Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Torsdag 15 november 2018

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


John Dohlsten

Perspektiv på friidrott, juni 2017

John Dohlsten

 

Så många som möjligt, så länge som möjligt

Jag har under de senaste två åren fått chans att lära känna Göteborgs friidrott på ett helt unikt sätt. Som doktorand har jag möjlighet att driva forskning tillsammans med flera av Göteborgs elittränare på olika nivåer.  Jag har under den senaste tiden studerat tränarskap och tränarutveckling tillsammans med några av Sveriges mest kompetenta tränare och får fortsätta att göra det ett par år till. Förutom att följa elittränare på nära håll i träning har jag tagit del av reflektioner och dilemman som rör elitidrottens alla dimensioner. Med en vision att skapa Sveriges mest attraktiva friidrottsmiljö, försöker vi finna svar på hur vi kan arbeta med att utveckla fler kompetenta tränare.
 
Med mina tidigare erfarenheter från forskning inom barn och ungdomsidrott har jag även engagerat mig frågor och strukturer runt barn och ungdomsidrotten.
 
Ni som är engagerade i idrotten har inte missat debatten om att fler barn och unga väljer bort att idrotta. Från att det tidigare inom idrotten har varit flest aktiva i 14-15 års ålder så är det nu ner vid 11 år. Alltså, barn är som mest aktiva i föreningsidrotten i 11-årsåldern för att sen välja bort föreningsidrotten redan innan tonåren.
 
Idrotten har en tendens av att vara väldigt trög att förändra. Att den stora debatten väcks nu beror mycket på att det har gått för långt. Fler och fler föreningar tvingas lägga ner, färre barn idrottar i en förening och den generella fysiska statusen bland barn är sämre.
 
Flera studier som har undersökt ungas idrottande visar på att ungdomar idag väljer bort idrotten på grund av tävlingslogikens dominans. Det passar helt enkelt inte ungdomarnas syn på hur de vill att föreningsidrotten ska bedrivas. Annat som också påverkar avhoppen är att unga inom idrotten upplever sämre självkänsla, sämre fysisk status och upplevt socialt utanförskap.
 
Hur kan det komma sig att något så fint och bra som föreningsidrott kan skapa så negativa känslor? En del av svaret handlar om att idrotten inte idag är till för alla. Barn- och ungdomsidrotten präglas idag mer av elitism, tidig selektering och tidig specialisering, vilket gör att barn tidigare tvingas specialisera sig i sin idrott och det i sin tur får konsekvenser i form av fler avhopp. Barn och ungdomsidrott präglas fortfarande av vuxenidrottens normer. Ett av problemen är ett enormt systemfel. Det är nämligen inte så att den bästa 14 åringen är den som blir den bästa idrottaren som vuxen. Det enda som egentligen talar för att den bästa unga idrottaren kommer bli bättre än någon annan är att föreningar har en tendens på att satsa mer resurser i form av utbildade tränare och lägerverksamhet på de bästa 14 åringarna. Men varför satsas det mer på en 14 åring som presterar bättre än andra när vi vet att det inte spelar någon roll. Forskningen har sen 20 år tillbaka visat att rangordning och talangbedömning inte visar något annat än fysisk mognad. Det vill säga, de som presterar bäst är de som är mest fysiskt mogna. När idrottarna blir vuxna har detta jämnats ut och alla kan sen utgå från lika förutsättningar. Ändå väljer många föreningar och förbund att ge fördelar till de bäst presterande tonåringarna i hopp om att det ska generera elitidrottare. Effekten har uteblivit, istället har idrotten tappat fler och fler ungdomar som inte längre tycker att idrotten är kul.
 
Barn och ungdomsidrotten bör istället fokusera på att utveckla färdigheter samtidigt som man arbetar mot att maximera deltagandet. Så många som möjligt, så länge som möjligt.
 
För att klara det behövs goda idrottsmiljöer. Goda utbildade ledare som på ett innovativt sätt möter barnens behov i olika situationer. Men detta är inte enkelt. Många föreningar upplever idag att det är svårt att rekrytera nya ledare. Idrottsledarnas uppdrag är nämligen inte heller enkelt. Ledarna ska förbereda ungdomar för att kunna prestera så bra som möjligt i tävlingssammanhang samtidigt som de ska ta hand om alla ungdomar som vill vara med. Ledarna ska skapa delaktighet och utveckla ungdomarna utifrån egna förutsättningar och behov.  Ledarskapets pedagogiska uppdrag balanseras mellan att ha barnens bästa för ögonen och idrottens krav på att prestera. Idrottsföreningarnas sätt att definiera och se på framgång styr också ledarnas sätta att jobba. Ledarutbildning behöver därför innehålla både specifik färdighetsträning och verksamhetsutveckling. Båda delarna är lika betydelsefulla. Ledarutbildning kan vara olika stegutbildningar, men det behöver även vara reflektion med andra tränare, nätverk med föräldragrupper och kontinuerliga diskussioner om barn och ungdomars villkor i förhållande till behållarperspektiv.
 
Föreningar som lyckas behålla ungdomar satsar i större utsträckning på föreningsutveckling. Detta inkluderar ledarrekrytering, ledarutbildning, verksamhetsutveckling, samt kontinuerlig arbete med policyfrågor och kvalitetssäkring.
 
För att klara av att behålla så många som möjligt så länge som möjligt så behövs aktiv föreningsutveckling. Föreningar och förbund satsa på personer som kan arbeta med att kontinuerlig följa upp verksamhetsplaner och policy. Satsa på att utveckla och utbilda ledare. Ju fler ledare, ju fler som kan möte de ungas behov, just här, just nu. Jo, vuxna har tid, och vuxna vill bidra. Det måste bara vara meningsfullt. Och idrotten ska vara meningsfull.
 
Idrottsföreningarna ska representera idrottens gemensamma värdegrund; Glädje och gemenskap, delaktighet och demokrati, allas rätt att vara med och rent spel. Och lyckas man genom utbildning och utveckling förmedla dessa värden så kommer också fler ledare uppleva att de gör ett meningsfullt och bra jobb. Det finns många goda exempel på detta i idrottssverige.  Föreningar som har trotsat gamla normer om ”hur idrotten ska vara” och möter olika barns olika behov.
 
Och en sak till, nästa alla av de föreningar som lyckas med detta har kontinuerligt vuxna elitidrottare på internationell mästerskaps nivå. För det enda vi verkligen vet om hur vi ska få fram fler duktiga elitidrottare är att de måste vara kvar i föreningsidrotten. 

 

John Dohlsten

Doktorand vid Göteborgs universitetArkiv

November 2018
Simon Karlén Idrottsglädje
Maj 2018
Benn Harradine Athletics as a brand
April 2018
Olof Wretling Det får inte hända igen
November 2017
Charlotta Seiler Brylla Varför jag gillar idrottsplatser
Oktober 2017
Fredrik Trahn Kommunikation avgörande för friidrottens framtida position
Juni 2017
John Dohlsten Så många som möjligt, så länge som möjligt
Maj 2017
Jenny Ahlin Utesäsongens glädje
April 2017
Peter Häggström Lindecrantz Mod gör skillnad
Mars 2017
David Dunér Tankar på ansatsbanan
Januari 2017
Niklas Cederström Friidrott ur ett amerikanskt och svenskt perspektiv
December 2016
Vésteinn Hafsteinsson Dröm och verklighet
November 2016
Tommy Ivarsson Friidrott ska vara förknippat med anpassade livsmedel
Oktober 2016
BG Nilensjö Hur står det till med svensk löpning?
September 2016
Ida Nilsson Löpningen har gett mig nya chanser
Augusti 2016
Ulrika Flodin Att säga hejdå till en identitet
Juni 2016
Cege Berglund När Gärderud var Mick Jaggers favorit
Maj 2016
Stefan Holm Hello, from the other side
April 2016
Lena Björk Tillsammans blir vi fler och bättre
Januari 2016
Anna Öberg Eldsjälen - Årets Hjälte 2016
December 2015
Anders Albertsson Gasa och bromsa samtidigt
November 2015
Kalle Zerpe Bortom möjlighetens gräns
Oktober 2015
Mattias Claesson Vad händer sen?
Augusti 2015
Alexey Lebedev Ett underbart blågult spår i mitt ryska hjärta
Juli 2015
John Laselle Friidrottens roll i det nya Sverige.
Juni 2015
Salah Shallal Friidrotten som en förenande kraft
Maj 2015
Hillevi Thor Fri idrott
April 2015
Sofie Sarenbrant Livet efter Carro
Mars 2015
Nadja Casadei Friidrotten har räddat mig så många gånger i mitt liv
Februari 2015
Viktoria Ämting Öka ungdomars delaktighet
Januari 2015
Magnus Malmsborg Sponsring viktig för både elit och bredd
December 2014
Anna Sjöberg En ny bild av friidrotten
November 2014
Marika Borg Ström Nu skall vi fylla läktarna!
Oktober 2014
Björn Eriksson Svensk Friidrotts utmaningar
September 2014
Anna Jonsson Nycklarna till ett lyckat SM
Augusti 2014
Richard Björkman Att växa in i idrottens själ
Juli 2014
Johan Wettergren Avgörande är drivkraften och kärleken till sin sport
Juni 2014
Anders Borgström I år tar vi Finnkampsbåten
April 2014
Gunilla Löthagen Sjöstrand Friidrott det roligaste jag vet!
Mars 2014
Curt Högberg Ta vara på möjligheterna
Februari 2014
Ulrika Bergsten Friidrott och identitet
Januari 2014
Lars Nordin Glädjen i att se när någon har hittat hem
December 2013
Robert Kronberg Tankar efter en elitkarriär
November 2013
Malin Gustafsson Det är aldrig för sent!
Oktober 2013
Per Ahlström Kan resebyrån vara del av laget?
September 2013
Lars Liljegren Om målade naglar och idrottens kraft
Augusti 2013
Oscar Gidewall Det går att vinna utan doping!
Juli 2013
Daniel Wessfeldt Internationella friidrotten behöver rycka upp sig!
Juni 2013
Bengt Skött Psykologisk balansakt på spänd lina
Maj 2013
Karin Torneklint Mångfald och alla varianter
April 2013
Stefan Olsson Till slut lossnar det!
Mars 2013
Pia Hultgren Löpningen det enkla och rena
Februari 2013
Rickard Bryborn Jag skulle blivit brottare
Januari 2013
Johan Saxne Bästa skolan för yrkeslivet
December 2012
Pia Bosdotter Olson Nobody's perfect - but a team can be
November 2012
Tomas Hoszek Hur skall föreningarna möta folkhälsotrenden?
Oktober 2012
Erik Winerö Friidrott när den är som bäst
September 2012
Isabelle Eurenius Friidrottsgymnasium och föräldrar
Augusti 2012
Louise Thornander Så lika - och ändå så olika!
Juli 2012
Gunnar Durén Som en ångmaskin i en flyttlåda på vinden
Juni 2012
Janne Åkerblom Friidrott från regihytten
April 2012
Tomas Riste Ständiga förbättringar och spännande utmaningar
Mars 2012
Lennart Karlberg Autografer som skänker ljuva minnen
Februari 2012
Anna Linner Man måste våga ... fast man inte törs!
December 2011
Lars Rambe I väntan på Bert Cameron
November 2011
Mikael Peterson Friidrott till hundra!
Oktober 2011
Jenny Kallur Otippade upplevelser från en karriär
September 2011
David Fridell Vi kan hela tiden bli bättre
Maj 2011
Lennart Karlberg Stark värdegrund skapar trygg miljö inom friidrotten
April 2011
Lars Pettersson Talanger - värda sin vikt i guld!
Mars 2011
Oskar Käck En bredare syn på tillvaron
Februari 2011
Isabellah Andersson En eld som brinner för löpning
Januari 2011
Ryno Quantz Rapport från en fotoväst
December 2010
Tomas Brandt Var nyfiken på framtiden!
November 2010
Malin Marmbrandt Motivation och glädje!
Oktober 2010
Fredrik Olofson Friidrott - en sport även för blekfeta medelålders
September 2010
Karin Lundgren Kämpaandan lika het nu
Augusti 2010
Anna von Schenck Min bästa idrottsupplevelse
Juli 2010
Oscar Gidewall En elittränares filosofi
Juni 2010
Carl-Johan Hultenheim Friidrott och företagsbygge i skön förening
April 2010
Lennart Karlberg "Friidrott för 2010-talet" - vårt redskap!
Mars 2010
Anders Albertsson Kompetens - där den behövs!
Februari 2010
Jenny Jacobsson En skadefri friidrott?
Januari 2010
Stina Funke Spänning och glädje - samma känslor oavsett nivå
December 2009
Lars-Inge Svensson Bragdguldet till de ideella ledarna!
November 2009
Madeleine Sjöstedt Stockholms Stadion en del av friidrotten
Oktober 2009
Johan Wallerstein Reflektion efter en bilfärd
September 2009
Karin Mattsson Weijber Förebilder och profiler
Augusti 2009
Jonas Forsberg Släpp in ungdomarna!
Juli 2009
Calle Nilsson Rapport från Ölands horisont
Juni 2009
Bo Edsberger Kvinnorna leder motionsvåg
Maj 2009
Lennart Karlberg & Mikael Peterson Bevara Stockholms Stadion som friidrottsarena!
April 2009
Anders Lindblad VM avgörande för framtiden
Mars 2009
Stefan Holm En inomhussäsong i soffan
Februari 2009
Tomas Björklund Nordea gör det möjligt
Januari 2009
Madeleine Melander Personliga mötet viktigt
December 2008
Ulrika Johansson (Rånäs 4H) Drivkraften bakom min löparglädje
November 2008
Stefan Lindeberg Vi ska väcka nyfikenhet hos de unga
Oktober 2008
Thomas Engdahl Tack för en minnesrik och utvecklande tid!
September 2008
Claes Bjerkne Sverige behöver stora evenemang
Augusti 2008
Anna Ekström Skratt och glädje för många!
Juli 2008
Rajne Söderberg Ur ett tredimensionellt perspektiv
Juni 2008
Kajsa Bergqvist Oj, säsongen har visst startat ....
Maj 2008
Ellinor Johansson Många unga vill och kan ta ansvar!
April 2008
Lennart Karlberg Med gemensamma krafter mot fortsatta framgångar
Mars 2008
Krister Clerselius Från löparbanan till styrelserummet
Februari 2008
Ulf Kinneson "En lysande kombination"
Januari 2008
Lars Markusson Så svårt är det att försvara ett OS-guld
December 2007
Mikael Peterson Tack för bra regionmöten!
November 2007
Yngve Andersson Välkommen till nya friidrott.se!
Senaste veckan
Veckan 8.11 - 15.11

TEM: Adhanom får chansen direkt
Landslagsledare Lorenzo Nesi har nu gjort en först...

Fokus på veteran-VM under
veteranombudskonferensen

I helgen arrangerades en veteranombudsträff på Bos...

Tre nomineringar till Idrottsgalan
I dag släpptes vilka idrottare som är nominerade t...

Emma ambassadör för U20EM i Borås
Även om Emma Green lade ner sin karriär som aktiv ...

Meraf Bahta tar timeout
Meraf Bahta väljer att i samråd med Svenska Friidr...

USA-terräng: Isabelle & Otto
springer Nationals på lördag

Den amerikanska universitetsfriidrotten har sin te...

Sofie nominerad till årets prestation
på FGP: ”Utan tvekan höjdpunkterna”

Nytt årsbästa på 1.93, två segrar varav en i högso...

Ansök om SM-tävlingar 2020
Vill ni som förening ta chansen att arrangera en S...

Det har varit Förbundsdomarkurs
Förbundsdomarutbildningen vänder sig primärt till ...

Lansering: Idrottens egen
ombudsman och visselblåsartjänst

Idrottens gemensamma arbete för trygga miljöer for...

Meraf Bahtas ärende anmält till Dopingnämnden
Dopingkommissionen (DopK) har beslutat att anmäla ...

IAAF återgår till "vanlig" kvalificering för VM 2019
Internationella friidrottsförbundet, IAAF, har bes...

Terräng-NM: Nio svenska medaljer!
Nordiska mästerskapen i Reykjavik resulterade i he...

Terräng-NM: Suveränt guld av Gergis
Turebergs Amanuel Gergis stod för en imponerande i...

Terräng-NM: Svenskt lagguld efter rafflande avslutning
Kvinnliga 7.5 km-loppet i terräng-NM på Island ble...

Terräng-JNM: Tre svenska medaljer
P19-loppet över 6 km i Reykjavik slutade med två s...

Terräng-JNM: Emilia femma
Terräng-NM för seniorer och juniorer inleddes i Re...

Playitas: SOK-talanger på läger
Sedan en vecka tillbaka har 22 aktiva med tränare ...

Tillgängliga för landslaget!
Sedan 2016 har det varit totalstopp för nationsbyt...

Terräng-NM: Blir det nya blågula medaljer i Reykjavik på lördag?
Årets näst sista internationella mästerskap med sv...

Förra veckan
Veckan 1.11 - 8.11

Terräng-NM: Blir det nya blågula medaljer i Reykjavik på lördag?
Kulstötaren från Hörby: Peter stötte
över tolv (!) meter i sin första tävling

En helg med långsprint
Uppmärksammad hoppträff i Karlstad
– flera svenska världsstjärnor på plats

Ta med friidrotten till din skola!
Ansök till Ungdomsrådet – nu!
Emma Green invald i EAA Athletes Committee
NYCM: Caroline Almkvist 2:36!
På TV söndag eftermiddag:
New York City Marathon

Nomineringar till Friidrottsgalan
13:00 Följ nomineringarna live på FB
DL-programmet klart för 2019

Två veckor sedan
Veckan 25.10 - 1.11

Nomineringar till Friidrottsgalan
13:00 Följ nomineringarna live på FB
DL-programmet klart för 2019
Nominera ledare till ”Årets Eldsjäl”
Toppkastare på träff i Växjö
Hela truppen till terräng-NM
Malmö AI segrare i SM-pokalen
Spårvägen bästa klubb i terräng-SM
TSM: Reprisen på dag 2 i morgon
M 12 km: Trio gjorde upp om guldet
K 8 km: Charlotta utmanade Meraf
M22: Andra guldet för Gabriel
K22: Suverän sololöpning av Sara
P19: Guld för Omar på hemmaplan!
F19: Emilia försvarade titeln
F16: Malin suverän vinnare
P16: Andra guldet för Sharmarke
Terräng-SM: Missa inget från dag 1
P17: Duellen med stort D
K 4 km: Spännande hela vägen
M 4 km: Nappe försvarade guldet
F17: Vera mot Gaël
P15: Spurten avgjorde – första guldet för Albin Wallenius
F15: Suverän löpning av Tilde
VSM: Dubbla segrar för Studenterna
VSM terräng: Vilken spurt!
VSM: Johanna första vinnaren
Följ terräng-SM i Friidrottskanalen
Duplantis: Europas Rising Star
– tillsammans med Ingebrigtsen

Per och Carina får
European Coaching Award

Sökes: Kvaltävlingsarrangörer
Öland, Ekerum och Högby hälsar välkommen till terräng-SM