Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Torsdag 21 mars 2019

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Ulrika Johansson (Rånäs 4H)

Perspektiv på friidrott, december 2008

Ulrika Johansson (Rånäs 4H)

 

Drivkraften bakom min löparglädje

Vinden tar tag i löven och virvlar upp dem från trottoaren där jag går utanför Stockholms Stadion, lite för tidigt. Klockan visar 17.56 och det är fyra långa och kalla minuter kvar till vår utsatta tid.

Det börjar regna igen och jag rör på mig för att hålla värmen uppe, men där, äntligen, en bit ner i allén på Valhallavägen ser jag några mörka skuggor som med långa kliv närmar sig.
 

Klockan slår 18.00 och vi vet alla vad som komma skall. Intervaller. Ju längre vi kommer in i träningen desto mörare blir vi och alla vi tappra riddare får en efter en kapitulera.

För egen del brukar den berömda väggen komma på nedjoggen med någon kilometer kvar till Slussen där jag tar tunnelbanan hem sista biten. Det gör ont överallt och i huvudet råder kuddkrig.

Jag lovar alltid mig själv att aldrig mer göra om det. Men kroppen glömmer så lätt och efter mat och vila så gör jag dagen efter samma sak igen, och dagen efter igen, och igen och igen...
 

Vad är drivkraften?

Vad finns det för drivkraft bakom dessa handlingar? Vari ligger glädjen med att ta ut sig så mycket att ögonen blir dimmiga och benen bara kan liknas vid överkokt spagetti? Hur kan glädjen finnas kvar efter 13 års idogt tränande i ur och skur, gnetandes i kyla och motvind och oftast inte alls uppmärksammad?

För jag är varken den som springer längst eller snabbast, jag är inte starkast i gymmet och heller inte den med mest träningsdisciplin. De största mästerskapen ser jag på TV men i mina drömmar har jag redan erövrat både OS- och VM-medaljer. Men ändå, trots mitt grodperspektiv, har jag utanför drömvärlden skrapat ihop 44 SM-medaljer och ett otal landskampsstarter.

Ordet drivkraft har jag funderat över en del och enligt Norstedts svenska Ordbok betyder det en "yttre kraft som orsakar rörelse". Det är alltså min omgivning som får mig i rörelse och inte jag själv.

När jag tänker tillbaka på mina tidiga idrottsår så var det mina kompisar som redan höll på med idrott som lurade med mig ‒ för då visste själv jag knappt vad det var. Distriktssköterskan kallade mig och mina syskon för de isolerade barnen eftersom vi bodde en bit upp i skogen (skall dock poängteras att Alunda som ort idag har vuxit sig större än ett fartgupp, medan skogen som då omgav oss blivit exploaterad till förmån för asfalt).
 

Idrotten alltid ett glädjeämne

Idrotten har alltid funnits i mitt liv som ett stort glädjeämne, kanske har jag inte alltid sett mig som en idrottare, enligt definitionen. När jag åkte skidor på skaren varje dag över åkrarna såg jag det inte som idrott, utan bara som en del av mitt liv.

Likaså var det med skridskoåkningen och det var först när jag ställdes mot andra, på startlinjen, på idrottsdagarna i högstadiet som jag insåg att det fanns något som drev mig till att vilja komma först och det var då jag blev en idrottare. Så återigen med hänvisning till Norstedts Ordbok kan det konstateras att det var de yttre faktorerna som orsakade mitt val och som satte snöbollen i rullning.

En av mina barndomsvänner höll under den tiden på med löpning och hon sprang helt klart bättre än jag. Hamna på efterkälken? Nej tack! Så det enda jag kunde göra var att på ett diskret långdistansmanér börja smygträna.

Men det var inte speciellt kul, det gick inte lika fort som med skidor på skare och inte heller hände det något under själva löppasset. Monotont och förödande tråkigt. Men det var bara att bita i det sura äpplet om jag skulle springa fortare än min kompis. Så en dag kom jag på mig själv med att faktiskt längta efter nästa pass.

13 år senare förstår jag fortfarande inte hur tiden bara sprang ifrån mig. Idag har jag andra att jaga men glädjen är där även om flåset på träning och tävling har förändrats markant. Idag förstår jag min träning och min tränares filosofi, jag förstår hur min kropp svarar på hård träning och jag förstår hur mina träningskompisar tänker inför ett hårt pass.
 

Som en pyrande vulkan

Det får mig att le, för när vi står där ute på Gärdet, kl 18.15, med lera upp över anklarna och regnvåta kläder så finns glöden där som en pyrande vulkan. Ingen vill förlora mot de andra. Då är inte målet att kvala till någon speciell tävling, utan det är bara stundens energi eller möjligtvis elegi som lägger ett lock över våra huvuden, som om himlens tak inte vore nog så lågt med sina blytunga moln.

Vi beväpnar oss med pulsklockor och underställ, vindtätt i alla dess färger och skor som ibland har gjort sitt men ändå får ta sista refrängen i repris i dur eller moll. Vi är den Onde, den Gode, den Fule och jag kan nästan höra tillhörande musik i bakgrunden. Ve den som ger sig.

Denna så tillsynes oskyldiga och vardagliga kväll håller på att förvandlas till ett slagfält värre än Peter Englunds Poltava, men inga offer kommer att spillas. Så tsar Peter den Store hade nog inte gillat föreställningen. Men jag njuter.

30 sek till start. Nedräkningen är ett faktum och jag känner hur adrenalinet rinner till och min blick blir stirrig och lite nervös, flackande. Måste komma först, helst ska jag springa ifrån och förnedra dem också. Måste, måste, måste...

Vi är så långt ifrån alla glamorösa arenor det bara går att komma, men ändå är det leråkern och dess svårforcerade underlag som gör oss fulla av skratt. Stora starka karlar... och så jag då förstås, faller in i ett fnitter värre än tuggummistinna tonåringar.
 

Glädjen avväpnar rädslan

Alla dessa träningspass vi har gjort tillsammans under översikt av vår käre tränare som vi så smakfullt har döpt till Mr Pain, har kilat ihop oss till en oformlig massa, likställd med åkern som vi var och varannan dag blickar ut över. Glädjen mellan oss bidrar till att avdramatisera och avväpna oss från rädslan att ge sig ut på de hårda passen.

Idag kallar jag mig själv för en löpare och det är tack vare min omgivning som gungade igång mig och lät mig upptäcka enkelheten. För det är just det, i det enkla och okomplicerade som skönheten och euforin ligger. Om jag kan lära mig se det lilla och bygga ett slott av det, då har jag vuxit som människa. Då har jag byggt mig hel.

Jag känner mig som en muskötlös kavallerist dagen efter ett intervallpass, min häst är bortsprungen och jag får istället trampa runt med en postvagn bräddfylld med post. Orättvist kanske kan tyckas, men solen skiner och jag möter folk som ler åt mig.

En äldre farbror stannar mig på trottoaren och pekar förvånat på mig: "DIG har jag sett på TV och tänk att du är MIN brevbärare!"

Det är min löparglädje personifierad!

 

Ulrika Johansson (Rånäs 4H)

("Årets prestation i Finnkampen")Arkiv

December 2018
Johan Faskunger Jämlik friidrott – en förutsättning för att friidrotten i Sverige ska växa och förbättras
November 2018
Simon Karlén Idrottsglädje
Maj 2018
Benn Harradine Athletics as a brand
April 2018
Olof Wretling Det får inte hända igen
November 2017
Charlotta Seiler Brylla Varför jag gillar idrottsplatser
Oktober 2017
Fredrik Trahn Kommunikation avgörande för friidrottens framtida position
Juni 2017
John Dohlsten Så många som möjligt, så länge som möjligt
Maj 2017
Jenny Ahlin Utesäsongens glädje
April 2017
Peter Häggström Lindecrantz Mod gör skillnad
Mars 2017
David Dunér Tankar på ansatsbanan
Januari 2017
Niklas Cederström Friidrott ur ett amerikanskt och svenskt perspektiv
December 2016
Vésteinn Hafsteinsson Dröm och verklighet
November 2016
Tommy Ivarsson Friidrott ska vara förknippat med anpassade livsmedel
Oktober 2016
BG Nilensjö Hur står det till med svensk löpning?
September 2016
Ida Nilsson Löpningen har gett mig nya chanser
Augusti 2016
Ulrika Flodin Att säga hejdå till en identitet
Juni 2016
Cege Berglund När Gärderud var Mick Jaggers favorit
Maj 2016
Stefan Holm Hello, from the other side
April 2016
Lena Björk Tillsammans blir vi fler och bättre
Januari 2016
Anna Öberg Eldsjälen - Årets Hjälte 2016
December 2015
Anders Albertsson Gasa och bromsa samtidigt
November 2015
Kalle Zerpe Bortom möjlighetens gräns
Oktober 2015
Mattias Claesson Vad händer sen?
Augusti 2015
Alexey Lebedev Ett underbart blågult spår i mitt ryska hjärta
Juli 2015
John Laselle Friidrottens roll i det nya Sverige.
Juni 2015
Salah Shallal Friidrotten som en förenande kraft
Maj 2015
Hillevi Thor Fri idrott
April 2015
Sofie Sarenbrant Livet efter Carro
Mars 2015
Nadja Casadei Friidrotten har räddat mig så många gånger i mitt liv
Februari 2015
Viktoria Ämting Öka ungdomars delaktighet
Januari 2015
Magnus Malmsborg Sponsring viktig för både elit och bredd
December 2014
Anna Sjöberg En ny bild av friidrotten
November 2014
Marika Borg Ström Nu skall vi fylla läktarna!
Oktober 2014
Björn Eriksson Svensk Friidrotts utmaningar
September 2014
Anna Jonsson Nycklarna till ett lyckat SM
Augusti 2014
Richard Björkman Att växa in i idrottens själ
Juli 2014
Johan Wettergren Avgörande är drivkraften och kärleken till sin sport
Juni 2014
Anders Borgström I år tar vi Finnkampsbåten
April 2014
Gunilla Löthagen Sjöstrand Friidrott det roligaste jag vet!
Mars 2014
Curt Högberg Ta vara på möjligheterna
Februari 2014
Ulrika Bergsten Friidrott och identitet
Januari 2014
Lars Nordin Glädjen i att se när någon har hittat hem
December 2013
Robert Kronberg Tankar efter en elitkarriär
November 2013
Malin Gustafsson Det är aldrig för sent!
Oktober 2013
Per Ahlström Kan resebyrån vara del av laget?
September 2013
Lars Liljegren Om målade naglar och idrottens kraft
Augusti 2013
Oscar Gidewall Det går att vinna utan doping!
Juli 2013
Daniel Wessfeldt Internationella friidrotten behöver rycka upp sig!
Juni 2013
Bengt Skött Psykologisk balansakt på spänd lina
Maj 2013
Karin Torneklint Mångfald och alla varianter
April 2013
Stefan Olsson Till slut lossnar det!
Mars 2013
Pia Hultgren Löpningen det enkla och rena
Februari 2013
Rickard Bryborn Jag skulle blivit brottare
Januari 2013
Johan Saxne Bästa skolan för yrkeslivet
December 2012
Pia Bosdotter Olson Nobody's perfect - but a team can be
November 2012
Tomas Hoszek Hur skall föreningarna möta folkhälsotrenden?
Oktober 2012
Erik Winerö Friidrott när den är som bäst
September 2012
Isabelle Eurenius Friidrottsgymnasium och föräldrar
Augusti 2012
Louise Thornander Så lika - och ändå så olika!
Juli 2012
Gunnar Durén Som en ångmaskin i en flyttlåda på vinden
Juni 2012
Janne Åkerblom Friidrott från regihytten
April 2012
Tomas Riste Ständiga förbättringar och spännande utmaningar
Mars 2012
Lennart Karlberg Autografer som skänker ljuva minnen
Februari 2012
Anna Linner Man måste våga ... fast man inte törs!
December 2011
Lars Rambe I väntan på Bert Cameron
November 2011
Mikael Peterson Friidrott till hundra!
Oktober 2011
Jenny Kallur Otippade upplevelser från en karriär
September 2011
David Fridell Vi kan hela tiden bli bättre
Maj 2011
Lennart Karlberg Stark värdegrund skapar trygg miljö inom friidrotten
April 2011
Lars Pettersson Talanger - värda sin vikt i guld!
Mars 2011
Oskar Käck En bredare syn på tillvaron
Februari 2011
Isabellah Andersson En eld som brinner för löpning
Januari 2011
Ryno Quantz Rapport från en fotoväst
December 2010
Tomas Brandt Var nyfiken på framtiden!
November 2010
Malin Marmbrandt Motivation och glädje!
Oktober 2010
Fredrik Olofson Friidrott - en sport även för blekfeta medelålders
September 2010
Karin Lundgren Kämpaandan lika het nu
Augusti 2010
Anna von Schenck Min bästa idrottsupplevelse
Juli 2010
Oscar Gidewall En elittränares filosofi
Juni 2010
Carl-Johan Hultenheim Friidrott och företagsbygge i skön förening
April 2010
Lennart Karlberg "Friidrott för 2010-talet" - vårt redskap!
Mars 2010
Anders Albertsson Kompetens - där den behövs!
Februari 2010
Jenny Jacobsson En skadefri friidrott?
Januari 2010
Stina Funke Spänning och glädje - samma känslor oavsett nivå
December 2009
Lars-Inge Svensson Bragdguldet till de ideella ledarna!
November 2009
Madeleine Sjöstedt Stockholms Stadion en del av friidrotten
Oktober 2009
Johan Wallerstein Reflektion efter en bilfärd
September 2009
Karin Mattsson Weijber Förebilder och profiler
Augusti 2009
Jonas Forsberg Släpp in ungdomarna!
Juli 2009
Calle Nilsson Rapport från Ölands horisont
Juni 2009
Bo Edsberger Kvinnorna leder motionsvåg
Maj 2009
Lennart Karlberg & Mikael Peterson Bevara Stockholms Stadion som friidrottsarena!
April 2009
Anders Lindblad VM avgörande för framtiden
Mars 2009
Stefan Holm En inomhussäsong i soffan
Februari 2009
Tomas Björklund Nordea gör det möjligt
Januari 2009
Madeleine Melander Personliga mötet viktigt
December 2008
Ulrika Johansson (Rånäs 4H) Drivkraften bakom min löparglädje
November 2008
Stefan Lindeberg Vi ska väcka nyfikenhet hos de unga
Oktober 2008
Thomas Engdahl Tack för en minnesrik och utvecklande tid!
September 2008
Claes Bjerkne Sverige behöver stora evenemang
Augusti 2008
Anna Ekström Skratt och glädje för många!
Juli 2008
Rajne Söderberg Ur ett tredimensionellt perspektiv
Juni 2008
Kajsa Bergqvist Oj, säsongen har visst startat ....
Maj 2008
Ellinor Johansson Många unga vill och kan ta ansvar!
April 2008
Lennart Karlberg Med gemensamma krafter mot fortsatta framgångar
Mars 2008
Krister Clerselius Från löparbanan till styrelserummet
Februari 2008
Ulf Kinneson "En lysande kombination"
Januari 2008
Lars Markusson Så svårt är det att försvara ett OS-guld
December 2007
Mikael Peterson Tack för bra regionmöten!
November 2007
Yngve Andersson Välkommen till nya friidrott.se!
Senaste veckan
Veckan 14.3 - 21.3

Från Eskilstuna till Gävle - 2
Igår berättade vi om polska sprintern Ewa Swobodas...

Domarutbildningar inför sommaren:
Tekniska ledare och Starters

Navet i friidrotten har alltid varit tävlingarna. ...

Från Eskilstuna till Gävle via Bydgoszcz och Glasgow
Många har positiva minnen från när Sverige och Esk...

Sökes: Ansvarig för mångkampens nya Prestationscentrum
I början på december beslöt förbundsstyrelsen att ...

Även Robel springer terräng-VM
I början av februari togs Turebergs Napoleon Solom...

EYOF - hög tid att anmäla intresse!
"European Youth Olympic Festival" - ett europeiskt...

Medaljörer inspirerade juniorlöpare
Månaderna mellan arenasäsongerna ute och inne är i...

Löpare i söder, väster och öster
Helgen bjöd på några riktigt snabba halvmaror ute ...

Svealands: Stockholm försvarade
Vid Svealands för 13/14-åringarna i Tybblelundshal...

Götalands:
"Skåne bröt Göteborgs dominans"

Rubriken ovan användes i höstas för att sammanfatt...

Apropå ”Mästarnas mästare”
Idrottsligt ”kändisskap” är sällan särskilt långli...

New York: David 1:03
Högbys David Nilsson satte svenskt rekord på halvm...

Meraf 1:12 i halvmaradebuten
Hälles Meraf Bahta debuterade på söndagen på halvm...

Stenhårt i Kraftmätningen:
Marginalerna på Turebergs sida

Med tre lag med totalpoänger på 24.000 poäng med e...

Kraftmätning pågår
Årets upplaga av Kraftmätningen 17 år inomhus pågå...

Bahrain: Robel en sekund från rekord!
För en månad sedan i Barcelona förlorade Spårvägen...

Att hålla koll på i helgen
Sista SM-tävlingen inomhus var 15/16-åringarnas mä...

Premiär:
Utbildning för mastersfriidrott

Under senaste inomhus-VSM, Malmö, gjordes nästan t...

Framtiden för Diamond League?
I början av veckan kom ett pressmeddelande från In...

Förbundsårsmötet:
Bred representation, viktiga beslut

Om drygt en vecka, 23-24 mars, är det dags för Sve...

Vi sprider vår löparkunskap
I helgen som gick genomfördes i Sollentuna en löpl...

Förra veckan
Veckan 7.3 - 14.3

Förbundsårsmötet:
Bred representation, viktiga beslut

Vi sprider vår löparkunskap
Månadens i februari: Wictor Petersson
19 år med Europacupen kast:
Fanny först till tre guld

IUSM: Hässelby SK bästa klubb!
Friidrotts-SM till Uppsala 2020
Viktig regeländring:
1 minuts-regeln har återinförts!

På Europas gator:
Musse 8:a – Johanna 9:a

Number twenty-three and counting!
IUSM2/P15: Snabbast på allting kort
IUSM2/F15: Intensiv trekamp
IUSM2/P16: Leo pressad av Jesper
IUSM2/F16: Guld för alla favoriterna
Fanny mest meriterande seger
Söndagens viktigaste live-länkar
IUSM1: Många nya grenårsbästan
Europacupen kast: Vanessa 57.73!
IUSM1: Vilken återkomst för Elvira!
IUSM1: Personbästa av Arvid
IUSM1: Fullträff av Jonna i sista
IUSM1: Första guldet för Melwin
IUSM1: Spännande kultävling
NCAA: Mondo vann - men det blev verkligen "Långa natten"
Friidrott från morgon till kväll
Mondos motstånd i natt
Innehållsrik helg stundar:
Mondo, USM, kastcup, halvmaror, ...

Full fart in i andra århundradet
Hur en 4:e plats blev en silvermedalj
JVM-silver till Wictor Petersson

Två veckor sedan
Veckan 28.2 - 7.3

Full fart in i andra århundradet
Hur en 4:e plats blev en silvermedalj
JVM-silver till Wictor Petersson
PS till "Apropå Skid-VM"
IVSM: Lena och andra gamla bekanta
Nya friidrottsjobb hos ÖIS och Lidingö
Två nya mästerskapsstäder 2021
RM Vinterkast: Två kvalade till Borås
Medaljfacit inne-EM: Silver och brons
IEM3: Sjundeplats för Erika
IEM3: Fredrik fyra efter jättepers
IEM3: Kramer fick inte till det
IEM3: Inget flyt för Michaela
IEM3: Fyra blågula medaljchanser sista finalpasset
IEM3: Medalj och svenskt rekord inom räckhåll för Fredrik Samuelsson
IEM3: Fanny sexa i kulfinalen
IEM3: Silver för Thobias i längd!
IEM3: Små marginaler för Anton
IEM3: Fortsatt stabilt av Fredrik
IEM3: Thobias och Fanny i kamp om medaljer i Glasgow
IEM2: Fredrik övernattar som tvåa efter en fantastisk förstadag!
IEM2: Vilket lopp av Leanderson!
IEM2: Brons för Melker i stav!
IEM2: Sååå nära final för Henrik
IEM2: Ingen final för Irene
IEM2: Ännu ett pers av Fredrik!
IEM2: Kramer är i final!
IEM2: Kramer är i final!
IEM2: Tufft för Lovisa
IEM2: Melker och Jonas i final ikväll
IEM2: Michaela till stavfinal – men inte Angelica
IEM2: Fredrik ligger trea i sjukampen!
IEM2: Bra lopp av Anton Levin
IEM2: Irene åter i semifinal
IEM2: Henrik och Austin vidare
IEM2: Bra start av Fredrik
IEM: Tolv svenskar i aktion lördag fm
IEM: Mästerskapsdebut för Anton
IEM: Irene siktar på pers
IEM: Austin redo för ny final
IEM1: Mästerskapsrekord av Muir
IEM1: Stabil Melker finalklar
IEM1: Erika satte pers – till final
IEM1: Kramer vidare till semi
IEM1: Fanny klar för final
IEM1: Nytt pers av Anna
Johan Storåkers föreslås som ny ordförande
IEM1: Jonas snabbaste – är i final!
IEM1: Personbästa av Matilda
IEM: Fullmatad friidrottskväll
IEM: Anna har nästan hemmaplan
IEM: ”Målet är pers i försöken”
IEM1: Lovisa klar för semi
IEM1: Tufft för Carl
IEM1: Thobias direktkvalade
IEM1: Thobias, Lovisa med flera
IEM: Mästerskapsdebut för Suldan
IEM: Thobias är redo
IEM: Lovisa är revanschsugen
”Målet är tre medaljer i inne-EM”