Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Måndag 21 maj 2018

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Nyhetsarkiv

Visa nyheter Publicerade under:
Som:


Dubbla pers och dubbla EM-kval!

 19 maj, 2018.Europacupen 10 000 m avgjordes i London på lördagskvällen med tre svenska deltagare där Charlotta Fougberg och Napoleon Solomon stod för utmärkta prestationer! Charlotta kom i mål på 33:13.44 och ”Nappe” på 28:33.33 med vilket de gick in som åtta resp elva genom tiderna i Sverige och båda klarade dessutom sina resp EM-kvalgränser!

Läs mer Läs mer...

Vilket drama i Lag-SM-kvalet!

 19 maj, 2018.På lördagen genomfördes den första av de två Lag-SM-kvalmatcherna och platsen var Tingvalla IP i Karlstad som bjöd på vint väder med sol och drygt 20 grader. Arrangerande IF Göta hade lag i båda klasserna och efter en klar 13-poängseger för damerna blev det extremt dramatiskt i manliga matchen.

Läs mer Läs mer...

Världsklass på Tibblevallen:
2.33 av Fabian - ny världstvåa!

 19 maj, 2018.Delat näst bäst i världen i år och nr 4 i Sverige genom tiderna efter att ha höjt personliga rekorden – 2.25 ute och 2.26 inne - tre gånger om upp till 2.33! Lördagen den 19 maj 2018 blev verkligen något alldeles extra i Fabian Delryds höjdhoppskarriär.
   – Målet för dagen var helt klart 2.30. Det har känts väldigt bra på träningen på sistone, jag gjorde t ex i veckan 2.21 med fem stegs ansats från stående (anm: Fabians normala ansats är 10 steg från stående) och var t o m nära på 2.25. Och när jag vaknade i morse kände jag även att dagsformen var god!
   Det syntes också direkt när Fabian gick in i tävlingen på 2.11 och sedan fortsatte med 2.17 och 2.22 att han höjt sin kapacitet så att höjder kring 2.20 blivit något som nu ”bara ska klaras av” på vägen till att det blir hoppning ”på riktigt”.
   Första persattacken för dagen (2.27) innebar heller inga problem och därmed stod Fabian framme vid dagsmålet,

Läs mer Läs mer...

Isabellah tog 32:a SM-guldet

 19 maj, 2018.Isabellah Andersson, Hässelby SK, har verkligen kommit tillbaka starkt efter barnafödande förra året. På lördagen tog hon i Göteborgsvarvet sitt 32:a SM-guld varav det åttonde i halvmaraton.
   1:16:11 blev sluttiden för Isabellah, 7:05 efter den 16-årige (!) segraren Meseret Belete Tola från Etiopien. Ett fint lopp gjorde även Johanna Bäcklund, Runacademy, som sprang in på 1:17:31.
   Tola och landsmaninnan Bekelech Gudeta följdes åt länge i loppet, men Tola försökte både en och två gånger att dra ifrån. Andra gången lyckades inte Gudeta ta ikapp - och segern var klar.
   Text uppdateras

Läs mer Läs mer...

SM-seger till Micke efter kanonlopp

 19 maj, 2018.Mikael Ekvall, Strömstad, springer in på Slottsskogsvallen med knuten näve, märkbart nöjd med sin insats i Göteborgsvarvet. Det har han all anledning att vara eftersom han noterade den näst snabbast SM-tiden genom tiderna – bara 14 sekunder från det 30 år gamla mästerskapsrekordet.

Läs mer Läs mer...

Kraftmätningen inleds till helgen

 18 maj, 2018.Den första fasen av Kraftmätningen inleds nu till helgen, och består totalt av tre kvaltillfällen. Lag från olika regioner i landet kvalar för att kvalificera sig för den riksfinalen som går i slutet av sommaren.
   I Umeå tävlar lag från arrangörsföreningen Umedalens IF, från Boden FI, Piteå IF, IFK Umeå och Östersunds GIF. I Nyköping deltar, utöver ett flicklag från Nyköpings BIS, gäster från Bromma IF, Hanvikens SK (ett mixlag och ett flicklag), Huddinge AIS (två mixlag) och IFK Lidingö.

Läs mer Läs mer...

Utomhussäsongen brakar loss!

 18 maj, 2018.På lördagen är det äntligen dags för Göteborgsvarvet! Halvmarathonloppet är ett av världens största och lockar tiotusentals löpare varje år.
   Ett tungt elitfält kommer till start. Namn som Richard Mengich (Kenya), Ibrahim Jelian (Etiopien) och Abera Kuma (Etiopien) hör till favoriterna. På svensksidan är Mustafa Mohamed regerande svensk mästare, men han lär utmanas kraftigt av Mikael Ekvall, Strömstad, som gjorde ett fint lopp på VM Halvmarathon i våras. Isabellah Andersson, Lisa Ring och den annars duktiga hinderlöparen Maria Larsson är tre namn som kan utmana om SM-segern på damsidan.

Läs mer Läs mer...

USA: Pers igen för Hanna!

 18 maj, 2018.Knappt två veckor efter förbättringen med ca fem sekunder i Palo Alto sänkte Turebergs Hanna Hermansson på torsdagskvällen (= tidig fredagsmorgon svensk tid) sitt personbästa på 1500m med ytterligare en dryg halvsekund vid tävlingar i Los Angeles-förorten Eagle Rock.
   Hanna - som ju saknar egentlig rutin på distansen - valde att följa med i den bakre delen av det väl samlade fältet när de tre första varven gick på 67 - 68½ - 69. Sedan blev det full rusning på slutet:
   Hanna växlade också upp och klättrade därmed ett par placeringar till en slutlig 7:e efter en avslutande 65.5-runda. Det nya personliga rekordet 4:13.09 innebar dessutom att hon nu har bara sekunden ned till kvaltiden för EM i Berlin.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Robel vill försvara segern i SM-milen:
"Det är målsättningen"

 17 maj, 2018.I år väntar fjärde upplagan av SM-milen i Stockholm. En av favoriterna är Spårvägens Robel Fsiha, som är regerande mästare – och är en av Sveriges hetaste löpare på 10km just nu. För Robel, som har eritreanskt medborgarskap men bott i Sverige sedan 2013, blev det första SM-guldet i karriären. Han och klubbkompisen Olle Walleräng följdes åt i ungefär 5 km innan Robel ryckte och kunde vinna komfortabelt på 30:01.

Läs mer Läs mer...

I Run Clean finns nu på svenska

 17 maj, 2018.Sedan tidigare har Svensk Friidrott ett krav på alla som representerar landslaget, att de ska ha gjort Svensk Friidrotts Antidopingutbildning plus RF:s Ren Vinnare. Och i april tog europeiska förbundet fram en egen utbildning, ”I Run Clean”, som kommer att vara obligatorisk för alla som vill vara med på europeiska mästerskap i framtiden.

Läs mer Läs mer...

Världens snabbaste till Stockholm

 16 maj, 2018.Världsrekordhållaren på 60m och VM-silvermedaljören på 100m Christian Coleman kommer till Stockholms Stadion 11 juni. Han kommer ställa upp på 200m på BAUHAUS-galan.
   Christian fick ett stort genombrott i världseliten förra året. Han var snabbast i världen med 9.82 2017, och tog silvret i VM bakom Usain Bolt i augusti. I vintras satte han nytt världsrekord på 60m inomhus på 6.34. På 200m var han tredje snabbast i världen förra året på 19.85.
   Michael Johnson innehar Stadion-rekordet på 200m på 19.77.
   /Gustav Orbring
   

Läs mer Läs mer...

Lisa Gunnarssons resa mot svenska
juniorrekordet – började i att sluta

 16 maj, 2018.Stavhopparen Lisa Gunnarsson gör, precis som Armand Duplantis, succé i USA. I sin debutsäsong i universitetsfriidrotten har hon gång på gång visat en jämn, hög nivå. Och i säsongsdebuten utomhus slog hon till med svenskt juniorrekord - 4.60 i Texas Relays.

Läs mer Läs mer...

Juniorer fick träna med förebilderna

 15 maj, 2018.I slutet av förra veckan fick 29 aktiva i åldrarna 16-20 år tillsammans med sina tränare gå en utbildning under tre dagar i Göteborg, som en del av ett ungdomsprojekt.
   – Det är andra året som vi kör det här uppskattade projektet som handlar om att utbilda aktiva och tränare till att jobba långsiktigt för att nå en så bra nivå som möjligt i framtiden, säger Ulf Friberg, ansvarig för Prestationscentra medel-/långdistans.

Läs mer Läs mer...

19 skolklasser gör upp i Häckkampen

 15 maj, 2018.
   
   På onsdagen gästas Stockholms stadion av skolklasser från hela Stockholm som tävlar om ett attraktivt pris. Totalt kommer 19 femteklasser att starta i årets upplaga av Häckkampen. De tre som lyckas bäst med att springa kurirstafetten över 8x80 meter häck får nämligen äran att tävla i en Stockholmsfinal som kommer att avgöras i samband med förtävlingarna på Bauhausgalan.

Läs mer Läs mer...

Också i helgen: Simon L 74.44!

 14 maj, 2018.Den gångna långhelgen ägnades i den amerikanska universitetsfriidrotten åt "Conference" ("gruppmästerskap"), som för de allra flesta också är slutpunkten på säsongen. För de bästa väntar sedan om två veckor "Regionals" som i sin tur fungerar som direktkval till "Nationals" i början på juni.
   Ett 25-tal svenskar var i aktion nu på "Conference" och det stora utropstecknet var förstås Anders Erikssons 74.19 i slägga i Knoxville. Men det fanns mer att glädjas åt:
   Kanske framförallt åt Simon Litzells 74.44 i spjut i Palo Alto. För efter ett par år med skadestörningar var det Simons bästa resultat sedan han sommaren 2015 som 18-åring först satte svenskt juniorrekord (78.73) och sedan tog silver på JEM i Eskilstuna (på 78.34).
   Och i San Marcos förbättrade

Läs mer Läs mer...

Ansök till projektet Friidrott för fler

 14 maj, 2018.Vill ni som friidrottsförening få stöd i att bredda ert träningsutbud och locka fler unga till er verksamhet? Nu har ni möjlighet att ansöka om att vara med i pilotprojektet Friidrott för fler. Det är ett projekt som Svensk Friidrott nu lanserar kort efter att ha gett ut skriften Friidrott för Fler som handlar om just breddning av verksamheten och nå ut till fler.

Läs mer Läs mer...

Träff för svenska toppkastare i helgen

 14 maj, 2018.Under fredag till söndag hölls en utvecklingsträff i kula och diskus vid Prestationscentrum kast i Växjö. Träffen lockade ett 15-tal toppaktiva och ett tiotal tränare. Teknikträning, styrketräning och tävling stod på programmet i tillägg till bland annat utvecklingssamtal med alla deltagare. Mats Olsson, Vésteinn Hafsteinsson, Johanna Wikström och Anders Axlid höll i trådarna, och extra resurser denna gång var dietist Emma Bergman och idrottspsykolog Andreas Claesson från RF.

Läs mer Läs mer...

Flera fina placeringar i ultra-VM

 14 maj, 2018.Svenskarna lyckades leverera fina resultat mot hård konkurrens och på en väldigt tuff bana över 85 km när VM i ultratrail avgjordes i lördags. Speciellt de svenska damerna tog för sig. Johanna Bygdell, Fanny Borgström och Kristin Berglund placerade sig på 16:e,17:e respektive 25:e plats och tog en fin femteplats i lagtävlingen.

Läs mer Läs mer...

Jiannis snuddade vid EM-kvalgränsen

 12 maj, 2018.Det utmärkta förhållanden under lördagen med sol och över 20 grader resulterade i en rad bra resultat. I Vårkastet i Bålsta norr om Stockholm slog Thorengruppens Jiannis Smalios till med 79.89 i spjut i första omgången i den mycket gynnsamma medvinden. Därmed var han bara 11 centimeter från EM-kvalgränsen i vad som var hans andra tävling för året.

Läs mer Läs mer...

Klarad EM-kvalgräns för Anders!

 12 maj, 2018.Anders Erikssons fantastiska vår fortsätter. Efter att ha slagit nytt pers med nästan två meter de senaste veckorna slog släggkastaren till igen natten till lördagen. På en tävling i Knoxville, USA kastade han 74.19 - pers med 61 centimeter! Det innebär också klarad EM-kvalgräns för Anders. Han förstärker därmed sin niondeplats i Sverige genom tiderna.
   /Gustav Orbring

Läs mer Läs mer...

Svåra förhållanden för Erika i DL

 12 maj, 2018.Erika Kinsey blev första svensk att dra igång Diamond League-säsongen, när hon tävlade mot världsmotstånd i Shanghai. På blöta banor lyckades Erika klara ingångshöjden 1.80 med luft i andra försöket.

Läs mer Läs mer...

På TV lördag eftermiddag:
Diamond League med Erika Kinsey

 11 maj, 2018.Diamond Legue-säsongens andra anhalt görs i Shanghai på lördagseftermiddagen svensk tid. Den bjuder på årets första svenska start då Erika Kinsey är en av tio deltagare i kvinnlig höjd.
   Årsbästamässigt ligger Erika tvåa på sina 1.93 från förra helgen men då skall man veta att många av konkurrenterna gör säsongsdebut. Det gäller bl a de senaste årens totaldominant Maria Lasitskiene som senast förlorade en tävling i midsommartid 2016.
   För Erika blir det 10:e DL-starten i karriären och bästa placeringen hittills är som trea, dels i Lausanne 2015, dels i London 2017. Höjningsschemat är inledningsvis satt till 1.80-1.85-1.88-1.91-1.94 och man kan misstänka att kommer att krävas 1.94 för topp-3 den här gången.
   Traditionellt i Shanghai – hemstaden för Liu Xiang – brukade galan avslutas med 110m häck, men i år blir det i stället

Läs mer Läs mer...

Årsbästa utomhus öppnat!

 11 maj, 2018.Ingen tvekan längre att inomhusssäsongen är lagd till handlingarna och att utomhussäsongen är i uppstartsfas. Därmed flyttas naturligtvis också statistikfokus utomhus och vi har nu smugit igång uteårsbästa.
   Än så länge - innan arenatävlandet härhemma kommit i gång på allvar - finns inte något egentligt underlag för junior- och ungdomslistorna så inledningsvis begränsar vi oss därför till seniorerna.
   För dem handlar det främst om kast (bl a redan 25 tjejer över 47 i slägga!), marathon, halvmarathon och noteringar av våra USA-baserade aktiva. Men det kommer att förändras snabbt redan under den här långhelgen då vi har sju arenatävlingar i nationella kalendern plus att ett antal aktiva också har sökt sig ut i Europa.
   Vi kommer snart att skylta om från vinter till sommar i "Årsbästa"-droppmenyn i vänsterspalten men fram till det är klart har vi direktlänkar till utestatistiken högst uppe i högerspalten!
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Har du missat vad YALA är?

 11 maj, 2018.Är du mellan 15-25 år och vill veta mer om ledarskap inom Svensk Friidrott samt växa i ditt personliga ledarskap? Funderar du på att bli ledare eller är du intresserad av att utveckla ditt engagemang? Vill du veta mer om vad det innebär att ha en ledande roll inom någon organisatorisk nivå i friidrotten? Vill du dela erfarenheter och skapa kontakter med andra unga ledare runt om i Sverige? Då har du kommit rätt!

Läs mer Läs mer...

Karin mottog högsta utmärkelsen

 10 maj, 2018.I samband med Förbundsårsmötet i Eskilstuna i slutet på mars mottog Karin Lundgren Svensk Friidrotts högsta förtjänstutmärkelse – guldmedaljen.

Läs mer Läs mer...

Sex svenskar med i ultra-VM i helgen

 10 maj, 2018.På lördag väntar VM i ultratrail. Världseliten kommer göra upp i både individuell klass och lagklass över en bana som är 85 km lång och har en stigning på 4900 meter. Sträckan går mellan Castelló och Sant Joan Penyagolosa på spanska östkusten norr om Valencia.
   Sex svenskar finns med i truppen: På herrsidan hittar vi André Jonsson och Ockelbolöparna Elov Olsson och Johan Lantz. André var även med 2017 där det blev en 22:a plats.

Läs mer Läs mer...

Premiär - Landslagets Friidrottsskola:
"Jättekul att vi får chansen att testa"

 9 maj, 2018.
   
   Sommaren 2018 går startskottet för Landslagets Friidrottsskola som vänder sig till barn och ungdomar. Deltagare och ledare får chansen att känna sig som riktiga friidrottsstjärnor; de får bland annat ta del av exklusiva produkter - allt i landslagsanda!

Läs mer Läs mer...

Gabriel Wallin lägger spjutet på hyllan

 9 maj, 2018.En 25 år lång friidrottskarriär är över. Gabriel Wallin har meddelat att han har lagt spjutet på hyllan. Sverige-sexan genom tiderna kan se tillbaka på en lång, framgångsrik karriär. Fina resultat internationellt och hemma i Sverige - men också i collegefriidrotten i USA.

Läs mer Läs mer...

Sista chansen att tycka till …

 8 maj, 2018.Under våren och försommaren lyssnar Svensk Friidrott av vad aktiva, ledare, tränare, tävlingsarrangörer, media mm önskar få ut av det resultat- och statistiksystem som kommer att bli verklighet. Detta i form av intervjuer, workshops och en webbenkät.

Läs mer Läs mer...

Dags att anmäla intresse om
värdskap för EM för U18 2022

 8 maj, 2018.30 oktober skickade Svensk Friidrott in intresseanmälan till europeiska friidrottsförbundet om att få arrangera EM för U18 2022. Nu är det dags för föreningar tillsammans med kommuner att anmäla intresse om kandidatur som arrangörsstad. Lämna anmälan till tävlingsansvarig Anna Linner Bassani senast den 15 maj. Innan midsommar kommer de som hört av sig bjudas in till möte för att få förutsättningarna presenterade.

Läs mer Läs mer...

5 uttagna till Europacupen 10 000m

 7 maj, 2018.Den 19 maj är det dags för Europacupen på 10 000m i London. Sverige skickar totalt fem löpare till tävlingen. På damsidan har vi en spännande mix med dels hinderspecialisten Charlotta Fougberg, som dessutom satsar mot EM i sommar på 3000m hinder, dels Hanna Lindholm som nyligen blev uttagen till EM i marathon.

Läs mer Läs mer...

USA: Erika 1.93!

 6 maj, 2018.Erika Kinsey "värmde upp" inför snart stundande internationell säsong genom att på lördagen hemma i Akron (Ohio) köra dubbeln längd och höjd.
   Längden var första tävlingsstarten på tre år men det hindrade inte att hon med 6.26 var bara 2 cm från perset i godkänd vind. Dessutom hade hon hopp på 6.32 och 6.27 med vind just över +2.0-gränsen.
   Men höjden var förstås huvuduppgiften och där rann Erika felfri igenom fem höjder t o m EM-kvalgränsen 1.90 i första försöken. Och sedan kom även 1.93 i tredje! Vilket är det - näst 1.94 i DL London förra sommaren - högsta hon klarat sedan 2015!
   Och nästa lördag i Shanghai börjar "allvaret" då Erika - tillsammans med Sofie Skoog - deltar i årets första Diamond League-tävling i kvinnlig höjd.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Bättre och bättre och bättre och ....

 5 maj, 2018.61.37 - 60.47 - 60.27 - 60.18 - 59.96 - 59.40 - 58.13!
   Den sifferraden beskriver tiderna som IF Götas Minna Svärd har gjort i sina sju 400m häck-lopp hittills den här USA våren mellan den 24 mars och idag 5 maj. Fr o m det andra loppet har det dessutom handlat om nya personliga rekord.
   Bara nu de senaste två dagarna har fortfarande tonåriga Minna alltså kapat bort drygt en och trekvarts sekund vilket krympt avståndet ned till kvalgränsen till Berlin-EM från 2.26 till 0.43!
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Nytt Mondo-världsrekord: 5.93!!

 5 maj, 2018.Idag avslutade Mondo Duplantis sin high school-karriär med "State finals" i Baton Rouge - och vilken slutpunkt han satte:
   Siste konkurrenten stannade på 4.55 (rev ut sig på 4.70), Mondo började på 5.45 som han tog i andra, fortsatte med 5.82 i första och sedan direkt 5.93 också i första!
   Alltså 1 cm över hans eget månadsgamla juniorvärldsrekord!
   Officiella resultatlistan
   Där fick hoppandet räcka för dagen eftersom han också hade en 100m-final på dagsprogrammet.
   Efter avslutad high school-karriär hemma i Louisiana väntar nu "hela världen" på Mondo som har en sommar med Diamond League, junior-VM och EM på agendan. Den 25 maj är det Diamond League i Eugene och drygt två veckor senare (10 juni) är han en av huvudattraktionerna vid Bauhaus-galan på Stockholms Stadion!
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Strålande start för Ida Storm!

 5 maj, 2018.Svenska rekordhållaren i slägga, MAI:s Ida Storm, gjorde sommarens första tävling på lördagen då hon hemma på Malmö Stadions kastplan direkt överträffade 70 meter – 70.41!

Läs mer Läs mer...

Skön återkomst av ”Nappe”

 5 maj, 2018.Fjolårets löparkomet Napoleon Solomon har gjorde sin första tävling på ett halvår i 10 km-loppet Kungsholmen Runt i Stockholm på lördagen då han slutade tvåa på 28:56. Fin form visade även Huddinges Hanna Lindholm som satte personligt rekord med 33:56.

Läs mer Läs mer...

Doha: Lysande DL-premiär

 4 maj, 2018.Diamond League-säsongen fick en verklig rivstart på fredagskvällen i Doha med ett överflöd av spektakulära resultat:
   * I spjut kastade för första gången någonsin tre man över 90 m i samma tävling - och alla tre var tyskar med Thomas Röhler i topp på 91.78.
   * På 100m vann VM-tvåan Marie-Josée Talou på 10.85 och VM-trean Dafne Schippers blev bara 6:a trots 11.03.
   * I diskus satte Sandra Perkovic DL-rekord med 71.38 - ett resultat bara hon själv (och då med 3 cm) överträffat sedan 1992, dvs på över ett kvartsskel.
   * På 400m häck levererade hemmalöparen Abderrahmane Samba den snabbaste tiden i världen sedan 2010 genom att utklassningsvinna med 1½ sekund på 47.57.
   * Höjd bjöd också på en suverän hemmaseger när Mutaz Essa Barshim såg till att 2018 blev hans sjätte raka år som 2.40-hoppare. En sådan obruten svit hade inte ens världsrekordhållaren Sotomayor på sin tid!
   * I manligt tresteg var det inte långt borta att

Läs mer Läs mer...

Det händer i helgen i svenskväg

 4 maj, 2018.Mondo Duplantis gör sin sista high school-tävling i helgen. Det handlar om state finals - den största HS-tävlingen för säsongen. Mondo, som tävlar för Lafayette High, lär säkert vilja avsluta high school-karriären snyggt. Frågan är om han kommer köra både stavhoppet och 100m; han är nämligen anmäld i båda grenarna. I stavhoppet i egenskap av juniorvärldsmästare, och på 100m gjorde han imponerande 10.57 förra veckan.

Läs mer Läs mer...

På TV i kväll:
Diamond League-premiären

 4 maj, 2018.Diamond League föddes 2010 och precis som i de åtta tidigare upplagorna är Doha i Qatar värd för premiärgalan. 4 maj är faktiskt det hittills tidigaste startdatumet men det hindrar inte att arrangörerna har lyckats bra med att locka fjolårets toppnamn.
   Tag t ex kvinnliga 100m där startfältet innehåller nr 2-3-4-5 från London-VM (och topp-5 från vinterns IVM 60m) eller manligt spjut där toppkvartetten från London åter strålar samman eller manliga 200m och 400m där bara skadade Van Niekerk saknas av VM:s fyra främsta.
   Två hemmahopp
   Lokalt är förstås Mutaz Essa Barshim i höjd det stora namnet men man har också förväntningar på Abderrahmane Samba på långa häcken. Samba hade sitt genombrott med seger på samma plats för ett år sedan, missade sedan det mesta av sommaren p g a skada men har i år redan varit under 48.
   Medias strålkkastarljus lär

Läs mer Läs mer...

Lovisa tävlar på BAUHAUS-galan

 4 maj, 2018.Lovisa Lindh kommer till start på Stockholms Stadion. Den svenska rekordhållaren kommer till start på 800m på BAUHAUS-galan.
   – Jag ser fram mot BAUHAUS-galan väldigt mycket! Där har jag gjort några av mina bästa lopp och det är alltid bra stämning på Stadion med en härlig hemmapublik, säger Lovisa.

Läs mer Läs mer...

USA: Hanna persade med 5 sekunder!

 4 maj, 2018.Direkt i säsongsdebuten kapade Turebergs Hanna Hermansson bort i det närmaste fem sekunder från sitt personbästa när hon kom 6:a på 4:13.77 i 1500m-loppet vid "Payton Jordan Invitational".
   Hanna hade ett lopp där hon öppnade litet avvaktande i bakre delen av klungan men sedan stegrade farten allteftersom: Varven på 69 - 68 - 67 och hon avslutade med en 66:a.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

USA: Linn dunderpers - Meraf vann!

 4 maj, 2018.Farten från start i det kvinnliga 5000m-loppet vid "Payton Jordan Inviational" var aldrig på den nivån att Hälles Meraf Bahta kunde utmana sitt personliga rekord utan hon fokuserade på att vinna. Och det gjorde hon mycket övertygande:
   Efter att ha funnits i frontlinjen hela vägen med full kontroll kunde Meraf genom ett spurtvarv på 63.5 vinna säkert på 15:15.33. Loppets karaktär illustreras väl av hennes km-tider: 3:05 - 3:04 - 3:08 - 3:07 - 2:51!
   En som däremot fick ett perfekt persanpassat fartupplägg var klubbkamraten Linn Nilsson. Hon flöt med i bakre delen av klungan med kilometrar på 3:08 - 3:04 - 3:08 - 3:05 och tycktes då på väg mot en sänkning från tidigare 15:48 till ca 15:30.
   Men det fanns mycket mer den här dagen och med en slutkilometer på 2:53 (sista varvet 65.9) rusade Linn i mål som sensationell 4:a på 15:18.14! Därmed hade hon alltså i ett svep kapat bort en dryg halvminut!!
   Det är en tid som också

Läs mer Läs mer...

Flera säsongsdebuterar i USA i natt

 3 maj, 2018.Fem svenskar kommer springa Payton Jordan Invitational i Palo Alto, Kalifornien natten till fredag svensk tid. Det blir avslutningen på USA-lägret där en större svenskgrupp befunnit sig de senaste veckorna, och innebär också säsongsdebut i tävlingssammanhang utomhus.

Läs mer Läs mer...

Växa tillsammans för allas bästa

 3 maj, 2018.Maj månads Perspektiv på friidrott ger röst åt Benn Herradine, sportchef i Hammarby Friidrott och tidigare framgångsrik diskuskastare. Han delar med sig av sin syn på vägarna framåt för friidrotten - till att skapa den miljö som vi vill ha, i den omgivning vi befinner oss och tillsammans med de människor som finns inom och omkring den.
   I tillägg får vi ta del av Benns egen bakgrund och historia och de skillnader och likheter han ser mellan friidrotten i Australien och motsvarande i Sverige.

Läs mer Läs mer...

Sex maratonlöpare klara för EM Berlin

 2 maj, 2018.Isabellah Andersson, som i helgen gjorde en stark comeback i Hamburg, är en av sex löpare som nu är klara för maratonloppet under EM i Berlin i augusti. Bland de uttagna återfinns också Malin Starfelt, Runacademy, som även hon sprang mycket bra i Hamburg och sänkte sitt personliga rekord med drygt fyra minuter. Isabellah och Malin får i den kvinnliga truppen sällskap av Hanna Lindholm, Huddinge och Cecilia Norrbom och Mikaela Larsson, båda Spårvägen. Till med manliga truppen är endast Mikael Ekvall, Strömstad, uttagen. Mikael har haft en riktigt stark vår, med bland annat den tredje bästa halvmaratontiden någonsin i Sverige vid VM halvmaraton i Valencia.

Läs mer Läs mer...

Fabbe upp som åtta genom tiderna!

 2 maj, 2018.Förra sommaren förbättrade Täbys Fabian Delryd sitt personliga rekord i höjd utomhus till 2.22 vilket resulterade i en fin fjärdeplats på JEM22 i Polen. På måndagen gjorde han säsongsdebut och överträffade med marginal det gamla perset genom att klara fyra raka höjder till och med 2.25 i första försöket som han luftade! Därefter var han ytterst nära att också glida över 2.30!

Läs mer Läs mer...

Moa tillbaka i Diamond League

 2 maj, 2018.BAUHAUS-galan äger rum rekordtidigt i år – söndag 10 juni – och en välkommen comeback i de stora sammanhangen gör Spårvägens Moa Hjelmer som möter världseliten på 400 m. Sedan EM-guldet i Helsingfors 2012 har hon blivit mamma två gånger – senast i januari 2017 – och efter ISM-guld och landslagscomeback i vintras är hon i sommar tillbaka i de stora sammanhangen på Stockholms Stadion.

Läs mer Läs mer...

Lysande comeback av Isabellah

 29 apr, 2018.Efter två års uppehåll på distansen var Isabellah Andersson tillbaka i marathonspåret. Och vilket styrkebesked Hässelbylöparen stod för i Hamburg. 2:34:52 tog henne under EM-kvalgränsen på 2:38 med god marginal, och hon blev dessutom bästa europeiska.
   – Jag är jätteglad att jag fixade kvalgränsen efter bara fyra månaders träning. Det kändes jättebra under större delen av loppet, men jag var ordentligt trött vid 38 km. Då försökte jag tänka positivt att jag var på väg att klara kvalgränsen, säger Isabellah till marathon.se.

Läs mer Läs mer...

USA: Simon vann!

 29 apr, 2018.Det blev en väntad svensk trippelseger i manlig diskus vid lördagens tävlingar i Irvine (Californien). Men den inbördes ordningen var en överraskning: För det var första gången på närmare fyrtio inbördes möten som Daniel Ståhl fick se sig besegrad av Simon Pettersson!
   Simon kopplade direkt greppet med 63.92 i första gången och hade sedan också den bästa serien med 63.61 i sista och ytterligare tre över 62. Detta medan Daniel nådde 63.16 i det längsta av sina två godkända kast.
   För Fanny Roos avslutades vårens USA-månad med ännu en kulseger (denna gång på 17.68), men hon var nog relativt sett mer nöjd med sin insats i diskus där det blev en 3:e plats på 53.23. För längre har Fanny tidigare bara kastat när hon satte perset 53.71 på SM i Helsingborg i somras.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Svenskar att hålla koll på i helgen

 27 apr, 2018.Isabellah Andersson gör comeback på marathon efter två års uppehåll. Något friidrott.se rapporterade om förra veckan. Den svenska rekordhållerskan siktar mot EM-kvalgränsen på 2:38 när hon startar i Hamburg Marathon på söndag. Hon startar tävlingen som toppseedad, och farthållare kommer finnas tillgängliga. Det återstår att se hur Isabellah ligger till fartmässigt – hon fick sitt andra barn för ganska precis ett år sedan och har inte tävlat alls sedan dess.

Läs mer Läs mer...

Trion prisas: ”Lovande utveckling”

 27 apr, 2018.Höjdhopparen Maja Nilsson, Motala AIF, samt medeldistanslöparna Andreas Kramer, Sävedalens AIK, och Kalle Berglund, Spårvägens FK, har alla tre belönats med stipendier på 10 000 kronor var. Det är Friidrottens stora grabbar och tjejer som varje år sedan 1968 delar ut ”Faddersstipendiet”.
   ”Det tillfaller 2-3 ungdomar som vi ser en lovande utveckling på och som vi kan hoppas få som nya medlemmar i föreningen, d.v.s. som så småningom erhåller SFIF:s hederstecken ”Stor grabb”.

Läs mer Läs mer...

Föreningsrabatt på utrustning

 27 apr, 2018.Du glömmer väl inte att alla friidrottsföreningar får 12 procent rabatt på friidrottsutrustning på Unisport om du bokar via webben eller telefon?
   Så gå in och boka här.
   Glöm inte att ange kampanjkoden: Friidrott2018
   Via våra samarbetspartners kan vi erbjuda en rad olika rabatter inom olika segment till våra friidrottsföreningar.

Läs mer Läs mer...

Ansöka om PC för mångkamp?

 27 apr, 2018.I dag finns fyra prestationscentra i Sverige: kastgrenarna i Växjö, sprint/häck i Falun, medel-/långdistans i Göteborg och hopp i Karlstad. Nu kan ni som förening tillsammans med er kommun anmäla intresse om värdskap av ett framtida prestationscentra för mångkamp. Liksom för övriga grengrupper ska fokus ligga på individutveckling men också grenutveckling för att öka intresset för mångkampen som gren.
   –Min uppfattning är att prestationscentra har de senaste åren varit en starkt bidragande anledning till de framgångar som vi har haft. I vår långsiktiga vision och strategi är en satsning på Prestationscentra en prioriterad verksamhet, säger generalsekreterare Stefan Olsson.
   Skicka din intresseanmälan till Stefan Olsson senast 20 juni.
   /Gustav Orbring

Läs mer Läs mer...

Intensiva diskussioner om R&S

 26 apr, 2018.I onsdags genomfördes det första av tre workshops som ett led i processen att ta fram ett resultat- och statistiksystem. Platsen var Svensk Friidrotts kansli i Hammarby sjöstad där ett tjugotal klubbrepresentanter från Stockholm, Uppland, Västmanland och Södermanland närvarade.

Läs mer Läs mer...

IAAF inför nya könsregler:
"Bra att de fattat ett beslut"

 26 apr, 2018.Kvinnliga löpare som tävlar på 400m upp till en engelsk mile och har för höga testosteronnivåer kommer inte få tävla i damklassen på internationell nivå eller sätta världsrekord. Detta i och med internationella friidrottsförbundets (IAAF) nya könsregler som införs 1 november i år.
   – Bra att IAAF fattat ett beslut. Rätt eller fel kan vi alla diskutera på samma sätt som IAAF redan gjort på ett djupgående sätt under lång tid. Nu vet vi vad som gäller idrottsjuridiskt – bra! Vi anser samtidigt att det är bra om ett förtydligande kring ämnet sker på fler grenar än medeldistanslöpning, säger Sverker Nilsson, förbundsläkare och ordförande i medicinska kommittén.

Läs mer Läs mer...

Carolina Klüft ny expert på SVT

 26 apr, 2018.Den framgångsrika mångkamperskan Carolina Klüft blir ny friidrottsexpert på SVT. ”Carro” har en gedigen karriär bakom sig med ett OS-guld, tre VM-guld och två EM-guld i sjukamp. Nu ska hon guida tittarna genom kommande Diamond League-tävlingar och inte minst under EM i Berlin i augusti.
   – Det har gått sex år sedan jag slutade min aktiva idrottskarriär och nu känns det som jag har fått en lagom distans till friidrotten. Det ska bli väldigt kul att få ägna mer tid på friidrotten och följa de svenska och internationella stjärnorna, säger Carolina Klüft till SVT Sport.

Läs mer Läs mer...

Mondos juniorvärldsrekord officiellt

 25 apr, 2018.Att det inte räcker med att hoppa rekordhögt för att bli officiellt registrerad som världsrekordhållare har stavhopparen Armand Duplantis fått uppleva mycket påtagligt:
   Hans 5.82 inomhus förra vintern i New York blev aldrig godkänt eftersom arrangören inte kunde ordna med den föreskrivna dopingtesten direkt efter tävlingen och i vintras när han klarade 5.83 i Reno var det en felaktig hoppställning (för långa uppläggningssprintar) som satte stopp.

Läs mer Läs mer...

Per prisas för sina tränarinsatser

 25 apr, 2018.Föreningarna Friidrottens Stora Grabbar och Tjejer och Föreningen för Friidrottens Främjande, FFF, har tilldelat Per Skoog, Sävedalens AIK, Gunders och Arnes stipendium på 20.000 kronor.
   Motiveringen lyder: ”Per har under mer än ett decennium framgångsrikt utvecklat löpningen på medel/lång i sin klubb och i Sverige. Ett tecken på storheten i hans arbete är att säsongen 2017 förekommer Sävedalens löpare i den svenska seniorstatistiken på medel/lång inte mindre än 38 gånger, fördelat på 15 manliga och 23 kvinnliga noteringar.”

Läs mer Läs mer...

Vill du vara med och utreda
Svensk Friidrotts organisation?

 25 apr, 2018.Hur Svensk Friidrott fungerar och är organiserad är mycket viktigt. Men strukturen för Svensk Friidrott i sin helhet kan ibland vara svår att överblicka och beskriva. Vid förbundsårsmötet i Eskilstuna beslutades att genomföra en översyn av organisationen via en utredning. Förbundsårsmötets beslut innebär att en utredningsgrupp ska tillsättas för att granska de regionala strukturerna för Svensk Friidrott. Utredningen har som främsta syfte att komma fram med förslag för att öka tydligheten, förenkla och använda resurser på ett bättre sätt.

Läs mer Läs mer...

Webbkurser om föreningsdeklaration

 24 apr, 2018.Under månadsskiftet april-maj är det många som ordnar det sista med sina privata deklarationer. För idrottsföreningarnas deklarationer beror deklarationsdeadline på hur räkenskapsåret ser ut. Oberoende på när deklarationen ska vara inne är det bra att förbereda sig och samla på sig den information som behövs.
   

Läs mer Läs mer...

Vanessa tilldelas RV:s stipendium

 24 apr, 2018.Kastaren Vanessa Kamga, Upsala IF, tilldelades stipendium på 10 000 kronor från Olga och Gösta Olanders Minnesfond i samband med Riksidrottens Vänners årsmöte i fredags. Fonden är avsedd att stödja svensk idrottsungdom som ej enbart är bra på idrottsbanan utan också i skolan, arbetet och kamratkretsen. Stipendiet delas ut varje år till två idrottare.
   Vanessa innehar det svenska juniorrekordet i diskus på 54.91 och landslagsdebuterade på JEM i Grosseto där det blev final och en elfteplats.
   /Gustav Orbring

Läs mer Läs mer...

Mondo tillbaka på Stadion!

 24 apr, 2018.Söndagen den 10 juni kommer Armand (Mondo) Duplantis att vara en av huvudpersonerna vid årets upplaga av Bauhaus-galan på Stockholms Stadion. Det blir hans första Diamond League-start på svensk mark men det blir faktiskt ändå inte första gången han tävlar på Stockholms Stadion!
   Debuten skedde nämligen redan för tre år sedan vid Finnkampen där Mondo t o m dubblerade: Lördagen den 12 september vann han ungdomskampen på 4.74 och dagen efter blev han bara 15 år gammal bäste svensk i seniorkampen som 3:a på 5.17!
   En insats Mondo själv då kommenterade så här:

Läs mer Läs mer...

Årets första förbundsdomarkurs

 23 apr, 2018.I juli nästa år skall Sverige som bekant stå värd för två internationella mästerskap – JEM22 i Gävle och JEM19 i Borås – vilket innebär ett ökat behov av topputbildade domare. Därför kommer Svensk Friidrotts högsta domarutbildning Förbundsdomarkursen i år att arrangeras vid två tillfällen mot normalårets enda.
   Den första kursen genomfördes nu lördag-söndag i Stockholm med tjugotalet deltagare. Drygt hälften av dessa kom just från JEM22-arrangören Gefle IF men också klubbar som Trollhättan FIK, IFK Umeå, Karlskoga FI och Upsala IF var representerade.
   Det som inte står i regelboken
   Kursens fokus har alltid varit att ge

Läs mer Läs mer...

USA: Farten skruvas upp

 22 apr, 2018.Kyla, blåst och t o m snö har hämmat den här vårsäsongen för universitetsfriidrotten i stora delar av USA och många tävlingar har förkortats eller t o m ställts in. Men nu är den första mästerskapsnivån – Conference-perioden – bara veckor bort och farten måste vara på gång på löparbanorna. Och det är den att döma av den senaste helgen för några av våra USA-baserade aktiva:
   Vid helgens främsta evenemang – klassiska (60:e upplagan) Mt SAC Relays – i Torrance (Californien) tog Hässelbys Joel Durén vara på vädret och konkurrensen till att sänka personbästa med nästan 2½ sekund till 3:45.72 efter ett starkt sistavarv på 57.7.
   Klubbkamraten Astrid Rosvall gjorde samtidigt sitt klart snabbaste 800m-lopp på tre år när hon noterades för 2:07.72, bara kvartssekunden från personbästat.
   Pers varje vecka
   Bättre-och-bättre vecka-för-vecka verkar vara temat för

Läs mer Läs mer...

Seger för Musse i Oslo

 22 apr, 2018.Mustafa Mohamed gjorde säsongsdebut då han på lördagen vann Sentrumsløpet 10 km i centrala Oslo. Med 29:50 var han fem sekunder före Negash Gebretsadik och ytterligare 13 före Högbys David Nilsson som slutade trea. Detta efter att ha sprungit andra halvan på 14:44 – 22 sekunder snabbare än den första.

Läs mer Läs mer...

Fanny åter över 18

 22 apr, 2018.I Long Beach, Kalifornien, vann Fanny Roos natten till söndagen kula på 18.01 vilket var hennes tredje tävling över 18 meter på nio dagar.

Läs mer Läs mer...

Rekordstor halvmara på Djurgården

 21 apr, 2018.På lördagen genomfördes halvmaran Tjejmilen21K på och kring Djurgården i Stockholm i bra löparväder med sol och lite blåst. Loppet genomfördes för femte gången men i år med nytt namn och samlade rekordmånga anmälda med 3300 vilket gör det till Europas största halvmara enbart för kvinnor.

Läs mer Läs mer...

Personbästa av Wictor och Emma

 21 apr, 2018.För många är det träningslägerperiod men i USA tävlas det för fullt och två som gjort det framgångsrikt i Kalifornien är MAI:s Wictor Petersson och Turebergs Emma Thor.

Läs mer Läs mer...

Senaste veckan
Veckan 14.5 - 21.5

Dubbla pers och dubbla EM-kval!
Europacupen 10 000 m avgjordes i London på lördags...

Vilket drama i Lag-SM-kvalet!
På lördagen genomfördes den första av de två Lag-S...

Världsklass på Tibblevallen:
2.33 av Fabian - ny världstvåa!

Delat näst bäst i världen i år och nr 4 i Sverige ...

Isabellah tog 32:a SM-guldet
Isabellah Andersson, Hässelby SK, har verkligen ko...

SM-seger till Micke efter kanonlopp
Mikael Ekvall, Strömstad, springer in på Slottssko...

Kraftmätningen inleds till helgen
Den första fasen av Kraftmätningen inleds nu till ...

Utomhussäsongen brakar loss!
På lördagen är det äntligen dags för Göteborgsvarv...

USA: Pers igen för Hanna!
Knappt två veckor efter förbättringen med ca fem s...

Robel vill försvara segern i SM-milen:
"Det är målsättningen"

I år väntar fjärde upplagan av SM-milen i Stockhol...

I Run Clean finns nu på svenska
Sedan tidigare har Svensk Friidrott ett krav på al...

Världens snabbaste till Stockholm
Världsrekordhållaren och VM-silvermedaljören Chris...

Lisa Gunnarssons resa mot svenska
juniorrekordet – började i att sluta

Stavhopparen Lisa Gunnarsson gör, precis som Arman...

Juniorer fick träna med förebilderna
I slutet av förra veckan fick 29 aktiva i åldrarna...

19 skolklasser gör upp i Häckkampen
På onsdagen gästas Stockholms stadion av skolk...

Också i helgen: Simon L 74.44!
Den gångna långhelgen ägnades i den amerikanska un...

Ansök till projektet Friidrott för fler
Vill ni som friidrottsförening få stöd i att bredd...

Träff för svenska toppkastare i helgen
Under fredag till söndag hölls en utvecklingsträff...

Flera fina placeringar i ultra-VM
Svenskarna lyckades leverera fina resultat mot hår...

Förra veckan
Veckan 7.5 - 14.5

Också i helgen: Simon L 74.44!
Ansök till projektet Friidrott för fler
Träff för svenska toppkastare i helgen
Flera fina placeringar i ultra-VM
Jiannis snuddade vid EM-kvalgränsen
Klarad EM-kvalgräns för Anders!
Svåra förhållanden för Erika i DL
På TV lördag eftermiddag:
Diamond League med Erika Kinsey

Årsbästa utomhus öppnat!
Har du missat vad YALA är?
Karin mottog högsta utmärkelsen
Sex svenskar med i ultra-VM i helgen
Premiär - Landslagets Friidrottsskola:
"Jättekul att vi får chansen att testa"

Gabriel Wallin lägger spjutet på hyllan
Sista chansen att tycka till …
Dags att anmäla intresse om
värdskap för EM för U18 2022

5 uttagna till Europacupen 10 000m

Två veckor sedan
Veckan 30.4 - 7.5

5 uttagna till Europacupen 10 000m
USA: Erika 1.93!
Bättre och bättre och bättre och ....
Nytt Mondo-världsrekord: 5.93!!
Strålande start för Ida Storm!
Skön återkomst av ”Nappe”
Doha: Lysande DL-premiär
Det händer i helgen i svenskväg
På TV i kväll:
Diamond League-premiären

Lovisa tävlar på BAUHAUS-galan
USA: Hanna persade med 5 sekunder!
USA: Linn dunderpers - Meraf vann!
Flera säsongsdebuterar i USA i natt
Växa tillsammans för allas bästa
Sex maratonlöpare klara för EM Berlin
Fabbe upp som åtta genom tiderna!
Moa tillbaka i Diamond League