Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 23 mars 2019

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Anna von Schenck

Perspektiv på friidrott, augusti 2010

Anna von Schenck

 

Min bästa idrottsupplevelse

"Biorefinery implementation scenarios … ""Techno-economic assessment for….", ... Letar efter dokumentet på datorn som påbörjades igår och som skulle handla om mitt perspektiv på friidrotts-EM 2010, men finner till en början bara jobbdokument som väntar på att väckas till liv efter semestern! Under ett par veckor har löpningen stått i fokus i mitt liv, en rätt annorlunda upplevelse för en heltidsarbetande trebarnsmor!
 

Men som alla andra idrottare (kallar mig faktiskt det nu när jag fått varit med på ett EM) så har jag levt med detta mästerskap i tankarna i flera år, men kanske lite mer i hemlighet än de flesta andra! Man verkar lätt lite märklig om man på barnens skolavslutning berättar om ens semesterplaner som innefattar Precamp och ett EM.

Sådant har ändå en förmåga att komma fram till slut och då är det bara att sträcka på sig och bekräfta med stolthet att man representerat Sverige i internationella sammanhang!
 

Planering ...

För min del började väl satsningen mot Barcelona på allvar när jag var gravid i tredje månaden med vårt tredje barn och "Team Barcelona" för första gången dök upp som koncept i september 2008. Jag minns att jag med spänning snabbkollade vilka damer som fanns med på marathon och de var fyra stycken!

Wow, en satsning på ett lag till Europacupen. (Europacup för marathon går av stapeln i samband med EM och alltså bara vart fjärde år). Mitt eget namn fanns dock inte med, trots att jag hade den näst bästa tiden på distansen fem år tillbaka.

Men visst, jag var gravid och skulle vid tidpunkten för EM ha tre barn, varav det yngsta bara drygt ett år. Så kanske inte så konstigt ändå att jag inte fanns med i denna satsning! Men inom mig och med fullt förtroende från min tränare (och även OK från min man), så bestämde jag mig för att jag skulle satsa och tro på att jag skulle vara tillbaka till juli 2010!
 

... kval

Så när förlossningen var avklarad och jag börjat komma tillbaks i tävlingsform var det bara att utse någon lämplig mara. Den första blev Frankfurt Marathon i oktober 2009. Min tränare trodde jag kunde göra 2:40 om jag hade en bra dag och det kunde räcka för att slå sig in i laget.

Helgen innan utbryter stora influensan hemma, fem dagar före maran har jag huset full med barn med 40°C feber och hostande som ger ett par sömnlösa nätter! Lagom till maran var alla friska och även jag men oron för barnen, för lite sömn osv gjorde att krafterna inte räckte till.

OK, en chans till fanns genom en vårmara! Ska erkänna att när vintern slog till redan i december och sedan gav en vargavinter som vi löpare sent ska glömma och med träningsläger på hemmaplan så sjönk modet något.

Lägg därtill att en vårmara alltid är en chansning för en pollenallergiker så kändes det som att en EM start för min del var en riktig högoddsare! Men skam den som ger sig, den 11 april sprang jag i mål på Rotterdam maraton på 2:39 och fick för det en biljett till EM!
 

Precamp kombinerat med familjesemester

Nästa dilemma för en trebarnsmor är huruvida man ska belasta familjen med att själv dra iväg på ett Precamp mitt i semestern! Att vara ifrån mina barn i 2 veckor fanns inte med på världskartan men en tids vistelse på plats för acklimatisering ville jag ändå få till.

Det blev en kompromiss, jag åkte på Precamp måndag 19/8 och stannade där till lördag 24/8 då min familj kom ner till Costa Brava. Vi hade sedan en egen semester ett par dagar innan jag två dagar före marathonloppet åter anslöt till truppen i Barcelona.

Jag ska erkänna att jag under dagarna på Precamp kände mig rätt malplacé... De flesta i truppen är ju betydligt yngre än jag och befinner sig i en fas av livet där idrotten tillåts ta rätt mycket plats även om det är få förunnat att ägna sig åt den på heltid.

För min del tar träningen aldrig någon plats utan känns nästan som den sker utanför dygnets 24 timmar ibland, tid som bara jag smyger in när det belastar det vanliga livet så lite som möjligt…
 

Som en retreat

Precamp blev som en retreat ett par dagar och jag kände att det var väldigt lagom med fyra dagar och att sedan få leva ”normalt” igen.

MEN, när jag sedan kom till Barcelona på onsdag eftermiddag så kände jag att Precamp hade gett mycket mer än bara vila och avkoppling från vardagen.

Det gav nämligen fantastiskt mycket glädje och energi att känna att vi på precamp, lite utan att jag märkt det, jobbat upp en laganda och ett igenkännande av alla i truppen som gav en enorm trygghet i den annars ganska påfrestande ångestperiod som dagarna före en stor tävling innebär!
 

Loppet

Jag började mer och mer se fram emot loppet, jag var trygg i att jag var i mitt livs form men med väderleksrapporter som visade sol och 33° C så är ett maratonlopp ändå ingen självklarhet!

Oron försvann dock när vi, 44 marathondamer, tågade ut från call room och möttes av applåder redan på vår väg till startlinjen! Kände verkligen att jag var en vinnare som bara tagit mig dit. Att jag sedan hade ranking 40 av 44 i startfältet och kanske skulle komma sist i loppet skrämde inte längre. Visste bara att jag skulle i mål och jag skulle ha kul hela vägen dit, plågsamt visst, men kul!

Loppet började med 2195 m innan vi gav oss ut på 4 varv à 10 km, publikvänligt alltså och det visade sig att det skulle bli just publiken som bar mig fram och gav mig min hittills bästa idrottsupplevelse.
 

Stödet fick mig att sväva

Kändes som det i princip varje km stod någon som skrek mitt namn eller hejjade på Sverige, att ha 10-15 landslagskompisar i gult och blått som gjorde vågen varje gång jag passerade fick mig att skratta de första varven, att sedan se Musse nästan gå ner på knä för att få ut det sista när han vrålade mitt namn fick mig att sväva fram ytterligare ett varv…

Snälla nån, killen har varit snubblande nära en VM medalj och har svenskt rekord i sin gren och han är ute och skriker på mig som vid 10 km låg på 35:e plats. Visserligen avancerade jag till 23e plats i mål, men en rätt oansenlig prestation i hans mått mätt…men ändå!

Nu blev Musse ett exempel eftersom jag lyckades se honom flera gånger och det etsade sig verkligen fast men det var många där som visade att friidrottslandslaget faktiskt är ett lag, alla får "cred" för den prestation de gör utifrån deras nivå och förutsättningar, lagkompisarna finns där och stöttar.
 

Energi och glädje

Det gav mig enormt mycket energi och glädje under loppet att känna att jag inte bara sprang för min egen del utan för ett landslag och de som hejjade på mig hade själv del i hur det gick för mig, slutbetyget för Sveriges insats i EM skulle gälla oss alla!

Lägg därtill att min klubb Hässelby hade hela styrelsen på plats och förstås att mina barn dök upp med glassar i handen skrikandes "Kom igen mamma, du vinner" (o;!) så fanns det verkligen inte mycket att klaga på !!

Jo, jag blev omspurtad och missade 22:a platsen med 1 sekund ...! 1 sekund när man slitit i 2 timmar 43 minuter och 36 sekunder… Så jakten på det perfekta loppet går alltså vidare!
 

Vardagen gör sitt återintåg

Nu väntar snart vardagen igen med skolstart för vår äldsta och dagisinskolning för den yngsta, fotbollsträningar och danslektioner och dokument med titlar som ovan att ta tag i, men i mitt hemliga löparliv har redan planerna för nästa mara börjat ta form. EM-maran i Barcelona gav mersmak på mästerskap och kanske, kanske blir det någon mer gång, inget är självklart!

Självklart är dock att jag kommer att fortsätta se till att få min egen tid till träning bara för det är så fantastiskt kul att se hur fort jag kan springa 42 195 m… och särskilt när man får göra det i gult och blått!

 

Anna von Schenck

23:a på EM-maranArkiv

December 2018
Johan Faskunger Jämlik friidrott – en förutsättning för att friidrotten i Sverige ska växa och förbättras
November 2018
Simon Karlén Idrottsglädje
Maj 2018
Benn Harradine Athletics as a brand
April 2018
Olof Wretling Det får inte hända igen
November 2017
Charlotta Seiler Brylla Varför jag gillar idrottsplatser
Oktober 2017
Fredrik Trahn Kommunikation avgörande för friidrottens framtida position
Juni 2017
John Dohlsten Så många som möjligt, så länge som möjligt
Maj 2017
Jenny Ahlin Utesäsongens glädje
April 2017
Peter Häggström Lindecrantz Mod gör skillnad
Mars 2017
David Dunér Tankar på ansatsbanan
Januari 2017
Niklas Cederström Friidrott ur ett amerikanskt och svenskt perspektiv
December 2016
Vésteinn Hafsteinsson Dröm och verklighet
November 2016
Tommy Ivarsson Friidrott ska vara förknippat med anpassade livsmedel
Oktober 2016
BG Nilensjö Hur står det till med svensk löpning?
September 2016
Ida Nilsson Löpningen har gett mig nya chanser
Augusti 2016
Ulrika Flodin Att säga hejdå till en identitet
Juni 2016
Cege Berglund När Gärderud var Mick Jaggers favorit
Maj 2016
Stefan Holm Hello, from the other side
April 2016
Lena Björk Tillsammans blir vi fler och bättre
Januari 2016
Anna Öberg Eldsjälen - Årets Hjälte 2016
December 2015
Anders Albertsson Gasa och bromsa samtidigt
November 2015
Kalle Zerpe Bortom möjlighetens gräns
Oktober 2015
Mattias Claesson Vad händer sen?
Augusti 2015
Alexey Lebedev Ett underbart blågult spår i mitt ryska hjärta
Juli 2015
John Laselle Friidrottens roll i det nya Sverige.
Juni 2015
Salah Shallal Friidrotten som en förenande kraft
Maj 2015
Hillevi Thor Fri idrott
April 2015
Sofie Sarenbrant Livet efter Carro
Mars 2015
Nadja Casadei Friidrotten har räddat mig så många gånger i mitt liv
Februari 2015
Viktoria Ämting Öka ungdomars delaktighet
Januari 2015
Magnus Malmsborg Sponsring viktig för både elit och bredd
December 2014
Anna Sjöberg En ny bild av friidrotten
November 2014
Marika Borg Ström Nu skall vi fylla läktarna!
Oktober 2014
Björn Eriksson Svensk Friidrotts utmaningar
September 2014
Anna Jonsson Nycklarna till ett lyckat SM
Augusti 2014
Richard Björkman Att växa in i idrottens själ
Juli 2014
Johan Wettergren Avgörande är drivkraften och kärleken till sin sport
Juni 2014
Anders Borgström I år tar vi Finnkampsbåten
April 2014
Gunilla Löthagen Sjöstrand Friidrott det roligaste jag vet!
Mars 2014
Curt Högberg Ta vara på möjligheterna
Februari 2014
Ulrika Bergsten Friidrott och identitet
Januari 2014
Lars Nordin Glädjen i att se när någon har hittat hem
December 2013
Robert Kronberg Tankar efter en elitkarriär
November 2013
Malin Gustafsson Det är aldrig för sent!
Oktober 2013
Per Ahlström Kan resebyrån vara del av laget?
September 2013
Lars Liljegren Om målade naglar och idrottens kraft
Augusti 2013
Oscar Gidewall Det går att vinna utan doping!
Juli 2013
Daniel Wessfeldt Internationella friidrotten behöver rycka upp sig!
Juni 2013
Bengt Skött Psykologisk balansakt på spänd lina
Maj 2013
Karin Torneklint Mångfald och alla varianter
April 2013
Stefan Olsson Till slut lossnar det!
Mars 2013
Pia Hultgren Löpningen det enkla och rena
Februari 2013
Rickard Bryborn Jag skulle blivit brottare
Januari 2013
Johan Saxne Bästa skolan för yrkeslivet
December 2012
Pia Bosdotter Olson Nobody's perfect - but a team can be
November 2012
Tomas Hoszek Hur skall föreningarna möta folkhälsotrenden?
Oktober 2012
Erik Winerö Friidrott när den är som bäst
September 2012
Isabelle Eurenius Friidrottsgymnasium och föräldrar
Augusti 2012
Louise Thornander Så lika - och ändå så olika!
Juli 2012
Gunnar Durén Som en ångmaskin i en flyttlåda på vinden
Juni 2012
Janne Åkerblom Friidrott från regihytten
April 2012
Tomas Riste Ständiga förbättringar och spännande utmaningar
Mars 2012
Lennart Karlberg Autografer som skänker ljuva minnen
Februari 2012
Anna Linner Man måste våga ... fast man inte törs!
December 2011
Lars Rambe I väntan på Bert Cameron
November 2011
Mikael Peterson Friidrott till hundra!
Oktober 2011
Jenny Kallur Otippade upplevelser från en karriär
September 2011
David Fridell Vi kan hela tiden bli bättre
Maj 2011
Lennart Karlberg Stark värdegrund skapar trygg miljö inom friidrotten
April 2011
Lars Pettersson Talanger - värda sin vikt i guld!
Mars 2011
Oskar Käck En bredare syn på tillvaron
Februari 2011
Isabellah Andersson En eld som brinner för löpning
Januari 2011
Ryno Quantz Rapport från en fotoväst
December 2010
Tomas Brandt Var nyfiken på framtiden!
November 2010
Malin Marmbrandt Motivation och glädje!
Oktober 2010
Fredrik Olofson Friidrott - en sport även för blekfeta medelålders
September 2010
Karin Lundgren Kämpaandan lika het nu
Augusti 2010
Anna von Schenck Min bästa idrottsupplevelse
Juli 2010
Oscar Gidewall En elittränares filosofi
Juni 2010
Carl-Johan Hultenheim Friidrott och företagsbygge i skön förening
April 2010
Lennart Karlberg "Friidrott för 2010-talet" - vårt redskap!
Mars 2010
Anders Albertsson Kompetens - där den behövs!
Februari 2010
Jenny Jacobsson En skadefri friidrott?
Januari 2010
Stina Funke Spänning och glädje - samma känslor oavsett nivå
December 2009
Lars-Inge Svensson Bragdguldet till de ideella ledarna!
November 2009
Madeleine Sjöstedt Stockholms Stadion en del av friidrotten
Oktober 2009
Johan Wallerstein Reflektion efter en bilfärd
September 2009
Karin Mattsson Weijber Förebilder och profiler
Augusti 2009
Jonas Forsberg Släpp in ungdomarna!
Juli 2009
Calle Nilsson Rapport från Ölands horisont
Juni 2009
Bo Edsberger Kvinnorna leder motionsvåg
Maj 2009
Lennart Karlberg & Mikael Peterson Bevara Stockholms Stadion som friidrottsarena!
April 2009
Anders Lindblad VM avgörande för framtiden
Mars 2009
Stefan Holm En inomhussäsong i soffan
Februari 2009
Tomas Björklund Nordea gör det möjligt
Januari 2009
Madeleine Melander Personliga mötet viktigt
December 2008
Ulrika Johansson (Rånäs 4H) Drivkraften bakom min löparglädje
November 2008
Stefan Lindeberg Vi ska väcka nyfikenhet hos de unga
Oktober 2008
Thomas Engdahl Tack för en minnesrik och utvecklande tid!
September 2008
Claes Bjerkne Sverige behöver stora evenemang
Augusti 2008
Anna Ekström Skratt och glädje för många!
Juli 2008
Rajne Söderberg Ur ett tredimensionellt perspektiv
Juni 2008
Kajsa Bergqvist Oj, säsongen har visst startat ....
Maj 2008
Ellinor Johansson Många unga vill och kan ta ansvar!
April 2008
Lennart Karlberg Med gemensamma krafter mot fortsatta framgångar
Mars 2008
Krister Clerselius Från löparbanan till styrelserummet
Februari 2008
Ulf Kinneson "En lysande kombination"
Januari 2008
Lars Markusson Så svårt är det att försvara ett OS-guld
December 2007
Mikael Peterson Tack för bra regionmöten!
November 2007
Yngve Andersson Välkommen till nya friidrott.se!
Senaste veckan
Veckan 16.3 - 23.3

Friidrotts-SM 2021 till Borås!
Det blir Borås som sommaren 2021 kommer att vara v...

Följ Förbundsårsmötet Live!
Under helgen kommer du ha möjlighet att följa före...

Bara 160 dagar till SM i Karlstad!
Med drygt fem månader kvar till själva SM-tävlinga...

Helgens tävlingsagenda
Att Svensk Friidrott håller sitt Förbundsårsmöte i...

Träningsstopp för Ragnar
Efter en framgångsrik inomhussäsong som kulminerad...

Från Eskilstuna till Gävle - 2
Igår berättade vi om polska sprintern Ewa Swobodas...

Domarutbildningar inför sommaren:
Tekniska ledare och Starters

Navet i friidrotten har alltid varit tävlingarna. ...

Från Eskilstuna till Gävle via Bydgoszcz och Glasgow
Många har positiva minnen från när Sverige och Esk...

Sökes: Ansvarig för mångkampens nya Prestationscentrum
I början på december beslöt förbundsstyrelsen att ...

Även Robel springer terräng-VM
I början av februari togs Turebergs Napoleon Solom...

EYOF - hög tid att anmäla intresse!
"European Youth Olympic Festival" - ett europeiskt...

Medaljörer inspirerade juniorlöpare
Månaderna mellan arenasäsongerna ute och inne är i...

Löpare i söder, väster och öster
Helgen bjöd på några riktigt snabba halvmaror ute ...

Svealands: Stockholm försvarade
Vid Svealands för 13/14-åringarna i Tybblelundshal...

Götalands:
"Skåne bröt Göteborgs dominans"

Rubriken ovan användes i höstas för att sammanfatt...

Apropå ”Mästarnas mästare”
Idrottsligt ”kändisskap” är sällan särskilt långli...

New York: David 1:03
Högbys David Nilsson satte svenskt rekord på halvm...

Meraf 1:12 i halvmaradebuten
Hälles Meraf Bahta debuterade på söndagen på halvm...

Stenhårt i Kraftmätningen:
Marginalerna på Turebergs sida

Med tre lag med totalpoänger på 24.000 poäng med e...

Kraftmätning pågår
Årets upplaga av Kraftmätningen 17 år inomhus pågå...

Förra veckan
Veckan 9.3 - 16.3

Stenhårt i Kraftmätningen:
Marginalerna på Turebergs sida

Kraftmätning pågår
Bahrain: Robel en sekund från rekord!
Att hålla koll på i helgen
Premiär:
Utbildning för mastersfriidrott

Framtiden för Diamond League?
Förbundsårsmötet:
Bred representation, viktiga beslut

Vi sprider vår löparkunskap
Månadens i februari: Wictor Petersson
19 år med Europacupen kast:
Fanny först till tre guld

IUSM: Hässelby SK bästa klubb!
Friidrotts-SM till Uppsala 2020
Viktig regeländring:
1 minuts-regeln har återinförts!

På Europas gator:
Musse 8:a – Johanna 9:a

Number twenty-three and counting!
IUSM2/P15: Snabbast på allting kort
IUSM2/F15: Intensiv trekamp
IUSM2/P16: Leo pressad av Jesper
IUSM2/F16: Guld för alla favoriterna
Fanny mest meriterande seger
Söndagens viktigaste live-länkar
IUSM1: Många nya grenårsbästan
Europacupen kast: Vanessa 57.73!
IUSM1: Vilken återkomst för Elvira!
IUSM1: Personbästa av Arvid
IUSM1: Fullträff av Jonna i sista
IUSM1: Första guldet för Melwin
IUSM1: Spännande kultävling
NCAA: Mondo vann - men det blev verkligen "Långa natten"
Friidrott från morgon till kväll

Två veckor sedan
Veckan 2.3 - 9.3

IUSM1: Många nya grenårsbästan
Europacupen kast: Vanessa 57.73!
IUSM1: Vilken återkomst för Elvira!
IUSM1: Personbästa av Arvid
IUSM1: Fullträff av Jonna i sista
IUSM1: Första guldet för Melwin
IUSM1: Spännande kultävling
NCAA: Mondo vann - men det blev verkligen "Långa natten"
Friidrott från morgon till kväll
Mondos motstånd i natt
Innehållsrik helg stundar:
Mondo, USM, kastcup, halvmaror, ...

Full fart in i andra århundradet
Hur en 4:e plats blev en silvermedalj
JVM-silver till Wictor Petersson
PS till "Apropå Skid-VM"
IVSM: Lena och andra gamla bekanta
Nya friidrottsjobb hos ÖIS och Lidingö
Två nya mästerskapsstäder 2021
RM Vinterkast: Två kvalade till Borås
Medaljfacit inne-EM: Silver och brons
IEM3: Sjundeplats för Erika
IEM3: Fredrik fyra efter jättepers
IEM3: Kramer fick inte till det
IEM3: Inget flyt för Michaela
IEM3: Fyra blågula medaljchanser sista finalpasset
IEM3: Medalj och svenskt rekord inom räckhåll för Fredrik Samuelsson
IEM3: Fanny sexa i kulfinalen
IEM3: Silver för Thobias i längd!
IEM3: Små marginaler för Anton
IEM3: Fortsatt stabilt av Fredrik
IEM3: Thobias och Fanny i kamp om medaljer i Glasgow
IEM2: Fredrik övernattar som tvåa efter en fantastisk förstadag!
IEM2: Vilket lopp av Leanderson!
IEM2: Brons för Melker i stav!
IEM2: Sååå nära final för Henrik
IEM2: Ingen final för Irene
IEM2: Ännu ett pers av Fredrik!
IEM2: Kramer är i final!
IEM2: Kramer är i final!
IEM2: Tufft för Lovisa
IEM2: Melker och Jonas i final ikväll
IEM2: Michaela till stavfinal – men inte Angelica
IEM2: Fredrik ligger trea i sjukampen!
IEM2: Bra lopp av Anton Levin
IEM2: Irene åter i semifinal
IEM2: Henrik och Austin vidare
IEM2: Bra start av Fredrik
IEM: Tolv svenskar i aktion lördag fm
IEM: Mästerskapsdebut för Anton
IEM: Irene siktar på pers
IEM: Austin redo för ny final