Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 18 januari 2019

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Rickard Bryborn

Perspektiv på friidrott, februari 2013

Rickard Bryborn

 

Jag skulle blivit brottare


Var man hamnar i livet beror ofta på tillfälligheter. Att jag blev friidrottare berodde på att det i granngården bodde en familj med 8 pojkar varav 5 var mycket duktiga brottare. Eftersom dessa pojkar var flera år äldre var dom mina idoler. Jag skulle också bli brottare. Det var bara ett problem, mina föräldrar tyckte inte att det var ett bra val. Det visade sig att några av ”brottarna” i något sammanhang hade hoppat stav så då fick det bli stavhopp i stället.

Eftersom jag växte upp på en bondgård fanns det gott om träpinnar, i varierande storlek, som lämpade sig väl som stavar, ribbor och ställningar. Jag blev stavhoppare och skulle imponera på bröderna i granngården. Flera år senare fick jag en bambustav av mina, i övrigt av idrott, relativt ointresserade föräldrar. Nu var jag stavhoppare på riktigt.

Min stavhopparkarriär blev inte särskilt lång och dessutom inte särskilt framgångsrik. Dock med många positiva upplevelser. När min klubb i slutet av 60-talet skulle bredda sin verksamhet, att även omfatta hoppgrenarna, fick jag erbjudande att bli tränare för en hoppgrupp. Jag hade turen att få hand om en grupp duktiga ungdomar, varav en blev svensk mästarinna i höjdhopp.
 

Från tränare till idrottsplatskonsult

Min tränarkarriär blev över 30 år lång och under den tiden konstaterade jag (liksom många andra) att friidrotten i Malmö hade dåliga träningsförhållanden under vintern. Samtidigt såg jag att det fanns hallar med stora foajéer som stod outnyttjade stora delar av tiden. Skulle det inte vara bra om någon friidrottskunnig kom med i planeringen av hallar och arenor? Sagt och gjort, jag började intressera mig för projektering av friidrottsanläggningar.

På den tiden arbetade jag med projektering av vatten- och avloppsanläggningar. Detta krävde bl a kunskaper i mark- och ledningsarbeten samt mätteknik vilket var en stor del av den kompetens som är viktigt för en idrottsplatsprojektör. Eftersom jag arbetade på ett stort konsultföretag började jag på kafferaster m m vädra mitt intresse. Tillfället kom när jag av en kollega fick tips om ett planerat projekt - och jag kunde börja som ”idrottsplatskonsult”.

Det blev så småningom en stor del av min konsultverksamhet som anställd och sedan helt dominerade de senaste sju åren som egenföretagare. När jag började tyckte jag att jag var bra rustad eftersom jag hade kunnande både om friidrott och aktuella teknikområden. Som tur var blev mitt första projekt aldrig byggt. Det är en sak att kunna delar av regelsystemet, en annan att kunna hela regelsystemet och sedan tillämpa det i en projektering.
 

Så föddes Anläggningsrådet

I min konsultverksamhet träffade jag ute i kommunerna flera personer som tyckte att det var svagt att Svenska Friidrottsförbundet inte kunde bistå med rådgivning. Jag kontaktade därför i mitten på 1990-talet S-O Borg, som varit med i förbundets tidigare Tekniska Kommitté, om att vi skulle starta en sådan verksamhet - och ”Anläggningsrådet” var fött.

Vi hade fram till dess varit konkurrenter men började i stället att samarbeta. Kort tid därefter omkom tyvärr S-O i en trafikolyck och jag blev ensam teknisk rådgivare. Uppgiften var intressant men, på den tiden, inte särskilt omfattande. Anläggningsrådet utvecklades och växte senare till att som nu även omfatta hjälp med lobbying m m.

På lite omvägar blev jag involverad i ett hallprojekt. Att konstruera de för inomhusbanorna typiska doserade kurvorna visade sig inte vara helt lätt. Jag skaffade därför Internationella Friidrottsförbundets (IAAF) Manual. Jag hade dessutom tillgång till datakunniga medarbetare som skulle hjälpa mig att göra ritningarna till det aktuella projektet. Vi konstaterade snart att IAAFs ritning inte stämde.

Jag tog därför kontakt med IAAF och frågade hur man räknat. Svaret blev att man inte visste och att man inte heller visste vem som gjort beräkningarna. En medlem i IAAF:s Tekniska kommitté uppskattade mina synpunkter och jag blev bollplank för honom. Senare blev jag även tillfrågad att delta i arbetet med att revidera av IAAF ”Track and Field Facilities Manual”.
 

Är det jag som är proppen?

Friidrottsförbundet har under de senaste ca fyrtio åren kunnat bistå kommuner m fl. med råd i anläggningsfrågor, först av S-O Borg och under de senaste 18 åren av mig. Tyvärr har jag ännu inte kommit i kontakt med någon markbyggare från friidrottsfamiljen, som har visat intresse för att föra detta arv vidare.

Det är kanske så att det är jag som är proppen och bör kliva av för att någon skall se möjligheten att försörja sig som idrottsplatskonsult? Jag är nu 69 år och ser fram emot att stödja en efterträdare om denne så önskar.

Marknaden är inte särskilt stor men en framväxande verksamhet att utforma s k ”näridrottsplatser” baserade på friidrott kan utvidga arbetsfältet. Denna typ av anläggningar har börjat byggas i Norge och borde även kunna fungera i Sverige.
 

Friidrottens framtid?

Men friidrottens framtid handlar om mycket mer än arenor. Om vi jämför friidrotten med fotbollen kan man inte påstå att vi är särskilt starka. Inom fotbollen har man insett att det gäller att synas. Trots protester från vissa inom fotbollsrörelsen drevs det igenom att sprida ut matcher i samma spelomgång på flera speldagar. Detta har medfört att man under vissa perioder kan se allsvensk fotboll på TV i stort sett var varannan dag.

Inom friidrotten går vi i ”medialt ide” under i stort sett 7- 8 månader. Kan detta vara ett framgångsrecept? Flera mindre sporter har valt att förändra sig för att få större medialt genomslag. Orientering genomför stadslopp, backhoppning har infört ett ”knock outsystem” för att öka spänningen i första omgången, längdskidor har infört sprintlopp / stadslopp m m. Detta är exempel på sporter som vågat förändras och därmed fått ökad medial publicitet.

Skall friidrotten verkligen inte förändras på något sätt? Min förhoppning är att det i framtiden skall finnas personer som vill föra friidrottens frågor framåt och att dessa personer skall bli seriöst behandlade av övriga i friidrottsfamiljen. Ett ömsesidigt samarbete mellan alla aktörer, där man visar respekt för varandras ambitioner att öka volymen på bredd och elit är nödvändig. Att inte förändras innebär som bekant stagnation.

 

Rickard Bryborn

medlem AnläggningsrådetArkiv

December 2018
Johan Faskunger Jämlik friidrott – en förutsättning för att friidrotten i Sverige ska växa och förbättras
November 2018
Simon Karlén Idrottsglädje
Maj 2018
Benn Harradine Athletics as a brand
April 2018
Olof Wretling Det får inte hända igen
November 2017
Charlotta Seiler Brylla Varför jag gillar idrottsplatser
Oktober 2017
Fredrik Trahn Kommunikation avgörande för friidrottens framtida position
Juni 2017
John Dohlsten Så många som möjligt, så länge som möjligt
Maj 2017
Jenny Ahlin Utesäsongens glädje
April 2017
Peter Häggström Lindecrantz Mod gör skillnad
Mars 2017
David Dunér Tankar på ansatsbanan
Januari 2017
Niklas Cederström Friidrott ur ett amerikanskt och svenskt perspektiv
December 2016
Vésteinn Hafsteinsson Dröm och verklighet
November 2016
Tommy Ivarsson Friidrott ska vara förknippat med anpassade livsmedel
Oktober 2016
BG Nilensjö Hur står det till med svensk löpning?
September 2016
Ida Nilsson Löpningen har gett mig nya chanser
Augusti 2016
Ulrika Flodin Att säga hejdå till en identitet
Juni 2016
Cege Berglund När Gärderud var Mick Jaggers favorit
Maj 2016
Stefan Holm Hello, from the other side
April 2016
Lena Björk Tillsammans blir vi fler och bättre
Januari 2016
Anna Öberg Eldsjälen - Årets Hjälte 2016
December 2015
Anders Albertsson Gasa och bromsa samtidigt
November 2015
Kalle Zerpe Bortom möjlighetens gräns
Oktober 2015
Mattias Claesson Vad händer sen?
Augusti 2015
Alexey Lebedev Ett underbart blågult spår i mitt ryska hjärta
Juli 2015
John Laselle Friidrottens roll i det nya Sverige.
Juni 2015
Salah Shallal Friidrotten som en förenande kraft
Maj 2015
Hillevi Thor Fri idrott
April 2015
Sofie Sarenbrant Livet efter Carro
Mars 2015
Nadja Casadei Friidrotten har räddat mig så många gånger i mitt liv
Februari 2015
Viktoria Ämting Öka ungdomars delaktighet
Januari 2015
Magnus Malmsborg Sponsring viktig för både elit och bredd
December 2014
Anna Sjöberg En ny bild av friidrotten
November 2014
Marika Borg Ström Nu skall vi fylla läktarna!
Oktober 2014
Björn Eriksson Svensk Friidrotts utmaningar
September 2014
Anna Jonsson Nycklarna till ett lyckat SM
Augusti 2014
Richard Björkman Att växa in i idrottens själ
Juli 2014
Johan Wettergren Avgörande är drivkraften och kärleken till sin sport
Juni 2014
Anders Borgström I år tar vi Finnkampsbåten
April 2014
Gunilla Löthagen Sjöstrand Friidrott det roligaste jag vet!
Mars 2014
Curt Högberg Ta vara på möjligheterna
Februari 2014
Ulrika Bergsten Friidrott och identitet
Januari 2014
Lars Nordin Glädjen i att se när någon har hittat hem
December 2013
Robert Kronberg Tankar efter en elitkarriär
November 2013
Malin Gustafsson Det är aldrig för sent!
Oktober 2013
Per Ahlström Kan resebyrån vara del av laget?
September 2013
Lars Liljegren Om målade naglar och idrottens kraft
Augusti 2013
Oscar Gidewall Det går att vinna utan doping!
Juli 2013
Daniel Wessfeldt Internationella friidrotten behöver rycka upp sig!
Juni 2013
Bengt Skött Psykologisk balansakt på spänd lina
Maj 2013
Karin Torneklint Mångfald och alla varianter
April 2013
Stefan Olsson Till slut lossnar det!
Mars 2013
Pia Hultgren Löpningen det enkla och rena
Februari 2013
Rickard Bryborn Jag skulle blivit brottare
Januari 2013
Johan Saxne Bästa skolan för yrkeslivet
December 2012
Pia Bosdotter Olson Nobody's perfect - but a team can be
November 2012
Tomas Hoszek Hur skall föreningarna möta folkhälsotrenden?
Oktober 2012
Erik Winerö Friidrott när den är som bäst
September 2012
Isabelle Eurenius Friidrottsgymnasium och föräldrar
Augusti 2012
Louise Thornander Så lika - och ändå så olika!
Juli 2012
Gunnar Durén Som en ångmaskin i en flyttlåda på vinden
Juni 2012
Janne Åkerblom Friidrott från regihytten
April 2012
Tomas Riste Ständiga förbättringar och spännande utmaningar
Mars 2012
Lennart Karlberg Autografer som skänker ljuva minnen
Februari 2012
Anna Linner Man måste våga ... fast man inte törs!
December 2011
Lars Rambe I väntan på Bert Cameron
November 2011
Mikael Peterson Friidrott till hundra!
Oktober 2011
Jenny Kallur Otippade upplevelser från en karriär
September 2011
David Fridell Vi kan hela tiden bli bättre
Maj 2011
Lennart Karlberg Stark värdegrund skapar trygg miljö inom friidrotten
April 2011
Lars Pettersson Talanger - värda sin vikt i guld!
Mars 2011
Oskar Käck En bredare syn på tillvaron
Februari 2011
Isabellah Andersson En eld som brinner för löpning
Januari 2011
Ryno Quantz Rapport från en fotoväst
December 2010
Tomas Brandt Var nyfiken på framtiden!
November 2010
Malin Marmbrandt Motivation och glädje!
Oktober 2010
Fredrik Olofson Friidrott - en sport även för blekfeta medelålders
September 2010
Karin Lundgren Kämpaandan lika het nu
Augusti 2010
Anna von Schenck Min bästa idrottsupplevelse
Juli 2010
Oscar Gidewall En elittränares filosofi
Juni 2010
Carl-Johan Hultenheim Friidrott och företagsbygge i skön förening
April 2010
Lennart Karlberg "Friidrott för 2010-talet" - vårt redskap!
Mars 2010
Anders Albertsson Kompetens - där den behövs!
Februari 2010
Jenny Jacobsson En skadefri friidrott?
Januari 2010
Stina Funke Spänning och glädje - samma känslor oavsett nivå
December 2009
Lars-Inge Svensson Bragdguldet till de ideella ledarna!
November 2009
Madeleine Sjöstedt Stockholms Stadion en del av friidrotten
Oktober 2009
Johan Wallerstein Reflektion efter en bilfärd
September 2009
Karin Mattsson Weijber Förebilder och profiler
Augusti 2009
Jonas Forsberg Släpp in ungdomarna!
Juli 2009
Calle Nilsson Rapport från Ölands horisont
Juni 2009
Bo Edsberger Kvinnorna leder motionsvåg
Maj 2009
Lennart Karlberg & Mikael Peterson Bevara Stockholms Stadion som friidrottsarena!
April 2009
Anders Lindblad VM avgörande för framtiden
Mars 2009
Stefan Holm En inomhussäsong i soffan
Februari 2009
Tomas Björklund Nordea gör det möjligt
Januari 2009
Madeleine Melander Personliga mötet viktigt
December 2008
Ulrika Johansson (Rånäs 4H) Drivkraften bakom min löparglädje
November 2008
Stefan Lindeberg Vi ska väcka nyfikenhet hos de unga
Oktober 2008
Thomas Engdahl Tack för en minnesrik och utvecklande tid!
September 2008
Claes Bjerkne Sverige behöver stora evenemang
Augusti 2008
Anna Ekström Skratt och glädje för många!
Juli 2008
Rajne Söderberg Ur ett tredimensionellt perspektiv
Juni 2008
Kajsa Bergqvist Oj, säsongen har visst startat ....
Maj 2008
Ellinor Johansson Många unga vill och kan ta ansvar!
April 2008
Lennart Karlberg Med gemensamma krafter mot fortsatta framgångar
Mars 2008
Krister Clerselius Från löparbanan till styrelserummet
Februari 2008
Ulf Kinneson "En lysande kombination"
Januari 2008
Lars Markusson Så svårt är det att försvara ett OS-guld
December 2007
Mikael Peterson Tack för bra regionmöten!
November 2007
Yngve Andersson Välkommen till nya friidrott.se!
Senaste veckan
Veckan 11.1 - 18.1

”Målet är folkfest med fyllda läktare!”
Två EM-tävlingar i friidrott i Sverige samma månad...

FGP Sätra: Hanna har siktet på IEM
Premiären för inomhusgalan Folksam Grand Prix, ell...

Johan Storåkers brett nominerad till ordförandeposten
Efter valberedningens sammanställning av de nomine...

Mondo och Lisa säsongsdebuterar:
”Ska bli väldigt kul att inleda 2019”

Det har snart gått ett halvår sedan Armand Duplant...

13 motioner till förbundsårsmötet
Tisdagen den 15 januari var sista dag för inlämnin...

Deadline för föreningsenkäten söndag
I Svensk Friidrotts verksamhetsinriktning 2014-202...

Fabian Delryd redo för comeback
i helgen – siktar på pers direkt

Efter succén tidig sommar 2018 med mäktiga 2.33 i ...

Måndag 4 feb: Folksam GP inomhus med världselit i Sätra
Om tre veckor är det premiär för Folksam GP inomhu...

Irene snuddade vid IEM-gränsen
Den gångna helgen var ovanligt händelserik med tan...

Fem klarade IEM-kvalgränsen redan i säsongsdebuten
I fredags hoppade Erika Kinsey 1.90 i höjd, igår t...

5.967 poäng av Fredrik Samuelsson – kan räcka till inne-EM
Andra dagen av mångkamps-DM i Sätra resulterade in...

Michaela och Melker klarade EM-kvalgränser i stav
Efter ett 2018 som p g a skada bara innehöll tre s...

Napoleons bästa lopp!
På lördagseftermiddagen ingick terräng-EM-femman N...

Utmärkt förstadag av Fredrik
Hässelbys Fredrik Samuelsson stod för en utmärkt i...

Erikas bästa årsdebut!
2018 blev Erika Kinseys hittills bästa år som höjd...

Inomhussäsongen brakar loss
Att inomhustävlingarna börjar dugga allt tätare mä...

Nytt Stockholmsprojekt för att få
in fler till veteranfriidrotten

Stockholms Friidrottsförbund har, med hjälp av ett...

Vad gör Mondo, Lisa och Andreas Kramer om ett halvår?
Inom loppet av 1,5 vecka i juli arrangerar Sverige...

Förra veckan
Veckan 4.1 - 11.1

Inomhussäsongen brakar loss
Nytt Stockholmsprojekt för att få
in fler till veteranfriidrotten

Vad gör Mondo, Lisa och Andreas Kramer om ett halvår?
Förbundsårsmötet 2019:
Motioner & nomineringar senast 15/1

Hässelby tog flest SM-poäng
Stjärnorna slipar formen i Sydafrika
Generation Peps nya verksamhetschef
Se heta stavtävlingen live på FK
Dags för mer diskushistoria 30 maj?
Ansök om friidrotts-SM 2021
Nytt nordiskt rekord för Jonas i M45
Det hände på friidrott.se under julen
Meraf Bahta friad av Dopingnämnden
Mångkampare i farten i helgen

Två veckor sedan
Veckan 28.12 - 4.1

Meraf Bahta friad av Dopingnämnden
Mångkampare i farten i helgen
Hela svenska 8-metershistorien!
Från Boston till Düsseldorf:
World Indoor Tour 2019

- Målet är medalj i Glasgow!
Två svenska världsettor 2018
Landslagsklass i Göteborg
Vinterväglag i Vallentuna
Historien om en bild
Svenska Diamond League-året 2018
På SVT Play: Hårds historier
VM tillbaka i Europa 2023
Månadernas friidrottare 2018
Äntligen: Statistiken har öppnat!