Hem / Nyheter / VSM Öland del 2

Dagen efter.. Det känns tomt

Reflektion av BG Nilensjö:
Efter en helg med massor av veteranvänner från hela landet har man landat i hemmet igen, nu ska det summeras och sedan ska torsdagens DM på 5 000 meter planeras.

Min första reflektion efter helgen var, så otroligt kul det är och vilken ynnest det är att vara friidrottande veteran, man träffar de mest fantastiska människor som finns. Min andra reflektion gjorde jag i bilen hem, jag saknade två av landets mest framgångsrika friidrottare, båda valde andra tävlingar och mål som för de flesta är svåra att ta in.

Håkan Eriksson fyllde 60 år för några dagar sedan och nu satsade han på Europarekordet på 1500 meter, åkte till Norge, la allt sitt fokus på det och klarade det. 4:27.24 lyder det nya rekordet! Vilken prestation, en bragd i mina ögon.

Sunne rätt 1.jpg
Nya världsrekordhållaren Mattias Sunneborn Foto: Bengt Rilegård

Den andra profilen, Mattias Sunneborn M50, har förberett sig i fem år, åkte till Danmark och satte nytt världsrekord i 10-kamp i sin klass, 8245 poäng mot det tidigare rekordet på 8107 poäng. Reflektionen handlar om att de flesta av oss veteranfriidrottare har just drivet att förbättra oss, en del tar detta till en helt annan nivå när man pratar om Europa- och världsrekord.

Drivet och energin på ett VSM kan kännas i luften, på startlinjen, vid inkastningen, alla har en vilja. Trots denna vilja och energi att förbättra sig går det i princip aldrig över viljan att stötta och visa sin uppskattning för andra idrottare, det är verkligen vänskap genom sport! Alla vill varandra väl…

1500.jpg
Det är tomt i målområdet när man springer 1500m på 4:33 Foto: BG Nilensjö

Som tävlande och coach under helgen har jag olika reflektioner, en av mina adepter, Sara Liljegren, kan få mig att nästan bli lipfärdig. År efter år fortsätter hon att förbättra sig, nu i K40 satte hon mästerskapsrekord på 800 meter, precis över sitt nysatta svenska rekord som dessutom är hennes PB. På 1500 meter blev det också mästerskapsrekord, mindre än en sekund från Hanna Lindholms svenska rekord. Tiden 4:33,18 var personligt rekord med cirka 7 sekunder!!! På 400 meter blev det svenskt rekord, 58,79, det är nästan PB också, ett PB som har stått sig i över 20 år riskerar snart att ryka…. Visst är det fantastiskt. Hennes motsvarighet i K45, Annika Faager visar upp samma fantastiska inställning, springer sitt snabbaste 400 meters lopp på över 20 år. Sedan har jag adepter i K50 och M50 som sätter PB, medlemmar i IS Göta som också på pappret passerat datumet då PB ska vara möjligt, men många gör sina bästa lopp någonsin.

I K50 är det superintressant att följa Mia Havinder och Marie Dasler, två löpare som enkelt gör sub 40 minuter på milen. I M75 ser jag Tage Isaksson ta guld, en kropp som skulle få många 30 åringar att undra, vad han har ätit. Jag ser fighter in på mållinjen i de flesta klasser, i K70 var det en strid som man knappt kunde avgöra med ögat när Friberg och Littenheim korsar mållinjen med bara 3 tiondelar skillnad. Men jag ser även överlägsna segrare som Martin Öhman i M40 på 10 000 meter, han ligger i 3:15 fart, men sista 1000 meterna spurtar han, får 32.22 och vinner med över 2 minuter. Det skulle utan problem gå att skriva spaltmeter om alla fina prestationer i helgen, men jag väljer att skriva om just vänskapen på Öland.

Gemenskap.jpg

Resultaten hittar ni här: http://www.hogbyif.se/friidrott/ Intressant är att 135 föreningar finns på plats, de som vinner föreningstävlan är Spårvägen, följt av Tureberg och Björnstorp. Denna tävling och stafetterna är kanske tävlingar som borde få mycket mer uppmärksamhet för att locka fler till tävlingen. Nästa gång ska vi slå rekordet från Huddinge 2019! Men, innan dess blir det förhoppningsvis två inomhus SM, och definitivt ett terräng SM i oktober.

/BG Nilensjö

BG har här ett erbjudande:
Vill ni läsa mer om VSM på Öland och om diverse olika veteranprofiler, får ni testa på 2 nummer av Spring för endast 79:- inkl porto. Länk till erbjudande

 

Huvudsponsor

  • Bauhaus logotyp

Nationella partners

  • Craft-Logo-BLK.png
  • Folkpool logga
  • Medley logga
  • NeH logga

Officiella partners

  • Folkspel logotyp
  • Scandic logga
  • Nestle logga
  • Fabege logga
  • Wato_Logo_Blue_RGB_190308.png