Lördag 2 augusti 2014

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

A. Lennart Julin
redaktör
08-30 13 33

Information och
media

Fredrik Trahn
010-476 53 31
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter

Nyhetsarkiv

Visa nyheter Publicerade under:
Som:


Läget inför lördagens SM-finaler i Umeå

 2 aug, 2014.13.10 K Spjut
   Ingen start för Sofi Flink så i gulddiskussionen framstår Matilda Elfgaard och Malin Haglund som de stora pretendenterna. Den senare lyfte sig med tre meter just på SM ifjol, till nästan 53 meter, men i år har hon inte närmat sig 50 förrän den gångna veckan. Habokastaren har fyra tävlingar på 49-52 meter under ett år med ganska klen toppbredd. Ingen annan har kastat över 47 meter.

Läs mer Fortsättning...

Isabelle största SM-skrällen

 1 aug, 2014.Första dagen av Friidrotts-SM på Campus Arena innehöll åtta finaler och hade alla ingredienser man kan begära – spännande fighter, förstagångsvinnare och favoritsegrar. Dessutom ett omväxlande väder där det under 20 minuter haglade, regnade och åskade så att det nästan blev obehagligt.
   Men mestadels var det riktigt bra väder vilket också resulterade i flera personliga rekord. Ett av dem stod Spårvägens Isabelle Eurenius för när hon i 100 m-försöken rusade i mål på 11.79 på bana åtta. Näst snabbast där

Läs mer Fortsättning...

Kom, sågs och segrade

 1 aug, 2014.Tyngsta pressen av Umeås friidrottare kände alldeles säkert sprintern Odain Rose som dock motsvarade alla förväntningar och vann såväl sitt försöksheat, semifinalheat och när ovädret lag sig även finalen. Publiken lyfte fram honom hela vägen och det såg säkert ut hela vägen i finalen som Odain vann med 0.08 på 10.52 i motvind.

Läs mer Fortsättning...

Madeleines första SM-guld

 1 aug, 2014.Antalet SM-starter som Hässelbys långdistansare Madeleine Larsson gjort är många och nu kom det första mycket välförtjänta guldet! Trebarnsmamman med Hovslätts IK som moderklubb och boendes i Jönköping var helt oemotståndlig de sista 250 meterna i 10 000 m-finalen och kom in ensam på upploppet och sprang de sista hundra meterna med ett leende på läpparna.

Läs mer Fortsättning...

3:e guldet och 3:e trippeln

 1 aug, 2014.Leif Arrhenius överträffade dröm-20 i kula första gången i SM-finalen på Stockholms Stadion för två år sedan, försvarade titeln i Borås i fjol och tog nu tredje raka segern tack vare årsbästat 19.98 i första stöten.

Läs mer Fortsättning...

Mästerskapsrekord i stav

 1 aug, 2014.Skadestörningar har gjort att Hässelbys Angelica Bengtsson inte kunnat tävla så mycket i sommar och årsbästat före SM, 4.40, var nästan tre månader gammalt.

Läs mer Fortsättning...

Härlig guldkamp i diskus

 1 aug, 2014.Den kvinnliga diskustävlingen blev en riktigt spännande tävling där Spårvägens Julia Wiberg och Ullevis Sofia Larsson bytte av varandra i tätpositionen flera gånger. Julia inledde med 52.98, Sofia svarade i kastet efter med 54.02 bara för att åter se sig passerade när Julia i fjärde fick på 56.37 – personligt rekord med 24 centimeter!

Läs mer Fortsättning...

SM dag 1: Höjdpunkterna

 1 aug, 2014.Sensationen: Spårvägens Isabelle Eurenius chockade alla inkl sig själv med att ute på sin ytterbana vinna den på förhand ovissa 100m-finalen - och det klart.
   Äntligen: Hässelbys Madeleine Larsson kunde vid 33 års ålder - och en friidrottskarriär som började i Hovslätt för nästan lika många år sedan - ta hem sitt första senior-SM-guld när hon spurtade hem 10000m.
   Duellen: Ullevis Sofia Larsson och Spårvägens Julia Wiberg inspirerade i diskus varandra till nya årsbästan (pers för Julia).
   Snabbast: Icke snack om saken,

Läs mer Fortsättning...

Första SM-dagen är slut

 1 aug, 2014.Vi återkommer med sammanfattningar senare ikväll och hänvisar så länge till live-rapporteringen och resultaten som finns i högerspalten.

Läs mer Fortsättning...

SM: Finalpasset pågår

 1 aug, 2014.Efter försök på M 100, K 400 och M 1500 m är det med start kl 17.10 dags för de första finalerna – fyra löpningar och fyra teknikgrenar. På vår liverapportsida redovisar vi det mesta som händer och löpande uppdatering är det även på resultaten till vilken vi har en länk från liverapportsidan och i högerspalten.

Läs mer Fortsättning...

Friidrotts-SM i Umeå pågår

 1 aug, 2014.I princip alla våra bästa är på plats på Campus Arena där årets Friidrotts-SM pågår för fullt. Dagens tävlingar började klockan 13.30 med försök, 17.10 inleds första finalerna (kvinnor stav och diskus) som följs av ytterligare sex finaler, bl a de på 100 m.
   På vår liverapportsida redovisar vi det mesta som händer och löpande uppdatering är det även på resultaten till vilken vi har en länk från liverapportsidan och i högerspalten.

Läs mer Fortsättning...

Läget inför kvällens
åtta SM-finaler i Umeå

 1 aug, 2014.17.10 K Stav
   Trots att Angelica Bengtsson varit den förhärskande gestalten i svensk stavhoppning under hela 2010-talet har hon faktiskt bara ett SM-guld utomhus, taget på Stadion för två år sedan. Regerande mästarinnan Malin Dahlström är skadad, så det största hotet kommer från äntligen fullt tävlande Michaela Meijer. Örgrytes hoppare var Angelicas ständiga antagonist under ungdoms- och junioråren. Den gångna helgen besegrade hon Angelica, genom att vinna Nordiska 22-årsmästerskapen.
   I vassen lurar Hässelbys nästa jättetalang, 16-åriga Elienor Werner, vars 4.20 som JVM-sjua i Eugene faktiskt var högre än vad Michaela och comebackande Angelica klarade i Köpenhamn. Madeleine Nilsson är ytterst jämn kring fyra meter. Hon har sex tävlingar i år på 4.00-4.02. Men perset 4.13 är från SM ifjol, då hon var tätt inpå Angelica och Malin.
   
   17.10 K Diskus
   I ”post-Anna-Söderberg-eran” (om den nu är över!) såg Sofia Larsson till ifjol att

Läs mer Fortsättning...

5:e gången för Sollentuna

 31 jul, 2014.På torsdagen utsågs Sollentuna till värd för Friidrotts-SM 2016 med Turebergs FK som arrangör. Med i kampen om värdskapet var IFK Helsingborg men efter moget övervägande beslutade Svensk Friidrotts styrelse att utse Sollentuna.

Läs mer Fortsättning...

SM-röster från Umeå

 31 jul, 2014.I helgen genomförs SM på Campus Arena och på torsdagen samlades några av deltagarna och berättade om sina förhoppningar. Det kanske största hemmahoppet är IFK Umeås Odain Rose som springer 100 m på fredag:

Läs mer Fortsättning...

Första SM-starten på 7 år

 31 jul, 2014.Susanna Kallur gjorde i lördags sin första tävling på fyra år då hon sprang 100 m slätt på 11.92 i Leksand. Några dagar senare bestämde hon sig för att starta på SM och på torsdagskvällen var hon på plats på Campus Arena:

Läs mer Fortsättning...

Sista chansen att EM-kvala

 31 jul, 2014.SM i Umeå 1–3 augusti är sista möjligheten att ta sig in i EM-laget till Zürich till vilka 43 aktiva plus elva maratonlöpare i nuläget är uttagna. Förbundskapten Karin Torneklint hoppas på fler i helgen.

Läs mer Fortsättning...

Dubbla korta stafettlag!

 31 jul, 2014.Efter helgens "absolut sista chansen att kvala" har Europaförbundet nu gått ut med officiellt besked om att Sverige på 4x100m för både män och kvinnor med sina tidigare resultat finns med på topp-16 som får chansen att starta på EM.
   Självklart kommer Sverige att utnyttja båda dessa chanser, dvs förbundskapten Karin Torneklint kommer efter Friidrotts-SM i Umeå att tas ut dubbla korta stafettlag!

Läs mer Fortsättning...

JVM: Hur var svenska truppen sammansatt?

 30 jul, 2014.En trupp på 26 aktiva är inte ett tillräckligt stort underlag för alltför långtgående analyser, "tillfälligheternas spel" kan påverka ganska kraftigt. Men det kan ändå vara intressant att titta litet närmare på truppsammansättningen ur olika perspektiv.
   Ser man till åldern var 19-åringarna faktiskt inte i majoritet:

Läs mer Fortsättning...

Så följer man Friidrotts-SM

 30 jul, 2014.Årets höjdpunkt i den nationella kalendern - Friidrotts-SM i Umeå fredag till söndag - är alldeles nära nu. Självklart är förstahandsvalet att uppleva tävlingarna "lajv" på plats på Campus Arena i Umeå.
   Men det finns också fler sätt att på distans hänga med i skeendet:

Läs mer Fortsättning...

JVM: Hur fem blev elva!

 29 jul, 2014.Förutom det mest uppenbara - att räkna medaljer och andra framskjutna placeringar - kan man utvärdera ett mästerskap också genom att ställa utgångsläget mot utfallet. Alla i en trupp åker ju inte med realistiska medaljmöjligheter utan vissa med uppgiften att i bästa fall konkurrera om avancemang från kval och försök.
   Ett praktiskt och konkret mått på "bäst när det gäller"-förmågan är därför att jämföra de aktivas förhandsranking enl årsbästa (som f ö ligger till grund för all seedning och heatindelning) med den faktiska slutplaceringen. I teorin borde detta bli ett nollsummespel för de deltagande länderna, dvs att plus och minus jämnar ut sig.
   Hur lyckades då Sveriges JVM-trupp i en sådan analys? Ser vi till helheten vet vi att det blev tre medaljer och totalt elva poängplatser (topp-8). Tittar man ingångsvärdena (årsbästa) för de startande i Eugene skulle Sverige ha tagit

Läs mer Fortsättning...

Nästan 700 på SM

 29 jul, 2014.Bland de nästan 700 starterna på Friidrotts-SM i Umeå, som inleds på fredag, finns större delen av EM-truppen representerad, inklusive Abeba Aregawi. Några av av de andra medel/långlöparna har dock valt att stanna kvar på hög höjd för att förbereda EM.
   Även våra nykorade JVM-medaljörer Irene Ekelund, Sofi Flink och Andreas Almgren återfinns i startlistorna. Flest anmälda är det på 200 meter för män (35) och tämligen överraskande 5000 meter kvinnor (28). Bland de grenar som går direkt till final finns kulan (11 av vardera kön), som avgörs under den första tävlingskvällen.
   SM-helgen är också den sista under vilken EM-kvalificerande resultat kan uppnås. Aktuella namn är t ex

Läs mer Fortsättning...

Läget tre dagar före SM

 29 jul, 2014.Om bara tre dagar drar stora mästerskapsmånaden augusti igång med Friidrotts-SM i Umeå som sedan kommer att följas i rask takt av JSM och USM en vecka senare och så förstås EM i Zürich veckan därefter.
   Det statistiska utgångsläget inför augusti finns nu tillgängligt i de efter den senaste intensiva tävlingshelgen uppdaterade årsbästalistorna:
   Årsbästa utomhus 2014

Läs mer Fortsättning...

Ett verkligt minnesvärt JVM

 28 jul, 2014.Friidrottens 15:e JVM avslutades på söndagen i Eugene och det kan finnas anledning att sätta in det svenska utfallet i ett historiskt perspektiv. Den spontana känslan var att det gick ovanligt bra och den känslan bekräftas av de objektiva siffrorna:

Läs mer Fortsättning...

JVM6:
Andreas 1:45 och brons!!!

 28 jul, 2014.Vilket lopp av Andreas Almgren!
   JVM-brons och 1:45.65!!!!
   Bara två tiondelar från svenska SENIOR-rekordet!
   Och 18-årige Kalle Berglund tog ytterligare en sekund på sitt pers när han blev sjua på 1:47.31!

Läs mer Fortsättning...

JVM6: Sista finalpasset
- med Andreas & Kalle!

 27 jul, 2014.Vi hade rubricerat gårdagens JVM-förhands "Bara Andreas & Kalle" syftande på att de var de enda svenskarna som skulle tävla. Men det de presterade vara sannerligen inte något "bara" eftersom båda genom kombination av fysisk kapacitet och smart agerande avancerade till final på 800m.
   Vi nämnde igår den stora skillnaden mellan försök och semi på 800m vid ett internationellt mästerskap. Men skillnaden mellan semi och final är egentligen ännu större. I semin finns det deltagare som bara springer för att säkra avancemang, men i finalen finns inget att hålla igen på för dem.
   Ett mycket troligt scenario i natt är därför att de två 1:45-kenyanerna Kipketer och Masikonde kommer att satsa på riktigt hård fart från första steget för att utnyttja sitt övertag i maxkapacitet. Så räkna med att de ca 54 som man öppnade på i semin kommer att bytas mot klart under 52.
   Frågan är då hur övriga kommer att förhålla sig till en sådan

Läs mer Fortsättning...

Nordisk-Baltiska 22 års:
Daniel Ståhl 63.61!

 27 jul, 2014.Även dag 2 av Nordisk/Baltiska för 22-årsjuniorer svarade Spårvägens Daniel Ståhl för det svenska toppresultatet. Efter perset 18.90 i kula igår följde idag 63.61 i diskus, hans fjärde bästa tävling hittills! I serien fanns också ett 62m-kast.
   Diskusen bjöd f ö på en av två svenska dubbelsegrar genom att Daniels träningskompis Simon Pettersson (Upsala) kom tvåa på 52.93. För den andra dubbelsegern stod MAI-duon Daniella Busk och Pernilla Nilsson på 200m: 23.88 resp 24.22 i kännbar motvind (1.4 m/s).
   Övriga svenska guldmedaljer under söndagen erövrades av

Läs mer Fortsättning...

Johans första 45:a sedan '11

 27 jul, 2014.Johan Wissman deltog på lördagen utom tävlan vid belgiska mästerskapen i Bryssel och noterade som tvåa (bakom Kevin Borlee) i andra försöksheatet tiden 45.93.
   Nytt årsbästa och den snabbaste tiden Johan har gjort sedan SM i Gävle för i det närmaste tre år sedan (3 augusti 2011)!

Läs mer Fortsättning...

... precis som Kalle!

 27 jul, 2014.Kalle Berglunds utgångsläge i den tredje semin var inte alls lika gynnsamt som Andreas i den andra. Såg man till årsbästa skulle han komma 8:a och sist, så det behövdes karriärens bästa lopp för chans till avancemang. Och det var precis vad Kalle levererade!
   USA:s Kinnaird använde samma taktik som kenyanerna i de två första heaten, dvs att styra loppet från täten i bra men inte mördande fart: 25.5 - 53.9 - 1:21.4. Kalle hamnade

Läs mer Fortsättning...

JVM5: Andreas till 800m-final

 27 jul, 2014.Vi berömde igår Andreas Almgren och Kalle Berglund för deras sätt att genomföra sina försöksheat - vad skall man då säga efter semifinalerna: Både Andreas Almgren och Kalle Berglund gick ju till final!!
   Återigen gjorde båda precis "rätt" i det som kanske är allra mest komplext taktiskt i hela friidrotten, nämligen semifinaler på 800m. Ett ögonblicks ouppmärksamhet eller ett felaktigt positionsval kan vara skillnaden mellan avancemang och chanslöshet.
   Andreas i den andra semin hade det bästa utgångsläget på

Läs mer Fortsättning...

Nordisk-Baltiska 22 års:
Fyra guld dag 1

 26 jul, 2014.När den första dagen av årets Nordisk-Baltiska 22-årsmästerskap genomfördes på Österbro stadion i Köpenhamn blev den svenska utdelningen fyra mästerskapstitlar:

Läs mer Fortsättning...

JVM5: Bara Andreas & Kalle

 26 jul, 2014.Beroende på tillfälligheternas spel (och dagsprogrammets utformning) har faktiskt 24 av 26 i den svenska JVM-truppen tävlat klart under de fyra första av de totalt sex tävlingsdagarna i Eugene.
   De enda två som kommer att vara i aktion i kväll är 800m-killarna Andreas Almgren (Tureberg) och Kalle Berglund (Spårvägen) som har sin semifinalomgång kl 01.30 i natt. (Inget försökspass idag och finalpasset börjar redan kl 23.30).
   Försöken hanterade de två övertygande och framgångsrikt men semifinalerna lär få en helt annan och mycket intensivare karaktär. I försöken var det 48 startande som skulle bli 24, dvs en halvering, medan vi nu har 24 som skall bli 8, dvs

Läs mer Fortsättning...

Åttonde raka för Jonas!

 26 jul, 2014.Det kraftigt kuperade 78 km-loppet Swiss Alpine verkar vara som gjort för Moras Jonas Buud. Han debuterade i loppet 2007 med att vinna - och så har det bara fortsatt!
   Så när han idag efter drygt fyra timmars löpning fångat in länge ledande schweizaren Beat Ritter och sedan gått ifrån med åtta minuter in till mål var det åttonde raka segern i loppet som Jonas bärgade.
   Det blev

Läs mer Fortsättning...

Sanna tillbaka på banan!

 26 jul, 2014.Idag gjorde Susanna Kallur sin första tävlingsstart på över fyra år - sedan Lag-EM i Budapest den 20 juni 2010 - när hon sprang 100m slätt vid Sparbanksspelen i Leksand. Sanna noterade 11.92 i +1.0 vind.

Läs mer Fortsättning...

JVM4: Silver för Irene

 26 jul, 2014.Irene Ekelunds till JVM perfekt inprickade formtopp höll i sig över 200m-finalen där hon med ett nytt lopp under 23 sekunder var klar tvåa bara 0.15 sekunder bakom guldmedaljören Whitney från USA.
   Sett till årsbästa inför JVM var differensen mellan dem i det närmaste en hel sekund (0.94). Ja, på pappret skulle Irene inte ens ha varit i final men i verkligheten alltså silvermedaljör med nästan två meter ned till bronset!

Läs mer Fortsättning...

JVM4: Fanny 6:a och rekord

 26 jul, 2014.I en bakom suveräna kinesiskan Guo hyperjämn kulfinal med placeringarna 2-8 samlade inom bara 48 cm tog Fanny Roos - med nya svenska juniorrekordet 16.29 i sjätte och sista stöten - hem sjätteplatsen.
   Men oj så jämnt det var. Hon hade samma resultat som femman och var bara 36 cm från silvret!

Läs mer Fortsättning...

 25 jul, 2014.Andreas i andra heatet såg till att slippa trängseln genom att trycka på i början. Och från 200m (26.4) styrde han hela resten av loppet från täten via 55.2 - 1.23.0 till 1:50.27. En seger präglad av total kontroll!
   I morgon natt blir det alltså semifinaler på 800m med två svenskar!!

Läs mer Fortsättning...

Världsklass på Källbrink!

 25 jul, 2014.VM-medaljören Ayanleh Souleiman klättrade upp till 8:e platsen på världsårsbästalistan med sina 1:43.69 som 800m-vinnare vid "Rekordjakten" sent på fredagskvällen på Källbrinks IP i Huddinge!
   Loppet vann han med nästan fyra sekunder före USA:s OS-medaljör på 1500m Leo Manzano (1:47.58).
   På 1500m - som vanns på 3:38 av etiopiern Cheru - noterade Spårvägens Johan Walldén

Läs mer Fortsättning...

JVM4: Kalle & Andreas
hur säkert som helst vidare!

 25 jul, 2014.Sällan eller aldrig har vi sett två svenska 800m-löpare agera med en sådan självklar auktoritet i försöken på ett globalt mästerskap som Kalle Berglund och Andreas Almgren gjorde nu.
   Kalle var först ut i heat nr 1 och när ingen verkade vilja sätta sin prägel på loppet gled han fram till täten in på det första upploppet. Kalle fick ostörd passera 400m på 57.3 och sedan började han trycka och efter en tvåhundring på 27 blankt var man loss tre i täten (= så många som skulle gå vidare på placering).
   Och Kalle hade sedan inga som helst problem - såg nästan litet förvånad ut när han kollade runt - att hålla andraplatsen in i mål med bl a 1:46-etiopiern Lencha bakom sig. Tiden för Kalle 1:50.99, dvs andra varvet på 53.73.
   Andreas i andra heatet såg till att

Läs mer Fortsättning...

JVM4 i natt: Irene & Fanny

 25 jul, 2014.Nattens finalpass kommer att ha två svenska intressen. Dels Fanny Roos vars kulfinal startar kl 03.35, dels Irene Ekelund vars 200m-final har starttiden 04.55.
   Fanny var fjärde bäst i kulkvalet tidigare i kväll och Irene var som bekant snabbast i semifinalrundan förra natten.

Läs mer Fortsättning...

JVM4: Inga avancemang
i häck, diskus eller spjut

 25 jul, 2014.I häckförsöken lyckades varken Adriana Janic eller Elise Malmberg - trots hjälpsam medvind - matcha sina topptider från tidigare i sommar utan gick i mål på som heat-5:a på 14.01/+1.7 resp heat-6:a på 14.19/+1.5.
   Topp-4 plus 4 bästa tiderna i övrigt gick till semi och sista tid vidare blev 13.90, dvs några hundradelar sämre än Adrianas och Elises årsbästan (13.78 resp 13.84).
   För diskuskillarna Viktor Gardenkrans och Gustav Liberg skulle det inte räcka att

Läs mer Fortsättning...

JVM4: Svenskt x8 i kväll

 25 jul, 2014.Junior-VM:s fjärde tävlingsdag har inletts på Hayward Field. Under det första passet har vi fyra svenska löpare och lika många kastare i gång med följande kvalvillkor:

Läs mer Fortsättning...

JVM4: Fanny direktkvalade

 25 jul, 2014.Efter 14.86 i första kom 16.03 i andra kvalstöten för Fanny Roos. Därmed överträffade hon direktkvalgränsen 15.80 med god marginal (även om kulan landade oroväckande nära sektorsgränsen) och kan börja ladda för finalen som går redan i kväll lokal tid (dvs i natt svensk tid).

Läs mer Fortsättning...

JVM3: Irene semisnabbast

 25 jul, 2014.Irene Ekelund imponerade stort genom att vinna sin 200m-semifinal i suverän stil på 22.97w/+2.5. Halvsekunden snabbare än tidigare i sommar och hennes tredje snabbaste lopp totalt i karriären.
   Precis som i försöken startade brittiskan Hylton litet snabbare och ledde knappt ur kurvan - och precis som i försöken var Irenes avslutande femtio meter särklassiga och hon vann med nästan fyra tiondelar!
   De två följande semifinalerna vanns säkert av

Läs mer Fortsättning...

JVM3: Wille 9:a

 25 jul, 2014.Pojkarnas 1500m-final styrdes från täten av de två kenyanerna och Wille Levay tog inledningsvis en position i den bakre delen av fältet. Men det innebar inte att det gick långsamt, 59.2 var faktiskt ungefär samma som han hade i försöksheatet i förrgår.
   På andra varvet sjönk farten i täten (en 63:a) och fältet trycktes ihop. Wille passerade 800m på ca 2:02. Därframme skruvade sedan favoriten Sawe upp farten igen och fältet började dras ut och en tätgrupp på fyra försvann ifrån övriga.
   Wille fanns med i

Läs mer Fortsättning...

JVM3: Thobias 8:a

 25 jul, 2014.Thobias Nilsson Montler visade åter sina mästerskapskvaliteter: I fjol var han en otippad 8:a på UVM och nu blev det en ny sensationell 8:e plats när Thobias (25:a på årsbästa inför JVM) noterade karriärens hittills längsta hopp 7.65w/+2.7!
   Och bakom toppresultatet fanns också karriärens klart bästa hoppserie hittills:

Läs mer Fortsättning...

JVM3: Elienor 7:a

 25 jul, 2014.16-åriga debutanten Elienor Werner tangerade sitt personliga rekord 4.20 och blev 7:a i stavfinalen.
   Och vägen dit bjöd på stabil hoppning av det slag man vill se, framförallt i mästerskap där "onödiga" kryss på vägen kan bli väldigt kostsamma placeringsmässigt:

Läs mer Fortsättning...

JVM3: Lysande svenskpass!

 25 jul, 2014.Även om Sofis silver i spjut förstås var toppen var hela det tredje finalpasset minnesvärt för svenskt vidkommande:
   * 16-åriga debutanten Elienor Werner tangerade sitt personliga rekord 4.20 och blev 7:a i stavfinalen.
   * Thobias Nilsson Montler visade åter sina mästerskapskvaliteter:

Läs mer Fortsättning...

JVM3: Sofi 15 cm från försvarat guld!

 25 jul, 2014.Mästerskapsspecialisten Sofi Flink gjorde det igen: Efter silvret på UVM 2011, guldet på JVM 2012 och guldet på JEM 2013 blev det nu silver på JVM 2014.
   Och det var sannerligen inte långt borta att det blivit ännu ett guld. För i sitt sista kast (naturligtvis) ökade Sofi till 56.70 vilket gav henne ledningen med 72 cm för ryska Starygina.
   Men ryskan hade sitt sista kvar och den här gången fick hon också sista ordet, fast med bara 15 cm marginal: 56.85!

Läs mer Fortsättning...

JVM3: Den svenska natten

 24 jul, 2014.Fyra finaler och en semifinalomgång har svenskt deltagande i nattens tävlingspass:
   03.00 Stav, final
   Efter två raka vinster för Angelica Bengtsson (vars mästerskapsrekord är 4.50) är det återigen Hässelby i final, nu med Elienor Werner, yngst av alla 14 deltagare. Lutkovskaja vann JEM19 ifjol och har fyra tävlingar på 4.40-4.50 och framstår därför som klar favorit, i synnerhet som Peinaido som besegrade ryskan på UVM inte klarade sin ingångshöjd i kvalet.
   03.10 200m, semi
   Irene Ekelund förväntas

Läs mer Fortsättning...

JVM3: Irenes semifinal

 24 jul, 2014.Som vi påpekade tidigare var det viktigt och värdefullt att Irene sprang på för seger och bra tid i sitt försöksheat. Hur viktigt och värdefullt ser man av hur heatindelning och banordning blev för de tre semifinalerna.
   Naturligtvis finns det ingen "enkel" semi på ett VM men Irene slipper i natt båda amerikanskorna (Whitney och Martin) plus 100m-tvåan Tenorio. Och det beror inte på "tur i lottningen", eftersom semifinalerna sammansätts efter en fast formel baserad på försökstiderna.
   Irene var tredje snabbaste heatvinnaren i försöken och slipper därmed

Läs mer Fortsättning...

JVM3: Viktig heatseger

 24 jul, 2014.Inga som helst problem för Irene Ekelund i försöksheatet på 200m. Visserligen startade brittiskan Hylton på banan innanför snabbare och kom ut ur kurvan i viss ledning, men Irenes finish förde henne ikapp och förbi till seger med drygt tre tiondelar på 23.47.
   Dvs bara 0.04 från årsbästat och det från bana 2 och i en kännbar motvind av 1.8 m/s.
   Även om topp-3 gick vidare på placering var det viktigt och riktigt att Irene sprang för segern och inte nöjde sig med att glida in som tvåa. För

Läs mer Fortsättning...

Joensuu: Sofie 1.87!

 24 jul, 2014.I torsdagkvällens elittävling i finska Joensuu höjde IF Götas Sofie Skoog sitt årsbästa med en centimeter till 1.87 när hon kom delad etta i kvinnliga höjdhoppet.
   Michel Tornéus vann naturligtvis längdhoppet där alla hans fyra godkända hopp hade räckt till seger. Det allra längsta mätte 7.85.
   I hinderloppet var Daniel Lundgren för tredje gången på en månad under

Läs mer Fortsättning...

JVM3: Ingen hinderfinal

 24 jul, 2014.När Carolina Johnson var en av de 19 startande i andra heatet visste man att de tio första hade god chans att gå vidare eftersom 6:an i första heatet hade gjort måttliga 10:25.
   Så chansen fanns för Carolina (pers 10:16) och hon låg inledningsvis bra med strax framför mitten av fältet. Fast farten var ganska tuff och hon passerade 100m på ca 3:21, dvs ett tempo för en sluttid drygt tio sekunder under pers.
   För tufft visade sig senare i loppet, när

Läs mer Fortsättning...

JVM3: Svenskt i kväll och natt

 24 jul, 2014.Två inslag under "förmiddagspasset" följs av en handfull svenska finaler under natten när den tredje tävlingsdagen på Junior-VM hålls i Eugene.

Läs mer Fortsättning...

JVM2: Sofia 6:a & Emma 8:a

 24 jul, 2014.Utan att på något sätt få till några personliga superserier jobbade våra sjukampande Sofia Linde och Emma Stenlöf på så bra att båda till slut placerade sig på topp-8 som 6:a resp 8:a.
   Emma var den som hade det relativt sätt bästa flytet och låg 5:a/6:a i princip hela vägen med Sofia ett par snäpp bakom. Men ett riktigt inspirerat 800m-lopp av Sofia

Läs mer Fortsättning...

JVM2: Irene 6:a

 24 jul, 2014.Flickornas 100m såg på förhand ut att bli en oviss prestigematch mellan USA och Storbritannien om medaljerna men i praktiken visade sig brittiska Dina Asher-Smith vara i en klass för sig:
   Snabbast i försöken, snabbast i semi och vann finalen med solklara 16 hundradelar på 11.23 i motvind. USA fick nöja sig med ett brons eftersom Ecuadors Tenorio var nr 2 genom alla tre ronderna.
   Överhuvudtaget var situationen väldigt stabil tävlingen igenom med samma topp-6 i alla tre omgångarna. Och 6:a hela vägen var Sveriges Irene Ekelund som sprang bättre och bättre för varje omgång och närmade sig dem framför.
   En illustration:

Läs mer Fortsättning...

Michel i Finland i kväll

 24 jul, 2014.Det är få tävlingar under JVM-veckan, men ikväll har ett halvdussin svenskar tagit sig till Joensuu Games, nästan borta vid ryska gränsen.
   Michel Tornéus är en av blott fyra längdhoppare. Daniel Lundgren fortsätter jaga EM-kvalgränsen 8:37.50, som han har varit så nära vid flera tillfällen. Jiannis Smalios möter världsettan i spjut Abdelrahman. Sofie Skoog och Erika Wiklund hoppar höjd, Charlotte Schönbeck springer 800 meter.

Läs mer Fortsättning...

JVM2: Elise 8:a

 24 jul, 2014.Att verklig tävling "man-mot-man" - i synnerhet tävling med mästerskapsnerv - är något helt annat än statistik bevisade verkligen Elise Malmberg nu.
   Sett till årsbästa sommaren 2014 var Elise nr 28 bland de startande inför längdhoppet i Eugene. Upp till topp-12 (= finalplats) fattades på pappret 17 cm.
   Men i kvalet blev det ändå en 11:e plats för Elise och nu i JVM-finalen klättrade hon ytterligare tre placeringar upp till en slutlig 8:e plats, dvs hon gick 20 snäpp bättre i verkligheten än vad "pappret" indikerade!
   De formella hopplängderna

Läs mer Fortsättning...

JVM2: Fredrik 12:a

 24 jul, 2014.Efter den ösregniga inledningen av den andra tävlingsdagen för tiokamparna skiftade vädret ansikte, molnen skingrades, solen började värma och de avslutande tre grenarna kunde genomföras i allt bättre betingelser.
   För både Fredrik Samuelsson och Andreas Gustafsson blev det 4.40 i stav och de följde upp med 52.64 resp 45.44 i spjut. Därmed låg de 12:a resp 26:a inför avslutande 1500m, placeringar de där

Läs mer Fortsättning...

JVM2: Marinda 9:a

 24 jul, 2014.Hade Marinda Petersson lyckats göra om sin kvalkast (61.97) i finalen hade det räckt till en 7:e plats. Men nu blev det 60.47 som längst på de tre första försöken vilket gav en 9:e plats, dvs inga fler chanser.
   5000m-finalen kom att präglas av tempoväxlingar och det passade inte Sarah Lahti. Hon var med i huvudklungans

Läs mer Fortsättning...

JVM2: Fyra på topp-8!

 24 jul, 2014.Den svenska utdelningen den första egentliga finaldagen blev fyra - snudd på fem - poängplatser: Sexa kom Irene Ekelund på 100m och Sofia Linde i sjukamp, åtta blev Elise Malmberg i längd och Emma Stenlöf i sjukamp och Marinda Petersson tog en nionde placering i slägga. Därtill hade vi tiokamparen Fredrik Samuelsson som tolva.
   Dessa fyra poängplatser på en dag skall jämföras med att vi på de senaste sex JVM:en snittat 4.3 poängplatser - på hela mästerskapen! Både 2010 och 2012 blev det totalt fem på topp-8! Nu har vi alltså redan fyra med fyra dagar kvar!

Läs mer Fortsättning...

JVM2: Minst fem
svenska finaler i natt

 24 jul, 2014.Nattpasset i Eugene inleds med Marinda Petersons släggfinal. Under småtimmarna blir det också direktfinal på 5000 meter för Sarah Lahti, i längd för Elise Malmberg samt eventuell på 100 meter för Irene Ekelund och Austin Hamilton, ifall de tar sig vidare från semifinalerna.
   Därutöver avslutas mångkamperna med vår blågula kvartett, där Emma Stenlöf ligger 5:a och där även Sofia Linde är med i kampen om poängplatserna (topp-8). En kvalomgång också: Fabian Delryd i höjd. Alla tider och premisser:

Läs mer Fortsättning...

JVM2: Emma kvar som 5:a

 23 jul, 2014.När sjukamperskorna drog igång sin andra dag var det redan fullt ös på regnet, vilket märktes på resultatnivån där bara en tog sig över 6 meter.
   Ledande Morgan Lake stannade visserligen på 5.90 men går ändå in i de två sista grenarna med en ledning på 142 p före holländska Visser och 171 p före cubanska Rodriguez.
   Emma Stenlöf började med ett knappt tramp som var uppemot sex meter. De två övriga hoppen

Läs mer Fortsättning...

JVM2: Tiokamp i ösregn

 23 jul, 2014.Dagen som började i grått med 14-15 grader och ett stilla regn förvandlades allteftersom till något mittemellan häll- och ösregn under den andra tävlingsdagens förmiddag i Eugene.
   För tiokamparna var det helt OK under häckloppen där Andreas Gustafsson persade (14.73) och Fredrik Samuelsson noterade rejält årsbästa (14.90) - båda i lätt motvind. Men när det var dags för dem att kasta diskus i den andra gruppen var väderbetingelserna vidriga.
   Fredrik lyckades dock få till 40.02, mindre än två meter från pers, medan Andreas stannade på 29.60. I sammandraget är placeringerna inför stavhoppet

Läs mer Fortsättning...

JVM2: Thobias till final

 23 jul, 2014.En dag när det var 14-15 grader varmt och mulet var direktkvalgränsen 7.70 utom räckhåll för alla utom kinesen Wang.
   Thobias Nilsson Montler öppnade med 7.19 och ökade till 7.37 i andra och låg därmed faktiskt så högt som 6:a efter två ronder av tre.
   Efter 7.05 i sista var det bara för Thobias att vänta och se och faktum var att han blev passerad av bara

Läs mer Fortsättning...

JVM1: Den upphävda diskningen

 23 jul, 2014.I flickornas försöksomgång på 100m inträffade något som aldrig tidigare hänt, i alla fall inte i den här typen av storinternationella mästerskapssammanhang: En diskning för tjuvstart upphävdes av juryn.
   Det gällde Ecuadors Tenorio som diskades av de ansvariga funktionärerna för en tjuvstart i sitt försöksheat (det tredje). Ett antal TV-repriser visade direkt efter återkallningen för "omvärlden" klart och tydligt att Tenorio INTE var först iväg utan snarare tillhörde "den bakre delen av klungan". Det var ingen som tjuvade,
   Men varför blev Tenorio då diskad? Enda förklaringen måste vara

Läs mer Fortsättning...

Inget EM för Isabellah

 23 jul, 2014.En tids problem med en inflammation i en sena i foten har gjort att Isabellah Andersson på senare tid inte alls har kunnat träna på det sätt som är nödvändigt för att förbereda sig för EM-maran den 16 augusti i Zürich.
   Så Isabellah som tog brons för fyra år sedan i Barcelona har därför nu tillsammans med sin tränare Lars Andersson tagit beslutet att lämna återbud till EM-starten om knappt fyra veckor:

Läs mer Fortsättning...

JVM2: Thobias går in i elden

 23 jul, 2014.Thobias Nilsson Montler är den ende ny svensk som träder in på andra tävlingsdagens förmiddagspass (kl 19 svensk tid!). MAI:s 18-åring går in i längdkvalet som delad 25:a av 28 med 7.58 från juniorgalan i Mannheim i början på juli.
   7.70 är begärt för direktplats i finalen. Samma resultat gällde senast (2012) i Barcelona, men då räckte det med 7.54. Thobias lyfte sig rejält i kvalet på UVM ifjol, då han persade med 7.37 och slutade sen som åttonde man i finalen.
   Båda mångkamperna fortsätter förstås idag. I sjukampen

Läs mer Fortsättning...

JVM1: Fredrik ligger 14:e

 23 jul, 2014.Fredrik Samuelsson och Andreas Gustafsson startade sitt tiokampande med 11.20/+1.0 resp 11.21/+0.5 på 100m. De ger dem 24:e resp 26:e plats efter gren 1. Efter 6.74w/+2.7 i längd ligger Andreas kvar som 26:a medan Fredrik efter 7.03/+1.7 klättrade till 21:a.
   Fredrik klättrade vidare tack vare nya uteperset 14.62 i kula och var

Läs mer Fortsättning...

JVM1: Andreas 16:e på 10000m

 23 jul, 2014.Direktfinalen på 10000m fick det väntade utfallet, dvs en intern östafriskansk uppgörelse om topplaceringarna på tider en bra bit under 29 minuter. Det blev favoritseger genom att Ugandas Chelgtegei (ende med pers under 28) vann före 2 x Kenya. Etiopien kom förvånansvärt nog med bara en man till start och han blev sexa.
   För Andreas Jansson med ett personbästa på 30:20 gällde det att hitta sitt eget tempo och inte bry sig om rusningen framme i täten. Det lyckades han bra med och gick i mål som

Läs mer Fortsättning...

JVM1: Irene säkert vidare
- oflyt för Emilia

 23 jul, 2014.Med 11.55/-0.6 på en trygg andraplats bakom brittiska Henry (11.36) i fjärde heatet säkrade Irene Ekelund sin plats i semirundan på 100m.
   När alla sju försöksheaten var sprungna låg Emilia Kjellberg tack vare sitt nya personliga rekord 11.79/+0.3 i femte heatet just utanför semifinalfältet som fjärde och tid.
   Så kom en protest - som gick igenom - mot tjuvstartsdiskningen av Ecuadors Tenorio i tredje heatet. Följden blev att Tenorio fick springa ett eget "heat" två timmar senare där hon noterade 11.27.
   Men Emilia hade verkligen maximalt oflyt den här dagen:

Läs mer Fortsättning...

JVM1: Marinda till final

 23 jul, 2014.För våra släggkastande Marinda Petersson och Alessandra Wall var gränsen satt till 59.50, något som Marinda överträffat tidigare i sommar med ett par meter medan det var precis i nivå med Alessandras pers.
   Båda började med ogiltiga kast men i andra slog Marinda till med 61.97 - nytt personligt rekord - och därmed var finalplatsen ordnad. När kvalet summerades visade det sig att det var 6:e längst totalt, att direktgränsen

Läs mer Fortsättning...

JVM1: Elise till final

 23 jul, 2014.Direktkvalgränsen var satt till tuffa 6.30, men bara tre klarade den och det verkliga strecket kom att dras vid 6.03. Elise Malmberg öppnade med 6.04/+0.8 i första, så utan att hon själv då var medveten om det hade hon därmed ordnat en av de 12 finalplatserna.
   Hur tufft ett mästerskapskval kan vara visas av att

Läs mer Fortsättning...

JVM1: Nattens premisser

 22 jul, 2014.Utöver de fyra mångkamparna består nattpasset av fem svenskar som går in i kval/försök samt Andreas Janssons direktfinal på 10 000 meter.

Läs mer Fortsättning...

JVM1: Emma ligger 5:a

 22 jul, 2014.Emma Stenlöf och Sofia Linde inledde sina sjukamper med 14.06/+1.1 resp 14.09/+0.3 (årsbästa) på korta häcken och de låg 7:a/8:a efter första grenen. Även om höjdhoppet inte gick riktigt så bra (1.76 resp 1.73) som det kunde ha gjort avancerade de till 6:a/7:a efter två grenar.
   Emma fortsatte stabilt med

Läs mer Fortsättning...

JVM1: Austin till semi

 22 jul, 2014.Austin Hamilton hade marginalerna på sin sida i kampen om avancemang på tid. I första heatet hade fyran 10.55, Austin i andra var fyra på 10.56 och så långt kändes osäkert med att bli en av de tre tiderna med tanke på att fem heat återstod.
   Men i slutänden var det bara fyran i heat 5 (10.44) som passerade så Austin vidare som tredje tid till semi. Man bör dock notera att det också fanns löpare som gick vidare på placering på 10.56.

Läs mer Fortsättning...

JVM1: Final för Elienor

 22 jul, 2014.När Elienor Werner klarade 4.10 i andra försöket var hon den tionde att klara den höjden och tre hade en chans kvar. Men när den första av dem rev också i tredje var alltså Elienors topp-12 säkrad.

Läs mer Fortsättning...

JVM1: Wille till final!

 22 jul, 2014.Offensiv start och sedan släppte aldrig Wille Levay sin position med tätkontakt i första försöksheatet på 1500m. Kenyanen Sawe svarade för tempot och på slutet rann han ifrån allt och alla.
   Men Wille kämpade och höll en direktkvalificerande 3:e plats sista tvåhundra meterna i loppet. Tiden 3:43.28 innebar pers med ett par sekunder och var bara dryga sekunden från Morgan Tollofséns 25 år gamla svenska juniorrekord!
   Bland de utslagna bakom Wille fanns

Läs mer Fortsättning...

JVM1: Sofi direktkvalade

 22 jul, 2014.Sofi Flink la ut spjutet på 56.04 - tre meter bortom direktkvalgränsen - i sitt första kast och kunde sedan packa ihop för dagen och ladda för finalen natten till fredag svensk tid.

Läs mer Fortsättning...

Åtta nya till Zürich

 22 jul, 2014.Förbundskapten Karin Torneklint gav idag ytterligare åtta klartecken för start i EM i Zürich i mitten av nästa månad.
   Den här gången handlar det om sju manliga och en kvinnlig aktiv.
   Bland männen är det tre 100m-löpare (Kling-Baptiste, Rose, Andersson), två 800m-löpare (Almgren, Gunnarsson) och två diskuskastare (N Arrhenius, Härstedt).
   Detta innebär - med tidigare uttagningar inräknade - att dessa tre grenar nu är

Läs mer Fortsättning...

JVM1: Kvällens premisser

 22 jul, 2014.Den som vill följa Junior-VM direkt får vänja sig vid att ställa om dygnet, då Eugene ligger nio timmar efter oss. Förmiddagspassen startar klockan 19 svensk tid medan finalerna avgörs under vargtimmarna.
   Det första passet, under tisdagskvällen, har svenskar med i alla de fyra första grenarna. Följande premisser gäller för de nio deltagande svenskarna:

Läs mer Fortsättning...

JVM: De svenska chanserna

 22 jul, 2014.Regerande mästarinnan i spjut Sofi Flink har utöver sina meriter – som därutöver omfattar VM-final, JEM19-guld och UVM-silver – även årets två längsta juniorkast. Västeråsaren är därför otvivelaktligen Sveriges främsta hopp på det Junior-VM som startar på tisdagskvällen. Sofis främsta rival är kroatiskan Kolak med två tävlingar över 57 meter, att jämföras med Sofis två över 58 i år och fyra över 60 meter ifjol.
   Sofi är också först ut på Hayward Field, tillsammans med klubbkamraten Emma Stenlöf och Täbys Sofia Linde, som inleder sjukampen med goda förhoppningar om topplaceringar.

Läs mer Fortsättning...

Årsbästalistorna uppdaterade

 21 jul, 2014.Vi befinner oss ganska mitt i 2014 års utomhussäsong på tröskeln till den stora mästerskapsmånaden med JVM och JNM22 den här veckan, SM nästa vecka, JSM/USM veckan därefter och EM ytterligare en vecka senare.
   Våra just uppdaterade årsbästalistor ger en bra bild av läget inför de stundande mästerskapsveckorna.
   Årsbästalistorna utomhus 2014

Läs mer Fortsättning...

Tisdag kväll börjar JVM!

 21 jul, 2014.Junior-VM föddes 1986 under det 1980-tal som var världsfriidrottens mest dynamiska programmässigt då även utomhus-VM (1983), inomhus-VM (1987) och den strukturerade internationella galatouren (1985) tillkom.
   Premiären gick i Athen så med den 2-årsrytm som tävlingen fick är vi nu alltså framme vid upplaga nr 15. Hittills har hälften (sju) gått i Europa, fyra i Amerika, två i Asien och ett i Oceanien. Men det blir faktiskt första gången som världens ledande friidrottsnation USA arrangerar.
   Och platsen är "Tracktown USA", dvs Eugene i Oregon i nordväst nära Stillahavskusten som under de senaste 25 åren växt fram som platsen i USA med det i särklass starkaste friidrottsintresset. Med en lagom stor arena (Hayward Field) finns alltså alla förutsättningar för en positiv inramning.
   Sverige har i år skickat en "normalstor" trupp på totalt

Läs mer Fortsättning...

SM-milens banlängd felaktig

 21 jul, 2014.Banan för SM-milen i Malmö fastställdes och kontrollmättes i april. På ett sent stadium inför loppet den 12 juli kom direktiv från gatukontoret till arrangören om att banan måste ändras i vissa avseenden.
   Ny kontrollmätning av förbundsbanmätare blev emellertid olyckligtvis inte genomförd förrän efter loppet. Det visade sig då att den bana som löparna under tävlingen anvisades att följa var endast 9936 meter lång, dvs 64 meter för kort.
   Detta påverkar inte loppets giltighet som tävling eller mästerskap. Däremot blir konsekvensen att de tider som presterades vid SM-milen 2014 tyvärr ej är giltiga för statistik och rekord. För en elitlöpare

Läs mer Fortsättning...

Ute i Europa:
Emma 1.93 i debuten

 21 jul, 2014.En krånglande rygg har gjort att Emma Green inte tävlat sedan inne-VM i början på mars. Men på söndagen var emma tillbak på banan vid "Anniversary Games" på en specialbyggd sprint/hopparena vid hovstallarna i Londons hjärta.
   Efter 1.80 i andra följde 1.84, 1.87 och 1.90 i första samt 1.93 i tredje. 1.96 blev för högt den här gången, men det bör noteras att man måste gå sju år tillbaka för att hitta en årsdebut för Emma där hon klarat en högre höjd än 1.93.
   Och bara två hoppade högre nu i London:

Läs mer Fortsättning...

Erik Ehrlin flög 16.28!

 20 jul, 2014.Gefle Games hölls under tre dagar på Gunder Hägg Stadion i Gävle i strålande högsommarväder. Det nyttjade Erik Ehrlin till att för första gången ta sig över 16 meter i tresteg. 16.28 för upp Hammarby-hopparen till tionde genom tiderna.
   Visst handlade hoppet i fjärde ronden om en riktig fullträff i optimal vind (+1.7 m/s), men Erik hade i sin serie ytterligare tre hopp över gamla perset 15.52: 15.58 i första, 15.72 i femte och 15.83 i sjätte!
   Bland tjejerna

Läs mer Fortsättning...

Wissmans snabbaste på 2 år

 20 jul, 2014.Johan Wissman sprang sitt snabbaste lopp över 200 meter på över två år när han stred om segern på SSG Sprint. Dubble VM-finalisten Ndure vann på 20.61, strax före Forte, som i år avancerat till en fast plats i Jamaicas stafettlag (vann World Relays). Johan kom in på 20.67.
   Tom Kling-Baptiste var kvickaste hemmalöpare i Sundsvall på 100 meter (10.45 och 10.42), men Sulayman Bah var den som tog kliven framåt (2x 10.48).

Läs mer Fortsättning...

Heusden-Zolder:
Merafs bästa lopp!

 19 jul, 2014.Meraf Bahta tog en ytterst meriterande seger i A-finalen på 1500m i Heusden-Zolder. Vinnartiden var mindre än sekunden från perset 4:03.15 och då skall man veta att Meraf fick ett mycket stökigt lopp med ideliga rytmstörningar i det överstora (21 startande!) startfältet.
   Efter den första rusningen på bortre lång måste Meraf t o m backa sig ut via sistaplatsen för att kunna komma loss och få springa "fritt". Och sedan blev det långa yttersvängar i alla kurvor fram till den sista.
   Ändå var Meraf stark nog att

Läs mer Fortsättning...

På TV i kväll: Heusden

 19 jul, 2014.I kväll i belgiska Heusden-Zolder är det dags för den årliga "Det är här som man persar på medel/lång"-galan med det officiella namnet "KBC Nacht".
   Som vanligt är det många svenskar som sökt sig dit, i år handlar det om 20-talet. Av dessa har tre fått plats på huvudtävlingarna, nämligen Meraf Bahta på 1500m, Lovisa Lindh på 800m och Johan Rogestedt på 800m B.
   Till den trion kommer

Läs mer Fortsättning...

Karibiskt i Sundsvall

 18 jul, 2014.Nästan hela den svenska sprinteliten, med undantag för dem som är på väg till Junior-VM, samlas på söndag till SSG Windsprint i Sundsvall.
   Ett belysande exempel för den särpräglade sprint- och häcktävlingen är att åtta av de tio bästa männen på årets 100 meter finns med i startlistorna.

Läs mer Fortsättning...

Monaco bästa galan i år

 18 jul, 2014.Herculis i Monaco blev toppbreddens gala. Först fem man under 1:43, precis som på den fantastiska OS-finalen på 800 meter i London. Rudisha håller ännu inte hela loppet. OS-tvåan Amos tog över i början på upploppet och utmanades på slutet av Bosse vars 1:42.53 är det snabbaste av en europé efter Kipketer, Coe och Borzakovskij. Aman och Cheruiyot tog sig också förbi världsrekordhållaren.

Läs mer Fortsättning...

På bortaplan i helgen

 18 jul, 2014.På söndag får hästarna på Horse Guards Parade intill Whitehall i London lämna plats för friidrottare i en speciell gala ägnad sprint hopp och kula, där man använder sig av banorna från OS-arenan. Här begår Emma Green säsongsdebut efter sina ryggbesvär.

Läs mer Fortsättning...

På TV i kväll: Monaco
med Michel & Daniel

 18 jul, 2014.Årets tionde Diamond League-gala - den i kväll i Monaco - blir också den sista före den stora mästerskapsperioden (JVM, Samväldesspelen, EM). Återstarten sker sedan om en dryg månad med DN Galan på Stockholms Stadion.
   Två svenskar finns med i kväll på Stade Louis II, nämligen Daniel Ståhl i diskus och Michel Tornéus i längd. Senaste DL-starten för dem var i Lausanne för två veckor sedan och slutade med en 5:e resp en 4:e plats.
   Daniel möter återigen topptrion från Lausanne - Malachowski, Fernandez och Kanter - och tillkommer sedan den gången gör bl a Belgiens Milanov och Irans Hadadi.
   För Michel väntar framförallt Kinas Li (strax före både på IVM och i Lausanne) och fjolårets världsetta Menkov, som försöker komma återfinna toppformen efter en skadeperiod.
   Kvällens toppnummer på löparbanan är tänkt att bli

Läs mer Fortsättning...

På hemmaplan i helgen

 18 jul, 2014.Tävlingshelgen bjuder på långlopp i alltifrån Blekinge till Ångermanland. Det största är Kraftprovet i Trollhättan med 1200 föranmälda. I startlistorna på det 11.6 kilometer långa loppet finns bland andra Urige Buta, Adil Bouafif, Cecilia Kleist och Annelie Johansson.
   Gefle Games är den mest omfattande av arenatävlingarna med start redan idag. På Bohuskampen startar Petter Olson och Fredick Ekholm en ny tiokamp, bara två veckor efter Europacupen.

Läs mer Fortsättning...

Eftertraktat nytt stipendium

 17 jul, 2014.Det var den 3 juni som vi här på friidrott.se kunde utannonsera att ett nytt stipendium instiftats för elitfriidrottare. Stipendiet till minnet av Nils-Erik Emilsson skulle vara på 15.000 kr per läsår och kunde sökas av elitfriidrottare som kombinerade sin idrottssatsning med högre studier.
   Att stipendiet verkligen fyllde ett behov visade sig direkt då efter bara fyra veckors ansökningstid inte mindre än 22 kvalificerade ansökningar hade kommit in. Stipendiejuryn har alltså ett grannlaga uppdrag att

Läs mer Fortsättning...

Två nya svenska årsbästa

 17 jul, 2014.Positivt även Irene Ekelunds styrka på slutet: För henne gällde det 200m där hon var klart starkast på upploppet och sänkte sitt svenska årsbästa till 23.43 och så när vann loppet (det fattades till slut bara 0.03 till ettan). (En timme tidigare hade Irene kommit 2:a på 100m med 11.54w.)
   För tävlingens andra svenska årsbästa svarade Emil Svensson som i höjd förbättrade sina bara några dagar gamla 2.18 med 1 cm till 2.19.
   Men annars var det

Läs mer Fortsättning...

Nya till EM:
Daniella och Angelica

 16 jul, 2014.I samband med Karlstad GP meddelade förbundskapten Karin Torneklint två nya klartecken för EM i Zürich om en knapp månad:
   Angelica Bengtsson (Hässelby SK) i stav och Daniella Busk (Malmö AI) på 100m.
   Så här var förbundskaptenens motiveringar:

Läs mer Fortsättning...

Svenska toppar i Karlstad GP:
Michel och Charlotta!

 16 jul, 2014.Trots lysande betingelser - sol, värme och vind från rätt håll - blev det märkligt nog ganska glest mellan de svenska höjdpunkterna. En förklaring kan nog vara att många är inne i en fas med mycket träning inför augustis alla mästerskap.
   Men visst fanns det utropstecken och för de två största stod Michel Tornéus och Charlotta Fougberg:

Läs mer Fortsättning...

På Tingvalla och på TV:
Karlstad GP i kväll

 16 jul, 2014.På Folksam GP:s hemsida finns en grundlig gren-för-gren genomgång av tävlingarna från förtävlingarnas start kl 15.50 med manlig höjd till huvudtävlingarnas slutpunkt kvinnliga 200m med hemmafavoriten Irene Ekelund.
   Särskilt intressanta klockslag på vägen däremellan:

Läs mer Fortsättning...

Från Malmö till Borgholm

 16 jul, 2014.David Nilsson är den av maratonlöparna som ska representera Sverige i Zürich som tävlar flitigast under uppladdningen. Tre dagar efter sitt klart snabbaste millopp (29:49 på SM-Milen) ställde han upp i Victorialoppet hemma på Öland. Åt segrande Japhet Kipkorir (6:e vinsten fär honom!) kunde David inte göra något, men under det nio kilometer långa loppets andra halva tog Högbylöparen upp sig till andra plats. Tiden 29:12 är av nästan samma snitt som i Malmö, på en inte fullt lika lätt bana.
   Även Madeleine Larsson hade tagit sig från Malmö till Borgholm, där

Läs mer Fortsättning...

Andra raka för Lomnicky

 15 jul, 2014.För andra året i rad triumferade Slovakiens Marcel Lomnicky vid "Skanska Opens" älvsläggkastning genom att återigen nå över 78 meter.
   Fast vinnare av precisionsmomentet blev Kils Oscar Vestlund som fick en fullträff direkt på 300 poängsbåten ute i Klarälven.
   Läs mer på Karlstad GP:s hemsida.

Läs mer Fortsättning...

Michel i Karlstad

 15 jul, 2014.– Säsongen startade lite knackigt för mig. Som många vet blev jag pappa precis innan säsongen började, så det har inte blivit så mycket sömn. Men det blir bättre och bättre och jag tycker det ska bli superkul att tävla imorrn!
   – Det är många duktiga som är med så ska jag vinna måste jag slå Tingvallas banrekord på 7.90, det är jag rätt säker på.
   – Jag tycker de här tävlingarna från Svensk Friidrott, Folksam Grand Prix, är otroligt viktiga och den här i Karlstad är definitivt min favorit.
   – Publiken är

Läs mer Fortsättning...

Irene i Karlstad

 15 jul, 2014.– Det ska bli väldigt kul med JVM och EM! Det jag tänker mest på är väl att försöka förbättra mina tider och så.
   – I USA blir det 100 och 200, sen på EM så blir det 200 och kanske stafett. Det blir lite mycket att springa allting så jag hoppas på att det blir stafett.
   – Det känns bra inför tävlingen i morgon, 100 blir lite uppvärmning till 200. Jag vill springa

Läs mer Fortsättning...

Charlotta i Karlstad

 15 jul, 2014.– Det är jättekul att tävla i Karlstad för det är alltid väldigt mycket publik här och jag peppas väldigt mycket av publik och att få höra mitt namn flera gånger och så.
   – Det är alltid skönt att springa halva sträckan och man får vara lite beredd på att hålla koll på varven för helt plötsligt är det bara ett varv kvar! Sen är det alltid gött att få lite speed i benen också och det ger bra självförtroende inför en längre eller kortare spurt på hinder.
   – Jag hoppas verkligen vi har en bra hare och att det är fler bra tjejer med i loppet så

Läs mer Fortsättning...

Även släggor på stan!

 15 jul, 2014.Farsorna och morsorna på stan får - en julikväll varje år sedan 2011 - sällskap av släggor i centrala Karlstad! Det handlar om "Skanska Open" där några av världens bästa släggkastare satsar på att kasta sina redskap från ena älvkanten till den andra. Något som innebär en bit över 72 meter.
   I år genomförs evenemanget som en kombination av längd och precision: Först får kastarna tre kast vardera för att nå så långt som möjligt och sedan ytterligare tre kast där det gäller att träffa mål ute i Klarälven!
   Bästa publikplats är

Läs mer Fortsättning...

På TV i kväll: Luzern

 15 jul, 2014.Galorna duggar tätt igen ute i Europa efter en viss stiltje under VM-fotbollens kulmen. I kväll är det tävlingar i schweiziska Luzern.
   Inga svenskar deltar i år - vi har ju Karlstad GP i morgon - men en hel del internationella storheter finns på plats. Som vanligt i Luzern är sprintsträckorna bäst besatta:
   På manliga 100m t ex har man 10 man som gjort under 10.10 i år - och i den kvoten ingår då inte

Läs mer Fortsättning...

Nu är Daniel svensk!

 15 jul, 2014.Daniel Woldu kom till Sverige från Eritrea redan senhösten 2008 och han har redan vunnit SM-guld på marathon två gånger - dels 2011, dels nu senast i år 2014.
   Nu har det också äntligen blivit klart att Daniel även kan få representera Sverige internationellt i friidrott!
   Detta sedan han fått sitt svenska medborgarskap den 1 juli och sedan Internationella Friidrottsförbundet snabbadministrerat ärendet och igår gett sitt formella klartecken.

Läs mer Fortsättning...

SM-milen:
Förväntningarna infriades

 14 jul, 2014.Hur gick det? Lyckades SM-milen överträffa toppbredden på de bästa milloppen? Sju män (inkl en dansk) under 30 minuter är unikt bland landsvägslopp i Sverige.
   25 under 32 minuter är i höjd med vad en hel säsong brukar samla på 10 000 meter.
   Hundrade plats på 36 blankt i ett lopp med drygt 600 fullföljande är nog den mest anslående siffran.

Läs mer Fortsättning...

Inte riktigt "nästan som Bolt"

 14 jul, 2014.Det var förmodligen oundvikligt att det i medierna under Fotbolls-VM skulle snurra runt historier om att vissa spelare i sina rusher varit snudd på lika snabba "som Bolt". De dyker ju upp nästan varje år i olika varianter.
   Den här gången var det Hollands Arjen Robbens påstådda 37.0 km/t i matchen mot Spanien som fick all världens medier att gå igång. Först tycks storyn ha dykt upp i en holländsk tidning men den plockades på nolltid upp överallt, bl a här i Sverige.
   Ingen antydan till eftertanke någonstans och hur hastigt allt gick från tanke till publicering förstår

Läs mer Fortsättning...

Helgens höjdpunkter:
Ida över 69 i slägga

 13 jul, 2014.Det allra största var förstås Charlotta Fougbergs lysande hinderlopp i Diamond League, men det hände en hel del också utanför 2-dagarsgalan i Glasgow:
   * Vid Laxaspelen i Halmstad förbättrade sig Hässelbys Ida Storm till 69.13 vilket innebar att hon passerade Cecilia Nilsson och gick upp som ny Sverige-2:a genom tiderna i slägga.
   * I belgiska Kortrijk putsade

Läs mer Fortsättning...

SM-milen:
Ababa premiärmästare

 12 jul, 2014.Den första upplagan av SM-Milen avgjordes under optimala förhållanden: På en mycket flack bana i ett vindstilla Malmö. Offensive Johan Larsson (Strömstad) tog på sig dragjobbet och fick med sig Hälleduon Mustafa Mohamed och Ababa Lama, med Fredrik Uhrbom (Spårvägen) och David Nilsson (Högby) några steg bakom.
   Efter sex kilometer konstaterade Musse för Ababa och Johan ”Nu är vi tre favoriter samlade”. Och ryckte. Ababa hängde på och några motdrag följde medan Johan höll sitt jämna tempo på drygt 2:55/km. Efter en stund segade han sig ikapp den fartlekande tätduon.
   Men in på Malmö Stadion

Läs mer Fortsättning...

DL Glasgow:
Charlotta 4:a på 9:23!

 12 jul, 2014.Superdebut i världskonkurrensen för Charlotta Fougberg: Klart tuffare öppning än vanligt (3:04.6) tidsmässigt men ändå en plats en bit bakom mitten av fältet, 3:09.9 på andra kilometern innebar att halva fältet var lämnat bakom.
   Och på den sista kilometern plockade Charlotta placering för placering fram till den fjärde i mål.
   Och tiden - 9:23.96 - innebar att det svenska rekordet sänktes med över tio sekunder och för in Charlotta på topp-10 på världsårsbästa bakom 3 x ETH, 3 x KEN och 1 x USA och 1 x MAR!
   Ja, Charlotta är t o m nu nr 41 i världen - genom tiderna!

Läs mer Fortsättning...

SM-milen: Fridas första

 12 jul, 2014.Under fjolåret samlade Studenternas Frida Lundén på sig en hel hög med SM-silver bakom Isabellah Andersson. Dessutom har Frida samlat på sig en hel hög med 34-tider på milen både på bana och landsväg.
   Men idag bröt dessa mönster på bästa tänkbara sätt: Frida blev den första kvinnliga SM-ettan på 10 km och med tiden 33:52 bröt hon dessutom igenom 34-vallen.
   Segern var dessutom helt ohotad med 21 sekunder ned till Hässelbys Madeleine Larsson på andraplatsen och ytterligare 14 sekunder ned till Spårvägens Malin Liljestedt.

Läs mer Fortsättning...

SM-milen: Dubbelt Hälle

 12 jul, 2014.Det första svenska mästerskapet över 10 km kulminerade i en segerduell mellan två löpare från Hälle: Mustafa Mohamed och Ababa Lama. En duell slutade med fördel Ababa 29:13 mot 29:18.
   SM-bronset gick till Lunds Johan Larsson på 29:26 och ytterligare tre SM-löpare gick under 30 blankt.
   Mer om loppet senare!

Läs mer Fortsättning...

I Malmö i eftermiddag:
Premiärupplagan av SM-milen

 12 jul, 2014.Kl 15.30 utanför Malmö Stadion går startskottet för det allra första svenska mästerskapet i 10 km landsvägslöpning. Men det är ju inte bara ett SM utan också ett breddlopp som lockat över tusen förhandsanmälningar.
   Den historiske allra förste svenske mästaren beräknas - efter att ha avverkat en slinga i Malmös centrala delar - nå mållinjen på Malmö Stadion strax före kl 16.00.
   Vädret är förutspått både löp- och publikvänligt med temperatur kring 20 grader och risk för bara lätta regnstänk.
   Hemsidan för SM-milen

Läs mer Fortsättning...

På TV i eftermiddag:
DL Glasgow 2 med Charlotta

 12 jul, 2014.Att alltid ha regnjackan nära till hands när man är i Skottland ger DL-galan i Glasgow en god illustration till. Efter fredagens soliga och ljumma kvällspass är det aviserat mulet, ihållande regn och några grader svalare till lördagens eftermiddagspass.
   Av den andra dagens grenar är kvinnliga hinderloppet (start kl 16.27) det svenskintressanta eftersom Charlotta Fougberg - efter tre suveräna segerlopp under det gamla svenska rekordet - nu för första gången ställs mot absolut världselit anförd av Etiopiens Ayalew (3-2-1 hittills i år i DL) och USA:s Coburn (1-3-2).
   Dessutom blir det en liten EM-försmak genom att finska Sandra Eriksson (precis som Charlotta 9:34 i år) också deltar. Senast de möttes

Läs mer Fortsättning...

DL Glasgow: 2:a - 6:a - 7:a

 11 jul, 2014.Dippen till en 10:e plats i Paris var bara en tillfällighet för Abeba Aregawi. Det visade hon med eftertryck nu Glasgow, även om hon åter fick ge sig för holländska Sifan Hassan: 4:00.94 mot 4:00.67.
   Men till skillnad från i Paris var Abeba ensam om att kunna följa Hassans viljeladdade och kraftfulla långspurt på det sista varvet. Ja, Abeba försökte även att utmana Hassan på upploppet men orkade aldrig riktigt fram.
   Så det var inte en Abeba i toppform, det såg man av att sista varvet gick på 61.0 (sista 200m 29.4), vilket kan jämföras med sub-58 i New York för en dryg månad sedan. Men det räckte alltså ändå

Läs mer Fortsättning...

På TV ikväll: DL Glasgow
med Erica, Abeba och Meraf

 11 jul, 2014.P g a pågående ombyggnad av OS-arenan i London har britterna utlokaliserat sin 2-dagars Diamond League-gala till Glasgow, som ju senare i månaden skall stå värd för Samväldsspelen. Klassiska arenan Hampden Park är därför upprustad till skick som ny.
   Genom att man kör över två dagar blir det bara åtta DL-grenar per dag. Förmodat toppnummer var Mo Farahs framträdande men Farah har varit krasslig på sistone och lämnat återbud. Så nu lär fredagens mediafokus hamna på manliga 100m där britterna har stark inhemsk toppbredd och där Yohan Blake skall försöka revanschera sig för en mycket blygsam insats (utklassad 6:a) på 200m i Lausanne för en vecka sedan.
   För svenskt vidkommande har vi tre stycken i tävlingsaktion på fredagskvällen: Erica Jarder, Abeba Aregawi och Meraf Bahta.
   För Erica väntar

Läs mer Fortsättning...

Var brukar milen vara snabb?

 11 jul, 2014.Om SM-Milen i Malmö ska konkurrera med de snabbaste milloppen under de senaste åren är det främst Hässelbyloppet som är referenspunkten. Den tidigare oansenliga tävlingen i huvudstadens nordvästra förorter har växt explosionsartat och lockat många ambitiösa löpare till att göra sin sista insats för säsongen, mitt i oktober.
   På sex år har antalet anmälda nästan tredubblats till över 7000. Ifjol sprang 51 män in under 35 minuter och 34 kvinnor kom i mål innan klockan slagit över till 40.

Läs mer Fortsättning...

I väster-, öster- och söderled

 11 jul, 2014.Efter några dagar av visst lugn på tävlingsfronten stundar nu en ny intensiv tävlingshelg. Kanske inte så mycket på arenorna härhemma - i nationella kalendern finns endast Halmstad (2 dagars), Högby och Söderhamn - men däremot ute i Europa:
   Under fredag-söndag går i olika väderstreck åtminstone åtta tävlingar med svenska namn i startlistorna. Tyngst av dessa är förstås den till skotska Glasgow utlokaliserade Diamond League-tävlingen som normalt hör hemma i London.
   Även i år är den uppdelad på två dagar (fredag & lördag) med åtta DL-grenar per dag. Det blir alltså litet mindre hektiskt även om man självklart fyllt på med ett antal extragrenar. Från svensk sida har vi fyra namn i startlistorna:
   Idag

Läs mer Fortsättning...

22 svenska mästare på lördag

 10 jul, 2014.Premiärupplagan av SM-Milen har samlat över tusen föranmälningar. Av dessa är det drygt 80 som tävlar i SM-klassen. Den överväldigande majoriteten är alltså vanliga motionärer som lockats av det nya tävlingstillfället.
   Anslående är dock att ungefär var fjärde löpare deltar i Veteran-SM. Det delas nämligen ut medaljer i hela 22 klasser i Malmö på lördag, från M/K22 upp till 80-årsklassen

Läs mer Fortsättning...

– Vi hoppas naturligtvis på att bli ännu bättre!

 10 jul, 2014.Daniella Busk var tillsammans med Linnea Killander med om att slå rekordet redan förra året och menar att det då var ännu mer oväntat. Då hade de ingen aning om vad rekordet var, i år visste de att de hade möjlighet att slå det igen, även om målet främst var att försvara guldet.
   – Efter att vi fick reda på tiden i försöket blev vi nog alla aningen förvånade då det var långt ifrån ett perfekt lopp. Dock försökte vi ändå hela tiden tänka bort det och fokusera på finalen för att ta det där guldet, rekordet hade vi ju nu dessutom redan slagit, berättar Daniella och fortsätter:
   – I finalen flöt alla växlar på oerhört bra, och när vi sedan såg tiden, 44.44, blev nog alla rätt chockade igen och insåg att det faktiskt är en väldigt bra tid och klubben var väldigt stolt över oss.
   Linnea instämmer:

Läs mer Fortsättning...

Månadens i maj heter MAI!

 10 jul, 2014.Vid SM-stafetterna 2013 i Huddinge föll ett svenskt rekord för klubblag på 4x100m när MAI putsade bort 19 hundradelar från Hellas 45.41, som faktiskt då hade stått sig som rekord i nästan ett kvarts sekel, nämligen sedan 1990.
   Att rekordet klarat sig så länge var en tydlig indikation om att det var riktigt bra. Typiskt är att under de 22 åren mellan rekorden var segertiden över 46 vid drygt två tredjedelar av mästerskapen.
   Så det fanns anledning att tänka att MAI:s 45.22 också skulle kunna bli tämligen långlivat, men det visade sig vara en total felbedömning. För vid årets SM-stafetter i Kil blev det rekord igen – och det redan i försöken. En MAI-kvartett med hälften av det tidigare rekordlaget flöt nämligen runt på 44.78! Dvs en sänkning med 44 hundradelar.
   Och det tog inte stopp där för

Läs mer Fortsättning...

Våra Diamond League-rekord

 9 jul, 2014.Den internationella supergalaserien "Diamond League" är nu inne på sin femte säsong och det är sedan i våras klart att det kommer att bli ytterligare minst fem år. DL är alltså nu en väl etablerad institution i friidrottsvärlden som kompletterar de traditionella mästerskapen som mötesplats för världseliten.
   I det perspektivet kan det vara intressant att titta litet närmare på hur de svenska aktiva hävdat sig i DL-sammanhangen. Sedan tidigare har vi här på friidrott.se tillhandahållit en "katalog" över samtliga svenska DL-starter.
   En lista som visar bl a att vi t o m 2013 hade haft fem vinnare som tillsammans tagit elva segrar, att ytterligare två kommit topp-3 och ytterligare nitton på topp-8. Emma Green har varit flitigast

Läs mer Fortsättning...

Musse tillbaks på milen

 9 jul, 2014.Det manliga startfältet på SM-Milen på lördag toppas av Mustafa Mohamed, som nådde sina första internationella framgångar just på 10 000 meter. För 17 år sen erövrade Musse silvret på Junior-EM, innan hinderlöpningen blev hans specialitet.
   Nu har Musse maraton som sin huvuddistans och förbereder EM-loppet i Zürich. Hans lagkamrater Emil Lerdahl, Fredrik Johansson, David Nilsson och Daniel Woldu är också med i SM-milens startlista.
   Men det främsta motståndet borde komma från...

Läs mer Fortsättning...

På Tingvalla om en vecka

 9 jul, 2014.Karlstad GP har verkligen blivit en mitt-i-sommaren-institution i friidrottskalendern. Årets tävling om en vecka är den tionde raka - och den tolfte på de tretton senaste åren - mellan den 15 juli och den 2 augusti. Det blir också fjärde året i rad som Karlstad fungerar som slutpunkt på Folksam Grand Prix-säsongen.
   En EM-sommar som denna finns förstås Zürich fyra veckor senare i tankarna hos många av deltagarna. Dels hos redan uttagna som

Läs mer Fortsättning...

Uttagna: 11 nya till JVM och
3 nya till EM

 8 jul, 2014.De stora mästerskapen rycker allt närmare - bara två veckor till JVM i Eugene och fem till EM i Zürich - och idag har de svenska trupperna dit fyllts på av landslagsledaren Johanna Axelsson resp förbundskaptenen Karin Torneklint.
   För Johanna handlade det om elva nya klartecken som gör att truppen nu består av 26 aktiva fördelat på 12 pojkar och 14 flickor. Spridningen över grengrupperna är också god med

Läs mer Fortsättning...

Bästa bredden på SM-Milen

 8 jul, 2014.Premiärupplagan av SM-Milen mönstrar en startlista som överträffar det mesta i fråga om toppbredd bland svenska kvinnor.
   Lördagens mildistans i Malmö som alltså är det första loppet som har fått status som svenskt mästerskap har nämligen lyckats locka löpare från såväl under- som överdistans. Återbud har dock kommit från några som har valt att prioritera om tävlingskalendern (Isabellah Andersson, Sarah Lahti).
   * Hanna Bartholomew sprang under 34 minuter på Sollentuna GP - den första efter Isabellah att klara det på 10 000 meter på tolv år
   * Frida Lundén har under sina tre år som löpare radat upp lopp på 34 minuter och blev i maj nordisk mästarinna på 10 000 meter
   * Madeleine Larsson knep silvret bakom Frida i Oslo och sprang Finnkampen i höstas tillsammans med henne och Isabellah. I maj vann hon

Läs mer Fortsättning...

Chans till viss andhämtning

 7 jul, 2014."Ingen rast och ingen ro" har varit temat ända sedan slutet av maj med värdetävlingar (mästerskap, landskamper) varje helg och galor i olika format i veckorna däremellan. Att påstå att det nu inträtt någon slags "stiltje" vore en kraftig överdrift, men det blir i alla fall litet glesare mellan begivenheterna i tävlingskalendern under den här veckan.
   Fast redan fredag-lördag är det

Läs mer Fortsättning...

Madeira 2: Fabian EM-kval!

 6 jul, 2014.Efter den första dagens tävlingar på Madeira var det Petter Olson som låg klart bäst till av svenskarna som hade ambitionen att utnyttja tillfället för att kvala till EM i Zürich.
   Petter började också dag 2 starkt på häck (14.39 i motvind var bara 0.01 från pers) men sedan kom tyvärr ett ordentligt tapp i diskus (33.36 i enda godkända). Så även om Petter fortsatte starkt (bl a 5.00 i stav) räckte det till slut inte riktigt ända fram till gränsen 7.820 - retfulla 19 p fattades.
   Men för Fabian Rosenquist flöt det på bra genom dagens alla fem grenar och till slut var marginalerna lika mycket med honom som de var mot Petter:

Läs mer Fortsättning...

Madeira 2: Laget nära att
avancera till Super League

 6 jul, 2014.Det blev en slutlig tredjeplats för de svenska mångkamparna i Europacupens First League i Ribeira Brava på Madeira. Och det var faktiskt första dagens klara ledare Ukraina som Sverige så när lyckades fånga in.
   Topptrions poäng: Tjeckien 40.384, Ukraina 40.056 och Sverige 39.753. Det var faktiskt bara topp-4 i samtidigt avgjorda Super League som överträffade Sveriges poäng, så hade vi varit däruppe hade vi hängt kvar!
   Men nu var det alltså

Läs mer Fortsättning...

Mannheim: Nya JVM-kval

 6 jul, 2014.Årets svenska trupp till den traditionella juniorgalan i tyska Mannheim åkte hem med sju nya personliga, varav två också på rätt sida om kvalnormen för Junior-VM:
   Det var fjolårets UVM-finalister från MAI - längdhoppande Thobias Nilsson Montler och häcklöpande Adriana Janic - som prickade in nya personliga rekorden 7.58 resp 13.78.
   Och det var verkligen i rättan stund eftersom anmälningarna till Eugene skall vara inskickade på måndagen. Thobias är ensam Eugene-kvalad längdhoppare medan Adriana

Läs mer Fortsättning...

Borta och hemma:
Söndagens levande resultat

 6 jul, 2014.Följ utvecklingen kontinuerligt vid söndagens större tävlingar via arrangörernas live-resultatsidor:

Läs mer Fortsättning...

 5 jul, 2014.

Läs mer Fortsättning...

Madeira 1: Sverige 3:a

 5 jul, 2014.Sverige är 181 poäng från avancemang till Super League i mångkamp efter den första tävlingsdagen av Europacupen i Ribeira Brava.
   Favoriten Ukraina har seglat iväg till en sådan ledning att endast skador eller nollningar kan stoppa gruppvinsten. Det är Tjeckien som Sverige har viss häng på.

Läs mer Fortsättning...

DL Paris: Stukade svenskar

 5 jul, 2014.Det blev ingen lyckad 24-årsdag för Abeba Aregawi, som sjönk undan till tionde plats under slutskedet av loppet över 1500 meter på Diamond League-galan i Paris.
   Abeba sprang tejpad över högerlårets framsida och gav klara intryck av att inte kunna springa för fullt. Efteråt var det dock en fot som Abeba pekade ut som problemet.
   Samtidigt trädde holländskan Sifan Hassan fram som en klar konkurrent om EM-guldet.

Läs mer Fortsättning...

På TV just nu: DL Paris

 5 jul, 2014.x

Läs mer Fortsättning...

Lag-SM: Återkomsterna

 5 jul, 2014.Ellinore Hallins säsongsöppning slutade med 13.70 och IFK Växjös enda grenseger i Borås, bara 15 hundradelar från toppnoteringarna ifjol och 2012.
   Lidingös Madeleine Eriksson drogs med till 13.86 i sin nyss startade resa under 14 sekunder på 100 meter häck.
   Även Mehdi Alkhatib förbättrade årsbästa från Världsungdomsspelen efter att ha vunnit höjdhoppet med ett luftigt första försök på 2.12.

Läs mer Fortsättning...

Lag-SM: Segerrycken

 5 jul, 2014.Det är inte ofta som det andra varvet går fortare än det första på 800 meter. Men i Rickard Gunnarssons fall bör det ha skilt över åtta sekunder på Lag-SM, där hässelbyaren avslutade under 53 sekunder efter att ha joggat genom första 400.

Läs mer Fortsättning...

Lag-SM: Favoritsegrarna

 5 jul, 2014.Diamond League-resenärerna tog sina förväntade segrar. Michel Tornéus svarade för en av Hammarbys tre fullpoängare, som alla kom i hoppgrenarna.
   Daniel Ståhl kom över 60 meter i sista (fjärde) diskusomgången och klubbkamraten i Spårvägen Leif Arrhenius stötte allt närmare kulans 19-meterslinje.

Läs mer Fortsättning...

Lag-SM: Dubbla fullpoängarna

 5 jul, 2014.Charlotta Fougberg och Lovisa Lindh var nära att dra Ullevi tillbaks till den segersvit som Hässelby avbröt ifjol. Duon stod för full pott på medel-lång.
   Charlotta avvaktade till sista kurvan innan hon avfyrade en hård spurt på såväl 1500 meter hinder som 5000 meter, som hon sprang en dryg timme senare. I båda fallen ledde den till segermarginaler på runt sex sekunder.

Läs mer Fortsättning...

Lag-SM: Den kvicka skördetröskan

 5 jul, 2014.Erica Jarder var dagens mest effektiva skördetröska på Ryavallen. Hon bidrog till 18 poäng åt Spårvägen, hälften av de grensegrar som blev avgörande för bronsövertaget till Lidingö, som slutade på lika många poäng, men utan fullpoängare.

Läs mer Fortsättning...

Lag-SM: HSK:s bästa hushåll

 5 jul, 2014.Hushållet Samuelsson-Wissman hushöll inte med poängen åt Hässelby. 23 blev det till slut efter att Jessica altererat mellan höjdbädden och kulringen. I den senare nöjde hon sig med en 14-metersstöt som säkrade segern och kunde sig koncentrera sig på hoppandet, som var av god klass idag.
   – Jag hade tre ganska okej försök på pershöjden 1.79, framhöll Jessica för SVT.

Läs mer Fortsättning...

Liveresultat från Europacupen

 5 jul, 2014.Länk direkt till resultatsidan för Europacupen mångkamp i Rbeira Brava på Madeira.

Läs mer Fortsättning...

Spårvägen och Hässelby
försvarar titlarna

 5 jul, 2014.Spårvägens män och Hässelbys kvinnor försvarade segrarna från fjolårets Lag-SM, under eftermiddagen på Ryavallen.
   Spårvägens fjärde raka titel kom efter en klar dominans under tävlingens andra halva och slutade med 14 poäng till godo på Ullevi, som knep silvret genom att vinna avslutande stafetten och dra ifrån Hässelby med fyra poäng.

Läs mer Fortsättning...

På TV i kväll:
Paris med Kim & Abeba

 5 jul, 2014.Med bara en vilo/resedag sedan Lausanne är det Diamond League-dags i kväll igen, nu på ”Stade de France” i Paris-förorten Saint-Denis. Två svenskar skall tävla, Kim Amb i spjut och Abeba Aregawi på 1500m och båda får i stort sett tuffast tänkbara motstånd.
   För Kim (2-6-6 tidigare i år) innebär det bl a Vesely (3-1-3), Pitkämäki (6-0-1), Abdelrahman (1-0-7) och Yego (4-0-2) plus formgåtan Thorkildsen (0-2-11). Av dem som tidigare i år kommit topp-6 i DL saknas bara Tarabin (nybliven tvillingpappa) och Ruuskanen.
   För Abeba (1-2-1) väntar

Läs mer Fortsättning...

Glatt besked - 2

 4 jul, 2014.I måndags fick MAI:s Austin Hamilton besked om att hans ansökan om svenskt medborgarskap godkänts.
   Och i dag fredag kom beskedet från Internationella Friidrottsförbundet IAAF att Austin med omedelbar verkan är behörig att representera Sverige internationellt.
   Och inte förrän på måndag löper anmälningstiden ut för

Läs mer Fortsättning...

Glatt besked - 1

 4 jul, 2014.Vid SOK:s senaste "intagning" till sitt Topp- och talangprogram med sikte på kommande OS var Hälles Meraf Bahta ett av de fem nya namnen som OK:ades.
   Naturligtvis var det Merafs starka internationella lopp på 5000m och 1500m under

Läs mer Fortsättning...

Från diamanter till standar

 4 jul, 2014.Lag-SM i Borås är i första hand en lagtävling där Spårvägen män och Hässelbys kvinnor är titelförsvarare, men också ett tillfälle till intressanta dueller och udda grenval.
   Tidigt på tävlingsdagen, som inleds kl 13 på Ryavallen, får vi se Michel Tornéus och Daniel Ståhl, direkt från Diamond League

Läs mer Fortsättning...

Ecup Mångkamp:
Kvalchans på Madeira

 4 jul, 2014.Madeira är centralort för de europeiska mångkamparna i helgen eftersom två divisioner av Europacupen avgörs på atlantön.
   Sverige huserar i "First League" som i modernt språkbruk innebär den nästhögsta ligan.

Läs mer Fortsättning...

Händelserik helg hägrar

 4 jul, 2014.Utöver Lag-SM och Europacupen i mångkamp - som vi återvänder till i separata texter - bjuder lördagen på:
   * Abebea Aregawi och Kim Amb på DL Paris (fylligare förhands kommer)
   * En diger trupp på juniorgalan i Mannheim

Läs mer Fortsättning...

Tidernas höjdtävling

 3 jul, 2014.Den högt emotsedda höjdtävlingen på Stade de la Pontaise slutade med en ukrainsk dubbel efter att Protsenko överraskat med att vara den främste utmanaren till Bondarenko.
   Lag-EM-vinnaren klev in i tävlingen med det tredje sämsta perset (2.35), men var i täten på 2.38 - en höjd som fyra klarade. Det har aldrig hänt förut

Läs mer Fortsättning...

Michel över åtta meter igen

 3 jul, 2014.Michel Tornéus presterade sitt längsta godkända hopp sen Finnkampen 2012, ikväll på Diamond League-galan i Lausanne.
   8.07 gav en fjärde plats. Bättre har han bara blivit en gång på sina 13 starter i friidrottens mest förnämliga tävlingsserie.

Läs mer Fortsättning...

Meraf 8:57 i taktiskt lopp

 3 jul, 2014.Förhoppningar om ett svenskt rekord på 3000 meter för Meraf Bahta släcktes omgående i Lausanne när ingen var det minsta intresserad av att leva upp till den beställda farten för tider ner mot 8:20.

Läs mer Fortsättning...

Daniel blev 5:a

 3 jul, 2014.Visst blev det Daniel Ståhls klart bästa insats i storinternationell konkurrens idag i Lausanne: Han slutade 5:a på 64.60 och var därmed faktiskt bara 1 cm från 4:e platsen (Cadée) och 31 cm från 3:e platsen (Kanter).
   Och efter sig hade han Casanas, Gudzius, Harradine (vinnaren i Sollentuna), Butenko och Wierig! 64.60 är dessutom Daniels nästa längsta hittills kariärren och det kom alltså i en Diamond League-gala!

Läs mer Fortsättning...

Daniel ökar ...

 3 jul, 2014.I femte omgången flyger diskusen ut till 64.60, vilket gör att Daniel klättrar till placering 4:a - för att i kastet efter bli nedpetad igen till 5:e när Kanter ökar till 64.91.

Läs mer Fortsättning...

Daniel ligger 5:a i Lausanne

 3 jul, 2014.Daniel Ståhl är på god väg att göra sin hittills bästa insats i storinternationell seniorkonkurrens. Efter 63.55 i andra omgången ligger Daniel nämligen på en stark femteplats när två omgångar återstår.

Läs mer Fortsättning...

På TV i kväll: Lausanne

 3 jul, 2014.En faktiskt fotbolls-VM-ledig kväll som världsfriidrotten utnyttjar till att köra årets sjunde Diamond League-gala. Värdstaden Lausanne hade kylig dagsregn igår men idag är himlen blå och temperaturen etablerad klart på rätt sida 20-strecket.
   Av de tre DL-svenskarna har Daniel Ståhl sin diskustävling redan 17.30 medan både Meraf Bahtas 3000m och Michel Tornéus längdhopp ligger under de två huvudtimmarna 20-22.
   TV12 sänder direkt från huvudtävlingarna dvs kl 20.00-22.00.

Läs mer Fortsättning...

DL Lausanne: Internationella begivenheterna

 3 jul, 2014.För ett år sedan såg arrangörerna i Lausanne på förhand det manliga höjdhoppet som måttligt intressant och startade det redan kl 18.45, dvs långt före "prime time"-fönstret kl 20-22.
   Effekten blev att när klockan nått 20.00 återstod två man - Bondarenko och Kynard - som då hoppade på 2.41!! En höjd som Bondarenko tog och sedan fortsatte med försök på världsrekordhöjden 2.46 nästan innan publiken hunnit sätta sig.
   I år gör man inte samma misstag utan den här gången är höjdhoppet sett som kvällens attraktivaste gren som startar kl 20.15 och som förhoppningsvis kulminerar ca 1½ timme senare i nya 2.46-attacker med Bondarenko, Barshim, Uchov, Kynard, Drouin, Protsenko och Dmitrik på plats.
   Även i stav finns stora förväntningar på höga hopp, fast här är dessa helt knutna till en man - världssuveränen Renaud Lavillenie.
   Ser man till Lausannes traditioner har kortloppen alltid stått mest i fokus och även i år har man några spännande lopp på gång:

Läs mer Fortsättning...

Inför JVM & EM: Tidsprogram med svenska ögon

 3 jul, 2014.När nu de svenska trupperna till sommarens två stora internationella mästerskap - Junior-VM i Eugene i juli och Senior-EM i Zürich i augusti - börjat ta form har vi öppnat våra traditionella "Tidsprogram med svenska ögon" för dessa evenemang.
   "Med svenska ögon" innebär dels att

Läs mer Fortsättning...

Senaste veckan
Veckan 26.7 - 2.8

Läget inför lördagens SM-finaler i Umeå
13.10 K Spjut Ingen start för Sofi Flink så i gu...

Isabelle största SM-skrällen
Första dagen av Friidrotts-SM på Campus Arena inne...

Kom, sågs och segrade
Tyngsta pressen av Umeås friidrottare kände alldel...

Madeleines första SM-guld
Antalet SM-starter som Hässelbys långdistansare Ma...

3:e guldet och 3:e trippeln
Leif Arrhenius överträffade dröm-20 i kula första ...

Mästerskapsrekord i stav
Skadestörningar har gjort att Hässelbys Angelica B...

Härlig guldkamp i diskus
Den kvinnliga diskustävlingen blev en riktigt spän...

SM dag 1: Höjdpunkterna
Sensationen: Spårvägens Isabelle Eurenius chockade...

Första SM-dagen är slut
Vi återkommer med sammanfattningar senare ikväll o...

SM: Finalpasset pågår
Efter försök på M 100, K 400 och M 1500 m på efter...

Friidrotts-SM i Umeå pågår
I princip alla våra bästa är på plats på Campus Ar...

Läget inför kvällens
åtta SM-finaler i Umeå

17.10 K Stav Trots att Angelica Bengtsson varit ...

5:e gången för Sollentuna
På torsdagen utsågs Sollentuna till värd för Friid...

SM-röster från Umeå
I helgen genomförs SM på Campus Arena och på torsd...

Första SM-starten på 7 år
Susanna Kallur gjorde i lördags sin första tävling...

Sista chansen att EM-kvala
SM i Umeå 1–3 augusti är sista möjligheten att ta ...

Dubbla korta stafettlag!
Efter helgens "absolut sista chansen att kvala" ha...

JVM: Hur var svenska truppen sammansatt?
En trupp på 26 aktiva är inte ett tillräckligt sto...

Så följer man Friidrotts-SM
Årets höjdpunkt i den nationella kalendern - Friid...

JVM: Hur fem blev elva!
Förutom det mest uppenbara - att räkna medaljer oc...

Nästan 700 på SM
Bland de nästan 700 starterna på Friidrotts-SM i U...

Läget tre dagar före SM
Om bara tre dagar drar stora mästerskapsmånaden au...

Ett verkligt minnesvärt JVM
Friidrottens 15:e JVM avslutades på söndagen i Eug...

JVM6:
Andreas 1:45 och brons!!!

Vilket lopp av Andreas Almgren! JVM-brons och 1:4...

JVM6: Sista finalpasset
- med Andreas & Kalle!

Vi hade rubricerat gårdagens JVM-förhands "Bara An...

Nordisk-Baltiska 22 års:
Daniel Ståhl 63.61!

Även dag 2 av Nordisk/Baltiska för 22-årsjuniorer ...

Johans första 45:a sedan '11
Johan Wissman deltog på lördagen utom tävlan vid b...

... precis som Kalle!
Kalle Berglunds utgångsläge i den tredje semin var...

JVM5: Andreas till 800m-final
Vi berömde igår Andreas Almgren och Kalle Berglund...

Nordisk-Baltiska 22 års:
Fyra guld dag 1

När den första dagen av årets Nordisk-Baltiska 22-...

JVM5: Bara Andreas & Kalle
Beroende på tillfälligheternas spel (och dagsprogr...

Åttonde raka för Jonas!
Det kraftigt kuperade 78 km-loppet Swiss Alpine ve...

Sanna tillbaka på banan!
Idag gjorde Susanna Kallur sin första tävlingsstar...

JVM4: Silver för Irene
Irene Ekelunds till JVM perfekt inprickade formtop...

JVM4: Fanny 6:a och rekord
I en bakom suveräna kinesiskan Guo hyperjämn kulfi...

Förra veckan
Veckan 19.7 - 26.7

Nordisk-Baltiska 22 års:
Fyra guld dag 1

JVM5: Bara Andreas & Kalle
Åttonde raka för Jonas!
Sanna tillbaka på banan!
JVM4: Silver för Irene
JVM4: Fanny 6:a och rekord

Världsklass på Källbrink!
JVM4: Kalle & Andreas
hur säkert som helst vidare!

JVM4 i natt: Irene & Fanny
JVM4: Inga avancemang
i häck, diskus eller spjut

JVM4: Svenskt x8 i kväll
JVM4: Fanny direktkvalade
JVM3: Irene semisnabbast
JVM3: Wille 9:a
JVM3: Thobias 8:a
JVM3: Elienor 7:a
JVM3: Lysande svenskpass!
JVM3: Sofi 15 cm från försvarat guld!
JVM3: Den svenska natten
JVM3: Irenes semifinal
JVM3: Viktig heatseger
Joensuu: Sofie 1.87!
JVM3: Ingen hinderfinal
JVM3: Svenskt i kväll och natt
JVM2: Sofia 6:a & Emma 8:a
JVM2: Irene 6:a
Michel i Finland i kväll
JVM2: Elise 8:a
JVM2: Fredrik 12:a
JVM2: Marinda 9:a
JVM2: Fyra på topp-8!
JVM2: Minst fem
svenska finaler i natt

JVM2: Emma kvar som 5:a
JVM2: Tiokamp i ösregn
JVM2: Thobias till final
JVM1: Den upphävda diskningen
Inget EM för Isabellah
JVM2: Thobias går in i elden
JVM1: Fredrik ligger 14:e
JVM1: Andreas 16:e på 10000m
JVM1: Irene säkert vidare
- oflyt för Emilia

JVM1: Marinda till final
JVM1: Elise till final
JVM1: Nattens premisser
JVM1: Emma ligger 5:a
JVM1: Austin till semi
JVM1: Final för Elienor
JVM1: Wille till final!
JVM1: Sofi direktkvalade
Åtta nya till Zürich
JVM1: Kvällens premisser
JVM: De svenska chanserna
Årsbästalistorna uppdaterade
Tisdag kväll börjar JVM!
SM-milens banlängd felaktig
Ute i Europa:
Emma 1.93 i debuten

Erik Ehrlin flög 16.28!
Wissmans snabbaste på 2 år
Heusden-Zolder:
Merafs bästa lopp!

På TV i kväll: Heusden

Två veckor sedan
Veckan 12.7 - 19.7

Heusden-Zolder:
Merafs bästa lopp!

På TV i kväll: Heusden
Karibiskt i Sundsvall
Monaco bästa galan i år
På bortaplan i helgen
På TV i kväll: Monaco
med Michel & Daniel

På hemmaplan i helgen
Eftertraktat nytt stipendium
Två nya svenska årsbästa
Nya till EM:
Daniella och Angelica

Svenska toppar i Karlstad GP:
Michel och Charlotta!

På Tingvalla och på TV:
Karlstad GP i kväll

Från Malmö till Borgholm
Andra raka för Lomnicky
Michel i Karlstad
Irene i Karlstad
Charlotta i Karlstad
Även släggor på stan!
På TV i kväll: Luzern
Nu är Daniel svensk!
SM-milen:
Förväntningarna infriades

Inte riktigt "nästan som Bolt"
Helgens höjdpunkter:
Ida över 69 i slägga

SM-milen:
Ababa premiärmästare

DL Glasgow:
Charlotta 4:a på 9:23!

SM-milen: Fridas första
SM-milen: Dubbelt Hälle
I Malmö i eftermiddag:
Premiärupplagan av SM-milen

På TV i eftermiddag:
DL Glasgow 2 med Charlotta