Fredag 4 september 2015

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
 

Generalsekreterare & Ansvarig utgivare

Anders Albertsson
010-476 53 50

Redaktionen
friidrott.se

Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och
media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Nyhetsarkiv

Visa nyheter Publicerade under:
Som:


Ny stavstrid på Göteborg GP

 4 sep, 2015.De tre VM-stavhopparna möts igen på Göteborg Friidrott Grand Prix och alla med revanschlust. Angelica Bengtsson kommer direkt från en smärtfylld kväll i Zürich, och det utan stavar.
   – Det kommer att bli en ny erfarenhet. De sa att de kommer i övermorgon.
   I Diamond League-finalen gjorde högertummen för ont.
   – Det är den som allt tryck ligger på, berättar Angelica, som får återgå till värktabletter i morgon.

Läs mer Fortsättning...

Intensiv tävlingshelg

 4 sep, 2015.Friidrottssommaren 2015 är inne på upploppet och före Finnkampen på Stockholms Stadion om en dryg vecka väntar en späckad helg med bland annat SM-tävlingar för alla åldersklasser. Mångkamps-SM i Gävle innefattar åldrarna 15 år till senior medan veteranerna har sina mästerskap i femkamp och kastfemkamp i Huddinge.

Läs mer Fortsättning...

Inget flyt för Angelica i Zürich

 3 sep, 2015.Hässelbys Angelica Bengtsson var ensam svensk deltagare i den första Diamond League-finalen som ägde rum i Zürich på torsdagskvällen. Åtta dagar efter VM-finalen i Peking där hon slutade delad fyra på svenska rekordhöjden 4.70 tog hon ingångshöjden 4.32 i tredje följt av tre rivningar på 4.47.

Läs mer Fortsättning...

På TV i kväll: DL-final 1
med Angelica Bengtsson

 3 sep, 2015.TV12 kl 20.00-22.00
   Läs mer inför kvällens Weltklasse på Letzigrund!

Läs mer Fortsättning...

Vägen till Finnkampen
går via Göteborg GP

 3 sep, 2015.En rad grenar har Göteborg Friidrott Grand Prix som specifik observationstävling inför den slutgiltiga uttagningen till Finnkampen. På Slottsskogsvallen avgörs följande grenar:

Läs mer Fortsättning...

Gefle tar emot mångkampssverige

 3 sep, 2015.Kommande helg genomförs mångkamps-SM för seniorer, juniorer och ungdomar på Gunder Hägg-stadion i Gävle. I den kvinnliga sjukampen återfinns fjolårsmästarinnan Emma Stenlöf från Västerås som då i Upplands Väsby för ett år sedan var involverad i en fantastiskt spännande avslutning. Lunds Victoria Joäng gjorde ett formidabelt 800 m-lopp som resulterade i att Emmas segermarginal till slut bara blev 19 poäng – 5.519 mot 5.500.
   Victoria är dock inte med i år och att döma av anmälningslistorna får Emma gälla som favorit. Hon var ju JEM-sjua i Eskilstuna och hade där sällskap av Tumba-tjejerna Lovisa Östervall (sjua) och Johanna Dyremark (17:e) som också är anmälda till SM.

Läs mer Fortsättning...

På TV i kväll: DL-Final 1
med Angelica Bengtsson

 3 sep, 2015.Knappt har man hunnit hämta andan efter ett intensivt VM så är det nu efter bara tre ”vilodagar” dags för den första av årets två finaltävlingar i Diamond League. Sexton grenar skall avgöras i kväll på Letzigrund i Zürich.
   Läget finns för en hel del spänning och dramatik också nu eftersom bara tre av sexton grenar är avgjorda såtillvida att ledaren har ett ointagligt poängövertag. Det gäller kvinnliga 800m (Sum), längd (Bartoletta) och kula (Schwanitz).
   Arrangörerna har lyckats bra med att locka toppnamnen från VM: I samtliga kvällens DL-grenar utom 200m är världsmästaren med och i de allra flesta fall hela prispallstrion och drygt det. Så är det t ex i den enda grenen med svenska intressen – kvinnlig stav – med sex av de sju främsta från Beijing, bl a då alltså delade fyran Angelica Bengtsson.
   Självklart är VM-ettan huvudfavorit till att ta hem DL i många grenar, men

Läs mer Fortsättning...

Ryker äldsta svenska rekordet på lördag?

 2 sep, 2015.Den 5 september är det dags för Folksam GP på Slottsskogsvallen i Göteborg där en av grenarna är 1000 m för män respektive kvinnor. Det handlar om svenskt rekordförsök i båda fallen på den sällan löpta sträckan och som extra morot har arrangerande Göteborgs FIF satt upp en generös prissumma på 100.000 kr till den eller dem som underskrider rekorden som lyder på 2:17.8 respektive 2:38.70.
   Det manliga rekordet satte Dan Waern i Karlstad 1959 som då också var världsrekord och det är med sina 56 år det

Läs mer Fortsättning...

Månadens i juli: P19-laget

 1 sep, 2015.Sverige tog fem medaljer på junior-EM i Eskilstuna, och det enda guldet kom under mästerskapets sista timmar. Då sprang Ullevis Emil von Barth, Malmös Austin Hamilton och Thobias Nilsson Montler och Turebergs Gustav Kjell final på 4x100 meter. Efter att ha satt nytt svenskt juniorrekord redan i försöken var förväntningarna höga, men att de skulle putsa rekordet med ytterligare nästan tre tiondelar och vinna guld hade nog få förväntat sig.

Läs mer Fortsättning...

Har vi problem med kosten?

 1 sep, 2015.Behövs kosttillskott? Hur påverkas man av energibrist? Vilket beteende kan klassas som ätstörningar och vad gör man åt det? Hur arbetar man med frågor om kost inom svensk friidrott?
   Det är några av frågorna som behandlas när Svensk Friidrotts Medicinska Kommitté bjuder in till nätverksträff i samband med Finnkampen. Den pågår kl 10.00-13.30, lördag 12 september med säte på GiH, intill Stadion, i Stockholm.

Läs mer Fortsättning...

Ungdomslandslaget klart

 1 sep, 2015.Med knappt två veckor till Finnkampen 12-13 september har landslagsledare Jonas Anshelm i dag tagit ut laget till ungdomsfinnkampen.
   Totalt är 67 aktiva uttagna, två i respektive gren, och flera av sommarens ungdoms-VM-deltagare är med i truppen. Den enda som gör en individuell dubblering är Malmö AI:s ungdoms-VM-trea Wictor Petersson som ställer upp i både kula och diskus.

Läs mer Fortsättning...

Dags för roligaste helgen
tycker UVM-skrällen

 1 sep, 2015.Kaiza Karlén gör sin andra Ungdomsfinnkamp och har goda minnen från ifjol, då hon vann redan som 15-åring.
   – Verkligen! Det var roligaste helgen på hela året. Och nu får jag träffa alla som åkte på Ungdoms-VM, säger Kaiza, som skrällde med att vinna silvermedaljen på mästerskapet i Colombia i juli.
   – Jag är van att träna och tävla själv. Det är skönt att vara med i ett lag, berättar Kaiza som tävlar för KFUM Arvika, men bor i Örebro sedan många år tillbaka.

Läs mer Fortsättning...

Wictor siktar in sig på ungdomsfinnkampen

 1 sep, 2015.Den 12–13 september genomförs Finnkampen på Stockholms Stadion och parallellt med den traditionsenligt också ungdomsfinnkampen för 16–17-åringar. En höjdpunkt för många och för Malmö AI:s UVM-bronsmedaljör i kula, Wictor Petersson, blir det andra mötet med Finland och denna gång kommer han att tävla i både kula och diskus.
   – Det ska bli kul! Jag har tränat ganska hårt efter USM med sikte på en formtopp till ungdomsfinnkampen. Det blir

Läs mer Fortsättning...

Säsongen fortsätter hemma

 31 aug, 2015.Friidrotts-VM är slut och nu vänds blickarna åter mot hemmaplan där mästerskapssäsongen fortsätter i helgen med mångkamps-SM i Gävle. Det är såväl ungdomar som juniorer och seniorer som ska genomföra sex, sju, åtta eller tio grenar under de två tävlingsdagarna.

Läs mer Fortsättning...

Avancerad forskning bakom nya landslagsdräkten

 31 aug, 2015.I samband med SM i Söderhamn blev det känt att friidrottslandslaget framöver kommer att tävla i kläder från det svenska sportvarumärket Craft. Redan nu under VM har kläderna använts av landslaget, och första gången de visas upp på hemmaplan är i samband med Finnkampen om knappt två veckor.

Läs mer Fortsättning...

Christian invald i IAAF:s aktivas råd

 30 aug, 2015.Christian Olsson var en av 16 nominerade från hela världen till IAAF:s aktivas råd (Athlete's Commission) och när omröstningen offentliggjordes på söndagen valdes han som nummer fem.

Läs mer Fortsättning...

NJLK2: Många personliga rekord i Leppävaara

 30 aug, 2015.De utmärkta förhållandena i Nordiska juniorlandskampen gjorde att många satte personbästa i vad som också var junior-NM. På 200 m utnyttjade såväl Victor Fingal som Gustav Kjell den perfekta vinden till 21.67 respektive 21.75 vilket var sänkningar med 0.30/0.16.

Läs mer Fortsättning...

NJLK2: Dubbla 3:e-platser

 30 aug, 2015.Avslutningen av Nordiska juniorlandskampen i Leppävaara utanför Helsingfors blev inte så dramatisk som man hoppats eftersom Norge, som ledde dubbelt efter första dagen, mot alla odds höll undan och tog en historisk dubbelseger! De norska gutterna fick ihop 4.5 p mer än Finland, och var ytterligare 10.5 före Sverige, vilket resulterade i första norska pojksegern hittills i landskampen som nu genomfördes för 66:e året i följd.

Läs mer Fortsättning...

NJLK2: Tre svenska förstaplatser

 30 aug, 2015.Ellen Ekholm tog en grensegrarna i Nordiska juniorlandskampen på söndagen genom att vinna höjd på 1.79. Därmed blev hon också JNM-guldmedaljör!

Läs mer Fortsättning...

Utmärkta formbesked

 30 aug, 2015.Med två veckor kvar till Finnkampen på Stockholms Stadion är det flera landslagsaktiva vid sidan av de som är på VM i Peking som visar fin form. Igår rapporterade vi om utmärkta sprinttider i Skara och under helgen har det också satt personliga rekord på bland annat 1500 m och i tresteg.

Läs mer Fortsättning...

VM9: En värdig finaldag

 30 aug, 2015.Den sista dagen på detta VM var så nära att bli en klang- och jubelföreställning för de kinesiska värdarna med guld i kvinnligt spjut och manlig höjd. Men i allra sista spjutkastet passerade tyskan Molitor den ledande Lyu och i höjdhoppet tog till slut Canadas Drouin hem skiljehoppet mot Zhang och Ukrainas Bondarenko.
   Men två silver är inte dåligt och än en gång visades hur värdefulla hemmaframgångar är för att skapa stämning i ett stort mästerskapsstadion. Och totalt blev det nio kinesiska medaljer, mest haussad det sensationella silvret på manliga 4x100m.
   För avslutningsdagens idrottsliga höjdpunkt stod Etiopiens Almaz Ayana när hon

Läs mer Fortsättning...

NJLK1: Killarna ligger tvåa

 30 aug, 2015.På lördagen inleddes Nordiska juniorlandskampen för 18–19-åringar i Leppävaara nordväst om Helsingfors och efter första dagen leder Norge överraskande båda klasserna. De blågula pojkarna ligger tvåa, 16 p efter, och har fortfarande chans på segern om man får till en bra andradag.

Läs mer Fortsättning...

NJLK1: Friska vindar

 30 aug, 2015.Det blåste påtagligt under Nordiska juniorlandskampen i Leppävaara och det får man ha i åtanke när man studerar resultaten på sprint och längd. I sistnämnda gren gjorde Daniel Örevik karriärens hittills längsta hopp då han flög 7.44w och slutade tvåa. Det var 28 cm längre än hans vindgodkända pers från SM i Söderhamn.

Läs mer Fortsättning...

VM9: Avskedspasset

 30 aug, 2015.Allra sista tävlingspasset på Fågelboet börjar kl 12.30 och avslutas ca två timmar senare med manliga långa stafetten. Övriga grenar på finalprogrammet är kvinnligt spjut, 5000m och lång stafett samt manlig höjd.
   På kvinnliga 5000m är det tänkt att Genzebe Dibaba skall fullborda sin dubbel på detta VM och den som möjligen skulle kunna störa de planerna är landsmanninan Almaz Ayana som ju till skillnad från Dibaba helt fokuserat på 5000m på VM.
   Manliga 1500m känns som en öppen historia även om nog

Läs mer Fortsättning...

VM9: Annelie bästa svenska

 30 aug, 2015.De tre svenskorna satsade på att göra sina egna lopp i den bakre delen av fältet. Annelie Johansson lyckades bäst med att hålla farten loppet igenom och med halvor på 1:20/1:23 blev hon till slut 33:a på 2:43:42.
   - Jag är jättenöjd med placeringen, rankad 44.a och blev 33:a. Det var ett bra lopp med tanke på att jag fick springa så mycket själv. Sista halvan var väldigt seg, mycket ensamlöpning och mycket vind på de här stora öppna ytorna och vägarna.
   Louise Wiker låg länge tvåa av svenskorna men passerades av Charlotte Karlsson strax före tre mil. I mål blev Charlotte

Läs mer Fortsättning...

VM9:
Spurtstrid om maraguldet

 30 aug, 2015.Nästan alltid är mästerskapsmaror avgjorda vad gäller segern innan löparna når stadion för målgången, men den här gången levde kampen in i det sista med fyra tillsammans till de sistadryga hundra meterna inne i Stadion. Avgörandet föll inte förrän mitt på upploppet då Etiopiens Mare Dibaba lyckades skaka av sig också sista konkurrenten, Kenyas Kiprop.
   Loppets karaktär illustreras väl av

Läs mer Fortsättning...

Hemmaseger för Hammarby

 29 aug, 2015.Lag-USM arrangerades på Enskede IP i sol och tjugotalet grader men i ordentlig blåst som störde en hel del. Det blev en spännande guldkamp mellan regerande mästaren Hammarby IF och Örgryte IS där avgörandet inte föll förrän i den avslutande flickstafetten över 4x100 m.
   – Verkligen kul att försvara segern och att göra det på hemmaplan! I fjol i Tanumshede blev det en oväntad förstaplats medan vi nu hade som mål att vinna, säger Hammarbys lagledare Peter Wikström som också noterade att det var den allra första SM-tävlingen som arrangerades på Enskede IP (lag-SM-kvalmatcher oräknade).
   Lag-USM innefattar åtta grenar i P17 och resterande halvan av grenprogrammet i F17 och eftersom det var hela sexton lag som kom till start så var det viktigt att undvika placeringar på nedre halvan. Hammarby tog ledningen efter

Läs mer Fortsättning...

Vindsnabba tider i Skara

 29 aug, 2015.Utmärkta resultat på sprint och häck har det noterats vid flera tillfällen i SkaraRacet på Sparbanken Arena och det blev det även under första dagen av Skarakampen på lördagen. Odain Rose var snabbast i försöken med 10.35 och sedan gick det ännu snabbare i A-finalen som löptes i en medvind på 3.6 m/s.
   Tom Kling-Baptiste vann på lysande 10.13w före Sulayman Bah 10.19w, Odain 10.20w och Alexander Brorsson 10.32w. I B-finalen hade Patrik Andersson 10.42w. Toms tid är den näst snabbast som noterats av en svensk oavsett vindförhållanden bakom de 9.98w (+4.0) som Peter Karlsson noterade i tyska Duisburg 1996. Sulayman underskred sitt knappt tre månader gamla pers noterat på samma bana med 0.03 och Odain sitt med 0.10 men det blåste som sagt för mycket. Peter Karlssons svenska rekord är

Läs mer Fortsättning...

VM9: Marathonnatt väntar

 29 aug, 2015.Kl 01.30 i natt inleds den nionde och sista VM-dagen med det kvinnliga marathonloppet. Ett 70-tal startande ger sig då i väg på en drygt 42 km lång löptur genom den kinesiska huvudstaden.
   Bland de startande kommer att finnas tre svenskor: Annelie Johansson, Louise Wiker och Charlotte Karlsson. Med personbästan strax över 2:40 tillhör de inte på något sätt favoriterna.
   Grundtipset är att loppet kommer att

Läs mer Fortsättning...

VM8: Sagt av en VM-femma

 29 aug, 2015.- Det här är klockrent! Det var ju helt fullsatt och jag älskar ju publik.
   - Jag kom till tävlingen med bra självförtroende och gick in och hade kul. Jag tänkte inte på hur långt jag var efter och inte på medaljer och så
   - Jag tänkte att det spelar ingen roll vilken placering jag får, jag ska bara gå all in och ha kul - och det var det! Det var ju som en Metallica-konsert där inne!
   - Första kastet tog jag det lugnt och andra var rakt upp i luften. Då tänkte jag att

Läs mer Fortsättning...

VM8: Åter en superkväll

 29 aug, 2015.Ashton Eatons världsrekord i tiokamp var naturligtvis det största historiskt, men faktum är att det hade känts som en superkväll även utan det rekordet! För det bjöds:
   * Lysande 4x100m av Jamaica som med 41.07 och 37.36 lämnade USA chanslösa i de prestigeladdade loppen. 41.07 är tidernas näst snabbaste någonsin och 37.36 är en tid bara Jamaica själva någonsin överträffat.
   * Mo Farah levererade på 5000m historiens snabbaste slutkilometer (i alla fall i ett stort mästerskap) - svindlande 2:19! - på väg till ännu ett i den nu långa raden av VM-guld. (Man kan dock undra när utmanarna skall lära sig att inte satsa på spurten om man vill besegra Farah.)
   * 2.01 för medalj i kvinnlig höjd och

Läs mer Fortsättning...

VM8:
Daniel 45 cm från medalj!

 29 aug, 2015.Daniel Ståhl hade inte klarat IAAF:s formella kvalgräns för att få vara med på VM, men han fick ett "wildcard" som han tog till vara på bästa sätt: Nia i kvalet i förrgår och idag femma i finalen på nya årsbästat 64.73! Upp till bronset fattades inte mer än 45 centimeter!

Läs mer Fortsättning...

VM8: Daniel i final

 29 aug, 2015.Vid det näst sista finalpasset på årets VM är det sex grenar som skall avgöras och i en av dem finns en svensk med: Daniel Ståhl är en av de 12 som skall göra upp om placeringarna i manlig diskus.
   I Robert Hartings frånvaro (ännu ej tävlingsklar efter knäoperationen) finns ingen tydlig favorit, men Polens Malachowski är väl de flestas grundtips. För medalj lär det krävas runt 66 meter, för en topp-8 placering kring eller en bit över 63. Det senare en längd som Daniel presterat tidigare i sommar, bl a på Bauhaus-galan.
   Vi fick tyvärr inte med någon till den kvinnliga höjdfinalen, som också känns tämligen öppen. Möjligen med liten fördel Ryssland genom rutinerade Tjitjerova och unga Kutjina.
   Löpfinalerna är manliga 5000m och kvinnliga 800m. Förstnämnda lär bli

Läs mer Fortsättning...

Landskamp och SM i helgen

 28 aug, 2015.Nordiska juniorlands-kampen i Leppävaara och Lag-USM på Enskede, i Stockholm, är de största begivenheterna i skuggan av de avslutande VM-dagarna.
   Vi berättade tidigare i veckan om den svenska truppen till Finland, som inleds vid lunchtid på lördagen och där liveresultat ska presenteras här.

Läs mer Fortsättning...

VM8 Nattpasset:
Tiokamp & Stafett

 28 aug, 2015.Det första tävlingspasset på den näst sista VM-dagen består primärt av tiokampens 110m häck (start kl 03.00) och diskus plus försöken i alla fyra stafetterna (4x100m och 4x400m för både kvinnor och män).
   Tiokampen fortsätter sedan med stavhopp under "lunchpausen" och kör därefter spjut och 1500m under det andra tävlingspasset. En tiokamp där Ashton Eaton faktiskt har en möjlighet att med en bra andradag hota sitt eget världsrekord.

Läs mer Fortsättning...

VM7: Ännu en lysande kväll

 28 aug, 2015.Den förnämliga längdtävlingen var ändå inte det sjunde finalpassets höjdpunkt. Det var i stället ett kvinnligt 200m-lopp för friidrottshistorien: 23-åringarna Dafne Schippers och Elaine Thompson duellerade så intensivt att de i vindstilla kapade bort nästan halvsekunden på personliga rekorden:
   Från 22.03 till 21.63 för holländskan och från 22.10 till 21.66 för jamaikanskan! De bästa tider som världen sett på distansen sedan 1998 och de går in som nr 3 resp 5 genom tiderna.
   Ca fyra meter bakom gjordes det

Läs mer Fortsättning...

VM7: Khaddi 7:a i VM-debuten

 28 aug, 2015.Längdfinalens yngsta Khaddi Sagnia var VM-debutant, men hon hoppade som hon hade hur mycket rutin som helst. Efter ett tramp i första kom 6.67 i andra vilket gav en topp-8-placering och tre försök till.
   Och i femte omgången slog hon till med tangerade perset 6.78 vilket gav henne en slutlig 7:e plats bara en ynka cm bakom 6:an.
   - Det var otroligt otroligt otroligt och det här var en av de bästa dagarna i mitt friidrottsliv! Jag var lite mer nervös idag än igår och jag tror det hjälpte mig att få lite mer kraft idag. Jag bad till gud att det skulle gå bra och det gjorde ju!
   - Det var en helt otrolig atmosfär här inne och jag tyckte det var så kul! Jag

Läs mer Fortsättning...

VM7: Khaddi & Erica i final

 28 aug, 2015.Den sjunde VM-dagens finalpass har en uttalad svenskgren: Kvinnliga längdhoppet där ju både Erica Jarder och Khaddi Sagnia finns med bland de tolv som gör upp om det.
   Skulle de lyckas göra om sin 6.70-hoppning från kvalet finns chans på en poängplats (topp-8) men för att blanda sig i den absoluta toppstriden lär det behövas ett ett par decimeter till. För det är där uppe som Spanovic och Bartoletta brukar hålla sig och det är där också Johnson-Thompson, Klisjina och Proctor varit flera gånger i år.
   Övriga finalgrenar under eftermiddagen är

Läs mer Fortsättning...

VM7: En natt för fans av höjd,
tiokamp och gång!

 27 aug, 2015.Detta VM:s samtliga individuella försökslöpningar är genomförda liksom alla teknikgrenskval utom två. Så fredagens nattpass (svensk tid, förmiddag i Beijing) är inte så speciellt mycket av "försökspass". Det är bara de manliga höjdhopparna som har sitt kval.
   Det genomförs i två grupper med tillsammans inte mindre än 41 deltagare (skulle det inte vara max 32?), så det kan bli en ganska långdragen historia (start kl 03.45). Alla de stora namnen finns med i startlistorna. Höjningsschemat är 2.17 - 2.22 - 2.26 - 2.29 - 2.31.
   Men höjdhopparna har ändå inte Fågelboet för sig själva utan under nattpasset kommer

Läs mer Fortsättning...

Inget snack om saken

 27 aug, 2015.

Läs mer Fortsättning...

VM6: Lysande friidrottskväll

 27 aug, 2015.Tidernas näst bästa i kvinnlig slägga - där Anita Wlodarczyk var bara 23 cm från sitt eget världsrekord - följt av tidernas näst bästa i manligt tresteg - där Christian Taylor med 18.21 var bara 8 cm från Jonathan Edwards klassiska världsrekord - skulle ha räckt för att göra kvällen minnesvärd.
   Men så avslutades det hela med en manlig 200m-final, där Bolt aldrig gav Gatlin någon som helst chans. På 100m var

Läs mer Fortsättning...

VM6: Inget svenskt men bl a
Bolt vs Gatlin del 2!

 27 aug, 2015.På torsdagens försökspass säkrades svenskt deltagande på finalpassen både fredag (Khaddi & Erica) och lördag (Daniel) men på dagens finalpass saknas svenska tävlande.
   Men fyra finaler och tre semifinalrundor garanterar högklassig och intressant friidrott. Medialt är "returmötet" mellan Bolt och Gatlin som utspelar sig på 200m. Den finalen går kl 14.55.
   Men rent friidrottsligt kan man också se fram emot finalaktion med

Läs mer Fortsättning...

VM6: Apropå kvalgränser

 27 aug, 2015.Man bör notera att två av våra nya finalister i dag - Erica Jarder och Daniel Ståhl - var sådana som kom med "på IAAF:s nåder" i sista stund för att fylla ut startfälten. Kan kvalsystemets fundamentala brister illustreras på ett bättre sätt?
   Frågan är hur många andra potentiella finalister som aldrig fick någon sådan chans.

Läs mer Fortsättning...

VM6: En höjd från final

 27 aug, 2015.Det kom att räcka med 1.92 för att gå till final i kvinnlig höjd, men tyvärr fanns den inte den här dagen för vare sig Erika Kinsey eller Sofie Skoog. Båda klarade 1.89 men var aldrig riktigt nära på 1.92.
   Båda var debutanter på den här nivån och var alltså bara en höjd från final med placeringar som innebar att de hade en tredjedel av startfältet bakom sig. Sofie var både besviken och glad:

Läs mer Fortsättning...

VM6: Daniel i sin första final!

 27 aug, 2015.I det allra första kastet i den första kvalgruppen lade födelsedagsbarnet (23 år!) Daniel Ståhl ut diskusen på 62.66 och det visade sig att det kastet säkrade honom en av de 12 finalplatserna i grenen!
   - Det kändes bra idag, mentalt stark och har mått bra. Jag gick in som en underdog och hade kul och var helt avslappnad. Vilken power jag hade!
   - Skön revansch från EM förra sommaren. Det var inte helt rena kast idag, jag missade lite och de skar snett eller drog upp. Får jag på det framåt så är det 65 meter direkt.
   - Jag räknade inte med final med de här kasten, det här var en ren bonus!
   Däremot lyckades inte Axel Härstedt som hade

Läs mer Fortsättning...

VM6: Både Khaddi och Erica
till final i längd!

 27 aug, 2015.Med 6.71 i tredje resp 6.70 (pers!) direkt i första kvalade både Khaddi Sagnia och Erica Jarder in till final i kvinnlig längd. Det var dessutom ovanligt hög klass på kvalet eftersom det kom att krävas hela 6.68 för en plats bland de 12 bästa!
   För Erica var det andra raka VM-finalen som säkrades medan detta VM ju är debut som senior på global nivå för Khaddi.

Läs mer Fortsättning...

Kvalpassets sex svenskar

 27 aug, 2015.följs förstås intensivt av vår live-rapporteringssida.
   De sex det handlar om är Erika Kinsey och Sofie Skoog i höjd, Daniel Ståhl och Axel Härstedt i diskus samt Khaddi Sagnia och Erica Jarder i längd.

Läs mer Fortsättning...

VM6: Sex nya i elden

 26 aug, 2015.Årets VM har redan passerat halvtid med fem av nio tävlingsdagar genomförda och över hälften av de svenska friidrottarna - 12 av 21 - har också tävlat klart. Nu på torsdagens försökspass (nattpasset svensk tid) är det dags för ytterligare sex att inleda sitt tävlande:

Läs mer Fortsättning...

VM5: Kim & Michaela

 26 aug, 2015.Kim Amb fick aldrig till något riktigt bra kast på sina tre försök utan stannade på 78.51 vilket gav 11:e platsen. Och det var en tävling där han med ett tangerat årsbästa kommit bara en placering högre och med tangerat pers inte mer än fyra placeringar högre.
   För spjutfinalen höll exceptionellt hög klass med fem man över 87 meter toppat av enorma 92.72 som segerresultat för Kenyas Julius Yego. Det var bara 8 cm från legendariske Zeleznys 14 år gamla VM-rekord och det för in Yego som 3:a genom tiderna bakom Zelezny och finske Aki Parviainen.
   För VM-debutanten Michaela

Läs mer Fortsättning...

VM5: Angelica så nära medalj

 26 aug, 2015.Angelica Bengtsson bjöd på karriärens hittills i särklass bästa hoppning: Felfri t o m 4.70 - svenskt rekord - och riktigt seriösa försök på 4.80! Ja, 4.60-hoppet kunde nog ha räckt till 4.80 om ribban legat där.
   Bara rutinerade Silva, Kyrkiakopoulou och Murer fixade 4.80 den här dagen och det innebar att Angelica delade 4:e platsen med USA-duon Suhr (OS-ettan!!) och Morris.
   Läs mer om tävlingsförloppet på vår halv-live-sida!

Läs mer Fortsättning...

Följ stavfinalen direkt

 26 aug, 2015....genom vår live-uppdatering direkt från Fågelboet i Beijing.

Läs mer Fortsättning...

Castoramasäsongen började i Östhammar

 26 aug, 2015.I lördags drog årets Castoramasäsong i gång och direkt var det flera föreningar som arrangerade tävlingar. En av dem var Östhammar Friidrott som brukar vara tidigt ute.
   – Vi brukar arrangera direkt när det är premiär. Det är ofta ett antal kastare som är väldigt ivriga att få tävla i samtliga grenar, berättar Fredrik Nyman som är ansvarig för Castorama i Östhammar. Han själv är också en mycket flitig Castoramadeltagare, det personliga rekordet är hela 15 serier på en säsong som alltså är ungefär två månader lång.

Läs mer Fortsättning...

VM5 finalpasset: Kim,
Angelica och Michaela

 26 aug, 2015.Den femte VM-dagens finalpass börjar kl 13.00 svensk tid med den kvinnliga stavfinalen där vi ju kan glädja oss åt att ha två svenska deltagare för allra första gången: Angelica Bengtsson och Michaela Meijer.
   Totalt var man fjorton stycken som kom med efter att ha tagit 4.55 i kvalet. Ganska tufft höjningsschema (om än inte lika tufft som för killarna i förrgår): 4.35 - 4.50 - 4.60 - 4.70 - 4.80 och sedan plus 5.
   Ingen uttalad favorit men Cubas Silva och Greklands Kyriakopoulou har visat den bästa formen under sommaren andra halva samtidigt som både Brasiliens Murer och USA:s Suhr vet hur det är att vinna mästerskapsguld.
   Ser man till årsbästa skulle svenskorna hamna någonstans mellan 10:e och 14:e plats, men med litet flyt (= inga rivningar på vägen) och hoppning på personlig toppnivå har de faktiskt chans på poängplatser.
   Även för Kim Amb i spjut

Läs mer Fortsättning...

VM5: Tracey aldrig nära

 26 aug, 2015.Det hade krävts säsongens klart bästa kastning för att Tracey Andersson skulle ha kunnat blanda sig i kampen om finalplatserna. Hon kom till VM med 69.23 som årsbästa och "strecket" kom att dras vid 69.86.
   Under det strecket hamnade faktiskt 10 tjejer med årsbästan som var mellan 71.95 och 74.27, vilket visar att mästerskapskval inte är någon formalitet ens för dem som har rutin och hög resultatnivå.
   För Tracey blev det tre kast mellan 65 och 66 med 65.99 som längst. Det gav en 26:e plats totalt.

Läs mer Fortsättning...

VM5: Tracey kastar i natt

 26 aug, 2015.Fem grenar har försök (M 5000m, K 800m och M 110m häck) och två har kval (K Slägga och M Tresteg) den femte VM-dagens första pass.
   Det enda svenska intresset finns i kvinnliga släggan där Tracey Andersson är en av totalt 31 startande. Tracey kör i den andra gruppen som börjar kl 04.55.
   Direktgränsen är 72.50, dvs drygt 1½ meter över Traceys svenska rekord. Det lär inte krävas men däremot kan det nog behövas nytt årsbästa av Tracey (dvs en bit längre än 69.23) för att ha chans på att avancera till finalen.

Läs mer Fortsättning...

VM4: En VM-sexas egna ord

 25 aug, 2015.- Jag hade ont idag där jag haft ont tidigare, längst ner i ryggen och högst upp i baksidan av låret. Om det gör ont så är det svårt att springa fort. Det gick långsamt i början och jag känner att jag orkar men när det gör ont går det inte.
   - Om det känns bra om ett par veckor kanske jag springer mer, men jag vet inte. Jag vill springa Finnkampen.

Läs mer Fortsättning...

VM4: Abeba gav allt

 25 aug, 2015.I en 1500m-final som började som stilla promenad (första 800m 2:25) och som avslutades i rena sprinttempo (sista 800m 1:57!!!) av vinnande Genzebe Dibaba blev Abeba Aregawi till slut 6:a.
   Hon gjorde allt rätt taktiskt: Låg fritt under promenaden och hängde på när Dibaba gled fram till fronten - det var bara krafterna som inte riktigt fanns där efter en sommar av mest rehab. Ändå hade Abeba 2:01 på sina två sista varv - dvs bara ett par sekunder över hennes svenska rekord på distansen!
   Det är en signal om Abebas potential. Nu gäller det bara att

Läs mer Fortsättning...

VM4: Abeba i final kl 14.35

 25 aug, 2015.Så här långt har fyra svenskar kvalat in till final på årets friidrotts-VM och den första av dem kör sin final idag, nämligen Abeba Aregawi.
   Abeba är visserligen titelförsvarare sedan Moskva för två år sedan men slipper ändå besväras av något favoritskap. Dels därför att förberedelserna som bekant inte varit optimala, dels därför att Etiopiens Genzebe Dibaba för en månad sedan slog ett världsrekord som ingen trodde var ens var möjligt att hota.
   Det är alltid svårt att spekulera i upplägg av medeldistansfinaler, men mycket pekar nog ändå på att Dibaba

Läs mer Fortsättning...

JEM-medaljörer till landskampen i Esbo

 25 aug, 2015.Till helgen genomförs den årliga Nordiska juniorlandskampen i finländska Esbo. Samtliga nordiska länder möter varandra där Danmark och Island har ett gemensamt lag. Förra året vann de svenska pojkarna medan flickorna fick ge sig med ynka fem poäng mot Finland.

Läs mer Fortsättning...

Bellmanstafetten lockade tusentals lag

 25 aug, 2015.Bellmanstafetten i Stockholm är Sveriges största stafett och den blir större och större hela tiden. 2010 var intresset så stort att arrangörerna valde att utöka stafetten och köra två dagar i stället för en. Tre år senare blev även två dagar för lite och i år var alltså tredje året som stafetten kördes över tre dagar - onsdag, torsdag och lördag i förra veckan.

Läs mer Fortsättning...

Omgång två i Peking

 25 aug, 2015.Efter tre inledande dagar på VM var det tävlingsfritt på tisdag förmiddag i Peking. Landslaget höll presskonferens med de återstående tävlande och Karin Torneklint kunde nöjt summera inledningen av VM.
   – Ännu en gång visar det sig att om man presterar på sin årsbästanivå så räcker det mycket långt i ett VM, ofta till final. Det är det vi måste försöka få så många som möjligt att lyckas. Titta bara på Michaela Meijer, Elise Malmberg och Kim Amb vad de hittills har lyckats med här, sa Torneklint.

Läs mer Fortsättning...

I natt går det bra att sova!

 24 aug, 2015.VM-tisdagen innehåller nämligen bara ett tävlingspass som börjar kl 13.00 svensk tid. En svensk kommer att tävla då, titelförsvarande Abeba Aregawi skall springa final på 1500m med start kl 14.35.
   Övriga tisdagsfinaler är kvinnlig diskus plus manliga 800m, 400m häck och längd.
   Så passa på att sova den här natten för resten av veckan är nattpassen (= förmiddagspassen i Fågelboet) tillbaka på menyn.

Läs mer Fortsättning...

VM3: Kim till VM-final igen

 24 aug, 2015.För två år sedan var Kim Amb i VM-final i Moskva, men EM-året 2014 ville det sig inte och upptakten på 2015 var inte heller så lyckad. Men fr o m comebacken på Karlstad GP för en månad sedan har "80+-Kim" vi kände från 2013 varit tillbaka.
   Det var han alltså också idag, där han öppnade sitt kval med 81.63, mindre än metern från årsbästa. Inte direktkval (gränsen var satt till 83.00), men vi spådde i vår förhands skulle det krävas ca 81 och så blev det också med strecket på 80.86.
   - Det var skönt! Jag fick till ansatslöpningen bra, även om spjutspetsen kom upp lite för mycket. Men jag fick in rätt bra tryck i spjutet ändå. Jag kände när jag gjorde det kastet att det kunde räcka. Fast man vet aldrig hur det är, det är alltid nån som skräller.
   En hel del känt folk missade finalen nu, t ex

Läs mer Fortsättning...

VM3: Elises första VM-semi

 24 aug, 2015.På den litet otacksamma - framförallt för en som har blygsamt med rutin i grenen - ytterbanan startade Elise Malmberg snabbare än i försöken men orkade inte fullfölja.
   - Jag kom med fel ben de sista tre häckarna så det var synd, annars hade nog kunnat bli pers. Jag vet inte om jag tog ett steg för mycket eller för lite, men fel blev det på slutet.
   - Det var väldigt nervöst idag! Det känns som jag är lite liten och ovan att vara här och springa VM-semifinal men det var jättekul i alla fall och jag är jättenöjd.
   Säger Elise som

Läs mer Fortsättning...

Buud rekordsnabb
i Vasaspåren

 24 aug, 2015.Längst och snabbast sprang Moras Jonas Buud i helgen när han tog sig igenom Ultravasan på en tid som inte alltför många klarar med skidor på fötterna om vintrana, 5:45 över de nio terrängmilen. Regerande världsmästaren på 100 kilometer Max King blev slagen med hela 21 minuter, och ändå andra man i mål trots att han ledde halvvägs.

Läs mer Fortsättning...

Fler tjejer än killar
under löparnätterna

 24 aug, 2015.Helgens största långlopp hölls under lördagskvällen i Göteborg. Av de drygt 8500 som tog sig i mål i Slottsskogen var faktiskt en knapp majoritet kvinnor. Snabbaste svenska utav dem Sara Holmgren, Sävedalen, en dryg minut bakom den etiopiska toppduon som behövde drygt 35 minuter för att springa den kuperade milbanan.

Läs mer Fortsättning...

VM3: Elise & Kim
eftermiddagens svenskar

 24 aug, 2015.Kl 13.26 i eftermiddag springer Elise Malmberg i den tredje semifinalen på 400m häck. Elise var 16:e snabbast i försöken och skulle nog behöva förbättra sig med ytterligare en sekund för att kunna bli en av åtta finalisterna.
   Elise - som nu hamnat på ytterbanan - får nog främst rikta in sig på att som på JEM22 hålla danska Troest och franska Chaboudez bakom sig och kanske putsa litet på perset 55.88. Kampen om finalplatserna lär utspela sig runt 54.5-nivån.
   33 man ställer upp i spjutkvalet uppdelade i två grupper. Kim Amb kommer i den andra som startar kl

Läs mer Fortsättning...

VM3: Två till stavfinalen

 24 aug, 2015.Sverige fick idag inte bara sin första kvinnliga VM-finalist i stav någonsin utan också sin andra! Både Angelica Bengtsson och Michaela Meijer klarade 4.55 i första försöken och det räckte för att säkra finalplatserna.
   Angelicas hopprotokoll innehöll bara ringar: 4.30, 4.45 och 4.55 klarades alla direkt. Michaela hade efter 4.15 och 4.30 i första en miss på 4.45 innan hon tog i andra och sedan alltså fortsatte med tangerade perset 4.55 i första. (Någon hoppning på direktkvalhöjden 4.60 behövdes aldrig.)
   Noterbart är att

Läs mer Fortsättning...

VM3: Ingen final för Michel

 24 aug, 2015.Michel Tornéus kom inte till detta mästerskap med den trygghet i hoppningen som kommer av en störningsfri säsong. Med bara tre tävlingar och 7.83 som årsbästa i godkänd vind var utgångsläget att han inte hade några säkerhetsmarginaler att gå på.
   Följden blev tre rödflaggade hopp som enligt elektroniken var övertramp med 9.2, 0.3 (!) resp 2.9 cm. Längdmässigt var framförallt det andra tillräckligt bra (strax över 8m-strecket, det kom att krävas 7.98), men det syns ju inte i resultatlistan.

Läs mer Fortsättning...

VM3: För tufft på hinder

 24 aug, 2015.Med 9:30 kravet för att gå vidare på tid var i praktiken både Klara Bodinson (pers 9:40) och Charlotta Fougberg (årsbästa 9:46) chanslösa på förhand. Båda försökte gå med i den nödvändiga farten och öppnade med 3:10-or men orkade inte fullfölja utan landade på 9:50-tider, vilket gav placeringar som 30:e resp 31:a.

Läs mer Fortsättning...

VM 3: Dags för 6 nya svenskar

 23 aug, 2015.Natten till måndag svensk tid går sex nya svenskar i VM-aktion: Stavhoppstrion Angelica Bengtsson, Michaela Meijer och Malin Dahlström skall kvala i stav där 4.60 är uppsatt som direktgräns med höjningsschemat 4.15 – 4.30 – 4.45 – 4.55 – 4.60.
   Med 29 startande och att döma av det manliga kvalet (16 man klarade gränsen 5.70 och ytterligare 8 tog 5.65) så är det nog säkrast att fixa de där 4.60 om man vill vara med i finalen. Man kan inte lita på att ens 4.55 felfritt räcker om manliga trenden smittar av sig.

Läs mer Fortsättning...

USM17 3: Världsresultat av
Wictor och Grete

 23 aug, 2015.Det överlägset mest gångbara resultatet bland 17-åringarna stod Wictor Petersson för. MAI:aren avslutade med tre stötar runt 21 och en halv meter. Det längsta (21.54) var bara ett par centimeter från bronsstöten på Ungdoms-VM.
   Upp bland de tio bästa i världen kom också Hammarbys Grete Ahlberg med sitt första kast med trekilossläggan över 70 meter.

Läs mer Fortsättning...

JSM 3: Austin och Daniella
dubbelsegrar i sprint

 23 aug, 2015.Austin Hamilton vann även andra ronden i matcherna mellan succésprintarna från JEM i Eskilstuna. Den knappa segern i motvinden över Gustav Kjell på 100 meter fick en fortsättning på den dubbla distansen. Trots att vinden var precis lika stark som i hundrafinalen (-1.4) sänkte MAI-löparen sitt pers med i det närmaste en kvartssekund till 21.37, en tiondel före Ullevis Emil von Barth.

Läs mer Fortsättning...

USM 3: Emma dubbelt om
över Vilma

 23 aug, 2015.Emma Magnusson vann båda duellerna över Lidingös Vilma Jonsson på USM i Karlskrona. Igår vann Mölndalslöparen en högkvalitativ 1500-final i F16 på 4:32, halvsekunden före Vilma och med 3000-vinnaren Frida Karlsson, Sollefteå i en stenhård kamp om 4:37-bronset över Beatrice Brink, Kville.
   Idag var gapet tre gånger så stort till Vilma när Emma vann 800 på 2:13.26. Den här gången var Beatrice hack i häl på Lidingölöparen och kunde bärga långhelgens andra medalj och tredje personliga rekord.

Läs mer Fortsättning...

USM 3: Ludvig vig & kvick

 23 aug, 2015.Statistikettan i höjd, Ludvig Brorsson, hoppade längst i stället för högst i P15, på USM i Karlskrona.. Falköpingshopparen inledde lördagen med de tre längsta hoppen, 6.41 som bäst. Men fick på eftermiddagen se sig slagen av Märstas Simon Thor (1.90) och Täbys Leo Bergström, i höjdhoppet.
   Idag följde Ludvig upp det med att även ta hem 300 meter, tre tiondelar före favorittippade Ahmed Bahaa, Huddinge.

Läs mer Fortsättning...

USM 3: Spjuten flög långt

 23 aug, 2015.Spjutfinalerna på blåsiga Västra Mark resulterade i nya årsbästan bland killarna. Gustav Liljeblad lade på en och en halv meter till 57.81 med 16-åringarnas 700-grammare. Mölndalskastaren vann finalen med över åtta meter.

Läs mer Fortsättning...

VM2: Bolt åter en vinnare

 23 aug, 2015.Trots att precis allt - inkl semifinalerna två timmar tidigare - pekade på att världsmästaren på 100m skulle heta Justin Gatlin blev det ändå ännu ett VM-guld till Usain Bolt.
   Dels därför att han i finalen plockade fram sitt bästa lopp på två år, dels - och kanske framförallt - därför att Gatlin gjorde sitt sämsta lopp för året. Uppenbart klarade han inte det mentala trycket trots att han - till skillnad från Bolt - borde ha gått till start med ett självförtroende av rostfritt stål efter hur säsongen sett ut fram till VM.
   Men i stället för att

Läs mer Fortsättning...

VM2: Abeba säkert till final

 23 aug, 2015.Fem bästa i semin skulle gå vidare på placering och Abeba Aregawi skar mållinjen som trea strax bakom Sifan Hassan och Dawit Seyaum men också klart före fyran och femman. Hur säkert som helst kan det tyckas.
   Fast i lopp som går långsamt blir det trångt med risk för knuffar och snubbel och för instängning. Abeba valde att springa långt ut - nästan bana tre ibland - i början av loppet för att inte riskera något.
   Just när alla skulle ta position ut på sista varvet hamnade hon dock litet instängd vid sargen med tre tjejer i bredd framför. Men när Hassan och Seyaum tryckte ordentligt på sista bortre lång fanns utrymme att komma loss för Abeba som flög in i sista kurvan på en tredje plats med fritt spår.
   Den positionen försvarade hon sedan utan några problem ända

Läs mer Fortsättning...

VM2: Premisser för Abeba

 23 aug, 2015.Svenska intresset på det andra finalpasset på årets VM är Abeba Aregawi som springer 1500m-semi kl 14.45 svensk tid.
   Sett till hur det såg ut i försöken (tre heat) är sammansättningen av de två semifinalerna litet märklig. I Abebas semi (den första) springer nr 1-3-4-5-6-8 från heat 1, nr 1-2-3 från heat 2 (Abebas heat) och nr 6-7-8 från heat 3.
   Dvs i den andra semin ser man hela topp-5 från tredje heatet som möter 4-5-6 från heat 2 och 2-7-9-10 från heat 1. Dvs det blir i princip en repris på försöksheatet med endast 2:an från heat 1 som nytt toppnamn.
   Hur kan det bli så skevt? Jo,

Läs mer Fortsättning...

VM2: Elise till semifinal!!

 23 aug, 2015.- Var jättenervös och när jag såg läktaren och all publik blev jag alldeles skakis. Men jag tänkte att det är ju en bragd att jag är här så det är bara att köra.
   Så tänkte Elise Malmberg inför sin VM-debut. Och visst körde hon!
   Elise visade nämligen återigen sin förmåga att komma rätt till häckarna och att kämpa hela vägen in i mål. Medan en av heatets två stora favoriter Adekoya föll redan på andra häcken sprang Elise ett lopp med bra flyt hela vägen.
   Överlägsen vinnare huvudfavoriten Spencer, men därbakom var det tajt om placeringarna med

Läs mer Fortsättning...

VM2: Premisser för Elise

 23 aug, 2015.Kl 04.25 gör Elise Malmberg sin VM-debut på bana 2 i det första heatet av fem på 400m häck. Kvalreglerna är topp-4 från varje heat vidare på placering och ytterligare fyra på tid (det blir alltså tre semis).
   Elise heat har två klara toppnamn - Jamaicas Diamond League-ess Kaliese Spencer och Bahrains Kemi Adekoya - som båda gjort låga 54 i år. Bakom dem är det fyra med årsbästan mellan 55.41 och 55.92 och en av dem är ju Elise med sina 55.88 från JEM22.
   Två av de övriga - franska Caboudez och norska Iuel - mötte Elise i JEM-finalen i Tallinn och då

Läs mer Fortsättning...

JSM 2: Werner vinner staven
med 78 centimeter

 23 aug, 2015.På Fredrikskans gick Hässelbys Elienor Werner in i stavfinalen i F17 en halvmeter över silverresultatet och fortsatte 28 centimeter upp till 4.10 innan resan tog slut vid nästperset 4.20.
   Längdfinalen i K22 tände till i sista omgången med sexmetershopp av Sandra Törnros, Gefle och Ida Hansen. Götisten avslutade sin juniorkarriär med att erövra guldet på 6.10, det längsta som hon har hoppat utomhus på två år.

Läs mer Fortsättning...

Karins unga kvinnliga trupp

 22 aug, 2015.När landslaget höll sin andra presskonferens i Peking var det med en stor andel unga och kvinnor. Det representerar på ett sätt också VM-truppens sammansättning den här gången.
   – Äntligen är vi på plats i Peking och det har varit ett par tuffa veckor som förbundskapten. Nu är det skönt att det börjar och jag ser fram mot många avancemang till semifinaler och finaler och framför allt årsbästaresultat. Sen tror jag att vi har chans att ta två medaljer också, sa Karin Torneklint.

Läs mer Fortsättning...

JSM 2: Thor skrällvann

 22 aug, 2015.Om man skulle ha utgått från årsbästalistan och tippat utgången i M22 spjut hade man säkerligen inte satsat några större pengar på Örebros Theodor Thor. Med ett årsbästa på 65.21, sexa i Sverige i år, var det inte mycket som talade för en seger. Men Theodor hade nog inte stirrat sig alltför blind på statistiken.

Läs mer Fortsättning...

JSM 2: Örevik nära Montler

 22 aug, 2015.Finalen i längdhopp för pojkar 19 blev en jämn historia. Malmös Thobias Nilsson Montler, som var fyra vid junior-EM i Eskilstuna, hade klart bäst årsbästa inför tävlingen. Men det var ingen garanti för en enkel seger.

Läs mer Fortsättning...

USM2: Hrelja vinner igen

 22 aug, 2015.I går vann Linköpings 17-årige sprinter Max Hrelja finalen på 100 meter vid USM17 i Kalmar. I dag blev det ännu ett SM-guld för Max, nu på 110 meter häck. Att Max är en duktig häcklöpare har vi kunnat konstatera i sommar då han vid ungdoms-VM i Cali endast var tre hundradelar från guldet, men slutade då på en retsam femteplats.
   Segertiden i motvinden i Kalmar (-1,5) blev 13.79, åtta tiondelar före tvåan James Gaudiello från Malmö.
   /Magnus Fridell

Läs mer Fortsättning...

VM1: Två favoritsegrar

 22 aug, 2015.Visst hette de nya världsmästarna på 10000m resp i kula Mo Farah och Christina Schwanitz. Men de fick verkligen jobba för det:
   De tre kenyanerna Kamworor, Tanui och Karoki plågade britten med hög (fast kanske litet för jämn?) fart och tvingade Farah till en 54.2-avslutning på sista varvet för att vinna med bara 63 hundradelar!
   Schwanitz utmanare var som väntat hemmafavoriten Gong som till publikens förtjusning tog en tidig ledning med 20.30. Men tyskan kunde jobba fram 7 cm till i sin tredje och det kunde Gong inte replikera på.
   Nu tar VM nattvila och återkommer i morgon med ett förmiddagspass (= mitt-i-natten-pass i Sverige) där Elise Malmberg springer långhäckförsök kl 04.25. Allra först ut i den blågula landslagsdräkten är dock

Läs mer Fortsättning...

USM 2: Första under 50

 22 aug, 2015.Kasper Kadestål, Öresund, gjorde en supertid på 400 meter i USM-finalen i Karlskrona. Segertiden blev 48.81, nästan en och en halv sekund snabbare än hans personliga rekord från i juni. Tiden gör också att han tar sig in på topp 20 bland seniorer i år.

Läs mer Fortsättning...

VM:s första kvällspass

 22 aug, 2015.I Kina är det kväll men hemma i Sverige förstås fortfarande eftermiddag (start kl 12.30!) när det första kvällspasset genomförs i Fågelboet.
   Inget svenskt inslag under det här passet men förutom div kval och försök skall det avgöras två finaler: Kvinnlig kula (Schwanitz klar favorit, men Kina hoppas på Gong) och manliga 10000m (kan resten av världen rå på Mo Farah den här gången då?).
   Och försök kan också vara intressanta:

Läs mer Fortsättning...

Snabba 17-årstider på 400 m

 22 aug, 2015.Det presterades riktigt snabba tider när finalen i P17 400 meter avgjordes på förmiddagen. Segrade, med ett ordentligt svenskt årsbästa, gjorde MAI:s Warsame Hassan, med tiden 49.30, en förbättring med en dryg sekund.

Läs mer Fortsättning...

VM1: Andreas räckte inte

 22 aug, 2015.Den nödvändiga kraften fanns inte på upploppet för Andreas Almgren i det femte försöksheatet på 800m. Han låg med i topp-3 ut ur sista kurvan men tappade sedan till sjätte plats i mål.
   Tiden blev 1:48.06 och han hade behövt vara litet drygt sekunden snabbare för att ta en semiplats på tid.

Läs mer Fortsättning...

VM1: Abeba säkert till semi

 22 aug, 2015.Abeba Aregawi tog inga risker i 1500m-försöken utan gjorde det som behövdes för att gå vidare på placering. Ingen av favoriterna gick med ryskan Tomasjova i täten men ingen av Abeba, etiopiska Seyaum, holländska Hassan eller amerikanska Simpson var någonsin i fara vad gäller avancemanget. Kriteriet var ju att topp-6 skulle gå vidare på placering.
   Starkast på slutet var Hassan som petade in ett sistavarv strax under minuten och vann knappt före Seyaum. Abeba avslutade med

Läs mer Fortsättning...

VM1:
David gjorde sitt eget lopp

 22 aug, 2015.67 man startade i VM-maran och många av dem var alltför optimistiska i början och fick betala för det på slutet. David Nilsson begick inte det misstaget utan satsade från början på ett tempo som skulle kunna funka hela vägen för honom.
   - Alla gick med utom jag i början och det var min taktik med den formen jag har idag. Hade jag sprungit fortare i början hade sluttiden ändå blivit sämre.
   - Det var väldigt tufft idag och det kändes bra fram till 25 km och sen blev det extremt varmt och motvind och sen fick jag verkligen kämpa. Men jag är väldigt nöjd utifrån mina extremt dåliga förberedelser.
   Under första halvan höll David en placering på

Läs mer Fortsättning...

Så följer du VM i natt

 22 aug, 2015.Friidrott.se finns på plats i Beijing och kommer i natt att följa de tre svenskar som är först att tävla.
   * SVT1/Play och Eurosport/Player startar sina sändningar kl 01.30 och håller de levande i uppemot sex timmar.

Läs mer Fortsättning...

JSM 1: Suveräna hinderguld

 22 aug, 2015.Fem hinderfinaler avgjordes under öppningsdagen av Junior-SM i Kalmar. Spårvägens Anders Fox var ensam om att underskrida sex minuter över de 2000 meterna, när han tog sin första titel, i M22.
   I de yngre klasserna blev det Sävedalen-segrar genom Vidar Johansson - den mest överlägsne med 18 sekunder till tvåan - i P19 och UVM-finalisten Leo Magnusson på sex minuter blankt i P17.

Läs mer Fortsättning...

JSM 1: Motvinden störde

 21 aug, 2015.Motvinden var ordentlig även när K22-tjejerna skulle springa 100-metersfinal. -1,7 stod vindmätaren på vilket gjorde att Malmös Daniella Busks segertid, 12.05, var en bra bit från hennes årsbästa från SM i Söderhamn.

Läs mer Fortsättning...

JSM 1: Jämnt på 100

 21 aug, 2015.Två av fyra medlemmar i det stafettlag som vann ett högst sensationellt guld på 4x100 meter vid junior-EM i Eskilstuna, Malmös Austin Hamilton och Turebergs Gustav Kjell, var klart snabbast i finalen på 100 meter i junior-SM i Kalmar.

Läs mer Fortsättning...

USM1: Utmärkta 80 m-tider

 21 aug, 2015.Det var en utmärkt medvind på upploppet på Västra Mark vilket resulterade i fina sprintertider. I P15 80 m satte Huddinges Ahmed Bahaa personligt rekord med 0.01 redan i försöken (9.35). I första semifinalen tangerades det svenska årsbästat på 9.34 av Ullevis Isak Kristensen och förbättrades i den andra med 0.01 av Ahmed.

Läs mer Fortsättning...

USM1: Stabilt av EYOF-finalisterna

 21 aug, 2015.F16-tävlingen i höjd i Karlskrona vanns av Motalas Maja Nilsson på 1.75 med vilket hon var fem centimeter före tvåan Frida Bergvall från IFK Växjö. Maja tog silver på European Youth Olympic Festival i Georgien för tre veckor sedan och visade åter att hon trivs i mästerskap.

Läs mer Fortsättning...

USM1: Långa släggkast

 21 aug, 2015.Första dagen av USM för 15–16-åringar på Västra Mark i Karlskrona genomfördes i idealiskt väder med sol och drygt 20 grader vilket resulterade i en mängd bra resultat. Slägga blev något av dagens gren i och med att det sattes svenskt årsbästa i såväl P15 som F16.

Läs mer Fortsättning...

Flera årsbästan inledde JSM

 21 aug, 2015.Redan under junior-SM:s första timmar avgjordes ett antal finaler i teknikgrenarna, och som så många gånger förr var visade juniorerna att formen prickats in ordentligt.
   Oskar Lundqvist, Uppsala IF, förbättrade sitt eget och det svenska P19-årsbästat i höjd när han vann på 2.11, sex centimeter högre än Täbys Fabian Delryd. De delade tidigare förstaplatsen på årsbästalistan med 2.10.

Läs mer Fortsättning...

3 x Sverige på första passet

 21 aug, 2015.VM:ets allra första startsignal klockan 07.35 lokal tid (01.35 i Sverige) kommer inte att ljuda inne i Fågelboet utan knappt ett par mil söderut vid Yongdingmeng-parken. Det handlar naturligtvis om marathon som har en så kallad point-to-point-bana som slingrar sig fram mellan ett antal av Pekings mest berömda sevärdheter. Den tidiga starten beror förstås på att man vill skona löparna något från den fuktiga dagsvärmen.
   Slutliga startlistan omfattar 68 namn varav David Nilsson är ett. Ingen lagtävling numera så det är max tre löpare per land för alla utom Uganda som har ett extra wildcard för regerande världsmästaren Stephen Kiprotich.

Läs mer Fortsättning...

Inte bara mästerskap i helgen

 21 aug, 2015.Den svenska arenahelgen i JSM och USM:s skugga begränsar sig till två ungdomstävlingar i 08-området. Men fem av de sju främsta i SM-finalen på 1500 meter återfinns i startlistorna för lördagens Antwerps Atletiek Gala i Merksem: Johan Waldén, Johan Hydén, Staffan Ek, Wille Levay, Tim Sundström. I Belgien ska även SM-trean bland tjejerna Yolanda Ngarambe vara på plats.

Läs mer Fortsättning...

Nu börjar VM

 21 aug, 2015.Det kan för de flesta nog vara ganska svårt att föreställa sig en friidrottsvärld utan VM, men ända fram till 1983 var OS vart fjärde år det enda globala mästerskapet. Nu med VM varje udda år har situationen blivit den omvända, det vill säga världsomfattande mästerskap tre år av fyra i stället för ett år av fyra.
   Årets upplaga har ordningsnumret 15 (det var först från och med 1991 som nuvarande vartannatsårsrytm infördes) och för tredje gången av de senaste fem går tävlingarna i Ostasien: Efter Japan 2007 och Sydkorea 2011 är det ju Kina nu 2015. Enda övriga utflykten från Europa var 2001 till Kanada och Edmonton.
   Svenska friidrottstruppen nu består av 21 aktiva, vilket är ett ganska normalt omfång för oss: De tre närmast föregående VM:en har vi varit 19, 14 resp 20. Könsfördelningen är dock betydligt ojämnare i år med 15 kvinnor och sex män, det brukar annars ligga ganska lika. Andelen debutanter är drygt 60 procent (13 av 21).

Läs mer Fortsättning...

Följ JSM- och USM-resultaten

 21 aug, 2015.Ungdoms-SM för 15-16-åringar i Karlskrona inleddes kl 12.20 och håller på hela dagen fram till kl 20. Arrangerande KA 2 IF kommer att publicera resultaten efter avslutad gren/omgång.

Läs mer Fortsättning...

Världsmästarinnan är tillbaka

 21 aug, 2015.Abeba Aregawi har inte tävlat sedan Diamond League i Oslo i juni. På torsdagen anlände den regerande världsmästarinnan på 1500 m till Peking.
   – Först vill jag försöka ta mig till finalen och klarar jag det ska jag kämpa om medaljerna, sa hon vid landslagets presskonferens idag.

Läs mer Fortsättning...

Landslaget har anlänt Peking

 21 aug, 2015.Landslaget har nu till stora delar anlänt till VM-staden Peking och landslagshotellet. I går höll man den första presskonferensen på landslagshotellet i tryckande värme och sol. De som ännu inte kommit till Peking är några som fortfarande är kvar på precamp i Marugame och i Kunming.

Läs mer Fortsättning...

Fullt med stjärnor på JSM

 21 aug, 2015.Halvett fredag lunch sparkar Junior-SM i gång på Fredriksskans i Kalmar. Mästerskapet rymmer tre åldersklasser 20-22-åringar, 18-19-åringar respektive 17-åringar, just de årgångar som har presterat mästerligt i sommar.

Läs mer Fortsättning...

Vägen till en VM-start

 20 aug, 2015.Den som följt med i friidrottsnyheterna den här sommaren vet att det, precis som det brukar vara under mästerskapssäsongen, varit mycket prat om kvalgränser. Var och varannan landslagsfriidrottare, såväl svenska som utländska, har haft VM i Peking som det stora målet för säsongen och därför har kvalgränsfokuset varit extra tydligt för många.

Läs mer Fortsättning...

Otterling fortsatt stabil

 20 aug, 2015.Andreas Otterling, Örebro, fortsatte sitt flitiga tävlande med att på onsdagskvällen hoppa 7.88 på Viking Line Spelen. I höjden hade Fabian Delryd, Täby, årets bästa tävling, inga kryss upp till 2.10.

Läs mer Fortsättning...

Junior-EM dubbelt prisat

 20 aug, 2015.Inför junior-EM i Eskilstuna nominerades evenemanget till Internationella friidrottsförbundets (IAAF:s) utlysning om hållbara friidrottsevenemang, ”IAAF Sustainable Development Award”. När priset delades ut i samband med IAAF:s kongress i Peking nu på morgonen tillkännagavs att Eskilstuna vunnit i både Europa och hela världen. Prissumman är 5 000 US Dollar per pris.

Läs mer Fortsättning...

KA2 tar emot ungdomarna

 19 aug, 2015.Kommande helg är det dags för USM för 15–16-åringar i Karlskrona med KA 2 IF som arrangör av mästerskapet som genomförs på Västra Mark. 510 aktiva är anmälda till att göra lite drygt tusen starter i de fyra klasserna som innehåller friidrottare från 118 klubbar från hela landet. Det är siffror som är lite högre än de i Söderhamn för ett år sedan.

Läs mer Fortsättning...

Nördens länkguide till VM

 19 aug, 2015.Natten till lördag startar det 15:e världsmästerskapet i friidrott med det manliga maratonloppet. Vi har bara ett par dygn på oss att läsa in allt som finns skrivet, samlat, tuggat och analyserat om de nio tävlingsdagarna i Beijing (ja, vi är inte ens överens om hur värdstaden stavas).
   Men det finns självhjälpguider. Här är källorna som den överentusiastiske friidrottsföljaren tryggt kan luta sig mot.

Läs mer Fortsättning...

Exklusivt: Björn Eriksson kommenterar VM 2021

 19 aug, 2015.Video: Svensk Friidrotts ordförande Björn Eriksson kommenterade IAAF:s beslut att förlägga VM 2021 i Eugene.

Läs mer Fortsättning...

Två av tre svenskar invalda

 19 aug, 2015.Det var inte bara IAAF:s ordförandeval som avgjordes nu på morgonen, även de olika råden och kommittéerna fick nya ledamöter.
   Av de tre personer som Sverige nominerat blev två invalda.

Läs mer Fortsättning...

Coe ny IAAF-ordförande

 19 aug, 2015.Sebastian Coe är ny ordförande i det internationella friidrottsförbundet, IAAF. Det stod klart efter omröstningen på kongressen i Peking nu på morgonen svensk tid. Coe blir IAAF:s sjätte ordförande.

Läs mer Fortsättning...

Tre VM-laddar på hög höjd

 18 aug, 2015.Huvuddelen av den svenska VM-truppen laddar i japanska Marugame i väntan på vad som komma skall där första tävlingspasset i Peking äger rum natten till lördagen svensk tid. Men tre av löparna förbereder sig på hög höjd i tremiljonersstaden Kunming tre timmars flygresa sydväst om huvudstaden, ett trettiotal mil från gränsen till Vietnam.
   Där, på Kunming Haigeng Physical Training Base, befinner sig hinderlöparna Klara Bodinson och Charlotta Fougberg tillsammans med tränaren Johan Wettergren plus maratonlöparen David Nilsson som har med sig Fredrik Uhrbom som sparringpartner.
   Klara Bodinson, Sävedalens AIK, kvalade in genom att sätta personligt rekord med 9:40.21 i Belgien för 2,5 veckor sedan och gör natten till måndag mästerskapsdebut.
   – Det ska bli spännande och mäktigt! Jag kommer

Läs mer Fortsättning...

Ett kast som räckte för Kim

 18 aug, 2015.Vi har inte sett mycket av Kim Amb det senaste året. Men de få gånger han tävlat har det varit med en imponerande kapacitet. På Folksam Grand Prix i Karlstad i juli var han tillbaka på tävlingsbanan och behövde bara ett kast för att vara VM-klar. Kim Amb förklarar hur det är möjligt.

Läs mer Fortsättning...

Medaljörtätt på USM och JSM

 18 aug, 2015.Augusti är en intensiv mästerskapsmånad hemma i Sverige och till helgen är det dags för ungdomar och juniorer att slås om medaljerna.
   Ungdoms-SM arrangeras av KA2 på Västra Marks idrottsplats i Karlskrona, och tar man en snabb titt i anmälningslistan hittar man flera av de svenska deltagarna från Europeiska Ungdoms-OS som gick i georgiska Tibilisi för en knapp månad sedan.

Läs mer Fortsättning...

Inte bara VM börjar på lördag

 18 aug, 2015.Årets största friidrottshändelse i världen är så klart VM i Peking som drar igång nu på lördag. Här hemma i Sverige börjar samtidigt årets Castoramasäsong, något som många sett fram emot minst lika mycket som VM.

Läs mer Fortsättning...

Omväxling på VM-precamp

 17 aug, 2015.Nästan samtidigt som de sista VM-deltagarna anslöt till precamp i Marugame lämnar nu de första lägret för att resa till Peking. Redan på tisdagen åker Andreas Almgren från Japan till Kina.
   - Det har varit ett toppenläger här och jag har kört precis de passen jag hade planerat. Lite segt i början efter resan men det sista passet idag var riktigt bra, säger Andreas Almgren som är en av tre svenskar som tävlar redan den första VM-dagen nu på lördag.

Läs mer Fortsättning...

Landslaget laddar med japansk inre harmoni

 17 aug, 2015.Idag, den fjärde dagen på VM-precamp i Marugame, åkte landslaget på utflykt till Takamatsu för besöka Ritsurin garden och för att ha den första presskonferensen under den här resan. Både svensk och japansk media var representerade.

Läs mer Fortsättning...

Bytet har tagit tid för Erica

 17 aug, 2015.Finns det nått man kan säga om Erica Jarder som längdhoppare så är det ”jämnhet”. Erica har en imponerande kapacitet att ligga på samma längder tävling efter tävling. Önskan om längre hopp med byte av hoppstil har dock tagit mer tid än vad hon tänkte sig.
   Den här sommaren har varit ett jagande efter en VM-biljett med en tuff kvalgräns. För mindre än en vecka sedan blev allt klart och Ericas plan som hela tiden varit upplagd mot VM kan nu slutföras.

Läs mer Fortsättning...

Kvick Olle på Söders backar

 17 aug, 2015.Spårvägens Olle Walleräng revanscherade sig för det brutna loppet över 10 000 meter på SM i Söderhamn med att vinna det backiga Midnattsloppet i Stockholm på aktningsvärda 29:56, en bra bit över minuter före Vallentunas Lars Södergård och ovanligt långt tävlande Elmar Engholm, Hässelby, som ändå tog in starkt på slutet

Läs mer Fortsättning...

Odain tillbaka som vinnare
på hemmaplan

 16 aug, 2015.Odain Rose vann den oerhört jämna kampen med Tom Kling-Baptiste över 100 meter på Folksam Challenge Umeå. De tre senaste årens svenska mästare på 100 meter nådde båda målet på 10.46. Arrangerande IFK Umeås Odain hade tusendelarna på sin sida, med andra ord än klart mindre marginal än då han vann SM-finalen på samma bana över Huddingelöparen, för ett år sen.

Läs mer Fortsättning...

Ebba allt högre

 16 aug, 2015.Ebba Jungmark radade upp sin fjärde raka tävling med nytt årsbästa. Comebacken som började trevande med 1.78 för snart fyra veckor sen i Finland har nu tagit ordentlig fart. SM-bronshoppet på 1.86 den gångna helgen blev till 1.87 på Folksam Challenge i Umeå, där Ebba även hade ett bra försök på 1.90. Det skulle i sådana fall blivit Mölndalhopparens bästa på två och ett halv år.

Läs mer Fortsättning...

Kramer snabbaste junioren
på 1000 meter

 16 aug, 2015.Dan Waerns svenska rekord på 1000 meter fyller 56 år på fredag. Men Lars-Åke Joelsson juniorrekord på samma distans blev bara 36.
   Sävedalens Andreas Kramer sänkte det nämligen det idag till 2:23.25 under Folksam Challenge, i Umeå.

Läs mer Fortsättning...

Följ Folksam Challenge Umeå

 16 aug, 2015.Tävlingarna har startat på Campus Friidrottsarena i Umeå, under idealiska förutsättningar.
   Om det kan man läsa om man följer våra liverapporter de tre närmaste timmarna.

Läs mer Fortsättning...

Nästan 2000
på maran i Kalmar

 16 aug, 2015.ASICS Stockholm Marathon har en unik position som landets överlägset största maratonlopp med femsiffrigt antal fullföljande.
   På senare år har en tävling som inte ens arrangeras i friidrottskretsar seglat upp som Sveriges näststörsta mara: den avslutande maratonsträckan på Ironman Kalmar. Igår fullföljde 1968 deltagare triathlontävlingen

Läs mer Fortsättning...

Musse och Isabellah
i tryckande värme

 15 aug, 2015.Halvmaratonklassen på Prinsens Minne i Halmstad gästades av Musatfa Mohamed och Isabellah Andersson. De vann sina respektive klasser med betryggande marginal, fem och en halv till sex minuter.

Läs mer Fortsättning...

Toppnamn i bra väder i Umeå

 15 aug, 2015.Två dagar efter Göteborg är det Umeås tur att arrangera Folksam Challenge och väderutsikterna ser lovande ut. Solen ska skina och bringa temperaturen uppemot 20 grader till milda vindar över Campus.
   Diskusduon Sofia Larsson, Ullevi, och VM-resenären Daniel Ståhl, Spårvägen är några av toppnamnen tillsammans med Andreas Otterling, Örebro i längdhoppet och Mölndals Ebba Jungmark, som blir allt mer tävlingsvan igen i höjdhoppet.

Läs mer Fortsättning...

Tillbaka i Marugame

 15 aug, 2015.Japan har blivit ett klassiskt tillhåll för landslaget när man ska förbereda sig för mästerskap i Asien. Sent på torsdagskvällen anlände den första gruppen till Marugame i sydöstra Japan fyra timmars bussresa från Osaka.
   2008 hade man ett precamp i Fukuoka inför OS i Peking. Året dessförinnan förlades lägret inför VM i Osaka just här i Marugame, på samma hotell och arena som nu.
   – Varför har ni valt Japan för precamp och inte Kina?

Läs mer Fortsättning...

Landslaget bakom kulisserna

 15 aug, 2015.Friidrottslandslaget befinner sig just nu på läger i Japan för att på bästa sätt ladda upp inför VM som börjar i Peking nästa vecka. Som vanligt när landslaget är ute i världen finns det möjlighet att följa med bakom kulisserna genom Friidrottsbloggen.

Läs mer Fortsättning...

Fanny mötte hemmapubliken

 14 aug, 2015.Att ta friidrotten till folket har blivit allt vanligare och då framför allt när det gäller kula där flera SM-tävlingar genomförts på torg. Ett annat exempel är Big Shot i Kungsträdgården i Stockholm. På fredagseftermiddagen var det premiär för kula på Lilla torget i småländska Ljungby som är Sverige-ettan Fanny Roos födelsestad.

Läs mer Fortsättning...

Lisas första under 54

 14 aug, 2015.Fem dagar efter SM arrangerades sommarens andra Folksam Challenge-tävling och en som tog chansen att springa fort i Göteborg var Hässelbys 400 m-löperska Lisa Duffy som i lördags blev svensk mästare för första gången.

Läs mer Fortsättning...

Kalle slog det 26 år gamla juniorrekordet

 14 aug, 2015.Folksam Challenge-tävlingen på Slottsskogsvallen i Göteborg genomfördes i utmärkta förhållanden på fredagseftermiddagen med sol och drygt 20 grader där sidvinden på upploppet dock kändes. Men mot kvällen mojnade det och det blev i det närmaste perfekta förhållanden då medeldistansloppen avgjordes.

Läs mer Fortsättning...

Fullspäckad tävlingshelg för ungdom, elit och motionär

 14 aug, 2015.Friidrottssäsongen fortsätter att gå på högvarv även den här helgen, både på och utanför arenorna. Totalt är det drygt 20 tävlingar som arrangeras runt om i landet under helgen varav tre är tvådagarstävlingar.

Läs mer Fortsättning...

Söders höjder fylls i natt

 14 aug, 2015.Förra året satte Midnattsloppet i Stockholm nytt anmälningsrekord med över 41 000 anmälda löpare varav 31 500 gick i mål. I morgon är det dags igen och intresset är nästan lika stort i år. Just nu är dryga 39 000 löpare anmälda och fler kan det bli då man kan anmäla sig ända in i det sista.

Läs mer Fortsättning...

Träningen igång i Marugame

 14 aug, 2015.Träningen på VM-precamp i Marugame är igång och första dagen har flera aktiva fått känna på den japanska värmen och den höga luftfuktigheten.
   Andreas Almgren var en av de som tidigt var ute för att jogga loss kroppen efter den långa resan igår.

Läs mer Fortsättning...

Dags att söka SM-milen 2016

 14 aug, 2015.SM-milen, det officiella svenska mästerskapet på 100 kilometer landsvägslöpning, har arrangerats två år i rad i Malmö. Nu är det dags att börja förbereda nästa års evenemang, som förutom SM-klasser även är ett motionslopp öppet för vem som helst att springa.

Läs mer Fortsättning...

Hässelby och Spårvägen leder

 13 aug, 2015.Standaren är den klubbtävling som omfattar alla SM-tävlingar utom mixedstafetten på 4x100 m där Friidrotts-SM är den klart största. I Söderhamn delades det ut hela 792 poäng jämnt fördelat mellan män och kvinnor och bäst i sistnämnda klass var Ullevi FK med 55 före Hässelby 38 följt av MAI och Lidingö på 30.

Läs mer Fortsättning...

Anna Silvander årets Nils-Erik Emilsson-stipendiat

 13 aug, 2015.Förra året tilldelades medeldistansaren Johan Rogestedt det första stipendiet till Nils-Erik Emilssons minne. När det i år, i samband med SM i Söderhamn, var dags att utse den andra stipendiaten kom det in ett 15-tal ansökningar och juryns val föll på IFK Lidingös Anna Silvander med motiveringen:

Läs mer Fortsättning...

Toralf Nilsson övertar klubban

 13 aug, 2015.Vid Svensk Friidrott styrelsemöte i Söderhamn i samband med SM beslutades att styrelsens förste vice ordförande, Toralf Nilsson, blir tillförordnad ordförande från och med 1 oktober då Björn Eriksson avgår för att helt koncentrera sig på sitt uppdrag som ordförande i Riksidrottsförbundet.

Läs mer Fortsättning...

Äntligen är VM-truppen klar

 12 aug, 2015.Den svenska VM-truppen är nu, efter mycket om och men, komplett och sist in i truppen var i eftermiddags Daniel Ståhl och Tracey Andersson.
   Det har varit några mycket ovissa dagar för Förbundskapten Karin Torneklint och övriga landslagsledningen sedan anmälningstiden gick ut i måndags. Hon berättar att de inte vetat vilka som ska få ett wildcard och att det florerat väldigt många rykten.

Läs mer Fortsättning...

Japan nästa för svenskarna

 12 aug, 2015.Stora delar av den svenska VM-truppen sätter sig i kväll på flyget till Marugame i Japan där de under den kommande veckan ska skaffa sig bästa möjliga förutsättningar för att göra ett riktigt bra VM.
   Det är dock inte alla som kommer att ladda upp i Japan.

Läs mer Fortsättning...

Daniel och Tracey till VM

 12 aug, 2015.Spårvägens diskuskastare Daniel Ståhl och Ullevis släggkasterska Tracey Andersson har under eftermiddagen fått klartecken från IAAF att delta i VM i Peking.

Läs mer Fortsättning...

Utmaning mellan SM och VM

 12 aug, 2015.Den andra etappen på Folksam Challenge arrangeras på Slottsskogsvallen i Göteborg under fredagskvällen.
   Programmet på drygt tre timmar innehåller nio löp- och sju teknikgrenar, som i flera fall bjuder på repriser av SM-duellerna och är viktiga observationstillfällen för vilka som ska få en plats i Finnkampen:

Läs mer Fortsättning...

VM-klartecken till Fougberg

 12 aug, 2015.Den svenska VM-truppen får nu ytterligare ett tillskott då Charlotta Fougberg, Ullevi FK, sent i går kväll fick en inbjudan från IAAF. Förbundskapten Karin Torneklint tvekade inte att ge klartecken till Charlotta.

Läs mer Fortsättning...

Kajsa Berg VM-klar på 100 km

 12 aug, 2015.Den 12 september arrangeras VM i 100 kilometer i nederländska Winschoten. I dag presenterades den slutgiltiga truppen och fyra nya löpare blev uttagna, en av dem är Kajsa Berg, Huddinge, som tog silver i mästerskapet 2012.

Läs mer Fortsättning...

Tre svenska IAAF-nomineringar

 12 aug, 2015.När det Internationella Friidrottsförbundet, IAAF, i samband med VM i Peking har sin kongress är det inte bara en ny ordförande som ska väljas. Det ska också tillsättas ett antal personer i olika råd och kommittéer.

Läs mer Fortsättning...

Jarder och Härstedt VM-klara

 11 aug, 2015.Nu är Erica Jarder, längdhopp och Axel Härstedt, diskus också klara för VM. Båda har fått inbjudan från IAAF som de tackat ja till.

Läs mer Fortsättning...

Tio nya Stora Grabbar

 11 aug, 2015.Hederstecknet ”Stora Grabbar” tilldelas de friidrottare som genom sina insatser i SM-tävlingar, landskamper och internationella mästerskap samlat ihop 25 poäng enligt en bestämd poängskala. Under fjolåret var det tio aktiva som kom upp i nivå för att bli medlemmar i kamratföreningen De Stora Grabbarna.

Läs mer Fortsättning...

Dags för Folksam Challenge

 11 aug, 2015.Efter att Fridrotts-SM avgjorts i helgen är det nu dags att vända blickarna mot sommarens två sista Folksam Challenge-tävlingar.
   På fredag är det IF Kville och IK Vikingens tur att arrangera tävlingen på Slottskogsvallen i Göteborg och redan nu finns preliminära startlistor upplagda på tävlingens hemsida och där kan man hitta såväl SM- som JEM-medaljörer.

Läs mer Fortsättning...

Seminarium - så kan löpträning lyfta föreningen

 11 aug, 2015.Att intresset för löpning och löpträning är större än någonsin är väl känt och Svensk Friidrotts satsning på motionslöpning, projektet Svenska Löpare, är ett steg i detta.
   I samband med Lidingöloppet i september bjuder Svensk Friidrott in till ett seminarium för föreningar som vill komma igång med och utveckla sin löpträningsverksamhet.

Läs mer Fortsättning...

Sofie Skoog uttagen till VM

 10 aug, 2015.Sent på måndagskvällen blev det klart att Sofie Skoog, IF Göta Karlstad är uttagen till VM efter inbjudan från IAAF.

Läs mer Fortsättning...

Ny generalsekreterare sökes

 10 aug, 2015.I maj meddelade Svensk Friidrotts generalsekreterare Anders Albertsson att han slutar sin tjänst i september då han fått ett nytt jobb som evenemangsansvarig på GotEvent i Göteborg.

Läs mer Fortsättning...

Meraf Bahta avstår VM

 10 aug, 2015.Fjolårets EM-guldmedaljör på 5 000 meter, Meraf Bahta från Hälle IF, har bestämt sig för att avstå VM i Peking. Hon har under hela säsongen haft smärtor i en fot och känner att hon inte kan göra sig själv rättvisa i ett VM. Hon väljer därför att avstå VM för att låta foten läka.

Läs mer Fortsättning...

SM3: Världsklass av Kim

 9 aug, 2015.SM på Hällåsen i Söderhamn fick en härlig avslutning med ännu en dag med bra väder och ett finalpass som hade det mesta – mästerskapsrekord i längd av Khaddi Sagnia och flera resultat som kvalificerade sig för topp-10 genom tiderna.

Läs mer Fortsättning...

SM3: Khaddi slog rekord

 9 aug, 2015.I längdtävlingen i Söderhamn fick Ullevis Khaddi Sagnia på en härlig träff i fjärde omgången och flög hela 6.78 – personbästa med sex cm och det längsta hoppet av en svenska på sju år. Hon slog inte bara Erica Jarder (tvåa på 6.54) utan överträffade också Erica Johanssons 19 år gamla mästerskapsrekord med sju cm. Det ser riktigt bra ut inför VM i Kina!

Läs mer Fortsättning...

SM3: Vilken tävling av Sofie!

 9 aug, 2015.Kvinnliga höjdtävlingen blev en spännande historia där VM-klara favoriten Erika Kinsey tog 1.92 i första men ändå fick nöja sig med silvret. Detta sedan Götas Sofie Skoog tagit sju raka höjder i första försöket inklusive distriktsrekordet 1.92 medan Erika hade en rivning på 1.86.

Läs mer Fortsättning...

SM3: Första guldet för Joel

 9 aug, 2015.Bollnäs Joel Groth var Hälsinglands stora hemmahopp och trots att han så sent som i mitten på juni gjorde sitt första 400 m häcklopp så var det inget som hindrade honom från att ta sitt första SM-guld i grenen. Med 50.79 vann han med 1.2 sekunder, satte pers med 1.05 och gjorde den bästa svenska tiden på tio år.

Läs mer Fortsättning...

SM3: Daniella slog favoriten

 9 aug, 2015.Malmö AI:s Daniella Busk vann 100 m-titeln på fredagskvällen efter en tid just över hennes personliga rekord och följde upp med en betydligt mer oväntad seger på dubbla distansen.

Läs mer Fortsättning...

Så följer du SM-söndagen

 9 aug, 2015.Friidrotts-SM i Söderhamn går att följa på en rad sätt enligt nedan.

Läs mer Fortsättning...

SM3: Söndagens höjdpunkter

 9 aug, 2015.Den stora finaldagen på Hällåsen i Söderhamn inleds 12.00 och innehåller 14 finaler plus den avslutande mixedstafetten. Här kommenterar vi ett urval av dem.
   K Diskus: Ullevis Sofia Larsson satte personbästa med 59.25 i början på sommaren och bör kunna ta sitt tredje raka guld. Såväl tvåan och trean i statistiken, spårvägarna Julia Viberg (57.07) och Heidi Schmidt (55.14) tillhör övriga medaljkandidater. I Umeå i fjol blev det en spännande kamp mellan Sofia och Julia som den förstnämnda avgjorde i sista kastet. Blir det lika jämnt i år?
   M 5000 m: Fem svenskar har gjort under

Läs mer Fortsättning...

SM 100km: Stina snabbare
än alla män utom en

 8 aug, 2015.Stina Svensson hade sällskap med fjolårsmästarinnan Frida Södermark under den första fjärdedelen av SM 100 kilometer, som avgjordes på Norra och Södra Djurgården i Stockholm med start på lördag morgon.
   Sedan tackade Fredrikshofslöparen för sig och gled obevekligt ifrån Tjalves ultraspecialist. I mål skiljde det 24 minuter. Stina debuterade med 7:51:19, mindre än fyra minuter efter manlige SM-vinnaren, Dennis Sundman.

Läs mer Fortsättning...

SM 100km: Sundman skrällde

 8 aug, 2015.Två helt nya svenska mästare korades på lördagseftermiddagen, i Stockholm. SM 100 kilometer, som arrangerades i samband med Stockholm Ultra Marathon fick en skrällvinnare i Dennis Sundman. Den i stort sett klubblöse Solnabon med maratonlopp kring 2.45 som tidigare främsta merit visade sig vara klart bäst på att hålla jämn fart den varma sommardagen.

Läs mer Fortsättning...

Nya mästare på SM 100km

 8 aug, 2015.Två helt nya svenska mästare korades på lördagseftermiddagen, i Stockholm. SM 100 kilometer, som arrangerades i samband med Stockholm Ultra Marathon fick en skrällvinnare i Dennis Sundman. Den i stort sett klubblöse Solnabon med maratonlopp kring 2.45 som tidigare främsta merit visade sig vara klart bäst på att hålla jämn fart den varma sommardagen.

Läs mer Fortsättning...

SM2: Lyft för Felix och Lisa

 8 aug, 2015.I 400 m-finalerna blev det två premiärvinnare i form av Örgrytes Felix Francis och Hässelbys Lisa Duffy. Felix hade som bäst en bronsmedalj före dagens final men gjorde allt rätt när det verkligen gällde och bröt mållinjen på personliga rekordet 47.26 – två tiondelar före Ullevis Dennis Forsman.

Läs mer Fortsättning...

SM2: Världsklass i diskus

 8 aug, 2015.Herrarnas diskusfinal drabbades tyvärr av medvind vilket inte ger diskusen någon bärhjälp. Trots det så skickade både Hammarbys australiensare Benn Harradine och MAI:s Sverige-etta Axel Härstedt över 63 meter. Seger med en halvmeter för Benn på 63.54 som därmed tog Hammarbys första SM-guld i grenen genom tiderna. Bronset till Daniel Ståhl på 60.20.

Läs mer Fortsättning...

SM2: 2 x Spårvägen och
2 x Lidingö på 1500 m

 8 aug, 2015.1500 m-finalen i Söderhamn blev riktigt spännande där sju man gjorde upp om medaljerna på upploppet med Spårvägens junior Kalle Berglund som den starkaste sista 50 meterna.

Läs mer Fortsättning...

SM2: Löfgrens oväntade seger

 8 aug, 2015.Lördagens mest oväntade vinnare var IFK Lunds Fredrik Löfgren som först tangerade sitt pers på 2.12 och sedan tack vare 2.14 i andra säkrade guldet. Detta före fjolårsmästaren Mehdi Katib från Hellas som tog 2.14 i sista och Sverige-ettan Andreas Carlsson från Ymer.

Läs mer Fortsättning...

SM2: Angelicas svenska rekord var höjdpunkten

 8 aug, 2015.Andra SM-dagen på Hällåsen i Söderhamn gick också den i solens tecken med klart över 20 grader hela eftermiddagen, även om det blåste en del. Höjdpunkten var Angelica Bengtssons svenska utomhusrekord på 4.61 som hon tog i första försöket efter att dessförinnan utmanats hårt om SM-titeln av likaledes VM-klara Michaela Meijer. Malin Dahlström rev ut sig på ingångshöjden.

Läs mer Fortsättning...

Svenskt rekord av Angelica

 8 aug, 2015.Vid SM i Söderhamn förbättrade Hässelbys Angelica Bengtsson sitt ett år gamla mästerskapsrekord i stav med två centimeter till 4.52 som hon tog i sista försöket. Därefter höjde hon till svenska rekordhöjden utomhus, 4.61, och tog direkt! Det var även nordiskt rekord.

Läs mer Fortsättning...

Landslagets nya Craft-kläder

 8 aug, 2015.Idag vid SM presenterades ett nytt stort samarbete mellan Craft och Svensk Friidrott. Klädföretaget Craft blir ny samarbetspartner till Svensk Friidrott och officiell klädleverantör till landslaget.

Läs mer Fortsättning...

Intersport ny partner

 8 aug, 2015.Parallellt med Craft blir Intersport ny samarbetspartner till Svensk Friidrott och dess officiella sportbutikskedja och säljkanal av friidrottskläder.

Läs mer Fortsättning...

6.71 av Khaddi i längdkvalet!

 8 aug, 2015.I sin första tävling på en månad tangerade Ullevis Khaddi Sagnia i SM-kvalet i Söderhamn det 19 år gamla mästerskapsrekordet satt av svenska rekordhållerskan Erica Johansson i Karlskrona 1996.

Läs mer Fortsättning...

Så följer du SM-lördagen

 8 aug, 2015.Friidrotts-SM i Söderhamn går att följa på en rad sätt enligt nedan.

Läs mer Fortsättning...

Följ SM 100km

 8 aug, 2015.Det tio mil långa svenska mästerskapet startade klockan sju i morse på norra Djurgården i Stockholm.
   Stockholm Ultra Marathon, som SM är inkorporerat i, erbjuder liveresultat.

Läs mer Fortsättning...

SM1: Fanny säkerheten själv

 7 aug, 2015.Dagens mest överlägsna vinnare var kulettan Fanny Roos, Atleticum Växjö, som hade samtliga sex stötar längre än tvåans bästa.

Läs mer Fortsättning...

SM2: Fjorton finaler

 8 aug, 2015.Försökspasset i Söderhamn pågår 11.00-12.30 följt av invigning 13.00. Eftermiddagspasset startar 13.15 och innehåller 14 finaler av vilka vi kommenterar ett urval här. Av dem tillhör manliga diskusfinalen kl 15.25 en av dagens höjdpunkter.
   K Stav: Angelica Bengtsson, Hässelby, Michaela Meijer, Örgryte, och Malin Dahlström, Ullevi, är alla klara för VM och har i år hoppet 4.55 eller högre. Det gör grenen till den bästa kvinnliga i årets SM sett ur ett internationellt perspektiv. Det är den på förhand även nationellt eftersom de tio främsta i årsstatistiken är anmälda av vilka hälften har hoppat 4.25 eller högre. Angelica har i sommar satt svenskt utomhusrekord med 4.60 men både Michaela och Malin har testat högre höjder. Blir det bra förhållanden på Hällåsen kan vi mycket väl få se ett nytt svenskt rekord. Frågan är bara av vem?
   M 1500 m: Huddinges Staffan Ek toppar årsstatistiken med det personbästa

Läs mer Fortsättning...

SM1: Elias och Oscar gjorde sina livs serier

 7 aug, 2015.Släggfinalen blev en duell mellan Götas Sverige-etta Oscar Vestlund och Spårvägens Elias Håkansson. Båda gjorde sina livs serier vilket slutade med seger på 71.31 för Elias som satte årsbästa med tre meter och bara var sju cm från pers.

Läs mer Fortsättning...

SM1: Sveriges snabbaste

 7 aug, 2015.Första SM-dagen på Hällåsen i Söderhamn genomfördes i närmast perfekt väder med sol, 25 grader och en vind som var väldigt nära vindstilla. Det resulterade i en rad personliga rekord och det de åtta finalerna resulterade i såväl jämna kamper som överlägsna vinnare.

Läs mer Fortsättning...

SM1: Abrahams femte titel

 7 aug, 2015.Manliga 10 000 m-finalen blev riktigt spännande med Strömstads Mikael Ekvall och Eskilstunas Abraham Adhanom i huvudrollen.

Läs mer Fortsättning...

SM1: 3 x pers för David

 7 aug, 2015.Manliga stavfinalen blev en tävling som Örgrytes David Kappelin sent kommer glömma. Tre gånger förbättrade han sitt personliga rekord och när han till publikens jubel även gled över 5.22 i sista försöket så innebar det SM-guld. Vem hade trott det om en kille som kom till Söderhamn med ett pers på 5.10.

Läs mer Fortsättning...

SM1: Anna vann duellen

 7 aug, 2015.Kvinnlig kast levererade den högsta resultatnivån under den första SM-dagen där Växjös Anna Wessman vann duellen mot Sofi Flink med 1.5 meter tack vare 56.12.

Läs mer Fortsättning...

VM-klara ser fram emot SM

 7 aug, 2015.Friidrotts-SM är i gång i Söderhamn och för många är det sista chansen att klara kvalet till VM. Men för de som redan är uttagna är SM bara en tävling på vägen till SM.
   En av dem som redan är uttagna till VM och som vill bekräfta för sig själv att formen är god är Elise Malmberg, Hässleholm. Hon berättar att det mest var en slump att det blev 400 meter häck för henne, grenen som hon alltså ska göra VM-debut i om några veckor.

Läs mer Fortsättning...

Sverige röstar på Coe

 7 aug, 2015.När det Internationella Friidrottsförbundet har kongress i samband med VM i Peking om en knapp månad är det dags för medlemsnationerna att välja en ny president. Valet står mellan två mycket välmeriterade tidigare elitfriidrottare, Sebastian Coe och Sergej Bubka.
   Svensk Friidrott kommer att lägga sin röst på britten Coe, meddelar Björn Eriksson, Ordförande i Svensk Friidrott.

Läs mer Fortsättning...

Joel Groth siktar på medalj

 6 aug, 2015.Joel Groth, Bollnäs, är en av sommarens stora sensationer inom svensk sprint. Han ligger tvåa i Sverigestatistiken på 100 och 200 meter, och leder den på 400 meter både med och utan häckar. Detta efter personliga rekord på samtliga distanser i sommar.
   - Det är många parametrar och noggrannhet under lång tid som ligger bakom det, säger Joel som i vintras tog beslutet att satsa helhjärtat på friidrotten.

Läs mer Fortsättning...

Spåret och Hässelby i topp

 6 aug, 2015.Sju av årets elva SM-tävlingar har avverkats så här långt i kampen om mästerskapsstandaren där Lag-SM i Sundsvall för en dryg månad sedan var det senaste.

Läs mer Fortsättning...

Så följer du Friidrotts-SM

 6 aug, 2015.Helgens SM i Söderhamn går att följa på en rad sätt för den som inte har möjlighet att vara på plats på Hällåsen.
   * Friidrott.se:s semi-live-rapportering
   * Live-resultat
   * SVT Play sänder fre 17.00-20.00
   * SVT2 visar sammandrag fre 21.45-22.00
   * Radiosporten P4 sänder Sportextra fre 17.40-21.00 och varvar med sim-VM.

Läs mer Fortsättning...

Charlotte Karlsson VM-klar

 6 aug, 2015.När Lena Eliasson tackade nej till sin VM-plats i maraton gick frågan över till klubbkamraten Charlotte Karlsson, Hässelby SK som nu tackat ja till VM-start.

Läs mer Fortsättning...

SM: Fredagens finaler

 7 aug, 2015.Kvällspasset i Söderhamn pågår 17.00-20.05 och innehåller åtta finaler jämnt fördelade mellan män och kvinnor. Här följer en genomgång av dessa:
   K Spjut: Nio av de tio bästa i årsstatistiken är med och kampen om guldet ser ut att bli en spännande duell mellan Västerås svenska rekordhållerska (61.96) Sofi Flink och Växjös Anna Wessman som gjort comeback i år och satt personbästa med 58.34. Sofi har på grund av känning i axeln bara gjort en riktig tävling – 56.76 på Bauhaus-galan förra veckan – men kan bättre. Vem blir den första av dem att vinna sin andra titel?
   M Stav: Fjolårets toppduo Alhaji Jeng och Melker Svärd Jacobsson saknas liksom bröderna Armand, 15, och Andreas Duplantis, 22, som toppar årets statistik men inte finns i anmälningslistan. Det gör grenen oviss och spännande och bland guldkandidaterna finns

Läs mer Fortsättning...

Ett annat SM:
Längst och näst yngst

 6 aug, 2015.Parallellt med Friidrotts-SM i Söderhamn arrangeras ett annat svenskt mästerskap i helgen. Det är den näst yngsta av SM-tävlingarna, över tio mil, som på lördag har sin femte upplaga i samband med Stockholm Ultra Marathon.
   Redan klockan sju på morgonen ger sig deltagarna iväg på Norra Djurgården för att springa tolv varv i den kungliga nationalstadsparken. Just nu varnar prognoserna för att det kan komma en och annan skur just vid starten under en dag som annars ska vara fri från nederbörd och med temperaturer runt 20 grader.

Läs mer Fortsättning...

Minst och näst störst

 6 aug, 2015.Årets Friidrotts-SM är det 120:e i ordningen och Söderhamn blir första gången det arrangeras i Hälsingland. Fem gånger tidigare har senior-SM-tävlingar utomhus genomförts i distriktet – senast för 30 år sedan – men då har det handlat om långdistans, terräng, mångkamp respektive stafett. För arrangerande Söderhamns IF är det 70 år sedan senast då man 1945 var värd för 10 000 m och femkamp. Förutom senior-SM utomhus har det i Hälsingland arrangerats två JSM (1946 och 2005) samt två USM (1989 och 2014), dessutom Nordiska mästerskapen för 20–22-åringar för fem år sedan.
   Söderhamns kommun är med sina 26.000 invånare den näst största i Hälsingland men den minsta ort som stått värd för Friidrotts-SM.

Läs mer Fortsättning...

Svenskar i topp i Köpenhamn

 5 aug, 2015.Vid kvällens Copenhagen Athletics Games i den danska huvudstaden kom Kalle Berglund, Spårvägen, på andra plats i 800-metersloppet mot ett mycket meriterat motstånd, bland annat tre löpare med personligt rekord under 1:46, Josef Repcik från Slovakien, Jonathan Kitlit från Kenya och dansken Andreas Bube.

Läs mer Fortsättning...

SM som gör skäl för namnet

 6 aug, 2015.Kommande veckoslut är det dags för en av årets verkliga höjdpunkter då Friidrotts-SM äger rum på Hällåsens Friidrottsanläggning i Söderhamn som har åtta banor runt. Tio av de tretton VM-uttagna är med (maratonlöparna oräknade) och åtminstone ett halvdussin ska försöka ta sista chansen att kvala in till mästerskapet.
   Men SM är så mycket mer än våra stjärnor i form av breddeliten vilket drygt sjuhundra anmälda starter är ett bevis på. Jämför man med årsstatistiken så är de tio första med i

Läs mer Fortsättning...

I kväll: Friidrottsgala i Köpenhamn

 5 aug, 2015.I kväll avgörs Copenhagen Athletic Games på Østerbro Stadium. Intressanta svenska starter gör bland andra Fanny Roos, Kalle Berglund och Erica Jarder.

Läs mer Fortsättning...

Högre och högre siffror i SM

 5 aug, 2015.När Friidrott-SM avgörs till helgen samlas stora delar av friidrotts-Sverige i Söderhamn. Som vanligt lockar tävlingen i stort sett hela den svenska eliten och det är cirka 500 aktiva anmälda till drygt 700 starter under de tre tävlingsdagarna. Detta ligger i paritet med hur det har sett ut de senaste åren och är till och med en liten ökning, berättar Svensk Friidrotts tävlingsansvarige Andreas Thornell.

Läs mer Fortsättning...

Ny enkät om mångfaldsarbete

 5 aug, 2015.Tillsammans med SISU Idrottsutbildarna påbörjar nu Svensk Friidrott ett arbete med att kartlägga nuvarande verksamhet utifrån ett mångfalds- och inkluderingsperspektiv. Syftet är att arbetet ska utmynna i en plan för framtida mångfaldsarbete.

Läs mer Fortsättning...

SM med VM i bakgrunden

 5 aug, 2015.SM-helgen i Söderhamn sammanfaller med de sista dagarna som det går att kvala in till VM. Den svenska truppen består just nu av fyra män och elva kvinnor, förutom gångarna.
   Vilka är det som fortfarande kan aspirera på en biljett till Beijing? Kvalpremisserna har förändrats av det Internationella Friidrottsförbundet, IAAF. Grenarna har numera bara en kvalgräns, men det kompletteras med att IAAF vill ha ett bestämt antal deltagare. Det öppnar för att ta med aktiva som är närmast efter det begärda resultatet. Till sist är det upp till förbundskaptenen att utse VM-resenärerna - se vad som anges om uttagningarna.

Läs mer Fortsättning...

Senaste veckan
Veckan 28.8 - 4.9

Ny stavstrid på Göteborg GP
De tre VM-stavhopparna möts igen på Göteborg Friid...

Intensiv tävlingshelg
Friidrottssommaren 2015 är inne på upploppet och f...

Inget flyt för Angelica i Zürich
Hässelbys Angelica Bengtsson var ensam svensk delt...

På TV i kväll: DL-final 1
med Angelica Bengtsson

TV12 kl 20.00-22.00 Läs mer inför kvällens Weltkl...

Vägen till Finnkampen
går via Göteborg GP

En rad grenar har Göteborg Friidrott Grand Prix so...

Gefle tar emot mångkampssverige
Kommande helg genomförs mångkamps-SM för seniorer,...

På TV i kväll: DL-Final 1
med Angelica Bengtsson

Knappt har man hunnit hämta andan efter ett intens...

Ryker äldsta svenska rekordet på lördag?
Den 5 september är det dags för Folksam GP på Slot...

Månadens i juli: P19-laget
Sverige tog fem medaljer på junior-EM i Eskilstuna...

Har vi problem med kosten?
Behövs kosttillskott? Hur påverkas man av energibr...

Ungdomslandslaget klart
Med knappt två veckor till Finnkampen 12-13 septem...

Dags för roligaste helgen
tycker UVM-skrällen

Kaiza Karlén gör sin andra Ungdomsfinnkamp och har...

Wictor siktar in sig på ungdomsfinnkampen
Den 12–13 september genomförs Finnkampen på Stockh...

Säsongen fortsätter hemma
Friidrotts-VM är slut och nu vänds blickarna åter ...

Avancerad forskning bakom nya landslagsdräkten
I samband med SM i Söderhamn blev det känt att fri...

Christian invald i IAAF:s aktivas råd
Christian Olsson var en av 16 nominerade från hela...

NJLK2: Många personliga rekord i Leppävaara
De utmärkta förhållandena i Nordiska juniorlandska...

NJLK2: Dubbla 3:e-platser
Avslutningen av Nordiska juniorlandskampen i Leppä...

NJLK2: Tre svenska förstaplatser
Ellen Ekholm tog en grensegrarna i Nordiska junior...

Utmärkta formbesked
Med två veckor kvar till Finnkampen på Stockholms ...

VM9: En värdig finaldag
Den sista dagen på detta VM var så nära att bli en...

NJLK1: Killarna ligger tvåa
På lördagen inleddes Nordiska juniorlandskampen fö...

NJLK1: Friska vindar
Det blåste påtagligt under Nordiska juniorlandskam...

VM9: Avskedspasset
Allra sista tävlingspasset på Fågelboet börjar kl ...

VM9: Annelie bästa svenska
De tre svenskorna satsade på att göra sina egna lo...

VM9:
Spurtstrid om maraguldet

Nästan alltid är mästerskapsmaror avgjorda vad gäl...

Hemmaseger för Hammarby
Lag-USM arrangerades på Enskede IP i sol och tjugo...

Vindsnabba tider i Skara
Utmärkta resultat på sprint och häck har det noter...

VM9: Marathonnatt väntar
Kl 01.30 i natt inleds den nionde och sista VM-dag...

VM8: Sagt av en VM-femma
- Det här är klockrent! Det var ju helt fullsatt o...

VM8: Åter en superkväll
Ashton Eatons världsrekord i tiokamp var naturligt...

VM8:
Daniel 45 cm från medalj!

Daniel Ståhl hade inte klarat IAAF:s formella kval...

VM8: Daniel i final
Vid det näst sista finalpasset på årets VM är det ...

Landskamp och SM i helgen
Nordiska juniorlands-kampen i Leppävaara och Lag-U...

VM8 Nattpasset:
Tiokamp & Stafett

Det första tävlingspasset på den näst sista VM-dag...

VM7: Ännu en lysande kväll
Den förnämliga längdtävlingen var ändå inte det sj...

VM7: Khaddi 7:a i VM-debuten
Längdfinalens yngsta Khaddi Sagnia var VM-debutant...

VM7: Khaddi & Erica i final
Den sjunde VM-dagens finalpass har en uttalad sven...

Förra veckan
Veckan 21.8 - 28.8

Landskamp och SM i helgen
VM8 Nattpasset:
Tiokamp & Stafett

VM7: Ännu en lysande kväll
VM7: Khaddi 7:a i VM-debuten
VM7: Khaddi & Erica i final
VM7: En natt för fans av höjd,
tiokamp och gång!

Inget snack om saken
VM6: Lysande friidrottskväll
VM6: Inget svenskt men bl a
Bolt vs Gatlin del 2!

VM6: Apropå kvalgränser
VM6: En höjd från final
VM6: Daniel i sin första final!
VM6: Både Khaddi och Erica
till final i längd!

Kvalpassets sex svenskar
VM6: Sex nya i elden
VM5: Kim & Michaela
VM5: Angelica så nära medalj
Följ stavfinalen direkt
Castoramasäsongen började i Östhammar
VM5 finalpasset: Kim,
Angelica och Michaela

VM5: Tracey aldrig nära
VM5: Tracey kastar i natt
VM4: En VM-sexas egna ord
VM4: Abeba gav allt
VM4: Abeba i final kl 14.35
JEM-medaljörer till landskampen i Esbo
Bellmanstafetten lockade tusentals lag
Omgång två i Peking
I natt går det bra att sova!
VM3: Kim till VM-final igen
VM3: Elises första VM-semi
Buud rekordsnabb
i Vasaspåren

Fler tjejer än killar
under löparnätterna

VM3: Elise & Kim
eftermiddagens svenskar

VM3: Två till stavfinalen
VM3: Ingen final för Michel
VM3: För tufft på hinder
VM 3: Dags för 6 nya svenskar
USM17 3: Världsresultat av
Wictor och Grete

JSM 3: Austin och Daniella
dubbelsegrar i sprint

USM 3: Emma dubbelt om
över Vilma

USM 3: Ludvig vig & kvick
USM 3: Spjuten flög långt
VM2: Bolt åter en vinnare
VM2: Abeba säkert till final
VM2: Premisser för Abeba
VM2: Elise till semifinal!!
VM2: Premisser för Elise
JSM 2: Werner vinner staven
med 78 centimeter

Karins unga kvinnliga trupp
JSM 2: Thor skrällvann
JSM 2: Örevik nära Montler
USM2: Hrelja vinner igen
VM1: Två favoritsegrar
USM 2: Första under 50
VM:s första kvällspass
Snabba 17-årstider på 400 m
VM1: Andreas räckte inte
VM1: Abeba säkert till semi
VM1:
David gjorde sitt eget lopp

Så följer du VM i natt
JSM 1: Suveräna hinderguld
JSM 1: Motvinden störde
JSM 1: Jämnt på 100
USM1: Utmärkta 80 m-tider
USM1: Stabilt av EYOF-finalisterna
USM1: Långa släggkast
Flera årsbästan inledde JSM
3 x Sverige på första passet
Inte bara mästerskap i helgen
Nu börjar VM
Följ JSM- och USM-resultaten
Världsmästarinnan är tillbaka
Landslaget har anlänt Peking
Fullt med stjärnor på JSM

Två veckor sedan
Veckan 14.8 - 21.8

JSM 1: Motvinden störde
JSM 1: Jämnt på 100
USM1: Utmärkta 80 m-tider
USM1: Stabilt av EYOF-finalisterna
USM1: Långa släggkast
Flera årsbästan inledde JSM
3 x Sverige på första passet
Inte bara mästerskap i helgen
Nu börjar VM
Följ JSM- och USM-resultaten
Världsmästarinnan är tillbaka
Landslaget har anlänt Peking
Fullt med stjärnor på JSM
Vägen till en VM-start
Otterling fortsatt stabil
Junior-EM dubbelt prisat
KA2 tar emot ungdomarna
Nördens länkguide till VM
Exklusivt: Björn Eriksson kommenterar VM 2021
Två av tre svenskar invalda
Coe ny IAAF-ordförande
Tre VM-laddar på hög höjd
Ett kast som räckte för Kim
Medaljörtätt på USM och JSM
Inte bara VM börjar på lördag
Omväxling på VM-precamp
Landslaget laddar med japansk inre harmoni
Bytet har tagit tid för Erica
Kvick Olle på Söders backar
Odain tillbaka som vinnare
på hemmaplan

Ebba allt högre
Kramer snabbaste junioren
på 1000 meter

Följ Folksam Challenge Umeå
Nästan 2000
på maran i Kalmar

Musse och Isabellah
i tryckande värme

Toppnamn i bra väder i Umeå
Tillbaka i Marugame
Landslaget bakom kulisserna
Fanny mötte hemmapubliken
Lisas första under 54
Kalle slog det 26 år gamla juniorrekordet
Fullspäckad tävlingshelg för ungdom, elit och motionär
Söders höjder fylls i natt
Träningen igång i Marugame
Dags att söka SM-milen 2016