Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 23 mars 2019

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Ryno Quantz

Perspektiv på friidrott, januari 2011

Ryno Quantz

 

Rapport från en fotoväst


Berlins Olympiastadion, augusti 2009, regnet öser obarmhärtigt ner från den svarta Berlinhimlen och Linus Thörnblad gör sitt bästa för att hålla koncentrationen uppe. Jag och Pontus från Scanpix sitter i det blöta gräset på innerplan.

Pontus iförd rejält regnställ och stövlar, jag i T-shirt och shorts. Kylan och vätan har trängt in i märgen. Som vanligt har jag förbisett vädrets nycker. En tanke slår mig då plötsligt: Hur hamnade jag här egentligen?


Det känns som igår när "Tranan" ringde den där julidagen 2005. Jag hade precis påbörjat en omfattande ombyggnad av mitt gamla hus och fokus låg snarare på spik och reglar än på bländare och slutartider. Det var dags för landslagets precamp på Åland inför VM i Helsingfors.

Det var bara att lägga hammaren åt sidan och lasta in kamerorna i bilen och ta sikte på Mariehamn. Visst hade jag plåtat en hel del sport innan, men detta var förstås en utmaning utöver det vanliga. Med viss nervositet styrde jag nosen mot Mariehamn.

Utmaningarna har varit många under dessa fem år, de flesta roliga, en del mindre roande, men de är lätträknade. Att vara ute på läger med några av världens bästa friidrottare kan dock ibland vara förödande för självbilden. Man känner sig ju inte direkt vältränad när man står bredvid Wissman och Thörnblad i lunchkön ...
 

Hedersuppdrag

Minnesvärt var det förstås när Johan tog guldet på 400 m på Inne-EM i Turin 2009. När chans till medalj fanns fick undertecknad, som stod närmast målgången, uppdraget att distribuera flaggan. Ett hedersuppdrag, såklart.

Mycket riktigt, tog Johan hem loppet och jag står där med flaggan och inser att jag tappat rösten. Mina ynkliga bräkanden lyckades inte få hans uppmärksamhet. Men till min lättnad hade mina kollegor uppfattat dilemmat och skyndade till undsättning.

Plötsligt ekade 50 fotografstämmor i kör: - Johan, Johan!! Flaggan for genom luften och dagen var räddad. Minnesvärt var det ju också när Linus slet tävlingslinnet i bitar under höjdkvalet, dock på ett lite annat sätt.

Att befinna sig på mästerskap är som att befinna sig i ett mikrouniversum där alla har sin uppgift och vissa saker är enkla och vissa är svårare. T ex att ta sig in på innerplan. Efter att först stå i kö och tjata och knuffas så får man kanske komma in för t ex ett spjutkast.
 

Hann före Musse men ...

En av de första gångerna jag kom in var under den dramatiska VM-finalen på 3000 m hinder i Osaka. På plats vid vattengraven tog jag mina bilder när det plötsligt ringer i klockan för sista varvet. Då inser jag med skräckblandad förtjusning att Musse leder och att jag är på fel sida målgången, det kan ju inte vara bra.

Jag far upp som en blixt (nåja) och hinner precis fram till målgång bara för att se tre kenyaner passera Musse och lura honom på medaljen. Vad jag inte noterat var att jag lagt mig framför en två meter lång AP-fotograf och snuvat honom på målgången, något jag blir varse när en jättenäve grabbar tag i mig bakifrån.

- You f-ing wanker, if I see you again I will kill you!

Resten av mästerskapet smög jag omkring med ängslig blick och alldeles för stor keps.

Finalen på 100 m häck blev ett drama, när Sanna Kallur föll och undertecknad råkade ha bilden där man tydligt ser att Michelle Perry är inne på Sannas bana. Protesten till trots blev Sanna utan medalj den gången, men det kommer fler möjligheter.
 

Färgsprakande Finnkampen

Finnkampen är som bekant ett eget färgsprakande kapitel i svensk friidrott. Med en enkel uppdragsbeskrivning - "Ta bilder på allt och alla!" - kan det hända att man ibland vill lite för mycket.

Det känns som att alla tävlar mot varandra samtidigt och det kan vara förenat med livsfara att vistas i denna lätt förvirrande miljö. Släggor, kulor, ribbor och spjut hör snarare hemma på ett slagfält. Som när jag under ett störtregn i Göteborg 2006 står och drömmer och plötsligt hör tillropen:

- Flytta på dig, flytta på dig! Hmm, tänker jag, där är en höjdhoppsribba, jag vänder mig om och ser en frustrerad Linus, ivrig att göra ett hopp. Någon står tydligen mitt i ansatsen. Idiot, tänker jag när jag till slut inser att det är jag som står i vägen. Ridå!

På Ullevi finns numera ett staket runt kulringen. Det vet jag för det är tack vare mig det finns där. 2007 följde jag Fredrik Johansson i 400 m-loppet då jag insåg att han skulle vinna. Den målgången ville man ju ha. Ett sprintlopp igångsattes tvärs över Ullevis gräsmatta och jag känner något flyga tätt över mitt huvud. Märkligt tänkte jag, en fågel, här inne på innerplan???
 

Fördelen med att inte vara lång

Fyra funktionärer störtar fram och skäller ut mig efter noter, jag har tydligen passerat rakt igenom kulzonen när den största finnen av dem alla gjorde sin sista stöt. En decimeter lägre och kulan hade gått rakt in i mitt kranium och det hade varit adios och tack för kaffet för alltid.

Efter tio minuter av diverse ursäkter så närmar jag mig nervöst den finske kulstötaren, för att även be honom om ursäkt. Han tittar ner på mig och jag fruktar det värsta. Han brister dock ut i ett leende och utbrister: - Perkele, tur för dig att du var så kort då! Finländare, ett folk att beundra!

"Slangens" och Niklas framfart i Berlin, alltid med ett leende och sugna på nya bildidéer, Carros guld i Osaka, Linus glöd i Barcelona, Bolts lopp i Berlin - detta och mycket mer plus ett antal galna landslagsläger har man fått uppleva från första parkett.

Extra minnesvärt är ju Emmas silver i Barcelona. Inga svenska framgångar på länge och Wennerholm och gänget hade slipat tangentborden sylvassa. Då seglade hon över 2.01 och allt det tråkiga var som bortspolat.
 

Utmattad men tillfreds

Framåt tvåtiden lyckades vi lämna Olympastadion, jag, "Tranan" och David. Utmattade men ändå ganska tillfreds. Enda kruxet var att det inte fanns en möjlighet att ta sig därifrån, bussar och bilar hade för länge sedan slutat gå och utanför arenan var det öde.

En timme senare befann vi oss i vådlig svarttaxifärd nerför berget med en påtänd spanjor som maxade eurodisco på högsta diskant i bilstereon. Så var det problemet löst också. Det var början på en magisk katalansk natt.

Att beskriva alla upplevelser och incidenter under dessa fem år skulle kräva en bok. Men att ha fått lära känna detta landslag, både de aktiva och de bakom kulisserna såsom tränare, ledare, marknadsfolk och pressmedarbetare - ingen nämnd och ingen glömd - har varit en sällsam ynnest.

Nu laddar vi om för Paris!

 

Ryno Quantz

fotografArkiv

December 2018
Johan Faskunger Jämlik friidrott – en förutsättning för att friidrotten i Sverige ska växa och förbättras
November 2018
Simon Karlén Idrottsglädje
Maj 2018
Benn Harradine Athletics as a brand
April 2018
Olof Wretling Det får inte hända igen
November 2017
Charlotta Seiler Brylla Varför jag gillar idrottsplatser
Oktober 2017
Fredrik Trahn Kommunikation avgörande för friidrottens framtida position
Juni 2017
John Dohlsten Så många som möjligt, så länge som möjligt
Maj 2017
Jenny Ahlin Utesäsongens glädje
April 2017
Peter Häggström Lindecrantz Mod gör skillnad
Mars 2017
David Dunér Tankar på ansatsbanan
Januari 2017
Niklas Cederström Friidrott ur ett amerikanskt och svenskt perspektiv
December 2016
Vésteinn Hafsteinsson Dröm och verklighet
November 2016
Tommy Ivarsson Friidrott ska vara förknippat med anpassade livsmedel
Oktober 2016
BG Nilensjö Hur står det till med svensk löpning?
September 2016
Ida Nilsson Löpningen har gett mig nya chanser
Augusti 2016
Ulrika Flodin Att säga hejdå till en identitet
Juni 2016
Cege Berglund När Gärderud var Mick Jaggers favorit
Maj 2016
Stefan Holm Hello, from the other side
April 2016
Lena Björk Tillsammans blir vi fler och bättre
Januari 2016
Anna Öberg Eldsjälen - Årets Hjälte 2016
December 2015
Anders Albertsson Gasa och bromsa samtidigt
November 2015
Kalle Zerpe Bortom möjlighetens gräns
Oktober 2015
Mattias Claesson Vad händer sen?
Augusti 2015
Alexey Lebedev Ett underbart blågult spår i mitt ryska hjärta
Juli 2015
John Laselle Friidrottens roll i det nya Sverige.
Juni 2015
Salah Shallal Friidrotten som en förenande kraft
Maj 2015
Hillevi Thor Fri idrott
April 2015
Sofie Sarenbrant Livet efter Carro
Mars 2015
Nadja Casadei Friidrotten har räddat mig så många gånger i mitt liv
Februari 2015
Viktoria Ämting Öka ungdomars delaktighet
Januari 2015
Magnus Malmsborg Sponsring viktig för både elit och bredd
December 2014
Anna Sjöberg En ny bild av friidrotten
November 2014
Marika Borg Ström Nu skall vi fylla läktarna!
Oktober 2014
Björn Eriksson Svensk Friidrotts utmaningar
September 2014
Anna Jonsson Nycklarna till ett lyckat SM
Augusti 2014
Richard Björkman Att växa in i idrottens själ
Juli 2014
Johan Wettergren Avgörande är drivkraften och kärleken till sin sport
Juni 2014
Anders Borgström I år tar vi Finnkampsbåten
April 2014
Gunilla Löthagen Sjöstrand Friidrott det roligaste jag vet!
Mars 2014
Curt Högberg Ta vara på möjligheterna
Februari 2014
Ulrika Bergsten Friidrott och identitet
Januari 2014
Lars Nordin Glädjen i att se när någon har hittat hem
December 2013
Robert Kronberg Tankar efter en elitkarriär
November 2013
Malin Gustafsson Det är aldrig för sent!
Oktober 2013
Per Ahlström Kan resebyrån vara del av laget?
September 2013
Lars Liljegren Om målade naglar och idrottens kraft
Augusti 2013
Oscar Gidewall Det går att vinna utan doping!
Juli 2013
Daniel Wessfeldt Internationella friidrotten behöver rycka upp sig!
Juni 2013
Bengt Skött Psykologisk balansakt på spänd lina
Maj 2013
Karin Torneklint Mångfald och alla varianter
April 2013
Stefan Olsson Till slut lossnar det!
Mars 2013
Pia Hultgren Löpningen det enkla och rena
Februari 2013
Rickard Bryborn Jag skulle blivit brottare
Januari 2013
Johan Saxne Bästa skolan för yrkeslivet
December 2012
Pia Bosdotter Olson Nobody's perfect - but a team can be
November 2012
Tomas Hoszek Hur skall föreningarna möta folkhälsotrenden?
Oktober 2012
Erik Winerö Friidrott när den är som bäst
September 2012
Isabelle Eurenius Friidrottsgymnasium och föräldrar
Augusti 2012
Louise Thornander Så lika - och ändå så olika!
Juli 2012
Gunnar Durén Som en ångmaskin i en flyttlåda på vinden
Juni 2012
Janne Åkerblom Friidrott från regihytten
April 2012
Tomas Riste Ständiga förbättringar och spännande utmaningar
Mars 2012
Lennart Karlberg Autografer som skänker ljuva minnen
Februari 2012
Anna Linner Man måste våga ... fast man inte törs!
December 2011
Lars Rambe I väntan på Bert Cameron
November 2011
Mikael Peterson Friidrott till hundra!
Oktober 2011
Jenny Kallur Otippade upplevelser från en karriär
September 2011
David Fridell Vi kan hela tiden bli bättre
Maj 2011
Lennart Karlberg Stark värdegrund skapar trygg miljö inom friidrotten
April 2011
Lars Pettersson Talanger - värda sin vikt i guld!
Mars 2011
Oskar Käck En bredare syn på tillvaron
Februari 2011
Isabellah Andersson En eld som brinner för löpning
Januari 2011
Ryno Quantz Rapport från en fotoväst
December 2010
Tomas Brandt Var nyfiken på framtiden!
November 2010
Malin Marmbrandt Motivation och glädje!
Oktober 2010
Fredrik Olofson Friidrott - en sport även för blekfeta medelålders
September 2010
Karin Lundgren Kämpaandan lika het nu
Augusti 2010
Anna von Schenck Min bästa idrottsupplevelse
Juli 2010
Oscar Gidewall En elittränares filosofi
Juni 2010
Carl-Johan Hultenheim Friidrott och företagsbygge i skön förening
April 2010
Lennart Karlberg "Friidrott för 2010-talet" - vårt redskap!
Mars 2010
Anders Albertsson Kompetens - där den behövs!
Februari 2010
Jenny Jacobsson En skadefri friidrott?
Januari 2010
Stina Funke Spänning och glädje - samma känslor oavsett nivå
December 2009
Lars-Inge Svensson Bragdguldet till de ideella ledarna!
November 2009
Madeleine Sjöstedt Stockholms Stadion en del av friidrotten
Oktober 2009
Johan Wallerstein Reflektion efter en bilfärd
September 2009
Karin Mattsson Weijber Förebilder och profiler
Augusti 2009
Jonas Forsberg Släpp in ungdomarna!
Juli 2009
Calle Nilsson Rapport från Ölands horisont
Juni 2009
Bo Edsberger Kvinnorna leder motionsvåg
Maj 2009
Lennart Karlberg & Mikael Peterson Bevara Stockholms Stadion som friidrottsarena!
April 2009
Anders Lindblad VM avgörande för framtiden
Mars 2009
Stefan Holm En inomhussäsong i soffan
Februari 2009
Tomas Björklund Nordea gör det möjligt
Januari 2009
Madeleine Melander Personliga mötet viktigt
December 2008
Ulrika Johansson (Rånäs 4H) Drivkraften bakom min löparglädje
November 2008
Stefan Lindeberg Vi ska väcka nyfikenhet hos de unga
Oktober 2008
Thomas Engdahl Tack för en minnesrik och utvecklande tid!
September 2008
Claes Bjerkne Sverige behöver stora evenemang
Augusti 2008
Anna Ekström Skratt och glädje för många!
Juli 2008
Rajne Söderberg Ur ett tredimensionellt perspektiv
Juni 2008
Kajsa Bergqvist Oj, säsongen har visst startat ....
Maj 2008
Ellinor Johansson Många unga vill och kan ta ansvar!
April 2008
Lennart Karlberg Med gemensamma krafter mot fortsatta framgångar
Mars 2008
Krister Clerselius Från löparbanan till styrelserummet
Februari 2008
Ulf Kinneson "En lysande kombination"
Januari 2008
Lars Markusson Så svårt är det att försvara ett OS-guld
December 2007
Mikael Peterson Tack för bra regionmöten!
November 2007
Yngve Andersson Välkommen till nya friidrott.se!
Senaste veckan
Veckan 16.3 - 23.3

Friidrotts-SM 2021 till Borås!
Det blir Borås som sommaren 2021 kommer att vara v...

Följ Förbundsårsmötet Live!
Under helgen kommer du ha möjlighet att följa före...

Bara 160 dagar till SM i Karlstad!
Med drygt fem månader kvar till själva SM-tävlinga...

Helgens tävlingsagenda
Att Svensk Friidrott håller sitt Förbundsårsmöte i...

Träningsstopp för Ragnar
Efter en framgångsrik inomhussäsong som kulminerad...

Från Eskilstuna till Gävle - 2
Igår berättade vi om polska sprintern Ewa Swobodas...

Domarutbildningar inför sommaren:
Tekniska ledare och Starters

Navet i friidrotten har alltid varit tävlingarna. ...

Från Eskilstuna till Gävle via Bydgoszcz och Glasgow
Många har positiva minnen från när Sverige och Esk...

Sökes: Ansvarig för mångkampens nya Prestationscentrum
I början på december beslöt förbundsstyrelsen att ...

Även Robel springer terräng-VM
I början av februari togs Turebergs Napoleon Solom...

EYOF - hög tid att anmäla intresse!
"European Youth Olympic Festival" - ett europeiskt...

Medaljörer inspirerade juniorlöpare
Månaderna mellan arenasäsongerna ute och inne är i...

Löpare i söder, väster och öster
Helgen bjöd på några riktigt snabba halvmaror ute ...

Svealands: Stockholm försvarade
Vid Svealands för 13/14-åringarna i Tybblelundshal...

Götalands:
"Skåne bröt Göteborgs dominans"

Rubriken ovan användes i höstas för att sammanfatt...

Apropå ”Mästarnas mästare”
Idrottsligt ”kändisskap” är sällan särskilt långli...

New York: David 1:03
Högbys David Nilsson satte svenskt rekord på halvm...

Meraf 1:12 i halvmaradebuten
Hälles Meraf Bahta debuterade på söndagen på halvm...

Stenhårt i Kraftmätningen:
Marginalerna på Turebergs sida

Med tre lag med totalpoänger på 24.000 poäng med e...

Kraftmätning pågår
Årets upplaga av Kraftmätningen 17 år inomhus pågå...

Förra veckan
Veckan 9.3 - 16.3

Stenhårt i Kraftmätningen:
Marginalerna på Turebergs sida

Kraftmätning pågår
Bahrain: Robel en sekund från rekord!
Att hålla koll på i helgen
Premiär:
Utbildning för mastersfriidrott

Framtiden för Diamond League?
Förbundsårsmötet:
Bred representation, viktiga beslut

Vi sprider vår löparkunskap
Månadens i februari: Wictor Petersson
19 år med Europacupen kast:
Fanny först till tre guld

IUSM: Hässelby SK bästa klubb!
Friidrotts-SM till Uppsala 2020
Viktig regeländring:
1 minuts-regeln har återinförts!

På Europas gator:
Musse 8:a – Johanna 9:a

Number twenty-three and counting!
IUSM2/P15: Snabbast på allting kort
IUSM2/F15: Intensiv trekamp
IUSM2/P16: Leo pressad av Jesper
IUSM2/F16: Guld för alla favoriterna
Fanny mest meriterande seger
Söndagens viktigaste live-länkar
IUSM1: Många nya grenårsbästan
Europacupen kast: Vanessa 57.73!
IUSM1: Vilken återkomst för Elvira!
IUSM1: Personbästa av Arvid
IUSM1: Fullträff av Jonna i sista
IUSM1: Första guldet för Melwin
IUSM1: Spännande kultävling
NCAA: Mondo vann - men det blev verkligen "Långa natten"
Friidrott från morgon till kväll

Två veckor sedan
Veckan 2.3 - 9.3

IUSM1: Många nya grenårsbästan
Europacupen kast: Vanessa 57.73!
IUSM1: Vilken återkomst för Elvira!
IUSM1: Personbästa av Arvid
IUSM1: Fullträff av Jonna i sista
IUSM1: Första guldet för Melwin
IUSM1: Spännande kultävling
NCAA: Mondo vann - men det blev verkligen "Långa natten"
Friidrott från morgon till kväll
Mondos motstånd i natt
Innehållsrik helg stundar:
Mondo, USM, kastcup, halvmaror, ...

Full fart in i andra århundradet
Hur en 4:e plats blev en silvermedalj
JVM-silver till Wictor Petersson
PS till "Apropå Skid-VM"
IVSM: Lena och andra gamla bekanta
Nya friidrottsjobb hos ÖIS och Lidingö
Två nya mästerskapsstäder 2021
RM Vinterkast: Två kvalade till Borås
Medaljfacit inne-EM: Silver och brons
IEM3: Sjundeplats för Erika
IEM3: Fredrik fyra efter jättepers
IEM3: Kramer fick inte till det
IEM3: Inget flyt för Michaela
IEM3: Fyra blågula medaljchanser sista finalpasset
IEM3: Medalj och svenskt rekord inom räckhåll för Fredrik Samuelsson
IEM3: Fanny sexa i kulfinalen
IEM3: Silver för Thobias i längd!
IEM3: Små marginaler för Anton
IEM3: Fortsatt stabilt av Fredrik
IEM3: Thobias och Fanny i kamp om medaljer i Glasgow
IEM2: Fredrik övernattar som tvåa efter en fantastisk förstadag!
IEM2: Vilket lopp av Leanderson!
IEM2: Brons för Melker i stav!
IEM2: Sååå nära final för Henrik
IEM2: Ingen final för Irene
IEM2: Ännu ett pers av Fredrik!
IEM2: Kramer är i final!
IEM2: Kramer är i final!
IEM2: Tufft för Lovisa
IEM2: Melker och Jonas i final ikväll
IEM2: Michaela till stavfinal – men inte Angelica
IEM2: Fredrik ligger trea i sjukampen!
IEM2: Bra lopp av Anton Levin
IEM2: Irene åter i semifinal
IEM2: Henrik och Austin vidare
IEM2: Bra start av Fredrik
IEM: Tolv svenskar i aktion lördag fm
IEM: Mästerskapsdebut för Anton
IEM: Irene siktar på pers
IEM: Austin redo för ny final