Hem / Nyheter / Högintressant maratonsöndag - får vi se nya svenska rekord?

Högintressant maratonsöndag - får vi se nya svenska rekord?

En rad svenska maratonlöpare åker ner för Valencias snabba maratonlopp på söndag. David Nilsson siktar på att bli förste svensk under 2:10, och Sarah Lahti gör en väldigt spännande debut.

Valencia och svensk maratonlöpning går verkligen hand i hand de senaste åren. Carolina Wikström gjorde den näst snabbaste svenska tiden genom tiderna här för ett år sedan (2:26:37) och David Nilsson har noterats för 2:10:09 två (!) gånger. Första gången innebar det svenskt rekord, andra gången jagade han Mustafa Mohameds nya rekord på 2:10:03 och var alltså endast sex sekunder ifrån.

Nu väntar ytterligare ett Valencia Marathon för Nilsson, som hade målet klart för sig efter den överlägsna segern i terräng-NM häromveckan.

– Jag siktar på 2:09 i Valencia, sa han då.

I podden ”Marathonlabbet” berättar Nilsson i veckan mer om formen inför Valencia. Och säger att hans första 2:10:09-lopp i Valencia inte alls blev som han tänkt sig.

– Mitt mål var att springa på 2:08:45 då, men fick ingen bra rygg att gå på. Dessutom hade jag ett fall under loppet, säger han.

Dock påpekar Nilsson att han inte ännu nått tillbaka helt till formen efter den malariasjukdom han ådrog sig. Men får han allt att stämma på söndag kan det svenska rekordet definitivt vara hotat.

Lahti: Viktigaste är att inte stressa iväg

En annan som trivs i Valencia är Sarah Lahti. Hon har spenderat hösten i staden, och har slagit till med två svenska rekord; på halvmaraton (1:08:19) och på 10km landsväg (31.26). Nu väntar en oerhört intressant maratondebut för Lahti.

– Det viktigaste är att inte stressa iväg utan att följa planen. I Valencia har de en grupp som går mot 2.22 och en som går mot 2.28, jag vill gå mitt emellan där och kommer ha en kompis som springer med. Sedan är det ju viktigt att tillföra energi, det har jag aldrig gjort tidigare när jag tävlat. Nu kör jag tre pass i veckan med gel och sportdryck för att lära mig, säger hon i en intervju med magasinet Spring.

Lahti vill dock inte prata om rekordambitioner (Isabellah Anderssons 10 år gamla rekord ligger på 2:23:41) utan siktar på en förstahalva på 1:13 och en negativ split andra halvan.

Valencia Marathon är ett snabbt lopp, med en väldigt flack bana. Det skiljer endast 23 höjdmeter ungefär mellan lägsta och högsta punkt. Lägg därtill temperaturer mellan 7-12 grader. Starten går 08:15 på söndag. Ni kommer kunna se loppet på Youtube

Intressanta starter ur ett svenskperspektiv:

Samuel Tsegay (Eritrea, Hälle IF)
David Nilsson
Sarah Lahti
Kristofer Låås (2:19:08 i Stockholm)
Ebba Tulu Chala (2:18:24 i Stockholm)
Gustav Orbring porträtt
Gustav OrbringKommunikatör0725-259632This is a mailto link