Lördag 23 juli 2016

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och
ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis
Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se
Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och
media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Nyhetsarkiv

Visa nyheter Publicerade under:
Som:


Spännande finaler att vänta

 22 jul, 2016.Junior-VM:s femte dag bjuder för svensk del bland annat på två spännande finaler, manligt stavhopp och kvinnlig slägga.
   09.40 - diskuskval
   Malmös Jakob Gardenkrans är först ut av de svenska diskuskastarna. Det är ett mycket stort startfält och för att vara säker på att gå vidare till final krävs 59 meter. Jakob har dock ett årsbästa på så bra som 62.58.
   11.00 - diskuskval
   I den andra diskusgruppen kastar fyran från kultävlingen häromdagen, Malmös Wictor Petersson. Samma förutsättningar gäller så klart för honom. Han har dock ett något sämre årsbästa än Jakob, 61.72.

Läs mer Fortsättning...

Rogestedt nära nytt svenskt rekord

 22 jul, 2016.Stenungsunds Johan Rogestedt var mycket nära det svenska rekordet på en mile när han sprang på 3:55.01 och kom femma i det starka startfältet i Londons Diamond League i kväll. Johan är nu en av inte alltför många svenskar som har gjort "drömmilen", alltså sprungit en mile på under fyra minuter. Det gällande svenska rekordet har Anders Gärderud, 1:54.45, satt för över 40 år sedan.

Läs mer Fortsättning...

Fyra efter nervkittlande final

 22 jul, 2016.Efter en rafflande längdhoppsfinal kan Arvikas Kaiza Karlén titulera sig som fyra i världen. I den tredje omgången hoppade hon fina 6.25, bara fyra centimeter från det i kvalet satta personliga rekordet.
   Kaiza inledde lite trevande. Först trampade hon över och i andra hoppet landade hon på 6.02. Det krävdes mer för att få göra det fjärde och sista hoppet, så i den tredje omgången kraftsamlade Kaiza ordentligt och med en riktigt bra plankträff flög hon 6.25.
   Ett hopp till blev det, men Kaiza fick inte samma tryck och landade på 5.86.

Läs mer Fortsättning...

Viktor Nylander på 20:e plats

 22 jul, 2016.Viktor Nylander slutade på sjunde plats i den tredje och sista semifinalen på 110 meter häck. Tiden 52.79 räckte inte hela vägen till final.
   – Det var tufft, haha. Det var inte riktigt det bästa lopp jag gjort, pustar Viktor ut efter målgången.
   Till skillnad från gårdagens försöksheat försökte han öppna lite starkare i dag men lyckades inte helt med det.

Läs mer Fortsättning...

Fyra och femma i världen

 22 jul, 2016.Fyra och femma i världen. Det är facit för de svenska sjukamparna Bianca Salming, Täby, och Lovisa Östervall, Tumba. Även den andra dagen av mångkampen i Bydgoszcz presterade de på en nivå de aldrig gjort tidigare.
   I går bjöd Bianca och Lovisa på tre personliga rekord var och låg efter en dags tävlande på tredje respektive sjätte plats.
   Den andra dagen inleddes minst lika bra. I längdhoppet passade båda två på att sätta ytterligare personliga rekord.

Läs mer Fortsättning...

Nära årsbästa men ingen final för Simon Litzell

 22 jul, 2016.Hässelbys Simon Litzell missade chansen att ta sig till spjutfinalen. 71.05 i den tredje omgången, 35 centimeter från hans årsbästa, räckte inte hela vägen då han hade behövt klara direktkvalificeringsgränsen 72.50 för att ta sig vidare.
   Det var ett mycket bra spjutkval där hela 14 kastare klarade kvalgränsen. För Simon Litzell blev det dock inte samma succé som på junior-EM i fjol.
   Första kastet blev helt misslyckat och inte alls vad Simon räknat med.
   – Kroppen känns svinbra och det kändes bra på uppvärmningen. Men i första kastet sätter jag i vänsterfoten och får inget stopp. Marken är så mjuk så jag glider på den. Det känns som att jag skulle kunna ha brutit foten, säger en märkbart besviken Simon som sedan valde att trampa över.

Läs mer Fortsättning...

Uttalande från medicinska kommittén med anledning av norskt dopingfall

 22 jul, 2016.Häromdagen stängdes den norska skidstjärnan Martin Johnsrud Sundby av för dopingbrott efter att ha visat på för höga halter av astmamedicin. Med anledning av detta vill ordföranden i Svensk Friidrotts medicinska kommitté, Sverker Nilsson, komma med följande uttalande:

Läs mer Fortsättning...

Kramer enkelt vidare till semi

 22 jul, 2016.Sävedalens Andreas Kramer hade inga problem alls att ta sig vidare till semifinalen på 800 meter i junior-EM i Bydgoszcz. I ett kontrollerat lopp blev han tvåa på tiden 1:50.19.
   Andreas tog direkt kommandot i det första heatet.
   – Det fanns lite olika scenarion. Det var ingen som gick upp, och jag kände mig fräsch så det var bara att kontrollera där framme. Det gick inte så fort heller, säger Andreas som ledde från första början fram till att det var ungefär 200 meter kvar. Dock var hans tänkta taktik en annan.

Läs mer Fortsättning...

Veteranerna intar Söderhamn

 22 jul, 2016.I dag börjar Veteran-SM på SM-arenan från förra året, Hällåsen i Söderhamn, och det är minst sagt ett stort mästerskap.
   – Vi har 508 veteraner i åldern 35-90 år anmälda. Tillsammans gör der 1 441 starter. Det är inte så långt från deltagarrekordet från Uddevalla i fjol då 550 veteraner från 175 föreningar deltog och gjorde 1 385 starter, berättar Ivar Söderlind, ordförande i Svensk Friidrotts veterankommitté.

Läs mer Fortsättning...

Både kval och final den fjärde JVM-dagen

 21 jul, 2016.Under junior-VM:s fjärdedag gör flera svenskar sina första insatser. Det blir dessutom en spännande final och en minst lika spännande avslutning på sjukampen.
   10.10 - sjukamp längd
   Bianca Salming, Täby, och Lovisa Östervall, Tumba, har inlett sjukampen strålande. I Biancas persserie från i maj hade hon 5.58w medan Lovisa hade 6.12w i sin persserie från i fjol. Senare under dagen ska de även genomföra spjut och 800 meter.

Läs mer Fortsättning...

JVM 3: Stavtjejerna 7:a & 11:a

 21 jul, 2016.Det blev en sjunde- respektive en elfteplats för Lisa Gunnarsson och Klara Mattsson i stavhoppsfinalen. Framförallt Lisa fick inte hoppningen att stämma riktigt.
   Båda inledde dock bra. Orienthopperskan Mattsson var felfri över 4.00, och Lisa klarade sin ingångshöjd 4.10 enkelt. Den höjden blev dock för svår för Klara i dag.
   – Det gick inte så bra under inhoppningen, men sen gick det ändå ganska bra då jag tog både 3.85 och fyra meter i första. Sen sprang jag igenom första på 4.10. Det kändes som att jag kunde mer, men så är det ibland, säger Klara som fram till kvalet hade ett utomhuspers på just 4.05 och alltså var uppe och nosade på riktigt höga höjder även i dag.

Läs mer Fortsättning...

JVM 3: Lovisa och Bianca
om första dagen

 21 jul, 2016.Lovisa Östervall var nöjd med den första sjukampsdagen på Junior-VM, som slutade med 186 poängs övervikt mot hennes bästa serie.
   - Det har rullat på bra, förutom kulan, där jag kan så mycket bättre och gör mycket bättre på träning.
   Dagen startade annars med första häckloppet under 14 sekunder. Lovisa prisade de gynnsamma förhållandena, varmt, 1.7 meter i ryggen och snabba banor.
   - Jag fick en väldigt bra start och kom in i loppet bra, så sen flöt det bara på.
   Placeringen i den sämre höjdhoppsgruppen ledde till ett väldigt utdraget moment, som ändå slutade på bästa vis, 1.80. Det är en tangering av bästa hoppet, från i vintras.
   - Jag fick vänta ganska länge innan jag fick börja hoppa. Men det gick bra ändå även fast det var soligt och så. Jag trodde att jag skulle bli seg av det, men jag lyckades i alla fall.

Läs mer Fortsättning...

JVM 3: Strålande förstadag
av Bianca och Lovisa

 21 jul, 2016.Täbys Bianca Salming klippte på 200 meter en halv sekund mot sin rekordserie och var med 26.13 en hundradel från det färska perset satt på Världsungdomsspelen. Första sjukampsdagen slutar på 3.441 poäng vilket är +123.
   Om Bianca fortsätter snitta runt 30 pluspoäng per gren pekar prognosen på uppemot 5.800 poäng, som definitivt är en potentiell medaljsumma.

Läs mer Fortsättning...

JVM3: Johanna 20e på 400mH

 21 jul, 2016.Johanna Dyremark, Tumba, lyckades inte upprepa den fina försöksinsatsen från i går när semifinalen sprangs på torsdagskvällen. Johanna slutade sist i sin semi, men efter en stark spurt fick hon ändå med sig tiden 59.89, karriärens tredje bästa tid.
   – Jag vet faktiskt inte varför det gick lite långsammare nu än i mina senaste lopp. Jag kan inte ge något bra svar, säger en trött Johanna.
   Precis som i försöken blev hon ikappsprungen av konkurrenten banan innanför redan innan första häcken, vilket hon säger att hon var beredd på.
   – Sen hade det varit roligt att kunna ta lite på de andra sista halvan.
   Totalt sett är hon ändå nöjd med sin insats i junior-VM.
   – Jag tog mig till semifinal bland världens snabbaste juniorer på 400 meter häck, då kan man inte vara så missnöjd.

Läs mer Fortsättning...

JVM 3: Fortsatt svenskt
på andra plats i sjukampen

 21 jul, 2016.Sjukampen fortsatte på torsdagskvällen med kulan, som inte blev lika succébetonad som förmiddagens grenar. Bianca Salming, Täby, hade tre stötar kring 13 meter, med 13.29 som bäst, ett 40-tal poäng sämre än vid sin rekordnotering. Men ingen annan stötte längre och Bianca avancerade till andra plats, 50 poäng bakom ledande Rodriguez.

Läs mer Fortsättning...

JVM 3: Marcus utslagen i semi

 21 jul, 2016.18-årige Marcus Tornée rankades som nr 36 av 48 anmälda till 200 meter på JVM. Det var därför en klar framgång att kvala in till semifinalerna.
   Väl där tröt helsingborgarens krafter och han slutade sist i sitt heat på 21.70, men med 21.19 i försöken slog han sig in bland de tio främsta svenska juniorerna genom tiderna på distansen.

Läs mer Fortsättning...

JVM 3: Rekordartad inledning
på sjukampen

 21 jul, 2016.Även sjukampen fick en lysande blågul inledning. Lovisa Östervall sprang sitt första häcklopp under 14 sekunder (13.97), nästan 40 poäng över sin rekordserie från ifjol, som landade på 5.548 poäng. Bara fyra tjejer sprang fortare i de gynnsamma vindarna tidigt på torsdagens förmiddag i Bydgoszcz.

Läs mer Fortsättning...

JVM3: Marcus till semi på pers

 21 jul, 2016.Helsingborgs Markus Tornée tog sig vidare till semi på 200 meter efter att ha persat med 21.19. Han kom fyra i sitt heat men hade den bästa tiden av dem som inte direktkvalade.
   – Jag är inte riktigt nöjd. Jag hade hoppats på en fjärdeplats, men det blev pers så det är helt okej, säger Markus som kapade fyra hundradelar från det personliga rekordet satt på Världsungdomsspelen i början av juli.
   – Det var mitt mål sen innan att persa, men jag hoppades verkligen på en fjärdeplats.

Läs mer Fortsättning...

JVM 3: Felfri Duplantis till final

 21 jul, 2016.Upsalas Armand Duplantis tog sig enkelt vidare till stavhoppsfinalen efter att ha klarat varit felfri över 5.20. Totalt gick 14 hoppare vidare och man behövde aldrig hoppa på direktkvalificeringshöjden 5.35.
   Mondo, som han kallas, pustade ut när han kom till den mixade zonen efter kvalet.
   – Nu kan jag släppa pressen på mig. Jag ville bara ta mig vidare till finalen.

Läs mer Fortsättning...

JVM 3: Viktor vidare på tid

 21 jul, 2016.Viktor Nylander, Malmö, är klar för junior-VM-semifinal på 400 meter häck efter att ha blivit den näst snabbaste fyran i de sju heaten med 52.30.
   – Det var tufft i dag, lite för varmt, men det var skönt att få springa lite, säger Viktor som dock kände sig lite stressad.
   – Jag hade världsettan på banan ytter, men jag försökte göra mitt lopp och inte tänka på han så mycket. Det fick gå som det gick.
   Tiden är hans näst bästa någonsin vilket han är väldigt nöjd med då han haft vissa problem med en ljumske den senaste tiden.

Läs mer Fortsättning...

JVM 3: Både Emma och Grete
till släggfinal

 21 jul, 2016.Den tredje tävlingsdagen första pass i Bydgoszcz blev till en klang- och jubelföreställning för de tävlande svenskarna. Först ut var Emma Thor, som uppvisade stålnerver, när hon efter två ogiltiga fick iväg sitt längsta släggkast för i år, 61.33. Det var bara 17 centimeter från direktkval. Men mer än tillräckligt för turebergaren.

Läs mer Fortsättning...

JVM3: Persande Kaiza till final

 21 jul, 2016.Arvikas Kaiza Karlén, silvermedaljör på ungdoms-VM i fjol, är klar för längdhoppsfinalen på junior-VM efter att i andra hoppomgången satt nytt personligt rekord, 6.29.
   – Jag är jätteglad, skrattar hon när friidrott.se träffar henne i den mixade zonen.
   – Jag satte pers i andra omgången, det var det jag hade tänkt innan, säger Kaiza och berättar att hoppet egentligen inte var särskilt bra rent tekniskt.
   – Jag fick framåtrotation och fick kämpa för att få fram fötterna.

Läs mer Fortsättning...

11 svenskar tävlar under tredje JVM-dagen

 20 jul, 2016.Under torsdagen är 11 svenskar igång och tävlar i junior-VM i Bydgoszcz.
   09.30 – släggkval
   
Turebergs Emma Thor är först ut av de svenska släggkasterskorna. Direktkvalet är satt till 61.50, knappt två meter längre än Emmas årsbästa.
   09.35 – sjukamp 100 meter häck
   
Sverige har två sjukamperskor med i tävlingen, Bianca Salming, Täby, och Lovisa Östervall, Tumba. Fyra grenar ska genomföras första dagen. Förutom häcken är det också höjd, kula och 200 meter.

Läs mer Fortsättning...

JVM 2: Inte tiokampen
Sebastian hade hoppats på

 20 jul, 2016.Sebastian Ruthström började den andra tiokampsdagen på rätt kula, med ett nytt personligt rekord på 110 meter häck. 15.09 gav alltså pluspoäng, men tyvärr tog de positiva nyheterna slut där. I diskusen jobbade spårvägaren sig genom kasten till 41.25 i sista.

Läs mer Fortsättning...

JVM 2: Austin 13:e i semi

 20 jul, 2016.Austin Hamilton, Malmö, imponerade stort i försöken på 100 meter i går. I kvällens semifinal blev det dock tuffare även om tiden, 10.47, var i stort sett den samma som i går.
   Austin sprang i den första semifinalen och till skillnad från i går var han inte nöjd med starten han fick i dag.
   – Jag fick inte till det i starten så när jag väl kom upp blev det stressigt. Det kunde man se på min hastighet också, säger Austin som berättar att han spände sig ganska mycket mot slutet av loppet.
   Tiden, en av hans bästa någonsin, var han trots allt ganska nöjd med.
   – Den är en sekund sämre än i går, men det är lugnt, jag tar den.

Läs mer Fortsättning...

JVM 2: Ännu ett pers för Max
- mycket nära finalen

 20 jul, 2016.Det blev ännu ett personligt rekord för Linköpings Max Hrelja i semifinalen på 110 meter häck. Länge såg det dessutom ut som att hans 13.61, fem hundradelar snabbare än i förmiddags, skulle räcka till final.
   Max sprang i det andra heatet. Det första hade en överlägsen segrare, Takumu Furuya från Japan, som vann på 13.41 medan tvåan, Matthew Treston från Storbritannien hade 13.70. Skulle Max springa på motsvarande tid som i försöken skulle det sannolikt räcka ganska långt, och det var precis vad som hände. Max hängde med bra från början.
   – Starten blev lite bättre än i förmiddags. Det var en bra acceleration också, men precis som i försöken kom jag bättre på slutet, säger Max som fick göra ett helt rent lopp utan att slå i någon häck.

Läs mer Fortsättning...

Arrhenius över 66 meter - bästa resultatet sedan 2011

 20 jul, 2016.Niklas Arrhenius blev den tredje svenska diskuskastaren att komma över 66 meter i år. I en tävling i Provo, Utah, i USA fick den snart 34-åriga spårvägaren en riktig fullträff och diskusen landade på 66.02. Det är bara två decimeter från hans personliga rekord från 2011.
   Niklas Arrhenius har haft en bra säsong och tävlat väldigt flitigt. I maj kastade han knappt 65 meter och har gjort ytterligare några 63-meterstävlingar sedan dess. Så att formen fanns där var det alltså ingen tvekan om.

Läs mer Fortsättning...

JVM 2: Stark spurt tog Johanna till semifinal

 20 jul, 2016.Johanna Dyremark är vidare till semifinal på 400 meter häck. I det femte och sista försöksheatet blev Tumbatjejen fyra med tiden 59.06.
   – Jag är väldigt nöjd, det är jag, säger Johanna som berättar att hon i början av loppet kände att det var väldigt tufft. Johanna sprang på bana tre och på banan innanför henne hade hon Aminat Yusuf Jamal från Bahrain som öppnade extremt snabbt.
   – Vid den andra häcken kändes det som att jag låg väldigt sist. Hon på banan innanför var förbi mig innan första häck, det var helt galet.
   Men Johanna hade koll på Bahrain-sprintern och hade sett på startlistan att hon var väldigt snabb.

Läs mer Fortsättning...

JVM 2: Max Hrelja till semi -
ny tvåa genom tiderna

 20 jul, 2016.Max Hrelja, Linköping, gick vidare till semifinal på 110 meter häck efter att i det sjunde och sista heatet kommit på en tredjeplats med det nya personliga rekordet 13.66. Tiden gör Max till Sveriges näst snabbaste junior genom tiderna, bara Philip Nossmy har sprungit snabbare.
   
Det var en riktigt nöjd Max Hrelja som kom till dem mixade zonen efter loppet.
   – Det är riktigt skönt. Det är ett rejält pers också, så det är extremt bra, sa han och fortsatte utveckla hur loppet gick.
   – Jag gjorde en jäkligt bra avslutning. Början var sisådär, men jag försökte bara ta det lugnt och jag visste att jag skulle komma i slutet. Det var ett bra lopp och jag brukar komma som bäst på slutet. Det gäller bara att vara iskall första fyra, fem häckarna, sen kommer jag.

Läs mer Fortsättning...

Så följer du junior-VM

 20 jul, 2016.Junior-Vm i Bydgoszcz fortsätter i dag. Tävlingarna går att följa live på TV12 med start 09.30.

Läs mer Fortsättning...

JVM 2: Wictor laddar nu om

 20 jul, 2016.Wictor Petersson var nöjd men samtidigt missnöjd med fjärdeplatsen i kulfinalen i går. Han menar att han gärna hade tagit medalj med tanke på att han var så nära. Nu laddar han dock om till diskuskvalet på lördag.

Läs mer Fortsättning...

JVM 2: Max och Johanna
nya in i leken

 19 jul, 2016.Fyra svenskar tävlar under den andra junior-VM-dagen.
   09.30 – Tiokamp 110 meter häck.
   Sebastian Ruthström inleder den andra dagen av tiokampen. Efter första dagen ligger han på en 21:a-plats, men Sebastian räknar med att ta igen en del då han har en mycket bättre andradag. Sista grenen, 1 500 meter avgörs 21.00.

Läs mer Fortsättning...

Sanna sjunde OS-deltagaren
till Karlstad GP

 19 jul, 2016.Karlstad GP, den sista deltävlingen i Folksam GP, annonserade idag sin sjunde svenska OS-deltagare. Det är ingen mindre Susanna Kallur som kommer till Tingvalla IP och springer 100 meter häck nästa onsdag.

Läs mer Fortsättning...

JVM 1: Fyra i tidernas final

 19 jul, 2016.Wictor Petersson blev fyra i vad som skulle komma att bli en av tidernas bästa kulfinaler. Med två personliga rekord låg Malmökillen länge på en tredjeplats men fick se sig omstött i den tredje omgången.
   Wictor inledde med trevande 17.63.
   – Det var en bra stöt, men jag tappade den lite. Det var ett allmät fel som kan hända, berättar Wictor.
   Sedan ryckte han upp sig ordentligt. Andra stöten flög iväg 20.51, personligt rekord med 31 centimeter. Men han skulle inte nöja sig med det. I den tredje stöten laddade han ordentligt och kulan landade på 20.65.

Läs mer Fortsättning...

JVM 1: Två svenskor
i stavfinal

 19 jul, 2016.Både Hässelbys Lisa Gunnarsson och Orients Klara Mattsson tog sig vidare till torsdagens stavhoppsfinal genom att klara 4.15 i kvalet på tisdagskvällen. För Klara innebar höjden också nytt personligt rekord.
   De båda stavhopperskorna kom till junior-EM med lite olika uppladdning. Lisa Gunnarsson deltog för knappt två veckor sedan i EM i Amsterdam och har i år hoppat 4.50. Klara Mattsson kvalade in sent till mästerskapet när hon hoppade 4.05 på Världsungdomsspelen. Men väl på plats i Bydgoszcz visade båda styrka och tog sig som två av tolv vidare till final. De behövde aldrig försöka på direktkvalgränsen 4.20.

Läs mer Fortsättning...

JVM 1: Sebastian något efter rekordserien

 19 jul, 2016.Sebastian Ruthström inledde tiokampen på Junior-VM med att nästan tangera sitt personliga rekord på 100 meter, med 11.72. Ett par hopp strax över sex och en halv meter blev till en missräkning i längdhoppet.

Läs mer Fortsättning...

JVM 1: Austin enkelt vidare

 19 jul, 2016.Malmös Austin Hamilton tog sig enkelt vidare till semifinal på 100 meter när han i det fjärde heatet sprang på det nyaårsbästat 10.46, bara tre hundradelar från det ett år gamla personliga rekordet.
   Det var en mycket nöjd Austin som kom till den mixade zonen efter loppet.
   – Jag fick en så bra start, alltså. Jag vet inte var den kom ifrån, jag är ganska nöjd med den faktiskt, skrattar Austin som berättar att han hade räknat med att komma trea i heatet. Nu blev det en andraplats, 17 hundradelar bakom Italiens Filippo Tortu.

Läs mer Fortsättning...

JVM 1: Emil utslagen

 19 jul, 2016.Dala-Järnas Emil Danielsson var utsatt för oerhört hårda premisser i försöken på 1500 meter. De 43 anmälda löparna (varav två inte kom till start) skulle omgående reduceras till tolv finalister från tre heat. Emil visade karaktär genom att ta sig fram till täten i början på det sista varvet med en distinkt farthöjning. Forceringen tog tyvärr på krafterna och över upploppet rann konkurrenterna ifrån.

Läs mer Fortsättning...

JVM : Wictor klar för final

 19 jul, 2016.Wictor Petersson, Malmö, blev förste svensk till final i junior-VM i polska Bydgoszcz. Efter att ha fått iväg kulan 18.80 i första stöten säkrade Wictor finalplatsen även om han inte klarade direktkvalgränsen 19.40, som det bara var fem kulstötare som gjorde.
   Wictor var dock inte helt nöjd med sin insats.

Läs mer Fortsättning...

Traceys bästa serie

 19 jul, 2016.Tracey Andersson var bara en kvartsmeter från sitt svenska rekord i slägga, när hon på måndagskvällen vann i franska Sotteville.
   Ullevikastaren hade sin bästa serie i karriären med samtliga kast över 68 meter, fyra av dem på minst 69 och 70.74 som längst, i andra omgången.

Läs mer Fortsättning...

Så följer du junior-VM

 19 jul, 2016.Junior-VM i Bydgoszcz fortsätter i dag. Tävlingarna går att följa live på TV12 med start 09.30.

Läs mer Fortsättning...

Sebastian & Wictor
först ut på JVM

 18 jul, 2016.I morgon drar junior-VM i polska Bydgoszcz igång och redan första dagen är det många svenskar som är med och tävlar.
   09.30 – Tiokamp 100 meter.
   Först ut är tiokampen med Spårvägens Sebastian Ruthström som enda svenske deltagaren. Det blir en lång dag för Sebastian som avverkar fem grenar fram till klockan 20.05 då han avslutar första dagen genom att springa 400 meter.

Läs mer Fortsättning...

Jättekast av Ståhl - persade i Ungern

 18 jul, 2016.Spårvägens Daniel Ståhl drämde i kväll till med nytt personligt rekord när han kastade 66.92 i Ungern, tre centimeter längre än vad han kastade i Irvine, Kalifornien för drygt två år sedan. Daniel hade ytterligare två kast över 66 meter och ett över 65 och gjorde således karriärens bästa serie.

Läs mer Fortsättning...

Axel uttagen till OS

 18 jul, 2016.Diskuskastaren Axel Härstedt togs på söndagen ut till OS i Rio av SOK.

Läs mer Fortsättning...

Maja stod för den perfekta avslutningen

 18 jul, 2016.Efter ett brons och två silver kom pricken över i sista tävlingsdagen på ungdoms-EM i Tbilisi då Motalas Maja Nilsson tog ett historiskt guld genom att vara ensam över 1.82 i höjdfinalen.

Läs mer Fortsättning...

UEM: Kaspers silvermedalj

 18 jul, 2016.En av många svenskar som överträffade sig själva i Tbilisi var Öresunds Kasper Kadestål som tog silver på 200 m på personliga rekordet 21.18.

Läs mer Fortsättning...

UEM: 7:e-plats för killarna

 17 jul, 2016.Det sista tävlingspasset i Tbilisi innehöll bland annat killarnas stafett över 1000 m där kvartetten Joel Bengtsson, Michael Nyabako, Carl Bengtström och Arvid Gustavsson slutade sjua på 1:56.29 – 2.5 sekunder från medalj.

Läs mer Fortsättning...

Kramer laddad inför junior-VM

 17 jul, 2016.Andreas Kramer är en av alla som i dag givit sig iväg till Polen och junior-VM. Friidrottskanalen träffade Sävedalslöparen under pressträffen i Stockholm i går och det är en kille med höga ambitioner som springer 800-metersförsök på fredag.

Läs mer Fortsättning...

Guld för Maja i ungdoms-EM

 17 jul, 2016.Motalas Maja Nilsson gjorde en fantastisk höjdtävling i Tbilisi på söndagseftermiddagen och vann i blåsiga förhållanden genom att vara ensam om att klara 1.82! Därmed tog hon Sveriges allra första guld i ungdoms-EM genom tiderna i historiens första europamästerskap för 16–17-åringar.

Läs mer Fortsättning...

Abeba Aregawi nomineras inte till OS

 17 jul, 2016.Styrelsen för Svenska Friidrottsförbundet har idag beslutat att Abeba Aregawis deltagande i det svenska landslaget kommer att övervägas först efter att oklarheter kring hennes idrottsliga och medicinska status och miljö har klarlagts. Dessutom måste hon, innan framtida landslagsuppdrag, ha genomgått den antidopingutbildning som satts upp under 2016 som ett direkt resultat av Svensk Friidrotts förstärkta antidopingarbete. Därmed kommer Abeba Aregawi inte att nomineras till Sveriges Olympiska Kommitté för deltagande vid de Olympiska Spelen i Rio de Janeiro.

Läs mer Fortsättning...

UEM: Fyra finalister

 17 jul, 2016.Avslutningsdagen av ungdoms-EM i Georgien tävlar tre svenskar individuellt plus pojkarnas stafettlag.

Läs mer Fortsättning...

Formbesked för Skoog – 1.93!

 16 jul, 2016.Sofie Skoog åkte till den tyska höjdhoppsgalan Hochsprung-Meeting i Eberstadt med 1.89 från EM-finalen, 1.90 från Madrid och 1.88 från onsdagens Lag-SM i Norrköping. Eftermiddagens tävling skulle ta upp henne på ännu högre höjder.
   Skoog visade att formen är på topp när hon gled över 1.93, nytt personligt rekord utomhus! Ett riktigt gott tecken inför augustis stora mål. Skoog har hoppat centimetern högre inomhus.

Läs mer Fortsättning...

Kasper tog tredje medaljen

 16 jul, 2016.Två svenskar startade i 200 m-finalen i Tbilisi på lördagskvällen och snabbast iväg var Öresunds Kasper Kadestål som sedan höll ledningen hela vägen. Ändå till bara några meter före mållinjen då britten Jona Efoloko lyckades passera med tre hundradelar och vinna på 21.15.

Läs mer Fortsättning...

UEM: Henrik om 100 m-silvret

 16 jul, 2016.I fredags tog IF Götas Henrik Larsson silver på 100 m – en enda hundradel från guld. Det var hans andra mästerskapsmedalj på distansen efter guldet på samma arena på European Youth Olympic Festival (EYOF) 2015.
   – Jag är nöjd! Starten satt inte perfekt i finalen men resten var bra, säger Henrik som i finalen sänkte sitt personliga rekord med 0.11 till 10.57.

Läs mer Fortsättning...

”Jag är jättenöjd! Det här var över all förväntan!”

 16 jul, 2016.Faluns Ragnar Carlsson gjorde en fantastisk släggfinal i ungdoms-EM i Georgien genom att förbättra sitt personliga rekord med över tre meter till 75.71. Faktum är att han överträffade sitt gamla personliga rekord i fem av de sex kasten!

Läs mer Fortsättning...

Personbästa av Mika i UEM

 16 jul, 2016.Lidingös Mika Söderström gjorde ett nytt bra lopp i finalen på 2000 m hinder i Tbilisi och nådde målet som femma på 6:49.51. Därmed förbättrade hon det personliga rekordet från försöken med ytterligare två sekunder!

Läs mer Fortsättning...

Anshelm tror på truppen

 16 jul, 2016.På tisdag drar junior-VM i gång i polska Bydgoszcz och landslagsledare Jonas Anshelm åker dit tillsammans med en trupp bestående av 20 aktiva.
   Vid dagens pressträff i Stockholm berättade Jonas att han hoppas och tror mycket på det lag han har tagit ut, som han också beskriver som ett härligt gäng, och att han tror på ett framgångsrikt svenskt junior-VM.

Läs mer Fortsättning...

Amanda 5:a i UEM-finalen

 16 jul, 2016.Hässelbys Amanda Hansson var till slut bara två tiondelar från medalj på 100 m häck i Tbilisi då hon sprang i mål som femma på 13.71. Vann gjorde Italiens Desola Oki på 13.30 och fyra var Norges Ida Eikeng, 0.14 före Amanda.

Läs mer Fortsättning...

Henrik och Kasper till final!

 16 jul, 2016.Först ut i eftermiddagspasset på ungdoms-EM i Tbilisi var Götas Henrik Larsson och Öresunds Kasper Kadestål som verkligen imponerade i semifinalerna på 200 m.

Läs mer Fortsättning...

UEM: Dagens finalsvenskar

 16 jul, 2016.Sex svenskar tävlar om de främsta placeringarna under finalpasset i Georgien under eftermiddagen.

Läs mer Fortsättning...

UEM: Två nya finalplatser

 16 jul, 2016.Våra tävlande på ungdoms-EM i Georgien fortsätter att prestera på topp. I flickornas längdkval på lördagsförmiddagen satte Högbys Lovisa Karlsson personligt rekord direkt i första hoppet genom att hoppa 6.19. Därmed överträffade hon sitt månadsgamla personliga rekord med åtta centimeter och hade bara en tjej före sig i sammandraget.

Läs mer Fortsättning...

UEM: Sjundeplats för Frida

 15 jul, 2016.Bakom Henrik Larssons 100 m-silver och Ragnar Carlssons släggbrons blev det ytterligare två svenska poängplatser på fredagen.

Läs mer Fortsättning...

UEM: Ida åtta i sjukampen

 15 jul, 2016.Efter två dagars tävlande i Tbilisi avslutades sjukampen på fredagseftermiddagen med spjut och 800 m och bäst av svenskorna lyckades Ida Thunberg som efter utmärkta 46.25 och 2:29.85 i de två sista grenarna slutade åtta i sammandraget på 5.586. Det innebar personligt rekord med hela 215 poäng!

Läs mer Fortsättning...

Ståhl tvåa i Monaco

 15 jul, 2016.Från ett soligt Göteborg och Folksam Challenge med flera slagna svenska rekord till ett 24 grader varmt Monaco med Daniel Ståhl som enda tävlande i svenska dräkten under kvällen Diamond League-tävling.
   Ståhl ställdes mot flera stora namn bland annat Gerd Kanter, Robert Urbanek och Lois Maikel Martínez, Martínez som var den enda som kastade längre än Ståhls fullträff i EM-kvalet. Tuffast motstånd fick svensken av ingen mindre än världsettan och den europeiska mästaren från Amsterdam, Piotr Malachowski.

Läs mer Fortsättning...

Magiskt slut på Lovisas supervecka

 15 jul, 2016.Superveckan fick ett ultimat slut. EM-bronsmedaljören Lovisa Lindh, Ullevi, raderade ut Maria Akrakas 22 år gamla rekord på 1 000 meter när hon sprang in i mål på 2:36.04, över två och en halv sekund under det gamla rekordet.
   – Jag skulle lägga mig ungefär trea fyra i klungan, och det gjorde jag. Jag vet inte riktigthur fort det gick, men när det var 400 meter kvar hörde jag speakern säga att nu får de nog öka, så då gjorde jag det och då löste det sig, säger en överlycklig Lovisa som kände sig väldigt stark trots ett hårt tävlande den senaste veckan.

Läs mer Fortsättning...

Årsbästa av Khaddi - 6.70

 15 jul, 2016.Khaddi Sagnia visade att EM-formen sitter i, och kanske till och med har förbättrats. I den fjärde omgången satte Ullevihopperskan nytt årsbästa genom att hoppa 6.70. Hon vann tävlingen med 20 centimeters marginal före Kenyattia Hackworth från USA.
   Khaddi har efter hemkomsten från EM varit ordentligt förkyld och inte gjort något alls sedan hon kom hem från Amsterdam. Hon berättar att hon bara varit hemma och druckit en massa te för att försöka bli frisk.
   – Och det hjälpte ju, säger hon.
   Göteborg Friidrott Grand Prix var den sista tävlingen för Khaddi innan avresan till Rio om några veckor, så hon är väldigt nöjd med att hoppa så långt.

Läs mer Fortsättning...

Bra formbesked för en nedtränad Kim Amb

 15 jul, 2016.Bålstas Kim Amb fick ett bra formbesked inför OS när han, efter en vecka fylld av mycket hård träning, blev tvåa i Göteborg Friidrott Grand Prix med 79.84. Ett resultat han var nöjd med.
   – Det var förvånansvärt bra i dag. Min kropp är inte riktigt i hundraprocentig kastform eftersom jag legat i ganska tuff träning, men nästan 80 meter och två höga 79:or blev det, säger Kim som tycker att han hittade rätt bra i ansatsen.
   – Jag tror att hade jag haft ett kast till hade jag varit en bit över 80 meter.

Läs mer Fortsättning...

Johan slog det 57 år gamla rekordet

 15 jul, 2016.Johan Rogestedt gjorde allt rätt i 1000 m-loppet på Folksam GP-tävlingen i Göteborg och lyckades hårt utmanad av Hamada Mohamed slå Dan Waerns 57 (!) år gamla svenska rekord med 13 hundradelar!
   Med 2:17.67 raderade han ut Waerns tid som noterades 1959 och då var världsrekord.

Läs mer Fortsättning...

Svenskt rekord av Lovisa!

 15 jul, 2016.Ullevis Lovisa Lindh var oemotståndlig sista halvvarvet på 1000 m på Göteborg Friidrott GP och spurtade i mål på 2:36.04 – hela 2.8 sekunder under Maria Akrakas 22 år gamla svenska rekord!

Läs mer Fortsättning...

UEM: Henrik tog silver på 100

 15 jul, 2016.Bara 1.5 timme efter det svenska bronset i slägga i Georgien slog IF Götas Henrik Larsson till med silver i 100 m-finalen – en enda hundradel från guld!

Läs mer Fortsättning...

UEM: Brons för Ragnar!

 15 jul, 2016.I ungdoms-EM i Tbilisi gjorde Faluns släggkastare Ragnar Carlsson sitt livs tävling och överträffade sitt gamla personliga rekord i fem av sex kast vilket resulterade i brons på 75.71!

Läs mer Fortsättning...

Fredagens TV-tider

 15 jul, 2016.Ungdoms-EM i Tbilisi: 14.00-19.15 Eurosport 2
   
   Folksam GP Göteborg
   18.30-20.30 SVTPlay
   21.45-22.05 SVT1 sammandrag
   
   Diamond League Monaco
   Med Daniel Ståhl i diskus
   20.00-22.00 TV12

Läs mer Fortsättning...

UEM: Finaltiderna idag

 15 jul, 2016.Eftermiddagspasset i Tbilisi håller på 13.30-19.00 och innehåller sex svenska finalister plus avslutningen av Ida Thunbergs och Erika Wärffs sjukamp med spjut (startar 13.30) och 800 m.

Läs mer Fortsättning...

UEM fm: Sex av sju vidare

 15 jul, 2016.Ungdoms-EM i Tbilisi har börjat bra för den svenska truppen och efter de tre första tävlingspassen har 16 av 18 gått vidare från första omgången.

Läs mer Fortsättning...

Två som kastar final på ungdoms-EM idag fredag

 15 jul, 2016.Släggkastarna Patrik Lindstedt, Hässelby, och Ragnar Carlsson, Falun, gjorde allt rätt i sina respektive mästerskapsdebuter när de på ungdoms-EM i Tbilisi på torsdagen tog sig till final.
   Patrik fick iväg 5 kg-redskapet 70.77 i tredje omgången vilket bara var mindre än metern från hans personliga rekord medan Ragnar kastade 70.56 i andra och hade knappt två meter till sitt.

Läs mer Fortsättning...

Simon – en av många blågula finalister i Georgien

 15 jul, 2016.IK Wilskes Simon Wiklund stod för ett härligt lyft kvalet på ungdoms-EM i Georgien genom att förbättra sitt personliga rekord i höjd till 2.08.

Läs mer Fortsättning...

UEM: Svenskarna dag två

 14 jul, 2016.Fredagens förmiddagstävlingar på ungdoms-EM i Tbilisi inleds klockan 7 svensk tid (9 lokal tid) och sju svenskar är i aktion fram till kl 10. Motalas Maja Nilsson hoppar höjdkval och i försöken på 100 m häck har vi Hässelbys Amanda Hansson och Hammarbys Victoria Almerén Hansson.

Läs mer Fortsättning...

UEM: Tre svenska finalplatser

 14 jul, 2016.Första kvällspasset på ungdoms-EM i Tbilisi fortsatte på samma utmärkta sätt som förmiddagspasset och resulterade i tre blågula finalplatser.

Läs mer Fortsättning...

"I går kunde jag knappt gå"

 14 jul, 2016.Efter EM laddade Kim Amb om och klarade OS-gränsen i Karlstad. I går fick han klartecken och i morgon väntar en ny tävling, Göteborg Friidrott Grand Prix.

Läs mer Fortsättning...

"Det vore en bra avslutning på veckan"

 14 jul, 2016.Lovisa Lindhs vecka har varit speciell. EM-brons, OS-uttagning och i morgon väntar en utmaning av det svenska rekordet på 1000 meter i Göteborg Friidrott Grand Prix.

Läs mer Fortsättning...

Eliten på plats i Göteborg

 14 jul, 2016.Så här mitt emellan EM och OS avgörs i morgon årets andra Folksam Grand Prix-tävling, Göteborg Friidrott Grand Prix, på Slottsskogsvallen. Det är spännande tävlingar som väntar med både EM- och OS-deltagare på plats.
   Khaddi Sagnia, Ullevi, blev sexa på EM i Amsterdam, en placering hon var nöjd med men hon hade hoppats på ett bättre resultat.
   – Jag vet att jag har bra längder i kroppen. Det är lite synd att de inte kom fram på EM, men det var lite tekniska grejer jag inte gjorde så bra, så det är bara att gå hem och öva på dem.
   Efter hemkomsten har hon varit krasslig och hon berättar att hon i går knappt kunde prata. Nu känner hon sig dock bättre och är laddad inför att tävla på hemmaplan i morgon.

Läs mer Fortsättning...

Dopinganmälan mot Abeba Aregawi återkallad

 14 jul, 2016.Dopingkommissionen har i dag återkallat sin anmälan om dopingbrott mot Abeba Aregawi och samtidigt upphävt den intermistiska avstängning hon lytt under med omedelbar verkan. Svensk Friidrott är lättade över att ett beslut är taget.
   – Äntligen har det kommit ett beslut i det här ärendet som varit väldigt komplicerat och tagit lång tid att behandla. Men vi är också överraskade att det kommer nu med tanke på de kontakter vi haft med Dopingkommissionen tidigare, säger Svensk Friidrotts generalsekreterare Stefan Olsson och fortsätter:

Läs mer Fortsättning...

Bra start på ungdoms-EM

 14 jul, 2016.På torsdagsmorgonen inleddes ungdoms-EM för 17-åringar i Georgiens huvudstad Tbilisi och det blev en bra start för den 23 aktiva stora svenska truppen.

Läs mer Fortsättning...

Nyblivna OS-deltagare tog säkra segrar i lag-SM

 14 jul, 2016.Två av friidrottarna som togs ut till OS i Rio på onsdagen tävlade med framgång i lag-SM på Borgsmo IP i Norrköping.
   – Ja, trots att huvudet inte var riktigt med idag. Jag hade tankarna någon annanstans, berättade IF Göta Karlstads Sofie Skoog som vann höjdhoppet på utmärkta 1.88. Bara två centimeter från årsbästat.
   1.91 blev för högt denna stundtals blåsiga eftermiddag i Östergötland.
   – Det är alltid kul att tävla i lag-SM med det egna laget. Vi har en skön sammanhållning och stämning i vår klubb. Att bli uttagen till OS känns förstås fantastiskt. Min målsättning blir att först och främst ta mig till final. Det var mycket tankar på OS idag, sa en mycket nöjd Sofie Skoog.

Läs mer Fortsättning...

Ullevi hade marginalerna med sig och vann lag-SM

 13 jul, 2016.Ullevi FK vann guldet på damsidan i lag-SM och var egentligen aldrig hotat. Allting var klart innan den avslutande stafetten.
   – Ja, det var lite överraskande. Vi hade både Charlotta Fougberg och Khaddi Sagnia borta. Men visst, även de andra lagen hade sina avbräck, sammanfattade ledaren Peter Liberg från det vinnande laget.
   Det unga och i många fall orutinerade Ullevilaget visade ingen större nervositet utan plockade poäng i en strid ström.

Läs mer Fortsättning...

Stor dramatik när Spårvägen satte rekord

 13 jul, 2016.Spårvägens herrar tog sin sjätte raka seger i lag-SM.
   – Pust! Den här gången satt det verkligen långt inne, konstaterade ledaren Kent Claesson.
   Det är bara att hålla med. Inför avslutande stafetten 4x100 m så hade fyra lag chans att vinna. Mellan Spårvägen, Örgryte, Uppsala och Hässelby skilde det bara tre poäng.
   Avslutningen på Borgsmo IP i Norrköping blev dramatisk.
   Hässelby med Johan Wissman på sista sträckan vann stafetten, närmast före Huddinge och med Spårvägen på tredjeplats. Uppsala slutade fyra, Örgryte femma och Ullevi sexa.

Läs mer Fortsättning...

SM-guld 100 km:
Rangelind och Södermark

 13 jul, 2016.Favoriterna höll i SM 100 kilometer i Norrköping. André Rangelind och Frida Södermark tog hand om gulden.
   André Rangelind, IF Göta Karlstad, utmanades av Elov Olsson, Ockelbo SK.
   – Jag fick en svacka i mitten. Sedan gick det bra i slutet igen, sa Elov som spurtade bra och fick 6.57.26 i mål.
   För André blev årets SM 100 kilometer betydligt roligare än förra året, då han svimmade och bröt efter 80 kilometer.
   – Det blev tungt redan efter tre mil, jag saktade ned lite och fick upp energin igen, berättade André efter att ha presterat 6.51.27 i sitt första lopp han fullföljt på 100 kilometer.
   Vinnartiden ska enligt uppgift vara den femte snabbaste i världen i år.

Läs mer Fortsättning...

Svenskt juniorrekord i stav

 13 jul, 2016.På lag-SM i Norrköping slog Upsalas Armand Duplantis, 16, till med 5.51 och förbättrade därmed sitt eget färska svenska juniorrekord. Det var varmt men sidvinden gjorde att det inte var optimala förhållanden. Trots det gjorde Armand tre försök på världsbästahöjden i P17, 5.56, där ett av försöken inte var långt ifrån att lyckas.

Läs mer Fortsättning...

Besked om Axel dröjer

 13 jul, 2016.Malmös Axel Härstedt väntar fortfarande på besked på SOK om uttagning till OS.
   – Det beror bland annat på att han gjorde en så sen tävling i måndags där han klarade nomineringsgränsen att SOK inte hunnit analysera klart allt än, säger Karin Torneklint, förbundskapten.
   Beskedet kommer senare i veckan.

Läs mer Fortsättning...

Sanna, Michel och ytterligare fyra OS-klara friidrottare

 13 jul, 2016.Ytterligare sex friidrottare har i dag blivit uttagna till OS i Rio av Sveriges Olympiska kommitté, SOK. Sanna Kallur och Michel Tornéus är två av dem.
   – Det är väldigt roligt att sex av våra absolut bästa aktiva har fått klartecken till OS. Självklart vill jag ju alltid ha med alla jag nominerat, men det är SOK som bestämmer och jag är glad för de aktivas skull då de nu kan lägga allt fokus på att förbereda sig inför OS, säger förbundskapten Karin Torneklint.
   Förutom Sanna Kallur och Michel Tornéus kan Sofie Skoog, Erika Kinsey, Kim Amb och Lovisa Lindh vända blickarna mot Rio de Janeiro.
   Karin Torneklint berättar att det var insatser på förra veckans EM som bidrog till att dessa aktiva nu fått ett positivt OS-besked från SOK.

Läs mer Fortsättning...

Många EM-deltagare i lag-SM

 13 jul, 2016.SM-veckan i Norrköping avslutas med två friidrottsmästerskap; lag-SM och SM 100 kilometer.
   I lag-SM tävlar de bästa klubblagen i landet. Den manliga matchen står mellan Spårvägen, Hässelby, Upsala, Örgryte, Ullevi och Huddinge, och i flera av lagen hittar man deltagare från förra veckans EM. Bland annat gör Spårvägens EM-femma Daniel Ståhl en spännande start i diskusringen. Om formen från förra veckan sitter i kan det bli riktigt långa kast på Borgsmo IP. Andra EM-deltagare som är med och tävlar är till exempel Huddinges Tom Kling Baptiste dubblerar på 100 och 200 meter, Hässelbys Fredrik Samuelsson som även han dubblerar i höjd och kort häck och Hässelbys Emil Blomberg som persade i försöksheatet på 3 000 meter i Amsterdam.

Läs mer Fortsättning...

Julin: Ståhls femteplats den kanske bästa insatsen

 12 jul, 2016.Två silver och två brons. EM i Amsterdam var sett till antal medaljer det mest framgångsrika för svensk del sedan hemma-EM i Göteborg för tio år sedan. Dessutom hade Sverige tre imponerande femteplatser, en sjätteplats, en sjundeplats, och en åttondeplats.
   Det är lätt att bara lyfta fram just medaljörerna när man minns tillbaka på 2016 års Europamästerskap, men friidrottsexperten och friidrott.se:s tidigare redaktör, A. Lennart Julin, väljer att lyfta fram en annan som han menar stod för den kanske bästa svenska insatsen.
   – Det är Spårvägens Daniel Ståhl som i praktiken nästan hade ett VM-startfält mot sig. Han var femte europé i Peking i fjol där han blev just femma, och nu blev han femma på EM, och dessutom med bra kontakt framåt. Det var inga stora avstånd, det var en meter till andraplatsen ungefär, säger A. Lennart Julin som menar att Daniel Ståhl tagit stora steg i sin utveckling sedan förra året.

Läs mer Fortsättning...

"Det har varit otroligt roligt och inspirerande"

 12 jul, 2016.EM i Amsterdam var det mest framgångsrika för svensk del, sett till antal medaljer, sedan hemma-EM i Göteborg 2006. Karin Torneklint blickar tillbaka på en mycket bra vecka och ser nu fram emot OS i Rio.

Läs mer Fortsättning...

Jättekast av Axel -
pers och klarad OS-gräns

 11 jul, 2016.Malmös diskuskastare Axel Härstedt satte i dag personligt rekord i en tävling Helsingborg. 29-åringen fick iväg diskusen 66.03, 131 centimeter längre än hans tidigare pers från i fjol. Resultatet är en dryg meter längre än OS-nomineringsgränsen.
   Axel Härstedt fick en ordentlig revansch på sig själv efter förra veckans EM där han kastade ut sig direkt i kvalet.
   Det var verkligen i sista stund som han slog till och klarade OS-gränsen då det i dag är sista chansen för förbundskapten Karin Torneklint att nominera aktiva.

Läs mer Fortsättning...

Kim klarade OS-gränsen

 10 jul, 2016.Kim Amb, Bålsta, klarade i eftermiddagsOS-nomineringsgränsen genom att kasta 84.32 i Karlstad, 29 centimeter från hans personliga rekord från 2013.
   Kim Amb åkte från EM i Amsterdam med en sjundeplats i bagaget och en missad chans att klara OS-nomineringsgränsen. Sent bestämde han sig för att ge det hela en chans till och åkte till Karlstad för att tävla. Väl där gick det minst sagt bra.
   Redan i första kastet fick Kim iväg spjutet 84.32.

Läs mer Fortsättning...

8.44 - Nytt svenskt rekord!

 10 jul, 2016.Michel Tornéus satte i dag svenskt rekord när han hoppade 8.44 i spanska Sierra Nevada. Det är en förbättring av det tidigare svenska rekordet med 22 centimeter.
   Med det klarade 30-åringen också nomineringsgränsen till OS som är satt till 8.15.

Läs mer Fortsättning...

Femteplats i EM-halvmaran

 10 jul, 2016.På söndagsförmiddagen genomfördes halvmaratonloppen över 21.1 km i centrala Amsterdam med start och mål vid På söndagsförmiddagen genomfördes halvmaratonloppen över 21.1 km i centrala Amsterdam med start och mål vid Riksmuseet 2.5 km från Olympiastadion. Det svenska herrlaget gjorde en bra insats och slutade femma efter bra insatser av Mikael Ekvall, Mustafa Mohamed och David Nilsson kompletterade av Fredrik Uhrbom. Mikael blev 14:e på 1:04:28, Mustafa 21:a på 1:05:11 och David Nilsson 23:a fem sekunder efter.

Läs mer Fortsättning...

Dagens gladaste medaljör
- Lovisa Lindh

 10 jul, 2016.Lovisa Lindh var väldigt glad och nästan lite chockad över EM-bronset. Friidrott.se fick en pratstund med henne i den mixade zonen efter loppet.

Läs mer Fortsättning...

Meraf om EM-silvret

 10 jul, 2016.Meraf Bahta var glad men missnöjd över hur loppet utvecklades. Hon berättar för friidrott.se, som träffade henne direkt efter loppet, att hon hade mycket mer att ge och borde ha lagt in ett högre tempo något tidigare.

Läs mer Fortsättning...

Angelica om EM-bronset

 10 jul, 2016.Angelica Bengtsson var väldigt nöjd med EM-bronset, men hade hoppats på ett bättre resultat. Friidrott.se träffade henne direkt efter prisutdelningen.
   

Läs mer Fortsättning...

Brons till Bengtsson -
Meijer femma

 10 jul, 2016.Brons till Angelica Bengtsson och en femteplats för Michaela Meijer. Det blev stor succé för de svenska stavhopperskorna i EM-finalen på lördagskvällen.
   Precis som i kvalet i förrgår visade Angelica och Michaela stor stabilitet. Båda gick in på 4.35, en höjd som inte var något problem alls för någon av dem även om Michaela behövde två försök efter att ha avbrutit det första. Båda var högt över ribban, men flera hopperskor hade problem och två hopperskor rev ut sig redan på ingångshöjden.

Läs mer Fortsättning...

Ståhl femma – 50 cm från medalj

 10 jul, 2016.Det blev precis som i Peking för ett år sedan. Spårvägens Daniel Ståhl blev EM-femma efter att i sista omgången ha kastat 64.77, precis en halvmeter från bronsmedaljen, och tre centimeter längre än i VM-finalen i fjol.

Läs mer Fortsättning...

25-årspresenten: EM-brons!

 9 jul, 2016.Lovisa Lindh, Ullevi, imponerade stort och tog brons på 800 meter. En perfekt present till sig själv på 25-årsdagen.
   Lovisa startade på bana sju och inledde loppet genom att lägga sig sist i klungan när hon kom ut från första kurvan. Efter 300 meter började hon dock avancera i fältet och plockade placeringar. Första varvet passerades på knappt 59 sekunder.

Läs mer Fortsättning...

EM-SILVER FÖR MERAF

 9 jul, 2016.Meraf Bahta klarade inte av att gå med Yasemin Can i 5000 m-finalen när hon ryckte efter 1.5 kilometer och turkiskan höll undan hela vägen till guld på 15:18.15.

Läs mer Fortsättning...

Lyftet uteblev i korta stafetten

 9 jul, 2016.I Zürich 2014 tog sig den kvinnliga 4x100-kvartetten med Irene Ekelund i laget till final tack vare 43.80. I Amsterdam saknades Irene och det där lyftet kom aldrig för Elin Östlund, Linnea Killander, Isabelle Eurenius och Pernilla Nilsson.

Läs mer Fortsättning...

Inget avancemang på 4x100

 9 jul, 2016.Manliga 4x100-laget hade inte samma flyt som kollegerna i långa stafetten tidigare under dagen. Kvartetten Emil von Barth, Austin Hamilton, Tom Kling-Baptiste och Johan Wissman lottades till bana två och efter en lite lång förstaväxel stämde det bra i andra mellan Austin och Tom medan den sista var lite kort.

Läs mer Fortsättning...

Bästa svenska tiden på 11 år

 9 jul, 2016.I manliga EM-försöken på 4x400 m stod det svenska laget för en härlig satsning och sprang respektlöst hela vägen. De hade hela tiden kontakt framåt och den offensiva löpningen belönades med 3:04.95 – den bästa svenska tiden sedan Helsingfors-VM 2005. Tiden var också en förbättring med hela tre sekunder av vad samma kvartett åstadkom i Schweiz för två veckor sedan och killarna som stod för prestationen var Axel Bergrahm 46.8, Erik Martinsson 46.0, Felix Francois 46.0 och Anton Danielsson 46.2.

Läs mer Fortsättning...

Inget flyt för Leffe

 9 jul, 2016.I kulkvalet i Amsterdam inledde Leif Arrhenius kulkvalet med 18.64 följt av två kortare stötar där han valde att trampa över.

Läs mer Fortsättning...

Meraf längtar efter spurt

 9 jul, 2016.Sist av de aktiva att ansluta till den svenska EM-truppen var Meraf Bahta. Igår kom hon till Amsterdam efter att ha laddat hemma i Sverige. Ikväll kl 21.05 springer hon som regerande europamästarinna final på 5 000 meter.

Läs mer Fortsättning...

Succé för Klubb Sverige

 9 jul, 2016.Nära hundra svenska friidrottssupportrar samlades i går på Café Kiebert i centrala Amsterdam där Klubb Sverige arrangerades. Stämningen var på topp och det bjöds på intervjuer och frågesport innan det var dags att ta sig till Olympiastadion för kvällens tävlingar.
   Det var i samband med Finnkampsbåten 2014 som konceptet Klubb Sverige, samlingsplatsen för alla svenska supportrar, introducerades. Direkt var det en succé och därefter har Klubb Sverige genomförts i Stockholm vid Finnkampen i fjol och i samband med Nordenkampen i Växjö i vintras. Det här var första gången som Klubb Sverige arrangerades under ett mästerskap.

Läs mer Fortsättning...

Khaddi sexa –
sex centimeter från medalj

 8 jul, 2016.
   
   
   Det blev en sjätteplats för Khaddi Sagnia, Ullevi, i längdhoppsfinalen på den kylslagna olympiastadion. Hennes 6.59 i andra omgången var bara sex ynka centimeter från medalj.
   Efter ett inledande övertramp fick 22-åringen till en riktigt bra träff i den andra omgången. Khaddi, som var trea i hoppordningen, tog sig upp på tredje plats men när omgången var slut hade hon blivit nedknuffad två placeringar.
   I den tredje omgången flög hon riktigt långt, upp mot 6.80, 6.90, men tyvärr kom den röda flaggan upp. Övertrampet var tydligt, men inte särskilt grovt, ett par tre centimeter bara.

Läs mer Fortsättning...

Emil avhakad i hinderfinalen

 8 jul, 2016.Den tredje tävlingskvällen på EM i Amsterdam avslutades med en trettonde plats för Emil Blomberg, den ende svenske manlige hinderfinalisten på EM de senaste 40 åren förutom Anders Gärderud och Mustafa Mohamed.
   Finalen inleddes i ett sakta tempo.
   Emil blev avhakad när tempot skruvades upp under den andra kilometern, från 2:57 till 2:47. Hässelbyaren kom in på 8:48.

Läs mer Fortsättning...

Missade finalen - Nu vänder de blickarna mot stafetten

 8 jul, 2016.Det blir ingen svensk i final på 200 meter. Tom Kling Baptiste kom sist i sin semifinal och Johan Wissman avbröt sitt lopp.
   De båda svenskarna gick vidare till semifinal på tid i gårdagens försök och det såg redan på förhand svårt ut för dem att gå vidare, speciellt när banindelningen kom. Johan fick den första banan ett i det första heatet och Tom den andra i heatet därpå.
   Efter starten sprang Johan ungefär halva kurvan innan han slog av på farten och stannade. Anledningen var att han kände att han, med tanke på banan, inte hade någon ordentlig chans på final och att han i stället ville satsa allt på stafetten i morgon.

Läs mer Fortsättning...

Bästa släggfinalen
i EM:s historia

 8 jul, 2016.Tracey Andersson fick bara tre chanser i det som utvecklades som den bästa kvinnliga släggfinalen i EM:s historia. Efter halva tävlingen hade redan åtta tjejer kastat över 70 meter. Den tidigare högsta siffran var sex.
   Ullevikastaren började med 67.08, som skulle bli hennes längsta och ge henne en elfte plats.

Läs mer Fortsättning...

Ingen final för Melker

 8 jul, 2016.Tyvärr en svensk finalist färre ikväll då Melker Svärd Jacobsson tvingas avstå stavfinalen på grund av en ond hälsena.

Läs mer Fortsättning...

EM 3: Kvällens svenskar

 8 jul, 2016.Fyra svenska finalister och en duo i semi är kvällens ingredienser i Amsterdam:
   
   18.10, Slägga, kvinnor, FINAL
   EM:s lägsta segerodds vilar på Wlodarczyks axlar. Sista poängplatsen brukar delas ut på 67-68 meter.
   Tracey Andersson kan kasta mycket längre än så och extra tändvätska på att kliva in i ringen direkt efter Marghieva, moldaviskan som snodde hennes finalplats för fyra år sedan.

Läs mer Fortsättning...

Frida fyra tiondelar från semi

 8 jul, 2016.I 400 häck-försöken i Amsterdam lottades Frida Persson till ytterbanan och öppnade offensivt och fick bra flyt hela vägen. In på upploppet kom hon som fyra och även om hon tappade till sjätteplatsen så krigade hon hela vägen in och belönades så när med ett årsbästa. 58.26 var bara 0.02 från det hon noterade i Oslo för en månad sedan.

Läs mer Fortsättning...

Personbästa av Maria

 8 jul, 2016.Mästerskapsdebutanten Maria Larsson var första svensk i aktion på fredagen då försöken på 3000 m hinder avgjordes. Albaniens Luiza Geiza lämnade övriga fältet bakom sig redan efter några varv och sololöpte till seger på 9:38.87. Maria tog plats i klungans bakre del hela vägen och via 3:14.4 på första kilometern höll hon bra hela vägen in till 9:50.16 – 2.5 sekunder under det färska personliga rekordet.

Läs mer Fortsättning...

EM 3: Kort lunchpass

 8 jul, 2016.Den tredje tävlingsdagen på Amsterdams olympiska arena har ett rappt ”förmiddagspass”, som i själva verket börjar vid lunch och som för svensk del inleds kvart i två:
   
   13.45, 3000m hinder, kvinnor, försök
   Till final: Fem bästa/heat + fem tider
   Heat 2: Stockholmaren Sandra Eriksson är en av de klara favoriterna i Maria Larssons heat som skulle kunna dra fördel av att gå på tiderna från föregående lopp och på så vis utöka chanserna till att omfatta uppemot tio avancerande löpare.

Läs mer Fortsättning...

Sveriges motprotest avslagen

 8 jul, 2016.Sverige lämnade på torsdagskvällen in en motprotest mot att Johan Rogestedt diskvalificerats från 1500 m-försöken. Protesten avslogs på fredagsmorgonen och Johan är alltså diskvalificerad. Beslutet kan inte överklagas.

Läs mer Fortsättning...

Kim Amb spjutsjua

 7 jul, 2016.Det blev en sjundeplats och en tangering av hans bästa mästerskapsplacering i spjutfinalen för Bålstas Kim Amb. Det längsta kastet 79.36 kom i den femte omgången.
   Det var en förhållandevis jämn kastserie som Kim stod för. Efter 71.89 i första omgången radade han upp kast över 78 meter. Men den där riktiga fullträffen kom aldrig.
   – Det var inte så mycket pulver i kroppen idag men det var ändå skönt att få göra sex kast idag. Det är synd att jag inte lyckades ta chansen när det inte krävdes så långt idag. Med lite rena träffar ska det nog kunna bära iväg. Jag är ju i bra form och det handlar bara om att komma rätt, men det är inte lätt. Armen kändes helt okej idag, det är slitsamt att tävla i spjut två dagar i rad.

Läs mer Fortsättning...

Sofie Skoog nia i Europa

 7 jul, 2016.Sofie Skoog blev delad nia i höjdfinalen efter att ha klarat 1.89 i andra försöket.
   Sofie inledde stabilt med att ta 1.84 i första försöket. När sedan ribban kom upp på 1.89 rev hon lätt med baklåren. I andra försöket gled hon dock enkelt över.
   Nästa höjd var 1.93, och den blev alldeles för svår i dag för Göta-hopperskan. Det blev tre ganska grova rivningar.
   Efteråt var Sofie inte särskilt nöjd och lite förbryllad över att det gick som det gick.

Läs mer Fortsättning...

Rogestedt diskvalificerad

 7 jul, 2016.Johan Rogestedt sprang i mål som trea i sitt försöksheat på 1500 m (3:40.59) tidigare idag och tog sig till final på placering.

Läs mer Fortsättning...

EM-silver till Michel Tornéus

 7 jul, 2016.
   
   Michel Tornéus tog EM-silver efter att ha hoppat 8.21 redan i första omgången. Det är Hammarbyarens femte mästerskapsmedalj.
   Det blev en riktigt spännande längdhoppstävling där det redan på förhand stod mellan Michel och britten Greg Rutherford, och det var svensken som inledde absolut bäst.
   Rutherford inledde med 8.12 i ganska ordentlig motvind, -2,6. Michel svarade dock direkt genom att hoppa 8.21, nytt årsbästa och över OS-nomineringsgränsen. Dock var vinden lite för stark, +2,1, alltså ynka en tiondels sekundmeter för stark.

Läs mer Fortsättning...

Marcus och Fredrik 8:a/10:a

 7 jul, 2016.Amsterdam ägnades åt tiokampens åttonde gren stav som slutade med tangerat personligt rekord för Fredrik Samuelsson med 4.70. Marcus Nilsson stannade på 4.60 och poängskillnaden blev därmed 29 poäng.

Läs mer Fortsättning...

Vilken spurt av Lovisa!

 7 jul, 2016.Två bästa plus två tider var avancemangskriterierna till final på 800 m och det kändes efter försöken som att Lovisa Lindh verkligen hade kapaciteten. Hon sprang i den andra av tre och låg näst sista efter 600 m med hade bra kontakt. Hon plockade en placering i kurvan och tre (!) på upploppet i en riktigt vass avslutning som förde henne i mål som trea på 2:00.66. Blott 0.15 från hennes bara fyra veckor gamla personliga rekord.

Läs mer Fortsättning...

Rogestedt till EM-final – men diskvalificerad

 7 jul, 2016.1500 m-försöken var riktigt tuffa med försök och sedan direkt till final vilket innebar avancemang för enbart de tre bästa i vart och ett av de tre heaten plus de tre bästa tiderna.

Läs mer Fortsättning...

Sanna Kallur nära finalen

 7 jul, 2016.Det blev en femteplats i semifinalen på 100 meter häck för Falu IK:s Sanna Kallur. Det betyder att det inte blir någon final för Sanna som gjorde sitt blott fjärde häcklopp på sex år, trots att hon hade semifinalernas åttonde bästa tid.
   – Det här var så gött! Jag kände på uppvärmningen ”men gud jag kan tävla två dagar i rad”, det var en sån trevlig överraskning! Jag var inte orolig, jag kan ju bara göra det bästa jag kan och det var mitt mål, säger en strålande glad Sanna.
   Hon kom sist ut ur blocken av de åtta löparna och hamnade direkt lite efter. Något som hon grämer sig för i efterhand.

Läs mer Fortsättning...

Ståhl till final efter nervpers

 7 jul, 2016.Diskuskvalets första grupp i Amsterdam genomfördes i parken Museumplein två kilometer från Olympiastadion och blev en nervpåfrestande tävling för VM-femman Daniel Ståhl. Det var fina förhållanden med en periodvis stark bärande motvind på den mer än 300 meter öppna platsen och i första skickade Daniel iväg diskusen 63.5 meter.

Läs mer Fortsättning...

EM 2: Vad händer ikväll?

 7 jul, 2016.Torsdagskvällens svenskar:
   
   16.35, diskus, män, kval, grupp 1
   Till final: 64.00 eller tolv bästa
   Daniel Ståhl bör inte behöver mer än 62 meter för att avancera.
   
   17.10, 100mH. semi
   Till final: Två första/heat + två tider
   Susanna Kallur flankeras av de två hårdaste konkurrenterna, fjolårets VM-medaljörer Talaj och Roleder + EM-tvåan Billaud. Men det är bara Talaj som har visat samma form i år (12.63). Perfekt inramning för en Rio-biljett?

Läs mer Fortsättning...

Inga fullträffar i spjutkvalet

 7 jul, 2016.I det kvinnliga spjutkvalet fick de svenska tjejerna inte riktigt samma utdelning som kollarna hade i går. Varken Anna Wessman, Växjö, eller Sofi Flink, Västerås, lyckades ta sig vidare till final.
   Anna kastade i den första gruppen. Efter inledande 52.88 ökade hon med en dryg meter i andra omgången till 54.02. Längre blev det inte den här dagen för Anna som är Sverigeetta i år med 59.92. Det tredje och sista kastet blev ogiltigt och Anna slutade på en trettondeplats i sin grupp.
   När Sofi Flink kastade en dryg timme senare blev utfallet ungefär likadant. Ett första kast som mätte 50.54 följdes upp av 54.38 och 54.18, nästan fem meter från hennes årsbästa, och Sofie slutade elva i gruppen.

Läs mer Fortsättning...

Det blir VM-repris –
två svenskor i stavfinal

 7 jul, 2016.Två av tre svenskor vidare till final. Det är resultatet efter förmiddagens stavhoppskval. Angelica Bengtsson och Michaela Meijer infriade alla förväntningar och upprepade succén från VM i fjol där båda var i final.
   Stavhopparna var igång tidigt på förmiddagen. Redan runt klockan sex satte de sig på bussen för att ta sig från hotellet till olympiastadion där kvalet drog igång strax efter halv tio.
   Angelica Bengtsson, Hässelby, gjorde precis som i Sollentuna GP för en vecka sedan och rev de två inledande försöken på ingångshöjden 4.20. Men till det sista försöket stämde hoppningen bättre och Angelica flög högt över ribban. Angelica kan dock inte förklara varför hon rev de första försöken.

Läs mer Fortsättning...

Johan och Tom till semi

 7 jul, 2016.Det blev full pott för svensk del i 200-metersförsöken på förmiddagen när både Hässelbys Johan Wissman och Huddinges Tom Kling Baptiste tog sig vidare till semifinal.
   Johan Wissman sprang i första heatet och hade där bana sex. Han kom ganska sent ur startblocken och blev direkt ikappsprungen av Frankrikes Mickael-Meba Zeze på banan innanför. Johan kämpade dock till sig en fjärdeplats med tiden 20.96, en tid som skulle visa sig räcka för att ta sig vidare. Totalt var det de tre bästa i varje heat plus fem tider som gick vidare.

Läs mer Fortsättning...

Fredrik och Marcus fortsätter att gå bra i tiokampen

 7 jul, 2016.När EM-tiokampen återupptogs med sjätte grenen 110 m häck på torsdagsförmiddagen så började det med två blågula heatsegrar. Marcus Nilsson vann det första på 14.97 vilket bara var 0.06 långsammare än i persserien trots att det blåste en motvind på 2.3 m/s.

Läs mer Fortsättning...

Nära, nära för Kalle Berglund

 7 jul, 2016.EM-försöken på 800 m innehöll mästerskapsdebuterande Kalle Berglund som sprang i det fjärde och sista försöksheatet. Avancemangskriterierna var de tre främsta i varje heat och de därutöver fyra bästa tiderna till semi och Kalle hade femte bästa årsbästat i sitt heat med 1:47.16.

Läs mer Fortsättning...

Melker övertygade –
klar för final

 6 jul, 2016.Melker Svärd Jacobsson är klar för stavhoppsfinal efter att ha klarat 5.50. Den direkta kvalgränsen 5.65 behövde inte tas av någon hoppare innan finalfältet var klart.
   Den OS-klara stavhopparen från Malmö hade en förhållandevis enkel resa till finalen. Första försöket på ingångshöjden 5.35 avbröt han dock, men i det andra visade han styrka. Melker flög mycket högt över ribban som sedan kom upp på 5.50. Där såg det precis likadant ut. Första försöket avbröts och i det andra var 22-åringen återigen högt över.

Läs mer Fortsättning...

EM 2: Förutsättningarna
under förmiddagen

 6 jul, 2016.Under EM:S tredje pass får vår tiokampsduo sällskap av åtta nya aktiva. Så här ser torsdag förmiddag ut, ur svenskt perspektiv:
   
   09.30/9.37, Tiokamp, 110m häck
   Heat 1, Marcus Nilsson, 14.83 i rejäl motvind häromveckan får tampas med övriga på flankerna om heatseger.
   Heat 2, Fredrik Samuelsson, sänkte sig till 14.52 i Götzis och motståndarna ligger däromkring.
   
   09.35, Stav, kvinnor, kval
   Till final: 4.55 eller tolv bästa
   Tre av 26 är svenskor: Angelica Bengtsson, Michaela Meijer och Lisa Gunnarsson. Höjningen går från 4.00 till 4.20 – 4.35 – 4.45, troligen tillräckligt, annars vidare till 4.50 och 4.55. Angelica debuterade på 4.61 förra veckan. Michaela har fem av sex tävlingar i sommar på minst 4.40. Unga Lisa har tre ute och två inne på den nivån.

Läs mer Fortsättning...

Isabellah sjuk och missar EM

 6 jul, 2016.Isabellah Andersson är sjuk och kommer inte till start i EM. Hon skulle ha sprungit halvmarathon på söndag men har haft feber och ont i halsen under den senaste veckan.
   

Läs mer Fortsättning...

Khaddi säkrade finalen i tredje

 6 jul, 2016.Khaddi Sagnia gjorde som Michel Tornéus och tidigare under eftermiddagen och höll publiken på halster länge. Först i det tredje hoppet säkrade hon finalplatsen.
   Till skillnad från i förmiddags så var vindarna lite lugnare när kvinnornas längdhoppskval genomfördes. Khaddi Sagnia hade som mest +0.9 i ryggen.
   Första hoppet kom hon fel i ansatsen och fick avbryta. I andra omgången kom i stället ett övertrampshopp, och Khaddi var nu i en situation där hon var tvungen att få till ett bra godkänt hopp för att ha chans på final. Och i tredje omgången fick hon till vad hon behövde. Med 6.47 blev Ullevihopperskan tia och gick till final med några få centimeters marginal, 6.46 räckte för att ta sig vidare. Och det var en strålande glad Sverigeetta som kom till den mixade zonen.

Läs mer Fortsättning...

Resultatet tog Kim till final

 6 jul, 2016.Bålstas Kim Amb är klar för EM-final efter att i andra omgången ha kastat 80.70. Med det blev Kim siste kastare till final.
   Spjutkvalet avgjordes, precis som diskusen, ute i en park i centrala Amsterdam. Kim Amb inledde med 76.23 och ökade alltså med nästan fyra och en halv meter i andra omgången. Då puttade han också bort Finlands Tero Pitkämäki från finalplatsen. Finländaren slutade på 80.52 efter att liksom Kim ha fått ett ogiltigt kast i tredje.
   Sveriges andra spjutkastare, Södertäljes Gabriel Wallin, kastade i den första gruppen och fick som bäst med sig 76.00.

Läs mer Fortsättning...

Vilken hoppning av Fredrik!

 6 jul, 2016.I tiokampens fjärde gren höjd fick Fredrik Samuelsson till ett härligt lyft och tog fem raka höjder i första försöket och sedan tangerade utomhusperset 2.04 i tredje. Det hade han all anledning att vara nöjd med. Men icke. För när ribban höjdes till 2.07 tog han direkt i första! Totalpers med två centimeter och plus 28 poäng jämfört med persserien.
   Marcus satte årsbästa med 1.98 och gick 2 cm oh 18 poäng plus på sin persserie.

Läs mer Fortsättning...

Oturligt fall för Sarah

 6 jul, 2016.Direktfinalen på 10 000 m i Amsterdam började riktigt bra för Sarah Lahti som gled med i klungans bakre del i jämn, hög fart som pekade mot nytt svenskt rekord. Kilometern låg konstant kring 3:08 och 5000 m passerade Sarah på 15:44.8 – hela 24 sekunder snabbare än i sitt rekordlopp för två månader sedan som slutade på 31:54.87.

Läs mer Fortsättning...

Lovisa och Anna till semifinal

 6 jul, 2016.I Zürich-EM för två år sedan tog sig Lovisa Lindh till semifinal på 800 m och i Amsterdam blev det en repris! Detta efter en löpning som indikerade att det finns mer i kroppen. Lovisa höll innebanan hela vägen i det första försöksheatet och via 28.9, 60.5 och 1:31.2 nådde hon målet som tvåa på 2:01.77 efter ett starkt upplopp.

Läs mer Fortsättning...

Emil är i EM-final!

 6 jul, 2016.I hinderförsöken i Amsterdam var Sverige representerat av Hässelby-löparna Emil Blomberg och Elmar Engholm med Emil i första heatet.

Läs mer Fortsättning...

Onsdagskvällens svenskar

 6 jul, 2016.Dags för tolv nya svenskar under det första kvällspasset på EM, utöver tiokampsduon Fredrik Samuelsson och Marcus Nilsson. Sarah Lahti är den första finalisten, kl sju:
   
   15.30, Tiokamp, höjd
   Fredrik Samuelsson är den starkare av svenskarna och bör hoppa minst två meter medan Marcus Nilsson inte har nått sådana höjder på fyra år.
   
   17.05, Spjut, män, kval, grupp 1, OBS! Museumplein!
   Till final: 81.50 eller tolv bästa
   Det blir intressant att se om de goda resultat som diskustjejerna nådde på förmiddagen hade att göra med den ovanliga tävlingsplatsen, ett öppet fält mitt i Amsterdam. Gabriel Wallin kastade nästan OS-kvalificerande 83 meter i sista tävlingen före EM. För fyra år sedan var han sist in i finalen, dit det där lär krävas åtminstone 78 meter.

Läs mer Fortsättning...

Kvalets längsta hopp tog Michel Tornéus till final

 6 jul, 2016.I tredje försöket slog Michel Tornéus till med sitt längsta hopp utomhus sedan det 2012 genom att hoppa 8.19. Därmed är Hammarbys 30-åring klar för ännu en EM-final.
   Det var en riktig nagelbitare Michel Tornéus bjöd på i längdhoppskvalet på onsdagseftermiddagen. Med en svårhanterad vind, hela +3,5 i första hoppet, trampade han över ganska ordentligt i både första och andra försöket. Hoppet stod då till den sista omgången, och då var det inget snack.
   – Det var skönt att få till det i sista. Jag kände redan i första inlöpningen att formen är väldigt bra, jag var taggad. Två tramp är aldrig kul, men jag lyckades ändå lösa det i sista så det är grymt kul, säger Michel.

Läs mer Fortsättning...

En tredjedel in i tiokampen

 6 jul, 2016.Marcus Nilsson, Högby, började tiokampen på Amsterdams Olympiastadion lovande. Årsbästa på 100 meter (11.29) följdes av ölänningens första hopp över sju meter i godkända förhållanden. Med de svagaste grenarna avklarade klev Marcus in i kulringen, där det dock inte slutade lika bra. Bästa stöten på 14.15 var en minuspost. Efter tre grenar har Marcus samlat 2.353 poäng vilket är 27 fler än i årsbästaserien, som landade på 7.849.

Läs mer Fortsättning...

Tracey vidare till släggfinal

 6 jul, 2016.I ett ovanligt hårt släggkval lyckades Ullevis Tracey Andersson avancera tack vare sitt sista kast på 68.08. Det var tre decimeter bättre än gamla Finnkampsrivalen Korpela, som var första av de utslagna.
   Till den skaran hörde även Marinda Petersson, som hade det 27:e personliga rekordet och slutade som 23:a (64.65) av 30 i ett kval som skördade offer som VM-trean Tavernier och OS-femman Klaas.

Läs mer Fortsättning...

Sofie Skoog en av 12 till final

 6 jul, 2016.Sofie Skoog blev enda svenska att ta sig vidare till morgondagens höjdhoppsfinal efter att ha klarat 1.89 i första försöket. Med det blev hon trea i sin hoppgrupp och femma totalt.
   Sofie inledde mycket bra med att ta ingångshöjden 1.75 i första försöket, sedan flöt det bara på och götahopperskan var felfri upp till och med 1.89 som hon tog med visst darr.
   På 1.92, den officiella finalhöjden, blev det däremot tuffare och Sofie fick inte till hoppningen utan rev grovt i alla tre försöken.

Läs mer Fortsättning...

Sanna Kallur enkelt vidare

 6 jul, 2016.Det blev en enkel väg till semifinalen för Falu IK:s Sanna Kallur i sitt första mästerskap sedan OS i Peking 2008. Sanna slutade tvåa av alla i kvalheaten med 13.01, en tiondel från hennes årsbästa.
   Förväntningarna var stora inför det sista försöksheatet på 100 meter häck. Sanna Kallur var tillbaka på arenan där hon 2001 tog junior-EM-guld före tvillingsystern Jenny. Och visst infriade 35-åringen förväntningarna.
   Sanna var snabbt upp ur blocken och tog direkt kommando över loppet. Ledningen växte något efter ungefär halva loppet, men då tycktes hon dra ner lite på tempot och i mål var hon två hundradelar före Elvira Herman från Vitryssland.

Läs mer Fortsättning...

Så följer du EM i Amsterdam

 5 jul, 2016.Idag inleds EM i Amsterdam. I svensk tv sänds det i TV12 och i radio sänds det i P4 Radiosporten. I Sverige kan du även se Europsports sändningar samt att TV4 sänder allt på cmore.se.

Läs mer Fortsättning...

EM 1: 24 svenskar öppnar!

 5 jul, 2016.40 procent av den svenska EM-truppen går in i elden redan under den första tävlingsdagen i Amsterdam. De är jämt fördelade mellan tolv på förmiddagen och lika många nya under kvällspasset. Här är alla förutsättningar för första passet:
   
   10.45, Slägga, kvinnor kval, grupp A
   Till final: 70.00 eller 12 bästa
   Marinda Petersson, MAI, först ut av samtliga EM-deltagare i en grupp om 15 kastare. 66-67 meter räcker i regel till final. Marinda har en handfull tävlingar på den nivån i sommar med 69.43 som längst.

Läs mer Fortsättning...

Charlotta satsar allt på OS

 5 jul, 2016.Charlotta Fougberg, 3000 m hinder, tänker långsiktigt och satsar allt på OS i augusti. Hon har ont i en vad och väljer därför att inte starta i EM i Amsterdam.

Läs mer Fortsättning...

Efter succéloppet - duon hoppas på avancemang

 5 jul, 2016.På Sollentuna GP förra veckan stod Stenungsunds Johan Rogestedt och Malmös Jonas Leanderson för två av de bästa svenska insatserna på 1 500 meter någonsin. Nu väntar EM i Amsterdam och de båda har goda förhopningar om avancemang, även om 1 500 meter i Europa har varit lite av ett getingbo i år, som Johan säger.

Läs mer Fortsättning...

De ska ge allt för att nå final

 5 jul, 2016.För andra dagen i rad mötte landslaget i dag media. Intresset var fortsatt stort för de svenska friidrottarna, men vädret visade sig inte från sin bästa sida. På sjön utanför fönstret gick vågorna höga och vinden var kraftig.
   Förhoppningsvis har det mojnat ordentligt till på torsdag då Huddinges Tom Kling Baptiste börjar sitt EM-tävlande. Tom är en av få svenskar som dubblerar i årets EM. På torsdag springer han och Hässelbys Johan Wissman försök på 200 meter och på lördag ska dem springa försök på korta stafetten. Tom berättar att han kommer att behöva gå för fullt direkt i försöket på 200 för att ha chans att ta sig vidare till semi.
   – Det är ganska bra startfält i år med många som gjort runt 20.40 och 20.50, så jag kommer att gå ut hårt, säger Tom och berättar att han inte gjort något tvåhundrameterslopp i år där han gått in med maximal fokusering.

Läs mer Fortsättning...

UEM- och JVM-trupperna kompletta

 5 jul, 2016.Världsungdomsspelen i helgen var sista chansen för många ungdomar och juniorer att kvalificera sig till sommarens mästerskap, ungdoms-EM i den georgiska huvudstaden Tbilisi som drar igång om en dryg vecka, och junior-VM i polska Bydgoszcz veckan därpå.
   Totalt består truppen till ungdoms-EM av 23 aktiva och de som tog en sista chans att kvala var:

Läs mer Fortsättning...

Duons mål: hinderfinal

 4 jul, 2016.Hässelbyduon Elmar Engholm och Emil Blomberg springer på onsdag hinder på EM i Amsterdam. Det är deras första start i ett seniormästerskap, men båda har stora förhoppningar om att direkt ta sig vidare till final.

Läs mer Fortsättning...

Första steget mot antidopingkörkortet

 4 jul, 2016.I våras beslutade Svensk Friidrotts styrelse att alla som representerar ett svenskt friidrottslandslag ska ha tagit ett antidopingkörkort. I dag genomfördes en del i antidopingkörkortet, en föreläsning av Anders Rydén, ansvarig på förbundet för antidopingfrågor.
   – Vi har bestämt att vi inte vill ha några fler dopingfall, och framförallt inga misstagsdopingfall. Därför är det viktigt att alla vet vad som gäller så att man inte av misstag gör något som man åker dit på, säger förbundskapten Karin Torneklint som är väldigt nöjd med innehållet i utbildningen.

Läs mer Fortsättning...

Laddat landslag mötte media

 4 jul, 2016.Friidrottslandslaget hade i dag den första pressträffen under EM-veckan i Amsterdam. I en trevlig miljö, precis vid en av Amsterdams sjöar, minglade hälften av truppen med den samlade presskåren från flertalet av de svenska riksmedierna.
   Två som visat mycket fin form den senaste tiden är släggkastarna Tracey Andersson, Ullevi, och Marinda Petersson, Malmö. Tracey förbättrade sitt eget svenska rekord för några veckor sedan, enligt henne själv mycket tack vare att Marinda tog sig upp som tvåa i Sverige genom tiderna bara någon vecka innan. Nu väntar ännu ett mästerskap för den rutinerade Ullevikastaren.

Läs mer Fortsättning...

Etiopisk våg över långloppen

 4 jul, 2016.Helgens större långlopp hölls i Trosa på fredagskvällen och i Kalmar på lördagen. Fyra av de fem främsta tjejerna på Trosa Stadslopp var etiopiskor och två av dem fortsatte till Kalmars Malkars där hela dampallen var etiopisk.

Läs mer Fortsättning...

Häng med bakom kulisserna

 4 jul, 2016.Vad händer när tävlingarna inte pågår? Vem av ledarna är bäst på pingis? Vad innehåller goodiebagen som alla fick av arrangörerna?
   Det här är frågor som besvaras i Friidrottsbloggen där vi följer landslaget bakom kulisserna.
   Varje dag under den kommande veckan kommer några aktiva att vara gästskribenter och ge sin bild av vad som händer utanför banan. Första dagen bevakades av tiokamparen Fredrik Samuelsson och längdhopperskan Malin Marmbrandt. I dag är det spjutkasterskan Anna Wessman och 1 500-meterslöparen Johan Rogestedt som delar med sig av sina upplevelser.

Läs mer Fortsättning...

Karin hoppas att många
tar chansen

 3 jul, 2016.Karin Torneklint ser mycket fram emot årets Europamästerskap som för vissa i truppen blir sommarens största händelse och för andra ett delmål på vägen mot OS i Rio.
   Friidrott.se träffade den svenska förbundskaptenen utanför landslagets hotell och lät henne berätta om sina förväntningar inför veckan.

Läs mer Fortsättning...

Uppbyggnad inför Bydgoszcz

 3 jul, 2016.Det är hög tid att få in stavelserna rätt inför Junior-VM. Träna på att säga Bydgoszcz. För vi har ett gäng som har tränat för att få tävla där om knappt tre veckor.
   18-årige Marcus Tornée har varit retsamma hundradelen från att kvala in på 100 meter. På Världsungdomsspelen hade helsingborgaren dock marginalerna på sin sida när han vann 200 på 21.23.

Läs mer Fortsättning...

VU: Hoppfullt mot Tbilisi

 3 jul, 2016.Ifjol hade Motalas Maja Nilsson ett stort lyft när hon kom tvåa på EYOF i Tbilisi på 1.80. Nu kan det bli en ny resa till Georgien när Maja närmade sig formen från i vintras och vann med 1.78 på Världsungdomsspelen.

Läs mer Fortsättning...

På plats i Amsterdam

 3 jul, 2016.Friidrotts-EM i Amsterdam drar igång på onsdag och i dag kom friidrottslandslaget till den nederländska huvudstaden.
   Det är en stor trupp som kommer tävla den kommande veckan, drygt 60 aktiva har blivit uttagna av förbundskapten Karin Torneklint. De har nu några dagar på sig att acklimatisera sig och få till mästerskapskänslan.
   I år har inget förläger genomförts utan alla aktiva har laddat på sitt eget sätt. Några av medel- och långdistanslöparna har varit på läger i alperna, andra aktiva har varit runt om i Europa och tävlat.

Läs mer Fortsättning...

Missa inget i sommar

 3 jul, 2016.Nyhetsrapporteringen om friidrotten blir allt mer mångfacetterad. Förutom friidrott.se som är det officiella organet för Svenska Friidrottsförbundet finns Svensk Friidrott i en mängd andra digitala kanaler och sociala medier.

Läs mer Fortsättning...

Följ VU direkt
- eller i efterskott

 3 jul, 2016.Världsungdomsspelen går in på sin tredje rika tävlingsdag på Ullevi. Det går att följa skådespelet direkt genom strömmade bilder. På samma sida finns även länkar till upptagningarna från lördagen.

Läs mer Fortsättning...

VU: Stafetten i inbördes strid

 3 jul, 2016.Första skjutsen för svensk 400-meterslöpning kom häromveckan i Luzern då stafettlaget genom 3:07.89 kvalade in till EM.
   På lördagskvällen var det dags för de fyra Schweiz-hjältarna att mäta sig mot varandra och det ledde till en stor revidering av den individuella statistiken.
   Gefles Erik Martinsson befäste sin ledande position genom att på Ullevi sänka perset med ett par tiondelar till 47.25 (som snabbast tidigare i Globen under fjolårsvintern).

Läs mer Fortsättning...

VU: Långt och länge

 3 jul, 2016.Det finns få arenor som en längdhoppare längtar mer till än Ullevi. Efter unga Tilde Johanssons sensationella resultat i fredags bjöd lördagen på en rad nya aktningsvärda resultat.
   Flitiga Malin Marmbrandt, Västerås, gjorde sin femte tävling på en dryg månad (och tionde i år) i spannet 6.20-6.50 genom att vinna seniorklassen på Världsungdomsspelen med ett medvindshopp på 6.46 och dessutom godkända 6.29 i protokollet. JVM-klara Kaiza Karlén, Arvika, hade 6.12w och Helsingborgs Johanna Carlsson landade för första gången över sex meter.

Läs mer Fortsättning...

Grete vann kampen om JVM

 3 jul, 2016.Hela fyra tjejer har under sommaren klarat kvalgränsen i slägga (57.50) till Junior-VM i Bydgoszcz, dit vi bara kan skicka två deltagare per gren. Vi har tidigare uppmärksammat duellerna mellan Hammarbys Grete Ahlberg och Turebergs Emma Thor. Det blev en ny sådan på Ullevi, där Grete (som ifjol kastade över 70 meter med trekilos-släggan) gick segrande med sitt första kast över 60 meter.

Läs mer Fortsättning...

Fina formbesked på Ullevi

 2 jul, 2016.Redan JVM-klara Wictor Petersson lämnade ytterligare styrkebesked när han under lördagseftermiddagen stötte iväg 6 kg kulan 19.95 och slutade tvåa i Världsungdomsspelen.

Läs mer Fortsättning...

Ericas två längsta för i år

 2 jul, 2016.Precis som Michel Tornéus presterade Spårvägens Erica Jarder sin bästa tävling på länge, under lördagskvällen i Sierra Nevada. Fyra hopp kring sex och ett halvt meter med topparna på 6.57 och 6.60 är de bästa resultaten sen VM-kvalet i somras.

Läs mer Fortsättning...

Michel tillbaks över 8 meter

 2 jul, 2016.Idag kom Michel Tornéus första hopp över åtta meter utomhus sedan DN Galan 2014. Hammarbyaren hade tagit sig till hög höjd i Sierra Nevada och fick till två godkända hopp på 8.04 och 8.05. Förhållandena skiftade kraftigt och 8.04 var i motvind.

Läs mer Fortsättning...

Endast 150 platser kvar till Finnkampsbåten

 2 jul, 2016.Finnkampen går i år i Tammerfors och Finnkampsbåten är en paketresa för publik fredag till måndag 2-5 september. Nu finns det endast 150 platser kvar till den eftertraktade båtresan.

Läs mer Fortsättning...

Jättehopp av 15-åriga Tilde

 1 jul, 2016.För 21:a gången hålls Världsungdomsspelen i dagarna tre, även denna gång på Ullevi. Under VU:s första dag stod 15-åriga Tilde Johansson för storskräll i F15-klassens längdhopp.

Läs mer Fortsättning...

Utveckling av kastgrenarna

 1 jul, 2016.Under fyra dagar efter midsommar anordnade Prestationscentrum kast i Växjö ett nationellt utvecklingsläger för kastare 17-20 år där ett 20-tal aktiva och 10-tal hemmatränare deltog.

Läs mer Fortsättning...

Slipar på ansatsen inför EM

 1 jul, 2016.
   
   Khaddi Sagnias största fokus inför mästerskapssommaren med EM och OS är att få till ansatsen bättre. I tisdags på Sollentuna GP började lossna då hon vann på 6.58.

Läs mer Fortsättning...

3x 17 meter av Fanny

 30 jun, 2016.För ett år sen stötte Fanny Roos för första gången över 17 meter. I vintras kom det tre stötar till med 17.20 på IJSM i Växjö som topp.
   Ikväll, i Helsingborg, följde Atleticums kulstöterska upp med tre 17-stötar till: 17.04, 17.13 och 17.36 i allra sista insatsen för kvällen.
   Apropå 17, så är det just den ranking som Fanny nu har bland de anmälda till EM. Kvalet i Amsterdam avgörs på onsdag kväll.

Läs mer Fortsättning...

Läsning i hängmattan:
Lisas supervinter

 30 jun, 2016.Att Lisa Gunnarsson är en närmast unik stavtalang är det ingen som tvivlar på. Redan för flera år sedan började hon visa sin kapacitet och i vintras slog hon igenom remarkabelt genom att höja sig från 4.25 till 4.49 på mindre än en månad. Därför är hon också ”Månadens friidrottare” för februari på friidrott.se.

Läs mer Fortsättning...

En fullmatad årsbok

 30 jun, 2016.Friidrottsåret blir allt mer intensivt där inte minst mästerskapen kontinuerligt blir fler och fler. Det senaste tillskottet i kalendern är ungdoms-EM vars premiärupplaga går i Georgien i mitten på juli.

Läs mer Fortsättning...

Stjärnor på friidrottsskola

 30 jun, 2016.På ett hundratal ställen runt om i Sverige anordnas populära friidrottsskolor under sommaren. Ofta blir det oförglömliga sommarupplevelser och kontakt med friidrott för många barn och ungdomar.

Läs mer Fortsättning...

Utveckling av SM i fokus

 30 jun, 2016.I samband med Sollentuna GP samlades representanter från förbund, distrikt och föreningar för att disktutera framtidens svenska mästerskap. Workshopen ingick som en del i arbetet med översyn av SM som kallas SM-utredningen.

Läs mer Fortsättning...

Fougberg laddar på hög höjd

 30 jun, 2016.
   
   Charlotta Fougberg som tog silver på 3000 m hinder vid förra EM i Zürich 2014 väljer samma uppladdningsmodell i år. Det blir höghöjdsläger i St Moritz i Schweiz ända in till ett par dagar innan EM i Amsterdam.

Läs mer Fortsättning...

Sofi befäster nivån

 29 jun, 2016.Sofi Flink fortsätter höja nivån. Fyra dagar efter Kourtane Games hade hon ikväll i Åbo återigen tre kast över 57 meter med en topp i sista omgången på 58.77. Västeråskastaren slutade fyra i tävlingen som vanns av australiensiskan Mitchell. Se hela spjutprotokollet från Paavo Nurmi Games.

Läs mer Fortsättning...

Här sitter Svensk Friidrott

 29 jun, 2016.Sedan fyra år är Svensk Friidrotts förbundskansli beläget i Hammarby sjöstad i Stockholm. Nu är det också lätt att hitta hit då fasaden är märkt med logotypen.

Läs mer Fortsättning...

Kompletteringar till EM

 29 jun, 2016.Nu är även Malin Marmbrandt, längd och Frida Persson, 400 m häck klara för EM nästa vecka. Europeiska Friidrottsförbundet (EAA) har erbjudit fler platser och Marmbrandt och Persson som varit nära kvalgränserna har nu tackat ja.

Läs mer Fortsättning...

"Jag har tränat svinhårt"

 29 jun, 2016.
   
   Elin Westerlund satte ännu ett nytt personbästa i Sollentuna GP med sina 13.11 på 100 m häck. Nu ser hon fram emot EM där hon är uttagen tillsammans med Sanna Kallur, båda föräldrar till småbarn. En till synes lyckad kombination.

Läs mer Fortsättning...

FGP: Ny seger för Ståhl

 29 jun, 2016.Med 63.42 i första kastet i avgjorde Daniel Ståhl diskustävlingen och vann med en dryg meter före Colombias Mauricio Ortego. Hade det varit ett EM-kval hade Daniel garanterat gått till final.

Läs mer Fortsättning...

FGP: Personbästa av Elin

 28 jun, 2016.Vilket lopp av Elin Westerlund på 100 m häck i Sollentuna GP – seger på 13.11 i solskenet i +1.0 m/s! Det är 0.02 under det två veckor gamla resultat och bådar gott inför EM i Amsterdam som börjar nästa vecka.

Läs mer Fortsättning...

FGP: Emma tillbaka på banan – seger för Sofie

 28 jun, 2016.Kvinnliga höjdtävlingen innebar Emma Greens utomhuscomeback och efter 1.80 i första tog hon 1.84 i andra och stod över 1.87.

Läs mer Fortsättning...

FGP: Bra genrep av Khaddi

 28 jun, 2016.Längdtävlingen inledde Khaddi med 6.58 och följdes av Algeriets Romaissa Belbiod som hade 6.46 i första omgången. Det blev deras slutresultat som etta-tvåa sedan Khaddi underbyggt med 6.48 i tredje och 6.42 i fjärde.

Läs mer Fortsättning...

FGP: Kalle spände bågen – pers av Kramer

 28 jun, 2016.I A-finalen på 800 m var Spårvägens Kalle Berglund riktigt offensiv och var med allra längst fram när klungan samlades ihop efter 200 m. Han passerades halvvägs på 52.1 och tog sedan ledningen vid 600 m! På upploppet passerade fyra man men Kalle stred hela vägen in och nådde målet på 1:47.17 – bara halvsekunden från seger och 0.01 från hans svenska årsbästa.

Läs mer Fortsättning...

FGP: Angelicas sköna comeback!

 28 jun, 2016.VM-fyran och svenska rekordhållerskan Angelica Bengtsson kom till Sollentunavallen med bara fyra stavpass i kroppen. Detta efter en skadestörd vår där hon dagen före dock berättade att hon nu kan hoppa utan smärta i handen.

Läs mer Fortsättning...

FGP: Ny spurtseger av Meraf

 28 jun, 2016.Kvinnliga 1500 m var ett av kvällens huvudnummer där Meraf Bahta på presskonferensen dagen före berättat att målet var att sätta personligt rekord. Och visst spände hon bågen genom att vara ensam om att gå med haren efter blixtöppningen 62.3 första 400 m.

Läs mer Fortsättning...

FGP: Lysande 800 m-tider

 28 jun, 2016.Lidingös Anna Silvander var offensivast av svenskorna och passerade halva distansen under 60 sekunder med Hanna Hermansson några meter bakom skuggad av Sofia Öberg. Anna höll bra och nådde målet som fyra på 2:02.64 – bara 0.04 från årsbästat och tiondelen från det personliga rekordet.

Läs mer Fortsättning...

FGP: Rogestedt snuddade vid det 31 år gamla rekordet

 28 jun, 2016.Sommarens första Folksam GP-tävling ägde rum på Sollentunavallen och blev en underbar kväll i riktigt bra förhållanden med sol och 20 grader. Vinden kändes under förtävlingarna men mojnade och försvann helt till de sista loppen där manliga A-finalen blev ett lopp för historieböckerna.

Läs mer Fortsättning...

Personliga rekord i solen på Sollentuna GP

 28 jun, 2016.Härligt väder på Sollentuna GP med sol och 20 grader vilket många utnyttjade och satte personliga rekord. I C-finalen på 800 m drog Mattias Claesson i bra fart vilket Trelleborgs Joakim Andersson utnyttjade till att för första gången underskrida 1:50.

Läs mer Fortsättning...

Så följer du Sollentuna GP

 28 jun, 2016.Även om du inte är på plats på Sollentunavallen ikväll finns det andra goda möjligheter att följa premiären av Folksam Grand Prix.

Läs mer Fortsättning...

Kvällens höjdpunkter

 28 jun, 2016.Kvällens första tävling i Folksam Grand Prix-serien på Sollentunavallen bjuder på mängder av svenska och internationella höjdpunkter. Ett 20-tal av de 60 aktiva som är uttagna till EM nästa vecka finns på startlinjen.

Läs mer Fortsättning...

Sarah inte rädd för fart

 27 jun, 2016.Sarah Lahti är den holländskbaserade skånska löparen tävlandes för Hässleby som gjort ett imponerande lyft det senaste året. Med flera svenska rekord i ryggen i år är det i sommar 10 000 meter i EM och OS som är det största för Sara. I morgon jagar hon fart på 1500 meter i Folksam Grand Prix Sollentuna.
   - Det blir ett bra sprintpass och fartträning med 1500 i morgon, speciellt inför sista kilometern på tio tusen, det är ju då det avgörs, berättade Sarah vid dagens presskonferens.
   Med en femteplats på den europeiska årsbästalistan är Lahti helt plötsligt med i toppdiskussionerna inför EM.
   - Jag har bra möjligheter och jag är i bra form och har inte behövt hoppa över någon träning på länge så förhoppningsvis kan jag göra ännu bättre ifrån mig än vad statistiken visar, men jag vill vara lite försiktig att spekulera.

Läs mer Fortsättning...

Dags för Folksam Grand Prix

 27 jun, 2016.Så är det dags för premiären av året Folksam Grand Prix. Årets galaserie om tre tävlingar inleds i Sollentuna på tisdagskvällen som för många blir en sista finslipning inför EM i Amsterdam nästa vecka.

Läs mer Fortsättning...

EM-truppen spikad

 27 jun, 2016.Truppen till EM i Amsterdam är nu klar och förbundskapten Karin Torneklint gjorde idag de sista uttagningarna. Totalt består truppen av 60 aktiva.

Läs mer Fortsättning...

Till Amsterdam via Sollentuna

 27 jun, 2016.Med lite drygt en vecka kvar till EM är det nu den sista finslipningen av formen som gäller för landslaget. En hel del aktiva väljer Folksam Grand Prix i Sollentuna i morgon som den sista tävlingen inför avresan till Amsterdam.

Läs mer Fortsättning...

Johan klippte EM-gränsen

 26 jun, 2016.Ifjol toppade Johan Wissman de svenska 200-listorna (för vilken gång i ordningen?) med 20.74, från La Chaux-de-Fonds.
   I år ser det likadant ut efter att hässelbyaren återvänt till de snabba schweiziska banorna. Den nästan identiska tiden är 20.76, ett par tiondelar under EM-gränsen, satt under kvaltidens sista dag.

Läs mer Fortsättning...

JVM-kval av Kaiza Karlén

 26 jun, 2016.Andra tävlingsdagen på juniorgalan i Mannheim resulterade i ett JVM-kval-resultat. Det var Arvikas Kaiza Karlén som hoppade två centimeter över det begärda för att delta i Bydgoszcz om en knapp månad.
   Kaiza, som fyller 18 mot slutet av året, har bara hoppat längre vid ett tillfälle. 6.24 gav ett Ungdoms-VM-silver i somras.

Läs mer Fortsättning...

Gabbe snuddade vid OS-kval

 26 jun, 2016.I Saarijärvi fick Gabriel Wallin på hela 82.81 i spjut på söndagseftermiddagen vilket är svenskt årsbästa, nästan fyra meter över EM-kvalgränsen och faktiskt bara 19 cm från SOK:s OS-nomineringsnivå!

Läs mer Fortsättning...

Lisa fransk mästarinna

 25 jun, 2016.Den ännu 16-åriga Lisa Gunnarsson blev idag fransk mästarinna i stavhopp. Med 4.50 i tredje försöket tangerade Lisa, som i Sverige representerar Hässelby SK, sitt eget ungdomsvärldsbästa, satt för fyra veckor sedan, också i Frankrike.

Läs mer Fortsättning...

Brutna barriärer:
Wictor >20 - Max <14

 25 jun, 2016.Fjolårets UVM-trea i kula Wictor Petersson har börjat vänja sig vid övergången från fem- till sexkiloskulan. MAI:ren hade första stöten över 20 meter i onsdags i Malmö. Under eftermiddagen ökade Wictor med en knapp decimeter till 20.20, som överlägsen vinnare av Juniorgalan i Mannheim. 2003 års Junior-Europamästare Magnus Lohse är den ende som har stött längre.

Läs mer Fortsättning...

EM-kval av Leanderson

 25 jun, 2016.För en vecka sen missade Jonas Leanderson EM-kvaltiden på 1500 meter med futtiga tre tiondelar. Idag hade MAI-löparen marginalerma på sin sida när han hade tagit sig över till Århus.
   Jonas vann på 3:40.31, nytt nästpers, med allt snabbare spårvägaren Johan Walldén knappt två sekunder efter, också det karriärens nästkvickaste. Staffan Ek, Huddinge, kom i mål en dryg sekund senare.

Läs mer Fortsättning...

Sanna 12.91 - tia i Europa

 25 jun, 2016.Susanna Kallurs andra häcklopp på sex år bekräftade de lovande takterna som sågs på regnråå Stockholms Stadion föregående vecka. På Kuortane Games kom Sanna inte upp lika snabbt som favoriten Nooralotta Neziri till första häcken och fick jaga hela vägen. Finskan slipade ner sitt nysatta rekord till 12.81, tiondelen före Sanna, i skön medvind (+1.6).

Läs mer Fortsättning...

Sofi närmar sig 60 meter

 25 jun, 2016.Sofi Flinks form fortsätter växa. Efter ett par tävlingar på 57 meter kom idag 59.16 i andra omgången på Kuortane Games i en serie som även hade ytterligare ett par kast på 57 meter.
   Det är Västerås-kastarens bästa resultat på tre år. Säsongen 2013 kvalade då 18-åriga Sofi till VM-finalen med svenska rekordkastet 61.96. Sofi fick ge sig för Heidi Nokelainen, som kom över 60 meter för första gången.

Läs mer Fortsättning...

Sannas andra lopp kl 14.15

 25 jun, 2016.Efter den begeistrande återkomsten på Bauhaus-galan gör Susanna Kallur i eftermiddag sitt andra framträdande på 100 meter häck, efter sex års frånvaro.

Läs mer Fortsättning...

Midsommar framför skärmen

 25 jun, 2016.Visst lyser solen lite väl starkt? Den som vill kura framför skärmen har en hel del friidrott att följa. Många länder har förlagt sina nationella mästerskap till den här helgen, som traditionellt har vigts åt Europacupen/Lag-EM. Nu är det i stället det sista tillfället att kunna kvala in till EM i Amsterdam, som hålls 6-10 juli.
   Här är några länkar till dagens sändningar/resultat:

Läs mer Fortsättning...

Sarah 4:a i Europa på 3000m

 25 jun, 2016.Sarah Lahti fortsätter förbättra sina personliga rekord, distans för distans. Efter det svenska på 10 000 meter, sänkningen med över minuten på 5000 meter och med drygt åtta sekunder på 1500 meter var det igår dags för 3000 meter.
   I ett mixat lopp i Utrecht slutade Sarah tvåa bland tjejerna, endast slagen av den holländska hemmalöparen Maureen Koster. Med tiden 8:50.97 slår Hässelbylöparen in sig såväl på fjärde plats såväl i Europa i år (bakom Meraf Bahta, Eilish McColgan och Koster) som i Sverige genom tiderna.

Läs mer Fortsättning...

Offensiv Hanna persade i Oslo

 24 jun, 2016.Med offensiv löpning och en passering bakom haren på 60.8, samt i ledning vid 600 på 1:31.6, vann Hanna Hermansson Norwegian GP på Bislett på det nya personliga rekordet 2:03.42. Den nya turebergaren besegrade norska rekordhållaren (1:59.82) Ingvill Måkestad Bovim, men var en halv sekund från EM-kvalgränsen.

Läs mer Fortsättning...

Svenskt årsbästa av Sofie

 23 jun, 2016.Sofie Skoog och Erika Kinsey gjorde sina respektive tredje tävlingar på lika många veckor när de tävlade i Madrid på torsdagskvällen. Sofie tog årsbästahöjden 1.87 i tredje och även 1.90 i sista innan det tog stopp på 1.93. Därmed tangerade hon Erikas svenska årsbästa.

Läs mer Fortsättning...

Midsommar på tävlingsbanan för många svenskar

 23 jun, 2016.Midsommarhelgen väntar och det är många friidrottare som har prioriterat tävlande framför dans runt midsommarstången.
   Redan i kväll hoppar Erika Kinsey, Trångsviken, och Sofie Skoog, Göta, i Madrid. För båda gäller det att slipa på formen inför kommande EM och förhoppningsvis är förhållandena bättre i den spanska huvudstaden än vad de var i Oslo och Stockholm, där de båda hopparna senast tävlade.
   Även Växjös spjutkasterska Anna Wessman står med i startlistorna i Madrid.
   På midsommarafton är det stavhoppsgala i tyska Leverkusen med Örgrytes Michaela Meijer och Ullevis Malin Dahlström.
   På lördag springer Falu IK:s Sanna Kallur sitt andra lopp för året i finska Kuortane, där även Västerås spjutkasterska Sofi Flink planerar att tävla.

Läs mer Fortsättning...

Hon drömmer om EM-final

 23 jun, 2016.Lovisa Lindh, Ullevi, tog sig upp som trea genom tiderna på 800 meter när hon på Bislett i Oslo för två veckor sedan sprang på 2:00.51. Succén följdes upp med ännu ett bra lopp i Bauhaus-galan förra veckan.
   Friidrott.se träffade Lovisa inför Bauhaus-galan och lät henne berätta om varför hon sprungit så bra på sistone.

Läs mer Fortsättning...

Senaste veckan
Veckan 16.7 - 23.7

Spännande finaler att vänta
Junior-VM:s femte dag bjuder för svensk del bland ...

Rogestedt nära nytt svenskt rekord
Stenungsunds Johan Rogestedt var mycket nära det s...

Fyra efter nervkittlande final
Efter en rafflande längdhoppsfinal kan Arvikas Kai...

Viktor Nylander på 20:e plats
Viktor Nylander slutade på sjunde plats i den tred...

Fyra och femma i världen
Fyra och femma i världen. Det är facit för de sven...

Nära årsbästa men ingen final för Simon Litzell
Hässelbys Simon Litzell missade chansen att ta sig...

Uttalande från medicinska kommittén med anledning av norskt dopingfall
Häromdagen stängdes den norska skidstjärnan Martin...

Kramer enkelt vidare till semi
Sävedalens Andreas Kramer hade inga problem alls a...

Veteranerna intar Söderhamn
I dag börjar Veteran-SM på SM-arenan från förra år...

Både kval och final den fjärde JVM-dagen
Under junior-VM:s fjärdedag gör flera svenskar sin...

JVM 3: Stavtjejerna 7:a & 11:a
Det blev en sjunde- respektive en elfteplats för L...

JVM 3: Lovisa och Bianca
om första dagen

Lovisa Östervall var nöjd med den första sjukampsd...

JVM 3: Strålande förstadag
av Bianca och Lovisa

Efter de fyra första grenarna har de två svenska m...

JVM3: Johanna 20e på 400mH
Johanna Dyremark, Tumba, lyckades inte upprepa den...

JVM 3: Fortsatt svenskt
på andra plats i sjukampen

Sjukampen fortsatte på torsdagskvällen med kulan, ...

JVM 3: Marcus utslagen i semi
18-årige Marcus Tornée rankades som nr 36 av 48 an...

JVM 3: Rekordartad inledning
på sjukampen

Även sjukampen fick en lysande blågul inledning. L...

JVM3: Marcus till semi på pers
Helsingborgs Markus Tornée tog sig vidare till sem...

JVM 3: Felfri Duplantis till final
Upsalas Armand Duplantis tog sig enkelt vidare til...

JVM 3: Viktor vidare på tid
Viktor Nylander, Malmö, är klar för junior-VM-semi...

JVM 3: Både Emma och Grete
till släggfinal

Den tredje tävlingsdagens första pass i Bydgoszcz ...

JVM3: Persande Kaiza till final
Arvikas Kaiza Karlén, silvermedaljör på ungdoms-VM...

11 svenskar tävlar under tredje JVM-dagen
Under torsdagen är 11 svenskar igång och tävlar i ...

JVM 2: Inte tiokampen
Sebastian hade hoppats på

Sebastian Ruthström började den andra tiokampsdage...

JVM 2: Austin 13:e i semi
Austin Hamilton, Malmö, imponerade stort i försöke...

JVM 2: Ännu ett pers för Max
- mycket nära finalen

Det blev ännu ett personligt rekord för Linköpings...

Arrhenius över 66 meter - bästa resultatet sedan 2011
Niklas Arrhenius blev den tredje svenska diskuskas...

JVM 2: Stark spurt tog Johanna till semifinal
Johanna Dyremark är vidare till semifinal på 400 m...

JVM 2: Max Hrelja till semi -
ny tvåa genom tiderna

Max Hrelja, Linköping, gick vidare till semifinal ...

Så följer du junior-VM
Junior-Vm i Bydgoszcz fortsätter i dag. Tävlingarn...

JVM 2: Wictor laddar nu om
Wictor Petersson var nöjd men samtidigt missnö...

JVM 2: Max och Johanna
nya in i leken

Fyra svenskar tävlar under den andra junior-VM-dag...

Sanna sjunde OS-deltagaren
till Karlstad GP

Karlstad GP, den sista deltävlingen i Folksam GP, ...

JVM 1: Fyra i tidernas final
Wictor Petersson blev fyra i vad som skulle komma ...

JVM 1: Två svenskor
i stavfinal

Både Hässelbys Lisa Gunnarsson och Orients Klara M...

JVM 1: Sebastian något efter rekordserien
Sebastian Ruthström inledde tiokampen på Junior-VM...

JVM 1: Austin enkelt vidare
Malmös Austin Hamilton tog sig enkelt vidare till ...

JVM 1: Emil utslagen
Dala-Järnas Emil Danielsson var utsatt för oerhört...

JVM : Wictor klar för final
Wictor Petersson, Malmö, blev förste svensk till f...

Traceys bästa serie
Tracey Andersson var bara en kvartsmeter från sitt...

Så följer du junior-VM
I dag börjar junior-Vm i Bydgoszcz. Tävlingarna gå...

Sebastian & Wictor
först ut på JVM

I morgon drar junior-VM i polska Bydgoszcz igång o...

Jättekast av Ståhl - persade i Ungern
Spårvägens Daniel Ståhl drämde i kväll till med ny...

Axel uttagen till OS
Diskuskastaren Axel Härstedt togs på söndagen ut t...

Maja stod för den perfekta avslutningen
Efter ett brons och två silver kom pricken över i ...

UEM: Kaspers silvermedalj
En av många svenskar som överträffade sig själva i...

UEM: 7:e-plats för killarna
Det sista tävlingspasset i Tbilisi innehöll bland ...

Kramer laddad inför junior-VM
Andreas Kramer är en av alla som i dag givit s...

Guld för Maja i ungdoms-EM
Motalas Maja Nilsson gjorde en fantastisk höjdtävl...

Abeba Aregawi nomineras inte till OS
Styrelsen för Svenska Friidrottsförbundet har idag...

UEM: Fyra finalister
Avslutningsdagen av ungdoms-EM i Georgien tävlar t...

Formbesked för Skoog – 1.93!
Sofie Skoog åkte till den tyska höjdhoppsgalan Hoc...

Kasper tog tredje medaljen
Två svenskar startade i 200 m-finalen i Tbilisi på...

UEM: Henrik om 100 m-silvret
I fredags tog IF Götas Henrik Larsson silver på 10...

”Jag är jättenöjd! Det här var över all förväntan!”
Faluns Ragnar Carlsson gjorde en fantastisk släggf...

Personbästa av Mika i UEM
Lidingös Mika Söderström gjorde ett nytt bra lopp ...

Anshelm tror på truppen
På tisdag drar junior-VM i gång i polska Bydgo...

Amanda 5:a i UEM-finalen
Hässelbys Amanda Hansson var till slut bara två ti...

Henrik och Kasper till final!
Först ut i eftermiddagspasset på ungdoms-EM i Tbil...

UEM: Dagens finalsvenskar
Sex svenskar tävlar om de främsta placeringarna un...

UEM: Två nya finalplatser
Våra tävlande på ungdoms-EM i Georgien fortsätter ...

Förra veckan
Veckan 9.7 - 16.7

Formbesked för Skoog – 1.93!
Kasper tog tredje medaljen
UEM: Henrik om 100 m-silvret
”Jag är jättenöjd! Det här var över all förväntan!”
Personbästa av Mika i UEM
Anshelm tror på truppen
Amanda 5:a i UEM-finalen
Henrik och Kasper till final!
UEM: Dagens finalsvenskar
UEM: Två nya finalplatser
UEM: Sjundeplats för Frida
UEM: Ida åtta i sjukampen
Ståhl tvåa i Monaco
Magiskt slut på Lovisas supervecka
Årsbästa av Khaddi - 6.70
Bra formbesked för en nedtränad Kim Amb
Johan slog det 57 år gamla rekordet
Svenskt rekord av Lovisa!
UEM: Henrik tog silver på 100
UEM: Brons för Ragnar!
Fredagens TV-tider
UEM: Finaltiderna idag
UEM fm: Sex av sju vidare
Två som kastar final på ungdoms-EM idag fredag
Simon – en av många blågula finalister i Georgien
UEM: Svenskarna dag två
UEM: Tre svenska finalplatser
"I går kunde jag knappt gå"
"Det vore en bra avslutning på veckan"
Eliten på plats i Göteborg
Dopinganmälan mot Abeba Aregawi återkallad
Bra start på ungdoms-EM
Nyblivna OS-deltagare tog säkra segrar i lag-SM

Ullevi hade marginalerna med sig och vann lag-SM
Stor dramatik när Spårvägen satte rekord
SM-guld 100 km:
Rangelind och Södermark

Svenskt juniorrekord i stav
Besked om Axel dröjer
Sanna, Michel och ytterligare fyra OS-klara friidrottare
Många EM-deltagare i lag-SM
Julin: Ståhls femteplats den kanske bästa insatsen
"Det har varit otroligt roligt och inspirerande"
Jättekast av Axel -
pers och klarad OS-gräns

Kim klarade OS-gränsen
8.44 - Nytt svenskt rekord!
Femteplats i EM-halvmaran
Dagens gladaste medaljör
- Lovisa Lindh

Meraf om EM-silvret
Angelica om EM-bronset
Brons till Bengtsson -
Meijer femma

Ståhl femma – 50 cm från medalj
25-årspresenten: EM-brons!
EM-SILVER FÖR MERAF
Lyftet uteblev i korta stafetten
Inget avancemang på 4x100
Bästa svenska tiden på 11 år
Inget flyt för Leffe
Meraf längtar efter spurt
Succé för Klubb Sverige

Två veckor sedan
Veckan 2.7 - 9.7

25-årspresenten: EM-brons!
EM-SILVER FÖR MERAF
Lyftet uteblev i korta stafetten
Inget avancemang på 4x100
Bästa svenska tiden på 11 år
Inget flyt för Leffe
Meraf längtar efter spurt
Succé för Klubb Sverige
Khaddi sexa –
sex centimeter från medalj

Emil avhakad i hinderfinalen
Missade finalen - Nu vänder de blickarna mot stafetten
Bästa släggfinalen
i EM:s historia

Ingen final för Melker
EM 3: Kvällens svenskar
Frida fyra tiondelar från semi
Personbästa av Maria
EM 3: Kort lunchpass
Sveriges motprotest avslagen
Kim Amb spjutsjua
Sofie Skoog nia i Europa
Rogestedt diskvalificerad
EM-silver till Michel Tornéus
Marcus och Fredrik 8:a/10:a
Vilken spurt av Lovisa!
Rogestedt till EM-final – men diskvalificerad
Sanna Kallur nära finalen
Ståhl till final efter nervpers
EM 2: Vad händer ikväll?
Inga fullträffar i spjutkvalet
Det blir VM-repris –
två svenskor i stavfinal

Johan och Tom till semi
Fredrik och Marcus fortsätter att gå bra i tiokampen
Nära, nära för Kalle Berglund
Melker övertygade –
klar för final

EM 2: Förutsättningarna
under förmiddagen

Isabellah sjuk och missar EM
Khaddi säkrade finalen i tredje
Resultatet tog Kim till final
Vilken hoppning av Fredrik!
Oturligt fall för Sarah
Lovisa och Anna till semifinal
Emil är i EM-final!
Onsdagskvällens svenskar
Kvalets längsta hopp tog Michel Tornéus till final
En tredjedel in i tiokampen
Tracey vidare till släggfinal
Sofie Skoog en av 12 till final
Sanna Kallur enkelt vidare
Så följer du EM i Amsterdam
EM 1: 24 svenskar öppnar!
Charlotta satsar allt på OS
Efter succéloppet - duon hoppas på avancemang
De ska ge allt för att nå final
UEM- och JVM-trupperna kompletta
Duons mål: hinderfinal
Första steget mot antidopingkörkortet
Laddat landslag mötte media
Etiopisk våg över långloppen
Häng med bakom kulisserna
Karin hoppas att många
tar chansen

Uppbyggnad inför Bydgoszcz
VU: Hoppfullt mot Tbilisi
På plats i Amsterdam
Missa inget i sommar
Följ VU direkt
- eller i efterskott

VU: Stafetten i inbördes strid
VU: Långt och länge
Grete vann kampen om JVM
Fina formbesked på Ullevi
Ericas två längsta för i år
Michel tillbaks över 8 meter
Endast 150 platser kvar till Finnkampsbåten