Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Onsdag 20 mars 2019

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Nyhetsarkiv

Visa nyheter Publicerade under:
Som:


Sökes: Ansvarig för mångkampens nya Prestationscentrum

 20 mar, 2019.I början på december beslöt förbundsstyrelsen att Sollentuna skulle bli hemvist för ett nyinrättat Prestationscentrum för mångkamp. Sedan dess har förberedelsearbetet varit intensivt och nu har det nått dithän att tjänsten som ansvarig för verksamheten vid det nya PC:et har utlysts.
   Det handlar om en heltidstjänst – som eventuellt kan delas på två personer – där arbetsuppgiften är att planera och genomföra en verksamhet som leder till att Sverige ”ska vara en av Europas ledande mångkampsnationer nu och i framtiden”.
   Ansök senast 15 april!
   Självklart är ambitionen att få igång PC-verksamheten så snabbt som möjligt och önskat tillträdesdatum för den ansvarige är därför satt redan till 1 juli i sommar. Det innebär i sin tur att sista ansökningsdag inte ligger mer än några veckor framåt i tiden, den 15 april.
   – Vi startade första prestationscentret 2013 med

Läs mer Läs mer...

Även Robel springer terräng-VM

 19 mar, 2019.I början av februari togs Turebergs Napoleon Solomon (senior) och Högbys Omar Ismail (junior) ut att representera Sverige vid Terräng-VM i danska Aarhus den 30 mars. Men de kommer inte att bli de enda svenskarna i tävlingen eftersom truppen nyligen kompletterades med Spårvägens Robel Fsiha (senior).
   Det är naturligtvis den starka form Robel visat de senaste veckorna – bl a 3:e platsen i Europacupen för klubblag i terräng och två halvmaror på 1:01 – som ligger bakom kompletteringsnomineringen.
   Tre deltagare är den största svenska ”truppen” til Terräng-VM sedan 2000 då vi hade fyra startande. Ytterligare tio år bakåt i tiden till 1990 måste man gå för att hitta ett VM med två svenskar i den manliga seniorklassen. (Se hela historiken!)
   I Norden vart 30 år?
   Årets VM blir f ö

Läs mer Läs mer...

EYOF - hög tid att anmäla intresse!

 19 mar, 2019."European Youth Olympic Festival" - ett europeiskt "OS" för ungdomar i ett flertal olika idrotter - föddes redan 1991 och har sedan dess genomförts vartannat år. Årets tävlingar blir alltså de 15:e i ordningen och kommer att arrangeras i slutet av juli i Azerbajdzjans huvudstad Baku.
   Friidrotten har förstås varit med varje gång och årets tävlingar vänder sig till årgångarna 2002 och 2003, dvs aktiva som fyller 17 eller 16 i år.
   Intresseanmälan SENAST 28 MARS!
   Sverige kommer att delta med upp till 12 friidrottare och beroende på de administrativa rutinerna måste förhandsanmälningar göras innan utesäsongen startat.
   För att detta skall fungera måste de ungdomar som är intresserade av att delta snarast - OBS: Senast den 28 mars - skicka in en intresseanmälan. För att bli aktuell för uttagning skall man sedan under kvalperioden i sommar matcha de kvalgränser som satts upp (se länk nedan till uttagningssidan).
   Så anmäler man sig
   Intresseanmälan görs genom att

Läs mer Läs mer...

Medaljörer inspirerade juniorlöpare

 19 mar, 2019.Månaderna mellan arenasäsongerna ute och inne är inte tid bara för träning utan också för andra former av utveckling. Helgen som gick t ex var merparten av våra ledande juniorer på medel/lång tillsammans med sina tränare samlade till en utvecklingsträff i Göteborg.
   Värd var Prestationscentrum medel/lång och programmet var naturligtvis fullmatat med träning, tester, föreläsningar och gemenskap. Det som var speciellt den här gången var den föreläsning som Lovisa Lindh och Andreas Kramer stod för.
   Visste vad de talade om!
   Lovisa och Andreas är ju inte bara våra rekordhållare på 800m och inte heller bara våra två senaste EM-medaljörer på 800m (Lovisa brons 2016 och Andreas silver 2018). Nej, de är faktiskt också – tillsammans med Malin Ewerlöf (silver EM 1998) – våra enda internationella mästerskapsmedaljörer för seniorer utomhus på 800m sedan 1946!
   Med dessa egna färska erfarenheter var det – när Lovisa och Andreas nu berättade om resp bakgrund och träning som ledde till

Läs mer Läs mer...

Löpare i söder, väster och öster

 18 mar, 2019.Helgen bjöd på några riktigt snabba halvmaror ute i världen men i takt med att ljuset återvänder – vårdagjämning redan på onsdag – skruvas tävlingsaktiviteten för löparfolket upp även här hemmavid, i alla fall i landets södra halva.
   Söder
   I Helsingborg kördes i lördags årets första lopp i serien av Varvetmilar. Klara segrare var IS Götas Samuel Russom (32:37) och Spårvägens Louise Ringström (37:11).
   Väster
   I klassiska Skatås i Göteborg var det samtidigt del 2 i ”Vårtävlingarna” den här gången med två resp fyra varv på den klassiska 8 km-slingan. På 16-kilometern imponerade Örgrytes Johanna Larsson som med 57:05 inte bara vann med drygt 2½ minut utan också underskred Midde Hamrins 20 år gamla banrekord med halvminuten.
   Manliga klassen togs hem av Hälles Anders Grahl (51:12) medan klubbkamraten Mustafa Mohamed gjorde dubbla distansen på 1:48 som ett träningspass sex dagar efter halvmaran i London.
   Öster
   På söndagen

Läs mer Läs mer...

Svealands: Stockholm försvarade

 18 mar, 2019.Vid Svealands för 13/14-åringarna i Tybblelundshallen i Örebro var det aldrig någon spänning vad gäller förstaplatsen i lagtävlingen. Och bakom Stockholm verkar Uppland nu ha etablerat sig som en lika klar tvåa i regionen.
   Därbakom blev det återigen Västmanland på bronsplatsen tack vare framförallt bra "totaltäckning" illustrerat av att man plockade poäng i 37 av 38 grenar. Det avgjorde gentemot Värmland som var mycket starkare på flicksidan men samtidigt alltför tunna på pojksidan.
   * Individuella resultaten
   * Lagpoängen
   * Videoklipp från löpgrenarna
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Götalands:
"Skåne bröt Göteborgs dominans"

 18 mar, 2019.Rubriken ovan användes i höstas för att sammanfatta utfallet av lagtävlingen vid Götalands utomhus för 13/14-åringar. Nu går den alltså att återanvända för att sammanfatta årets Götalands inomhus som genomfördes den gångna helgen i Telekonsult Arena i Växjö.
   För trots att det att det mer än hälften av deltagarna var "utbytta" - i höstas handlade det om årgångarna 2004-2005 och nu om 2005-2006 - fick Göteborg se sin invanda förstaplats övertagen också inomhus av Skåne.
   Visserligen var Göteborg klart starkast i P14-klassen men det kompenserades med råge av Skånes övertag i de andra tre klasserna.
   * Individuella resultaten
   * Lagpoängen
   * Webbsändningarna går att kolla in även i efterhand!
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Apropå ”Mästarnas mästare”

 17 mar, 2019.Idrottsligt ”kändisskap” är sällan särskilt långlivat och det handlar inte så mycket om ”historielöshet” som om det faktum att bara de som var med när det hände har egna minnen att referera till. Den som inte var med kan ju bara läsa sig till - eller få berättat för sig - vad som har hänt och det kan aldrig bli samma sak, i synnerhet inte känslomässigt.
   För den som hade sin karriärs topp under första halvan av 1970-talet är det ju i princip bara 60-plussare som har upplevt prestationerna. Därför är det bara logiskt att många nu 2019 ställt sig frågan ”Vem är den där Kjell Isaksson?” när deltagarnamnen i årets upplaga av SVT:s ”Mästarnas mästare” presenterades.
   Först i världen över 5.50!
   Ändå pratar vi om en aktiv som förbättrade världsrekordet i sin gren (stavhopp) inte mindre än tre gånger. I det avseende har Kjell

Läs mer Läs mer...

New York: David 1:03

 17 mar, 2019.Högbys David Nilsson satte svenskt rekord på halvmaran med 1:02:09 i november förra året, ett rekord han dock förra månaden fick se tas över av Napoleon Solomon.
   Idag sprang David den stora halvmaran i New York "NYC Half" och gjorde - med tanke på de yttre betingelserna (kallt, blåsigt) och den tuffa (ganska kuperade) banan - förmodligen ett lopp av samma kaliber som rekordet när han sprang i mål på 1:03:30.
   Det understryks av att David - på sin 14:e plats - faktiskt var slagen med mindre än 1½ minut av etiopiske segraren Tilahun!
   David höll jämn fart första tre fjärdedelarna av loppet med halvmilar på 14:51 - 14:51 - 14:52 innan han i den kuperade avslutningen tappade till 15:48 - för att sedan speeda upp igen (sista 1.1 km på 3:18).
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Meraf 1:12 i halvmaradebuten

 17 mar, 2019.Hälles Meraf Bahta debuterade på söndagen på halvmarathondistansen genom att vid det traditionella storloppet i Lissabon bli 6:a på preliminära 1:12:08, litet drygt två minuter från Sarah Lahtis två år gamla svenska rekord 1:09:58.
   Meraf ingick i en grupp på tiotalet kvinnliga elitlöpare som skickades iväg 15 minuter före huvudstarten för att favoriten Vivian Cheruiyot skulle kunna attackera "womens only"-rekordet 1:06:11 (satt på halvmara-VM förra året). Cheruiyot gjorde ett seriöst försök men fick fick i praktiken stå för allt jobbet själv och missade till slut med litet drygt tjugo sekunder.
   Meraf var med tätklungan i början men släppte redan efter ett par kilometer och fick sedan springa större delen av loppet utan så mycket sällskap. Det blev dock en spurtstrid om 6:e platsen med bästa portugisiskan Moreira. En spurtstrid Meraf tog hem.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Stenhårt i Kraftmätningen:
Marginalerna på Turebergs sida

 16 mar, 2019.Med tre lag med totalpoänger på 24.000 poäng med en spridning på bara 90 p - alltså mindre än 4 promille!! - var det sannerligen ingen överdrift att säga att det var hyperjämnt i mixtävlingen när den tredje upplagan av Kraftmätningen inomhus för 17-åringar avgjordes på lördagen i Sollentunas friidrottshall.
   Laget som till slut visade sig triumfera var Tureberg som med totalen 24.098 p hade 56 p till Lidingö och 90 p till Hässelby. Nyckeln för Tureberg låg i pojkklassen där man var helt suveräna och gick över tusen poäng plus på både Hässelby och Lidingö.
   Den stora poängplockaren hos vinnarna var sprintern Emil Johansson som förutom väntade överlägsna segern på 60m bidrog med

Läs mer Läs mer...

Kraftmätning pågår

 16 mar, 2019.Årets upplaga av Kraftmätningen 17 år inomhus pågår för fullt i Sollentunahallen. Man drog igång kl 10 och beräknas vara klara runt kl 17.30.
   Då skall deltagarna ha avverkat 60m, 800m, höjd, längd, kula och stafett 6x200m.
   Totalt har tio klubbar kommit till start med lag i P17 och/eller F17. Merparten av lagen kommer från "östra Svealand" men det finns också mer långväga gäster iform av IF Göta Karlstad och IFK Helsingborg.
   Arrangörens resultatservice
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Bahrain: Robel en sekund från rekord!

 15 mar, 2019.För en månad sedan i Barcelona förlorade Spårvägens Robel Fsiha en stenhård spurtstrid mot Turebergs Napoleon Solomon i ett lopp där båda med god marginal gick under det gamla svenska rekordet. Då noterade Napoleon 1:01:17 med Robel två sekunder bakom.
   På fredagskvällen i första upplagan av penningstinna (100.000 dollar till vinnaren) "Bahrain Night Half Marathon" var Robel efter en träningsperiod i Etiopien på jakt efter Nappes rekord och blev till slut 10:a i tuffa konkurrensen på ..... 1:01:18!
   Alltså personligt rekord med 1 sekund men samtidigt 1 sekund från svenska rekordet! Extra retfullt genom att tätlöparna efter ca 3 km blev felvisade och

Läs mer Läs mer...

Att hålla koll på i helgen

 15 mar, 2019.Sista SM-tävlingen inomhus var 15/16-åringarnas mästerskap i Västerås förra helgen, men det finns fortfarande mästerskap:
   * I Örebro resp Växjö körs nämligen 13/14-åringarnas regionsmästerskap för Svealand resp Götaland (Norrland körde redan för en månad sedan). På båda ställena 2 x 2 fullmatade tävlingsdagar om vardera ca sju timmar.
   * Inget formellt mästerskap men i Sollentuna går på lördagen tredje upplagan av lagtävlingen "Kraftmätningen 17 år". I år har tio klubbar anmält sig så det blir en ordentlig heldag också där (ca 10.00-17.15).
   Nationella kalendern innehåller ytterligare fyra inomhustävlingar: 2-dagars i Ås, 1-dagars i Handen, Uddevalla (bäda lördag) och Sätra (söndag). Profilen är förstås väldigt ungdomlig även om ÖGIF Indoor i Ås också har grenar för 13 och år äldre.
   Sundbyberg, Göteborg, Helsingborg och Lissabon
   Vad gäller långlopp bjuder söndagen på

Läs mer Läs mer...

Premiär:
Utbildning för mastersfriidrott

 15 mar, 2019.Under senaste inomhus-VSM, Malmö, gjordes nästan tusen starter. Det är ännu ett bevis på att mastersfriidrotten ökar i popularitet i Sverige. Nu kommer även den första utbildningen i hur man kan träna friidrott som +65-åring.
   - Vi har märkt att det finns en efterfrågan bland tränare hur man kan anpassa friidrottsträningen för den äldre målgruppen. Så här behövs en utbildningsinsats, säger Jenny Åkervall.

Läs mer Läs mer...

Framtiden för Diamond League?

 15 mar, 2019.I början av veckan kom ett pressmeddelande från Internationella Friidrottsförbundet om att IAAF:s styrelse fattat beslut om ett antal ändringar i Diamond League-konceptet att gälla fr o m nästa år (2020). Motiveringen var att göra serien mer attraktiv genom att anpassa den till en - sedan DL startades för tio år sedan - förändrad omvärld.
   De viktiga nyordningarna var alla defensiva eftersom de handlar om att skära ned: Antalet galor skall minskas från 14 till 12, antalet grenar från 32 till 24 och tidsomfånget (för TV-fönstret) från 120 till 90 minuter.
   Många frågor utan svar
   Pressmeddelandet gick dock inte in i några detaljer och det medförde att det snarare än att ge klara svar gav upphov till ännu fler frågor. Inte minst då kring vilka grenar som skall plockas bort och hur de konsekvenser detta medför är tänkta att hanteras.
   Specialartikeln "Vad händer med Diamond League 2020?" går igenom

Läs mer Läs mer...

Förbundsårsmötet:
Bred representation, viktiga beslut

 14 mar, 2019.Om drygt en vecka, 23-24 mars, är det dags för Svensk Friidrotts förbundsårsmöte i Karlstad. Ett arbete har gjorts runt om i landet för att säkra en god representation. Och det är ett arbete som gett resultat - anmälningsnivån har stigit, balansen mellan könen jämnas ut allt mer och samtliga distrikt kommer att vara representerade. Alla är de faktorer som stärker de beslut som kommer att fattas under mötet.

Läs mer Läs mer...

Vi sprider vår löparkunskap

 14 mar, 2019.I helgen som gick genomfördes i Sollentuna en löpledarkurs med litet annorlunda profil. Deltagare var nämligen Löparakademins gäng av nya programledare som sedan under tio veckor ska leda grupper av tonårsungdomar som skall träna inför det idrottsliga målet att genomföra ett 10-kilometerslopp.
   Svensk Friidrotts motions/folkhälsoansvariga Jenny Sundqvist förklarar initiativet:
   – Löparakademin är en förening som arbetar för jämlik hälsa och social inkludering. Och gemensamt för många av Löparakademins projekt är att de använder löpning som ett redskap för att nå sociala förbättringar.
   – Vi vill förstås sprida vår kunskap inom motionslöpning och få fler att upptäcka viket fantastiskt redskap löpning är för vår fysiska, psykiska och sociala hälsa. Inom ramen för vårt folkhälsoinitiativ ”Sverige på fötter” stöttar vi därför Löparakademin med kunskap inom motionslöpning.
   Mervärde för alla
   – Vi erbjuder

Läs mer Läs mer...

Månadens i februari: Wictor Petersson

 13 mar, 2019.Det var 2004 som friidrott.se startade ”Månadens friidrottare” och vi är nu allltså inne på årgång nr 16 och har snart korat tvåhundra ”Månadens”. Valet nu för februari 2019 föll på MAI:s kulstötare Wictor Petersson
   Ett val som är lätt att motivera: För Wictor hade hela sin inomhussäsong på fem kultävlingar samlad inom 21-dagarsperioden 4-24 februari och facit från dessa tävlingar var på en helt ny nivå:
   + Nytt personligt rekord i fyra tävlingar av fem och den enda ”missen” handlade om retfulla 2 cm!
   + Totalt överträffades personbästat som gällde före säsongen (19.44) i hälften av de 30 tävlingsstötarna!
   Allt stämde i Telekonsult Arena
   + Den perfekta slutpunkten sattes vid IJSM i Växjö där Wictor i första stöten nådde 20.00 och därmed blev Sveriges 11:e 20m-man någonsin. Och det var ändå bara början den dagen för han fortsatte tävlingen med

Läs mer Läs mer...

19 år med Europacupen kast:
Fanny först till tre guld

 12 mar, 2019.Det var 19:e upplagan av Europacupen kast som genomfördes i slovakiska Šamorín den gångna helgen och tack vare Fanny Roos och Vanessa Kamga blev det alltså två svenska pallplatser. Sätter man in den utdelningen i ett historiskt perspektiv står den sig riktigt väl:
   De första elva åren (t o m 2011) hade vi sammanalgt bara en enda medalj, ett silver i spjut 2007 för Magnus Arvidsson. 2012-2018 blev det alltid något prispallsbesök varje år och totalskörden på dessa sju år var 7 guld, 3 silver och 4 brons, dvs ett snitt på ett guld och en annan medalj per år.
   Fanny utmanar Daniel
   Individuellt har Daniel Ståhl – som avstod i år – varit framgångsrikast med fyra medaljer: Tre i M22 (kulguld 2013, diskussilver 2014 och diskusbrons 2012) och en som senior (diskusguld 2018). Dessutom en 4:e plats i M diskus 2017.
   Men nu utmanas han starkt av Fanny som har tre guld i kula: K22 både 2016 och 2017 samt alltså K 2019! Och hon kompletterar med

Läs mer Läs mer...

IUSM: Hässelby SK bästa klubb!

 13 mar, 2019.På ungdoms-SM för 15-16-åringar i Västerås den gångna helgen tog 73 föreningar minst en topp-6-placering. Mest poäng av alla samlade Hässelby SK ihop med 16 med vilket de var 1,5 p före fjolårsvinnaren Tyresö FK och ytterligare sex före Hammarby IF. En bra insats gjorde även arrangörsföreningen Västerås FK på fjärde plats.

Läs mer Läs mer...

Friidrotts-SM till Uppsala 2020

 12 mar, 2019.Kommunstyrelsen i Uppsala har beslutat att ställa sig bakom arrangörskapet av friidrotts-SM 2020 och det är nu klart att det är i Uppsala som friidrott-SM 2020 kommer att arrangeras. Som arrangörer står Upsala IF, Uppsala Kommun och Svenska Friidrottsförbundet.
   - Friidrotten i Uppsala är på frammarsch och det är en stor ära att få vara med om ett SM på vår nya fina friidrottsanläggning på Gränby sportfält. Enligt kommunens beräkningar kommer arrangemanget att generera många tillresande besökare och 5 000 gästnätter till Uppsala. Jag hoppas också att det kan inspirera många barn och vuxna att idrotta och bidra till att Uppsala blir Sveriges bästa idrottskommun, säger Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande (S).

Läs mer Läs mer...

Viktig regeländring:
1 minuts-regeln har återinförts!

 12 mar, 2019.För litet drygt ett år sedan halverade Internationella Friidrottsförbundet (IAAF) den tid som de aktiva i hopp/kast ges för sina försök från 1 minut till en halv minut (30 sekunder). Enda undantaget gjordes för stavhopp.
   Motiveringen som gavs var att man ville snabba upp tävlingarna. Men eftersom de aktiva i verkligheten i stort sett aldrig hade använt den hela minuten (hände bara i de sällsynta fall där man avbröt ansatsen för att börja om) blev den faktiska tidsvinsten i verkligheten obefintlig.
   Det som däremot visade sig hända i praktiken var att den gula varningsflagga som skulle höjas med 15 sekunder kvar kom upp i stort sett inför varje hopp/kast, vilket utsatte både aktiva och domare för en helt onödig stress.
   Mot bakgrund av den praktiska erfarenheten beslöt IAAF:s styrelse på måndagen vid sitt möte i Doha att - och det dessutom med omedelbar verkan! - återgå till den gamla 1 minuts-regeln för samtliga hopp/kastgrenar.
   Anm: Vi har förstås

Läs mer Läs mer...

På Europas gator:
Musse 8:a – Johanna 9:a

 11 mar, 2019.Halvmarathonhelgen ute i Europa blev inte riktigt som planerat eftersom vädret ställde till det. I holländska Haag var det t o m så extremt kraftiga vindar att traditionella ”CPC Loop” – med totalt femsiffrigt antal deltagare på de olika sträckorna - efter samråd med myndigheterna fick ställas in av säkerhetsskäl.
   Och även i London och Paris möttes halvmarathonlöparna av olustigt – dvs blåsigt och regnigt – väder som påverkaderesultatnivåerna. I London vann affischnamnet Mo Farah en spurt om segern på en 1:01-tid medan Mustafa Mohamed följde upp sina 1:03 i Barcelona förra månaden med en 8:e plats på 1:04:42.
   Johanna från 2:54 till 2:39!
   Det sprangs i Barcelona också den här söndagen och nu handlade det om dubbla sträckan, alltså helmaran. Här var vädret gynnsammare än längre norrut vilket bekräftas av segertiderna

Läs mer Läs mer...

Number twenty-three and counting!

 11 mar, 2019.I Julfrågesporten 2018 var fråga 16 ”Hur många 5m-år (= år då han klarat 5.00 eller mer på tävling ute och/eller inne) har det totalt blivit - hittills - för Oscar Janson?” Rätta svaret var – då i december 2018 – 22, dvs samtliga år från 1994 till 2018 utom tre (2005, 2012 och 2013) då han hindrades av skador.
   Men numera är det rätta svaret på frågan om Oscars antal 5m-år faktiskt 23 sedan han – som i sommar fyller 44 år – vid en tävling i IFU Arena i Uppsala i lördags segrade på 5.01!
   Vad innebär egentligen 23 år?
   En illustration: När Oscar gjorde sin första 5-meterstävling hösten 1994 var Melker Svärd Jacobsson 8 månader gammal och Mondo Duplantis skulle fortfarande vänta drygt fem år på att bli född.
   För att förstå vad 23 år på den när idrottsliga nivån innebär kan man exemplifiera med

Läs mer Läs mer...

IUSM2/P15: Snabbast på allting kort

 10 mar, 2019.Igår sprintade Eslövs Edvin Assarsson hem 60m-guldet metern före Falus Kristoffer Andersson och Örgrytes Alex Apelgrim. Idag på 200m var det samma medaljtrio med enda skillnaden att Kristoffer och Alex bytt plats med varandra.
   23.22 innebar dessutom nytt årsbästa. Edvin nöjde sig inte med bara slätt utan tog även hem häckguldet - på nytt årsbästa - med ett par meter tillgodo på svåraste konkurrent.
   Edvin var dock inte ensam som trippelvinnare. Kils Melwin Lycke-Holm kompletterade gårdagens titlar i höjd och längd genom att - tack vare karriärens första 14m-hopp - vinna tresteget med långt över metern.
   Favoritvinster även i stav (Kvilles William Asker) och 1000m (Heleneholms Albin Öberg) medan Varbergs Jacob Johansson var en helt otippad etta i vikt.
   Jacob kom till USM som statistik-6:a med 12.70, gjorde 13.27 i första, 13.85 i tredje, 14.32 i fjärde och till slut 16.17 i sjätte och sista vilket lyfte honom från 5:e plats till seger!
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

IUSM2/F15: Intensiv trekamp

 10 mar, 2019.En av mästerskaps tjusningar är att när de bästa möts i direkt kamp kan de lyfta varandra till nya resultatnivåer. Det exemplifierades perfekt av 1000m-finalen nu där trion Hilda Lindell (KA2), Louise Eliasson (Bromma) och Johanna Hofvendahl (IS Göta) pressade varandra hela vägen från start till mål.
   Alla tre gick under tidigare årsbästat 2:58.60 och Hilda kunde till slut spurtvinna på 2:56.16 och de tre förbättrade sina personliga rekord med 2½, 7½ (!) resp 2½ sekund!
   I vikt sporrade Hanvikens Ebba Lind och Östhammars Saga Berg varandra till att passera 15m-linjen - för båda första gången.
   I stav däremot kunde Täbys Sara Winberg helt på egen hand - hon var ensam kvar redan efter att ha tagit sin ingångshöjd 3.11 - förbättra egna årsbästat med 15 cm ända upp till 3.71.
   Trollhättans Elvira Tanderud kompletterade lördagens 60m-guld med klar seger även på 200m. Tvåan Nora Lindahl (Hässelby) kompenserade sig dock genom att

Läs mer Läs mer...

IUSM2/P16: Leo pressad av Jesper

 10 mar, 2019.Flitigast i farten på löparbanorna under helgen var Bollnäs Alexander Nyström som på lördagen hade sprungit 400m-försök och som nu avverkade tre ronder 60m plus 400m-finalen. Fem starter gav fem segrar för Alexander.
   I både vikt och tresteg tvingade konkurrensen fram en ny nivå på resultaten:
   * I vikt duellerade Västerås Leo Bystedt och Turebergs Jesper Ahlin (kulvinnare igår) och både hade vardera tre kast över Leos tidigare årsbästa 18.07. Till slut blev det fördel Leo med 16 cm marginal: 18.49 mot 18.33.
   * I tresteg höjdes adrenalinpåslaget - och därmed resultatern - allteftersom. Till slut hade alla tre medaljörerna lyft sina årsbästan rejält: Hammarbys David Thid från 11.91 till 13.60, Tyresös Arvid Wändesjö från 13.19 (gamla årsbästat) till 13.55 och Hässelbys Lind från 12.54 till 13.37!
   Kvilles Fabian Steene dominerade höjden (inga rivningar t o m 1.91 där sista konkurrenten rev ut sig) medan

Läs mer Läs mer...

IUSM2/F16: Guld för alla favoriterna

 10 mar, 2019.I samtliga sex F16-grenar dag 2 triumferade statistikettan, men det innebar inte att det saknades kamp: På 1500m pressade Bohus Julia Svennblad och Växjös Tilde Axelssons Fröjdenlund varandra under Julias årsbästa och i mål efter drygt 4½ minuts löpning hade Julia bara 0.63 i övertag.
   Nya årsbästan kom också på 400m genom IF Götas Lova Perman 57.68) och på 60m och i längd genom Tyresös Katharina Gråman (7.68 resp 5.76). Efter segrarna på häck och i tresteg dagen före fullbordade Katharina f ö därmed också en guldkvadrupel.
   I höjd och vikt hade Glanshammars Klara Frykholm resp Västeerps Isabelle Wiklund tävlingarna under full kontroll hela vägen.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Fanny mest meriterande seger

 10 mar, 2019.Fanny Roos har tidigare vunnit K22-klassen på Europacupen kast ett par gånger - liksom tagit ett guld på JEM22 - men idag vid Europacupen kast kom hennes första viktiga seniorseger.
   Och det var aldrig något snack om saken: Fannys fyra första stötar (18.30 - 18.44 - 18.36 - 18.05) hade alla räckt till seger eftersom ingen annan kom över 18 den här dagen i strilregnet i Šamorín!
   En som inte alls lyckades var meriterade ungerskan Márton som förra helgen tog brons på inne-EM med 19.00, nu stannade hon på 17.85. Revansch för Glasgow fick Fanny även på polskan Kardasz som var 2 cm före då men 99 cm efter nu!
   Fannys 18.44 är hennes näst längsta någonsin utomhus bakom bara förra vårens rekordfullträff 18.68. Och serien med tre över 18.30 var hennes allra bästa hittills i karriären!
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Söndagens viktigaste live-länkar

 10 mar, 2019.Tävlingarna i Västerås och Šamorín fortsätter förstås:
   IUSM i Westinghouse Arena drar igång kl 09.00 med förväntad slutpunkt strax efter kl 16.00.
   * Resultatservice
   Europacupen kast dag 2 i Slovakien har fyra svenska deltagare vars grenar har följande starttider:
   08.45 K22 Slägga: Grete Ahlberg
   09.45 K Kula B: Frida Åkerström
   11.25 K Kula A: Fanny Roos
   12.50 K22 Diskus A: Jakob Gardenkrans

   * Resultatservice
   * Live-streaming
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

IUSM1: Många nya grenårsbästan

 9 mar, 2019.Den första dagen på årets IUSM i Westinghouse Arena i Västerås avgjordes 16 grenar och i 10 av dessa var vinnarresultatet nytt svenskt årsbästa. Precis som det skall och brukar vara när alla de bästa ungdomarna möts för att kämpa om mästerskapsmedaljer och –placeringar.
   Pojkar 16
   Här var det t o m ”grand slam” – fyra årsbästa av fyra möjliga - tack vare Tyresös Arvid Wändesjö (8.06 på häck och 6.85 i längd), Linköpings William Nestor (4.25 i stav) och Turebergs Jesper Ahlin (17.46 i kula). Och det var signifikanta förbättringar: Arvid sänkte med 0.06 på häck och höjde med 32 cm (!) i längd, William adderade 7 cm i stav (pers med 18 cm) och Jesper 48 cm i kula!
   Flickor 16
   I F16 tog Tyresös Katarina Gråman hem en ohotad dubbel i häck (vann med 0.27) och tresteg (vann med 42 cm) även om hon inte riktig matchade sina egna årsbästan. Däremot ordnade MAI:s Rebecka Krüeger (3.70 i stav) och

Läs mer Läs mer...

Europacupen kast: Vanessa 57.73!

 9 mar, 2019.För det svenska utropstecknet den första dagen av Europacupen kast i slovakiska Šamorín svarade Upsalas Vanessa Kamga som i sitt sjätte och sista diskuskast fick upp hela 57.73.
   Det innebar 69 cm plus på personbästat och avancemang upp till 4:e platsen genom tiderna bland svenskor. Det är också det längsta kastet av en svenska sedan Sofia Larssons 58.05 på SM för fyra år sedan.
   Revansch i Gävle i juli?
   Idag gav resultatet gav 2:a plats i K22-klassen bara 3 cm bakom vinnande kroatiskan Tolj. De två lär mötas igen i juli i Gävle då det står U23EM-medaljer på spel. Då är förhoppningsvis vädret också lite somrigare och trivsammare.
   Idag i Šamorín var det nämligen grått och med en frisk vind som gjorde att de nominella 12-13 graderna kändes betydligt färre. Så det var långärmat och långbent som gällde när man kastade och mössa, vantar och tjock jacka annars.
   Ida över 70
   Av de övriga fyra

Läs mer Läs mer...

IUSM1: Vilken återkomst för Elvira!

 9 mar, 2019.Många har störts av sjukdom under vintern och det gäller även F15-vinnarern på 60 m, Trollhättan FIK:s Elvira Tanderud. Så sent som för en vecka sedan var hon osäker om hon ens skulle komma till start i Västerås och så slutade det med seger med hela två tiondelar på 7.79, bara fyra hundradelar från hennes personliga rekord.

Läs mer Läs mer...

IUSM1: Personbästa av Arvid

 9 mar, 2019.Tyresö FK:s Arvid Wändesjö hade inga stora förväntningar på P16-finalen på 60 m häck i Västerås eftersom han haft skadeproblem under vintern. Men när det väl gällde var han snabbast av alla och vann på 8.06 som är nytt svenskt årsbästa i åldersklassen. Silvret till Hammarbys Markus Moberg, 8.25, och bronset till Upsalas Oskari Peura, 8.52 (pers).

Läs mer Läs mer...

IUSM1: Fullträff av Jonna i sista

 9 mar, 2019.F15-tävlingen i kula i Västerås levde till sista omgången då Skruvs Jonna Lundgren fick på en riktigt fullträff med 13.53 – personligt rekord med hela 67 centimeter! Silvret till KFUM Örebros Tilda Bernhult, 12.42, och bronset till Tingbergs Emilia Wernerliv, 12.04.

Läs mer Läs mer...

IUSM1: Första guldet för Melwin

 9 mar, 2019.Det var en härlig stämning kring höjdbädden när P15-tävlingen genomfördes i Västerås med taktfast klappande från publiken när ribban nådde de höga höjderna.

Läs mer Läs mer...

IUSM1: Spännande kultävling

 9 mar, 2019.F16-tävlingen i Westinghouse Arena i Västerås blev riktigt spännande och slutade med att de två främsta satte personligt rekord. Allra längst stötte Växjös Amanda Pettersson som efter personliga rekordet 14.23 i andra fick på segerstöten 14.48 i tredje som även är svenskt årsbästa.

Läs mer Läs mer...

NCAA: Mondo vann - men det blev verkligen "Långa natten"

 9 mar, 2019.Mondo Duplantis levde upp till favoritskapet vid universitetsmästerskapen NCAA, men vägen till segern var minst sagt långdragen och allt annat än spikrak: Tävlingen började kl 17.30 lokal tid och guldet var inte säkrat förrän tre timmar och tjugo minuter senare! Vår förhandsformulering om "långa natten" blev sannerligen verklighet!
   Och det berodde inte bara på många hoppare (16 st) och ganska försiktiga höjningar utan mest på en otrolig domartavla: När man hoppat klart på 5.68 - där 6 hoppare gjort tillsammans 18 hopp - och skulle höja till 5.73 upptäckte man att ribban redan låg på 5.73!
   Redo att hoppa - fick vänta i trekvart!
   Mondo hade stått över 5.68 och höll precis på att göra sig klar för att vara först ut på 5.73 när felet upptäcktes. Stor palaver bröt ut och beslutet blev att

Läs mer Läs mer...

Friidrott från morgon till kväll

 9 mar, 2019.Europacupen Kast i Šamorín drar igång redan kl 08.45 och tävlandet kommer att pågån i ca nio timmar. Fem svenskar kommer att tävla dag 1 med följande starttider:
   08.45 M22 Slägga: Ragnar Carlsson
   10.45 K Slägga grupp B: Tracey Andersson
   13.00 K Slägga grupp A: Ida Storm
   14.10 M Diskus grupp A: Axel Härstedt
   16.05 K22 Diskus: Vanessa Kamga

   * Startlistor/resultat
   * Live-streaming
   IUSM i Västerås har litet mer av sovmorgon med första start i Westinghouse Arena satt till kl 10.00 och punkt för lördagens tävlande lär sättas runt kl 19.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Mondos motstånd i natt

 8 mar, 2019.Under high school-tiden fick de allra flesta tävlingarna för Mondo Duplantis formen av ”vänta tills alla övriga riviti ut sig och sedan köra solo mot ribban”. Det var i princip bara på Diamond League och senior-VM/EM som det blev ”riktiga” tävlingar mot jämbördigt motstånd.
   Den här vintern har Mondo flyttat upp på universitetsnivå, men faktum är att så här långt har det med undantag för den mindre lyckade säsongsdebuten i Reno ändå scenariot blivit nästan som i high school. Han har börjat ungefär där sista motståndaren stannat och segermerginalerna har blivit resp 92, 35, 15 och 28 cm.
   Rejält förbättrad kvalitet
   Men i natt på mästerskapen borde det kunna bli mycket mer av tävling för nivån i grenen har höjts påtagligt i NCAA den här vintern. På de fyra senaste mästerskapen (ute och inne 2017 och 2018) har man tagit silver på 5.55 eller 5.60 vilket skall ställas mot att i år har

Läs mer Läs mer...

Innehållsrik helg stundar:
Mondo, USM, kastcup, halvmaror, ...

 8 mar, 2019.Mitten av mars är alltid något av en brytningstid, innetävlandet klingar av och utetävlandet börjar komma igång, framförallt ute i Europa.
   Vad gäller inomhus är det dags för vinterns sista SM-tävlingar när våra bästa aktiva ur årgångarna 03 och 04 kör IUSM i Västerås. För merparten av 04:orna handlar det om SM-debut, dvs deras allra första nationella mästerskap.
   Mondos första NCAA
   Borta i USA är det ferdag-lördag finaldags för universitetsfriidrotten. Div 1-mästerskapen går i Birmingham (Alabama) med två svenska intressen: Mondo Duplantis som hoppar stav natten till lördag och Ellen Ekholm som hoppar höjd natten till söndag. (Lisa Gunnarsson var också inkvalad men har lämnat återbud.)
   Svenskt även på Div 2-mästerskapen (skolorna är indelade i tre divisioner utifrån storlek) i Pittsburg (Kansas): Minna Svärd kommer återigen

Läs mer Läs mer...

Full fart in i andra århundradet

 7 mar, 2019.Den 22 februari 2019 - precis på dagen - jubileumsfirade Spårvägens FK sina 100 första år. Totalt var det över 300 ledare, tränare, aktiva och inte minst tidigare aktiva som hade samlats på Münchenbryggeriet i Stockholm.
   Bland tidigare aktiva fanns flera som sedan många år tillbaka är bosatta på andra sidan Atlanten men som ändå inte ville missa tillfället att träffa sina gamla idrottskompisar och prata minnen.
   SFIF-guld till Janne Bengtsson
   Som sig bör på en jubileumsfest var det också god mat, tal, prisutdelningar och andra hyllningar. Bl a fick Janne Bengtsson ta emot Svenska Friidrottsförbundets högsta utmärkelse - guldmedaljen - för en livsgärning i friidrottens tjänst inte bara i Spårvägen utan också i IFK Växjö och inte minst som förbundskapten och som FIG-tränare.
   Och det är inte slut än: Sveriges bäste 1500m-löpare Kalle Berglund har ju

Läs mer Läs mer...

Hur en 4:e plats blev en silvermedalj

 7 mar, 2019.I specialartikeln ”Historien bakom Wictors försenade JVM-silver” har vi sammanfattat vad som hänt – och när det hänt – under de två och ett halvt år som förflutit sedan JVM i Bydgoszcz i juli 2016. Denna rekordlånga process har ju nu äntligen nått sin slutpunkt genom beskedet från IAAF att Wictor Petersson är den officiella silvermedaljören i kula.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

JVM-silver till Wictor Petersson

 7 mar, 2019.Malmö AI:s kulstötare Wictor Petersson har haft en lysande inomhussäsong där han förbättrat personliga rekordet med över metern till 20.65. I dagarna har det också blivit definitivt klart att han – sedan både ettan och tvåan i efterhand diskvalificerats för brott mot dopingreglerna – fått sin ursprungliga fjärde plats på Junior-VM i Bydgoszcz 2016 uppgraderad till en slutlig andra plats.
   - Jag är väldigt stolt över min silvermedalj och glad över att det efter två och ett halvt år till slut blivit rätt. Samtidigt är det otroligt tråkigt att det tydligen finns fuskare i vår sport, säger Wictor Petersson.
   Silvermedaljen kommer att delas ut vid lämpligt tillfälle senare i år.
   - Vi är glada för Wictors skull även om det är förstås tråkigt för honom att han aldrig fick stå på prispallen i Bydgoszcz. Men vi skall tillsammans med hans förening se till att Wictor får sin silvermedalj vid en fin ceremoni.

Läs mer Läs mer...

PS till "Apropå Skid-VM"

 6 mar, 2019.Under Skid-VM för en dryg vecka sedan hade vi en artikel som lyftet fram att flera av våra VM-skidåkare i unga år också hade nått framgångar som friidrottare.
   Det handlade främst om Ebba Andersson, Frida Karlsson och Maja Dahlqvist som alla hade tagit USM-medaljer i friidrott och Ebba och Frida även hade t om haft landslagsuppdrag.
   Tack vare Bosse Nordin (sedan 15 år tillbaka huvudansvarig för listorna i "Sverige-Bästa") kan vi nu komplettera artikeln med ett PS där ytterligare några VM-skidåkares friidrottspers presenteras.
   T ex hur fort Stina Nilssons sprang på 3000m som 21-åring och vad Calle Halfvarsson gjorde när han vann JDM i spjut som 18-åring!
   Direkt till PS:et till "Apropå Skid-VM"
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

IVSM: Lena och andra gamla bekanta

 5 mar, 2019.Det var inte bara inne i Emirates Arena i Glasgow det mästerskapades intensivt fredag-lördag-söndag: I Atleticum i Malmö var nämligen svenska aktiva ur årgångarna 1932-1984 samlade till årets VSM inomhus. Totalt gjordes nästan tusen starter under de tre dagarna!
   De senaste årens trend att aktiva som var duktiga i ungdomen ”återupptäcker” friidrottstävlandet som aktivitet decennier senare verkar inte mattas, snarare tvärtom. Tag t ex Johannes Norrby som 1997 gjorde 15.63i med seniorkulan som tonåring men som sedan slutade – för att dyka upp nu drygt tjugo år senare som vinnare i M40 på 12.36!
   1:a på USM 1995 liksom nu på VSM 2019
   Eller Lena Åkerblom som – efter att ha gått in på 1.31 – till slut vann K40 höjden på 1.54! En comeback nästan lika utropsteckenvärd som debuten när hon för nästan ett kvarts sekel sedan som 15-åriga Lena Johansson kom direkt från ponnytravet till friidrotten och tog 1.65 i sin allra första tävling.
   Totalt blev det sedan tio år som

Läs mer Läs mer...

Nya friidrottsjobb hos ÖIS och Lidingö

 5 mar, 2019.Just nu har både Örgryte och Lidingö platsannonser ute.
   ÖIS söker en ny klubbchef medan IFK Lidingö söker både tränare till NIU-gymnasiet och konsulent till själva föreningen.
   Sista ansökningsdagar är 19 resp 29 mars.
   Läs mer på vår sida "Nya tjänster"!
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Två nya mästerskapsstäder 2021

 5 mar, 2019.I år är Gävle i Sverige och Aarhus i Danmark värdar för U23 EM resp terräng-VM och den senaste veckan blev det klart vilka deras efterträdare blir 2021.
   Från Sverige till Norge
   Europamästerskapet för 20-22-åringar (dvs den gången födda 1999-2001) stannar kvar i Norden genom att Europaförbundet nu utsett Bergen till arrangör i juli 2021.
   Tävlingarna kommer att gå ca 1.5 mil från centrala Bergen på Fana Stadion som tidigare sett såväl matcher i Europacup/Lag-EM som en Golden League-gala: 2004 utlokaliserades nämligen "Bislett Games" p g a ombyggnad. Svensk höjdpunkt då var Christian Olssons trestegsseger på ännu gällande banrekordet 17.58!
   Det blir faktiskt också första gången sedan EM 1946 i Oslo som Norge arrangerar ett "stort" internationellt arenamästerskap. Men man har i mellantiden haft

Läs mer Läs mer...

RM Vinterkast: Två kvalade till Borås

 4 mar, 2019.Samtidigt som innesäsongen kulminerade med EM i Glasgow smög utomhussäsongen igång på hemmaplan med andra upplagan av "Riksmästerskap i vinterkast" lördag-söndag i typiskt vårvinterväder (både sol och gråmulet och temperaturer mellan 4 och 8 grader) på Slottsskogsvallens kastplan i Göteborg.
   Totalt genomfördes 86 RM-starter i de tre långa kasten fördelat på tio tävlingsklasser (M/K, M22/K22, P19/F19, P17/F17 och P16/F16). Största startfälten med tio resp åtta startande hade samlats av F17 och F19 Slägga.
   För helgens absoluta toppresultat svarade Upsalas Vanessa Kamga med 56.55 i diskus (nästpers mindre än halvmetern från fjolårsperset) och Ullevis Tracey Andersson med 67.42 i slägga (hennes längsta på tre år).
   Dessutom passade 19-årsjuniorerna Ivar Moisander (Spårvägen) och Daniella Persson (Hälle) på att fixa resp kvalgräns till sommarens U20-EM i Borås. Ivar förbättrade sig till

Läs mer Läs mer...

Medaljfacit inne-EM: Silver och brons

 3 mar, 2019.Facit på inne-EM i Glasgow blev ett silver och ett brons vilket innebar medalj för 15:e inne-EM:et i rad. Som jämförelse så blev det fyra i Belgrad för två år sedan och tre i Prag 2015. Melker Svärd Jacobssons brons i stav och Thobias Nilsson Montlers silver i längd på personliga rekordet 8.17 var höjdpunkterna.

Läs mer Läs mer...

IEM3: Sjundeplats för Erika

 3 mar, 2019.Erika Kinsey visade fin form i höjdkvalet där hon tangerade sitt personliga inomhusrekord på 1.93. Finalen inledde hon redan på 1.79 som hon tog i första och hittade sedan ett fint flyt där hon klarade fyra raka höjder i första försöket till och med 1.91.

Läs mer Läs mer...

IEM3: Fredrik fyra efter jättepers

 3 mar, 2019.Fredrik Samuelsson gjorde sitt livs sjukamp i Glasgow och efter att ha presterat kring eller över personbästa i alla grenar slutade han fyra på 6.125 poäng. Personbästa med hela 107 p och bara 17 från Henrik Dagårds 24 år gamla svenska rekord.
   Inför avslutande 1000 m låg Fredrik fyra och hade chans på medalj eftersom britten Duckworth, som låg tvåa, hade ett personbästa på bara 2:56.

Läs mer Läs mer...

IEM3: Kramer fick inte till det

 3 mar, 2019.800 m-finalen började planenligt med att Andreas Kramer tog ledningen och passerade 200 meter på 25.6. På andra varvet tog oväntat dansken Andreas Bube över och Kramer föll tillbaka till tredje-fjärde plats halvvägs (53.3).

Läs mer Läs mer...

IEM3: Inget flyt för Michaela

 3 mar, 2019.Stavfinalen inleddes på 4.45 för Michaela Meijer som efter rivning i första tog i andra. Därefter stod hon över 4.55 och gick direkt på 4.65. Efter att ha avbrutit på vägen upp i de två första hade hon höjden med marginal i sista men fick den på fel ställe och ribban följde med ner. Därmed blev det en åttondeplats.

Läs mer Läs mer...

IEM3: Fyra blågula medaljchanser sista finalpasset

 3 mar, 2019.Söndagskvällen i Emirates Arena i Glasgow innehåller fyra svenskar och alla har medaljchans. 19.05 inleds stavfinalen med Michaela Meijer som i vinter satt personligt rekord med 4.75 som ett tag även var svenskt rekord.
   19.57 springer Andreas Kramer 800 m-final vilket blir väldigt intressant att döma av de inledande omgångarna. Här finns en realistisk guldchans.

Läs mer Läs mer...

IEM3: Medalj och svenskt rekord inom räckhåll för Fredrik Samuelsson

 3 mar, 2019.Han är verkligen i sitt livs form mångkamparen Fredrik Samuelsson som efter 8.20 på 60 m häck tangerade sitt personliga rekord i sjätte grenen stav genom att ta 5.00.

Läs mer Läs mer...

IEM3: Fanny sexa i kulfinalen

 3 mar, 2019.Stabil inledning med 18.21 och 18.10 för Fanny Roos i kulfinalen i Glasgow men sedan lyckades hon bara få ytterligare en godkänd stöt som mätte 17.64. Därmed slutade hon sexa – två centimeter från femteplatsen och en halvmeter från den fjärdeplats hon nådde för två år sedan.

Läs mer Läs mer...

IEM3: Silver för Thobias i längd!

 3 mar, 2019.Malmö AI:s Thobias Nilsson Montler gjorde sitt livs tävling i IEM-finalen i Glasgow då han tog silver på personliga rekordet 8.17 – Sveriges andra medalj i detta mästerskap.

Läs mer Läs mer...

IEM3: Små marginaler för Anton

 3 mar, 2019.MAI:s Anton Levin lottades till bana ett i den första semifinalen på 60 m häck efter sina 7.84 i försöken. Han kom iväg bra men det blev inte ett helt rent lopp och han nådde målet som åtta på 7.93.

Läs mer Läs mer...

IEM3: Fortsatt stabilt av Fredrik

 3 mar, 2019.I sjukampens femte gren 60 m häck fick Fredrik Samuelsson inte till något perfekt lopp utan slutade femma i det andra heatet på 8.20 – 13 hundradelar från det personliga rekordet och 0.04 långsammare än i persserien. Därmed tappade han tio poäng mot den men ligger än 92 poäng före.

Läs mer Läs mer...

IEM3: Thobias och Fanny i kamp om medaljer i Glasgow

 3 mar, 2019.Finaldagen på inne-EM i Glasgow innehåller sju svenskar av vilka Thobias Nilsson Montler och Fanny Roos kör sina finaler redan under förmiddagspasset.

Läs mer Läs mer...

IEM2: Fredrik övernattar som tvåa efter en fantastisk förstadag!

 2 mar, 2019.Första dagen av sjukampen i Emirates Arena blev en enda lång framgång för Hässelbys Fredrik Samuelsson som presterade på toppen av sin förmåga i alla fyra grenarna.
   Efter nästperset 7.05 på 60 m och personliga rekorden 7.66 i längd och 14.69 i kula följde 2.07 i höjd i sista försöket! Detta efter att han skapat en härlig stämning i arenan genom att klappa igång publiken!

Läs mer Läs mer...

IEM2: Vilket lopp av Leanderson!

 2 mar, 2019.Det blev en riktigt spännande 3000 m-final där Malmö AI:s Jonas Leanderson avancerade upp till fjärdeplatsen efter halva loppet och sedan aldrig släppte den! Inte förrän med hundra meter kvar då han i den vilda spurtrusningen fick ge sig mot fransmannen Bedrani och alltså blev fremma – precis som i Belgrad för två år sedan.

Läs mer Läs mer...

IEM2: Brons för Melker i stav!

 2 mar, 2019.Melker Svärd Jacobsson fixade både ingångshöjden 5.55 och 5.75 i sista försöket och säkrade därmed bronset på inne-EM i Glasgow!

Läs mer Läs mer...

IEM2: Sååå nära final för Henrik

 2 mar, 2019.Förutsättningarna var två främsta plus två tider vidare från de tre semifinalerna och Henrik Larsson spårang i den sista. Han fick en bra start och var med hela vägen och nådde målet på 6.69 som trea. Turken Barnes vann på 6.65 och andra tid vidare visade sig till slut bli 6.67.

Läs mer Läs mer...

IEM2: Ingen final för Irene

 2 mar, 2019.Hårda bud i de tre 60 m-semifinalerna där de två främsta i varje plus två tider gick vidare. Irene Ekelund hade lottats till näst yttern och fick en bra start men fick inte till ett lopp i stil med 7.29-prestationen på SM.

Läs mer Läs mer...

IEM2: Ännu ett pers av Fredrik!

 2 mar, 2019.I sjukampen fortsätter Fredrik Samuelsson att prestera på topp och åstadkom i tredje grenen kula 14.69 som är nytt totalpers – två centimeter längre än det tre år gamla inneperset. Därmed gick han +17 på persserien och är nu 102 poäng före persserien som slutar på 6.018.

Läs mer Läs mer...

IEM2: Kramer är i final!

 2 mar, 2019.Taktiken var glasklar så fort startskottet ljudit i den andra 800 m-semifinalen eftersom Andreas Kramer resolut tog spetspositionen. Han drog via 26.37 på 200 m, 55.43 på 400 m och 1:21.82 vid klockringningen. Några gånger fick han höja farten för att försvara positionen och efter 50 meter föll britten Learmonth längre ner i klungan.

Läs mer Läs mer...

IEM2: Kramer är i final!

 2 mar, 2019.Taktiken var glasklar så fort startskottet ljudit i den andra 800 m-semifinalen eftersom Andreas Kramer resolut tog spetspositionen. Han drog via 26.37 på 200 m, 55.43 på 400 m och 1:21.82 vid klockringningen. Några gånger fick han höja farten för att försvara positionen och efter 50 meter föll britten Learmonth längre ner i klungan.

Läs mer Läs mer...

IEM2: Tufft för Lovisa

 2 mar, 2019.Den andra semifinalen på 800 m utvecklade sig till vad som såg ut att bli utmärkt fart för Lovisa Lindh som hade 2:03.38 i försöken. Hon passerade 200 meter som femma på 29.5 och höll i princip den placeringen hela vägen via 61 blankt halvvägs och 1:32 på 600 meter.

Läs mer Läs mer...

IEM2: Melker och Jonas i final ikväll

 2 mar, 2019.En spännande lördagskväll väntar i Glasgow med åtta svenskar i final eller semifinal. Passet börjar 19.00 och finalister är Melker Svärd Jacobsson i stav – där det finns medaljchans – och Jonas Leanderson på 3000 m (IEM-femma för två år sedan).

Läs mer Läs mer...

IEM2: Michaela till stavfinal – men inte Angelica

 2 mar, 2019.Hässelbys Angelica Bengtsson hade 14 mästerskap i stav bakom sig när hon kom till Glasgow i vilka hon nått final i sju av de åtta senaste. Men på lördagsförmiddagen ville det sig inte och det blev tre kryss på 4.50. Direktkvalet var satt till 4.65.

Läs mer Läs mer...

IEM2: Fredrik ligger trea i sjukampen!

 2 mar, 2019.Efter ett bra 60 m-lopp på 7.06 var det dags för längd för Fredrik Samuelsson. Första resulterade i 7.39 med bara tån på plankan, andra i 7.43 och åter med bara tån på plankan och sedan kom en härlig träff i sista – 7.66! Därmed är han trea i sammandraget och långt före persserien!

Läs mer Läs mer...

IEM2: Bra lopp av Anton Levin

 2 mar, 2019.Tre svenskar i 60 slättförsöken och tre även på 60 m häck. Av dem lyckades MAI:s Anton Levin bäst som fick till ett störningsfritt lopp på bana fem i det fjärde heatet bredvid stjärnan Pascal Martinot-Lagarde från Frankrike. 7.84 var fem hundradelar från pers och tog Anton till semifinal!

Läs mer Läs mer...

IEM2: Irene åter i semifinal

 2 mar, 2019.47 löpare i 60 m-försöken av vilka Irene Ekelund och Elin Östlund stod för den svenska representationen. Irene gjorde sitt första mästerskap på fyra år och tog sig precis som senast på IEM i Prag 2015 vidare till semi på placering som trea i sitt heat på 7.38.

Läs mer Läs mer...

IEM2: Henrik och Austin vidare

 2 mar, 2019.Tre svenskar var med i 60 m-försöken och snabbast av dem var IF Götas Henrik Larsson som efter en bra start slutade tvåa i sitt heat på 6.72. Till semifinal tog sig även Austin Hamilton som till synes utan problem rusade i mål på 6.76, även han var tvåa i sitt heat. De tre främsta i varje plus sex tider avancerade gick vidare.

Läs mer Läs mer...

IEM2: Bra start av Fredrik

 2 mar, 2019.Hässelbys Fredrik Samuelsson var förste svensk i aktion i Emirates Arena i Glasgow på lördagsförmiddagen då sjukampen inleddes. 60 m började med en tjuvstart på vitryssenb Zjuk på banan bredvid Fredrik men i andra kom de iväg och hässelbyaren nådde målet som tvåa på 7.06.

Läs mer Läs mer...

IEM: Tolv svenskar i aktion lördag fm

 2 mar, 2019.Lördagens tävlingar på inne-EM i Glasgow innehåller 16 svenskar varav tolv tävlar under förmiddagspasset. Angelica Bengtsson och Michaela Meijer inleder med stavkval kl 11.03, Fredrik Samuelssons sjukamp tar sin början 11.08 och sedan följer 60 m-försök med Henrik Larsson, Austin Hamilton och Odain Rose.

Läs mer Läs mer...

IEM: Mästerskapsdebut för Anton

 2 mar, 2019.Tre svenskar och tre personliga rekord i vinter är vad det handlar om på 60 m häck som är en av svenskgrenarna i Glasgow idag. Och det är inte bara MAI:s Anton Levin som gör mästerskapsdebut utan det gör även klubbkamraten Max Hrelja och Lidingös Fredrick Ekholm. De två sistnämnda har tävlat i juniormästerskap men för Anton handlar det om allra första någonsin, han har inte ens varit med i ett juniormästerskap.

Läs mer Läs mer...

IEM: Irene siktar på pers

 2 mar, 2019.Två svenskor springer 60 m-försök under förmiddagspasset i Glasgow – Irene Ekelund och Örebros Elin Östlund – som noterat 7.29 resp 7.39 i vinter. För Irene blir det p g a skador första mästerskapsstarten på fyra år och hon är full av tillförsikt.

Läs mer Läs mer...

IEM: Austin redo för ny final

 2 mar, 2019.För två år sedan lyckades alla tre IEM-svenskarna på 60 m ta sig till final där de slutade trea, fyra resp åtta. Den gången handlade det om Austin Hamilton, Odain Rose och Sulayman Bah och de två förstnämnda är med även denna gång medan Sulayman ersatts av IF Götas Henrik Larsson.

Läs mer Läs mer...

IEM1: Mästerskapsrekord av Muir

 1 mar, 2019.Direktfinalen på 3000 m blev ett stegringslopp längst fram där Tysklands Konstanze Klosterhalften satte upp så hög fart efter 1400 meter att bara brittiskan Laura Muir vågade följa.

Läs mer Läs mer...

IEM1: Stabil Melker finalklar

 1 mar, 2019.I stavkvalet tog Melker Svärd Jacobsson 5.35 i första, stod över 5.50 följt av 5.60 i andra. Men han var tvingad att ta 5.70 vilket också gick vägen i andra. Därmed gick han till final som delad sexa.

Läs mer Läs mer...

IEM1: Erika satte pers – till final

 1 mar, 2019.Höjdkvalet innehöll 26 tjejer som hoppade i två grupper och bäst av de tre svenskorna lyckades Erika Kinsey som efter 1.89 i tredje tog tangerade personliga inomhusrekordet 1.93 i andra! Den höjden tog bara ytterligare fem tjejer så Erika hoppar final imorgon lördag!

Läs mer Läs mer...

IEM1: Kramer vidare till semi

 1 mar, 2019.Medaljhoppet Andreas Kramer drog första dryga varvet i 800 m-försöken, passerade sedan 400 m som trea på 54.1 och behöll placeringen via 600 meter (1:21.6). Sedan spurtade han till sig heatsegern med fyra hundradelars marginal på 1:48.67. Därmed är han vidare till lördagens semifinal.

Läs mer Läs mer...

IEM1: Fanny klar för final

 1 mar, 2019.Kulkvalet i Glasgow inledde Fanny Roos med 17.79 som blev hennes längsta sedan hon trampat över i andra och stött 17.60 i tredje. Det innebar en åttondeplats och hon gick vidare till final som sista tjej med en marginal på 14 centimeter.

Läs mer Läs mer...

IEM1: Nytt pers av Anna

 1 mar, 2019.Tre svenskor var med i 1500 m-försöken i Glasgow och av dem satte Anna Silvander totalpers med 4:11.02 och Yolanda Ngarambe nästpers med 4:12.16 medan Hanna Hermansson hade 4:19.88 i sista heatet. I den tuffa konkurrensen blev det femteplatser för alla tre och därmed inget avancemang, för det krävdes 4:09.67 på tid. Men alla satsade verkligen!

Läs mer Läs mer...

Johan Storåkers föreslås som ny ordförande

 1 mar, 2019.Mitt i IEM-spänningen presenteras handlingarna till förbundsårsmötet i Karlstad 23-24 mars. Det kommer att bli viktiga dagar för friidrottens riktning framöver - bland annat kommer en ny förbundsordförande väljas, då sittande ordförande Björn O. Nilsson inte ställer upp till omval.
   Valberedningen föreslår Johan Storåkers, nuvarande styrelseledamot, till posten som förbundsordförande. Nuvarande ledamöter som ställt upp för omval har fått fortsatt förtroende och på fyllnadsval för Johan Storåkers föreslås Anders Svanholm, Härnösand.

Läs mer Läs mer...

IEM1: Jonas snabbaste – är i final!

 1 mar, 2019.Det första 3000 m-heatet innehöll Jonas Leanderson som gjorde allt rätt och låg bland de 6-7 främsta hela vägen. Efter 5:18.3 på 2000 meter var han med när en sjumannaklunga lösgjorde sig och var allert på sista varvet då det gick fort. 29.9 på nästa sista varvet för Jonas och 27.9 på slutrundan där han tryckte hela vägen in och slutade sexa på på 7:51.47 – bara tre tiondelar bakom vinnaren Jakob Ingebrigtsen som satte europarekord för juniorer (7:51.20). Slutkilometern gick på 2:33.

Läs mer Läs mer...

IEM1: Personbästa av Matilda

 1 mar, 2019.Personligt rekord på EM i Berlin i somras (52.68) och personligt inomhusrekord på EM i Glasgow (53.93), Matilda Hellqvist presterar verkligen när det gäller!
   Seedningen i 400 m-försöken var baserad på årsbästa och hon fick bana två i det femte och näst sista heatet. Men full satsning in på gemensam bana halvvägs och Matilda tog fjärdeplatsen efter närkontakt med Tjeckiens Putalová.

Läs mer Läs mer...

IEM: Fullmatad friidrottskväll

 1 mar, 2019.Kvällspasset i Glasgow bjuder på inte mindre än tolv svenskar i aktion i Emirates Arena varav två springer direktfinal på 3000 m – Lisa Havell och Yolanda Ngarambe kl 22.40. Yolanda ”värmer upp” genom att springa 1500 m-försök 2,5 timmar före.

Läs mer Läs mer...

IEM: Anna har nästan hemmaplan

 1 mar, 2019.Sverige ställer upp med fullt lag på kvinnliga 1500 m i Glasgow – Yolanda Ngarambe, Anna Silvander och Hanna Hermansson – och alla har satt inomhuspers i vinter med 4:10, 4:13 resp 4:14. Yolanda och Hanna gör IEM-debut medan det blir tredje raka för Anna som faktist nästan har hemmaplan.

Läs mer Läs mer...

IEM: ”Målet är pers i försöken”

 1 mar, 2019.Sävedalens Andreas Kramer tillhör guldkandidaterna på 800 m i Glasgow efter att i vinter satt inomhuspers med 1:46.52. Personbästa har även andre svensk på distansen gjort denna vinter – Gefles Erik Martinsson – som med 1:48.45 i Texas för en månad sedan även underskred sin bästa utomhustid. Han har tidigare tävlat på 400 m i EM utomhus och gör nu mästerskapsdebut på 800 m.

Läs mer Läs mer...

IEM1: Lovisa klar för semi

 1 mar, 2019.Lovisa Lindh gjorde ett taktiskt perfekt lopp i 800 m-försöken i Glasgow och sprang i mål som tvåa i andra heatet av tre på 2:03.38. Därmed avancerades hon till lördagens semifinal på placering!

Läs mer Läs mer...

IEM1: Tufft för Carl

 1 mar, 2019.I 400 m-försöken lottades Örgrytes 19-årige mästerskapsdebutant Carl Bengtström till den svårlöpta innerbanan och passerade halvvägs som sexa på 22.5 några meter bakom klungan. Ingången på gemensam bana för de framför innehöll lite knuffar men det var i utgången ur andra kurvan det blev riktigt knöligt och två man föll.

Läs mer Läs mer...

IEM1: Thobias direktkvalade

 1 mar, 2019.Först ut av svenskarna på inne-EM i Glasgow var MAI:s Thobias Nilsson Montler i längdkvalet och han blev också förste svensk att nå final. För efter övertramp med runt 15 cm i första följde 7.95 i andra och prickad kvalgräns. Därmed behövde han inte göra sista hoppet.

Läs mer Läs mer...

IEM1: Thobias, Lovisa med flera

 1 mar, 2019.Sju svenskar tävlar under förmiddagspasset i Glasgow. Först ut är medaljhoppet i längd, Thobias Nilsson Montler som hoppar kval, och sedan följer sex löpare som springer försök av vilka Lovisa Lindh på 800 m kl 12.10 är en.

Läs mer Läs mer...

IEM: Mästerskapsdebut för Suldan

 28 feb, 2019.Två svenskar springer 3000 m-försök i Glasgow lördag förmiddag – MAI:s Jonas Leanderson och Ullevis Suldan Hassan – där den förstnämnde står för rutin och erfarenhet (IEM-5:a 2017) medan 20-årige Suldan gör mästerskapsdebut.

Läs mer Läs mer...

IEM: Thobias är redo

 28 feb, 2019.Först ut av svenskarna i Emirates Arena fredag förmiddag är MAI:s längdhoppare Thobias Nilsson Montler som haft en lysande säsong med sex tävlingar i intervallet 7.91-8.08. Sistnämnda resultat placerar honom tvåa i årsstatistiken av de anmälda.

Läs mer Läs mer...

IEM: Lovisa är revanschsugen

 28 feb, 2019.På inne-EM i Belgrad för två år sedan var Lovisa Lindh på väg mot medalj på 800 m när det blev trångt i sista kurvan, hon fick ett stopp och slutade fyra. Nu har hon chansen igen och är med 2:02.70 tionde snabbast sett till årsbästa av de 21 i startlistan. Men det är rätt, tätt och hon är bara 1.7 sekunder från fältets snabbaste.

Läs mer Läs mer...

”Målet är tre medaljer i inne-EM”

 28 feb, 2019.På fredag inleds inne-EM i Glasgow där Sverige ställer upp med 30 aktiva – 14 män och 16 kvinnor – och i truppen finns flera med medaljkapacitet. Bland annat Andreas Kramer (800 m), Angelica Bengtsson (stav), Thobias Nilsson Montler (längd) och Melker Svärd Jacobsson (stav).
   – Vi har ju tappat några på slutet men jag tror ändå att vi kan ta tre medaljer. Det är en tuff målsättning för det är väldigt jämna startfält i många grenar. Jag hoppas också att många tar chansen att prestera på topp och ta sig vidare från försök och kval, säger förbundskapten Karin Torneklint.
   Andreas Kramer har bästa årsbästat i 800 m-fältet (1:46.52) och så har vi tre som är rankade tvåa i sina respektive grenar –

Läs mer Läs mer...

IEM-kval x2 och svenskt rekord
- Yolanda månadens friidrottare

 27 feb, 2019.
   
   Turebergs Yolanda Ngarambe är, utan tvekan får jag ändå säga, månadens friidrottare i januari. 27-åringen har rivstartat 2019 med svenskt rekord på en mile i ett lopp mot flera världsstjärnor borta i USA. Dessutom klarade hon två IEM-kvalgränser, på 800m och 1500m, inom loppet av en vecka. Det gör att hon för första gången i sin karriär blivit uttagen till ett internationellt mästerskap - inomhus-EM i Glasgow 1-3 mars.

Läs mer Läs mer...

Från USM-silver till VM-guld

 27 feb, 2019.I just nu i Seefeld pågående Skid-VM har der svenska kvinnliga åkarna utmärkt sig med (hittills) två medaljer och ytterligare goda placeringar. Det intressanta med friidrottsögon är att flera av dem också har en bakgrund inom friidrotten, två av dem har t o m tävlat i landslagsdräkt ända upp på EM-nivå!
   Och räknar man USM-medaljer i friidrott blir facit fem guld, ett silver och två brons! I vår specialartikel ”Apropå Skid-VM” berättar vi mer om Ebbas, Fridas, Majas och Hannas tonårsmeriter som friidrottare.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Perspektiv på Wictors 20.65

 26 feb, 2019.Att Wictor Petersson hade ”20 meter i kroppen” var uppenbart för alla intresserade redan före IJSM i helgen. För på sina fyra tävlingar tidigare i vinter – Spåret 100 GP i Sätra, Nordenkampen i Norge, ISM i Norrköping och en kasttävling i Malmö – hade han lagt en formlig ”bombmatta” runt 19½ meter.
   Av totalt 4 x 6 = 24 stötar hade bara två varit ogiltiga och bara ytterligare två under 19 meter. Dvs Wictor hade nått bortom 19m-linjen 20 gånger av 24 möjliga. Och snittet på de 10 längsta var 19.57!
   Som jämförelse skall sägas att Wictor före den här säsongen totalt i karriären hade gjort fyra 19m-tävlingar – alla under fjolåret (Malmö i januari, Azusa i april, Leiden i juni och Världsungdomsspelen i juli) – med tillsammans

Läs mer Läs mer...

Nya SFIF-nätverket ska bidra till
att få in fler kvinnliga elitcoacher

 26 feb, 2019.
   
   Svensk Friidrott kommer tillsammans med Sundström Safety AB bilda ett nätverk för kvinnliga tränare som idag är elittränare på senior- och juniornivå.
   ”Nätverket ska bidra med kompetensutveckling, inspiration och erfarenhetsutbyte. Då vi idag ser att få av våra kvinnliga juniortränare fortsätter upp på seniornivå så vill vi med detta projekt öka andelen kvinnor bland våra elittränare på lång sikt,” säger Azuka Nnamaka som är projektledare.

Läs mer Läs mer...

SM-pokalen: MAI upp i ledning

 26 feb, 2019.Bästa förening i IJSM-IUSM17 i Växjö den gångna helgen var Malmö AI som med 63 poäng samlade ihop tio fler än Upsala. Medaljfacit blev fem guld, sex silver och tre brons där segrarna togs av Max Hrelja (M22 60 m häck), Wictor Petersson (M22 kula), Nikki Anderberg (F17 60 m) och Victoria Quainoo (F17 kula och vikt). MAI:s alla topp-6-placeringar.

Läs mer Läs mer...

Korsbandsskada för Khaddi Sagnia

 25 feb, 2019.Efter Nordenkampen klargjordes att Khaddi Sagnia skadat korsbandet i vänster knä. Knäet är nu grundligt undersökt och tid för operation inväntas.
   - Det känns såklart jättetråkigt, eftersom jag känt mig i så bra form och såg fram emot att kunna ge allt vid IEM och under resten av året. Nu fokuserar jag på att ta en sak i taget och hoppas att operationen kommer att gå bra så att jag kan komma tillbaka ännu starkare, säger Khaddi Sagnia.
   /Hillevi Thor
   

Läs mer Läs mer...

Angelica svenskt rekord med 6 cm!

 24 feb, 2019.Nytt svenskt rekord - med 6 cm - i första försöket i stavgalan i franska Clermont-Ferrand av Angelica Bengtsson!
   Efter att ha klarat 4.40, 4.55 och 4.65 (årsbästa) i första fixade Angelica 4.73 - innepers med 3 cm och tangerat totalpers - med luft i tredje.
   Sedan höjdes ribban till 4.81 - 8 cm över perset och 6 cm över Michaela Meijers ett par veckor gamla svenska inomhusrekord - och Angelica flög direkt över i första försöket utan att mer än snudda ribban på uppvägen!!
   Sedan blev det tre försök på 4.87, men det var för högt även om hon i andra var uppe och "kände på ribban".
   Ingen hoppade högre
   Bara en annan hoppare klarade 4.81 - ryska Anzjelika Sidorova - men inte heller hon fixade 4.87. Så Angelica blev 2:a på samma höjd som ryskan.
   Och på ett par veckor har nu alltså det svenska innerekordet höjts med totalt 11 cm: Först med 5 cm i Nordenkampen av Michaela Meijer och sedan alltså idag med 6 cm ytterligare av Angelica.
   PS. I samma tävling klarade

Läs mer Läs mer...

IJSM2: Lovisa hela vägen in i mål

 24 feb, 2019.Vi känner främst igen Hässelbys Lovisa Bivstedt när det kommer till 800m och 1500m. Men i F19-klassen på 400m gjorde hon ett ordentligt avtryck i Växjö. Hon vann finalen i stor stil efter ledning från start till mål. Och vinnartiden 56.23 är en rejäl sänkning av hennes pers och dessutom av det svenska årsbästat i åldersklassen.
   Tiondelen snabbare var segraren i K22, Vendela Rydbäck från Göteborgs KIK som vann guldet på 56.12.

Läs mer Läs mer...

IJSM2: Såå nära pers för Filip

 24 feb, 2019.Upsala IF:s Filip Björklund tog hem guldet i M22-klassen i höjd. Det var hans andra medalj den här helgen efter bronset på 60m häck i går. Efter att ha varit illa ute på 2.06 tog sig Filip över 2.08 i första försöket vilket räckte till guld. Han hade även tre riktigt bra försök på 2.11 – vilket är en cm över hans pers. Sista försöket trodde nog de flesta att han klarat, men ribban föll dessvärre ner efter att ha darrat en bra stund. Likväl – guld till Uppsala och Filip!

Läs mer Läs mer...

IJSM2: Snabba finaler på 60m

 24 feb, 2019.AIK:s Milo Wahlgren gjorde verkligen ett avtryck i Växjö under söndagen. Redan i försöken på 60m P17 gick det riktigt fort – pers för Milo på 6.93. I finalen gick det ännu snabbare. 6.86 innebär att han tagit en tiondel på sitt personliga rekord från innan i dag. Och det var en väldigt glad guldmedaljör efter tävlingen.
   - Jag har aldrig tagit något individuellt SM-guld – så det här var väldigt kul! Säger Milo.

Läs mer Läs mer...

IJSM2: Alva Sundin över fyra meter

 24 feb, 2019.Inför stavtävlingen i F19 var det bara Gabriella Jönsson och Sandra Alvero som hade klarat fyrametergränsen tidigare. Men istället var det Täbys Alva Sundin som tog hem guldet. Gabriella rev ut sig på 3.96 samtidigt som Alva klarade i första försöket. Då höjde hon upp ribban till 4.01 – en höjd hon klarade med darr i sista försöket. Det innebar fyra meter för första gången i karriären och också att hon är ny Sverigeetta i F19. Alva hade även tre hyfsade försök på 4.06 men där tog det stopp.
   - Det känns jätteskönt, har försökt ta den ganska länge. Det är också kvalgränsen till ungdoms-EM i Borås så då är det extra kul, säger Alva (även om kvalperioden för U20-EM inte är förrän senare i vår).

Läs mer Läs mer...

Wictor med längsta stöten – på 34 år

 24 feb, 2019.Malmö AI:s Wictor Petersson har gjort pers på pers den här säsongen. Och på inomhus-SM förra helgen stötte han fina 19.78 vilket innebar guld. Men det var bara en försmak av vad som skulle komma under IJSM i Växjö. Wictor inledde dagen med att pricka drömgränsen 20 meter i första omgången. I andra ökade han till 20.12 – för att sedan öka med ytterligare en halv meter!

Läs mer Läs mer...

JSM1: "Persfest" i sprintfinalerna

 23 feb, 2019.P17- och P19-finalerna höll hög klass på 60m häck i Växjö under lördagen. Täbys Ludvig All tog guldet på 8.05 i P17 – vilket var en förbättring av sitt eget svenska årsbästa med hela 16 hundradelar. Inte långt senare klev Ärlas Benjamin Tinglöf under åtta sekunder för första gången i karriären när han vann guld i P19 på fina 7.89. IEM-klare Max Hrelja, MAI, vann M22-finalen väntat på 7.95.

Läs mer Läs mer...

IJSM1: Louise och Bianca i hård duell

 23 feb, 2019.IEM-klara Bianca Salming fick nog gälla som knapp favorit inför höjdtävlingen i K22 i Växjö. Och länge såg det också ut att bli guld för Turebergshopparen som var felfri över 1.82. Men när ribban sedan höjdes till 1.84 rev Bianca två gånger samtidigt som Gefles Louise Ekman klarade höjden i första. Det blev också avgörande eftersom båda rev ut sig på 1.86. Guld till Louise alltså, på nytt årsbästa.

Läs mer Läs mer...

IJSM1: Victor med jättepers i längd

 23 feb, 2019.Stora glädjescener utbröt i Telekonsult Arena under lördagseftermiddagen, när Götas Victor Petterson slog till med ett jättehopp i sista omgången av M22 längd. 7.29 mättes hoppet till och är PB med 46 centimeter, och alltså första över sju meter för Victor. Hoppet räckte hela vägen till guld, och är också nytt svenskt årsbästa i M22-klassen.

Läs mer Läs mer...

IJSM1: Vanessa fyra genom tiderna

 23 feb, 2019.Vanessa Kamga var i strålande form när K22-viktkastningen på IJSM i Växjö avgjordes på lördagen. Upsalakastaren, som försmädligt tappade medalj i sista omgången på inomhus-SM förra helgen, persade med dryga metern och tog sig över 20 meter för första gången. Guldkastet 20.42 innebär också att Vanessa tar sig in som fyra genom tiderna i Sverige på seniornivå.
   - Jag försökte bara ösa på under tävlingen. Jag var riktigt taggad att visa vad jag kan, säger Vanessa, som annars lägger full fokus på diskus inför utomhussäsongen.

Läs mer Läs mer...

Mondo i topp x 3: 5.92!

 23 feb, 2019.Vid "Southeastern Conference" i Fayetteville (Arkansas) levererade Mondo Duplantis natten till lördags svensk tid säsongens hittills bästa hoppning: Helt felfri ända upp t o m 5.92! Och 5.92 innebar att han löste tre uppgifter i ett enda svep:
   * Nytt svenskt rekord 4 cm över hans egen årsgamla notering!
   * Nytt collegerekord 1 cm över Shawn Barbers fyra år gamla notering!
   * Nytt världsårsbästa 2 cm över Sam Kendricks knappt två veckor gamla notering.
   Vägen upp till rekordet gick via 5.54, 5.64 och 5.79 - där sista konkurrenten rev ut sig - innan Mondo avslutade dagen med tre försök på 6.01!
   * Se rekordhoppet!
   * Ännu fler vinklar på hoppet och kortintervju efteråt
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

IEM-uttagningarna klara:
Odain och Frida ansluter till truppen

 22 feb, 2019.Med en vecka kvar till IEM i Glasgow är uttagningarna till truppen färdiga och nu har också Odain Rose, Spårvägen, och Frida Åkerström, Hässelby, fått ansluta till truppen.
   För Odain, som bara var två tusendelar från bronset på 60m vid IEM i Belgrad, blir detta det fjärde europamästerskapet inomhus. Frida Åkerström, gör Fanny Roos sällskap i kulringen och för henne är detta inomhusmästerskapsdebut.
   

Läs mer Läs mer...

Svensk Friidrott satsar på resultat- och statistiksystem

 21 feb, 2019.I november 2017 tog Svensk Friidrotts styrelse beslutet att satsa på ett resultat- och statistiksystem. Detta för att kunna samla in mer resultat, få en bättre bild av hur tävlingsverksamheten ser ut och framför allt erbjuda föreningar och distrikt ytterligare service.

Läs mer Läs mer...

Dags för IJSM i Växjö i helgen!

 22 feb, 2019.Nästan 600 deltagare väntas till Telekonsult Arena i Växjö i helgen för att göra upp om SM-medaljerna i åldersklasserna 17-22 år. Ett späckat program väntar med viktkastningen nio på lördagsmorgonen fram till 18:00 ungefär. På söndagen pågår tävlandet mellan 10:00-15:30.
   Bland startlistorna hittar vi flera intressanta aktiva som precis blivit uttagna till inomhus-EM i Glasgow. Austin Hamilton är en av dem. Han lär säkerligen vara revanschsugen efter silvret på senior-SM förra helgen. Nu finns inte guldmedaljören Henrik Larsson dock inte med, utan den vassaste konkurrenten lär bli Austins klubbkamrat Kasper Kadestål.

Läs mer Läs mer...

Spårvägen jubilerar i topp

 21 feb, 2019.SM-pokalen – där de sex främsta i alla SM-tävlingar räknas – är inne på sitt andra år och så här långt har mångkamps-SM i Uppsala och ISM i Norrköping genomförts. Hässelby var klart bästa klubb i mångkamperna medan Spårvägen samlade ihop mest poäng i Norrköping och leder totalt. Detta med sju poäng för Hässelby och med MAI ytterligare tio efter.

Läs mer Läs mer...

Wictor in på topp-10 genom tiderna

 20 feb, 2019.Tre tävlingar och tre personliga rekord i kula denna vinter för MAI:s Wictor Petersson. Och på onsdagskvällen gjorde han sin fjärde tävling och självklart kom fjärde personliga rekordet! Han adderade åtta centimeter till ISM-perset från i söndags och 19.78 tar honom in på den svenska tio-bästa-listan genom tiderna där han är just tia.

Läs mer Läs mer...

WIT: Fanny snuddade vid rekordet

 20 feb, 2019.Düsseldorf är platsen för vinterns sjätte och sista World Indoor Tour-gala som genomförs under onsdagskvällen. Fanny Roos gjorde sin femte kultävling för säsongen och åstadkom stöt nummer sju och åtta över det svenska inomhusrekord som gällde när året började (18.13).

Läs mer Läs mer...

Tränarutbildningar under junior-EM

 20 feb, 2019.I samband med U23-EM och U20-EM i Gävle respektive Borås i sommar genomför Svensk Friidrott olika tränarutbildningar. I programmet kommer varje kursdeltagare få varsin utländsk/svensk tränare att följa under kurstiden, och dessutom genomförs gemensamma föreläsningar för hela gruppen.
   Målgruppen för kursen är tränare som gått certifierad coach, juniortränarutbildningen eller motsvarande från 70- 80-talet, samt RIG-/NIU-tränare.
   Slutgiltig inbjudan kommer att skickas ut till målgruppens tränare samt ligga på Idrottonline under maj månad.
   Vill du veta mer? Kontakta Anders Rydén, 070-317 18 54
   /Gustav Orbring

Läs mer Läs mer...

Idrottslyftet har öppnat

 19 feb, 2019.Idrottonline är nu öppen, möjligheten att söka föreningsstöd finns fram till söndagen den 26 maj. Tidsperioden är för att söka föreningsstöd är för vårens och sommarens aktiviteter/projekt inom föreningen.
   All information finns under länken här dvs framförallt Projektstöd 2019 är uppdaterad inför verksamhetsåret med möjligheter till utvecklande projekt inom föreningen.

Läs mer Läs mer...

Minnas supersöndag:
400m + stav + 400m + stav!

 19 feb, 2019.Kombinationen stavhopp och mjölksyra känns väl inte speciellt attraktiv, men om man som IF Götas Minna Svärd har 400m och stav som sin fokusgrenar kan det ibland ändå bli så p g a tidsprogrammen. Just så blev det nu i helgen när Minna tävlade för sin skola "Texas A&M University Commerce" vid ”Lone Star Conference” i Lubbock.
   Första dagen (lördagen) var förhållandevis lugn med ”bara” försök på 400m. Där vann Minna sitt heat på 55.06 – mer än sekunden under inneperset och också snabbare än uteperset. Det visade sig också bli den snabbaste försökstiden av alla.
   Andra dagen skulle dock bli rejält tuffare: Kl 13.30 skulle staven starta, kl 13.40 skulle det vara 400m finaler och kl 15.30 4x400m finaler.
   Började med 400m
   Nu började staven ganska lågt (2.45!) så Minna – som hoppat 3.90 i vinter – kunde lugnt vänta med att gå in till efter 400m-finalerna. Finaler som avgjordes i ett litet speciellt format där man

Läs mer Läs mer...

IEM-truppen:
"Flera att hålla ett extra öga på"

 18 feb, 2019.Den 1 mars är det dags för friidrottsfest i Glasgow. IEM drar igång på fredagen och förbundskapten Karin Torneklint har nu nästan hela truppen klar.
   Två av medaljörerna från föregående IEM i Belgrad, Angelica Bengtsson, Hässelby, och Austin Hamilton, MAI, är uttagna även den här gången. Austin får sällskap på 60 m av IF Götas Henrik Larsson och båda visade riktigt fin form när Austin tog silver och Henrik guld, på 6.62 respektive 6.60, vid ISM i Norrköping den gångna helgen.
   

Läs mer Läs mer...

Senaste veckan
Veckan 13.3 - 20.3

Sökes: Ansvarig för mångkampens nya Prestationscentrum
I början på december beslöt förbundsstyrelsen att ...

Även Robel springer terräng-VM
I början av februari togs Turebergs Napoleon Solom...

EYOF - hög tid att anmäla intresse!
"European Youth Olympic Festival" - ett europeiskt...

Medaljörer inspirerade juniorlöpare
Månaderna mellan arenasäsongerna ute och inne är i...

Löpare i söder, väster och öster
Helgen bjöd på några riktigt snabba halvmaror ute ...

Svealands: Stockholm försvarade
Vid Svealands för 13/14-åringarna i Tybblelundshal...

Götalands:
"Skåne bröt Göteborgs dominans"

Rubriken ovan användes i höstas för att sammanfatt...

Apropå ”Mästarnas mästare”
Idrottsligt ”kändisskap” är sällan särskilt långli...

New York: David 1:03
Högbys David Nilsson satte svenskt rekord på halvm...

Meraf 1:12 i halvmaradebuten
Hälles Meraf Bahta debuterade på söndagen på halvm...

Stenhårt i Kraftmätningen:
Marginalerna på Turebergs sida

Med tre lag med totalpoänger på 24.000 poäng med e...

Kraftmätning pågår
Årets upplaga av Kraftmätningen 17 år inomhus pågå...

Bahrain: Robel en sekund från rekord!
För en månad sedan i Barcelona förlorade Spårvägen...

Att hålla koll på i helgen
Sista SM-tävlingen inomhus var 15/16-åringarnas mä...

Premiär:
Utbildning för mastersfriidrott

Under senaste inomhus-VSM, Malmö, gjordes nästan t...

Framtiden för Diamond League?
I början av veckan kom ett pressmeddelande från In...

Förbundsårsmötet:
Bred representation, viktiga beslut

Om drygt en vecka, 23-24 mars, är det dags för Sve...

Vi sprider vår löparkunskap
I helgen som gick genomfördes i Sollentuna en löpl...

Månadens i februari: Wictor Petersson
Det var 2004 som friidrott.se startade ”Månadens f...

IUSM: Hässelby SK bästa klubb!
På ungdoms-SM för 15-16-åringar i Västerås den gån...

Förra veckan
Veckan 6.3 - 13.3

Månadens i februari: Wictor Petersson
19 år med Europacupen kast:
Fanny först till tre guld

IUSM: Hässelby SK bästa klubb!
Friidrotts-SM till Uppsala 2020
Viktig regeländring:
1 minuts-regeln har återinförts!

På Europas gator:
Musse 8:a – Johanna 9:a

Number twenty-three and counting!
IUSM2/P15: Snabbast på allting kort
IUSM2/F15: Intensiv trekamp
IUSM2/P16: Leo pressad av Jesper
IUSM2/F16: Guld för alla favoriterna
Fanny mest meriterande seger
Söndagens viktigaste live-länkar
IUSM1: Många nya grenårsbästan
Europacupen kast: Vanessa 57.73!
IUSM1: Vilken återkomst för Elvira!
IUSM1: Personbästa av Arvid
IUSM1: Fullträff av Jonna i sista
IUSM1: Första guldet för Melwin
IUSM1: Spännande kultävling
NCAA: Mondo vann - men det blev verkligen "Långa natten"
Friidrott från morgon till kväll
Mondos motstånd i natt
Innehållsrik helg stundar:
Mondo, USM, kastcup, halvmaror, ...

Full fart in i andra århundradet
Hur en 4:e plats blev en silvermedalj
JVM-silver till Wictor Petersson
PS till "Apropå Skid-VM"

Två veckor sedan
Veckan 27.2 - 6.3

PS till "Apropå Skid-VM"
IVSM: Lena och andra gamla bekanta
Nya friidrottsjobb hos ÖIS och Lidingö
Två nya mästerskapsstäder 2021
RM Vinterkast: Två kvalade till Borås
Medaljfacit inne-EM: Silver och brons
IEM3: Sjundeplats för Erika
IEM3: Fredrik fyra efter jättepers
IEM3: Kramer fick inte till det
IEM3: Inget flyt för Michaela
IEM3: Fyra blågula medaljchanser sista finalpasset
IEM3: Medalj och svenskt rekord inom räckhåll för Fredrik Samuelsson
IEM3: Fanny sexa i kulfinalen
IEM3: Silver för Thobias i längd!
IEM3: Små marginaler för Anton
IEM3: Fortsatt stabilt av Fredrik
IEM3: Thobias och Fanny i kamp om medaljer i Glasgow
IEM2: Fredrik övernattar som tvåa efter en fantastisk förstadag!
IEM2: Vilket lopp av Leanderson!
IEM2: Brons för Melker i stav!
IEM2: Sååå nära final för Henrik
IEM2: Ingen final för Irene
IEM2: Ännu ett pers av Fredrik!
IEM2: Kramer är i final!
IEM2: Kramer är i final!
IEM2: Tufft för Lovisa
IEM2: Melker och Jonas i final ikväll
IEM2: Michaela till stavfinal – men inte Angelica
IEM2: Fredrik ligger trea i sjukampen!
IEM2: Bra lopp av Anton Levin
IEM2: Irene åter i semifinal
IEM2: Henrik och Austin vidare
IEM2: Bra start av Fredrik
IEM: Tolv svenskar i aktion lördag fm
IEM: Mästerskapsdebut för Anton
IEM: Irene siktar på pers
IEM: Austin redo för ny final
IEM1: Mästerskapsrekord av Muir
IEM1: Stabil Melker finalklar
IEM1: Erika satte pers – till final
IEM1: Kramer vidare till semi
IEM1: Fanny klar för final
IEM1: Nytt pers av Anna
Johan Storåkers föreslås som ny ordförande
IEM1: Jonas snabbaste – är i final!
IEM1: Personbästa av Matilda
IEM: Fullmatad friidrottskväll
IEM: Anna har nästan hemmaplan
IEM: ”Målet är pers i försöken”
IEM1: Lovisa klar för semi
IEM1: Tufft för Carl
IEM1: Thobias direktkvalade
IEM1: Thobias, Lovisa med flera
IEM: Mästerskapsdebut för Suldan
IEM: Thobias är redo
IEM: Lovisa är revanschsugen
”Målet är tre medaljer i inne-EM”
IEM-kval x2 och svenskt rekord
- Yolanda månadens friidrottare

Från USM-silver till VM-guld