Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 23 mars 2019

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Tomas Riste

Perspektiv på friidrott, april 2012

Tomas Riste

 

Ständiga förbättringar och spännande utmaningar

 
Jag vill inleda med att tacka förbundsårsmötet för förtroendet att leda Svensk Friidrotts styrelsearbete det närmaste året. Att ha blivit vald till ordförande för Svensk Friidrott innebär en verkligt spännande utmaning.


Jag är född 1952 i Örebro där jag under en sommar prövade på friidrott med blandade resultat. Örebrolegenden Ola Hellstrandh ringde min far, som i sin ungdom tävlade för Start, och frågade om jag inte möjligtvis kunde tänka mig att tävla för KFUM.

Utan en enda friidrottsträning drog jag på mig linnet och deltog i en terrängtävling över 2000 meter, därefter blev det ytterligare några tävlingar på bana. Inte ens Lennart Julin är mäktig att finna dessa mediokra resultat i sin digra samling.

Så har vi klarat ut det - mer friidrott än så blev det inte. Som aktiv vill säga. Lagidrotten med främst fotboll och bandy, vad annars i Örebro, engagerade mig under många år även om den framgångsrika karriären uteblev. Att träna och nöta avbytarbänkar kan också ge spännande perspektiv från idrottens gräsrotsnivå.

Ett självklart svar

När Ulf Karlsson hösten 1998 ringde mig och frågade om jag ville bli ordförande i IF Göta Karlstad så var svaret enkelt. Enkelt därför att jag under tretton års tid haft förmånen att, som ordförande/vice ordförande i fritidsnämnden i Karlstad, följa föreningens mycket framgångsrika verksamhet.

I än större utsträckning påverkade engagemanget hos många av de ledare jag lärt känna under de gångna åren. Ett ledarskap som bryggde över många generationer, något jag tror är grunden för en stark och livaktig förening. Så jag tackade ja, och på den vägen är det.

Nu vill jag ta tillfället i akt att tacka Lennart Karlberg. Svensk Friidrott är Lennart ett stort tack skyldig för ett engagerat ledarskap som först generalsekreterare och sedan ordförande. Lennart har med sin bakgrund inom Riksidrottsförbundet öppnat dörrar och knutit personrelationer som har varit ovärderliga för Svensk Friidrott.

Under de senaste veckorna har ett antal personer - främst journalister - frågat vad jag vill med friidrotten i framtiden. Vilka frågor är viktigast? Vad vill jag ändra på?

Föreningarna är hjärtat

Först och främst känner jag mig trygg med all den kunskap och kompetens som finns runt om i friidrotts-Sverige. Jag har lärt känna den när jag träffat företrädare för föreningar från alla håll och kanter i landet.

Föreningarna är för mig hjärtat i verksamheten. I föreningarna formas barn och ungdomar till elit och landslag men också till ansvarstagande föreningsmedlemmar. Det är arvet Svensk Friidrott burit med sig under mer än 100 år.

Så svaret på frågorna handlar i grunden om att fortsätta göra det vi gjort - men inom alla områden med små och varaktiga förbättringar. Samtidigt är det så att nya tider innebär nya utmaningar.

Nya forskningsrön ger oss också ny kunskap. Under årsmötet presenterade Jenny Jacobsson resultaten av samarbetet mellan Linköpings Universitet och Svensk Friidrott, projekt ”SkadeFri” med syfte att kartlägga och beskriva förekomsten av skador relaterade till våra elitaktiva.

Rejäla utmaningar

Här har Svensk Friidrott en rejäl utmaning inom ett område vi tidigare bara trott oss veta hur det förhåller sig. De närmaste åren krävs krafttag för att lära mer om hur vi förebygger skador.

Ett annat viktigt område som diskuterades under årsmötet är hur vi arbetar med värdegrundsfrågor i verksamheten. Barn och ungdomar ska i sitt idrottande känna trygghet fri från trakasserier och mobbing. Det borde vara så självklart!

Tyvärr är det inte alltid så. I värdegrundsarbetet måste alla delta, det är frågor vi som ledare måste hantera varje dag i vår ledarroll. I grunden bygger det på öppenhet, tydlighet och gränsdragning för vad som skiljer rätt från fel. Det goda ledar- och kamratskapet ska vara friidrottens signum i framtiden.

Idrottsåret bjuder några självklara höjdpunkter: EM i Helsingfors och OS i London under samma sommar sätter fokus på friidrotten som en av de största sommaridrotterna. Förutom alla idrottsliga höjdpunkter ger det oss också chansen att synas mer i media. Den nya tiden bjuder att utan medieexponering finns man inte.

Två viktiga grupper

Det kan vi som sysslar med barn- och ungdomsidrott ibland tycka är strunt, men så är det. Bra medialt genomslag i sommar innebär förhoppningsvis att kön till barnverksamheten återigen fylls på likväl som kön av hugade sponsorer. Båda grupperna är viktiga men utifrån lite olika perspektiv.

Under min tid som styrelseledamot har jag haft förmånen att träffa och lära känna flera av våra viktiga samarbetspartners. Vi inom friidrotten skall vara tacksamma att ha en sponsorfamilj som känner att associationsvärdet till vår verksamhet är en tillgång för dem.

Vi skall dock självklart inte bara vara tacksamma utan även framgent fortsätta arbeta utifrån perspektivet att vi skall vara lyhörda, kreativa, nytänkande och leveranssäkra i arbetet med våra partners. Det är nyckelord för att kunna fortsätta skapa mervärde såväl för dem som för vår verksamhet.

EM och OS i all ära men Svensk Friidrotts mest spännande arrangemangsutmaning ligger strax efter nästa årsskifte. I början på mars 2013 arrangeras EM i Göteborg. Jag har den där magkänslan att det blir en fantastisk upplevelse. Vilken fest det kommer att bli med ett nytt koncept där runtomkringaktiviteterna blir något alldeles extra!

Spännande framtid

Vi går en spännande framtid tillmötes. Våra ungdomar och juniorer har vid de senaste årens mästerskap visat att Svensk Friidrott på intet sätt saknar talanger som kan blomma ut när som helst. Under OS-året 2012 tror jag att vi får en försmak av vad som komma skall 2016 och 2020.

Även vid sidan av dessa megaevenemang kommer vi som vanligt uppleva en spännande friidrottssommar. En given höjdare är självfallet Friidrotts-SM som en del av 100-årsjubiléet av OS 1912 på Stockholms Stadion.

Det blir ett SM att minnas inte minst för alla de aktiva som får tävla på en arena med så stolta anor. Här har gänget som jobbar med SM en spännande utmaning, vi är många som ser fram emot kopplingen till 1912 års OS.

Så med det friidrottskamrater lovar jag att tillsammans med den övriga styrelsen och personalen på förbundskansliet ta de där små förbättringsstegen som är så viktiga i ett varsamt förnyelsearbete.

Inom andra områden, några nämnda ovan, krävs det dock att vi visar både mod och handlingskraft i syfte att göra Svensk Friidrott ännu bättre i framtiden. Det ansvaret vilar inte på en person - det kan vi bara göra tillsammans!

 

Tomas Riste

nyvald förbundsordförandeArkiv

December 2018
Johan Faskunger Jämlik friidrott – en förutsättning för att friidrotten i Sverige ska växa och förbättras
November 2018
Simon Karlén Idrottsglädje
Maj 2018
Benn Harradine Athletics as a brand
April 2018
Olof Wretling Det får inte hända igen
November 2017
Charlotta Seiler Brylla Varför jag gillar idrottsplatser
Oktober 2017
Fredrik Trahn Kommunikation avgörande för friidrottens framtida position
Juni 2017
John Dohlsten Så många som möjligt, så länge som möjligt
Maj 2017
Jenny Ahlin Utesäsongens glädje
April 2017
Peter Häggström Lindecrantz Mod gör skillnad
Mars 2017
David Dunér Tankar på ansatsbanan
Januari 2017
Niklas Cederström Friidrott ur ett amerikanskt och svenskt perspektiv
December 2016
Vésteinn Hafsteinsson Dröm och verklighet
November 2016
Tommy Ivarsson Friidrott ska vara förknippat med anpassade livsmedel
Oktober 2016
BG Nilensjö Hur står det till med svensk löpning?
September 2016
Ida Nilsson Löpningen har gett mig nya chanser
Augusti 2016
Ulrika Flodin Att säga hejdå till en identitet
Juni 2016
Cege Berglund När Gärderud var Mick Jaggers favorit
Maj 2016
Stefan Holm Hello, from the other side
April 2016
Lena Björk Tillsammans blir vi fler och bättre
Januari 2016
Anna Öberg Eldsjälen - Årets Hjälte 2016
December 2015
Anders Albertsson Gasa och bromsa samtidigt
November 2015
Kalle Zerpe Bortom möjlighetens gräns
Oktober 2015
Mattias Claesson Vad händer sen?
Augusti 2015
Alexey Lebedev Ett underbart blågult spår i mitt ryska hjärta
Juli 2015
John Laselle Friidrottens roll i det nya Sverige.
Juni 2015
Salah Shallal Friidrotten som en förenande kraft
Maj 2015
Hillevi Thor Fri idrott
April 2015
Sofie Sarenbrant Livet efter Carro
Mars 2015
Nadja Casadei Friidrotten har räddat mig så många gånger i mitt liv
Februari 2015
Viktoria Ämting Öka ungdomars delaktighet
Januari 2015
Magnus Malmsborg Sponsring viktig för både elit och bredd
December 2014
Anna Sjöberg En ny bild av friidrotten
November 2014
Marika Borg Ström Nu skall vi fylla läktarna!
Oktober 2014
Björn Eriksson Svensk Friidrotts utmaningar
September 2014
Anna Jonsson Nycklarna till ett lyckat SM
Augusti 2014
Richard Björkman Att växa in i idrottens själ
Juli 2014
Johan Wettergren Avgörande är drivkraften och kärleken till sin sport
Juni 2014
Anders Borgström I år tar vi Finnkampsbåten
April 2014
Gunilla Löthagen Sjöstrand Friidrott det roligaste jag vet!
Mars 2014
Curt Högberg Ta vara på möjligheterna
Februari 2014
Ulrika Bergsten Friidrott och identitet
Januari 2014
Lars Nordin Glädjen i att se när någon har hittat hem
December 2013
Robert Kronberg Tankar efter en elitkarriär
November 2013
Malin Gustafsson Det är aldrig för sent!
Oktober 2013
Per Ahlström Kan resebyrån vara del av laget?
September 2013
Lars Liljegren Om målade naglar och idrottens kraft
Augusti 2013
Oscar Gidewall Det går att vinna utan doping!
Juli 2013
Daniel Wessfeldt Internationella friidrotten behöver rycka upp sig!
Juni 2013
Bengt Skött Psykologisk balansakt på spänd lina
Maj 2013
Karin Torneklint Mångfald och alla varianter
April 2013
Stefan Olsson Till slut lossnar det!
Mars 2013
Pia Hultgren Löpningen det enkla och rena
Februari 2013
Rickard Bryborn Jag skulle blivit brottare
Januari 2013
Johan Saxne Bästa skolan för yrkeslivet
December 2012
Pia Bosdotter Olson Nobody's perfect - but a team can be
November 2012
Tomas Hoszek Hur skall föreningarna möta folkhälsotrenden?
Oktober 2012
Erik Winerö Friidrott när den är som bäst
September 2012
Isabelle Eurenius Friidrottsgymnasium och föräldrar
Augusti 2012
Louise Thornander Så lika - och ändå så olika!
Juli 2012
Gunnar Durén Som en ångmaskin i en flyttlåda på vinden
Juni 2012
Janne Åkerblom Friidrott från regihytten
April 2012
Tomas Riste Ständiga förbättringar och spännande utmaningar
Mars 2012
Lennart Karlberg Autografer som skänker ljuva minnen
Februari 2012
Anna Linner Man måste våga ... fast man inte törs!
December 2011
Lars Rambe I väntan på Bert Cameron
November 2011
Mikael Peterson Friidrott till hundra!
Oktober 2011
Jenny Kallur Otippade upplevelser från en karriär
September 2011
David Fridell Vi kan hela tiden bli bättre
Maj 2011
Lennart Karlberg Stark värdegrund skapar trygg miljö inom friidrotten
April 2011
Lars Pettersson Talanger - värda sin vikt i guld!
Mars 2011
Oskar Käck En bredare syn på tillvaron
Februari 2011
Isabellah Andersson En eld som brinner för löpning
Januari 2011
Ryno Quantz Rapport från en fotoväst
December 2010
Tomas Brandt Var nyfiken på framtiden!
November 2010
Malin Marmbrandt Motivation och glädje!
Oktober 2010
Fredrik Olofson Friidrott - en sport även för blekfeta medelålders
September 2010
Karin Lundgren Kämpaandan lika het nu
Augusti 2010
Anna von Schenck Min bästa idrottsupplevelse
Juli 2010
Oscar Gidewall En elittränares filosofi
Juni 2010
Carl-Johan Hultenheim Friidrott och företagsbygge i skön förening
April 2010
Lennart Karlberg "Friidrott för 2010-talet" - vårt redskap!
Mars 2010
Anders Albertsson Kompetens - där den behövs!
Februari 2010
Jenny Jacobsson En skadefri friidrott?
Januari 2010
Stina Funke Spänning och glädje - samma känslor oavsett nivå
December 2009
Lars-Inge Svensson Bragdguldet till de ideella ledarna!
November 2009
Madeleine Sjöstedt Stockholms Stadion en del av friidrotten
Oktober 2009
Johan Wallerstein Reflektion efter en bilfärd
September 2009
Karin Mattsson Weijber Förebilder och profiler
Augusti 2009
Jonas Forsberg Släpp in ungdomarna!
Juli 2009
Calle Nilsson Rapport från Ölands horisont
Juni 2009
Bo Edsberger Kvinnorna leder motionsvåg
Maj 2009
Lennart Karlberg & Mikael Peterson Bevara Stockholms Stadion som friidrottsarena!
April 2009
Anders Lindblad VM avgörande för framtiden
Mars 2009
Stefan Holm En inomhussäsong i soffan
Februari 2009
Tomas Björklund Nordea gör det möjligt
Januari 2009
Madeleine Melander Personliga mötet viktigt
December 2008
Ulrika Johansson (Rånäs 4H) Drivkraften bakom min löparglädje
November 2008
Stefan Lindeberg Vi ska väcka nyfikenhet hos de unga
Oktober 2008
Thomas Engdahl Tack för en minnesrik och utvecklande tid!
September 2008
Claes Bjerkne Sverige behöver stora evenemang
Augusti 2008
Anna Ekström Skratt och glädje för många!
Juli 2008
Rajne Söderberg Ur ett tredimensionellt perspektiv
Juni 2008
Kajsa Bergqvist Oj, säsongen har visst startat ....
Maj 2008
Ellinor Johansson Många unga vill och kan ta ansvar!
April 2008
Lennart Karlberg Med gemensamma krafter mot fortsatta framgångar
Mars 2008
Krister Clerselius Från löparbanan till styrelserummet
Februari 2008
Ulf Kinneson "En lysande kombination"
Januari 2008
Lars Markusson Så svårt är det att försvara ett OS-guld
December 2007
Mikael Peterson Tack för bra regionmöten!
November 2007
Yngve Andersson Välkommen till nya friidrott.se!
Senaste veckan
Veckan 16.3 - 23.3

Friidrotts-SM 2021 till Borås!
Det blir Borås som sommaren 2021 kommer att vara v...

Följ Förbundsårsmötet Live!
Under helgen kommer du ha möjlighet att följa före...

Bara 160 dagar till SM i Karlstad!
Med drygt fem månader kvar till själva SM-tävlinga...

Helgens tävlingsagenda
Att Svensk Friidrott håller sitt Förbundsårsmöte i...

Träningsstopp för Ragnar
Efter en framgångsrik inomhussäsong som kulminerad...

Från Eskilstuna till Gävle - 2
Igår berättade vi om polska sprintern Ewa Swobodas...

Domarutbildningar inför sommaren:
Tekniska ledare och Starters

Navet i friidrotten har alltid varit tävlingarna. ...

Från Eskilstuna till Gävle via Bydgoszcz och Glasgow
Många har positiva minnen från när Sverige och Esk...

Sökes: Ansvarig för mångkampens nya Prestationscentrum
I början på december beslöt förbundsstyrelsen att ...

Även Robel springer terräng-VM
I början av februari togs Turebergs Napoleon Solom...

EYOF - hög tid att anmäla intresse!
"European Youth Olympic Festival" - ett europeiskt...

Medaljörer inspirerade juniorlöpare
Månaderna mellan arenasäsongerna ute och inne är i...

Löpare i söder, väster och öster
Helgen bjöd på några riktigt snabba halvmaror ute ...

Svealands: Stockholm försvarade
Vid Svealands för 13/14-åringarna i Tybblelundshal...

Götalands:
"Skåne bröt Göteborgs dominans"

Rubriken ovan användes i höstas för att sammanfatt...

Apropå ”Mästarnas mästare”
Idrottsligt ”kändisskap” är sällan särskilt långli...

New York: David 1:03
Högbys David Nilsson satte svenskt rekord på halvm...

Meraf 1:12 i halvmaradebuten
Hälles Meraf Bahta debuterade på söndagen på halvm...

Stenhårt i Kraftmätningen:
Marginalerna på Turebergs sida

Med tre lag med totalpoänger på 24.000 poäng med e...

Kraftmätning pågår
Årets upplaga av Kraftmätningen 17 år inomhus pågå...

Förra veckan
Veckan 9.3 - 16.3

Stenhårt i Kraftmätningen:
Marginalerna på Turebergs sida

Kraftmätning pågår
Bahrain: Robel en sekund från rekord!
Att hålla koll på i helgen
Premiär:
Utbildning för mastersfriidrott

Framtiden för Diamond League?
Förbundsårsmötet:
Bred representation, viktiga beslut

Vi sprider vår löparkunskap
Månadens i februari: Wictor Petersson
19 år med Europacupen kast:
Fanny först till tre guld

IUSM: Hässelby SK bästa klubb!
Friidrotts-SM till Uppsala 2020
Viktig regeländring:
1 minuts-regeln har återinförts!

På Europas gator:
Musse 8:a – Johanna 9:a

Number twenty-three and counting!
IUSM2/P15: Snabbast på allting kort
IUSM2/F15: Intensiv trekamp
IUSM2/P16: Leo pressad av Jesper
IUSM2/F16: Guld för alla favoriterna
Fanny mest meriterande seger
Söndagens viktigaste live-länkar
IUSM1: Många nya grenårsbästan
Europacupen kast: Vanessa 57.73!
IUSM1: Vilken återkomst för Elvira!
IUSM1: Personbästa av Arvid
IUSM1: Fullträff av Jonna i sista
IUSM1: Första guldet för Melwin
IUSM1: Spännande kultävling
NCAA: Mondo vann - men det blev verkligen "Långa natten"
Friidrott från morgon till kväll

Två veckor sedan
Veckan 2.3 - 9.3

IUSM1: Många nya grenårsbästan
Europacupen kast: Vanessa 57.73!
IUSM1: Vilken återkomst för Elvira!
IUSM1: Personbästa av Arvid
IUSM1: Fullträff av Jonna i sista
IUSM1: Första guldet för Melwin
IUSM1: Spännande kultävling
NCAA: Mondo vann - men det blev verkligen "Långa natten"
Friidrott från morgon till kväll
Mondos motstånd i natt
Innehållsrik helg stundar:
Mondo, USM, kastcup, halvmaror, ...

Full fart in i andra århundradet
Hur en 4:e plats blev en silvermedalj
JVM-silver till Wictor Petersson
PS till "Apropå Skid-VM"
IVSM: Lena och andra gamla bekanta
Nya friidrottsjobb hos ÖIS och Lidingö
Två nya mästerskapsstäder 2021
RM Vinterkast: Två kvalade till Borås
Medaljfacit inne-EM: Silver och brons
IEM3: Sjundeplats för Erika
IEM3: Fredrik fyra efter jättepers
IEM3: Kramer fick inte till det
IEM3: Inget flyt för Michaela
IEM3: Fyra blågula medaljchanser sista finalpasset
IEM3: Medalj och svenskt rekord inom räckhåll för Fredrik Samuelsson
IEM3: Fanny sexa i kulfinalen
IEM3: Silver för Thobias i längd!
IEM3: Små marginaler för Anton
IEM3: Fortsatt stabilt av Fredrik
IEM3: Thobias och Fanny i kamp om medaljer i Glasgow
IEM2: Fredrik övernattar som tvåa efter en fantastisk förstadag!
IEM2: Vilket lopp av Leanderson!
IEM2: Brons för Melker i stav!
IEM2: Sååå nära final för Henrik
IEM2: Ingen final för Irene
IEM2: Ännu ett pers av Fredrik!
IEM2: Kramer är i final!
IEM2: Kramer är i final!
IEM2: Tufft för Lovisa
IEM2: Melker och Jonas i final ikväll
IEM2: Michaela till stavfinal – men inte Angelica
IEM2: Fredrik ligger trea i sjukampen!
IEM2: Bra lopp av Anton Levin
IEM2: Irene åter i semifinal
IEM2: Henrik och Austin vidare
IEM2: Bra start av Fredrik
IEM: Tolv svenskar i aktion lördag fm
IEM: Mästerskapsdebut för Anton
IEM: Irene siktar på pers
IEM: Austin redo för ny final