Hem / Nyheter / JEM em 4: Dubbla häcksilver

JEM em 4: Dubbla häcksilver

400m häck har historiskt varit en gren med många svenska framgångar på både senior- och juniorsidan. Idag skrevs ett nytt kapitel i den historien när det blev dubbla mästerskapssilver genom Vallentunas Moa Granat och Täbys Oskar Edlund.

De två finalerna hade tydliga paralleller genom att det i båda fallen fanns en löpare som direkt gick till attack och sedan ledde ohotad från start till mål – Norges Andrea Rooth resp Turkiets Berke Akcam. Även Moas och Oskars roller i loppen var likartade:

De sprang sina egna lopp vilket innebar att de båda tappade tydligt på Rooth resp Akcam i början och även om Moa och Oskar sedan ”jagade” intensivt på andra halvan fick de aldrig kontakt. Däremot byggdes betryggande avstånd bakåt till det övriga fältet:

I mål hade Oskar på sin andraplats 0.45 framåt och 0.63 bakåt och motsvarande siffror för Moa blev 0.81 resp 0.36. De hade helt enkelt en motståndare var som den här dagen var bättre.

Hanna spurtade in som 4:a

Med allt fokus på medaljstriderna var det nog inte så många som uppmärksammade att IF Götas Hanna Karlsson återigen ”från ingenstans” på slutet av upploppet plockade placeringar på sin förmåga att ”springa ända in”.

Den här gången förde det Hanna – som vara 12:a på personbästa före EM och som tagit sig till final bara på tid och som därför hamnat på den snäva innerbanan – ända fram till en sensationell 4:e plats!

/ A. Lennart Julin