Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 23 mars 2019

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Niklas Cederström

Perspektiv på friidrott, januari 2017

Niklas Cederström

 

Friidrott ur ett amerikanskt och svenskt perspektiv

Vissa tränar friidrott för att hålla sig i form, vissa för att träffa vänner och ha kul. För mig är det meditation, träning och avslappning. Vi har samma passion, samma mål – för alla vi som älskar friidrott, vi har ett hem.
 
Jag har många identiteter idag. Jag är en son, bror, sambo. Jag är en friidrottare. Friidrotten har lärt mig att lösa problem och att nå mina mål.
 
Jag är uppvuxen i Colorado, en delstat i USA som är välkänd för Klippiga Bergen och den aktiva livsstilen. Som barn lekte jag mycket ute i trädgården, cyklade till parken och kom hem bara när solen började gömma sig bakom bergen. Hela familjen tältade i skogen och åkte skidor – något vi gör så ofta som möjligt än idag. Det utelivet som jag upplevde visade mig betydelsen av fysisk aktivitet.
 
Jag var sex år gammal när jag först började spela fotboll. Att tillbringa tid tillsammans med andra med samma intressen skapade en kärleksrelation med idrotten. När jag sedan började kasta diskus och slägga så fick jag jobba mot ett mål, utmana mig själv – både fysiskt och mentalt – och jag skapade livslånga vänskaper. Utöver det så skapade jag hälsosamma vanor som höll mig i form så att jag kunde uppleva allt i livet som jag ville uppleva – att återskapa de känslor jag fick som barn då hela familjen skapade härliga minnen tillsammans.
 

Utvecklingen ligger i mina händer

Denna kärleksrelation hjälpte mig att utvecklas både fysiskt och mentalt. Jag lärde mig att lösa problem, jobba hårt för att kunna nå mina mål; jag blev starkare, snabbare och jag insåg att utveckling ligger i mina händer. Efter fyra år i high school så nådde jag mina drömmar och jag fick äran att tävla på collegenivån i friidrottslaget på University of Colorado där jag också pluggade psykologi och filosofi.

Under mina fyra tävlingssäsonger så hade jag skadebekymmer – i värsta fallet var jag borta från min sport i åtta månader. Rädslan slog hårt. Det var då jag upptäckte att friidrotten inte bara är ett kul sätt att hålla sig i form och utmana sig. Det blev båda min största rädsla och min frälsning. Jag var livrädd. Att jag aldrig skulle kasta igen. Att jag skulle misslyckas eller skada mig igen.
 
Jag kände i början som att jag hade förlorat hela min identitet som friidrottare. Jag bestämde mig för att kasta in mig i mina studier för att hitta en lösning till min fördel. Jag förstod snabbt att det hjälper ingenting att sitta hemma och sörja efter gångna tiderna. Därför valde jag att gå till träningarna, lära mig så mycket som möjligt, bjuda lagkamrater på middagar, hjälpa till med filmanalys; allt för att skapa socialt stöd, vara med kompisar och behålla min plats i laget.
 

Alla välkomnade mig

Mina lagkamrater och tränare var absolut de bästa jag kunde önska mig och jag kände verkligen som jag passade in trots att jag satt med mina kryckor och tittade på. Alla runt kastburen välkomnade mig med öppen famn och jag insåg att själva släggkastet är bara en liten del av idrotten. Allt man lär sig som aktiv skapar inte bara bättre idrottare, utan även bättre människor. Att resa på sig och jobba ännu hårdare för sina drömmar är en styrka som jag hade aldrig tränat men som var en naturlig utveckling i min friidrottskarriär.
 
Sommaren 2012, efter jag tog examen i Colorado, flyttade jag till Lund för en masterskurs i Idrottspsykologi. Eftersom jag inte var släggkastare längre så ville jag ta mig an nästa äventyr. Återigen var jag livrädd. Jag kände nästan ingen, hade svårt med språket och skolsystemet, kulturen var annorlunda – allt var nytt. Trots detta så visste jag att min pappa hade rätt under min uppväxt: ”det är sånt som löser sig.” Mina erfarenheter som friidrottare gav mig självförtroende. Jag har klarat mig hittills – pluggat svenska själv, tagit masterexamen, tävlat i friidrott på (och återkom till) hög nivå – så det är bara att fortsätta, så löser det sig.

Som amerikan är jag van vid att göra allt själv och vara så tuff som möjligt. Däremot så visste jag att man behöver folk som kan visa vägen men ändå låta en vara sig själv. Det tog inte långt tid innan jag började träffa sådana människor. En av mina de visade sig vara friidrottare och hon frågade om jag ville träna med laget. Klart jag ville.
 

Frälsningen återvände

Innan första träningen så började jag bli nervös. Efter ett par minuter bland folk med samma intressen så återvände den underbara och bekanta känslan – frälsning. Tränaren och de andra aktiva var oerhört snälla. De pratade friidrottsspråket. Det var på svenska, så jag var lite ovan, men jag förstod det bättre än något annat sedan jag flyttade till Sverige. Jag kastade (något som jag aldrig trodde jag skulle göra igen på grund av skadorna) och jag kände mig bekväm, glad, fri; det var som att komma hem.
 
Folk frågar ofta om skillnader mellan USA och Sverige. Jag brukar svara att jag hade velat börja träna friidrott som ung, men jag hade inte möjligheten innan jag fyllde tolv. Det på grund av att idrott är kopplat till skolor i USA och klubbidrott är antingen dyrt eller finns inte över huvud taget. Det skapar en idrottskultur på skolorna, men i övrigt så är det väldigt få som känner att de kan börja träna eftersom de missade chansen som tolvåring, eller på grund av begränsat antal aktiva i lagen.
 
I Sverige däremot så finns det alla sorters människor (i alla åldrar, män som kvinnor, elit som nybörjare) på träningar och det finns inte så stor fokus på prestation och resultat – vilket är en dröm från ett idrottspsykologiskt perspektiv. På så sätt anser jag att svenska folket är mer aktiva och många vågar ta sig an nya utmaningar i form av idrott, vilket då leder till en hälsosammare livsstil och de särskilda färdigheter som bara idrotten kan framföra.
 

Det enkla nöjet att snurra runt med en kula

Men det är inte skillnader som jag beundrar, utan likheter. En grupp människor från olika bakgrunder på olika sidor Atlanten kan samlas och uppskatta det enkla nöjet med att snurra runt med en kula. Vissa tränar för att hålla sig i form, vissa för att träffa vänner och ha kul. För mig är det meditation, träning, avslappning, det är där jag hör hemma.

Vad man än har för motivation så är det spännande, kul, målorienterat, svårt, ibland frustrerande, men det skapar en trygg känsla hos alla som har det nära hjärtat. Att vara tillsammans med sådana människor är bland livets största nöjen.
 
Vi har samma passion, samma mål – för alla vi som älskar friidrott, vi har ett hem.

 

Niklas Cederström

Projektassistent Lunds universitet, Muskuloskeletal Funktion och Idrottspsykologisk konsultArkiv

December 2018
Johan Faskunger Jämlik friidrott – en förutsättning för att friidrotten i Sverige ska växa och förbättras
November 2018
Simon Karlén Idrottsglädje
Maj 2018
Benn Harradine Athletics as a brand
April 2018
Olof Wretling Det får inte hända igen
November 2017
Charlotta Seiler Brylla Varför jag gillar idrottsplatser
Oktober 2017
Fredrik Trahn Kommunikation avgörande för friidrottens framtida position
Juni 2017
John Dohlsten Så många som möjligt, så länge som möjligt
Maj 2017
Jenny Ahlin Utesäsongens glädje
April 2017
Peter Häggström Lindecrantz Mod gör skillnad
Mars 2017
David Dunér Tankar på ansatsbanan
Januari 2017
Niklas Cederström Friidrott ur ett amerikanskt och svenskt perspektiv
December 2016
Vésteinn Hafsteinsson Dröm och verklighet
November 2016
Tommy Ivarsson Friidrott ska vara förknippat med anpassade livsmedel
Oktober 2016
BG Nilensjö Hur står det till med svensk löpning?
September 2016
Ida Nilsson Löpningen har gett mig nya chanser
Augusti 2016
Ulrika Flodin Att säga hejdå till en identitet
Juni 2016
Cege Berglund När Gärderud var Mick Jaggers favorit
Maj 2016
Stefan Holm Hello, from the other side
April 2016
Lena Björk Tillsammans blir vi fler och bättre
Januari 2016
Anna Öberg Eldsjälen - Årets Hjälte 2016
December 2015
Anders Albertsson Gasa och bromsa samtidigt
November 2015
Kalle Zerpe Bortom möjlighetens gräns
Oktober 2015
Mattias Claesson Vad händer sen?
Augusti 2015
Alexey Lebedev Ett underbart blågult spår i mitt ryska hjärta
Juli 2015
John Laselle Friidrottens roll i det nya Sverige.
Juni 2015
Salah Shallal Friidrotten som en förenande kraft
Maj 2015
Hillevi Thor Fri idrott
April 2015
Sofie Sarenbrant Livet efter Carro
Mars 2015
Nadja Casadei Friidrotten har räddat mig så många gånger i mitt liv
Februari 2015
Viktoria Ämting Öka ungdomars delaktighet
Januari 2015
Magnus Malmsborg Sponsring viktig för både elit och bredd
December 2014
Anna Sjöberg En ny bild av friidrotten
November 2014
Marika Borg Ström Nu skall vi fylla läktarna!
Oktober 2014
Björn Eriksson Svensk Friidrotts utmaningar
September 2014
Anna Jonsson Nycklarna till ett lyckat SM
Augusti 2014
Richard Björkman Att växa in i idrottens själ
Juli 2014
Johan Wettergren Avgörande är drivkraften och kärleken till sin sport
Juni 2014
Anders Borgström I år tar vi Finnkampsbåten
April 2014
Gunilla Löthagen Sjöstrand Friidrott det roligaste jag vet!
Mars 2014
Curt Högberg Ta vara på möjligheterna
Februari 2014
Ulrika Bergsten Friidrott och identitet
Januari 2014
Lars Nordin Glädjen i att se när någon har hittat hem
December 2013
Robert Kronberg Tankar efter en elitkarriär
November 2013
Malin Gustafsson Det är aldrig för sent!
Oktober 2013
Per Ahlström Kan resebyrån vara del av laget?
September 2013
Lars Liljegren Om målade naglar och idrottens kraft
Augusti 2013
Oscar Gidewall Det går att vinna utan doping!
Juli 2013
Daniel Wessfeldt Internationella friidrotten behöver rycka upp sig!
Juni 2013
Bengt Skött Psykologisk balansakt på spänd lina
Maj 2013
Karin Torneklint Mångfald och alla varianter
April 2013
Stefan Olsson Till slut lossnar det!
Mars 2013
Pia Hultgren Löpningen det enkla och rena
Februari 2013
Rickard Bryborn Jag skulle blivit brottare
Januari 2013
Johan Saxne Bästa skolan för yrkeslivet
December 2012
Pia Bosdotter Olson Nobody's perfect - but a team can be
November 2012
Tomas Hoszek Hur skall föreningarna möta folkhälsotrenden?
Oktober 2012
Erik Winerö Friidrott när den är som bäst
September 2012
Isabelle Eurenius Friidrottsgymnasium och föräldrar
Augusti 2012
Louise Thornander Så lika - och ändå så olika!
Juli 2012
Gunnar Durén Som en ångmaskin i en flyttlåda på vinden
Juni 2012
Janne Åkerblom Friidrott från regihytten
April 2012
Tomas Riste Ständiga förbättringar och spännande utmaningar
Mars 2012
Lennart Karlberg Autografer som skänker ljuva minnen
Februari 2012
Anna Linner Man måste våga ... fast man inte törs!
December 2011
Lars Rambe I väntan på Bert Cameron
November 2011
Mikael Peterson Friidrott till hundra!
Oktober 2011
Jenny Kallur Otippade upplevelser från en karriär
September 2011
David Fridell Vi kan hela tiden bli bättre
Maj 2011
Lennart Karlberg Stark värdegrund skapar trygg miljö inom friidrotten
April 2011
Lars Pettersson Talanger - värda sin vikt i guld!
Mars 2011
Oskar Käck En bredare syn på tillvaron
Februari 2011
Isabellah Andersson En eld som brinner för löpning
Januari 2011
Ryno Quantz Rapport från en fotoväst
December 2010
Tomas Brandt Var nyfiken på framtiden!
November 2010
Malin Marmbrandt Motivation och glädje!
Oktober 2010
Fredrik Olofson Friidrott - en sport även för blekfeta medelålders
September 2010
Karin Lundgren Kämpaandan lika het nu
Augusti 2010
Anna von Schenck Min bästa idrottsupplevelse
Juli 2010
Oscar Gidewall En elittränares filosofi
Juni 2010
Carl-Johan Hultenheim Friidrott och företagsbygge i skön förening
April 2010
Lennart Karlberg "Friidrott för 2010-talet" - vårt redskap!
Mars 2010
Anders Albertsson Kompetens - där den behövs!
Februari 2010
Jenny Jacobsson En skadefri friidrott?
Januari 2010
Stina Funke Spänning och glädje - samma känslor oavsett nivå
December 2009
Lars-Inge Svensson Bragdguldet till de ideella ledarna!
November 2009
Madeleine Sjöstedt Stockholms Stadion en del av friidrotten
Oktober 2009
Johan Wallerstein Reflektion efter en bilfärd
September 2009
Karin Mattsson Weijber Förebilder och profiler
Augusti 2009
Jonas Forsberg Släpp in ungdomarna!
Juli 2009
Calle Nilsson Rapport från Ölands horisont
Juni 2009
Bo Edsberger Kvinnorna leder motionsvåg
Maj 2009
Lennart Karlberg & Mikael Peterson Bevara Stockholms Stadion som friidrottsarena!
April 2009
Anders Lindblad VM avgörande för framtiden
Mars 2009
Stefan Holm En inomhussäsong i soffan
Februari 2009
Tomas Björklund Nordea gör det möjligt
Januari 2009
Madeleine Melander Personliga mötet viktigt
December 2008
Ulrika Johansson (Rånäs 4H) Drivkraften bakom min löparglädje
November 2008
Stefan Lindeberg Vi ska väcka nyfikenhet hos de unga
Oktober 2008
Thomas Engdahl Tack för en minnesrik och utvecklande tid!
September 2008
Claes Bjerkne Sverige behöver stora evenemang
Augusti 2008
Anna Ekström Skratt och glädje för många!
Juli 2008
Rajne Söderberg Ur ett tredimensionellt perspektiv
Juni 2008
Kajsa Bergqvist Oj, säsongen har visst startat ....
Maj 2008
Ellinor Johansson Många unga vill och kan ta ansvar!
April 2008
Lennart Karlberg Med gemensamma krafter mot fortsatta framgångar
Mars 2008
Krister Clerselius Från löparbanan till styrelserummet
Februari 2008
Ulf Kinneson "En lysande kombination"
Januari 2008
Lars Markusson Så svårt är det att försvara ett OS-guld
December 2007
Mikael Peterson Tack för bra regionmöten!
November 2007
Yngve Andersson Välkommen till nya friidrott.se!
Senaste veckan
Veckan 16.3 - 23.3

Friidrotts-SM 2021 till Borås!
Det blir Borås som sommaren 2021 kommer att vara v...

Följ Förbundsårsmötet Live!
Under helgen kommer du ha möjlighet att följa före...

Bara 160 dagar till SM i Karlstad!
Med drygt fem månader kvar till själva SM-tävlinga...

Helgens tävlingsagenda
Att Svensk Friidrott håller sitt Förbundsårsmöte i...

Träningsstopp för Ragnar
Efter en framgångsrik inomhussäsong som kulminerad...

Från Eskilstuna till Gävle - 2
Igår berättade vi om polska sprintern Ewa Swobodas...

Domarutbildningar inför sommaren:
Tekniska ledare och Starters

Navet i friidrotten har alltid varit tävlingarna. ...

Från Eskilstuna till Gävle via Bydgoszcz och Glasgow
Många har positiva minnen från när Sverige och Esk...

Sökes: Ansvarig för mångkampens nya Prestationscentrum
I början på december beslöt förbundsstyrelsen att ...

Även Robel springer terräng-VM
I början av februari togs Turebergs Napoleon Solom...

EYOF - hög tid att anmäla intresse!
"European Youth Olympic Festival" - ett europeiskt...

Medaljörer inspirerade juniorlöpare
Månaderna mellan arenasäsongerna ute och inne är i...

Löpare i söder, väster och öster
Helgen bjöd på några riktigt snabba halvmaror ute ...

Svealands: Stockholm försvarade
Vid Svealands för 13/14-åringarna i Tybblelundshal...

Götalands:
"Skåne bröt Göteborgs dominans"

Rubriken ovan användes i höstas för att sammanfatt...

Apropå ”Mästarnas mästare”
Idrottsligt ”kändisskap” är sällan särskilt långli...

New York: David 1:03
Högbys David Nilsson satte svenskt rekord på halvm...

Meraf 1:12 i halvmaradebuten
Hälles Meraf Bahta debuterade på söndagen på halvm...

Stenhårt i Kraftmätningen:
Marginalerna på Turebergs sida

Med tre lag med totalpoänger på 24.000 poäng med e...

Kraftmätning pågår
Årets upplaga av Kraftmätningen 17 år inomhus pågå...

Förra veckan
Veckan 9.3 - 16.3

Stenhårt i Kraftmätningen:
Marginalerna på Turebergs sida

Kraftmätning pågår
Bahrain: Robel en sekund från rekord!
Att hålla koll på i helgen
Premiär:
Utbildning för mastersfriidrott

Framtiden för Diamond League?
Förbundsårsmötet:
Bred representation, viktiga beslut

Vi sprider vår löparkunskap
Månadens i februari: Wictor Petersson
19 år med Europacupen kast:
Fanny först till tre guld

IUSM: Hässelby SK bästa klubb!
Friidrotts-SM till Uppsala 2020
Viktig regeländring:
1 minuts-regeln har återinförts!

På Europas gator:
Musse 8:a – Johanna 9:a

Number twenty-three and counting!
IUSM2/P15: Snabbast på allting kort
IUSM2/F15: Intensiv trekamp
IUSM2/P16: Leo pressad av Jesper
IUSM2/F16: Guld för alla favoriterna
Fanny mest meriterande seger
Söndagens viktigaste live-länkar
IUSM1: Många nya grenårsbästan
Europacupen kast: Vanessa 57.73!
IUSM1: Vilken återkomst för Elvira!
IUSM1: Personbästa av Arvid
IUSM1: Fullträff av Jonna i sista
IUSM1: Första guldet för Melwin
IUSM1: Spännande kultävling
NCAA: Mondo vann - men det blev verkligen "Långa natten"
Friidrott från morgon till kväll

Två veckor sedan
Veckan 2.3 - 9.3

IUSM1: Många nya grenårsbästan
Europacupen kast: Vanessa 57.73!
IUSM1: Vilken återkomst för Elvira!
IUSM1: Personbästa av Arvid
IUSM1: Fullträff av Jonna i sista
IUSM1: Första guldet för Melwin
IUSM1: Spännande kultävling
NCAA: Mondo vann - men det blev verkligen "Långa natten"
Friidrott från morgon till kväll
Mondos motstånd i natt
Innehållsrik helg stundar:
Mondo, USM, kastcup, halvmaror, ...

Full fart in i andra århundradet
Hur en 4:e plats blev en silvermedalj
JVM-silver till Wictor Petersson
PS till "Apropå Skid-VM"
IVSM: Lena och andra gamla bekanta
Nya friidrottsjobb hos ÖIS och Lidingö
Två nya mästerskapsstäder 2021
RM Vinterkast: Två kvalade till Borås
Medaljfacit inne-EM: Silver och brons
IEM3: Sjundeplats för Erika
IEM3: Fredrik fyra efter jättepers
IEM3: Kramer fick inte till det
IEM3: Inget flyt för Michaela
IEM3: Fyra blågula medaljchanser sista finalpasset
IEM3: Medalj och svenskt rekord inom räckhåll för Fredrik Samuelsson
IEM3: Fanny sexa i kulfinalen
IEM3: Silver för Thobias i längd!
IEM3: Små marginaler för Anton
IEM3: Fortsatt stabilt av Fredrik
IEM3: Thobias och Fanny i kamp om medaljer i Glasgow
IEM2: Fredrik övernattar som tvåa efter en fantastisk förstadag!
IEM2: Vilket lopp av Leanderson!
IEM2: Brons för Melker i stav!
IEM2: Sååå nära final för Henrik
IEM2: Ingen final för Irene
IEM2: Ännu ett pers av Fredrik!
IEM2: Kramer är i final!
IEM2: Kramer är i final!
IEM2: Tufft för Lovisa
IEM2: Melker och Jonas i final ikväll
IEM2: Michaela till stavfinal – men inte Angelica
IEM2: Fredrik ligger trea i sjukampen!
IEM2: Bra lopp av Anton Levin
IEM2: Irene åter i semifinal
IEM2: Henrik och Austin vidare
IEM2: Bra start av Fredrik
IEM: Tolv svenskar i aktion lördag fm
IEM: Mästerskapsdebut för Anton
IEM: Irene siktar på pers
IEM: Austin redo för ny final