Officiellt organ för Svenska Friidrottsförbundet

Onsdag 14 april 2021

Friidrott.se:s arkiv:
Resultat
Statistik

 

Sök på friidrott.se

Kontaktinformation

Svensk Friidrott

Svenska Friidrottsförbundet

Post- och besöksadress:
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Tel: 010-476 53 30 vxl
Fax: 08-724 68 61
E-post: info@friidrott.se

Bankgiro: 332-1387
Org.nr: 802001-0719

Sociala medier:
@svenskfriidrott, 
#svenskfriidrott
 

Generalsekreterare och ansvarig utgivare

Stefan Olsson
010-476 53 41

Utgivningsbevis

Nr 2008-033

Redaktionen friidrott.se

Gustav Orbring
redaktör
072-525 96 32

Information och media

Hillevi Thor
072-559 17 78
(Pressjour)

Läs mer Samtliga kontakter


Arbetsläge friidrottsskola

APR
14

Smittspridningen i samhället är fortfarande hög och med få månader kvar tills friidrottsskolan vanligtvis drar igång vill vi presentera arbetsläge och status kring Svensk Friidrotts riktlinjer.
     Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet har ännu inte presenterat riktlinjer för sammankomster inför sommaren. Trots det vill vi att ni fortsätter planera för friidrottsskola och Svensk Friidrotts medicinska kommitté presenterar därför en fingeranvisning inför sommarens friidrottsskola. För friidrottsskola med start i juni tror vi på detta upplägg:
     
     • Fler än 50 deltagare i friidrottsskolan kan välkomnas, men precis som förra året är rekommendation om max 50 personer per plats (avgränsat område där aktiviteten genomförs). Om föreningen inte har tillgång till ytterligare en friidrottsarena kan till exempel en separat fotbollsplan, ett skogsområde, motionsspår eller parkområde användas. Platserna ska vara separerade från varandra och kan lämpligtvis varvas för grupperna under veckan.
     
     • Deltagarna i friidrottsskolan bör därefter delas in i mindre undergrupper, om totalt max 12-13 personer.
     
     • Planera för ett större antal ledare och håll eventuella utbildningar inför ledaruppdraget digitalt
     
     • Var tydliga i samband med bokning vilka regler som gäller kring om-/avbokning.
     
     Folkhälsomyndighetens nuvarande riktlinjer gäller fram till 3 maj. Vi räknar med uppdatering kring myndigheternas riktlinjer inför sommaren och så fort vi har förutsättningarna klara ska Svensk Friidrotts riktlinjer också uppdateras. Ni kommer därför bjudas in till ett webbinarium så snart vi har dessa nya riktlinjer att utgå ifrån. Webbinariet kommer handla om praktiskt tillämning av riktlinjerna och chans för er att ställa frågor.
     Förutom Svensk Friidrotts riktlinjer påminner vi också om att ni som förening även behöver ha koll på vilka riktlinjer och anpassningar som gäller lokalt hos er.
     + Anmäl föreningens friidrottsskola här
     /Frida Hogstrand

Det var Jonas själv som anförde rekordloppet från 6 km och hela vägen in till målet efter 10 km.

Det var Jonas själv som anförde rekordloppet från 6 km och hela vägen in till målet efter 10 km.

Månadens i november: Jonas

APR
13

När det den 8 november i fjol kom rapporter om att Jonas Glans vid en tävling i Dresden satt svenskt rekord på 10 km väg var den första reaktionen nog hos ganska många: Men vem är det? Helt förståelig reaktion för det var faktiskt den allra första tävlingen för Jonas Glans!
     Men det var förstås inte någon debut för personen Jonas som i verkligheten tillhört den svenska löpareliten i ungefär tio år – fast då under namnet Jonas Leanderson (med ett s).
     Rekord i första loppet på 1½ år
     Ändå var det svenska rekordet – hans första i karriären – högst anmärkningsvärt med tanke på att Jonas i Dresden faktiskt gjorde sin första tävlingsstart sedan 5:e platsen på 3000m vid inne-EM i Glasgow i mars 2019, dvs på över ett och ett halvt år.
     Dock var en sådan succécomeback efter ett långt tävlingsuppehåll ingenting nytt för Jonas själv. För när han blev friidrott.se:s ”Månadens” i oktober 2015 var det för karriärens första senior SM-guld som kom i terräng i vad som var en tävlingscomeback efter ett uppehåll på litet drygt ett år.
     Två mästerskapsfinaler som junior
     Överhuvudtaget kan Jonas karriär efter juniorframgångarna (5:a på JEM som 18-åring och 12:a på JVM som 19-åring, båda på 1500m) bäst beskrivas som en evig serie av comebacker efter långa skadeavbrott. Två år – 2012 och 2015 – blev det inte ens någon enda bantävling alls.
     När många nog för länge sedan skulle ha gett sig har Jonas hela tiden kommit tillbaka och på något märkligt sätt också hunnit med att bl a notera fyra EM-starter (två ute och två inne), sex Finnkamper och sex individuella senior-SM-guld.
     I vår specialintervju ”Det är min kärlek till löpningen som motiverat mig. Jag hade nog tränat lika mycket även om jag inte tränade för att tävla.” berättar Jonas om varför han trots de ideliga skadorna ändå inte gett sig och avslutat karriären.
     Negativa splits
     En faktor har alldeles säkert varit känslan av att där hela tiden funnits mer outtaget, framförallt på längre sträckor. Och så är det faktiskt fortfarande att döma av rekordloppet i Dresden:
     För trots att det alltså var tävlingscomeback efter långt uppehåll och trots en ovan tävlingsdistans var det faktiskt Jonas själv som såg till att det blev ”negativa splits” (dvs snabbare andra halva) genom att anföra loppet de sista fyra kilometerna!
     / A. Lennart Julin

Webbinarium: RaceONE

APR
13

Svensk Friidrott fortsätter samarbetet med aktören RaceONE och hoppas att ni där ute ser möjligheterna med att arrangera ett virtuellt lopp. Oavsett om vi har en pandemi eller ej så är virtuella lopp här för att stanna, både som enskilt evenemang och som komplement till ett fysiskt lopp. Med virtuella lopp kan man både nå ut till nya målgrupper och tjäna en extra slant till föreningskassan.
     Häng med på ett webbinarium med RaceONE där de berättar hur om alla nyheter i appen samt hur man enkelt kan arrangera ett virtuellt lopp.
     Webbinariet tar plats om en vecka, på tisdag den 20 april kl. 18.00.
      + Anmäl dig här.

2020 blev det personliga rekord på 'allting' från 1500m och uppåt för David Nilsson. Ett av dessa PB:n kom på VM halvmarathon och gjorde David till friidrott.se:s 'Månadens' för oktober månad.

2020 blev det personliga rekord på 'allting' från 1500m och uppåt för David Nilsson. Ett av dessa PB:n kom på VM halvmarathon och gjorde David till friidrott.se:s 'Månadens' för oktober månad.
Foto: Deca Text & Bild

Månadens i oktober: David

APR
12

2020 blev som bekant ett år utan alla internationella mästerskap – fast inte riktigt. För det där fanns ett lysande undantag och det var halvmarathon-VM som genomfördes - omgärdat av minutiösa coronarestriktioner - i Gdynia vid den polska Östersjökusten den 17 oktober.
     Banan som bjöds var inte av ”göra-tid-typ” eftersom den innehöll både backar och tvära svängar. Men det hindrade inte att tiderna blev förnämliga och en som slog till med karriärens hittills snabbaste halvmara var Högbys David Nilsson som blev bäste svensk på 1:01:40.
     Offensiv från start
     David öppnade tufft och passerade första milen på 28:48 – en tangering av hans då gällande pers på 10 km – och även om andra milen blev tyngre (29:49) höll han sin plats i fältet och kunde spurta i mål som 37:a (av 121 startande) 25 sekunder under tidigare personbästat och dessutom bara 23 sekunder från det svenska rekordet.
     Det är inte första gången som David blir friidrott.se:s ”Månadens” men förra gången var redan 2010. Så i vår Månadens-intervju ”Jag har lärt mig att det man tror är sitt max inte är sitt max så länge man fortsätter träna och tänja på gränserna!” berättar David om varför han ett helt decennium senare gjorde sitt (hittills ...) klart bästa år i karriären.
     Allt om friidrott.se:s "Månadens friidrottare"
     / A. Lennart Julin

Nya friidrott.se lanseras på torsdag

APR
12

Friidrott.se får helt ny kostym! På torsdag kväll får hemsidan ett helt nytt utseende, och blir en än viktigare del i Svensk Friidrotts digitala strategi framåt. Friidrott.se har fungerat som vårt officiella organ sedan 1998, och dess nuvarande form antogs 2007.
     – Äntligen kan vi presentera den nya hemsidan! www.friidrott.se är ju på många sätt navet i all vår kommunikation och viktigaste plattform inte minst internt inom friidrottsrörelsen. Hemsidan är otroligt uppskattad och varit så i decennier. Den nya hemsidan kommer matcha det mediala landskapet och det höga tryck på information vi har i dag på ett helt annat sätt än tidigare, säger Generalsekreterare Stefan Olsson och utvecklar:
     
     ”Kommer vara mer lättnavigerad”
     – Den kommer vara mer lättnavigerad, anpassad för mobila användare och vi kommer kunna highlighta våra olika projekt och arbetsområden på ett tydligare sätt. Vi kommer förstås fortsätta att jobba aktivt med vår fort växande playkanal Friidrottskanalen.se och sociala medier för en så komplett och fungerande kommunikation som möjligt”.
     Nya friidrott.se kommer kopplas samman med Riksidrottsförbundets Idrottonline, men ha ett eget unikt utseende. Informationsstrukturen på sidan kommer i mångt och mycket påminna om den som finns i dag, men med en layout som ska göra det lättare att hitta all information.
     
     ”Gamla” hemsidan finns kvar: Blir arkiv
     Men (snart) gamla friidrott.se kommer finnas kvar, under arkiv.friidrott.se. Där kommer ni fortfarande kunna ta del av gamla resultat, statistik och annan historisk information.
     /Gustav Orbring

Hanvikens SK startar upp parafriidrottsgrupp

APR
12

Från och med den 12 maj kommer det finnas ytterligare en förening i Stockholmsregionen med parafriidrott, Hanviken SK. Hanviken har valt att rikta in sig på barn mellan 7-12 år som har en intellektuell funktionsnedsättning och ge dem möjligheten att träna friidrott. Initiativet är ett resultat av samverkan mellan Hanviken SK, RF-SISU Stockholm och Parasport Stockholm. Ledarna för Hanviken SK har genomför grundutbildningar genom stöttning från RF-SISU Stockholm för att säkerställa att rätt kompetens finns. Nu söker Hanviken SK aktiva till sin verksamhet, läs mer kring detta här.
     Det finns fortsatt verksamhetsstöd för föreningar som vill starta upp eller utveckla sin verksamhet för personer med funktionsnedsättningar. Föreningar kan ansöka om upp till 30 000 kr i stöd, ansökan ska senast vara inne 30 april. Läs mer här om hur föreningen kan söka verksamhetsstöd här.
     /Daniel Cortobius

Ladda upp inför Finnkampen 4-5 september med magasinet Studio Finnkampen.

Ladda upp inför Finnkampen 4-5 september med magasinet Studio Finnkampen.
Foto: Ryno Quantz

Premiär tisdag: Studio Finnkampen

APR
12

Nu börjar uppladdningen inför Finnkampen trappas upp! I nya Studio Finnkampen får ni senaste nytt om årets hetaste derby 4-5 september på Stockholms Stadion. Ni får också möta en speciell gäst varje avsnitt – samt ta del av highlights från tidigare Finnkamper.
     Studio Finnkampen kommer sändas live på Finnkampens Facebook-sida 17:00 varje tisdag med start 13/4.
     Programledare är Gustav Orbring.
     Sedan det begränsade biljettsläppet för några veckor sedan har vi sålt ungefär hälften av platserna: totalt 1500 biljetter. Men ett flertal sektioner börjar sälja slut helt. Så se till att säkra en plats på de bästa sektionerna på Stadion här.

Full fart mot suverän seger i Finnkampen knappt två dygn efter svenskt 1 timmes-rekord i Bryssel.

Full fart mot suverän seger i Finnkampen knappt två dygn efter svenskt 1 timmes-rekord i Bryssel.
Foto: Deca Text & Bild

Månadens i september: Emil

APR
11

Egentligen kunde man redan i mitten av augusti ana att något speciellt var på gång efter den otippade blixtrande sista tvåhundringen på SM 10000m som gjorde honom till den yngste att vinna milguldet sedan förrförra århundradet (1899)!
     Just innan augusti blev september hann han dessutom med att på Göteborgs GP kapa bort ca halvminuten på juniorrekordet på 5000m ned till 13:29.59. En tid som dessutom förde in honom i den svenska genom-tiderna-eliten: Ty bara sju seniorer hade tidigare sprungit fortare.
     Men det var ändå i september som Eskilstunas Emil Millán de la Oliva verkligen klev fram och etablerade sig som mer än en talangfull junior:
     Bryssel fredag - Tammerfors söndag
     I egenskap av svensk mästare var en plats i Finnkampslaget given men redan innan hade han tackat ja till en inbjudan att springa i ett 1-timmeslopp på Diamond League-galan i Bryssel. Eftersom galan gick på kvällen den 4 september och 10000m-loppet i Finnkampen tidig eftermiddag den 6 september skulle det bli mindre än 40 timmar från målgång i Bryssel till startskott i Tammerfors.
     Detta alltså helt oberoende av hur sliten han rimligen borde bli av ett maxlopp på sidådär 50 varv. Här behövdes alltså rent ”logiskt” att välja bort endera tävlingen men Emil satsade ändå oförväget på både-och. Och det visade sig bli en satsning som verkligen gick hem!
     Första seniorrekordet
     I Bryssel sprang han i skuggan av den världsrekordjagande täten med favoriten Mo Farah men höll – trots avsaknaden av såväl rutin på distansen som jämbördig klunga att köra med – farten bra. Så bra att denna 19-åring t o m överträffade det svenska (senior)rekord på 19.879 meter som hade stått sig i 45 år sedan det sattes 1975 av en då 28-årig Dan Glans!
     Och det handlade dessutom inte bara om en putsning utan med 20.128 meter hann Emil mer än ett halvt varv längre än Dan hade gjort. Rimligen en rejäl urladdning och inte minst borde det kännas i benen att ha sprungit drygt 50 varv i rekordfart.
     Seger i Finnkampsdebuten
     Men efter resa till Stockholm under mellandagen och vidare till Tammerfors morgonen därpå stod Emil ändå tillsammans med Mikael Ekvall och Jonas Leandersson på startlinjen i Tammerfors kl 13.15. Och av trötthetstecken såg man sedan ingenting:
     Svensktrion delade på att hålla en fart som tvingade alla motståndarna att släppa och när två varv återstod stack Emil i väg ensam och vann lekande lätt med tio sekunder. Ja, vinnartiden 29:10.22 innebar t o m ett nytt personligt rekord – och därmed även svenskt juniorrekord!
     Med tanke på bakgrunden var det uppenbart att kapaciteten fanns för att springa avsevärt mycket fortare utvilad i ett lopp inriktat på tid och inte på landskampspoäng. Och två veckor senare kom bekräftelsen på den förmodan:
     Snuddade europarekordet
     I en tävling i nederländska Leiden den 19 september spurtade Emil in som fyra på 28:23.21! Han kapade alltså i ett svep över trekvarts minut från sitt tidigare svenska juniorrekord. Och inte nog med det: Han var mindre än sekunden från att slå det europeiska juniorrekord som stått sig i 30 år!
     Och ändå var det inget perfekt balanserat jämnfartstempo utan loppet hade i stället tre distinkt olika ansiken: Först tre tuffa kilometerar i 27:40-fart i tätklungan, sedan fem lugnare kilometrar i 29:06-fart och som avslutning två nya kilometrar i 27:40-fart! Alltså ett slags fartleks-10000m!
     Snabbaste svensk på 30 år
     Anlägger man det nationella seniorperspektivet innebar 28:23.21 att Emil presterade den bästa svenska tiden på 30 år och därmed avancerade upp till 6:e platsen genom tiderna!
     Så på bara tre veckor i slutet av sommaren 2020 hade Emil gått från ”lovande tonåring” till att bli en av våra allra bästa långdistansare någonsin illustrerat av svenskt rekord på 1 timme och placeringarna som 8:a resp 6:a på 5000m/10000m genom tiderna.
     / A. Lennart Julin

Omstart för Månadens

APR
11

Traditionen på friidrott.se att utse en ”Månadens friidrottare” startade redan 2004 men coronaåret 2020 vände upp och ned på mycket och bl a drabbade det ”Månadens”. Men nu har det blivit hög tid att jobba ikapp den stora eftersläpning som tyvärr uppstått i presentationerna.
     Första steget är att kunna lägga 2020 till handlingarna genom att fr o m idag och några dagar framåt presentera våra val för fjolårets fyra sista månader. först ut alltså september!
     Hela historien för "Månadens" sedan starten i januari för 17 år sedan.
     / A. Lennart Julin

Sedan Amsterdam hösten 2011 - dvs i nästan tio år - har Samuels Tsegays pers varit 2:07:28 - fram till idag!

Sedan Amsterdam hösten 2011 - dvs i nästan tio år - har Samuels Tsegays pers varit 2:07:28 - fram till idag!

Samuel Tsegay 2:06 i Italien

APR
11

I stället för de för april traditionella folkfestmarorna i storstädernas stadskärnor har jakten på OS-kvalificerande tider i år skapat ett nytt slags pandemianpassade anti-folkfestmaror: Lopp för exklusiva elitfält som avverkar sina dryga 42 km på garanterat publikfria banor!
     Maror i parker och på flygplatser
     Tyskarna körde i Dresden 21 mars (park), britterna i London 26 mars(park) och schweizarna i Belp 3 april (flygplats). Den sistnämnda tävlingen skulle egentligen ha gått redan 14 mars med bl a Ullevis Charlotta Fougberg och Hälles Samuel Tsegay bland deltagarna men sköts fram några veckor p g a för väntat ruskväder.
     Charlotta och Samuel valde då i stället att satsa på ett lopp i dag i Italien. Arrangörerna erbjöd en i stort sett helt platt 5.03 km-varv vid en övergiven flygplats i Ampugnano i Toscana.
     Charlotta satsade
     Tävlingsdagen bjöd på gråväder med lågt liggande moln och en temperatur på 8-10 grader. Egentligen ganska fördelaktigt, enda problemet var den på en så stor öppen yta som en flygplats oundvikliga vinden.
     Charlottas målsättning var självklar: En ordentlig putsning av personbästat 2:28:55 från i senhöstas för att stärka sina chanser att bli OS-nominerad. Första halvan flöt också på i ett jämnt tempo som pekade mot 2:27-blankt.
     Men sedan började varvtiderna krypa uppåt från första halvans ca 17:30 till 18:00 och mer därtill. Därmed rann möjligheterna till infria målsättningen snabbt iväg och efter ca 32 km bröt Charlotta loppet.
     Samuel med i tätklungan länge
     För Samuel däremot flöt det på bra nästan hela vägen. Han fanns med i den stora tätklungan i drygt tre och en halv mil. Och även om han inte förmådde följa den sista tempoväxlingen kunde han med näven i vädret vid målgången konstatera att personliga rekordet som stått på 2:07:28 sedan debuten (?) 2011 hade förbättrats med dryga halvminuten till 2:06:53.
     En insats som mycket väl kan ha gjort Samuel aktuell för den eritreanska OS-truppen nio år efter debuten i London. Samuel bor visserligen sedan ett par år tillbaka med sin familj i Göteborg men är fortsatt eritreansk medborgare och kan därför i nuläget – till skillnad från hustrun Samrawit Mengsteab - inte tävla internationellt för Sverige.
     Resultaten i Ampugnano
     / A. Lennart Julin

Friidrottsskolan i Skellefteå AIK lockade många deltagare under 2020. Foto: Niklas Wiklund

Friidrottsskolan i Skellefteå AIK lockade många deltagare under 2020. Foto: Niklas Wiklund

Anmäl föreningens friidrottsskola

APR
09

I augusti förra året gick en enkät ut till de 70 föreningar som anmält att de arrangerat friidrottsskola i somras. Vi fick in 50 svar. Från enkätens svar kan vi se att 23 av 50 föreningar uppgav att de hade fler deltagare än tidigare år. Gällande helhetsbetyget på friidrottsskolan svarade 44 av 50 att man var mycket nöjd med årets upplaga eller att friidrottsskolan varit bättre än tidigare år. Vi på Svensk Friidrott uppmuntrar er föreningar som vill arrangera friidrottsskola till sommaren att planera för det. Dessvärre vet vi idag inte hur smittläget kommer se ut i sommar eller vilka riktlinjer som vi har då. Trots detta hade vi önskat att ni föreningar som planerar för friidrottsskola anmäler er via enkäten nedan. På så vis kan vi upprätta en lista över landets alla friidrottsskolor.
     + Till enkäten

Ulf Ekelund har avlidit

APR
09

Igår den 8 april somnade Ulf Ekelund in efter en tids svår sjukdom.
     Ulf var Svensk Friidrotts generalsekreterare under nästan tjugo år från mitten av 1970-talet. En period som kom att bli den mest dynamiska i vår idrotts historia och som 1995 kulminerade i den soldränkta folkfesten VM i Göteborg.
     En utveckling där Ulfs kombination av genuin friidrottskärlek, entusiasm och nytänkande var av avgörande betydelse. Mycket av det som i dag ses som självklara inslag i Svensk Friidrott har sitt ursprung i initiativ som togs av Ulf under hans tid som GS.
     friidrott.se återkommer med en utförligare beskrivning av en gärning i friidrottens tjänst som kom att i grunden förändra och modernisera vår idrott.
     / Johan Storåkers & Stefan Olsson

Eskilstuna Friidrott bjuder i sommar in till Sveriges första riksmästerskap i hinderbanelöpning

Eskilstuna Friidrott bjuder i sommar in till Sveriges första riksmästerskap i hinderbanelöpning

Anmälan till RM i OCR är öppen

APR
08

3-4 juli kommer Sveriges första riksmästerskap i OCR (hinderbanelöpning) att äga rum i Krusgårdsparken i Eskilstuna. Det är Eskilstuna Friidrott som kommer vara arrangörer för mästerskapet.
     
     – Det är verkligen både roligt och spännande att kunna bjuda in till första riksmästerskapet i OCR-löpning någonsin. Det har varit en process som pågått under ett par år, och det känns väldigt bra att OCR-löpningen nu också blir en del av friidrottsfamiljen. RM är ett första steg mot SM-status, så jag hoppas och tror på stora startfält och fina prestationer! Att premiärupplagan sker i Eskilstuna känns naturligt med tanke på att Eskilstuna Friidrott är lite av föregångare och har visat ett stort engagemang, säger Stefan Olsson, generalsekreterare på Svenska Friidrottsförbundet.
     
     Även Eskilstuna Friidrott gläds över beslutet:
     
     – Det känns spännande och jag är övertygad om att vi kan skapa ett mycket bra arrangemang, bland annat för att vi har ett bra samarbete med Destination Eskilstuna/Eskilstuna kommun. Riksmästerskapet kommer lyfta upp OCR/ hinderbanelöpningens status i Sverige, vilket är bra för sportens framtid på alla sätt och rekrytering av nya utövare, säger Jani Forsman, sportchef i Eskilstuna Friidrott.
     
     För att delta i Elit M/K rekommenderar vi följande nivå:
     Män: Top 40 i något OCR-lopp under 2019 – 2020, eller milen under 42 min, eller jämförbara meriter.
     Kvinnor: Top 40 i något OCR-lopp under 2019 – 2020, eller milen under 48 min, eller jämförbara meriter.
     
     I övriga klasser ("age group"-klasser) tävlar man inte i riksmästerskapet. Där har vi inga rekommendationer gällande nivåer eller meriter. De är åldersbundna och klassindelning utgår ifrån löparens födelseår. Klasserna P/F 12-13 omfattar alltså de löpare som är födda 2008–2009, och M/K 20-24 de löpare som är födda 1997–2001 o.s.v.
     
     Anmälan är öppen till och med 26 juni, och görs via mästerskapets hemsida. Kontakta info@ocrmasterskapet.se vid eventuella frågor.
     + Inbjudan
     /Lukas Nordén

Annika Hansson var själv aktiv inom friidrotten i 14 år som barn. Nu har hon blivit utsedd till

Annika Hansson var själv aktiv inom friidrotten i 14 år som barn. Nu har hon blivit utsedd till "Årets Sportförälder" inom friidrotten.

Annika är "Årets Friidrottsförälder"

APR
07

För fjärde året i rad har Scandic valt att uppmärksamma engagerande och stöttande föräldrar genom att utse "Årets Sportförälder". Nytt för i år är att priset delas ut till en förälder från varje idrott. Slutligen blev det 72 "sportföräldrar" som stod som vinnare, och inom friidrotten var det Annika Hansson, tränare i Malmö AI, som blev tilldelad utmärkelsen.
     – Det är jätteroligt att någon ser att man är engagerad, och att man uppmärksammas för sin insats. Det största kvittot på att jag gör någonting rätt är att mina barn väljer att fortsätta, men även att de andra i träningsgruppen kommer på träningarna, år ut och år in, säger Annika Hansson till Svensk Friidrott.
     
     Lagkapten för "Skånelaget"
     Annika är tränare för en barngrupp 11-12 år, och har själv tre barn som är aktiva inom friidrotten. Vid Götalandsmästerskapen är hon även lagkapten för "Skånelaget".
     – På grund av coronapandemin har Götalandsmästerskapen inte blivit av på sistone, men vi har anordnat träningsdagar och olika sorters aktiviteter för den drabbade åldersgruppen.
     
     Vinnarna i tävlingen belönades med en övernattning och frukostbuffé på valfritt Scandic-hotell i Sverige.
     + Alla 72 vinnare
     /Lukas Nordén

Senaste veckan
Veckan 7.4 - 14.4

Arbetsläge friidrottsskola
Smittspridningen i samhället är fortfarande hög oc...

Månadens i november: Jonas
När det den 8 november i fjol kom rapporter om att...

Webbinarium: RaceONE
Svensk Friidrott fortsätter samarbetet med aktören...

Månadens i oktober: David
2020 blev som bekant ett år utan alla internatione...

Nya friidrott.se lanseras på torsdag
Friidrott.se får helt ny kostym! På torsdag kväll ...

Hanvikens SK startar upp parafriidrottsgrupp
Från och med den 12 maj kommer det finnas ytterlig...

Premiär tisdag: Studio Finnkampen
Nu börjar uppladdningen inför Finnkampen trappas u...

Månadens i september: Emil
Egentligen kunde man redan i mitten av augusti ana...

Omstart för Månadens
Traditionen på friidrott.se att utse en ”Månadens ...

Samuel Tsegay 2:06 i Italien
I stället för de för april traditionella folkfestm...

Anmäl föreningens friidrottsskola
I augusti förra året gick en enkät ut till de 70 f...

Ulf Ekelund har avlidit
Igår den 8 april somnade Ulf Ekelund in efter en t...

Anmälan till RM i OCR är öppen
3-4 juli kommer Sveriges första riksmästerskap i O...

Annika är "Årets Friidrottsförälder"
För fjärde året i rad har Scandic valt att uppmärk...

Förra veckan
Veckan 31.3 - 7.4

Annika är "Årets Friidrottsförälder"
U18-EM och Universiaden ställs in
Personligt rekord av Jakob
USA-helgen: 4:18 & 2:06 av Astrid!
Nytt ekonomiskt stöd till idrotten
Samarbetet med Folksam förlängs
Storåkers enhälligt omvald:
"Glad och tacksam över förtroendet"

Rapport från Förbundsårsmötet:
Ny strategi och regional organisation

Se reprisen av Hyllningskväll

Två veckor sedan
Veckan 24.3 - 31.3

Samarbetet med Folksam förlängs
Storåkers enhälligt omvald:
"Glad och tacksam över förtroendet"

Rapport från Förbundsårsmötet:
Ny strategi och regional organisation

Se reprisen av Hyllningskväll
Rapporter från styrelsemöten i mars
Arbetsläge Kraftmätningen
USA-säsongen ute har kommit igång
Två nominerade på Parasportgalan
Se Förbundsårsmötet i efterhand
Riktlinjer för april och
arbetsläget kring övrig verksamhet

Uppdaterade årsmöteshandlingar
Finnkampen:
Biljettrusning på populära sektioner

Förbundet söker strategisk och utvecklande utbildningsansvarig
Sju friidrottare uttagna till OS