Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Torsdag 17 januari 2019

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Julfrågesporten 2018

 
Det skall absolut inte att ses som en tradition men precis som förra året blir vad som kan betecknas som "Årets gren" temat för Julfrågesporten. Då var diskus det naturliga valet och på samma sätt känns det nu med stavhoppet. Och det faktiskt inte alls bara för att Mondo Duplantis gick in som statistiktvåa i världen utomhus med nya svenska rekordet 6.05.

Nej, det fanns mycket mer som gjorde 2018 till ett stavår utöver det vanliga. Inte minst att det blev snudd på en "grand slam" vad gäller svenska rekord. För vi fick ju nya toppnoteringar i sex av de åtta officiella svenska rekordkategorierna, alltså manliga seniorer och juniorer både ute och inne samt kvinnliga seniorer och juniorer ute! 
 

Så visst är stavhopp väl kvalificerat för att bli tema för friidrott.se:s Julfrågesport anno 2018! Som vanligt kommer frågorna att gälla stavhopp i stort, det blir alltså djupdykningar i grenhistorien både nationellt och internationellt.
 

-------
 

För att hitta alla svaren lär även i år krävas inte bara ett gott minne utan också viss tid till utgrävningar i diverse källor. Som vanligt är tävlingstiden därför rejält tilltagen och pågår ända fram t o m söndagen den 6 januari kl 24.00.

Vi påminner om att erfarenheten har visat att även den som inte hittat alla rätta svar kan hävda sig väl. Så tveka inte om att skicka in era lösningar även om ni inte känner er säkra på att ha precis alla svar.

Vid lika många rätt görs ev särskiljning på basis av när svaret inkom. Det är fritt fram att ändra eller komplettera sitt svar fram till tävlingstidens utgång, men då räknas vid ev särskiljning tidpunkten för den sista ändringen.

OBS: Om inget annat anges gäller frågorna endast seniormästerskap. Och definitionen av "friidrott" är den svenska, dvs utan att räkna in gång. Och när det gäller rekord räknas endast sådana som blivit officiellt godkända av ansvarigt förbund.

 

 

Svaren skickas per e-post till
 Frågesportredaktionen!

 

 1. Stavhoppet har haft ett antal historiska epoker som definierats av stavmaterialet. Det började med trästavar, fortsatte med bambu som avlöstes av metall (stål/aluminium) innan glafibern tog över och revolutionerade grenen totalt. Vissa bedömare trodde senare att kolfibern skulle bli ytterligare en ny epok, men även om kolfibern förekommer har den inte på något sätt "tagit över" från glasfibern.

Alla epokövergångar sker förstås inte från en dag till en annan utan det har alltid funnits en viss överlappning. Vilket var det sista världsrekordet med bambu, det sista med metall och det första med glasfiber? Resultat, namn och årtal!


2. Vilket var det första svenska rekordet med glasfiberstav? Resultat, namn och årtal?


3. När togs den första OS-medaljen i stavhopp med glasfiber, av vem och vilken valör hade hans medalj?


4. Sergej Bubka fick stor uppmärksamhet för att han förbättrade världsrekordet så extremt många gånger genom att öka bara någon centimeter i taget. Men ett egentligen intressantare mått på storheten hos en hoppare än antalet rekord är "lyftet" man svarat för, dvs med totalt hur mycket man förbättrat rekordet.

Hur mycket var Bubkas världsrekordlyft (utomhus) mätt i skillnaden mellan hans sista rekord och gällande rekordet när han satte sitt första rekord?

Finns det förresten någon i stavhistorien som matchar eller rentav överträffar Bubkas världsrekordlyft?

Anm: Det har i det här sammanhanget ingen betydelse för "lyftet" om andra hoppare varit inne och "lånat" rekordet tillfälligt mellan en persons första och sista notering!


5. Vem är förresten vår svenska nr ett när det gäller lyft av det svenska rekordet (utomhus)? Namn, rekord före, slutligt rekord och total rekordförbättring.


6. Ovanstående frågeställningar gäller manliga rekord eftersom kvinnligt stavhopp ju är en mycket mycket modernare företeelse. Fast idag är grenen så självklar att det faktiskt är svårt att begripa varför det dröjde fram till 1990-talet innan den kom in på programmet.

Det finns anledning att lyfta fram de kvinnliga pionjärerna. Vilka var de första guldmedaljörerna i OS, VM och EM utomhus resp VM och EM inomhus (namn, år, resultat)? Och vilka var de första innehavarna av de officiella världsrekorden utomhus resp inomhus (namn, resultat, år).


7. Jelena Isinbajeva är den kvinnliga motsvarigheten till Sergej Bubka som det moderna stavhoppets stora banbrytare: Otaliga världsrekord och först över den stora drömgränsen. Så det finns anledning att ställa samma frågor som för Bubka:

Med totalt hur mycket förbättrade Isinbajeva världsrekordet utomhus och finns det någon annan tidigare i den korta historien som matchat eller överträffat det lyftet?


8. Och hur ser det ut i Sverige, dvs vem har lyft det kvinnliga svenska utomhusrekordet totalt sett mest i mätt i centimeter?


9. Kombinationen Sverige och världsrekord i stav är inte speciellt vanlig. Vilka svenska hoppare har fått officiella världsrekord registrerade av IAAF i någon av de nu fyra kategorierna (senior och junior, ute/total och inne). Ange resultat, namn, plats och datum.


10. Har det blivit några världsrekord av utländska hoppare på svensk mark? I så fall vilka (resultat, namn, plats, datum)? Även här gäller frågan alla fyra rekordaktegorierna.


11. Med sina 6.05 i Berlin kom Mondo att under 2018 förbättra det svenska rekordet utomhus med totalt 15 cm. Men har det funnits mer revolutionära år mätt i höjning av svenska rekordet? Vilket är i så fall rekordåret i det avseendet, hur mycket förbättrades rekordet då och av vem/vilka?

Hur ser det ut på den kvinnliga sidan? Vilket år (förstås med undantag för det allra första året som rekordgren) lyftes det svenska rekordet utomhus allra mest? Med hur mycket och av vem/vilka?


12. Samma frågor för världen, dvs vilka år förbättrades världsrekorden utomhus som allra mest och av vilka hoppare?


13. Stavhoppet ställer stora krav på mångsidighet hos utövaren - snabbhet, styrka, koordination osv - så kopplingen till tiokamp har alltid känts närliggande. Men vilka har under karriären lyckats ta SM-guld i både stav och tiokamp? Namn och resp guldår?


14. Den enskilda gren som tycks ligga närmast till för stavhoppare är längdhoppet. Faktiskt har t o m en från vår aktuella topp-10 genom tiderna i stav Finnkampat som längdhoppare. Vem då och vilket år hände det?


15. Vilka är våra tre bästa män resp kvinnor i stav och längd kombinerat om man räknar på summan av de personliga rekorden (både ute och inne får räknas). Ange namn och pers i resp gren.
 

16. Den 29 juni 2003 i finska Somero satte Oscar Janson det svenska rekord som skulle komma att stå sig ända fram till våren 2017 när Mondo hoppade 5.90 vid Texas Relays.

Men Oscar har inte försvunnit från stavhoppsscenen utan klarade så sent som nu i februari på inne-SM 5.02. Vilket år klarade han dröm-5 första gången och hur många 5m-år (= år då han klarat 5.00 eller mer på tävling ute och/eller inne) har det totalt blivit - hittills - för Oscar?


17. Manliga stavhoppet var länge i huvudsak en USA-angelägenhet i betydelsen att man drev rekordutvecklingen i stort sett helt ostört och att man plockade hem merparten av mästerskapsmedaljerna fram till 1980-talet.

Hur många (och vilka) OS-guld missade man egentligen före Moskva 1980 som man ju av politiska skäl valde att inte delta i?

Förresten: Vem var den senaste USA-hopparen att hålla världsrekordet? Namn, resultat, år det gjordes och år det slogs.


18. Redan på 1970-talet började USA:s traditionella dominans att mattas och på 1980-talet kom t o m positionen som "marknadsledare" att övertas av Sovjetunionen som tycktes ha hittat ett system som producerade 5.80+ hoppare på löpande band.

Men när sedan Sovjetunionen upplöstes i början på 1990-talet stannade nyproduktionen och hopparna och tränarna spriddes inte bara över de olika delrepublikerna utan också över helt andra länder som Tyskland, Australien, Spanien och Israel.

Hur exceptionell den sovjetiska "produktionen" faktiskt var illustreras av att man stod för fyra av de fem första 6m-hopparna i världen!

Men vem var egentligen den allra första sovjethopparen som satte ett världsrekord? Namn, resultat och år?


19. Stavhopp heter ju "Pole Vault" på engelska och det är faktiskt inte helt fel att se en viss dubbeltydighet. För faktum är att stavhoppet nog varit polsk friidrotts mest medaljgivande gren i internationella mästerskap under de senaste decennierna.

Hur många polska stavmedaljer - både manliga och kvinnliga - har det egentligen blivit i internationella seniormästerskap (OS, VM och EM ute samt VM och EM inne)? År, tävling, valör och namn?20. Världen i stort tänker alla resultat i meter och centimeter men i USA lever man fortfarande kvar i fot och tum. Bl a fick Mondo tidigt stor uppmärksamhet för att han "hoppade sin ålder", dvs klarade minst lika många fot som han var år fyllda. Nu senast i somras när han var 18 år blev det ju 19-10.25 (det som vi kallar 6.05)!

Att hoppas sin ålder blev i praktiken inte möjligt förrän glasfiberstavarna kom och uppmärksammades första gången 1964 när en 16-åring klarade 16 fot, dvs 487.68 m. Vad hette den 16-åringen? Hur gick det för honom sedan? Klarade han sin ålder någon mer gång? Vad blev hans slutliga pers?


21. Mondo är inte ensam blågul om att ha "hoppat sin ålder". Vem är den äldste svensk i övrigt som lyckats? Det gäller alltså att ha klarat X fot före sin x+1:a födelsedag. Även inomhusresultat räknas. 19 fot motsvarar 5.79, 18 fot 5.49, 17 fot 5.18, 16 fot 4.88, 15 fot 4.57 och 14 fot 4.27.


22. När Mondo tog guldet i Berlin uppkom direkt frågan när det hände senast att en svensk stavhoppare segrade i ett internationellt seniormästerskap ute - eller inne för den delen. Har det alls hänt tidigare?

Vad är rent allmänt våra tidigare manliga topplaceringar i OS, VM, EM, IVM resp IEM? År, placering och namn för resp tävling?


23. Och hur har det sett ut i seniormästerskapen på den kvinnliga sidan? Alltså vilka är våra resp topplaceringar i kvinnlig stav i de fem stora mästerskapen?


24. Vissa som i samband med Bragdguldsbeskedet kommenterat Mondos triumf i Berlin har påpekat att det var "bara" EM och inte ett globalt mästerskap, alltså underförstått att konkurrensen inte var riktigt den allra tuffaste.

Det kan därför vara intressant att ta reda på vilka globala mästerskap (OS, VM, IVM) som har haft medaljörer som matchat eller överträffat EM-resultaten nu i Berlin, dvs något (eller flera) av 6.05 för guld, 6.00 för silver resp 5.95 för brons? Ange mästerskap och medajresultat.


25. En sådan här frågesport blir inte riktigt komplett om  man inte också tar upp släkttemat. Internationellt är det just i stav slående hur ofta efternamn man kommer ihåg från den manliga eliten på 1980-talet dykt upp igen i resultatlistorna. Det är verkligen inte bara i familjen Duplantis intresset har gått i arv.

Så frågan är nu vilka som är våra bästa svenska 2-generations kombinationer, dvs far/son resp far/dotter räknat på summan av personliga rekorden (ute eller inne)? Ange namn, pers och summa.

Anm: Eftersom det kvinnliga stavhoppet är så sentida har kombinationerna mor/son och mor/dotter inte tagits med ovan. Men den som kan hitta någon OK sådan kombo kommer att få en särskild guldstjärna i bonus!

OBS: För att det inte skall bli alltför lätt när man kan lägga in en 6.05-hoppare i ekvationen så får ev kombinationer med Mondo den här gången gå "utom tävlan".


26. Samma frågeställning för svenska 1-generationare, dvs bror/bror, bror/syster resp syster/syster, som inte heter Duplantis i efternamn.


27. Vid USA-OS-uttagningar 1988 kom Tim Bright på den otacksamma 4:e platsen med 5.69. I sig ingenting som motiverar att någon skulle komma ihåg den prestationen nu 30 år senare. Men det fanns en väldig speciell omständighet som gjorde prestationen i högsta grad minnesvärd. Vilken var omständigheten?