Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Söndag 26 januari 2020

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Julfrågesporten 2019


 
Temat för årets Julfrågesport är alltså "Oceanien", dvs frågorna knyter an på olika sätt till fridrotten i södra Stilla Havet. Och även om mycket berör Australien och Nya Zeeland dyker också de mindre önationerna upp här och var.
 

-------
 

För att hitta alla svaren lär även i år krävas inte bara ett gott minne utan också viss tid till utgrävningar i diverse källor. Som vanligt är tävlingstiden därför rejält tilltagen och pågår ända fram t o m måndag den 6 januari kl 24.00.

Vi påminner om att erfarenheten har visat att även den som inte hittat alla rätta svar kan hävda sig väl. Så tveka inte om att skicka in era lösningar även om ni inte känner er säkra på att ha precis alla svar.

Vid lika många rätt görs ev särskiljning på basis av när svaret inkom. Det är fritt fram att ändra eller komplettera sitt svar fram till tävlingstidens utgång, men då räknas vid ev särskiljning tidpunkten för den sista ändringen.

OBS: Om inget annat anges gäller frågorna endast seniormästerskap. Och definitionen av "friidrott" är den svenska, dvs utan att räkna in gång. Och när det gäller rekord räknas endast sådana som blivit officiellt godkända av ansvarigt förbund.

 

 

Svaren skickas per e-post till
 Frågesportredaktionen!

 

 1. Att ta hem "sprinttrippeln" - dvs 100m, 200m och 4x100m - på OS brukar vara en säker väg till "evig berömmelse". Man behöver bara nämna legendariska namn som Usain Bolt, Carl Lewis och Jesse Owens (de två sistnämnda adderade ju dessutom längdhopp) samt Fanny Blankers Koen (även 80m häck) och Wilma Rudolph.

"Problemet" är att det är en bragd som egentligen ligger utom räckhåll för de allra flesta sprinters eftersom det inte räcker med att de själva är fantastiskt duktiga. De måste ju dessutom representera ett land som har en sprintbredd som räcker till ett konkurrenskraftigt 4x100m-lag.

Därför är det förutom ovannämnda Bolt och Blankers Koen faktiskt bara en enda aktiv från ett annat land än USA som lyckats. Vem och när?


2. Australiens Ron Clarke anförde i mitten på 1960-talet en spektakulär revolution på manlig långdistans. I vilka grenar satte han själv nya världsrekord?

Och hur mycket förbättrade han dem? Som förbättring räknas här skillnaden mellan det gällande rekordet när han satte sitt första och hans egen sista rekordnotering. (Det har alltså ingen betydelse om någon annan ev skulle ha "lånat" rekordet mellan Clarkes första och sista.)3. Hur länge toppade något av Clarkes världsrekord fortfarande Australiens genom-tiderna-lista i grenen? Dvs vilket av rekorden klarade sig längst och vem slog det till slut (tid, namn, datum)?


4. Vilka OS och officiella VM i friidrott (inräknat landsväg och terräng liksom mästerskap för juniorer och ungdomar) har arrangerats i Oceanien?


5. För länder som Australien och Nya Zeeland är Samväldesspelen (och föregångaren Brittiska Imperiespelen) traditionellt oerhört viktiga internationella begivenheter eftersom man ju inte har någon motsvarighet till våra Europamästerskap.

När och var har Samväldesspelen/Imperiespelen arrangerats i Oceanien?


6. Historiskt har medel/lång varit den del av friidrotten där både Australien och Nya Zeeland varit klart framgångsrikast. Det visas bl a av ett betydande antal världsrekord, inkl några som sattes i Sverige. Vilka var rekorden på svensk mark? Gren, tid, rekordsättare, plats och datum?


7. Dessutom har de "oceaniska" löparna även haft ett par retfullt nära missar (mindre än kvartssekunden från) av 5000m-rekordet på svensk mark. Vilka då? Gren, tid, rekordtiden som missades, plats och datum?


8. Vem var den första nya zeeländaren att sätta ett officiellt godkänt världsrekord i en gren som finns på det ordinare mästerskapsprogrammet? Gren, namn, resultat och år?

Och vem var det som sedan tog ifrån honom rekordet? Namn, resultat och år?


9. Under andra halvan av 1980-talet hade IF Kville ett gäng killar födda 1967-1968 som var väldigt framgångsrika på sträckor mellan 100m och 800m. En i gänget var Jonathan McKee som hade sina rötter i Oceanien. Vilket var landet där hans bästa tider - bl a 48.63 på 400m 1987 - faktiskt blev nationsrekord för seniorer?


10. Australiens Steven Hooker vann OS 2008 och VM 2009. Hur många hopp gjorde han i resp mästerskap (uppdelat på kval och final)?


11. OS 1960 blev sensationellt framgångsrikt för "lilla" (då bara 2.4 miljoner innevånare) Nya Zeeland som tog guld på både 800m (Peter Snell) och 5000m (Murray Halberg) plus brons på marathon (Barry Magee).

"Förklaringen" hittade omvärlden i tränarens nya träningsfilosofi som skilde sig radikalt från den i övriga friidrottsvärlden då helt förhärskande intervallträningen. Främsta skillnaden var att inkludera en rejäl bas av ren distansträning t o m för 800m-specialisten Snell.

Vad hette tränaren?12. Två år före Nya Zeelands OS-succé i Rom hade en 20-årig australiensare vid namn Herb Elliott presenterat sig för världen genom att krossa världsrekorden på både 1500m och närbesläktade engelska milen. Även denne löpare hade en tränare med mycket bestämda mycket egna åsikter och idéer om träning. Vad hette han?


13. Nya Zeelands medel/långsuccé i början på 1960-talet fick en fortsättning drygt ett decennium senare med en ny generation som var minst lika imponerande genom namn som John Walker, Rod Dixon och Dick Quax.

Störst av dessa var Walker som tog OS-guld och som satte ett antal världsrekord. Fast kanske allra mest imponerande var längden på hans elitkarriär. Det illustreras bl a av att han blev först om att göra över hundra "drömmilar" (dvs lopp på engelska milen under 4:00).

Vilket år gjorde han sin första drömmil och vilket år sin sista?14. Ändå tycks John Walker nu riskera att utmanas av en drygt trettio år yngre fortfarande aktiv landsman i kategorin "lång elitkarriär på medeldistans". För vilka år gjorde Nick Willis - OS-2:a på 1500m för 11 år sedan - sin första resp senaste drömmil?


15. Nya Zeeland är som sagt oerhört starkt förknippat med medel/långdistans men under senare år har man i stället haft sina största framgångar i kula tack vare Valerie Adams och Tom Walsh.

Vad är deras aktuella nationsrekordsumma? Hur många nu existerande länder har en bättre summa än så (ange land och summa)?

Hur ser det ut om man även för de andra länderna bara tar hänsyn till resultat gjorda på 2000-talet? Dvs vilka länder har det här milleniet en bättre summa än Nya Zeeland?


16. Frågan är om det någonsin förr eller senare hänt att ett OS haft en en så tydlig "huvudperson" som Sydney hade i Cathy Freeman. Inte bara att hon var det stora guldhoppet alla pratade om flera år i förväg utan också att hon gavs det mest uppmärksammade uppdraget av alla under den över hela världen direktsända OS-invigningen: Att tända OS-elden inne på arenan!

Den mentala pressen var alltså extrem men allt avlöpte på bästa sätt, dvs inget som strulade med OS-elden och hon erövrade den guldmedalj på 400m alla "krävde". Hur stor blev segermarginalen och vem var det egentligen som tog silvermedaljen i loppet utan att någon egentligen såg henne?


17. Förresten var det en friidrottare som tände elden också gången före när Australien arrangerade OS. Skillnaden var dock att det inte då var någon redan etablerad superstjärna som själv skulle tävla på samma OS utan en halvanonym tonårig talang. Som dock flera år senare skulle visa sig bli en absolut världsstjärna som själv gjorde flera OS. Vem då?


18. Precis som för Nya Zeeland är det för Australien inte längre medel/lång som självklart levererar de flesta internationella framgångarna. För Australien har stavhopp blivit något av en modern "inofficiell nationalgren".

Vilka medaljer i stav har Australien plockat hem vid globala mästerskap? Med "globala mästerskap" avses här inte bara självklara OS och VM utan även inne-VM liksom junior- och ungdoms-VM. Ange mästerskap, år, valör, person och resultat.


19. Vid sidan av Australien och Nya Zeeland har Oceanien ett stort antal mininationer som består av ögrupper utspridda över "Söderhavet". De allra flesta är självständiga nationer både civilt och friidrottsligt men det finns också några ögrupper som tidigare var franska kolonier men som nu formellt har status som delar av Frankrike.

Så deras friidrottare syns alltså inte i några resultatlistor som oceanier eftersom de tävlar internationellt som fransmän. Men det har historiskt funnits framförallt en gren där en rad aktiva från de franska Stilla Havsområdena varit framgångsrika genom att vinna franska mästerskap, sätta franska rekord och representera Frankrike internationellt, i något fall ända upp på OS-finalnivå.

Vilken är grenen? 

 

20. 1962 krossade Nya Zeelands Peter Snell det 7 år gamla världsrekordet på 800m när han - på en gräsbana!! - sänkte det med 1.4 s till 1:44.3. En rekordtid som sex år senare tangerades av Australiens Ralph Doubell när han vann OS-finalen i Mexico City.

Då delades alltså världsrekordet av två löpare från Oceanien. Under det dryga halvsekel som sedan dess passerat har världsrekordet sänkts ned till 1:40.91.

Men vad har hänt med nationsrekorden för Nya Zeeland och Australien? Hur länge lyckades 1:44.3 stå sig som resp nationsrekord? Vad är resp rekord nu? Tid, innehavare och årtal de gjordes?21. De direkta kopplingarna mellan svensk och "oceanisk" friidrott är ganska få, vilket väl är ganska naturligt med tanke på att det verkligen handlar om "andra sidan jordklotet" med allt vad det innebär av stora avstånd och omvända årstider/säsonger.

Men det har varit ett antal svenska löpare - bl a Mikael Ekvall - som flera vintrar sökt sig till Australien för att kunna träna i sommarväder i tufft sällskap. Vad heter tränaren för den elitgrupp man har kört med där?


22. Dessutom har ju Hammarbys sportchef Benn Harradine ett förflutet som aktiv på världsnivå för Australien. Vilken var Benns gren, vad är hans personliga rekord, hur många VM/OS har han tävlat i och vilken blev hans bästa placering där?


23. När Mondo Duplantis vann EM 2018 på 6.05 tangerade han det bästa stavresultat som gjorts i ett internationellt mästerskap. Vems rekord var det han tangerade? Ange namn, tävling och år.

När Mondo hade sin oförglömliga kväll i Berlin höjde han personliga rekordet i tre etapper med total 13 cm och sedan dess har han hittills hoppat 6.00 som högst.

Hur såg det ut för föregångaren? Hur mycket höjde han perset med i 6.05-tävlingen och i hur många etapper? Och hur högt hoppade han som bäst under fortsättningen av karriären?


24. Ett 1500m-lopp som verkligen revolutionerade toppskiktet på dåtidens genom-tiderna-lista var det vid Samväldesspelen 1974 på Nya Zeeland. Hur många i världen hade gjort under 3:34 före det loppet och hur många gjorde det i det loppet?