Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 18 januari 2019

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


John Dohlsten

Perspektiv på friidrott, juni 2017

John Dohlsten

 

Så många som möjligt, så länge som möjligt

Jag har under de senaste två åren fått chans att lära känna Göteborgs friidrott på ett helt unikt sätt. Som doktorand har jag möjlighet att driva forskning tillsammans med flera av Göteborgs elittränare på olika nivåer.  Jag har under den senaste tiden studerat tränarskap och tränarutveckling tillsammans med några av Sveriges mest kompetenta tränare och får fortsätta att göra det ett par år till. Förutom att följa elittränare på nära håll i träning har jag tagit del av reflektioner och dilemman som rör elitidrottens alla dimensioner. Med en vision att skapa Sveriges mest attraktiva friidrottsmiljö, försöker vi finna svar på hur vi kan arbeta med att utveckla fler kompetenta tränare.
 
Med mina tidigare erfarenheter från forskning inom barn och ungdomsidrott har jag även engagerat mig frågor och strukturer runt barn och ungdomsidrotten.
 
Ni som är engagerade i idrotten har inte missat debatten om att fler barn och unga väljer bort att idrotta. Från att det tidigare inom idrotten har varit flest aktiva i 14-15 års ålder så är det nu ner vid 11 år. Alltså, barn är som mest aktiva i föreningsidrotten i 11-årsåldern för att sen välja bort föreningsidrotten redan innan tonåren.
 
Idrotten har en tendens av att vara väldigt trög att förändra. Att den stora debatten väcks nu beror mycket på att det har gått för långt. Fler och fler föreningar tvingas lägga ner, färre barn idrottar i en förening och den generella fysiska statusen bland barn är sämre.
 
Flera studier som har undersökt ungas idrottande visar på att ungdomar idag väljer bort idrotten på grund av tävlingslogikens dominans. Det passar helt enkelt inte ungdomarnas syn på hur de vill att föreningsidrotten ska bedrivas. Annat som också påverkar avhoppen är att unga inom idrotten upplever sämre självkänsla, sämre fysisk status och upplevt socialt utanförskap.
 
Hur kan det komma sig att något så fint och bra som föreningsidrott kan skapa så negativa känslor? En del av svaret handlar om att idrotten inte idag är till för alla. Barn- och ungdomsidrotten präglas idag mer av elitism, tidig selektering och tidig specialisering, vilket gör att barn tidigare tvingas specialisera sig i sin idrott och det i sin tur får konsekvenser i form av fler avhopp. Barn och ungdomsidrott präglas fortfarande av vuxenidrottens normer. Ett av problemen är ett enormt systemfel. Det är nämligen inte så att den bästa 14 åringen är den som blir den bästa idrottaren som vuxen. Det enda som egentligen talar för att den bästa unga idrottaren kommer bli bättre än någon annan är att föreningar har en tendens på att satsa mer resurser i form av utbildade tränare och lägerverksamhet på de bästa 14 åringarna. Men varför satsas det mer på en 14 åring som presterar bättre än andra när vi vet att det inte spelar någon roll. Forskningen har sen 20 år tillbaka visat att rangordning och talangbedömning inte visar något annat än fysisk mognad. Det vill säga, de som presterar bäst är de som är mest fysiskt mogna. När idrottarna blir vuxna har detta jämnats ut och alla kan sen utgå från lika förutsättningar. Ändå väljer många föreningar och förbund att ge fördelar till de bäst presterande tonåringarna i hopp om att det ska generera elitidrottare. Effekten har uteblivit, istället har idrotten tappat fler och fler ungdomar som inte längre tycker att idrotten är kul.
 
Barn och ungdomsidrotten bör istället fokusera på att utveckla färdigheter samtidigt som man arbetar mot att maximera deltagandet. Så många som möjligt, så länge som möjligt.
 
För att klara det behövs goda idrottsmiljöer. Goda utbildade ledare som på ett innovativt sätt möter barnens behov i olika situationer. Men detta är inte enkelt. Många föreningar upplever idag att det är svårt att rekrytera nya ledare. Idrottsledarnas uppdrag är nämligen inte heller enkelt. Ledarna ska förbereda ungdomar för att kunna prestera så bra som möjligt i tävlingssammanhang samtidigt som de ska ta hand om alla ungdomar som vill vara med. Ledarna ska skapa delaktighet och utveckla ungdomarna utifrån egna förutsättningar och behov.  Ledarskapets pedagogiska uppdrag balanseras mellan att ha barnens bästa för ögonen och idrottens krav på att prestera. Idrottsföreningarnas sätt att definiera och se på framgång styr också ledarnas sätta att jobba. Ledarutbildning behöver därför innehålla både specifik färdighetsträning och verksamhetsutveckling. Båda delarna är lika betydelsefulla. Ledarutbildning kan vara olika stegutbildningar, men det behöver även vara reflektion med andra tränare, nätverk med föräldragrupper och kontinuerliga diskussioner om barn och ungdomars villkor i förhållande till behållarperspektiv.
 
Föreningar som lyckas behålla ungdomar satsar i större utsträckning på föreningsutveckling. Detta inkluderar ledarrekrytering, ledarutbildning, verksamhetsutveckling, samt kontinuerlig arbete med policyfrågor och kvalitetssäkring.
 
För att klara av att behålla så många som möjligt så länge som möjligt så behövs aktiv föreningsutveckling. Föreningar och förbund satsa på personer som kan arbeta med att kontinuerlig följa upp verksamhetsplaner och policy. Satsa på att utveckla och utbilda ledare. Ju fler ledare, ju fler som kan möte de ungas behov, just här, just nu. Jo, vuxna har tid, och vuxna vill bidra. Det måste bara vara meningsfullt. Och idrotten ska vara meningsfull.
 
Idrottsföreningarna ska representera idrottens gemensamma värdegrund; Glädje och gemenskap, delaktighet och demokrati, allas rätt att vara med och rent spel. Och lyckas man genom utbildning och utveckling förmedla dessa värden så kommer också fler ledare uppleva att de gör ett meningsfullt och bra jobb. Det finns många goda exempel på detta i idrottssverige.  Föreningar som har trotsat gamla normer om ”hur idrotten ska vara” och möter olika barns olika behov.
 
Och en sak till, nästa alla av de föreningar som lyckas med detta har kontinuerligt vuxna elitidrottare på internationell mästerskaps nivå. För det enda vi verkligen vet om hur vi ska få fram fler duktiga elitidrottare är att de måste vara kvar i föreningsidrotten. 

 

John Dohlsten

Doktorand vid Göteborgs universitetArkiv

December 2018
Johan Faskunger Jämlik friidrott – en förutsättning för att friidrotten i Sverige ska växa och förbättras
November 2018
Simon Karlén Idrottsglädje
Maj 2018
Benn Harradine Athletics as a brand
April 2018
Olof Wretling Det får inte hända igen
November 2017
Charlotta Seiler Brylla Varför jag gillar idrottsplatser
Oktober 2017
Fredrik Trahn Kommunikation avgörande för friidrottens framtida position
Juni 2017
John Dohlsten Så många som möjligt, så länge som möjligt
Maj 2017
Jenny Ahlin Utesäsongens glädje
April 2017
Peter Häggström Lindecrantz Mod gör skillnad
Mars 2017
David Dunér Tankar på ansatsbanan
Januari 2017
Niklas Cederström Friidrott ur ett amerikanskt och svenskt perspektiv
December 2016
Vésteinn Hafsteinsson Dröm och verklighet
November 2016
Tommy Ivarsson Friidrott ska vara förknippat med anpassade livsmedel
Oktober 2016
BG Nilensjö Hur står det till med svensk löpning?
September 2016
Ida Nilsson Löpningen har gett mig nya chanser
Augusti 2016
Ulrika Flodin Att säga hejdå till en identitet
Juni 2016
Cege Berglund När Gärderud var Mick Jaggers favorit
Maj 2016
Stefan Holm Hello, from the other side
April 2016
Lena Björk Tillsammans blir vi fler och bättre
Januari 2016
Anna Öberg Eldsjälen - Årets Hjälte 2016
December 2015
Anders Albertsson Gasa och bromsa samtidigt
November 2015
Kalle Zerpe Bortom möjlighetens gräns
Oktober 2015
Mattias Claesson Vad händer sen?
Augusti 2015
Alexey Lebedev Ett underbart blågult spår i mitt ryska hjärta
Juli 2015
John Laselle Friidrottens roll i det nya Sverige.
Juni 2015
Salah Shallal Friidrotten som en förenande kraft
Maj 2015
Hillevi Thor Fri idrott
April 2015
Sofie Sarenbrant Livet efter Carro
Mars 2015
Nadja Casadei Friidrotten har räddat mig så många gånger i mitt liv
Februari 2015
Viktoria Ämting Öka ungdomars delaktighet
Januari 2015
Magnus Malmsborg Sponsring viktig för både elit och bredd
December 2014
Anna Sjöberg En ny bild av friidrotten
November 2014
Marika Borg Ström Nu skall vi fylla läktarna!
Oktober 2014
Björn Eriksson Svensk Friidrotts utmaningar
September 2014
Anna Jonsson Nycklarna till ett lyckat SM
Augusti 2014
Richard Björkman Att växa in i idrottens själ
Juli 2014
Johan Wettergren Avgörande är drivkraften och kärleken till sin sport
Juni 2014
Anders Borgström I år tar vi Finnkampsbåten
April 2014
Gunilla Löthagen Sjöstrand Friidrott det roligaste jag vet!
Mars 2014
Curt Högberg Ta vara på möjligheterna
Februari 2014
Ulrika Bergsten Friidrott och identitet
Januari 2014
Lars Nordin Glädjen i att se när någon har hittat hem
December 2013
Robert Kronberg Tankar efter en elitkarriär
November 2013
Malin Gustafsson Det är aldrig för sent!
Oktober 2013
Per Ahlström Kan resebyrån vara del av laget?
September 2013
Lars Liljegren Om målade naglar och idrottens kraft
Augusti 2013
Oscar Gidewall Det går att vinna utan doping!
Juli 2013
Daniel Wessfeldt Internationella friidrotten behöver rycka upp sig!
Juni 2013
Bengt Skött Psykologisk balansakt på spänd lina
Maj 2013
Karin Torneklint Mångfald och alla varianter
April 2013
Stefan Olsson Till slut lossnar det!
Mars 2013
Pia Hultgren Löpningen det enkla och rena
Februari 2013
Rickard Bryborn Jag skulle blivit brottare
Januari 2013
Johan Saxne Bästa skolan för yrkeslivet
December 2012
Pia Bosdotter Olson Nobody's perfect - but a team can be
November 2012
Tomas Hoszek Hur skall föreningarna möta folkhälsotrenden?
Oktober 2012
Erik Winerö Friidrott när den är som bäst
September 2012
Isabelle Eurenius Friidrottsgymnasium och föräldrar
Augusti 2012
Louise Thornander Så lika - och ändå så olika!
Juli 2012
Gunnar Durén Som en ångmaskin i en flyttlåda på vinden
Juni 2012
Janne Åkerblom Friidrott från regihytten
April 2012
Tomas Riste Ständiga förbättringar och spännande utmaningar
Mars 2012
Lennart Karlberg Autografer som skänker ljuva minnen
Februari 2012
Anna Linner Man måste våga ... fast man inte törs!
December 2011
Lars Rambe I väntan på Bert Cameron
November 2011
Mikael Peterson Friidrott till hundra!
Oktober 2011
Jenny Kallur Otippade upplevelser från en karriär
September 2011
David Fridell Vi kan hela tiden bli bättre
Maj 2011
Lennart Karlberg Stark värdegrund skapar trygg miljö inom friidrotten
April 2011
Lars Pettersson Talanger - värda sin vikt i guld!
Mars 2011
Oskar Käck En bredare syn på tillvaron
Februari 2011
Isabellah Andersson En eld som brinner för löpning
Januari 2011
Ryno Quantz Rapport från en fotoväst
December 2010
Tomas Brandt Var nyfiken på framtiden!
November 2010
Malin Marmbrandt Motivation och glädje!
Oktober 2010
Fredrik Olofson Friidrott - en sport även för blekfeta medelålders
September 2010
Karin Lundgren Kämpaandan lika het nu
Augusti 2010
Anna von Schenck Min bästa idrottsupplevelse
Juli 2010
Oscar Gidewall En elittränares filosofi
Juni 2010
Carl-Johan Hultenheim Friidrott och företagsbygge i skön förening
April 2010
Lennart Karlberg "Friidrott för 2010-talet" - vårt redskap!
Mars 2010
Anders Albertsson Kompetens - där den behövs!
Februari 2010
Jenny Jacobsson En skadefri friidrott?
Januari 2010
Stina Funke Spänning och glädje - samma känslor oavsett nivå
December 2009
Lars-Inge Svensson Bragdguldet till de ideella ledarna!
November 2009
Madeleine Sjöstedt Stockholms Stadion en del av friidrotten
Oktober 2009
Johan Wallerstein Reflektion efter en bilfärd
September 2009
Karin Mattsson Weijber Förebilder och profiler
Augusti 2009
Jonas Forsberg Släpp in ungdomarna!
Juli 2009
Calle Nilsson Rapport från Ölands horisont
Juni 2009
Bo Edsberger Kvinnorna leder motionsvåg
Maj 2009
Lennart Karlberg & Mikael Peterson Bevara Stockholms Stadion som friidrottsarena!
April 2009
Anders Lindblad VM avgörande för framtiden
Mars 2009
Stefan Holm En inomhussäsong i soffan
Februari 2009
Tomas Björklund Nordea gör det möjligt
Januari 2009
Madeleine Melander Personliga mötet viktigt
December 2008
Ulrika Johansson (Rånäs 4H) Drivkraften bakom min löparglädje
November 2008
Stefan Lindeberg Vi ska väcka nyfikenhet hos de unga
Oktober 2008
Thomas Engdahl Tack för en minnesrik och utvecklande tid!
September 2008
Claes Bjerkne Sverige behöver stora evenemang
Augusti 2008
Anna Ekström Skratt och glädje för många!
Juli 2008
Rajne Söderberg Ur ett tredimensionellt perspektiv
Juni 2008
Kajsa Bergqvist Oj, säsongen har visst startat ....
Maj 2008
Ellinor Johansson Många unga vill och kan ta ansvar!
April 2008
Lennart Karlberg Med gemensamma krafter mot fortsatta framgångar
Mars 2008
Krister Clerselius Från löparbanan till styrelserummet
Februari 2008
Ulf Kinneson "En lysande kombination"
Januari 2008
Lars Markusson Så svårt är det att försvara ett OS-guld
December 2007
Mikael Peterson Tack för bra regionmöten!
November 2007
Yngve Andersson Välkommen till nya friidrott.se!
Senaste veckan
Veckan 11.1 - 18.1

”Målet är folkfest med fyllda läktare!”
Två EM-tävlingar i friidrott i Sverige samma månad...

FGP Sätra: Hanna har siktet på IEM
Premiären för inomhusgalan Folksam Grand Prix, ell...

Johan Storåkers brett nominerad till ordförandeposten
Efter valberedningens sammanställning av de nomine...

Mondo och Lisa säsongsdebuterar:
”Ska bli väldigt kul att inleda 2019”

Det har snart gått ett halvår sedan Armand Duplant...

13 motioner till förbundsårsmötet
Tisdagen den 15 januari var sista dag för inlämnin...

Deadline för föreningsenkäten söndag
I Svensk Friidrotts verksamhetsinriktning 2014-202...

Fabian Delryd redo för comeback
i helgen – siktar på pers direkt

Efter succén tidig sommar 2018 med mäktiga 2.33 i ...

Måndag 4 feb: Folksam GP inomhus med världselit i Sätra
Om tre veckor är det premiär för Folksam GP inomhu...

Irene snuddade vid IEM-gränsen
Den gångna helgen var ovanligt händelserik med tan...

Fem klarade IEM-kvalgränsen redan i säsongsdebuten
I fredags hoppade Erika Kinsey 1.90 i höjd, igår t...

5.967 poäng av Fredrik Samuelsson – kan räcka till inne-EM
Andra dagen av mångkamps-DM i Sätra resulterade in...

Michaela och Melker klarade EM-kvalgränser i stav
Efter ett 2018 som p g a skada bara innehöll tre s...

Napoleons bästa lopp!
På lördagseftermiddagen ingick terräng-EM-femman N...

Utmärkt förstadag av Fredrik
Hässelbys Fredrik Samuelsson stod för en utmärkt i...

Erikas bästa årsdebut!
2018 blev Erika Kinseys hittills bästa år som höjd...

Inomhussäsongen brakar loss
Att inomhustävlingarna börjar dugga allt tätare mä...

Nytt Stockholmsprojekt för att få
in fler till veteranfriidrotten

Stockholms Friidrottsförbund har, med hjälp av ett...

Vad gör Mondo, Lisa och Andreas Kramer om ett halvår?
Inom loppet av 1,5 vecka i juli arrangerar Sverige...

Förra veckan
Veckan 4.1 - 11.1

Inomhussäsongen brakar loss
Nytt Stockholmsprojekt för att få
in fler till veteranfriidrotten

Vad gör Mondo, Lisa och Andreas Kramer om ett halvår?
Förbundsårsmötet 2019:
Motioner & nomineringar senast 15/1

Hässelby tog flest SM-poäng
Stjärnorna slipar formen i Sydafrika
Generation Peps nya verksamhetschef
Se heta stavtävlingen live på FK
Dags för mer diskushistoria 30 maj?
Ansök om friidrotts-SM 2021
Nytt nordiskt rekord för Jonas i M45
Det hände på friidrott.se under julen
Meraf Bahta friad av Dopingnämnden
Mångkampare i farten i helgen

Två veckor sedan
Veckan 28.12 - 4.1

Meraf Bahta friad av Dopingnämnden
Mångkampare i farten i helgen
Hela svenska 8-metershistorien!
Från Boston till Düsseldorf:
World Indoor Tour 2019

- Målet är medalj i Glasgow!
Två svenska världsettor 2018
Landslagsklass i Göteborg
Vinterväglag i Vallentuna
Historien om en bild
Svenska Diamond League-året 2018
På SVT Play: Hårds historier
VM tillbaka i Europa 2023
Månadernas friidrottare 2018
Äntligen: Statistiken har öppnat!