Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Torsdag 18 januari 2018

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Nyhetsarkiv

Visa nyheter Publicerade under:
Som:


Arrangörsmiss gör rekordet ogiltigt!

 17 jan, 2018.Under onsdagen kom plötsligt uppgifter från Reno i USA om att den manliga elittävlingen i fredags – där Mondo Duplantis förbättrade juniorvärldsrekordet och det svenska seniorrekordet inomhus till 5.83 – genomfördes med en hoppställning som inte uppfyllde de internationella regelkraven.
   Felet var att sprintarna som ribban las upp på var 2 cm för långa (dvs 7.5 cm i stället för 5.5 cm)! Nu var ju Mondo knappt på ribban – den bara gungade litet – i själva rekordhoppet, men det går ju tyvärr ändå inte att bevisa att den inte skulle ha fallit om sprintarna varit 2 cm kortare.
   High school kör egna regler
   Men hur kunde det överhuvudtaget komma sig att sprintarna var för långa? Det var ju redan den 1 januari 2003 – alltså faktiskt för 15 (ja, femton!) år sedan – som de kortades från tidigare 7.5 cm till 5.5 cm i de internationella reglerna. Hade arrangörerna hittat

Läs mer Fortsättning...

Tre viktiga nya regler

 17 jan, 2018.Även om friidrottens grundregler varit i stort sett desamma genom hela historien så måste det i "detaljerna" kontinuerligt utvecklas och modifieras för att fungera i en föränderlig verklighet.
   Allvädersbanor, elektronisk mätutrustning, kastredskap, hoppbäddar och innovationer i utförandet (nya stilar) är exempel på sådant som initierat förtydliganden, kompletteringar och även mindre eller större ändringar i reglerna.
   Detta är en process som pågår kontinuerligt och från IAAF:s (Internationella Friidrottsförbundets) sida beslutas numera uppdateringar av de internationella reglerna normalt vartannat år (VM-året).
   I allmänhet handlar det om ganska små justeringar i regeltexten för att hantera möjliga (men ovanliga) situationer. Men det kan också bli en del större förändringar av en typ som direkt påverkar ”vardagen” på i princip alla tävlingar på alla nivåer.
   Den här gången är det tre sådana mer genomgripande förändringar som gäller

Läs mer Fortsättning...

Alhaji Jeng har lagt ner karriären

 17 jan, 2018.Stavhopparen Alhaji Jeng, 36, lägger ner friidrotten efter flera år av skador i foten. Hans sista start blev SM-tävlingen i Umeå 2014 där han vann guld på 5.52.
   Han berättar att han tog beslutet någon gång i mars/april förra året.
   -Jag opererade mig i augusti 2016, och hade då redan hunnit operera mig tre gånger. Jag körde en långvarig rehab till våren 2017. Men sedan kände jag att, nu räcker det. Det finns ett liv efter friidrotten, säger Alhaji.

Läs mer Fortsättning...

Statistiken växer snabbt

 16 jan, 2018.Nu är alla listorna i vår inomhusstatistik för seniorer, juniorer och ungdomar uppdaterade med den senast helgens inrapporterade resultat. Allra mest påtaglig är "tillväxten" i seniorlistorna.
   Använd droppmeyn "Årsbästa" högt upp i vänsterspalten för att ta del av den färska statistiken!
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

Utbildningstillfälle: Antidopingkörkort

 16 jan, 2018.En del av friidrottens antidopingprogram är Antidopingkörkortet. Det är obligatoriskt för alla som deltar i landslaget att innan ett uppdrag ha tagit körkortet. Det består av två delar - en föreläsning och Riksidrottsförbundet webbutbildning Ren Vinnare. Nu är det första föreläsningstillfället för 2018 inbokat.

Läs mer Fortsättning...

Mondo och Ståhl prisade på galan

 15 jan, 2018.Både Armand Duplantis och Daniel Ståhl fick pris på årets Idrottsgala. Mondo blev utsedd till årets nykomling, medan Ståhl fick pris som årets manlige idrottare.

Läs mer Fortsättning...

Linner Bassani ny tävlingsansvarig!

 15 jan, 2018.Nu är det klart: Anna Linner Bassani, 34, efterträder Andreas Thornell som tävlingsansvarig för svensk friidrott. Anna har en lång och gedigen bakgrund inom friidrotten, och kommer närmast från Lerum Friidrott.
   - Det här kommer bli en skithäftig utmaning. Jag har jobbat nära Andreas och vet att det är en tung och viktig post. Friidrotten är en så stor del av mig, säger hon.

Läs mer Fortsättning...

Idrottsgalan: De kan ta pris i kväll

 15 jan, 2018.Daniel Ståhl, Vésteinn Hafsteinsson och Armand Duplantis. Alla tre är nominerade till att bli prisade på idrottsgalan.

Läs mer Fortsättning...

Så var spjutkastarnas landslagsträff

 15 jan, 2018.Prestationscentrum kast i Växjö arrangerade en landslagsträff för spjutkastare i helgen. Programmet bestod av två pass kastning i Tipshallen, tester, biomekanik i teori och praktik, screening och tränarmöte. Jonas Mellblom, Andreas Wulff höll ihop trådarna, Anders Borgström föreläste om biomekanik och stod till förfogande som bollplank, och Kari Kiviniemi skötte screeningarna.
   
   -Det är värdefullt för spjutkastarna att få tillfälle att kasta fullt ut i Växjös Tipshall utan att behöva åka utomlands under den här årstiden. Jag reflekterar också på det öppna kunskapsförmedlingsklimatet bland våra tränare vilket är oerhört värdefullt säger Anders Axlid, grengruppchef i kastgrenarna.

Läs mer Fortsättning...

Sagnias och Larssons fina sprinthelg

 15 jan, 2018.Vi är vana att se Khaddi Sagnia hoppa långt, men att hon är snabb i häcklopp är en nyhet. Ullevi-tjejen sprang på fina 8.24 i Göteborg, när hon fick springa utom tävlan som senior under ungdoms-DM i F15-klassen.
   "Öppnade nyss säsongen med en gren jag inte är van vid, och det gick riktigt bra! Senaste gången jag sprang 60m häck var 2012 och då sprang jag på 8.60", skriver hon på Instagram.
   En ökning med nästan fyra tiondelar alltså för Sagnia, som tar sig in på sjundeplats genom tiderna i Sverige.

Läs mer Fortsättning...

Norskt juniorrekord för Mondos vän

 15 jan, 2018.Skandinavisk stavhoppning är het – i USA. Försthoppade Armand Duplantis 5.83 i säsongsdebuten, nytt juniorvärldsrekord inomhus.
   Men det var inte bara svensken som hade höjderna med sig i Reno den här helgen. 18-årige norrmannen Sondre Guttormsen slog på lördagen till med 5.49 – näst högst genom tiderna i high school (bara Duplantis har hoppat högre) och nytt norskt juniorrekord. Han är dessutom fyra genom tiderna på alla nivåer i Norge.
   ”Det är häftigt. Jag och ”Mondo är nära vänner, det är kul att se honom hoppa högt och det är roligt att hoppa högt själv. Det är definitivt bra sällskap att vara i”, säger Guttormsen, som hade 5.24 som tidigare pers. Det rör sig alltså om en jättehöjning på 25 centimeter. Norrmannen har 5.41 utomhus.

Läs mer Fortsättning...

Houston: Cecilia nära EM-kval

 14 jan, 2018.Spårvägens Cecilia Norrbom hade dragit iväg till Houston i Texas för att på söndagen ta chansen att göra en marathontid som skulle kvalificera henne för EM i Berlin i sommar.
   Direktgränsen dit var satt till 2:38:00 och det var så när att Cecilia klarade den. Efter en första halva strax under 1:18 sjönk dock farten en aning för mycket på andra halvan och när Cecilia passerade mållinjen hade klockan tickat fram till 2:39:22.
   Nytt pers med över fem minuter och det kan ändå bli aktuellt med en start i Berlin eftersom hon - tillsammans med Hanna Lindholm (2:39:45 i Amsterdam) och Mikaela Larsson (2:38:41 i Valencia) från i höstas - nu uppfyller kravet för ett Europacuplag på att snitta under 2:40!
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

Det borde inte vara möjligt ....

 13 jan, 2018.I vår rapport om Mondo Duplantis rekordhopp skrev vi bl a ”Mondo valde då inför andra och sista chansen att byta upp sig till en 10 cm längre (på platsen lånad!) stav, som han aldrig hoppat med tidigare ... OCH KLARADE!”
   I den meningen döljer sig en egentligen större ”story” än själva rekordet:

Läs mer Fortsättning...

Så hoppar man juniorvärldsrekord

 13 jan, 2018.Här ett par andra videoklipp på Mondos rekordhopp!
   
   * Filmat av Kris Mack
   * Filmat av Ryan Garcia
   Och på RunnerSpace en lång intervju efter tävlingen!
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

Mondos säsongsdebut: 5.83 - nytt
världsrekord för juniorer inomhus!

 13 jan, 2018.Om någon till äventyrs varit orolig för hur Mondo Duplantis skulle klara av att hantera de stora förväntningar som skapats av fjolårets sensationella genombrott ända in i seniorvärldseliten så är det bara att slappna av nu efter fredagskvällens (lördagsmorgonens svensk tid) säsongsdebut vid Pole Vault Summit i Reno (Nevada).
   För Mondo öppnade sitt 2018 med att höja det egna juniorvärldsrekordet inomhus till 5.83! Och dessutom gjorde han det i en tävling där han verkligen tvingades plocka fram sin "vinnarskalle"!
   För efter felfri hoppning över 5.38, 5.48, 5.58 och 5.68 kom en miss på 5.78, en höjd som amerikanen Devin King då redan klarat (pers med 8 cm). 5.83 var alltså en absolut nödvändighet för att kunna vinna tävlingen!
   Ny stav = nytt rekord
   Första försöket på 5.83 var OK men otillräckligt. Mondo valde då inför andra och sista chansen att

Läs mer Fortsättning...

Mondo 5.83 - nytt juniorvärldsrekord!
I säsongsdebuten!!

 13 jan, 2018.Mondo Duplantis startade för ett år sedan sitt 2017 med att klara 5.60 och årets säsongspremiär blev bättre - mycket mycket mycket bättre!
   Felfri hoppning 5.38 - 5.48 - 5.58 - 5.68 följdes av en miss på 5.78. Eftersom amerikanen Devin King redan hade klarat i första (pers med 8 cm) valde Mondo att gå vidare till 5.83, dvs centimetern över hans egen toppnotering förra vintern.
   Efter en rivning i första bytte han till en 10 cm längre stav ... OCH HAN KLARADE I ANDRA!
   NYTT JUNIORVÄRLDSREKORD INOMHUS!!
   Han prövade sedan 5.92, men det blev för högt. I alla fall den här dagen ...
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

(Tr)uppdatering inför sommaren

 12 jan, 2018.En händelserik sommar för ultralöparna stundar, med två VM och ett EM i planeringen. Men redan nu börjar landslagstrupperna fyllas.
   - Det känns spännande, men det är långt kvar och det är mycket träning som ska göras, säger Johan Steene, grengruppschef för ultralöpning.

Läs mer Fortsättning...

Svenskar att hålla koll på i helgen

 12 jan, 2018.Armand Duplantis, ett av de stora utropstecknen 2017, inleder tävlingssäsongen inomhus i helgen när 18-åringen deltar i tävlingen National Pole Vault Summit i Reno, Nevada. En tävling som vanligtvis lockar mycket publik, och stavhoppare på alla möjliga nivåer i USA (elit, college, high school och amatörer).

Läs mer Fortsättning...

Svensk tränarduo prisas i Europa

 12 jan, 2018.Helene Friberg och Jan Bengtsson belönas med europeiska friidrottsförbundets utmärkelse European Athletics Coaching Award, för sina fina tränarinsatser förra året.
   - Jag blev överraskad, det här är fantastiskt roligt. Men det är de aktivas förtjänst, säger Friberg.

Läs mer Fortsättning...

Ett möte med nya kommunikatören

 11 jan, 2018.Vilken bakgrund har du inom friidrotten?
   Långdistanslöpare sedan 15 års ålder (innan dess fotbollsspelare i åtta år). Tävlade för Spårvägen under ett par säsonger i gymnasiet, men numera tränar jag på egen hand. Ett av mina stora mål i livet är att springa maraton på under tre timmar, och att få springa tills jag blir mycket, mycket gammal.
   Vad är det bästa med friidrott?
   Intensiteten under mästerskap (det händer saker hela tiden), all härlig statistik en kan grotta ned sig i – och att se rafflande dueller på upploppet. Jag kan se Dave Wottles upphämtning till OS-guld i München 1972 hur många gånger som helst.

Läs mer Fortsättning...

Inför årsmötet:
Motioner, förslag, parentationer

 10 jan, 2018.Den 24-25 mars är det dags för Förbundsårsmöte i Eskilstuna och det närmar sig nu tiden för att lämna in motioner samt nomineringar och förslag till valberedningen. I likhet med tidigare är förbundsårsmötet även ett tillfälle då vi uppmärksammar de inom friidrotten som lämnat oss under året.
   

Läs mer Fortsättning...

Premiär för RM i Vinterkast:
Tunga namn från start

 10 jan, 2018.Riksmästerskapen i Vinterkast har premiär i år, och anordnas av IFK Växjö 3-4 februari. Tävlingen kommer hållas parallellt med Växjös Inomhuskast. RM-tävlingen hålls på prov i två år – för att utvärdera om den sedan kan gälla som en officiell SM-tävling. Bland annat Tracey Andersson och Simon Pettersson kommer finnas med från start.
   - Det är ett bra tillfälle för en värdetävling så här tidigt på säsongen. En riktig happening-helg i Växjö. Exempelvis diskuskastarna får inte så många möjligheter att tävla inomhus så det är ett ypperligt tillfälle för dem, säger Anders Axlid, grengruppschef för kast.

Läs mer Fortsättning...

Statistiken uppdaterad!

 8 jan, 2018.Precis som väntat medförde den på tävlingar välmatade Trettonhelgen en kraftig omvandling av våra bästalistor för inomhussäsongen. T ex fick vi nya toppresultat i två tredjedelar av seniorernas mästerskapsgrenar och på kvinnliga 60m blev det 11 nya noteringar på topp-12!
   Den uppdaterade statistiken hittar man enklast via droppmenyn "Årsbästa" högt upp i vänsterspalten!
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

Dagens friidrott: Uppsala & Gävle

 7 jan, 2018."Fjortondagen" är inte lika friidrottsintensiv som Trettondagen men det körs vidare såväl i Uppsala som i Gävle med slutdagar på "Muskelcentrum Indoor" resp "Gavlehovspelen Indoor".
   För Uppsala blir det faktiskt den tyngsta dagen av tre med tävlingar i ca 11½ timme från kl 08.30 och framåt medan Gävle nöjer sig med ca fem timmar från kl 12.00.
   Uppsala fortsätter förstås med sina lajv-sändningar på webben.
   / A.Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

Just Pole Vault: Norskt utropstecken!

 6 jan, 2018.Fem timmar av intensivt stavhoppande i Sätrahallen kulminerade vid 18-tiden då Pål Lillefosse - som fyller 17 i juni - höjde sitt norska juniorrekord från 5.32 till 5.36 till 5.41 till 5.46! Ja, inte ens 5.51 kändes vara utom räckhåll den här dagen.
   Lillefosses imponerande hoppning blev en perfekt slutpunkt på denna stavfestival som - trots att det för de allra flesta av de 70 deltagarna handlade om säsongspremiär - såg ett myller av nya personliga rekord. T ex 01:an Carl af Forselles 4.71.
   Dagens bästa svenskresultat - som också gav förstaplatser i de svenska årsbästalistorna - blev 5.01 för Kalmars Micael Fagö resp 3.81 för Täbys Alva Sundin.
   Preliminära resultaten
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

En innehållsrik friidrottslördag pågår

 6 jan, 2018.Igår värmde "Muskelcentrum Indoor Games" i Uppsala upp med ett kvällspass men idag väntar en heldag i IFU Arena från kl 09.15 fram till ca kl 18. Precis som igår kväll är det webbsändning!
   Ca tio mil norrut i Gävle är det stor hallrekordsättardag i Omegahallen eftersom "Gavlehovspelen Indoor" är den första seniortävlingen som genomförs i den blivande (17-18 februari) ISM-arenan. Tisdprogrammet omfattar ca fem timmar med start kl 11.30.
   Traditionella Trettondagstävlingar är "Ärlaspelen" i Eskilstuna och "Surbulle Indoor" i Norrköping. På båda ställen drar man igång kl 10.00 och fortsätter sedan i ca fem resp tio timmar.
   "Nyårshoppet" i Falkenberg börjar också sina höjd- och längdtävlingar kl 10.00.
   Sist igång - första tävlingsstart kl 13.00 - är "Just Pole Vault" i Sätrahallen. Den andra upplagan av denna stavfestival har

Läs mer Fortsättning...

Se innetävlingarna i Uppsala i kväll!

 5 jan, 2018.Tävlingarna börjar kl 17.30 och beräknas pågå till ca kl 21.00!
   Direkt till webbsändningen!

Läs mer Fortsättning...

"Bara stavhopp" är inte alls så bara!

 4 jan, 2018.Den 10 mars förra året var det premiär för ”Just Pole Vault” då ett 50-tal stavhoppare – de flesta i tonåren – tävlade i Sätrahallen som då förvandlats till en ren stavhall med tre parallella hoppgrupper. Evenemanget gav mersmak och när det nu är dags för andra årgången av ”Just Pole Vault” är det en kraftigt uppgraderad 2.0-version av evenemanget!
   Det mest påtagliga är att Sätrahallen fått två nya permanenta lådor inlagda (se bilden ovan) så att det nu blir möjligt att hoppa på fyra olika bäddar samtidigt! En av bäddarna kommer att användas för en prova-på-verksamhet för intresserade ungdomar.
   Alla åldrar och tre världsdelar
   Men tävlingsdelen har också vuxit så att startlistorna nu innehåller drygt sjuttio namn spridda i ålder från 12 till 84 år! I fjol fanns några nordiska deltagare med - i år är också länder som Storbritannien, Spanien, Polen, Slovenien, Australien och Kina representerade.
   Så tävlingsrekorden

Läs mer Fortsättning...

Nu drar 2018 igång!

 4 jan, 2018.Efter några veckor huvudsakligen ägnade åt träning och helgfirande drar arenafriidrotten nu igång igen. Självklart är det inomhus som gäller den här årstiden och redan nu i den stundande Trettonhelgen händer ganska mycket därför att den i år sammanfaller med årets första vanliga veckohelg.
   Nationella kalendern innehåller sex tävlingar varav två specialinriktade på hopp – Sätra (stav) och Falkenberg (höjd/längd). Övriga fyra omfattar alla grengrupper och åldrar från ungdom och uppåt.
   Två av dem – Eskilstuna och Norrköping – kör på lördagen (Trettondagen) medan de andra två – Uppsala och Gävle – är helhelgssarrangemang. Ja, Uppsala mjukstartar t o m med några grenar på fredagskvällen.
   Arrangerande Upsala IF har dessutom aviserat att alla tre dagarna kommer att live-sändas på webben.
   I den amerikanska universitetsfriidrotten börjar det

Läs mer Fortsättning...

Motion, veteran & folkhälsa – allt i ett

 3 jan, 2018.Svensk friidrott söker nu en verksamhetsansvarig för motionslöpning, folkhälsa och veteranfriidrott. Rollen är klippt och skuren för dig som gillar att driva projekt och har intresse för marknadsfrågor och kommunikation. Arbetsuppgifterna är varierande och omfattar stöttning och kontakt med veterankommittén, utveckling av partnersamarbeten men att även vara spindeln i nätet vid breda folkhälsofrågor.

Läs mer Fortsättning...

Det är på Folksam GP det händer!

 2 jan, 2018.När på mitten av 1980-talet idén föddes om en svensk Grand Prix-serie var en av grundpelarna att – vid sidan av flaggskeppet DN Galan på Stockholms Stadion – skapa ett samordnat utbud av bra internationella tävlingar på hemmaplan. Tävlingar där fler svenska aktiva än de absoluta världsstjärnorna skulle få möjlighet att matcha mot inspirerande utländskt motstånd.
   Under de nu över tre decennier som förflutit sedan premiären sommaren 1985 har den svenska GP-serien i takt med tiden genomgått en hel del förändringar, men tanken att erbjuda svenska elitaktiva bra (= utvecklande) internationell tävlingserfarenhet på svensk mark är fortfarande ett fundament.
   Ett illustrativt exemepel på att det inte bara är en vacker tanke utan något som också verkligen kan fungera i praktiken erbjuder Daniel Ståhl. Det var nog inte så många som upplevde Daniels magnifika 71.29 i somras som då tänkte på att det faktiskt var hans sjätte raka start i tävlingen:
   Bättre och bättre år för år
   För när han

Läs mer Fortsättning...

Spårvägsvinster i Kalmar & Vallentuna

 31 dec, 2017.I Kalmar dominerade Spårvägens Olle Walleräng milen som han vann med nästan tre minuter på 30:35. Hemmalöparen David Nilsson nöjde sig med halva distansen den här gången där han med 14:53 hade 19 s tillgodo på 17-årige JEM-löparen (och klubbkamraten) Omar M Ismail.
   I Vallentunas 5 km möttes toppduon på SM-maran för nästan på dagen ett halvår sedan - Mikaela Larsson (Spårvägen) och Lisa Ring (NocOut) - och ordningen blev trots 37 km kortare distans densamma som då: Mikaela (nu 17:47) före Lisa (18:11). Manliga klassen dominerades helt av Spårvägen som tog de sex första placeringarna anförda av Mohammed Rezas 15:24.
   Resultatlistorna finns förstås upplänkade i vår resultatbörs!
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

Över fyratusen Sylvesterlöpare!

 31 dec, 2017.En mestadels gråmulen Nyårsafton var det tusentals svenskar som valde att springa ett Sylvesterlopp. En preliminär sammanräkning av hittills tillgängliga rapporter/resultatlistor hamnar på ca 4.800 deltagare!
   Allra största loppet var som vanligt under senare år Solvikingarnas arrangemang i centrala Göteborg med dryga 1.400, men Kalmar fortsätter att växa och snuddade nu vid att passera "dröm-1000" för första gången.
   I Göteborg var Mikael Ekvall (Strömstad LK) resp Sara Holmgren (Örgryte) de klart starkaste över mildistansen och vann med nästan minuten på 30:03 resp med nästan två minuter på 35:00.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

2017 års höjdare i svensk friidrott!

 30 dec, 2017.Just nu är den tiden då det mesta handlar om att blicka tillbaka på ett år som är på väg att ta slut. För svensk friidrotts vidkommande är det inte speciellt svårt att peka ut 2017 års höjdare. Det var naturligtvis ”Årets friidrottare” Daniel Ståhl som stod för världens längsta diskuskast på flera år och som tog VM-silver 2 cm från guld.
   Men dessa två specifika prestationer var egentligen bara vad som brukar beskrivas som ”toppen på isberget”. För den verkliga storyn om Daniels 2017 var säsongen som helhet! För även om han redan ett par år tidigare tillhört världseliten (rankats 8:e resp 6:e plats hos Track & Field News) var det en på alla sätt och vis markant ”uppgraderad” version av Daniel som vi såg 2017.
   En illustration till skillnaden mellan "före 2017" och 2017: När Daniel i Diamond League-finalen i slutet på augusti stannade på 64.18 upplevdes det som en ordenlig miss – fast det var ett resultat som bara ett år tidigare av alla hade betraktats som mycket bra eftersom

Läs mer Fortsättning...

Absolut sista chansen att tävla 2017

 30 dec, 2017.Om nyårslöftet inför 2017 var att börja springa och det ännu inte infriats är det verkligen hög tid att göra något åt det. Och vill man ha sällskap finns det ett utbud av Sylvester- och Nyårslopp:
   I den nationella kalendern hittar man Göteborg (störst), Kalmar, Olofström (äldst), Vallentuna, Vänersborg och Anderstorp och det finns lokala lopp på många fler platser. Bl a Malmö, Nora, Iggesund, Trelleborg och Ystad.
   Och Lilla Edet erbjuder Nyårskastet för den som föredrar att aktivera sig i den grengruppen!
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

Inomhusstatistiken har öppnat!

 29 dec, 2017.Första upplagan av vinterns inomhusstatistik finns nu på plats: "Årsbästa inne 2017/2018". (Det ligger som synes också tillsvidare en länk uppe i högerspalten!)
   Som vanligt så här års är det främst i de yngsta årgångarna (14- och 15-åringarna) som listorna hunnit få litet djup. Detta eftersom litet äldre aktiva i allmänhet väljer att bara träna så här års och i stället förlägga sina säsongsdebuter till en bit in på det nya året.
   Januari bjuder sedan på en successiv upptrappning av tävlingsintensiteten. Redan första helgen 2017 - Trettonhelgen - innehåller den nationella kalendern tävlingar på sex olika platser: Uppsala, Eskilstuna, Norrköping, Gävle, Sätra och Falkenberg.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

Johan Wissman
- Finnkämpe par excellence!

 27 dec, 2017.I samma Finnkamp 2000 som Johan Wissman ännu inte fyllda 18 år debuterade i kom Frida Svensson tvåa på kvinnliga långa häcken. När Johan sexton år senare satte punkt för sitt Finnkampande med att springa 200m blev han trea ca metern före Fridas son Felix Svensson. Så Johan Wissmans Finnkampskarriär sträcker sig bokstavligen över generationerna!
   Men karriären var inte bara anmärkningsvärt lång – i synnerhet för en sprinter – utan den var också anmärkningsvärt innehållsrik och framgångsrik. När Johan på Friidrottsgalan i november avtackades som ”trotjänare” i landslaget uppmärksammades därför just Finnkampsinatserna speciellt med tavlan på bilden ovan som i punktform sammanfattade hans exceptionella facit.
   Ytterst välförtjänt "Lifetime award"
   Det som framförallt sticker ut är

Läs mer Fortsättning...

Julfrågesporten:
Temat i år är ”diskuskt”!

 25 dec, 2017.Ända sedan premiären för 17 år sedan har varje upplaga av friidrott.se:s utmanande Julfrågesport haft ett genomgående tema. Variationerna har varit stora: Vi började med ”De eviga tvåorna” och har sedan passerat bl a ”Karibien”, ”Mästare vi inte minns”, ”Häcklöpning”, ”Berlin”, ”Om inte om hade varit” och ”Ryssland”.
   I år har fokus lagts på en specifik gren och den grenen är diskuskastning. Valet beror förstås på att just diskus av positiva skäl varit extra uppmärksammat i svensk friidrott det här året: Vi såg ju både rekordtopp (första VM-medaljen) och rekordbredd (57.88 för 6:e plats på SM) på manliga sidan och bästa juniortoppbredden någonsin på den kvinnliga.
   En historisk diskuslogga
   Även om diskus väl aldrig

Läs mer Fortsättning...

Julfrågesporten öppnar kl 14.00!

 25 dec, 2017.Låt se .... Kalle Anka - klart! ... Julskinkan - klart! ... Julklapparna - klart! Ja, då är alla de andra jultraditionerna avbockade och det innebär att det är dags för friidrott.se:s utmanande Julfrågesport!
   Juldagen kl 14.00 presenterar vi årets upplaga av den frågesport som föddes samtidigt med 2000-talet. Upplägget är som tidigare, dvs:
   * Frågorna djupdyker i friidrottshistorien både nationellt och internationellt
   * Inga färdiga svarsalternativ att välja mellan ges utan det gäller att hitta svaren själv.
   * Frågorna har ett gemensamt tema och i år är det temat .....
   Nej, det väntar vi nog med att berätta till dess hela frågesporten presenteras i eftermiddag kl 14.00.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

Track & Fields världsranking: Daniel 2:a, Michel 5:a och Mondo 6:a

 24 dec, 2017.1947 var ett viktigt år i den internationella friidrotten. Inte därför att det gick någon speciellt viktig tävling då utan därför att det var det året som den amerikanska facktidskriften Track & Field News gjorde sin allra första ranking av världens 10 främsta i varje gren under det gångna året.
   Grundkriteriet för rankingen var från allra första början ”honors won”, dvs hur man presterat i viktiga tävlingar, i främsta rummet förstås de stora mästerskapen. Rankingen fick direkt uppmärksamhet – och inte minst status - i friidrottskretsar och så har det förblivit ända in i nutid.
   Sverige nu på stabil nivå
   När TFN nu presenterar rankingen för 2017 är det alltså den 71:a årgången. Sveriges position har förstås varierat över åren, inte minst därför att friidrottsvärlden har vuxit så kraftigt. När rankingen föddes handlade det nästan bara om

Läs mer Fortsättning...

Kajsas rekord utmanat - i december!

 23 dec, 2017.I snart tolv år har det kvinnliga världsrekordet i höjd inomhus varit 2.08 och tillhört Kajsa Bergqvist. Men frågan är nu om det kommer att hinna fylla 12 år, dvs om det kommer att stå sig till den 4 februari nästa år.
   För världens de senaste åren suveränt bästa höjdhopperska Maria Lasitskiene inledde idag i vitryska huvudstaden Minsk sin inomhussäsong med att klara 2.00 och sedan gå direkt på 2.08!!
   Det blev för högt den här dagen, men det rapporteras goda försök. Och själva den tuffa höjningen signalerar att träningen måste ha gått riktigt bra den senaste tiden.
   Lasitskiene hoppar nästa gång i Tjeljabinsk den 11 januari nästa år, så Kajsa lär i alla fall behålla rekordet åtminstone knappa tre veckor till.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Fortsättning...

Julgodis: Julhälsningar från 2009

 22 dec, 2017.Under december har ni fått läsa, se och höra julhälsningar från olika delar av friidrottssverige. Men vi har även hittat några guldkorn på Friidrottskanalen som vi vill dela med oss av, som extra julgodis till uppesittarkvällen.

Läs mer Fortsättning...

Styrelsen hälsar God Jul!

 22 dec, 2017.Även förbundsstyrelsen vill passa på att skicka en julhälsning. Karin Grute Movin anför styrelsens hälsning.

Läs mer Fortsättning...

Förbundsrapport nummer två 2017

 21 dec, 2017.Var sjätte månad rapporterar förbundet status i olika utvecklingsprojekt och nu är rapporten för det andra halvåret 2017 klar. Den följer vår verksamhetsinriktning och rapporterar kring de övergripande prioriteringarna, de olika fokusområdena och våra råd och kommittéer.

Läs mer Fortsättning...

Fina minnen hos Rånäs 4H

 21 dec, 2017.Även friidrottare i Norrtälje, i föreningen Rånäs 4H, har skickat en julhälsning inför helgerna. De har ett särskilt ögonblick som de minns väl från året som gott.

Läs mer Fortsättning...

Utvecklande och kul hos Heleneholm

 20 dec, 2017.Julhälsningen kommer idag från Heleneholms IF i Malmö. De ser fram emot att träffas och ha roligt tillsammans med er även under nästa år!
   
   Hejsan friidrottssverige!
   Här kommer en liten julhälsning från Heleneholms IF i Malmö som med denna hälsning skulle vilja önska alla idrottsvänner en god jul och gott nytt år. Under året har vi utvecklats och haft väldigt kul tillsammans både på träning och tävlingar. Förhoppningsvis blir 2018 ännu bättre. Vi ses på idrottsarenan!

Läs mer Fortsättning...

Glanshammar önskar God Jul

 19 dec, 2017.I Glanshammar, utanför Örebro, är stämningen hög inför helgerna och här kommer deras hälsningsfilm till er alla! De delar med sig av sina bästa minnen från i år och sina önskningar för nästa år.

Läs mer Fortsättning...

Jerringpriset: Onsdag kl. 15 stängs första röstomgången

 19 dec, 2017.Daniel Ståhl är en av 14 kandidater som är nominerade för Jerringpriset. Nu har nedräkningen börjat på allvar och i morgon, onsdagen 20 december kl. 15, avslutas röstningen för den första omgången. Andra röstningsomgången, med de åtta främsta kandidaterna, startar sen den 22 december kl. 06.
   

Läs mer Fortsättning...

Stärkande kastträff i Växjö

 19 dec, 2017.Prestationscentrum kast i Växjö arrangerade en landslagsträff för de tunga kastgrenarna och en juniorträff i spjut under den gångna helgen. Träffen hade ett 40-tal deltagare, bland andra flera VM-deltagare, som Daniel Ståhl, Ida Storm, Marinda Petersson och Fanny Roos. Som vanligt när kastare träffas handlar mycket om teknisk utveckling men gruppen körde även styrketräningspass, vilket gav bra tryck i gymmet! För spjutjuniorerna handlade gympasset primärt om inlärning av grunderna i styrketräning.

Läs mer Fortsättning...

Meraf representerar Europa

 19 dec, 2017.I dagarna presenterades de lag som ska representera Europa under Great Edinburgh XCountry i engelska Edinburgh. Lördagen 13 januari arrangeras lagkampen mellan USA, Storbritannien och det kombinerade europeiska laget.
   Bland de uttagna finns EM-tvåan Meraf Bahta. Även Isabelle Brauer erbjöds att delta efter sitt fina lopp i K22 men tackade nej p g a sina USA-studier.
   I fjol var Napoleon Solomon Sveriges tillskott i Europalaget.
   Hela laguppställningarna på EAA:s hemsida
   /Frida Hogstrand

Läs mer Fortsättning...

Senaste veckan
Veckan 11.1 - 18.1

Arrangörsmiss gör rekordet ogiltigt!
Under onsdagen kom plötsligt uppgifter från Reno i...

Tre viktiga nya regler
Även om friidrottens grundregler varit i stort set...

Alhaji Jeng har lagt ner karriären
Stavhopparen Alhaji Jeng, 36, har lagt ner friidro...

Statistiken växer snabbt
Nu är alla listorna i vår inomhusstatistik för sen...

Utbildningstillfälle: Antidopingkörkort
En del av friidrottens antidopingprogram är Antido...

Mondo och Ståhl prisade på galan
Både Armand Duplantis och Daniel Ståhl fick pris p...

Linner Bassani ny tävlingsansvarig!
Nu är det klart: Anna Linner Bassani, 34, efterträ...

Idrottsgalan: De kan ta pris i kväll
Daniel Ståhl, Vésteinn Hafsteinsson och Armand Dup...

Så var spjutkastarnas landslagsträff
Prestationscentrum kast i Växjö arrangerade en lan...

Sagnias och Larssons fina sprinthelg
Vi är vana att se Khaddi Sagnia hoppa långt, men a...

Norskt juniorrekord för Mondos vän
Skandinavisk stavhoppning är het – i USA. Försthop...

Houston: Cecilia nära EM-kval
Spårvägens Cecilia Norrbom hade dragit iväg till H...

Det borde inte vara möjligt ....
I vår rapport om Mondo Duplantis rekordhopp skrev ...

Så hoppar man juniorvärldsrekord
Här ett par andra videoklipp på Mondos rekordhopp!...

Mondos säsongsdebut: 5.83 - nytt
världsrekord för juniorer inomhus!

Om någon till äventyrs varit orolig för hur Mondo ...

Mondo 5.83 - nytt juniorvärldsrekord!
I säsongsdebuten!!

Mondo Duplantis startade för ett år sedan sitt 201...

(Tr)uppdatering inför sommaren
En händelserik sommar för ultralöparna stundar, me...

Svenskar att hålla koll på i helgen
Armand Duplantis, ett av de stora utropstecknen 20...

Svensk tränarduo prisas i Europa
Helene Friberg och Jan Bengtsson belönas med europ...

Ett möte med nya kommunikatören
Vilken bakgrund har du inom friidrotten? Långdist...

Förra veckan
Veckan 4.1 - 11.1

Ett möte med nya kommunikatören
Inför årsmötet:
Motioner, förslag, parentationer

Premiär för RM i Vinterkast:
Tunga namn från start

Statistiken uppdaterad!
Dagens friidrott: Uppsala & Gävle
Just Pole Vault: Norskt utropstecken!
En innehållsrik friidrottslördag pågår
Se innetävlingarna i Uppsala i kväll!
"Bara stavhopp" är inte alls så bara!
Nu drar 2018 igång!

Två veckor sedan
Veckan 28.12 - 4.1

"Bara stavhopp" är inte alls så bara!
Nu drar 2018 igång!
Motion, veteran & folkhälsa – allt i ett
Det är på Folksam GP det händer!
Spårvägsvinster i Kalmar & Vallentuna
Över fyratusen Sylvesterlöpare!
2017 års höjdare i svensk friidrott!
Absolut sista chansen att tävla 2017
Inomhusstatistiken har öppnat!