Hem / Nyheter / Jättepers & EM-kval för Rosdahl i Valencia - Lahti & Nilsson bröt

Jättepers & EM-kval för Rosdahl i Valencia - Lahti & Nilsson bröt

IK Akeles Linus Rosdahl blev det stora svenska utropstecknet i Valencia Marathon. Pers med nästan nio minuter till 2:13:21 – vilket innebär klarad EM-kvalgräns och att han är ny nia genom tiderna. "Helt klart nöjd", säger han.

Valencia Marathon bjöd på tuffa, blåsiga förhållanden på söndagen. De två på förhand hetaste svensknamnen var David Nilsson och Sarah Lahti. Men David bröt efter drygt halvvägs (halvmarapassering på 1:04:40), troligen på grund av en förkylning under veckan. Och Sarah Lahti kände av höften och bröt även hon efter drygt två mil.

Istället blev bäste svensk IK Akeles Linus Rosdahl, som bättrade på sitt personliga rekord från Berlin 2019 med nästan nio minuter och sprang i mål på 2:13:21. Det innebär att han kliver upp som nia genom tiderna i Sverige.

– Loppet kändes bra. Jag bestämde mig för att gå med gruppen som skulle löpa för EM-kval och öppna på 67:15 första halvan. Haren sprang lite snabbare än tänkt men det tyckte jag bara var positivt då jag kände att jag hade lite överkapacitet mot EM-kvaltiden. Jag sprang med haren fram till ca 32 km sen försökte jag öka så mycket som möjligt sista biten där det var medvind, säger Linus till friidrott.se efter loppet.

– Jag är helt klart nöjd med tiden sett till förhållandena som var. Nu väntar lite vila sen ska jag försöka putsa min tider på kortare distanser för att kunna springa snabbare på maran framöver, fortsätter han.

Även eritreanen Samuel Tsegay, tävlande för Hälle, stod ännu en gång för ett världsresultat och sprang i mål på 2:07:08, endast 15 sekunder ifrån pers. Det är tredje gången Samuel gör en 2:07-mara i karriären och sjunde gången under 2:10. Näst bästa svensk blev Kristofer Låås, som liksom Linus persade och sprang i mål på 2:16:12.

Gustav Orbring porträtt
Gustav OrbringKommunikatör0725-259632This is a mailto link