Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Torsdag 15 november 2018

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Krister Clerselius

Perspektiv på friidrott, mars 2008

Krister Clerselius

 

Från löparbanan till styrelserummet

GE Galan och DN Galan är de särklassiga internationella höjdpunkterna på hemmaplan under det svenska friidrottsåret.
Nu i februari hade jag det stora nöjet att åter kunna följa tävlingarna i Globen på plats. Nöjet inte minst i att se glädjen hos ungdomarna i mixedstafetterna på 4 x 200m från de många försöksloppen fram till finalen där Turebergs 13-åriga ungdomar sprang hem segern.
 

Vad hade jag själv för relation till friidrotten när jag var 13 år? Jo, det var då det började. En vårdag 1961 på Idrottsparken i Norrköping gjorde jag min första start i ett häcklopp. Som fram till 1977 kom att följas av ett oräkneligt antal lopp i med- som motgång, korta och ibland lite längre, med eller utan häckar. Träningspass, träningsläger, tävlingar och resor - ja tillvaron präglades mycket av friidrott på alla de sätt under ungdomsåren.

Vad händer sedan? Vad tar man med sig från ett drygt 15-årigt aktivt friidrottande under en viktig period för den personliga utvecklingen på flera plan, inte bara idrottsligt? Vad har man lärt sig? Vad gör man med den kunskap och erfarenhet som man fått när man varit engagerad i friidrottsrörelsen som aktiv?

Då 1977 - dvs "förr i tiden", som ju är vad jag kan relatera till - blev det ett uppehåll från friidrotten. Jobb, familj och annat fick prioritet innan våra söner av någon anledning "valde" att pröva på friidrott.

Tillbaka som intresserad och stöttande förälder: Skjutsa till tävlingar, titta på träningar, träffa såväl gamla som nya bekanta bland friidrottsledarna och friidrottsföräldrarna. Goda vänner från den aktiva tiden med grundläggande gemensamma värdegrunder och referenser.

"För att det är roligt"

Vi vet ju att rekrytering av ideella ledare är en av de stora utmaningarna inom idrotten och sågs man ofta på träningar - och tillbringade en hel del tid på idrottsplatsen och hade ett "civilt" jobb som vad vi inom idrotten kallar organisationsledare - var det inte långt borta att man blev tillfrågad att engagera sig i styrelsearbete, i mitt fall i Malmö och MAI.

Det hela började under senare delen av 80-talet, och har under årens lopp inneburit ideella uppdrag inom 3 klubbstyrelser (friidrott, fotboll och hästsport), SDF (golf), DF (Skåne), SISU Skåne och nu till sist också ett SF - Svenska Friidrottsförbundet, där jag varit ledamot under de senaste sex åren.

Vid en intervju i lokaltidningen om mina styrelseuppdrag inom idrotten fick jag frågan om det var ett sätt att betala tillbaka till idrotten vad den gett mig. Mitt svar blev att man gör det enbart för att det är roligt och på sitt sätt ger energi i vardagen. Blir det på annat sätt och glädjen inte finns kvar så skall man avsäga sig engagemanget. För då gör man inte den nytta som behövs i den ideella idrottsvardagen.

Vad har då tiden som styrelseledamot i Svenska Friidrottsförbundet gett mig?

Tveklöst är det första man tänker på att ha fått uppleva de stora tävlingarna - VM, EM, landskamperna och galorna - på nära håll, om än lite vid sidan av händelsernas centrum. Känt spänningen, upplevt urladdningen och stolt kunnat resa sig för den svenska flaggan och "Du gamla Du fria" - faktiskt fyra gånger på mitt första uppdrag inomhus-VM i Birmingham 2003. Sådant är en bonus också för en ideell ledare.

Men i själva styrelsearbetet då?

Förutom alla styrelsemöten, strategimöten, årsmöten och andra träffar, med klubbar och SDF så har det senaste specifika uppdraget för min del varit att under 2007, tillsammans med en arbetsgrupp göra en översyn av "Svensk Friidrotts regionala stödorganisation".

"Vad kan vi göra bättre?"

Uppdraget har avrapporterats till styrelsen och kommer att behandlas på Förbundsårsmötet nu i slutet av mars. I arbetet har jag personligen haft stor glädje och nytta av att tidigare ha varit engagerad också i andra idrotter och andra organisationer.

Det har varit ett stort nöje att i arbetsgruppen ha fått jobba tillsammans med representanter för många olika "intressen" i friidrottssverige. Vi kom ganska snart fram till - och fick på olika sätt bekräftat - att det finns ett strukturproblem i Svensk Friidrotts organisation.

Det framgår på flera olika sätt, inte minst genom en "vi och dom" attityd och en otydlighet beträffande genomgripande Verksamhetsidé. Dvs: Varför finns vi? Vilken roll har vi? Vilka är vi till för?

Detta innebär också att vi måste fråga oss: Gör vi rätt saker? Vad vill våra uppdragsgivare att vi skall göra? Vad kan vi göra bättre och annorlunda? Vad gör vi som man kanske inte behöver göra? Dessa frågeställningar måste tas upp internt inom Svenska Friidrottsförbundets organisation och inte minst internt inom alla våra 23 distriktsförbund.

Svenska Friidrottsförbundet har till uppgift att främja och administrera friidrotten i Sverige samt att företräda denna idrott i utlandet. I alla tre uppdragen ligger i botten att förbundet är till för föreningarna, inte tvärtom. Detsamma gäller distriktsförbunden, vilka som SFIF:s regionala organ skall arbeta i enlighet med SFIF:s ändamål och därmed också för de föreningar som finns i respektive distrikt.

"Tydlighet, Delaktighet och Förankring"

Med anledning av detta - samt de intryck som vi fått - känns det angeläget att styrelserna - SFIF:s och distriktens - lägger örat mot rälsen och lyssnar av uppdragsgivarna för att vet att man är på rätt väg. Detta är vad vi i rapporten till styrelsen sammanfattar i "Tydlighet, Delaktighet och Förankring".

Det hela kommer alltså att tas upp på årsmötet sista helgen i mars och jag hoppas att det kommer att leda till ett strukturerat arbete, för att få en grundlig genomlysning: Vända på alla stenar, ifrågasätta organisationen, arbetsrutinerna och den ekonomiska verksamheten. Det kommer att bli en nyttig mangling för styrelse, kansli och distriktsorganisationer.

Arbetet kommer att resultera i förslag på förbättringar för att möta en framtid i förändring. Vår omvärld står aldrig still, vilket naturligtvis präglar oss alla. Det är ju inte alldeles obekant att när förändringens vindar blåser så bygger vissa vindskydd medan andra bygger vindsnurror, allt efter personlig läggning.

Man måste ständigt hålla ett vakande öga på omgivningen för att se så att man går i takt med tiden. Detta gäller naturligtvis i synnerhet organisationer som har till uppgift att tillhandahålla service åt andra.

Jag hoppas att det arbete jag fått vara med om att påbörja, kommer att resultera i en framåtriktad förändringsprocess där vi slipper höra uttryck som "Så här har vi aldrig gjort" eller "Så här har vi alltid gjort".

Förbättring förutsätter förändring! Jag hoppas att vi tillsammans tar tillfället i akt och rustar Svensk Friidrott för framtiden. En framtid som vi vet inte kommer att vara sig lik.

 

Krister Clerselius

Ledamot SFIF:s styrelseArkiv

November 2018
Simon Karlén Idrottsglädje
Maj 2018
Benn Harradine Athletics as a brand
April 2018
Olof Wretling Det får inte hända igen
November 2017
Charlotta Seiler Brylla Varför jag gillar idrottsplatser
Oktober 2017
Fredrik Trahn Kommunikation avgörande för friidrottens framtida position
Juni 2017
John Dohlsten Så många som möjligt, så länge som möjligt
Maj 2017
Jenny Ahlin Utesäsongens glädje
April 2017
Peter Häggström Lindecrantz Mod gör skillnad
Mars 2017
David Dunér Tankar på ansatsbanan
Januari 2017
Niklas Cederström Friidrott ur ett amerikanskt och svenskt perspektiv
December 2016
Vésteinn Hafsteinsson Dröm och verklighet
November 2016
Tommy Ivarsson Friidrott ska vara förknippat med anpassade livsmedel
Oktober 2016
BG Nilensjö Hur står det till med svensk löpning?
September 2016
Ida Nilsson Löpningen har gett mig nya chanser
Augusti 2016
Ulrika Flodin Att säga hejdå till en identitet
Juni 2016
Cege Berglund När Gärderud var Mick Jaggers favorit
Maj 2016
Stefan Holm Hello, from the other side
April 2016
Lena Björk Tillsammans blir vi fler och bättre
Januari 2016
Anna Öberg Eldsjälen - Årets Hjälte 2016
December 2015
Anders Albertsson Gasa och bromsa samtidigt
November 2015
Kalle Zerpe Bortom möjlighetens gräns
Oktober 2015
Mattias Claesson Vad händer sen?
Augusti 2015
Alexey Lebedev Ett underbart blågult spår i mitt ryska hjärta
Juli 2015
John Laselle Friidrottens roll i det nya Sverige.
Juni 2015
Salah Shallal Friidrotten som en förenande kraft
Maj 2015
Hillevi Thor Fri idrott
April 2015
Sofie Sarenbrant Livet efter Carro
Mars 2015
Nadja Casadei Friidrotten har räddat mig så många gånger i mitt liv
Februari 2015
Viktoria Ämting Öka ungdomars delaktighet
Januari 2015
Magnus Malmsborg Sponsring viktig för både elit och bredd
December 2014
Anna Sjöberg En ny bild av friidrotten
November 2014
Marika Borg Ström Nu skall vi fylla läktarna!
Oktober 2014
Björn Eriksson Svensk Friidrotts utmaningar
September 2014
Anna Jonsson Nycklarna till ett lyckat SM
Augusti 2014
Richard Björkman Att växa in i idrottens själ
Juli 2014
Johan Wettergren Avgörande är drivkraften och kärleken till sin sport
Juni 2014
Anders Borgström I år tar vi Finnkampsbåten
April 2014
Gunilla Löthagen Sjöstrand Friidrott det roligaste jag vet!
Mars 2014
Curt Högberg Ta vara på möjligheterna
Februari 2014
Ulrika Bergsten Friidrott och identitet
Januari 2014
Lars Nordin Glädjen i att se när någon har hittat hem
December 2013
Robert Kronberg Tankar efter en elitkarriär
November 2013
Malin Gustafsson Det är aldrig för sent!
Oktober 2013
Per Ahlström Kan resebyrån vara del av laget?
September 2013
Lars Liljegren Om målade naglar och idrottens kraft
Augusti 2013
Oscar Gidewall Det går att vinna utan doping!
Juli 2013
Daniel Wessfeldt Internationella friidrotten behöver rycka upp sig!
Juni 2013
Bengt Skött Psykologisk balansakt på spänd lina
Maj 2013
Karin Torneklint Mångfald och alla varianter
April 2013
Stefan Olsson Till slut lossnar det!
Mars 2013
Pia Hultgren Löpningen det enkla och rena
Februari 2013
Rickard Bryborn Jag skulle blivit brottare
Januari 2013
Johan Saxne Bästa skolan för yrkeslivet
December 2012
Pia Bosdotter Olson Nobody's perfect - but a team can be
November 2012
Tomas Hoszek Hur skall föreningarna möta folkhälsotrenden?
Oktober 2012
Erik Winerö Friidrott när den är som bäst
September 2012
Isabelle Eurenius Friidrottsgymnasium och föräldrar
Augusti 2012
Louise Thornander Så lika - och ändå så olika!
Juli 2012
Gunnar Durén Som en ångmaskin i en flyttlåda på vinden
Juni 2012
Janne Åkerblom Friidrott från regihytten
April 2012
Tomas Riste Ständiga förbättringar och spännande utmaningar
Mars 2012
Lennart Karlberg Autografer som skänker ljuva minnen
Februari 2012
Anna Linner Man måste våga ... fast man inte törs!
December 2011
Lars Rambe I väntan på Bert Cameron
November 2011
Mikael Peterson Friidrott till hundra!
Oktober 2011
Jenny Kallur Otippade upplevelser från en karriär
September 2011
David Fridell Vi kan hela tiden bli bättre
Maj 2011
Lennart Karlberg Stark värdegrund skapar trygg miljö inom friidrotten
April 2011
Lars Pettersson Talanger - värda sin vikt i guld!
Mars 2011
Oskar Käck En bredare syn på tillvaron
Februari 2011
Isabellah Andersson En eld som brinner för löpning
Januari 2011
Ryno Quantz Rapport från en fotoväst
December 2010
Tomas Brandt Var nyfiken på framtiden!
November 2010
Malin Marmbrandt Motivation och glädje!
Oktober 2010
Fredrik Olofson Friidrott - en sport även för blekfeta medelålders
September 2010
Karin Lundgren Kämpaandan lika het nu
Augusti 2010
Anna von Schenck Min bästa idrottsupplevelse
Juli 2010
Oscar Gidewall En elittränares filosofi
Juni 2010
Carl-Johan Hultenheim Friidrott och företagsbygge i skön förening
April 2010
Lennart Karlberg "Friidrott för 2010-talet" - vårt redskap!
Mars 2010
Anders Albertsson Kompetens - där den behövs!
Februari 2010
Jenny Jacobsson En skadefri friidrott?
Januari 2010
Stina Funke Spänning och glädje - samma känslor oavsett nivå
December 2009
Lars-Inge Svensson Bragdguldet till de ideella ledarna!
November 2009
Madeleine Sjöstedt Stockholms Stadion en del av friidrotten
Oktober 2009
Johan Wallerstein Reflektion efter en bilfärd
September 2009
Karin Mattsson Weijber Förebilder och profiler
Augusti 2009
Jonas Forsberg Släpp in ungdomarna!
Juli 2009
Calle Nilsson Rapport från Ölands horisont
Juni 2009
Bo Edsberger Kvinnorna leder motionsvåg
Maj 2009
Lennart Karlberg & Mikael Peterson Bevara Stockholms Stadion som friidrottsarena!
April 2009
Anders Lindblad VM avgörande för framtiden
Mars 2009
Stefan Holm En inomhussäsong i soffan
Februari 2009
Tomas Björklund Nordea gör det möjligt
Januari 2009
Madeleine Melander Personliga mötet viktigt
December 2008
Ulrika Johansson (Rånäs 4H) Drivkraften bakom min löparglädje
November 2008
Stefan Lindeberg Vi ska väcka nyfikenhet hos de unga
Oktober 2008
Thomas Engdahl Tack för en minnesrik och utvecklande tid!
September 2008
Claes Bjerkne Sverige behöver stora evenemang
Augusti 2008
Anna Ekström Skratt och glädje för många!
Juli 2008
Rajne Söderberg Ur ett tredimensionellt perspektiv
Juni 2008
Kajsa Bergqvist Oj, säsongen har visst startat ....
Maj 2008
Ellinor Johansson Många unga vill och kan ta ansvar!
April 2008
Lennart Karlberg Med gemensamma krafter mot fortsatta framgångar
Mars 2008
Krister Clerselius Från löparbanan till styrelserummet
Februari 2008
Ulf Kinneson "En lysande kombination"
Januari 2008
Lars Markusson Så svårt är det att försvara ett OS-guld
December 2007
Mikael Peterson Tack för bra regionmöten!
November 2007
Yngve Andersson Välkommen till nya friidrott.se!
Senaste veckan
Veckan 8.11 - 15.11

TEM: Adhanom får chansen direkt
Landslagsledare Lorenzo Nesi har nu gjort en först...

Fokus på veteran-VM under
veteranombudskonferensen

I helgen arrangerades en veteranombudsträff på Bos...

Tre nomineringar till Idrottsgalan
I dag släpptes vilka idrottare som är nominerade t...

Emma ambassadör för U20EM i Borås
Även om Emma Green lade ner sin karriär som aktiv ...

Meraf Bahta tar timeout
Meraf Bahta väljer att i samråd med Svenska Friidr...

USA-terräng: Isabelle & Otto
springer Nationals på lördag

Den amerikanska universitetsfriidrotten har sin te...

Sofie nominerad till årets prestation
på FGP: ”Utan tvekan höjdpunkterna”

Nytt årsbästa på 1.93, två segrar varav en i högso...

Ansök om SM-tävlingar 2020
Vill ni som förening ta chansen att arrangera en S...

Det har varit Förbundsdomarkurs
Förbundsdomarutbildningen vänder sig primärt till ...

Lansering: Idrottens egen
ombudsman och visselblåsartjänst

Idrottens gemensamma arbete för trygga miljöer for...

Meraf Bahtas ärende anmält till Dopingnämnden
Dopingkommissionen (DopK) har beslutat att anmäla ...

IAAF återgår till "vanlig" kvalificering för VM 2019
Internationella friidrottsförbundet, IAAF, har bes...

Terräng-NM: Nio svenska medaljer!
Nordiska mästerskapen i Reykjavik resulterade i he...

Terräng-NM: Suveränt guld av Gergis
Turebergs Amanuel Gergis stod för en imponerande i...

Terräng-NM: Svenskt lagguld efter rafflande avslutning
Kvinnliga 7.5 km-loppet i terräng-NM på Island ble...

Terräng-JNM: Tre svenska medaljer
P19-loppet över 6 km i Reykjavik slutade med två s...

Terräng-JNM: Emilia femma
Terräng-NM för seniorer och juniorer inleddes i Re...

Playitas: SOK-talanger på läger
Sedan en vecka tillbaka har 22 aktiva med tränare ...

Tillgängliga för landslaget!
Sedan 2016 har det varit totalstopp för nationsbyt...

Terräng-NM: Blir det nya blågula medaljer i Reykjavik på lördag?
Årets näst sista internationella mästerskap med sv...

Förra veckan
Veckan 1.11 - 8.11

Terräng-NM: Blir det nya blågula medaljer i Reykjavik på lördag?
Kulstötaren från Hörby: Peter stötte
över tolv (!) meter i sin första tävling

En helg med långsprint
Uppmärksammad hoppträff i Karlstad
– flera svenska världsstjärnor på plats

Ta med friidrotten till din skola!
Ansök till Ungdomsrådet – nu!
Emma Green invald i EAA Athletes Committee
NYCM: Caroline Almkvist 2:36!
På TV söndag eftermiddag:
New York City Marathon

Nomineringar till Friidrottsgalan
13:00 Följ nomineringarna live på FB
DL-programmet klart för 2019

Två veckor sedan
Veckan 25.10 - 1.11

Nomineringar till Friidrottsgalan
13:00 Följ nomineringarna live på FB
DL-programmet klart för 2019
Nominera ledare till ”Årets Eldsjäl”
Toppkastare på träff i Växjö
Hela truppen till terräng-NM
Malmö AI segrare i SM-pokalen
Spårvägen bästa klubb i terräng-SM
TSM: Reprisen på dag 2 i morgon
M 12 km: Trio gjorde upp om guldet
K 8 km: Charlotta utmanade Meraf
M22: Andra guldet för Gabriel
K22: Suverän sololöpning av Sara
P19: Guld för Omar på hemmaplan!
F19: Emilia försvarade titeln
F16: Malin suverän vinnare
P16: Andra guldet för Sharmarke
Terräng-SM: Missa inget från dag 1
P17: Duellen med stort D
K 4 km: Spännande hela vägen
M 4 km: Nappe försvarade guldet
F17: Vera mot Gaël
P15: Spurten avgjorde – första guldet för Albin Wallenius
F15: Suverän löpning av Tilde
VSM: Dubbla segrar för Studenterna
VSM terräng: Vilken spurt!
VSM: Johanna första vinnaren
Följ terräng-SM i Friidrottskanalen
Duplantis: Europas Rising Star
– tillsammans med Ingebrigtsen

Per och Carina får
European Coaching Award

Sökes: Kvaltävlingsarrangörer
Öland, Ekerum och Högby hälsar välkommen till terräng-SM