Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 25 januari 2020

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Nyhetsarkiv

Visa nyheter Publicerade under:
Som:


Det får du inte missa i helgen

 24 jan, 2020.I helgen väntar Pallasspelen och Just Pole Vault som du kan se i Friidrottskanalen. Läs mer om det här.
   Utöver de tävlingarna arrangeras Göta Ungdomsspel i Karlstad, där Henrik Larsson säsongsdebuterar på 60 meter. Andra spännande starter är Kaiza Karlén och Erica Jarder i längd.

Läs mer Läs mer...

Dubai: Hanna bröt

 24 jan, 2020.Med 21 grader och framförallt 74 % luftfuktighet vid starten i nattmörkret var betingelserna för snabba tider inte alls lika gynnsamma som de brukar vara i Dubai Marathon.
   Huddinges Hanna Lindholm gjorde ändå en satsning mot de OS-meriterande 2:28 som var hennes ambition med resan till Dubai. Hon höll nödvändig fart på den första halvan med 5 km-bitarna på 17:44 - 17:26 - 17:32 - 17:47.
   Men på den andra halvan började det gå allt tyngre (18:27 - 18:31 - 18:52) och därmed försvann alla möjligheter att prestera det Hanna åkt till Dubai för att göra.
   De mindre gynnsamma väderbetingelserna märktes också på tiderna framme i täten. Efter fyra år i följd med segertider under 2:04:30 vanns årets lopp på 2:06:15.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Över 17 timmar livesänd friidrott
i helgen på Friidrottskanalen.se

 23 jan, 2020.I helgen kan ni som vill njuta av friidrott luta er tillbaka och se allt på Friidrottskanalen.se. Vi sänder från två tävlingar; Pallasspelen nere i Malmö och den internationella stavtävlingen Just Pole Vault i Sätrahallen. Detta tack vare det nordiska samarbete vi har med bland annat Danmark, som står för produktionen av Pallasspelen.

Läs mer Läs mer...

Vill din förening prenumerera på sin egen klubbstatistik?

 24 jan, 2020.Det nya resultat- och statistiksystemet växer sakta men säkert fram och kommer bl a möjliggöra djupare och fler typer av årsbästalistor. Dessutom samlad information om en aktiv i form av resultatutveckling, personliga rekord mm. Föreningar kommer också få möjlighet att prenumerera på sin egen årsstatistik och om det informerar vi i Stockholm, Lund och Göteborg i mars.

Läs mer Läs mer...

Jerringpriset: I morgon sista dagen
att rösta fram Duplantis och Ståhl

 23 jan, 2020.På måndag är det dags för Idrottsgalan i Globen. Då ska det årliga Jerringpriset för årets idrottsprestation 2019 delas ut av Radiosporten. Sedan tidigare stod det klart att elva nominerade har blivit åtta. Och bland de åtta finner vi Armand Duplantis (VM-silver i stav i Doha) och Daniel Ståhl (VM-guld i diskus i Doha).

Läs mer Läs mer...

Stadion Marathon - ett kallt
maraton med varm atmosfär

 22 jan, 2020.
   
   Varje år arrangeras hundratals lopp runtom i Sverige. Loppspektrat rymmer allt från jättearrangemanget Göteborgsvarvet med tusentals löpare, till små lopp som Jordgubbslunken i Kristinehamn för några få som letar efter nästa utmaning. Det är lopp med alla möjliga underlag och förutsättningar; Tjurruset som innebär lera och svåra hinder, eller ett maratonlopp uppe vid Kebnekaise. Eller varför inte 5-kilometerslopp som Vårruset?
   Svensk Friidrott kommer under 2020 uppmärksamma lite olika typer av lopp och arrangörer som varje år kämpar och sliter för att få ihop deltagare, drägliga banor, logistik o.s.v.

Läs mer Läs mer...

Spåret GP närmar sig:
Njut av höjdpunkterna från 2019

 21 jan, 2020.

Läs mer Läs mer...

Tävlingsfrågor i fokus för motionerna till årsmötet

 21 jan, 2020.Det är framförallt tävlingsfrågor som berörs i de 14 motioner som inkommit inför årsmötet i Uppsala. Tre av dessa innehåller förslag kring stafett-SM och de delar en målbild om ett större deltagande. Ta del av alla motioner här. Förbundsstyrelsen gjorde en första genomgång av motionerna vid styrelsemötet under den gångna helgen och arbetar nu med att ta fram yttranden.

Läs mer Läs mer...

Thorkildsens tränare gästade
utvecklingsträffen i spjut i Växjö

 21 jan, 2020.I helgen arrangerade Prestationscentrum kast i Växjö en utvecklingsträff i spjut för två grupperingar, landslag och juniorer, tillsammans med sina tränare. Norske Åsmund Martinsen, tränare för dubble OS-guldmedaljören Andreas Thorkildsen, gästspelade som föreläsare och instruktör med både teoretiska och praktiska inslag. Ansvarig för landslagsgruppen var Kari Kiviniemi, och för juniorgruppen Anders Walther.

Läs mer Läs mer...

USA: Ellen 1.85 – Hanna 9:09

 20 jan, 2020.Det är inte bara här hemma som innesäsongen varvarade upp på allvar den gångna helgen utan samma gällde för universitets- och skolfriidrotten i USA. I år är det ett 30-tal svenskar som berörs och det är inte bara Lisa Gunnarsson som fått en bra start på 2020.
   Äntligen!
   Till den kategorin hör t ex även Ullevis Ellen Ekholm som i lördags vid tävlingar i College Station (Texas) hoppade felfritt ända upp t o m 1.85. Man kan gissa att Ellen i alla fall tänkte ett ”Äntligen!” eftersom det tidigare perset 1.83 var nästan 4½ år gammalt.
   Det härstammade nämligen från JEM i Eskilstuna i juli 2015 då hon – genom att just ”när det gällde” förbättra sig med 3 cm – tog en då högst otippad bronsmedalj. Sedan dess har Ellen – som nu är inne på sitt fjärde år vid University of Kentucky – tangerat det perset tre gånger och samlat på sig ytterligare 16 tävlingar där hon stannat på 1.80-1.82!
   Hanna 3000m-löparen!
   Nytt pers också för

Läs mer Läs mer...

Världsårsbästa av Angelica

 19 jan, 2020.Svenska rekordhållerskan och VM-sexan Angelica Bengtsson gjorde sin näst bästa årsdebut när hon i hemmahallen i Växjö på söndagen flög över 4.67.

Läs mer Läs mer...

Max Hrelja sexa genom tiderna

 19 jan, 2020.Tredje tävlingsdagen av Quality Hotel Games i Växjö resulterade i ett fint lyft för MAI:s Max Hrelja som inledde med tangerad personliga rekord 7.82 på 60 m häck.

Läs mer Läs mer...

Snabba 60 m-tider i Växjö och Sätra

 19 jan, 2020.Det noterades en rad bra sprinttider under lördagen med flera personliga rekord. På kvinnliga 60 meter har MAI:s ännu inte 19 år fyllda Filippa Sivnert hittat en ny nivå den här vintern och efter att förra helgen ha förbättrat sig till 7.59 i Lund kapade hon nu ytterligare 15 hundradelar i Växjö. Först 7.52 i försöken och sedan 7.44 som segrare i A-finalen, tre hundradelar före Danmarks Line Holm Jensen.

Läs mer Läs mer...

Lysande återkomst av Khaddi

 19 jan, 2020.Elva månader efter korsbandsskadan på Nordenkampen i norska Bærum gjorde Ullevis svenska rekordhållerska Khaddi Sagnia på lördagen comeback i längd. Och vilken återkomst! På Quality Hotel Games i Växjö inledde hon med övertramp följt av 6.48 i andra, 6.59 i fjärde och 6.67 i femte.

Läs mer Läs mer...

USA: Lisa 4.50 som vinnare i Reno

 18 jan, 2020.Lisa Gunnarsson följde upp förra veckans 4.45 i första tävlingen på åtta månader med att i natt svensk tid klara 4.50 vid stavfestivalen i Reno (Nevada).
   Och det innebar inte bara ett snäpp uppåt resultatmässigt eftersom det gav henne segern i den tuffa kvinnliga A-poolen där hon mötte sju konkurrenter som alla i fjol hoppade 4.56 eller bättre.
   Lisa behövde tre försök på 4.30 men fortsatte sedan med både 4.40 och 4.50 i första vilket säkrade segern. Hon testade sedan 4.60 som skulle ha inneburit nytt innepers och tangerat totalpers! Det visade sig litet för svårt - den här dagen.
   PS. Som framgår av bilden gav hennes 4.45 förra veckan utmärkelsen "Veckans hoppare/kastare" i "Southeastern Conference", den i särklass starkaste gruppen i USA:s universitetsfriidrott.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Comeback för Khaddi Sagnia i Växjö:
”Jag har saknat att stå på banan”

 17 jan, 2020.I helgen arrangeras Quality Hotel Games i Telekonsult Arena i Växjö, och det är årets första inomhustävling av den ”högre digniteten” när det kommer till nivån på aktiva. Khaddi Sagnia gör en spännande comeback i längd, efter den korsbandsskada hon ådrog sig i samband med häckloppet i Nordenkampen för nästan ett år sedan.

Läs mer Läs mer...

Inkomna nomineringar:
"Omval" vanligaste ordet

 16 jan, 2020.Nu finns de nomineringar till förbundsstyrelsen som inkommit till valberedningen publicerade. Av alla ord och namn i listan är "omval" det vanligaste - vilket tyder på att ordföranden, ledamöterna, lekmannarevisor och lekmannarevisorssuppleant som innehar posterna idag har ett brett förtroende hos distrikt och föreningar.
   15 /1 var även deadline för motioner till förbundsårsmötet och dessa kommer att publiceras inom kort. Inför förbundsårsmötet kommer valberedningen att presentera sitt förslag på förbundsstyrelse för 2020/2021 och det är sen upp till delegaterna i Uppsala, 28-29 mars, att fatta beslut.
   /Hillevi Thor

Läs mer Läs mer...

Den nya resultatmallen är på plats

 14 jan, 2020.Resultat och statistik har en central roll i vår sport och när det nya resultat- och statistiksystemet sjösätts senare i år kommer vi kunna ta del av ännu mer av den varan. Genom att i högre grad automatisera resultathanteringen skapas möjlighet att söka på namn för att få samlad info om en aktiv, sammanställa djupare årsbästalistor och bättre och snabbare resultatservice.

Läs mer Läs mer...

Positiva besked från Sydafrika:
”Ett väldigt bra läger hittills”

 15 jan, 2020.
   
   Just nu är stora delar av den svenska eliten iväg på olika träningsläger runtom i världen, för att ladda inför det stundande friidrottsåret. Medel- och långdistansgänget befinner sig i vanlig ordning i Dullstroom i norra Sydafrika. Några åkte ner redan runt jul, och sedan har lägret fyllts på allteftersom. De flesta stannar tills i slutet av januari. Då väntar några veckors intensivt tävlande.

Läs mer Läs mer...

Lindholm uppmärksammas i Dubai
- siktar på OS-plats den 24 januari

 14 jan, 2020.Nästa fredag ska Huddinge-löparen Hanna Lindholm försöka underskrida OS-kvalgränsen i maraton (2:28) i Dubai. Hanna, som är Sverige-tvåa genom tiderna efter 2:29:34 i Hamburg förra året, fick något av ett genombrott här för ganska precis två år sedan när hon klarade EM-kvalgränsen, och sprang på 2:36:02. I år kommer hon till start på en personlig inbjudan från arrangörerna, och har även blivit uppmärksammad på loppets hemsida.
   

Läs mer Läs mer...

Så sänder Friidrottskanalen inne -20

 13 jan, 2020.Friidrottskanalen sänder live från fyra tävlingar under inomhussäsongen 2020. Redan nästa helg brakar det loss rejält med dubbla livesändningar av den internationella stavtävlingen Just Pole Vault i Sätrahallen respektive Pallasspelen i Malmö.

Läs mer Läs mer...

11 nya förbundsdomare klara

 13 jan, 2020.Svensk Friidrott har belönats med 11 nya förbundsdomare, d.v.s. personer som blev godkända på det regelprov som genomfördes under förbundsdomarkursen den 16 november:

Läs mer Läs mer...

Namn i helgen:
David, Rebecca och Bianca

 12 jan, 2020.För en vecka sedan blev David Nilsson 7:a i det internationella terrängloppet i baskiska Amorebieta och idag tävlade han bara ett par mil därifrån i Elgoibar och följde upp med en 11:e plats i det ännu litet starkare besatta loppet där.
   Härhemma var Örebro Indoor Games helgens största nationella tävlingen. Vi fick bl a nya årsbästan i höjd genom Simon Wiklund (2.10) och Sofie Skoog (1.82) och i tresteg genom Erik Ehrlin (15.29).
   Tangerade 10-årigt pers
   Fast kanske allra intressantast var kvinnliga 400m-loppet där Örebros Rebecca Högberg vann på 56.01 pressad av klubbkamraten Elin Östlund – som dessförinnan vunnit specialiteten 60m på 7.48 - på 56.12.
   För Rebecca som vann SM 2009 på 53.01 – och sedan blivit 2-barnsmamma - var det snabbaste tiden på sex år plus tangering av 10 år gamla inneperset. Och nu hade hon dessutom dagen före satt

Läs mer Läs mer...

USA: Lisa 4.45 i comebacken!

 10 jan, 2020.Efter JVM-silvret i Tammerfors och "nästan final" på EM i Berlin 2018 blev 2019 tyvärr ett nästan helt förlorat stavår för Hässelbys Lisa Gunnarsson. P g a en envis fotskada gjorde Lisa bara två starter under fjolåret, en inne i januari) och en ute i maj.
   Men är det 2020 och idag var Lisa tillbaka på tävlingsbanan igen vid en collegetävling i "hemma" - hon pluggar på LSU - i Baton Rouge (Louisiana).
   Lisa gick nu in på 4.10 och tog direkt, fortsatte sedan med 4.25 och 4.35 i andra och 4.45 i tredje innan hon avslutade med tre kryss på 4.52.
   Tävlingen fick karaktär av solouppvisning trots sex motståndare i startlistan. Detta eftersom fyra av dem försvann på 3.65 och en på 4.10 plus att den sjätte som gick in på 4.35 nollade.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Inomhussäsongen drar igång

 10 jan, 2020.I helgen kommer den nyöppnade inomhussatistiken på friidrott.se för 2019/2020 fyllas på rejält då det väntar flera tävlingar i Sverige och utomlands.
   I Lund arrangeras en sprinttävling i alla åldrar från åtta år upp till senior. Ungefär samma åldersspann gäller i KA2-spelen i Karlskrona och i Malmö Indoor Challenge (där samtliga tre Jönsson-systrar möter varandra i stavtävlingen, senior).

Läs mer Läs mer...

Nomineringar och motioner till FÅM

 10 jan, 2020.De första nomineringarna som inkommit till Förbundsårsmötet är nu presenterade. De visar på fortsatt förtroende för sittande ordförande, ledamöter och lekmannarevisorer.
   Deadline för nomineringar och motioner till årsmötet är 15 januari, vilket ger ytterligare ett par dagar för sammanställning och inskickning.
   Den officiella inbjudan kommer att sändas ut mot slutet av januari men det är viktigt att alla distrikt redan nu förbereder sig så att en god representation på Förbundsårsmötet i Uppsala sista helgen i mars kan nås. Det blir på många sätt ett viktigt årsmöte, inte minst utifrån besluten kring en framtida regional struktur och arbetet med att utforma Svensk Friidrotts nya strategi.
   /Hillevi Thor

Läs mer Läs mer...

Friidrottens tredje ”Årets”-titel!

 10 jan, 2020."Friidrottsgalan" i november hade som alltid rikligt med Årets-prisutdelningar men i år fanns det en extra prisceremoni vid sidan av det ordinarie schemat:
   Svensk Friidrott själv tilldelades av ”Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande” utmärkelsen ”Årets förbund” för 2019. I motiveringen sades bl a:
   ”Svensk Friidrott är i grunden en jämställd och inkluderande sport utan utslagning i unga år samt har även en mycket utvecklad veteranverksamhet – en idrott för livet!
   De framgångar som Svenska Friidrottsförbundet visat i år i en av de mest konkurrensutsatta sporterna, som också brukar omnämnas som den Olympiska huvudidrotten, motiverar utmärkelsen till Årets Förbund 2019.”

   Tradition sedan 1967
   Det har gått över ett halvt sekel sedan

Läs mer Läs mer...

Huddinge AIS testade Kids’ Athletics:
”Blev en succé”

 8 jan, 2020.De nya tävlingsreglerna för hur barn ska tävla börjar gälla utomhussäsongen 2020. I häftet Friidrottens tävlingar för barn har vi samlat tävlingsreglerna, forskning kring barnidrott samt ett antal rekommenderade tävlingsformer. En av dessa tävlingsformer är Kids’ Athletics. Kids’ Athletics är ett tränings- och tävlingskoncept
   för barn 6 - 11 år och är utvecklat av Internationella Friidrottsförbundet.
   Huddinge AIS är en förening som testat tävlingsformen.
   – Jag fick höra talas om Kids’ Athletics för första gången under våren 2019 och gillade konceptet direkt då det är så inkluderande och engagerande samt har en tanke kring progression, säger Anna-Karin Wikström, ledare i Huddinge AIS och fortsätter,
   – Jag ville testa tävlingen i praktiken för att hjälpa till att sprida goda exempel i min egen klubb och i friidrottsverige, och för att förändra tankesättet kring hur tävlingar i friidrott kan se ut.

Läs mer Läs mer...

Flera svenska stjärnor till Spåret GP

 7 jan, 2020.Den 11 februari drar vi igång Folksam Grand Prix-säsongen 2020. Då arrangeras Sätra GP i Sätrahallen av Spårvägens FK. Galatävlingen gör sitt andra år, efter premiäråret 2018 i samband med klubbens hundraårsjubileum.
   – Det är viktigt för Svensk Friidrott att ha en FGP-tävling inomhus, det blir ett ypperligt tillfälle att ta chansen att nå VM-kvalgränsen (IVM i Nanjing avgörs i mars), säger projektledaren Ulf Saletti.

Läs mer Läs mer...

Robel & David terräng-7:or i Europa

 6 jan, 2020.I Trettonhelgen gav sig David Nilsson och Robel Fsiha ut på den europeiska "terrängtouren":
   David kom 7:a på Trettondagsafton i nordspanska Amorebieta i den 66:e upplagan av "Cross Zornotza". Där mötte han de bästa spanjorerna och besegrade bl a rutinerade Lamdassem.
   Konkurrensen för Robel på Trettondagen i norditalienska San Giorgio su Legnano i den 63:e upplagan av "Cross Campaccio" var snäppet tuffare.
   Han hängde med i den krympande tätklungan i drygt sju kilometer innan Etiopiens Mogos Tuemay skruvade upp tempot och spred ut gruppen. Tuemay (som var placeringen bakom Robel på VM i mars) vann till slut med klara 10 sekunder före landsmannen Girma.
   Robel förmådde inte speeda upp men höll sin fart och blev till slut 7:a.
   Resultatlänkar i aktuella resultatbörsen
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Robel springer terräng i Italien

 5 jan, 2020.Fyra veckor efter det otippade guldet på EM i Portugal är Spårvägens Robel Fsiha i morgon måndag tillbaka i Sydeuropa för att springa terräng. Efter EM-insatsen fick han nämligen en inbjudan till vinterns första stora internationella terränglopp, den 63:e upplagan av ”Campaccio” i San Giorgio su Legnano ca två mil nordväst om Milano.
   Loppet har i många år dominerats av löpare från Kenya och Etiopien och även i år lutar förhandstipsen åt att det mönstret håller i sig. Huvudfavorit är nämligen Lemecha Girma, tonåringen som missade VM-guldet på hinder i Doha med en ynka hundradel.
   Men arrangörerna har också mobiliserat bästa tänkbara europeiska utmaning i form av alla tre EM-medaljörerna, dvs Robel,

Läs mer Läs mer...

Månadens i november: Sanna

 4 jan, 2020.Att det inte finns en specifik standardmodell för hur en friidrottskarriär ”måste” se ut illustreras tydligt av våra två senaste ”Månadens” här på friidrott.se:
   * Oktobers Carolina Wikström gick med i en klubb och började träna organiserat som 24-åring sommaren 2018 och omnämndes här på friidrott.se första gången i december 2018 (efter 2:46 på maran i Valencia).
   * Novembers Sanna Mustonen å sin sida gick med i en klubb i 10-årsåldern, tävlingsdebuterade 2002 och omnämndes här på friidrott.se första gången i mars 2006 (silver på F15 1000m vid IUSM).
   Men ändå finns klara paralleller idag: De har samma tränare (Christian Mundt), båda har i höst gått in som 9:a genom tiderna (Carolina på maran och Sanna på halvmaran) och båda ser marathon som framtidsdistansen. Men ”resorna” fram till hösten 2019 kunde alltså knappast vara mer olika.
   Tjugo år som löpare
   I vår Månadens intervju berättar Sanna sin story som börjar för tjugo år sedan hemma i

Läs mer Läs mer...

Castoramas pristagare 2019!

 3 jan, 2020.Totalt var det 112 olika föreningar som hade minst en deltagare i höstens Castorama och av dessa föreningar hade ganska precis en tredjedel - närmare bestämt 36 st - faktiskt minst 12 deltagare, vilket innebär "fullt lag".
   De tre toppföreningarna Spårvägen, Hässelby och IF Göta erövrade priser på resp 4.000, 2.500 och 1.500 kr i form av presentkort att använda för inköp av kastredskap.
   Men Castorama är väldigt mycket även en bred propagandaaktivitet - i år var det totala deltagarantalet 926 (ja, vi hade alltså bara inom Castorama nästan tusen som kastade slägga i fjol!). Därför har det traditionellt också funnits fyra uppmuntringspriser för att stimulera föreningar att "mobilisera" även om man inte har chansen att konkurrera med storklubbarna om toppriserna.
   Årets fyra vinnare av uppmuntringspriserna (kastpresentkort om vardera 1.500 kr) framgår av loggmixen här ovan:

Läs mer Läs mer...

Mondos 2019 under mikroskopet

 2 jan, 2020.Att Daniel Ståhl hade ett fantastiskt 2019 har knappast någon missat och att matcha en sådan säsong som kan klassas som ”tidernas bästa” i grenen är självklart inte lätt.
   Men Daniel var inte ensam svensk om att göra exceptionell säsong förra året. Vi hade ju också en stavhoppare som var en ytterst knappt – samma sluthöjd som vinnaren men en retfull rivning mer på vägen upp – slagen 2:a på VM i Doha.
   I en specialartikel har vi skärskådat Mondos fjolårsfacit och jämfört det med hur han presterade 2017 och 2018. Vad gäller årsbästa var det 5.90 för tre år sedan, 6.05 i förfjol och 6.00 i fjol vilket i första anblicken indikerar en tillbakagång.
   Årsbästa säger inte allt
   Men som signaleras av artikelrubriken ”Mondos bästa år – hittills” visar den mer djupgående analysen att fjolåret som helhet var hans klart starkaste så här långt i karriären:

Läs mer Läs mer...

Inomhusstatistiken har öppnat!

 1 jan, 2020.Att döma av förfrågningarna den senaste tiden är det ett efterlängtat besked när vi nu kan meddela att den första upplagan av bästalistorna för inomhussäsongen 2019/2020 är publicerad.
   De flesta grenlistorna är än så länge ganska korta eftersom tävlandet - utom för de yngsta årgångarna - ju inte kommer igång med full kraft förrän en bit in på det nya året.
   * Vinterns SFIF-sanktionerade inomhustävlingar
   * Direkt till den aktuella innestatistiken
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Carolina imponerade i Vallentuna

 31 dec, 2019.Vår "Månadens" för oktober - Roslagens Carolina Wikström - visade övertygande kapacitet också den sista dagen i december.
   Trots en bitvis ganska besvärande vind och mycket "ensamlöpning" var hon med 35:00 bara 19 sekunder från 10 km-perset från när hon vann Hässelbyloppet i oktober. Ett annat mått på kvaliteten på insatsen var att Carolina bara hade två manliga löpare före sig i mål.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Rafflande finish i Göteborg

 31 dec, 2019.Det har hänt förut att det varit stenhårt ända in på mållinjen i Göteborgs Sylvesterlopp och i år var det dags igen när IFK Umeås tyske Karsten Meier och Hälles Mustafa Mohamed duellerade sida vid sida om segern med Strömstads Mikael Ekvall strax bakom. Karsten höll precis undan för Musse och alla tre gick under 30:00.
   På kvinnliga sidan segrade Norgebaserade amerikanskan Annie Bersagel till slut ganska klart - 33:51 mot 34:35 - över Sävedalens Sara Christiansson.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Tusentals Sylvesterlöpare landet runt

 31 dec, 2019.Med barmark hela träningshösten och soligt vårväder på själva Nyårsafton var det extra många i den södra halvan av landet som ville ta chansen att ställa upp i något av de många Nyårs- och Sylvesterlopp som arrangeras på årets sista dag.
   Deltagarmässigt var loppet i Göteborg som vanligt störst med nästan femtonhundra fullföljande men även i Kalmar var man över tusen som sprang. Och flera hundra räknades in i bl a Vallentuna, Vänersborg, Anderstorp och Olofström (Sveriges äldsta som fyller 50 nästa gång!).
   Resultatlänkar fylls på i aktuella resultatbörsen
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Castorama 2019 individuellt:
Ásdís hotade rekordet

 30 dec, 2019.Individuellt tog Leif Arrhenius – som uppenbart håller igång fysträningen bra trots nedlagd elitsatsning – sin 7:e seger sedan 2008.
   Däremot handlade det om debut i topp för Ásdís Hjálmsdóttir (Kungsbackabo sedan ett par år) som med 3.703 faktiskt var bara 22 p från Fanny Roos ett år gamla rekord. Fanny som vunnit sex år i rad och satt nytt rekord de tre senaste åren stod precis som Daniel över i år p g a VM i Doha.
   Nytt i Tretusenklubben:
   Nya pers över ”dröm-3” noterades av Jesper Arbinge (Spårvägen, debut!), Arwid Koskinen (Ullevi), Ragnar Carlsson (Falun), och Axel Norén (Hässelby) på manliga avdelningen.
   Och på den kvinnliga - vid sidan av Ásdís - även av Mathilda Eriksson (MAI), Frida Åkerström (Hässelby), Emma Ljungberg (Spårvägen), Hillevi Carlsson (Falun), och Axelina Johansson (Hässelby).
   Totala antalet tretusenpoängare genom tiderna är därmed uppe i

Läs mer Läs mer...

Castorama 2019: Spårvägens år!

 30 dec, 2019.Årets Castorama resulterade i vad som kan betecknas som en ”Grand Slam” för Spårvägen: Man blev första klubb någonsin i tävlingens 39-åriga historia om att ta hem alla tre titlarna – alltså för män, kvinnor och lag – och man krossade dessutom Västerås 26-åriga lagrekord 34.376 genom att bli först över både 35.000 och 36.000!
   Snittade över tretusen!
   Den nya rekordtotalen skrivs till 36.090 poäng vilket alltså innebar att de 12 lagmedlemmar som räknas hade ett snitt på över 3.000 p! Och allt detta trots att man 2019 fick klara sig utan klubbens allra bästa kastare – en viss D Ståhl – som den här hösten valde att prioritera en liten tävling i Doha ...
   Vinnarlaget var också en väl balanserad mix åldersmässigt med tre 80-talister, sex 90-talister och tre 00-talister. Mellan äldst

Läs mer Läs mer...

Track & Fields världsranking:
Bästa året för Sverige sedan 2007!

 26 dec, 2019.Det är över 70 år sedan den amerikanska facktidningen Track & Field News drog igång sin världsranking med ambitionen att i varje gren ta fram de tio som haft de ”bästa säsongerna”. En ranking där inte i första hand resultatnivåer utan meriter i viktiga tävlingar och utfallet av inbördes möten värderades högst.
   Friidrottsvärlden har förändrats mycket sedan dess men TFN-rankingen har fortfarande positionen som något av årligt ”grenfacit”. Visserligen finns numera World Athletics officiella världsranking, men den är konstruerad på ett annat sätt och mäter därför inte helheten av ett tävlingsår. Så TFN-rankingen lever vidare!
   Flest svenskar på tolv år!
   Därför är det verkligt glädjande att när nu rankingen för 2019 har offentliggjorts så är det för svenskt vidkommande det bästa året sedan 2007. För sedan dess har vi snittat litet drygt tre per år och nu 2019 är det alltså i stort sett dubbelt så många, nämligen följande sex:

Läs mer Läs mer...

Månadens i oktober:
Marathonkometen Carolina

 26 dec, 2019.Förnuftsmässigt borde det inte vara möjligt men faktum är att Carolina Wikström mindre än ett och ett halvt år efter 3:11-debuten som 23-årig klubblös motionär på Stockholm Marathon 2018 hade gjort 2:33 i Frankfurt och gått in på den svenska Topp-10-listan genom tiderna!
   Visst kan friidrottskarriärer ibland gå fort men då handlar det i allmänhet om personer som har en bakgrund i en annan idrott på ganska hög nivå. Men inte heller detta stämde för Carolina som i och för sig alltid sprungit men bara i storleksordningen ett par-tre mil i veckan som motion.
   Men 3:11-debuten – när hon satsat på 3:30 – gav mersmak, hon sökte sig till en klubb (LK Roslagen) och började träna mer systematiskt och redan ett halvår senare noterade hon 2:46 i Valencia. Fortsättning följde sedan i våras med bl a en 4:e plats på SM-halvmaran i Göteborg, en 5:e på maran (pers 2:43) i Stockholm och

Läs mer Läs mer...

Senaste veckan
Veckan 18.1 - 25.1

Det får du inte missa i helgen
I helgen väntar Pallasspelen och Just Pole Vault s...

Dubai: Hanna bröt
Med 21 grader och framförallt 74 % luftfuktighet v...

Över 17 timmar livesänd friidrott
i helgen på Friidrottskanalen.se

I helgen kan ni som vill njuta av friidrott luta e...

Vill din förening prenumerera på sin egen klubbstatistik?
Det nya resultat- och statistiksystemet växer sakt...

Jerringpriset: I morgon sista dagen
att rösta fram Duplantis och Ståhl

På måndag är det dags för Idrottsgalan i Globen. D...

Stadion Marathon - ett kallt
maraton med varm atmosfär

Varje år arrangeras hundratals lopp runtom i S...

Spåret GP närmar sig:
Njut av höjdpunkterna från 2019

Den 11 februari är det dags för årets första F...

Tävlingsfrågor i fokus för motionerna till årsmötet
Det är framförallt tävlingsfrågor som berörs i de ...

Thorkildsens tränare gästade
utvecklingsträffen i spjut i Växjö

I helgen arrangerade Prestationscentrum kast i Väx...

USA: Ellen 1.85 – Hanna 9:09
Det är inte bara här hemma som innesäsongen varvar...

Världsårsbästa av Angelica
Svenska rekordhållerskan och VM-sexan Angelica Ben...

Max Hrelja sexa genom tiderna
Tredje tävlingsdagen av Quality Hotel Games i Växj...

Snabba 60 m-tider i Växjö och Sätra
Det noterades en rad bra sprinttider under lördage...

Lysande återkomst av Khaddi
Elva månader efter korsbandsskadan på Nordenkampen...

USA: Lisa 4.50 som vinnare i Reno
Lisa Gunnarsson följde upp förra veckans 4.45 i fö...

Förra veckan
Veckan 11.1 - 18.1

USA: Lisa 4.50 som vinnare i Reno
Comeback för Khaddi Sagnia i Växjö:
”Jag har saknat att stå på banan”

Inkomna nomineringar:
"Omval" vanligaste ordet

Den nya resultatmallen är på plats
Positiva besked från Sydafrika:
”Ett väldigt bra läger hittills”

Lindholm uppmärksammas i Dubai
- siktar på OS-plats den 24 januari

Så sänder Friidrottskanalen inne -20
11 nya förbundsdomare klara
Namn i helgen:
David, Rebecca och Bianca

Två veckor sedan
Veckan 4.1 - 11.1

USA: Lisa 4.45 i comebacken!
Inomhussäsongen drar igång
Nomineringar och motioner till FÅM
Friidrottens tredje ”Årets”-titel!
Huddinge AIS testade Kids’ Athletics:
”Blev en succé”

Flera svenska stjärnor till Spåret GP
Robel & David terräng-7:or i Europa
Robel springer terräng i Italien
Månadens i november: Sanna