Måndag 27 april 2015

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

A. Lennart Julin
redaktör
08-30 13 33

Information och
media

Magnus Fridell (vik.)
073-506 21 74
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Nyhetsarkiv

Visa nyheter Publicerade under:
Som:


Hur blev marathonmånaden?

 26 apr, 2015.Vi har vant oss vid att april varje vår bjuder på en serie spektakulära internationella stormaror. I år blev det inte riktigt det överflöd av supertider vi brukar se, förmodligen delvis beroende på vädret med en hel del regn, rusk och blåst (t ex motvind i Boston).
   Allra snabbast gick det - som sig bör med tanke på startfältens kvalitet - idag i London. Hararna plus tio man passerade halvvägs på 1:02:20 men i slutänden visade det sig att bara två man - Wilson Kipsang och Eliud Kipchoge - hade kapacitet att köra även andra halvan i det tempot. Typiskt är att jämnfartslöpande spanjoren Javier Guerra till slut blev 7:a på 2:09:33.
   Avgörandet mellan Kipsang och Kipchoge föll inte förrän på den sista kilometern, då den senare kunde

Läs mer Fortsättning...

USA-helg med diskusfokus

 26 apr, 2015.Litet grand av återhämtningshelg för våra USA-baserade friidrottare, där många hade fått tävlingsledigt inför sina snart aktuella Conference-mästerskap.
   Men en del intressant hände ändå och det framförallt i diskus. Upsalas Simon Pettersson - på läger i södra Kalifornien med sin träningsgrupp - visade att han fortsätter att utvecklas i rask takt:
   49.71 för två år sedan då Simon började prioritera diskus (tidigare gällde mångkamp), 55.39 i somras (på SM) och så nu i april 2015 först

Läs mer Fortsättning...

På TV söndag morgon:
London Marathon

 26 apr, 2015.Årets bästa mara - sett till startfältets meriter - går på söndagens förmiddag i den brittiska huvudstaden. Den kvinnliga eliten startar kl 10.20 och den manliga kl 11.10.
   Eurosport sänder direkt från kl 10.09 och fram t o m manliga elitens målgång, dvs åtminstone till ca kl 13.20.

Läs mer Fortsättning...

Utspridd löparlördag

 25 apr, 2015.Sista löparlördagen i april såg inget "dominerande" lopp utan även om milen var den klart dominerande distansen hade de bästa löparna spritt ut sig på många ställen:
   Lerumsloppet (Lerum): Högbys David Nilsson (32:06) fick två veckor efter sin 2:17-mara se sig besegrad av Yared Admasu (31:38) och Ullevis SM-sjua Fredrik Johansson (31:55). Hälles SM-åtta Lisa Öhberg (37:40) särklassig bland kvinnorna.
   Laxaloppet (Halmstad): Säkra vinnare

Läs mer Fortsättning...

Isabellah + 2.168 tjejer till

 25 apr, 2015.Favoriten Isabellah Andersson dominerade från det allra första steget den andra upplagan av kvinnoloppet Women's Health Halvmarathon i Stockholm. Redan efter första halvmilen var ledningen 51 sekunder och Isabellah fortsatte hela loppet ut att på varje kilometer gå drygt tio sekunder plus gentemot närmaste konkurrent.
   Denna närmaste konkurrent var länge klubbkamraten i Hässelby Lena Eliasson som dock efter drygt en och en halv mil fick släppa förbi sig Studenternas mer jämnfartslöpande Frida Lundén.
   Vädret var bra för löpning med undantag för en ganska jobbig vind som deltagarna sällan kom i lä för. Isabellahs segertid 1:13:20 skall ses i ljuset av detta och av

Läs mer Fortsättning...

Intensiv löparlördag

 24 apr, 2015.Med innesäsongen avslutad och med en vecka kvar till första nationella arenatävlingen härskar alltså långlöpningen oinskränkt den här helgen med totalt tio lopp i vår nationella kalender. Alla faktiskt på lördagen, medan samtliga de europeiska stormarorna med London i spetsen kör på söndagen.
   Störst deltagarmässigt här på hemmaplan blir andra upplagan av Women's Health Half Marathon i Stockholm, en bara-kvinnor-halvmara som samlat litet drygt tretusen förhandsanmälningar. Loppet går i den östra delen av innerstaden med två varv på Djurgården och en slinga inne på Östermalm.
   Storfavorit är svenska rekordhållaren Isabellah Andersson, som ju visade vinnande form så sent som i lördags med sin övertygande seger på SM-milen. Bland de anmälda finns också den sedan i höstas regerande svenska mästarinnan på halvmaran Lena Eliasson.
   I halvmarakalendern för lördagen finns också

Läs mer Fortsättning...

Nytt stort pris för unga ledare

 24 apr, 2015.Det är lätt att tro att det här med "unga ledare" är en modern tanke som uppstått som en reaktion mot en upplevd evig dominans av personer i "mogen" ålder på idrottsorganisationernas ledande positioner. Men faktum är att vid framväxten av den svenska idrottsrörelsen för drygt hundra år sedan var flera av de tongivande slående unga.
   T ex valdes sådana med tiden legendariska idrottsledare som J Sigfrid Edström och Sven Låftman till ordförande i Svenska Idrottsförbundet (som Friidrottsförbundet hette från början) redan som 32- resp 30-åringar!
   Och Hugo Levin blev sekreterare i förbundet redan som 24-åring, var med i tävlingsledningen för friidrotten vid Stockholms-OS som 26-åring och valdes in i RF-styrelsen som 31-åring. Levin var en visionär och oerhört kreativ ledare som verkade inom flera idrotter där han startade nya föreningar, skapade nya tävlingar och tog initiativ till nya arenor.
   Tragiskt nog rycktes Hugo Levin dock bort endast 32 år gammal efter att

Läs mer Fortsättning...

Maramånadens Grande Finale

 23 apr, 2015.April har ju kommit att bli den internationella marathonlöpningens förlovade månad och kommande söndag är den sista i månaden i år och mycket passande kommer det allra bästa till sist: London Marathon!
   Återigen har nämligen arrangörerna i London lyckats samla på sig de vassaste startfälten i marathonvärlden. I år på manliga sidan t ex har man

Läs mer Fortsättning...

Månadens i mars:
Andreas Otterling förstås!

 23 apr, 2015.En månad med ett internationellt mästerskap innebär tuff konkurrens om att bli "Månadens" här på friidrott, Men för mars 2015 var valet ganska självskrivet: IEM-bronsmedaljören Andreas Otterling!
   Det var bara precis att han alls blev uttagen Inne-EM i Prag, det var knappast tippat av någon att han skulle gå till final där (var 16:e på årsbästa inför) och även om han varit näst bäst i kvalet var medaljen i finalen en riktig högoddsare.
   Och detta händer alltså för

Läs mer Fortsättning...

– Var väl eufori kan man säga!

 22 apr, 2015.Sedan Andreas Otterling sommaren 2012 blivit Sveriges fjärde 8m-hoppare har det varit ganska tyst - fram till bronset på inomhus-EM. Men var har han varit, och vad har hänt, under de här knappa tre åren?
   – Det är ganska mycket som hänt. Det blev mycket strul och många skador efter 8.03-hoppet. Jag hade problem med ryggen hela tiden och hoppade trots att jag hade ont.
   Orsaken till ryggproblemen var svår att hitta, men det visade sig till slut att Andreas hade benpålagringar på bägge höfterna samt att det hade bildats brosk.
   – Jag kände att jag var tvungen att göra något, för det funkade inte riktigt.
   Andreas opererade höfterna med en veckas mellanrum i november 2013, och det var mycket en chansning att göra det:

Läs mer Fortsättning...

Sanna-dokumentären pågår

 22 apr, 2015.Idag onsdag publicerades på dt.se den fjärde delen av fem i MittMedias webbdokumentär om Sanna Kallurs karriär.
   Efter "Skadan" i torsdags, "Uppväxten" i lördags och "Träningen" i måndags är rubriken den här gången "Familjen". Den femte och avslutande delen i serien kommer sedan nu på fredag.
   Den som till äventyrs missat något av

Läs mer Fortsättning...

Sommarlov = Friidrottsskolor
- Atle och Frida visar vägen!

 22 apr, 2015.Allting pekar entydigt på att det blir både sommar och sommarlov om bara ett par månader. Och då är det perfekt att anordna idrottsskolor för barn och ungdomar som vill pröva på friidrott.
   Något som vi vet att många vill eftersom vår idrott har ett så brett utbud av aktiviteter inom löpning, hopp och kast att det alltid finns något för alla som vill "göra idrott" oberoende av om man är stor eller liten och av om man känner sig snabb, uthållig, spänstig eller stark.
   Till den här friidrottsskolesommaren har ett helt nytt "paket" av deltagarmaterial tagits fram. Basen i paketet är

Läs mer Fortsättning...

Sökes: FIG-tränare

 21 apr, 2015.I augusti börjar ett nytt läsår på våra friidrottsgymnasier och två av dem behöver till dess engagera varsin ny lärare/tränare:
   * Riks-FIG:et i Falun utlyser en tillsvidareanställning på heltid.
   * NIU-FIG:et i Uddevalla erbjuder en projektanställning på 60-100 %.
   Sista ansökningsdagar är 5 maj (Falun) resp 20 maj (Uddevalla).
   Fullständiga utlysningar finns på vår "Nya tjänster"-sida.

Läs mer Fortsättning...

Don't try this at home!

 21 apr, 2015.Renaud Lavillenie testade en ny ribbpassage på träningslägret i San Diego i förra veckan. Ribban på 5.00.
   Se videoklippet på hans facebook-sida!

Läs mer Fortsättning...

Isabellahs alla SM-segrar

 20 apr, 2015.Som uppmärksammades redan när det hände i lördags blev Isabellah Andersson genom segern i SM-milen vår mesta mästare, dvs den friidrottare som under sin karriär erövrat flest individuella svenska mästerskap.
   Det gamla rekordet på 25 SM-guld tillhörde spjutlegendaren Eric Lemming och hade stått sig sedan 1917, dvs i smått svindlande 98 år. Det tangerades förra sommaren vid SM-maran av Isabellah och nu är hon alltså ensam på 26.
   En summa som f ö ganska snart

Läs mer Fortsättning...

Allra sista inneuppdateringen?

 20 apr, 2015.Med helgens QuickNet-spelen i Västerås slutfördes vinterns nationella inomhustävlingsprogram - lämpligt nog precis lagom till att vädret i nästan hela landet tycktes ha bestämt sig vara inbjudande för utomhusfriidrott.
   Vi har förstås nu uppdaterat vår innestatistik med det allra senaste som hände i Västerås. Så med reservation för ev eftersläntrande listor från mindre lokala tävlingar bör listorna nu alltså ha uppnått

Läs mer Fortsättning...

Webb-TV nu i eftermiddag:
Boston Marathon

 20 apr, 2015.Ingen TV-kanal här i Sverige visar heller i år superklassikern (premiärår 1897!) Boston Marathon, men arrangörerna har utlovat webbsändning med start kl 15.30 svensk tid (09.30 måndag morgon i Boston).
   Kvinnliga eliten startar sedan 15.32 och manliga eliten och den första massgruppen kl 16.00. Boston Marathon har i år drygt 30.000 anmälda.
   Webbsändningen från Boston Marathon

Läs mer Fortsättning...

USA-helgen:
8:36 - 13:54 - 16:38 - 68.01

 19 apr, 2015.Snabbaste svenska hinderloppet sedan Mustafa Mohameds "avsked" från grenen vid Finnkampen 2010. Det var vad Hässelbys Emil Blomberg presterade när han noterade 8:36.98 på Mt SAC Relays. Ett år gamla perset 8:44.78 sänktes alltså med nästan åtta sekunder.
   Fjolårets bäste svenske hinderlöpare Daniel Lundgren (Tureberg) valde 5000m samma kväll i Walnut och det resulterade i pers med över tio sekunder: 13:54.83.
   Fjolårets JVM-löpare på hinder Carolina Johnson (Linköping) satsade också på 5000m och 16:38.96 i debuten på den sträckan innebar att hon nu är vår 6:e snabbast junior genom tiderna!
   Medeldistanserna gav 3:46 för Stenungsunds Johan Rogestedt och 4:19 för Hälles Linn Nilsson på Mt SAC plus 3:47/1:50 för Hässelbys Elmar Engholm i Azusa/Norwalk.
   På sprint fortsatte Spårvägens Chris Brusenback sin starka vår med en vinnande 10.54/21.09w-dubbel på sin universitetshemmaplan i Azusa.
   Utropstecknet i teknikgrensbranschen kom från

Läs mer Fortsättning...

SM-milen: Frida & Joel
årets 22-årsmästare

 18 apr, 2015.I fjol var Set Sails Frida Michold först i mål av alla som var 22 år eller yngre men då var hon för ung (19 år) för denna åldersbundna mästerskapsklass. Men i år hade Frida åldern inne och fick sitt guld nio sekunder före fjolårsmästarinnan Emilia Ohlin (Trollhättans IF): 37:37 mot 37:46.
   Som väntat blev det göteborgsk dominans i M22 med guld och silver till Ullevi och brons till Mölndal tack vare i tur och ordning Joel Zackrisson (31:53), Hampus Börjesson (32:00) och Jonathan Weichbrodt (32:11).
   Fast ännu snabbare var underårige (fyller 19 i år) Wille Levay från Spårvägen som blev 15:e totalt i loppet på 31:14.

Läs mer Fortsättning...

SM-milen: Isabellahs 26:e

 18 apr, 2015.Hässelbys Isabellah Andersson skrev friidrottshistoria när hon vann SM-milens kvinnliga klass 17 sekunder före Ullevis Charlotta Fougberg: 32:34 mot 32:51. Det var nämligen Isabellahs 26:e SM-titel vilket gör henne till friidrottens mesta mästare. En position som Eric Lemming var ensam om i nästa 100 år innan han tangerades av Isabellah i fjol.
   Isabellahs segertid var dessutom bara 10 sekunder från hennes eget nästan sex år gamla svenska rekord!
   SM-bronset gick till MAI:s Louise Nilsson som hade nästan två minuter fram till Charlotta och samtidigt själv drygt fyrtio sekunder till loppets fyra.

Läs mer Fortsättning...

SM-milen: Abraham starkast

 18 apr, 2015.Det blev en tät guldjstrid bland männen i SM-milen årgång 2 där Eskilstunas Abraham Adhanom till slut tog hem guldet knappt före Strömstad LK:s Johan Larsson: 29:43 mot 29:45.
   Abraham som ju dominerade terräng-SM i höstas visade med den här lyckade säsongsdebuten att den guldformen bevarats genom vintern.
   Även bronset till Eskilstuna genom Nasir Dawoud som kunde hålla Hälles Scott Fraser och Spårvägens Fredrik Uhrbom strax bakom sig. Även Nasir och Scott tog sig "dröm-30" i det soliga men litet blåsiga Malmö-vädret.

Läs mer Fortsättning...

SM-milen startar kl 14.30!

 18 apr, 2015.Det är alltså fyra olika SM-tävlingar som då kommer att avgöras: Män, kvinnor, M22 och K22. Första målgång - manliga segraren - beräknas till strax före kl 15.00.
   Omedelbara resultat kommer att presenteras på arrangörens resultatsida.

Läs mer Fortsättning...

Uppmärksammat studiebesök

 17 apr, 2015.Ungdomslandslagets ledare Jonas Anshelm befinner sig just nu i Cali, Colombia, på s k "site visit" (studiebesök) inför sommarens UVM (17 års) som faktiskt är knappa tre månader bortåt i tiden. Jonas är utsänd på detta uppdrag gemensamt av de nordiska länderna.
   I vanliga fall utspelar sig denna typ av rekognoseringsresor utan extern uppmärksamhet. Man kollar bara tillsammans med någon representant för arrangörerna igenom arenor, förläggningar, transporter och annat praktiskt inför mästerskapet.
   Men den här gången välkomnades Jonas nästan som vore det ett officiellt statsbesök som dessutom hårdbevakades av

Läs mer Fortsättning...

Får inte missas:
Sanna-dokumentären

 17 apr, 2015.Ett team från MittMedia har sedan i höstas följt Sanna Kallur och det arbetet har - tillsammans med mycket arkivmaterial från hennes karriär och intervjuer med tränare och andra i Sannas närhet - resulterat i en unik webbdokumentär i fem delar.
   Serien har fått titeln "Häckdjävulen" - en liknelse som Sanna själv använde världsrekordvintern 2008 för att beskriva känslan när hon var i sitt livs form.
   Första delen i serien publicerades på

Läs mer Fortsättning...

Helgens friidrott
- i när & fjärran

 17 apr, 2015.SM-milen på lördagseftermiddagen i Malmö är långtifrån det enda som sker i helgen i friidrottsväg. Tvärtom är det full fart på de flesta fronter.
   För dem som vill springa längre bjuds härhemma halvmaror i t ex Arvika, Kungsbacka och Malmö. Ja, i Malmö tillhandahålls också alternativet helmara.
   Och föredrar man någon typ av terrängunderlag framför vägar och gator finns ett flertal alternativ:

Läs mer Fortsättning...

Det blir ett junior-SM också!

 16 apr, 2015.SM-milen på lördag innehåller de svenska mästerskapen inte bara för seniorer utan också för 22-års juniorer. Premiärmästare i fjol var Ababa Lama och Emilia Ohlin.
   Emilia är anmäld även i år men slipper favoritskapet med tanke på att Hässelbys Sarah Lahti - stark medaljaspirant i seniorloppet - nu finns med. Nyuppflyttad i klassen i år - alltså född 1995 - är Set Sails Frida Michold som i fjol faktiskt besegrade alla K22:orna inkl Emilia.
   På manliga sidan är det i Ababas frånvaro svårt att peka ut en favorit. Bäste "återkomling" från i fjol är

Läs mer Fortsättning...

SVT direktsänder Junior-EM

 16 apr, 2015.SVT kommer att svara för TV-produktionen vid sommarens JEM i Eskilstuna och kommer själva att alla fyra tävlingsdagarna - 16-19 juli - direktsända finalpassen..
   Det innebär ca fem timmar per dag från kl 15. De första 3-4 timmarna varje dag går på TV och resterande på SVT Play.
   Så den som av något skäl skulle bli förhindrad att uppleva tävlingarna på bästa sätt - dvs på plats på Ekängen - har alltså möjlighet att ändå se i stort sett allt av intresse live på TV:n eller via datorn.

Läs mer Fortsättning...

Europaförbundet reagerar

 16 apr, 2015.Europafriidrottens nyvalde ordförande Svein Arne Hansen har också reagerat starkt på det överrumplande beskedet i morse från Internationella Friidrottsförbundet att de hade utsett Eugene till VM-arrangör 2021 redan innan den ordinarie budgivningsprocessen ens inletts.
   Läs hela uttalandet från EA-ordföranden.

Läs mer Fortsättning...

RF besökte FIG Sollentuna

 16 apr, 2015.Svensk Friidrott har i över fyrtio år haft nationella s k friidrottsgymnasier, f n har vi sådana "Riksidrottsgymnasier" på sju orter i landet från Malmö i söder till Umeå i norr. Dessa skolor är dock inte bara vår angelägenhet utan ingår i ett för hela den svenska idrotten gemensamt system under Riksidrottsförbundets (RF:s) överinseende.
   Bl a är det RF som godkänner alla RIG och som har ansvaret för hur det begränsade antalet elevplatser skall fördelas mellan olika idrotter och orter. Totalt är friidrottens tilldelning - i konkurrens med 30-talet andra idrotter - under innevarande period (2014-2017) 162 platser av totalt ca 1200.
   I RF:s övergripande ansvar ingår också

Läs mer Fortsättning...

VM 2021 till Eugene -
stor svensk besvikelse

 16 apr, 2015.Vid Internationella Friidrottsförbundets styrelsemöte i Beijing i dag beslutades att tilldela Eugene (USA) arrangörskapet av Friidrotts-VM 2021.
   Beslutet innebär att man frångått IAAF:s vanliga ordning för hur mästerskapsarrangörer utses och betyder att Svensk Friidrotts och Göteborgs Stads fleråriga arbete med att förbereda en ansökan om mästerskapet nu avbryts.
   – Vi är djupt besvikna och förbannade över hur det här har gått till och jag kan konstatera att det här inte andas rent spel. Vi hade åtminstone förväntat oss att få lämna ett seriöst bud enligt de principer som IAAF har i sina riktlinjer. Den närmast fiffelartade handläggningen kan ju omöjligen vara i friidrottens intresse. Vem är vinnare av detta?, säger förbundsordförande Björn Eriksson.
   Besvikelsen är förstås stor även hos Göteborgs Stad:

Läs mer Fortsättning...

Nu på lördag årgång nr 2

 15 apr, 2015.Det var förra sommaren som 10 km landsväg - förmodligen den gren inom friidrotten som har flest utövare under ett år - också fick status som en officiell SM-gren. De historiska första mästarna blev Hälles Ababa Lama - som spurtslog klubbkamraten Mustafa Mohamed - och Studenternas Frida Lundén - som vann ganska klart med dryga tjugo sekunder.
   Vi vet nu att det kommer att bli en ny manlig topp på lördag eftersom varken Ababa eller Mustafa är anmälda i år och det sätter bronsmedaljören Johan Larsson (Strömstad LK) i rollen som huvudfavorit till guldet nu. Inte minst som Johan så sent som nu i helgen gjorde ett starkt lopp när han sprang hem Skånes öppna DM i Ystad med över 3½ minuts marginal på 29:34.
   Tuffaste utmaningen nu kan mycket väl komma från en medeldistansspecialist, nämligen Huddinges Staffan Ek. Han var ju med som 1500m-löpare på inne-EM för en dryg månad sedan men har visat kapacitet även på betydligt längre distanser. I somras hoppade Staffan ju in på 5000m i Finnkampen

Läs mer Fortsättning...

Klart med kvaltävlingarna
till Kraftmätningen

 15 apr, 2015.Att Kraftmätningen - 14/15-åringarnas klubblagscup - har sin final under Finnkampshelgen är en etablerad tradition.
   2015 går finalen således den 12-13 september, den här gången med Täby IS som arrangör på Tibblevallen för de individuella grenarna och med den avslutande stafetten inne på Stockholms Stadion i samband med Finnkampen.
   Finalen ligger alltså i slutet av säsongen, men kvalomgången genomförs redan i början på sommaren drygt

Läs mer Fortsättning...

Förbundsstarterkurs på gång

 14 apr, 2015.Utbildningen av nya funktionärer och domare är en ständigt pågående process på alla nivåer inom svensk friidrott. På central nivå är två kurser årligen återkommande: Förbundsdomarkursen och förbundsstarterutbildningen.
   Förbundsdomarna har sin kurs för 2015 nu kommande helg - då det f ö genomförs även en förbundseltidtagarutbildning - medan starterna som traditionellt körde praktiken vid Skol-SM i september numera har flyttat till SAYO i Sollentuna i månadsskiftet maj/juni.
   I år är kursdatumen alltså

Läs mer Fortsättning...

Hillevi ska leda satsningen
Svenska Löpare

 14 apr, 2015.När idén Svenska Löpare skulle konkretiseras hjälpte PR-byrån Wenderfalck till med att utveckla konceptet med Hillevi Thor som ansvarig konsult. Så när Hillevi nu tillträtt tjänsten som projektledare är det för något som hon från början varit med om att skapa. Att söka tjänsten föll sig därför naturligt för Hillevi:
   – När vi började bygga konceptet insåg jag hur många spännande saker det finns som det här projektet kan bidra med. Får vi till allt som det är tänkt att innefatta så kommer vi få ännu fler människor att uppleva det positiva med löpningen och på så sätt bidrar vi till folkhälsan. Det känns väldigt bra!
   Hillevi ser stora fördelar med Svenska Löpare och är övertygad om att det kan bidra till ett fortsatt ökat intresse för löpning som motionsform. Hon vill också lyfta det viktiga arbete som görs ute i landets alla friidrottsföreningar:

Läs mer Fortsättning...

Uppdaterade mästerskaps- och utmanargrupper

 14 apr, 2015.Svensk Friidrotts mästerskaps- och utmanargrupper är av naturliga skäl ingenting statiskt utan något som stadigt utvärderas och uppdateras av Idrottsavdelningen. Den senaste inomhussäsongens t ex resulterade i att tre nya namn togs upp i mästerskapsgruppen:
   Örebros Andreas Otterling, Örgrytes Michaela Meijer och Hässelbys Petter Olson som alla gjorde övertygande insatser i vintras kulminerande i starka prestationer på säsongsmålet IEM i Prag.
   Sedan i fjol har därmed nio nya blivit upptagna i Mästerskapsgruppen så att den nu omfattar totalt

Läs mer Fortsättning...

Björn Eriksson föreslås till ny
ordförande för Riksidrotten

 13 apr, 2015.I slutet på maj är det Riksidrottsmöte i Helsingborg och idag presenterade Riksidrottsförbundets valberedning sitt förslag inför valen vid mötet i Helsingborg.
   Och det förslaget toppas av Svensk Friidrotts nyligen omvalde ordförande Björn Eriksson, som alltså nu rekommenderas till ny ordförande för Riksidrotten med följande motivering:

Läs mer Fortsättning...

SJ ny resepartner
för Svensk Friidrott

 13 apr, 2015.SJ blir 2015 officiell resepartner för Svensk Friidrott. Det nya samarbetsavtalet innebär att SJ och Idrottsresan erbjuder föreningar och medlemmar minst 20% rabatt på tågresor knutna till tävlingar, träningsläger m m.
   - SJ vill såklart att fler föreningar och medlemmar ska välja tåget till sina idrottsaktiviteter, och vi vet också att rabatterna vi erbjuder är mycket förmånliga och på så vis skapas mervärden för båda parter, berättar Mattias Tappert, SJ:s ansvarige för samarbeten och event.
   - Resande är en stor del av vardagen för förbundet och våra föreningar. Därför är vi väldigt glada över att nu tillsammans med SJ kunna erbjuda föreningar och fans bekväma, smidiga och miljövänliga resealternativ till och från våra evenemang, till exempel Junior-EM i Eskilstuna nu i sommar, säger SFIF:s marknadschef Jan Larsson.
   Samarbetet med Svensk Friidrott gör att

Läs mer Fortsättning...

Rotterdam: David 2:17

 12 apr, 2015.Visst fortsatte Högbys David Nilsson på den inslagna pers-trenden under 2015:s första månader. Man var kanske inför dagens Rotterdam Marathon litet orolig för att den utvecklade snabbheten på kortare sträckor skulle kunna resultera i en litet för tuff öppning.
   Men så blev det inte alls utan David svarade för ett imponerande väldisponerat lopp från start till mål med

Läs mer Fortsättning...

24-timmars: VM-brons
och EM-guld för Maria

 12 apr, 2015.Efter ett dygns löpning har deltagarna i Turin nu sprungit klart och tredje längst av alla kvinnor nådde Team Ultraswedens Maria Jansson som bara hade USA-duon Katalin Nagy och Traci Falbo före sig.
   Dessutom blev det silver bakom USA för det svenska laget som i övrigt bestod av Annika Nilrud och Torill Fonn!

Läs mer Fortsättning...

Medalj på gång!

 12 apr, 2015.Natten på IAU VM-EM 24 timmar har som vanligt bjudit på många stora omkastningar i placeringarna. Den stora svensk plusvarianten har varit Maria Jansson, som i går öppnade lugnast av våra tre deltagare men som sedan stadigt klättrat i listan.
   Och på morgonen hade klättringen nått ända upp på medaljplats och allt pekar nu på att det blir (minst) brons!

Läs mer Fortsättning...

Följ IAU VM-EM 24 timmar

 11 apr, 2015.Tävlingen startade kl 10.00 på lördagen. På arrangörens live-resultatsida sker uppdatering för deltagarna vid varje avklarat 2 km-varv. I alla fall är det vad som utlovats.
   Till live-resultaten.

Läs mer Fortsättning...

EA-valen: Toralf omvald,
Svein Arne ny ordförande

 11 apr, 2015.Norges Svein Arne Hansen är Europafriidrottens nye ordförande. Med 26 röster mot 19 för Franrikes Gracia och 5 för Finlands Pihlakoski fick Svein Arne alltså majoriteten av de 50 rösterna direkt i första omgången.
   Gracia fick dock förnyat förtroende som vice och Pihlakoski som ledamot. Övriga två vice - Tysklands Hensel och Bulgariens Karamarinov - är däremot nya på den nivån som ersättare för Tjeckiens Pilny (ej kandiderat) och Spaniens De Carlos.
   Genom att Hensel och Karamarinov klev upp från ledamot till vice ordförande uppstod två vakanser på ledamotnivå och ytterligare två p g a avstådd kandidatur.
   En fylldes av De Carlos men det hände mer eftersom tre av de 13 sittande blev bortröstade. Det gällde dock inte Sveriges Toralf Nilsson som säkrade sin tredje 4-åriga mandatperiod. Däremot inget förnyat förtroende för

Läs mer Fortsättning...

I helgen: 24-timmars-VM

 10 apr, 2015.I helgen är det dags för årets första internationella ultramästerskap då IAU:s VM-EM i 24-timmarslöpning genomförs i norditalienska Turin. Sverige ställer upp med tre manliga och tre kvinnliga löpare: Elov Olsson, Johan Steene och Andreas Falk resp Maria Jansson, Torill Fonn och Annika Nilrud.
   De kommer att få motstånd från löpare från 40 (män) resp 31 (kvinnor) länder, där Europa står för ungefär två tredjedelar (det är samtidigt även EM). Övriga världen representeras av sex amerikanska länder (USA brukar vara mycket starka), fyra asiatiska (här är Japan traditionellt ett toppland), två oceaniska och ett afrikanskt (Algeriet).
   Förutom individuellt finns det också tävlingar för 3-personers lag och Sverige är alltså med i båda. Senaste mästerskapet 2013 blev svenskorna

Läs mer Fortsättning...

I helgen: M som i marathon

 10 apr, 2015.Efter den lugna påsken brakar marathonmånaden april igång med full kraft nu på söndag med Paris (på senare år Europas största mara deltagarmässigt), Rotterdam (satsar alltid på snabba tider på den flacka banan), Milano och Wien som de främsta.
   Det lär finnas svenskar med i alla dessa lopp med de ur elitperspektivet allra intressantaste i Rotterdam. Där är nämligen både Daniel Woldu och David Nilsson - dvs fjolårets etta-tvåa på SM - aviserade till start.
   David har ju dessutom tidigare under året visat personbästaform först

Läs mer Fortsättning...

Nya satsningar i sommar?

 10 apr, 2015.Planerar ni i er förening en ny aktivitet eller nytt grepp i verksamheten i sommar? I så fall kan det finnas en möjlighet att få ekonomiskt stöd från Idrottslyftet till den nya satsningen!
   Fast då gäller det att inte vänta så länge till med att skicka in ansökan, eftersom stoppdatum för den här sommaromgången av Idrottslyftet 2015 är satt till den 19 april.
   Läs mer på våra sidor om Idrottslyftet om kriterier, ansökningsförfarande m m!

Läs mer Fortsättning...

Rekord som Guinness missat

 9 apr, 2015.När det gäller inofficiella världsrekord av typen typen först, störst, längst osv är sedan länge Guinness etablerat som "myndigheten" som håller koll, granskar och registrerar alla möjliga rekord - och några till. Fast den absoluta kollen verkar man inte ha.
   För går man in på deras hemsida och söker på "largest half marathon" i betydelsen "flest deltagare" så får man som svar att rekordet sattes år 2000 av "Great North Run" i norra England som då hade 50.173 anmälda varav 36.822 fullföljde.
   Vi svenskar vet ju att GöteborgsVarvet sedan flera år tillbaka är allra störst med i fjol ca 64.000 anmälda och 47.391 fullföljande i resultatlistan. Alltså nästan 30 % fler som sprang halvmaran där och då än i det som Guinness säger är tidernas största.
   Ännu märkligare är egentligen att man inte ens märkt att även "Great North Run" numera är betydligt större än vid sekelskiftet: Senast i höstas klarade

Läs mer Fortsättning...

JEM-medaljerna:
100% "Made in Eskilstuna"!

 8 apr, 2015.Arrangörerna av sommarens JEM19 i Eskilstuna har satsat på "närproducerat" för medaljerna, som skapats i ett nära samarbete mellan tre Eskilstunaföretag:
   För designen svarar nämligen kommunikationsbyrån aStory, valören har präglats av Svenska Medalj AB och den har sedan infattats i en ram handsmidd av Nina Hedenfeldt på Smedja Sothönan!
   Totalt går det åt närmare tvåhundra medaljer på ett JEM och pristagarna kommer alltså

Läs mer Fortsättning...

Friidrotts-Europa skall välja

 8 apr, 2015.Vart fjärde vår genomför Europaförbundet EA en valkongress där man utser sin styrelse för den följande 4-årscykeln. Senaste valkongressen var i London i april 2011 så det är alltså dags igen nu. Närmare bestämt till helgen med Bled i de slovenska Alperna (nära gränserna till Österrike och Italien) som värdort.
   De viktigaste valen gäller förstås styrelsen där det skall väljas en ordförande, tre vice ordföranden och tretton ledamöter och vi vet redan nu att det blir ny ordförande. Hansjörg Wirz slutar nämligen efter 16 år på posten och tre man kandiderar till att bli hans efterträdare: Norges Svein Arne Hansen, Finlands Antti Pihlakoski och Frankrikes Jean Gracia.
   Ett visst favoritskap för

Läs mer Fortsättning...

JEM: Hundra dagar kvar!

 7 apr, 2015.Sverige har arrangerat fyra stora internationella friidrottsmästerskap på arena utomhus: EM 1958, VM 1995, JEM22 1999 och EM 2006. Till sommaren - i Eskilstuna 16-19 juli - är det dags igen, men den här gången är det 19-årsjuniorer som ska kämpa om medaljerna.
   I dag är det precis 100 dagar kvar till det att tävlingarna börjar. Och det skall inte bli "bara tävlingar" utan arrangörerna satsar på en folkfestlig inramning och förhoppningen är flera tusen besökare.
   – Det är vi redo för. Vi ska ha mer publik än deltagare. Det ska bli en folkfest i idrottens tecken och vara den stora händelsen i Eskilstuna i sommar. Då friidrott är en stor idrott i Eskilstuna med fyra klubbar och många utövare, hoppas vi på stort intresse från invånarna i staden, säger Karin Movin som är generalsekreterare för mästerskapet.
   Men hur ska man då göra för att få mästerskapet att bli en lokal angelägenhet?
   – Bland annat kommer biljettpriserna vara väldigt låga. Upp till

Läs mer Fortsättning...

Tronskiftet genomfört - eller?

 6 apr, 2015.När Jonas Hedman 2007 gav ut boken "Friidrottens främsta män" med presentationer av Sveriges främsta genom tiderna i alla de manliga mästerskapsgrenarna var Mattias Sunneborn det självklara förstavalet i längdhopp.
   Inte primärt därför att han var innehavare av de svenska rekorden ute och inne utan därför att hans samlade karriär var den klart bästa. Mattias hade under ett drygt decennium på toppnivå höjt svenska rekordet ute med nästan en kvarts meter, samlat på sig rekordmånga SM-guld och kommit 8:a på OS, tagit silver på IVM och vunnit IEM.
   Dvs Mattias uppfyllde grundkriterierna 1) lång elitkarriär, 2) lyft av nationella resultatnivån och 3) goda placeringar i internationella mästerskap.
   Men nu har det gått nästan åtta år och under den tiden har Michel Tornéus steg för steg jobbat sig närmare och

Läs mer Fortsättning...

Svenska påskaftonen i USA

 5 apr, 2015.Förra veckan förbättrade sig Spårvägens Chris Brusenback rejält på 400m till 47.75 och nu i Claremont (Californien) följde han upp med nya toppnoteringar på 100m och 200m: 10.44 (tidigare 10.49 för två år sedan) resp 21.22 (tidigare i år 21.55). 100m-tiden underskred JEM22-normen medan det fattades 0.02 på 200m.
   Dubbla pers blev det också för Högbys mångkampare Marcus Nilsson hemma i Westwood (Californien):

Läs mer Fortsättning...

Sarah ännu snabbare

 4 apr, 2015.Förra veckan uppmärksammade vi att Hässelbys Sarah Lahti i ett millopp i Holland kommit 5:a på 33:06 och därmed varit bara 42 sekunder från Isabellah Anderssons svenska rekord på 10 km väg.
   Idag vid påskklassikern "Paderborner Osterlauf" i tyska Paderborn sprang Sarah ännu bättre: Hon förbättrade placeringen till 4:a och tiden till 32:58! Så nu fattades bara 34 sekunder till rekordet.
   Hur bra Sarah sprang förstår man också av

Läs mer Fortsättning...

USA-fredagspers: 67 i slägga
och 29:41 på 10000m

 4 apr, 2015.Det är inte så vanligt att vi har mer än tre aktuella i en och samma gren till ett internationellt mästerskap, men så ser det ut att bli i manlig slägga till JEM22 i juli i Tallinn. SFIF-nivån är satt till 66.00 och vi har redan nu två som varit över den, en som varit futtiga 36 cm ifrån och en som gjorde 67 i fjol men som ännu inte tävlat i år.
   Fjärde man i gänget 2014 var Östersunds Lowe Litzell på 64.75, men han öppnade sitt 2015 med 66.33 för två veckor sedan och nu igår i Princeton kom 67.70. Totalt alltså en höjning med nästan tre meter!
   Dessutom innebar kastet att Birger Asplunds distriktsrekord för Jämtland-Härjedalen som stått sedan 1964 - dvs i över 50 år - överträffades med dryga metern. Birgers 66.37 var också det svenska rekordet då.
   Borta på USA:s västkust i San Francisco förbättrade i natt svensk tid Hässelbys Andreas Åhwall sitt personbästa på 10000m med

Läs mer Fortsättning...

Vilken var hoppzonseffekten?

 3 apr, 2015.I den hektiska slutspurten på inomhussäsongen för någon månad sedan fanns det tyvärr inte tid och utrymme att när det hände uppmärksamma och analysera allt intressant som hände.
   Det gällde bl a testen av "hoppzonsmätning" i det kvinnliga längdhoppet på Malmö Games. Hur funkade det i praktiken? Ändrade deltagarna sin "taktik" när det inte längre var nödvändigt med "perfekta plankträffar"? Försvann de ogiltiga hoppen helt? Hoppade deltagarna längre än vid andra tävlingar i vinter?
   Det statistiska underlaget är

Läs mer Fortsättning...

Internationella bansommaren

 2 apr, 2015.Elitfriidrotten har alltmer internationaliserats, dels genom ett växande antal internationella mästerskap o dyl, dels genom ett intensifierat tävlande på bortaplan på alla nivåer från toppelitens Diamond League och nedåt.
   En tydlig illustration kan man få från vår resultatbörs här på friidrott.se: På de tio åren mellan 2004 och 2014 ökade antalet redovisade tävlingar i kategorin "Övriga svenskar utomlands - ute" (exkl USA-tävlingar) med över 55% till en bra bit över tvåhundra.
   Därför är vår traditionella internationella kalender för galor och andra

Läs mer Fortsättning...

Så blir friidrottspåsken

 2 apr, 2015.Ur friidrottssynvinkel handlar påsken numera i första hand om träningsläger i pålitligt linne-och-kortbyx-väder en bra bit bort från norra Europa. Vad gäller landslagsaktiva är det för många i år USA som gäller med ett stort gäng medel/långlöpare på höghöjden i Arizona och ett minst lika stort gäng sprinters i solvärmen i Florida.
   Tävlingsmässigt händer inte så mycket i vår del av världen: Trots att vi kommit in i marathonmånaden april är det faktiskt inte någon stormara på gång ute i Europa. (De tre följande helgerna är däremot minst sagt fullmatade med maror.)
   Även härhemma råder

Läs mer Fortsättning...

Utlysning: Nils-Erik
Emilsson-stipendiet 2015

 2 apr, 2015.Att satsa parallellt på sin idrott och en kvalificerad utbildning är en tuff utmaning på alla sätt och vis, inte minst ekonomiskt. Det var bakgrunden till det nya stipendiet till Nils-Erik Emilssons minne som i fjol instiftades av hans barn.
   Första stipendiet (på 15.000 kr) delades ut i somras och gick till Stenungsunds Johan Rogestedt, som ju kombinerar sin elitsatsning på medeldistans med studier i teknisk fysik på Chalmers.
   Med tanke på att det redan premiäråret kom in hela 22 ansökningar är det uppenbart att stipendiet fyllde ett behov och nu har det blivit dags att söka 2015 års stipendium till

Läs mer Fortsättning...

Månadens i februari: Michaela

 2 apr, 2015.3.60 som 14-åring och 4.18 som 16-åring och UVM-silver samma år var odiskutabla indikationer på Michaela Meijers potential i stavhopp. Men eftersom en bara 22 dagar äldre svenska vid namn Angelica Bengtsson i motsvarande åldrar gjorde 3.90 resp 4.37 och tog hem UVM-guldet blev uppmärksamheten i media inte så omfattande och påträngande.
   Så när Michaela som 19-åring 2012 försvann från tävlingsbanorna var det nog inte så många utanför stavfamiljen som reagerade på - eller reflekterade över - att en intressant talang fattades. Särskilt som frånvaron kom att bli långvarig. Det tog faktiskt nästan två år – till 2014 - innan Michaela var tillbaka på banan igen.
   Comebackåret innebar en återkomst till nivån före avbrottet med resultat runt 4.20-4.25 toppat av 2 cm-förbättringen av perset till 4.28. I landslagsdräkten blev det

Läs mer Fortsättning...

– Jag behövde inte tänka alls, utan det kom bara av sig självt!

 2 apr, 2015.Början av sommaren 2012 var tuff för Michaela Meijer. Utvecklingskurvan hade gått stadigt uppåt under flera år, men då kom ett bakslag som skulle hålla henne borta från stavhoppet under nästan två år.
   – Det började med att jag kände att jag hade lite ont i knät, men det blev aldrig något allvarligt av det. Varje gång jag skulle kolla upp det så blev det bra.
   Men inte riktigt bra så Michaela valde att undersöka grundligt vad som gjorde att hon fick ont. Läkarna kunde se en förändring i knät, men det var svårt att säga exakt vad felet var.
   – Till slut kom de fram till att jag hade vätska i knät, men varför jag hade ont kunde de inte svara på.
   Det blev alltså två år av behandlingar och rehabträning för Michaela. Två år där hon inte hoppade stav en enda gång.
   – Jag var fortfarande i hallen varje dag och körde rehab, men jag varken hoppade eller sprang något under de här åren.
   Successivt började det dock kännas bättre och

Läs mer Fortsättning...

Michel-intervju på iaaf.org

 1 apr, 2015.Internationella Friidrottsförbundets hemsida iaaf.org har intervjuat Michel Tornéus efter EM-guldet och inför VM-sommaren.
   Läs hela intervjun på iaaf.org!

Läs mer Fortsättning...

Absolut inget aprilskämt!

 1 apr, 2015.Att Renaud Lavillenie inte bara är världens bäste stavhoppare utan också - kanske just därför? - är en person som älskar tuffa extrema utmaningar är ingen nyhet. Vi har ju sett honom köra road racing motorcykel i tävlingsfart och göra simhopp från taket ner i poolen.
   Men frågan är om inte hans senaste (?) initiativ är det mest tekniskt utmanande han har gett sig på hittills. För någon månad sedan - alltså mitt i uppladdningen inför inne-EM - lade han nämligen ut en fascinerande video på nätet:

Läs mer Fortsättning...

Årets unga stipendiater

 1 apr, 2015.Det var i samband med Svenska Friidrottsförbundets 100-årsjubileum 1995 som Ungdomsfonden instiftades. Första gången som stipendier ur fonden delades ut var vid Förbundsårsmötet 1997 och nu i Söderhamn i lördags var det alltså dags för den 19:e årgången av stipendiater att uppmärksammas.
   Två av stipendierna är öronmärkta för medel/lång och går under namnet Edvin Wide-stipendierna till minne av en av svensk löpningshistorias allra största. Årets Wide-stipendiater blev

Läs mer Fortsättning...

JEM: Lagledare studiebesökte

 31 mar, 2015.I mitten på juli är det europamästerskap i Sverige - 19-årsjuniorernas EM som går på Ekängen i Eskilstuna. Med alltså bara ca 3½ månad kvar intensifieras förberedelserna på alla plan och hos alla parter.
   För någon vecka sedan genomförde arrangörerna en sammandragning av tävlingens huvudfunktionärer och idag gjorde lagledningen för den blivande svenska JEM-truppen en s k "site visit" i Eskilstuna, där

Läs mer Fortsättning...

Friidrott ett vinnande koncept

 31 mar, 2015.För 18:e året genomförde Sponsrings & Eventföreningen i förra veckan sin stora Gyllene Hjulet-gala med utdelning av upplevelseindustrins mest prestigefyllda utmärkelser. Glädjande nog var friidrotten representerad bland årets vinnare:
   * Priset i kategorin "Årets Event B2C" gick till "Stockholm Tunnel Run" som arrangerades av IFK Lidingö i nybyggda Norra Länken i november. Detta "en-gång-och-aldrig-mer"-lopp samlade ju över 42.000 anmälningar och över 33.000 fullföljande.
   Juryns motivering:

Läs mer Fortsättning...

USA-helgen: Julia 57.07!

 30 mar, 2015.Även om utetävlandet i USA bara precis kommit igång registrerades det i helgen ett antal nya personliga rekord, de flesta vid stortävlingen Texas Relays i Austin (Texas):
   * Spårvägens Julia Viberg höjde i Austin sitt personliga rekord från SM i somras med 70 cm till 57.07 och förstärkte därmed sin position som Sveriges femte bästa diskuskasterska genom tiderna.
   * Den yngste brodern i klanen Duplantis-Hedlund - 99:an Armand - klarade ju 5.11 redan i vintras och hoppade nu i Austin ytterligare en decimeter högre. (Storebror Andreas deltog i UVM 2009 och var sedan i final både på JEM 2011 och JVM 2012.)
   * Spårvägens Chris Brusenback

Läs mer Fortsättning...

Tre veckor kvar till SM-milen

 30 mar, 2015.Den 18 april är det dags för årets första SM-tävling utomhus och det handlar om vår färskaste mästerskapsgren, nämligen 10 km landsväg. Som vid premiären i fjol kommer SM-milen att köras på en slinga i centrala Malmö.
   I helgen genomfördes ett par mer "rutinerade" millopp, nämligen 30:e Startmilen i Örebro i lördags och 9:e Premiärmilen i Stockholm i söndags, och en del potentiella SM-löpare passade på att testa formen.
   I Örebro var den kvinnliga klassen intressantast i det avseendet med de fyra främsta inom 28 sekunder på höga 35 minuter. Vann gjorde Akeles Cecilia Kleist strax före MAI:s Nora Falaki, Örebro AIK:s Mikaela Kemppi och KFUM Örebros Josefin Gerdevåg. Manlig etta blev tjeckiske gäststudenten Ondrej Fejfar på 31:29 med ca halvminuten i segermarginal.
   Drygt trehundra sprang milen i Örebro, i Stockholm var man tio gånger så många. Detta trots ett väder som var

Läs mer Fortsättning...

Förbundsårsmötet:
Uppskattade reflektioner

 30 mar, 2015.Innan de formella årsmötesförhandlingarna drog igång på förmiddagen i lördags i Söderhamn fanns på programmet punkten "Arne Ljungqvist, reflektioner".
   Bakom den anspråkslösa rubriken doldes sig en tillbakablick på ett idrottsliv som efter en ganska kort karriär som aktiv - som dock innehöll OS-deltagande - kom att följas av en desto längre ledarkarriär.
   En karriär som kom att föra honom till de allra högsta nivåerna både

Läs mer Fortsättning...

Förbundsårsmötet:
Fortsatt stor enighet

 29 mar, 2015.Den andra dagen av Förbundsårsmötet i Söderhamn följde samma mönster som lördagen, dvs stor enighet i beslutsfrågorna. De tre motionerna avgjordes i enlighet med styrelsens rekommendation, dvs nr 2 bifölls medan nr 1 och 3 avslogs.
   Vad gäller styrelsevalen så var det hela i praktiken avgjort redan igår, då de enda nomineringarna till posten som ordförande och de fyra ledamotsposterna var valberedningens förslag. Förslaget antogs alltså enhälligt.
   Det innebar

Läs mer Fortsättning...

Berlin: Isabellah 1:11:31

 29 mar, 2015.Vid söndagens Berliner Halbmarathon tog Isabellah Andersson en stark tredjeplats. Hon öppnade offensivt och passerade 5 km på 16:23 som klar ledare bland kvinnorna. En ledning som hon - trots att farten mattades något (17:08 - 17:01 på de följande femmorna) - behöll ända fram till 15 km.
   Då hade hon fått sällskap av

Läs mer Fortsättning...

Förbundsårsmötet:
Förstadag i samförstånd

 28 mar, 2015.Med RF:s Christer Pallin som ordförande betades under lördagen punkterna på föredragningslistan för Förbundsårsmötet av i god samstämmighet. Styrelsens verksamhetsberättelse och förvaltning för 2014 godkändes utan debatt, de tre styrelseförslagen likaså.
   Man hann också med

Läs mer Fortsättning...

JVM terräng: Wille 5:e europé

 28 mar, 2015.Som väntat dominerades juniorloppet över 8 km från start till mål av löparna från Östafrika. Det mesta av jobbet i täten gjordes av Kenyas Geoffrey Korir, men han fick till slut se sig slagen i spurten av Etiopiens Yasin Haji. I lagtävlingen triumferade dock Kenya som hade alla sina fyra bästa på topp-10.
   Sveriges deltagare Wille Levay gick aldrig med i tätrusningen utan gjorde ett väldisponerat lopp där han

Läs mer Fortsättning...

Senaste veckan
Veckan 20.4 - 27.4

Hur blev marathonmånaden?
Vi har vant oss vid att april varje vår bjuder på ...

USA-helg med diskusfokus
Litet grand av återhämtningshelg för våra USA-base...

På TV söndag morgon:
London Marathon

Årets bästa mara - sett till startfältets meriter ...

Utspridd löparlördag
Sista löparlördagen i april såg inget "dominerande...

Isabellah + 2.168 tjejer till
Favoriten Isabellah Andersson dominerade från det ...

Intensiv löparlördag
Med innesäsongen avslutad och med en vecka kvar ti...

Nytt stort pris för unga ledare
Det är lätt att tro att det här med "unga ledare" ...

Maramånadens Grande Finale
April har ju kommit att bli den internationella ma...

Månadens i mars:
Andreas Otterling förstås!

En månad med ett internationellt mästerskap innebä...

– Var väl eufori kan man säga!
Sedan Andreas Otterling sommaren 2012 blivit Sveri...

Sanna-dokumentären pågår
Idag onsdag publicerades på dt.se den fjärde delen...

Sommarlov = Friidrottsskolor
- Atle och Frida visar vägen!

Allting pekar entydigt på att det blir både sommar...

Sökes: FIG-tränare
I augusti börjar ett nytt läsår på våra friidrotts...

Don't try this at home!
Renaud Lavillenie testade en ny ribbpassage på trä...

Isabellahs alla SM-segrar
Som uppmärksammades redan när det hände i lördags ...

Allra sista inneuppdateringen?
Med helgens QuickNet-spelen i Västerås slutfördes ...

Webb-TV nu i eftermiddag:
Boston Marathon

Ingen TV-kanal här i Sverige visar heller i år sup...

Förra veckan
Veckan 13.4 - 20.4

Isabellahs alla SM-segrar
Allra sista inneuppdateringen?
Webb-TV nu i eftermiddag:
Boston Marathon

USA-helgen:
8:36 - 13:54 - 16:38 - 68.01

SM-milen: Frida & Joel
årets 22-årsmästare

SM-milen: Isabellahs 26:e
SM-milen: Abraham starkast
SM-milen startar kl 14.30!
Uppmärksammat studiebesök
Får inte missas:
Sanna-dokumentären

Helgens friidrott
- i när & fjärran

Det blir ett junior-SM också!
SVT direktsänder Junior-EM
Europaförbundet reagerar
RF besökte FIG Sollentuna
VM 2021 till Eugene -
stor svensk besvikelse

Nu på lördag årgång nr 2
Klart med kvaltävlingarna
till Kraftmätningen

Förbundsstarterkurs på gång
Hillevi ska leda satsningen
Svenska Löpare

Uppdaterade mästerskaps- och utmanargrupper
Björn Eriksson föreslås till ny
ordförande för Riksidrotten

SJ ny resepartner
för Svensk Friidrott

Två veckor sedan
Veckan 6.4 - 13.4

Björn Eriksson föreslås till ny
ordförande för Riksidrotten

SJ ny resepartner
för Svensk Friidrott

Rotterdam: David 2:17
24-timmars: VM-brons
och EM-guld för Maria

Medalj på gång!
Följ IAU VM-EM 24 timmar
EA-valen: Toralf omvald,
Svein Arne ny ordförande

I helgen: 24-timmars-VM
I helgen: M som i marathon
Nya satsningar i sommar?
Rekord som Guinness missat
JEM-medaljerna:
100% "Made in Eskilstuna"!

Friidrotts-Europa skall välja
JEM: Hundra dagar kvar!
Tronskiftet genomfört - eller?