kring historien, bl a genom den mäktiga dokumentation av 1912 års Olympiska Spel som Åke Jönsson på uppdrag av "Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande" hade sammanställt i 500-sidig bokform med namnet "Vägledning till Solskensolympiaden".
   Men den typen av publikation var ju aldrig tänkt att fungera som någon slags "guidebok" för Stadionbesökare som vill lära mer om arenan och uppleva "historiens vingslag".
   Därför är det väldigt glädjande att Stockholms Stad

Läs mer Fortsättning...

Karriärens mest spännande resa väntar för Anna Silvander

 10 okt, 2016.Anna Silvander har på bara några få år gått från en springande fotbollsspelare till EM-semifinalist på 800 meter. Nu tar hon nästa steg i karriären. I morgon sätter hon sig på ett plan till Boston där ett nytt löparliv väntar.
   Det är mycket som ska fixas. Kläder ska packas, flygbiljetter ska skrivas ut och boende ordnas. Dessutom ska Anna Silvander hinna träffa och krama om familj och vänner innan hon i morgon eftermiddan lyfter mot Boston.
   – I dag är det mycket at göra, det är sista dagen i Sverige och det är sjukt pirrigt. Jag fick precis ett mail där det stod att i morgon åker du till Boston, wow!, berättar Anna.

Läs mer Fortsättning...

Snabba tider i Hässelby

 10 okt, 2016.I Hässelbyloppet igår var det Etiopiskt dominans i både dam-och herrklassen med många snabba tider, bland annat sju manliga löpare under 31 minuter.

Läs mer Fortsättning...

SVENSKT REKORD AV SARAH LAHTI

 9 okt, 2016.Sarah Lahti satte på söndagen nytt svenskt rekord på 10 km landsväg med tiden 31.57. Det tidigare svenska rekordet hade Isabellah Andersson 32.24 från 2009.

Läs mer Fortsättning...

Djupdykning i Friidrottskanalens arkiv

 9 okt, 2016.
   
   Friidrottskanalen är Svensk Friidrotts videoplattform för rörlig media där du kan se nyhetsklipp, inslag och livesändningar. I Friidrottskanalens arkiv finns en guldgruva av tidigare nyheter, intervjuer, reportage, hyllningsfilmer och bakom kulisserna-material.
   Ett av de allra första filmklippen är från 2007 filmat under ett träningspass med Mustafa Mohamed och Erik Sjökvist vid landslagets VM-precamp i Marugame i Japan inför VM i Osaka. Det är framför allt i kategorierna ”Minnesvärda ögonblick” och ”Bakom kulisserna” man kan hitta många godbitar.

Läs mer Fortsättning...

Året galasummeras 23 november

 8 okt, 2016.Den 23 november är det dags att summera friidrottssäsongen och premiera årets främsta insatser vid Friidrottsgalan med höjdpunkten Årets friidrottare.

Läs mer Fortsättning...

Höstjakt på snabba tider

 7 okt, 2016.I helgen är det många svenska löpare som jagar snabba tider i allt från korta till långa lopp. Sarah Lahti på 10 km i Berlin och David Nilsson på 42 km i Chicago är några.

Läs mer Fortsättning...

Castorama: T minus 17 dagar

 7 okt, 2016.Sedan lägesrapporten för en vecka sedan har antalet inrapporterade tävlingar, antalet individer och antalet genomförda serier alla ökat med ca 30% till 109, 640 resp 793.
   Effekterna av detta har framförallt gett utslag i lagtävlingen där hela toppen renoverats. Nya ledare är den senaste årens vinnare Spårvägen som blev först i år att passera 30.000-poängsgränsen.
   Och det faktiskt tack vare att sprintergänget i säsongsvilan kopplade av med att testa på en annan friidrottsbransch. Både Elin Westerlund (100m häck i Finnkampen) och Saga Berneryd (200m i ungdomskampen) gick in i "Spårets" aktuella 12 bästa.
   Aktuella topp-10:
   1) Spårvägen 30.101, 2) Hässelby 29.411, 3) Upsala 28.797, 4) Örgryte 26.023, 5) IF Göta 25.758, 6) Huddinge 22.747, 7) Åhus 22.624, 8) Skellefteå 21.940, 9) Tumba 19.667, 10) Tjalve 19.628.
   
   Anna 12:a genom tiderna
   Individuellt var topp-10-listorna

Läs mer Fortsättning...

180 har tagit antidopingkörkortet

 6 okt, 2016.I våras beslutade Svensk Friidrotts förbundsstyrelse om ett förstärkt antidopingprogam med åtta konkreta åtgärder inom antidopingområdet. Den första och viktigaste punkten är ett ”antidopingkörkort” som alla aktuella för ett landslagsuppdrag ska ta innan 1 juni 2017. I dagsläget har 180 personer tagit antidopingkörkortet.
   Anders Rydén på Svensk Friidrott är ansvarig för antidopingkörkortet som omfattar två delar. Dels en föreläsning och dels ett skriftligt test. Föreläsningen är en grundläggande antidopingutbildning som bland annat omfattar information om regelverk, rutiner, det egna ansvaret, kosttillskott, kostrekommendationer och hjälpmedel som dopinglistan, Röd-Gröna-listan och RF:s verktyg Vaccinera Klubben mot Doping.

Läs mer Fortsättning...

Efter förstörda sommaren -
Malin Dahlström tillbaka i träning

 5 okt, 2016.Malin Dahlström hade två tydliga mål för utomhussäsongen 2016 – göra en bra EM-insats i Amsterdam och klara nomineringsgränsen och bli uttagen till OS i Rio. Men sommaren blev inte riktigt som Ullevihopperskan hade tänkt sig.
   – Vi var på läger i USA i våras och när vi kom hem därifrån fick jag en bristning i framlåret. Den kom från ingenstans och i början trodde vi inte att det var något speciellt, jag blev väldigt stel och trodde att det var en överansträngning, berättar Malin.
   Men det visade sig vara betydligt värre än så. En magnetröntgen visade en bristning högt upp i framsidan av låret.
   – Där är det också långsammare läkning. Vi fick hela tiden förlänga läkningsprocessen, från två till tre veckor som vi trodde i början, ända upp till åtta veckor som det tillslut tog innan jag kunde börja hoppa stav med full ansats.

Läs mer Fortsättning...

Anna Karlsson yngsta 50-meterskastaren

 4 okt, 2016.18-åriga Anna Karlsson, Motala, gjorde i helgen en mycket bra Castoramaserie där framför allt diskuskastningen imponerade stort.
   Anna inledde med 11.87 i kula och 33.22 i spjut. Därefter drämde hon i med 50.93 i diskus, drygt en och en halv meter längre än hennes personliga rekord från junior-SM i augusti, och det bästa en svensk 18-årig tjej gjort någonsin. Därmed tar hon sig upp som femma av juniorerna genom tiderna.
   Serien avslutades med 47.35 i slägga och den totala poängen blev 3.159, det näst bästa kvinnliga Castoramaresultatet i år.

Läs mer Fortsättning...

Intresset för traillöpning ökar

 4 okt, 2016.I helgen genomfördes ett tiotal trailtävlingar i Sverige. Knappt hälften av dessa var godkända av Svensk Friidrott och är med i friidrottens tävlingsprogram. Två av dessa var dels ett traillopp som hade 25-årsjubileum och dels ett som hade premiär. Hackmora bergslopp genomfördes för 25:e gången och Härnö Trail arrangerades för första gången och sålde slut på startplatserna.
   Hackmora bergslopp i Sågmyra i Dalarna är ett klassiskt traillopp som brukar samla en brokig mängd deltagare i form av friidrottare, längdåkare, orienterare och motionärer. Banan är bara tre kilometer men med en imponerande stigning av 224 meter. I år vann Spårvägenlöparen John Foitzik blott fyra sekunder från banrekordet.

Läs mer Fortsättning...

Marie-Louise ny på förbundskansliet

 3 okt, 2016.I dag börjar Marie-Louise Dahlberg som ny föreningsutvecklare på Svensk Friidrott. Marie-Louise har en projektanställning till årsskiftet 2017/2018 som finansieras med ekonomiska resurser från Idrottslyftet.
   I Friidrottskanalens intervju ovan berättar Marie-Louise mer om sitt nya arbete.

Läs mer Fortsättning...

Långloppsforum ska utveckla friidrottens lopparrangörer

 2 okt, 2016.Hur kan enskilda arrangörer och hela den svenska friidrotten fortsätta utveckla attraktiva lopp och löpningsevenemang? Den frågeställningen, och många fler, kommer att diskuteras under en tvådagarskonferens i Stockholm, 26-27 november. Svensk Friidrott välkomnar lopparrangörer runt om i landet att delta och dela med sig av sina erfarenheter och inspireras av andras goda exempel, allt för att säkerställa att löpare på alla nivåer fortsätter att söka sig till friidrottens motionsarrangemang.

Läs mer Fortsättning...

Varför springer folk?

 1 okt, 2016.Att det finns många människor som springer och som har löpning som både motionsform och profession är något som vi har vant oss vid. Men varför springer folk egentligen? Det är något som svenskalopare.se försöker reda ut.
   Svenskalopare.se har ställt frågor som ”varför springer du?”, ”vad är det bästa med löpning?”, ”vilket är ditt bästa löptips?” och ”var springer du helst?” till ett flertal löpare som någon gång har representerat ett svenskt landslag. Vissa av dessa intervjuer finns nu tillgängliga att ta del av och det är många intressanta svar som förmedlas.

Läs mer Fortsättning...

Lopp från norr till söder i helgen

 30 sep, 2016.Helgen bjuder på diverse olika motionslopp från Umeå i norr till Malmö i söder. Sträckorna och underlagen varierar kraftigt, från kuperad terräng i Härnö Trail i Härnösand till flack landsväg i Malmö Halvmarathon.
   På senare år har intresset för riktigt tuffa löparutmaningar blivit större. Många springer gärna i så svåra förhållanden som möjligt. Ett sådant riktigt tufft lopp avgörs i helgen i Huddinge utanför Stockholm, Tjurruset. 9 500 löpare under två dagar ska där ta sig fram i lera, kärr och terräng, och för första gången lockar loppet fler kvinnor än män.
   Dessutom fortsätter Castorama-säsongen som nu går in i andra halvan.

Läs mer Fortsättning...

Lägesrapport med 23 dagar kvar

 30 sep, 2016.En Castorama-säsong omfattar nio veckohelger med mellanliggande veckor från sista helgen i augusti. Årets säsong - den 36:e sedan starten 1981 - hade som startdatum alltså 27 augusti. Det innebär att vi just passerat halvtid och det kan därför vara på sin plats med en avstämning av läget.
   Per igår den 29 september hade det totalt rapporterats in 81 tävlingar där inte mindre än 499 personer gjort tillsammans 609 kompletta serier. Topp-10-listorna just nu:
   
   MÄN:
   1) Leif Arrhenius Spårvägen 3.578, 2) Simon Pettersson Upsala 3.501, 3) Daniel Ståhl Spårvägen 3.494, 4) Niklas Arrhenius Spårvägen 3.468, 5) Oscar Vestlund IF Göta 3.225, 6) Gustav Liberg Ullevi 3.003, 7) Tim Söderqvist Hälle 2.994, 8) Niklas Wiklund Skellefteå 2.945, 9) Tim Wunger Upsala 2.905, 10) Marcus Nilsson Högby 2.865.
   Som synes just nu en stor dominans i toppen för "Stall Vesteinn" som belägger de fyra första placeringarna! Alla fyra har dessutom överträffat fjolårets vinnarpoäng!
   Ser man till

Läs mer Fortsättning...

Skoog årets svenska Diamond League-rookie

 30 sep, 2016.Hur var egentligen den svenska Diamond League-säsongen? Det har friidrottsexperten A. Lennart Julin med statistikens hjälp försökt ta reda på i artikeln "Svenska DL-året 2016", och man kan konstatera att det var ett ganska normalt utfall.
   Lennart har gjort en ordentlig genomgång av samtliga svenska insatser och bland annat utrett vilka svenskar som utmärkte sig lite extra.
   Dessutom berättar han en märklig historia om Daniel Ståhls "sjundeplats" i Rabat.

Läs mer Fortsättning...

Julin om Diamond League-året 2016

 29 sep, 2016.A. Lennart Julin kommenterar innehållet i sin artikel om det svenska Diamond League-året.

Läs mer Fortsättning...

Fyra får Elitidrottsstipendium

 29 sep, 2016.Riksidrottsförbundet, RF, och Svenska Spel delar årligen ut ett elitidrottsstipendium till elitidrottare på landslagsnivå som vid sidan av sin idrottssatsning också studerar på minst halvfart. I år får 75 idrottare stipendiet varav fyra är friidrottare.
   Lovisa Lindh, Ullevi, Johan Rogestedt, Stenungsund, och Andreas Otterling, Örebro, tilldelas alla stipendiet och får 50 000 kronor vardera.

Läs mer Fortsättning...

Gävle ett steg närmare JEM 2019

 29 sep, 2016.Sverige och Gävle söker junior-EM för 22-åringar i friidrott 2019. I tisdags var en svensk delegation i Lausanne, Schweiz, för att få mer information om hur ansökningsprocessen går till.
   – Vi blev lite överraskade när vi kom dit. Från början var det nio länder som visade intresse för att arrangera mästerskapet, men nu var det bara vi från Sverige som var på plats i Lausanne, berättar Svensk Friidrotts generalsekreterare Stefan Olsson som tillsammans med Zandra Lewerentz och Joakim Lundberg från Gävle kommun och Lars Skoglund från Gefle IF, utgjorde den svenska delegationen.
   Undre mötet blev det tydligt vilka förväntningar och krav som ställs på en arrangör. Stefan Olsson berättar att Europeiska friidrottsförbundet, EAA, prioriterar att man som arrangör jobbar för ett hållbart evenemang ur miljösynpunkt. Likaså kommer antidopingarbetet intensifieras.

Läs mer Fortsättning...

Så betygsätter Sanna själv sin comeback-sommar

 28 sep, 2016.Igår meddelande Sanna Kallur att hon kör inomhussäsongen 2017 och att hon är igång med grundträningen. Idag berättar hon om sin utvärdering av säsongen och betygssätter sina åtta lopp exklusivt för friidrott.se.

Läs mer Fortsättning...

Stort deltagande i BRI-olympiaden
i Härnösand

 28 sep, 2016.Förra veckan tävlade över 1 200 barn från Härnösands mellanstadieskolor i friidrott när BRI-olympiaden genomfördes för 20:e gången. Grenarna de tävlade i var längdhopp, kula och 60 meter och varje tävlingsdag inleddes med inmarsch, invigningstal och tändande av en olympisk eld, precis som på riktiga olympiska spel.
   – Ungefär hälften av deltagarna, sex pojkar och sex flickor från varje klass, sprang också en kurirstafett, berättar Daniel Bergin, barn- och ungdomsansvarig på Svensk Friidrott, som var på plats i Härnösand.
   Resultaten beräknas med ett poängsystem där varje person får en, två eller tre poäng baserat på uppnått resultat i grenen. Klassens poängsnitt multipliceras sedan med 30 och i slutet av respektive dag delas pokaler ut till de tre bästa klasserna i varje årskurs.

Läs mer Fortsättning...

Tyck till om SM-utredningens remissförslag

 28 sep, 2016.Sedan beslutet i november 2015 om att tillsätta en SM-utredning har arbetet pågått med framtidens SM-program för seniorer. Nu har arbetet kommit så långt att Svensk Friidrotts tävlingskommitté släpper ett remissförslag med tankar som ska kunna ligga till grund för ett styrelseförslag vid årsmötet 2017. Nu väntar en remissrunda där man vill engagera friidrottsintresserade runt om i landet.
   – Vi vill att så många som möjligt inom den svenska friidrottsrörelsen och dess intressenter är med och påverkar och tycker, säger Andreas Thornell, tävlingsansvarig på Svensk Friidrott.

Läs mer Fortsättning...

Efter ett tufft år börjar Klara Bodinson blicka framåt

 27 sep, 2016.I fjol slog Sävedalens Klara Bodinson igenom ordentligt på den svenska friidrottsscenen. Hon gjorde VM-debut i Peking, blev Finnkampsdrottning, slutade året som etta i Sverige på 3 000 meter hinder och tog hem priset för årets prestation på Finnkampen på Friidrottsgalan. Men i år har det varit förhållandevis tyst om henne.
   – Jag har haft en överansträngd hälsena, berättar Klara för svenskalopare.se.
   Det var i julas, efter hennes mest framgångsrika säsong i karriären, som problemen uppstod vilket tvingade den 26-åriga stockholmaren att ägna sig åt alternativ träning hela våren.
   – Jag hade förhoppningar om att det skulle bli bättre så att jag kunde köra igång till sommaren. Jag hade ju EM och OS-nomineringsgränsen som mål, berättar hon.

Läs mer Fortsättning...

Många års väntan är snart över -
ny arena byggs i Åkersberga

 27 sep, 2016.Efter att i många år ha tränat på en sliten kolstybbsanläggning kan medlemmarna i Åkersberga Sportklubb nu se fram emot en modern åttabanorsanläggning. I förra veckan togs första spadtaget och om ett år ska de första träningarna kunna genomföras.
   – Det är fantastiskt roligt att allt nu är klart för byggstart och att vi får friidrottsarenan på plats om ett år, säger kommunalrådet i Österåkers kommun, Michela Fletcher, till osteraker.se.
   Åkersberga Sportklubb är en stor ungdomsförening med runt 300 aktiva friidrottare. Förutsättningarna för att träna har dock varit begränsade vilket gjort att det har varit svårt för föreningen att behålla sina aktiva. Håkan Dahlbäck är aktiv ledare och berättar att den nya arenan förhoppningsvis kan bli något av en nystart för föreningen.

Läs mer Fortsättning...

Julin om Jessica Samuelsson: "Vad kunde hon gjort på 400 m häck?"

 26 sep, 2016.Friidrottsexperten A. Lennart Julin kommenterar Jessica Samuelssons karriär efter att ha sammanställt den i siffror.
   * Jessicas karriär i siffror - statistisk sammanställning.

Läs mer Fortsättning...

Sista kampen är gjord - Jessicas tid som elitidrottare är över

 26 sep, 2016.Jessica Samuelsson är Sveriges genom tiderna näst bästa mångkamperska. Efter över 10 år i Sverige-eliten väljer 31-åringen nu att avsluta sin elitidrottskarriär för att i stället ägna sig åt sitt nya liv som jurist på Riksidrottsförbundet.
   Friidrott.se har haft ett långt samtal med Jessica där hon berättar om karriären, varför det blev just mångkamp, vilka grenar hon tyckt bäst om och vilka personer som betytt mest för henne under karriären.

Läs mer Fortsättning...

Lyckad första livesändning i Friidrottskanalen

 26 sep, 2016.Friidrottskanalen gjorde i lördags i samarbete med TCS Lidingöloppet sin första livesändning av ett evenemang. Direktsändningen av Lidingöloppets tremil blev en historisk och lyckad första test.

Läs mer Fortsättning...

Fougberg bästa svensk i
Rosa Bandet-loppet

 26 sep, 2016.Charlotta Fougberg, Ullevi, blev bästa svensk i premiären av Rosa Bandet-loppet, tidigare Lidingö Tjejlopp. Charlotta sprang de 10 kilometerna på Lidingö på 35:43, och var med det en knapp minut efter segrarinnan Sylvia Kiberenge från Kenya. Tiden är den fjärde snabbaste svenska tiden någonsin på banan.
   Charlotta passerade femkilometersmarkeringen vid Abborrbacken, den klassiska och omtalade mördarbacken, på 17.41. Andra halvan av loppet gick alltså något långsammare.

Läs mer Fortsättning...

Senaste veckan
Veckan 19.10 - 26.10

Live 14.00 - Nomineringarna till Friidrottsgalan
I dag klockan 14.00 presenteras nomineringarna...

Onsdag 14.00 -
Nomineringarna presenteras

Den 23 november summeras det svenska friidrottsåre...

Liten men stark trupp till VM i ultratraillöpning
När VM i ultratraillöpning går på lördag i Portuga...

Flera SM-segrare klara för terräng-NM
Den 12 november avgörs årets nordiska mästerskap i...

Annelie tillbaka som vinnare
Annelie Johansson, Hälle, vann veteran-SM-guld...

Maria Jansson efter EM-guldet:
”Det gick bara så lätt”

Svenskt guld och Europa-bästa med över 25 sprungna...

Charlottas sololöpning ledde till guld
I det kvinnliga åttakilometersloppet visade Ullevi...

Ännu ett guld för Abraham
Abraham Adhanom sprang enkelt hem helgens andra SM...

Sensationell segrare i P19
Det blev en riktigt spännande spurtuppgörelse med ...

Ökat tempo gav Sara segern
Sävedalens Sara Christiansson var helt överlägsen ...

Se terräng-SM-söndagen igen
Friidrottskanalen sände även den andra dagen a...

EM-guld och Europa-bästa för Maria!
Ultralöparen Maria Jansson försvarade sitt guld i ...

Årets femte guld för Mika
Mika Söderström tog sitt femte SM-guld för året nä...

Hemmaseger i P17-klassen.
Västerås Vasco Vilaca tog en övertygande seger på ...

Sarah Lahti överlägsen segrare
Det var en ren uppvisning av Hässelbys Sarah Lahti...

39-åriga Adhanom vann – 18-åriga Hassan tvåa
Det blev ännu ett SM-guld för Eskilstunas Abraham ...

Ny chans att se första dagen av terräng-SM
Den första dagen av terräng-SM avgjordes i ett...

Från 10.50 - Följ Terräng-SM direkt i Friidrottskanalen
I dag avslutas terräng-SM i Västerås och dagen...

Tre OS-löpare i årets sista SM
Terräng-SM är årets sista SM-tävling, och intresse...

I helgen går Castorama i mål
Samtidigt med Finnkampen sista helgen i augusti dr...

Linn Nilsson siktar mot innesäsongen
Efter en strålande inomhussäsong med personliga re...

Maria Jansson vill försvara EM-guldet
Förra året tog Maria Jansson EM-guld och VM-brons ...

Svensk Friidrott söker vikarierande kommunikatör och redaktör
Svensk Friidrott söker till förbundskansliet en vi...

Terräng-SM live i Friidrottskanalen
I slutet av sommaren lanserades Friidrottskanalen,...

Ungdomsrådet söker nya ledamöter
Svensk Friidrotts ungdomsråd har sedan 2005 fyllt ...

Malin Ewerlöf leder Friidrottsgalan
Den elfte upplagan av Friidrottsgalan hålls 23 nov...

Svensk Friidrott söker Utbildningsansvarig
Tränare och ledare är ett av Svensk Friidrotts vik...

Förra veckan
Veckan 12.10 - 19.10

Ungdomsrådet söker nya ledamöter
Malin Ewerlöf leder Friidrottsgalan
Svensk Friidrott söker Utbildningsansvarig
På fem år har löpningen blivit en del av Johans personlighet
Håkan Andersson och Karin Torneklint får europeiskt pris
Många uppskattade föreläsningar vid helgens Tränarforum
Förslag på ny mångkamp - en av europamötets diskussionsfrågor
Amsterdam: Louise 2:36 - VM-kval!
På webben – Lilla Sportspegeln besöker Tureberg
Med sikte på terräng-SM om en vecka
- och om ett år

Exklusivt för friidrott.se - Oscar Gidewall om åren med Michel Tornéus
Nytt i Friidrottskanalen -
reportage från Hässelbyloppet

Castorama: Hässelby ny etta!
Långt reportage i Friidrottskanalen:
Andreas Almgren skyndar långsamt

Viktigt datum: 15 oktober
Grattis Kajsa Bergqvist 40 år!
Gabriellas motto: Run for Fun!

Två veckor sedan
Veckan 5.10 - 12.10

Grattis Kajsa Bergqvist 40 år!
Gabriellas motto: Run for Fun!
Publikvänlig bana med tuff backe väntar på terräng-SM
Tränarforum lockar över 100 tränare - anmälan senast 13 oktober
Ny historisk utställning på Stadion
Karriärens mest spännande resa väntar för Anna Silvander
Snabba tider i Hässelby
SVENSKT REKORD AV SARAH LAHTI
Djupdykning i Friidrottskanalens arkiv
Året galasummeras 23 november
Höstjakt på snabba tider
Castorama: T minus 17 dagar
180 har tagit antidopingkörkortet
Efter förstörda sommaren -
Malin Dahlström tillbaka i träning