Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Torsdag 8 december 2016

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Nyhetsarkiv

Visa nyheter Publicerade under:
Som:


Inomhus-SM 2018 till Gävle

 8 dec, 2016.När Svensk Friidrotts tävlingskommitté hade möte i Göteborg förra veckan utsågs en rad nya arrangörer av centrala tävlingar 2018.
   Två av inomhusmästerskapen kommer att arrangeras i två av landets nyaste friidrottshallar då Gefle IF står som värd för inomhus-SM i den hall som planeras öppna under början av 2017 och Upsala IF arrangerar IJSM/IUSM17 i IFU Arena som öppnade i höstas. Gefle får också ansvar för Nordisk-Baltiska juniormästerskapen den sommaren.
   Sommarens ungdoms- och juniormästerskap kommer att gå i Stockholm där Hammarby arrangerar ungdoms-SM och Huddinge junior-SM/ungdoms-SM17.

Läs mer Fortsättning...

Snart tusen antidopingutbildade

 8 dec, 2016.I våras beslutade förbundsstyrelsen om ett förstärkt antidopingprogram med åtta konkreta åtgärder inom antidopingområdet. I dagsläget har nära tusen friidrottare antidopingutbildats sedan i våras.
   Den första och kanske viktigaste punkten i programmet är ett ”antidopingkörkort” som alla aktiva och ledare i landslaget måste ha klarat för att bli uttagna. 412 personer har hittills tagit antidopingkörkortet och 951 har gått den inledande utbildningen.
   - Vi arbetar på bred front med antidopingarbetet och med åttapunktsprogrammet som vi sjösatte i våras. Jag är imponerad över att vi har antidopingutbildat så många som nästan tusen personer under året. Jag anser att Svensk Friidrott är i yppersta världsklass i antidopingarbetet, men vi kan alltid göra mer säger Stefan Olsson, generalsekreterare i Svensk Friidrott.
   - Dock är arbetet tidskrävande och därför har vi beslutat att flytta fram kravet om antidopingkörkort för landslagsuppdrag till 1 juni 2017.

Läs mer Fortsättning...

Diskuskasterskan blir kranskulla

 7 dec, 2016.Att vara kranskulla under Vasaloppet är något som väldigt många unga tjejer i Dalarna drömmer om. För IFK Moras Lydia Sundin är drömmen nu verklighet. Första söndagen i mars nästa år ska hon ta emot segraren i det klassiska skidloppet vid målet i Mora.
   – Det är jättehäftigt! Först förstod jag inte riktigt, det tog ett tag att smälta det hela, att jag skulle bli kranskulla, säger den 22-åriga diskuskasterskan.

Läs mer Fortsättning...

Efter kritiken - Diamond League återinför sex omgångar

 7 dec, 2016.Förändringar väntar i Diamond League. Från och med nästa år koras vinnarna direkt i två avgörande finalen där totalt 30 miljoner kronor ska delas ut i de 32 grenarna. Man återgår också till sex omgångar i kastgrenarna samt längd och tresteg.
   IAAF Diamond League är den främsta tävlingsserien inom den internationella friidrotten. I det nya formatet kommer aktiva att samla poäng i de tolv inledande tävlingarna för att kvala in till finalerna i Zürich och Bryssel. Där börjar alla om från noll och vinnarna plockar hem nästan en halv miljon kronor var. Övriga finalister delar på en lika stor pott.

Läs mer Fortsättning...

Julkalendern: Lucka 7

 7 dec, 2016.Friidrottsskolor genomförs på hundratals platser runt om i Sverige varje sommar och under många skollov, ofta som dagläger. För klubbarna är det ett utmärkt sätt att rekrytera nya barn och ungdomar till verksamheten och göra klubben mer känd på orten. Det är också ett bra sätt att ge klubbens egna ungdomar möjligheten att prova på att vara ledare.

Läs mer Fortsättning...

Reportage: En kväll i Friidrottens Hus

 7 dec, 2016.Varje dag, året om, pågår det friidrottsverksamhet över hela landet. På idrottsplatser, i gymnastiksalar och motionsspår och i de 25 fullstora friidrottshallar som finns.
   Friidrott.se tog tåget till Göteborg och tillbringade en helt vanlig torsdagskväll i Friidrottens Hus, själva hjärtat i Göteborgsfriidrotten. I vårt reportage berättar vi om hur aktiva och ledare från alla Göteborgsföreningar turas om att använda redskapen, samsas om ytorna och hjälper varandra. Vi berättar om en gemytlig stämning och träffar såväl ungdomar som precis inlett sin karriär som elitaktiva med internationella mästerskapsmedaljer hängandes hemma i prisskåpet.

Läs mer Fortsättning...

Sofies mål för inomhussäsongen: Hoppa högt

 6 dec, 2016.
   Sofie Skoog var en av många nominerade på Friidrottsgalan men trots att hon i år haft sitt livs bästa säsong så räckte det inte till något pris. Götatjejen var dock inte besviken för det utan ser nomineringarna som ett bevis på att fler än hon tycker att hennes säsong varit bra.
   Friidrottskanalen träffade henne i samband med galan.

Läs mer Fortsättning...

Arne Ljungqvist gästar Stockholms årsmöte

 6 dec, 2016.I kväll är det årsmöte i Stockholms Friidrottsförbund och mötet kommer att inledas med ett samtal mellan Johan Storåkers, ordförande i Stockholms Friidrottsförbund och styrelseledamot i Svensk Friidrott, och Arne Ljungqvist, tidigare bland annat vice ordförande i både internationella friidrottsförbundet, IAAF, och den internationella antidopingorganisationen WADA.

Läs mer Fortsättning...

Julkalendern: Lucka 6

 6 dec, 2016.EM i Barcelona 2010 kom att bli ett omvälvande mästerskap för det svenska landslaget. Efter ett lyckat precamp i Palafrugell på Costa Brava-kusten inleddes mästerskapet i moll med många tunga svenska besvikelser.
   Förbundskapten Stefan Olsson gjorde allt för att hitta ljusglimtar, grep ett halmstrå och sa till media att han ändå tyckte det var positivt att förväntningarna kommit ner på en rimlig nivå i förhållande till den trupp som han hade. Kanske var det det som tände svenskarna

Läs mer Fortsättning...

Kalle Wikström hedrad

 6 dec, 2016.När Kalle Wikström, bördig från Finland, slog sig ner i Kil betydde det ett uppsving för friidrotten. Under den skicklige och starkt engagerade tränarens ledning lät Kil snart höra talas om sig inte bara på Värmländsk utan också på nationell nivå. En lång rad friidrottare har blivit svenska mästare i klubbens färger! Kalle gick bort 1993 efter att ha varit verksam på orten i mer än 30 år, men arvet efter honom lever i hög grad!

Läs mer Fortsättning...

Följ Adams löparresa i bloggen Kilometerverket på svenskalopare.se

 5 dec, 2016.Hundratusentals svenskar använder dagligen löpning som sin motionsform. Adam Wahlfeldt är en av dem. Nu har han börjat blogga på svenskalopare.se.
   Adam är en helt vanlig småbarnsfar, make och motionär "som tar sin löpning på lite för stort allvar." I bloggen Kilometerverket delar han med sig av sina tankar om löpning i stort och vägen till en riktigt snabb maraton. Adam kommer blanda krönikor, intervjuer, reflektioner, tips och tricks.
   – Vare sig du är nybliven löpare eller redan frälst är min förhoppning att du ska hitta inspiration och motivation för din egen löpning här på Kilometerverket, skriver han.

Läs mer Fortsättning...

Folkhälsostipendium till Göteborgs Friidrottsförbund och Varvet

 5 dec, 2016.Göteborgs Friidrottsförbund och Göteborgsvarvet har tilldelats 2016 års folkhälsostipendium av Folkhälsokommittén i Västra Götalandsregionen. Stipendiet, som är på 50 000 kronor, har de fått för hälsoprojektet "HEJA", som står för Health, Empowerment, Joy, Activity, och är en satsning på löparskolor för bar och ungdomar i flera områden i förorten Angered.

Läs mer Fortsättning...

Stor enighet för IAAFs nya stadgar

 5 dec, 2016.Helgens extrakongress för IAAF slutade med en bred enighet kring förslaget till nya stadgar. Bakgrunden är den korruption inom organisationen som uppdagades ifjol. Tack vare en gedigen förankringsprocess resulterade omröstningen i att 182 nationsförbund röstade för förslaget, 10 röstade nej och 5 lade ned sin röst.

Läs mer Fortsättning...

Julkalendern: Lucka 5

 5 dec, 2016.Landslaget mötte våren på den amerikanska västkusten. Här i Portland Oregon fanns åtta svenskar på startlinjen i ett inomhus-VM som gick ovanligt sent i mars.

Läs mer Fortsättning...

Fullt hus i hall nr 25

 4 dec, 2016.Den officiella invigningen genomfördes för ett par veckor sedan, men i lördags testades funktionen hos Sollentuna Friidrottshall för första gången på allvar med Turebergs ungdomstävling "SAYO Indoor".
   Tävlingen har genomförts sedan 2005 (dvs elva årgångar) i Sätra men kunde nu alltså flytta "hem" till Sollentuna.
   "Funktionstesten" gick utmärkt då det på ganska precis åtta timmar genomfördes sammanlagt ca 1.600 starter fördelat på 40 tävlingsgrenar för barn/ungdomar födda mellan 2004 och 2009.
   Resultatlistan
   Genom höstens tillskott i först Uppsala (IFU Arena) och sedan

Läs mer Fortsättning...

Häng med Klubb Sverige till Nordenkampen

 4 dec, 2016.Klubb Sverige, friidrottens supporterklubb, har på kort tid blivit en stor succé. Tidigare har resor arrangerats till Finnkampen i Helsingfors, Nordenkampen i Växjö, EM i Amsterdam och nu senast Finnkampen i Tammerfors.
   I Februari är det dags för ännu en resa till Tammerfors när Nordenkampen avgörs den 11 februari.
   I samarbete med Tallink Silja arrangerar Klubb Sverige en båtresa till Helsingfors och vidare till Tammerfors.
   – Efter två succéer med Finnkampsbåten och en väldigt lyckad Nordenkamp på hemmaplan i Växjö förra året, tar vi nu konceptet med supporterbåten även till Nordenkampen. Denna supporterresa har ungefär samma stil som Finnkampsbåten, men i lite mindre format. Lite gemytligare och lite närmare, säger Magnus Malmsborg, marknadskoordinator på Svensk Friidrott och den som driver arbetet med Klubb Sverige.

Läs mer Fortsättning...

Julkalendern: Lucka 4

 4 dec, 2016.Att vara på ett landslagsprecamp inför ett stort mästerskap har länge visat sig vara en bra uppladdning. Det handlar lika mycket eller ännu mer om att komma i mental form än i den fysiska som förhoppningsvis redan finns där. Socialt umgänge och humor är viktiga komponenter för att komma i rätt balans.

Läs mer Fortsättning...

Julkalendern: Lucka 3

 3 dec, 2016.När Svensk Friidrott kallade till presskonferens i Hammarby Sjöstad inför junior-VM blev det en av de mest väldbesökta presskonferenserna under året. Med namn som Armand Duplantis, Lisa Gunnarsson, Simon Litzell, Irene Ekelund, Andreas Kramer, Bianca Salming och Jacob Gardenkrans flockades media kring juniorerna.

Läs mer Fortsättning...

Castoramas uppmuntringspriser

 2 dec, 2016.Igår kunde vi berätta att de tre toppriserna i Castorama 2016 erövrades av Spårvägen, Hässelby och Upsala. Nu är det också klart var de fyra uppmuntringspriserna (presentkort med ett värde av 1.500 kr vardera för inköp av kastredskap) kommer att hamna.
   Bland de övriga 32 klubbar som hade fullt lag (= minst 12 deltagare som genomfört vardera minst en Castorama-tävling) var det den här gången

Läs mer Fortsättning...

Andreas Otterling ansluter till IFK Lidingö

 2 dec, 2016.Längdhopparen Andreas Otterling är sedan flera år bosatt på Lidingö. Nu tar han steget och börjar tävla för IFK Lidingö och lämnar därmed KFUM Örebro efter 23 år. Bytet sker genom en karensövergång vilket gör att Andreas är klar att representera sin nya klubb om en månad.
   Andreas menar att det är ett ganska naturligt klubbyte.
   – Jag har bott på Lidingö i fyra år och tränat på Bosön och Lidingövallen så på det sättet känns det som ett naturligt steg att byta till IFK Lidingö. Det finns också fördelar med att tillhöra klubben där man bor eftersom man har närmare kontakt med klubben. IFK Lidingö har en bra organisation som jag uppfattar satsar mer och mer på elitverksamheten vilket är en viktig del. Dessutom finns en bra sammanhållning i klubben som också är tilltalande, säger han.
   Andreas berättar att han trivs väldigt bra på Lidingö, en kommun som enligt honom har lite av en småstadskänsla över sig.

Läs mer Fortsättning...

Sverige stödjer IAAFs förslag vid extra kongress

 2 dec, 2016.På lördag håller IAAF extra kongress med anledning av förslag till nya stadgar och ny konstitution. Bakgrunden är den korruption inom organisationen som uppdagades ifjol. Sverige som varit engagerad i reformarbetet stödjer det nya förslaget och Björn O Nilsson, ordförande i Svensk Friidrott, menar att den nya modellen är den som Sverige sedan länge jobbar efter.
   - Det nya förslaget innehåller ökad transparens, mer demokrati och insyn och även ökad jämställdhet. Det ska skapa en ny sund styrstruktur eller ”good governance” som vi brukar säga, säger Björn O Nilsson.

Läs mer Fortsättning...

Nu börjar innesäsongen på allvar

 2 dec, 2016.Nu drar inomhussäsongen igång på allvar. Den kommande helgen arrangeras några av vinterns absolut största barn- och ungdomstävlingar.
   I Sollentuna är det tävlingspremiär i den splitter nya friidrottshallen. Sayo Indoor, som i sin inte är någon ny tävling, lockar stora mängder deltagare och man kan konstatera att intresset för att testa de nya banorna är stort.
   719 deltagare är anmälda och tillsammans ska de göra 1 900 starter i morgon. En hektisk dag väntar med andra ord.

Läs mer Fortsättning...

Julkalendern: Lucka 2

 2 dec, 2016.Inomhus-EM i Turin 2009 var kanske en av de riktigt stora höjdpunkterna i Johan Wissmans och Mattias Claessons landslagskarriärer. Nagelbitande spännande lopp slutade med guld för Wissman på 400 m och brons för Claesson på 800 m.

Läs mer Fortsättning...

Klart för SM i Eskilstuna 2018

 1 dec, 2016.Nu är det formellt klart att Friidrotts-SM 2018 kommer att arrangeras i Eskilstuna. Idag undertecknades avtalet mellan de tre arrangörsparterna Eskilstuna kommun, Arrangörsföreningen SM och Svensk Friidrott.
   Eskilstuna kommun har tidigare i höstas beslutat att avsätta 1,5 miljoner kronor i budgeten för evenemanget och nu är det formellt klart att starta upp arbetet. SM kommer att gå på Ekängen någon gång under augusti 2018. Senast Eskilstuna stod som värd för SM var 2007 och då lockades över 12 000 besökare till tävlingarna.

Läs mer Fortsättning...

Höga toppar i årets Castorama

 1 dec, 2016.Castorama måste numera räknas till traditionerna inom Svensk Friidrott, eftersom denna kastmångkamp föddes 1981, dvs för mer än ett tredjedels sekel sedan. Omfångsmässigt kan den 36:e upplagan betecknas som ”normal” med 884 deltagare (snittet för alla år ligger på 841) representerande 105 olika svenska föreningar (snittet 96) varav 35 med fullt lag (snittet 33).
   Tävlingsmässigt står lagtävlingen – där varje förenings 12 bästa räknas – i fokus eftersom det där handlar inte bara om ära och prestige utan också om konkreta priser. Priser i form av presentkort som klubbarna skall använda för inköp av kastredskap.
   
   Spåret under press
   De tre toppföreningarna får presentkort är på vardera 4.000, 2.500 och 1.500 kr och vad gäller förstapriset blev det femte raka för Spårvägen. Men det var långtifrån självklart eftersom

Läs mer Fortsättning...

Julkalendern: Lucka 1

 1 dec, 2016.SM-milen är friidrottens yngsta SM-tävling som instiftades 2014. Efter två år i Malmö kom SM-milen i år till Stockholm och fick ett deltagarmässigt lyft då det samarrangerades med det nya motionsloppet STHLM 10.

Läs mer Fortsättning...

Utlysning av Förbundsårsmötet 2017

 1 dec, 2016.Den 25-26 mars nästa år genomförs Svensk Friidrotts förbundsårsmöte och i vanlig ordning är det årets SM-stad som står som värd för mötet. Mötet kommer att hållas på Elite Marina Plaza i Helsingborg.
   Förbundsårsmötets uppgift är att granska det föregående årets verksamhet, ta ställning till inkomna motioner och styrelseförslag samt välja ledamöter och ordförande till förbundsstyrelsen.
   Valberedningen har meddelat att Karin Lundgren, Lena Björk och Berndt Andersson är beredda att kandidera för ytterligare en mandatperiod medan Pia Bosdotter Olson valt att avböja omval.
   Motioner får lämnas in av medlemsföreningar och distriksförbund och ska vara förbundskansliet tillhanda senast 15 januari.

Läs mer Fortsättning...

Angelica Bengtsson tveksam till inomhussäsongen

 30 nov, 2016.
   Angelica Bengtsson tog i somras sin andra seniormästerskapsmedalj när hon tog brons i EM i Amsterdam. Det stora målet var sedan OS, men där gick det inte riktigt som Hässelbyhopperskan hade hoppats.
   Friidrottskanalen träffade Angelica i samband med Friidrottsgalan förra veckan och i intervjun berättar hon om sina tankar kring året som gått och hur hon planerar för vintern.

Läs mer Fortsättning...

Kvalgränserna till inomhus-EM klara

 30 nov, 2016.Den 3-5 mars nästa år avgörs inomhus-EM i den serbiska huvudstaden Belgrad. I dag har landslagsledningen, med förbundskapten Karin Torneklint i spetsen, presenterat uttagningskriterier och kvalgränser. I stort sett har man följt de gränser som det europeiska friidrottsförbundet, EAA, satt upp sedan tidigare.
   – Men i tre av grenarna har vi ändrat gränsen och det är för att vi har som mål att alla som blir uttagna till inomhus-EM också ska ha chans att gå vidare till nästa omgång. I vissa fall har de europeiska gränserna inte motsvarat vad som antagligen kommer att krävas för att gå vidare, och därför har vi skärpt dem något, säger Karin Torneklint.

Läs mer Fortsättning...

Svenskt M22-lag i terräng-EM

 30 nov, 2016.Den 11 december avgörs årets terräng-EM i Chia på den italienska ön Sardinien. I dag har den slutgiltiga truppen blivit uttagen.
   Redan för två veckor sedan tog de första aktiva ut och nu har truppen kompletterats med ytterligare sju löpare.
   Spårvägens Olle Walleräng gör David Nilsson, Högby, sällskap i män seniorer men det är i juniorklasserna som de flesta tillskott kommit.
   I Flickor 19 är Sävedalens Sara Christiansson uttagen och i M22 blir det ett svenskt lag bestående av Turebergs Napoleon Solomon, Mölndals Gabriel Steffensen, Huddinges Otto Kingstedt, Sävedalens Vidar Johansson och Spårvägens Kalle Berglund. Den sjätte och sista platsen är fortfarande vakant.

Läs mer Fortsättning...

Lästips i novembermörkret: Elin Westerlund – Månadens i juni

 29 nov, 2016.Juni 2016 är en månad som Elin Westerlund alltid kommer att minnas. Det var då hon förbättrade sitt personliga rekord fyra gånger inom loppet av bara några få veckor och krönte det hela med att bli uttagen till sitt första internationella seniormästerskap.
   Det började på Sayo i Sollentuna, sen kapade Spårvägens häcklöperska sitt pers två gånger om i Skara och en sista gång i Folksam Grand Prix i Sollentuna. Det var intensiva veckor och formen blev bättre och bättre, och vid EM i Amsterdam låg det internationella genombrotten för hennes fötter. Men så blev det inte.

Läs mer Fortsättning...

Fina priser till friidrottsledare

 29 nov, 2016.Håkan Andersson, sprinttränare i Sundsvall, och Anders Borgström, spjutnestor med rötterna i IF Göta i Karlstad och tidigare förbundskapten, har i veckan som gått blivit prisade för sina ledargärningar.

Läs mer Fortsättning...

Trots veteran-VM-succén siktar Sunneborn på revansch nästa år.

 29 nov, 2016.Veteran-VM i australiensiska Perth i månadsskiftet oktober november blev en stor succé för Sverige som tog hela 29 medaljer. Men det var en svensk som stack ut lite extra, Spårvägens Mattias Sunneborn som efter avslutad elitkarriär de senaste åren tagit rollen som veteranfriidrottens stora förkämpe i Sverige.
   I samband med Friidrottsgalan träffade Friidrottskanalen Mattias som berättade mer om sina upplevelser och bedrifter i Australien.
   Se intervjun i videospelaren här ovan.

Läs mer Fortsättning...

Spännande loppnyheter i Stockholm och Göteborg inför 2017

 28 nov, 2016.
   
   GöteborgsVarvet byter namn på seedningsloppen och den asiatiska loppsuccén The Music Run kommer till Stockholm. Med en månad kvar av 2016 börjar flera svenska lopparrangörer presentera nyheter inför nästa år.
   GöteborgsVarvet har sedan flera år haft seedningslopp på olika platser runt om i landet. Inför 2017 gör nu varvsorganisationen en omprofilering av seedningsloppen som får nytt namn – Varvetmilen.
   – Vi vill erbjuda ett arrangemang med hög kvalité med fokus kontrollmätta, snabba banor. Oavsett vilken ort du väljer att springa Varvetmilen på, skall du ha goda möjligheter att springa fort, utifrån din träningsbakgrund och dina förutsättningar, säger Tommy Bäckström, projektledare för Varvetmilen i ett pressmeddelande.

Läs mer Fortsättning...

Fortsatt erfarenhetsutbyte kontentan av lyckat långloppsforum

 28 nov, 2016.Motionsloppsmarknaden i Sverige har under de senaste åren förändrats mycket. Från att ha varit en marknad där föreningsarrangerade motionslopp i stort sett varit ensamma finns det sedan ett par år tillbaka stor konkurrens från kommersiella aktörer som lockar med andra typer av lopp än de klassiska långloppen.
   För att få föreningar och arrangörer att dela med sig av sina erfarenheter och på så sätt utvecklas och på ett bättre sätt kunna stå emot den konkurrens som uppkommit, arrangerades i helgen Långloppsforum i Svenska löpares regi.

Läs mer Fortsättning...

Maria Jansson:
"Det bästa lopp jag någonsin gjort"

 28 nov, 2016.För en månad sedan vann Kvarnsvedens Maria Jansson EM-guld i 24-timmarslöpning. I samband med Friidrottsgalan fick Friidrottskanalen en pratstund med Maria som nu, med lite perspektiv på sin bedrift, fortfarande har svårt att förstå vad som hände.
   – Det var fantastiskt. Det var det bästa lopp jag någonsin gjort och allt gick väldigt lätt, säger hon.

Läs mer Fortsättning...

Framgångsrik svensk löparhelg i Europa

 28 nov, 2016.Det blev stor framgång för svenska löpare ute i Europa under helgen.
   I spanska San Sebatian, där det sprangs maraton, halvmaraton och 10 kilometer, blev det tre svenska segrar och stor succé för Spårvägen. På 10 kilometer vann Johan Walldén på 31:30, fyra sekunder före klubbkompisen Alexander Söderberg som i sin tur hade trean Kamel Abdi en knapp halvminut bakom sig.
   På halvmaran blev det seger för Fredrik Uhrbom som kom i mål på 1:07:40, vilket är en dryg minut från hans årsbästa. Fredrik hade tvåan William Mycroft tio sekunder efter sig i mål.

Läs mer Fortsättning...

VM 100 km: Frida Södermark 10:a

 27 nov, 2016.Frida Södermark gjorde ett starkt VM-lopp på slutet där hon närmade sig topplaceringarna allt mer. I mål var hon 17 minuter efter segraren och slutade på 10:e plats på det nya personliga rekordet 7.51.

Läs mer Fortsättning...

VM 100 km: Elov 11:a - Fritjof 14:e

 27 nov, 2016.Elov Olsson slutade på 11:e plats i VM i 100-kilometerslöpning på tiden 6.44 där Fritjof Fagerlund var på 14:e plats minuten därefter.

Läs mer Fortsättning...

Så följer du VM 100 km

 27 nov, 2016.Starten av VM 100 km gick kl 07.00. De svenska herrarna har öppnat på tre 39-varv där Jonas Buud tvingats bryta vid 42 km. Frida Södermark ligger efter 30 km 10:a 4.30 min efter täten.

Läs mer Fortsättning...

Taktiklopp att vänta för svenskarna

 26 nov, 2016.Sex svenskar står på startlinjen på söndag morgon i VM i 100-kilometerslöpning i spanska Los Alcazares. Landslagsledare Peter Fredricson ser fram emot en stark laginsats med möjlighet till någon överraskning.
   Den svenska truppen består av Jonas Buud, Fritjof Fagerlund, André Rangelind, Elov Olsson, Frida Södermark och Sophia Sundberg. Och de lär möta tufft motstånd, främst av Sydafrika som inte tidigare deltagit i VM.
   - Jag har aldrig sett ett sånt starkt startfält i herrklassen på ett VM i 100 kilometer, säger Peter Fredricson.

Läs mer Fortsättning...

Se de bästa bilderna från Friidrottsgalan

 26 nov, 2016.Minns Friidrottsgalan i onsdags med de bästa bilderna av fotograf Ryno Quantz. Se bildspelet här.

Läs mer Fortsättning...

Sex nominerade till ungdomsrådet

 25 nov, 2016.Svensk Friidrotts ungdomsråd söker nya medlemmar, och efter att nomineringstiden gick ut i förra veckan så är det nu klart att det är sex personer som blivit nominerade.
   Av dessa sex är fem tjejer och en kille. Samtliga är födda 1995 och 1996 förutom en som är född 1999.

Läs mer Fortsättning...

Inför VM 100 km: Världsmästaren Buud tonar ner förväntningarna

 25 nov, 2016.Det har gått lite drygt ett år sedan Jonas Buud vann VM-guld i 100-kilometerslöpning. På söndag morgon står han på startlinjen i årets VM där han som regerande världsmästare tonar ner förväntningarna på sig själv.
   - Jag är inte alls i det slag som jag var förra året. Jag har velat fram och tillbaka under den här hösten inför VM men jag ska gå ut och ge det en chans på söndag, säger Jonas Buud.
   2015 fick Buud tillslut sitt VM-guld efter fyra silver. Då tog han kommandot tidigt i loppet och sprang de tio milen i Winschoten på 6.22 med samtliga milar under 40 minuter. Något sådant lär det enligt honom själv inte bli den här gången.
   - Nej, för min del så är taktiken den här gången att springa ett mycket mer jämnt lopp. Jag kommer att lägga mig i ett fyraminuterstempo så länge det går. Om jag känner att det inte går så ska jag försöka hjälpa de andra i laget till en bra lagplacering, där har vi rätt bra chans.

Läs mer Fortsättning...

Svenska tränare på spjutkonferens i Finland

 25 nov, 2016.Förra helgen anordnades World Javelin Conference i finska Kourtane. Ett 80-tal tränare från över 20 länder deltog.
   – Det diskuterades som vanligt allt inom spjutkastning på både bredd och höjd. Spjutvärlden växer och både Afrika och Asien utvecklas i snabb takt, säger Kvilles Anders Walther som var en av sex svenska tränare på plats.

Läs mer Fortsättning...

Meraf: Jag är väldigt, väldigt glad

 24 nov, 2016.Meraf Bahta blev Friidrottsgalans stora drottning med två priser; Crafts pris Årets prestation i landslaget och Svensk Friidrott och Expressens pris Årets Friidrottare.
   I Friidrottskanalens intervju berättar hon om sina känslor inför priset och om säsongen som varit.
   Även friidrottsexperten A. Lennart Julin kommenterar Merafs säsong och berättar vad som gjorde att akademin valde henne till Årets Friidrottare.

Läs mer Fortsättning...

Meraf dubbelt prisad på Friidrottsgalan

 24 nov, 2016.Meraf Bahta blev dubbelt prisat på Friidrottsgalan på onsdagskvällen. Först fick hon priset ”Årets prestation i landslaget” och sedan hon fick även Svensk Friidotts och Expressens pris "Årets friidrottare" som avslutade Friidrottsgalan på Stockholm Waterfront.

Läs mer Fortsättning...

Glada pristagare på minnesvärd gala

 24 nov, 2016.Friidrottsgalan 2016 är över och det var en händelserik galakväll med många glada vinnare. Friidrottskanalen var på plats och intervjuade samtliga pristagare.

Läs mer Fortsättning...

Live från 17.00 - Friidrottsgalan

 23 nov, 2016.
   
   I samarbete med Expressen TV sänder Friidrottskanalen live från Friidrottsgalan med start klockan 17.00. Följ med direkt från röda mattan och sedan hela kvällen när årets främsta svenska friidrottsprestationer ska hyllas.

Läs mer Fortsättning...

Favorit i repris - Kallur betygsätter sin säsong

 22 nov, 2016.Inför Friidrottsgalan har friidrott.se låtit alla nominerade blicka tillbaka på sina säsonger.
   Susanna Kallur, Falu IK, kom i år tillbaka till friidrotten på allvar efter nästan åtta års frånvaro. Hon tog sig hela vägen till EM-semifinal och OS och vid Finnkampen i Tammerfors vann hon både 100 meter häck och 100 meter. I häckloppet var hon också före finskan Nezeri som klart vunnit deras två tidigare möten under sommaren.

Läs mer Fortsättning...

Carolina Klüft hyllar årets främsta friidrottsinsatser

 22 nov, 2016.I morgon, onsdag 23 november, ska årets främsta svenska friidrottsinsatser hyllas på Friidrottsgalan. En av dem som kommer att vara med och hylla dagens friidrottsstjärnor är OS-guldmedaljören Carolina Klüft som kommer att dela ut Crafts pris Årets prestation i landslaget till en manlig och en kvinnlig vinnare.
   Carolina Klüft tog själv emot priset 2007 efter att hon satt Europarekord och tagit VM-guld i Osaka, Japan och hon ser verkligen fram emot morgondagens gala.
   – Det ska bli otroligt roligt att vara med och hylla årets främsta friidrottare. Friidrottsgalan brukar alltid vara en härlig tillställning där man får möjlighet att minnas tillbaka på friidrottsåret som gått, säger Carolina.

Läs mer Fortsättning...

Sista chansen att tycka till om
SM-utredningen

 22 nov, 2016.För en tid sedan presenterade Svensk Friidrotts tävlingskommitté sitt remissförslag till SM-utredningen. I dag är sista dagen att komma med åsikter om remissförslaget.
   Det var i samband med ett styrelsemöte i november 2015 som förbundsstyrelsen beslutade att ge tävlingskommittén i uppdrag att göra en utredning om friidrottens SM-program för seniorer.
   Under ett år har arbetet pågått och det har genomförts ett antal studier och workshops. Under den senaste månaden har det varit möjligt för friidrottsintresserade, både i och utanför rörelsen, att tycka till om remissförslaget. I dag är sista chansen att dela med sig av sina åsikter.

Läs mer Fortsättning...

Förlängd chans att söka föreningsstöd

 21 nov, 2016.Då antalet ansökningar var något färre än vanligt förlängs nu möjligheten för landets friidrottsföreningar att söka föreningsstöd via Idrottslyftet, och då utifrån bra och givande projekt. Sista dagen är nu på söndag, det vill säga den 27 november.
   Läs mer om Idrottslyftet.

Läs mer Fortsättning...

Tumme upp för verksamhetsplanen

 21 nov, 2016.Vid helgens ordförandekonferens presenterade Svensk Friidrotts styrelse den verksamhetsplan för 2017-2018 som formellt kommer att tas i samband med Förbundsårsmötet i Helsingborg i mars. De samlade representanterna från landets olika distrikt och elitklubbar samt från ungdomsrådet och veterankommittén uppskattade det som presenterades.
   – Det var en ordförandekonferens som präglades av samstämmighet och där styrelsen fick bekräftat att den verksamhetsplan som presenterades och de prioriteringar som föreslagits gillades, säger generalsekreterare Stefan Olsson.
   Konferensen inleddes vid lunchtid i lördags och avslutades ett dygn senare. Verksamhetsplanen var huvudområde för konferensen, men mycket annat behandlades också.

Läs mer Fortsättning...

Efter 28 års väntan är Sollentunas friidrottshall invigd

 21 nov, 2016.I nästan tre årtionden har det planerats för en friidrottshall i Sollentuna. Nu är den äntligen på plats och i går invigdes den toppmoderna hallen med pompa och ståt.
   Upp emot 600 besökare besökte landets nyaste friidrottshall under invigningsdagen, en succé enligt Turebergs klubbchef Thomas Waldetoft.
   – Det gick riktigt bra och det kom mer folk än vi hade hoppats på. Det var skitkul, säger han.
   Sollentunas Friidrottshall ligger vackert insprängd i Brunkebergsåsen, precis vid Edsvikens strand. Med sedumtak och en fasad som smälter in i omgivningen är den också vacker att titta på och har väckt stor uppmärksamhet från nyfikna besökare under byggtiden. När många nu fick chansen att komma in i hallen blev de inte besvikna.

Läs mer Fortsättning...

Jättepers och nära VM-kval för Lisa

 21 nov, 2016.En och en halv minut. Så långt var NocOuts Lisa Ring från att klara kvalgränsen till VM i London nästa år när hon i går blev nionde kvinna i mål det stora maratonloppet i spanska Valencia. Och som hon gjorde det! Efter att ha avverkat första milen på 38:29 passerade 23-åringen halva loppet på 1:20:48. I mål kom Lisa på 2:40:29 vilket betyder att hon sprang loppets andra halva en dryg minus snabbare än den första.
   Tiden är personligt rekord med över elva minuter och tar upp Lisa till tredje plats på den svenska årsbästalistan efter Hässelbys Isabellah Andersson och Louise Wiker.

Läs mer Fortsättning...

Kling-Baptiste: ”Känslan var att det fanns mer i kroppen”

 20 nov, 2016.Inför Friidrottsgalan låter friidrott.se de nominerade blicka tillbaka på sina säsonger.
   Huddinges Tom Kling-Baptiste visade styrka på SM i Sollentuna och vann 100-metersfinalen på 10.29 i något för stark medvind. Tiden är dock bättre än SM-rekordet i godkänd vind, och Tom är därför nominerad till Årets prestation i Friidrotts-SM.
   – Höjdpunkten under säsongen var SM där jag lyckades försvara båda titlarna på 100 och 200 meter vilket inte gjorts på 45 år.

Läs mer Fortsättning...

Inget svenskt deltagande i UVM

 19 nov, 2016.Svensk Friidrotts förbundsstyrelse har idag fattat beslut att det inte blir något svenskt deltagande i ungdoms-VM i Nairobi i Kenya 2017.

Läs mer Fortsättning...

Leanderson: ”Jag blev besviken att tempot inte var som förväntat”

 19 nov, 2016.Inför Friidrottsgalan låter friidrott.se de nominerade blicka tillbaka på sina säsonger.
   1 500-metersloppet på Sollentuna GP var något alldeles extra. Malmös Jonas Leanderson var bara något steg efter Stenungsunds Johan Rogestedt och satte ett ordentligt personligt rekord när han gick i mål på 3:36.92.
   I Karlstad GP vann han mycket enkelt 3 000 meter, hela fyra sekunder före Huddinges Staffan Ek, och satte svenskt årsbästa. Jonas är därför nominerad till Årets prestation i Folksam Grand Prix.
   – Min första tanke var ändå att jag hoppades att Johan, som var några meter framför mig, inte slog det svenska rekordet.

Läs mer Fortsättning...

Direktsänd er tävling eller lopp i Friidrottskanalen 2017

 19 nov, 2016.I slutet av sommaren öppnades Friidrottskanalen som är Svensk Friidrotts webb-tv-kanal. Nu har ni som tävlingsarrangör möjlighet att direktsända er tävling eller lopp i Friidrottskanalen från och med 2017.

Läs mer Fortsättning...

Kim Amb: "Finnkampen var helt magisk i år!"

 18 nov, 2016.Inför Friidrottsgalan låter friidrott.se de nominerade blicka tillbaka på sina säsonger.
   Bålstas Kim Amb har haft en säsong som han själv menar har innehållit det mesta; glädje, sorg, fighting spirit och revansch. I SM i Sollentuna noterade han det bästa segerresultatet sedan 2007 och det näst bästa sedan 197, 83.46, ett riktigt världsresultat.
   Det följde han sedan upp i Finnkampen med karriärens i särklass bästa serie där 84.50 var det längsta kastet. Dessutom vann han den finska nationalgrenen spjut på Finsk mark, något som en svensk inte lyckats med på närmare 30 år.
   För dessa insatser är Kim nominerad till Årets prestation i Friidrotts-SM och Årets prestation i Finnkampen.

Läs mer Fortsättning...

Verksamhetsplanen i fokus under helgens Ordförandekonferens

 18 nov, 2016.I helgen samlas delar av friidrotts-Sverige till den årliga Ordförandekonferensen på förbundskansliet i Hammarby Sjöstad. Ungefär 45 personer, från distriktsordföranden till styrelseledamöter och elitklubbsrepresentanter, kommer under ett dygn diskutera utvecklingen av Svensk Friidrott.
   – Vi har fyra ordentliga pass. Det första handlar om verksamhetsplanen 2017-2018 där vi presenterar läget i respektive fokusgrupp. Det andra passet handlar om information om viktiga processer som pågår, till exempel SM-utredningen, digitalisering och översynen av nya löpformer och Svenska löpare, säger Svensk Friidrotts generalsekreterare Stefan Olsson och fortsätter:

Läs mer Fortsättning...

Terränglöpare intar Spanien

 18 nov, 2016.I veckan togs de första fem aktiva ut till den svenska truppen till terräng-EM på Sardinien den 11 december. På söndag eftermiddag beger sig drygt tio svenska löpare till spanska Soria för att där springa ett stort internationellt terränglopp.
   Bland de som kommer att springa i Soria hittar vi såväl förre helgens terräng-NM-medaljörer Charlotta Fougberg, Ullevi, som vann guldet i överlägsen stil, och David Nilsson, Högby, som tog ett silver, som ett av årets absolut största utropstecken inom svensk friidrott, Hässelbys Sarah Lahti, som har sprungit bra i terrängen hela hösten och som på onsdag nästa vecka har chans att vinna Svensk Friidrott och Expressens pris Årets Friidrottare på Friidrottsgalan.

Läs mer Fortsättning...

Tävlingspremiär i Uppsalas nya friidrotthall

 18 nov, 2016.För en tid sedan öppnade IFU Arena, Uppsalas nya inomhushall för bland annat friidrott. Den har varit efterlängtad då Sveriges fjärde största stad tidigare inte haft någon bra inomhusanläggning där stadens friidrottare har kunnat träna.
   I helgen blir det så premiär för tävling i arenan när Intersportspelen avgörs lördag och söndag med både barn-, ungdoms-, junior- och seniorklasser. Faktum är också att en hel del veteraner är anmälda, så det blir ett brett spann av friidrottare som kommer att testa de splitter nya banorna i Uppsala.

Läs mer Fortsättning...

Årets 10-bästalista är här
- fyra debutanter

 17 nov, 2016.Friidrott.se kan i dag presentera vilka svenska friidrottare som är med på den årliga 10-bästa listan. Fem av dem har chans att vinna Svensk Friidrotts och Expressens pris Årets Friidrottare.
   10-bästalistan har en lång historia. Den första listan publicerades redan 1973 när tidningen Friidrott tog initiativet att inrätta en årlig lista över de tio främsta svenska friidrottarna.

Läs mer Fortsättning...

Anna Wessman: ”Det är något speciellt med en Finnkamp”

 17 nov, 2016.Inför Friidrottsgalan låter friidrott.se de nominerade blicka tillbaka på sina säsonger.
   Anna Wessman, IFK Växjö, gjorde som sina spjutkollegor Kim Amb och Jiannis Smalios på Finnkampen - hon drämde i ordentligt. Spjutet flög långt, mycket längre än hon någonsin kastat tidigare, och landade på 61.42, bara en dryg halvmeter från det svenska rekordet. Att hon dessutom gjorde det i sista omgången och därmed säkrade grensegern med över två meter gjorde att det blev extra välregisserat. Därför är hon nominerad till Årets prestation i Finnkampen.

Läs mer Fortsättning...

Bokaktuell Klüft vill bidra till SOKs utveckling

 16 nov, 2016.Carolina Klüft är både bokaktuell och nyvald till aktivas kommitté i SOK. I fredags tog Carro, som bland annat vann OS-guld i sjukamp vid Olympiska spelen i Atén 2004, över Susanna Kallurs plats i SOKs aktivas kommitté som har till uppgift att ”ta tillvarata de aktivas intressen och vara en länk mellan de aktiva och SOK”. Under sin aktiva karriär hade hon värdefull hjälp av Sveriges Olympiska Kommitté.
   – SOK har betytt mycket för mig i min elitidrottssatsning. De skapade goda förutsättningar. Inte bara ekonomiskt utan även kunskapsmässigt, säger hon.
   Nu när hon nu går in som medlem av SOKs aktivas kommitté gör hon det på ett ambitiöst sätt.

Läs mer Fortsättning...

Sarah och Charlotta två av fem terräng-EM-uttagna

 15 nov, 2016.Den 11 december avgörs årets terräng-EM i Chia på den italienska ön Sardinien. I dag har landslagsledare Lorenzo Nesi tagit ut de första fem aktiva till truppen.
   Män: David Nilsson, Högby.
   Kvinnor: Charlotta Fougberg, Ullevi.
   K22: Sarah Lahti, Hässelby, Carolina Johnson, Linköping och Isabelle Brauer, Hässelby.
   Helgens terräng-NM i norska Kristiansand bjöd på svåra vinterförhållanden och en mycket svårsprungen bana vilket gjorde att mästerskapet inte riktigt blev den värdemätare som landslagsledningen hade hoppats på. Men både Charlotta Fougberg, NM-segrare, och David Nilsson, silvermedaljör på NM och terräng-EM-tia i gjol, imponerade så pass mycket, och har så gjort under hela terränghösten, att det var självklart att de skulle bli uttagna.

Läs mer Fortsättning...

Priset Årets friidrottare delas ut i samarbete med Expressen

 15 nov, 2016.Med bara en vecka kvar till Friidrottsgalan är det nu klart att galans mest prestigefyllda pris "Årets friidrottare" i år kommer att delas ut i ett samarbete mellan Svensk Friidrott och Expressen.

Läs mer Fortsättning...

Årets sista chans att söka stöd från Idrottslyftet

 15 nov, 2016.Söndag 20 november är sista dag för att söka föreningsstöd från Idrottslyftet för 2016.
   Idrottslyftet kommer framöver förändras mycket. Svensk Friidrott har haft i uppdrag av Riksidrottsförbundet att kartlägga och analysera sin barn- och ungdomsverksamhet, vilket också skett under 2016.

Läs mer Fortsättning...

Michel Tornéus: ”I dagsläget är jag väldigt stolt över mig själv”

 14 nov, 2016.Inför Friidrottsgalan låter friidrott.se de nominerade blicka tillbaka på sina säsonger.
   Hammarbys Michel Tornéus tog ett imponerande EM-silver i Amsterdam och är därför nominerad till Årets prestation i landslaget.
   – Säsongen hade gått väldigt knackigt men när det väl var dags för mästerskap så kom formen.

Läs mer Fortsättning...

Ny omgång av Certifierad coach 2017

 14 nov, 2016.Under nästa år körs den andra omgången av tränarutbildningen Certifierad coach. Utbildningen innehåller tre helgträffar samt ett antal uppgifter i träningsplanering och analys som ska lösas mellan träffarna.
   – Vi kommer att köra en träff i Växjö i slutet av mars, en träff på Bosön i början av oktober och en sista träff i Falun i början av december, säger Mikael Norman, utbildningsansvarig på Svensk Friidrott.

Läs mer Fortsättning...

Ökat intresse för maran i Stockholm

 14 nov, 2016.Efter några års nedgång i deltagarantal vänder Asics Stockholm Marathon uppåt igen. I mitten av november var nära 8 800 löpare anmälda till Sveriges största maraton som arrangeras den tredje juni nästa år. Det är en ökning med 2 000 löpare jämfört med i fjol.
   Asics Stockholm Marathon, som nästa år arrangeras för 39e gången, har ända sedan starten varit ett av de största och mest populära motionsevenemangen i Sverige och under många år ökade loppets storlek successivt. 2014 var nära 22 000 löpare anmälda, vilket också är loppets anmälningsrekord, och loppet har etablerat sig som ett av de fem största maratonloppen i Europa.

Läs mer Fortsättning...

Sjunde hoppkonferensen i Köln

 13 nov, 2016.I helgen har drygt 200 hopptränare från stora delar av världen varit samlade på Tysklands idrottsuniversitet i Köln för att förkovra sig inom höjdhopp och stavhopp. Det är sjunde gången som denna seminariehelg arrangeras kring de båda hoppgrenarna i Europa.

Läs mer Fortsättning...

Månadens Friidrottare i maj -
Malin Marmbrandt

 13 nov, 2016.Efter att ha tävlat i friidrott i ett kvarts sekel gjorde Västerås längdhopperska Malin Marmbrandt i år sin absolut bästa säsong i karriären. Inte nog med att hon för första gången passerade den magiska 6.50-gränsen i längdhoppsgropen, hon ställde också upp i sitt första internationella individuella seniormästerskap - och allt det här som 31-åring!

Läs mer Fortsättning...

Lilla Sportspegeln i kväll – Stephan Wilson utmanar Usain Bolt

 13 nov, 2016.Lilla Sportspegeln fortsätter att låta programledaren Stephan Wilson ställas inför friidrottsrelaterade utmaningar. I kvällens program ska Stephan, som tidigare bland annat stått i första startledet och faktiskt lett GöteborgsVarvet i ett hundratal meter, undersöka vad som krävs för att vara snabbare än världens snabbaste man, Usain Bolt.

Läs mer Fortsättning...

Davids andraplats bidrog till lagsilvret.

 12 nov, 2016.Det blev ett silver för Högbys David Nilsson i terräng-NM i norska Kristiansand. David, som tog silver även på terräng-SM:s långa bana, var med sina 29:58, 14 sekunder efter segrande Ørjan Grønnevig från Norge. Bakåt hade David ungefär samma marginal, den norska bronsmedaljören Marius Vedvik var 16 sekunder efter Nilsson.
   Det var betydligt jämnare om platserna sex till tio där det enbart skiljde knappt nio sekunder. Näst bäst av svenskarna var Spårvägens Olle Walleräng som kom åtta på 30:49 och fem sekunder efter honom kom klubbkompisen John Foitzik på en tiondeplats.

Läs mer Fortsättning...

Charlotta och laget segrade

 12 nov, 2016.Charlotta Fougberg är nordisk mästarinna i terräng. Det står klart efter att Ullevilöperskan i dag upprepade succén från terräng-SM i Västerås för några veckor sedan och vann det knappt sju och en halv kilometer långa loppet i Kristiansand totalt överlägset. Fougberg , vars segertid blev 28:37, var över en halvminut före tvåan Camilla Richardsson från Finland.

Läs mer Fortsättning...

Två lagbrons för juniorerna

 12 nov, 2016.När juniorloppen i dagens terräng-NM var avklarade kunde det konstateras att både de svenska tjejerna och killarna kom på tredje plats i lagtävlingen.
   Norges tjejer ar helt dominerande och tog de tre individuella medaljplatserna genom Christine Næss, Stine Wangberg och Mariann Roe. Därefter följde tre danskor innan första svenska, Sävedalens Sara Christiansson, tog sig i mål på 17:45, knappt en halv minut efter segrarinnan.

Läs mer Fortsättning...

Följ terräng-NM

 12 nov, 2016.Terräng-NM i norska Kristiansand är igång. Följ tävlingarna via resultatrapporteringen på tävlingens hemsida.
   * Resultat.

Läs mer Fortsättning...

Spännande terräng-NM väntar i Kristiansand

 11 nov, 2016.Morgondagens terräng-NM avgörs i Norska Kristiansand och Sverige mönstrar spännande lag både på senior- och på juniorsidan.
   – Läget känns bra och alla är på plats, säger landslagsledare Lorenzo Nesi när friidrott.se får tag i honom på bussen till hotellet.
   Han har ännu inte hunnit titta så noga på de andra ländernas lag, startlistorna kom upp väldigt sent, men han har konstaterat att hemmanationen Norge kommer med ganska få löpare i alla klasser utom den manliga där de som enda land mönstrar fullt lag.
   – Och det är en liten besvikelse så klart att de inte kommer med fler löpare, säger Lorenzo.

Läs mer Fortsättning...

Inomhussäsongen är igång

 11 nov, 2016.Redan förra helgen drog inomhussäsongen igång när Express Bild Spelen i Västerås avgjordes. Den här helgen trappas den upp ännu lite mer med tävlingar i Eskilstuna, Eskilstunaspelen, och Örebro, Vinterspelen.
   Först och främst är det ungdomstävlingar men i Örebro har man fått med några seniorgrenar också.

Läs mer Fortsättning...

"Varvets" hållbarhetsarbete prisas

 11 nov, 2016.GöteborgsVarvet tilldelas AIMS Green Award av den internationella långloppsorganisationen the Association of International Marathons and Distance Races (AIMS). Priset uppmärksammar bästa hållbarhetsarbetet bland långloppsarrangörer världen över och delas ut vid en ceremoni i Aten i kväll.
   – Det är en stor ära för Göteborgsvarvet att få motta AIMS Green Award! Tidigare i våras erhöll vi hållbarhetscertifieringen ISO 20121, och nu får vi detta prestigefyllda pris. Jag är mycket stolt över det hållbarhetsarbete som organisationen utvecklar år från år, säger Sofie Fagerlund, Göteborgsvarvets hållbarhetsansvarig, i ett pressmeddelande.

Läs mer Fortsättning...

Pilotprojektet avslutat - nu går Föreningssmart in i nästa steg

 11 nov, 2016.Under 2016 har ett pilotprojekt för ett nytt föreningsutvecklingsarbete pågått inom Svensk Friidrott. Fem föreningar har varit med i projektet som kallas Föreningssmart och för två veckor sedan samlades dessa tillsammans med representanter från SISU Idrottsutbildarna på förbundskansliet för en utvärdering.
   För Friidrottskanalen berättar vissa av de deltagande föreningarna om hur de har upplevt projektet.

Läs mer Fortsättning...

Fougberg ser fram emot terräng-NM

 10 nov, 2016.Charlotta Fougberg ser mycket fram emot helgens terräng-NM i norska Kristiansand. Efter problemen med ett brutet revben i somras ställde hon tidigt in siktet på att satsa på en ordentlig terrängsäsong, och efter framgångarna i Rosa Bandet-loppet och terräng-SM vänder hon nu blickarna mot de nordiska mästerskapen och förhoppningsvis också ett EM om någon månad.
   – Kroppen är med och när jag har jämfört mina träningsresultat i år med hur det såg ut förra året så är jag betydligt bättre tränad nu. Och det beror väl på att jag verkligen gått in för terrängsäsongen i år, säger Charlotta som har sett fram emot att få springa terräng ända sedan i somras.

Läs mer Fortsättning...

Julin analyserar: Svenska under-3.40-historien

 10 nov, 2016.Hur många svenskar har sprungit under 3.40 på 1 500 meter? Vilka är de och vad har de gemensamt?
   Det här är frågor som experten A. Lennart Julin har grottat ner sig i efter att vi i somras fick en ny 3.40-löpare, och två nya som sprang under 3.37 - Stenungsunds Johan Rogestedt och Malmös Jonas Leanderson.

Läs mer Fortsättning...

Tuff match om lagguldet väntar

 9 nov, 2016.När terräng-NM avgörs i helgen hoppas Huddinges Staffan Ek på att det svenska manliga laget kan vara med och tampas om segern, men det kommer antagligen bli tufft tror han.
   – Både Danmark och Norge ser ut att ha bra lag, så det kommer bli tajt om lagguldet. Men vi har också ett bra lag som tur är, så vi borde kunna ge våra grannländer en tuff match, säger Staffan som är en av sex löpare i det svenska laget.

Läs mer Fortsättning...

Bahta: ”Jag hade hoppats på guld, men ett silver är alltid ett silver.”

 9 nov, 2016.Inför Friidrottsgalan låter friidrott.se de nominerade blicka tillbaka på sina säsonger.
   För två år sedan vann Meraf Bahta priset för Årets genombrott i landslaget, i år har hon tagit ytterligare ett kliv i karriären. Hällelöperskan tog både EM-silver och var bästa svensk på OS, en bedrift som gör att hon är nominerad till Årets prestation i landslaget.

Läs mer Fortsättning...

Friidrottsgalan live i Friidrottskanalen och Expressen TV

 9 nov, 2016.Den 23 november ska årets bästa svenska friidrottsprestationer hyllas och Årets Friidrottare utses vid Friidrottsgalan på Stockholm Waterfront. Nu är det klart att hela galan kommer att livesändas i Friidrottskanalen och Expressen TV i ett samarbete mellan Svensk Friidrott och SportExpressen.
   – Vi är glada att kunna erbjuda alla möjligheten att se Friidrottsgalan på nätet, säger Jan Larsson, marknadschef på Svensk Friidrott.
   Redan förra året sändes delar av Friidrottsgalan i Expressen TV, men i år växlar man upp och satsar stort.

Läs mer Fortsättning...

Smalios: ”2016 har nog varit mitt sämsta bästa år i karriären”

 8 nov, 2016.Inför Friidrottsgalan låter friidrott.se de nominerade minnas tillbaka på sina säsonger.
   KFUM Örebros Jiannis Smalios drämde till ordentligt i spjuttävlingen i Finnkampen. Efter att ha kastat 81.89 och höjt sitt sex år gamla personliga rekord med en dryg meter besegrade han två av tre finländare och fick en avgörande roll när hela landskampen stod och vägde. Nu är han nominerad till Årets prestation i Finnkampen.
   – Jag har kanske missat ett EM och ett OS, men jag har tjänat erfarenhet och ännu mer förståelse för denna svåra gren som kallas spjutkastning!

Läs mer Fortsättning...

29 svenska medaljer i veteran-VM

 8 nov, 2016.I söndags avslutades veteran-VM i Perth, Australien, och det blev ett minst sagt framgångsrikt mästerskap för svensk del. Inte mindre än 29 medaljer togs av den drygt 60 personer stora svenska truppen.
   Av medaljerna - 7 guld, 9 silver och 13 brons - var 18 manliga och 11 kvinnliga och de fördelades från den yngsta 35-årsklassen ända upp till 80-årsklassen. De två bästa klasserna för svensk del var M45 och M65, där det blev sex svenska medaljer i respektive klass.

Läs mer Fortsättning...

Utbilda dig till starter i vinter

 8 nov, 2016.Under vintern kommer minst två distriktsstarterkurser att genomföras, en i Stockholm i december och en i Göteborg i januari.
   – Dessa är förstås öppna för alla runt om i landet och även om man tidigare gått en kurs kan det vara en bra idé att gå den igen för att fräscha upp minnet, säger Svensk Friidrotts tävlingsansvarige, Andreas Thornell.
   Han uppmanar också till kontakt med starterrådet om det är så att inget av datumen passar.

Läs mer Fortsättning...

Senaste veckan
Veckan 1.12 - 8.12

Inomhus-SM 2018 till Gävle
När Svensk Friidrotts tävlingskommitté hade möte i...

Snart tusen antidopingutbildade
I våras beslutade förbundsstyrelsen om ett förstär...

Diskuskasterskan blir kranskulla
Att vara kranskulla under Vasaloppet är något som ...

Efter kritiken - Diamond League återinför sex omgångar
Förändringar väntar i Diamond League. Från och med...

Julkalendern: Lucka 7
Friidrottsskolor genomförs på hundratals platser r...

Reportage: En kväll i Friidrottens Hus
Varje dag, året om, pågår det friidrottsverksamhet...

Sofies mål för inomhussäsongen: Hoppa högt
Sofie Skoog var en av många nominerade på Frii...

Arne Ljungqvist gästar Stockholms årsmöte
I kväll är det årsmöte i Stockholms Friidrottsförb...

Julkalendern: Lucka 6
EM i Barcelona 2010 kom att bli ett omvälvande...

Kalle Wikström hedrad
När Kalle Wikström, bördig från Finland, slog sig ...

Följ Adams löparresa i bloggen Kilometerverket på svenskalopare.se
Hundratusentals svenskar använder dagligen löpning...

Folkhälsostipendium till Göteborgs Friidrottsförbund och Varvet
Göteborgs Friidrottsförbund och Göteborgsvarve...

Stor enighet för IAAFs nya stadgar
Helgens extrakongress för IAAF slutade med en bred...

Julkalendern: Lucka 5
Landslaget mötte våren på den amerikanska västkust...

Fullt hus i hall nr 25
Den officiella invigningen genomfördes för ett par...

Häng med Klubb Sverige till Nordenkampen
Klubb Sverige, friidrottens supporterklubb, har på...

Julkalendern: Lucka 4
Att vara på ett landslagsprecamp inför ett sto...

Julkalendern: Lucka 3
När Svensk Friidrott kallade till presskonferens i...

Castoramas uppmuntringspriser
Igår kunde vi berätta att de tre toppriserna i Cas...

Andreas Otterling ansluter till IFK Lidingö
Längdhopparen Andreas Otterling är sedan flera år ...

Sverige stödjer IAAFs förslag vid extra kongress
På lördag håller IAAF extra kongress med anledning...

Nu börjar innesäsongen på allvar
Nu drar inomhussäsongen igång på allvar. Den komma...

Julkalendern: Lucka 2
Inomhus-EM i Turin 2009 var kanske en av de ri...

Klart för SM i Eskilstuna 2018
Nu är det formellt klart att Friidrotts-SM 2018 ko...

Höga toppar i årets Castorama
Castorama måste numera räknas till traditionerna i...

Julkalendern: Lucka 1
SM-milen är friidrottens yngsta SM-tävling som ins...

Utlysning av Förbundsårsmötet 2017
Den 25-26 mars nästa år genomförs Svensk Friidrott...

Förra veckan
Veckan 24.11 - 1.12

Klart för SM i Eskilstuna 2018
Höga toppar i årets Castorama
Julkalendern: Lucka 1
Utlysning av Förbundsårsmötet 2017
Angelica Bengtsson tveksam till inomhussäsongen
Kvalgränserna till inomhus-EM klara
Svenskt M22-lag i terräng-EM
Lästips i novembermörkret: Elin Westerlund – Månadens i juni
Fina priser till friidrottsledare
Trots veteran-VM-succén siktar Sunneborn på revansch nästa år.
Spännande loppnyheter i Stockholm och Göteborg inför 2017
Fortsatt erfarenhetsutbyte kontentan av lyckat långloppsforum
Maria Jansson:
"Det bästa lopp jag någonsin gjort"

Framgångsrik svensk löparhelg i Europa
VM 100 km: Frida Södermark 10:a
VM 100 km: Elov 11:a - Fritjof 14:e
Så följer du VM 100 km
Taktiklopp att vänta för svenskarna
Se de bästa bilderna från Friidrottsgalan
Sex nominerade till ungdomsrådet
Inför VM 100 km: Världsmästaren Buud tonar ner förväntningarna
Svenska tränare på spjutkonferens i Finland
Meraf: Jag är väldigt, väldigt glad
Meraf dubbelt prisad på Friidrottsgalan
Glada pristagare på minnesvärd gala

Två veckor sedan
Veckan 17.11 - 24.11

Meraf: Jag är väldigt, väldigt glad
Meraf dubbelt prisad på Friidrottsgalan
Glada pristagare på minnesvärd gala
Live från 17.00 - Friidrottsgalan
Favorit i repris - Kallur betygsätter sin säsong
Carolina Klüft hyllar årets främsta friidrottsinsatser
Sista chansen att tycka till om
SM-utredningen

Förlängd chans att söka föreningsstöd
Tumme upp för verksamhetsplanen
Efter 28 års väntan är Sollentunas friidrottshall invigd
Jättepers och nära VM-kval för Lisa
Kling-Baptiste: ”Känslan var att det fanns mer i kroppen”
Inget svenskt deltagande i UVM
Leanderson: ”Jag blev besviken att tempot inte var som förväntat”
Direktsänd er tävling eller lopp i Friidrottskanalen 2017
Kim Amb: "Finnkampen var helt magisk i år!"
Verksamhetsplanen i fokus under helgens Ordförandekonferens
Terränglöpare intar Spanien
Tävlingspremiär i Uppsalas nya friidrotthall
Årets 10-bästalista är här
- fyra debutanter

Anna Wessman: ”Det är något speciellt med en Finnkamp”