Söndag 21 september 2014

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

A. Lennart Julin
redaktör
08-30 13 33

Information och
media

Fredrik Trahn
010-476 53 31
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter

Nyhetsarkiv

Visa nyheter Publicerade under:
Som:


Långloppshelgen som väntar

 19 sep, 2014.Med en vecka kvar till Lidingöloppets stora jubileumshelg - 50:e årgången! - är utbudet av långlopp i alla former minst sagt gediget i södra halvan av landet med totalt 15 lopp spridda från Skanör i söder till Sälen i norr.
   Och intresset att delta är inte heller att klaga på: Kretsloppet i Borås rapporterar 6.300 anmälningar, Topploppet i Solna drygt 4.000 och Sicklaloppet i Nacka drygt 2.000 och nystartade Musikmilen i Växjö har över 700 förhandsanmälda. Med tanke på väderprognoserna finns det dessutom anledning att misstänka många efteranmälningar på alla ställen.
   Formatet "10 km i stadsmiljö" är det dominerade, men

Läs mer Fortsättning...

Arenahelgen som väntar

 19 sep, 2014."Sista helgen med sommaren" väntar enligt meteorologerna som aviserat att nordanvinden sedan kommer att ta över och sänka temperaturerna rejält.
   Det finns alltså anledning för de fortsatt arenatävlingssugna att ta vara på de möjligheter som erbjuds de kommande dagarna.
   Största nationella evenemanget är Skol-SM i Huddinge som går fredag-söndag. En nyhet i år är att det nu finns också en 14-årsklass (Åk 8) på tävlingen.
   Vill man mångkampa - och det är det uppenbart många som vill: 111 förhandsanmälda! - är Varberg platsen som gäller. Vill man kastmångkampa rekommenderas

Läs mer Fortsättning...

Rösta fram Europas bästa!

 18 sep, 2014.Sedan man beslutat sig för att utdelningen skall ske redan i mitten av oktober i samband med Europaförbundet EA:s årliga "convention" har den europeiska friidrotten varit först ut med att presentera sina "Årets"-vinnare.
   Det handlar om totalt fyra utmärkelser, förutom "Årets man" och "årets kvinna" även "Årets Rising Star" för resp kön. Idag öppnade EA röstningsproceduren genom att presentera de tolv kandidaterna till var och en av utmärkelserna.
   Knepigast är som vanligt "Rising star"-kategorin där man genom sin 22-årsgräns återigen ställer seniorvärldsettor mot ungdomar i mitten av tonåren. Det är t ex svårt att se Maria Kutjina som en stjärna i vardande när hon redan i år lär rankas världsetta för seniorer.
   Ingen svenskar finns bland årets nomineringar.
   Valproceduren är uppdelad på

Läs mer Fortsättning...

Mer om Merafs superspurt

 18 sep, 2014.Redan i våras i USA när Meraf Bahta öppnade sin bansäsong med först 15:30 i Walnut den 18 april och sedan 14:59 i Palo Alto två veckor senare på 5000m demonstrerade hon en förmåga till markant tempostegring på slutkilometern.
   Och den förmågan har hon inte bara bevarat utan utvecklat under Europasäsongen med sina segrar på

Läs mer Fortsättning...

Idrottslyftet kan ge stöd

 18 sep, 2014.Sista chansen för 2014 att söka projektstöd från Idrottslyftet rycker allt närmare: Senast den 28 september måste ansökningar för nya aktiviteter under hösten-vintern 2014/15 vara inskickade.
   Vårens två ansökningsomgångar innehöll många goda projekt som löper vidare. Men det finns fortfarande ett ekonomiskt utrymme för nya bra initiativ som ryms inom något av de fem områdena

Läs mer Fortsättning...

Månadens i augusti: Elise

 17 sep, 2014."Life is what happens to you while you're busy making other plans."
   Den textraden ur en John Lennons-sång skulle kunna vara formulerad för att beskriva Elise Malmbergs 2014. Ett år som började med att en envis armbågsskada fick henne att besluta sig för en time-out från mångkampskarriären. Fokus för satsningen mot JVM i USA flyttades i stället till längdhopp med korta häcken som backup.
   Elise kvalade in i båda grenarna och i Eugene i juli blev det sedan en meriterande 8:e plats i längd (trots att hon var 28:a på årsbästa bland deltagarna!). Men sedan hände något som gjorde att karriären i augusti tog en helt annan och oväntad riktning för att kulminera i avgörande insatser vid Finnkampen i två grenar – 400m häck och slätt – som hon tidigare bara gjort enstaka sporadiska starter i.
   När 2014 började var Elises personliga rekord 56.77 på slätt och 62.29 på häck och när augusti började hade hon tidigare under sommaren gjort

Läs mer Fortsättning...

- Jag tänkte ”Oj, kan jag verkligen vinna Finnkampen?”

 17 sep, 2014.För ungefär två år sedan fick mångkamparen Elise Malmberg (UVM-femma som 16-åring 2011) problem med armbågen. Det drabbade framförallt spjutkastningen och problem har inte velat ge med sig. Så inför den här säsongen tog Elise därför ett beslut:
   – Jag orkade inte slita med de där problemen längre och beslutade mig för att ta en paus från mångkampen på obestämd tid.
   I och med detta blev det också andra målsättningar för säsongen.
   – Jag tänkte att om armbågen inte håller ska jag kvala in till junior-VM i längdhopp.
   Och där blev det 6.04 i kvalet och 5.95 i finalen, vilket kom att räcka till en slutlig 8:e plats – tjugo placeringar högre än det statistiska utgångsläget
   – Resultatet var ingen höjdare, men jag är väldigt nöjd med placeringen. I och med att jag tävlade så tidigt, och att det gick långt över förväntan för mig, hoppas jag att andra i truppen inspirerades.
   Målsättningarna inför säsongen var att nå junior-VM i längd samt att komma med i

Läs mer Fortsättning...

Kontinentalcupens framtid

 17 sep, 2014.När Världscupen - en lagtävling mellan de bästa nationerna och världsdelarna - föddes på slutet av 1970-talet såg friidrottsvärlden helt annorlunda ut: Ännu ingen internationell galatour, inga VM, ingen inomhussäsong, ..... Den enda verkligt globala friidrottsbegivenheten var faktiskt OS vart fjärde år, så det var ett stort sug efter nya "mötesplatser" för världens främsta friidrottare.
   Världscupen fick de "lediga" åren, dvs de udda då det inte var OS och inte heller EM. Men i bakhuvudet hos beslutsfattarna fanns nog redan från början att cupen mest var en förövning som ganska snart skulle ersättas av ett "riktigt" friidrotts-VM vart fjärde år.
   Så blev det också redan 1983 och Världscupen fick nöja sig med de "överblivna" udda åren. Fast den glädjen blev kortvarig eftersom VM fr o m 1991 gick över till den nuvarande vartannatårsrytmen. Men det innebar inte det att Världscupen skrotades (efter att ha gjort "sitt jobb") utan i stället flyttades

Läs mer Fortsättning...

Arrangera SM-tävling 2016?

 17 sep, 2014.Just nu befinner vi oss i ansökningsperioden för arenatävlingarna sommaren 2015, men när det gäller nästa års SM-tävlingar är framförhållningen betydligt längre och arrangörerna klara sedan lång tid tillbaka.
   För huvudmästerskapet utomhus 2016 - Friidrotts-SM - utsåg förbundsstyrelsen arrangören redan i somras (det blev Turebergs FK med Sollentunavallen som arena). Nu har det också blivit dags för intresserade föreningar och distrikt att anmäla sitt intresse att ansvara för någon av övriga SM-tävlingar 2016.
   Utbudet av arrangemang är stort och brett i olika avseenden:

Läs mer Fortsättning...

Ungdomsting i november

 16 sep, 2014.Svensk Friidrotts Ungdomsråd har funnits i snart tio år och en av rådets huvuduppgifter har varit att skapa mötesplatser där unga ledare och tränare från alla delar av friidrotts-Sverige kunnat lära och inspireras av varandra. En sådan mötesplats har varit Ungdomstinget och nu den 7-9 november i Eskilstuna är det dags för ett nytt ting.
   Den här gången är syftet att

Läs mer Fortsättning...

Senhöstens terrängsäsong

 16 sep, 2014.Med Kontinentalcupen i Marrakech i helgen sattes i princip punkt för arenaprogrammet av nationella och internationella mästerskap, landskamper och cuper. Men det betyder inte att det är färdigtävlat för året eftersom senhösten ju numera bjuder på en minisäsong i terräng: SM i oktober, NM i november och EM i december.
   SM går som bekant i Eskilstuna 18-19 oktober, för NM är finska Vanda (där Helsingfors internationella flygplats ligger) värdort den 8 november medan EM arrangeras i det bulgariska vintersportparadiset Borovets i luciahelgen. Vad krävs då för att komma med till NM och EM? Svar på den frågan finns nu på vår uttagningssida för hösten!
   Självklart är SM den viktiga observationstävlingen inför NM dit Sverige planerar att som vanligt skicka lag i alla klasser, dvs M, K, P19 och F19. NM kommer sedan i sin tur att fungera som

Läs mer Fortsättning...

Mer om årets SM-halvmara

 16 sep, 2014.Det blev alltså två förstagångsmästare på halvmaran i lördags i Hälles Ababa Lama (t o m debut på distansen) och Hässelbys Lena Eliasson. Lena tog visserligen silver redan 2008 (och brons i fjol), men har ju fram till i år bara gjort ytterst sporadiska "gästspel" i friidrotten eftersom orienteringen varit hennes prio 1.
   Lenas nästpers 1:15:18 anförde också den bästa kvinnliga SM-toppbredden (i alla fall under det senaste dryga decenniet) med tre till under 1:17 och ytterligare fyra under 1:19. Det främst tack vare

Läs mer Fortsättning...

Regionsmästerskapen:
Sju nya årsbästan

 15 sep, 2014.I helgen som gick hade Götalands och Svealands bästa 13/14-åringar sammanstrålat till regionsmästerskap på Rimnersvallen i Uddevalla resp Ekängen i Eskilstuna. Som alltid när det handlar om mästerskap (säsongsmål i kombination med tuff konkurrens) blev spåren stora i årsbästalistorna.
   Totalt blev det 172 nya noteringar i våra 14-årslistor och sju av dessa innebar dessutom nytt allra högst upp:

Läs mer Fortsättning...

Standaren inför terrängerna

 15 sep, 2014.Om drygt en månad avslutas SM-året 2014 med terrängerna i Vilstaområdet i Eskilstuna. Därmed kommer också samlandet av poäng i klubbarnas kamp om mästerskapsstandaren att avslutas.
   Hur läget är inför den slutspurten framgår av våra efter helgens SM halvmarathon just uppdaterade poängsammandrag. Med totalt 22 poäng på spel för män resp kvinnor innebar lördagens halvmara i Stockholm inga stora förändringar i totalen:

Läs mer Fortsättning...

Marrakech:
Charlotta 5:a på hinder

 14 sep, 2014.Hinderloppet i Marrakech fick en ganska typisk "cupkaraktär", dvs en väldigt avvaktande inledning, en halvhygglig mittfas och en blixtrande avslutning. Kilometertiderna sammanfattar detta i siffror : 3:40 - 3:12 - 2:58.
   Charlotta Fougberg tvingades släppa den absoluta tätkontakten under den andra kilometern och hade sedan på slutet en kamp med

Läs mer Fortsättning...

På TV i kväll:
Charlotta i Kontinentalcupen

 14 sep, 2014.Den andra tävlingsdagen på Kontinentalcupén i Marrakech har precis som den första ett svenskt inslag i Europalaget. Idag är det Charlotta Fougberg som på 3000m hinder skall medverka till det mellanblå ledarlagets fortsatta poängsamlande.
   Motståndet blir tufft genom framförallt de två som fanns med i toppen under hela Diamond League-sommaren från maj till september, dvs Hiwot Ayalew och Emma Coburn. Emmas lagkompis är vitryska Sviatlana Kudzelitj som var fyra i EM-finalen för en månad sedan, då Charlotta tog silver.
   I det storinternationella kan man se fram emot sådant som

Läs mer Fortsättning...

Marrakech:
Meraf visade världsklass!

 13 sep, 2014.Enligt årsbästa skulle Meraf Bahta komma sjua och näst sist i 3000m-loppet på Kontinentalcupen i Marrakech - i verkligheten kom hon tvåa slagen med mindre än sekunden av Genzebe Dibaba.
   Loppet hade typisk mästerskapskaraktär, dvs ingen fart alls första två kilometerna (3:09.5 - 3:10.4) och sedan en rasande snabb avslutning. En avslutning som anfördes av Dibaba och där Meraf var ensam om att kunna hänga med någorlunda.
   "Rasande snabb avslutning" handlade om en slutkilometer på ca 2:37.5 för Dibaba och ca 2:38.5 för Meraf. 2:38.5 är alltså samma fart som man håller i

Läs mer Fortsättning...

På TV i kväll:
Kontinentalcupen!

 13 sep, 2014.Meraf Bahta springer 3000m och årets sista höjdduell mellan Barshim och Bondarenko. Och mycket mer.
   TV12 sänder direkt från kl 19.25 och i drygt tre och en halv timme framåt.

Läs mer Fortsättning...

Halvmaran:
Lenas första friidrottsguld

 13 sep, 2014.I fem år har Hässelby Isabellah Andersson prenumererat om SM-titeln på halvmaran och det har aldrig heller varit minsta tvekan. Men efter sommarens fotskada var Isabellah fortfarande långt från sin bästa form och i stället blev det klubbkamraten Lena Eliassson som styrde loppet från täten.
   Redan efter 5 km ledde Lena med 34 sekunder före trion Isabellah, Frida Lundén (Studenterna) och Louise Nilsson (MAI). Vid milen var ledningen 51 sekunder till Frida och Louise. Men sedan vände trenden: Vid 15 km var Louise bara 33 s efter och frågan var om hon skulle hinna ikapp.

Läs mer Fortsättning...

Halvmaran:
Ababas 3:e SM-guld i år

 13 sep, 2014.Hälles Ababa Lama har haft ett riktigt lyckat SM-år 2014: I juli vann han premiären på 10 km väg, i början på augusti tog han hem silver på 10000m och guld på 5000m vid Friidrotts-SM i Umeå och nu idag i Stockholm bärgade han även halvmarothontiteln.
   Trots att det handlade om debut på distansen disponerade han krafterna föredömligt med 5 km-bitarna på 15:20 - 15:19 - 15:21 - 15:27 och fortsatte till 1:04:47 i mål. Han blev ensam längst fram ungefär halvvägs och segermarginalen till Strömstads Johan Larsson blev 1:19.
   SM-bronset hamnade hos

Läs mer Fortsättning...

SM-medaljjakt i eftermiddag

 13 sep, 2014.Lördagseftermiddagen bjuder på årets nästa sista SM-tävling då halvmarathon-SM genomförs inom ramen för DN Stockholm Halvmarathon.
   Första startgrupp - som inkluderar alla SM-behöriga elitlöpare - skickas iväg från Gustav Adolfs Torg i huvudstadens hjärta kl 15.30. Den manlige vinnaren beräknas gå i mål på Norrbro runt kl 16.35 och den kvinnliga ca tio minuter senare.
   Sedan vi skrev vår förhands för ett par dagar sedan har besked kommit att Mustafa Mohamed inte kommer att starta vilket gör att inte heller manliga loppet har någon uttalad förhandsfavorit. Vi kan alltså se fram emot två uppgörelser om SM-medaljerna med många möjliga utfall.
   För den som inte har möjlighet att följa loppet på plats i ett sensommarsoligt Stockholm finns arrangörens resultatservice som tillhandahåller mellantider var 5:e km för topplöparna (klicka på "Leaderboard"!) och även

Läs mer Fortsättning...

Kontinentalcupen:
Sista helgen med gänget

 12 sep, 2014.En gång vart fjärde år - de år som saknar globalt individuellt mästerskap - arrangerar Internationella Friidrottsförbundet "Kontinentalcupen". Formellt en lagtävling mellan Amerika, Europa, Afrika och Asien/Oceanien blir det i många grenar också ett individuellt "mästarmöte" av snudd på VM-finalklass i Marrakech.
   Eller vad sägs om lördagskvällens manliga höjdhopp med Barshim, Bondarenko, Uchov, Drouin och Kynard? Eller om kvinnliga 800m med Sum, Arzamasova, Sharp, Wilson och Diago? Eller om

Läs mer Fortsättning...

Regionsmästerskapshelg

 12 sep, 2014.Norrlands genomförde sina regionsmästerskap för 13/14-åringar redan för fyra veckor sedan, men nu till helgen är det dags för Svealands och Götalands bästa jämnåriga att ha sina traditionella säsongsmål.
   De regionsmästerskapen kommer att gå i Eskilstuna resp Uddevalla och både på Ekängen och på Rimnersvallen handlar det om ca 15 timmars intensivt tävlande under lördag/söndag.
   Eftersom

Läs mer Fortsättning...

Månadens i juli: Andreas

 11 sep, 2014.... Ett stort 'lyft' för en junior skall också kunna bli aktuellt. Grundkriteriet är helt enkelt att prestationen skall karaktäriseras av begrepp som 'positiv', 'glädjande' och gärna också 'överraskande'.
   Så skrev vi för drygt tio år sedan när vi presenterade tanken bakom friidrott.se:s då nyinstiftade "Månadens friidrottare". Om man inte visste det skulle man annars lätt kunna tro att det ovanstående formulerats först nu 2014 med anledning av Andreas Almgrens sensationella insats på JVM i Eugene.
   För där tog turebergaren hem bronsmedaljen på 800m bakom de två favorittippade kenyanerna sedan han sänkt sitt svenska juniorrekord med dryga sekunden till 1:45.65! En tid som dessutom var bara tjugo hundradelar långsammare än det svenska seniorrekord!
   Det handlade om ett sådant där klassiskt "genombrott" som

Läs mer Fortsättning...

- Jag känner att jag gjorde rätt som valde friidrotten!

 11 sep, 2014.Andreas Almgren var länge främst en lovande fotbollsspelare som gjort fyra ungdomslandslagsläger och en A-lagsträning med AIK. Men friidrotten har funnits där i bakgrunden ända sedan 10-års åldern.
   Till en början testade han, som de flesta i den åldern, många olika grenar, t ex längd, tresteg och häck. Andreas visste att han var snabb och vann ofta löptävlingar i skolan. Så i 15-årsåldern valde han att specialisera sig på löpningen, dock fortfarande som komplement till fotbollen. Och han menar att båda idrotterna har bidragit till varandra:
   – I fotbollen springer man mycket intervaller, vilket har fungerat bra som träning för 800 meter.
   Trots att han har hunnit med ett Ungdoms-VM i friidrott (gick till semi på 800m 2011) var det först för ett år sedan som han lade fotbollsskorna på hyllan och bytte dobbar mot spikar helt och hållet. Det tror han själv är lite av nyckeln till hans framgångar i sommar:
   – Det här var första säsongen som jag

Läs mer Fortsättning...

Kontinentalcupen:
Meraf & Charlotta vs Världen

 11 sep, 2014.Kommande lördag-söndag arrangeras Kontinentalcupen i Marrakech (Marocko) och vi vet att Sverige den här gången har två deltagare med i "Lag Europa": Meraf Bahta på 3000m och Charlotta Fougberg på 3000m hinder. Men vilka blir deras motståndare från Amerika, Afrika och Asien/Oceanien?
   Några definitiva startlistor har ännu inte publicerats men däremot har resp lagledning för drygt en vecka publicerat sina laguttagningar. Några sena byten kommer det säkert att bli p g a skador, sjukdom eller sviktande form men i huvudsak lär det bli de som namngivits.
   Merafs slätlopp på 3000m kommer att gå på lördag kl 22.20 svensk tid. Som lagkompis har hon holländska Susan Kuijken som tog brons på 5000m vid EM och som visade fin form i DL-finalen i Bryssel då hon sänkte perset till 8:36.
   Svåraste motståndet kommer säkerligen från

Läs mer Fortsättning...

Nytt SM på lördag

 11 sep, 2014.Nu har turen kommit till halvmarathonlöparna att göra upp upp om sina SM-medaljer för år 2014 och det gör man i samband med DN Stockholm Halvmarathon nu på lördag eftermiddag.
   På manliga sidan vet vi att det blir en ny mästare eftersom fjolårsvinnaren Mikael Ekvall inte är anmäld. Men det kan förstås bli en nygammal mästare eftersom Adil Bouafif - som vann '11 och '12 - skall vara med. Dock finns ett frågetecken p g a den fotskada som spökade på EM.
   Så favoritskapet hamnar nog i stället hos Mustafa Mohamed, som faktiskt redan som 19-åring tog silver på distansen men som inte sprungit SM-halvmaran på 13 år. Men bäste svensk på EM-maran liksom på 10000m i Finnkampen signalerar att det finns form på både över- och underdistans.
   Apropå EM-maran så återfinns även Fredrik Johansson, Emil Lerdahl och Daniel Woldu i anmälningslistorna. Spanar man efter löpare med goda sommarmeriter på "kort långdistans" hittar man sådana som

Läs mer Fortsättning...

Uppdrag: 2x14.500 åskådare!

 10 sep, 2014.Vi har precis idrottsligt lyckosamt genomfört Finnkampen 2014. Men redan om mindre än ett år - den 5-6 september 2015 - är det dags igen för "Landskampernas landskamp", nu med Sverige som värd på Stockholms Stadion.
   Arrangörerna - Svensk Friidrott i samverkan med Stockholms Idrottsförvaltning och Stadionklubbarna - har nu beslutat om en kraftsamling med sikte på succé inte bara i idrottsligt utfall utan också som evenemang: Målet är ett fullsatt Stockholms Stadion båda tävlingsdagarna!
   Därför söker arrangörerna nu en marknadsorienterad projektledare som

Läs mer Fortsättning...

Nytt samarbete med Folksam

 10 sep, 2014.Friidrottens nära samarbete med Folksam har en historia som sträcker sig åtminstone tillbaka till 1980-talet. Den mest synliga delen av samarbetet har på senare år varit tävlingsserierna Folksam Grand Prix och Folksam Challenge.
   Nu fördjupas relationen ytterligare genom att Svensk Friidrott och Folksam inlett ett gemensamt projekt med målet "att minska antal överbelastningsskador bland barn och ungdomar relaterade till träning och tävling inom friidrott".
   Projektet syftar till att

Läs mer Fortsättning...

Vad händer vintern 14/15?

 10 sep, 2014.Nu kan vi presentera den nationella kalendern för inomhussäsongen 2014/2015. En säsong som faktiskt drar igång om mindre än två månader med ungdomstävlingen Eskilstunaspelen och som sedan sträcker sig fram till QuickNet-spelen i Västerås i mitten av april.
   Däremellan finns i nuläget 60-talet SFIF-sanktionerade tävlingar där ca tvåtredjedelar ligger samlade i januari/februari. Bland dessa förstås även

Läs mer Fortsättning...

Månadens i juni: Lovisa

 9 sep, 2014.Bättre och bättre dag för dag - så kan man beskriva Lovisa Lindhs inledning på sommaren 2014. Lovisa kom in i året med 2:03.51 från JEM22-försöken som personligt rekord och 2:04.50 som nästpers.
   Nu startade hon med 2:09.81 den 22 maj och fortsatte sedan med 2:04.60 den 31 maj, 2:04.89 den 11 juni, 2:05.04 den 13 juni, 2:04.19 den 21 juni och så till slut 2:02.74 den 29 juni. Då skall man dessutom veta att betingelserna aldrig var riktigt optimala:
   Den 13 juni t ex var det "halv storm" i Folksam Challenge på Slottsskogsvallen i ett lopp hon vann med över 3½ sekund och den 21 juni på lag-EM var det ett 12-personerslopp med intensiv kamp om placeringarna.
   Och den 29 juni vid Världsungdomsspelen på Ullevi hade hon visserligen en bra hare (träningskompisen Charlotta Fougberg) på första varvet men fick sedan köra solo på andra till seger med återigen över 3½ sekund!
   Ändå blev det alltså

Läs mer Fortsättning...

- Vem hade kunnat tro det i december?

 9 sep, 2014.På Världsungdomsspelen kulminerade juni månad för Lovisa då hon sprang i mål som 800m-vinnare på 2:02.74 - såväl nytt personligt rekord som 0.26 under EM-kvalgränsen 2:03.00.
   – Loppet på VU gick verkligen precis som vi tänkt oss! Charlotta Fougberg ställde upp som hare och drog första 400 och sedan fortsatte jag själv andra varvet. Jag kände mig väldigt stark hela vägen och när jag hörde Johan (Wettergren, Lovisas tränare) ropa vid 200 kvar att jag hade chans att klara gränsen var det bara att köra! När jag fick beskedet om att jag faktiskt var uttagen var nog det första jag tänkte "Vem hade kunnat tro det i december?".
   Med frågeställningen ”Vem hade kunnat tro det i december?” syftar Lovisa på ett ovisst fjolår där hon i höstas fick en inflammation på hjärtmuskeln, vilket tvingade henne till total vila i 4 månader:

Läs mer Fortsättning...

Vad ska hända sommaren 15?

 9 sep, 2014.Dags att tänka framåt mot nästa år, i alla fall om planerar att arrangera en större tävling - arena, långlopp eller stafett - som skall finnas med i den nationella tävlingskalendern. För det är nu under september som ansökningar om arrangemang utomhus under 2015 ska skickas in till distrikt och förbund.
   Ansökan görs sedan några år tillbaka från föreningens IdrottOnline-sida genom systemet FRIDA som ju är extra smidigt för årligen återkommande tävlingar:

Läs mer Fortsättning...

Friidrott på Lilla i söndags

 9 sep, 2014.Lilla Sportspegeln sänds ju numera på söndagar vilket gör att det är lätt att missa den därför att man själv är iväg på tävling. Men det är inget problem längre nu när SVT Play finns där på nätet så, att man kan kolla på programmen i efterhand när man själv vill.
   Söndagens Lilla Sportspegeln hade friidrottstema med både

Läs mer Fortsättning...

Finnkampsbåten - verkligen uppskattat nytt koncept

 9 sep, 2014.Finnkampen på plats på bortaplan på Helsingfors Olympiastadion är en upplevelse man verkligen inte bör missa som friidrottsintresserad. Men det medför trots allt en hel del planering och organisation med inte bara biljetter utan också resor, boende m m. Därför är det nog så att det för många nog aldrig blir riktigt av.
   Det var tanken som låg bakom att Svensk Friidrott i samarbete med Tallink Silja i våras beslöt sig för att testa konceptet "Finnkampsbåten" inför årets match i Helsingfors. Dvs ett färdigt paket där allt det praktiska var fixat och ordnat.
   Och tanken visade sig vara helt rätt: Trots ganska kort startsträcka (presenterades så sent som i slutet av april) blev gensvaret stort med totalt närmare tusen som nappade på erbjudandet. Det handlade både om enskilda personer och om föreningar som

Läs mer Fortsättning...

Vad har hänt med Månadens?

 9 sep, 2014.Än en gång har tävlingssommaren visat sig så intensiv och fylld av mästerskap och landskamper att det inte blivit riktigt med tid och utrymme för att presentera friidrott.se:s "Månadens friidrottare" i omedelbar anslutning till resp månadsskifte.
   Men självklart har utmärkelsen - avsedd att lyfta fram prestationer som uppfyller grundkriteriet att karaktäriseras av begrepp som "positiv", "glädjande" och gärna också "överraskande" - levt vidare och nya Månadens utsetts löpande även om de inte blivit offentliggjorda.
   Någon brist på sådana prestationer har det nämligen inte varit den här sommaren, snarare tvärtom. För

Läs mer Fortsättning...

Årsbästalistorna uppdaterade

 8 sep, 2014.Med en ny tävlingshelg avklarad har vi uppdaterat våra årsbästalistor. Följ länkarna i droppmenyn "Årsbästa" här till vänster!

Läs mer Fortsättning...

Standaren uppdaterade

 8 sep, 2014.I Upplands Väsby i helgen avgjordes årets nionde SM-tävling för seniorer och det innebar att ytterligare 22 poäng på resp mästerskapsstandar stod på spel.
   Bland männen blev aktuella topp-3 Spårvägen, Hässelby och MAI utan nya poäng, så inga förändringar där uppe. Största poängsamlaren blev Tjalve som med 9 nya klättrade till 12:e platsen i sammandraget.
   På kvinnliga topp-3 var den enda förändringen att

Läs mer Fortsättning...

Snabb invigning i Kramfors

 8 sep, 2014.I lördags etablerade sig Kramfors på den svenska friidrottskartan genom att man då tog i bruk en till modern nivå nyupprustad arena. Nu finns alltså äntligen möjligheten för de friidrottsintresserade på orten att träna och tävla under bra förutsättningar utan att behöva resa iväg.
   Att förutsättningarna verkligen blivit de bästa visade de två 100m-lopp som ingick i invigningsfestligheterna:
   Tom Kling-Baptiste - för en vecka sedan Finnkampsvinnare på 10.49 - vann nämligen det manliga på 10.51 och årets SM-etta Isabelle (uppvuxen i kommunen!) noterade 11.89w i det kvinnliga! Och tonåriga treorna

Läs mer Fortsättning...

SM Mångkamp:
Fabian åter mästare

 7 sep, 2014.Fabian Rosenquist återtog tiokampstiteln, som han erövrade första gången för två år sedan i Huddinge.
   Nu norr om Stockholm, i Väsby, spikade han definitivt segern genom en av sina bästa spjutkast. Inför 1500 meter hade han över 300 poäng tillgodo på Fredrick Ekholm, som i sin tur var helt ohotad i M22. Fabians segerresultat: 7.246.

Läs mer Fortsättning...

JSM/USM Mångkamp:
Dubbelt Samuelsson

 7 sep, 2014.Hässelby-bröderna Samuelsson vann varsitt guld på Vilundavallen. Jakobs vinst i 16-årsklassen byggdes på överlägsen kaststyrka som vägde något tyngre (74 poäng)än Ymers Simon Larssons explosivitet.
   Fredriks guld i P19 erövrades med en poängsumma (7.365) som var runt 150 poäng från den som gav en tolfte plats på Junior-VM för en och en halv månad sedan.

Läs mer Fortsättning...

Johan R 1:45 i Rieti!

 7 sep, 2014.Med ett väldisponerat lopp vann Johan Rogestedt B-heatet över 800 meter i Rieti, före OS-tvåan på 1500 meter, Leo Manzano.
   Johan klev upp på andra plats bakom haren strax före klockringningen på 52 höga, blev passerad av norske mästaren Thomas Roth på bortre lång, men svarade och kom ut på upploppet i ledning. Alltid like spurtstarke Manzano såg ut att komma förbi, men Johan höll undan och vann på 1:45.89, med två nästan helt jämna varv.

Läs mer Fortsättning...

Emma vann SM sjukamp

 7 sep, 2014.Victoria Joäng hade 119 poäng att hämta in på ledande Emma Stenlöf när SM-sjukampen i Upplands Väsby avslutades med 800 meter.
   Regerande mästarinnan från IFK Lund gjorde verkligen allt hon kunde för att äta upp försprånget och sprang ifrån konkurrenterna till seger på 2:15, ett par sekunder före Sara Bley.
   Det tvingade JVM-åttan till att också ta ut det yttersta, 2:22, några tiondelar från perset, räckte med 19 poängs marginal.

Läs mer Fortsättning...

Mångkamperna:
Första mästarna klara

 7 sep, 2014.Det blev säkra favoritsegrar i de två första klasserna som gick i mål på årets SM-mångkamper - F17 och F16:
   I F17 hade Tumbas Lovisa Östervall en stabil serie där hon vann fem av sju grenar. De övriga två - kasten - togs hem av Växjös Beatrice Lantz som blev silvermedaljör totalt drygt trehundra poäng bakom Lovisas 5.317.
   Även F16-vinnaren Bianca Salming (Täby) hade

Läs mer Fortsättning...

På TV i eftermiddag:
Rieti - med Johan & Melker

 7 sep, 2014.Diamond League avslutades i fredags och idag sätts också punkt för säsongen på nivån närmast under, dvs IAAF World Challenge. Som vanligt är det Rieti - precis mitt i Italien - som står för finalen och historien har lärt oss att det där brukar bli ett antal lysande prestationer trots den sena tidpunkten.
   Årets startlistor indikerar att 2014 inte lär bli något undantag. Eller vad sägs om Gatlin (mot Powell och Carter) på 100, Bondarenko i höjd, Kiplagat på 1500m och Makhloufi mot Kszczot på 800m. Alla dessa imponerade som bekant stort så sent som i fredags i Bryssel.
   Årets Rieti-gala har också två svenska intressen i Finnkamps-vinnarna

Läs mer Fortsättning...

Rapport från Malmönatten

 7 sep, 2014.Den andra upplagan av Midnattsloppet i Malmö bjöd på rekord såväl i deltagande som i segertider:
   Den preliminära resultatlistan innehåller 4.902 fullföljande, vilket innebär en ökning med ca 15% jämfört med premiären och banrekorden fick ordentliga knuffar nedåt av de etiopiska vinnarna Shumet Akalnew och Ayantu Abera (som vann även Göteborgs Midnattslopp för två veckor sedan):

Läs mer Fortsättning...

SM-mångkamperna dag 1

 6 sep, 2014.Av det tilltänkta "4-mästarslaget" i manliga tiokampen blev inte så mycket eftersom det visade sig att p g a skadekänningar varken Petter Olson eller Marcus Nilsson kom till start idag i Upplands Väsby. Det placerade EM-deltagaren Fabian Rosenquist i en klar favoritroll.
   En roll som han under lördagen levde upp till genom att gå till halvtidsvila med en ledning på 229 p över debutanten Jonathan Carbe och 234 p över bäste M22:an Fredrick Ekholm. Fabians verkliga plusgren var längd (7.17) men dagens höjdpunkt blev 400m-duellen mot Jonathan (lång häck i Finnkampen) som den senare till slut vann med 48.93 mot 49.31.
   I den kvinnliga sjukampen leder JVM-åttan

Läs mer Fortsättning...

Visst höll Meraf för en mil!

 6 sep, 2014.Den 31:a upplagan av Tjejmilen genomfördes i väldigt goda förhållanden, nästan vindstilla och en temperatur som steg upp mot 20 grader när solen skingrade de moln som låg över Stockholm.
   Meraf Bahta satte högsta fart från första början och passerade en kilometer på 3:03, steget före Charlotta Fougberg och ivriga Abeba Abrahaley, som sedan fick betala dyrt för den öppningen.
   Strax därpå kommer banans första backe och Charlotta släppte. Farten sjönk omgående under den andra kilometern, men Meraf drygade ut avståndet längs med hela banan. Den var uppe i en halv minut redan efter sex kilometer och växte till över en minut i mål.

Läs mer Fortsättning...

Tjejmilen:
Meraf krossade banrekordet

 6 sep, 2014.Europas bästa 5000m-löpare Meraf Bahta är nu också tidernas snabbaste "Tjejmilare". För i härligt sensommarväder utklassade Meraf inte bara alla motståndare för dagen - Charlotta Fougberg som tvåa var distanserad med över minuten - utan också alla sina hundratusentals föregångare.
   Gällande topptiden var norska Karoline Bjerkeli Grövdals 33:14 för två år sedan och den underskred Meraf nu med över halvminuten genom att vinna på 32:40!
   Mer om årets Tjejmilen kommer!

Läs mer Fortsättning...

Tjejmilen korsar deras vägar

 6 sep, 2014.Den 6 juli 2009 spurtbesegrade Charlotta Fougberg Meraf Bahta med fyra hundradelar. Sekunden bakom tog sig Isabellah Andersson i mål.
   Det var nog inte många som tänkte särskilt mycket på sexan, sjuan och åttan i loppet i Karlskrona över 1500 meter på Folksam GP.
   Det är först idag som de tre möts igen. Nu som Europas snabbaste hinderlöpare, EM-etta på 5000 meter respektive den mesta SM-vinnaren i svensk friidrott. Deras vägar korsas på Tjejmilen.

Läs mer Fortsättning...

Hög klass på DL-avslutningen

 5 sep, 2014.Den femte Diamond League-serien fick en värdig avslutning på Stade Roi Baudouin, där sju världsledande resultat noterades. Det började tidigt i kastgrenarna med Valerie Adams och Barbora Spotakova och kröntes med tidernas bästa höjdduell (inte första gången vi skriver det i år) mellan Mutaz Essa Barshim och Bogdan Bondarenko.

Läs mer Fortsättning...

På TV i kväll:
Diamond League går i mål

 5 sep, 2014.Förra torsdagen i Zürich var det säsongsavslutning för 16 av de 32 grenarna som ingår i Diamond League-programmet och nu i kväll i Bryssel skall resterande 16 grenar avgöras. För vinnarna i resp gren väntar 40.000 dollar i prispengar, en exklusiv trofé och ett personligt ”frikort” till nästa års VM i Beijing.
   I den första finalen var bara två av sexton grenar redan avgjorda, men nu i kväll är vinnaren faktiskt klar i hela åtta grenar, alltså hälften. Det gäller för män 3000m hinder (Birech), 110m häck (P Martinot-Lagarde) plus stav (Lavillenie) och för kvinnor 400m (Williams-Mills), 800m (Sum), 400m häck (Spencer), tresteg (Ibarguen) och kula (Adams).
   För resterande grenar väntar i fem fall tydliga dueller: Bondarenko vs Barshim i höjd och Malachowski vs Harting i diskus samt Felix vs Okagbare på 200m, Cherono vs Dibaba på 3000m, Spotakova vs Ratej i spjut. I princip tas titeln i dessa fall hem av den som vinner nu i Bryssel (i diskus kan dock

Läs mer Fortsättning...

Helgens hemmatävlingar

 5 sep, 2014.På arena är förstås SM-mångkamperna för seniorer, juniorer och ungdomar i Upplands Väsby den stora begivenheten. Men det blir nationella tävlingar även i Karlskrona och Mora på lördagen, i Jönköping och Lerum på söndagen och i Täby båda dagarna.
   För långlöparna finns det fjorton alternativ på lördagen och tre på söndagen. Geografiskt är tyngdpunkten sydlig med

Läs mer Fortsättning...

Hur vann Sverige - del 3?

 4 sep, 2014.Den kvinnliga Finnkampen blev som bekant extremt rafflande och avgjordes ju inte förrän på de sista meterna av den sista grenen 1500m när Lovisa Lindh gick från 5:e till 4:e plats och därmed säkrade det slutliga 2 p-övertaget i sammandraget.
   Lovisa och vi alla visste precis vad som gällde just då. Men faktum är att det fanns ytterligare ett antal sena svenska placeringsförbättringar under de två dagarna som var lika betydelsefulla.
   Dvs som gav Sverige 2 pluspoäng genom att en blågul passerade en blåvit. Det var bara det att vi i dessa fall när det hände inte visste att det i slutänden skulle visa sig vara så extremt betydelsefullt!
   Fredag
   Stav:
Michaela Meijer tog 4.00 i tredje och sista. Hade hon rivit då hade det blivit 5:e och inte 2:a plats!
   Lördag
   400m häck:
Elise Malmberg exploderade från sista häcken och in och gick från 5:e till 1:a plats. Med den rushen passerade hon

Läs mer Fortsättning...

Meraf & Charlotta för Europa

 4 sep, 2014.Varje mittemellan-OS-år genomförs som slutpunkt på den storinternationella arenasäsongen en världsdelsmatch som sedan 2010 heter Kontinentalcupen (tidigare Världscupen). I det format som gäller sedan 2010 är det fyra lag som tävlar - Europa, Amerika, Afrika och Asien/Oceanien - som ställer upp med vardera två deltagare i varje individuell gren.
   Europa tillämpar att EM i princip fungerar som direkt uttagning, dvs de två främsta i varje arenagren (utom mångkamp och utom 10000m som ersatts av 3000m) på EM erbjuds plats i laget. Det innebar att tre svenskor - Meraf Bahta, Charlotta Fougberg och Abeba Aregawi - fick en förfrågan om att delta.
   Abebas skadekänningar gjorde att hon tackade nej medan både Meraf och Charlotta svarade ja. För Meraf blir det dock

Läs mer Fortsättning...

"Tjejlopp förr och nu"

 4 sep, 2014.På lördag är det som bekant dags för Sveriges största tjejlopp - Tjejmilen - på Gärdet i Stockholm med återigen över 33.000 förhandsanmälda deltagare.
   Men premiären för det loppet för 30 år sedan innebar mer än bara ett nytt lopp i kalendern. Det kom nämligen att också bli starten för ett helt nytt fenomen som spridit sig även utanför löpningen och friidrotten: Massloppen för bara kvinnor.
   Men hur blev det så? Den frågan kommer att analyseras på söndag i ett offentligt panelsamtal med bl a

Läs mer Fortsättning...

EM-tiokampare i SM-strid

 4 sep, 2014.Årets nästsista SM-tävlingar avgörs under helgen i Upplands Väsby, norr om Stockholm. Det är mångkamparna som tar över Vilundavallen med start kl 10.30 på lördagen och med avslutning ca 32 timmar senare.
   I startlistorna återfinns de fyra män som samlat över 7.400 poäng i år, EM-deltagarna Fabian Rosenquist och Marcus Nilsson samt deras lagkamrater i årets Europacuplag Petter Olson och Fredrick Ekholm.
   Sistnämnde får ses som den starkaste segeraspiranten till M22-titeln och med gott självförtroende efter att ha vunnit 110 meter häck på Finnkampen.
   I fjol, i Kalmar, vann

Läs mer Fortsättning...

Castorama i Provo

 3 sep, 2014.Sedan 2006 har det varje år varit en Arrhenius i topp i Castorama: Niklas 06, 07, 10 och 11 och Leif 08, 09, 12 och 13. Och alla år sedan 2007 utom ett (2009) har det varit den andra brodern på andraplatsen.
   Det verkar som det mönstret kommer att hålla i sig också det här året för idag - just återkomna till Provo efter Finnkampen - körde de en första Castorama och noterade direkt 3.600 (Leif) resp 3.511 (Niklas). (Serierna finns i resultatbörsen!)
   Det är nämligen

Läs mer Fortsättning...

Snart är det februari!

 3 sep, 2014.I takt med att arenasäsongen klingar av börjar den kommande vinterns inomhussäsong ta mer plats i medvetandet. Innesäsongen kommer som vanligt att vara extremt kompakt där nästan allt händer inom bara en månad (fyra veckor) från 8 februari till 8 mars.
   Under den tiden skall man hinna med de fyra "tyngsta" IAAF-sanktionerade galorna (Gent, Liévin, Birmingham och Stockholm), Nordenkampen (i Norge), ISM, IJSM, IUSM och IEM (i Prag)!
   Dessutom är det dags för premiären av Malmö Games den 25 februari i Malmö Arena. En premiär som redan har gjort klart med ett verkligt affischnamn:

Läs mer Fortsättning...

Först till miljonen - eller?

 3 sep, 2014.På söndag är det dags för halvmaran "Great North Run" i nordöstra England vid floden Tynes mynning. GNR föddes 1981 och var länge världens största halvmara sett till antalet deltagare, men har som bekant sedan några år tillbaka fått lämna över den titeln till GöteborgsVarvet.
   I år passerar GNR en milstolpe som lopp genom att man kommer att få sin miljonte fullföljande löpare. Detta kommer att celebreras med en speciell festlighet på torsdag i närvaro av även Internationella Friidrottsförbundets ordförande Lamine Diack.
   Dock blir man litet fundersam när det sägs i informationen på arrangörens - och även IAAF:s - hemsida att GNR är det första loppet i världen att uppnå ett sjusiffrigt ackumulerat deltagarantal:

Läs mer Fortsättning...

Äntligen på gång:
Friidrottshallen i Uppsala

 3 sep, 2014.Det har blivit många stopp på vägen i Upsala IF:s mångåriga arbete med att få till en friidrottshall i Sveriges befolkningsmässigt fjärde största kommun (över 200.000 innevånare). Men igår var det äntligen dags för den symboliska byggstarten "Första spadtaget".
   Det handlar om en stor byggnad (totalt 38.000 kvadratmeter) eftersom den också kommer att rymma fem stycken innebandyplaner. Men friidrottsutrymmet med 200 m rundbana - och dessutom en 130 m lång sprintraka - kommer inte att delas med någon annan idrott.
   Hallen kommer att ligga i

Läs mer Fortsättning...

Stark Castorama-kväll i Växjö

 2 sep, 2014.Tre manliga och två kvinnliga över 3.000 poäng blev det vid tisdagskvällens Castorama på Kastparken i Växjö.
   Ljungbys Fanny Roos överträffade direkt de 3.394 p som hon vann totalen på i fjol genom att notera 3.414 (5:a genom tiderna). Även Täbys Heidi Schmidt följde upp diskuslyftet i Finnkampen med att förbättra Castorama-perset med 78 p till 3.094 (19:e genom tiderna).
   Dagens stora lyft kom på manliga sidan där

Läs mer Fortsättning...

Zagreb: Regn, regn, regn

 2 sep, 2014.Arrangörerna av tisdagskvällens gala i Zagreb hade i alla fall inte tur med vädret. 14-15 grader och ihållande regn saboterade de mesta av möjligheterna till de högklassiga resultat som startlistorna hade väckt förhoppningar om.
   En typisk illustration gavs av välbesatta 110m häck där blygsamma 13.39 räckte till seger för EM-ettan Sjubenkov strax före just-nu-i-toppform Ortega. För de vassaste resultaten efter omständigheterna svarade Pitkämäki (84.72 i spjut) samt Bailey-Cole och Powell (båda 10.07 på 100m).
   För Erica Jarder i längd slutade det

Läs mer Fortsättning...

Hur vann Sverige årets Finnkamper - 2?

 2 sep, 2014.En annan vinkling på frågan i rubriken är hur de olika lagens styrkor och svagheter fördelade sig över grenprogrammet. Fanns några mönster man kan identifiera? Jo, verkligen och de var inte svåra att urskilja:
   Sverige vann årets Finnkamp på att slätlöpning med tre sprint, två medel och två lång utgör nästan 40% av det totala individuella grenprogrammet. För det blågula bortalaget tog faktiskt hem (= vann poängmässigt) samtliga individuella slätlöpningsdistanser utom den längsta kvinnliga, 10000m!
   Då skall man ändå veta att svenska herrlaget saknade årets tre snabbaste på 5000m och två snabbaste på 10000m. Men så fort det sattes fram häckar eller hinder tog Finland över. Där förlorade de svenska seniorlagen 16 poäng vardera.
   Mest iögonenfallande blir det svenska övertaget på slätt om

Läs mer Fortsättning...

Gala i Zagreb i kväll:
Erica och Melker hoppar

 2 sep, 2014.Den internationella galasäsongen lever på hög nivå den här veckan ut med Zagreb i kväll, Bryssel på fredag och Rieti på söndag. Zagreb och Rieti är årets två sista "IAAF World Challenge" och Bryssel förstås den avslutande Diamond League-finalen.
   Kvällens gala i den kroatiska huvudstaden ser naturligtvis till att lyfta fram de inhemska stjärnorna Perkovic, Vlasic och Simic. Perkovic får möta nr 2, 3, 4, 7 och 9 från EM-finalen i Zürich och Vlasic och Simic (som ju så när vann DL-finalen i torsdags) ställs förutom mot varandra mot IVM-ettan Licwinko.
   Överhuvudtaget håller galan bra klass raktigenom, t ex

Läs mer Fortsättning...

Hur vann Sverige årets Finnkamper?

 1 sep, 2014.Det är en fråga som det är motiverat att ställa med anledning av att vi saknade ovanligt många av våra toppnamn: Jämför man årsbästalista och faktiskt landskampslag var det på manliga sidan i sex grenar vi helt saknade vår etta och i fem grenar vår tvåa.
   På den kvinnliga sidan var det fem ettor och lika många tvåor som inte fanns med i laget. (Och då är inte inräknat de ettor som var med i andra grenar i stället.)
   Naturligtvis hade inte heller Finland sitt ”dreamteam” – det kan man egentligen aldrig

Läs mer Fortsättning...

Sommarens världsrekord

 1 sep, 2014.Världsrekord är numera sparsamt förekommande - i synnerhet när det gäller de ordinarie mästerskapsgrenarna. Årets skörd bestod fram till i söndags av tre rekord (från World Relays i våras) i stafetter som nästan aldrig springs, två landsvägsrekord (från samma lopp) plus då förstås Lavillenies magiska 6.16-stavhopp i vintras.
   Vid galan ISTAF på Berlins Olympiastadion i söndags kom dock sommarens första rekord och det tack vare polska Anita Wlodarczyk som överträffade Betty Heidlers tre år gamla 79.42 med 16 cm.
   Och det nya rekordet var ändå ingen extrem fullträff utan tvärtom del av tidernas serie:

Läs mer Fortsättning...

4:e segern på sju år för Växjö

 1 sep, 2014.IFK Växjö stärkte sin position som framgångsrikaste förening i Kraftmätningens historia genom att vid helgens final i Linköping ta sin sjunde raka topp-4 placering och det genom sin fjärde seger!
   Jämfört med kvalomgången i början av sommaren gick man hela 2.510 poäng bättre (30.074 mot 27.654) och då hjälpte det inte kvalettan Örgryte att man själva förbättrade sig med drygt tolvhundra poäng. Men silverplatsen är ÖIS klart bästa insats hittills (14:e i fjol) och den bästa för en göteborgsklubb sedan Ullevi kom tvåa för sex år sedan.
   Bästa stockholmsklubb blev denna gång Täby på tredjeplatsen varigenom man tog tredje topp-3 placering på de senaste fem åren.
   Förutom den stora mixklassen har Kraftmätningen också

Läs mer Fortsättning...

FK2: Rafflande upplösning

 31 aug, 2014.Damkampen i Helsingfors fick en gastkramande upplösning. Söndagen började med att de svenska tjejerna ledde med elva poäng, men först ut var den starkaste finska grenen, 100 meter häck. Genom att vinna 400 meter, slägga, 5000 och 200 meter var det svenska försprånget uppe på 15 poäng halvvägs in på tävlingsdagen. Då startade hemmalaget sin upphämtning.

Läs mer Fortsättning...

FK2: Trippeln som fullbordade

 31 aug, 2014.Ett par timmar efter trippelsegern på 200 meter som gav det manliga laget en ordentlig skjuts fullbordades den svenska Finnkampssegern av tre resoluta 1500-meterslöpare.

Läs mer Fortsättning...

FK2: Heidis pluspoäng

 31 aug, 2014.Ytterligare en SM-fyra som skrällde i Helsingfors var Heidi Schmidt. Med bara ett par, tre tävlingar över 50 meter i sommar måste självförtroendet ha fått sig en kick vid en kasttävling i Växjö i veckan där diskusen landade ett par gånger på 52-53 meter.

Läs mer Fortsättning...

FK2: Utropstecknen:
Fredrick, Andreas & Elise

 31 aug, 2014.Söndagens utropstecken på Helsingfors Olympiastadion var Fredrick Ekholm, Andreas Otterling och Elise Malmberg. De två förstnämnda skrällvann sina grenar.
   Den 20-årige Huddingelöparen som tidigare främst utmärkt sig som mångkampare (tvåa på Ungdoms-VM) med spetskompetens i höjd (2.08 före 17-årsdagen) har under sommaren klivit fram som häcklöpare.

Läs mer Fortsättning...

FK2: Svensk dubbel

 31 aug, 2014.En oerhörd stark avslutning av Lovisa Lindh till fjärde plats på 1500 meter och helt otippad längdseger av Andreas Otterling spikade de två Finnkamperna.
   De svenska kvinnorna vann med två poäng och de svenska männen med 23 poäng efter en trippelseger på avslutande 1500 meter.

Läs mer Fortsättning...

FK2: Dramatisk avslutning

 31 aug, 2014.Inför 1500 meter, som är sista grenen på Finnkampen, leder de finska kvinnorna med fyra poäng.
   Vid oavgjort räknar man grensegrar och det skulle sluta 10-10 om Meraf Bahta tar en väntad seger. Finland har 10-9 i andraplatser före slutgrenen.

Läs mer Fortsättning...

Ungdomskampen:
Klar fördel Finland i båda

 31 aug, 2014.Även om Sverige poängmässigt vann söndagsförmiddagens tävlingar i Ungdomskampen för både pojkar och flickor var övertaget i ingendera fallet så stort att det mer än naggade de klara finska halvtidsledningarna i kanten.
   Så redan före de avslutade långa stafetterna som går i samband med seniorernas lopp på eftermiddagen är de finska slutsegrarna klara. Man leder nämligen med 12 poäng bland pojkarna och 23 p bland flickorna.
   Dag två blev det totalt nio svenska grensegrar, fem för pojkar och fyra för flickor. För den enda dubbeln stod

Läs mer Fortsättning...

Söndagens TV-friidrott

 31 aug, 2014.Den andra dagen av Finnkampen lovar att kunna bli väl så spännande och händelserik som den första. Det är ju svensk ledning i båda matcherna, men marginalerna på 11 poäng i kvinnliga resp 6 poäng i manliga matchen är inte på något sätt betryggande.
   SVT2 sänder direkt från Helsingfors Olympiastadion i nästan fyra timmar också idag, kl 12.30-16.10.
   Den som då är sugen på ett par timmar internationell galafriidrott kan direkt koppla över till

Läs mer Fortsättning...

Kraftmätningen går vidare

 31 aug, 2014.Efter den första dagens grenar - 800m och 80m häck plus flickornas höjd/kula och pojkarnas längd/spjut - vid Kraftmätningens final i Linköping leder Växjö mixklassen med knappt sjuhundra poäng (16.941 mot 16.247) före Örgryte med Täby som trea.
   * Poängställningen
   Men massor med poäng står fortsatt på spel under

Läs mer Fortsättning...

Tjejmilen fullbokad

 31 aug, 2014.Den 31:a årgången Tjejmilen genomförs nästa lördag på sin klassiska bana med start och mål på Gärdet i Stockholm. Och som vanligt är deltagarintresset överväldigande. För även i år har arrangörerna tvingats stänga anmälan i förtid sedan man passerat taket på 33.000 deltagare.
   Bland de anmälda finns förutom 5-faldiga vinnaren Isabellah Andersson även ett par intressanta debutanter i loppet:

Läs mer Fortsättning...

Ungdomskampen dag 2

 31 aug, 2014.Drar igång redan kl 09.00 svensk tid på söndagsmorgonen.
   Live-resultaten finns på samma länk som "stora" Finnkampens (se högerspalten)!

Läs mer Fortsättning...

FK1: Pers för Erica!

 30 aug, 2014.Det borde inte vara möjligt kan man tycka rent logiskt efter en lång säsong, utan matchande motstånd och bara just precis tvåsiffrig temperatur.
   Men ändå levererade Erica Jarder sin kanske bästa hoppning hittills i karriären toppat av nya personliga rekordet 6.68 - i motvind (-0.6 m/s) och med närmare halva plankan kvar.
   - Kändes otroligt bra idag, alla hopp var långa, helt kanon trots att det var kallt. Skönt att kunna hoppa långt så här sent på säsongen.
   I intervjun med SVT förklarade Erica sin superhoppning med kombinationen av "magiska ben" och

Läs mer Fortsättning...

FK1: Klara 5:a all-time!

 30 aug, 2014.Klara Bodinson har den senaste månaden jagat en tid under "dröm-10" på hinder men fått nöja sig med segrar på 10:08 på SM resp 10:03 på Uppsalas Folksam Challenge. Idag vann hon inte men fick i stället den perfekta farthållaren i Sandra Eriksson, som i ett sent skede byttes in i motståndarlaget.
   Sandra drog förstås egentligen inte åt Klara utan åt sina lagkamrater, men den som tjänade mest på det stabila sub-10-tempot var svenskan. De två första kilometerna avverkades båda på 3:19 och när det sedan drog ihop sig till slutvarv gick Klara på

Läs mer Fortsättning...

FK1: Lyckad sprintdag

 30 aug, 2014.Manliga 100m var på förhand ett lopp som skulle kunna sluta nästan hur som helst med årsbästatiderna 10.29-10.30-10.30-10.43-10.50-10.52. Och visst blev det jämnt - alla sex inom 15 hundradelar - men med klar svensk fördel: Tom Kling-Baptiste och Odain Rose ryckte loss ganska direkt och höll undan till en tydlig dubbel.
   Utan Irene Ekelund var Hanna-Maari Latvala ohotad på kvinnliga 100m. Fast Daniella Busk som tvåa var ändå bara dryga metern bakom och därbakom följde sedan

Läs mer Fortsättning...

FK1: Tripplarna

 30 aug, 2014.Enligt årsbästa skulle Sverige ta maximala 16-6 i manliga 400m, 800m och diskus, men verkligheten är inte alltid så enkel. Diskuskillarna hade dock redan efter två omgångar intagit topp-3 och även om det i tredje omgången kom en finsk inbrytning återställdes ordningen direkt i fjärde när EM-finalisten Axel Härstedt snuddade vid 60m-linjen. Daniel Ståhl och Niklas Arrhenius var då redan "i säkerhet" bortom 61.
   På 400m var 16-6 på pappret något skenbart eftersom

Läs mer Fortsättning...

Finnkampen dag 1:
Svensk ledning i båda

 30 aug, 2014.Att det svenska herrlaget skulle leda efter dag 1 var väntat, även om marginalen nu stannade vid 6 pluspoäng sedan Daniel Lundgren blivit diskad för en händelse i 5000m-loppet som var svår att se som en "diskningsbefogad oschyssthet".
   Jämfört med "papperskampen" var 100m och 400m häck plusgrenar medan tresteg, 800m och - efter diskningen - gav minus.
   I den kvinnliga matchen blev det tre plusgrenar (100m, 800m och längd) mot två minus (kula och 10000m) och totalt handlar det om 11 poängs ledning i halvtid.

Läs mer Fortsättning...

FK1: Elise 58.42 och seger!

 30 aug, 2014.En superspurt på slutet - från femte till första plats från sista häcken och in - gav Elise Malmberg en helt otippad seger på långa häcken. Och tiden 58.42 för upp henne som vår sjätte snabbaste junior genom tiderna - precis bakom Frida Johansson och strax före Monica Westén!
   En superspurt som verkligen betydde viktiga poäng för laget:

Läs mer Fortsättning...

U-kampen:
Finland leder dubbelt

 30 aug, 2014.Det första passet av Ungdomsfinnkampen gick mest Finlands väg och efter åtta flickgrenar och nio pojkgrenar leder man med 53-34 resp 54-45. Kvar till kvällspasset med seniorerna återstår då flickornas stav och båda korta stafetterna.
   Den stora blåvita ledningen på flicksidan förklaras av att man hade vinnaren i sex av åtta grenar inkl att det blev dubbelsegrar i tre grenar. De svenska grenettorna var Växjös Hanna Hoff på 100m och Örebros Fanny Ernestam i tresteg.
   Bland pojkarna var det jämnare men ändå inte riktigt jämnt. Enda svenska dubbelsegern kom på

Läs mer Fortsättning...

Ungdomskampen pågår

 30 aug, 2014.Seniorerna drar igång sitt tävlande på Helsingfors Olympiastadion kl 17 i eftermiddag men 17-årsungdomarna drog igång sin första landskampsdag redan kl 12.45 och kommer sedan att köra fram till ca kl 15.15.
   Följ ungdomskampen via arrangörens live-resultatsida!

Läs mer Fortsättning...

FK1: Det blir jämnare i år

 30 aug, 2014.Fjolårets rekordstora manliga seger i Finnkampen på 62 poäng byggdes till stor del på att Sverige vann samtliga löpgrenar utom 10 000 meter och hinder.
   Årets statistiska underlag ger nästan identisk utdelning. Slätlöpningen ska ge ett så stort blågult övertag att värdarna inte ska kunna komma ikapp genom teknikgrenarna.

Läs mer Fortsättning...

Kraftmätning pågår!

 30 aug, 2014.Kraftmätningsfinalen i Linköping drog igång kl 09.30 på lördagsförmiddagen och den första dagens tävlingsaktiviteter kommer att sträcka sig fram mot kl 18 i kväll:
   * Tidsprogram lördag
   Allteftersom de olika grenpoolerna är genomförda läggs resultaten ut:
   * Arrangörens resultatsida
   Tävlingarna kommer

Läs mer Fortsättning...

Finnkampen:
Första grenen avgjord

 29 aug, 2014.När det från huvudkampen utbrutna kvinnliga stavhoppet avgjordes på torget Narinken i centrala Helsingfors på fredagseftermiddagen slutade det helt enligt papperskalkylen, dvs med finskt 12-10. Detta trots ett gråruggigt höstväder - ja, i början ösregnade det t o m.
   Favoriten Minna Nikkanen behövde bara två hopp för att säkra segern: 4.10 i första följt av 4.30 i första. Svåraste utmanaren blev som väntat Michaela Meijer, som visserligen hade en del kryss på vägen men som till slut klarade 4.20 och inte rev ut sig förrän på 4.30 (dvs 2 cm över pers).
   Elienor Werner tog tredjeplatsen på

Läs mer Fortsättning...

I skuggan av ...

 29 aug, 2014.... centrala programmets Finnkampen och Kraftmätningen är det allt annat än stiltje i friidrotten. Trots allt berör ju en landskamp och ett ungdomslagmästerskap ganska få personer.
   Därför är det inte alls att förvånas över att helgens nationella kalender innehåller inte mindre än fjorton olika långlopp spridda mellan Trelleborg och Gällivare samt åtta arenatävlingar från Lund i söder till Krokom i norr.
   Arenatävlingarna har så här års en ganska tydlig

Läs mer Fortsättning...

Dags för final i Linköping

 29 aug, 2014.Finnkampshelg är sedan snart tio år tillbaka också Kraftmätningshelg, dvs finalen i 14/15-åringarnas klubblagscup genomförs samtidigt som de äldre ungdomarna och seniorerna har sin klassiska match mot vårt östra grannland.
   I år går Kraftmätningens final på Campus Arena i Linköping med Linköpings GIF som arrangör. Totalt var det 16 klubbar som i våras/försomras kvalade in lag i mixklassen och ytterligare 8 klubbar som tog sig till final antingen för flickor eller pojkar.
   Att spekulera i hur det går på grundval av hur det sett ut tidigare år fungerar inte i en tävling som

Läs mer Fortsättning...

Internationella Zürich

 28 aug, 2014.Det emotsedda 800m-loppet fick ett totalt oväntat scenario när Rudisha inte gick med personliga haren Tangui utan i stället la sig i fältets bakre del. Det trasslade nog till det för alla övriga som tvingades improvisera nya taktiska förhållningssätt.
   Minst berörd tycktes statistikettan Amos vara som på upploppet kunde spurta hem segern före Souleiman och Rudisha. Bara dessa tre tog sig (just) under 1:44.
   Inga märkvärdiga tider heller på 100m (ej DL-status) där - i lätt motvind - Kemar Bailey-Cole vann säkert på 9.96 med comebackens Powell som fyra på 10.07.
   Kamperna om de 14 "Diamond Race" som inte var avgjorda på förhand var i många fall intensivt levande in i det sista. Av ledarna inför finalen var det bara

Läs mer Fortsättning...

Zürich: Meraf 5:a på 4:01!

 28 aug, 2014.DN Galan kom väl litet för nära inpå EM-urladdningen på 5000m för Meraf Bahta, men med ytterligare en veckas återhämtning visade hon sin höga potential också 1500m genom att komma 5:a i kväll på 4:01.34 - pers med närmare två sekunder. Och hon var alltså 12:a på pappret i förväg!

Läs mer Fortsättning...

Zürich: Erica 6.61!

 28 aug, 2014.Erica Jarders stabila form levde genom hela Diamond League-säsongen från premiären i Shanghai i början på maj till finalen i Zürich nu i slutet på augusti: Shanghai 6.66, Oslo 6.44w, Glasgow 6.57, Stockholm 6.53 och nu idag i Zürich 6.61! Och placeringsmässigt har det också varit stabilt: 4-7-7-5-6!
   Dagens 6:e plats var dessutom en placering med viss mersmak eftersom det skiljde ynka

Läs mer Fortsättning...

På TV ikväll: Zürich

 28 aug, 2014.Även om "Weltklasse" i Zürich inte längre som på 80- och 90-talen är "Galornas Rolls-Royce" - dvs särklassigt bäst - är det definitivt en av de allra bästa och statusen som en av två Diamond League-finaler garanterar kvaliteten.
   I år har vi fyra svenska intressen med följande starttider:
   17.55 Erica Jarder (längd): EM-åttan Erica ställs mot de som kom 1-2-3-4-6 där plus USA:s Bartoletta och Reese. (OBS: Tävlingen går alltså före TV-sändningen.)
   20.14 Charlotta Fougberg (hinder): EM-tvåan Charlotta möter huvudsakligen afrikanskt (8 av 15) och amerikanskt (3) motstånd. Av årets 12 snabbaste i världen saknas bara en!
   20.38 Abeba Aregawi & Meraf Bahta (1500m): Abeba har två vinster från början av säsongen och möter övriga deltävlingsvinnare Hassan, Simpson och Obiri plus JVM-vinnaren Seyaum som pressade så hårt i New York. Meraf har 12:e perset bland deltagarna, men hade liknande utgångslägen i Glasgow (6:a i mål) och

Läs mer Fortsättning...

Diamond League-final: Inte bara ära, trofé och pengar ...

 27 aug, 2014.... är belöningen för den som tar hem årets ”Diamond Race” i sin gren. Väl så viktigt – framförallt för dem som kommer från länder med stor inhemsk konkurrens - är nog det personliga ”wild cardet” till nästa sommars VM i Beijing.
   Då slipper man ju kvalstressen – i alla fall såvida inte en annan person från samma land har en friplats i egenskap av regerande världsmästare sedan Moskva. För då måste landet välja vem av dessa två som skall få utnyttja sitt ”wild card”.
   I de 16 grenar som skall gå i mål i Zürich är det bara avgjort (= ledaren har minst nio poäng mer än tvåan) i två: Sandra Perkovic i diskus och LaShawn Merritt på 400m leder med 13 resp 10 poäng. Men i övriga grenar lever kampen alltså ända in i finalen.
   I synnerhet så på kvinnliga 100m där endast tvåan Stewart av de fyra bästa i totalen kommer till start. Ledande Bowie gick sönder i Birmingham och treorna Ahye och Fraser-Pryce lade ned sina säsonger redan för flera veckor sedan.
   Poängspridningen har varit stor tidigare

Läs mer Fortsättning...

Friidrottsgymnasiekonferens

 27 aug, 2014.Strax innan det nya läsåret drog igång genomförde Svensk Friidrott i samband med JSM/USM en konferens om friidrottsgymnasiernas viktiga roll i vår verksamhet.
   I konferensen deltog 37 personer, från den centrala förbundsorganisationen kom styrelseledamoten Gunilla Löthagen Sjöstrand och FIG-ansvarige Anders Rydén och från "fältet" verksamhetsansvariga och tränare från de 23 gymnasieorterna (sju riks, sexton NIU).
   Syftet var att arbeta fram

Läs mer Fortsättning...

Svensk kvartett i torsdagens
DL-final i Zürich

 27 aug, 2014.Diamond League har nått fram till den första av två finaler, Weltklasse i EM-staden Zürich på torsdagskvällen.
   Temat EM:s bästa mot resten av världen fortsätter samtidigt som flertalet grenar ännu inte har korat sin vinnare. I finaltävlingarna delas det ut dubbla poäng dvs 8-4-2, till de tre främsta. De svenska inslagen på Letzigrund är fyra.

Läs mer Fortsättning...

Dags för årgång nr 34!

 26 aug, 2014.Utan några större åthävor startade i lördags den drygt åtta veckor långa tävlingsperioden för Castorama 2014. Med en historia som omfattar drygt ett tredjedels sekel tillhör Castorama svensk friidrotts traditioner under sensommar/höst.
   Konceptet är enkelt: En kastmångkamp bestående av kula, spjut, diskus och slägga (i den ordningen) där varje tävlande får fyra försök per gren och där resultaten sedan poängsätts.
   Castorama omfattar både individuella tävlingar och en lagtävling - där varje klubb får räkna sina tolv bästa (mixat män och kvinnor).
   Varje förening ordnar sina egna tävlingar (med distriktssanktion) och skickar sedan in resultatlistorna till SFIF Statistik som sammanställer resultaten i de olika kategorierna. (Tävlingar kan förstås också genomföras utomlands med lokal arrangör och lokal sanktion.)
   I fjol inrapporterades

Läs mer Fortsättning...

Finnkampen börjar på fredag

 26 aug, 2014.Visst är det lördag-söndag 30-31 augusti och Olympiastadion i Helsingfors som gäller för årets Finnkamp - fast med ett undantag. Ty som en för helsingforsarna aptitretande prolog har en gren brutits ut för att genomföras redan på fredagseftermiddagen "ute på stan".
   Det handlar om det kvinnliga stavhoppet som kommer att gå på en specialbana uppbyggd på

Läs mer Fortsättning...

Diamond 1000: Så blev facit

 26 aug, 2014.I början på augusti berättade vi om "Diamond 1000" - chansen för gemene man och kvinna - att springa 1000m på Stockholms Stadion dagen efter DN Galan och resonerade litet kring lämpliga målsättningar i relation till banrekorden 2:13.93 (Abubaker Kaki) och 2:30.72 (Maria Mutola).
   Totalt blev det fem heat med tillsammans 15 kvinnor och 48 män. Av dessa klarade nästan alla

Läs mer Fortsättning...

Helgens blåvita motstånd

 25 aug, 2014.Nu finns också motståndarlagen i helgens fyra Finnkamper - män, kvinnor, P17 och F17 - tillgängliga på arrangörens hemsida:

Läs mer Fortsättning...

DN Galan Youth:
Tvåhundra nya årsbästan!

 25 aug, 2014.Visst är vi i slutet av en lång tävlingssommar och visst har vädret på sistone tydligt signalerat att hösten inte är långt borta. Men det går ändå fortfarande alldeles utmärkt att persa, framförallt om man är i tonåren.
   Det bevisades vid helgens DN Galan Youth. För trots en hel del regnskursbesök - framförallt på söndagen - på Stockholms Stadion kom "Youthen" att sätta tydliga avtryck i våra årsbästalistor för åldrarna 14-19 år:

Läs mer Fortsättning...

Finnkampslaget uttaget

 25 aug, 2014.18 individuella grenar med vardera tre deltagare plus två stafettlag om vardera fyra personer - och det för både män och kvinnor! Totalt handlar det om hundratalet aktiva som det är förbundskaptenens uppgift att ta ut när det är dags för den årliga Finnkampen.
   Nu har Karin Torneklint lagt klart årets Finnkampspussel - nästan, det finns ett par-tre vakanser fortfarande - inför den kommande helgens match på bortaplan på Olympiastadion i Helsingfors. Och det blev en trupp med

Läs mer Fortsättning...

Variationsrik löpning: Ultra, mara, stadsmil, parkstafett, ...

 25 aug, 2014.Att friidrott är en mångfaldens idrott är ingen nyhet, men även inom det specifika "segmentet långlöpning" finns det en stor variation. Det visade de senaste dagarna tydligt:
   * Det var premiär för ultralöparna på Vasaloppsbanan från Sälen till Mora. En premiär som direkt etablerade loppet som landets största ultra med 709 fullföljande på 9-milen och ytterligare 428 på 4½-milen.
   Britten Steven Way - som i fjol vann premiären för Stockholm Ultra - var ute efter samma sak nu och ledde också länge. Men hemmafavoriten Jonas Buud hade disponerat krafterna bäst och vann till slut med drygt 10 minuter på 6:02:03.
   Bland kvinnorna blev det dock brittisk i topp genom Holly Rush (7:09:04) drygt tretton minuter före Mimmi Kotka och med f d landslagslöparen Lena Gavelin som trea.
   Samtidigt med de individuella ultraloppen genomfördes också VasaStafetten där tio personer per lag delade på de nio milen. 482 lag fullföljde, snabbaste lag var

Läs mer Fortsättning...

Internationella söndagen

 24 aug, 2014.Svenskt facit av årets tolfte (av fjorton) Diamond League-galor blev diskreta sjundeplatser för både Daniel Ståhl i diskus (60.96) och Michel Tornéus i längd (7.79).
   Orosmomentet här var att Michel bröt tävlingen efter femte omgången p g a en skadekänning i ljumsken. Förhoppningsvis dock bara en kramp och inte en bristning.
   Vid höjdgalan i Eberstadt stannade Emma Green på 1.88 och blev åtta i en tävling som vanna på 1.98 av litauiska Palsyte. Fem till tog 1.96, däribland dock inte EM-vinnaren Beitia.
   I finska Tammerfors var

Läs mer Fortsättning...

Rörliga friidrottsbilder söndag

 24 aug, 2014.* Webbsändningen från DN Galan Youth på Stockholms Stadion fortsätter naturligtvis under dagens tävlingar som kommer att pågå fram emot kl 18. Direkt till sändningen!
   * Söndagens Diamond League-gala i Birmingham med bl a Daniel Ståhl och Michel Torneus visas av SVT2 i efterhand kl 18.00-20.00. Men det går att se tävlingen live på SVT Play kl 16.00-18.00.

Läs mer Fortsättning...

Med Finnkampsögonen

 23 aug, 2014.Det var inte bara i Uppsala som det här med Finnkampsplatser var ett tema. T ex hade vi ett gäng stavhoppare i belgiska Merksem där Växjös SM-trea Simon Assarsson vann och höjde sitt bara två dagar gamla personbästa 5.20 med en decimeter till 5.30.
   Men ändå tappade Simon idag en placering på årsbästa för samtidigt i Karlstad på Götas Ungdomsspel klarade Ullevis Oscar Janson 5.40! Det högsta 39-årige Oscar hoppat på fyra år!

Läs mer Fortsättning...

FCh Uppsala: Stigande form

 23 aug, 2014.I detta sena skede av säsongen är det många som börjar visa spår av tävlingströtthet. Men på Folksam Challenge i Uppsala var det tre löpare som gick klart mot strömmen.
   Vinterns komet på 800 meter Anna Silvander har det inte haft det lika lätt i början på sommaren. Men under augusti har lyftet kommit, från SM i Umeå till JSM22-guldet i Gävle, och nu på Studenternas.
   2:02-polskan Mikiewicz vann sekunden före Anna, som med 2:06.35 inte bara sänkte totalperset från segern i Nordenkampen, utan även besegrade den välmeriterade klubbkamraten i Lidingö, Charlotte Schönbeck.

Läs mer Fortsättning...

FCh Uppsala: Eolisk sprint

 23 aug, 2014.Vindgudarna bar fram sprinterlöparna över Studenternas IP så pass att fyra svenskar stormade in över 10.3-10.4 på 100 meter.
   Nil de Oliveira sprang sitt nästsnabbaste lopp i karriären, 10.33w, hundradelen bakom japanen Takase, som noterat 10.13 i godkänd vind i år.

Läs mer Fortsättning...

Dagens levande resultat

 23 aug, 2014.I vår aktuella resultatbörs finns länkar till arrangörens kontinuerligt uppdaterade resultat från Folksam Challenge i Uppsala, från DN Galan Youth i Stockholm och FIF-spelen i Garphyttan!

Läs mer Fortsättning...

På TV i eftermiddag:
Bolt springer 100m!

 23 aug, 2014.Det var nära att det inte skulle bli något tävlande alls sommaren 2014 för Usain Bolt. Säsongsdebuten sköts framåt i omgångar för att till slut hamna på Samväldsspelen i Glasgow i slutet på juli, där han dock nöjde sig med att springa sista sträckan på 4x100m.
   I förra veckan blev det ett jippolopp i Brasilien (10.06 och överlägsen seger) och nu i eftermiddag/kväll i Warszawa är det dags för årets första riktiga individuella tävling. Motståndet är så där lagom tufft med Magakwe (9.98 i våras), Kimmons (pers 9.95) och ett gäng 10.20/10.30-löpare.
   Men det är ändå mycket "upp till bevis" för Bolt som ju har ytterligare ett par lopp inbokade framöver, lopp där han lär ställas mot betydligt vassare konkurrenter.
   Galan i Warszawa bjuder på fler toppnamn, t ex

Läs mer Fortsättning...

Helgen härhemma

 22 aug, 2014.Arenasommaren är inne i sin slutspurt och samtidigt varvar löparhösten upp och resultatet blir en späckad nationell tävlingskalender den kommande helgen.
   På arenasidan handlar det om tio tävlingar, 2-dagars i Stockholm och Ängelholm samt 1-dagars i Uppsala (Folksam Challenge), Karlshamn, Villstad, Karlstad, Skara, Garphyttan, Nynäshamn och Herrljunga.
   Största evenemanget är

Läs mer Fortsättning...

Helgen ute i Europa

 22 aug, 2014.Storinternationella huvudbegivenheten är förstås årets tolfte Diamond League-gala, som går i Birmingham på söndag eftermiddag. Svenska intressen blir Michel Tornéus i längd och Daniel Ståhl i diskus.
   Samtidigt är Emma Green i tyska Eberstadt på den klassiska höjdhoppsgalan.
   På lördag har vi ett gäng stavhoppare (bl a Michaela Meijer och Simon Assarsson) i belgiska Merksem och på söndag fyra långhäcklöpare (inkl SM-ettan Frida Persson), två höjdhoppare (topp-2 från SM Mehdi Alkhatib och Emil Svensson) och en 1500m-löpare (Jonas Leandersson) i finska Tammerfors.

Läs mer Fortsättning...

Folksam Challenge-final i Uppsala på lördag

 22 aug, 2014.En vecka före Finnkampen skall alla pusselbitarna i laguttagningen komma på plats för förbundskapten Karin Torneklint och när det gäller att stämma av den rykande aktuella formen kommer lördagens Folksam Challenge i Uppsala att vara viktig i många grenar.
   I synnerhet som de bästa svenskarna i allmänhet kommer att få matcha kvalificerat utländskt motstånd på Studenternas. På manliga 100m t ex kommer sådana som

Läs mer Fortsättning...

Uttagningar till VM 100 km

 22 aug, 2014.Den 21 november avgörs VM på 100 kilometer i Doha, Qatar. Ultradistansarnas landslagsledare Peter Fredricson har nu tagit ut fem aktiva att representera Sverige där.
   Det handlar om Jonas Buud (VM-2:a 2012), årets SM-vinnare Fritjof Fagerlund och Frida Södermark, fjolårets SM-etta Linus Holmsäter samt fjolårets EM-femma Sophia Sundberg.
   Truppen kan komma att

Läs mer Fortsättning...

Senaste veckan
Veckan 14.9 - 21.9

Långloppshelgen som väntar
Med en vecka kvar till Lidingöloppets stora jubile...

Arenahelgen som väntar
"Sista helgen med sommaren" väntar enligt meteorol...

Rösta fram Europas bästa!
Sedan man beslutat sig för att utdelningen skall s...

Mer om Merafs superspurt
Redan i våras i USA när Meraf Bahta öppnade sin ba...

Idrottslyftet kan ge stöd
Sista chansen för 2014 att söka projektstöd från I...

Månadens i augusti: Elise
"Life is what happens to you while you're busy mak...

- Jag tänkte ”Oj, kan jag verkligen vinna Finnkampen?”
För ungefär två år sedan fick mångkamparen Elise M...

Kontinentalcupens framtid
När Världscupen - en lagtävling mellan de bästa na...

Arrangera SM-tävling 2016?
Just nu befinner vi oss i ansökningsperioden för a...

Ungdomsting i november
Svensk Friidrotts Ungdomsråd har funnits i snart t...

Senhöstens terrängsäsong
Med Kontinentalcupen i Marrakech i helgen sattes i...

Mer om årets SM-halvmara
Det blev alltså två förstagångsmästare på halvmara...

Regionsmästerskapen:
Sju nya årsbästan

I helgen som gick hade Götalands och Svealands bäs...

Standaren inför terrängerna
Om drygt en månad avslutas SM-året 2014 med terrän...

Marrakech:
Charlotta 5:a på hinder

Hinderloppet i Marrakech fick en ganska typisk "c...

På TV i kväll:
Charlotta i Kontinentalcupen

Den andra tävlingsdagen på Kontinentalcupén i Marr...

Förra veckan
Veckan 7.9 - 14.9

Marrakech:
Charlotta 5:a på hinder

På TV i kväll:
Charlotta i Kontinentalcupen

Marrakech:
Meraf visade världsklass!

På TV i kväll:
Kontinentalcupen!

Halvmaran:
Lenas första friidrottsguld

Halvmaran:
Ababas 3:e SM-guld i år

SM-medaljjakt i eftermiddag
Kontinentalcupen:
Sista helgen med gänget

Regionsmästerskapshelg
Månadens i juli: Andreas
- Jag känner att jag gjorde rätt som valde friidrotten!
Kontinentalcupen:
Meraf & Charlotta vs Världen

Nytt SM på lördag
Uppdrag: 2x14.500 åskådare!
Nytt samarbete med Folksam
Vad händer vintern 14/15?
Månadens i juni: Lovisa
- Vem hade kunnat tro det i december?
Vad ska hända sommaren 15?
Friidrott på Lilla i söndags
Finnkampsbåten - verkligen uppskattat nytt koncept
Vad har hänt med Månadens?
Årsbästalistorna uppdaterade
Standaren uppdaterade
Snabb invigning i Kramfors
SM Mångkamp:
Fabian åter mästare

JSM/USM Mångkamp:
Dubbelt Samuelsson

Johan R 1:45 i Rieti!
Emma vann SM sjukamp
Mångkamperna:
Första mästarna klara

På TV i eftermiddag:
Rieti - med Johan & Melker

Rapport från Malmönatten

Två veckor sedan
Veckan 31.8 - 7.9

SM Mångkamp:
Fabian åter mästare

JSM/USM Mångkamp:
Dubbelt Samuelsson

Johan R 1:45 i Rieti!
Emma vann SM sjukamp
Mångkamperna:
Första mästarna klara

På TV i eftermiddag:
Rieti - med Johan & Melker

Rapport från Malmönatten
SM-mångkamperna dag 1
Visst höll Meraf för en mil!
Tjejmilen:
Meraf krossade banrekordet

Tjejmilen korsar deras vägar
Hög klass på DL-avslutningen
På TV i kväll:
Diamond League går i mål

Helgens hemmatävlingar
Hur vann Sverige - del 3?
Meraf & Charlotta för Europa
"Tjejlopp förr och nu"
EM-tiokampare i SM-strid
Castorama i Provo
Snart är det februari!
Först till miljonen - eller?
Äntligen på gång:
Friidrottshallen i Uppsala

Stark Castorama-kväll i Växjö
Zagreb: Regn, regn, regn
Hur vann Sverige årets Finnkamper - 2?
Gala i Zagreb i kväll:
Erica och Melker hoppar

Hur vann Sverige årets Finnkamper?
Sommarens världsrekord
4:e segern på sju år för Växjö
FK2: Rafflande upplösning
FK2: Trippeln som fullbordade
FK2: Heidis pluspoäng
FK2: Utropstecknen:
Fredrick, Andreas & Elise

FK2: Svensk dubbel
FK2: Dramatisk avslutning
Ungdomskampen:
Klar fördel Finland i båda

Söndagens TV-friidrott
Kraftmätningen går vidare
Tjejmilen fullbokad
Ungdomskampen dag 2