Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 26 april 2019

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Sofie Sarenbrant

Perspektiv på friidrott, april 2015

Sofie Sarenbrant

 

Livet efter Carro


Livet är inte slut, det har bara gått vidare i en annan riktning. Och nu pratar jag inte främst om Carolina Klüfts liv, utan om mitt. Det finns stunder då jag saknar Carro så mycket att jag borde söka hjälp. Värst är det vid mästerskap då hon inte finns med på banan. Inte heller Kajsa Bergqvist, Christian Olsson, Stefan Holm eller Susanna Kallur, några av våra allra största friidrottsstjärnor. Det känns så … tomt. Och det skriver jag inte för att ge dåligt samvete, tvärtom.

Det här är en ren och skär hyllning.

Jag har Carro att tacka för så mycket, allt från OS-guld, VM-guld, EM-guld, till spännande utlandsresor – och min första dotter.

Men vi tar det från början. Jag jobbade som sportreporter på Expressen 2001 och min man, före detta tiokamparen Tommy Sarenbrant, ringde mig på jobbet en dag och var alldeles lyrisk över en ung tjej som hade tagit junior-VM-guld i Santiago och fortsatte att göra fantastiska resultat. ”Hon kommer att bli hur stor som helst, du måste åka till Växjö och intervjua henne.” Jag gick till min chef som lät måttligt road, men jag fick åka under nåder och göra den där intervjun med den unga, lovande friidrottstalangen.

I artikeln som publicerades den 15 februari 2001 berättar 18-åriga Carolina Klüft, som dagen till ära hade två flätor, att det var en chock för henne att vinna junior-VM. ”Jag är inte van vid att vara med i tv och att bli igenkänd, men i stort sett är det kul. Fast det är klart att man inte ska tro att man är världens lyckligaste människa bara för att man vinner JVM.”


Såg Carro på smekmånaden

Resten av historien kan du redan. Carros makalösa insatser på friidrottsbanan har inte undgått något, särskilt inte i detta forum, och det dröjde ju inte länge förrän hon klev upp bland Sveriges mest framgångsrika elitidrottare genom tiderna. Och det var ingenting som varken jag eller min man ville missa att få uppleva på plats. Inte ens när vi skulle på smekmånad 2003.

Vi började vår bröllopsresa i Thailand och flög sedan hem via Paris – för att se Carro vinna över hemmafavoriten Eunice Barber i VM. En hårresande uppgörelse efter Carros två övertramp i längdhopp. Jag kommer aldrig att glömma fransmännens hånfulla skratt bakom mig på läktaren när de trodde att det var kört för Sverige. Men de tog ut segern i förskott. Carro kan man aldrig räkna bort, vilket de bittert fick erfara.

Jag skrek mig hes av glädje. Och på något sätt var min man och jag tvungna att fira. Nio månader senare föddes vår första dotter.


Highfive med vår ettåring 

Två år efter Paris åkte vi till VM i Helsingfors för att heja på Carro, nu med en liten ettåring i blågul, hemmasydd hejaklacksklänning vid vår sida. Och Carro gjorde ingen besviken den här gången heller. Guld igen, hon skämde verkligen bort oss. Året efter tog vi oss till ösregnet i Götzis 2006 för att följa sjukampstävlingarna, då Carro kom och highfivade med vår dotter mitt under höjdhoppet.

Det var så hon var, Carro. Sprudlande glad och positiv, även mitt under pågående tävling. Behöver jag tillägga att hon vann sjukampen?

Carro skapade alltid spänning, nästan värre än i mina egna deckare. Det var ju alltid någonting, om inte en stukad fot (VM i Helsingfors), så ett fall på häcken (NM i Norge 2000, då hon sprang i mål och sedan slog rekord i fem grenar och tog guld ändå). Oavsett situation lyckades hon alltid lösa det till synes omöjliga och överraska på en nivå som egentligen var helt osannolik.

 

Jag kan inte klandra henne

Sjukampen blev till längdhopp och sedan lade hon spikskorna på hyllan. Till skillnad från vissa kritiker klandrar jag henne inte ett ögonblick för att hon slutade med sjukamp. Ibland får elitidrottare ta oförtjänt med skit, som om deras livsval skulle styras av allmänhetens åsikt. Istället för att vara tacksam för allt dessa fantastiska idrottsmän (och kvinnor) har presterat, fokuserar vissa istället på hypotetiska missade medaljer ”om hon bara hade fortsatt med sjukamp”.

Det är klart att jag också drog en suck av besvikelse, men motivationen måste finnas där och kroppen måste hålla. Eftersom Carro var expert på att överträffa sig själv, så tror jag att många räknade med promenadsegrar för hennes del, utan att förstå hur tuff träning som faktiskt krävs ­ även för en supertalang. Alla kritiker som inte begriper det borde ge sig ut och testa själva. Det har jag gjort, faktiskt flera gånger, men bara på skoj (och under något förnedrande omständigheter).


Läckberg med latten i ena handen

Eftersom jag är gift med en före detta landslagscoach i mångkamp har vi till och med gett bort en sjukamp i födelsedagspresent till Martin Melin. Min författarkollega Camilla Läckberg åkte med av bara farten. Plötsligt stod vi på banan iklädda lånade landslagskläder. Camilla med sin latte i ena handen, och ett spjut i den andra. Martin, med sin länghoppsfobi.

När vi tre sjukampsamatörer slog ihop våra tragiska poäng, visade det sig att vi ändå fick stryk av det som Tommy hade lyckats skrapa ihop för egen maskin, utan att ens vara i närheten av Carros rekord. När mina resultat hamnade meter och sekunder ifrån Carros blev det ännu mer påtagligt hur fenomenal hon var (och hur enormt kass jag är, det beror på hur man väljer att se det).

Frågan är om vi någonsin kommer att få se liknande resultat i blågula kläder igen, och då syftar jag inte i första hand på min egen insats, även om den kanske toppar tidernas sämsta. Jag vill inte ens ge mig på ett försök att räkna ut hur stor sannolikheten är att vi får någon som är lika bra som Carro igen, utan lämnar med varm hand över den uppgiften till statistisklegendaren A Lennart Julin.


Friidrotten förenar

Fast det är ju precis det svensk friidrott behöver nu: ett mirakel. En ny Carro. Eller en ny Kajsa, Stefan, Susanna eller Christian; stjärnor som får oss att skrika av eufori framför tv:n och på läktaren. Som får oss att plötsligt krama om grannen som vi inte ens känner. Glädjeyran som vi delar med hela landet, idrottens allra starkaste trumfkort. Det som för oss och världen samman.

Tack allihop för spännande stunder och enastående insatser! Och tack Carro för att du fixade det tredje och sista försöket i längdhopp i Paris för tolv år sedan. En avgörande fullträff – på flera sätt.

PS: Jag är klubbmästare i Vortex och kula i Bromma IF 2012 (det var bara en deltagare, och jag har fortfarande inte förlåtit min man som anmälde mig).

Foto: Bingo Rimér


 

Sofie Sarenbrant

författareArkiv

December 2018
Johan Faskunger Jämlik friidrott – en förutsättning för att friidrotten i Sverige ska växa och förbättras
November 2018
Simon Karlén Idrottsglädje
Maj 2018
Benn Harradine Athletics as a brand
April 2018
Olof Wretling Det får inte hända igen
November 2017
Charlotta Seiler Brylla Varför jag gillar idrottsplatser
Oktober 2017
Fredrik Trahn Kommunikation avgörande för friidrottens framtida position
Juni 2017
John Dohlsten Så många som möjligt, så länge som möjligt
Maj 2017
Jenny Ahlin Utesäsongens glädje
April 2017
Peter Häggström Lindecrantz Mod gör skillnad
Mars 2017
David Dunér Tankar på ansatsbanan
Januari 2017
Niklas Cederström Friidrott ur ett amerikanskt och svenskt perspektiv
December 2016
Vésteinn Hafsteinsson Dröm och verklighet
November 2016
Tommy Ivarsson Friidrott ska vara förknippat med anpassade livsmedel
Oktober 2016
BG Nilensjö Hur står det till med svensk löpning?
September 2016
Ida Nilsson Löpningen har gett mig nya chanser
Augusti 2016
Ulrika Flodin Att säga hejdå till en identitet
Juni 2016
Cege Berglund När Gärderud var Mick Jaggers favorit
Maj 2016
Stefan Holm Hello, from the other side
April 2016
Lena Björk Tillsammans blir vi fler och bättre
Januari 2016
Anna Öberg Eldsjälen - Årets Hjälte 2016
December 2015
Anders Albertsson Gasa och bromsa samtidigt
November 2015
Kalle Zerpe Bortom möjlighetens gräns
Oktober 2015
Mattias Claesson Vad händer sen?
Augusti 2015
Alexey Lebedev Ett underbart blågult spår i mitt ryska hjärta
Juli 2015
John Laselle Friidrottens roll i det nya Sverige.
Juni 2015
Salah Shallal Friidrotten som en förenande kraft
Maj 2015
Hillevi Thor Fri idrott
April 2015
Sofie Sarenbrant Livet efter Carro
Mars 2015
Nadja Casadei Friidrotten har räddat mig så många gånger i mitt liv
Februari 2015
Viktoria Ämting Öka ungdomars delaktighet
Januari 2015
Magnus Malmsborg Sponsring viktig för både elit och bredd
December 2014
Anna Sjöberg En ny bild av friidrotten
November 2014
Marika Borg Ström Nu skall vi fylla läktarna!
Oktober 2014
Björn Eriksson Svensk Friidrotts utmaningar
September 2014
Anna Jonsson Nycklarna till ett lyckat SM
Augusti 2014
Richard Björkman Att växa in i idrottens själ
Juli 2014
Johan Wettergren Avgörande är drivkraften och kärleken till sin sport
Juni 2014
Anders Borgström I år tar vi Finnkampsbåten
April 2014
Gunilla Löthagen Sjöstrand Friidrott det roligaste jag vet!
Mars 2014
Curt Högberg Ta vara på möjligheterna
Februari 2014
Ulrika Bergsten Friidrott och identitet
Januari 2014
Lars Nordin Glädjen i att se när någon har hittat hem
December 2013
Robert Kronberg Tankar efter en elitkarriär
November 2013
Malin Gustafsson Det är aldrig för sent!
Oktober 2013
Per Ahlström Kan resebyrån vara del av laget?
September 2013
Lars Liljegren Om målade naglar och idrottens kraft
Augusti 2013
Oscar Gidewall Det går att vinna utan doping!
Juli 2013
Daniel Wessfeldt Internationella friidrotten behöver rycka upp sig!
Juni 2013
Bengt Skött Psykologisk balansakt på spänd lina
Maj 2013
Karin Torneklint Mångfald och alla varianter
April 2013
Stefan Olsson Till slut lossnar det!
Mars 2013
Pia Hultgren Löpningen det enkla och rena
Februari 2013
Rickard Bryborn Jag skulle blivit brottare
Januari 2013
Johan Saxne Bästa skolan för yrkeslivet
December 2012
Pia Bosdotter Olson Nobody's perfect - but a team can be
November 2012
Tomas Hoszek Hur skall föreningarna möta folkhälsotrenden?
Oktober 2012
Erik Winerö Friidrott när den är som bäst
September 2012
Isabelle Eurenius Friidrottsgymnasium och föräldrar
Augusti 2012
Louise Thornander Så lika - och ändå så olika!
Juli 2012
Gunnar Durén Som en ångmaskin i en flyttlåda på vinden
Juni 2012
Janne Åkerblom Friidrott från regihytten
April 2012
Tomas Riste Ständiga förbättringar och spännande utmaningar
Mars 2012
Lennart Karlberg Autografer som skänker ljuva minnen
Februari 2012
Anna Linner Man måste våga ... fast man inte törs!
December 2011
Lars Rambe I väntan på Bert Cameron
November 2011
Mikael Peterson Friidrott till hundra!
Oktober 2011
Jenny Kallur Otippade upplevelser från en karriär
September 2011
David Fridell Vi kan hela tiden bli bättre
Maj 2011
Lennart Karlberg Stark värdegrund skapar trygg miljö inom friidrotten
April 2011
Lars Pettersson Talanger - värda sin vikt i guld!
Mars 2011
Oskar Käck En bredare syn på tillvaron
Februari 2011
Isabellah Andersson En eld som brinner för löpning
Januari 2011
Ryno Quantz Rapport från en fotoväst
December 2010
Tomas Brandt Var nyfiken på framtiden!
November 2010
Malin Marmbrandt Motivation och glädje!
Oktober 2010
Fredrik Olofson Friidrott - en sport även för blekfeta medelålders
September 2010
Karin Lundgren Kämpaandan lika het nu
Augusti 2010
Anna von Schenck Min bästa idrottsupplevelse
Juli 2010
Oscar Gidewall En elittränares filosofi
Juni 2010
Carl-Johan Hultenheim Friidrott och företagsbygge i skön förening
April 2010
Lennart Karlberg "Friidrott för 2010-talet" - vårt redskap!
Mars 2010
Anders Albertsson Kompetens - där den behövs!
Februari 2010
Jenny Jacobsson En skadefri friidrott?
Januari 2010
Stina Funke Spänning och glädje - samma känslor oavsett nivå
December 2009
Lars-Inge Svensson Bragdguldet till de ideella ledarna!
November 2009
Madeleine Sjöstedt Stockholms Stadion en del av friidrotten
Oktober 2009
Johan Wallerstein Reflektion efter en bilfärd
September 2009
Karin Mattsson Weijber Förebilder och profiler
Augusti 2009
Jonas Forsberg Släpp in ungdomarna!
Juli 2009
Calle Nilsson Rapport från Ölands horisont
Juni 2009
Bo Edsberger Kvinnorna leder motionsvåg
Maj 2009
Lennart Karlberg & Mikael Peterson Bevara Stockholms Stadion som friidrottsarena!
April 2009
Anders Lindblad VM avgörande för framtiden
Mars 2009
Stefan Holm En inomhussäsong i soffan
Februari 2009
Tomas Björklund Nordea gör det möjligt
Januari 2009
Madeleine Melander Personliga mötet viktigt
December 2008
Ulrika Johansson (Rånäs 4H) Drivkraften bakom min löparglädje
November 2008
Stefan Lindeberg Vi ska väcka nyfikenhet hos de unga
Oktober 2008
Thomas Engdahl Tack för en minnesrik och utvecklande tid!
September 2008
Claes Bjerkne Sverige behöver stora evenemang
Augusti 2008
Anna Ekström Skratt och glädje för många!
Juli 2008
Rajne Söderberg Ur ett tredimensionellt perspektiv
Juni 2008
Kajsa Bergqvist Oj, säsongen har visst startat ....
Maj 2008
Ellinor Johansson Många unga vill och kan ta ansvar!
April 2008
Lennart Karlberg Med gemensamma krafter mot fortsatta framgångar
Mars 2008
Krister Clerselius Från löparbanan till styrelserummet
Februari 2008
Ulf Kinneson "En lysande kombination"
Januari 2008
Lars Markusson Så svårt är det att försvara ett OS-guld
December 2007
Mikael Peterson Tack för bra regionmöten!
November 2007
Yngve Andersson Välkommen till nya friidrott.se!
Senaste veckan
Veckan 19.4 - 26.4

Valberedningen föreslår:
Toralf Nilsson till Riksidrottsstyrelsen

Om en månad - den 24-26 maj - genomför den samlade...

"De fantastiska stav-99:orna"
Sam Kendricks, Renaud Lavillenie, Piotr Lisek, Tim...

Vill du välkomna friidrottsstjärnor under BAUHAUS-galan?
Torsdagen den 30 maj är det dags för BAUHAUS-galan...

Nu har vintern rasat ut:
Dags att stänga innestatistiken!

I alla fall vad gäller friidrotten har vintern ras...

Ny hall på gång i Skellefteå
För drygt 25 år sedan var Skellefteå bland de förs...

Perspektiv på Suldans 13:31
Suldan Hassans 28-sekunders kapning av personliga ...

USA: Helgsummering
Sista tävlingsdagen under USA-helgen gladde framfö...

USA: Suldan 13:31 på 5000m
- 7:e bäste svensk genom tiderna

Upp som ny 7:a genom tiderna efter att ha sänkt pe...

USA: Wictor VM-kvalade: 20.70!!!
Om det till äventyrs var någon som såg Wictor Pete...

Kraftmätningen 2019:
Knapp månad till kvalperioden börjar

Samma helg som Finnkampen genomförs varje år 15-år...

USA: Pers direkt för Erika!
Säsongspremiärer beskrivs inte sällan med formuler...

Förra veckan
Veckan 12.4 - 19.4

Kraftmätningen 2019:
Knapp månad till kvalperioden börjar

USA: Pers direkt för Erika!
Påsklov? Inte riktigt!
Intervjun: Svante - stavpionjären
Bauhaus-galan: 10000m tillbaka!
Ett annorlunda OS-program
Ta friidrotten till skolan!
Från Stockholm 2017 till Paris 2019
Mer svenskt i Europaförbundet:
Karin direkt in "Exekutiven"!

Europaförbundets kongress:
Karin valdes in i styrelsen!

U20-EM i Borås:
Europas bästa senior kommer!

Helgens friidrottande

Två veckor sedan
Veckan 5.4 - 12.4

U20-EM i Borås:
Europas bästa senior kommer!

Helgens friidrottande
Historien om en bild
Europaförbundet går till val:
Toralf slutar - Karin kandiderar

Dags att söka:
Elitidrottsstipendiet 2019-2020

Edvin Wide-stipendiaten Ellinor:
– Jätteskönt att känna sig stark på sista kilometern!

Inte sämre karl än man kan ändra sig
Månadens i mars: Robel Fsiha
Sök stöd från Idrottslyftet i god tid!
Vad händer utomlands i sommar?
På gator och vägar i helgen
BAUHAUS-galan 30 maj:
1500m en ren familjeuppgörelse?

Helgens tävlingsutbud:
Mest maror, halvmaror och milar