Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Torsdag 15 november 2018

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Ryno Quantz

Perspektiv på friidrott, januari 2011

Ryno Quantz

 

Rapport från en fotoväst


Berlins Olympiastadion, augusti 2009, regnet öser obarmhärtigt ner från den svarta Berlinhimlen och Linus Thörnblad gör sitt bästa för att hålla koncentrationen uppe. Jag och Pontus från Scanpix sitter i det blöta gräset på innerplan.

Pontus iförd rejält regnställ och stövlar, jag i T-shirt och shorts. Kylan och vätan har trängt in i märgen. Som vanligt har jag förbisett vädrets nycker. En tanke slår mig då plötsligt: Hur hamnade jag här egentligen?


Det känns som igår när "Tranan" ringde den där julidagen 2005. Jag hade precis påbörjat en omfattande ombyggnad av mitt gamla hus och fokus låg snarare på spik och reglar än på bländare och slutartider. Det var dags för landslagets precamp på Åland inför VM i Helsingfors.

Det var bara att lägga hammaren åt sidan och lasta in kamerorna i bilen och ta sikte på Mariehamn. Visst hade jag plåtat en hel del sport innan, men detta var förstås en utmaning utöver det vanliga. Med viss nervositet styrde jag nosen mot Mariehamn.

Utmaningarna har varit många under dessa fem år, de flesta roliga, en del mindre roande, men de är lätträknade. Att vara ute på läger med några av världens bästa friidrottare kan dock ibland vara förödande för självbilden. Man känner sig ju inte direkt vältränad när man står bredvid Wissman och Thörnblad i lunchkön ...
 

Hedersuppdrag

Minnesvärt var det förstås när Johan tog guldet på 400 m på Inne-EM i Turin 2009. När chans till medalj fanns fick undertecknad, som stod närmast målgången, uppdraget att distribuera flaggan. Ett hedersuppdrag, såklart.

Mycket riktigt, tog Johan hem loppet och jag står där med flaggan och inser att jag tappat rösten. Mina ynkliga bräkanden lyckades inte få hans uppmärksamhet. Men till min lättnad hade mina kollegor uppfattat dilemmat och skyndade till undsättning.

Plötsligt ekade 50 fotografstämmor i kör: - Johan, Johan!! Flaggan for genom luften och dagen var räddad. Minnesvärt var det ju också när Linus slet tävlingslinnet i bitar under höjdkvalet, dock på ett lite annat sätt.

Att befinna sig på mästerskap är som att befinna sig i ett mikrouniversum där alla har sin uppgift och vissa saker är enkla och vissa är svårare. T ex att ta sig in på innerplan. Efter att först stå i kö och tjata och knuffas så får man kanske komma in för t ex ett spjutkast.
 

Hann före Musse men ...

En av de första gångerna jag kom in var under den dramatiska VM-finalen på 3000 m hinder i Osaka. På plats vid vattengraven tog jag mina bilder när det plötsligt ringer i klockan för sista varvet. Då inser jag med skräckblandad förtjusning att Musse leder och att jag är på fel sida målgången, det kan ju inte vara bra.

Jag far upp som en blixt (nåja) och hinner precis fram till målgång bara för att se tre kenyaner passera Musse och lura honom på medaljen. Vad jag inte noterat var att jag lagt mig framför en två meter lång AP-fotograf och snuvat honom på målgången, något jag blir varse när en jättenäve grabbar tag i mig bakifrån.

- You f-ing wanker, if I see you again I will kill you!

Resten av mästerskapet smög jag omkring med ängslig blick och alldeles för stor keps.

Finalen på 100 m häck blev ett drama, när Sanna Kallur föll och undertecknad råkade ha bilden där man tydligt ser att Michelle Perry är inne på Sannas bana. Protesten till trots blev Sanna utan medalj den gången, men det kommer fler möjligheter.
 

Färgsprakande Finnkampen

Finnkampen är som bekant ett eget färgsprakande kapitel i svensk friidrott. Med en enkel uppdragsbeskrivning - "Ta bilder på allt och alla!" - kan det hända att man ibland vill lite för mycket.

Det känns som att alla tävlar mot varandra samtidigt och det kan vara förenat med livsfara att vistas i denna lätt förvirrande miljö. Släggor, kulor, ribbor och spjut hör snarare hemma på ett slagfält. Som när jag under ett störtregn i Göteborg 2006 står och drömmer och plötsligt hör tillropen:

- Flytta på dig, flytta på dig! Hmm, tänker jag, där är en höjdhoppsribba, jag vänder mig om och ser en frustrerad Linus, ivrig att göra ett hopp. Någon står tydligen mitt i ansatsen. Idiot, tänker jag när jag till slut inser att det är jag som står i vägen. Ridå!

På Ullevi finns numera ett staket runt kulringen. Det vet jag för det är tack vare mig det finns där. 2007 följde jag Fredrik Johansson i 400 m-loppet då jag insåg att han skulle vinna. Den målgången ville man ju ha. Ett sprintlopp igångsattes tvärs över Ullevis gräsmatta och jag känner något flyga tätt över mitt huvud. Märkligt tänkte jag, en fågel, här inne på innerplan???
 

Fördelen med att inte vara lång

Fyra funktionärer störtar fram och skäller ut mig efter noter, jag har tydligen passerat rakt igenom kulzonen när den största finnen av dem alla gjorde sin sista stöt. En decimeter lägre och kulan hade gått rakt in i mitt kranium och det hade varit adios och tack för kaffet för alltid.

Efter tio minuter av diverse ursäkter så närmar jag mig nervöst den finske kulstötaren, för att även be honom om ursäkt. Han tittar ner på mig och jag fruktar det värsta. Han brister dock ut i ett leende och utbrister: - Perkele, tur för dig att du var så kort då! Finländare, ett folk att beundra!

"Slangens" och Niklas framfart i Berlin, alltid med ett leende och sugna på nya bildidéer, Carros guld i Osaka, Linus glöd i Barcelona, Bolts lopp i Berlin - detta och mycket mer plus ett antal galna landslagsläger har man fått uppleva från första parkett.

Extra minnesvärt är ju Emmas silver i Barcelona. Inga svenska framgångar på länge och Wennerholm och gänget hade slipat tangentborden sylvassa. Då seglade hon över 2.01 och allt det tråkiga var som bortspolat.
 

Utmattad men tillfreds

Framåt tvåtiden lyckades vi lämna Olympastadion, jag, "Tranan" och David. Utmattade men ändå ganska tillfreds. Enda kruxet var att det inte fanns en möjlighet att ta sig därifrån, bussar och bilar hade för länge sedan slutat gå och utanför arenan var det öde.

En timme senare befann vi oss i vådlig svarttaxifärd nerför berget med en påtänd spanjor som maxade eurodisco på högsta diskant i bilstereon. Så var det problemet löst också. Det var början på en magisk katalansk natt.

Att beskriva alla upplevelser och incidenter under dessa fem år skulle kräva en bok. Men att ha fått lära känna detta landslag, både de aktiva och de bakom kulisserna såsom tränare, ledare, marknadsfolk och pressmedarbetare - ingen nämnd och ingen glömd - har varit en sällsam ynnest.

Nu laddar vi om för Paris!

 

Ryno Quantz

fotografArkiv

November 2018
Simon Karlén Idrottsglädje
Maj 2018
Benn Harradine Athletics as a brand
April 2018
Olof Wretling Det får inte hända igen
November 2017
Charlotta Seiler Brylla Varför jag gillar idrottsplatser
Oktober 2017
Fredrik Trahn Kommunikation avgörande för friidrottens framtida position
Juni 2017
John Dohlsten Så många som möjligt, så länge som möjligt
Maj 2017
Jenny Ahlin Utesäsongens glädje
April 2017
Peter Häggström Lindecrantz Mod gör skillnad
Mars 2017
David Dunér Tankar på ansatsbanan
Januari 2017
Niklas Cederström Friidrott ur ett amerikanskt och svenskt perspektiv
December 2016
Vésteinn Hafsteinsson Dröm och verklighet
November 2016
Tommy Ivarsson Friidrott ska vara förknippat med anpassade livsmedel
Oktober 2016
BG Nilensjö Hur står det till med svensk löpning?
September 2016
Ida Nilsson Löpningen har gett mig nya chanser
Augusti 2016
Ulrika Flodin Att säga hejdå till en identitet
Juni 2016
Cege Berglund När Gärderud var Mick Jaggers favorit
Maj 2016
Stefan Holm Hello, from the other side
April 2016
Lena Björk Tillsammans blir vi fler och bättre
Januari 2016
Anna Öberg Eldsjälen - Årets Hjälte 2016
December 2015
Anders Albertsson Gasa och bromsa samtidigt
November 2015
Kalle Zerpe Bortom möjlighetens gräns
Oktober 2015
Mattias Claesson Vad händer sen?
Augusti 2015
Alexey Lebedev Ett underbart blågult spår i mitt ryska hjärta
Juli 2015
John Laselle Friidrottens roll i det nya Sverige.
Juni 2015
Salah Shallal Friidrotten som en förenande kraft
Maj 2015
Hillevi Thor Fri idrott
April 2015
Sofie Sarenbrant Livet efter Carro
Mars 2015
Nadja Casadei Friidrotten har räddat mig så många gånger i mitt liv
Februari 2015
Viktoria Ämting Öka ungdomars delaktighet
Januari 2015
Magnus Malmsborg Sponsring viktig för både elit och bredd
December 2014
Anna Sjöberg En ny bild av friidrotten
November 2014
Marika Borg Ström Nu skall vi fylla läktarna!
Oktober 2014
Björn Eriksson Svensk Friidrotts utmaningar
September 2014
Anna Jonsson Nycklarna till ett lyckat SM
Augusti 2014
Richard Björkman Att växa in i idrottens själ
Juli 2014
Johan Wettergren Avgörande är drivkraften och kärleken till sin sport
Juni 2014
Anders Borgström I år tar vi Finnkampsbåten
April 2014
Gunilla Löthagen Sjöstrand Friidrott det roligaste jag vet!
Mars 2014
Curt Högberg Ta vara på möjligheterna
Februari 2014
Ulrika Bergsten Friidrott och identitet
Januari 2014
Lars Nordin Glädjen i att se när någon har hittat hem
December 2013
Robert Kronberg Tankar efter en elitkarriär
November 2013
Malin Gustafsson Det är aldrig för sent!
Oktober 2013
Per Ahlström Kan resebyrån vara del av laget?
September 2013
Lars Liljegren Om målade naglar och idrottens kraft
Augusti 2013
Oscar Gidewall Det går att vinna utan doping!
Juli 2013
Daniel Wessfeldt Internationella friidrotten behöver rycka upp sig!
Juni 2013
Bengt Skött Psykologisk balansakt på spänd lina
Maj 2013
Karin Torneklint Mångfald och alla varianter
April 2013
Stefan Olsson Till slut lossnar det!
Mars 2013
Pia Hultgren Löpningen det enkla och rena
Februari 2013
Rickard Bryborn Jag skulle blivit brottare
Januari 2013
Johan Saxne Bästa skolan för yrkeslivet
December 2012
Pia Bosdotter Olson Nobody's perfect - but a team can be
November 2012
Tomas Hoszek Hur skall föreningarna möta folkhälsotrenden?
Oktober 2012
Erik Winerö Friidrott när den är som bäst
September 2012
Isabelle Eurenius Friidrottsgymnasium och föräldrar
Augusti 2012
Louise Thornander Så lika - och ändå så olika!
Juli 2012
Gunnar Durén Som en ångmaskin i en flyttlåda på vinden
Juni 2012
Janne Åkerblom Friidrott från regihytten
April 2012
Tomas Riste Ständiga förbättringar och spännande utmaningar
Mars 2012
Lennart Karlberg Autografer som skänker ljuva minnen
Februari 2012
Anna Linner Man måste våga ... fast man inte törs!
December 2011
Lars Rambe I väntan på Bert Cameron
November 2011
Mikael Peterson Friidrott till hundra!
Oktober 2011
Jenny Kallur Otippade upplevelser från en karriär
September 2011
David Fridell Vi kan hela tiden bli bättre
Maj 2011
Lennart Karlberg Stark värdegrund skapar trygg miljö inom friidrotten
April 2011
Lars Pettersson Talanger - värda sin vikt i guld!
Mars 2011
Oskar Käck En bredare syn på tillvaron
Februari 2011
Isabellah Andersson En eld som brinner för löpning
Januari 2011
Ryno Quantz Rapport från en fotoväst
December 2010
Tomas Brandt Var nyfiken på framtiden!
November 2010
Malin Marmbrandt Motivation och glädje!
Oktober 2010
Fredrik Olofson Friidrott - en sport även för blekfeta medelålders
September 2010
Karin Lundgren Kämpaandan lika het nu
Augusti 2010
Anna von Schenck Min bästa idrottsupplevelse
Juli 2010
Oscar Gidewall En elittränares filosofi
Juni 2010
Carl-Johan Hultenheim Friidrott och företagsbygge i skön förening
April 2010
Lennart Karlberg "Friidrott för 2010-talet" - vårt redskap!
Mars 2010
Anders Albertsson Kompetens - där den behövs!
Februari 2010
Jenny Jacobsson En skadefri friidrott?
Januari 2010
Stina Funke Spänning och glädje - samma känslor oavsett nivå
December 2009
Lars-Inge Svensson Bragdguldet till de ideella ledarna!
November 2009
Madeleine Sjöstedt Stockholms Stadion en del av friidrotten
Oktober 2009
Johan Wallerstein Reflektion efter en bilfärd
September 2009
Karin Mattsson Weijber Förebilder och profiler
Augusti 2009
Jonas Forsberg Släpp in ungdomarna!
Juli 2009
Calle Nilsson Rapport från Ölands horisont
Juni 2009
Bo Edsberger Kvinnorna leder motionsvåg
Maj 2009
Lennart Karlberg & Mikael Peterson Bevara Stockholms Stadion som friidrottsarena!
April 2009
Anders Lindblad VM avgörande för framtiden
Mars 2009
Stefan Holm En inomhussäsong i soffan
Februari 2009
Tomas Björklund Nordea gör det möjligt
Januari 2009
Madeleine Melander Personliga mötet viktigt
December 2008
Ulrika Johansson (Rånäs 4H) Drivkraften bakom min löparglädje
November 2008
Stefan Lindeberg Vi ska väcka nyfikenhet hos de unga
Oktober 2008
Thomas Engdahl Tack för en minnesrik och utvecklande tid!
September 2008
Claes Bjerkne Sverige behöver stora evenemang
Augusti 2008
Anna Ekström Skratt och glädje för många!
Juli 2008
Rajne Söderberg Ur ett tredimensionellt perspektiv
Juni 2008
Kajsa Bergqvist Oj, säsongen har visst startat ....
Maj 2008
Ellinor Johansson Många unga vill och kan ta ansvar!
April 2008
Lennart Karlberg Med gemensamma krafter mot fortsatta framgångar
Mars 2008
Krister Clerselius Från löparbanan till styrelserummet
Februari 2008
Ulf Kinneson "En lysande kombination"
Januari 2008
Lars Markusson Så svårt är det att försvara ett OS-guld
December 2007
Mikael Peterson Tack för bra regionmöten!
November 2007
Yngve Andersson Välkommen till nya friidrott.se!
Senaste veckan
Veckan 8.11 - 15.11

TEM: Adhanom får chansen direkt
Landslagsledare Lorenzo Nesi har nu gjort en först...

Fokus på veteran-VM under
veteranombudskonferensen

I helgen arrangerades en veteranombudsträff på Bos...

Tre nomineringar till Idrottsgalan
I dag släpptes vilka idrottare som är nominerade t...

Emma ambassadör för U20EM i Borås
Även om Emma Green lade ner sin karriär som aktiv ...

Meraf Bahta tar timeout
Meraf Bahta väljer att i samråd med Svenska Friidr...

USA-terräng: Isabelle & Otto
springer Nationals på lördag

Den amerikanska universitetsfriidrotten har sin te...

Sofie nominerad till årets prestation
på FGP: ”Utan tvekan höjdpunkterna”

Nytt årsbästa på 1.93, två segrar varav en i högso...

Ansök om SM-tävlingar 2020
Vill ni som förening ta chansen att arrangera en S...

Det har varit Förbundsdomarkurs
Förbundsdomarutbildningen vänder sig primärt till ...

Lansering: Idrottens egen
ombudsman och visselblåsartjänst

Idrottens gemensamma arbete för trygga miljöer for...

Meraf Bahtas ärende anmält till Dopingnämnden
Dopingkommissionen (DopK) har beslutat att anmäla ...

IAAF återgår till "vanlig" kvalificering för VM 2019
Internationella friidrottsförbundet, IAAF, har bes...

Terräng-NM: Nio svenska medaljer!
Nordiska mästerskapen i Reykjavik resulterade i he...

Terräng-NM: Suveränt guld av Gergis
Turebergs Amanuel Gergis stod för en imponerande i...

Terräng-NM: Svenskt lagguld efter rafflande avslutning
Kvinnliga 7.5 km-loppet i terräng-NM på Island ble...

Terräng-JNM: Tre svenska medaljer
P19-loppet över 6 km i Reykjavik slutade med två s...

Terräng-JNM: Emilia femma
Terräng-NM för seniorer och juniorer inleddes i Re...

Playitas: SOK-talanger på läger
Sedan en vecka tillbaka har 22 aktiva med tränare ...

Tillgängliga för landslaget!
Sedan 2016 har det varit totalstopp för nationsbyt...

Terräng-NM: Blir det nya blågula medaljer i Reykjavik på lördag?
Årets näst sista internationella mästerskap med sv...

Förra veckan
Veckan 1.11 - 8.11

Terräng-NM: Blir det nya blågula medaljer i Reykjavik på lördag?
Kulstötaren från Hörby: Peter stötte
över tolv (!) meter i sin första tävling

En helg med långsprint
Uppmärksammad hoppträff i Karlstad
– flera svenska världsstjärnor på plats

Ta med friidrotten till din skola!
Ansök till Ungdomsrådet – nu!
Emma Green invald i EAA Athletes Committee
NYCM: Caroline Almkvist 2:36!
På TV söndag eftermiddag:
New York City Marathon

Nomineringar till Friidrottsgalan
13:00 Följ nomineringarna live på FB
DL-programmet klart för 2019

Två veckor sedan
Veckan 25.10 - 1.11

Nomineringar till Friidrottsgalan
13:00 Följ nomineringarna live på FB
DL-programmet klart för 2019
Nominera ledare till ”Årets Eldsjäl”
Toppkastare på träff i Växjö
Hela truppen till terräng-NM
Malmö AI segrare i SM-pokalen
Spårvägen bästa klubb i terräng-SM
TSM: Reprisen på dag 2 i morgon
M 12 km: Trio gjorde upp om guldet
K 8 km: Charlotta utmanade Meraf
M22: Andra guldet för Gabriel
K22: Suverän sololöpning av Sara
P19: Guld för Omar på hemmaplan!
F19: Emilia försvarade titeln
F16: Malin suverän vinnare
P16: Andra guldet för Sharmarke
Terräng-SM: Missa inget från dag 1
P17: Duellen med stort D
K 4 km: Spännande hela vägen
M 4 km: Nappe försvarade guldet
F17: Vera mot Gaël
P15: Spurten avgjorde – första guldet för Albin Wallenius
F15: Suverän löpning av Tilde
VSM: Dubbla segrar för Studenterna
VSM terräng: Vilken spurt!
VSM: Johanna första vinnaren
Följ terräng-SM i Friidrottskanalen
Duplantis: Europas Rising Star
– tillsammans med Ingebrigtsen

Per och Carina får
European Coaching Award

Sökes: Kvaltävlingsarrangörer
Öland, Ekerum och Högby hälsar välkommen till terräng-SM