Hem / Nyheter / In memoriam

Idrottsprofilen Sven Gärderud in memoriam

Den store idrottsledaren och idrottsstatistikern Sven Gärderud avled lördagen den 25 september, tre dagar innan han skulle ha fyllt 100 år.

Sven G.jpg
Sven Gärderud som förbundskontrollant vid Veteran SM i Visby 2005. Foto: Ivar Söderlind 

Lidingöloppets initiativtagare somnade in samma dag som det 57:e 30-kilometersloppet avgjordes. Saknaden och tomrummet är stor bland Svens många vänner inom friidrotten och orienteringssporten. Själv känner jag djup sorg. Sven var en riktig hedersman med glimten i ögat som aldrig ville framhålla sig själv. Hans omfattande ideella arbete för friidrotten och orienteringen under så många år imponerar!

I svenska eliten som aktiv

Som aktiv tillhörde Sven svenska eliten i friidrott och orientering. Han kom på tredje plats vid senior-SM på 3000 meter hinder 1941 och förbättrade med tiden 9:21,3 Gunder Häggs svenska juniorrekord. Samma år  noterade han 8:41,0 på 3000 m utan hinder. Åren 1938–2014 (76 år !!) var han aktiv orienterare i MP, IFK Lidingö och slutligen i Skogsluffarnas OK. År 1942 blev han SM-tvåa och 1943 tvåa på SM-budkavlen. Under 76 år deltog han i närmare 2500 orienteringslopp.  Sven bokförde även sin egen löpträning och vandringar och konstaterade att han avverkat två varv runt ekvatorn (8000 mil).  

Introducerade den svenska friidrottsstatistiken för veteraner

I början av 1980-talet introducerade Sven den omfattande svenska friidrottsstatistiken för veteraner innefattande resultat och rekord för alla veterangrenar och åldersgrupper inom- och utomhus (arena och långlopp) . Detta imponerande och tidskrävande arbete ansvarade han för ända fram till 2013. Jag träffade   Sven första gången i samband med Veteran-SM på arena i  början av 1980-talet där han fram till och med VSM i Skellefteå 2011 var mycket kunnig och ambitiös förbundskontrollant. Vi lärde känna varandra väl genom att jag som ledamot  i SFIF:s Veterankommitté varje år deltog som ledare vid Stora VSM utomhus och inomhus.

Sven var en eldsjäl av bästa märke som allltid ställde upp och skötte sina uppgifter med stort engagemang, stor noggrannhet och en person som man alltid kunde lita på till 100 procent! För sina insatser för svensk friidrott tilldelades Sven år 2012 äntligen Svenska Friidrottsförbundets guldmedalj, förbundets högsta utmärkelse.

/Ivar Söderlind, ordförande Svenska Friidrottsförbundets Veterankommitté

Huvudsponsor

  • Bauhaus logotyp

Nationella partners

  • Craft-Logo-BLK.png
  • Folkpool logga
  • Medley logga
  • NeH logga

Officiella partners

  • Folkspel logotyp
  • Scandic logga
  • Nestle logga
  • Fabege logga
  • Wato_Logo_Blue_RGB_190308.png