Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Måndag 23 januari 2017

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Nyhetsarkiv

Visa nyheter Publicerade under:
Som:


Jätteintresse för löparlägret i Sydafrika

 23 jan, 2017.Under vintern har Svensk Friidrotts prestationscentrum för medel- och långdistans arrangerat ett stort träningsläger i sydafrikanske Dullstroom. Lägret har inte bara lockat den absoluta eliten utan också löpare som ligger lite i bakvattnet. Totalt har 70 svenska löpare varit på plats under vintern.
   Friidrottskanalen träffade grengruppsansvarig Johan Wettergren som i ett reportage berättar om lägret, varför lägret blivit så populärt och hur träningen fungerar.

Läs mer Fortsättning...

Sofie har inlett resan mot inne-EM

 22 jan, 2017.Götas ungdomsspel i Karlstad var platsen för Sofie Skoogs årsdebut som slutade med att hon fortfarande nedtränad var ytterst nära att klara 1.85. Nästa tävling är BAUHAUS-galan Indoor i byggvaruhuset i Bromma på lördag 28 januari då resan mot IEM-kvalificerande 1.89 fortsätter.

Läs mer Fortsättning...

Max snuddade vid rekordet

 22 jan, 2017.Lördagens Quality Hotel Games i Växjö resulterade så när i ett svenskt juniorrekord – i kula där bara 25 cm fattades – och på söndagen fattades bara en enda hundradel på häck.

Läs mer Fortsättning...

Fabian luftade 2.20!

 22 jan, 2017.I Sätra på söndagseftermiddagen gjorde Fabian Delryd sitt livs tävling och förbättrade totalperset med tre centimeter till 2.20 som han klarade med luft! Han stod för felfri hoppning så långt och var sedan riktigt nära att ta 2.23 i andra!

Läs mer Fortsättning...

Live från Växjö hela dagen

 22 jan, 2017.Följ webbsändningen från Quality Hotel Games i Telekonsult Arena som är helgens största tävling. Flera landslagsaktiva gör årsdebut och tävlingarna håller på till ca 17.15. All info om tävlingen.
   Till webbsändningen

Läs mer Fortsättning...

Seger för Emma i årsdebuten

 22 jan, 2017.Emma Green inledde sin sista säsong som höjdhoppare i franska Nantes på lördagen vilket resulterade i seger på 1.86 efter att ha avslutat med tre bra försök på 1.89.

Läs mer Fortsättning...

USA-natten: Erik 1:49 - Armand 5.55

 22 jan, 2017.Gefles Erik Martinsson fortsätter framgångsrikt sin omställning från ett till två varv, dvs från 400m till 800m. Erik prövade ett par gånger i fjol och noterade som bäst 1:50.90 som JSM22-vinnare.
   Den här vintern har han inlett med två segrar och två pers: Förra lördagen 1:50.46 (55.32/55.14) i College Station (Texas) och nu tillbaka på samma plats var öppningen betydligt tuffare och i mål blev det dryga sekunden snabbare: 1:49.16 (52.58/56.58)!
   Tiden var faktiskt bara 0.16 från inne-EM-gränsen och inte mer än 0.58 från en plats på topp-10 på svenska genom-tiderna-listan.
   Upsalas Armand Duplantis hade återvänt till

Läs mer Fortsättning...

Vilken trestegstävling i Växjö!

 21 jan, 2017.Manliga trestegstävlingen på Quality Hotel Games i Växjö blev riktigt spännande där ledningen växlade flera gånger mellan Örgrytes Mathias Ström och Hässelbys Jesper Hellström. De hoppade lika långt i femte, 15.42, som i sista, 15.92, vilket slutade med seger för Mathias på bättre tredje hopp!

Läs mer Fortsättning...

Flera juniorpers i Växjö

 21 jan, 2017.Det sattes en rad personliga rekord i Växjö på lördagen, inte minst på junior- och ungdomssidan. Motalas UEM-vinnare från i somras, Maja Nilsson, höjde totalperset med en centimeter till 1.83 och i kula var det inte mycket som fattades till svenskt juniorrekord.

Läs mer Fortsättning...

Nya pers för Amanda

 21 jan, 2017.I Sätra inleddes Täby Vinterspel på lördagen med bland annat 60 m. Där följde Hässelbys Amanda Hansson upp förra helgens pers på 60 m häck med dubbla personliga rekord på slätt med 7.58 i försöken och 7.55 i finalen vilket innebar seger med hela tre tiondelar.

Läs mer Fortsättning...

Live från Växjö hela helgen

 21 jan, 2017.Följ webbsändningen från Quality Hotel Games i Telekonsult Arena. Flera landslagsaktiva gör årsdebut och tävlingarna håller på till ca 20.30 ikväll. Tidsprogrammet.
   Till webbsändningen

Läs mer Fortsättning...

Helgen: Here, there and everywhere

 20 jan, 2017.Januari månad är en enda uppväxling av inomhustävlandet och den nu stundande helgen blir den hittills klart mest fullmatade på alla sätt och vis. Nu har nämligen elitfolket som varit på träningsläger kommit hem laddade för att komma igång med tävlandet.
   Det gäller t ex höjdhoppande Sofie Skoog och Emma Green som båda kommer att öppna sina 2017. Emma gör det redan på lördagen vid en höjdgala i franska Hirson medan Sofie årsdebuterar hemma i Karlstad på söndag i Götas Ungdomsspel.
   "Quality Hotel Games" i Växjö har de senaste åren växt fram till en av innesäsongens allra "tyngsta" nationella tävlingar sett till både kvantitet och kvalitet. Det är landslagsfolk i var och varannan gren plus att man i år också lockat tuff sparring från Norge, Bulgarien och framförallt Danmark.
   Intressanta säsongspremiärer i Växjö är aviserade för bl a Austin Hamilton och Elin Westerlund plus att

Läs mer Fortsättning...

En förlossning är tuffare än en mara

 20 jan, 2017.Vi ser dem överallt. Mammorna som presterar på löparbanor och på lopp på landsväg – Isabellah Andersson, Kajsa Berg, Sanna Kallur och Elin Westerlund är bara några exempel. Finns det något kring graviditet och förlossning som ger extra styrka efter att familjen blivit större? Vi hörde oss för med maratonlöparen Isabellah Andersson och hennes man och tränare Lars om frågan. De väntar sitt andra barn till våren.

Läs mer Fortsättning...

Dubai: Startotur för Bekele

 20 jan, 2017.Kenenisa Bekeles världsrekordförsök vid Dubai Marathon tog i praktiken slut innan det hade börjat: Han blev nedknuffad bakifrån ett par gånger i en bökig start och skrapade upp en armbåge och skadade ena benet (vaden).
   Visserligen kom Bekele upp igen och jagade ikapp täten där hararna hade satt upp rekordfart (14:26!/28:57!) men redan efter en mil hade han börjat släppa. Och när problemen med benet ändå inte ville ge sig klev favoriten av ungefär halvvägs.
   Suverän vinnare - med över 2½ minut - blev i stället landsmannen och OS-trean på 10000m i Rio Tamirat Tola, som sänkte banrekordet med 13 sekunder (och perset med ett par minuter) till 2:04:10.
   I det kvinnliga loppet blev det en succédebut för halvmaraspecialisten Worknesh Degefa, som vi känner som 1:a - 1:a - 2:a i de tre senaste upplagorna av GöteborgsVarvet. Att Degefa var debutant märkte man sannerligen inte då hon

Läs mer Fortsättning...

Fakta för den unge friidrottaren!

 19 jan, 2017.2010 startades ”Nypon förlag” med ambitionen att stimulera läsförmåga och läsglädje genom att publicera intressanta lättlästa böcker anpassade för barn i olika åldrar.
   Förutom traditionella berättelser har man också en serie med faktaböcker om så vitt skilda ämnen som Melodifestivalen, vargar, Real Madrid, USA, drönare, Nelson Mandela, One Direction, skor och kronprisessan Victoria.
   För en tid sedan kom det ut en ny bok i serien som heter ”Fakta om friidrott” skriven av Ann-Charlotte Ekensten. Boken på drygt 30 sidor är i rejält utförande med hårda pärmar, tjockt papper och färgbilder.
   Boken innehåller 14 korta kapitel som berättar allmänt om friidrott och mer specifikt om våra olika grenar. I grenkapitlen kan man läsa om hur de olika grenarna går till och därmed lära sig de viktigaste reglerna.
   Boken – som vänder sig till barn från 9 år och uppåt – har förstås också

Läs mer Fortsättning...

Sju motioner inkomna till Årsmötet

 19 jan, 2017.I söndags 15 januari var sista dagen att lämna in motioner till Svensk Friidrotts förbundsårsmöte som genomförs i Helsingborg 25-26 mars. Totalt har sju motioner lämnats in av föreningar och distrikt vilket är betydligt färre än förra året då 18 motioner kom in. Av dessa var det dock en betydande andel som årsmötet beslutade att inte behandla då man ansåg att stadgarna skulle följas och inte de föregående årens praxis för vilka motioner som ska behandlas.

Läs mer Fortsättning...

Berlin, Berlin, Berlin, Berlin, Berlin och Berlin ... men nu Dubai?

 18 jan, 2017.När Internationella Friidrottsförbundet 2004 införde officiella världsrekord på marathon blev Paul Tergats 2:04:55 i Berlin 2003 de allra första noteringen. Det rekordet har sedan - i fem etapper - förbättrats ned till nuvarande 2:02:57 av Haile Gebrselassie (2007 och 2008), Patrick Makau (2011), Wilson Kipsang (2013) och Dennis Kimetto (2014).
   Det anmärkningsvärda är att även alla dessa rekordsänkningar skett i Berlin Marathon! Men nu kanske det är dags för det första marathonrekordet utanför den tyska huvudstaden. För på fredag är det Dubai Marathon och Kenenisa Bekele var på dagens presskonferens väldigt tydlig med sin målsättning.
   Och Bekele är en som verkligen vet vad som krävs:

Läs mer Fortsättning...

Sök till Certifierad coach

 18 jan, 2017.Sista helgen i mars drar nästa omgång av utbildningen Certifierad coach igång. Utbildningen, som genomförs under tre helger under året, vänder sig till tränare som tränar ungdomar, juniorer och elit.
   Mikael Norman är utbildningsansvarig på Svensk Friidrott. I Friidrottskanalens intervju ovan berättar Mikael om kursens innehåll.
   Sista anmälningsdag är 30 januari.

Läs mer Fortsättning...

Det har pratats mångkamp på radion

 18 jan, 2017.När Hässelbys Fredrik Samuelsson förra helgen slog till med 5.920 poäng gick han inte bara in som svensk trea genom tiderna utan också upp i topp på världsårsbästa.
   Aktuella sjukampsstatistiken för världen
   Självklart beror det mycket på att det är väldigt tidigt på säsongen - det har inte körts så många sjukamper hittills i vinter - men faktum är att 5.920 är en summa som när säsongen är över brukar ge en placering på slutliga topp-20 i världen och topp-10 i Europa.
   Och då skall man dessutom veta att i mångkamp görs nästan alla de slutliga toppresultaten just på de stora mästerskapen (EM resp VM) och att Fredriks pers nu kom direkt i säsongsupptakten. Så även Fredrik har alltså

Läs mer Fortsättning...

Aregawi tillgänglig för landslaget igen

 17 jan, 2017.Abeba Aregawi är återigen tillgänglig för landslagsuppdrag. Det beslutade Svensk Friidrotts förbundsstyrelse vid ett styrelsemöte idag.
   – Hon har nu uppfyllt de krav vi ställde på henne i somras då förbundsstyrelsen stängde av henne från landslaget. Bland annat har hon genomgått vår antidopingutbildning och det test vi kräver, säger Björn O. Nilsson, ordförande i Svensk Friidrott.
   Aregawi har varit fri att tävla sedan 14 juli men den 17 juli beslutade förbundsstyrelsen att Aregawi inte skulle vara tillgänglig för landslagsuppdrag under resterande delen av 2016. Anledningen till förbundsstyrelsens beslut då var att Aregawi brutit mot landslagets interna regelverk, att man krävde att hon skulle genomgå landslagets antidopingutbildning och att man ville utreda osäkerheten kring hennes medicinska och idrottsliga status och miljö.

Läs mer Fortsättning...

Innestatistiken växer snabbt

 17 jan, 2017.I helgen som gick kom också seniorsäsongen igång på allvar och det satte direkt stora spår i bästalistorna. T ex fick vi nya svenska årsbästan i 11 av 13 - alla utom stav och längd - ordinarie manliga seniorgrenar!
   I och med att innesäsongen nu verkligen står ensam i fokus har "Ute 2016" fått flytta över till statistikarkivet för att lämna platsen i droppmenyn "Årsbästa" högt upp i vänsterspalten (direkt under "Senaste resultaten") för "Inne 2017".
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

Andreas tog emot Elitidrottsstipendiet

 17 jan, 2017.Vid gårdagens Idrottsgala delades Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium ut. 75 aktiva fick ta emot stipendiet på 50 000 kronor, och av dessa var tre friidrottare; Lidingös Andreas Otterling, Ullevis Lovisa Lindh och Stenungsunds Johan Rogestedt.
   Stipendiet ska möjliggöra för den aktive att kombinera en elitidrottssatsning med eftergymnasiala studier.

Läs mer Fortsättning...

Nomineringen till styrelsen avslutad

 16 jan, 2017.I går gick nomineringstiden till Svensk Friidrotts styrelse ut och fram till deadline hade sju distrikt och två föreningar lämnat nomineringar.
   Sent i går kväll fick valberedningen också beskedet att Lena Björk, som tidigare meddelat att hon stått till förfogande för omval, nu valt att dra tillbaka sin kandidatur på grund av privata skäl. Sedan tidigare har det stått klart att Pia Bosdotter Olson inte står till förfogande för omval.

Läs mer Fortsättning...

Elin Östlund EM-kvalade i helgen

 16 jan, 2017.Elin Östlund, KFUM Örebro, inledde säsongen strålande när hon i helgen klarade kvalgränsen till inomhus-EM i Belgrad. Hemma i Tybbelundshallen i Örebro sprang Elin 60 meter på 7.42, och tangerade därmed kvalgränsen. Om hon blir uttagen blir det hennes andra raka start i inomhus-EM. 2015 kom Elin på 24:e plats i Prag.
   En som var väldigt nära EM-gränsen var Ullevis Sulayman Bah. Med 6.78 i Göteborg var han bara fyra hundradelar från att kvalificera sig till Belgrad.

Läs mer Fortsättning...

Bauhaus överväldigade av intresset för nya galan

 16 jan, 2017.Intresset för Bauhaus-galan Indoor, där bland andra Sanna Kallur, Sofie Skoog och Emma Green ska tävla, blev efter lanseringen förra veckan väldigt stort, något som gladde titelsponsorn Bauhaus väldigt mycket.
   – I dag är man bara stolt. Det var helt galet, vi hade aldrig hoppats på den reaktion som blev, säger marknadschefen Johan Saxne i en intervju med Friidrottskanalen.

Läs mer Fortsättning...

Jönköping Marathon redan en succé

 15 jan, 2017.I över 30 år har Jönköpingsborna väntat på att få springa maraton i sin egen stad igen. Den 19 augusti är det äntligen dags. Då är det premiär för Jönköping Marathon och bakom loppet står en nystartad förening med ett viktigt mål – att få löpningen i staden att växa.
   När maratonvågen i Sverige drog igång på allvar i början av 1980-talet var Jönköping en av alla städer som satsade på en egen löparfest. 1981 var det premiär och några populära upplagor av loppet genomfördes åren därefter. Men 1985 fanns inte loppet längre kvar i kalendern.

Läs mer Fortsättning...

Så minns vi friidrottsåret 2016

 14 jan, 2017.Innan 2017 helt har kommit igång vill vi tillsammans med friidrottskanalen.se minnas det framgångsrika friidrottsåret 2016. Se det sköna bildspelet som tidigare endast visats på Friidrottsgalan i höstas.

Läs mer Fortsättning...

Säsongen trappas upp - stora tävlingar i helgen

 13 jan, 2017.Tävlingssäsongen trappas nu upp för varje helg och fler och fler börjar tävla.
   I Huddinge avgörs med start i dag tredagarstävlingen Scandic Indoor Games, en av säsongens största tävlingar för barn, ungdomar, juniorer och seniorer. En hel del veteraner är också anmälda och totalt lockar tävlingen drygt 1 600 deltagare.
   I Lund avgörs i morgon lördag sprinterträffen där man tävlar i 60 meter med och utan häckar samt höjd. Även där är det deltagare i alla åldersklasser anmälda.

Läs mer Fortsättning...

Sanna Kallur i världspremiär

 12 jan, 2017.
   
   Svensk Friidrotts huvudsponsor Bauhaus tar ytterligare ett grepp för att utveckla friidrotten i Sverige, och det är minst sagt innovativt. Den 28 januari arrangeras Bauhaus-galan Indoor inne i Bauhaus varuhus i Bromma. Sanna Kallur, Sofie Skoog och Emma Gren är några av stjärnorna som kommer att tävla mitt bland verktyg och brädor.
   – Det blir verkligen annorlunda, säger Sanna Kallur som gör sin första tävling under den här, hennes sista inomhussäsong någonsin. Hon ska springa favoritdistansen 60 meter häck och kommer att få möta bra internationellt motstånd.
   I videospelaren här ovan finns en hälsning från Sanna som just nu befinner sig i Sydafrika och laddar inför säsongen.

Läs mer Fortsättning...

Rafael räknar med tio till EYOF

 12 jan, 2017.Uttagningskriterierna för sommarens European Youth Olympic Festival, som går i ungerska Győr 23-29 juli är nu klara.
   – Gränserna är tuffa och baserade på att den aktive ska ha en rimlig chans att ta sig till en finalomgång, säger Rafael Askros, landslagsledare, och berättar att han räknar med en trupp på ungefär tio aktiva vilket är lika många som när EYOF avgjordes i Tbilisi, Georgien, 2015. DÅ tog Sverige tre friidrottsmedaljer genom Götas Henrik Larsson som vann guld på 100 meter, Motalas Maja Nilsson som hoppade till sig ett silver i höjd och Hässelbys Lisa Gunnarsson som blev silvermedaljör i stav.

Läs mer Fortsättning...

Pers med 11 minuter - Lisa Ring Månadens i november

 11 jan, 2017.Lisa Ring bestämde sig i höstas för att springa ännu en maraton. Det hade gått väldigt bra under sommaren; personligt rekord i Asics Stockholm Marathon och seger i Ultravasan 50 kilometer. Mycket talade alltså för att 23-åringen från Linköping, tävlandes för NocOut, skulle fortsätta att utvecklas. Och i Valencia Marathon blev det precis så.
   Efter att ha fått draghjälp av några manliga löpare från Akele kunde Lisa tillslut passera mållinjen på 2:40.29 och se sitt knappt halvårsgamla pers fullständigt pulvriseras. Nu sprang hon över 11 minuter snabbare, var bara en och en halv minut från VM-kvalgränsen och tog sig upp som trea i årsstatistiken.

Läs mer Fortsättning...

Hässelby Sveriges bästa friidrottsklubb för 15:e året i rad

 10 jan, 2017.Hässelby SK är Sveriges bästa friidrottsförening. Det står klart när SM-poängen nu är sammanställda och publicerade.
   SM-poängtabellen, som är rösträttsgrundande för distriktens rösträtt vid förbundsårsmötet, sammanställer alla föreningar som tog poäng, alltså minst en topp-6-placering, vid någon SM-tävling utomhus under 2016. Totalt var det förra året 152 föreningar som tog poäng, vilket är något färre än 2015.
   Totalt 59 poänggivande insatser bidrog till att Hässelby plockade flest poäng för 15:e året i rad och tog 45,75 poäng. Det är 1,5 poäng fler än tvåan Ullevi och 10,5 poäng fler än trean Spårvägen.

Läs mer Fortsättning...

Godbitar från Folksam Grand Prix-sommaren 2016

 10 jan, 2017.Folksam Grand Prix-serien sommaren 2016 innehöll många godbitar. Vem minns inte 1500-metersloppet i Sollentuna med Johan Rogestedts och Jonas Leanderssons jättepers och den senares seger i Karlstad. Eller varför inte de svenska rekorden på 1000 meter i Göteborg och Lovisa Lindh och Johan Rogestedt.

Läs mer Fortsättning...

Motioner till Förbundsårsmötet

 9 jan, 2017.Svensk Friidrott håller sitt förbundsårsmöte 25-26 mars i Helsingborg. Medlemsföreningar samt distriktsförbund har rätt att lämna motioner till förbundsårsmötet.

Läs mer Fortsättning...

Träningsläger i solen

 9 jan, 2017.Samtidigt som en del redan har tävlingsdebuterat för året så är de flesta landslagsaktiva inne i en hård träningsperiod där många just nu är på läger utomlands.

Läs mer Fortsättning...

Härlig inledning av friidrottsåret

 9 jan, 2017.Friidrottsåret 2017 har redan inletts med full fart. Många av de svenska toppaktiva är just nu på träningsläger runt om i världen medan några redan har tävlingsdebuterat.

Läs mer Fortsättning...

Bättre video på Armands hopp

 8 jan, 2017.Det fanns marginal till ribban i 5.61-hoppet!

Läs mer Fortsättning...

Armand 5.61 i årsdebuten!

 8 jan, 2017.På lördagen öppnade Upsalas Armand Duplantis - som fyllda 17 år för knappt två månader sedan - sitt 2017 vid en high school-tävling i Baton Rouge hemma i Louisiana. Och vilken säsongsdebut det blev!
   Den siste av de 18 konkurrenterna rev ut sig på 4.87 innan "Mondo" gick in på 5.18 och tog direkt. Sedan fortsatte han till 5.38 som fixades i andra innan ribban höjdes till till nya perset 5.54.
   Där behövde han bara ett försök och begärde sedan upp ribban på 5.61. Och efter två rivningar kom dagens andra pers när Armand klarade i tredje!
   Det var också andra förbättringen av

Läs mer Fortsättning...

SM i Sollentuna med arenarekord, SM-rekord och världsårsbästa

 7 jan, 2017.Friidrotts-SM är en av de stora höjdpunkterna under ett friidrottsår. 2016 års upplaga blev en härlig fest på Sollentunavallen som inleddes i optimalt sommarväder för att de följande två dagarna få en påminnelse om hösten.
   Efter helgen kunde det summeras både arenarekord, SM-rekord och världsårsbästa. I år får vi SM-upplevelsen i Helsingborg.

Läs mer Fortsättning...

Succén i Amsterdam gjorde Louise Wiker till Månadens i oktober

 6 jan, 2017.När Louise Wiker, Hässelby, i oktober sprang Amsterdam Marathon hade hon lyckats pricka formen alldeles perfekt.
   Louise hade bra draghjälp under loppet av den rutinerade "maratonharen" Fredrik Uhrbom som hjälpte henne till ett väldisponerat lopp där hon sprang i mål på 2:36:39, personligt rekord med över fyra minuter. Insatsen vvar också den bästa av en svensk kvinna, bortsett från Isabellah Andersson, sedan 2007.
   Dessutom klarade Louise VM-kvalgränsen med god marginal!

Läs mer Fortsättning...

Valberedningen söker nomineringar och uppslag

 5 jan, 2017.Den 15 januari är sista dagen att nominera nya ledamöter till Svensk Friidrotts styrelse. Än så länge har en nominering inkommit och valberedningen uppmanar nu fler föreningar och distrikt att komma med nomineringar eller uppslag.
   – På eftermiddagen den 20 januari och på förmiddagen den 21 januari ska Valberedningen samlas och vår förhoppning är att då kunna träffa de nominerade. Vi uppmanar därför föreningar och distrikt att redan i första kontakten med den de vill nominera stämma av dessa datum med kandidaten, säger valberedningens ordförande Christina Liffner.

Läs mer Fortsättning...

Efter jättekastet i Finnkampen - Jiannis är månadens i september

 4 jan, 2017.Jiannis Smalios hade innan han åkte till Finnkampen i september inte förbättrat sitt personliga rekord på sex år. Senast han kastade ett personbästa tävlade han fortfarande för Grekland, men i Tammerfors visade han att han också kan kasta riktigt långt i den svenska landslagsdräkten.
   Spjuttävlingen på Ratina stadion var något alldeles speciellt. Kim Amb såg till att det blev svensk seger för första gången på 27 år, och bakom honom visade både Jiannis och Gabriel Wallin klass.

Läs mer Fortsättning...

Han har sett 30 världsrekord live

 4 jan, 2017.Friidrott är en av de absolut mest populära idrotterna i Sverige, det märker man inte minst på hur många som följer de stora friidrottstävlingarna på TV. Också arenornas läktare börjar få fler och fler besökare.
   En av dem som följer friidrotten på nära håll är Kalle Eriksson. Mannen med vikingakepsen är välkänd för nästan alla landslagsfriidrottare de senaste decennierna. Han har nämligen varit på plats och sett inte mindre än 14 VM, 7 Sommar-OS, 7 EM, 5 inne-VM och 5 inne-EM. Med andra ord, han kan vara Sveriges största och mest hängivna friidrottssupporter.

Läs mer Fortsättning...

Isabellahs tips:
Ta med dig barnen ut på rundan

 3 jan, 2017.Stillasittandet bland barn och ungdomar är en ständigt aktuell fråga, precis som frågan om att få familjelivet att gå ihop med träning. Svenska löpares ambassadör Isabellah Andersson menar att det ligger på de vuxnas ansvar att uppmuntra barn att röra på sig. Hennes tips är att familjen tränar tillsammans.

Läs mer Fortsättning...

Efter uppehållet - nu finns veteraninformationen på friidrott.se

 3 jan, 2017.Veteranverksamheten inom Svensk Friidrott är mer populär än någonsin. Fler och fler väljer att träna och tävla i friidrott långt upp i åldern, vilket inte minst visade sig på veteran-VM i Perth, Australien, i början av november.
   I våras upphörde uppdateringen av Svensk Friidrotts veterankommittés hemsida, då den sedan många år ansvarige webbmastern Åke Runnman valde att trappa ner sitt ideella arbete med att hålla hemsidan vid liv.

Läs mer Fortsättning...

2016 bjöd på fler lopp än någonsin

 2 jan, 2017.Förra året fortsatte antalet motionslopp att öka. Hela 443 godkända lopp arrangerades runt om i landet vilken är en ökning med 33 stycken från året innan.
   Precis som det varit de senaste åren så var de största loppen Göteborgsvarvet, Midnattsloppet i Stockholm, Tjejmilen, TCS Lidingöloppet, VårRuset i Stockholm och Asics Stockholm Marathon. Lägg där till att serier som just VårRuset och Blodomloppet lockade 100 000-tals löpare runt om i landet.
   Se Friidrottskanalens tillbakablick på motionsloppen 2016 i videospelare här ovan.

Läs mer Fortsättning...

Axel och Marinda bäst i Skåne

 2 jan, 2017.Malmös kastarduo Axel Härstedt och Marinda Petersson har av Skånes Friidrottsförbund blivit utsedda till förra årets bästa skånska friidrottare.
   Diskuskastande Härstedt toppar listan för andra året i rad och hade ett imponerande år som inleddes med seger i Europacupen i Arad, men den absolut främsta prestationen var tiondeplatsen i OS.
   På Svensk Friidrotts tiobästalista för 2016 var Axel sexa.

Läs mer Fortsättning...

Snabba tider på Nyårsafton

 2 jan, 2017.Det var många snabba tider som presterades när 2016 avslutades med de olika Sylvesterloppen runt om i landet.
   Nyårsaftons största lopp var Sylvesterloppet i Göteborg med 1 495 fullföljande löpare. Där vann Sävedalens Elin Borglund med 30 sekunders marginal före Lina Strand, Göteborg Majorna OK.
   Också i den manliga klassen var en Sävedalslöpare snabbast. William Lind stod för en mycket bra prestation när han tog sig i mål på 30:16, en och en halv minut före Enhörnas Anders Grahl som i sin tur hade en mycket tuff uppgörelse med Jonathan Fridolfsson, Sävedalen. I mål skiljde det bara en sekund mellan tvåan Anders och trean Jonathan.
   I Kalmar firade loppet 30 år med deltagarrekord, 862 löpare anmälda och preliminärt 784 som tog sig i mål, och också banrekord på 10 kilometer för kvinnor.

Läs mer Fortsättning...

Vinterns bästalistor har öppnat

 1 jan, 2017.Även om juniorer och seniorer i allmänhet väntar med att starta sitt inomhustävlande till det nya året erbjuds ungdomarna ett allt fylligare utbud av tävlingar under slutet av det gamla.
   Totalt innehöll denna vinters nationella kalender nitton innotävlingar - nio i november och tio i december - redan före jul vilket innebar en ny toppnotering. En bidragande faktor var förstås att Uppsala rivstartade i sin splitternya IFU Arena med två helgtävlingar.
   Med fler tävlingar kom fler resultat och startupplagan av årets inomhussstatistik är därför förmodligen den mest välmatade vi hittills haft vid årsskiftet. Vilket dock inte hindrar att listorna redan om några dagar - efter Trettonhelgen - kommer att ha fått ett radikalt annorlunda utseende!
   Aktuella statistiken för inomhusssäsongen 16/17

Läs mer Fortsättning...

SM-rekordet gjorde Marinda till Månadens i augusti

 1 jan, 2017.Marinda Petersson hade en fantastisk sommar. Hon förbättrade sitt personliga rekord med nästan fyra meter, gjorde seniormästerskapsdebut i EM i Amsterdam och tog sitt första senior-SM-guld i Sollentuna.
   Hon hade aldrig trott att det skulle gå så bra som det gjorde i Sollentuna. Medalj var absolut rimligt, men att det skulle bli guld förvånade henne. Att hon dessutom satte SM-rekord var än mer överraskande.
   Marindas insats utmärkte sig så mycket så att friidrott.se utsett henne till Månadens friidrottare i augusti.

Läs mer Fortsättning...

Karin Torneklint:
EM var fantastiskt roligt!

 31 dec, 2016.Friidrott.se vill önska alla läsare ett riktigt Gott Nytt År, och vad passar bättre att avsluta året med än att låta förbundskapten Karin Torneklint sammanfatta ännu ett år med landslaget? 2016 har varit hennes roligaste som förbundskapten menar Karin.
   Hon berättar om sina bästa minnen från året som gått och vilka aktiva som på ett positivt sätt överraskat henne.
   Se hela Friidrottskanalens intervju i videospelaren här ovan.

Läs mer Fortsättning...

Track & Field News världsranking:
Daniel och Meraf och ... Sofie!

 30 dec, 2016.Nu har den amerikanska facktidningen Track & Field News presenterat 2016 års upplaga av sin prestigefyllda grenvisa ranking av världens tio främsta.
   Det handlar om den 70:e årgången av rankingen (ja, TFN startade alltså redan 1947!) där det inte är enstaka årsbästaresultat utan hela säsongerna som värderas med fokus på prestationerna "när det gällt" i de viktiga tävlingarna.
   För svenskt vidkommande blev det andra besöket på rankingslistorna för både Daniel Ståhl i diskus - 8:a i fjol och 6:a nu - och Meraf Bahta på 1500m - 9:a 2014 och nu 8:a.
   Men de var inte ensamma svenskar på rankingen utan vi fick också glädjande nog en nykomling på "världens topp-10" genom att

Läs mer Fortsättning...

Med större självförtroende blickar Michaela Meijer fram mot 2017

 30 dec, 2016.
   Efter en intensiv säsong hade Örgrytes stavhopperska Michaela Meijer en välbehövlig vila under några veckor, men under hösten har hon lagt fokus på en riktigt grundträning.
   Hon menar att hon under året blivit mer bekväm och självsäker i sitt hoppande och är nöjd med säsongen som var.
   Om det blir en inomhussatsning eller inte är inte helt bestämt än och hon riktar viss kritik mot upplägget att köra final direkt i inomhus-EM.
   Friidrottskanalen träffade henne hemma i Göteborg för några veckor sedan. Se intervjun i spelaren här ovan.

Läs mer Fortsättning...

Många firar nyår springandes

 30 dec, 2016.Att avsluta året med ett lopp är populärt och Sylvesterloppen på Nyårsafton har blivit en tradition i Sverige efter en brasiliansk förlaga från 1925. I morgon arrangeras Sylvesterloppet på fem orter; Göteborg, Kalmar, Olofström, Anderstorp och Vänersborg. Dessutom arrangeras Nyårsloppet i Vallentuna.
   De två största loppen är i Göteborg, med drygt 1 500 anmälda löpare, och i Kalmar, där loppet firar 30-årsjubileum, med drygt 600 löpare i olika klasser.

Läs mer Fortsättning...

Melker har lagt skadehösten bakom sig

 29 dec, 2016.Efter en strålande comeback i våras som ledde till både EM- och OS-uttagning, blev sommaren inte riktigt vad Melker Svärd Jakobsson hade hoppats. Under EM fick han problem med en hälsena och tvingades avstå finalen.
   Nu är han dock tillbaka i träning, har bytt klubb till Örgryte och kan börja blicka fram mot nästa år.
   Friidrottskanalen träffade honom i Göteborg och i intervjun berättar han om den tuffa tiden efter skadan, hans fysiska status nu och planerna för vintern och sommaren.

Läs mer Fortsättning...

Daniel Ståhl kungen av Stockholm

 29 dec, 2016.Vid Friidrottsgalan i november presenterades Svensk Friidrotts årliga tio-bästa-lista. På den var Spårvägens diskuskastare Daniel Ståhl tvåa. Nu toppar han listan över årets tio bästa friidrottare i Stockholm.
   Det är Stockholms Friidrottsförbund som rankat de tio bästa inom distriktet. Daniel Ståhl, som på SM i Sollentuna satte nytt världsårsbästa och SM-rekord när han kastade 68.72, toppar listan före Hässelbys Sarah Lahti som haft en enastående säsong med personliga rekord på alla distanser hon sprungit och toppat det med två svenska rekord på 10 000 meter och en tolfteplats på OS.

Läs mer Fortsättning...

Tuff träning har givit effekt för Ebba - siktar nu mot inomhus-EM

 28 dec, 2016.Inte på flera år har Mölndals Ebba Jungmark sett en sådan utveckling i träningen som hon gjort den senaste tiden. Hon har satt flera träningspers och samarbetet med nye tränaren Yannick Tregaro börjar verkligen sätta sig. För en vecka sedan var hon också bästa kvinnliga hopperska i skojtrestegstävlingen Kortbanehoppningen i Göteborg.
   Friidrottskanalen träffade Ebba under ett bra träningspass i Friidrottens Hus.

Läs mer Fortsättning...

Julin skriver om kvinnorna i IAAF:s årliga grengruppsgenomgång

 28 dec, 2016.Snart är 2016 till ända och med det ett intensivt friidrottsår. Det har varit ett flertal internationella mästerskap på olika håll runt om i världen med OS i Rio de Janeiro som den absoluta höjdpunkten, och samtidigt har den årliga galacirkusen fortsatt i sin vanliga takt.
   Men hur har året egentligen sett ut internationellt? Hur har respektive grengrupp varit och vilka har utmärkt sig?
   På det Internationella Friidrottsförbundets hemsida, iaaf.org, publiceras just nu genomgångar av respektive grengrupp och friidrott.se:s A. Lennart Julin är den som gått igenom året för de kvinnliga friidrottarna.

Läs mer Fortsättning...

Snart premiär för den nya Löptränarkursen

 28 dec, 2016.Den 31 mars till 2 april nästa år är det premiär för den nya Löptränarkursen.
   Sedan ungefär ett år tillbaka har Svensk Friidrotts löpträningsutbildningar omarbetats och den första utbildningen som fick ny form var Löpträning steg 1. I slutet av 2015 ersattes den av löpledarkurser som sköts av friidrottens olika utvecklingscentrum.
   – Sedan dess har 8 kurser genomförts med omkring 150 deltagare. Av dessa har knappt 100 personer valt att lämna in en speciell uppgift och blivit certifierade löpledare, säger Gunilla Dahlén, ansvarig för Svensk Friidrotts löpträningsutbildning.
   Nu är det snart dags att sjösätta Löptränarkursen som ersätter den gamla Löpträning steg 2. Den 31 mars – 2 april kommer premiären av Löptränarkursen att hållas i Göteborg, och det är en intensiv utbildningshelg som väntar, menar Gunilla.

Läs mer Fortsättning...

Ultrakriterierna för 2017 klara

 27 dec, 2016.Uttagningskriterierna till nästa års ultralöpningsmästerskap är nu klara.
   VM i 24-timmarslöpning avgörs i Belfast på Nordirland 1-2 juli. Kriterierna för att kunna bli uttagen är uppsatta till att man ska kunna komma bland de 20 främsta. En indikation på vad som krävs för det är 240 kilometer för män och 215 kilometer för kvinnor.
   Även vid VM i Ultratrail, som avgörs i Badia-Prataglia i Italien 10 juni, är det topp 20-chans som gäller för att kunna bli uttagen.

Läs mer Fortsättning...

Tillbakablick: Dubbelsegern i Tammerfors

 27 dec, 2016.2-3 september 2017 kommer Finnkampen till Stockholms Stadion. Vi välkomnar all publik att vara på plats för att uppleva kampen, glöden, dramatiken och glädjen.
   Se våra sköna klipp från Finnkampen i Tammerfors i september i Friidrottskanalen.

Läs mer Fortsättning...

Dags för 15:e julfrågesporten

 26 dec, 2016.Den utmanande Julfrågesporten här på friidrott.se föddes år 2000 och rullade sedan på som årlig tradition t o m 2012. Sedan blev det ett par års uppehåll innan tradtionen återupplivades ifjol. Vilket innebär att den upplaga vi nu presenterar är den 15:e i ordningen.
   Som vanligt har frågorna ett genomgående tema och i år handlar det alltså om löpning 1500m, en gren med en innehållsrik och spännande historia och som ju 2016 kom att bli något av ”Årets gren” i svensk friidrott vad gäller kvaliteten på vår nationella toppbredd.
   Ett syfte med frågorna är att lyfta fram händelser och företeelser i grenens historia både nationellt och internationellt. Detta med ”baktanken” att ge litet av historiska referensramar till dagens prestationer.
   Som traditionen bjuder ger vår Julfrågesport inga

Läs mer Fortsättning...

EM-bragden: Dagen när alla i laget överträffade sig själva!

 25 dec, 2016.Vid EM i Amsterdam hamnade uppmärksamhetsfokus självklart på de svenska medaljerna och poängplatserna. Men går man litet djupare i analysen och tittar på hur prestationerna såg ut i förhållande till det "realistiska utgångsläget" fanns det ännu mer att glädjas åt.
   Att göra karriärens hittills bästa tävling "när det gäller" är alltid stort och vad skall man då säga om det manliga 4x400m-laget där samtliga fyra gjorde just precis detta? Det är egentligen så osannolikt att det inte borde kunna hända.
   Men det gjorde det alltså och därför blev ju också 4x400m-laget friidrott.se:s val av "Månadens friidrottare" för juli 2016.
   Så det finns all anledning att titta litet närmare på denna insats och

Läs mer Fortsättning...

Julläsning i soffan: Manliga 4x400m i EM – Månadens i juli

 25 dec, 2016.Sveriges manliga stafettlag i 4x400 meter i EM i Amsterdam gjorde något som få trodde. Låt oss kalla det ”Det kollektiva lyftet” som därför gör Axel Bergrahm, Erik Martinsson, Felix Francois och Adam Danielsson till Månadens friidrottare i juli.

Läs mer Fortsättning...

Julfrågesporten??

 25 dec, 2016.Den kommer att öppna här på friidrott.se kl 14.00 på Annandagen!
   Och årets tema för frågorna är ....

Läs mer Fortsättning...

Julkalendern: Lucka 24

 24 dec, 2016.Svensk Friidrott och friidrott.se vill önska alla läsare en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År! Njut av jul- och nyårshelgerna, summera året och lyft blicken mot nästa år.

Läs mer Fortsättning...

Ungdomsrådet önskar God Jul

 24 dec, 2016.Svensk Friidrotts ungdomsråd önskar alla en riktigt God jul!

Läs mer Fortsättning...

Senaste veckan
Veckan 16.1 - 23.1

Jätteintresse för löparlägret i Sydafrika
Under vintern har Svensk Friidrotts prestation...

Sofie har inlett resan mot inne-EM
Götas ungdomsspel i Karlstad var platsen för Sofie...

Max snuddade vid rekordet
Lördagens Quality Hotel Games i Växjö resulterade ...

Fabian luftade 2.20!
I Sätra på söndagseftermiddagen gjorde Fabian Delr...

Live från Växjö hela dagen
Följ webbsändningen från Quality Hotel Games i Tel...

Seger för Emma i årsdebuten
Emma Green inledde sin sista säsong som höjdhoppar...

USA-natten: Erik 1:49 - Armand 5.55
Gefles Erik Martinsson fortsätter framgångsrikt si...

Vilken trestegstävling i Växjö!
Manliga trestegstävlingen på Quality Hotel Games i...

Flera juniorpers i Växjö
Det sattes en rad personliga rekord i Telekonsult ...

Nya pers för Amanda
I Sätra inleddes Täby Vinterspel på lördagen med b...

Live från Växjö hela helgen
Följ webbsändningen från Quality Hotel Games i Tel...

Helgen: Here, there and everywhere
Januari månad är en enda uppväxling av inomhustävl...

En förlossning är tuffare än en mara
Vi ser dem överallt. Mammorna som presterar på löp...

Dubai: Startotur för Bekele

Kenenisa Bekeles världsrekordförsök vid Dubai Mara...

Fakta för den unge friidrottaren!
2010 startades ”Nypon förlag” med ambitionen att s...

Sju motioner inkomna till Årsmötet
I söndags 15 januari var sista dagen att lämna in ...

Berlin, Berlin, Berlin, Berlin, Berlin och Berlin ... men nu Dubai?
När Internationella Friidrottsförbundet 2004 inför...

Sök till Certifierad coach
Sista helgen i mars drar nästa omgång av utbil...

Det har pratats mångkamp på radion
När Hässelbys Fredrik Samuelsson förra helgen slog...

Aregawi tillgänglig för landslaget igen
Abeba Aregawi är återigen tillgänglig för land...

Innestatistiken växer snabbt
I helgen som gick kom också seniorsäsongen igång p...

Andreas tog emot Elitidrottsstipendiet
Vid gårdagens Idrottsgala delades Riksidrottsförbu...

Nomineringen till styrelsen avslutad
I går gick nomineringstiden till Svensk Friidrotts...

Elin Östlund EM-kvalade i helgen
Elin Östlund, KFUM Örebro, inledde säsongen stråla...

Bauhaus överväldigade av intresset för nya galan
Intresset för Bauhaus-galan Indoor, där bland ...

Förra veckan
Veckan 9.1 - 16.1

Nomineringen till styrelsen avslutad
Elin Östlund EM-kvalade i helgen
Bauhaus överväldigade av intresset för nya galan
Jönköping Marathon redan en succé
Så minns vi friidrottsåret 2016
Säsongen trappas upp - stora tävlingar i helgen
Sanna Kallur i världspremiär
Rafael räknar med tio till EYOF
Pers med 11 minuter - Lisa Ring Månadens i november
Hässelby Sveriges bästa friidrottsklubb för 15:e året i rad
Godbitar från Folksam Grand Prix-sommaren 2016
Motioner till Förbundsårsmötet
Träningsläger i solen
Härlig inledning av friidrottsåret

Två veckor sedan
Veckan 2.1 - 9.1

Motioner till Förbundsårsmötet
Träningsläger i solen
Härlig inledning av friidrottsåret
Bättre video på Armands hopp
Armand 5.61 i årsdebuten!
SM i Sollentuna med arenarekord, SM-rekord och världsårsbästa
Succén i Amsterdam gjorde Louise Wiker till Månadens i oktober
Valberedningen söker nomineringar och uppslag
Efter jättekastet i Finnkampen - Jiannis är månadens i september
Han har sett 30 världsrekord live
Isabellahs tips:
Ta med dig barnen ut på rundan

Efter uppehållet - nu finns veteraninformationen på friidrott.se
2016 bjöd på fler lopp än någonsin
Axel och Marinda bäst i Skåne
Snabba tider på Nyårsafton