Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 18 januari 2019

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Krister Clerselius

Perspektiv på friidrott, mars 2008

Krister Clerselius

 

Från löparbanan till styrelserummet

GE Galan och DN Galan är de särklassiga internationella höjdpunkterna på hemmaplan under det svenska friidrottsåret.
Nu i februari hade jag det stora nöjet att åter kunna följa tävlingarna i Globen på plats. Nöjet inte minst i att se glädjen hos ungdomarna i mixedstafetterna på 4 x 200m från de många försöksloppen fram till finalen där Turebergs 13-åriga ungdomar sprang hem segern.
 

Vad hade jag själv för relation till friidrotten när jag var 13 år? Jo, det var då det började. En vårdag 1961 på Idrottsparken i Norrköping gjorde jag min första start i ett häcklopp. Som fram till 1977 kom att följas av ett oräkneligt antal lopp i med- som motgång, korta och ibland lite längre, med eller utan häckar. Träningspass, träningsläger, tävlingar och resor - ja tillvaron präglades mycket av friidrott på alla de sätt under ungdomsåren.

Vad händer sedan? Vad tar man med sig från ett drygt 15-årigt aktivt friidrottande under en viktig period för den personliga utvecklingen på flera plan, inte bara idrottsligt? Vad har man lärt sig? Vad gör man med den kunskap och erfarenhet som man fått när man varit engagerad i friidrottsrörelsen som aktiv?

Då 1977 - dvs "förr i tiden", som ju är vad jag kan relatera till - blev det ett uppehåll från friidrotten. Jobb, familj och annat fick prioritet innan våra söner av någon anledning "valde" att pröva på friidrott.

Tillbaka som intresserad och stöttande förälder: Skjutsa till tävlingar, titta på träningar, träffa såväl gamla som nya bekanta bland friidrottsledarna och friidrottsföräldrarna. Goda vänner från den aktiva tiden med grundläggande gemensamma värdegrunder och referenser.

"För att det är roligt"

Vi vet ju att rekrytering av ideella ledare är en av de stora utmaningarna inom idrotten och sågs man ofta på träningar - och tillbringade en hel del tid på idrottsplatsen och hade ett "civilt" jobb som vad vi inom idrotten kallar organisationsledare - var det inte långt borta att man blev tillfrågad att engagera sig i styrelsearbete, i mitt fall i Malmö och MAI.

Det hela började under senare delen av 80-talet, och har under årens lopp inneburit ideella uppdrag inom 3 klubbstyrelser (friidrott, fotboll och hästsport), SDF (golf), DF (Skåne), SISU Skåne och nu till sist också ett SF - Svenska Friidrottsförbundet, där jag varit ledamot under de senaste sex åren.

Vid en intervju i lokaltidningen om mina styrelseuppdrag inom idrotten fick jag frågan om det var ett sätt att betala tillbaka till idrotten vad den gett mig. Mitt svar blev att man gör det enbart för att det är roligt och på sitt sätt ger energi i vardagen. Blir det på annat sätt och glädjen inte finns kvar så skall man avsäga sig engagemanget. För då gör man inte den nytta som behövs i den ideella idrottsvardagen.

Vad har då tiden som styrelseledamot i Svenska Friidrottsförbundet gett mig?

Tveklöst är det första man tänker på att ha fått uppleva de stora tävlingarna - VM, EM, landskamperna och galorna - på nära håll, om än lite vid sidan av händelsernas centrum. Känt spänningen, upplevt urladdningen och stolt kunnat resa sig för den svenska flaggan och "Du gamla Du fria" - faktiskt fyra gånger på mitt första uppdrag inomhus-VM i Birmingham 2003. Sådant är en bonus också för en ideell ledare.

Men i själva styrelsearbetet då?

Förutom alla styrelsemöten, strategimöten, årsmöten och andra träffar, med klubbar och SDF så har det senaste specifika uppdraget för min del varit att under 2007, tillsammans med en arbetsgrupp göra en översyn av "Svensk Friidrotts regionala stödorganisation".

"Vad kan vi göra bättre?"

Uppdraget har avrapporterats till styrelsen och kommer att behandlas på Förbundsårsmötet nu i slutet av mars. I arbetet har jag personligen haft stor glädje och nytta av att tidigare ha varit engagerad också i andra idrotter och andra organisationer.

Det har varit ett stort nöje att i arbetsgruppen ha fått jobba tillsammans med representanter för många olika "intressen" i friidrottssverige. Vi kom ganska snart fram till - och fick på olika sätt bekräftat - att det finns ett strukturproblem i Svensk Friidrotts organisation.

Det framgår på flera olika sätt, inte minst genom en "vi och dom" attityd och en otydlighet beträffande genomgripande Verksamhetsidé. Dvs: Varför finns vi? Vilken roll har vi? Vilka är vi till för?

Detta innebär också att vi måste fråga oss: Gör vi rätt saker? Vad vill våra uppdragsgivare att vi skall göra? Vad kan vi göra bättre och annorlunda? Vad gör vi som man kanske inte behöver göra? Dessa frågeställningar måste tas upp internt inom Svenska Friidrottsförbundets organisation och inte minst internt inom alla våra 23 distriktsförbund.

Svenska Friidrottsförbundet har till uppgift att främja och administrera friidrotten i Sverige samt att företräda denna idrott i utlandet. I alla tre uppdragen ligger i botten att förbundet är till för föreningarna, inte tvärtom. Detsamma gäller distriktsförbunden, vilka som SFIF:s regionala organ skall arbeta i enlighet med SFIF:s ändamål och därmed också för de föreningar som finns i respektive distrikt.

"Tydlighet, Delaktighet och Förankring"

Med anledning av detta - samt de intryck som vi fått - känns det angeläget att styrelserna - SFIF:s och distriktens - lägger örat mot rälsen och lyssnar av uppdragsgivarna för att vet att man är på rätt väg. Detta är vad vi i rapporten till styrelsen sammanfattar i "Tydlighet, Delaktighet och Förankring".

Det hela kommer alltså att tas upp på årsmötet sista helgen i mars och jag hoppas att det kommer att leda till ett strukturerat arbete, för att få en grundlig genomlysning: Vända på alla stenar, ifrågasätta organisationen, arbetsrutinerna och den ekonomiska verksamheten. Det kommer att bli en nyttig mangling för styrelse, kansli och distriktsorganisationer.

Arbetet kommer att resultera i förslag på förbättringar för att möta en framtid i förändring. Vår omvärld står aldrig still, vilket naturligtvis präglar oss alla. Det är ju inte alldeles obekant att när förändringens vindar blåser så bygger vissa vindskydd medan andra bygger vindsnurror, allt efter personlig läggning.

Man måste ständigt hålla ett vakande öga på omgivningen för att se så att man går i takt med tiden. Detta gäller naturligtvis i synnerhet organisationer som har till uppgift att tillhandahålla service åt andra.

Jag hoppas att det arbete jag fått vara med om att påbörja, kommer att resultera i en framåtriktad förändringsprocess där vi slipper höra uttryck som "Så här har vi aldrig gjort" eller "Så här har vi alltid gjort".

Förbättring förutsätter förändring! Jag hoppas att vi tillsammans tar tillfället i akt och rustar Svensk Friidrott för framtiden. En framtid som vi vet inte kommer att vara sig lik.

 

Krister Clerselius

Ledamot SFIF:s styrelseArkiv

December 2018
Johan Faskunger Jämlik friidrott – en förutsättning för att friidrotten i Sverige ska växa och förbättras
November 2018
Simon Karlén Idrottsglädje
Maj 2018
Benn Harradine Athletics as a brand
April 2018
Olof Wretling Det får inte hända igen
November 2017
Charlotta Seiler Brylla Varför jag gillar idrottsplatser
Oktober 2017
Fredrik Trahn Kommunikation avgörande för friidrottens framtida position
Juni 2017
John Dohlsten Så många som möjligt, så länge som möjligt
Maj 2017
Jenny Ahlin Utesäsongens glädje
April 2017
Peter Häggström Lindecrantz Mod gör skillnad
Mars 2017
David Dunér Tankar på ansatsbanan
Januari 2017
Niklas Cederström Friidrott ur ett amerikanskt och svenskt perspektiv
December 2016
Vésteinn Hafsteinsson Dröm och verklighet
November 2016
Tommy Ivarsson Friidrott ska vara förknippat med anpassade livsmedel
Oktober 2016
BG Nilensjö Hur står det till med svensk löpning?
September 2016
Ida Nilsson Löpningen har gett mig nya chanser
Augusti 2016
Ulrika Flodin Att säga hejdå till en identitet
Juni 2016
Cege Berglund När Gärderud var Mick Jaggers favorit
Maj 2016
Stefan Holm Hello, from the other side
April 2016
Lena Björk Tillsammans blir vi fler och bättre
Januari 2016
Anna Öberg Eldsjälen - Årets Hjälte 2016
December 2015
Anders Albertsson Gasa och bromsa samtidigt
November 2015
Kalle Zerpe Bortom möjlighetens gräns
Oktober 2015
Mattias Claesson Vad händer sen?
Augusti 2015
Alexey Lebedev Ett underbart blågult spår i mitt ryska hjärta
Juli 2015
John Laselle Friidrottens roll i det nya Sverige.
Juni 2015
Salah Shallal Friidrotten som en förenande kraft
Maj 2015
Hillevi Thor Fri idrott
April 2015
Sofie Sarenbrant Livet efter Carro
Mars 2015
Nadja Casadei Friidrotten har räddat mig så många gånger i mitt liv
Februari 2015
Viktoria Ämting Öka ungdomars delaktighet
Januari 2015
Magnus Malmsborg Sponsring viktig för både elit och bredd
December 2014
Anna Sjöberg En ny bild av friidrotten
November 2014
Marika Borg Ström Nu skall vi fylla läktarna!
Oktober 2014
Björn Eriksson Svensk Friidrotts utmaningar
September 2014
Anna Jonsson Nycklarna till ett lyckat SM
Augusti 2014
Richard Björkman Att växa in i idrottens själ
Juli 2014
Johan Wettergren Avgörande är drivkraften och kärleken till sin sport
Juni 2014
Anders Borgström I år tar vi Finnkampsbåten
April 2014
Gunilla Löthagen Sjöstrand Friidrott det roligaste jag vet!
Mars 2014
Curt Högberg Ta vara på möjligheterna
Februari 2014
Ulrika Bergsten Friidrott och identitet
Januari 2014
Lars Nordin Glädjen i att se när någon har hittat hem
December 2013
Robert Kronberg Tankar efter en elitkarriär
November 2013
Malin Gustafsson Det är aldrig för sent!
Oktober 2013
Per Ahlström Kan resebyrån vara del av laget?
September 2013
Lars Liljegren Om målade naglar och idrottens kraft
Augusti 2013
Oscar Gidewall Det går att vinna utan doping!
Juli 2013
Daniel Wessfeldt Internationella friidrotten behöver rycka upp sig!
Juni 2013
Bengt Skött Psykologisk balansakt på spänd lina
Maj 2013
Karin Torneklint Mångfald och alla varianter
April 2013
Stefan Olsson Till slut lossnar det!
Mars 2013
Pia Hultgren Löpningen det enkla och rena
Februari 2013
Rickard Bryborn Jag skulle blivit brottare
Januari 2013
Johan Saxne Bästa skolan för yrkeslivet
December 2012
Pia Bosdotter Olson Nobody's perfect - but a team can be
November 2012
Tomas Hoszek Hur skall föreningarna möta folkhälsotrenden?
Oktober 2012
Erik Winerö Friidrott när den är som bäst
September 2012
Isabelle Eurenius Friidrottsgymnasium och föräldrar
Augusti 2012
Louise Thornander Så lika - och ändå så olika!
Juli 2012
Gunnar Durén Som en ångmaskin i en flyttlåda på vinden
Juni 2012
Janne Åkerblom Friidrott från regihytten
April 2012
Tomas Riste Ständiga förbättringar och spännande utmaningar
Mars 2012
Lennart Karlberg Autografer som skänker ljuva minnen
Februari 2012
Anna Linner Man måste våga ... fast man inte törs!
December 2011
Lars Rambe I väntan på Bert Cameron
November 2011
Mikael Peterson Friidrott till hundra!
Oktober 2011
Jenny Kallur Otippade upplevelser från en karriär
September 2011
David Fridell Vi kan hela tiden bli bättre
Maj 2011
Lennart Karlberg Stark värdegrund skapar trygg miljö inom friidrotten
April 2011
Lars Pettersson Talanger - värda sin vikt i guld!
Mars 2011
Oskar Käck En bredare syn på tillvaron
Februari 2011
Isabellah Andersson En eld som brinner för löpning
Januari 2011
Ryno Quantz Rapport från en fotoväst
December 2010
Tomas Brandt Var nyfiken på framtiden!
November 2010
Malin Marmbrandt Motivation och glädje!
Oktober 2010
Fredrik Olofson Friidrott - en sport även för blekfeta medelålders
September 2010
Karin Lundgren Kämpaandan lika het nu
Augusti 2010
Anna von Schenck Min bästa idrottsupplevelse
Juli 2010
Oscar Gidewall En elittränares filosofi
Juni 2010
Carl-Johan Hultenheim Friidrott och företagsbygge i skön förening
April 2010
Lennart Karlberg "Friidrott för 2010-talet" - vårt redskap!
Mars 2010
Anders Albertsson Kompetens - där den behövs!
Februari 2010
Jenny Jacobsson En skadefri friidrott?
Januari 2010
Stina Funke Spänning och glädje - samma känslor oavsett nivå
December 2009
Lars-Inge Svensson Bragdguldet till de ideella ledarna!
November 2009
Madeleine Sjöstedt Stockholms Stadion en del av friidrotten
Oktober 2009
Johan Wallerstein Reflektion efter en bilfärd
September 2009
Karin Mattsson Weijber Förebilder och profiler
Augusti 2009
Jonas Forsberg Släpp in ungdomarna!
Juli 2009
Calle Nilsson Rapport från Ölands horisont
Juni 2009
Bo Edsberger Kvinnorna leder motionsvåg
Maj 2009
Lennart Karlberg & Mikael Peterson Bevara Stockholms Stadion som friidrottsarena!
April 2009
Anders Lindblad VM avgörande för framtiden
Mars 2009
Stefan Holm En inomhussäsong i soffan
Februari 2009
Tomas Björklund Nordea gör det möjligt
Januari 2009
Madeleine Melander Personliga mötet viktigt
December 2008
Ulrika Johansson (Rånäs 4H) Drivkraften bakom min löparglädje
November 2008
Stefan Lindeberg Vi ska väcka nyfikenhet hos de unga
Oktober 2008
Thomas Engdahl Tack för en minnesrik och utvecklande tid!
September 2008
Claes Bjerkne Sverige behöver stora evenemang
Augusti 2008
Anna Ekström Skratt och glädje för många!
Juli 2008
Rajne Söderberg Ur ett tredimensionellt perspektiv
Juni 2008
Kajsa Bergqvist Oj, säsongen har visst startat ....
Maj 2008
Ellinor Johansson Många unga vill och kan ta ansvar!
April 2008
Lennart Karlberg Med gemensamma krafter mot fortsatta framgångar
Mars 2008
Krister Clerselius Från löparbanan till styrelserummet
Februari 2008
Ulf Kinneson "En lysande kombination"
Januari 2008
Lars Markusson Så svårt är det att försvara ett OS-guld
December 2007
Mikael Peterson Tack för bra regionmöten!
November 2007
Yngve Andersson Välkommen till nya friidrott.se!
Senaste veckan
Veckan 11.1 - 18.1

”Målet är folkfest med fyllda läktare!”
Två EM-tävlingar i friidrott i Sverige samma månad...

FGP Sätra: Hanna har siktet på IEM
Premiären för inomhusgalan Folksam Grand Prix, ell...

Johan Storåkers brett nominerad till ordförandeposten
Efter valberedningens sammanställning av de nomine...

Mondo och Lisa säsongsdebuterar:
”Ska bli väldigt kul att inleda 2019”

Det har snart gått ett halvår sedan Armand Duplant...

13 motioner till förbundsårsmötet
Tisdagen den 15 januari var sista dag för inlämnin...

Deadline för föreningsenkäten söndag
I Svensk Friidrotts verksamhetsinriktning 2014-202...

Fabian Delryd redo för comeback
i helgen – siktar på pers direkt

Efter succén tidig sommar 2018 med mäktiga 2.33 i ...

Måndag 4 feb: Folksam GP inomhus med världselit i Sätra
Om tre veckor är det premiär för Folksam GP inomhu...

Irene snuddade vid IEM-gränsen
Den gångna helgen var ovanligt händelserik med tan...

Fem klarade IEM-kvalgränsen redan i säsongsdebuten
I fredags hoppade Erika Kinsey 1.90 i höjd, igår t...

5.967 poäng av Fredrik Samuelsson – kan räcka till inne-EM
Andra dagen av mångkamps-DM i Sätra resulterade in...

Michaela och Melker klarade EM-kvalgränser i stav
Efter ett 2018 som p g a skada bara innehöll tre s...

Napoleons bästa lopp!
På lördagseftermiddagen ingick terräng-EM-femman N...

Utmärkt förstadag av Fredrik
Hässelbys Fredrik Samuelsson stod för en utmärkt i...

Erikas bästa årsdebut!
2018 blev Erika Kinseys hittills bästa år som höjd...

Inomhussäsongen brakar loss
Att inomhustävlingarna börjar dugga allt tätare mä...

Nytt Stockholmsprojekt för att få
in fler till veteranfriidrotten

Stockholms Friidrottsförbund har, med hjälp av ett...

Vad gör Mondo, Lisa och Andreas Kramer om ett halvår?
Inom loppet av 1,5 vecka i juli arrangerar Sverige...

Förra veckan
Veckan 4.1 - 11.1

Inomhussäsongen brakar loss
Nytt Stockholmsprojekt för att få
in fler till veteranfriidrotten

Vad gör Mondo, Lisa och Andreas Kramer om ett halvår?
Förbundsårsmötet 2019:
Motioner & nomineringar senast 15/1

Hässelby tog flest SM-poäng
Stjärnorna slipar formen i Sydafrika
Generation Peps nya verksamhetschef
Se heta stavtävlingen live på FK
Dags för mer diskushistoria 30 maj?
Ansök om friidrotts-SM 2021
Nytt nordiskt rekord för Jonas i M45
Det hände på friidrott.se under julen
Meraf Bahta friad av Dopingnämnden
Mångkampare i farten i helgen

Två veckor sedan
Veckan 28.12 - 4.1

Meraf Bahta friad av Dopingnämnden
Mångkampare i farten i helgen
Hela svenska 8-metershistorien!
Från Boston till Düsseldorf:
World Indoor Tour 2019

- Målet är medalj i Glasgow!
Två svenska världsettor 2018
Landslagsklass i Göteborg
Vinterväglag i Vallentuna
Historien om en bild
Svenska Diamond League-året 2018
På SVT Play: Hårds historier
VM tillbaka i Europa 2023
Månadernas friidrottare 2018
Äntligen: Statistiken har öppnat!