Torsdag 17 april 2014

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

A. Lennart Julin
redaktör
08-30 13 33

Information och
media

Fredrik Trahn
010-476 53 31
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter

Nyhetsarkiv

Visa nyheter Publicerade under:
Som:


Junior-VM 2016 till Kazan

 16 apr, 2014.Sista dagen på Internationella Friidrottsförbundet IAAF:s styrelsemöte i Dakar kom det formella beslutet att JVM 2016 skall arrangeras i ryska Kazan.
   Ingen direkt sensation dels eftersom Kazan var enda kandidaten, dels eftersom Kazan mycket väl lyckades med arrangemanget av "Student-OS" Universiaden sommaren 2013.

Läs mer Fortsättning...

Inte den här gången heller

 16 apr, 2014.Hon har vunnit IEM förkrossande överlägset (mars 2013), hon har vunnit VM (augusti 2013), hon har vunnit inne-VM i utklassningsstil (mars 2014), hon har gjort världens nästa snabbaste inomhus (både februari 2013 och februari 2014, i år var det även europarekord).
   Men inget av detta har räckt för att Abeba Aregawi skall bli "Månadens" i webbomröstningen på Europaförbundet EA:s hemsida.
   Nu i vinter gav

Läs mer Fortsättning...

 16 apr, 2014.Rubriker är till för att fånga uppmärksamheten och det gjorde den här tvåspaltaren trots att den återfanns längst ned på sidan två i tidningen Metro förra måndagen. I alla fall reagerade den friidrottsintresserade direkt!
   Fast när man sedan läste texten blev man lätt besviken eftersom

Läs mer Fortsättning...

VM 2019: Barcelona,
Doha eller Eugene?

 15 apr, 2014.2003-2013 genomfördes sex friidrotts-VM och med undantag för Helsingfors 2005 (som fick hoppa in som reserv för London som ursprungligen fått arrangemanget men som misslyckades med att få fram den tilltänkta nya arenan) har värdstäderna varit mångmiljonmetropoler. Minst har varit Berlin och Daegu med runt 4-5 miljoner.
   Och det blir superstäder minst två VM framåt genom att 10+ miljonersstäderna (och f d OS-värdarna) Beijing och London tilldelats mästerskapen 2015 resp 2017. Men sedan kan trenden komma att brytas, för när ansökningstiden för VM 2019 löpt ut fanns de tre kandidaterna

Läs mer Fortsättning...

Kvala nu till VM nästa år?

 15 apr, 2014.Det kan tyckas att nästa VM - det som skall gå i "Fågelboet" i Beijing i slutet av augusti 2015 - är långt bort i tiden och självklart ligger huvudprioriteten just nu på EM i Zürich ett år tidigare. Dessutom börjar ju inte den ordinarie VM-kvalperioden förrän i höst efter säsongen (1 oktober).
   Men faktum är att för några grenar öppnades kvalfönstret redan vid nyår. Det gäller "sällan-tävlings"-grenarna 10000m, mångkamp och marathon. Där har det alltså gått bra att kvala in sedan drygt ett kvartal tillbaka. Det har bara funnits en liten hake:

Läs mer Fortsättning...

Vad som gäller i sommar

 15 apr, 2014.Om bara fyra månader pågår årets internationella mästerskapshöjdpunkt EM i Zürich för fullt. Under de sex tävlingsdagarna skall det delas ut medaljer i 43 individuella grenar (inkl tre gånggrenar), 4 stafetter och två lagtävlingar (Europacupen marathon).
   Nu har arrangörerna presenterat årets medaljdesign för vilken

Läs mer Fortsättning...

Vad hände i USA i helgen?

 14 apr, 2014.Jo, bland annat det här:
   * Trångsvikens Erika Wiklund visade med 1.88 i första utetävlingen att hennes 1.88 i vintras inte var någon tillfällighet. Så det sex år gamla perset 1.91 kan komma under attack. Liksom EM-kvalgränsen 1.90. Erika snuddade nu dessutom vid 13 meter i tresteg med 12.96w.
   * Nytt pers för tredje gången nu i vår för

Läs mer Fortsättning...

Wilson Kipsang nr 1 på maran
- och inte bara just precis nu?

 14 apr, 2014.Det med spänning emotsedda mästarmötet i London Marathon gav ett mycket klart besked om vem som är världens just nu bäste marathonlöpare:
   Världsrekordhållaren Wilson Kipsang flöt visserligen länge bara med i klungan, men när han väl bestämde sig med ca milen kvar var loppet hans. Bara landsmannen Stanley Biwott klarade första tempohöjningen och när Kipsang satte in sin spurtväxel vid 40 km var även Biwott maktlös.
   Och det handlade om en verklig uppväxling (alltså inte om att sakta mindre än konkurrenterna) i två steg:

Läs mer Fortsättning...

Fredrik dagens svensk

 13 apr, 2014.Även om världens blickar idag var riktade på London var det samtidigt i Rotterdam som söndagens svenska marathonprestation gjordes:
   Ullevis Fredrik Johansson svarade nämligen för en suveränt väldisponerad insats med halvor på 1:10:18/1:10:35 till slutliga 2:20:53 i mål som 22:a i loppet.
   Det innebär att det ett och ett halvt år gamla perset (Frankfurt hösten 2012) 2:25:09 sänktes med över fyra minuter. Och det var verkligen ett lyft som byggdes på jämn fart:
   Fredriks 5 km-bitar gick på i tur och ordning 16:32 - 16:37 - 16:42 - 16:36 - 16:49 - 16:55 - 16:37 - 16:52, dvs med en spridning på bara 23 sekunder!

Läs mer Fortsättning...

Marathonsöndagen:
London lajv på TV

 12 apr, 2014.Söndagens stora begivenhet är förstås London Marathon där kvinnliga eliten startar kl 10.15 och den manliga 11.00.
   Eurosport sänder direkt från kl 10.00 och fram till ca 13.15.
   Rotterdam Marathon startar kl 10.30 (samma start för män och kvinnor).
   Det går även en stor mara i

Läs mer Fortsättning...

Visst finns det terränglopp!

 12 apr, 2014.Härhemma i Sverige var det traditionellt terränglöpning som "gällde" under april månad, med en upptrappning från lokala lopp via DM till SM den sista helgen. Men nu har ju SM-terrängerna flyttat ett halvår framåt till senhösten och dessutom har den allmänna trenden i "löpningsbranschen" på senare år varit från terräng till landsväg.
   Men helt försvunnen är ändå inte terränglöpningen och ett arrangemang som verkligen håller liv i traditionen är

Läs mer Fortsättning...

Långtifrån bara London

 11 apr, 2014.Även om London Marathon tveklöst är helgens stora friidrottsbegivenhet är det långtifrån det enda som händer. Inte ens vad gäller högklassiga internationella maror är London ensamt eftersom det samtidigt körs ett lopp på andra sidan kanalen i holländska Rotterdam.
   Och faktum är Rotterdam - trots mer anonyma startfält - brukar ha manliga segertider som matchar Londons mycket väl:

Läs mer Fortsättning...

Bästa maran någonsin?

 11 apr, 2014.En extremt merittyngd startlista är erfarenhetsmässigt ingen garanti för ett superlopp i verkligheten, men ändå känns den mobilisering av toppnamn som söndagens London Marathon kan uppvisa - framförallt bland männen - som marathonhistoriens bästa.
   För här finns världsrekordhållaren sedan Berlin i höstas Wilson Kipsang (vann London '12), han som sprungit den snabbaste maran någonsin (icke rekordmässig bana) Geoffrey Mutai, vinnaren '10 och '13 Tsegaye Kebede, banrekordhållaren (sedan '11) Emmanuel Mutaik, den regerande VM- och OS-mästaren Stephen Kiprotich, tre etiopiska 90-talister (bl a 18-årige Tsegaye Mekonnen som lekte hem Dubai i januari) med 2:04-pers osv osv.
   Till vilket man måste lägga två minst sagt spännande debutanter som

Läs mer Fortsättning...

Månadens i februari: Anna

 10 apr, 2014.Februari 2014 var verkligen "Det stora lyftets" månad för Lidingös Anna Silvander: Mellan den 1:a och 23:e sprang hon fem lopp, vann alla utom ett, tog sitt första JSM-guld, sin första senior-SM-medalj (silver) och debuterade i seniorlandslaget med seger och dunderpers.
   Det var heller ingenting turligt utan i alla loppen var Anna offensiv: I de fyra segrarna tog hon distinkt kommandot runt halvvägs och sprang helt sonika ifrån. Tvåorna distanserades med mellan en och tre sekunder.
   Den enda förlusten kom i spurten i SM-finalen på 800m där hon efter att ha kört i perstempo från start till slut fick ge sig för Hälles Linn Nilsson (f ö Månadens i januari) med 55 hundradelar.
   Just beredvilligheten att styra loppen var egentligen en signifikantare del av "lyftet" än själva perstiderna. Jämför vi med

Läs mer Fortsättning...

- När man tycker att träningen är rolig så utvecklas man också mer!

 10 apr, 2014.För fyra år sedan, när hon var 17 år, började Anna Silvander med friidrott. I en ålder där många av hennes jämnåriga slutar gjorde hon alltså tvärtom i stället. Fast först var friidrotten ett komplement till fotbollen.
   – När fotbollstränaren slutade blev träningarna inte längre lika seriösa. Därför sökte jag efter något mer, berättar Anna.
   I samma veva började Annas lillebror på friidrott och då kände hon att det kunde vara vad hon sökte.
   Löpningen var alltså till en början bara en kul träning som utvecklade henne som fotbollsspelare, löpsteget blev mycket bättre och hon blev både snabbare och starkare. Efter ett år insåg hon dock att det var friidrott som var den sport hon skulle ägna sig åt.
   – Men jag förstod aldrig att det skulle gå så bra som det gjorde.
   Anna började träna i Danderyds SK och tränade då med Lidingös Kai Abrahamsson en gång i veckan. Hon utvecklades mycket och tyckte att träningen med Kai fungerade väldigt bra. Så för ungefär ett år sedan

Läs mer Fortsättning...

Hela uppländska historien!

 10 apr, 2014.1912 genomförde nybildade Upplands Idrottsförbund de första DM-tävlingarna i friidrott och nu har detta dryga sekel av uppländsk friidrott fått en mäktig dokumentation i boken "Upplandsbästa i friidrott genom tiderna".
   Basen i boken är som titeln anger en genom-tiderna-statistik, som är den djupaste och mest detaljerade som publicerats för något distrikt i Sverige. Listorna omfattar i de flesta grenarna över hundra resultat - och det med fulla detaljer modell Sverige-Bästa (dvs födelsedatum för personen och placering, plats, datum, vind m m för resultatet).
   Men boken innehåller mycket mer än så:

Läs mer Fortsättning...

Abeba bäst i Europa?

 10 apr, 2014.Just nu och fram t o m lördag pågår Europaförbundet EA:s webbomröstning om mars månad bästa friidrottare i vår världsdel. Som vanligt finns det tolv manliga och tolv kvinnliga kandidater och de listorna domineras förstås av namn som stod på prispallen vid inne-VM i Sopot i början av månaden.
   Och det innebär att bland de tolv kvinnliga kandidaterna finns Abeba Aregawi eftersom hon var en av endast fem europeiskor som stod på den allra högsta prispallsavsatsen.
   De övriga mästarna från Europa var Nadine Broersen (femkamp), Eloyse Lesueur (längd) och Maria Kutjina och Kamila Licwinko (delat höjdguld). Ingen av dem var dock i närheten av den suveränitet som Abeba demonstrerade på 1500m, så

Läs mer Fortsättning...

Landslaget i sommar?

 9 apr, 2014.Sedan tidigare har information om uttagningsprocessen (kvälgränser/kriterier, stoppdatum m m) funnits presenterad för sommaren olika senior- och juniormästerskap.
   Nu är allting också klart med uppläggen för hur förbundkaptenen och de olika ansvariga landslagsledarna kommer att ta ut de svenska lagen till

Läs mer Fortsättning...

På TV i kväll

 9 apr, 2014.Andra delen av serien "Framgång i sikte" visas av TV12 onsdag kväll kl 20.30-21.00.
   
   I serien följs fem personer i deras satsning mot olika idrottsliga mål
. För två av dem - Thomas Pickelner och Kerstin Juneberg - är målen friidrottsliga (800m resp marathon),

Läs mer Fortsättning...

Söka Elitidrottsstipendium?

 9 apr, 2014.Att rent praktiskt få ihop kombination elitsatsning i idrott och högre studier är inte alltid helt enkel, framförallt inte ekonomiskt. Det är ingen ny sanning och det var faktiskt över trettio år sedan som RF i samarbete med dåvarande Tipstjänst (nu Svenska Spel) inrättade speciella stipendier för att ge fler svenska elitdrottare bättre ekonomiska förutsättningar för att parallellt kunna bedriva studier på högskola/universitet.
   Under årens lopp har det delats ca 1500 sådana stipendier och friidrotten har alltid varit väl representerad. Under senare tid har det handlat om 8-10 % av de ca 50 stipendier som funnits till förfogande varje läsår för hela den svenska idrotten att dela på.
   Det nu pågående läsåret blev friidrottens tilldelning tre stipendier à

Läs mer Fortsättning...

Världens lägsta höjdhopp?

 8 apr, 2014.Och den som står (?) för det är inte direkt vem som helst:
   Se videon!

Läs mer Fortsättning...

På Bubkas twitterkonto

 8 apr, 2014.Den här veckan pågår i turkiska turistorten Belek 2014 års upplaga av konferensen SportAccord där över tvåtusen delegater från dryga hundratalet internationella idrottsorganisationer möts under sex dagar för att diskutera framtidens stora evenemang.
   Världsfriidrotten representeras på högsta nivå genom

Läs mer Fortsättning...

Tävling, tävling, tävling, ...

 8 apr, 2014.Visst kan man ha känslan att friidrotten så här i gapet på ett par-tre månader mellan avklarad innesäsong och starten på utesäsongen. Men den känslan stöds inte alls av vår aktuella resultatbörs som innehåller inte mindre än ett 30-tal tävlingar från den senaste helgen!
   Det handlar om en mångfasetterad blandning: två inomhustävlingar, tre inhemska långlopp, fyra maror och två halvmaror utomlands, en utetävling i Australien och hela sjutton utetävlingar i USA!
   Just i USA blev det också en dryg handfull nya personliga rekord. Flest kom i Palo Alto (Stanford, Californien) som två gånger varje vår lockar medel/långlöpare från hela USA som jagar tider:

Läs mer Fortsättning...

- Jag känner mig hedrad, omtyckt och uppmärksammad på ett väldigt speciellt sätt!

 8 apr, 2014.I slutet på maj i fjol tog Nadja Casadei SM-guld på 4x800m för sin klubb Lidingö och i juni gjorde hon två landslagsuppdrag i sjukamp – landskampen mot Finland/estland resp Europacupen – och blev bästa svenska båda gångerna.
   Men ändå var det något som inte stämde fysiskt och i oktober kom förklaringen i form av chockbeskedet att hon drabbats av cancer.
   Så i stället för friidrottsträning fick hösten och vintern ägnas åt ett intensivt bekämpande av cancern och för några dagar sedan kom det glädjande beskedet att den senaste kontrollen inte visade på några kvarvarande spår av cancern. Så nu är Nadja igång igen med friidrottsträningen med sikte på att återta sin plats i det svenska landslaget.
   Nadjas kamp mot sjukdomen har engagerat och berört många människor både inom och utanför friidrotten. Det har inte minst märkts genom den insamling hos Cancerfonden som drogs igång under namnet ”Tiger-Nadja” och som uppmärksammats speciellt vid ett par tillfällen när Svensk Friidrott samlats:

Läs mer Fortsättning...

Ur "Tävlingsföreskrifter för Allmän Idrott och Atletik"

 7 apr, 2014.I detta lilla trevliga häfte från 1906 (som kostade 25 öre då!) finns ovanstående text på sidan 20 - och ser man på: Där dyker faktiskt ordet "depesch" upp - men det var alltså för 108 år sedan.
   Och frågan var alltså "Vad kallas ...", dvs i presens och inte imperfektum och dessutom med en annan stavning ("depesch" betecknade i svenskan primärt ett brådskande meddelande).
   Det man undrar över är

Läs mer Fortsättning...

Fråga som förgäves sökte svar

 7 apr, 2014.Frågan "Vad kallas pinnen som löparna i ett stafettlopp lämnar över till varandra?" är inte speciellt svår eftersom svaret "stafettpinne" t o m finns med i frågan.
   Nej, det som gör frågan inte bara knepig utan t o m omöjlig att besvara är de tre alternativen som man hade att välja på (se kopia ovan) i en frågesport på Idrottsgalan i januari. Inget är ju rätt!
   Alltså inte på svenska, inte på engelska (där det heter baton) och faktiskt inte heller på franska (där det heter témoin). Man kan notera att från början var det på svenska själva pinnen som hette "stafett", men under årens lopp har det ordet i stället kommit att bli beteckningen för tävlingsformen. Och då blev redskapet i stället "stafettpinne".

Läs mer Fortsättning...

Möter våren på Fuerteventura

 7 apr, 2014.I Sveriges Olympiska Kommittés (SOK:s) Topp- och talangprogram med sikte på kommande OS har friidrotten i nuläget 14 aktiva. Hälften av dessa befinner sig den här veckan på ett vårläger på träningsparadiset Playitas, som ju är SOK:s officiella camp inför OS 2016 i Rio de Janeiro.
   Med på lägret nu tillsammans med sina tränare är Kim Amb, Isabellah Andersson, Sofi Flink, Erica Jarder, Markus Johansson, Jessica Samuelsson och Daniel Ståhl. (Den just

Läs mer Fortsättning...

Charlotte 2:42 - Frida 2:43

 6 apr, 2014.Genom att komma 5:a i Milano på 2:42:48 resp 8:a i Zürich på 2:43:37 tog Hässelbys Charlotte Karlsson och Studenternas Frida Lundén idag upp till plats två och tre på "kvallistan" för Europacupen i Zürich i augusti.
   För båda handlade om nya personliga rekordnoteringar, Charlotte förbättrade sig 1:40 från sina 2:44:28 i Florens för ett och ett halv år sedan och Frida med 2:45 från sina 2:46:22 i Valencia i november i fjol.
   Uppläggen nu var litet olika: Frida startade litet snabbare (ca 38:05 mot 38:19 på första milen) och hade ett tidsövertag på 46 sekunder vid halva (1:20:49 mot 1:21:35). Men Charlotte lyckades hålla farten bättre och var alltså 49 sekunder snabbare i mål.
   Ja, Charlotte (SM-ettan 2012) inte bara höll farten utan hade t o m "negativa splits" med halvor på

Läs mer Fortsättning...

Marathonsöndagen: Paris (på Eurosport), Milano, Zürich, ....

 5 apr, 2014.Dags för årets första stora marathonsöndag och toppevenemanget är Paris Marathon. Maran i den franska huvudstaden som i fjol i volym passerade både London och Berlin och med 38.690 fullföljande intog positionen som Europas allra största marathonlopp.
   Men det är inte bara massa i Paris utan i år kittlar man med en mycket emotsedd debut på sträckan: Världsrekordhållaren på både 5000m och 10000m bana Kenenisa Bekele skall nämligen för första gången prova på distansen.
   Kommer Bekele att lyckas bättre än sin store föregångare Haile Gebrselassie i övergången från knappa halvtimmen på bana till dryga två timmar på gator och vägar? Haile behövde ju några försök innan han blev riktigt vän med distansen (senare blev det ett par världsrekord)?
   Främsta svenska intresse i Paris är

Läs mer Fortsättning...

Premiär som blev repris

 5 apr, 2014.Hälleduellen Musael Temesghen vs Ababa Lama var ett av fjolårets återkommande teman på den svenska långloppstouren under högsommaren. Oftast (Trosa, Strömstad, Trollhättan och Göteborgs Midnatts) med Musael strax före (Kalmar enda undantaget).
   Idag säsongsdebuterade de två på Premiärloppet i Göteborg och mönstret var modell déjà-vu:

Läs mer Fortsättning...

Tema: Galornas framtid

 5 apr, 2014.I helgen arrangerar Europaförbundet EA i samarbete med arrangörsföreningen Euromeetings ett 2-dagars seminarium i Barcelona för att diskutera galatävlingsformens framtid.
   Behöver det traditionella konceptet förnyas och utvecklas för att lyckas attrahera publik, sponsorer och TV-kanaler även i framtiden?
   Seminarieprogrammet för deltagarna från alla Europas hörn är intensivt eftersom

Läs mer Fortsättning...

Löptränare tar ett steg till

 5 apr, 2014.Intresset för att springa långlopp har som bekant ökat nästan explosivt under senare år. Denna glädjande trend för också med sig en ökad efterfrågan från allmänheten på mer specifik kunskap om hur man som "amatör" skall träna på bästa sätt.
   Att träna med sikte på att bara genomföra ett lopp eller kanske på att göra milen under 50 minuter är ju någonting helt annat än att träna för att göra en maxprestation av elitklass. Den insikten låg bakom att Svensk Friidrott utvecklade Löpträningsutbildningen - ett speciellt utbildningsprogram för dem som skall leda träning för grupper av nybörjare eller mer rutinerade motionärer.
   Löpträningsutbildningen har två steg där det första grundläggande genomförs på lokal nivå medan det andra ("fördjupningen") arrangeras på förbundsnivå. En sådan Steg 2-kurs med 20-talet deltagare från olika delar av landet pågår den här helgen i Göteborg.
   Den första dagen var

Läs mer Fortsättning...

Så svårt kan det faktiskt vara
att sätta ett godkänt rekord

 4 apr, 2014.I teorin är det här med rekord väldigt självklart: Det bästa resultatet som uppnåtts är rekordet. Men i praktiken kan man hamna väldigt långt från det självklara.
   Det manliga juniorvärldsrekordet på 100m har nog ett slags världsrekord i antal presumtiva rekord som av allehanda mer eller mindre märkliga skäl aldrig fått den där officiella rekordstatusen.
   I en specialartikel tittar vi litet närmare på denna historia med

Läs mer Fortsättning...

Nu är det officiellt

 4 apr, 2014.Maria Mutola på 1000m 1996 var allra först om att sätta världsrekord vid friidrottsgalan i Globen och hon följdes senare av Haile Gebrselassie (5000m 1997), Daniel Komen (5000m 1998), Maria Mutola igen (1000m 1999), Nicole Humbert (stav 1999), Svetlana Feofanova (stav 2002), Meseret Defar (5000m 2009) och Jelena Isinbajeva (stav 2012).
   Och den 6 februari i vintras på XL-galan var det dags för världsrekord nr 9 i Globen när

Läs mer Fortsättning...

Helgen härhemma

 4 apr, 2014.Medan marorna och halvmarorna regerar ute i Europa nöjer sig helgens arrangörer på svensk mark med de senaste årens succédistans - milen!
   Så det är inte bara Startmilen i Örebro som har 10 km som sin huvuddistans utan detsamma gäller Premiärloppet i Göteborgs löpningsmecka Skatås och Brukslunken i uppländska Rånäs.
   Inga nationella inomhustävlingar den här helgen, men

Läs mer Fortsättning...

Det blir förstås precis en mil!

 4 apr, 2014.Förberedelserna inför premiären den 12 juli för det senaste nytillskottet på vårt SM-program - 10 km - pågår för fullt. Med precis hundra dagar kvar genomfördes igår kontrollmätningen av den planerade bansträckningen genom sommar-Malmös hjärta med starten vid och målet på Malmö Stadion.
   Mätningen genomfördes av rutinerade förbundsbanmätaren Per Månsson under överinseende av

Läs mer Fortsättning...

Står april i almanackan ...

 3 apr, 2014.... men det kunde lika gärna stå "Marathonmånaden".
   För april är numera den internationella marathonlöpningens förlovade tid med ett antal storlopp varje helg utom påskhelgen. De absoluta toppevenemangen är Paris nu på söndag, London och Rotterdam en vecka senare och superklassikern Boston på Annandag Påsk.
   Det finns flera skäl till att april blivit "Marathonmånaden med stort M". Ett är vädret som så års brukar bjuda på en väl balanserad kombination av löp- och publikvänlighet. Ett annat är att

Läs mer Fortsättning...

Ett vägvisande VM summeras

 3 apr, 2014.Att integrera VM-tävlandet med ett masslopp som skedde på halvmaran i helgen i Köpenhamn visade sig vara ett mycket lyckat drag av de danska arrangörerna. Det - förstärkt av supervädret - skapade ju en publikinramning som aldrig hade funnits där för två exklusiva världselitlopp med tillsammans bara ett par hundra startande (varav en hel del dessutom av blygsam kapacitet).
   Man kan nog räkna med att detta blir normen för hur halvmarathon-VM kommer att arrangeras i fortsättningen. Möjligheten att faktiskt få ett lönsamt arrangemang lär dessutom vända den tidigare trenden att det har blivit allt svårare för IAAF att hitta intresserade värdnationer/städer.
   (Och arrangören 2016 - Cardiff i Wales - kommer säkerligen att satsa på ett koncept modell Köpenhamn 2014! Fast man bör nog då - för att dämpa trängseln - köra flera startgrupper för massloppet och inte som nu skicka iväg alla på en gång.)
   Ett närmare studium av resultatlistan från i lördags visar

Läs mer Fortsättning...

Viras oönskade dilemma

 2 apr, 2014.Det eviga diskussionstemat "idrott och politik" har genom den senaste tidens dramatiska utveckling i Ukraina fått en ny och oväntad dimension. En dimension som illustreras av det dilemma som regerande europamästarinnan i spjut Vira Rebryk plötsligt ställts inför.
   25-åriga ukrainskan Rebryk - som också är innehavare av juniorvärldsrekordet - är född, uppvuxen och har alltid bott i Jalta på Krim. Alltså den halvö i Svarta Havet som för några veckor sedan annekterades av och införlivades med Ryssland.
   Plötsligt bor Rebryk alltså nu - utan att ha flyttat - i ett annat land än tidigare, vilket försatt henne i en slags Moment 22-situation:
   Hon vill inte flytta från sin hemstad, där hon trivs och där hon dessutom idrottsligt har de förutsättningar hon anser sig behöva för att fortsätta elitsatsa. Men vilket land skall hon tävla för?
   Å ena sidan skulle de nya makthavarna på Krim knappast acceptera att

Läs mer Fortsättning...

Nya i Ungdomsrådet 2014:
Alice och Patrick

 2 apr, 2014.Vid förbundsårsmötet avslutades också ett verksamhetsår för Ungdomsrådet. När rådet i Umeå drog igång sitt nya verksamhetsår var det med två nya medlemmar: Patrick Malmquist, Helsingborg och Alice Andreasson, Uppsala.
   Hela Ungdomsrådet 2014
   Under årsmöteshelgen i Umeå passade rådet också på att

Läs mer Fortsättning...

På TV i kväll:

 2 apr, 2014.I kväll sänds i TV12 det första av sex stycken program i en ny serie betitlad "Framgång i sikte". Serien kommer att följa fem personers satsning för att nå ett idrottsligt mål. Två av de sex personerna har friidrottsliga mål:
   Journalisten Thomas Pickelner vill - efter att helt utan specialträning ha gjort 2:14 på 800m i ett medialopp under EM 2012 i Helsingfors - utröna hur bra han kan bli om han satsar seriöst under ett år.
   Pensionären Kerstin Juneberg började

Läs mer Fortsättning...

Inget Malmö Games i sommar

 2 apr, 2014.Idag på morgonen meddelade arrangörerna att den till 5 augusti på Malmö Stadion planerade galan "Malmö Games" inte kommer att bli av. I stället kommer man att genomföra en inomhusgala i februari 2015.
   I sitt pressmeddelade anger arrangörerna som huvudskäl till beslutet de

Läs mer Fortsättning...

Mångkampsträff på Bosön

 1 apr, 2014.Helgen som gick arrangerade SFIF Mångkamp en utvecklingsträff för 16 aktiva och deras tränare. Profilen var klart ungdomlig med med fem 97:or och bara tre över 20 år.
   Som vanligt blandades föreläsningar med praktiska pass. Inledningsföreläsningen hölls av Nadja Casadei som under rubriken "Min historia" berättade både om

Läs mer Fortsättning...

Veteran-VM i Budapest

 1 apr, 2014.Förra veckan genomfördes WMA-mästerskapen inomhus - i dagligt tal inne-VM för veteraner - i den ungerska huvudstaden Budapest. Fylligt svenskt deltagande som vanligt och utdelningen i medaljer blev god toppat av 17 mästarguld.
   Det som dock är litet märkligt är att 16 av gulden togs av män och alltså bara ett enda (Uddevallas Ulla Littenheim på K65 400m) av en kvinna.
   Bland männen var Spårvägens Mattias Sunneborn det stora namnet genom att i suverän stil vinna de tre M40-grenar han valde att ställa upp i, nämligen

Läs mer Fortsättning...

- Jag har en klockarkärlek för idrotternas idrott!

 1 apr, 2014.Möt Svensk Friidrotts nyvalde ordförande Björn Eriksson i en videointervju.
   Direkt till intervjun.

Läs mer Fortsättning...

Årets ungdomsstipendiater

 1 apr, 2014.Det var i samband med Svensk Friidrotts 100-årsjubileum som Ungdomsfonden inrättades för att årligen dela ut ett antal uppmuntringsstipendier till i första hand friidrottare på väg att ta det tuffa steget från tonårig talang in i senioreliten.
   En titt i listan över de tidigare alltså sjutton årgångarna av stipendiater visar på namn som Mustafa Mohamed, Susanna Kallur, Carolina Klüft, Emma Green, Michel Tornéus, Ebba Jungmark och Sofi Flink.
   I samband med förbundsårsmötet i Umeå i helgen presenterades fem nya stipendiater som

Läs mer Fortsättning...

Helgens nya pers i USA

 31 mar, 2014.Ännu inte fyllda 18 år klarade MAI:s Petra Olsen 4.25 i stav vid FGP-galan i Karlskrona den 16 juni 2008. En höjd som då innebar att Petra den dagen höjt sitt eget svenska juniorrekord med sammanlagt 15 cm.
   Men trots att Petra gjort 4.15 eller mer alla år utom ett sedan dess kom 4.25 att stå sig som hennes personliga rekord ända till i lördags då hon

Läs mer Fortsättning...

Adil klarade EM-gränsen

 31 mar, 2014.Den 24 mars 2012 kom Hässelbys Adil Bouafif 9:a vid öppna iberiska 10000m-mästerskapen i Lissabon. Med tiden 28:53.05 kvalade Adil in till EM senare den sommaren.
   Två år och fem dagar senare upprepades historien nästan på hundradelen:
   Ty den 29 mars 2014 deltog Adil vid de öppna iberiska 10000m-mästerskapen i Lissabon och sprang i mål som 9:a på 28:53.18, vilket innebar att han klarade kvalgränsen (28:55) till sommarens EM.
   Adil gick ut

Läs mer Fortsättning...

Björn Eriksson ny ordförande

 30 mar, 2014.Björn Eriksson valdes idag vid förbundsårsmötet i Umeå enhälligt till Svensk Friidrotts nya ordförande.
   Björn Eriksson, 68 år, har tidigare varit ordförande i Svenska Skidskytteförbundet och ledamot i styrelsen för AIK fotboll. Han har arbetet inom Regeringskansliet, varit Rikspolischef och Landshövding i Östergötland. Björn är idag bland annat ledamot av Riksidrottsstyrelsen och ordförande i GIH.
   – Det ska bli fantastiskt roligt

Läs mer Fortsättning...

Två nya i styrelsen

 30 mar, 2014.Förutom ny ordförande fick Svensk Friidrotts förbundsstyrelse - i enlighet med valberedningens föreslag - två nya ledamöter: Gunilla Löthagen Sjöstrand och Johan Storåkers, vilka valdes in på två år som efterträdare till Curt Högberg och Åke Westerlund.
   Desutom omvaldes Toralf Nilsson och Mats Åkerlind för en ny 2-årsperiod.
   Hela valproceduren var helt odramatisk där

Läs mer Fortsättning...

Förslagen & motionerna

 30 mar, 2014.Förbundsårsmötets andra dag inleddes med en presentation av den nya gemensamma varumärkesplattformen samt budgeten för 2014-2016.
   Styrelsens förslag till stadgeändringar godkändes liksom förslaget till regeländring för 13-åringarnas mångkamp.
   Inkomna motioner behandlades och beslutades enligt följande:

Läs mer Fortsättning...

PM: Olle krossade banrekord

 30 mar, 2014.Premiärmilen på en småkuperad 5 km-slinga runt Lill-Jansskogen, Fiskartorpet och Frescati är en sedan åtta år tillbaka etablerad säsongsupptaktstävling som haft vinnare som Haben Idris (2011 och 2012) och Mikael Ekvall (2013).
   Banrekordet på den kontrollmätta milen har också stadigt pressats: Haben 31:29 för tre och 30:54 för två år sedan och Mikael 30:36 i fjol. Det är i det perspektivet man skall se de 29:39 som Spårvägens Olle Walleräng rusade in på idag.
   Dessutom bör man väga in att han vann med över minuten före

Läs mer Fortsättning...

Vägen till rekordet

 30 mar, 2014.Det tog ett bra tag efter det att VM-loppen var över innan alla de officiella mellantiderna blev tillgängliga så att det blev möjligt att analysera uppläggen. Intressantast var förstås Mikael Ekvalls väg till rekordet 1:02:29.
   Den vägen såg ut så här uppdelat i 5 km-portioner: 14:57 - 14:46 - 14:41 - 14:53 plus en 3:11-spurt sista dryga kilometern. Stabil fart alltså och den gjorde att Mikael klättrade stadigt placeringsmässigt: 64:a, 60:e, 49:e och till slut alltså 40:e.
   En annan relevant jämförelse är förstås med

Läs mer Fortsättning...

Årsmötet 1: Dåtid & framtid

 29 mar, 2014.Under förbundsårsmötets första dag lades verksamhetsåret 2013 till handlingarna genom att förbundsstyrelsens verksamhetsberättelse och ekonomiska årsredovisning gicks igenom och godkändes.
   Den nya verksamhetsinriktningen för 2014-2020 diskuterades desto mer innan

Läs mer Fortsättning...

Förbundsårsmötet inlett

 29 mar, 2014.Årets förbundsårsmöte inleddes på lördagsförmiddagen i årets SM-stad Umeå.
   De ordinarie mötesförhandlingarna föregicks av ett antal inledande seminarier där bl a årsmötets ordförande Christer Pallin från RF pratade om idrottsrörelsens organisation och styrka. Andra seminaireteman var

Läs mer Fortsättning...

Andreas vår bäste motionär

 29 mar, 2014."Motionär" är förstås fel beteckning på Hässelbys Andreas Åhwall men eftersom han inte var VM-kvalificerad fick han springa i den klass som kallades "Motion".
   Det gjorde Andreas så bra att han sänkte personliga rekordet med dryga minuten till 1:06:08 och var 85:a i mål, dvs med ett trettiotal VM-löpare bakom sig.
   Högbys David Nilsson kom in strax bakom Andreas på 1:07:17 och snabbaste svenska kvinnliga "motionär" blev

Läs mer Fortsättning...

Isabellah 1:12 - Lena 1:14

 29 mar, 2014.Hässelbys Isabellah Andersson var ganska osäker på formen före start men prövade ändå att gå med i den inledningsvis stora tätklungan. Efter 5 km hade hon dock tvingats släppa ett 10-tal sekunder och till slut blev det en 32:a plats i mål på 1:12:16.
   - Det var ett svårt lopp, hde ingen fartkänsla eftersom det var så länge sedan jag tävlade. Kände dock inget i knät, vilket var det viktigaste. Nu har jag mycket att jobba på fram mot sommaren.
   Klubbkamraten Lena Eliasson öppnade också

Läs mer Fortsättning...

Mikael om rekordet:

 29 mar, 2014.- Jäklar va gött! Var trött vid tio redan men orkade bita i! Hade bra draghjälp av en irländare och vi hjältes åt. Sista kilometern visste jag att chansen på svenskt rekord fanns!
   - Jäklar va gött igen! Och igen! Mitt livs bästa lopp!

Läs mer Fortsättning...

Svenskt rekord av Mikael!

 29 mar, 2014.Strömstad LK:s Mikael Ekvall gjorde ett perfekt disponerat lopp vid VM-halvmaran i Köpenhamn. Målsättningen före start var att hålla 3:00-fart per kilometer för en sluttid på 1:03 någonting.
   Det blev mycket bättre än så: Efter 29:43 på första milen kunde Mikael nämligen skruva upp tempot ytterligare: 29:34 på andra milen och sedan 3:12 på sista 1.1 km in till mål.
   Det gav sluttiden 1:02:29 vilket var inte bara rejält personligt rekord utan också nytt svenskt rekord, 11 sekunder bättre än Mustafa Mohameds två år gamla toppnotering.
   I den brutala världskonkurrensen blev det

Läs mer Fortsättning...

Idag på TV: Halvmaran

 29 mar, 2014.TV4 Sport (och TV4 Play) sänder direkt i drygt två timmar fr o m kl 12.25.
   Första start i Köpenhamn är VM kvinnor kl 12.30 och 25 minuter senare ger sig VM män och motionärerna iväg.

Läs mer Fortsättning...

675:e svenske deltagaren

 28 mar, 2014.Kajsa Bergqvist och Andreas Thorkildsen var inbjudna till VM-staden Köpenhamn i egenskap av IAAF-ambassadörer. På programmet stod både en presskonferens och en "Kids' Clinic" för en grupp lokala friidrottsungdomar med intresse för höjd och spjut.
   Men Kajsa blev så inspirerad av snacket på presskonferensen att hon frågade om hon kunde efteranmäla sig

Läs mer Fortsättning...

Coacherna dagen före

 28 mar, 2014.Start och mål är placerat vid Christiansborg mitt i Köpenhamn bara några hundra meter från Centralstationen och Tivoli och banan som slingrar sig igenom det mesta av stan har en höjdskillnad på bara ca tio meter mellan högsta och lägsta punkt.
   Det kunde svenska truppens coacher

Läs mer Fortsättning...

I morgon är det VM

 28 mar, 2014.Sol, 10-12 plusgrader och ingen kännbar vind! Det säger prognosen för den danska huvudstaden för lördagen den 29 mars. Närmast önskeväder alltså för en VM-halvmara.
   Första start kl 12.30 gäller kvinnliga eliten med Isabellah Andersson och Lena Eliasson i svenska landslagskläder. 25 minuter senare startar det manliga VM-loppet med Mikael Ekvall som svensk deltagare.
   Halvmarathon är en distans som inte finns med på det vanliga mästerskapsprogrammet och det är något som nog vissa löpare beklagar. Löpare för vilka

Läs mer Fortsättning...

En extra-allt-helg i vårsolen

 28 mar, 2014.Sista helgen i mars betyder sedan drygt tio år tillbaka Förbundsårsmöte för Svensk Friidrott. Till de moderna traditionerna hör också att mötet förläggs till den plats som till sommaren skall stå värd för vårt huvudmästerskap, Friidrotts-SM.
   Så det är alltså i Umeå som den svenska friidrottsrörelsens valda representanter sammanstrålar lördag-söndag för att slutgranska 2013, för att dra uppriktlinjerna för framtiden (i år extra långsiktigt genom den nya verksamhetsinriktningen), för att behandla inkommna motioner och för att välja styrelse.
   All information om Förbundsårsmötet
   Men även om det är årsmöte så innebär det inte att själva idrottandet ligger nere, långtdärifrån. Största begivenheten är

Läs mer Fortsättning...

Ostaptjuks avstängning klar

 28 mar, 2014.Hanteringen av vissa rapporterade dopingförseelser kan dra ut ordentligt på tiden innan det blir ett avslut. Först i dagarna kom definitivt besked från Internationella Friidrottsförbundet IAAF ang avstängningsperioden för vitryska Nadzeja Ostaptjuk som lämnade ett positivt dopingprov efter kulfinalen vid OS i London (där hon på plats fick ta emot guldmedaljen).
   Diskningen från själva tävlingen var självklar (ursprungliga tvåan Valerie Adams har senare fått byta sitt silver mot guld) men hösten 2012 meddelade Vitryska FIF att Ostaptjuks avstängning bara skulle bli ett år trots att IAAF:s regler säger minst två år.
   Självklart accepterade inte IAAF detta och nu är det klart att Ostaptjuk inte får tävla igen förrän tidigast

Läs mer Fortsättning...

Tomas Riste kandiderar inte

 27 mar, 2014.Förbundsordförande Tomas Riste har beslutat sig för att inte att ställa upp för omval vid den kommande helgens förbundsårsmöte i Umeå:
   - Jag tacksam och glad för förtroendet hos dem som tänkt nominera och rösta på mig, men jag kommer av hälsoskäl inte att kandidera, säger Tomas Riste.
   Tomas Riste har varit Svensk Friidrotts förbundsordförande i två år och har tillhört förbundets styrelse sedan 2008.

Läs mer Fortsättning...

Tidernas största VM?

 27 mar, 2014.Även om det blivit en kraftig uppgång jämfört med de närmast föregående upplagorna i antalet anmälda deltagare till helgens VM halvmarathon i Köpenhamn inte något absolut rekord för själva mästerskapet.
   Däremot blir antalet deltagare i själva loppet förmodligen ett rekord eftersom årets VM-halvmara för första gången sedan premiären 1992 - när det samarrangerades med världens då största halvmara Great North Run i norra England - kombineras med ett riktigt masslopp för motionärer.
   Och de danska arrangörerna hade nu inga problem med att nå sitt anmälningstak på 30.000 löpare - vilka kommer att starta samtidigt med

Läs mer Fortsättning...

Vad skall vi arkivera och hur?

 26 mar, 2014.Svensk Friidrott är en över hundraårig folkrörelse och friidrotten är dessutom en idrott extra fylld av rekord, resultat, statistik och mycket annat historiskt material.
   Därför är det av största vikt att vi ser till att bevara det som är väsentligt och värdefullt på inte bara kort utan också lång sikt. Och det gäller på alla nivåer inom vår idrott från föreningar via distrikt upp till det nationella förbundet.
   Men vad är det vi skall bevara och hur skall vi göra? Vilka formella krav utifrån måste vi ta hänsyn till? Vad är vårt ansvar och vad ligger på en annan nivå? Frågorna blir snabbt många.
   Efter en motion av Hälsinglands FIF gav Förbundsårsmötet 2013 Svensk Friidrott uppdraget att

Läs mer Fortsättning...

Just nu: IVVM i Budapest

 26 mar, 2014.Den här veckan - började igår tisdag och slutar på söndag - pågår Veteran-VM inomhus i ungerska huvudstaden Budapest. Redan den första dagen bjöd på två svenska segrar:
   Spårvägens Mattias Sunneborn dominerade som väntat M40 Femkamp med suveräna segrar på häck och i längd plus placeringarna 2:a, 3:a resp 4:a i övriga tre grenar.
   Bores Tore Axelsson följde i M55 upp sina utomhusguld i höstas i Brasilien på halvmaran och i terräng med att överlägset vinna terrängen också här.
   Men vadå? Terräng inomhus?? Nej, man springer förstås inte

Läs mer Fortsättning...

Köpenhamn vänder trenden

 25 mar, 2014.När anmälningslistorna för lördagens VM halvmarathon i Köpenhamn nu presenterats pekar allt på att det kommer att bli den till volymen största upplagan på bra många år: 57 länder har nämligen anmält tillsammans 228 löpare fördelat på 130 män och 98 kvinnor.
   Nästan hälften av länderna är europeiska trots att bl a Portugal, Ryssland, Holland, Belgien och Polen saknas. Däremot är hela Norden på plats, värdarna Danmark har förstås full representation medan Sverige och Finland anmält tre deltagare vardera, Norge sex och Island sju.
   För Sverige blir det första deltagandet sedan 2003 så alla tre anmälda -

Läs mer Fortsättning...

Athletics like never before!

 25 mar, 2014.Efter gråsparven i Moskva i somras och fiskmåsen i Sopot i vintras verkar däggdjuren nu slå tillbaka i maskotkriget: På sommarens EM i Zürich är det kossan Cooly som regerar och nu vet vi också att nästa EM - det i Amsterdam om två år - satsar på något fyrfota utan vingar, nämligen ett käckt lejon som just blivit döpt till Adam.
   Tävlingens slogan "Athletics like never before!" är dock mer intressant eftersom den signalerar

Läs mer Fortsättning...

Sommarens mångkamper

 24 mar, 2014.Vid sidan av delaktigheten i de stora mästerskapen (EM i Zürich, JVM19 i Eugene) har mångkamparna tre egna landslagsevenemang till sommaren:
   JNM-UNM (för 17-22-åringar) den 7-8 juni, seniorlandskampen mot Finland och Estland den 14-15 juni samt Europacupen (First League) den 5-6 juli.
   Nu är våra uttagningssidor uppdaterade med information (kriterier, kvalperioder m m) också om dessa tävlingar:

Läs mer Fortsättning...

Inte ens 5 månader kvar ...

 24 mar, 2014.... till 2014 stora tävlingsmål - EM i Zürich i mitten av augusti - och i helgen samlades landslagets mästerskapsgrupp i Växjö för att börja resan mot Zürich.
   - Vi har haft en intensiv landslagssamling med aktiva och coacher och diskuterade allt ifrån värdegrund i landslaget och hur man ska vara mot varandra till praktiska frågor kring EM, sa förbundskapten Karin Torneklint.
   Under lördagen fördes gruppdiskussioner bl a kring

Läs mer Fortsättning...

Snabbväxande seedningslopp

 23 mar, 2014.Varvets Seedningslopp är på väg att snabbt etablera sig som en av landets största löpningsserier. Efter en försiktig början för ett par år sedan är det nu 2014 inplanerat lopp på inte mindre än 17 olika orter i landet.
   Loppen är indelade i två grupper: En på fyra lopp nu i mars som påverkar seedningen för årets Varv den 17 maj och en på tretton lopp i augusti till november som gäller seedningen för GöteborgsVarvet 2015.
   Men det är inte bara

Läs mer Fortsättning...

Växjö: Diskus i fokus

 22 mar, 2014.Det var diskusen som stod för de ingtressantaste resultaten den första dagen av Växjö Inomhuskast i Tipshallen. MAI:s Axel Härstedt snuddade vid 60 meter i de garanterat vindstilla betingelserna med 59.69 som längst.
   Det var mindre än två meter från hans utomhuspers och gav segern före britten Zane Duquemin (som har 63½ som bäst ute) och Spårvägens Daniel Ståhl.
   Klart bättre än sitt utomhuspers var

Läs mer Fortsättning...

Tävlingshelg modell både-och

 21 mar, 2014.Alla mästerskap inomhus är avklarade, men helgen som stundar erbjuder fortfarande några tävlingsmöjligheter för den som vill hålla sig kvar mellan väggar och tak ett tag till.
   Mars-spelen i Örebro (2-dagars) och Vintersportspelen i Nyköping (lördag) har båda en tydlig profil av unga ungdomar men Växjö Inomhuskast (18 år och äldre lördag, 17 år och yngre söndag) har också lockat en hel del vuxenelit:

Läs mer Fortsättning...

Björn Eriksson, valbered-
ningens förslag till ordförande

 21 mar, 2014.Björn Eriksson är som bekant valberedningens förslag till ny förbundsordförande.
   - Jag är född "idrottsnörd" och det skulle vara fantastiskt roligt att få jobba med friidrotten. Friidrotten är idrottens urmoder och allt började ju en gång med löpning, hopp och kast, säger han.
   Björn Eriksson är för den breda allmänheten kanske mest känd som f d rikspolischef och ordförande i Svenska Skidskytteförbundet. I skidskyttet var han engagerad i 10 år under Magdalena Forsbergs storhetstid, vilken ju låg till grund för de senare framgångarna för Anna-Carin Zidek, Helena Jonsson, Carl-Johan Bergman, Björn Ferry m fl.
   - Alla idrotter har ett inofficiellt uppdrag till staten att leverera bredd, elit och arrangemang. Inom de tre områdena tycker jag mig kunna säga att jag har en mycket stor erfarenhet.
   Någon programförklaring har Björn Eriksson inte, men för områdena bredd, elit och arrangemang har

Läs mer Fortsättning...

USA: Elias över 71!

 21 mar, 2014.Att höja personliga rekordet i slägga med nästan sex meter i ett svep - från 65.69 till 71.38 - kan om man bara ser till siffrorna framstå som nästan osannolikt. Men just när det gäller Spårvägens Elias Håkansson var ändå en bit över 70 ingen sensation.
   Gamla perset hade ju Elias noterat som 19-åring redan för tre år sedan, det år som han också tog brons på JEM19. Sedan dess hade utvecklingen dock bromsats av framförallt problem med ryggen.
   Men den här innesäsongen har prestationerna i viktkastning (snitt 21.22 på fyra tävlingar, 21.54 som 7:a på NCAA förra veckan) signalerat att

Läs mer Fortsättning...

Månadens i januari: Linn
- hela tiden bättre

 20 mar, 2014.Det är lätt att få uppfattningen att alla idrottskarriärer börjar med spektakulära prestationer redan i tonåren - för det är ju nästan bara sådana som man läser och hör talas om. De mer gradvisa karriärerna är ju svårare att urskilja och framförallt inte lika rubrikmässiga.
   Men de finns och friidrott.se:s "Månadens" för januari - Hälles Linn Nilsson - är en perfekt illustration. Linn dyker första gången upp i statistiken som F15 år 2005 då hon är 8:a på 2000m. Och även om hon förbättrar sig år från år som 16-17-18-åring ligger hon då kvar runt 8:e platsen bland Sveriges 90:or på medeldistans.
   Som 18-åring var Linns personliga rekord 2:18 och 4:44, helt OK men absolut inte något som signalerade en blivande senior-SM-vinnare och landslagslöpare. Så få utomstående skulle nog ha reagerat om hon då hade gett upp sina friidrottsliga ambitioner.
   Men Linn gav inte upp utan

Läs mer Fortsättning...

- Jag kände direkt när jag började köra den här vintern att det svarade!

 20 mar, 2014.Hon säsongsöppnade med svenskt årsbästa på 800m och några dagar senare klev hon in som sjua genom tiderna på 1500m. Årsupptakten kunde inte ha blivit mycket bättre för Linn Nilsson som därmed blev Månadens Friidrottare i januari.
   Linn från Hälle IF är löparen som "gnetar på" år från år och sakta men säkert hela tiden blir lite bättre och bättre. I alla fall vartannat år som hon själv säger det. Den här vintern har hon tagit ytterligare ett kliv framåt med en mycket stark säsongsöppning och dubbla SM-guld.
   Ett par dagar efter årets första 800m-lopp sänkte Linn sitt 1500m-pers i Wien med över fem sekunder till 4:18.59.
   Att just "jobba på" år från år är en av hennes förklaringar till varför det gått så bra just den här vintern:

Läs mer Fortsättning...

IVM: Varför inget skiljehopp?

 20 mar, 2014.Delat guld - hur kunde det bli så?
   Den frågan ställde sig nog många när den efter ordnarie tävlingen delade förstaplatsen i kvinnliga höjd tilläts kvarstå. Visst skulle det väl ha varit ett skiljehoppsförfarande mellan Maria Kutjina och Kamila Licwinko för att få fram "Mästaren" (i singularis)?
   Jovisst, borde det ha blivit det om man följt alla mästerskaps "gyllene regel" om att alla mästerskap går ut på att få fram EN vinnare. Oavgjort kan aldrig vara ett finalresultat.
   Men en delformulering i en ganska färsk text i den internationella regelboken visade sig - säkerligen oavsiktligt - vara sådan att skiljehopp om segern i praktiken alltid (dvs även på ett VM eller OS) skulle kunna sättas ur spel om berörda aktiva kommer överens om att inte hoppa.
   I vår specialartikel "Hur kunde det bli delat IVM-guld i höjd?" reder vi ut begreppen.
   PS. Det är nog ingen djärv gissning att

Läs mer Fortsättning...

Bara 138 dagar kvar

 20 mar, 2014.Det var den 11 januari som det offentliggjordes att det kommer att bli friidrott i världsklass tisdagskvällen den 5 augusti på Malmö Stadion med bl a Usain Bolt i startfältet: Malmö Games!
   Med alltså bara ett drygt halvår kvar till första tävlingsstart har förberedelsearbetet sedan dess gått på högvarv för premiären av denna arvtagare till 80- och 90-talens minnesvärda MAI-galor.
   Ytterligare ett stjärnnamn

Läs mer Fortsättning...

Ett friidrottsår på 44 sidor

 19 mar, 2014.En årsberättelse för en organisation som ett förbund eller en förening upplevs nog av de flesta mest som ett grundredskap för årsmötets granskning och utvärdering av verksamheten och ekonomin.
   Men årsberättelsen är mycket mer än en möteshandling som har "gjort sitt" med mötesordförandens avslutande klubbslag. Snarare är det så att en årsberättelse bara blir viktigare och intressantare med tiden - att det stora värdet nog egentligen är det historiska.
   Dels ges

Läs mer Fortsättning...

GBG inspirerades i GBR

 19 mar, 2014.Tre gånger Örgryte plus tre gånger Ullevi med inriktning på 400m utan och med häckar var nyligen med sina tränare på ett inspirations- och miniträningsläger i brittiska friidrottshjärtat Loughborough.
   Dennis Forsman, Felix Francois och Adam Danielsson - som för någon månad sedan kom 2-3-4 vid ISM-finalen på 400m - tillsammans med

Läs mer Fortsättning...

Valberedningen informerar

 18 mar, 2014.Inför Förbundsårsmötet i Umeå 29-30 mars meddelar valberedningen att det förslag till styrelsevalen man lämnade den 20 februari 2014 kvarstår.
   En enig valberedning föreslår alltså

Läs mer Fortsättning...

Nytt i Mästerskapsgruppen

 18 mar, 2014.Strax innan innesäsongen drog igång på allvar presenterade förbundskapten Karin Torneklint 2014 års mästerskapsgrupp som omfattade 36 individuella aktiva och deras tränare. Den gruppen hade tagits ut på basis av prestationer under 2013.
   När vi nu har facit också från inomhussäsongen 2014 har Karin kompletterat gruppen med ytterligare två aktiva. Det handlar dels om

Läs mer Fortsättning...

Senaste veckan
Veckan 10.4 - 17.4

Junior-VM 2016 till Kazan
Sista dagen på Internationella Friidrottsförbundet...

Inte den här gången heller
Hon har vunnit IEM förkrossande överlägset (mars 2...


Rubriker är till för att fånga uppmärksamheten och...

VM 2019: Barcelona,
Doha eller Eugene?

2003-2013 genomfördes sex friidrotts-VM och med un...

Kvala nu till VM nästa år?
Det kan tyckas att nästa VM - det som skall gå i "...

Vad som gäller i sommar
Om bara fyra månader pågår årets internationella m...

Vad hände i USA i helgen?
Jo, bland annat det här: * Trångsvikens Erika Wik...

Wilson Kipsang nr 1 på maran
- och inte bara just precis nu?

Det med spänning emotsedda mästarmötet i London Ma...

Fredrik dagens svensk
Även om världens blickar idag var riktade på Londo...

Marathonsöndagen:
London lajv på TV

Söndagens stora begivenhet är förstås London Marat...

Visst finns det terränglopp!
Härhemma i Sverige var det traditionellt terränglö...

Långtifrån bara London
Även om London Marathon tveklöst är helgens stora ...

Bästa maran någonsin?
En extremt merittyngd startlista är erfarenhetsmäs...

Månadens i februari: Anna
Februari 2014 var verkligen "Det stora lyftets" må...

- När man tycker att träningen är rolig så utvecklas man också mer!
För fyra år sedan, när hon var 17 år, började Anna...

Hela uppländska historien!
1912 genomförde nybildade Upplands Idrottsförbund ...

Abeba bäst i Europa?
Just nu och fram t o m lördag pågår Europaförbunde...

Förra veckan
Veckan 3.4 - 10.4

Månadens i februari: Anna
- När man tycker att träningen är rolig så utvecklas man också mer!
Hela uppländska historien!
Abeba bäst i Europa?
Landslaget i sommar?
På TV i kväll
Söka Elitidrottsstipendium?
Världens lägsta höjdhopp?
På Bubkas twitterkonto
Tävling, tävling, tävling, ...
- Jag känner mig hedrad, omtyckt och uppmärksammad på ett väldigt speciellt sätt!
Ur "Tävlingsföreskrifter för Allmän Idrott och Atletik"
Fråga som förgäves sökte svar
Möter våren på Fuerteventura
Charlotte 2:42 - Frida 2:43
Marathonsöndagen: Paris (på Eurosport), Milano, Zürich, ....
Premiär som blev repris
Tema: Galornas framtid
Löptränare tar ett steg till
Så svårt kan det faktiskt vara
att sätta ett godkänt rekord

Nu är det officiellt
Helgen härhemma
Det blir förstås precis en mil!
Står april i almanackan ...
Ett vägvisande VM summeras

Två veckor sedan
Veckan 27.3 - 3.4

Står april i almanackan ...
Ett vägvisande VM summeras
Viras oönskade dilemma
Nya i Ungdomsrådet 2014:
Alice och Patrick

På TV i kväll:
Inget Malmö Games i sommar
Mångkampsträff på Bosön
Veteran-VM i Budapest
- Jag har en klockarkärlek för idrotternas idrott!
Årets ungdomsstipendiater
Helgens nya pers i USA
Adil klarade EM-gränsen
Björn Eriksson ny ordförande
Två nya i styrelsen
Förslagen & motionerna
PM: Olle krossade banrekord
Vägen till rekordet
Årsmötet 1: Dåtid & framtid
Förbundsårsmötet inlett
Andreas vår bäste motionär
Isabellah 1:12 - Lena 1:14
Mikael om rekordet:
Svenskt rekord av Mikael!
Idag på TV: Halvmaran
675:e svenske deltagaren
Coacherna dagen före
I morgon är det VM
En extra-allt-helg i vårsolen
Ostaptjuks avstängning klar
Tomas Riste kandiderar inte
Tidernas största VM?