Fredag 14 augusti 2020

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 Sök på friidrott.se

 

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Nilsson hoppas på första SM-guldet:
"Skulle göra sommaren fulländad"

AUG
13


     
     David Nilsson är en av de största guldkandidaterna när 10 000m-metersfinalen för män avgörs den första SM-dagen av tre. Han kliver in i finalen med bästa årsbästat (28:32) - och har en säsong med hela elva (!) pers bakom sig.
     - Det är några som sagt att jag är favorit, och jag ska vara där uppe och tampas. Jag har aldrig tagit SM-guld tidigare, så det hade gjort sommaren fulländad, säger David när vi träffar honom i Uppsala på torsdagskvällen.
     
     Varnar för dubbla Samuel i finalen
     Herrfinalen drar igång 19:35, och det spås bli 23-24 grader, och det lär påverka loppet säger David.
     - Det är snällare än 24 mitt på dagen. Men det kan påverka 15-20 sekunder på sluttiden. Men vi får se vilket tempo som dras upp.
     David varnar dock för några konkurrenter speciellt: Samuel Tsegay och Samuel Russom. Tsegay har gjort ner mot 28:20 för många år sedan, och har ett årsbästa strax över Davids. Och så har vi då "nykomlingen" Russom som överraskade när han tog SM-guld på halvmaraton.
     - Jag kan tänka mig att de båda vill ha hög fart ner mot låga 29. Men jag vet inte hur Russom är man mot man. Han har utvecklats väldigt mycket i år, säger David.
     Se hela intervjun med David i spelaren ovan.
     
     Se finalerna live på Friidrottskanalen.se
     I och med att SVT kopplar över till Diamond League i Monaco på fredagskvällen slutar de sända 19:45. När sändningstiden är slut kan ni se både herr- och damfinalen på Friidrottskanalen.se gratis.
     Vi börjar alltså sändningen tio minuter in i herrloppet.
     Guide: Allt du behöver veta inför SM
     /Gustav Orbring

Klartecken för publikfritt
SM Maraton den 5 september

AUG
13

Efter ett uthålligt arbete från Marathongruppen (föreningarna Hässelby SK och Spårvägens FK) och ansvariga på förbundet med att hitta rätt förutsättningar kan idag inbjudan till SM i maraton presenteras.
     Mästerskapet avgörs vanligtvis på försommaren, som en del av Asics Stockholm Marathon, men i år blir det en höstlik inramning då de svenska mästarna kommer att koras den 5 september. Banan är förlagd till en rundbana i Norra Djurgården i Stockholm, maximalt 40 kvinnor och 40 män kommer att ha möjlighet att delta och klasserna går med separata starter. Kriterier för deltagande har därför utarbetats och dessa presenteras i sin helhet i inbjudan.
     Ingen publik kan välkomnas för att titta på någon del av loppet, vare sig vid start, mål eller utmed banan och arrangörerna kommer också att säkerställa att inga förbipasserande stannar till och utgör risk för att trängsel uppstår.
     Mer information kommer längre fram. Läs gärna även inbjudan, som också finns tillgänglig via det centrala programmet.
     /Hillevi Thor

Listan över godkända skor publicerad
och så sker kontrollerna i Uppsala

AUG
13

Nu har World Athletics presenterat den lista över skor som är godkända vid tävling, utifrån de nya reglerna för skor på friidrottstävlingar. Listan återfinns här och finns även tillgänglig på den undersida där vi samlat information om de nya reglerna och dess implementering.
     
     Arbetssätt för skokontroller vid Friidrotts-SM
     I morgon startar Friidrotts-SM i Uppsala och teamet på plats har upprättat ett arbetssätt för hur skokontrollerna kommer att gå till. Alla aktiva bör ta del av denna i god tid innan start.
     1. I nummerlappskuvertet för alla som deltar i löpgrenar som är 800m och längre finns en ”skoblankett”. Denna ska den aktive fylla i och lämna in i samband med calling.
     2. En kontroll görs för att se om skomodellen den aktive avser att tävla i finns med på listan över godkända skor samt om de eventuellt är modifierade.
     3. I de fall skon inte finns med på listan eller om den är modifierad kommer skosulans tjocklek, inklusive eventuella personliga iläggssulor, att mätas.
     Denna kontroll kommer huvudsakligen att ske inför de längsta löpgrenarna, 5000m och 10000m.
     /Hillevi Thor

Invigningen av friidrotts-VM i augusti 1995 med fr v IAAF:s president Primo Nebiolo, Drottning Silvia, Carl XVI Gustaf och VM-generalen Ulf Ekelund.

Invigningen av friidrotts-VM i augusti 1995 med fr v IAAF:s president Primo Nebiolo, Drottning Silvia, Carl XVI Gustaf och VM-generalen Ulf Ekelund.

25 år sedan VM: "Jag kunde inte drömma om att vi skulle få VM"

AUG
13

Idag är det 25 år sedan friidrotts-VM på Ullevi avslutades. Tio soldränkta dagar med tropisk värme resulterade i fantastiska resultat av aktiva från 190 länder. Att lilla Sverige lyckades få ett så stort mästerskap är svårt att förstå idag.
     Det var i samband med Svenska Friidrottsförbundets 90-årsjubileum 1985 som dåvarande ordförande Folke Englund kom med idén att Sverige skulle söka VM till 100-årsjubileumet tio år senare. Men det var många som trodde att det var omöjlig uppgift.
     – Jag tyckte att det var en spännande idé men kunde inte drömma om att vi skulle få det, säger Ulf Ekelund som då var VD på Svenska Friidrottsförbundet.
     Men det enda ledde till det andra och Ulf kom att bli både kampanjgeneralen som såg till att Sverige fick mästerskapet 1991 och sedan ledde arbetet fram och över de tio fantastiska dagarna på Ullevi den 4–13 augusti 1995.
     – Vi hade inte bestämt ort från början utan kontaktade Stockholm, Göteborg och Malmö för att se vilka som var intresserade. Stockholm ville inte bygga en ny arena och Malmö visade svalt intresse. Göteborgarna däremot var mer än entusiastiska, säger Ulf.
     Göteborg var en tillräckligt stor stad med internationell känsla och göteborgarna ville verkligen ha evenemanget.
     – Men det var en utmaning att övertyga IAAF:s styrelse eftersom vår näst största stad hade för liten hotellkapacitet. Men vi använde närheten som nyckelord där en VM-by skulle byggas på Heden med gångavstånd till arenan.
     
     Den optimala lösningen
     Fyra städer fanns med inför omröstningen sensommaren 1991 – Göteborg, Stuttgart, Aten och Eugene.
     – Men de två sistnämnda hoppade av och då undrade IAAF-presidenten Primo Nebiolo om någon av oss kunde arrangera redan 1993. Vi sa nej men Stuttgart sa ja och det blev en optimal lösning när IAAF bestämt sig för att inför VM vartannat år.
     Det var i Tokyo den 28 augusti 1991 som IAAF:s styrelse utsåg Göteborg som VM-värd 1995 – ett stort ögonblick.
     Ulf blev VM-general, flyttade till Göteborg och jobbade heltid med förberedelserna i fyra år.
     – Dagen före invigningen hade vi genrep med många av Sveriges främsta artister. Vi lyfte också fram Sveriges körtradition i form av en 3000 personer stor kör inne på Ullevi. Genrepet fungerade väldigt bra och dagen efter var det mycket lovord i media. Vi fick på så sätt en väldigt bra start.
     
     ”Det var fruktansvärt obehagligt”
     Dagen före invigningen intervjuades också IAAF:s dåvarande ordförande Primo Nebiolo av Britt-Marie Mattsson i TV-programmet Kvällsöppet som ställde frågor om korruption.
     – Det var han inte van vid och undrade varför vi inte hade bättre koll på vår press. Jag försökte förklara för honom men han hotade med att inte betala ut den resterande delen av IAAF:s VM-bidrag till oss som arrangör. Och han framhärdade det vilket var fruktansvärt obehagligt.
     – Men jag vill understryka att jag tycker att Britt-Marie Mattsson gjorde ett utmärkt journalistiskt jobb och ställde relevanta frågor.
     
     Rekorden som står sig än idag
     Trots hektiska VM-dagar hann Ulf se en hel del friidrott.
     – Jonathan Edwards dubbla världsrekord i tresteg med 18.29 i topp var höjdpunkten. Inför damernas 400 m häck pratades det om en urvattnad final men Kim Batten var en riktig knall och vann på nytt världsrekord. Dessutom kvinnligt världsrekord i tresteg av Inessa Kravets.
     Noterbart är att båda trestegsvärldsrekorden står sig än idag 25 år senare.
     – Michael Johnsons individuella dubbel med segrar på 200 och 400 m var också väldigt speciell. Det hade ingen lyckats med tidigare.
     Det blev ingen svensk medalj – som bäst femteplatser för Sven Nylander (400 m häck) och Dag Wennlund (spjut).
     – Tiokamparen Henrik Dagård var ett stort namn efter EM-silver året före. Det var faktiskt slutsålt på tiokampens båda förmiddagspass med över 40.000 åskådare vilket aldrig hade hänt på ett mästerskap tidigare. Men Henrik skadade sig och blev 16:e man.
     
     Den magiska VM-stämningen
     Kort före mästerskapet kom rapporter om att en värmebölja var på väg in över Sverige och Göteborg.
     – Vi fick veta att det skulle bli över 30 grader och det bidrog till den fina stämningen under hela mästerskapet. Det blev tropiska nätter där temperaturen aldrig sjönk under 20 grader och folk satt ute hela natten.
     – Göteborgarna var stolta över att välkomna världen till sin stad! Vi försökte också involvera så många som möjligt i samhället – kulturen, restauranger och hotell, näringsidkare, företag – alla skulle känna sig delaktiga. Göteborg är också en till ytan liten stad och invånarna gick man ur huse och umgicks över generationsgränser. Det bidrog också till stämningen.
     
     Den mäktiga vågen
     Den kom över en halv miljon åskådare – 592.240 – till Ullevi under de tio dagarna. Det var med andra ord fullsatt nästan varje dag. För första gången genomfördes vågen i Sverige då publiken ställde sig upp med armarna i luften sektion efter sektion och det formligen mullrade runt varv efter varv. En otrolig upplevelse som upprepades på Finnkampen på samma arena 2004 och 2005 då det båda gångerna sattes publikrekord i Sverige för den anrika landskampen (drygt 51.000 åskådare på två dagar).
     Idrottsligt var mästerskapet en succé men ekonomiskt blev det en stor förlust.
     – Vinsten var budgeterad till 25 miljoner kr men blev till slut en förlust på uppemot 50 miljoner. Anledningen var främst VM-byn som blev 40 miljoner dyrare än planerat sedan vår norska leverantör gått i konkurs. Lägg till det luftkonditionering som i en hast fick köpas in för miljonbelopp eftersom det var så varmt.
     
     Embryot till den gyllene generationen
     Att ett internationellt mästerskap betyder mycket inte bara idrottsligt utan även som inspiration för många är allmänt känt. Det märktes inte minst efter VM.
     – Vi hade projektet tusen nya ungdomsledare som gick ut på att de fick resa och boende och biljetter till halva VM-programmet. Efter mästerskapet var det också väldigt många barn och ungdomar som ville börja med friidrott och föreningarna hade svårt att ta emot alla.
     VM 1995 bidrog också helt säkert till den gyllene generation friidrottare som kom fram på 2000-talet och som resulterade i tre OS-guld i Aten 2004 och 49 medaljer åren 2000-2006.
     16-årige Mustafa Mohamed såg Haile Gebrselassie vinna 10 000 m i TV, den två år yngre Alhaji Jeng såg Sergej Bubka ta sitt femte raka VM-guld i stav och 15-årige Christian Olsson sålde programblad på läktaren. Han satt just ovanför trestegsgropen när Jonathan Edwards satte sina världsrekord. Alla blev senare mästerskapsmedaljörer och satte svenskt rekord och Mustafa Mohamed är elitaktiv än idag.
     Vad tror du om möjligheterna för Sverige att arrangera ett nytt stort globalt mästerskap?
     – Då måste vi ha en statlig garanti från regeringen och det verkar inte lätt i nuläget. Det behövs en ny arena om ett mästerskap ska arrangeras i Stockholm och det är ett stort steg. Men jag skulle inget hellre önska att det blir av. Det är en dröm!
     Detta är den fjärde och sista texten där vi uppmärksammar 25-årsjubileet av VM i Göteborg 1995. Tidigare artiklar:
     • Ett domslut och en efterlysning som förändrade livet
     • Det osannolika framträdandet
     • Ett kvarts sekel har gått sedan det oförglömliga VM:et på Ullevi
     • Upplev VM-invigningen igen
     /Jonas Hedman

Marika Larsson till höger och Marika Diurson till vänster – förbundsdomare 1995 och i allra högsta grad förbundsdomare 2020. Foto: Deca Text&Bild (bilden t v)

Marika Larsson till höger och Marika Diurson till vänster – förbundsdomare 1995 och i allra högsta grad förbundsdomare 2020. Foto: Deca Text&Bild (bilden t v)
Foto: Deca Text & Bild

25 år sedan VM: Ett domslut och en efterlysning som förändrade livet

AUG
13

Världsmästerskapen på Ullevi i Göteborg 1995 var en fantastisk upplevelse för alla som var där och det gällde inte minst 22-åriga Marika Larsson. Hon var yngsta domaren på Ullevi och de tio dagarna i den heta solen kom att resultera i minnen som är mycket tydliga så här 25 år efteråt.
     Marika var medeldistansaren från Kongahälla AIK som tvingades sluta p g a skada redan som 16-åring 1989 och därefter blev tränare. När VM-organisationen började byggas 1993 var hon helt klar över att hon ville vara med.
     – Jag gick distriktsdomarutbildningen 1993 och förbundsdomarutbildningen med inriktning på löpning 1995. På VM-invigningen var vi ett trettiotal domare som fick vara med och marschera in inför fullsatta läktare till Astrid Lindgrens underbara visor. Ett oförglömligt minne, säger Marika.
     
     ”Shit, vad har jag gjort”
     Hon var bl a bandomare och hade den rollen då den kvinnliga 200 m-finalen avgjordes några dagar innan avslutningen. USA:s Gwen Torrence hade vunnit 100 m och var favorit på dubbla distansen där hon lottats till bana sex.
     – Den banan hade jag fått och stod därför placerad mitt i kurvan i höjd med spjutansatsen. Torrence hade precis passerat mig när jag såg hur hon tog tre steg på linjen. Jag höjde direkt den gula flaggan och stod kvar i den positionen ända till bandomarchefen kom fram och noterade markeringen.
     – Då hade löparna redan gått i mål och jag minns att jag hörde speakern säga att Torrence vunnit och då tänkte jag ”Shit, vad har jag gjort”.
     Gwen Torrence nådde mållinjen på 21.77 – ett av tidernas bästa lopp på distansen. Hon var dryga fyra tiondelar före tvåan-trean – Merlene Ottey och Irina Privalova – som båda fick 22.12. Torrence sprang ärevarv med den amerikanska flaggan, kastade upp skorna på läktaren och fick flera minuter efter målgång veta att hon diskvalificerats.
     
     Allt brast under läktaren
     En löpfinal återstod den kvällen innan Marika var klar och kunde lämna arenan.
     – När jag kom in under läkaren brast allt p g a anspänningen och jag började storgråta. Sedan var pressen efter mig och det gick så långt att jag under de tre resterande dagarna inte gick ut och åt med mina domarkollegor utan fick maten körd till Ullevi.
     Men Marika fick bra stöd av tävlingsledningen och amerikanskan var ganska nöjd ändå med sitt VM för hon vann ändå ett guld till, på 4x100 m.
     – Internationella friidrottsförbundets president Primo Nebiolo berömde också vårt domararbete och sa att ”You did a good job down there”. Och jag visste hela tiden att jag tagit rätt beslut. Av de tre stegen på linjen jag markerat med kryss i protokollet var ett med högerfoten på linjen och den samlade videoanalysen visade totalt tio steg på linjen.
     
     Kocken såg efterlysningen
     Några veckor före VM hade Marika träffat en kille från Stockholm på krogen. Hon hade fått hans telefonnummer men ringde aldrig tillbaka.
     – Jag hade pojkvän och skulle bara några veckor efter VM börja på lärarhögskolan i Karlstad. Men jag berättade om honom för mina kompisar.
     På VM-invigningen satt Henrik – han hette så – på jobbet i Stockholm och såg det hela på TV då han kände igen Marika! Kompisarna hetsade honom vilket slutade med att han satte in en efterlysning i Expressen vilket man kunde göra på den tiden.
     – Jag bodde i Göteborg och läste GT, inte Expressen. Men min mormor jobbade på ett konferenshotell vars kock läste alla tidningar. Han berättade för min mormor som läste upp annonsen för mig i telefon och jag förstod direkt vem det var.
     – Jag hade numret och ringde upp Henrik och två veckor senare sågs vi. Och på den vägen är det. När jag tagit min lärarexamen 1998/99 flyttade jag till Stockholm, 2000 gifte vi oss och idag har vi två barn, hund och bor i Hässelby, säger Marika som sedan dess heter Diurson.
     
     Säkerställa rättvisa, säkerhet och likvärdighet
     Två år efter VM gjorde Marika sin förbundsdomarutbildning komplett genom att addera hopp och kast och friidrottsintresset har aldrig sinat.
     – När jag kom till Stockholm engagerade jag mig som tränare i Bromma IF och var även med i styrelsen, men efter att ha fött andra barnet så har det bara blivit funktionärsuppdrag som framför allt domare men även funktionärsansvarig.
     Och det har blivit många för funktionär nr 21 från VM i Göteborg 1995. Marika har varit domare på nästan alla finnkamper sedan 1997, DN/Bauhaus-galan i närmare 20 år och en rad mästerskap.
     – EM i Göteborg 2006, inne-EM i Stockholm 1996 och Göteborg 2013, junior-EM i Eskilstuna 2015 och Borås 2019 och faktiskt en gång Finnkampen i Helsingfors.
     – Tre av anledningarna till att jag är domare är att jag vill säkerställa rättvisa, säkerhet och likvärdighet på friidrottstävlingar. Rättvis bedömning är viktigt, säkerheten likaså i framför allt kast och likvärdighet handlar om att prestationer ska mätas lika oavsett var i världen man tävlar.
     Att ett mästerskap engagerar många människor på alla nivåer är något riktigt bra och för Marika Diurson blev VM i Göteborg 1995 verkligen ett minne för livet.
     Läs även:
     • Det osannolika framträdandet
     • Ett kvarts sekel har gått sedan det oförglömliga VM:et på Ullevi
     • Upplev VM-invigningen igen
     /Jonas Hedman

Henrik Wennberg och Vanessa Kamga två centrala pjäser i arrangörerna Upsala IF

Henrik Wennberg och Vanessa Kamga två centrala pjäser i arrangörerna Upsala IF
Foto: Deca Text & Bild

Historiskt friidrotts-SM står för dörren
- här är allt du behöver veta inför

AUG
12

För de allra flesta inom friidrotten är friidrotts-SM i augusti årets stora höjdpunkt. För de aktiva, för ledarna och inte minst för alla de anhöriga som normalt finns på plats för att stötta. I år kommer det bli helt annorlunda. Ingen publik tillåts. Alls.
      Men tack vare ett hårt arbete av arrangörerna Upsala IF så har vi ändå ett SM, något som inte alls var självklart för en kort tid sedan. Och alla ni som vill följa mästerskapet kan göra det i SVT och i våra egna medier – hela helgen (se mer info längst ned i texten).
      Ja, för första gången på 20 år arrangeras SM av Upsala IF – denna gång på nybyggda Uppsala Friidrottsarena vid Gränby Sportfält. Över 500 deltagare finns anmälda – och det gör att mycket planering med indelning i zoner och andra bitar har varit väldigt viktiga för att säkerställa ett ”coronasäkert” evenemang.

Läs mer Läs mer...

Köp SM-stödbiljett - få chansen att
vinna en tröja signerad av Mondo

AUG
12

På fredag är det äntligen dags för friidrotts-SM i Uppsala! Mästerskapet avgörs fredag-söndag. Ingen publik är tillåten på arenan - men ni kan se det mesta live i SVT hela helgen.
     Passa också på att köpa en SM-stödbiljett till förmån för Upsala IF som arrangerar hela mästerskapet. Det betyder så mycket för dem nu när publik inte tillåts.
     Alla som köper en SM-stödbiljett är med i utlottningen av en inramad landslagströja signerad av världsrekordhållaren i stavhopp, Armand ”Mondo” Duplantis. Köper du fler än en SM-stödbiljett så ökar din vinstchans i utlottningen proportionerligt med antal köpta biljetter. På tröjan finns även Mondos egen tecknade ögonblicksbild av sig själv ”in-action” vid stavupphoppet och hans världsrekordnotering på 6.18 m. Ta chansen att stötta Upsala IF Friidrott och få möjligheten att vinna en unik trofé.
     
     Så går det till
     Köp en eller flera SM-stödbiljetter och delta i utlottningen genom att Swisha 75 kr för varje stödbiljett till 123 465 61 20 eller betala via bankgiro: 279-2810 Upsala IF Friidrott. Lämna kontaktuppgift i form av namn och telefonnummer eller e-mail adress. Publicering av vinnaren sker här under vecka 34 och vinnaren kontaktas personligen.
     Om du inte vill medverka i utlottning av landslagströjan, men ändå stödja svensk friidrott kan du som alternativ inbetala 50 kr som ett bidrag.
     /Gustav Orbring

Ståhl segrade i Åbo - nära 70m

AUG
12

Mindre än dygnet efter 71.37-kastet i Sollentuna levererade Daniel Ståhl nya kast på absolut högsta nivå i Paavo Nurmi Games i Åbo, Finland. Efter två kryss inledningsvis fick han på 69.23, ett kast som räckte till seger. Ståhl kastade faktiskt över 70 meter denna kväll också. Men det underkändes efter tävlingen p.g.a. ringtramp.
     Simon Pettersson kom inte upp i de nivåer vi är vana att se honom på i år. 63.13 räckte till en femteplats.
     Tidigare under tisdagskvällen avgjordes spjuttävlingen med Kim Amb. Även Kim slutade femma på 81.38 - runt fem meter kortare än årsbästat - som hade räckt till en andraplats mot det tuffa motståndet.
     Resultaten
     /Gustav Orbring

Ansökan till friidrottsgymnasier öppen

AUG
11

I går öppnades ansökan till friidrottsgymnasium för dig som vill kombinera din friidrottssatsning med studier på gymnasiet. Ansökan görs i friidrottens ansökningsportal.
     Du som ska söka gymnasiet och samtidigt utvecklas i friidrotten kan söka till ett friidrottsgymnasium. Friidrotten har 6 riksidrottsgymnasier och 19 nationella idrottsutbildningar spridda över landet som du kan söka till. Ansökningen gör du i friidrottens ansökningsportal där du skapar en inloggning och sedan skickar in din ansökan.
     Du kan läsa mer om friidrottens RIG och NIU här
     Ansökan gör du här
     /Sofia Kuylser

Kalle övertygade direkt i sin

Kalle övertygade direkt i sin "riktiga" säsongsdebut.
Foto: Deca Text & Bild

Kalle Berglund slog Anders Gärderuds
45 år gamla svenska rekord på 2000m

AUG
10

En fantastisk friidrottskväll under Sollentuna GP kröntes med ett nytt svenskt rekord. Kalle Berglund sänkte Anders Gärderuds 45 år gamla svenska rekord på ovanliga distansen 2000m - och blev förste svensk att gå under fem minuter på distansen.
     Kalle smög med bakom Andreas Almgren större delar av loppet, som var skräddarsnytt för att matcha gamla rekordet på 5:02.09 (varv på 60.4). Täten hade passeringar på 60.7, 61.2, 60.9, 60.4 och ett sistavarv på snabba 56.4 - som Spårvägenlöparen gick upp och drog.
     Nya rekordet lyder 4:59.71. Värt att nämna är att Almgren också klev under rekordet (5:00.23).
     - Målet var att vinna. Jag möter VM-finalister, så det är duktiga löpare. Känns helt okej med tanke på att det är (riktig) säsongsdebut. Trots att jag inte tränat hårt speciellt länge i år går det ganska snabbt att komma tillbaka till fjolårets form, säger Berglund, som springer Diamond League i Monaco på fredag.
     /Gustav Orbring

Erika Kinsey övertygade - 1.92 i Sollentuna.

Erika Kinsey övertygade - 1.92 i Sollentuna.
Foto: Deca Text & Bild

Stark "comeback" av Erika:
Svenskt årsbästa i säsongsdebuten

AUG
10

Att Erika Kinsey haft en strulig uppladdning till den här säsongen är ingen överdrift. Inför säsongsdebuten i Sollentuna berättade hon om hur svårt det varit att hålla igång träningen i USA pga lockdown.
     - Det har inte blivit någon bra grundträning kan jag säga, med 2 månader med hemmaträning. En sån här säsong får resultaten bli som de blir, jag är bara tacksam över att jag får tävla, sa hon inför dagens tävling.
     
     "Kändes som det kunde bli lite vad som helst i dag"
     Men det var ingen dålig debut hon gjorde. Felfri hoppning fram till 1.92 - och två hyggliga försök på 1.95 får betecknas som en succéstart. Hon överträffade därmed Sofie Skoogs svenska årsbästa med fyra centimeter.
     Det är det högsta Erika hoppat på svensk mark sedan BAUHAUS-galan i juni 2018.
     - Det var väldigt kul att hoppa i dag, och mycket bättre än förväntat. Kändes som det kunde bli lite vad som helst i dag - allt mellan 1.70-1.90. Så 1.92 är väldigt härligt, säger Erika efteråt.
     - Gjorde inte riktigt det vi tränat på och blev en konstig ansats, men försökte att inte komplicera det så mycket i dag utan bara hoppa. Första tävlingen blir alltid lite speciell och jobbade mig in i ansatsen kändes det som. Men på sista 1.95-hoppet började jag springa bättre, säger Erika.
     Nu väntar SM nästa helg.
     /Gustav Orbring

Andreas Kramer med skön seger på Sollentuna GP.

Andreas Kramer med skön seger på Sollentuna GP.
Foto: Deca Text & Bild

Bästa loppet på två år för Kramer
- 2/100 från sitt svenska rekord

AUG
10

Näst intill perfekta förutsättningar banade väg för ett snabbt 800m-lopp under Sollentuna GP. Och det var Andreas Kramer som utnyttjade det bäst. Andreas, som verkligen trivs i GP-sammanhang (han har satt två svenska rekord i samband med FGP), gick närmast haren och hade täten hela vägen in i mål.
     Segertiden skrevs till 1:45.05 - ynka två hundradelar ifrån sitt eget svenska rekord som han satte i Karlstad 2018, och tangerade i silverloppet i EM i Berlin senare samma sommar.
     - Lite retfullt nära, jag ville bättre såklart med motståndet jag hade. Jag hoppades få hjälp andra varvet men nu fick jag göra jobbet själv. Kände att jag kunde ta rekordet i dag. Börjar bli dags att göra under 1:45. Men det kommer fler tävlingar. Kanske blir i Göteborg (GP), känner mig bra i kroppen, säger Andreas efteråt.
     
     "Ville visa att jag kan springa snabbt även i år"
     Trots ett år utan internationella mästerskap har Andreas alltså lyckats springa på en högre nivå än VM-året 2019, och kan han hålla den här nivån lovar det gott inför 2020. Värt att tillägga är att Kramer slår tre spanjorer som håller hög internationell nivå.
     - I början var det jobbigt och lite oklart, visste inte hur det skulle bli med tävlingar och mästerskap. Men sen när det väl blivit klart att det skulle se ut så här så kände jag att jag vill visa för mig själv att jag kan springa snabbt. I dag möter jag dem som skulle kunna vara i Diamond League, och att vinna då är jag nöjd med, säger han.
     /Gustav Orbring

"Nu börjar jag komma tillbaka till förra året", säger Ståhl.
Foto: Deca Text & Bild

Karriärens näst längsta kast av Ståhl

AUG
10

Trots världsklass i kastningen denna sommar har varken Daniel Ståhl eller tränaren Vésteinn Hafsteinsson varit speciellt nöjda med hur det sett ut på tävling. Men efter en något stigande trend, och en något mer harmonisk Daniel Ståhl de senaste veckorna fanns det absolut förutsättningar för 70-meterskast den här kvällen på Sollentuna GP. Lägg där till bra väderförutsättningar med svag motvind och ett soldränkt Sollentunavallen.
     Och efter dryga 68 meter och ett kryss kom så fullträffen Ståhl saknat 2020, i den tredje kastomgången. Men till Ståhls besvikelse kom den röda flaggan upp, domaren tyckte Ståhl varit i och touchat ringen. Men efter videogranskning och protester drogs beslutet tillbaka - och Ståhl fick kastet godkänt.
     
     "Börjar komma tillbaka till förra året"
     71.37 är Ståhls näst längsta i karriären. Det är också stadionrekord - och dessutom nytt världsårsbästa.
     - Har jobbat stenhårt mycket med tekniken senaste tiden. I våras var jag överstark och dålig tekniskt. Men nu börjar jag komma tillbaka till förra året. Långa längder nu också, så det känns riktigt bra. Det ska bli längre, men 71.37 är riktigt bra, säger Ståhl efteråt.
     Alla resultat hittas i högerspalten
     /Gustav Orbring

Nytt svenskt årsbästa för Delryd
- närmar sig 2018 års form

 10 aug, 2020.Fabian Delryd chockade hela friidrotts-Sverige när han slog till med 2.33 i Täby 2018. Kort därefter skadade han sig, och har fått jobba igenom rehab och sökande efter de höjder han hade då.
   Men den här sommaren tycks han ha tagit ett kliv i rätt riktning. 2.20 tidigare i somras följdes upp med 2.21 på Sollentuna GP:s förtävlingar i dag. Fabian hade även minst två hyggliga försök på 2.25.
   

Läs mer Läs mer...

Förtydligande:
Nya skoregler för arenafriidrott

 10 aug, 2020.Den 28 juli 2020 presenterade Internationella Friidrottsförbundet World Athletics nya regler för den maximala sultjockleken hos tävlingsskor avsedda för användning på arena. De nya internationella reglerna trädde i kraft med omedelbar verkan.

Läs mer Läs mer...

J22 segrade i Landslagsutmaningen

 8 aug, 2020.

Läs mer Läs mer...

Beslut om Finnkampen om två veckor

 7 aug, 2020.Finska Friidrottsförbundet fattade idag ett nytt beslut gällande årets Finnkamp. Beslutet är att dess vara eller icke vara helt kommer att följa vilka länder som under vecka 34 kommer att meddelas vara välkomna för inresa till Finland.
   - Vi är glada att det Finska Friidrottsförbundet fortsätter att hålla dörren öppen och tycker det är klokt att avvakta myndigheternas inresebeslut. Finnkampen är alltid den bästa säsongsavslutningen men i år vore den extra värdefull, säger Stefan Olsson, generalsekreterare Svensk Friidrott.
   /Hillevi Thor

Läs mer Läs mer...

Erbjudandet förlängs: Fri tillgång till allt på friidrottsstatistik.se till 31/8

 7 aug, 2020.I juni öppnades Svensk Friidrotts nya resultat- och statistiksajt – friidrottsstatistik.se. På den är allt som tidigare fanns på friidrott.se när det gäller resultat- och statistik kostnadsfritt och tillgängligt för alla.

Läs mer Läs mer...

25 år sedan VM i Göteborg:
Det osannolika framträdandet

 7 aug, 2020.Invigningen av Friidrotts-VM på Ullevi i Göteborg den 4 augusti 1995 var ett magnifikt arrangemang på temat ”Waves of Friendship”. På innerplan hade en stor segelbåt byggts upp för att anknyta till Göteborg som fartygsstad och under kvällen framträdde stora delar av den svenska artisteliten inför 40.000 åskådare och miljontals TV-tittare från över tvåhundra länder.

Läs mer Läs mer...

Hässelby drygar ut ledningen

 7 aug, 2020.Knappt fem månader efter senaste SM-tävlingen kom tävlandet om medaljerna igång igen i slutet på juli då halvmaraton-SM avgjordes i småländska Anderstorp. Därefter har i rask takt SM-JSM-USM i mångkamp genomförts i Ljungby liksom Lag-SM i Göteborg.

Läs mer Läs mer...

Fler nyheter

Örgryte skrällde - tog klubbens
första Lag-SM-guld efter rysare

Ullevi tillbaka på lag-SM-tronen på
damsidan - avgjorde på stafetten

Michaela funktionär - då försökte
Angelica slå hennes svenska rekord

Sverigeettan fortsätter att vinna:
”Alltid kul att tävla med laget”

Uppdatering:
Nya regler om tävlingsskor

Kraftmätningen: Final 5 september
Positivt möte med Idrottsministern

Läs mer Nyhetsarkivet


Tidsprogram
Startlista
Köp SM-stödbiljetter

Live i SVT:
Fre: 16:00-19:45
Lör: 13:30-18:45
Sön: 11:00-15:20

 

Veckans tävlingskoll

Ta kontinuerligt del av de senaste resultaten och den samlade statistiken på vår nya samlingssida Friidrottsstatistik

11/8
Paavo Nurmi Games
Resultat

 

RIG SENAST 15 OKTOBER
NIU SENAST 1 DECEMBER

 
Sollentuna, 10 augusti 
Sänds i SVT2 18-20
Startlista
Tidsprogram
Liveresultat

Värm upp med Folksam Friidrotta hemmaUppdaterad 7/8 2020

Nästa SM: 14-16/8


Nya skoregler

Viktig info att ta del av gällande nya regler kring tillåtna sultjocklekar samt lista över godkända skomodeller 
 

Senaste klippen

Veckans tävlingar


 
Ny sajt för
resultat och statistik:

friidrottsstatistik.se

Lanseringserbjudande

Föreningsprenumeration

Distriktsstatistik

Projektledaren Jonas Hedman berättar om sajten
 


Coronaviruset 

Rekommendationer
för friidrotten

Uppdaterat 24 juni

Temporära ramar för sanktioner

Se tävlingsrelaterad information i
tävlingskalendern


Status galor & mästerskap

Dela och få tips kring träning och föreningsverksamhet i Facebookgruppen Träningstips(a) 


Information
Inrapporterade resultat
Om nya resultatmallen


Svensk Friidrotts webbinarier

Se alla genomförda webbinarier i sin helhet i spelaren nedan

RF om trygg idrott: Idrottsombudsman och visselblåsartjänst

Från 1/1 2020
Krav om utdrag ur belastningsregistret
- läs Q&A
 

Barnkonventionen
blir lag - läs om hur idrotten påverkas
 


Ladda ner Friidrottens tävlingar för barn
 


Råd och tips om GDPR


Mer information Grenprogram femkamp Tävlingar Marknadsför er löpargrupp gratis på svenskalöpare.se

  

Börja friidrotta?