Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Måndag 27 maj 2019

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter



Terräng-JEM i Italien gav utdelning efter onändligt många träningstimmar.

”Nappe” följde idrottslärarens råd – blev 6:e bästa junior i terräng-EM 2016


2016 års junior-EM i terräng var inte Napoleon ”Nappe” Solomons första. Men det blev sannerligen Turebergarens bästa. Han sprang in på en sjätteplats och var därmed bästa svensk och nu också friidrott.se:s Månadens friidrottare i december. 

2014 var han rookie, sprang in på en trettondeplats på 7.8 kilometer i bulgariska Borovets.  Året därefter, i Huères, Frankrike kapade han fler man och slutade åtta på 8.1 kilometer. Året senare: 2016. Platsen var den italienska ön Sardinien och mästerskapet junior-EM i terräng. Återigen var Napoleon på startlinjen i M22-klassen. Nappe gick in med taktiken att göra sitt lopp och att göra ett ryck om kraftreserver fanns. Bli trött.
­
– Jag skulle ge allt. Jag gillar känslan av att känna att jag verkligen har tävlat, säger Nappe.
 

”Visste att det inte skulle passa mig”

Men det var ingen rolig syn för Turebergaren när han såg den 1 500 meter långa banan det skulle springas varv efter varv på.

– Jag gillar när det är lite mer terräng. Banan var på ett fält med konstgjort gräs, jag visste direkt att det inte var en bana som skulle passa mig på något sätt.

I bagaget hade Nappe även en period av känningar i vader och knän som resulterade i mindre träning. Oktober månad blev därför lidande med endast lätt träning. Ynka månaden före säsongens stora lopp kunde han träna på som han ville. 


Nappe vann JSM i M22-klassen på 2000 meter hinder.

Vassare än tidigare

Sommarens träningar och långlopp hade dock gått bra. Det kanske kunde bli bra ändå. Nappe gick ut hårt, la sig i förstaklungan som drog iväg från övriga fältet efter de tre första avklarade kilometrarna. Han var fjärde man. Gjorde rycket enligt planen.

– Jag ville inte springa bakom de andra och bevaka. Jag försökte göra det på mitt eget sätt, mitt eget lopp , det var det som var tanken. Men det höll inte hela vägen.

In på det sista varvet fick den dåvarande 22-åringen ett antal meter i täten men tog några felsteg i en av de branta backarna banan hade, som resulterade i överrotation. Nappe höll sig på benen men när Isaac Kimeli från Belgien la in sin superspurt var det svårt för svensken att hänga på de allra främsta. Nappe sprang i mål på tiden 23:03 och slutade sexa, en förbättring från förgående års placering i M22-klassen.

– Jag var ganska stark men visste att det kanske inte skulle hålla. Jag hade ganska mycket krafter kvar och försökte rycka i slutet, men höll istället på att ramla och tappade lite fart. Killarna var väldigt snabba och jag hade slösat bort lite energi på att mitt ryck, säger han.
Sjätteplatsen var trots störningen Nappes högsta placering i en landslagstävling.  Året innan slutade han sjua.


För två år sedan sprang han in på en åttondeplats i franska Hyère på terräng-EM

Trots att du höll på att ramla på sluttampen och att banan inte var din typ blev placeringen din bästa någonsin. Varför tror du att det blev så bra just då?

– Jag hade en väldigt bra grund att stå på. Hade jag fått träna på längre hade det gått bättre såklart men att jag hade en bra grund tror jag.  Men det är så det är, det är löpning.

”Ville tillbaka”

Och grunden, ja den har snabbt byggts upp. Den nyss fyllda 23-åringen kommer ursprungligen från Eritrea och kom till Sverige som trettonåring. Som nybliven tonåring var det till en början svårt att anpassa och hitta sig själv i sitt nya hemland.
 
– Första månaderna i Sverige ville jag bara tillbaka. Jag packade mina väskor hela tiden. Men jag fick inte åka tillbaka.

”Löpning var ju bra för konditionen”

Flytvästen blev idrotten. Fotbollen var först ut. På gräsplanen fick Nappe många vänner och det svenska språket blev lättare och lättare. Friidrotten introducerades på idrottslektionen genom ett skollopp alla i klassen skulle springa. Nappe som sedan innan tränat fotboll hade bra kondition och vann loppet. Hans idrottslärare var imponerad. Klart att grabben skulle börja löpträna, tyckte hon.
 
– Jag hade ju sett Kenenisa Bekele, (Zersenay)Tadesse och (Haile) Gebrselassie. Jag ville testa. Jag spelade ju fotboll så löpningen var ju bra för konditionen.


Nappe la in en spurt och slutade trea i ett 10 km-lopp i holländska Tilburg bara sekunder från segern

15-åringen började först i Fredrikshofs Friidrottsförening, precis som idrottsläraren förslagit. Det började med ett pass i veckan. Ett blev till två och två blev till tre träningspass i veckan. Samma år ställde han upp i sitt första junior-SM på 4 000 meter som han också vann.

– Det var kul att vara bäst i Sverige, springa mot de bästa och mäta sig med dem.

Ingen tillfällig form

Sedan dess har det blivit en del landslagsuppdrag i juniorklassen och svenska mästerskapsmedaljer. Det fina resultatet på terräng-EM gjorde att han blev uttagen att representera det europeiska laget i den populära terräng-lagtävlingen i engelska Edinburgh. En tävling där USA, England och Europa ställer upp med varsitt lag och väl där visade Nappe upp formen igen. Svensken stod för en riktigt bra prestation där han till en början låg avvaktande på en 25:e plats efter första halvan. Sedan kom rycket där han gick om hela tio löpare och slutade på en 15:e plats av totalt 30. Hans tid 25:22 räckte till att bli fjärde man i det europeiska laget.
 

Hur var det att bli uttagen till Europalaget, vad tänkte du?

– Det första jag tänkte var att jag skulle få träffa de där grabbarna jag träffat men aldrig fått möta i terräng. Mo (Farah),  kenyanerna och amerikanerna. Det var kul att höra dem flåsa lite, skrattar Nappe.


Nappe ingick i det det svenska laget som knep bronset på terräng-EM 2014
 

”Terräng är det jag gör”

Nappe känner sig nöjd med 2016 års träning även om det varit en del känningar som spökat. Han menar dock att han tränar för lite för att vara på den nivån han är på i dag till skillnad från många av dem han tävlar mot. I dagsläget blir det åtta pass per vecka med tre intervallpass och resten distans- eller tempoträning. Tanken är att träningen ska trappas upp successivt.
– Mitt mål har än så länge varit att bygga upp kroppen. Jag har mycket att göra för att bli bättre.

Känner du dig förvånad över att terrängsäsongen ändå gick så pass bra?

– Förvånad var jag nog inte, det var nog inte min tränare heller. De andra löparna kanske blev lite förvånade eftersom jag inte varit på de tävlingar där de varit och visat upp mig. Terräng är det jag gör, jag tränar inte lika mycket bana som jag är ute i terrängen.


Nu är ett nytt mål uppsatt: VM.
 

Vad är din styrka som löpare?

– Jag vill att det ska kännas varje gång. Har jag tränat ordentligt vill jag visa allt jag gjort. Det är viktigt för mig, det är så jag vill vinna lopp, så jag vill vara som löpare. Om det är mina distanser då är jag inte redo att få stryk.

Planen framöver är att 23-åringen ska börja träna mer för 5 000- och 10 000 meter men behålla terrängen. Om allt flyter på är målet för Nappe solklart: VM. Napoleon ”Nappe” Solomons första VM. 

Text: Frida Hogstrand
Foto: Deca Text & bild



Nyhetsnotis
 28 februari 2017
>