Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 26 april 2019

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Tomas Brandt

Perspektiv på friidrott, december 2010

Tomas Brandt

 

Var nyfiken på framtiden!


Vi skriver december 2010 och Kung Bore har Sverige i ett järngrepp. Åtminstone i Midsommarkransen i Stockholm där jag bor. Det blir till att löpträna på gymmet för tillfället. Friidrottarna har "gristräningssäsong" och de lyckligt lottade ser fram mot sin resa till ett varmt och soligt träningsläger i Sydafrika.
 

Det är inte klokt vad tiden går fort när man har roligt. Efter nästan sex år som marknadsansvarig på Svensk Friidrott städar jag nu bordet och lämnar över till min efterträdare. Mycket skoj, mycket jobb och många fantastiska idrottsprestationer har jag fått uppleva. Finns det något mer spännande än en höjdhoppstävling med blågul tävlande på de avgörande höjderna!

Mindre spännande är alla dessa möten som man måste gå på. För att inte tala om alla dessa protokoll som måste skrivas efter varje möte. Här tror jag att idrotten måste tänka nytt om man vill få in unga krafter i leden. Skriva protokoll kanske inte är anledningen till att man vill bli en ledare inom idrottsrörelsen. Ordning och reda är bra - onödig pappersexercis är en tidstjuv (och tråkigt).

När det gäller sponsringsavtal vill jag dock hävda att man inte kan vara för noga. Väl skrivna avtal som reglerar alla mellanhavanden är A och O inom professionell sponsring. Har man gjort hemläxan ordentligt kan man i stort sett glömma paragraferna och sedan lägga energi på att genomföra bra och kreativa aktiviteter tillsammans.
 

I både med- och motvind

Under mina somrar inom friidrotten har det varit mindre kontorsstol och mer resande runt på alla tävlingar. Det svenska vädret är ju som bekant inte alltid att lita på. Ibland är det soligt, varmt, lätt medvind och alla sprinters är glada. Då är livet lätt. Men ibland är det kyligt, regnigt och motvind på upploppsrakan. Sprintergänget är mindre glada och vill vända löpriktningen.

Skänk då en tanke till alla funktionärer och ledare inom arrangörsstaben som lagt ner kanske ett års förberedelser på att få till det perfekta arrangemanget – och så är det ösregn hela tävlingsdagen… Inte kul. Men det fantastiska är att nästa år så står samma funktionärer där igen för att genomföra det perfekta arrangemanget. Hjältar!

DN Galan på Stockholm Stadion en härlig svensk sommarkväll – inte mycket slår det. Finnkampen på Ullevi där Sverige tar dubbeln efter en spännande avslutning – inte mycket slår det heller.
 

Minnesvärt med landslaget

Ibland har jag fått vara med som ledare i landslaget. Mest som "reklamdekalspolis" om vi ska vara ärliga. Men det har ändå varit otroligt minnesvärda tillfällen för mig att få vara en del av ett taggat landslag på ett mästerskap.

Lagsamling i trapphuset på våning 22 i ett mastodonthotell i Moskva är kanske inte helt optimalt. Det var förresten då som kvällstidningsrubrikerna var "friidrottslandslaget bor på sexhotell" – men det är en helt annan historia.

EM i Göteborg 2006 går inte att glömma. Fullsatt på läktaren, våra bästa aktiva var i toppform och levererade medaljer i högar. Sex medaljer och livet lekte för en sponsringssäljare. Bang! Så hände det grejer i landslagstruppen.

Presskonferens mitt i natten och sedan blev det till att ringa sponsringsdirektörer och förvarna om morgondagens rubriker. Så var man nere på jorden igen. Undantaget som bekräftar regeln att friidrotten och de svenska friidrottarna har ett mycket gott renommé. Det finns det bevis på, se nedan.
 

Friidrotten i topp – 4 207 269 personer kan inte ha fel

Vi som arbetar med friidrott vet att vår idrott är fantastiskt rolig både att utöva och att titta på. Dessvärre räcker det inte med att bara säga det till ett företag som arbetar med sponsring. Här krävs det mer fakta och strategiska underlag på bordet innan en marknadsinvestering blir godkänd.

Därför är det extra kul att botanisera lite i "Sponsor Navigator 2010". Denna undersökning görs varje år och belyser den svenska befolkningens intresse och attityd till olika idrotter och arrangemang. Vad sägs om följande säljargument:

  • Friidrott är den idrott som är allra mest populär – 54% av samtliga i Sverige över 15 år tycker om friidrott vilket blir 4 207 269 personer.
  • Friidrott är jämställd på arenan och i tv-soffan – och lika populär bland kvinnor som bland män.
  • Friidrott är den idrott som ökat mest i intresse bland unga (15-29 år) det senaste året.
  • Friidrottsintresserade tjänar mer än genomsnittet.


Idrott och pengar – ett tidsperspektiv

Vad skall man då med en marknadsavdelning till? Det går ju faktiskt alldeles utmärkt att springa, hoppa och kasta utan en marknadsperson på förbundskansliet. Det var inte länge sedan det inte ens fanns någon marknadsansvarig.

Svenska Friidrottsförbundet har existerat i 115 år och det har bara funnits en marknadsavdelning under de 12-13 senaste åren. Jag är märkligt nog bara den andra marknadsansvarige i ordningen överhuvudtaget.

Men en sak är säker. Den kommersiella delen av idrotten är här för att stanna med allt vad det innebär. Det som gäller är att anpassa sig till detta. Först och främst i konkurrens med övriga idrotter men även gentemot samhällets totala utbud av underhållning och pockande på individens tid och pengar.
 

Håll ihop!

Jag tror att en framgångsfaktor för Svensk Friidrott är att vara nyfiken på samhällets utveckling och att ha en vilja att förändra sig i takt med tiden. Morgondagens aktiva, ledare, tränare, arena- och TV-publik kommer att ha ett annat perspektiv på vad som är en spännande upplevelse och hur man vill utöva och konsumera idrott och underhållning.

Friidrottsarrangemang och TV-sändningar behöver ständigt utvecklas och göras mer attraktiva. Därför känns det extra kul att ha fått vara en del av de senaste årens utveckling av Folksam Grand Prix. Svensk Friidrott och de ledande arrangörerna av de nationella galorna har här samarbetat tätt i en gemensam organisation.

Kompetens och kunskap har utbytts och detta har medfört en ökad kvalitet på såväl arrangemanget på arenan som de tv-sändningar som samarbetet gjort möjligt. Alla inblandade skall vara stolta över detta samarbete. I takt med ökad konkurrens från andra idrotter tror jag gott samarbete inom friidrottsfamiljen också är en framgångsfaktor.
 

Special thanks

Till slut vill jag tacka alla trevliga samarbetspartners och sponsorer för er ödmjuka inställning till idrottens verklighet och vardag i med- och motgång. Jag vill också tacka alla inom friidrottsfamiljen jag fått förmånen att samarbeta med.

Sist men inte minst vill jag tacka alla trevliga aktiva som på ett positivt sätt medverkat i olika aktiviteter för sponsorer och på arrangemang.Er härliga attityd har gjort mitt jobb betydligt enklare och roligare.

Jag vet också att våra sponsorer tycker detsamma. Jag får ständigt glada kommentarer om enskilda friidrottares trevliga uppträdande både på och utanför tävlingsarenan.

Friidrott är kul och jag lär dyka upp i friidrottssammanhang i framtiden; professionellt, ideellt, som utövare eller som publik.

Vi ses!

 

 

Tomas Brandt

Marknadsansvarig Svensk Friidrott 2005-2010Arkiv

December 2018
Johan Faskunger Jämlik friidrott – en förutsättning för att friidrotten i Sverige ska växa och förbättras
November 2018
Simon Karlén Idrottsglädje
Maj 2018
Benn Harradine Athletics as a brand
April 2018
Olof Wretling Det får inte hända igen
November 2017
Charlotta Seiler Brylla Varför jag gillar idrottsplatser
Oktober 2017
Fredrik Trahn Kommunikation avgörande för friidrottens framtida position
Juni 2017
John Dohlsten Så många som möjligt, så länge som möjligt
Maj 2017
Jenny Ahlin Utesäsongens glädje
April 2017
Peter Häggström Lindecrantz Mod gör skillnad
Mars 2017
David Dunér Tankar på ansatsbanan
Januari 2017
Niklas Cederström Friidrott ur ett amerikanskt och svenskt perspektiv
December 2016
Vésteinn Hafsteinsson Dröm och verklighet
November 2016
Tommy Ivarsson Friidrott ska vara förknippat med anpassade livsmedel
Oktober 2016
BG Nilensjö Hur står det till med svensk löpning?
September 2016
Ida Nilsson Löpningen har gett mig nya chanser
Augusti 2016
Ulrika Flodin Att säga hejdå till en identitet
Juni 2016
Cege Berglund När Gärderud var Mick Jaggers favorit
Maj 2016
Stefan Holm Hello, from the other side
April 2016
Lena Björk Tillsammans blir vi fler och bättre
Januari 2016
Anna Öberg Eldsjälen - Årets Hjälte 2016
December 2015
Anders Albertsson Gasa och bromsa samtidigt
November 2015
Kalle Zerpe Bortom möjlighetens gräns
Oktober 2015
Mattias Claesson Vad händer sen?
Augusti 2015
Alexey Lebedev Ett underbart blågult spår i mitt ryska hjärta
Juli 2015
John Laselle Friidrottens roll i det nya Sverige.
Juni 2015
Salah Shallal Friidrotten som en förenande kraft
Maj 2015
Hillevi Thor Fri idrott
April 2015
Sofie Sarenbrant Livet efter Carro
Mars 2015
Nadja Casadei Friidrotten har räddat mig så många gånger i mitt liv
Februari 2015
Viktoria Ämting Öka ungdomars delaktighet
Januari 2015
Magnus Malmsborg Sponsring viktig för både elit och bredd
December 2014
Anna Sjöberg En ny bild av friidrotten
November 2014
Marika Borg Ström Nu skall vi fylla läktarna!
Oktober 2014
Björn Eriksson Svensk Friidrotts utmaningar
September 2014
Anna Jonsson Nycklarna till ett lyckat SM
Augusti 2014
Richard Björkman Att växa in i idrottens själ
Juli 2014
Johan Wettergren Avgörande är drivkraften och kärleken till sin sport
Juni 2014
Anders Borgström I år tar vi Finnkampsbåten
April 2014
Gunilla Löthagen Sjöstrand Friidrott det roligaste jag vet!
Mars 2014
Curt Högberg Ta vara på möjligheterna
Februari 2014
Ulrika Bergsten Friidrott och identitet
Januari 2014
Lars Nordin Glädjen i att se när någon har hittat hem
December 2013
Robert Kronberg Tankar efter en elitkarriär
November 2013
Malin Gustafsson Det är aldrig för sent!
Oktober 2013
Per Ahlström Kan resebyrån vara del av laget?
September 2013
Lars Liljegren Om målade naglar och idrottens kraft
Augusti 2013
Oscar Gidewall Det går att vinna utan doping!
Juli 2013
Daniel Wessfeldt Internationella friidrotten behöver rycka upp sig!
Juni 2013
Bengt Skött Psykologisk balansakt på spänd lina
Maj 2013
Karin Torneklint Mångfald och alla varianter
April 2013
Stefan Olsson Till slut lossnar det!
Mars 2013
Pia Hultgren Löpningen det enkla och rena
Februari 2013
Rickard Bryborn Jag skulle blivit brottare
Januari 2013
Johan Saxne Bästa skolan för yrkeslivet
December 2012
Pia Bosdotter Olson Nobody's perfect - but a team can be
November 2012
Tomas Hoszek Hur skall föreningarna möta folkhälsotrenden?
Oktober 2012
Erik Winerö Friidrott när den är som bäst
September 2012
Isabelle Eurenius Friidrottsgymnasium och föräldrar
Augusti 2012
Louise Thornander Så lika - och ändå så olika!
Juli 2012
Gunnar Durén Som en ångmaskin i en flyttlåda på vinden
Juni 2012
Janne Åkerblom Friidrott från regihytten
April 2012
Tomas Riste Ständiga förbättringar och spännande utmaningar
Mars 2012
Lennart Karlberg Autografer som skänker ljuva minnen
Februari 2012
Anna Linner Man måste våga ... fast man inte törs!
December 2011
Lars Rambe I väntan på Bert Cameron
November 2011
Mikael Peterson Friidrott till hundra!
Oktober 2011
Jenny Kallur Otippade upplevelser från en karriär
September 2011
David Fridell Vi kan hela tiden bli bättre
Maj 2011
Lennart Karlberg Stark värdegrund skapar trygg miljö inom friidrotten
April 2011
Lars Pettersson Talanger - värda sin vikt i guld!
Mars 2011
Oskar Käck En bredare syn på tillvaron
Februari 2011
Isabellah Andersson En eld som brinner för löpning
Januari 2011
Ryno Quantz Rapport från en fotoväst
December 2010
Tomas Brandt Var nyfiken på framtiden!
November 2010
Malin Marmbrandt Motivation och glädje!
Oktober 2010
Fredrik Olofson Friidrott - en sport även för blekfeta medelålders
September 2010
Karin Lundgren Kämpaandan lika het nu
Augusti 2010
Anna von Schenck Min bästa idrottsupplevelse
Juli 2010
Oscar Gidewall En elittränares filosofi
Juni 2010
Carl-Johan Hultenheim Friidrott och företagsbygge i skön förening
April 2010
Lennart Karlberg "Friidrott för 2010-talet" - vårt redskap!
Mars 2010
Anders Albertsson Kompetens - där den behövs!
Februari 2010
Jenny Jacobsson En skadefri friidrott?
Januari 2010
Stina Funke Spänning och glädje - samma känslor oavsett nivå
December 2009
Lars-Inge Svensson Bragdguldet till de ideella ledarna!
November 2009
Madeleine Sjöstedt Stockholms Stadion en del av friidrotten
Oktober 2009
Johan Wallerstein Reflektion efter en bilfärd
September 2009
Karin Mattsson Weijber Förebilder och profiler
Augusti 2009
Jonas Forsberg Släpp in ungdomarna!
Juli 2009
Calle Nilsson Rapport från Ölands horisont
Juni 2009
Bo Edsberger Kvinnorna leder motionsvåg
Maj 2009
Lennart Karlberg & Mikael Peterson Bevara Stockholms Stadion som friidrottsarena!
April 2009
Anders Lindblad VM avgörande för framtiden
Mars 2009
Stefan Holm En inomhussäsong i soffan
Februari 2009
Tomas Björklund Nordea gör det möjligt
Januari 2009
Madeleine Melander Personliga mötet viktigt
December 2008
Ulrika Johansson (Rånäs 4H) Drivkraften bakom min löparglädje
November 2008
Stefan Lindeberg Vi ska väcka nyfikenhet hos de unga
Oktober 2008
Thomas Engdahl Tack för en minnesrik och utvecklande tid!
September 2008
Claes Bjerkne Sverige behöver stora evenemang
Augusti 2008
Anna Ekström Skratt och glädje för många!
Juli 2008
Rajne Söderberg Ur ett tredimensionellt perspektiv
Juni 2008
Kajsa Bergqvist Oj, säsongen har visst startat ....
Maj 2008
Ellinor Johansson Många unga vill och kan ta ansvar!
April 2008
Lennart Karlberg Med gemensamma krafter mot fortsatta framgångar
Mars 2008
Krister Clerselius Från löparbanan till styrelserummet
Februari 2008
Ulf Kinneson "En lysande kombination"
Januari 2008
Lars Markusson Så svårt är det att försvara ett OS-guld
December 2007
Mikael Peterson Tack för bra regionmöten!
November 2007
Yngve Andersson Välkommen till nya friidrott.se!
Senaste veckan
Veckan 19.4 - 26.4

Valberedningen föreslår:
Toralf Nilsson till Riksidrottsstyrelsen

Om en månad - den 24-26 maj - genomför den samlade...

"De fantastiska stav-99:orna"
Sam Kendricks, Renaud Lavillenie, Piotr Lisek, Tim...

Vill du välkomna friidrottsstjärnor under BAUHAUS-galan?
Torsdagen den 30 maj är det dags för BAUHAUS-galan...

Nu har vintern rasat ut:
Dags att stänga innestatistiken!

I alla fall vad gäller friidrotten har vintern ras...

Ny hall på gång i Skellefteå
För drygt 25 år sedan var Skellefteå bland de förs...

Perspektiv på Suldans 13:31
Suldan Hassans 28-sekunders kapning av personliga ...

USA: Helgsummering
Sista tävlingsdagen under USA-helgen gladde framfö...

USA: Suldan 13:31 på 5000m
- 7:e bäste svensk genom tiderna

Upp som ny 7:a genom tiderna efter att ha sänkt pe...

USA: Wictor VM-kvalade: 20.70!!!
Om det till äventyrs var någon som såg Wictor Pete...

Kraftmätningen 2019:
Knapp månad till kvalperioden börjar

Samma helg som Finnkampen genomförs varje år 15-år...

USA: Pers direkt för Erika!
Säsongspremiärer beskrivs inte sällan med formuler...

Förra veckan
Veckan 12.4 - 19.4

Kraftmätningen 2019:
Knapp månad till kvalperioden börjar

USA: Pers direkt för Erika!
Påsklov? Inte riktigt!
Intervjun: Svante - stavpionjären
Bauhaus-galan: 10000m tillbaka!
Ett annorlunda OS-program
Ta friidrotten till skolan!
Från Stockholm 2017 till Paris 2019
Mer svenskt i Europaförbundet:
Karin direkt in "Exekutiven"!

Europaförbundets kongress:
Karin valdes in i styrelsen!

U20-EM i Borås:
Europas bästa senior kommer!

Helgens friidrottande

Två veckor sedan
Veckan 5.4 - 12.4

U20-EM i Borås:
Europas bästa senior kommer!

Helgens friidrottande
Historien om en bild
Europaförbundet går till val:
Toralf slutar - Karin kandiderar

Dags att söka:
Elitidrottsstipendiet 2019-2020

Edvin Wide-stipendiaten Ellinor:
– Jätteskönt att känna sig stark på sista kilometern!

Inte sämre karl än man kan ändra sig
Månadens i mars: Robel Fsiha
Sök stöd från Idrottslyftet i god tid!
Vad händer utomlands i sommar?
På gator och vägar i helgen
BAUHAUS-galan 30 maj:
1500m en ren familjeuppgörelse?

Helgens tävlingsutbud:
Mest maror, halvmaror och milar