Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 26 april 2019

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Fredrik Trahn

Perspektiv på friidrott, oktober 2017

Fredrik Trahn

 

Kommunikation avgörande för friidrottens framtida position


Vi konsumerar allt mer information i text, bild och rörlig media i dagens samhälle. Trenden tycks fortsatt inte vika. En ökad satsning på medierelationer och kommunikation med moderna digitala plattformar kommer därför att vara avgörande för friidrottens position i framtiden.

Scen 1:
Det är varmt och fuktigt, så fuktigt att tröjan klibbar fast på kroppen och svetten rinner konstant. Vi befinner oss uppe i de sydkoreanska bergen med landslaget och svensk media. Alla sitter på golvet med benen instuckna under de låga borden. In kommer den ena mer märkliga och obestämbara maträtten efter den andra.

När Christian Olsson stoppar in en levande bläckfisk med vitlök och chilli i munnen blixtrar fotografernas blixtar så det känns som ett åskoväder, Aftonbladets twitterkonto slår i taket och Radiosportens Bengt Skött kan knappt behärska sig när han direktrapporterar i Sveriges Radio ”Färskt, mycket färskt”, säger han på sitt utmärkande Orsamål när Olsson matar in nästa bläckfisk i munnen. Dagen efter vältrar sig tidningarna och tv i landslagets sätt att VM-ladda med koreansk obskyr mat.

Scen 2:
Landslaget med Holm, Kallur, Bergqvist, Olsson, Wissman, Green och Thörnblad sitter på presskonferenspodiet med full uppställning från svensk media. Alla väntar på förbundskapten Thomas Engdahl och vi befinner oss i den något udda mediemiljön i bastuavdelningen på top-floor på Vasas finaste hotell. Det är dagen före midsommarafton och en nordfinsk midsommarbuffé står uppdukad.

Tillslut kommer Engdahl in iklädd den svenska nationaldräkten med knästrumpor, väst och svart hatt. Ingen vet om något i förväg och fotoblixtarna smattrar vid den märkliga uppsynen av Engdahl i den klassiska Sverigedräkten. Wennerholm skriver sin krönika direkt under presskonferensen och Expressens fotograf Robban Andersson har en för den tiden en unik kamera där han direkt från kameran sänder hem bilderna till redaktionen och rakt ut på nätet. Han plåtar och sänder hela tiden medan de aktiva viker sig av skratt vid uppsynen av förbundskaptenen. Dagen efter är varenda tidning och webbsida tapetserad med bilder på landslaget och Engdahl.

Det här är två exempel på en del av Svensk Friidrotts kommunikationsstrategi. Att plocka fram en story och förpacka den i bildmässigt intressanta miljöer.


Medieaktiviteter över hela världen

Med landslaget har vi gjort många presskonferenser och mediadagar av den här typen över hela världen. Vi har varit i japanska tehus, koreanska kloster, gamla borgar i Alperna, på ryska nattklubbar, tyska kanalbåtar, holländska strandrestauranger, vid Atlantens stränder, ombord på åländska skepp och på amerikanska beachcaféer.

Det har varit avslappnat, vänligt med avkoppling för aktiva och ledare och tid för media att göra sitt jobb samtidigt som det varit strikt organiserat med rutiner så att alla ska känna sig trygga. Ett samarbete med media som ingår i att vara landslagsaktiv.

Att vara presschef för ett av Sveriges mest omtyckta landslag är en ynnest. Men det är också som att vara en boxboll. Man står där i mitten och får slag från höger och vänster, parerar och agerar. På ena sidan står media och skriker och på andra sidan står aktiva och tränare och skriker lika högt. Eller bara njuter. Från ytterligare en kant gormar sponsorer och managers. Eller applåderar så att de blir tårögda. Och från en annan sida skriker allmänheten som kräver sitt av en delvis skattefinansierad verksamhet.

Men man kan också stå där i mitten och få de mest ömma och varma kramarna från aktiva som uppskattar ens arbete eller härlig feedback från media och sponsorer som jublar över den hjälp de fått för att kunna göra sitt arbete.

Allt tillsammans gör det så otroligt roligt och inspirerande att stå där i mitten och i ett pressat läge snabbt fatta de avgörande besluten för att så många som möjligt ska bli nöjda.


Ett tydligt uppdrag

Jag kom in under den gyllene generationen när Holm, Olsson, Klüft, Bergqvist, Green och Kallur tog medaljer på löpande bana. Jag anställdes med ett tydligt uppdrag: ”Organisera upp verksamheten och skapa så mycket publicitet som möjligt utan att det inkräktar på den idrottsliga prestationen.” Alla har inte tyckt om den strategi vi lagt men i en stor rörelse, ett gigantiskt landslag och med ett tidvis pressat medietryck kan man inte tillfredsställa alla.

När jag började jobba med landslaget var den allmänna uppfattningen att media var ett hot och inte en möjlighet. Det tog lång tid att ändra den uppfattningen. Idag är media en naturlig medspelare till landslaget.

 

Lyfta fram eller bromsa

I Svensk Friidrott har jag gått i Lennart Karlbergs och Lennart Julins hårda skola och lärt mig allt om kommunikation och friidrott och tillsammans med dem och många andra utvecklat en idag stor verksamhet.


Jag har avverkat tre förbundskaptener, fyra generalsekreterare och sex förbundsordförande under de här åren, alla med olika stil och kaliber. För att inte tala om alla olika medicinare, ledare och tränare som jag har fått lyfta fram eller bromsa i mötet med media för att skapa bästa möjliga resultat.

Under åren har jag varit med om otaliga svenska medaljer vid VM, EM och OS men det är faktiskt några andra minnen som etsat sig fast mest. Johan Wissmans finallopp i OS i Peking och Mustafa Mohameds fjärdeplats vid VM i Osaka är två av mina favoritminnen. Helt otroliga prestationer som försvann lite i mängden av svenska mästerskapsmedaljer. För att inte tala om alla de oförglömliga precamps och landslagsläger vi haft världen över då vi haft tid att komma varandra nära och lära känna varandra ännu lite bättre.

Det har varit många sena nätter i slitna svarttaxibilar tillsammans med fotograf Ryno Quantz efter att vi lämnat nedsläckta jättearenor som sista personer efter dopingtester med nyblivna medaljörer. Och arbetsplatserna har varit kyffen till hotellrum med obefintlig internetuppkoppling till moderna redaktioner och tv-studios på andra sidan jordklotet.

Äventyren med nämnda fotograf och vårt team Q-train är oförglömliga. Det har varit allt ifrån galna plåtningar och fimjobb i de mest underbara miljöer till den där gången då IAAF:s fotochef Mr Rafael handgripligen ryckte Ryno Quantz ackreditering mitt under brinnande VM i Osaka 2007. Då blev det kris.

 

Krishantering har varit vardag

Kriser har det varit många genom åren. Ett tag var det mer regel än undantag med kris när landslaget samlades samtidigt som media var på plats. Det började med sprit- och knarkskandalen vid EM 2006 i Göteborg och slutade med den märkliga och långa sagan om Abeba Aregawi under flera år. Däremellan har vi hanterat oräkneliga antal kriser, påhopp, läckor, bråk, skador, påstådda dopingfall och faktiska dopingfall och allt annat. Alla har de varit kriser och en del har kommit media och allmänheten till kännedom, mycket har inte det.

Genom åren har vi skapat mängder av publicitet i media och i egna kanaler. Vi har hittat på saker som skapat publicitet och vi har mörkat saker för att förhindra publicitet. Som den där gången då vi saltade historien att Carolina Klüfts tränare Agne Bergvall var magsjuk för att avleda uppmärksamheten från Klüft inför VM. Vi har också gömt aktiva och smugglat ut dem bakvägen och till och med bokat om journalisters hotell utan att de själva förstått det. Vi har gjort så mycket som inte går att berätta öppet. Vi har aldrig ljugit men vi har ofta inte sagt hela sanningen.


Det sista blev det mest udda

Jag har kört sex VM och fem EM och ett oräkneligt antal inomhusmästerskap. Alla har varit helt fantastiska och otroliga på sitt sätt. Med det som varit det mest udda blev också det sista, VM i Ultratraillöpning i Portugal förra året. Där hade jag förmånen att lära mig något helt nytt och lära känna vår mest okända världstopplöpare Emelie Forsberg. Ingen svensk friidrottare har som hon lyckats skapa ett sådant varumärke av sitt namn och fått överlägset mest följare i sociala medier inom friidrotten i Sverige.

I fortsättningen vill jag inom friidrotten se en ökad satsning på media och kommunikation i digitala kanaler och sociala medier. Med text, bilder och film. Det kommer att vara helt avgörande för friidrottens position i framtiden. Och jag vill se det från aktiva, tränare, managers, klubbar, distrikt och inte minst förbund. Vi har en enorm möjlighet att själva styra bilden av friidrotten i det idrottsliga bruset.


Jag vill se resurser

Men det räcker inte med de tekniska verktygen. Jag vill i framtiden också se resurser så att vi kan utnyttja verktygen och bli en starkare spelare. En fortsatt satsning på goda journalist- och mediekontakter ser jag som en självklarhet.

Jag vill också se Svensk Friidrott i större omfattning omfamna motionslöpningen, inte minst det just nu exploderande intresset för traillöpning. Jag vill se Svensk Friidrott som en välkomnande, erbjudande och attraktiv värd för alla former av löpning och nya typer av föreningar och arrangörer. På så sätt kan vi bli ännu fler.

Ju större vi är desto starkare är vi.

Ju mer vi syns desto attraktivare är vi.

 

Fredrik Trahn

fd presschef och kommunikationsansvarig Svensk FriidrottArkiv

December 2018
Johan Faskunger Jämlik friidrott – en förutsättning för att friidrotten i Sverige ska växa och förbättras
November 2018
Simon Karlén Idrottsglädje
Maj 2018
Benn Harradine Athletics as a brand
April 2018
Olof Wretling Det får inte hända igen
November 2017
Charlotta Seiler Brylla Varför jag gillar idrottsplatser
Oktober 2017
Fredrik Trahn Kommunikation avgörande för friidrottens framtida position
Juni 2017
John Dohlsten Så många som möjligt, så länge som möjligt
Maj 2017
Jenny Ahlin Utesäsongens glädje
April 2017
Peter Häggström Lindecrantz Mod gör skillnad
Mars 2017
David Dunér Tankar på ansatsbanan
Januari 2017
Niklas Cederström Friidrott ur ett amerikanskt och svenskt perspektiv
December 2016
Vésteinn Hafsteinsson Dröm och verklighet
November 2016
Tommy Ivarsson Friidrott ska vara förknippat med anpassade livsmedel
Oktober 2016
BG Nilensjö Hur står det till med svensk löpning?
September 2016
Ida Nilsson Löpningen har gett mig nya chanser
Augusti 2016
Ulrika Flodin Att säga hejdå till en identitet
Juni 2016
Cege Berglund När Gärderud var Mick Jaggers favorit
Maj 2016
Stefan Holm Hello, from the other side
April 2016
Lena Björk Tillsammans blir vi fler och bättre
Januari 2016
Anna Öberg Eldsjälen - Årets Hjälte 2016
December 2015
Anders Albertsson Gasa och bromsa samtidigt
November 2015
Kalle Zerpe Bortom möjlighetens gräns
Oktober 2015
Mattias Claesson Vad händer sen?
Augusti 2015
Alexey Lebedev Ett underbart blågult spår i mitt ryska hjärta
Juli 2015
John Laselle Friidrottens roll i det nya Sverige.
Juni 2015
Salah Shallal Friidrotten som en förenande kraft
Maj 2015
Hillevi Thor Fri idrott
April 2015
Sofie Sarenbrant Livet efter Carro
Mars 2015
Nadja Casadei Friidrotten har räddat mig så många gånger i mitt liv
Februari 2015
Viktoria Ämting Öka ungdomars delaktighet
Januari 2015
Magnus Malmsborg Sponsring viktig för både elit och bredd
December 2014
Anna Sjöberg En ny bild av friidrotten
November 2014
Marika Borg Ström Nu skall vi fylla läktarna!
Oktober 2014
Björn Eriksson Svensk Friidrotts utmaningar
September 2014
Anna Jonsson Nycklarna till ett lyckat SM
Augusti 2014
Richard Björkman Att växa in i idrottens själ
Juli 2014
Johan Wettergren Avgörande är drivkraften och kärleken till sin sport
Juni 2014
Anders Borgström I år tar vi Finnkampsbåten
April 2014
Gunilla Löthagen Sjöstrand Friidrott det roligaste jag vet!
Mars 2014
Curt Högberg Ta vara på möjligheterna
Februari 2014
Ulrika Bergsten Friidrott och identitet
Januari 2014
Lars Nordin Glädjen i att se när någon har hittat hem
December 2013
Robert Kronberg Tankar efter en elitkarriär
November 2013
Malin Gustafsson Det är aldrig för sent!
Oktober 2013
Per Ahlström Kan resebyrån vara del av laget?
September 2013
Lars Liljegren Om målade naglar och idrottens kraft
Augusti 2013
Oscar Gidewall Det går att vinna utan doping!
Juli 2013
Daniel Wessfeldt Internationella friidrotten behöver rycka upp sig!
Juni 2013
Bengt Skött Psykologisk balansakt på spänd lina
Maj 2013
Karin Torneklint Mångfald och alla varianter
April 2013
Stefan Olsson Till slut lossnar det!
Mars 2013
Pia Hultgren Löpningen det enkla och rena
Februari 2013
Rickard Bryborn Jag skulle blivit brottare
Januari 2013
Johan Saxne Bästa skolan för yrkeslivet
December 2012
Pia Bosdotter Olson Nobody's perfect - but a team can be
November 2012
Tomas Hoszek Hur skall föreningarna möta folkhälsotrenden?
Oktober 2012
Erik Winerö Friidrott när den är som bäst
September 2012
Isabelle Eurenius Friidrottsgymnasium och föräldrar
Augusti 2012
Louise Thornander Så lika - och ändå så olika!
Juli 2012
Gunnar Durén Som en ångmaskin i en flyttlåda på vinden
Juni 2012
Janne Åkerblom Friidrott från regihytten
April 2012
Tomas Riste Ständiga förbättringar och spännande utmaningar
Mars 2012
Lennart Karlberg Autografer som skänker ljuva minnen
Februari 2012
Anna Linner Man måste våga ... fast man inte törs!
December 2011
Lars Rambe I väntan på Bert Cameron
November 2011
Mikael Peterson Friidrott till hundra!
Oktober 2011
Jenny Kallur Otippade upplevelser från en karriär
September 2011
David Fridell Vi kan hela tiden bli bättre
Maj 2011
Lennart Karlberg Stark värdegrund skapar trygg miljö inom friidrotten
April 2011
Lars Pettersson Talanger - värda sin vikt i guld!
Mars 2011
Oskar Käck En bredare syn på tillvaron
Februari 2011
Isabellah Andersson En eld som brinner för löpning
Januari 2011
Ryno Quantz Rapport från en fotoväst
December 2010
Tomas Brandt Var nyfiken på framtiden!
November 2010
Malin Marmbrandt Motivation och glädje!
Oktober 2010
Fredrik Olofson Friidrott - en sport även för blekfeta medelålders
September 2010
Karin Lundgren Kämpaandan lika het nu
Augusti 2010
Anna von Schenck Min bästa idrottsupplevelse
Juli 2010
Oscar Gidewall En elittränares filosofi
Juni 2010
Carl-Johan Hultenheim Friidrott och företagsbygge i skön förening
April 2010
Lennart Karlberg "Friidrott för 2010-talet" - vårt redskap!
Mars 2010
Anders Albertsson Kompetens - där den behövs!
Februari 2010
Jenny Jacobsson En skadefri friidrott?
Januari 2010
Stina Funke Spänning och glädje - samma känslor oavsett nivå
December 2009
Lars-Inge Svensson Bragdguldet till de ideella ledarna!
November 2009
Madeleine Sjöstedt Stockholms Stadion en del av friidrotten
Oktober 2009
Johan Wallerstein Reflektion efter en bilfärd
September 2009
Karin Mattsson Weijber Förebilder och profiler
Augusti 2009
Jonas Forsberg Släpp in ungdomarna!
Juli 2009
Calle Nilsson Rapport från Ölands horisont
Juni 2009
Bo Edsberger Kvinnorna leder motionsvåg
Maj 2009
Lennart Karlberg & Mikael Peterson Bevara Stockholms Stadion som friidrottsarena!
April 2009
Anders Lindblad VM avgörande för framtiden
Mars 2009
Stefan Holm En inomhussäsong i soffan
Februari 2009
Tomas Björklund Nordea gör det möjligt
Januari 2009
Madeleine Melander Personliga mötet viktigt
December 2008
Ulrika Johansson (Rånäs 4H) Drivkraften bakom min löparglädje
November 2008
Stefan Lindeberg Vi ska väcka nyfikenhet hos de unga
Oktober 2008
Thomas Engdahl Tack för en minnesrik och utvecklande tid!
September 2008
Claes Bjerkne Sverige behöver stora evenemang
Augusti 2008
Anna Ekström Skratt och glädje för många!
Juli 2008
Rajne Söderberg Ur ett tredimensionellt perspektiv
Juni 2008
Kajsa Bergqvist Oj, säsongen har visst startat ....
Maj 2008
Ellinor Johansson Många unga vill och kan ta ansvar!
April 2008
Lennart Karlberg Med gemensamma krafter mot fortsatta framgångar
Mars 2008
Krister Clerselius Från löparbanan till styrelserummet
Februari 2008
Ulf Kinneson "En lysande kombination"
Januari 2008
Lars Markusson Så svårt är det att försvara ett OS-guld
December 2007
Mikael Peterson Tack för bra regionmöten!
November 2007
Yngve Andersson Välkommen till nya friidrott.se!
Senaste veckan
Veckan 19.4 - 26.4

Valberedningen föreslår:
Toralf Nilsson till Riksidrottsstyrelsen

Om en månad - den 24-26 maj - genomför den samlade...

"De fantastiska stav-99:orna"
Sam Kendricks, Renaud Lavillenie, Piotr Lisek, Tim...

Vill du välkomna friidrottsstjärnor under BAUHAUS-galan?
Torsdagen den 30 maj är det dags för BAUHAUS-galan...

Nu har vintern rasat ut:
Dags att stänga innestatistiken!

I alla fall vad gäller friidrotten har vintern ras...

Ny hall på gång i Skellefteå
För drygt 25 år sedan var Skellefteå bland de förs...

Perspektiv på Suldans 13:31
Suldan Hassans 28-sekunders kapning av personliga ...

USA: Helgsummering
Sista tävlingsdagen under USA-helgen gladde framfö...

USA: Suldan 13:31 på 5000m
- 7:e bäste svensk genom tiderna

Upp som ny 7:a genom tiderna efter att ha sänkt pe...

USA: Wictor VM-kvalade: 20.70!!!
Om det till äventyrs var någon som såg Wictor Pete...

Kraftmätningen 2019:
Knapp månad till kvalperioden börjar

Samma helg som Finnkampen genomförs varje år 15-år...

USA: Pers direkt för Erika!
Säsongspremiärer beskrivs inte sällan med formuler...

Förra veckan
Veckan 12.4 - 19.4

Kraftmätningen 2019:
Knapp månad till kvalperioden börjar

USA: Pers direkt för Erika!
Påsklov? Inte riktigt!
Intervjun: Svante - stavpionjären
Bauhaus-galan: 10000m tillbaka!
Ett annorlunda OS-program
Ta friidrotten till skolan!
Från Stockholm 2017 till Paris 2019
Mer svenskt i Europaförbundet:
Karin direkt in "Exekutiven"!

Europaförbundets kongress:
Karin valdes in i styrelsen!

U20-EM i Borås:
Europas bästa senior kommer!

Helgens friidrottande

Två veckor sedan
Veckan 5.4 - 12.4

U20-EM i Borås:
Europas bästa senior kommer!

Helgens friidrottande
Historien om en bild
Europaförbundet går till val:
Toralf slutar - Karin kandiderar

Dags att söka:
Elitidrottsstipendiet 2019-2020

Edvin Wide-stipendiaten Ellinor:
– Jätteskönt att känna sig stark på sista kilometern!

Inte sämre karl än man kan ändra sig
Månadens i mars: Robel Fsiha
Sök stöd från Idrottslyftet i god tid!
Vad händer utomlands i sommar?
På gator och vägar i helgen
BAUHAUS-galan 30 maj:
1500m en ren familjeuppgörelse?

Helgens tävlingsutbud:
Mest maror, halvmaror och milar