Hem / Nyheter / Expressen sänder "25 Laps To Tokyo" på tisdag

SportExpressen visar "25 Laps To Tokyo" på tisdag

På tisdag kväll kommer SportExpressen att livesända 10 000-metersloppet ”25 Laps To Tokyo” från Stockholms Stadion. Både Sarah Lahti och Meraf Bahta har OS-kval i sikte.

Inför sommaren är det flera aktiva som jagar kvalificering till sommarens OS i Tokyo. Två av dem är Sarah Lahti och Meraf Bahta, som många andra tvingats ändra i sina tävlingsförberedelser på grund av den rådande coronasituationen. 

Vanligtvis åker de flesta inom grengruppen medel- och långdistans till Flagstaff i Arizona på höghöjdsläger under våren, för att sedan avsluta med tävlingar i Kalifornien – någonting som tyvärr inte är möjligt i nuläget. I brist på tävlingar skapades då "25 Laps To Tokyo". 

– Nu under pandemin funderade vi på vad vi skulle göra i stället, och då bestämde vi oss för att fixa något själva, för att ge Lahti och Bahta en chans att kvala till OS, säger Lorenzo Nesi, landslagsledare för landsvägs- och terränglöpning och halv/hel-maraton. 

Världslöpare med i startfälten

"25 Laps To Tokyo" har attraherat flera världslöpare. En av deltagarna är etiopiskan Gelete Burka, som tog ett VM-silver på distansen år 2015. Från Kenya finns även Sheila Chepkirui Kiprotich med i den preliminära startlistan. Med tiden 29:46 var hon i fjol snabbast i världen på 10 000 meter landsväg, vilket dessutom är tidernas näst bästa tid på distansen. Sammanlagt är det 13 löperskor från Kenya och Etiopien som kommer till Stockholms Stadion.

– Det är självklart spännande, men samtidigt måste man tänka på om det var det här vi ville. Man blir hedrad av att det kommer så bra löpare och att de vill vara med, men man får inte glömma att fokuset fortfarande ligger på att Sarah och Meraf ska kvala till OS, säger Lorenzo Nesi. 

– Båda har en specifik farthållare som verkligen är engagerad för att springa för de här tjejerna. Så oavsett om de andra i startfältet skulle tycka att tempot är för "lusigt" så är hennes uppgift att dra Sarah och Meraf. Just nu verkar det i alla fall råda konsensus om att alla är okej med att springa i det tempot som vi önskar. 

OS-kvalgränsen som Bahta och Lahti hoppas klara är 31.25. Sarahs personliga rekord är 31:28.43, vilket hon sprang på OS för fyra år sedan. Meraf har som bäst i karriären sprungit 31:13.06. 

– På killsidan är inte de allra bästa aktuella just nu, men vi passar ändå på att även ha med manliga lopp. Då får de bästa i Sverige som inte åkt iväg någonstans och samtidigt tycker att det är rätt i tid tävla de med. B-heatet för killarna blir som en SM-final, avslutar Lorenzo Nesi.

Det kommer inte att släppas in några åskådare på arenan.

Starttider

18.00: K 10 000m A-heat 

18.45: M 10 000m A-heat 

19.30: M 10 000m B-heat 

Loppen visas på Expressen Premium

För de som tittar från utlandet finns livesändningen tillgänglig på Friidrottskanalen

/Lukas Nordén