Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 26 april 2019

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Oskar Käck

Perspektiv på friidrott, mars 2011

Oskar Käck

 

En bredare syn på tillvaron


Ungefär ett halvår tog det för mig. Att få perspektiv på friidrott alltså. Efter att i över tio års tid dygnet runt levt för friidrott - anpassat hela tillvaron och livet utanför för att om möjligt gynna prestationen på löparbanan ytterligare - så känns det både nyttigt och till viss del befriande att ha skaffat sig detta perspektiv.
 

Att leva i den så kallade friidrottsbubblan är på många sätt fantastiskt stimulerande. Att resa, uppleva och umgås med människor som lever för samma sak jobbar mot samma mål skapar ett enormt driv och en motivation som smittar av sig på vardagen som helhet.

Utan perspektiv eller lite distans till detta liv så bedömer jag dock att det finns en överhängande risk att förlora kontakten med livet utanför. När man är mitt inne i friidrottsbubblan, där allt handlar om nästa träningspass, snittider, form och återhämtning är det lätt att glömma bort att det finns ett liv utanför.

Livet i verkligheten, där inte allt handlar om att varje dag maxprestera och optimera tillvaron för att kunna ge lite extra på nästa pass. Alla som tränat och tävlat på elitnivå i en idrott där den internationella konkurrensen är mördande kan nog skriva under på att det är just en optimering av tillvaron som krävs för att bli framgångsrik. Mitt perspektiv på friidrott kommer i stora drag handla om att denna optimering av tillvaron och elitsatsning kan se väldigt annorlunda ut för olika utövare.
 

All in

Isabellah Andersson ger i förra månadens (februari 2011) "Perspektiv" en fantastisk skildring av en potentiell förklaring till det kenyanska löparundret som till mångt och mycket kan sammanfattas i hårt arbete med enkla medel för att skaffa sig ett bättre liv.

I oktober 2009 gav min löparkollega Johan Wallerstein sitt "Perspektiv på friidrott" som jag menar är väldigt träffande i sin beskrivning av vilka prioriteringar och uppoffringar en idrottsman i västvärlden kan behöva göra för att nå framgång inom sin idrott.

För den som inte läst Johans beskrivning av en "all in" satsning så kan jag tipsa om denna läsning. På många sätt känner jag mig själv väldigt träffad i den sågning som Johan gör av dem som inte vågar satsa helhjärtat på sin idrott. Känner mig som den klassiskt dubbla karriäristen som jobbar för mycket, som satsar för mycket på sin civila karriär för att kunna kalla sig elitlöpare.

Hur kan det då komma sig att jag trots detta dubbelliv under 2010 lyckades göra min bästa säsong någonsin. Att jag efter mitt tionde år i blågult (inkl junior) levererade fyra personliga rekord samtidigt som jag på tre distanser var rankad statistiketta i Sverige.

Jag vänder på frågan och ställer den i stället som en chef på jobbet gjorde: Hur kan du ha levererat så pass höga resultat på jobbet med den elitsatsning du gjort på löpning? Svaret blev: Ja du, det skulle nog varit svårt om jag inte samtidigt gjort en elitsatsning.
 

Kontrasterna

Under de senaste fem åren har jag haft - som jag väljer att kalla det - "förmånen" att tillbringa dagarna med människor som har helt andra problem än dem som vi dagligen brottas med i friidrottsbubblan. Dvs känningar i vaden, stela baksidor eller endast 130 kilometer i träningsdagboken när veckan ska summeras på söndag kväll.

Som representant för ett läkemedelsföretag med en framskjuten position inom svenskt näringsliv handlar problemen och diskussionerna ofta om prioriteringar i val av medicinska strategier för att hushålla med samhällets resurser. Diskussioner som sällan tenderar att få ett lättsamt avslut, då det ofta kommer fram hur många sjuka människor i dagens Sverige som inte får den vård de har rätt till.

Ni hör själva hur det låter, komplicerad och invecklad byråkrati med en massa komplexa beslutsvägar för att landstingen ska kunna optimera sina resurser.

Det är just precis här som löpningen kommer in för mig. Finns det någon enklare och bättre terapi för att samla tankarna och rensa huvudet än att sticka ut och springa skiten ur sig? Inte sällan är det direkt ombyte i bilen efter ett avslutat affärsmöte för att ansluta till träningsgruppen och köra igång passet.

Att få uppleva kontrasterna mellan att ena timmen ligga och spy i gräset efter ett banpass och att timmen senare kanske sitta på restaurang med professor ditt och datt för att diskutera utvecklingsområden inom svensk sjukvård är nog det som drivit mig mest under mina senaste fem år i landslaget.
 

Livet utanför idrotten

Detta låter kanske märkligt, men återigen kontrasterna mellan friidrottsbubblan och den riktiga verkligheten. Vart vill jag nu komma med denna lätt filosofiska vinkling av en inte allt för ovanlig vardag för en ambitiöst satsande svensk friidrottare?

I friidrottens kravanalys om vad som krävs för att nå en olympisk medalj inom långdistans står att läsa:

Fungerar inte livet utanför idrotten försvårar det möjligheterna till utveckling avsevärt.

Åtskilliga träningstimmar kan vara bortkastade om den aktive inte upplever en mental, social och ekonomisk trygghet. Vidare måste idrotten få vara en mycket betydelsefull del i den aktives liv, men den bör ändå inte uppta hela tillvaron.”

Nu ska man väl komma ihåg att jag är kosmiskt långt ifrån en olympisk medalj, men i ett nationellt perspektiv återfinns jag på långdistans någonstans kring topp 20 genom tiderna. Min uppfattning är att min utveckling som löpare skulle varit en eller kanske två nivåer lägre om jag inte samtidigt haft en annan meningsfull sysselsättning vid sidan av idrotten.

Något som skapar insikt om att det finns ett liv utanför bubblan och att friidrotten inte är allt i livet. Jag tror att alltför många elitaktiva som inte tillhör den absoluta världseliten idag bygger upp för mycket av sin tillvaro kring just idrotten och resultaten. I en sådan tillvaro är min bedömning att den aktive riskerar att bli väldigt sårbar.
 

Ta reda på vad som krävs

Hoppas inte att jag med mina rader här upplevs som naiv eller utan insikt över vad som krävs för att nå den absoluta världseliten inom friidrott. Just långdistanslöpning är tillsammans med fotboll världens mest utövade idrott och kanske den gren inom friidrotten där konkurrensen är som allra hårdast.

Min bedömning är att världseliten endast utgör någon promille av alla elitsatsande löpare. Den stora massan av dem finns i stället på en nivå likt europaelit, finnkamper eller SM-medaljer.

I detta segment som alltså inte tillhör världselit men ändå beskriver sig som elitsatsande är det min uppfattning att fler skulle kunna nå bättre resultat med lite distans till sitt utövande. Med en bredare syn på tillvaron tror jag att en aktiv kan må bättre och parallellt få en meningsfull sysselsättning vid sidan av sin idrott.

Samtidigt säkras en vardag när applåderna tystnat och friidrottskarriären är över. Här har alltså min teori en avsevärd skillnad gentemot den teori som kollega Wallerstein tidigare skrivit om i sitt perspektiv. Där beskriver han som förebilder de personer som kan välja bort allt som inte gynnar deras idrottssatsning.

Men vad jag tror är att istället för att ge upp dessa andra saker i livet skall man välja att se dem som medel för framgång och möjligheter för utveckling i idrottsutövandet. Något som enligt friidrottens kravanalys uppenbarligen också är av värde. Oavsett om man väljer att kalla det uppoffringar eller medel för utveckling tror jag i slutändan man måste ställa sig frågan "Varför gör jag det här?"
 

Varför springa?

Mig veterligen finns det lika många motiv till en satsning på sin idrott som det finns utövare. Under min elitaktiva karriär har jag varit fullt upptagen av motivet att testa min egen potential och kapacitet för att se hur mycket jag kan få ut av mig själv.

I höstas upplevde jag dock att jag nått klimax. Om allt stämmer är jag väl medveten om att det säkert finns en hel del sekunder att kapa på flera av mina personbästa. Jag tror ändå att optimeringen av min fysiska och mentala kapacitet under 2010 blir svår att överträffa.

Sedan i höstas då den officiella elitsatsningen lades på hyllan har jag emellertid upplevt att livet utanför bubblan blivit svårare att strukturera. Alla oceaner av tid som förväntades frigöras uteblev. Vardagen blev mest jobb och fritid som försvann till, ja vad försvann den till egentligen?

Visst det har varit grymt värdefullt att slippa optimera varje minut av dygnets timmar för att få dem att räcka till. Men livet utan en idrottslig satsning som drivkraft i vardagen blev inte riktigt vad jag förväntat mig.

När jag nu gett mig själv en ärlig chans att pröva andra saker i livet, så är jag glad över att kunna konstatera hur mycket annat meningsfullt det finns att göra av sin fritid - men att löpningen är något som skapar ett överlägset välbefinnande i tillvaron. Oavsett ambitionsnivå är det väldigt enkelt att ge sig ut och löpträna och dra nytta av den glädje, struktur och kontraster i vardagen som jag beskrivit ovan.
 

Löpningen en livsstil

Den stora skillnaden idag gentemot förra våren är att jag idag kan anpassa löpningen efter livet och inte tvärtom. Jag måste inte sticka ut och springa klockan 06.30 varje morgon, jag kan välja att gå på café efter jobbet istället för att samla ihop 15 kilometer extra till veckomängden. Många gånger väljer jag ändå löpningen, just för att det är en livsstil jag älskar.

För att sammanfatta mitt perspektiv har jag efter detta halvår utan elitsatsning kommit fram till att jag inte kommer eller vill sluta träna löpning. Ambitionsnivån för en fortsatt elitsatsning låter jag dock vara osagd, men nu när jag vet varför jag tränar igen så känns det som en enorm lättnad.

Som gammal fotbollsspelare så pratar Mustafa Mohamed om att hans löparkarriär nu har gått in i andra halvlek. Som meriterad Lidingöloppslöpare får jag väl dra till med att min karriär precis kommit in på sista milen, och är det inte då man ska springa som fortast …

 

Oskar Käck

löpare Hälle IFArkiv

December 2018
Johan Faskunger Jämlik friidrott – en förutsättning för att friidrotten i Sverige ska växa och förbättras
November 2018
Simon Karlén Idrottsglädje
Maj 2018
Benn Harradine Athletics as a brand
April 2018
Olof Wretling Det får inte hända igen
November 2017
Charlotta Seiler Brylla Varför jag gillar idrottsplatser
Oktober 2017
Fredrik Trahn Kommunikation avgörande för friidrottens framtida position
Juni 2017
John Dohlsten Så många som möjligt, så länge som möjligt
Maj 2017
Jenny Ahlin Utesäsongens glädje
April 2017
Peter Häggström Lindecrantz Mod gör skillnad
Mars 2017
David Dunér Tankar på ansatsbanan
Januari 2017
Niklas Cederström Friidrott ur ett amerikanskt och svenskt perspektiv
December 2016
Vésteinn Hafsteinsson Dröm och verklighet
November 2016
Tommy Ivarsson Friidrott ska vara förknippat med anpassade livsmedel
Oktober 2016
BG Nilensjö Hur står det till med svensk löpning?
September 2016
Ida Nilsson Löpningen har gett mig nya chanser
Augusti 2016
Ulrika Flodin Att säga hejdå till en identitet
Juni 2016
Cege Berglund När Gärderud var Mick Jaggers favorit
Maj 2016
Stefan Holm Hello, from the other side
April 2016
Lena Björk Tillsammans blir vi fler och bättre
Januari 2016
Anna Öberg Eldsjälen - Årets Hjälte 2016
December 2015
Anders Albertsson Gasa och bromsa samtidigt
November 2015
Kalle Zerpe Bortom möjlighetens gräns
Oktober 2015
Mattias Claesson Vad händer sen?
Augusti 2015
Alexey Lebedev Ett underbart blågult spår i mitt ryska hjärta
Juli 2015
John Laselle Friidrottens roll i det nya Sverige.
Juni 2015
Salah Shallal Friidrotten som en förenande kraft
Maj 2015
Hillevi Thor Fri idrott
April 2015
Sofie Sarenbrant Livet efter Carro
Mars 2015
Nadja Casadei Friidrotten har räddat mig så många gånger i mitt liv
Februari 2015
Viktoria Ämting Öka ungdomars delaktighet
Januari 2015
Magnus Malmsborg Sponsring viktig för både elit och bredd
December 2014
Anna Sjöberg En ny bild av friidrotten
November 2014
Marika Borg Ström Nu skall vi fylla läktarna!
Oktober 2014
Björn Eriksson Svensk Friidrotts utmaningar
September 2014
Anna Jonsson Nycklarna till ett lyckat SM
Augusti 2014
Richard Björkman Att växa in i idrottens själ
Juli 2014
Johan Wettergren Avgörande är drivkraften och kärleken till sin sport
Juni 2014
Anders Borgström I år tar vi Finnkampsbåten
April 2014
Gunilla Löthagen Sjöstrand Friidrott det roligaste jag vet!
Mars 2014
Curt Högberg Ta vara på möjligheterna
Februari 2014
Ulrika Bergsten Friidrott och identitet
Januari 2014
Lars Nordin Glädjen i att se när någon har hittat hem
December 2013
Robert Kronberg Tankar efter en elitkarriär
November 2013
Malin Gustafsson Det är aldrig för sent!
Oktober 2013
Per Ahlström Kan resebyrån vara del av laget?
September 2013
Lars Liljegren Om målade naglar och idrottens kraft
Augusti 2013
Oscar Gidewall Det går att vinna utan doping!
Juli 2013
Daniel Wessfeldt Internationella friidrotten behöver rycka upp sig!
Juni 2013
Bengt Skött Psykologisk balansakt på spänd lina
Maj 2013
Karin Torneklint Mångfald och alla varianter
April 2013
Stefan Olsson Till slut lossnar det!
Mars 2013
Pia Hultgren Löpningen det enkla och rena
Februari 2013
Rickard Bryborn Jag skulle blivit brottare
Januari 2013
Johan Saxne Bästa skolan för yrkeslivet
December 2012
Pia Bosdotter Olson Nobody's perfect - but a team can be
November 2012
Tomas Hoszek Hur skall föreningarna möta folkhälsotrenden?
Oktober 2012
Erik Winerö Friidrott när den är som bäst
September 2012
Isabelle Eurenius Friidrottsgymnasium och föräldrar
Augusti 2012
Louise Thornander Så lika - och ändå så olika!
Juli 2012
Gunnar Durén Som en ångmaskin i en flyttlåda på vinden
Juni 2012
Janne Åkerblom Friidrott från regihytten
April 2012
Tomas Riste Ständiga förbättringar och spännande utmaningar
Mars 2012
Lennart Karlberg Autografer som skänker ljuva minnen
Februari 2012
Anna Linner Man måste våga ... fast man inte törs!
December 2011
Lars Rambe I väntan på Bert Cameron
November 2011
Mikael Peterson Friidrott till hundra!
Oktober 2011
Jenny Kallur Otippade upplevelser från en karriär
September 2011
David Fridell Vi kan hela tiden bli bättre
Maj 2011
Lennart Karlberg Stark värdegrund skapar trygg miljö inom friidrotten
April 2011
Lars Pettersson Talanger - värda sin vikt i guld!
Mars 2011
Oskar Käck En bredare syn på tillvaron
Februari 2011
Isabellah Andersson En eld som brinner för löpning
Januari 2011
Ryno Quantz Rapport från en fotoväst
December 2010
Tomas Brandt Var nyfiken på framtiden!
November 2010
Malin Marmbrandt Motivation och glädje!
Oktober 2010
Fredrik Olofson Friidrott - en sport även för blekfeta medelålders
September 2010
Karin Lundgren Kämpaandan lika het nu
Augusti 2010
Anna von Schenck Min bästa idrottsupplevelse
Juli 2010
Oscar Gidewall En elittränares filosofi
Juni 2010
Carl-Johan Hultenheim Friidrott och företagsbygge i skön förening
April 2010
Lennart Karlberg "Friidrott för 2010-talet" - vårt redskap!
Mars 2010
Anders Albertsson Kompetens - där den behövs!
Februari 2010
Jenny Jacobsson En skadefri friidrott?
Januari 2010
Stina Funke Spänning och glädje - samma känslor oavsett nivå
December 2009
Lars-Inge Svensson Bragdguldet till de ideella ledarna!
November 2009
Madeleine Sjöstedt Stockholms Stadion en del av friidrotten
Oktober 2009
Johan Wallerstein Reflektion efter en bilfärd
September 2009
Karin Mattsson Weijber Förebilder och profiler
Augusti 2009
Jonas Forsberg Släpp in ungdomarna!
Juli 2009
Calle Nilsson Rapport från Ölands horisont
Juni 2009
Bo Edsberger Kvinnorna leder motionsvåg
Maj 2009
Lennart Karlberg & Mikael Peterson Bevara Stockholms Stadion som friidrottsarena!
April 2009
Anders Lindblad VM avgörande för framtiden
Mars 2009
Stefan Holm En inomhussäsong i soffan
Februari 2009
Tomas Björklund Nordea gör det möjligt
Januari 2009
Madeleine Melander Personliga mötet viktigt
December 2008
Ulrika Johansson (Rånäs 4H) Drivkraften bakom min löparglädje
November 2008
Stefan Lindeberg Vi ska väcka nyfikenhet hos de unga
Oktober 2008
Thomas Engdahl Tack för en minnesrik och utvecklande tid!
September 2008
Claes Bjerkne Sverige behöver stora evenemang
Augusti 2008
Anna Ekström Skratt och glädje för många!
Juli 2008
Rajne Söderberg Ur ett tredimensionellt perspektiv
Juni 2008
Kajsa Bergqvist Oj, säsongen har visst startat ....
Maj 2008
Ellinor Johansson Många unga vill och kan ta ansvar!
April 2008
Lennart Karlberg Med gemensamma krafter mot fortsatta framgångar
Mars 2008
Krister Clerselius Från löparbanan till styrelserummet
Februari 2008
Ulf Kinneson "En lysande kombination"
Januari 2008
Lars Markusson Så svårt är det att försvara ett OS-guld
December 2007
Mikael Peterson Tack för bra regionmöten!
November 2007
Yngve Andersson Välkommen till nya friidrott.se!
Senaste veckan
Veckan 19.4 - 26.4

Valberedningen föreslår:
Toralf Nilsson till Riksidrottsstyrelsen

Om en månad - den 24-26 maj - genomför den samlade...

"De fantastiska stav-99:orna"
Sam Kendricks, Renaud Lavillenie, Piotr Lisek, Tim...

Vill du välkomna friidrottsstjärnor under BAUHAUS-galan?
Torsdagen den 30 maj är det dags för BAUHAUS-galan...

Nu har vintern rasat ut:
Dags att stänga innestatistiken!

I alla fall vad gäller friidrotten har vintern ras...

Ny hall på gång i Skellefteå
För drygt 25 år sedan var Skellefteå bland de förs...

Perspektiv på Suldans 13:31
Suldan Hassans 28-sekunders kapning av personliga ...

USA: Helgsummering
Sista tävlingsdagen under USA-helgen gladde framfö...

USA: Suldan 13:31 på 5000m
- 7:e bäste svensk genom tiderna

Upp som ny 7:a genom tiderna efter att ha sänkt pe...

USA: Wictor VM-kvalade: 20.70!!!
Om det till äventyrs var någon som såg Wictor Pete...

Kraftmätningen 2019:
Knapp månad till kvalperioden börjar

Samma helg som Finnkampen genomförs varje år 15-år...

USA: Pers direkt för Erika!
Säsongspremiärer beskrivs inte sällan med formuler...

Förra veckan
Veckan 12.4 - 19.4

Kraftmätningen 2019:
Knapp månad till kvalperioden börjar

USA: Pers direkt för Erika!
Påsklov? Inte riktigt!
Intervjun: Svante - stavpionjären
Bauhaus-galan: 10000m tillbaka!
Ett annorlunda OS-program
Ta friidrotten till skolan!
Från Stockholm 2017 till Paris 2019
Mer svenskt i Europaförbundet:
Karin direkt in "Exekutiven"!

Europaförbundets kongress:
Karin valdes in i styrelsen!

U20-EM i Borås:
Europas bästa senior kommer!

Helgens friidrottande

Två veckor sedan
Veckan 5.4 - 12.4

U20-EM i Borås:
Europas bästa senior kommer!

Helgens friidrottande
Historien om en bild
Europaförbundet går till val:
Toralf slutar - Karin kandiderar

Dags att söka:
Elitidrottsstipendiet 2019-2020

Edvin Wide-stipendiaten Ellinor:
– Jätteskönt att känna sig stark på sista kilometern!

Inte sämre karl än man kan ändra sig
Månadens i mars: Robel Fsiha
Sök stöd från Idrottslyftet i god tid!
Vad händer utomlands i sommar?
På gator och vägar i helgen
BAUHAUS-galan 30 maj:
1500m en ren familjeuppgörelse?

Helgens tävlingsutbud:
Mest maror, halvmaror och milar