Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 26 april 2019

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Malin Marmbrandt

Perspektiv på friidrott, november 2010

Malin Marmbrandt

 

Motivation och glädje!


Vad är det som gör att man varje måndag går till sprintträningen fast man vet att den ofta slutar med spyor, och att man nästa dag går till hoppträningen i vetskap om att man kommer att gråta av mjölksyra efter alla Borzov-hopp?
 
– Längtan efter bättre resultat och kärleken till friidrott såklart!
 

Jag har alltid älskat att träna, och hela mitt liv har präglats av friidrotten. Den har tagit mig till många olika platser i världen, jag har träffat så otroligt många underbara människor genom friidrotten och den har påverkat de val jag gjort i livet.

När jag var sex år tjatade jag på min pappa om att få följa med honom ut och springa. Han svarade att jag var för liten och inte skulle kunna hänga med. Jag gav mig inte utan frågade om och om igen. En dag tröttnade han på mitt tjat och tog med mig på en löptur. Envis som jag var kämpade jag mig fram i pappas tempo, och det var då mina föräldrar insåg att friidrott skulle nog vara något för mig.

Vårterminen i lekis anmäldes jag till min första tävling, kommunmästerskapen i Enköping. Jag hade inte vågat vara med på hösten, men nu hade jag tagit mod till mig. Jag var ju trots allt snabbast av alla på lekis, tänkte jag.

Jag skulle springa 60m och mina föräldrar hade sagt att jag skulle försöka att bara titta rakt fram och hålla mig på min bana. Det gick bra och jag lyckades vinna. Det var en oerhört stolt och glad sjuåring som den dagen fann kärleken till friidrotten!
 

Fenomenal ledare och eldsjäl

Samma år anmälde jag mig till Enköpings AI:s friidrottsskola, där jag fick börja träna “på riktigt”. Med många duktiga ungdomstränare och en fenomenal ledare och eldsjäl som Kurt Pettersson växte intresset sig starkare.

Vintern året jag fyllde 15 deltog jag på Ungdoms-SM för första gången. Som jag hade längtat efter att få vara med på “SM”! Resultatet blev en bronsmedalj i längd och en fjärdeplats på häck. Ett år senare i Sätrahallen vann jag mitt första USM-guld, och lyckan var total.

Men sedan stagnerade resultaten. När motivationen började tryta kom vändningen. Jag bytte tränare, blev fri från skador och resultaten återkom. Som 19-åring vann jag både längd och tresteg på JSM och blev uttagen till min första landskamp, Nordiska Juniorkampen. Det var en underbar upplevelse, och jag kommer ihåg hur stolt och glad jag var över att få representera Sverige.

Det året tog jag även studenten och började ett annorlunda liv med jobb och nya rutiner. Resultaten gick nedåt igen och nu var frågan om det var tid att sluta med friidrotten. Men tanken på att sluta var hemsk. Även om tävlingarna inte gick så bra älskade jag ju fortfarande att träna.
 

Flytt till Manhattan

Men hur ska man balansera sitt liv med hård träning och heltidsjobb, utan att det ena blir lidande av det andra? Jag insåg att om jag ville fortsätta med min idrott så måste det bli någon ändring.

Min tränare rekommenderade mig att åka till USA och gå på college, så jag ansökte till några skolor. Jag fick ett erbjudande om fullt stipendium från Manhattan College i New York. Det blev lösningen på mitt problem, men även en stor omställning: Att lämna trygghet och familj i Sverige och bosätta mig på andra sidan av Atlanten.

Men så blev det, och i januari 2007 satt jag på flyget till New York, förväntansfull men även väldigt nervös. Min första tid i USA gick inte som jag hade tänkt mig. Det var många och långa samtal hem med mycket tårar. Men när terminen led mot sitt slut hade min tillvaro börjat ordna upp sig och jag kände mig sugen på en säsong hemma i Sverige.

På SM i Eskilstuna tog jag min första seniormedalj, silver i längdhopp, vilket ledde till en Finnkampsbiljett. Det var en fantastisk upplevelse att hoppa längd i Finnkampen! “Wow, shit va coolt” var min tanke när jag kom in på Ullevi. Jag kommer ihåg hur det var att få stå där på ansatsbanan inför tusentals åskådare som klappade i takt, att få tävla tillsammans med Carolina Klüft och att få ha den blågula landslagsdräkten på mig.
 

Finnkampen gav ny drivkraft

Finnkampsupplevelsen gav mig ny drivkraft för uppbyggnadsperioden. Men då dök motgångarna upp igen, den här gången ryggbesvär. Eftersom jag fortfarande gick på college och måste tävla för skolan, så fanns inga planer på att lägga av, men nästa sommar blev fylld av rehabträning.

Tillbaka i USA var det bara att börja om från början. Ryggen blev sakta bättre och 2009 ett comebackår. SM gav en fjärdeplats bara 2 cm från brons i längd och en sjätteplats och nytt personrekord i tresteg, så var jag otroligt taggad inför 2010.

För första gången någonsin fick jag träna en hel uppbyggnad utan skador, och resultaten kom därefter. Tävling efter tävling landade jag i längd på “rätt” sida om 6m-linjen och tresteg kunde jag hoppa utan smärta i ryggen.
 

Sann friidrottsglädje

Känslan av att allt slit ger resultat går inte att beskriva. Varje centimeter längre eller högre jag hoppar, varje hundradel snabbare jag kan springa, varje kilo tyngre jag kan lyfta ger mig en sådan enorm glädje och motivation.

Ni som var på SM i Falun i somras och kollade på kvinnliga tresteget, såg hur sann friidrottsglädje kan vara: Jag var helt utom mig av lycka efter att ha vunnit mitt första senior SM-guld. Tårarna rann när jag sprang hoppandes och skrikandes längs upploppet med armarna i skyn. Jag hade lyckats uppnå min dröm - att vinna ett svenskt mästerskap.

Nu är jag i det där jobbiga dilemmat igen, ska jag fortsätta med min älskade idrott, eller är det dags att lägga skorna på hyllan och satsa på yrkeskarriären? Om lite drygt en månad tar jag min examen här på Manhattan College. Ska jag ska börja jobba heltid eller ska jag försöka hitta något halvtidsjobb för att kunna friidrotta i några år till?
 

Inget lätt beslut

Mitt beslut hade kunnat vara lättare. Hade jag varit skadad eller haft ett dåligt år hade jag med största sannolikhet lagt av. Men nu har jag haft mitt bästa år någonsin, med personrekord i längd och SM-guld i tresteg.

Och träningen nu under hösten har gått bättre än någonsin. Något inom mig säger att jag inte har gjort det bästa jag kan än, och mitt mål är att bli så bra som jag bara kan utifrån mina förutsättningar.

För mig är träning så fruktansvärt roligt och min kärlek till friidrotten är så stor att jag nog alltid kommer att vara delaktig på ett eller annat sätt inom friidrotten. Men när det blir som ledare och inte längre aktiv vet jag inte än …

 

Malin Marmbrandt

Svensk mästare trestegArkiv

December 2018
Johan Faskunger Jämlik friidrott – en förutsättning för att friidrotten i Sverige ska växa och förbättras
November 2018
Simon Karlén Idrottsglädje
Maj 2018
Benn Harradine Athletics as a brand
April 2018
Olof Wretling Det får inte hända igen
November 2017
Charlotta Seiler Brylla Varför jag gillar idrottsplatser
Oktober 2017
Fredrik Trahn Kommunikation avgörande för friidrottens framtida position
Juni 2017
John Dohlsten Så många som möjligt, så länge som möjligt
Maj 2017
Jenny Ahlin Utesäsongens glädje
April 2017
Peter Häggström Lindecrantz Mod gör skillnad
Mars 2017
David Dunér Tankar på ansatsbanan
Januari 2017
Niklas Cederström Friidrott ur ett amerikanskt och svenskt perspektiv
December 2016
Vésteinn Hafsteinsson Dröm och verklighet
November 2016
Tommy Ivarsson Friidrott ska vara förknippat med anpassade livsmedel
Oktober 2016
BG Nilensjö Hur står det till med svensk löpning?
September 2016
Ida Nilsson Löpningen har gett mig nya chanser
Augusti 2016
Ulrika Flodin Att säga hejdå till en identitet
Juni 2016
Cege Berglund När Gärderud var Mick Jaggers favorit
Maj 2016
Stefan Holm Hello, from the other side
April 2016
Lena Björk Tillsammans blir vi fler och bättre
Januari 2016
Anna Öberg Eldsjälen - Årets Hjälte 2016
December 2015
Anders Albertsson Gasa och bromsa samtidigt
November 2015
Kalle Zerpe Bortom möjlighetens gräns
Oktober 2015
Mattias Claesson Vad händer sen?
Augusti 2015
Alexey Lebedev Ett underbart blågult spår i mitt ryska hjärta
Juli 2015
John Laselle Friidrottens roll i det nya Sverige.
Juni 2015
Salah Shallal Friidrotten som en förenande kraft
Maj 2015
Hillevi Thor Fri idrott
April 2015
Sofie Sarenbrant Livet efter Carro
Mars 2015
Nadja Casadei Friidrotten har räddat mig så många gånger i mitt liv
Februari 2015
Viktoria Ämting Öka ungdomars delaktighet
Januari 2015
Magnus Malmsborg Sponsring viktig för både elit och bredd
December 2014
Anna Sjöberg En ny bild av friidrotten
November 2014
Marika Borg Ström Nu skall vi fylla läktarna!
Oktober 2014
Björn Eriksson Svensk Friidrotts utmaningar
September 2014
Anna Jonsson Nycklarna till ett lyckat SM
Augusti 2014
Richard Björkman Att växa in i idrottens själ
Juli 2014
Johan Wettergren Avgörande är drivkraften och kärleken till sin sport
Juni 2014
Anders Borgström I år tar vi Finnkampsbåten
April 2014
Gunilla Löthagen Sjöstrand Friidrott det roligaste jag vet!
Mars 2014
Curt Högberg Ta vara på möjligheterna
Februari 2014
Ulrika Bergsten Friidrott och identitet
Januari 2014
Lars Nordin Glädjen i att se när någon har hittat hem
December 2013
Robert Kronberg Tankar efter en elitkarriär
November 2013
Malin Gustafsson Det är aldrig för sent!
Oktober 2013
Per Ahlström Kan resebyrån vara del av laget?
September 2013
Lars Liljegren Om målade naglar och idrottens kraft
Augusti 2013
Oscar Gidewall Det går att vinna utan doping!
Juli 2013
Daniel Wessfeldt Internationella friidrotten behöver rycka upp sig!
Juni 2013
Bengt Skött Psykologisk balansakt på spänd lina
Maj 2013
Karin Torneklint Mångfald och alla varianter
April 2013
Stefan Olsson Till slut lossnar det!
Mars 2013
Pia Hultgren Löpningen det enkla och rena
Februari 2013
Rickard Bryborn Jag skulle blivit brottare
Januari 2013
Johan Saxne Bästa skolan för yrkeslivet
December 2012
Pia Bosdotter Olson Nobody's perfect - but a team can be
November 2012
Tomas Hoszek Hur skall föreningarna möta folkhälsotrenden?
Oktober 2012
Erik Winerö Friidrott när den är som bäst
September 2012
Isabelle Eurenius Friidrottsgymnasium och föräldrar
Augusti 2012
Louise Thornander Så lika - och ändå så olika!
Juli 2012
Gunnar Durén Som en ångmaskin i en flyttlåda på vinden
Juni 2012
Janne Åkerblom Friidrott från regihytten
April 2012
Tomas Riste Ständiga förbättringar och spännande utmaningar
Mars 2012
Lennart Karlberg Autografer som skänker ljuva minnen
Februari 2012
Anna Linner Man måste våga ... fast man inte törs!
December 2011
Lars Rambe I väntan på Bert Cameron
November 2011
Mikael Peterson Friidrott till hundra!
Oktober 2011
Jenny Kallur Otippade upplevelser från en karriär
September 2011
David Fridell Vi kan hela tiden bli bättre
Maj 2011
Lennart Karlberg Stark värdegrund skapar trygg miljö inom friidrotten
April 2011
Lars Pettersson Talanger - värda sin vikt i guld!
Mars 2011
Oskar Käck En bredare syn på tillvaron
Februari 2011
Isabellah Andersson En eld som brinner för löpning
Januari 2011
Ryno Quantz Rapport från en fotoväst
December 2010
Tomas Brandt Var nyfiken på framtiden!
November 2010
Malin Marmbrandt Motivation och glädje!
Oktober 2010
Fredrik Olofson Friidrott - en sport även för blekfeta medelålders
September 2010
Karin Lundgren Kämpaandan lika het nu
Augusti 2010
Anna von Schenck Min bästa idrottsupplevelse
Juli 2010
Oscar Gidewall En elittränares filosofi
Juni 2010
Carl-Johan Hultenheim Friidrott och företagsbygge i skön förening
April 2010
Lennart Karlberg "Friidrott för 2010-talet" - vårt redskap!
Mars 2010
Anders Albertsson Kompetens - där den behövs!
Februari 2010
Jenny Jacobsson En skadefri friidrott?
Januari 2010
Stina Funke Spänning och glädje - samma känslor oavsett nivå
December 2009
Lars-Inge Svensson Bragdguldet till de ideella ledarna!
November 2009
Madeleine Sjöstedt Stockholms Stadion en del av friidrotten
Oktober 2009
Johan Wallerstein Reflektion efter en bilfärd
September 2009
Karin Mattsson Weijber Förebilder och profiler
Augusti 2009
Jonas Forsberg Släpp in ungdomarna!
Juli 2009
Calle Nilsson Rapport från Ölands horisont
Juni 2009
Bo Edsberger Kvinnorna leder motionsvåg
Maj 2009
Lennart Karlberg & Mikael Peterson Bevara Stockholms Stadion som friidrottsarena!
April 2009
Anders Lindblad VM avgörande för framtiden
Mars 2009
Stefan Holm En inomhussäsong i soffan
Februari 2009
Tomas Björklund Nordea gör det möjligt
Januari 2009
Madeleine Melander Personliga mötet viktigt
December 2008
Ulrika Johansson (Rånäs 4H) Drivkraften bakom min löparglädje
November 2008
Stefan Lindeberg Vi ska väcka nyfikenhet hos de unga
Oktober 2008
Thomas Engdahl Tack för en minnesrik och utvecklande tid!
September 2008
Claes Bjerkne Sverige behöver stora evenemang
Augusti 2008
Anna Ekström Skratt och glädje för många!
Juli 2008
Rajne Söderberg Ur ett tredimensionellt perspektiv
Juni 2008
Kajsa Bergqvist Oj, säsongen har visst startat ....
Maj 2008
Ellinor Johansson Många unga vill och kan ta ansvar!
April 2008
Lennart Karlberg Med gemensamma krafter mot fortsatta framgångar
Mars 2008
Krister Clerselius Från löparbanan till styrelserummet
Februari 2008
Ulf Kinneson "En lysande kombination"
Januari 2008
Lars Markusson Så svårt är det att försvara ett OS-guld
December 2007
Mikael Peterson Tack för bra regionmöten!
November 2007
Yngve Andersson Välkommen till nya friidrott.se!
Senaste veckan
Veckan 19.4 - 26.4

Valberedningen föreslår:
Toralf Nilsson till Riksidrottsstyrelsen

Om en månad - den 24-26 maj - genomför den samlade...

"De fantastiska stav-99:orna"
Sam Kendricks, Renaud Lavillenie, Piotr Lisek, Tim...

Vill du välkomna friidrottsstjärnor under BAUHAUS-galan?
Torsdagen den 30 maj är det dags för BAUHAUS-galan...

Nu har vintern rasat ut:
Dags att stänga innestatistiken!

I alla fall vad gäller friidrotten har vintern ras...

Ny hall på gång i Skellefteå
För drygt 25 år sedan var Skellefteå bland de förs...

Perspektiv på Suldans 13:31
Suldan Hassans 28-sekunders kapning av personliga ...

USA: Helgsummering
Sista tävlingsdagen under USA-helgen gladde framfö...

USA: Suldan 13:31 på 5000m
- 7:e bäste svensk genom tiderna

Upp som ny 7:a genom tiderna efter att ha sänkt pe...

USA: Wictor VM-kvalade: 20.70!!!
Om det till äventyrs var någon som såg Wictor Pete...

Kraftmätningen 2019:
Knapp månad till kvalperioden börjar

Samma helg som Finnkampen genomförs varje år 15-år...

USA: Pers direkt för Erika!
Säsongspremiärer beskrivs inte sällan med formuler...

Förra veckan
Veckan 12.4 - 19.4

Kraftmätningen 2019:
Knapp månad till kvalperioden börjar

USA: Pers direkt för Erika!
Påsklov? Inte riktigt!
Intervjun: Svante - stavpionjären
Bauhaus-galan: 10000m tillbaka!
Ett annorlunda OS-program
Ta friidrotten till skolan!
Från Stockholm 2017 till Paris 2019
Mer svenskt i Europaförbundet:
Karin direkt in "Exekutiven"!

Europaförbundets kongress:
Karin valdes in i styrelsen!

U20-EM i Borås:
Europas bästa senior kommer!

Helgens friidrottande

Två veckor sedan
Veckan 5.4 - 12.4

U20-EM i Borås:
Europas bästa senior kommer!

Helgens friidrottande
Historien om en bild
Europaförbundet går till val:
Toralf slutar - Karin kandiderar

Dags att söka:
Elitidrottsstipendiet 2019-2020

Edvin Wide-stipendiaten Ellinor:
– Jätteskönt att känna sig stark på sista kilometern!

Inte sämre karl än man kan ändra sig
Månadens i mars: Robel Fsiha
Sök stöd från Idrottslyftet i god tid!
Vad händer utomlands i sommar?
På gator och vägar i helgen
BAUHAUS-galan 30 maj:
1500m en ren familjeuppgörelse?

Helgens tävlingsutbud:
Mest maror, halvmaror och milar