Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Måndag 21 januari 2019

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Robert Kronberg

Perspektiv på friidrott, december 2013

Robert Kronberg

 

Tankar efter en elitkarriär

 

Jag har från min första träning som 11-åring älskat vår sport i olika skepnader och stadier. Jag skulle kunna skriva en hel bok om alla fina minnen och all den glädje, lycka och kamratskap som jag fått genom friidrotten. Här i just detta forum kommer jag dock att lägga tonvikten på de möjligheter jag ser till förbättringar av friidrotten i Sverige - för framtida segrar!

Jag avslutade min karriär som 35-åring på Finnkampen 2011. En lång, härlig och framgångsrik karriär var till ända. Samtidigt som jag har fått mycket stöd från olika håll och kanter i stora delar av min karriär så har jag också upplevt ensamhet och mindre stöd i slutet av karriären.

När jag var som bäst och sprang OS och VM-finaler fick jag mycket ryggdunkningar och hade ett givet stöd från Svensk Friidrott, SOK med flera. Men någon gång runt 30-strecket, så ändrades attityden till mig. Folk började fråga när jag skulle sluta och det ekonomiska stödet blev mindre och successivt växte sig en känsla av ensamhet starkare och starkare inom mig.

Inom friidrotten i Sverige finns det mycket kunskap om hur man skall stötta ungdomar, juniorer och seniorer upp till 30 år. Därefter finns det väldigt liten kunskap om hur man skall stötta de etablerade aktiva. Jag fick till exempel lära av mina egna misstag när det gäller skaderisker och skador för en +30 års elitaktiv.

Mina sista år som häcklöpare var många gånger en kamp mot skadorna. Med en bättre medicinsk stöttning och en bättre grundkunskap från tränare och ledare så är jag övertygad att man garanterat kan förlänga en karriär med upp till 2-3 år.

Låt tränare blomma ut

Min tränare Peter Fröberg och jag samarbetade i över 20 år. Peter var unik i sitt tränarskap då han på ett osvenskt sätt utmanade och sökte kunskap utanför de givna ramarna och komfortzonen. Utan mitt och Peters samarbete så hade jag lika gärna kunnat sluta med friidrotten vid 15 års ålder! Vad jag vill säga med detta är hur viktigt det är att låta tränare blomma ut och utvecklas tillsammans med sina aktiva (oavsett nivå och ambitioner).

Vi har många unga lovande juniorer som behöver rätt stöd och kunskap runt sig. Det är så oerhört lätt att med lite fel attityd eller okunskap trycka ner kreativitet och passion och där har Svensk Friidrott tillsammans med distrikten en oerhört viktig roll att fylla.

Idag jobbar jag med träning på olika sätt. Mitt företag kronBee arrangerar träningsresor, träningshelger och företagsevent. Jag är personlig tränare utifrån mitt eget koncept där jag hjälper både motionärer och elitaktiva inom olika sporter. Mitt koncept för motionärer bygger på att använda friidrotten som träningsverktyg, anpassat för en vanlig motion, bara du är intresserad av att utveckla din egen träning.

I framkamt men med mycket att utveckla

Under min tid som elitaktiv ansåg jag att friidrotten hade en fantastiskt hög nivå när det gäller allmän fysträning och jag tyckte mig inte behöva lära utanför den kunskap som fanns inom friidrottshallens fyra väggar. Vi har alltid legat i framkant inom detta område, om man skall jämföra med många andra sporter, men vi har fortfarande mycket kvar att utveckla, för att kunna bli ännu bättre och effektivare! Jag tog t.ex. hjälp av en tyngdlyftningscoach under min karriär.

Idag tränar jag själv tyngdlyftning på elitmotionärsnivå och i våras vann jag lag-SM-guld med min klubb Mosseberg. När jag till exempel ser tränare coacha inom lyftteknik och styrka, är kunskapsnivån oftast inte är bra nog, dels ur ett skadeperspektiv men också för att få bästa möjliga effekt utav styrketräningen rent tekniskt. Jag ser också fler brister.

Stärka upp svaga länkar

En annan del som friidrotten måste bli bättre på är funktionalitet. Att stärka upp svaga länkar och få en mer balanserad kropp är något som många friidrottstränare tror att de kan mycket om. Min uppfattning är att så inte är fallet. Detta är något som friidrotten måste bli bättre på då effekten rent fysiskt blir bättre samt att många skador kan undvikas genom att stärka upp källan till skadorna, istället för att enbart ta hand om det akuta skadeområdet.

När jag själv insåg att jag inte har varit så bra på detta område när jag var aktiv häcklöpare så förstår jag också hur mycket den kunskap jag har idag hade kunnat hjälpa mig under min egen elitkarriär.

Stor skillnad i kunskap

En annan sak jag har funderat mycket på är löparkulturen i Sverige. Utifrån ovan nämnda argument måste jag säga att tyvärr är vår löparkultur under all kritik. Att våra löptränare har stor kunskap inom teknik och upplägg med mera råder inget tvivel om. Men jag ser många elitaktiva löpare som knappt vet hur man håller i en skivstång eller kan utföra ett mångsteg på ett bra sätt. Jag har också sett elitlöpare med stora brister i koordinationen.

Det finns en attityd att det viktigaste är att samla mil och resten är sekundärt! För mig är det obegripligt att man inte ser till helheten på ett bättre sätt. Detta kan utvecklas oerhört mycket och jag vet att det finns tränare som har rätt kunskap men de är få och i mina ögon är kompetensen överlag för dålig inom denna grengrupp.

Friidrottens tränarkultur är i vissa delar enligt mig lite slapp i sin attityd. Jag menar att man inte ser till helheten på bästa sätt. Att utbilda sig för att få spetskompetens inom de delar som krävs för att nå en så hög kvalitativ fysisk nivå som möjligt eller våga släppa stoltheten och ta in extern hjälp från andra idrotter och expertområden om så behövs skulle ge oss fantastiska förutsättningar till att utveckla vår sport. Jag skulle också vilja se mer samarbeten över gren- och klubbgränserna.

Med friidrotten genom hela livet

Jag kommer säkerligen på ett eller annat sätt att vara involverad inom friidrotten genom hela mitt liv. En önskan jag har är att få vara med och utveckla friidrotten, dels med ungdomar och juniorer men även som förbundskapten någon gång i mitt liv.

Jag vill också säga att jag har delat oerhört många fina minnen med många människor inom friidrotten och det är säkert flera av er som läser denna krönika. Ni är min andra familj och jag är så oerhört tacksam för att det finns så många fina människor därute.

Det är i svåra stunder som den som till exempel mångkamparen Nadja Casadei är i nu som våra sanna vänner visar sig. Jag kommer stötta dig så gott jag kan och det vet jag att flera med mig gör på sitt sätt. Jag hoppas att du vinner denna kamp mot cancern och med hela friidrottsfamiljen som stöd så kan du inte misslyckas. Nadja, vi finns här för dig!

Stolt över gemensamma upplevelser

Det jag tar med mig från friidrotten in i mitt ”nya” liv är alla upplevelser jag har haft förmånen att dela med vänner och kollegor. Prestationerna på banan är ett resultat av den passion jag har känt för min idrott och det har även definierat mig samt visat mina styrkor och svagheter!

Vissa lopp och resultat kommer jag alltid att ta med mig i hjärtat eller bli förknippad med. Dessa prestationer är jag stolt över, men det viktigaste för mig är relationerna, de gemensamma upplevelserna och erfarenheter, tillsammans med vänner och kollegor, som vi har delat. Det är det som betyder något idag, då strålkastarna har slocknat.

När jag fick den hedervärda rollen som lagkapten i landslaget så många gånger och då jag som första person någonsin blev ”utsparkad” från landslaget, på Finnkampsbanketten 2011 (med allt vad det innebar), så var det för mig ett kvitto på att jag hade lyckats. Att sätta avtryck och kunna vara en inspiration och påverkan i folks liv, på ett eller annat sätt, är större för mig än resultat eller medaljer och det är jag stolt över!

 

Robert KronbergArkiv

December 2018
Johan Faskunger Jämlik friidrott – en förutsättning för att friidrotten i Sverige ska växa och förbättras
November 2018
Simon Karlén Idrottsglädje
Maj 2018
Benn Harradine Athletics as a brand
April 2018
Olof Wretling Det får inte hända igen
November 2017
Charlotta Seiler Brylla Varför jag gillar idrottsplatser
Oktober 2017
Fredrik Trahn Kommunikation avgörande för friidrottens framtida position
Juni 2017
John Dohlsten Så många som möjligt, så länge som möjligt
Maj 2017
Jenny Ahlin Utesäsongens glädje
April 2017
Peter Häggström Lindecrantz Mod gör skillnad
Mars 2017
David Dunér Tankar på ansatsbanan
Januari 2017
Niklas Cederström Friidrott ur ett amerikanskt och svenskt perspektiv
December 2016
Vésteinn Hafsteinsson Dröm och verklighet
November 2016
Tommy Ivarsson Friidrott ska vara förknippat med anpassade livsmedel
Oktober 2016
BG Nilensjö Hur står det till med svensk löpning?
September 2016
Ida Nilsson Löpningen har gett mig nya chanser
Augusti 2016
Ulrika Flodin Att säga hejdå till en identitet
Juni 2016
Cege Berglund När Gärderud var Mick Jaggers favorit
Maj 2016
Stefan Holm Hello, from the other side
April 2016
Lena Björk Tillsammans blir vi fler och bättre
Januari 2016
Anna Öberg Eldsjälen - Årets Hjälte 2016
December 2015
Anders Albertsson Gasa och bromsa samtidigt
November 2015
Kalle Zerpe Bortom möjlighetens gräns
Oktober 2015
Mattias Claesson Vad händer sen?
Augusti 2015
Alexey Lebedev Ett underbart blågult spår i mitt ryska hjärta
Juli 2015
John Laselle Friidrottens roll i det nya Sverige.
Juni 2015
Salah Shallal Friidrotten som en förenande kraft
Maj 2015
Hillevi Thor Fri idrott
April 2015
Sofie Sarenbrant Livet efter Carro
Mars 2015
Nadja Casadei Friidrotten har räddat mig så många gånger i mitt liv
Februari 2015
Viktoria Ämting Öka ungdomars delaktighet
Januari 2015
Magnus Malmsborg Sponsring viktig för både elit och bredd
December 2014
Anna Sjöberg En ny bild av friidrotten
November 2014
Marika Borg Ström Nu skall vi fylla läktarna!
Oktober 2014
Björn Eriksson Svensk Friidrotts utmaningar
September 2014
Anna Jonsson Nycklarna till ett lyckat SM
Augusti 2014
Richard Björkman Att växa in i idrottens själ
Juli 2014
Johan Wettergren Avgörande är drivkraften och kärleken till sin sport
Juni 2014
Anders Borgström I år tar vi Finnkampsbåten
April 2014
Gunilla Löthagen Sjöstrand Friidrott det roligaste jag vet!
Mars 2014
Curt Högberg Ta vara på möjligheterna
Februari 2014
Ulrika Bergsten Friidrott och identitet
Januari 2014
Lars Nordin Glädjen i att se när någon har hittat hem
December 2013
Robert Kronberg Tankar efter en elitkarriär
November 2013
Malin Gustafsson Det är aldrig för sent!
Oktober 2013
Per Ahlström Kan resebyrån vara del av laget?
September 2013
Lars Liljegren Om målade naglar och idrottens kraft
Augusti 2013
Oscar Gidewall Det går att vinna utan doping!
Juli 2013
Daniel Wessfeldt Internationella friidrotten behöver rycka upp sig!
Juni 2013
Bengt Skött Psykologisk balansakt på spänd lina
Maj 2013
Karin Torneklint Mångfald och alla varianter
April 2013
Stefan Olsson Till slut lossnar det!
Mars 2013
Pia Hultgren Löpningen det enkla och rena
Februari 2013
Rickard Bryborn Jag skulle blivit brottare
Januari 2013
Johan Saxne Bästa skolan för yrkeslivet
December 2012
Pia Bosdotter Olson Nobody's perfect - but a team can be
November 2012
Tomas Hoszek Hur skall föreningarna möta folkhälsotrenden?
Oktober 2012
Erik Winerö Friidrott när den är som bäst
September 2012
Isabelle Eurenius Friidrottsgymnasium och föräldrar
Augusti 2012
Louise Thornander Så lika - och ändå så olika!
Juli 2012
Gunnar Durén Som en ångmaskin i en flyttlåda på vinden
Juni 2012
Janne Åkerblom Friidrott från regihytten
April 2012
Tomas Riste Ständiga förbättringar och spännande utmaningar
Mars 2012
Lennart Karlberg Autografer som skänker ljuva minnen
Februari 2012
Anna Linner Man måste våga ... fast man inte törs!
December 2011
Lars Rambe I väntan på Bert Cameron
November 2011
Mikael Peterson Friidrott till hundra!
Oktober 2011
Jenny Kallur Otippade upplevelser från en karriär
September 2011
David Fridell Vi kan hela tiden bli bättre
Maj 2011
Lennart Karlberg Stark värdegrund skapar trygg miljö inom friidrotten
April 2011
Lars Pettersson Talanger - värda sin vikt i guld!
Mars 2011
Oskar Käck En bredare syn på tillvaron
Februari 2011
Isabellah Andersson En eld som brinner för löpning
Januari 2011
Ryno Quantz Rapport från en fotoväst
December 2010
Tomas Brandt Var nyfiken på framtiden!
November 2010
Malin Marmbrandt Motivation och glädje!
Oktober 2010
Fredrik Olofson Friidrott - en sport även för blekfeta medelålders
September 2010
Karin Lundgren Kämpaandan lika het nu
Augusti 2010
Anna von Schenck Min bästa idrottsupplevelse
Juli 2010
Oscar Gidewall En elittränares filosofi
Juni 2010
Carl-Johan Hultenheim Friidrott och företagsbygge i skön förening
April 2010
Lennart Karlberg "Friidrott för 2010-talet" - vårt redskap!
Mars 2010
Anders Albertsson Kompetens - där den behövs!
Februari 2010
Jenny Jacobsson En skadefri friidrott?
Januari 2010
Stina Funke Spänning och glädje - samma känslor oavsett nivå
December 2009
Lars-Inge Svensson Bragdguldet till de ideella ledarna!
November 2009
Madeleine Sjöstedt Stockholms Stadion en del av friidrotten
Oktober 2009
Johan Wallerstein Reflektion efter en bilfärd
September 2009
Karin Mattsson Weijber Förebilder och profiler
Augusti 2009
Jonas Forsberg Släpp in ungdomarna!
Juli 2009
Calle Nilsson Rapport från Ölands horisont
Juni 2009
Bo Edsberger Kvinnorna leder motionsvåg
Maj 2009
Lennart Karlberg & Mikael Peterson Bevara Stockholms Stadion som friidrottsarena!
April 2009
Anders Lindblad VM avgörande för framtiden
Mars 2009
Stefan Holm En inomhussäsong i soffan
Februari 2009
Tomas Björklund Nordea gör det möjligt
Januari 2009
Madeleine Melander Personliga mötet viktigt
December 2008
Ulrika Johansson (Rånäs 4H) Drivkraften bakom min löparglädje
November 2008
Stefan Lindeberg Vi ska väcka nyfikenhet hos de unga
Oktober 2008
Thomas Engdahl Tack för en minnesrik och utvecklande tid!
September 2008
Claes Bjerkne Sverige behöver stora evenemang
Augusti 2008
Anna Ekström Skratt och glädje för många!
Juli 2008
Rajne Söderberg Ur ett tredimensionellt perspektiv
Juni 2008
Kajsa Bergqvist Oj, säsongen har visst startat ....
Maj 2008
Ellinor Johansson Många unga vill och kan ta ansvar!
April 2008
Lennart Karlberg Med gemensamma krafter mot fortsatta framgångar
Mars 2008
Krister Clerselius Från löparbanan till styrelserummet
Februari 2008
Ulf Kinneson "En lysande kombination"
Januari 2008
Lars Markusson Så svårt är det att försvara ett OS-guld
December 2007
Mikael Peterson Tack för bra regionmöten!
November 2007
Yngve Andersson Välkommen till nya friidrott.se!
Senaste veckan
Veckan 14.1 - 21.1

USA: Yolanda kvalar igen!
Att Turebergs Yolanda Ngarambe just nu är i karriä...

Växjö: Carl 21.41 - Lisa 24.00
Två starter - två segrar. Örgrytes Carl Bengtström...

Sätra: Fabians återkomst
– Det var första gången sedan juni som jag hoppade...

Växjö: Alexander 0.01 från IEM-gräns
I somras tog 24Sevens Alexander Brorsson en paus f...

Växjö: Michaela testade 4.77
Vinterns första stormöte i stav mellan Angelica Be...

Växjö: Tilde IEM-kvalade - på häck!
I karriärens andra lopp över seniorhäckarna rusade...

USA: Erika årsbäst även i längd!
Som en sista formtest inför resan över till Europa...

Växjö: Elise är tillbaka ....
Lyckad återkomst till löparbanan efter lång bortov...

Växjö: Tre över 1.81
Trots att Sofie Skoog tyvärr inte kom till start b...

Växjö: Ännu fler årsbästan
När Hässelbys Frida Åkerström skickade iväg kulan ...

USA: Mondo hoppade högt, men ...
Stavhoppsfestivalen "Pole Vault Summit" i Reno (Ne...

USA: Yolanda nära mile-rekordet!
För en vecka sedan sololöpte Turebergs Yolanda Nga...

Hett startfält väntar i Växjö
Till helgen väntar en av vårens största inomhustäv...

Rabatt på redskap hos Unisport
Tillsammans med vår officiella leverantör av friid...

”Målet är folkfest med fyllda läktare!”
Två Europamästerskap i friidrott i Sverige samma m...

FGP Sätra: Hanna har siktet på IEM
Premiären för inomhusgalan Folksam Grand Prix, ell...

Johan Storåkers brett nominerad till ordförandeposten
Efter valberedningens sammanställning av de nomine...

Mondo och Lisa säsongsdebuterar:
”Ska bli väldigt kul att inleda 2019”

Det har snart gått ett halvår sedan Armand Duplant...

13 motioner till förbundsårsmötet
Tisdagen den 15 januari var sista dag för inlämnin...

Deadline för föreningsenkäten söndag
I Svensk Friidrotts verksamhetsinriktning 2014-202...

Fabian Delryd redo för comeback
i helgen – siktar på pers direkt

Efter succén tidig sommar 2018 med mäktiga 2.33 i ...

Måndag 4 feb: Folksam GP inomhus med världselit i Sätra
Om tre veckor är det premiär för Folksam GP inomhu...

Förra veckan
Veckan 7.1 - 14.1

Måndag 4 feb: Folksam GP inomhus med världselit i Sätra
Irene snuddade vid IEM-gränsen
Fem klarade IEM-kvalgränsen redan i säsongsdebuten
5.967 poäng av Fredrik Samuelsson – kan räcka till inne-EM
Michaela och Melker klarade EM-kvalgränser i stav
Napoleons bästa lopp!
Utmärkt förstadag av Fredrik
Erikas bästa årsdebut!
Inomhussäsongen brakar loss
Nytt Stockholmsprojekt för att få
in fler till veteranfriidrotten

Vad gör Mondo, Lisa och Andreas Kramer om ett halvår?
Förbundsårsmötet 2019:
Motioner & nomineringar senast 15/1

Hässelby tog flest SM-poäng
Stjärnorna slipar formen i Sydafrika
Generation Peps nya verksamhetschef
Se heta stavtävlingen live på FK
Dags för mer diskushistoria 30 maj?
Ansök om friidrotts-SM 2021
Nytt nordiskt rekord för Jonas i M45
Det hände på friidrott.se under julen

Två veckor sedan
Veckan 31.12 - 7.1

Ansök om friidrotts-SM 2021
Nytt nordiskt rekord för Jonas i M45
Det hände på friidrott.se under julen
Meraf Bahta friad av Dopingnämnden
Mångkampare i farten i helgen
Hela svenska 8-metershistorien!
Från Boston till Düsseldorf:
World Indoor Tour 2019

- Målet är medalj i Glasgow!
Två svenska världsettor 2018
Landslagsklass i Göteborg
Vinterväglag i Vallentuna
Historien om en bild