Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 18 januari 2019

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Cege Berglund

Perspektiv på friidrott, juni 2016

Cege Berglund

 

När Gärderud var Mick Jaggers favorit

Kön var ett par hundra meter lång och rörde sig knappt. Eftermiddagsvärmen var tryckande. Bakom mig fanns en pratsam ung kille. Han visade sig komma från Jamaica, var 17 år, och mycket intresserad av vad jag gjorde där. Han skulle ha sprungit 100 meter, men blev skadad och hoppades nu på stafetten.

Vi suckade gemensamt, inget verkade ju hända i solgasset. Kön var densamma för aktiva och mediafolk, men Don fick syn på en öppen port intill. Där släntrade en och annan in utan besvär, skulle vi chansa, tävlingarna hade ju börjat?

Vi gick dit – och kom in. Ingen koll alls, inte en människa ville se våra olympiska legitimationskort som vi var så stolta över.

Mycket riktigt pågick tävlingarna. Precis när vi kommit in var det en kille som studsade till långt borta på bortre långsidan. Han landade utan några speciella reaktioner, men plötsligt for han omkring som en galning. 8,90 kom upp på resultattavlan och skratten spred sig. Det var ju längdhopp, världsrekordet var 8,35.

Mätningen var korrekt. Min nye kompis och jag hade just bevittnat Bob Beamons legendariska jättehopp utan att begripa vad vi sett. Beamon förstod själv inte hur bra det var, han kände inte till centimeterskalan, och det krävdes att rekordhållaren Ralph Boston sprungit fram och förklarat.

Jag skulle träffa killen från Jamaica rätt många gånger till, han vann guld på 200 meter 1976 och tog ytterligare tre medaljer vid sina fem olympiska spel. Han heter Don Quarrie.

Den där dagen i Mexico City 1968 fick jag vara med om ett av flera minnesvärda möten under 50 år som idrottsjournalist.

 


Jag visste att det inte skulle bli jag

Jag hade tagit chansen att komma dit efter en informell förhandling på Göteborgs-Posten. GP ansåg sig inte ha råd att skicka mer än en person, sportchefen Lennart ”Duke” Crusner, och jag visste att om det skulle bli en till så skulle det inte bli jag.

Jag erbjöd mig att betala resan själv. Redaktionschefen Sven Strömberg, den gamle stafetthjälten som ofta var kolerisk men oftare gemytlig, sa till slut ja (han hade hellre skickat sin son, friidrottsreportern Jarl) och morrade som farväl när jag lämnade redaktionen att ”går det bra betalar vi resan”. Ett argument var att jag följde Fåglumbröderna, men jag hade andra planer än att enbart titta på cykeltävlingar.

Jag hade bevakat internationell friidrott tidigare, nämligen EM i Budapest 1966, dit jag gjorde en utflykt med min gamla DKW efter att ha följt just Fåglumarnas gemensamma VM-debut. Framme i Ungern frågade jag GP:s friidrottsansvarige, alltså Jarl Strömberg, vad han tyckte att jag skulle ägna mig åt.

- Titta på damernas kula, löd svaret.

Så det gjorde jag. Inte säker om det var därför dåtidens suverän Tamara Press lämnade sent återbud, det kan ju också ha haft med de nya könstesterna att göra.


Minnen och möten som satt spår

Jag träffade aldrig Tamara, men åtskilliga andra stora namn inom den finaste av idrotter. Och några till. När jag jobbade för Aftonbladet i Montreal-OS ville jag förstås se Anders Gärderud i hinderfinalen, även om inte just jag skulle skriva om den tävlingen. En kille trängde sig in på en ledig stol jämte mig och visade sig vara betydligt mera exalterad än jag inför dramatiken på upploppet. Det var Rolling Stones-sångaren Mick Jagger, som sa att Gärderud var hans favorit. Den såg man inte komma…

Eftersom jag senare hade turen att arbeta för en oerhört ambitiös sportredaktion, nämligen GP:s, blev det åtskilliga andra bekantskaper. Inte minst inför VM på Ullevi 1995 visade sig vi GP-journalister vara välkomna i stora delar av världen.

Inte minst amerikaner verkade vara tacksamma över besök. Tiokamparen Dan O´Brien tog emot hemma i Moscow, Idaho. Det blev inte en lugn stund, för Dan visade sig förfoga över alla tänkbara bokstavskombinationer. När han, intill mig i framsätet, såg hur jag lyckades smita in framför en jättelik lastbil i en korsning och kallsvettig konstatera att vi nyss kunnat bli krossade, log han och sa bara:

- I like your driving!


Fick se Kevin Youngs konstsamling

Gwen Torrence tog på sig sin sexigaste utstyrsel när Bengt Kjellin ville ta bilder, världsrekordhållaren Kevin Young ville visa sin konstsamling och Maria Mutola släppte in oss i det lilla flickrummet hon flyttat till efter att ha fått IOK-stipendium som tonåring.

Lite annorlunda några år senare, då Maria bodde i Johannesburg. Bilen rullade in i en flott borg med taggtrådsstängsel och beväpnad vakt. Ingen av oss vågade öppna dörren inne på gården förrän Maria själv kom och kommenderade ”ligg” till fyra rotweilers, som såg förväntansfulla ut.

Jag har varit hemma hos Sergej Bubka i nu utsatta Donetsk. Hans dörr var metertjock, kunde höra till ett bankfack. Och hos Tatjana Lebedeva i gamla Stalingrad, numera med namnet Volgograd, hjältestaden där Hitler knäckte ryggen.

Så oerhört vänliga ”Tanja” visade oss runt, bland annat på höjden Kurgan, som bytte ”ägare” bland fienderna under kriget och som nu har en gigantisk Moder Ryssland längst upp, med hjältegravar vid sidan av gångvägen upp.


Slesarenko vill visa upp sin nya kille

Lebedeva och hennes man blev häpet imponerade när jag kände igen namnet på en legendarisk prickskytt, men det var inte så konstigt, för jag hade med mig Anthony Beevors praktverk ”Stalingrad”. Det skapade i alla fall förtroende, så Tanja undrade om jag ville träffa hennes väninna, Jelena Slesarenko, olympisk mästare. Det ville jag. Olympiamästarinnan visade sig mest intresserad av att visa upp sin nya kille på bild.

Lebedeva blev senare vice ordförande i ryska friidrottsförbundet. Det gläder mig, men förvånar inte, att hon var först i det gänget med att tala klarspråk om dopningsproblemen.


Fick Holm att missa en fråga

Bland alla besök hemma hos stora stjärnor runt om i världen är nog min favorit en påhälsning hemma hos familjen Holm i Forshaga. Med vetskap om vad Stefan gillade hade jag förstås med mig en frågesport. Och jag kunde triumferande konstatera att han missade en fråga – om höjdhopp!

Det handlade om förste svenska Europamästaren i grenen, Kurt Lundqvist, som vann EM 1938. Jag kände hans bror, bara en så´n sak…

Under mitt arbete med Redbergslids IK:s 100-årsbok (klubben har födelsedag 6 december i år) har jag för övrigt hittat en underbar skildring av Kurts karaktär.

På Slottsskogsvallen 1937 saxade han 196 och slog det tolv år gamla svenska rekordet. Hysteri utbröt på de välfyllda läktarna medan Kurt begärde upp ribban två centimeter till.

Det blev inte lugnt förrän Lundqvist sprungit ett ärevarv. Sedan hoppade han igen – och höjde rekordet ännu mera!

Kanske inte så konstigt, han hade ju världens längsta ansats.

 

Cege Berglund

FrilansjournalistArkiv

December 2018
Johan Faskunger Jämlik friidrott – en förutsättning för att friidrotten i Sverige ska växa och förbättras
November 2018
Simon Karlén Idrottsglädje
Maj 2018
Benn Harradine Athletics as a brand
April 2018
Olof Wretling Det får inte hända igen
November 2017
Charlotta Seiler Brylla Varför jag gillar idrottsplatser
Oktober 2017
Fredrik Trahn Kommunikation avgörande för friidrottens framtida position
Juni 2017
John Dohlsten Så många som möjligt, så länge som möjligt
Maj 2017
Jenny Ahlin Utesäsongens glädje
April 2017
Peter Häggström Lindecrantz Mod gör skillnad
Mars 2017
David Dunér Tankar på ansatsbanan
Januari 2017
Niklas Cederström Friidrott ur ett amerikanskt och svenskt perspektiv
December 2016
Vésteinn Hafsteinsson Dröm och verklighet
November 2016
Tommy Ivarsson Friidrott ska vara förknippat med anpassade livsmedel
Oktober 2016
BG Nilensjö Hur står det till med svensk löpning?
September 2016
Ida Nilsson Löpningen har gett mig nya chanser
Augusti 2016
Ulrika Flodin Att säga hejdå till en identitet
Juni 2016
Cege Berglund När Gärderud var Mick Jaggers favorit
Maj 2016
Stefan Holm Hello, from the other side
April 2016
Lena Björk Tillsammans blir vi fler och bättre
Januari 2016
Anna Öberg Eldsjälen - Årets Hjälte 2016
December 2015
Anders Albertsson Gasa och bromsa samtidigt
November 2015
Kalle Zerpe Bortom möjlighetens gräns
Oktober 2015
Mattias Claesson Vad händer sen?
Augusti 2015
Alexey Lebedev Ett underbart blågult spår i mitt ryska hjärta
Juli 2015
John Laselle Friidrottens roll i det nya Sverige.
Juni 2015
Salah Shallal Friidrotten som en förenande kraft
Maj 2015
Hillevi Thor Fri idrott
April 2015
Sofie Sarenbrant Livet efter Carro
Mars 2015
Nadja Casadei Friidrotten har räddat mig så många gånger i mitt liv
Februari 2015
Viktoria Ämting Öka ungdomars delaktighet
Januari 2015
Magnus Malmsborg Sponsring viktig för både elit och bredd
December 2014
Anna Sjöberg En ny bild av friidrotten
November 2014
Marika Borg Ström Nu skall vi fylla läktarna!
Oktober 2014
Björn Eriksson Svensk Friidrotts utmaningar
September 2014
Anna Jonsson Nycklarna till ett lyckat SM
Augusti 2014
Richard Björkman Att växa in i idrottens själ
Juli 2014
Johan Wettergren Avgörande är drivkraften och kärleken till sin sport
Juni 2014
Anders Borgström I år tar vi Finnkampsbåten
April 2014
Gunilla Löthagen Sjöstrand Friidrott det roligaste jag vet!
Mars 2014
Curt Högberg Ta vara på möjligheterna
Februari 2014
Ulrika Bergsten Friidrott och identitet
Januari 2014
Lars Nordin Glädjen i att se när någon har hittat hem
December 2013
Robert Kronberg Tankar efter en elitkarriär
November 2013
Malin Gustafsson Det är aldrig för sent!
Oktober 2013
Per Ahlström Kan resebyrån vara del av laget?
September 2013
Lars Liljegren Om målade naglar och idrottens kraft
Augusti 2013
Oscar Gidewall Det går att vinna utan doping!
Juli 2013
Daniel Wessfeldt Internationella friidrotten behöver rycka upp sig!
Juni 2013
Bengt Skött Psykologisk balansakt på spänd lina
Maj 2013
Karin Torneklint Mångfald och alla varianter
April 2013
Stefan Olsson Till slut lossnar det!
Mars 2013
Pia Hultgren Löpningen det enkla och rena
Februari 2013
Rickard Bryborn Jag skulle blivit brottare
Januari 2013
Johan Saxne Bästa skolan för yrkeslivet
December 2012
Pia Bosdotter Olson Nobody's perfect - but a team can be
November 2012
Tomas Hoszek Hur skall föreningarna möta folkhälsotrenden?
Oktober 2012
Erik Winerö Friidrott när den är som bäst
September 2012
Isabelle Eurenius Friidrottsgymnasium och föräldrar
Augusti 2012
Louise Thornander Så lika - och ändå så olika!
Juli 2012
Gunnar Durén Som en ångmaskin i en flyttlåda på vinden
Juni 2012
Janne Åkerblom Friidrott från regihytten
April 2012
Tomas Riste Ständiga förbättringar och spännande utmaningar
Mars 2012
Lennart Karlberg Autografer som skänker ljuva minnen
Februari 2012
Anna Linner Man måste våga ... fast man inte törs!
December 2011
Lars Rambe I väntan på Bert Cameron
November 2011
Mikael Peterson Friidrott till hundra!
Oktober 2011
Jenny Kallur Otippade upplevelser från en karriär
September 2011
David Fridell Vi kan hela tiden bli bättre
Maj 2011
Lennart Karlberg Stark värdegrund skapar trygg miljö inom friidrotten
April 2011
Lars Pettersson Talanger - värda sin vikt i guld!
Mars 2011
Oskar Käck En bredare syn på tillvaron
Februari 2011
Isabellah Andersson En eld som brinner för löpning
Januari 2011
Ryno Quantz Rapport från en fotoväst
December 2010
Tomas Brandt Var nyfiken på framtiden!
November 2010
Malin Marmbrandt Motivation och glädje!
Oktober 2010
Fredrik Olofson Friidrott - en sport även för blekfeta medelålders
September 2010
Karin Lundgren Kämpaandan lika het nu
Augusti 2010
Anna von Schenck Min bästa idrottsupplevelse
Juli 2010
Oscar Gidewall En elittränares filosofi
Juni 2010
Carl-Johan Hultenheim Friidrott och företagsbygge i skön förening
April 2010
Lennart Karlberg "Friidrott för 2010-talet" - vårt redskap!
Mars 2010
Anders Albertsson Kompetens - där den behövs!
Februari 2010
Jenny Jacobsson En skadefri friidrott?
Januari 2010
Stina Funke Spänning och glädje - samma känslor oavsett nivå
December 2009
Lars-Inge Svensson Bragdguldet till de ideella ledarna!
November 2009
Madeleine Sjöstedt Stockholms Stadion en del av friidrotten
Oktober 2009
Johan Wallerstein Reflektion efter en bilfärd
September 2009
Karin Mattsson Weijber Förebilder och profiler
Augusti 2009
Jonas Forsberg Släpp in ungdomarna!
Juli 2009
Calle Nilsson Rapport från Ölands horisont
Juni 2009
Bo Edsberger Kvinnorna leder motionsvåg
Maj 2009
Lennart Karlberg & Mikael Peterson Bevara Stockholms Stadion som friidrottsarena!
April 2009
Anders Lindblad VM avgörande för framtiden
Mars 2009
Stefan Holm En inomhussäsong i soffan
Februari 2009
Tomas Björklund Nordea gör det möjligt
Januari 2009
Madeleine Melander Personliga mötet viktigt
December 2008
Ulrika Johansson (Rånäs 4H) Drivkraften bakom min löparglädje
November 2008
Stefan Lindeberg Vi ska väcka nyfikenhet hos de unga
Oktober 2008
Thomas Engdahl Tack för en minnesrik och utvecklande tid!
September 2008
Claes Bjerkne Sverige behöver stora evenemang
Augusti 2008
Anna Ekström Skratt och glädje för många!
Juli 2008
Rajne Söderberg Ur ett tredimensionellt perspektiv
Juni 2008
Kajsa Bergqvist Oj, säsongen har visst startat ....
Maj 2008
Ellinor Johansson Många unga vill och kan ta ansvar!
April 2008
Lennart Karlberg Med gemensamma krafter mot fortsatta framgångar
Mars 2008
Krister Clerselius Från löparbanan till styrelserummet
Februari 2008
Ulf Kinneson "En lysande kombination"
Januari 2008
Lars Markusson Så svårt är det att försvara ett OS-guld
December 2007
Mikael Peterson Tack för bra regionmöten!
November 2007
Yngve Andersson Välkommen till nya friidrott.se!
Senaste veckan
Veckan 11.1 - 18.1

”Målet är folkfest med fyllda läktare!”
Två EM-tävlingar i friidrott i Sverige samma månad...

FGP Sätra: Hanna har siktet på IEM
Premiären för inomhusgalan Folksam Grand Prix, ell...

Johan Storåkers brett nominerad till ordförandeposten
Efter valberedningens sammanställning av de nomine...

Mondo och Lisa säsongsdebuterar:
”Ska bli väldigt kul att inleda 2019”

Det har snart gått ett halvår sedan Armand Duplant...

13 motioner till förbundsårsmötet
Tisdagen den 15 januari var sista dag för inlämnin...

Deadline för föreningsenkäten söndag
I Svensk Friidrotts verksamhetsinriktning 2014-202...

Fabian Delryd redo för comeback
i helgen – siktar på pers direkt

Efter succén tidig sommar 2018 med mäktiga 2.33 i ...

Måndag 4 feb: Folksam GP inomhus med världselit i Sätra
Om tre veckor är det premiär för Folksam GP inomhu...

Irene snuddade vid IEM-gränsen
Den gångna helgen var ovanligt händelserik med tan...

Fem klarade IEM-kvalgränsen redan i säsongsdebuten
I fredags hoppade Erika Kinsey 1.90 i höjd, igår t...

5.967 poäng av Fredrik Samuelsson – kan räcka till inne-EM
Andra dagen av mångkamps-DM i Sätra resulterade in...

Michaela och Melker klarade EM-kvalgränser i stav
Efter ett 2018 som p g a skada bara innehöll tre s...

Napoleons bästa lopp!
På lördagseftermiddagen ingick terräng-EM-femman N...

Utmärkt förstadag av Fredrik
Hässelbys Fredrik Samuelsson stod för en utmärkt i...

Erikas bästa årsdebut!
2018 blev Erika Kinseys hittills bästa år som höjd...

Inomhussäsongen brakar loss
Att inomhustävlingarna börjar dugga allt tätare mä...

Nytt Stockholmsprojekt för att få
in fler till veteranfriidrotten

Stockholms Friidrottsförbund har, med hjälp av ett...

Vad gör Mondo, Lisa och Andreas Kramer om ett halvår?
Inom loppet av 1,5 vecka i juli arrangerar Sverige...

Förra veckan
Veckan 4.1 - 11.1

Inomhussäsongen brakar loss
Nytt Stockholmsprojekt för att få
in fler till veteranfriidrotten

Vad gör Mondo, Lisa och Andreas Kramer om ett halvår?
Förbundsårsmötet 2019:
Motioner & nomineringar senast 15/1

Hässelby tog flest SM-poäng
Stjärnorna slipar formen i Sydafrika
Generation Peps nya verksamhetschef
Se heta stavtävlingen live på FK
Dags för mer diskushistoria 30 maj?
Ansök om friidrotts-SM 2021
Nytt nordiskt rekord för Jonas i M45
Det hände på friidrott.se under julen
Meraf Bahta friad av Dopingnämnden
Mångkampare i farten i helgen

Två veckor sedan
Veckan 28.12 - 4.1

Meraf Bahta friad av Dopingnämnden
Mångkampare i farten i helgen
Hela svenska 8-metershistorien!
Från Boston till Düsseldorf:
World Indoor Tour 2019

- Målet är medalj i Glasgow!
Två svenska världsettor 2018
Landslagsklass i Göteborg
Vinterväglag i Vallentuna
Historien om en bild
Svenska Diamond League-året 2018
På SVT Play: Hårds historier
VM tillbaka i Europa 2023
Månadernas friidrottare 2018
Äntligen: Statistiken har öppnat!