Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Lördag 22 oktober 2016

Resultat & Årsbästa

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se
Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Magnus Fridell
redaktör
073-506 21 74

Information och media

Fredrik Trahn
070-913 67 96
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


"Plattformen Friidrott"

Ledarutbildning
Barn 7-10 år
 

4130.jpg


Sedan utbildningsåret 2011 rekommenderar Svensk Friidrott att de ledare som introducerar friidrott för unga nybörjare genomgår två olika kurser: Dels friidrottens egen barnledarutbildning, dels idrottens gemensamma barn- och ungdomsledarutbildning "Plattformen".


Målgruppen är framför allt ledare för barngrupper i Sveriges friidrottsföreningar. Inga särskilda förkunskaper krävs. De kursdeltagare som har vilja, engagemang och intresse för barn och barns idrottande har alla förutsättningar att bli bra ledare!

Svensk Friidrott rekommenderar att friidrottsverksamhet för barn genomförs av ledarteam och därför att flera ledare från föreningen går utbildningen tillsammans.
 

Utformning


Kurssteget Plattformen Friidrott består av två olika kurser:

  • Friidrott 7-10 år som genomförs av Svensk Friidrotts distriktsförbund (UC)
  • Plattformen som arrangeras i samtliga SISU Idrottsutbildarnas distrikt.

Kurssteget Plattformen Friidrott har en total omfattning motsvarande fyra kursdagar + hemuppgifter (totalt ca 40 timmar). Kursintyget Plattformen Friidrott utfärdas till de ledare som har slutfört båda kurserna.
 

"Friidrott 7-10 år"


Kursen ger en kort introduktion till ledarskap och barns utveckling, men handlar framför allt om att ge kursdeltagaren en verktygslåda som ger goda förutsättningar att bygga upp en bra friidrottsverksamhet för barn där introduktion av friidrottens löp-, hopp- och kastgrenar kombineras med lekar, stafetter, hinderbanor samt gymnastik- och styrkeövningar.

Kursupplägget bygger på två separata heldagar med tre-fyra veckors mellanrum, för att ge kursdeltagarna tid att arbeta med hemuppgifter, reflektera över sitt ledarskap och observera situationer som uppstår i barngruppen.
 

"Plattformen"


Kursen omfattar 15-20 timmar och genomförs antingen som helgkurs eller på 4-5 kvällar. En viss flexibilitet finns i kursupplägget, men kurstiden ska delas ungefär lika mellan dessa fyra delmoment:

  • Barns och ungdomars utveckling
  • Ledarskap
  • Barnet/ungdomen i centrum
  • Pedagogiken i praktiken


Plattformen ger kursdeltagaren en grund att stå på som är relevant oavsett vilken specialidrott man vill vara ledare i. I de allra flesta Plattformen-kurser möter deltagaren ledare från ett flera olika idrotter, vilket kan berika diskussionerna med nya perspektiv på träning och idrottsverksamhet för barn.