Torsdag 30 oktober 2014

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

A. Lennart Julin
redaktör
08-30 13 33

Information och
media

Magnus Fridell (vik.)
073-506 21 74
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Nyhetsarkiv

Visa nyheter Publicerade under:
Som:


Lena "Månadens" i september

 29 okt, 2014.Det är alltid stort att vinna sitt första SM-guld, men känslan blir säkert extra stark om man är 33 år och har elitidrottat sedan tonåren - och det dessutom händer i "fel" idrott.
   Så egentligen var det - om man tänker efter - inte alls konstigt att landslagsorienteraren Lena Eliasson utstrålade en så väldig glädje när hon i mitten av september tog hem mästartiteln på halvmaran.
   Visst hade hon före 2014

Läs mer Fortsättning...

– Det är nog svårt för andra att förstå, men för mig var det en enorm seger!

 29 okt, 2014.Lena Eliasson är för de flesta känd som en framgångrik orienterare, som gjort sporadiska gästspel i friidrotten. Men det senaste året har satsningen på friidrotten blivit mer tydlig.
   – Jag drabbades av två skador för något år sedan, där jag bröt först en arm och sedan en hand. Då satsade jag mer på löpningen och kom bl a tvåa på Tjejmilen förra året. Uppenbarligen kunde jag utvecklas som löpare.
   Den nya löparsatsningen har varit inriktad på marathon.
   – Jag har alltid drömt om marathon, det gör ju vilken Svensson som helst.
   Det var också med målet att kvala in till EM-maran i Zürich som hon förra vintern åkte till Kenya för att träna med och lära sig av Sveriges främsta marathonlöperska Isabellah Andersson.
   – Jag fick ett helt annat tänk kring löpningen

Läs mer Fortsättning...

Banrekorden följer väl med?

 29 okt, 2014.Det var vintern 1985 som den första internationella galan genomfördes i då ett år gamla "Europahalle" i Karlsruhe och tävlingen etablerade sig ganska direkt som ett av den internationella inomhussäsongens toppevenemang kvalitetsmässigt.
   Idag är Karlsruhe - tillsammans med Stockholm (XL-galan), Moskva, Gent och Birmingham - en av bara fem galor på den högsta (IAAF Permit) nivån. Bland höjdpunkterna i Karlsruhe-historien är det tre världsrekord som sticker ut extra:

Läs mer Fortsättning...

Om en och en halv månad

 28 okt, 2014.Medan vi här i nordväst just upplever rekordvärme för årstiden blev det en tidig köldknäpp i öst. I helgen som gick genomfördes bulgariska terrängmästerskapen i Samokov och beroende på snökaos på vägen dit kunde inte alla deltagarna ens ta sig fram i tid.
   Med tanke på att EM skall gå i Borovets - några kilometer bort och några hundra meter upp från Samokov - en vecka före vintersolståndet finns nog anledning för EM-deltagarna att

Läs mer Fortsättning...

Tvåa på JSM - etta på TV!

 28 okt, 2014.Under tio veckor i höst har SVT1 visat programmet "Atleterna" där aktiva från olika sporter har tävlat i tio olika idrottsgrenar. Från början var det tio killar och tio tjejer som startade och de lottades inledningsvis samman i par där det sedan var parets sammanlagda prestation som var avgörande.
   Häromdagen visades finalen och det slutligen segrande paret som tog hem en kvarts miljon kronor innehöll en friidrottare, nämligen Tranås Victoria Johansson. Och att det blev en mångkampare i topp var nog inte så överraskande med tanke på att sex av de tio grenarna man tävlade i var hämtade från friidrotten:

Läs mer Fortsättning...

Stora träff- & kurshelgen 4

 28 okt, 2014."Branschens" allra största begivenhet i helgen var förstås Tränarforum i Örebro som sammantaget deltagare och kursledare engagerade ca 170 personer.
   Deltagarna - målgruppen var "tränare för aktiva i junior/seniorålder" - kom från 16 av våra 23 distrikt med de största grupperna från Stockholm (45 st), Göteborg (19 st), "hemmaplanen" Närke (17 st) och Småland (14 st).
   Totalt under de två dygnen blev det fem gemensamma pass ("storforum") och ett 25-tal pass inriktade på specifika grenar/grengrupper. Specialistkompetensen var hög på föreläsarna med namn som

Läs mer Fortsättning...

Annelie ny 2:a på årsbästa

 27 okt, 2014.Ymers Annelie Johanssons marathonkarriär fortsätter att följa mönstret "Snabbare för varje lopp": I fjol 2:51 i Stockholm i juni och 2:48 på Öland i juli och i år 2:46 i Stockholm i maj, 2:42 på EM i augusti (bästa svenska) och nu i dag 2:41 som 4:a i Dublin Marathon!
   Överhuvudtaget har den här sensommaren och hösten varit riktigt lyckad med - efter EM - både rejält pers på halvmaran i Stockholm och sedan två veckor senare bästa svenska på tremilen på Lidingöloppet.
   Dagens lopp i Dublin visade återigen Annelies förmåga att disponera krafterna väl:

Läs mer Fortsättning...

Stora träff- & kurshelgen 3

 27 okt, 2014.Varför? Vad? Vem? När? Var? Hur? De frågorna var utgångspunkten för det seminarium om "Event Presentation" som Europaförbundet EA bjudit in till lördag-söndag i Frankfurt.
   Förbund och galaarrangörer från runtom i Europa hade nappat på denna inbjudan och deras representanter fick ta del av kunskapen hos Europas mest erfarna när det gäller "Event presentation" (ett litet vidare begrepp än vårt traditionella "Tävlingsregi").
   Sverige var representerat inte bara bland "eleverna" - med Magnus Fridell och Daniel Bergin - utan också bland "lärarna":

Läs mer Fortsättning...

Stora träff- & kurshelgen 2

 27 okt, 2014.För ett år sedan drog Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) med en "Youth Olympic Camp" igång en ny bred "Utmanarsatsning" i syfte att till senast 2016 kunna fylla på sitt Topp- och talangprogram inför OS i Tokyo 2020.
   I helgen som gick var det en ny "Youth Olympic Camp" på Bosön med närmare hundra unga talangeer från 22 olympiska sommaridrotter. Friidrotten var representerad av nio framtidsnamn ur

Läs mer Fortsättning...

Stora träff- & kurshelgen 1

 27 okt, 2014.I Falun genomfördes en "Löpträningsutbildning steg 2" som samlat 17 deltagare vilka kom från Umeå i norr till Nässjö i söder.
   I kursledningen fanns

Läs mer Fortsättning...

Frankfurt Marathon

 26 okt, 2014.Förväntningarna om nya supertider blev inte uppfyllda trots till synes goda yttre betingelser (13 grader, inget regn, måttlig vind) vid årets Frankfurt Marathon. 16 man passerade halvvägs på 1:02:32/1:02:33 men ändå stannade segertiden vid 2:06:49 (Mark Kiptoo) och bara sju till tog sig under 2:09.
   Men även om den absoluta täten hade svårt att hålla sitt tempot fanns det andra som gjorde det desto bättre:

Läs mer Fortsättning...

Mara på nätet: Frankfurt lajv

 26 okt, 2014.Arrangörerna av söndagens Frankfurt Marathon har även i år aviserat en webbsändning av loppet från start till mål. Starten går kl 10.00 (tänk på att sommartiden upphör under natten!).
   Mer info om sändningen på arrangörernas hemsida!

Läs mer Fortsättning...

Tränarforum dag 2

 25 okt, 2014.Den andra dagen av "Tränarforum" i Örebro inleddes med en mycket uppskattad och tankeväckande gemensam programpunkt när Vesteinn Hafsteinsson presenterade sina tankar om träningsplanering på kort och lång sikt.
   Resten av dagen var de deltagande tränarna uppdelade på upp till sju parallella gren/grengruppsspecifika "spår".

Läs mer Fortsättning...

Abraham samlar förstaplatser

 25 okt, 2014.Eskilstunas Abraham Adhanom fortsätter att visa imponerande senhöstform: För två veckor sedan tog han en suverän (44 s till tvåan) start-till-mål-seger på Hässelbyloppets 10 km väg och förra veckan blev det säkra dubbla guld på terräng-SM hemma i Eskilstuna när han vann korta banans 4 km med 7 s och långa banans 12 km med 21 s.
   Och idag i premiärupplagan av Mälarhöjdsterrängen kom

Läs mer Fortsättning...

Nu är Tränarforum i gång!

 24 okt, 2014.

Läs mer Fortsättning...

Tävlingshelgen som stundar

 24 okt, 2014.I och med att Castorama-säsongen avslutades i söndags är det nationella bantävlandet över för året. Det innebär att långlöparna ensamma står för tävlingsaktiviteten nu.
   Härhemma står terränglöpningen i visst fokus genom klassikerna Yddingeloppet (48:e året) nära Malmö och Höstmilen (44:e) nära Norrköping plus Långa Tullinge-Tumbaloppet (8:e) och Mälarhöjdsterrängen (nystartat!) i Stockholms utkanter.
   I nationella kalendern finns också två av GöteborgsVarvets Seedningslopp på 10 km väg, dels i Södertälje på lördag, dels i Skövde på söndag.
   Ute i Europa är det fortsatt marathon som dominerar. Den tyngsta

Läs mer Fortsättning...

Starten flyttas för första
"Certifierad Coach"-kursen

 23 okt, 2014.För två veckor presenterade vi den nya tränarutbildningen "Certifierad coach" som vänder sig till tränare med aktiva i junioråldern. Svensk Friidrotts ambition var att snabbt komma igång med denna viktiga och efterfrågade utbildning med upptakt redan den första helgen i december.
   Många har visat intresse för utbildningen men samtidigt uttryckt att de inte med så förhållandevis kort varsel funnit det möjligt att ändra i sina tidigare planer för vintern. Därför har kursansvariga nu beslutat att flytta fram startträffen med tre och en halv månad till

Läs mer Fortsättning...

Hur blir det om tio månader?

 23 okt, 2014.Inför Beijing-OS 2008 fanns det betydande farhågor att de periodvis svåra luftföroreningarna i den kinesiska huvudstaden skulle besvära de tävlande. Men sedan de kinesiska myndigheterna inför tävlingarna då stängt ett stort antal fabriker och kolkraftverk i området och infört körbud för flera hundra tusen tunga fordon blev OS-luften helt OK.
   Men det var alltså en tillfällig lösning och att smogproblematiken i den kinesiska huvudstaden består fick deltagarna i söndagens Beijing Marathon erfara. Luften var då så dålig att

Läs mer Fortsättning...

Truppen till NM-terrängarna

 23 okt, 2014.I november 1997 i Helsingfors var det premiär för nordiska mästerskap i terränglöpning och när det den 8 november är dags för upplaga nr 18 av NM-terrängerna är tävlingarna tillbaka i Helsingfors-trakten, närmare bestämt i förstaden Vanda.
   Sverige representerar som vanligt med lag i alla fyra tävlingsklasserna M, K, P19 och F19. Den trupp som ansvarige landslagsledaren Stefan Olsson idag presenterar bygger naturligtvis i huvudsak på hur det såg ut vid SM-tävlingarna i Eskilstuna häromsistens.
   Mest NM-meriterad sedan tidigare är

Läs mer Fortsättning...

Rekordstor tränarträff

 22 okt, 2014.SFIF:s satsning tillsammans med Tränarföreningen på ett stort Tränarforum den här hösten fick det önskade gensvaret: Den ambitiösa målsättningen på 150 anmälningar uppfylldes - och det med viss råge t o m.
   För deltagarna kommer det att bli två intensiva dygn i Örebro från fredag eftermiddag till söndag lunch. Ett 20-tal föreläsare kommer att bjuda på teori och praktik för

Läs mer Fortsättning...

Önskas:
Resterande Castorama-listor!

 22 okt, 2014.Samtidigt med att terrängerna i Eskilstuna avslutade SM-året gick också 2014 års Castorama-säsong i mål den gångna helgen. Det var stor aktivitet in i det sista med hittills inrapporterat 16 tävlingar från lördag-söndag 18-19 oktober.
   Men vi har känslan av att det nog var fler än så och för att kunna komma tillbaka inom en riktigt snar framtid med en slutredovisning av hur det gick individuellt och i lag vill vi ha in alla resterande resultatlistor (inte bara från helgen nu utan även tidigare) så snabbt som möjligt.
   SFIF Statistik tillhanda senast den 31 oktober är kriteriet för att kunna räknas med i årets Castorama-serie. (Den som ev är osäker på vad som kommit in kan kolla

Läs mer Fortsättning...

Ännu en målgång i Eskilstuna

 21 okt, 2014.Den senaste helgens terränger i Eskilstuna var årets elfte och sista senior-SM och därmed också den sista chansen för föreningarna att inhösta poäng i kampen om mästerskapsstandaren.
   Redan före helgen var det dock - om än inte i teorin så - i praktiken klart att Spårvägen (män) och Hässelby (kvinnor) skulle ta hem årets standar. De slutliga segermarginalerna skrevs till 55 resp 78 poäng.
   För Spårvägens män var det en återerövring av den topposition man belade både 2011 och 2012, men som man förlorade till Hässelby förra året. Vinnarpoängen är också den näst högsta någonsin bakom endast de 199 p man själv noterade 2012.
   För Hässelbys kvinnor var det tredje raka och slutsumman 180 p är historiens tredje högsta total bakom

Läs mer Fortsättning...

I den amerikanska terrängen

 21 okt, 2014.För oss på hemmaplan är det fortfarande litet ovant med mästerskap i terräng på hösten. Men i den amerikanska universitetsfriidrotten har terränglöpningen varit just precis en höstaktivitet med säsong från månadsskiftet augusti/september fram till mästerskapen i senare delen av november.
   Det brukar vara ganska många svenska löpare som pluggar/tävlar därborta på höstarna, men det här året har inneburit en markant nedgång i den svenska aktiviteten. Detta eftersom ingen ny verkar ha åkt över samtidigt som flera som var där förra året nu är tillbaka i Sverige.
   I full aktion har dock Hässelbys Agnes Sjöström varit med fem tävlingar som gett bl a två 2:a platser plus en 33:e (av 265 fullföljande!) i Madison, som är en av säsongens konkurrensmässigt tuffaste tävlingar.
   Ser man strikt till placeringar har Örgrytes Emma Dahl varit framgångsrikast med

Läs mer Fortsättning...

Årets övergångslista

 20 okt, 2014.Listan över anmälda föreningsbyten till tävlingsårsskiftet den 15 november är denna gång nog den kortaste någonsin genom att omfatta endast 117 aktiva födda mellan 1942 och 2000.
   Särskilt lugnt är det på elitsidan. Applicerar man kriteriet "stabil seniorlandslagsnivå 2014" är faktiskt Fanny Roos det enda namnet. Hon går från Ljungby till nya Atleticum Växjö. Vidgar man kriteriet till "på årsbästa topp-10 2014 ute och/eller inne" får man också med:

Läs mer Fortsättning...

Terräng-SM 2:
Medaljtrion permuterad

 19 okt, 2014.För ett år sedan blixtrade en då i princip okänd Abraham Adhanom iväg direkt i 12 km-loppet och det tog ett bara tag innan de överrumplade konkurrenterna kunde fånga in honom. Och i slutänden var det bara två som lyckades komma före honom i mål: Strömstads Mikael Ekvall och Hässelbys Haben Idris.
   I år visste alla vem Abraham Adhanom var, om inte så efter hans guld igår på korta banan. Abraham själv valde en litet mer återhållsam öppningstaktik, där han höll sig inne i en tätgrupp på ett tiotal löpare. En bit in på det tredje 2 km-varvet höjde han dock trycket, kom loss och sedan blev det sololöpning till segern.
   Haben var den som

Läs mer Fortsättning...

Terräng-SM 2:
Ännu mera Meraf

 19 okt, 2014.Igår på 4 km kom Meraf Bahta litet efter i starten, men idag kopplade hon greppet direkt och körde hela vägen i ett tempo som gjorde att ledningen stadigt växte till tvåan MAI:s Louise Nilsson. I mål hade gapet dememellan kommit upp i dryga minuten (66 s).
   Bakom dessa två skiftade loppet ansikte flera gånger. Hässelbys Lena Eliasson var trea de första kilometerna, men tröttnade och fick se sig infångad och frånsprungen av Hammarbys Hanna Lindholm. Länge såg Hannas brons säkert ut, men

Läs mer Fortsättning...

Terräng-SM 2:
Manliga juniorerna

 19 okt, 2014.M22 8 km blev - efter strykningar av Lidingöloppsstarka John Börjesson (skadad) och Alexander Palm (sprang seniorernas långa i stället) - en ren solouppvisning av Fredrikshofs Napoleon Solomon.
   Andraplatsen hölls länge av Huddinges John Kingstedt men han fick på slutvarvet se sig upphunnen och passerad av Örebros Linus Rosdahl. Med klubbkamraterna Albin Olausson som 4:a och Martin Regborn som 6:a blev det även lagguld för Linus.
   P19 6 km skulle egentligen ha kunnat kallas P18 6 km eftersom 96:orna dominerade tätskeendet hela vägen och till slut tog

Läs mer Fortsättning...

Terräng-SM 2:
Kvinnliga juniorerna

 19 okt, 2014.Igår på seniorernas korta bana fanns Örgrytes Maria Larsson och GKIK:s Tova Eurén med därframme och gick i mål som 3:a resp 7:a. Så det var inte oväntat att de skulle dominera K22 6 km idag. I början sida vid sida innan Maria började dra ifrån för att till slut vinna med 34 sekunder: 21:48 mot 22:22.
   I F19 4 km tog Linköpings Carolina Johnson ett tidigt grepp och byggde en växande ledning till

Läs mer Fortsättning...

Terräng-SM 2:
Favoriter i repris!

 19 okt, 2014.Visserligen var sträckorna dubbelt resp tre gånger så långa som igår och banan mer tunglöpt efter regnet, men det hindrade inte att seniorernas långa banor såg samma segrare som de korta igår.
   Segermarginalerna för Hälles Meraf Bahta på 8 km och Eskilstunas Abraham Adhanom på 12 km blev förstås större än igår på 4 km. Meraf hade till slut hela

Läs mer Fortsättning...

Terräng-SM dag 2:
Långa och juniorerna

 19 okt, 2014.Avslutningsdagen av terräng-SM i Eskilstuna innehåller seniorernas långa banor (12 resp 8 km) och de fyra juniorklasserna F19 4 km, P19 6 km, K22 6 km och M22 8 km. Första start är kl 11.00 och de sista priserna delas ut kl 15.15.
   Nattens regn har visserligen upphört men banan lär ändå ha blivit ett snäpp mer tungsprungen av alla nederbörd.
   Dagens resultat uppdateras i realtid.

Läs mer Fortsättning...

På TV söndag kväll:
Gunde mötte Carro

 19 okt, 2014.I tredje avsnittet i serien "I huvudet på Gunde Svan" tar han sig an mångkamp med Carolina Klüft som inspiration och läromästare. Den avslutande utmaningen gäller dock inte en hel sjukamp utan begränsar sig till spjutkastning.
   TV4 sände "I huvudet på Gunde Svan" söndag kväll kl 20.00-21.00.

Läs mer Fortsättning...

Terräng-SM:
Titelförsvararen

 18 okt, 2014.Totalt genomfördes under den första tävlingsdagen SM i två seniorklasser, sex ungdomsklasser och arton veteranklasser, men det var bara i en av dessa 26 olika SM-tävlingar som årets vinnare tog guld även för ett år sedan vid SM-terrängerna i Falun!
   Det lysande undantaget var Hälles Meraf Bahta som visserligen inte rusade direkt till täten efter startskottet, men som tog kommandot efter någon kilometer och sedan sololöpte ostressat till seger med 15 sekunder.
   Offensivast i början var i stället

Läs mer Fortsättning...

Terräng-SM:
Uthållighet vs snabbhet

 18 okt, 2014.Manliga korta banan var ett lopp som kändes intensivt levande från första steget till det sista. I början var det fjolårsmästaren Andreas Åhwall (Hässelby) och Eskilstunas veteran (37 år) Abraham Adhanom som byttes om i fronten skuggade närmast av MAI:s Jonas Leanderson, Fredrikshofs Napoleon Solomon, Spårvägens Alexander Palm och Enhörnas Jonas Leandersson.
   Abraham fortsatte offensiven och på den andra kilometern var det bara MAI-Jonas som kunde bibehålla kontakten medan övriga bildade en något utdragen klunga. Efter den största backen en bit in på andra varvet testade Jonas en attack och fick några meters lucka till Abraham.
   Men denne

Läs mer Fortsättning...

Terräng-SM 1:
16/17-åringarna

 18 okt, 2014.Dala-Järnas Emil Danielsson (P17) såg till att trycket fanns där i täten direkt från start. Men Ullevis Suldan Hassan (P16) matchade och de två sprang ifrån övriga under det första varvet. På det andra kunde MAI:s 800m-specialist Warsame Hassan gå loss från nästa klunga och sakta men säkert äta in avståndet till tätduon.
   Upplagt för rafflande avslutning alltså, men det visade sig att Emil trots sitt jobb i täten hela vägen var den starkaste även på slutkilometern och han vann knappt men ändå säkert två sekunder före Suldan (som alltså tog hem P16) och fyra före Warsame.
   Märkligt nog var segermarginalen ännu mindre i lagtävlingen:

Läs mer Fortsättning...

Terräng-SM 1: 15-åringarna

 18 okt, 2014.Ganska tidigt i F15-loppet skiljde de tre förhandsfavoriterna Vilma Jonsson (Danderyd), Mika Söderström (Vallentuna) och Emma Magnusson (Mölndal) ut sig från det övriga fältet och vid varningen efter 2 km hade dessutom Vilma och Mika dragit ifrån Emma en bit.
   Men en bit in på andra varvet tröttnade Vilma och Mika sololöpte till guldet medan Emma kunde jobba sig ikapp Vilma och också gå ifrån en hel del.
   P15-loppet hade en huvudperson från i stort sett första steget i Västerås Vasco Vilaca. Den som

Läs mer Fortsättning...

Terräng-SM 1: Abraham och Meraf mästarna

 18 okt, 2014.Det inledande soliga vårvädret gled under eftermiddagens lopp alltmer över till årstidens normala gråa och duggregniga. Men betingelserna för löparna var ändå utmärkta med ett fast och fint gräsunderlag och en löpvänlig kupering.
   Årets seniorguld på korta banorna (4 km) gick till Eskilstunas Abraham Adhanom och Hälles Meraf Bahta. Det sistnämnda helt väntat och helt ohotat medan Abraham fick jobba hårt för att skaka av sig MAI:s Jonas Leandersson på den sista kilometern.
   Mer text om (plus bilder från) Terräng-SM:s första tävlingsdag senare i kväll!

Läs mer Fortsättning...

Terräng-SM dag 1

 18 okt, 2014.Vädret kunde inte vara bättre för den första dagens tävlingar i Vilstaområdet i sydöstra Eskilstuna. Trots andra halvan av oktober kan vädret bäst beskrivas som vårlikt med blå himmel, sol och temperatur kring tio grader.
   Tävlingarna startar kl 12.00 med de kvinnliga veteranerna, första seniorloppet (M 4 km) skickas iväg kl

Läs mer Fortsättning...

På TV lördag kväll: Emma

 18 okt, 2014.Emma Green var en av gästerna i lördagskvällens Go' kväll i SVT1. Programmet sändes kl 18.15-19.00.
   Den som missade den sändningen kan se programmet i efterhand via SVT Play.

Läs mer Fortsättning...

IAAF:s Årets-finalister

 17 okt, 2014.Idag offentliggjorde Internationella Friidrottsförbundet IAAF vilka 3+3 av de ursprungligen 10+10 kandidaterna som gått vidare till det slutliga avgörandet om IAAF:s "Årets manlige friidrottare" och "Årets kvinnliga friidrottare".
   Som vi förmodade när den ursprungliga kandidatlistan presenterades väckte namnet Justin Gatlin - den 2006-2010 dopingavstängde sprintern - starka reaktioner. T o m IAAF:s egen vice ordförande Sebastian Coe sa sig vara "obekväm" med att Gatlin - med sin bakgrund - var en utvald kandidat till en sådan hedersutmärkelse.
   Så därför var det inte helt oväntat att Gatlins namn - trots att han var suverän världsetta på både 100m och 200m - inte skulle finnas kvar efter nästa gallring. De tre det kommer att stå emellan om det manliga priset är i stället

Läs mer Fortsättning...

Sparsamt med genrepandet

 17 okt, 2014.Sedan terräng-SM förra året flyttade från slutet av april till andra halvan av oktober har tävlingen för många av de bästa som satsade hårt på bansäsongen kommit att bli första starten efter säsongsvilan. Så inför helgens SM i Eskilstuna är det ganska sparsamt med färska tävlingsformbesked.
   Det gäller t ex sådana som EM-medaljörerna Meraf Bahta (sedan i fjol regerande mästare på både korta och långa) och Charlotta Fougberg, vilka båda senast tävlade på Kontinentalcupen i Marrakech för en dryg månad sedan. Meraf är dubbelanmäld på terrängerna också i år medan Charlotta är uppsatt bara på 4 km.
   Apropå EM så är faktiskt alla våra fyra 800m-löpare i Zürich anmälda nu, dvs Johan Rogestedt, Andreas Almgren, Rickard Gunnarsson och Lovisa Lindh. Av dem levererade

Läs mer Fortsättning...

Med sikte på fler stora internationella arrangemang!

 16 okt, 2014.Om på dagen nio månader startar JEM för 19-åringar på Ekängen i Eskilstuna. Det blir faktiskt allra första gången som Sverige arrangerar detta vartannat-års-mästerskap som föddes redan 1970.
   Och det är bara femte gången någonsin som vi står värd för ett stort utomhusmästerskap (tidigare EM 58 och 06, VM 95 och JEM22 99). Vårt grannland Finland har varit betydligt flitigare arrangör med två VM (83 och 05), tre EM (71, 94 och 12), två JEM22 (97 och 13) och ett JEM19 (03).
   Ser man till galor ligger vi däremot bra till genom att vi såväl utomhus (DN Galan) som inomhus (XL-galan) har arrangemang på den allra högsta internationella nivån. Stockholm är ensam stad i världen om toppgalor både ute- och innesäsongerna och ser man till hela länder är det i övrigt bara Storbritannien, USA och Belgien som matchar Sverige.
   Att stå som arrangör av internationella begivenheter är angeläget både

Läs mer Fortsättning...

Två redskap för utveckling

 16 okt, 2014.Många frågor av allehanda karaktär fanns på dagordningen vid Förbundsårsmötet i Umeå i slutet av mars.
   Förutom valen handlade det även om att ta ställning till ett antal förslag från styrelsen och ett flertal motioner från distrikt, föreningar och enskilda medlemmar.
   Bland styrelseförslagen som fick mötets godkännande fanns två litet speciella dokument:

Läs mer Fortsättning...

Castorama:
Dags för allra sista svängen

 15 okt, 2014.När Castorama-säsongen inleddes den 23 augusti var det fortfarande högsommar både väder- och friidrottsmässigt, men när Castorama 2014 på söndag den 19 oktober sätter punkt känns det verkligen att det blivit höst.
   Fast än kan mycket hända, framförallt i tävlingen för klubblag. I vår senaste avstämning - med de 148 tävlingar som inrapporterats till SFIF Statistik per kl 12.00 den 15 oktober - leder fortfarande Ullevi klart, drygt fyratusen poäng före Upsala men då skall man veta att aktuella trean Spårvägen har sin 11:a på 602 p och än så länge ingen 12:a.
   Inför sluthelgen för ett år sedan var det också Ullevi i topp men då kom Spåret med en stark finish och vann till slut med nästan 1200 poäng. Skall fjolårsvinnarna göra en liknande bravad i år så krävs det - 4.950 poäng måste plockas in! - att man i sista stund kan mobilisera minst två goda kort som ännu inte kört i år.
   Aktuell ställning i lagtävlingen:

Läs mer Fortsättning...

Förbundskansliet:
Magnus vikarie för Fredrik

 15 okt, 2014.Många har säkert redan uppmärksammat det: Svensk Friidrotts kommunikationschef Fredrik Trahn är föräldraledig sedan den 1 oktober och några månader framåt och som vikarie under den tiden kommer Magnus Fridell att fungera.
   Magnus är ingen nykomling i Svensk Friidrott utan har haft flera olika uppdrag tidigare, bl a på

Läs mer Fortsättning...

OBS: Sista dagen ...

 15 okt, 2014.Som framgår av högerspalten är denna onsdagen den 15 oktober stoppdatum för tre viktiga saker: Söka högskola/universitet (för våren), söka FIG (för nästa läsår) och anmäla föreningsbyte (för nästa tävlingsår)!

Läs mer Fortsättning...

Via Hong Kong till Beijing?

 15 okt, 2014.VM nästa sommar går som bekant i Kinas huvudstad Beijing i andra halvan av augusti. Det innebär en betydande omställning både vad gäller tid (ungefär ett kvarts dygn) och vad gäller väder (till hetta kombinerat med hög luftfuktighet) för oss nordeuropéer.
   Det finns alltså ett behov av en acklimatiseringsperiod och därför planerar många europeiska länder att före VM-starten genomföra någon veckas "pre-camp" i regionen. För närvarande rekognoseras lämpliga platser för

Läs mer Fortsättning...

Ett citat

 15 okt, 2014.- Några av er som angriper mig saknar kompetens i idrottsledarskap. Några av er låg fortfarande i er mammas livmoder när jag började som idrottsledare. Så ni skall hålla tyst och låta oss göra det som vi vet hur det skall göras.
   - Några säger att Kiplagat måste gå, men vart då? De vet inte vad de pratar om. Jag kommer inte att gå någonstans.

   Det var

Läs mer Fortsättning...

Från Umeå till Söderhamn
till Sollentuna

 14 okt, 2014.Det är nu ganska precis 10 månader kvar till Svensk Friidrotts huvudmästerskap 2015 - Friidrotts-SM i Söderhamn. Lång tid kan tyckas, men ett sådant evenemang kräver mycket av planering och förberedelser för att bli lyckat. För att helheten ska bli bra och locka stor publik räcker det inte att själva idrottstävlingen fungerar utan det krävs även en attraktiv inramning.
   För de allra flesta arrangörer blir det långt mellan varven som man får stå som arrangör av Friidrotts-SM: För Umeå i somras var det 22 år sedan sist, för Söderhamn nästa år blir det allra första gången och för Sollentuna 2016 handlar det om ett gap på tio år.
   Men även om man alltså i allmänhet inte har egen färsk rutin och erfarenhet betyder det inte att man måste uppfinna Friidrotts-SM-hjulet igen på egen hand. För man kan ju

Läs mer Fortsättning...

VM 2015:
Kvalperioden pågår, men ...

 14 okt, 2014.Den 1 oktober startade den officiella kvalperioden för nästa sommars VM i Beijing - men det paradoxala är att kvalgränserna ännu inte offentliggjorts! Beskedet från Internationella Friidrottsförbundet IAAF är att gränserna kommer att presenteras någon gång i november.
   Men kan man inte bara utgå ifrån att det blir i stort sett samma gränser som det var senast i Moskva? Nej, det går inte alls eftersom IAAF valt att i grunden ändra kvalsystemet, vilket bl a innebär att upplägget med A- och B-gränser som funnits ända sedan premiären 1983 skrotas.
   Som vi kunde berätta redan förra hösten är utgångspunkten nu att man för varje gren i förväg fastställer önskat antal deltagare. För att uppnå detta kommer man att sätta en - tuff - direktgräns och sedan fylla på upp till rätt antal utifrån årsbästalistan.
   Om detta upplägg kan man säga tre saker:

Läs mer Fortsättning...

Marorna: Bekele chanslös i Chicago, Sophia 2:51 i Umeå

 13 okt, 2014.Helgens tyngsta evenemang var Chicago Marathon som stod både för största volymen - 40.801 fullföljande - och för bästa resultaten - tre man under 2:05. På förhand handlade snacket mest om Kenenisa Bekeles andra start på distansen men med ca sju kilometer kvar tvingades tidernas bäste på långdistans bana släppa den absoluta tätkontakten.
   Därframme jagade kenyanska trion Eliud Kipchoge, Sammy Kitwara och Dickson Chumba vidare och Bekele blev till slut 4:a slagen med drygt 1½ minut av vinnaren Kipchoge
   Den senare hade hur mycket som helst kvar till slutet och
   tycktes springa bara för segern:

Läs mer Fortsättning...

Hässelby: Abraham snabbast av femtusen

 12 okt, 2014.Eskilstunas Abraham Adhanom är en löpare som gärna går på offensiven och idag tog han kommandot redan direkt på startskottet. Med 14:38 halvvägs hade han en ledning på 23 sekunder och även om han mattades på andra halvan (15:19) var övertaget nästan dubbelt så stort när han gick i mål på 29:57.
   Tvåa blev Spårvägens 21-årige Alexander Palm som byggde vidare på sitt stora sensommarlyft som givit bl a

Läs mer Fortsättning...

Årets i Europa:
Lavillenie & Schippers

 11 okt, 2014.På lördagskvällens vid "galamiddagen" på Europaförbundets Convention i Baku delades European Athletics Årets-utmärkelser för 2014 ut. Det var samtidigt premiär för de nya Golden Tracks-troféerna.
   Pristagarna hade vaskats fram genom en flerdelad röstningsprocedur och den resulterade i att huvudpriserna gick till Renaud Lavillenie (stav) och Daphne Schippers (sprint) medan "Rising star"-utmärkelserna gick till Adam Gemili (sprint) och Maria Kutjina (höjd).
   Närmast bakom Lavillinie

Läs mer Fortsättning...

Vinterns galaprogram

 11 okt, 2014.Med utgångspunkt för den tävlingskalender för 2015 som igår publicerades av Europaförbundet EA har vi för friidrott.se:s räkning sammanställt en första version av den kommande vinterns kalender av de "tunga" (= IAAF- eller EA-sanktionerade) och de i övrigt mest svensk-intressanta inomhustävlingarna utomlands.
   Tävlingskalendern inomhus utomlands 2015
   Anm: Även på hemmaplan finns det ett par "tunga" tävlingar:

Läs mer Fortsättning...

Löparhelgen:
Mycket mara - men inte bara!

 10 okt, 2014.Helgen går mycket i marathonlöpningens tecken. Här hemma är det på lördagen dags för två klassiker med rötterna i det tidiga 1970-tal då ingen ännu tänkt tanken att marathon skulle kunna vara ett recept för folkfester i världsmetropoler: Umemaran är nämligen framme vid årgång 42 och Göteborg Maraton ligger bara ett år efter.
   Ute i Europa myllror det av maror: Budapest, München, Zagreb, Poznan, Carpi och Eindhoven är bara några exempel. Men helgens topplopp - både kvalitets- och kvantitetsmässigt - går på andra sidan Atlanten i

Läs mer Fortsättning...

Euromeetings:
Två svenskar i nya styrelsen

 10 okt, 2014.Samarbetsorganisationen för Europas arrangörer av friidrottsgalor - Euromeetings - hade på fredagen sin "General Assembly" i Baku. På programmet för mötet stod bl a val till styrelsen för de kommande fyra åren.
   Rajne Söderberg - som varit ordförande sedan 2006 - fick förnyat förtroende på den posten. Dessutom valdes

Läs mer Fortsättning...

Vilka springer terräng-SM?

 10 okt, 2014.Det går förstås inte att veta säkert förrän på plats nästa helg, men nu vet vi i alla fall vilka som är anmälda innan ordinarie anmälningstiden löpte ut i förrgår.
   Jämför man med fjolårets SM i Falun är på manliga sidan faktiskt samtliga mästare - och alla medaljörer utom en - den gången aviserade att springa terräng-SM också nu (även om en hel del av ungdomarna och juniorerna förstås flyttat upp en åldersklass från 2013 till 2014).
   Bland kvinnorna är bilden märkligt nog en helt annan. Visserligen är

Läs mer Fortsättning...

Diskussioner pågår i Baku

 10 okt, 2014.Huvudsyftet för Europaförbundet EA:s "convention" varje höst är utbyte av tankar, idéer och erfarenheter mellan Europas friidrottsländer. Ett utbyte som sker både "organiserat" och i friare former.
   Vid Sveriges bord här på fredagsförmiddagens kalenderkonferensdel har Anders Albertsson och Toralf Nilsson fått sällskap av Norska FIF:s vice ordförande Tore Hordnes och Danska FIF:s Martin Roald-Aarböl.

Läs mer Fortsättning...

Midsommar i Tjeboksary

 9 okt, 2014.Till slut blev det ju efter flera turer så att Sverige i midsomras i tyska Braunschweig försvarade sin plats i Lag-EM:s superliga.
   Detta innebär att det svenska friidrottslandslaget kommer att tillbringa midsommaren 2015 i ryska Tjeboksary som arrangerar superligan nästa år.
   Tjeboksary? Jo, det är en halvmiljonstad, som i likhet med Kazan uppenbart satsar på att

Läs mer Fortsättning...

"Certifierad coach"
- en ny tränarutbildning

 9 okt, 2014.Utbildningen av våra tränare är en nyckel för svensk friidrotts framtida utveckling och utbildningssystemet måste hela tiden förnyas för att möta de krav en föränderlig verklighet ställer. För ett par år sedan reformerades utbildningen för barn- och ungdomstränare för kategorierna 7-10 och 10-14 år och nu har turen kommit till juniortränarutbildningen,
   Den kommer i höst att ersättas av en ny utbildning som heter "Certifierad Coach" och som skall ses som en fördjupning efter 14-17-årsutbildningen, dvs riktad mot främst ungdoms- och juniortränare. Tränare vill alltid utvecklas vilket

Läs mer Fortsättning...

European Athletics
hedrar Arne Ljungqvist

 9 okt, 2014.Svensk Friidrott var drivande i bildandet av det Internationella Friidrottsförbundet IAAF och J. Sigfrid Edström blev dess första ordförande. Vid sidan av denne måste Arne Ljungqvist betecknas som vår internationellt mest inflytelserika och tongivande friidrottsledare.
   För i nu ca fyra decennier har han varit engagerad i olika roller inom den internationella friidrotten, bl a under många år vice ordförande i IAAF och dessutom ansvarig för dess medicinska kommitté.
   Framförallt har Arne blivit uppmärksammad och uppskattad för

Läs mer Fortsättning...

Europas friidrott möts i Baku

 8 okt, 2014.Fredag-lördag är det dags för Europafriidrottens traditionella höstmöte, denna gång i Europas sydöstra hörn: Azerbajdzjans huvudstad Baku vid Kaspiska Havet.
   Fredagsförmiddagen är som vanligt avsatt för den s k "Kalenderkonferensen" där 2015 års program av mästerskap (internationella och nationella), landskamper, galor m m sammanställs och fastställs.
   Fredag eftermiddag och hela lördagen ägnas sedan åt

Läs mer Fortsättning...

Det råder högsäsong!

 8 okt, 2014.Det har synts tydligt i vår aktuella resultatbörs den senaste tiden: Det Castorama-tävlas just nu för fullt runtom i landet. Framförallt märks det på att fler och fler klubbar får ihop kompletta lag (dvs minst 12 deltagare som genomför kompletta serier).
   Vid vår förra avstämning för två veckor sedan var det tio klubbar som hade lag, nu är det 21! Allra flesta så här långt är man i småländska Lekeryd-Svarttorp med hela 30, men också Högby, Örgryte och Boden är redan fler än 20.
   Ser man till toppen i lagtävlingen anför fortfarande (detta baserat på de 121 tävlingar som inrapporterats till SFIF Statistik t o m igår tisdag 7 oktober)

Läs mer Fortsättning...

VM 2019:
Asien, Amerika eller Europa?

 7 okt, 2014.Vi vet redan att nästa års VM kommer att gå i 2008 års OS-arena "Fågelboet" i Beijing och att VM 2017 är placerat i 2012 års OS-arena i London. Men var hamnar VM 2019?
   Den frågan kommer vi att få svar på den 18 november i samband med IAAF:s "Oscarsgala" i Monaco.
   Men innan Internationella Friidrottsförbundets styrelse fattar det beslutet återstår en sista utvärderingsrunda nu under oktober då en 8-personers delegation ledd av Sebastian Coe skall göra platsbesök hos de tre återstående kandidatstäderna: Doha i Qatar, Eugene i USA och Barcelona i Spanien.
   Följer man trenden av tidigare OS-arrangörer borde det bli Barcelona. Fast det skulle innebära Europa två VM i rad, vilket inte känns så troligt när man har kandidater från två andra världsdelar. Egentligen borde Eugene i Oregon var den självskrivna vinnaren med tanke på att det är första gången som världens bästa friidrottsland ansökt om att få arrangera.
   Det finns bara en hake och det är en stor hake:

Läs mer Fortsättning...

Har vi fått en ny spjutvärld?

 6 okt, 2014.Om någon när 2014 började hade sagt att världsstatistiken i spjut skulle toppas av en kastare från Egypten (Abdelrahman 89.21) tätt följd av en från Kina (Zhao 89.15) hade denne någon raskt hänförts till kategorin "noll koll". För bortsett från några ytterst få undantag från USA har ju spjutstatistiken "alltid" haft någon från Europa högst upp.
   Eller råkade 2014 vara ett "mellanår" för manliga spjutkastningen kvalitetsmässigt, vilket tillfälligt öppnade upp för icke-européerna. Nej, tvärtom var 2014 ett riktigt bra år: 5:an hade 87.38 vilket var bästa sedan 2007 och 10:an hade 85.77 bästa sedan 2004?
   Så det var inte Europa som abdikerade utan den övriga världen som klev fram ett steg. För det handlade inte bara om

Läs mer Fortsättning...

3:a på Vallen - 2:a i världen

 6 okt, 2014.Så här års med arenasäsongens alla globala begivenheter avklarade och de flesta i världseliten upptagna av säsongsvila är medias fokus flyttat till andra idrotter. Därför är det inte så konstigt att ett spjutkast bara 6 cm från världsårsbästat i torsdags passerade nästan helt obemärkt förbi för oss.
   Till detta bidrog säkert också att han som gjorde det - Kinas Zhao Qinggang - var helt utan tidigare stjärnstatus eller globala meriter.
   Faktum är dock ändå att han vann Asiadens spjutkastning i Incheon på mäktiga 89.15.
   Är Zhao Qinggang alltså ett namn att lägga på minnet för framtida VM, OS och Diamond League-galor? Är han

Läs mer Fortsättning...

Johans bästa lopp hittills?

 5 okt, 2014.Strömstad LK:s Johan Larsson har ända sedan i våras radat upp stabila millopp på väg och bana en bit under halvtimmen plus att han hunnit med en och annan god halvmara (1:05:06 i april). Men frågan är ändå om inte hans insats på söndagen i klassiska Eremitagelöbet på andra sidan Öresund bör rankas som hans hittills bästa.
   För Johan dominerade nämligen

Läs mer Fortsättning...

På TV söndag eftermiddag:
Tjur Ruset-reportage

 5 okt, 2014.I eftermiddag (söndag 5 oktober) kl 14.25 visar TV12 ett halvtimmeslångt reportage från årets upplaga av Tjur Ruset, som genomförs i helgen i Almnäs i Södertälje.

Läs mer Fortsättning...

PS. Om "Årets" i världen

 4 okt, 2014.Att nomineringen av Justin Gatlin som en av de tio manliga kandidaterna skulle uppfattas som kontroversiell var IAAF säkert medvetna om på förhand. Men de hade nog knappast räknat med tyske diskuskastaren Robert Hartings reaktion:
   Harting har nämligen nu offentligt begärt att han själv skall strykas från kandidatlistan, eftersom han inte önskar

Läs mer Fortsättning...

Vilka blir "Årets" i världen?

 4 okt, 2014.Internationella Friidrottsförbundet IAAF har skapat traditionen att vid en glittrig gala i Monaco i november kora "Årets" friidrottare för män resp kvinnor. De första åren togs vinnarna fram genom någon form av bred omröstning, men även om "World athletics family" (IAAF:s styrelse- och kommittéledamöter, nationsförbund, galaarrangörer, media m fl) fortsatt får rösta ligger det slutliga avgörandet nu hos styrelsen för "International Athletics Foundation".
   Men vilka blir då 2014 års toppnamn för IAAF? Jo, en sak är helt klar:

Läs mer Fortsättning...

Löpningshelgen innehåller ...

 3 okt, 2014.Löpningshösten snurrar vidare med hög intensitet och den här helgen aviseras för ändamålet utmärkt väder med temperaturer på 10-15 grader i nästan hela landet. Största evenemanget är Tjur Ruset i Södertälje som till sina två tävlingsdagar med utlovat "vatten och gegga" samlat över 13.000 anmälningar.
   Men den nationella kalendern för helgen innehåller mycket mer:

Läs mer Fortsättning...

På TV: Meraf hos Skavlan

 3 okt, 2014.I fredagskvällens program i serien "Skavlan" i SVT1 fanns EM-ettan på 5000m Meraf Bahta med bland de intervjuade gästerna tillsammans med bl a f d utrikesministern Carl Bildt och artisten Dogge Doggelito.
   Programmet går i repris i SVT1 lördag 4 oktober och måndag 6 oktober. Och finns också att se på SVT Play.

Läs mer Fortsättning...

Den nya kulturministern

 3 okt, 2014.När tillträdande statsministern Stefan Löfven i förmiddags presenterade sin nya regerings ministerlista gick - tydligen otippat av den politiska expertisen - posten som ansvarig för kultur och demokrati till Alice Bah Kuhnke.
   I mediernas presentationer av den nya ministern finns några ganska allmänt hållna formuleringar av typen "Under slutet av 1980-talet var hon en av landets mest lovande sprintstjärnor.".
   Men hur bra var Alice Bah (Wärnamo SK) egentligen som sprinter? Vad var hennes personliga rekord? Tog hon några SM-medaljer? friidrott.se har naturligtvis plockat fram fakta:

Läs mer Fortsättning...

Sista oktoberhelgen i Örebro

 2 okt, 2014.Hösten är tiden för fortbildning för många tränare och i år har Svensk Friidrotts idrottsavdelning och Tränarföreningen tagit ett gemensamt grepp och bjudit in till ett storforum för tränare med aktiva i junior- och senioråldarna i Örebro den 24-26 oktober.
   Deltagartaket sattes så högt som vid 150, men efterfrågan fanns verkligen där så i dagsläget är bara några få platser kvar. Det är ett drygt 40-tal både stora och små föreningar som anmält deltagare, allra flest - elva - skickas av Huddinge.
   Forumet innehåller såväl

Läs mer Fortsättning...

Ändrade resultatlistor

 2 okt, 2014.I den senaste listan från IAAF över utdömda domar p g a dopingförseelser finns vitryska medeldistanslöparen Natallia Kareiva. Själva avstängningen löper på två år från den 22 augusti 2014.
   Men dessutom ogiltigförklaras alla resultat som Kareiva gjort sedan den 28 juli 2010. Detta eftersom det handlar om ett s k biologiskt pass-fall där det första blodprovet alltså togs i samband med EM i Barcelona i slutet på juli 2010.
   Kareiva har inte tävlat i år men var flitigt i farten alla åren 2010-2013. I egenskap av Vitrysslands nr 1 på 1500m var hon med på de flesta mästerskapen både individuellt och i lag under dessa år. Hennes bästa placeringar var som 4:a på såväl IVM 2012 som IEM i Göteborg 2013 och dessutom var hon 7:a i OS-finalen i London 2012.
   Så det är många resultatlistor som nu måste revideras retroaktivt. Allra märkligast blir det för

Läs mer Fortsättning...

Det perfekta löpsteget?

 2 okt, 2014.I "Vetenskapens Värld" i SVT2 i måndags ingick ett reportage om ett pågående svenskt forskningsprojekt där syftet är att lära sig mer om alla de komponenter som tillsammans skulle kunna beskrivas som "det perfekta löpsteget" (i betydelsen det mest effektiva) för längre distanser.
   För den som missade sändningen då finns

Läs mer Fortsättning...

Asiaden: Fyran vann!

 1 okt, 2014.Det har veterligen aldrig hänt tidigare i ett internationellt mästerskap att guldmedaljen i en löpgren har gått fyran i mål, men idag vid Asiaden i Incheon hände just precis det på manliga 800m.
   I mål var ordningen 1) Mohamed KSA 1:46.28, 2) Balla QAT 1:46.33, 3) Rotich BRN 1:46.94, 4) Agar IRQ 1:47.48. Men sedan blev ettan diskad för "obstruction" och tvåan och trean för linjetramp i första kurvan.
   Loppet finns redan uppe på YouTube och även om det inte är direkt HD-kvalitet på bilderna är nog linjetrampsdiskningarna befogade, däremot känns diskningen av vinnaren väldigt hård.
   Visserligen föll en man efter 200m men det hade inget med Mohamed (f ö 8:a på Moskva-VM i fjol) att göra. Det som han diskades för lär i stället ha varit att

Läs mer Fortsättning...

Nytt forskningscentrum

 1 okt, 2014.Nyligen genomfördes vid Linköpings Universitet ett seminarium som fungerade som invigning av ARC, ett nyinrättat centrum för forskning specifikt kring skador inom friidrotten.
   På ARC ("Athletic Research Center") kommer man att samla forskare från olika specialområden (ortopedi, sjukgymnastik, bildmedicin, folkhälsovetenskap m m).
   Skadeproblematiken är global och forskarna i Linköping kommer att ha ett nära samarbete med

Läs mer Fortsättning...

Tänkt springa det här varvet
den 23 maj nästa år?

 1 okt, 2014.I så fall är det hög tid att skicka in anmälan om så inte redan skett. För idag meddelar arrangörerna av nästa års upplaga av GöteborgsVarvet att 60 av 65 tusen tillgängliga platser (dvs drygt 92%) redan är uppbokade.
   Man har ändå höjt taket sedan senast när det var satt vid 64.000. Av dessa kom enligt resultatlistan 47.390 i mål, vilket gjorde att Varvet

Läs mer Fortsättning...

Friidrott OCH studier:
Sök senast 15 oktober!

 30 sep, 2014.Idrottsåren och studieåren infaller ungefär samtidigt i livet och att det gäller för många att hitta en bra lösning som gör att man kombinera sin idrottssatsning med studier som lägger en bra grund för det framtida arbetslivet.
   Under tonåren finns friidrottsymnasierna, både Riks-FIG (7 st) och lokala NIU-FIG (ytterligare 16 orter). Vi påminner om att den som vill utnyttja möjligheten att gå på något sådant friidrottsgymnasium fr o m höstterminen 2015 är sista ansökningsdag nu den 15 oktober!
   Samma datum gäller också för den som fr o m vårterminen 2015 vill kombinera sin friidrottssatsning med studier på någon av de högskolor och universitet som erbjuder miljöer anpassade

Läs mer Fortsättning...

Senaste veckan
Veckan 23.10 - 30.10

Lena "Månadens" i september
Det är alltid stort att vinna sitt första SM-guld,...

– Det är nog svårt för andra att förstå, men för mig var det en enorm seger!
Lena Eliasson är för de flesta känd som en framgån...

Banrekorden följer väl med?
Det var vintern 1985 som den första internationell...

Om en och en halv månad
Medan vi här i nordväst just upplever rekordvärme ...

Tvåa på JSM - etta på TV!
Under tio veckor i höst har SVT1 visat programmet ...

Stora träff- & kurshelgen 4
"Branschens" allra största begivenhet i helgen var...

Annelie ny 2:a på årsbästa
Ymers Annelie Johanssons marathonkarriär fortsätte...

Stora träff- & kurshelgen 3
Varför? Vad? Vem? När? Var? Hur? De frågorna var u...

Stora träff- & kurshelgen 2
För ett år sedan drog Sveriges Olympiska Kommitté ...

Stora träff- & kurshelgen 1
I Falun genomfördes en "Löpträningsutbildning steg...

Frankfurt Marathon

Förväntningarna om nya supertider blev inte uppfyl...

Mara på nätet: Frankfurt lajv
Arrangörerna av söndagens Frankfurt Marathon har ä...

Tränarforum dag 2
Den andra dagen av "Tränarforum" i Örebro inleddes...

Abraham samlar förstaplatser
Eskilstunas Abraham Adhanom fortsätter att visa im...

Nu är Tränarforum i gång!
...

Tävlingshelgen som stundar
I och med att Castorama-säsongen avslutades i sönd...

Starten flyttas för första
"Certifierad Coach"-kursen

För två veckor presenterade vi den nya tränarutbil...

Hur blir det om tio månader?
Inför Beijing-OS 2008 fanns det betydande farhågor...

Truppen till NM-terrängarna
I november 1997 i Helsingfors var det premiär för ...

Förra veckan
Veckan 16.10 - 23.10

Starten flyttas för första
"Certifierad Coach"-kursen

Hur blir det om tio månader?
Truppen till NM-terrängarna
Rekordstor tränarträff
Önskas:
Resterande Castorama-listor!

Ännu en målgång i Eskilstuna
I den amerikanska terrängen
Årets övergångslista
Terräng-SM 2:
Medaljtrion permuterad

Terräng-SM 2:
Ännu mera Meraf

Terräng-SM 2:
Manliga juniorerna

Terräng-SM 2:
Kvinnliga juniorerna

Terräng-SM 2:
Favoriter i repris!

Terräng-SM dag 2:
Långa och juniorerna

På TV söndag kväll:
Gunde mötte Carro

Terräng-SM:
Titelförsvararen

Terräng-SM:
Uthållighet vs snabbhet

Terräng-SM 1:
16/17-åringarna

Terräng-SM 1: 15-åringarna
Terräng-SM 1: Abraham och Meraf mästarna
Terräng-SM dag 1
På TV lördag kväll: Emma
IAAF:s Årets-finalister
Sparsamt med genrepandet
Med sikte på fler stora internationella arrangemang!
Två redskap för utveckling

Två veckor sedan
Veckan 9.10 - 16.10

Med sikte på fler stora internationella arrangemang!
Två redskap för utveckling
Castorama:
Dags för allra sista svängen

Förbundskansliet:
Magnus vikarie för Fredrik

OBS: Sista dagen ...
Via Hong Kong till Beijing?
Ett citat
Från Umeå till Söderhamn
till Sollentuna

VM 2015:
Kvalperioden pågår, men ...

Marorna: Bekele chanslös i Chicago, Sophia 2:51 i Umeå
Hässelby: Abraham snabbast av femtusen
Årets i Europa:
Lavillenie & Schippers

Vinterns galaprogram
Löparhelgen:
Mycket mara - men inte bara!

Euromeetings:
Två svenskar i nya styrelsen

Vilka springer terräng-SM?
Diskussioner pågår i Baku
Midsommar i Tjeboksary
"Certifierad coach"
- en ny tränarutbildning

European Athletics
hedrar Arne Ljungqvist