Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Fredag 18 januari 2019

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Oscar Gidewall

Perspektiv på friidrott, augusti 2013

Oscar Gidewall

 

Det går att vinna utan doping!

 

Jag har tränat friidrottare i över 20 år och jag blir lika ledsen och besviken varje gång en friidrottare väljer att fuska sig till framgång. Det förstör idrottens grundidé. En tävling som inte sker på lika villkor är ingen tävling, det är ett bedrägeri.

Visst känner jag ibland en uppgivenhet och undrar hur många aktiva som egentligen söker otillåtna genvägar till framgång. Samtidigt är det min bestämda uppfattning att det går att nå den absoluta toppen, slå världsrekord och vinna OS-guld, utan några som helst prestationshöjande medel.
 

Ingen dopingmiljö

Gemene man kan nog lätt få uppfattningen att doping är mycket vanligt bland elitfriidrottare. Varje nytt dopingfall kastar en mörk skugga över allt och alla. Men trots att jag har levt med elitfriidrotten i många år har jag aldrig någonsin blivit erbjuden eller kommit i kontakt med något dopingpreparat.

Möjligtvis kan det bero på att alla i min omgivning redan vet vilken inställning jag har till doping och hur mycket jag avskyr den, men en annan trolig förklaring är också att det inte är vanligt förekommande i de miljöer som jag vistas i.
 

Undvik misstagsdoping

När jag skriver att jag inte kommit i kontakt med något dopingpreparat så är det en sanning med viss modifikation. Varje apotek har en rad dopingklassade läkemedel som säljs receptfritt. Jag syftar givetvis på ”tyngre” dopingklassade preparat som exempelvis steroider eller bloddopingspreparat.

Sedan finns också ett ökande problem med kosttillskott som säljs i hälsokostbutiker och sportaffärer. Jag skriver ”problem”, för det har visat sig att det förekommer att otillåtna substanser inte står med sina riktiga namn på förpackningarna eller att de är kontaminerade med dopingklassade substanser. Det är därmed helt omöjligt för aktiva att kunna lita på vad som står på förpackningarna.
 

Avstå från kosttillskott

Jag har en mycket restriktiv hållning till kosttillskott och i grunden rekommenderar jag att alla aktiva avstår helt från användning av dem. Undantaget är förstås vid dokumenterad brist, exempelvis vid tillfällig järnbrist, men inte utan att grundproblemet också utreds av dietist och läkare.

För att undvika ”misstagsdoping” ska läkemedel och kosttillskott endast intas efter kontakt med läkare med mycket god insikt om dopingreglerna. Tilltron till olika kosttillskott är tyvärr utbredd i samhället och inte minst inom idrotten.

Sveriges Olympiska Kommitté och Riksidrottsförbundet med dess specialidrottsförbund tar tydligt avstånd från användandet av kosttillskott. Grunden för detta är bland annat bristande dokumentation, okända långtidseffekter och eventuella hälsorisker/biverkningar.

Det saknas vetenskapligt underlag för att idrottare skulle kunna vara betjänta av tillskott utöver en väl sammansatt kost. Tillskotten är oftast verkningslösa, men de kan också lika väl som en potentiell prestationshöjning innebära en direkt försämring av prestationen på grund av obalans och bieffekter. Däremot kan kosttillskott precis som läkemedel ha en placeboeffekt.
 

Goda förebilder

Stefan Holm, Carolina Klüft, Christian Olsson, Kajsa Bergqvist och Susanna Kallur är exempel på svenska friidrottare på yttersta toppnivå som helt avstått från kosttillskott eller endast tillfälligtvis ätit ”harmlösa” vitaminer och mineraler från svenska apotek. Därmed inte sagt att vem som helst kan nå den yttersta världseliten i friidrott med enbart dedikerad träning och bra sammansatt kost.

Du måste ha en enastående mångbottnad talang, befinna dig i en optimal miljö, träna hårt under lång tid och hålla dig skadefri, men kosttillskott kan aldrig kompensera för det.

Att avstå helt från kosttillskott och dylikt innebär också ett tydligt avståndstagande från ”gråzonsdoping” där syftet är att bruka preparat som ännu inte blivit dopingklassade för att få en fördel mot andra aktiva som inte brukar preparaten.
 

Få svenska dopingfall

Att vi har få svenska dopingfall tror jag handlar om en kultur, där våra största stjärnor och deras tränare betytt mycket som kulturbärare. Det finns en genuin tro på att det är möjligt att nå toppen utan prestationshöjande medel.

Det finns också en ingrodd avsky mot fuskare. I den relativt lilla kretsen av svenska elitfriidrottare på yttersta internationella nivå skulle det vara ett socialt självmord att dopa sig.

Du skulle inte bli accepterad bland dina friidrottsvänner igen och jag har svårt att se att du skulle kunna komma tillbaka till landslaget efter en dopingavstängning.

Du skulle också bli offentligt satt på skampåle och för evigt rasera ditt varumärke. Den attityden och kulturen tror jag är mycket mer avskräckande än det formella straffet.

Vi lever också i ett väldigt priviligierat samhälle i Sverige, det finns många sätt att försörja sig på utan att tävla i friidrott och de flesta har ett omfattande socialt skyddsnät. Det finns därför inte samma incitament till att fuska som i många andra länder.
 

Dopingkultur

Jag har tyvärr mött motsatsen till den kultur vi odlat bland elitfriidrottare i Sverige, där utländska elitaktiva uttryckt att de absolut inte tror att någon OS-guldmedaljör är ren. Det är ännu fler som inte tror att det är möjligt utan kosttillskott eller ”gråzonspreparat”.

När en sådan kultur odlas och blir dominerade bland aktiva och tränare är det klart att det då lättare leder till något otillåtet eftersom de annars inte tror att de tävlar på lika villkor.

Det finns också oftast en förlåtande kultur kopplad till detta som gör att en aktiv som ertappats som dopad blir avstängd en period och sedan kommit tillbaka som om inget hade hänt till landslaget. Jag skulle aldrig kunna verka som friidrottstränare i en sådan kultur.
 

Låt inte fuskarna vinna

Det är mycket olustigt när varje enskilt fall av doping avslöjas. Det tar fokus och energi från idrottens själ. Vi får inte ätas upp av detta och ge upp hoppet om fair play.

Vi som är aktiva och tränare kan inte fokusera på vad andra idrottsutövare eventuellt sysslar med, då tappar vi fokus på vår eget arbete att nå toppen. Den sanna glädje och tillfredställelse som alla vi som står för en ren idrott känner vid framgång kan aldrig en fuskare uppleva.

En dopad idrottare blir aldrig en sann vinnare, därför kan du bara vinna utan doping. Låt inte dopingproblematiken ta död på glädjen och passionen till vår fina idrott.

 

Oscar Gidewall

elittränareArkiv

December 2018
Johan Faskunger Jämlik friidrott – en förutsättning för att friidrotten i Sverige ska växa och förbättras
November 2018
Simon Karlén Idrottsglädje
Maj 2018
Benn Harradine Athletics as a brand
April 2018
Olof Wretling Det får inte hända igen
November 2017
Charlotta Seiler Brylla Varför jag gillar idrottsplatser
Oktober 2017
Fredrik Trahn Kommunikation avgörande för friidrottens framtida position
Juni 2017
John Dohlsten Så många som möjligt, så länge som möjligt
Maj 2017
Jenny Ahlin Utesäsongens glädje
April 2017
Peter Häggström Lindecrantz Mod gör skillnad
Mars 2017
David Dunér Tankar på ansatsbanan
Januari 2017
Niklas Cederström Friidrott ur ett amerikanskt och svenskt perspektiv
December 2016
Vésteinn Hafsteinsson Dröm och verklighet
November 2016
Tommy Ivarsson Friidrott ska vara förknippat med anpassade livsmedel
Oktober 2016
BG Nilensjö Hur står det till med svensk löpning?
September 2016
Ida Nilsson Löpningen har gett mig nya chanser
Augusti 2016
Ulrika Flodin Att säga hejdå till en identitet
Juni 2016
Cege Berglund När Gärderud var Mick Jaggers favorit
Maj 2016
Stefan Holm Hello, from the other side
April 2016
Lena Björk Tillsammans blir vi fler och bättre
Januari 2016
Anna Öberg Eldsjälen - Årets Hjälte 2016
December 2015
Anders Albertsson Gasa och bromsa samtidigt
November 2015
Kalle Zerpe Bortom möjlighetens gräns
Oktober 2015
Mattias Claesson Vad händer sen?
Augusti 2015
Alexey Lebedev Ett underbart blågult spår i mitt ryska hjärta
Juli 2015
John Laselle Friidrottens roll i det nya Sverige.
Juni 2015
Salah Shallal Friidrotten som en förenande kraft
Maj 2015
Hillevi Thor Fri idrott
April 2015
Sofie Sarenbrant Livet efter Carro
Mars 2015
Nadja Casadei Friidrotten har räddat mig så många gånger i mitt liv
Februari 2015
Viktoria Ämting Öka ungdomars delaktighet
Januari 2015
Magnus Malmsborg Sponsring viktig för både elit och bredd
December 2014
Anna Sjöberg En ny bild av friidrotten
November 2014
Marika Borg Ström Nu skall vi fylla läktarna!
Oktober 2014
Björn Eriksson Svensk Friidrotts utmaningar
September 2014
Anna Jonsson Nycklarna till ett lyckat SM
Augusti 2014
Richard Björkman Att växa in i idrottens själ
Juli 2014
Johan Wettergren Avgörande är drivkraften och kärleken till sin sport
Juni 2014
Anders Borgström I år tar vi Finnkampsbåten
April 2014
Gunilla Löthagen Sjöstrand Friidrott det roligaste jag vet!
Mars 2014
Curt Högberg Ta vara på möjligheterna
Februari 2014
Ulrika Bergsten Friidrott och identitet
Januari 2014
Lars Nordin Glädjen i att se när någon har hittat hem
December 2013
Robert Kronberg Tankar efter en elitkarriär
November 2013
Malin Gustafsson Det är aldrig för sent!
Oktober 2013
Per Ahlström Kan resebyrån vara del av laget?
September 2013
Lars Liljegren Om målade naglar och idrottens kraft
Augusti 2013
Oscar Gidewall Det går att vinna utan doping!
Juli 2013
Daniel Wessfeldt Internationella friidrotten behöver rycka upp sig!
Juni 2013
Bengt Skött Psykologisk balansakt på spänd lina
Maj 2013
Karin Torneklint Mångfald och alla varianter
April 2013
Stefan Olsson Till slut lossnar det!
Mars 2013
Pia Hultgren Löpningen det enkla och rena
Februari 2013
Rickard Bryborn Jag skulle blivit brottare
Januari 2013
Johan Saxne Bästa skolan för yrkeslivet
December 2012
Pia Bosdotter Olson Nobody's perfect - but a team can be
November 2012
Tomas Hoszek Hur skall föreningarna möta folkhälsotrenden?
Oktober 2012
Erik Winerö Friidrott när den är som bäst
September 2012
Isabelle Eurenius Friidrottsgymnasium och föräldrar
Augusti 2012
Louise Thornander Så lika - och ändå så olika!
Juli 2012
Gunnar Durén Som en ångmaskin i en flyttlåda på vinden
Juni 2012
Janne Åkerblom Friidrott från regihytten
April 2012
Tomas Riste Ständiga förbättringar och spännande utmaningar
Mars 2012
Lennart Karlberg Autografer som skänker ljuva minnen
Februari 2012
Anna Linner Man måste våga ... fast man inte törs!
December 2011
Lars Rambe I väntan på Bert Cameron
November 2011
Mikael Peterson Friidrott till hundra!
Oktober 2011
Jenny Kallur Otippade upplevelser från en karriär
September 2011
David Fridell Vi kan hela tiden bli bättre
Maj 2011
Lennart Karlberg Stark värdegrund skapar trygg miljö inom friidrotten
April 2011
Lars Pettersson Talanger - värda sin vikt i guld!
Mars 2011
Oskar Käck En bredare syn på tillvaron
Februari 2011
Isabellah Andersson En eld som brinner för löpning
Januari 2011
Ryno Quantz Rapport från en fotoväst
December 2010
Tomas Brandt Var nyfiken på framtiden!
November 2010
Malin Marmbrandt Motivation och glädje!
Oktober 2010
Fredrik Olofson Friidrott - en sport även för blekfeta medelålders
September 2010
Karin Lundgren Kämpaandan lika het nu
Augusti 2010
Anna von Schenck Min bästa idrottsupplevelse
Juli 2010
Oscar Gidewall En elittränares filosofi
Juni 2010
Carl-Johan Hultenheim Friidrott och företagsbygge i skön förening
April 2010
Lennart Karlberg "Friidrott för 2010-talet" - vårt redskap!
Mars 2010
Anders Albertsson Kompetens - där den behövs!
Februari 2010
Jenny Jacobsson En skadefri friidrott?
Januari 2010
Stina Funke Spänning och glädje - samma känslor oavsett nivå
December 2009
Lars-Inge Svensson Bragdguldet till de ideella ledarna!
November 2009
Madeleine Sjöstedt Stockholms Stadion en del av friidrotten
Oktober 2009
Johan Wallerstein Reflektion efter en bilfärd
September 2009
Karin Mattsson Weijber Förebilder och profiler
Augusti 2009
Jonas Forsberg Släpp in ungdomarna!
Juli 2009
Calle Nilsson Rapport från Ölands horisont
Juni 2009
Bo Edsberger Kvinnorna leder motionsvåg
Maj 2009
Lennart Karlberg & Mikael Peterson Bevara Stockholms Stadion som friidrottsarena!
April 2009
Anders Lindblad VM avgörande för framtiden
Mars 2009
Stefan Holm En inomhussäsong i soffan
Februari 2009
Tomas Björklund Nordea gör det möjligt
Januari 2009
Madeleine Melander Personliga mötet viktigt
December 2008
Ulrika Johansson (Rånäs 4H) Drivkraften bakom min löparglädje
November 2008
Stefan Lindeberg Vi ska väcka nyfikenhet hos de unga
Oktober 2008
Thomas Engdahl Tack för en minnesrik och utvecklande tid!
September 2008
Claes Bjerkne Sverige behöver stora evenemang
Augusti 2008
Anna Ekström Skratt och glädje för många!
Juli 2008
Rajne Söderberg Ur ett tredimensionellt perspektiv
Juni 2008
Kajsa Bergqvist Oj, säsongen har visst startat ....
Maj 2008
Ellinor Johansson Många unga vill och kan ta ansvar!
April 2008
Lennart Karlberg Med gemensamma krafter mot fortsatta framgångar
Mars 2008
Krister Clerselius Från löparbanan till styrelserummet
Februari 2008
Ulf Kinneson "En lysande kombination"
Januari 2008
Lars Markusson Så svårt är det att försvara ett OS-guld
December 2007
Mikael Peterson Tack för bra regionmöten!
November 2007
Yngve Andersson Välkommen till nya friidrott.se!
Senaste veckan
Veckan 11.1 - 18.1

”Målet är folkfest med fyllda läktare!”
Två EM-tävlingar i friidrott i Sverige samma månad...

FGP Sätra: Hanna har siktet på IEM
Premiären för inomhusgalan Folksam Grand Prix, ell...

Johan Storåkers brett nominerad till ordförandeposten
Efter valberedningens sammanställning av de nomine...

Mondo och Lisa säsongsdebuterar:
”Ska bli väldigt kul att inleda 2019”

Det har snart gått ett halvår sedan Armand Duplant...

13 motioner till förbundsårsmötet
Tisdagen den 15 januari var sista dag för inlämnin...

Deadline för föreningsenkäten söndag
I Svensk Friidrotts verksamhetsinriktning 2014-202...

Fabian Delryd redo för comeback
i helgen – siktar på pers direkt

Efter succén tidig sommar 2018 med mäktiga 2.33 i ...

Måndag 4 feb: Folksam GP inomhus med världselit i Sätra
Om tre veckor är det premiär för Folksam GP inomhu...

Irene snuddade vid IEM-gränsen
Den gångna helgen var ovanligt händelserik med tan...

Fem klarade IEM-kvalgränsen redan i säsongsdebuten
I fredags hoppade Erika Kinsey 1.90 i höjd, igår t...

5.967 poäng av Fredrik Samuelsson – kan räcka till inne-EM
Andra dagen av mångkamps-DM i Sätra resulterade in...

Michaela och Melker klarade EM-kvalgränser i stav
Efter ett 2018 som p g a skada bara innehöll tre s...

Napoleons bästa lopp!
På lördagseftermiddagen ingick terräng-EM-femman N...

Utmärkt förstadag av Fredrik
Hässelbys Fredrik Samuelsson stod för en utmärkt i...

Erikas bästa årsdebut!
2018 blev Erika Kinseys hittills bästa år som höjd...

Inomhussäsongen brakar loss
Att inomhustävlingarna börjar dugga allt tätare mä...

Nytt Stockholmsprojekt för att få
in fler till veteranfriidrotten

Stockholms Friidrottsförbund har, med hjälp av ett...

Vad gör Mondo, Lisa och Andreas Kramer om ett halvår?
Inom loppet av 1,5 vecka i juli arrangerar Sverige...

Förra veckan
Veckan 4.1 - 11.1

Inomhussäsongen brakar loss
Nytt Stockholmsprojekt för att få
in fler till veteranfriidrotten

Vad gör Mondo, Lisa och Andreas Kramer om ett halvår?
Förbundsårsmötet 2019:
Motioner & nomineringar senast 15/1

Hässelby tog flest SM-poäng
Stjärnorna slipar formen i Sydafrika
Generation Peps nya verksamhetschef
Se heta stavtävlingen live på FK
Dags för mer diskushistoria 30 maj?
Ansök om friidrotts-SM 2021
Nytt nordiskt rekord för Jonas i M45
Det hände på friidrott.se under julen
Meraf Bahta friad av Dopingnämnden
Mångkampare i farten i helgen

Två veckor sedan
Veckan 28.12 - 4.1

Meraf Bahta friad av Dopingnämnden
Mångkampare i farten i helgen
Hela svenska 8-metershistorien!
Från Boston till Düsseldorf:
World Indoor Tour 2019

- Målet är medalj i Glasgow!
Två svenska världsettor 2018
Landslagsklass i Göteborg
Vinterväglag i Vallentuna
Historien om en bild
Svenska Diamond League-året 2018
På SVT Play: Hårds historier
VM tillbaka i Europa 2023
Månadernas friidrottare 2018
Äntligen: Statistiken har öppnat!