Tisdag 22 juli 2014

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

A. Lennart Julin
redaktör
08-30 13 33

Information och
media

Fredrik Trahn
010-476 53 31
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter

Nyhetsarkiv

Visa nyheter Publicerade under:
Som:


Åtta nya till Zürich

 22 jul, 2014.Förbundskapten Karin Torneklint gav idag ytterligare åtta klartecken för start i EM i Zürich i mitten av nästa månad.
   Den här gången handlar det om sju manliga och en kvinnlig aktiv.
   Bland männen är det tre 100m-löpare (Kling-Baptiste, Rose, Andersson), två 800m-löpare (Almgren, Gunnarsson) och två diskuskastare (N Arrhenius, Härstedt).
   Detta innebär - med tidigare uttagningar inräknade - att dessa tre grenar nu är

Läs mer Fortsättning...

JVM1: Kvällens premisser

 22 jul, 2014.Den som vill följa Junior-VM direkt får vänja sig vid att ställa om dygnet, då Eugene ligger nio timmar efter oss. Förmiddagspassen startar klockan 19 svensk tid medan finalerna avgörs under vargtimmarna.
   Det första passet, under tisdagskvällen, har svenskar med i alla de fyra första grenarna. Följande premisser gäller för de nio deltagande svenskarna:

Läs mer Fortsättning...

JVM: De svenska chanserna

 22 jul, 2014.Regerande mästarinnan i spjut Sofi Flink har utöver sina meriter – som därutöver omfattar VM-final, JEM19-guld och UVM-silver – även årets två längsta juniorkast. Västeråsaren är därför otvivelaktligen Sveriges främsta hopp på det Junior-VM som startar på tisdagskvällen. Sofis främsta rival är kroatiskan Kolak med två tävlingar över 57 meter, att jämföras med Sofis två över 58 i år och fyra över 60 meter ifjol.
   Sofi är också först ut på Hayward Field, tillsammans med klubbkamraten Emma Stenlöf och Täbys Sofia Linde, som inleder sjukampen med goda förhoppningar om topplaceringar.

Läs mer Fortsättning...

Årsbästalistorna uppdaterade

 21 jul, 2014.Vi befinner oss ganska mitt i 2014 års utomhussäsong på tröskeln till den stora mästerskapsmånaden med JVM och JNM22 den här veckan, SM nästa vecka, JSM/USM veckan därefter och EM ytterligare en vecka senare.
   Våra just uppdaterade årsbästalistor ger en bra bild av läget inför de stundande mästerskapsveckorna.
   Årsbästalistorna utomhus 2014

Läs mer Fortsättning...

Tisdag kväll börjar JVM!

 21 jul, 2014.Junior-VM föddes 1986 under det 1980-tal som var världsfriidrottens mest dynamiska programmässigt då även utomhus-VM (1983), inomhus-VM (1987) och den strukturerade internationella galatouren (1985) tillkom.
   Premiären gick i Athen så med den 2-årsrytm som tävlingen fick är vi nu alltså framme vid upplaga nr 15. Hittills har hälften (sju) gått i Europa, fyra i Amerika, två i Asien och ett i Oceanien. Men det blir faktiskt första gången som världens ledande friidrottsnation USA arrangerar.
   Och platsen är "Tracktown USA", dvs Eugene i Oregon i nordväst nära Stillahavskusten som under de senaste 25 åren växt fram som platsen i USA med det i särklass starkaste friidrottsintresset. Med en lagom stor arena (Hayward Field) finns alltså alla förutsättningar för en positiv inramning.
   Sverige har i år skickat en "normalstor" trupp på totalt

Läs mer Fortsättning...

SM-milens banlängd felaktig

 21 jul, 2014.Banan för SM-milen i Malmö fastställdes och kontrollmättes i april. På ett sent stadium inför loppet den 12 juli kom direktiv från gatukontoret till arrangören om att banan måste ändras i vissa avseenden.
   Ny kontrollmätning av förbundsbanmätare blev emellertid olyckligtvis inte genomförd förrän efter loppet. Det visade sig då att den bana som löparna under tävlingen anvisades att följa var endast 9936 meter lång, dvs 64 meter för kort.
   Detta påverkar inte loppets giltighet som tävling eller mästerskap. Däremot blir konsekvensen att de tider som presterades vid SM-milen 2014 tyvärr ej är giltiga för statistik och rekord. För en elitlöpare

Läs mer Fortsättning...

Ute i Europa:
Emma 1.93 i debuten

 21 jul, 2014.En krånglande rygg har gjort att Emma Green inte tävlat sedan inne-VM i början på mars. Men på söndagen var emma tillbak på banan vid "Anniversary Games" på en specialbyggd sprint/hopparena vid hovstallarna i Londons hjärta.
   Efter 1.80 i andra följde 1.84, 1.87 och 1.90 i första samt 1.93 i tredje. 1.96 blev för högt den här gången, men det bör noteras att man måste gå sju år tillbaka för att hitta en årsdebut för Emma där hon klarat en högre höjd än 1.93.
   Och bara två hoppade högre nu i London:

Läs mer Fortsättning...

Erik Ehrlin flög 16.28!

 20 jul, 2014.Gefle Games hölls under tre dagar på Gunder Hägg Stadion i Gävle i strålande högsommarväder. Det nyttjade Erik Ehrlin till att för första gången ta sig över 16 meter i tresteg. 16.28 för upp Hammarby-hopparen till tionde genom tiderna.
   Visst handlade hoppet i fjärde ronden om en riktig fullträff i optimal vind (+1.7 m/s), men Erik hade i sin serie ytterligare tre hopp över gamla perset 15.52: 15.58 i första, 15.72 i femte och 15.83 i sjätte!
   Bland tjejerna

Läs mer Fortsättning...

Wissmans snabbaste på 2 år

 20 jul, 2014.Johan Wissman sprang sitt snabbaste lopp över 200 meter på över två år när han stred om segern på SSG Sprint. Dubble VM-finalisten Ndure vann på 20.61, strax före Forte, som i år avancerat till en fast plats i Jamaicas stafettlag (vann World Relays). Johan kom in på 20.67.
   Tom Kling-Baptiste var kvickaste hemmalöpare i Sundsvall på 100 meter (10.45 och 10.42), men Sulayman Bah var den som tog kliven framåt (2x 10.48).

Läs mer Fortsättning...

Heusden-Zolder:
Merafs bästa lopp!

 19 jul, 2014.Meraf Bahta tog en ytterst meriterande seger i A-finalen på 1500m i Heusden-Zolder. Vinnartiden var mindre än sekunden från perset 4:03.15 och då skall man veta att Meraf fick ett mycket stökigt lopp med ideliga rytmstörningar i det överstora (21 startande!) startfältet.
   Efter den första rusningen på bortre lång måste Meraf t o m backa sig ut via sistaplatsen för att kunna komma loss och få springa "fritt". Och sedan blev det långa yttersvängar i alla kurvor fram till den sista.
   Ändå var Meraf stark nog att

Läs mer Fortsättning...

På TV i kväll: Heusden

 19 jul, 2014.I kväll i belgiska Heusden-Zolder är det dags för den årliga "Det är här som man persar på medel/lång"-galan med det officiella namnet "KBC Nacht".
   Som vanligt är det många svenskar som sökt sig dit, i år handlar det om 20-talet. Av dessa har tre fått plats på huvudtävlingarna, nämligen Meraf Bahta på 1500m, Lovisa Lindh på 800m och Johan Rogestedt på 800m B.
   Till den trion kommer

Läs mer Fortsättning...

Karibiskt i Sundsvall

 18 jul, 2014.Nästan hela den svenska sprinteliten, med undantag för dem som är på väg till Junior-VM, samlas på söndag till SSG Windsprint i Sundsvall.
   Ett belysande exempel för den särpräglade sprint- och häcktävlingen är att åtta av de tio bästa männen på årets 100 meter finns med i startlistorna.

Läs mer Fortsättning...

Monaco bästa galan i år

 18 jul, 2014.Herculis i Monaco blev toppbreddens gala. Först fem man under 1:43, precis som på den fantastiska OS-finalen på 800 meter i London. Rudisha håller ännu inte hela loppet. OS-tvåan Amos tog över i början på upploppet och utmanades på slutet av Bosse vars 1:42.53 är det snabbaste av en europé efter Kipketer, Coe och Borzakovskij. Aman och Cheruiyot tog sig också förbi världsrekordhållaren.

Läs mer Fortsättning...

På bortaplan i helgen

 18 jul, 2014.På söndag får hästarna på Horse Guards Parade intill Whitehall i London lämna plats för friidrottare i en speciell gala ägnad sprint hopp och kula, där man använder sig av banorna från OS-arenan. Här begår Emma Green säsongsdebut efter sina ryggbesvär.

Läs mer Fortsättning...

På TV i kväll: Monaco
med Michel & Daniel

 18 jul, 2014.Årets tionde Diamond League-gala - den i kväll i Monaco - blir också den sista före den stora mästerskapsperioden (JVM, Samväldesspelen, EM). Återstarten sker sedan om en dryg månad med DN Galan på Stockholms Stadion.
   Två svenskar finns med i kväll på Stade Louis II, nämligen Daniel Ståhl i diskus och Michel Tornéus i längd. Senaste DL-starten för dem var i Lausanne för två veckor sedan och slutade med en 5:e resp en 4:e plats.
   Daniel möter återigen topptrion från Lausanne - Malachowski, Fernandez och Kanter - och tillkommer sedan den gången gör bl a Belgiens Milanov och Irans Hadadi.
   För Michel väntar framförallt Kinas Li (strax före både på IVM och i Lausanne) och fjolårets världsetta Menkov, som försöker komma återfinna toppformen efter en skadeperiod.
   Kvällens toppnummer på löparbanan är tänkt att bli

Läs mer Fortsättning...

På hemmaplan i helgen

 18 jul, 2014.Tävlingshelgen bjuder på långlopp i alltifrån Blekinge till Ångermanland. Det största är Kraftprovet i Trollhättan med 1200 föranmälda. I startlistorna på det 11.6 kilometer långa loppet finns bland andra Urige Buta, Adil Bouafif, Cecilia Kleist och Annelie Johansson.
   Gefle Games är den mest omfattande av arenatävlingarna med start redan idag. På Bohuskampen startar Petter Olson och Fredick Ekholm en ny tiokamp, bara två veckor efter Europacupen.

Läs mer Fortsättning...

Eftertraktat nytt stipendium

 17 jul, 2014.Det var den 3 juni som vi här på friidrott.se kunde utannonsera att ett nytt stipendium instiftats för elitfriidrottare. Stipendiet till minnet av Nils-Erik Emilsson skulle vara på 15.000 kr per läsår och kunde sökas av elitfriidrottare som kombinerade sin idrottssatsning med högre studier.
   Att stipendiet verkligen fyllde ett behov visade sig direkt då efter bara fyra veckors ansökningstid inte mindre än 22 kvalificerade ansökningar hade kommit in. Stipendiejuryn har alltså ett grannlaga uppdrag att

Läs mer Fortsättning...

Två nya svenska årsbästa

 17 jul, 2014.Positivt även Irene Ekelunds styrka på slutet: För henne gällde det 200m där hon var klart starkast på upploppet och sänkte sitt svenska årsbästa till 23.43 och så när vann loppet (det fattades till slut bara 0.03 till ettan). (En timme tidigare hade Irene kommit 2:a på 100m med 11.54w.)
   För tävlingens andra svenska årsbästa svarade Emil Svensson som i höjd förbättrade sina bara några dagar gamla 2.18 med 1 cm till 2.19.
   Men annars var det

Läs mer Fortsättning...

Nya till EM:
Daniella och Angelica

 16 jul, 2014.I samband med Karlstad GP meddelade förbundskapten Karin Torneklint två nya klartecken för EM i Zürich om en knapp månad:
   Angelica Bengtsson (Hässelby SK) i stav och Daniella Busk (Malmö AI) på 100m.
   Så här var förbundskaptenens motiveringar:

Läs mer Fortsättning...

Svenska toppar i Karlstad GP:
Michel och Charlotta!

 16 jul, 2014.Trots lysande betingelser - sol, värme och vind från rätt håll - blev det märkligt nog ganska glest mellan de svenska höjdpunkterna. En förklaring kan nog vara att många är inne i en fas med mycket träning inför augustis alla mästerskap.
   Men visst fanns det utropstecken och för de två största stod Michel Tornéus och Charlotta Fougberg:

Läs mer Fortsättning...

På Tingvalla och på TV:
Karlstad GP i kväll

 16 jul, 2014.På Folksam GP:s hemsida finns en grundlig gren-för-gren genomgång av tävlingarna från förtävlingarnas start kl 15.50 med manlig höjd till huvudtävlingarnas slutpunkt kvinnliga 200m med hemmafavoriten Irene Ekelund.
   Särskilt intressanta klockslag på vägen däremellan:

Läs mer Fortsättning...

Från Malmö till Borgholm

 16 jul, 2014.David Nilsson är den av maratonlöparna som ska representera Sverige i Zürich som tävlar flitigast under uppladdningen. Tre dagar efter sitt klart snabbaste millopp (29:49 på SM-Milen) ställde han upp i Victorialoppet hemma på Öland. Åt segrande Japhet Kipkorir (6:e vinsten fär honom!) kunde David inte göra något, men under det nio kilometer långa loppets andra halva tog Högbylöparen upp sig till andra plats. Tiden 29:12 är av nästan samma snitt som i Malmö, på en inte fullt lika lätt bana.
   Även Madeleine Larsson hade tagit sig från Malmö till Borgholm, där

Läs mer Fortsättning...

Andra raka för Lomnicky

 15 jul, 2014.För andra året i rad triumferade Slovakiens Marcel Lomnicky vid "Skanska Opens" älvsläggkastning genom att återigen nå över 78 meter.
   Fast vinnare av precisionsmomentet blev Kils Oscar Vestlund som fick en fullträff direkt på 300 poängsbåten ute i Klarälven.
   Läs mer på Karlstad GP:s hemsida.

Läs mer Fortsättning...

Michel i Karlstad

 15 jul, 2014.– Säsongen startade lite knackigt för mig. Som många vet blev jag pappa precis innan säsongen började, så det har inte blivit så mycket sömn. Men det blir bättre och bättre och jag tycker det ska bli superkul att tävla imorrn!
   – Det är många duktiga som är med så ska jag vinna måste jag slå Tingvallas banrekord på 7.90, det är jag rätt säker på.
   – Jag tycker de här tävlingarna från Svensk Friidrott, Folksam Grand Prix, är otroligt viktiga och den här i Karlstad är definitivt min favorit.
   – Publiken är

Läs mer Fortsättning...

Irene i Karlstad

 15 jul, 2014.– Det ska bli väldigt kul med JVM och EM! Det jag tänker mest på är väl att försöka förbättra mina tider och så.
   – I USA blir det 100 och 200, sen på EM så blir det 200 och kanske stafett. Det blir lite mycket att springa allting så jag hoppas på att det blir stafett.
   – Det känns bra inför tävlingen i morgon, 100 blir lite uppvärmning till 200. Jag vill springa

Läs mer Fortsättning...

Charlotta i Karlstad

 15 jul, 2014.– Det är jättekul att tävla i Karlstad för det är alltid väldigt mycket publik här och jag peppas väldigt mycket av publik och att få höra mitt namn flera gånger och så.
   – Det är alltid skönt att springa halva sträckan och man får vara lite beredd på att hålla koll på varven för helt plötsligt är det bara ett varv kvar! Sen är det alltid gött att få lite speed i benen också och det ger bra självförtroende inför en längre eller kortare spurt på hinder.
   – Jag hoppas verkligen vi har en bra hare och att det är fler bra tjejer med i loppet så

Läs mer Fortsättning...

Även släggor på stan!

 15 jul, 2014.Farsorna och morsorna på stan får - en julikväll varje år sedan 2011 - sällskap av släggor i centrala Karlstad! Det handlar om "Skanska Open" där några av världens bästa släggkastare satsar på att kasta sina redskap från ena älvkanten till den andra. Något som innebär en bit över 72 meter.
   I år genomförs evenemanget som en kombination av längd och precision: Först får kastarna tre kast vardera för att nå så långt som möjligt och sedan ytterligare tre kast där det gäller att träffa mål ute i Klarälven!
   Bästa publikplats är

Läs mer Fortsättning...

På TV i kväll: Luzern

 15 jul, 2014.Galorna duggar tätt igen ute i Europa efter en viss stiltje under VM-fotbollens kulmen. I kväll är det tävlingar i schweiziska Luzern.
   Inga svenskar deltar i år - vi har ju Karlstad GP i morgon - men en hel del internationella storheter finns på plats. Som vanligt i Luzern är sprintsträckorna bäst besatta:
   På manliga 100m t ex har man 10 man som gjort under 10.10 i år - och i den kvoten ingår då inte

Läs mer Fortsättning...

Nu är Daniel svensk!

 15 jul, 2014.Daniel Woldu kom till Sverige från Eritrea redan senhösten 2008 och han har redan vunnit SM-guld på marathon två gånger - dels 2011, dels nu senast i år 2014.
   Nu har det också äntligen blivit klart att Daniel även kan få representera Sverige internationellt i friidrott!
   Detta sedan han fått sitt svenska medborgarskap den 1 juli och sedan Internationella Friidrottsförbundet snabbadministrerat ärendet och igår gett sitt formella klartecken.

Läs mer Fortsättning...

SM-milen:
Förväntningarna infriades

 14 jul, 2014.Hur gick det? Lyckades SM-milen överträffa toppbredden på de bästa milloppen? Sju män (inkl en dansk) under 30 minuter är unikt bland landsvägslopp i Sverige.
   25 under 32 minuter är i höjd med vad en hel säsong brukar samla på 10 000 meter.
   Hundrade plats på 36 blankt i ett lopp med drygt 600 fullföljande är nog den mest anslående siffran.

Läs mer Fortsättning...

Inte riktigt "nästan som Bolt"

 14 jul, 2014.Det var förmodligen oundvikligt att det i medierna under Fotbolls-VM skulle snurra runt historier om att vissa spelare i sina rusher varit snudd på lika snabba "som Bolt". De dyker ju upp nästan varje år i olika varianter.
   Den här gången var det Hollands Arjen Robbens påstådda 37.0 km/t i matchen mot Spanien som fick all världens medier att gå igång. Först tycks storyn ha dykt upp i en holländsk tidning men den plockades på nolltid upp överallt, bl a här i Sverige.
   Ingen antydan till eftertanke någonstans och hur hastigt allt gick från tanke till publicering förstår

Läs mer Fortsättning...

Helgens höjdpunkter:
Ida över 69 i slägga

 13 jul, 2014.Det allra största var förstås Charlotta Fougbergs lysande hinderlopp i Diamond League, men det hände en hel del också utanför 2-dagarsgalan i Glasgow:
   * Vid Laxaspelen i Halmstad förbättrade sig Hässelbys Ida Storm till 69.13 vilket innebar att hon passerade Cecilia Nilsson och gick upp som ny Sverige-2:a genom tiderna i slägga.
   * I belgiska Kortrijk putsade

Läs mer Fortsättning...

SM-milen:
Ababa premiärmästare

 12 jul, 2014.Den första upplagan av SM-Milen avgjordes under optimala förhållanden: På en mycket flack bana i ett vindstilla Malmö. Offensive Johan Larsson (Strömstad) tog på sig dragjobbet och fick med sig Hälleduon Mustafa Mohamed och Ababa Lama, med Fredrik Uhrbom (Spårvägen) och David Nilsson (Högby) några steg bakom.
   Efter sex kilometer konstaterade Musse för Ababa och Johan ”Nu är vi tre favoriter samlade”. Och ryckte. Ababa hängde på och några motdrag följde medan Johan höll sitt jämna tempo på drygt 2:55/km. Efter en stund segade han sig ikapp den fartlekande tätduon.
   Men in på Malmö Stadion

Läs mer Fortsättning...

DL Glasgow:
Charlotta 4:a på 9:23!

 12 jul, 2014.Superdebut i världskonkurrensen för Charlotta Fougberg: Klart tuffare öppning än vanligt (3:04.6) tidsmässigt men ändå en plats en bit bakom mitten av fältet, 3:09.9 på andra kilometern innebar att halva fältet var lämnat bakom.
   Och på den sista kilometern plockade Charlotta placering för placering fram till den fjärde i mål.
   Och tiden - 9:23.96 - innebar att det svenska rekordet sänktes med över tio sekunder och för in Charlotta på topp-10 på världsårsbästa bakom 3 x ETH, 3 x KEN och 1 x USA och 1 x MAR!
   Ja, Charlotta är t o m nu nr 41 i världen - genom tiderna!

Läs mer Fortsättning...

SM-milen: Fridas första

 12 jul, 2014.Under fjolåret samlade Studenternas Frida Lundén på sig en hel hög med SM-silver bakom Isabellah Andersson. Dessutom har Frida samlat på sig en hel hög med 34-tider på milen både på bana och landsväg.
   Men idag bröt dessa mönster på bästa tänkbara sätt: Frida blev den första kvinnliga SM-ettan på 10 km och med tiden 33:52 bröt hon dessutom igenom 34-vallen.
   Segern var dessutom helt ohotad med 21 sekunder ned till Hässelbys Madeleine Larsson på andraplatsen och ytterligare 14 sekunder ned till Spårvägens Malin Liljestedt.

Läs mer Fortsättning...

SM-milen: Dubbelt Hälle

 12 jul, 2014.Det första svenska mästerskapet över 10 km kulminerade i en segerduell mellan två löpare från Hälle: Mustafa Mohamed och Ababa Lama. En duell slutade med fördel Ababa 29:13 mot 29:18.
   SM-bronset gick till Lunds Johan Larsson på 29:26 och ytterligare tre SM-löpare gick under 30 blankt.
   Mer om loppet senare!

Läs mer Fortsättning...

I Malmö i eftermiddag:
Premiärupplagan av SM-milen

 12 jul, 2014.Kl 15.30 utanför Malmö Stadion går startskottet för det allra första svenska mästerskapet i 10 km landsvägslöpning. Men det är ju inte bara ett SM utan också ett breddlopp som lockat över tusen förhandsanmälningar.
   Den historiske allra förste svenske mästaren beräknas - efter att ha avverkat en slinga i Malmös centrala delar - nå mållinjen på Malmö Stadion strax före kl 16.00.
   Vädret är förutspått både löp- och publikvänligt med temperatur kring 20 grader och risk för bara lätta regnstänk.
   Hemsidan för SM-milen

Läs mer Fortsättning...

På TV i eftermiddag:
DL Glasgow 2 med Charlotta

 12 jul, 2014.Att alltid ha regnjackan nära till hands när man är i Skottland ger DL-galan i Glasgow en god illustration till. Efter fredagens soliga och ljumma kvällspass är det aviserat mulet, ihållande regn och några grader svalare till lördagens eftermiddagspass.
   Av den andra dagens grenar är kvinnliga hinderloppet (start kl 16.27) det svenskintressanta eftersom Charlotta Fougberg - efter tre suveräna segerlopp under det gamla svenska rekordet - nu för första gången ställs mot absolut världselit anförd av Etiopiens Ayalew (3-2-1 hittills i år i DL) och USA:s Coburn (1-3-2).
   Dessutom blir det en liten EM-försmak genom att finska Sandra Eriksson (precis som Charlotta 9:34 i år) också deltar. Senast de möttes

Läs mer Fortsättning...

DL Glasgow: 2:a - 6:a - 7:a

 11 jul, 2014.Dippen till en 10:e plats i Paris var bara en tillfällighet för Abeba Aregawi. Det visade hon med eftertryck nu Glasgow, även om hon åter fick ge sig för holländska Sifan Hassan: 4:00.94 mot 4:00.67.
   Men till skillnad från i Paris var Abeba ensam om att kunna följa Hassans viljeladdade och kraftfulla långspurt på det sista varvet. Ja, Abeba försökte även att utmana Hassan på upploppet men orkade aldrig riktigt fram.
   Så det var inte en Abeba i toppform, det såg man av att sista varvet gick på 61.0 (sista 200m 29.4), vilket kan jämföras med sub-58 i New York för en dryg månad sedan. Men det räckte alltså ändå

Läs mer Fortsättning...

På TV ikväll: DL Glasgow
med Erica, Abeba och Meraf

 11 jul, 2014.P g a pågående ombyggnad av OS-arenan i London har britterna utlokaliserat sin 2-dagars Diamond League-gala till Glasgow, som ju senare i månaden skall stå värd för Samväldsspelen. Klassiska arenan Hampden Park är därför upprustad till skick som ny.
   Genom att man kör över två dagar blir det bara åtta DL-grenar per dag. Förmodat toppnummer var Mo Farahs framträdande men Farah har varit krasslig på sistone och lämnat återbud. Så nu lär fredagens mediafokus hamna på manliga 100m där britterna har stark inhemsk toppbredd och där Yohan Blake skall försöka revanschera sig för en mycket blygsam insats (utklassad 6:a) på 200m i Lausanne för en vecka sedan.
   För svenskt vidkommande har vi tre stycken i tävlingsaktion på fredagskvällen: Erica Jarder, Abeba Aregawi och Meraf Bahta.
   För Erica väntar

Läs mer Fortsättning...

Var brukar milen vara snabb?

 11 jul, 2014.Om SM-Milen i Malmö ska konkurrera med de snabbaste milloppen under de senaste åren är det främst Hässelbyloppet som är referenspunkten. Den tidigare oansenliga tävlingen i huvudstadens nordvästra förorter har växt explosionsartat och lockat många ambitiösa löpare till att göra sin sista insats för säsongen, mitt i oktober.
   På sex år har antalet anmälda nästan tredubblats till över 7000. Ifjol sprang 51 män in under 35 minuter och 34 kvinnor kom i mål innan klockan slagit över till 40.

Läs mer Fortsättning...

I väster-, öster- och söderled

 11 jul, 2014.Efter några dagar av visst lugn på tävlingsfronten stundar nu en ny intensiv tävlingshelg. Kanske inte så mycket på arenorna härhemma - i nationella kalendern finns endast Halmstad (2 dagars), Högby och Söderhamn - men däremot ute i Europa:
   Under fredag-söndag går i olika väderstreck åtminstone åtta tävlingar med svenska namn i startlistorna. Tyngst av dessa är förstås den till skotska Glasgow utlokaliserade Diamond League-tävlingen som normalt hör hemma i London.
   Även i år är den uppdelad på två dagar (fredag & lördag) med åtta DL-grenar per dag. Det blir alltså litet mindre hektiskt även om man självklart fyllt på med ett antal extragrenar. Från svensk sida har vi fyra namn i startlistorna:
   Idag

Läs mer Fortsättning...

22 svenska mästare på lördag

 10 jul, 2014.Premiärupplagan av SM-Milen har samlat över tusen föranmälningar. Av dessa är det drygt 80 som tävlar i SM-klassen. Den överväldigande majoriteten är alltså vanliga motionärer som lockats av det nya tävlingstillfället.
   Anslående är dock att ungefär var fjärde löpare deltar i Veteran-SM. Det delas nämligen ut medaljer i hela 22 klasser i Malmö på lördag, från M/K22 upp till 80-årsklassen

Läs mer Fortsättning...

– Vi hoppas naturligtvis på att bli ännu bättre!

 10 jul, 2014.Daniella Busk var tillsammans med Linnea Killander med om att slå rekordet redan förra året och menar att det då var ännu mer oväntat. Då hade de ingen aning om vad rekordet var, i år visste de att de hade möjlighet att slå det igen, även om målet främst var att försvara guldet.
   – Efter att vi fick reda på tiden i försöket blev vi nog alla aningen förvånade då det var långt ifrån ett perfekt lopp. Dock försökte vi ändå hela tiden tänka bort det och fokusera på finalen för att ta det där guldet, rekordet hade vi ju nu dessutom redan slagit, berättar Daniella och fortsätter:
   – I finalen flöt alla växlar på oerhört bra, och när vi sedan såg tiden, 44.44, blev nog alla rätt chockade igen och insåg att det faktiskt är en väldigt bra tid och klubben var väldigt stolt över oss.
   Linnea instämmer:

Läs mer Fortsättning...

Månadens i maj heter MAI!

 10 jul, 2014.Vid SM-stafetterna 2013 i Huddinge föll ett svenskt rekord för klubblag på 4x100m när MAI putsade bort 19 hundradelar från Hellas 45.41, som faktiskt då hade stått sig som rekord i nästan ett kvarts sekel, nämligen sedan 1990.
   Att rekordet klarat sig så länge var en tydlig indikation om att det var riktigt bra. Typiskt är att under de 22 åren mellan rekorden var segertiden över 46 vid drygt två tredjedelar av mästerskapen.
   Så det fanns anledning att tänka att MAI:s 45.22 också skulle kunna bli tämligen långlivat, men det visade sig vara en total felbedömning. För vid årets SM-stafetter i Kil blev det rekord igen – och det redan i försöken. En MAI-kvartett med hälften av det tidigare rekordlaget flöt nämligen runt på 44.78! Dvs en sänkning med 44 hundradelar.
   Och det tog inte stopp där för

Läs mer Fortsättning...

Våra Diamond League-rekord

 9 jul, 2014.Den internationella supergalaserien "Diamond League" är nu inne på sin femte säsong och det är sedan i våras klart att det kommer att bli ytterligare minst fem år. DL är alltså nu en väl etablerad institution i friidrottsvärlden som kompletterar de traditionella mästerskapen som mötesplats för världseliten.
   I det perspektivet kan det vara intressant att titta litet närmare på hur de svenska aktiva hävdat sig i DL-sammanhangen. Sedan tidigare har vi här på friidrott.se tillhandahållit en "katalog" över samtliga svenska DL-starter.
   En lista som visar bl a att vi t o m 2013 hade haft fem vinnare som tillsammans tagit elva segrar, att ytterligare två kommit topp-3 och ytterligare nitton på topp-8. Emma Green har varit flitigast

Läs mer Fortsättning...

Musse tillbaks på milen

 9 jul, 2014.Det manliga startfältet på SM-Milen på lördag toppas av Mustafa Mohamed, som nådde sina första internationella framgångar just på 10 000 meter. För 17 år sen erövrade Musse silvret på Junior-EM, innan hinderlöpningen blev hans specialitet.
   Nu har Musse maraton som sin huvuddistans och förbereder EM-loppet i Zürich. Hans lagkamrater Emil Lerdahl, Fredrik Johansson, David Nilsson och Daniel Woldu är också med i SM-milens startlista.
   Men det främsta motståndet borde komma från...

Läs mer Fortsättning...

På Tingvalla om en vecka

 9 jul, 2014.Karlstad GP har verkligen blivit en mitt-i-sommaren-institution i friidrottskalendern. Årets tävling om en vecka är den tionde raka - och den tolfte på de tretton senaste åren - mellan den 15 juli och den 2 augusti. Det blir också fjärde året i rad som Karlstad fungerar som slutpunkt på Folksam Grand Prix-säsongen.
   En EM-sommar som denna finns förstås Zürich fyra veckor senare i tankarna hos många av deltagarna. Dels hos redan uttagna som

Läs mer Fortsättning...

Uttagna: 11 nya till JVM och
3 nya till EM

 8 jul, 2014.De stora mästerskapen rycker allt närmare - bara två veckor till JVM i Eugene och fem till EM i Zürich - och idag har de svenska trupperna dit fyllts på av landslagsledaren Johanna Axelsson resp förbundskaptenen Karin Torneklint.
   För Johanna handlade det om elva nya klartecken som gör att truppen nu består av 26 aktiva fördelat på 12 pojkar och 14 flickor. Spridningen över grengrupperna är också god med

Läs mer Fortsättning...

Bästa bredden på SM-Milen

 8 jul, 2014.Premiärupplagan av SM-Milen mönstrar en startlista som överträffar det mesta i fråga om toppbredd bland svenska kvinnor.
   Lördagens mildistans i Malmö som alltså är det första loppet som har fått status som svenskt mästerskap har nämligen lyckats locka löpare från såväl under- som överdistans. Återbud har dock kommit från några som har valt att prioritera om tävlingskalendern (Isabellah Andersson, Sarah Lahti).
   * Hanna Bartholomew sprang under 34 minuter på Sollentuna GP - den första efter Isabellah att klara det på 10 000 meter på tolv år
   * Frida Lundén har under sina tre år som löpare radat upp lopp på 34 minuter och blev i maj nordisk mästarinna på 10 000 meter
   * Madeleine Larsson knep silvret bakom Frida i Oslo och sprang Finnkampen i höstas tillsammans med henne och Isabellah. I maj vann hon

Läs mer Fortsättning...

Chans till viss andhämtning

 7 jul, 2014."Ingen rast och ingen ro" har varit temat ända sedan slutet av maj med värdetävlingar (mästerskap, landskamper) varje helg och galor i olika format i veckorna däremellan. Att påstå att det nu inträtt någon slags "stiltje" vore en kraftig överdrift, men det blir i alla fall litet glesare mellan begivenheterna i tävlingskalendern under den här veckan.
   Fast redan fredag-lördag är det

Läs mer Fortsättning...

Madeira 2: Fabian EM-kval!

 6 jul, 2014.Efter den första dagens tävlingar på Madeira var det Petter Olson som låg klart bäst till av svenskarna som hade ambitionen att utnyttja tillfället för att kvala till EM i Zürich.
   Petter började också dag 2 starkt på häck (14.39 i motvind var bara 0.01 från pers) men sedan kom tyvärr ett ordentligt tapp i diskus (33.36 i enda godkända). Så även om Petter fortsatte starkt (bl a 5.00 i stav) räckte det till slut inte riktigt ända fram till gränsen 7.820 - retfulla 19 p fattades.
   Men för Fabian Rosenquist flöt det på bra genom dagens alla fem grenar och till slut var marginalerna lika mycket med honom som de var mot Petter:

Läs mer Fortsättning...

Madeira 2: Laget nära att
avancera till Super League

 6 jul, 2014.Det blev en slutlig tredjeplats för de svenska mångkamparna i Europacupens First League i Ribeira Brava på Madeira. Och det var faktiskt första dagens klara ledare Ukraina som Sverige så när lyckades fånga in.
   Topptrions poäng: Tjeckien 40.384, Ukraina 40.056 och Sverige 39.753. Det var faktiskt bara topp-4 i samtidigt avgjorda Super League som överträffade Sveriges poäng, så hade vi varit däruppe hade vi hängt kvar!
   Men nu var det alltså

Läs mer Fortsättning...

Mannheim: Nya JVM-kval

 6 jul, 2014.Årets svenska trupp till den traditionella juniorgalan i tyska Mannheim åkte hem med sju nya personliga, varav två också på rätt sida om kvalnormen för Junior-VM:
   Det var fjolårets UVM-finalister från MAI - längdhoppande Thobias Nilsson Montler och häcklöpande Adriana Janic - som prickade in nya personliga rekorden 7.58 resp 13.78.
   Och det var verkligen i rättan stund eftersom anmälningarna till Eugene skall vara inskickade på måndagen. Thobias är ensam Eugene-kvalad längdhoppare medan Adriana

Läs mer Fortsättning...

Borta och hemma:
Söndagens levande resultat

 6 jul, 2014.Följ utvecklingen kontinuerligt vid söndagens större tävlingar via arrangörernas live-resultatsidor:

Läs mer Fortsättning...

 5 jul, 2014.

Läs mer Fortsättning...

Madeira 1: Sverige 3:a

 5 jul, 2014.Sverige är 181 poäng från avancemang till Super League i mångkamp efter den första tävlingsdagen av Europacupen i Ribeira Brava.
   Favoriten Ukraina har seglat iväg till en sådan ledning att endast skador eller nollningar kan stoppa gruppvinsten. Det är Tjeckien som Sverige har viss häng på.

Läs mer Fortsättning...

DL Paris: Stukade svenskar

 5 jul, 2014.Det blev ingen lyckad 24-årsdag för Abeba Aregawi, som sjönk undan till tionde plats under slutskedet av loppet över 1500 meter på Diamond League-galan i Paris.
   Abeba sprang tejpad över högerlårets framsida och gav klara intryck av att inte kunna springa för fullt. Efteråt var det dock en fot som Abeba pekade ut som problemet.
   Samtidigt trädde holländskan Sifan Hassan fram som en klar konkurrent om EM-guldet.

Läs mer Fortsättning...

På TV just nu: DL Paris

 5 jul, 2014.x

Läs mer Fortsättning...

Lag-SM: Återkomsterna

 5 jul, 2014.Ellinore Hallins säsongsöppning slutade med 13.70 och IFK Växjös enda grenseger i Borås, bara 15 hundradelar från toppnoteringarna ifjol och 2012.
   Lidingös Madeleine Eriksson drogs med till 13.86 i sin nyss startade resa under 14 sekunder på 100 meter häck.
   Även Mehdi Alkhatib förbättrade årsbästa från Världsungdomsspelen efter att ha vunnit höjdhoppet med ett luftigt första försök på 2.12.

Läs mer Fortsättning...

Lag-SM: Segerrycken

 5 jul, 2014.Det är inte ofta som det andra varvet går fortare än det första på 800 meter. Men i Rickard Gunnarssons fall bör det ha skilt över åtta sekunder på Lag-SM, där hässelbyaren avslutade under 53 sekunder efter att ha joggat genom första 400.

Läs mer Fortsättning...

Lag-SM: Favoritsegrarna

 5 jul, 2014.Diamond League-resenärerna tog sina förväntade segrar. Michel Tornéus svarade för en av Hammarbys tre fullpoängare, som alla kom i hoppgrenarna.
   Daniel Ståhl kom över 60 meter i sista (fjärde) diskusomgången och klubbkamraten i Spårvägen Leif Arrhenius stötte allt närmare kulans 19-meterslinje.

Läs mer Fortsättning...

Lag-SM: Dubbla fullpoängarna

 5 jul, 2014.Charlotta Fougberg och Lovisa Lindh var nära att dra Ullevi tillbaks till den segersvit som Hässelby avbröt ifjol. Duon stod för full pott på medel-lång.
   Charlotta avvaktade till sista kurvan innan hon avfyrade en hård spurt på såväl 1500 meter hinder som 5000 meter, som hon sprang en dryg timme senare. I båda fallen ledde den till segermarginaler på runt sex sekunder.

Läs mer Fortsättning...

Lag-SM: Den kvicka skördetröskan

 5 jul, 2014.Erica Jarder var dagens mest effektiva skördetröska på Ryavallen. Hon bidrog till 18 poäng åt Spårvägen, hälften av de grensegrar som blev avgörande för bronsövertaget till Lidingö, som slutade på lika många poäng, men utan fullpoängare.

Läs mer Fortsättning...

Lag-SM: HSK:s bästa hushåll

 5 jul, 2014.Hushållet Samuelsson-Wissman hushöll inte med poängen åt Hässelby. 23 blev det till slut efter att Jessica altererat mellan höjdbädden och kulringen. I den senare nöjde hon sig med en 14-metersstöt som säkrade segern och kunde sig koncentrera sig på hoppandet, som var av god klass idag.
   – Jag hade tre ganska okej försök på pershöjden 1.79, framhöll Jessica för SVT.

Läs mer Fortsättning...

Liveresultat från Europacupen

 5 jul, 2014.Länk direkt till resultatsidan för Europacupen mångkamp i Rbeira Brava på Madeira.

Läs mer Fortsättning...

Spårvägen och Hässelby
försvarar titlarna

 5 jul, 2014.Spårvägens män och Hässelbys kvinnor försvarade segrarna från fjolårets Lag-SM, under eftermiddagen på Ryavallen.
   Spårvägens fjärde raka titel kom efter en klar dominans under tävlingens andra halva och slutade med 14 poäng till godo på Ullevi, som knep silvret genom att vinna avslutande stafetten och dra ifrån Hässelby med fyra poäng.

Läs mer Fortsättning...

På TV i kväll:
Paris med Kim & Abeba

 5 jul, 2014.Med bara en vilo/resedag sedan Lausanne är det Diamond League-dags i kväll igen, nu på ”Stade de France” i Paris-förorten Saint-Denis. Två svenskar skall tävla, Kim Amb i spjut och Abeba Aregawi på 1500m och båda får i stort sett tuffast tänkbara motstånd.
   För Kim (2-6-6 tidigare i år) innebär det bl a Vesely (3-1-3), Pitkämäki (6-0-1), Abdelrahman (1-0-7) och Yego (4-0-2) plus formgåtan Thorkildsen (0-2-11). Av dem som tidigare i år kommit topp-6 i DL saknas bara Tarabin (nybliven tvillingpappa) och Ruuskanen.
   För Abeba (1-2-1) väntar

Läs mer Fortsättning...

Glatt besked - 2

 4 jul, 2014.I måndags fick MAI:s Austin Hamilton besked om att hans ansökan om svenskt medborgarskap godkänts.
   Och i dag fredag kom beskedet från Internationella Friidrottsförbundet IAAF att Austin med omedelbar verkan är behörig att representera Sverige internationellt.
   Och inte förrän på måndag löper anmälningstiden ut för

Läs mer Fortsättning...

Glatt besked - 1

 4 jul, 2014.Vid SOK:s senaste "intagning" till sitt Topp- och talangprogram med sikte på kommande OS var Hälles Meraf Bahta ett av de fem nya namnen som OK:ades.
   Naturligtvis var det Merafs starka internationella lopp på 5000m och 1500m under

Läs mer Fortsättning...

Från diamanter till standar

 4 jul, 2014.Lag-SM i Borås är i första hand en lagtävling där Spårvägen män och Hässelbys kvinnor är titelförsvarare, men också ett tillfälle till intressanta dueller och udda grenval.
   Tidigt på tävlingsdagen, som inleds kl 13 på Ryavallen, får vi se Michel Tornéus och Daniel Ståhl, direkt från Diamond League

Läs mer Fortsättning...

Ecup Mångkamp:
Kvalchans på Madeira

 4 jul, 2014.Madeira är centralort för de europeiska mångkamparna i helgen eftersom två divisioner av Europacupen avgörs på atlantön.
   Sverige huserar i "First League" som i modernt språkbruk innebär den nästhögsta ligan.

Läs mer Fortsättning...

Händelserik helg hägrar

 4 jul, 2014.Utöver Lag-SM och Europacupen i mångkamp - som vi återvänder till i separata texter - bjuder lördagen på:
   * Abebea Aregawi och Kim Amb på DL Paris (fylligare förhands kommer)
   * En diger trupp på juniorgalan i Mannheim

Läs mer Fortsättning...

Tidernas höjdtävling

 3 jul, 2014.Den högt emotsedda höjdtävlingen på Stade de la Pontaise slutade med en ukrainsk dubbel efter att Protsenko överraskat med att vara den främste utmanaren till Bondarenko.
   Lag-EM-vinnaren klev in i tävlingen med det tredje sämsta perset (2.35), men var i täten på 2.38 - en höjd som fyra klarade. Det har aldrig hänt förut

Läs mer Fortsättning...

Michel över åtta meter igen

 3 jul, 2014.Michel Tornéus presterade sitt längsta godkända hopp sen Finnkampen 2012, ikväll på Diamond League-galan i Lausanne.
   8.07 gav en fjärde plats. Bättre har han bara blivit en gång på sina 13 starter i friidrottens mest förnämliga tävlingsserie.

Läs mer Fortsättning...

Meraf 8:57 i taktiskt lopp

 3 jul, 2014.Förhoppningar om ett svenskt rekord på 3000 meter för Meraf Bahta släcktes omgående i Lausanne när ingen var det minsta intresserad av att leva upp till den beställda farten för tider ner mot 8:20.

Läs mer Fortsättning...

Daniel blev 5:a

 3 jul, 2014.Visst blev det Daniel Ståhls klart bästa insats i storinternationell konkurrens idag i Lausanne: Han slutade 5:a på 64.60 och var därmed faktiskt bara 1 cm från 4:e platsen (Cadée) och 31 cm från 3:e platsen (Kanter).
   Och efter sig hade han Casanas, Gudzius, Harradine (vinnaren i Sollentuna), Butenko och Wierig! 64.60 är dessutom Daniels nästa längsta hittills kariärren och det kom alltså i en Diamond League-gala!

Läs mer Fortsättning...

Daniel ökar ...

 3 jul, 2014.I femte omgången flyger diskusen ut till 64.60, vilket gör att Daniel klättrar till placering 4:a - för att i kastet efter bli nedpetad igen till 5:e när Kanter ökar till 64.91.

Läs mer Fortsättning...

Daniel ligger 5:a i Lausanne

 3 jul, 2014.Daniel Ståhl är på god väg att göra sin hittills bästa insats i storinternationell seniorkonkurrens. Efter 63.55 i andra omgången ligger Daniel nämligen på en stark femteplats när två omgångar återstår.

Läs mer Fortsättning...

På TV i kväll: Lausanne

 3 jul, 2014.En faktiskt fotbolls-VM-ledig kväll som världsfriidrotten utnyttjar till att köra årets sjunde Diamond League-gala. Värdstaden Lausanne hade kylig dagsregn igår men idag är himlen blå och temperaturen etablerad klart på rätt sida 20-strecket.
   Av de tre DL-svenskarna har Daniel Ståhl sin diskustävling redan 17.30 medan både Meraf Bahtas 3000m och Michel Tornéus längdhopp ligger under de två huvudtimmarna 20-22.
   TV12 sänder direkt från huvudtävlingarna dvs kl 20.00-22.00.

Läs mer Fortsättning...

DL Lausanne: Internationella begivenheterna

 3 jul, 2014.För ett år sedan såg arrangörerna i Lausanne på förhand det manliga höjdhoppet som måttligt intressant och startade det redan kl 18.45, dvs långt före "prime time"-fönstret kl 20-22.
   Effekten blev att när klockan nått 20.00 återstod två man - Bondarenko och Kynard - som då hoppade på 2.41!! En höjd som Bondarenko tog och sedan fortsatte med försök på världsrekordhöjden 2.46 nästan innan publiken hunnit sätta sig.
   I år gör man inte samma misstag utan den här gången är höjdhoppet sett som kvällens attraktivaste gren som startar kl 20.15 och som förhoppningsvis kulminerar ca 1½ timme senare i nya 2.46-attacker med Bondarenko, Barshim, Uchov, Kynard, Drouin, Protsenko och Dmitrik på plats.
   Även i stav finns stora förväntningar på höga hopp, fast här är dessa helt knutna till en man - världssuveränen Renaud Lavillenie.
   Ser man till Lausannes traditioner har kortloppen alltid stått mest i fokus och även i år har man några spännande lopp på gång:

Läs mer Fortsättning...

Inför JVM & EM: Tidsprogram med svenska ögon

 3 jul, 2014.När nu de svenska trupperna till sommarens två stora internationella mästerskap - Junior-VM i Eugene i juli och Senior-EM i Zürich i augusti - börjat ta form har vi öppnat våra traditionella "Tidsprogram med svenska ögon" för dessa evenemang.
   "Med svenska ögon" innebär dels att

Läs mer Fortsättning...

Diamond League:
Svenskarna i Lausanne

 2 jul, 2014.Torsdagens gala i schweiziska Lausanne inleder den andra av säsongens tre Diamond League-perioder och kommer inom de närmaste två veckorna att följas av Paris, Glasgow ("reserv" för London) och Monaco innan det är dags för ett mästerskapsbreak (Samväldesspelen och EM).
   I startlistorna för årets Athletissima finns tre svenskar: Michel Tornéus i längd, Daniel Ståhl i diskus och Meraf Bahta på 3000m, vilka alla tre ställs inför mycket tufft motstånd där i resp gren bara enstaka världstoppsnamn saknas.
   För Michel t ex väntar

Läs mer Fortsättning...

Inför EM: "Swedish trio eye
gold in Zurich"

 1 jul, 2014.Det var inte bara vi själva som uppmärksammade att det - tack vare Abeba Aregawi, Meraf Bahta och Charlotta Fougberg - blev tre svenska grensegrar på kvinnlig medel/lång vid Lag-EM i Braunschweig.
   På Europaförbundet EA:s hemsida kan man nämligen läsa en artikel med ovanstående rubrik ("Svensk trio siktar på guld i Zürich") där man

Läs mer Fortsättning...

Britterna först mot EM

 1 jul, 2014.Storbritannien var i helgen den första stora nationen att hålla uttagningar inför EM. Situationen kompliceras av att britterna är minst lika måna om Samväldesspelen, det gamla Imperiets mästerskap som hålls tre veckor före EM i Zürich. Till Glasgow har ett 100-tal aktiva tagits ut med dubblerande Mo Farah i spetsen.
   De snåriga uttagningskriterierna till EM hade en första, enkel, premiss: de första två i varje gren på mästerskapen i Birmingham, förutsatt att de klarar EM-kvalgränserna senast 13 juli.

Läs mer Fortsättning...

Tre nya JVM-biljetter

 1 jul, 2014.Ansvariga landslagsledaren Johanna Axelsson har idag gett ytterligare tre klartecken för JVM i Eugene som börjar om tre veckor.
   De tre är Sunnes Emilia Kjellberg på 100m, Hässelbys Elienor Werner i stav och Faluns Andreas Gustafsson i tiokamp. Därmed är just nu fem pojkar och nio flickor klara.
   Det kommer att bli betydligt fler i slutänden, eftersom

Läs mer Fortsättning...

Niklas nästan 63

 1 jul, 2014.Heltidsjobbet som kastansvarig tränare på Brigham Young University har gjort att Niklas Arrhenius inte kunnat satsa på sitt eget tävlande under våren som tidigare år.
   Men nu har det varit sommarlov i några veckor och vid en tävling i Provo på måndagen kom utdelning: Tidigare årsbästat löd 59.92, nu var kortaste kastet 59.84 och till detta kom tre över 61 och två över 62 med 62.83 som allra längst.

Läs mer Fortsättning...

USA-mästerskapen: Jeffrey
Hendersons tid har kommit?

 30 jun, 2014.Tre år av fyra följer friidrottsvärlden intensivt USA-mästerskapen eftersom de fungerar som direkt uttagning till VM/OS. Men det fjärde året i cykeln – det året det inte är något globalt mästerskap – hamnar USA-mästerskapen i skymundan. Det är inte heller bara vi i omvärlden utan även många av de USA-aktiva själva som inte bryr sig så speciellt när det gäller "bara" nationell ära och medaljer.
   I år t ex deltog inte Justin Gatlin alls och sådana som Lashawn Merritt och Allyson Felix nöjde sig med att springa varsitt försöksheat vid helgens tävlingar i Sacramento. Men även om toppbredden inte var lika stark som vanligt fanns det en hel del intressant att notera:
   * Ronnie Ash (som 2009/2010 såg ut som ett stort framtidsnamn men som sedan aldrig tog nästa steg) chockade med 12.99 i semin på korta häcken (pers med två tiondelar) men bröt sedan i finalen som vanns på 13.16w av Devon Allen.
   * DL-ledaren i tresteg Will Claye imponerade stort med tre hopp över 17.64 med 17.75. Motsats:

Läs mer Fortsättning...

Långt i helgen

 30 jun, 2014.Helgens långlopp har bjudit på ett brett distansspann, från Laplands Ultra 100 kilometer till en tjugondel så långa Kisa Stadslopp.
   Bland halvmarorna noteras att Erik Anfält var snabbast med 1:10.:58 i Kumla, där Mikaela Kemppi underströk både sin jämnhet och flit att tävla på distansen, fjärde loppet runt 1:20 på ett par månader.
   I Kalmar korades veteranmästarna, men först i mål var en duo som förbereder ett annat mästerskap.

Läs mer Fortsättning...

VU3: Lovisa Lindh 2:02!

 29 jun, 2014.I ett riktigt bra 800-fält med Charlotta Fougberg som hare lyckades Lovisa Lindh slå sig ner till 2:02.74, trekvartssekund fortare än den gamla noteringen från fjolårets JEM22. Och dessutom 0.26 under EM-normen!
   Lovisa har nu mindre än en halv sekund till de tio bästa genom tiderna och det blev

Läs mer Fortsättning...

VU3: Äntligen pers, Michaela!

 29 jun, 2014.Michaela Meijer hade inte fyllt 16 när hon klarade fyra meter första gången och ungdomskarriären fortsatte hack i häl på Angelica Bengtsson med en dubbel på Ungdoms-VM.
   Inom ett år var Michaela uppe på 4.25 och 2011 vann hon Finnkampen, men sen kom ett långt skadestopp. Nu är hon tillbaka och en vecka efter Lag-EM fick det tre år gamla perset sig en skjuts upp till 4.28.

Läs mer Fortsättning...

VU3: Patrik bäst på 200m

 29 jun, 2014.Patrik Anderssons explosiva utveckling på 100 meter tidigare i år fick idag sin naturliga fortsättning på förra (?) specialiteten 200. Segertiden på VU skrevs till 21.17 (pers med 0.22), med Alexander Brorsson fem hundradelar bakom..
   Snabbaste tjejtiden (23.79) kom i F17, eftersom

Läs mer Fortsättning...

VU3: Snabba häcklöpare

 29 jun, 2014.Emma Stenlöf (13.81) och Elise Malmberg (13.84) underskred JVM-normen 13.90 på 100 meter häck under Världsungdomsspelen, något som Sofia Mossberg klarat tidigt i vår. Men idag var hon ett par tiondelar bakom.
   Lovisa Östervall var också snabb över de något lägre F17-häckarna, 14.04 – en sänkning med halvsekunden. Hon vann sedan även höjdhoppet på 1.76.

Läs mer Fortsättning...

Ratingen: Så när sextusen

 29 jun, 2014.Jessica Samuelsson återkomst till sjukampandet slutade med 5.981 poäng, vilket gav femteplats i tävlingen i Ratingen och förstaplats i den svenska årsstatistiken. Och dessutom fixade hon EM-gränsen 5.920. Andradagen var stabil för Jessica: 6.10 i längd (gjorde bara ett hopp), nästan 40 i spjut och under 2:12 på 800m.

Läs mer Fortsättning...

Bottnaryd 2: Släggans dag

 29 jun, 2014.Fem svenskor över 63½ gjorde dagens släggtävling till en höjdare toppbreddmässigt. Bakom Tracey Anderssons vinnande nästan-70 (69.90) följde Ida Storm på 66, Karolina Pedersen på 65 (pers!), Eleni Larsson på 64 och Josefin Berg på 63.
   Lägger man ihop alla tävlingarna (inkl B-final och F19) hade tionde svenska 57.46.
   I den manliga tävlingen fortsatte

Läs mer Fortsättning...

VU2: Elin allt snabbare

 28 jun, 2014.Bara två veckor efter sin första 53:a filade Elin Moraiti ner sin bästa 400-tid till 53.86 i en prestigeseger över Josefin Magnusson (54.40).
   Sex killar under 48.50 på 400 meter i samma tävling händer inte så ofta i Sverige. Nu kom det utspritt över tre lopp på Världsungdomsspelen.

Läs mer Fortsättning...

VU2: Tätt i längd

 28 jun, 2014.Tiden krymper, men chansen att klara JVM-resultatet i längd är inom räckhåll för fler än de två platserna räcker till.
   Elise Malmberg är den som klarat det hittills. Nu vann hon F19 på 6.09, fyra centimeter före Sandra Törnros. Båda har hoppat längre tidigare säsonger.

Läs mer Fortsättning...

VU2: Skalper mot Eugene

 28 jun, 2014.Vinden blåste åt fel håll på upploppet under den andra dagen av Världsungdomsspelen. Odain Rose kunde ändå få till 10.48 och en klar seger på 100 meter. Erik Hagberg förlade sin comeback i juniorklassen, som slutade med seger på 10.74, ett par tiondelar före bl a Emil von Barth, som sprungit på 10.62 i år.
   Den största skalpen togs av Austin Hamilton i P17, som besegrade Kristoffer Hari.

Läs mer Fortsättning...

Svenskt i Europa

 28 jun, 2014.Jessica Samuelssons första sjukamp efter OS i London har hämmats av att tävlingsutrustningen försvann med flyget. Efter den första tävlingsdagen i Ratingen är Jessica på sjätte plats med 3499 poäng, samlade genom serien 14.36/+1.0 172 1427 25.07/+0.5.

Läs mer Fortsättning...

Bottnaryd: Daniel över 63

 28 jun, 2014.Tyvärr var vädret inte alls på arrangörernas och kastarnas sida den första dagen av Bottnarydskastet. Emellanåt öppnade sig skyarna så att man fick ta paus i tävlandet. Men det hindrade ändå inte att det blev en del goda resultat, framförallt i manlig diskus och kula.
   I diskusen hade vi fyra svenskar över 58 meter med Daniel Ståhl i topp på 63.02 (hans fjärde längsta någonsin och allra längsta i Sverige) och med Axel Härstedt som 3:a på 60.13.
   I kula hade vi tre svenskar över 18 meter där

Läs mer Fortsättning...

Friidrottare testad positiv

 28 jun, 2014.Kulstötaren Niklas Lindstedt har testats positiv i ett dopingprov i mars 2014 och är nu misstänkt för dopingbrott. Lindstedt har använt kosttillskott och av misstag fått i sig den dopingklassade centralstimulerande substansen B-methylphenetylamine trots att det inte står i produktens innehållsförteckning.
   Niklas avråder nu alla från att använda kosttillskott:

Läs mer Fortsättning...

VU1: Oliwer under 52

 28 jun, 2014.Vid Lag-EM i Braunschweig för en vecka sedan snuddade Örgrytes Oliwer Åstrand vid sitt personliga rekord 52.47 och den första dagen av Världsungdomsspelen hemma på Ullevi kom förbättringen.
   Och det var ingen marginell putsning utan Oliwer kapade direkt bort över sex tiondelar så att det nya svenska årsbästat nu lyder 51.84.
   Av seniorgrenarna i övrigt noterar man

Läs mer Fortsättning...

Sommaren = Stadsloppens tid

 27 jun, 2014.Trosa må vara en av landets minsta städer med sina femtusen innevånare men det hindrar inte att man årligen står värd för ett av landets största och elitmässigt vassaste stadslopp.
   Årets upplaga stod dessutom i särklass. För tre år sedan var det bara en man som underskred 28 minuter på den 8.9 kilometer långa banan. Denna fredagskväll var det nio man under 27 minuter. Det vill säga på ett snitt av 3:00/km eller bättre.

Läs mer Fortsättning...

Glädjande helgåterkomster i Bottnaryd och Ratingen

 27 jun, 2014.Senast Växjös Anna Wessman tävlade i spjut var i mars 2012 och senast Hässelbys Jessica Samuelsson tävlande i sjukamp var i augusti 2012 (OS). Så det handlar alltså om drygt resp två års bortovaro som bryts i helgen!
   Annas comeback sker vid Bottnarydskastet som återigen lockat större delen av den svenska kastareliten plus en del utmanande internationellt motstånd.
   Av gårdagens EM-uttagna svenska kastare finns Leif Arrhenius, Daniel Ståhl, Sofia Larsson, Julia Wiberg, Tracey Andersson och Ida Storm med i startlistorna. Axel Härstedt som redan klarat EM-gränsen i diskus har möjligheten att stärka sin kandidatur ytterligare.
   Det går också att lägga ett intressant JVM-perspektiv på tävlingarna:

Läs mer Fortsättning...

Och nu är det VU-möte!

 27 jun, 2014."Hektisk" är bara förnamnet för tävlingssäsongens status just nu. Knappt har vi lagt Lag-EM och Sollentuna GP bakom oss så drog årets till omfånget (över åttatusen anmälda starter!) överlägset största arenatävling - Världsungdomsspelen - igång på fredagsförmiddagen på Ullevi i Göteborg.
   Arrangörens kontinuerligt uppdaterade resultatsida

Läs mer Fortsättning...

Sollentuna GP: Medel/lång

 27 jun, 2014.800m har blivit något av Folksam GP:s karaktärsgren och Sollentuna 2014 var inget undantag med med sex manliga heat fullproppade med pers och årsbästan toppat med det minnesvärda A-heatet. Men det hände en hel del positivt även på längre distanser:
   På manliga 1500m fortsatte Johan Walldén sin återkomst till den svenska toppen med att notera 3:44.09, hans bästa tid någonsin näst två år gamla perset 3:42.72. Strax bakom nya årsbästan på 3:45/3:46 för Elmar Engholm och Staffan Ek.
   I kvinnliga loppet bekräftade Linn Nilsson sina 4:13 i Göteborg med 4:14.82 och Viktoria Tegenfeldt närmade sig 4:15-formen från 2011/2012 ytterligare genom 4:17.03.
   På 5000m jobbades sig en andraklunga med

Läs mer Fortsättning...

Första EM/JVM-uttagningarna

 27 jun, 2014.Efter torsdagskvällens Folksam GP på Sollentuna presenterades den första stora omgången uttagningar till EM i Zürich resp JVM i Eugene.
   Det var totalt 23 aktiva - 12 män och 11 kvinnor - som förbundskapten Karin Torneklint nu gav klartecken för Zürich till:

Läs mer Fortsättning...

Sollentuna GP: Längdettorna

 27 jun, 2014.När Michel Tornéus senast mötte sydafrikanske Samaai i DL New York blev det förlust (7.78 mot 8.00w) och när Michel senast mötte polske Jaszczuk i Lag-EM blev det också förlust (7.88w mot 7.95). Så det blev en dubbelrevansch nu när Michel vann.
   Men det var sannerligen jämnt: Michels två längsta var 7.85/7.83, Samaais 7.84/7.83 och Jaszczuks 7.84/7.82! Dvs Jaszczuk var en 1 cm från segern och förlorade samtidigt andraplatsen på 1 cm sämre andrahopp!
   I kvinnliga längden var det däremot

Läs mer Fortsättning...

Sollentuna GP: Juniorerna

 26 jun, 2014.Det stora utropstecknet på juniorsidan var förstås Andreas Almgrens nya P19-rekord på 800m 1:46.99. Noterbart i sammanhanget är att bland juniorer är det hittills i år förutom en dryg handfull kenyanska löpare bara en österrikare och en etiopier som sprungit fortare än Andreas!
   Och i B-finalen nu förbättrade sig 18-årige Kalle Berglund (Spårvägen) till 1:49.43, hans andra lopp i sommar under JVM-gränsen.
   MAI:s Irene Ekelund tog en övertygande seger på

Läs mer Fortsättning...

Sollentuna GP:
Lysande 800m!

 26 jun, 2014.Ayanleh Souleiman trotsade den tilltagande kvällskylan och gick med i harens brutala 49.6-öppning. Så snacket om attack av ett år gamla personliga rekordet 1:43.63 var inte bara snack.
   Souleiman lämnade alla övriga bakom sig och tryckte i sin ensamhet hela vägen till 1:44.39.
   Men det riktigt intressanta hände därbakom: Danske Andreas Bube spurtade upp till andraplatsen på 1:46.23 - och blev sånär infångad av Johan Rogestedt som förbättrade sig till 1:46.34 och besegrade

Läs mer Fortsättning...

Sollentuna GP - hållpunkterna

 26 jun, 2014.Sollentuna GP bjuder på ett 30-tal grenstarter med förstart kl 16.30, huvudprogrammet 19.00 och ett efterspel fram tills skymningen. Och solen går inte ner förrän efter tio ikväll!
   Här är en snabbsammanfattning av programmet:
   17.20 M 110mH
   Philip Nossmy visade stigande form på Lag-EM. Ska han underskrida EM-gränsen 13.90 igen och få Alexander Brorsson (14.04 i Göteborg) att närma sig?
   17.55 K Längd
   Erica Jarder ställs mot VM-fyran/EM-tvåan Sudareva.
   18.10 M Diskus
   Daniel Ståhl och Leif Arrhenius mot träningskompisen Israel samt VM- och OS-finalisten Harradine. Leffe kan ha EM-normen 62.30 i sikte.
   19.00 K 100mH
   Sofia Mossberg var tidigt under JVM-gränsen 13.90. Tyvärr ingen start för skadade Elin Westerlund.
   19.05 K Stav
   Världsettan Fabiana Murer borde stå i en klass för sig. Se om 16-åriga Elienor Werner kan lyfta sig till 4.15.
   19.10 M 1500m
   Blir 18-årige Wille Leway bäste svensk i ett fält med

Läs mer Fortsättning...

Hur bra är 5:25 på 2000m?

 26 jun, 2014.De allra flesta löpsträckor med världsrekord förekommer - även om de inte tillhör mästerskapsprogrammet - så pass ofta att man får en ganska bra känsla för kvaliteten hos uppnådda tider. Det gäller t ex 3000m, engelska milen och 1000m.
   Men distansen 2000m förekommer så pass sällan på seniorelitnivå (vi har ju distansen för våra 14/15-åringar) att referensramarna inte riktigt finns där. Därför kan det finnas anledning att inför Genzebe Dibabas rekordattack i kväll på Sollentuna GP ge litet fakta.
   Världsrekordet är alltså 5:25.36, vilket översatt i varvtider innebär rundor på

Läs mer Fortsättning...

Erica inför Sollentuna GP

 25 jun, 2014.- Det känns som jag hittat en ny stabil nivå igen. Jag är jättenöjd efter Lag-EM, jag tycker det var ett bra besked.
   - På Bislett hade jag en riktigt dålig dag. Men man är ju ingen robot. Så det var riktigt skönt att vända det både i Göteborg och i Tyskland med liknande förhållanden som i Oslo.
   - Sollentuna imorgon blir sista tävlingen den här första delen av säsongen för mig. Sen kommer jag gå in i

Läs mer Fortsättning...

Åbo: Nytt svenskt årsbästa

 25 jun, 2014.Örgrytes Emil Svensson övertog i kväll i Åbo - från Täbyjunioren Fabian Delryd - positionen som årets svenska statistiketta i höjd genom att klara 2.17.
   Nytt personligt rekord noterade Fredrikshofs Napoleon Solomon när han kom trea på hinder på 8:48.24, en förbättring med knappt tre sekunder sedan Göteborg GP för elva dagar sedan.
   Det absolut sett bästa svenska resultatet stod Markus Johansson för när han

Läs mer Fortsättning...

Sollentuna GP:
Genzebe tror på rekord

 25 jun, 2014.Genzebe Dibabas världsrekordförsök på 2000 meter i Ostrava den förra veckan var alldeles för ryckigt sprunget, konstaterade tränaren Jama Aden, när de mötte pressen inför Sollentuna GP.
   – Det var allt mellan 63 och 68 sekunder (på det tredje varvet, där haren klivit av). Om hon kan få till ett jämnare lopp ska hon kunna slå rekordet.
   Genzebe tror definitivt på det själv. Efter loppet i Ostrava ville hon genast göra ett nytt försök:

Läs mer Fortsättning...

Irene inför Sollentuna GP

 25 jun, 2014.- Träningen i år är hårdare och med högre kvalitet. Det blir lite längre sträckor. Men jag har inte riktigt fått in speedträningen än. Tanken är att vara toppad till JVM.
   - Det är lite tungt att springa nu när man är nertränad, men jag har ju ganska mycket träning framöver så vi ska slipa på formen.
   - Jag tänker springa båda distanserna (100 och 200) imorgon

Läs mer Fortsättning...

Svenskt på banan i Åbo i kväll

 25 jun, 2014.Historiskt var "Världsspelen" på Helsingfors Olympiastadion en gala väl i nivå med sina motsvarigheter i Stockholm (DN Galan) och Oslo (Bislett Games) men den traditionen rann ut i sanden och Finland har under en ganska lång period saknat en "tung" gala.
   Men sedan ett par år tillbaka pågår nu ett jobb med att bygga upp "Paavo Nurmi Games" i Åbo till en storinternationell begivenhet. Den långsiktiga ambitionen är att nå Diamond League-status.
   I eftermiddag/kväll är det dags för årets upplaga av PNG och till den har man lyckats locka

Läs mer Fortsättning...

 24 jun, 2014.Mellantider 3000m
   Tufft direkt för Elmar Engholm när turken Kaya drog iväg i ett sub-8:00 tempo. Elmar måste släppa redan på första varvet och fick sedan en otacksam sololöpning via 2:45.6 (1000m) och 4:11.4 (1500m) till 8:34.40.
   Även på kvinnliga slogs det an ett tempo långt under vår representants personbästa. Linn Nilsson hängde med första km (3:04.7 mot 3:02.1 för täten) men hamnade sedan i en andragrupp med ukrainskan. 4:39.1 halvvägs och 6:14.0 vid 2000m.
   Då ukrainskan släppt och Linn började ta in snabbt på den tröttnande turkiskan. 10 s vid 1800m blev 5 vid 2400m, 2½ vid 2600m och 1.2 vid 2800m. Men sedan upptäckte Aydemir faran och närmare blev det aldrig. Men sista km på 3:08.3 för Linn.
   Mellantider 5000m
   Meraf fanns med långt fram hela tiden och hade kilometrarna på

Läs mer Fortsättning...

Lag-EM:
Hände mellan start och mål

 24 jun, 2014.En löpningsresultatlista dokumenterar sluttiderna men de berättar sällan hela historien om hur loppet kom att utvecklas. Här kommer därför litet mellantidsfakta från helgens Lag-EM i Braunschweig:
   Sträcktider i långa stafetterna
   Kvinnliga laget Elin Moraiti, Josefin Magnusson, Lovisa Lindh och Sofia Hellberg Jonsén hade en anmärkningsvärt tät träffbild på sina sträcktider: Elin 54.5 (från block), Josefin 54.8, Lovisa 54.41 och Sofia 54.48.
   För manliga laget Felix Francois, Axel Bergrahm, Oliwer Åstrand och Erik Martinsson var det i tur och ordning

Läs mer Fortsättning...

Nej! – Ja! – Nej! – Ja! Eller?

 23 jun, 2014.Vad var det egentligen som hände i den avslutande manliga långa stafetten i Braunschweig. Och vad var det för turer som på kort tid gav oss fyra olika besked om hur det gick i kampen mellan Tjeckien och Sverige om att hänga kvar i superligan?
   Skeendet tycktes utifrån minst sagt förvirrat och veligt, men i själva verket handlade det faktiskt om en tydligt utstakad process som hanterades på ett formellt helt korrekt sätt enl gällande regler.
   Utomståendes känsla av förvirring berodde nog mest på

Läs mer Fortsättning...

Sollentuna GP: Dibaba
jagar ännu ett rekord

 23 jun, 2014.Sollentunavallen har på senare år gästats flera gånger av etiopiska stjärnlöpare på jakt efter rekord och VM-kval. Minns senast ifjol då årets snabbaste tider på 10 000 meter sattes i rask följd av Gebremeskel respektive Defar, som magnifik avslutning av Sollentuna GP.
   På torsdag är det Genzebe Dibaba som har intentionen att rubba Sonia O'Sullivans 20 år gamla rekord på 2000 meter, 5:25.36.

Läs mer Fortsättning...

Lag-EM 2: Maxpoäng av
Abeba & Meraf

 22 jun, 2014.När Sverige kom till sitt tredje Lag-EM hade de första två erfarenheterna burit med sig två individuella segrar: Mustafa Mohamed på hinder i Leiria 2009 respektive Emma Greens höjdvinst i ett blött Stockholm två år senare.
   Helgen i Braunschweig slutade med tre nya grenvinster och vem hade kunnat tro ens för ett år sedan att samtliga skulle komma i kvinnlig medel-lång?

Läs mer Fortsättning...

Lag-EM 2: Erica på pallen

 22 jun, 2014.När Sverige behövde poäng som mest och vindarna växlade mellan -2.2 och +3.5 lyckades Erica Jarder ändå dansa runt det personliga rekordet.
   Hon inledde en centimeter under (6.65) och fortsatte lika långt över (6.67).

Läs mer Fortsättning...

Lag-EM 2: Strong reserv

 22 jun, 2014.Innan all stafettdramatik utbröt i slutet av Lag-EM hade sprinterlöparna inlett dagen starkt. De lynniga vindarna fortsatte att påverka utgången. I båda häckgrenarna växlade det från mot- till medvind mellan det sämre och bättre rankade loppen. Philip Nossmy vann klart det första manliga heatet på årsbästa 13.77 (-1.1) och knep åtta viktiga poäng.

Läs mer Fortsättning...

Lag-EM 2: Fannys kulspurt

 22 jun, 2014.Kastdagen i Braunschweig inleddes med att Kim Ambs 80.14 inte räckte för att få kasta vidare efter tre omgångar. Det skulle visa sig bli en av sex femteplaceringar denna helg i de grenar där endast de fyra främsta kvalade in till en slutomgång dvs hälften av dem!
   Extra smolk i bägaren: det var den skrällande italienaren Bonvecchio som petade bort Kim. Italien, som efter första dagen var den nation som Sverige skulle hålla kvar under nedflyttningsstrecket.

Läs mer Fortsättning...

Lag-EM 2: Sverige blir kvar
i Super League

 22 jun, 2014.Protesterna och motprotesterna kring det tjeckiska 4x400-meterslagets diskning är nu behandlade och domen kvarstår: Tjeckien är diskvalificerat - Sverige är kvar i Super League.

Läs mer Fortsättning...

Lag-EM 2: Knivskarpt

 22 jun, 2014.Preliminärt inför sista grenen, 4x400 män:
   8) Spanien 215,5
   9) Sverige 210
   ----------------
   10) Tjeckien 208,5
   11) Holland 202

Läs mer Fortsättning...

Lag-EM 2: Gastkramande avslutning

 22 jun, 2014.En mycket stark spurt av Holusa förde upp Tjecken från sjunde till andra plats under de 300 sista meterna av 3000. Det innebar tio pluspoäng på Sverige.
   Utifrån ställningen just nu i längd och diskus har Sverige nu bara 1,5 poäng till Tjeckien inför stafetterna. Spanien har 7,5 poängs försprång, men är rejält svagt på 4x400m.

Läs mer Fortsättning...

Lag-EM: Mycket nära
att hänga kvar

 22 jun, 2014.Inför de sista fyra grenarna, de två långa stafetterna, 3000m (Elmar Engholm) och diskus (Daniel Ståhl) är den preliminära ställningen den att Sverige har 17.5 poäng tillgodo på Tjeckien, som är tia, och nedflyttad just nu.
   Det bygger på att Erica Jarder är tvåa för tillfället i längdhoppet efter den ypperliga inledningen med 6.65-6.67.

Läs mer Fortsättning...

Lag-EM 2: Nu avgörs det

 22 jun, 2014.Av de sju återstående grenarna är en i full gång, det av (mot)vinden hårt drabbade stavhoppet. Sverige kommer att tappa uppemot 8-10 poäng till Tjeckien där.
   Däremot lär 5000 meter kvinnor, som startar nu, ge minst lika många poäng plus. Meraf Bahta är favorit. Tjeckiskan bör parkera mot slutet.

Läs mer Fortsättning...

Lag-EM 2: Holland dödsdömt

 22 jun, 2014.Martinas diskvalificering på 200 meter stjälpte definitivt Holland chanser att hänga kvar. Kampen om att undvika den sista degraderingsplatsen står nu främst mellan Sverige, Tjeckien och Spanien.
   Sverige har +9 till Tjeckien med sju grenar kvar.
   

Läs mer Fortsättning...

Lag-EM 2: Tjeckien passerad

 22 jun, 2014.Sista nio grenarna och Sverige har passerat Tjeckien tack vare Mathias Ströms årsbästa 16.18 i tresteg. Dessutom har Tracey Andersson besegrat både tjeckiskan och spanjorskan i slägga.
   Det skulle innebära +7 till Tjeckien och bara en halv poäng efter Spanien. I stav har dock Melker Svärd Jacobsson nollat.
   Holland är alltjämt efter och Turkiet är i praktiken redan klar som jumbo.

Läs mer Fortsättning...

Lag-EM 2: Inför sista tredjedelen

 22 jun, 2014.Efter Abeba Aregawis förväntade seger på 1500 meter skiljer det bara 15.5 mellan sjuan Italien och elvan Holland. Med tolv grenar kvar är Sverige på nedflyttningsplats, men har tre nationer att hämta in inom drygt tio poäng.

Läs mer Fortsättning...

Lag-EM 2: Fem länder i
nedflyttningsstriden

 22 jun, 2014.De lynniga vindarna fortsätter påverka utgången av Lag-EM. I båda häckgrenarna växlade det från mot- till medvind mellan det sämre och bättre rankade loppen.
   Det håller på att utvecklas till en kamp mellan fem nationer att undvika att följa med Turkiet till First League. Efter 25 grenar: Tjeckien 144, Spanien 141, Italien 140.5, Sverige 133, Holland 131. Sverige har att sikta på dubbla fullpoängare genom Abeba Aregawi på 1500 och Meraf Bahta på 5000 meter.

Läs mer Fortsättning...

Lag-EM 2: Kampen tätnar

 22 jun, 2014.Andra dagen på Lag-EM inleddes med Sverige precis över degradering. Länderna som måste hållas tillbaka är Italien, som slirar med en halv poäng och Holland, ytterligare sex poäng längre ner. Samtidigt är Spanien inte mer än elva poäng före.
   Italien skrällde dock med över 80 meter i spjut och ett högst oväntat poängövertag till Kim Amb.

Läs mer Fortsättning...

Senaste veckan
Veckan 15.7 - 22.7

Åtta nya till Zürich
Förbundskapten Karin Torneklint gav idag ytterliga...

JVM1: Kvällens premisser
Den som vill följa Junior-VM direkt får vänja sig ...

JVM: De svenska chanserna
Regerande mästarinnan i spjut Sofi Flink har utöve...

Årsbästalistorna uppdaterade
Vi befinner oss ganska mitt i 2014 års utomhussäso...

Tisdag kväll börjar JVM!
Junior-VM föddes 1986 under det 1980-tal som var v...

SM-milens banlängd felaktig
Banan för SM-milen i Malmö fastställdes och kontro...

Ute i Europa:
Emma 1.93 i debuten

En krånglande rygg har gjort att Emma Green inte t...

Erik Ehrlin flög 16.28!
Gefle Games hölls under tre dagar på Gunder Hägg S...

Wissmans snabbaste på 2 år
Johan Wissman sprang sitt snabbaste lopp över 200 ...

Heusden-Zolder:
Merafs bästa lopp!

Meraf Bahta tog en ytterst meriterande seger i A-f...

På TV i kväll: Heusden
I kväll i belgiska Heusden-Zolder är det dags för ...

Karibiskt i Sundsvall
Nästan hela den svenska sprinteliten, med undantag...

Monaco bästa galan i år
Herculis i Monaco blev toppbreddens gala. Först fe...

På bortaplan i helgen
På söndag får hästarna på Horse Guards Parade inti...

På TV i kväll: Monaco
med Michel & Daniel

Årets tionde Diamond League-gala - den i kväll i M...

På hemmaplan i helgen
Tävlingshelgen bjuder på långlopp i alltifrån Blek...

Eftertraktat nytt stipendium
Det var den 3 juni som vi här på friidrott.se kund...

Två nya svenska årsbästa
Positivt även Irene Ekelunds styrka på slutet: För...

Nya till EM:
Daniella och Angelica

I samband med Karlstad GP meddelade förbundskapten...

Svenska toppar i Karlstad GP:
Michel och Charlotta!

Trots lysande betingelser - sol, värme och vind fr...

På Tingvalla och på TV:
Karlstad GP i kväll

På Folksam GP:s hemsida finns en grundlig gren-för...

Från Malmö till Borgholm
David Nilsson är den av maratonlöparna som ska rep...

Andra raka för Lomnicky
För andra året i rad triumferade Slovakiens Marcel...

Michel i Karlstad
– Säsongen startade lite knackigt för mig. Som mån...

Irene i Karlstad
– Det ska bli väldigt kul med JVM och EM! Det jag ...

Charlotta i Karlstad
– Det är jättekul att tävla i Karlstad för det är ...

Även släggor på stan!
Farsorna och morsorna på stan får - en julikväll v...

På TV i kväll: Luzern
Galorna duggar tätt igen ute i Europa efter en vis...

Nu är Daniel svensk!
Daniel Woldu kom till Sverige från Eritrea redan s...

Förra veckan
Veckan 8.7 - 15.7

Andra raka för Lomnicky
Michel i Karlstad
Irene i Karlstad
Charlotta i Karlstad
Även släggor på stan!
På TV i kväll: Luzern
Nu är Daniel svensk!
SM-milen:
Förväntningarna infriades

Inte riktigt "nästan som Bolt"
Helgens höjdpunkter:
Ida över 69 i slägga

SM-milen:
Ababa premiärmästare

DL Glasgow:
Charlotta 4:a på 9:23!

SM-milen: Fridas första
SM-milen: Dubbelt Hälle
I Malmö i eftermiddag:
Premiärupplagan av SM-milen

På TV i eftermiddag:
DL Glasgow 2 med Charlotta

DL Glasgow: 2:a - 6:a - 7:a
På TV ikväll: DL Glasgow
med Erica, Abeba och Meraf

Var brukar milen vara snabb?
I väster-, öster- och söderled
22 svenska mästare på lördag
– Vi hoppas naturligtvis på att bli ännu bättre!
Månadens i maj heter MAI!
Våra Diamond League-rekord
Musse tillbaks på milen
På Tingvalla om en vecka
Uttagna: 11 nya till JVM och
3 nya till EM

Bästa bredden på SM-Milen

Två veckor sedan
Veckan 1.7 - 8.7

Uttagna: 11 nya till JVM och
3 nya till EM

Bästa bredden på SM-Milen
Chans till viss andhämtning
Madeira 2: Fabian EM-kval!
Madeira 2: Laget nära att
avancera till Super League

Mannheim: Nya JVM-kval
Borta och hemma:
Söndagens levande resultat


Madeira 1: Sverige 3:a
DL Paris: Stukade svenskar
På TV just nu: DL Paris
Lag-SM: Återkomsterna
Lag-SM: Segerrycken
Lag-SM: Favoritsegrarna
Lag-SM: Dubbla fullpoängarna
Lag-SM: Den kvicka skördetröskan
Lag-SM: HSK:s bästa hushåll
Liveresultat från Europacupen
Spårvägen och Hässelby
försvarar titlarna

På TV i kväll:
Paris med Kim & Abeba

Glatt besked - 2
Glatt besked - 1
Från diamanter till standar
Ecup Mångkamp:
Kvalchans på Madeira

Händelserik helg hägrar
Tidernas höjdtävling
Michel över åtta meter igen
Meraf 8:57 i taktiskt lopp
Daniel blev 5:a
Daniel ökar ...
Daniel ligger 5:a i Lausanne
På TV i kväll: Lausanne
DL Lausanne: Internationella begivenheterna
Inför JVM & EM: Tidsprogram med svenska ögon
Diamond League:
Svenskarna i Lausanne

Inför EM: "Swedish trio eye
gold in Zurich"

Britterna först mot EM
Tre nya JVM-biljetter
Niklas nästan 63