Hem / Nyheter / Kalle snuddade vid svenskt rekord i årsdebuten

Kalle snuddade vid svenskt rekord i årsdebuten

Med 13:47 på 5 km väg gjorde Kalle Berglund på fredagen en utmärkt årsdebut i Jordbro. Sandra Eriksson satte finskt rekord och bland åskådarna precis intill upploppet fanns – en älg. Läs mer genom att klicka på rubriken.

Det var åtta grader, sol, klarblå himmel blåsigt när åtta löpare gav sig iväg för ett varv runt Jordbro industriområde tre mil söder om Stockholm. Flaggorna stod rakt ut och efter en inledande kilometer på 2:43 med Olle Walleräng som anförare sjönk tempot i motvinden på den andra där farthållaren Oliver Löfqvist tappade och drog till 2.7 km. Det följdes av 2:47 på den tredje kilometern med Kalle Berglund i spets.
Efter tuff motvind på andra och tredje kilometern så hjälpte det inte att Kalle avslutade med 2:36 på sista i medvinden. David Nilssons nio månader gamla svenska rekord på 13:42 från Nederländerna klarade sig med fem sekunder när Kalle spurtade i mål på 13:47 – den näst bästa svenska tiden på den sällan löpta vägdistansen som fick rekordstatus i fjol.

”Tufft med motvinden”
– Det var jättemycket motvind mellan 1.2 och 3 km och då gick det för långsamt. Jag ville ha en tävling och få bli trött inför vad som väntar i sommar. Jag ville också prova ett 5 km-lopp. Planen är att inleda tävlingssäsongen med två 1500 m-lopp i slutet av maj och sedan 5000 m bana i juni, säger Kalle vars tidigare pers var 14:15 på väg medan han på bana gjort 13:54.
– Jag hade en stressreaktion i foten i december och januari, gick med kryckor ett tag och var borta från löpningen i fyra veckor. Men sedan har träningen gått bra. Jag sprang 17 mil förra veckan och dubbeltröskel i tisdags och har inte släpp på mängden alls.
– Det här var avstampet från grundträningen, nu blir det mer fart.
Det var bara åtta löpare med i loppet och samtliga tävlandes för Spårvägen. Tvåa slutade Archie Casteel på 14:25 före John Börjesson, 14:32, och Abdelfath Yassin, 14:37.

Sandra underskred det officiella rekordet
Enda kvinnan i loppet var Finlands Sandra Eriksson som fick springa helt själv och också hon hade det förstås tufft i motvinden. Trots det noterade hon 16:19 och underskred Annemari Kiekaras officiella finska rekord från i fjol med nio sekunder. Noterbart är dock att Annemaris personliga rekord är 15:13 från 1996 vilket var innan distansen fick officiell rekordstatus.
– Jag är nöjd med prestationen utifrån förutsättningarna men det var tufft med motvind halva loppet. Jag hade hoppats komma under 16 minuter men det var svårt i ensamheten i den här vinden. För några veckor sedan gjorde jag 16:06 på träning i medvind, säger Sandra vars mål är att kvala in till OS i Tokyo på 3000 m hinder.
Banmätaren Mikael Hill hade gjort ett bra jobb och förlagt start och mål på det 5.2 km långa varvet så att höjdskillnaden blev 4.7 meter – d v s 0.3 meter under kravet för rekord.

En älg i publiken …
De få åskådare som var på plats vid målet trodde knappt sina ögon när en älg kom gåendes och stod och åt av ett träd i flera minuter bara två meter från gångbanan som utgjorde upploppet. Ätandet fortsatte medan löparna sprang i mål och älgen verkade inte störas det minsta av den allt mer närgångna publiken. När sista löparen sprungit klart promenerade älgen lugnt och stilla över banan i riktning mot pendeltågsstationen tvåhundra meter bort …
Hur vanligt det är med älg inne i centralorten Jordbro är oklart men att det blir fler lopp på 5 km-varvet är helt klart. Närmare bestämt den 9 respektive 23 maj då FK Studenterna arrangerar hel- och halvmaraton.
Resultaten
/Jonas Hedman

Foto: Deca Text&Bild