Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Onsdag 16 januari 2019

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Nyhetsarkiv

Visa nyheter Publicerade under:
Som:


Fabian Delryd redo för comeback
i helgen – siktar på pers direkt

 15 jan, 2019.Efter succén tidig sommar 2018 med mäktiga 2.33 i Täby Open och Diamond League-debut i Oslo fick höjdhopparen Fabian Delryd problem med ett överbelastat knä. Han stod över EM i Berlin för att bli helt återställd inför 2019. På söndag, drygt sju månader efter hans senaste tävling, gör han comeback i Sätra.
   – Det ska bli grymt kul att tävla igen. Det är det jag lever för och har verkligen saknat det, säger Fabian och tillägger:
   – Det tog ett tag att komma igång efter rehab med knäet, att vänja senor och ligament med löpning och hopp. Jag fick verkligen vara försiktig med stegringen. Men lägret i Stellenbosch, Sydafrika i december var bra, med bra förhållanden. Fysiskt sett så är jag i bättre form än någonsin, säger Fabian.

Läs mer Läs mer...

Måndag 4 feb: Folksam GP inomhus med världselit i Sätra

 14 jan, 2019.Om tre veckor är det premiär för Folksam GP inomhus då ”Spåret 100 GP” arrangeras i Sätra söder om Stockholm. Stora delar av den svenska eliten kommer att vara på plats och de får möta bra internationellt motstånd, och i flera grenar handlar det om världsklass.

Läs mer Läs mer...

Irene snuddade vid IEM-gränsen

 13 jan, 2019.Den gångna helgen var ovanligt händelserik med tanke på att vi bara är halvvägs in i januari och förutom de fem som klarade sina respektive kvalgränser till inne-EM i Glasgow så noterades det flera andra intressanta resultat.

Läs mer Läs mer...

Fem klarade IEM-kvalgränsen redan i säsongsdebuten

 13 jan, 2019.I fredags hoppade Erika Kinsey 1.90 i höjd, igår tog Michaela Meijer 4.50 i stav och Melker Svärd Jacobsson 5.71 och under söndagen klarade ytterligare två sin resp kvalgränser till Glasgow i början på mars.

Läs mer Läs mer...

5.967 poäng av Fredrik Samuelsson – kan räcka till inne-EM

 13 jan, 2019.Andra dagen av mångkamps-DM i Sätra resulterade inte riktigt i samma fina flyt som på lördagen för Hässelbys Fredrik Samuelsson men han höll ihop det fint ändå. Med 5.967 poäng gjorde han sin näst bästa serie och var bara 48 p från det två år gamla personliga rekordet. Faktum är att bara två svenskar, förutom Fredrik själv, någonsin nått en högre poäng och detta kan mycket väl räcka till inne-EM i Glasgow i början på mars.

Läs mer Läs mer...

Michaela och Melker klarade EM-kvalgränser i stav

 13 jan, 2019.Efter ett 2018 som p g a skada bara innehöll tre stavtävlingar gjorde Örgrytes Michaela Meijer på lördagskvällen comeback och visade direkt att hon är tillbaka på högsta nivå. Hon vann i franska Orléans på 4.50 efter att ha avslutat med tre försök på 4.75 – fem centimeter över det svenska inomhusrekordet och två över Angelica Bengtssons utomhusrekord från i somras.

Läs mer Läs mer...

Napoleons bästa lopp!

 12 jan, 2019.På lördagseftermiddagen ingick terräng-EM-femman Napoleon Solomon i Europas lag i terrängloppet i skotska Stirling vilket slutade med en meriterande andraplats – bara några steg från seger i 8 km-loppet.

Läs mer Läs mer...

Utmärkt förstadag av Fredrik

 12 jan, 2019.Hässelbys Fredrik Samuelsson stod för en utmärkt inledning av sjukamps-DM i Sätra där han efter första dagen ligger +69 p på sin personliga rekordserie 6.015 p från inne-EM för två år sedan. Fredrik gick plus i alla fyra grenarna – 7.05 på 60 m (pers med 0.01), 7.43 i längd (4 cm från inneperset), 14.56 i kula (11 cm från totalperset) och 2.05 i höjd (3 cm från totalperset).

Läs mer Läs mer...

Erikas bästa årsdebut!

 12 jan, 2019.2018 blev Erika Kinseys hittills bästa år som höjdhoppare bevisat av att hon av Track & Field News rankades som nr 9 i världen. Fjolåret avslutades den 1 september i Tammerfors med segern på 1.90 i Finnkampen.
   Nu drygt fyra månader senare öppnade Erika sitt 2019 på den nivå hon avslutade 2018: Efter 1.71, 1.76, 1.81 och 1.84 i första försöken var tävlingen i Lexington (Kentucky) vunnen och Erika höjde direkt till 1.90 som fixades i tredje.
   Därmed var karriärens bästa årsdebut ett faktum. Erika avslutade med tre försök på 1.94 som - om hon klarat - skulle ha inneburit nytt inomhuspers.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Inomhussäsongen brakar loss

 11 jan, 2019.Att inomhustävlingarna börjar dugga allt tätare märks nu när andra helgen i januari väntar. Vi har många svenska aktiva i farten på alla olika nivåer i landet – och dessutom några som inleder tävlingssäsongen i USA.
   En av dessa är Trångsvikens Erika Kinsey, som ska hoppa höjd i Lexington, Kentucky.
   I Stirling, Storbritannien, fortsätter Turebergs Napoleon Solomon terrängtävlandet när det vankas 8 km i det internationella loppet Great Stirling XCountry.

Läs mer Läs mer...

Nytt Stockholmsprojekt för att få
in fler till veteranfriidrotten

 11 jan, 2019.Stockholms Friidrottsförbund har, med hjälp av ett ekonomiskt stöd på 4.3 miljoner kronor från Region Stockholm, nu sjösatt projektet 08fri Masters. Det tvååriga projektet har som syfte att hjälpa fler äldre att må psykiskt och fysiskt bättre med hjälp av veteranfriidrott.
   – Projektet kommer ge stöd till föreningar och tränare som redan idag bedriver träning för äldre eller vill starta nya träningsgrupper. Vi kommer även erbjuda många intressanta föreläsningar och inspirationspass, säger Mattias Sunneborn, som är huvudansvarig för projektet tillsammans med Jenny Åkervall – två välkända namn inom veteranfriidrotten.

Läs mer Läs mer...

Vad gör Mondo, Lisa och Andreas Kramer om ett halvår?

 11 jan, 2019.Inom loppet av 1,5 vecka i juli arrangerar Sverige två europamästerskap för juniorer och först ut är U23EM i Gävle följt av U20EM i Borås. Operativ arrangör av förstnämnda mästerskap för 20-22-åringar är Gefle IF och Gävle kommun och tävlingarna inleds om exakt sex månader – torsdagen den 11 juli. Förberedelserna är sedan länge i full gång och projektledaren Andreas Segermark, som tillträdde i september, är full av förväntan.

Läs mer Läs mer...

Förbundsårsmötet 2019:
Motioner & nomineringar senast 15/1

 10 jan, 2019.Helgen 23-24 mars är det dags att samla friidrottsrörelsen i Karlstad, då det är dags för förbundsårsmöte. Men redan i nästa vecka, den 15 januari, ska motioner från medlemsföreningar och distriktsförbund vara inlämnade till Svensk Friidrott. Läs mer här.

Läs mer Läs mer...

Hässelby tog flest SM-poäng

 9 jan, 2019.Mest SM-poäng 2018 enligt den sammanställning som ligger till grund för distriktens rösträtt vid Svensk Friidrotts årsmötet i Karlstad 23-24 mars tog Hässelby SK. Med 40 poäng samlade de ihop två mer än Ullevi och därmed bytte 2017 års två bästa föreningar plats med varandra.

Läs mer Läs mer...

Stjärnorna slipar formen i Sydafrika

 9 jan, 2019.I vanlig ordning är många aktiva utomlands på träningsläger dessa tider. Sydafrika är ett populärt resmål, inte minst för många löpare. Johan Wettergren, ansvarig för prestationscentrum medel-/långdistans ger här en rapport om situationen på vår grannkontinent i syd.
   ”Prestationscentrum för medel- långdistans arrangerar för 3 året gemensamt läger i Dullstroom, Sydafrika.
   Dullstroom har haft svenska löpare för höghöjdsträning sedan sekelskiftet men aldrig så många som under de senaste tre åren.
   I år är det ett flertal som kombinerar Dullstroom med ett annat höghöjdsställe som heter Potchefstroom. Totalt är det närmare 60 löpare och coacher på plats från mitten av december till början av februari.”

Läs mer Läs mer...

Generation Peps nya verksamhetschef

 9 jan, 2019.Carolina Klüft tar över som ny verksamhetschef på Generation Pep. Organisationen som är icke vinstdrivande skapades av Kronprinsessparet och arbetar för att sprida kunskap och skapa engagemang kring barn och ungdomars hälsa.
   ”Carro”, som är en av Sveriges bästa friidrottare genom tiderna med ett OS-guld och tre VM-guld i mångkamp, har jobbat inom Generation Pep sedan 2016 och får nu alltså utökat ansvar inom organisationen.

Läs mer Läs mer...

Se heta stavtävlingen live på FK

 9 jan, 2019.Lördagen den 26 januari bjuder Sätrahallen på en högklassig stavhoppstävling i internationell konkurrens. Till Just Pole Vault ställs svenska stjärnor som nationsrekordhållaren Angelica Bengtsson, Michaela Meijer och Melker Svärd Jacobsson mot kinesiskt, finskt, engelskt och norskt motstånd.
   – Det är nu tredje året som Just Pole Vault genomförs och i år har vi lyckats locka ett rekordstort antal deltagare. Eftersom tävlingen i år ligger perfekt i inomhussäsongen och med bra motstånd på alla nivåer, så hoppas vi att det ska bli rekordstort antal personbästa, säger Täby-tränaren Carl-Johan Alm som arrangerar tävlingen tillsammans med Stockholms Friidrottsförbund.

Läs mer Läs mer...

Dags för mer diskushistoria 30 maj?

 8 jan, 2019.Visst har nog alla förstått att diskustävlingarna på de två senaste upplagorna av Bauhaus-galan på Stockholms Stadion varit högklassiga – men det är tveksamt om vi riktigt förstått hur högklassiga.
   Hur bra står sig egentligen Bauhaus 2017 och 2018 historiskt? För att få svar på den frågan har vi jämfört dem resultatmässigt med övriga 57 diskustävlingar som haft Diamond League-status fr o m DL-premiäråret 2010.
   Och i den jämförelsen står sig Stockholms Stadion oerhört bra. Faktiskt så bra att båda de två senaste årgångarna tillhör topp-3 genom tiderna!!
   Alla fakta finns samlade och analyserade i vår specialartikel ”Diskus är bäst på Stadion”!
   Och den 30 maj är det alltså dags igen när Bauhaus-galan för tredje året i rad har manlig diskus på programmet.
   Nu 2019 när alla kastare vet att det blir särskilt långt just på Stadion – Dacres, Gudzius och Milanov satte faktiskt

Läs mer Läs mer...

Ansök om friidrotts-SM 2021

 7 jan, 2019.Är er förening intresserad av att arrangera stora SM om två år? Än finns fortfarande chansen att ansöka mästerskapet. Skicka in er ansökan via denna blankett till tävlingsansvarig Anna Linner Bassani senast 20 januari.
   Kontakta Anna för fler frågor.
   /Gustav Orbring

Läs mer Läs mer...

Nytt nordiskt rekord för Jonas i M45

 7 jan, 2019.I helgen fick vi se ett nytt svenskt och nordiskt rekord i stavhopp i M45-klassen. IFK Märstas Jonas Asplund klarade nämligen 4.70 i sista försöket under Uppsala Indoor Games i IFU Arena. Det tidigare svenska rekordet innehölls av Kjell Isaksson, på 4.60.
   Vinnaren av totala tävlingen var Hellas Carl Sténson som klarade fina 5.20, och blev därmed först med att ta sig över fem meter den här inomhussäsongen. Hässelbys mångkampare Carl af Forselles och Fredrik Samuelsson slutade tvåa respektive fyra, båda på 4.80.
   Resultaten
   /Gustav Orbring

Läs mer Läs mer...

Det hände på friidrott.se under julen

 7 jan, 2019.För dig som missat artiklar som skrivits under jul- och nyårstiderna senaste veckorna kommer här en ny chans för läsning:
   Hela svenska 8-metershistorien - en djupdykning i alla våra svenska längdhoppare som tagit sig över drömgränsen.
   Från Boston till Düsseldorf: World Indoor Tour 2019
   ”Målet är medalj i Glasgow!” – en längre intervju med medeldistanslöparen Hanna Hermansson som imponerade på EM i Berlin.

Läs mer Läs mer...

Meraf Bahta friad av Dopingnämnden

 4 jan, 2019.Dopingnämnden har idag meddelat att Meraf Bahta frikänns från de förseelser i sin vistelserapportering som Dopingkommissionen anmält henne för. Det finns därmed heller inga restriktioner gällande Meraf Bahtas tränande och tävlande.
   Dopingnämndens beslut kan överklagas av Dopingkommissionen, IAAF och WADA, och detta ska i så fall ske inom tre veckor. Inga ytterligare uppgifter lämnas i ärendet då de omfattas av sekretess.

Läs mer Läs mer...

Mångkampare i farten i helgen

 4 jan, 2019.Över 800 deltagare finns med i startlistorna när det är dags för Uppsala Indoor Games i IFU Arena i helgen. Flera intressanta mångkampare finns med; Hässelbys Fredrik Samuelsson och Carl af Forselles, samt Upsalas Lovisa Östervall. Carl och Fredrik deltar båda i stavtävlingen, samt 60m häck för Fredrik och 60m slätt för Carl. Lovisa finns anmäld i fyra grenar. Startlistorna finner ni här.

Läs mer Läs mer...

Hela svenska 8-metershistorien!

 3 jan, 2019.Först i världen att hoppa 8 meter i längd var Jesse Owens redan 1935 men faktum är att det fortfarande är en högst relevant "drömgräns" för merparten av världens längdhoppare: På VM 2017 t ex räckte 7.91 i kvalet för att bli en av de 12 finalisterna och på EM 2018 var det bara två i kvalet och fem i finalen som kom över 8 meter.
   Först i Sverige att hoppa 8 meter var Mattias Sunneborn som var först såväl i medvind (SM 1991), som inomhus (vintern 1992) som i godkänd vind utomhus (Finnkampen 1993). Alltså för ett drygt kvartssekel sedan och han har sedan fått fem efterföljare:
   Niklas Eriksson (1995, bara medvind), Peter Häggström (2000), Michel Tornéus (2009), Andreas Otterling (2012) och Thobias Nilsson Montler (2017).
   Just Thobias skrev i somras vid FGP Göteborg något av svensk längdhoppshistoria genom att göra det 100:e svenska 8m-resultatet!
   Det jubileet uppmärksammades nog inte alls då när det hände men

Läs mer Läs mer...

Från Boston till Düsseldorf:
World Indoor Tour 2019

 2 jan, 2019.Även om den inte nått samma staus som sin motsvarighet utomhus Diamond League har inomhusserien World Indoor Tour (WIT) fått en allt tydligare position i den internationella kalendern.
   WIT startades vintern 2016 och bestod den första säsongen av fyra tävlingar – Karlsruhe, Boston, Glasgow och Globen. Tyvärr försvann ju det svenska inslaget redan vintern efter då i stället Düsseldorf och polska Toruń tillkom och i fjol anslöt Madrid.
   Sex tävlingar på fyra veckor
   Även i vinter ingår sex tävlingar som avverkas inom fyra veckor med start i Boston (Roxbury) den 26.1 innan man flyttar över till Europa med Karlsruhe 2.2, Toruń 6.2, Madrid 8.2, Birmingham (ersatt Glasgow) 16.2 och Düsseldorf 20.2.
   Även om Düsseldorf går sist är det inte någon uttalad final utan de aktiva får placeringspoäng enligt samma skala (10-7-5-3 för topp-4) i alla tävlingar och totalvinnare är den som

Läs mer Läs mer...

- Målet är medalj i Glasgow!

 2 jan, 2019.2018 var ett år fullmatat med ”första”-händelser för Turebergs Hanna Hermansson.
   Det började redan under vintern då första innelandskampen gav första landskampssegern och följdes av inne-SM som gav första SM-guldet. Det fortsatte sedan utomhus med första internationella mästerskapsfinalen (EM-7:a på 1500m), första (och andra!) SM-guldet utomhus (tidigare två silver och ett brons) samt första Finnkampssegern (efter tre tidigare andraplatser).
   Verkligen ett år att se tillbaka på med glädje och även ett år som borde ge inspiration inför 2019. Hur Hanna själv analyserar det som hände och hur hon ser på framtiden berättar hon i Jonas Hedmans intervju för friidrott.se.
   Läs långintervjun ”Målet är medalj i Glasgow”!
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Två svenska världsettor 2018

 1 jan, 2019.Världsrekord är naturligtvis det ultimata beviset på att man är nr 1, men friidrotten har sedan länge nått det stadiet att världsrekord i ”etablerade” grenar blivit något ytterst sällsynt. Faktum är att av de 19 + 19 = 38 ordinarie arenagrenarna är det bara 12 (31.5 %) som sett nya världsrekord under de senaste tio åren samtidigt som 14 (ca 37 %) har stått sig i mer än 25 år!
   Det är alltså generationer av aktiva som kommit och gått och gjort lysande prestationer utan att det blivit världsrekord. Men om man betänker att ett världsrekord är ”det bästa som någon människa någonsin förmått prestera” är uteblivna världsrekord verkligen inte att se som att karriären varit ett misslyckande.
   Bättre än sin samtid är stort
   Ett annat ytterst relevant bevis på framgång är att vara bäst ”just nu”, dvs bättre än alla sina samtida konkurrenter. Så fungerar faktiskt de allra flesta hedersutmärkelser, inte bara inom idrotten utan också inom kulturen och samhället i stort. Varje år delas det ut

Läs mer Läs mer...

Landslagsklass i Göteborg

 31 dec, 2018.Solvikingarnas Sylvesterlopp i centrala Göteborg hade även den här Nyårsaftonens både flesta deltagare och bästa startfältet: Nästan 1500 deltagare som anfördes i mål av MAI:s Jonas Leanderson och Ullevis Charlotta Fougberg.
   Jonas visade att den starka insatsen i comebacken i Valencia i början på månaden inte var någon tillfällighet: Jonas vann nu mildistansen med närmare trekvartsminut före Mikael Ekvall och Staffan Ek.
   Charlotta hade en tuff match med terräng-EM-kollegan Samrawit Mengsteab. En match som slutade med att Charlotta sänkte banrekordet med 1½ minut men ändå vann med bara sex sekunder.
   Alla resultaten
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Vinterväglag i Vallentuna

 31 dec, 2018.Nyårsloppet i Vallentuna erbjöd de drygt trehundra deltagarna vinterväder med några minusgrader, snö på startfältet och sedan frusna vägar.

Läs mer Läs mer...

Historien om en bild

 31 dec, 2018.Det är den 31 december 2008 och i ett vinterkyligt Vallentuna några mil nordöst om Stockholm är det dags för den 27:e årgången av Nyårsloppet. Först ut är ungdomarna som skall springa en 2 km-slinga i centrala Vallentuna.
   Långt ut till vänster på startlinjen i ett nytt och nog litet för stort Fredrikshofs-linne utanpå overallen står en 14-åring som nyligen börjat träna i klubben och som nu skall göra sin första riktiga tävling. Drygt sju minuter spurtar han mot mål som fyra i loppet.
   Men efter debuten går utvecklingen i rasande takt: Knappt fem månader senare – den 25 april 2009 – blir det överlägset P15-guld vid SM-terrängerna som går i Tantolunden i Stockholms innerstad.
   Och nu alldeles nyligen – den 9 december 2018 – slutar han 5:a på terräng-EM för seniorer.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Svenska Diamond League-året 2018

 30 dec, 2018.Den nionde Diamond League-säsongen bjöd på sju svenska pallplaceringar där Mondo Duplantis stod för både ”guldet” (Stockholm) och ”silvret” (Paris) plus ett av ”bronsen” (London). De övriga ”bronsen” tillhandahölls av Daniel Ståhl (Oslo och Bryssel), Erika Kinsey (Stockholm) och Angelica Bengtsson (Oslo).
   Så trots att Mondo p g a kalenderkrockar med bl a JVM gjorde bara fyra DL-starter svarade han för den bästa svenska säsongen med totalt 23 placeringspoäng enligt skalan 8-7-6-5-4-3-2-1. Med triumfen på Bauhaus-galan blev Mondo sjunde svensk att att vinna sin gren i en Diamond League-gala.
   Föregångarna är Christian Olsson och Linus Thörnblad (2 gånger) 2010, Emma Green 2011, Abeba Aregawi 2013 (6 gånger) och 2014 (2 gånger), Kim Amb 2013 och Daniel Ståhl 2016 och 2017 (2 gånger).
   Daniel snart vår allra främste i DL?
   Näst bäst i poängsamlandet 2018 var Daniel med summan 20 och tack vare den avancerade han

Läs mer Läs mer...

På SVT Play: Hårds historier

 29 dec, 2018.SVT:s Jacob Hård har ur drygt fyra decennier av idrottsminnen vaskat fram tio särskilt starka upplevelser. Upplevelser som han nu för SVT Play - med hjälp av gamla TV-bilder och nya intervjuer - dokumenterat och förpackat till 15-20 minuter långa miniprogram.
   De fem första historierna finns nu publicerade och inte mindre än tre av dem har friidrottstema. Och de har dessutom en spännvidd på över fyrtio år från mitten av 1970-talet till nutid:
   Gärderud, Bolt och Duplantis
   De handlar nämligen om Anders Gärderuds OS-guld på hinder 1976, Usain Bolts era som världens snabbaste man från 2008 till 2016 och Mondo Duplantis magiska stavafton på EM i Berlin i augusti 2018.
   Den som till äventyrs inte redan har sett dessa friidrottshistoriska historier rekommenderas att snarast klicka sig in på SVT Play!
   Direkt till "Hårds historier" på SVT Play!
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

VM tillbaka i Europa 2023

 29 dec, 2018.Den dåvarande IAAF-ledningens tilldelning av VM 2019 till Doha (Qatar) och VM 2021 till Eugene (Oregon, USA) gav som bekant upphov till mycket diskussion och ifrågasättanden. I synnerhet beslutet om 2021 som utan minsta förvarning togs av Council redan i april 2015 innan ens den fastställda ansökningstiden hade löpt ut.
   Beskedet för några veckor sedan om att VM 2023 gick till Budapest var dock helt odramatiskt. Dels var beredningen gjord i öppenhet, dels var den ungerska huvudstaden enda kandidaten, dels kände nog alla en gläjde över att tävlingen därmed hamnade i en stad och ett land med en stark ”friidrottskultur”.
   "Hem till Europa"
   VM tillbaka i Europa efter en tur till Asien 2019 och en till Nordamerika 2021 är något som faktiskt nog inte bara vi européer uppskattar. Visst växer friidrottsvärlden men det är ändå i Europa som intresset och traditionen finns som gör att det går att locka

Läs mer Läs mer...

Månadernas friidrottare 2018

 28 dec, 2018.Här hittar ni den samlade listan för månadens friidrottare över hela 2018. Ett år som inleddes med Fabian Delryds strålande 2.26 inomhus, och avslutades med debutanten Johan Larssons kross av svenska årsbästat på maraton.

Läs mer Läs mer...

Äntligen: Statistiken har öppnat!

 28 dec, 2018.Efterfrågningarna har kommit allt tätare och nu är väntan över: Den första upplagan av våra bästalistor för inomhussäsongen 2018/2019 är publicerad!
   Fortfarande är listorna i allmänhet en bra bit från full längd men det beror på att före helgerna var det huvudsakligen unga ungdomar som kom igång med tävlandet.
   Men det kommer att förändras snabbt sedan vi passerat årsskiftet. Redan under Trettonhelgen är det ju bl a stora nationella tävlingar i Uppsala, Norrköping och Eskilstuna och sedan snurrar det på i allt högre takt för varje vecka.
   Direkt till bästalistorna för innesäsongen 2018/2019.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

– Aldrig varit roligare än nu!

 27 dec, 2018.Pers 4:41.13 som sexa i K22 på JSM 1995 i Uppsala och pers 4:34.50 som åtta på SM 2018 i Eskilstuna. Två prestationer med 23 år och 1 veckas mellanrum som rimligen inte kan ha någon närmare koppling till varandra, eller hur?
   Men det finns faktiskt en i högsta grad nära koppling – så nära som den någonsin kan vara – nämligen att prestationerna gjordes av en och samma person. Och den personen heter Annika Faager!
   Allt annat än spikrak karriär
   Att sätta pers i 40-årsåldern är inte helt ovanligt men då brukar det vara någon som ägnat ungdomsåren åt något helt annat och hittat friidrotten först i vuxen ålder. Men det stämmer inte alls på Annika som faktiskt började med friidrott redan som 10-åring.
   Klart att en sådan unik karriär väcker många frågor och den som kan svara är förstås bara Annika själv. Så därför ställde friidrott.se:s Jonas Hedman frågorna och

Läs mer Läs mer...

Trestegs-EM: Bara Christian saknades

 26 dec, 2018.Den manliga trestegsfinalen på EM i Berlin hamnade – inte bara för oss svenskar – helt i skuggan av den samtidigt pågående makalösa stavfinalen. För medan stavfinalen resultatmässigt var av historiskt hög kvalitet var tresteget nästan det omvända:
   Ett enda 17m-hopp var minst sagt beskedligt, särskilt som det inte fanns något att klaga på vädermässigt (varmt och svaga vindar).
   Det var bättre förr
   Segerresultatet 17.10 var det sämsta sedan EM 1966 och för första gången sedan 1978 behövdes inte 17 meter för att ta silver. Som jämförelse kan noteras att när Christian Olsson tog sina EM-guld för 16 och 12 år sedan krävdes det 17.32 resp 17.18 för brons.
   Just EM 2006 är intressant att jämföra med: Medaljresultaten i Berlin 2018 – 17.10, 16.93 och 16.78 – hade 12 år tidigare på Ullevi i Göteborg gett 4:e, 8:e resp 10:a plats!
   Och placeringarna närmast bakom Christian den gången togs av Nathan Douglas, Maria Oprea och Nelson Évora. Som alla tre faktiskt var med också nu 2018 då

Läs mer Läs mer...

Idrottsdokumentär: Dagens stjärnor med gårdagens betingelser

 26 dec, 2018.Även om friidrotten alltid eftersträvat standardiserade betingelser så att resultat skall vara direkt jämförbara över tiden och rummet går det inte att blunda för att det har hänt ganska mycket under de senaste hundra åren. Inte minst gäller det utvecklingen av arenor och redskap och frågan som alltid funnits där har varit hur mycket innovationerna betytt för resultatutvecklingen.
   Alltså vad beror på att idrottarna blivit bättre och vad beror på materialen blivit bättre? Det allra vanligaste diskussionsämnet har varit banunderlaget, framförallt skillnaden mellan gammaldags stybb och moderna syntetgummibanor.
   Det var också en av frågeställningarna som den påkostade kanadensiska TV-dokumentären ”The Equalizer” studerade genom låta VM/OS-medaljören Andre De Grasse testa på premisserna som gällde för Jesse Owens på 1930-talet. Men hur vetenskaplig var den testen och hur sanna var svaren som dokumentären presenterade?
   I

Läs mer Läs mer...

Julfrågesporten: Tema stavhopp!

 25 dec, 2018.Då är det dags för 2018 års upplaga av Julfrågesporten - modell svår men lärorik - och temat för året är alltså stavhopp. Som vanligt finns det frågor om nutid likaväl som om historiska företeelser.
   Som i tidigare årgångar ges inga färdiga svarsalternativ utan det gäller att själv kunna - eller snarare kunna hitta - svaren.
   Generös tävlingstid som sträcker sig ända fram t om den 6 januari.
   Direkt till Julfrågesporten 2018!
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Klockslaget: Julfrågesporten kl 13!

 25 dec, 2018.Visserligen kommer tiden för att skicka in svar som vanligt att sträcka sig fram till Trettonhelgen, men varför vänta i onödan med att komma igång? Startskottet för årets Julfrågesport här på friidrott.se går ju kl 13.00 idag Juldagen!
   Och årets tema för frågorna är ... Nej, det avslöjandet får också anstå till kl 13.00!
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Årets friidrottare i världen:
Kipchoge eller Mayer ... eller Samba?

 24 dec, 2018.Två mäktiga världsrekordkrossar– Eliud Kipchoge 2:01:39 på maran och Kevin Mayer 9.126 i tiokamp – samma dag (16 september) var odiskutabelt de enskilda topprestationerna under det internationella friidrottsåret 2018. Kipchoge har också sedan blivit både IAAF:s och "Track & Field News" val till ”Årets”.
   Men om ser till hela säsonger och inte bara enstaka spektakulära toppinsatser finns faktiskt ett tredje alternativ till "Årets". Nämligen Qatars 400m häcklöpare Abderrahman Samba som presterade årets allra bästa "grensäsong. Ja, han svarade faktiskt för vad som kan betecknas som tidernas allra bästa säsong i grenen.
   Bara Young snabbare
   Visserligen klarade sig Kevin Youngs världsrekord (46.78) som stått totalt ohotat sedan 1992 men det var faktiskt inte långt borta att också det föll när Samba på Diamond League i Paris i slutet på juni blev historiens andre man under 47.
   Och ser man till hela säsongen så är alltså Samba den främste. Han gjorde totalt nio tävlingar från

Läs mer Läs mer...

friidrott.se håller värmen hela helgen!

 23 dec, 2018.Visserligen är den närmaste veckan den lugnaste på hela året tävlingsmässigt och visserligen sägs midvinternattens köld vara hård, men det innebär inte att friidrott.se går i ide.
   Friidrottsåret 2018 är ju nästan slut och det ger anledning att blicka tillbaka och att ge förtjänt uppmärksamhet åt händelser, trender och personer som kanske inte riktigt hann noteras under brinnande säsong.
   Så räkna med att det kommer att hända något varje dag framöver på friidrott.se i form av intervjuer, analyser och/eller kommentarer som blickar bakåt på 2018 eller framåt på 2019 (eller kanske både-och).
   Frågesporten och statistiken
   Dessutom har ju friidrott.se så här års två traditionella inslag:

Läs mer Läs mer...

Daniel fjärde gången, Mondo andra
gången och debut för Erika!

 22 dec, 2018.När i internationella friidrottskretsar pratar om "världsrankingen" är det inte i första hand IAAF:s nya "dataranking" (som man tillsvidare avbrutit planerna på att använda för mästerskapskval) som åsyftas utan amerikanska facktidningen Track & Field News "meritranking".
   Det handlar inte så mycket om hävd - den nu publicerade TFN-rankingen är årgång 72! - som om den seriösa sammanvägningen av fakta där de tre baskriterierna rangordnas i tur och ordning placeringsmeriter i "stora" sammanhang, inbördes möten och resultatnivå.
   2018 ett "normalår" men ....
   I slutänden finns förstås alltid ett visst mått av subjektivitet och när 2018 års ranking nu offentliggjorts finns skäl att tycka att svensk friidrott trots "normalutdelningen" tre rankade hade några aktiva som blev väl njuggt behandlade:
   4) Mondo Duplantis: Att Kendricks skall vara 1:a är ganska klart men att sedan både Morgunov och Lavillenie placerats före överraskar. Särskilt Morgunov som ju bara gjorde

Läs mer Läs mer...

Förbundsrapport andra halvåret 2018

 21 dec, 2018.I enlighet med årsmötets beslut sammanställer förbundet halvårsvis en rapport över de utvecklingsprojekt som genomförs centralt. Nu är andra rapporten för 2018 här och kan laddas ner av den som vill ta del av vårt utvecklingsarbete. Det är mycket på gång inom Svensk Friidrott och därför har ett visst urval gjorts i rapporten.
   Trevlig julläsning!
   Ladda ner rapporten här
   /Hillevi Thor

Läs mer Läs mer...

Ge bort en friidrottsupplevelse i jul!

 20 dec, 2018.Idag släpptes biljetterna till ännu ett av sommarens stora friidrottsevenemang, nämligen Friidrotts-SM i Karlstad, 30 augusti-1 september.
   SM-tävlingarna i Karlstad kommer inte bara kunna erbjuda spännande friidrottstävlingar utan är både ett hundraårsjubileum och en avslutningsfest. Efter SM kommer inga stora tävlingar längre arrangeras på Tingvalla utan en flytt till en ny, modern arena väntar.
   Upplevelser är alltid uppskattade gåvor så passa på att lägga friidrottsbiljetter under granen i år!
   Till biljettsidan
   /Hillevi Thor

Läs mer Läs mer...

Notera torsdag 30 maj 2019

 20 dec, 2018.Då arrangeras Bauhaus-galan på Stockholms Stadion som för tionde året har Diamond League-status. Världseliten är på plats och vi minns gärna årets gala som var den bästa på flera år och resulterade i hela fyra stadionrekord. Tre av de fyra stadionrekordgrenarna återkommer dessutom nästa år – kvinnor 100 m häck samt för män längd och diskus.

Läs mer Läs mer...

Mondo vidare i Jerringpriset

 20 dec, 2018.Under morgonen presenterades de åtta idrottare som är vidare till Jerringprisets nästa omgång och i uppställningen återfinns Armand Duplantis! Det är den oförglömliga EM-guld-hoppningen från Berlin som nu gjort honom till Jerringfinalist.
   Röstningen återupptas 9.38 på torsdagen och sker via:

Läs mer Läs mer...

Till Topp och Talang: Montler,
Gunnarsson, Delryd och Kramer

 19 dec, 2018.Sveriges Olympiska kommittée, SOK, meddelar idag att Thobias Nilsson Montler (MAI, längd), Lisa Gunnarsson (Hässelby, stav), Fabian Delryd (Täby, höjd) och Andreas Kramer (Sävedalen, 800 meter) är uttagna till stödprogrammet Topp och Talang. Siktet för Topp och Talang är i första hand inställt på OS i Tokyo 2020, men även på framtida spel.

Läs mer Läs mer...

Johan Wettergren: ”Gäller att
träna för att bli bra om tio år”

 21 dec, 2018.Duon som står bakom prestationscentrumet i Göteborg är Johan Wettergren och Ulf Friberg. Båda är välbekanta namn inom grengruppen, och har blivit prisade som årets tränare 2015 respektive 2016. Johan tog 2009 över en större träningsgrupp i Göteborg beståendes av löpare som Charlotta Fougberg, Lovisa Lindh och Klara Bodinson – och har innan dess tränat landslagslöpare som Karin Schön.
   Ulf Friberg har även han tränat en rad framstående namn inom svensk friidrott, såsom Meraf Bahta, Mustafa Mohamed och Johan Rogestedt.
   Det är också Johan och Ulf som är med och driver det ungdomsprojekt som Svensk Friidrott har tillsammans med Sundström Safety.

Läs mer Läs mer...

Sundströmprojektet: Så ska vi lyfta
svensk medel-/långdistans vidare

 20 dec, 2018.Medel- och långdistanslöpningen i Sverige har verkligen haft en stor genomslagskraft senaste åren – både sett i ett historiskt och internationellt perspektiv. Vi har sett medaljer på internationella mästerskap av Andreas Kramer (800m), Abeba Aregawi (1500m), Meraf Bahta (10000m/5000m), Charlotta Fougberg (3000m hinder), Lovisa Lindh (800m) och Kalle Berglund (1500m). Dessutom har det ”kryllat” av svenska rekord på distanserna 800m till 10000m.
   Parallellt har ett arbete bakom kulisserna pågått i ungefär två år – i Göteborg. Ett arbete att utveckla svensk medel- och långdistanslöpning underifrån så att vi kan få fram ännu fler som kan hävda sig internationellt i framtiden.

Läs mer Läs mer...

Släggan flög och klockan klämtade

 18 dec, 2018.Kasttävlingar i snö är inget unikt i Sverige men frågan är om det inte sattes någon form av deltagarrekord för kast utomhus i december eftersom över 50 aktiva anmält sig till Hammarbys "Bara Vinterkast" på tisdagskvällen. Platsen var Enskede IP:s i somras helrenoverade och nyinvigda kastplan med tak. Det var ett antal centimeter snö på marken och någon kallgrad men några problem med fästet i den med värmeslingor försedda ringen var det inte.
   Det bjöds på glögg, korv, kaffe, julmust och inte minst musik och det blev snabbt en skön Julkänsla. Till det bidrog den tomtemössa som alla aktiva fick!

Läs mer Läs mer...

Landslagsträff i kast

 17 dec, 2018.I helgen samlades landslagskastare vid Prestationscentrum kast i Växjö. Som vanligt när kastare träffas handlar mycket om teknisk utveckling men även tester och ett gemensamt styrketräningspass var uppskattat. När landslagskastarna lyfte var det bra tryck i gymmet!
   – Att både aktiva och tränare träffas under vinterhalvåret är viktigt och inspirerande. Många kastare och kasttränare är ganska ensamma i sin hemmiljö och de långa kastgrenarna har dessutom ingen tävlingssäsong inomhus att träffas under, säger Anders Axlid grengruppschef i kast och ansvarig vid Prestationscentrum kast i Växjö.
   /Gustav Orbring

Läs mer Läs mer...

Senaste veckan
Veckan 9.1 - 16.1

Fabian Delryd redo för comeback
i helgen – siktar på pers direkt

Efter succén tidig sommar 2018 med mäktiga 2.33 i ...

Måndag 4 feb: Folksam GP inomhus med världselit i Sätra
Om tre veckor är det premiär för Folksam GP inomhu...

Irene snuddade vid IEM-gränsen
Den gångna helgen var ovanligt händelserik med tan...

Fem klarade IEM-kvalgränsen redan i säsongsdebuten
I fredags hoppade Erika Kinsey 1.90 i höjd, igår t...

5.967 poäng av Fredrik Samuelsson – kan räcka till inne-EM
Andra dagen av mångkamps-DM i Sätra resulterade in...

Michaela och Melker klarade EM-kvalgränser i stav
Efter ett 2018 som p g a skada bara innehöll tre s...

Napoleons bästa lopp!
På lördagseftermiddagen ingick terräng-EM-femman N...

Utmärkt förstadag av Fredrik
Hässelbys Fredrik Samuelsson stod för en utmärkt i...

Erikas bästa årsdebut!
2018 blev Erika Kinseys hittills bästa år som höjd...

Inomhussäsongen brakar loss
Att inomhustävlingarna börjar dugga allt tätare mä...

Nytt Stockholmsprojekt för att få
in fler till veteranfriidrotten

Stockholms Friidrottsförbund har, med hjälp av ett...

Vad gör Mondo, Lisa och Andreas Kramer om ett halvår?
Inom loppet av 1,5 vecka i juli arrangerar Sverige...

Förbundsårsmötet 2019:
Motioner & nomineringar senast 15/1

Helgen 23-24 mars är det dags att samla friidrotts...

Hässelby tog flest SM-poäng
Mest SM-poäng 2018 enligt den sammanställning som ...

Stjärnorna slipar formen i Sydafrika
I vanlig ordning är många aktiva utomlands på trän...

Generation Peps nya verksamhetschef
Carolina Klüft tar över som ny verksamhetschef på ...

Se heta stavtävlingen live på FK
Lördagen den 26 januari bjuder Sätrahallen på en h...

Förra veckan
Veckan 2.1 - 9.1

Hässelby tog flest SM-poäng
Stjärnorna slipar formen i Sydafrika
Generation Peps nya verksamhetschef
Se heta stavtävlingen live på FK
Dags för mer diskushistoria 30 maj?
Ansök om friidrotts-SM 2021
Nytt nordiskt rekord för Jonas i M45
Det hände på friidrott.se under julen
Meraf Bahta friad av Dopingnämnden
Mångkampare i farten i helgen
Hela svenska 8-metershistorien!
Från Boston till Düsseldorf:
World Indoor Tour 2019

- Målet är medalj i Glasgow!

Två veckor sedan
Veckan 26.12 - 2.1

Från Boston till Düsseldorf:
World Indoor Tour 2019

- Målet är medalj i Glasgow!
Två svenska världsettor 2018
Landslagsklass i Göteborg
Vinterväglag i Vallentuna
Historien om en bild
Svenska Diamond League-året 2018
På SVT Play: Hårds historier
VM tillbaka i Europa 2023
Månadernas friidrottare 2018
Äntligen: Statistiken har öppnat!
– Aldrig varit roligare än nu!
Trestegs-EM: Bara Christian saknades
Idrottsdokumentär: Dagens stjärnor med gårdagens betingelser