Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 24 maj 2019

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Nyhetsarkiv

Visa nyheter Publicerade under:
Som:


Medvind för Montler: 8.43

 23 maj, 2019.Thobias Montler och flera andra svenska hoppare tävlade på torsdagskvällen i Torremolinos, Spanien, och även om vindarna var lite för välvilliga ikväll så gav ändå längderna en indikation om att formen är god, om inte mycket god. 8.43m i +2,4 m/s och 8.28 i +2,2 m/s.
   Nästa anhalt för Thobias är BAUHAUS-galan på Stockholms Stadion 30 maj.
   /Hillevi Thor

Läs mer Läs mer...

Kompletta svenska 20m-historien:
49 år, 11 man och 93 tävlingar

 23 maj, 2019.Då den 4 september 1971 i Malmö var det nog få som förväntade att det skulle skrivas svensk kulstötningshistoria även om Ricky Bruch en vecka tidigare vunnit kulan i Finnkampen på 19.75. Men det var ju ändå alltid diskus som stod i fokus på hans kasttävlingar, kulan var bara en sidogrej för honom.
   Men just den här dagen blev kulan alltså huvudsaken för det var där och då som den svenska 20m-historien startade: Med en stöt som mättes till 20.04 höjde Ricky sitt eget rekord i grenen med 11 cm.
   Fortfarande exklusivt
   Trots att detta alltså hände för snart 48 år sedan har 20m-resultat aldrig blivit någon vardagsföreteelse för oss.
   Faktum är att på detta knappa halvsekel har Ricky bara fått tio efterföljare och räknar man samman alla dessa elvas 20m-tävlingar fattas det (per idag) fortfarande sju stycken innan man nått totalt hundra stycken.
   Fast nu pekar mycket på att ”dröm-100” kan bli verklighet inom en ganska snar framtid tack vare MAI:s Wictor Petersson. Wictor som fyllde

Läs mer Läs mer...

Många världsettor till BAUHAUS-galan

 23 maj, 2019.Fem män och fem kvinnor. Alla tio toppar IAAF:s världsrankinglista och kommer till Stockholms Stadion för BAUHAUS-galan 30 maj. En av dem är världs- och europamästaren Ramil Guliyev som toppar ett startfält på 200m med de fem främsta på världsrankingen. Samma situation har vi även i damernas höjdhopp, där världsettan Mariya Lasitskene kliver in i tävlingen som världsetta. I diskus får vi se en glödhet duell mellan en Daniel Ståhl i god form och ettan på världsrankingen Fedrick Dacres. Men det är Daniel som har kastat längst i år – 70.56.

Läs mer Läs mer...

Två svenska segrar i Bergen

 23 maj, 2019.Det blev två svenska grensegrar när den nordiska bansäsongen drog igång på allvar med Trond Mohn Games som i Bergen. I den tolvgradiga vårkvällen och i ett lätt duggregn vann Wiktor Petersson kula med 1971 och Andreas Otterling längdhopp på 753. Det sistnämnda resultatet uppnåddes i en motvind av -2,4 m/s.

Läs mer Läs mer...

Suldan Hassan ”Månadens” i april

 22 maj, 2019.Hur skall man bära sig åt för att bli utsedd till ”Månadens friidrottare” av friidrott.se? Ett gott råd till den som undrar är att försöka göra något liknande det som Ullevis Suldan Hassan presterade förra månaden:
   Nämligen att slå till med ett riktigt dunderpers som dessutom gör att man klättrar in på topp-10 genom tiderna!
   I Suldans fall var det vid klassiska ”Mt SAC Relays” i Californien som han den 19 april på 5000m i ett svep kapade bort nästan halvminuten på personliga rekordet och med sina 13:31.35 dessutom svarade för det snabbaste loppet på distansen av en svensk på över tio år!
   Fokus på Gävle och U23-EM
   I vår Månadens-intervju berättar Suldan om

Läs mer Läs mer...

Deltagarrekord väntas på stafett-SM
– Friidrottskanalen livesänder

 22 maj, 2019.I helgen stundar stafett-SM på Stockholms Stadion för seniorer, juniorer, ungdomar och veteraner. Och det verkar bli rekordmånga deltagare som gör upp om medaljerna. I nuläget är hela 370 lag anmälda, vilket innebär en tangering av det tidigare rekordet. Det är också 60 lag fler än när Stadionklubbarna senast arrangerade mästerskapet 2015.
   
   Revanschläge för MAI på korta stafetten
   Flera spännande dueller väntar, inte minst mellan Spårvägen och Malmö AI på korta stafetten. Vi har bland annat tre spännande MAI-lag på 4x100m där första laget består av Austin Hamilton, Kasper Kadestål, Thobias Montler och Jean Christian Zirignon. De ställs bland annat mot ett starkt lag från Spårvägen med Odain Rose, Dennis Leal, Marvin Tay och André Drummond. MAI 1 lär säkert vara revanschsuget efter diskningen i finalen förra året.

Läs mer Läs mer...

Inför Bauhausgalan:
And the winners are ....

 21 maj, 2019.Den andra etappen av ”Fantasy Diamond League” – där man skall tippa vinnarna i DL-galorna – avgjordes i Shanghai i helgen och visade sig betydligt tuffare än den första. Då i Doha hade 18 av de 50 som antog utmaningen från Stadionklubbarnas Elias Shilazi 174 poäng eller mer toppat av Stefan Holm och Ola Emriksson på 200 p.
   Men i Shanghai förlorade ett betydande antal ”säkra” vinnare – t ex Gong i kula, Hassan på 1500m och Coleman på 100m – plus att ett par andra – Manyonga i längd och Gardiner på 400m – var sista-minuten-strykningar. Följden blev väldigt mycket blygsammare poäng för tipparna: 18 över 174 p byttes till en enda över 174 p: Mark Nielsen på 195 p!
   Stefan höll 1:a platsen
   Vilket gjorde att Mark klättrade från en diskret delad 35:e plats upp till 4:e! Ända upp i topp räckte det ändå inte eftersom han hade 50 p att ta in på Stefan Holm. Denne hade visserligen

Läs mer Läs mer...

”Att få träffa dessa kvinnor gav
oss mycket kunskap och energi”

 21 maj, 2019.
   
   För en dryg månad sen hölls den första träffen i Svensk Friidrotts nätverk för kvinnliga tränare. Tränare från föreningar runt om i Sverige men även Schweiz och Danmark, samlades i Växjö för att under intensiva dagar få dela med sig av sina erfarenheter, lyssna till föreläsare och tillsammans prata om arbetet framåt.

Läs mer Läs mer...

Hallmans vår nya partner

 21 maj, 2019.Svensk Friidrott har tecknat ett treårigt avtal med Hallmans Försäljnings AB som officiell leverantör av idrottspriser. Hallmans är en ledande aktör inom branschen och har lång erfarenhet av att bland annat leverera medaljer, pokaler och märken till förbund och föreningslivet.
   – Vi ser fram emot att samarbeta med Hallmans när det gäller vårt eget behov av idrottspriser men också utveckling av samarbeten och koncept riktade mot våra medlemsföreningar och distriktsförbund, säger Jan Larsson, marknadschef på Svensk Friidrott.

Läs mer Läs mer...

Missa inte att söka föreningsstöd!

 20 maj, 2019.Vi har kommit till slutet av 2019 års första ansökningsperiod. Nu på söndag, den 26 maj, är det den sista ansökningsdagen för att söka föreningsstöd för sommarens (och tidig hösts) föreningsaktiviteter. Stämmer er förenings intentioner in på kriteriet "att utveckla verksamheten så att barn och unga i åldern 7-25 år väljer att idrotta i förening och stimuleras till ett livslångt idrottande i föreningsidrotten"?
    I så fall går det att söka ekonomiskt stöd för dem från Idrottslyftet. Missa inte den möjligheten!

Läs mer Läs mer...

Du har väl inte missat SM-sidan?

 20 maj, 2019.Den 30 augusti – 1 september är det dags för Sverigeeliten att samlas i kampen om SM-medaljerna på Tingvalla i Karlstad. Det kommer bli en riktig friidrottsfest! Och redan nu kan ni gå in på arrangörerna IF Götas specialgjorda SM-hemsida för att få all info inför mästerskapet. Här finns bland annat Sveriges bästa där ni hittar svenska rekord, SM-rekord, regerande svenska mästare och årsbästan 2019 som kommer uppdateras kontinuerligt. På hemsidan kan ni även köpa biljetter till mästerskapet, och boka boende i Karlstad under SM-helgen (där det finns rabatterade priser för deltagare).

Läs mer Läs mer...

Lovisa stod för kanonserie i Ljungby

 20 maj, 2019.Högbys Lovisa Karlsson imponerade i F19-klassen i mångkampstävlingen i Ljungby. Serien 5559 poäng är nytt personligt rekord och tar henne upp som åtta genom tiderna i F19 i Sverige. Det överträffar kvalgränsen till U20-EM i Borås med stor marginal, och placerar henne dessutom som trea i F19-klassen i Europa just nu.
   Lovisa inledde tävlingen strålande med 13.79 på 100m häck (underskriden U20-gräns i grenen individuellt med över tre tiondelar). Och även i längd stod hon för ett fint resultat: 6.12 vilket också är över kvalgränsen (på 6.10).
   Samtliga resultat

Läs mer Läs mer...

Karlsruhe: Andreas Almgren 3:40!

 18 maj, 2019.Turebergs Andreas Almgren var det stora svenska glädjeämnet när 4:e årgången av löptävlingen "Lange Laufnacht" genomfördes på lördagskvällen i ett litet kyligt och småregnigt Karlsruhe i sydvästra Tyskland.
   I det manliga A-heatet på 1500m skuggade Andreas länge Stenungsunds Johan Rogestedt runt 5:e/6:e plats i tätgruppen och passerade på ungefär 59 - 1:57.5. Vid klockringningen (2:42) var Johan uppe som 3:a, men sedan blev hans steg tyngre.
   Däremot var Andreas pigg, gick om Johan och hängde fortsatt på täten. Även om han fick se Belgiens Isaac Kimeli till slut glida ifrån till ohotad seger var Andreas klar trea i mål.
   Snabb klättring på medeldistanslistan
   Och tiden 3:40.18 innebar att han kapade nästan fyra sekunder från det 16 dagar gamla perset från "Payton Jordan".
   Det innebar dessutom att han klättrade

Läs mer Läs mer...

Robel och Charlotta halvmaramästare

 18 maj, 2019.Göteborg har under veckan fyllts av löpningsupplevelser, med lördagens Göteborgsvarv som kronan på verket. Löparna bjöds på riktigt fina väderförutsättningar och båda segrarna i det svenska mästerskapet på halvmaratondistansen, Robel Fsiha och Charlotta Fougberg, höll för favoritskapet.

Läs mer Läs mer...

Fanny sjua i Shanghai

 18 maj, 2019.Fanny Roos var den enda svenska deltagaren i DL Shanghai. Kultävlingen genomfördes tidigt i tävlingen och Fanny slutade på sjunde plats genom den fjärde stöten som mätte 18.30.
   - Jag missade lite tekniskt i början men fick till en stöt som var ok. Jag försökte fokusera på tekniken och när jag satte den så blir det ju tydligt längre. Känner mig ändå nöjd med att jag kunde vända det även om jag öppnade dåligt, säger Fanny till TV4 efter tävlingen.
   - Mitt mål med säsongen är att stöta längre än förra året, 18.68, och höja min lägstanivå. Det blir ganska många tävlingar nu och i juni och nästa tävling är Bauhausgalan i Stockholm 30 maj, avslutar Fanny.

Läs mer Läs mer...

Dagens rörliga TV-bilder:
Shanghai och Varvet

 18 maj, 2019.Den här lördagseftermiddagen behöver den friidrottsintresserade verkligen split vision:
   * Kl 13.00 börjar TV4:s direktsändning från Diamond League i Shanghai med svenskt deltagande av Fanny Roos.
   * Kl 13.00 går också startskottet för eliten (inkl SM halvmarathon) i GöteborgsVarvet som webbsänds live av GöteborgsPosten
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

USA: Yolanda 2:02 på 800m!

 18 maj, 2019.Under inomhussäsongen i vintras gällde länge "pers i varje lopp" för Turebergs Yolanda Ngarambe och inledningen av utomhussäsongen följer nu samma imponerande mönster: För två veckor sedan 15:38 på 5000m och nu i natt 2:02.18 på 800m!
   Och det är också rejäla kapningar det handlar om: På 5000m i Palo Alto var det dryga minuten, vilket i och för sig kanske inte var så konstigt med tanke på att Yolanda bara sprungit sträckan någon gång tidigare.
   Snudd på topp-10 genom tiderna!
   Men 800m har varit hennes huvudsträcka under i stort sett hela karriären och ändå: Nu i Marietta (Georgia) sänkte hon sig med sekunder eftersom tidigare persen var 2:05.06 utomhus och 2:04.02 inomhus!
   Faktum är att Yolanda i natt var bara tolv hundradelar från att ta sig in på vår topp-10 genom tiderna!
   Så den som efter 15:38-loppet som gjorde henne till vår 9:a genom tiderna på 5000m drog slutsatsen att hon nu

Läs mer Läs mer...

Lördag eftermiddag: DL i Shanghai
Blir långa häcken höjdpunkten?

 17 maj, 2019.På lördag eftermiddag (svensk tid) avslutas den asiatiska delen av Diamond League 2019 då kinesiska Shanghai står värd för årets andra DL-gala.
   Det direkta svenska intresset finns i kvinnlig kula där Fanny Roos kommer att få tufft motstånd eftersom nio av tio konkurrenter har personbästa över 19 meter! Klar favorit är de senaste årens nr 1 Gong Lijiao som dessutom alltså har hemmaplansfördel.
   Av Europas bästa saknas egentligen bara Schwanitz eftersom Guba, Marton och Dubitskaja är med. Fast den mest spännande starten gör USA:s Chase Ealey som toppar världsårsbästa på 19.67. Hon har höjt perset med över metern i år efter att i höstas ha bytt från glid till rotation!
   Vilka är redan i form?
   Eftersom många inte har tävlat alls – eller inte på allvar – tidigare den här säsongen är det inte helt lätt att spekulera i troliga höjdpunkter.
   Vi vet ju inte något konkret om aktuell formstatus på sådana 2018-stjärnor som

Läs mer Läs mer...

Nu skall det avgöras:
Vilka vinner Bauhaus-biljetterna?

 17 maj, 2019.I morgon lördag i Shanghai går årets andra Diamond League-gala. Det innebär även andra och sista steget i den utmaning i ”Fantasy Diamond League” där biljetter till årets tredje DL-tävling – Bauhausgalan på Stockholms Stadion – står på spel.
   Det var ju Stadionklubbarna som utlovade två biljetter till årets gala den 30 maj till var och en som kunde besegra deras Elias Shilazi i att tippa vinnare vid galorna i Doha den 3 maj och Shanghai den 18 maj sammantaget.
   En utmaning som 50 personer antog inför Doha-galan och inte nog med det: Inte mindre än 29 av dem besegrade Elias – som i fjol slutade 9:a totalt i världen i ”Fantasy Diamond League”! Så utgångsläget är litet småtufft för Elias och Stadionklubbarna – men gynnsamt för utmanarna nu när allt alltså skall avgöras i Shanghai.
   Både biljetter och prestige på spel
   Kan Elias rädda prestigen åtminstone delvis och klättra i listan genom

Läs mer Läs mer...

USA: Kalle 3:37 direkt i premiären

 17 maj, 2019.Spårvägens Kalle Berglund öppnade sin tävlingssommar med 3:37.84 vid "USATF Distance Classic" i Eagle Rock (Kalifornien). Det var Kalles hittills snabbaste start på en utomhussäsong. Fast ännu mer glädjande än själva tiden - knappt 1½ sekund från pers - var att Kalle vann loppet.
   För tävlingen - som arrangeras av USA:s friidrottsförbund - samlar alltid ett gäng av de främsta amerikanerna och Kalle var nu bara nr 5 sett till personbästat. Själva loppet hade ett ganska stabilt upplägg med 58½-varv fram till spurten där Kalle avgjorde med en 56.3-runda.
   Hanna 2:a på 800m
   Även Turebergs Hanna Hermansson gjorde en stark insats på fredagskvällen i Eagle Rock (förort till Los Angeles). Hon hade den här gången valt 800m och precis som för Kalle var det avslutningen som övertygade.
   Vid klockringningen låg Hanna sist av de sju i A-heatet men på andra varvet var hon i stället snabbast av alla och blev till slut 2:a i mål på 2:03.21 slagen bara av

Läs mer Läs mer...

40:e Göteborgsvarvet i helgen

 16 maj, 2019.I helgen är det dags för stor löparfest i Göteborg när 40:e upplagan av Göteborgsvarvet går av stapeln. Över 60 000 löpare väntas komma till start, och i tillägg nästan perfekta löparförhållanden. I startlistorna hittar vi hela åtta löpare som gjort under timmen på halvmaraton, bland annat kenyanen Richard Mengich som är den enda som gjort Göteborgsvarvet under 60 minuter.
   På svensksidan väntar en spännande kamp om SM-medaljer mellan Hanna Lindholm och Charlotta Fougberg på damsidan. På herrsidan kommer Robel Fsiha till start. Robel, som är tvåa genom tiderna i Sverige på distansen.

Läs mer Läs mer...

Stjärntätt på BAUHAUS-galan i längd

 16 maj, 2019.Torsdagen 30 maj är det dags för Diamond League-tävlingen BAUHAUS-galan på Stockholms Stadion. Och i herrarnas längdtävling kommer vi få se ett suveränt startfält göra upp om segern. Thobias Montler, som slagit sig in i världseliten efter en silvermedalj på inomhus-EM i vintras, ställs bland annat mot Juan Miguel Echevarría.
   
   ”Monsterhopp” på BAUHAUS-galan 2018
   Kubanen var kanske ett av de största utropstecknen på tävlingen förra året när han slog till med vad som kallades för ett ”monsterhopp” – 8.83 meter i en vind som endast var 0.1 m/s för stark för att kunna få rekordstämpel. Det är bara tolv centimeter ifrån det 27 år gamla världsrekordet. Ett rekord som mycket väl kan vara i fara om två veckor. Echevarría har nämligen hoppat ännu längre i år. 8.92 (även detta i för stark medvind) på en tävling i Kuba för två månader sedan.

Läs mer Läs mer...

Anna Linner Bassani till Örgryte IS
Ny tävlingsansvarig sökes

 16 maj, 2019.Anna Linner Bassani, idag tävlingsansvarig på Svensk Friidrott, kommer efter sommaren att gå vidare till rollen som klubbchef i Örgryte IS Friidrott.
   - Det ska bli väldigt roligt och spännande att få jobba hemma i Göteborgsfridrotten igen och ta mig an uppdraget som klubbchef i ÖIS. Föreningen har i flera år varit på stark frammarsch. Det kommer att innebära nya bekantskaper och arbetsuppgifter och jag hoppas kunna tillföra energi och erfarenhet både till ÖIS och till Göteborgs friidrottsdistrikt, säger Anna Linner Bassani.

Läs mer Läs mer...

Kval i Kraftmätningen i helgen

 15 maj, 2019.Samma helg som Finnkampen genomförs varje år 15-åringarnas inofficiella lagmästerskap Kraftmätningen. Årets final går alltså 24-25 augusti med Tibblevallen i Täby som tävlingsplats.
   I helgen inleds de första två kvaltävlingarna till finalen i augusti. Den här veckan handlar det om Nyköping och Umeå där det finns elva respektive två lag anmälda. Två lag vardera från Huddinge AIS och Hässelby SK och därutöver lag från Turebergs FK, Hanvikens SK, Hammarby IF, Hellas FK och Linköpings GIF gör upp om finalplatserna i Nyköping.

Läs mer Läs mer...

På väg mot U23-EM i Gävle:
Simon Sundström

 15 maj, 2019.IFK Lidingös hinderlöpare Simon Sundström hade ett bra 2018 med stora perssänkningar på alla distanser. Den trenden fortsatte under våren med ordentliga förbättringar på både 5000 m och specialgrenen 3000 m hinder. Det lovar gott inför U23-EM i Gävle 11–14 juli som är det stora målet för sommaren.

Läs mer Läs mer...

Utvecklingsträff i kast i Växjö:
”Det ser bra ut inför sommaren”

 14 maj, 2019.Under den gångna helgen var kulstötare och diskuskastare i Svensk Friidrotts Elitprojekt kula och diskus samlade igen vid Prestationscentrum kast i Växjö.
   Träffen inleddes med tävling med efterföljande teknikanalyser. Man kan konstatera att det ser lovande ut på många håll. I övrigt var fokus på tester, teknikutveckling och tävlingsplanering. Karin Moesch från RF föreläste om idrottspsykologi.

Läs mer Läs mer...

Sverige på fötter – alla i rörelse!

 14 maj, 2019.Nästa torsdag är det återigen dags för Sverige på fötter. Manifestationen anordnas av Svensk Friidrott för fjärde året på rad och går ut på att få så många som möjligt i rörelse runtom i landet under ett dygn! Många föreningar har redan anmält sig till att utföra olika aktiviteter, men ännu är det inte försent att anmäla en aktivitet. Förening, organisation, företag, skola eller annan verksamhet, alla kan vara med att skapa och erbjuda en gratisaktivitet för allmänheten. Intresserad? Gå in på Sverigepåfötter.se och läs mer.

Läs mer Läs mer...

08fri. söker ny verksamhetschef

 14 maj, 2019.Stockholms Friidrottsförbund söker nu ny verksamhetschef, då Björn Sveen som sitter på positionen ska gå i pension. Verksamhetschefen arbetar på uppdrag av distriktsförbundets styrelse och har utvecklings-, personal- samt resultatansvar för verksamhet och ekonomi.

Läs mer Läs mer...

Arenan i Åkersberga officiellt invigd

 13 maj, 2019.Första spadtaget togs redan hösten 2016 och i lördags kunde den helt nya friidrottsarenan i Åkersberga några mil norr om Stockholm invigas officiellt.
   Och äntligen har då snabbt växande Österåkers kommun - med just nu ca 45.000 innevånare - för första gången på flera decennier en arena för friidrott som uppfyller moderna krav.
   Och det är inte bara behoven för den lokala klubben Åkersberga SK:s träning som uppfylls utan arenan med åtta banor runt och en fast läktare under tak är också rustad för att framöver kunna ta emot större tävlingsarrangemang ända upp på SM-nivå.
   Världsrekordhållare på plats
   Kajsa Bergqvist – som ju själv i unga år hade förmånen av SM-arenan Sollentunavallen på näravstånd – var med och förrättade invigningen och bjöd på extra inspiration för de barn och ungdomar i Österåker som nu passade på att pröva på hur friidrott känns på en ”riktig” arena.
   Så för Åkersberga SK – som ju

Läs mer Läs mer...

”Det är så inspirerande att se de bästa tävla på riktigt”

 13 maj, 2019.När BAUHAUS-galan äger rum på Stockholms Stadion om lite drygt två veckor är det en tjej som kommer att njuta lite extra mycket eftersom det handlar om debut i en Diamond League-gala – Turebergs medeldistansare Yolanda Ngarambe!

Läs mer Läs mer...

USA: I skuggan av ett världsbästa

 13 maj, 2019.Den gångna helgen i collegefriidrotten var vårens huvudsakliga "Conference"-helg, dvs den ägnades främst åt mästerskap för de olika grupper (mest geografiskt sammansatta) som universiteten tillhör.
   Det stora för svenskt vidkommande var naturligtvis Mondos stavhopp i Fayetteville men det fanns mer värt att uppmärksamma:
   * Gefles Erik Martinsson sololöpte - ledde med en halvsekund halvvägs och vann med två och en halv sekund - 800m på 1:47.99 vid "Sunbelt" in Jonesboro (Arkansas).
   * På "Southeastern" i Fayetteville var Mondo inte enda blågula vinnaren: Ullevis Ellen Ekholm tog hem höjdhoppet på 1.82. Dessutom säsongsdebuterade Hovslätts Anders Eriksson i slägga med 69.12.
   Uppland + slägga = sant
   * Apropå slägga så gjorde fem uppländskor över 60 under helgen:

Läs mer Läs mer...

USA: Mondo över dröm-6 igen!

 12 maj, 2019.Lördagens stavtävling vid Southeastern Conference i Fayetteville (Arkansas) blev en långdragen historia. Med 21 deltagare startade tävlingen på 4.80 och Mondo Duplantis fick vänta i över två timmar innan ribban nått 5.45 som han valt som ingångshöjd.
   Sedan stod han över 5.55 och efter att ha klarat 5.63 direkt hade han i praktiken vunnit tävlingen eftersom sista konkurrenten försvann på 5.71.
   Därefter var det soloshow som gällde: I sitt tredje hopp för dagen - i det närmaste tre timmar efter tävlingsstart - klarade Mondo nya tävlings- och banrekordet 5.81.
   Ribban begärdes sedan direkt upp till 6.00 och efter två rivningar tog han i tredje!
   6.00 innebar nytt collegerekord (med 2 cm, det gamla hade stått i 23 år!) och nytt världsårsbästa (med 6 cm, det gamla var hans egna 5.94 för två veckor sedan)!!
   Och det fick räcka för dagen - tävlingen avslutades alltså efter att ha pågått i tre timmar och tjugo minuter.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Löparlördagen: Snabba milar

 11 maj, 2019.Kungsholmen Runt i Stockholm var lördagens största löpevenemang omfångsmässigt med totalt ca 3.600 namn i resultatlistan. Det var även det elitmässigt starkast besatta med säkra 10 km-segrar för Napoleon Solomon - första loppet sedan terräng-VM för 1½ månad sedan - och Hanna Lindholm - bara två veckor efter 2:29-maran i Hamburg.
   Ingen av dem gick för fullt hela vägen, ändå vann Hanna med över halvminuten medan Napoleon bara hade Olle Walleräng inom sin halvminut. Som trea följde Lidingös 21-åring Simon Sundström upp sina vårfärska pers på 5000m (14:00) och hinder (8:42) i USA med nya milperset 30:11.
   David i Västerås
   Det var f ö samma tid som David Nilsson - endast två veckor efter sin 2:13-mara i Hamburg - samtidigt noterade när han tog en nästan minutstor seger på milen vid Mälarenergi Stadslopp i Västerås.
   Lördagens näst största evenemang var traditionella Springtime i Helsingborg som i år hade lockat drygt

Läs mer Läs mer...

Visst blev Mondo EAA:s månadens

 11 maj, 2019.Omröstningen på sociala medier om Europas bästa friidrottare udner april 2019 är avslutad. Och på den manliga sidan blev det en mycket klar förstaplats för Mondo Duplantis för hans världsårsbästa 5.94.
   Så här såg röstsiffrorna nämligen ut: Duplantis 2.754, Özbilen TUR (marathon) 1.601, Isene NOR (diskus) 1.572, Perseus Karlström SWE (gång) 1258 och Francis GBR (sprint) 997.
   Nu ser vi fram mot nästa omröstning, den för maj, där Sverige rimligen också kommer att ha en stark kandidat i form av en viss diskuskastare, som gjorde "tidernas" serie i Diamond League i Doha.
   Han har ju dessutom möjlighet att förstärka meritlistan ytterligare vid Bauhaus-galan den 30 maj!
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Växjökast: Juniorerna gladde mest

 10 maj, 2019.Efter vårträningsläger i både när och fjärran har kastarna nu återsamlats på svensk mark och många passade på fredagseftermiddagen på att tävla i en kasttävling i Växjö.
   Bästa gren i det litet småruggiga vädret blev kvinnliga diskusen där Vanessa Kamga (55.45) och Fanny Roos (54.00) skuggades av Spårvägens Emma Ljungberg (53.60) och Upsalas Caisa-Marie Lindfors (52.85).
   För både Emma och Caisa-Marie handlade det om nya personliga rekord och den senare är nu bara 3 cm från 3:e platsen genom tiderna i F19. På god väg in på den topp-10-listan är dessutom Hälles Daniella Persson vars 49.56 innebar att det fattades 12 cm.
   U20EM-kval även i kula
   I kula vann förstås Fanny Roos och Wictor Peterssons utan att vara riktigt på topp (17.92 resp 18.99). Närmast följde Frida Åkerström (16.73 - bara 38 cm från pers) och Viktor Gardenkrans (17.79 - bästa på två år).
   Även i kula utmärkte sig ett par juniorer med siktet inställt på U20-EM i Borås:

Läs mer Läs mer...

Det var en gång på Sätra IP ....

 10 maj, 2019.I söndags var det Hellaskastet på Sätra IP (omedelbar granne till hallen) i Stockholms södra förorter. En tävling som är etablerad som en årlig tidig-maj-tradition - årets upplaga var den 15:e i ordningen - för kastare i huvudstadsregionen.
   Det är därför nu säkert tusentalet kastare som tävlat där vid något tillfälle - och ganska många som t o m tävlingsdebuterat där. Så var det t ex 2006 för en då knappt 14-årig hockeyspelare från Viksjö.
   Hur det gick för honom? Jo, helt OK faktiskt: Han vann P14-kulan (4 kg) på 12.00 (stående!) och kom 3:a i diskus (1 kg) med 34.69.
   Inget uppseendeväckande i sig men själva tävlingen Hellaskastet uppmärksammades med en liten notis här på friidrott.se. Och minsann: Visst slank debutanten med på "miljöbilden" som illustrerade notisen.
   I kvalificerat sällskap
   Han syns i bakre ledet av innerplanspubliken där man i övrigt hittar kastkonnässörer som

Läs mer Läs mer...

Intensiv TV-sommar väntar!

 10 maj, 2019.följa genom TV-sändningar. Det började ju redan i fredags med Diamond League-galan i Doha.
   friidrott.se kan idag presentera första upplagan av vår traditionella sammanställning över sommarens TV-sändningar i svenskspråkiga TV-kanaler. I det här skedet är tablån väldigt mycket ett skelett som i huvudsak anger de mesta kända tävlingarna med datum och sändande TV-bolag.
   Så listan är i högsta grad "arbete pågår", dvs den kommer allteftersom att uppdateras och kompletteras både med fler tävlingar och med exakta kanaler och sändningstider.
   Direkt till: TV-friidrott sommaren 2019
   Närmaste sändning är redan nu till helgen då CMore lördag-söndag sänder från World Relays i

Läs mer Läs mer...

Störningar på smfriidrott.com

 10 maj, 2019.Vissa besökare upplever störningar när de går in på SM-sajten smfriidrott.com. Vi har identifierat problemet och arbetar med att lösa det just nu. Prognosen är att sidan kommer att fungera normalt igen som senast under eftermiddagen.
   /Hillevi Thor

Läs mer Läs mer...

Kvinnligt höjdhopp
– en högklassig Stadiontradition

 9 maj, 2019.Att manliga diskusen varit en supergren på de senaste åren Bauhausgalor är välbekant men om man väljer ett längre tidsperspektiv som inkluderar föregångaren DN-galan är det frågan om inte kvinnliga höjdhoppet totalt sett är den vassaste grenen under det senaste kvartsseklet:
   Sedan 1995 har grenen varit med varje år utom två (dvs 22 av 24 år) och segerresultatet har varit 2.00 eller bättre nio gånger och 1.95 eller bättre 19 gånger!
   Totalen för 2m-resultat är tolv noteringar av åtta olika hopperskor. Först över ”dröm-2” på galan var Kajsa Bergqvist 2002 men Stadionrekordet tillhör Blanka Vlasic genom de 2.07 hon klarade 2007. Ett ytterst starkt Stadionrekord: Förutom Blanka själv (en gång) har bara världsrekordhållerskan Stefka Kostadinova (två gånger) någonsin hoppat utomhus!
   Traditionen håller i sig
   Startfältet till årets gala den 30 maj lovar att grenens lysande tradition kommer att leva vidare:

Läs mer Läs mer...

Ny chans att bli ”Certifierad coach”

 9 maj, 2019.Kunniga tränare är ju en nyckel till utveckling och framgång för de aktiva så för Svensk Friidrott är det viktigt att kontinuerligt både utbilda nya tränare och vidareutbilda befintliga.
   Svensk friidrotts högsta tränarutbildning benämns ”Certifierad coach” och är en kunskapsfördjupning efter Ungdomstränarutbildningen 14-17 år för tränare som aktivt tränar ungdomar, juniorer eller elit.
   Kursens utbildningsmål har tyngdpunkt på områdena Träningslära, Träningsplanering, Grenteori och –praktik, Fysiologi, Biomekanik och Idrottsmedicin. (Man väljer själv vilken grengrupp man vill fördjupa sig i.)
   Kursen startar i november
   Senast genomfördes en ”Certifierad coach”-utbildning 2017 och nu till hösten är det alltså dags för en ny omgång. Starten går fredagen den 8 november kl 16.00 då den första av fem helgträffar inleds och målgången sker sedan drygt tio månader senare kl 16.00 söndagen den 20 september 2020.
   Totalt omfattar kursen ca 60 lektionstimmar och förutom

Läs mer Läs mer...

Två nya tjänster:
Friidrottstränare och projektledare

 8 maj, 2019.Nu finns två nya möjligheter för dig som är sugen på att jobba med friidrott. IFK Umeå söker en friidrottstränare som vill vara med och utveckla tränings- och tävlingsverksamheten i klubben, med inriktningen på ungdomar, juniorer och seniorer. Parallellt söker Runacademy, som har löpträningsgrupper över hela landet, en projektledare som både kan arbeta ute i löpverksamheten och vara en aktiv del av kontorets dagliga arbete.

Läs mer Läs mer...

Mondo nominerad av Europaförbundet

 8 maj, 2019.Nu och fram till fredag 10 maj kl 12.00 är det möjligt att rösta på vem som skall bli Europaförbundet EAA:s "Månadens" för april.
   Av de fyra kandidater som nominerats är faktiskt två svenskar: Mondo Duplantis och gångaren Perseus Karlström och deras konkurrenter är brittiske sprinterm Miguel Francis och norska diskuskastaren Ola Stunes Isene.
   Den prestation som gett Mondo hans nominering är förstås världsårsbästat (och näst-perset) 5.94 för en och en halv vecka sedan i Baton Rouge.
   Alla som vill har möjlighet att rösta och det gör man genom valfritt socialt medium: Twitter, Facebook eller Instagram. Och som sagt:
   Senast nu på fredag kl 12.00 måste man ha lämnat sin röst!
   All information finns på Europaförbundets hemsida!
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Till minnet av en höjdhoppstävling

 8 maj, 2019.Det finns två sorters världsberömmelse, dels den traditionella, dels den nischade där något/någon är känt/känd över hela världen – fast bara inom en väldigt specifik bransch. Det kan handla om evenemang, platser eller personer och idrotten bjuder på otaliga exempel på små orter vars namn blivit begrepp.
   Ett perfekt exempel är den sydtyska småstaden Eberstadt som alla höjdhoppsintresserade har kommit att vörda ungefär som tennisfolket ser på Wimbledon och störtloppsengagerade på Kitzbühel. Alltså en tävling som inte formellt är den främsta men som ändå av alla upplevs som den mest status- och prestigefyllda.
   Ett måste för Stefan
   Därför var en seger i Eberstadt något som fanns på Stefan Holms ”saker-som-måste-göras”-lista för 2004 på vägen till OS-triumfen. Att någon gång ha vunnit Eberstadt var mer eller mindre ett måste för att anses ha en fullödig meritlista efter avslutad karriär. Stefans tre första starter i Eberstadt hade gett

Läs mer Läs mer...

Vem prickade in flest vinnare i Doha?

 7 maj, 2019.Inför Diamond League-galan i Doha berättade vi om möjligheten att vinna biljetter till Bauhaus-galan genom att besegra Elias Shilazi i tippningen av galorna i Doha och Shanghai på IAAF:s Fantasy League.
   Det var 50 personer som nappade på den utmaningen så totalt är det 100 biljetter som står på spel.
   30:e plats i halvtid
   Och när nu alltså halva uppgiften är avklarad kan man konstatera att Stadionarrangören tillsvidare måste hålla hyggligt många biljetter undanlagda eftersom Elias inte fick någon bra start i Doha.
   För efter att ha prickat in bara fem av nio Doha-vinnare har Elias nu inte mindre än 29 utmanare före sig i rankinglistan. Skulle det hålla i sig över Shanghai 18 maj handlar det alltså om 58 biljetter som skall ut. Men det kan bli såväl fler som färre när Shanghai-tipsen räknats in.
   Åtta av nio för ledning
   Just nu delas förstaplatsen i gruppen av

Läs mer Läs mer...

Hur bra var egentligen Daniels serie?

 7 maj, 2019.Daniel Ståhls serie i Doha 69.63 – 70.49 – 70.56 – 69.54 – 69.50 – 70.32 var något alldeles extra. Det var omedelbart uppenbart: Alla sex kasten godkända och tätt samlade runt 70m-linjen. Däremot var det inte möjligt att direkt svara på frågan om det var den allra bästa serien någonsin.
   Först måste man ju reda ut vilket kriterium som skall användas för att definiera ”bäst”. Det finns flera alternativ, t ex snittet på de sex kasten, antalet kast över 70 eller ”bästa sämsta”. Dessutom har man att hantera problematiken med tävlingens dignitet och de yttre omständigheternas inverkan på resultatnivån.
   ”Bästa sämsta”
   Här hade alltså Daniel 69.50 som sitt sämsta av de sex kasten. Och det är faktiskt det bästa någonsin! Tidigare toppar var Virgilijus Alekna 68.55 vid Weltklasse i Zürich 2000 och Mac Wilkins 68.30 på USA-mästerskapen i Westwood 1976.
   Daniel toppar f ö även ”Bästa näst-sämsta” med sina 69.54 där det tidigare längsta var

Läs mer Läs mer...

Löparmånaden maj har rivstartat

 6 maj, 2019.En genomgång av friidrott.se:s aktuella resultatbörs visar att under de bara fem första dagarna av maj genomfördes 15 större lopp på gator/vägar och i terräng med sammanlagt över 13.000 fullföljande deltagare!
   Och då är ändå inte alla de som sprang i någon av de tre stafettävlingarna (Öland, Sollentuna och Bromölla) räknade!
   Tre av evenemangen hade fyrsiffrigt antal löpare: Lundaloppet med nästan 5.700, STHLM Trail med ca 2.500 och Växjöloppet med drygt 1.300!
   Men man imponeras också av Björnlunken i Kungsör och Wedevågsloppet i Wedevåg som båda samlade runt sexhundra deltagare. För Vedevåg faktiskt ungefär lika många som bor på orten!
   Men allt detta är ändå bara början på en månad som traditionellt är årets mest intensiva vad gäller löptävlingar. Bara den nationella kalendern innehåller ytterligare 74 majtävlingar, bl a

Läs mer Läs mer...

Dags att söka: Inomhustävlingar nästa vinter (2019/2020)

 6 maj, 2019.Visserligen befinner vi oss just nu precis i upptakten till utomhussäsongen men det har samtidigt blivit högaktuellt att planera nästa inomhussäsong. Ett konkret tecken på detta är att det är nu i maj som ansökningar om sanktion för större inomhustävlingar vintern 2019/2020 skall skickas in via FRIDA-systemet.
   Tävlingar som skall söka SFIF-sanktion är de som vänder sig till deltagare från ett större område än det omedelbara lokala grannskapet och som alltså skall visas i den nationella tävlingskalendern här på friidrott.se. Avgiften för SFIF-sanktion är 550 kr/tävlingsdag.
   SFIF-sanktion söks i FRIDA-systemet, se vidare information om hur det går till!
   Viktigt när man väljer datum för en nationell tävling är förstås att veta när SM-tävlingar, landskamper m m ligger inplacerade i kalendern. Svaren finns i

Läs mer Läs mer...

Inte bara vi som imponerades ...

 4 maj, 2019.Citat ur artikeln på iaaf.org:
   "In the most dominant display of the night, the 26-year-old put the competition out of reach in the first round, throwing his discus 69.63m through the Doha night sky to break the meeting record set by Virgilijus Alekna in 2006. But he was just shaking off the rust.
   Stahl followed up with throws of 70.49m and 70.56m, his farthest of the night, before capping the evening with efforts of 69.54m, 69.50m and 70.32m to become the first man to produce six throws beyond 69.50m in a single competition."
   ("Snabbtolkning till svenska":
   I kvällens mest suveräna insats avgjorde 26-åringen grenen redan i första omgången genom att skicka iväg sin diskus 69.63 meter - bortom Virgilijus Aleknas tävlingsrekord från 2006 - över Dohas natthimmel. Men det var ändå bara "uppvärmningen".
   För Ståhl fortsatte

Läs mer Läs mer...

Doha: Erika tvåa i höjd

 3 maj, 2019.Daniel Ståhls diskusuppvisning - en prestation av historiska dimensioner - gjorde att insatsen av Dohakvällens andra svenska deltagare, Erika Kinsey, oundvikligen hamnade i skuggan.
   Men faktum är att Erika - tack vare felfri hoppning t o m nya årsbästat 1.91 - tog sin hittills bästa DL-placering i karriären när hon slutade på en delad 2:a plats. För på Erikas tidigare 14 starter har det som bäst blivit tre 3:e platser.
   Erika fick bara ge sig för ukrainska superjunioren Mahutjich och besegrade sådana som Palsyte, Valortigare
   Till SVT var Erikas egen sammanfattning också positiv:
   - Jag är faktiskt väldigt nöjd med den här tävlingen även om jag hade hoppats på också 1.94, som hade inneburit VM-kval.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Doha: Daniel dominerade totalt!

 3 maj, 2019.Daniel Ståhls insats vid fredagens diskustävling i Doha måste ha varit den mest förkrossande suveräna någonsin i Diamond League.
   Inte nog med att han gjorde de tre första 70m-kasten i DL-historien utan han hade också tre kast till över 69.50.
   Och Daniels minst långa - man kan inte använda ord som sämsta eller kortaste - kast för dagen hade räckt till att vinna tävlingen med över 2½ meter!
   Standing ovation av konkurrenterna
   Inte att undra på att alla konkurrenterna stod upp och klappade när Daniel skulle gå in i ringen för sista kastet - där diskusen sedan flög en bit bortom 70 m-linjen för tredje gången under kvällen..
   Viktigt att veta är också att tävlingen gick inne i en Stadiongryta utan minsta tillstymmelse till något som skulle kunna ha betecknats som "bärande motvind".
   Allting var så självklart
   Och allt såg så enkelt och självklart ut, ingen stress och ren träff i diskusen i vartenda kast! Det enda som fattades var

Läs mer Läs mer...

På TV i kväll: Diamond League
i Doha med Daniel och Erika

 3 maj, 2019.På fredagskvällen inleds den tionde Diamond Leauge-säsongen och som de nio tidigare åren är Doha i Qatar värd för premiären. Enda skillnaden i år är att man bytt arena till det större stadion där VM skall genomföras i höst. Totalt 14 DL-grenar står på programmet och det blir svenskt deltagande i två av dem:
   M Diskus: Daniel Ståhl går det här året in i DL utan några ”uppvärmningstävlingar” alls. Visserligen ingen Dacres och Gudius i startlistan men Hadadi, Finley, Weisshaidinger, Jagers, ”Harting d.y.” (OS-mästaren), Malachowski och färske 67m-kastaren Stune Isene innebär att det ändå kommer att krävas riktigt långa kast för seger.
   K Höjd: Erika Kinsey slipper också ett par toppnamn – Lasitskiene och Levtjenko – men Palsyte, Vallortigara, Demireva och tonårstalangen Mahutjich finns där, alla med bevisad kapacitet upp mot 2 meter en bra dag. Höjningsschema: 1.75 – 1.80 – 1.85 – 1.88 – 191 – 1.94 + 2 cm.
   En gren med starkt intresse för oss svenskar är förstås även

Läs mer Läs mer...

USA: Yolanda 15:38 på 5000m!

 3 maj, 2019.Årets upplaga av "Payton Jordan Invitational" i Palo Alto (några mil söder om San Francisco) bjöd för svenskt vidkommande på tre nya personliga rekord toppat av Turebergs Yolanda Ngarambes 15:38.79 på 5000m!
   Vi vet att hennes tränare i USA sedan länge sett Yolandas potential på distansen, men ett 16:45-lopp förra våren var enda starten fram till idag. En tid som hon alltså nu kapade bort över minuten på och därmed klättrade Yolanda ända upp till plats nr 9 genom tiderna av svenskor.
   Ändå var loppet allt annat än optimalt, det var tidvis ganska trångt och bökigt och farten svängde kraftigt. Yolandas varvtider på vägen var spridda mellan 72.7 och 77.9 innan hon avslutade med en 72.4-runda. Det signalerar att det i ett mer harmoniskt lopp finns kapacitet till kapa ytterligare på personliga rekordet.
   Simon och Andreas persade
   För de övriga två svenska persen svarade

Läs mer Läs mer...

I gryningen i USA:
Svenska löpare på "Payton Jordan"

 2 maj, 2019.Det har blivit en modern tradition för många i den svenska eliten på medel/lång: Att avsluta det långa höghöjdslägret i Klippiga Bergen (Flagstaff) med att åka ned Palo Alto vid kusten i norra Kalifornien för att springa fort vid Stanford-universitetets "Payton Jordan Invitational".
   Och visst har det sprungits fort tidigare, bl a tre svenska rekord: På 5000m av Meraf Bahta 2015, på 10000m av Sarah Lahti 2016 och på 10000m av Meraf Bahta 2017!
   Sju svenskar den här gången
   I år finns sju svenska namn i startlistorna: Hanna Hermansson, Johan Rogestedt och Andreas Almgren på 1500m, Suldan Hassan och Yolanda Ngarambe på 5000m, Meraf Bahta på 10000m och Simon Sundström på 3000m hinder.
   Suldans och Simons förra utflykt till den kaliforniska kusten slutade ju med varsitt dunderpers på 5000m, men den här gången väljer

Läs mer Läs mer...

Tippa DL bättre än Elias
– vinn biljetter till BAUHAUS-galan!

 2 maj, 2019.Bra koll på den internationella friidrottseliten? I så fall finns även i år möjligheten att bevisa detta genom att ställa upp i "Fantasy Diamond League", där det handlar om att pricka in vinnare i de fjorton Diamond League-galorna under säsongen.
   IAAF själva står bakom även Fantasy-ligan så man kommer att kunna jämföra sin egen expertisnivå med den som fans från hela världen besitter. Mest handlar det förstås om ära och prestige men just nu finns det en mer konkret vinstmöjlighet:
   Bauhausgalan erbjuder nämligen två biljetter till årets gala den 30 maj till den eller de som under årets första två DL-galor - Doha och Shanghai - lyckas bättre med sina förutsägelser än Bauhausgalans egen tipparess Elias Shilazi.
   Men det lär bli tufft ...
   Djärvt erbjudande av arrangörerna kan tyckas men då skall man veta att Elias så sent som förra säsongen (2018) slutade 9:a totalt - i världen - i "Fantasy Diamond League"!
   För att kunna vara med

Läs mer Läs mer...

Samtidigt i Växjö

 2 maj, 2019.Till de friidrottsliga 1 maj-traditionerna hör verkligen Växjöloppet som igår genomfördes för 52:a året i rad. Huvudklassen har varit 21 km men som i många andra lopp är det milalternativet som numera lockar mest. I år stod milen för drygt 60 % av de drygt 1300 deltagarna.
   Det hindrade inte att segermarginalerna blev minst sagt betryggande för tonåriga hemmalöparna Omar Nuur - som ju haft många tuffa dueller med jämngamle Italien-vinnaren Emil Millán de la Oliva - och Tilde Axelsson Fröjdenlund. Omar vann med 50 sekunder och Tilde med drygt två minuter.
   Alla resultaten
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Emil en vinnare i Italien

 1 maj, 2019.I konkurrens med juniorlandslag från länder som Frankrike, Italien, England och Spanien tog idag Eskilstunas Emil Millán de la Oliva hem en klar individuell seger i 10 km-loppet i italienska Oderzo (några mil noröst om Venedig).
   Emil styrde hela loppet från täten, hakade av konkurrenterna en efter en och med 31:03 i mål hade han en segermarginal på klara tio sekunder.
   - Vi hade resonerat om att han inte skulle gå ut för hårt, men när ingen annan ville hålla uppe farten hamnade han ändå ganska direkt i täten. Men Emil disponerade loppet väldigt bra och körde jämn fart hela vägen och fick lucka runt 6 kilometer, berättar lagledaren Johan Wettergren.
   Extremt jämn fart
   Hur bra dispositionen var understryks av varvtiderna på den drygt km-långa slingan: Emil hade - trots det varma vädret - sina nio varv på i tur och ordning 3:15 - 3:18 - 3:20 - 3:21 - 3:22 - 3:22 - 3:21 - 3:24 - 3:17!
   Emils insats lade också grunden till

Läs mer Läs mer...

Prestationscentrum mångkamp:
Näst sista pusselbiten på plats

 1 maj, 2019.I början på december beslöt förbundsstyrelsen att Sollentuna skulle bli hemvist för Svensk Friidrotts "Prestationscentrum mångkamp". Det blev startskottet på ett intensivt förberedelsearbete för att verksamheten skulle kunna komma igång så snart som möjligt.
   I slutet på mars utlystes tjänsten som verksamhetsansvarig och nu i veckan undertecknades det formella samarbetsavtalet mellan Svensk Friidrott - representerad av generalsekreterare Stefan Olsson - och Sollentuna kommun - representerad av kultur- och fritidsnämndens ordförande Magnus Ramstrand och kultur- och fritidskontorets chef Niklas Roos af Hjälmsäter.
   För båda parter är avsikten att detta skall komma att bli ett såväl framgångsrikt som långvarigt samarbete.
   Det som nu återstår innan PC-verksamheten kan gå igång är att tjänsten som ansvarig blir tillsatt, vilket kommer att ske inom en snar framtid.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Snart är arenasäsongen över oss ...

 30 apr, 2019.Friidrotten är som vi alla vet en domarkrävande idrott genom att det ju normalt på en tävling gäller att hålla igång fyra-fem separata grenar parallellt. För att detta skall kunna fungera behövs ett hyggligt antal kompetenta domare.
   Det gäller alltså för föreningar att hela tiden fylla på sin domarkader genom att rekrytera och utbilda nya. Stockholms FIF genomförde i söndags - med internationella domaren Pär Holm som kursledare - teoridelen av en distriktsdomarutbildning. För deltagarna väntar - när tävlandet snart kommer igång - också praktikpass innan man kan kvittera ut sin legitimation.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Perspektiv på kvinnlig marathon

 29 apr, 2019.Svensk kvinnlig marathonlöpning har de senaste månaderna bjudit på ett flöde av personliga rekord som gör det relevant att sätta in dem i ett historiskt perspektiv. Stämmer den spontana känslan att toppbredden är bättre än någonsin?
   Har det t ex tidigare hänt att 3:an på slutliga årsbästalistan matchat de 2:31 som vi nu - med fortfarande två tredjedelar av året kvar! - redan har 2019?
   För att svara på dessa frågor behövs bakgrundsfakta och därför har vi sammanställt uppdaterade genom-tiderna-bästa-listor. Dels en vanlig topp-30-lista, dels en sammanställning av de 50 bästa tiderna.
   Där kan man se hur våra bästa idag står sig i jämförelse med vad sådana som Midde Hamrin, Evy Palm, Marie Söderström Lundberg och Lena Gavelin presterade under sina karriärer.
   Listorna med kommentarer finns i specialartikeln "Perspektiv på dagens kvinnliga marathonelit"!
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Marathonsöndagen:
Hanna 2:29 och Mikaela 2:31 - nu tvåa resp sjua genom tiderna!

 28 apr, 2019.Det blev bara ett par månader för Charlotta Fougberg som Sveriges genom tiderna näst snabbaste marathonlöperska. För idag i Hamburg noterade Huddinges Hanna Lindholm lopp 2:29:34, dvs sex sekunder snabbare än Charlotta var i Sevilla i februari.
   Som vanligt för Hanna var det ett lopp där krafterna disponerades yterst väl över hela distansen: Samtliga åtta 5 km-bitar gick på tider mellan 17:28 och 17:59 och halvorna noterades till 1:14:21/1:15:13.
   Mikaela jagade i London
   En dryg timma senare i London startade Spårvägens Mikaela Larsson sin jakt på en tid under 2:30. Hon höll nästan jämna steg med Hannas mellantider de första tre milen:

Läs mer Läs mer...

Hamburg: Tufft satsande David och Adhanom 2:13 resp 2:14!

 28 apr, 2019.Offensiv satsning från första steget var upplägget i Hamburg Marathon för både Högbys David Nilsson och Eskilstunas Adhanom Abraha. I synnerhet gällde det Adhanom som inte fått plats i seedade ledet utan i den trånga starten hade svårt att komma fram.
   Ändå var han efter ett par-tre kilometer i kontakt med tätgruppen som startat i ett 2:07-upplägg. Och Adhanom fortsatte att hänga med i den bakre delen av tätklungan.
   1:03:30 halvvägs!
   Han passerade milen på 29:56 och halvvägs på 1:03:30 - vilket är nytt "Sverige-pers" (och bara knappa minuten från totalperset satt när han för 9 år sedan sprang halvmarathon-VM för Eritrea).
   Men någon kilometer senare tvingades Adhanom ge upp tätkontakten och det blev en ganska tung avslutning (nästan 35 minuter mellan 30 och 40 km). Dock höll han i så pass att det ändå blev en sluttid klart under VM-gränsen 2:16, närmare bestämt

Läs mer Läs mer...

USA: Mondo dubbla världsårsbästa!

 27 apr, 2019.Förra helgens säsongsdebut blev väl inte helt lyckad resultatmässigt men att formen finns där visade Mondo Duplantis verkligen idag när han återigen tävlade hemma i Baton Rouge (Louisiana).
   5.51 i första, 5.67 i första, 5.83 i andra och 5.94 - med luft - i första!!
   Redan 5.83 innebar nytt världsårsbästa och "för säkerhets skull" adderade han alltså ytterligare 11 cm.
   Vilket visade sig vara klokt med tanke på att Chris Nilsen ungefär samtidigt klarade 5.85 i en tävling i Des Moines (Iowa).
   5.94 var både högre än någon gjorde inomhus i vintras och nästpers för Mondo själv efter de där magiska 6.05 i EM-finalen!
   Nu prövade han sedan på 6.01 men det visade sig för högt. Men det var nära - mycket nära!
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Våra bästa medeldistansare?

 26 apr, 2019.Vilka har historiskt varit de bästa svenskarna i branschen "medeldistans"? Den frågan ställde vi här på friidrott.se redan för drygt åtta år sedan.
   Ett sätt att svara kan naturligtvis vara att analysera tävlingsmeriterna, dvs medaljer och andra framskjutna placeringar i internationella mästerskap.
   Få avsiktliga dubbleringar
   Problemet med den metoden är att vi har haft ganska få löpare som på allvar kört både 800m och 1500m på den nivån. I synnerhet på enskilda mästerskap har man alltid väldigt tydligt prioriterat den ena sträckan redan från början.
   Typiskt är ju att Hanna Hermanssons starka dubbel i Berlin i somras knappast hade blivit av om hon gått till final på huvuddistansen 800m. För 1500m-försöken gick ju två dagar efter 800m-semin på förmiddagen samma dag som 800m-finalen skulle avgöras på kvällen.
   Persen får avgöra
   Så man blir tvungen att använda ett indirekt mätredskap, statistik, för att värdera vilka som varit bäst på

Läs mer Läs mer...

Nu kulminerar marathonmånaden!

 26 apr, 2019.Man kan alltid diskutera vilket som är världens främsta marathonlopp. Ser man strikt till tider toppar Berlin med en lång följd av världsrekord inklusive det gällande - Eliud Kipchoges 2:01 i höstas. Ser man till den allmänna uppmärksamheten - och volymen - toppar fortfarande den moderna storstadsmarans födelseplats New York.
   Men om kritieriet är "vassaste och djupaste startfälten" blir svaret London och årets upplaga som går nu på söndag är inget undantag med namn som just Kipchoge och Kipsang och åtta man till med pers under 2:05:30 resp Keitany och Cheruiyot och sju kvinnor till under 2:22:00.
   Men London är ändå inte den enda högklassiga maran nu på söndag utan det går samtidigt stora lopp även i Hamburg, Düsseldorf, Zürich, Madrid och Antwerpen.
   Hamburg för svenskarna
   För svenskt vidkommande verkar Hamburg bli

Läs mer Läs mer...

Valberedningen föreslår:
Toralf Nilsson till Riksidrottsstyrelsen

 25 apr, 2019.Om en månad - den 24-26 maj - genomför den samlade svenska idrottsrörelsen Riksidrottsmötet (RIM), där det bl a skall väljas ny styrelse för Riksidrottsförbundet (RF). Nu har RF:s valberedning presenterat sitt förslag:
   * Björn Eriksson - som tidigare varit SFIF-ordförande - föreslås få förtroende för en tredje 2-årsperiod, dvs fram till 2021, som ordförande för Riksidrottsstyrelsen (RS).
   * Toralf Nilsson - som nyligen efter 12 år lämnade sitt uppdraq i Europeiska Friidrottsförbundets styrelse - föreslås av valberedningen som ny ledamot av RS för den kommande 4-årsperioden.
   Då skall man veta att

Läs mer Läs mer...

"De fantastiska stav-99:orna"

 24 apr, 2019.Sam Kendricks, Renaud Lavillenie, Piotr Lisek, Timor Morgunov – namnen på Mondo Duplantis tuffaste motståndare i världstoppen i stav har vi präntat in under de senaste årens olika mästerskap och Diamond League-galor.
   Men det finns anledning att snarast lära sig också namnen Emmanouil Karalís, Zach Bradford, Sondre Guttormsen, Bo Kanda Lita Baehre, KC Lightfoot, Masaki Ejima och Thibaut Collet. För alla dessa sju är jämngamla med Mondo – dvs födda 1999 – och kommer alltså till skillnad från ”gamlingarna” Kendricks, Lavillenie, Lisek och Morgunov att kunna hänga med honom under hela karriären.
   Mycket tillfälligheter ...
   Det som gör dem särskilt intressanta är att de – tillsammans med Mondo – faktiskt utgör tidernas vassaste årgång stavtonåringar!
   Naturligtvis handlar ”De fantastiska stav-99:orna” mest om tillfälligheter. Det är ju sju hoppare som kommer från helt andra hörn av världen än Louisiana i USA:

Läs mer Läs mer...

Vill du välkomna friidrottsstjärnor under BAUHAUS-galan?

 24 apr, 2019.Torsdagen den 30 maj är det dags för BAUHAUS-galan på Stockholms Stadion. Det är tionde gången som Diamond League-galan, som är en av världens fjorton bästa friidrottsgalor, arrangeras i Stockholm och den gör att många av världens främsta friidrottare kommer inresande till huvudstaden. Nu söker arrangörerna några extra personer som kan hjälpa till att ta emot och transportera gästerna.

Läs mer Läs mer...

Nu har vintern rasat ut:
Dags att stänga innestatistiken!

 24 apr, 2019.I alla fall vad gäller friidrotten har vintern rasat ut: I fredags gick nämligen den sista inomhustävlingen i den nationella kalendern - Ungdomsspelen i Eskilstuna - och det är faktiskt inte mer än 10 dagar till dess den nationella utomhussäsongen inleds med tävlingar i Jönköping, Skara och Sätra.
   Därför är det hög tid att göra bokslut för innesäsongen.
   Så gör gärna nu direkt en extra koll av våra bästalistor för inomhussäsongen! innan dessa stängs definitivt.
   Ev fel eller brister rapporteras sedan snarast till SFIF Statistik så att vi kan korrigera/komplettera innan det är dags att flytta över allt statistiskt fokus till utomhusverksamheten.
   / A. Lennart Julin

Läs mer Läs mer...

Senaste veckan
Veckan 17.5 - 24.5

Medvind för Montler: 8.43
Thobias Montler, MAI, och flera andra svenska hopp...

Kompletta svenska 20m-historien:
49 år, 11 man och 93 tävlingar

Då den 4 september 1971 i Malmö var det nog få som...

Många världsettor till BAUHAUS-galan
Fem män och fem kvinnor. Alla tio toppar IAAF:s vä...

Två svenska segrar i Bergen
Det blev två svenska grensegrar när den nordiska b...

Suldan Hassan ”Månadens” i april
Hur skall man bära sig åt för att bli utsedd till ...

Deltagarrekord väntas på stafett-SM
– Friidrottskanalen livesänder

I helgen stundar stafett-SM på Stockholms Stadion ...

Inför Bauhausgalan:
And the winners are ....

Den andra etappen av ”Fantasy Diamond League” – dä...

”Att få träffa dessa kvinnor gav
oss mycket kunskap och energi”

Nätverket besökte under den första träffen Sunds...

Hallmans vår nya partner
Svensk Friidrott har tecknat ett treårigt avtal me...

Missa inte att söka föreningsstöd!
Vi har kommit till slutet av 2019 års första ansök...

Du har väl inte missat SM-sidan?
Den 30 augusti – 1 september är det dags för Sveri...

Lovisa stod för kanonserie i Ljungby
Högbys Lovisa Karlsson imponerade i F19-klassen i ...

Karlsruhe: Andreas Almgren 3:40!
Turebergs Andreas Almgren var det stora svenska gl...

Robel och Charlotta halvmaramästare
Göteborg har under veckan fyllts av löpningsupplev...

Fanny sjua i Shanghai
Fanny Roos var den enda svenska deltagaren i DL Sh...

Dagens rörliga TV-bilder:
Shanghai och Varvet

Den här lördagseftermiddagen behöver den friidrott...

USA: Yolanda 2:02 på 800m!
Under inomhussäsongen i vintras gällde länge "pers...

Lördag eftermiddag: DL i Shanghai
Blir långa häcken höjdpunkten?

På lördag eftermiddag (svensk tid) avslutas den as...

Nu skall det avgöras:
Vilka vinner Bauhaus-biljetterna?

I morgon lördag i Shanghai går årets andra Diamond...

USA: Kalle 3:37 direkt i premiären
Spårvägens Kalle Berglund öppnade sin tävlingssomm...

Förra veckan
Veckan 10.5 - 17.5

Lördag eftermiddag: DL i Shanghai
Blir långa häcken höjdpunkten?

Nu skall det avgöras:
Vilka vinner Bauhaus-biljetterna?

USA: Kalle 3:37 direkt i premiären
40:e Göteborgsvarvet i helgen
Stjärntätt på BAUHAUS-galan i längd
Anna Linner Bassani till Örgryte IS
Ny tävlingsansvarig sökes

Kval i Kraftmätningen i helgen
På väg mot U23-EM i Gävle:
Simon Sundström

Utvecklingsträff i kast i Växjö:
”Det ser bra ut inför sommaren”

Sverige på fötter – alla i rörelse!
08fri. söker ny verksamhetschef
Arenan i Åkersberga officiellt invigd
”Det är så inspirerande att se de bästa tävla på riktigt”
USA: I skuggan av ett världsbästa
USA: Mondo över dröm-6 igen!
Löparlördagen: Snabba milar
Visst blev Mondo EAA:s månadens
Växjökast: Juniorerna gladde mest
Det var en gång på Sätra IP ....
Intensiv TV-sommar väntar!
Störningar på smfriidrott.com

Två veckor sedan
Veckan 3.5 - 10.5

Växjökast: Juniorerna gladde mest
Det var en gång på Sätra IP ....
Intensiv TV-sommar väntar!
Störningar på smfriidrott.com
Kvinnligt höjdhopp
– en högklassig Stadiontradition

Ny chans att bli ”Certifierad coach”
Två nya tjänster:
Friidrottstränare och projektledare

Mondo nominerad av Europaförbundet
Till minnet av en höjdhoppstävling
Vem prickade in flest vinnare i Doha?
Hur bra var egentligen Daniels serie?
Löparmånaden maj har rivstartat
Dags att söka: Inomhustävlingar nästa vinter (2019/2020)
Inte bara vi som imponerades ...
Doha: Erika tvåa i höjd
Doha: Daniel dominerade totalt!

På TV i kväll: Diamond League
i Doha med Daniel och Erika

USA: Yolanda 15:38 på 5000m!