Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Torsdag 29 september 2016

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Nyhetsarkiv

Visa nyheter Publicerade under:
Som:


Julin om Diamond League-året 2016

 29 sep, 2016.A. Lennart Julin kommenterar innehållet i sin artikel om det svenska Diamond League-året.

Läs mer Fortsättning...

Ganska normal svensk Diamond League-säsong

 29 sep, 2016.Hur var egentligen den svenska Diamond League-säsongen? Det har friidrottsexperten A. Lennart Julin med statistikens hjälp försökt ta reda på i artikeln "Svenska DL-året 2016", och man kan konstatera att det var ett ganska normalt utfall.

Läs mer Fortsättning...

Fyra får Elitidrottsstipendium

 29 sep, 2016.Riksidrottsförbundet, RF, och Svenska Spel delar årligen ut ett elitidrottsstipendium till elitidrottare på landslagsnivå som vid sidan av sin idrottssatsning också studerar på minst halvfart. I år får 75 idrottare stipendiet varav fyra är friidrottare.
   Lovisa Lindh, Ullevi, Johan Rogestedt, Stenungsund, och Andreas Otterling, Örebro, tilldelas alla stipendiet och får 50 000 kronor vardera.

Läs mer Fortsättning...

Gävle ett steg närmare JEM 2019

 29 sep, 2016.Sverige och Gävle söker junior-EM för 22-åringar i friidrott 2019. I tisdags var en svensk delegation i Lausanne, Schweiz, för att få mer information om hur ansökningsprocessen går till.
   – Vi blev lite överraskade när vi kom dit. Från början var det nio länder som visade intresse för att arrangera mästerskapet, men nu var det bara vi från Sverige som var på plats i Lausanne, berättar Svensk Friidrotts generalsekreterare Stefan Olsson som tillsammans med Zandra Lewerentz och Joakim Lundberg från Gävle kommun och Lars Skoglund från Gefle IF, utgjorde den svenska delegationen.
   Undre mötet blev det tydligt vilka förväntningar och krav som ställs på en arrangör. Stefan Olsson berättar att Europeiska friidrottsförbundet, EAA, prioriterar att man som arrangör jobbar för ett hållbart evenemang ur miljösynpunkt. Likaså kommer antidopingarbetet intensifieras.

Läs mer Fortsättning...

Så betygsätter Sanna själv sin comeback-sommar

 28 sep, 2016.Igår meddelande Sanna Kallur att hon kör inomhussäsongen 2017 och att hon är igång med grundträningen. Idag berättar hon om sin utvärdering av säsongen och betygssätter sina åtta lopp exklusivt för friidrott.se.

Läs mer Fortsättning...

Stort deltagande i BRI-olympiaden
i Härnösand

 28 sep, 2016.Förra veckan tävlade över 1 200 barn från Härnösands mellanstadieskolor i friidrott när BRI-olympiaden genomfördes för 20:e gången. Grenarna de tävlade i var längdhopp, kula och 60 meter och varje tävlingsdag inleddes med inmarsch, invigningstal och tändande av en olympisk eld, precis som på riktiga olympiska spel.
   – Ungefär hälften av deltagarna, sex pojkar och sex flickor från varje klass, sprang också en kurirstafett, berättar Daniel Bergin, barn- och ungdomsansvarig på Svensk Friidrott, som var på plats i Härnösand.
   Resultaten beräknas med ett poängsystem där varje person får en, två eller tre poäng baserat på uppnått resultat i grenen. Klassens poängsnitt multipliceras sedan med 30 och i slutet av respektive dag delas pokaler ut till de tre bästa klasserna i varje årskurs.

Läs mer Fortsättning...

Tyck till om SM-utredningens remissförslag

 28 sep, 2016.Sedan beslutet i november 2015 om att tillsätta en SM-utredning har arbetet pågått med framtidens SM-program för seniorer. Nu har arbetet kommit så långt att Svensk Friidrotts tävlingskommitté släpper ett remissförslag med tankar som ska kunna ligga till grund för ett styrelseförslag vid årsmötet 2017. Nu väntar en remissrunda där man vill engagera friidrottsintresserade runt om i landet.
   – Vi vill att så många som möjligt inom den svenska friidrottsrörelsen och dess intressenter är med och påverkar och tycker, säger Andreas Thornell, tävlingsansvarig på Svensk Friidrott.

Läs mer Fortsättning...

Efter ett tufft år börjar Klara Bodinson blicka framåt

 27 sep, 2016.I fjol slog Sävedalens Klara Bodinson igenom ordentligt på den svenska friidrottsscenen. Hon gjorde VM-debut i Peking, blev Finnkampsdrottning, slutade året som etta i Sverige på 3 000 meter hinder och tog hem priset för årets prestation på Finnkampen på Friidrottsgalan. Men i år har det varit förhållandevis tyst om henne.
   – Jag har haft en överansträngd hälsena, berättar Klara för svenskalopare.se.
   Det var i julas, efter hennes mest framgångsrika säsong i karriären, som problemen uppstod vilket tvingade den 26-åriga stockholmaren att ägna sig åt alternativ träning hela våren.
   – Jag hade förhoppningar om att det skulle bli bättre så att jag kunde köra igång till sommaren. Jag hade ju EM och OS-nomineringsgränsen som mål, berättar hon.

Läs mer Fortsättning...

Många års väntan är snart över -
ny arena byggs i Åkersberga

 27 sep, 2016.Efter att i många år ha tränat på en sliten kolstybbsanläggning kan medlemmarna i Åkersberga Sportklubb nu se fram emot en modern åttabanorsanläggning. I förra veckan togs första spadtaget och om ett år ska de första träningarna kunna genomföras.
   – Det är fantastiskt roligt att allt nu är klart för byggstart och att vi får friidrottsarenan på plats om ett år, säger kommunalrådet i Österåkers kommun, Michela Fletcher, till osteraker.se.
   Åkersberga Sportklubb är en stor ungdomsförening med runt 300 aktiva friidrottare. Förutsättningarna för att träna har dock varit begränsade vilket gjort att det har varit svårt för föreningen att behålla sina aktiva. Håkan Dahlbäck är aktiv ledare och berättar att den nya arenan förhoppningsvis kan bli något av en nystart för föreningen.

Läs mer Fortsättning...

Julin om Jessica Samuelsson: "Vad kunde hon gjort på 400 m häck?"

 26 sep, 2016.Friidrottsexperten A. Lennart Julin kommenterar Jessica Samuelssons karriär efter att ha sammanställt den i siffror.
   * Jessicas karriär i siffror - statistisk sammanställning.

Läs mer Fortsättning...

Sista kampen är gjord - Jessicas tid som elitidrottare är över

 26 sep, 2016.Jessica Samuelsson är Sveriges genom tiderna näst bästa mångkamperska. Efter över 10 år i Sverige-eliten väljer 31-åringen nu att avsluta sin elitidrottskarriär för att i stället ägna sig åt sitt nya liv som jurist på Riksidrottsförbundet.
   Friidrott.se har haft ett långt samtal med Jessica där hon berättar om karriären, varför det blev just mångkamp, vilka grenar hon tyckt bäst om och vilka personer som betytt mest för henne under karriären.

Läs mer Fortsättning...

Lyckad första livesändning i Friidrottskanalen

 26 sep, 2016.Friidrottskanalen gjorde i lördags i samarbete med TCS Lidingöloppet sin första livesändning av ett evenemang. Direktsändningen av Lidingöloppets tremil blev en historisk och lyckad första test.

Läs mer Fortsättning...

Fougberg bästa svensk i
Rosa Bandet-loppet

 26 sep, 2016.Charlotta Fougberg, Ullevi, blev bästa svensk i premiären av Rosa Bandet-loppet, tidigare Lidingö Tjejlopp. Charlotta sprang de 10 kilometerna på Lidingö på 35:43, och var med det en knapp minut efter segrarinnan Sylvia Kiberenge från Kenya. Tiden är den fjärde snabbaste svenska tiden någonsin på banan.
   Charlotta passerade femkilometersmarkeringen vid Abborrbacken, den klassiska och omtalade mördarbacken, på 17.41. Andra halvan av loppet gick alltså något långsammare.

Läs mer Fortsättning...

Ekvall bästa europé i Berlin

 25 sep, 2016.Mikael Ekvall, Strömstad, kom i mål på en 14:e-plats i Berlin Marathon på söndagsförmiddagen. Ekvalls tid, 2:13.16, var en dryg minut sämre än vad han sprang på i Frankfurt i fjol, men framför sig hade Mikael bara östafrikaner och en japan vilket gjorde 27-åringen till bäste europé.
   Mikael Ekvall inledde mycket bra. Första fem kilometerna gick på 15:43, därefter ökade han tempot för varje fem kilometer fram till 25 kilometer. Så långt låg han också före tiden han hade i Frankfurt i fjol.
   Efter 30 kilometer kom tappet och han låg då fem sekunder efter Frankfurttiden.
   Mikael hamnade ganska snabbt också i ett ingenmansland och hade ingen att haka på. I mål hade han drygt två minuter upp till närmsta löpare, japanen Yuki Kawauchi.
   Tittar man i historiken så ser man att Mikaels tid är den bästa svenska någonsin i Berlin och en tangering av den bästa svenska manliga placeringen någonsin.

Läs mer Fortsättning...

Davids tredjeplats satt långt inne

 24 sep, 2016.Tävlingsälskaren David Nilsson var den starkaste av svenskarna i dagens TCS Lidingöloppet 30 km. En tredjeplats med tiden 1.38.45 var den sjätte snabbaste tiden en svensk har sprungit på. Men pallplatsen satt långt inne. Långt efter målgång hängde ett diskvalificeringshot över Nilsson.
   Förutsättningarna för snabba tider var optimala på Lidingö idag. Bra löparväder med 15 grader och moln, svaga vindar och därtill en fullkomligt snustorr bana. Kanske var det den torraste banan någonsin på Lidingöloppet och det stod som ett dammoln från tusentals fötter på upploppet.

Läs mer Fortsättning...

Maria Larssons återkomst växer sig allt starkare och starkare

 24 sep, 2016.Maria Larssons återkomst på tävlingsbanan 2016 fortsätter att imponera. Mer och mer. Den långa skade- och rehabperioden har gett oss en superstark Maria Larsson tillbaka. ”Det ligger så mycket slit bakom det här och så många timmar på gymet. Jag har tvivlat många gånger och jag varit nere i källaren mentalt många gånger”, sa en tårögd Maria Larsson efter segern i TCS Lidingöloppet 30 km.
   Redan tidigt i loppet stod det klart att det var Maria Larsson och rutinerade Malin Ewerlöf som det skulle stå emellan. De två öppnade första milen på 38.50 och redan vid halva distansen var Larsson den starkare som gled ifrån mer och mer.
   Maria Larssons segertid på 1.56.54 var den tredje bästa svenska tiden genom tiderna och hon vann knappa tre minuter före Ewerlöf.

Läs mer Fortsättning...

Lidingöloppshelgen inledd

 23 sep, 2016.Lidingöloppshelgen är nu igång och först ut idag var tävlingarna för funktionshindrade och gångklass. Samtidigt började löparna för övriga tävlingar att samlas på Lidingö inför helgens löparfest.

Läs mer Fortsättning...

Utbilda dig till förbundsdomare i höst

 23 sep, 2016.Den 12-13 november genomförs förbundsdomarkursen, den högsta domarutbildningen inom Svensk Friidrott, i Helsingborg. Målgruppen för förbundsdomarkursen är främst personer som ska ha ledande domaruppdrag på kommande SM-tävlingar, landskamper och galor.
   – Där finns det uppsatt direkta krav på att ansvariga ska vara förbundsdomar, säger Andreas Thornell, tävlingsansvarig på Svensk Friidrott och fortsätter:

Läs mer Fortsättning...

Löpare i alla åldrar samlas på Lidingö

 23 sep, 2016.I helgen genomförs den 52:a upplagan av Lidingöloppet, som i år dessutom fått en titelsponsor och numera heter TCS Lidingöloppet. 30 kilometersloppet på lördag kommer livesändas i Friidrottskanalen och som vanligt lockar världens största terränglopp både många elitlöpare och stora mängder motionärer.
   Lidingöloppshelgen inleds redan i dag med TCS Lidingöruset och Lidingöloppet På Gång. Den klassiska stafetten som varit ett stående inslag som inledning på Lidingöloppshelgen, arrangeras inte i år.
   I morgon lördag är det dags för huvudloppet, TCS Lidingöloppet 30 kilometer. Loppet har flera spännande elitlöpare i startlistan, både manliga och kvinnliga.

Läs mer Fortsättning...

Musse tillbaka på Lidingö efter åtta år - siktar på ännu en seger

 22 sep, 2016.Mustafa Mohamed gör på lördag sin första start i TCS Lidingöloppet sedan 2008. Då blev det seger, och den 37-årige Hällelöparen siktar på att återupprepa succén och ta sin fjärde vinst i världens största terränglopp.
   Mustafa Mohameds har haft en framgångsrik sommar. Det började i juni med SM-guld på maraton i Stockholm. Sedan var han med och förde det Sverige till en femteplats i EM-halvmarans lagtävling, där han själv kom 21:a och var näst bäste svensk efter Strömstads Mikael Ekvall.

Läs mer Fortsättning...

Johan Wettergren stolt över
nytt löparuppdrag

 22 sep, 2016.Johan Wettergren är tillsammans med Ulf Friberg ny grengruppschef för medel- och långdistans och ansvarig för verksamheten på Prestationscentrum i Göteborg. Friidrottskanalen har träffat Johan och låtit honom berätta om sitt nya uppdrag.

Läs mer Fortsättning...

Hög tid att söka...

 22 sep, 2016.Vi är inne på sluttampen av friidrottsåret 2016 och då är det hög tid att blicka fram mot kommande år. Redan nu utlyser därför Svensk Friidrotts tävlingskommitté 2018 års SM-tävlingar, bortsett från Friidrotts-SM som har en särskild ansökningsprocess.
   – Förutom att vi söker föreningar som har tillgång till en SM-värdig arena och är duktiga arrangörer så trycker vi nu också extra mycket på att föreningen eller föreningarna som söker en SM-tävling ska vara vaccinerade mot doping, eller att de förbinder sig att före evenemanget ha genomfört programmet, säger Andreas Thornell, tävlingsansvarig på Svensk Friidrott.

Läs mer Fortsättning...

Friberg och Wettergren leder nya prestationscentrum i Göteborg

 22 sep, 2016.Den 1 oktober startar det nya prestationscentrumet för medel- och långdistanslöpning. Platsen är Göteborg och ansvariga blir Ulf Friberg och Johan Wettergren.
   Göteborg blir det tredje prestationscentrumet efter Växjö för kast och Falun för sprint/häck. Huvuduppdraget är att ansvara för utveckling av nuvarande och nästa generations aktiva mot toppnivå samt att stärka grengruppen för att säkerställa återväxt och framgångsrikt landslag i framtiden. Friberg och Wettergren kommer också att arbeta med tränarutveckling för att få fler starka löparmiljöer i Sverige.

Läs mer Fortsättning...

Ekvall ser fram emot Berlins mara

 21 sep, 2016.För knappt ett år sedan sprang Strömstads Mikael Ekvall sitt andra maratonlopp i karriären, och vilket lopp det blev. 2:12.07 i Frankfurt, på en erkänt snabb bana, och Mikael kunde konstatera att han med det var fyra i Sverige genom tiderna.
   Nu väntar en ny utmaning över de 42 195 meterna. På söndag springer han Berlin Marathon.
   – Det ska bli roligt att få tävla, säger Mikael.
   Efter loppet i Frankfurt förra året började Mikael ställa in sig på att det kunde bli en start i OS i Rio. Han var bara sju sekunder från nomineringsgränsen och hoppades att det skulle räcka. Därför la han upp träningen med OS i sikte.
   Nu blev det dock inte så och han fick i stället vända blickarna mot en annan maraton under hösten. Valet föll på Berlin.

Läs mer Fortsättning...

Friidrottskanalen livesänder
TCS Lidingöloppet

 21 sep, 2016.På lördag avgörs TCS Lidingöloppets klassiska tremil för 52:a gången. En nyhet för året är att TCS Lidingöloppet kommer att sändas live i Friidrottskanalen.
   Friidrottskanalen lanserades i somras och har hittills publicerat intervjuer och bakom-kulisserna-material, bland annat från EM, Finnkampen och Folksam Grand Prix. Sändningen av TCS Lidingöloppet blir den första livesändningen av ett evenemang i Friidrottskanalen.

Läs mer Fortsättning...

Fler barn sprang Blodomloppet

 20 sep, 2016.Blodomloppet, som i år arrangerades på 15 orter runt om i landet, fortsätter att vara ett av landets största motionsevenemang. Totalt 111 599 personer deltog i Blodomloppet, och av dessa var 2 104 barn vilket var en ökning från förra året.
   Blodomloppet har funnits i drygt 20 år och har länge varit ett av de mest populära motionsevenemangen i landet. Syftet med Blodomloppet är dels att främja en hälsosam livsstil, dels att uppmärksamma och manifestera behovet av blodgivning.

Läs mer Fortsättning...

Stenkullens IP eldhärjad – stora konsekvenser för Lerum Friidrott

 19 sep, 2016.Natten till i söndags sattes läktaren på Stenkullens IP utanför Göteborg i brand. Händelsen rubriceras som mordbrand. Ingen människa kom till skada men hela läktaren förstördes liksom mycket material.
   Ulf Petersson, klubbchef i Lerum Friidrott, väcktes på söndagsmorgonen av föreningens kontaktperson på kommunen.
   – Då fick jag bege mig till Stonehill och prata med insatsledaren och polisen. Det första vi fick göra var att rädda elektroniken och det som fanns i sekretariattornet, berättar Ulf.
   Läktaren var övertänd och gick inte att rädda, men sekretariattornet lyckades man rädda förhållandevis bra. Ulf Petersson förklarar att fasaden fått en del brännskador och att några rutor krossats.

Läs mer Fortsättning...

Viktoria Karlsson sjua i jämn längdfinal

 19 sep, 2016.Paralympics avslutades i går och i lördags hoppade Viktoria Karlsson längdhoppsfinal. Viktoria, som är blind och tävlar för Söderhamn, var ytterst nära medalj i den jämna finalen där de åtta främsta hamnade inom en halvmeter. Slutresultatet blev 4.49 vilket räckte till en sjundeplats, men Viktoria var bara drygt två decimeter från bronset.

Läs mer Fortsättning...

Jättepers och tredje snabbast i år

 19 sep, 2016.Louise Wiker, Hässelby, förbättrade sitt personliga halvmaratonrekord ordentligt i helgens Copenhagen Half Marathon. Sluttiden 1:15:26, nästan tre minuter under det två och ett halvt år gamla perset som också sattes i Köpenhamn, räckte till en femtondeplats. Louise var knappt sju och en halv minut efter segrande etiopiskan Hiwot Gebremaryam.
   Tiden var den tredje snabbaste svenska kvinnliga halvmaratontiden hittills 2016. Bara klubbkompisen Isabellah Andersson och Spårvägens Cecilia Norrbom har sprungit snabbare i år.

Läs mer Fortsättning...

Stor svensk trupp till veteran-VM

 18 sep, 2016.Om en dryg månad avgörs veteran-VM i friidrott i Perth, Australien, och Sverige kommer att skicka en stor trupp på över 60 aktiva.
   Bland dessa är det några som sticker ut. En är Robert Kronberg, häcklöparen som för ganska exakt 16 år sedan var i OS-final i Sydney och nu alltså återvänder till Australien. Han får sällskap av bland annat Mattias Sunneborn som efter sin elitkarriär har blivit den kanske främsta ambassadören för ett livslångt friidrottande.
   Dessutom är tidigare landslagsaktiva som stavhopparen Hans Lagerqvist, maratonlöperskan Karin Schön och sprintern Lion Martinez anmälda.

Läs mer Fortsättning...

Ny bok: "Maratonkoden"

 17 sep, 2016.Antalet svenskar som deltar i löpningsarrangemang varje år har aldrig varit högre än just nu i mitten av 2010-talet, men det återspeglar sig inte alls i resultatnivåerna för den nationella ”breddeliten”. Tvärtom är det ovedersägligt att många fler sprang snabbt på 1980-talet än nu tre decennier år senare.
   På marathon t ex låg antalet manliga löpare under 2:30 kring eller över femtio per år – med 1983 års 63 som toppnotering – vilket kan jämföras med 2010-talets siffror som hållit sig runt tio-femton.
   Men det handlade – som vi skrev för ett par år sedan i artikeln ”Marathon modell 1980-talet” – inte bara om toppbredden utan också om den absoluta toppen. Faktum är att 80-talets Kjell-Erik Ståhl och Tommy Persson regelmässigt – flera gånger om året - sprang klart under 2:15, vilket är tider som vi numera bara ser ytterst sporadiskt.
   Men varför lyckades Kjell-Erik och Tommy då nå en nivå som

Läs mer Fortsättning...

Fortsatt högsäsong i friidrotts-Sverige

 16 sep, 2016.Helgen bjuder på ett stort antal tävlingar, och så här sent in i september är det främst långlopp som står på programmet. I friidrott.se:s tävlingskalender är det inte mindre än 26 tävlingar, såväl i Sverige som utomlands, inplanerade.
   Tittar man på tävlingar utanför landets gränser så är den erkända mångkampen Décastar i Talence, Frankrike, intressant. Där möts några av världens absolut bästa mångkampare och en av dem är faktiskt svensk. Högbys Marcus Nilsson har fått en plats i tävlingen och möter bland annat årets världs- och OS-tvåa, hemmanationens Kévin Mayer.

Läs mer Fortsättning...

Stadionklubbarna vill utveckla sig själva och friidrotten på Stadion

 16 sep, 2016.Stadionklubbarna, föreningen som består av elva av de idrottsligt mest framgångsrika friidrottsföreningarna i Stockholm och som också är ägare av det bolag som årligen arrangerar Diamond League-tävlingen Bauhaus-galan, står inför stora förändringar. Styrelsen bjuder nu, för första gången, in nya föreningar som medlemmar.
   Anders ”Kullen” Havdelin, representant för Stadionklubbarna, berättar att man känner att man behöver vara fler föreningar som är inblandade för att göra riktigt bra arrangemang.
   – Att Stadionklubbarna genom åren varit en sluten klubb hade väl i sin tid en funktion. Nya tider kräver dock nya lösningar, säger Anders.
   Man vill också ”skapa mer friidrott och fler friidrottstävlingar” på Stockholms Stadion. Anders Havdelin fortsätter:

Läs mer Fortsättning...

Daniel ny åtta genom tiderna

 15 sep, 2016.Daniel Ståhl, som förra veckan vann sin första Diamond League-tävling, fortsätter att imponera. I går slog han till med en riktigt bra Castorama-serie och placerar sig med 3.494 poäng på en åttondeplats på den svenska genom tiderna-listan.
   Daniel inledde med 18.71 i kula, knappt sju decimeter från hans personliga rekord och årsbästa satt på SM i Sollentuna. Han följde sedan upp det med 50.43 i spjut, 61.80 i paradgrenen diskus och 48.91 i slägga.

Läs mer Fortsättning...

Sök Folksam Challenge 2017

 15 sep, 2016.Nu finns det möjlighet för landets friidrottsföreningar att söka arrangörskap av Folksam Challenge 2017.
   Folksam Challenge är en seniortävlingsserie som ska stötta upp seniortävlingsprogramet såväl inför som efter ett mästerskap under utomhussäsongen. I år arrangerades Folksam Challenge i Umeå och Helsingborg, samt att den första deltävlingen var uppdelad och olika Folksam Challenge-grenar genomfördes på olika tävlingar i Skara, Södertälje, Bottnaryd och Stockholm.

Läs mer Fortsättning...

Svensk studie om kastartjejers syn på kroppsideal prisad

 14 sep, 2016.Habos spjutkastare Matilda Elfgaard har tilldelats European Athletics Innovation Award för sin C-uppsats ” Tack gode Gud för Stretchjeansen! – En studie om ”kastartjejers” syn på kropp och ideal”.
   Tävlingen som Matilda deltog i handlade om studier i ett friidrottsrelaterat ämne. Hennes uppsats handlar om hur kastartjejer ser på kropp och kroppsbild.
   – Och det var inget krav på någon speciell nivå. Min var bara ett examensarbete och det funkade lika bra som en forskningsartikel, berättar Matilda som läst Coaching och Sport Management på Linnéuniversitetet i Växjö.

Läs mer Fortsättning...

Kickoff på Linnéuniversitetet

 14 sep, 2016.I veckan samlades de friidrottare som studerar på ADC, Athletics Development Center, på Linnéuniversitetet i Växjö för ett upptaktsmöte. Träffen genomfördes tillsammans med de tennisspelare som går på tennisens motsvarighet, TDC.

Läs mer Fortsättning...

Årsbästa för Wallengren i finalen

 14 sep, 2016.Rullstolsåkaren Gunilla Wallengren, Bohus IF, fick en tuff final på 1 500 meter vid Paralympics i Rio i går kväll. Trots årsbästa blev det en tionde och sistaplats för fjolårets VM-tvåa.
   Loppet gick i ett högt tempo redan från start och amerikanskan Tatjana McFadden skapade direkt en stor lucka till klungan där Gunilla Wallengren låg långt bak.
   Men in mot mål blev det en hård fajt och McFadden höll precis undan för landsmaninnorna Amanda McGrory och Chelsea McClammer. Alla tre hamnade inom ynka 17 hundradelar.

Läs mer Fortsättning...

Skoljoggen sätter en halv miljon barn i rörelse

 13 sep, 2016.Den här veckan arrangeras Skoljoggen där omkring 500 000 barn och ungdomar runt om i landet sätts i rörelse.
   Skoljoggen har sedan 34 år arrangerats av Skolidrottsförbundet och Friidrottkanalen har träffat Johan Sandler, projektledare för Skoljoggen. Han berättar om Skoljoggens betydelse och passar också på att ge några tips till friidrottsföreningar som vill finna samarbeten med skolor.

Läs mer Fortsättning...

Analys - reflektion - förändring:
årets tema på Tränarforum

 13 sep, 2016.Helgen 14-16 oktober arrangeras Tränarforum i Växjö. Det är tredje året i rad som Svensk Friidrott i samarbete med tränarföreningen arrangerar ett forum med föreläsningar för den svenska tränarkåren.
   Årets tema är ”Analys – Reflektion – Förändring”, ett viktigt och passande tema anser Mikael Norman, utbildningsansvarig på Svensk Friidrott.
   – Vi har valt temat för att det alltid är viktigt att reflektera över vad man gör för att kunna utveckla träningen. Ofta leder brist på utveckling och förändring till stagnation, säger Mikael.

Läs mer Fortsättning...

Svenska framgångar i Paralympics

 12 sep, 2016.Just nu pågår Paralympics i Rio de Janeiro och de svenska friidrottarna har inlett bra.
   Huddinges kulstötare Jeffrey Ige, som kom på 14:e plats på SM i Sollentuna för två veckor sedan, blev femma i kulfinalen i lördags och kunde således inte försvara sitt silver från Paralympics i London för fyra år sedan. Ige besvärades av känningar i en armbåge och stötte 15.30 som längst, tre decimeter längre än vad det blev på SM, men det räckte inte hela vägen till medalj. Han var ändå positiv när han utvärderade sin insats.

Läs mer Fortsättning...

Hög tid att söka föreningsstöd

 12 sep, 2016.Söndag 18 september är sista dag för att söka föreningsstöd från Idrottslyftet för den här omgången, den tredje i år.
   Idrottslyftet kommer framöver förändras mycket. Svensk Friidrott har fått i uppdrag av Riksidrottsförbundet att kartlägga och analysera barn- och ungdomsverksamheten, vilket också skett de senaste månaderna. Kartläggningen ska sedan användas som underlag till det beslut som Svensk Friidrott tar kring inriktningen för Idrottslyftet under åren 2017-2019.
   

Läs mer Fortsättning...

Musse tog första segern

 12 sep, 2016.I Stockholm avgjordes Sveriges näst största halvmaraton, Stockholm Halvmarathon, med närmare 15 000 anmälda löpare. Förste man i mål blev Hälles Mustafa Mohamed som i sin första start i loppet sedan 2001 sprang i mål på 1:04.51 och således blev helgens snabbaste svenska halvmaratonlöpare. Musse hade SM-segraren från i maj, Eskilstunas Abraham Adhanom, en halvminut efter sig. Men de två var helt i en klass för sig. Trean i loppet, Adhanoms klubbkompis Nasir Dawud, kom i mål på 1:09.19.

Läs mer Fortsättning...

Supertid av Felix Svensson

 12 sep, 2016.I Schweiziska juniormästerskapen i Langenthal förbättrade Mölndals Felix Svensson, boendes i just Schweiz, sitt personliga rekord på 200 meter med 42 hundradelar och tog sig för första gången under 21 sekunder. 20.95 tar upp honom till en tredjeplats bland juniorer i Sverige någonsin, och tolva bland seniorer.

Läs mer Fortsättning...

Spårvägen och Hässelby på väg mot standarseger

 12 sep, 2016.Efter helgens mångkamps-SM är nu mästerskapsstandaren, alltså prisen till Sveriges bästa senior-SM-klubbar, uppdaterad.
   Med bara en senior-SM-tävling kvar för året, terräng-SM i Västerås i slutet av oktober, ligger Spårvägens män och Hässelbys kvinnor i topp, och det är betryggande ledningar som dem har.

Läs mer Fortsättning...

Ståhls Diamond League-seger en av många höjdpunkter i helgen

 12 sep, 2016.Svensk Diamond League-seger, tiondeplats i ett av världens största halvmaratonlopp och ny Sverigetrea genom tiderna, det är något av det som friidrottshelgen bjöd på.
   När Diamond League-säsongen avslutades i Bryssel i fredags visade Spårvägens Daniel Ståhl att han verkligen tagit klivet upp som en av världens bästa diskuskastare den här säsongen. Efter att i den tredje omgången ha kastat iväg diskusen hela 65.78, hans sjätte bästa resultat någonsin, blev han kvällens bästa kastare och besegrade därmed storheter som polacken Piotr Malachowski och estländaren Gerd Kanter.

Läs mer Fortsättning...

SM-guld till Fredrik och Bianca

 11 sep, 2016.Den svenska mästaren i tiokamp blev som förutspått Fredrik Samuelsson, 21. Hässelbykillen öppnade dagen med en grenseger i häcken, närmare sekunden före tvåan i loppet (14.64). Knappa halvtimmen efter häckloppet kastade han iväg diskusen över perslinjen och vann även dagens andra gren med resultatet 42.18. Spårvägens Sebastian Ruthström tog en något väntad grenseger i spjutet med resultatet 58.99 före Samuelssons 55.77 i sista kastet. Ruthström har ett pers på 67.46.

Läs mer Fortsättning...

Flera favoriter höll för trycket

 11 sep, 2016.Både Fredrik Samuelsson, 21, och Bianca Salming, 17, var favorittippade inför helgens tävling där båda vann i seniorklasserna. Även de yngre deltagarna hade flera fina prestationer. IK Stål:s Ida Thunberg utökade sin ledning i F17-mångkampen efter en grenseger under söndagens spjutkastning där hon kastade 43.65. Hon avslutade även med en andraplats på 800 meter med tiden 2:32.73. Thunberg vann på 5.440 poäng före Frida Bergvall, som från gårdagen behöll sin andraplats och slutade mästerskapet med nytt pers: 4.698 poäng. Örgrytes Judith Sjöman tog brons på 4.502 poäng.

Läs mer Fortsättning...

Persfyllt Falun efter dag 1

 10 sep, 2016.I F17-klassen gick åttan från sommarens ungdoms-EM, Ida Thunberg, upp i en övertygande ledning på 3.231 poäng före IFK Växjö:s Frida Bergvalls 2.937. IK Ståls Thunberg startade starkt med en stabil seger och nytt pers (13.67) på 100 meter häck. Frida Bergvall hotar närmst efter Thunberg med vinst i höjdhoppet (1.66) och kulan (14.41).
   Malmö AI:s Erika Wärff, 00, leder sjukampen i åldersklassen under med 3.351 poäng. Wärff som slutade på en 12:e plats under sommarens sjukamp i Georgien, har ett litet övertag över Högbys Lovisa Karlsson på 3.057 poäng.

Läs mer Fortsättning...

Stark första dag av Samuelsson

 10 sep, 2016.Mångkamps-SM:s första dag bjöd på flera fina prestationer i ett blåsigt Falun. Hässelbys Fredrik Samuelsson, 21, tog snabbt kommandot över herrarnas tiokamp när han efter första dagen plockade hem fyra av fem grensegrar.
   Första startskott ledde till dagens bästa resultat när EM-tian vann 100 meter på 10.99, endast hundradelen från det personliga rekordet. Samuelsson fortsatte addera in de högre poängen genom att vinna längdhoppet på 7.36 (+2.6), kulan, som dessutom resulterade i nytt pers med 17 cm (14.19) samt höjdhoppet där han tillsammans med Spårvägens Sebastian Ruthström, 19, stannade på 1.99.

Läs mer Fortsättning...

Nadja Casadei tillbaka som sjukamperska

 9 sep, 2016.I helgen gör en av landets bästa sjukamperskor genom tiderna comeback i samband med mångkamps-SM. Nadja Casadei, numera tävlandes för Athletics 24Seven, har tagit sig igenom en resa som ingen människa vill uppleva, men nu är hon tillbaka och ska göra det hon älskar mest av allt – tävla i sjukamp.

Läs mer Fortsättning...

Juniorerna favoriter även i seniorklasserna

 9 sep, 2016.I helgen ska årets svenska mästare i mångkamp koras när Mångkamps-SM avgörs i Falun med nästan 100 deltagare anmälda.
   Det är framförallt i juniorklasserna som man hittar Sverigeeliten, och precis som det varit de senaste åren så räknas också flera av juniorklasserna in i seniortävlingen. Det gör att Hässelbys Fredrik Samuelsson, tia på EM i somras och seniortvåa i Sverige i år, är favorit i såväl M22 som i seniorklassen. Han möter bland andra årets Sverigetrea, Ullevis Kevin Fankl, och JVM-deltagaren Sebastian Ruthström, Spårvägen, som trots att han egentligen tillhör P19-klassen är anmäld i män seniorer.

Läs mer Fortsättning...

På TV i kväll: Daniel & Sanna när
Diamond League 2016 går i mål

 9 sep, 2016.Diamond League föddes 2010 som ett samarbete mellan 14 stora galaarrangörer och Internationella Friidrottsförbundet IAAF. Syftet var att skapa en internationell ”elitserie” av galor där i varje gren de största stjärnorna skulle mötas vid sju tillfällen från början av maj till början av september.
   Riktigt dit har man väl inte nått, men tveklöst är Diamond League nu etablerad i det globala friidrottsmedvetandet som de viktigaste och mest prestigefyllda tävlingarna vid sidan av de stora mästerskapen. Och på fredagskvällen är det alltså dags för den sjunde årgångens andra och sista finaltävling.
   Av de sexton DL-grenar som skall avgöras i Bryssel finns det svenskt intresse i en: Daniel Ståhl är en av de nio finalisterna i diskus och kommer alltså dit som statistiketta i kraft av sina 68.72 på SM. Men det vore fel att kalla honom favorit.
   Det epitetet tillkommer polske Piotr Malachowski som har DL-placeringssviten 1-1-6-1-1-6. Som jämförelse kan sägas att

Läs mer Fortsättning...

Musse mot Abraham i landets näst största halvmara

 9 sep, 2016.I helgen avgörs Sveriges näst största halvmaratonlopp, Stockholm Halvmarathon. Loppet lockar såväl elitlöpare som motionärer och i veckan blev det klart att Hälles Mustafa Mohamed står på startlinjen vid Norrbro nedanför Stockholms Slott och jagar sin första seger i loppet.
   – Det ska bli kul att springa. Jag hoppas det blir bra fart från början, ner mot tre-minuters fart. Blir det ingen annan som drar upp tempot kommer jag göra det själv. Jag vill gärna springa under mitt årsbästa på 64.19 som jag hade i början av året i Barcelona. Sen skulle det givetvis vara kul att vinna, jag blev trea i loppet för 15 år sedan så det vore bra med en än bättre placering nu, berättar Mustafa i en längre intervju för marathon.se.

Läs mer Fortsättning...

Dags att söka sanktion för utomhustävlingar 2017

 9 sep, 2016.Den första september öppnades möjligheten att söka sanktion för tävlingar under utomhussäsongen 2017. Som vanligt görs ansökan i Frida. Det enklaste sättet att söka sanktion för en redan befintlig tävling är att kopiera årets tävling.
   Mer information om sanktionsförfarandet och hur Frida fungerar finns här på friidrott.se.

Läs mer Fortsättning...

Otterling siktar mot Tokyo

 8 sep, 2016.
   Andreas Otterling har inte tävlat på hela sommaren då han i vintras drog på sig en stressfraktur i foten. Nu är han på väg tillbaka och kommer inom kort få besked på hur läkningsprocessen har gått.
   Friidrottskanalen träffade Andreas i samband med Finnkampen i helgen där han var med som en av gästerna på Finnkampsbåten. I intervjun berättar 30-åringen om sina planer för framtiden och att han har ett tydligt mål de kommande åren.

Läs mer Fortsättning...

Simon Pettersson avancerade 20 platser på topp-100

 8 sep, 2016.Simon Pettersson tog sig i går, genom 3.461 poäng i en tävling i Uppsala, upp som tia genom tiderna i Sverige i Castorama. Upsalas diskuskastare hade en jämn och bra serie: 16.72 i kula, 54.89 i spjut, 58.78 i favoritgrenen diskus och 53.80 i slägga.
   Med en förbättring av det personliga rekordet med nästan 200 poäng avancerade 22-åringen 20 platser på topp-100-listan.

Läs mer Fortsättning...

Fanny Roos bäst genom tiderna

 7 sep, 2016.Castoramasäsongen har pågått i knappt två veckor och redan har det bästa kvinnliga resultatet någonsin presterats. Fanny Roos, Athletics 24Seven, satte i går nytt Sverige-bästa med 3.695 poäng, 78 poäng bättre än Anna Söderbergs 18 år gamla rekord och nytt personligt rekord för 21-åringen från Ljungby med 273 poäng.
   Fanny gjorde en riktig kanonserie och inledde med 17.28 i kula, tre decimeter från det knappt en månad gamla personliga rekordet. Därefter blev det 43.60 i spjut, personligt rekord med knappt sju decimeter, vilket tar upp henne på trettonde plats i Sverige i år.

Läs mer Fortsättning...

Jättesuccé för slutsåld Finnkampsbåt

 6 sep, 2016.Det blev en svensk dubbelseger i Finnkampen och det inför över 700 svenska supportrar som var på plats i Tammerfors. Den andra upplagan av Finnkampsbåten gjorde succé!
   Intresset för Finnkampsbåten var stort redan från början. I samband med att Finnkampen avgjordes i Stockholm för ett år sedan släpptes de första biljetterna och redan första helgen såldes över 100 resor.
   – Vi såg tidigt indikationer på att det skulle bli slutsålt, och det blev det också. Det som begränsade oss var att Tammerfors är en så pass liten stad så det fanns inte tillräckligt med hotellrum, annars tror jag att vi hade kunnat vara ännu fler som åkte, säger Jan Larsson, marknadschef för Svensk Friidrott.

Läs mer Fortsättning...

Bauhaus fortsätter bygga
Svensk Friidrott

 6 sep, 2016.Svensk Friidrott och byggvaruhusföretaget Bauhaus har tecknat ett nytt samarbetsavtal vilket innebär att Bauhaus fortsätter som Svensk Friidrotts huvudsponsor i ytterligare fyra år.
   Bauhaus har varit med och byggt friidrotten i Sverige sedan 2013 och nu väljer företaget alltså att förlänga avtalet.

Läs mer Fortsättning...

Linköping och Hammarby är Sveriges bästa klubblag för 15-åringar

 5 sep, 2016.Linköpings pojkar och Hammarbys flickor är bästa 15-årslagen i Sverige. Det står klart efter att den elfte upplagan av riksfinalen i Kraftmätningen avgjordes i Linköping i helgen.
   20 pojklag och 20 flicklag, totalt drygt 260 aktiva, gjorde upp om titeln ”Sveriges bästa klubblag för 15-åringar” och det var förhållandevis jämnt i framförallt pojkmatchen där det skiljde bara 485 poäng mellan vinnande Linköping och tvåan Spårvägen som i sin tur hade Täbys förstalag drygt 130 poäng efter sig.

Läs mer Fortsättning...

"Det var bara glädje som kom ur mig"

 4 sep, 2016.

Läs mer Fortsättning...

"Det här är nått väldigt speciellt"

 4 sep, 2016.Kim Amb var själv tagen av sin Finnkamps-seger i Tammerfors. Den första svenska på 27 år.

Läs mer Fortsättning...

Stark medeldistans och kast avgjorde

 4 sep, 2016.Det blev en välregisserad Finnkamp där dramatiken om totalseger höll i sig ändå in i slutet. Och det var den superstarka svenska medeldistansen som avgjorde till Sveriges fördel. Dubbelseger på 800 meter för kvinnor och en trippelseger på 1 500 meter för män blev spiken i kistan i totalställningen.

Läs mer Fortsättning...

Svensk dubbelseger gläder förbundskapten Torneklint

 4 sep, 2016.Det svenska friidrottslandslaget tog sin tredje dubbelseger i Finnkampen på fyra år när Finland i helgen besegrades i Tammerfors. Segersiffrorna skrevs till 200-210 för männen och 197-213 för kvinnorna. Men det var jämnt och ovisst in i det sista.
   Med två grenar kvar var det en knapp finsk ledning i både den manliga och den kvinnliga kampen.
   Med två grenar kvar var det en knapp finsk ledning i både den manliga och den kvinnliga kampen. Men efter Sofie Skoogs höjdhoppsseger och Km Ambs sensationella seger i spjuttävlingen såg det ändå ut som att det kunde bli svenska segrar, i alla fall för kvinnorna.
   

Läs mer Fortsättning...

Avslutade med seger och årsbästa

 4 sep, 2016.Efter lördagens 100 meter sa Khaddi Sagnia att hon kände sig trött och sliten. På söndagen var hon tillbaka i längdhoppsgropen och levererade två årsbästahopp och seger med 6.73 och 6.74. Någon trötthet syntes inte till på långa vägar.

Läs mer Fortsättning...

Seger för pojkarna - Askros stolt

 4 sep, 2016.Det blev en seger för det svenska ungdomslandslaget då pojkarna avgjorde i den avslutande stafetten och vann med 101-97. Flickorna fick dock se sig besegrade med 83,5-117,5. Det betyder att pojkarna gick klart bättre än vad statistiken sade på förhand, medan flickorna gick något sämre.
   Landslagsledare Rafael Askros menar att det har varit en helg fylld av positivitet, laganda, energi och kämpaglöd.
   – Inför lade vi förväntningarna på att samtliga skulle ta poäng genom att gå in lägre, ha säkerhetskast och säkerhetshopp samt ha kul och göra vårt bästa utifrån förutsättningarna. På pappret skulle det bli dubbla förluster med ungefär 15 poäng, men alla tog poäng, gjorde sitt bästa och njöt av stunden, säger Rafael när han sitter i bussen på väg till Åbo där båten hem väntar.

Läs mer Fortsättning...

Historisk spjuttävling bäddade för svensk totalseger

 4 sep, 2016.Det som Anna Wessman inledde med på lördagskvällen genom att vinna kvinnornas spjut grundlade för ett nytt spjutunder i Tammerfors under söndagen. Kim Amb kastade tidernas spjutserie med alla sex kasten över 80 meter och vann på 84.50 före Anti Ruuskanen 83.02. Genom segern var han första svensk att vinna manligt spjut på 27 år.
   Inte nog med det så satte Jannis Smalios personligt rekord med över metern till 81.89. Att det rådde svensk spjutfeber på Ratina Stadion inför den stumma finska publiken är ingen överdrift.
   - Det här är helt sjukt! Det var inte bara en pärla, det var all över 80 och det är jag mest lycklig över, helt otroligt. Jag trodde verkligen att det var ett 85-meterskast som kom där, det var så nära. Men det kommer, att kunna avsluta så här och gå in i träningen är helt kanon!

Läs mer Fortsättning...

Elmar till seger i första Finnkampen

 4 sep, 2016.På papperet skulle det i manliga 3000 m hinder bli en enkel resa till svensk trippelseger och sköna 16 poäng. Men vägen dit blev allt annat än en skön resa. Först föll Vidar Johanson i vattengraven och med 500 meter kvar störtdök även Emil Blomberg i vattnet.
   Det störde den svenska taktiken när helt plötsligt Tomi Lehto var uppe och infiltrerade i den svenska tätklungan som efter Johanssons fall var rejält stukad.
   Elmar Engholm styrde ändå snyggt och obehindrat i spets och gick till seger i sin första Finnkamp på 8.52.76.
   - Det blev lite konstigt för oss i och med att både Vidar och Emil ramlade och finnen gick upp och drog, där sprack vår taktik om att ligga först och växeldra och köra slut på dem. Nu försökte jag ligga och bromsa när Vidar ramlade för att hålla ihop det, sa Elmar Engholm efter loppet.

Läs mer Fortsättning...

Så följer du Finnkampen söndag

 4 sep, 2016.Finnkampen pågår under lördag och söndag i Tammerfors i Finland.

Läs mer Fortsättning...

Fler filmer på Friidrottskanalen

 3 sep, 2016.Se filmer från Finnkampens första dag på Friidrottskanalen, bland annat med Pernilla Tornemark och Austin Hamilton.
   

Läs mer Fortsättning...

Meraf sololöpte sin första banmil

 3 sep, 2016.Meraf Bahta gjorde sitt första lopp på 10 000 meter bana någonsin i Finnkampen. Resultatet var ett sololopp och storseger. Trots ett öppet skosnöre i 20 av de 25 varven. Segertiden blev 33.11,45.

Läs mer Fortsättning...

Tripplarna som gick hem

 3 sep, 2016.Första dagen på Ratina Stadion i Tammerfors bjöd på tre trippelsegrar – män diskus, män 800 m och män 1500 m.
   I manlig diskus gick det precis enligt kalkyl med Ståhl, Härstedt och Arrhenius i topp som gav 16-6. Daniel Ståhl trivdes i sitt andra hemland Finland och med ett stort publikstöd var han jämnheten själv och vann på 65.46 före Härstedt 62.11 och Arrhenius 61.55. Ståhls kast liknande alla varandra och det såg nästan ut som han la ut diskusen i slow motion.
   - Jag var cool och lugn idag och det här var min bästa serie vad det gäller jämnhet, jag försökte verkligen kasta lika i alla kast idag.

Läs mer Fortsättning...

Torneklint nöjd men tror på hård match in i det sista

 3 sep, 2016.Första Finnkampsdagen summeras med en knapp finsk ledning i den manliga kampen 114-113 och en lite tydligare svensk ledning i den kvinnliga kampen 99,5-105,5.
   Förbundskapten Karin Torneklint var förhållandevis nöjd med första dagen.
   – Vi har gått ganska jämnt med budget. Vi kanske har tappat någon poäng men vi har haft en hyffsat bra dag. Men det var ett lite konstigt beslut det där med häcken, säger Karin angående kvinnornas häck där det var protester fram och tillbaka och där en av finskorna tillslut fick springa om loppet själv och då också passerade näst bästa svenskan Amanda Hansson.

Läs mer Fortsättning...

Jämnt i ungdomskampen - överlägsna resultat av svenska höjdhopparna

 3 sep, 2016.Sveriges pojkar leder med elva poäng efter första dagen i ungdomsfinnkampen medan flickorna ligger under med 13 poäng.
   En av dagens bästa prestationer stod Motalas Maja Nilsson för då hon vann höjdhoppet totalt överlägset. Guldmedaljören från ungdoms-EM i somras var helt outstanding och var felfri över 1.81, en centimeter från det personliga rekordet. Med det var hon hela 15 centimeter bättre än tvåan Sofia Heikonen från Finland. Dock blev 1.84 lite för högt i dag.

Läs mer Fortsättning...

Skön dubbelseger av Sanna Kallur efter många juryturer

 3 sep, 2016.Sanna Kallur gjorde idag sin första Finnkamp sedan 2007 och hon gjorde den med en imponerande kapacitet. Med en dubbelsger i 100 m häck och 100 m visade hon upp en imponerande höstform, bättre än flera gånger tidigare i somras.
   Lördagens första gren 100 m häck fick symbolisera hela dagens Finnkamp – jämn kamp med knapp fördel till Sverige. Trodde alla tills den första finska protesten var inlämnad. Därefter var det många turer innan juryn beslutade att finskan Lotta Harala skulle få springa om sitt lopp ensam för att hon uppfattat ekot av startpistolen som ett återkallningsskott.
   Sanna gjorde ett av säsongens allra bästa lopp med 12.95 som är det näst snabbaste loppet hon gjort den här sommaren.

Läs mer Fortsättning...

Jättepers av Anna Wessman - halvmeter från svenska rekordet

 3 sep, 2016.Växjös Anna Wessman var något av dagens svensk i Tammerfors. I den sista spjutomgången fick hon till en praktträff. Spjutet flög långt och landade för första gången i Annas karriär bortom 60-meterslinjen. 61.42 var personligt rekord med en och en halv meter och bara en dryg halvmeter från det svenska rekordet. Hon befäste därmed sin andraplats i Sverige genom tiderna efter Sofie Flink, som slutade femma i tävlingen som Anna vann överlägset. Grenen slutade 12-10 till Finland, något bättre än vad papperslandskampen visade inför tävlingen.

Läs mer Fortsättning...

Tregaro räddade poäng till Sverige

 3 sep, 2016.Yannick Tregaro hoppade in i stavhoppstävlingen i Finnkampen då Oscar Jansson inte kunde starta på grund av skada. Tregaro hoppade 2.50 och räddade poäng till Sverige.

Läs mer Fortsättning...

Så följer du Finnkampen lördag

 3 sep, 2016.Finnkampen pågår under lördag och söndag i Tammerfors i Finland.

Läs mer Fortsättning...

Dubbeljobbarna som ska göra det

 2 sep, 2016.Det är dubbeljobbarnas år på Finnkampen i år. Khaddi Sagnia, Lovisa Lindh och Johan Rogestedt är några av alla i Finnkampen som gör två individuella grenar i Tammerfors.
   Det känns att det finns mycket glöd och vilja kvar i den svenska Finnkampstruppen, trots att sommaren bjudit på två stora internationella mästerskap som EM och OS och att SM bara var för fem dagar sedan.
   - Finnkampen är alltid lätt att ladda för, det är ju årets roligaste tävling. Men det är skönt att 1500 m ligger första dagen, annars hade det känts lite långt på söndag, sa Lovisa Lindh vid dagens presskonferens på Stora torget i Tammerfors.

Läs mer Fortsättning...

Skoog trea i Diamond Race

 2 sep, 2016.Sofie Skoog slutade trea i Diamond Race, det stod klart efter att Götas höjdhopperska i går blev delad tvåa i Diamond League-finalen i Zürich.
   Sofie hoppade mycket stabilt och var felfri över 1.90. Först på 1.93 kom en första rivning, men i andra försöket gled hon med lätt darr på ribban över även den höjden, en centimeter från det personliga rekordet.
   Det var bara en hopperska som var bättre, den spanska veteranen Ruth Beitia som också vann OS.

Läs mer Fortsättning...

En anonym trotjänare tackar för sig

 1 sep, 2016.I nästan 10 år har Hammarbys Mehdi Katib varit en del av det svenska friidrottslandslaget, men efter helgens Finnkamp är det slut. 29-åringen har beslutat att lägga höjdhoppsskorna på hyllan och i stället väntar ett nytt liv med mer fokus på jobb och familj.
   Friidrott.se fick en pratstund med Mehdi där han berättade om sin karriär, varför han började med friidrott och vad som väntar härnäst.

Läs mer Fortsättning...

På TV ikväll: Tre svenskar i Zürich

 1 sep, 2016.Diamond League-serien 2016 går nu in i den sista skälvande fasen och ikväll avgörs Weltklasse-galan i Zürich. Tre svenskar finns på startlinjen – Kim Amb (spjut), Sofie Skoog (höjd) och Meraf Bahta (1500 m).

Läs mer Fortsättning...

Globengalan tar paus

 1 sep, 2016.Globengalan i Stockholm kommer inte att genomföras 2017. Arrangörerna Hässelby SK och Spårvägens FK väljer att pausa galan till dess att de ekonomiska förutsättningarna för en stor inomhusgala är bättre.

Läs mer Fortsättning...

Statistiken talar sitt tydliga språk – det blir svensk dubbelseger

 31 aug, 2016.Det blir en svensk dubbelseger i Finnkampen i helgen, men det kommer att bli en jämn fight in i det sista. Det visar den statistiska pappersfinnkampen.
   I går offentliggjordes det svenska Finnkampslaget och det är många svenskar som ska försöka ta så många poäng som möjligt i mer än en gren. Även i det finska laget är det flera aktiva som dubblerar.
   – Det blir två tuffa kamper. Papperslandskampen i all ära, men det är dagsformen som avgör. Många grenar är väldigt jämna och det kommer att bli tufft, säger den svenska förbundskaptenen Karin Torneklint.

Läs mer Fortsättning...

Vann klassiskt ultralopp i Alperna

 31 aug, 2016.Mimmi Kotka, IS Göta vann i helgen en av de mest klassiska ultratrailtävlingarna Ultra Tour du Mont Blanc. Kotka segrade i den kortare klassen CCC 101 km.

Läs mer Fortsättning...

Finnkampsbåten slutsåld

 31 aug, 2016.Finnkampsbåten som är den gemensamma resan för svensk friidrottspublik till Finnkampen är nu slutsåld. Finnkampen går i Tammerfors i helgen dit 700 svenskar reser med Finnkampsbåten.

Läs mer Fortsättning...

Dubbeljobb i Finnkampstruppen

 30 aug, 2016.Förbundskapten Karin Torneklint har nu tagit ut truppen till Finnkampen i Tammerfors i helgen. Det är en trupp fylld av EM- och OS-deltagare där många ”jobbar dubbelt” i flera grenar.

Läs mer Fortsättning...

Jätteintresse för friidrott i Uppsala till följd av nya hallen

 30 aug, 2016.Under sommaren har flera nya friidrottsanläggningar slagit upp portarna. En av dem är den nya Friidrottshallen i Uppsala, vilken friidrott.se skrivit om tidigare. IFU Arena, som förutom en friidrottshall med rundbana också innehåller ett stort antal innebandyplaner, invigdes för två veckor sedan och det var en minst sagt efterlängtad dag för många friidrottsentusiaster i Uppsala.
   – Att hallen är klar känns helt fantastiskt, säger Richard Andersson, Marknadsansvarig i Upsala IF, och berättar att man redan kan se vilken effekt hallen kan komma att ge.

Läs mer Fortsättning...

Senaste veckan
Veckan 22.9 - 29.9

Julin om Diamond League-året 2016
A. Lennart Julin kommenterar innehållet i sin ...

Ganska normal svensk Diamond League-säsong
Hur var egentligen den svenska Diamond League-säso...

Fyra får Elitidrottsstipendium
Riksidrottsförbundet, RF, och Svenska Spel delar å...

Gävle ett steg närmare JEM 2019
Sverige och Gävle söker junior-EM för 22-åringar i...

Så betygsätter Sanna själv sin comeback-sommar
Igår meddelande Sanna Kallur att hon kör inomhussä...

Stort deltagande i BRI-olympiaden
i Härnösand

Förra veckan tävlade över 1 200 barn från Härn...

Tyck till om SM-utredningens remissförslag
Sedan beslutet i november 2015 om att tillsätta en...

Efter ett tufft år börjar Klara Bodinson blicka framåt
I fjol slog Sävedalens Klara Bodinson igenom orden...

Många års väntan är snart över -
ny arena byggs i Åkersberga

Efter att i många år ha tränat på en sliten kolsty...

Julin om Jessica Samuelsson: "Vad kunde hon gjort på 400 m häck?"
Friidrottsexperten A. Lennart Julin kommentera...

Sista kampen är gjord - Jessicas tid som elitidrottare är över
Jessica Samuelsson är Sveriges genom tiderna näst ...

Lyckad första livesändning i Friidrottskanalen
Friidrottskanalen gjorde i lördags i samarbete med...

Fougberg bästa svensk i
Rosa Bandet-loppet

Charlotta Fougberg, Ullevi, blev bästa svensk i pr...

Ekvall bästa europé i Berlin
Mikael Ekvall, Strömstad, kom i mål på en 14:e-pla...

Davids tredjeplats satt långt inne
Tävlingsälskaren David Nilsson var den starkaste a...

Maria Larssons återkomst växer sig allt starkare och starkare
Maria Larssons återkomst på tävlingsbanan 2016 for...

Lidingöloppshelgen inledd
Lidingöloppshelgen är nu igång och först ut idag v...

Utbilda dig till förbundsdomare i höst
Den 12-13 november genomförs förbundsdomarkursen, ...

Löpare i alla åldrar samlas på Lidingö
I helgen genomförs den 52:a upplagan av Lidingölop...

Musse tillbaka på Lidingö efter åtta år - siktar på ännu en seger
Mustafa Mohamed gör på lördag sin första start i T...

Johan Wettergren stolt över
nytt löparuppdrag

Johan Wettergren är tillsammans med Ulf Friber...

Hög tid att söka...
Vi är inne på sluttampen av friidrottsåret 2016 oc...

Friberg och Wettergren leder nya prestationscentrum i Göteborg
Den 1 oktober startar det nya prestationscentrumet...

Förra veckan
Veckan 15.9 - 22.9

Musse tillbaka på Lidingö efter åtta år - siktar på ännu en seger
Johan Wettergren stolt över
nytt löparuppdrag

Hög tid att söka...
Friberg och Wettergren leder nya prestationscentrum i Göteborg
Ekvall ser fram emot Berlins mara
Friidrottskanalen livesänder
TCS Lidingöloppet

Fler barn sprang Blodomloppet
Stenkullens IP eldhärjad – stora konsekvenser för Lerum Friidrott
Viktoria Karlsson sjua i jämn längdfinal
Jättepers och tredje snabbast i år
Stor svensk trupp till veteran-VM
Ny bok: "Maratonkoden"
Fortsatt högsäsong i friidrotts-Sverige
Stadionklubbarna vill utveckla sig själva och friidrotten på Stadion
Daniel ny åtta genom tiderna
Sök Folksam Challenge 2017

Två veckor sedan
Veckan 8.9 - 15.9

Daniel ny åtta genom tiderna
Sök Folksam Challenge 2017
Svensk studie om kastartjejers syn på kroppsideal prisad
Kickoff på Linnéuniversitetet
Årsbästa för Wallengren i finalen
Skoljoggen sätter en halv miljon barn i rörelse
Analys - reflektion - förändring:
årets tema på Tränarforum

Svenska framgångar i Paralympics
Hög tid att söka föreningsstöd

Musse tog första segern
Supertid av Felix Svensson
Spårvägen och Hässelby på väg mot standarseger
Ståhls Diamond League-seger en av många höjdpunkter i helgen
SM-guld till Fredrik och Bianca
Flera favoriter höll för trycket
Persfyllt Falun efter dag 1
Stark första dag av Samuelsson

Nadja Casadei tillbaka som sjukamperska
Juniorerna favoriter även i seniorklasserna
På TV i kväll: Daniel & Sanna när
Diamond League 2016 går i mål

Musse mot Abraham i landets näst största halvmara
Dags att söka sanktion för utomhustävlingar 2017
Otterling siktar mot Tokyo
Simon Pettersson avancerade 20 platser på topp-100