Söndag 4 oktober 2015

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Tf Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Redaktionen
friidrott.se

Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och
media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Nyhetsarkiv

Visa nyheter Publicerade under:
Som:


Mobilversionen av friidrott.se

 4 okt, 2015.Du vet väl att friidrott.se har en mobilversion: mobil.friidrott.se. Mobilversionen passar bra i telefoner och läsplattor om du snabbt vill läsa sidans nyheter och inte behöver komma åt alla undersidor.

Läs mer Fortsättning...

Holm tillbaka på banan

 3 okt, 2015.Stefan Holm ökar sitt engagemang som friidrottstränare och börjar nu på friidrottsgymnasiet i Karlstad.
   Lite i skymundan har Holm de senaste två åren börjat förvandla sina höjdhoppskunskaper i tränarrollen. Främst har det varit Henrik Thoms, Evelina Erlandsson och VM-deltagaren i Peking, Sofie Skoog som han tränat. Nu kommer engagemanget att utökas.

Läs mer Fortsättning...

Höstrus på väg och stig

 2 okt, 2015.Löparsäsongen har inte på något sätt avmattats av hösten och kommande helgs utlovade sensommarväder kommer att bjuda på fina förutsättningar för tävling på både stig, väg och gata.

Läs mer Fortsättning...

Mindre löpning har gett Jonas det stora lyftet

 1 okt, 2015.Det har varit Jonas Buuds mest framgångrika år i löparkarriären. Och samtidigt det mest märkliga. ”Jag är fortfarande förvånad över hur det har kunnat gå så bra i år”, säger Jonas själv.
   Året 2015 började i totalt mörker med stressfraktur i bäckenbenet och lång totalvila. Nio månader senare har han blivit världsmästare på 100 km, vunnit Ultravasan 90 km på rekordtid och satt banrekord och pers i flera lopp på distanser mellan 21 och 43 km.
   Hur är det möjligt?
   - Ja, jag vet inte egentligen, jag är själv väldigt förvånad. Visserligen har jag en lång och bra träningsbakgrund men att det skulle gå så här bra i år trodde jag inte, säger Jonas Buud.
   Fram till 40 års ålder i vintras hade Buud aldrig tränat något annat än löpning. Aldrig ett styrketräningspass, aldrig alternativ träning och aldrig rehab. Möjligtvis lite längdåkning men isåfall bara som motion och inte som träning.

Läs mer Fortsättning...

Coe tar hjälp från Sverige

 1 okt, 2015.IAAF:s nya ordförande Sebastian Coe har inlett sitt arbete och bland annat utsett en ny arbetsgrupp för internationella galor. Att ingå i gruppen har Coe själv valt ut två svenskar.

Läs mer Fortsättning...

Veckans lägesrapport

 1 okt, 2015.Att vi befinner oss mitt uppe i Castorama-höstens högsäsong är omedelbart uppenbart vid en jämförelse mellan avstämningarna för en vecka sedan och nu:
   * Då 58 tävlingar inrapporterade - nu 82!
   * Då 451 starter - nu 638!
   * Då 350 individer - nu 484!
   Dvs genomgående en ökning med runt 40% på en vecka. Den ökningen återspeglas också i antalet föreningar som fått ihop kompletta lag (minst 12 deltagare) som växt från 10 till 15 (dvs + 50%).
   De klubbar som alltså redan säkrat en chans på att få ett pris (i form av presentkort för inköp av kastredskap) är

Läs mer Fortsättning...

Stefan Olsson ny GS

 30 sep, 2015.Det blir Stefan Olsson som blir ny generalsekreterare för Svensk Friidrott efter Anders Albertsson. Idag utsågs han formellt av förbundsstyrelsen.

Läs mer Fortsättning...

Lidingö var mötesplats

 30 sep, 2015.Friidrottens stora tävlingar brukar också vara en möjlighet att samla till möten, seminarier och konferenser. Lidingöloppet i helgen var ett sådant tillfälle.

Läs mer Fortsättning...

Redan sug efter biljetter

 29 sep, 2015.Förra året vid Finnkampen i Helsingfors arrangerades en supporterresa från Sverige under namnet Finnkampsbåten. 2016 kommer succékonceptet tillbaka och redan har 150 biljetter sålts.

Läs mer Fortsättning...

Inspiration för löpargrupper

 29 sep, 2015.”Så kan löpträning och löpargrupper lyfta föreningen” var rubriken på det seminarium som genomfördes i söndags i samband med Lidingöloppet.

Läs mer Fortsättning...

Dubbelseger och banrekord

 28 sep, 2015.Sollefteå GIF Friidrott fick med sig både en dubbelseger och ett banrekord hem från Lidingöloppet. Ebba Andersson utklassade fullständigt motståndet i F19 när hon satte nytt banrekord i klassen med 35.46 och var 5.28 före tvåan.

Läs mer Fortsättning...

Louise nöjd med placeringen

 28 sep, 2015.Tätstriden i gårdagens Lidingö Tjejlopp blev helt och hållet en etiopisk historia. Webelam Ayele och Yewbdar Gele var överlägsna och hade bakom sig ytterligare en etiopiska, en kenyan och två ryskor. Först på sjunde plats kom första svenska, Malmös Louise Nilsson.
   – Placeringen är jag nöjd med, men tiden kunde blivit bättre. Jag har ju aldrig sprungit det här loppet innan så jag har egentligen inget att jämföra med, men det kändes som att jag borde ha kunnat springa snabbare, berättar Louise.

Läs mer Fortsättning...

Målet: Få fler att springa

 28 sep, 2015.Projektet Svenska löpare drar nu igång på allvar. Den första stora aktiviteten blir det seminarium om löpargrupper som i går arrangerades i samband med Lidingöloppet.
   Hillevi Thor har sedan hon i april började som projektledare för Svenska Löpare jobbat mycket med att tillsammans med en styrgrupp sätta ihop en gedigen projektplan och precisera projektets innehåll och prioriteringar.
   – Löpningen är en väldigt viktig del av friidrottsrörelsen, och det här projektet syftar till att utveckla och kommunicera allt det föreningarna gör på området. Vi vill ge fler möjlighet att börja springa, bli bättre löpare och uppfylla sina mål tillsammans med våra föreningar, säger Hillevi och berättar att det finns många olika delar i projektet som alla vart och ett för sig ska bidra till att friidrotten även fortsatt är en stark hemvist för löpare, på alla nivåer, i hela landet.

Läs mer Fortsättning...

Louise Nilsson bästa svenska

 27 sep, 2015.När Lidingö Tjejlopp i dag avgjordes var det trippelt Etiopien i topp. Webalem Ayele segrade med tiden 34:29 före Yewbdar Gele och Roman Mengistu. Bästa svenska blev MAI:s Louise Nilsson som sprang i mål som sjua med tiden 37:22.
   Mer om loppet kommer under morgondagen.
   Samtliga resultat från Lidingöloppshelgen.

Läs mer Fortsättning...

Anneli försvarade segern

 26 sep, 2015.Annelie Johansson försvarade sin seger i Lidingöloppet 30 km från i fjol. ”Man börjar få rutin nu”, säger hon.

Läs mer Fortsättning...

Väntat och oväntat på Lidingö

 26 sep, 2015.Det blev både väntat och oväntat i Lidingöloppet 30 km. Väntat i form av kenyansk seger igen när vinnaren från 2013 William Morwabe var starkast på slutet. Oväntat i form av att Linus Rosdal, KFUM Örebro blev bäste svensk.

Läs mer Fortsättning...

Lidingöloppshelgen inledd

 25 sep, 2015.Lidingöloppshelgen är igång och först ut i dag var LidingöRuset & Rullet, Lidingöstafetten och Lidingö På Gång.
   Se alla resultat.
   Följ Lidingöloppets webbsändning live.

Läs mer Fortsättning...

Inte bara lopp på Lidingö

 25 sep, 2015.I samband med helgens Lidingölopp genomförs tre olika seminarier med fokus på motion och uthållighet.
   Svensk Friidrotts seminarium om löpträning och löpargrupper på söndag har lockat stort intresse på förhand. Föreningar som i dag är aktiva med löpargrupper kommer att dela med sig av tips och råd till föreningar som vill komma igång med liknande verksamhet.
   Seminariet är den första stora aktiviteten inom ramen för projektet Svenska löpare.
   Genom ett samarbete mellan Svensk Friidrott, Lidingöloppet och Europeiska Friidrottsförbundet hålls i dag ett terrängseminarium med syfte att ”visa på betydelsen av terränglöpning och diskutera hur vi kan få duktiga löpare i 18-20 års-åldern att ta steget till seniorelit.”

Läs mer Fortsättning...

Över tusen svenskar i Berlin

 25 sep, 2015.Sista tävlingshelgen i september inleds i dag och det är stort fokus på Lidingöloppet som samlar över 40 000 löpare i de olika klasserna. Men det är inte bara Lidingös skogar som lockar stora mängder svenska löpare. På söndag går BMW Berlin Marathon, ett lopp som brukar ses som ett av de Marathonlopp med flest svenska deltagare. I år är det närmare 1 100 svenskar som är anmälda.

Läs mer Fortsättning...

Nordiska diskussioner i Oslo

 25 sep, 2015.I går samlades de nordiska ländernas generalsekreterare i Oslo för gemensam konferens. Bland annat diskuterades det allmänna läget i de olika förbunden och det nordiska tävlingsprogrammet. Även förutsättningarna för andra typer av samarbeten, till exempel utbildningar, diskuterades.

Läs mer Fortsättning...

Så ska backarna tacklas

 24 sep, 2015.Annelie Johansson och David Nilsson var båda med på maraton vid VM i Peking och har sedan dess visat fin höstform. På lördag står de på startlinjen på Lidingöloppet 30 km och båda pratar de om en smygande taktik för att ha kraft hela vägen.
   I de fyra Lidingölopp som Annelie Johansson har gjort har hon placeringarna sjua, trea, trea och etta. Men trots segern ifjol känner hon sig långt ifrån favorit i år.
   - Det blir tufft att försvara segern i år. Jag känner fortfarande av VM-maran i kroppen, speciellt när jag kör kvalitetspass. Men jag har ju sprungit några Lidingölopp nu så jag börjar få rutin och jag har lärt mig vilket taktik som passar mig, berättar Annelie.

Läs mer Fortsättning...

Vanligt med välgörenhetslopp

 24 sep, 2015.Vi skrev i förrgår om Midnattsloppet som valt att genom loppet Alla för Alla bidra till FN:s flyktingorgan UNHCR och deras arbete i den just nu rådande globala flyktingkatastrofen. Det är bara ett exempel av många där stora som små motionslopp är med och bidrar till välgörenhetsorganisationer.

Läs mer Fortsättning...

Halvtidsrapport Castorama

 24 sep, 2015.En Castoramasäsong omfattar nio helger med mellanliggande veckor. Årets säsong smög igång redan den 22 augusti mitt under VM och avslutas alltså den 18 oktober.
   Hittills innehåller vår Castorama-resultatbörs 58 inrapporterade tävlingar för perioden fram t o m i söndags. Totalt är det 350 personer som tillsammans genomfört 451 kompletta serier!
   På manliga sidan är det Arrhenius i topp, något vi varit vana vid i många år nu: Sedan 2006 har Niklas fyra slutsegrar och Leif fem! Den senare står över i år (rehabbar efter ljumskproblemen) men Niklas har noterat 3.380 p.
   Fast det är ingen trygg ledarposition eftersom M22:orna Oscar Vestlund (IF Göta) och Simon Pettersson (Upsala) inte är mer hundratalet poäng bakom.
   Aktuella topp-5:

Läs mer Fortsättning...

Mycket talar för Kenya

 23 sep, 2015.De senaste sex åren har det varit kenyansk seger i Lidingöloppet. Mycket talar för att det även blir en sjunde seger där den på papperet starkaste är kenyanen Japhet Kipkorir som tidigare vunnit 2009 och 2010.

Läs mer Fortsättning...

Tävling 2016? Sök nu!

 23 sep, 2015.Den 30 september är sista dagen att söka tävlingssanktion för utomhussäsongen 2016, oavsett om det är arenatävling, långlopp eller stafett. Det innebär att det är hög tid att flytta fokus från årets i stort sett avslutade tävlingssäsong till nästa års.
   Ansökningen görs som vanligt i FRIDA, och söker man för en redan befintlig tävling är det enklast att använda kopieringsfunktionen under anmälningsfliken.

Läs mer Fortsättning...

Kampen tillbaka till Växjö

 23 sep, 2015.Nordenkampen är en av de största höjdpunkterna för landslaget under inomhussäsongen. Sverige har också dubbelvunnit landskampen för män och kvinnor de senaste fem åren.

Läs mer Fortsättning...

Månadens i augusti: Joel

 22 sep, 2015.Joel Groths segertid på 400 meter häck i SM-finalen i Söderhamn var den snabbaste av en svensk på tio år. Med tanke på att han bara satsat på häck under den här säsongen, och helhjärtat på friidrotten i två år, är det högst imponerande och också något som kvalificerar honom till Månadens Friidrottare i augusti.

Läs mer Fortsättning...

Välgörenhet är målet

 22 sep, 2015.Flyktingkatastrofen i världen engagerar stora delar av samhället. Nu drar Midnattsloppet sitt strå till stacken och arrangerar loppet Alla för Alla på Stockholms Stadion och Slottsskogsvallen den 18 oktober. Alla intäkter går oavkortat till FN:s flyktingorgan UNHCR.
   – Vi kommer att göra ett 5 000-meterslopp på bana, både på Stadion och på Slottsskogsvallen. Sen finns det ett tredje lopp, spring där du är, för de som inte kan närvara i Stockholm och Göteborg. Vi vill tona ner löploppet, det viktigaste är att du betalar in pengar och bidrar på något sätt, sen om du går utanför dörren och går in igen direkt så är det fine för oss, berättar Göran Qvarfordt, VD för Midnattsloppet.

Läs mer Fortsättning...

Snabba lopp i helgen

 21 sep, 2015.Med ett 15-tal olika långlopp var det en intensiv helg för både elit- och motionslöpare. Flest deltagare hade Kretsloppet i Borås där nästan 5 800 löpare fullföljde någon av klasserna.
   I halvmaran var det mycket jämnt i täten. Hässelbys Haben Idris tog sig in som trea, bara sex sekunder efter segrande Yared Admasu. Habens tid, 1:07.30, gör att han klättrar ordentligt på årsbästalistan upp till en tionde plats.

Läs mer Fortsättning...

134 mil på bana i helgen

 21 sep, 2015.Att 10 kilometer landsvägslöpning är friidrottens största gren sett till antalet deltagare är väl känt, och faktum är att 10 000 meter på bana också börjar bli något av en folkrörelse. Förra året var det nästan 1 000 personer som gav sig på att springa 25 stycken 400-metersvarv. Även i år har intresset varit stort och under helgen var det hela 134 personer som fullföljde 25-varvsutmaningen fördelat på 81 stycken i Linköping, 22 i Umeå och 31 i Stockholm.

Läs mer Fortsättning...

Kombinera friidrott och studier – hög tid att söka nu

 21 sep, 2015.Att leva helt på friidrotten är få förunnat och att skaffa sig en gedigen utbildning är därför ofta viktigt även för den som satsar allt på sitt friidrottande. Därför finns det i Sverige möjlighet att kombinera friidrott och studier på såväl gymnasie- som universitets- och högskolenivå.

Läs mer Fortsättning...

Friidrottens antidopingarbete i fokus

 20 sep, 2015.Antidopingarbetet inom svensk idrott är alltid högprioriterat och i fredags samlades specialidrottsförbundens antidopingansvariga för en årlig konferens.

Läs mer Fortsättning...

GöteborgsVarvet satsar nytt

 19 sep, 2015.Intresset för Traillöpning har de senaste åren blivit allt större, något som vi skrivit om tidigare på friidrott.se. Nu har en av landets största lopparrangörer, GöteborgsVarvet, valt att haka på trenden och den 17 maj nästa år är det premiär för nya TrailVarvet.
   – Vi har velat göra ett terränglopp länge, och hade vi bara haft möjligheten hade vi velat starta för flera år sedan. Men nu har tanken fått växa fram och det passar väldigt bra att starta nästa år när vi gör flera förändringar under Varvetveckan, säger Varvsgeneralen Bosse Edsberger och syftar till exempel på att den stora sport- och hälsomässan flyttar från Friidrottens Hus till Svenska Mässan.

Läs mer Fortsättning...

All typ av friidrott i helgen

 18 sep, 2015.I och med Finnkampen förre helgen avslutades, i stort sett, den svenska arenasäsongen. Det gör att fokus nu helt byts till landsvägs- och terränglopp runt om i landet, och den här helgen arrangeras det ett 15-tal sådana av varierande storlek och med olika underlag och distanser. Stora lopp är till exempel Kretsloppet i Borås med nästan 7 500 anmälda löpare, Topploppet i Hagaparken i Stockholm, Kistaloppet och Löparfesten i Falsterbo.

Läs mer Fortsättning...

Blir Armand årets stjärnskott?

 18 sep, 2015.När arenafriidrottssäsongen nu i stort sett är avslutad börjar det planeras för diverse olika galor för att hylla årets främsta friidrottare. European Athletics, det Europeiska Friidrottsförbundet, har sin stora gala, Golden Tracks, i Lausanne lördagen den 17 oktober.

Läs mer Fortsättning...

Rekordplakett till Abeba

 17 sep, 2015.Den 6 februari 2014 var en magisk friidrottskväll i Globen. Genzebe Dibaba satte nytt världsrekord på 3 000 meter och en viss Abeba Aregawi förbättrade europarekordet på 1 500 meter med tiden 3:57.91.
   I samband med Finnkampen i helgen uppmärksammades rekordet en gång till då Abeba fick ta emot Europeiska Friidrottsförbundets plakett som ett bevis på sitt Europarekord.

Läs mer Fortsättning...

Tuff väg mot VM-silvret

 17 sep, 2015.VM/EM i 100 kilometer den gångna helgen blev en stor succé för svensk ultralöpning. VM-guld till Moras Jonas Buud och silver till Huddinges Kajsa Berg. Att Kajsa skulle springa så bra hade hon aldrig trott själv.
   – Jag fick tvillingar i december och började träna först i februari/mars, och det har gått väldigt bra, berättar Kajsa som tog VM-silver även 2012.
   – Jag var aldrig inställd på att springa 100 kilometer nu, men jag sprang 50 kilometer i Stockholm Ultra i början av augusti och det gick så bra att jag blev uttagen till VM.
   Hon berättar att hon hade två scenarier för VM – antingen skulle det gå jättebra eller så skulle det gå helt tvärt om.
   – Men jag var väldigt sugen på att göra ett försök och jag tror att jag skulle ha ångrat mig om jag inte gjort det.

Läs mer Fortsättning...

Castorama-pers av Fanny

 16 sep, 2015.Arenasäsongen lider mot sitt slut och Castoramasäsongen har tagit vid i stället.
   I gårdagens Castoramatävling i Växjö stod Atleticum Växjös Fanny Ross för ett mycket bra resultat, 3 422 poäng vilket innebar personligt rekord och att Fanny befäster sin position som femma genom tiderna, nu bara nio poäng efter Linda-Marie Mårtensson.

Läs mer Fortsättning...

Stort tack friidrottssverige!

 15 sep, 2015.Svensk Friidrotts generalsekreterare Anders Albertsson avslutade i går sin tjänst och vill här lämna några sista ord till alla han har arbetat med genom åren.
   Efter mina tre och ett halvt år som generalsekreterare för Svensk Friidrott vill jag bara framföra mitt stora tack till hela friidrottssverige för ett väldigt fint samarbete genom de här åren. Stort tack också för uppvaktningen i samband med att jag i går avslutade min tjänst.
   Jag är säker på att vi ses igen inom en snar framtid!
   Med vänliga hälsningar,
   Anders Albertsson

Läs mer Fortsättning...

Torneklint nöjd med Finnkampshelgen

 14 sep, 2015.Inför Finnkampen visade statistiken att de svenska männen skulle ta en förhållandevis betryggande seger och att det skulle bli supertajt i den kvinnliga kampen. Så blev också fallet då killarna vann med 231-179 medan tjejerna förlorade med 213,5-193,5, alltså lite större än vad kalkylerna visade.
   Förbundskapten Karin Torneklint blickar tillbaka på ännu en händelserik Finnkamp.

Läs mer Fortsättning...

Tack för allt Abbe!

 14 sep, 2015.I slutet av maj offentliggjordes att Svensk Friidrotts generalsekreterare, Anders Albertsson, valt att avsluta sin tjänst. I dag gjorde han sin sista dag och tackades av på förbundskansliet av personal, styrelse och andra intressenter i friidrotts- och idrottssverige.

Läs mer Fortsättning...

Fk2: Groth dubbelvinnaren

 13 sep, 2015.Joel Groth, Bollnäs, var något av den svenske jokern inför Finnkampen, som kunde spelas ut i en rad grenar. Till slut föll valet på 400 meter, med och utan häckar, och Joel vann båda grenarna. Han blev faktiskt landskampens ende dubbelvinnare.

Läs mer Fortsättning...

Fk2: Fjärde segern för Olle

 13 sep, 2015.De manliga löpgrenarna blev en härlig segerrad under söndagen med förstaplatser i fyra av fyra plus långa stafetten. På 5000 m hade trion Olle Walleräng, Daniel Lundgren och Robin Lindgren de bästa årsbästanoteringarna och det var egentligen bara Vattulainen som på papperet hade chans att hänga med om man satsade på fart.

Läs mer Fortsättning...

Fk2: Skoogs toppform höll

 13 sep, 2015.Det närmaste Sverige kom en trippelseger under den andra Finnkampsdagen var i den kvinnliga höjden. Sofie Skoog, Göta, prickade 1.89 för fjärde tävlingen av de senaste fem. Hon hade 1.92 när hon vann SM och kvalade in till VM.

Läs mer Fortsättning...

Finnkampen:
Storseger för männen

 13 sep, 2015.Andra dagen av Finnkampen på Stockholms Stadion genomfördes i molnigt väder och ca 17 grader där solen tittade fram den sista timmen. De svenska herrarna startade dagen med hela 59 pluspoäng men Finland gick bäst under söndagen och tog in sju poäng så att den svenska totalsegern skrevs till 231-179. Detta efter blågula dubbelsegrar på 200, 800 och 5000 m.

Läs mer Fortsättning...

Fk2: Första för Klara

 13 sep, 2015.I det kvinnliga hinderloppet passerades första kilometern på 3:21.7 med finskan Vainio först men sedan tog VM-löparna Klara Bodinson och Charlotta Fougberg kommandot. De gled ifrån trion med de två bästa finskorna plus Carolina Johnson och hjälptes åt med farthållningen där Klara passerade 2000 m först på 6:41.8.

Läs mer Fortsättning...

FK2: Kim avslutar med 80

 13 sep, 2015.Den finska spjuttrion med VM-trean Pitkämäki, Mannio och Wirkkala blev som väntat för svår. Det blev i stället tätt mellan Bålstas Kim Amb, som inledde med ännu ett 80-meterskast, och Gabriel Walin, Södertälje, som för första gången i år kom över 79 meter. Spårvägen låg bakom de manliga kastvinsterna.

Läs mer Fortsättning...

Följ Finnkampen

 13 sep, 2015.Kampen på Stockholms Stadion pågår fram till kl 16.30 och det finns en rad sätt att följa tävlingen för de som inte är på plats.

Läs mer Fortsättning...

Följ Finnkampen live

 13 sep, 2015.Finnkampen sänds visserligen live på SVT, men friidrott.se är också med och rapporterar ur lite andra perspektiv på vår livesida.

Läs mer Fortsättning...

U-kampen2:
Seger för killarna!

 13 sep, 2015.I skönt höstväder med 16-talet grader och på slutet sol avslutades ungdomsfinnkampen på Stockholms Stadion strax före klockan tolv.

Läs mer Fortsättning...

U-kampen2: Seger för Leo

 13 sep, 2015.Under lördagen vann Sverige både 3000 m genom Suldan Hassan (8:43.54) och Simon Sundström på 2000 m hinder (sololöpte till en fyrasekundersseger på 6:05.40) och dag blev det seger på pojkarnas 1500 m.

Läs mer Fortsättning...

U-kampen2: Rekord av Hrelja

 13 sep, 2015.Femman på 110 m häck från ungdoms-VM i juli, Linköpings Max Hrelja, visade att formen är fortsatt god och vann i stor stil men utan att få till ett perfekt lopp.

Läs mer Fortsättning...

U-kampen2: Seger för Lisa

 13 sep, 2015.I tjejernas stav tog Lisa Gunnarsson, som var fyra seniorkampen igår, 3.72 i första och stod sedan över nästa höjd. På den rev sista kvarvarande motståndare ut sig så det räckte med ett hopp för seger, precis som för Armand Duplantis igår.

Läs mer Fortsättning...

U-kampen2: Grete över 68

 13 sep, 2015.I tjejernas slägga skickade Hammarbys Grete Ahlberg iväg 3 kg-redskapet hela 67.32 i första omgången och överträffade därmed landskampsrekordet med fyra meter. Det förbättrade hon via 67.50 i femte till 68.10 i sista som blev slutresultatet vilket innebar seger med nästan tre meter.

Läs mer Fortsättning...

U-kampen2:
Vilken stötning av Wictor!

 13 sep, 2015.När Malmö AI:s Wictor Petersson intervjuades här på friidrott.se inför ungdomsfinnkampen berättade han att han och tränaren Staffan Jönsson siktade på en ny formtopp till tävlingen på Stockholms Stadion.

Läs mer Fortsättning...

U-kampen2: Dubbel i höjd

 13 sep, 2015.Simon Larsson och Filip Björklund hade årsbästan på över två meter medan finländarnas var 1.94/1.96. Verkligheten följde statistiken och Simon vann på 2.01 som han tog i sista medan Filip stannade på 1.97.

Läs mer Fortsättning...

Följ ungdomsfinnkampen

 13 sep, 2015.Ungdomsfinnkampen på Stockholms Stadion startade 10.00 och pågår fram till 12.00. Hela kampen visas i rörlig bild av Sportway som kompletteras med live-resultat. Stora Finnkampen inleds 13.10 och avslutas 16.30.

Läs mer Fortsättning...

Favoritsegrar i blåsten

 13 sep, 2015.Stockholm Halvmarathons två klasser utvecklades på helt olika vis.
   Den kvinnliga präglades av att huvudpersonerna kom till start med en hel del problem. Isabellah Andersson har behandlats hela veckan för den muskelsträckning som hon ådrog sig före Tjejmilen, men kom till slut till start.

Läs mer Fortsättning...

Finnkampen: Svindlande svensk ledning i herrkampen

 12 sep, 2015.Moln, 16 grader och en vind som inte märktes nämnvärt var de vädermässiga förutsättningarna när Finnkampen inleddes på Stockholms Stadion på lördagseftermiddagen.

Läs mer Fortsättning...

Finnkampen: Dubbel i kula

 12 sep, 2015.Det blev två finska dubbelsegrar på damsidan men också två blågula dubblar där den ena kom i kula tack vare Fanny Roos och Frida Åkerström. Fanny vann på 16.60 – 45 cm från pers – och hade samtliga sina fyra godkända över 16 meter och därmed längre än Fridas bästa.

Läs mer Fortsättning...

Finnkampen: Ståhls andra

 12 sep, 2015.I diskustävlingen satte VM-femman Daniel Ståhl tonen direkt med 61.86 och följdes av Axel Härstedt med 60.60 efter första omgången.

Läs mer Fortsättning...

Finnkampen: Dubbla pers

 12 sep, 2015.Finskan Johanna Peiponen drog från start och ganska snart hade hon bara Charlotta Fougberg i ryggen. Efter 3:13 på första kilometern blev det relativt jämn fart hela vägen där tätduon drog ifrån klungan. 450 meter från mål drog Charlotta upp långspurten och vann klart på 15:59.33 vilket var personligt rekord med fyra sekunder.

Läs mer Fortsättning...

Kajsa Berg Europamästare x2

 12 sep, 2015.De svenska framgångarna på VM/EM 100km fortsatte även bland kvinnorna. Kajsa Berg slutade tvåa, tolv minuter bakom amerikanskan Herron, som ryckte åt sig ledningen i ett tidigt skede och sedan var snabbare än Kajsa hela vägen utom på den åttonde milen. Det innebär att Kajsa Berg är Europamästare på 100 kilometer.

Läs mer Fortsättning...

Finnkampen: Trippel i sista

 12 sep, 2015.I fjol i Helsingfors kom Andreas Otterling in som reserv i längd vilket slutade med seger. Nu kom han till Stockholms Stadion som given i laget och ledde från andra omgången efter att ha fastställt segerresultatet till 7.90 i sista.

Läs mer Fortsättning...

Finnkampen: Första för Groth

 12 sep, 2015.Bollnäs Joel Groth hade bästa årsbästat på 400 m (46.53) och tog beslutsamt ledningen i sista kurvan efter 22.2 på 200 m och 33.8 på 300 m. Även om han tappade på slutet så blev det seger med fyra tiondelar på 47.45 före en som vanligt starkt avslutande Axel Bergrahm.

Läs mer Fortsättning...

VM/EM 100km: Jonas vann dubbelt om

 12 sep, 2015.Jonas Buud gick upp i ledning i början på andra halvan av VM/EM 100km och sedan drygade Moralöparen bara ut. I mål var Jonas 13 minuter före spanjoren Cuevas och ytterligare en före den trefaldige världsmästaren Calcaterra.
   Så efter tre VM-silver (och en i World Cup) blev till slut Jonas Buud världsmästare över 100 kilometer och det på nya svenska rekordet 6:22:44. Det är drygt sex minuter bättre än den tidigare noteringen, från VM för tre år sedan.

Läs mer Fortsättning...

VM-guld för Jonas Buud!

 12 sep, 2015.Femte gången gillt blev det för Jonas Buud i VM/EM på 100km som genomförs i Winschoten. Mora-löparen var efter fyra VM-silver helt överlägsen de sista två milen och vann med över tretton minuter!

Läs mer Fortsättning...

Följ Finnkampen

 12 sep, 2015.Den klassiska kampen pågår på Stockholms Stadion 15.00-18.30 och sänds i SVT såväl som SVTPlay. Slägga börjar 15.00, invigning 15.20 och så drar det igång på allvar 15.30.

Läs mer Fortsättning...

VM/EM 100km: Buud leder

 12 sep, 2015.Sex mil in i VM/EM-loppet på 100km gick Jonas Buud om Walmsley. Amerikanen ledde med fyra minuter efter 50 kilometer.

Läs mer Fortsättning...

VM/EM 100km: Kajsa tvåa
i rekordfart

 12 sep, 2015.Kajsa Berg tog över andraplatsen på VM-loppet i 100km efter tre mil. Liksom Jonas Buud har hon tagit spets i EM-klassen, då ledaren är från USA.
   Det är Camille Herron som håller ett tempo klart under sju timmar, något som endast en kvinna lyckats med förut, om än på 6:33.

Läs mer Fortsättning...

U-kampen1: Jämnt i både pojk- och flicklandskampen

 12 sep, 2015.Det var molnigt, 16-talet grader och nästan vindstilla när ungdomsfinnkampen inleddes på Stockholms Stadion på lördagsförmiddagen. Mot slutet av tretimmarspasset kom solen fram och de helt okej förhållande bidrog till att det sattes flera personliga rekord.

Läs mer Fortsättning...

U-kampen1: Dubbla pers

 12 sep, 2015.Det blev en utmärkt inledning för killarna i ungdomsfinnkampens första löpgrenen 300 m häck där Viktor Bondesson fick till ett tekniskt närmast perfekt lopp ute på bana sex och vann med fyra tiondelar på 37.79 – pers med en knapp halvsekund! Även trean Sebastien Hargeström satte personligt rekord med 38.26 och därmed blev det blågula pluspoäng.

Läs mer Fortsättning...

U-kampen1: Seger för Fanny

 12 sep, 2015.I tresteg inledde Fanny Ernestam med 12.53 och ledning i första hoppet och ökade till 12.59 i tredje, 12.61 i fjärde och så segerresultatet 12.69w i femte. Hon hade tävlingens fyra längsta hopp och vann med 17 cm före finskan Hakanen och med Fatima Kone som trea på 12.31.

Läs mer Fortsättning...

U-kampen1: Rekord av Wictor

 12 sep, 2015.Diskusfavoriten Wictor Petersson infriade alla förväntningar genom att åstadkomma tävlingens tre längsta kast där såväl 61.71 som 61.80 innebar nya landskampsrekord.

Läs mer Fortsättning...

U-kampen1: 100 m-dubbel

 12 sep, 2015.Pojkarnas startlista indikerade svenskt övertag tidsmässigt och så blev det också i verkligheten. Men ungdoms-OS-ettan Henrik Larsson utmanades hårt av Lukas Nordén hela vägen och fick verkligen jobba för segern på 10.85.

Läs mer Fortsättning...

VM/EM 100km: Jonas tvåa
- i rekordfart halvvägs

 12 sep, 2015.VM/EM 100km i holländska Winschoten hålls i optimala förhållanden, 15 grader och vindstilla, och på en flack milbana. Dethar lett till att deltagarna startat i rekordfart.
   Amerikanen Walmsley sprang de fyra förta milen i världsrekodfart, men har mattas på femte milen. Under tiden har Jonas Buud spräckt den klungan som låg bakom och passerade halvvägs fyra minuter efter ledaren, på 3:09:36. Det motsvarar 6:19 i mål vilket är tio minuter under hans svenska rekord.

Läs mer Fortsättning...

Nu har VM/EM 100km startat

 12 sep, 2015....och efter ett par timmar har resultatlänken kommit upp!

Läs mer Fortsättning...

Följ ungdomskampen live

 12 sep, 2015.10.20: Ungdomsfinnkampen kan följas live via Sportways streaming.

Läs mer Fortsättning...

Följ u-kampen på webben

 12 sep, 2015.Ungdomsfinnkampen på Stockholms Stadion startade 10.20 och pågår fram till 12.45. Hela kampen visas i rörlig bild av Sportway som kompletteras med live-resultat. Stora Finnkampen inleds 14.30 med gång följt av slägga 15.00 och så invigning 15.20.

Läs mer Fortsättning...

Följ och läs om VM/EM 100km

 12 sep, 2015.Molnigt och 15 grader är förhållanden inför starten klockan 10 på VM/EM 100 kilometer i holländska Winschoten. Prognosen är att det ska spricka upp och bli uppemot 20 grader under eftermiddagen.
   Den största svenska truppen någonsin presenteras här och i vår text från igår går vi igenom förutsättningarna.
   * Live stream från tävlingen
   * Live-resultat på arrangörens hemsida från varje mil

Läs mer Fortsättning...

Svenskt rekord av Abeba

 11 sep, 2015.Den andra Diamond League-finalen genomfördes på fredagskvällen i Bryssel och resulterade i svenskt rekord för Abeba Aregawi på den sällan löpta distansen 1 engelsk mil (1609 m). Hammarbylöparen noterade 4:23.07 och underskred därmed Malin Ewerlöfs 18 år gamla rekord med 2.2 sekunder.

Läs mer Fortsättning...

Just nu på tv: DL-final

 11 sep, 2015.Årets sista Diamond League, i Bryssel, sänds direkt på SVT 2, kl 20-22.
   Erika Kinsey och Abeba Aregawi är de svenska inslagen - läs vidare.
   * Start- och resultatsidan
   

Läs mer Fortsättning...

De ska göra allt för vinst

 11 sep, 2015.Angelica Bengtsson avstår Finnkampen då hon fortfarande besväras av sin tumme som hon haft problem med under en tid.
   – Det är så klart jättetråkigt att Angelica inta kan vara med och hoppa, men hon kommer vara med på Stadion och stötta laget, berättade förbundskapten Karin Torneklint på dagens presskonferens i Kungsträdgården.

Läs mer Fortsättning...

Svenskarna högt rankade
på VM/EM 100km

 11 sep, 2015.Sverige skickar sin största trupp någonsin till VM/EM 100 kilometer. Mästerskapet som hålls i holländska Winschoten, vid den tyska gränsen, gästas av nio svenskar, som startar kl 10 på lördag förmiddag.
   Orten har en rik ultratradition genom den äldsta holländska tiomilaren De Run, som har arrangerats sedan 1976 och i år alltså fått dubbelt mästerskapsstatus. Det var också här som det första officiella världsmästerskapet arrangerades för elva år sedan.

Läs mer Fortsättning...

16 000 tvärs över Stockholm

 11 sep, 2015.Stockholm Halvmarathon har lockat över 16 000 löpare från så många som 90 nationer. Med start och mål mitt i huvudstaden och en bana som sträcker sig inom tullarna blir det i första hand en propaganda för Stockholms skönhet.

Läs mer Fortsättning...

SVT 14.00 inför Finnkampen

 11 sep, 2015.SVT Play kör idag ett direktsänt en timmes magasin inför Finnkampen mellan kl 14.00 och 15.00 idag. Bland annat blir det liveintervjuer från landslagets presskonferens i Kungsträdgården.

Läs mer Fortsättning...

Spring långt i helgen!

 11 sep, 2015.Helgens långloppsscen domineras av Stockholm Halvmaratons 16 000 deltagare (se separat text). Men det finns ett 15-tal andra lopp att välja mellan, land och rike runt.
   Göteborgs Jubileumslopp har bara två år på nacken, inför 400-årsfirandet 2021, och har lockat ett par tusen deltagare, som ska springa en mil från Packhusplatsen på södra sidan av Göta Älv till Lindholmen på den norra stranden.
   
   http://www.helsingborgmarathon.se/
   

Läs mer Fortsättning...

Blir det tredje dubbeln i rad?

 11 sep, 2015.Sverige leder statistiskt Finnkampen både för herrarna och damerna inför helgen. Skulle Sverige vinna dubbelt är det för tredje året i rad. Tre dubbelsegrar i rad har bara hänt två gång tidigare i historien vilket var under åren 1965-1967 då Sverige dubbelvann och 1972-1979 då Finland dubbelvann.

Läs mer Fortsättning...

Kampen börjar redan i dag

 11 sep, 2015.Klockan 11.00 i dag drar Finnkampshelgen igång. Då öppnar evenemangsområdet i Kungsträdgården där Finnkampen kommer att finnas på plats under Stockholm Halvmarathons nummerlappsutdelning. Det kommer att finnas möjlighet att köpa biljetter direkt på plats och de första 100 biljettköparna får en Sverigelott på köpet med chans att vinna 25 miljoner kronor.

Läs mer Fortsättning...

Finnkampen
– en klenod i svensk friidrott

 10 sep, 2015.Att vara på plats när historia skrivs gäller alla som är på Stockholms Stadion i helgen där Finnkampen äger rum. En som garanterat kommer att vara på plats är Birger Fogelberg, 69, från Sollentuna som ser sin 20:e raka finnkamp på Stadion och har upplevt alla sedan 1961 på plats!

Läs mer Fortsättning...

Anna vill fortsätta vara obesegrad

 10 sep, 2015.Att vara obesegrad i en landskamp är få förunnat. Anna Silvander är dock en av dem. Hennes stora genombrott kom förra året då hon först vann sin landslagsdebut i Nordenkampen och sedan Finnkampen. I år följde hon upp det med ännu en Nordenkampsseger. Man kan undra vad det är som gör landskamper så speciella för Anna Silvander?

Läs mer Fortsättning...

Almgren vill ha revansch

 10 sep, 2015.Andreas Almgren kom till VM full av självförtroende och energi. Ett taktiskt feldisponerat 800-meterslopp gjorde VM-debuten till en besvikelse och därefter blev han sjuk. Nu är han inställd på revansch i Finnkampen.

Läs mer Fortsättning...

Kinsey och Aregawi i årets sista Diamond League

 10 sep, 2015.Årets sista Diamond League-tävling avgörs i morgon i Bryssel, och vad gäller svenskt deltagande kommer man få se Erika Kinsey i höjd och Abeba Aregawi i en engelsk mil.
   Höjdhoppet håller väldigt hög internationell klass. Av VM-finalens 13 deltagare är det sju som kommer att hoppa i Bryssel, däribland guldmedaljören Kuchina, trean Chicherova, fyran Lićwinko och femman Beitia. Erika har fältets femte bästa årsbästa, 1.97 från lag-EM i Tjeboksary, tillsammans med Isobel Pooley från Storbritannien.

Läs mer Fortsättning...

Så mycket mer än en tävling

 9 sep, 2015.Finnkampen fyller 90 år, men man kan konstatera att det är en 90-åring som ständigt utvecklas. Själva tävlingen är den samma som vanligt; totalt 40 grenar med sex deltagare i varje, bortsett från stafetterna. Men vid sidan av banan är det många nyheter i år.
   – Vi har satsat mycket på att få Finnkampen att leva även utanför arenan, berättar Marika Borg Ström som i ett knappt år har ägnat sig åt att projektleda och utveckla den klassiska landskampen.

Läs mer Fortsättning...

Medelpad i topp i norr

 9 sep, 2015.Norrlandsmästerskapen för 13–14-åringar genomfördes på Baldershovs IP den 29–30 augusti och slutade med seger i distriktstävlingen för arrangörsdistriktet Medelpad.

Läs mer Fortsättning...

Johan, Armand & Maria
inför Finnkampen

 9 sep, 2015.De uttagna till Finnkampen har fått ytterligare uppmärksamhet i media över hela landet, utöver det som vi rapporterade igår.
   Ekuriren.se lyfter fram längdhopparen Johan Taléus lyckosamma senaste Finnkamp, för två år sedan.
   – Då blev jag trea på 7,65, vilket fortfarande är mitt personliga rekord. Även då gick Finnkampen på Stockholms stadion.

Läs mer Fortsättning...

Skåne gav Göteborg en match

 9 sep, 2015.Den gångna helgen genomfördes regionmästerskapen för 13–14-åringar och i Götaland var platsen Framnäs IP i Lidköping.

Läs mer Fortsättning...

Härlig kamp i Falun

 9 sep, 2015.Det var full fart på Lugnets IP i Falun där Svealandsmästerskapen för 13–14-åringar genomfördes lördag-söndag. Stockholm försvarade segern i distriktstävlingen med Uppland som tvåa före Närke vilket innebar att de två sistnämnda bytte plats jämfört med i fjol.

Läs mer Fortsättning...

En jämn Finnkamp väntar

 8 sep, 2015.Att Finnkampen är en tävling där allt kan hända är väl känt, och att man inte ska lita blint på statistik är också något som brukar ses som en sanning. Men med statistikens hjälp kan man i alla fall få en fingervisning om hur det kan komma att se ut i resultatlistorna när Finnkampen summeras på söndag eftermiddag.

Läs mer Fortsättning...

Vilka plockar flest poäng?

 8 sep, 2015.Ifjol tog Johan Rogestedt, Stenungsund, en medeldistansdubbel på Finnkampen. Året före, senast landskampen hölls på Stadion, var det Johan Wissman som kombinerade segrar på 200 och 400 meter och Irene Ekelund på sprintdistanserna. Bröderna Arrhenius plockade till och med en dubbeldubbel på kula och diskus med Niklas som segrare och Leif som tvåa.

Läs mer Fortsättning...

Finnkampen land & rike runt

 8 sep, 2015.Uttagningen tll Finnkampen har uppmärksammats av media runtom i landet.
   – Det blir himla kul, verkligen roligt att få dra på sig landslagskläderna en gång till och gå in och verkligen ge säsongen det avslut den förtjänar. Jag har lite till att få ut och ska göra allt för att det kommer då, säger höjdhopparen Sofie Skoog, Göta, i en längre intervju med Värmlands Folkblad.

Läs mer Fortsättning...

Största truppen presenterad

 7 sep, 2015.Med en knapp vecka kvar till Finnkampen presenterade förbundskapten Karin Torneklint i dag truppen som ska göra allt för att ta Sveriges tredje raka dubbelseger.
   Truppen, som består just nu av 93 aktiva, är den i särklass största landslagstruppen inom svensk friidrott. Karin Torneklint berättar att sju män och åtta kvinnor dubblerar.
   - Det kan dock tillkomma några då vi inte tagit ut stafettlagen än, säger Karin.

Läs mer Fortsättning...

Finnkampskast i Kungsbacka

 7 sep, 2015.Tingbergsvallen i Kungsbacka var skådeplats för helgens andra observationstävlingar till Finnkampen, utöver Göteborg Friidrott Grand Prix.
   SM-bronsmedaljören i kula Arwid Koskinen, Huddinge, försvarade sin position genom att stöta fem centimeter längre än Hässelbys Mats Olsson med resultat kring 17 och en halv meter.

Läs mer Fortsättning...

Mil efter mil i helgen

 7 sep, 2015.Största loppet under den långloppsrika helgen var Midnattsloppet i Malmö med drygt 4000 fullföljande. Etiopiskan Mengistu hade också helgens snabbaste miltid (33:24), fyra sekunder snabbare än landsmaninnan Ayele på Tjejmilen.

Läs mer Fortsättning...

Mångkamps-SM2:
Fight till sista grenen

 6 sep, 2015.Andra dagen av mångkamps-SM i Gävle genomfördes också den i helt okej väder med 15-16 grader och periodvis sol och där regnet uteblev trots en del moln. Vinden kändes dock och eftersom det var mot på upploppet så körde man förmiddagens sprint-häcklopp på bortre långsidan.

Läs mer Fortsättning...

Mångkamps-SM2:
Första guldet för Fredrik

 6 sep, 2015.Hässelbys Fredrik Samuelsson, 20, hade en ledning på hela 257 p inför söndagen och förvaltade den bra i kamp med Örebros Rasmus Carlsson som gjorde en bra andradag. Fredrik vann sjätte grenen 110 m häck på 15.06 och drygade ut ledningen med hundra poäng, fortsatte med 39.53 i diskus som Rasmus vann på 40.72.

Läs mer Fortsättning...

JSM-USM mångkamp2:
Vilken dramatik!

 6 sep, 2015.I P16-tiokampen i Gävle skaffade sig Turebergs Edvin Hagberg en ledning på 133 p efter första dagen och att den var så stor berodde delvis på att Habos Emil Nilsson i princip föll på inledande korta häcken.

Läs mer Fortsättning...

JSM-USM mångkamp2:
Personligt rekord av Bianca

 6 sep, 2015.Kampen om guldet i F17 mellan Täbys Bianca Salming och Östersunds Emelie Nyman Wänseth fortsatte under söndagen där den förstnämnda hade en ledning på 37 p. I längd tog Emelie in tolv poäng (5.67 mot 5.63) men sedan avgjorde Bianca hela mångkampen genom att kasta 47.77 med 500 g-spjutet. Det var bara halvmetern från pers och hela tolv meter längre än vad Emelie åstadkom vilket gav 226 pluspoäng.

Läs mer Fortsättning...

Torneklint nöjd med VM

 6 sep, 2015.När Karin Torneklint summerar VM i Peking är det som en nöjd förbundskapten. Trots utebliven medalj är antalet finalplatser och topp-8-platser det bästa landslaget levererat sedan VM i Osaka 2007.
   - Jag är verkligen nöjd med utfallet i VM. Vi har haft många som har presterat i paritet med sitt bästa årsresultat och det visar sig återigen att det räcker mycket långt i ett VM. Verkligen kul att se att de yngsta i landslaget verkligen tagit för sig under det här mästerskapet, det bådar gott inför framtiden. De har tagit det svåra steget från att vara en lovande junior till att vara en etablerad senior, summerar Karin Torneklint.

Läs mer Fortsättning...

Följ mångkamps-SM

 6 sep, 2015.Mästerskapet i Gävle inkluderar seniorer, juniorer och ungdomar och håller på till sen eftermiddag. Arrangören uppdaterar resultaten efter avslutad delgren.

Läs mer Fortsättning...

Mångkamps-SM:
Malin vs Lovisa

 5 sep, 2015.I den kvinnliga sjukampen saknas regerande mästarinnan Emma Stenlöf från Västerås på grund av de fotproblem hon dragits med under sommaren och istället står guldstriden mellan Hässelbys Malin Skogström (K22) och Tumbas Lovisa Östervall (F19). De har gått loss efter de första fyra grenarna – det skilje

Läs mer Fortsättning...

Mångkamps-SM: Fredrik på väg mot första titeln

 5 sep, 2015.Gävle bjöd på ett för årstiden riktigt bra väder under första dagen av mångkamps-SM på Gunder Hägg-stadion med 15 grader, sol och medvind på upploppet under det inledande löppasset i de tolv klasserna. Mot eftermiddagen gick solen i moln och vinden vände till mot i andra kurvan och på upploppet i de avslutande långsprintloppen.

Läs mer Fortsättning...

JSM-USM mångkamp:
Bianca nära på 1.81

 5 sep, 2015.I F17-klassen i Gävle har UVM-sjuan Bianca Salming från Täby gått jämnt med persserien från Colombia i trea av fyra grenar och var efter 1.78 i höjd inte långt borta från att också klara personliga rekordhöjden 1.81.

Läs mer Fortsättning...

JSM-USM mångkamp:
Jakob går starkt

 5 sep, 2015.I P17-tiokampen leder fjolårets P16-vinnare Jakob Samuelsson från Hässelby med hela 401 p efter första dagen och gör en serie i paritet med vad han åstadkom på UVM i Colombia där han satte sitt personliga rekord.

Läs mer Fortsättning...

FGP: Michaela kallast i regnet

 5 sep, 2015.Stavhoppet på Göteborg Friidrott Grand Prix började i tämligen vindstilla och uppehåll. Men när ribban började nå högre höjder tilltog vinden och den fick sällskap av allt mer regn.
   Den som bemästrade de förhållandena bäst var Michaela Meijer, som brukar träna i intilliggande Friidrottens Hus under större delen av året.

Läs mer Fortsättning...

FGP: Lundgren under 8:00

 5 sep, 2015.Vi har varit svältfödda på tider under åtta minuter på 3000 meter. De senaste (inomhus- och utomhus-)säsongerna är det bara Olle Walleräng som med nöd och näppe underskridit gränsen, på Lag-EM ifjol.
   Nu sprang spårvägaren i mål fyra sekunder över efter att ha hamnat på efterkälken medan Turebergs Daniel Lundgren höll sig väl framme under hela loppet och knep en placering ut på sista kurvan. Som trea i mål kapade Daniel över 16 sekunder på sitt personliga rekord, till 7:58.

Läs mer Fortsättning...

FGP: 100mH jämnaste grenen

 5 sep, 2015.Elva hundradelar mellan ettan och femman på SM blev till sex hundradelar mellan fyra tjejer på Göteborg Friidrott Grand Prix.
   Det är 100 meter häck som är den hyperjämnaste grenen i svensk friidrott just nu.
   På Slottsskogsvallen var det statistikettan Adriana Janic, MAI, som var först av de blågula.

Läs mer Fortsättning...

FGP: Kalle satsade mot svenska rekordet

 5 sep, 2015.Säsongens tredje och sista Folksam GP-tävling genomfördes på Slottsskogsvallen i Göteborg i 13 grader och mulet men där det under första timmen var helt okej förhållanden med endast en svag vind. Men strax före kl 16 började det regna och när det var dags för de svenska rekordförsöken på sällan löpta 1000 m kl 16.40 fladdrade det påtagligt i flaggorna.

Läs mer Fortsättning...

FGP: Axel imponerade

 5 sep, 2015.Manliga diskustävlingen på Slottsskogsvallen genomfördes i vindstilla och under slutet också regn. MAI:s Axel Härstedt, som inte fick till det i VM-kvalet i Peking, var klart bäst denna dag med samtliga fyra godkända över 59 meter och längre än VM-femman Daniel Ståhls bästa. Segerresultatet 62.80 var bra under rådande omständigheter och hade räckt till final i VM.

Läs mer Fortsättning...

FGP: Charlottas bästa i år

 5 sep, 2015.Hinderloppet över 3000 m gick i regn och kännbar vind men från Peking nyss hemkomna Charlotta Fougberg sprang beslutsamt hela vägen och låg längre trea-fyra.

Läs mer Fortsättning...

FGP: Juniorrekord av Kalle

 5 sep, 2015.Det var tuffa väderbetingelser på Folksam GP-tävlingen i Göteborg på lördagseftermiddagen men det noterades ändå en del bra resultat. Här listar vi några och återkommer med fylligare sammanfattningar senare ikväll.

Läs mer Fortsättning...

Isabellah först av svenskorna

 5 sep, 2015.Det blev som väntat dubbelt etiopiskt i den 32:a upplagan av Tjemilen. Isabellah Andersson och Louise Nilsson hade länge sällskap på tredje plats, men på slutet gled hässelbyaren ifrån MAI-löparen med elva sekunder, 35:24-35:35.

Läs mer Fortsättning...

Följ FGP live

 5 sep, 2015.Det finns flera olika sätt att följa dagens tävlingar från Slottsskogsvallen i Göteborg.
   *SVT Play sänder live från 15.00.
   * Vår egen liverapportering.
   * Liveresultat.

Läs mer Fortsättning...

Följ mångkamps-SM i Gävle

 5 sep, 2015.Mästerskapet för seniorer, juniorer och ungdomar startade kl 10 och håller på till sen eftermiddag. Arrangören uppdaterar resultaten efter avslutad delgren.

Läs mer Fortsättning...

Vad händer i Göteborg?
Steg för steg-guiden

 5 sep, 2015.Första start vid halvtvå och ett huvudprogram som ryms på två timmar mellan 15 och 17 är tidsramarna för Göteborg Friidrott Grand Prix.
   Här är en genomgång av grenarna under huvudtävlingen:

Läs mer Fortsättning...

Öppen kamp på Gärdet

 5 sep, 2015.Klockan ett på lördagseftermiddagen ljuder det första startskottet på Tjejmilen. Över 31 000 kvinnor har anmält sig till loppet som sträcker sig över Norra och Södra Djurgården i Stockholm.
   Den 32:a upplagan bör sluta med etiopisk seger.

Läs mer Fortsättning...

Rekordjägarna på 1000 meter

 4 sep, 2015.Andreas Almgrens rekordförsök på 1000 meter på Göteborg Friidrott Grand Prix har gått om intet, då turebergaren har insjuknat. Men Kalle Berglund känner sig i god form och utlovar mer eller mindre åtminstone ett juniorrekord på den sällan löpta distansen.

Läs mer Fortsättning...

Ny stavstrid på Göteborg GP

 4 sep, 2015.De tre VM-stavhopparna möts igen på Göteborg Friidrott Grand Prix och alla med revanschlust. Angelica Bengtsson kommer direkt från en smärtfylld kväll i Zürich, och det utan stavar.
   – Det kommer att bli en ny erfarenhet. De sa att de kommer i övermorgon.
   I Diamond League-finalen gjorde högertummen för ont.
   – Det är den som allt tryck ligger på, berättar Angelica, som får återgå till värktabletter i morgon.

Läs mer Fortsättning...

Intensiv tävlingshelg

 4 sep, 2015.Friidrottssommaren 2015 är inne på upploppet och före Finnkampen på Stockholms Stadion om en dryg vecka väntar en späckad helg med bland annat SM-tävlingar för alla åldersklasser. Mångkamps-SM i Gävle innefattar åldrarna 15 år till senior medan veteranerna har sina mästerskap i femkamp och kastfemkamp i Huddinge.

Läs mer Fortsättning...

Senaste veckan
Veckan 27.9 - 4.10

Mobilversionen av friidrott.se
Du vet väl att friidrott.se har en mobilversion: ...

Holm tillbaka på banan
Stefan Holm ökar sitt engagemang som friidrottsträ...

Höstrus på väg och stig
Löparsäsongen har inte på något sätt avmattats av ...

Mindre löpning har gett Jonas det stora lyftet
Det har varit Jonas Buuds mest framgångrika år i l...

Coe tar hjälp från Sverige
IAAF:s nya ordförande Sebastian Coe har inlett sit...

Veckans lägesrapport
Att vi befinner oss mitt uppe i Castorama-höstens ...

Stefan Olsson ny GS
Det blir Stefan Olsson som blir ny generalsekreter...

Lidingö var mötesplats
Friidrottens stora tävlingar brukar också vara en ...

Redan sug efter biljetter
Förra året vid Finnkampen i Helsingfors arrangerad...

Inspiration för löpargrupper
”Så kan löpträning och löpargrupper lyfta förening...

Dubbelseger och banrekord
Sollefteå GIF Friidrott fick med sig både en dubbe...

Louise nöjd med placeringen
Tätstriden i gårdagens Lidingö Tjejlopp blev helt ...

Målet: Få fler att springa
Projektet Svenska löpare drar nu igång på allvar. ...

Louise Nilsson bästa svenska
När Lidingö Tjejlopp i dag avgjordes var det tripp...

Förra veckan
Veckan 20.9 - 27.9

Louise Nilsson bästa svenska
Anneli försvarade segern
Väntat och oväntat på Lidingö
Lidingöloppshelgen inledd
Inte bara lopp på Lidingö
Över tusen svenskar i Berlin
Nordiska diskussioner i Oslo
Så ska backarna tacklas
Vanligt med välgörenhetslopp
Halvtidsrapport Castorama
Mycket talar för Kenya
Tävling 2016? Sök nu!
Kampen tillbaka till Växjö
Månadens i augusti: Joel
Välgörenhet är målet
Snabba lopp i helgen
134 mil på bana i helgen
Kombinera friidrott och studier – hög tid att söka nu
Friidrottens antidopingarbete i fokus

Två veckor sedan
Veckan 13.9 - 20.9

Friidrottens antidopingarbete i fokus
GöteborgsVarvet satsar nytt
All typ av friidrott i helgen
Blir Armand årets stjärnskott?
Rekordplakett till Abeba
Tuff väg mot VM-silvret
Castorama-pers av Fanny
Stort tack friidrottssverige!
Torneklint nöjd med Finnkampshelgen
Tack för allt Abbe!
Fk2: Groth dubbelvinnaren
Fk2: Fjärde segern för Olle
Fk2: Skoogs toppform höll
Finnkampen:
Storseger för männen

Fk2: Första för Klara
FK2: Kim avslutar med 80
Följ Finnkampen
Följ Finnkampen live
U-kampen2:
Seger för killarna!

U-kampen2: Seger för Leo
U-kampen2: Rekord av Hrelja
U-kampen2: Seger för Lisa
U-kampen2: Grete över 68
U-kampen2:
Vilken stötning av Wictor!

U-kampen2: Dubbel i höjd
Följ ungdomsfinnkampen
Favoritsegrar i blåsten