Onsdag 12 augusti 2020

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 Sök på friidrott.se

 

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Henrik Wennberg och Vanessa Kamga två centrala pjäser i arrangörerna Upsala IF

Henrik Wennberg och Vanessa Kamga två centrala pjäser i arrangörerna Upsala IF
Foto: Deca Text & Bild

Historiskt friidrotts-SM står för dörren
- här är allt du behöver veta inför

AUG
12

För de allra flesta inom friidrotten är friidrotts-SM i augusti årets stora höjdpunkt. För de aktiva, för ledarna och inte minst för alla de anhöriga som normalt finns på plats för att stötta. I år kommer det bli helt annorlunda. Ingen publik tillåts. Alls.
      Men tack vare ett hårt arbete av arrangörerna Upsala IF så har vi ändå ett SM, något som inte alls var självklart för en kort tid sedan. Och alla ni som vill följa mästerskapet kan göra det i SVT och i våra egna medier – hela helgen (se mer info längst ned i texten).
      Ja, för första gången på 20 år arrangeras SM av Upsala IF – denna gång på nybyggda Uppsala Friidrottsarena vid Gränby Sportfält. Över 500 deltagare finns anmälda – och det gör att mycket planering med indelning i zoner och andra bitar har varit väldigt viktiga för att säkerställa ett ”coronasäkert” evenemang.

Läs mer Läs mer...

Köp SM-stödbiljett - få chansen att
vinna en tröja signerad av Mondo

AUG
12

På fredag är det äntligen dags för friidrotts-SM i Uppsala! Mästerskapet avgörs fredag-söndag. Ingen publik är tillåten på arenan - men ni kan se det mesta live i SVT hela helgen.
     Passa också på att köpa en SM-stödbiljett till förmån för Upsala IF som arrangerar hela mästerskapet. Det betyder så mycket för dem nu när publik inte tillåts.
     Alla som köper en SM-stödbiljett är med i utlottningen av en inramad landslagströja signerad av världsrekordhållaren i stavhopp, Armand ”Mondo” Duplantis. Köper du fler än en SM-stödbiljett så ökar din vinstchans i utlottningen proportionerligt med antal köpta biljetter. På tröjan finns även Mondos egen tecknade ögonblicksbild av sig själv ”in-action” vid stavupphoppet och hans världsrekordnotering på 6.18 m. Ta chansen att stötta Upsala IF Friidrott och få möjligheten att vinna en unik trofé.
     
     Så går det till
     Köp en eller flera SM-stödbiljetter och delta i utlottningen genom att Swisha 75 kr för varje stödbiljett till 123 465 61 20 eller betala via bankgiro: 279-2810 Upsala IF Friidrott. Lämna kontaktuppgift i form av namn och telefonnummer eller e-mail adress. Publicering av vinnaren sker här under vecka 34 och vinnaren kontaktas personligen.
     Om du inte vill medverka i utlottning av landslagströjan, men ändå stödja svensk friidrott kan du som alternativ inbetala 50 kr som ett bidrag.
     /Gustav Orbring

Ståhl segrade i Åbo - nära 70m

AUG
12

Mindre än dygnet efter 71.37-kastet i Sollentuna levererade Daniel Ståhl nya kast på absolut högsta nivå i Paavo Nurmi Games i Åbo, Finland. Efter två kryss inledningsvis fick han på 69.23, ett kast som räckte till seger. Ståhl kastade faktiskt över 70 meter denna kväll också. Men det underkändes efter tävlingen p.g.a. ringtramp.
     Simon Pettersson kom inte upp i de nivåer vi är vana att se honom på i år. 63.13 räckte till en femteplats.
     Tidigare under tisdagskvällen avgjordes spjuttävlingen med Kim Amb. Även Kim slutade femma på 81.38 - runt fem meter kortare än årsbästat - som hade räckt till en andraplats mot det tuffa motståndet.
     Resultaten
     /Gustav Orbring

Ansökan till friidrottsgymnasier öppen

AUG
11

I går öppnades ansökan till friidrottsgymnasium för dig som vill kombinera din friidrottssatsning med studier på gymnasiet. Ansökan görs i friidrottens ansökningsportal.
     Du som ska söka gymnasiet och samtidigt utvecklas i friidrotten kan söka till ett friidrottsgymnasium. Friidrotten har 6 riksidrottsgymnasier och 19 nationella idrottsutbildningar spridda över landet som du kan söka till. Ansökningen gör du i friidrottens ansökningsportal där du skapar en inloggning och sedan skickar in din ansökan.
     Du kan läsa mer om friidrottens RIG och NIU här
     Ansökan gör du här
     /Sofia Kuylser

Kalle övertygade direkt i sin

Kalle övertygade direkt i sin "riktiga" säsongsdebut.
Foto: Deca Text & Bild

Kalle Berglund slog Anders Gärderuds
45 år gamla svenska rekord på 2000m

AUG
10

En fantastisk friidrottskväll under Sollentuna GP kröntes med ett nytt svenskt rekord. Kalle Berglund sänkte Anders Gärderuds 45 år gamla svenska rekord på ovanliga distansen 2000m - och blev förste svensk att gå under fem minuter på distansen.
     Kalle smög med bakom Andreas Almgren större delar av loppet, som var skräddarsnytt för att matcha gamla rekordet på 5:02.09 (varv på 60.4). Täten hade passeringar på 60.7, 61.2, 60.9, 60.4 och ett sistavarv på snabba 56.4 - som Spårvägenlöparen gick upp och drog.
     Nya rekordet lyder 4:59.71. Värt att nämna är att Almgren också klev under rekordet (5:00.23).
     - Målet var att vinna. Jag möter VM-finalister, så det är duktiga löpare. Känns helt okej med tanke på att det är (riktig) säsongsdebut. Trots att jag inte tränat hårt speciellt länge i år går det ganska snabbt att komma tillbaka till fjolårets form, säger Berglund, som springer Diamond League i Monaco på fredag.
     /Gustav Orbring

Erika Kinsey övertygade - 1.92 i Sollentuna.

Erika Kinsey övertygade - 1.92 i Sollentuna.
Foto: Deca Text & Bild

Stark "comeback" av Erika:
Svenskt årsbästa i säsongsdebuten

AUG
10

Att Erika Kinsey haft en strulig uppladdning till den här säsongen är ingen överdrift. Inför säsongsdebuten i Sollentuna berättade hon om hur svårt det varit att hålla igång träningen i USA pga lockdown.
     - Det har inte blivit någon bra grundträning kan jag säga, med 2 månader med hemmaträning. En sån här säsong får resultaten bli som de blir, jag är bara tacksam över att jag får tävla, sa hon inför dagens tävling.
     
     "Kändes som det kunde bli lite vad som helst i dag"
     Men det var ingen dålig debut hon gjorde. Felfri hoppning fram till 1.92 - och två hyggliga försök på 1.95 får betecknas som en succéstart. Hon överträffade därmed Sofie Skoogs svenska årsbästa med fyra centimeter.
     Det är det högsta Erika hoppat på svensk mark sedan BAUHAUS-galan i juni 2018.
     - Det var väldigt kul att hoppa i dag, och mycket bättre än förväntat. Kändes som det kunde bli lite vad som helst i dag - allt mellan 1.70-1.90. Så 1.92 är väldigt härligt, säger Erika efteråt.
     - Gjorde inte riktigt det vi tränat på och blev en konstig ansats, men försökte att inte komplicera det så mycket i dag utan bara hoppa. Första tävlingen blir alltid lite speciell och jobbade mig in i ansatsen kändes det som. Men på sista 1.95-hoppet började jag springa bättre, säger Erika.
     Nu väntar SM nästa helg.
     /Gustav Orbring

Andreas Kramer med skön seger på Sollentuna GP.

Andreas Kramer med skön seger på Sollentuna GP.
Foto: Deca Text & Bild

Bästa loppet på två år för Kramer
- 2/100 från sitt svenska rekord

AUG
10

Näst intill perfekta förutsättningar banade väg för ett snabbt 800m-lopp under Sollentuna GP. Och det var Andreas Kramer som utnyttjade det bäst. Andreas, som verkligen trivs i GP-sammanhang (han har satt två svenska rekord i samband med FGP), gick närmast haren och hade täten hela vägen in i mål.
     Segertiden skrevs till 1:45.05 - ynka två hundradelar ifrån sitt eget svenska rekord som han satte i Karlstad 2018, och tangerade i silverloppet i EM i Berlin senare samma sommar.
     - Lite retfullt nära, jag ville bättre såklart med motståndet jag hade. Jag hoppades få hjälp andra varvet men nu fick jag göra jobbet själv. Kände att jag kunde ta rekordet i dag. Börjar bli dags att göra under 1:45. Men det kommer fler tävlingar. Kanske blir i Göteborg (GP), känner mig bra i kroppen, säger Andreas efteråt.
     
     "Ville visa att jag kan springa snabbt även i år"
     Trots ett år utan internationella mästerskap har Andreas alltså lyckats springa på en högre nivå än VM-året 2019, och kan han hålla den här nivån lovar det gott inför 2020. Värt att tillägga är att Kramer slår tre spanjorer som håller hög internationell nivå.
     - I början var det jobbigt och lite oklart, visste inte hur det skulle bli med tävlingar och mästerskap. Men sen när det väl blivit klart att det skulle se ut så här så kände jag att jag vill visa för mig själv att jag kan springa snabbt. I dag möter jag dem som skulle kunna vara i Diamond League, och att vinna då är jag nöjd med, säger han.
     /Gustav Orbring

"Nu börjar jag komma tillbaka till förra året", säger Ståhl.
Foto: Deca Text & Bild

Karriärens näst längsta kast av Ståhl

AUG
10

Trots världsklass i kastningen denna sommar har varken Daniel Ståhl eller tränaren Vésteinn Hafsteinsson varit speciellt nöjda med hur det sett ut på tävling. Men efter en något stigande trend, och en något mer harmonisk Daniel Ståhl de senaste veckorna fanns det absolut förutsättningar för 70-meterskast den här kvällen på Sollentuna GP. Lägg där till bra väderförutsättningar med svag motvind och ett soldränkt Sollentunavallen.
     Och efter dryga 68 meter och ett kryss kom så fullträffen Ståhl saknat 2020, i den tredje kastomgången. Men till Ståhls besvikelse kom den röda flaggan upp, domaren tyckte Ståhl varit i och touchat ringen. Men efter videogranskning och protester drogs beslutet tillbaka - och Ståhl fick kastet godkänt.
     
     "Börjar komma tillbaka till förra året"
     71.37 är Ståhls näst längsta i karriären. Det är också stadionrekord - och dessutom nytt världsårsbästa.
     - Har jobbat stenhårt mycket med tekniken senaste tiden. I våras var jag överstark och dålig tekniskt. Men nu börjar jag komma tillbaka till förra året. Långa längder nu också, så det känns riktigt bra. Det ska bli längre, men 71.37 är riktigt bra, säger Ståhl efteråt.
     Alla resultat hittas i högerspalten
     /Gustav Orbring

Nytt svenskt årsbästa för Delryd
- närmar sig 2018 års form

 10 aug, 2020.Fabian Delryd chockade hela friidrotts-Sverige när han slog till med 2.33 i Täby 2018. Kort därefter skadade han sig, och har fått jobba igenom rehab och sökande efter de höjder han hade då.
   Men den här sommaren tycks han ha tagit ett kliv i rätt riktning. 2.20 tidigare i somras följdes upp med 2.21 på Sollentuna GP:s förtävlingar i dag. Fabian hade även minst två hyggliga försök på 2.25.
   

Läs mer Läs mer...

Förtydligande:
Nya skoregler för arenafriidrott

 10 aug, 2020.Den 28 juli 2020 presenterade Internationella Friidrottsförbundet World Athletics nya regler för den maximala sultjockleken hos tävlingsskor avsedda för användning på arena. De nya internationella reglerna trädde i kraft med omedelbar verkan.

Läs mer Läs mer...

J22 segrade i Landslagsutmaningen

 8 aug, 2020.

Läs mer Läs mer...

Beslut om Finnkampen om två veckor

 7 aug, 2020.Finska Friidrottsförbundet fattade idag ett nytt beslut gällande årets Finnkamp. Beslutet är att dess vara eller icke vara helt kommer att följa vilka länder som under vecka 34 kommer att meddelas vara välkomna för inresa till Finland.
   - Vi är glada att det Finska Friidrottsförbundet fortsätter att hålla dörren öppen och tycker det är klokt att avvakta myndigheternas inresebeslut. Finnkampen är alltid den bästa säsongsavslutningen men i år vore den extra värdefull, säger Stefan Olsson, generalsekreterare Svensk Friidrott.
   /Hillevi Thor

Läs mer Läs mer...

Erbjudandet förlängs: Fri tillgång till allt på friidrottsstatistik.se till 31/8

 7 aug, 2020.I juni öppnades Svensk Friidrotts nya resultat- och statistiksajt – friidrottsstatistik.se. På den är allt som tidigare fanns på friidrott.se när det gäller resultat- och statistik kostnadsfritt och tillgängligt för alla.

Läs mer Läs mer...

25 år sedan VM i Göteborg:
Det osannolika framträdandet

 7 aug, 2020.Invigningen av Friidrotts-VM på Ullevi i Göteborg den 4 augusti 1995 var ett magnifikt arrangemang på temat ”Waves of Friendship”. På innerplan hade en stor segelbåt byggts upp för att anknyta till Göteborg som fartygsstad och under kvällen framträdde stora delar av den svenska artisteliten inför 40.000 åskådare och miljontals TV-tittare från över tvåhundra länder.

Läs mer Läs mer...

Hässelby drygar ut ledningen

 7 aug, 2020.Knappt fem månader efter senaste SM-tävlingen kom tävlandet om medaljerna igång igen i slutet på juli då halvmaraton-SM avgjordes i småländska Anderstorp. Därefter har i rask takt SM-JSM-USM i mångkamp genomförts i Ljungby liksom Lag-SM i Göteborg.

Läs mer Läs mer...

Fler nyheter

Örgryte skrällde - tog klubbens
första Lag-SM-guld efter rysare

Ullevi tillbaka på lag-SM-tronen på
damsidan - avgjorde på stafetten

Michaela funktionär - då försökte
Angelica slå hennes svenska rekord

Sverigeettan fortsätter att vinna:
”Alltid kul att tävla med laget”

Uppdatering:
Nya regler om tävlingsskor

Kraftmätningen: Final 5 september
Positivt möte med Idrottsministern

Läs mer Nyhetsarkivet


Tidsprogram
Startlista
Köp SM-stödbiljetter

Live i SVT:
Fre: 16:00-19:45
Lör: 13:30-18:45
Sön: 11:00-15:20

 

Veckans tävlingskoll

Ta kontinuerligt del av de senaste resultaten och den samlade statistiken på vår nya samlingssida Friidrottsstatistik

11/8
Paavo Nurmi Games
Resultat

 

RIG SENAST 15 OKTOBER
NIU SENAST 1 DECEMBER

 
Sollentuna, 10 augusti 
Sänds i SVT2 18-20
Startlista
Tidsprogram
Liveresultat

Värm upp med Folksam Friidrotta hemmaUppdaterad 7/8 2020

Nästa SM: 14-16/8


Nya skoregler

Viktig info att ta del av gällande nya regler kring tillåtna sultjocklekar
 

Senaste klippen

Veckans tävlingar


 
Ny sajt för
resultat och statistik:

friidrottsstatistik.se

Lanseringserbjudande

Föreningsprenumeration

Distriktsstatistik

Projektledaren Jonas Hedman berättar om sajten
 


Coronaviruset 

Rekommendationer
för friidrotten

Uppdaterat 24 juni

Temporära ramar för sanktioner

Se tävlingsrelaterad information i
tävlingskalendern


Status galor & mästerskap

Dela och få tips kring träning och föreningsverksamhet i Facebookgruppen Träningstips(a) 


Information
Inrapporterade resultat
Om nya resultatmallen


Svensk Friidrotts webbinarier

Se alla genomförda webbinarier i sin helhet i spelaren nedan

RF om trygg idrott: Idrottsombudsman och visselblåsartjänst

Från 1/1 2020
Krav om utdrag ur belastningsregistret
- läs Q&A
 

Barnkonventionen
blir lag - läs om hur idrotten påverkas
 


Ladda ner Friidrottens tävlingar för barn
 


Råd och tips om GDPR


Mer information Grenprogram femkamp Tävlingar Marknadsför er löpargrupp gratis på svenskalöpare.se

  

Börja friidrotta?