Fredag 22 maj 2015

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

A. Lennart Julin
redaktör
08-30 13 33

Information och
media

Magnus Fridell (vik.)
073-506 21 74
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Nyhetsarkiv

Visa nyheter Publicerade under:
Som:


Trender på Stafett-SM

 22 maj, 2015.Årets SM-stafetter hader tyvärr inte det väder som behövs för att det skall bli rekordtider, men ingen kan klaga på glöden och nerven i kampen om medaljerna. Det var många lopp som levde intensivt ända in till mållinjen: På manliga 4x800m exempelvis kom hela topp-4 in på 7:37/7:38 och på kvinnliga 4x400m var hela topp-4 samlad på 3:48.
   Det kan också vara intressant att titta på styrkeförhållandena mellan klubbarna. Tätast var det för manliga seniorer där de totalt 12 medaljerna fördelades på bara fem klubbar: Spårvägen och Huddinge tre vardera plus MAI, Ullevi och Hässelby två vardera.
   Denna minimala spridningen var dock inget exceptionellt, det inser man om man gör

Läs mer Fortsättning...

Ekängen på lördag:
Lag-SM-kval och JEM-genrep

 21 maj, 2015.Med mindre än två månader kval till sommarens Europamästerskap för 19-årsjuniorer passar JEM-organisationen på att använda lördagseftermiddagens kvalmatch till Lag-SM till att på plats på Ekängen genrepa stora delar av tävlingsorganisationen.
   Men idrottsligt är förstås fokus på kampen om förstaplatserna som ger startplatsen i sommarens Lag-SM-final som går i Sundsvall den 1 juli under den svenska idrottens stora SM-vecka.
   På manliga sidan pekar de preliminära laguppställningar på att kampen om finalplatsen kommer att stå mellan

Läs mer Fortsättning...

Anders Albertsson slutar
som generalsekreterare

 21 maj, 2015.Svensk Friidrotts generalsekreterare, Anders Albertsson, har meddelat styrelsen att han väljer att avsluta sitt uppdrag. Anders har varit generalsekreterare sedan vintern 2012 och att han nu har valt att gå vidare har personliga skäl.
   Anders kommer i höst att börja en ny anställning som Evenemangsansvarig på Got Event i Göteborg.
   – Jag har nu arbetat som GS i drygt tre år och det har varit fantastiskt roligt, utmanande och utvecklande. Vi har inom friidrottsfamiljen kunnat uträtta mycket bra tillsammans under de här åren.
   Anders arbetar fram till och med Finnkampen i september och det är mycket han vill hinna med fram till dess:

Läs mer Fortsättning...

Månadens i april: Maria

 21 maj, 2015.Aprils enda landslagsaktivitet var ultralöparnas IAU VM-EM i 24-timmarslöpning och om Sverige hade en deltagare där som kom hem med två individuella medaljer – bronser på VM och guld på EM – var det en prestation som verkligen kvalificerade till att bli friidrott.se:s val av ”Månadens friidrottare”.
   Maria Jansson var namnet och medaljerna var dessutom frukten av ett smart genomfört lopp där hon inte lät sig luras med i för hög fart i början utan metodiskt gjorde det som brukar kallas ”sitt eget lopp”.
   Det tog därför några timmar innan effekten av Marias satsning på jämn fart hela vägen började

Läs mer Fortsättning...

– Vilar gör man inte,
då vinner man inte!

 21 maj, 2015.Hur långt springer du på 24 timmar? Om man ställer den frågan till Maria Jansson, Team Ultrasweden, vet hon det exakta svaret: 238 964 meter.
   Hon har alltid varit idrottsintresserad, Maria. Hemma i Borlänge stod TV:n alltid på när det visades sport, oavsett om familjen hade gäster eller inte. Sporten var en central del i familjen Janssons liv. Därför var det kanske inte så konstigt att Maria ägnade stor del av sin ungdom åt träning av olika slag.
   – Jag har tränat hela livet. Främst var det längdskidåkning som gällde fram till gymnasiet, men jag hade också en kort karriär som skidskytt.
   Löpningen kom även den in i hennes liv förhållandevis tidigt och sitt första marathonlopp genomförde hon vid 17 års ålder.
   Under värnplikten, som Maria valde att göra då hon tidigt beslutat sig för att bli officer, fick hon upp intresset för att springa längre sträckor än marathon:

Läs mer Fortsättning...

Kommer Tamgho igen igen?

 20 maj, 2015.Att Teddy Tamgho är en exceptionell trestegstalang har varit allmänt bekant åtminstone sedan han som 19-åring 2008 vann junior-VM på 17.33w. Han verkade ha alla fysiska komponenter för att kunna utmana t o m Edwards' nästan metern längre världsrekord.
   Men seniorkarriären har blivit allt annat än problemfri. Till att börja med hade han - som så många andra ungseniorer - svårt att prestera på topp "när det gällde". Men med IVM-segern i Doha 2010 på nya innevärldsrekordet 17.90 indikerade han att även mästerskapskompetensen kommit på plats.
   Sedan slog dock problemen på och vid sidan av banan till. I juli 2011 på JEM22 vek sig ena fotleden redan i uppvärmningen och en lång konvalescens följde. Läkningen blev inte optimal och han fick operera fotleden igen i juli 2012. Dessutom blev han avstängd och dömd till böter för att han i november 2011 attackerat en kvinnlig aktiv i en träningshall.
   2013 var han dock tillbaka på banan, formkurvan pekade

Läs mer Fortsättning...

Standaren efter stafetterna

 20 maj, 2015.Stafetterna i helgen var årets femte senior-SM-tävling och därmed också årets femte tillfälle att samla poäng på mästerskapsstandaren.
   Bland männen var tidigare ledaren Spårvägen också framgångrikast i poänghåvningen på Sollentunavallen och har nu faktiskt dubbelt så många poäng (98 p mot 47 p) som tvåan Hässelby. Viktigaste "klättraren" var Huddinge som fördubblad sin skörd till 28 p vilket lyfte dem fyra placeringar till nr 5 totalt.
   För kvinnorna innebar stafetterna skifte på förstaplatsen i sammandraget genom att

Läs mer Fortsättning...

Seniorårsbästa uppdaterat

 20 maj, 2015.För varje vecka ökar tävlingsaktiviteten även på hemmaplan och det innebär att våra årsbästalistor fylls på i accelererande takt. Listorna är nu uppdaterade med helgens inrapporterade resultat.
   Statistiken hittar man genom droppmenyn "Årsbästa" högt upp i vänsterspalten!

Läs mer Fortsättning...

Andra slags varvräkningar

 19 maj, 2015.Räkna varv har man alltid gjort i friidrotten i betydelsen antal rundor som löparna avverkar på en arena eller en terrängslinga. Men det finns andra varv att räkna inom vår idrott:
   Visserligen är tävlingsnamnet i singularis bestämd form men GöteborgsVarvet har under sina tre och ett halvt decennium vuxit från "bara" en halvmara till en femdagars motionsfestival för alla åldrar bestående av totalt sju olika lopp:

Läs mer Fortsättning...

Två segrar i Halle

 19 maj, 2015.Den andra dagen av kastarfestivalen i tyska Halle tillhörde 22-årsjuniorerna och 17-årsungdomarna och i den yngre klassen blev det två svenska grensegrar tack vare Hammarbys Grete Ahlberg i slägga och MAI:s Wictor Petersson i diskus. Wictor kompletterade dessutom sina 61.93 i diskus med en andraplats på 20.26 i kula.
   I 22-klassen noterades tre nya personliga rekord på rätt sida om JEM22-kvalnormerna:

Läs mer Fortsättning...

Nu är det officiellt

 18 maj, 2015.Även om det alltid ropas ut "rekord" på plats just när det händer, är det sedan alltid en officiell granskningsprocedur som skall till innan rekordet blir officiellt registrerat. För någon gång emellanåt visar det sig ju att någon viktig detalj i reglernas rekordkrav inte uppfyllts.
   När det gällde Genzebe Dibabas inomhusrekord på 5000m som noterades i februari på XL-galan i Globen var dock allting OK och nu är hennes tid

Läs mer Fortsättning...

Stafett-SM: 3 & 4x1500m

 17 maj, 2015.Igår på 4x800m hade Lidingös slutlöpare Anna Silvander nästan 12 sekunder att ta in på Hässelby och det var litet för mycket. Idag på 3x1500m hade Rebecka och Sofia Öberg sett till att gapet framåt för Anna var mänskligare 3.3 sekunder.
   Anna jagade ganska snabbt ikapp Hässelbys Sarah Lahti och skuggade sedan fram till dess knappt trehundra meter återstod. Då tryckte Anna till och Sarah kunde inte matcha den högre växeln. 51 sekunder på sista 300m gav en ohotad seger. Sträcktiden 4:22.2 är f ö fem sekunder bättre än Annas individuella topptid - hittills.
   Bara fyra lag på manliga 4x1500m där Huddinge och Spårvägen redan efter

Läs mer Fortsättning...

Stafett-SM 2: 4x400m

 17 maj, 2015.Bara fyra lag till start för kvinnor, men dessa lag var desto jämnare och i mål var spridningen bara 55 hundradelar mellan guld och ingen medalj! Alltså ett lopp som levde intensivt hela vägen även om det var Hässelby i ledning i alla tre växlingarna och till slut även i mål:
   Fast marginalen krympte: Sofia Johnssons 57.87 gav ledning med 0.47 s före Hammarby, efter Malin Skogströms 58.14 hade man 0.27 till MAI, efter Lisa Duffys 55.93 var det 0.22 till Hammarby och efter Elin Moraitis 56.08 var segermarginalen före MAI 0.21!
   Dagens tre snabbast sträckor var

Läs mer Fortsättning...

Stafett-SM 2: 3x800m

 17 maj, 2015.Flickor: Två av tre guld - F19 och F17 - till Mölndal. Allra snabbast var man i F17 där man demonstrerade särklassig jämnhet med alla tre tjejerna på 2:21-2:23 samtidigt som alla konkurrenter hade minst en 2:30+ sträcka.
   K22 var en duell mellan Täby och Sävedalen: Täby (Amanda Trense) vann startsträckan klart på 2:23, Sävedalen (Linn Söderholm) replikerade på andra med 2:11 men Täby hade ett ess kvar: Ida Holm som avverkade sina två varv på 2:08.65!
   Pojkar: Sävedalens P19-lag imponerade stort genom att

Läs mer Fortsättning...

Stafett-SM 2: Korta

 17 maj, 2015.M22/K22: I går kom Hässelby-kvartetten Sara Kviberg, Rebecca Larsson, Jessica Östlund och Caroline Larsson 4:a i seniorloppet på 47.13 - idag i K22 gick det drygt halvsekunden snabbare vilket innebar seger med ca sekunden. Även i M22 blev det en slags revansch när 3/4 av Huddinges seniorlag som bröt i går nu tog hem en tät kamp med Ullevi och Hammarby.
   P19/F19: Bara tre lag till start i P19 och MAI stod i särklass när Ullevi fick problem redan i första växlingen. Det blev MAI även i F19 fast det var i ett lopp såg ut som en guldduell mellan Sävedalen och Tumba. Men MAI hade Irene Ekelund på slutsträckan ....
   P17/F17: Ännu tightare - och faktiskt ännu snabbare (48.48 mot 48.60) - blev det i F17, där målfotot till slut visade på seger

Läs mer Fortsättning...

DL Shanghai: Ayana
hotade världsrekordet!

 17 maj, 2015.Almaz Ayana är ingen nykomling i världseliten men hon har nog upplevs som en "sidekick" till storheter som Defar och 2 x Dibaba. Men den tiden i skuggan kan vara över nu att döma av Ayanas uppvisning idag på 5000m i Shanghai:
   14:14.32 är ju en tid som var bara tre sekunder från Tirunesh Dibabas sju år gamla världsrekord - och som dessutom var fyra sekunder snabbare än Genzebe Dibabas inomhusrekord i Globen i vintras.
   Karaktären på dagens lopp beskrivas ganska bra av att första 3000m gick på 8:36 och sista 3000m på 8:25! Dvs Ayana höjde tempot markant sedan hararna gjort sitt.
   Från Shanghai-galan noterar man också att

Läs mer Fortsättning...

På TV i eftermiddag:
DL Shanghai

 17 maj, 2015.Mindre än två dygn efter premiären i Doha är det dags för årets andra Diamond League-gala. Den här gången är det Shanghai som står för värdskapet och grenprogrammet är spegelbilden av det i Doha, så det blir "andra halvan" av friidrottsvärlden man får se i aktion.
   Toppattraktion den här gången väntas bli fjolårets supergren på touren - manlig höjd. Och det blir en rivstart eftersom fjolårets två stora Mutaz Essa Barshim och Bohdan Bondarenko är på plats. Barshim säsongsdebuterar ute men hade ju ett par 2.40-or inomhus medan Bondarenko för några dagar sedan öppnade sitt 2015 med att klara 2.37.
   Andra extra emotsedda grenar är

Läs mer Fortsättning...

Stafett-SM 1: 4x800m

 16 maj, 2015.Manliga 4x800m var ett intensivt levande lopp: Turebergs Erik Smedhs vann startsträckan på 1:57.18 med Hässelby och Sävedalen alldeles i hasorna. På andra tog Hässelbys Rickard Gunnarsson kommandot och växlade drygt två sekunder före Huddinge och Tureberg.
   Ny scenförändring på tredje där Tureberg återtog ledningen men där storyn var att Spårvägens Wille Levay tack vare 1:50.79 gick från avhängd till närkontakt med täten. En position som JVM-finalisten Kalle Berglund byggde vidare på genom ta kommandot och försvara sig mot en tuff utmaning från Hässelbys Mattias Claesson.
   Kvinnliga 4x800m hade endast fyra lag till start varav ett (Örebro) bröt redan på första sträckan. Hässelbys

Läs mer Fortsättning...

Stafett-SM 1: 4x100m

 16 maj, 2015.När det gäller tradition på korta stafetten står MAI i en historisk särklass på den manliga sidan. Nu kom det 47:e guldet sedan Austin Hamilton, Philip Nossmy, Thobias Nilsson Montler och Nick Ekelund-Arenander gjort ett stabilt lopp med bra flyt.
   Spårvägen kom visserligen in i andra växeln i ledning med ett par meter tack vare Nil de Oliveira men ut ur växlingen kom MAI med klart bäst fart och därmed var loppet avgjort. För Spåret blev det nu brons sedan Ullevis Emil von Barth passerat Mattias Sunneborn på slutsträckan.
   MAI:s tradition på kvinnliga 4x100m är inte lika mäktig som på den manliga sidan men

Läs mer Fortsättning...

Stafett-SM 1: Flickor

 16 maj, 2015.K22 3x400m: Efter två sträckor växlade Hässelby, Ullevi och Tjalve i stort sett i bredd. Ullevis Johanna Holmén Svensson tog initiativet på bortre lång men Hässelbys Malin Skogström hängde på. Och på upploppet kunde Malin sakta men säkert kämpa sig upp jämsides och till slut också förbi tack vare 58.02 mot 58.22 på sträckan.
   F19 1000m: En stafett med flera ansikten: I andra växeln ledde Västerås just före Täby, i tredje växeln var det MAI och Tumba sida vid sida och till mål kom

Läs mer Fortsättning...

Stafett-SM 1: Pojkar

 16 maj, 2015.M22 3x400m: Ullevi tog kommandot på andrasträckan genom Oscar Greilert som gav Martin Selin 1½ sekund gå på. En marginal som Martin med sina 49.01 byggde ut till nästan 5 sekunder.
   P19 1000m: Avgjordes i praktiken i andra växeln där Mölndal redan hade en ledning tack vare Filip Schwartz och att det sedan trasslade till sig för lagen därbakom. Felix Svensson byggde på trehundringen (35.1) vidare på ledningen så att Simon Wallenlind fick gå ut över två sekunder före Lidingö och försvarade den marginalen.
   P17 1000m: Här var det en ända in till mållinjen levande kamp mellan

Läs mer Fortsättning...

Ute i Europa:
Fredrik 7.531 - David 29:06

 16 maj, 2015.Fredrik Samuelssons första riktiga seniortiokamp bjöd på en stabil serie utan några egentliga toppar men också utan några egentliga missar. Totalsumman vid Multistars i italienska Florens (Firenze) blev 7.531 p för den 20-årige hässelbyaren, som därmed med marginal överskred resultatgränsen för JEM22 i Tallinn senare i sommar.
   På lördagskvällen fortsatte Högbys David Nilsson sitt "personliga rekordens år" genom att

Läs mer Fortsättning...

Stafetterna dag 1

 16 maj, 2015.Seniortitlarna den första dagen av stafett-SM gick till MAI på båda korta stafetterna och till Spårvägen och Hässelby på 4x800m för män och resp kvinnor.
   Kyligt och ganska blåsigt väder (kännbar mot på bortre lång) höll ned den nominella resultatnivån något.
   Mer text och bild från tävlingarna senare i kväll.
   Arrangörens resultatsida

Läs mer Fortsättning...

Halle: Axel 64+ igen

 16 maj, 2015.I tuff konkurrens av världselit i Halle bekräftade MAI:s Axel Härstedt sitt stora lyft från European Winter Throws i mars genom att återigen kasta över 64 meter i diskus och ta en mycket meriterande 5:e plats.
   64.67 var bara 2 cm från "dunderperset" i Leiria för två månader sedan och Axel hade nu bara 9 cm upp till 3:e platsen och 80 cm till andraplatsen.
   Av de övriga svenskarna som tävlade under den första dagen i Halle utmärkte sig

Läs mer Fortsättning...

Dags för SM-stafetterna

 16 maj, 2015.Första dagens tävlingar börjar kl 13.00 på Sollentunavallen och punkt för dagen sätts sedan enligt planerna kl 16.26 med målgång i finalen på kvinnornas 4x100m.
   * Hela tidsprogrammet
   * Arrangörens resultatsida (kontinuerligt uppdaterad)

Läs mer Fortsättning...

Doha: Erica 8:a

 15 maj, 2015.Tre godkända tätt samlade runt 6.50 med 6.53 i topp blev facit för Erica Jarder i säsongsdebuten, vilket räckte till en 8:e plats. Stabilt alltså:
   – Som så många gånger tidigare i säsongsinledningen så har jag svårt att hinna med framme vid plankan, för att göra det krävs fler tävlingar.
   – Jag får vara nöjd med 6.53. Jag ville göra sex hopp och det lyckades
   jag med. Det var riktigt bra förhållanden så det är lite synd att den
   här tävlingen inte kom lite längre in i säsongen.

   Oerhört hög klass i toppen på tävlingen:

Läs mer Fortsättning...

Svenskt i DL Doha: Abeba 7:a

 15 maj, 2015.Varken Abeba Aregawi eller någon annan av favoriterna brydde sig om att följa farthållarna utan prioriterade tydligen placering framför tid. Abeba snubblade till efter ca hundra meter och tappade position men kunde utan större besvär komma tillbaka in i loppet.
   Strax under 65 på 400m och ca 2:12 på 800m för Abeba en bit ned i klungan. När sedan Sifan Hassan - som väntat - tog kommandot ut på sista varvet förmådde Abeba inte hänga på. Hon tappade sedan ytterligare

Läs mer Fortsättning...

På TV i kväll kl 18:
Diamond League Doha

 15 maj, 2015.Kvällen innehåller tre svenskgrenar: Kvinnlig längd med Erica Jarder har av arrangörerna tyvärr återigen placerats på förtävlingarna och kommer att vara slut innan TV-fönstret öppnas kl 18.00.
   Manliga spjutet med Kim Amb drar sedan igång kl 18.10 och kvinnliga 1500m med Abeba Aregawi är redan andra löpgren på huvudtävlingarna inplanerad till kl 19.15.
   Merparten av deltagarna i dessa och även övriga grenar är av naturliga skäl gamla Diamond League-bekanta, men det finns också några relativt "okända" som det kan vara intressant att spana litet extra på (om den lokale bildproducenten så vill), för det kan handla om blivande storheter, kanske kapabla att slåss om VM-guld redan i sommar:

Läs mer Fortsättning...

Standaren inför årets 5:e SM

 15 maj, 2015.I helgen kommer en hel del poäng på mästerskapsstandaren att delas ut eftersom SM-stafetterna nu lördag-söndag i Sollentuna innehåller fyra grenar vardera för män och kvinnor. Totalt innebär det att 88 nya friska poäng finns tillgängliga att erövra på både manliga och kvinnliga sidan.
   De aktuella ställningarna efter årets fyra första SM-tävlingar - två inomhus och två på landsväg - finns nu framräknad på vår standarsida. Bland männen är det så långt

Läs mer Fortsättning...

USA-natten: Leffe 20.21
- Johan 1:48.86

 15 maj, 2015.Vid en tävling i Provo (Utah) på torsdagen förbättrade Spårvägens Leif Arrhenius sitt svenska årsbästa 20.09 från European Winter Throw i mars med 12 cm till 20.21. Därmed fattas nu bara 24 cm till kvalgränsen för VM i Beijing i augusti.
   Bara tre gånger tidigare i karriären har han stött längre än 20.21. Leffe hade ytterligare fyra stötar på 19.44-19.91 i sin serie idag.

Läs mer Fortsättning...

Abeba på plats i Doha:
Dags för DL 1500m nr 23

 14 maj, 2015.Kl 18.15 i morgon kväll ställer sig Abeba Aregawi för 23:e gången i karriären på startlinjen till ett Diamond League-lopp över 1500m. Debuten kanske inte så många minns, men den var på DN Galan den 6 augusti 2010 och slutade med att Abeba gick i mål som 4:a på en 4:01-tid.
   På senare år har Abeba märkts betydligt mer och totalfacit på hennes 22 starter hittills är att hon "stått på pallen" hela 17 gånger varav 11 gånger allra högst upp. Det har blivit sex tider under "dröm-4" och vid bara två tillfällen har det gått långsammare än 4:05.5.
   Men säsongen 2014 blev - efter en bra inledning (1:a-2:a-1:a) - tämligen motig p g a skador och sjukdom. Så senaste segern ligger faktiskt nu hela 11 månader bakåt i tiden (New York 14 juni i fjol).
   Minnena från just Doha är dock bara positiva: Det var här för två år sedan som Abeba

Läs mer Fortsättning...

Svenskt inte bara i Doha

 14 maj, 2015.Känslan att den internationella säsongen verkligen varvar upp just nu beror inte bara på att Diamond League drar igång med tävlingar fredag och söndag. Nej, det handlar också om att alltfler svenskar söker sig ut i Europa för att känna på internationellt motstånd - och förhoppningsvis somrigare väder.
   Kastfestivalen i tyska Halle är en sådan traditionell anhalt och i år hittar man inte mindre än 27 svenska namn i anmälningslistorna. Åldersfördelningen är tre seniorer, tretton 22-årsjuniorer, fem 19-årdsjuniorer och sex ungdomar.
   Den ungdomliga dominansen hänger förstås samman med att

Läs mer Fortsättning...

Premiär på fredag kväll med
Abeba, Erica och Kim

 13 maj, 2015.Det är visserligen ytterligare tre veckor innan Diamond League-touren når Europa men nu till helgen avverkas den asiatiska delen av serien med Doha (Qatar) på fredag kväll och Shanghai (Kina) på söndag eftermiddag.
   I Doha kommer tre av våra svenska toppnamn att starta sina säsonger: Abeba Aregawi på 1500m, Erica Jarder i längd och Kim Amb i spjut.
   För Abeba och Kim handlar det om allra första tävlingarna sedan slutet av augusti ifjol, dvs på åtta och en halv månad. Och det blir inga "smygstarter" utan man kastas direkt in mot tuffast möjliga motstånd:

Läs mer Fortsättning...

Ny förbundsdomarkull

 13 maj, 2015.I april genomfördes i Stockholm 2015 års förbundsdomarutbildning och efter genomgång kurs och godkänt prov i regelkunskap har Svensk Friidrott nu följande tjugoen nya Förbundsdomare:

Läs mer Fortsättning...

Siffror om helgens Stafett-SM

 12 maj, 2015.Ny intensiv långhelg stundar tack vare den där extra röda dagen på torsdag. På nationell nivå är stafett-SM i Sollentuna lördag-söndag den viktigaste begivenheten.
   När anmälningstiden löpte ut hade 42 olika klubbar anmält tillsammans 287 lag till de totalt 30 olika grenarna. Könsfördelningen är mycket jämn: 146 manliga och 141 kvinnliga lag.
   Av svensk friidrotts 23 distrikt är 19 representerade, men av dessa har 11 bara en klubb med och ytterligare 6 har två klubbar. Storstadsdistrikten Stockholm och Göteborg står därför som vanligt för merparten med

Läs mer Fortsättning...

Fler landslagslöpare i maj

 12 maj, 2015.I den innehållsrika majmånaden finns tre evenemang med officiell svensk representation. Förutom IAU VM Ultra Trail (där svenska laget togs ut redan i mars) är det dels Nordic Challenge 10000m i danska Århus den 23 maj, dels den nordiska marathonlandskampen i Stockholm den 30 maj
   Till den senare var sedan tidigare det kvinnliga laget - Isabellah Andersson plus fjolårets EM-gäng Annelie Johansson, Lena Eliasson, Frida Lundén och Charlotte Karlsson - klart samt tre av fem manliga löpare - EM 2014-trion Fredrik Johansson, Patrik Engström och Daniel Woldu.
   Nu har ansvarige landslagsledaren Stefan Olsson tagit ut

Läs mer Fortsättning...

Från noll till åttahundra ...

 12 maj, 2015.Vem är den där Hanna Hermansson som toppar 800m-statistiken på 2:08? Den frågan ställer sig nog ganska många som kollar den senaste uppdateringen av våra årsbästalistor för seniorer. Och frågan är berättigad för detta är verkligen en 2015 helt ny friidrottare!
   I alla fall om man bortser från den där 11:e platsen i F13-klassen Stockholm Mini Marathon 2002. I övrigt har Hanna Hermansson nämligen haft fotbollen som sin idrott genom hela livet, först i några klubbar i Stockholmstrakten (började i Segeltorp) och sedan de senaste tre åren på college i södra Californien.
   Men så i december frågade Hanna friidrottscoachen Martin Gonzalez på universitetet om hon kunde få hänga med i deras verksamhet under vårterminen (fotbollen går bara på hösten). Jo, Hanna var välkommen - skolan Marymount California University startade upp sin friidrott i liten skala bara för två år sedan - och den 13 januari körde hon

Läs mer Fortsättning...

Seriestart i Karlskrona i kväll

 11 maj, 2015.Medan VårRuset i kväll i Göteborg går in i sin andra tävlingsvecka för året är det säsongspremiär för den andra stora nationella löpningsserien Blodomloppet.
   Startort är Karlskrona och serien kommer att besöka ytterligare åtta orter inom de närmaste veckorna. Sedan tar Blodomloppet-touren sommarlov fram till andra halvan av augusti då det blir ytterligare fyra anhalter.
   Upptakten i Karlskrona redovisar plus 20% i

Läs mer Fortsättning...

Det var en milhelg också

 11 maj, 2015.Även om det var halvmaran som hade mästerskapsstatus så var det som vanligt distanserna runt milen som hade samlat de allra största skarorna under lördag/söndag. En snabb analys av resultatlistorna från helgens lopp i den nationella kalendern visar på totalt över 8000 fullföljande millöpare.
   Största volymerna hade Springtime i Helsingborg och Lundaloppet som båda bidrog med över 2500 namn. Tredje störst var Kungsholmen Runt som vid sidan av de ca 1500 som avverkade huvuddistansen halvmarathon hade över 2000 som nöjde sig med ett varv.
   Det var också där som det gick klart fortast:

Läs mer Fortsättning...

Nu är det igång: 12.39 på 100m häck, 2.37 i höjd!

 10 maj, 2015.I natt startade den storinternationella galasäsongen på riktigt med tävlingar i Kingston (Jamaica) och Kanagawa (Japan) och att döma av av resultaten är det många aktiva som väntat otåligt på att få komma igång.
   I Kingston stod förstås sprintgrenarna i centrum och hemmapulbiken kunde glädjas åt segrar i båda 100m-loppen genom hittills internationellt oprövade 23-åriga Elaine Thompson (andra raka i år under dröm-11) resp internationella desto mer prövade Asafa Powell (9.84 - 11 år efter första under dröm-10).
   En motsvarande dryg-decennie-karriär på högsta nivån har

Läs mer Fortsättning...

Abrahams fjärde raka

 9 maj, 2015.Eskilstunas Abraham Adhanom började sitt SM-tävlande så sent som i oktober 2013 som 36-åring men har ändå redan hunnit åstadkomma mer än de flesta gör på en hel karriär. Fyra SM-guld på åtta månader: Två i terräng i oktober, ett på 10 km i april och nu i maj ett på halvmarathon.
   Och nu satte han direkt sin prägel på loppet genom att rusa ifrån alla de andra under de första lättlöpta kilometerna längs Norr Mälarstrand. Sedan slog han av något och fick sällskap av

Läs mer Fortsättning...

Vägen till 27:e SM-titeln

 9 maj, 2015.Isabellah gjorde en ren sololöpning där hon drog ifrån närmaste kvinnliga konkurrent med ca minuten mer halvmil. I mål hade hon bara 16 manliga löpare före sig och segermarginalen bland kvinnorna blev drygt fem minuter.
   I stort solo (av kvinnor) hela vägen var även MAI:s Louise Nilsson som upprepade silvret från i fjol. Bakom toppduon blev det dock litet växlande placeringar.
   Offensivast i början av dem var

Läs mer Fortsättning...

Halvmara-SM:
Favoriterna infriade

 9 maj, 2015.Visst gick SM-gulden på halvmaran till Eskilstunas Abraham Adhanom och Hässelbys Isabellah Andersson när tävlingen avgjordes på ett soldränkt och nästan försommarvarmt Kungsholmen i Stockholm.
   Båda favoriterna valde dessutom att styra sina lopp från täten omedelbart från start och sedan hela vägen in till mål.

Läs mer Fortsättning...

Helgen på & bredvid arenorna

 8 maj, 2015.Vid sidan av lördagens Kungsholmen Runt - inkluderande halvmarathon-SM - i Stockholm är det långlöparna nationella lopp i Lund, Mariestad, Helsingborg, Värnamo, Östhammar och Sjömarken på lördagen och i Mölnlycke, Hässleholm, Sundsvall och Ljungsbro på söndagen.
   Arenasäsongen fortsätter att trappa upp med tävlingar - med ganska stark ungdomsprägel - i

Läs mer Fortsättning...

Halvmara-SM på lördag:
Favoriter i repris?

 8 maj, 2015.För tre veckor sedan var det SM på 10 km landsväg i Malmö och även om distansen nu på lördag i Stockholm blir drygt den dubbla pekar det mesta på att utgången blir densamma: Dvs att mästarna kommer att heta Isabellah Andersson (Hässelby) resp Abraham Adhanom (Eskilstuna).
   Särskilt som båda under mellantiden sprungit varsin övertygande halvmara: Isabellah 1:13 som överlägsen 1:a på Women's Health i Stockholm och Abraham 1:05 som tvåa bakom en kenyan på BT Halvmarathon i danska Lyngby.
   Fast Abraham har nog anledning att återigen se upp för den som skuggade honom i mål på SM-milen, Strömstad LK:s

Läs mer Fortsättning...

En schysst sommar i naturen!

 7 maj, 2015.Det var för lite drygt ett år sedan som Naturskyddsföreningen och Svensk friidrott sökte pengar för att tillsammans bedriva ett projekt för att få ungdomar i några av Sveriges miljonprogramsförorter att med friidrottens hjälp upptäcka naturen och allt det fina man kan göra i den.
   Projektet ”Schysst sommar och vinter” har nu pågått en tid och fler och fler orter tillkommer. Inom kort drar en satsning t ex igång i Botkyrka söder om Stockholm, och

Läs mer Fortsättning...

Snart vinter igen!

 7 maj, 2015.Det är kanske inte den vanligaste tanken just nu på tröskeln till en fullspäckad tävlingssommar. Men faktum är att i alla fall de föreningar som avser att arrangera tävlingar under inomhussäsongen 2015/2016 har anledning att nu inte bara tänka på kommande vinter utan också agera.
   För det är nu i maj som man skall söka sanktion för kommande vinters nationella inomhustävlingar. SFIF Tävling har därför just öppnat upp FRIDA-systemet för sådana ansökningar.
   Eftersom de flesta tävlingar är av typen "årligen återkommande" där bara tävlingsdatumet modifieras påminner vi om den smidiga kopieringsfunktion som

Läs mer Fortsättning...

Formslipning i Formia

 6 maj, 2015.Sydafrika, Florida, Kalifornien, Kanarieöarna, Portugal, Grekland, Kroatien, Cypern, Italien .... Listan över destinationer dit svenska friidrottare söker sig så här års för att få köra kvalitetsträning i sol och värme är lång.
   Just nu t ex är två svenska friidrottsgäng i italienska Formia:
   Dels en grupp manliga sprinters som ingår i en landslagssatsning på 4x100m under coacherna Håkan Anderssons och Anders Palmqvists ledning.
   Dels en grupp

Läs mer Fortsättning...

Första sex namnen för VM

 6 maj, 2015.Det är fortfarande ca tre och en halv månad kvar till den storinternationella höjdpunkten på friidrottsåret 2015 - VM i Beijing. Men redan nu finns den tävlingen - trots de återigen av IAAF upptrissade kvalgränserna - med i tankarna och planerna för många av våra landslagsaktiva.
   För sex av dem kan planeringen fram mot en formtopp den 22-30 augusti nu också konkretiseras. Detta därför att de idag fick besked av förbundskapten Karin Torneklint att de är uttagna till Beijing-VM. Det gäller:

Läs mer Fortsättning...

Äntligen: Båstad skall få
modern friidrottsarena

 6 maj, 2015.Båstad i Skånes nordvästligaste hörn förknippas traditionsenligt i första hand med tennis men det finns också friidrott. Till skillnad från tennisen har den dock inte haft någon funktionell arena för träning och tävling.
   Typiskt är att kombinationen "friidrott i Båstad" i modern tid primärt gällt dels den internationella höjdhoppsgalan som några år i början på 2000-talet arrangerades på tillfälligt utlagda specialbanor inne på tennisstadions centrecourt, dels om ett marathonlopp som föddes 2010 och som vuxit från 40-talet deltagare vid premiären till nu senast uppemot femhundra fördelat på olika klasser och distanser.
   Men arenafriidrotten har haft det svårt eftersom arenan Örebäcksvallen inte moderniserats så att man kunnat arrangera några tävlingar eller ens träna ändamålsenligt. Nu skall det dock bli ändring på detta!
   Det utlovade nämligen den politiska ledningen i kommunen häromdagen i samband med att Svensk Friidrott

Läs mer Fortsättning...

Innehållsdiger löpningshelg

 5 maj, 2015.Det sprangs mycket under långhelgen, men det handlade i huvudsak om lokala lopp. Dvs lopp som inte lockade så många långväga deltagare, utan även elitfolket körde "hemmavid" spridda land och rike runt.
   En hel del sneglade också mot SM-halvmaran en vecka senare och valde kortare distanser nu som led i uppladdningen. I Wedevågsloppet (10.2 km) t ex såg man 10 km-mästaren Abraham Adhanom (Eskilstuna) vinna med över fyra minuter på just under halvtimmen och halvmaraspecialisten Mikaela Kemppi (Örebro AIK) vinna med över tre minuter på just under 37 minuter.
   Och i Malmö på måndagskvällen nöjde sig MAI-duon Louise Nilsson och Nora Falaki med 5 km vid VårRuset-seriens premiärtävling för året. Våren rusar f ö vidare tisdag-torsdag den här veckan enl schemat Halmstad - Växjö - Jönköping.
   Vid Nacka Halvmarathon var det tävlingscomeback för ganska nyblivna tvillingmamman

Läs mer Fortsättning...

World Relays:
Annorlunda sträcktider

 4 maj, 2015.En del av charmen med stafettlöpningar är eftersnacket om sträcktider, eftersom enskilda prestationer ju inte syns som när man tävlar individuellt. Problemet är bara att få fram tillförlitliga sträcktider.
   Erfarenheten visade ofta att summan av de manuellt tagna sträcktiderna oftast blev betydligt bättre än lagets sluttid. Men med målkameran kan man numera filma alla växlingar som sker vid mål och sedan läsa av dessa sträcktider på hundradelen.
   Fast den tekniken fungerar ju inte när man växlar någonstans på varvet och i synnerhet inte när man växlar på skilda banor, som exempelvis på 4x100m. När det ibland dykt upp analyser av sträcktider från korta stafetten har dessa byggt på tidsödande efterhandsstudier av olika videofilmer av loppen.
   Men nu i Nassau verkar man ha ställt upp en målkamera också vid 100m-starten, som ju

Läs mer Fortsättning...

WR: Sverige till B-final

 4 maj, 2015.Det gamla klyschan att allt kan hända i stafett, i synnerhet då 4x100m, bekräftades av försöken nu. För vem hade på förhand räknat med att möjliga finalister som Tyskland, Polen, Italien, Frankrike och Japan alla skulle trassla bort sig på ena andra sättet i försöken?
   De allra största favoriterna - Jamaica och USA - hade däremot inga problem utan vann sina esp heat på de två snabbaste tiderna (42.50 resp 42.63). Under 43 noterade också Trinidad-Tobago, Canada och Brasilien.
   Resterande tre platser i A-finalen togs av Nigeria, Storbritannien och Schweiz på tider strax över 43½ (alltså i nivå med svenska rekordet 43.61).
   Av 22 startande lag försvann som sagt fem på vägen vilket innebar att

Läs mer Fortsättning...

Tre gånger pers för Erika

 3 maj, 2015.Igår vid sin "Conference" (Mid-America) i St. Charles (Missouri) vann Trångsvikens Erika Wiklund längdhoppet på nya personliga rekordet 6.17 och idag höjde Erika perset också i specialiteten höjd:
   Hon gick in på 1.75, tog direkt och hade därmed i praktiken säkrat segern. Erika fortsatte med 1.80 och 1.85 i första försöken och gick sedan direkt på 1.92, dvs centimetern över det närmare sju år gamla personliga rekordet.
   Och i tredje försöket gled hon över ribban och

Läs mer Fortsättning...

World Relays dag 2:
Vårt 4x1-lag tävlar i natt

 3 maj, 2015.Sex finaler står på programmet under finaldagen av World Relays i Nassau: 4x400m för både män och kvinnor plus manliga 4x200m och Distance Medley samt kvinnliga 4x100m och 4x800m.
   Det svenska intresset finns som bekant på 4x100m där det blir tre försöksheat (dvs topp-2 plus 2 tider till A-final, 8 tider därnäst till B-finale). Svenska laget springer på bana 6 i andra heatet som skall starta kl 01.37 vår tid.
   Tyvärr har Irene Ekelund tvingats lämna återbud till start. Förbundskapten Karin Torneklint förklarar:

Läs mer Fortsättning...

Nassau dag 1: USA:s dag

 3 maj, 2015.Det emotsedda prestigefyllda mästarmötet på manliga 4x100m blev aldrig riktigt spännande. Efter en jämn förstasträcka (Carter vs Rodgers) kunde Gatlin (mot Bailey-Cole) på bortre lång och Gay (mot Ashmeade) i kurvan ge Ryan Bailey ett även för Usain Bolt ointagligt försprång.
   Fast det intressanta var att Bolt när han försökte den första dryga halvan av slutsträckan faktiskt inte tog in så där Boltskt mäktigt på amerikanen. 37.38 mot 37.68 i mål innebar att det fattades tre dryga meter.
   Överhuvudtaget var den första dagen väldigt mycket USA där den enda motgången var

Läs mer Fortsättning...

I USA: Bästa svenska
10000m-tiden på 13 år!

 3 maj, 2015.Tävlingen "Payton Jordan Invitational" i Palo Alto (norr Californien) är en tävling med ett sedan många år etablerat rykte som "det är där man gör tider på medel/lång". Receptet är bra väder (man springer efter solnedgång, så det är lagom varmt och oftast vindstilla) kombinerat med konkurrens som är inspirerande utmanande.
   Ett årsgammalt exempel för svenskt vidkommande är Meraf Bahtas svenska rekord på 5000m och nu i natt kom flera nya glädjande illustrationer:

Läs mer Fortsättning...

På TV natten till söndag:
Första dagen World Relays

 2 maj, 2015.Tävlingarna i Nassau startar kl 01.00 i natt med manliga 4x400m-försöken. Fyra grenar kommer att avgöras den första dagen med följande tidtabell:
   02.09 M 4x800m
   03.04 K Distance Medley (4000m)
   03.40 K 4x200m
   03.56 M 4x100m

   Den mest mediaemotsedda finalen är förstås den på

Läs mer Fortsättning...

Idag började sommaren!

 2 maj, 2015.Det kanske inte kändes riktigt så på plats i snålblåsten och regnskurarna men faktum är att idag - bara två veckor efter att inomhusvintern 2015 avslutades med QuickNet-spelen i Västerås - inleddes den nationella arenasommaren 2015 med Hellaskastet i Sätra.
   Så under ca sju timmar fylldes luften ovanför Sätra IP med flygande kulor, diskusar och spjut och luften ovanför kastplanen med flygande släggor. Bland de ansvariga för detta fanns

Läs mer Fortsättning...

World Relays: Startlistorna

 2 maj, 2015.Nu har även själva startlistorna för helgens tävlingar publicerats. För svenskt vidkommande är som bekant K 4x100m den intressanta grenen. Det blir tre försöksheat natten till måndag med det första heatet kl 01.29.
   Totalt startar 22 lag med topp-2 från de tre heaten plus två tider till A-final och sedan de följande åtta tiderna till B-final. Sverige har fått en helt OK lottning: Man springer i heat 2 på bana 6.
   USA är storfavorit i heatet och sedan skall Trinidad-Tobago normalt ta den andra säkra finalplatsen, särskilt som förmodat svåraste konkurrenten Kina hamnat på den minst fördelaktiga banan (tvåan). Sveriges övriga motståndare i heatet är

Läs mer Fortsättning...

Johan demonstrerade form

 1 maj, 2015.För två veckor sedan var han en knappt slagen SM-tvåa på 10 km i Malmö och om en vecka väntar halvmarathon-SM i Stockholm för Strömstad LK:s Johan Larsson. Idag sprang Johan 10 km-klassen vid Växjöloppet och bjöd på en övertygande insats:
   Tvåan David Nilsson (Högby, VM-kvalad på marathon) fick se sig distanserad med över minuten, 31:07 mot 30:01 för Johan, men hade i sin tur en och en halv minut i övertag på loppets trea.
   Även kvinnorna såg en suverän vinnare:

Läs mer Fortsättning...

Inför helgens World Relays:
Vad är "Distance Medley"?

 1 maj, 2015.När IAAF i fjol gjorde nysatsningen på stafettkarnevalen "World Relays" stod naturligtvis klassikerna "korta" och "långa" stafetterna - dvs 4x100m och 4x400m - i centrum. Men bara de grenarna skulle ha varit ett alltför tunt innehåll, så därför tog man tillfället i akt att lyfta fram de i vanliga fall bara på nationell nivå förekommande officiella stafettgrenarna 4x200m, 4x800m och 4x1500m.
   Fast utfallet blev väl så där, visserligen världsrekord på båda 4x1500m liksom på manliga 4x200m. Men på den längsta distansen blev det ganska enahanda solouppvisningar (vann med 18 resp 22 sekunder) av Kenya och det fick IAAF-folket agera. Och aktionen blev att stryka 4x1500m från programmet och ersätta den med något som kallas "Distance Medley".
   Den som kollar i IAAF:s regelbok efter "Distance medley" gör det

Läs mer Fortsättning...

Sköna maj välkommen
- Löparmånaden nr 1!

 30 apr, 2015.April är den internationella marathonmånaden men maj är den särklassiga löparmånaden här hemma i Sverige. Inte bara för att den innehåller årets största lopp alla kategorier (GöteborgsVarvet) och största mara (Asics Stockholms Marathon) utan därför att denna månad med sina 92 lopp i den nationella kalender ensam står för i det närmaste en fjärdedel av hela årsransonen.
   Visserligen innehåller maj i år fem veckohelger men drygt 18 lopp i snitt per helg - är det verkligen möjligt? Jo, det skulle det kanske kunna vara rent teoretiskt, men huvudförklaringen är att

Läs mer Fortsättning...

Nedräkningen fortsätter

 30 apr, 2015.Den 16 juli - dvs om bara litet drygt två och en halv månad - startar Junior-EM på Ekängen i Eskilstuna och förberedelserna trappas upp i allt snabbare trakt.
   På onsdagen var det dags för en viktig avstämning av läget när tekniske delegaten Antonio Perez och en delegation från Europaförbundet EA var på s k "site visit" för att med nyckelpersonerna i den lokala tävlingsorganisationen kolla upp

Läs mer Fortsättning...

Tuff konkurrens i Nassau

 29 apr, 2015.Sverige ställer alltså upp med ett kvinnligt 4x100m-lag vid helgens World Relays i Bahamas huvudstad Nassau. Men vi blir inte ensamma utan ytterligare 21 nationer har anmält lag i denna gren:
   Från Europa kommer ytterligare sju lag anförda av fjolårets EM-toppduo Storbritannien och Frankrike (däremot faktiskt inte Ryssland eller Ukraina!). Asien startar tre lag med Kina förmodast starkast medan Oceanien och Afrika ställer upp med varsitt lag (Australien resp Nigeria).
   Men det är nog ingen djärv gissning att det blir mest

Läs mer Fortsättning...

Aldrig för sent att börja om

 29 apr, 2015.I artistvärlden är upprepade avskedsföreställningar inte ovanliga och det saknas inte exempel inom idrotten. Minns t ex hur basketesset Michael Jordan slutade och sedan efter ett par år som baseballspelare (på klart blygsammare nivå) kom tillbaka till toppbasketen och körde ytterligare några säsonger som superstjärna.
   I friidrotten är nog rekordhållaren i avsked den litauiske diskuskastaren Virgilijus Alekna. Första gången han aviserade sin "pensionering" var efter andra OS-guldet 2004. Inte så konstigt med tanke på att han då var 32 år gammal och förutom dubbla OS-guld hade samlat på sig ett guld och två silver på VM, ett silver och ett brons på EM och ytterligare ett par topp-5-placeringar på VM/OS.
   Men redan nästa år var han tillbaka och tog ytterligare ett VM-guld och sedan påföljande år sitt första EM-guld. Och så rullade det på fast med några antydningar på vägen om att han kanske skulle sluta, t ex efter OS-bronset 2008. Fast riktigt seriöst blev det nog inte förrän efter

Läs mer Fortsättning...

Lag-SM med flera nyheter

 29 apr, 2015.Vid Förbundsårsmötet i Söderhamn för en knapp månad sedan antogs ett styrelseförslag som gällde modifieringar i bestämmelserna för Lag-SM:s riksdel, dvs de två kvalmatcherna och finalen. De tävlingstekniska nyheterna är:
   * Den kvinnliga hindersträckan ökas från tidigare 1500m till 2000m.
   * Antalet försök i horisontella hopp ökas från fyra till sex.
   * De s k stipulationsgränserna för poänggivande resultat tas bort.
   Som en följd av den andra punkten har det fasta tidsprogrammet justerats så att omfånget ökar från ca fyra till ca fem timmar.
   Faktasidan om Lag-SM med de uppdaterade bestämmelserna
   Premiär för nyordningarna blir det alltså vid

Läs mer Fortsättning...

Dags att söka:
Elitidrottsstipendium

 28 apr, 2015.Visserligen är det fortfarande ca fyra månader kvar till universitetens och högskolornas höstterminstart, men det är ändå bråttom för den som planerar att söka RF:s/Svenska Spels Elitidrottsstipendium för 2015/2016.
   Stipendierna - som syftar till att ekonomiskt stötta dem som efter gymnasiet vill kombinera sin idrottssatsning med fortsatta studier - instiftades redan 1980. Under årens - eller rättare decenniernas - lopp är det många friidrottare i listorna över stipendiater.
   Och nu har det alltså blivit hög tid för den som bli stipendiat för nästa läsår att agera:

Läs mer Fortsättning...

World Relays till helgen:
Svenskar på Bahamas

 28 apr, 2015.I fjol var det premiär för det nya IAAF-konceptet "World Relays" i Bahamas huvudstad Nassau. World Relays är en 2-dagarstävling med bara stafetter på programmet. Nu på lördag-söndag 2-3 maj går årgång 2 och det på samma plats.
   Tävlingarna 2014 dominerades av USA, Karibien och Kenya medan det europeiska inslaget var ganska begränsat. Helt logiskt med tanke på att april på den här sidan Atlanten är en träningsmånad mittemellan inne- och utesäsongerna.
   I år verkar det dock som det blir litet mer från Europa, därför att ett antal länder satsat på att köra aprillägren för sina sprintstafettlag i USA. Så har bl a Sverige gjort med sitt kvinnliga 4x100m-gäng som kvalade in genom 6:e platsen och rekordnära 43.80 på EM i Zürich.
   Den kvartett som nu skall tävla i Nassau (både försök och final går på söndag) är

Läs mer Fortsättning...

- Kände mig så välkommen!

 28 apr, 2015.– En av anledningarna till att jag valde att fortsätta med friidrotten här var att jag kände mig så välkommen.
   Den som säger så är Spårvägens sprinter Nil de Oliveira och han gör det i en intervju i Expressens pågående artikelserie om hur integreringen av personer med utländsk bakgrund i den svenska idrotten fungerar.
   Läs hela intervjun med Nil på expressen.se!
   PS. I

Läs mer Fortsättning...

Hitta till föreningsshoppen!

 27 apr, 2015.När vi nyligen presenterade det nya friidrottsskolematerialet "Atle & Frida" sades att materialet smidigt kunde beställas från "den nyöppnade Föreningsshoppen på nätet". Några lade säkert märke till detta och ville veta mer om denna nya internetservice.
   Jo, det är så att Svensk Friidrott just har inlett ett samarbete med Sporrong kring en webbshop för föreningarna där det - till att börja med - går att handla såväl ungdomsmärken som mästerskapsmedaljer för veteraner förutom då de nya friidrottsskolepaketen.
   Ett perfekt komplement alltså till motsvarande webbshop för

Läs mer Fortsättning...

Hur blev marathonmånaden?

 26 apr, 2015.Vi har vant oss vid att april varje vår bjuder på en serie spektakulära internationella stormaror. I år blev det inte riktigt det överflöd av supertider vi brukar se, förmodligen delvis beroende på vädret med en hel del regn, rusk och blåst (t ex motvind i Boston).
   Allra snabbast gick det - som sig bör med tanke på startfältens kvalitet - idag i London. Hararna plus tio man passerade halvvägs på 1:02:20 men i slutänden visade det sig att bara två man - Wilson Kipsang och Eliud Kipchoge - hade kapacitet att köra även andra halvan i det tempot. Typiskt är att jämnfartslöpande spanjoren Javier Guerra till slut blev 7:a på 2:09:33.
   Avgörandet mellan Kipsang och Kipchoge föll inte förrän på den sista kilometern, då den senare kunde

Läs mer Fortsättning...

USA-helg med diskusfokus

 26 apr, 2015.Litet grand av återhämtningshelg för våra USA-baserade friidrottare, där många hade fått tävlingsledigt inför sina snart aktuella Conference-mästerskap.
   Men en del intressant hände ändå och det framförallt i diskus. Upsalas Simon Pettersson - på läger i södra Kalifornien med sin träningsgrupp - visade att han fortsätter att utvecklas i rask takt:
   49.71 för två år sedan då Simon började prioritera diskus (tidigare gällde mångkamp), 55.39 i somras (på SM) och så nu i april 2015 först

Läs mer Fortsättning...

På TV söndag morgon:
London Marathon

 26 apr, 2015.Årets bästa mara - sett till startfältets meriter - går på söndagens förmiddag i den brittiska huvudstaden. Den kvinnliga eliten startar kl 10.20 och den manliga kl 11.10.
   Eurosport sänder direkt från kl 10.09 och fram t o m manliga elitens målgång, dvs åtminstone till ca kl 13.20.

Läs mer Fortsättning...

Utspridd löparlördag

 25 apr, 2015.Sista löparlördagen i april såg inget "dominerande" lopp utan även om milen var den klart dominerande distansen hade de bästa löparna spritt ut sig på många ställen:
   Lerumsloppet (Lerum): Högbys David Nilsson (32:06) fick två veckor efter sin 2:17-mara se sig besegrad av Yared Admasu (31:38) och Ullevis SM-sjua Fredrik Johansson (31:55). Hälles SM-åtta Lisa Öhberg (37:40) särklassig bland kvinnorna.
   Laxaloppet (Halmstad): Säkra vinnare

Läs mer Fortsättning...

Isabellah + 2.168 tjejer till

 25 apr, 2015.Favoriten Isabellah Andersson dominerade från det allra första steget den andra upplagan av kvinnoloppet Women's Health Halvmarathon i Stockholm. Redan efter första halvmilen var ledningen 51 sekunder och Isabellah fortsatte hela loppet ut att på varje kilometer gå drygt tio sekunder plus gentemot närmaste konkurrent.
   Denna närmaste konkurrent var länge klubbkamraten i Hässelby Lena Eliasson som dock efter drygt en och en halv mil fick släppa förbi sig Studenternas mer jämnfartslöpande Frida Lundén.
   Vädret var bra för löpning med undantag för en ganska jobbig vind som deltagarna sällan kom i lä för. Isabellahs segertid 1:13:20 skall ses i ljuset av detta och av

Läs mer Fortsättning...

Intensiv löparlördag

 24 apr, 2015.Med innesäsongen avslutad och med en vecka kvar till första nationella arenatävlingen härskar alltså långlöpningen oinskränkt den här helgen med totalt tio lopp i vår nationella kalender. Alla faktiskt på lördagen, medan samtliga de europeiska stormarorna med London i spetsen kör på söndagen.
   Störst deltagarmässigt här på hemmaplan blir andra upplagan av Women's Health Half Marathon i Stockholm, en bara-kvinnor-halvmara som samlat litet drygt tretusen förhandsanmälningar. Loppet går i den östra delen av innerstaden med två varv på Djurgården och en slinga inne på Östermalm.
   Storfavorit är svenska rekordhållaren Isabellah Andersson, som ju visade vinnande form så sent som i lördags med sin övertygande seger på SM-milen. Bland de anmälda finns också den sedan i höstas regerande svenska mästarinnan på halvmaran Lena Eliasson.
   I halvmarakalendern för lördagen finns också

Läs mer Fortsättning...

Nytt stort pris för unga ledare

 24 apr, 2015.Det är lätt att tro att det här med "unga ledare" är en modern tanke som uppstått som en reaktion mot en upplevd evig dominans av personer i "mogen" ålder på idrottsorganisationernas ledande positioner. Men faktum är att vid framväxten av den svenska idrottsrörelsen för drygt hundra år sedan var flera av de tongivande slående unga.
   T ex valdes sådana med tiden legendariska idrottsledare som J Sigfrid Edström och Sven Låftman till ordförande i Svenska Idrottsförbundet (som Friidrottsförbundet hette från början) redan som 32- resp 30-åringar!
   Och Hugo Levin blev sekreterare i förbundet redan som 24-åring, var med i tävlingsledningen för friidrotten vid Stockholms-OS som 26-åring och valdes in i RF-styrelsen som 31-åring. Levin var en visionär och oerhört kreativ ledare som verkade inom flera idrotter där han startade nya föreningar, skapade nya tävlingar och tog initiativ till nya arenor.
   Tragiskt nog rycktes Hugo Levin dock bort endast 32 år gammal efter att

Läs mer Fortsättning...

Maramånadens Grande Finale

 23 apr, 2015.April har ju kommit att bli den internationella marathonlöpningens förlovade månad och kommande söndag är den sista i månaden i år och mycket passande kommer det allra bästa till sist: London Marathon!
   Återigen har nämligen arrangörerna i London lyckats samla på sig de vassaste startfälten i marathonvärlden. I år på manliga sidan t ex har man

Läs mer Fortsättning...

Månadens i mars:
Andreas Otterling förstås!

 23 apr, 2015.En månad med ett internationellt mästerskap innebär tuff konkurrens om att bli "Månadens" här på friidrott, Men för mars 2015 var valet ganska självskrivet: IEM-bronsmedaljören Andreas Otterling!
   Det var bara precis att han alls blev uttagen Inne-EM i Prag, det var knappast tippat av någon att han skulle gå till final där (var 16:e på årsbästa inför) och även om han varit näst bäst i kvalet var medaljen i finalen en riktig högoddsare.
   Och detta händer alltså för

Läs mer Fortsättning...

– Var väl eufori kan man säga!

 22 apr, 2015.Sedan Andreas Otterling sommaren 2012 blivit Sveriges fjärde 8m-hoppare har det varit ganska tyst - fram till bronset på inomhus-EM. Men var har han varit, och vad har hänt, under de här knappa tre åren?
   – Det är ganska mycket som hänt. Det blev mycket strul och många skador efter 8.03-hoppet. Jag hade problem med ryggen hela tiden och hoppade trots att jag hade ont.
   Orsaken till ryggproblemen var svår att hitta, men det visade sig till slut att Andreas hade benpålagringar på bägge höfterna samt att det hade bildats brosk.
   – Jag kände att jag var tvungen att göra något, för det funkade inte riktigt.
   Andreas opererade höfterna med en veckas mellanrum i november 2013, och det var mycket en chansning att göra det:

Läs mer Fortsättning...

Sanna-dokumentären pågår

 22 apr, 2015.Idag onsdag publicerades på dt.se den fjärde delen av fem i MittMedias webbdokumentär om Sanna Kallurs karriär.
   Efter "Skadan" i torsdags, "Uppväxten" i lördags och "Träningen" i måndags är rubriken den här gången "Familjen". Den femte och avslutande delen i serien kommer sedan nu på fredag.
   Den som till äventyrs missat något av

Läs mer Fortsättning...

Sommarlov = Friidrottsskolor
- Atle och Frida visar vägen!

 22 apr, 2015.Allting pekar entydigt på att det blir både sommar och sommarlov om bara ett par månader. Och då är det perfekt att anordna idrottsskolor för barn och ungdomar som vill pröva på friidrott.
   Något som vi vet att många vill eftersom vår idrott har ett så brett utbud av aktiviteter inom löpning, hopp och kast att det alltid finns något för alla som vill "göra idrott" oberoende av om man är stor eller liten och av om man känner sig snabb, uthållig, spänstig eller stark.
   Till den här friidrottsskolesommaren har ett helt nytt "paket" av deltagarmaterial tagits fram. Basen i paketet är

Läs mer Fortsättning...

Senaste veckan
Veckan 15.5 - 22.5

Trender på Stafett-SM
Årets SM-stafetter hader tyvärr inte det väder som...

Ekängen på lördag:
Lag-SM-kval och JEM-genrep

Med mindre än två månader kval till sommarens Euro...

Anders Albertsson slutar
som generalsekreterare

Svensk Friidrotts generalsekreterare, Anders Alber...

Månadens i april: Maria
Aprils enda landslagsaktivitet var ultralöparnas I...

– Vilar gör man inte,
då vinner man inte!

Hur långt springer du på 24 timmar? Om man ställer...

Kommer Tamgho igen igen?
Att Teddy Tamgho är en exceptionell trestegstalang...

Standaren efter stafetterna
Stafetterna i helgen var årets femte senior-SM-täv...

Seniorårsbästa uppdaterat
För varje vecka ökar tävlingsaktiviteten även på h...

Andra slags varvräkningar
Räkna varv har man alltid gjort i friidrotten i be...

Två segrar i Halle
Den andra dagen av kastarfestivalen i tyska Halle ...

Nu är det officiellt
Även om det alltid ropas ut "rekord" på plats just...

Stafett-SM: 3 & 4x1500m
Igår på 4x800m hade Lidingös slutlöpare Anna Silva...

Stafett-SM 2: 4x400m
Bara fyra lag till start för kvinnor, men dessa la...

Stafett-SM 2: 3x800m
Flickor: Två av tre guld - F19 och F17 - till Möln...

Stafett-SM 2: Korta
M22/K22: I går kom Hässelby-kvartetten Sara Kviber...

DL Shanghai: Ayana
hotade världsrekordet!

Almaz Ayana är ingen nykomling i världseliten men ...

På TV i eftermiddag:
DL Shanghai

Mindre än två dygn efter premiären i Doha är det d...

Stafett-SM 1: 4x800m
Manliga 4x800m var ett intensivt levande lopp: Tur...

Stafett-SM 1: 4x100m
När det gäller tradition på korta stafetten står M...

Stafett-SM 1: Flickor
K22 3x400m: Efter två sträckor växlade Hässelby, U...

Stafett-SM 1: Pojkar
M22 3x400m: Ullevi tog kommandot på andrasträckan ...

Ute i Europa:
Fredrik 7.531 - David 29:06

Fredrik Samuelssons första riktiga seniortiokamp b...

Stafetterna dag 1
Seniortitlarna den första dagen av stafett-SM gick...

Halle: Axel 64+ igen
I tuff konkurrens av världselit i Halle bekräftade...

Dags för SM-stafetterna
Första dagens tävlingar börjar kl 13.00 på Sollent...

Doha: Erica 8:a
Tre godkända tätt samlade runt 6.50 med 6.53 i top...

Svenskt i DL Doha: Abeba 7:a
Varken Abeba Aregawi eller någon annan av favorite...

På TV i kväll kl 18:
Diamond League Doha

Kvällen innehåller tre svenskgrenar: Kvinnlig läng...

Standaren inför årets 5:e SM
I helgen kommer en hel del poäng på mästerskapssta...

USA-natten: Leffe 20.21
- Johan 1:48.86

Vid en tävling i Provo (Utah) på torsdagen förbätt...

Förra veckan
Veckan 8.5 - 15.5

Doha: Erica 8:a
Svenskt i DL Doha: Abeba 7:a
På TV i kväll kl 18:
Diamond League Doha

Standaren inför årets 5:e SM
USA-natten: Leffe 20.21
- Johan 1:48.86

Abeba på plats i Doha:
Dags för DL 1500m nr 23

Svenskt inte bara i Doha
Premiär på fredag kväll med
Abeba, Erica och Kim

Ny förbundsdomarkull
Siffror om helgens Stafett-SM
Fler landslagslöpare i maj
Från noll till åttahundra ...
Seriestart i Karlskrona i kväll
Det var en milhelg också
Nu är det igång: 12.39 på 100m häck, 2.37 i höjd!
Abrahams fjärde raka
Vägen till 27:e SM-titeln
Halvmara-SM:
Favoriterna infriade

Helgen på & bredvid arenorna
Halvmara-SM på lördag:
Favoriter i repris?

Två veckor sedan
Veckan 1.5 - 8.5

Helgen på & bredvid arenorna
Halvmara-SM på lördag:
Favoriter i repris?

En schysst sommar i naturen!
Snart vinter igen!
Formslipning i Formia
Första sex namnen för VM
Äntligen: Båstad skall få
modern friidrottsarena

Innehållsdiger löpningshelg
World Relays:
Annorlunda sträcktider

WR: Sverige till B-final
Tre gånger pers för Erika
World Relays dag 2:
Vårt 4x1-lag tävlar i natt

Nassau dag 1: USA:s dag
I USA: Bästa svenska
10000m-tiden på 13 år!

På TV natten till söndag:
Första dagen World Relays

Idag började sommaren!
World Relays: Startlistorna
Johan demonstrerade form
Inför helgens World Relays:
Vad är "Distance Medley"?