Torsdag 5 maj 2016

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Ansvarig utgivare
Anders Albertsson
072-249 53 50

Utgivningsbevis
Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se
Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och
media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Nyhetsarkiv

Visa nyheter Publicerade under:
Som:


Meraf comebackar i Doha

 5 maj, 2016.I morgon inleds årets IAAF Diamond League-säsong när tävlingen i Doha, Qatar, avgörs. Och vad gäller svenskt deltagande är det två diskuskastare och en comebackande europamästarinna p 5 000 meter som är anmälda.
   Spårvägens Daniel Ståhl har inlett säsongen strålande. Redan i säsongens första utomhustävling, han gjorde även två inomhustävlingar i vintras, drog han till med karriärens näst längsta kast, 66.74. Det följde han sedan upp med 66.42 och 64.72. Kort sagt, tre av karriärens absolut längsta kast redan i april.
   I Doha gör Daniel sin åttonde Diamond League-start i karriären och får där sällskap av Malmös Axel Härstedt som gör sin tredje start i friidrottsvärldens finaste tävlingsserie.

Läs mer Fortsättning...

Ny tjänst: Ansvarig för
medel- och långdistans

 5 maj, 2016.Svensk Friidrott har två prestationscentrum igång, ett för kast i Växjö och ett för sprint och häck i Falun. Till hösten öppnar ytterligare ett prestationscentrum, den här gången för medel- och långdistanslöpning i Göteborg.
   Därför söker Svensk Friidrott nu en grengruppsansvarg som ska leda verksamheten och utveckla grengruppen med ambitionen att Sverige ska vara ett av Europas bästa medel- och långdistansländer, nu och i framtiden.

Läs mer Fortsättning...

Ekvall och Andersson favoriter till SM-guldet

 4 maj, 2016.Om två och en halv vecka avgörs halvmarathon-SM i samband med GöteborgsVarvet, och nu börjar SM-startfältet sätta sig. Loppet blir i år extra viktigt då bra prestationer kan bidra till kvalificering till halvmaran på EM, dit Sverige kommer att skicka både ett manligt och ett kvinnligt lag bestående av fem löpare.
   Tittar man på den svenska årsbästalistan och jämför den med anmälningslistan så ser man att det saknas ett antal på topp 10 än så länge. Tvåan och trean bland de svenska männen i år, Eskilstunas Abraham Adhanom och Nasir Dawoud, är båda anmälda och just nu ser det ut som att Strömstads Mikael Ekvall, som innehar det svenska rekordet och som var bäste svensk på Varvet i fjol, blir deras största hot om SM-guldet.

Läs mer Fortsättning...

Cup ska göra Värmland
till löpardistrikt

 4 maj, 2016.En ny löpcup har startats i Värmland. +WATT Run Cup i Arvika hade sin första deltävling för några veckor sedan och i den värmländska friidrotten har man saknat en riktigt löpcup de senaste åren.
   – Tidigare fanns en löpcup som hette Nike Run Cup. Där deltog ganska många löpare, från småttingar till veteraner, berättar Morgan Danielsson från KFUM Arvika Friidrottsförening och projektledare för cupen. Han menar att just veteranernas deltagande gjorde att det fanns bra förebilder för ungdomarna.

Läs mer Fortsättning...

De räknar med 1 300 barn

 4 maj, 2016.Sommaren närmar sig och med det högsäsongen för alla friidrottsskolor som arrangeras runt om i landet. En av de största finns i Stockholm hos Hammarby IF. De har nu passerat över 800 anmälningar till sina fem veckor, men räknar med ytterligare 500 barn.
   – Förra året hade vi 1 262 barn med i friidrottsskolan, och i år siktar vi på 1 300. Men vi har kapacitet för totalt 1 600 barn, berättar Mikael Thulin, kanslist på Hammarby IF Friidrott.
   Det är många år som Hammarby har bedrivit friidrottsskola på Enskede IP under somrarna. Mikael Thulin minns att han själv var med i friidrottsskolan 1993, och han tror att anledningen till att just Hammarbys verksamhet är så populär är att föreningen hela tiden har strävat efter att förbättra sig.

Läs mer Fortsättning...

Gläds med Melker och Sarah

 3 maj, 2016.I går blev Malmös Melker Svärd Jacobsson uttagen till OS och Hässelbys Sarah Lahti satte svenskt rekord på 10 000 meter. Två glada svenska friidrottsnyheter på en och samma dag.
   Friidrott.se träffade förbundskapten Karin Torneklint som gladdes med framgångarna och också med hur många andra har inlett året. I vår videointervju berättar Karin till exempel om hur förberedelserna ser ut inför EM i Amsterdam och vilka svenskar vi ska hålla ett litet extra öga på.

Läs mer Fortsättning...

Helgens lopp lockade både
elit och motionär

 3 maj, 2016.Motionsloppssäsongen har nu gått in i sin mest intensiva period, vilket också märktes i helgen. Inte mindre än tio godkända lopp arrangerades runt om i landet under valborgshelgen. Dessutom drog VårRuset-serien igång i går i Malmö där nästan 5 000 kvinnor sprang de fem kilometerna genom Pildammsparken.

Läs mer Fortsättning...

Maria satte nytt Sverige-bästa

 3 maj, 2016.Maria Jansson, Kvarnsveden, satte i helgen nytt Sverigebästa i 24-timmarslöpning då hon som första svenska kvinna någonsin sprang längre än 240 kilometer. Totalt blev det 242,646 kilometer för Maria i Basel, Schweiz. Med det blev hon totaltvåa i loppet, knappt 400 meter bakom den manliga segraren Dietmar Korntner.

Läs mer Fortsättning...

Melker fjärde OS-friidrottaren

 2 maj, 2016.Malmös Melker Svärd Jacobsson blev i dag helt klar för OS i Rio de Janeiro i mitten av augusti. Det meddelade Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, på en pressträff i Sofiatornet på Stockholms Stadion.
   Efter att ha varit borta från stavhoppandet i nästan två år gjorde Melker, som flyttat till Göteborg och börjat träna ed Gustaf Hultgrens stavhoppsgrupp, comeback under ett träningsläger i USA för en månad sedan. Direkt visade han mycket bra form och hoppade 5.70 i debuten. Efter det personliga rekordet har den 22-årige supertalangen radat upp fina resultat.
   – Det var jätteroligt att det gick så bra i USA, konstaterade Melker inför den samlade journalistkåren.

Läs mer Fortsättning...

Pers av Kalle i årsdebuten

 2 maj, 2016.Det var inte bara Sarah Lahti som sprang bra i Payton Jordan Invitaitional i vid Stanforduniversitetet i Palo Alto i helgen. Spårvägens Kalle Berglund satte nytt personligt rekord på 1 500 meter, 3:41.00, vilket är en knap sekund snabbare än vad han sprang på i fjol. Tiden är bara halvsekunden från EM-kvalgräsen.
   – Kalle var offensiv i början och slutade tvåa i loppet bakom Norges Filip Ingebrigtsen, 3:38.95, efter att ha tappat lite på slutet. Kalle kände sig lite tung och värmen var jobbig, säger Spårvägens löpcoach Kent Claesson till Facebooksidan Friidrottaren.
   Huddinges Staffan Ek sprang i B-heatet och kom där trea, 3:43.62.

Läs mer Fortsättning...

Svenskt rekord av Lahti

 2 maj, 2016.Hässelbys Sarah Lahti satte nu på morgonen svenskt rekord på 10 000 meter vid tävlingar i Palo Alto, Kalifornien. Den 21-åriga svenskan sprang på 31:54.87, nästan 2,5 sekunder snabbare än Midde Hamrins tidigare svenska rekord från 1990.
   Sarah var klart snabbast i loppet, tvåan Margarita Hernandez Flores från Mexico kom i mål på 32:11.04.

Läs mer Fortsättning...

Lag-EM vartannat år

 1 maj, 2016.Från och med 2017 kommer lag-EM att avgöras vartannat år. Detta står klart efter ett beslut av Europeiska Friidrottsförbundets styrelse. Det betyder att EM i Berlin 2018, som då är en del av European Championships, blir den sommarens enda friidrottsmästerskap i Europa.
   Europeiska Friidrottsförbundets ordförande Svein Arne Hansen säger i ett pressmeddelande att styrelsen tror att förändringen ger en tydligare struktur till friidrottskalendern samt att det kommer att göra respektive mästerskap mer prestigefullt.

Läs mer Fortsättning...

Landslaget till Glasgow 2019

 30 apr, 2016.Inomhus-EM i Friidrott 2019 kommer att avgöras i Glasgow, Skotland. Det beslutade det Europeiska friidrottsförbundets styrelse förra helgen.
   Det var fyra städer som kandiderade. Förutom Glasgow hade även nederländska Apeldoorn, vitryska Minsk och polska Torun lämnat in anbud om att få arrangera mästerskapet.
   European Athletics ordförande, Svein Arne Hansen, tyckte att alla städer lämnat in väldigt bra bidrag och ser fram emot tävlingarna i Glasgow.

Läs mer Fortsättning...

Bouafifs dom fastställd

 29 apr, 2016.Riksidrottsnämnden (RIN) har nu fastställt Dopingnämndens tidigare beslut om avstängning av Adil Bouafif för dopingförseelse. Det innebär att Bouafifs tvååriga avstängning till 22 september 2016 kvarstår samt att han är avstängd ytterligare två år från eventuella landslagsuppdrag inom Svensk Friidrott.

Läs mer Fortsättning...

Stefan Holm kapten på Finnkampsbåten

 29 apr, 2016.Stefan Holm blir konferencier och ”kapten” på Finnkampsbåten från Sverige till Finland första helgen i september. Finnkampsbåten kommer att fyllas med svenska friidrottssupportrar på väg till Finnkampen.

Läs mer Fortsättning...

Kalle en av helgens årsdebutanter

 29 apr, 2016.Under våren har många svenska friidrottare varit i USA på träningsläger, men nu i helgen är det många som avslutar sin vistelse där och börjar röra sig hem mot nordligare breddgrader igen. Dock är det några som tävlar på andra sidan atlanten även den här helgen.
   I Irvine, Kalifornien, gör Spårvägens Daniel Ståhl i morgon sin tredje diskustävling på några veckor. Han har ju visat fin form och kastat över 66 meter två helger i rad.
   Daniel får sällskap av Upsalas Simon Pettersson. I den kvinnliga diskustävlingen är Spårvägens Julia Viberg, som förra veckan klarade EM-kvalgränsen, anmäld.
   Hässelbys Johan Wissman springer 200 meter i en mindre tävling i Clermont i Florida. Det blir Johans säsongsdebut.

Läs mer Fortsättning...

Tredje gången på Stadion

 28 apr, 2016.Andreas Almgren är klar för Bauhaus-galan. Det blir tredje gången i rad som Turebergslöparen springer mot världsstjärnorna på Stadion.
   Friidrott.se träffade honom för en intervju där han berättar om den tuffa vintern som mest bestått av rehabträning, men att han nu är redo att ge sig an sommarens utmaningar.

Läs mer Fortsättning...

23 november hyllas årets bästa friidrottare

 28 apr, 2016.Svensk Friidrott och Atea har under två års tid arrangerat Friidrottsgalan gemensamt. Nu är datumet för 2016 års gala klart.
   23 november kommer årets främsta friidrottsprestationer att hyllas och bland annat Årets friidrottare att utses. Precis som förra året kommer Friidrottsgalan att hållas i Stockholm Waterfront efter Ateas evenemang Digitala Strategier som vänder sig till verksamhetschefer och it-beslutsfattare.
   – Vi märker att intresset för Friidrottsgalan har blivit större sedan vi relanserade den 2015, både inom friidrottsrörelsen och hos friidrottspubliken. Det mediala intresset är stort, det är alltså inte bara vi som vill lyfta fram alla fina prestationer som svenska friidrottare gör under ett år. Att vi nu för tredje gången i rad arrangerar Friidrottsgalan tillsammans med Atea är väldigt roligt och glädjande, säger Svensk Friidrotts marknadschef Jan Larsson.

Läs mer Fortsättning...

STHLM 10 med SM-milen ser ut att bli en succé

 27 apr, 2016.Med drygt en och en halv månad kvar till STHLM 10 med SM-milen har fler än 2 000 anmälningar kommit in vilket är en fördubbling mot de föregående upplagorna av SM-milen i Malmö.
   STHLM 10 med SM-milen är officiellt svenskt mästerskap för seniorer, 22-årsjuniorer och veteraner. Dessutom är det ett öppet motionslopp, och än så länge är det just motionsklasserna som lockat flest deltagare.
   – Det är ett nytt lopp och nytt koncept. Mixen av riktigt duktiga löpare och motionärer lockar många löpare. Dessutom har vi ingen maxtid vilket kan locka fler ovana löpare till att delta, säger Madelene Johnander, projektledare på Stockholm Marathon Gruppen, den av Hässelby och Spårvägen ägda organisation som arrangerar loppet i samarbete med Svensk Friidrott.

Läs mer Fortsättning...

Nu över 140 löpargrupper

 27 apr, 2016.Över 140 löpargrupper har nu registrerat sig på svenskalopare.se. Löpargrupperna riktar sig främst mot vuxna motionslöpare och arrangeras över hela landet av friidrottsföreningar och motionslopp.

Läs mer Fortsättning...

Torneklint mycket nöjd med lägerrapporter från USA

 26 apr, 2016.Stora delar av landslagets aktiva har under april i egen regi legat på träningsläger i USA inför den kommande tävlingssäsongen. Förbundskapten Karin Torneklint är mycket nöjd över de rapporterna hon har fått.
   Friidrott.se har tidigare berättat om var många av de bästa svenskarna tränar under våren. USA är det här året det mest populära stället och där är det främst på tre olika anläggningar som svenskarna finns just nu; Bradenton i Florida, Flaggstaff i Arizona och San Diego i Kalifornien.

Läs mer Fortsättning...

Fortsatt KLUB-forskning

 26 apr, 2016.Jenny Jacobsson, medicinsk koordinator på Svensk Friidrott, har tilldelats medel från Centrum för idrottsforskning för en post doktortjänst. Det betyder att det forskningsprojekt, KLUB-projektet, som började 2014 nu kan fortsätta.
   – Det är otroligt hedrande. Det är bara en av tio sökande som får en sådan här tjänst, och Centrum för idrottsforskning tillsätter ungefär tre tjänster per år. De har sett att den forskningsplan som jag skrivit är intressant och det möjliggör att driva igenom projektet, säger Jenny Jacobsson.

Läs mer Fortsättning...

Julia Viberg EM-kvalade

 25 apr, 2016.Spårvägens diskuskasterska Julia Viberg klarade i fredags EM-kvalgränsen då hon kastade 56.30 i en tävling i Mesa, Arizona. Det är knappt åtta decimeter från hennes personliga rekord från i fjol.
   – Det var bra vindar så det hade kunnat bli ännu längre. Diskusen skar sig ganska rejält och jag lyckades inte få diskusen att flyta ut bra i något av kasten, säger Julia till Facebooksidan Friidrottaren.
   24-åringen var med i EM i Zürich 2014 och gick då inte vidare från kvalet.

Läs mer Fortsättning...

30 års längtan är över

 24 apr, 2016.
   
   I 30 år har Uppsalas friidrottare längtat efter en egen inomhusarena. Om bara några månader är väntan över, då öppnar nämligen den 28 000 kvadratmeter stora hallen i Gränby i utkanten av Uppsala.
   Friidrott.se tog tåget till Sveriges fjärde största stad och fick en rundvandring inne i arenan, som förutom friidrottshall också består av hela fem innebandyplaner varav den största har plats för 2 600 åskådare.
   I vårt reportage berättar arkitekten Staffan Karlsson om det gigantiska projektet. Dessutom berättar Richard Andersson och Henrik Wennberg, marknadsansvarig respektive ordförande i Upsala IF, om hallens betydelse för föreningens verksamhet i en videointervju.

Läs mer Fortsättning...

Ännu ett långt kast av Ståhl

 24 apr, 2016.Spårvägens Daniel Ståhl fortsätter att kasta långt så här i inledningen av säsongen. I går kväll kastade VM-femman 66.42 i Triton Invitational i La Jolla, San Diego, och blev tvåa i tävlingen bakom jamaicanen Fedrick Dacres som fick till en riktig pärla, 68.02.
   Trea blev Matthew Denny, Australien, 64.13.
   Upsalas Simon Pettersson fick till säsongens näst längsta kast, 60.03, och blev tolva i tävlingen.

Läs mer Fortsättning...

Över 40 år i friidrottens tjänst

 23 apr, 2016.I samband med förbundsårsmötet i Sollentuna för en månad sedan avgick Mats Åkerlind ur Svensk Friidrotts styrelse efter 12 år. Hans karriär inom friidrotten har dock varit betydligt längre än så. Redan 1975 fick Mats sitt första legitimationskort som statistikombud i Gästrikland. Sedan dess har han haft diverse olika roller inom Svensk Friidrott; tränare, landslagsledare, valberedare och styrelseledamot.
   Friidrott.se hade en lång pratstund med Mats Åkerlind där han berättade om sitt liv i friidrottens tjänst, vilka förändringar som skett genom åren och vilka utmaningar Svensk Friidrott står inför.

Läs mer Fortsättning...

Över 20 nya löpargrupper i Intersports butiker

 22 apr, 2016.I samarbete med Intersport och den tidigare marathonspecialisten Anders Szalkai har Svensk Friidrott dragit igång Veckans Intersportpass. På över 20 orter runt om i landet samlas löpargrupper ledda av lokala föreningar varje vecka tid för att träna tilllsammans. Tio veckor ska de hålla på och varje pass har ett eget upplägg, komponerat av Anders Szalkai.
   – Det kommer att se lite olika ut på olika orter, men responsen har varit positiv, säger Anders Szalkai.
   Friidrott.se hängde med på ett pass i Stockholm i veckan och fick en pratstund med Anders och butikschefen Carina.

Läs mer Fortsättning...

Ny tävling för Ståhl i helgen

 22 apr, 2016.Förra helgen säsongsöppnade Spårvägens Daniel Ståhl på bästa möjliga sätt genom att i Salinas, USA, kasta 66.74 i diskus och därigenom också klara nomineringsgränsen till OS i Rio. I morgon gör han ännu en tävling, den här gången Triton Invitational i La Jolla, en del av San Diego. Han får där sällskap av Upsalas Simon Pettersson och klubbkompisen från Spårvägen, Niklas Arrhenius, som i helgen var väldigt nära EM-kvalgränsen i diskus.
   Viktor Gardenkrans, Malmö, är anmäld i kula i samma tävling.
   I övrigt är det en intensiv marathonhelg i Europa, där klassikern London Marathon är den mest intressanta. Många svenskar är som vanligt med och springer, men sannolikt är det ingen som kan mäta sig med de resultat som svenska marathonlöpare hade i London på 1980-talet. Loppet sänds direkt på Eurosport med start 10.00 i på söndag.

Läs mer Fortsättning...

Årsbästa för Malin Dahlström

 22 apr, 2016.Ullevis stavhopperska Malin Dahlström stod helt och hållet över inomhussäsongen, men drog för några veckor sedan igång tävlandet i USA där hon och övriga i Gustaf Hultgrens stavhoppsgrupp befinner sig på träningsläger. De första tävlingarna fick hon inte hoppningen att stämma, men i går lossnade det lite grann då hon hoppade 4.40 i Chula Vista utanför San Diego. Malin valde sedan att stå över 4.50 och gjorde tre försök på 4.60, dock utan att klara något av dem.
   Även träningskompisen Melker Svärd Jacobsson, Malmö, tävlade igen i går – hans fjärde tävling på en knapp månad. Efter att ha hoppat 5.70, 5.55 och 5.60 i de tre första tävlingarna blev det nu 5.45 efter att ha stått över 5.55 och gjort tre försök på 5.65.

Läs mer Fortsättning...

Mikael Ekvall tipsar och peppar på svenskalopare.se

 21 apr, 2016.Strömstads Marathonspecialist Mikael Ekvall är ny ambassadör för Svenska löpare. På svenskalopare.se kommer han att dela med sin av sina bästa träningstips och inspirera fler till att börja springa. Dels genom att visa konkreta övningar, dels genom att peppa människor som vill komma igång med sin löpning.

Läs mer Fortsättning...

Bauhaus-galan på turné

 21 apr, 2016.Bauhaus-galan introducerade förra året en Kids Tour där galans arrangörer, Stadionklubbarna, i samarbete med Stockholms Stad besökte ett antal platser runt om i Stockholm där ungdomar fick testa en friidrottsbana med diverse olika hinder. Nu har årets Kids Tour dragit igång. För knappt två veckor sedan var det premiär i Hägerstensåsen.

Läs mer Fortsättning...

Stavhoppstrio prisad

 20 apr, 2016.Stavhoppstalangerna Armand Duplantis, Upsala IF, Lisa Gunnarsson och Elienor Werner, båda Hässelby SK, tilldelas föreningen De Stora Grabbarnas stipendium 2016. De erhåller en prissumma om 7 000 kronor vardera.
   Alla tre har haft en fantastisk vinter där både Armand och Lisa satt världsbästan i sina respektive åldersklasser, och Elienor, som liksom Armand vann ungdoms-VM i fjol, förbättrat sitt personliga rekord ordentligt.

Läs mer Fortsättning...

Friidrott.se söker skribenter

 20 apr, 2016.Friidrotten växer just nu på många plan. Varje år blir vi fler klubbar och fler utövare och totalt är vi nu över 600 000 medlemmar i över 1000 föreningar. Antalet motionslopp fortsätter också att öka samtidigt som friidrottens utbud hela tiden breddas.

Läs mer Fortsättning...

Många gotlänningar gick domarutbildning

 19 apr, 2016.Kompetenta funktionärer är en förutsättning för att bra arrangemang ska kunna genomföras. På Gotland ska man i sommar arrangera Svealandsmästerskapen för 13- och 14-åringar och nästa år de internationella Ö-spelen Island Games. Därför genomfördes i helgen två olika utbildningar på Gutavallen.

Läs mer Fortsättning...

Historisk tekniska ledare-kurs

 19 apr, 2016.När Svensk Friidrotts kurs för tekniska ledare genomfördes i Stockholm i helgen var deltagarna till majoriteten kvinnor.
   – Det har inte hänt tidigare i någon för förbundets tävlingstekniska utbildningar, säger Andreas Thornell, Tävlingsansvarig.
   Under kursen, som leddes av Jonas Malm och Anders Borgström, diskuterades bland annat årsplanering, invägning och inmätning av redskap och förberedelse av tävling.

Läs mer Fortsättning...

Svenska intressen i
Bauhaus-galans grenprogram

 19 apr, 2016.Bauhaus-galan den 16 juni bjuder på ett grenprogram som på förhand ser väldigt intressant ut ur ett svenskt perspektiv. Flera grenar, såväl för män som för kvinnor, kan ha spännande svenska starter.
   Det manliga programmet består av 100 meter, 800 meter, 3 000 meter, 400 meter häck, stav, tresteg, kula och spjut. Potentiella svenska stjärnor är framförallt Turebergs Andreas Almgren, Spårvägens Kalle Berglund och Sävedalens Andreas Kramer på 800 meter, Bålstas Kim Amb i spjut och just nu superheta Melker Svärd Jacobsson, Malmö, i stav.

Läs mer Fortsättning...

Revanschsugen Erik Hagberg siktar mot EM

 18 apr, 2016.Upsala IF:s sprinter Erik Hagberg har inte tävlat alls sedan den framgångsrika inomhussäsongen i fjol då han bland annat kom till semifinal på inomhus-EM i Prag. En skada följdes av ytterligare en vilket hindrade honom från tävling under sommaren och vintern.
   Nu är han tillbaka och siktar mot sommarens EM i Amsterdam.
   I friidrott.se:s videointervju berättar Erik om vägen tillbaka, hur han lagt om träningen och hur han ska ta sig till sommarens stora mål.
   – Hela 2016 har träningen gått väldigt bra och jag ser verkligen fram emot att få tävla, säger Erik.

Läs mer Fortsättning...

Monsterkast av Daniel Ståhl

 18 apr, 2016.Spårvägens diskuskastare Daniel Ståhl inledde i natt säsongen på bästa möjliga sätt. I en mindre kasttävling i Salinas, Kalifornien, kastade Daniel 66.74, bara 15 centimeter från hans knappt två år gamla personliga rekord.
   – Härligt att få till det i första tävlingen! Det har gått väldigt bra på träning de senaste veckorna och målet var att klara OS-kvalgränsen och det gick ju bra, sa Daniel till Friidrottaren på Facebook efter tävlingen.

Läs mer Fortsättning...

Göteborg Friidrott Grand Prix mellan EM och OS

 17 apr, 2016.Sommaren är snart här och med det också årets Folksam Grand Prix-säsong. Först ut av tävlingarna är som vanligt Sollentuna GP den 28 juni, därefter följer Göteborg Friidrott Grand Prix på det nya datumet 15 juli och Karlstad GP avslutar serien den 27 juli.
   Friidrott.se har tagit pulsen på Anna Linner Bassani, projektledare för Göteborg Friidrott Grand Prix.
   – Det betyder mycket att ha en stor internationell gala i Göteborg. Framförallt för våra aktiva så att de får chans att tävla på hemmaplan inför hemmapublik, men även för Göteborg som evenemangsstad, säger Anna Linner Bassani.

Läs mer Fortsättning...

Linn ny nia genom tiderna

 16 apr, 2016.Det var många svenskar i farten i USA-friidrotten i går. Den som stack ut mest var Hälles Linn Nilsson som i ett av karriärens första 5 000-meterslopp i Mt SAC Relays sprang på 15:48.46, en tid som gör att Linn går upp på nionde plats i den svenska genom-tiderna-statistiken.
   Linn kom åtta i första heatet, en hundradel bakom Marisol Guadalupe Romero, Mexico.
   Vann gjorde Lauren Paquette, USA, på 15:20.44.
   Den andra svenskan i loppet, Linköpings Carolina Johnson, fick tyvärr avbryta.

Läs mer Fortsättning...

Många svenskar i farten i USA

 15 apr, 2016.En intensiv tävlingshelg väntar, speciellt för de svenskar som befinner sig i USA. Där är den stora tävlingen Mt SAC Relays i Norwalk i utkanten av Los Angeles.
   Tredagarstävlingen drog igång redan i går, men i dag gör de flesta svenskarna sina starter.
   Bland annat är Hanna Hermansson anmäld på både 800 och 1 500 meter. På 5 000 är det tre svenskor, Hälles Linn Nilsson och Lisa Öhberg ställs mot Linköpings Carolina Johnson, som firar sin 20 födelsedag i dag.

Läs mer Fortsättning...

Utby IK upptäcker talanger genom integrationsarbete

 15 apr, 2016.Friidrotten har en enorm potential att hitta talanger bland nyanlända och svenskar med invandrarbakgrund. Det menar Curt-Roland Ljung, ledare och konsulent i Utby IK i Göteborg, som sedan ett samarbete med somaliska föreningen inleddes för några år sedan har jobbat mycket med att integrera framförallt somaliska ungdomar och få dem att upptäcka friidrotten. Ett flertal stora talanger har på det sättet också kommit fram, till exempel Suldan Hassan, terräng-SM-segrare i P17-klassen i fjol.
   I vår långa intervju berättar Curt-Roland, eller Curre som han kallas, om det integrationsarbete som utförs i föreningen. Han berättar bland annat vad han tror är nyckeln till att fler ska upptäcka friidrotten.

Läs mer Fortsättning...

Flera nyheter i årets
Diamond League

 14 apr, 2016.IAAF Diamond League har funnits sedan 2010 då serien tog över efter Golden League. Arrangörsstäderna har i stort sett varit de samma sedan starten, men i år blir det några förändringar. Precis som friidrott.se skrivit om tidigare så byts tävlingen i New York ut mot tävlingen i markokanska Rabat. Därmed gör Diamond League intåg på en ny världsdel, Afrika.
   Det är dock inte den enda nyheten i årets Diamond League-cirkus. En annan är att ett nytt poängsystem införs. Från och med i år kommer nämligen de sex främsta i varje gren att få poäng, jämfört med de tre främsta som det varit tidigare. Poängen kommer att fördelas 10-6-4-3-2-1.

Läs mer Fortsättning...

Skyrunningstjärna tackar ja till landslaget i ultralöpning

 14 apr, 2016.Emelie Forsberg är världens bästa bergslöpare. Nu är hon för första gången uttagen och har tackat ja till landslaget i ultratrail. Landslagsledare Peter Fredricson är mycket glad över Emelies besked och ser fram emot VM i ultratrail i Portugal i oktober.

Läs mer Fortsättning...

Sista chansen att söka föreningsstöd

 13 apr, 2016.På söndag är sista dagen att söka föreningsstöd genom idrottslyftet för den här perioden. I samband med ansökan ska föreningen, om den inte gjort arbetet tidigare, dessutom diskutera och besvara ett antal frågor.
   Svensk Friidrott har fått i uppdrag från Riksidrottsförbundet att kartlägga och analysera barn- och ungdomsverksamheten under våren och sommaren 2016. Detta ska ligga som underlag när Svensk Friidrott bestämmer sin inriktning för idrottslyftet under åren 2017-2019.

Läs mer Fortsättning...

Triss i höjdhopperskor på Bauhaus-galan

 13 apr, 2016.Skoog, Kinsey och Green. Tre namn som kommer att komma upp på ljustavlan på Stockholms Stadion den 16 juni när Bauhaus-galans kvinnliga höjdhoppsstartfält presenteras.
   I dag presenterar arrangörerna till Sveriges Diamond League-tävling, Bauhaus-galan, de tre första aktiva som siktar på att tävla på Stockholms Stadion i somras, och det är tre spännande svenskor som alla är potentiella OS-deltagare som är först ut.
   IF Götas Sofie Skoog är den som haft den bästa inomhussäsongen. I somras tog hon ett stort steg i sin utveckling, vann SM-guld och kvalificerade sig till sitt första VM. Nu i vinter har Sofie blivit säkerheten själv på höjder över 1.90 och också höjt sin högstanivå. Det blev även ännu en VM-start för Karlstadstösen när inomhus-VM avgjordes där hon slutade på en mycket hedrande femteplats.

Läs mer Fortsättning...

Hon vill ge OS en ärlig chans

 12 apr, 2016.I 18 månader var Örgrytes höjdhoppare Emma Green borta från tävlingsbanan, men i vintras drog hon på sig skorna igen. Comebacken blev dock kort, i samband med uppvärmningen i Globen-galan fick hon nya känningar och avbröt säsongen. Men med nya tränaren Per Tedenrud siktar hon vidare mot sommaren och förhoppningsvis också mot OS.
   I friidrott.se:s långa videointervju berättar Emma om vägen tillbaka från den tuffa skadeperioden, den första tiden med en ny tränare och sommarens stora mål.
   – Jag vill ändå försöka mot OS och bara göra mitt bästa. Sen får vi se om det räcker, men jag vill ändå ge det en ärlig chans.

Läs mer Fortsättning...

Seger för Melker i regnet

 11 apr, 2016.Melker Svärd Jacobsson chockade stora delar av friidrotts-Sverige när han förra helgen satte nytt personligt rekord efter att ha varit borta från allt tävlande i ungefär ett och ett halvt år. I lördags kväll följde MAI:aren upp 5.70-hoppet med att i svåra väderförhållanden klara 5.55, en höjd han bara klarat vid fyra tillfällen tidigare i karriären, och vinna tävlingen med god marginal.
   För träningskompisen Malin Dahlström gick det inte riktigt lika bra i regnet i Los Angeles-stadsdelen Westwood. Hon fick med sig 4.15 därifrån.
   Men fler tävlingar väntar för både Melker och Malin under träningslägret i USA. Redan nu till helgen är det dags igen.

Läs mer Fortsättning...

På väg mot ett möjligt veteran-VM i Göteborg

 10 apr, 2016.Sverige lämnade 1 mars in en ansökan om att få arrangera veteran-VM 2020 i Göteborg. Kampanjen har nu inletts och vid veteran-EM inomhus i Ancona i Italien nyligen hade den svenska delegationen en monter.

Läs mer Fortsättning...

Isabellah bröt i Rotterdam

 10 apr, 2016.Det tycks inte bli någon OS-start för Hässelbys Isabellah Andersson då hon i dag tvingades bryta Rotterdams Marathon efter ungefär halva distansen.
   Isabellah inledde starkt och låg med i täten i loppets första tredjedel, men därefter hände något och Isabellah valde att kliva av banan.
   – Isabellah är givetvis mycket besviken , berättar Isabellahs man och tränare Lars Andersson för marathon.se.
   – Nu lägger vi alla tankar på OS åt sidan och kör vidare med träningen som vanligt, fortsätter Lars och berättar att det inte går att hitta ett nytt marathonlopp för att göra ett nytt försök att klara nomineringsgränsen till OS i Rio.

Läs mer Fortsättning...

Klubb Sverige åker till EM

 9 apr, 2016.Svensk Friidrott arrangerar i sommar för första gången en supporterresa till Friidrott-EM i Amsterdam. Det är en utveckling av det koncept som togs fram till Finnkampen i Helsingfors 2014, då Finnkampsbåten avgick för första gången. Klubb Sverige – samlingsplatsen för svenska friidrottssupportrar – utvecklades sedan ännu mer vid Finnkampen i Stockholm i fjol och vid Nordenkampen i Växjö i vintras. Nu väntar alltså den första mästerskapsresan.
   – Det är väldigt roligt att vi nu kan erbjuda en resa till Amsterdam för alla som vill uppleva riktigt högklassig friidrott och förhoppningsvis några svenska medaljer. Klubb Sverige har varit mycket uppskattat på Finnkampen och Nordenkampen, och vi vet att alla aktiva uppskattar det stöd som de får från sina fans på läktarna. Vi ser verkligen fram emot den här resan, säger Svensk Friidrotts marknadschef Jan Larsson.

Läs mer Fortsättning...

Isabellah jagar OS i Holland

 8 apr, 2016.I februari försökte Isabellah Andersson klara OS-nomineringsgränsen när hon sprang Tokyo Marathon. Den gången ville det sig inte riktigt för Hässelbylöparen, men nu på söndag gör hon ett nytt försök, den här gången i nederländska Rotterdam. Den tid som Isabellah, med ett personligt rekord från 2011 på 2:23.41, måste klara för att bli nominerad till OS är 2:28.
   I övrigt är det flera marathonlopp runt om i Europa i helgen. Förutom Rotterdam springs det 42 195 meter i Hannover, Manchester, Wien och Rom.

Läs mer Fortsättning...

90200 meter på 6 timmar

 8 apr, 2016.Vid 6-timmarstävlingen Loxodonta Borlänge Ultra sprang IF Götas André Rangelind 90200 meter. Det är det bästa resultatet av en nordbo uppmätt i ett 6-timmarslopp hittills.
   På en varvbana som mätte 2 km hade Rangelind en snittid på 3.59 min/km.

Läs mer Fortsättning...

Elisabeth började samtidigt som kungen

 7 apr, 2016.Vid 21 års ålder klev Elisabeth Rosenberg, då Sandström, för första gången in genom dörrarna på Svenska Friidrottsförbundet kansli. Förra veckan, 43 år senare, gick hon ut. En era var därmed slut och ett nytt liv som pensionär väntar nu.
   Året är 1973 och Alf Svensson är nytillträdd ordförande för Kristdemokraterna. Den brittiska rockgruppen Pink Floyd ger ut sin klassiska platta Dark Side of the Moon, World Trade Center i New York invigs och Carl XVI Gustaf tar över tronen efter sin avlidne farfar Gustaf VI Adolf.
   En 21-årig 800-meterstalang från Kristinehamn är på jakt efter något att göra och ringer ett samtal som helt och hållet skulle förändra hennes liv.

Läs mer Fortsättning...

Friidrott + hjärnforskning
= sant

 6 apr, 2016.Att idrottande gör att man mår fysiskt bättre har länge varit känt. Nu står det också klart att idrottande gör hjärnan friskare, mer kreativ och motverkar demens, stroke och depression. Ja, till och med att nya hjärnceller skapas av fysisk aktivitet. I Göteborg har föreningen Brain Athletics tagit det här till sig och har sedan 2013 samlat in 215 000 kronor till hjärnforskningen.
   Friidrott.se har pratat med Kjell Selander, initiativtagare till Brain Athletics. Han berättar om bakgrunden till föreningens bildande, varför intresset är så stort och hur de ska utveckla föreningens verksamhet.

Läs mer Fortsättning...

I USA inför sommaren

 6 apr, 2016.April och maj är efter den korta och intensiva inomhussäsongen tid för träningsläger. Många i landslaget söker sig utomlands till värmen för att förbereda sig för en sommar och jakten på landslagsplatser.

Läs mer Fortsättning...

Stora framgångar i IVEM

 6 apr, 2016.35 medaljer, sju guld, 16 silver och 12 brons, av totalt 50 svenska deltagare. Så summeras förra veckans veteran-EM inomhus i italienska Ancona.
   Det här var elfte gången som veteran-EM inomhus genomfördes. Premiären skedde 1997 i engelska Birmingham. Totalt var drygt 3 200 aktiva från 41 länder anmälda och tillsammans gjorde de cirka 6 000 starter. Detta är en klar ökning från tidigare mästerskap, så det är inte bara i Sverige som intresset för veteran-friidrott ökar.

Läs mer Fortsättning...

SM 100 km till Norrköping

 5 apr, 2016.Nu står det klart att årets upplaga av SM 100 kilometer avgörs i Norrköping den 13 juli med GoIF Tjalve som arrangör.
   – Det går samtidigt som Lag-SM och man kommer också att gå i mål på Borgsmo IP där Lag-SM avgörs, säger Andreas Thornell, tävlingsansvarig på Svensk Friidrott.
   Lag-SM är sedan tidigare en del av SM-veckan, vilket innebär att Friidrotten står för två av veckans svenska mästerskap.

Läs mer Fortsättning...

Lidköpings VSK lockar 100-tals till sina löpargrupper

 5 apr, 2016.När Lidköpings VSK drog igång nybörjargrupper i löpning för ett år sedan var intresset stort. I höstas hade de ett snitt på 15-20 nybörjarlöpare varje måndag.
   När de i går drog igång vårens Sverige på fötter-verksamhet visade det sig att intresset inte bara hade hållit sig kvar på en hög nivå – det hade också ökat.
   – 84 löpare kom och ville starta sin löpning med oss, skriver ledaren Thomas Svanström i ett mail till friidrott.se.

Läs mer Fortsättning...

Björn brinner för antidoping

 5 apr, 2016.Efter en framgångsrik karriär som medeldistanslöpare satsade Björn O Nilsson på en karriär inom den akademiska världen och var under många år borta från friidrotten. Nu är han tillbaka som ny ordförande för Svensk Friidrott, ett uppdrag han ser fram emot.
   – Vi har en väldigt fin idrott som är de olympiska spelens ryggrad på många sätt. Vi kan också svara upp till många av samhällets utmaningar kring hälsa, sjukvård och skapa ett bättre samhälle, säger Björn O Nilsson i friidrott.se:s videointervju där han också berättar att han brinner extra mycket för antidopingfrågor och föreningsverksamhet.

Läs mer Fortsättning...

Senaste veckan
Veckan 28.4 - 5.5

Meraf comebackar i Doha
I morgon inleds årets IAAF Diamond League-säsong n...

Ny tjänst: Ansvarig för
medel- och långdistans

Svensk Friidrott har två prestationscentrum igång,...

Ekvall och Andersson favoriter till SM-guldet
Om två och en halv vecka avgörs halvmarathon-SM i ...

Cup ska göra Värmland
till löpardistrikt

En ny löpcup har startats i Värmland. +WATT Run Cu...

De räknar med 1 300 barn
Sommaren närmar sig och med det högsäsongen för al...

Gläds med Melker och Sarah
I går blev Malmös Melker Svärd Jacobsson uttag...

Helgens lopp lockade både
elit och motionär

Motionsloppssäsongen har nu gått in i sin mest int...

Maria satte nytt Sverige-bästa
Maria Jansson, Kvarnsveden, satte i helgen nytt Sv...

Melker fjärde OS-friidrottaren
Malmös Melker Svärd Jacobsson blev i dag helt ...

Pers av Kalle i årsdebuten
Det var inte bara Sarah Lahti som sprang bra i Pay...

Svenskt rekord av Lahti
Hässelbys Sarah Lahti satte nu på morgonen svenskt...

Lag-EM vartannat år
Från och med 2017 kommer lag-EM att avgöras vartan...

Landslaget till Glasgow 2019
Inomhus-EM i Friidrott 2019 kommer att avgöras i G...

Bouafifs dom fastställd
Riksidrottsnämnden (RIN) har nu fastställt Dopingn...

Stefan Holm kapten på Finnkampsbåten
Stefan Holm blir konferencier och ”kapten” på Finn...

Kalle en av helgens årsdebutanter
Under våren har många svenska friidrottare varit i...

Tredje gången på Stadion
Andreas Almgren är klar för Bauhaus-galan. Det...

23 november hyllas årets bästa friidrottare
Svensk Friidrott och Atea har under två års tid ar...

Förra veckan
Veckan 21.4 - 28.4

Tredje gången på Stadion
23 november hyllas årets bästa friidrottare
STHLM 10 med SM-milen ser ut att bli en succé
Nu över 140 löpargrupper
Torneklint mycket nöjd med lägerrapporter från USA
Fortsatt KLUB-forskning
Julia Viberg EM-kvalade
30 års längtan är över
Ännu ett långt kast av Ståhl
Över 40 år i friidrottens tjänst
Över 20 nya löpargrupper i Intersports butiker
Ny tävling för Ståhl i helgen
Årsbästa för Malin Dahlström
Mikael Ekvall tipsar och peppar på svenskalopare.se
Bauhaus-galan på turné

Två veckor sedan
Veckan 14.4 - 21.4

Mikael Ekvall tipsar och peppar på svenskalopare.se
Bauhaus-galan på turné
Stavhoppstrio prisad
Friidrott.se söker skribenter
Många gotlänningar gick domarutbildning
Historisk tekniska ledare-kurs
Svenska intressen i
Bauhaus-galans grenprogram

Revanschsugen Erik Hagberg siktar mot EM
Monsterkast av Daniel Ståhl
Göteborg Friidrott Grand Prix mellan EM och OS
Linn ny nia genom tiderna
Många svenskar i farten i USA
Utby IK upptäcker talanger genom integrationsarbete
Flera nyheter i årets
Diamond League

Skyrunningstjärna tackar ja till landslaget i ultralöpning